Μετάβαση στο περιεχόμενο

engmech

Members
  • Περιεχόμενα

    97
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

engmech's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

26

Φήμη στην κοινότητα

  1. ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 4387 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΕΝΙΑΙΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ -ΠΟΡΟΙ - ΑΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρθρο 39 Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών .... β. Ειδικά για τα πρόσωπα, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους κατά τη διάκριση του Ν. 2084/1992, τα οποία υπάγονται ή θα υπάγονταν, σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 14% για τα πρώτα δύο (2) έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα τρία (3) έτη και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση.
  2. Σχετικά με την παράλληλη ασφάλιση για παλιούς ασφαλισμένους με το παλιό σύστημα πολύ δύσκολα γιατί κανείς δεν θα θέλει να πάρει την ευθύνη λεπτoμέρειες στην έκθεση της ΙΝΕ ΓΣΕΕ Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Παράλληλη Ασφάλιση 2015 και στους νόμους και εγκυκλιους που περιγράφονται στην ακόλουθη ανακοίνωση του ΕΤΑΑ Ετεροαπασχολούμενοι - Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009 Το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ στην 37η συν/σή του τις 9/7/2009 αποφάσισε οτι οι μηχανικοί (παλαιοί ασφαλισμένοι) που παρέχουν εξαρτημένη εργασία (μισθωτοί) υπο άλλη ιδιότητα (ετεροαπασχολούμενοι) θα πρέπει να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για όλους τους κλάδους απο 1/1/07, ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του Νόμου 3518/08 (και με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 1α, 2α του άρθρου 3, της παραγράφου 1β του άρθρου 13, της παραγράφου α του άρθρου 20 του Ν. 3518/06 καθώς και των διατάξεων του άρθρου 30 του Ν. 1759/98), προσκομίζοντας βεβαίωση του εργοδότη, οτι παρέχουν μισθωτή εργασία υπο άλλη ιδιότητα για την οποία οι εργοδοτες τους ασφαλίζουν σε άλλο Φ.Κ.Α καταβάλλοντας συγχρόνως και τις σχετικές εισφορές. Με το νέο σύστημα υπάρχει για αρχή η ακόλουθη εγκύκλιος (Πιθανόν να έχουν βγάλει και νέα εγκύκλιο!) : Κ.Υ.Α. αριθ. πρωτ.: Φ. 10043/ οικ.58770/ 1442/ 2016 Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ Σχετικά με διαγραφή απο το ΤΣΜΕΔΕ εδώ
  3. Διπλές εισφορές πληρώναν μόνο οι παλιοί ασφαλισμένοι. Οι νέοι ασφαλισμένοι ετεροαπασχολούμενοι ακόμα και ως σερβιτόροι σε καφετέρια πάντα ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ ασθένειας (πακέτο 131). Για τους νέους ασφαλισμένους η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη πάντα να πλήρώνει το ταμείο κύριας ασφάλισης (ΤΣΜΕΔΕ) και το ΙΚΑ δεν έχει καμιά δουλειά να ζητάει εισφορές για σύνταξη απο ασφαλισμένο του ΤΣΜΕΔΕ αλλά μόνο τα συνεισπραττόμενα (ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ σε χρήμα - ΟΑΕΔ - ΟΕΚ - ΟΕΕ). Τα παλιά τα χρόνια μερικοί επιτήδειοι προσλαμβάναν μηχανικούς ως πχ υπάλληλους γραφείου για να γλυτώσουν τις υψηλές εισφορές που προέκυπταν λόγω των συλλογικών συμβάσεων των μηχανικών όμως καποία στιγμή το ΤΣΜΕΔΕ επιλήφθηκε του θέματος και ακόμα πληρώνουν τα πρόστιμα. Τώρα εφόσον δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται αλλά λόγω κεκτημένης ταχύτητας οι εργοδότες δύσκολα προσλάμβανουν ασφαλισμένο του ΤΣΜΕΔΕ για θέση μη μηχανικού. Αυτά ισχύαν μέχρι 31/12/2016. Σχετικά με το τι ισχύει από 1/1/2017 κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.
  4. Δες το #257 ειδικά το [3] Κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς είτε αυτό αφορά την δραστηριότητα είτε την αποδημία στο εξωτερικό προς άσκηση του επαγγέλματος πρέπει να δηλώνεται απαραιτήτως στην υπηρεσία προκειμένου ο ασφαλισμένος να ενημερώνεται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στο Ταμείο. Κάθε ασφαλισμένος που απασχολήθηκε με έμμισθη εργασιακή σχέση κατά το προηγούμενο έτος έχει την υποχρέωση να δηλώνει τον Ιανουάριο του επομένου έτους την απασχόλησή του αυτή η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του εργοδότη για τον χρόνο απασχόλησης, την αμοιβή, την παρακράτηση και καταβολή των εισφορών. Μέσα στην ίδια προθεσμία υποχρεούται ο ασφαλισμένος να γνωρίζει εγγράφως στο Ταμείο τυχών άρνηση του εργοδότη για παρακράτηση και απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών.
  5. Ο πρώην εργοδότης σου χρωστάει στο ΤΣΜΕΔΕ τις εισφορές απο 27/09/2016 εως 10/11/2016 και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις. Λεπτομέρειες στα ακόλουθα [1] [2] [3].
  6. Θεωρητικά μπορείς να το πουλήσεις αλλά οι προυποθέσεις είναι πολύ δύσκολο να εκπληρωθούν. Διάβασε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εδώ και πώς την ερμήνευσε το Γερμανικό δικαστήριο. Άλλος ένας λόγος για να υποστηρίζουμε ελεύθερο λογισμικό GPL.
  7. Η ετήσια συνδρομή ΤΕΕ είναι υποχρεωτική για όλα τα τακτικά μέλη του ΤΕΕ.(ΦΕΚ 161/Α/18.10.1984)
  8. http://www.michanikos.gr/topic/43911-%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%9F%CE%91%CE%95%CE%95-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%89-%CE%A4%CE%A3%CE%9C%CE%95/?do=findComment&comment=799866
  9. Διαβάζοντας την απόφαση, έχω την εντύπωση οτι : α) το ευεργέτημα αφορά πολύ λίγους β) θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολύ περισσότερους οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν αδιάσειστα αποδεικτικά οτι το δικαιούνται.
  10. Προφανώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και εξετάζεται ατομικά αλλά : ΔΕΑΦΑ 1118536 ΕΞ 2015/11.9.2015 https://goo.gl/NbTjDG Εισόδημα βάσει έγγραφης σύμβασης παροχής υπηρεσιών ή σύμβασης έργου της περ. στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013, όταν αυτό προέρχεται από την αλλοδαπή ...... ...... ...... 4. Κατόπιν των ανωτέρω, η φορολόγηση που προβλέπεται με τις διατάξεις της περ. στ' της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 αφορά μόνον εισόδημα ημεδαπής που αποκτάται βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. ΔΕΑΦΑ 1054130 ΕΞ 2016/ 4.4.2016 https://goo.gl/UzDaLo Υπαγωγή φορολογουμένου στις διατάξεις της περ.στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, όταν ο βασικός εργοδότης είναι στην αλλοδαπή και στερείται ελληνικού Α.Φ.Μ. ..... ..... ..... 4. Κατόπιν των ανωτέρω, η φορολόγηση που προβλέπεται με τις διατάξεις της περ.στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 αφορά μόνον εισόδημα ημεδαπής που αποκτάται βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
  11. Σύντομο καλοκαιρινό ανάγνωσμα: Καλοκαίρι 2016, O Oscar κάνει έναρξη εργασιών ως ζωγράφος. Η Mallory έμπορος έργων τέχνης στην Νιγηρία στέλνει έμβασμα 8635 ευρώ στον Oscar για ενα πίνακα. Ο Oscar κόβει τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ γιατί η Νιγηρία είναι εκτός ΕΕ και επειδή δεν έχει άλλο πελάτη φέτος θέλει να φορολογηθεί για τα 8635 ευρώ (τα οποία εξαιρούνται από τα capital controls) ως μισθωτός για να έχει το ευεργέτημα των αφορόλογητών 8636 ευρώ. Ο Oscar υποβάλλει φορολογική δήλωση, στο TAXIS βαράει συναγερμός και η υπόθεση ανατίθεται στον έμπειρο, αδέκαστο εφοριακό Dredd με βαθμό B του κλάδου ΠΕ. Ο Dredd καλεί τον Oscar για έλεγχο προσπαθώντας να υπολογίσει το υπέρογκο πρόστιμο που θα επιβάλλει στον θρασύ υπήκοο. Ο Oscar προσέρχεται στην εφορία μαζί με τον έμπιστο φοροτεχνικό του, Walter και ένα καροτσάκι με δικαιολογητικά τα οποία ο Walter τον είχε συμβουλευσει να ζητήσει απο την Mallory η οποία καθώς εκτιμήσε το ταλέντο του Oscar δεν δυσανασχέτησε όταν αναγκάστηκε ταξιδέψει στο Τογκο για να τα επικυρώσει στο εκεί Ελληνικό προξενείο καθώς το προξενειο της Νιγηρίας είχε κλείσει λόγω περικοπών. Μια ελπίδα απέμεινε στον Dredd για ένα ικανοποιητικο πρόστιμο αλλά γρήγορα προσγειωθηκε στην πραγματικότητα όταν είδε την σφραγίδα της μεταφραστικής υπηρεσιας του Υπουργείου Εξωτερικών. Πρωτοφανές : Η συναλλαγή όχι μόνο ήταν νόμιμη αλλά και νομότυπη! Ο επόμενος δεν θα είναι τόσο προνοητικος σκέφτηκε, καθως έβαζε τον φάκελο για πάντα στο αρχείο.
  12. Επίδομα ανεργίας: Μηχανικοί με "κλειστά βιβλία" που ήταν μισθωτοί αν πληρούν τις προυποθέσεις. Δελτίο (κάρτα) ανεργίας: Όλοι οι άνεργοι Μηχανικοί με "κλειστά βιβλία". Βοήθημα ανεργίας: Ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με "κλειστά βιβλία" αν πληρούν τις προυποθέσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.