Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Konstantinos IB

Core Members
  • Περιεχόμενα

    839
  • Εντάχθηκε

  • Days Won

    21

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Konstantinos IB

  1. 22 ώρες πριν, persepolis88 said:

    Γνωρίζεις κάτι παραπάνω?

    Εννοείται. Θα πας "ντουγρού" και να προσέχεις τις κολώνες. :D Μερικοί τις περνάνε από πάνω και δεν τρέχει τίποτε.:D

    Υπάρχουν ρολά που έχουν πλευρικές πόρτες που κλείνουν πυράντοχα και νοούνται κι αυτές ως έξοδοι κινδύνου. Έχουν κλειδαριά πανικού είναι πυράντοχες, αυτοκλειόμενες κλπ. 

    Άρ 4 παρ 2.2 των γενικών:

    Παράθεση

    Εφόσον η συμπληρωματική χρήση δεν διαχωρίζεται πυράντοχα από την κυριαρχούσα και δεν διαθέτει ανεξάρτητες οδεύσεις διαφυγής και εξόδους κινδύνου, ο θεωρητικός πληθυσμός της, ο οποίος υπολογίζεται σύμφωνα με το αντίστοιχο άρθρο για τη χρήση της, προστίθεται στο θεωρητικό πληθυσμό της κυριαρχούσας χρήσης. 

    Αυτή είναι η λύση σου.

    • Like 1
    • Οι σωστές ρυθμίσεις είναι οι παρακάτω:

    Επιθυμητή εσωτ. υγρασία = 50%

    Επιθυμητή εσωτερ. θερμοκρασία = 26

    ΔΤ εξωτερικών και μη κλιματιζόμενων χώρων = 5

    ΔΤ εδάφους - εσωτερική = -5

    • Επίσης στα "στοιχεία κτιρίου" να προσέξεις την μέθοδο υπολογισμού. Συνήθως βάζουμε το 2 (Ashrae CLTD) και
    • Οι ώρες ελέγχου να είναι 10:00 - 18:00
    Παράθεση

    Η γνώμη σου πιια είναι στέκει το πάτωμα να είναι τόσο δροσερό από μόνο του που να παράγει θερμική απώλεια (πρακτικά) αντί για ψυκτικό φορτίο;

    Ναι συμβαίνει αλλά για το επίπεδο -3m και κάτω. Παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα υπόγεια. 26 (εσωτερική) -5=21 <<35 (εξωτερικής)

    Για το υποκείμενο του ισογείου έδαφος δλδ για σκάψιμο έως και 1 m δεν ισχύει. Εκεί πρέπει να το βάλεις +5. Διότι αν η εσωτερική επιθυμητή είναι 26 τότε 26+5=31<35, λογικό. Για υπερυψωμένο κτίσμα όπου το υπόγειο μπορεί να είναι <-1,8m μέχρι και = -2m βάλε μηδέν (0). 26+0<35

    *Και κάτι ακόμη, το παραπάνω ΔΤ =-5 ισχύει για εσωτερική επιθυμητή 26. Αν αυτή τη βάλεις = 24 τότε το ΔΤ γίνεται -3

    • Thanks 1
  2. Κατ αρχήν το κόβω για 3 εξόδους διαφυγής και όχι 2 που εμφανίζεις στο σχήμα. Ψάξτο.

    1. Να εξετάσεις την κατηγορία κινδύνου (Π.Δ.136860/1673/Φ15). Για κατηγορία Ζ3 στην πολεοδομική άδεια πρέπει να φαίνονται τα ράφια. Άρα οι απροστάτευτες οδεύσεις περνάνε από τους διαδρόμους των ραφιών. Μάλλον είσαι στο Ζ2 οπότε δεν χρειάζονται τεθλασμένες.

    2. Η αποθήκη δεν έχει δικό της χώρο φορτοεκφόρτωσης; Αν δεν έχει τότε λόγω του ότι είναι συμπληρωματική χρήση μπορείς να βγάλεις τον θεωρητικό πληθυσμό της στο κατάστημα.  

    3. Τα όριά τους δεν είναι σαφώς καθορισμένα, τα καθορίζει ο αρχιτέκτονας στην άδεια. Όδευση όμως σχεδιάζουμε σε όλους τους βοηθητικούς χώρους (εκτός από WC) που πιθανόν να βρίσκονται ή να εργάζονται άνθρωποι.

    4. Θα εξαρτηθεί από το 1 

    5. Όχι

    6. Αυτές που αναφέρονται λίγο πιο κάτω στο Άρθρο 10 Παρ. 10.1

    • Thanks 1
  3. 9 ώρες πριν, Τάσος Κυριακόπουλος said:

    δε μιλάμε να σχεδιάσεις μια αντλία από πριν αλλά να πάρεις μια έτοιμη και να την κάνεις πατέντα με ό,τι χαρακτηριστικά και δυνατότητες ήδη έχει.

    Δύσκολο.

    1) Η Αντλία απ' ευθείας εκτόνωσης (φρέον - αέρα) δουλεύει σε διαφορετικά όρια θερμοκρασιών από την Αντλία με εναλλάκτη φρέον - νερό. Συνεπώς θες επαναπρογραμματισμό της πλακέτας ελέγχου.

    2) Υπάρχει ένα επιπλέον τεχνικό πρόβλημα με τα αισθητήρια που πρέπει να αλλαχτούν από αέρα σε εμβαπτιζόμενα νερού. Δεν είναι τόσο απλή διαδικασία.

    Οι πλακέτες είναι κλειδωμένες και δεν μπορείς να παρέμβεις και τα αισθητήρια είναι ολόκληρη ιστορία. Άσε που υπάρχουν και Αντλίες που δεν δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής αισθητηρίου γιατί τα έχουν κολλημένα στην πλακέτα. Συνεπώς πας για καινούρια πλακέτα - πατέντα

    Δεν στέκομαι στο σχόλιο του ηλεκτρονικού μηχανικού, στο είπα επίτηδες γιατί μέχρι τώρα γνωρίζω μόνο δύο! (2) τεχνικούς που μπορούν να φτιάξουν (επαγγελματικά) και να προγραμματίσουν πλακέτες ψύξης και κλιματισμού και είναι ηλεκτρονικοί μηχανικοί. Αν μπορείς και μόνος σου κάντο.

    Γενικώς αναρωτιέμαι  απ' όλα αυτά αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με αυτό το εγχείρημα. Παρόλα αυτά...

    9 ώρες πριν, Τάσος Κυριακόπουλος said:

    Και μιλάω με σχετική σιγουριά για το κομμάτι του αυτομάτου ελέγχου καθώς αποτελεί το αντικείμενο του μεταπτυχιακού μου.

    ...καλή επιτυχία :)

    • Upvote 1
  4. Κι εγώ δεν το έχω απαντημένο σίγουρα, ας πει και κανένας άλλος τη γνώμη του να δούμε και κάτι παραπάνω, πάντως έτσι κάνω σχεδόν πάντα, δηλαδή μετράω και το ισόγειο. 

    Στην περίπτωσή σου το ισόγειο δεν έχει Θ.Π. αλλά και να είχε, αυτός δεν θα χρησιμοποιούσε παρά μόνο την τελική όδευση "ΓΔ" του κλιμακοστασίου σύμφωνα με το σχήμα 3 της παρ. 5 του 41/18. Οπότε το πολύ - πολύ να πονοκεφάλιαζε τον μηχανικό μόνο για το πλάτος της όδευσης ΓΔ και τις διαστάσεις της τελικής εξόδου. 

    Στην παράγραφο αυτή που παρέθεσες ο Κανονισμός δεν κάνει λόγο για Θ.Π. αλλά μόνο για αριθμό ορόφων. Αλλιώς θα έλεγε "αν πρόκειται το κλιμακοστάσιο να εξυπηρετήσει Θ.Π. τόσων ατόμων πυράντοχο τόσα min, αν είναι περισσότερος τόσα" κ.ο.κ. Ο Θ.Π. μπαίνει μετά τους 6 ορόφους και μόνο για τη δημιουργία προθαλάμου (lobby) σε κάθε όροφο.

  5. Πιστεύω ότι εννοεί και το ισόγειο. Διότι το ζητούμενο είναι μήκος της όδευσης διαφυγής το οποίο καθορίζει και τον χρόνο παραμονής του θεωρητικού πληθυσμού σε αυτήν. 

    Το υπόγειο δεν επηρεάζει τον Δ.Π. του κλιμακοστασίου γιατί ο θεωρητικός πληθυσμός δεν περνάει από εκεί.

  6. 21 ώρες πριν, Τάσος Κυριακόπουλος said:

    Υποθέτω ότι οι εργοστασιακές αντλίες τέτοια σαε χρησιμοποιούν που έχουν ειδικά μελετηθεί και σχεδιαστεί για το κάθε μηχάνημα.

    Η υπόθεση από τη γνώση απέχουν πολύ. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, για την κατασκευή μιλάω, όλοι οι μηχανολόγοι θα είχαμε τη δική μας αντλία θερμότητας. :D 

    21 ώρες πριν, Τάσος Κυριακόπουλος said:

    Υπάρχουν άραγε τέτοιοι αυτοματισμοί στην αγορά,κι αν ναι πόσο συμβατοί είναι με τους διαφόρους εναλλάκτες του εμπορίου

    Οι εναλλάκτες είναι παθητικά στοιχεία, δεν παίζουν ενεργό ρόλο. Ούτε το κύκλωμα νερού είναι κάτι αξιόλογο. Ο βασικός είναι ο κύκλος του ψυκτικού.

    Από αυτοματισμούς, προγραμματιζόμενους μικροεπεξεργαστές, PLC κλπ βρίσκεις ότι θες στην αγορά σήμερα.

    Πριν πάει εκεί όμως κάποιος πρέπει να στήσει σωστά τον κύκλο και να σιγουρέψει την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία του. Να λύσει το θέμα της λειτουργίας της εκτονωτικής, των τριχοειδών, του accumulator, της αποπάγωσης, του κυκλώματος ψύξης λαδιού (αν υπάρχει), των άνω και κάτω ορίων πίεσης του ψυκτικού, των αισθητήρων κλπ. Μετά ένας ηλεκτρονικός μηχανικός έμπειρος σε ψυκτικά κυκλώματα, θα βοηθήσει στην πλακέτα inverter και τη CPU.   

    • Thanks 1
  7. Καλημέρα, χρειάζεται ξεχωριστός έλεγχος δύο κυκλωμάτων, του ψυκτικού και του νερού, τα οποία όμως θα δουλεύουν παράλληλα με τη συνθήκη - τo λέω πιασάρικα - όση ισχύ θέλει το κύκλωμα του νερού από τον εναλλάκτη τόση ισχύ να του δίνει και ο κύκλος του ψυκτικού. Αυτή είναι η βασική αρχή.

    Αυτά "εν περιλήψει"

    • Upvote 2
  8. Καλησπέρα κι από μένα. Ναι θα μπορούσε κάποιος...

    2 ώρες πριν, Τάσος Κυριακόπουλος said:

    ...να στήσει μια αυτοσχέδια αντλία θερμότητας για σύνδεση σε σώματα χαμηλών θερμοκρασιών χρησιμοποιόντας μια μεγάλη multi εξωτερική μονάδα κλιματιστικού,υδραυλικό σταθμό με κυκλοφορητή και εναλλάκτη φρέον νερού του εμπορίου

    Πλην όμως, στα συστήματα VRF, Multi, Mini κλπ, ναι μεν η διαχείριση και ο έλεγχος του ψυκτικού βρίσκεται στην εξωτερική μονάδα, αλλά υπάρχει και μία πλακέτα ελέγχου σε κάθε  εσωτερική μονάδα. Η πλακέτα αυτή με κάποια αισθητήρια δίνει δεδομένα στην κεντρική πλακέτα της εξωτερικής μονάδας για την πορεία και τους ρυθμούς συμπύκνωσης ή εξάτμισης του φρέον σε κάθε εσωτερικό εναλλάκτη. Επίσης διαχειρίζεται και τη λειτουργία του εσωτερικού ανεμιστήρα. 

    Το ίδιο συμβαίνει ακόμη και σε ένα απλό split-άκι 1/1. Η φιλοσοφία είναι ίδια. Το σύστημα ελέγχου δηλαδή του ψυκτικού είναι συνολικό μέσα έξω. 

    • Like 1
    • Upvote 1
  9. 15 ώρες πριν, Κώστας Κουρούνης said:

    Στα μεταλλικά κτίρια λοιπόν, στους χώρους που έχουν αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με CO2, μειώνεται ο Δ.Π. του σκελετού?

    Η χρήση συστημάτων αυτόματης ή τοπικής κατάσβεσης με CO2 είναι περιορισμένη. Συνιστάται κυρίως για επικίνδυνους χώρους κατηγορίας Β και πουθενά αλλού.

    Δεν συμμετέχουν στην άνοδο του Δ.Π. του κελύφους, ούτε του συγκεκριμένου χώρου ούτε του κτιρίου γενικά.

     

    • Like 2
    • Upvote 1
  10. Καλησπέρα,

    On 20/2/2024 at 4:07 ΜΜ, stag94 said:

    Θυμάμαι να έχω διαβάσει παλαιότερα κάτι για 30m

    σωστά θυμάσαι αλλά αυτό ίσχυε στο παλιό πρότυπο ΕΝ 54-14:2004

    Ο σχεδιασμός συστημάτων πυρανίχνευσης γίνεται με το γενικό πρότυπο ΕΝ 54-14. Το ισχύον (ΕΝ 54-14:2021, "Κατευθυντήριες γραμμές για μελέτη, σχεδιασμό, εγκατάσταση, θέση, σε λειτουργία, χρήση και συντήρηση συστημάτων πυρανίχνευσης") δεν έχει αυτόν τον περιορισμό αλλά ισχύουν όλοι οι άλλοι (ύψος τοποθέτησης, έξοδοι κινδύνου και πυροπροστατευόμενες οδεύσεις διαφυγής, να λαμβάνονται υπ όψη τα ΑΜΕΑ, κλπ).

    Η 14/2015 αναφέρεται στο ΕΝ 54-11 γιατί υπάρχουν περιορισμοί κατασκευαστικών προδιαγραφών κομβίων. Είναι π.χ. κάποιοι τύποι κομβίων που δεν καλύπτονται από το πρότυπο αυτό, άρα δεν επιλέγονται και διάφορα άλλα.

    • Upvote 1
  11. Δεν πειράζει :). Μερικοί προσπαθούμε (ίσως ανεπιτυχώς μερικές φορές) να συμπυκνώνουμε αυτά που θέλουμε να πούμε γιατί, κακά τα ψέματα, τα μακροσκελή post δεν διαβάζονται.

    Καλύτερα να δημιουργηθεί μια απορία και να την παλέψεις, παρά να δώσεις ένα άχρηστο "σεντόνι" που δεν θα το διαβάσει κανείς.   

  12. Μάλλον. :-(

    Όταν το ισόγειο με το πατάρι του είναι μόνα τους σε ένα οικόπεδο (σίγουρα το ύψος θα είναι <23m), ΔΕΝ θέλει πιστοποιητικό.

    Όταν όμως το ισόγειο με το πατάρι του ανήκει σε ΚΤΙΡΙΟ γραφείων>23m, ή λειτουργεί ως εμπλεκόμενη χρήση π.χ σε πολυκατοικία >28m πάμε να ρωτήσουμε στην Πυροσβεστική μήπως η επιχείρησή μας που θα λειτουργήσει στο ισόγειο πρέπει να έχει και αυτή πιστοποιητικό αυτοτελώς. Διότι...

    17 ώρες πριν, Konstantinos IB said:

    Υπάρχει παράδειγμα. Σε πολυώροφο κτίριο της Αθήνας.

    Ελπίζω να το κατάλαβες τώρα. :wink:

    Υ.Γ. Διόρθωσα και αυτό 13/2019 και το έκανα 13/2021

  13. 5 ώρες πριν, zafsko said:

    Και όχι αυτό?

    Το επάγγελμα του λογοθεραπευτή μπορεί να ασκηθεί από το σπίτι μέχρι σε ειδική μονάδα ψυχικών παθήσεων. 

    On 12/2/2024 at 4:18 ΜΜ, sikyonios said:

    Δεν χρειάζεται ειδική άδεια από κάποιον φορέα πάντως. 

    Αν ανήκε λοιπόν το εν λόγω λογοθεραπευτήριο στις μονάδες υγείας και πρόνοιας ο Ιατρικός Σύλλογος θα απαιτούσε πιστοποιητικό. Άρα δεν υπαγόμαστε στην κατηγορία "υγεία και πρόνοια". Επειδή όμως μερικές φορές οι ιδιοκτήτες πολλά πράγματα τα εννοούν λάθος, δεν είναι κακό να ερωτηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Θα έλεγα ότι είναι το πρώτο βήμα. Σωστή λοιπόν η μία παρατήρηση.

    Αν όμως, ξαναλέω "αν", υπαχθεί τελικά στην κατηγορία με χρήση "γραφεία" τότε η μόνη προϋπόθεση υποχρεωτικού πιστοποιητικού μπαίνει από την Π.Δ. 13/2021. Εκεί η "κατηγορία C" έχει να κάνει με τις προδιαγραφές του κτιρίου και μόνο. Αν λοιπόν το κτίριο έχει γενική χρήση γραφείων και εντάσσεται στην κατηγορία C (διάβασε τη 13/2021) θα έχει ήδη ΜΥΠΔ και πυρανίχνευση τουλάχιστον...Ε, τότε ο συνάδελφος θα κάνει σίγουρα μια βόλτα μέχρι την Πυροσβεστική. 

     

  14. Δεν το πας καλά. Ξεκινάμε από τη νομοθεσία. Είναι υφιστάμενο το κτίριο ή καινούριο. Αν είναι υφιστάμενο πας να δεις αυτό που θέλεις από τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις. Αν είναι νέο πας με τον 41/18.

    Μετά, έχει εμπλεκόμενες χρήσεις; 

    13 ώρες πριν, sikyonios said:

    Χρειάζεται πιστοποιητικό πυροπροστασίας και μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας; 

    Αν το κτίριο που υπάγεται δεν έχει ΜΥΠΔ, Δίκτυο Καταιονισμού, επικίνδυνους χώρους κατηγορίας Β κλπ, κατά πάσα πιθανότητα όχι. Εκτός αν υπάρχει κάποιος φορέας που να το κάνει απαιτητό από την πυροσβεστική. Μελέτη σίγουρα. 

    • Like 1
  15. Στο φόρουμ αυτό και ειδικά στα τεχνικά μέρη του ασχολούμαστε περισσότερο με συγκεκριμένη βοήθεια σε συναδέλφους. Όπου μπορούμε. Παρομοίως και ζητάμε βοήθεια. Το θέμα σου λοιπόν είναι πολύ γενικό. 

    Να σου δώσω όμως μια απάντηση: Η ευθύνη μηχανικού βρίσκεται στη μελέτη την εγκατάσταση και τον έλεγχο. Αυτά που περιγράφεις είναι κυρίως προβλήματα δαπανών συντήρησης. 

    Επειδή όμως η αναλγησία μερικών έχει γίνει βίωμα στους δημόσιους οργανισμούς εμείς οι μηχανικοί πρέπει να είμαστε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ προσεκτικοί στις υπογραφές μας. Όλοι αυτοί οι "κάποιοι" έχουν ήδη βρει τρόπους να αποδώσουν τις ευθύνες αλλού, είναι το λεγόμενο "πινγκ πονγκ". Εμείς;

    • Upvote 1
  16. Εγώ λέω, για τις αλλαγές των σιδηροδρόμων να περιμένουμε λίγο ακόμα, μη μας πιάνει η φούρια και κάνουμε τσάμπα έξοδα.

    Έρχονται σε λίγο τα υπερηχητικά τραίνα. Αθήνα - Θεσσαλονίκη 30 min μαζί με τις ενδιάμεσες στάσεις. Να τα φτιάξουμε μία και καλή ρε παιδιά...

    Όσο για τις φυλακίσεις των υπαιτίων μην έχετε παράπονο. Σε κάθε καταστροφή όλο και κάποιο δήμαρχο χώνουν μέσα, κάποιο σταθμάρχη και πάει λέγοντας. Ποιους περιμένετε να δείτε μέσα τους υπουργούς ή τους πρωθυπουργούς;

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.