Jump to content

dimpan1983

Members
 • Content Count

  52
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Ουδέτερη

About dimpan1983

 • Rank
  Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
 1. Συνάδελφοι καλησπέρα. Γνωρίζει κανείς που μπορώ να βρω την Εγκ.46/86 και Γνωμ. Ν.Σ.Κ. 97/86 που αναφέρονται από τον ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟ στην αρχή του θέματος; Ευχαριστώ
 2. Σε διώροφο κτίριο κατασκευασμένο προ του έτους 1975 κάνω την τακτοποίηση στις 3 οριζόντιες ιδιοκτησίες - κατοικίες του α΄ ορόφου (με βεβαίωση από τη ΔΕΗ για πρώτη ηλεκτροδότηση το έτος 1972). Στα σχέδια της Ο.Α. φαίνεται ότι το ισόγειο αποτελείται από μία ενιαία αποθήκη, όπου σήμερα έχει γίνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε κατάστημα από άλλον ιδιοκτήτη. Τα τμ του ισογείου (κατάστημα) και του ορόφου (κατοικία) είναι σχεδόν τα ίδια. Για να βρω την επικρατούσα χρήση πρέπει να συνυπολογίσω και τα τμ της αυθαίρετης απόληξης κλιμακοστασίου και μιας ισόγειας αποθήκης στον ακάλυπτο του οικοπέδου που χρησιμοποιείται μάλλον από το κατάστημα. Οι δύο αυτές κατασκευές τι χρήση έχουν; Κατοικία, όποτε και μπορώ να υπαχθώ στην Κατηγορία 1 ή κάτι άλλο οπότε χάνω την Κατηγορία 1; Επίσης δεδομένου ότι γίνεται μια δήλωση για κάθε Ο.Ι. σε περίπτωση μεταβίβασης των Ο.Ι. του α΄ορόφου, θα πρέπει, εκτός από την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών αυτών με τρεις ξεχωριστές δηλώσεις, να έχει γίνει τακτοποίηση και των αυθαιρεσιών στους κοινόχρηστους χώρους, ή δεν επηρεάζεται η μεταβίβαση;
 3. Την περίπτωση ποιμνιοστασίου που δεν το εκμεταλλεύεται πλέον κτηνοτρόφος και δεν δηλώνεται στο ΟΣΔΕ πως θα το αντιμετωπίζατε συνάδελφοι; Ποια η γνώμη σας για τον υπολογισμό του προστιμου; Σαν ΚΧ ή ΒΧ;
 4. Καλημέρα. Η ελάχιστη απόσταση από τα όρια για κτίριο προϋφιστάμενο του έτους 1955 είναι 1μ. Η πολεοδομία της περιοχής μου (και πολλές άλλες) ζητούν να υπάρχει αυτή η απόσταση για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε έκδοση αδείας. Δεν ελέγχεται η απόσταση από τα όρια για κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1923. Η σχετική νομοθεσία για τα προ του 55 είναι: Βασιλικό διάταγμα 9/8/55 - Άρθρο 23 Άρθρο 23: Ελάχιστες αποστάσεις σε περιπτώσεις προαιρετικών ακάλυπτων χώρων 1. Εφόσον μεταξύ του οπισθίου η των πλαγίων ορίων του οικοπέδου οιουδήποτε οικοδομικού συστήματος και της αντιστοίχου οπίσθιας ή πλαγίας όψεως οιασδήποτε οικοδομής (είτε κυρίας, είτε εσωτερικής, είτε βοηθητικού παραρτήματος κ.λ.π.), τηρείται τυχόν προαιρετικώς ακάλυπτος χώρος επιβάλλεται όπως ή ελαχίστη τοιαύτη απόστασις μεταξύ του ορίου του οικοπέδου και της αντιστοίχου όψεως της οικοδομής κατά την στενότερη θέσιν μη είναι μικρότερα του 1.00 m. Ωσαύτως οι μεταξύ των όψεων οιωνδήποτε οικοδομημάτων επί του ίδιου οικοπέδου οιουδήποτε οικοδομικού συστήματος αφιέμενοι τυχόν προαιρετικώς ακάλυπτοι χώροι, δεν επιτρέπεται να έχουν πλάτος μικρότερο των 0,70 m μεταξύ των όψεων των οικοδομημάτων κατά την στενότερη θέσιν. Οι ως άνω ελάχιστες αποστάσεις ισχύουν μόνον εφ' όσον εξ άλλων διατάξεων δεν ορίζονται μεγαλύτερες τοιαύται.
 5. nzerman Σε έκδοση άδειας αντικατάστασης στέγης κτιρίου προϋφιστάμενου του 1955 η υπάλληλος της πολεοδομίας ζήτησε απόσταση από όρια (ώστε να είναι νόμιμο όλο το κτίσμα και να μπορέσει να γίνει η αντικατάσταση) 1μ, ενώ μου είπε ότι εάν μπορώ να αποδείξω ότι το κτίσμα είναι προ του 1923, μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε απόσταση από το όριο και δεν ελέγχεται το δ. Η σχετική νομοθεσία για τα προ του 55 είναι: Βασιλικό διάταγμα 9/8/55 - Άρθρο 23 Άρθρο 23: Ελάχιστες αποστάσεις σε περιπτώσεις προαιρετικών ακάλυπτων χώρων 1. Εφόσον μεταξύ του οπισθίου η των πλαγίων ορίων του οικοπέδου οιουδήποτε οικοδομικού συστήματος και της αντιστοίχου οπίσθιας ή πλαγίας όψεως οιασδήποτε οικοδομής (είτε κυρίας, είτε εσωτερικής, είτε βοηθητικού παραρτήματος κ.λ.π.), τηρείται τυχόν προαιρετικώς ακάλυπτος χώρος επιβάλλεται όπως ή ελαχίστη τοιαύτη απόστασις μεταξύ του ορίου του οικοπέδου και της αντιστοίχου όψεως της οικοδομής κατά την στενότερη θέσιν μη είναι μικρότερα του 1.00 m. Ωσαύτως οι μεταξύ των όψεων οιωνδήποτε οικοδομημάτων επί του ίδιου οικοπέδου οιουδήποτε οικοδομικού συστήματος αφιέμενοι τυχόν προαιρετικώς ακάλυπτοι χώροι, δεν επιτρέπεται να έχουν πλάτος μικρότερο των 0,70 m μεταξύ των όψεων των οικοδομημάτων κατά την στενότερη θέσιν. Οι ως άνω ελάχιστες αποστάσεις ισχύουν μόνον εφ' όσον εξ άλλων διατάξεων δεν ορίζονται μεγαλύτερες τοιαύται.
 6. polytelik Το έχω παρατηρήσει και εγώ αυτό που αναφέρεις. Οι χάρτες του κτηματολογίου παρουσιάζουν μεγαλύτερες μετατοπίσεις, έως και 5μ., σε ορεινές περιοχές ή περιοχές με έντονο ανάγλυφο, ενώ σε κάποιες πεδινές περιοχές κουμπώνουν αρκετά καλά αλλά ποτέ άριστα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μετρήσεις, απλώς αποτελούν βοηθητικό εργαλείο.
 7. STAVION Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Αυτό θα κάνω. Μου φαίνεται και εμένα ως η πιο σωστή λύση + ότι γλιτώνω και τη σχεδίαση εξ αρχής του Δ.Κ.
 8. Συνάδελφοι θα ήθελα εάν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει στο εξής: Σε μία ρύθμιση που κάνω οι αυθαιρεσίες περιορίζονται σε υπέρβαση ύψους, αλλαγή στατικών (μετακίνηση 1 υποστηλώματος) και μετακίνηση θέσης οικοδομής (εντός δ). Οι εξωτερικές διαστάσεις του κτιρίου παρουσιάζουν αποκλίσεις <2% (συνεπώς δεν υποχρεούται ο ιδιοκτήτης να καταβάλει πρόστιμο). Στην κάτοψη του χώρου και στο ΔΚ θεωρείτε σωστό να δείξω αυτές τις αποκλίσεις ή να χρησιμοποιήσω τα εγκεκριμένα σχέδια και να αναφέρω στην τεχνική έκθεση απλώς ότι βρίσκομαι εντός της ανοχής; Επίσης για την μετακίνηση του κτιρίου, να σχεδιάσω επάνω στο ΔΚ της Ο.Α. τη νέα θέση με άλλο χρώμα (θα υπάρχει επικάλυψη και δεν θα είναι ευανάγνωστο το σχέδιο) ή να το ξανακάνω από την αρχή και να ανεβάσω στο σύστημα και το εγκεκριμένο;
 9. Συνάδελφοι παραθέτω τμήμα του εγγράφου "120219 ΘΕΜΑΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ-Συντάκτης Ελένη Μπούτου – Λεμπέση 19-2-2012 Σελίδα 2 από 57" : "Δεν αποτελεί οικοδομική άδεια η Β΄ φάση εξαίρεσης του Ν.1337/83 (Β΄16): Κτίσμα προ του 1955 για το οποίο εκδόθηκε άδεια μικρής κλίμακας για ανακαίνιση δεν πρέπει να ενταχθεί στον νόμο εάν εφαρμόστηκε η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Εάν όμως εκτελέστηκαν αυθαίρετες προσθήκες καθ’ υπέρβαση της άδειας εργασιών μικρής κλίμακας υπάγονται στο ν. 4014/11. - Τα κτήρια προ του ΄55 είναι όμως νομίμως υφιστάμενα και δεν απαιτείτο να δηλωθούν με το Ν.1337/83. Πρέπει όμως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. (Θ΄2) θεωρείται ότι έχει οικοδ. άδεια η Γ΄ φάση εξαίρεσης του Ν.1337/83. Τα κτίρια που εξαιρέθηκαν με γ΄ φάση του Ν.1337/83, με βάση το άρθ.23 παρ.1 του ΓΟΚ ΄85 θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα (νόμιμο περίγραμμα) μόνο κατά το τμήμα τους που είναι σύμφωνο με τις διατάξεις είτε τις ισχύουσες είτε του χρόνου κατασκευής τους. • Η Θ΄2 ισχύει και για τα προ του ΄55 κτίρια εφόσον είναι σε άρτιο οικόπεδο και έχουν τμήμα σύμφωνο με τις διατάξεις είτε τις ισχύουσες είτε του χρόνου κατασκευής τους.. (Β΄17 & Ζ΄2) Αυθαίρετη κατασκευή εκτός σχεδίου με α’ και β’ φάση του ν.1337/83, που δεν έχει γίνει η τρίτη φάση εξαιρείται από την υποχρέωση υπαγωγής στο ν.4014/11 και δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης......." Από αυτό αντιλαμβάνομαι πως μπορούμε να επιλέξουμε το "με οικοδομική άδεια". Σε τηλεφωνική επικοινωνία μάλιστα με το ΤΕΕ (τότε που λειτουργούσαν οι τηλεφωνικές γραμμές και απαντούσαν σε ερωτήματα) μου είχαν απαντήσει πως σε κτίσματα προ του 55 θεωρούμε πως έχουν Ο.Α. εκμεταλλευόμενοι τους μειωτικούς συντελεστές και εκεί που ζητάει αριθμό γράφουμε "προ του 1955". Επειδή όμως βλέπω διάφορες απόψεις, έχει κανείς κάποιο έγγραφο που να ξεκαθαρίζει το τοπίο; Επίσης πάλι σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΤΕΕ και για τις βεβαιώσεις μηχανικού έλαβα την ίδια απάντηση. Δηλαδή ότι μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση κτίσματος προϋφιστάμενου του έτους 1955, εφόσον εμείς διαπιστώσουμε την ηλικία της κατασκευής. Για δική μας σιγουριά - ασφάλεια μπορούμε να αναζητήσουμε Α/Φ, αλλά δεν είναι και αναγκαίο. Όλα αυτά από τηλεφωνική επικοινωνία με το ΤΕΕ, στον αριθμό που λειτουργούσε για επίλυση αποριών κλπ μηχανικών, που πραγματικά διαβάζοντας τώρα αυτά που συζητούνται, δεν ξέρω πλέον εάν μπορω να θεωρήσω ορθά ή όχι.
 10. Στο Α.Π.Θ. στα πλαίσια του μαθήματοε της οικοδομικής μας δίνουν τις γενικές κατευθύνσεις για παθητική πυροπροστασία. Όχι ότι είναι αρκετά αυτά που μαθαίνουμε, αλλά διαβάζοντας λιγάκι τη βρίσκεις την άκρη.
 11. Καλημέρα. Απευθύνομαι κυρίως στον erling γιατί παρατήρησα σε κάποιο άλλο θέμα ότι έχει ασχοληθεί με παρόμοια περίπτωση ή όποιον συνάδελφο μπορεί να βοηθήσει. Για αλλαγή χρήσης από αδιαμόρφωτο ισόγειο (pilotis σημερινή) σε κατοικία για τον υπολογισμό αμοιβών πάμε με συμβατικό προϋπολογισμό και για φορολογικά με το 70% αυτού. Χρειάζεται η προσάυξηση 70% λόγω διαρρύθμισης ή όχι?
 12. Τελικά μίλησα με τον υπάλληλο της πολεοδομίας και λόγω του εμβαδού (>50τμ) θέλει τα πάντα, δηλαδή όλες τις Η/Μ μελέτες, συν ΚΕΝΑΚ (κελυφος, Η/Μ).
 13. Καλημέρα και από εμένα. Για αλλαγή χρήσης (στην πραγματικότητα άδεια διαρρύθμισης αδιαμόρφωτου ισογείου σε κατοικία) με Ο.Α. του 1987, εμβαδού 57 τ.μ. όπου η "ανακαίνιση" δεν είναι ριζική αφού αφορά το 15% της δόμησης και το 18% της όψης (κελύφους), θεωρώ ότι χρειάζομαι ΚΕΝΑΚ για το κέλυφος (>50 τ.μ.) αλλά όχι λοιπές Η/Μ μελέτες. Διορθώστε με εάν είμαι λάθος...
 14. Αχ, την έκανα τη βόλτα μου σήμερα από την Πυροσβεστική και με παρέπεμψαν στο βιομηχανίας. Ο υπάλληλος της Πυροσβεστικής μου έιπε ότι το λογικό είναι να το κατατάξουμε στην κατηγορία Αα αλλά ας κάνω και μία ερώτηση εκεί...
 15. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Σε αυτή την κατηγορία πιστεύω και εγώ πως πρέπει να το κατατάξω.Θα κάνω και μια ερώτηση στο Υπ. Βιομηχανίας, για να το σιγουρέψω.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.