Μετάβαση στο περιεχόμενο

aias500

Members
  • Περιεχόμενα

    71
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by aias500

  1. Καλησπέρα Η προσαύξηση που παρουσιάζεται αντιστοιχεί στις τιμές που ισχύουν σήμερα. Όταν γίνει η υπαγωγή το σύστημα θα λάβει υπόψη του την ημερομηνία εξόφλησης του παραβόλου(28/09/2020) και το πρόστιμο θα επανέλθει σε αυτό που αντιστοιχεί στην περίοδο που εξοφλήθηκε το παράβολο.
  2. Όσες δηλώσεις έχουν τις ως άνω προϋποθέσεις και είναι Κατηγορίας 5 μπορούν να μεταφερθούν στον Ν.4495/17 μέχρι 30.9.2020, ενώ οι δηλώσεις των άλλων Κατηγοριών μπορούν να μεταφερθούν και μετέπειτα της 30.09.2020. Οι υπόλοιπες δηλώσεις του Ν 4178/13 Κατηγορίας 5 που δεν μεταφέρονται, εάν βέβαια δεν υπάρξει νεότερη ανακοίνωση, έχω την γνώμη ότι θα πρέπει να γίνουν σε κατάσταση οριστικής υπαγωγής μέχρι την 30.9.2020, με δυνατότητα για τα δικαιολογητικά τους να ανέβουν μέχρι τις ημερομηνίες της Ανακοίνωσης
  3. Η ως άνω πρόβλεψη του Ν 4495 επέτρεπε την μεταφορά από τον Ν 4178 μόνο όσων δηλώσεων είχαν τις άνω προυποθέσεις, ενώ απέκλειε τις υπόλοιπες δηλώσεις. Δεν σχετίζεται με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.
  4. Ακριβώς αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση ενός πρόσφατου Ε9 ετών πχ 2012-2019, με τροποποιημένη την παλαιότητα κτίσματος σε πριν την 28.7.2011. Μπορεί να είναι αληθές μπορεί και όχι. Η Εγκύκλιος 2 ορίζει ότι -Σε περίπτωση υποβολής εντύπου που έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, όπως προκύπτει από σχετική θεώρηση, δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση. (Σημαίνει ότι για Ε9 πριν το 2010 που υποβάλλονταν με έντυπο στις ΔΟΥ δεν χρειάζεται τίποτα να γίνει, εάν στο αντίγραφο του ιδιοκτήτη υπάρχει η θεώρηση παραλαβής από τη ΔΟΥ και υποβάλλεται ως έχει στο σύστημα. Διαφορετικά προηγείται θεώρηση από τη ΔΟΥ στο αντίγραφο του ιδιοκτήτη ότι είναι ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου που βρίσκεται στη ΔΟΥ, με το ενδεχόμενο βέβαια το πρωτότυπο να έχει χαθεί και να μη μπορεί να δοθεί η θεώρηση). -μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα. (Σημαίνει ότι για Ε9 μετά το 2010 που υποβάλλονταν και τροποποιούνται πλέον ηλεκτρονικά πρέπει να συνυποβάλλεται και η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ που υπάρχουν πχ την 1η Ιανουαρίου 20.. και τυπώνεται μέσα από το ΤΑΧΙS από τους ιδιοκτήτες και είναι της μορφής: Η υποβολή της δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) Έτους πχ 2017 ολοκληρώθηκε επιτυχώς, για τον υπόχρεο με Α.Φ.Μ.: 000001110, με αριθμό δήλωσης 290000 και ημερομηνία υποβολής 21-07-2017. Εφόσον η τροποποίηση έγινε πχ την 21-07-2017, η Εγκύκλιος αφήνει να εννοηθεί ότι το Ε9 από μόνο του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποδεικτικό παλαιότητας. Η δυνατότητα εκτύπωσης πχ του αποδεικτικού υποβολής δήλωσης Ε9 για το έτος 2016 (σε αρχείο .pdf) Αρ. δήλωσης: 250600 (Ημ/νία υποβολής: 16/05/2016) βρίσκεται μέσα στη εφαρμογή του ΤΑΧΙS σε κάθε έτος, στο κάτω μέρος, στο πεδίο των ‘’εκτυπώσεων’’) Τα υπόλοιπά είναι όπως τα γράφεις.
  5. Πράγματι ένα Ε9 του 2019 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό χρόνου κατασκευής(πχ προθήκης) και να υπερισχύει αεροφωτογραφίας του 2011 που έρχεται σε αντίθεση(δεν υπάρχει η προσθήκη).
  6. H Εγκύκλιος 2 διευκρινίζει ότι σε περίπτωση πισίνας: - δεν απαιτείται επιπρόσθετα πρόστιμο για το μηχανοστάσιο της - εάν το Εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας της(χωρίς τα περιμετρικά τοιχία) είναι μικρότερο των 50τμ, το πρόστιμο της υπολογίζεται έχοντας επιλέξει τον Δείκτης μείωσης προστ. πισίνας ήτοι όγκος του ύδατος VΧ50ευρώ/κυβικό μέτρο Χ 0,50
  7. Δεν τίθεται θέμα να γίνει κάποια διόρθωση στο σύστημα. Το σύστημα υπολογίζει έκπτωση 10% επί του προστίμου, σύμφωνα με την ημερομηνία υπαγωγής, που προσδιορίζεται από την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου. Εάν η πληρωμή του παραβόλου έχει γίνει μέχρι και την ημερομηνία αυτή τότε η δήλωση δικαιούται την έκπτωση του 10% και το σύστημα την παρέχει με τον επανυπογισμό που κάνει τη δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά το σύστημα κάνει τον υπολογισμό με τα σημερινά δεδομένα και χρειάζεται μία δεύτερη υποβολή για να υπολογισθεί το σωστό πρόστιμο(έχει γίνει σχετική επιβεβαίωση των ανωτέρω).
  8. Το θέμα είναι λυμένο(έχει γίνει επιβεβαίωση). Χρειάζεται μόνο να γίνει η υποβολή της δήλωσης στο σύστημα δύο φορές. Με την πρώτη υποβολή της δήλωσης το σύστημα ενημερώνεται για την καταβολή του τέλους υπαγωγής και του τέλους αναταπόδοσης μέχρι και την 10.05.2019. Με την δεύτερη υποβολή της δήλωσης το σύστημα έχοντας ενημερώθεί για την καταβολή του τέλους υπαγωγής και του τέλους αναταπόδοσης μέχρι και την 10.05.2019 επανυπολογίζει το πρόστιμο με την έκπτωση του 10%.
  9. Το θέμα είναι λυμένο(έχει γίνει επιβεβαίωση). Χρειάζεται μόνο να γίνει η υποβολή της δήλωσης στο σύστημα δύο φορές. Με την πρώτη υποβολή της δήλωσης το σύστημα ενημερώνεται για την καταβολή του τέλους υπαγωγής και του τέλους αναταπόδοσης μέχρι και την 10.05.2019. Με την δεύτερη υποβολή της δήλωσης το σύστημα έχοντας ενημερώθεί για την καταβολή του τέλους υπαγωγής και του τέλους αναταπόδοσης μέχρι και την 10.05.2019 υπολογίζει το πρόστιμο με την έκπτωση του 10%.
  10. Εάν υπάρχει λάθος μπορεί να διορθωθεί σε περιβάλλον 4495, όπως μπορούν να γίνουν οι όποιες αλλαγές σε περιβάλλον 4178, πριν την μεταφορά. Όπως αναφέρει και το ενημερωτικό του ΤΕΕ σε περίπτωση μεταφοράς η δήλωση του ν. 4178/13 θα είναι πλέον απενεργοποιημένη χωρίς δυνατότητα υποβολής οποιουδήποτε αιτήματος. Το κυριότερο είναι ότι εάν γίνει εισαγωγή του αιτήματος δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής στον 4178, στην περίπτωση που κάποιος αλλάξει γνώμη.
  11. Πράγματι η χρήση των POS επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος τις συναλλαγές. Η αίτηση πάντως για POS σε Τράπεζα επέτρεπε το άνοιγμα νέου επαγγελματικού λογαριασμού, ειδικά αν δεν υπήρχε κανένας λογαριασμός στην τράπεζα αυτή.
  12. για maneni Όχι. Οι πελάτες πρέπει πάντα, με διαφορετικούς βέβαια τρόπους πληρωμής, να καταθέτουν στους ΕΤΛ και μόνο σε αυτούς. Είτε μέσω του συστήματος Αμοιβών του ΤΕΕ και της εντολής Πληρωμής (μέσω πληρωμής με μετρητά ή με ηλεκτρονική μεταφορά μέσω τραπεζών ή με web banking απ΄ευθείας απο τον πελάτη ενδεχόμενα), είτε μέσω POS. Μπορείς όμως να κάνεις ανάληψη του συνόλου των εισπραξεων και να τις μεταφέρεις σε όποιο λογαριασμό ή κάρτα σου θέλεις και από εκεί να κάνεις τις πληρωμές των επαγγελματικών σου εξόδων, όπως μπορείς να αφήσεις κάποιο ποσό μέσα στους ΕΤΛ και μέσα από εκεί να κάνεις ένα ίσως μέρος των πληρωμών των επαγγελματικών σου εξόδων, ή το σύνολο αυτών. Μπορείς να κάνεις και πληρωμές μη επαγγελματικών εξόδων από τους ΕΤΛ. Δεν απαγορεύονται τέτοιου είδους πληρωμές. Oi πληρωμές αυτές των μη επαγγελματικών εξόδων μπορούν να γίνουν βέβαια και από οπουδήποτε αλλού (από λογαριασμό ή μέσω κάρτας) με τα χρήματα των ΕΤΛ, θα χρειαστεί μόνο να γίνει πρώτα η σχετική μεταφορά, με τό όποιο κόστος αν η μεταφορά γίνει σε άλλη τράπεζα. ΥΓ: Εννοείται ότι πρέπει να δηλωθούν όλοι οι ΕΤΛ : ο λογαριασμός της Εθνικής και ο λογαριασμός του POS. Νομίζω ότι η δηλώση αυτή των ΕΤΛ δεν θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση, ενώ η χρησιμότητα αυτών των δηλώσεων των ΕΤΛ, όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις συναδέλφων, βρίσκεται στο χτίσιμο του αφορολόγητου(υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές γιά ένα ποσοστό των εσόδων τους), όσων πελατών(μισθωτών) το έχουν ανάγκη. Επίσης και για συμμετοχή των αποδείξεων των πληρωμών αυτών σε κάποια λοταρία ή κάτι τέτοιο.
  13. ''Εφαρμογή Διαχείρισης Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών Οδηγίες Χρήσης Εισαγωγή Στη Δ.ΗΛΕ.Δ. υλοποιήθηκε web based εφαρμογή μητρώου Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών (Ε.Τ.Λ.). Η επιχείρηση (υπόχρεος) δηλώνει στη Φορολογική Διοίκηση τον/τους Ε.Τ.Λ. σε μορφή IBAN, όπου δέχεται τις εισπράξεις της μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Επαγγελματικού Λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου." Οι συναλλαγές που αναφέρονται πιο πάνω αφορούν τα έσοδα και όχι τα έξοδα, ενώ ο Ε.Τ.Λ. που δηλώνεται στην εφαρμογή της Δ.ΗΛΕ.Δ. είναι βέβαια εκείνος που δέχεται τις εισπράξεις. Το αναφέρει με αυτόν τον τρόπο "αφορούν αποκλειστικά.......επαγγελματική δραστηριότητα....του υπόχρεου", όχι για το σκέλος των εξόδων αλλά για το σκέλος των εσόδων. Θέλει να αποκλείσει πχ τις μεταφορές χρημάτων με ηλεκτρονικό τρόπο από γνωστούς ή από οποιονδήποτε στον επαγγελματικό λογαριασμό της εθνικής των μηχανικών, χωρίς να υπάρχει σύνδεση της μεταφοράς αυτής χρημάτων με επαγγελματική δραστηριότητα. Οποιαδήποτε χρήση του/των Λογαριασμού/ών αυτού/ών στο σκέλος των εξόδων/πληρωμών, μεταφορών είναι επιτρεπτή, ενώ δεν επιτρέπεται να γίνονται εισπράξεις προερχόμενες από μη επαγγελματική δραστηριότητα.
  14. Ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς δηλώσεων από τον Ν 4178/13 στον Ν 4495/17. Έχει προστεθεί στα αιτήματα των δηλώσεων του Ν 4178 η δυνατότητα Αίτησης μετάβασης δήλωσης στις διατάξεις του 4495. Σχετικό εγχειρίδιο http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/MyTEE/auth4495/auth-menu1/2017-12-12_%CF%C4%C7%C3%C9%C5%D3%20%CC%C5%D4%C1%D6%CF%D1%C1%D3%20%CD%204495.pdf
  15. Ναι χωρίς συναίνεση, μόνο έαν τα διαμερίσματα με κλεισμένους τους χώρους του μπαλκονιού αποτελούν το σύνολο των ΟΙ του κτιρίου και οι χώροι των μπαλκονιών έχουν κλειστεί εκ κατασκευής. Διαφορετικά δεν γίνεται χωρίς συναίνεση του 51%.
  16. Συμφωνώ πχ ποσοστό υπέρβασης ΣΔ για κατάταξη σε Κατηγορία εντός σχεδίου είτε το εμβαδόν των αυθαίρετων που παραβιάζουν την μέγιστη δόμηση της ΟΙ σήμερα / [εμβαδόν οικοπέδου * Σ.Δ. σήμερα * ποσοστό ιδιοκτησίας] είτε το εμβαδόν των αυθαίρετων που παραβιάζουν την μέγιστη δόμηση της ΟΙ κατά την έκδοση της Ο.Α./ [εμβαδόν οικοπέδου * Σ.Δ. κατά την έκδοση της Ο.Α. * ποσοστό ιδιοκτησίας] Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιυπαίθριοι χώροι συνυπολογίζονται μόνο οι επί πλέον του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013, ότι είναι ευμενέστερο (μικρότερο ποσοστό).
  17. Συμφωνώ και εγώ ότι στον αριθμητή για επιλογή κατηγορίας θα πρέπει να μπουν τα αυθαίρετα που παραβιάζουν την μέγιστη δόμηση και όχι η συνολική επιφάνεια των αυθαιρέτων. Με αυτή την υπόθεση (ότι δηλαδή τα 10 μ2 που αναφέρει ο alpal στο παράδειγμα #61 είναι αυτά που υπερβαίνουν την μεγίστη επιτρεπόμενη δόμηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας), μπήκαν τα 10 μ2 στον αριθμητή στον υπολογισμό του #71, το οποίο βέβαια #71 δεν αναφέρει τίποτα για κατηγορία 5. Νομίζω πάντως ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι το διαμέρισμα του #61 έχει υπόλοιπο συντελεστή, για να θεωρηθεί από κάποιον ότι είναι λάθος να μπουν στον αριθμητή τα 10μ2. Εάν κάποιος βέβαια το γνωρίζει βάζει για αριθμητή τα λιγότερα μ2 ή καθόλου μ2.
  18. Η πρόβλεψη του νόμου στο Άρθρο 96 και στην κατηγορία 4 "αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του ............. τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας" γίνεται για να καλύψει τις περιπτώσεις κτιρίων με Ο.Α., τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που αυξήθηκε είτε ο συντελεστής δόμησης, είτε ο συντελεστής κάλυψης, είτε το επιτρεπόμενο ύψος και να τους δώσει με αυτόν τον υπολογισμό, τη δυνατότητα, που προφανώς την δικαιούνται, να ενταχθούν στην κατηγορια 4 και να μην πάνε διαφορετικά (εάν ο υπολογισμός βασιζόταν στον μικρότερο συντελεστή της Ο.Α.) κατηγορία 5 και να υποχρεωθούν να αναζητήσουν αγορά συντελεστή δόμησης, τη στιγμη που στην περιοχή του οικοπέδου αυτού έχει αυξηθεί ο συντελεστής δομησης/κάλυψης ή το επιτρεπόμενο ύψος μεταγενέστερα της έκδοσης της Ο.Α.
  19. Εγώ πάντως το καταλαβαίνω έτσι : είτε 10 /[εμβαδόν οικοπέδου * Σ.Δ. Τότε, δηλ. στον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής αδείας, * ποσοστό ιδιοκτησίας] Ακριβώς αυτό είτε 10/ [εμβαδόν οικοπέδου * Σ.Δ. σήμερα * ποσοστό ιδιοκτησίας] ότι είναι ευμενέστερο (μικρότερο ποσοστό) για κατάταξη σε κατηγορία Εκτός και της διαφορετικής άποψης που έχω και για τον αριθμητή. Ποιος θα έπρεπε να είναι;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.