Μετάβαση στο περιεχόμενο

stoa

Members
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

stoa's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφοι καλησπέρα. Εχω διαφωνία με την υπηρεσία δόμησης σχετικά με τον υπολογισμό προστίμου αυθαίρετης κατασκευής σε ημιτελές κτίσμα το οποίο έγινε μετά το 2011 (Απρίλιος 2014) και θα ήθελα την άποψή σας στο παρακάτω θέμα. Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 4178/13 "Για νέες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις, ...................., τα δε πρόστιμα που επιβάλλονται υπολογίζονται ως εξής: α) Πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επι της αξίας του αυθαιρέτου, όπως ................ β) Πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας του αυθαιρέτου, όπως .............." Θέλω να καταθέσω άδεια νομιμοποίησης αυθαιρέτου του οποίου έχει κατασκευαστεί και έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός του. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπολογιστεί και να πληρωθεί πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης όπως αναφέρεται στο άρθρο 26 άλλα με στάδιο εργασιών το 30% με 35% περίπου, αφού έχει ολοκληρωθεί μόνον ο φέρων οργανισμός του. Η υπηρεσία δόμησης ισχυρίζεται ότι πρέπει να υπολογιστεί και πληρωθεί το πρόστιμο σε ποσοστό 100% (δηλαδή το κτίριο πλήρως αποπερατωμένο), με τον ισχυρισμό ότι δεν αναγράφεται στο νόμο κάτι διαφορετικό. Ευχαριτώ πολύ.
  2. 1. Όσον αφορά τον τίτλο της άδειας δόμησης, έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για αναθεώρηση της έγκρισης δόμησης (άδεια σε ισχύ), για αλλαγή τίτλου "Νομιμοποίηση επιχώματος και.....", με τα ίδια σχέδια αφού δεν έχουν ξεπεραστεί τα εγκεκριμένα υψόμετρα επιχώματος. (Άρθρο 4 παρ. 6 ΝΟΚ). Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν αμφισβητείται η αυθαίρετη κατασκευή, αλλά το ύψος του προστίμου, κάτι που αναφέρεται και στην ένσταση. 2. Όσον αφορά τη ένσταση για την ποσότητα του επιχώματος, αυτή αμφισβητείται διότι η υπηρεσία όταν έκανε αυτοψία τα μπάζα ήταν σε σωρό, (δεν έχουν διαστρωθεί) και θεώρησε (έλεγχος με το μάτι), αφ ενός μεν ότι η επίχωση είναι ύψους 3,00 μέτρα, αφ ετέρου δε επειδή το ακίνητο είναι εκτός σχεδίου και έχει έκταση 6 στρέμματα υπολόγισαν ότι το μπάζωμα έγινε σε όλο το ακίνητο. Αμέσως ο λογαριασμός αυτός δίνει 6.000,00Χ3,00 = 18.000,00 κυβικά. Επίσης θωρούν ως τρέχουσα τιμή τα 5,00 ΕΥΡΩ από τα αντίστοιχα άρθρα του τιμολογίου ΟΙΚ (20.10 + μτφ). Το άρθρο αυτό αναφέρει για ειδικές προδιαγραφές των επιχωμάτων (ΕΤΕΠ 02-04-02-00), κάτι που δεν ισχύει σε καμιά περίπτωση στην περίπτωσή μας. Από τα παραπάνω προκύπτει προϋπολογισμός Π=18.000Χ5,00 = 90.000,00 ΕΥΡΩ. Άρα πρόστιμο ανέγερσης 90.000,00Χ 30% = 27.000,00 ΕΥΡΩ συν πρόστιμο διατήρησης.(Για το λόγο αυτό το πρόστιμο είναι μεγάλο). Σημειώνεται ότι όταν διαστρωθούν οι σωροί δεν ικανοποιούμε τα τελικά εγκεκριμένα υψόμετρα. Εξ άλλου τώρα πλέον ο έλεγχος της τελικής στάθμης του επιχώματος θα γίνει πλέον και από τον ελεγκτή δόμησης. Σας ευχαριστώ πολύ.
  3. · Καλησπέρα σας. Θα ήθελα την άποψή σας για το παρακάτω θέμα: · Τέλος Απρίλιου έχει εκδοθεί έγκριση δόμησης για κατασκευή κτιρίου με υπερύψωση "μπάζωμα" του ακινήτου. Πριν την έγκριση δόμησης έχει εγκριθεί η μελέτη από την πρώην ΕΠΑΕ, όπου στα σχέδια εμφανίζεται το νέο κτίριο και οι επιχώσεις "μπάζωμα". · Μετά την έγκριση δόμησης και πριν κατατεθεί η άδεια δόμησης ο ιδιοκτήτης προέβει σε τμηματική επίχωση του ακινήτου. Στις 29/5 μετά από καταγγελία το τμήμα ελέγχου κατασκευών προέβει σε έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμό προστίμων. Κατά της "έκθεσης αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμός προστίμων" υποβλήθηκε εμπρόθεσμα ένσταση, με την οποία αμφισβητείται αφ' ενός μεν ο υπολογισμός της ποσότητας του επιχώματος (κυβικά), αφ ετέρου δε ο καθορισμός της τρέχουσα τιμής βάσει των οποίων υπολογίσθηκε το πρόστιμο (αναλυτικός προϋπολογισμός). (Άρθρο 27 Ν.4014/11). · Μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης πριν πληρωθεί το πρόστιμο ανέγερσης, αφού εκκρεμεί η ένσταση στο ΣΥΠΟΘΑ;; (Σημειώνεται ότι η επίχωση "μπάζωμα" φαίνεται στα εγκεκριμένα σχέδια τόσο της έγκρισης δόμησης όσο και στην έγκριση της ΕΠΑΕ). · Υ.Γ. Άποψή μου είναι ότι η έκδοση της άδειας δόμησης μπορεί να συνεχιστεί , αφού το πρόστιμο μας έχει επιβληθεί και η αυθαιρεσία δεν αντίκειται στις διατάξεις του ΝΟΚ. Η υπηρεσία έχει ενημερωθεί για την αυθαίρετη κατασκευή και όταν η απόφαση καταστεί τελεσίδικη στο ΣΥΠΟΘΑ τότε θα εφαρμοστεί η απόφαση του οργάνου αυτού με το αντίστοιχο πρόστιμο.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.