Jump to content

pipakos

Core Members
 • Content Count

  1,148
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

pipakos last won the day on February 10 2015

pipakos had the most liked content!

Community Reputation

337 Πολύ καλή

About pipakos

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Ανατολική Αττική
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Recent Profile Visitors

813 profile views
 1. Γράφω τα στοιχεία επικοινωνίας από κάποιες υδομ που επισκέφτηκα πρόσφατα για να τα έχουμε εδώ συγκεντρωμένα: ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΥΔΟΜ ΑΘΗΝΑΣ (ΟΔΟΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ) [email protected] ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΝΙΚΟ: [email protected] ΑΡΧΕΙΟ: [email protected] ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: [email protected] Τηλ.: 2299020055 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ [email protected] ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ [email protected] ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ [email protected] ή fax 2102585778 Όποιος γνωρίζει τα email από άλλες υδομ οι οποίες δέχονται με ραντεβού θα μπορούσε να τα συμπληρώσει, αφού είναι τόσο δύσκολο οι ίδιες οι υπηρεσίες εν έτει 2020 να αναρτήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας σε κάποια ιστοσελίδα για να μην αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε εκεί μόνο και μόνο για να σημειώσουμε ένα email που έχουν τοιχοκολλήσει στην είσοδο. Προσωπικά ψάχνω το email της πολεοδομίας στη Συγγρού για να αιτηθώ να κλείσω ραντεβού με το αρχείο. Μήπως το γνωρίζει κανείς?
 2. Ναι σε όλα!! Τώρα το αν κάποιοι (αρκετοί) δηλώνουν τις σοφίτες στο Ε9 σαν βοηθητικούς χώρους για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, αυτό είναι άλλη υπόθεση..
 3. Θεωρώ πως πας στην κατηγορία 50-100% για όλες τις αυθαίρετες κατασκευές. Το εμβαδόν της σοφίτας όταν δεν υπερβαίνει το μισό της επιφάνειας του υποκείμενου ορόφου δεν μετράει στη δόμηση σύμφωνα με το ΝΟΚ. Τα αυθαίρετα τα εξετάζουμε με βάση τον ΓΟΚ και λαμβάνοντας υπόψη τους σημερινούς όρους δόμησης της περιοχής για τον υπολογισμό των ποσοστών των υπερβάσεων. Στον ΓΟΚ δεν υπήρχε η συγκεκριμένη ευνοϊκή διάταξη για τις σοφίτες (δεν υπήρχε καν ο ορισμός της σοφίτας), οπότε αυτές μετρούσαν κανονικά στην δόμηση σε περίπτωση που κατασκευάζονταν.
 4. Υποθέτω ότι αυτό αφορά το συμβολαιογράφο κι όχι το μηχανικό, αφού αυτός θα αποφασίσει πως θα χειριστεί την υπόθεση. Εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε σωστοί όσον αφορά το περιεχόμενο της δήλωσης 651. ΥΓ Χρόνια πολλά Παύλο κι από εμένα (αν και με μία μικρή καθυστέρηση)!!!
 5. Ναι γιατί αποτελεί βοηθητικό χώρο του κυρίως κτίσματος που έχει χρήση κατοικία.
 6. Αν ισχύει κάτι τέτοιο μόνο σαν σκάνδαλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τη στιγμή που το ίδιο το ΥΠΕΚΑ και οι πολεοδομίες σου λένε να χρησιμοποιήσεις τους παλιούς κωδικούς πληρωμής. Εμένα πάντως μου φαίνεται υπερβολικό. Δηλαδή αν εξοφληθεί το πρόστιμο με web banking και πάμε μετά με την απόδειξη εξόφλησης στην πολεοδομία δεν θα μας περαιώσουν τη δήλωση? Στην πολεοδομία Παλλήνης μου ανέφεραν 2 υποθέσεις 3843 που περαιώθηκαν πρόσφατα με αυτό τον τρόπο. Όπως και να έχει δεν θέλω να πάρω κανέναν στο λαιμό μου, απλά μοιράζομαι όσες πληροφορίες βρήκα μετά από έρευνα. Σίγουρα είναι προτιμότερο να γίνει νέα υπαγωγή με 4495 όταν όμως η οικονομική διαφορά είναι μεγάλη (διαφορά προστίμου, αμοιβές, ΜΣΕ κτλ) εκεί έρχονται οι δεύτερες σκέψεις..
 7. Δεν έχει ακουστεί κάτι. Η λογική λέει ότι θα ακολουθεί και αυτό τις παρατάσεις του 4495, δεν είναι όμως και σίγουρο. Καλό θα ήταν όποιος έχει εκκρεμότητες να τις κλείσει.
 8. Κατά παρέκκλιση άρτιο γεωτεμάχιο 4 στρεμμάτων (προϋφιστάμενο της 31/12/2003, χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο) αν προσαρτήσει σήμερα με χρησικτησία 1 στρέμμα ακόμα κρατάει το bonus της αρτιότητας ως προϋφιστάμενο της 31/12/2003 χωρίς απαίτηση προσώπου σε δρόμο, έτσι δεν είναι? Δεν θεωρείται ότι αλλάζει η ημερομηνία δημιουργίας του για να απαιτείται πρόσωπο σε δρόμο από τη στιγμή που ήταν ήδη άρτιο και πριν την εν λόγω προσάρτηση? Σωστά? Edit Υπάρχει ξεχωριστό θέμα για το ερώτημα που έθεσα, αυτό που ανέβασε ο Δημήτρης στο επόμενο post, δεν το είχα προσέξει, σόρι.
 9. Ναι έχει γίνει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών. Το διάγραμμα κάλυψης αναφέρει ελάχιστη απόσταση 5 μ από τα όρια του γεωτεμαχίου (παρέκκλιση), δεν αναφέρει για ελάχιστη απόσταση μεταξύ κτιρίων. Επίσης στο παράρτημα Α του 4495 θεωρείται αυθαιρεσία η παραβίαση πλάγιων αποστάσεων από τα όρια του οικοπέδου, όχι μεταξύ των κτιρίων, αλλά στην περίπτωσή μου θα ήμουν ok ακόμα κι αν τα 5 μ απόσταση αφορούσαν και την απόσταση μεταξύ κτιρίων. Άρα όπως το καταλαβαίνω το προχωράω μόνο υπολογίζοντας τις ΥΔ και ΥΚ αγνοώντας για το τμήμα που δεν κατασκευάστηκε, απλά κάνω μία αναφορά στην τεχνική έκθεση.
 10. Ναι άμα βάλω Υ.Δ κατηγορίας 5 με 120 τμ θα βγάλει παράβολο 500€, είναι σίγουρο. Κι εγώ αυτό καταλαβαίνω, ότι δηλαδή στον αριθμητή του κλάσματος πρέπει να μπαίνουν και τα τμ της κατηγορίας 1 για τον υπολογισμό των συνολικών ποσοστών ΥΔ και ΥΚ του ακινήτου. Τώρα για την κατηγορία όταν αναφέρει όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου εγώ καταλαβαίνω ότι εννοεί τα αυθαίρετα κτίσματα που δεν ανήκουν σε άλλη κατηγορία, δεν νομίζω ότι εννοεί πως αν υπάρχει ένας αυθαίρετος χώρος που ανήκει κατηγορία 1 ή 2 ή 3 πρέπει να προστίθεται η επιφάνειά του ξανά στον αριθμητή για να γίνει ο έλεγχος της κατηγορίας των υπόλοιπων αυθαίρετων κατασκευών (αν θα βγουν δηλαδή κατηγορία 4 ή 5).
 11. 2 μεζονέτες σε γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου/οικισμού, θα υπαχθούν στον 4495 επειδή έχουν γίνει σε αυτές αυθαίρετες επεκτάσεις καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής αδείας. Εκτός όμως από τις επεκτάσεις υπάρχει και το εξής θέμα: Η οικ. άδεια δείχνει τις 2 μεζονέτες συνενωμένες με μία λωρίδα κτίσματος περίπου 5,50 (όσο είναι η απόσταση μεταξύ των 2 μεζονετών) επί 2,00, το οποίο το περιγράφεται ως αποθήκες. Αυτό το τμήμα δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Προφανώς ο ιδιοκτήτης ήθελε να κάνει 2 κτίρια εξ αρχής για να δώσει από ένα σε κάθε του παιδί, επειδή όμως δεν επιτρεπόταν από τους όρους δόμησης έβγαλε άδεια για ένα κτίριο με τη διαρρύθμιση που περιέγραψα παραπάνω, για να μπορεί μετά να χτίσει 2 μεζονέτες καταργώντας το τμήμα 5,50 επί 2,00. Η ερώτηση είναι αν κατά τον υπολογισμό του προστίμου του 4495 θα πρέπει να θεωρηθούν τα κτίρια αυθαίρετα εξ ολοκλήρου ή αν θεωρώντας ότι αυτή η λωρίδα που υποτίθεται ότι ενώνει τις 2 μεζονέτες αρχικά κατασκευάστηκε και μετά γκρεμίστηκε, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε το πρόστιμο μόνο για τις υπόλοιπες αυθαίρετες προσθήκες θεωρώντας ότι το τμήμα κτιρίου που γκρεμίστηκε ή ακόμα και που δεν κατασκευάστηκε ποτέ δεν συνιστά αυθαιρεσία. Νομίζω ότι είναι υπερβολικό να βγουν τα κτίρια εξ ολοκλήρου αυθαίρετα για αυτόν και μόνο το λόγο.
 12. Θα πρέπει και η αυθαίρετη προσθήκη να έχει γίνει πριν το 1975 για να μπει κατηγορία 1. Η αποθήκη μπαίνει με μειωτικό 0.5. Η απόληξη του κλιμακοστασίου εφόσον υπάρχει κουβούκλιο στο δώμα θεωρώ ότι είναι σωστότερο να δηλωθεί σαν επιφάνεια, δηλαδή υπέρβαση δόμησης χωρίς μειωτικό συντελεστή και φυσικά κατηγορία 1 αν και αυτή προϋφίσταται του 1975. Εναλλακτικά ίσως να μπορούσε να δηλωθεί κατηγορία 3 άν είναι κάτω από 15 τμ και 2,5 μ ύψος, αν και πιστεύω ότι η υπέρβαση δόμησης είναι σωστότερη αντιμετώπιση. Με αναλυτικό δεν θα το έκανα πάντως, γιατί η αθαίρετη κατασκευή αντιστοιχεί σε επιφάνεια. Να κάνω κι εγώ μία ερώτηση που είχε ξανασυζητηθει στον 4178. Όταν συνυπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές κατηγορίας 1 με άλλες των υπόλοιπων κατηγοριών, για να βρείτε τη συνολική υπέρβαση δόμησης και να συγκρίνετε με τα επιτρεπόμενα μεγέθη λαμβάνετε υπόψη στο άθροισμα και τα τμ και των ΦΚ που είναι κατηγορία 1 ή αυτά τα αφαιρείτε? Το ρωτάω γιατί για τον υπολογισμό του τέλους υπαγωγής (αν θα είναι δηλαδή 250 ή 500) το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ τα τμ της κατηγορίας 1 δεν τα λαμβάνει υπόψη. Δηλαδή αν στην ίδια δήλωση συνυπάρχουν αυθαίρετα 80 τμ κατηγορία 5 και 30 τμ κατηγορία 1, το σύστημα θα βγάλει παράβολο 250 αντί για 500.
 13. Μίλησα με τον κ. Κατσαρίδη στο ΥΠΕΚΑ και μου είπε ότι μπορεί το πρόστιμο να πληρωθεί μέσω web banking, κατά προτίμηση στην Εθνική. Δοκίμασα στην Εθνική και δεν αναγνώριζε τον παλιό κωδικό του Ν.3843/2010, το ίδιο και στην Alpha, στη Γιούρομπανκ όμως και στην Πειραιώς τον δέχεται από ό,τι βλέπω, και συγκεκριμένα στη Γιούρομπανκ στο πεδίο αναζήτησης: "Πληρωμή Πράσινο Ταμείο-ΕΠΔΡΧ", που σημαίνει Ειδικό Πρόστιμο Διατήρησης Ρυθμιζόμενων Χώρων (όχι ΕΕΠΡΑ, δηλαδή Ενιαίο Ειδικό Πρόστιμο Ρύθμισης Αυθαιρέτων, γιατί αυτό αφορά το Ν.4495/2017). Έφτασα δηλαδή ένα βήμα πριν πατήσω πληρωμή χωρίς να βγάλει μήνυμα λάθους, όπως γίνεται όταν ο κωδικός πληρωμής δεν αναγνωρίζεται πριν την επιβεβαίωση πληρωμής. Μάλλον αυτή είναι η λύση για οσους θέλουν να ξοφλήσουν με τον 3843/2010. Λογικά στη Γιούρομπανκ και στην Πειραιώς θα μπορεί να γίνει και στο ταμείο η δουλειά. Στις άλλες δύο μην το επιχειρήσετε, δεν θα βγάλετε άκρη.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.