Μετάβαση στο περιεχόμενο

kotor9

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    200
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από kotor9

  1. 7 ώρες πριν, dim.s said:

    Φίλε μου σου απάντησα οτι η ερώτηση έχει να κάνει σχετικά την δήλωση του Ε9 και το ΕΝΦΙΑ πιο πολύ. Καθώς δεν έχω άλλο ακίνητο στο ονομά μου και ο ΕΝΦΙΑ ηταν άγνωστος για μένα μέχρι φέτος, η απορία μου ειναι πως ένα χρέπι έχει ΕΝΦΙΑ.

    Αυτό θέλει γκρέμισμα όπως βλέπεις και αυτό θα κάνω αλλά όχι χωρίς να μπορώ να χτίσω κάτι άλλο. Προς το παρόν, δεν μπορώ να χτίσω.  

    Όσο για την πίτα που λες, η πίτα ήταν μια χαρά μέχρι πέρυσι, έχουν φάει απο αυτή πολλοί (και συ παίζει). Ο καιμένος ο σκύλος εδώ πήγε να φάει ένα κομματάκι απο την πίτα αυτή, μέχρι το σημείο που ήρθε ο ......[διαγραφη]

    Κούλης και τα...... [διαγραφη]  του ΣτΕ να πάρουν όλη την πίτα για πάρτη τους. Και εμείς που επενδύσαμε σε οικόπεδο για να χτίσουμε, να έχουμε μείνει με την όρεξη τώρα... 

    να προσεχετε τί γραφετε....Η ελληνικη γλωσσα ειναι πολυ πλουσια και μπορεις να πεις αυτα που θελεις χωρις υβρεις.

     

    Όχι δεν έχω φάει από την πίτα.

    Οπω θα είδες , αν ειδες, σου είπα ότι ο ενφια είναι ενοίκιο στο σπίτι μας. Δεν σου κάνω ολόκληρη ανάλυση το κατάλαβες και συ τώρα που είναι να πληρώσεις και μάλιστα για ερείπια .

    Το ίδιο ισχύει και τις ρυθμίσεις που αφορούν την δόμηση εκτός σχεδίου αλλά και τόσα άλλα.

    Το νομοθετικό έργο ασκείται με συγκεκριμένο τρόπο και σε μια άδικη κοινωνία ναι νομοθετούν υπέρ ημών και φυσικών αυτών που κατέχουν την οικονομική δύναμη. Εσύ με το ερείπιο και γω με το σπίτι που ζω με την οικογένειά μου (χτίστηκε το 1961) μολύνουμε το περιβάλλον...

    Καλύτερα να ρωτήσεις πιο συγκεκριμένα έναν μηχανικό τι σε συμφέρει να κάνεις με αυτο το κτίσμα .

    Καλημέρα και υπομονή.

  2. 14 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

    Το θέμα σου είναι αν ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνεις είναι σωστός; Δεν έχω καταλάβει.

    Δηλώθηκε κατηγορία ακινήτου 2 (μονοκατοικία). Έχεις και 9 περίπου στρέμματα. Δεν ξέρω αν έχεις πρόσοψη σε κάποια επαρχιακή, εθνική οδό ή βρίσκεσαι κοντά (έως 800 μ) από θάλασσα. Είναι κριτήρια που αυξάνουν την αξία του ακινήτου. Σκέψου τι θέλεις να κάνεις. Αν σκοπεύεις να κρατήσεις τις ξελότζες και να τις φτιάξεις έχει καλώς. Αν όχι, γκρέμισέ τα όλα και βγάζεις από το Ε9 το κτίσμα.

    Αυτό ακριβώς του είπα αλλά με λιγότερα λόγια αλλά μου απάντησε άστο φίλε.

    Λοιπόν δεν γίνεται και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτατος. Προφανώς για να δηλωθούν στο περιουσιολογιο αυτά τα ερείπια είχαν κάποιο σκοπό. Άπαξ και δηλώθηκαν οφείλουν ενφια (δυστυχώς πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας). Γκρεμίζεις και ησυχάζεις ή πληρώνεις και αφήνεις κάποια πολεοδομικά παράθυρα ανοιχτά αν έχω καταλάβει σωστά .

  3. 8 ώρες πριν, immunity said:

    Η σωστή θερμοπροσοψη ειναι ένα απο τα προαπαιτουμενα για εξαληψη υγρασίας μεσα στο σπιτι. Οπότε έχει νόημα.
    (το κατω τμημα της θερμοπροσοψης καλο ειναι να τοποθετειται εξηλασμενη(καλυτερη "υγρομονωση) και το υπολοιπο διογκομενη (καλύτερη θερμομονωση))
    Φυσικά το σημαντικοτερο να γινει υγρομονωση απο  κάτω.
    Μηχανισμος εξαερισμου με ανακτηση θερμοτητας ειναι επισης απαραιτητος για να ανανεωνεται ο αερας.
    Και φυσικά καλα κουφωματα.

    Επειδή στο πατρικό μου στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου έχω του κόσμου την ανερχόμενη υγρασία μπορώ να βάλω εξωτερική θερμομόνωση χωρίς να έχω αντιμετωπίσει πρώτα την αιτία της υγρασίας . Το ρωτώ διότι όταν είχα πάρει τη γνώμη μηχανικού , μου είχε πει πρώτα να λύσω το πρόβλημα και μετά να εφαρμόσω εξωτερική θερμομόνωση. Ότι η μόνωση από μόνη της δεν εξαλείφει την ανιούσα υγρασία .

  4. 6 ώρες πριν, kotor9 said:

    2.8.0 συνολικά παραγόμενη από το ρολόι του φβ. 

    Τα άλλα δηλ ημερήσια νυχτερινό και εκχεομενη από ρολόι δεδδηε 

    Τι έχω καταλάβει εγώ από το δικό μου . Δεν έχω νυχτερινό οπότε τι υπολογίζω.

    1.8.0 ρεύμα (μετρητής δεδδηε) που τραβάω από το δίκτυο πχ 10000 νομίζω γι αυτές πληρώνουμε ρυθμιζόμενες χρεώσεις εκτός ΥΚΩ.

    2.8.0 ρεύμα (μετρητής δεδδηε) που εκχεεται στο δίκτυο πχ 12000

    2.8.0 ενέργεια που έχει παράγει συνολικά το φβ (μετρητής φβ) πχ 16500

    Νομίζω αυτά μετράνε και φτάνουν για να υπολογιστούν όλα.

    16500-12000+10000= 14500 η συνολικά καταναλισκομενη ενέργεια είτε από δίκτυο είτε απευθείας από το φβ. Νομιζω βάσει αυτού πληρώνουμε ΥΚΩ.

    16500-12000= 4500 (ο ταυτοχρονισμος δηλ πόση ενέργεια παράχθηκε και καταναλώθηκε απευθείας χωρίς για διαχυθεί στο δίκτυο).

    4500/14500=0,31 δηλ 31% ταυτοχρονισμος. Όσο μεγαλύτερο ταυτοχρονισμο πιάνουμε τόσο μειώνονται οι ρυθμιζόμενες σε χρεωσεις πλην ΥΚΩ.

    Αν έχεις και νυχτερινό το προσαρμόζεις σε ότι αφορά τις ρυθμιζόμενες. Εγώ αυτά έχω καταλάβει. Σκέψου ότι 8 μήνες επαιρνε το συνεργείο του δεδδηε λάθος μετρήσεις και εγώ τους είπα ότι μάλλον έτσι είναι και το διόρθωσαν . Έκανα και αίτηση ανακατανομής. Ότι να ναι.

  5. 3 ώρες πριν, Nestor75 said:

    Καλησπέρα,
    Είμαι κάτοχος φωτοβολταϊκού στέγης.

    Πρόκειται να μπορώ να ελέγξω τον πάροχό μου για τις χρεώσεις του, πρέπει να γνωρίζω ποια ένδειξη του ψηφιακού μετρητή δίνει την παραγόμενη ενέργεια, ποια την εγκεκριμένη και ποια την εγχεόμενη.

    Προσοχή όχι για τα 1.8.1, 1.8.2, 1.8.0. αυτά τα γνωρίζω (νυκτερινό, ημερήσιο, συνολικό) και σε οικιακή κατανάλωση (ένα ρολόι).

    Όπως γνωρίζετε στα φωτοβολταϊκά υπάρχουν δύο ρολόγια, οι ενδείξεις των μετρά ο ΔΕΔΔΗΕ και οι στέλνει στον πάροχο.

    Αν δεν γνωρίζω τι του στέλνει ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορώ να γνωρίζω αν με χρεώνει σωστά.

    Γνωρίζω ότι η ένδειξη 2.8.0. είναι η Παραγόμενη (;), αλλά από ποιο ρολόι;

    Η Εγχεόμενη; 

    Η Απορροφωμένη;
    Η ένδειξη 1.6.0. δίνει κάποια από αυτές, και σε ποιο ρολόι;.

    Γνωρίζω ότι υπάρχει app που δίνει αυτές τις ενδείξεις, αλλά δεν μπορώ με αυτές να αντικρούσω τον πάροχο.

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    Να σημειωθεί ότι έχω απευθύνει αυτή την ερώτηση στους δύο παρόχους που συνεργάστηκα μέχρι σήμερα και δεν μου απάντησαν.

    2.8.0 συνολικά παραγόμενη από το ρολόι του φβ. 

    Τα άλλα δηλ ημερήσια νυχτερινό και εκχεομενη από ρολόι δεδδηε 

  6. 10 ώρες πριν, Didonis said:

    π.χ. Σαντορίνη το απαγορεύει ......

    (αν θυμάμαι καλά)

    Καλημέρα

    Συμφωνώ αλλά μιλάμε ότι υπάρχει ήδη ηλιακός - ηλιακοί και μπήκε ένας καινούργιος που κρύβει τον ήλιο στον άλλο. Προφανώς για να κάνει εξώδικα ο ένας ηλιακός στον άλλο λογικά και δεν είναι σε περιοχή σαν τη Σαντορίνη .

    Με αυτό το σκεπτικό το έγραψα 

  7. 48 λεπτά πριν, immunity said:

    Εννοεί ότι αν ο κανονισμός πολυκατοικίας αναφέρει "απαγορεύονται τα κατοικιδια, σκυλια γατια παπαγαλοι" ενώ η νομοθεσια λεει επιτρεπεται έως 2 κατοικίδια ανα διαμέρισμα. Τότε υπερισχύει ο νόμος από τον κανονισμό.

    Εδώ μιλάμε για ηλιακό . Από πού κι ως που να απαγορεύει η νομοθεσία την εγκατάσταση ηλιακού στην ταράτσα; Δηλ που να μπει στο υπόγειο;

  8. 6 ώρες πριν, alej said:

    Ο κανονισμός δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την νομοθεσία, αν υπάρχει νομοθεσία εφαρμόζεις υποχρεωτικά αυτή.

    Αν υπάρχει κανονισμός και το λέει άρα υπάρχει και συναίνεση (ο κανονισμός είναι "αποτέλεσμα" συναίνεσης). Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ότι έρχεται ο κανονισμός σε σύγκρουση με τη νομοθεσία;

    "Ο Κανονισμός Πολυκατοικίας συντάσσεται από συμβολαιογράφο και ρυθμίζει τις σχέσεις των συνιδιοκτητών των οριζοντίων ιδιοκτησιών της. Είναι μια συλλογική σύμβαση η οποία αποκτά εμπράγματη ισχύ από την μεταγραφή της στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή την καταχώριση στα κτηματολογικά φύλλα του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ πριν από τη μεταγραφή της απλώς δεσμεύει ενοχικά τους συμβληθέντες συνιδιοκτήτες. Οι περιορισμοί που τίθενται με τον Κανονισμό της Πολυκατοικίας δεσμεύουν τόσο τους αρχικούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, όσο και τους μετέπειτα αγοραστές ή κληρονόμους τους"

    πηγή www.nomikosodigos.info

  9. Ο σύμβουλος έργου πρέπει να ταυτίζεται με τον μηχανικό που εκδίδει άδειες εγκρίσεις μελέτες, α πεα; Δεν νομίζω

    Η κοινή πρακτική βέβαια είναι να είναι ο ίδιος αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει σώνει και καλά να ταυτίζονται 

  10. 3 ώρες πριν, immunity said:

    Το δώμα καταστηματος που αναγραφεται στο τιτλο κτησης της πωλητριας (και στο συμβολαιο αγορας μου) το χρησιμοποιηούσε απο οταν το αγορασε. Μαλιστα απο το Οκτωμβριο 2001, με Οικοδομικη Άδεια κατασκέυαστε κεραμοσκεπή/στεγαστρο το οποιο εχει κολωνες πανω στο δωμα (και όχι στα 2 μέτρα που υποτιθεται ειναι το μπαλκονι διαμερισματος - ειναι μια ενιαια πλακα τα πρωτα 2 μ την κατοψη φαινονται ως μπαλκονι του διαμερισματος και τα υπολοιπα 18 μέτρα ειναι το δώμα καταστηματος) είχε και έχω κι εγω γλαστρες με φυτα και άλλα πραγματα.

    Το δώμα ταρατσας (πανω απο τον πεμπτο οροφο) αναφερεται στο καταστατικο πολυκατοικιας ως κοινόχρηστο, κοινόκτηστο (σε ειδική ενότητα/Αρθρο). Ωστοσο για το δωμα καταστηματος που απαρτιζει την βεραντα μου αναφερεται μόνο στα Βαρη υποχρεωσης, "ανεξάρτητο δώμα καταστηματος".


     


    Κατοψη Ο.Α. πολεοδομία ναι, αλλά νομίζω οι μηχανικοί έχουν προσβαση μέσω ΤΕΕ? και μπορουν να βρουν ηλεκτρονικά (κάποιες, και για καποιες αλλες δεν αποφευγετε το ψαξιμο στη πολεοδομια).  Αλλα και πάλι αν παρεις την Κάτοψη Ο.Α. μπορεί να εχει γινει καποια άλλη τροποίηση πχ τακτοποίηση και θα πρεπει να βρεις την κάτοψη της τακτοποιησης (δεν ξερω πως, μηχανικος ξερει)
     

    Δεν ξερω για πολλους λογους μπορει να υπηρχε καποιο λαθος στους υπολογισμους, να αλλαξε ο κανονισμος και να μπορουσε να κτισει αλλο εναν οροφο ή λιγο πιο μεγαλα διαμερισματα. Ενας πολιτικος μηχανικος μπορει να απαντησει σε αυτο xD. 

    Σε εμας το καταστατικο εγινε μετα την τροποποιηση της ΟΑ. βασικα η πολυκατοικια αρχισε να κτιζεται νομιζω μετα την τροποποιηση του 1997.
    Γενικά μπλέκεται το κουβάρι xD.

    Δώμα είναι συνώνυμο της ταράτσας . Δώμα δεν είναι δωμάτιο ή κάποια κατασκευή πχ σπιτάκι στην ταράτσα.

  11. 1 ώρα πριν, Elina.An said:

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση... Έχω κάνει προσπάθεια να βρω νομικό να ασχοληθεί με το θέμα, σε 2 που μίλησα μου ειπαν χωρίς καταστατικό και χιλιοστά δεν θα βγάκω άκρη καθώς δεν φαίνεται τι πληρώνει ποιος. Έχω μιλήσει και με εταιρείες κοινοχρήστων αλλά ουτε αυτοί ασχολουνται χωρίς καταστατικό....

    Αν καποιος έχει να μου προτείνει νομικό στην Αττική που να αναλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις πολύ ευχαρίστως να δεχθω τα στοιχεία του σε π.μ.

    Προφανώς πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία σου αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας (ημών των υπολοίπων) από έναν ένστολο που βρίζει και χτυπάει (όπως αναφέρεις - καταγγέλλεις) . Τα χιλιοστά τα βλέπεις μετά με ηρεμία .

  12. 9 ώρες πριν, basapx1 said:

    Καλησπέρα σας,
    Δεν ξερω κατα πόσο ειμαι στο σωστό θέμα αλλα νομίζω η λύση θα είναι μηχανολογική,

    Επειδη πλεον το σπίτι που φτιάχνουμε θα είναι με τα νεα πρότυπα μονωσης οποτε συνεπάγετε θα είναι ερμητικά κλειστό.

    Στόχος μου ειναι να αερίζω το σπίτι σωστά χωρίς να ανοίγω τα παράθυρα ,ειδικα τον χειμώνα που θα εχει τερμα κρύο και εκει θα φυσαει που είμαι δεν εχει νοημα να ανοιγω το παραθυρο.

    Ψαχνοντας λιγο λοιπον ειδα κατι τετοιο https://fuvproducts.gr/pico-hp2/ και μου άρεσε πολύ η ιδέα  να βάλω κτιριακό πνέυμονα ξερω σίγουρα οτι θα έχω εσωτερική υγρασία απο τις αναπνοές, το μαγείρεμα κτλ οποτε αυτο φαίνετε οτι θα μειώσει πολυ το φαινόμενο.
    Απλα το σπίτι ειναι ισογειο,οροφος, σοφίτα 53 μέτρα καθε οροφος οποτε πολυ χονδρικά αν δεν κανω λαθος με περιπου 2.7 μετρα υψος 143κυβικα ενω αυτός καλύπτει 80 κυβικά την ώρα και εκτος αυτου /2 γιατι βαζει αερα και βγαζει, συμφωνα με τα μαθηματικα ετσι οπως τα δείχνουν θελουμε τουλαχιστον 1 σε καθε όροφο, εγω ομως ετσι οπως ειναι φτιαγμένο το σπιτι το πολύ να βάλω 2 ενα στην σκάλα στον όροφο της σοφίτας δηλαδη λιγο πρίν τον προθαλαμο της σοφίτας , και ενα αλλο στο ισόγειο κοντα στο τζάκι που εχω.
    Ο ηλεκτρολόγος μου είπε οτι ολοι οι υδρατμοί και η υγρασία θα ανεβαίνει πανω και για τον λόγο του οτι η σοφίτα θα κλεινει με πόρτα ολος αυτός ο χώρος και οι υδρατμοι θα συσορέυονται εκει πανω , οποτε πρεπει να εχεις οπωσδήποτε κατι να αποθει ολο αυτο.
    Αν ισχυει θελω τις λύσεις σας μηχανικα πως μπορω να ανακυκλωνω τον αέρα μου, η εστω να αποθώ την εσωτερική υγραασία με καποιο τρόπο, μηπως ας πούμε με καλύπτει ενας εξαεριστίρας πολυ μεγαλύτερος που να μπορει να καλυψει ολο το σπίτι απο θέμα εξαερισμού η θα βγαλει ολο το οξυγονο απο μεσα...
    Σε αλλη περίπτωση αυτος ο πνευμονας αν παρω δύο μηπως με καλυπτει;;;

    Πείτε μου παρακαλω καποια πρόταση διοτι βιαζομαι να βάλω καλωδιοσεις στο σπίτι, οποτε ειναι ζωτικής σημασίας το τι θα βαλω 

    Πάντως πέρα από τη λύση για την οποία ρωτάς που προφανώς είναι αντικείμενο μηχανικών, μην υποτιμάς ούτε και να φοβάσαι τον κλασικό αερισμό του χώρου. Δεν θα κρυώσει το σπίτι επειδή θα αεριστει 10 λεπτά ανα 6 ώρες. 

  13. 3 ώρες πριν, patty said:

    καλησπέρα η 48ωρη έχει καταργηθεί για τις εργασίες που δεν χρειάζεται μικρής κλίμακας εργασιών σωστα?

    άρα συνεργείο με μπλοκάκι απλά ξεκινάει εργασίες?

     

    Εγώ για εργασίες του εξοικονόμω που δεν ήθελαν άδεια μικρής κλίμακας έβγαλα μια άλλη βεβαίωση (δηλ όχι εγώ ο μηχανικό την έβγαλε ) . Άρθρου 30 κάπως έτσι τη λένε . Θα σας πουν οι μηχανικοί. 

    Νομίζω έχει και σχετικό λήμμα στο παρόν forum.

  14. 4 ώρες πριν, Efi Bon said:

    Εαν το κανω ώς κυρια κατοικία - ιδιοκατοίκηση υπαρχει κάποια ρήτρα στο για πόσο καιρό δεν μπορω να το νοικιάσω? 

      

    Απ' ότι έχω καταλάβει εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και εκταμιευτει το ποσό μετά δεν υπάρχει ρήτρα να μην το νοικιάσεις. Έτσι νομίζω . Εδώ μπορείς να το πουλήσεις το να το νοικιάσεις είναι πρόβλημα ; Αλλά αυτά που σου λέω είναι με βάση το εξοικονόμω 20 που είχα μπει εγώ . Λογικά το ίδιο θα ισχύει αλλά επαναλαμβάνω διάβασε τον οδηγό 

  15. 12 λεπτά πριν, Efi Bon said:

    Ευχαριστω για την απαντηση,

    Οταν ειπα παλιο εννοουσα χτισμένο πριν το 1955 αλλα αγορασμενο το 2022.

    Δεν υπαρχει ενοικιαστής ακομη..

    Μπορω δλδ να το δηλώσω κυρια κατοικία και οταν τελειώσουν οι επισκευές να το νοικιάσω αντι να το ιδιοκατοικήσω?  

     

    αν το νοικιάσεις σε κάποιον δεν θα το δηλώσεις εσύ κύρια κατοικία αλλά αυτός που θα μείνει . Η κύρια κατοικία αποδεικνύεται από το ε1 όχι το ε9. Η ανάγνωση του οδηγού θα σε βοηθήσει. Επίσης ένα ερώτημα με μέιλ στο help desk ίσως επίσης σε κατευθύνει 

  16. 1 ώρα πριν, Efi Bon said:

    Καλησπέρα σε όλους,

    Αναρωτιέμαι εαν ένα παλιο-ακατοίκητο σπίτι που έχει παροχή ρεύματος μπορεί να μπει στο εξοικονομώ χωρίς να δηλωθεί κύρια κατοικία καθώς προορίζεται για ενοικίαση.

    Εαν οχι, εαν δηλωθεί κύρια κατοικία και μπει στο προγραμμα, για πόσο καιρο δεν μπορει να νοικιαστεί?

     

     Καταρχάς ότι θα νοικιαστεί δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δηλωθεί κυρία κατοικία . Μπορεί να δηλωθεί από εκείνον που θα το νοικιάσει για να μείνει.

    Το πρόβλημα δεν είναι αυτό . Είναι ότι είναι παλιό ακατοίκητο και προφανώς όχι νέα απόκτηση. 

    Διαβάστε τον οδηγό και έχει όλες τις απαντήσεις.

    https://exoikonomo2023.gov.gr/odegos

  17. Είμαι ακριβώς η ίδια περίπτωση απλά προσωπικά δεν θέλω να το ανακτήσω .

    Και γω έχω σπίτι του 1960 στην επαρχία . Ο παππούς μου είχε αφήσει από το οικόπεδο ένα μονοπάτι δύο μέτρων πλάτους ώστε αυτοί που μένουμε από την πάνω μεριά να μην κάνουμε το γύρω του τετραγώνου και να βγαίνουμε πιο εύκολα στον μπροστινό κεντρικό δρόμο.

    Εγω νόμιζα ότι ήταν δημοτικό μονοπάτι. Για να κάνω κάποια έργα πριν λίγα χρόνια για την αποχετεύση πηγα να πάρω έγκριση από τον δήμο για να σκάψω στο μονοπάτι  και μου είπαν από την τεχνική υπηρεσία ότι δεν υπαρχει στα σχέδια του δήμου. Εκεί φαίνεται τμήμα του οικοπέδου .

    Και στην περίπτωση μου εξυπηρετούνται και άλλοι κάτοικοι. Μετά από τόσα χρόνια δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τον ξανακάνεις δικό σου. Πρόταση μου είναι να αφήσεις να περνά ο κόσμος . Καλό είναι να ανοίγονται δρόμοι όχι να κλείνουν.

    Σημείωση δεν είμαι μηχανικός, ιδιοκτήτης ειμαι και μην πάρεις τις απόψεις ως τεχνικά και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρά μόνο σαν παραινέσεις .

  18. 11 λεπτά πριν, EFOULAKI said:

    καλησπερα. Εχω αποκλειστικη χρηση ταρατσας σε 3οροφη πολυκατοικια του 1980 και δικαιωμα δομησης.
    Υπαρχει ηδη χτισμενο δωμα και θελω να κανω προεκταση περιπου 12 τετραγωνικα.
    Ο μηχανικος ειπε οτι θα στοιχισει πολλα γιατι η πολεοδομια θελει καινουριο τοπογραφικο οικοπεδου, κατοψεις απο καθε οροφο και αλλα πολλα που στοιχιζουν ενα σωρο λεφτα και δεν αξιζει...
    Υπάρχει ευκολος τροπος χωρις αδεια οπως πχ κατασκευη περγκολας και μετα κλεισιμο με πανελ ή και αυτο ειναι παρανομο?
    Να βγει έστω αδεια για αποθηκη-βοηθητικο χωρο γινεται?
    Μπορει να τοποθετηθει ετοιμο προκατ τυπου πανελ ή κοντεινερ κολλητα με το υπαρχον δωμα? Δεν ζηταω συνδεση με δικτυα για αυτο το δωματιο-αποθηκη γιατι εχει ήδη το δωμα. ευχαριστω

    Θέλετε εναν αποθηκευτικό χώρο;

    Ή σπίτι που θα γίνει με πλάγιο τρόπο χωρις άδειες και λοιπές εγκρίσεις;

  19. Απλά στο έγραψα διότι επειδή το έθεσες σε οικονομική βάση (ότι βγαίνει ακριβή η πρώτη λύση ) θεωρώ ότι η άδεια στέγης Θα εκτινάξει το κόστος του όλου έργου χωρίς περαιτέρω οφέλη (πχ να βγάλεις και καμιά σοφίτα αν κάνεις κανονική στέγη και όχι ψευτοστεγη όπως τη λες).

  20. Επειδή το είχα ψάξει αυτό με το πάνελ ο υπεύθυνος της τοπικής πολεοδομίας (είναι γνωστός και μου μίλησε ειλικρινά ) μου είχε πει ότι ακόμη και αν το ύψος της στέγης είναι αμελητέο ( πχ 20 εκατοστά από τη μια πλευρά ) όπως και να χει θεωρείται στέγη (ή τέλος πάντων μια κατασκευή χωρίς άδεια και σίγουρα δεν καλύπτεται από τις μονώσεις δωματος) άρα χρειάζεται τη σχετική οικοδομική άδεια. το ίδιο φυσικά μου είχε πει και ο μηχανικός μου. Δεν είχα τα λεφτά για την άδεια και άρα δεν προχώρησα σε μια αυθαιρεσία που θα τη φορτώνονταν τα παιδιά μου. Εκτός αν έτρωγα καταγγελία και το φορφωνομουν εγώ νωρίτερα.

    Στα γράφω αυτά για να το προσέξεις γιατί δεν είναι παιχνίδι. Μια κατασκευή ειδικά στην ταράτσα θέλει προσοχή μελέτη κα. Αν την πάρει ο αέρας πχ ποιος θα έχει την ευθύνη;

  21. 12 ώρες πριν, Grafistas said:

    Δεν βάλαμε κόλλα (που ήθελε ο "μαστορας" και το συνεργείο του. Αλλα ακολούθησε του μηχανικού μου τη μέθοδο που μας είπε. Ferroseal δυο στρώσεις, MEGACRET 40 και Marcocret bond, Marmocret 1 για το σοβά. Δεν είμουν απο πάνω οταν τα έκανε αυτα λόγω οτι είμαι εκτός επαρχίας λογω επαγγέλματος και τα είδα εκ των υστέρων. Δε ξέρω αν ακολουθησε αυτην την διαδικασία - τα υλικά τα πήρα εγω - πάνω απο 1500 ευρώ.

    Δεν εχω ξαναδεί τέτοιο αποτέλεσμα - οι γωνιες να μην ειναι ευθείες, η επίστρωση σοβά επίσης να μην ειναι ομοιομορφη...  ειχα αγοράσει και γωνιοκρανα πλαστικά με δίχτυ. Φυσικά δεν ξέρω αν τα χρησιμοποίησε οπως είπε... 

    Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.  

     

    Στα είπαν οι ειδικοί παραπάνω και προφανώς έχουν δίκιο .

    Εγώ μια άλλη παράταση έχω να κάνω. Από την εικόνα που εστειλες εμένα μου φαίνεται ότι έβαλε μόνο κόλλα πλακιδίων που επειδή την έβαλε και παχιά στρώση του έχει κρεμάσει σε πολλα σημεία. Μπορεί να έχω άδικο αλλά έτσι φαίνεται από την φωτό. 

    Όπως και να χει με κολώνα έχεις να κάνεις. έπρεπε να είχες πάει με μηχανικό και ίσως σου στοίχισε και λιγότερο τελικά διότι φιλτατε 4000 για αυτην την σταβοστρωμενη τούρτα τι να πω... Όλοι μας έχουμε πετάξει λεφτά στα σκουπίδια το θέμα είναι να μαθαίνουμε για την επόμενη. Ακόμη και τώρα μπορείς να το δεις σοβαρά και να συνεργαστείς με κάποιον μηχανικό να το ψάξετε σε βάθος και να κάνετε τη σωστή παρέμβαση .

  22. 1 ώρα πριν, ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΣΗ said:

    Καλησπέρα  σε  όλες  και  σε  όλους.Άργησα   αλλά   βρήκα  τον  γείτονα  με  τον οποίο  έχω  διαμερισμάτωση  και  του μίλησα  αλλά  δεν  μπορεί  να  το  συνειδητοποιήσει  και δεν  ξέρω  αν τον  νοιάζει  και  άν  με  πιστεύει .Εγώ  όμως  καίγομαι  να  πουλήσω  το  διαμέρισμα  λόγω οφειλών.Υπάρχει  κάποιοs τρόπος  να  πιέσω  να  γίνει  η   μονομερής  τροποποίηση  στήν  σύσταση  οριζόντιας ιδιοκτησίας  μεταξύ  μας; (Πρίν  καταλήξω  να  μου  κάνουν  καμμιά  κατάσχεση  και  πλειστηριασμό)Ευχαριστώ.

     

    Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. - akis73

    Αν του πεις ότι θα αναλάβεις όλο το κοστος εσύ;

  23. Αντιμετωπίζω πρόβλημα με το εξοικονομώ 2021. Τα ποσά που θα παραθέσω είναι ενδεικτικά μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος.

    Στην πρόταση παρεμβάσεων ζητάω 10.000 € με επιχορήγηση 75% δηλ 7500 επιχορήγηση και 2500 ίδια κεφάλαια.

    Έχει προχωρήσει κανονικά η αίτησή μου όμως επειδή θα κάνω μία άλλη παρέμβαση (αέριο αντί για αντλία) ο τελικός προϋπολογισμός μειώνεται σημαντικά. Π.χ από τα 10.000 πέφτει στα 7.000.

    Για να ξεκλειδώσω το 70% της επιχορήγησης πρέπει να καταθέσω όλα τα ίδια κεφάλαια και μάλιστα τα αρχικά υπολογισμένα ίδια κεφάλαια των 2500 (25% του 10.000) και όχι 1750 (25% του 7.000). Αυτό το γράφει ο οδηγός, μου το είπαν και από τα help desk (και του εξοικονομώ και του ΤΕΕ). Αυτό και έκανα. Κατέθεσα τραπεζικά 2500 στους 2 προμηθευτές που θα έχω και έλαβα απλές αποδείξεις είσπραξης (όπως αναφέρει στο αρχείο « Έλεγχος δαπανών ιδίων κεφαλαίων για αποδέσμευση προκαταβολής επιχορήγησης» 13/03/2023 των ανακοινώσεων του προγράμματος). Τώρα αναμένω το ξεκλείδωμα του 70% της επιχορήγησης (επί του αρχικά υπολογισμένου κόστους παρεμβάσεων, 70% των 7500 δηλ 5250) για να τα δώσω στους προμηθευτές.

    Από τα 7000 που τελικά θα στοιχήσει το έργο ο Α προμηθευτής πρέπει να πάρει συνολικά 5000 και ο Β προμηθευτής να πάρει 2000 (ενώ στην αρχή είχε υπολογιστεί ότι θα πάρει και αυτός 5000 με αντλία).

    Ο Α πήρε 1250 ίδια κεφάλαια και θα πάρει άλλα 3.750 από την προκαταβολή επιχορήγησης. Αυτός κλείνει και εξοφλείτε με ίδια και προκαταβολή και παίρνει τα 5.000!

    Ο Β πήρε 1250 (25% των 5000 της αρχικής πρότασης παρεμβάσεων) ίδια κεφάλαια ενώ στην πράξη του αναλογούν να πάρει 500 (25% των 2000 που τελικά κοστίζει η παρέμβαση του αερίου). Το ερώτημα είναι πόσα θα του βάλω από την προκαταβολή επιχορήγησης;;;;;;;; Εδώ οι αρμόδιοι λένε αντίθετα πράγματα!!!

    Σχετικά με τον Β το help desk του εξοικονομώ με παραπέμπει στην σελίδα 86 του οδηγού και μου λέει να του δώσω το 75% των 2000 δηλ 1500. Δηλαδή σύνολο θα έχει λάβει 1250 + 1500 = 2.750. Άρα θα έχει λάβει περισσότερα χρήματα και μετά πρέπει να μου επιτρέψει το υπερβάλλον ποσό των ίδιων κεφαλαίων 1.250 – 500 = 750 (επιστροφή με τραπεζική κατάθεση). Άρα θα πάρει 2.750 - 750 (επιστροφή σε μένα) = 2.000 και τέλος!

    Ιδού τι αναφέρεται στον οδηγό σελ 86: Επισημαίνεται ότι κατά την ολοκλήρωση των εργασιών: Αν στο τελικό επιλέξιμο κόστος παρεμβάσεων τα καταβληθέντα Ίδια Κεφάλαια είναι μεγαλύτερα από τα απαιτούμενα, τότε για να καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό της επιχορήγησης πέραν της προκαταβολής, απαιτείται η επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού. Διαφορετικά, προβλέπεται να μειωθεί το τελικό ποσό της επιχορήγησης. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη για την επιστροφή του υπερβάλλοντος ποσού βαρύνει τον Ωφελούμενο.

    Σχετικά με τον Β το help desk του ΤΕΕ απάντησε στον μηχανικό μου ότι θα βάλω στον προμηθευτή μέσω της προκαταβολής επιχορήγησης 750 και έτσι μαζί με τα «φουσκωμένα» ίδια κεφάλαια 1.250 θα πάει στα 2000. Μετά από τα ποσά που θα μείνουν μέσα θα κρατήσω εγώ τα 750 ώστε τα ίδια κεφάλαια μου να είναι 500. Άρα θα γίνει ένας συμψηφισμός!!!

    Ξέρει κάποιος ποια είναι η σωστή διαδικασία. Το έχετε αντιμετωπίσει; Τα 2 help desks δίνουν εντελώς διαφορετικές  απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.