Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

George76

Members
  • Περιεχόμενα

    9
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

George76's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Αυτό είναι βολικό για πολλές περιπτώσεις. Το έχω ερμηνεύσει ότι όταν ισχύει το 1/3 τότε δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας. Αλλά θεωρώ ότι χρειάζεται ρύθμιση ένας χώρος που έχει γίνει Σ3 από Σ2 μόνο και μόνο επειδή έγινε η αλλαγή των χρήσεων. Με λίγα λόγια βεβαίωση κύριας χρήσης σε φροντιστήριο που λειτουργεί σε κατοικία δεν δίνουμε, αν δεν γίνει ρύθμιση.
  2. Δίκαιο έχει nik. Αν και δεν μ αρέσει. Γιατί υπάρχει ο εξής παραλογισμός. Δύο υφιστάμενα κτήρια διαστασιολογημένα με αντισεισμικό του 59 μπορεί να έχουν διαφορετικές δυνατότητες χρήσης (π.χ. το ένα είχε άδεια σχολείου-σήμερα Σ3- και το άλλο άδεια κατοικίας-σήμερα Σ2-) παρόλο που έχουν ακριβώς την ίδια αντοχή. Επίσης από ό,τι συνειδητοποιώ σχεδόν όλα τα φροντιστήρια και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία (τα οποία βάσει ΕΑΚ θεωρούνται Σ3) είναι παράνομα καθώς ελάχιστα εξ` αυτών βρίσκονται σε κτήρια σπουδαιότητας Σ3. Νομίζω οτι τη ζημιά την κάνει ο ΕΑΚ και οι σπουδαιότητες που ορίζει. Αν και το αρχικό του κείμενο του 2000 είχε μια άλλη λογική στη σπουδαιότητα η ανθεώρηση που έγινε το 2010 (αν θυμάμαι καλά) συγκεκριμενοποίησε τις σπουδαιότητες με ένα τρελό τρόπο που δεν ακολουθεί τη λογική του αρχικού κειμένου. Π.χ. τα ξενοδοχεία που μπορεί να συγκεντρώνουν και 1000 άτομα είναι Σ2 και οι οίκοι ευγηρίας Σ3. Το ισόγειο φροντιστήριο που χωράει 10 παιδιά είναι Σ3 και η 9 όροφη πολυκατοικία που χωράει 300 παιδιά είναι Σ2.
  3. Η υπουργική απόφαση (Β’ 1643/11.05.2018) αναφέρει οτι " β) Η μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται είτε με τον ΚΑΝΕΠΕ είτε σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας του κτιρίου". Δηλαδή δεν αναφέρει τον κανονισμό που ίσχυες όταν έγινε η αλλαγή χρήσης. Άρα ο συλλογισμός μου συνεχίζει να ισχύει. Μπορώ να ελέγξω με τον αντισεισμικό του 59 ο οποίος δεν προέβλεπε σπουδαιότητες.
  4. Την απαίτηση συναίνεση τη ζητούσαν παλαιότερα οι πολεοδομίες λόγω του παραρτήματος του ΕΑΚ και κάποιων οδηγιών που είχαν τότε αποσταλεί στις πολεοδομίες. Η γνώμη μου είναι οτι δεν προκύπτει από πουθενά πλέον η ανάγκη δήλωσης συναίνεσης. Η περίπτωση ιδιοκτησίας καθ` ύψος και η δήλωση ανάθεσης του ιδιοκτήτη επιτρέπει στον μελετητή να εκπονήσει τη μελέτη στατικής επάρκειας όπως αυτός κρίνει. Αλίμονο αν επιτρέψουμε στην γεροντοκόρη ιδιοκτήτρια του ισογείου και στον καταθλιπτικό του 1ου ορόφου να κρίνει για την τύχη της ιδιοκτησίας του 2ου ορόφου. ΄Άλλωστε δεν προκύπτει κάπου σαφώς η συγκεκριμένη δήλωση (π.χ. στο e-αδειες θα έπρεπε να υπάρχει σαν δικαιολογητικό).
  5. Ένα ερώτημα σχετικό: Ισόγειο κτήριο καταστημάτων (με άδεια του 1975)με στατική μελέτη βάσει αντισεισμικού του 59 ρυθμίζεται με τον ν.4495 λόγω αλλαγής χρήσης σε παιδικό σταθμό. Τα καταστήματα με όσα ισχύουν σήμερα είναι Σ2 ενώ ο παιδικός σταθμός Σ3. Στον αντισειμικό κανονισμό του 1959 όμως δεν υπήρχαν σπουδαιότητες. Δηλαδή είτε το κτήριο κατασκευαζόταν για κατάστημα είτε για παιδικό σταθμός θα κατασκευαζόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως είναι κατασκευασμένο σήμερα. Η υπουργική απόφαση (Β’ 1643/11.05.2018) αναφέρει οτι " β) Η μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται είτε με τον ΚΑΝΕΠΕ είτε σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας του κτιρίου". Δηλαδή αν ερμηνεύω ορθά την νομοθεσία: πρέπει να κάνω μελέτη στατικής επάρκειας επειδή έχω αλλαγή σπουδαιότητα από Σ2 σε Σ3 αλλά μπορώ να κάνω το έλεγχο με τον ανισεισμικό του 1959 ο οποίος δεν προβλέπει καμία διαφοροποίηση και συνεπώς δεν πρέπει να κάνω τίποτα!!!?
  6. μου τα εμφανίζει. είναι τα κλασικά δικαιολογητικά τα οποία δεν έπρεπε να τα ζητάει τομή, τοπογραφικό, διάγγραμμα κάλυψης κ.λ.π. Επειδή ο πελάτης μου βιάζεται αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι στα αρχεία τα οποία βάσει νόμου δεν χρειάζονται να ανεβάσω μια απλή αναφορά στον νόμο Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία". (τα μηνυματά σας έχουν συγχωνευτεί). Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής Pavlos33
  7. Προσπαθώ να καταγράψω έναν μπούσουλα για να κάνω έλεγχο στατικής επάρκειας, ανεξαρτήτως του κτηρίου που έχω, εφαρμόζοντας την μέθοδο με το καθολικό δέικτη q (και χωρίς να αγοράσω λογισμικό). Όποιος θέλει ας με διορθώσει και ας με συμπληρώσει. 1. Παίρνουμε καρότα σύμφωνα με την 3.7.1.3 και ελέγχουμε το χάλυβα (κυρίως οπτικά) σύμφωνα με την 3.7.2. (Απορία: μπορώ το σάρωμα με το κρουσίμετρο να το κάνω μόνος μου με ένα δικό μου κρουσίμετρο και να στείλω μόνο τα καρότα σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο? ή και τις έμμεσες μεθόδους πρέπει να τις κάνει κάποιο πιστοποιημένο εργαστήριο?) 2. Με βάση το τι έκανα στο 1 αποφασίζω στάθμη αξιοπιστίας δεδομένων σύμφωνα με τη 3.7.1.3 3. Επιλέγω επιτελεστικότητα (Α ή Β ή Γ) και σεισμό (1 ή 2) σε συμφωνία (έγγραφη) με τον ιδιοκτήτη. 4. Επιλέγω q` από πίνακα 4.4. 5. Υπολογίζω q* από τον πίνακα 4.1 6. Αλλάζω τις χαρακτηριστικές τιμές των αντοχών στο λογισμικό μου (fck και fyk) σε μέσες μείον μία τυπική απόκλιση. Τις τυπικές αποκλίσεις τις παίρνω από τη σελ. 4-29. Τη μέση τιμή της αντοχής του σκυροδέματος την παίρνω από τα πειραματικά δεδομένα. Εδικά για το χάλυβα που δεν έχω πειραματικά δεδομένα εφαρμόζω τη σελ. 4-29 για να υπολογίσω τη μέση τιμή του χάλυβα fm=(1.05 έως 1.10) fk για Β500 ή αν είναι παλιός (που ο ΚΑΝΕΠΕ δεν γράφει κάτι) fm=1.15*400 για S400 και fm=1.20*220 για S220 (τα τελευταία προκύπτουν θεωρώντας κανονική την πιθανοτική κατανομή που ακολουθεί η αντοχή του χάλυβα και s=0.08 για S400 και s=0.1 για S220) 7. Αλλάζω γc και γs αναλόγως με την αξιοπιστία δεδομένων από σελ 4-13 8. Αλλάζω τα γc και γs επίσης από σελ 4-13 9. Παίρνω τη σωστή τιμή γsd από τον πίνακα Σ4.2. γsd=1 για την περίπτωση που δεν έχω βλάβες 10. Αυξάνω το γsd κατά 15%, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μου ικανοποιείται το κριτήριο της 5.6.1α. 11. Ελέγχω αν οι αντοχές σε διάτμηση και σε κάμψη των δοκών και των υποστυλωμάτων είναι μεγαλύτερες των αντίστοιχων αντοχών εφαρμόζοντας τις σχέσεις του EC2. Για να συνεκτιμήσω το γsd στους υπολογισμούς. Κάνω το εξής. Το ποσοστό επάρκειας που μου βγάζει το πρόγραμμα το πολλαπλασιάζω με 0,87 (1/1,15) για την περίπτωση που το γsd=1.15.
  8. Είναι ακόμα διαθέσιμο?

  9. καλησπερα ηθελα να ρωτησω αν τελικα πουλησες το στατικο προγραμμα, γιατι ενδιαφερομαι!!!

  10. Προσπαθώ να κάνω κάποια μελέτη στην Κύπρο. Έχει κάποιος συνάδελφος το εθνικό προσάρτημα της Κύπρου για τον ευροκώδικα EC1-PART 4; Με μια αναζήτηση στο Internet που έκανα δεν κατάφερα να τη βρω.
  11. Πρόκειται για την πλήρη έκδοση του προγράμματος. Το πουλάω 1300 ευρώ (τιμή καταλόγου 4500 ευρώ).
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.