Jump to content

Dio_the_Theo

Core Members
 • Content Count

  55
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Dio_the_Theo last won the day on May 14 2015

Dio_the_Theo had the most liked content!

Community Reputation

267 Πολύ καλή

About Dio_the_Theo

 • Rank
  Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

1,141 profile views
 1. Υπάρχει και η γεωπολιτική παράμετρος. Υποτίθεται ότι πετρέλαιο το έχουν οι Άραβες που με τα πετροδόλλαρα χρηματοδοτούν τους σκοπούς τους. Τα ηλεκτρικά είναι καθαρά δυτικό προϊόν που έρχεται να τους εκτοπίσει. Κάτι σαν μια τεχνολογική σταυροφορία μοιάζει. Προς το παρόν οι σταυροφόροι λεηλατούν το Βυζάντιο.
 2. Ποιος μπορεί να παίζει κάθε τρεις και λίγο shopping therapy με αυτοκίνητο, κινητό, laptop, pc, γκατζετάκια, κάμερες, διακοπές στο νησί, διατροφή από το καλό κατάστημα και όχι super market, εκπαίδευση, ιδιωτική νοσηλεία, ιδιωτική ασφάλιση; Σε μια Αθήνα παντελώς εχθρική στο όχημα 4 τροχών απορώ που το συζητάμε κι όλας. Στο δικό μου μικρόκοσμο το αυτοκίνητο είναι στον πάτο των προτεραιοτήτων. Οπότε και η ηλεκτροκίνηση δεν μου προσφέρει τίποτε. Είναι πολύ ενδιαφέρον, πάντως, να βλέπεις τη βιομηχανία να δημιουργεί πλασματικές ανάγκες. Είναι πολύ γλυκούλι να βλέπεις κάθε παππούλη να ψωνίζει laptop με τα αναδρομικά του ΣτΕ. Έτσι και η γιαγιά με το εφάπαξ θα πάρει του γιού TESLA και πάει λέγοντας. Κι επειδή ο μικρόκοσμός μου είναι ο μεγαλόκοσμος που καθημερινά κινούμαι και δεν έτυχε να έχω συναντήσει κάποιον με αυτό το ακριβό γκατζετάκι, θα είχε ενδιαφέρον αν υπάρχει εδώ μεσα κάποιος από το 10%-15% του πληθυσμού που να έχει αγοράσει το ηλ. αυτοκίνητο ώστε να μας πει από πρώτο χέρι την εμπειρία του.
 3. Πάντως εγώ την τελευταία φορά που αγόρασα κινητό ήταν το 2004. Ίσως το 2048 να δέχομαι να μου χαρίζουν παλιατζούρες ηλεκτρικά.
 4. Μην το παίρνεις ελαφρά τη καρδία. Σε κοινόχρηστο κλειστό γκαράζ πολυκατοικίας πχ με 5 Θ/Σ . Πως θα ελέγξεις το παιδί του γείτονα; Εσένα θα πάνε με βραχιόλια για έκθεση σε κίνδυνο και αμέλεια. Δεν μιλάμε για μπαλαντέζα που είναι παράνομο ούτως ή άλλως. Μην ρισκάρουμε με το ρεύμα για κανένα λόγο.
 5. Να σκεφτούμε και την περίπτωση που (ακόμα και στο κλειστό γκαράζ πολυκατοικίας) ένα παιδάκι θα πάει με ένα ψαλίδι και θα κόψει από περιέργεια το καλώδιο. Εκεί πας με βραχιόλια βαθιά μέσα στη στενή.
 6. Δεν έχεις άδικο. Άλλωστε δεν είναι σοφό να πεταχτεί στα σκουπίδια μια τεχνολογία εξέλιξης 100+ ετών. Ίσως από ένα σημείο και μετά να υποχρεώνεσαι να έχεις κάποιο στοιχείο αειφορίας στο ΜΕΚ όπως το υβριδικό. Πάντως στο ΗΒ το 2035 σταματάει η πώληση των συμβατικών.
 7. Στο είπα και στο πρώτο μήνυμα ότι με ακαδημαϊκά Δημοτικού και γνώση αριθμητικής βγάζεις πολύ σοβαρά συμπεράσματα. Δεν χρειάζεται να πάρω πτυχίο Μηχανολόγου για να καταλάβω τι με συμφέρει να οδηγήσω. Δεν είπα ότι κατασκευάζω αυτοκίνητα. Άσε που έδωσα και γω μια καλή - κατά τη γνώμη μου- εμπειρική νόρμα υπολογισμού ετήσιου κόστους λειτουργίας αυτοκινήτου. Θα γινόταν καλό excelάκι. Μιας και βλέπω ότι είσαι Ηλεκτρολόγος Μηχ., μπορείς να καταλάβεις ποιο ακίνητο σε συμφέρει να αγοράσεις χρησιμοποιώντας αυτά που έμαθες στο Δημοτικό αφού για να το κατασκευάσεις απαιτούνται πολύ πιο ανεβασμένες γνώσεις Πολιτικού Μηχανικού. Εγώ πάντως δεν αντιλαμβάνομαι κάποιο μηχανιλίκι διαβάζοντας τις ονομαστικές προδιαγραφές της VW. Λογικό αφού τα προσπέκτους των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν απευθύνονται σε μηχανικους αλλά σε αγοραστές. Άρα, μην τα μπλέκουμε χωρίς λόγο. Και ναι, σε 10 χρόνια από τώρα το ηλεκτρικό θα είναι μονόδρομος είτε μας αρέσει είτε όχι.
 8. Πιστεύω, ότι το ηλεκτρικό μπορεί να αποσβέσει για κάποιον που κάνει πολλά χλμ καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Το είπε κάποιος πιο πριν ότι θα έπρεπε να επιδοτηθούν πρώτα από όλους τα ταξί. Να δουλέψουν 5-10 χρόνια και από τα διδάγματα τη χρήσης τους να πάμε σε επιδότηση των υπολοίπων.
 9. Κατ`αρχήν, 1) κόστος εγκτατάστασης φορτιστή στο γκαράζ; (στο καλό σενάριο που υπάρχει κλειστό γκαράζ, βλέπε και ΕΕΔΜΚ) Ταχυφόρτιση σε βενζινάδικο; 2) Κόστος αλλαγής μπαταρίας; Δηλαδή με μία μπαταρία θα τη βγάλει; 3) Ηλεκτρονικά που είναι ευαίσθητα; Άρα, μιλάμε θεωρητικά σε ότι αφορά το κόστος λειτουργίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου. E-Up 1) διαστάσεις 3.6μ x 1.65m 2) ονομαστική αυτονομία: 260 χιλιόμετρα Ford Fiesta S (2007) 1) διαστάσεις 3.9μ x 1.69m 2) πραγματική αυτονομία σε αστικό περιβάλλον με μποτιλιάρισμα: 450 χιλιόμετρα min Επίσης, κορυφαία φρένα (ακόμα και σε σχέση με 18ρια ΜΕΚ-άρα ασφάλεια), σκληρά ελατήρια μαμά + χαμηλωμένο μαμά, κοντό κιβώτιο μαμά και άμεσο τιμόνι μαμά είναι μακράν πιο ασφαλές, και κινητικό μέσα στην πόλη (που υποτίθεται το ηλεκτρικό υπερτερεί). Θα μου πεις ότι δεν είναι έτσι όλα τα ΜΕΚ και θα συμφωνήσω. Αποτέλεσμα, μου συγχώρεσε ουκ ολίγα οδηγικά λάθη και έτσι δεν τράκαρα ποτέ. Τελικά, μήπως θα πρέπει να συγκρίνεις το e-UP με ένα σημερινό 1000ρι ΜΕΚ; Αυτό είναι το νόημα των αναρτήσεών μου. Σήμερα με 14000 € αγοράζεις ένα πολύ υποδεέστερο (των παλαιότερων) αυτοκίνητο (είτε ΜΕΚ είτε ηλεκτρικό είτε οτιδήποτε). Εγώ δεν τα δίνω για κανένα. Όσοι έχουν ένα παλαιότερο αξιόπιστο ΜΕΚ τους συμφέρει να το κρατήσουν. Για ηλεκτρικό: θα αγόραζα μετά από 8-10 χρόνια, όταν οι συμπολίτες μου θα το έχουν χρηματοδοτήσει αγοράζοντάς το πριν ωριμάσει εμπορικά η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης.
 10. Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα δεν αξίζει ούτε ΜΕΚ να αγοράσεις γιατί έχουν πολύπλοκα ηλεκτρονικά (άρα βλάβες) και καθρεπτάκια για ιθαγενείς όπως ενσωματωμένα τάμπλετ ή τίποτε αισθητήρες χρώματος για να κάνει ντρίγκι - ντρίγκι το μεγάφωνο. Συνυπολογίστε και τα νέα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας που έρχονται από τον Οκτώβρη συν την τιμή της αμόλυβδης. Τα ντίζελ είχαν μέχρι πρόσφατα πολύ οικονομικό καύσιμο, αλλά η τιμή εξισώθηκε σχεδόν με την αμόλυβδη χώρια τα πολύ ευαίσθητα μοτέρ που φοράνε. Τα ηλεκτρικά δεν με πείθουν, χαμηλή αυτονομία, φοβάμαι χαμηλή αξιοπιστία οπότε δεν πρόκειται να το ρισκάρω και διαστημικό κόστος εκκίνησης (αγοράς). Μια οικογένεια σήμερα με δύο μισθωτούς ή ένα μισθωτό και ένα ελ. επ. ή δύο ελ. επ ΔΕΝ μπορεί να συντηρεί (υπό ΚΣ) δύο αυτοκίνητα ανεξαρτήτως καυσίμου κίνησης. Ένα αμάξι για τα παιδιά. Εγώ πάω σε μηχανάκι αερόψυκτο 170 κ.εκ. (εννοείται αν μπορείς να καβαλήσεις- δεν μπορούν όλοι). Ευελιξία, παρκάρισμα, εξοικονόμηση χρόνου, ελάχιστο κόστος εκκίνησης (αγορά 2300€, μηδέν τέλη, ελάχιστες βενζίνες). Ηλεκτρικό μηχανάκι = σκουπίδια.
 11. Ναι, 13 χρόνια ΜΕΚ 1.6 λτ, 130.000 χλμ. 1) 0 περιστατικά στο μοτέρ, 0 περιστατικά στα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά, 0 περιστατικά γενικότερα. Και σανό να ρίξεις στο ντεπόζιτο θα τον χωνέψει. 2) Μέση κατανάλωση (επί του πεδίου) 9 λτ/100χλμ σε αστικές/ημιαστικές και όλες τις άλλες διαδρομές δηλαδή στο περίπου 11.700 λτ βενζίνης δηλαδή στο περίπου 16400€ (1.4 €/λτ που στην πραγματικότητα είναι λιγότερο αν δούμε πόσο είχε η αμόλυβδη τα έτη 2007-2010, αλλά επειδή είμαι χουβαρντάς το βάζω 1.4€/λτ). 3) Αγορά το 2007 με 14000 €. Σύνολο λειτουργίας (χωρίς σέρβις και ανταλλακτικά που όμως είναι ψιλολοΐδια, δέχομαι προσαρμογή τιμής λόγω τελών κυκλοφορίας) 30400 € ή αλλιώς 2338 € / YEAR 4) Μακροχρόνια έκθεση στον "Ελληνικό" ήλιο και τους Ελληνικούς δρόμους γενικότερα 5) Αξιοπιστία 100%, δηλαδή όσες χιλιάδες φορές γύρισα το κλειδί, το αυτοκίνητο πήρε μπρος και με πήγε στη δουλειά μου. Τώρα, δεν σε ρωτάω να μου πεις τους δικούς σου υπολογισμούς μετά από 13 χρόνια λειτουργίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Απλώς, βλέποντας τιμές απόκτησης ενός "σοβαρού" ηλεκτρικού αυτοκινήτου που είναι άνω των 30000€ σου αποδεικνύω ότι το ΜΕΚ είναι πιο οικονομικό.
 12. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε τρελούς υπολογισμούς. Αυτονομία ηλεκτρικού vs MEK, Αξιοπιστία κινητήρα και κόστος και έχεις όλη την εικόνα. Η "εμπορική" εξέλιξη των ηλεκτρικών τώρα ξεκίνησε. Όποιος τρώει το τυράκι του υπουργείου (επιδότηση 1000 € για ηλεκτρικό μηχανάκι ή 5Κ για αυτοκίνητο) πρακτικά καταλήγει να χρηματοδοτεί τα νέα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση αγαπητέ. Αν έχεις ηλεκτρικό, πες μου ποιο αγόρασες και να το συγκρίνουμε με το δικό μου ΜΕΚ.
 13. Η πολιτική του υπουργείου διακρίνεται από την εκτεταμένη γελοιότητα, ίσως επειδή απευθύνεται σε άσχετους. Σήμερα η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μηχανής κλπ είναι αντιοικονομική κίνηση. Πολλοί θα το αγοράσουν επειδή είναι μόδα και θα έχουν να λένε στους φίλους τους για μόστρα κλπ. Προσωπικά πάω σε 200ρι ΜΕΚ μηχανάκι.
 14. Σταμάτησα να πληρώνω ως μισθωτός διπλές εισφορές που κατά τα άλλα καταργήθηκαν. Να πάνε να ....
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.