Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

stanafas

Members
  • Περιεχόμενα

    6
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανικός Περιβάλλοντος

stanafas's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ναι αυτό είναι.. το 4% είναι το εφαπαξ. Από αυτά τα χρήματα (τις κρατησεις για εφαπαξ) που μας κρατούνται τόσα χρόνια, γνωρίζετε τι ποσοστό (βάσει της ισχύουσα νομοθεσίας) θα μας δοθεί όταν με το καλό βγούμε στη σύνταξη; Αυτό με απασχολεί για τον εξής λόγο... Επειδή η πρόληψη μου είναι σε θέση οικονομικών (που δεν έχει σχέση με το επαγγελμα του μηχανικού) υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης μου σαν υπάλληλο γραφείου (δεν υπάρχουν οι αυστηροί περιορισμοί που ίσχυαν παλιά με το τσμεδε)..δηλαδή μπορώ να αποφύγω τις κρατήσεις 4% για εφαπαξ (που ειναι από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και όχι εργοδότη) αυξάνοντάς έτσι τον καθαρό μηνιαίο μισθό μου. Το έχει κάνει κανείς αυτό; ΠΙστευετε ότι ειναι καλή κίνηση ή όχι (σχετικά με το τι ωφέλη μπορεί να έχει για έναν μελλοντικό συνταξιούχο μηχανικό η καταβολή ή μη καταβολή της εισφοράς του εφάπαξ.
  2. Υπηρχε πρόσληψη στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά πλέον δεν υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ. Οπότε είμαι με πρόσληψη στον ΕΦΚΑ. Αν διαγραφώ από το ΤΕΕ δεν καταλαβαίνω γιατί να είμαι ανασφάλιστος. Αφού έχω ΕΦΚΑ. Η διαφορά με τους υπολοιπους μισθωτούς συναδέλφους μου στη δουλειά μου είναι το ύψος των εισφορών μου παραμένει στα επίπεδα που είχα πριν την ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή αντί να έχω το ύψος των εισφορών που έχουν οι υπολοιποι συνάδελφοί μου έχω ένα έξτρα (το εφαπαξ) που μου έχει μείνει κολλημένο από το παρελθόν ως μηχανικός. Η διαδικασία που περιγράφεις συνάδελφε Γιώργο μου φαίνεται λίγο τραβηγμένη να πω την αλήθεια. Εννοείς να λύσω την πρόσληψη και να διαγραφώ και να ξαναπροσληφθώ ή να λύσω την πρόσληψη, να ανοίξω βιβλία και μετά να διαγραφώ και μετά να ξαναπροσληφθώ; Στην Ελλάδα ζούμε βέβαια και όλα είναι πιθανά αλλά πραγματικά νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά πιο μπερδεμμένο από ό,τι είναι τώρα.
  3. Καλησπέρα σε όλους. Εϊμαι μισθωτός από το 2012 και από τότε δεν εργάζομαι σαν μηχανικός. Δεν έχω μπλοκάκια και τέτοια. Αποφάσισα να διαγραφώ για να γλυτώσω τα 60+ ευρώ το μήνα που αποτελεί την εισφορά εφάπαξ (που σίγουρα δε θα πάρουμε ποτέ οπότε προτιμώ να έχω τα χρήματα τώρα). Επίσης αν δεν κάνω λάθος αν δεν κάνω διαγραφή και απολυθώ από την ετιαρία που δουλεύω μετά θα είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω να πληρώνω εισφορές αφού θα εξακολουώ να έχω την ιδιοτητα του μηχανικού, σωστά; Οπότε για τους δύο αυτούς λόγους αποφάσισα να διαγραφώ. Πήγα στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων για να αιτηθώ αναδρομική διαγραφή από 1/8/16 όπου η νέα μου πρόσληψη αναφέρει ότι δεν εργάζομαι σαν μηχανικός. Από τη Διεύθυνση Τεχν Έργων μου είπαν ότι μόνο κλείσμο βιβλίων μπορούν να δεχτούν ως αποδεικτικό. Φυσικά πάγωσα. Είναι δυνατόν τους είπα να μην μπορούν να διαγραφούν μισθωτοί; Μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες; Και μου επανέλαβαν ότι μπορούν να δεχτούν μόνο αυτό σαν δικιολογητικό, αλλιώς να κάνω αίτηση για διαγραφή με σημερινή ημερομηνία και να προσπαθήσω μετά στο ΤΕΕ να αποδείξω ό,τι θέλω. Λίγο έχω μπλοκάρει να πω την αλήθεια. Γνωρίζετε διαδικασίες ή αντίστοιχες περιπτώσεις για διαγραφή μισθωτών; Ευχαριστώ!.
  4. Καλημέρα σε όλους/ες. Ακούγεται αυτές τις μέρες ενοποίηση των ταμείων μέχρι το τέλος του έτους σε τρία μεγάλα ΙΚΑ (για μισθωτούς), ΤΕΒΕ (για ελ. επαγγ) και ΟΓΑ για αγρότες. Υπάρχει περίπτωση αυτό να σημαίνει και αποδέσμευση από τους περιορισμούς του ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ για ασφάλιση ιδιότητας; Δηλαδή όσοι το σκεφτόμαστενα διαγραφούμε (μισθωτοί και ελ. επαγγελμ. και άνεργοι) μήπως να περιμένουμε λίγο ακόμα να δούμε τι θα γίνει; ... ή είναι φανερό ότι αυτή η ενοποίηση δε θα επηρεάσει την κατάσταση των δεσμέυσεων προς το ΤΕΕ;
  5. Εύκολα παρεξηγήσιμο αυτό που έγραψα ειδικά στα μάτια συναδέλφων στην ανεργία ή το ελεύθερο επάγγελμα που έχουν χρεωθεί με τα παράλογα ποσά του ΤΣΜΕΔΕ και τις χειροπέδες ασφάλισης ιδιότητας του ΤΕΕ. Όλη αυτή τη διαδικασία την κάνω επειδή μου έχει ανακοινωθεί απόλυση. Οπότε θέλω να προλάβω να περάσω στο ΙΚΑ έτσι ώστε να μπορέσω να έχω 50 ενσημα εκεί (ή 100 ανάλογα τη τροπολογία κάνει κάθε χρόνο το ΙΚΑ) πράγμα που θα μου δώσει τη δυνατότητα ασφάλισης για άλλα δύο χρόνια (ένα κατά τη διάρκεια του ταμείου ανεργίας και ένα ακόμη μετά από αυτό). Το θέμα όμως είναι (και το μεγάλο άγχος) ότι με διαγραφή από ΤΕΕ και παραδίδοντας την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τι "δύναμη" έχει το πτυχίο μου από μόνο του (σε Ελλάδα ή εξωτερικό); Ή επίσης σε μία μελλοντική προσπάθεια για αναζήτηση επαγγέλματος στο χώρο μας (όχι ελεύθερο επάγγελμα) θα έχει ισχύ το πτυχίο από μόνο του; Θα είναι δυνατή μια επανεγγραφή στο ΤΕΕ;
  6. Έχω συμπληρώσει 10ετία στο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ και τα 2 τελευταία χρόνια μισθωτός με πρόσληψη με σύμβαση μηχανικού αορίστου, αλλά και η εταιρία και το επαγγελμα/θεση μου δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του μηχανικού. Ο εργοδότης πληρώνει κανονικά εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, αναγκαστικά αφού πάντα τσμεδε είχα. Το θέμα είναι όμως πώς μπορώ να διαγραφώ από ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ όντας μισθωτός; Ρωτάω σε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ συνέχεια αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω γραπτές απαντήσεις και κάθε υπάλληλος μου λέει διαφορετικά. Το τελευταίο που πήρα σαν πληροφορία είναι ότι μπορείς να αλλάξεις την σύμβασή σου με παραίτηση και επαναπρόσληψη (είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί με τον εργοδότη). Μία μερα μετά τη δήλωση της διακοπής σύμβασης στο ΤΣΜΕΔΕ καταθέτεις στο ΤΕΕ την αίτηση διακοπής επαγγέλματος και μετά η πρόσληψη στον εργοδότη γίνεται απευθείας στο ΙΚΑ οπότε ο εργοδότης δεν πληρώνει πλέον εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά στο ΙΚΑ. Αλλά οι συμβουλές του υπαλλήλου δε μου ακούγονταν πολύ σίγουρες. Μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο; Ειναι δυνατόν να μην έχω οριστική διαγραφή επίσημη απο ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ και η νέα μου πρόσληψη (με συμβαση υπαλλήλου γραφείου για παράδειγμα) να δίνει εισφορές στο ΙΚΑ και όχι στο ΤΣΜΕΔΕ; Υπάρχει άλλος τρόπος; Επίσης αυτό με τη 15ετία... αν δεν έχει συμπληρωθεί δε σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί στο τσεμδε. Υπάρχει η διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή ακόμα κι αν έχει γίνει διαγραφή στην επόμενη εργασία (με ικα ή τεβε) συνεχίζουν να μετρούν τα χρόνια ασφάλισης. Οπότε αν εχεις για παράδειγμα 13 χρονια τσμεδε και άλλα 2 ικα συμπληρώνεις 15ετία και δε χάνεις τίποτα από τις εισφορές που έχεις πληρώσει. Δεν ξέρω βέβαια τι συμβαίνει αν βγεις εξωτερικό (για πάντα) και μείνεις με 13 χρόνια στην ελλάδα μέχρι τη στιγμή που θα βγείς στη σύνταξη.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.