Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

tve

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    20
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Φήμη στην κοινότητα

0 Ουδέτερη

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Ιδιώτης-Μη μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Ιδιώτης
  1. Η διαφορά είναι οκτώ τετραγωνικά (τακτοποίηση 131, ΠΕΑ 139). Δε γνωρίζω, φυσικά, πως προέκυψε, ούτε ποια μέτρηση (εκ των δυο) των τ.μ. του διαμερίσματος είναι η σωστή. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι τι κάνουμε αύριο, αν μπορεί να κατατεθεί η αίτηση και ποια άλλη ενέργεια πρέπει να γίνει άμεσα.
  2. Καλησπέρα σε όλους, Πρόκειται να γίνει αύριο αίτηση για ένταξη διαμερίσματος στο "εξοικονομώ" (Κεντρική Μακεδονία). Πέρσι (2020) είχε γίνει τακτοποίηση κάποιων αυθαιρεσιών (εξοφλήθηκε το ποσό). Πριν λίγες μέρες παρέλαβα το ΠΕΑ (από την Ε πηγαίνει στη Β με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις) από άλλο μηχανικό και σήμερα το απόγευμα που ετοίμαζα τα δικαιολογητικά, διαπίστωσα ότι υπάρχει διαφορά οκτώ (8) τετραγωνικών μέτρων ανάμεσα στην τακτοποίηση και το ΠΕΑ. Με το δεύτερο μηχανικό που μίλησα νωρίτερα, μου είπε ότι πρώτη φορά του τυχαίνει κάτι τέτοιο. Αρχικά, τι κάνουμε αύριο; Μπορεί να γίνει κανονικά η αίτηση;
  3. Καλησπέρα, Δεν έγραψα ποτέ ότι "θα αγοράσω όλη την οικοδομή". Άλλωστε, αν μπορούσα να το κάνω (οικονομικά), θα έκανα μια μεταφορά χρημάτων και θα τελείωνε η ιστορία. Αυτή είναι - απ' ότι καταλαβαίνω - η μόνη εκδοχή στην οποία δε θα είχα προβλήματα (με συνιδιοκτησίες κλπ.). Απαντήσεις πήρα, είτε απευθείας, είτε από τα συμφραζόμενα. Και καταλαβαίνω ότι δεν αξίζει να μπλέξω. Συμφωνώ ότι δεν μπορεί να λεχθεί κάτι περισσότερο σε ένα δημόσιο φόρουμ, οπότε από πλευράς μου δεν υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί. Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε.
  4. Διάβασα με μεγάλη προσοχή όσα γράψατε. Μίλησα με τον λογιστή και τον δικηγόρο μου. Μου εξήγησαν - επιγραμματικά- ότι ίσως προκύψουν δυσκολίες, που θα απαιτήσουν χρονοβόρες διαδικασίες. @dimitris GM οι συγκεκριμένοι πωλητές θέλουν να πουλήσουν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κτίριο. Θέλουν ουσιαστικά να μεταθέσουν το πρόβλημα σε κάποιον άλλον (σε άλλους, για την ακρίβεια). Με ενημέρωσε ο δικηγόρος μου ότι δε θα πάρω ξεχωριστή ΟΙ, όπως ανέφερες κι εσύ. Με απλά λόγια, θα έχω ποσοστό επί του συνόλου, όχι κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα/γραφείο που θα προκύψει στο μέλλον. Με πολιτικό μηχανικό, δεν έχω συζητήσει ακόμη. Θεωρώ και δε νομίζω ότι κάνω λάθος, ότι μια τέτοια περίπτωση αξίζει μόνο στο ενδεχόμενο σημαντικής διαφοράς τιμής ανάμεσα σ' αυτό το ημιτελές κτίριο (με τα προβλήματα που κουβαλάει) και σε ένα αποπερατωμένο. Είναι η διαφορά που περιέχει το ρίσκο της καθυστέρησης, ταλαιπωρίας, αβεβαιότητας κλπ. Αυτή τη στιγμή, η διαφορά αυτή είναι μικρή. Αν ένα αντίστοιχο μη προβληματικό ακίνητο κοστολογείται π.χ. 100, για το συγκεκριμένο ζητούν 60 (στην κατάσταση που βρίσκεται) και το οποίο όταν (εάν κι εφόσον...) αποπερατωθεί, θα έχει κοστίσει 90. Οπότε, ή θα πρέπει να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις τους ή δε θα προχωρήσει (εκ μέρους μου).
  5. Μια άλλη σκέψη που έγινε (από μέρους μου) είναι μήπως είναι προτιμότερο (από άποψη λιγότερων προβλημάτων, ως προς την αποπεράτωση ενός και μόνο χώρου) να αγοράσω το ποσοστό κάποιου εκ των ιδιοκτητών, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κτίριο. Να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει ανάγκη για στέγαση επιχείρισής μου ή άμεση αξιοποίησή του (ενοικίαση). Πρόκειται για ακίνητο σε μια από τις ελάχιστες περιοχές της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν πληγεί από την κρίση και δεν έχουν μειωθεί καθόλου οι τιμές των επαγγελματικών χώρων (τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, έχουν αρχίσει να "τσιμπάνε"), γι' αυτό και το θεωρώ ως ευκαιρία.
  6. Να προσθέσω, επίσης, ότι το κτίριο βρίσκεται σ' αυτό το στάδιο ανέγερσης (μπετά) τα τελευταία 5-6 χρόνια (αυτό εικάζω ότι ίσως έχει κάποια σχέση με την άδεια...).
  7. Σε κτίριο που βρίσκεται στα μπετά, οι ιδιοκτήτες - οικοπεδούχοι πουλάνε μεμονωμένα τα καταστήματα του ισογείου και τα γραφεία του ορόφου (10 συνολικά). Δίνουν δυο επιλογές: - Τιμή για αποπερατωμένο γραφείο. - Τιμή στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο (μπετά). Λόγω διαφοράς στην τιμή μεταξύ των δυο επιλογών και διαθέσιμου μπάτζετ αυτή τη στιγμή, προκρίνεται η δεύτερη λύση και σε μεταγενέστερο χρόνο να γίνει η αποπεράτωση. Οι ερωτήσεις είναι: - Μπορεί να γίνει αυτό; - Υπάρχει περίπτωση να προκύψουν προβλήματα τεχνικής και νομικής φύσεως;
  8. Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Σε επικοινωνία μου με κατασκευαστή για την αγορά ακινήτου (διαμέρισμα), μου έθεσε και την παρακάτω επιλογή: Εάν το επιθυμώ, να συμφωνηθεί μια χαμηλότερη τιμή και κάποιες εργασίες στο εσωτερικό του διαμερίσματος (πλακάκια, βάψιμο, κουζίνα κι ότι άλλο απαιτείται μετά τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εργασίες) να γίνουν με δική μου δαπάνη. Ισχύει κάτι τέτοιο (ως επιλογή) ή υπάρχει κάποιο νομικό ή τεχνικό πρόβλημα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  9. Για την ιστορία, ευτυχώς δεν βιάστηκα. Μετά την πώληση του δικού μου ακινήτου και πριν απευθυνθώ σε μηχανικό, θέλησα να πάρω γνώμες από ανθρώπους που έχουν γνώσεις οικονομικών. Και κανείς απ' όσους ρώτησα (ίσως επειδή έβλεπαν τι έρχεται) δεν με συμβούλευσε να ξεκινήσω την ανέγερση. Για την ακρίβεια, η απάντηση που άκουσα περισσότερο από κάθε άλλη ήταν του στυλ "κάθισε ακίνητος".
  10. Η πίεση χρόνου σχετικά με τη λήψη απόφασης είχε να κάνει με την πώληση του διαμερίσματος και όχι με το αν θα κατασκευάσουμε ισόγειο ή μεζονέτα. Χθες το βράδυ βρέθηκε η χρυσή τομή και συμφωνήσαμε για την πώληση. Ούτως ή άλλως, για ένα χρόνο περίπου θα νοικιάζαμε, μέχρι να μπορέσουμε να μετακομίσουμε στο δικό μας. Αποφασίσαμε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές (με τη βοήθεια μηχανικού, βάσει του μπάτζετ που έχουμε) χωρίς βιασύνη και να δούμε και την περίπτωση πέτρινης κατοικίας (στην περιοχή αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, χωρίς να απαγορεύονται οι υπόλοιπες).
  11. Κατ' αρχήν, σας ευχαριστώ όλους. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να απευθυνθώ από τώρα σε μηχανικό. Αυτό που επείγει είναι να αποφασίσουμε αν θα αποδεχθούμε την προσφορά που έχουμε για το διαμέρισμα. Υπολογίζαμε να πάρουμε ένα Χ ποσό, με το οποίο θα χτίζαμε τη μεζονέτα. Η πρόταση είναι Χ - 20%, οπότε αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι αν μ' αυτά τα χρήματα (περίπου) μπορούμε να προχωρήσουμε για την κατασκευή μιας ισόγειας κατοικίας ή δεν αρκούν (εφόσον το κόστος είναι ίσο με εκείνο της κατασκευής μεζονέτας). Να προσθέσω ότι δεν θέλουμε να πάρουμε κάποιο δάνειο, έστω και μικρό. Υπάρχει και κάποιο κεφάλαιο ακόμη, αλλά θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για κάτι νέο που θα δημιουργήσουμε επαγγελματικά. Οπότε, οι επιλογές μας αυτή τη στιγμή είναι δυο: - Ή κάνουμε δεκτή την προσφορά και προχωράμε για ισόγειο. - ή περιμένουμε κάτι καλύτερο (για το διαμέρισμα) για να να χτίσουμε μεζονέτα. Τέλος, στα πλάνα μας υπάρχει και κάποια αποθήκη (υπάρχει αρκετός χώρος στο οικόπεδο), όπως και ένα κιόσκι με ξυλόφουρνο κλπ.. Αλλά αυτά στο μέλλον, χωρίς άγχος και πίεση. Δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλες απαιτήσεις για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας και να προχωρήσουμε σε τραπεζικό δανεισμό. Το βασικότερο ίσως είναι η καλή μόνωση, γιατί πρόκειται για ορεινή περιοχή και η διάρκεια του χειμώνα είναι μεγάλη. Κατανοώ ότι η ερώτησή μου είναι λίγο "στο πόδι", αλλά και η παραμικρή βοήθεια είναι χρήσιμη.
  12. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε υπόγειο. Ή 50+50 μεζονέτα ή 100 τμ. ισόγειο. Για το διαμέρισμα που είναι προς πώληση, έχουμε θέσει μια λογική τιμή, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής. Με αυτά τα χρήματα θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να χτίσουμε τη μεζονέτα. Προέκυψε, όμως, μια προσφορά, περίπου 20% χαμηλότερη απ' αυτά που θέλουμε και αναρωτιέμαι αν χτίσουμε ισόγειο (αν τελικά βγαίνει πιο φθηνό) στο χωριό, θα μας φθάσουν ή όχι τα χρήματα.
  13. Καλημέρα. Η κρίση έφθασε στην πόρτα μας, οπότε αποφασίσαμε οικογενειακώς να φύγουμε από την πόλη και να μετακομίσουμε στο χωριό των γονιών μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα διαμέρισμα, το οποίο είναι προς πώληση. Με τα χρήματα που θα πάρουμε, σκοπεύουμε να χτίσουμε σε ένα οικόπεδο που έχουμε στο χωριό. Η αρχική σκέψη ήταν να κάνουμε μια μεζονέτα 50+50 τ.μ.. Κάτι άλλο που ήρθε στο μυαλό, χωρίς να έχουμε φυσικά τις απαραίτητες γνώσεις, είναι αν αυτά τα μέτρα (100) χτιστούν σε ένα επίπεδο (ισόγειο), το κόστος κατασκευής θα είναι το ίδιο ή μειωμένο. Αν δηλαδή (με τα ίδια υλικά κλπ.) το κόστος ανέγερσης μιας μεζονέτας είναι μεγαλύτερο, λόγω - ίσως λέω, μπορεί να κάνω και λάθος- κάποιων τεχνικών δυσκολιών ή της ύπαρξης σκάλας κλπ. Κι αν υπάρχει διαφορά, ποια μπορεί να είναι κατά προσέγγιση. Αν δηλαδή είναι αμελητέα (μικρότερη του 5%) ή αξίζει να το σκεφτούμε τροποποιώντας το αρχικό σχέδιο (μεζονέτα).
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.