Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

mendo

Members
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by mendo

  1. Όσο διαβάζω τα ... κιτάπια , διαπιστώνω ότι τόσο ο Ν.4495/17 , όσο και η ΥΑ (ΦΕΚ 334 Β /2021 ), στις περιπτώσεις που η υφιστάμενη κατάσταση δεν προκύπτει από τα σχέδια που συνοδεύουν τις πράξεις (άδειες, δηλώσεις κ.λ.π.) , απαιτούν "αποτύπωση κατόψεων αρχιτεκτονικών" . Εν τούτοις στο εγχειρίδιο οδηγιών του ΤΕΕ , στα γενικά έγγραφα έχει την επιλογή "όψεις/τομές αποτύπωσης (σε περίπτωση εργασιών που δεν απαιτούν άδεια)" . Δηλαδή σε κτίριο του ¨40, του ¨50 , προ του " 23 κ.λ.π., πρέπει να σχεδιαστούν οι όψεις και οι τομές; Σε αυθαίρετο κτίριο , όταν δεν απαιτούνται για την υπαγωγή του οι όψεις, (και είναι περαιωμένη υπαγωγή) είναι δυνατόν να γυρίζομε πίσω και να σχεδιάζομε τις όψεις του; Και αν ναι κατά το ΤΕΕ , από που υπάρχει σαν υποχρέωση , αφού ούτε ο Ν.4495, ούτε η ΥΑ το απαιτεί; Την ίδια στιγμή δεν βλέπω πουθενά να απαιτούνται φωτογραφίες, που θα ήταν και λογικό. Κάνω λάθος;
  2. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται όψεις και τομές; Στην απόφαση στο ΦΕΚ 334/Β/2021, παρ.Βγ, γγ , αναφέρει: "γγ) τα σχέδια που συνοδεύουν τις πράξεις του Πίνακα της ανωτέρω περίπτωσης ηη και αποτυπώνουν την ιδιο κτησία, ήτοι κατόψεις των ορόφων που καταλαμβάνει, χαρακτηριστικές τομές και όψεις, ...... Σε περίπτωση που η υφιστάμενη κατάσταση δεν προκύπτει από τα σχέδια που συνοδεύουν τις εκδοθείσες πράξεις, εκπονούνται και υποβάλλονται νέα σχέδια αποτύπωσης κατόψεων αρχιτεκτονικών."
  3. Σε κανένα από τους Ν.4014/11, ν.4178/13 και Ν.4495/17 , δεν έχω δει σχετική αναφορά στις κυρώσεις και στις συνέπειες αν δεν υποβληθούν όλα τα δικαιολογητικά ¨η αν δεν υποβληθούν μέσα στις προθεσμίες που ορίζουν. Πάντως στην πρόσφατη απόφαση (ΦΕΚ 6769 Β / 31.12.2021), περί δειγματοληπτικού ελέγχου των δηλώσεων , προβλέπεται ότι αν ο έλεγχος της πληρότητας και της υποβολής όλων των δικαιολογητικών καταδείξει ελλείψεις, καλείται ο διαχειριστής εντός 30 ημερών να προβεί σε συμπλήρωση, χωρίς και πάλι να προβλέπεται κάποια ποινή. Συνάγω από τα παραπάνω ότι από την στιγμή που έχουν εισπραχθεί τα αναμενόμενα από παράβολα και πρόστιμα, κάποια στιγμή με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα υπάρχει η δυνατότητα ανάρτησης-συμπλήρωσης των δικαιολογητικών που από παραδρομή ¨η λόγω λήξης της προθεσμίας δεν συντάχθηκαν ¨η δεν αναρτήθηκαν.
  4. Είναι mail που εστάλη από το τμήμα ΤΕΕ προς όλους τους συναδέλφους. Λογικά λοιπόν θεωρώ ότι αν δεν υπάρχει ρητή, αδιαμφισβήτητη και απόλυτα κατοχυρωμένη διαβεβαίωση , θα ήταν παράτολμο να υπογράφει ο πρόεδρος περιφερειακού τμήματος και να σπεύδει να προβεί σε τέτοια ενημέρωση .
  5. Χθεσινό mail για ενημέρωση συναδέλφων, από το ΤΕΕ/ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ. Αν δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα , νομίζω είναι ...ριψοκίνδυνο να ενημερώνεις τους συναδέλφους , ως φορέας . Άλλο υποθέσεις μεταξύ μας και άλλο "επίσημο" mail - ενημέρωση από το ΤΕΕ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Εισερχόμενα ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Πέμ 3 Φεβ, 2:14 μ.μ. (πριν από 19 ώρες) προς ΤΕΕ Σας ενημερώνουμε ότι με τα έγγραφα που απέστειλε το Τμήμα μας στο αρμόδιο Υπουργείο: 1) Για να παραταθεί η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών των υποθέσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων (ανέβασμα αρχείων) στο Ν.4178/2013, θα πάρει παράταση έως 31/12/2022. 2) Για παράταση στο ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, η υποβολή του θα παραταθεί έως του τέλος Φλεβάρη. Για την Διοικούσα Επιτροπή Ο Προέδρος Στρατής Μανωλακέλλης
  6. .....Επί του πιεστηρίου!! ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Εισερχόμενα ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ 2:14 μ.μ. (πριν από 3 ώρες) προς ΤΕΕ Σας ενημερώνουμε ότι με τα έγγραφα που απέστειλε το Τμήμα μας στο αρμόδιο Υπουργείο: 1) Για να παραταθεί η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών των υποθέσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων (ανέβασμα αρχείων) στο Ν.4178/2013, θα πάρει παράταση έως 31/12/2022. 2) Για παράταση στο ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, η υποβολή του θα παραταθεί έως του τέλος Φλεβάρη. Για την Διοικούσα Επιτροπή Ο Προέδρος Στρατής Μανωλακέλλης Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου
  7. Θα συμφωνήσω με την άποψη ότι η 30/9/2020 είναι καταληκτική ημερομηνία για τις δηλώσεις κατηγορίας 5 του 4178 , για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπαγωγής , όπως ρητά αναφέρει η διάταξη (υπαγωγή σημαίνει υποβολή αίτησης, πληρωμή παραβόλου και ανταποδοτικού τέλους). Ενω στο εδάφιο που αναφέρει τις ημερομηνίες περαίωσης των δηλώσεων του 4178, αναφέρει ότι ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
  8. Από την διατύπωση περί "υπαγωγής αίτησης με τα συνοδευτικά στοιχεία και δικαιολογητικά"
  9. Διάθεση να έχομε για σχολιασμό....Για τις καταληκτικές ημερομηνίες της κατηγορίας 5 , αναφέρεται "αίτηση υπαγωγής με τα συνοδευτικά στοιχεία και δικαιολογητικά" δηλαδή μέσα στον ενάμισυ μήνα μέχρι 30/9/2020, θα πρέπει να αποτυπωθούν τα αυθαίρετα , να δοθούν αντίγραφα σχεδίων από την Πολεοδομία, να σχεδιαστούν , να βρεθούν αεροφωτογραφίες προφανώς από ιδιωτική εταιρεία, αφου το ΥΠΕΝ , απέχει των υποχρεώσεων του , να συνταχθεί στατική μελέτη, να συμπληρωθούν τεχνικές εκθέσεις και δικαιολογητικά! Και όλα αυτά μεσούντος του Καλοκαιριού.......... Τώρα θα μου πείτε ένας αλήστου μνήμης πρώην υπουργός ισχυριζόταν ότι τα τοπογραφικά είναι θέμα απλού εντοπισμού με το .... κινητό, γιατί ο νυν να καταλαβαίνει διαφορετικά πράγματα ; Το θέμα είναι οι πολυπράγμονες σύμβουλοι τους και τα συλλογικά όργανα ΤΕΕ τι κάνουν; Και κάτι τελευταίο , η διάταξη του άρθρου 99 , παρ. (ια) περί δεκαοκτάμηνης προθεσμίας στον μηχανικό , για ανέβασμα και υποβολή όλων των αρχείων, δεν ισχύει; Τότε γιατί δεν τροποποίησαν και αυτό το άρθρο ; Αλλα είπαμε όρεξη νάχομε ! Εδώ το άρθρο 89 για τους αρχαιολογικούς χώρους , ορίζει διαφορετικά πράγματα από το άρθρο 116 !!!!!!!
  10. Δηλαδή για τις δηλώσεις του Ν4178/13, εξακολουθεί και ισχύει η προθεσμία 30/6/2020, (άρα έχει πετάξει το πουλάκι) για περαίωση κατηγορίας 5; Έτσι είναι "η το ξέχασαν και θα επανέλθουν; Αλλιώς μπορεί κάποιος να υποβάλλει δήλωση κατηγορίας 5 μέχρι 30/09/2020 , αλλά αυτός που έχει αποπληρώσει τα πρόστιμα με τον Ν.4178 και ο μηχανικός του δεν ανέβασε όλα τα αρχεία μέχρι την 30/6/2020 , τι κάνει , μένει ξεκρέμαστος; Και η απάντηση προφανώς δεν είναι μεταφορά στον Ν4495, αφού αναφορικά με τις διαδικασίες (παραδοσιακοί, αρχαιολογικοί, προστασίας κ.λ.π.), υπάρχει δυσμενέστερη αντιμετώπιση. Επιβεβαιώνεται ότι μία είναι η λύση : εσαεί ισχύς του Νόμου και τακτοποίηση κάθε φορά που αποδεικνύεται ότι αυθαίρετο έχει κατασκευαστεί πριν το 2011 , με βάση Α/Φ που ώφειλε να έχει προμηθευτεί και αναρτήσει το ΥΠΕΝ , εδώ και ....9 χρόνια. Άλλως μέχρι την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου.
  11. Αν ερωτηθούν 100 μηχανικοί για κάποιο θέμα περί αυθαιρέτων , μπορεί και να δώσουν ......ισάριθμες διαφορετικές αλλά απόλυτα λογικές απαντήσεις, έτσι που έχουν νομοθετήσει από Ν.4014 μέχρι Ν.4495 , συμπεριλαμβανομένων των εγκυκλίων, των κάθε λογής ερωτοαπαντήσεων , hepl desk , κ.λ.π., κ.λ.π. Εδώ δεν είναι τέλος να ανταποκριθούν στην βασική υποχρέωση ανάρτησης των Α/Φ, παρά το ότι όλοι οι νόμοι το επέβαλαν. Θυμάμαι το μακρινό 1996 , υπήρξε διάταξη περί σύνδεσης των οικοδομών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας με υπεύθυνη δήλωση επιβλέποντα μηχανικού περί σωστής εφαρμογής της μελέτης της άδειας και βέβαια προβλεπόταν ............ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΕΙΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ !!!!! Πιστεύω ότι δεν γνωρίζει κανείς έστω και μια περίπτωση τέτοιου ελέγχου ... 'Ολες οι περιπτώσεις αυτών των υπευθύνων δηλώσεων .... θεραπεύθηκαν πλέον σαν δηλώσεις αυθαιρέτων!!!!!!!!!!!!!
  12. Δήλωση που εισάγεται την 29/06/2020 , είναι δυνατόν να περαιωθεί μέχρι 30/06/2020 ; Προφανώς και δεν εννοεί όλες τις υφιστάμενες δηλώσεις του 4495 , αφού για αυτές , αλλα και για όσες υποβληθούν μέχρι 30/06/2020, ισχύει η προθεσμία των 12 μην΄ων από την πληρωμή του παραβόλου , όπως ορίζει το άρθρο 99.(την οποία παρεπιπτόντως ξεχασαν να τροποποιήσουν , προφανώς για να επανέλθουν!! ) Απλά επαληθεύεται η σοβαροτητα των .....νομοθετούντων !!!
  13. Τόσες προθεσμιες μετακινήθηκαν στο ... μέλλον, τόσες παρατάσεις δόθηκαν, αυτή του 12 μήνου για τα αρχεία του 4495, ξεχάστηκε; Δήλωση που μεταφέρθηκε από 4014 στον 4178, τον Οκτώβριο του 2017, αναμένει για ανέβασμα αρχείων ... μ'εχρι Μ'αϊο του 2021 , ενώ δήλωση με υπαγωγή στον 4495 τον Ιανουάριο 2019, πρέπει να κλείσει Ιανουάριο 2020;
  14. Πραγματικά το ερώτημα είναι αν γνωρίζει κανείς για παράταση για την περαίωση των δηλώσεων του 4178, αλλιώς η παράταση του 4495 , ήταν αναμενόμενη και δεδομένη , απλά πρέπει να ακολουθήσουν για πολλοστη φορά την ψυχοβγαλτική διαδικασία μέχρι την ανακοίνωση της .
  15. Δεν πρόκειται μόνο για τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις , που πράγματι δεν είναι δυνατόν να τις προλάβουν , εδώ πρόκειται για ¨πείραγμα¨ του συστήματος (και των νεύρων μας) , αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει ούτε ως προς τον συμψηφισμό παλαιών πληρωμών, ούτε ως προς το γεγονός ότι υπαγωγές με πληρωμένο παράβολο μέχρι 10/05/19, έχουν έκπτωση 10 %.
  16. ΌΛοι τάχουν "παίξει" τελικά. Δήλωση σε αρχική υπαγωγή από 5/5/19, με πληρωμένο παράβολο από 6/5/19, πήγα τώρα να την προωθήσω σε υπαγωγή και διαπιστώνω ότι παλαιά καταβληθέντα πρόστιμα δεν τα συμψηφίζει , αν και έχουν υποβληθεί στο σύστημα, την έκπτωση του 10 % δεν την υπολογίζει αν και έχει πληρωθεί το παράβολο και το ανταποδοτικό από 6/5/19 και επιβάλλει προσαυξηση 10 % στο πρόστιμο !!!!! ( αυτό για το οποίο βγήκε η ανακοίνωση ΥΠΕΚΑ για κατάργηση!!!!!) Τελικά η ανθρώπινη βλακεία είναι όντως ανίκητη!!
  17. Είναι εύλογο ότι τα οριζόμενα με το νέο ΦΕΚ , θα ισχύουν για τις υπαγωγές που θα γίνουν από 7/05/2019, επειδή διαφορετικά , θα πρέπει να δεχθούμε ότι αν σήμερα κηρύξουν ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (κοντά βρίσκονται άλλωστε) προστατευόμενη περιοχή , τότε όλες οι υπαγωγές θα πρέπει να περάσουν από την κρίση του ΥΠΠΟ , και ας μιλάμε για αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί πριν τον Ιούλιο του 2011!!! Το δούλεμα πάει σύννεφο! Την 29/03/2019 η υπουργός Πολιτισμού με έγγραφο της ενημέρωσε την Βουλή (ύστερα από ερώτηση Βουλευτή Χίου) , ότι το άρθρο 116 έχει εφαρμογή ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ . Ούτε ένα μήνα μετά αλλάζουν όλο το άρθρο 116 και θεσμοθετούν εντελώς διαφορετική διαδικασία! και βέβαια αν εφαρμόσει κανείς το άρθρο 89 , παρ. ι και ια , όπου για υπαγωγές σε ιστορικούς τόπους, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, επιτρέπει την υπαγωγή χωρίς καμιά επιφύλαξη κανενός άρθρου, είναι έκθετος επειδή δεν εφάρμοσε το άρθρο 116, δηλαδή δύο άρθρα του ίδιου νόμου, ορίζουν διαφορετικά και αντιφατικά πράγματα!!! Αυτή η χώρα τελικά δεν έχει πάρει είδηση ότι έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα.
  18. ευχαριστώ kan62 αυτό με το άρθρο 89 έχει πολύ ενδιαφέρον , επειδή το 89 επιτρέπει την υπαγωγή σε αρχαιολογικό χώρο χωρίς καμιά επιφύλαξη , εφόσον δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, κατά τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου , (μιλώ για αρχαιολογικό χώρο εκτός ζώνης Α) , το ίδιο όριζε και για ιστορικό τόπο , ενώ το 116 παραπέμπει σε γνωμοδοτήσεις και επιτροπές, έτσι όπως πέρασε χθές η τροπολογία. η υπουργός έγραφε ότι το άρθρο 116 έχει εφαρμογή σε περιοχές που είναι ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ¨η ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ. (βλ. συνημμένο) ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΠΟΑ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ 116.pdf
  19. Συνάδελφοι καλημέρα, χρόνια πολλά, καλή ανάσταση για όλους! καλή η παράταση της προθεσμίας , αλλά διαπιστώνω ότι δεν γίνεται καμιά επισήμανση για την πλήρη αλλαγή του άρθρου 116 , με το οποίο παρά την από 29/03/2019 έγγραφη διευκρίνηση της υπουργού Πολιτισμού προς την Βουλή , (περί οικισμών που είναι ταυτόχρονα χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί και ιστορικοί τόποι, αρχαιολογικοί χώροι) , το αλλάζουν και για υπαγωγή αυθαιρ'ετου πλέον σε αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο, ανεξάρτητα αν είναι και παραδοσιακός , απαιτείται γνωμοδότηση ΥΠΠΟΑ και στη συνέχεια έγκριση από επιτροπή που θα συσταθεί, με συνολικό χρόνο εξέτασης του αιτήματος 4 μήνες. Στην Χίο πάντως , που έχουν κηρύξει όλη την πόλη αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα το ....2016 , (άρα καμιά σχέση με αυθαίρετα προ του 2011, παρά ταύτα η ΕΦΑ Χίου απαιτεί την τήρηση της παραπάνω διαδικασίας ) , υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και εξετάζονται μορφές κινητοποίησης.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.