Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

perkon

Members
  • Περιεχόμενα

    5
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by perkon

  1. Συνάδερφοι ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις πληροφορίες που δίνετε... Το πρόβλημά μου είναι ότι λόγω θέσης του κτιρίου δεν μπορώ να χωρίσω το οικόπεδο σε δύο τμήματα για την σύσταση της κάθετης.... Αν το αυθαίρετο ήταν στην μία άκρη του οικοπέδου δεν θα είχα θέμα... Τώρα όμως ακόμη και αν η γραμμή που θα συστήνει την κάθετη μέσα στο ενιαίο οικόπεδο ακολουθήσει κολλητά την μια πλευρά του κτιρίου πρώτον θα βγει τεθλασμένη που οκ ας πούμε δεν μας ενοχλεί αλλά το εμβαδόν την κάθετης Α που δεν θα περιλαμβάνει το κτίσμα θα είναι τραγικά μικρότερο από την κάθετη Β που θα περιλαμβάνει το κτίσμα... Επιπλέον το σχήμα των καθέτων θα είναι τελείως κουλό... Δηλ σκέφτομαι πως αυτός που θα πάρει την κάθετη Α δεν θα μπορεί να κτίσει ούτως ή άλλως! Επιπλέον ο πελάτης δεν θέλει να αδικήσει κάποιο από τα παιδιά του, θέλει να δώσει 50% στον καθένα και στο δικαίωμα της δόμησης και στη χρήση του υπάρχοντος κτίσματος. Όταν βάλω το σχεδιάκι θα έχετε και πλήρη εικόνα... Από ότι καταλαβαίνω αφού το κτίριο ως αυθαίρετο θα τακτοποιηθεί ( αλλιώς δεν θα μπορούσε να γίνει και οποιαδήποτε δικαιοπραξία) εγώ δεν μπορώ να παραβλέψω την ύπαρξή του, σωστά; Δηλ πρέπει για την σύσταση της κάθετης να το αντιμετωπίσω σαν να ήταν εκεί νόμιμα υφιστάμενο και όχι να χωρίσω το τετραγωνισμένο οικόπεδο σε δύο ίσα ορθογώνια παρότι η γραμμή της κάθετης θα περνάει πάνω από το κτίριο. Προβληματίζομαι γιατί υποτίθεται ότι το αυθαίρετο τακτοποιείται για 30 χρόνια... Επίσης αν υποθέσουμε ότι το κτίριο δεν δημιουργούσε θέμα στην σύσταση της κάθετης, ως τακτοποιημένο θα πρέπει για να εκδοθεί άδεια για άλλο κτίριο από το σύνολο της επιτρεπόμενης δόμησης να αφαιρεθούν τα τετραγωνικά του τακτοποιημένου αυθαιρέτου, έτσι; Ευχαριστώ και πάλι προκαταβολικά!
  2. Νομιμοποίηση λίγο δύσκολο να γίνει, δεν θα βγαίνουν τα Δ στον συνάδερφο... Του είπα να εξετάσει βέβαια το ενδεχόμενο του προ του 55 για ένα τμήμα του κτίσματος τουλάχιστον μιας και ο πελάτης διατείνεται ότι αγοράστηκε και είχε μέσα την παράγκα που επισκεύασαν με τα χρόνια συν μια επέκταση που έκαναν... εμβαδόν οικοπέδου 400τμ περίπου, ΣΔ 0,6 και κάλυψη 40%, πρόσωπο σε οδό πλάτους 8μ και πρασιά 4μ,το κτίσμα καταλαμβάνει περίπου 70τμ...αλλά είναι μέσα στην μέση του οικοπέδου και λοξά... Θα ανεβάσω και σχεδιάκι μόλις το αποτυπώσω εντός των ημερών... Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  3. Καλησπέρα σε όλους! Δεκτή κάθε βοήθεια και γνώμη σε όποιον γνωρίζει.... Οικόπεδο 400τμ περίπου σε περιοχή εντός σχεδίου με αυθαίρετο κτίσμα εντός... Ετοιμάζομαι να κάνω το τοπογραφικό διάγραμμα ώστε να γίνει τακτοποίηση του αυθαιρέτου από συνάδερφο Πολιτικό Μηχανικό και εν συνεχεία ο πελάτης να το μεταβιβάσει στα 2 παιδιά του... Ωστόσο το κτίσμα είναι μέσα στο κέντρο του οικοπέδου και μάλιστα τοποθετημένο λοξά ως προς το τετραγωνισμένο σχήμα του οικοπέδου ( φανταστείτε ένα ρόμβο μέσα σε ένα τετράγωνο). Ο πελάτης θέλει να κάνει σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας.. Δεν βρίσκω τρόπο να χωρίσω το οικόπεδο σε δύο ίσα μέρη, πόσο μάλλον το αυθαίρετο αλλά εντός εύλογου διαστήματος τακτοποιημένου κτίσματος... Σωστά προβληματίζομαι; Δεν θα πρέπει να λάβω υπόψιν το κτίσμα που θα τακτοποιηθεί;
  4. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Μελετώ και επανέρχομαι! ''Σε περίπτωση εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας τα ποσοστά εισφοράς γης εφαρμόζονται στο εμβαδόν που αντιστοιχεί στο ιδανικό μερίδιο κάθε συνιδιοκτήτη όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι την 10-3-82.'' μμμμ αυτό μου είχε ξεφύγει... θυμόμουν ότι αθροίζεις τα εμβαδά των ιδιοκτησιών του ίδιου ιδιοκτήτη μέσα στην πολεοδομική ενότητα αλλά δεν θυμόμουν ότι κατ' αναλογία επιμερίζεις βάσει ποσοστών συνιδιοκτησίας για το έτος 1982... Και πάλι ευχαριστώ πολύ!!!
  5. Καλημέρα, έχω τον εξής προβληματισμό και θα ήθελα τα φώτα σας αν κάποιος γνωρίζει... Μελετώ τους κτηματολογικούς πίνακες από πράξη εφαρμογής σε περιοχή β΄κατοικίας... Ενώ η εισφορά σε γη για κάθε ιδιοκτησία υπολογίζεται κανονικά κλιμακωτά στο σύνολο του εμβαδού της ιδιοκτησίας στην περίπτωση του πελάτη μου δεν συμβαίνει αυτό και αναρωτιέμαι αν έχει γίνει λάθος ή απλά υπάρχει κάποια νομολογία που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο... Εξηγώ πως έχει η κατάσταση για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις: πχ ο γείτονας με εμβαδόν οικοπέδου 4100μ2 περίπου και καμιά άλλη ιδιοκτησία στην περιοχή το 1982 έχει εισφορά σε γη 1100μ2 ( σωστά υπολογισμένη κλιμακωτά) και τελικά συνεισφέρει 365μ2 δηλ το γινόμενο της ολικής εισφοράς επί το ποσοστό του επί την ιδιοκτησία του που είναι 33% ( υπάρχουν κι άλλοι ιδιοκτήτες).... Στην περίπτωση του πελάτη μου αντί να υπολογιστεί η εισφορά σε γη στο σύνολο της ιδιοκτησίας (7800μ2) και μετά σε κάθε ιδιοκτήτη να επιμεριστεί ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, έχει γίνει το ανάποδο, δηλ έχει πρώτα υπολογιστεί τι εμβαδόν αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτήτη και μετά υπολογίζεται η εισφορά σε γη πάνω στα επιμερισμένα εμβαδά. Αποτέλεσμα: αντί τελικά η εισφορά η συνολική να είναι γύρω στα 2900μ2 είναι μόνο 620μ2 !!! Το εν λόγω οικόπεδο έχει 40 ιδιοκτήτες και αποτελεί συγκρότημα κατοικιών με άδεια του 77, είναι πυκνοδομημένο και σε παραθαλάσσια περιοχή... Σαφώς και η κατάσταση αυτή ευνοεί τον πελάτη μου απλά θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια ρύθμιση που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο! Ευχαριστώ και συγνώμη για το μεγάλο ποστ!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.