Jump to content

dryianni

Μη μηχανικός
 • Content Count

  324
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

dryianni last won the day on December 5 2019

dryianni had the most liked content!

Community Reputation

68 Καλή

1 Follower

About dryianni

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Επαγγελματίας Τεχνικού Κλάδου
 • Ειδικότητα
  Εμπορία Δομικών Υλικών-Εξοπλισμού

Recent Profile Visitors

624 profile views
 1. Ως εργοληπτης υπογράφω σύμβαση με τον ιδιώτη, όπου αναφέρεται οτι υπόχρεος για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι εκείνος. Πρέπει όμως εκτός από τα καταθετήρια των ασφαλιστικών εισφορών να αναρτηθούν στο σύστημα τόσο η σχετική ΑΠΔ του ιδιώτη-εργοδότη όσο και το απόγραφο του ΙΚΑ για να διασταυρωθούν αφ' ενός ο ΑΜΟΕ του εργοδότη, αφ' ετέρου ο αριθμός των απαιτουμένων ενσήμων. Το σύστημα λοιπόν ορθά ζητάει διευκρινίσεις γιατί δεν μπορεί να κάνει αυτή τη διασταύρωση μόνο με τις καταβολές στο ΙΚΑ.
 2. Η ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ του Οκτωβρίου 2018 σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις επιμέρους εργασίες που χρηζουν ΕΕΔΜΚ ορίζει πως για αυτόνομο σύστημα θέρμανσης (πλην λέβητα ΦΑ, μονάδας ΣΗΘΥΑ, a/c,) απαιτειται μεταξύ άλλων και τεχνική έκθεση μηχανικού για τη βεβαίωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης της ιδιοκτησίας κατά ΚΕΝΑΚ (ούτε ΠΕΑ, που έλεγαν πολλοι μηχανικοί, ουτε ΜΕΑ, που έλεγε η ΠΟΜΙΔΑ). Η σχετική διάταξη ήρθε και ως απάντηση της ΔΑΟΚΑ σε ερωτήματα Αποκεντρωμενων Διοικήσεων, κατόπιν σχετικών ερωτημάτων διαφόρων ΥΔΟΜ μετά από βροχή αντίστοιχων ερωτημάτων ιδιωτών και μηχανικών. Ό,τί ισχύει λοιπόν για την αυτονόμηση (αποκοπη) με συστήματα, η εγκατάσταση των οποίων απαιτεί ΕΕΔΜΚ, ισχύει και για την αυτονόμηση με συστήματα των οποίων η εγκατάσταση δεν απαιτεί καμμία άδεια ή έγκριση (ΦΑ, ΣΗΘΥΑ, Α/C, μετατροπή ανοικτού τζακιού σε ενεργειακό φυσικής ροής)
 3. Υπάρχει σχετική νομοθεσία , εδώ, υπολογισμού του επιμερισμού δαπανών θέρμανσης ανά τύπο κοινόχρηστου συστήματος (μονοσωλήνιο-αυτονομία, δισολήνιο-χωρίς αυτονομία, κ.ο.κ.) ,καθώς και σχετική Τεχνική Οδηγία του ΤΕΕ, εδώ, για κάθε τύπο κοινόχρηστου συστήματος (ωρομέτρηση, θερμιδομέτρηση, δισωλήνιο), Μια ανάγνωση στην πρόταση του ΤΕΕ (δεν αποτελεί επίσημη ΤΟΤΕΕ και δεν έχει γίνει νόμος του κράτους)και ειδικά στη 2η παράγραφο της σελίδας 4 θα βοηθήσει.
 4. Αφορά τη χρονική έναρξη ισχύος των απαλλαγών και για τις 2 δαπάνες: και τις έκτακτες (επισκευή, αντικατάσταση) και τις τακτικές (συντήρηση, πάγιο κατανάλωσης). Δεν έχει να κάνει με το είδος αλλά με το χρόνο έναρξης ισχύος της κάθε απαλλαγής (με λίγα λόγια επιλύει ζητήματα με"καουμπόηδες" που με το "έτσι θέλω", ισχυριζόμενοι αποκοπή, δεν πλήρωναν ούτε πάγια ούτε έκτακτα έξοδα ήδη πριν από την έναρξη εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου).
 5. Mόνο αν θελήσουν να φύγουν κι άλλοι από την κοινόχρηστη θέρμανση και μάλιστα σε ποσοστό 50+1% θα υπογράψουν απαλλαγή του και από τις έκτακτες δαπάνες.
 6. Επανερχομαι με προηγούμενο ερώτημα, που αφορά σε απαίτηση ή μη ΕΕΔΜΚ για τοποθετηση "εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης" (29 2λ /4495) σε οποιαδήποτε μονοκατοικία με ΟΑ πριν το 1995, οπότε και εγιναν υποχρεωτικές οι Η/Μ μελέτες, ή μονοκατοικία με ΟΑ από το 1995 και μετά, εμβαδού ως 300 τ.μ. για την έκδοση της οποίας πάλι δεν απαιτούνται Η/Μ μελέτες ή διαμέρισμα σε πολυκατοικία, το οποίο ήδη διέθετε "αυτόνομο (ατομικό) σύστημα θέρμανσης" (π.χ. θερμοσυσσωρευτες, ατομικός λέβητας πετρελαίου, κ.ο.κ.). Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως όταν δεν υπάρχει αποτυπωμενο σύστημα θέρμανσης λέβητα/καυστήρα/καπνοδόχου στα αρχιτεκτονικά σχέδια, τότε θεωρητικά δεν υφισταται αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και για την εκτέλεση (και επιδότηση) εργασιών των παρεμβάσεων κατηγορίας 3. του ΕΚΟ ΙΙ πρέπει να χορηγηθεί ΕΕΔΜΚ για εργασίες άρθρου 29 2Λ του Ν.4495. Σε σχετική του ανάρτηση παραπάνω, το αξιότιμο μέλος @ΚΑΝΑ ανέφερε πως στο ερώτημα του ΕΤΕΑΝ για το αν υπήρχε απαίτηση ΕΕΔΜΚ για την τοποθετηση του (νεου) συστήματος θέρμανσης υπαχθεισας στο ΕΚΟ ΙΙ κατοικίας, προσκομισε ΥΔ ότι δεν απαιτείται, καθώς έγινε διασκευή ή τμηματική αντικατάσταση προϋφιστάμενης εγκατάστασης αυτόνομου συστήματος θέρμανσης (προφανώς κάτι τέτοιο προκύπτει και από τις αποτυπωμένες στο Α' ΠΕΑ καταναλώσεις πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση). Τα ερωτηματα ειναι: 1) Πότε έγινε υποχρεωτική η αποτύπωση του λεβητοστασίου στα αρχιτεκτονικά; της ΟΑ και για ποιο εμβαδόν και πανω; (έχω άδειες πολυκατοικιών δεκαετίας '60 όπου εμφανίζονται τα λεβητοστάσια) 2) Σε περίπτωση συστήματος θέρμανσης χωρίς λεβητοστάσιο (π.χ. κεντρικό σύστημα κλιματισμού, αρκετά διαδεδομένο σε "καλές" κατασκευές αρχών δεκαετίας '80) υπηρχε/υπαρχει απαίτηση αποτύπωσης στα αρχιτεκτονικά της ΟΑ; 3) Σε περίπτωση τακτοποίησης, όπου στην ΤΕ δεν έχει περιγραφεί και το (επίσης αυθαίρετο) σύστημα θέρμανσης ούτε φυσικά έχει αποτυπωθεί στη σχετική κάτοψη, μπορεί να σταθει μια τέτοια ΥΔ ; 4) Σε περίπτωση που στο Α' ΠΕΑ εμφανίζεται κατανάλωση πετρελαίου για θέρμανση (υπονοείται λέβητας πετρελαίου), και ο λέβητας δεν εμφανίζεται στα αρχιτεκτονικά ή Η/Μ, όπου αυτό ήταν απαιτητό, μιλώντας πάντα για "Εξοικονομώ" και όχι για μίσθωση ή μεταβίβαση, δε θα έπρεπε να έχει γίνει τακτοποίηση πριν την υποβολή της αίτησης; Διότι το θέμα "διασκευής/τμηματικής αντικατάστασης" (άρθρο 30 Ν. 4495, χωρίς ΟΑ ή ΕΕΔΜΚ) επί της οποίας και η αναφερόμενη ΥΔ, αφορά "νομίμως υφιστάμενη" εγκατάστασή συστήματος θέρμανσης... Ζήτω συγγνώμη αν κούρασα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.
 7. Έχουμε κάποιο link για τη συγκεκριμένη υπόθεση και την απόφαση;
 8. Είναι όμως προφανές πως όταν η πλειοψηφία συνεννοηθεί για τροποποίηση-αυστηροποίηση του κανονισμού, ο ιδιοκτήτης του υπό βραχυχρόνια μίσθωση διαμερίσματος δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να μη συγκεντρωθεί η.απαραίτητη για κάτι τέτοιο παμψηφία (100%). Άρα, απ' ο,τί καταλαβαίνω, η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη ως τα ανώτερα επίπεδα, οι αποφάσεις των οποίων θα.αποτελέσουν και σχετική νομολογία.
 9. Μπορώ να κάνω εγώ ένα ερώτημα; (μάλλον 2): Έστω αυθαίρετο "κοινόχρηστο" μπάρμπεκιου στην ταράτσα που το χρησιμοποιούν τα 250 χιλιοστά και οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρονται (μάλλον επιθυμούν να μη χρησιμοποιείται γιατί ενοχλούνται από την κάπνα που αυτό προκαλεί όταν υπάρχει ανάποδος αέρας) - πόσο μάλλον να πληρώσουν και πρόστιμο διατήρησης. Έστω αλλοίωση όψεων (όδευση σωληνώσεων ατομικής θέρμανσης) χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 127 Ν. 4495, τη χρήση της οποίας (σωληνώσεις) κάνει ο ιδιοκτήτης της ΟΙ που επέφερε τη συγκεκριμένη αλλοίωση. Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Μην κάνεις άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. Pavlos33
 10. Είναι το ίδιο ερώτημα με αυτό του @MHD λίγο πιο πάνω, όπου δεν έχει απαντήσει κανείς ως τώρα.
 11. Αν ήταν τόσο εύκολη η απαλλαγή από τα κοινόχρηστα δε θα πλήρωνε κανείς τίποτα με το πρόσχημα ότι δεν κάνει τη συγκεκριμένη κάθε φορά χρήση. Θα ανέβαινε από τις σκάλες για να μην πληρώνει το μερίδιο του κοινόχρηστου ρεύματος για το ασανσέρ, θα είχε συνέχεια τα πατζούρια κλειστά για να στερείται της θέας του κήπου, ώστε να μην πληρώνει την αναλογία του στο κοινόχρηστο νερό, θα παρκάριζε το αυτοκίνητό του στο δρόμο για να μη χρεώνεται το ρεύμα των λαμπτήρων pilotis, κ.ο.κ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα...
 12. Έχω αναφέρει και σε άλλο νήμα πως για αυθαίρετη κατασκευή σε κοινόκτητα/κοινόχρηστα δε χρειαζόταν καμμία συναίνεση από τους συνιδιοκτήτες, ήδη από το Ν. 4178/2013 (μιλάμε για αυθαίρετη κοινόχρηστη κατασκευή, π.χ. μπάρμπεκιου στην ταράτσα), αρκεί να είχε κοινοποιηθεί σε κάποιον από αυτούς έκθεση αυτοψίας (μετά από καταγγελία). Ακολουθεί το άρθρο 11 της εγκυκλίου 4 του Ν. 4178 από τη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2013: ΑΡΘΡΟ 11 Παρ.1α Ως φερόμενος ιδιοκτήτης* νοείται και το πρόσωπο επί του οποίου έχουν επιβληθεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων μετά από αυτοψία, κατά τις κείμενες διατάξεις, ανεξαρτήτως του είδους και του ποσοστού εμπραγμάτου δικαιώματος που έχει επί του ακινήτου. Σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται η συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών για την υπαγωγή και μόνο, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία διαγραφής βεβαιωθέντων προστίμων. *σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 1α, του Ν. 4178/2013: "Στην έννοια του φερόμενου ιδιοκτήτη περιλαμβάνονται ο..., ο μισθωτής εφ' όσον έχει το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας από τη μισθωτική σύμβαση...". (ακόμη δηλαδή και ο μισθωτής μπορεί να τακτοποιήσει εντελώς μόνος του μετά από έκθεση ελέγχου και επιβολή προστίμου). Το θέμα απασχόλησε και την 20η σύσκεψη του ΤΕΕ - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας με στελέχη των ΥΔΟΜ Κεντρικής Μακεδονίας, όπου, υπό προϋποθέσεις, μπορούσε να γίνει τακτοποίηση από "φερόμενο ιδιοκτήτη" και πριν από την έκθεση ελέγχου αυτοψίας (ερώτηση-απάντηση Νο 6 ΄ όλες οι ερωταπαντήσεις της σύσκεψης εδώ). Αυτή τη γνωμοδότηση επί της διαφοράς "κοινοχρήστων" με "κοινόκτητα" έχουν κάνει δεκτή δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν ιδιοκτήτες εναντίον συνιδιοκτητών τους -ακόμη και εναντίον ΥΔΟΜ που δε γνώριζαν καν το διαχωρισμό μεταξύ οικειοθελούς τακτοποίησης και τακτοποίησης μετά από αυτοψία και επιβολή προστίμου- για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν μόνοι τους.
 13. Ό,τι σας πει η/ο μηχανικός ως προς την ενεργειακή απόδοση των θερμοπομπών σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα. Από την άλλη, αν σας δώσει τη σχετική Τεχνική Έκθεση, προχωράτε με τη διαδικασία. Χωρίς να ακολουθήσετε τη σχετική διαδικασία, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 127, δεν μπορείτε να αποκοπείτε.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.