Jump to content

dryianni

Core Members
 • Content Count

  252
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

48 Καλή

1 Follower

About dryianni

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Επαγγελματίας Τεχνικού Κλάδου
 • Ειδικότητα
  Εμπορία Δομικών Υλικών-Εξοπλισμού

Recent Profile Visitors

458 profile views
 1. Σε ερωτηση που είχε τεθεί στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η απάντηση ήταν πώς τα αδιάθετα ποσά του Ά' κύκλου θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του Β' κύκλου. Από εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη βλέπω την περίπτωση της αποδοχής της ένστασης. Από την άλλη, όπως γράφει και το μέλος @dimla, θεωρώ πως υπάρχει βάση ένστασης αν εκδόθηκε απόφαση υπαγωγής χωρίς να έχει αναρτηθεί η εξόφληση του προστίμου (πλημμελής έλεγχος από πλευράς του Δικαιούχου/ΕΤΕΑΝ). Επειδή όμως έχω μάθει στη ζωή μου να υποψιάζομαι περισσότερο από το κατ' αρχήν προφανές, εικάζω πως δεν είχε καν αναρτηθεί η απόφαση τακτοποίησης κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης (συμφωνούσαν τα τ.μ. ΠΕΑ και Ε9, χωρίς να ελεγχθούν τα τ.μ. από τις αρχιτεκτονικές κατόψεις της ΟΑ) και στην πορεία απαιτήθηκε ΕΕΔΜΚ, όπου ο μελετητής -διαφορετικός μηχανικός από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή- υπέδειξε, όπως όφειλε να κάνει, την αποκατάστασή της νόμιμης υπόστασης του κτιρίου με αποτέλεσμα στον τελικό έλεγχο να βρεθεί η συγκεκριμένη πολεοδομική πράξη σε χρονο ενδιαμέσως της υποβολής της αίτησης και της ΕΕΔΜΚ. Με πάσα επιφύλαξη, πάντα, δεν το ψάχνετε λιγάκι;
 2. Ανατρέξτε στον Οδηγό του Ά' κύκλου, στα κριτήρια επιλεξιμότητας και στις ειδικές περιπτώσεις. Εκεί θα δείτε ότι έπρεπε να έχει καταβληθεί το 100% του προστίμου.
 3. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε την απαντησή μου. Δεν έχει καμμία σημασία ομως, καθώς ισχύει ότι για το Ε9 λαμβάνεται υπ' όψη η τρέχουσα κατάσταση και όχι αυτή του 2018. Το αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση του ΕΚΟ ΙΙ/Β από την Παρασκευή, εδώ.
 4. Θα συμφωνήσω με @YorgosG Οι διασταυρώσεις για Ε9 και ΠΕΑ αφορούν την παρούσα κατάσταση και όχι αυτήν του 2018. Η διασταύρωση με.τα στοιχεία 2018 γίνεται για την κατάταξη σε εισοδηματική κατηγορία (καθορισμός ποσοστών επιδότησης και εξοικονόμησης) και για τη διαπίστωση χρήσης ως κύρια κατοικία. Αν ίσχυε αυτό που γραψατε δε θα μπορούσαν να ενταχθούν κατοικιες της ειδικής περίπτωσης "πρόσφατης απόκτησης". Σκεφθείτε λοιπόν περίπτωση αγοράς εντός 2019, όπου ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τακτοποιησε 2 τ.μ. για να πουλήσει και για να πουλήσει, έχει καταβάλει το 30% του τέλους τακτοποίησης. Σύμφωνα με αυτό που γράψατε ο νέος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει αίτηση για το ΕΚΟ ΙΙ/Β. Προφανώς ομως μπορεί.
 5. Το θεμα έχει συζητηθεί σε άλλο νήμα του forum (Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας για Εξοικονομώ Κατ' οικον ΙΙ), όπου θα βρείτε εμπεριστατωμενες απαντήσεις, όπως αυτή που σας έδωσε το μέλος @tetris (ποτέ απαιτείται ΕΕΔΜΚ για θερμομόνωση στέγης και ποτέ όχι). Ο λόγος που σας έκανα την ερώτηση είναι γιατί ακριβώς υποψιαστηκα πως είστε ακόμη μια περίπτωση για την οποία εχω επανειλημμένα καταθέσει την άποψή μου στο forum: στη συνείδηση του καθε μηχανικού που ασχολείται με το ΕΚΟ έχει εντυπωθεί ότι η αμοιβή τους για να ασχοληθούν με κάποιον που θα ωφεληθεί από 3-10 χιλιάδες ευρώ είναι το ποσό των 2 ΠΕΑ + του Συμβούλου, όπου για μια κατοικία 80 τ.μ.αυτά είναι [2Χ[62+(1,86Χ60)]]+248 <=> (2Χ210,8 -όταν η τιμή στην αγορά για ΠΕΑ 80 τ.μ. ειναι 100) + 248 <=> 421,60+248=669,60 (540 καθαρα). Με άλλα λογια, "απο τη δουλειά μου και την υπογραφή μου εξαρτάται το αν θα πάρεις 3-10 χιλιάδες`να μην πάρω κι εγώ 500;" Εκεί τελειώνεΙ -κατά τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών, όχι όλων- η επαγγελματική τούς υποχρέωση έναντι κάθε ωφελουμένου. Αν το εξετασετε όμως ρεαλιστικά και χωρίς προσωπική συναισθηματική εμπλοκή, δεν είναι αβάσιμη μια τέτοια λογική. Για το πρόβλημά σας τώρα, είτε θα απευθυνθείτε σε μηχανικό που σας είπε ότι δεν απαιτείται για να σας το βεβαιώσει γραπτώς σε σχετική ΥΔ για την οποία θα πρέπει να αμοιφθεί ειτε θα.απευθυνθείτε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ - www.elinyae.gr) ή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ - www.tee.gr), από τα οποία θα ζητήσετε γραπτή ενημέρωση για.το αν μηχανολόγος μπορεί να βεβαιώσει οτι δεν απαιτήθηκε χρήση ικριωμάτων σε θερμομόνωση στέγης -αυτό είναι το ερωτημα- με αποτέλεσμα να μην απαιτείται ΕΕΔΜΚ, σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών του ΠΔ 99/2018 και κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5, παράγραφος 2, εδάφιο στ. Αν η απάντηση είναι θετική (από τον πρώτο φορέα είναι πιο πιθανό), τοτε μπορείτε. να πιεσετε τη/το Σύμβουλο Έργου σας να σας υπογράψει την ΥΔ για να "κλείσει" η αίτηση και να πληρωθεί την αμοιβή Συμβούλου.
 6. Οι μηχανολογοι δεν ασχολούνται με τις άδειες. Με αυτές ασχολούνται οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί. Ως σύμβουλος έργου, ένας/μία μηχανολόγος θα σας συμβουλεύσει αν η x αντλία θερμότητας καλύπτει αφ' ενος τις ανάγκες θέρμανσης ή/και ψύξης της ιδιοκτησίας σας, αφ' ετέρου εάν το φορτιο σχεδιασμου της εμπίπτει στην επιλεχθείσα απο τον Ενεργειακό Επιθεωρητή κατηγορία δαπάνης και τη σχετική πρόταση παρεμβάσεων του Α' ΠΕΑ (δηλαδή να είναι επιλέξιμη και σύμφωνη προς την Απόφασή Υπαγωγής ή συγκεκριμένη δαπάνη). Βέβαια, τη δική μου άποψη επί του ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Συμβούλου Έργου την έχω καταθέσει εδώ μέσα επανειλημμένα. Υ.Γ.: Να υποθέσω ότι η/ο Σύμβουλος Έργου σας εχει αναλάβει και την εκπόνηση των Α' και Β´ ΠΕΑ;
 7. Όλοι χρειαζόμαστε έναν Άδωνι... https://www.economix.gr/2019/09/14/apokalypsi-to-paraskinio-tou-exikonomo-o-adonis-o-kostis-to-systima-ke-i-symvouli/
 8. Χατζηδάκη/Άδωνι, πείτε "αλεύρι". Ο Σταθάκης με το Χαρίτση σας γυρεύει! Προβλέπω να δίνει ο Κούλης εξωκοινοβουλευτικο Υφυπουργείο "Εξοικονομώ" στο Σταθάκη για να "τρέξει" το Πρόγραμμα και να τρολλάρει τους Πολλάκη και.Τσίπρα...
 9. Πολιτικός και αρχιτέκτων, σιγουρα. Ωστόσο, σας παραθέτω σχετικό εδάφιο από το περσινό ΠΔ 99/2018 για τα.επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών, αναφορικά με μελέτες που μπορεί να εκπονήσει ένας/μία μηχανολόγος μηχανικός (άρθρο 5, παράγραφος 2, εδάφιο στ): "στ. Εκπόνηση μελετών μεταλλικών εγκαταστάσεων όπου δεν απαιτείται θεμελίωση και αντισεισμικός υπολογισμός". Όταν ζητήσατε από τη/το Συμβουλο Έργου σας, που είναι μηχανολόγος, τη σχετική βεβαίωση, τι σας απάντησε;
 10. Τότε δε χρειάζεται να κάνει τίποτε και μπορεί να κάνει κανονικά την αίτηση, αφού είχε εμπράγματο δικαίωμα (ψιλή κυριοτητα) εντός του 2018. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι αφ' ενός ο ενοικιαστής να το έχει δηλώσει ως κυρία κατοικία στο Ε1 του, αφ' ετέρου ο θανών, πατέρας του πελάτη σας (επικαρπωτής) να έχει δηλώσει τα εισοδήματά από μισθώματα για το συγκεκριμένο ακίνητο και από το συγκεκριμένο ενοικιαστή στο δικό του Ε2.
 11. Δεν περνάμε τίποτα. Το πληροφοριακό σύστημα κάνει τη διασταύρωση με τον πίνακα Γ2 του Εκκαθαριστικού και συγκεκριμένα με το πεδίο ΠΟΣΌ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΉ ΕΙΣΦΟΡΑΣ.
 12. Προφανώς, καθώς -θεωρητικά- χρειάζεται τακτοποίηση και πληρωμή τουλάχιστον του.30% του σχετικού προστίμου που θα επιβληθεί. Το αναφέρουν και οι Ανακοινώσεις του Β´ κύκλου.
 13. Πρώτ' απ' όλα για να μπορεί να κάνει αίτηση ο κληρονόμος πρέπει να μπορεί να το δηλώσει στο Ε9. Χωρίς εμπράγματο δικαίωμα επί του ακινήτου δεν μπορεί να κάνει αίτηση. Ρωτήστε δικηγόρο αν μπορεί να περιέλθει άμεσα στο ονομά του. Αυτό γίνεται αν υπάρχει διαθήκη με συμβολαιογραφικη πράξη. Αλλιώς, ...δύσκολα τα πράγματα. Από την άλλη, μπορείτε να κάνετε την αίτηση με τους κωδικούς TAXIS του θανόντος και αφού βγει η απόφαση υπαγωγής και ολοκληρωθούν από τον πελάτη σας οι διαδικασίες αποδοχής και ρύθμισης φόρου κληρονομιάς, τότε κινηστε τη διαδικασία εκτέλεσης των παρεμβάσεων, αφού προηγουμένως ακολουθήσετε τη διαδικασία της σχετικής για την περίπτωση Ανακοίνωσης του Α´ κύκλου.
 14. Μόλις τη Δευτέρα πιστώθηκαν στο λογαριασμό του πρώην ΕΤΕΑΝ 90 εκατομμύρια από το ΥΠΕΝ. Έτσι ξεκίνησαν οι πληρωμές. Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/Ω2ΜΝ4653Π8-542?inline=true
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.