Jump to content

dryianni

Members
 • Content Count

  117
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

22 Καλή

1 Follower

About dryianni

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Επαγγελματίας Τεχνικού Κλάδου
 • Ειδικότητα
  Εμπορία Δομικών Υλικών-Εξοπλισμού

Recent Profile Visitors

285 profile views
 1. Η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας ως "αυτόνομο σύστημα θέρμανσης" απαιτεί ΕΕΔΜΚ (άρθρο 29, παρ. λ. Ν. 4495/2017). Αν όμως η ιδιοκτησία είχε ήδη αυτόνομο (ατομικό) σύστημα θέρμανσης (π.χ. με πετρέλαιο) -πράγμα που πρέπει να αποδεικνύεται από σχετικά σχέδια της εγκεκριμένης ΟΑ, δλδ, είτε κάτοψη που να εμφανίζει σύστημα λέβητα/καπνοδόχου είτε σχετική Η/Μ μελέτη- και έγινε αλλαγή μόνο στη μονάδα παραγωγής θερμότητας (αντικατάσταση λέβητα με Α/Θ), τότε υποβάλετε σχετική ΥΔ περιγράφοντας τις εργασίες και δηλώνοντας πως εμπίπτουν στις κατηγορίες εργασιών χωρίς άδεια και συγκεκριμένα σε αυτές του άρθρου 30, παρ. δ του Ν. 4495/2017 (διασκευή/τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων) .
 2. Μια εύκολη λύση σε αυτό είναι το "ανέβασμα" της απογραφής του έργου στο ΙΚΑ, όπου εμφανίζεται ο αριθμός των ημερομισθίων και οι επιμέρους εργασίες του έργου που αυτά αφορούν. Σε περίπτωση ζήτησης επιπλέον διευκρινίσεων από το πρόγραμμα, "ανεβάζουμε" τον Πίνακα Γ, υπογεγραμμένο/σφραγισμένο από τη/το Μηχανικό που υπέβαλε ως δικαιολογητικό στη σχετική αίτηση στο e-adeies με την οποία έλαβε την ΕΕΔΜΚ.
 3. Αν δεν υπάρχει κάτοψη, στην οποία να εμφανίζονται ο λέβητας με την καπνοδόχο του, απαιτείται ΕΕΔΜΚ.
 4. Υπέθεσα πως δεν υπάρχει καν οικοδομική άδεια. Αν υπάρχει, θα υπαχθεί κανονικά, καθώς το ΦΕΚ (προφανώς θα) ζητά τα κτίρια να είναι "νομίμως υφιστάμενα".
 5. Αφού έχουν κλείσει οι αιτήσεις. Πώς θα το βάλει; Κι αν το βάλει, δε θα μπορεί να βγάλει άδειες. Εκτός αν: α) Ειναι μονοκατοικία και σε ό,τι αφορά στη θέρμανση πάει με άρθρο 30δ του 4495 (διασκευή υφιστάμενης εγκατάστασης θέρμανσης) β) Κάνει εσωτερικά τη μόνωση, που δεν απαιτεί ΕΕΔΜΚ
 6. Το θέμα είναι πλέον νομικό.
 7. Μη οικοδομήσιμο οικόπεδο δε βγάζει καμμία άδεια ούτε λαμβάνει οποιαδήποτε έγκριση δόμησης, εξ' όσων γνωρίζω. Πώς εντάχθηκε η ιδιοκτησία στο ΕΚΟ ΙΙ; Είχε βγει άδεια πριν το χαρακτηρισμό;
 8. Πολύ σωστά. Όμως η όλη συζήτηση που θέτει και ο @Clemenza έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που κατάφερε να "περάσει" η ΠΟΜΙΔΑ στο Ν. 4495/2017 μετά την ψυχρολουσία της τροπολογίας Θεοπεφτάτου (άρθρο 39 του Ν. 4447/2016, σύμφωνα με.το οποίο η αυτονόμηση μπορουσε να γίνει χωρίς "προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται"). Στην ουσία, η ΠΟΜΙΔΑ κατάφερε να περάσει διαφορα προσκόμματα ώστε αφ' ενός η άνευ όρων αυτονόμηση να καθίσταται δυσχερής οικονομικά (τεχνική έκθεση μηχανικού για τη βελτιωση της.ενεργειακής αποδοτικότητας της κτιριακής μονάδας, διατήρηση των υποχρεώσεων έναντι των δαπανών συντήρησης/επισκευής του κεντρικού συστήματος, Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας για ατομικά συστήματα πλην φυσικού αερίου και ΣΗΘΥΑ), αφ' ετέρου -σωστό αυτό κατά τη γνώμη μου- να μην επικαλείται "αυτονόμησης" ο οποιοσδήποτε έχει ήδη τοποθετημένα από ένα κλιματιστικό σε σαλόνι και υπνοδωμάτιο. Από την άλλη, το θέμα που θέτει ο @Clemenza σε σχέση με την αποδοτικότητα του συστήματος για.αυτούς που παραμένουν στο κεντρικό σύστημα είναι πολύ σοβαρό, εχω όμως τη γνώμη ότι αυτό αφορά μόνο τα παλιά, χωρίς αυτονομία, συστήματα (δισωλήνια), καθώς αν σε ένα.σύστημα με.αυτονομία κάποιος δε λειτουργουσε καθόλου την κεντρική θέρμανση του διαμερίσματός του, η μόνη του επιβάρυνση ως προς τη μείωση της αποδοτικότητας του κεντρικού συστήματος ήταν το πάγιο, που σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα κυμαίνεται -ανάλογα με τον όροφο που βρίσκεται το διαμέρισμα- στο 10-12%. Επίσης, δε νοείται απαίτηση "αποζημίωσης" για μείωση της αποδοτικότητας ενός συστήματος, όταν ήδη υπάρχουν περιπτώσεις -π.χ. σε ένα τριήμερο που όλοι λείπουν- που λειτουργεί ένα διαμέρισμα μόνο την κεντρική θέρμανση (περίπτωση αυτονομίας). Και.έτσι γεννάται το ερώτημα: γιατί τόσος καυγάς για τοποθέτηση πολυεξοδων ατομικών συστημάτων, που επιφέρουν και τα προβλήματα που όλοι αναφέρατε σε αυτούς που παραμένουν, ενώ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν μηχανισμοί αντιστάθμισης (+αυτονομίας για τα.δισωλήνια) στα κεντρικά συστήματα;
 9. Αν η νέα εγκατάσταση αυτονομείται απο την κεντρική, χρειάζεται ΕΕΔΜΚ. Αν παραμένει συνδεδεμένη με την Κ/Θ και μετά την παρέμβαση υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μονάδας παραγωγής θερμότητας του συστήματος (είτε Α/Θ είτε κεντρικός λέβητας πετρελαίου), τότε υπογράφετε σχετική ΥΔ για τη μη απαίτηση ΑΔ ή ΕΕΔΜΚ [άρθρο 30 δ Ν. 4495/2017 - διασκευή εγκατάστασης (κεντρικης) θέρμανσης της ιδιοκτησίας].
 10. Γιατί α+β ΠΕΑ + αμοιβή μελετητή + αμοιβή Συμβούλου Έργου δεν μπορούν αθροιστικά να υπερβαίνουν τα 992 ευρώ. Αν για κάποιο λόγο κάποια από τις παραπάνω αμοιβές υπερέβη τα.248 ευρώ, τότε το υπολοιπόμενο απο τα 992 ευρώ ποσό διαιρείται σε ίσα μέρη για τις αμοιβές που υπολείπονται.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.