Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

dryianni

Μη μηχανικός
  • Περιεχόμενα

    325
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Status Replies δημοσιεύτηκε από dryianni

  1. Καλησπέρα. Πολύ καλή πληροφοόρηση. Ιδιώτης. Υπέβαλλα αίτημα για έλεγχο από Πολεοδομία για ύπαρξη ΕΕΔΜΚ για αυτονομία με ΦΑ σε πολυκατοικία (Α' όροφος, υπάρχει προκήπιο), εφαρμογή 4495/2017 άρθρο 29 λ & 127. Αρνητική απάντηση. Δεν απαιτείται λόγω εφαρμογής άρορο 30 παρ. 1 η (σύμφωνα με ν. 4067/2012 άρθρο 16 παρ. 10). Αποκεντρωμένη έχει αντίθετη άποψη. Επίτοιχο λέβητα στον όροφο ΟΚ χωρίς ΕΕΔΜΚ αλλά ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ μόνο. Σωλήνες μέχρι μετρητή στον μαντρότοιχο ΔΕΝ θεωρούνται σύμφωνα με εδάφιο (δ) "συντήρηση, επισκευή, διασκευή η/και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων" για τα οποία δεν απαιτείται ΕΕΔΜΚ. Αλλά οι σωληνώσεις θεωρούνται ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και ως εκ τούτου (σύμφωνα με απάντηση της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής) σύμφωνα με την διατύπωση, "στις περιπτώσεις που η τοποθέτηση που περιγράφεται στο άρθρο 30 παρ. 1.η του ν. 4495/2017 προυποθέτει οικοδομικές εργασίες που εμπίπτουν στο άρθρο 4  παρ. 1 & 2 του ΝΟΚ, κατά την άποψη της υπηρεσίας είναι απαραίτητο να εκδίδεται η αντίστοιχη άδεια δόμησης ή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, κατά περίπτωση". Μου βάλανε τον μετρητή σε 2 μέτρα μαντρότοιχο υπό κατεδάφιση. τα υπόλοιπα 8 μέτρα λείπου. Χωρίς άδεια. Και είμαι διοκτήτης 2 ορόφων κι έχω και άδεια διαμόρφωσης ισογείου. Αν το συνδέσει το ΦΑ μετά αντε να το ξηλώσεις! Εχεις καμιά ιδέα τι πρ;eπει να κάνω για να ανατρέψω την κατάσταση;

     

    1. dryianni

      dryianni

      Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

      Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν είχα ελέγξει τα μηνύματά μου.
      Κατ' αρχήν, τα περισσότερα άρθρα του ΝΟΚ στα οποία αναφέρεστε έχουν αντικατασταθεί από αντίστοιχα του Ν. 4495. Επιπλέον, ήθελα να σας ενημερώσω ότι όντως, η ΔΑΟΚΑ δεν απάντησε ποτέ σε κανένα τέτοιο ερώτημα (το δικό μου είχε κατατεθεί από 19/01/2018) μια και περίμενε την Υπουργική Απόφαση, για τα δικαιολογητικά των εργασιών του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, η οποία καθόρισε ότι τελικά δεν απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών για την όδευση σωληνώσεων, ΕΦ' ΟΣΟΝ όμως Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 127. Διαφορετικά, όπως στην περίπτωσή σας, χρειάζεται συναίνεση.
      ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ: Παρ' ό,τι η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αναφέρεται στη μη απαίτηση συναίνεσης εφ' όσον ακολουθηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 127 για την εργασία της παραγράφου 2λ του άρθρου 29 του Ν. 4495/2017, δηλαδή για αυτόνομο σύστημα θέρμανσης πλην αυτών της παραγράφου η του άρθρου 30 του Ν. 4495/2017 (φυσικό αέριο, Σ.Η.Θ.Υ.Α.), οπότε είναι πιθανόν κάποιος να ισχυριστεί ότι η συγκεκριμμένη Υπουργική Απόφαση δεν  καλύπτει στα περί συναίνεσης τις ως ΄άνω εργασίες της παρ. η του άρθρου 30, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ υπάρχει η σχετική απόφαση-νομολογία  87/2007 του Εφετείου Λάρισας, η οποία -στην ουσία- ορίζει πως η ανάγκη για αυτονόμηση υπερισχύει του όποιου κανονισμού συνιδιοκτησίας. Αυτό άλλωστε αναφερόταν και στην αιτιολογική έκθεση του Ν. 4495/2017 σχετικά με τις εν λόγω ρυθμίσεις. Απλά δεν είχε διατυπωθεί σωστά εξ' αρχής και εκ των υστέρων -μετά και από ισχυρή πίεση από την Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.- μπήκαν πολλές προϋποθέσεις για να είναι εφικτή η αυτονόμηση, ώστε να αποθαρρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
      Σε ό,τι αφορά στην αιτίασή σας περί "με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το ΚΤΙΡΙΟ" ο νομοθέτης εννοεί τον κανονισμό της ιδιοκτησίας, πάλι θα σας στενοχωρήσω διότι εννοεί ειδικό καθεστώς περιοχής (αναδασωτέα, παραδοσιακός οικισμός, κ.λ.π.) και κτιρίου (π.χ. διατηρητέο).
      Δυστυχώς οι γνώσεις μου σταματούν εδώ διότι το θέμα με αφορούσε προσωπικά και αναζήτησα τις σχετικές λύσεις.
      Σας προτείνω να αποτανθείτε οπωσδήποτε σε δικηγόρο.

      Πάντα στη διάθεσή σας και χρόνια πολλά.

    2. (See 4 other replies to this status update)

  2. Καλησπέρα. Πολύ καλή πληροφοόρηση. Ιδιώτης. Υπέβαλλα αίτημα για έλεγχο από Πολεοδομία για ύπαρξη ΕΕΔΜΚ για αυτονομία με ΦΑ σε πολυκατοικία (Α' όροφος, υπάρχει προκήπιο), εφαρμογή 4495/2017 άρθρο 29 λ & 127. Αρνητική απάντηση. Δεν απαιτείται λόγω εφαρμογής άρορο 30 παρ. 1 η (σύμφωνα με ν. 4067/2012 άρθρο 16 παρ. 10). Αποκεντρωμένη έχει αντίθετη άποψη. Επίτοιχο λέβητα στον όροφο ΟΚ χωρίς ΕΕΔΜΚ αλλά ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ μόνο. Σωλήνες μέχρι μετρητή στον μαντρότοιχο ΔΕΝ θεωρούνται σύμφωνα με εδάφιο (δ) "συντήρηση, επισκευή, διασκευή η/και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων" για τα οποία δεν απαιτείται ΕΕΔΜΚ. Αλλά οι σωληνώσεις θεωρούνται ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και ως εκ τούτου (σύμφωνα με απάντηση της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής) σύμφωνα με την διατύπωση, "στις περιπτώσεις που η τοποθέτηση που περιγράφεται στο άρθρο 30 παρ. 1.η του ν. 4495/2017 προυποθέτει οικοδομικές εργασίες που εμπίπτουν στο άρθρο 4  παρ. 1 & 2 του ΝΟΚ, κατά την άποψη της υπηρεσίας είναι απαραίτητο να εκδίδεται η αντίστοιχη άδεια δόμησης ή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, κατά περίπτωση". Μου βάλανε τον μετρητή σε 2 μέτρα μαντρότοιχο υπό κατεδάφιση. τα υπόλοιπα 8 μέτρα λείπου. Χωρίς άδεια. Και είμαι διοκτήτης 2 ορόφων κι έχω και άδεια διαμόρφωσης ισογείου. Αν το συνδέσει το ΦΑ μετά αντε να το ξηλώσεις! Εχεις καμιά ιδέα τι πρ;eπει να κάνω για να ανατρέψω την κατάσταση;

     

    1. dryianni

      dryianni

      Για το πού είναι παράνομος έχω απαντήσει στην προηγούμενη ανάρτηση (δίκτυο σωληνώσεων θερμού νερού από τις όψεις - για τις υπόλοιπες οδεύσεις δε χρειάζεται συναίνεση). Η μη χρήση των διατάξεων του άρθρου 127 του Ν. 4495/2017 δεν καθιστά αυτοδίκαια την όλη εγκατάσταση αυθαίρετη, απλά στερεί από τον κύριο της νέας αυτής εγκατάστασης το δικαίωμα της ανεξαρτητοποίησης από την ΚΘ (από το πάγιο κατανάλωσης γιατί στα έξοδα συντήρησης του κοινόχρηστου λέβητα/καυστήρα πρέπει να συμμετέχει κανονικά).
      Για τα υπόλοιπα δεν είναι αυτός παράνομος, είναι η ΕΔΑ, αν παρ' ότι ανακάλυψε ότι ο συνιδιοκτήτης είχε υποβάλει ψευδή δήλωση περί απολαβής συναίνεσης (άρθρο 127 Ν.4495/2017) 'ή/και η εγκατάσταση σωληνώσεων παροχής καυσίμου από το δίκτυο δεν έχει ακολουθήσει τα προβλεπόμενα  στο άρθρο 17 του ν.4067/2012, επιμείνει και το συνδέσει.

      Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 29, παρ. 1ε του Ν. 4495/2017 (έχει αντικαταστήσει το άρθρο 4, παρ. 1ε του ΝΟΚ) που αναφέρεστε, αυτό αφορά στην ανάγκη έκδοσης οικοδομική άδειας για "αλλαγή χρήσης, αν επέρχεται ...αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους". Εδώ δεν υφίσταται κάτι τέτοιο μια και δεν επέρχεται καμμία αλλαγή στις υφιστάμενες μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για προσθήκη νέων, η εγκατάσταση και διέλευση των οποίων από τους κοινόχρηστους χώρους διέπεται από το άρθρο 30 , παρ. η του Ν 4495/2017΄με την επιφύλαξη τήρησης των προβλεπομένων  στο άρθρο 17 του ν.4067/2012. Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου πάντα, στο σημείο αυτό έχει δίκιο η ΥΔΟΜ και όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
       
      Κατά τη γνώμη μου χρειάζεστε συμβουλή δικηγόρου από εδώ και στο εξής.

    2. (See 4 other replies to this status update)

  3. Καλησπέρα. Πολύ καλή πληροφοόρηση. Ιδιώτης. Υπέβαλλα αίτημα για έλεγχο από Πολεοδομία για ύπαρξη ΕΕΔΜΚ για αυτονομία με ΦΑ σε πολυκατοικία (Α' όροφος, υπάρχει προκήπιο), εφαρμογή 4495/2017 άρθρο 29 λ & 127. Αρνητική απάντηση. Δεν απαιτείται λόγω εφαρμογής άρορο 30 παρ. 1 η (σύμφωνα με ν. 4067/2012 άρθρο 16 παρ. 10). Αποκεντρωμένη έχει αντίθετη άποψη. Επίτοιχο λέβητα στον όροφο ΟΚ χωρίς ΕΕΔΜΚ αλλά ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ μόνο. Σωλήνες μέχρι μετρητή στον μαντρότοιχο ΔΕΝ θεωρούνται σύμφωνα με εδάφιο (δ) "συντήρηση, επισκευή, διασκευή η/και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων" για τα οποία δεν απαιτείται ΕΕΔΜΚ. Αλλά οι σωληνώσεις θεωρούνται ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και ως εκ τούτου (σύμφωνα με απάντηση της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ στον Δήμο Αγίας Παρασκευής) σύμφωνα με την διατύπωση, "στις περιπτώσεις που η τοποθέτηση που περιγράφεται στο άρθρο 30 παρ. 1.η του ν. 4495/2017 προυποθέτει οικοδομικές εργασίες που εμπίπτουν στο άρθρο 4  παρ. 1 & 2 του ΝΟΚ, κατά την άποψη της υπηρεσίας είναι απαραίτητο να εκδίδεται η αντίστοιχη άδεια δόμησης ή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, κατά περίπτωση". Μου βάλανε τον μετρητή σε 2 μέτρα μαντρότοιχο υπό κατεδάφιση. τα υπόλοιπα 8 μέτρα λείπου. Χωρίς άδεια. Και είμαι διοκτήτης 2 ορόφων κι έχω και άδεια διαμόρφωσης ισογείου. Αν το συνδέσει το ΦΑ μετά αντε να το ξηλώσεις! Εχεις καμιά ιδέα τι πρ;eπει να κάνω για να ανατρέψω την κατάσταση;

     

    1. dryianni

      dryianni

      Καλησπέρα. Έχω υπ' όψη μου ακριβώς την περίπτωση και έχω στην κατοχή μου και τα σχετικά έγγραφα τόσο της ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής, όσο και της Αποεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
      Δυστυχώς ο φίλτατος ιδιώτης δεν έχει καταλάβει σε ποια  επιμέρους εργασία της εγκατάστασης συστήματος θέρμανσης με ατομικό λέβητα Φ/Α αναφέρεται η Αποκεντρωμένη όταν ζητά ΕΕΔΜΚ ή Άδεια Δόμησης, κ.ο.κ. . Δεν είναι οι σωληνώσεις παροχής από το δίκτυο Φ/Α μέχρι το λέβητα (αν είναι"υπέρ" και όχι "υπό" του εδάφους - στη 2η περίπτωση απαιτείται ΕΕΔΜΚ, βάσει του άρθρου 29, παρ. η του Ν 4495/2017ούτε η εγκατάσταση του μετρητή (άρθρο 30 , παρ. η του Ν 4495/2017:"τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια, σύμφωνα με την παρ.10 του άρθρου 16 του ν.4067/2012, ..., εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου, όπως ρυθμιστές, μετρητές και παροχετευτικοί αγωγοί, ..., υπέργειων σταθμών διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν.4067/2012").
      Οι εργασίες για το οποίες θεωρεί η Αποκεντρωμένη ότι χρειάζεται είτε ΆΔ είτε ΕΕΔΜΚ είναι για τις σωληνώσεις σύνδεσης του λέβητα με το δίκτυο θερμαντικών σωμάτων (στο "κολλεκτέρ", αν πρόκειται για μονοσωλήνιο , το νέο δίκτυο σωληνώσεων θερμού νερού αν πρόκειται για δισωλήνιο). Επειδή και στις 2 περίπτώσεις (μονοσωλήνιο/δισωλήνιο) θεωρεί ότι τροποποιείται η μελέτη θέρμανσης της Οικοδομικής Αδείας και γι αυτό χρειάζεται καινούρια αδεια (λάθος, κατά τη γνώμη μου γιατί καμμία ΟΑ μέχρι το 1991 δεν περιλαμβάνει Μελέτη Θέρμανσης, πόσο μάλλον αυτές που είναι με δισωλήνιο, που είναι πριν από το σχετικό Π.Δ. του 1985). Αν πάλι, χρειάζεται Ενημέρωση Αδείας από αυτόν που αποκόπτεται από την ΚΘ, τότε χρειάζεται και από τους παραμένοντες.

      Γι αυτό λοιπόν η Αποκεντρωμένη απαντά έτσι όπως απαντά γιατί -σωστά- δε γνωρίζει:

      1. Πώς θα εισέλθουν στο οικόπεδο οι σωληνώσεις του δικτύου Φ/Α; υπέργεια ή υπόγεια;
      2. Πού θα εγκατασταθεί ο σταθμός διανομής και ο μετρητής Φ/Α; υπέργεια ή υπόγεια;
      3. Με ποιο τρόπο θα οδεύσουν οι σωληνώσεις παροχής από το μετρητή Φ/Α ως το λέβητα; αν, π.χ. χρειαστούν ικριώματα; τότε απαιτείται ΕΕΔΜΚ 
      4. Ποιες δομικές εργασίες απαιτούνται για την τοποθέτηση τόσο του μετρητή, όσο και του σταθμού διανομής ή του λέβητα; αν. π.χ. απαιτηθούν εκσκαφές ή άλλες εργασίες στήριξης με οπλισμένο σκυρόδεμα, κ.λ.π., τότε απαιτούνται οι αντίστοιχες άδειες
      5. Αν οι σωληνώσεις θερμού νερού από το λέβητα στο δίκτυο θερμαντικών σωμάτων (προσαγωγή/επιστροφή) διέρχονται από κοινόχρηστους χώρους (όψεις, φωταγωγοί, δώμα), απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτητών. Αν αυτή δε δοθεί, τότε, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να κάνει χρήση του άρθρου 127 του Ν. 4495/2017, οπότε πρέπει να εκδόσει ΕΕΔΜΚ για "εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης" (άρθρο 29, παρ. 2λ του Ν. 4495/2017)

      Σε ό,τι αφορά στις εργασίες των παρ. 1 & 2 του άρθρου 4 του ΝΟΚ, στις οποίες αναφέρεται η Αποκεντρωμένη, αυτές έχουν αντικατασταθεί από τις παρ. 1 & 2 του άρθρου 29 του Ν. 4495.2017, [που ορίζουν περίπου τα ίδια πράγματα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει γίνει "copy/paste" αντίστοιχης απάντησης που είχε δοθεί ΤΟ Μάιο του 2017 στην ΥΔΟΜ Δ. Αθηναίων, πριν την ψήφιση του Ν. 4495.

      Ελπίζω να βοήθησα.

    2. (See 4 other replies to this status update)

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.