Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Agness

Members
  • Περιεχόμενα

    39
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Agness

  1. Καλημέρα σε όλους. Είμαι αρχιτέκτονας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πάτρας, με 4.5 χρόνια προϋπηρεσία στην πλάτη μου.. Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσω να αναζητώ εργασία στην Αγγλία. Με έχουν δεχτεί στο UCL για μεταπτυχιακό και εφόσον εδώ είμαι...άνεργη, λέω να ποντάρω εκεί και να προετοιμαστώ παράλληλα για το μεταπτυχιακό. Όμως δεν ξέρω ως τι θα "πασάρω" το δίπλωμά μου εκεί, για να μπορέσω να βρω δουλειά στο κατάλληλο πόστο. Ξέρετε αν εμείς οι αρχιτέκτονες που έχουμε 5ετείς σπουδές εδώ, θεωρείται το δίπλωμά μας ισότιμο με RIBA 2? Αν ναι, το ΤΕΕ μπορεί να πιστοποιήσει κάτι τέτοιο? Επίσης με 4.5 χρόνια προϋπηρεσία, θεωρούμαι junior architect? Έχω ακούσει πολλές φορές ότι το ΤΕΕ έχει αρκετό κύρος στην Βρετανία και ότι γενικά μας έχουν σε εκτίμηση σαν αρχιτέκτονες μηχανικούς (εκτός και αν είναι μπαρούφα αυτό, οπότε εδώ γελάμε!). Οποιαδήποτε σχετική πληροφορία/συμβουλή, καλοδεχούμενη!
  2. Από όσο ξέρω, κάνεις καταγραφή όλων των εργασιών και μετά από τους πίνακες ΑΤΟΕ υπολογίζεις αναλυτικά το κόστος για κάθε μία. Έτσι προκύπτει ο αναλυτικός προϋπολογισμός. Αν γνωρίζεις τα βασικά στο excel, μπορείς να φτιάξεις και δικό σου πίνακα για να σου κάνει πιο γρήγορα τις πράξεις..αν είναι την αποζημίωσή σου να την χαλάσεις σε αγορές προγραμμάτων...δεν αξίζει τον κόπο. Το πιο πρόσφατο ΑΤΟΕ που είναι σε ισχύ ποιο είναι? Από την ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ, πως θα μπορέσω να τα κατεβάσω όλα τα άρθρα? Για 2010 ή 2011 δεν βλέπω τίποτα... Any help? Ευχαριστώ.
  3. Μόλις επέστρεψα από παρουσίαση του προγράμματος της 4M και μας έδειξαν ότι βγάζει στο σχέδιο τα σημεία των θερμογεφυρών, και μάλιστα διαλέγεις από την βιβλιοθήκη ποια διάταξη επιλέγεις (αν η μόνωση, π.χ., είναι εσωτερική ή εξωτερική, κλπ.) οπότε ανάλογα δείχνει και τις θερμογέφυρες. Πήγα και σε αντίστοιχη παρουσίαση της CivilTech πριν 3 μέρες. Σαν χρόνια χρήστης Autocad, νομίζω ότι της 4Μ είναι μακράν πιο εύχρηστο και ολοκληρωμένο. Βγάζει και όλα τα σκίτσα, κάτι το οποίο δεν κάνει της Civiltech. Μένει ακόμα να πάω να ενημερωθώ και για της TiSoft και της Runet. Εκτός από αυτά τα 4...υπάρχει και κάποιο άλλο πρόγραμμα για ΚΕΝΑΚ?? Καλές μας δουλειές!
  4. Διότι η κάθε πολεοδομία έχει "δική της" λογική, και ποτέ δεν εφαρμόζουν όλοι οι υπάλληλοί της το νόμο κατά γράμμα - όλοι το έχουμε ζήσει αυτό. Επίσης στο θέμα της ανασύστασης, υπάρχουν περιπτώσεις με μερική απώλεια στοιχείων (π.χ. κάποιο σχέδιο) έως και ολική απώλεια, που είναι και η χειρότερη περίπτωση. Ο 3843 δεν αποσαφηνίζει (ούτε και η εγκύκλιος 15) τί γίνεται σε κάθε περίπτωση, οπότε εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κρίση του καθενός.. Η μηχανικός που έχει χρεωθεί τον δικό μου φάκελο μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν έχει ξανασχοληθεί με ανασύσταση..αλλά ούτε ίδρωσε το αυτί της καθόλου για να ρωτήσει τί πρέπει να κάνουμε..μέχρι πριν μια βδομάδα (μετά από 5 μήνες τρέξιμο). Αυτή τη βδομάδα που θα πάω με τον ΓΟΚ '73 στο χέρι για να κάνουμε τον έλεγχο θα πέσει γέλιο (ειρωνικά το λέω).. Τα βάζουν σε τελευταία προτεραιότητα αυτά για να μην "κολλήσει" ο υπόλοιπος όγκος φακέλων..και έτσι την πληρώνουμε εμείς...
  5. ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο έχω πάθει κι εγώ και τρέχω από τον Δεκέμβρη (και έχουμε 20 Μάη..). Προσπάθησε να βρεις έστω το στέλεχος. Είναι τεράστια υπόθεση το στέλεχος. Εγώ έχω πλήρη απώλεια του φακέλου λόγω των γνωστών πλημμυρών του '77 στο Αιγάλεω. Η πολεοδομία του Πειραιά έχει αποδειχτεί πέρα για πέρα ανίκανη σε αυτό το ζήτημα, κι έτσι έχω αναγκαστεί να αναζητήσω εγώ τα σχετικά στοιχεία. Θέλει πολύ ψάξιμο και φαντάσου ότι πρέπει να δουλεύει ένας υπάλληλος full time μόνο για μια τέτοια υπόθεση, πράγμα αδύνατον. Για να μην πολυλογώ, εγώ έχω υπόθεση τακτοποίησης υπογείου πολυκατοικίας του '75.Επειδή τα στοιχεία που αναζήτησα δεν ήταν επαρκή (δεν βρήκα θεωρημένα σχέδια από πολεοδομία, παρά μόνο στέλεχος στο αρχείο ιδιώτη..κι αυτό σε φωτοτυπία..), προχωράω σε μερική ανασύσταση, που να αφορά μόνο το υπόγειο (δλδ.έλεγχο κάλυψης και βλέπουμε..). Πρέπει να αναζητήσεις σχετικά στοιχεία (με σειρά προτεραιότητας): 1.Στον/στους μηχανικό/ούς που εκπόνησε/αν τη μελέτη. 2.στους εμπλεκόμενους ιδιώτες/αγοραστές που έχουν αναμειχθεί από τότε που βγήκε η άδεια. 3.Στον οικείο Δήμο 4.Στο Ι.Κ.Α. όπου δηλώθηκε η οικοδομή. 5.Δ.Ε.Η. - Ε.ΥΔ.Α.Π. 5. Αστυνομικό τμήμα όπου δηλώθηκε το συμβάν της ανοικοδόμησης. Έχω φτύσει αίμα στην κυριολεξία για όλα αυτά. Να έχεις κατά νου ότι ο κόσμος δεν μιλάει εύκολα οπότε ίσως χρειαστεί να κουραστείς για να τους πείσεις.(αυτό αφορά τους ιδιώτες). Με τις αμοιβές δεν μου ξεκαθάρισαν επακριβώς στο Τ.Ε.Ε. για την περίπτωση όπου δεν κάνεις αποτύπωση. Αλλά μου είπαν ότι πιθανότατα να πηγαίνει με το 102 όπου η μελέτη προβλέπεται ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης.... Καλή τύχη και αν βγάλεις άκρη σε παρακαλώ ενημέρωσέ μας γιατί είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις...και δεν τα ξέρουν όλοι!
  6. Καλημέρα. Έχω μια περίπτωση πολυκατοικίας του 1974, όπου πρέπει να γίνει πλήρης αποτύπωση αρχιτεκτονικών, προκειμένου να γίνει ανασύσταση αδείας. Έκανα έναν υπολογισμό στο ΤΕΕ (ελπίζω σωστά..) και μου έβγαλε ένα αποτέλεσμα της τάξης των 1.400 ευρώ περίπου. Η πολυκατοικία περιλαμβάνει υπόγειο-ισόγειο-3 ορόφους-δώμα και θα πρέπει να αποτυπωθούν εκτός από τις κατόψεις και οι όψεις (γενικά τα πάντα). Πιστεύω ότι τα 1.400 ευρώ είναι λίγα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια κατασκευή που συνολικά ξεπερνά σε κατόψεις τα 1.000 τ.μ. Υπολογίζω ότι θα μπορούσα να ζητήσω αρκετά παραπάνω, μιας και θα έχω βοηθό για την αποτύπωση που θα πρέπει να πληρωθεί και επίσης θα αναλάβω και την διεκπεραίωση του φακέλου ανασύστασης. Που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ίσως και μήνα+ για όλη τη διαδικασία (περίπου 1 εβδομάδα για αποτυπώσεις και μετά τρεξίματα στην πολεοδομία, χαρτούρα, κλπ..) Ποια η γνώμη σας?Πως πιστεύετε ότι θα πρέπει να το χειριστώ?
  7. Ουφ και τρόμαξα...!! Με έχουν φάει τα ξενύχτια...άντε να τη δώσουν τη ρημάδα την παράταση! Να'σαι καλά!
  8. Καλημέρα! Ναι, έχω 2 από τα του ΤΣΜΕΔΕ (το 1/4 και 2/4 είναι λευκά, τα 3/4 και 4/4 είναι πράσινα - έχω τα πράσινα) και από το άλλο έχω και τα 3 (το πράσινο που όντως είναι υπέρ δημοσίας αρχής και τα άλλα 2 γαλάζια που κρατάω σίγουρα.) Εκτός από το υπέρ δημοσίας αρχής, τί άλλο βάζω όσον αφορά τα γραμμάτια είσπαξης του τσμεδε?
  9. Συνάδελφοι ΣΟΣ! Μόλις ανακάλυψα ότι από το 4τυπο απόδειξης είσπραξης της τράπεζας (το μεγάλο, για τις εισφορές) έχω το 3ο και το 4ο από τα 4 (δηλαδή τα δύο πράσινα)! (πιθανόν στην τράπεζα να μου κράτησαν κατά λάθος τα 2 πρώτα τα λευκά αντί μόνο το ένα) και το άνακάλυψα μόλις! (να τι κάνει η βιασύνη...) Τί κάνω σε αυτή την περίπτωση? Θα πάω το πρωί να το αναζητήσω στην τράπεζα..αλλά αν δεν βρεθεί? Στην πολεοδομία μπορώ να καταθέσω ένα από τα πράσινα και να κρατήσω για μένα μια φωτοτυπία (και το 4ο στον πελάτη)? Ή δεν μπορούν να το δεχτούν?? Στην πολεοδομία του πειραιά θα πάει..στην Γρ.Λαμπράκη... Ευχαριστώ.
  10. έστω και καθυστερημένα...απαντώ προς γνώση των υπολοίπων.. Τους αριθμούς των Ο.Τ. της Νίκαιας, καθώς και τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης και άλλες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://87.203.2.163/webgis/poleodomika.aspx
  11. Φαίνεται το λαμόγιο ο υφυπουργός ήθελε να πάρει μίζες από τους δήμους..αλλά την πάτησε! Πιστεύω ότι το θέμα με τα πιθανά αναδρομικά θα απασχολήσει κυρίως την αλλαγή χρήσης, και όχι τόσο τους ημιυπαίθριους, γιατί 9 στους 10 πολίτες δήλωναν από πάντα τα τετραγωνικά των Η.Χ. ή ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις, δήλωναν κανονικά και χώρους βοηθητικούς που τους νοίκιαζαν π.χ. σαν σπίτια, απλά κανείς και καμία υπηρεσία δεν τους κάρφωνε στην πολεοδομία (η οποία επιτέλους το παίζει ξύπνια..και καλά). Εφόσον πλήρωναν και φόρους και τέλη, δεν είναι λογικό να τους έρθουν επιπλέον τέλη.. Πάντως με όλα αυτά, μου φαίνεται αδιανόητο - γνωρίζοντας την (αν)ικανότητα του ελληνικού δημοσίου, να κάτσει κάποιος υπάλληλος του δήμου να ξεψειρίσει τόσες χιλιάδες υποθέσεις, και να δει στην καθεμιά τί δηλωνόταν στο δήμο (άσχετα με την πολεοδομία), τι δεν δηλωνόταν, κλπ.Θα γίνει χειρότερο μπάχαλο, μιας και ακόμα δεν έχουν μηχανογραφηθεί τα πάντα και δεν είναι μια υπόθεση όπου πατάς ένα search και ένα enter και σου βγαίνουν όλα στη σειρά.. Οπότε όπως την απέσυραν πολύ πιθανό να μην την επαναφέρουν γιατί είναι ανίκανοι να την εκτελέσουν...
  12. Εγώ όπως το καταλαβαίνω, αυτοί που τα δήλωναν σε εφορίες, δήμους κλπ (εκτός της πολεοδομίας) σύμφωνα με τα υλοποιημένα, θα έχουν μόνο το πρόστιμο τακτοποίησης. Όσοι το έκρυβαν από τους πάντες, θα αρχίσουν να τους τα ξεφουρνίζουν ένα-ένα...κι όποιον πάρει ο χάρος..
  13. Η αιώνια ελληνική νοοτροπία! Στην αρχή σου κάνουν τα γλυκά μάτια...και μόλις σε πιάσουν στον ιστό τους οι "μαύρες χήρες", σου ρουφάνε το μεδούλι μέχρι τελικής πτώσεως... Καλά κάνουν στην Αγγλία και όλα θεωρούνται ιδιοκτησία της βασίλισσας...τουλάχιστον εκεί σου δίνουν σαφείς ελευθερίες/περιορισμούς...δεν στη φέρνουν πισώπλατα.Σου λένε:"αυτό είναι, αν θες το παίρνεις, αν δεν το θες, στο καλό..."
  14. Ευχαριστώ! Οπότε, για να είναι κάποιος ήσυχος ότι δεν θα είναι ο super-γκαντέμης για να πέσει στο 10% των περιπτώσεων που θα ελεγχθούν, θα πρέπει: 1. Σε περίπτωση που το συμβόλαιο αγοράς κλπ γράφει τα υλοποιημένα τετραγωνικά, βάζει την ημερομηνία του συμβολαίου και ως ημερομηνία μετατροπής, έχοντας παράλληλα και ένα στοιχείο ταύτισης. 2.Σε περίπτωση που το συμβόλαιο γράφει τα τετραγωνικά της άδειας, αλλά ο ιδιοκτήτης θυμήθηκε να το δηλώσει κάποια στιγμή στην ΔΟΥ (ελπίζοντας ότι είναι καλυμμένος - γιατί όλοι έτσι νομίζουν ότι καθαρίσανε), βάζουμε σαν ημερομηνία μετατροπής αυτήν σύμφωνα με την οποία άρχισε να δηλώνεται στη ΔΟΥ. 3. Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και το κάλυπτε παντού, βάζουμε την πιο δυνατή πρόσφατη ημερομηνία (δλδ. Πριν την έκδοση του 3843) και είμαστε καλυμμένοι. Σωστά? Οπότε έτσι το μόνο που μπορεί να γλιτώσει είναι ένα κάποιο ποσό από την πληρωμή του ΤΑΠ. (το οποίο εφόσον ο νόμος δεν το εξαιρεί, ακόμα αμφιβάλλω αν θα πρέπει να πληρωθεί αναδρομικά, αφού το λέει γενικά για όλα ότι δεν θα οφείλονται αναδρομικά...) Την εγκύκλιο 20 του υπουργείου Εσωτερικών που βγήκε προχτές 15-2-2011 την έχετε δει? Από εδώ την βρήκα μόλις τώρα: http://koboarch.weebly.com/nu941alpha.html ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΗ ΒΡΙΣΚΩ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΣ. β.4) [...]"Διευκρινίζεται ωστόσο ότι παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερόμενων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται , στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, τα τέλη θα επιβληθούν με γνώμονα το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη, από την οικοδομική άδεια, χρήση, χωρίς δηλαδή να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της χρήσης που δηλώθηκε στο πλαίσιο του ν.3843/2010 (ενόψει της παρ.γ. του άρθρου 22 ν.3897/2010) και θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται για την ανακριβή δήλωση της επιφάνειας των ακινήτων." και λέει και άλλα παρακάτω...διαβάστε.
  15. Τελικά σε τί παίζει ρόλο η ημερομηνία μετατροπής? Η εγκύκλιος 1 του 2011 λέει ξεκάθαρα στην παράγραφο 3 ότι δεν οφείλονται αναδρομικά ούτε λαμβάνονται υπόψη για τα δημοτικα τέλη. ...Τότε γιατί ακριβώς χρειάζεται?
  16. Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω για κατάθεση μια περίπτωση ημιυπαιθρίου και για την πληρότητα του φακέλου μου είπαν στην πολεοδομία του Πειραιά ότι επιπλέον πρέπει να γίνει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για την ημερομηνία που έγινε η μετατροπή του χώρου. Η ημερομηνία επηρρεάζει με κάποιο τρόπο το ύψος του προστίμου? Συμφέρει κάποιον να πει ότι το μετέτρεψε πέρισυ, αντί να πει ότι το έκανε πριν 10 χρόνια? Για ποιο λόγο ζητάνε την ημερομηνία μετατροπής? Αν το πρόστιμο επηρρεάζεται, τί γίνεται με αυτούς που έχουν ήδη πληρώσει και δεν είχαν ορίσει ημερομηνία μετατροπής? Ευχαριστώ!
  17. Ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι ο πελάτης είναι μηχανολόγος και ίσως μου ζητήσει ΑΠΥ σαν επαγγελματίας... Είδομεν όταν προχωρήσει και η δουλειά! Καλό είναι να τα ξέρουμε εξ'αρχής αυτά για να δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε! Καλή συνέχεια...
  18. Καλησπέρα συνάδελφοι. Μέχρι τώρα εργαζόμουν ως υπάλληλος με ΑΠΥ που το έκοβα στους εργοδότες μου (δηλαδή με 20% παρακράτηση φόρου που τον απέδιδαν αυτοί). Τώρα πρέπει να κόψω για πρώτη φορά απόδειξη σε ιδιώτη, για τακτοποίηση ημιυπαιθρίου. Έχουν γίνει όλες οι πληρωμές, παρακρατήσεις φεμ, κλπ βάσεις της ελάχιστης αμοιβής (232,53+53,48 φπα) + 2% υπέρ τσμεδε +1% εμπ +2,4%χαρτόσημο. Από όοολα αυτά, τί γράφω στην ΑΠΥ? Το 232,53+53,48ΦΠΑ το καταλαβαίνω. Τις παρακρατήσεις πώς τις δείχνω? Θα βοηθούσε αν μου δείχνατε κατευθείαν μια εικόνα μιας ΑΠΥ. Επίσης, για απόδειξη που πρέπει να κόψω σε ιδιώτη για εργασίες που είναι εκτός άδειας, πως αποδίδω ΦΕΜ? Ισχύει το 10%? Συγκεκριμένα πρόκειται για διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων. Ευχαριστώ!
  19. @minb και γιατί δεν τον κλείνει τώρα και να τον τακτοποιήσει χωρίς να μπερδεύεται? από ότι ξέρω, για μή υλοποιημένα δεν μπορεί να γίνει τακτοποίηση...
  20. Διόρθωση για το ζήτημα με τους ημιυπαίθριους που είναι εν μέρη εκτός Σ.Δ. και εν μέρει εντός Σ.Δ. Συνάδελφος μου είπε ότι ΔΕΝ δηλώνει το τμήμα που ήταν στον ΣΔ διότι έχει πληρωθεί σαν χώρος κατά την έκδοση της άδειας και δεν έχει νόημα να τον πληρώνουμε επιπλέον. Έχει ήδη καταθέσει τέτοιες περιπτώσεις και τις δέχθηκαν στην πολεοδομία. Όταν καταθέσω και τον δικό μου φάκελο, θα δω τί θα γίνει και θα σας ενημερώσω. Καλές δουλειές!
  21. Ευχαριστώ myri! Πάω να το τελειώσω να ξεμπερδεύω!! Πάντως για τους φωταγωγούς...οι περισσότεροι κάνουν τους κινέζους..δηλαδή δεν λέει και δεν κάνει κανείς τίποτα. (μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια που λένε..). Τώρα για την πέργκολα που λέτε πιο πάνω, υποθέτω πως θα είναι κάτι σαν τον ημιυπαίθριο που ρώτησα πιο πριν, ότι δηλαδή παρόλο που έχει μετρηθεί ένα τμήμα στον σ.δ., εφόσον δεν είναι ακριβώς όπως φαίνεται στην άδεια, πρέπει να τακτοποιηθεί. Αναλόγως φαντάζομαι και μια πέργκολα που έχει μετρηθεί στον σ.δ. και είναι εντός εγκεκριμένου όγκου, και που έχει κλειστεί αργότερα, τακτοποιείται. Μια βόλτα από την οικεία πολεοδομία ίσως βοηθήσει..
  22. Thanks! Και οι Η.Χ. που μετρήθηκαν στον Σ.Δ. συνυπολογίζονται στην τακτοποίηση ή μένουν ως έχουν? Συγκεκριμένα έχω έναν κλειστό ημιυπαίθριο, του οποίου ένα τμήμα ήταν εκτός σ.δ. και το υπόλοιπο εντός σ.δ. Τακτοποιώ μόνο το εκτός σ.δ. ή και τα δύο συνολικά?
  23. Τελικά δεν κατάλαβα... οι Η.Χ. που μετρήθηκαν στον Σ.Δ. έχει νόημα να μπουν στα τετραγωνικά της τακτοποίησης? Έχω έναν τέτοιο και δεν ξέρω πως να τον δηλώσω! Επίσης, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος τί πρέπει να συμπληρώσω στις αιτήσεις, στο σημείο που λέει "Αντί Αδείας"?? Τί ακριβώς σημαίνει το "Αντί Αδείας"? please λίγες και ουσιαστικές απαντήσεις γιατί το post έχει ξεπεράσει τις 100 σελίδες και δεν βγάζουμε άκρη τελικά!
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.