Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

TASOSHMMY

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

650 profile views
  • HQ7

  • civeng

TASOSHMMY's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Dedicated Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

2

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλή χρόνια σε όλους !! Μήπως έχει ακούσει κανείς κάτι για την επόμενη πληρωμη ; Η αίτηση μου είναι 19/11.
  2. Σε ευχαριστώ @Σερίφης. Είναι ξεκάθαρο. Απο τη στιγμή που η τράπεζα δεν μπορεί να κάνει κάτι θα πρέπει χειροκίνητα να αθροίσω δαπάνες και να τις περάσω όταν θα έρθει η ώρα της δήλωσης για το 2023. και σε πιθανό έλεγχο να παραπέμψω στο άρθρο.
  3. Καλημέρα, Αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα με τον συνάδελφο. Δηλαδή για το 2022 είχα εισοδήματα μόνο απο την εργασία μου που ήμουν με μπλοκάκι με καθεστώς στο αρ. 39. Με προτροπή του λογιστή δήλωσα τον λογαριασμό που έχω στην Πειραιώς ως επαγγελματικό. Εκεί μπαίναν και οι μισθοδοσίες μου και απο αυτόν τον λογαριασμό έχω κάνει όλες τις αγορές μου. Το θέμα είναι επειδή είναι επαγγελματικός δεν αναγνωρίζει καμία δαπάνη για να χτίσω αφορολόγητο. Μίλησα με την Πειραιώς και μου είπαν απο την στιγμή που δηλώθηκε επαγγλματικός δεν αναγνωρίζονται ηλεκτρονικές αγορές για αφορολόγητο, Έχει αντιμετωπίσει άλλος συνάδελφος το ίδιο θέμα; Ευχαριστώ πολύ.
  4. Παιδιά καλησπέρα, Μετά απο αρκετή πίεση στον λογιστή της εταιρείας που εργαζόμουν με μπλοκάκι και σύμφωνα με το άρθρο 39 ασφαλιζόμουν σας μισθωτός μηχανικός την περίοδο 2019-2020, στην προσπάθεια του να τροποποιήσει τις τότε ΑΠΔ του εμφανίστηκε το μήνυμα της εικόνας. Ψάχνοντας την εγκύκλιο 65/2021, που καθορίζει τις επιστροφές εισφορών, βλέπω πως δεν περιλαμβάνεται ο κωδικός ειδικότητας 000801, τον οποίο χρησιμοποιούσε ο λογιστής για τις ΑΠΔ. Όμως ο συγκεκριμένος κωδικός περιλαμβάνει εισφορές για επικουρική και Πρόνοια, οπότε δεν καταβαίνω γιατί δεν επιτρέπεται η αναδρομική τροποποίηση των ΑΠΔ. Έχει αντιμετωπίσει κάποιος άλλος θέμα με τον συγκεκριμένο κωδικό ειδικότητας 000801; Ή καποια άλλη ιδέα τι μπορεί να φταίει και με ποιόν μπορώ να μιλήσω; Ευχαριστώ πολύ
  5. Προσπαθώ και εγώ και μου εμφανίζει το ίδιο μήνυμα. Για το 2019-2020 ήμουν αυτοαπασχολούμενος, σύμφωνα με το άρθρο 39. Έχει εμφανίσει σε άλλον το ίδιο μήνυμα; Edit: Με παραπάνω ψάξιμο καταλαβαίνω πως χρειάζεται πρώτα ενέργεια αναδρομικής τροποποίησης των ΑΠΔ του 2019-2020 απο τον λογιστή. Θα το ελέγξω και θα επανέλθω.
  6. Καλημέρα, Επι της ουσίας, όπως ακριβώς λες, δεν μπορείς να κόψεις τιμολόγιο πουθενά αλλού, διαφορετικά εκπίπτεις απο το καθεστώς αυτό. Η μόνη περίπτωση να κόψεις τιμολόγια σε διαφορετικά ΑΦΜ, είναι μέσω δεύτερου συμφωνητικού/σύμβασης με δεύτερο εργοδότη, το οποίο όμως πρέπει να αναρτηθεί και αυτό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/ergodotes/elektronikes-yperesies-gia-ergodotes/diacheirise-symbaseon-apo-tis-opoies-prokyptei). Δηλαδή το σύστημα σου επιτρέπει μέχρι δυο εργοδότες, στους οποίους η ασφάλιση σου θα είναι όπως ενός μισθωτού μηχανικού (εισφορές εργαζομένου και εργοδότη). Το έχω ψάξει αρκετά δεν έχω βρει παραθυράκι. Το πως ακριβώς γίνεται η διαστάυρωση των στοιχείων και αν θα μπορούσε κάποιος να το αποκρύψει δεν το γνωρίζω. Βάσει νομοθεσίας πάντως δεν γίνεται. Στην εταιρεία που δουεύω τώρα τα συμφωνητικά τα αναρτούν κάθε φορά στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ (στον παραπάνω σύνδεσμο) και τα κάνω αποδοχή.
  7. Για κάποιον που δεν έκανε αίτηση κατά τις αρχικές ημερομηνίες (με διαδικασία Α και Β), αν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον σύνδεσμο του άρθρου (https://supportemployees.services.gov.gr/), η διαδικασία είναι διαφορετική πλέον. Ουσιαστικά τώρα θα πρέπει να πας μέσω υπέυθυνης δήλωσης πως έισαι εργαζόμενος που έχει πληγεί. Αυτό είναι διαφορετικό απο την προηγούμενη διαδικασία που το σύστημα έλεγχε αυτομάτως πως έχεις ενεργό ΚΑΔ, συμβατό με των μηχανικών πχ, και σου ενέκρινε την αίτηση. Αλλάξανε τα κριτήρια σε αυτή την παράταση μέχρι τις 08/05; Είναι λάθος του άρθρου ή άλλαξε η διαδικασία;
  8. Στον υπολογισμό σωστός ήσουν, απλά η σύγκριση δεν ήταν για όμοια πράγματα. Οι υπολογισμοί σου για την επικουρική και την εφάπαξ είναι επίσης σωστοί αλλά δεν γνωρίζω πως ακριβώς θα γίνει ο υπολογισμός. Για την κύρια σύνταξη το γνωρίζω για αυτό το έγραψα. Θεωρητικά πάντως δεν μπορεί ένας που δίνει στο ταμείο 98 ευρώ/ μήνα και ένας που δίνει 262.50 να λάβουν πίσω τα ίδια ποσά, αλλά και πάλι ξαναλέω δεν γνωρίζω την ακριβή διαδικασία υπολογισμού. Εμένα πάντως το αρχικό αρώτημα μου με το παλιό ασφαλιστικό (και πλέον με το νέο), είναι αν κάποιος που θέλει να παραμείνει στην παρ9 αρθρο 39 μπορεί χωρίς να χάσει την ιδιότητα αυτή να κόψει και άλλα τιμολόγια. Ειδικά πλέον που ένας πλήρως μισθωτός μηχανικός μπορεί να κόβει ελέύθερα όσα τιμολόγια θέλει, δεν καταλαβαίνω γιατί ένας εν δυνάμει μισθωτός μηχανικός (παρ9 άρθρο 39) να μην μπορεί? ίσως υπάρχει κάποιο παραθυράκι.
  9. Περίπτωση 1: Σωστό. Τα 500 ευρώ που διαιρείς με το 0.2 είναι το 20% για κύρια σύνταξη που έμμεσα προκύπτει απο την ασφαλιστική κλάση που επέλεξες. Τα 566 περιλαμβάνουν μόνο τον κλάδο κύριας σύνταξης και υγείας. Περίπτωση 2: Λάθος. έχεις υπολογίσει και επικουρική και εφάπαξ στα 940 ευρώ. Στα 2500 ευρώ της παρ.9 αρ.39 για κύρια σύνταξη εργοδότης και εργαζόμενος δίνουν συνολικά 20%, δηλαδή 500 ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι κλάδος υγείας, επικουρική και εφάπαξ. Για να συγκρίνεις όμοια πράγματα πρέπει να εστιάσεις στο 20% της κύριας σύνταξης. Στη μεν παρ9 αρ.39 προκύπτει απο το τιμολόγιο που κόβεις (και πληρώνει επιπλέον ο εργοδότης), στο δε νέο ασφαλιστικό προκύπτει έμμεσα απο την ασφαλιστική κλάση που επιλέγεις, όπως πολύ σωστά υπολόγισες. Και στις δύο περιπτώσεις που έγραψες παραπάνω ο υπολογισμός της κύριας σύνταξης θα γίνει στα 2500 μηνιαίως. Το πλεονέκτημα του νέου ασφαλιστικού είναι ότι οι εισφορές υπέρ υγείας δεν υπολογίζονται αναλογικά πλέον, αλλα με ποσό πλαφόν. Απο εκέι κερδίζουν οι περισσότεροι.
  10. Το ζήτημα για εμένα είναι διπλό: 1) όταν ήδη είσαι στο καθεστώς της παρ9 α.39 και κοστίζεις ένα συνολικό Χ ποσό στον εργοδότη σου δεν είναι σίγουρο εαν σε περίπτωση που συμφωνείσετε να βγεις απο την διάταξη θα κάνει αναπροσαρμογή του συμφωνητικού προς τα πάνω. Με βάση το προαναφερθέν παράδειγμα ο μηχανικός εκδίδει τιμολόγιο 1500 + ΦΠΑ μηναιώς. Θα πρέπει ο εργοδότης να συμφωνήσει ώστε ο μηχανικός πλέον να κόβει τιμολόγιο 1767 + ΦΠΑ. 2) Το ζητημα της μικρότερης ασφαλιστικής κλάσης δεν είναι μονοδιάστατο. Στην περίπτωση της παρ. 9 α.39 ο μηχανικός ασφαλίζεται με συνολικά 405 ευρώ μηνιαίως και έπειτα με 210. Στην πρώτη περίπτωση η σύνταξη του θα υπολογιστεί με βάση μηνιαίο εισόδημα 1500 ευρώ και στην δεύτερη με (210 - 55 για την υγεία ) / 0.2=775 ευρώ μηνιαίως. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Αν φυσικά φτάσουμε ως εκέινο το σημείο, που είναι άλλη κουβέντα! Για εμένα η σωστή σκέψη είναι η εξής: Συννενοείσαι με τον εργοδότη να αλλάξεις το συμφωνητικό σου, πάντα με γνώμονα το ίδιο συνολικό κόστος για αυτόν. Στο παράδειγμα πλέον το τιμολόγιο που εκδίδεις απο 1500 + ΦΠΑ τον μήνα γίνεται 1776 + ΦΠΑ. Πλέον είσαι ελέυθερος να διαλέξεις μια ασφαλιστική κλάση (αφού πλέον δεν ανηκεις στην παρ9 α39), που κινείται κοντά στα χρήματα που έδινες και πριν για ασφάλιση/σύνταξη. Για 1500 που είχες πριν η πιο κοντινή κλάση είναι η 363/ τον μήνα. (363 - 66 για την υγεία) / 0.2 = 1485 ευρώ. Στην τσέπη σου εσύ πλέον βλέπεις 1767-363 = 1404 ευρώ ενώ πρίν έβλεπες 1500-138 = 1362 ευρώ (Δεν λαμβάνω καθόλου την φορολογία, εστιάζω στο ασφαλιστικό). Είσαι κερδισμένος δηλαδή γιατί όντως το νέο ασφαλιστικό είναι καλύτερο, πάντα με προυποθέσεις.
  11. Καλησπέρα, Δεν είχε πέσει στην αντίληψη μου το περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο δείχνει κατάργηση του άρθρου 39/Ν. 4387. Η αλήθεια είναι ότι θα απλοποιηθεί μια σύνθετη κατάσταση. Ωστόσο για αυτούς που θα επιλέξουν καινούργια ασφαλιστική κλάση που να αντιστοιχεί σε συντάξιμες μεικτές αποδοχές στο ίδιο επίπεδο με αυτές που έχουν τώρα θα δουν μείωση στα καθαρά χρήματα. Αυτό προφανώς γιατί ο εργοδότης απαλλάσσεται από το δικό του επιπλέον κομμάτι εισφορών και δεν νομίζω ότι εύκολα θα γίνει τροποποίηση της σύμβασης προς τα πάνω.
  12. Καλησπέρα, Παρόλο που φαίνεται πως έρχεται αλλαγή του ασφαλιστικού θέλω να ρωτήσω το εξής (έχω διαβάσει το thread και δεν έχει δοθεί απάντηση). Για μηχανικό που έχει σύμβαση με έναν εργοδότη και υπάγεται στην παρ. 9 του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 υπάρχει τρόπος να μπορέσει να έχει επιπλέον εισόδημα απο έκδοση ΔΠΥ σε διαφορετικά ΑΦΜ, χωρίς να χάσει το δικαίωμα της υπαγωγής στην συγκεκριμένη διάταξη; Δηλαδή να εισφοροδοτηθεί ως έχει για το τμήμα της μισθωτής σύμβασης και να κληθεί να πληρώσει επιπλέον εισφορές σαν ΕΕ (μέσω πλατφόρμας ΕΦΚΑ) μόνο για τα επιπλέον εισοδήματα απο τα ΔΠΥ. Προφανώς δεν με ενδιαφέρει ο δεύτερος εργοδότης με σύμβαση, για τον οποίο που σου δίνει ο νόμος το δικαίωμα, αλλά η δυνατότητα να κόψω σε περισσότερους απο δύο (πάντα με προσοχή να μην χαθεί και το φορολογικό αφορολόγητο). Ευχαριστώ,
  13. Καλησπέρα, Με ακριβώς ίδια περίπτωση και έχοντας κάνει τα ίδια βήματα με εσένα μόλις αναρτήθηκε το εκκαθαριστικό με δηλωμένα όλα τα εισοδήματα του 2018 ως μισθωτού.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.