Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

soti.k

Members
  • Περιεχόμενα

    20
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by soti.k

  1. Πολύ σωστά τα λες jedi .Έρχεται όμως η συμβολαιογράφος και ζητάει την βεβαίωση αδόμητου για το υψούν. Η άποψη των συμβολαιογράφων είναι ότι πέρα της απόληξης κλιμακοστασίου που έχει προσαρτηθεί στην σύσταση, οποιοδήποτε εμβαδόν υπερβαίνει αυτό το περίγραμμα,σημαίνει ότι τρώει τμήμα από το μελλοντικό και αβέβαιο υψούν. Συνεπώς δεν μπορεί να δοθεί η βεβαίωση αδόμητου αν δεν γίνει πρώτα η τακτοποίηση της υπέρβασης. Το θέμα είναι ότι στις συστάσεις δεν υπάρχει ούτε σχέδιο , ούτε καν περιγραφή της απόληξης . Ακόμα επειδή πολλές φορές η σύσταση ΟΙ προηγείται από την οικοδομική άδεια έχουμε διαφορετικό περίγραμμα κοινοχρήστων στην άδεια π.χ. έχει προστεθεί ανελκυστήρας και στο δώμα μηχανοστάσιο. Σ αυτή την περίπτωση με την λογική συμβολαιογράφου και το μηχανοστάσιο ανελκυστήρα (πολεοδομικά νόμιμο) που δεν προβλεπόταν στη σύσταση, τρώει τμήμα από το υψούν . Συμπέρασμα είναι να δίνουμε βεβαίωση αφού πρώτα γίνει ρύθμιση των πολεοδομικών υπερβάσεων, γιατί όπως μου ανέφερε συνάδελφος από την πολεοδομία-όταν δίνεις βεβαίωση δηλώνεις ότι δεν υπάρχει κτίσμα στην ταράτσα, άρα καμιά αυθαιρεσία .
  2. Καλημέρα, θα ήθελα την γνώμη σας για το παρακάτω θέμα: Μου έχει ζητηθεί βεβαίωση για μεταβίβαση δικαιώματος υψούν. Στο ακίνητο έχει εξαντληθεί ο συντελεστής σύμφωνα με την τελευταία άδεια. Στο δώμα υπάρχει η απόληξη κλιμακοστασίου , όπου είναι μεγαλύτερη κατά 2 μ2 από την οικοδομική άδεια.Η αυθαιρεσία δεν έχει τακτοποιηθεί ακόμα και αφορά τα κοινόχρηστα. Η συμβολαιογράφος θεωρεί ότι η υπέρβαση αυτή ανήκει στο αβέβαιο δικαίωμα υψούν. Το ερώτημα είναι αν αυτή η αυθαιρεσία που ανήκει στα κοινόχρηστα επηρεάζει την έκδοση βεβαίωσης η όχι; Και αν πρέπει να προηγηθεί η τακτοποίηση των κοινοχρήστων. Παραθέτω και μια απάντηση από το ΤΕΕ Πελοποννήσου που δεν τον προβληματίζει καθόλου τον συνάδελφο οι τυχόν αυθαιρεσίες σε ανάλογη περίπτωση. 748. Μου ζητήθηκε να δώσω βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση ποσοστού αέρα ενός ιδιοκτήτη σε πολυκατοικία. Στο οικόπεδο ο συντελεστής δόμησης έχει εξαντληθεί, αφορά όπως ανέφερα πολυκατοικία με πολλούς ιδιοκτήτες και έχουν γίνει αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους του κτηρίου (πυλωτή, επέκταση στους διαδρόμους και ακάλυπτο). Στη συγκεκριμένη περίπτωση τι ακριβώς θα εξετάσω γα να ελέγξω αν μπορεί να δοθεί η βεβαίωση; Με ενδιαφέρει αν έχει γίνει αυθαίρετη επέκταση καθ' ύψος; Παραβλέπω τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει σε κοινόχρηστους χώρους όπως ορίζει ο νόμος; Δίνω τη βεβαίωση για τη μεταβίβαση του ποσοστού του ιδιοκτήτη σε περίπτωση που μελλοντικά θα αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης; Κατά την γνώμη μου, όταν η μεταβίβαση αφορά το δικαίωμα υψούν δε χρειάζεται να ελέγχουμε τίποτα. Μεταβιβάζεται ένα δικαίωμα μελλοντικής εκμετάλλευσης. Το αν δύναται να πραγματοποιηθεί ή όχι θα το εξετάσει η αρμόδια υπηρεσία εφόσον προστρέξει ο δικαιούχος. Πιστεύω λοιπόν ότι το συγκεκριμένο δικαίωμα ΔΕΝ κουβαλάει στην πλάτη του τις αυθαιρεσίες επί τον κοινόκτητων τμημάτων ή τις αυθαιρεσίες επί του δώματος.
  3. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το παρακάτω θέμα. 1.Πρόκειται για μια υπόγεια αποθήκη που δεν υπάρχουν συμβόλαια ιδιοκτησίας, υπάρχει μόνο το Ε9 και μου ανέφερε ο ιδιοκτήτης ότι έχει μπει στο κτηματολόγιο ως χρησικτησία. Ο ιδιοκτήτης είχε αγοράσει διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία το 1980 και στο συμβόλαιο αυτό αναφέρει ότι όλες οι αποθήκες ανήκουν στον κατασκευαστή.Μετά του παραχώρησε την αποθήκη και την χρησιμοποιεί από τότε. 2. Η αποθήκη είναι στη σύσταση 5.00 μ2 και βρέθηκαν μικρότερες εσωτερικές διαστάσεις δηλ. 3.04 αντί 3.30 μ και ύψος καθαρό 2.05 αντί 2.20. Μπορώ να δώσω βεβαίωση για την γονική παροχή αν ο ιδιοκτήτης στην ανάθεση και στη δήλωσή του δηλώσει την πλήρη κυριότητα στην αυτοτελή ιδιοκτησία; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, φέρει ευθύνη ο μηχανικός; Ευχαριστώ.
  4. Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Και εγώ πιστεύω ότι το πιο σωστό θα ήταν η ανασύσταση φακέλου γιατί μέσα στο φάκελο συνυπάρχουν σχέδια από την παλιά λύση , λάθη στις διαστάσεις του κτηρίου,σχέδια από την ενημέρωση φακέλου, μπαλκόνι στο διαμέρισμα που υπάρχει αλλά δεν φαίνεται πουθενά κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι με όλα αυτά έχει καθυστερήσει η υπόθεση και δέχομαι αφόρητες πιέσεις και από τον ιδιοκτήτη και τον αγοραστή - ακόμα άκουσα απειλές και για μηνύσεις προς εμένα , την πολεοδομία κλπ. Μετά αυτή την εξέλιξή θα πρέπει η βεβαίωση που θα δοθεί να μην έχει καθόλου κενά. Ακόμα και αν η πολεοδομία εντάξει το σχέδιο της συμβολαιογράφου στο φάκελο (αν συμφωνεί το περίγραμμα με το εγκεκριμένο διάγραμμα κάλυψης) νομίζω μια ρύθμιση θα πρέπει να γίνει . Για την βεράντα σε εσοχή στο σώμα του κτηρίου που δεν φαίνεται πουθενά, την εσοχή που αντί για 1.30 είναι 1.15 ,αναντιστοιχίες σε συνολικές διαστάσεις. Θα μπορούσαν να ενταχθούν όλα με αναλυτικό. Αυτό που σκέφτομαι είναι τις αντιδράσεις μόλις ακούσουν για τακτοποίηση.
  5. Ναι υπάρχει διάγραμμα κάλυψης εγκεκριμένο. Λέει ένα συνολικό εμβαδόν όλου του ορόφου. Η βεβαίωση θα δοθεί για το ένα από τα τρία διαμερίσματα δεν θα πρέπει να έχω την αντίστοιχη εγκεκριμένη κάτοψη για να ελέγξω σε σχέση με κοινόχρηστους χώρους και κυρίως με το γειτονικό διαμέρισμα ; Τα πρώτα σχέδια στην άδεια έδειχναν δύο διαμερίσματα ανά τυπικό όροφο μετά έγινε η ενημέρωση φακέλου (υπάρχει μόνο ο 2ος στο φάκελο) . Η σύσταση λέει τρία πχ στον 5ο και δύο στον 2ο . Πως να βεβαιώσω μόνο με την κάτοψη της σύστασης. Με το Δ,Καλ. μπορώ να ελέγξω το περίγραμμα ολόκληρης της οικοδομής και όχι την σχέση με το γειτονικό διαμέρισμα .
  6. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα με άδεια του 1978 (με μεταγενέστερες ενημερώσεις(1980) των σχεδίων λόγω αλλαγών στη θέση κλιμακοστασίου και κατάργηση τυπικού ορόφου ) που δεν έχει βρεθεί το εγκεκριμένο σχέδιο της κάτοψης ορόφου μέσα στο φάκελο της πολεοδομίας . Έχω στα χέρια μου την άδεια , ενημερωμένο διάγραμμα κάλυψης , τοπογραφικό ,τομή και την κάτοψη ορόφου από την σύσταση οριζοντίου (που συμφωνεί με την πραγματική κατάσταση). 1.Νομίζω ότι δεν μπορώ να δώσω βεβαίωση με το σχέδιο σύστασης εφόσων δεν είναι νομιμοποιητικό στοιχείο. 2. Μπορώ να είμαι καλυμμένος με μια διαμερισμάτωση ν.4178 και για τα τρία διαμερίσματα που υπάρχουν στον όροφο (αν και δεν συμφωνούν οι άλλοι ιδιοκτήτες) 3.Η λύση της μερικής ανασύστασης του φακέλου ο οποίος είναι γεμάτος λάθη, μάλλον είναι αμφίβολη και χρονοβόρα. Θα ήθελα της άποψή σας γιατί η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πιέζουν για άμεση βεβαίωση. Ευχαριστώ.
  7. Σε οικοδομή μετά το 2004 υπάρχει στο χώρο της πιλοτής αποθηκευτικός ενιαίος χώρος .Στα σχέδια της πολεοδομίας υπάρχουν δύο κλειστές ανεξάρτητες θέσεις στάθμευσης 25 τ.μ η κάθε μία. Στη σύσταση οι θέσεις αναφέρονται σαν αποκλειστική χρήση χρήση δυο διαμερισμάτων του ιδίου ιδιοκτήτη.Στη σύσταση αναφέρει ακόμα ότι απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης των θέσεων στάθμευσης. Ακόμα η αποθήκη έχει καταλάβει τμήμα του κοινόχρηστου-κοινοκτήτου χώρου της πιλοτής . 1.Μπορεί να γίνει ρύθμιση σε ένα φάκελο (οι δύο ορίζοντιες ιδιοκτησίες) 2.Προφανώς θα πρέπει να ελεγχθούν και τα διαμερίσματα. 3. Προφανώς θα πρέπει να ζητηθεί συναίνεση του άλλου ιδιοκτήτη. 4.Προφανώς έχουμε αλλαγή χρήσης από θέση στάθμευσης σε αποθήκη .Το θεωρώ σαν υπέρβαση δόμησης με μειωτικό συντελεστή -εάν είναι έως 50 τ.μ.- στην πιλοτή όμως υπάρχει και τρίτη αποθήκη(25 μ2) που ανήκει στον άλλο συνιδιοκτήτη .Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση εφόσον οι αποθήκες είναι πάνω απο 50 τ.μ. Θα ήθελα της γνώμη σας σχετικά με τα παραπάνω.
  8. Το σωστό είναι να μπουν και οι τρεις συνιδιοκτήτες και το συνολικό ποσοστό του ακινήτου να κλείνει στο 100%.
  9. Να διευκρινίσω , στην οικοδομική άδεια απαιτούνταν 3 ΘΣΑ .Στο υπόγειο ήταν οι δύο . Η μία εξ αυτών χάθηκε από την αποθήκη . Άρα η νέα θέση θα δημιουργηθεί στο υπόγειο ώστε ο αριθμός να παραμείνει ο ίδιος ,συνεπώς πρόκειται για χωροθέτηση της θέσης.
  10. ευχαριστώ για την απάντηση . Δηλαδή έχω ήδη τακτοποιήσει την αλλαγή χρήσης από θέση στάθμευσης σε αποθήκη μέσα στην μία πολεοδομική παράβαση. Και προφανώς πρέπει να δηλώσω την μετακίνηση της υποχρεωτικής θέσης στάθμευσης με πρόστιμο 500 €. Το σχέδιο της αποτύπωσης που θα βάλω στο σύστημα θα το δώσω στην συμβολαιογράφο.
  11. Σε οικοδομή χωρίς σύσταση με άδεια του 2009 η μία θέση στάθμευσης στο υπόγειο (δεσμευμένη με συμβολαιογραφική πράξη ) έχει μετατραπεί σε αποθήκη του ισογείου καταστήματος . Έχω δηλώσει με αναλυτικό την διαφοροποίηση με τον 4178 αλλά η συμβολαιογράφος για να κάνει την σύσταση θέλει σχέδιο πού να φαίνεται η υποχρεωτική θέση στάθμευσης σε άλλη θέση. 1. Μπορεί οριακά να βρεθεί μια θέση στο υπόγειο. Μπορεί να δηλωθεί στον 4178 με 500E ; (ο φάκελος είναι μεταφορά από 4014 και δεν έχει γίνει οριστική υπαγωγή ακόμα). 2. Το σχέδιο που θα πάει στην συμβολαιογράφο πρέπει να περάσει και να ελεγχθεί από ΥΔΟΜ για την ορθότητα της θέσης;
  12. Έτσι είναι ακριβώς. Στην τελευταία άδεια θα έπρεπε να διορθωθεί ο α όροφος δηλ. να έφευγε το WC και να υλοποιηθεί το τμήμα του φρεατίου. Προφανώς αυτό είναι το αυθαίρετο. Και όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η σύσταση. Το ασανσέρ όταν υλοποιηθεί θα είναι σε ιδιόκτητο χώρο και τα εμβαδά της κατοικίας που κυκλοφορούν σε όλα τα έγγραφα είναι λάθος. Νομίζω ότι χρειάζεται και μια γνώμη συμβολαιογράφου. Και βάβαια
  13. Να τα βάλουμε σε μια σειρά . 1.Η πρώτη άδεια για πιλοτή και α όροφο (1970) φυσιολογικά δεν υπάρχει σκέψη για ασανσέρ και τότε υλοποιείται το WC σύμφωνα με την ΟΑ. 2.Ακολουθεί (1989) η σύσταση που στα κοινόχρηστα δεν υπάρχει πρόβλεψη για ανελκυστήρα. 3. Ακολουθεί άδεια προσθήκης (1992) β και γ ορόφου που λόγω κτηριοδομικού ο ανελκυστήρας απαιτείται.Στην άδεια εμφανίζεται το φρεάτιο σε όλους τούς ορόφους Ο ανελκυστήρας δεν υλοποιήθηκε και η υπάρχουσα κατάσταση είναι, το WC στον α όροφο και στους δύο ορόφους αποθηκάκι με είσοδο απο το κλιμακοστάσιο. Σίγουρα σήμερα υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ σχεδίων τελευταίας άδεια για τον α όροφο . Και ασυμφωνία με την σύσταση.
  14. Θα ήθελα την γνώμη σας για το παρακάτω πρόβλημα. Σε διαμέρισμα που έκανα αυτοψία για έκδοση βεβαίωσης παρατήρησα τα παρακάτω: 1.Στην τελευταία οικοδομική άδεια εμφανίζεται φρεάτιο ανελκυστήρα που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. 2.Το διαμέρισμα που έχει κατασκευαστεί με παλαιότερη άδεια και στον χώρο του ανελκυστήρα υπάρχει ένα WC. 3.Στην σύσταση τα κοινόχρηστα δεν περιλαμβάνουν το φρεάτιο που προβλέφθηκε για την οικοδομή. 4.Συνεπώς υπάρχει στα εμβαδά μια αναντιστοιχία μεταξύ ιδιοκτησίας διαμερίσματος και κοινοχρήστων. δηλ. ο χώρος που έχει προβλεφθεί για τον ανελκυστήρα ανήκει στην ιδιοκτησία. Μπορώ να δώσω βεβαίωση στο διαμέρισμα ; Χρειάζεται αλλαγή της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας: Ευχαριστώ
  15. Θα ήθελα την γνώμη σας για το παρακάτω πρόβλημα. Σε διαμέρισμα που έκανα αυτοψία για έκδοση βεβαίωσης παρατήρησα τα παρακάτω: 1.Στην τελευταία οικοδομική άδεια εμφανίζεται φρεάτιο ανελκυστήρα που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. 2.Το διαμέρισμα που έχει κατασκευαστεί με παλαιότερη άδεια και στον χώρο του ανελκυστήρα υπάρχει ένα WC. 3.Στην σύσταση τα κοινόχρηστα δεν περιλαμβάνουν το φρεάτιο που προβλέφθηκε για την οικοδομή. 4.Συνεπώς υπάρχει στα εμβαδά μια αναντιστοιχία μεταξύ ιδιοκτησίας διαμερίσματος και κοινοχρήστων. δηλ. ο χώρος που έχει προβλεφθεί για τον ανελκυστήρα ανήκει στην ιδιοκτησία. Μπορώ να δώσω βεβαίωση στο διαμέρισμα ; Χρειάζεται αλλαγή της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας: Ευχαριστώ
  16. Στην δεύτερη υ.δ. δεν είναι σωστά τα συνολικά τετραγωνικά .Είναι 20 τ.μ. παραπάνω από μία λάθος πράξη, που τελικά τα επιπλέον έχουν πληρωθεί . Στην κάτοψη υπογείου δεν εμφανίζεται χώρος αποθήκης ,ίσως λόγω του χαμηλού καθαρού ύψους 1.60 μ. Το θέμα είναι ότι το συνολικό εμβαδόν που μετράω στην αποτύπωση είναι 125 τ.μ και στην υ.δ. και πληρωμή έχουν υπολογίσει 130 τ.μ. Για αυτό σκεφτόμουν να δώσω την βεβαίωση.
  17. Αφού όμως έχουν πληρωθεί τα επί πλέον τετραγωνικά (λόγω αριθμητικού λάθους δηλ. πληρώσανε 20 τ.μ. επί πλέον) με τον 720/77 και έχω και τα αποδεικτικά πληρωμής. Νομίζω ότι είμαι καλυμμένος εκτός αν τα θεωρημένα σχέδια (που υπόκειται σε μελλοντικό έλεγχο) έχουν μεγαλύτερη ισχύ .
  18. Καλημέρα , θα ήθελα την γνώμη σας για το παρακάτω θέμα. Πρόκειται για ακίνητο που έχει ενταχθεί στον 720/77 με οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση. Παρατηρήθηκαν διαφορές από τα σχέδια στο υπόγειο (αποθήκη χαμηλού ύψους 1.60 που δεν εμφανίζεται στα σχέδια ) . Το εμβαδόν όμως που υπολογίζω είναι κοντά (χαμηλότερο) με το εμβαδόν που έχει υπολογιστεί το πρόστιμο με τον 720/77 (λόγω αριθμητικού λάθους στον υπολογισμό των τετραγωνικών ). Η ερώτηση είναι μπορώ να δώσω βεβαίωση με τον 4178/13 δηλ.. Mε καλύπτει ότι έχουν ήδη πληρωθεί τα παραπάνω μέτρα με τον 720/77 αν και δεν εμφανίζονται στα σχέδια κάποιοι χώροι ;
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.