Μετάβαση στο περιεχόμενο

nort

Members
  • Περιεχόμενα

    39
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by nort

  1. Καλημέρα σας, έφαγα κι εγώ ένα άκυρο στην κατάταξη του κτιρίου στη μελέτη που έκανα. Μετά ήταν που διάβασα τη συζήτηση και διαπίστωσα ότι εγώ έχω 34 διαφανείς επιφάνειες, όλες προς εξωτερικό χώρο και δύο πηγές ΖΝΧ. Μειώνω τις διαφανείς επιφάνειες στις 19 και τις πηγές ΖΝΧ σε μια για δοκιμή, αλλά τίποτα. Ενώ εμφανίζει στην έκθεση δεδομένων και στην έκθεση αποτελεσμάτων τα στοιχεία και για το κτίριο αναφοράς και για το δικό μου, στο tab της ενεργειακής κατάταξης εμφανίζει μόνο τα στοιχεία του κτιρίου αναφοράς και έτσι δε με κατατάσσει. Έχει διαπιστώσει κανείς κανένα άλλο bug, εκτός από το TOP20 και τα διπλα ΖΝΧ, γιατί εγώ το ψάχνω από χθες και μου φαίνονται όλα λογικά αυτά που έχω βάλει; Σημείωση: Έχω περάσει όλα τα δεδομένα χειροκίνητα στο πρόγραμμα του ΤΕΕ.
  2. Προφανώς η αλλαγή χρήσης δεν προκύπτει λόγω πολεοδομίας, ούτε λόγω του Δήμου, αλλά λόγω πυροσβεστικής υπηρεσίας. Συνηθίζεται οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί να κάνουν τη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας επιπόλαια (για να μην πώ ότι την κάνουν στο πόδι και με παρεξηγήσετε ) και να τα δηλώνουν όλα καταστήματα (Άρθρο 9 ΠΔ71/88 ) με τα ανάλογα προβλήματα στη συνέχεια για τον ιδιοκτήτη και το μηχανικό. Στις περιπτώσεις που έχουμε χώρο συνάθροισης κοινού μετά το 1988 (π.χ. καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία με τραπεζακια), όταν έρθει η ώρα να γίνει η μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας από τους μηχανολόγους-ηλεκτρολόγους η πυροσβεστική υπηρεσία εξετάζει αν στην παθητική τα καταστήματα έχουν υπολογιστεί όντως σαν χώροι συνάθροισης κοινού (Άρθρο 10 ΠΔ71/88 ). Αν όχι η Πυροσβεστική απαιτεί αλλαγή χρήσης στην πολεοδομία από κατάστημα σε χώρο συνάθροισης κοινού και νέα παθητική πυροπροστασία. Κατ' εξαίρεση στην περίπτωση που ο καθαρός χώρος είναι έως 55τμ, δηλαδή προκύπτει θεωρητικός πληθυσμός έως 50 άτομα δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης.
  3. @SeNNinhA όσον αφορά την ενεργειακή μελέτη θα την κάνουμε και θα εγκριθεί. Πρακτικά στην υλοποίηση, όμως, αν "ντύσεις" μια κολώνα ή ένα τοιχείο και από τα πλάγια με θερμομόνωση για να αποφύγεις τη θερμογέφυρα σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ και τις φωτογραφίες που έχεις αναρτήσει, τότε δε θα έχει επαφή το τούβλο με την κολώνα απευθείας, αλλά μέσω ενός ελαστικού υλικού που δεν έχει μηχανική αντοχή. Σε αυτή την περίπτωση κατασκευαστικά είναι σωστό; Και τι θα γίνει στην περίπτωση ενός σεισμού ή των συστολών-διαστολών; Εγώ σαν μελετητής Η/Μ θα το συμπεριλάβω στη μελέτη, αλλά πρακτικά εσείς οι συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί θα μας πείτε αν είναι υλοποιήσιμος αυτός ο τρόπος αποφυγής θερμογεφυρών;
  4. Εγώ πάντως που χρειάστηκε να βγάλω αδεια χώρου στάθμευσης τροχόσπιτων (που πρακτικά είναι και χώρος στάθμευσης σκαφών) ξεκίνησα τη διαδικασία έκδοσης άδειας υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων από το τμήμα συγκοινωνιών. Έτσι κι αλλιώς οι βάρκες πάνω σε τρέιλερ δεν είναι βάρκες, αλλά οχήματα, τα τροχόσπιτα είναι οχήματα, τα camper είναι οχήματα κι έτσι παρκάρουν όλα τα οχήματα. Το συμπέρασμα πάντως ήταν ότι σε επίπεδο Νομού κανείς χώρος στάθμευσης-φύλαξης τροχόσπιτων-βαρκών δεν έχει άδεια! Η Πυροσβεστική μόνο έφαγε μια φρίκη γιατί ήθελε να γίνει η μελέτη με τη νομοθεσία για τις υπαίθριες αποθήκες και έπρεπε να υπολογίσω τη μάζα της καύσιμης ύλης των τροχόσπιτων, αλλά όλα καλά...
  5. Το ρελέ διαφυγής απαιτείται και από τη ΔΕΗ να εγκατασταθεί στην πλευρά AC.
  6. Ο χώρος που γίνεται θεωρητικό μάθημα σαν εκπαιδευτήριο και ο υπόλοιπος χώρος της σχολής σαν γραφείο.
  7. Εγώ πάντως έχω το λέβητα στην ταράτσα πάνω από το μπάνιο και δίπλα έχω τον ηλιακό τριπλής ενέργειας. Ο ηλιακός δηλαδή απέχει 8 μέτρα από τη μπανιέρα, οπότε το ζεστό νερό έρχεται σχεδόν αμέσως και όλο το μήκος του σωλήνα έχει μόνωση 15mm, οπότε ενώ κάνω μπάνιο αν κλείσω το ντουζ δεν ψύχεται το νερό στη σωλήνα. Δεν έχω μετρήσεις και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσα να μετρήσω, ούτε το έχω διαστασιολογήσει για την κατασκευή. Πρακτικά όμως: 1. Το καλοκαίρι δουλεύω το ηλιακό 2. Αυτές τις μέρες με τις συννεφιές τρέχει χλιαρό νερό, οπότε ανοίγω λίγο το ρεύμα και ζεσταίνεται. (αλλά ζεσταίνω χλιαρό νερό και όχι κρύο) 3. Όταν θα βάλω μπρος το καλοριφέρ, λειτουργεί σαν boiler που πάλι τις ηλιόλουστες μέρες βοηθάει και ο ήλιος. Βάσει λογικής κερδίζω, αλλά πόσο κερδίζω δεν το γνωρίζω. Στις περιπτώσεις πάντως που ο λέβητας είναι μακριά από τον ηλιακό, όντως οι απώλειες μπορεί να είναι μεγαλύτερες από την ενέργεια που κερδίζει κανείς με τη βοήθεια του ήλιου.. Επίσης, αν ο λέβητας είναι σχετικά μεγάλος, αν τον χρησιμοποιεί κανείς μόνο για να ζεστάνει το νερό του boiler και είναι σε σπίτι (που σημαίνει ότι λειτουργεί για μικρό χρονικό διάστημα πχ μισή ώρα τη μέρα), ξοδεύει τζάμπα πετρέλαιο για να ζεστάνει τον ίδιο το λέβητα και πολλή ενέργεια πάει χαμένη. Αν είναι για επαγγελματική χρήση και λειτουργεί συνέχεια δεν χάνεται τόση ενέργεια.
  8. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις συνδεση σε δικτυο της ΔΕΗ για να εχεις αδεια καταστηματος, αλλά το 370ευρώ με 20 ευρώ κατανάλωση ακούγεται λίγο παράλογο. Μήπως κάνεις κάποιο λάθος; Μήπως κάνει η ΔΕΗ κάποιο λάθος; Με 8 λάμπες και μια ταμειακή πάντως μπορείς να βρεις μια σχετικά οικονομική λύση με αυτόνομο σύστημα φωτοβολταϊκών.
  9. Αν το κτίριο είναι υφιστάμενο θα κάνεις μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας σύμφωνα με την 3η πυροσβεστική διάταξη/1981. Αν το κτίριο είναι μετά την εφαρμογή του 71/1988 Προεδρικού Διατάγματος και εφόσον ο πληθυσμός είναι κάτω από 50 άτομα θα πρέπει να γίνει έκθεση επιθεώρησης, που θεωρητικά τη συντάσσουν οι αξιωματικοί της υπηρεσίας, αλλά πρακτικά μπορείς να την κάνεις εσύ και να τους την πας έτοιμη για να προχωρήσει πιο γρήγορα.. Σημείωση: Αν η κρεπερί χρησιμοποιεί υγραέριο, θα πρέπει να γίνει και μια ξεχωριστή συμπληρωματική μελέτη υγραερίου που έχει συζητηθεί σε άλλο θέμα.
  10. Ο μηχανικός για την έκδοση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας κάνει μια υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 (Ν1599) στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στην οποία δηλώνει τα εξής: "Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησα στο εστιατόριο ιδιοκτησίας Παπαδόπουλου Ιωάννη που βρίσκεται στην "Φρουτοπία" διαπίστωσα πλήρη συμμόρφωση της εγκατάστασης υγραερίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Τεχνικού Κανονισμού (ΚΥΑ 31856/2003), και της εγκεκριμένης μελέτης με ΑΜ , ως προς τον αερισμό των χώρων εγκατάστασης συσκευών και τα συστήματα απαγωγής καυσαερίων." Οπότε θέλει προσοχή πριν υπογράψεις!
  11. Δε θα του υπολογίσεις ΦΠΑ, αλλά θα πρέπει πριν το κόψεις να έχεις κάνει έναρξη ενδοκοινοτικών συναλλαγών. Σαν διαδικασία είναι πολύ απλή συμπληρώνεις ένα έντυπο στην εφορία και τελειώνεις σε 5 λεπτά. Μετά έχεις την υποχρέωση, αν ένα μήνα έχεις πουλήσει σε χώρα της ευρωπαικής ένωσης, μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα πρέπει να υποβάλλεις μέσω taxis δήλωση ενδοκοινοτικών συναλλαγών όπου θα αναγράψεις το ποσό, την επωνυμία, το αφμ και τη χωρα της εταιρείας με την οποία έκανες τη συναλλαγή. Το ίδιο κάνει και η άλλη εταιρεία με τα δικά σου στοιχεία για να διασταυρώνουν τις συναλλαγές οι "εφορίες" των δύο κρατών. Στις εμπορικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές δεν πληρώνουμε, ούτε χρεώνουμε ΦΠΑ. @Topap αξίζει τον κόπο να το κάνεις.
  12. Προσοχή γιατί θα πρέπει να μην υπερβαίνεις και το μέγιστο επιτρεπτό ύψος του κτιρίου σύμφωνα με τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή. Εγώ για περίπτωση κτιρίου ύψους 9,5μ. και μέγιστο ύψος 10,5μ. είχα διαθέσιμο μόνο 1 μέτρο ύψος για τα Panels...
  13. Έχεις δίκιο, απλά επειδή ποτέ δε συνάντησα στην πράξη ξενοδοχείο-ενοικιαζόμενα δωμάτια μονοόροφα έως 50 τ.μ. (και μάλλον ούτε θα συναντήσω ποτε) το είχα διαγράψει από τη μνήμη μου!
  14. Αν η επιστροφή (φάση) του φωτιστικού του μπάνιου είναι "πολύ κοντά" στον αγωγό της γείωσης του μπάνιου ή "πολύ κοντά" στον τοίχο του μπάνιου ή "πολύ κοντά" στο μεταλλικό τμήμα του φωτιστικού, τότε η αντίσταση μόνωσης δεν είναι ικανοποιητική σε εκείνο το σημείο. Μπορεί όταν ανάβεις το φως να μην πέφτει το ρελαί διαφυγής, αλλά όταν ανάβεις και τα δύο φορτίζεται παραπάνω η γραμμή του ουδετέρου σε όλο το σπίτι και διαρρέει τη μειωμένη αντίσταση μόνωσης σε εκείνο το σημείο. Προσωπική μου εκτίμηση μου είναι ότι το πρόβλημα είναι στο φωτιστικό και μάλιστα από την πλευρά της επιστροφής και όχι του ουδετέρου. Τα προβλήματα με τα ρεύματα διαφυγής είναι συνήθως περίεργα και είναι τυχερός ο φίλος σου αν εντόπισε τόσο εύκολα ότι το ρελαί πέφτει με συνδυασμό φωτιστικού και θερμοσίφωνα.
  15. Συνάδελφε @techoffice και σε περίπτωση υφιστάμενου καφέ-μπαρ με καθαρό εμβαδό 15 τ.μ. και έκθεση επιθεώρησης η Π.Υ. με "ανάγκασε" να βάλω δύο πυροσβεστήρες και ένα πυροσβεστικό ερμάριο, χωρίς να μπορώ να διαφωνήσω αφού δεν είχα νομοθεσία να στηριχτώ για ένα πυροσβεστήρα και ήταν αμετακίνητοι και όσον αφορά το ερμάριο. Μάλιστα μου είπαν χαρακτηριστικά ότι έχουν λεφτά οι επιχειρηματίες, ας αγοράσουν κι ένα ερμάριο. Το θέμα είναι ότι ήταν ένα άκαυστο καφέ-μπαρ, πλακάκια παντού, σοβατισμένοι τοίχοι και κουφώματα αλουμινίου χωρίς επαρκή χώρο για το ερμάριο και προτείνουν τα ίδια μέτρα που θα εφαρμοζόταν και σε ένα χώρο συνάθροισης 100τ.μ. πολύ υψηλότερου κινδύνου, είναι κρίμα! Δέχτηκαν βέβαια να τοποθετηθεί το ερμάριο στην εξωτερική πλευρά του τοίχου δίπλα στην πόρτα... Όπως αναφέρθηκε κάπου αλλού, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΡΗΤΑ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, για τις Δημόσιες Υπηρεσίες.. Όσον αφορά αυτό το παρόμοιο που λες ότι αναφέρεται για τα υφιστάμενα ξενοδοχεία έχεις κάπου πρόχειρο το άρθρο; Θα είναι ενδιαφέρον
  16. @Bushido το πήγα σαν υφιστάμενο προ του 55, με την Πυροσβεστική Διάταξη 1/78 και υπέβαλλα μόνο κατόψεις γιατί είναι πολύ μικρό. Εσύ με ποια νομοθεσία θα μπορούσες να πας με έναν πυροσβεστήρα;
  17. Υπάρχει κανείς ο οποίος έχει υπογράψει με το ΔΕΣΜΗΕ το τελευταίο τρίμηνο και του έχει επιστραφεί η σύμβαση πώλησης υπογεγραμμένη; Ήμουν σήμερα στη ΔΕΗ για να ρυθμίσω κάποιες λεπτομέρειες με την προσφορά σύνδεσης, γιατί παλεύω να υπογράψω φέτος και μου είπε ο υπάλληλος να μη βιάζομαι γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ δεν επιστρέφει τις συμβάσεις που παραλαμβάνει (είτε γιατί έχει πολλή δουλειά και δεν προλαβαίνει, είτε γιατί τις καθυστερεί εσκεμμένα για να περάσει ο Φλεβάρης και να αλλάξει το τιμολόγιο).
  18. Το σχέδιο που επισύναψε ο @georg coco χρειάζεται όταν το σπίτι είναι άνω των 14 ετών και όταν το τελευταίο σχέδιο που έχει υποβληθεί είναι άνω των 14 ετών. Δηλαδή αν ένα σπίτι είναι 20 ετών αλλά πριν από 2 χρόνια έκανε αλλαγή ονόματος κάποιος ιδιοκτήτης με υποβολή σχεδίου, σήμερα για να ξανααλλάξει το όνομα δεν απαιτείται σχέδιο. Η προκαταβολή είναι ανάλογη με τη δυναμικότητα της σύνδεσης. Για μια απλή μονοφασική παροχή είναι 45 ευρώ και όταν διακόψει κανείς το ρεύμα τα παίρνει πίσω. @Fade2Black έχε υπόψιν σου ότι οι εγκαταστάτες που τα υπογράφουν πληρώνονται για το σχέδιο που υπογράφουν και ο ιδιοκτήτης πάει να θεωρήσει το σχέδιο στο σύνδεσμο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων, όπου πληρώνει 50 ευρώ για τη θεώρηση. Περίπου τα μισά λεφτά τα επιστρέφει ο σύνδεσμος στο εγκαταστάτη που το υπέγραψε. Δηλαδή ο εγκαταστάτης πληρώνεται από δύο μεριές. Εμείς οι μηχανικοί δεν χρειαζόμαστε τέτοια θεώρηση οπότε μας προτιμούν οι ιδιοκτήτες για να γλυτώνουν χρήματα, αλλά κανονικά για να το υπογράψουμε πρέπει να έχουμε βγάλει μια άδεια από τη Νομαρχία, Τμήμα Βιομηχανίας.
  19. @techoffice που το έχεις δει αυτό; Πλανάται στον αέρα, αλλά δεν το έχω δει πουθενά γραμμένο και όταν προσπάθησα να περάσω μελέτη με έναν πυροσβεστήρα από την Πυροοσβεστική για κατάστημα 15τ.μ. μου το απέρριψαν και με ανάγκασαν να βάλω δύο.
  20. Σύμφωνα με το Άρθρο 3 παράγραφο 6 της ΥΑ για εντός σχεδίου για ισχύ έως 100kw, δεν χρειάζεται να πάμε καθόλου πολεοδομία, απλά γνωστοποιούμε τις εργασίες στο διαχειριστή του δικτύου, δηλαδή στη ΔΕΗ. Βέβαια στο σημερινό (25/08/2010) Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ που έγραψε και ο jsk (σωστό link http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=497) αναφέρει ότι για ισχύ έως 10kw, δε χρειάζεται καν να κάνεις γνωστοποίηση, απλά υλοποιείς την εγκατάσταση σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα για τα κτήρια. Εκτός φυσικά αν πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς ή για περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, οπότε πρέπει να περάσεις από Επιτροπή Πολεοδομικού Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και τότε πας αναγκαστικά στην Πολεοδομία...
  21. Εγώ πάντως που έχω επαγγελματικό φορτηγάκι κόβω τιμολόγιο για τις βενζίνες, τις περνάω όλες κανονικά στα βιβλία και εκπίπτει και το ΦΠΑ κατόπιν οδηγίας του λογιστή μου. Συνήθως βέβαια βάζω βενζίνη στο επιβατικό γιατί που να κάνεις τόσα χλμ στις υπηρεσίες με το φορτηγάκι. Εδώ και 20 μέρες όμως τα βενζινάδικα αρνούνται να μου κόψουν τιμολόγιο, γιατί λένε ότι τους ήρθε οδηγία να κόβουν τιμολόγια από 300 ευρώ και πάνω (δεν παίρνει τόση βενζίνη με τη σημερινή τιμή το αυτοκίνητο, αλλά αν ανέβει κι άλλο θα δούμε... ). Έτσι μου κόβουν πλέον απόδειξη, μου τη σφραγίζουν από πίσω και προσθέτω εγώ τον αριθμό του οχήματος.
  22. Πάντως οσον αφορά το εκκαθαριστικό, έχουν βρει όλοι οι υπάλληλοι την καραμέλα και το ζητάνε. Το εκκαθαριστικό δεν απαιτείται, χρειάζεται απλά ένα έγγραφο που να πιστοποιεί το ΑΦΜ μας, είτε βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ, είτε φορολογική ενημερότητα που βγαίνει από τα ΚΕΠ. Πλέον τα έγγραφα που δίνουμε στην τράπεζα τα σκανάρουν και μας φακελώνουν ψηφιακά, υποτίθεται για έλεγχο του μαύρου χρήματος, γι' αυτό να αποφεύγετε να δίνετε εκκαθαριστικό όταν δεν χρειάζεται. Για ποιο λόγο θέλουν να βλέπουν το εισόδημά μας αν δε ζητάμε δάνειο;
  23. Καμία ένσταση δε θα έχει αποτέλεσμα και το ξέρουν και οι υπεύθυνοι και εμείς και οι τραπεζίτες. Το θέμα είναι ότι μας βάζουν σε μια διαδικασία ψυχανάλυσης να αναρωτιόμαστε γιατί φταίμε, ενώ δεν φταίμε εμείς που δε μας επιχορηγούν. Περιμέναμε το πρόγραμμα πως και πως για μήνες προκειμένου να αγοράσουμε ένα πλόττερ και ένα λογισμικό να κάνουμε τη δουλειά μας, κάναμε τις αιτήσεις μας, αλλά στη συνέχεια ξοδέψανε τα μισά λεφτά στις διαφημίσεις του προγράμματος και καλλιέργησαν την εικόνα ΠΑΡΤΕ ΟΛΟΙ ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ. Έδωσαν και παρατάσεις αβέρτα, οπότε έκανε αίτηση και η "κουτσή Μαρία" που λέει και ο λαός χωρίς όμως να έχουν πραγματική ανάγκη την αγορά εξοπλισμού. Το αποτέλεσμα είναι να απορρίψουν τον περισσότερο κόσμο και από ότι έχω διαπιστώσει εγώ και πολλοί φίλοι, εδώ στην επαρχία που γνωριζόμαστε οι μηχανικοί μεταξύ μας, έχουν εγκριθεί για επιχορήγηση κυρίως συνάδελφοι και υγιή τεχνικά γραφεία που δραστηριοποιούνται εδώ και 20 χρόνια και τον εξοπλισμό τον έχουν ήδη. Και για να μην παρεξηγηθώ δεν έχουμε κάτι με τους παλιούς μηχανικούς, ούτε θέλουμε να τσακωθούμε μεταξύ μας, τη δουλειά τους κάνουν όλοι. Ποιος σκέφτηκε αυτόν τον αλγόριθμο και ποιο είναι το λογικό (όχι το μαθηματικό) σκεπτικό της βαθμολογίας πάντως δε μας το έχουν πει να του δώσουμε βραβείο!
  24. @thalia: Κατέβασα το cute pdf writer και έκανα κανονικά τη δουλειά μου σε όλα τα μεγέθη. Τελικά ήταν μειονέκτημα του PDF Creator. Ευχαριστώ
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.