Jump to content

Meremeti

Core Members
 • Content Count

  465
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Meremeti

 1. Στην αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να δηλωθεί η ορθή επιφάνεια διαμερίσματος, θα χρειαστεί να επισυναφθεί δικαιολογητικό; Πρόκειται για παλιά προσθήκη ορόφων με χρήση του δικαιώματος υψούν. Στην αρχική δήλωση είχε αναρτηθεί η σύσταση με το υψούν, καθότι δεν έγινε ποτέ τροποποιητική σύσταση που να περιγράφει το διαμέρισμα της προσθήκης. Επειδή στην άδεια αναγράφεται το μικτό εμβαδόν του εν λόγω ορόφου, να δηλώσω την επιφάνεια του διαμερίσματος χωρίς το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο; Ευχαριστώ!
 2. Σε επαρχιακό δήμο μου είπαν ότι δεν έχουν ακόμη ενημέρωση για τη νέα αυτή δυνατότητα για τις αδήλωτες επιφάνειες. Πάντως είναι σε ισχύ μέχρι τις 31.12 οι 120 δόσεις για οφειλές προς τους δήμους, όπου με εφάπαξ καταβολή έχουμε διαγραφή 100% προσαυξήσεων για τις ήδη δηλωμένες. Εγώ λοιπόν χρωστούσα ήδη 1000€ συν προσαυξήσεις 700€. Εάν πάω λοιπόν και διορθώσω τα μέτρα του σπιτιού και του οικοπέδου με αυτά της πραγματικής κατάστασης, σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε, για τα επιπλέον μέτρα που ήταν αδήλωτα δεν πρέπει να μου ζητηθεί τίποτα, ούτε προσαυξήσεις, αλλ' ούτε και τέλη. Ενώ για τα δηλωμένα από παλιά, εφόσον τα πληρώσω μέχρι 31.12 με ένταξη στις 120 δόσεις, πρέπει να αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις και να πληρώσω μόνο τα 1000€.
 3. Ευχαριστώ συνάδελφοι για τις απαντήσεις. Εγώ δεν είμαι ο ελεγκτής ούτε ο επιβλέπων στην περίπτωση αυτή, ρωτώ για λογαριασμό του ιδιοκτήτη που είναι φίλος και ζήτησε συμβουλή, μόνο που δεν έχω ιδέα από e-άδειες, ελεγκτές κλπ - ό,τι διαβάζω απ' έξω απ' έξω στο forum. Το συγκεκριμένο έργο είχε απορριφθεί από τους προηγούμενους ελεγκτές που κληρώθηκαν και όταν έκανε την αποδοχή ο τωρινός ελεγκτής είχε μόλις 2 μέρες περιθώριο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. Ο επιβλέπων δεν επικοινώνησε άμεσα με τον ελεγκτή, ο οποίος λίγο αργότερα έφυγε στο εξωτερικό για σοβαρό λόγο. Ούτε ο ελεγκτής, ούτε ο επιβλέπων έχουν ξανακάνει έλεγχο και για αυτό χάθηκε η μπάλα. Επομένως, θα πούμε στον ελεγκτή να πάρει τηλέφωνο το ΤΕΔΚ και να μιλήσει με τον υπάλληλο που το έχει χρεωθεί για να ζητήσει παράταση ή αντικατάστασή του.
 4. Δεν έχει γίνει ακόμη η αυτοψία... Τέλος Αυγούστου ήταν η καταληκτική ημερομηνία, αλλά ο ελεγκτής έφυγε εκτάκτως στο εξωτερικό και τώρα επέστρεψε. Επειδή διαβάζω στο θέμα για άτυπη παράταση 14 ημερών και σε αυτή την περίπτωση έχουμε 64, μήπως προβλέπεται καμιά διαδικασία συγκεκριμένη;
 5. Εάν έχουν περάσει ~2 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία του ελέγχου, μπορεί να έρθει να κάνει τον έλεγχο ο ίδιος ελεγκτής ή πρέπει να ζητήσουμε να κληρωθεί νέος;
 6. Με μικρή επιφύλαξη: @emnikol --> Μόνο δύο αιτήσεις θα κάνω εγώ που επίσης δεν χρωστάω ΕΦΚΑ. @avgoust --> Οι οφειλές μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ και άρα η αίτηση γίνεται προς αυτό. @MichM --> Όχι, ανέκαθεν ήταν ανεξάρτητες οι οφειλές της εφορίας με των ασφαλιστικών ταμείων. @zvasilia --> Έχουν πει ότι αν υπάρξουν αλλαγές μετά την ένταξη - όπως να μπουν κι άλλες οφειλές στη ρύθμιση ή να διορθωθεί κανένα λάθος δικό τους στα ποσά (έχουν γίνει αρκετά απ' ό,τι γράφεται) - αναπροσαρμόζονται οι δόσεις της ρύθμισης.
 7. Τελικά το έκανα τη δουλειά μου με μια πιο χαλαρή συμβ/φο που δεν ζήτησε ασφαλιστική ενημερότητα. Στο μεταξύ, από το ΤΣΜΕΔΕ μου απάντησαν αρμοδίως ότι εάν είσαι στις 100 δόσεις μπορείς να μεταβιβάσεις και με πιστοποιητικό οφειλής χωρίς πρόβλημα. Ενώ αν είσαι στις 120 δόσεις δεν μπορείς και έχει εφαρμογή η εγκύκλιος που προβλέπει εμπράγματες εγγυήσεις κλπ.
 8. Βάση έχει, λόγω καθυστερήσεων προς το ΚΕΑΟ και χαμηλής προσέλευσης του κόσμου, αλλά μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος με αυτούς; Μα, προβλέπεται κούρεμα της κύριας οφειλής; Μήπως πρόκειται για το κεφάλαιο που ήδη αποπλήρωσες από το 2015 μέχρι σήμερα;; Και εμένα στη νέα ρύθμιση εμφάνισε το μισό κεφάλαιο από αυτό που είχε εμφανίσει στις 100 δόσεις, αλλά πληρώσαμε και 50 δόσεις από τότε! Κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των δύο ρυθμίσεων, για το ίδιο κεφάλαιο (μισό του αρχικού που υπαγάγαμε στις 100 δόσεις): από τη μία μεριά η παλιά έχει μεγάλα ποσά σε τόκους για τους επόμενους 50 μήνες, επειδή ανατοκίζονται από το 2015, ενώ από την άλλη η καινούργια έχει μεγάλες προσαυξήσεις γιατί υπολογίζονται με σημερινές τιμές από τότε που δημιουργήθηκε η οφειλή (π.χ. στη δική μου περίπτωση, παρά το ότι κουρεύονται κατά 85%, δίνουν μεγαλύτερο ποσό από της παλιάς ρύθμισης). Σε εμένα έβγαλε προς ρύθμιση και μια Ειδική Προσαύξηση του 2012 που δεν την είχαν συμπεριλάβει στις 100 δόσεις και έτσι αυξήθηκε λίγο το κεφάλαιο.. Ενώ είχα κάνει κάποια στιγμή αίτηση να βγω από την ΕΙΠΡ και μάλιστα αναδρομικά, οπότε τα ποσά είχαν συμψηφιστεί με τις εισφορές. Συνέβη τίποτα αντίστοιχο σε κανέναν άλλο; Να του βρουν επιπλέον χρέη κατά την αίτηση;
 9. Όλες οι περιοχές με έναρξη τον Δεκέμβριο 2018 λήγουν μεθαύριο 15/9 για εσωτερικούς και 17/9 για εξωτερικούς. Πότε θα δώσουν την παράταση οεο;
 10. Είναι το ίδιο link που έβαλα και εγώ πιο πάνω (εγώ το πήγα ένα κλικ πιο πέρα )... Με οφειλές σε ρύθμιση θα κάνουμε δουλειά άραγε; Πολύ αμφιβάλλω. Έχω πάρει προκαταβολή και την έχω ήδη δώσει στην εφορία για να βγάλω τη φορολογική ενημερότητα. Αν δεν γίνεται συμβόλαιο, τον ήπιαμε... Αυτό που μου έστειλε μία συμβ/φος ότι ισχύει είναι ότι "η ασφ. ενημερότητα εκδίδεται από το ΙΚΑ του ακινήτου και θα αναγράφει υποχρεωτικά ότι εκδίδεται για πώληση των συγκεκριμένων ακινήτων. Εάν οι πωλητές δεν ασκούν ή δεν ασκούσαν ποτέ ελεύθερο επάγγελμα ή δεν είναι μέλη εταιρείας ή δεν έχουν οικοδομική άδεια στο όνομά τους την τελευταία δεκαετία τότε δεν υποχρεούνται σε έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και υπογράφουν σχετική υπεύθυνη δήλωση στο συμβόλαιο." Αν με οφειλές σε ρύθμιση γίνεται ή όχι δεν γνωρίζει κανείς.
 11. Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει όντως μπέρδεμα με αυτό που ρωτούσα. Καταρχάς, για μεταβίβαση ακινήτου από το 2017 υπάρχει λέει υποχρέωση ο πωλητής να είναι ενήμερος ασφαλιστικά, π.χ. όταν είναι ελεύθερος επαγγελματίας και ας μην απασχολεί προσωπικό. Όμως, επειδή το Ταμείο εκδίδει ενημερότητα ακόμη και σε όσους πληρώνουν μόνο τα ελάχιστα 168€ και όχι όλα όσα τους αναλογούν, στην οποία περίπτωση το χαρτί γράφει "για κάθε νόμιμη χρήση εκτός μεταβίβασης ακινήτου", οι συμβολαιογράφοι θέλουν να δουν γραμμένο "για μεταβίβαση ακινήτου" και δεν τους αρκεί το "για κάθε νόμιμη χρήση". Αυτή την εξήγηση μου έδωσε η προϊσταμένη. Η συμβολαιογράφος από την άλλη μου είπε ότι έχει βγει εγκύκλιος που θέλει να αναφέρεται ως αιτία η μεταβίβαση και αν υπάρχει κτίσμα να αναφέρει και το συγκεκριμένο ακίνητο. Στην ίδια νομίζω εγκύκλιο αναφέρεται ότι αν υπάρχουν οφειλές, έστω και ρυθμισμένες, πρέπει να γίνεται εμπράγματη εξασφάλιση της οφειλής. Εγώ πήρα επί τόπου μια ενημερότητα/ πιστοποιητικό οφειλής "για κάθε νόμιμη χρήση" με ισχύ για 1 μήνα, αλλά δεν βλέπω να περνάει. Τα γράφω σε περίπτωση που χρειαστούν και σε κανέναν άλλο.
 12. Για να πουλήσουμε ακίνητο ιδιοκτησίας μας, δεν αρκεί η "γενική" ασφ. ενημερότητα που εκδίδεται από το site του ΕΦΚΑ και πρέπει να πάμε από το ΤΣΜΕΔΕ; https://www.notarius.gr/uploads/egiklioi2019/Asfalistiki_enimerotita_356.pdf Αν είμαστε σε ρύθμιση θα χρειαστεί να προσημειώσουμε άλλο ακίνητο ή μας βγάζει ενημερότητα το ΤΣΜΕΔΕ με ισχύ 1 μήνα;
 13. Εμένα με γύρισαν σε ανασφάλιστο γιατί μοίρασαν τις 24 μηνιαίες καταβολές σε 11 τη μια χρονιά και σε 13 την άλλη. Αμέλησα και δεν ζήτησα έγκαιρα συμψηφισμό με αποτέλεσμα να μου επιστραφεί η μία extra καταβολή στον λογ/μο που είχα δηλώσει χωρίς να το πάρω είδηση. Κοίταξέ το μήπως έγινε κάτι αντίστοιχο και σε εσένα. Το πλήρωσα πριν 10 μέρες χωρίς να μιλήσω μαζί τους και μου αποκατέστησαν την ασφαλιστική ικανότητα από μόνοι τους.
 14. Έτσι όπως τα έγραψες τα κάνω και εγώ, 100/100 και ανεβάζεις τα δύο έγγραφα. Όντως στο ηλεκτρονικό δεν συμπληρώνονται τα επιμέρους ποσοστά, τα βρίσκουν μόνοι τους αυτοί. Καλή συνέχεια!
 15. Και εγώ κάτι τέτοιο εννοούσα, μόνο που το είπα περιφραστικά Με το δικηγόρο μου πάντως που το συζήτησα, μου επιβεβαίωσε ότι το πιο πιθανό είναι να αρκέσει μια ληξιαρχική πράξη θανάτου. Προς το τέλος όμως μου είπε μήπως εκ του νόμου του Κτηματολογίου γίνει μόνιμος επικαρπωτής το Δημόσιο και να αφήσω τις εξυπνάδες..
 16. Δεν σου βγάζει το κουμπί "+Προσθήκη εγγράφου" στο Tab με τα έγγραφα; Υποθέτω ότι μιλάς για ένα δικαίωμα που προκύπτει από δύο διαφορετικά συμβολαιογραφικά έγγραφα.
 17. Ότι υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης για την επικαρπία είναι βέβαιο, το ερώτημα είναι πώς επηρεάζεται ο ψιλός κύριος αν αυτή δεν δηλωθεί. Μήπως η περίπτωση της αδήλωτης επικαρπίας έχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση καθότι κάποια στιγμή αποσβήνεται λόγω θανάτου του επικαρπωτή ή στην επικαρπία ορισμένου χρόνου. Π.χ. εάν αυτή λήξει πριν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της περιοχής τι ενέργειες πρέπει να κάνει ο ψιλός κύριος για να καταστεί πλήρης. Εφόσον πρόκειται για επικαρπία αμεταβίβαστη, υποθέτω το εμπράγματο αυτό δικαίωμα δεν περιέρχεται στο δημόσιο και ας μην δηλωθεί. Οπότε περιέρχεται αυτόματα στον ψιλό; Τι λες Δημήτρη ως καθ΄ ύλην αρμόδιος; ΥΓ: Ο επικαρπωτής στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται σε κλινική του εξωτερικού και δεν υπάρχει περίπτωση να δηλώσει το δικαίωμά του.
 18. Εάν ΔΕΝ δηλωθεί επικαρπία θα υπάρχει ποτέ πρόβλημα για το ακίνητο; Ο ψιλός κύριος δεν σκοπεύει να μεταβιβάσει για τα επόμενα χρόνια και ο επικαρπωτής είναι υπερήλικας (ζωή να' χει). Υπάρχει πρακτικό κώλυμα στο να υποβάλλει την δήλωση ο επικαρπωτής και γι'αυτό με ρώτησαν.
 19. Θυμάμαι αμυδρά για την Αθήνα που έστελνα πολυσέλιδο tiff με το συμβόλαιο και απαντούσαν σε email από τον ανάδοχο ότι βλέπουν μόνο την πρώτη σελίδα. Τώρα γιατί tiff (ή tif;) δεν έχω ιδέα. Σκαλίζοντας βρήκα και μια σελίδα του κτηματολογίου που αφορά τον Δήμο Αθηναίων και ζητάει να κάνουμε άμεσα ενημέρωση στοιχείων (εδώ). Πάντως αν είναι να πηγαίνουν 6 μήνες μετά στον ανάδοχο και να έχει ήδη καταλήξει σε συντεταγμένες των γεωτεμαχίων, δώρον-άδωρον η ηλεκτρονική υποβολή.
 20. Μίλησα στο μεταξύ με μία δεσποινίδα στο επαρχιακό γραφείο κτηματογράφησης.. έτσι από περιέργεια. Στην αρχή μου είπε να γράψουμε του τίτλου τα μέτρα μπροστά (ό,τι είπαν και στον @Architect90 στο άλλο θέμα) και να επισυνάψουμε και τα δύο τοπογραφικά και θα τα φτιάξουν αυτοί στην επεξεργασία. Εγώ επέμεινα "τι να το κάνετε το παλιό, είναι πρόχειρο και θα σας μπερδέψει" και μου είπε εντάξει, να βάλω μόνο τα καινούργια (εμβαδόν και τοπογραφικό). Το άλλο που μου είπε είναι ότι όσες δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά δεν πάνε σε αυτούς, αλλά στα κεντρικά στην Αθήνα.
 21. Εφόσον υπάρχει επιλογή θα δηλώσω 740 και μόνον μπροστά (δεν νομίζω να δέχεται παρενθέσεις στην εφαρμογή έτσι κι αλλιώς) και θα επισυνάψω μόνο το εξαρτημένο τοπογραφικό (πάλι δεν νομίζω να δέχεται δεύτερο αρχείο όπως το είδα, εκτός αν κάνουμε καμιά πατέντα).
 22. Επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις.. επισυνάπτω σκαρίφημα (το κυανό είναι το παλιό)
 23. Ευχαριστώ! Για επιβεβαίωση τα 740 είναι της αποτύπωσης, αυτά βάζουμε λοιπόν στο Β1; Το ξαναρωτάω και γίνομαι κουραστικός αλλά διάβασα προ ολίγου στο άλλο θέμα το ανάποδο και λέω μήπως δεν ήταν σαφές ότι η αποτύπωση είναι τα 740 (πιο μικρό από του συμβολαίου): (κι άλλος "πραγματικός" χωρίς καφέ)
 24. Είναι της αποτύπωσης (740τμ) με μικρή διαφορά από του συμβολαίου (760τμ). Του συμβολαίου έγινε με κορδέλα πριν από 30 χρόνια και χωρίς μέτρηση διαγωνίων του παράγωνου οικοπέδου. ΥΓ: Αν είσαι στον 3ο (!) καλά θα κάνουμε να προσέχουμε τι γράφουμε
 25. Αντικατέστησε το "πραγματικό" με ακριβέστερο γιατί δεν ήπιαμε καφέ. Εννοώ αυτό που γράφω παραπάνω, του προσφάτως εκπονηθέντος τοπογραφικού (όχι του συμβολαίου). Αποτύπωσης.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.