Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

mx5gr

Members
  • Περιεχόμενα

    12
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

454 profile views
  • pkak

mx5gr's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Συνάδελφε καλησπέρα, Επειδή έχω και εγώ καταβληθέντα μέσα στο 2017 ενώ έχω κάνει διακοπή 31/12 και το έκανα Πατήσια - Κολιάτσου δρομολόγιο τη διαδρομή στον ΕΦΚΑ, my two cents: Βάσει του νόμου "Αχτσιόγλου" του Σεπτεμβρίου, όταν δεήσει ο θεός και γίνει επανεκκαθάριση της καρτέλας σου (χρειάζεται να κάνεις πρώτα αίτηση στο πρωτόκολλο της Διεύθυνσης Ασφάλισης), από 1/1/2017 θα σου διαγραφούν όλες οι οφειλές (ειδοποιητήρια). Αυτό με την προϋπόθεση ότι εισαι άνεργος έκτοτε. Εάν τώρα έκανες χρήση του δικαιώματος προαιρετικής ασφάλισης (έληγε η προθεσμία υποβολής αίτησης στις 13/12/2017) τότε τα ποσά που έχεις καταβάλει έως τον Ιούλιο θα συμψηφιζόντουσαν έναντι των οφειλών που θα προέκυπταν από την άσκηση του δικαιώματός σου (αρ 20 παρ 4). Εάν είσαι άνεργος μηχανικός (μη μισθωτός ή επιτηδευματίας) από 1/1/2017, τότε τα ποσά που έχεις καταβάλει θα ζητήσεις να σου επιστραφούν. Το ανωτέρω σενάριο ισχύει εάν δεν έχεις προηγούμενες "αμαρτίες" (οφειλές) από το παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορώ να σε βοηθήσω μιας κι εγώ είμαι ενήμερος και δεν μου έχει τύχει η περίπτωση. Για πιο έγκυρα, επίσκεψη στη Διεύθυνση Εισφορών του ΕΦΚΑ (ισόγειο με νουμεράκι) να σου πούν, καθώς είχες και ρύθμιση που δεν τήρησες. Οσον αφορά το ΤΕΕ τώρα, δεν έχει να κάνει με τον ΕΦΚΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά. Για την δε ηλεκτρονική αποστολή, τι να σου πώ.. δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, για κάτι τέτοια πάω αυτοπροσώπως.. εάν πάντως τηρούν τη νομοθεσία, πρέπει να κάνουν δεκτά PDF υπογεγραμμένα από έγκυρη ψηφιακή υπογραφή (λέμε τώρα).. λές και θα ήταν δύσκολο στην εφαρμογή του ΕΦΚΑ να υπήρχε επιλογή ηλεκτρονικής υποβολής αιτήματος κτλ.. αφού ως πιστοποιημένοι χρήστες μπαίνουμε στην πλατφόρμα..
  2. Συνάδελφοι καλησπέρα, Καθώς στις 13/12 λήγει η προθεσμία για την προαιρετική ασφάλιση άνεργων μηχανικών (με διαχωρισμό ιδιότητας από ασφάλιση) βάσει του νομου Αχτσιόγλου του Σεπτεμβρίου, γνωρίζει κανείς εάν το καταβλητέο ποσό στην περίπτωση προαιρετικής ασφάλησης είναι μονο εκείνο του μισθωτού υπαλλήλου των 586 Ευρώ ή συμπεριλαμβάνει και τις (υποθετικές) εργοδοτικές εισφορές?
  3. Συνάδελφοι καλησπέρα, Εχω κάνει διακοπή ελεύθερου επαγγέλματος το 2016 και εντός του 2017 απασχολούμαι ως μισθωτός μηχανικός σε μια εταιρία με σύμβαση ορισμένου χρόνου που θα λήξει τέλη Νοέμβρη. Βάσει των απαιτήσεων του ΟΑΕΔ στο http://www.oaed.gr/anergoi , ήτοι: α) Για δικαιούχο που επιδοτείται για πρώτη φορά απαιτείται: 1η περίπτωση: πραγματοποίηση 125 ημερών εργασίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από από την έναρξη της επιδότησής του. 2η περίπτωση (για δικαιούχους που δεν καλύπτουν την προϋπόθεση της 1ης περίπτωσης): πραγματοποίηση 200 ημερών εργασίας κατά τα δύο προηγούμενα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και πραγματοποίηση 80 ημερών εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης. καλύπτω τις ανάγκες της 1ης περίπτωσης κατά το ήμισυ.. δηλαδή θα έχω τα 125 + 50 ημερομήσθια (δεν υπολογίζονται οι πρώτοι 2 μήνες, γι αυτό και το +50) = 175 = 7 εργάσιμους μισθωτούς μήνες μέσα στο 2017... ΑΛΛΑ.. καθώς το 2016 (και προηγουμένως) ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας & δεν είχα μισθωτή απασχόληση κάπου, δεν καλύπτω το δεύτερο συζευκτικό κριτήριο, για τα 80 ημερομίσθια πέρισυ.. Και βέβαια δεν καλύπτω καμία από τις λοιπές περιπτώσεις του ΟΑΕΔ που απαιτούν μισθωτά ημερομίσθια τα προηγούμενα έτη. Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, μισθωτός μηχανικός που κατά τα περασμένα έτη ήταν μονο ελεύθερος επαγγελματίας, κατά τη γνώση σας (και ίσως κατά τον ΟΑΕΔ απαιτούμενα/γραφόμενα) δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας? Επιπρόσθετα, στο http://www.michanikos.gr/_/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B1-r6070 αναφέρονται και εισοδηματικά κριτήρια (έως 20.000 εισόδημα και για τα δύο περασμένα έτη) αναφορικά με τη χορήγηση του επιδόματος (δεν το αναφέρει ο ΟΑΕΔ στη σελίδα του). Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη
  4. @mfrantz : αυτό ακριβώς ερμήνευσα κι εγώ, ότι η διατύπωση ειναι μάλλον παραπλανητική και δεν διασαφηνίζει τι πρόκειται να γίνει αναφορικά με τη βάση υπολογισμου.,, οτι δηλαδή με κλειστά βιβλία το 2016 ΠΑΛΙ θα πληρώσεις σαν να τα είχες ανοικτά και το 2017. Επίσης, συμφωνώ με τον @lambromo ότι η αναδρομική ισχύ μάλλον δεν θα παίξει (πέραν της κατακραυγής) δεδομένου ότι η εγκύκλιος δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο αλλά το αφήνει εντεχνιέντως ομιχλώδες. Νομίζω ότι η μισθωτή απασχόληση είναι μονόδρομος για να μην πληρωθούν εισφορές βάσει εισοδημάτων 2015/2016 το 2017 και με κλειστά βιβλία το 2016, είτε κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση είτε όχι εκτός αν θα αποσπάσει εντελώς την ιδιότητα από την ασφάλιση. Αρα, δεν θα είμαστε ασφαλισμένοι καθόλου για να μην πληρώνουμε εισφορές αλλά θα έχουμε την άδεια μηχανικού..
  5. Συνάδελφοι καλησπέρα, Καθώς ανήκω σε αυτούς που έκλεισαν τα βιβλία τους με ημερομηνία 31/12/2016 εκπρόθεσμα (αρχές Φεβρουαρίου 2017), ο ΕΦΚΑ μου καταλόγισε κανονικά εισφορές σαν να ήμουν ακόμη ενεργός ελεύθερος επαγγελματίας βάσει εισοδημάτων 2015. Καθώς δεν υπήρχε τότε καμμία εγκύκλιος, για να σταματήσω το μηνιαίο counter που μου καταλογιζόταν, έγινα μισθωτός με το βασικό μισθό και πληρώνοντας όλες τις εισφορές. Βέβαια, παρόλο που είμαι μισθωτός από το Μάρτιο 2017, ακόμη ο ΕΦΚΑ μου καταλογίζει ποσά κάθε μήνα σαν να είμαι μισθωτός. Λεπτομέρειες για την περίπτωσή μου μπορείτε να δείτε σε προηγούμενα posts σε αυτό το topic. Εκανα σχετική αλληλογραφία με το Συνήγορο του Πολίτη τον Απρίλιο και μου συνέστησαν να πρωτοκολλήσω στον ΕΦΚΑ σχετική εναντίωση, γνωστοποιώντας τους τη διακοπή κτλ κτλ. Εκτοτε, έχουν περάσει 2 μήνες και καμμία απάντηση εκ μέρους του ΕΦΚΑ. Διάβασα κι εγώ τη νέα εγκύκλιο και από ό,τι ερμηνεύω, εάν ένας μηχανικός δεν έχει μισθωτό εισόδημα ή ανοικτά βιβλία τότε θα πληρώνει το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί στον μισθωτό των 586 Ευρώ. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω (ή/και να επιβεβαιώσω και μαζί σας) είναι ότι εάν σταματήσω τη μισθωτή υπηρεσία (για να μη "γράφω" και μη υπαρκτό εισόδημα), τότε ΔΕΝ θα μου καταλογιστεί το αρχικό υπέρογκο ποσό αλλά θα πληρώνω το ελάχιστο μηνιαίο, σωστά (τα βιβλία είναι ακόμη ερμητικα κλειστά)? Βάσει της εγκυκλίου Φ.10043/19893/606/2017 : γ) στις περιπτώσεις μελών του ΤΕΕ που δεν ασκούν καμία επαγγελματική δραστηριότητα (είτε ως μισθωτοί είτε ως μη μισθωτοί), καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενου σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν.4387/2016, ενώ το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπολείπεται των €586,08 ή του €410,26 (βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών για τους άνω 5ετίας ή του 70% αυτού για τους κάτω 5ετίας αντίστοιχα). ... Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι επίκειται κατάργηση της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ λόγω ιδιότητας με νομοθετική ρύθμιση. Μέχρι τη θέσπισή της και την παροχή νέων οδηγιών, εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα ανωτέρω Ητοι, είτε παραμένω μισθωτός εγγράφοντας εισόδημα μέχρι την νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί τις οφειλές αυτοαπασχολούμενου όταν δεν ασκείς μισθωτό ή ελεύθερο επαγγελμα είτε διακόπτω το μισθωτό επάγγελμα και ποντάρω ότι η νομοθετική ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλιώς θα μου καταλογίζονται στο μεταξύ τα υπέρογκα ποσά, σαν να ειχα ανοικτά βιβλία (αυτοαπασχολούμενος). Με "πονηρεύει" η αναφορά στο τι θα γίνεται μέχρι να θεσπιστεί η νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή η ελάχιστη καταβολη, οτι δεν θα ισχύσει αναδρομικότητα ή/και θα καθυστερήσει αρκετά έως ετεροχρονισμένα. Κάθε σχόλιο/παρατήρηση/γνώμη ευπρόσδεκτη..
  6. Συμφωνώ.. δεν πληρώναμε όμως ποσοστιαία σαν φόρο και βάσει παρελθόντων εισοδημάτων..!
  7. Για τους μισθωτούς μηχανικούς με παράλληλη δραστηριότητα και το μπάχαλο που ισχύει στα μητρώα, μόνο μια εκκαθάριση του 2016 σώζει (όταν γίνει) ή μια ένσταση όταν προβλευθεί η διαδικασία. Αναφορικα τώρα με το εάν από 01/01/2017 έχεις κλειστά βιβλία αλλά καμμία άλλη δραστηριότητα (λχ μισθωτή), ήτοι έκλεισες τα βιβλία ως 31/12/2016, η απόφαση του ΕΦΚΑ Φ.10043/οικ. 14226/ 431/ 2017 Παράλληλη ασφάλιση - Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 36 παρ. 1 και 2 του ν. 4387/2016 αναφέρει: Ειδικά για παλαιούς ασφαλισμένους που μέχρι 31/12/2016 υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο ως μισθωτοί και στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ λόγω ιδιότητας, δηλαδή λόγω εγγραφής στο ΤΕΕ χωρίς να ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα, στις περιπτώσεις αυτές θεωρείται ότι οι ασφαλισμένοι έχουν υποχρέωση καταβολής μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ως μισθωτοί βάσει του άρθρου 38 του ν.4387/2016 και μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ως αυτοαπασχολούμενοι βάσει του άρθρου 39 του ανωτέρω νόμου, δεδομένου ότι οι καταστατικές διατάξεις του πρώην ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ περί υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση λόγω ιδιότητας εξακολουθούν να ισχύουν. Αρα, τι θέλει να πει ο ποιητής? Οτι εάν το 2017 πλέον ΔΕΝ έχεις μισθωτή εργασία ή ανοικτά βιβλία (ήτοι άνεργος), θα πληρώσεις ΩΣ ΠΟΙΝΗ (μάλλον έτσι το σκέφτηκαν) βάσει ό,τι έβγαζες το 2015 ή το 2016 σαν ελεύθερο επάγγελμα, όταν δηλαδή μπορεί να είχες εργασία! Είτε δε έχεις κλειστά είτε ανοικτά βιβλία ("χωρίς να ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα") είτε όχι, το μόνο κριτήριο είναι η υπαρξη της ενεργής αδειας μηχανικού.. την οποία περάσαμε εξετάσεις κλπ και την αποκτήσαμε. Οπότε, εάν ΔΕΝ θέλεις να πληρώσεις το όποιο ποσό σου καταλογίσουν βάσει του 2015/2016, μόνη διέξοδος είναι η διαγραφή από ΤΕΕ και κατάθεση της αδείας... που βέβαια ΔΕΝ είναι μια αυτοδίκαιη διαδικασία (δηλαδή διεκπαιραιώνεται απλά διοικητικά κατόπιν αίτησης) αλλά υπόκεινται στην κρίση του ΤΕΕ. Αν δε θες να ασκήσεις το επάγγελμα του μηχανικού στο μέλλον, μάλλον εισαι άτυχος καθώς θα πρέπει να ξαναπεράσεις εξετάσεις κλπ.!!! Ειναι πασιφανές ότι το επάγγελμά μας ΔΕΝ έχει λύσει/αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα της προσωρινής διακοπής, διαδικασίας που ισχύει στους δικηγόρους πχ όπου εντός 5ετίας μπορούν με κάποιο κλιμακούμενο κόστος να επανέλθουν στο επαγγελμα.. και βέβαια όσο έχουν προσωρινή διακοπή ΔΕΝ καταβάλλουν το πλήρες ποσό στον ΕΦΚΑ αλλά το ελάχιστο μηνιαίο (περί τα 225 Ευρώ). Δεν παύεις να εισαι δικηγόρος και να έχεις περάσει τις εξετάσεις για την άδεια, άλλο η επαγγελματική δραστηριότητα και άλλο η ιδιότητα... Αλλες δε ομάδες επαγγελματιών δεν υποχρεούνται κάτω από τις ίδιες συνθήκες να καταβάλλουν καν κάποιο ποσό στον ΕΦΚΑ εάν έχουν κάνει λήξη δραστηριότητας στην ΔΟΥ έως 31/12/2016! Το γιατί οι δικές μας ενώσεις δεν έχουν δώσει λύση σε ένα υπαρκτό και έντονο από το 2011 πρόβλημα .. τα συμπεράσματα στον καθένα συνάδελφο. Το μόνο σίγουρο ειναι ότι ωθούνται διάφοροι μηχανικοί στην εξαθλίωση, μονο και μονο γιατί δεν έχουν εργασία!
  8. Το πρόβλημα ειναι ότι μηχανικός δεν μπορεί να θεωρηθεί μισθωτός με λιγότερη από 8ωρη απασχόληση και ποσό μισθού χαμηλότερο απο το βασικό (586 αν ειναι νεος ή 728 περίπου αν έχει >10 ετών προϋπηρεσία). Το ερώτημα ήταν εάν μπορεί να ισχύσει 6ωρη απασχόληση με μηνιαίο μισθό > 586 Ευρώ (πχ 600) καθώς κάπου είδα ότι πλέον αυτό ειναι το ελάχιστο πλαφόν είτε για ημιαπασχόληση (6ωρο) είτε για πλήρη και εάν το καλύπτεις, ίσως να μπορείς να θεωρηθείς ακόμη μισθωτός μηχανικός με 6 ωρες και 600 ευρώ/μηνα (πχ). Από ό,τι μου εξήγησαν όμως, αυτό συμβαίνει μόνο με ατομική σύμβαση με τον όποιο εργοδότη και όχι μέσω της ΣΣΕ.. καθώς η απάντησα που έλαβα ήταν με επιφύλαη, αυτό προσπαθώ να διαπιστώσω..
  9. Το έχω αποστείλει ήδη Συνάδελφε (στο Συνήγορο) το θέμα εδώ και κάποιες μέρες και έχει επιβεβαιωθεί και εκ μέρους τους. Ξέρει κάποιος συνάδελφος εάν με το νέο ασφαλιστικό νόμο και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, μηχανικός άνω των 10 ετών προϋπηρεσίας μπορεί να ασφαλιστεί ως μισθωτός με ποσό άνω του ελάχιστου μηνιαίου μικτού μισθού των ~586 Ευρώ με εξάωρη ημερήσια απασχόληση. Ήτοι, εάν θεωρείται μισθωτή η εργασία του εάν αυτή είναι 6ωρη καθημερινά και άνω του κατώτερου μισθολογικού πλαφόν του νέου ηλικίας 25 ετών αλλά κάτω από τον βασικό μισθό βάσει προϋπηρεσίας (~728 Ευρώ) που ορίζεται για μισθωτή 8ωρη απασχόληση. Το ΤΣΜΕΔΕ δεν αναγνώριζε απασχόληση μικρότερης των 8 ωρών καθημερινά ως μισθωτής, αυτό όμως έχει ανατραπεί νομίζω με πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις και το όριο που τίθεται ειναι το κατώτερο μισθολογικό πλαφόν. Δηλαδή, θεωρητικά, εάν εργάζεσαι 4 ώρες την ημέρα καθημερινά ως μηχανικός αλλά ο μισθός σου είναι 600 Ευρώ πχ, δεν έχεις πλέον θέμα να μην αναγνωριστείς ως μισθωτός αλλά ότι η συγκεκριμένη εργασία αφορά ελεύθερο επάγγελμα. Εάν γνωρίζει κάποιος κάτι, ας δώσει τα φώτα του
  10. Συνάδελφοι καλημέρα, πριν από λίγο έλαβα την ακόλουθη απάντηση από το ΤΕΕ: Αναμένουμε διευκρινήσεις από τον ΕΦΚΑ σχετικά με τις εισφορές που θα οφείλονται σε περιπτώσεις ασφάλισης λόγω ιδιότητας χωρίς παράλληλη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Μέχρι τότε (και αν βγει) η εγκύκλιος, ισχύουν τα όσα έχουν καταλογιστεί ήδη σαν να είναι ανοικτή η επαγγελματική δραστηριότητα!!
  11. Αυτό υφίσταται και για part time απασχόληση ή για 2-3 ημερομίσθια πχ το μήνα (όχι πλήρη απασχόληση)? Γιατι από ό,τι αντιλαμβάνομαι, εάν απασχολείσαι πχ 3 ημέρες το μήνα, για τις υπόλοιπες 27-28 είσαι ελεύθερος επαγγελματίας καθώς έχεις μητρώο μηχανικού..
  12. Συνάδελφοι καλησπέρα, Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός ο οποίος επι αρκετά χρόνια ήμουν και μισθωτός αλλά και δραστηριοποιούμουν και στο ελεύθερο επάγγελμα παράλληλα (μπλοκάκι). Τα τελευταία 4-5 έτη αμειβόμουν μόνο με μπλοκ και δεν είχα (ή έχω) κάποια μισθωτή υπηρεσία. Κατόπιν των εξελίξεων με το ασφαλιστικό στον κλάδο μας, προχώρησα στις 20/2/2017 σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών στη ΔΟΥ με ημερομηνία διακοπής 31/12/2016. Την επομένη (21/2/2017), προσήλθα στο ΤΣΜΕΔΕ όπου και με ενημέρωσαν τα ακόλουθα: • Δεν χρειάζεται κάποια ενημέρωση δική τους ή του ΕΦΚΑ. Η όποια ενημέρωση διακοπής θα γίνει αυτόματα από τη ΓΓΠΣ στον ΕΦΚΑ. • Καθώς από 1/1/2017 δεν θα έχω κάποια δραστηριότητα (μισθωτή ή ελεύθερο επάγγελμα λόγω έλλειψης βιβλίων) θα πρέπει να πληρώσω το ελάχιστο ποσό του πλαφόν του ΕΦΚΑ κάθε μήνα και όχι αυτό που μου έχει υπολογιστεί στο ειδοποιητήριο που έχω λάβει. Θα μπορώ να πληρώσω δε το ελάχιστο ποσό (~225 Ευρώ/μήνα) βάσει της υφιστάμενης ταυτότητας πληρωμής για το πλήρες ποσό που έχω λάβει με το ειδοποιητήριο Κατόπιν των ανωτέρω, κάλεσα σήμερα τον ΕΦΚΑ όπου και με ενημέρωσαν ότι δεν ισχύει η ανωτέρω πληροφόρηση από το ΤΣΜΕΔΕ περί καταβολής του ελαχίστου πλαφόν αλλά θα πρέπει να πληρώσω πλήρως και κανονικά το πρώτο (τουλάχιστον) εξάμηνο βάσει του τι έχει ήδη υπολογιστεί στο ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ βάσει 2015 και κατόπιν όταν εκκαθαριστεί το 2016 θα συμψηφιστεί το ποσό που θα έχω καταβάλει βάσει του νέου υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι (στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχω ανοίξει εκ νέου μπλοκ ή έχω γίνει μισθωτός) καθ’ όλο το έτος θα πληρώσω ασφαλιστικές εισφορές όπως είχαν αρχικά υπολογιστεί. Ο όποιος συμψηφισμός προκύψει και αφορά το (άνεργο/ανενεργό) 2017, αυτός θα γίνει το 2018 και όχι κατά την εκκαθάριση του 2016! Δηλαδή, αφού υποβάλουμε δηλώσεις στη ΔΟΥ και εκκαθαριστεί το 2016, θα συμψηφιστεί το ποσό εισοδημάτων του 2016 με ό,τι θα έχω καταβάλλει ώς τότε (βάσει του 2015 αν και χωρίς απασχόληση όλο το 2017)… ήτοι θα πρέπει το 2017 να πληρώσω το καταλογισθέν ποσό βάσει των εισοδημάτων 2015/2016 καίτοι δεν θα έχω εισοδήματα και όχι το ελάχιστο πλαφόν (~225 ευρώ/μήνα) αφού ούτε μισθωτός θα ειμαι αλλά και ούτε μπλοκ/ελεύθερο επάγγελμα θα ασκώ! Τέλος, ο ΕΦΚΑ δεν δέχεται διορθώσεις μέσω καταθέσεων διακοπής ΔΟΥ όπως με ενημέρωσαν οι υπάλληλοι εκει. Κοινώς, καθώς ΔΕΝ έχουμε τη δυνατότητα προσωρινής αναστολής της άδειας ΤΕΕ ή αντίστοιχης εγκυκλίου όπως βγήκε πριν 10 μέρες για τους μισθωτούς μηχανικούς, για να μη θεωρούμαστε ότι δεν έχουμε επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει να διαγραφούμε οριστικά από το ΤΕΕ και να απωλέσουμε την άδεια του μηχανικού (κατόπιν εξετάσεις εκ νέου κτλ). Πολύ σωστά έχει επισημανθεί από συναδέλφους ότι οι δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες έχουν ρυθμίσει το εν λόγω τεράστιο πρόβλημα μέσω προσαρμογής της νομοθεσίας ή της δυνατότητας προσωρινής αναστολής, ένα αίτημα που χρονίζει στα μέλη του ΤΕΕ. Εχω υποβάλει τα ανωτέρω και στο [email protected] καθώς από ό,τι διάβασα δίνονται κάποιες άλλες κατευθύνσεις/ερμηνείες .. αναμένω την απάντησή τους (θα ενημερώσω σχετικα όταν τη λάβω). Αν κάποιος έχει κάποια άλλη εικόνα/ενημέρωση αναφορικά με τα ανωτέρω, ας τη μοιραστεί μαζί μας καθώς η κατάσταση ειναι απελπιστική (και αρύθμιστη προφανώς ή προφανώς ρυθμισμένη - διαλέγετε ό,τι θέλετε!)..
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.