Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογίζεται το εμβαδόν των εξωτερικών τοίχων???Μέρος Δ Ερωτηση 1


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 months later...

λόγω ανηφορικού δρόμου ο ιδιοκτήτης εκμεταλλευόμενος την υψομετρική διαφορά του οικοπέδου του από το χαμηλότερο σημείο του δρόμου, φτιάχνει υπόγεια πολυγωνική αποθήκη που έχει είσοδο από το χαμηλότερο σημείο του δρόμου. Πηγαίνοντας να το αποτυπώσω βλέπω μόνο την είσοδο της αποθήκης και την παράλληλη με τον ανηφορικό δρόμο πλευρά της αποθήκης. Παρατηρώ ότι έχει γίνει επένδυση με  πέτρα της πλευράς αυτής. Κάνω εσωτερική αποτύπωση και ο προβληματισμός μου είναι στο καθαρό εμβαδό του υπογείου που υπολόγισα ,πρέπει να προσθέσω και περιμετρικούς τοίχους? ( μια και αποθήκη έγινε με υπόγειο σκάψιμο του οικοπέδου και όχι με με βάση κάποιο σχέδιο)

Edited by ΑΕΚΤΖΙΣ
Link to comment
Share on other sites

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις μετράω και τους τοίχους κανονικά. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχεις αλλαγή χρήσης (πχ σε προβλεπόμενη αποθήκη που έγινε κατοικία, όπου εκεί δεν θα έβαζες τους τοίχους) αλλά έναν εξ ολοκλήρου αυθαίρετο χώρο. 

Link to comment
Share on other sites

dpsemmas, όντως η περίπτωση μου, δεν ανήκει στη περίπτωση αλλαγή χρήσης που ανέφερες. Απλά επειδή δεν υπάρχει κτίσμα πάνω από την αποθήκη( η οποία λόγω της θέσης της δημιουργήθηκε με υπόγειο σκάψιμο) για να υπολογίσω την περιμετρική τοιχοποιία, τι να βάλω σαν πάχος περιμετρικής τοιχοποιίας που δεν είναι εμφανής? 0.10μ ή 0,20μ ή 0,30μ?να φανταστώ με λίγα λόγια κάτι που δε μπορώ να μετρήσω?

Link to comment
Share on other sites

στη πόρτα εισόδου και στη πλευρά που έρχεται σε επαφή με το δρόμο, ναι μετριέται πάχος=9εκ( από μονότουβλο)+30εκ (από επένδυση πέτρας)=39εκ. Οι υπόλοιπες πλευρές είναι θαμμένες και έχει χρησιμοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα μπετό με πλέγμα για τη κατασκευή τους( για να στηρίζει το χώμα που υπάρχει πίσω από τις πλευρές). Σε αναζήτηση στο forum βρήκα το εξής:

 

Σύμφωνα με τo ΦΕΚ 425Β/04 άρθρο 10:1. Ο έλεγχος των οικοδομικών εργασιών και των αποπερατωμένων κτιρίων, γίνεται οποτεδήποτε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, και οπωσδήποτε στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 4 του Ν.3212/03. Κατά την αυτοψία εξετάζεται αν η οικοδομή ή το κτίριο συμφωνεί με τα σχέδια της Άδειας Δόμησης, και ιδιαίτερα τα ακόλουθα:

 

ε. οι εξωτερικές διαστάσεις των κατόψεων του κτιρίου. Ως διαστάσεις για τον έλεγχο αυτό νοούνται οι διαστάσεις κτίστου (στις οπτοπλινθοδομές ή το οπλισμένο σκυρόδεμα) και δεν υπολογίζονται τα πάχη επιχρισμάτων και τυχόν επενδύσεων,

 

Βάση των ανωτέρω θεωρώ ότι πρέπει να υπολογίσω εμβαδό τοιχοποιίας 10εκ μόνο στις 2 πλευρές που είναι επενδεδυμένες( να μην υπολογίσω δλδ επένδυση πέτρας), ενώ στις υπόλοιπες που είναι θαμμένες να μην υπολογίσω καθόλου περιμετρική τοιχοποιία η οποία κατά τη δική γνώμη δεν έχει γίνει, απλά χρησιμοποιήθηκε μπετό για στήριξη.

Link to comment
Share on other sites

Το μετρήσιμο οκ μονότουβλο χωρίς την επένδυση (αν και μου φαίνεται υπερβολικό το πάχος 30εκ για επένδυση).

Στις τυφλές πλευρές προσωπικά θα έδειχνα τειχίο σκυροδέματος min 15εκ. και τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Οσο αφορά τον 3843 το έλεγε ξεκάθαρα ότι οι εξωτερικοί τοίχοι σε μετατροπή χώρου (ετσι το λέω για να μην μπερδευτώ με την στενή έννοια αλλαγής χρήσης) δεν προσμετρούνται.

Ομως στο 4014 υπολογίζεις υπέρβαση δόμησης. Και ρωτώ, όταν υπόγειο που μετατράπηκε από αποθήκη σε κατοικία, κατά την έκδοση της αδείας, οι περιμετρικοί τοίχοι δεν μέτρησαν στην δόμηση, όπως και το συνολικό του εμβαδόν (γιατί το υπόγειο δεν μετρά στην επιτρεπόμενη δόμηση),  τώρα που έγινε κατοικία και μετράς τετραγωνικά μέτρα στην υπέρβαση δόμησης, δεν θα πρέπει να βάλλεις τους εξωτερικούς τοίχους στη Δόμηση??? Δηλαδή οι εξωτερικοί τοίχοι μιας κατοικίας δεν μετρούν στην Δόμηση????

Εξάλλου οι εξωτερικοί τοίχοι που περιβάλλουν τέτοιες χρήσεις, απέκτησαν παράθυρα και πόρτες κλπ. Αρα δεν θα έπρεπε να τους συμπεριλαμβάνεις στην ΥπέρβασηΔόμησης?

Εγώ πιστεύω πως πρέπει στον 4014 να τους μετράμε!

Edited by npanagio
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ για το παράλογο του πράγματος!!! Σε άπειρα σημεία ο 4014 δε συνδέεται με ΓΟΚ, ΝΟΚ ή κτιριοδομικό.

Αφού δόθηκαν αυτές οι οδηγίες έτσι θα πράξουμε!

Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μιλάμε για αλλαγή χρήσης αλλά για πλήρως αυθαίρετο χώρο και η άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να μετρήσουν όλες οι περιμετρικές τοιχοποιίες ή τειχία....

Τώρα εάν αμφισβητηθεί το πάχος που εγώ θα βάλω για τυφλές πλευρές ας σκάψουν οι ελεγκτές για να το βρούν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.