Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ για μισθωτούς κάτω των 630€


stratoz

Recommended Posts

Κύριοι, θέλω τη βοήθειά αλλά και τη συμβουλή σας, γιατί είμαι στο παρά πέντε από το να αρχίσω να σπάω πράγματα. Έχω ανοιχτά Β' βιβλία από το 2010, κάνω κανονικά περιοδικές, εκκαθαριστική, φορολογούμαι σαν Ελ. Επ. κτλ. Στην πορεία στο γραφείο που απασχολούμουν έπεσαν οι δουλειές με αποτέλεσμα να παραμείνω σαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ εξωτερικός συνεργάτης (και όχι υπάλληλος 8ώρου που ήμουν ως τον περασμένο Ιούνιο), κάνοντας κάποιες δουλειές όποτε υπάρχουν και αμοιβόμενος κατ' αποκοπήν. Οι δουλειές είναι πραγματικά λίγες και όχι στάνταρ στον αριθμό (μπορεί να περάσει και μήνας χωρίς καμία).

 

Από τις 14 αυτού του μήνα βρήκα δουλειά 6ωρης απασχόλησης σε φορέα τηλεπικοινωνιών. Δεδομένου ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το θέμα με τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, ο εργοδότης μου ανέφερε ως εύρος αμοιβής μικτά από 381 έως 439 ευρώ το μήνα. Δεν έχει σημασία τόσο το νούμερο ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Το θέμα είναι ότι μου ζήτησε και του ανέφερα αριθμό δύναμης ΤΣΜΕΔΕ και όχι ΑΜ ΙΚΑ καθώς δεν έχω τέτοιον, δε μου έχει χρειαστεί ποτέ. Παίρνω από σπόντα σήμερα τηλέφωνο στο λογιστήριο του εν λόγω εργοδότη για να ρωτήσω τι γίνεται με τις κρατήσεις μας (προφανώς δεν έχω εικόνα μισθού ακόμα, είμαι στην εκπαίδευση) και μου λέει το εξής το οποίο με αφιόνισε: το ΤΣΜΕΔΕ λέει προς το παρόν έχει θεσπισμένο ένα ποσό κάπου γύρω στα 680 ευρώ μηνιαίως κάτω από το οποίο αν αμοίβεσαι ΔΕΝ θεωρείσαι μισθωτός, τουτέστιν ΔΕΝ σου κάνει ο εργοδότης κάποια παρακράτηση από το μισθό σου παρά μόνο τις εισφορές σε χρήμα για το ΙΚΑ, που όπως μου εξήγησε είναι το ποσό που πληρώνεσαι από το ΙΚΑ εάν λήψεις από τη δουλειά σου λόγω ασθένειας.

 

Αυτό το οποίο αποκομίζω εγώ από αυτό (και σας παρακαλώ διορθώστε με) είναι ότι επί της ουσίας ο εργοδότης δεν επωμίζεται στην περίπτωσή μου κανένα ασφαλιστικό βάρος, εκτός ενός (μικρού φαντάζομαι) επιδόματος υπέρ ΙΚΑ και όλα τα υπόλοιπα "πέφτουν" πάνω μου. Αυτό βέβαια το όριο μου είπε περιμένουμε να επαναπροσδιοριστεί από το ΤΣΜΕΔΕ προς τα κάτω, και πάλι όμως είμαι οριακά, με τις περισσότερες πιθανότητες να μην είναι υπέρ μου. Δηλαδή με έναν πρόχειρο υπολογισμό, για 6ωρη απασχόληση σε helpdesk 24ωρης βάρδιας, 5 ημέρες της εβδομάδας, 6 ώρες τη μέρα, παίρνω περίπου 430 - κάποιο μικρό ποσό για το ΙΚΑ - περίπου 200 που θα βγαίνει το ΤΣΜΕΔΕ για τους κάτω 5ετίας που ανήκω = κάπου 200 ευρώ το μήνα. Κάνω κάπου λάθος? Δεδομένου ότι θα υπογράψω στην αρχή σύμβαση μόνο για ένα μήνα (ο οποίος τρέχει από την 1η μέρα της εκπαίδευσης), να περιμένω το πρώτο μπιλιέτο μισθοδοσίας και ανάλογα να πράξω ή μήπως να την κάνω χθες? Αν κλείσω τα βιβλία μου αλλάζει κάτι ?(κάτι που προφανώς και θέλω να αποφύγω)

 

Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για το ελαφρώς οφτόπικ, παρακαλώ οι μοντς αν το κρίνουν να το μεταφέρουν σε πιο σωστό τόπικ, παρακαλώ όμως όσοι έχετε παρόμοιες γνώσεις απαντήστε.

Edited by stratoz
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Από ότι κατάλαβα, δεν θεωρείσαι μισθωτός γιατί υπάρχει πλαφόν από ΤΣΜΕΔΕ (680 ευρώ?) κάτω από το οποίο δεν υποχρεούται ο εργοδότης να σε έχει μισθωτό και κατ'επέκταση να σου πληρώνει αυτός το ΤΣΜΕΔΕ (πέραν από κάποιες κρατήσεις ΙΚΑ περί ασθένειας). Αυτό πραγματικά δεν το ήξερα και καλύτερα να ρωτήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ για σίγουρα....

Αρά συνεχιζεις να θεωρείσαι ελ.επαγγελματίας (όσον αφορά τις εισφορές και η καταβολή αυτών βαραίνει εσένα). Ασχετο με το αν έχεις κλειστά τα βιβλία, τις εισφορές δεν τις αποφεύγεις....

Το θέμα είναι ότι θα σου μένουν καθαρά από την εργασία σου κοντά στα 230 ευρώ το μήνα....

Δες με το ΤΣΜΕΔΕ τι γίνεται στην περίπτωσή σου, γιατί αλλιώς δεν πιστεύω ότι αξίζει βάρδιες, 5ημερο (φαντάζομαι δεν υπάρχουν αργίες-ΣΚ όπου κάτσει το ρεπό), έστω 6ωρος για 230 ευρώ....

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που περιγράφεις στην πρώτη σου παράγραφο είναι μέσες άκρες ότι αποκόμισα κι εγώ. Και αναρωτιέμαι τώρα, "τιμωρείσαι" επειδή παίρνεις λίγα? Φάση και κερατάς και δαρμένος δηλαδή? Ως ποιο σημείο θα τιμωρούμαστε για το ότι σπουδάσαμε μηχανικοί? Μήπως είναι ΕΝΤΕΛΩΣ παράλογο αυτό που περιγράφω, ή απλά μου έχει στρίψει κάνα μπουλόνι εμένα ρε παιδιά?

 

Στη δεύτερη παράγραφο και στη δεύτερή σου πρόταση συγκεκριμένα, το ξέρω ότι δεν αποφεύγω με τίποτα τις εισφορές, το θέμα είναι ότι επί της ουσίας εδώ, σ'αυτήν δηλαδή την περίπτωση, δουλεύω ανασφάλιστος από οικονομικής άποψης. Με την κράτηση δηλαδή του ΙΚΑ, φαντάζομαι ότι φτάνουμε κάπου 200 καθαρά, τουτέστιν καλύτερα ματανάστης στην ίδια τη Βουλγαρία. Και φυσικά ισχύουν όλα που περιγράφεις στην τρίτη παράγραφο. Δηλαδή δεν μπορεί, κάτι δεν πάει καλά..

 

Πιο πολύ με ενδιαφέρει αν γνωρίζει κανείς αν με ένα ενδεχόμενο κλείσιμο βιβλίων αποφεύγουμε αυτήν την κατάσταση..

Edited by stratoz
Link to comment
Share on other sites

το κλείσιμο των βιλίων ειναι άσχετο με τις ασφαλιστικές εισφορές.

βιβλία--> ΔΟΥ

ασφαλ. εισφ.--->ΤΣΜΕΔΕ

Link to comment
Share on other sites

Σωστή παρατήρηση, δεν το σκέφτηκα, απλά ο λογιστής επέμενε στο αν είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και μου δημιούργησε την εν λόγω υποψία.

 

Θα πάω αύριο στο ΤΣΜΕΔΕ να ενημερωθώ (ελπίζω να βγάλω άκρη), αν πάντως δεν ισχύει αυτό το πλαφόν είναι ντροπή τέτοιο λάθος για τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό φορέα στην Ελλάδα.. Αν δε ισχύει όντως, τι να πω γι'αυτό το ΤΣΜΕΔΕ πια..

Edited by stratoz
Link to comment
Share on other sites

χωρις να θέλω να θίξω συνειδήσεις και υπολήψεις, ο λογιστής σου να διαβάσει ΛΙΓΟ περισσότερο και να ξέρει μέχρι που είναι το αντικείμενο του....ολα τα επαγγέλματα δεν είναι με περιοδικές δηλώσεις ικα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ο λογιστής μου συνάδελφε αυτός που μου τα είπε αυτά, είναι ο λογιστής του εν δυνάμει εργοδότη μου, ο οποίος επαναλαμβάνω είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος εν Ελλάδι και Βαλκάνια, και μάλιστα "κεντρικός" λογιστής, Αθήνα, μιλούσε για να καταλάβεις σε πρώτο πρόσωπο, φάση "εγώ θα κάνω τη μία παρακράτηση, δεν θα σου κάνω την άλλη" κτλ.. Δηλαδή αμφιβάλλω ΕΝΤΟΝΑ για το ότι είμαι ο πρώτος μηχανικός που αντιμετωπίζει για τέτοια θέματα..

Edited by stratoz
Link to comment
Share on other sites

.... και μου λέει το εξής το οποίο με αφιόνισε: το ΤΣΜΕΔΕ λέει προς το παρόν έχει θεσπισμένο ένα ποσό κάπου γύρω στα 680 ευρώ μηνιαίως κάτω από το οποίο αν αμοίβεσαι ΔΕΝ θεωρείσαι μισθωτός, τουτέστιν ΔΕΝ σου κάνει ο εργοδότης κάποια παρακράτηση από το μισθό σου παρά μόνο τις εισφορές σε χρήμα για το ΙΚΑ, που όπως μου εξήγησε είναι το ποσό που πληρώνεσαι από το ΙΚΑ εάν λήψεις από τη δουλειά σου λόγω ασθένειας.

διάβασε εδώ μήπως βγάλεις άκρη

http://www.tsmede.eu/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%91%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B7/%CE%95%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82/%CE%A0%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%822%CE%95%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82%CE%9C%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%89%CF%84%CF%8E%CE%BD/tabid/204/language/el-GR/Default.aspx

 

πάντως αυτό πο λέει ο λογιστής αν καταλαβαίνω καλά δεν ισχυει για

Β. «ΝΕΟ» Ασφαλιστικό (Ασφαλισμένοι από 01-01-1993)

-----

δες και εδω

http://www.tsmede.eu/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%91%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B7/%CE%95%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%95%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%8E%CE%BD/tabid/301/language/el-GR/Default.aspx

.......

Ασφαλισμένοι που απασχολούνται με « σύμβαση έργου » όπως αυτή συνομολογείται ( και προσδιορίζεται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων ) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση , καταβάλουν ασφάλιστρα ελευθέρου επαγγελματία .

 

Οι ωρομίσθιοι που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες και οι αποδοχές είναι μικρότερες από 634,56 euro ανεξάρτητα εάν υπάγονται στο παλαιό ασφαλιστικό ( ημερομηνία εγγραφής στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. μέχρι 31/12/1992 ) ή στο νέο ασφαλιστικό ( εγγραφέντες στο Ταμείο μετά την 01/01/1993 ) πληρώνουν οι ίδιοι τις προσωπικές τους εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες για όλους τους κλάδους ασφάλισης. Εάν η αμοιβή τους είναι πάνω απο 634.60 € θεωρούνται μισθωτοί και γίνεται παρακράτηση και απόδοση προσωπικών και εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

 

Οι υπηρεσίες που τους απασχολούν υποχρεούνται, σύμφωνα με την 217/4246/09.03.1994 απόφαση του Διοικ. Συμβουλίου του ΤΣΜΕΔΕ, για τους παλαιούς ασφαλισμένους να επιβαρύνονται και να καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές για τον Ειδικό Λογαριασμό Προσθέτων Παροχών (ΕΛΠΠ) ποσοστό 13,33% επί των ακαθαρίστων αποδοχών και επί του Κλάδου Υγείας Τεχνικών (ΚΥΤ) ποσοστό 4,30% επί των ακαθαρίστων αποδοχών σε ποσό το οποίο δε μπορεί να είναι κατώτερο από το εκάστοτε ισχύον ΑΕΠ που σήμερα είναι 634,56 EYRO. Μόνο ο κλάδος υγείας υπολογίζεται επί 14 (12 μήνες & Δώρο Πάσχα & Επίδομα Αδείας & Δώρο Χριστουγέννων).

 

Για τους νέους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 οι υπηρεσίες που τους απασχολούν ως ωρομίσθιους υποχρεούνται να καταβάλλουν μόνο εργοδοτικές εισφορές επί των πάσης φύσεως ακαθαρίστων αποδοχών και χωρίς κατώτατο όριο όπως αναλυτικά παραθέτουμε:

  1. Για το κλάδο Κύριας Σύνταξης εργοδοτική εισφορά σε ποσοστό 13,33%.
  2. Για το κλάδο Επικουρικού εργοδοτική εισφορά σε ποσοστό 3%, και
  3. Για το κλάδο Υγείας Τεχνικών εργοδοτική εισφορά σε ποσοστό 4,3%.

Όλοι οι κλάδοι υπολογίζονται επί 14 .

.......

 

πρέπει να ξεκαθαρίσει τι εννοει με την έννοια ωρομίσθιοι που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες

μηπως αφορά μονο το δημόσιο;

Link to comment
Share on other sites

Δε μπορώ να βγάλω και τόσο άκρη από το παραπάνω, σε άλλο σημείο καταλαβαίνω ότι "με πιάνει" και σε άλλο το ακριβώς αντίθετο, τουτέστιν πρέπει να το ρωτήσω στο ΤΣΜΕΔΕ και θα ενημερώσω και εδώ αύριο προς γνώσιν και των υπολοίπων. Πάντως τώρα που μου έρχονται ένα ένα στο μυαλό, θυμάμαι και να μου λέει ότι "το πρόβλημα είναι ότι είστε ασφαλισμένος μετά το 1992 οπότε πρέπει να γίνει αυτό κι αυτό" (λέγοντας για τη μη παρακράτηση αλλά απόδοση από εμένα όλου του ποσού των εισφορών).

 

Edit: άκυρο, καταλαβαίνω ότι ισχύει, μόνο που το όριο δεν είναι 680 όπως μου είπε αλλά αυτό το 630 κόμα κάτι. Πρόκειται για απίστευτη αλητεία.

Edited by stratoz
Link to comment
Share on other sites

Οκ, το επιβεβαίωσα και από το ΤΣΜΕΔΕ και ενημερώνω τους συναδέλφους, ιδιαίτερα εμάς τους νέους που, όπως είναι λογικό, ψάχνουμε με νύχια και με δόντια να κάνουμε κάτι από άποψη απασχόλησης (κάτι το οτιδήποτε πλέον..).

 

Με αμοιβή μικρότερη περί των 680 ευρώ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ βαρύνουν τον ασφαλιζόμενο και ο εργοδότης παρά το ότι υπάρχει σύμβαση εργασίας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Ευχαριστούμε ΤΣΜΕΔΕ.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.