Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ελαφρυνσεις στον ΕΝΦΙΑ


Recommended Posts

..

Αθήνα
Λιγότερο φόρο ακινήτων σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους φέρνουν οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με τις οποίες αφενός διορθώνονται αδικίες, αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για την εκκαθάριση του φόρου και την πληρωμή του από τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, με την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπει εισήγηση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη προς τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη προκύπτουν ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.500 περιοχές από όλη τη χώρα που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών τιμών το 2011 στον συμπληρωματικό φόρο, ενώ δίνεται προθεσμία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για να τροποποιήσουν αναδρομικά το Ε9, ώστε να αποφύγουν χαράτσια.

Πρόκειται για αλλαγές, με τις οποίες ρυθμίζονται εκκρεμότητες που υπήρχαν στον υπολογισμό του φόρου και γίνεται εφικτή η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς τα τέλη Ιουλίου.

Έτσι, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ενημερωθούν μέσω e-mail για τις οφειλές τους τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
 
 
προκειται για τις ενταξεις του 2011
 
 
και, ως προς την προθεσμια αναδρομικης  διορθωσης  του Ε9
 
δεν αναφερεται  τπτ  περι "μη επιβολής" προστίμου
 
αρα...μαλλον θα υπαρχει "καποιο" προστιμο....
Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

όταν ερθει κυβερνηση   με ελαχιστη γνωση βασικων οικονομικων και καταργησει το χαρατσι, τοτε θα αρχισει η αναπτυξη.............

Edited by savas76
Link to comment
Share on other sites

στην ειδηση αυτη

πρεπει να προστεθουν και τα παραπανω,  που συζητησαμε   προ ολιγων ημερων

 

οταν αρχισαν να καταλαβαινουν οτι "κατι"  δεν πηγαινε καλά με τα οσα ειχαν  "προγραμματισει...".......

 

http://www.michanikos.gr/topic/39730-κολησε-η-εκκαθαριση-του-ενφια/?p=712664

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

και, το σηριαλ για τον ΕΝΦΙΑ,  συνεχιζεται...

παραταση στην παραταση, τροποποιησεις νομιμες, νεος υπολογισμος και "εκπτωσεις"

 

 

ΕΝΦΙΑ: "εκπτώσεις" της τελευταίας στιγμής με ...τροπολογία

enfia%20neo_550x.jpg
Με τροπολογία-προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να διορθώσει υπερβολές και σφάλματα που στο υπάρχουν νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Μεταξύ άλλων δίνεται διορία μέχρι 30 Νοεμβρίου για διορθώσεις στο Ε9, ενώ υπάρχουν διορθώσεις και ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός αστικών κέντρων.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη ώστε ώστε όλες διορθώσεις που θα οδηγούν σε νέα εκκαθάριση με μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, να περνούν και να ελέγχονται κάθε μια ξεχωριστά από την εφορία.
    
Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται με την τροπολογία είναι οι εξής:
   1.   Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αμφιβολία για την τιμή ζώνης ή τον συντελεστή φορολόγησης κάποιων ακινήτων, λαμβάνεται υπόψην η χαμηλότερη και πιο ευνοϊκή για τον φορολογούμενο. Για παράδειγμα:
  -σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες στην Περιφερειακή Ενότητα στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο το οποίο υπόκειται σε κύριο ή και σε συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., τότε για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας του θα λαμβάνονται υπόψη οι κατώτερες αντικειμενικές αξίες που υπάρχουν στην Περιφέρεια στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο ακίνητο.
-για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες  υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης  τους, λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, ως τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) θα λαμβάνεται υπόψη η μικρότερη τιμή.
-για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες εντάχθηκαν  στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, στις οποίες δεν υπάρχει τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, ως Σ.Α.Ο θα λαμβάνεται  τιμή 0,60.
-για οικόπεδα που η τιμή του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους, ως Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου θα λαμβάνεται υπόψη αυτός που είναι ευνοϊκότερος για τον φορολογούμενο, ανά περιοχή ή περίπτωση.
-για οικόπεδα που βρίσκονται σε 37 περιοχές της χώρας που από τους πίνακες τιμών για τον προσδιορισμό του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας, θα λαμβάνονται οι τιμές Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου που δίδονται στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε.
-για οικόπεδα σε οικοδομικά τετράγωνα που τέμνονται από μία ή περισσότερες οριογραμμές διαφορετικών Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδου, θα λαμβάνεται υπόψη ως τιμή ΣΑΟ η ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο.
    
2.    Καθορίζεται για ορισμένες άλλες κατηγορίες οικοπέδων ευνοϊκότερο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών προκειμένου να υπολογιστεί ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ. Σε περιπτώσεις οικοπέδων όπου  δεν προκύπτουν τα στοιχεία προσδιορισμού της τιμής του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου  τότε, για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ, ο Σ.Α.Ο. θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες:
 -για οικόπεδα σε περιοχές με όρους δόμησης οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων, ανεξάρτητα από τη χρήση τους και τη δυνατότητα κατάτμησής τους σε μικρότερα άρτια οικόπεδα, ο Σ.Α.Ο. θα προσδιορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου και σύμφωνα με τις τιμές των περιπτώσεων «κατοικία, ακάλυπτα οικόπεδα και λοιπές χρήσεις» ή «κατοικία και ακάλυπτα οικόπεδα» του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας, κατά περίπτωση.
  3.   Μειώνεται σημαντικά επίσης, κατά 10% έως και 90%, η φορολογητέα αξία που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το μικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας ( με βάση τιμές εκκίνησης για τα κτίσματα και συγκριτικά στοιχεία για τα οικόπεδα).
  
 Οι διορθώσεις σύμφωνα με το σχέδιο νόμου
 
Επειδή φέτος είναι η πρώτη φορά που φορολογούνται και ακίνητα που είχαν δηλωθεί στο Ε9 αλλά παράμεναν αφορολόγητα αναμένεται ότι θα διαπιστωθούν αρκετά λάθη όταν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά. Για το λόγο αυτό το υπουργεί θέλει να δώσει νέα προθεσμία υποβολής των νέων τροποιητικών δηλώσεων Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου 2014.
Παράλληλα, ακίνητα που έχουν ουσιώδεις ελλείψεις στην περιγραφή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θεωρούνται ως μη δηλωθέντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν στον λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet.
 

Link to comment
Share on other sites

Σιγά τις φοροεκπτώσεις, ελαφρύνσεις σε οικόπεδα εκτός σχεδίου ΣΑΟ και πράσινα άλογα, ο φόρος στις περισσότερες περιπτώσεις για εκτός σχεδίου θα είναι χαμηλός γιατί υπάρχουν χαμηλές τιμές ζώνης. Για τα κτίσματα εντός σχεδίου δεν έκαναν τίποτα, απ' το χειρότερο στο χείριστο δυστυχώς.

Link to comment
Share on other sites

Στους λογιστεεεές.... στους λογιστές να το ελέγξουν!!!  :mrgreen:

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Στους λογιστεεεές.... στους λογιστές να το ελέγξουν!!!  :mrgreen:

 

Αν τους πληρώσεις γιατί να μην τα ελέγξουν; Το κακό είναι οτι όπως υπάρχουν οι μηχανικοί με τα ΠΕΑ των 50ευρώ υπάρχουν και οι αντίστοιχοι λογιστές και δημιουργούν πρόβλημα στους υπόλοιπους...

Link to comment
Share on other sites

Αν τους πληρώσεις γιατί να μην τα ελέγξουν;   ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΕ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕς ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ Η ΠΑΡΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ . ΑΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ................................

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.