Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εισφορές Ελ. Επαγγελματία vs Εισφορές Μισθωτού μηχανικού.


mech.eng

Recommended Posts

Μου ήρθε ειδοποιητήριο Β.2014 με εισφορές ελ. επαγγελματία. Όμως,το δεύτερο δίμηνο του εξαμήνου αυτού (δηλαδή απο Νοεμβριο μέχρι Δεκέμβριο , εργάζομαι με σύμβαση ώς μισθωτός μηχανικός και ο εργοδότης μου καταβάλλει τις εισφορές του τσμεδε για αυτους τους 2 μηνες.

 

Ερωτήματα.

1.Πώς γίνεται ο συμψηφισμός στα ποσά? Δεν πρέπει να αφαιρεθεί απο το ποσό του ειδοποιητηρίου το ποσό που κατέβαλε ο εργοδότης?

 

2.Τα ποσά εισφορών που καταβάλει ο εργοδότης για έναν μισθωτό μηχανικό είναι (?) τελείως διαφορετικά απο τα ποσά εισφορών που καταβάλει ο ελευθερος επαγγελματίας μηχανικός?

 

3.Ένας μηχανικός που εργάζεται σε εταιρία ως μισθωτός (η εταιρία του πληρώνει τις εισφορές ) και παρ όλα αυτά θέλει να εργάζεται ΚΑΙ ως ελευθερος επαγγελματίας , τί εισφορές θα πληρώνει? Αυτές του ελ. επαγγελματία ή του μισθωτού????

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1. Αν έχεις καταβάλει ήδη εισφορές ε.ε. για εξάμηνο στο οποίο εργάστηκες ως μισθωτός, θα πρέπει να προβείς σε αίτηση συμψηφισμού και επιστροφής εισφορών (χρόνος διεκπεραίωσης: μια διετία). Αν δεν τις κατέβαλες, πηγαίνεις στο ΤΣΜΕΔΕ για να εκδόσουν επί τόπου νέο γραμμάτιο, που λαμβάνει υπ'όψη τη νέα κατάσταση.

 

2. Στην γενική περίπτωση, το σύνολο εισφορών μισθωτού ασφαλισμένου & εργοδότη είναι από μεγαλύτερο έως πολύ μεγαλύτερο από αυτές του ε.ε..

 

3. Του μισθωτού, αν είναι πρωτοασφαλισμένος μετά το 1993. Αν είναι προ του 1993, μπορεί να απαιτηθούν και εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

To 2. δεν ισχύει ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. Οι εισφορές μου, όπως και του εργοδότη μου σε άθροισμα, ειδικά μετά τις τελευταίες αυξήσεις που έπιασαν μόνο τους ΕΕ είναι από μικρότερες έως πολύ μικρότερες σε σχέση με τους ΕΕ.

 

Σχετικά με το 3. θα φορολογείσαι ως μισθωτός εφόσον δεν γράφεις έξοδα στο βιβλίο (αν και φέτος άκουσα ότι αυτό αλλάζει) και αν το εισόδημά σου από τις δουλειές με το μπλοκ προκύπτει από έναν έως τρεις εργοδότες.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον το ανάποδο εννοείς. Οι εισφορές μισθωτού+εργοδότη είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις εισφορές του ΟΑΕΕ. (από 2πλάσιες και άνω).

Link to comment
Share on other sites

Με μεικτό μισθό 1000€, για μισθωτό "νέο" και άνω πενταετίας, οι συνολικές εισφορές μισθωτού και εργοδότη είναι 36,45%, δηλ 365,40€, χωρίς ειδική προσαύξηση και χωρίς την εισφορά υπέρ ΙΚΑ.

 

Για ε.ε. "νέο" της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, χωρίς ειδική προσαύξηση και μαζί με την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, είναι 320,79€.

 

Και πρέπει να ληφθεί υπ'όψη και το γεγονός, πώς στην περίπτωση των μισθωτών ιδιωτικού τομέα, το εκάστοτε ποσό πολλαπλασιάζεται επί 14 ενώ των ε.ε. επί 12.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Επιμένω ότι είσαι λάθος.

Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1.000 ευρώ εργαζόμενος και εργοδότης θα πληρώσουν 45% εισφορές επι του μισθού = 450 ευρώ.

Και 450 ευρώ επί 14 μήνες το χρόνο (δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) = 6.300 ευρώ το χρόνο.

 

Για τέβε έστω 350 ευρώ μηνιαία εισφορά επί 12 μήνες = 4.200 ευρώ το χρόνο.

 

Υ.Γ. Οι εισφορές στο ΙΚΑ εργαζόμενου και εργοδότη υπολογίζονται με 45% και όχι με 36%.

Link to comment
Share on other sites

Για το 1. και 3. συμφωνώ με nikmmech.

 

Για το 2. η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά εξαρτάται από το ύψος των αποδοχών. Το καθοριστικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν είναι ότι οι εισφορές των μισθωτών είναι ανάλογες του μισθού ενώ των ελ. επ. είναι σταθερές. Σκεφτείτε ένα γράφημα, με άξονες τις απολαβές (X) και τις εισφορές (Y). Θα έχουμε μία ευθεία που διέρχεται από την αρχή των αξόνων (μισθωτός) και μία άλλη οριζόντια (ελ. επ.). Αυτές οι δύο τέμνονται σε ένα και μόνο σημείο, το οποίο αποτελεί το όριο κάτω από το οποίο οι εισφορές μισθωτού είναι μικρότερες του ελ. επ. ενώ πάνω από το οποίο συμβαίνει το αντίστροφο.

Αν θέλει κάποιος και προλαβαίνει, ας κάνει και τους υπολογισμούς να δούμε ποιο είναι το ποσό αυτό (κάτω/άνω 5ετίας, για 1η/2η/3η κατηγορία, με/χωρίς ειδική προσαύξηση).

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν δεν μας ενδιαφέρουν οι εισφορές του εργοδότη. Δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις αποδοχές του μισθωτού.

Ως μισθωτός κάτω πενταετίας και χωρίς προσαύξηση για πολύ χαμηλούς μισθούς είναι λίγο καλύτερα να είσαι μισθωτός. Χωρίς ειδική προσαύξηση οι συνολικές κρατήσεις είναι 14,67% για κάτω πενταετίας και 19,5% για άνω πενταετίας.

Στα 1200 μεικτά περίπου οι εισφορές εξισώνονται ( λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις εισφορές εε μετά μεσοπρόθεσμου) .

Από αυτό το ποσό και πάνω οι εισφορές του μισθωτού μηχανικού ανά μήνα είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του εε. Αν κάνουμε και την αντιστοίχηση επί 12/14 το ποσό γίνεται 1030 ευρώ περίπου μεικτά.

Edited by shin0bi
Link to comment
Share on other sites

Μας ενδιαφέρουν, γιατί αποτελούν την συνολική επιβάρυνση ενός εργοδότη και επιδρούν σημαντικά στην απόφασή του για υπαγωγή σε καθεστώς μισθωτού ή "οιωνεί" μισθωτού, ενός υποψήφιου εργαζόμενου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.