Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξενοδοχεία: Τα νέα κριτήρια & οι προδιαγραφές κατάταξης σε αστέρια


Engineer

Recommended Posts

Εμφαση στις υπηρεσίες παράλληλα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα στις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων, δίνει η υπουργική απόφαση «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων». Η απόφαση που βρίσκεται στο ΦΕΚ για δημοσίευση, επικαιροποιεί το υφιστάμενο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων (Π.Δ. 43 του 2002).

 

Τα ξενοδοχεία κατατάσσονται υποχρεωτικά σε πέντε κατηγορίες αστέρων, με ανώτατη την κατηγορία των πέντε αστέρων και κατώτατη την κατηγορία του ενός αστέρος. Κάθε ξενοδοχείο κατατάσσεται σε μία από τις κατηγορίες εφ' όσον πληροί τις υποχρεωτικές προδιαγραφές και συγκεντρώνει τον ελάχιστο αριθμό μορίων που απαιτείται για την κατάταξη, με βάση προαιρετικά βαθμολογούμενα κριτήρια.

 

Στην απόφαση ορίζονται μεταξύ άλλων, τα ελάχιστα κριτήρια καταλληλότητας οικοπέδου/γηπέδου για την ανέγερση ξενοδοχείου, με βάση τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές και κτιριοδομικές διατάξεις. Επίσης τα ξενοδοχεία υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 26 του Ν. 4067/2012 (Α΄ 79) σχετικά με την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων. Ο ελάχιστος αριθμός δωματίων για άτομα μειωμένης κινητικότητας (Α.Μ.Κ.) στα ξενοδοχεία ορίζεται σε ποσοστό 5% επί της συνολικής δυναμικότητας του καταλύματος. Η εφαρμογή του ανωτέρω ποσοστού είναι υποχρεωτική μέχρι του αριθμού των πέντε συνολικά δωματίων για Α.Μ.Κ.

 

Τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας (ΕΣΛ) ξενοδοχείων που έχουν εκδοθεί με βάση το προηγούμενο σύστημα κατάταξης, παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την 31/12/2017. Μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα ξενοδοχεία υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=666556

 

Κατεβάστε την ΚΥΑ από εδώ:

 

 

 

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Παιδια καλημερα.....πολλες αλλαγες βλεπω στην καταταξη αστεριων στα ξενοδοχεια.....μεχρι στιγμης ξεραμε οτι την καταταξη θα την εκανε μηχανικος με τεχνικη εκθεση....τωρα στο χθεσινο φεκ λεει οτι την καταταξη την κανει φορεας διαπιστευμενος απο το ΕΣΥΔ....εχετε καμια ενημερωση??

Link to comment
Share on other sites

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΣΤΟ ΞΕΕ....

Τώρα που δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στα επιμελητήρια πως θα βγάζουν τα έξοδα για τα ταξιδάκια τους και τους μισθούς των υπαλλήλων τους?

Ταλαιπωρώντας τον κοσμάκη με χαζομάρες...

Να με θυμηθείτε ότι αυτοί οι...."διαπιστευμένοι" για να πάρουν διαπίστευση θα χρειαστεί να τα ακουμπήσουν και αυτοί.....πέραν των ευθυνών που αναλαμβάνουν.

ΑΙΣΧΟΣ!!!!

Edited by da-mi
Link to comment
Share on other sites

...και δικαιολογώ την έκφραση "χαζομάρες"  γιατί άντε να υποχρεώσεις τον ξενοδόχο του 1* που νοικιάζει το δωμάτιο με 20 ευρώ τη βραδιά με πρωινό να προσφέρει υποχρεωτικά στο πρωϊνό αυτά τα λίγα:

Σύνθεση πρωινού(ελάχιστη):

καφές (φίλτρου,
στιγμιαίος,
ελληνικός), τσάι,
γάλα, 2 είδη
φρέσκου ψωμιού,
φρυγανιές,
κέικ, βούτυρο,
μαργαρίνη, 2 είδη
μαρμελάδας, μέλι,
τυρί, αλλαντικά,
αυγά (ζεστά/
κρύα), γιαούρτι,
δημητριακά, χυμοί
φρούτων, φρέσκα
φρούτα
Link to comment
Share on other sites

Μη τα βλέπεις πολλά ….

4 με 5 πιάτα σε ένα μπουφέ είναι

+ 2- 3 κανάτες για τους καφέδες και ζεστό νερό με φακελάκια για τσάι…

Εδώ που τα λέμε αν δεν έχει και αυτά τα ελάχιστα, τότε τι «με πρωινό» προσφέρει…. 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

είναι, σίγουρο, ότι είναι απαραίτητο να απεμπλακούμε από τον ελεγκτή Δ.Υ.... που στο 90% των περιπτώσεων, είτε είναι διεφθαρμένος, είτε δυσκοίλιος.... και να πάμε στο μοντέλο των σύγχρονων κρατών με φορείς πιστοποίησης και ελέγχου.... και να μείνει στο κράτος το τμήμα της διαπίστευσης (ΕΣΥΔ)....

Με άλλα λόγια ο επαγγελματίας θα έρχεται σε επαφή με τον ιδιωτικό διαπιστευμένο φορέα για την πιστοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει...  

και το κράτος μέσω του ΕΣΥΔ θα ελέγχει τον σχετικά μικρό αριθμό των διαπιστευμένων φορέων.... είναι σίγουρα πιο λειτουργικό...

 

Βέβαια για τον ... λχ ξενοδόχο θα υπάρχει ένα κόστος για την πιστοποίηση.... αλλά τώρα δεν υπάρχει και μάλιστα μαύρα και εκβιαζόμενα????

 

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, θα μπει σε μεγάλο βαθμό ένα τέλος στο "ό,τι δηλώσεις είσαι...." που είναι αρνητικό.... για το τουριστικό προϊόν... και επιπλέον θα πάψει ο κάθε τυχάρπαστος υπαλληλίσκος των tour operators να το "παίζει" επιθεωρητής στα ξενοδοχεία....

 

όσο για το πρωινό.... σίγουρα θα βρεθεί άκρη... και θα τροποποιηθεί μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως.... :smile:

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

Ένας μηχανικός που μελετά  τουριστικά καταλύματα  δεν είναι ικανός να βεβαιώσει για την κατηγορία του βάσει των κριτηρίων? Πρέπει να το κάνει διαπιστευμένος φορέας?

Link to comment
Share on other sites

Ένας μηχανικός που μελετά  τουριστικά καταλύματα  δεν είναι ικανός να βεβαιώσει για την κατηγορία του βάσει των κριτηρίων? Πρέπει να το κάνει διαπιστευμένος φορέας?

 

πιστοποιημένος είναι.. το εσυδ είναι φορέας διαπίστευσης των πιστοποιημένων φορέων....

 

στα τουριστικά δεν φτάνει ο μηχανικός.... (βλέπε πχ πρωινό)....   απαιτούνται και άλλες ειδικότητες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.