Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρηγμάτωση σοβά σε διασύνδεση ξύλου-τούβλου


George Papadakis

Recommended Posts

Καλησπερα,

 

Τον Σεπτεμβριο εκανα τα επιχρισματα σε μια εξοχικη κατοικια.

Το 2ο χερι στο εξωτερικο μερος εγιναν τσιμεντοκονια και οχι με μαρμαροσκονη γιατι οπως μου ειπε ο σοβατζης θα ηταν καλυτερο για την υγρασια(παραθαλασσια περιοχη).

Στα μπαλκονια ακουμπανε ξυλινα καθετα δοκαρια που στηριζουν την σκεπη (ξυλινη) και μεταξυ των δοκαριων αυτων εχει χτιστει ενας τοιχος 1μ υψος (δεν ηθελα καγκελα)

Πριν απο μερικες μερες παρατηρησα οτι στα μπαλκονια, εχουν δημιουργηθει καθετες ριγματωσεις στον σοβα (αναμεσα στα καθετα ξυλινα δοκαρια και στον τοιχο των μπαλκονιων).

Σε ενα σημειο ειναι αρκετα βαθια( περιπου 2mm πλατος)

Σημειωτεον οτι εχει τοποθετηθει υαλοπλεγμα και νεβρομεταλ σε οποιοδηποτε σημειο της οικοδομης που ενωνεται υλικο τουβλο-μπετο , ξυλο-μπετο ξυλο με τουβλο.

Ο μηχανικος μου ειπε οτι αυτο συμβαινει λογο των διαφορετικων υλικων που διασυνδεονται(ξυλο με τουβλο) και πως θα ξανασυμβει παρολο που εγκαταστηθηκε νεβρομεταλ και υαλοπλεγμα μεταξυ τους.

 

Αν μπορειτε να με βοηθησετε με καποια συμβουλη για:

1) Πως να το διορθωσω

2) Να μην ξανασυμβει

 

Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι όπως σου είπε ο μηχανικός σου, όταν εφάπτονται δύο τόσο διαφορετικά υλικά (ξύλο και τούβλο) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν ρωγμές. Δευτερογενώς συνετέλεσε στην εμφάνινιση των ρωγμών και η φόρτιση του μπαλκονιού με το βάρος της στέγης.

Βέβαια οι πληροφορίες που μας δίνεις δεν μας βοηθούν να σχηματίσουμε σαφή εικόνα της κατάστασης και να σε συμβουλεύσουμε πως θα λυθεί το πρόβλημά σου. Αν δημοσιεύσεις κάποιο σκίτσο θα ήταν καλύτερα.

Πάντως σίγουρα ο μηχανικός σου που είναι και γνώστης της κατάστασης θα σου δώσει πιο υπεύθυνη γνώμη.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου!

Ελπίζω με αυτές να βγάλεις ένα συμπέρασμα..

Χωρίς να είμαι ειδικός νομίζω ότι αυτό το πέταξε μέσα σε 4 μήνες επειδή τα ξύλα πήραν υγρασία από τον χειμωνιάτικο καιρό και φουσκώνουν.

Κάνω λάθος ?

Τι μπορώ να κάνω όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα ?

Το νεβρομετάλ δεν βοήθησε τελικά?

Μήπως γέμισμα με ειδικό ελαστικό στόκο (ή κάτι άλλο) έτσι ώστε να κρατεί την ελαστικότητα όταν βαφτεί?

Πότε να το επισκευάσω? Τώρα ή να το αφήσω να δω τι άλλο θα βγει?

Σε κούρασα με τις ερωτήσεις αλλά είμαι σε απόγνωση και δεν σου κρύβω ότι χαλάστηκα πολύ όταν το είδα..

Φώναξα το σοβατζή και μου είπε πως αυτό δεν θα πέσει ποτέ αλλά μπορεί να παρουσιάζεται λόγο του ξύλου

Ο μηχανικός δεν το έχει δει από κοντά ακόμα αλλά από μια σύντομη περιγραφή μέσω τηλ μου είπε πως θα συνεχίσουν να γίνονται ότι και

να κάνω. Αυτό μου φαίνεται κάπως περίεργο γιατί δεν μπορεί όλο και κάποια λύση θα υπάρχει..

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου

post-16533-131887232207_thumb.jpg

post-16533-131887232224_thumb.jpg

post-16533-131887232235_thumb.jpg

post-16533-131887232242_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λες: η διαστολή του ξύλου πρέπει να είναι... Απ'ότι βλέπω το έχετε εγκιβωτίσει στον τοίχο, έτσι; Συν το γεγονός οτι είναι διαφορετικά τα υλικά...

 

Η λύση είναι να κάνεις αρμό στα 2 υλικά και να τον γεμίσεις με κάποια ελαστική μαστίχη.

Link to comment
Share on other sites

Και πολύ καλό πισσάρισμα.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να μην εγκιβωτίζεις το ξύλο στο σκυρόδεμα σε σημεία που προσβάλλονται από υγρασία τόσο πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας!!

Ναι έχει εγκιβωτιστεί στον τοίχο. Πριν γίνουν τα σοβατίσματα είχα τοποθετήσει νεβρομετάλ και υαλόπλεγμα στις ενώσεις αλλά μάλλον αυτό δεν βοήθησε.

Να κάνω αρμό στα 2 υλικά σκάβοντας 2-3 cm στο πλάτος την ρωγμή μέχρι να βρω την ένωση τους?? Ο αρμός πόσο πάχος να έχει?(Ο σοβάς είναι περίπου 3-4cm πάχος).

Το ίδιο να κάνω και στις άλλες 3 μεριές του ξύλου όπου δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ρωγμή αλλά μπορεί να γίνει μελλοντικά??

Το πισαρισμα δεν μου έκοψε να το ζητήσω..τώρα πρέπει να το καθαρίσω όλα το ξύλα από τους σοβάδες και να το κάνω. Κάθετε ο σοβάς στην πισα μετά? Τι συνέπιες έχω αν δεν το κάνω??(πχ αν είναι να σαπίσει το ξύλο μετά από 30 χρόνια τότε το πολύ να τα βάλω να ακουμπήσουν πάνω στον τοίχο και όχι όπως τώρα στο δάπεδο του μπαλκονιού).

Μια λύση που μου έδωσε ο μηχανικός και θα ήθελα την γνώμη σας είναι να βάλω μεταλλικά γόμα που να ενώνουν το ξύλο με το σιναζ . Με αυτό τον τρόπο οι ταλαντώσεις αν προήρθαν από εκεί θα εξαλείφουν. Αλλά νομίζω πως α) αυτό προήρθε από φούσκωμα του ξύλου β)πως μπορεί ένα μεταλλικό γόμα να εξισορροπήσει την ταλάντωση των δυο υλικών??

Ευχαριστω και πάλι για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με όσα λένε οι συνάδελφοι.

Με τον τρόπο που έχει γίνει η κατασκευή, η ρηγμάτωση είναι αναπόφευκτη. Πιθανόν δε να σου εμφανιστούν ρωγμές και στην κάτω επιφάνεια του προβόλου. Η τοποθέτηση μεταλλικών γάμα δεν πρόκειται να σου λύσει το πρόβλημα.

Μια λύση θα ήταν να μεταφερθούν οι ξύλινοι στύλοι εσωτερικά από το στηθαίο.

Link to comment
Share on other sites

Αν καταργήσεις το σοβά μπρός και πίσω από τον στύλο τότε κάτι γίνεται. Θα πρότεινα όμως να σφραγίσεις το κενό ανάμεσα σε ξύλο και σοβά με ελαστική μαστίχη για λόγους μόνωσης. Για αισθητικούς λόγους δημιούργησε μία κατακόρυφη σκωτία στα σημεία επαφής ξύλου σοβά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.