Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη από 18/11/2018 σε όλες τις περιοχές

 1. 4 points
  Η πύλη ανοιχτών γεωχωρικών δεδομένων http://geodata.gov.gr ξεκίνησε εκ νέου να είναι προσβάσιμη μετά από ξαφνική διακοπή της. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση ή ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας της. Πρόσβαση στα δεδομένα από εδώ: http://geodata.gov.gr/ Σχετικά To geodata.gov.gr προσφέρει ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα και υπηρεσίες για την Ελλάδα, αποτελώντας έναν εθνικό κατάλογο ανοικτών δεδομένων, μία INSPIRE-συμβατή Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών, καθώς και μία ισχυρή υποδομή για την παροχή υπηρεσιώνπροστιθέμενης αξίας από ανοικτά δεδομένα. Μπορείτε ελεύθερα να δημοσιεύσετε, να ανακαλύψετε, να επαναχρησιμοποιήσετε, καθώς και να απεικονίσετε τα δημοσιευμένα δεδομένα. Επίσης, δείτε τις διαθέσιμες λειτουργίες για τη δημοσίευση γεωχωρικών δεδομένων (διανυσματικών και ψηφιδωτών), τις OGC διαδικτυακές υπηρεσίες, τις INSPIRE υπηρεσίες, καθώς και τα API Δεδομένων και Χαρτών που προσφέρουμε.
 2. 4 points
  Τελικά την αφαίρεσαν την Σημείωση 2, οπότε δεν χρειάζεται γνήσιο υπογραφής ; https://exoikonomisi.ypen.gr/parastatika-dapanon
 3. 4 points
 4. 3 points
  Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου με παρατάσεις αδειών και αλλαγές του ν.4495/2017 ... προσεχώς η συζήτηση στις επιτροπές. Συνημμένο παρακάτω το απόσπασμα του σχεδίου νόμου. Τροποποιήσεις.pdf
 5. 3 points

  Version 3.0.0

  4.424 downloads

  Το κείμενο του Ν.4495/2017 με ενσωματωμένες τις μέχρι σήμερα αλλαγές και επικεφαλίδες κατ' άρθρο. Με τις αλλαγές του ν.4546/2018 Με τις αλλαγές του ν.4513/2018 και * Με την ΥΑ Αριθ.ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983-31.7.2018 "Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής αδειών ..." * Με την ΥΑ Αριθ.ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461–16.10.2018 " Διαδικασία έγκρισης και απαιτούμενα δικαιολογητικά ΕΕΔΜΚ" * Με την ΚΥΑ Αριθ.ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631–14.11.2017 "Διαδικασίες ηλεκτρ. υποβολής δικαιολογητικών, κατάθεσης ειδικού προστίμου …" * Με την ΥΑ Αριθ.ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/19409/1507–11.5.2018 " Εφαρμογή της παρ. η του άρθρου 99 του ν.4495/2017 ..." Σε μορφή word (για το γραφείο) + σε μορφή pdf (για κινητό ή tablet)
 6. 3 points
  Από ενημέρωση στην σελίδα του ΕΦΚΑ α)περί εκκαθάρισης και β) ειδοποιητηρίων Οκτωβρίου που παίρνουν παράταση εκπρόθεσμης πληρωμής. "Η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 ασφαλισμένων Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματικών: - με παράλληλη άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας - υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9 άρθρ.39 Ν.4387/2016 (ΔΠΥ) πρόκειται να αναρτηθεί στον Ατομικό τους Λογαριασμό στον ιστότοπο ΕΦΚΑ, το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο 30/11-1/12/2018. Τις ίδιες ημερομηνίες θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018 για τα οποία η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως την Παρασκευή 7/12/2018. Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα). Από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ
 7. 3 points
  E ! τώρα μας έβαλες για τα καλά τα γιαλια. Γιατί να μη ήσουν στο δρόμο μου έστω πριν 20-25 χρόνια. Τέτοιο αρχείο, τέτοια λεπτομέρεια (δύο νομοί πιο πέρα). Βάζω στοίχημα ...πήγες Έδεσσα. Αλλιώς δεν γίνεται !!! Σίγουρα τώρα ζηλεύει ο kane (χάθηκε) Από εδώ και πέρα θα έχεις ενοχλήσεις από όλη την Ελλάδα (Β. Ελλάδα σίγουρα). Αντι λοιπόν να πάει ο άλλος στη Υπηρεσία... Ένα Π.Μ. σε 'σενα και το πρόβλημα......πάει!
 8. 3 points
  Συνάδελφοι, δεν έχει έννοια Μηχανικός ΤΕ ή Μηχανικός ΠΕ. Βάση της συνθήκης της Bologna, ήδη o πρώτος κύκλος σπουδών οδηγεί στο επάγγελμα. Δηλαδή και οι δύο έχουν τα ίδια επ. δικαιώματα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ένας Μηχανικός ΤΕ (επιπέδου Bachelor σύμφωνα με την συνθήκη της Bologna) αποκτά τα ίδια επ. δικαιώματα με κάποιον που έχει Bachelor και Master, εφόσον ήδη το προπτυχιακό πτυχίο (πρώτος κύκλος σπουδών) οδηγει στο επάγγελμα. Το Π.Δ. είναι άκυρο γιατί δεν ακολουθεί την συνθήκη της Bologna. Το μελλοντικό Π.Δ. πρέπει να ορίσει το επάγγελμα βάση της συνθήκης της Bologna. Πρακτικά ο πρώτος κύκλος σπουδών Μηχανικού ΤΕ, Μηχανικού ΠΕ, Μηχανικού ΜΙΤ, ακαδημαϊκά είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν υπάρει κανένας διαχωρισμός. Δηλαδή ένας Bachelor Mηχανικός από το MIT είναι το ίδιο με κάποιον από Μηχανικό ΤΕ ή κάποιον Μηχανικό Bachelor από την Ευρώπη (αφού βάση του Diploma Supplement και οι δύο έχουν Βachelor). Kαι αφού οι Μηχανικοί ΠΕ θεωρούνται ισοδύναμοι με Master (που είναι και το αναμενόμενο, αφού 5 χρόνια σπουδών είναι ακριβώς το ίδιο με την συνθήκη της Bologna, δηλαδή 3+2 χρόνια, ήτοι 300ECTS) έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα όπως πρέπει να έχουν και οι μηχανικοί ΤΕ (αφού έχουν ήδη Bachelor, δηλαδή προπτυχιακό πρώτου κύκλου σπουδών). Στο εξωτερικό οι Μηχανικοί έχουν επ. δικαιώματα ήδη από το πρώτο κύκλο σπουδών και γράφονται κανονικα στο επιμελητήριο. Επίσης είναι ακριβώς το ίδιο ακαδημαϊκά αν έχεις Bachelor από πανεπιστήμιο (π.χ. ΜΙΤ) ή από το πανεπισήμιο του Bόλου ή από το ΤΕΙ Αθήνας. Το ίδιο βέβαια ισxύει και για το Master. Όλα οδηγούν στο 3+2, ή αλλιώς στις 300ECTS.
 9. 3 points
  Καλημέρα! Επικοινώνησα με το help desk του τεε και μου είπαν ότι αυτό είναι για όσους έκαναν τις εργασίες πριν τις 15/10 χωρίς να βγάλουν άδεια μικρής κλίμακας (για παράδειγμα η δική μας ΥΔΟΜ δεν έδινε άδεια για αντλία θερμότητας). Θα βγει μία ρύθμιση από το υπουργείο για αυτές τις περιπτώσεις έτσι ώστε αν βγάλουν την άδεια μέχρι τις 31/12 να μην πληρώσουν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Γι' αυτό λέει έχουν προσθέσει αυτό το πεδίο. Επομένως αν βγάζεις τώρα την άδεια για να ξεκινήσεις τις εργασίες σου δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι!
 10. 3 points
  Με βρίσκεις σύμφωνο. Το "κλειδί" στο παραπάνω είναι αυτό που γράφει: "που βρίσκονται σε αδράνεια". Οι επαγγελματίες δηλαδή που έχουν δηλώσει «αδράνεια» δηλαδή προσωρινή παύση εργασιών στην εφορία [ή θα το πράξουν εκ των υστέρων (?)], θα απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Στο "εκ των υστέρων" ... όσοι δεν έχουν δηλώσει αδράνεια αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγή εντός του 2018, μπορούν να πάνε στην εφορία και να δηλώσουν αδράνεια έστω και εκπρόθεσμα. Βέβαια υπάρχει ένα πρόστιμο 100 ευρώ, για εκπρόθεσμη μεταβολή, αλλά υπάρχει και η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος που είναι 500 – 650 ευρώ. Ως τώρα, η φορολογική νομοθεσία απάλλασσε από το Τέλος Επιτηδεύματος μόνο όσους έχουν κάνει διακοπή εργασιών κι όχι όσους έχουν δηλώσει αδράνεια. Προσοχή όμως υπάρχει η εξής λεπτομέρεια: Δεν πρέπει εντός του έτους ή στο διάστημα που έχει δηλωθεί η προσωρινή παύση εργασιών, να έχει πραγματοποιηθεί συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ούτε να έχει εκδοθεί τιμολόγιο για την είσπραξη οποιουδήποτε ποσού, αλλά και ούτε να έχουν αγορασθεί κάποιο προϊόν, με τιμολόγιο. Οποιαδήποτε συναλλαγή, ακυρώνει αυτομάτως την αδράνεια. Η αδράνεια μιας επιχείρησης πρέπει να γνωστοποιείται στη Δ.Ο.Υ., όπου αυτή ανήκει, εντός 30 ημερών και η διάρκειά της είναι ένα χρόνο μόνο. Επίσης δεν είμαι σίγουρος αν η απαλλαγή θα είναι για όλο το ποσό (κατά τ' άλλα παράλογου) του τέλους επιτηδεύματος ή αναλογικά στους μήνες κατά τους οποίους είχε δηλωθεί ή θα δηλωθεί εμπρόθεσμα [ή εκπρόθεσμα (?)] η προσωρινή παύση εργασιών (πιο λογικό...στο παράλογο).
 11. 3 points
  Είναι και αυτό κάτι. Θα πρέπει όμως να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος γενικά. Δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα ως φόρος (το έχουν βαφτίσει "τέλος") και δεν λαμβάνει καμία ουσιαστικά αναλογικότητα, σε σχέση με τα εισοδήματα. Η λογική του κράτους να θεωρεί τον ελεύθερο επαγγελματία εν δυνάμει "κλέφτη" και να τον φορολογεί προκαταβολικά θεωρώντας ότι έχει κρυφά εισοδήματα είναι πέρα ως πέρα λανθασμένη. Τρόποι υπάρχουν αν θέλει να βρει τα πραγματικά και να τα φορολογήσει.
 12. 3 points
  Δηλαδή Γίωργο, έπρεπε να δες το κτίριο για να καταλάβεις ότι η φωτογραφία δεν είναι από την Ελλάδα, η αμφίεση των μηχανικών στο εργοτάξιο δεν ήταν αρκετή?? Στο θέμα μας τώρα, η εισήγηση της επιτροπής Γαβρόγλου είναι πρωτίστως αντιεπιστημονική (παρεμβαίνει και ακυρώνει με αντι-επιστημονικό τρόπο όλες τις ευρωπαϊκές κι εθνικές επιστημονικές επιτροπές που ερεύνησαν και συνέταξαν τoυς ΕC8 και ΕΑΚ), ενώ επίσης ευνοεί αποκλειστικά συγκεκριμένες βιομηχανίες παραγωγής κι εμπορίας δομικών υλικών (πχ. τσιμεντοβιομηχανίες), έναντι άλλων βιομηχανιών δομικών υλικών (δομικού χάλυβα, ξυλείας,κ.ο.κ. ) στρεβλώνοντας και περιορίζοντας την "ελεύθερη" αγορά. Στο τελευταίο μπορεί να υπάρχει και δόλος με ενδεχόμενο κέρδος από την"επιτροπή Γαβρόγλου". Επίσης δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ συναδέλφων πολιτικών μηχανικών (ΤΕ και ΠΕ) καθότι υποχρεώνει την μία ομάδα να μελετά κτίρια αποκλειστικά με τοιχωματικό σύστημα και την άλλη ομάδα να είναι ελεύθερη να μελετήσει μεικτό ή και πλαισιακό φορέα, πράγμα που σημαίνει ότι για την ίδια στάθμη επιτελεστικότητας του ίδιου δομήματος, θα υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τελικό κόστος του φέροντος οργανισμού μεταξύ των 2 κατασκευών. Κάτι τέτοιο πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης και την αύξηση του κόστους των κατασκευών με ευθύνη της πολιτείας, θα ειναι κι επικίνδυνο καθότι τα τοιχωματικά συστήματα δύσκαμπτων κατασκευών δεν "κάνουν" για όλους τους τύπους των εδαφών και κακώς θεωρείται πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις. Επίσης οι περιορισμοί ως προς τις στάθμες για ποιόν λόγο συμβαίνει? Ποιά είναι η αιτολογία? Αν υπονοούν πως οι καθηγητές Αντώνης Κυριαζόπουλος και Φίλης Κόκκινος (μέλη της επιτροπής), δεν διδάσκουν ως πρέπει τα αντίστοιχα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, τότε πρέπει να απομακρυνθούν και να επιστρέψουν έντοκα όλους τους μισθούς που τους κατέβαλλε το ελληνικό δημόσιο για την εκπαίδευση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Επίσης, οι πολιτικοί μηχανικοί μηχανικοί έργων υποδομής, δεν έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους μαθήματα στατικής, αντοχής των υλικών, οπλισμένου σκυροδέματος, μεταλλικών κατασκευών, θεμελιώσεων, αντισεισμικών,κ.α? Μπορούν να μελετήσουν τεχνικά έργα, αλλά δεν μπορούν να μελετήσουν φορείς με χρήση κατοικίας? Η συγκεκριμένη "επιτροπή Γαβρόγλου" προσβάλλει πρωτίστως την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού. Δευτερευόντως στρεβλώνει την αγορά των δομικών υλικών, όσο και του επιπέδου υπηρεσιών των συναδέλφων πτυχιούχων και διπλωματούχων πολιτικών μηχανικών.
 13. 3 points
  και με το δίκιο τους. όπως όταν πας σε γιατρό, άλλο φάρμακο ο ένας άλλο ο άλλος. Πήγαινε να σε ξεματιάσουν τότε
 14. 3 points
  εχω την εντυπωση οτι καθε τοπογραφικοσυζητηση καταληγει μετα σε τσιπουρα
 15. 3 points
  τα οποια δυστυχως δεν τα διαθετει η ΓΥΣ.. Αλλιως θα ειχαμε λυσει αρκετα προβληματα.. και φυσικα μπορει ο νεαρος να μην ξαναεγραψε αλλα μονο που μεταξυ μας συζηταμε και μαθαινουμε ο ενας απο τον αλλο ειναι κερδος. Οχι τιποτε αλλο, αλλα θα παμε για κανα τσιπουρο και θα μιλαμε για αυτα, ας τα πουμε εδω, για να εχουμε αλλα πραγματα να πουμε στην τσιπουροκατασταση
 16. 3 points
  Εντάξει έχει καταντήσει κουραστική αυτή η ιστορία με τους συμβολαιογράφους που ο καθένας ζητάει να γράφουμε ότι του κατέβει με τον τρόπο που αυτός θέλει στην τεχνική έκθεση. Ακόμα και να θέλεις να βοηθήσεις (εγώ προσωπικά πριν να κάνω οριστική τα στέλνω όλα πακετάκι στο συμβολαιογράφο να τα δει και βγάζω βεβαίωση μόνο όταν μου πουν ότι είναι έτοιμοι για συμβόλαιο για να μην έχουμε πισωγυρίσματα) αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν η υπαγωγή πραγματοποιείται ανεξάρτητα και νωρίτερα από το συμβόλαιο. Δηλαδή για μια υπαγωγή που ολοκληρώθηκε σήμερα αν αποφασίσουν να κάνουν συμβόλαιο 15 χρόνια μετά θα ψάχνουν το μηχανικό που την έκανε που ποιος ξέρει που θα είναι για να αλλάζει χαζομάρες στην τεχνική του έκθεση?? Δεν μιλάω για περίπτωση που υπάρχουν λάθη ή ελλείψεις το τονίζω! Αλλά δεν μπορούν οι συμβολαιογράφοι να ορίζουν με το κόμμα το κείμενο που θα γράφουμε εμείς στην τεχνική μας έκθεση. Δεν είναι δική τους δουλειά. Αν είναι έτσι να τους υπαγορεύω κι εγώ τι να γράφουν στα συμβόλαια! Ο μηχανικός ολοκλήρωσε τη δήλωση και βγήκε στη σύνταξη. Τέλος. Δεν μπορεί σήμερα να κάνει καμία αλλάγη. Αν χρειαζόταν να γίνει κάποια αλλαγή για σοβαρό λόγο τότε θα έπρεπε η δήλωση να μεταφερθεί σε άλλον ενεργό μηχανικό και να κάνει αυτός τις αλλαγές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο μόνο και μόνο για να συμπληρώσεις 2 λέξεις στην τεχνική έκθεση επειδή δεν αρέσει στο συμβολαιογράφο. Σήμερα ένας καινούριος μηχανικός ελέγχει την παλιά δήλωση και εφόσον τα βρίσκει όλα καλά εκδίδει βεβαίωση με μνεία ότι οι αυθαιρεσίες τακτοποιήθηκαν σύμφωνα με την τάδε δήλωση. Το πολύ πολύ αν θέλεις και συμφωνείς να δεχτείς να γράψεις κάποιες λεπτομέρειες στη δική σου τεχνκή έκθεση. Από κει και πέρα ευτυχώς έχει και άλλους συμβολαιογράφους (λίγους δυστυχώς) που έχουν λογική και είναι μια χαρά συνεργάσιμοι. p.s. Σχέδια με αναφορά ότι είναι ταυτόσημα με του 4178 έπρεπε να έχει ο πατέρας σου με ημερομηνία πριν να βγει στη σύνταξη και να τα έχει παραδόσει στον πελάτη με την ολοκλήρωση της υπαγωγής.
 17. 3 points

  Version v1.1

  1.247 downloads

  Προγραματακι που δημιουργει ενα πινακα συν/νων απο μια polyline (γραμμη οικοπεδου). Ονομαζει τις κορυφες με Γραμματα ή Αριθμους με προθεμα ή επιθεμα. Τοποθετει κυκλους στις κορυφες. Γραφει τις διαστασεις μεταξυ των κορυφων και τελος υπολογιζει το Εμβαδο. Συγκερασμος του KORKTH.LSP v2.1 του χρήστη agior******aggior@panafonet.gr **** και του TOPOSYNT.lsp v3 του Νικόλα Ρεΐση - nikolas@reissis.gr Βελτιστοποιηση εμφανισης και λειτουργιων. Οδηγιες εγκαταστασης Κατεβαζμα του αρχειου. ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ και τοποθετηση κατα προτιμηση στο C:Program Files\AutoCAD χχχχ Ανοιγετε το AUTOCAD και το φορτωνετε απο τo Menubar\tools\Autolisp\load\PINSYN v1.1.lsp Στη συνεχεια το τρεχουμε γραφοντας στη Command line PINSYN παταμε enter και ακολουθουμε τις εντολες του. Για σωστη σχεδιαση δημιουργησε μια polyline ξεκινωντας απο το τελευταιο γραμμα των κορυφων και πηγαινοντας δεξιοστροφα κλειστην με C (close).
 18. 3 points
  " ΚΩΔΙΚΟΙ ΦΥΛΛΩΝ ΧΑΡΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΑΣ 1/50000" Ένα καλό εξελάκι. Ίσως οι περισσότεροι να το έχουν. Και ένας όμως συνάδελφος να μην το έχει ...είναι ένα όφελος ! Menu.xls
 19. 3 points
  στο ίδιο θέμα, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Ο Ν.4495/17 γράφει να βάλουμε το έντυπο υπολογισμού ενιαίου προστίμου. Όμως το πρόγραμμα του ΤΕΕ υπολογίζει το πρόστιμο. Υπάρχει λόγος να φτιάξουμε με το χέρι, το έντυπο υπολογισμού να βρούμε το πρόστιμο και να το ξαναβάλουμε σαν δικαιολογητικό?
 20. 3 points

  Version 1.0.0

  99 downloads

  Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (στα Ελληνικά) Πηγή: https://e-archimedes.gr/component/k2/item/7219-
 21. 3 points
  Έχει γίνει αναθεώρηση των ορισμών σε όλο το σύστημα SI. Προς ενημέρωση, ένα πιο πλήρες άρθρο: https://physicsgg.me/2018/11/16/ψηφίστηκε-η-αναθεώρηση-του-διεθνούς-σ/
 22. 3 points
  Κατέληξα (από καιρό) να μη με προβληματίζει το θέμα, και αφήνω την παροχή του υποπίνακα χωρίς ΔΔΕ. Βάζω ΔΔΕ στους υποπίνακες. Δεν κάνω ανοησίες λόγω μίας επιπόλαιης νομοθεσίας.
 23. 2 points
 24. 2 points
  Αγαπητοί συνάδελφοι, Σας διαβιβάζω απάντηση του ΕΤΕΑΝ σε σχετικό ερώτημά μου: "Σε σχέση με την έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) επειδή το ερώτημα είναι ειδικό και υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να συμβουλευτούν την ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461-16/10/2018 ή/και να απευθυνθούν σε μηχανικό ή/και στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.). Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν ενδεικτικό πίνακα απαίτησης έκδοσης ΕΕΔΜΚ (Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας) για την εκτέλεση εργασιών στα πλαίσια του "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ" Α/Α Κατηγορία παρέμβασης Έκδοση ΕΕΔΜΚ Παρατηρήσεις Οι παρακάτω εργασίες 1~8, δεν απαιτούν οικοδομική άδεια ή ΕΕΔΜΚ με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το κτίριο (ν. 4495/2017 άρθρο 30 παρ 1) 1 Αντικατάσταση κουφωμάτων / εξωφύλλων στο ίδιο άνοιγμα ΌΧΙ 2 Αντικατάσταση υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα ΌΧΙ 3 Σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης ΌΧΙ Αφορά προστεγάσματα, περσίδες, τέντες 4 Θερμομονώσεις από την εσωτερική παρειά εξωτερικών τοίχων,οροφών/στεγών ΌΧΙ 5 Λέβητας φυσικού αερίου / υγραερίου * ΌΧΙ Αφορά αυτόνομο σύστημα θέρμανσης σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, με επίτοιχο λέβητα 6 Σύστημα συμπαραγωγής ΦΑ (ΣΗΘΥΑ) ΌΧΙ Αφορά αυτόνομο σύστημα θέρμανσης σε οριζόντιες ιδιοκτησίες 7 Αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα τύπου split (τοπικές κλιματιστικές μονάδες) ΌΧΙ 8 Ηλιακός θερμοσίφωνας και λοιπά ηλιοθερμικά συστήματα ΌΧΙ 9 Εξωτερική θερμομόνωση δώματος ΌΧΙ 10 Εξωτερική θερμομόνωση οροφής πυλωτής ΌΧΙ 11 Ενεργειακά τζάκια ΌΧΙ Αφορά μετατροπή υπάρχοντος τζακιού σε ενεργειακό σε οριζόντιες ιδιοκτησίες 12 Τοποθέτηση ικριωμάτων και εκτέλεση εργασιών που απαιτούν ικριώματα ΝΑΙ 13 Εξωτερική θερμομόνωση όψεων (θερμοπρόσοψη) με ή χωρίς ικριώματα ΝΑΙ 14 Εξωτερική θερμομόνωση στέγης ΝΑΙ Βάσει του ΝΟΚ (ν.4067/2012) " Ως όψεις του κτιρίου θεωρούνται και οι στέγες" 15 Λέβητας πετρελαίου ΝΑΙ Αφορά εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης σε οριζόντιες ιδιοκτησίες 16 Αντλίες θερμότητας ΝΑΙ Αφορά εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης σε οριζόντιες ιδιοκτησίες 17 Γεωθερμική αντλία θερμότητας ΝΑΙ Αφορά εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης σε οριζόντιες ιδιοκτησίες 18 Λέβητας βιομάζας - πελλέτας ξύλου ΝΑΙ Αφορά εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης σε οριζόντιες ιδιοκτησίες 19 Ενεργειακά τζάκια ΝΑΙ Αφορά νέες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες * Για εγκαταστάσεις υγραερίου σε κτίριο ή κτιριακή μονάδα, η απαίτηση ή μη αδειοδότησης προκύπτει από την ταξινόμηση της εγκατάστασης στις κατηγορίες που προβλέπονται στην ΚΥΑ 31856 "Τεχνικός Κανονισμός εγκαταστάσεων υγραερίου στα κτίρια (πλην βιομηχανιών-βιοτεχνιών)" 11.08.2003 (ΦΕΚ 1257 Β' 3.09.2003). Για την κατηγορία 0 δεν απαιτείται αδειοδότηση ενώ για τις κατηγορίες I, II, III απαιτείται. Όσον αφορά τον επίτοιχο Λέβητα φυσικού αερίου, στην περίπτωση αυτόνομου συστήματος σε οριζόντια ιδιοκτησία, δεν απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ν. 4495/2017 άρθρο 30 περίπτωση η και Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461-16/10/2018 άρθρο 2 περίπτωση λ)".
 25. 2 points

  Version

  3.679 downloads

  Πρόκειται για τη μετατροπή του αρχείου oikismoi2000.kmz της πλατφόρμας geodata.gov.gr σε αρχείο dwg σε ΕΓΣΑ 87 ***ΠΡΟΣΟΧΗ***: Χρησιμοποιείστε το αρχείο με δική σας ευθύνη
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
 • Επιλεγμένα Άρθρα

  • Ηλεκτρονική πολεοδομία (e-πολεοδομία) Υποχρεωτική λειτουργία από 01-01-2019
   Καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία, τήρηση, επικαιροποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) υπό τον τίτλο Ηλεκτρονική Πολεοδομία, το οποίο αφορά στα πολεοδομικά δεδομένα της χώρας.

   Από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως και την 31η Αυγούστου 2019:

   α) Δικαιώματα πιστοποιημένου χρήστη του Συστήματος, της περίπτωση (β) της παραγράφου 2 του άρθρου 8 της απόφασης, εκχωρούνται αποκλειστικά στους προϊστάμενους των αρμόδιων υπηρεσιών.
   β) Η ενημέρωση του Συστήματος, του άρθρου 5 της απόφασης, διεκπεραιώνεται με ευθύνη του προϊστάμενου της αρμόδιας για την έγκριση της πράξης υπηρεσίας.
   γ) Οι πράξεις που εκδίδονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην βάση δεδομένων του Συστήματος, καταχωρούνται με ευθύνη του προϊστάμενου της αρμόδιας για την έγκριση της πράξης υπηρεσίας.

   Από την 1η Ιανουαρίου 2019, πράξεις που δε συνοδεύονται από τη βεβαίωση της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της απόφασης δε δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

   Από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης για την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής της περίπτωσης (α) της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της απόφασης, τα στοιχεία των μελετών του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού που περιλαμβάνουν γεωχωρικά δεδομένα υποβάλλονται σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή.

   Από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης για την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής της περίπτωσης (α) της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της απόφασης, η διεκπεραίωση των διαδικασιών του άρθρου 6 της απόφασης εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος.

   Από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης για την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας των εφαρμογών των περιπτώσεων (β) και (γ) της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της απόφασης, το στάδιο προόδου των διαδικασιών του άρθρου 6 της απόφασης και ο αρμόδιος χειριστής (φυσικό πρόσωπο) είναι ανά πάσα χρονική στιγμή διαθέσιμες μέσω της διαδικτυακής πύλης του Συστήματος προς κάθε ενδιαφερόμενο.

   Το Σύστημα τίθεται σε υποχρεωτική λειτουργία από 1 Ιανουαρίου 2019.

   Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/73705/670 – ΦΕΚ Τεύχος Β 5045/13.11.2018
   Λειτουργία, τήρηση, επικαιροποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος Ηλεκτρονική Πολεοδομία

   ΥΠΕΝ ΔΕΣΕΔΠ 73705 670 ΦΕΚ 5045-Β-13-11-2018.pdf
    • Like
   • 0 απαντήσεις
  • Παράταση 6 μηνών προθεσμίας για περαίωση υπαγωγής αυθαιρέτων Ν.4178/13
   Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ:

   Προς διευκόλυνση των επαγγελματικών φορέων του τεχνικού κόσμου, θα δοθεί παράταση κατά έξι μήνες της προθεσμίας, που εκπνέει στις 3 Νοεμβρίου 2018, για την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων για την περαίωση της υπαγωγής των αυθαιρέτων του ν.4178/2013.       Η παράταση θα δοθεί με τροπολογία του άρθρου 99 του ν.4495/2017. Μέχρι την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.       από το Γραφείο Τύπου   http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=5934&language=el-GR    
    • Upvote
    • Like
   • 21 απαντήσεις
  • Εξοικονόμηση ΙΙ: Διευκρινίσεις για θέματα έκδοσης πολεοδομικών αδειών και εγκρίσεων (ασυμβίβαστο επιθεωρητή και μελετητή)
   Ο Οδηγός Εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ", δεν εισάγει κάποια πρόσθετη απαίτηση ή εξαίρεση στην ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία (ενδεικτικά ν. 4495/2017, ν. 4067/2012).

   Ο Οδηγός Εφαρμογής αναφέρει:

   1. "Για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου, ο Ωφελούμενος οφείλει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις." (παράγραφος 7.1)

   2. Ο ωφελούμενος του προγράμματος υποχρεούται "Να τηρεί, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων, την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις ή/και άδειες που προβλέπονται από αυτή." (παράγραφος 8.1)

   3. Παράρτημα Χ Δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου, Λίστα δικαιολογητικών (επισυνάπτονται στο Πληροφοριακό Σύστημα):

   -  "Οικοδομική Άδεια παρεμβάσεων ή Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις εργασίες που εκτελέστηκαν (όπου απαιτείται)".

   Επομένως, εάν για την εκτέλεση κάποιας εργασίας στα πλαίσια του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ", απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας / έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), αυτή θα πρέπει να εκδοθεί και να υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.

   Ο Δικαιούχος του προγράμματος, κατά το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών και πριν την τελική εκταμίευση, θα ελέγξει για το εάν έχουν αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα οι σχετικές άδειες / εγκρίσεις.

   Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που για την έκδοση οικοδομικής άδειας / έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), απαιτείται η εκπόνηση μελέτης ή επίβλεψη των αντίστοιχων εργασιών, ισχύει το ασυμβίβαστο μεταξύ των ιδιοτήτων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και του μηχανικού που συμμετείχε στην εκπόνηση μελέτης ή την επίβλεψη των αντίστοιχων εργασιών (σχετική ανακοίνωση 11/9/2018).
   • 12 απαντήσεις
  • e-ΑΔΕΙΕΣ Σύστημα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.
   Από Δευτέρα 15/10/2018 ξεκινά (άνευ απροόπτου) η πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας έκδοσης Οικοδομικών Αδειών διαδικτυακά διαμέσου της πλατφόρμας του Τ.Ε.Ε.

   Αίτημα πολλών ετών των Μηχανικών. Αίτημα απεμπλοκής και μείωσης της γραφειοκρατίας.

   Σίγουρα κάθε αρχή και δύσκολη, ειδικά αυτή η αρχή ενδεχόμενα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη διότι από την μία θα είναι οι μελετητές Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων κι από την  άλλη οι ελεγκτές των ΥΔΟΜ.

   Ο Νομοθέτης θα πρέπει να επιλύσει χιλιάδες μικρές ή και μεγάλες επικαλύψεις απαιτήσεων, διατάξεων ίσως και νόμων ώστε να μπορεί να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες στην πλατφόρμα ώστε να τα προβλέπει. Διότι κακά τα ψέματα όσα και να έχει προβλέψει έως τώρα στην αρχή της στην πορεία είμαι σίγουρος ότι θα ανακαλύψει εκατοντάδες ελλείψεις κενά συμπληρώσεις αναβαθμίσεις κ.λπ. που θα πρέπει να γίνουν.

    

   Ας συμβάλουμε με τις απορίες μας τα ερωτηματικά αλλά και τις πιθανές λύσεις ή συμπληρώσεις ή ερμηνείες που θα πρέπει να δοθούν σ αυτά και σε δεκάδες άλλα που θα προκύψουν. .

   Καλό ξεκίνημα σε κάθε περίπτωση και καλό κουράγιο….

   Το χειρότερο το ζήσαμε…

   Επιδιώκουμε το καλύτερο.

    

   Εγχειρίδιο χρήσης Μηχανικών


   Εγχειρίδιο χρήσης Υπηρεσιών Δόμησης
    • Upvote
    • Like
   • 312 απαντήσεις
  • Προσφορές και κουπόνια από Aliexpress-Banggood-Gearbest
   Στο παρόν θέμα δίνουμε προσφορές και κουπόνια αγορών από Gearbest.com και Banggood.com

   Δείτε όλες οι προσφορές εδώ: https://goo.gl/YJ5kxV

   -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Banggood.com μας προτάθηκε μια μορφή συνεργασίας με την προσφορά εκπτωτικών κουπονιών και προσφορών προς τα μέλη του Michanikos.gr

   Ανέφερα ότι λόγω του περιεχομένου της σελίδας μας θα μας ενδιέφεραν περισσότερο εξοπλισμός σχετικός με το επάγγελμά μας (αποστασιόμετρα laser, laser θερμόμετρα, ψηφιακά πολύμετρα κ.α.), εργαλεία, αυτοματισμοί, λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, προτάσεις για smart home kit κτλ.

   Μέσα από το πρόγραμμα, θα συλλέγονται affiliate πόντοι μετατρέψιμοι σε προϊόντα και σε περίπτωση που στέλνονται προϊόντα σε εμάς θα δωρίζονται μέσα από το φόρουμ με τις γνωστές διαδικασίες κληρώσεων που κάναμε και στο παρελθόν.

   Όλες οι προσφορές εδώ: https://goo.gl/YJ5kxV
    • Upvote
   • 16 απαντήσεις
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.