Jump to content

Pavlos33

Συντονιστής
 • Posts

  14,966
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  270

Everything posted by Pavlos33

 1. @Ζωή Παπαδάκη Καλησπέρα. Περιγράψτε την υπόθεσή σας για να λάβετε απαντήσεις.
 2. @Giallou Όπως σωστά αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με το Κτηματολογικό γραφείο για το πως θα "περάσει" η μεταγραφή. Η δασική έκταση που αναφέρεις, εάν είναι χαρακτηρισμένη ΑΔ, υπάρχει πρόσφατη νομοθεσία για τους δασωμένους αγρούς και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την μεταβίβαση μιας τέτοιας έκτασης.
 3. @Tolis Tsimoudas Kαλημέρα. Όπως προανέφεραν και οι συνάδελφοι, πριν την έναρξη εργασιών θα πρέπει να εκδοθεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για διαχωρισμό οριζόντιας ιδιοκτησίας (αυτό θα το κρίνει ο μηχανικός εάν γίνεται να εκδοθεί). Η έκδοση της άδειας θα γίνει ηλεκτρονικά από μηχανικό. Η άδεια αυτή διαβιβάζεται και στο ΙΚΑ οπότε θα πρέπει να ανοιχτεί και έργο στο ΙΚΑ για να πληρωθούν τα σχετικά ένσημα. Όταν η άδεια εκδοθεί θα πρέπει μετά να επισκεφθείς συμβολαιογράφο για να γίνουν οι διορθώσεις στη σύσταση και να λάβουν ΚΑΕΚ οι διαχωρισμένες πλέον ιδιοκτησίες.
 4. Μέχρι στιγμής ισχύει ότι εντός της κύριας κατοικίας του (αυτής δηλαδή που διαμένει) ένας μηχανικός, λογιστής, δικηγόρος κλπ, μπορεί να κάνει χρήση τμήματος της οικίας του (θα πρέπει και να υπάρχει κάποιο υπόλοιπο για να διαμένει) για άσκηση επαγγέλματος. Αυτό έχει κριθεί στο παρελθόν με τη νομολογία ότι οι χρησιμοποίηση του χώρου κατοικίας για αυτές τις δραστηριότητες δεν "αλλοιώνει" την χρήση της κατοικίας. Αυτό που μάλλον θέλουν να αλλάξουν είναι να επιτρέπεται η άσκηση των παραπάνω επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όχι μόνο στην κύρια κατοικία (δηλαδή σε αυτή που διαμένει μόνιμα) αλλά και σε δευτερεύουσα (δηλαδή να μην ενδιαφέρει αν ο επαγγελματίας διαμένει μόνιμα στην κατοικία που θα χρησιμοποιεί και για άσκηση του επαγγέλματός του). Στο παραπάνω νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μια κακογραμμένη διατύπωση. Πιθανώς να εννοούν ότι ο εκμισθωτής θα μισθώσει σε κάποιο μισθωτή κατοικία και σε αυτή ο μισθωτής μπορεί (με ειδική μνεία στο μισθωτήριο) να μπορεί να την χρησιμοποιεί και σαν επαγγελματική έδρα. Μόνο που αυτό συμβαίνει και σήμερα. Ας περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο.
 5. Έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια; Το κτηματολόγιο σε ποια φάση βρίσκεται (προανάρτηση, ανάρτηση, λειτουργία);
 6. Μήπως ήταν περίπτωση η οποία εξαιρούνταν από την υποχρέωση σύνταξης ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ ;Δες την περίπτωση. Ανέτρεξε πίσω στο Νόμο 4178 και έλεγξε αν υπήρχε αυτή η περίπτωση. Διαφορετικά η δήλωση θεωρείται ελλιπής. Σχέδια της υπαγωγής με δήλωση περί ταυτόσημου έχεις για να ελέγξεις το ακίνητο;
 7. Στα πολύ σωστά που αναφέρει ο Άκης σου εφιστώ την προσοχή στη σύνταξη της ΗΤΚ. Η διαδικασία δεν αποτελεί απλώς μια καταχώρηση στοιχείων. Είσαι υπεύθυνη για τη νομιμότητα του ακινήτου. Σαφώς και δεν αποτελεί απόδειξη μη αναγκαιότητας το ότι το σύστημα θα επιτρέψει την οριστικοποίηση, διότι για όλα έχεις την πλήρη ευθύνη. Επί του ερωτήματός σου, θα ανεβάσεις το ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ στην ενότητα στατικός έλεγχος και θα το "συνδέσεις" με την δήλωση οριστικής υπαγωγής που έχεις ανεβάσει στις πράξεις.
 8. Προσπαθείς να ενταχθείς σε αναπτυξιακό χωρίς να έχεις αναθέσει στις σχετικές ειδικότητες μηχανικών τις απαιτούμενες μελέτες και προϋπολογισμούς έργων;
 9. To συμπέρασμα για το αν απαιτείται Μ.Σ.Ε ή Τ.ΕΣ.Ε προκύπτει από τα μεγέθη και την κατηγορία υπαγωγής.
 10. Διαγνώσεις μέσω του ίντερνετ δεν επιτρέπεται να γίνονται για την δική σου ασφάλεια. Στα όσα πολύ σωστά ειπώθηκαν από τους συναδέλφους για άμεση αυτοψία από έμπειρο στις επισκευές πολιτικό μηχανικό, να μου επιτραπεί το σχόλιο να μην ασχοληθείς ποτέ ξανά μόνος σου με τέτοια ζητήματα. Γενικά, καμία ρωγμή δεν σφραγίζεται με αφρό και στόκο, διότι αυτά τα υλικά δεν αποκαθιστούν την αστοχία της τοιχοποίιας. Τα υπόλοιπα θα τα πείτε με τον μηχανικό σας, ο οποίος θα κρίνει αφενός τις αιτίες των ρωγμών και αφετέρου θα προτείνει-υλοποιήσει τρόπους αποκατάστασης της στατικότητας του κτιρίου.
 11. Μπαζωμένη βεράντα δεν μετράει πουθενά.
 12. Ο έλεγχος κατηγορίας μπορεί να γίνει και με τους ισχύοντες όρους δόμησης κατά την έκδοση της Ο.Α
 13. Η γνώμη μου είναι ότι η διατύπωση έχει παραμείνει από αμέλεια και δεν έχει αφαιρεθεί από τη συγκεκριμένη παράγραφο. Όταν εκδόθηκε η τροποποίηση του ΦΕΚ 181/Δ/85 με το ΑΑΠ 289/4.11.2011 ο ΝΟΚ (ν.4067/12 δεν είχε ακόμη εκδοθεί). Τα 40 τμ δεν είναι δεσμευτικά και θα πρέπει να ελέγξεις με βάση τις διατάξεις για εσωτερικούς εξώστες σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά ΝΟΚ διατάξεις. Με άλλα λόγια, επειδή δεν αναφέρεται κάτι για πατάρια στις άλλες κατηγορίες επιφάνειας οικοπέδων, δεν σημαίνει ότι τα πατάρια δεν επιτρέπονται να κατασκευαστούν.
 14. Eννοείς ότι έχεις μεταφέρει τη δήλωση στο ν. 4495; Αν ναι, θα κρίνεις σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις εάν απαιτείται ΜΣΕ ή Τ.Ε.Σ.Ε.
 15. @HAROUL Όντως ένα τέτοιο παλιό έγγραφο το ανέφερε αυτό, αλλά θεωρώ ότι το πνεύμα της διάταξης είναι ο συνιδιοκτήτης (σε κάθετη ή οριζόντια) να μην εξαρτάται (κατ επέκταση να μην περιορίζεται η διάθεση της ιδιοκτησίας του) από τις αυθαιρεσίες του άλλου. Αν αυτό ίσχυε, το πνεύμα της διάταξης ακυρώνεται τοις πράγμασιν αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον όχι απλώς να γνωρίζει ο όμορος για τις αυθαιρεσίες και την πιθανή τακτοποιήσή τους, αλλά ακόμη και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της όμορης κάθετης. Οπότε συμφωνώ με τον Δημήτρη. Μπορείς να προχωρήσεις ασχέτως αν στην όμορη κάθετη έχουν ;ή δεν έχουν γίνει τακτοποιήσεις.
 16. Οι ερωτήσεις σου αποτελούν αντικείμενο μελέτης μηχανικού και δεν μπορούν να απαντηθούν μέσω ιντερνετ. Μιας και αναφέρεις ότι θα αγοράσεις οικόπεδο, ελπίζω να έχεις ήδη απευθυνθεί σε τεχνικό γραφείο μηχανικών για έλεγχο του οικοπέδου και να μη βασίζεσαι σε στοιχεία του πωλητή ή ακόμη χειρότερα του μεσίτη.
 17. Γενικώς, οι περιπτώσεις α και β είναι δ.δ. Η γ είναι ΥΔ (θα το βάλεις με μειωτικό λόγω υπόγειας στάθμης). Το φλέγον θέμα για τον ιδιοκτήτη, το οποίο οφείλεις να του το επισημάνεις προ τακτοποίησης, είναι το ότι η τακτοποίηση δεν θα τον οδηγήσει αυτομάτως σε μεταβίβαση. Η δ.δ λογικά δεν έχει αποτυπωθεί στην κάτοψη της σύστασης, οπότε λόγω της υφιστάμενης κατάστασης θίγονται εμπράγματα δικαιώματα (καταπάτηση όμορης ξένης ιδιοκτησίας εκατέρωθεν) και επιπλέον για την παράβαση γ θα κρίνεις εάν εμπίπτει στις διατάξεις του Α 98 και μπορεί μονομερώς να γίνει τροποποίηση σύστασης. Θα συνεννοηθείς με τον συμβ/φο του πελάτη σου (ως τεχνικός σύμβουλος και με το αζημίωτο φυσικά για όλες τις εργατοώρες που θα χρειαστείς σε συνεννοήσεις)
 18. Συμφωνώ με τη σειρά μου στην αντιμετώπιση ότι το ακίνητο μπορεί να ενταχθεί στο άρθρο 112. ¨Προσοχή στο ότι οι αυθαιρεσίες που θα υπαχθούν είναι οι μετά του έτους 1983. Άρθρο 112 Στάσιμοι Οικισμοί Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια με αποκλειστική χρήση κατοικία, που ευρίσκονται εντός στάσιμων οικισμών, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 21 του ν.1337/1983, με την προϋπόθεση ότι οι στάσιμοι οικισμοί ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2000 μ. από τη θάλασσα ή από χιονοδρομικά κέντρα και εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν συντελεσθεί μετά το έτος 1983 και μπορεί να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή του αναλογούντος παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με το Παράρτημα Α, μειωμένου κατά 30%. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε και ζ του άρθρου 99 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, για την υπαγωγή τα πιο πάνω στοιχεία υποβάλλονται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία.
 19. Κάθε στατική μελέτη έχει το τεύχος υπολογισμών της. Οπότε από την στιγμή που γίνεται η μελέτη, ποιο το πρόβλημα της προσάρτησης του τεύχους;
 20. Το ερώτημα ανάγεται στο άρθρο 89 και κατά πόσο επιβεβαιώνεται η μη συντέλεση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, ώστε να μπορεί να γίνει η όποια ενέργεια.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.