Jump to content

mapost

Core Members
 • Content Count

  278
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

mapost last won the day on April 2 2018

mapost had the most liked content!

Community Reputation

63 Καλή

About mapost

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αιγάλεω
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Παύλο, ο προβληματισμός μου έχει να κάνει με αυτό που γράφω στο τέλος. Οτι δηλαδή δηλώνουμε το ακίνητο ως εξολοκλήρου αυθαίρετο και χωρίς οικοδομική άδεια, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτά δεν ισχύουν. Ο νόμος δεν μας δίνει αυτήν την επιλογή. Σημειώνω ότι έχω κληθεί σε απολογία από το πειθαρχικό του ΤΕΕ για απλούστερη περίπτωση (όπου τα είχα κάνει όλα σωστά και δικαιώθηκα), και η ταλαιπωρία ήταν τεράστια. Αν λοιπόν κάποιος θελήσει να αμφισβητήσει μια τέτοια ρύθμιση, θα έχει πολύ ισχυρά επιχειρήματα και η αιτιολόγηση που όλοι σκεφτόμαστε (δυσκολία και κόστος της προβλεπόμενης διαδικασίας) δεν νομίζω ότι θα αρκεί. Ελπίζω ότι είναι κατανοητό ότι κάνω τον συνήγορο του διαβόλου και ότι η πρόθεσή μου δεν είναι να κατηγορήσω τους συναδέλφους που ακολουθούν αυτήν την επιλογή στις δηλώσεις τους. Απλά προβληματίζομαι.
 2. Νομίζω ότι το να δηλωθεί ένα ακίνητο για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, ως αυθαίρετο, δεν είναι σωστό. Μπορεί να μας γλιτώνει (κι εμάς και τους ιδιοκτήτες) από δουλειά και κόστος, αλλά απαξιώνει το ακίνητο και αυτό μπορεί να το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον, ό,τι και να γράψουμε στην τεχνική έκθεση. Πρόκειται για λανθασμένη πρακτική η οποία δεν προβλέπεται από τον νόμο δυστυχώς. Στην ουσία, κάνουμε ψευδή δήλωση και μάλιστα το παραδεχόμαστε με σχετική μνεία στην τεχνική περιγραφή.
 3. Αν η πραγματοποιημένη κατάσταση συμφωνεί με το σχέδιο της σύστασης, η συναίνεση των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται και δεν χρειάζεται να την αναζητήσεις εκ νέου, ούτε χρειάζεται να διερευνήσεις το "εκ κατασκευής".
 4. Παρακαλώ την βοήθειά σας στο εξής : Έχω, εκτός των άλλων, επέκταση υπογείου και ισογείου κατά 40μ2 το καθένα (40μ2 υπόγειο και 40μ2 ισόγειο) μετά το 2011. Η επέκταση ισογείου βρίσκεται ακριβώς πάνω από την αντίστοιχη του υπογείου. Για να ελέγξω αν πρόκειται για "πολεοδομική παράβαση" όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3δ του αρ. 81, τι λαμβάνω υπόψιν ? Θεωρητικά, το υπόγειο δεν θα μετρήσει στον συντελεστή δόμησης στην επερχόμενη άδεια νομιμοποίησης, άρα έχω μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών δόμησης/κάλυψης μικρότερη των 50μ2 (και μικρότερη του 10%). Υποθέτω ότι δεν πρέπει να συνυπολογίσω και το εμβαδόν του υπογείου.
 5. Έχεις δίκιο. Η πρότασή μου για δήλωση ήταν για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν την πρόβλεψη για μονομερή τροποποίηση της σύστασης του 4495. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέργεια του 100% των συνιδιοκτητών. Φυσικά το πρόβλημα είναι αρμοδιότητας του συμβολαιογράφου και ίσως να μην πρέπει να το φορτωθεί ο συνάδελφος.
 6. Η άποψή μου είναι ότι δεν έχεις πολεοδομικό πρόβλημα μεν, έχεις όμως ιδιοκτησιακό. Στην ουσία έχεις πρόβλημα με κατάληψη κοινοχρήστου τμήματος και κάπως θα πρέπει να το διορθώσεις. Έχεις όλες τις προϋποθέσεις του αρ.98 (εκ κατασκευής και σε όλους τους ορόφους) και θα πρότεινα να κάνεις δήλωση είτε με Υ.Δ., είτε με αναλυτικό μιας και το τμήμα είχε μετρήσει. Θα χρειαστεί μονομερής τροποποίηση της σύστασης, άρα συνεννοήσου με τον συμβολαιογράφο.
 7. Δυστυχώς, η μόνη εξαίρεση που υπάρχει ώστε να μπορούν να τακτοποιηθούν εξώστες πάνω από κοινόχρηστο χώρο της πόλης, είναι αυτή που προβλέπει η κατηγορία 3 (γγ). Στην περίπτωση που περιγράφεις δεν πληρούνται οι όροι της κατ.3 και άρα ο εξώστης δεν τακτοποιείται με τον 4495.
 8. "Χαμηλοτάβανος" Κατά τα άλλα, τακτοποιείται ως αποθήκη. Προφανώς δεν είναι απαραίτητο οι αυθαίρετες κατασκευές να ακολουθούν τις προδιαγραφές νόμιμων χώρων. Τι αυθαίρετες θα ήταν άλλωστε...
 9. Κατά την άποψή μου, υπάρχει ορισμός για τον χώρο αυτό και είναι : "επιπλέον όροφος". Δεν είναι δυστυχώς ούτε σοφίτα ούτε κάτι άλλο που θα οδηγούσε σε μειωμένο πρόστιμο. Αποτελεί Υ.Δ.Κ.Χ. και υπέρβαση ύψους την οποία θα αντιμετωπίσεις ανάλογα με το αν υπερβαίνει το μέγιστο ύψος της περιοχής ή όχι.
 10. Θα βάλετε τα ποσοστά που αναφέρονται στη σύσταση. Το άθροισμα των χιλιοστών συνιδιοκτησίας που αντιστοιχεί στον καθένα.
 11. Προτείνω να το περάσει ΚΤΕΟ. Συγνώμη avgoust που παίζω με τον πόνο σου, αλλά νομίζω πως τώρα πια τα έχουμε ακούσει όλα !!!
 12. Ο αντίλογος είναι ότι όπου δεν ενδιαφέρεται ο νομοθέτης για το πλήθος των όμοιων παραβάσεων, το λέει : ζζ)δεξαμενές αποχέτευσης..., ηη) οικίσκοι που καλύπτουν αντλητικές εγκαταστάσεις...., ιζιζ) πρόχειρες και προσωρινές κατασκευές από πανί....., ενώ στο ιβιβ γράφει αποθήκη. Η δικιά μου ερμηνεία είναι ότι δεν είναι στο πνεύμα του νόμου η υπαγωγή περισσότερων αποθήκων με συνολικό εμβαδόν > 15μ2. Σκέψου ότι με την λογική αυτή, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε μια αποθήκη 100μ2 σε τμήματα <15μ2 (με γυψοσανίδα π.χ.) και να την ρυθμίσουμε με 250€. Το "ανεξαρτήτως αριθμού αυτών" το ερμηνεύω με την λογική ότι μπορείς να εντάξεις σε ένα ΦΚ κατηγορίας 3 περισσότερες της μιας περιπτώσεις (π.χ. μια αποθήκη + μία δεξαμενή + αλλαγή διαστάσεων κουφωμάτων κ.λπ.)
 13. Τι εννοείς " 3 αποθήκες που πληρούν τα κριτήρια της κατηγορίας 3 " ? Αν εννοείς ότι η καθεμία είναι κάτω από 15μ2 και με μέσο ύψος < 2,50μ, αλλά στο σύνολο και οι τρεις μαζί υπερβαίνουν τα 15,00μ2, τότε δεν μπορείς να τις βάλεις όλες στην κατ 3. Αν το συνολικό εμβαδόν είναι < 15,00μ2 , τότε οι απόψεις διίστανται διότι η ακριβής διατύπωση του νόμου είναι "ιβιβ) αποθήκη μέγιστης επιφανείας 15τ.μ. ...." και όχι "αποθήκες". Εγώ είμαι της άποψης ότι αν το συνολικό εμβαδόν δεν υπερβαίνει τα 15μ2, μπορείς να τις βάλεις όλες Κατ 3, αλλά αυτή δεν είναι μια επίσημη οδηγία. Αν έχεις μόνο παραβάσεις κατηγορίας 3, δεν βάζεις σχέδια.
 14. Καλό μεσημέρι. Έχω την εξής περίπτωση : Ακίνητο για το οποίο πρόκειται να γίνει πράξη αποδοχής κληρονομιάς, έχει αυθαιρεσίες. Η συμβολαιογράφος μου ζήτησε να κάνω δήλωση στο όνομα των κληρονόμων, ώστε στην αποδοχή να μπει το σωστό εμβαδόν του ακινήτου. Σε αντίθετη περίπτωση (που θα κάνουν αποδοχή με το εμβαδόν της αδείας χωρίς τα αυθαίρετα) θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της αποδοχής κληρονομιάς όταν δηλωθούν τα αυθαίρετα. Αυτό το θεωρούν χρονοβόρο και κοστοβόρο. Σε ερώτησή μου αν θα αρκούσε μια δικιά μου εμβαδομέτρηση ώστε να μπουν τα σωστά τετραγωνικά στην αποδοχή, η συμβολαιογράφος μου απάντησε ότι προτιμάει να μπορεί να αναφερθεί σε μία δήλωση αυθαιρέτων, έστω και αν αυτή δεν έχει περάσει σε ολοκληρωμένη υπαγωγή. Σημειώνω ότι έχουν παρέλθει τα χρονικά περιθώρια για αποποίηση κληρονομιάς και ότι υπάρχουν οι σχετικές βεβαιώσεις για μη ύπαρξη διαθήκης κ.λπ.. Σκέφτομαι να ανοίξω μια δήλωση, να πάρω αναθέσεις από όλους, να την αφήσω σε αρχική υποβολή, να δώσω τον αριθμό πρωτοκόλλου και να ολοκληρώσω την δήλωση όταν ολοκληρωθούν τα συμβόλαια. Να τους κάνω την χάρη ή όχι ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.