Μετάβαση στο περιεχόμενο

kan62

Core Members
 • Περιεχόμενα

  3.046
 • Εντάχθηκε

 • Τελευταία επίσκεψη

 • Days Won

  82

kan62 last won the day on Ιανουάριος 11

kan62 had the most liked content!

Φήμη στην κοινότητα

2.513 Εξαιρετική

Σχετικά kan62

 • Κατάταξη:
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Μελέτες - Κατασκευές
  Αποκαταστάσεις μνημείων
 • Τοποθεσία
  Ναυπακτία
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

37.881 profile views
 1. Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2010 «Για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (αναδιατύπωση)» (ΕΕ L153 της 18.6.2010).
 2. Ο σκοπός είναι να συζητήσουμε και όχι να συμφωνήσουμε ... Οπότε, προσπερνάω την εγκύκλιο και πηγαίνω κατευθείαν στην τροποποίηση του κτηριοδομικού. Λέει : "απαιτείται η υποβολή ... όταν ... προβλέπονται και είναι απαραίτητες για την εκπόνηση της ΜΕΑ του ..." Γιατί είναι απαραίτητες για την εκπόνηση ΜΕΑ οι μελέτες θέρμανσης ή ηλεκτρικών ή υδραυλικών ή ΖΝΧ στο κτήριο του παραδείγματός μου ; Δεν προβλέπω τίποτε από αυτά ... και δεν είναι απαραίτητες για να αποδείξω κάτι.
 3. Να επισημάνω πάλι δύο πραγματάκια ... Στις 6 εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και οι 4 κατηγορίες κτηρίων που δεν ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.4122/13. Το πεδίο εφαρμογής του σε κατηγορίες κτηρίων περιλαμβάνεται στην παρ.6 του άρθρου 3, ακριβώς πριν από το άρθρο 4 των εξαιρέσεων που ακολουθεί. Εκεί περιλαμβάνονται «όλα τα κτήρια που καταναλώνουν ενέργεια για τη ρύθμιση των εσωτερικών κλιματικών συνθηκών, προκειμένου να διασφαλιστεί η άνεση των χρηστών τους». Μετά, στο άρθρο 4, έρχεται το κόστος αυτής της κατανάλωσης όπου «για την επίτευξη βέλτιστων από πλευράς κόστους επιπέδων, καθορίζονται ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης». Εδώ περνάνε κατευθείαν κάτω από τη μπάρα μόνο οι 4 κατηγορίες : μνημεία, εκκλησίες, βιοτεχνικά και προσωρινά. Δεν υπάρχει σε αυτές κάποια ελεγχόμενη χρήση τριτογενούς τομέα, όπως ορίζεται στην οδηγία 31 οπότε αυτόματα εξαιρούνται. Μόνες τους όμως και όχι όταν σε αυτές συνυπάρχει ή προστίθεται ελεγχόμενη χρήση εξαρτημένη ή όχι. Εξαιρούνται επίσης υπό προϋποθέσεις και οι άλλες 2 κατηγορίες δηλαδή : διατηρητέα και κτήρια κάτω των 50 τμ, όμως αυτές πρέπει να το αποδείξουν (ότι εξαιρούνται) και ο μόνος τρόπος απόδειξης είναι η εκπόνηση ΜΕΑ. Το θέμα της εκπόνησης ή όχι των Η/Μ μελετών δεν έχει να κάνει με τη ΜΕΑ. Ακόμη και στα απαιτούμενα για την άδεια πριν από τον ν.4030/11 και τώρα με τον ν.4495/17 είναι ξεχωριστά απαιτούμενα : … ζ) μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η) μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου, … Η απαίτηση για μελέτες Η/Μ εξετάζεται όπως εξεταζόταν και πριν την εισαγωγή της ΜΕΑ. Αν θέλω να βγάλω άδεια για σπιτάκι 49 τμ. προφανώς και δεν θα κάνω μελέτη θέρμανσης αλλά στη ΜΕΑ της άδειας θα εφαρμόσω τα ελάχιστα για το κέλυφος, θα περιγράψω τα χαρακτηριστικά του κτηρίου μου και το τζάκι που ενδεχομένως έχω προβλέψει ότι θα χρησιμοποιηθεί και θα εκτιμήσω ένα αποτέλεσμα, ας πούμε Δ. Όταν θα πάω για ρεύμα σαφώς και πρέπει να μου ζητηθεί ΠΕΑ ώστε να πιστοποιηθεί η ορθή υλοποίηση των προδιαγραφών της ΜΕΑ. Έστω και για το κέλυφος μόνο …
 4. Στην παρ.7 του άρθρου 4 του ν.4122/13, που από την αρχή συζητάμε.
 5. Διαφορούνται γιατί είναι κατηγορίες κτηρίων που έχουν κύκλο ζωής που δεν εξετάζεται ο οικονομικός τους αντίκτυπος μέσω των οδηγιών για εξοικονόμηση ενέργειας. Όσο και να στοιχήσουν ενεργειακά θα κριθούν με άλλα κριτήρια ...
 6. kan62

  ΤΑΠ - ΔΕΗ

  Μπορείς να ζητήσεις από τη ΔΕΗ εκτύπωση λίστας (σε μορφή πίνακα) που σε κάθε γραμμή έχει και ένα λογαριασμό και στις στήλες ΤΑΠ και δημοτικά τέλη (να σου τις επισημάνουν). Χρειάζεται μόνο ο αριθμός μετρητή (και ένας εύλογος λόγος) ... Με μιά εκτύπωση που περιλαμβάνει το τελευταίο εξάμηνο βολεύεται ο Δήμος και μαθαίνει τι δεν έχεις πληρώσει ώστε να πληρώσεις τα υπόλοιπα. Έτσι και αλλιώς τους τα στέλνουν συγκεντρωτικά κατά περιόδους και το ρολόϊ δεν μπορεί να έχει παλαιότερες οφειλές γιατί θα είχε κοπεί. υ.γ. Μου άρεσε πάντα να βλέπω λίστες της ΔΕΗ. Δεν ξέρω για ποιό λόγο αλλά μου θύμιζαν πάντα εκτυπώσεις εποχής Cyber (νοσταλγία ή μαζοχισμός ?).
 7. ν.4495 - Άρθρο 156 Μετά την παρ.8 του άρθρου 13 της υπ’ αριθμ.3046/304/89 (Δ59/1989) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Κτιριοδομικός Κανονισμός) προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής : «9. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν υποχρεωτική εφαρμογή στην περίπτωση επιτρεπόμενης αλλαγής χρήσης σε νόμιμα κτίρια με συνολική μικτή επιφάνεια μικρότερη των 500 τ.μ., όταν αυτά έχουν ανεγερθεί με προγενέστερες διατάξεις της παρούσας απόφασης».
 8. Τα δύο όμορα οικόπεδα των 300 τμ πως έφτασαν στα χέρια του παππού ;
 9. Οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου υπάρχουν όλες στα : ΝΟΚ - Άρθρο 11, παρ. 6.ι και ΝΟΚ - Άρθρο 2, παρ. 87 και η αναλυτική τους επεξήγηση στα αντίστοιχα γι' αυτά τα σημεία σχόλια των Τεχνικών Οδηγιών του ΝΟΚ.
 10. Το νόμιμο τμήμα του ακινήτου πρέπει να έχει πάντα εργασίες και χρήσεις νόμιμες. Όποιες εργασίες εκτελεσθούν στο νόμιμο τμήμα πρέπει να καλύπτονται είτε από τις μελέτες της αρχικής άδειας είτε από την έγκριση αποπεράτωσης με νέες μελέτες. Αν απαιτείται άδεια για τη μεταβολή της χρήσης, τότε πρέπει να βγεί και άδεια αλλαγής χρήσης. Αλλιώς ενημερώνεται ο φάκελος της άδειας για τη μεταβολή. Το αυθαίρετο τμήμα, ακολουθεί το νόμιμο στην επιτρεπόμενη χρήση ...
 11. Από που έβγαλες Faethon11 αυτό το συμπέρασμα ; Όχι δεν καταργήθηκε. Αυτό που άλλαξε (όχι τώρα αλλά με τον ν.4122 και μάλλον δεν το έχουμε καταλάβει όλοι) είναι ότι, για τις κατηγορίες που ελέγχονται (δηλ. πλην μνημείων, λατρείας, βιομηχανο-τεχνικών και προσωρινής χρήσης), οι εξαιρέσεις : - Αφορούν μόνο στις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης (όχι στην εκπόνηση ή όχι ΜΕΑ) που είναι διαφορετικές σε νέα ή υπάρχοντα κτήρια. - Σε νέα/ριζικά ανακαινιζόμενα και ανεξάρτητα κτήρια κάτω των 50 τμ, η εξαίρεση είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η επίτευξη ενεργειακής κατηγορίας Β στην κατάταξη. - Σε υπάρχοντα ριζικά ανακαινιζόμενα κτήρια και ειδικώτερα στα υπάρχοντα τμήματά τους ή στα μη αντικαθιστώμενα συστήματά τους μπορεί και να μην εκπληρώνονται οι επιμέρους ελάχιστες απαιτήσεις, αρκεί στο σύνολο του κτηρίου να εκπληρώνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για υφιστάμενα κτήρια. Τα νέα τμήματα ή συστήματα οφείλουν πάντα να τις εκπληρώνουν. - Αν η προηγούμενη επέμβαση γίνεται σε ακίνητο προστατευόμενου περιβάλλοντος, τότε οι ελάχιστες απαιτήσεις εκπληρώνονται στο βαθμό πέραν του οποίου τεκμηριωμένα αλλοιώνεται το προστατευόμενο αγαθό.
 12. Καλημέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι διαθέσιμες οι προηγούμενες εκδόσεις του: 

   

  1. kan62

   kan62

   Καλημέρα. Ναι τις περισσότερες τις έχω κρατήσει ... σε pdf.

   Δώστε μου mail ...

 13. kan62

  Νέο Π.Δ. Χρήσεων Γης

  Πείτε της ότι ο νόμος των αυθαιρέτων τακτοποιεί καταστάσεις, εισπράττει χρήματα, αποδίδει ποινές και συσσωρεύει αδικήματα για κάποιο μελλοντικό έλεγχο ... Δεν νομιμοποιεί χρήσεις, αυτό το κάνει η πολεοδομική νομοθεσία που όφειλε να γνωρίζει ώστε να σας υποδείξει πως η χρήση μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη με βάση τα δεδομένας σας. Αλλιώς πρέπει να το κάνετε εσείς, οπότε δεν θα έχετε και την ανάγκη της. Αυτό είναι και αυτό που την πονάει ...
 14. Σε αυτό το στάδιο με βάση την άδεια. Αν δεν υπάρχει κάποια άδεια με την τελικά επιθυμητή χρήση ... ΚΧ πρέπει να υπάρχει πάντα κάπου στο οικόπεδο/γήπεδο. Αν το κτήριο είναι μοναδικό τότε σίγουρα έχει νόημα.
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.