Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

mapost

Core Members
  • Περιεχόμενα

    318
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by mapost

  1. Καλό μεσημέρι. Πρόκειται να γίνουν τροποποιήσεις σε εσωτερικές διαρρυθμίσεις διαμερίσματος, χωρίς επέμβαση στον φέροντα οργανισμό. Το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή για την οποία απαιτείται έγκριση αρχαιολογίας (στους πρόποδες του λόφου Φιλοπάππου στην Αθήνα). Σε εποικοινωνία με την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων με ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να κάνω μια αίτηση ώστε να μου απαντήσουν ότι δεν απαιτείται κάποια έγκριση από αυτούς για τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις στην συγκεκριμένη περιοχή. Η παραπάνω διαδικασία, έστω και αν τελικά με απαλλάσσει από την εμπλοκή της αρχαιολογίας, με πετάει έξω από τις προβλέψεις του άρθρου 30 και με στέλνει στις διαδικασίες ΕΕΜΚ?
  2. Δημήτρη, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του ΝΟΚ, η επικαλύψεις του δώματος δεν προσμετρώνται στο ύψος του κτηρίου (ορισμοί : "Ύψος κτιρίου σε κάθε σημείο είναι η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως τη στάθμη της τελικής άνω επιφάνειας του τελευταίου ορόφου στη θέση αυτήν, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η μόνωση και η επίστρωση-επικάλυψη. "). Αυτό με οδηγεί στο βολικό συμπέρασμα, ότι δεν συμπεριλαμβάνουμε τις επικαλύψεις και στον όγκο. Είναι όμως έτσι ?
  3. Καλησπέρα. Η θερμομόνωση και η επικάλυψή της (τσιμεντοκονία, πλακάκια κ.λπ.) του δώματος, προσμετράται στον όγκο του κτηρίου, ή μπορούμε να την αγνοήσουμε όπως κάνουμε με την εξωτερική θερμομόνωση στις κατακόρυφες επιφάνειες ? Πρόκειται για 20 - 25 εκ ύψος και μπορεί να είναι κρίσιμα...
  4. Καλησπέρα. Η απομείωση της κάλυψης, πως υπολογίζεται ? Έχω π.χ. επιτρεπόμενη κάλυψη 60%. Η απομείωση 10% σημαίνει 60*0,9 = 54% )που είναι και το λογικό) ή 60 - 10 = 50% (αφού έχουμε ακούσει και άλλα εξίσου περίεργα κατά καιρούς) ;
  5. Γενικά, η μη κατασκευή κάποιου χώρου, δεν αποτελεί αυθαιρεσία. Αν οι θέσεις των δύο κτηρίων είναι σωστές, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Η μόνη περίπτωση που θα με προβλημάτιζε, θα ήταν να υπήρχε απαγόρευση διάσπασης όγκων στην περιοχή του ακινήτου και ο ημιυπαίθριος να προβλέφθηκε για να ενοποιεί τα δύο κτήρια. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως να έπρεπε να δηλώσει κανείς μία πολεοδομική παράβαση.
  6. Καλό μεσημέρι. Σε 4όροφη οικοδομή (άδεια 1981) η οποία αποτελείται από δύο μεζονέτες : ΙΣ-Α΄όροφος και Β'-Γ΄όροφος, διαπίστωσα το εξής : Το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, σύμφωνα με την άδεια και την σύσταση, καταλήγει στον Β΄όροφο και μετά μετατρέπεται σε εσωτερικό κλιμακοστάσιο της μεζονέτας Β'-Γ' ορ.. Η είσοδος της μεζονέτας έχει καταλάβει τμήμα του πλατυσκάλου του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου στο σημείο που αυτό καταλήγει στον Β΄όροφο. Το ερώτημα είναι αν το τμήμα που έχει καταληφθεί μπορεί να θεωρηθεί "ιδιόχρηστο" μιας και καταλήγει αποκλειστικά στην συγκεκριμένη μεζονέτα, ώστε να μπορεί να γίνει μονομερής τροποποίηση της σύστασης, χωρίς την σύμπραξη του ιδιοκτήτη της άλλης μεζονέτας.
  7. Το πλήθος των ορόφων που αναφέρεται στην σύσταση, συμπίπτει με αυτό της οικοδομικής αδείας ή προκύπτει επιπλέον όροφος ?
  8. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, πλέον μπορεί να κάνει την ρύθμιση αυτός που "ιδιοχρησιμοποιεί" την αυθαίρετη κατασκευή στον κοινόχρηστο χώρο, χωρίς να χρειάζεται συναίνεση. Μια τέτοια δήλωση γλιτώνει τον δράστη της αυθαιρεσίας από τυχόν διοικητικά πρόστιμα που θα προέκυπταν από την διαπίστωση του αυθαιρέτου από την δημόσια αρχή. Δεν τον γλιτώνει όμως, από τυχόν αγωγές από τους συνιδιοκτήτες εναντίον του, μιας και ο χώρος εξακολουθεί να είναι κοινόχρηστος.
  9. Πρόκειται ξεκάθαρα για κλειστό χώρο και πρέπει να δηλωθεί ως υπέρβαση δόμησης και κάλυψης και ό,τι άλλη υπέρβαση συνεπάγεται. Το αν το έκανε ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής, δεν ενδιαφέρει τον νόμο. Αν δεν θέλει ο ιδιοκτήτης να διατηρηθεί η αυθαιρεσία, ας το δηλώσει προς κατεδάφιση και ας το ρίξει. Αλλιώς, αν τον παίρνει (με την καλή έννοια), ας ζητήσει από τον ενοικιαστή να επωμιστεί το κόστος της ρύθμισης.
  10. Αν θυμάμαι καλά, κάπου στον κτηριοδομικό πρέπει να το έγραφε, η καμινάδα οφείλει να είναι κατά ένα μέτρο ψηλότερη από τα γειτονικά κτήρια.
  11. Το θέμα είναι λίγο "περίεργο" μιας και δεν επιτρέπεται να γίνει μίσθωση ακινήτου με μη τακτοποιημένες αυθαιρεσίες.
  12. Το ότι ο χώρος δεν πληρεί τις προϋποθέσεις κύριου χώρου σύμφωνα με τον ΓΟΚ, δεν τον καθιστά βοηθητικό. Σύμφωνα με την περιγραφή που έκανες, ο χώρος δεν μπορεί να θεωρηθεί βοηθητικός σε καμία περίπτωση. Προσωπικά, δεν θα έπαιρνα την ευθύνη να κάνω ψευδή δήλωση αποκρύπτοντας την πραγματική κατάσταση για να γλιτώσει ο πελάτης το πρόστιμο. Όπως καταλαβαίνεις, σε περίπτωση ελέγχου, ο πελάτης θα κάνει τον ανήξερο. Εκτός και αν κλείσει την τρύπα και αφαιρέσει την σκάλα, ώστε κι εσύ να μπορείς να τραβήξεις και να αναρτήσεις τις σχετικές φωτογραφίες για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
  13. Χμμμ, η εξωτερική σκάλα, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να θεωρηθεί ως υπέρβαση δόμησης και κάλυψης, όπως θα μέτραγε με τους παλαιότερους ΓΟΚ. Κατά τα λοιπά, αναλυτικός.
  14. Δες και τις κατόψεις της σύστασης. Αν δείχνουν την πραγματική κατάσταση, τότε α. δεν χρειάζεσαι συναίνεση για τίποτα και β. έχεις την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αφού λογικά η σύσταση θα έγινε κοντά στην περίοδο της κατασκευής.
  15. @batzmav αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία δεν είναι εξώστης. Έχει υποστυλώματα από κάτω. Άρα πρόκειται για προσθήκη ημιυπαιθρίου στην κάτω στάθμη, με βατή οροφή. Για την απαίτηση ή όχι ΜΣΕ, ας απαντήσουν οι ειδικοί. Προφανώς παίζει ρόλο και το αν η κατασκευή είναι εξαρτημένη από τον Φ.Ο. του υπόλοιπου κτηρίου και φυσικά το εμβαδόν του. @lemon_ η αποθήκη κατά την γνώμη μου, υπάγεται στην Σ1 και άρα δεν θέλει ΜΣΕ (μιας και είναι και στατικά ανεξάρτητη). Το στέγαστρο θα πρέπει να ελεγχθεί ως προς την σύνδεσή του με το υπάρχον. Υποθέτω ότι θα σε καλύπτει και το ποσοστό επιβάρυνσης.
  16. Να βάλω και έναν άλλον παράγοντα στην συζήτηση ? Αφού στο συμβόλαιο εμφανίζονται μόνο το ισόγειο και ο πρώτος όροφος, πως τεκμαίρεται ότι η ο αυθαίρετος όροφος είναι το ισόγειο και όχι ο δεύτερος ? Αν μιλούσαμε για αυθαίρετο υπόγειο, να το καταλάβω, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε κατασκευή τριωρόφου στην θέση διωρόφου.
  17. Αν σας βγαίνει φθηνότερο, μπορείτε να υπολογίσετε το πρόστιμο με υπέρβαση δόμησης στην Κατ.4. Δεν σας υποχρεώνει ο νόμος να πάτε στην Κατ. 3 για μικρές υπερβάσεις περιγράμματος. Απλά σας δίνει την δυνατότητα.
  18. Παύλο, αυτή την εντύπωση είχα κι εγώ. Όμως η δήλωση έπρεπε να περάσει από την επιτροπή του άρθρου 116 (ιστορικό κέντρο Αθήνας) και από ΣΑ (λόγω γειτνίασης με διατηρητέο). Στην επιτροπή δεν δέχονται να το περάσουν με τίποτα και προσπαθώ να βγάλω άκρη.
  19. (μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Σε διαμέρισμα το οποίο τακτοποιώ, υπάρχει αυθαίρετο παράθυρο στο πλάγιο όριο, το οποίο κοιτάει προς το γειτονικό διατηρητέο κτήριο. Το παράθυρο βρίσκεται ψηλότερα από την στέγη του γειτονικού κτηρίου και σε τέτοια θέση ώστε να μην εμποδίζει ακόμα και αν γίνει προσθήκη καθ' ύψος σε αυτό, λόγω ιδεατού στερεού. Επιπλέον, ο γείτονας συναινεί στην τακτοποίηση και διατήρηση του παραθύρου. Μπορώ να το τακτοποιήσω ?
  20. Αν κατάλαβα καλά, το κατάστημα που πρόκειται να μεταβιβαστεί είναι ένα από τα τρία που συνενώθηκαν. Ακραίο, μεσαίο, δεν αναφέρεται. Πιστεύω κι εγώ ότι δεν πρόκειται για διαμερισμάτωση αλλά για αυθαίρετη καθαίρεση μεσοτοιχιών. Άρα, πιστεύω ότι αρκεί να κάνει ο ιδιοκτήτης (που μεταβιβάζει) μια δήλωση με αναλυτικό για την ή τις καθαιρέσεις που αφορούν στο κατάστημά του. Για την ακρίβεια, έχει δικαίωμα να κάνει δήλωση για το τμήμα της μεσοτοιχίας που του αναλογεί. Δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει κοινή δήλωση από τους ιδιοκτήτες και των τριών καταστημάτων, εκτός και αν δεν υπάρχουν άλλες ιδιοκτησίες στο ακίνητο, οπότε γίνεται μια δήλωση για το σύνολο του κτηρίου.
  21. Οι διαστάσεις που μετρήσατε είναι διαστάσεις χτίστη ή συμπεριλαμβάνουν και τους σοβάδες ? Αν ισχύει το δεύτερο, στην ουσία δεν υπάρχει παράβαση αφού το 7,90 γίνεται εύκολα 7,95 με τον σοβά, ενώ και το 6,05 δεν απέχει και πολύ από το 6,12 (κάνει και κοιλιά η κορδέλα... ). Από την άλλη, σε κάθε περίπτωση είστε εντός της απόκλισης του 2% και θα έλεγα να την αγνοήσετε και να ασχοληθείτε μόνο με τον ημιυπαίθριο.
  22. Αφού οι αποθήκες έχουν γίνει κατοικίες, τότε, μαζί με τον όροφο, η χρήση "κατοικία" υπερβαίνει το 50%.
  23. Λάθος κάνει ο ιδιοκτήτης ή όποιος τέλος πάντων επέλεξε τον συγκεκριμένο συμβολαιογράφο. Και για να είμαστε πρακτικοί, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη και αν δεν είναι δυνατόν να αλλάξει ο συμβολαιογράφος, τότε χρέωσέ τον μια υπάγωγή κατ. 3.
  24. Σωστά τα λες. Αρκεί να σιγουρευτείς ότι η πραγματοποιημένη κατάσταση συμφωνεί με την προβλεπόμενη στο σχέδιο της σύστασης (και όχι μόνο το εμβαδόν).
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.