Jump to content

Pavlos33

Συντονιστής
 • Posts

  16,462
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  341

Pavlos33 last won the day on September 28

Pavlos33 had the most liked content!

Reputation

7,146 Υπεράριστη

About Pavlos33

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

120,034 profile views
 1. Άρα, δεν φαίνεται να εμπίπτει στην περίπτωση που αναφέρω και αναφέρει ο νόμος. Θα αναζητήσεις τις άδειες που εκδόθηκαν. Εκεί θα φαίνεται αν ο δρόμος προϋπήρχε ή δημιουργήθηκε με παραχώρηση τετράμετρης λωρίδας. Δες και στο συμβόλαιο του ακινήτου (αλλά και όμορων αν έχεις τη δυνατότητα) αν αναφέρεται δρόμος. Κοιτάζεις και στο 1/5000 της Γ.Υ.Σ της οριοθέτησης αν φαίνεται ο δρόμος. Αν φαίνεται δρόμος είσαι καλυμμένος καθώς οι πινακίδες της ΓΥΣ είναι πριν το 85.
 2. Ο νόμος είναι σε ισχύ. Δεν έχει ακυρωθεί ή τροποποιηθεί. Έχεις οικόπεδο με πρόσωπο σε τετράμετρη λωρίδα που είχε παραχωρηθεί για να αποκτήσει "τυφλό" οικόπεδο οικοδομησιμότητα, δυνάμει των διατάξεων που ίσχυαν πριν το 2008;
 3. Εικάζω ότι έχεις πέσει σε άσχετο και αδιάβαστο υπάλληλο. Ζήτησε εγγράφως την άρνηση της Υπηρεσίας να εκδώσει την Ο.Α. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι σήμερα η χρήση του γηπέδου είναι μόνο γεωργική καθώς δεν υπάρχει κτίριο. Ας εξηγήσει λοιπόν εγγράφως ο υπάλληλος με βάση ποια κατηγορία εγκατάστασης απαιτεί έγκριση εισόδου-εξόδου.
 4. Το γήπεδο δεν περιλαμβάνει κτίσμα, οπότε δεν εντάσσεται σε κάποια από τις δυο κατηγορίες εγκαταστάσεων (κατηγορία Α ή Β) όπου απαιτείται έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης ή έγκριση εισόδου-εξόδου. Συνεπώς δεν απαιτείται έγκριση.
 5. Θα απευθυνθείς σε μηχανικό να ελέγξει το ακίνητό σου βάσει των εγκεκριμένων σχεδίων και των τακτοποιήσεων που έχουν γίνει. Ένας χώρος μπορεί να έχει τακτοποιηθεί δυνάμει κάποιου νόμου τακτοποίησης, πλην όμως ο χώρος αυτός μπορεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση κάποιας επαγγελματικής δραστηριότητας.
 6. Μη έχοντας γνώση της υπόθεσης και των παρατηρήσεων-διορθώσεων που κατέδειξε ο τεχνικός και νομικός έλεγχος του ακινήτου, υποθέτω και πάλι ότι αν δεν προσκομίσεις ότι ζήτησαν υπογραφή δανειακής σύμβασης δεν θα γίνει. Στο μόνο που σε αφήνουν να προσκομίσεις κατά την υπογραφή του συμβολαίου είναι την ηλεκτρονική ταυτότητα και το πιστοποιητικό πληρότητας, έγγραφα τα οποία έτσι και αλλιώς απαιτούνται πριν την υπογραφή του συμβολαίου. Δυστυχώς για το πρόγραμμα "σπίτι μου" έχουμε να πούμε πολλά αρνητικά, όχι ως προς την γενική του φιλοσοφία, αλλά ως προς τους όρους και περιορισμούς που περιλαμβάνει, οι οποίοι-ως αναμενόταν-δημιούργησαν μεγάλη στρέβλωση στην κτηματαγορά αναφορικά με τα κτίσματα μεγάλης παλαιότητας με αποτέλεσμα την τεχνητή αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης των ακινήτων αυτών. Η γνώμη μου στο θέμα σου είναι να πας στην τράπεζα και να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις. Μη χάνεις χρόνο με διαδικτυακή βοήθεια. Η διαλυτική αίρεση, όπως μας είπε ορθότατα και ο Δημήτρης παραπάνω, κρύβει κινδύνους. Φαντάσου, για κάποιο λόγο να κάνεις ένα τέτοιο συμβόλαιο και να μην χορηγηθεί το δάνειο. Έπειτα θα πρέπει να το "επιστρέψεις" και να χάσεις χρήματα που θα έχεις πληρώσει (πχ μεσιτικά, έξοδα φακέλου, προσημειώσεις κλπ).
 7. Υποθέτω ότι υπάρχει εσωτερική-από το κατάστημα-σκάλα ανόδου προς το πατάρι. Λόγω αυτού (και όχι λόγω Β.Χ) θα λάβει μειωτικό συντελεστή προστίμου 0,30 (παρ. 6 άρθρο 100) 6. Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε: β) εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. (...) Το ύψος δεν θα καθορίσει τη χρήση (δες εγκ. 3 Ν. 4178). Αν για παράδειγμα έχεις ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο χρησιμοποιεί τον χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, θα έχει αναφερθεί κύρια χρήση καταστήματος και για το πατάρι. Αν έχεις βοηθητική χρήση (πχ αποθηκευτικό χώρο) θα αναφέρεις βοηθητική χρήση. Για την εύρεση κατηγορίας η επιφάνεια παταριού το οποίο δεν αποτελεί λειτουργικά αυτοτελή χώρο, δεν προσμετράται. Για τον υπολογισμό επιβαρυντικού συντελεστή λόγω υπέρβασης δόμησης και επειδή μάλλον έχεις οριζόντια ιδιοκτησία θα πρέπει να βάλεις την συνολική υπέρβαση (πατάρι) προς τον συντελεστή δόμησης που αντιστοιχεί στα χιλιοστά της οριζόντιας του καταστήματος.
 8. Θα πας Πολεοδομία και θα πάρεις το στέλεχος της άδειας από το αρχείο προκειμένου να διαπιστώσεις αν υπάρχει αναθεώρηση επ΄αόριστο μέχρι αποπερατώσεως.
 9. Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει παραπάνω ο Δημήτρης, εικάζω ότι σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε νομικός και τεχνικός έλεγχος-εκτίμηση. Το προς αγορά διαμέρισμα/κατοικία έχει αυθαίρετους χώρους εκτός περιγράμματος (ενδεχομένως καταπατείται κοινόχρηστος χώρος οικοδομής/οικοπέδου) και πρέπει να διορθωθεί η σύσταση οροφοκτησίας. Συνήθως, 9/10 φορές αυτό συμβαίνει. Επομένως, αν όντως έχεις μια τέτοια περίπτωση, πρέπει πρώτα να γίνει διόρθωση σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του τεχνικού-νομικού ελέγχου της τράπεζας και μετά θα αποστείλεις στην τράπεζα το τελικό συμβόλαιο προς επανεκτίμηση της υπόθεσης για να προχωρήσει η εκταμίευση. Τώρα, αν έχεις μόνο μια αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης (προσοχή, όχι διαμερισμάτωσης) σε ένα διαμέρισμα, σαφώς τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς δεν απαιτείται τροποποίηση της σύστασης.
 10. Ναι θα μπορούσες να το βάλεις σύμφωνα και με την διευκρίνηση της εγκ. 2 Ν. 4495. Αλλά, προσωπικά δεν θα το επέλεγα, διότι δεν έχεις κλειστό χώρο . Γι αυτό μίλησα για λοιπή με αναλυτικό στην αρχή.
 11. Αν βάλεις και την ξύλινη αποθήκη στην κατηγορία 3 θα έχεις υπερβεί τα 15 τμ που δικαιούσαι.
 12. Βάζεις το περίγραμμα διαμερίσματος βάσει άδειας σε ένα layer, βάσει σύστασης σε άλλο Layer και από πάνω, σε ένα διαφορετικό layer, σχεδιάζεις την υφιστάμενη κατάσταση για να γίνεται εύκολα αντιληπτό. Δεξιά, ο φωταγωγός έχει μεγαλώσει εμβαδομετρικά εις βάρος ποιου χώρου;
 13. Καλησπέρα. Αν πληρούν τα κριτήρια βάζεις τόσες αποθήκες μέχρι να συμπληρώσεις τα 15 τ.μ με συνδυασμό όπως σε συμφέρει. Για το ύψος, αν είσαι οριακά και θέλεις να βγει μπορείς να εξετάσεις τα μέσα ύψη με τον "επίσημο" ορισμό που αναφέρεται στον ΝΟΚ 69. Πραγματοποιούμενο μέσο ύψος χώρου είναι ο λόγος του καθαρού όγκου του προς το εμβαδόν της επιφάνειας του δαπέδου του. Βεβαίως, σε κακογραμμένο νόμο ο συντάκτης του μπορεί να σκέφτηκε ως μέσο ύψος ακόμη και το μέσο όρο υψών ενός κτίσματος ανάμεσα στη χαμηλότερη και την ψηλότερη υψομετρικά όψη του. Το ελεύθερο ύψος που αναφέρεις είναι άλλο από το πραγματοποιούμενο. Για μένα, εκ του ασφαλούς, δες εξωτερικά ποιο είναι το πραγματοποιούμενο ύψος. Αν δεν σου βγαίνει κάτω από 2,50 μ τότε ψάχνεσαι με τα παραπάνω. Για την πρόχειρη ξύλινη αποθήκη των 8 τμ η οποία όπως λες είναι ανοιχτή από δυο πλευρές θα μπορούσες να την υπάγεις μαζί με την μια λοιπή παράβαση για να μην χρεώσεις 2 φορές κατηγορία 3 και σου βγει 2*325 Παρεμπιπτόντως, το λυόμενο έχει Ο.Α;
 14. H νομιμοποίηση είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία από την υπαγωγή αυθαιρεσιών στο Ν. 4495/17. Για τακτοποίηση μάλλον απίθανο καθώς έχεις αυθαίρετες κατασκευές μετά το 1983 και αναφέρεις ότι δεν υπάρχει Ο.Α, οπότε θα πρέπει η υπαγωγή να γίνει στην κατηγορία 5, η οποία μετά τον 9/2020 δεν επιτρέπεται. Υπάρχουν στο νόμο κάποιες εξαιρέσεις, όπως κληρονομική διαδοχή, ακίνητα από πλειστηριασμό, ακίνητα που έχουν πληγεί από θεομηνίες κλπ, αλλά μάλλον δεν πρέπει να είσαι μέσα σε αυτά. Ένα πρώτο γενικό σχόλιο περί νομιμοποίησης είναι ότι θα πρέπει να εξετάσεις ενδελεχώς εάν τα υφιστάμενα αυθαίρετα κτίσματα πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης σύμφωνα με το σύνολο των πολεοδομικών διατάξεων του χρόνου αυθαίρετης εγκατάστασής τους ή των σημερινών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα τοπογραφικό διάγραμμα αποτύπωσης υφιστάμενης κατάστασης. Βασική προϋπόθεση, το γήπεδο να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και να επιτρέπονται οι εγκατεστημένες χρήσεις. Υ.Γ Η περιοχή διαθέτει ΒΙ.ΠΕ με όρους δόμησης ειδικού σχεδίου και διαχειρίστρια εταιρία ή απλώς μιλάμε για μια περιοχή Γ.Π.Σ με επιτρεπόμενες χρήσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων;
 15. Το πρόβλημα είναι η μη κατασκευή πλευρικού τοίχου στον προβλεπόμενο φωταγωγό; Δείξε πάνω στην κάτοψη την υφιστάμενη κατάσταση.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.