Jump to content

Pavlos33

Συντονιστής
  • Posts

    18,851
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    430

Pavlos33 last won the day on June 22

Pavlos33 had the most liked content!

Reputation

8,522 Υπεράριστη

About Pavlos33

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

143,103 profile views
  1. @Κυριακή Μπ. Kαλό απόγευμα. Το δικαίωμα μελλοντικής ανοικοδόμησης (κοινώς ο "αέρας") αν και εφόσον μπορεί να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, δεν αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του υφιστάμενου δώματος, επί του οποίου θα υπάρξει η πρόθεση για ανοικοδόμηση. Επομένως, ορθώς ζητείται η συναίνεση και επιπλέον, η υλοποίηση του δικαιώματος συνεπάγεται και τροποποίηση της πράξης σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών, η οποία και πάλι θα χρειαστεί το 100% των ψήφων (στην περίπτωσή σου να συμφωνήσουν-συνυπογράψουν και οι δυο).
  2. @tselesta Καλημέρα. Ό,τι λέει ο Άκης παραπάνω. Αλλαγή στοιχείων στη δήλωση. Θα μπουν στοιχεία νέου ιδιοκτήτη (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ κλπ) ώστε οι πληρωμές να αφορούν το ΑΦΜ του. Γενικότερα, μια δήλωση υπαγωγής αφορά το ακίνητο. Όπως και μια Ο.Α αφορά το ακίνητο. Δεν ορίζονται εμπράγματα δικαιώματα εξαιτίας μιας δήλωσης (αν και εμμέσως εμφαίνονται) και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εσφαλμένα να γίνει μια καταχώρηση σε ένα ποσοστό δικαιώματος σε μια δήλωση, η συμβολαιογράφος δεν θα καταχωρήσει αυτό το δικαίωμα, παρά μόνο ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κυριότητος.
  3. @S.P. Καλημέρα. Αναφέρεσαι σε νομιμοποίηση ή υπαγωγή στο Ν. 4495/17 για τακτοποίηση; Αν αναφέρεσαι σε τακτοποίηση, τότε δεν εξετάζεις το τι ίσχυε με βάση τους προγενέστερους ΓΟΚ . Το πατάρι ρυθμίζεται ως Υ.Δ με μειωτικό συντελεστή 0,30. Η χρήση που ρυθμίζεται μέσω της τακτοποίησης είναι η αυθαιρέτως εγκατεστημένη προ 28.7.2011, ανεξαρτήτως αν αυτή πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια βάσει κανονισμών (σχετική η εγκ. 3 Ν. 4178/13). Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 107 Ν. 4495/17 παρ. 6 "η υπαγωγή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις των νόμων 3775/2009 (Α122), 3843/2010 (Α62), 4014/2011, 4178/2013 και του παρόντος δεν συνεπάγεται απαλλαγή αυτών των κατασκευών από άλλες προβλεπόμενες ή απαιτούμενες εγκρίσεις, όρους και προδιαγραφές που αφορούν τη λειτουργία της συγκεκριμένης χρήσης". Το τελευταίο εδάφιο της ανωτέρω παραγράφου 6, χρήζει τεράστιας προσοχής, αναφορικά με την τακτοποίηση επαγγελματικών χώρων.
  4. To εκκλησάκι ήταν ένα παλιό "κόλπο" να υπάρξει ρευματοδότηση στο ακίνητο (γήπεδο εκτός σχεδίου συνήθως). Από τη στιγμή που έπαιρνε ρεύμα, εύκολα ρευματοδοτούνταν και όλα τα υπόλοιπα (παρανόμως βεβαίως). Να χτίσεις όχι. Δεν υπήρχε τέτοια νομοθεσία. Όπως ορθά αναφέρει και παραπάνω ο συνάδελφος το να κατεδαφιστεί το εκκλησάκι δεν είναι καθόλου απλό. Όπου εμπλέκεται η Εκκλησία (ή τα μοναστήρια) θέλει ιδιαίτερη προσοχή και ενδελεχή έρευνα για οποιαδήποτε κίνηση, τόσο νομικής όσο και τεχνικής φύσεως.
  5. Kαλησπέρα σε όλους. Συμφωνώ απολύτως με τις τοποθετήσεις. Τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ ως εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού αφορούν προτάσεις, επιτρεπόμενες χρήσεις και θέσπιση λειτουργιών αλλά βεβαίως και επιτρεπόμενων πολεοδομικών μεγεθών αναλόγως ζώνης χρήσεων. Όρια οικισμών αν μιλάμε για οριοθετημένους, έχουν ήδη καθοριστεί με τις γνωστές αποφάσεις Νομαρχών. Το ότι στα υπόβαθρα των ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ δεν ταυτίζονται, ας αναζητηθούν οι αιτίες των σφαλμάτων, οι οποίες όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφορούν την άρνηση έκδοσης Ο.Α για τον λόγο αυτό. Αναρωτιέμαι για το εξής θέμα με αφορμή το ερώτημα του συναδέλφου. Αν το ΓΠΣ για κάποιο λόγο δεν εμφάνιζε κάποιο ρέμα ή το απεικόνιζε σε απόσταση-πιο μακρινή σε ένα γήπεδο ενδιαφέροντος (άρα υπέρ του ιδιοκτήτη), η υπηρεσία θα το δεχόταν ;(ρητορικό το ερώτημα).
  6. Στο ανέφερα και πριν. Σε καλύπτει για την υπαγωγή και μόνο η Υ.Δ του ιδιοκτήτη.
  7. @fotsiak Καλησπέρα. Για την υπαγωγή αρκεί η Υ.Δ του ιδιοκτήτη ότι η επέκταση έχει γίνει από χρονολογία κατασκευής της οικοδομής. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα μπορέσει με μονομερή τροποποίηση σύστασης να αποκτήσει την κυριότητα. Θα χρειαστεί ολική τροποποίηση ΠΣΟΙ (διότι είναι εκτός νόμιμου όγκου-βλ αρ. 98)
  8. Ακόμη καλύτερα τότε. Κατά τη γνώμη μου μπορείς ως παράβαση κτιριοδομικού (συμπεριλαμβάνεται η περίπτωση στις αυθαιρεσίες κατηγορίας 3).
  9. Kαλησπέρα. Θα μπορούσε να υπαχθεί και ως παραβίαση διατάξεων κτιριοδομικού κανονισμού (π.χ για φωτισμό αερισμό χώρου). Το θέμα είναι γιατί δεν κατασκευάστηκε το παράθυρο προς τον φωταγωγό κάτι που είναι πολύ χρήσιμο; Μήπως έχεις και πιο σύνθετη περίπτωση, όπως για παράδειγμα κατασκευή φωταγωγού σε άλλη -από την προβλεπόμενη-θέση και κατάληψη του προβλεπόμενου-από τη σύσταση-φωταγωγού από το διαμέρισμα;
  10. @architect83 Yποθέτω ότι κάποιος χρειάστηκε βεβαίωση (περί μη οφειλών)ΤΑΠ για κάποια συμβολαιογραφική μεταβίβαση. Το θέμα είναι ότι για να προσκομίσεις κατόψεις με εμβαδομέτρηση, θα πρέπει αφενός να αποτυπώσεις, αφετέρου να έχεις κάνει έλεγχο νομιμότητας, έτσι ώστε αν προκύπτουν αυθαίρετες επιφάνειες να τακτοποιηθούν. Στην περίπτωση αυτή προσκομίζεις βεβαίωση υπαγωγής (περαίωση ή με το 30% πληρωμένο πρόστιμο αν το κάνουν σε δόσεις) και τις προσαρτημένες στη δήλωση κατόψεις. Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα εννοούσε ο υπάλληλος. Στις ενοικιάσεις δεν ζητείται κάποια βεβαίωση ΤΑΠ. Πιθανώς η όλη διαδικασία να σχετίζεται με την αλλαγή ονόματος στη σύμβαση με τη ΔΕΗ και ίσως γνωρίζουν ότι έχουν αναντιστοιχία στο πραγματικό εμβαδόν διαμερίσματος σε σχέση με το καταχωρημένο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ψάξε λίγο το θέμα να δεις τι ακριβώς ζητάνε και για ποιο λόγο και εμείς εδώ είμαστε.
  11. H πιο σωστή και χωρίς μελλοντικά ζητήματα επιλογή είναι να κάνεις δυο ξεχωριστές δηλώσεις. Η Δ.Δ αρκεί να χρεωθεί στην μια εκ των δυο, αλλά θα πρέπει να αναφέρεται στην Τ.Ε της άλλης δήλωσης ότι υφίσταται ρύθμιση βάσει της με Α/Α (ηλ. κωδικός...) υπαγωγής. Συνεπώς, πρώτα θα κάνεις την υπαγωγή στο ένα διαμέρισμα (αυτό που θα χρεώσεις και την διαμερισμάτωση) και μετά έχοντας ηλ. κωδικό, κάνεις υπαγωγή και στο όμορο. Επειδή οι νόμοι είναι ακόμα υπό διερεύνηση (αναφέρομαι και στην μετέπειτα μονομερή τροποποίηση σύστασης) όπου παράλληλα και με ίσως αντικρουόμενες διατάξεις (αν και οι συμβ/΄φοι στις δικές τους εγκυκλίους καταλήγουν ότι και η Δ.Δ γίνεται μονομερώς) έχουμε την παρ. 9Α άρ 98 και το άρθρο 16 Ν. 5142/24, καλό θα ήταν να έχουν συμφωνήσει οι όμοροι γραπτώς και για τη συνέχιση της διαδικασίας.
  12. @κωστας072 Καλημέρα. Σιδερένιος και περαστικά ό,τι και αν ήταν. Το πρόβλημα στην περίπτωσή σου είναι η ημερομηνία σύνταξης του τελευταίου συμβολαίου καθώς στο άρθρο 16 Ν. 5142/24 αναφέρεται ότι θα πρέπει η πράξη να έχει πραγματοποιηθεί προ 1.5.2024. Συζήτησέ το με την συμβολαιογράφο της υπόθεσης αν υπάρχει τρόπος να μην ακυρωθεί το προηγούμενο συμβόλαιο. «α) Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή κατά την παράγραφο 1α του άρθρου 81, ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κατά την παράγραφο 1β του άρθρου 81, ή έχει εκτελεστεί πολεοδομική παράβαση των περιπτώσεων β), γ), δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 81. Στην ανωτέρω απαγόρευση εμπίπτουν και τα ακίνητα τα οποία εισφέρονται σε εταιρεία. Η ανωτέρω ακυρότητα των μεταβιβάσεων και των συστάσεων εμπράγματων δικαιωμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί προ της 1ης.5.2024 αίρεται με μεταγενέστερη υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος των αυθαιρεσιών ή των ανωτέρω πολεοδομικών παραβάσεων που είχαν εγκατασταθεί προ των ανωτέρω πράξεων, εφόσον αυτή είναι επιτρεπτή, και υπό την προϋπόθεση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας του άρθρου 53. Σε περίπτωση που η συμβολαιογραφική πράξη που καταρτίστηκε κατά παράβαση του πρώτου εδαφίου χρήζει διόρθωσης ως προς τα στοιχεία του ακινήτου, αυτή δύναται να διορθωθεί από τον τελευταίο αποκτώντα το εμπράγματο δικαίωμα, μονομερώς, ενεργούντα για λογαριασμό του και για λογαριασμό του μεταβιβάζοντος, τεκμαιρομένου ότι ο αποκτών ενεργεί δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 235, 223 και 726 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984, Α’ 164). Κατά τη σχετική διόρθωση της οικείας πράξης προσαρτώνται μόνον το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ του τελευταίου αποκτώντος, το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας της παρ. 3 του άρθρου 53, η βεβαίωση υπαγωγής, το σχεδιάγραμμα της κάτοψης, και το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος. Τυχόν απαιτούμενη δήλωση φόρου υποβάλλεται μονομερώς.
  13. Καλησπέρα. Την τσιμεντοκονία θα την ρίξει ο πλακάς και ο ίδιος μετά θα τοποθετήσει και τα πλακάκια. Η τσιμεντοκονία ρίχνεται για να αλφαδιαστεί πλήρως το δάπεδο, ώστε μετά τα πλακάκια να τοποθετηθούν σωστά με την κόλλα πλακιδίων. Πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων η τσιμεντοκονία θα πρέπει να έχει στεγνώσει (δηλαδή να μην έχει υγρασία) πολύ καλά. Αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο. Επομένως θεωρώ σωστή την επιλογή σου να ρίξεις πρώτα την τσιμεντοκονία. Αλήθεια ο πλακάς σου τι σου είπε (μιας και αυτός είναι ο ειδικός τεχνίτης για την εν λόγω δουλειά);
  14. Είναι ποτέ δυνατόν να προτείνεται κάτι τέτοιο και μάλιστα από υπάλληλο του Κτηματολογίου. Πραγματικά πέρα από άσχετο είναι και επικίνδυνο. Συμφωνώ καλέ συνάδελφε. Αν και πολύ φοβάμαι (και εσύ ως παλιότερος το ξέρεις καλύτερα από όλους μας) ότι το πουλόβερ έχει πολλούς και σφιχτούς κόμπους και δύσκολα...ξηλώνεται (γενικά ομιλώ).
  15. @miha Kαλησπέρα. Ξεκινάς και εξαιρείς υπόγεια, ΗΧ κλπ και φτάνεις στις επιφάνεις <25 τμ. Ένα προς ένα, μέχρι να τα εξαιρέσεις όλα.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.