Jump to content

Pavlos33

Συντονιστής
 • Content Count

  11,987
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  188

Pavlos33 last won the day on April 4

Pavlos33 had the most liked content!

Community Reputation

4,203 Υπεράριστη

About Pavlos33

 • Rank
  Συντονιστής

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

89,124 profile views
 1. Η περίπτωση αν έχω καταλάβει σωστά, αφορά μια αυθαίρετη προσθήκη ορόφου και μια αυθαίρετη αποθήκη στο ίδιο επίπεδο (όροφος). Οπότε ισχύει η προηγούμενη απάντηση. Η κατηγορία 3 δεν συνδέεται με άλλους συντελεστές παραβάσεων και αναφορικά με το υπολογιστικό κομμάτι, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο να υπαχθεί μια αποθήκη στην κατηγορία 3, σε όποια θέση αυτή και αν βρίσκεται (ακόμη και στο δώμα). Ο περιορισμός αφορά βοηθητικούς χώρους που θα πρέπει να είναι στο ισόγειο και με επιφάνεια έως και 50 τμ προκειμένου να εισαχθεί στο πρόστιμο μειωτικός συντελεστής σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις υπολογισμού προστίμου.
 2. Το ερώτημα είναι αν θα υπολογίσεις παραβίαση Δ μεταξύ δυο αυθαίρετων κατασκευών στο ίδιο υψομετρικό επίπεδο; Προφανώς και όχι. Καταρχήν, η παραβίαση Δ αφορά τη θέση κτιρίων αναφορικά με τα όρια του οικοπέδου. Αν λοιπόν η θέση τους οδηγεί σε παραβίαση της Δ τότε εισάγεις και αυτή την παράβαση. Αν δεν υφίσταται παραβίαση Δ, τότε θα έχεις σίγουρα Υ.Δ και Υ.Υ (πιθανώς με αναλυτικό).
 3. Κάτι που ίσως φανεί χρήσιμο στους συναδέλφους. Το iban το οποίο ζητείται στη συνέχεια εκτυπωμένο από το ΚΕΚ επιλογής, στο ibank της ETE για όσους έχουν λογαριασμό στην εθνική τράπεζα, υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης σε Pdf ή αποστολής του στο mail η το δηλωθέν κινητό, αλλά μόνο στο νέο αναμορφωμένο site https://www.nbg.gr/greek/news/Pages/Καλωσορίσατε-στο-νέο-site-της-Εθνικής-Τράπεζας!.aspx
 4. Μην τα μπλέχεις τόσο πολύ. Έχε κατά νου ότι στο πνεύμα των αυθαιρετονόμων (μάλιστα κάπου στον πρώτο νόμο 4014 αν είχε τύχει να ασχοληθείς το 2011, σε κάποια ερωτοαπαντηση αναφέρεται) ότι δεν εξετάζουμε τις λεγόμενες "ντόμινο" παραβάσεις. Αν δεις από τον προηγούμενο νόμο (έχει αντίστοιχο θέμα στο φόρουμ αν θες να διαβάσεις) λέγαμε τα ίδια πράγματα. ΣΑΧ θα χρησιμοποιούσες για παράδειγμα αν είχες άδεια βιομηχανικού έστω 1000 τμ (επιτρεπόμενο ΣΔ για βιομηχανικο 0,90-->3.600 τμ στα 4.000 τμ γηπέδου) και άλλαζες χρήση έστω σε γραφεία. Θα έβαζες 600 με αναλυτικό και 400 με ΣΑΧ. Τώρα δεν έχεις 600 , αλλά έχεις 200. Θα βάλεις τα 200 με αναλυτικό και ότι άλλες υπερβάσεις εκτός περιγράμματος κατά τα γνωστά. Φυσικά έχουν υπάρξει και οι αντίθετες απόψεις από συναδέλφους βασιζόμενοι στη λογική "ντόμινο" παράβασης εξετάζοντας την αλλαγή της διαφοροποίησης χρήσης (λόγω της αυθαίρετης αλλαγής) σε μικτή χρήση και λαμβάνουν υπόψη το δυσμενέστερο στην εκτός σχεδίου για κάθε χρήση . Πχ αλλαγή χρήσης από βιομηχανία σε κατοικία. Έστω βιομηχανικό κτίριο 1000 τμ σε γήπεδο 4.000 τμ (ΣΔ=0,90). Τα 100 τμ του βιομηχανικού άλλαξαν αυθαίρετα χρήση σε κατοικία. Για μένα η μόνη παράβαση που θα πρέπει να καταλογιστεί είναι η πρωτογενής, δηλαδή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε κατοικία στα 100 τμ και να υπολογιστεί με αναλυτικό αφού δεν έχουμε ξεπεράσει τα 200 τμ. Δεν θα εξετάσεις όπως σε μια Ο.Α που θα έλεγες ότι αφού έχω μικτή χρήση ο μέγιστος ΣΔ θα πρέπει να είναι 200 τμ άρα έχω υπέρβαση ΣΔ λόγω των υπόλοιπων 900 τμ της χρήσης που παραμένει στο ακίνητο.
 5. Αν μιλάμε για γήπεδο έστω 4.000 τμ και για βιομηχανικό είχε ΣΔ=0,90 ενώ για γραφεία 600 τμ. Άλλαξε χρήση στα 200 τμ και τα έκανε γραφείο. Ο υπολογισμός με αναλυτικό.
 6. Η παλαιότητα δεν παίζει κανένα ρόλο στον υπολογισμό προστίμου όταν έχεις στη δήλωση μόνο κατηγορία 3. Μπορείς στην τεχνική έκθεση για λόγους πληρότητας να αναφέρεις το διαφορετικό έτος κατασκευής τους. Σημασία έχει να είναι πριν την 28/7/2011 μια και αυτό αποτελεί το κριτήριο ένταξής τους στο νόμο.
 7. Το ισόγειο, εφόσον γι αυτό έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ν. 720/77 (α και β δήλωση με την δεύτερη να αναγράφει τίτλος περί οριστικής εξαιρέσεως από την κατεδάφιση) και εφόσον η υφιστάμενη κατάστασή του ταυτίζεται με την αποτύπωση στα τότε σχέδια, τότε εξαιρείται από την διαδικασία υπαγωγής και γενικά -αν ήταν οριζόντια ιδιοκτησία θα μπορούσε να μεταβιβαστεί περιλαμβανόμενο στις εξαιρέσεις του νόμου. Άρα, απομένει η αυθαίρετη προσθήκη κατοικίας που είναι σπουδαιότητας Σ2 κατά ΝΕΑΚ και δεν εξαιρείται από την υποχρέωση ΜΣΕ λόγω της σπουδαιότητας . Κατά 99,99%, αν η προσθήκη είναι με τα ίδια υλικά με το ισόγειο (πχ σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα και όχι από κάποια ελαφρά κατασκευή όπως γυψοσανίδες) δεν θα μπορέσει να εξαιρεθεί με το κριτήριο του 20% των φορτίων που αναφέρει η σχετική απόφαση.
 8. Καταρχήν πρέπει να ελέγξεις αν πληρούνται τα κριτήρια για να είναι σοφίτα και να λάβει μειωτικό συντελεστή. Η σοφίτα για να λάβει μειωτικό θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τα δυο κριτήρια του ορισμού στο άρθρο 2 ν. 4067/12 δηλαδή μη αυτοτελής χώρος και εντός του ύψους επικλινούς στέγης. Σοφίτα με ύψος 3,10 μ το πιθανότερο είναι να μην αποτελεί σοφίτα σύμφωνα με τον ορισμό (αφού στέγες κατά ΓΟΚ 85 δεν επιτρέπονταν συνήθως με ύψος πάνω από 1,50 μ) και να πρέπει να ληφθεί ως αυθαίρετος όροφος με ΥΔΚΧ χωρίς μειωτικό. Η υπέρβαση ύψους σωστά το αναφέρεις ότι θα υπολογιστεί με αναλυτικό αφού δεν έχουμε υπέρβαση του μεγίστου επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής. Για τον προσδιορισμό του τρίτου κριτηρίου εύρεσης κατηγορίας που αφορά το ύψος, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να συγκρίνεις με το συνολικό ύψος, δηλαδή 3.10/32 μ. <20% οπότε σίγουρα το κριτήριο του ύψους δεν οδηγεί σε κατηγορία 5. Βλέπεις το κριτήριο της δόμησης αν οδηγεί σε υπέρβαση άνω το 40%. ΥΓ Μια ερώτηση και από μένα. Το μέγιστο ύψος των 32 μ αφορά σημερινούς όρους δόμησης στο κέντρο Αθήνας ή Θεσσαλονίκης ή παλαιότερους όρους δόμησης;
 9. Η αυθαίρετη κατασκευή ορόφου είναι κτίριο σπουδαιότητας Σ2 και ενσωματώνει και το ισόγειο ως στατικά εξαρτημένο. Αν δεν είναι κατηγορία αυθαιρέτου 1,2 ή 3 και με το δεδομένο ότι ισόγειο και όροφος είναι εντελώς αυθαίρετα, θα απαιτηθεί Μ.Σ.Ε.
 10. Κατά πάγια τακτική στο φόρουμ δεν συστήνουμε την δημοσιοποίηση αμοιβών. Για συζήτηση περί χαμηλών αμοιβών υπάρχει το core members section . Προφανώς (αφού ήδη το έχεις διασταυρώσει) αυτή η αμοιβή δεν είναι εύλογη.
 11. διάβασε και τις απόψεις στις προηγούμενες σελίδες. 3 άτομα στο ίδιο αυτοκίνητο μάλλον όχι. Για το θέμα μετακίνησης εκτός έδρας δεν έχει ξεκαθαριστεί. Πάρε μαζί σου έντυπο Α, ταυτότητα, και γενικά έχει μαζί σου κάτι που αποδεικνύει τον επαγγελματικό σκοπό της μετακίνησης. Αν τώρα η μετακίνηση είναι και εκτός διοικητικής περιφέρειας, ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.
 12. Ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη οικοδομικής άδειας, αυθαίρετα κατηγορία 1,2 και 3 απαλλάσσονται από την Μ.ΣΕ. Ναι, ακόμη και αυθαίρετο κτίριο 10.000 τμ προ 83 απαλλάσσεται. Αυτό λέει ο νόμος αυτό εφαρμόζουμε.
 13. σε κάθε περίπτωση αυθαίρετη επιφάνεια μέχρι 25 τμ συνεπάγεται απαλλαγή από Μ.Σ.Ε. Συντάσεις μια απλή τεχνική έκθεση και αναφέρεις το σχετικό εδάφιο της νομοθεσίας (σχετικής απόφασης και/ ή νόμου) και αυτή την έκθεση ανεβάζεις στη δήλωσή σου στα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.