Jump to content

Pavlos33

Συντονιστής
 • Content Count

  10,716
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  131

Pavlos33 last won the day on July 6

Pavlos33 had the most liked content!

Community Reputation

3,661 Υπεράριστη

About Pavlos33

 • Rank
  Συντονιστής

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

86,804 profile views
 1. Συνεχίζουν διότι έτσι ο δομικός σκελετός του κτιρίου παρουσιάζεται ενιαίος, ώστε να μπορεί μετά να συσταθεί οριζόντια. Η συνήθης πρακτική είναι υπόγεια δεξαμενή για να συνδεθούν τα δυο υπόγεια και πέργκολα ή Η.Χ για τη σύνδεση ισογείου.
 2. Η απάντηση βρίσκεται στην προηγούμενη δημοσίευση. Λέξεις κλειδιά είναι "η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας" η οποία απαιτεί ενιαίο δομικό σκελετό και γενικώς κοινόκτητα δομικά τμήματα. Σε πρόσφατη μελέτη οι πέργκολες περιμετρικά ήταν από μπετόν ως συνέχεια δοκαριών των δυο απέναντι κτιρίων.
 3. Καλό είναι να συνεργάζεσαι με τον τοπογράφο που συνέταξε το τοπογραφικό. Το εντός οικισμού τμήμα να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο προ 85 και ποιο το απαιτούμενο πλάτος οδού που ορίζει είτε η απόφαση οριοθέτησης, είτε άλλη μεταγενέστερη απόφαση Νομάρχη ή Περιφερειάρχη για το απαιτούμενο πλάτος στους οικισμούς του Νομού ή ακόμη και ειδικά στον συγκεκριμένο. Αν έχεις το παραπάνω το εντός οικισμού τμήμα είναι οικοδομήσιμο με βάση διατάξεις του ΦΕΚ 181/Δ/85 και τ.Α.ΑΠ 289/11. Το εκτός οικισμού τμήμα λογικά ανήκει σε ζώνη Γ.Γ.Υ.Π και δεν επιτρέπεται η δόμηση κατοικίας ή άλλων χρήσεων πέραν των γεωργικών (αν θυμάμαι καλά και να το δούμε ίσως να επιτρέπεται μόνο γεωργική αποθήκη). Οπότε, εσύ θα μελετήσεις το προς ανέγερση κτίριο στο εντός οικισμού τμήμα. Το ακίνητο θεωρείται ενιαίο και αποκτά "θεωρητική" αρτιότητα επειδή διαθέτει τμήμα του εντός ορίων του οριοθετημένου οικισμού. Προσοχή όμως. Συχνό λάθος απο μελετητές του παρελθόντος ήταν να μετακινούν το όριο του οικισμού προκειμένου κατά την άποψή τους να δείχνουν την κατά κανόνα αρτιότητα της απόφασης πάνω στο γεωτεμάχιο. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Η γραμμή του οικισμού δεν μετακινείται και όπως προανέφερα η αρτιότητα είναι "θεωρητική", δηλαδή θεωρείς ότι την έχεις παρά το ότι η επιφάνεια του γεωτεμαχίου που βρίσκεται εντός οικισμού είναι πολύ μικρότερη.
 4. Ο λόγος ήταν και παραμένει, διότι μη έχοντας την δυνατότητα σύστασης καθέτου σε εκτός σχεδίου ακίνητα, έπρεπε να έχουν δομικά ενιαίο κτίριο για να γίνει μετέπειτα σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών προκειμένου να πουληθούν ξεχωριστά διαμερίσματα. Οπότε οι συνδέσεις με ημιυπαίθριους και πέργκολες από beton, υπόγειες δεξαμενές από οπλισμένο σκυρόδεμα , ως συνέχεια των περιμετρικών τοιχίων κατασκευάζονταν για το σκοπό αυτό.
 5. Είναι σαν να αποδέχεσαι, αφού θα αναγράψεις στην Τ.Ε ότι το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί με βάση προηγούμενη δήλωση, ότι οι αυθαιρεσίες έγιναν μετά το 2011 που φυσικά απαγορεύεται να τις τακτοποιήσεις. Μην μπλέχεις με τέτοιες καταστάσεις. Θα βρεις τον μπελά σου. Να διορθώσουν το συμβόλαιο και φυσικά αν κάποιος πρέπει να ανοίξει τη δήλωση για να την τροποποιήσει αυτός θα είναι ο αρχικός μηχανικός και όχι εσύ. Διαφορετικά, εξετάζεις την περίπτωση νομιμοποίησης με πληρωμή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης για τα μη τακτοποιημένα όπως σου είπα.
 6. Καλημέρα Νικ. Δε βλέπω να μπορείς εσύ να λύσεις το πρόβλημα του συναδέλφου. Έχω την άποψη ότι πρέπει ο συνάδελφος, σε συνεννόηση με αγοραστή και συμβολαιογράφο να δουν πως θα γίνει η διόρθωση του συμβολαίου συμπεριλαμβάνοντας τις μη τακτοποιημένες κατασκευές. Αν δεν γίνεται κάτι τέτοιο δε βλέπω άλλη λύση (εφόσον πολεοδομικά γίνεται) από τη νομιμοποίηση με πληρωμή προστίμου ανέγερσης και διατήρησης των αυθαίρετων-μη τακτοποιημένων-κατασκευών.
 7. αν έχεις αγροτεμάχιο υφιστάμενο πριν την 31/12/2003 τυφλό και δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό (κατάτμηση κλπ) έχεις άρτιο κατά παρέκκλιση διότι και στις 31/12.2011 ήταν άρτιο κατά παρέκκλιση. Για γήπεδα προ Ν. 3212 δεν απαιτείται πρόσωπο για να είναι άρτια. Πρόσωπο 25 μ σε αναγνωρισμένο προ 23 δρόμο απαιτείται για γήπεδα που δημιουργούνται μετά την 31/12/2003.
 8. Η υπέρβαση ύψους εφόσον το πραγματοποιούμενο ύψος μαζί με το ύψος της αποθήκης δεν ξεπερνά το επιτρεπόμενο ύψος στη θέση του ακινήτου, μπορείς να την υπολογίσεις με αναλυτικό. Την κατηγορία 3 θα την έχεις σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής και δεν θα καταχωρήσεις στο κελί της επιφάνεια. Αν θα βαλεις αναλυτικό επιλέγεις ξεχωριστό Φ.Κ.
 9. Καλημέρα και καλή σταδιοδρομία. Καλώς ήρθες στο φόρουμ. Η αποθήκη στο δώμα δεν λαμβάνει κανένα μειωτικό συντελεστή και θα υπαχθεί στο Ν. 4495 ως ΥΔ με ταυτόχρονη Υ.Υ. Για την εισαγωγή στο σύστημα θα την εντάξεις στην ΥΔ κύριων χώρων, αλλά στην τεχνική έκθεση θα αναγράψεις ότι βάσει κτιριοδομικού κανονισμού αποτελεί χώρο βοηθητικής χρήσης και η καταχώρηση στη δήλωση ως επιφάνεια Κ.Χ γίνεται μόνο για λόγους υπολογισμού προστίμου. Έτσι στη συνέχεια δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στις καταχωρήσεις του Ε9.
 10. Προσωπικά ως παράρτημα αντιλαμβάνομαι το παρακολούθημα (θέση στάθμευσης κλπ) που δεν έχει χιλιοστά. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο όντως δεν βγάζει νόημα. Πολύ σωστή η επισήμανση για την καμία αναφορά και στην εγκ 2/ν. 4495 για το εν λόγω άρθρο (+1).
 11. Καλησπέρα Δημήτρη. Αυτό είναι που με ανησυχεί και μένα κατά πόσο ο συμβολαιογράφος μη έχοντας οδηγία θα μπορέσει να μεταβιβάσει το διαμέρισμα, όταν για παράδειγμα θα αναγράφεται στην τεχνική έκθεση ότι αυτό είναι μικρότερο λόγω επέκτασης κοινόχρηστου διαδρόμου εις βάρος του. Η παρ 8 του άρθρου 98 αν θυμάμαι καλά αναφέρει ότι επιτρέπεται η τακτοποίηση σε χώρους αποκλειστικής χρήσης και παραρτήματα χωρίς να απαιτείται συναίνεση. Τόσοι νόμοι πέρασαν το θέμα μικρότερης οριζόντιας λόγω κατάληψης κοινοχρήστων κανείς δεν το άγγιξε όπως το λες και εσύ.
 12. Αυτό σου γράφω και παραπάνω. Αν εσύ κρίνεις ότι το αγρ/χιο ήταν άρτιο κατά την 31/12/11 τότε είναι κατά παρέκκλιση άρτιο και με τις διατάξεις νατούρα αφού έχει επιφάνεια 4.000 τμ και προϋπάρχει της 31/12/2011 (και της 31/12/2003). Προφανώς αν δεν άλλαξε κάτι πχ δεν έγινε κάποια κατάτμηση κλπ το γήπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση.
 13. Δεν αρκεί μόνο να προϋπάρχει αλλά να ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο και κατά την 31/11/2011 (Ν-3937/11 ΦΕΚ-60/Α/31-3-11 άρθρο 9 παρ 2α). Στις περιοχές που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών νομίμως προϋφιστάμενων του 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους και εμπίπτουν σε ΕΖΔ ή ΖΕΠ, το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10000 τμ, εφαρμοζόμενης κατά τα λοιπά, όπως ισχύει της παρ.1 του Αρθ-1 του ΠΔ/24-5-85 ( ΦΕΚ-270/Δ/85 ). Κατ' εξαίρεση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4000 τμ τα οποία, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις.
 14. Αυτό θέλει συζήτηση με την Συμβολαιογράφο για το πως θα μεταβιβαστεί το διαμέρισμα, αν εσύ γράψεις ως μέτρησες την πραγματική του επιφάνεια η οποία θα είναι μικρότερη από την αναγραφόμενη και προσαυξημένη κατά το τμήμα της διαμερισμάτωσης. Κάνε μια συζήτηση πρώτα πριν προχωρήσεις σε οριστικοποίηση. Πάντως, σύμφωνα με την εγκ. 3 Ν. 4178 κάτι που κατασκευάστηκε μικρότερο δεν αποτελεί αυθαιρεσία εφόσον δεν θίγονται πολεοδομικές διατάξεις εξαιτίας της μικρότερης ή της μη κατασκευής του.
 15. Η διαμερισμάτωση καταχωρείται ως μια επιπλέον λοιπή παράβαση στην περίπτωση που υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες . Άρα, θα έχεις 2 λοιπές παραβάσεις.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.