Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Νομοθεσία


    474 ειδήσεις in this category

    1. Νομοθεσία

      Engineer

      Εκδόθηκε στο ΦΕΚ 33/Α'/04.03.2024 ο N.5092/24 Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.
      Σκοπός του παρόντος είναι η βελτίωση του πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των παραθαλάσσιων περιοχών, ώστε να διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους και να επιτρέπεται η αξιοποίησή τους κατά τρόπο επωφελή για την εθνική οικονομία, προστατευτικό για το περιβάλλον και σύμφωνο με το δημόσιο συμφέρον. 
      Άρθρο 7
      Καθορισμός φορέα που παραχωρεί την απλή χρήση
      1. Αρμόδιοι φορείς για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας είναι το Δημόσιο και η Εταιρεία
      Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., κατά τις διακρίσεις της παρ. 1 του άρθρου 6.
      2. Στην κατάρτιση της σύμβασης παραχώρησης το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από την Κτηματική Υπηρεσία.
      3. Ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί του ανταλλάγματος του Δημοσίου από την παραχώρηση απλής χρήσης αποδίδεται στον οικείο δήμο. Οι συμψηφισμοί των περ. β) και θ) της παρ. 3 του άρθρου 8 μειώνουν ισόποσα το αντάλλαγμα που αποδίδεται στον οικείο δήμο.
      Άρθρο 8
      Γενικοί όροι και περιορισμοί στην παραχώρηση απλής χρήσης
      1. Η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας γίνεται με σύμβαση που καταρτίζεται ανάμεσα στο αρμόδιο όργανο και τον παραχωρησιούχο. Η σύμβαση δεν μπορεί να έχει χρονική διάρκεια μικρότερη του ενός (1) έτους και μεγαλύτερη των τριών (3) ετών.
      Οι συμβάσεις παραχώρησης είναι προσωποπαγείς, εκτός αν ορίζεται ειδικότερα.
      2. Στις περιπτώσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ο παραχωρησιούχος διασφαλίζει την ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία, τη διατήρηση του παραχωρούμενου χώρου καθαρού και σε καλή κατάσταση, την ύπαρξη και συντήρηση εγκαταστάσεων χρήσιμων για τους λουόμενους και την ενημέρωση του κοινού για την οριοθέτηση της παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.
      3. Ο παραχωρησιούχος έχει τουλάχιστον τις παρακάτω ειδικότερες υποχρεώσεις:
      α) Διασφαλίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία.
      β) Διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία στους αιγιαλούς και τις παραλίες που προβλέπεται με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 9, εγκαθιστώντας ειδικές πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, αν αυτές δεν έχουν εγκατασταθεί με μέριμνα του οικείου δήμου. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή των
      πλατφορμών, με το αντάλλαγμα της παραχώρησης.
      γ) Περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το εξήντα τοις εκατό (60%) ή το τριάντα τοις εκατό (30%), αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία της παρ. 1 του άρθρου 4, ώστε να διασφαλίζονται η διέλευση του
      κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων (4) μέτρων.
      δ) Διατηρεί καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας.
      ε) Αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση, με ηλεκτρονικό τρόπο σύμφωνα με το άρθρο 16, περί συστήματος ηλεκτρονικών καταγγελιών, στα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης, όπως τις συντεταγμένες, τον αριθμό της απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου και το διάγραμμα της παραχώρησης.
      στ) Τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού.
      ζ) Φροντίζει για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με τη διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής.
      η) Παραδίδει τον παραχωρηθέντα χώρο στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης και απομακρύνει τα κινητά στοιχεία κατά τις περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης.
      θ) Διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο. Στην περίπτωση αυτή, ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για την αμοιβή του ναυαγοσώστη και τον εξοπλισμό του με το αντάλλαγμα της παραχώρησης. Η πρόσληψη ναυαγοσώστη και η διάθεση εξοπλισμού από τον παραχωρησιούχο δεν απαλλάσσουν τον οικείο δήμο από ευθύνη για παράβαση του π.δ. 71/2020 (Α΄ 166).
      4. Οι υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου μνημονεύονται στη σύμβαση παραχώρησης.
      5. Είναι δυνατή η σύναψη σύμβασης έργου από τον παραχωρησιούχο με τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο για την άσκηση δραστηριοτήτων θαλάσσιων μέσων αναψυχής ή άλλης συναφούς επιχείρησης, εφόσον αυτό διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες και εγκρίσεις που προβλέπονται στην υπ’ αρ. 2131.4/64444/6.9.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β΄ 4174) και στον Γενικό Κανονισμό Λιμένα υπ’ αρ. 20, όπως αυτός εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 3131.1/03/1999 (Β΄ 444, διόρθωση σφάλματος Β΄ 1243/1999) απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως εκάστοτε ισχύουν. Η δραστηριότητα ασκείται σε σαφώς καθορισμένο τμήμα του παραχωρηθέντος χώρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) της συνολικής παραχώρησης, με αντάλλαγμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το μέρος του ανταλλάγματος που αναλογεί στην παραχωρούμενη έκταση, και για χρονικό διάστημα το οποίο είναι ίσο ή μικρότερο από τον χρόνο παραχώρησης, σε κάθε δε περίπτωση δεν υπερβαίνει τον υπόλοιπο χρόνο παραχώρησης. Η υπ’ αρ. 2131.4/64444/2021 κοινή απόφαση και ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα υπ’ αρ. 20 εφαρμόζονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Την ευθύνη για την τήρηση των όρων της παραχώρησης φέρει ο παραχωρησιούχος, ο οποίος ευθύνεται πλήρως από κοινού και εις ολόκληρον με όποιον έλκει δικαιώματα από αυτόν. Η σχετική σύμβαση κοινοποιείται στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία.
      6. Με τη διακήρυξη μπορούν να προβλέπονται και επιπλέον υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου σε σχέση με την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του παραχωρούμενου τμήματος αιγιαλού και παραλίας και την ενίσχυση της κοινοχρησίας.
      7. Η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας που βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ιστορικών τόπων ή τους περιβάλλουν επιτρέπεται μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α΄ 220), και κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου
      Πολιτισμού. Εφόσον χορηγηθεί η σύμφωνη γνώμη, δεν απαιτείται εκ νέου σχετικό αίτημα. Η Κτηματική Υπηρεσία οφείλει, πριν από την έναρξη της πλειοδοτικής δημοπρασίας, να γνωστοποιήσει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού οποιαδήποτε εκ νέου παραχώρηση απλής χρήσης χώρων του πρώτου εδαφίου, για τους οποίους έχει εκδοθεί σύμφωνη γνώμη κατά τα ανωτέρω ή νέου τμήματος αυτών. Σε περίπτωση μεταβολής των αρχαιολογικών δεδομένων, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού οφείλει, εντός επτά (7) εργασίμων ημερών, να ενημερώσει σχετικά την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, αποστέλλοντας στην τελευταία φάκελο με τα πλήρη στοιχεία για τον συγκεκριμένο χώρο.
       
      N.5092-24 Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές ΦΕΚ 33-Α'-04.03.2024.pdf
    2. Νομοθεσία

      Engineer

      Εκδόθηκε η με Α. Π.: ΥΠΕΝ/∆ΠΟΛΣ/20894/465 26/02/2024 Διευκρινιστική εγκύκλιος σχετικά με τον προσδιορισμό κοινόχρηστης οδού στο πλαίσιο μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4447/2016)
      ΣΧΕΤ. : 1. Η περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 (όπως ισχύει)
      2. Η υπ. αρ. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/6015/136/20-1-2022 Υπουργική Απόφαση (Β΄510) «Τεχνικές
      Προδιαγραφές μελετών Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ)
      Με την παρούσα δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή της περ. γ, της παρ. 1, του άρθρου 8 του ν. 4447/2016 (όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 234 του ν. 5037/2023) στην περίπτωση που με το Ε.Π.Σ. προσδιορίζεται κοινόχρηστη οδός, με την οποία επιτυγχάνεται η οργανική ενσωμάτωση της περιοχής επέμβασης στη ζώνη άμεσης επιρροής ή και στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα η κυκλοφοριακή σύνδεση με το υφιστάμενο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο.
      Σύμφωνα με το νόμο ισχύουν τα εξής:
      «γα) Η προσδιοριζόμενη κοινόχρηστη οδός αξιολογείται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των προτεινομένων από την κύρια μελέτη ρυθμίσεων και κατευθύνσεων του Ε.Π.Σ..
      γβ) Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για τη διάνοιξη της νέας οδού ή τη βελτίωση της χάραξης και των λοιπών τεχνικών χαρακτηριστικών υφισταμένης οδού, ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ’ αυτών, ώστε να καταστεί η περιοχή επέμβασης κατάλληλη, είτε για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων δραστηριοτήτων, είτε για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων και παρεμβάσεων της παρ.1.
      γγ) Η απαλλοτρίωση κηρύσσεται με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού στην περίπτωση που η ζώνη απαλλοτρίωσης εμπίπτει σε περιοχή ελεγχόμενη βάσει του ν. 4858/2021 (Α’ 220), υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή φορέων Γενικής Κυβέρνησης της περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) ή φυσικών προσώπων και με δαπάνη του υπερ ού η απαλλοτρίωση ή άλλου προσώπου, που ορίζεται με την πράξη κήρυξής της. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται ο Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν. 2882/2001, Α’ 17). Η προσδιοριζόμενη αποζημίωση βαρύνει τον φορέα υλοποίησης του Ε.Π.Σ..
      γδ) Τα παρόδια στην κατά τα ανωτέρω προσδιοριζόμενη και υλοποιούμενη κοινόχρηστη οδό γήπεδα, δεν αποκτούν οικοδομησιμότητα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις δόμησης που θέτουν τα από 24.5.1985 (Δ’ 270) και 6.10.1978 (Δ’ 538) π.δ. ή άλλες ανάλογες διατάξεις. Η δυνατότητα και οι προϋποθέσεις δόμησης των εν λόγω γηπέδων καθορίζονται στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος έγκρισης ή αναθεώρησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας στην οποία εμπίπτουν.»
      Για την εφαρμογή της ως άνω διάταξης, διευκρινίζεται ότι στη μελέτη του Ε.Π.Σ. θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται:
      1. Πλήρης τοπογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης οδού με συντεταγμένες στο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ ΄87.
      2. Μελέτη φωτοερμηνείας της οδού για την καταγραφή του ιστορικού της.
      3. Προμελέτη οδοποιίας, σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές.
      4. Σχέδιο απαλλοτριώσεων με κτηματολογικό πίνακα (σε περίπτωση που απαιτούνται απαλλοτριώσεις για την εφαρμογή των περ. γβ και γγ).
      Τέλος διευκρινίζεται ότι, μετά την έγκριση του προεδρικού διατάγματος του Ε.Π.Σ. και πριν την έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών του έργου, θα πρέπει να εκπονηθούν και να εγκριθούν αρμοδίως:
      1. Οριστική μελέτη οδοποιίας
      2. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
      3. Μελέτη ευστάθειας πρανών, όπου απαιτείται.
      Η εγκύκλιος ΥΠΕΝ/∆ΠΟΛΣ/20894/465 26/02/2024 εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΘ6Τ4653Π8-ΟΓΞ
    3. Νομοθεσία

      GTnews

      Σε δημόσια διαβούλευση, έως και την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 23:00, βρίσκεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».
      Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου εκσυγχρονίζεται η διαδικασία των παραχωρήσεων με διαγωνισμούς που θα διεξάγονται ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία, τίθεται ελάχιστο τίμημα και εισάγονται όρια εμβαδού και ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των παραχωρήσεων.
      Οι άξονες
      Οι νέες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό και την παραλία διαρθρώνονται σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:
      Διατάξεις για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση που περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες» και για την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών. Κεντρική εκτέλεση των διαγωνισμών παραχώρησης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, με διαφανή ηλεκτρονική διαδικασία. Θέσπιση νέων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, την ασφάλεια των λουόμενων και την προστασία του περιβάλλοντος. Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας Αυστηρές ποινές (πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις) για τους παραβάτες. Δείτε το σχέδιο νόμου ΕΔΩ.
    4. Νομοθεσία

      Engineer

      Νέα παράταση δόθηκε στη θητεία τους, έλαβαν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Α & Β (ΣΥΠΟΘΑ Α & Β), με τον Ν. 5079/22.12.2023 (ΦΕΚ 215 Α). Σύμφωνα με το άρθρο 65, παρ. 1.:  «Η θητεία των υφιστάμενων μελών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής του άρθρου 10 του ν. 4495/2017 (Α` 167) και των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Α και Β της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 4495/2017, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 30ή.6.2024.» 
      Η προθεσμία του άρθρου 71 του ν.  4342/2015 (Α’ 143), περί ισχύος οικοδομικών αδειών, παρατείνεται, και το άρθρο 71 διαμορφώνεται ως εξής:
       «Άρθρο 71
      Παρατείνεται η ισχύς των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το από 8.7.1993 προεδρικό διάταγμα (Δ’ 795) και αφορούν σε κτίρια ή εγκαταστάσεις του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο δημόσιο και εποπτεύονται από το κράτος ή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ή σε κτίρια που οι μελέτες τους είναι προϊόν Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, έως τις 31.12.2025, ακόμα και αν έχουν λήξει.»
       Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α’ 174), περί εκσυγχρονισμού και κτιριακής επέκτασης, παρατείνεται, και η περ. γ’ διαμορφώνεται ως εξής: «γ. Σε νομίμως υφιστάμενες χρήσεις κτιρίων ή εγκαταστάσεων, οι οποίες διατηρούνται, καθώς και σε χρήσεις, οι οποίες προβλέπονται από οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 2831/2000, επιτρέπεται έως 31.12.2024 ο εκσυγχρονισμός και η κτιριακή τους επέκταση, με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο έγκρισης της παρέκκλισης, κατισχύει λοιπών διατάξεων, μετά από έγκριση του αρμόδιου για τη λειτουργικότητα φορέα, καθώς και εργασίες συντήρησης, επισκευής, ενεργειακής αναβάθμισης και διαρρυθμίσεων των κτιρίων, που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη λειτουργική τους αναβάθμιση, την ασφάλεια και την υγιεινή των διαβιούντων και εργαζομένων σε αυτά. Η επέκταση σε όμορο ακίνητο του ίδιου ιδιοκτήτη, επιτρέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση, ότι το όμορο ακίνητο αποκτήθηκε μέχρι την 28η.7.2022.»  Η προθεσμία της παρ.  1 του άρθρου 270 του ν. 5037/2023 (Α’ 78), περί έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Μυκόνου, παρατείνεται, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Έως την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) Δήμου Μυκόνου και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής.6.2024 αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμού περιοχές της νήσου Μυκόνου.» Δείτε τη σχετική διάταξη (άρθρο 65, παρ. 1.του Ν. 5079/2023) ΕΔΩ
    5. Νομοθεσία

      GTnews

      Άρθρο 1
      Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων
       1. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων κατά τους ορισμούς του άρθρου 18 του ν. 2664/1998 και η εγγραφή τους στα τηρούμενα βιβλία στα κατά τόπους αρμόδια Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, διενεργείται από τους Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους και Δικαστικούς Επιμελητές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και από κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον για τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγραφών κατά τις διατάξεις του ίδιου νόμου (στο εξής «Χρήστης Αιτών») και επιτυγχάνεται τεχνικά με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.
      2. Κάθε «Χρήστης Αιτών» εισέρχεται στη δικτυακή εφαρμογή υποβολής αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων με τους τρόπους που έχουν καθοριστεί ανά κατηγορία χρηστών (Δικηγόρος, Συμβολαιογράφος, Δικαστικός Επιμελητής, Φυσικό/Νομικό Πρόσωπο) για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής πράξεων στα τηρούμενα κτηματολογικά βιβλία και ορίζονται ειδικότερα στις εκδοθείσες μέχρι σήμερα αποφάσεις του ΔΣ του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο (Β’ 2681/2020, 4539/2023).
      3. Ο «Χρήστης Αιτών» μέσω της εφαρμογής δημιουργεί ψηφιακό φάκελο για τη «Διόρθωση Προδήλου Σφάλματος» όπου επιλέγει και συμπληρώνει σε ηλεκτρονική φόρμα συγκεκριμένα πεδία που αφορούν: α) τα ακίνητα που αφορά η αιτούμενη διόρθωση, κατά τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), αρμοδιότητας Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποκαταστήματος, β) τα στοιχεία του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση, γ) την υποκατηγορία διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για την οποία υποβάλλεται η αίτηση, δ) την περιγραφή του προς διόρθωση σφάλματος, ε) την αιτούμενη διορθωτική ενέργεια, στ) τα στοιχεία των δημοσίων εγγράφων που τηρούνται στο αρχείο του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος από τα οποία προκύπτει το σφάλμα και η αιτούμενη διόρθωση και ζ) λοιπά συνυποβαλλόμενα έγγραφα/διαγράμματα που τεκμηριώνουν τη διόρθωση.
      Τα παραπάνω στοιχεία του ψηφιακού φακέλου συμπληρώνονται αυτοματοποιημένα στην Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου σφάλματος που δημιουργείται για να υποβληθεί στο Κτηματολογικό Γραφείο καθώς και στο αίτημα διόρθωσης με την ονομασία «ΕΓΓΡΑΦΟ». Το αίτημα διόρθωσης («ΕΓΓΡΑΦΟ») περιλαμβάνει τα ανωτέρω στοιχεία και κατά περίπτωση υπογράφεται ως εξής:
      α) όταν ο «Χρήστης Αιτών» είναι Δικηγόρος, Συμβολαιογράφος ή Δικαστικός Επιμελητής, αυτός υπογράφει ψηφιακά και
      β) όταν ο «Χρήστης Αιτών» είναι φυσικό πρόσωπο, αυτό υπογράφει ψηφιακά ή βεβαιώνεται ψηφιακά η γνησιότητα υπογραφής μέσω gov.gr.
      Το ίδιο ισχύει και για το φυσικό πρόσωπο που υποβάλει την αίτηση με την ιδιότητα νόμιμου εκπροσώπου νομικού προσώπου. Εάν η αίτηση υποβάλλεται από κοινού από περισσότερα του ενός φυσικά πρόσωπατο αίτημα διόρθωσης («ΕΓΓΡΑΦΟ») υπογράφεται ψηφιακά ή βεβαιώνεται ψηφιακά η γνησιότητα υπογραφής μέσω gov.gr από όλους τους συνυπογράφοντες. Μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας του ψηφιακού φακέλου, ο «Χρήστης Αιτών» τον υποβάλλει και λαμβάνει μήνυμα από το Κτηματολογικό Γραφείο ή το Υποκατάστημα για τον αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτηση. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί τεχνικό σφάλμα κατά τη ροή της ηλεκτρονικής υποβολής, ο χρήστης ενημερώνεται αυτόματα από το σύστημα ότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία και πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία υποβολής.
      4. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή σύμφωνα με τις προηγούμενη παράγραφο, ελέγχονται τα στοιχεία του ψηφιακού φακέλου, για να είναι συμβατά με το Σύστημα Πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου, καθώς και η συμβατότητα των συνυποβαλλομένων εγγράφων με τις προδιαγραφές.
      5. Μετά την παραλαβή της αίτησης, διενεργείται ο προβλεπόμενος έλεγχος για την αποδοχή ή την απόρριψή της κατά το άρθρο 18 του ν. 2664/1998. Σε περίπτωση έκδοσης απόφασης επί της αιτούμενης διόρθωσης, αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα στο χρήστη και αναρτάται η απόφαση του Προϊσταμένου στα συνυποβαλλόμενα της αίτησης. Για κάθε βήμα της διαδικασίας επεξεργασίας και καταχώρισης, ενημερώνεται ο ψηφιακός φάκελος με το κατάλληλο στάδιο.
      Άρθρο 2
      Προϋποθέσεις και Αρχές Λειτουργίας
      1. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων μπορεί να διενεργείται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων, όπως αυτό κάθε φορά ορίζεται με απόφαση του Φορέα. Σε περίπτωση που για το Κτηματολογικό Γραφείο της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4512/2018 δεν έχει εκδοθεί η απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου για την έναρξη της λειτουργίας του, η ηλεκτρονική υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη κατά τις ημέρες τοπικής αργίας οιουδήποτε Υποκαταστήματος που έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί στο ίδιο Κτηματολογικό Γραφείο. Όταν για το Κτηματολογικό Γραφείο έχει εκδοθεί η απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου για την έναρξη της λειτουργίας του, η ηλεκτρονική υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη μόνο σε περίπτωση που για όλα τα Υποκαταστήματα που υπάγονται σε αυτό, έχει επέλθει διακοπή της επιτόπιας λειτουργίας τους.
      2. Η υπηρεσία της ηλεκτρονικής υποβολής εποπτεύεται από το Φορέα και, σε περίπτωση που ανακύπτει οιαδήποτε απόκλιση, τεχνική ή λειτουργική, διακόπτεται και επαναλειτουργεί μετά την άρση της.
      3. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του άρθρου 1 διασφαλίζεται η αρχή της χρονικής προτεραιότητας των άρθρων 2 παρ. 3 και 15 του ν. 2664/1998, η διαφάνεια, ο έλεγχος της ορθότητας της διαδικασίας και η αξιοπιστία κάθε επιμέρους ενέργειας. Τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία πρέπει να πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και τα διεθνώς ισχύοντα τεχνικά πρότυπα και να εγγυώνται, ιδίως, την ακεραιότητα, αυθεντικότητα, εμπιστευτικότητα, την ελεγχόμενη και προσωποποιημένη πρόσβαση σε εγγεγραμμένους χρήστες και την ποιότητα των εγγράφων, καθώς και των δεδομένων και πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας τελούν υπό τους όρους του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, καθώς και των διατάξεων του ν. 4624/2019.
      4. Ο Φορέας: α) μεριμνά για την αδιάλειπτη και ορθή λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας που εξασφαλίζεται από το σχεδιασμό της κατάλληλης πληροφοριακής αρχιτεκτονικής και δομής, ώστε να εξυπηρετείται απρόσκοπτα η ταχύτατη απόκριση των παρεχόμενων διαδικτυακών υπηρεσιών και η ασφαλής φύλαξη των δεδομένων που εισάγονται,
      β) λαμβάνει μέτρα και εκτελεί ενέργειες για την πρόληψη τεχνικών δυσχερειών,
      γ) παρακολουθεί την υπηρεσία και εφαρμόζει ενδεχόμενα αναγκαίες προληπτικές ή/και διορθωτικές ενέργειες, όταν αυτό απαιτείται. Τα δεδομένα που εισάγονται από τους χρήστες κατά τη χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και η διαχείρισή τους γίνεται σύμφωνα με το σκοπό του Φορέα, όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία. ε) οφείλει εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας να συντάξει και να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του «Εγχειρίδιο Λειτουργίας της Εφαρμογής για την Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος».
      Άρθρο 3
      Καθορισμός ημερομηνίας για την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων
      Ως ημερομηνία για την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 1, ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, σύμφωνα με το άρθρο 4.
      Άρθρο 4
      Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
      ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-264-8.pdf
    6. Νομοθεσία

      GTnews

      Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών και ένα σημαντικό τμήμα των ακινήτων εγγράφονται στο κτηματολόγιο με δικαιούχο το Ελληνικό Δημόσιο ως αναφορά τις δασικές εκτάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ισχύει το τεκμήριο κυριότητας που θεσπίστηκε υπέρ του Δημοσίου με το β.δ. 17.11.1836 «περί ιδιωτικών δασών» και το ισχύον σήμερα νομοθετικό πλαίσιο.
      Οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται ότι είναι δημόσιες μέχρι της αναγνωρίσεώς τους ως ιδιωτικών. Κατ’ εξαίρεση η διάταξη αυτή δεν ισχύει στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης.
      Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο χαρακτήρας του γεωτεμαχίου ως δασικού ή μη ανάγεται μόνο στον χαρακτηρισμό της ορισμένης έκτασης και δεν εκτείνεται σε θέματα ιδιοκτησιακά.
      Συνεπώς, το αν σήμερα ένα γεωτεμάχιο θεωρείται ή χαρακτηρίζεται από το Δημόσιο ως δασική έκταση αυτό δε συνεπάγεται αυτόματα ότι ανήκει και στο Δημόσιο αλλά εξετάζεται κατά περίπτωση ποια ήταν η κατάσταση του ακινήτου κατά το χρόνο που αυτό περιήλθε στο Δημόσιο.
      Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος αν η δασική έκταση που βρίσκεται εντός του ακινήτου του είναι ιδιωτική και σε ποιο βαθμό μπορεί να την αξιοποιήσει και πως.
      Τι επιτρέπεται εντός δασικών εκτάσεων;
      Η δασική νομοθεσία επιτρέπει την επέμβαση σε δασικές εκτάσεις ως εξαιρετικό μέτρο και πάντα εντός του πλαισίου μη μεταβολής του προορισμού των δάσους, μετά από έγκριση. Κατά το νόμο, σε ορισμένες περιορισμένες κατηγορίες δασικών εκτάσεων, επί περιορισμένο τμήμα επιφάνειας τους και υπό αρκετές προϋποθέσεις, οι επεμβάσεις είναι κατ’ εξαίρεση επιτρεπτές για δραστηριότητες όπως:
      Εκμεταλλεύσεις πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία κλπ) Κατασκευή κοινόχρηστων – κοινωφελών υποδομών αλλά και έργων υποδομών π.χ. οδοποιία Εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα (ξενοδοχεία 4*-5*, camping, ιαματικές εγκαταστάσεις, χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια κ.ά.) Βιομηχανικές εγκαταστάσεις (μονάδες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, οινοποιεία, αποσταγματοποιεία, ποτοποιεία, εμφιαλωτήρια, ελαιοτριβεία, σφαγεία, δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών) Μεταλλεία – λατομεία Έργα πολιτιστικού χαρακτήρα Συγκεκριμένοι τύποι εγκαταστάσεων αθλητισμού, εκπαίδευσης, περίθαλψης, έρευνας, υδατοδρομίων, διαδρομών αγώνων μοτοποδηλάτων, θρησκευτικής φύσεως κ.ά. Ποιες τουριστικές εγκαταστάσεις επιτρέπονται εντός δασικών εκτάσεων; Επιτρέπεται η επέμβαση σε δημόσια δάση και δημόσιες δασικές εκτάσεις για τη δημιουργία ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατηγορίας 4 ή 5 αστέρων, χιονοδρομικών κέντρων, εγκαταστάσεων αξιοποίησης ιαματικών πηγών υδροθεραπευτηρίων, κέντρων θαλασσοθεραπείας, εγκαταστάσεων ιατρικού τουρισμού καθώς και η δημιουργία γκολφ.
      Το σχετικό αίτημα για την χορήγηση έγκρισης επέμβασης συνοδεύεται από έκθεση τουριστικής αξιοποίησης στην οποία αιτιολογείται ότι η επέμβαση αυτή αποτελεί το μόνο πρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση του δημοσίου συμφέροντος με τη μικρότερη δυνατή απώλεια δασικού πλούτου.
      Επίσης, επιτρέπεται η επέμβαση σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ισχύει και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, κάτω υπό ειδικούς όρους και προϋποθέσεις. Όταν η επέμβαση για τη δημιουργία των ανωτέρω σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής γίνεται εξ ολοκλήρου σε ιδιωτική έκταση αμιγώς δασικού χαρακτήρα, τότε το εμβαδόν της έκτασης αυτής πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 500 στρέμματα.
      Η συνολική έκταση των χώρων που καταλαμβάνουν οι τουριστικές εγκαταστάσεις (κάλυψη) δεν μπορεί να υπερβεί το δέκα τοις εκατό (10%) της έκτασης για την οποία εγκρίνεται η επέμβαση προς τουριστική αξιοποίηση. Ο συντελεστής δόμησης υπολογίζεται στο ως άνω 10% της έκτασης και καθορίζεται κλιμακωτά.
      Τι ισχύει με τα φωτοβολταϊκά σε δασικές εκτάσεις;
      Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν ή παραχωρήθηκαν για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια.
      Ειδικότερα, εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις απαγορεύονται. Κατ’ εξαίρεση, οι εγκαταστάσεις αυτές επιτρέπονται σε δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν ή παραχωρήθηκαν για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια, σύμφωνα με τη δασική και την αγροτική νομοθεσία, εφόσον αξιοποιήθηκαν κατά τους όρους της εκχέρσωσης ή της παραχώρησης και καλλιεργούνται, υπό την προϋπόθεση, ότι μετά το πέρας της νόμιμης λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών, σύμφωνα και με τους όρους της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ή την για οποιονδήποτε λόγο απομάκρυνσή τους, η έκταση επανέρχεται στην πρότερη αγροτική χρήση.
      Επιτρέπεται να επεμβαίνουμε σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις;
      Στον νόμο 4859/2021 με θέμα «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων…» προστέθηκε διάταξη με την οποία επιτρέπεται η επέμβαση σε δάση και δασικές εκτάσεις ως και σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, μετά από έγκριση του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μετά από εισήγηση της οικείας δασικής αρχής. Όταν πρόκειται για επέμβαση σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις που ανήκουν σε περιοχές όπου υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες η εισήγηση της οικείας δασικής αρχής χορηγείται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από το αίτημα του ενδιαφερομένου.
      Σε περίπτωση επέμβασης από τρίτους στις ιδιωτικού χαρακτήρα εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, απαιτείται και η έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη.
      Τι ισχύει για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε δάση, δασικές ή δημόσιες εκτάσεις
      Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Σταυλισμού, με απόφαση του αρμοδίου δασάρχη, χορηγείται άδεια για τη την εγκατάσταση εντός δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς και δημοσίων εκτάσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εκτροφείων θηραμάτων, ιχθυοτροφείων, εκτροφείων γουνοφόρων και ιδίως επισκέψιμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής απειλουμένων με εξαφάνιση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, προβολή και παραδοσιακή διαχείριση του προαναφερθέντος ζωικού κεφαλαίου και των προϊόντων του.
      Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση των ανωτέρω μονάδων, με εξαίρεση τη μελισσοκομία, σε Δάση και δασικές εκτάσεις που προστατεύονται, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός λεκανών απορροής χειμάρρων πόλεων ή οικισμών, σε δάση και δασικές εκτάσεις που προσφέρονται για αναψυχή και τον τουρισμό.
      Επιτρέπεται σε προστατευόμενες περιοχές, αν προβλέπεται από τα σχέδια διαχείρισης τους και, σε περίπτωση μη ύπαρξης αυτών, κατόπιν εγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης.
      Πότε επιτρέπεται η γεωργική εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων;
      Εκχέρσωση δασών προς απόδοση σε αγροτική οποιασδήποτε φύσης καλλιέργεια απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η από γεωργικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή φυσικά πρόσωπα εκχέρσωση δασικών εκτάσεων ή η χρήση από αυτούς ασκεπούς έκτασης ή διάκενου εντός δάσους ή δασικής έκτασης, εμβαδού έως 30 στρέμματα όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια ή για φύτευση σε ανάμειξη αγρίων και οπωροφόρων ή καρποφόρων δένδρων ή για φύτευση δασικών ειδών για την απόδοση προϊόντων, ιδίως, κάστανων, καρυδιών και τρούφας, ή για δημιουργία αμπελώνων ή φυτειών αρωματικών φυτών. Επιτρέπεται, επίσης, η δια εμβολιασμού εξημέρωση άγριων οπωροφόρων ή καρποφόρων δένδρων.
      Επίσης εντός των ως άνω εκτάσεων επιτρέπονται κατασκευές που εξυπηρετούν τη γεωργική εκμετάλλευση, όπως δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις, μετρητές Δ.Ε.Η., υπόστεγα κατ’ εφαρμογή της σχετικής περί των κατασκευών αυτών νομοθεσίας.
      Η έγκριση για τη γεωργική εκμετάλλευση χορηγείται, κατόπιν σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης.
      Οι δημόσιες εκτάσεις, ως και οι κοινόχρηστες και διαθέσιμες εποικιστικές δασικές εκτάσεις μπορούν να διατεθούν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για δενδροκομική ή γεωργική καλλιέργεια και εκμετάλλευση κατόπιν της σχετικής μελέτης και κάτω από ειδικές προϋποθέσεις.
      Πότε επιτρέπονται βιομηχανικές – βιοτεχνικές εγκαταστάσεις;
      Επιτρέπεται η εγκατάσταση βιομηχανιών κοπής και επεξεργασίας ξύλου ή βιομηχανιών που έχουν ως πρώτη ύλη το ξύλο ή άλλα προϊόντα του δάσους, ως και η κατασκευή εργοστασίων άντλησης και εμφιάλωσης νερού μετά των αναγκαίων αγωγών προσαγωγής τους.
      Σε δημόσιες εκτάσεις, υπό προϋποθέσεις, επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, τυροκομικών μονάδων επεξεργασίας γάλακτος, οινοποιείων, αποσταγματοποιείων, ποτοποιείων, εμφιαλωτηρίων, ελαιοτριβείων και σφαγείων.
    7. Νομοθεσία

      GTnews

      Δεν πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο όπως είχε προγραμματιστεί η «πολεοδομική μεταρρύθμιση» του ΥΠΕΝ. Περιλαμβάνει μεταβατική νομοθετική λύση για γήπεδα τεσσάρων στρεμμάτων στην έκτος σχεδίου δόμηση και τα λεγόμενα «τυφλά οικόπεδα», με δουλεία διόδου. Ανοίγει η επαναφορά τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5, όχι όμως για όλους. Και προβλέπονται αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. 
      Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο Αργύρης Δεμερτζής στο ecopress.gr, ανατράπηκε ο προγραμματισμός των θεμάτων του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου 2023, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αναβλήθηκε η παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση. Οι νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ, που έχουν πλέον πάρει τελική μορφή νομοθετικών διατάξεων αποφασίστηκε να παρουσιαστούν στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που προγραμματίζεται περί τις 10 Ιανουαρίου 2024 αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο ecopress. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται εντός του Ιανουαρίου να τεθούν σε διαβούλευση με το νομοσχέδιο «για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης».
      Ο νέος προγραμματισμός
      Οι νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν «κλειδώσει» στο ΥΠΕΝ. Αναμένεται εντός του Ιανουαρίου να τεθούν σε διαβούλευση με το νομοσχέδιο «για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την επίτευξη της αστικής ανθεκτικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταστολή της αυθαίρετης δόμησης», Και ακολούθως να προωθηθούν για ψήφιση στη Βουλή.
      Εκτός σχεδίου: Λύση δόμησης με τρία προαπαιτούμενα
      Μεταβατική νομοθετική ρύθμιση με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2025, προκειμένου να δοθεί λύση δόμησης σε γήπεδα τουλάχιστον 4 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο πολεοδομικά κοινόχρηστο δρόμο προβλέπει η τελική λύση του ΥΠΕΝ, με τρείς προϋποθέσεις. Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για να πάρουν άδεια δόμησης τα εκτός σχεδίου γήπεδα είναι:
      -Η ύπαρξη της οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων να φαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977.
      -Οι δρόμοι στους οποίους έχουν «πρόσωπο» τα γήπεδα» να είναι πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων.
      -Οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ειδικό τέλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας ως πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου. Το ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, θα κατατίθεται πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και θα διατίθεται αποκλειστικά για έργα υποδομής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που βρίσκεται το οικόπεδο.
      Η βασική νομοθετική ρύθμιση
      Ειδικότερα προβλέπεται ότι δύνανται να δομούνται γήπεδα εμβαδού τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων που βρίσκονται εκτός ρυμοτομικών σχεδίων πόλεων, ή εκτός ορίων νομίμως υφισταμένων οικισμών εφόσον:
      Α) δημιουργήθηκαν από την 31η .05.1985 μέχρι και την 31η .12.2003 και έχουν πρόσωπο ή εφάπτεται το ένα εκ των ορίων τους σε μήκος τουλάχιστον τριών3,5 μέτρων σε οδό που:
      - Εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων,
      - Συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και
      - Είτε αυτή να έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε να είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «Ειδική Έκταση» (ΕΚ) είτε να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για την συντήρηση και βελτίωση των οδών αρχή ή οργανισμό, είτε να διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας.
      Β) δημιουργήθηκαν προ της 31ης.05.1985 και έχουν πρόσωπο ή να εφάπτεται το ένα εκ των ορίων τους σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε:
      - Οδό που εμφαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977, έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων, η οποία έχει διανοιχθεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε είναι καταχωρημένη στα κτηματολογικά βιβλία με την ένδειξη «Ειδική Έκταση» (ΕΚ) είτε έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για την συντήρηση και βελτίωση των οδών αρχή ή οργανισμό, είτε να διέρχεται απ’ αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας ή - Νομίμως συστημένη δουλεία διόδου υφιστάμενη προ του 1985, με πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων, η οποία να συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών. 
      Δεν απαιτείται η τήρηση της προϋπόθεσης του πλάτους οδού για τη δόμηση γηπέδων που δημιουργήθηκαν από την 31η.05.1985 μέχρι και την 31η.12.2003 και απετέλεσαν αντικείμενο δικαιοπραξιών με επαχθή αιτία, οι οποίες συνήφθησαν την τελευταία πενταετία πριν από την δημοσίευση του νέο νόμου που θα προωθήσει το ΥΠΕΝ για ψήφιση στη Βουλή και στην σχετική συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο
      Ξεμπλοκάρουν γήπεδα με προεγκρίσεις αδειών και συμβόλαια οικοδομησιμότητας
      Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ δεν απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων για τη δόμηση:
      -Γηπέδων που δημιουργήθηκαν προ της 31ης.05.1985 για τα οποία υφίστανται σε ισχύ προεγκρίσεις οικοδομικών αδειών ή οικοδομικές άδειες ή αναθεωρήσεις αυτών που έχουν εκδοθεί προ της θέσης σε ισχύ του παρόντος. Αυτές οι οικοδομικές άδειες και προεγκρίσεις δύνανται να αναθεωρούνται και μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος χωρίς απαίτηση τήρησης των ως άνω προϋποθέσεων.
      -Γηπέδων που δημιουργήθηκαν προ της 31ης.05.1985 που απετέλεσαν αντικείμενο δικαιοπραξιών με επαχθή αιτία, οι οποίες συνήφθησαν την τελευταία πενταετία πριν από την δημοσίευση του παρόντος, και στην σχετική συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Σε περιπτώσεις που έχει υποβληθεί εμπροθέσμως αίτημα, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4759/2020. Δήλωση μηχανικού στο τοπογραφικό διάγραμμα Σε κάθε περίπτωση τα αποδεικτικά στοιχεία για την τεκμηρίωση της δυνατότητας δόμησης του γηπέδου θα εισάγονται υποχρεωτικά κατά την αίτηση για προέγκριση ή βεβαίωση όρων δόμησης στο πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες» από τον διαχειριστή της αίτησης και θα γίνεται υποχρεωτικά αναφορά αυτών, στη δήλωση του μηχανικού επί του οικείου τοπογραφικού διαγράμματος Μερική επαναφορά τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 Το ΥΠΕΝ στη νομοθετική πρόταση του περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την Τράπεζα γης και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, που είναι προαπαιτούμενα για την πλήρη επαναφορά της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 και την οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων αυτής της κατηγορίας που έχουν υπαχθεί σε τακτοποίηση με καταβολή προστίμων και με εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια. Η νομοθετική ρύθμιση που λένε οι πληροφορίες ότι προωθεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 αφορά σε «κτίρια που εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος με αυθαιρεσίες σε ποσοστό άνω του 40%».
      Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα αν η περιγραφή περί «κτιρίων που εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» αφορά την υπαγωγή σε τακτοποίηση κτιρίων μόνον ιδιοκτησίας του δημοσίου και των Δήμων, η επεκτείνεται και σε ιδιωτικά κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες η ακόμη και ιδιωτικά κτίρια που οι χρήσεις τους μπορούν να αποδοθούν σε «σκοπούς δημοσίου συμφέροντος». Η νέα ρύθμιση προβλέπεται να συνδυαστεί με ειδικές προϋποθέσεις, που θα καθοριστούν από το ΥΠΕΝ για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατηγορίας 5 σε τακτοποίηση και σε κάθε περίπτωση θα γίνεται έλεγχος και έγκριση από εκλεκτή δόμησης ενώ τηρείται η λεγόμενη κόκκινη γραμμή των αυθαιρέτων προ της 28.7.2011, και αποκλείεται η τακτοποίηση όσων κτισμάτων έχουν πολεοδομικές υπερβάσεις μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
      Κατεδάφιση κατά προτεραιότητα των νεότερων αυθαιρέτων
      Το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης προβλέπει ότι θα κατεδαφίζονται κατά προτεραιότητα οι πρόσφατες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια με αφετηρία το 2022 και προς τα πίσω. οι νέες ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης επίσης προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες και συντομότερες διαδικασίες για την επιβολή των προστίμων και την εκτέλεση των κατεδαφίσεων.
      Και νέα μέτρα όπως:
      -Επικαιροποίηση και ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου του κατασταλτικού ελέγχου για την αυθαίρετη δόμηση. Με το νέο αυτό πλαίσιο θα αντιμετωπίζονται όποιες δυσλειτουργίες έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα στη διαδικασία εντοπισμού και επιβολής κυρώσεων σε αυθαίρετες κατασκευές.
      -Παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης σε όλη τη χώρα, ιδίως στις παράκτιες και τουριστικές περιοχές, μέσω αεροφωτογραφιών και με τη συνδρομή συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.
      -Aυστηρότερες από τις ισχύουσες κυρώσεις για τους παραβάτες και συντομότερες διαδικασίες για την επιβολή των προστίμων και την εκτέλεση των κατεδαφίσεων. -Το νέο σύστημα θα είναι διασυνδεδεμένο με το σύστημα οικοδομικών αδειών, προκειμένου να εντοπίζεται άμεσα η δημιουργία νέων αυθαιρέτων και να ενεργοποιείται ο ελεγκτικός και κατασταλτικός μηχανισμός.
      -Υποχρεωτικός έλεγχος από ελεγκτές δόμησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά προτεραιότητα σε εγκαταστάσεις τουριστικών περιοχών και μεγάλα κτίρια στα οποία εδράζονται οικονομικές δραστηριότητες.
      -Ενιαίο συντονιστικό σύστημα αρμοδιοτήτων για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία. Σήμερα είναι πολυδιασπασμένο και απαιτείται συντονισμός μεταξύ επτά υπουργείων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών, από κοινού με την οικεία αποκεντρωμένη διοίκηση, ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα. Παράλληλα οι κτηματικές υπηρεσίες έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία και τη λήψη διοικητικών μέτρων, ενώ οι δήμοι, το Λιμενικό και η αστυνομία έχουν υποχρέωση ενημέρωσης προς τις κτηματικές εάν διαπιστώσουν αυθαιρεσίες.
      Πηγή: Newsletter ΤΕΕ - https://portal.tee.gr/
    8. Νομοθεσία

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο Ν.5076/23 - ΦΕΚ 207/Α'/13.12.2023 με θέμα: Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» - Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων - Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
      Το Άρθρο 26 προβλέπει σημαντικές αλλαγές αναφορικά με τις εγγραπτέες συμβολαιογραφικές πράξεις, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση καταχώρισης σύμφωνα με το παρόν άρθρο, υποβάλλονται σε ψηφιακό αντίγραφο, το οποίο συνοδεύεται από ψηφιακή περίληψη της εγγραπτέας συμβολαιογραφικής πράξης.
      Άρθρο 26
      Υποβολή ψηφιακών αντιγράφων συμβολαιογραφικών πράξεων και ψηφιακών περιλήψεων – Κατάργηση της προσάρτησης αντιγράφου κτηματολογικού διαγράμματος σε περίπτωση υποβολής ψηφιακής αίτησης – Προσθήκη παρ. 7 και 8 στο άρθρο 14 του ν. 2664/1998 – Προσθήκη δυνατότητας υποβολής εγγραπτέας πράξης μέσω ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου – Τροποποίηση παρ. 1 και 4 άρθρου 29 ν. 4821/2021
      1. Στο άρθρο 14 του ν. 2664/1998 (Α’ 275), περί της διαδικασίας των κτηματολογικών εγγραφών, προστίθενται παρ. 7 και 8 ως εξής:
      «7. Από την ημερομηνία που καθορίζεται στην απόφαση του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1, οι εγγραπτέες συμβολαιογραφικές πράξεις, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση καταχώρισης σύμφωνα με το παρόν άρθρο, υποβάλλονται σε ψηφιακό αντίγραφο, το οποίο συνοδεύεται από ψηφιακή περίληψη της εγγραπτέας συμβολαιογραφικής πράξης.
      Τα ψηφιακά έγγραφα του πρώτου εδαφίου υποβάλλονται σε αναγνώσιμη μορφή φορητού εγγράφου (.pdf), και όχι ως σαρωμένα αρχεία, και φέρουν την ψηφιακή υπογραφή του συμβολαιογράφου, χωρίς χειρόγραφες παραπομπές.
      8. Από την ημερομηνία που καθορίζεται στην απόφαση του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1, καταργείται η υποχρέωση της προσάρτησης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος από τον αιτούντα την καταχώριση εγγραπτέας πράξης. Στην περίπτωση αυτή, το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος προσαρτάται από την αρμόδια υπηρεσία του Φορέα, μετά από την καταβολή του σχετικού τέλους από τον αιτούντα την καταχώριση, κατά την υποβολή της αίτησης καταχώρισης. Από την ίδια ημερομηνία, καταργείται η υποχρέωση συνυποβολής απλού αντιγράφου α) κυρωμένου αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος της παρ. 5 του άρθρου 14 του παρόντος και β) ηλεκτρονικού διαγράμματος της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4409/2016 (Α’ 136).»
      2. Στην παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4821/2021 (Α’ 134), περί του ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από τη φράση «με σκοπό», προστίθεται αρίθμηση «α)», β) μετά από τη φράση «σε ακίνητο», προστίθεται η φράση «και β) την υποβολή των σχετικών εγγράφων προς καταχώριση στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα», και η παρ. 1 του άρθρου 29 διαμορφώνεται ως εξής:
      «1. Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης της διενέργειας εμπραγμάτων δικαιοπραξιών επί ακινήτων με την ονομασία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου», που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr Ε.Ψ.Π.) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), με σκοπό
      α) την απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών που απαιτούνται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων για τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο και
      β) την υποβολή των σχετικών εγγράφων προς καταχώριση στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα.»
      3. Στην παρ. 4 του άρθρου 29 του ν. 4821/2021, προστίθεται περ. δ), γίνονται συντακτικές προσαρμογές και η παρ. 4 του άρθρου 29 διαμορφώνεται ως εξής:
      «4. Στο πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος, δύναται:
      α) να αιτείται την έκδοση ή την εξαγωγή εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από τους Φορείς της παρ. 2,
      β) να αιτείται τη διόρθωση των ως άνω εγγράφων ή πληροφοριών,
      γ) να αναρτά ψηφιοποιημένα έντυπα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών, και
      δ) να υποβάλλει, κατόπιν σχετικής εντολής του αποκτώντα εμπράγματο δικαίωμα προς αυτόν, σε αναγνώσιμη μορφή φορητού εγγράφου (.pdf), και όχι ως σαρωμένα αρχεία, με την ψηφιακή υπογραφή του ιδίου και χωρίς χειρόγραφες παραπομπές, ψηφιακό αντίγραφο της εγγραπτέας πράξης προς καταχώριση, συνοδευόμενο από ψηφιακή περίληψη αυτής και κάθε απαιτούμενο για την καταχώριση της εγγραπτέας πράξης έγγραφο.»
      Ν.5076.23 - ΦΕΚ 207-Α'-13.12.2023 Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου.pdf
    9. Νομοθεσία

      GTnews

      Με τον νέο νόμο για το Κτηματολόγιο που ψηφίζεται στις 12 Δεκεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα μπορούν πλέον ελεύθερα να προβαίνουν σε μεταβιβάσεις των ιδιοκτησιών τους χωρίς να εξαρτώνται από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Για την ιστορία αναφέρεται ότι στις πολυώροφες πολυκατοικίες τα χιλιοστά επί του οικοπέδου που αντιστοιχούν σε όλες τις οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, αποθήκες, καταστήματα κ.ά.) πρέπει να είναι 1.000 και όχι περισσότερα.
      Όμως σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη την Ελλάδα το σύνολο των χιλιοστών των καταχωρισμένων ιδιοκτησιών στο ΚΑΕΚ του οικοπέδου, είτε από λάθη είτε από σκοπιμότητες στα επιμέρους συμβόλαια, ξεπερνάει τα 1.000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πρώτον, οι ιδιοκτησίες να μην καταχωρίζονται στο Κτηματολόγιο και, δεύτερον, να μην μπορούν να μεταβιβαστούν.
      Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, αυτοί οι ιδιοκτήτες για να μπορέσουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το περιουσιακό τους στοιχείο θα πρέπει να πείσουν όλους τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες να προβούν σε διόρθωση της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου.
      Αυτό όμως στην πράξη είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον να γίνει, διότι πρέπει να υπογράψουν/συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας ή οι κληρονόμοι τους σε περίπτωση θανάτου.
      Τώρα με νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν θα λαμβάνεται σε πρώτη φάση υπόψη η υπέρβαση στο σύνολο των χιλιοστών. Θα γίνεται η καταχώριση της ιδιοκτησίας στα κτηματολογικά βιβλία, άρα και η πώληση/μεταβίβαση, αλλά θα καταγράφεται στο σύστημα πως υπάρχει η εκκρεμότητα της τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.
      Τι προβλέπεται
      Η ρύθμιση υπάρχει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη και από σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
      Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι: «Οι συναλλαγές σε περιπτώσεις ακινήτων/διηρημένων ιδιοκτησιών (συστάσεις οροφοκτησίας) όπου επί της συστατικής πράξης της οροφοκτησίας έχει εμφιλοχωρήσει υπέρβαση χιλιοστών, μπορούν πλέον να καταχωρίζονται στα κτηματολογικά βιβλία με την επιφύλαξη του τεκμαιρόμενου ανάλογου ποσοστού στο κοινό έδαφος της οικείας διηρημένης ιδιοκτησίας, μέχρι τη συντέλεση τροποποίησης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας προς αποκατάσταση και άρση της υπέρβασης. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιλύεται το ζήτημα της μη καταχώρισης».
      Οπως τονίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο αρμόδιος επί του Κτηματολογίου υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, «ακόμη ένα πρόβλημα απόλυτου παραλογισμού στις μεταβιβάσεις ακινήτων λύνεται με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε στις 12 Δεκεμβρίου. Χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες παρέμεναν «εγκλωβισμένοι» επειδή το άθροισμα των κατά δήλωση χιλιοστών με βάση τα συμβόλαιά τους ξεπερνούσε τον αριθμό 1.000 και το σύστημα τους απέρριπτε. Θεωρούμε υποχρέωση του κράτους να απλοποιεί τις συναλλαγές και όχι να βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να ταλαιπωρεί τον πολίτη. Αλλάζουμε τον νόμο, αλλάζουμε το πληροφοριακό σύστημα ώστε να δώσουμε διέξοδο στους πολίτες που τόσα χρόνια ήταν όμηροι της γραφειοκρατίας».
      «Η σύνταξη και λειτουργία του Κτηματολογίου ανέδειξε το σοβαρό αυτό πρόβλημα που υπήρχε σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ δικηγόρος Στράτος Παραδιάς. «Η σημαντική αυτή διάταξη απεγκλωβίζει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες επιτρέποντας τόσο την καταχώριση των ιδιοκτησιών όσο και τη σύνταξη μεταβιβαστικών συμβολαίων χωρίς την – πρακτικά αδύνατη – σύμπραξη όλων των συνιδιοκτητών», συμπληρώνει.
    10. Νομοθεσία

      GTnews

      Στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται η νομιμότητα ή μη των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσα σε περιοχές όπου επιτρέπεται μόνο η κατοικία. Την υπόθεση άνοιξε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) καταθέτοντας 16 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μετατροπής ολόκληρων κτιρίων σε Airbnb στην Πλάκα.
      Αν οι προσφυγές γίνουν δεκτές, ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες αποφάσεις κατ’ αρχάς σε περιοχές που διέπονται από ειδικά πολεοδομικά καθεστώτα προστασίας, όπως, λόγου χάρη, οι παραδοσιακοί οικισμοί. Το βασικότερο όμως είναι ότι θα κριθεί για πρώτη φορά αν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι, όπως ορίζει ο νόμος, ένα είδος αστικής μίσθωσης ή πρόκειται για «συγκεκαλυμμένη» τουριστική δραστηριότητα, που μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις χρήσεις γης που ισχύουν σε κάθε περιοχή.
      Οι 16 προσφυγές που κατέθεσε η ΕΛΛΕΤ είναι πανομοιότυπες. Η οργάνωση εντόπισε 16 ακίνητα στην Πλάκα, τα οποία έχουν μετατραπεί ολόκληρα σε τουριστικά καταλύματα. Ζήτησε από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Αθηναίων τη σφράγισή τους, με το επιχείρημα ότι μέσω της μετατροπής της χρήσης των ακινήτων παραβιάζεται το προστατευτικό για την κατοικία καθεστώς που ισχύει για την περιοχή της Πλάκας (δύο προεδρικά διατάγματα του 1979 και 1993).
      Η υπηρεσία δόμησης απάντησε, όπως αναμενόταν, αρνητικά, δεδομένου ότι «δεν ορίζεται στην πολεοδομική/τουριστική νομοθεσία ότι οι κατοικίες που μισθώνονται βραχυχρόνια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας αποτελούν τουριστικά καταλύματα». Και η ΕΛΛΕΤ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της πράξης αυτής.
      Τις προσφυγές κατέθεσε εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ ο Δημήτρης Μέλισσας, δικηγόρος και καθηγητής Δικαίου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Η Πλάκα διέπεται από ένα ειδικό πολεοδομικό καθεστώς που προστατεύει την κατοικία, ενώ επιτρέπει διάφορες συμπληρωματικές χρήσεις (λ.χ. καταστήματα) σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Εκεί που ο νομοθέτης ήθελε να επιτρέψει τα ξενοδοχεία, το προσδιόρισε με πολύ μεγάλη ακρίβεια», εξηγεί. «Η μετατροπή ενός ακινήτου που ήταν κατοικία σε συγκεκαλυμμένο ξενοδοχείο είναι μια ευθεία παραβίαση του προστατευτικού πλαισίου της Πλάκας.
      Δεν είναι “τυπικό” ζήτημα, αλλά ουσιαστικό. Με τη δημιουργία πολλών μικρών τέτοιων ξενοδοχείων στην Πλάκα, η κατοικία εκδιώκεται και η Πλάκα αλλάζει χαρακτήρα. Επιπλέον, η λειτουργία των τουριστικών μονάδων επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των μόνιμων κατοίκων».
      Οι ταράτσες και τα βαν Δύο πολύ κατανοητά παραδείγματα είναι οι ταράτσες και τα βαν μεταφοράς. «Στα καταλύματα αυτά οι ταράτσες μετατρέπονται σε λειτουργικούς χώρους του καταλύματος. Εκεί σερβίρονται διάφορα γεύματα της ημέρας, συχνά το βράδυ υπάρχει δυνατά μουσική. Ολο αυτό είναι μια μόνιμη πηγή ηχορρύπανσης. Επιπλέον, η Πλάκα έχει γεμίσει με τα γνωστά μαύρα βαν με φιμέ τζάμια, με τα οποία γίνεται η μεταφορά των τουριστών όχι μόνο κατά την άφιξη και την αναχώρησή τους από το κατάλυμα, αλλά και για διάφορες δραστηριότητες.
      Τα βαν επιβαρύνουν κυκλοφοριακά μια περιοχή με στενούς δρόμους και ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ τοπικά αποτελούν πηγή ρύπανσης, καθώς αναμένουν για μεγάλα διαστήματα με αναμμένες μηχανές για να συντηρούν τον κλιματισμό. Ολα αυτά στην Πλάκα, που είναι ούτως ή άλλως μια περιοχή που προσελκύει επισκέπτες λόγω του χαρακτήρα της και της γειτνίασης με την Ακρόπολη».
      Την υπόθεση άνοιξε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) καταθέτοντας 16 προσφυγές για ακίνητα στην Πλάκα, όπου επιτρέπεται χρήση κατοικίας.
      Και οι 16 προσφυγές αφορούν εταιρείες (συνήθως ΙΚΕ, Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) και όχι φυσικά πρόσωπα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. «Βλέπουμε ότι τα ακίνητα αυτά τα κατέχουν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Η Πλάκα όπως και άλλες περιοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ενός παιχνιδιού του διεθνούς real estate, που αγοράζει ολόκληρα κτίρια, τα οποία στη συνέχεια τα διαχειρίζονται εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Μάλιστα, συχνά οι εταιρείες αυτές εναλλάσσονται: σε κάποιες από τις 16 περιπτώσεις με τις οποίες ασχοληθήκαμε, ο ιδιοκτήτης άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες».
      Όπως τονίζει ο κ. Μέλισσας, η ΕΛΛΕΤ δεν στρέφεται γενικώς κατά του Αirbnb, αλλά συγκεκριμένα υπέρ της μετατροπής ολόκληρων κτιρίων σε χώρους φιλοξενίας στην Πλάκα. «Στόχος μας είναι η διαφύλαξη της Πλάκας από την τεράστια αλλαγή στον χαρακτήρα της, που συντελείται παράνομα, με την παραβίαση των χρήσεων γης. Δεν αφορά γενικώς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», καταλήγει.
      Απόφαση για όλους Υποβάλλοντας τις προσφυγές, η ΕΛΛΕΤ προχωρεί σε μια κίνηση τακτικής: προσπαθεί να προκαλέσει τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης», ως ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος με συνέπειες σε μεγάλο αριθμό προσώπων, που επιτρέπει να παρακαμφθεί η συνηθισμένη, μακρόχρονη διαδρομή μιας τέτοιας υπόθεσης στη Δικαιοσύνη. Στόχος είναι να εκδικαστεί ταχύτερα και να χαραχθεί μια νομολογική θέση η οποία υποχρεωτικά θα οδηγήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας.
      Παρότι η κίνηση της ΕΛΛΕΤ είναι εστιασμένη χωρικά στην Πλάκα, είναι επόμενο ότι μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αφορούσε δυνητικά και όλες τις περιοχές της χώρας που υπάγονται σε πολεοδομικό καθεστώς προστασίας (λ.χ. παραδοσιακοί οικισμοί). Διασταλτικά, θα μπορούσε να αφορά όλες τις περιοχές όπου από τον σχεδιασμό απαγορεύονται οι χρήσεις φιλοξενίας (περιοχές αποκλειστικής κατοικίας). Σε κάθε περίπτωση, για να απαγορεύσει το ΣτΕ τη μετατροπή κτιρίων κατοικιών σε Αirbnb στην Πλάκα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα πρέπει να αναγνωρίσει την ασυμβατότητά τους με τις καθορισμένες εκεί χρήσεις γης. Επομένως, να αναγνωρίσει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει να λογίζονται όσον αφορά τις χρήσεις γης ως τουριστικά καταλύματα.
      Ποσοτικά όρια, χωρίς περιορισμούς, υπέρ της κατοικίας Αποκλειστικά φορολογικού χαρακτήρα είναι οι ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, από αυτές απουσιάζει το ζήτημα του σεβασμού των χρήσεων γης και ιδίως της κατοικίας, ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα για την προστασία της.
      «Το βασικό ζήτημα, αν μια βραχυχρόνια μίσθωση είναι τουριστική χρήση ή αστική δεν έχει ακόμα μπει στη συζήτηση. Η νέα ρύθμιση αφορά μόνο φορολογικά ζητήματα», εκτιμά η Δήμητρα Σιατίτσα, ερευνήτρια για θέματα πόλης και κατοικίας. «Κατά συνέπεια, μένει εκτός μια σειρά θεμάτων για τα οποία απαιτούνται ειδικού τύπου παρεμβάσεις, όπως ο καθορισμός περιοχών κορεσμού (με υπερβολικά μεγάλο αριθμό βραχυχρόνιων μισθώσεων), το ζήτημα της συνύπαρξης των μισθωμένων διαμερισμάτων με τις κατοικίες στις πολυκατοικίες και πολλά ακόμη. Με προβληματίζει επίσης η “απομόνωση” του Airbnb από το ευρύτερο ζήτημα της κατοικίας. Δεν ευθύνεται μόνο το Airbnb για την άνοδο των τιμών, είναι όμως ένα σημαντικό όχημα γιατί διευκολύνει όσους βλέπουν την κατοικία ως επενδυτική ευκαιρία. Υπάρχουν πολλές δυναμικές που πλήττουν την παροχή οικονομικά προσιτής κατοικίας και δεν τις συζητούμε».
      Σύμφωνα με την κ. Σιατίτσα, ένα ακόμη θέμα που μένει εκτός της συζήτησης είναι η έλλειψη εργαλείων, από πλευράς πολιτείας, για την καταγραφή των τάσεων. «Οι άνθρωποι που καταγράφουν, μελετούν και παράγουν γνώση για τα θέματα κατοικίας είναι μόνο οι παράγοντες της αγοράς. Από πλευράς Δημοσίου δεν έχουν αναπτυχθεί τα εργαλεία ώστε να κατανοούν τι συμβαίνει με την κατοικία, ποιες είναι οι τιμές, οι τάσεις, οι συγκεντρώσεις, οι παίκτες. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Στέγης, το οποίο να χρησιμοποιείται για να ενημερώνει τις κρατικές πολιτικές».
      Όριο 60 ημερών Με κάποιες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις τίθεται όριο 60 ημερών σε κάθε μίσθωση ώστε αυτή να λογίζεται ως βραχυχρόνια, ενώ φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από τρία ακίνητα υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Η διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με τον αριθμό των ακινήτων είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για την περίπτωση ενός φυσικού προσώπου που αξιοποιεί για βραχυχρόνια μίσθωση ένα ακίνητο που διαθέτει για να συμπληρώνει το εισόδημά του, το οποίο μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας εν καιρώ μιας βαθιάς και συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης», εκτιμά ο Δημήτρης Μπαλαμπανίδης, πολεοδόμος-γεωγράφος.
      «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θέτουν ένα (θεμελιώδες) ζήτημα ορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, αν είναι “αστική μίσθωση ακινήτου” (όπως την ορίζει ο ισχύων σχετικός νόμος 4472/2017) ή εάν είναι “τουριστική δραστηριότητα”, με άλλα λόγια εάν ένα Airbnb διαμέρισμα είναι “κατοικία” ή “τουριστικό κατάλυμα” (είτε πρόκειται για το σύνολο των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας είτε για μεμονωμένα διαμερίσματα). Εάν τα Airbnb διαμερίσματα αναγνωρίζονταν από τον νόμο ως «τουριστικά καταλύματα», τότε θα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που προκύπτουν: Πόσα “μικρά ξενοδοχεία” (και μεγάλα βεβαίως) αντέχουν οι πόλεις και οι γειτονιές μας, τα νησιά και άλλοι τουριστικοί προορισμοί υψηλής ζήτησης; Επιτρέπεται να λειτουργούν “μικρά ξενοδοχεία” εντός κτιρίων κατοικίας; Ποια δημόσια υπηρεσία (ενδεχομένως η πολεοδομία) εκδίδει σχετική άδεια, υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιες περιοχές;», αναφέρει. Ο κ. Μπαλαμπανίδης σημειώνει ότι για ακόμη μια φορά οι ρυθμίσεις είναι «οριζόντιες». «Τα προτεινόμενα μέτρα δεν διαφοροποιούνται γεωγραφικά. Ας θυμίσουμε ότι στην ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης προκειμένου σε συγκεκριμένες “γεωγραφικές περιοχές” και “για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας” να επιβληθούν ειδικά μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων ή σε νησιά των Κυκλάδων, όπου ο τουρισμός ασκεί ασφυκτικές πιέσεις και τα ενοίκια έχουν φτάσει σε απαγορευτικές τιμές, η εν λόγω ΚΥΑ θα μπορούσε να περιγράφει πιο αυστηρά μέτρα (ενώ βέβαια σε περιοχές που δεν δέχονται πιέσεις η αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα μπορούσε να είναι πιο ευνοϊκή, ενδεχομένως στο πνεύμα “αποκέντρωσης του τουρισμού”)».
    11. Νομοθεσία

      dimitris GM

      Δημοσιεύθηκε ο Ν.5069/23, στο ΦΕΚ Α193/23 με αλλαγές στον  ΝΟΚ, αντικατάσταση μηχανικού και άλλες διατάξεις.
      Ο Ν.5069/23 με θέμα: Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου, λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις.
      Ν.5069-23 ΦΕΚ 193-Α'-28.11.23 Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου.pdf

       
    12. Νομοθεσία

      GTnews

      «Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (ΥΑΠ) είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα  τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».
      Υπερασπιζόμενος στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τις διατάξεις του νομοσχεδίου, εξήγησε πως στην Ελλάδα -κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο- έχουμε ένα πάρα πολύ ισχυρό, αιολικό δυναμικό, το καλύτερο που υπάρχει σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα -με μία μικρή εξαίρεση κάποιων περιοχών έξω από την Γασκώνη- το καλύτερο σε όλη τη Μεσόγειο.
      Ο Υπουργός σημείωσε πως είναι πολύ μεγάλης σημασίας, αυτό το δυναμικό, να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε τη σωστή στιγμή και πως μπορεί η χώρα να προσμένει τη δημιουργία μίας αλυσίδας αξίας, επειδή είναι πολύ μεγάλες οι επενδύσεις, της τάξεως των 12GW, που θα γίνουν στην επόμενη 20ετία, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
      «Είναι μία μοναδική ευκαιρία το υπεράκτιο αιολικό δυναμικό να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια εξαγωγική, ενεργειακά χώρα. Να δώσει επενδύσεις με πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία», η οποία θα ξεπερνά το 50% των επενδύσεων, κάνοντας λόγο για τεράστια οικονομική και ενεργειακή απόδοση.
      Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου, μέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΑΔΜΗΕ, επιταχύνεται η ανάπτυξη έργων ΥΑΠ, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ορίζει: Ποια είναι η εγκατεστημένη ισχύς των έργων για να δεσμευτεί ηλεκτρικός χώρος και πώς επιμερίζεται ο χώρος αυτός ανά περιοχή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), αφού ληφθούν υπόψη οι λειτουργικοί περιορισμοί που υπάρχουν, με στόχο να συνδεθούν έργα ΥΑΠ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον ίσης με 2000 MW, σε θαλάσσιες περιοχές που περιγράφονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ.
    13. Νομοθεσία

      kfil

      «Φρένο» στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων δίχως τη συμφωνία των συνιδιοκτητών ή έστω την ανοχή τους βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Με νέα απόφαση του, το πέμπτο τμήμα, με την επταμελή του σύνθεση, στο οποίο παραπέμφθηκε προς επίλυση η υπόθεση λόγω της σπουδαιότητας που εμφάνιζε, ακυρώνει ρύθμιση του 2014, η οποία επέτρεπε όλα αυτά τα χρόνια τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες δίχως τη συναίνεση συνιδιοκτητών.
      Η ρύθμιση του 2014
      Τι προέβλεπε η ρύθμιση του 2014 που ίσχυε έως σήμερα; Ότι για  ακίνητα, εκτός σχεδίου,  άνω των τεσσάρων στρεμμάτων,  οι συγκύριοι μπορούσαν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου περί αυθαιρέτων 4178/2013 χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών υπό την προϋπόθεση ότι ασκούσαν πέραν της δεκαετίας αδιαλείπτως πράξεις νομής και κατοχής στην αποκλειστική χρήση τμήματος του ακινήτου, στο οποίο δεν έχει συσταθεί διηρημένη ιδιοκτησία.
      Ωστόσο, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν είναι νόμιμη».  Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 κατασκευών επί ακινήτου στο οποίο υφίσταται εξ αδιαιρέτου συγκυριότητα, πέραν των προβλεπομένων σε αυτό προϋποθέσεων, εξακολουθεί, σε κάθε περίπτωση, να απαιτείται συμφωνία όλων των συγκυρίων ή έστω ανοχή τους, η οποία, ωστόσο, αρκεί να συνάγεται από τα υποβαλλόμενα έγγραφα και στοιχεία, ενώ, αντιθέτως, αποκλείεται η υπαγωγή στις ως άνω διατάξεις όταν από τα ως άνω στοιχεία προκύπτει εκπεφρασμένη αντίθετη βούληση κάποιου εκ των συνιδιοκτητών».
      Η σύμφωνη γνώμη
      Με απλά λόγια, μπορεί να νομιμοποιηθεί αυθαίρετο σε εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των συγκύριων.  Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου  «αντίθετη εκδοχή θα συνιστούσε παραβίαση τόσο του συνταγματικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και των εξ αυτού εκπορευόμενων εξουσιών του συγκυρίου που δεν επιθυμεί την υπαγωγή του αυθαιρέτου στις διατάξεις του ν. 4178/ 2013, όσο και της συνταγματικής επιταγής για πολεοδομική διαμόρφωση της χώρας με βάση ορθολογικό σχεδιασμό, υπαγορευόμενο από πολεοδομικά κριτήρια, η οποία επιβάλλει την στενή ερμηνεία των διατάξεων που επιτρέπουν, κατ’ εξαίρεση, την διατήρηση κατασκευών ανεγερθεισών χωρίς νόμιμη άδεια». 
      Η προσφυγή
      Η απόφαση αφορούσε προσφυγή σε εξ αδιαιρέτου ακίνητο 4.003,50 τετραγωνικών μέτρων,  εκτός σχεδίου πόλεως, στα Σύβοτα  Ηγουμενίτσας, που αγοράστηκε το  2000. Δέκα χρόνια αργότερα, ο ένας ιδιοκτήτης ζήτησε με  εξώδικες προσκλήσεις από τον έτερο ιδιοκτήτη να  απομακρύνει αυθαίρετες κατασκευές που φέρεται να ανήγειρε  και τον κάλεσε να προβούν στη σύσταση οριζόντιας  ιδιοκτησίας. Έπειτα από πολλές περιπέτειες, με καταγγελίες, αγωγές, ενστάσεις εκατέρωθεν, ο  ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής ζήτησε την  υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4178/2013 κατοικίας που είχε χτιστεί   χωρίς οικοδομική άδεια το 2001 ενώ ο άλλος την ανάκληση της δήλωσης ένταξης τον νόμο, ενώ η υπόθεση έφτασε στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) Θεσπρωτίας που αποφάσισε ότι μπορούν  να υπαχθούν οι αυθαίρετες κατασκευές στις διατάξεις του 4178/2013, χωρίς τη συναίνεση του άλλου ιδιοκτήτη.
      Ωστόσο, το ΣτΕ δικαίωσε τον συνιδιοκτήτη που προσέφυγε,  ακυρώνοντας  την  απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ   Θεσπρωτίας που είχε κρίνει ως νόμιμη την υπαγωγή του αυθαιρέτου   στον νόμο  4178/2013 και τη νομοθετική ρύθμιση του 2014  για υπαγωγή αυθαιρέτου χωρίς τη συμφωνία  ή έστω ανοχή των συνιδιοκτητών.
      Η δικαίωση
      Όπως αναφέρεται την απόφαση, υπήρχαν έγγραφα και στοιχεία που αποδείκνυαν την εκπεφρασμένη αντίθεση του  εκκαλούντος σχετικά με την υπαγωγή των επίμαχων αυθαίρετων κατασκευών του αντίδικου στις διατάξεις του ν. 4178/2013. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2010-2014 ο αιτών  με εξώδικες προσκλήσεις  είχε ζητήσει την απομάκρυνση των επίμαχων κατασκευών. Στη συνέχεια, με αγωγή είχε ζητήσει να του επιτραπεί η κατεδάφιση του αυθαιρέτου κτίσματος και να του καταβληθεί σχετική αποζημίωση, ενώ με καταγγελία του είχε ζητήσει την ανάκληση προηγούμενης (από 25.2.2014) δήλωσης εντάξεως του αυθαιρέτου στον ν. 4178/2013. «Εν προκειμένω δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των επίμαχων αυθαιρέτων κατασκευών εντός του κοινού ακινήτου στις διατάξεις του ν. 4178/2013, η δε προσβαλλόμενη 6/8/31.10.2016 απόφαση  του ΣΥΠΟΘΑ Π.Ε. Θεσπρωτίας, με την οποία κρίθηκαν τα αντίθετα, είναι, για το λόγο αυτό, ακυρωτέα, όπως βασίμως προβάλλεται από τον αιτούντα, παρελκούσης ως αλυσιτελούς της εξετάσεως των λοιπών προβαλλόμενων λόγων ακυρώσεως», αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.
      https://www.ot.gr/2023/11/18/oikonomia/akinita/aythaireta-mploko-ste-sti-nomimopoiisi-dixos-symfonia-synidioktiton/?utm_source=tovimagr&utm_medium=article_mustread_widget&utm_campaign=NetworkWidget
    14. Νομοθεσία

      Engineer

      Εκδόθηκε η με Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/105293/6510 Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ με θέμα: Οδηγίες εφαρμογής των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3889/2010 σε συνδυασμό με την παρ. 4 του άρθρου 44 του ν. 998/1979.
      Η Εγκύκλιος αναφέρει:
      Με αφορμή ερωτήματα που υπεβλήθησαν στην Υπηρεσία μας, σχετικά με τον τρόπο χειρισμού αιτημάτων ανάκλησης αποφάσεων κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΑ από τις οικείες ΕΠ.Ε.Α., κατ’ αποδοχή σχετικών αντιρρήσεων των ενδιαφερομένων, παρέχουμε τις κάτωθι οδηγίες:
      1. Νομοθετικό πλαίσιο
      Άρθρο 18 παρ. 2 ν. 3889/2010
      Στη διάταξη της παρ. 2, όπως ισχύει, του άρθρου 18 του ν. 3889/2010 προβλέπονται τα εξής: «2. Οι αντιρρήσεις εισάγονται στην ΕΠ.Ε.Α. προς εξέταση μαζί με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου και σχετικό υπόμνημα που συντάσσεται με ευθύνη του φορέα που διενεργεί την ανάρτηση και συνοδεύει τον φάκελο που υποβάλλεται σε αυτή. Η ΕΠ.Ε.Α. αποφαίνεται αιτιολογημένα για τις αντιρρήσεις εφαρμόζοντας τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις λαμβάνοντας υπόψη κατ` ελάχιστον:
      α) τον αναρτηθέντα δασικό χάρτη,
      β) τα στοιχεία που προσκομίζονται από τον ενδιαφερόμενο που υπέβαλε τις αντιρρήσεις,
      γ) τα υπομνήματα που περιέχονται στους φακέλους των αντιρρήσεων,
      δ) τις πληροφορίες με την μορφή υπομνήματος που έχει υποχρέωση να παρέχει σε αυτήν η Διεύθυνση Δασών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας,τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τις Τεχνικές Προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών
      ε) τα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου ή εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί, της κτηματογράφησης.
      Επιπρόσθετα οι ΕΠ.Ε.Α. αποφαίνονται επί αντιρρήσεων για το δασικό εν γένει ή μη χαρακτήρα και μορφή εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του θεωρημένου και αναρτημένου δασικού χάρτη που προκύπτουν σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 13 του παρόντος. Στις περιπτώσεις που αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. εξαιρούν εκτάσεις της υπαγωγής τους στο δασικό χάρτη ως δάση ή δασικές, αυτές γνωστοποιούνται και στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έως ότου διορισθεί, στον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την αμελλητί συμπερίληψή τους στην εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 4 του ν. 998/1979», στην οποία καθορίζεται η διαδικασία άρσης ή ανάκλησης αποφάσεων κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων για οποιαδήποτε πραγματική ή νομική αιτία.
      2. Ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων
      Από τις προεκτεθείσες διατάξεις, ερμηνευόμενες αυτοτελώς, αλλά και σε συνδυασμό μεταξύ τους,
      συνάγονται τα ακόλουθα:
      Όπως έχει κριθεί (βλ. ΣτΕ 1810-1812/2018 7μ., σκ. 10, 1411/2019, 1457/2019, 1604/2019, 557/2020), η νομοθετική πρόβλεψη σταδίου αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος δασικού χάρτη, ο οποίος δύναται να καλύπτει ευρεία περιοχή, αποσκοπεί στην παροχή προς κάθε ενδιαφερόμενο της ευχέρειας να προβάλει ενώπιον ειδικώς κατεστημένου οργάνου, ειδικούς ισχυρισμούς για την αμφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα συγκεκριμένου τμήματος της χαρτογραφηθείσης περιοχής, συνοδευόμενους από
      τα αναγκαία για την υποστήριξή τους στοιχεία, προκειμένου οι ισχυρισμοί αυτοί να αξιολογηθούν από το εν λόγω όργανο, που διαθέτειτις αναγκαίες για το σκοπό αυτό τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και μέσα (αναλογικά και ψηφιακά αντίγραφα δασικών χαρτών, ορθοφωτοχάρτες, αεροφωτογραφίες και αεροφωτογραφικές αναφορές κλπ., βλ. ενότητα γ΄ στ. 12 ΥΑ 199284/707/14.12.2010) (ΣτΕ 889/2021).
      Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων ο κυρωµένος, κατ’ άρθρο 17 ν. 3889/2010, δασικός χάρτης συµπληρώνεται και περιλαµβάνει πλέον τόσο τις εκτάσεις που είχαν αρχικά κυρωθεί, όσο και εκείνες για τις οποίες οι αντιρρήσεις, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της ενδικοφανούς διαδικασίας είτε δεν έγιναν δεκτές, διότι η Επιτροπή έκρινε υπέρ της νομιμότητας υπαγωγής στη δασική νομοθεσία των εμφαινομένων ως δασικών στον οικείο χάρτη εκτάσεων, είτε έγιναν δεκτές αλλά αφορούσαν σε παράλειψη αναγραφής εκτάσεων µε δασικό χαρακτήρα στον αναρτηθέντα χάρτη (πρβλ. άρθρο 19 ν. 3889/2010 και τα αναφερόμενα στην Αιτιολογική Έκθεση του ανωτέρω νόμου).
      Στην παραπάνω διαδικασία (μεταξύ απόφασης ΕΠ.Ε.Α. και ενσωμάτωσης στον κυρωμένο δασικό χάρτη) δεν προβλέπεται και δεν παρεμβάλλεται κανένα άλλο στάδιο κρίσης περί του χαρακτήρα των εκτάσεων που αφορούν οι αντιρρήσεις, συνεπώς θεωρείται περαιωμένη και ολοκληρωμένη η έρευνα του δασικού χαρακτήρα των εκτάσεων που επελήφθησαν οι ΕΠ.Ε.Α.
      Επισημαίνεται ότι αρχικώς το άρθρο 18 του ν. 3889/2010 δεν παρείχε ρητά τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον της οικείας ΕΠ.Ε.Α. με αντικείμενο την αμφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα εκτάσεων κηρυγμένων ως αναδασωτέων, εξεταζομένης της τυχόν κήρυξης συγκεκριμένης έκτασης ως αναδασωτέας κατά πλάνη περί τα πράγματα ως προς το δασικό χαρακτήρα αυτής, κατά τη διαδικασία του άρθρου 44 παρ. 4 του ν. 998/1979, μετά από εισήγηση θετική ή αρνητική της οικείας δασικής υπηρεσίας και απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
      Το 2017 με την παρ. 4 άρθρου δεύτερου του ν. 4462/2017 (ΦΕΚ Α΄ 39) προστέθηκαν στην προρρηθείσα διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 18 δύο νέα εδάφια με τα οποία προβλέφθηκε η αμφισβήτηση ενώπιον των ΕΠ.Ε.Α. του δασικού εν γένει ή μη χαρακτήρα και της μορφής εκτάσεων που περιλαμβάνονται σε περιοχές που είναι κηρυγμένες ως αναδασωτέες. Συνδυαστικά δε με την παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010, σύμφωνα με την οποία με τις αντιρρήσεις προβάλλονται λόγοι που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στο δασικό χάρτη
      εκτάσεων, στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. εξαιρούν εκτάσεις της υπαγωγής τους στο δασικό χάρτη ως δάση ή δασικές, αυτές γνωστοποιούνται (ενόψει της μη αρμοδιότητας της ΕΠ.Ε.Α. για την ανάκληση της οικείας αναδασωτικής απόφασης) στον αρμόδιο προς τούτο Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης (και πλέον Γενικό Γραμματέα Δασών ή όργανο στο οποίο είναι εκχωρημένη η αρμοδιότητα) για την ανάκληση της οικείας απόφασης αναδάσωσης, σύμφωνα με
      την παρ. 4 του άρθρου 44 του ν. 998/1979 για πραγματική αιτία, ήτοι λόγω έκδοσης αυτής κατά πλάνη περί τα πράγματα ως προς το δασικό χαρακτήρα της υπόψη έκτασης.
      Σημειώνεται δε ότι η ως άνω διάταξη προβλέπει την «αμελλητί συμπερίληψη» των παραπάνω περιπτώσεων στην εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 4 του ν. 998/1979, ώστε να αποφεύγεται η αντίφαση της διατήρησης της αναδασωτέας ιδιότητας εκτάσεων, των οποίων ο μη δασικός χαρακτήρας έχει οριστικοποιείται στο διορθωμένο με βάση τις αποφάσεις των ΕΠ.Ε.Α. και κυρωμένο δασικό χάρτη [πρβλ. σχετικά και τις πρόσφατες διατάξεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 44 του ν. 998/1979, όπως προστέθηκαν με το άρθρο 74 του ν. 4986/2022 (ΦΕΚ Α΄ 204)] και οι οποίες προβλέπουν την υποχρεωτική ανάκληση ως εκδοθεισών κατά πλάνη περί τα πράγματα των αποφάσεων αναδάσωσης εκτάσεων, που στον κυρωμένο δασικό χάρτη εμφαίνονται ως ΑΑ και δεν έχουν εισέτι ανακληθεί κατ’ εφαρμογή των προρρηθεισών διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3889/2010 σε συνδυασμό με την παρ. 4 του άρθρου 44 του ν. 998/1979).
      Τέλος, σε κάθε περίπτωση η τυχόν μη περιέλευση δασικής έκτασης στον κυρωμένο δασικό χάρτη υπόκειται σε ακυρωτική προσβολή ενώπιον του ΣτΕ (παρ. 5 άρθρο 19 ν. 3889/2010). Σε περίπτωση δε αποδοχής αιτήσεως ακυρώσεως για λόγους αναγόµενους στη διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων, η υπόθεση παραπέµπεται, ως προς το ακυρωθέν τµήµα της στην ΕΠ.Ε.Α., η οποία επιλαµβάνεται κατά τα οριζόµενα στο διατακτικό της ακυρωτικής απόφασης. Εφόσον η διαπιστωθείσα πληµµέλεια δεν µπορεί να θεραπευθεί (όπως αντίθετα µπορεί να συµβεί π.χ. µε την αιτιολογία), συντρέχει περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης του δασικού χάρτη, για την οποία εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη, που δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, επανακυρρησόμενης στην περίπτωση αυτή, εφόσον απαιτείται, της έκτασης ως αναδασωτέας.
      Η Εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/105293/6510 Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ με θέμα: Οδηγίες εφαρμογής των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3889/2010 σε συνδυασμό με την παρ. 4 του άρθρου 44 του ν. 998/1979 εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΗΑΝ4653Π8-6ΑΣ
    15. Νομοθεσία

      Engineer

      1. Η επικαιροποίηση των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ), σειράς ΕΛΟΤ ΤΠ 1501 ΧΧΧΧ: 2009, αποτελεί άμεση προτεραιότητα, λόγω της εν τω μεταξύ εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστήμης στον τομέα κυρίως των υλικών και των ευρωπαϊκών προτύπων.
      2. Η χώρα μας υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της 1ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ - TOOLKIT I 
      (OECD Competition Assessment Reviews, Greece/Sector: Building Materials, σελ. 328, No 12-15).
      3. Τα κείμενα των εν λόγω Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών συνιστούν σημαντική ποιοτική αναβάθμιση 
      των υπαρχουσών Τεχνικών Προδιαγραφών και Τεχνικών ή Ειδικών Συγγραφών Υποχρεώσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στις δημόσιες συμβάσεις  κατασκευής έργων.
      4. Με τα εν λόγω κείμενα εξασφαλίζεται η εναρμόνιση των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών με τα Διεθνή 
      και Ευρωπαϊκά Πρότυπα, τα οποία είναι κάθε φορά σε ισχύ, και διευκολύνεται η επίτευξη του στόχου της ενιαίας 
      Ευρωπαϊκής Αγοράς και στον τομέα των Δομικών Έργων.
      5. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) ολοκλήρωσε το έργο της επεξεργασίας των 80 Τεχνικών 
      Προδιαγραφών, της Δημόσιας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κρίσης των κειμένων αυτών και, μετά από γνωμοδότηση 
      της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής του ΕΛΟΤ ΤΕ99, προώθησε την έκδοση των κειμένων αυτών, ως Ελληνικών 
      Τεχνικών Προδιαγραφών.
      6. Σύμφωνα με το άρθρο 4.3 της από 29-5-2018 υπογραφείσας σύμβασης (ΑΔΑ: 6ΕΟΒ465ΧΘΞ-02Τ), ο ΕΛΟΤ 
      παραχωρεί στο Υπoυργείο Υποδομών και Μεταφορών το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης των κειμένων των 
      Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών για την εφαρμογή τους στην κατασκευή των τεχνικών έργων στη χώρα, 
      αποφασίζουμε:
      1. Εγκρίνουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 54 του ν. 4412/2016, όπως αυτό τροποποιήθηκε 
      με το άρθρο 17 του ν. 4782/2021, τις ογδόντα (80) Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) του παραρτήματος Α, 
      με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα Δημόσια Έργα και Μελέτες. Οι τίτλοι των Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών περιέχονται στο παράρτημα Α και τα πλήρη κείμενα τους στο Παράρτημα Β, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.
      2. Οι εγκρινόμενες Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές (ΕΤΕΠ) εφαρμόζονται υποχρεωτικά, με την έναρξη 
      ισχύος της παρούσας.
      3. Ρήτρα σχετικά με το «ισοδύναμο»: Ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 54 του ν. 4412/2016 όπως αυτό 
      τροποποιήθηκε με το άρθρο 17 του ν. 4782/2021.
      4. Ρήτρα σχετικά με την ενιαία αγορά: Τα εμπορεύματα που διατίθενται νόμιμα στο εμπόριο σε άλλο κράτος μέλος 
      της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην Τουρκία ή κατάγονται και διατίθενται νόμιμα στα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας ΕΟΧ, τεκμαίρεται ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες αυτούς. Η εφαρμογή των κανόνων αυτών υπόκειται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/515 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2019, σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των εμπορευμάτων που κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά άλλου κράτους μέλους.
      Ακολουθούν οι τίτλοι των 80 ΕΤΕΠ
      Α/Α Κωδικός Τίτλος
      1 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-02-03-00-00 Εκσκαφές κτιριακών έργων
      2 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-02-04-00-00 Εκσκαφές θεμελίων τεχνικών έργων
      3 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-02-07-04-00 Οπλισμένα επιχώματα
      4 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-03-07-10-01 Αναρτημένες ψευδοροφές από γυψοσανίδες
      5 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-03-07-10-02 Αναρτημένες ηχοαπορροφητικές ψευδοροφές
      6 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-03-09-01-00 Εντοιχισμένα ή σταθερά έπιπλα εξοπλισμού κτιρίων
      7 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-03-10-01-00 Χρωματισμοί επιφανειών σκυροδέματος
      8 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-03-10-02-00 Χρωματισμοί επιφανειών επιχρισμάτων
      9 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-01-02-00 Συστήματα κτιριακών σωληνώσεων υπό πίεση με χαλυβδοσωλήνες 
      άνευ ραφής
      10 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-04-01-01 Γενικές απαιτήσεις εγκαταστάσεων οικιακών υγρών αποβλήτων
      11 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-04-01-02 Γενικές απαιτήσεις εγκαταστάσεων μη οικιακών υγρών αποβλήτων
      12 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-05-01-01 Πυροσβεστικές φωλιές
      13 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-05-06-01 Φορητοί πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως και διοξειδίου του άνθρακα
      14 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-05-07-01 Αυτοδιεγειρόμενοι πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως
      15 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-05-08-00 Πυροσβεστικοί σταθμοί
      16 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-07-01-01 Δίκτυα αεραγωγών από μεταλλικά φύλλα
      17 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-07-02-01 Μονώσεις αεραγωγών με υαλοβάμβακα ή πετροβάμβακα
      18 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-04-07-02-02 Μονώσεις αεραγωγών με αφρώδη ελαστομερή υλικά
      19 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-05-01-08-00 Σύστημα αποχέτευσης καταστρώματος γεφυρών
      20 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-05-02-05-00 Αντιθαμβωτικά πετάσματα επί στηθαίων ασφαλείας οδών
      21 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-05-05-06-00 Μόνιμη περίφραξη οδών
      22 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-06-05-01-00 Ευθύγραμμες μεταφορικές ταινίες διαχείρισης αποσκευών στους αεροσταθμούς
      23 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-06-05-02-00 Μεταφορικές ταινίες κλειστού βρόχου διαχείρισης αποσκευών στους 
      αεροσταθμούς
      24 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-08-03-04-00 Βαλβίδες εκτόνωσης στραγγιστηρίων διωρύγων επενδεδυμένων με 
      σκυρόδεμα και δεξαμενών
      25 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-08-04-03-00 Κατασκευές υδραυλικών έργων από σκυρόδεμ με αυξημένες απαιτήσεις 
      υδατοστεγανότητας και αντοχής σε επιφανειακή φθορά και χημικές 
      προσβολές
      26 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-08-06-06-01 Δίκτυα από σωλήνες υαλοπλισμένου πολυμερούς (GRP)
      27 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-08-06-08-06 Προκατασκευασμένα φρεάτια από σκυρόδεμα
      28 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-08-07-01-03 Εσχάρες βιομηχανικής παραγωγής
      29 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-08-09-01-00 Διάνοιξη υδρογεωτρήσεων
      30 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-08-09-05-00 Καθαρισμός και ανάπτυξη υδρογεώτρησης
      31 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-08-10-01-00 Εργοταξιακές αντλήσεις υδάτων και βορβόρου - λυμάτων
      32 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-08-10-03-00 Αντλήσεις υποβιβασμού υδροφόρου ορίζοντα από φρέατα αποστράγγισης και well points
      33 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-02-02-00 Υποθαλάσσιες εκσκαφές με χρήση εκρηκτικών
      56892 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 5115/17.08.2023
      Α/Α Κωδικός Τίτλος
      34 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-03-03-00 Υποθαλάσσια διάστρωση γεωυφασμάτων
      35 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-03-04-00 Υποθαλάσσια διάστρωση γεωπλεγμάτων
      36 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-03-05-00 Υποθαλάσσια κατασκευή χαλικοπασσάλων
      37 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-05-02-00 Λιθόρριπτος πυρήνας λιμενικών έργων βαρύτητας
      38 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-05-04-01 Πλήρωση κυψελωτών τεχνητών ογκολίθων λιμενικών έργων
      με λιθορριπή
      39 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-05-04-02 Πλήρωση κυψελών πλωτών κιβωτίων (caissons)
      40 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-06-01-00 Θωρακίσεις πρανών λιμενικών έργων και έργων προστασίας
      ακτών με φυσικούς ογκολίθους
      41 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-07-01-00 Συμπαγείς ογκόλιθοι λιμενικών έργων από σκυρόδεμα
      42 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-07-02-00 Κυψελωτοί πρόχυτοι ογκόλιθοι λιμενικών ργων από οπλισμένο σκυρόδεμα
      43 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-07-03-00 Ειδικής μορφής ογκόλιθοι από σκυρόδεμα για την θωράκιση
      πρανών λιμενικών και παρακτίων έργων
      44 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-07-04-00 Προκατασκευασμένα στοιχεία λιμενικών έργων από
      οπλισμένο σκυρόδεμα
      45 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-10-01-00 Λιμενικά έργα βαρύτητας με ύφαλη σκυροδέτηση
      46 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-10-02-00 Πλήρωση κυψελών και διακένων μεταξύ τεχνητών ογκολίθων ή/και 
      λιμενικών κατασκευών με ύφαλη
      σκυροδέτηση
      47 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-10-03-00 Αποκατάσταση διατομής υφιστάμενων λιμενικών έργων
      βαρύτητας με ύφαλη σκυροδέτηση ή τοποθέτηση σακκολίθων
      48 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-09-14-02-00 Δάπεδα λιμενικών έργων από ινοπλισμένο σκυρόδεμα
      49 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-10-05-02-01 Εγκατάσταση χλοοτάπητα με σπορά
      50 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-10-05-02-03 Εγκατάσταση χλοοτάπητα αγωνιστικών χώρων με σπορά
      51 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-12-01-01-00 Εργοταξιακός αερισμός σηράγγων
      52 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-12-01-02-00 Εργοταξιακός ηλεκτροφωτισμός σηράγγων
      53 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-12-03-03-00 Γενικές απαιτήσεις για τις αγκυρώσεις σηράγγων
      54 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-02-08-02 Στεγάνωση αρμών ανάντη πλάκας σκυροδέματος
      φραγμάτων με ελαστικές ταινίες
      55 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-02-08-03 Στεγάνωση αρμών ανάντη πλάκας σκυροδέματος
      φραγμάτων με μεταλλικές ταινίες
      56 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-02-08-04 Διαμόρφωση αρμών ανάντη πλάκας σκυροδέματος
      φραγμάτων με διακοπή της συνάφειας των παρειών τους
      57 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-02-08-05 Πλήρωση διακένου αρμών ανάντη πλάκας σκυροδέματος
      φραγμάτων με εύκαμπτα υλικά
      58 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-03-00-00 Φράγματα από ισχνό κυλινδρούμενο σκυρόδεμα (lean RCC)
      59 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-04-00-00 Φράγματα από κυλινδρούμενο σκυρόδεμα (RCC)
      60 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-01-00 Κλισιόμετρα
      61 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-02-00 Μαγνητικά εκτασιόμετρα κατακόρυφου τύπου
      62 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-05-00 Υδραυλικά καθιζησίμετρα
      63 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-06-00 Επιταχυνσιογράφοι ισχυρών εδαφικών δονήσεων
      64 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-07-00 Πιεζόμετρα τύπου παλλόμενης χορδής
      65 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-08-00 Πιεζόμετρα ανοικτού σωλήνα τύπου Casagrande
      66 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-09-00 Κυψέλες μέτρησης ολικών πιέσεων / ωθήσεων γαιών
      Τεύχος B’ 5115/17.08.2023 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 56893
      Α/Α Κωδικός Τίτλος
      67 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-10-00 Σύστημα μέτρησης παροχών/διαρροών
      68 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-15-00 Σύστημα συλλογής στοιχείων μετρήσεων γεωτεχνικών
      οργάνων επιτόπιας παρακολούθησης (DAQ)
      69 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-13-05-16-00 Τερματικός οικίσκος οργάνων
      70 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-01-07-01 Πλήρωση ρωγμών μικρού εύρους σε στοιχεία από
      σκυρόδεμα
      71 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-01-07-02 Πλήρωση ρωγμών μεγάλου εύρους σε στοιχεία από
      σκυρόδεμα
      72 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-01-10-01 Ηλεκτροσυγκόλληση νέων ράβδων επί υπάρχοντος
      συγκολλήσιμου οπλισμού ή επί χαλύβδινων διατομών, χωρίς προεργασία
      73 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-01-10-02 Ηλεκτροσυγκόλληση νέων ράβδων επί υπάρχοντος
      συγκολλήσιμου υπό προϋποθέσεις οπλισμού
      74 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-02-08-00 Ενίσχυση υπάρχουσας τοιχοποιίας με κατασκευή νέας
      επάλληλης τοιχοποιίας
      75 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-02-09-01 Ενίσχυση υφιστάμενης τοιχοποιίας με μονόπλευρη στρώση
      οπλισμένου σκυροδέματος
      76 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-02-09-02 Ενίσχυση υφιστάμενης τοιχοποιίας με αμφίπλευρη στρώση
      οπλισμένου σκυροδέματος
      77 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-14-03-01-00 Απεμφάτνωση τοίχων πλήρωσης από το φέροντα
      οργανισμό κτιρίων από σκυρόδεμα
      78 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-15-01-01-00 Πλήρεις κατεδαφίσεις κατασκευών με χρήση εκρηκτικών
      79 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-15-02-01-02 Καθαιρέσεις στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος με
      θερμικές μεθόδους
      80 ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-15-03-01-00 Καθαιρέσεις στοιχείων προεντεταμένου σκυροδέματος
      ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β:
      Στο παράρτημα αυτό περιλαμβάνονται τα Τεχνικά Κείμενα των 80 ΕΤΕΠ
      Έγκριση ογδόντα (80) Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) με υποχρεωτική εφαρμογή ΦΕΚ 5115-Β-19-08-2023.pdf
      Θυμίζουμε και την Εγκύκλιο 18998/2023: Έγκριση εκατόν πενήντα τεσσάρων (154) αναθεωρημένων Ελληνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ), με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα Δημόσια Έργα και Μελέτες οι οποίες βρίσκονται εδώ:
      https://www.ggde.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=7582
       
    16. Νομοθεσία

      Engineer

      Στο παρακάτω πίνακα φαίνονται αναλυτικά όλες οι αποφάσεις κύρωσης δασικών χαρτών που έχουν εκδοθεί σε όλη την χώρα:
      Α/Α ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΦΕΚ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΥΡΩΣΗΣ ΑΡΧΕΙΟ 1 ΑΘΗΝΩΝ 925/Δ΄/01.12.2022 ΑΘΗΝΩΝ_ΦΕΚ_925_Δ_01_12_2022.pdf 2 ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 939/Δ΄/05.12.2022 ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ_ΜΚ_ΦΕΚ_939_Δ_05_12_2022.pdf 948/Δ΄/07.12.2022 ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ_ΟΚ_ΦΕΚ_948_Δ_07_12_2022.pdf 3 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 1024/Δ΄/31.12.2022 ΑΝ_ΑΤΤΙΚΗΣ_1Η_4Η_(ΜΕΡΟΣ)_5Η_1024_Δ_31_12_2022.pdf 1019/Δ΄/30.12.2022 ΑΝ_ΑΤΤΙΚΗΣ_2Η_ΦΕΚ_1019_Δ_30_12_2022.pdf 1025/Δ΄/31.12.2022 ΑΝ_ΑΤΤΙΚΗΣ_6Η_ΦΕΚ_1025_Δ_31_12_2022.pdf 1021/Δ΄/31.12.2022 ΑΝ_ΑΤΤΙΚΗΣ_7Η_ΦΕΚ_1021_Δ_31_12_2022.pdf 292/Δ΄/18.04.2023 ΑΝ_ΑΤΤΙΚΗΣ_ΑΦΙΔΝΩΝ_292_Δ_18_04_2023.pdf 280/Δ΄/12.04.2023 ΑΝ_ΑΤΤΙΚΗΣ_ΚΟΥΒΑΡΑ_280_Δ_12_04_2023.pdf 279/Δ΄/12.04.2023 ΑΝ_ΑΤΤΙΚΗΣ_ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ_279_Δ_12_04_2023.pdf 278/Δ΄/12.04.2023 ΑΝ_ΑΤΤΙΚΗΣ_ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ_278_Δ_12_04_2023.pdf 275/Δ΄/12.04.2023 ΑΝ_ΑΤΤΙΚΗΣ_ΝΕΑΣ_ΜΑΚΡΗΣ_ΡΑΦΗΝΑΣ_275_Δ_12_04_2023.pdf 4 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 906/Δ΄/29.11.2022 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ_ΦΕΚ_906_Δ_29_11_2022.pdf 5 ΑΡΚΑΔΙΑΣ 714/Δ΄/24.10.2022 ΑΡΚΑΔΙΑΣ_ΦΕΚ_714_Δ_24_10_2022.pdf 946/Δ΄/06.12.2022 ΑΡΚΑΔΙΑΣ_ΔΙΟΡΘΩΣΗ_ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ_ΦΕΚ_946_Δ_06_12_2022.pdf 6 ΑΡΤΑΣ 887/Δ΄/24.11.2022 ΑΡΤΑΣ_ΦΕΚ_887_Δ_24_11_2022.pdf 7 ΑΧΑΪΑΣ 717/Δ΄/25.10.2022 ΑΧΑΙΑΣ_ΦΕΚ_717_Δ_25_10_2022.pdf 8 ΒΟΙΩΤΙΑΣ 864/Δ΄/22.11.2022 ΒΟΙΩΤΙΑΣ_ΦΕΚ_864_Δ_22_11_2022.pdf 9 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 715/Δ΄/25.10.2022 ΓΡΕΒΕΝΩΝ_ΦΕΚ_715_Δ_25_10_2022.pdf 10 ΔΡΑΜΑΣ 825/Δ΄/14.11.2022 ΔΡΑΜΑΣ_ΦΕΚ_825_Δ_14_11_2022.pdf 11 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 952/Δ΄/12.12.2022 ΔΥΤ_ΑΤΤΙΚΗΣ_ΦΕΚ_952_Δ_12_12_2022.pdf 950/Δ΄/07.12.2022 ΔΥΤ_ΑΤΤΙΚΗΣ_ΜΕΓΑΡΑ_ΦΕΚ_950_Δ_07_12_2022.pdf 096/Δ΄/13.02.2023 ΔΥΤ_ΑΤΤΙΚΗΣ_ΜΕΓΑΡΑ_ΑΝΑΚΛΗΣΗ_ΦΕΚ_096_Δ_13_02_2023.pdf 12 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 907/Δ΄/29.11.2022 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ_ΦΕΚ_907_Δ_29_11_2022.pdf 13 ΕΒΡΟΥ 880/Δ΄/24.11.2022 ΕΒΡΟΥ_ΦΕΚ_880_Δ_24_11_2022.pdf 14 ΕΥΒΟΙΑΣ 873/Δ΄/24.11.2022 ΕΥΒΟΙΑΣ_ΦΕΚ_873_Δ_24_11_2022.pdf 15 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 926/Δ΄/01.12.2022 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ_ΦΕΚ_926_Δ_01_12_2022.pdf 16 ΖΑΚΥΝΘΟΥ 787/Δ΄/08.11.2022 ΖΑΚΥΝΘΟΥ_ΜΚ_ΦΕΚ_787_Δ_08_11_2022.pdf 796/Δ΄/09.11.2022 ΖΑΚΥΝΘΟΥ_ΟΚ_ΦΕΚ_796_Δ_09_11_2022.pdf 17 ΗΛΕΙΑΣ 694/Δ΄/20.10.2022 ΗΛΕΙΑΣ_ΦΕΚ_694_Δ_20_10_2022.pdf 18 ΗΜΑΘΙΑΣ 895/Δ΄/28.11.2022 ΗΜΑΘΙΑΣ_ΦΕΚ_895_Δ_28_11_2022.pdf 19 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 883/Δ΄/24.11.2022 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ_ΜΚ_ΦΕΚ_883_Δ_24_11_2022.pdf 868/Δ΄/24.11.2022 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ_ΟΚ_ΦΕΚ_868_Δ_24_11_2022.pdf 946/Δ΄/06.12.2022 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ_ΟΚ_ΔΙΟΡΘΩΣΗ_ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ_ΦΕΚ_946_Δ_06_12_2022.pdf 20 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 762/Δ΄/03.11.2022 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ_ΦΕΚ_762_Δ_03_11_2022.pdf 21 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 815/Δ΄/11.11.2022 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ_ΦΕΚ_815_Δ_11_11_2022.pdf 22 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 866/Δ΄/24.11.2022 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ_ΜΚ_866_Δ_24_11_2022.pdf 867/Δ΄/24.11.2022 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ_ΟΚ_ΦΕΚ_867_Δ_24_11_2022.pdf 23 ΚΑΒΑΛΑΣ 777/Δ΄/07.11.2022 ΚΑΒΑΛΑΣ_ΦΕΚ_777_Δ_07_11_2022.pdf 24 ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 843/Δ΄/15.11.2022 ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ_ΦΕΚ_843_Δ_15_11_2022.pdf 25 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 708/Δ΄/21.10.2022 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ_ΦΕΚ_708_Δ_21.10.2022.pdf 26 ΚΕΡΚΥΡΑΣ 723/Δ΄/26.10.2022 ΚΕΡΚΥΡΑΣ_ΦΕΚ_723_Δ_26_10_2022.pdf 27 ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 707/Δ΄/21.10.2022 ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ_ΦΕΚ_707_Δ_21_10_2022.pdf 28 ΚΙΛΚΙΣ 752/Δ΄/02.11.2022 ΚΙΛΚΙΣ_ΦΕΚ_752_Δ_02_11_2022.pdf 29 ΚΟΖΑΝΗΣ 719/Δ΄/25.10.2022 ΚΟΖΑΝΗΣ_ΦΕΚ_719_Δ_25_10_2022.pdf 30 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 1027/Δ΄/31.12.2022 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ_ΦΕΚ_1027_Δ_31_12_2022.pdf 31 ΚΥΚΛΑΔΩΝ 747/Δ΄/31.10.2022 ΚΥΚΛΑΔΩΝ_ΦΕΚ_747_Δ_31_10_2022.pdf 32 ΛΑΚΩΝΙΑΣ 816/Δ΄/11.11.2022 ΛΑΚΩΝΙΑΣ_ΦΕΚ_816_Δ_11_11_2022.pdf 33 ΛΑΡΙΣΑΣ 706/Δ΄/21.10.2022 ΛΑΡΙΣΑΣ_ΦΕΚ_706_Δ_21_10_2022.pdf 34 ΛΑΣΙΘΙΟΥ 898/Δ΄/28.11.2022 ΛΑΣΙΘΙΟΥ_ΦΕΚ_898_Δ_28_11_2022.pdf 35 ΛΕΣΒΟΥ 820/Δ΄/11.11.2022 ΛΕΣΒΟΥ_ΦΕΚ_820_Δ_11_11_2022.pdf 155/Δ΄/06.03.2023 ΛΕΣΒΟΥ_ΑΝΑΚΛΗΣΗ_ΦΕΚ_155_Δ_06_03_2023.pdf 36 ΛΕΥΚΑΔΑΣ 805/Δ΄/10.11.2022 ΛΕΥΚΑΔΑΣ_ΦΕΚ_805_Δ_10_11_2022.pdf 37 ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 893/Δ΄/28.11.2022 ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ_ΦΕΚ_893_Δ_28_11_2022.pdf 38 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 791/Δ΄/09.11.2022 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ_ΦΕΚ_791_Δ_09_11_2022.pdf 39 ΞΑΝΘΗΣ 702/Δ΄/21.10.2022 ΞΑΝΘΗΣ_ΦΕΚ_702_Δ_21_10_2022.pdf 40 ΠΕΙΡΑΙΑ _81/Δ΄/11.11.2022 ΠΕΙΡΑΙΑ_ΦΕΚ_819_Δ11_11_2022.pdf 41 ΠΕΛΛΑΣ 756/Δ΄/02.11.2022 ΠΕΛΛΑΣ_756_Δ_02_11_2022.pdf 42 ΠΙΕΡΙΑΣ 722/Δ΄/25.10.2022 ΠΙΕΡΙΑΣ_ΦΕΚ_722_Δ_25_10_2022.pdf 43 ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1030/Δ΄/31.12.2022 ΠΡΕΒΕΖΑΣ_ΦΕΚ_1030_Δ_31_12_2022.pdf 44 ΡΕΘΥΜΝΗΣ 922/Δ΄/30.11.2022 ΡΕΘΥΜΝΟΥ_ΦΕΚ_922_Δ_30_11_2022.pdf 45 ΡΟΔΟΠΗΣ 885/Δ΄/24.11.2022 ΡΟΔΟΠΗΣ_ΦΕΚ_885_Δ_24_11_2022.pdf 46 ΣΑΜΟΥ 739/Δ΄/27.10.2022 ΣΑΜΟΥ_ΦΕΚ_739_Δ_27_10_2022.pdf 47 ΣΕΡΡΩΝ 733/Δ΄/27.10.2022 ΣΕΡΡΩΝ_ΦΕΚ_733_Δ_27_10_2022.pdf 48 ΤΡΙΚΑΛΩΝ 936/Δ΄/05.12.2022 ΤΡΙΚΑΛΩΝ_ΦΕΚ_936_Δ_05_12_2022.pdf 49 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 785/Δ΄/08.11.2022 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ_ΦΕΚ_785_Δ_08_11_2022.pdf 50 ΦΛΩΡΙΝΑΣ 713/Δ΄/24.10.2022 ΦΛΩΡΙΝΑΣ_ΦΕΚ_713_Δ_24_10_2022.pdf 51 ΦΩΚΙΔΑΣ 886/Δ΄/24.11.2022 ΦΩΚΙΔΑΣ_ΦΕΚ_886_Δ_24_11_2022.pdf 040/Δ΄/26.01.2023 ΦΩΚΙΔΑΣ_ΑΝΑΚΛΗΣΗ_ΝΕΑ_ΚΥΡΩΣΗ_ΦΕΚ_040_Δ_26_01_2023.pdf 52 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 876/Δ΄/24.11.2022 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ_ΦΕΚ_876_Δ_24_11_2022.pdf 53 ΧΑΝΙΩΝ 901/Δ΄/28.11.2022 ΧΑΝΙΩΝ_ΦΕΚ_901_Δ_28_11_2022.pdf 54 ΧΙΟΥ 856/Δ΄/21.11.2022 ΧΙΟΥ_ΜΚ_ΦΕΚ_856_Δ_21_11_2022.pdf 861/Δ΄/22.11.2022 ΧΙΟΥ_ΟΚ_ΦΕΚ_861_Δ_22_11_2022.pdf
    17. Νομοθεσία

      Engineer

      Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, διαμαρτυρόμενη για την ολιγωρία του Δήμου Μυκόνου να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω πολεοδομικών παραβάσεων.
      Το εν λόγω κατάστημα λειτουργούσε σε οίκημα στο οποίο κατασκευάστηκε οροφή από σκυρόδεμα, χωρίς άδεια, η οποία κρίθηκε αυθαίρετη και τελεσίδικα κατεδαφιστέα μετά την απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων Σύρου.
      Ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος χορηγείται για συγκεκριμένο χώρο, κατόπιν ελέγχου της
      καταλληλότητας και της νομιμότητας του κτιρίου και ζήτησε την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και τη σφράγιση αυτού.
      Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή ενημερώθηκε ότι το κατάστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του με νέα επωνυμία με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, σύμφωνα με το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο. Επισήμανε ότι, εν προκειμένω πάσχει η γνωστοποίηση καθώς το κατάστημα δεν πληροί τα δικαιολογητικά/νομιμοποιητικά στοιχεία (π.χ άδεια δόμησης, εξαίρεση από κατεδάφιση κ.λ.π.), τα οποία θα πρέπει να τηρούνται στο φάκελο του καταστήματος, δεδομένου ότι η αυθαίρετη κατασκευή – οροφή κρίθηκε τελεσίδικα κατεδαφιστέα, γεγονός ήδη γνωστό στους νέους ιδιοκτήτες.
      Κατόπιν της διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου αποφάσισε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης και τη σφράγιση του καταστήματος έως και την αποκατάσταση της νομιμότητας αναφορικά με τις αυθαίρετες κατασκευές που κρίθηκαν κατεδαφιστέες.
      Συνήγορος-του-Πολίτη-11.08.2023 Σύνοψη Διαμεσολάβησης για ΚΥΕ.pdf
    18. Νομοθεσία

      GTnews

      Η πλειονότητα του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει και εργάζεται σε αστικές περιοχές οι οποίες αποτελούν τις «μηχανές» της οικονομικής ανάπτυξης και εργασίας, καθώς περίπου το 85% του ΑΕΠ της Ε.Ε. παράγεται στις πόλεις.
      Η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος και η ασφάλεια στις μετακινήσεις είναι κάποια από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα. Τα ανωτέρω προβλήματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν όταν ο σχεδιασμός των υποδομών και υπηρεσιών υλοποιείται στις αστικές περιοχές με γνώμονα τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (ΒΑΚ).
      Στα κύρια χαρακτηριστικά της ΒΑΚ είναι η ισορροπημένη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη όλων των μέσων μεταφοράς στο πλαίσιο επίτευξης ενός μακροπρόθεσμου οράματος με εστίαση στον άνθρωπο, υιοθετώντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Ο σχεδιασμός της ΒΑΚ επιτυγχάνεται μέσω των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), με τα οποία επιδιώκεται η ενίσχυση του ρόλου της Δημόσιας Συγκοινωνίας, η προώθηση των «ήπιων τρόπων μετακίνησης», όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, η μείωση της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου, η αύξηση των επιλογών μετακίνησης φιλικών προς το περιβάλλον, η ανάπτυξη πολυτροπικών μετακινήσεων και ο ανασχεδιασμός του Δημόσιου Χώρου μέσω της ανακατανομής και αναδιοργάνωσης του οδικού δικτύου.
      Εν τέλει, απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και επισκεπτών των πόλεων και η εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών.
      Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα 
      - Ισχύον θεσμικό πλαίσιο
      ν. 4784/2021 Α’ 40 ( ΜΕΡΟΣ Α’)
      Παράρτημα Ι - ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΥΚΛΟΥ Σ.Β.Α.Κ. (μέρους  Α’ , ν.4784/2021, Α’ 40) (pdf | doc)
              - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ν. 5039/2023 Α’  83 - (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’- άρθρο 93)
              - Υπόχρεοι ΟΤΑ α’ Βαθμού (μον.πληθ. >30.000 κατ.)
      «Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ»
      - Καταργημένο θεσμικό πλαίσιο
      ν.4599/2019 Ά 40 (άρθρο 22)
      Αποφάσεις και Εγκύκλιοι ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝAΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟIΗΣΗ ΕΝOΣ ΣΧΕΔIΟΥ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (2η Έκδοση) του Eltis ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΒΑΚ του Eltis.  Υπουργικές αποφάσεις χαρακτηρισμού ΣΒΑΚ  Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
      https://www.eltis.org/ 
      https://ec.europa.eu/transport/ 
      https://civitas.eu/
      https://mitos.gov.gr/ Ημερίδες-Εκδηλώσεις Υπό εκπόνηση ΣΒΑΚ Δήμων Επικοινωνία με το Τμήμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας :
      Email : [email protected]
      Τηλ.: 210 650 8423, 210 650 8429, 210 650 8417
    19. Νομοθεσία

      Engineer

      Εκδόθηκε νέα εγκύκλιος υπ' αρίθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/74082/2590/18-07-2023 με θέμα: Οδηγίες εφαρμογής διατάξεων του ν.4067/2012, όπως ισχύει, που αφορούν στους εσωτερικούς εξώστες (πατάρια)
       (α) Η με αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/74082/2590/10/07/2023 αίτηση της ένωσης κατασκευαστών κτιρίων Ελλάδος «Ερωτήματα περί εξωστών (πατάρια) και σοφιτών κτιρίων».
      (β) Η με αριθμ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/135179/4495/20-12-2022 (ΑΔΑ: 6ΧΩΞ4653Π8-ΠΦ7) Εγκύκλιος «Έγκριση διαγράμματος κάλυψης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 157 του ν.4951/2022 (Α΄ 129)».
      Αντικείμενο της παρούσας εγκυκλίου αποτελούν οι διατάξεις της παρ. 28 και της παρ. 81 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, όπως ισχύει, καθώς και οι περιπτώσεις δ΄, ε΄ και ιδ΄ της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν.4067/2012, όπως ισχύει. Κωδικοποιώντας τις σχετικές διατάξεις που αφορούν στους εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) του ν.4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α΄ 79), όπως ισχύει, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
      - Οι εσωτερικοί εξώστες μπορούν να είναι συνεπίπεδοι και προσπελάσιμοι από ανοικτούς εξώστες
      (μπαλκόνια) σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 28 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, όπως ισχύει: «(..) Το
      πατάρι δύναται να είναι συνεπίπεδο με όροφο ή και σοφίτα του κτιρίου ή και ανοικτό εξώστη ή και κλειστό
      εξώστη, να είναι προσπελάσιμο από τους παραπάνω χώρους (..)».
      - Οι σοφίτες δύναται να έχουν πρόσβαση σε ανοικτό εξώστη σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 81 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, όπως ισχύει: «(..) Η σοφίτα δύναται να έχει πρόσβαση σε δώμα ή και δώμα ορόφου του κτιρίου ή και ανοικτό εξώστη ή και κλειστό εξώστη». 
      - Σύμφωνα με τις περιπτώσεις δ΄ και ε΄ της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν.4067/2012, όπως ισχύει, στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται σωρευτικά: «Η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό, ανά κτίριο ή ανά τμήμα κτιρίου αυτοτελούς λειτουργίας, κοινόχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων, των πλατύσκαλων, των διαδρόμων και των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων, και για επιφάνεια έως 30 τ.μ. ανά επίπεδο (όροφο, πατάρι) και ανά κλιμακοστάσιο και 40 τ.μ. στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου που διαθέτει όροφο, πατάρι) και ανά κλιμακοστάσιο και 40 τ.μ. στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου που διαθέτει  κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο» και «η επιφάνεια έως 25 τ.μ. ανά επίπεδο (όροφο, πατάρι, σοφίτα) και ανά κλιμακοστάσιο σε κάθε αυτοτελή ανεξάρτητη ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων των πλατύσκαλων, των διαδρόμων και των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων». Συνεπώς, σε κτίριο με κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και εσωτερικά κλιμακοστάσια ανά αυτοτελή ιδιοκτησία, οι επιφάνειές τους, όπως περιγράφονται παραπάνω, αφαιρούνται από τον συντελεστή δόμησης του ακινήτου σε όλες τις στάθμες που εξυπηρετούν. Εξειδικεύοντας το παράδειγμα, σε μια αυτοτελή ιδιοκτησία ισογείου με
      εσωτερικό εξώστη (πατάρι) και υπόγειο, αφαιρείται η επιφάνεια του κλιμακοστασίου στη στάθμη ισογείου και εσωτερικού εξώστη (παταριού), συμπεριλαμβανομένων των πλατύσκαλων, των διαδρόμων, καθώς και των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων στις δύο στάθμες (ισογείου, παταριού), όπως απεικονίζεται και στα υποδείγματα των διαγραμμάτων κάλυψης που εγκρίθηκαν με τη (β) σχετική Εγκύκλιο.
      - Στους εσωτερικούς εξώστες (πατάρια), η παραπάνω επιφάνεια του κλιμακοστασίου, συμπεριλαμβανομένων των πλατύσκαλων, των διαδρόμων, καθώς και των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων, δεν συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του ποσοστού του 25% της δόμησης του κτιρίου, όπως καθορίζεται στην περίπτωση ιδ΄ της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν.4067/2012, όπως ισχύει: «Στον υπολογισμό των παραπάνω ποσοστών των εσωτερικών εξωστών δεν προσμετράται η κλίμακα ανόδου και οι διάδρομοι προς αυτούς».
      - Όταν εσωτερικός εξώστης (πατάρι) είναι συνεπίπεδος με όροφο τότε στον συντελεστή δόμησης υπολογίζονται οι εξωτερικοί τοίχοι, όπως απεικονίζεται και στα υποδείγματα των διαγραμμάτων κάλυψης που εγκρίθηκαν με τη (β) σχετική Εγκύκλιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι εξωτερικοί τοίχοι δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης.
      - Στην περίπτωση που εσωτερικός εξώστης (πατάρι) πληροί τις προδιαγραφές της παρ. 28 του άρθρου 2 του ν.4067/2012, όπως ισχύει, δηλαδή: «(..) Αποτελεί παράρτημα της υποκείμενης χρήσης, έχει συνολικό καθαρό εμβαδόν, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εξωτερικοί του τοίχοι, μικρότερο του 70% της μικτής επιφάνειας του υποκείμενου χώρου, δεν θεωρείται όροφος και δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία (..)» αλλά η επιφάνειά του ξεπερνά το 25% της δόμησης του κτιρίου, όπως καθορίζεται στην περίπτωση ιδ΄ της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν.4067/2012, όπως ισχύει, τότε μετρά στο συντελεστή δόμησης το πέραν του καθοριζόμενου ποσοστού, χωρίς το τμήμα αυτό του εσωτερικού εξώστη να θεωρείται όροφος.
      - Όταν εσωτερικός εξώστης (πατάρι) συνέχεται με κλειστό εξώστη (erker), η επιφάνειά του ταυτίζεται με την επιφάνεια του δαπέδου του, δεδομένου ότι στο σημείο αυτό δεν υπάρχει εξωτερικός τοίχος που να περικλείει τον εσωτερικό εξώστη.
      Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω υπολογισμοί των μεγεθών αναγράφονται στο διάγραμμα κάλυψης, αποτελούν περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης του μελετητή μηχανικού και υπόκεινται σε έλεγχο μόνο σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου ή ελέγχου νομιμότητας μετά από καταγγελία, σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχουν χορηγηθεί με τη (β) σχετική Εγκύκλιό μας.
      Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε για την ενιαία εφαρμογή των διατάξεων.
      Δείτε την εγκύκλιο εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/92ΠΖ4653Π8-ΟΘΖ
    20. Νομοθεσία

      GTnews

      Διευκρινίσεις από την κεντρική υπηρεσία γενική διεύθυνση ελέγχων δ/νση σχεδιασμού & συντονισμού ελέγχων 
      τμήμα υποστήριξης ελέγχων. 
      Με αφορμή ερωτήματα που έχουν τεθεί στην Υπηρεσία μας σχετικά με τη διαχείριση  μεγάλου αριθμού «Εγκρίσεων Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ)», που παραμένουν  σε εκκρεμότητα στις Τοπικές Διευθύνσεις του Φορέα και έχοντας υπόψη: 
      - τις διατάξεις του ν.2972/2001 (ΦΕΚ 291/τ.Α΄/27/12/2001) περί «Εκσυγχρονισμού της  οργάνωσης και της λειτουργίας του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλες διατάξεις», - τις διατάξεις του ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85/τ.Α΄/12/05/2016), όπως ισχύει, με τίτλο «Ενιαίο  Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας − Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», - τις οδηγίες που έχουν δοθεί τις υπ’ αριθμ. 7/1993, 16/1997, 10/2015 και 33/2023  εγκυκλίους, 
      σας κοινοποιούμε τα κάτωθι: 
      Με τις διατάξεις του ν.4495/2017 (ΦΕΚ 167/τ.Α΄/03/11/2017) όπως τροποποιήθηκε και  ισχύει, επαναπροσδιορίστηκαν οι περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση ΕΕΔΜΚ (σχετ.  παράρτημα) και ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν τη διαδικασία έκδοσής τους. 
      1. Υποβαλλόμενα Γενικά Δικαιολογητικά
      Σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ΄ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174/2020 (ΦΕΚ 1843/τ.Β`/13.05.2020), Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη χορήγηση της ΕΕΔΜΚ υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα αδειών (e-Άδειες), μεταξύ άλλων, τα εξής  γενικά δικαιολογητικά: 
      - Αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη  στοιχεία του και τα στοιχεία του ακινήτου. 
      - Βεβαίωση - Τεχνική Έκθεση Μηχανικού και Προϋπολογισμός Έργου.
      ∙ Στη βεβαίωση - τεχνική έκθεση εκτός των άλλων, αναγράφεται ο αριθμός της οικοδομικής  άδειας ή άδειας δόμησης ή άλλης άδειας, ή/και ο ηλεκτρονικός αριθμός οριστικής δήλωσης  υπαγωγής αυθαιρέτου ή της δήλωσης εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή στοιχεία οριστικής  εξαίρεσης από την κατεδάφιση δυνάμει άλλου νόμου και περιγράφεται το οικόπεδο ή το γήπεδο, τα 
      κτίσματα καθώς και αναλυτικά οι εργασίες που θα εκτελεστούν σε αυτά. 
      Την Τεχνική Έκθεση συνοδεύουν σχέδια, εφόσον απαιτούνται, για να τεκμηριωθεί επαρκώς. ∙ Προϋπολογισμός εργασιών μόνο για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται έλεγχος υπέρβασης  ή μη του οριζομένου ποσού των είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ (25.000), σύμφωνα με την παρ. 2 του  άρθρου 29 του ν.4495/2017, όπως ισχύει, υπολογιζόμενος σύμφωνα με το Παράρτημα Β του ν.  4495/2017. 
      - Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ή βεβαίωση για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο. 
      - Φωτογραφίες του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού. 
      - Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες  πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή  κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό, δώμα και στέγη. Η συναίνεση  αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο τρόπο (όπως υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της  υπογραφής, πρακτικό γενικής Συνελεύσεως συνιδιοκτητών κ.λπ.). 
      Για καθεμία από τις εργασίες δόμησης Μικρής Κλίμακας, όπως αυτές ορίζονται με το άρθρο  29 παρ. 2 του ν. 4495/2017, όπως ισχύει, καθορίζονται κατά περίπτωση, επιπλέον απαιτούμενα  δικαιολογητικά (άρθρο 4 Υ.Α.). 
      Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 6 της εν λόγω Υ.Α., η αρμόδια ΥΔΟΜ αποστέλλει αντίγραφο  του ηλεκτρονικού εντύπου της ΕΕΔΜΚ αμελλητί στον οικείο ασφαλιστικό φορέα (e-ΕΦΚΑ) και στον  Δήμο. 
      2. Διάρκεια ισχύος των ΕΕΔΜΚ
      Οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας ισχύουν για ένα (1) έτος από την έκδοσή  τους, με δυνατότητα αναθεώρησης του χρόνου ισχύος τους κατά ένα επιπλέον (1) έτος. Σε  περίπτωση μη ολοκλήρωσης των εργασιών της έγκρισης εντός του ανωτέρω διαστήματος, είναι  δυνατή η παράταση της διάρκειας ισχύος της Έγκρισης Εργασιών για ένα έτος ακόμη μετά από  σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη και αιτιολογημένη έκθεση του μηχανικού (άρθρο 5, παρ. 4 της Υ.Α.: ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174/20). 
      3. Διαχείριση ΕΕΔΜΚ από τις Τοπικές Διευθύνσεις
      Με βάση το ισχύον νομοθετικό-κανονιστικό πλαίσιο (άρθρο 34, παρ. 13, περ. γθ΄ του Π.Δ. 8/2019, εγκ. 33/2023 του e-ΕΦΚΑ κ.λπ.), για τον καθορισμό των απαιτητών ασφαλιστικών  εισφορών και την παρακολούθηση των έργων μικρής κλίμακας, οι Τοπικές Διευθύνσεις  προβαίνουν στις εξής ενέργειες:

      - Διαπιστώνουν την υποβολή ΑΠΔ για όλες τις ημέρες που περιλαμβάνονται στους πίνακες Ι,  ΙΙ και ΙΙΙ του άρθρου 38 του Κ.Α. και για όλες τις εργασίες που αναφέρονται στην ΕΕΔΜΚ. Για  περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκτελούμενες εργασίες δύναται να ζητηθεί η Τεχνική  Έκθεση του μηχανικού (που σύμφωνα με τα ανωτέρω υποχρεωτικά συνοδεύει την αίτηση για τη  χορήγηση ΕΕΔΜΚ) και λοιπά στοιχεία κατά περίπτωση. 
      - Μέτα την αποπεράτωση των εργασιών προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την  εκκαθάριση των έργων αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τις εγκ. 7/1993,  16/1997, 10/2015 κ.λπ. 
      - Όταν διαπιστώνεται η εκτέλεση εργασιών από προσωπικό εστεγασμένης εταιρείας, ζητείται  η προσκόμιση τιμολογίων - ιδιωτικών συμφωνητικών κ.λπ. και διενεργείται έλεγχος καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών (μισθωτών και μη μισθωτών). 
      Για τη διαπίστωση ανασφάλιστης εργασίας σε εν εξελίξει έργα μικρής κλίμακας, ή όπου  υπάρχουν ενδείξεις εικονικής ασφάλισης όπως αναφέρεται και στην εγκ. 33/2023, ή και σε  εξαιρετικές περιπτώσεις που διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση μεταξύ των εργασιών που  αναφέρονται στις ΕΕΜΚΔ, σε σχέση με τις πραγματικά εκτελεσθείσες εργασίες (λαμβάνοντας  υπόψη και τις οδηγίες τις εγκ. 10/2015), αποστέλλεται αίτημα προς το αρμόδιο ΠΕΚΑ για τη  διενέργεια επιτόπιου ελέγχου (σχετ. το άρθρο 14 του ΠΔ 8/2019).  
      Τέλος σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 26 (παρ. 9α) του Α.Ν. 1846/51 και τον  ν.4387/2016, όπως ισχύει, τα αρμόδια όργανα του e-ΕΦΚΑ μπορούν να ζητούν από τις δημόσιες ή  δημοτικές και κοινοτικές αρχές, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τις τράπεζες, τις  ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά από κάθε οργάνωση επαγγελματική, εμπορική, βιομηχανική,  γεωργική, οποιεσδήποτε πληροφορίες θεωρούν αναγκαίες για τη διευκόλυνση του έργου τους.
      Επομένως σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του εργοδότη σε πρόσκληση της υπηρεσίας για την  προσκόμιση δικαιολογητικών - στοιχείων που συνοδεύουν την ΕΕΔΜΚ (τεχνική έκθεση μηχανικού,  φωτογραφικό υλικό, κατόψεις κατά περίπτωση κ.λπ.), είναι δυνατόν αυτά να αναζητηθούν από την  αρμόδια Υ.ΔΟΜ.  
    21. Νομοθεσία

      Engineer

      Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4008/Β΄/23.06.2023 η υπ΄ αριθμ. απόφ. 235/9 (4) Ηλεκτρονική τήρηση από τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» του Βιβλίου με τίτλο «Πρωτόκολλο Καταχώρισης Δημοσιεύσεων του ν. 2844/2000»- Τροποποίηση της υπ’ αρ. 61/16/10.04.2019 (Β’ 1390) απόφασης.
      Άρθρο 1 1.
      Μετά το άρθρο 2 της υπ’  αρ. 61/16/10.04.2019 (Β’ 1390) απόφασης του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» , όπως αυτή έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αρ. 106/18/6.8.2020 (Β’ 3486) ίδια απόφαση, προστίθεται «Άρθρο 2 Α», ως εξής:
      «Άρθρο 2 Α Ηλεκτρονική τήρηση του Βιβλίου με τίτλο «Πρωτόκολλο Καταχώρισης Δημοσιεύσεων του ν. 2844/2000» -Ψηφιακή εγγραφή αιτήσεων
      1. Στο Βιβλίο «Πρωτόκολλο Καταχώρισης Δημοσιεύσεων του ν. 2844/2000» που τηρεί κάθε κατά τόπον αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο και Υποκατάστημα, η εγγραφή των αιτήσεων γίνεται ψηφιακά, αυθημερόν κατά τη σειρά υποβολής τους και κατά την εισαγωγή των στοιχείων συμπληρώνονται τα ακόλουθα πεδία: α) ο αριθμός πρωτοκόλλου κατά τη σειρά εγγραφής της αίτησης, β) το έτος, γ) ο χαρακτηρισμός της αιτούμενης καταχώρισης, δ) το ασφαλιζόμενο ποσό, ε) το ονοματεπώνυμο ενεχυραστή ή εκχωρητή, στ) το ονοματεπώνυμο δανειστή, ζ) τα στοιχεία εγγραφής ενεχύρου (τόμος και αριθμός), η) τα προβλεπόμενα και εισπραττόμενα κατά τα άρθρα 6 και 7 του ν. 4512/2018 τέλη, πάγια και αναλογικά, για την εγγραφή της πράξης και την έκδοση των αιτούμενων αντιγράφων.
      2. Η αίτηση της παραγράφου 1 υποβάλλεται στο κατά τόπον αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο και Υποκατάστημα σε έντυπο που έχει τη μορφή που εμφαίνεται στο συνοδεύον την παρούσα απόφαση υπόδειγμα, που δημοσιεύεται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, σε αντικατάσταση του ίδιου εντύπου που έχει δημοσιευθεί με την υπ’ αρ. 61/16/10.04.2019 απόφαση του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Β’ 1390).
      3. Για την έκδοση αντιγράφου από τα σχετικά αρχεία των πράξεων της παραγράφου 1, στο Βιβλίο Αιτήσεων Αντιγράφων Συστήματος Ενεχύρου που τηρεί κάθε Κτηματολογικό Γραφείο και Υποκατάστημα για την περιοχή τοπικής αρμοδιότητάς του, η εγγραφή των αιτήσεων γίνεται ψηφιακά, αυθημερόν, κατά τη σειρά υποβολής τους και κατά την εισαγωγή των στοιχείων συμπληρώνονται τα ακόλουθα πεδία: α) ο αριθμός πρωτοκόλλου κατά τη σειρά εγγραφής της αίτησης, β) το έτος, γ) το πλήθος 
      των αιτούμενων αντιγράφων και ε) τα προβλεπόμενα και εισπραττόμενα κατά το άρθρο 7 του ν. 4512/2018 τέλη για την έκδοση των αιτούμενων αντιγράφων.
      4. Η αίτηση της παραγράφου 3 υποβάλλεται στο κατά τόπον αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο και Υποκατάστημα σε έντυπο που έχει τη μορφή που εμφαίνεται στο συνοδεύον την παρούσα απόφαση υπόδειγμα, που δημοσιεύεται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της, σε αντικατάσταση του ίδιου εντύπου που έχει δημοσιευθεί με την υπ’ αρ. 61/16/10.04.2019 απόφαση του Δ.Σ. του 
      Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (Β’ 1390).
      5. Κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα για τη ρύθμιση θεμάτων περιεχομένου και μορφής (εντύπου) των προς εγγραφή συμβάσεων στο Βιβλίο της παραγράφου 1, κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων του ν. 2844/2000, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα, εξακολουθούν να ισχύουν.
      6. Το Βιβλίο «Πρωτόκολλο Καταχώρισης Δημοσιεύσεων του ν. 2844/2000» και το Βιβλίο Αιτήσεων Αντιγράφων Συστήματος Ενεχύρου στην έντυπη μορφή τους συντίθενται από κινητά μηχανογραφικά φύλλα, που είναι παράγωγα της ψηφιακής μορφής, υπογράφονται από τον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος και βιβλιοδετούνται περιοδικά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά την εύλογη κρίση του προϊσταμένου σε ενιαίο τόμο. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που για έκτακτο λόγο δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική τήρηση των ανωτέρω Βιβλίων, η εγγραφή των αιτήσεων γίνεται χειρόγραφα σε έντυπα φύλλα που είναι παράγωγα της ψηφιακής μορφής. Η εγγραφή που καταχωρίστηκε χειρόγραφα τρέπεται σε ψηφιακή, αμέσως μόλις αρθεί η τεχνική αδυναμία.»
      Άρθρο 2
      Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει την 01.07.2023.
      Η απόφαση: https://www.et.gr/api/DownloadFeksApi/?fek_pdf=20230204008
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.