Jump to content
 • Novatron
 • Νομοθεσία

  335 ειδήσεις in this category

   By steve aris, in Νομοθεσία, ,

   Ταυτόχρονη παράταση για τη δήλωσή τους μαζί με όλα τα υπόλοιπα ακίνητα αναμένεται να δοθεί έως τις 31 Αυγούστου.
   Λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τα οποία σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εξαιρούνται από τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.
   Με διόρθωση και συμπλήρωση της διάταξης η οποία ψηφίζεται σήμερα, η παράταση της προθεσμίας της δήλωσης έως τις 31 Αυγούστου 2020 θα εφαρμοστεί τόσο για τα ηλεκτροδοτούμενα όσο και για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

   Το θέμα ανέδειξε η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.
   -Τι δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς
   -Τι ισχύει για τα αυθαίρετα κτίσματα
   -Βήμα - βήμα η διαδικασία για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

   By steve aris, in Νομοθεσία, ,

   Εκ νέου την παράταση των προθεσμιών που λήγουν στα τέλη Ιουνίου μέχρι το τέλος του έτους για αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά ζήτησε με επιστολές του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.
   Ειδικότερα οι παρατάσεις που ζητά το ΤΕΕ αφορούν σε προθεσμίες για νέες δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν.4495/2017, συμπεριλαμβανομένης της 5ης κατηγορίας, περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων - δικαιολογητικών των νόμων 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017, καθώς επίσης και υποβολής δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών προς τους ΟΤΑ, που εμπλέκονται άμεσα με τις δηλώσεις αυθαιρέτων.
   Από το ΤΕΕ υπενθυμίζεται ότι, εγκαίρως, τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, από τον Μάρτιο, όσο και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ συνολικά, από τον Απρίλιο, έχουν ζητήσει την παράταση των προθεσμιών αυτών, λόγω της πανδημίας.
   Σημειώνεται μάλιστα από το Επιμελητήριο, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν, η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πρακτικά ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες ,αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημοσίων υπηρεσιών.
   Όπως έκανε γνωστό το ΤΕΕ, ήδη από εχθές το βράδυ, το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για το θέμα.
   Το Επιμελητήριο με σχετική ανακοίνωσή του, ευελπιστεί επίσης σε γρήγορη ανταπόκριση του ΥΠΕΝ και αποδοχή του αιτήματος του τεχνικού κόσμου, ώστε «να υπάρχει περιθώριο ολίγων μηνών για την υποβολή των αναγκαίων σχεδίων και μελετών για την περαίωση των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά και τη δήλωση νέων μέχρι την έναρξη ισχύος του θεσμού της Ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτηρίου», όπως υπογραμμίζει.

   By dimitris GM, in Νομοθεσία, ,

   Επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία, στην οποία εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών τους τελευταίους 8 μήνες στο νησί, η οποία έχει προκύψει μετά την εμπλοκή της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης.
   Συγκεκριμένα στην επιστολή η Ένωση αναφέρει:
   "Κύριοι Υπουργοί,
    
   Θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και την απογοήτευση μας για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει επέλθει τους τελευταίους 8 μήνες από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Θήρας, λόγω της εμπλοκής στην διαδικασία αδειοδότησης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών  Έργων  Αττικής, Αν. Στερεάς και Κυκλάδων.
    
   Η  Γενική  Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών  Έργων του ΥΠΠΟ όλως αιφνιδίως με το υπ. αρ. ΥΠΠΟΑ/ γδαμτε/535577/55842 της 04-10-2019 έγγραφο της  με   θέμα "Επισήμανση  καθεστώτος  προστασίας  της  νήσου Θήρας ως ιστορικού   τόπου" ανακάλυψε την αρμοδιότητα της να γνωμοδοτεί παράλληλα με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) επί των μελετών που κατατίθενται στην ΥΔΟΜ Θήρας για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ουσιαστικά  ζητά την αποστολή του συνόλου των μελετών  που αφορούν ανεγέρσεις  νέων  οικοδομών καθώς και επεμβάσεις  σε υφιστάμενα κτήρια, προς  έγκριση  από την Υπηρεσία Νεωτέρων  Μνημείων και κατά συνέπεια το Τοπικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.
    
   Για την Σαντορίνη καθώς και για τα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ Θήρας, (Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη Θηρασία), ήταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολή, επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία η έκδοση οικοδομικής άδειας, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του Σ.Α. αλλά και της υποστελέχωσης του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας.
   Πέραν της τεράστιας  χρονικής καθυστέρησης  που έχει επιφέρει  η συγκεκριμένη απαίτηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων (ουσιαστικά σταματάει την  νόμιμη  δόμηση στην Σαντορίνη),  θεωρούμε ότι είναι  εσφαλμένη, διότι για  την  έγκριση  νέων οικοδομών  ή  την επισκευή  υφισταμένων, αρμόδιος φορέας είναι το ΥΠΕΝ μέσω του  Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), το οποίο συνεδριάζει στην Σαντορίνη κατά τακτά χρονικά  διαστήματα, διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις και τις μελέτες  που διαβιβάζονται προς αυτό. Εξυπακούεται ότι για τις μελέτες που αφορούν σε κηρυγμένα μνημεία ή βρίσκονται σε ζώνες προστασίας  αυτών αλλά και για όλες τις μελέτες που αφορούν σε περιοχές εντός των αναθεωρημένων αρχαιολογικών  χώρων, θα εξακολουθεί να έχει  την ευθύνη της έγκρισης  τους το ΥΠΠΟ μέσω της εκάστοτε  Εφορείας Αρχαιοτήτων,  όπως ίσχυε και ισχύει έως σήμερα .
    
   Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο μέσος χρόνος για την έγκριση κάποιας μελέτης από το  τοπικό Συμβούλιο των Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στις μέχρι τώρα υποβαλλόμενες σε αυτό μελέτες είναι περίπου 2 χρόνια. Από το Οκτώβριο του 2019  που έγινε  η παραπάνω υπενθύμιση  της  Γενικής  Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών  Έργων του  ΥΠΠΟ  προς  την ΥΔΟΜ Θήρας,  δεν έχει εκδοθεί  καμία οικοδομική άδεια  από πλήθος άνω των 250 κατατεθειμένων  φακέλων (αν και έχουν την έγκριση  του Σ.Α .  Π. Θήρας). Είναι  πλέον μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αφού όχι μόνο  δεν θα μπορούν  να εκδοθούν οικοδομικές άδειες  για ανέγερση, μέσα σε εύλογο   χρονικό διάστημα, αλλά  δεν θα μπορούμε  ούτε να  επισκευάζουμε, να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε τις ήδη υπάρχουσες  υποδομές μας.

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  ο νόμος 4688/2020 Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις.
   Υπενθυμίζουμε ότι στον νόμο αυτό περιέχονται διατάξεις για :
   - τον καταδυτικό τουρισμό
   - κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία καταδυτικών αξιοθέατων
   - τους τουριστικούς λιμένες
   - την λειτουργία οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων σε συνδυασμό με ξενοδοχεία
   - τις μεταβιβάσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις διηρημένων ιδιοκτησιών στα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels)
   - την Πιστοποίηση τουριστικών καταλυμάτων με Σήμα Glamping
   - ζητήματα αιγιαλού και παραλίας
   - κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων
   - ρυθμίσεις τουριστικών γραφείων
   - τα Υγειονομικά πρωτόκολλα τουριστικών επιχειρήσεων κ.λπ
   Κατεβάστε το ΦΕΚ από εδώ:
    

   By dimitris GM, in Νομοθεσία, ,

   Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής βρίσκονται υπό την εποπτεία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, αλλά χειρίζονται και θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο μας ανέλαβε πρωτοβουλίες, στο προηγούμενο διάστημα, για να αντιμετωπιστούν τα διοικητικά προβλήματα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής: να συγκροτηθούν εκ νέου, να μπουν στην ψηφιακή εποχή και να λειτουργήσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και της Πολιτείας.
   Συγκεκριμένα:
   1. Ελήφθησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διευκολυνθεί η συγκρότηση των νέων Συμβουλίων μετά τη λήξη της θητείας των προηγούμενων (άρθρο 58 Ν.4643/2019 και άρθρο 108 Ν.4674/2020). Επιπλέον εκδόθηκε τεύχος αναλυτικών οδηγιών για τη λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
   2. Πραγματοποιήθηκαν 3 τηλεδιασκέψεις (27 Μαρτίου 2020, 7 Απριλίου 2020 και 7 Μαΐου 2020) μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων, προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα συγκρότησης ή λειτουργίας των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
   3. Δόθηκε η δυνατότητα τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη αξιοποιώντας την υπηρεσία e:Presence.gov.gr. Διαφορετικά οι συνεδριάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
   4. Δημιουργήθηκε σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων. Από τις 13 Απριλίου 2020 ενεργοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΤΕΕ η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής μέσω του «e-Άδειες».
   5. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση 61 Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και εκκρεμεί μόνο η συγκρότηση των Συμβουλίων σε Θάσο και Λευκάδα. Συγκεκριμένα, συστάθηκαν Συμβούλια στις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:
   Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Βορείου Τομέα Αθηνών, Γρεβενών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιωαννίνων, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας και Σποράδων, Μεσσηνίας, Νάξου, Νήσων, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Ρόδου, Σάμου, Σερρών, Σύρου, Τήνου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.
   6. Η πλειονότητα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής έχει ξεκινήσει να συνεδριάζει και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους και τα υπόλοιπα. Έτσι έχουν εκδοθεί οι πρώτες 111 αποφάσεις. Ωστόσο έγινε πλέον υποχρεωτική η άμεση πραγματοποίηση διαδοχικών συνεδριάσεων των Συμβουλίων, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις το ταχύτερο δυνατόν. Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής πρέπει να εξετάζουν τις αιτήσεις μέσα σε 2 μήνες από την κατάθεση τους. Ο Ιούνιος επομένως θα είναι ο μήνας της έκδοσης της πλειονότητας των αποφάσεων που εκκρεμούν.
   7. Ανεξάρτητα από αυτά θα υπάρχει εβδομαδιαία έκθεση με την πορεία διεκπεραίωσης των αιτήσεων από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Η διαδικασία ψηφιακής κατάθεσης αιτήσεων και η ψηφιακή διεκπεραίωση τους από τα Συμβούλια επιτρέπει στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου τους και αν χρειαστεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την επιτάχυνση του.
   Για το θέμα αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
   «Ενώ προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής δεν μπορούσαν να παραμείνουν στον προηγούμενο αιώνα.
   Εργαστήκαμε συστηματικά το τελευταίο διάστημα για να ξεπεραστούν χρόνιες διοικητικές δυσκολίες και τα νέα Συμβούλια να μπουν στην ψηφιακή εποχή με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και της Πολιτείας.
   Η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και εν πολλοίς της οικονομίας προϋποθέτουν ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και λειτουργούν σωστά».

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Επισημοποιήθηκε μέσω της δημοσίευσής της σε ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΕΝ που αφορά στον καθορισμός διαδικασίας, δικαιολογητικών και εντύπου διαβίβασης για την έγκριση παρεκκλίσεων από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης περιοχών.
   Υπενθυμίζουμε πως βάσει του ν.4495/2017 και συγκεκριμένα του άρθρου 40, στα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας συμπεριλαμβάνονται και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται.
   Αναλυτικά, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο ανωτέρω νόμος:
   Επιπλέον, αναφορικά με τα αυθαίρετα, επισημαίνει πως:
   Και για τα δύο ανωτέρω ο ν.4495/2017 προβλέπει πως:
   Έτσι. σε συνέχεια λοιπόν των ανωτέρω, ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Οικονόμου αποφάσισε τον καθορισμό διαδικασίας, δικαιολογητικών και εντύπου διαβίβασης για την έγκριση παρεκκλίσεων από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης περιοχών που επισημοποιήθηκε σήμερα με τη δημοσίευση του ΦΕΚ.
   Στην απόφαση επισημαίνονται τα εξής:
   Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ μαζί με το παράρτημα με το πρότυπο έντυπο διαβίβασης, από εδώ

   By dimitris GM, in Νομοθεσία, ,

   Η Εγκύκλιος 18/20 αφορά δασικά/οικιστικές πυκνώσεις/ενεργειακά πιστοποιητικά/αυθαίρετα/ και Άρθρο 116 του N.4495 και η σχετική ανακοίνωση με θέμα: Επισκόπηση διατάξεων συμβολαιογραφικού ενδιαφέροντος Ν. 4685/2020 (Α’ 92) «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» αναφέρει:
   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
             σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 92 ο Ν. 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», στον οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις συμβολαιογραφικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζονται συνοπτικά στον Πίνακα που ακολουθεί.
   Με τιμή
   Ο Πρόεδρος
   Γεώργιος Ρούσκας
   Συνημμένα αρχεία:
   Εγκύκλιος Συντονιστικής 18 2020 - Ν. 4685-2020 Διατάξεις συμβολαιογραφικού ενδιαφέροντος
    
   και εδω η αποφαση  για τις αρμοδιοτητες
   https://www.b2green.gr/el/post/80122/nea-apofasi-poioi-askoun-tis-armodiotites-ton-epitropon-afthaireton-pesypotha-klp
    

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 92/Α/7-5-2020 ο νόμος 4685/2020 με τον οποίο ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Με το νόμο 4685/2020 μεταξύ άλλων, επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
   α. Παρατείνεται κατά πέντε (5) έτη (από 10 σε 15), η διάρκεια ισχύος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκε. Η ΑΕΠΟ μπορεί με ειδική αιτιολογία να εκδίδεται για διάρκεια ισχύος μικρότερη των δεκαπέντε ετών.
   Παρατείνεται, επίσης, κατά δύο (2) έτη, η διάρκεια ισχύος της Α.Ε.Π.Ο. για τα έργα ή δραστηριότητες που διαθέτουν ως Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης την Οικολογική Διαχείριση και Οικολογικό Έλεγχο (EMAS) (από 4 σε 6 έτη) και η διάρκεια ισχύος της Α.Ε.Π.Ο. για τα έργα ή δραστηριότητες που διαθέτουν Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001 ή άλλο αντίστοιχο σε ισχύ (από 2 σε 4 έτη).
   β. Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της Α.Ε.Π.Ο. για έργα ή δραστηριότητες των υποκατηγοριών Α1 και Α2, καθώς και αυτή της ανανέωσης και τροποποίησης Α.Ε.Π.Ο. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, συντέμνονται οι προθεσμίες όλων των σταδίων μέχρι την αδειοδότηση.
   Επίσης μειώνεται ο αριθμός των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕ.Σ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Περιφερειακών Συμβουλίων Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα οποία ορίζονται 10μελές και όμελή (από 13μελές και 9μελή, αντίστοιχα, που είναι σήμερα).
   Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τους πιστοποιημένους αξιολογητές Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την τήρηση σχετικού Μητρώου (επιλογή και έργο αξιολογητών κ.λπ.).
   Προβλέπεται ότι, μετά την 1-1-2021 η διακίνηση όλων των εγγράφων που αφορούν στην έκδοση, ανανέωση ή τροποποίηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (Π.Π.Δ.), διενεργείται αποκλειστικά μέσω του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (Η.Π.Μ.).
   Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) - Α Φάση.
   Ρυθμίζονται θέματα που αναφέρονται στους περιορισμούς χωροθέτησης των σταθμών    Α.Π.Ε.(αιολικούς,    φωτοβολταϊκούς και μικρούς
   Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς), στις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα όσον αφορά στη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος ανά τεχνολογία ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και στις εδαφικές επικαλύψεις και συγκρούσεις.
   Εξειδικεύεται το περιεχόμενο του Κανονισμού Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Ειδικών Έργων, ο οποίος εγκρίνεται με υπουργική απόφαση.
   Καταργείται, από την 1-1-2020, η υποχρέωση καταβολής ετήσιου τέλους, ύψους ενός (1) ευρώ ανά κιλοβάτ (1€/KW) εγκατεστημένης ισχύος, από τους κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Υ.Θ.Η.Α. (του άρθρου 1 παρ, I υποπαρ.12 του ν.4152/2013), υπέρ του Ειδικού Διαχειριστικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν.2773/1999.
   Ρυθμίζονται θέματα διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.
   Τροποποιούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τις χρήσεις γης (π.δ.59/2018) και την προστασία του περιβάλλοντος (ν. 1650/1986) και μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής: α. Επανακαθορίζονται οι γενικές και οι ειδικές κατηγορίες χρήσεων γης εντός των προστατευόμενων περιοχών καθώς και ο χαρακτηρισμός ζωνών ως προστατευόμενες περιοχές.
   β. Προβλέπεται η κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας και τα εθνικά πάρκα. Με π.δ. πραγματοποιείται ο χαρακτηρισμός και η οριοθέτηση των εν λόγω περιοχών και καθορίζονται οι χρήσεις γης εντός αυτών.
   γ.Επανακαθορίζεται η διαδικασία κατάρτισης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών στις προστατευόμενες περιοχές καθώς και η διαδικασία σύνταξης και έγκρισης των σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές αυτές.
   δ. Παρέχονται οι αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις, για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών καθώς και για τον καθορισμό των χρήσεων γης και δραστηριοτήτων εντός των περιοχών αυτών.
   Τροποποιούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών (ν.998/1979 και ν.889/2010)
   Επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις
   Τροποποιείται η εθνική νομοθεσία σχετικά με την ενεργειακή απόδοση κτιρίων (ν.4122/2013), προκειμένου να εναρμονισθεί με την ενωσιακή νομοθεσία (Οδηγίες 2018/844/ΕΕ, 2010/31/ΕΕ και 2012/27/ΕΕ).
   Τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4001/2011 με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου [Οδηγίες (ΕΕ) 2019/692, 2009/73/ΕΚ].
   Τροποποιούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (κατά βάση ο ν.4512/2018), σχετικά με θέματα που αφορούν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο (εφεξής Φορέας).
   Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων
   Κατεβάστε το ΦΕΚ από εδώ: http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHUdWr4xouZundtvSoClrL8JqcMq8_XPEXtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijLoxTPpDilwXcUY3jpPAakXuEnPpnpEhGfZ_REuJHBim

   By venezia, in Νομοθεσία, ,

   Αυξάνεται το ποσοστό έκπτωσης στο 30% για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου. Στο 20% η έκπτωση για προκαταβολή του 30% του προστίμου. Διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις. 
   Επιπλέον έκπτωση από ό,τι έως σήμερα προβλέπεται, παρέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών οι οποίοι θα επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο που τους έχει ή θα τους επιβληθεί, με βάση τις διατάξεις του Ν. 4495/2017. Με την ίδια ρύθμιση, αυξάνεται ανάλογα και η έκπτωση που παρέχεται και σε όσους προκαταβάλουν το 30% του προστίμου, εντός των προθεσμιών που ορίζονται.
   Συγκεκριμένα, με μια κίνηση που στόχο έχει την αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχωρούν στη βελτίωση του ποσοστού έκπτωσης, στην περίπτωση προεξόφλησης του συνόλου ή μέρους του προστίμου. Ειδικότερα, όπως ορίζει το άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, η παράγραφος 4 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
   «4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 30% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».
   Σημειώνεται ότι η έκπτωση που ισχύει σήμερα σε αυτή την περίπτωση είναι της τάξεως του 20%.
   2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
   «5. Σε περίπτωση καταβολής 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».
   Με το ισχύον καθεστώς η έκπτωση ανέρχεται στο 10%.
   Τι ισχύει σήμερα
   Σήμερα, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την καταβολή προστίμων που έχουν επιβληθεί για αυθαίρετα, όπως επίσης οι προσαυξήσεις και οι εκπτώσεις, ορίζονται στο άρθρο 101 του Ν. 4495/2017, το οποίο έχει ως εξής:
   «Άρθρο 101 Καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου - Προθεσμίες
   1. Για την εφαρμογή του παρόντος ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου, όπως αυτή παρουσιάζεται διά της ηλεκτρονικής διαδικασίας στο πληροφοριακό σύστημα.
   2. Το πρόστιμο καταβάλλεται σε εκατό μηνιαίες δόσεις.
   3. Αν δεν καταβληθεί εμπροθέσμως το ποσό της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά ένα τοις εκατό (1%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.
   4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου.
   5. Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου».
   Αύξηση συντελεστή δόμησης
   Παράλληλα με τις εκπτώσεις στα πρόστιμα, το πολυνομοσχέδιο φέρνει και διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις καθώς και τις μονάδες που εγκαθίστανται σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής δόμησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, ορίζεται στο 0,6 αντί του 0,3 που ισχύει σήμερα (σ.σ. περίπτωση β΄ της παρ. 1 του Κεφαλαίου Γ΄ του άρθρου 11 του ν. 3986/2011).
   Σταμάτης Ζησίμου
   [email protected]

   By kan62, in Νομοθεσία, ,

   Αναρτήθηκε σήμερα από τη ΔΟΚΚ_Γ το παρακάτω έγγραφο με θέμα: "Σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού εγκαταστάσεων υγραερίου σε κτίρια που έχουν υπαχθεί σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων" και αναφέρει: 
   Σύμφωνα με την ΚΥΑ 31856/2003 (Β΄1257) και ειδικότερα το άρθρο 3 αυτού, απαιτείται η σύνταξη πλήρους μελέτης για κάθε νέα εγκατάσταση υγραερίου των κατηγοριών Ι, ΙΙ, ΙΙΙ σε όλα τα κτίρια του πεδίου εφαρμογής του ανεξαρτήτως μεγέθους καθώς και για τις τυχόν επεκτάσεις ή μεταβολές της, ενώ η υποχρέωση της σύνταξης αυτής της μελέτης ισχύει και για τις προ της έναρξης ισχύος της απόφασης υφιστάμενες εγκαταστάσεις υγραερίου των κατηγοριών αυτών. Η μελέτη αυτή συντάσσεται σε κάθε περίπτωση με βάση τις διατάξεις του κανονισμού και υποβάλλεται στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία προκειμένου να αδειοδοτηθεί η κατασκευή της εγκατάστασης και συνοδεύει τις λοιπές μελέτες
   της άδειας οικοδομής του κτιρίου.
   Επειδή η ανωτέρω ΚΥΑ αναφέρεται στο προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών, διευκρινίζεται ότι πλέον οι ανωτέρω μελέτες υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-adeies» είτε κατά την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας αν πρόκειται για νέα εγκατάσταση - κατασκευή, είτε κατά την έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας με παράλληλη ενημέρωση φακέλου παλιάς οικοδομικής άδειας (έντυπης ή ηλεκτρονικής) όταν πρόκειται για εσωτερικές διαρρυθμίσεις νομίμως υφισταμένου κτιρίου. 
   Στην περίπτωση όμως που η μελέτη υγραερίου αναφέρεται σε κτίρια, τα οποία έχουν υπαχθεί σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων, οι ανωτέρω διαδικασίες μέσω του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών δεν δύνανται να τηρηθούν. Επειδή όμως:
   α) η υποχρέωση του κανονισμού υγραερίου τόσο για σύνταξη μελέτης κατά την παρ. 1 του άρθρου 3 της ανωτέρω ΚΥΑ όσο και για τήρηση των διατάξεών του, εξακολουθεί και ισχύει ανεξαρτήτως ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών, καθώς τίθενται ζητήματα επικινδυνότητας, ενώ
   β) κατά την παρ. 4 του άρθρου 3 η διαπίστωση πλημμελούς ή ελλιπούς εφαρμογής της μελέτης και των διατάξεων του Κανονισμού κατά τη διενέργεια του πολεοδομικού ελέγχου ανεξάρτητα από την επιβολή των κυρώσεων που καθορίζονται στον κανονισμό, συνεπάγεται άμεση διακοπή όλων ανεξαρτήτως των οικοδομικών εργασιών, έστω και αν οι λοιπές εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με τις οικείες σχετικές διατάξεις, και χαρακτηρισμό της εγκατάστασης ως αυθαίρετης υπαγόμενης στις διατάξεις των αυθαιρέτων, έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις αυτές, η μελέτη υγραερίου να αναρτάται κατ’ αντιστοιχία με τη μελέτη πυροπροστασίας, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο 1/2019, στο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης δηλώσεων αυθαιρέτων κτισμάτων, ούτως ώστε να είναι δυνατή μετά την ενεργοποίηση της ταυτότητας κτιρίου η διασύνδεση των μελετών αυτών με όλα τα στοιχεία του
   ακινήτου.
   http://www.ypeka.gr/Portals/0/Files/Xorotaxia kai Astiko Perivallon/Enimerwsi Yphresiwn Domisis/20200423_afthaireta_egkatastaseis_ygraerio.pdf
   Ακολουθεί σύνδεσμος για τον σχολιασμό του :

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   ΥΠΕΕ ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/24593/2902/20 (ΦΕΚ 1482Β/21-4-20).
   Σύμφωνα με την εγκύκλιο «Τροποποίηση της ΔΙΠΑ/ΟΙΚ.37674/27-7-16 (Β 2471) απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 του ν. 4014/11 (Α 209)», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ως προς την κατάταξη ορισμένων έργων και δραστηριοτήτων της 4ης, 11ης και 12ης Ομάδας» του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη:
   Άρθρο 1
   1. Τροποποιείται η ΔΙΠΑ/οικ. 37674/27.7.2016 (Β΄ 2471) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209)», όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπουργικές αποφάσεις με ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/2307/26.1.2018 (Β΄ 439), ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/64001/2029/2018 (Β΄ 4420) και ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/94321/3907/2018 (Β΄ 5798), ως προς την κατάταξη ορισμένων έργων και δραστηριοτήτων της 4ης, 11ης και 12ης Ομάδας, ως ακολούθως:
   1.1. Παράρτημα ΙV, Ομάδα 4η «Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών»:
   1.1.1. Στην ενότητα που αφορά το είδος με α/α 9β «Πράσινα Σημεία (ΠΣ) συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης, Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ)», προστίθεται η β) παρατήρηση ως εξής: «To κριτήριο περιβαλλοντικής κατάταξης Q: αποθηκευτική ικανότητα αφορά σε όλα τα είδη ΠΣ (Μικρά ή Μεγάλα) όπως ορίζονται στο άρθρο 21 του ν. 4447/2016», που περιέχεται στον Πίνακα Α του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.2. Παράρτημα XΙ, Ομάδα 11η «Μεταφορά ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών»:
   1.2.1. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 10 «Εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.)», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα που περιέχεται στον Πίνακα Β του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.2.2. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 11 «Μεμονωμένα κέντρα υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) και μεμονωμένοι υποσταθμοί (Υ/Σ) κ.λπ.)», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα που περιέχεται στον Πίνακα Β του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.3. Παράρτημα XΙΙ, Ομάδα 12η «Ειδικά έργα και δραστηριότητες»:
   1.3.1. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 2 «Πάρκα κεραιών τηλεόρασης, ραδιοφώνου, τηλεφωνίας κ.λπ.», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα με τίτλο «Πάρκα κεραιών» που περιέχεται στον Πίνακα Γ του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.3.2. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 4 «Radar», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα με τίτλο «Ραδιοεντοπιστές (Radar)» που περιέχεται στον Πίνακα Γ του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.3.3. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 13 β) «Δομές του άρθρου 10 και 16 του ν. 4375/2016 όπως ισχύει, του άρθρου 31 του ν. 3907/2011 όπως ισχύει, Υπηρεσιών Ασύλου καθώς και Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών καθώς και Δομές Στέγασης Ρομά κ.λπ.», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα που περιέχεται στον Πίνακα Γ του Παραρτήματος της παρούσας.
   Άρθρο 2
   Μεταβατικές Διατάξεις
   Η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων του πεδίου εφαρμογής της παρούσας των οποίων η κατάταξη μεταβάλλεται βάσει αυτής, και για τα οποία έχει κατατεθεί πλήρης Μελέτη Περιβάλλοντος ή φάκελος Υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), στην περιβαλλοντική αρχή που ήταν αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας, διενεργείται από την ως άνω αρχή εκτός εάν ο φορέας των εν λόγω έργων ή δραστηριοτήτων ζητήσει εγγράφως την υπαγωγή τους στις διατάξεις της παρούσας.
   Άρθρο 3
   Ισχύς απόφασης
   Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Κατεβάστε το ΦΕΚ από εδώ: http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHUdWr4xouZundtvSoClrL8xsqFXEcDVXvnMRVjyfnPUeJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtaYe3QGY0ThAMMBBC6101LvQQUx1RdgwE5wl-plXegKH

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ που αφορά στις "Διαδικασίες σύνταξης, διάθεσης και συντήρησης ψηφιακού χάρτη - Ανάθεση της ανάπτυξης, τήρησης, ενημέρωσης και λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη".
   Αναλυτικά, στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:
   Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ

   By GRTOPO, in Νομοθεσία, ,

   Με την ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ "Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις."
   στο άρθρο 54, δίνονται περαιτέρω παρατάσεις για τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των υπαγωγών των Ν 40114 & 4178 των αυθαιρέτων. 
   "ΜΕΡΟΣ Θ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
   Άρθρο πεντηκοστό τέταρτο
   Παράταση ισχύος πολεοδομικών ρυθμίσεων
   1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 29 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79) αντικαθίσταται ως εξής: «Παρατείνεται η ισχύς των οικοδομικών αδειών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 6 του από 8.7.1993 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 795), έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι όψεις και η τυχόν στέγη του κτιρίου και να ενταχθούν στην περ. (γ) της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167)».
   2. Η περ. (α) της παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4643/2019 (Α΄ 193) αντικαθίσταται ως εξής: «α) 8 Αυγούστου 2020 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν.  4014/2011 (Α΄  209) στον ν. 4178/2013 (Α΄ 174) ή εξόφλησης του παραβόλου έως την 31η Δεκεμβρίου 2013».
   3. Το τρίτο εδάφιο της περ. (ια) του άρθρου 99 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής: «Ο μηχανικός υποχρεούται, μέσα σε διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου, να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών».
   4. Το διάστημα ισχύος των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017, των οικοδομικών αδειών της παρ. 2 του ιδίου άρθρου και των εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας της περ. (δ) της παρ. 5 του ιδίου άρθρου που λήγουν κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020 παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
   5. Οι προθεσμίες αναθεώρησης οικοδομικής άδειας της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017 που λήγουν κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020 παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Τεύχος A’ 75/30.03.2020 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1285
   6. Η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται στην περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017 και η προθεσμία των τεσσάρων (4) μηνών του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του ιδίου άρθρου αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020."

   By nisorvani, in Νομοθεσία, ,

   Διευκρινίσεις επί των επιτροπών που συγκροτούνται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς όπως ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., Σ.Α. και επιτροπή του άρθρου 12 του ν. 4178/2013.
   LinkClick.aspx.pdf

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Εκδόθηκε νέα εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας με τίτλο: Εφαρμογή για το έτος 2020 της υπουργικής απόφασης 39278/1823/25.7.2018 “Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β΄ και Γ΄ κατηγορίας”.
   Εγκύκλιος 61591-2677 Τεχνικοί Ασφαλείας.pdf

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Άρθρο 1
   Προστασία από ηλεκτροπληξία με εγκατάσταση Διάταξης ή Διατάξεων Διαφορικού Ρεύματος (ΔΔΡ) 
   1. Ως τερματική γραμμή νοείται η ηλεκτρική γραμμή που αναχωρεί από ηλεκτρικό πίνακα διανομής και τροφοδοτεί ηλεκτρικές συσκευές, αυτοματισμούς, ρευματοδότες. Δεν νοείται ως τερματική γραμμή, η ηλεκτρική γραμμή που τροφοδοτεί ηλεκτρικούς πίνακες διανομής.
   2. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4, 5, 6 και 7 του παρόντος άρθρου,
   α) H προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας με ΔΔΡ με ονομαστικό διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30 mA, είναι υποχρεωτική για το σύνολο των τερματικών γραμμών σε όλες τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (ΕΗΕ) που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής του εκάστοτε υποχρεωτικού από τη νομοθεσία προτύπου ΕΛΟΤ για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ανεξαρτήτως του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή τους και ανεξαρτήτως από το χρόνο κατασκευής τους.
   β) Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας πραγματοποιείται με μία ή περισσότερες ΔΔΡ, με ονομαστικό διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30 mA, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις για επιλογή και εγκατάσταση ΔΔΡ του εκάστοτε υποχρεωτικού από τη νομοθεσία προτύπου ΕΛΟΤ για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
   γ) Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας τερματικών γραμμών, όπως περιγράφεται στην περίπτωση β) της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται πρόσθετα με τα άλλα μέτρα προστασίας έναντι του συνόλου των κινδύνων με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή τους.
   Δείτε αναλυτικά όλη την ΚΥΑ 130414 εδώ:
   ΚΥΑ 130414-ΦΕΚ 4825-24.12.2019.pdf

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Δημοσίευθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΝ, με την οποία γίνεται ο καθορισμός της μορφής και του περιεχομένου του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών, που προσαρτάται σε δικόγραφα του ν. 2664/1998 (Α’ 275) ενώπιον Δικαστηρίων και το οποίο επιφέρει μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, καθώς και της Δήλωσης του συντάκτη Μηχανικού.
   Αναλυτικά στην απόφαση αναφέρεται:
   Άρθρο 1
   Μορφή και Περιεχόμενο του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ)
   1. Το Τοπογραφικό Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ), που προσαρτάται, με ποινή απαραδέκτου, στα δικόγραφα αγωγών, αιτήσεων και προσφυγών του ν. 2664/1998 που ασκούνται και κατατίθενται ενώπιον Δικαστηρίων και επιφέρουν γεωμετρικές, άλλως χωρικές, μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, συντάσσεται στο σύστημα συντεταγμένων του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΓΣΑ’87) και περιλαμβάνει την υπό κλίμακα γεωμετρική πληροφορία της περιοχής ενδιαφέροντος, καθώς και την περιγραφική πληροφορία, με τους πίνακες συντεταγμένων, τους πίνακες μεταβολών, τις σημειώσεις,
   τις δηλώσεις του μηχανικού και το υπόμνημα.
   2. Η γεωμετρική πληροφορία της συντασσόμενης πινακίδας (Σχέδιο) συνίσταται:
   Α) Στα στοιχεία της τρέχουσας χωρικής κτηματολογικής βάσης κατά μεταφορά από το κτηματογραφικό διάγραμμα, που το περιεχόμενό του καθορίζεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 37842/30-08-2011 (Β’ 2288), σχετιζόμενα με τα όρια του γεωτεμαχίου που αφορά η επίδικη γεωμετρική μεταβολή, καθώς και με όρια των λοιπών επίδικων επηρεαζόμενων από την ίδια μεταβολή όμορων γεωτεμαχίων.
   Β) Στα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων.
   Γ) Στα γεωμετρικά στοιχεία της επίδικης γεωμετρικής μεταβολής για την εφαρμογή της στα κτηματολογικά διαγράμματα, που επισημαίνονται στο σχέδιο με κατάλληλο χαρακτηρισμό και αρίθμηση, ώστε αντίστοιχα να περιγραφούν στους πίνακες της περιγραφικής πληροφορίας του διαγράμματος.
   Τα στοιχεία αυτά αφορούν:
   α) Τα όρια και την τιμή του τελικού εμβαδού όλων των επίδικων γεωτεμαχίων (ΚΑΕΚ), εκείνου για το οποίο ζητείται η μεταβολή και των επηρεαζόμενων όμορων, όπως θα προκύψουν στην χωρική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου, μετά την αποδοχή και εφαρμογή της επίδικης μεταβολής στα κτηματολογικά διαγράμματα.
   β) Τα τμήματα των επίδικων επηρεαζόμενων όμορων γεωτεμαχίων (ΚΑΕΚ) που ζητείται να αποσπαστούν, προκειμένου:
   β.1 να προσαρτηθούν στο αρχικό επίδικο γεωτεμάχιο για το οποίο ζητείται η μεταβολή ή
   β.2 να συνενωθούν για τη δημιουργία νέου γεωτεμαχίου.
   Ο χαρακτηρισμός των τμημάτων στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, επισημαίνεται με την ένδειξη Δi, όπου i ο αύξων αριθμός (α/α) του κάθε τμήματος.
   γ) Τα τμήματα που τυχόν αποκόπτονται από το αρχικό επίδικο γεωτεμάχιο (ΚΑΕΚ) για το οποίο ζητείται η μεταβολή, προκειμένου:
   γ.1 να προσαρτηθούν σε όμορα επίδικα γεωτεμάχια ή
   γ.2 να εξαιρεθούν ως μη ανήκοντα σε αυτό.
   Ο χαρακτηρισμός των τμημάτων στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, επισημαίνεται με την ένδειξη Ai, όπου i ο αύξων αριθμός (α/α) του τμήματος.
   δ) Επιφάνειες χώρων αποκλειστικής χρήσης, χώρων άσκησης δουλείας ή χώρων μεταλλείου, για τους οποίους ζητείται η επίδικη γεωμετρική μεταβολή λόγω δημιουργίας ή διόρθωσης.
   ε) Τη θέση, νέα ή διορθωμένη, των αντικειμένων που απεικονίζονται σημειακά στο Κτηματογραφικό Διάγραμμα.
   3. Η περιγραφική πληροφορία της συντασσόμενης πινακίδας (Σχέδιο) συνίσταται:
   Α. Σε Πίνακες με πληροφορίες για τις επίδικες γεωμετρικές μεταβολές που επέρχονται στη χωρική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως αναλύονται ανωτέρω υπό τον αριθμό 2, στοιχείο Γ), υποοτοιχεία α), β), γ), δ) και ε), καθώς και με πληροφορίες για τα τοπογραφικά διαγράμματα του στοιχείου Β).
   Β. Στον Τίτλο Σχεδίου που περιλαμβάνει: στοιχεία συντάκτη, στοιχεία εργοδότη, είδος διαγράμματος, θέση και κλίμακα σχεδίου, ημερομηνία σύνταξης και υπογραφές-σφραγίδες, υπόμνημα συμβολισμού, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες χαρτογραφικού περιεχομένου, όπως, ενδεικτικά, σύμβολα.
   Γ. Στις Δηλώσεις και τις Παρατηρήσεις του Μηχανικού.
   Άρθρο 2
   Ηλεκτρονική Υποβολή του (ΤΔΓΜ) –  «Αναφορά Εφαρμογής» – Δήλωση Μηχανικού
   Το (ΤΔΓΜ) του άρθρου 1 μετά τη σύνταξή του, υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το συντάκτη Μηχανικό στον ψηφιακό υποδοχέα που λειτουργεί στη βάση δεδομένων  του «Φορέα» με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών και  σύμφωνα με τη διαδικασία, τους όρους, τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752/ 25-04-2018 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και  Ενέργειας (Β’ 2216), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την  ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/47426/6888/19-07-2018 όμοια απόφαση  (Β’ 3017) και τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές. Μετά την επιτυχή υποβολή του (ΤΔΓΜ) στο πληροφοριακό σύστημα σύμφωνα με την παράγραφο 1 και τη λήψη του μοναδικού Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ), εξάγεται από το σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων «Αναφορά Εφαρμογής» για τον οικείο ΚΗΔ που περιέχει τις τιμές που προκύπτουν από την εφαρμογή των γεωμετρικών στοιχείων της περίπτωσης Γ του άρθρου 1  που αποτελούν περιεχόμενο του (ΤΔΓΜ) και αποδίδουν  την επίδικη γεωμετρική μεταβολή, στα γεωτεμάχια όπως  τηρούνται και απεικονίζονται στην τηρούμενη χωρική  βάση του Εθνικού Κτηματολογίου. Τα στοιχεία ελέγχων  που παράγονται από το ηλεκτρονικό σύστημα κατά  την αυτοματοποιημένη επεξεργασία της εφαρμογής  του υποβληθέντος (ΤΔΓΜ) στην ψηφιακή χωρική βάση,  αποθηκεύονται και είναι προσβάσιμα από τον συντάκτη  μηχανικό και χρήστη του συστήματος μέσω του (ΚΗΔ). Ο συντάκτης Μηχανικός διενεργεί τους αναγκαίους τεχνικούς ελέγχους σύγκρισης του περιεχομένου και των τιμών που αναγράφονται στην «Αναφορά Εφαρμογής»,  με τα αντίστοιχα του υποβληθέντος (ΤΔΓΜ), για να διαπιστώσει, εάν η απεικόνιση σε αυτό της επίδικης γεωμετρικής μεταβολής είναι τεχνικά εφαρμόσιμη και δεκτική  εισαγωγής στην τηρούμενη χωρική ψηφιακή βάση του  Εθνικού Κτηματολογίου. Σε καταφατική περίπτωση, τίθεται επί του έντυπου αντιτύπου του υποβληθέντος (ΤΔΓΜ)  που θα προσαρτηθεί στο οικείο δικόγραφο, δήλωση ως  εξής: «Το παρόν (ΤΔΓΜ) υποβλήθηκε ηλεκτρονικά στον  ψηφιακό υποδοχέα της βάσης δεδομένων του «Φορέα»,  έλαβε μοναδικό Κωδικό Ηλεκτρονικού Διαγράμματος  (ΚΗΔ) ………./(ημερομηνία) και η γεωμετρική μεταβολή  που απεικονίζεται σε αυτό, είναι τεχνικά εφαρμόσιμη και  δεκτική εισαγωγής στην κτηματολογική βάση, σύμφωνα  με την «Αναφορά Εφαρμογής» που εκδόθηκε από το σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων της βάσης δεδομένων του  Εθνικού Κτηματολογίου για το ίδιο (ΤΔΓΜ) και λήφθηκε  υπόψη για την παρούσα δήλωση». Ο «Φορέας» οφείλει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας να συντάξει και να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του «Οδηγία για την ηλεκτρονική υποβολή ΤΔΓΜ που προσαρτώνται  σε δικόγραφα». Άρθρο 3 
   Έναρξη ισχύος υποχρέωσης προσάρτησης  (ΤΔΓΜ) με Δήλωση Μηχανικού σε δικόγραφα  αγωγών, αιτήσεων και προσφυγών του ν. 2664/ 1998 ενώπιον Δικαστηρίων που επιφέρουν 
   μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα
   1. Η υποχρέωση για την προσάρτηση (ΤΔΓΜ) με Δήλωση Μηχανικού σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα άρθρα, με ποινή απαραδέκτου, σε δικόγραφα  αγωγών, αιτήσεων και προσφυγών που ασκούνται και  κατατίθενται ενώπιον Δικαστηρίων κατά το ν. 2664/1998  και επιφέρουν μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα κατά τις οικείες διατάξεις, αφορά σε δικόγραφα  ίδιου περιεχομένου που θα κατατεθούν ενώπιον Δικαστηρίων από την 27-01-2020 και μετά.
   Για τα δικόγραφα της προηγούμενης παραγράφου που ασκούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, η υποχρέωση για την προσάρτηση (ΤΔΓΜ) με Δήλωση Μηχανικού σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα άρθρα, αφορά  σε δικόγραφα ίδιου περιεχομένου που θα κατατεθούν  ενώπιον Δικαστηρίων από την 06-04-2020 και μετά. Για τα δικόγραφα των παραγράφων 1 και 2, από την προαναφερόμενη στις ίδιες παραγράφους ημερομηνία, καταργείται η υποχρέωση για την προσκόμιση, επί ποινή απαραδέκτου της συζητήσεώς τους, του τοπογραφικού  διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών και της εισήγη- σης για τη συνδρομή των τεχνικών προϋποθέσεων για  την απεικόνιση της γεωμετρικής μεταβολής, που εκδίδει  ο «Φορέας». Άρθρο 4
   Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με την  επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 3.
   Oλόκληρο το ΦΕΚ μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ

   By dimitris GM, in Νομοθεσία, ,

   Επανέρχεται το αγωγόσημο στις αναγνωριστικές αγωγες, ακομα και στις εκκρεμεις, που θα συζητηθούν μετα την 1-1-20
   https://www.lawspot.gr/nomika-nea/agogosimo-sovara-zitimata-syntagmatikotitas-afoy-periorizetai-oysiodos-i-dynatotita
   και εδώ:
   https://www.lawspot.gr/nomika-nea/epanerhetai-dikastiko-ensimo-stis-anagnoristikes-agoges-enopion-toy-polymeloys

   By venezia, in Νομοθεσία, ,

   Τροποποιήσεις του Ν.4495/2017 “Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις” – Προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών. (Άρθρο 51 του Ν.4643/2019 – ΦΕΚ Α΄193/3.12.2019).   Δείτε το άρθρο 51 του Ν.4643/2019 (ΦΕΚ Α΄193/3.12.2019) όπου παρατίθενται οι τροποποιήσεις του Ν.4495/2017 εδώ: https://www.teepelop.gr/wp-content/uploads/2019/12/193a-19.pdf Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις προθεσμίες υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών τόσο για το Ν.4495/2017 όσο και για το Ν.4178/2013 ισχύουν τα εξής:
   1. ….. Για τις αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις του άρθρου 96 του παρόντος νόμου που υπάγονται στις διατάξεις για την αναστολή επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97 του παρόντος, η αίτηση υπαγωγής μαζί με τα συνοδευτικά της στοιχεία και δικαιολογητικά μπορεί να υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
   2. ….. Για τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν .4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013, ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι:
   α) 08.05.2020 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν. 4014/2011 στον ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου έως 31.12.2013,
   β) 08.08.2020 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν. 4014/2011 στον ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου από 01.01.2014 έως 31.12.2014,
   γ) 08.11.2020 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν. 4014/2011 στον ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου από 01.01.2015 έως 31.12.2015,
   δ) 08.02.2021 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν. 4014/2011 στον ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου από 01.01.2016 έως 31.12.2016,
   ε) 08.05.2021 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν. 4014/2011 στον ν. 4178/2013 ή εξόφλησης του παραβόλου από 01.01.2017 έως 03.11.2017.
         Πηγή: teepelop.gr

   By venezia, in Νομοθεσία, ,

   Παρότι χθες έληξε η ισχύς του Ν.4495/17, αυτή θα παραμείνει ενεργή καθώς αναμένεται τις επόμενες μέρες να δοθεί παράταση με αναδρομική ισχύ.
   Το πλήρες άρθρο αναφέρει:
    
   Εληξε χθες η ισχύς της ρύθμισης του ν. 4495/17 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Η ρύθμιση ωστόσο θα παραμείνει σε ισχύ, με την απαραίτητη παράταση να δίνεται μέσα στις επόμενες ημέρες και αναδρομικά. Ολα αυτά σε αναμονή του νέου, μόνιμου μηχανισμού για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, τον οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει στα μέσα του 2020.
   Οι δηλώσεις αυθαιρέτων με την πέμπτη κατά σειράν ρύθμιση της τελευταίας δεκαετίας ξεπέρασαν το καλοκαίρι τις 450.000 και τα έσοδα τα 326 εκατ. ευρώ (νεότερα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα). Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης είχε ανακοινώσει προ δεκαημέρου ότι η ρύθμιση θα λάβει νέα παράταση για μερικούς μήνες, προκειμένου να δοθεί χρόνος να προετοιμαστεί η διάδοχη κατάσταση.
   Επομένως μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η σχετική απόφαση, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ ώστε να μη σταματήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, το υπουργείο δεν είχε ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με τη διάρκεια της παράτασης.
   Οσο για τη διάδοχη κατάσταση; Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός για τη νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, με «όχημα» την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.
   Στην ταυτότητα αυτή, με κάποιες τροποποιήσεις, θα βασίζεται και ο μόνιμος μηχανισμός νομιμοποίησης αυθαιρεσιών, που εξήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες:
   • Η νέα ρύθμιση δεν θα παραβιάζει τη χρονική «κόκκινη γραμμή» του 2011, δηλαδή δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν νεότερα αυθαίρετα.
   • Για τη νομιμοποίηση θα καταβάλλεται πρόστιμο, υψηλότερο από ό,τι σήμερα. Η νομιμοποίηση θα γίνεται ακριβότερη με το πέρασμα του χρόνου.
   • Η ταυτότητα δεν θα καταρτίζεται υποχρεωτικά μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά όταν υπάρχει κάποια δικαιοπραξία επί του ακινήτου και θα «συγχωνευθεί» με το πιστοποιητικό του μηχανικού που είναι σήμερα απαραίτητο (και το οποίο αφορά τυχόν αυθαιρεσίες στο ακίνητο). Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα σημείωσε ότι το κόστος (αμοιβής μηχανικού, υποβολής φακέλου) θα είναι λογικό για τον πολίτη, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα έχει δεχθεί κριτική ότι έχει «στηθεί» ως ένας μηχανισμός απασχόλησης μηχανικών.
   • Η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει παρανομίες σε αιγιαλούς, παραλίες και δάση.

   By dgm, in Νομοθεσία, ,

   Εκδόθηκε η συνημμένη απόφαση που αφορά την έγκριση μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας
   Ω70346ΜΚ6Π-ΜΩΟ.pdf
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.