Jump to content
 • Novatron
 • Νομοθεσία

  339 ειδήσεις in this category

   By Didonis, in Νομοθεσία, ,

   Προς:
   Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κωστή Χατζηδάκη
   Μεσογείων 119, 11526 Αθήνα
   Κοινοποίηση:
   Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ,
   κο Δημήτριο Οικονόμου Υφυπουργό Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ,
   κο Νικόλαο Ταγαρά Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, κο Ευθύμιο Μπακογιάννη Υπηρεσιακό Γραμματέα ΥΠΕΝ, κο Νικόλαο Μιχαλόπουλο Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων ΥΠΕΝ, κο Κωνσταντίνο Αραβώση  
   Θέμα:  Περί θεσμικής ρύθμισης προθεσμιών αυθαιρέτων
   Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
   Μπαίνουμε πάλι, εν μέσω αναθέρμανσης των συνθηκών υγειονομικής κρίσης, στο κλίμα των Προθεσμιών, των Παρατάσεων και όλων αυτών των στρεσσογόνων και αντιπαραγωγικών συνθηκών που αμαυρώνουν το επάγγελμα και καταργούν κάθε δημιουργικότητα στην καθημερινότητα της άσκησής του.
   Δεδομένου ότι, με άλλο ένα Ν/Σ αλλαγών να βρίσκεται σήμερα σε διαβούλευση με ασφυκτικούς χρόνους λήξης, όλα τα θέματα που ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) έχει θέσει στο με Α.Π. 66051 / 15 Ιουλίου 2020 έγγραφό του, ισχύουν και σήμερα, οι συνθήκες δε για ορισμένα από αυτά, μετά τη θερινή ‘’χαλάρωση‘’ των Υπηρεσιών επιδεινώθηκαν, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας στην κατακλείδα του εγγράφου.
    Βρισκόμαστε κοντά στη 10ετία των νόμων με τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων που όλοι γνωρίζουμε. Καλούμαστε να δίνουμε βεβαιώσεις με ποινές αφαίρεσης αδείας άσκησης επαγγέλματος και εξοντωτικά πρόστιμα. Παρ’ όλ’ αυτά το γεγονός αυτό δεν το σέβεται το ίδιο το κράτος που το θεσμοθέτησε.
   Ζούμε διαρκώς την τραγελαφική κατάσταση των παρατάσεων για το αυτονόητο, από τη στιγμή που η εξάρτηση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας και ρυθμισμένου ή νόμιμου ακινήτου, θα είναι διαρκής. Ο νόμος των ρυθμίσεων θα πρέπει να ισχύει μέχρι να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Ταυτότητα, διαφορετικά δεν θα μεταβιβάζεται τίποτα στο μέλλον.
   Ακόμα και υπαγωγές που έχουν συμπεριληφθεί σε συμβόλαια στην πλειοψηφία τους αν ελεγχθούν μπορεί να βρεθούν με μικρά ή μεγάλα λάθη, πού έγιναν λόγω πίεσης χρόνου, λόγω αβλεψίας ή λόγω ελλιπούς κατανόησης και ερμηνείας των διατάξεων (βλέπε σχετικά τις εκατοντάδες των ερωταπαντήσεων), λόγω της ετεροχρονισμένης έκδοσης εγκυκλίων, λόγω της κρατούσας ανασφάλειας δικαίου.
   Ο πολίτης θα έπρεπε να γνωρίζει εξαρχής και δια παντός τι ισχύει με τα αυθαίρετα, τι γίνεται με τις μεταβιβάσεις, τι γίνεται με την Ταυτότητα κτηρίου και με τις εξαιρέσεις από την κατεδάφιση. Όχι να απειλείται και να εκβιάζεται.
   Σας καλούμε να αποδεχθείτε άμεσα την παρακάτω πρόταση του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, συμμεριζόμενοι την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων και την πραγματικότητα μιας κοινωνίας που ασφυκτιά και αδυνατεί να ανταποκριθεί διαφορετικά στις υποχρεώσεις της:
   «να λήξει η διαιώνιση των παρατάσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στη θεσμική εκείνη ρύθμιση που θα κρατήσει ανοιχτό το σύστημα, συνδυάζοντας τις εντάξεις και τις περαιώσεις για όλες τις κατηγορίες και τις εκκρεμείς ενέργειες ανάρτησης λοιπών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ των μέχρι το 2011 αυθαιρέτων, με την Ταυτότητα του κτηρίου και τον ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας».
   Με εκτίμηση,
   Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
   πηγή ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

   By teo_z, in Νομοθεσία, ,

   Υποβολή στοιχείων και εγγράφων ατομικών διοικητικών πράξεων για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών από τις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
    Ξεκινά από τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η διαδικασία αναμόρφωσης και κατάρτισης των δασικών χαρτών σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/08-07-2020 (ΦΕΚ 2773 τ. Β΄), σύμφωνα με την οποία ορίζεται το πλαίσιο του «Καθορισμού των διοικητικών πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφών και της διαδικασίας για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση & κατάρτιση των δασικών χαρτών κατά το άρθρο 48 του Ν. 4685/2020 (Α΄92).
   Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσκομίσουν στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τα στοιχεία που αφορούν σε ατομικές διοικητικές πράξεις της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 6 και της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 (Α΄289) και οι οποίες εξειδικεύονται στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας υπουργικής απόφασης, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών με ημερομηνία έναρξης αύριο Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 και λήξης την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020.
   Οι σχετικές ανακοινώσεις-προσκλήσεις των Διευθύνσεων Δασών είναι αναρτημένες στις ιστοσελίδες του ΥΠΕΝ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
   Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στοιχεία επικοινωνίας των οποίων παρέχονται στο διαδικτυακό τόπο του φορέα : www.apdhp-dm.gov.gr όπως και παρακάτω:
   1            Διεύθυνση Δασών Άρτας
   Τηλ. 26810-26360 fax 26810-26360
   E-mail : [email protected] 
   2              Διεύθυνση Δασών Γρεβενών
   Τηλ. 24623-53400 fax 24623-53383
   E-mail : [email protected] 
   3              Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας
   Τηλ. 26650-23100 fax 26650-28345
   E-mail : [email protected] 
   4              Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων
   Τηλ. 26510-88040 fax 88049
   E-mail : [email protected]
   5              Διεύθυνση Δασών Καστοριάς
   Τηλ. 24670-26666 fax 26470-22230
   E-mail : [email protected]
   6              Διεύθυνση Δασών Κοζάνης
   Τηλ. 24613-50125 fax 24610-53131
   E-mail :  [email protected]
   7              Διεύθυνση Δασών Πρεβέζης
   Τηλ. 26820-24870 fax 26820-24870
   E-mail : [email protected] 
   8              Διεύθυνση Δασών Φλώρινας
   Τηλ. 23850-24171 fax 23850-25722
   E-mail : [email protected]

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ που αφορά στη "Ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης".
   Με τη συγκεκριμένη απόφαση, καθορίζονται αναλυτικά:
   Χώροι στους οποίους απαγορεύεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης Χώροι στους οποίους επιτρέπεται η υπαίθρια διαφήμιση Προδιαγραφές κατασκευής  Όροι τοποθέτησης Επιτρεπόμενοι τύποι και μεγέθη, σε: πλατείες πεζόδρομους & λοιπούς κοινόχρηστους χώρους στέγαστρα στάσεων περιφράξεις οικοπέδων γήπεδα εκτός σχεδίου ακάλυπτες μεσοτοιχίες και τυφλές όψεις κτιρίων Διαφημιστικά πλαίσια σε χώρους σιδηροδρομικών, λιμενικών και αεροπορικών σταθμών και σε στάδια και περίπτερα. Διαβάστε παρακάτω το πληρες κείμενο της απόφασης:
   Ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης.
   Άρθρο 1
   Χώροι στους οποίους απαγορεύεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης
   Η προβολή υπαίθριας διαφήμισης απαγορεύεται στους εξής χώρους:
   α) Σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και στις ζώνες προστασίας γύρω από αυτούς, σε παραδοσιακούς οικισμούς, στον περιβάλλοντα χώρο τους, καθώς και σε τόπους που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).
   β) Σε μνημεία, στον περιβάλλοντα χώρο τους ή και στις ζώνες προστασίας τους και παραδοσιακά κτίρια, χωρίς την προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).
   γ) Σε κτίρια στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και υπηρεσίες των ΟΤΑ και άλλων Ν.Π.Δ.Δ.
   δ) Σε κοιμητήρια, κτίρια ιερών ναών κάθε θρησκείας και δόγματος καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους. ε) Σε επιφάνειες τεχνικών έργων φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως τοίχοι αντιστήριξης, γέφυρες, σήραγγες, το κατάστρωμα δρόμων και πεζοδρομίων καθώς και στύλοι και υποσταθμοί εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.
   στ) Σε στοές κτιρίων.
   ζ) Σε πινακίδες δημόσιας πληροφόρησης, σε πινακίδες οδικής σήμανσης και στους φωτεινούς σηματοδότες οδικής κυκλοφορίας.
   η) Σε χώρους που απαγορεύεται από τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 2696/1999 (Α΄ 57), όπως ισχύει.
   θ) Σε εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 998/1979 (Α΄289), όπως ισχύει, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που ορίζουν ειδικώς οι οικείες διατάξεις.
   Άρθρο 2
   Χώροι στους οποίους επιτρέπεται η υπαίθρια διαφήμιση
   Η προβολή υπαίθριας διαφήμισης επιτρέπεται να διενεργείται μόνο μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια (διαφημιστικά πλαίσια), τα οποία τοποθετούνται στους χώρους που έχουν καθοριστεί για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 4 του άρθρου 3 και των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 2946/2001. Η τοποθέτηση των διαφημιστικών πλαισίων και οι προδιαγραφές κατασκευής τους διέπονται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον ν. 2946/2001, καθώς και από τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται με τα επόμενα άρθρο της παρούσας απόφασης.
   Άρθρο 3
   Καθορισμός των προδιαγραφών κατασκευής των διαφημιστικών πλαισίων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης και γενικοί όροι τοποθέτησής τους
   1. Τα διαφημιστικά πλαίσια αποτελούνται από ωφέλιμη επιφάνεια και σκελετό (κορνίζα) που συγκρατεί την επιφάνεια αυτή. Η ωφέλιμη επιφάνεια επιτρέπεται να έχει διαστάσεις πολλαπλάσιες του παραλληλόγραμμου 0,70 m x 1,05 m (μονάδα) και μέχρι 32 μονάδες συνολικά, ανάλογα με τη θέση που τοποθετείται το διαφημιστικό πλαίσιο κατά τα οριζόμενα κατωτέρω. Όταν τοποθετούνται οι μονάδες σε σειρές, ο αριθμός των μονάδων κάθε σειράς πρέπει να είναι ίσος. Το κάτω μέρος του διαφημιστικού πλαισίου, με εξαίρεση τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΙΖΑ» και «ΡΑΚΕΤΑ» πρέπει να απέχει από το έδαφος το πολύ 0,20m. Ο σκελετός του διαφημιστικού πλαισίου (κορνίζα) πρέπει να έχει μέγιστο πλάτος μέχρι 0,20m.
   2. Τα διαφημιστικά πλαίσια επιτρέπεται να είναι κατασκευασμένα είτε από γαλβανισμένα χαλυβδοελάσματα, είτε από προφίλ αλουμινίου ή από άλλο ανθεκτικό υλικό, καθώς επίσης και από συνδυασμό των προαναφερομένων υλικών. Εσωτερικά πρέπει να φέρουν ενίσχυση έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η απόλυτη σταθερότητα σε πλευρικές ανεμοπιέσεις όσο και το αμετάθετο της κατασκευής.
   3. Η βαφή τους πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η διάρκεια και η σταθερότητά της.
   4. Η στήριξη των σταθερών διαφημιστικών πλαισίων στο έδαφος επιτυγχάνεται με εγκιβωτισμό των κατακόρυφων στοιχείων σε βάση από σκυρόδεμα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή πάκτωσή τους. Η στήριξη των κινητών διαφημιστικών πλαισίων επιτρέπεται να γίνεται με την τοποθέτηση νεκρών φορτίων στη βάση τους, αντί για την πάκτωσή τους στο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η τοποθέτηση αντηρίδων.
   5. Για κάθε διαφημιστικό πλαίσιο, υποβάλλεται στον οικείο Δήμο υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από πολιτικό μηχανικό, με την οποία πιστοποιείται η στατική επάρκεια του διαφημιστικού πλαισίου.
   6. Προκειμένου για φωτεινά ή φωτιζόμενα διαφημιστικά πλαίσια, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, πρέπει να φέρει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία της (ασφάλειες, αντιηλεκτροπληξιακοί αυτόματοι διακόπτες, γειώσεις κ.λπ.).
   7. Στα φωτιζόμενα ή φωτεινά διαφημιστικά πλαίσια, η προβολή των διαφημιστικών μηνυμάτων πραγματοποιείται είτε μέσω αφισών είτε μέσω συστημάτων προβολής σύγχρονης τεχνολογίας οπισθίου φωτισμού (digital) ή με δίοδο εκπομπή φωτός (LED) ή μέσω βίντεο ή με συχνότητα εναλλαγής μηνυμάτων όχι μικρότερη των είκοσι (20) δευτερολέπτων ανά μήνυμα. Στα πλαίσια αυτά, η ένταση του φωτισμού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερο από 250 κηρία την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στο δημόσιο χώρο στον οποίο βρίσκονται, ώστε να μην προκαλούν θάμβωση στους χρήστες της οδού. Για την ηλεκτροδότηση των διαφημιστικών πλαισίων που επιτρέπεται να είναι φωτεινά ή φωτιζόμενα, υποβάλλονται προς τον αρμόδιο φορέα/ πάροχο υπεύθυνες δηλώσεις αδειούχου εγκαταστάτη, υπογεγραμμένες από διπλωματούχο ηλεκτρολόγο ή μηχανολόγο μηχανικό.
   8. Στα διαφημιστικά πλαίσια που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 30m από δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις με πλούσια βλάστηση, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν υλικά με πυραντοχή μικρότερη των 240 λεπτών (RF-240).
   9. Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΙΖΑ» φέρουν έως δύο ισομεγέθεις επίπεδες επιφάνειες, τοποθετημένες σε κατακόρυφο στύλο. Οι ωφέλιμες επιφάνειες έχουν μέγιστη κατακόρυφη διάσταση 3,00m και μέγιστη οριζόντια 4,00m. Η απόσταση από το έδαφος της κορνίζας της ωφέλιμης επιφάνειας πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5m, ενώ το ανώτατο ύψος αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5,50m από το γύρω φυσικό έδαφος.
   10. Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» φέρουν έως δύο ισομεγέθεις επίπεδες ωφέλιμες επιφάνειες, τοποθετημένες αντικριστά σε κατακόρυφο στύλο. Οι ωφέλιμες επιφάνειες έχουν μέγιστη κατακόρυφη διάσταση έως 2,00m και μέγιστη οριζόντια έως 1,30m. Η απόσταση από το έδαφος της κορνίζας των ωφέλιμων επιφανειών πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,70m. Το ανώτατο ύψος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5,00m.
   11. Τα διαφημιστικά πλαίσια τύπου «ΠΥΡΓΟΣ» είναι κυλινδρικά ή τριγωνικά, επιτρέπεται να φέρουν έως τρεις ωφέλιμες επιφάνειες με μέγιστη διατομή 1,50m2 και μέγιστο ύψος 4,20m. Το ανώτατο ύψος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5,00m.
   12. Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων στο οδόστρωμα των οδών, στις διαχωριστικές νησίδες, στις νησίδες ασφαλείας και στο οδόστρωμα των οδών παρόδιας εξυπηρέτησης, στην ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, στον οδηγό τυφλών και στα κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες και σκάφες), ακόμη και όταν αυτά δεν έχουν διαμορφωθεί.
   13. Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων μπροστά από καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και κατοικίες, όταν επηρεάζεται ο φωτισμός τους, η θέα τους ή η πρόσβαση σε αυτά.
   14. Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων ή κατασκευών που προκαλούν ενόχληση στους χρήστες των κοινοχρήστων χώρων και τους ενοίκους των παρακείμενων κτιρίων, με δονήσεις, θορύβους ή φωτισμό ανώτερο από τα επιτρεπόμενα όρια της παρ. 7.
   15. Τα διαφημιστικά πλαίσια στα γήπεδα εκτός σχεδίου, τοποθετούνται υποχρεωτικά σε ακτίνα τουλάχιστον 1.000m από άλλο διαφημιστικό πλαίσιο.
   16. Η διαφήμιση επικολλάται ή απεικονίζεται στην επιφάνεια των πλαισίων - στοιχείων. Διαφημίσεις που εξέχουν από την επιφάνεια αυτή καθ' οποιονδήποτε τρόπο ή είναι ανάγλυφες, απαγορεύονται.
   17. Οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 2696/1999 (Α' 57) καθώς και τυχόν άλλες ειδικές διατάξεις που επιβάλλουν επιπλέον προϋποθέσεις, περιοριστικούς όρους και προδιαγραφές τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, συνεχίζουν να ισχύουν.
   Άρθρο 4
   Επιτρεπόμενοι τύποι και μεγέθη διαφημιστικών πλαισίων ανάλογα με τη θέση τοποθέτησής τους
   Ανάλογα με το χώρο που έχει καθοριστεί σύμφωνα με τα άρθρα 3 και 5 του ν. 2946/2001 για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης, ο τύπος του διαφημιστικού πλαισίου, το μέγεθος και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις το- ποθέτησης τους, καθορίζονται ως εξής:
   ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ
   Α. Πλατείες - Πεζόδρομοι
   Στις πλατείες και στους πεζόδρομους επιτρέπεται η τοποθέτηση των διαφημιστικών πλαισίων των προβλεπομένων στο προηγούμενο άρθρο με τους ακόλουθους σωρρευτικούς όρους και προϋποθέσεις:
   α) Κάθε τμήμα του πλαισίου πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2,00 μέτρα από το άκρο του ασφαλτοτάπητα κάθε μη πεζοδρομημένης οδού που εφάπτεται στον πεζόδρομο.
   β) Η κορνίζα της ωφέλιμης επιφάνειάς τους πρέπει να απέχει από τη ρυμοτομική γραμμή τουλάχιστον 2,50m. γ) Το πλαίσιο τοποθετείται σε θέση και κατά τρόπο που δεν παρεμποδίζει την κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με αναπηρία, την κυκλοφορία των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται στον πεζόδρομο καθώς και την πρόσβαση στα κτίρια που έχουν πρόσοψη σε αυτόν. δ) Δεν παρεμποδίζεται η ορατότητα των πινακίδων
   σήμανσης και των φωτεινών σηματοδοτών.
   ε) Τα διαφημιστικά της παρούσας πρέπει, για λόγους ασφαλείας των πολιτών και δημοσίου συμφέροντος, να έχουν:
   εα) Εγκαταστημένο φωτιστικό σύστημα τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η φωτεινότητα του περιβάλλοντος χώρου σε ακτίνα τουλάχιστον 1,5 μ περιμετρικά της κατασκευής και
   εβ) Υποδομές για πλήκτρο επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης δυνάμενο να συνδεθεί με αρμόδια υπηρεσία, καθώς και κέντρο διαμοιρασμού ασύρματου δικτύου (Hot Spot WiFi).
   Τα διαφημιστικά πλαίσια που τοποθετούνται στις πλατείες επιτρέπεται να είναι φωτεινά ή φωτιζόμενα και να προβάλλουν εναλλασσόμενα μηνύματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 3, εκτός αν άλλως έχει προβλεφθεί για τη συγκεκριμένη θέση με την απόφαση καθορισμού χώρων για υπαίθρια διαφήμισης της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2946/2001.
   Β. Λοιποί κοινόχρηστοι χώροι.
   Σε πάρκα, άλση, στον αιγιαλό και την παραλία και γενικά σε κάθε άλλο κοινόχρηστο χώρο, απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων, τόσο μέσα στους κοινόχρηστους αυτούς χώρους, όσο και κατά μήκος του ορίου τους. Προκειμένου για κατοικημένες περιοχές, η απαγόρευση τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων κατά μήκος του ορίου, καταλαμβάνει σε κάθε περίπτωση όλη την έκταση του πλησιέστερου προς το όριο αυτό πεζοδρομίου της οδού.
   Γ. Στέγαστρα στάσεων.
   Η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων στα στέγαστρα στάσεων αναμονής των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών που βρίσκονται σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, στα εκτός κατοικημένης περιοχής τμήματα των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών, καθώς και στα, εντός κατοικημένης περιοχής, τμήματα των εθνικών, επαρχιακών και δημοτικών οδών που το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας για τα επιβατηγά οχήματα είναι ανώτερο των 70 χλμ/ώρα, επιτρέπεται μόνο στην παράλληλη, προς τον άξονα της οδού, πλευρά (πλάτη) αυτών, με την προϋπόθεση ότι η πλευρά αυτή ή τμήμα της προβλέπεται να είναι κλειστό. Η διαφήμιση επιτρέπεται και στις δύο όψεις των πλαισίων αυτών, εφόσον δεν είναι κάθετες προς τον άξονα οποιασδήποτε άλλης οδού. Στις λοιπές περιπτώσεις επιτρέπεται η τοποθέτηση πλαισίων στην αντίθετη, προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας, πλευρά των στεγάστρων, μεγίστων διαστάσεων 1,40 m (οριζόντια διάσταση) επί 2,00 m (κατακόρυφη διάσταση), καθώς και στην, παράλληλη προς τον άξονα της οδού, πλευρά (πλάτη) αυτών, με την προϋπόθεση ότι οι πλευρές αυτές ή τμήμα αυτών προβλέπεται να είναι κλειστά. Όταν τοποθετούνται πλαίσια σε δύο πλευρές των στεγάστρων πρέπει στην πλάτη αυτών να εξασφαλίζεται ελεύθερη δίοδος μήκους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου καθ' όλο το ύψος αυτής. Η προβολή της διαφήμισης επιτρέπεται και στις δύο όψεις των πλαισίων αυτών. Τα ανωτέρω διαφημιστικά πλαίσια, επιτρέπεται να είναι φωτεινά ή φωτιζόμενα και να προβάλλουν εναλλασσόμενα διαφημιστικά μηνύματα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παρ. 5, 6, 7, 8 του άρθρου 3 του παρόντος.
   2. ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
   Α. Περιφράξεις οικοπέδων
   α) Οι διαστάσεις της ωφέλιμης επιφάνειας των διαφημιστικών πλαισίων που τοποθετούνται επί των περιφράξεων των οικοπέδων, είναι ακέραια πολλαπλάσια της μονάδας 0,70 Χ 1,05m, με μέγιστο όριο τις 32 μονάδες συνολικά, μέγιστο μήκος τα 11,20m (16 Χ 0,70m) και μέγιστο ύψος 2,10m (2 Χ 1,05m).
   β) Τα διαφημιστικά αυτά πλαίσια, τοποθετούνται υποχρεωτικά κατά μήκος της οικοδομικής γραμμής (με τήρηση των υποχρεωτικών στοών και πρασιών), παράλληλα και ευθύγραμμα με αυτή και όχι σε τεθλασμένες γραμμές.
   γ) Τα διαφημιστικά πλαίσια στις περιφράξεις οικοπέδων, δεν επιτρέπεται να είναι φωτεινά ή φωτιζόμενα.
   Β. Γήπεδα εκτός σχεδίου
   α) Σε γήπεδα εκτός σχεδίου επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων τύπου «ΠΙΖΑ» ύστερα από άδεια που χορηγείται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 2946/2001 και υπό την προϋπόθεση τήρησης των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2696/1999.
   β) Δεν επιτρέπεται να είναι φωτεινά ή φωτιζόμενα. Γ. Ακάλυπτες μεσοτοιχίες και τυφλές όψεις κτιρίων.
   Στις ακάλυπτες μεσοτοιχίες και τυφλές όψεις των κτιρίων, επιτρέπονται μόνον εικαστικές παρεμβάσεις μη εμπορικού χαρακτήρα, χρηματοδοτούμενες από χορηγίες. Ο χορηγός επιτρέπεται να εμφανίζει σε αυτές την επωνυμία ή το λογότυπό του, σε επιφάνεια όχι μεγαλύτερη από το 2,5% της συνολικής επιφάνειας της εικαστικής παρέμβασης. Η πράξη αυτή αποτελεί διαφήμιση και υπόκειται σε τέλος κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
   Άρθρο 5
   Διαφημιστικά πλαίσια σε χώρους σιδηροδρομικών, λιμενικών και αεροπορικών σταθμών και σε στάδια και περίπτερα
   1. Οι διαφημίσεις σε χώρους σιδηροδρομικών, λιμενικών και αεροπορικών σταθμών καθώς και σε στάδια, τοποθετούνται υποχρεωτικά σε πλαίσια και εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας, καθώς και οι διατάξεις της περ. (α) της παρ. 2 Α του προηγούμενου άρθρου. Οι ειδικότερες προδιαγραφές των πλαισίων, οι λοιποί όροι και οι προϋποθέσεις, καθορίζονται από τον φορέα στον οποίο ανήκει η εκμετάλλευση των ανωτέρω χώρων.
   2. Στα περίπτερα επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημί- σεων φωτεινών ή μη, σε πλαίσιο ύψους 0,40m από τη βάση της στέγης του περιπτέρου. Το πλαίσιο αυτό δεν δύναται να προεξέχει πέραν των επιτρεπόμενων δια- στάσεων της βάσης του περιπτέρου. Επί των κινητών προστεγασμάτων (τεντών), χρώματος μπεζ ή λευκού, επιτρέπεται η εκτύπωση διαφημιστικού μηνύματος, μέγιστης νοητής διάστασης 0,75m (κατακόρυφη διά- σταση) επί 1,8 m (οριζόντια διάσταση), το οποίο πρέπει να είναι ιδίου περιεχομένου ή σε απόλυτη συνάφεια με αυτό που προβάλλεται στο πλαίσιο του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου. Η διαφήμιση επί του προστεγάσματος επιτρέπεται να είναι φωτιζόμενη και να προβάλλεται επί των τεσσάρων πλευρών αυτού.
   Η ως άνω ρύθμιση δεν εφαρμόζεται σε περίπτερα που βρίσκονται σε κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς ή ιστορικούς τόπους.
   Άρθρο 6
   Εξουσιοδοτικές διατάξεις
   1. Με αποφάσεις του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να καθορίζονται ειδικότερες προδιαγραφές κατασκευής καθώς και ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων επί πλέον των όσων καθορίζονται με την παρούσα απόφαση, σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες του Δήμου.
   2. Για την προστασία των μνημείων που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με όμοιες αποφάσεις, οι οποίες εκδίδονται μετά από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μπορεί να καθορίζονται ειδικότερες προδιαγραφές κατασκευής καθώς και ειδικοί όροι και προϋποθέσεις διαφημιστικών πλαισίων, επί πλέον των όσων καθορίζονται με την παρούσα απόφαση.
   3. Με τις αποφάσεις των προηγούμενων παραγράφων δεν επιτρέπεται να αυξάνονται οι μέγιστες διαστάσεις των πλαισίων, όπως καθορίζονται με την παρούσα απόφαση, ούτε να τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις τοποθέτησης των πλαισίων που καθορίζονται με τα προηγούμενα άρθρα, με τρόπο δυσμενέστερο για το περιβάλλον.
   Άρθρο 7
   Έναρξη ισχύος
   Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, καταργείται η υπ' αρ. 52138/25.11.2003 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Πολιτισμού (Β' 1788).
   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ

   By dimitris GM, in Νομοθεσία, ,

   Αλλαγές, πολλές από τις οποίες θα είναι… ριζικές, αναμένεται να έρθουν στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, τροποποιώντας και στην πράξη τα μέχρι τώρα δεδομένα στις οικοδομές. Ζητήματα όπως ο ημιυπαίθριος, το ακάλυπτο οικόπεδο αλλά και ο συντελεστής μιας περιοχής θα επιλυθούν μέσω του χωροταξικού νομοσχεδίου αφού όλα αυτά τα χρόνια, όπως προέκυψε, δημιουργούσαν προβλήματα στον τεχνικό κόσμο και τους ιδιοκτήτες.
   Ο νόμος 4067/2012, όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος στον Ελεύθερο Τύπο, έχει αρκετές «ασάφειες» που είχαν ως αποτέλεσμα ποικίλες διατάξεις να… διαβάζονται διαφορετικά από πολεοδομίες και μηχανικούς. Σε πολλές των περιπτώσεων, δε, οδηγούσαν σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, μέχρι να αποδειχθεί ποια ερμηνεία ήταν τελικά σωστή και να προχωρήσει έπειτα η εκάστοτε διαδικασία. «Στις διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκουμε να καταστήσουμε σαφές θέματα που τέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου οι εργασίες να προχωρούν γρήγορα και ορθά ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
   Συντελεστής
   Ενα σοβαρό ζήτημα που αντιμετώπιζε ο τεχνικός κόσμος και τώρα θα λυθεί είναι ο καθορισμός του τι προσμετράται και τι όχι στο συντελεστή. «Μια οικοδομή όταν είναι να χτιστεί έχει δυνατότητες τετραγωνικών από τον εκάστοτε πολεοδομικό κανονισμό της περιοχής. Το πώς υλοποιούνται αυτά και τι γίνεται όταν πάει η μελέτη που έχει συντάξει ο μηχανικός στην Πολεοδομία θα αποσαφηνίζεται τώρα. Για παράδειγμα, τι χρεώνεται στο συντελεστή, θα είναι δηλαδή ο διάδρομος, το κλιμακοστάσιο, ο υπόγειος όροφος, όλα αυτά εξηγούνται αναλυτικά στο χωροταξικό νομοσχέδιο», διευκρινίζουν από το ΥΠΕΝ.
   Επιλύονται…
   Το κεφάλαιο του ΝΟΚ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
   * Τι είναι ο ορισμός ακάλυπτου οικοπέδου.
   * Τι είναι ημιυπαίθριος ανοιχτός ή κλειστός.
   * Πώς νοείται η έννοια του παταριού.
   * Ποια είναι η όψη του κτιρίου.
   * Πώς ορίζονται ακριβώς οι πεζόδρομοι.
   * Πώς οι πέργκολες, τα στέγαστρα και οι σοφίτες.
   * Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται προσαύξηση 1 ή 2 μέτρων στο ύψος όταν κατασκευάζονται στην πιλοτή χώροι στάθμευσης ή αν κατασκευάζεται φυτεμένο δώμα.
   * Επαναδιατυπώνεται τι θεωρείται ένα κτίριο νομίμως υφιστάμενο.
   * Ειδικές διατάξεις για τα πολύ ψηλά κτίρια αλλά και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων κατά περίπτωση.
   * Ο τρόπος τοποθέτησης του κτιρίου στο οικόπεδο ή γήπεδο.
   * Οι κατασκευές και φυτεύσεις στους ακάλυπτους χώρους και οι περιφράξεις.
   Επίσης, διευκολύνονται οι εργασίες βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, της αντιθορυβικής θωράκισης και της βιώσιμης προσβασιμότητας. Οι βελτιώσεις αυτές δεν γίνονται με έκπτωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής αρτιότητας των κτιρίων και κατ’ επέκταση του δομημένου χώρου, αλλά με ενισχυμένη διασφάλισή τους.
   Ενεργοποίηση
   Η αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών θα βοηθήσει, σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου, στην ενεργοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και στην ταχύτερη και ασφαλέστερη αδειοδότηση των κατασκευών, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς την ηλεκτρονική έκδοση των αδειών και την ανάληψη μεγάλου μέρους της ευθύνης από τους μηχανικούς.
   Μπόνους…
   Οπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, στο χωροταξικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις, μέσω των οποίων θα δίνονται κίνητρα για κατεδάφιση συγκεκριμένων ορόφων ή και του συνόλου κτιρίου κύριας χρήσης, προς όφελος του πολιτιστικού περιβάλλοντος, της οπτικής, μορφολογικής και πολεοδομικής συνοχής της περιοχής. Ειδικότερα, σε υφιστάμενα κτίρια, εντός σχεδίου πόλεως, θα προβλέπεται δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, αντίστοιχης με το 1/3 του εμβαδού των αποσυρόμενων ορόφων. Αυτό θα μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με αύξηση του ποσοστού κάλυψης, διατηρώντας τον προβλεπόμενο ακάλυπτο χώρο. Εάν δεν είναι εφικτό το «μπόνους» δόμησης θα μπορεί να  το μεταφέρει σε άλλο κτίριο μέσω της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.
   Αλλαγή χρήσης
   Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης (καθ’ υπέρβαση των ισχυόντων όρων δόμησης της περιοχής), σε νόμιμα κτίρια, εντός σχεδίου ή οικισμού, για τα οποία έχουν χορηγηθεί παρεκκλίσεις πριν δεκαετίες. Η ρύθμιση αφορά κυρίως παλαιά βιομηχανικά κτίρια.
   Ακόμη, θα επιτρέπεται αλλαγή χρήσης νομίμως υφιστάμενων κτιρίων τουριστικών καταλυμάτων (εντός σχεδίου ή οικισμού) εφόσον λειτουργούν για περισσότερα από 20 έτη και δεν έχουν υπαχθεί, την τελευταία επταετία, στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Από αυτά, θα μένουν «εκτός» όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για την αρχική τους χρήση.
   Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για αλλαγή χρήσης σε παλαιές βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες, για διευκόλυνση εγκατάστασης υποδομών στο Πήλιο όπου έχει παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα με την ακύρωση των ορίων των οικισμών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, για αλλαγές στις χρήσεις γης, επιτάχυνση της εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων κ.λπ.
    

   By steve aris, in Νομοθεσία, ,

   Ταυτόχρονη παράταση για τη δήλωσή τους μαζί με όλα τα υπόλοιπα ακίνητα αναμένεται να δοθεί έως τις 31 Αυγούστου.
   Λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων τα οποία σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εξαιρούνται από τη δίμηνη παράταση της προθεσμίας για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να δώσει το υπουργείο Εσωτερικών.
   Με διόρθωση και συμπλήρωση της διάταξης η οποία ψηφίζεται σήμερα, η παράταση της προθεσμίας της δήλωσης έως τις 31 Αυγούστου 2020 θα εφαρμοστεί τόσο για τα ηλεκτροδοτούμενα όσο και για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

   Το θέμα ανέδειξε η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.
   -Τι δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς
   -Τι ισχύει για τα αυθαίρετα κτίσματα
   -Βήμα - βήμα η διαδικασία για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

   By steve aris, in Νομοθεσία, ,

   Εκ νέου την παράταση των προθεσμιών που λήγουν στα τέλη Ιουνίου μέχρι το τέλος του έτους για αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά ζήτησε με επιστολές του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.
   Ειδικότερα οι παρατάσεις που ζητά το ΤΕΕ αφορούν σε προθεσμίες για νέες δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν.4495/2017, συμπεριλαμβανομένης της 5ης κατηγορίας, περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων - δικαιολογητικών των νόμων 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017, καθώς επίσης και υποβολής δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών προς τους ΟΤΑ, που εμπλέκονται άμεσα με τις δηλώσεις αυθαιρέτων.
   Από το ΤΕΕ υπενθυμίζεται ότι, εγκαίρως, τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, από τον Μάρτιο, όσο και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ συνολικά, από τον Απρίλιο, έχουν ζητήσει την παράταση των προθεσμιών αυτών, λόγω της πανδημίας.
   Σημειώνεται μάλιστα από το Επιμελητήριο, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν, η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πρακτικά ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες ,αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημοσίων υπηρεσιών.
   Όπως έκανε γνωστό το ΤΕΕ, ήδη από εχθές το βράδυ, το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για το θέμα.
   Το Επιμελητήριο με σχετική ανακοίνωσή του, ευελπιστεί επίσης σε γρήγορη ανταπόκριση του ΥΠΕΝ και αποδοχή του αιτήματος του τεχνικού κόσμου, ώστε «να υπάρχει περιθώριο ολίγων μηνών για την υποβολή των αναγκαίων σχεδίων και μελετών για την περαίωση των δηλώσεων αυθαιρέτων που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά και τη δήλωση νέων μέχρι την έναρξη ισχύος του θεσμού της Ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτηρίου», όπως υπογραμμίζει.

   By dimitris GM, in Νομοθεσία, ,

   Επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία, στην οποία εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών τους τελευταίους 8 μήνες στο νησί, η οποία έχει προκύψει μετά την εμπλοκή της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης.
   Συγκεκριμένα στην επιστολή η Ένωση αναφέρει:
   "Κύριοι Υπουργοί,
    
   Θέλουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και την απογοήτευση μας για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που έχει επέλθει τους τελευταίους 8 μήνες από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Θήρας, λόγω της εμπλοκής στην διαδικασία αδειοδότησης της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών  Έργων  Αττικής, Αν. Στερεάς και Κυκλάδων.
    
   Η  Γενική  Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών  Έργων του ΥΠΠΟ όλως αιφνιδίως με το υπ. αρ. ΥΠΠΟΑ/ γδαμτε/535577/55842 της 04-10-2019 έγγραφο της  με   θέμα "Επισήμανση  καθεστώτος  προστασίας  της  νήσου Θήρας ως ιστορικού   τόπου" ανακάλυψε την αρμοδιότητα της να γνωμοδοτεί παράλληλα με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) επί των μελετών που κατατίθενται στην ΥΔΟΜ Θήρας για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Ουσιαστικά  ζητά την αποστολή του συνόλου των μελετών  που αφορούν ανεγέρσεις  νέων  οικοδομών καθώς και επεμβάσεις  σε υφιστάμενα κτήρια, προς  έγκριση  από την Υπηρεσία Νεωτέρων  Μνημείων και κατά συνέπεια το Τοπικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.
    
   Για την Σαντορίνη καθώς και για τα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητας της ΥΔΟΜ Θήρας, (Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Ανάφη Θηρασία), ήταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολή, επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία η έκδοση οικοδομικής άδειας, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του Σ.Α. αλλά και της υποστελέχωσης του Πολεοδομικού Γραφείου Θήρας.
   Πέραν της τεράστιας  χρονικής καθυστέρησης  που έχει επιφέρει  η συγκεκριμένη απαίτηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων (ουσιαστικά σταματάει την  νόμιμη  δόμηση στην Σαντορίνη),  θεωρούμε ότι είναι  εσφαλμένη, διότι για  την  έγκριση  νέων οικοδομών  ή  την επισκευή  υφισταμένων, αρμόδιος φορέας είναι το ΥΠΕΝ μέσω του  Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), το οποίο συνεδριάζει στην Σαντορίνη κατά τακτά χρονικά  διαστήματα, διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις και τις μελέτες  που διαβιβάζονται προς αυτό. Εξυπακούεται ότι για τις μελέτες που αφορούν σε κηρυγμένα μνημεία ή βρίσκονται σε ζώνες προστασίας  αυτών αλλά και για όλες τις μελέτες που αφορούν σε περιοχές εντός των αναθεωρημένων αρχαιολογικών  χώρων, θα εξακολουθεί να έχει  την ευθύνη της έγκρισης  τους το ΥΠΠΟ μέσω της εκάστοτε  Εφορείας Αρχαιοτήτων,  όπως ίσχυε και ισχύει έως σήμερα .
    
   Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο μέσος χρόνος για την έγκριση κάποιας μελέτης από το  τοπικό Συμβούλιο των Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στις μέχρι τώρα υποβαλλόμενες σε αυτό μελέτες είναι περίπου 2 χρόνια. Από το Οκτώβριο του 2019  που έγινε  η παραπάνω υπενθύμιση  της  Γενικής  Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών  Έργων του  ΥΠΠΟ  προς  την ΥΔΟΜ Θήρας,  δεν έχει εκδοθεί  καμία οικοδομική άδεια  από πλήθος άνω των 250 κατατεθειμένων  φακέλων (αν και έχουν την έγκριση  του Σ.Α .  Π. Θήρας). Είναι  πλέον μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αφού όχι μόνο  δεν θα μπορούν  να εκδοθούν οικοδομικές άδειες  για ανέγερση, μέσα σε εύλογο   χρονικό διάστημα, αλλά  δεν θα μπορούμε  ούτε να  επισκευάζουμε, να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε τις ήδη υπάρχουσες  υποδομές μας.

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ  ο νόμος 4688/2020 Ειδικές μορφές τουρισμού, διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη και άλλες διατάξεις.
   Υπενθυμίζουμε ότι στον νόμο αυτό περιέχονται διατάξεις για :
   - τον καταδυτικό τουρισμό
   - κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία καταδυτικών αξιοθέατων
   - τους τουριστικούς λιμένες
   - την λειτουργία οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων σε συνδυασμό με ξενοδοχεία
   - τις μεταβιβάσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις διηρημένων ιδιοκτησιών στα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels)
   - την Πιστοποίηση τουριστικών καταλυμάτων με Σήμα Glamping
   - ζητήματα αιγιαλού και παραλίας
   - κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων
   - ρυθμίσεις τουριστικών γραφείων
   - τα Υγειονομικά πρωτόκολλα τουριστικών επιχειρήσεων κ.λπ
   Κατεβάστε το ΦΕΚ από εδώ:
    

   By dimitris GM, in Νομοθεσία, ,

   Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής βρίσκονται υπό την εποπτεία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, αλλά χειρίζονται και θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο μας ανέλαβε πρωτοβουλίες, στο προηγούμενο διάστημα, για να αντιμετωπιστούν τα διοικητικά προβλήματα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής: να συγκροτηθούν εκ νέου, να μπουν στην ψηφιακή εποχή και να λειτουργήσουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και της Πολιτείας.
   Συγκεκριμένα:
   1. Ελήφθησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διευκολυνθεί η συγκρότηση των νέων Συμβουλίων μετά τη λήξη της θητείας των προηγούμενων (άρθρο 58 Ν.4643/2019 και άρθρο 108 Ν.4674/2020). Επιπλέον εκδόθηκε τεύχος αναλυτικών οδηγιών για τη λειτουργία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
   2. Πραγματοποιήθηκαν 3 τηλεδιασκέψεις (27 Μαρτίου 2020, 7 Απριλίου 2020 και 7 Μαΐου 2020) μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων, προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα συγκρότησης ή λειτουργίας των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.
   3. Δόθηκε η δυνατότητα τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη αξιοποιώντας την υπηρεσία e:Presence.gov.gr. Διαφορετικά οι συνεδριάσεις μπορούν να πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.
   4. Δημιουργήθηκε σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων. Από τις 13 Απριλίου 2020 ενεργοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΤΕΕ η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής μέσω του «e-Άδειες».
   5. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση 61 Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και εκκρεμεί μόνο η συγκρότηση των Συμβουλίων σε Θάσο και Λευκάδα. Συγκεκριμένα, συστάθηκαν Συμβούλια στις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες:
   Αιτωλοακαρνανίας, Ανατολικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Βορείου Τομέα Αθηνών, Γρεβενών, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Έβρου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Θήρας, Ιωαννίνων, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας και Σποράδων, Μεσσηνίας, Νάξου, Νήσων, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ξάνθης, Πειραιώς, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Ρόδου, Σάμου, Σερρών, Σύρου, Τήνου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων και Χίου.
   6. Η πλειονότητα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής έχει ξεκινήσει να συνεδριάζει και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους και τα υπόλοιπα. Έτσι έχουν εκδοθεί οι πρώτες 111 αποφάσεις. Ωστόσο έγινε πλέον υποχρεωτική η άμεση πραγματοποίηση διαδοχικών συνεδριάσεων των Συμβουλίων, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις το ταχύτερο δυνατόν. Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής πρέπει να εξετάζουν τις αιτήσεις μέσα σε 2 μήνες από την κατάθεση τους. Ο Ιούνιος επομένως θα είναι ο μήνας της έκδοσης της πλειονότητας των αποφάσεων που εκκρεμούν.
   7. Ανεξάρτητα από αυτά θα υπάρχει εβδομαδιαία έκθεση με την πορεία διεκπεραίωσης των αιτήσεων από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Η διαδικασία ψηφιακής κατάθεσης αιτήσεων και η ψηφιακή διεκπεραίωση τους από τα Συμβούλια επιτρέπει στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου τους και αν χρειαστεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την επιτάχυνση του.
   Για το θέμα αυτό ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
   «Ενώ προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής δεν μπορούσαν να παραμείνουν στον προηγούμενο αιώνα.
   Εργαστήκαμε συστηματικά το τελευταίο διάστημα για να ξεπεραστούν χρόνιες διοικητικές δυσκολίες και τα νέα Συμβούλια να μπουν στην ψηφιακή εποχή με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και της Πολιτείας.
   Η επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και εν πολλοίς της οικονομίας προϋποθέτουν ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και λειτουργούν σωστά».

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Επισημοποιήθηκε μέσω της δημοσίευσής της σε ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΕΝ που αφορά στον καθορισμός διαδικασίας, δικαιολογητικών και εντύπου διαβίβασης για την έγκριση παρεκκλίσεων από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης περιοχών.
   Υπενθυμίζουμε πως βάσει του ν.4495/2017 και συγκεκριμένα του άρθρου 40, στα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας συμπεριλαμβάνονται και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται.
   Αναλυτικά, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο ανωτέρω νόμος:
   Επιπλέον, αναφορικά με τα αυθαίρετα, επισημαίνει πως:
   Και για τα δύο ανωτέρω ο ν.4495/2017 προβλέπει πως:
   Έτσι. σε συνέχεια λοιπόν των ανωτέρω, ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ κ. Οικονόμου αποφάσισε τον καθορισμό διαδικασίας, δικαιολογητικών και εντύπου διαβίβασης για την έγκριση παρεκκλίσεων από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης περιοχών που επισημοποιήθηκε σήμερα με τη δημοσίευση του ΦΕΚ.
   Στην απόφαση επισημαίνονται τα εξής:
   Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ μαζί με το παράρτημα με το πρότυπο έντυπο διαβίβασης, από εδώ

   By dimitris GM, in Νομοθεσία, ,

   Η Εγκύκλιος 18/20 αφορά δασικά/οικιστικές πυκνώσεις/ενεργειακά πιστοποιητικά/αυθαίρετα/ και Άρθρο 116 του N.4495 και η σχετική ανακοίνωση με θέμα: Επισκόπηση διατάξεων συμβολαιογραφικού ενδιαφέροντος Ν. 4685/2020 (Α’ 92) «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» αναφέρει:
   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
             σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 92 ο Ν. 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», στον οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις συμβολαιογραφικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζονται συνοπτικά στον Πίνακα που ακολουθεί.
   Με τιμή
   Ο Πρόεδρος
   Γεώργιος Ρούσκας
   Συνημμένα αρχεία:
   Εγκύκλιος Συντονιστικής 18 2020 - Ν. 4685-2020 Διατάξεις συμβολαιογραφικού ενδιαφέροντος
    
   και εδω η αποφαση  για τις αρμοδιοτητες
   https://www.b2green.gr/el/post/80122/nea-apofasi-poioi-askoun-tis-armodiotites-ton-epitropon-afthaireton-pesypotha-klp
    

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 92/Α/7-5-2020 ο νόμος 4685/2020 με τον οποίο ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Με το νόμο 4685/2020 μεταξύ άλλων, επανακαθορίζεται το θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
   α. Παρατείνεται κατά πέντε (5) έτη (από 10 σε 15), η διάρκεια ισχύος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), εφόσον δεν επέρχεται μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκε. Η ΑΕΠΟ μπορεί με ειδική αιτιολογία να εκδίδεται για διάρκεια ισχύος μικρότερη των δεκαπέντε ετών.
   Παρατείνεται, επίσης, κατά δύο (2) έτη, η διάρκεια ισχύος της Α.Ε.Π.Ο. για τα έργα ή δραστηριότητες που διαθέτουν ως Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης την Οικολογική Διαχείριση και Οικολογικό Έλεγχο (EMAS) (από 4 σε 6 έτη) και η διάρκεια ισχύος της Α.Ε.Π.Ο. για τα έργα ή δραστηριότητες που διαθέτουν Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001 ή άλλο αντίστοιχο σε ισχύ (από 2 σε 4 έτη).
   β. Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της Α.Ε.Π.Ο. για έργα ή δραστηριότητες των υποκατηγοριών Α1 και Α2, καθώς και αυτή της ανανέωσης και τροποποίησης Α.Ε.Π.Ο. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, συντέμνονται οι προθεσμίες όλων των σταδίων μέχρι την αδειοδότηση.
   Επίσης μειώνεται ο αριθμός των μελών του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕ.Σ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Περιφερειακών Συμβουλίων Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα οποία ορίζονται 10μελές και όμελή (από 13μελές και 9μελή, αντίστοιχα, που είναι σήμερα).
   Επανακαθορίζονται θέματα σχετικά με τους πιστοποιημένους αξιολογητές Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και την τήρηση σχετικού Μητρώου (επιλογή και έργο αξιολογητών κ.λπ.).
   Προβλέπεται ότι, μετά την 1-1-2021 η διακίνηση όλων των εγγράφων που αφορούν στην έκδοση, ανανέωση ή τροποποίηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (Π.Π.Δ.), διενεργείται αποκλειστικά μέσω του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (Η.Π.Μ.).
   Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) - Α Φάση.
   Ρυθμίζονται θέματα που αναφέρονται στους περιορισμούς χωροθέτησης των σταθμών    Α.Π.Ε.(αιολικούς,    φωτοβολταϊκούς και μικρούς
   Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς), στις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα όσον αφορά στη δυνατότητα απορρόφησης ισχύος ανά τεχνολογία ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και στις εδαφικές επικαλύψεις και συγκρούσεις.
   Εξειδικεύεται το περιεχόμενο του Κανονισμού Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε., Σ.Η.Θ.Υ.Α. και Ειδικών Έργων, ο οποίος εγκρίνεται με υπουργική απόφαση.
   Καταργείται, από την 1-1-2020, η υποχρέωση καταβολής ετήσιου τέλους, ύψους ενός (1) ευρώ ανά κιλοβάτ (1€/KW) εγκατεστημένης ισχύος, από τους κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. ή Σ.Υ.Θ.Η.Α. (του άρθρου 1 παρ, I υποπαρ.12 του ν.4152/2013), υπέρ του Ειδικού Διαχειριστικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν.2773/1999.
   Ρυθμίζονται θέματα διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.
   Τροποποιούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τις χρήσεις γης (π.δ.59/2018) και την προστασία του περιβάλλοντος (ν. 1650/1986) και μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής: α. Επανακαθορίζονται οι γενικές και οι ειδικές κατηγορίες χρήσεων γης εντός των προστατευόμενων περιοχών καθώς και ο χαρακτηρισμός ζωνών ως προστατευόμενες περιοχές.
   β. Προβλέπεται η κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας και τα εθνικά πάρκα. Με π.δ. πραγματοποιείται ο χαρακτηρισμός και η οριοθέτηση των εν λόγω περιοχών και καθορίζονται οι χρήσεις γης εντός αυτών.
   γ.Επανακαθορίζεται η διαδικασία κατάρτισης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών στις προστατευόμενες περιοχές καθώς και η διαδικασία σύνταξης και έγκρισης των σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές αυτές.
   δ. Παρέχονται οι αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις, για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών καθώς και για τον καθορισμό των χρήσεων γης και δραστηριοτήτων εντός των περιοχών αυτών.
   Τροποποιούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την κατάρτιση των δασικών χαρτών (ν.998/1979 και ν.889/2010)
   Επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις οικιστικές πυκνώσεις
   Τροποποιείται η εθνική νομοθεσία σχετικά με την ενεργειακή απόδοση κτιρίων (ν.4122/2013), προκειμένου να εναρμονισθεί με την ενωσιακή νομοθεσία (Οδηγίες 2018/844/ΕΕ, 2010/31/ΕΕ και 2012/27/ΕΕ).
   Τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4001/2011 με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου [Οδηγίες (ΕΕ) 2019/692, 2009/73/ΕΚ].
   Τροποποιούνται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (κατά βάση ο ν.4512/2018), σχετικά με θέματα που αφορούν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο (εφεξής Φορέας).
   Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων
   Κατεβάστε το ΦΕΚ από εδώ: http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHUdWr4xouZundtvSoClrL8JqcMq8_XPEXtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijLoxTPpDilwXcUY3jpPAakXuEnPpnpEhGfZ_REuJHBim

   By venezia, in Νομοθεσία, ,

   Αυξάνεται το ποσοστό έκπτωσης στο 30% για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου. Στο 20% η έκπτωση για προκαταβολή του 30% του προστίμου. Διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις. 
   Επιπλέον έκπτωση από ό,τι έως σήμερα προβλέπεται, παρέχει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών οι οποίοι θα επιλέξουν να καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο που τους έχει ή θα τους επιβληθεί, με βάση τις διατάξεις του Ν. 4495/2017. Με την ίδια ρύθμιση, αυξάνεται ανάλογα και η έκπτωση που παρέχεται και σε όσους προκαταβάλουν το 30% του προστίμου, εντός των προθεσμιών που ορίζονται.
   Συγκεκριμένα, με μια κίνηση που στόχο έχει την αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχωρούν στη βελτίωση του ποσοστού έκπτωσης, στην περίπτωση προεξόφλησης του συνόλου ή μέρους του προστίμου. Ειδικότερα, όπως ορίζει το άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου, η παράγραφος 4 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
   «4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 30% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».
   Σημειώνεται ότι η έκπτωση που ισχύει σήμερα σε αυτή την περίπτωση είναι της τάξεως του 20%.
   2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 101 του Ν. 4495/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
   «5. Σε περίπτωση καταβολής 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου».
   Με το ισχύον καθεστώς η έκπτωση ανέρχεται στο 10%.
   Τι ισχύει σήμερα
   Σήμερα, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την καταβολή προστίμων που έχουν επιβληθεί για αυθαίρετα, όπως επίσης οι προσαυξήσεις και οι εκπτώσεις, ορίζονται στο άρθρο 101 του Ν. 4495/2017, το οποίο έχει ως εξής:
   «Άρθρο 101 Καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου - Προθεσμίες
   1. Για την εφαρμογή του παρόντος ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου, όπως αυτή παρουσιάζεται διά της ηλεκτρονικής διαδικασίας στο πληροφοριακό σύστημα.
   2. Το πρόστιμο καταβάλλεται σε εκατό μηνιαίες δόσεις.
   3. Αν δεν καταβληθεί εμπροθέσμως το ποσό της μηνιαίας δόσης, το ανεξόφλητο ποσό της δόσης προσαυξάνεται κατά ένα τοις εκατό (1%) για κάθε μήνα καθυστέρησης.
   4. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου.
   5. Σε περίπτωση καταβολής ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, όπως αυτή αναφέρεται στην παράγραφο 1, παρέχεται έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%) επί του συνολικού ποσού του προστίμου».
   Αύξηση συντελεστή δόμησης
   Παράλληλα με τις εκπτώσεις στα πρόστιμα, το πολυνομοσχέδιο φέρνει και διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις καθώς και τις μονάδες που εγκαθίστανται σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής δόμησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, ορίζεται στο 0,6 αντί του 0,3 που ισχύει σήμερα (σ.σ. περίπτωση β΄ της παρ. 1 του Κεφαλαίου Γ΄ του άρθρου 11 του ν. 3986/2011).
   Σταμάτης Ζησίμου
   [email protected]

   By kan62, in Νομοθεσία, ,

   Αναρτήθηκε σήμερα από τη ΔΟΚΚ_Γ το παρακάτω έγγραφο με θέμα: "Σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού εγκαταστάσεων υγραερίου σε κτίρια που έχουν υπαχθεί σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων" και αναφέρει: 
   Σύμφωνα με την ΚΥΑ 31856/2003 (Β΄1257) και ειδικότερα το άρθρο 3 αυτού, απαιτείται η σύνταξη πλήρους μελέτης για κάθε νέα εγκατάσταση υγραερίου των κατηγοριών Ι, ΙΙ, ΙΙΙ σε όλα τα κτίρια του πεδίου εφαρμογής του ανεξαρτήτως μεγέθους καθώς και για τις τυχόν επεκτάσεις ή μεταβολές της, ενώ η υποχρέωση της σύνταξης αυτής της μελέτης ισχύει και για τις προ της έναρξης ισχύος της απόφασης υφιστάμενες εγκαταστάσεις υγραερίου των κατηγοριών αυτών. Η μελέτη αυτή συντάσσεται σε κάθε περίπτωση με βάση τις διατάξεις του κανονισμού και υποβάλλεται στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία προκειμένου να αδειοδοτηθεί η κατασκευή της εγκατάστασης και συνοδεύει τις λοιπές μελέτες
   της άδειας οικοδομής του κτιρίου.
   Επειδή η ανωτέρω ΚΥΑ αναφέρεται στο προγενέστερο θεσμικό πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών, διευκρινίζεται ότι πλέον οι ανωτέρω μελέτες υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-adeies» είτε κατά την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας αν πρόκειται για νέα εγκατάσταση - κατασκευή, είτε κατά την έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας με παράλληλη ενημέρωση φακέλου παλιάς οικοδομικής άδειας (έντυπης ή ηλεκτρονικής) όταν πρόκειται για εσωτερικές διαρρυθμίσεις νομίμως υφισταμένου κτιρίου. 
   Στην περίπτωση όμως που η μελέτη υγραερίου αναφέρεται σε κτίρια, τα οποία έχουν υπαχθεί σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων, οι ανωτέρω διαδικασίες μέσω του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών δεν δύνανται να τηρηθούν. Επειδή όμως:
   α) η υποχρέωση του κανονισμού υγραερίου τόσο για σύνταξη μελέτης κατά την παρ. 1 του άρθρου 3 της ανωτέρω ΚΥΑ όσο και για τήρηση των διατάξεών του, εξακολουθεί και ισχύει ανεξαρτήτως ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών, καθώς τίθενται ζητήματα επικινδυνότητας, ενώ
   β) κατά την παρ. 4 του άρθρου 3 η διαπίστωση πλημμελούς ή ελλιπούς εφαρμογής της μελέτης και των διατάξεων του Κανονισμού κατά τη διενέργεια του πολεοδομικού ελέγχου ανεξάρτητα από την επιβολή των κυρώσεων που καθορίζονται στον κανονισμό, συνεπάγεται άμεση διακοπή όλων ανεξαρτήτως των οικοδομικών εργασιών, έστω και αν οι λοιπές εργασίες εκτελούνται σύμφωνα με τις οικείες σχετικές διατάξεις, και χαρακτηρισμό της εγκατάστασης ως αυθαίρετης υπαγόμενης στις διατάξεις των αυθαιρέτων, έχουμε την άποψη ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις αυτές, η μελέτη υγραερίου να αναρτάται κατ’ αντιστοιχία με τη μελέτη πυροπροστασίας, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο 1/2019, στο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης δηλώσεων αυθαιρέτων κτισμάτων, ούτως ώστε να είναι δυνατή μετά την ενεργοποίηση της ταυτότητας κτιρίου η διασύνδεση των μελετών αυτών με όλα τα στοιχεία του
   ακινήτου.
   http://www.ypeka.gr/Portals/0/Files/Xorotaxia kai Astiko Perivallon/Enimerwsi Yphresiwn Domisis/20200423_afthaireta_egkatastaseis_ygraerio.pdf
   Ακολουθεί σύνδεσμος για τον σχολιασμό του :

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   ΥΠΕΕ ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/24593/2902/20 (ΦΕΚ 1482Β/21-4-20).
   Σύμφωνα με την εγκύκλιο «Τροποποίηση της ΔΙΠΑ/ΟΙΚ.37674/27-7-16 (Β 2471) απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 του ν. 4014/11 (Α 209)», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ως προς την κατάταξη ορισμένων έργων και δραστηριοτήτων της 4ης, 11ης και 12ης Ομάδας» του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη:
   Άρθρο 1
   1. Τροποποιείται η ΔΙΠΑ/οικ. 37674/27.7.2016 (Β΄ 2471) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 4 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209)», όπως έχει τροποποιηθεί με τις υπουργικές αποφάσεις με ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/2307/26.1.2018 (Β΄ 439), ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/64001/2029/2018 (Β΄ 4420) και ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/94321/3907/2018 (Β΄ 5798), ως προς την κατάταξη ορισμένων έργων και δραστηριοτήτων της 4ης, 11ης και 12ης Ομάδας, ως ακολούθως:
   1.1. Παράρτημα ΙV, Ομάδα 4η «Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών»:
   1.1.1. Στην ενότητα που αφορά το είδος με α/α 9β «Πράσινα Σημεία (ΠΣ) συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης, Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ)», προστίθεται η β) παρατήρηση ως εξής: «To κριτήριο περιβαλλοντικής κατάταξης Q: αποθηκευτική ικανότητα αφορά σε όλα τα είδη ΠΣ (Μικρά ή Μεγάλα) όπως ορίζονται στο άρθρο 21 του ν. 4447/2016», που περιέχεται στον Πίνακα Α του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.2. Παράρτημα XΙ, Ομάδα 11η «Μεταφορά ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών»:
   1.2.1. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 10 «Εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.)», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα που περιέχεται στον Πίνακα Β του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.2.2. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 11 «Μεμονωμένα κέντρα υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) και μεμονωμένοι υποσταθμοί (Υ/Σ) κ.λπ.)», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα που περιέχεται στον Πίνακα Β του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.3. Παράρτημα XΙΙ, Ομάδα 12η «Ειδικά έργα και δραστηριότητες»:
   1.3.1. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 2 «Πάρκα κεραιών τηλεόρασης, ραδιοφώνου, τηλεφωνίας κ.λπ.», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα με τίτλο «Πάρκα κεραιών» που περιέχεται στον Πίνακα Γ του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.3.2. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 4 «Radar», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα με τίτλο «Ραδιοεντοπιστές (Radar)» που περιέχεται στον Πίνακα Γ του Παραρτήματος της παρούσας.
   1.3.3. Η ενότητα που αφορά το είδος με α/α 13 β) «Δομές του άρθρου 10 και 16 του ν. 4375/2016 όπως ισχύει, του άρθρου 31 του ν. 3907/2011 όπως ισχύει, Υπηρεσιών Ασύλου καθώς και Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών καθώς και Δομές Στέγασης Ρομά κ.λπ.», αντικαθίσταται από την ταυτάριθμη ενότητα που περιέχεται στον Πίνακα Γ του Παραρτήματος της παρούσας.
   Άρθρο 2
   Μεταβατικές Διατάξεις
   Η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων του πεδίου εφαρμογής της παρούσας των οποίων η κατάταξη μεταβάλλεται βάσει αυτής, και για τα οποία έχει κατατεθεί πλήρης Μελέτη Περιβάλλοντος ή φάκελος Υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), στην περιβαλλοντική αρχή που ήταν αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας, διενεργείται από την ως άνω αρχή εκτός εάν ο φορέας των εν λόγω έργων ή δραστηριοτήτων ζητήσει εγγράφως την υπαγωγή τους στις διατάξεις της παρούσας.
   Άρθρο 3
   Ισχύς απόφασης
   Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
   Κατεβάστε το ΦΕΚ από εδώ: http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wHUdWr4xouZundtvSoClrL8xsqFXEcDVXvnMRVjyfnPUeJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtaYe3QGY0ThAMMBBC6101LvQQUx1RdgwE5wl-plXegKH

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ που αφορά στις "Διαδικασίες σύνταξης, διάθεσης και συντήρησης ψηφιακού χάρτη - Ανάθεση της ανάπτυξης, τήρησης, ενημέρωσης και λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη".
   Αναλυτικά, στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:
   Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ

   By GRTOPO, in Νομοθεσία, ,

   Με την ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ "Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις."
   στο άρθρο 54, δίνονται περαιτέρω παρατάσεις για τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των υπαγωγών των Ν 40114 & 4178 των αυθαιρέτων. 
   "ΜΕΡΟΣ Θ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
   Άρθρο πεντηκοστό τέταρτο
   Παράταση ισχύος πολεοδομικών ρυθμίσεων
   1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 29 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79) αντικαθίσταται ως εξής: «Παρατείνεται η ισχύς των οικοδομικών αδειών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 6 του από 8.7.1993 προεδρικού διατάγματος (Δ’ 795), έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι όψεις και η τυχόν στέγη του κτιρίου και να ενταχθούν στην περ. (γ) της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167)».
   2. Η περ. (α) της παρ. 11 του άρθρου 51 του ν. 4643/2019 (Α΄ 193) αντικαθίσταται ως εξής: «α) 8 Αυγούστου 2020 για δηλώσεις με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν.  4014/2011 (Α΄  209) στον ν. 4178/2013 (Α΄ 174) ή εξόφλησης του παραβόλου έως την 31η Δεκεμβρίου 2013».
   3. Το τρίτο εδάφιο της περ. (ια) του άρθρου 99 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής: «Ο μηχανικός υποχρεούται, μέσα σε διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου, να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών».
   4. Το διάστημα ισχύος των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών της παρ. 1 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017, των οικοδομικών αδειών της παρ. 2 του ιδίου άρθρου και των εγκρίσεων εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας της περ. (δ) της παρ. 5 του ιδίου άρθρου που λήγουν κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020 παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
   5. Οι προθεσμίες αναθεώρησης οικοδομικής άδειας της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν. 4495/2017 που λήγουν κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020 παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Τεύχος A’ 75/30.03.2020 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1285
   6. Η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται στην περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 94 του ν. 4495/2017 και η προθεσμία των τεσσάρων (4) μηνών του τελευταίου εδαφίου της παρ. 4 του ιδίου άρθρου αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2020."

   By nisorvani, in Νομοθεσία, ,

   Διευκρινίσεις επί των επιτροπών που συγκροτούνται από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς όπως ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., Σ.Α. και επιτροπή του άρθρου 12 του ν. 4178/2013.
   LinkClick.aspx.pdf

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Εκδόθηκε νέα εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας με τίτλο: Εφαρμογή για το έτος 2020 της υπουργικής απόφασης 39278/1823/25.7.2018 “Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β΄ και Γ΄ κατηγορίας”.
   Εγκύκλιος 61591-2677 Τεχνικοί Ασφαλείας.pdf

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Άρθρο 1
   Προστασία από ηλεκτροπληξία με εγκατάσταση Διάταξης ή Διατάξεων Διαφορικού Ρεύματος (ΔΔΡ) 
   1. Ως τερματική γραμμή νοείται η ηλεκτρική γραμμή που αναχωρεί από ηλεκτρικό πίνακα διανομής και τροφοδοτεί ηλεκτρικές συσκευές, αυτοματισμούς, ρευματοδότες. Δεν νοείται ως τερματική γραμμή, η ηλεκτρική γραμμή που τροφοδοτεί ηλεκτρικούς πίνακες διανομής.
   2. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 3, 4, 5, 6 και 7 του παρόντος άρθρου,
   α) H προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας με ΔΔΡ με ονομαστικό διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30 mA, είναι υποχρεωτική για το σύνολο των τερματικών γραμμών σε όλες τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (ΕΗΕ) που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής του εκάστοτε υποχρεωτικού από τη νομοθεσία προτύπου ΕΛΟΤ για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ανεξαρτήτως του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή τους και ανεξαρτήτως από το χρόνο κατασκευής τους.
   β) Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας πραγματοποιείται με μία ή περισσότερες ΔΔΡ, με ονομαστικό διαφορικό ρεύμα λειτουργίας που δεν υπερβαίνει τα 30 mA, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις για επιλογή και εγκατάσταση ΔΔΡ του εκάστοτε υποχρεωτικού από τη νομοθεσία προτύπου ΕΛΟΤ για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
   γ) Η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας τερματικών γραμμών, όπως περιγράφεται στην περίπτωση β) της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται πρόσθετα με τα άλλα μέτρα προστασίας έναντι του συνόλου των κινδύνων με βάση τις απαιτήσεις του προτύπου ή του κανονισμού που διέπει την κατασκευή τους.
   Δείτε αναλυτικά όλη την ΚΥΑ 130414 εδώ:
   ΚΥΑ 130414-ΦΕΚ 4825-24.12.2019.pdf

   By Engineer, in Νομοθεσία, ,

   Δημοσίευθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΝ, με την οποία γίνεται ο καθορισμός της μορφής και του περιεχομένου του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών, που προσαρτάται σε δικόγραφα του ν. 2664/1998 (Α’ 275) ενώπιον Δικαστηρίων και το οποίο επιφέρει μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, καθώς και της Δήλωσης του συντάκτη Μηχανικού.
   Αναλυτικά στην απόφαση αναφέρεται:
   Άρθρο 1
   Μορφή και Περιεχόμενο του Τοπογραφικού Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ)
   1. Το Τοπογραφικό Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών (ΤΔΓΜ), που προσαρτάται, με ποινή απαραδέκτου, στα δικόγραφα αγωγών, αιτήσεων και προσφυγών του ν. 2664/1998 που ασκούνται και κατατίθενται ενώπιον Δικαστηρίων και επιφέρουν γεωμετρικές, άλλως χωρικές, μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα, συντάσσεται στο σύστημα συντεταγμένων του Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΓΣΑ’87) και περιλαμβάνει την υπό κλίμακα γεωμετρική πληροφορία της περιοχής ενδιαφέροντος, καθώς και την περιγραφική πληροφορία, με τους πίνακες συντεταγμένων, τους πίνακες μεταβολών, τις σημειώσεις,
   τις δηλώσεις του μηχανικού και το υπόμνημα.
   2. Η γεωμετρική πληροφορία της συντασσόμενης πινακίδας (Σχέδιο) συνίσταται:
   Α) Στα στοιχεία της τρέχουσας χωρικής κτηματολογικής βάσης κατά μεταφορά από το κτηματογραφικό διάγραμμα, που το περιεχόμενό του καθορίζεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 37842/30-08-2011 (Β’ 2288), σχετιζόμενα με τα όρια του γεωτεμαχίου που αφορά η επίδικη γεωμετρική μεταβολή, καθώς και με όρια των λοιπών επίδικων επηρεαζόμενων από την ίδια μεταβολή όμορων γεωτεμαχίων.
   Β) Στα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις προδιαγραφές σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων.
   Γ) Στα γεωμετρικά στοιχεία της επίδικης γεωμετρικής μεταβολής για την εφαρμογή της στα κτηματολογικά διαγράμματα, που επισημαίνονται στο σχέδιο με κατάλληλο χαρακτηρισμό και αρίθμηση, ώστε αντίστοιχα να περιγραφούν στους πίνακες της περιγραφικής πληροφορίας του διαγράμματος.
   Τα στοιχεία αυτά αφορούν:
   α) Τα όρια και την τιμή του τελικού εμβαδού όλων των επίδικων γεωτεμαχίων (ΚΑΕΚ), εκείνου για το οποίο ζητείται η μεταβολή και των επηρεαζόμενων όμορων, όπως θα προκύψουν στην χωρική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου, μετά την αποδοχή και εφαρμογή της επίδικης μεταβολής στα κτηματολογικά διαγράμματα.
   β) Τα τμήματα των επίδικων επηρεαζόμενων όμορων γεωτεμαχίων (ΚΑΕΚ) που ζητείται να αποσπαστούν, προκειμένου:
   β.1 να προσαρτηθούν στο αρχικό επίδικο γεωτεμάχιο για το οποίο ζητείται η μεταβολή ή
   β.2 να συνενωθούν για τη δημιουργία νέου γεωτεμαχίου.
   Ο χαρακτηρισμός των τμημάτων στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, επισημαίνεται με την ένδειξη Δi, όπου i ο αύξων αριθμός (α/α) του κάθε τμήματος.
   γ) Τα τμήματα που τυχόν αποκόπτονται από το αρχικό επίδικο γεωτεμάχιο (ΚΑΕΚ) για το οποίο ζητείται η μεταβολή, προκειμένου:
   γ.1 να προσαρτηθούν σε όμορα επίδικα γεωτεμάχια ή
   γ.2 να εξαιρεθούν ως μη ανήκοντα σε αυτό.
   Ο χαρακτηρισμός των τμημάτων στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, επισημαίνεται με την ένδειξη Ai, όπου i ο αύξων αριθμός (α/α) του τμήματος.
   δ) Επιφάνειες χώρων αποκλειστικής χρήσης, χώρων άσκησης δουλείας ή χώρων μεταλλείου, για τους οποίους ζητείται η επίδικη γεωμετρική μεταβολή λόγω δημιουργίας ή διόρθωσης.
   ε) Τη θέση, νέα ή διορθωμένη, των αντικειμένων που απεικονίζονται σημειακά στο Κτηματογραφικό Διάγραμμα.
   3. Η περιγραφική πληροφορία της συντασσόμενης πινακίδας (Σχέδιο) συνίσταται:
   Α. Σε Πίνακες με πληροφορίες για τις επίδικες γεωμετρικές μεταβολές που επέρχονται στη χωρική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως αναλύονται ανωτέρω υπό τον αριθμό 2, στοιχείο Γ), υποοτοιχεία α), β), γ), δ) και ε), καθώς και με πληροφορίες για τα τοπογραφικά διαγράμματα του στοιχείου Β).
   Β. Στον Τίτλο Σχεδίου που περιλαμβάνει: στοιχεία συντάκτη, στοιχεία εργοδότη, είδος διαγράμματος, θέση και κλίμακα σχεδίου, ημερομηνία σύνταξης και υπογραφές-σφραγίδες, υπόμνημα συμβολισμού, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες χαρτογραφικού περιεχομένου, όπως, ενδεικτικά, σύμβολα.
   Γ. Στις Δηλώσεις και τις Παρατηρήσεις του Μηχανικού.
   Άρθρο 2
   Ηλεκτρονική Υποβολή του (ΤΔΓΜ) –  «Αναφορά Εφαρμογής» – Δήλωση Μηχανικού
   Το (ΤΔΓΜ) του άρθρου 1 μετά τη σύνταξή του, υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το συντάκτη Μηχανικό στον ψηφιακό υποδοχέα που λειτουργεί στη βάση δεδομένων  του «Φορέα» με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών και  σύμφωνα με τη διαδικασία, τους όρους, τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/27623/1752/ 25-04-2018 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και  Ενέργειας (Β’ 2216), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την  ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/47426/6888/19-07-2018 όμοια απόφαση  (Β’ 3017) και τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές. Μετά την επιτυχή υποβολή του (ΤΔΓΜ) στο πληροφοριακό σύστημα σύμφωνα με την παράγραφο 1 και τη λήψη του μοναδικού Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ), εξάγεται από το σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων «Αναφορά Εφαρμογής» για τον οικείο ΚΗΔ που περιέχει τις τιμές που προκύπτουν από την εφαρμογή των γεωμετρικών στοιχείων της περίπτωσης Γ του άρθρου 1  που αποτελούν περιεχόμενο του (ΤΔΓΜ) και αποδίδουν  την επίδικη γεωμετρική μεταβολή, στα γεωτεμάχια όπως  τηρούνται και απεικονίζονται στην τηρούμενη χωρική  βάση του Εθνικού Κτηματολογίου. Τα στοιχεία ελέγχων  που παράγονται από το ηλεκτρονικό σύστημα κατά  την αυτοματοποιημένη επεξεργασία της εφαρμογής  του υποβληθέντος (ΤΔΓΜ) στην ψηφιακή χωρική βάση,  αποθηκεύονται και είναι προσβάσιμα από τον συντάκτη  μηχανικό και χρήστη του συστήματος μέσω του (ΚΗΔ). Ο συντάκτης Μηχανικός διενεργεί τους αναγκαίους τεχνικούς ελέγχους σύγκρισης του περιεχομένου και των τιμών που αναγράφονται στην «Αναφορά Εφαρμογής»,  με τα αντίστοιχα του υποβληθέντος (ΤΔΓΜ), για να διαπιστώσει, εάν η απεικόνιση σε αυτό της επίδικης γεωμετρικής μεταβολής είναι τεχνικά εφαρμόσιμη και δεκτική  εισαγωγής στην τηρούμενη χωρική ψηφιακή βάση του  Εθνικού Κτηματολογίου. Σε καταφατική περίπτωση, τίθεται επί του έντυπου αντιτύπου του υποβληθέντος (ΤΔΓΜ)  που θα προσαρτηθεί στο οικείο δικόγραφο, δήλωση ως  εξής: «Το παρόν (ΤΔΓΜ) υποβλήθηκε ηλεκτρονικά στον  ψηφιακό υποδοχέα της βάσης δεδομένων του «Φορέα»,  έλαβε μοναδικό Κωδικό Ηλεκτρονικού Διαγράμματος  (ΚΗΔ) ………./(ημερομηνία) και η γεωμετρική μεταβολή  που απεικονίζεται σε αυτό, είναι τεχνικά εφαρμόσιμη και  δεκτική εισαγωγής στην κτηματολογική βάση, σύμφωνα  με την «Αναφορά Εφαρμογής» που εκδόθηκε από το σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων της βάσης δεδομένων του  Εθνικού Κτηματολογίου για το ίδιο (ΤΔΓΜ) και λήφθηκε  υπόψη για την παρούσα δήλωση». Ο «Φορέας» οφείλει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας να συντάξει και να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του «Οδηγία για την ηλεκτρονική υποβολή ΤΔΓΜ που προσαρτώνται  σε δικόγραφα». Άρθρο 3 
   Έναρξη ισχύος υποχρέωσης προσάρτησης  (ΤΔΓΜ) με Δήλωση Μηχανικού σε δικόγραφα  αγωγών, αιτήσεων και προσφυγών του ν. 2664/ 1998 ενώπιον Δικαστηρίων που επιφέρουν 
   μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα
   1. Η υποχρέωση για την προσάρτηση (ΤΔΓΜ) με Δήλωση Μηχανικού σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα άρθρα, με ποινή απαραδέκτου, σε δικόγραφα  αγωγών, αιτήσεων και προσφυγών που ασκούνται και  κατατίθενται ενώπιον Δικαστηρίων κατά το ν. 2664/1998  και επιφέρουν μεταβολές στα κτηματολογικά διαγράμματα κατά τις οικείες διατάξεις, αφορά σε δικόγραφα  ίδιου περιεχομένου που θα κατατεθούν ενώπιον Δικαστηρίων από την 27-01-2020 και μετά.
   Για τα δικόγραφα της προηγούμενης παραγράφου που ασκούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, η υποχρέωση για την προσάρτηση (ΤΔΓΜ) με Δήλωση Μηχανικού σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προηγούμενα άρθρα, αφορά  σε δικόγραφα ίδιου περιεχομένου που θα κατατεθούν  ενώπιον Δικαστηρίων από την 06-04-2020 και μετά. Για τα δικόγραφα των παραγράφων 1 και 2, από την προαναφερόμενη στις ίδιες παραγράφους ημερομηνία, καταργείται η υποχρέωση για την προσκόμιση, επί ποινή απαραδέκτου της συζητήσεώς τους, του τοπογραφικού  διαγράμματος γεωμετρικών μεταβολών και της εισήγη- σης για τη συνδρομή των τεχνικών προϋποθέσεων για  την απεικόνιση της γεωμετρικής μεταβολής, που εκδίδει  ο «Φορέας». Άρθρο 4
   Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με την  επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 3.
   Oλόκληρο το ΦΕΚ μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.