Jump to content

tetris

Core Members
 • Posts

  4,282
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  35

tetris last won the day on October 10

tetris had the most liked content!

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

9,274 profile views

tetris's Achievements

Explorer

Explorer (4/14)

 • Helpful Rare
 • Reacting Well Rare
 • Conversation Starter Rare
 • Dedicated Rare
 • Very Popular Rare

Recent Badges

1.9k

Reputation

 1. στην επόμενη κατεδάφιση που θα κάνουμε, μην ξεχάσουμε να ενημερώσουμε τους περίοικους για την ασπερ τέτοια
 2. Κι επιβεβαίωση (σημερινή) από Συμβ/φο "τώρα ασχολούμαστε με το να διαγράφουμε παλιές βεβαιώσεις" νέες βεβαιώσεις με δίμηνη ισχύ, και καταληκτική ημερομηνία 31-12 (αν δεν κάνουν κάποιο άλλο μαγικό...)
 3. Εφόσον ο συγκεκριμένος τοίχος δεν εφάπτεται του ορίου του οικοπέδου, υπάρχει δυνατότητα να γίνει εξωτερική η καμινάδα. Είτε από την πλάκα του ισογείου και πάνω, είτε από το δάπεδο του ισογείου. Αν ο τοίχος εφάπτεται, η καμινάδα παραμένει αναγκαστικά εντός, και μπορεί να μονωθεί (έναντι καπνού) Σε κάθε περίπτωση, την όποια δαπάνη θα αναλάβουν οι θιγόμενοι
 4. Πού έγκειται η διαφορά μεταξύ των δύο σχεδίων? Η δέσμευση θέσεων στάθμευσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση ο.α.. Αν τυχόν προηγήθηκε η έκδοση άδειας, η δέσμευση θέσεων στάθμευσης οφείλει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από την άδεια. Ενδέχεται όμως, με την άτυπη ανταλλαγή που έγινε, να εκμεταλλεύθηκε κάποιος άλλος τη θέση του ισογείου. Εξ αποστάσεως απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Θα πρέπει να ασχοληθούν μηχανικός και δικηγόρος
 5. Αν είναι να παίξουν το ρόλο "κρυφοδοκού" για δημιουργία τριέρειστης, όχι.
 6. Υποθέτω πως εννοείς μη άρτια και μη οικοδομήσιμα Πράξη (συμβολαιογραφική) συνένωσης δεν υφίσταται. Η συνένωση προκύπτει, εκ των πραγμάτων, αν βγάλει άδεια ή τα πουλήσει ως ενιαίο. Όμως: 1. Θα πρέπει, με κάποιο νόμιμο τρόπο, να αποδειχτεί η χρησικτησία 2. Για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο το ενιαίο, θα πρέπει να εμπίπτει στον κανόνα.
 7. θεωρητικά πάντα, διότι θα πρέπει να λυθούν αρκετά κατασκευαστικά προβλήματα
 8. όχι αναγκαστικά μπορεί να γίνει προσθήκη σε επέκταση, για να εξαντλήσει κάλυψη και δόμηση, με στατικά μεν ανεξάρτητα τμήματα (λόγω αναγκαστικού αρμού), αλλά λειτουργικά ενιαία διαμερίσματα
 9. Δεν συμβαίνει μόνο με εμάς (παρήγορο?). Η πληθώρα ακαδημαϊκών αποφοίτων δίχως αύξηση του αντικειμένου, η μη τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και του νομικού πλαισίου, οι κακές συμπεριφορές, κλπ, έχουν καταστήσει αναξιόπιστους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, και άλλους κλάδους, (των πολιτικών μη εξαιρουμένων...). Για το λόγο αυτό, όσοι αισθάνονται πως πρέπει να καθοδηγήσουν σωστά όχι μόνο τους συναδέλφους τους αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, οφείλουν να βαδίσουν στο σωστό δρόμο. Να χαράξουν το (δύσκολο, είναι αλήθεια) μονοπάτι για την κορυφή(*). Όσο πιο πολλοί βαδίσουν το μονοπάτι, τόσο πιο εύκολο θα γίνει για τους νεότερους. Κι όσο η πορεία αυτή μεγαλώνει, το μονοπάτι θα γίνεται λεωφόρος, και η λεωφόρος συνήθεια. (*) προφανώς δεν το εννοώ οικονομικά, αλλά με όρους επαγγελματικής και προσωπικής τελείωσης
 10. Δες τι αναφέρουν οι ιδιοκτήτες στο Ε9. Αν είναι κατοικία (κι έχει αυτή τη διαρρύθμιση), έτσι θα το πας (προ 1975).
 11. Κανονική οικοδομική άδεια. Για περαιτέρω πληροφορίες, σε μηχανικό.
 12. Όχι. Μπορούμε στον πίνακα να προσθέσουμε μια στήλη με μελλοντική επέκταση της επιφάνειας κάθε διαμερίσματος (εξ εμπειρίας). Το πώς θα αξιοποιήσουμε τα επί πλέον μ², εξαρτάται τόσο από τα επιτρεπόμενα σήμερα μεγέθη, όσο και από την κατασκευαστική δυνατότητα της προσθήκης σε επέκταση. Αυτό, θα πρέπει να το αναφέρουμε στη σύσταση.
 13. Λάθος μου που δεν το διευκρίνησα, αλλά μιας και η κουβέντα ξεκίνησε από αστοχία φέροντα οργανισμού, οι τοποθετήσεις μου αφορούν στην επίβλεψη του φ.ο., δεδομένου ότι είναι το σοβαρότερο τμήμα μιας κατασκευής. Όσο για τη σχέση ποιότητας-τιμής, αυτό αφορά σε εμπορικά προϊόντα και όχι σε παροχή υπηρεσιών, ειδικά όταν η παροχή αυτή γίνεται από επιστήμονες.Για φανταστείτε ένα γιατρό να έχει τιμοκατάλογο: "πλήρης διάγνωση 50€, χωρίς ευθύνη 20€". Συνεπώς, για μένα, η ποιότητα της δουλειάς μας (πρέπει να) είναι μη διαπραγματεύσιμη. Το μόνο που μπορεί να σηκώσει συζήτηση, είναι η αμοιβή. Κι επειδή μας διαβάζουν νέοι και άπειροι συνάδελφοι, θεωρώ σωστό να δώσω κάποιες "κατευθυντήριες οδηγίες". Αμέσως μετά την έκδοση της άδειας (ή και νωρίτερα) γνωρίζουμε στον ιδιοκτήτη ότι, πριν συμφωνήσει με κάποιο συνεργείο, θα πρέπει να το ενημερώσουμε για το έργο. Κανονίζουμε ραντεβού (παρουσία και του ιδιοκτήτη), όπου εξηγούμε στον εργολάβο τις ιδιαιτερότητες του έργου και τις απαιτήσεις μας από αυτόν, ώστε η προσφορά του να είναι πλήρης. Έτσι: - Η χάραξη των εκσκαφών και της θεμελίωσης θα γίνεται υποχρεωτικά παρουσία μας - Θα υπάρχει έλεγχος της επάρκειας των ξυλοτύπων (καλουπώματος) - Ο οπλισμός των υποστυλωμάτων θα παραλαμβάνεται πριν αυτά κλείσουν, διότι αν βρεθεί κάποιο λάθος μετά, θα ξηλωθούν όλα. Εδώ, εξηγούμε στο μάστορα ότι η διαρκής και αυστηρή επίβλεψη είναι και προς όφελός του. Σε περίπτωση που κάνει του κεφαλιού του, θα πέσει ξήλωμα. - Δίνουμε όλες τις απαραίτητες κατασκευαστικές λεπτομέρειες, και καθιστούμε σαφές ότι εμείς κάνουμε κουμάντο στο εργοτάξιο διότι αυτό είναι πρός όφελος του ιδιοκτήτη. Οι επισκέψεις μας στο έργο δεν είναι περιορισμένες αριθμητικά, αλλά πάμε όσες φορές απαιτηθεί. Όλα τα ανωτέρω (κι ενδεχομένως κάποια που ξέχασα) τα αναφέρουμε όσο πιο έντονα γίνεται. Κάνουμε σαφές και προς τους δύο, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις εντολές μας θα παραιτηθούμε (με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Η ανωτέρω τακτική , πέραν του ότι συνάδει απόλυτα με το ρόλο μας, έχει δύο καλά. Ο μεν εργολάβος δεν μπορεί να επικαλεστεί "δεν ήξερα, δεν γνώριζα" και είναι διαρκώς σε επιφυλακή, ο δε ιδιοκτήτης θα εκτιμήσει ακόμη περισσότερο τη δουλειά μας (κι εμάς).
 14. Μάλλον δεν κατάλαβες, γιαυτό θα τα επαναλάβω. Ο μηχανικός (επιβλέπων) έχει (εκ του νόμου) την ευθύνη για την ορθή εφαρμογή των μελετών. Αυτό σημαίνει ότι είναι το αφεντικό στην κατασκευή. Μπορεί να απορρίψει συνεργεία και υλικά. Μπορεί να κάνει οτιδήποτε απαιτείται για μια άρτια, τεχνικά και ποιοτικά, κατασκευή. Με μιά προϋπόθεση: ότι έχει την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη του κυρίου του έργου. Αν αυτή η σχέση διαρραγεί, δεν έχει λόγο να παραμένει. Αν, σε μια διένεξη, ο κύριος του έργου επιλέξει να πάρει το μέρος του εργολάβου, δεν υπάρχει περιθώριο άσκησης της επίβλεψης. Τα 3,8 €/ημ (δεν ξέρω που το βρήκες) δεν με απασχολούν. Η σωστή δουλειά πρέπει να πληρώνεται αναλόγως. Το να εξαρτούμε την ποιότητα της δουλειάς μας από την αμοιβή (την οποία εμείς έχουμε καθορίσει) είναι, τουλάχιστον, άθλιο κι εγκληματικό. Μη ρίχνεις ευθύνες σε τεε, κράτος (νόμους), παλαιούς μηχανικούς, covid, σεισμούς, κλπ. Αυτά έχουμε, και με αυτά πορευόμαστε. Αν δεν μας αρέσουν, τα αλλάζουμε (μέσω των γνωστών διαδικασιών). Μέχρι όμως την πολυπόθητη αλλαγή(?), εργαζόμαστε με γνώμονα την επιστημονική κι επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, και σύμφωνα με τις βασικές μας αρχές. Οτιδήποτε άλλο, είναι απλώς αποποίηση ευθυνών Οι οποίες, είναι όντως πολλές και σοβαρές. Γιαυτό και το επάγγελμά μας δεν είναι για λιγόψυχους και ευθυνόφοβους. Ούτε και για σκιτζήδες. Όλοι αυτοί μπορούν κάλλιστα να ασχοληθούν με κάτι άλλο. Όπως έχω γράψει, σε προηγούμενο σχόλιο, όλα αυτά δεν είναι θεωρητικές απόψεις, αλλά απόσταγμα 40 χρόνων εμπειρίας τόσο σε κατασκευές όσο και σε μελέτες. Και για να μη μένει η εντύπωση ότι κουνάω το δάχτυλο από καθέδρας, για να φτάσω εδώ που έφτασα, έχω ξεκινήσει από χαμηλά. Και δεν έχω διστάσει να παραιτηθώ από επιβλέπων ακόμη και σε εποχές ισχνών (για μένα) αγελάδων. Τι μου έμεινε (πέραν του οικονομικού) από όλη αυτή τη διαδρομή? Η επαγγελματική και (μέσω αυτής) κοινωνική καταξίωση. Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα (που έχω σταματήσει πλέον να εργάζομαι, και οδεύω προς τη σύνταξη) απολαμβάνω της εμπιστοσύνης συναδέλφων (αλλά και άλλων συναφών κλάδων), είναι η καλύτερη συντροφιά για τα γηρατειά μου.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.