Jump to content
 • Novatron
 • Περιβάλλον

  Περιβάλλον

  1262 ειδήσεις in this category

  1. Περιβάλλον

   Engineer

   Μια νέα επιστημονική μελέτη αντικρούει τις ανησυχίες σχετικά με την προσφορά σπάνιων γαιών στον πλανήτη, ενώ οι γεωτρήσεις για την εξόρυξη τους δεν θα επιδεινώσει σημαντικά την υπερθέρμανση του πλανήτη.
   Ο πλανήτης μας διαθέτει αρκετά ορυκτά σπάνιων γαιών και άλλες κρίσιμες πρώτες ύλες για να στραφεί από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
   Με την ανάγκη παραγωγής περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια, κάποιοι ανησυχούν ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά βασικά ορυκτά για να πραγματοποιηθεί η απεξάρτηση από τον άνθρακα.

   Σχετικά άφθονα τα ορυκτά σπάνιων γαιών
   Τα ορυκτά σπάνιων γαιών, που ονομάζονται επίσης στοιχεία σπάνιων γαιών, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σπάνια. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ τα περιγράφει ως «σχετικά άφθονα». Είναι απολύτως αναγκαία για τους ισχυρούς μαγνήτες που είναι απαραίτητοι για τις ανεμογεννήτριες. Υπάρχουν, επίσης σε smartphone, οθόνες υπολογιστών και λαμπτήρες LED.
   Αυτή η νέα μελέτη εξετάζει όχι μόνο αυτά τα στοιχεία, αλλά και 17 διαφορετικές πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες περιλαμβάνουν ορισμένες εντελώς κοινοί πόροι, , όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί.
   Μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε τα υλικά – πολλά από τα οποία δεν εξορύσσονταν συχνά σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν – και 20 διαφορετικές πηγές ενέργειας. Υπολόγισαν τα αποθέματα, καθώς και τη ρύπανση από την εξόρυξη, αν η πράσινη ενέργεια αυξηθεί κατακόρυφα για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα.
   Χρειάζονται πολύ περισσότερες εξορύξεις, αλλά υπάρχουν αρκετά ορυκτά για να διατεθούν και οι γεωτρήσεις δεν πρόκειται επιδεινώσουν σημαντικά την αύξηση της θερμοκρασίας, κατέληξε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Joule.
   Η απανθρακοποίηση θα είναι μεγάλη και δύσκολη
   «Η απανθρακοποίηση θα είναι μεγάλη και δύσκολη, αλλά μπορούμε να την κάνουμε», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Ζικ Χάουσφαδερ, επιστήμονας για το κλίμα στην τεχνολογική εταιρεία Stripe and Berkeley Earth. «Δεν ανησυχώ ότι θα ξεμείνουμε από αυτά τα υλικά», πρόσθεσε.
   Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανησυχίας σχετικά με τις πρώτες ύλες για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ωστόσο, έχει να κάνει με τις μπαταρίες και τις μεταφορές, ιδίως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που βασίζονται στο λίθιο για τις μπαταρίες. Η παρούσα μελέτη δεν εξετάζει αυτό το θέμα.
   Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα ο κόσμος θα μεταβεί στην πράσινη ενέργεια. Θα υπάρξουν ελλείψεις σε προμήθειες. Για παράδειγμα, το δυσπρόσιο είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται για μαγνήτες σε ανεμογεννήτριες και μια μεγάλη ώθηση για καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια θα απαιτούσε τρεις φορές περισσότερο δυσπρόσιο από ό,τι παράγεται σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά υπάρχει 12πλάσιο περισσότερο δυσπρόσιο σε αποθέματα από ό,τι θα χρειαζόταν σε αυτή την προσπάθεια μετάβασης σε καθαρή ενέργεια.
   Μια άλλη δύσκολη περίπτωση είναι το τελλούριο, το οποίο χρησιμοποιείται σε βιομηχανικά ηλιακά πάρκα, όπου μπορεί να υπάρχουν οριακά περισσότεροι πόροι από αυτούς που θα απαιτούνταν σε μια μεγάλη πράσινη μετάβαση. Αλλά ο Χάουσφαδερ είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα υποκατάστατα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υλικών.
   «Υπάρχουν αρκετά υλικά σε απόθεμα. Η ανάλυση είναι στιβαρή και αυτή η μελέτη καταρρίπτει τις ανησυχίες εξάντλησης των ορυκτών», επισήμανε ο Ντανιέλ Ιμπάρα, καθηγητής περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Brown ο οποίος μελετά τις ελλείψεις λιθίου. Ωστόσο, συμπλήρωσε  ότι η παραγωγική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί για ορισμένα «βασικά μέταλλα» και ένα θέμα είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.
   Πηγή: AP News
   Read more...

   47 • 0

  2. Περιβάλλον

   Engineer

   Αυξημένες σημαντικά πρόκειται να είναι οι μέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στην Ελλάδα, το καλοκαίρι, μέχρι το 2050, όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, από μελέτη ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του CLIMPACT- Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις της.
   Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η μελέτη, οι ημέρες με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35°C το καλοκαίρι μπορεί να φτάσουν να είναι έως και 16 ημέρες περισσότερες σε κάποιες περιοχές μέχρι το 2050.
   Στο επίκεντρο της μελέτης της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που απαρτίσθηκε από τους καθηγητές του ΑΠΘ, Θ. Μαυρομμάτη, Δ. Μελά και Π. Ζάνη και τους μεταδιδάκτορες Α. Γεωργούλια και Δ. Ακριτίδη, στο πλαίσιο του CLIMPACT- Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις τέθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στο εγγύς (2021-2050) και μακρινό (2071-2100) μέλλον, στο σιτάρι, την ντομάτα, το βαμβάκι, την πατάτα, το αμπέλι, το ρύζι και την ελιά.
   Σύμφωνα με τη μελέτη μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα δυσμενείς κλιματικοί δείκτες θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων πρόκειται να παρουσιάσουν σημαντική μεταβολή στην εποχιακή συχνότητα τους κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων για την ανάπτυξη και παραγωγή βασικών καλλιεργειών της ελληνικής γεωργίας.
   Αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες παρά την μείωση των ημερών παγετού
   Παράλληλα, όπως προκύπτει από την μελέτη, οι περισσότερες μέρες με αυξημένες θερμοκρασίες καθώς και η έλλειψη νερού θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις παραπάνω καλλιέργειες παρά την μείωση των ημερών του παγετού.
   «Η αυξημένη θερμική καταπόνηση και έλλειψη νερού αναμένεται να έχει αρνητικές εποχιακές επιπτώσεις σε αυτές τις καλλιέργειες, σε αντίθεση με την μείωση των ημερών παγετού», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη ωστόσο, προσθέτει ότι το τελικό αποτέλεσμα των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων στις αποδόσεις των καλλιεργειών είναι ακόμη αβέβαιο.
   Ειδικότερα λοιπόν, σύμφωνα με την μελέτη, οι αναλύσεις των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 30°C την άνοιξη και οι τροπικές νύχτες (με ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 20°C) την άνοιξη-καλοκαίρι τόσο στο εγγύς όσο και στο μακρινό μέλλον παρουσιάζουν «ασήμαντες αυξήσεις» (εκτός από τις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία) που θα φτάσουν τις 4 και 25 ημέρες/έτος για τον πρώτο και τον δεύτερο δείκτη, αντίστοιχα.
   Καύσωνας, παγετός και βροχοπτώσεις
   Αντίθετα, οι αντίστοιχες προβλέψεις στη συχνότητα των ημερών με μέγιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35 ° C το καλοκαίρι, παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις (έως 16 ημέρες/έτος) (εκτός από τις ορεινές περιοχές στην Πίνδο, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο).
   Στον αντίποδα, όπως αναφέρει η μελέτη, οι ισχυρές μειώσεις στον αριθμό των ημερών παγετού την άνοιξη, αναμένεται να ευνοήσουν το σιτάρι, το βαμβάκι, την πατάτα, την ντομάτα και το αμπέλι, στο εγγύς και μακρινό μέλλον.
   Αναφορικά με τη συχνότητα των ημερών βροχής η μελέτη επισημαίνει ότι μέχρι το 2050 οι μειώσεις στη συχνότητα των ημερών με ύψος βροχής μεγαλύτερο του 1 χιλιοστού θα είναι ασήμαντες, την άνοιξη και το καλοκαίρι (έως 4-5 ημέρες/έτος), ωστόσο στο μακρινό μέλλον (έως το 2100) πιθανόν να ανέλθουν σε 8-9 ημέρες/έτος σε όλη την Ελλάδα .
   Συνεπώς, «το αυξημένο έλλειμμα νερού την άνοιξη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το σιτάρι, την πατάτα και την ελιά το καλοκαίρι, την ντομάτα και το αμπέλι την άνοιξη-καλοκαίρι, ιδιαίτερα το 2ο μισό του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το σενάριο για το μακρινό μέλλον», τονίζει η μελέτη.
   «Περίπου το 40% της ελληνικής γης αφιερώνεται στη γεωργία, εκ των οποίων το 30%, περίπου, είναι αρδευόμενο. Σαν αποτέλεσμα, η γεωργία αποτελεί ένα σημαντικό τομέα της Ελληνικής οικονομίας που επηρεάζεται όμως άμεσα από τον καιρό και το κλίμα με διάφορους τρόπους, και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον», σημειώνουν στη μελέτη τους οι ερευνητές του ΑΠΘ.
   Η γεωργία συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή
   «Παράλληλα, όμως, η γεωργία συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των ατμοσφαιρικών ρύπων (European Environment Agency 2019). Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (και ιδιαίτερα ο συνδυασμός της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης με τη συγκέντρωση CO2 της ατμόσφαιρας) στον γεωργικό τομέα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή της Ευρώπης.
   Ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση της βροχόπτωσης θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών και έμμεσες επιπτώσεις στη διαθεσιμότητα του νερού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα διαμορφώσουν καταλληλότερες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των ζιζανίων και των παρασίτων ενώ οι μειώσεις των βροχοπτώσεων αναμένεται να αυξήσουν την πιθανότητα βραχυπρόθεσμων αποτυχιών των καλλιεργειών και μακροπρόθεσμης μείωσης της παραγωγής», υπογραμμίζει η μελέτη.
   Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται, η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι αυτή που συγκεντρώνει τις υψηλότερες θερμοκρασίες ενώ ειδικότερα η περιοχή της Μεσογείου.
   Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη του European Environment Agency (EEA), οι κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την αύξηση των ημερών με καύσωνα, την μείωση των βροχοπτώσεων, την αυξημένη συχνότητα ξηρασίας, την μείωση της βιοποικιλότητας, το έλλειμμα νερού στις καλλιέργειες και την μείωση της παραγωγής σε καλλιέργειες.
   Σημειώνεται ότι η ανάλυση βασίσθηκε σε ένα σύνολο 11 προσομοιώσεων, υψηλής ανάλυσης, από περιοχικά κλιματικά μοντέλα, που έγιναν στα πλαίσια της ευρωπαϊκής δράσης EURO-CORDEX. Αυτές, κάλυψαν την ιστορική περίοδο 1950-2005 και τη μελλοντική περίοδο 2006-2100, υπό την επιρροή τριών σεναρίων εκπομπής θερμοκηπίων αερίων που υποθέτουν ισχυρό, μέτριο και κανένα μετριασμό.
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   Read more...

   132 • 0

  3. Περιβάλλον

   Engineer

   Τα κυριότερα σημεία της σύνοψης των κλιματικών επιπτώσεων και της κυκλωνικής δραστηριότητας του 2022 από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α – NOAA:
   Παγκόσμια μέση θερμοκρασία
   Η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία για το διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2022 ήταν η 6η υψηλότερη στα παγκόσμια κλιματικά αρχεία της ΝΟΑΑ που χρονολογούνται από το 1880.
   Έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής
   Τόσο η μέγιστη όσο και η ελάχιστη έκταση θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική ήταν οι δέκατες μικρότερες εκτάσεις θαλάσσιου πάγου στα χρονικά.
   Ευρώπη
    Η Ευρώπη το 2022 κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη μέση ετήσια θερμοκρασία στα χρονικά. Οι θερμές και ξηρές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επιδείνωσαν τις συνθήκες ξηρασίας και τροφοδότησαν σοβαρές πυρκαγιές.
   Ασία
   Το 2022 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά στα χρονικά για την Ασία.
   Ιαπωνία
   Ένα δριμύ κύμα καύσωνα έπληξε την Ιαπωνία τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας το χειρότερο τεκμηριωμένο καύσωνα του μήνα Ιουνίου από το 1875.
   Κίνα
   Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε περιοχές της νότιας Κίνας τον Ιούνιο. Ορισμένες τοποθεσίες επλήγησαν από τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 60 ετών.
   Πακιστάν
   Ρεκόρ βροχοπτώσεων  τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες, πλήττοντας πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους
   Βόρεια Αμερική
   Το 2022 ισοφάρισε το 2011 και το 2019 ως η 15η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί για τη Βόρεια Αμερική.
   Ηπειρωτικές ΗΠΑ
   Οι ξηρές και θερμές συνθήκες συνέβαλαν στις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλες τις Δυτικές πολιτείες από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
   Νότια Αμερική
   Στη Νότια Αμερική σημειώθηκε η 12η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί
   Αφρική
   Το 2022 ήταν η 10η πιο ζεστή χρονιά στην Αφρική.
   Νότια Αφρική
   Σημειώθηκαν βροχοπτώσεις που κατέρριψαν πολλά ρεκόρ σε περιοχές της ανατολικής Νότιας Αφρικής στα μέσα Απριλίου.
   Μαδαγασκάρη
   Οι κυκλώνες Batsirai και Emnati, καθώς και η τροπική καταιγίδα Dumako έπληξαν τη Μαδαγασκάρη τον Φεβρουάριο – η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1988 που τρεις τροπικές καταιγίδες  πλήττουν τη Μαδαγασκάρη σε έναν μόνο μήνα
   Ωκεανία
   Στην Ωκεανία το 2022 ήταν μέσα στα 20 θερμότερα έτη.
   Aυστραλία
   Ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες επηρέασαν περιοχές της ανατολικής Αυστραλίας από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου 2022
   Παγκόσμια Κυκλωνική Δραστηριότητα
    Η παγκόσμια κυκλωνική δραστηριότητα το 2022 βρέθηκε σε κανονικά επίπεδα: Συνολικά 88 τροπικές καταιγίδες με ονομασία εμφανίστηκαν στον πλανήτη το 2022, που ήταν κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Από αυτές, 40 έφθασαν σε ένταση τροπικού κυκλώνα (άνεμοι πάνω από 120 χλμ/ώρα) και 17 σε μεγάλου τροπικού κυκλώνα (άνεμοι πάνω από 180 χλμ/ώρα). Η παγκόσμια συσσωρευμένη ενέργεια κυκλώνα (ACE) – μια ολοκληρωμένη μέτρηση της ισχύος, της συχνότητας και της διάρκειας των τροπικών καταιγίδων – ήταν το 2022 η τέταρτη χαμηλότερη από το 1981.
   Περίοδος Τυφώνων 2022 στον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό
   Δραστηριότητα κάτω του μέσου όρου: 7 τροπικές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένου ενός κυκλώνα
   Περίοδος Τυφώνων 2022 στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό
   Σχεδόν κανονική δραστηριότητα: 9 τροπικές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων 5 κυκλώνων.
   Περίοδος Τυφώνων 2022 στον Βόρειο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό
   Δραστηριότητα κάτω του μέσου όρου: 22 τροπικές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων 12 τυφώνων.
   Τυφώνες στον Δυτικό Ειρηνικό 
   Ο τυφώνας Hinnamor, που έπληξε τη Νότια Κορέα και ο τυφώνας Noru, ο οποίος έπληξε τις βόρειες Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και το Λάος, έφεραν ισχυρές βροχοπτώσεις, καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή τον Σεπτέμβριο.
   Περίοδος Τυφώνων Ατλαντικού 2022
   Σχεδόν κανονική δραστηριότητα: 14 τροπικές καταιγίδες με ονομασία, συμπεριλαμβανομένων 8 τυφώνων.
   Τυφώνας “Fiona”
   Τον Σεπτέμβριο toy 2022, o τυφώνας “Fiona” επηρέασε την Καραϊβική. Έφτασε στη Νέα Σκωτία ως ο ισχυρότερος και δαπανηρότερος εξωτροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί για τον Καναδά.
   Τυφώνας “Ian”
   Αφού προξένησε πτώση του ηλεκτρικού δικτύου της Κούβας, ο τυφώνας Ίαν έπληξε τη νοτιοδυτική Φλόριντα, με ένταση λίγο πιο κάτω της κατηγορίας 5, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις και καταστροφικές καταιγίδες.
   Περίοδος Τυφώνων 2022 στον Βόρειο Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό
   Σχεδόν κανονική δραστηριότητα: 19 τροπικές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων 10 τυφώνων.
   Τυφώνας “Agatha”
   Ο τυφώνας Agatha ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας  Μαΐου που έχει καταγραφεί, που έπληξε τις ακτές του Ειρηνικού στο Μεξικό.
   Περίοδος Τυφώνων 2022 στον Νότιο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό
   Δραστηριότητα κάτω του μέσου όρου: 6 τροπικές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων 2 κυκλώνων
   Έκταση θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής
    Στην Ανταρκτική το 2022 σημειώθηκε η τέταρτη μικρότερη ετήσια μέγιστη έκταση και η μικρότερη ελάχιστη ετήσια έκταση που έχει καταγραφεί.
   Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ -NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)
   Read more...

   112 • 0

  4. Περιβάλλον

   dimitris GM

   Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις».
   Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις».
   Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.
   Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 2α Φεβρουαρίου 2023.
   Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημόσιων ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
   http://www.opengov.gr/minfin/?p=11631
   Read more...

   199 • 0

  5. Περιβάλλον

   Engineer

   Το μεγαλύτερο μέρος των καμένων δασών χαλεπίου Πεύκης στη Βόρεια Εύβοια αναμένεται να αποκατασταθεί φυσικά, τα μεν πεύκα με σπόρους τα δε πλατύφυλλα είδη (φυλλοβόλα και αείφυλλα) με παραβλάστηση, σύμφωνα με τη μελέτη Αναδάσωσης της Βόρειας Εύβοιας, η οποία εκπονείται από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Θέκλα Κ. Τσιτσώνη.
   «Παρά τη δυνατότητα φυσικής αποκατάστασης, εντούτοις ένα σημαντικό κομμάτι θα χρειαστεί αναδάσωση, όπως συστάδες που έχουν ξανακαεί και δεν υπάρχουν ώριμοι σπόροι ή εκτάσεις με κλίσεις >50% ή εκτάσεις με τουριστικό ή αναψυχικό ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημαντικό πρόβλημα αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων μετά την πυρκαγιά δημιουργείται στη μαύρη Πεύκη και στην Ελάτη, είδη που δεν είναι προσαρμοσμένα στις πυρκαγιές, λόγω της ζώνης εξάπλωσής τους», λέει στη Greenagenda.gr η κ. Τσιτσώνη.
   Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα», ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε προς υλοποίηση το Στρατηγικό Σχέδιο (Masterplan), το οποίο περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις. Για το έργο «Το Νέο Δάσος στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας», η επιστημονικά υπεύθυνη της ομάδας του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, κ. Τσιτσώνη, κατέθεσε προς υλοποίηση το Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενου Έργου/Δράσης «Αναδάσωση – Α.Π.Θ. – Αρθρωτή κυλιόμενη δράση με την παρακάτω διαδοχή: Σπόροι, Φυτώρια/Φυτάρια, Αναδάσωση, Φυσική Αναγέννηση/Συνεχής παρακολούθηση, Νερό, Απορρόφηση CO2».
   Η δράση «Αναδάσωση - ΑΠΘ» εξειδικεύεται σε έξι κατηγορίες έργων (Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ), τα οποία αφορούν:
   Α. Συλλογή δασικού αναπαραγωγικού υλικού,
   Β. Παραγωγή φυταρίων στο φυτώριο για την αναδάσωση,
   Γ. Παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης του Νέου Δάσους,
   Δ. Αναδάσωση – Βιώσιμη Διαχείριση - Βιώσιμος Καθαρισμός,
   Ε. Έργα αποκατάστασης υγρασίας εδάφους (Νερό)
   και τέλος
   ΣΤ. Υπολογισμό παρακολούθησης CO2 και αποθήκευσης άνθρακα
   Σκοπός του έργου Α για το νέο δάσος είναι η συλλογή του καταλληλότερου πολλαπλασιαστικού υλικού από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας με στόχο την παραγωγή άριστου φυτευτικού υλικού με τοπικά ενδημικά χαρακτηριστικά για τις ανάγκες του Έργου Β και τελικά προς χρήση στις αναδασωτικές εργασίες του Έργου Δ που προβλέπεται να υλοποιηθούν σε καμένες εκτάσεις του νησιού σύμφωνα και με τις προβλέψεις της μελέτης Αναδάσωσης Βόρειας Εύβοιας. Για την υλοποίηση των αναδασώσεων των εκτάσεων, οι οποίες προβλέπονται στο σχετικό Έργο Δ, θα πρέπει να επισημανθούν οι άριστοι φαινότυποι για τα είδη ενδιαφέροντος ήτοι: χαλέπιος Πεύκη, μαύρη Πεύκη και Ελάτη.
   Για την κάλυψη των αναγκών σε αναδασωτικό φυτευτικό υλικό υπολογίστηκε με βάση:
   την έκταση αναδάσωσης με κάθε είδος το χλωρό βάρος των κώνων, τον αριθμό των σπόρων σε κάθε κώνο, τη φυτρωτικότητα και ένα περιθώριο ασφαλείας της τάξης του 20% το συνολικό βάρος του προς συλλογή υλικού το οποίο ανέρχεται σε 3.500 kg κώνων και για τα τρία είδη από τα οποία τελικά αναμένεται να παραχθούν προς χειρισμό και φύτευση σε δημόσια φυτώρια 1.800.000 σπόροι Ελάτης, 1.000.000 σπόροι μαύρης Πεύκης και 275.000 σπόροι χαλεπίου Πεύκης. Σκοπός του έργου Β είναι η οργάνωση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της παραγωγής φυτευτικού υλικού για την αναδάσωση της Βόρειας Εύβοιας. Το Έργο Β εκκινεί από τη στιγμή που οι επιλεγμένοι, ταυτοποιημένοι και συσκευασμένοι σπόροι του Έργου Α αποστέλλονται σε δημόσια φυτώρια για παραγωγή φυταρίων και εκτείνεται μέχρι την ολοκλήρωση κατασκευής του τοπικού Σταθμού Προσωρινής Μεταστάθμευσης και Προσαρμογής Φυτευτικού Υλικού σε περιοχή της Εύβοιας για τις ανάγκες αναδάσωσης. Σκοπός του Έργου Β είναι η οργάνωση των συνοδών εργασιών που απαιτούνται για την άριστη οργάνωση υλοποίησης της επέμβασης αναδάσωσης του Έργου Δ. Η αναδάσωση αναμένεται να είναι εκτενής καταλαμβάνοντας εκτάσεις μεγαλύτερες των 15.000 στρεμμάτων, αλλά ταυτόχρονα θα εκτείνεται σε μεγάλο αριθμό θέσεων με διαφορετικό καθεστώς εμπλέκοντας όχι μόνο δημόσιες δασικές εκτάσεις αλλά και σημαντικές ιδιωτικές.
   Το Έργο Β ως συνέχεια του Έργου Α αναμένεται να καλύψει τις δράσεις παραγωγής του φυτευτικού υλικού που θα απαιτηθεί για την αναδάσωση εκτάσεων στη Βόρεια Εύβοια καθώς επίσης και την παραγωγή πιστοποιημένου και γενετικά ελεγμένου φυτευτικού υλικού με συγκεκριμένα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να φυτευτεί σε επιλεγμένες θέσεις εντός δημοσίων εκτάσεων στο πεδίο ώστε να παρακολουθούνται στο μέλλον για να λειτουργήσουν ως σποροπαραγωγές συστάδες τόσο για επιστημονικούς όσο και για λειτουργικούς σκοπούς.
   Επίσης, ο Σταθμός Μεταστάθμευσης και Προσαρμογής Φυτευτικού Υλικού αποτελεί ένα ακόμη καινοτόμο στοιχείο του Έργου του Νέου Δάσους. Η δημιουργία του Σταθμού θα εξασφαλίσει με πιστοποιημένο τρόπο την ασφάλεια αποθήκευσης και προσαρμογής (conditioning) που πιθανότατα θα χρειαστεί το φυτευτικό υλικό λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών καθώς και εξαιτίας της ανάγκης «σκλήρυνσης» προ της φύτευσης στο πεδίο. «Η δράση αυτή εξασφαλίζει ότι το υγιές φυτευτικό υλικό φτάνει από το φυτώριο στον χώρο φύτευσης χωρίς να υποστεί υπερβολικό στρες εξαιτίας ακατάλληλων συνθηκών αποθήκευσης και χειρισμού έως την ημέρα της φύτευσης. Οι αναδασώσεις αποτελούν πλέον προτεραιότητα και έχουν υψηλό κόστος το οποίο θα πρέπει να δαπανάται με εξασφάλιση της επίτευξης στόχων της κλιματικής αλλαγής ή και παραγωγικών προτεραιοτήτων», υπογραμμίζει η κ. Τσιτσώνη.
   Σκοπός του έργου Γ είναι η παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης σε συνδυασμό με την πρόοδο της εφαρμογής αναδάσωσης (Έργο Δ) του Νέου Δάσους. Η παρακολούθηση καθίσταται αναγκαία ως κρίκος μιας αλυσίδας αξίας η οποία περιλαμβάνει την ex ante και την ex post αξιολόγηση της επιτυχίας των ενεργειών που προβλέπονται στο συγκεκριμένο τεχνικό δελτίο και την πρόταση υλοποίησης διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση που υπάρχουν αδυναμίες και κενά τόσο στην πρόοδο της αναγέννησης όσο και στην υλοποίηση της αναδάσωσης. Επιπλέον ως δεύτερος στόχος είναι η διαχρονική άντληση στοιχείων και δεδομένων για τον εμπλουτισμό της παρακολούθησης συγκράτησης CO2 του έργου ΣΤ.
   Σκοπός του έργου Δ είναι η ανασύσταση του δασικού περιβάλλοντος σε καμένες εκτάσεις της Βόρειας Εύβοιας με την υλοποίηση αναδασώσεων στο μέτρο που αυτό είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση εκτάσεων οι οποίες παρουσιάζουν δυσκολίες στη διαδικασία φυσικής αναγέννησης. Προβλέπεται να υλοποιηθεί αναδάσωση κυρίως με Μαύρη Πεύκη και Ελάτη.» Το έργο Δ αποτελεί τον κόσμο των δράσεων του παρόντος Τεχνικού Δελτίου και συνδέεται άρρηκτα με το σύνολο των υπολοίπων έργων» επισημαίνει η κ. Τσιτσώνη.
   Επιπλέον, το έργο Δ δημιουργεί την πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση για την προστασία των αγροτικών και αγροδασικών οικισμών στην Ελλάδα με την διενέργεια παρεμβάσεων σε περιαστικές εκτάσεις για την προστασία από πυρκαγιά. Οι επεμβάσεις αυτές (Φωτοδότες) σκοπό έχουν να εξασφαλίσουν τη βιώσιμη διαβίωση και προστασία των κατοίκων δημιουργώντας παράλληλα ένα πλαίσιο επεμβάσεων το οποίο, κατά την κ. Τσιτσώνη, να μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
   Οι Φωτοδότες θα εφαρμοστούν σε τουλάχιστον 2 οικισμούς της περιοχής και αποτελούν μια πολύ απαιτητική δράση καθώς θα εμπλέξουν πέραν της δασικής υπηρεσίας και υπηρεσίες της περιφερειακής διοίκησης σε όλα τα επίπεδα αλλά και τους ιδιώτες κατόχους εκτάσεων πέριξ των οικισμών εφαρμογής.
   Σκοπός του έργου Ε είναι η παραγωγή και ολοκλήρωση έργων διακράτησης ύδατος από αρτεσιανές επιφανειακές ή όμβριες πηγές με σκοπό την αποθήκευση και χρήση τους για την βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης των αναδασώσεων αλλά και για την μελλοντική αντιπυρική προστασία του νέου δάσους που θα ιδρυθεί στη Βόρεια Εύβοια.
   Και, τέλος, σκοπός του έργου ΣΤ είναι η δυναμική παρακολούθηση της συγκράτησης άνθρακα τόσο από τις περιοχές εφαρμογής αναδασώσεων όσο και από τις περιοχές με φυσική αναγέννηση. Για την επίτευξη του σκοπού μια διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα πληροφόρησης θα λειτουργήσει ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των στοιχείων, που αυτή θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο, τόσο από το κράτος και την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τους πολίτες.
   «Με τη χρήση των δεδομένων και την εφαρμογή εξισώσεων υπολογισμού δέσμευσης CO2 το δυναμικό αυτό παράθυρο θα αποδίδει κάθε στιγμή αποτελέσματα συνολικά αλλά και επί μέρους για την καμένη περιοχή», υπογραμμίζει η καθηγήτρια του ΑΠΘ.
   Η χρηματοδότηση υλοποίησης του Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενου Έργου/Δράσης «Αναδάσωση – ΑΠΘ» θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης ΠΑΑ 2021-2027.
   Read more...

   153 • 0

  6. Περιβάλλον

   GTnews

   Δημοπρατήθηκαν δύο ακόμα μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, στον Ανατολικό Τομέα Θεσσαλονίκης και τη Λάρισα, συνολικού προϋπολογισμού 182 εκατ. ευρώ – Συνολικά έχουν δημοπρατηθεί 28 μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια.
   Δημοπρατήθηκαν στο τέλος του 2022, δύο ακόμα νέες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων που έχουν δημοπρατηθεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία σε 28 μονάδες.
   Πιο συγκεκριμένα, δημοπρατήθηκαν οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, συνολικού κόστους άνω των 182 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση κατασκευής και των δύο έργων γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
   Σε ότι αφορά τη ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 114.434.070,88 € με ΦΠΑ. Η μονάδα θα κατασκευαστεί στη θέση «Άγιος Αντώνιος του Δήμου Θέρμης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 128.000 tn σύμμεικτων αποβλήτων το έτος και 22.000 tn προδιαλεγμένων οργανικών ανά έτος.
   Όσον αφορά την ΜΕΑ Λάρισας ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 67.730.320,80 ευρώ με ΦΠΑ και θα κατασκευαστεί στη Δ.Ε. Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών. Στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ θα πραγματοποιείται η υποδοχή και η μηχανική και βιολογική επεξεργασία 61.479 tn/έτος σύμμεικτων αποβλήτων και  12.600 tn/έτος προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.
    
   Read more...

   173 • 0

  7. Περιβάλλον

   Engineer

   Το όρος Μαίναλο εντάσσεται στον εμβληματικό θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς υψηλής προστασίας, καθώς με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμου ή δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.
   Η συνολική έκταση του Μαινάλου που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» είναι 44,98 τ.χλμ., υψομετρικού εύρους 1.107 μέτρων (από 730 έως 1.837 μ.) και εκτείνεται νότια του χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής και βορειοδυτικά της πόλης της Τρίπολης. Αποτελείται από τεράστιες εκτάσεις κωνοφόρων δασών, κυρίως δασικών οικοσυστημάτων Κεφαλληνιακής Ελάτης και Μαύρης Πεύκης και προσφέρει καταφύγιο σε σπάνια είδη νυχτερίδας, όπως η Nyctalus leisleri και στην ενδημική πεταλούδα Callimorpha quadripunctaria (οικογένεια πεταλούδας της Ρόδου).
   Η περιοχή ξεχωρίζει για τον πλούτο της ενδημικής και μη ερπετοπανίδας, την ελληνική σαύρα Lacerta graeca και την πελοποννησιακή Podarcis peloponnesiaca, ενώ είναι ένας από τους αγαπημένους ορεινούς όγκους ορειβατών.
   Έως σήμερα έχουν κηρυχθεί Απάτητα Βουνά με ισάριθμες υπουργικές αποφάσεις, τεράστιες περιοχές σε 7 ορεινούς όγκους, συνολικής έκτασης 1.042 τ.χλμ. Ειδικότερα:
   Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου) Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη) Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών) Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων) Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας) Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων) Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας) Τα «Απάτητα Βουνά» αποτελούν ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζουν εμπόδια σε επενδύσεις, καθώς αφορούν σε περιοχές ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου.
   Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βασίζεται επιστημονικά σε σχετική έρευνα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας Βασιλικής Κατή.
   Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, επιτρέπεται η σήμανση, επισκευή, συντήρηση και βελτίωση υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών. Ο οικοτουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη βιοποικιλότητας και αισθητικής τοπίου συμβάλλοντας στη διατήρηση ή στη δημιουργία κινήτρων για μετάβαση σε πράσινη οικονομική δραστηριότητα όπως βιολογικές καλλιέργειες, προώθηση παραδοσιακών προϊόντων κ.ά.
   Read more...

   251 • 0

  8. Περιβάλλον

   Engineer

   Καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, η παραγωγή τεχνητού χιονιού είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον. Η απομίμηση χιονιού, η οποία παρασκευάζεται με τασιενεργά υλικά (ενώσεις οι οποίες μειώνουν την επιφανειακή τάση ενός υγρού, αυξάνοντας την επαφή μεταξύ υγρού και μιας άλλης ουσίας) και βακτήρια που λειτουργούν ως πυρήνες συμπύκνωσης, αποτελεί μια εύκολη λύση για τα χιονοδρομικά κέντρα που πλήττονται από την απουσία φυσικού χιονιού.
   Υπάρχει περιβαλλοντικό κόστος στην παραγωγή τεχνητού χιονιού;
   Φυσικά, υπάρχουν ανησυχίες για τη χημική επίδραση του τεχνητού χιονιού στο περιβάλλον. Στην περίπτωση ενός συγκεκριμένου προϊόντος που ονομάζεται Snomax, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες από ένα βακτήριο, ορισμένες μυκητοκτόνες πρωτεΐνες στα βακτήρια που περιλαμβάνει φέρεται να διατηρούνται κατά την παραγωγή χιονιού.
   Οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία της διανομής αυτών των πρωτεϊνών μέσω τεχνητού χιονιού δεν είναι ακόμη κατανοητές.
   Αλλά οι επιστήμονες φαίνεται να  ανησυχούν περισσότερο για το πώς το τεχνητό χιόνι μπορεί να επηρεάσει τον φυσικό κύκλο του νερού στις περιοχές όπου παράγεται.
   Το τεχνητό χιόνι γνωρίζουμε ότι προκαλεί μια σειρά αλλαγών στο φυσικό περιβάλλον: Για αρχή, το τεχνητό χιόνι τείνει να λιώνει πολύ πιο αργά από φυσικό χιόνι. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί αλλάξει τα κανονικά επίπεδα του υδροφόρου ορίζοντα. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι το όριο μεταξύ εδάφους κορεσμένου με νερό και το ξηρό έδαφος. Κάτω την επιφάνεια του εδάφους, ορισμένες κοιλότητες είναι πλημμυρισμένες με νερό. Οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη βιοποικιλότητα ενός τοπικού οικοσυστήματος.
   Επίσης, πολλές φορές δημιουργούνται ειδικοί ταμιευτήρες για την παροχή νερού με σκοπό την παραγωγή τεχνητού χιονιού. Αυτά τα τεχνητά υδάτινα σώματα έχουν μεγάλες επιφάνειες, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα εξάτμισης σε αντίθεση με τη φυσική ροή που θα είχε το νερό στο φυσικό περιβάλλον.
   Όλες αυτές οι αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον έχουν το δυνατότητα να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του κύκλου του νερού με άγνωστες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
   Επιπλέον, η παραγωγή τεχνητού χιονιού απαιτεί μεγάλα ποσά ενέργειας. Αν αυτή η ενέργεια βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, τότε το τεχνητό χιόνι συμβάλλει ακόμη περισσότερο σε
   εκπομπές θερμοκηπικών αερίων. Ως εκ τούτου, η χρήση του τεχνητού χιονιού γίνεται μέρος του ενεργειακού προβλήματος.
   Read more...

   326 • 0

  9. Περιβάλλον

   Engineer

   Η διάβρωση στις παράκτιες ζώνες είναι ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδίως σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επί σειρά ετών ανθρώπινων παρεμβάσεων. Οι παράκτιες περιοχές στην Πιερία, στον Θερμαϊκό Κόλπο και στη Δυτική Χαλκιδική αντιμετωπίζουν ήδη αυξανόμενα προβλήματα διάβρωσης.
   Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστες συνέπειες, εάν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση για την αποτροπή τους όσο το δυνατόν συντομότερα. Η ομάδα της εταιρείας Consortis κατέγραψε τις περιοχές με σημαντική τρωτότητα σε διάβρωση των ακτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προσαρμογή των παράκτιων ζωνών στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής.
   Οι επιπτώσεις της κλιματικής μεταβλητότητας είναι ιδιαίτερα εμφανείς στο παράκτιο περιβάλλον, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της ανθρώπινης παρουσίας και λαμβάνουν χώρα πολλές δραστηριότητες, όπως οικονομικές, αναψυχής, τουριστικές, οικιστικές, κ.λπ. «Καθίσταται αναγκαία η λήψη μέτρων για την ανάσχεση, τον μετριασμό και την αντιμετώπιση του προβλήματος διάβρωσης των ακτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο λήψης απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων της διάβρωσης», είπε στη Greenagenda.gr ο καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ Γιώργος Βέργος. Πρόσθεσε, δε, ότι «είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν πολιτικές για τις μελλοντικές αλλαγές που θα προκύψουν λόγω της κλιματικής μεταβλητότητας προκειμένου να θωρακιστούν η πολιτεία και οι πολίτες έγκαιρα και να μετριαστούν οι επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στις υποδομές και δραστηριότητες, ειδικά στον παράκτιο χώρο».
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2023/01/diavrosi.jpg

   Πριν από δύο χρόνια η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη και Διαχείριση του Κινδύνου της Διάβρωσης των Ακτών για όλο το μήκος της ακτογραμμής της. Πρόκειται για έναν κόμβο διαρκούς συλλογής επίγειων και δορυφορικών δεδομένων που σχετίζονται με το θαλάσσιο και ηπειρωτικό περιβάλλον και αναφέρονται ενδεικτικά σε αδιάλειπτες παρατηρήσεις από πλωτήρες (εικόνα 1) για τις κατακόρυφες μετακινήσεις εδάφους, μεταβολές της ακτογραμμής, δείκτες υγρασίας, θερμοκρασίας και βλάστησης, με στόχο τον εντοπισμό περιοχών κατά μήκος της ακτογραμμής με αυξημένη τρωτότητα σε διάβρωση.
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2023/01/a1-600-x-189.jpg
   Πιο συγκεκριμένα, η ακτογραμμή της ΠΚΜ μελετήθηκε κατά τμήματα με σκοπό να εντοπιστούν οι περιοχές που θα εμφανίσουν αυξημένη τρωτότητα σε διάβρωση υπό την πίεση κυματικών φορτίσεων από τη θάλασσα. Η πρόγνωση αυτή έχει γίνει σε βάθος 50ετίας και 100ετίας ώστε να ληφθούν υπόψιν ακόμα και οι πιο αργές εδαφικές μεταβολές (εικόνες 2 και 3).
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2023/01/a3-600-x-424.jpg Τρωτότητα σε 50 χρόνια
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2023/01/a2-600-x-419.jpg
   Η Greenagenda.gr φέρνει στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα της μελέτης της Consortis, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, με τις περιοχές που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φαινόμενο της διάβρωσης και της τρωτότητας των παράκτιων ζωνών στα γεωγραφικά όρια της Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι έχουν προκύψει δείκτες τρωτότητας όπως φαίνονται στις εικόνες πάνω και κάτω (50 χρόνια και 100 χρόνια, αντίστοιχα) όπου με πράσινο εντοπίζονται περιοχές με μικρή τρωτότητα σε διάβρωση και με κόκκινο αυτές με αυξημένη. Όπως φαίνεται, με την πάροδο των ετών αυξάνεται σημαντικά η τρωτότητα σε διάβρωση για πολλές περιοχές του παράκτιου μετώπου της ΠΚΜ και ειδικά στην Πιερία, την Ασπροβάλτα και τη Χαλκιδική (εικόνες 4, 5 και 6). Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως στις περιοχές αυτές ήδη έχουν καταγραφεί φαινόμενα διάβρωσης των ακτών.
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2023/01/a8-600-x-424.jpg Τρωτότητα σε 100 χρόνια
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2023/01/a5-600-x-424.jpg Χαλκιδική
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2023/01/a6-600-x-424.jpg Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2023/01/a7-600-x-424.jpg Πιερία
   Στόχος αποτελεί όλα αυτά τα δεδομένα να είναι προσβάσιμα από τις τοπικές αρχές ώστε να μπορέσουν να σχεδιαστούν τα κατάλληλα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων, τα οποία θα αναπτυχθούν προγενέστερα από την εκδήλωσή τους. Αυτή τη στιγμή το Παρατηρητήριο βρίσκεται σε λειτουργία στις εγκαταστάσεις της ΠΚΜ και συνεχίζει την αδιάλειπτη συλλογή δεδομένων για τη συντήρηση και την επέκταση του συστήματος. Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης αυτής, έχει προταθεί πλαίσιο δράσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης και των επιπτώσεών της.
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2023/01/a4-600-x-400.jpg
   Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας αναφέρει ότι «με το Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του παράκτιου μετώπου στην Κεντρική Μακεδονία, σε πλήρη λειτουργία καταφέραμε να μην κινούμαστε "στα τυφλά" στα προβλήματα τρωτότητας των ακτών. Είναι ένας πολύτιμος οδηγός για τον έγκαιρο εντοπισμό των φαινόμενων διάβρωσης της ακτογραμμής που έθεσε η Περιφέρεια, στην υπηρεσία των δήμων, των παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων, ειδικά στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Και ένας ουσιαστικός σύμμαχος στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων από τους ΟΤΑ, ώστε να προλαμβάνουμε, αντί να βρεθούμε προ τετελεσμένων με οδυνηρές συνέπειες».
   Σύμφωνα με τον κ. Γιουτίκα, «σε στενή συνεργασία με το ΑΠΘ, είμαστε πλέον σε θέση να παρέχουμε στους δήμους επικαιροποιημένα στοιχεία για την κατάσταση των ακτών, αλλά και την πιστοποίηση όπου έχουν διαπιστωθεί διαβρωτικά φαινόμενα, προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις. Σύντομα, τον ψηφιακό κόμβο συλλογής, επεξεργασίας και διάχυσης εξειδικευμένων δεδομένων/υπηρεσιών, θα τον χειρίζεται τεχνικό προσωπικό της αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του Παράκτιου Μετώπου στην Κεντρική Μακεδονία είναι ένα έργο με ισχυρό φιλοπεριβαλλοντικό, αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στηρίζει δυναμικά την οικονομία και την πρόοδο που βασίζεται στην τουριστική δραστηριότητα και ενισχύει την συστηματική προσπάθεια της Περιφέρειας για να αποτελέσει η Κεντρική Μακεδονία διακριτό τουριστικό προορισμό».
   Read more...

   413 • 0

  10. Περιβάλλον

   GTnews

   Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τιμές των αποκλίσεων της θερμοκρασίας ανά μήνα σε επτά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Οι αποκλίσεις υπολογίστηκαν ως προς τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (2010-2019, η οποία σημειώνεται ότι ήταν μια θερμή δεκαετία)) σύμφωνα με τις καταγραφές 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

   Διαπιστώνουμε ότι σε 3 από τις 7 περιοχές (Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος), η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη του μέσου όρου της δεκαετίας 2010-2019 στους 7 μήνες του χρόνου, στη Θεσσαλία 8 μήνες, στην Κρήτη 4 μήνες και στα Δωδεκάνησα/Νησιά Αιγαίου 5 μήνες. Ο ψυχρότερος μήνας σε όλες τις περιοχές ήταν ο Μάρτιος του 2022 και οι θερμότεροι μήνες ήταν ο Ιούνιος, ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος του 2022. Η καλύτερη κατάσταση από άποψη αποκλίσεων της θερμοκρασίας καταγράφηκε σε Κρήτη και Κυκλάδες. Αντιθέτως στη Θεσσαλία, Ήπειρο και Βόρεια Ελλάδα, οι αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022 ήταν πολύ μεγάλη.
   Ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν ο θερμότερος από το 2010, ενώ ο Μάρτιος του 2022 ήταν ο ψυχρότερος από το 2010.
   Μπορείτε να βλέπετε τις αποκλίσεις των τιμών της μέγιστης θερμοκρασίας ανά περιφέρεια και ανά μήνα από τη σελίδα μας πατώντας εδώ https://meteo.gr/climatic_deviation.cfm
   Read more...

   251 • 0

  11. Περιβάλλον

   GTnews

   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι ξεκινά, με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, η δράση «Πράσινα ΤΑΞΙ», καθώς από τις 9 Ιανουαρίου 2023 αρχίζει η υποβολή αιτήσεων και παράλληλα τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης https://prasinataxi.gov.gr/. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023.
   Η νέα δράση «Πράσινα ΤΑΞΙ» συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο στόλο των οχημάτων ΤΑΞΙ που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας με αντικατάσταση περίπου 2.000 παλιών και ρυπογόνων  ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά.
   Mε το νέο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος ΤΑΞΙ, για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ καθώς και της αγοράς και εγκατάστασης «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.
   Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ, να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ. Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.
   Ωφελούμενοι του προγράμματος
   Όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας ElJR05 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας. Ιδιοκτήτες θεωρούνται όσοι κατέχουν το 100% της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων μεριδιούχων επί της αδείας (συνιδιοκτήτες/συγκύριοι), η αίτηση υποβάλλεται από το σύνολο των δικαιούχων. Κάθε ωφελούμενος δικαιούται την αγορά ή σύναψη χρονομίσθωσης (leasing) ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων C02 (BEV), ανά άδεια. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προβούν σε απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος ΤΑΞΙ. Το ποσό επιδότησης για την απόσυρση συνυπολογίζεται στο τελικό ποσό του οικολογικού bonus.
   Η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των δαπανών, ορίζεται η1η Δεκεμβρίου του 2021, από τις οποίες εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν την προκαταβολή για την παραγγελία του οχήματος.
   Ύψος ενισχύσεων
   Για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV) οχήματα ταξί η επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ), με μέγιστο ποσό τις 17.500 ευρώ. Η υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ. Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, για εγκατάσταση σε οικιακό περιβάλλον ή σε χώρο στάθμευσης επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση, επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική.
   Επιπλέον ενισχύσεις
   Στις περιπτώσεις που η άδεια είναι ατομική:
   Για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ. Για τις κατηγορίες οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ. Για νέους έως 29 ετών, που είναι ήδη κάτοχοι άδειας οχήματος ΤΑΞΙ, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ΤΑΞΙ. Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι με βάση την υφιστάμενη άδεια Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ είναι παραπάνω από ένας, και καθένας από αυτούς τυχαίνει να ανήκει στις ως άνω ειδικές κατηγορίες, το ποσό της προσαύξησης που δικαιούται ανάλογα με την κάθε ειδική κατηγορία υπολογίζεται με βάση το ποσοστό, που του αναλογεί στην υφιστάμενη άδεια Ε.Δ.Χ. οχήματος ΤΑΞΙ. Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών δήλωσε: «Tο πρόγραμμα Πράσινα ΤΑΞΙ αποτελεί μια συνέχεια στο σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης στην χώρα. Οι ταξινομήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων για τρίτη συνεχή χρονιά υπερβαίνουν τους στόχους που θέσαμε στο ΕΣΕΚ. Ευελπιστώ το πρόγραμμα να έχει την αποδοχή και την επιτυχία του Κινούμαι Ηλεκτρικά, υποστηρίζοντας έτσι την μείωση των ρύπων, την βιώσιμη μικροκινητικότητα και τη σταδιακή μετάβαση των μεταφορών στην κλιματική ουδετερότητα».
   Read more...

   154 • 0

  12. Περιβάλλον

   dimitris GM

   Με νέα απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία καταχώρισης των εγκατεστημένων ανελκυστήρων.
   Η απόφαση της παράτασης αναφέρει:
   Άρθρο 1
   Η προθεσμία της παραγράφου 2, του άρθρου 15, της Φ.Α/9.2/Οικ.28425/1245/22.12.2008 απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών – Ανάπτυξης – Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων: «Συμπλήρωση διατάξεων σχετικά με την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων» (Β΄ 2604), όπως το άρθρο αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 της υπ ’ αριθ. 68781/28.06.2019 (Β’ 2760) απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης – Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Τροποποίηση της Φ.Α/9.2/Οικ.28425/1245/22.12.2008 (Β’ 2604) κοινής υπουργικής απόφασης “Συμπλήρωση διατάξεων σχετικά με την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων”», εντός της οποίας οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους υποχρεούνται να έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη διαδικασία καταχώρισης των εγκατεστημένων ανελκυστήρων, επεκτείνεται από τη λήξη της μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2023.
   Άρθρο 2
   Κατά τα λοιπά εξακολουθεί να ισχύει η Φ.Α/9.2/Οικ.28425/1245/22.12.2008 κοινή υπουργική απόφαση «Συμπλήρωση διατάξεων σχετικά με την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλε ια των ανελκυστήρων» (Β΄ 2604), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
   Read more...

   351 • 4

  13. Περιβάλλον

   GTnews

   Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν σήμερα οι εκπρόσωποι πάνω από 190 χωρών για την προστασία της βιοποικιλότητας και των πόρων της φύσης που είναι απαραίτητοι για την ανθρωπότητα.
   Έπειτα από τέσσερα χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, δέκα ημέρες και έναν ολονύχτιο διπλωματικό μαραθώνιο, περισσότερες από 190 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία υπό την αιγίδα της Κίνας, της χώρας που προεδρεύει της COP15, παρά την αντίθεση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
   Αυτό το «σύμφωνο ειρήνης με τη φύση», η λεγόμενη «συμφωνία του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ» αποσκοπεί στην προστασία των χερσαίων εκτάσεων, των ωκεανών και των ειδών της φύσης από την μόλυνση, την υποβάθμιση και την κλιματική κρίση.
   Οι χώρες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη που έχει κυρίως ως στόχο την προστασία του 30% του πλανήτη ως το 2030 και στην αποδέσμευση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιας βοήθειας για την διατήρηση της φύσης για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
   Τα κύρια σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν: 
   Τη διατήρηση, την αποκατάσταση και την ενίσχυση των οικοσυστημάτων, μεταξύ αυτών την ανάσχεση της εξαφάνισης των ειδών και διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας Τη «βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας - ιδίως τη διασφάλιση πως τα είδη και τα οικοσυστήματά τους μπορούν να παράσχουν ό,τι μπορούν για την ανθρωπότητα κοινώς τροφή και καθαρό νερό Τη διασφάλιση πως τα οφέλη από φυσικούς πόρους, όπως φυτικά φάρμακα, διαμοιράζονται δίκαια και ισότιμα και πως τα δικαιώματα των ιθαγενών πληθυσμών προστατεύονται Τη διασφάλιση πως τα χρήματα και οι προσπάθειες προστασίας πηγαίνουν εκεί που απαιτείται  «Η συμφωνία υιοθετήθηκε», δήλωσε ο Χουάνγκ Ρούνκιου, ο Κινέζος πρόεδρος της COP15, κατά την σύνοδο της ολομέλειας που διεξαγόταν μέσα στη νύχτα, δεχόμενος χειροκροτήματα από τις εξαντλημένες αντιπροσωπείες που συμμετείχαν.
   Δημιουργία προστατευόμενων περιοχών στο 30% του πλανήτη
   Η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών στο 30% του πλανήτη, το πιο γνωστό από τα 20 μέτρα που υιοθετήθηκαν, είχε παρουσιαστεί ως το αντίστοιχο για τη βιοποικιλότητα του στόχου του Παρισιού για τη μείωση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου στο πλαίσιο του αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα το 17% των χερσαίων εκτάσεων και το 8% των θαλασσών προστατεύονται.
   Ωστόσο το κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε δίδει επίσης εγγυήσεις για τις κοινότητες αυτοχθόνων, που είναι οι φύλακες του 80% της εναπομείνασας βιοποικιλότητας στη Γη, προτείνει την αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων εδαφών και την μείωση κατά το ήμισυ του κινδύνου που συνδέεται με τα φυτοφάρμακα.
   Επίσης στην προσπάθεια επίλυσης του χρηματοδοτικού ζητήματος το οποίο είναι πάντα φλέγον ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, η Κίνα προτείνει εξάλλου να φτάσει «σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια» η ετήσια διεθνής βοήθεια για τη βιοποικιλότητα ως το 2025 και σε "τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ως το 2030".
   Οι επιστήμονες είναι σαφείς στην διατύπωσή τους, ο χρόνος πιέζει. Το 75% των παγκόσμιων οικοσυστημάτων αλλοιώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και η ευημερία του κόσμου διακυβεύεται: περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ εξαρτάται από τη φύση και τις υπηρεσίες της.
   Επιπλέον το προηγούμενο δεκαετές σχέδιο που είχε υπογραφεί στην Ιαπωνία το 2010 δεν πέτυχε σχεδόν κανέναν από τους στόχους του, κυρίως λόγω της απουσίας ουσιαστικών μηχανισμών εφαρμογής.
   «Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ακούσουν αυτό που λέει η επιστήμη και να αυξήσουν γρήγορα τις φιλοδοξίες τους για να προστατευθεί το μισό της Γης ως το 2030», σημείωσε ο Μπερτ Γουόντερ της ΜΚΟAvaaz.
   Η χρηματοδότηση στο επίκεντρο των συζητήσεων
   Ωστόσο οι συνομιλίες σκόνταφταν στο ζήτημα της χρηματοδότησης, το οποίο παρέμεινε ως το τέλος στο επίκεντρο των συζητήσεων, ακόμη και κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας για την υιοθέτηση της συμφωνίας, με ενστάσεις να διατυπώνονται από αρκετές αφρικανικές χώρες. Όπως συνέβη και στις συνομιλίες για το Κλίμα που έγιναν στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο, το ζήτημα αυτό δημιούργησε εντάσεις ανάμεσα στις πλούσιες χώρες και στις χώρες του Νότου.
   Σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειές τους, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ζητούσαν από τις πλούσιες 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Δηλαδή τουλάχιστον τη 10πλάσια σημερινή διεθνή βοήθεια για τη βιοποικιλότητα.
   Read more...

   151 • 0

  14. Περιβάλλον

   Engineer

   Αύξηση κατά 35% σε σχέση με το 2019 αλλά σε επίπεδα του 9,5% με στόχο το 90% βρίσκεται η Αττική στην ανακύκλωση σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σχετική ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο ΕΔΣΝΑ, με θέμα «Ανακύκλωση στην Αττική: η επόμενη μέρα. Ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και ο ρόλος των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης».
   Τα στοιχεία διαβάζονται ως πολύ θετικά λόγω της προόδου αλλά και αρνητικά σε σχέση με τις επενδύσεις και τον δρόμο που υπάρχει ακόμη μπροστά να διανυθεί.
   Τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στους Δήμους της Αττικής στον τομέα της ανακύκλωσης, τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της διοίκησης της Περιφέρειας στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και τους στόχους για την επόμενη περίοδο, προσδιόρισε ο Γ. Πατούλης.
   Όπως επισήμανε το διάστημα που πέρασε, η Αττική έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά όσον αφορά την ανακύκλωση και την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων της. Ενδεικτικά ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως σε σχέση με το 2019:
   • Έχουμε πετύχει αύξηση 25% της συνολικής ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών που εκτρέπουμε από την ταφή.
   • Έχουν αυξηθεί κατά 35% οι ποσότητες βιοαποβλήτων που έχουν συλλεγεί
   • Έχουν δοθεί 144 καφέ απορριμματοφόρα και 33.755 καφέ κάδοι σε 58 Δήμους της Αττικής.
   Οι πέντε (5) βασικοί άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται το σχέδιο της Περιφέρειας:
   Δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων. Προχωρά η Ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων, για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή. Δημιουργούνται οι απαραίτητες νέες υποδομές, στη λογική της αποκεντρωμένης ανά περιφερειακή ενότητα διαχείρισης, για να δρομολογηθεί με έργα και όχι με λόγια το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Δίνεται βάρος στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, χωρίς την οποία καμία προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει. Δίνεται βάρος στην καθημερινή αξιολόγηση της προσπάθειας και στη δημόσια λογοδοσία κι έλεγχο όσων εμπλέκονται στο εγχείρημα, αλλά και στη δίκαιη επιβράβευση όσων επιτυγχάνουν τους στόχους. «Οι επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης»
   Επικαλούμενος τα προσωρινά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, ο κ. Πατούλης ανέφερε σχετικά με τις επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης:
   Έως το Σεπτέμβριο του 2022 έχουμε εκτρέψει από την ταφή 50.000 τόνους βιοαποβλήτων, που αποτελούν το 3,5% του συνόλου των Αστικών Στερεών Αποβλήτων που έχουν παραχθεί. Σε σχέση με το 2019, έχουν αυξηθεί κατά 35% οι ποσότητες βιοαποβλήτων που έχουν συλλεγεί και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι ποσότητες θα εκτοξευτούν, όταν όλοι οι Δήμοι λειτουργήσουν τη νέα γραμμή. Ως το Σεπτέμβριο του 2022 έχουμε εκτρέψει 130.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, που αποτελούν το 9,5 % περίπου της συλλεγόμενης ποσότητας της Αστικών στερεών αποβλήτων. Σε σχέση με το 2019, έχουμε πετύχει αύξηση 25% της συνολικής ποσότητας των ανακυκλώσιμων υλικών που εκτρέπουμε από την ταφή. Με την αξιοποίηση του συνόλου του εξοπλισμού, οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν κατακόρυφα, στέλνοντας το μήνυμα πως μπορούμε να πετύχουμε ακόμη και τους πιο δύσκολους στόχους, αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε. «Συνεχώς ενισχύονται οι Δήμοι με εξοπλισμό»
   Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στον εξοπλισμό με τον οποίο ενισχύονται οι Δήμοι της Αττικής για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, ανακοίνωσε τα εξής:
   έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 144 καφέ απορριμματοφόρα και 33.755 καφέ κάδοι σε 58 Δήμους της Αττικής. Το σύνολο των απορριμματοφόρων που θα δοθεί είναι 200 και οι κάδοι 48.372. Ο εξοπλισμός αυτός παραδίδεται χωρίς κόστος για Δήμους και δημότες, αφού η προμήθεια του γίνεται με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.
   από τους 58 Δήμους, 41 υλοποίησαν προγράμματα συλλογής βιοαποβλήτων τους τελευταίους 4 μήνες. Έχουν οργανωθεί 58 τεχνικές συναντήσεις με Δήμους κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2022 για την οργάνωση και λειτουργία του συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. Εκπονούνται οδικοί χάρτες ανά Δήμο. Έχει αποσταλεί προσαρμοσμένο επικοινωνιακό υλικό σε 39 Δήμους που μας έχει ζητηθεί. Επίσης όπως υπογράμμισε, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση περίπου 100 εκ. ευρώ, από το Μάρτιο του 2022 ως σήμερα : Έχουν εγκατασταθεί σε 25 Δήμους της Αττικής: 23 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης 32 Υπογειοποιημένες Γωνιές Ανακύκλωσης 2 ρευμάτων 62 Συστήματα αποθήκευσης 4 και 5 ρευμάτων Ως το τέλος του 2023 θα έχουμε εγκαταστήσει, με υπόδειξη των κατάλληλων σημείων από κάθε Δήμο, το σύνολο του εξοπλισμού και θα λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε όλη την Αττική, σε συνδυασμό με τα μέσα που θα διαθέτει κάθε Δήμος συνολικά. «Επενδύουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών»
   Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, όπως τόνισε, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της ανακύκλωσης, μέσα από μία ολοκληρωμένη εκστρατεία. «Από το Μάρτιο του 2022 ως σήμερα, αξιοποιώντας τη δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών, τηλεόρασης και ραδιοφώνου αλλά και τα social media, αναδείξαμε τη σημασία που έχει για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας, ο κάθε πολίτης της Αττικής να δίνει αξία στα σκουπίδια που παράγει» σημείωσε.
   «Δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση των μαθητών»
   Ένα άλλο σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου της διοίκησης της Περιφέρειας είναι η υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών της Αττικής στην ανακύκλωση. Ειδικότερα:
   Διοργανώνεται Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης σε 77 δημοτικά σχολεία, 66 Δήμων της Αττικής, στο οποίο θα συμμετάσχουν 20.267 μαθητές. Στα σχολεία αυτά έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι συλλογής 3 υλικών. Χαρτί, Αλουμίνιο και Πλασικό. Τα υλικά ζυγίζονται ανά σχολείο και υλικό, καταγράφονται και δημοσιοποιούνται σε ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί με τον διακριτικό τίτλο recycleatticaschools.gr. Παράλληλα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανακύκλωσης, είναι η λειτουργία των 50 κινητών πράσινων σημείων σε όλη την Αττική. Όπως ανέφερε:
   50 ειδικά μετασκευασμένα φορτηγά αυτοκίνητα κυκλοφορούν καθημερινά σε όλη την Αττική και σε σχολεία της. Τα κινητά πράσινα σημεία συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά, μοιράζουν εκπαιδευτικό υλικό, ενημερώνουν κι ευαισθητοποιούν τους πολίτες Ταυτόχρονα, δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες που συμμετέχουν στη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών να εγγραφούν στην κάρτα προνομίων green card , που τους παρέχει σημαντικές προσφορές , εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Σήμερα πάνω από 200.000 πολίτες της Αττικής έχουν εγγραφεί στην κάρτα αυτή, αποτελώντας μέλη μιας μεγάλης πράσινης συμμαχίας για την Αττική.
   Read more...

   444 • 3

  15. Περιβάλλον

   GTnews

   Τίθεται σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Λίμνης Παμβώτιδας και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων.
   Η ΕΠΜ θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, με σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική και ανθρωπογενή δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.
   Η δημόσια διαβούλευση για την ΕΠΜ μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/diavouleusi θα διαρκέσει για έναν μήνα και θα ακολουθήσει η εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα.
   Στη Λίμνη Παμβώτιδα και στα Ιωάννινα μελετήθηκαν δύο περιοχές «Natura 2000» (GR2130005 / Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Ζώνη Ειδικής Προστασίας και GR2130012 /  Ζώνη Ειδικής Προστασίας).
   Η πρώτη περιοχή με έκταση 26.000 στρέμματα ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών και προστατεύεται ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Ν.1469/1950, N.5351/1932), ενώ η δεύτερη με έκταση 225.000 στρέμματα ανήκει στους Δήμους Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας και σε αυτή υπάγεται το Περιαστικό Δάσος Ιωαννίνων το οποίο προστατεύεται ως αισθητικό δάσος με το Π.Δ. 306/Α/1976.
   Η σημασία της περιοχής είναι μεγάλη για είδη ορνιθοπανίδας, αλλά και για τα λοιπά είδη και τους οικοτόπους που απαντώνται σε αυτήν. Στα υγροτοπικά οικοσυστήματα της περιοχής εξαιρετική σημασία έχει η παρουσία της Βίδρας (Lutra lutra), τα ενδημικά και ευρύτερα ενδημικά είδη ιχθυοπανίδας (Barbus prespensis, Cobitis hellenica, Oxynoemacheilus pindus, Valencia letourneuxi, Pelasgus thersproticus κ.ά). Επίσης, χαρακτηριστική είναι η παρουσία άλλων ενδημικών ειδών, όπως για παράδειγμα το Ορθόπτερο (Chorthippus lacustris), ή ειδών που χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα ή/και έχουν περιορισμένη εξάπλωση στην Ελλάδα.
   Εκεί, εμφανίζονται τουλάχιστον 28 σημαντικά είδη πανίδας. Πρόκειται για 2 ιχθύες, 7 ασπόνδυλα, 6 αμφίβια, 9 ερπετά και 4 θηλαστικά: τον λύκο και τα χειρόπτερα (Pipistrellus kuhlii, Pipistrellus pipistrellus και Tadarida teniotis). Εξ’ αυτών, σε κατηγορίες κινδύνου/απειλής εντάσσονται ο Λύκος, και ο Βάτραχος της Ηπείρου (Pelophylax epeiroticus).
   Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί ένα σύνθετο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο, μοναδικής αισθητικής και οικολογικής αξίας. Στηρίζει πολλαπλά την ευημερία της τοπικής κοινωνίας με πολλές οικονομικές δραστηριότητες (αλιεία, κτηνοτροφία, γεωργία, αναψυχή-τουρισμός).
   Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωάννινων (ΖΕΠ) απαντώνται 63 σημαντικά είδη ορνιθοπανίδας με χαρακτηριστικότερο το Κιρκινέζι (Falco naumanni), το οποίο αποτελεί παγκοσμίως απειλούμενο είδος.
   Σημαντικό στοιχείο της φυσιογνωμίας της περιοχής είναι οι δεκάδες μικροί μόνιμοι και εποχιακοί υγρότοποι, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αγροτικού μωσαϊκού που έχει διαμορφωθεί από τη χρόνια βόσκηση. Αυτοί οι υγρότοποι συντηρούν μεγάλο αριθμό ειδών πανίδας (ασπόνδυλα, αμφίβια, ερπετά, ψάρια, πουλιά και μικροθηλαστικά).
   Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη αρδευόμενης γεωργικής γης, εντατικής πτηνοτροφίας, διάσπαρτες οικιστικές αναπτύξεις, δίκτυα υποδομής (π.χ. αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ΒΙΠΕ), σημαντικές εμπορικές και μεταποιητικές δραστηριότητες που εξυπηρετούν συνολικά τον Νομό Ιωαννίνων, αλλά και από προβλήματα στην οργάνωση των χρήσεων γης.
   Οι δύο περιοχές εντάχθηκαν σε μια συνολικότερη έκταση με τον χαρακτηρισμό σΠΠΒ (σύνθετη Περιοχή Προστασίας της Βιοποικιλότητας), τα όρια της οποίας προέκυψαν από την σύνθεση των περιοχών GR2130005 και GR2130012.
   Σημειώνεται ότι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τα Σχέδια Διαχείρισης και τα Προεδρικά Διατάγματα προστασίας των προστατευόμενων περιοχών δεν έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό ή την τροποποίηση χρήσεων σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως, δηλαδή δεν επηρεάζουν τον αστικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Επομένως, δεν προτείνονται ούτε εφαρμόζονται χρήσεις γης σε περιοχές εντός σχεδίου.
   Read more...

   157 • 0

  16. Περιβάλλον

   Engineer

   Τα σπίτια που είναι χτισμένα σε αργιλώδη εδάφη, όπως στην Περιφέρεια Île-de-France που βρίσκεται και η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, πλήττονται από τις ολοένα και πιο ισχυρές περιόδους ξηρασίας.
   Μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Η ξηρασία και το κύμα καύσωνα που έπληξε τη Γαλλία το καλοκαίρι του 2022 – ένα από τα πιο ξηρά και πιο θερμά κύματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία – έχουν δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις.
   Τα αργιλώδη εδάφη συμπεριφέρονται σαν σφουγγάρι: όταν στεγνώνουν συστέλλονται και όταν βραχούν φουσκώνουν. Ο όγκος τους ποικίλλει – στα δύο πρώτα μέτρα βάθους ή ακόμα και στα πρώτα πέντε σε περίπτωση έντονης ξηρασίας – με αποτέλεσμα διαφορικές κινήσεις του εδάφους. Συνέπεια: τα σπίτια παρουσιάζουν ρωγμές, οι τοίχοι τρίζουν, οι προσόψεις ραγίζουν, μερικές φορές κτίρια απειλούνται ακόμη και με κατάρρευση.
   Πρόκειται για τον δεύτερο πιο συχνό φυσικό κίνδυνο στην περιοχή του Παρισιού (μετά τις πλημμύρες) και η πρώτη αιτία αποζημίωσης από ασφαλιστικές εταιρείες.
   «Περισσότερο από το 80% της επικράτειας του Ile-de-France έξω από το Παρίσι (το 83,4%)είναι εκτεθειμένο σε παρόμοια φαινόμενα, δηλαδή 997.800 εκτάρια. Και τα τρία τέταρτα του Île-de-France (76,6%) βρίσκονται σε μια περιοχή μέτριας έως υψηλής έκθεσης κινδύνου.
   Το Ινστιτούτο Περιφέρειας του Παρισιού αριθμεί τώρα 1,14 εκατομμύρια σπίτια που έχουν ανεγερθεί σε περιοχές μέσης ή υψηλής έκθεσης κινδύνου στο Île-de-France (σε σύνολο 1,47 εκατομμυρίων), με αργιλώδη εδάφη.
   Περίπου 70.000 σπίτια έχουν ήδη υποστεί ζημιές από το 1995, δηλαδή 2.400 ετησίως κατά μέσο όρο. Λόγω της αύξησης της συχνότητας και της έντασης των ξηρασιών, οι ζημιές συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται.
   Read more...

   232 • 0

  17. Περιβάλλον

   Engineer

   Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε φέτος ρεκόρ καμένων επιφανειών από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με έναν απολογισμό που επικαιροποιήθηκε σήμερα από το ευρωπαϊκό σύστημα ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές (Effis) και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για την κλιματική αλλαγή.
   Περισσότερα από 7,85 εκατ. στρέμματα κάηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 19 Νοεμβρίου, διευκρινίζουν τα Effis και Copernicus.
   Είναι έκταση «υπερδιπλάσια των λίγο περισσότερων από 3,17 εκατ. στρεμμάτων που ήταν ο μέσος όρος από το 2006 ώς το 2021», αναφέρεται. Οι πυρκαγιές αυτές προκάλεσαν «συνολικές εκπομπές άνθρακα για το 2022 που υπολογίζονται σε 9 μεγατόνους, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 6,75 μεγατόνων για το διάστημα από το 2003 ώς το 2021», προστίθεται.
   Ένας πρώτος απολογισμός, που είχε γίνει από τους δύο οργανισμούς στο τέλος του καλοκαιριού, ανακοίνωνε ήδη επίπεδα ρεκόρ, με 6.627.760 στρέμματα να έχουν καεί από τον Ιανουάριο.
   6,4 μεγατόνοι άνθρακα στην ατμόσφαιρα
   Σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, οι συνολικές εκπομπές από τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιουνίου ώς τις 31 Αυγούστου 2022 υπολογίζονται σε 6,4 μεγατόνους άνθρακα, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο για τους μήνες αυτούς από το καλοκαίρι του 2007.
   «Η διάρκεια και η ένταση των κυμάτων καύσωνα που έπληξαν την Ευρώπη στη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τις γενικές συνθήκες ξηρασίας στην ήπειρο το 2022, συνέβαλαν σ’ αυτά τα επίπεδα ρεκόρ» των πυρκαγιών, υπογραμμίζει η Copernicus.
   Υψηλές εκπομπές άνθρακα σε Ισπανία και Γαλλία
   Τα ρεκόρ αυτά οφείλονται ιδιαίτερα στις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη νοτιοδυτική Γαλλία και την Ισπανία.
   Η CAMS επιβεβαιώνει αυτό που είχε ήδη ανακοινώσει τον Αύγουστο, δηλαδή ότι η Ισπανία και η Γαλλία κατέγραψαν από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια της περιόδου των 20 ετών για τα οποία υπάρχουν συνολικά δεδομένα, η οποία αρχίζει το 2003.
   Στις 10 Δεκεμβρίου, οι δασικές πυρκαγιές και οι πυρκαγιές σε βλάστηση σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια του 2022 είχαν προκαλέσει περίπου 1.455 μεγατόνους εκπομπών άνθρακα, αναφέρει η CAMS, επισημαίνοντας πως ο αριθμός αυτός μειώνεται εδώ και χρόνια «λόγω των αλλαγών στη χρήση της γης και της μείωσης των πυρκαγιών στις σαβάνες των τροπικών».
   Η νότια Αμερική και ιδιαίτερα η Βραζιλία επλήγησαν ιδιαίτερα. Η πολιτεία Αμαζόνας γνώρισε έτσι από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο τις πιο υψηλές εκπομπές των 20 τελευταίων ετών που οφείλονται σε πυρκαγιά, δηλαδή λίγο περισσότερο από 22 μεγατόνους. Πρόκειται για 5 μεγατόνους περισσότερο από τις προηγούμενες εκπομπές ρεκόρ του 2021.
   Read more...

   180 • 1

  18. Περιβάλλον

   GTnews

   Η δραματική αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες που καταγράφεται τους τελευταίους δύο αιώνες και ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, με κύριο υπαίτιο τον άνθρωπο απειλεί πλέον άμεσα και τα μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού. Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων από το «Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας» της Ακαδημίας Αθηνών αναφέρει πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής, 244 πολιτιστικά και φυσικά μνημεία της UNESCO σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χώρας μας.
   Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή κ. Χρήστος Ζερεφός «υπάρχουν 244 μνημεία που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εκ των οποίων τα 35 εμπίπτουν στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου και τα 14 στην κατηγορία του ακραίου κινδύνου».
   Από τι ακριβώς κινδυνεύουν
   Ο κατάλογος των κινδύνων περιλαμβάνει τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, τις δασικές πυρκαγιές (οι μνήμες από τη μεγάλη φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία είναι ακόμη νωπές), τις έντονες βροχοπτώσεις (αρχαιολογικοί χώροι όπως η Αρχαία Μεσσήνη και το Δίον έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων), την ξηρασία τις αλλαγές στη μέση στάθμη της θάλασσας και την συνέργειά τους με τον σεισμικό κίνδυνο.
   Ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, υπάρχουν πέντε μνημεία ή ευρύτερες τοποθεσίες πολιτισμού που τις επόμενες δεκαετίες εάν δεν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, θα βρεθούν ενώπιον ακραίων κινδύνων που θα απειλήσει την υπόστασή τους.
   Βάσει της μελέτης, αυτά είναι τα εξής:
   1. Τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης
   Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η Θεσσαλονίκη υπήρξε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής χερσονήσου, κάτι που αντανακλάται στα πλείστα μνημεία που διασώζονται έως και σήμερα. Εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, δεκαπέντε αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της συμπρωτεύουσας, που χρονολογούνται από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος αι. μ.Χ.) έως και την Υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος – 14ος αι.).
   Αυτά είναι:
   Τα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης (4ος – 5ος αι.) Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου (4ος αι.) Η βασιλική της Παναγίας Αχειροποίητου (5ος αι.) Ο ναός του Οσίου Δαυίδ (Μονή Λατόμου) (6ος αι.) Η βασιλική του Αγίου Δημητρίου (7ος αι.) Ο ναός της Αγίας Σοφίας (8ος αι.) Ο ναός της Παναγίας των Χαλκέων (11ος αι.) Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα (14ος αι.) Ο ναός των Αγίων Αποστόλων (14ος αι.) Ο ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού (14ος αι.) Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης (13ος αι.) Ο ναός του Σωτήρος (14ος αι.) Η Μονή Βλατάδων (14ος αι.) Ο ναός του Προφήτη Ηλία (14ος αι.) Τα βυζαντινά λουτρά (14ος αι.) Όλα τα παραπάνω, κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ακολουθούμενη από τον σεισμικό κίνδυνο, τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, τις δασικές πυρκαγιές, τις ακραίες βροχοπτώσεις και την ερημοποίηση.
   2. Το Πυθαγόρειο και το Ηραίο της Σάμου

   Το Πυθαγόρειο είναι ο αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Σάμου. Περιλαμβάνει διάφορα μνημεία της αρχαίας ελληνικής και της ρωμαϊκής εποχής. Στο χώρο του Πυθαγορείου θα δει για παράδειγμα ο επισκέπτης τη σήραγγα του Ευπαλίνου, ένα κατασκευαστικό θαύμα της μηχανικής του 6ου αιώνα π.Χ. Στο Ηραίο από την άλλη πλευρά, βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη θεά Ήρα. Αμφότεροι οι δύο αυτοί χώροι σημαντικών εκθεμάτων. Κινδυνεύουν σύμφωνα με τους επιστήμονες κυρίως από τις σεισμικές δονήσεις. Ακολούθως μεγάλος είναι η κίνδυνος από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τις δασικές πυρκαγιές και τις ακραίες βροχοπτώσεις.
   3. Μυκήνες και Τίρυνθα

   Στους αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών και της Τίρυνθας, στην Αργολίδα, συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο για να θαυμάσουν μεταξύ άλλων τα εντυπωσιακά μυκηναϊκά ανάκτορα που άρχισαν να οικοδομούνται περί το 1.350 π.Χ. (στην Υστεροελλαδική περίοδο) και την Πύλη των Λεόντων που αναπαριστά δύο λιοντάρια ως φύλακες της Ακρόπολης. Οι συγκεκριμένες αρχαιότητες όμως αυτή στιγμή κινδυνεύουν πρωτίστως από την ερημοποίηση και τους σεισμούς και στη συνέχεια από τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, τις δασικές πυρκαγιές και τις ακραίες βροχοπτώσεις.
   4. Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

   Ολόκληρη η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, αποτελεί ένα τεράστιο μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η μεσαιωνική αισθητική είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, των μνημείων και των ερειπίων, τα οποία συνδέονται με έναν λαβύρινθο από πλακόστρωτα δρομάκια. Η Παλαιά Πόλη είναι γνωστή ως το τελευταίο καταφύγιο των Ιωαννιτών Ιπποτών και χωρίζεται σε τρία μέρη: το βόρειο τμήμα που ονομάζεται Κολλάκιο και στο οποίο βρίσκεται ο πολύ γνωστός δρόμος των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Νοσοκομείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο και οι ναοί του Τάγματος και στο νότιο τμήμα που βρίσκεται η Χώρα με το τουρκικό παζάρι γύρω από το τζαμί του Σουλεϊμάν, η παλιά αγορά και άλλα κτίρια περιηγητικού ενδιαφέροντος. Όλα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τον σεισμικό κίνδυνο και σε μικρότερο βαθμό από την ερημοποίηση, τις ακραίες βροχοπτώσεις και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες.
   5. Δήλος

   Σήμα κινδύνου όμως εκπέμπει και η Δήλος, το μικρό νησί των Κυκλάδων που είναι από μόνο του ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν γενέτειρα της θεάς Αρτέμιδος και του θεού Απόλλωνος, εξ ου και η επωνυμία του Δήλιος και εκ τούτου σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο που εξελίχθηκε ομοίως και σε εμπορικό. Κανένα άλλο νησί δεν φιλοξενεί τόσα πολλά και μνημειώδη κειμήλια αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, δηλαδή των αιώνων της μεγάλης ελληνικής τέχνης. Στις μέρες μας κινδυνεύει περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις ακραίες βροχοπτώσεις και σε μικρότερο βαθμό από την ερημοποίηση, τους σεισμούς και τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα η Δήλος αναμένεται να είναι μεταξύ των εννέα πρώτων μνημείων από αντίστοιχες χώρες της Μεσογείου, όπου θα πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες μελέτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
   Έρευνα σε 23 χώρες της Μεσογείου
   Η μελέτη του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας (στην οποία συνέδραμαν οι Ι. Καψωμενάκης, Χ. Ντουβής, Α. Πούπκου, Σ. Ζερεφός, Σ. Σολωμός, Θ. Σταύρακα, Ν.Σ. Μελής, Ε. Κυριακίδης, Γ. Κρεμλής και βέβαια ο Χρ. Ζερεφός) πραγματοποιήθηκε συνολικά σε 23 χώρες της Μεσογείου. Στην Αλβανία, στην Αλγερία, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στην Κροατία, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στην Ιορδανία, στον Λίβανος, στη Λιβύη, στη Μάλτα, στο Μαυροβούνιο, στο Μαρόκο, στην Παλαιστίνη, στην Πορτογαλία, στη Σλοβενία, στην Ισπανία, στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, στην Τυνησία και στην Τουρκία.
   Από τις υπόλοιπες χώρες, πέραν την Ελλάδας, τόποι ιστορίας και φυσικού κάλλους που κινδυνεύουν λόγω του συνδυασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της σεισμικότητας είναι μεταξύ άλλων.
   Το εθνικό πάρκο της Ντονιάνα, στην Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας. Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ευρώπης και απειλείται από την εντατική καλλιέργεια της γης. Οι ποσότητες νερού στο πάρκο έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και από την υπερβολική άντληση νερού από γειτονικές φάρμες, όπου καλλιεργούνται φράουλες, συχνά με παράνομα πηγάδια.
   Το Βουθρωτό της Αλβανίας. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρος και αρχαία ελληνική πόλη, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια των αγίων Σαράντα, σε ένα λόφο με θέα το κανάλι Βιβάρι. Κατοικημένo από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε έδρα ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής. Μετά από μια περίοδο υπό βυζαντινή διοίκηση και σύντομη κατοχή από τους Βενετούς, η πόλη εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα λόγω χαμηλού και υγρού εδάφους. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
   Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Επί αιώνες ήταντο σημαντικότερο λιμάνι των Βενετών στην Αδριατική και σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό κέντρο.
   Οι Τσίνκουε Τέρρε της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα ακανόνιστο τμήμα της ακτής της ανατολικής Ριβιέρας που αποτελείται από πέντε χωριά. Από το 1997, η περιοχή αποτελεί μέρος της παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco με κριτίρια ότι «η ανατολική Ριβιέρα της Λιγουρίας μεταξύ των Cinque Terre είναι ένα εξαιρετικής ομορφιάς πολιτιστικό τοπίο , που αντιπροσωπεύει την αρμονική αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση και παράγει ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και ποιότητας που απεικονίζει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής χιλιάδων χρόνων και που συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό κοινωνικοοικονομικό ρόλο στη ζωή της κοινωνίας». Χάρη στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, οι Cinque Terre θεωρούνται ένα από τα πιο όμορφα παράκτια ιταλικά αξιοθέατα για το μοναδικό φυσικό τους σκληρό και τραχύ περιβάλλον, το οποίο μαλακώνει από την κατασκευή των αναβαθμίδων και των ζωνών καλλιέργειας, οι οποίες κατεβαίνουν προς τη θάλασσα με απότομες πλαγιές.
   Read more...

   175 • 0

  19. Περιβάλλον

   Engineer

   Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, σε συνεργασία με τη Greenpeace και τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων υλοποιώντας το δεύτερο πιλοτικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης Passivistas, το project του Ταύρου, και καλεί τον κόσμο να το υποστηρίξει. Στη νέα πλατφόρμα crowdfunding μπορεί ο καθένας να κάνει δωρεά για την πραγματοποίηση του έργου, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην οικιακή εξοικονόμηση ενέργειας, κερδίζοντας δωράκια και σημαντικά προνόμια.
   Οι 8 οικογένειες που διαμένουν στο παλιό προσφυγικό κτίριο που θα αναβαθμιστεί βιώνουν κάτι γνώριμο σε όλους μας: πολύ κρύους χειμώνες με υγρασία και ανυπόφορα ζεστά καλοκαίρια. Ταυτόχρονα, επιβαρύνονται από την ενεργειακή κρίση, σπαταλώντας μεγάλα ποσά για να κλιματίσουν την κατοικία τους χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το Tavros Project θα φέρει τις οικογένειες από το παρελθόν… στο παθητικό σπίτι, δηλαδή σε ένα κτίριο μηδενικών εκπομπών ρύπων που θα παράγει και τη δική του ενέργεια! Θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό να δοκιμαστούν και να εισαχθούν στα επιλέξιμα υλικά στη χώρα μας, ενώ ολόκληρη η πολυκατοικία θα αξιοποιηθεί ως κόμβος εκπαίδευσης, ενημέρωσης και υποστήριξης της καινοτομίας.
   Οι 8 οικογένειες που διαμένουν στο παλιό προσφυγικό κτίριο που θα αναβαθμιστεί βιώνουν κάτι γνώριμο σε όλους μας: πολύ κρύους χειμώνες με υγρασία και ανυπόφορα ζεστά καλοκαίρια. “Ξεκινάει η καμπάνια για το δεύτερο πιο σημαντικό project μας μετά από αυτό του Παπάγου. Την ώρα που έννοιες όπως η αειφορία ή η ορθολογική χρήση ενέργειας έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα, την ώρα που οι πολίτες απελπισμένοι ψάχνουν άδικα να βρουν φθηνούς και αποδοτικούς τρόπους θέρμανσης και ζουν σε συνθήκες απόλυτης ενεργειακής φτώχειας και άθλιας ποιότητας ζωής, εμείς θα αποδείξουμε ότι εύκολα και μεθοδικά μπορούμε όλοι να ζούμε σε καλύτερα σπίτια. Το αποδείξαμε μια φορά, θα το αποδείξουμε πάλι και τώρα και με ένα όπλο παραπάνω τη δεδομένη στιγμή: πολύ περισσότερη εμπειρία αλλά και ισχυρότερους συμμάχους.” αναφέρει ο επικεφαλής των Passivistas και πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ, Στέφανος Παλλαντζάς.
   “Μια σωστή ενεργειακή μετάβαση ξεκινάει από τη μείωση των ενεργειακών μας αναγκών. Όταν αυτό συνδυάζεται με ένα σπιτικό στο οποίο ζεις άνετα, είναι σαν να λούζεται από φως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μακάρι η πολιτεία να παραδειγματιστεί βλέποντας απλούς ανθρώπους που αλληλοστηρίζονται και προχωράνε μόνοι τους και να δημιουργήσει τον χώρο για τη μετατροπή του κτιριακού αποθέματος σε παθητικές κατοικίες. Μέχρι τότε έχουμε μόνο ο ένας την άλλην.” σχολιάζει η Σάντυ Φαμελιάρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
   “Οι πόλεις με ουδέτερο άνθρακα διακυβεύονται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Αλλά για να φτάσουμε στις πόλεις πρέπει να ξεκινήσουμε από τα κτίρια, να πάμε σε οικοδομικά τετράγωνα, να πάμε στη γειτονιά αναβαθμίζοντας τα κτίρια σε παθητικά και μετά να προχωρήσουμε στις πόλεις. Αυτό είναι ένα στοίχημα, θέλει δουλειά αλλά είμαστε εδώ και θα το κάνουμε!” δηλώνει ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.
   Το καλύτερο σπίτι δεν είναι προνόμιο των λίγων, είναι δικαίωμα όλων και κάνει καλό και στον πλανήτη! Οι δωρεές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου και οι ενδιαφερόμενοι θα απολαύσουν μια σειρά από δωράκια και προνόμια.
   Από μικρά αναμνηστικά μέχρι συμβουλές σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων και επισκέψεις στο κτίριο με “ξεναγό” που θα εξηγεί γιατί αυτό είναι το σπίτι του μέλλοντος. Ωφελούμενη θα είναι συνολικά η κοινωνία, αφού Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Greenpeace και Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου στοχεύουν να αξιοποιήσουν αυτό το παράδειγμα ως πρότυπο για τις αναγκαίες αναβαθμίσεις, προς μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και βελτίωσης του βιοτικού μας επιπέδου.
   Βοήθησε κι εσύ τον Μάριο, την Κούλα, τον Κώστα και τους υπόλοιπους ενοίκους της Πειραιώς 211 να αποκτήσουν το σπίτι που τους αξίζει και που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για όλους μας! Το καλύτερο σπίτι δεν είναι προνόμιο των λίγων, είναι δικαίωμα όλων και κάνει καλό και στον πλανήτη!
    
   Read more...

   291 • 0

  20. Περιβάλλον

   GTnews

   Λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των καλαμιώνων στη Λίμνη Παμβώτιδα και το Δέλτα Έβρου δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με την προμήθεια δύο αμφίβιων μηχανημάτων κοπής καλαμιών, τα οποία θα διαχειρίζονται οι αντίστοιχες Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου – Δαδιάς.
   Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. προκηρύσσει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια των αμφίβιων μηχανημάτων, με καταληκτική ημερομηνία την 9η Ιανουαρίου 2023.
   Η απόδοση του αμφίβιου μηχανήματος μπορεί να φθάσει έως και τα 3 στρέμματα ημερησίως, ενώ για τη λειτουργία του απαιτείται εκπαιδευμένος χειριστής, ο οποίος θα είναι στέλεχος των Μονάδων.
   Η αγορά και χρήση αμφίβιου μηχανήματος με ειδικό εξοπλισμό για τη διαχείριση των καλαμιώνων έχει ως στόχο:
   την καλοκαιρινή κοπή για αύξηση ετερογένειας, μείωση της ζωτικότητάς του, τη δημιουργία επιπλέον υγρολιβαδικών εκτάσεων και την ενίσχυση του ρόλου απορρόφησης ρύπων τη χειμερινή κοπή για δημιουργία ελεύθερων από βλάστηση ρηχών υδάτινων εκτάσεων και περιορισμό της έκτασης του καλαμιώνα κατά την κρίσιμη για τα είδη περίοδο τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθώς μπορούν με τα κατάλληλα εξαρτήματα να κάνουν εκσκαφή, βυθοκόρηση στον υγρότοπο και απομάκρυνση ιζήματος. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Στους καλαμιώνες ζουν πολλά μικρά θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια και έντομα, τα οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Με τα αμφίβια μηχανήματα που προμηθευόμαστε βάζουμε τέλος στην αλόγιστη καύση των καλαμιών, που ενέχει και κίνδυνο πυρκαγιών. Οι καλαμιώνες αποτελούν σημαντικό οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας, η προστασία της οποίας είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
   Read more...

   250 • 0

  21. Περιβάλλον

   GTnews

   Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά «πειράματα», για το οποίο ξεχωρίζει η νέα Αγορά Μοδιάνο, είναι η προσπάθεια που γίνεται από την πρώτη κιόλας μέρα να είναι ένας χώρος «μηδενικών απορριμμάτων» (zero waste).
   Πρόκειται για έναν σχεδιασμό, στον οποίο πρωτοτυπεί η Αγορά Μοδιάνο και εφόσον πετύχει θα μπορέσει να αποτελέσει «πιλότο» για την εφαρμογή του ίδιου συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων σε πολλές άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στην εστίαση, όπως στα Λαδάδικα και αλλού.
   Το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της νέας Αγοράς Μοδιάνο είναι εντυπωσιακό. Όπως το περιέγραψε ο εμπνευστής του και διευθυντής λειτουργίας της «Κεντρικής Αγοράς Μοδιάνο» Θανάσης Παππάς, σε κάθε περίπτωση τα παραγόμενα απορρίμματα θα είναι ελαχιστοποιημένα στο μίνιμουμ, ενώ η ανακύκλωση είναι οργανωμένη έτσι ώστε να είναι καθολική στο χώρο.
   Η οργανωτική δομή της αγοράς έχει προβλέψει ώστε να λειτουργεί δεματοποιητής και τέσσερα δωμάτια συγκέντρωσης όλων των απορριμμάτων. Με αυτή την υποδομή, αλλά και με ένα σύστημα διαχωρισμού και διαχείρισης το μεγάλο στοίχημα δεν είναι η επιτυχία της ανακύκλωσης (αυτή προοιωνίζεται δεδομένη), αλλά κυρίως ο περιορισμός αν όχι ο μηδενισμός των σύμμεικτων, δηλαδή κυρίως των οργανικών αποβλήτων.

   «Ουσιαστικά η πρόθεσή μας, ο στόχος μας, είναι να φτάσουμε στο σημείο να μην πετάμε τίποτα στον πράσινο κάδο», επισήμανε ο κ. Παππάς. Η διαδικασία απαιτεί τη συμμετοχή όλων των ιδιοκτητών καταστημάτων, όλων των εργαζόμενων, αλλά και των καταναλωτών – επισκεπτών της Κεντρικής Αγοράς Μοδιάνο.
   «Για το χαρτί (χαρτοσυσκευασίες κτλ.) έχουμε προβλέψει πακετάρισμα, συμπίεση και ανακύκλωση. Το ίδιο για το πλαστικό, ενώ για το μέταλλο έχουμε συμπίεση και ανακύκλωση και για το γυαλί δυο 'καμπάνες' που λειτουργούν στην Ερμού και τη Β. Ηρακλείου, όπου γίνεται η συλλογή και ακολούθως οδηγούνται για ανακύκλωση. Άρα τα τέσσερα βασικά ρεύματα της ανακύκλωσης για τους καταστηματάρχες και όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι δρομολογημένα. Από εκεί και πέρα έχουμε τοποθετήσει μικρούς κάδους ανακύκλωσης, επίσης με διαχωρισμό για να συλλέγουμε τη λοιπή ανακύκλωση από τους επισκέπτες της αγοράς», υπογράμμισε ο κ. Παππάς.
   Το στοίχημα κυρίως είναι τα οργανικά απόβλητα, που σε μια αγορά τροφίμων και εστίασης είναι λογικό να είναι αυξημένα σε ποσότητες.
   Όπως δήλωσε ο κ. Παππάς, «στον ακάλυπτο χώρο της Β. Ηρακλείου έχουμε ένα πρότυπο ψυγείο, όπου με ειδικές παλέτες παραλαμβάνουμε όλα τα οργανικά απόβλητα, καλά συσκευασμένα. Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί σε όλους όσοι παράγουν τέτοια απόβλητα, ειδικά τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, τα μανάβικα κτλ. Τα συγκεκριμένα απόβλητα θα συσκευάζονται σε μαύρες σακούλες και θα τοποθετούνται στο ψυγείο. Όταν συγκεντρώνονται επαρκείς ποσότητες θα παραλαμβάνονται από ειδική εταιρία, με την οποία ήδη έχουμε συνάψει σύμβαση, η οποία θα τα παραλαμβάνει προς αξιοποίηση. Η αξιοποίηση έχει να κάνει με την παραγωγή βιοαερίου ή ζωοτροφών για παράδειγμα. Μάλιστα, φροντίσαμε ώστε σε συγκεκριμένα καταστήματα ήδη να υπάρχει και ο μπλε και ο καφέ κάδος, για τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά απόβλητα αντιστοίχως, προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευκολία, να συλλέγονται από τα καταστήματα τα ανακυκλώσιμα, να οδηγούνται στο υπόγειο, να διαχωρίζονται και να ανακυκλώνονται, ενώ τα οργανικά θα μπαίνουν στο ψυγείο. Το τελικό κλάσμα των σύμμεικτων που θα μείνει, ό,τι δηλαδή θα πρέπει να πάει στον καφέ κάδο και να οδηγηθεί στον ΧΥΤΑ, θέλουμε να είναι ελάχιστο έως μηδενικό».
   Σημαντική παράμετρος του συστήματος είναι το κόστος. Είτε αυτό αφορά στην ίδια την Αγορά, είτε στους καταστηματάρχες. Το ισοζύγιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μπορεί να είναι επίσης μηδενικού κόστους ή σωστότερα η σχέση δαπάνης – οφέλους να είναι ίσα βάρκα ίσα πανιά...
   Η εταιρεία διαχείρισης της Κεντρικής Αγοράς Μοδιάνο, πέρα από το κόστος της συγκεκριμένης υποδομής για τα απόβλητα, έχει το διαρκές μισθολογικό κόστος όσων εργάζονται στο συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει το μισθολογικό κόστος.
   «Τα ποσοτικά στοιχεία της όλης διαδικασίας θα τα δούμε στην πορεία με τη λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο, εμείς έχουμε βάλει ως στόχο να μην πετάμε τίποτα ή ελάχιστες ποσότητες στον πράσινο κάδο. Η τεχνογνωσία για να στηθεί αυτό το σύστημα υπήρχε από τα χρόνια που ήμουν αντιδήμαρχος. Προέκυψε από όλους τους σχεδιασμούς που κάναμε ως Δήμος Θεσσαλονίκης για την αλυσίδα διαχείρισης των αποβλήτων. Ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι αυτοί οι σχεδιασμοί μπορούν να γίνουν πράξη και να έχουμε ως αποτέλεσμα μια πιο καθαρή πόλη», σημείωσε ο κ. Παππάς.
   Read more...

   299 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.