Jump to content
 • Novatron
 • Περιβάλλον

  Περιβάλλον

  891 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και έπρεπε να ενταχθούν στη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για να επιταχυνθεί η δημοπράτησή τους και να συμβασιοποιηθούν εντός του 2021.
   Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εισηγήθηκε  στο Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει την εφαρμογή της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του άρθρου 7 του Ν. 2881 για 3 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων:
   τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση «Νευρόπολη» του Δήμου Λαμιέων. τη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμέων Οργανικών (ΜΕΠΟ) στη Λιβαδειά. τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Βόρειο Έβρο. Ο Κωστής Χατζηδάκης στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες 3 μονάδες, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για να επιταχυνθεί η δημοπράτησή τους και να συμβασιοποιηθούν εντός του 2021. Διαφορετικά θα χαθεί η χρηματοδότηση των έργων αυτών και δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν καθώς το επόμενο ΕΣΠΑ δεν θα χρηματοδοτήσει μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.
   Αυτά τα 3 έργα εντάσσονται στο ευρύτερο δίκτυο υποδομών που προωθούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης αποβλήτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών.
   Στο πλαίσιο αυτό:
   Κατασκευάζονται 4 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ): Ηλεία μέσω ΣΔΙΤ, Θήβα, Αμάρι ( Ρέθυμνο), Αλεξανδρούπολη. Ξεμπλόκαρε και ξεκινάει άμεσα η κατασκευή 3 Μονάδων στην Πελοπόννησο μέσω ΣΔΙΤ. Δημοπρατήθηκαν 8 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπακτο, Χερσόνησο, Τρίκαλα, Άρτα, Ιεράπετρα και Σητεία. Ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν μια σειρά από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα. Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Δήμου Λαμιέων:
   Θα είναι η μεγαλύτερη ΜΕΑ στην Κεντρική Ελλάδα. Η ΜΕΑ πρόκειται να έχει 25ετή διάρκεια λειτουργίας και δυναμικότητα σε 76.750tn/έτος σύμμεικτα ΑΣΑ, 10.250tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά και 7.000tn/έτος ιλύος. Καταλαμβάνει επιφάνια 243.300 τ.μ περίπου. Γίνεται στο Δήμο Λαμιέων, δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ. Θα εξυπηρετεί τους έξι από τους επτά Δήμους της Π.Ε. Φθιώτιδας (όλους εκτός από τον Δήμο Λοκρών), των δύο Δήμους της Π.Ε. Ευρυτανίας και τους δύο βόρειους Δήμους της Π.Ε. Ευβοίας (Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης –Αγίας Άννας) Ο ΧΥΤΥ θα έχει διάρκεια ζωής 17, 5 έτη. Το έργο εναρμονίζεται με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων (ΜΕΠΟ) που πρόκειται να εξυπηρετήσει τους Δήμους Λεβαδέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας και Ορχομενού:
   Καταλαμβάνει επιφάνεια 26.257 τ.μ περίπου Θα υλοποιηθεί εντός της Δ.Ε. Διστόμου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας Πρόκειται για έργο δυναμικότητας 3.100tn/έτος. Εναρμονίζεται με τις προβλέψεις της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τους στόχους που τίθενται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και τον ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας. Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Βόρειο Έβρο:
   Η ΜΕΑ θα έχει δυναμικότητα 16.000tn/έτος. (σε 11.000tn/έτος σύμμεικτα ΑΣΑ, 3.500tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά και 1.500tn/έτος πράσινα απόβλητα). Η δυναμικότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) θα είναι 5.000tn/έτος περίπου. Το έργο θα καταλαμβάνει επιφάνεια 89.649,76τ.μ. περίπου, εντός του Δήμου Ορεστιάδας Θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου. Το έργο εναρμονίζεται με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Χρηματοδότηση 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων σε όλη τη χώρα.
   Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα:
   Έχει 10ετή διάρκεια (έως το 2030). Προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί. Θα εμπλουτίσει τη χώρα με 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα. Θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έλλειμμα στην Ελλάδα. Ειδικότερα:
   Αναβαθμίζει τον θεσμό των αναδασώσεων ως εργαλείο οικολογικής αναβάθμισης δασικών εκτάσεων και δασών (οι δασικές υπηρεσίες σταμάτησαν τις αναδασώσεις από το 1990). Επιχειρεί, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, να διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στον αστικό και περιαστικό χώρο. Συνδέει μέτρα, δράσεις και έργα δασώσεων/αναδασώσεων, που έχουν στο παρελθόν εκπονηθεί -και συχνά στερούνται παρακολούθησης- σε ένα ενιαίο πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων υλοποιείται σε 5 φάσεις:
   Στο πρώτο στάδιο, έχει εκπονηθεί ήδη από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού & ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθούν σε εθνικό επίπεδο, με βάση επιστημονικά κριτήρια. Προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση. Επίσης προτεραιότητα θα δοθεί στα περιαστικά δάση (πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέττα κ.λπ.). Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020. Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίηση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (π.χ. Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, μαθητές κλπ) καθώς και η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Το τρίτο στάδιο αφορά στην οργάνωση, στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία του έργου των αναδασώσεων, με την εκπόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών. Το τέταρτο στάδιο αφορά στην υλοποίηση των αναδασώσεων και θα εξελιχθεί μέχρι το 2026. Η έναρξη της προσπάθειας θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021. Το πέμπτο στάδιο ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων. Σημειώνεται παράλληλα ότι ήδη χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ (οι σχετικές ενέργειες συμβασιοποιούνται άμεσα). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα    είχε μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση μέχρι τον 2019.
   Ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους ορεινούς όγκους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν ανακοινωθεί δράσεις για τον Υμηττό που θα συνδυαστούν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Αντίστοιχες δράσεις εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για την Πεντέλη, ενώ σχεδιάζονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την Πάρνηθα και το Ποικίλο Όρος στη Δυτική Αθήνα. Για το δάσος του Σέιχ Σου το υπουργείο χρηματοδοτεί δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρουσίας του φλοιοφάγου έντομου που έχει καταστρέψει σημαντικό τμήμα του δάσους.
   Μαζί με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου ο συνολικός προϋπολογισμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων θα φτάσει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.
   Για το πρόγραμμα αυτό εργάστηκαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων,  Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου, ενώ τον συντονισμό όλης της προσπάθειας έχει η συντονίστρια του υπουργείου για τη δασική πολιτική, Μαρία Κοζυράκη.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Το Timber Festival είναι μια συνεργασία της The National Forest και της Wild Rumpus, με σκοπό τη διοργάνωση ενός τριήμερου διεθνούς και πολύπλευρα καλλιτεχνικού γεγονότος σχετικά με την αλληλεπίδραση των δασών και του ανθρώπου. Τα πρώτα φεστιβάλ διοργανώθηκαν το 2018 και το 2019, ενώ το προγραμματισμένο για τον Ιούλιο του 2020 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, με τις ημερομηνίες όμως για το 2021 να έχουν ήδη ανακοινωθεί.
   Μία από τις εναλλακτικές δράσεις των διοργανωτών προκειμένου να μη «διακοπεί» αυτή η γιορτή για τα δέντρα, τα δάση και τον φυσικό κόσμο, ήταν η δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη με ζωντανές ηχογραφήσεις ήχων από δάση όλου του κόσμου. Το Sounds of the Forest λειτουργεί σαν μια ανοιχτή βιβλιοθήκη ήχων στην οποία ο καθένας μπορεί να προσθέσει τη δική του ηχογράφηση διάρκειας ενός λεπτού, συνοδευόμενη από πληροφορίες για την τοποθεσία και το περιεχόμενο του ήχου, μία φωτογραφία από την περιοχή ηχογράφησης και τη γεωγραφική θέση της πάνω στον χάρτη.
   Οι ηχογραφήσεις είναι ελεύθερες προς ακρόαση από όλους, ενώ σύμφωνα με τους υπευθύνους πάνω από 550 άτομα από περισσότερες από 50 χώρες έχουν συνεισφέρει στο εγχείρημα με το δικό τους «σύντομο ηχητικό καρτ-ποστάλ». Όπως αναφέρεται, το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί από επιλεγμένους μουσικούς για την παραγωγή μουσικών και γενικότερα καλλιτεχνικών δημιουργιών, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ του 2021.
   Δείτε τον χάρτη:
   https://timberfestival.org.uk/soundsoftheforest-soundmap/
   Περιηγηθείτε στον χάρτη τοποθετώντας πάνω του τον δείκτη του ποντικού και επιλέξτε πάνω δεξιά +/- αναλόγως με την περιοχή που θέλετε να εστιάσετε. Στη συνέχεια, πατώντας στα κίτρινα εικονίδια, μπορείτε να ακούσετε τους ήχους.
   Πηγή: intonature.gr, Timber Festival

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πρόωρων θανάτων κατά την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για το 2018, σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να υποφέρουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περισσότεροι από 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.

   Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πρόωρων θανάτων κατά την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για το 2018, σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να υποφέρουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περισσότεροι από 400.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως σε ολόκληρη την ήπειρο.
   Η έκθεση του ΕΟΠ «Air quality in Europe -- 2020 report» (Η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη-έκθεση του 2020) εκτιμά ότι στην Ελλάδα το 2018, 11.800 πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), 3.000 στα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και 650 στο όζον (Ο3) ή συνολικά 15.450. Η βελτίωση κατά την περίοδο 2009-2018 φαίνεται, σύμφωνα με την έκθεση, από το ότι το 2009 οι πρόωροι θάνατοι στη χώρα μας λόγω ρύπανσης του αέρα εκτιμώνταν αντίστοιχα σε 14.700 από μικροσωματίδια, σε 4.500 από οξείδια του αζώτου και σε 750 από όζον ή συνολικά σχεδόν 20.000.
   Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρόωροι θάνατοι το 2018 εκτιμώνταν σε 379.000 για τα ΡΜ2,5, 54.000 για τα ΝΟ2 και 19.400 για το Ο3, δηλαδή συνολικά 443.400.
   Η έκθεση αναφέρει ότι, όσον αφορά το ποσοστό του αστικού πληθυσμού στην Ελλάδα που εκτίθετο σε ρύπους πάνω από τα ευρωπαϊκά όρια, ήταν μηδενικό όσον αφορά τα μικρότερα σωματίδια διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστά του μέτρου ΡΜ2,5 (όριο τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα), 3,1% όσον αφορά τα μεγαλύτερα σωματίδια ΡΜ10 (όριο τα 50 μg/m3), 3,2% για τα οξείδια του αζώτου (όριο τα 40 μg/m3) και σχεδόν 96% για το όζον (όριο τα 120 μg/m3).
   Έξι κράτη είχαν υπερβεί το 2018 τα όρια της ΕΕ για τα λεπτά αιωρούμενα σωματίδια (PM2,5): η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία. Μόνο τέσσερις χώρες στην Ευρώπη --η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Ιρλανδία-- είχαν συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 κάτω από τις αυστηρότερες κατευθυντήριες τιμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στην έκθεση του ΕΟΠ επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ των ορίων που ισχύουν στην ΕΕ για την ποιότητα του αέρα και των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, ζήτημα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αντιμετωπίσει με την αναθεώρηση των προτύπων της στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τη μηδενική ρύπανση.
   Σύμφωνα με την έκθεση, οι περικοπές εκπομπών σε βασικούς τομείς έχουν βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη. Από το 2000, οι εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των οξειδίων του αζώτου (NOx), που προέρχονται από τις μεταφορές, έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι εκπομπές ρύπων από τον ενεργειακό εφοδιασμό έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά, σε αντίθεση με τη μείωση των εκπομπών από τα κτίρια και τη γεωργία, η οποία σημειώνει αργή πρόοδο.
   Χάρη στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, οι πρόωροι θάνατοι εξαιτίας της ρύπανσης από λεπτά αιωρούμενα σωματίδια μειώθηκαν κατά 60.000 το 2018, σε σύγκριση με το 2009. Όσον αφορά το διοξείδιο του αζώτου, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι πρόωροι θάνατοι μειώθηκαν κατά περίπου 54% την τελευταία δεκαετία.
   Η έκθεση του ΕΟΠ παρέχει επίσης μια γενική περιγραφή της σχέσης που συνδέει την πανδημία Covid-19 με την ποιότητα του αέρα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αξιολογήσεις που κατέδειξαν μείωση έως και 60% ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας την άνοιξη του 2020. Ο ΕΟΠ δεν διαθέτει ακόμη εκτιμήσεις σχετικά με τις πιθανές θετικές επιπτώσεις του καθαρότερου αέρα στην υγεία για το 2020.
   Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους προκαλεί καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί αμφότερες ως παράγοντες κινδύνου θανατηφόρου έκβασης σε ασθενείς με Covid-19. Ωστόσο, τονίζεται ότι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της σοβαρότητας των λοιμώξεων από τη νόσο δεν είναι σαφής και απαιτείται περαιτέρω επιδημιολογική έρευνα.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Με κοινό σύνθημα “Αθέατα Απόβλητα - Ποιο είναι το πραγματικό βάρος τους;” οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια για την ανακύκλωση. Οι συμμετέχοντες διοργανώνουν ημερίδες, εκθέσεις, διαγωνισμούς, ενημερώσεις και δρώμενα που εστιάζουν στο τρίπτυχο “Mείωση, Eπαναχρησιμοποίηση, Aνακύκλωση” (3Rs=Reduce, Reuse, Recycle) με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού για τη μείωση των αποβλήτων.
   Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας European Week for Waste Reduction (EWWR). Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, αρκετές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και άλλες προσαρμόστηκαν σε συμμετοχή μέσω διαδικτύου. Το διάστημα μεταξύ 21-29 Νοεμβρίου 2020 θα διεξαχθούν πανελλαδικά 29 δράσεις για τη πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, από φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΟΑΝ.
   Μεταξύ άλλων:
   Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν διαδικτυακά στην Ecogenia, το διαδικτυακό φόρουμ που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών πως να ανακυκλώνουν σωστά, στην ενημέρωση για τους διαφορετικούς τρόπους ανακύκλωσης και τα οφέλη της, και τις ενέργειες του Δήμου Αμαρουσίου για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πόλη.
   Θα παρακολουθήσουν τηλεοπτική εκπομπή  μαγειρικής σε τοπικό κανάλι της Κρήτης, όπου θα παρουσιαστούν προτάσεις για τη μείωση των αποβλήτων στα τρόφιμά μας, πώς να αξιοποιήσουμε τα υπολείμματα (οι παλιές κρητικές συνταγές είναι ένα καλό παράδειγμα), πώς να αγοράζουμε τρόφιμα χωρίς σπατάλη, πώς να οργανώσουμε σωστά το ψυγείο μας και πώς να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων.
   Θα συμμετάσχουν διαδικτυακά στην Climathon, την παγκόσμια ετήσια εκδήλωση που στόχο έχει την εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε τοπικό επίπεδο. Η φετινή Climathon θα πραγματοποιηθεί στη Κέρκυρα με θέμα τη μείωση ή και την εξάλειψη των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από το νησί.
   Θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης (με ελληνικούς υπότιλους) “The Story of Plastic”, “Plastic China”, “A Plastic Ocean, “Straws”, “The Story of Stuff”.
   Θα γίνει πόρτα-πόρτα συλλογή μεταχειρισμένου εξοπλισμού πληροφορικής από πολίτες και επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα για τη δωρεά τους. Οι ελαττωματικές συσκευές θα επισκευαστούν και στη συνέχεια θα δοθούν δωρεάν σε σχολεία, πανεπιστήμια και πολιτιστικούς συλλόγους.
   Θα συμμετάσχουν στο διαδραστικό “τραπέζι” εργασίας με θέμα «17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολιτισμός & Μείωση Αποβλήτων».
   Θα ενημερωθούν για τα βασικά στοιχεία της κομποστοποίησης, τα οφέλη της, τις μεθόδους για κομποστοποίηση στο σπίτι, και τη μέτρηση των αποτελεσμάτων στο πρώτο χρόνο εφαρμογής της.
   Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου σχετικά με την εμπειρία και τις πρακτικές για τις δράσεις πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση στην καθημερινή ζωή, στο οποίο κατά την περσινή σχολική χρονιά συμμετείχαν μαθητές και οι οικογένειές τους καταγράφοντας τις καθημερινές  συνήθειες και συμπεριφορές τους.
   Θα συμμετάσχουν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην εκδήλωση: «Τα αποτελέσματα του έργου BIOWASTE: σύστημα Πληρώνω Όσο Πετάω, και Αυτόνομες Μονάδες Κομποστοποίησης για Διαχείριση Βιοαποβλήτων σε Τουριστικές Περιοχές».
   Ομάδα εννέα αθλητών κολύμβησης θα διαγωνιστεί σε κολυμβητικό μαραθώνιο 10 χιλιομέτρων και η ομάδα υποστήριξης του κάθε αθλητή θα συλλέγει 20 αποτσίγαρα από την παραλία για κάθε χιλιόμετρο κολύμβησης, με σκοπό την προώθηση του συνθήματος «Παραλίες Καθαρές, Χωρίς Αποτσίγαρα».
   Ο ΕΟΑΝ συμμετέχει με τη δράση του “Ερωτηματολόγιο-κουίζ για τη μείωση των αποβλήτων” που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του με έπαθλο για τους 100 πρώτους νικητές μία υφασμάτινη τσάντα μεταφοράς για αντικατάσταση της πλαστικής.
   Δείτε όλες τις δράσεις εδώ: https://ewwr.eu/actions-db/?filter_act_countries=greece

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Το φιλόδοξο έργο για τη χαρτογράφηση ολόκληρου του πυθμένα του ωκεανού του πλανήτη έως το 2030, προχωράει.
   Το ένα πέμπτο του ωκεανού έχει ήδη χαρτογραφηθεί σε τρία χρόνια. Όσο δηλαδή το μέγεθος της Αυστραλίας.
   Το έργο Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030 ξεκίνησε το 2017 από το Ιαπωνικό Ίδρυμα Nippon και το μη κερδοσκοπικό GEBCO.
   Με στόχο να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι ωκεανοί στο κλίμα της γης.
   Πρόκειται για πληροφορίες που απαιτούνται για τη βελτίωση των μοντέλων που προβλέπουν τη μελλοντική αλλαγή του κλίματος. Επειδή οι ωκεανοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κίνηση της θερμότητας γύρω από τον πλανήτη.
   Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό είναι πλέον πλήρες, αντιπροσωπεύοντας 14,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων βαθυμετρικών δεδομένων. Η βαθυμετρία είναι η μέτρηση του βάθους του νερού σε ωκεανούς, θάλασσες ή λίμνες.
   Η κάλυψη του βυθού αυξήθηκε από 15% σε 19% τον τελευταίο χρόνο. Μόνο το 6% του πυθμένα του ωκεανού είχε χαρτογραφηθεί όταν ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια.
   Ένας πλήρης χάρτης των ωκεανών του κόσμου θα διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση των θεμελιωδών διαδικασιών, σύμφωνα με τους υπευθύνους του έργου.
   Όπως η κυκλοφορία των ωκεανών, τα καιρικά συστήματα, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η διάδοση των κυμάτων του τσουνάμι, οι παλίρροιες, η μεταφορά ιζημάτων και φυσικά η κλιματική αλλαγή.
   Θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, ένας από τους οποίους είναι η διατήρηση και η βιώσιμη χρήση των ωκεανών.
   Από τα περίπου 500.000 έως 10 εκατομμύρια είδη που ζουν στη βαθιά θάλασσα, η πλειονότητα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.
   Αλλά τα αρχαία κοράλλια βαθέων υδάτων παρέχουν πολύτιμα αρχεία κλιματικών συνθηκών. Τα οποία μπορεί να βοηθήσουν την κατανόησh μας για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή στο μέλλον.
   Seabed 2030
   Το Seabed 2030 αποτελείται από τέσσερα περιφερειακά κέντρα και ένα παγκόσμιο κέντρο.
   Τα Περιφερειακά Κέντρα είναι υπεύθυνα των δραστηριοτήτων χαρτογράφησης, τη συγκέντρωση και τη συλλογή βαθυμετρικών πληροφοριών και τη συνεργασία με τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες χαρτογράφησης στις περιοχές τους.
   Το Παγκόσμιο Κέντρο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και παράδοση παγκόσμιων δεδομένων στο Γενικό Βαθυμετρικό Διάγραμμα των Ωκεανών (GEBCO).
   Το σχέδιο για την ολοκλήρωση του χάρτη των ωκεανών του κόσμου έχει συγκεντρώσει σημαντική δυναμική από τα τελευταία τρία χρόνια. Και έχει την υποστήριξη περισσότερων από 100 διεθνών οργανισμών.
   Το έργο έχει φτάσει τους 133 επίσημους συνεργάτες και υποστηρικτές. Και συνεχίζει να αναζητά νέες συνεργασίες στην τεχνική καινοτομία και τη συλλογή δεδομένων.

   By dimitris GM, in Περιβάλλον, ,

   Στον αέρα «τινάζει» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μεταβίβαση μεγάλων εκτάσεων στο παραλιακό «μέτωπο» της Αττικής, από το Λαγονήσι μέχρι την Παλαιά Φώκαια στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ), κρίνοντας ότι υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου που το απαγορεύει. 
   Έτσι εκτάσεις-«φιλέτα» στην παραλία της Αναβύσσου, ζώνες αιγιαλού στο Λαγονήσι, το Μαύρο Λιθάρι και άλλες περιοχές που είχαν μεταβιβαστεί το 2014, με υπουργική απόφαση, στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε. και στη συνέχεια, το επόμενο έτος, στην ΕΤΑΔ ΑΕ, λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη, επιστρέφουν και πάλι στο δημόσιο.
   Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Σαρωνικού και ακύρωσε τη μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της «Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας» Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτή.
   Και αυτό γιατί, μετά τις νομοθετικές αλλαγές που έγιναν, εξαιρούνται από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε. όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και του αιγιαλού και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013 έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμά της και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.
   Παράλληλα, όλοι οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από  στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές  Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως τουριστικά Δημόσια κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με τον νόμο 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.
   Ο δικηγόρος του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνος Κατερινόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση, τονίζοντας:
   «Ειδικά για τις παραλίες στο Λαγονήσι και στην Αλυκή, ο Δήμος είχε κάνει πολλούς αγώνες από παλιά, να μην έχει η ΕΤΑΔ τη διαχείριση τους, αλλά να παραμείνουν στο Δημόσιο, ώστε η διαχείριση να γίνεται από τον Δήμο, ζήτημα στο οποίο τώρα δικαιώνεται.
   »Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτή, όπως και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, την 846/2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης». 

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στην εθνική νομοθεσία οι αλλαγές στην Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα 2008/98 η οποία τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2018/851. Οι κυριότερες νέες ρυθμίσεις που εισάγει το νέο νομοσχέδιο – τροποποίηση του ν. 4042/2012 είναι οι ακόλουθες:
   Σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98, τίθεται στόχος για την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων αυξάνονται τουλάχιστον σε ποσοστό 55% κ.β το 2025, 60% κ.β. το 2030 και 65% κ.β. το 2030 (από 50% κ.β. που είναι σήμερα) και υιοθετούνται οι κανόνες υπολογισμού των στόχων. Θεσπίζονται οι γενικές ελάχιστες απαιτήσεις για τα Προγράμματα Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 8α της Οδηγίας 2008/98. Δεν γίνεται χρήση των «ευνοϊκότερων» ρυθμίσεων που επιτρέπει η Οδηγία για τα υφιστάμενα ΣΕΔ. Τα ΣΕΔ οφείλουν να καλύπτουν το σύνολο του κόστους διαχείρισης του προϊόντος ή της συσκευασίας στο τέλος του κύκλου ζωής. Δίνεται προθεσμία προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις για τα υφιστάμενα ΣΕΔ έως 5/1/2023 με την εξαίρεση των ΣΕΔ για τα ΑΕΚΚ που πρέπει να προσαρμοστούν νωρίτερα. Θεσπίζεται υποχρέωση 2 φορές ετησίως να συζητούνται με τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στην εφαρμογή Προγραμμάτων Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού (υπουργεία, ΣΕΔ, οικονομικοί παράγοντες, ακαδημαϊκή κοινότητα, ΜΚΟ, καταναλωτές κλπ.) τα θέματα της εναλλακτικής διαχείρισης. Θεσπίζεται Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (περιλαμβάνονται και λευκά είδη και παπούτσια). Οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς κλωστοϋφαντουργικών υποχρεούνται να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να λειτουργήσουν ΣΕΔ έως 31/12/2023. Για τον καθορισμό της χρηματικής εισφοράς λαμβάνονται υπόψη η ανθεκτικότητα, η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης, η ανακυκλωσιμότητα, η παρουσία επικίνδυνων υλικών και η περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένο υλικό. Από την 1/1/2025, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά. Λεπτομέρειες θα καθοριστούν με ΚΥΑ που θα εκδοθεί έως 3/1/2022. Καθορίζονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την έκδοση ΚΥΑ (κατόπιν γνωμοδότησης πενταμελούς επιτροπής) για τον οριζόντιο χαρακτηρισμό σε εθνικό επίπεδο μιας ουσίας ή αντικειμένου ως υποπροϊόν καθώς και για τον αποχαρακτηρισμό ενός αποβλήτου. Αντίστοιχα, καθορίζεται η διαδικασία για τον ad hoc χαρακτηρισμό ως υποπροϊόν (μέσω της ΑΕΠΟ) ή τον αποχαρακτηρισμό από απόβλητο (με απόφαση του ΓΓ Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων) Θεσπίζεται η δυνατότητα οι Δήμοι να εφαρμόζουν το σύστημα «πληρώνω όσο πετάω» υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΤΑ α΄ βαθμού έχει αναπτύξει σύστημα μέτρησης για τα απόβλητα που παράγονται νοικοκυριό, βιομηχανία κλπ.. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η χρέωση καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατόπιν εισήγησης της Οικονομικής επιτροπής. Η χρέωση μπορεί να γίνεται είτε με ενιαία τιμή ανά μονάδα βάρους ή όγκου των παραγόμενων αποβλήτων είτε κλιμακωτά είτε με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Προβλέπεται η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών από τους Δήμους όπου οι δημότες μπορούν να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα όπως ΗΗΕ, παιχνίδια, ρούχα, έπιπλα, βιβλία, ποδήλατα κλπ.. Η δημιουργία τους είναι υποχρεωτική έως το 2023 για τους Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων. Προβλέπεται η σύνταξη ειδικού προγράμματος μέτρων πρόληψης της δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων με στόχο τη μείωσή τους έως το 2030 χωρίς όμως να τίθεται συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος και θεσπίζεται υποχρέωση καταχώρησης στοιχείων αναφορικά με τα απόβλητα τροφίμων σε ηλεκτρονική πλατφόρμα: για τις μονάδες που αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά και παράγουν απόβλητα που ανήκουν στην κατηγορία 02 του ΕΚΑ όπως, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταποίησης τροφίμων, τις κρεαταγορές, τις ιχθυαγορές, τις λαχαναγορές, τα σούπερ μάρκετ, τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000€, τα catering με τζίρο άνω των 300.000€, τα μεγάλα ξενοδοχεία τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια κ.ά.) κατηγορίας Α του ν. 4014/2011 τους ξενώνες (νεότητας, ειδικών ομάδων ατόμων, γηροκομεία, κλπ.) που ανήκουν στην κατηγορία Α του ν. 4014/2011 (δραστηριότητα με α/α 12 της 6ης Ομάδας της ΥΑ 37674/2016, Β’ 2471), Με στόχο της ενθάρρυνση της δωρεάς και της αναδιανομής τροφίμων, καθορίζονται οι υποχρεώσεις των δωρητών και των δωρεοδόχων (αποδεκτών της δωρεάς) δίνεται η δυνατότητα αναδιανομής τω πλεονασμάτων τροφίμων (υπό την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για κατανάλωση) και διευκρινίζεται ότι οι δωρεοδόχοι θεωρούνται τελικοί καταναλωτές και είναι υπεύθυνοι για τη σωστή συντήρηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή και διάθεση των τροφίμων στους ωφελούμενους. Επιτρέπεται η δωρεάν αναδιανομή τροφίμων που αποτελούν προϊόν παραλαβής και/ή κατάσχεσης από τις αρμόδιες αρχές (υπό την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλα για κατανάλωση) για την εξυπηρέτηση ή την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων χωρίς αντάλλαγμα. Επεκτείνεται η δυνατότητα της απαλλαγής από το ΦΠΑ των δωρεών τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων κλπ. και καλύπτει πλέον και ΟΤΑ ή την Εκκλησία καθώς και τα ΝΠΙΔ και γενικά οντότητες που εποπτεύονται από αυτούς, ενώ διευρύνεται και ο ορισμός των αγαθών αυτών (περιλαμβάνονται και αγαθά τα οποία δεν είναι κατάλληλα προς πώληση λόγω αστοχιών σε σχέση με τις προδιαγραφές του παρασκευαστή ή του πελάτη όπως η διαφοροποίηση ως προς το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα και τη σύσταση ή λόγω ακύρωσης παραγγελιών και αδυναμίας εξεύρεσης άλλου αγοραστή). Προβλέπεται έκπτωση φόρου 20% επί των δωρεών τροφίμων προς τους δωρεοδόχους της προηγούμενης παραγράφου (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΟΤΑ, εκκλησιαστικά ιδρύματα κλπ.), προκειμένου να διανεμηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ή την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων χωρίς αντάλλαγμα. Το συνολικό ποσό της μείωσης του φόρου εισοδήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του φορολογητέου εισοδήματος. Μετατάσσονται στη χαμηλότερη κατηγορία ποσοστού ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών οδοκαθαρισμού, αποκομιδής απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και η επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδών ατομικής ή οικιακής χρήσης που εμπίπτουν στους κλάδους με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 95 καθώς και για τις πρώτες ύλες από ανακυκλωμένο υλικό που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα. Από 1/9/2021 κάθε σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να διαθέτει κάδους για τη χωριστή συλλογή: α) αποβλήτων συσκευασιών,  β) βιοαποβλήτων και γ) έντυπου χαρτιού Ενθαρρύνονται οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς και οι διανομείς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ηλεκτρονικών προϊόντων, προϊόντων καθημερινής υγιεινής, υποδημάτων, βιβλίων και οικιακών συσκευών, τα οποία δεν είναι κατάλληλα προς πώληση ή αξιοποίηση, ιδίως λόγω λαθών ή ελαττωμάτων ή ελλείψεων στη συσκευασία, την επισήμανση ή το βάρος ή λόγω απόσυρσης από την αγορά ή λόγω εγγύτητας προς την ημερομηνία λήξης, να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και γενικότερα να τηρούν την ιεράρχηση στη διαχείριση αποβλήτων. Η πρόληψη γίνεται ιδίως μέσω δωρεάς των προϊόντων σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΟΤΑ, εκκλησιαστικά ιδρύματα κλπ. προκειμένου να διανεμηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ή την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων χωρίς αντάλλαγμα, εφόσον τα αγαθά αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η δωρεά τους για χρήση οδηγούνται υποχρεωτικά προς ανακύκλωση ή ανάκτηση. Μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η ανακύκλωση ή ανάκτηση αυτών για λόγους τεχνικούς ή και οικονομικούς, επιτρέπεται η ταφή τους. Απαγορεύεται η αποτέφρωση αποβλήτων που έχουν συλλεχθεί χωριστά για προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και για ανακύκλωση, με εξαίρεση τα απόβλητα που προκύπτουν από μεταγενέστερη επεξεργασία των χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων, για τα οποία η αποτέφρωση παράγει τα καλύτερα δυνατά περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Λαμβάνονται μέτρα για την αναβάθμιση των ΚΔΑΥ με τον καθορισμό του είδους των ανακτώμενων υλικών και των προδιαγραφών τους όπως επίσης και τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων σε εξοπλισμό (π.χ. υποχρεωτικά NIR για διαχωρισμό πλαστικών) συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου από το υπόλειμμα είτε εντός της ίδιας της μονάδας ή σε εγκαταστάσεις τρίτων για όλα τα ΚΔΑΥ με δυνατότητα διαλογής άνω των 30 τόνων ανά ημέρα από την 1/1/2022. Από 1/6/2021, τα ΚΔΑΥ υποχρεούνται να υπολογίζουν την ποσότητα των αποβλήτων συσκευασιών και των λοιπών ανακτώμενων υλικών που συλλέγονται χωριστά (μετά τη διαλογή) ανά Δήμο, καθώς και το αντίστοιχο υπόλειμμα, χρησιμοποιώντας ενιαία μέθοδο δειγματοληψίας και ανάλυσης. Τέλος, το κόστος διαχείρισης του  υπολείμματος από τα ΚΔΑΥ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους επεξεργασίας τους προς παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου, καθώς και το κόστος διάθεσης, βαρύνει τους Δήμους αναλογικά με το υπόλειμμα που τους αντιστοιχεί. Ως οικονομικό κίνητρο στα ΚΔΑΥ επεκτείνεται η δυνατότητα πιο γρήγορης (κατά 100%, δηλ. στην περίπτωση του πάγιου εξοπλισμού σε 5 αντί για 10 χρόνια) απόσβεσης και σε εργασίες αναβάθμισης των ΚΔΑΥ (πέραν της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης νερού που ισχύει σήμερα). Προβλέπεται η υποχρεωτική αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων των μονάδων εντατικής εκτροφής πουλερικών ή χοίρων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2010/75 (Οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές) σε μονάδες βιοαερίου ή κομποστοποίησης (με αναερόβια ή αερόβια χώνευση για την παραγωγή βιοαερίου ή λιπάσματος/εδαφοβελτιωτικού ή με άλλου είδους εργασία ανάκτηση). Απλοποιούνται οι διατάξεις για τα Πράσινα Σημεία (καταργείται η διάκριση σε μικρό και μεγάλο) και διευκολύνεται η χωροθέτησή τους. Με απόφαση του ΕΟΑΝ καθορίζονται συγκεκριμένα χρώματα και σύμβολα για τους κάδους ή τα μέσα συλλογής των διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων. Όλες οι νέες οικοδομές πρέπει να εξασφαλίζουν κατάλληλο χώρο εντός ή εκτός του κτιρίου, προσβάσιμο από το δρόμο για την αποκομιδή, για τη συλλογή και αποθήκευση των 4 ρευμάτων αποβλήτων. Τα υφιστάμενα κτίρια, πρέπει να εξασφαλίσουν κοινόχρηστο χώρο εντός ή εκτός του κτιρίου για τη συλλογή και αποθήκευση τουλάχιστον 2 ρευμάτων αποβλήτων. Γίνεται εξορθολογισμός της διαχείρισης των ΑΕΚΚ και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2008/98 επιδιώκεται η επιλεκτική κατεδάφιση και η διαλογή τουλάχιστον για τα ακόλουθα: ξύλο, ανόργανα κλάσματα (σκυρόδεμα, τούβλα, πλακάκια και κεραμικά, πέτρα), μέταλλα, γυαλί, πλαστικά και γύψος. Η υποχρέωση χωριστής συλλογής των ανωτέρω υλικών περιλαμβάνει και τα απόβλητα κατασκευών. Αυτό αποτυπώνεται και στο ΣΔΑ. Ειδικότερα: Εφόσον ένα έργο είναι κατηγορίας Α τότε δεν απαιτείται σύμβαση με ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ για τα Απόβλητα Κατασκευών και Κατεδαφίσεων η διαχείριση των οποίων γίνεται εντός του εργοταξίου (απλή καταχώριση των σχετικών στοιχείων στο ΗΜΑ). Αν η διαχείρισή τους γίνεται εκτός του εργοταξίου τότε χρειάζεται σύμβαση με ΣΣΕΔ. Εφόσον το έργο είναι κατηγορίας Β ή μικρότερο απαιτείται σύμβασης με ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ Δίνεται προθεσμία στα ΣΣΕΔ να αναμορφώσουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο. Προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνεται η διαδικασία έγκρισης των ΣΕΔ ΑΕΚΚ Έως το 2030, η ποσότητα των αστικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής θα πρέπει να μειωθεί στο 10 % κ.β, 5 χρόνια νωρίτερα από τη σχετική πρόβλεψη της Οδηγίας 1999/31 (η οποία επιτρέπει και πρόσθετη πενταετή παράταση για την Ελλάδα). Επιβάλλεται τέλος ταφής για τα απόβλητα που διατίθενται σε ΧΥΤ. Καταβάλλεται από τους ΦοΔΣΑ και αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο. Το τέλος ταφής ορίζεται σε 15 €/t και αυξάνεται ετησίως κατά 5 €/t έως την τιμή των 35 €/t.  Ειδικά για τα  απόβλητα που προκύπτουν από την επεξεργασία των χωριστά συλλεγέντων αποβλήτων, από τα ΚΔΑΥ, τις ΜΕΒΑ ή τις ΜΕΑ (κωδ. ΕΚΑ: 19 12 12, 19 12 10, 19 05, 19 06 04, 19 06 06 και 19 06 99), το τέλος ταφής ορίζεται σε  5 €/t το οποίο αυξάνεται ετησίως κατά 5 €/t και έως την τιμή των 35 €/t. Το Πράσινο ταμείο διαθέτει τα ποσά που συγκεντρώνονται με βάση ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που αυτό εκπονεί: α) κατά 50% στους Δήμους, με σκοπό την ενίσχυση δράσεων πρόληψης, χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης καθώς και εν γένει αναβάθμισης του περιβάλλοντος, β) κατά 40% σε Δήμους που έχουν υψηλές επιδόσεις στη χωριστή συλλογή και την ανακύκλωση με σκοπό την ενίσχυση δράσεων της περ. α’ και γ) κατά 10% για τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και τεχνολογίας  για την ανακύκλωση και εν γένει για τη διαχείριση των αποβλήτων. Ορίζεται ακόμα ότι η εξόφληση του τέλους ταφής αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των Δήμων για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων. Από 1/1/2022, τοποθετείται GPS σε όλα τα οδικά μέσα μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων (με ΚΥΑ ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες). Σε ότι αφορά τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, οι σχετικές λεπτομέρειες συμπεριλαμβάνονται σε παράρτημα του νομοσχεδίου. Οι υγειονομικές μονάδες οι οποίες δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς και τα ιδιωτικά ιατρεία, (πλην ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών ιατρείων) καθώς και τα φαρμακεία υποχρεούνται να παραδίδουν τα παραγόμενα από τη δραστηριότητά τους Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) σε αδειοδοτημένες εταιρείες συλλογής και μεταφοράς ΕΑΥΜ, οι οποίες με τη σειρά τους υποχρεούνται να καταχωρούν ανά εξάμηνο σε τυποποιημένη ηλεκτρονική φόρμα στοιχεία σχετικά με τα παραληφθέντα ΕΑΥΜ. Από την 1/1/2022, τα επικίνδυνα απόβλητα που παράγονται από νοικοκυριά, όπως επικίνδυνα απόβλητα από χρώματα, βερνίκια, διαλύτες ή προϊόντα καθαρισμού, πρέπει να συλλέγονται χωριστά με μέριμνα του οικείου Δήμου στα Πράσινα Σημεία και, σε περίπτωση που ο Δήμος δεν διαθέτει Πράσινο Σημείο, σε κατάλληλα αδειοδοτημένο χώρο που υποδεικνύεται από τον οικείο ΦΟΔΣΑ. Η περαιτέρω διαχείριση γίνεται από τον ΦοΔΣΑ ή το Δήμο σε συνεργασία με αδειοδοτημένες επιχειρήσεις. Καθορίζεται για πρώτη φορά ότι η χρονική διάρκεια της άδειας συλλογής και μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων είναι 10 έτη. Επεκτείνεται περαιτέρω το ΗΜΑ με νέες πλατφόρμες ηλεκτρονικής καταχώρησης στοιχείων. Όσοι εκτελούν εργασίες συλλογής και μεταφοράς μη επικινδύνων αποβλήτων οφείλουν να τηρούν χρονολογικά αρχεία (ποσότητες, κωδικός ΕΚΑ, προέλευση κλπ.) για 1 έτος αντί για 2 που ισχύει σήμερα. Επιχειρείται η διασύνδεση του ΓΕΜΗ με το ΕΜΠΑ και η διασταύρωση των στοιχείων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή. Δίνεται η δυνατότητα κεντρικής υλοποίησης των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης. Αποσκοπεί στη διευκόλυνση της υλοποίησης της κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων αυτών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι διαδικασίες εκπόνησης ή ανάθεσης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών υπηρεσιών, καθώς και οι διαδικασίες χωροθέτησης, δημοπράτησης, κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, αλλά και ο συντονισμός και η εποπτεία υλοποίησης αυτών υπάγονται στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ. Προβλέπεται επιβολή προστίμου στους Δήμους ύψους 7,5€/t σύμμεικτων συλλεχθέντων αποβλήτων στην περίπτωση που παραβιάζεται η υποχρέωση οργάνωσης χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τη Δ/νση Διαχείρισης Αποβλήτων της ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ. Προβλέπεται επιβολή προστίμου στα ΚΔΑΥ στην περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης δειγματοληψίας και ανάλυσης των εισερχομένων αποβλήτων καθώς και στην περίπτωση που παραβιάζεται η υποχρέωση παραγωγής RDF από το υπόλειμμα (5 και 10 €/t αντίστοιχα).

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Η εθνική οδός σε μια πόλη, γίνεται με στόχο την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.
   Ωστόσο, όσο οι οδηγοί έχουν περισσότερες διαδρομές, επιλέγουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς αντί να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες ή τα ποδήλατα, με αποτέλεσμα το κυκλοφοριακό πρόβλημα να παραμένει άλυτο.
   Για το λόγο αυτό, οι αρχές σε 6 πόλεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, καινοτόμησαν και αποφάσισαν να μετατρέψουν τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους σε σύγχρονα αστικά πάρκα.
   Οι πρισσότερες βρίσκονται στις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί σχεδιαστές μελετούν περαιτέρω την ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών.
   Κάποιες από αυτές έχουν ολοκληρώσει τα έργα, ενώ άλλα βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή.
   Harbor Drive – Πόρτλαντ ΗΠΑ
   πηγή: archdaily.com Το Πόρτλαντ ήταν η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που αποφάσισε να μετατρέψει την εθνική οδό σε αστικό πάρκο. το Όρεγκον Harbour Drive που χτίστηκε στην όχθη του ποταμού Willamette. Το 1974 ξεκίνησε το έργο μετασχηματισμού που οδήγησε στον Tom McCall Park.
   Η γέφυρα Hawthorne, η οποία ήταν αρχικά μέρος του αυτοκινητόδρομου, έγινε γέφυρα για ποδηλάτες και πεζούς, συνδέοντας την First Avenue με το πάρκο.
   Cheonggyecheon, Σεούλ – Νότια Κορέα
   πηγή: archdaily.com Η υπερυψωμένη οδός Cheonggyecheon στη Σεούλ χτίστηκε πάνω σε ένα κανάλι. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική ρύπανση και τον θόρυβο που προκαλούν τα περισσότερα από 160.000 οχήματα που χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο καθημερινά, ο δήμαρχος Λι Μιγιούνγκ Μπακ, ξεκίνησε ένα σχέδιο για την κατεδάφισή του και την κατασκευή ενός πάρκου.
   Ο νέος βιώσιμος χώρος οδήγησε σε μείωση των επιπέδων θορύβου και τη θερμοκρασία στη γύρω περιοχή.
   Pier Freeway, Σαν Φρανσίσκο
   πηγή: archdaily.com Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο Σαν Φρανσίσκο, ένα σχέδιο άρχισε να κατεδαφίζει τον αυτοκινητόδρομο Καλιφόρνια 480 με την ιδέα να χτιστεί ένα πάρκο. Όμως το 1991 ο διώροφος αυτοκινητόδρομος κατεδαφίστηκε αφού υπέστη ζημιές από τον σεισμό του 1989. Μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανοικοδόμηση του αυτοκινητόδρομου ήταν πολύ πιο ακριβή από την κατασκευή ενός πάρκου.
   Σήμερα το μέρος έχει μια από τις καλύτερες θέες στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και διαθέτει πολλά χιλιόμετρα για πεζούς και ποδηλάτες.
   Μαδρίτη Ρίο, Μαδρίτη
   πηγή: archdaily.com Το 2000 ξεκίνησε το έργο της Μαδρίτης Ρίο, το οποίο επιδίωξε να αποκαταστήσει τις όχθες του ποταμού Μανζάρες.
   Δεδομένου ότι υπήρχαν αρκετές ιστορικές κατασκευές, όπως το Puente de Segovia, η παλαιότερη γέφυρα της πόλης, το Ermita Virgen del Puerto και το Puente del Rey, το έργο πραγματοποίησε την αποκατάσταση διατηρώντας παράλληλα αυτές τις πτυχές της ιστορίας της πόλης στη μέση πάρκο.
   Το πάρκο άνοιξε το 2011, προσφέροντας στους πολίτες χώρους για αθλήματα, περιπάτους και ευκαιρίες να μάθουν για την ιστορία της πόλης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αυτοκινητόδρομος δεν κατεδαφίστηκε εντελώς, αλλά η κυκλοφορία εκτρέπεται από υπόγειες σήραγγες.
   Park East Freeway, Μιλγουόκι
   πηγή: archdaily.com Στη δεκαετία του 1960, το έργο είχε ξεκινήσει με στόχο να κυκλώσει την πόλη. Οι κάτοικοι όμως διαμαρτυρήθηκαν, λόγω του ότι θα προκαλούσε πολύ φασαρία.
   Η εθνική οδός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ορισμένα τμήματα κατεδαφίστηκαν μεταξύ 1999 και 2002 για την ανάπτυξη του έργου Park East Corridor, το οποίο, όταν τελειώσει, θα επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση από το κέντρο της πόλης στον ποταμό.
   Alaskan Way, Σιάτλ
   πηγή: archdaily.com Το 2001 ένας σεισμός κατέστρεψε την διάβαση πεζών του αυτοκινητόδρομου της Αλάσκας στο Σιάτλ. Αρχικά, το σχέδιο ήταν να το ανοικοδομήσει, ωστόσο, αποφασίστηκε αργότερα να κατασκευαστεί μια υπόγεια σήραγγα τεσσάρων λωρίδων, έτσι ώστε στην επιφάνεια οι περιοχές κατά μήκος του κόλπου Elliot να ενωθούν με την υπόλοιπη πόλη μέσω ενός νέου πεζόδρομου. Τα εγκαίνια του πάρκου έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο θερμός Οκτώβριος όλων των εποχών στην Ευρώπη, με τον πάγο στην Αρκτική να υποχωρεί. Σύμφωνα με την υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή «Κοπέρνικος» η θερμοκρασία στην γηραιά ήπειρο ήταν αυξημένη κατά 1,6 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών.
   Σε παγκόσμιο επίπεδο βιώσαμε τον τρίτο πιο θερμό Οκτώβριο όλων των εποχών, με τη θερμοκρασία να αυξημένη κατά 0,62 βαθμό Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρων των τελευταίων 30 ετών. Επιπλέον για τέταρτο διαδοχικό μήνα το Βόρειο Πέρασμα έμεινε σχεδόν χωρίς πάγους.
   «Ο εφετινός ρεκόρ δεν έφερε ένα απροσδόκητο, αλλά ένα αναμενόμενο ρεκόρ» σχολίασε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία «Κοπέρνικος». Σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, στη Σιβηρία, την Αλάσκα και στο Θιβέτ είχαμε «αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες», ενώ σε περιοχές της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής συνεχίστηκαν τα κύματα καύσωνα.
   Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά την επίσημη έξοδο των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, με την οποία τα κράτη δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί πως εάν εκλεγεί πρόεδρος θα επανεντάξει τη χώρα στη Συμφωνία. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Τρεις φορές ταχύτερα, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου, αυξάνεται η θερμοκρασία στην ανατολική Μεσόγειο, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους και στην Ελλάδα, κυρίως σε Κρήτη και ανατολική Πελοπόννησο, επισήμανε ο επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου climpact, καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
   Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον πρωτογενή τομέα, ο ίδιος, μιλώντας στο διαδικτυακό φόρουμ διαλόγου,με θέμα: «Μετριασμός των επιπτώσεων και Προσαρμογή της Ελληνικής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή» διατύπωσε τη θέση του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πολύ φοβάμαι ότι θα αναγκαστούμε να πάμε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών στα επόμενα χρόνια».
   “Η Ανατολική Μεσόγειος και ο Αρκτικός Κύκλος αποτελούν τα δύο από τα πιο σημαντικά χοτ σποτ σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής», τόνισε.
   Ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε ότι λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών αναμένουμε μείωση στην απόδοση καλλιεργειών, λόγω της αύξησης στη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων συχνότερες καταστροφές καλλιεργειών και εξαιτίας της μείωση διαθεσιμότητας νερού, λόγω παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, θα έχουμε ως αποτέλεσμα την αύξηση ζήτησης νερού για άρδευση. Πρόσθεσε, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στον αέρα θα έχουν ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό ασθενειών παρασίτων και ζιζανίων που επηρεάζουν την απόδοση των καλλιεργειών ποιοτικά και ποσοτικά.
   «Περιμένουμε αύξηση στη διάρκεια της βλαστικής περιόδου εξαιτίας της αύξησης θερμοκρασίας, πίεση στα υδάτινα αποθέματα περιοχών με ήδη αυξημένη ευπάθεια, μείωση οργανικής ουσίας εδάφους και αύξηση κινδύνου ζημιών, υφαλμύρωση και υποβάθμιση γεωργικών εδαφών και αύξηση του κινδύνου απώλειας γεωργικής γης», τόνισε.
   Ως αποδεικτικά στοιχεία για τη σπουδαιότητα της γεωργίας ανέφερε ότι η αγροτική γη στην ΕΕ καλύπτει το 40% της επιφάνειάς της, ενώ βιομηχανίες και υπηρεσίες, που σχετίζονται με γεωργία και τρόφιμα, προσφέρουν πάνω από 44 εκατ. θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα ο γεωργικός τομέας παρήγαγε το 4% του ΑΕΠ και μαζί με τον τουρισμό θεωρούνται οι τομείς που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
   Για το δίκτυο Climpact, που σήμερα απαρτίζεται από 11 φορείς, τόνισε ότι αποστολή του είναι να αξιοποιήσει το σημαντικό αριθμό υποδομών, που θα ενισχυθούν μελλοντικά, για πιο ακριβή αποτελέσματα και καλύτερη ποσοτικοποίηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Στόχοι του είναι η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων κλιματικών υπηρεσιών με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η αξιοποίηση νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων και μεθοδολογιών, για παραγωγή πρωτότυπων και καινοτόμων κλιματικών υπηρεσιών,η δημιουργία εθνικής ανοιχτής βάσης δεδομένων και η έγκαιρη και έγκυρη διαχείριση και διάχυση πληροφοριών προς τους τελικούς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη λήψη αποφάσεων, αλλά και σχεδιασμό πολιτικών.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Ο Covid-19 ίσως να είναι η χαριστική βολή στη μάχη της ανακύκλωσης σύμφωνα με τα ανησυχητικά στοιχεία που ανέδειξε με μια ειδική έρευνα το Reuters, κάνοντας λόγο για έναν «παγκόσμιο πόλεμο ανακύκλωσης που χάνεται».
   Η πανδημία έχει αυξήσει σε παγκόσμιο επίπεδο της ζήτησης για μάσκες, γάντια, συσκευασίες φαγητού για πακέτο και περιτύλιγμα για online αγορές, υλικά δηλαδή που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν όπως και τα πλαστικά απόβλητα.
   Ακόμη όμως, ο κορωνοϊός έχει εντείνει τον πόλεμο τιμών μεταξύ ανακυκλωμένου και νέου πλαστικού, το οποίο κατασκευάζεται από την βιομηχανία πετρελαίου, καθώς η οικονομική επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία έχει επηρεάσει την ζήτηση για πετρέλαιο, με αποτέλεσμα το νέο πλαστικό να μπορεί να βρεθεί στη μισή τιμή από το πιο κοινό ανακυκλώσιμο πλαστικό.
   Το πλαστικό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν αποσυντίθεται, αποτελεί σημαντικό παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ήδη από το 1950, ο κόσμος έχει δημιουργήσει 6,3 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, το 91% των οποίων δεν έχει ανακυκλωθεί ποτέ, σύμφωνα με μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.
   Σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, με την έλευση του Covid-19 που συνέβη σε μια περίοδο που Κίνα, ΕΕ και ΗΠΑ είχαν κάνει βήματα καταπολέμησης των απορριμμάτων από πλαστικά μιας χρήσης, ακόμη και μπουκάλια από ανακυκλωμένο πλαστικό – το πιο συχνά ανακυκλωμένο πλαστικό είδος – έχουν γίνει λιγότερο βιώσιμα. Το ανακυκλωμένο πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται είναι 83% έως 93% ακριβότερο από το νέο πλαστικό φιάλης, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς στο Independent Commodity Intelligence Services (ICIC).
   Αύξηση της δημιουργίας πλαστικού και αποβλήτων
   Σήμερα, χιλιάδες πωλητές μικρής κλίμακας στον αναπτυσσόμενο κόσμο προμηθεύουν καθημερινά αγαθά σε πλαστικές σακούλες ή φακέλους που κοστίζουν μερικά λεπτά.
   Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών, υποστηρίζουν πως εργάζονται σκληρά για να κάνουν τη συσκευασία τους είτε ανακυκλώσιμη είτε επαναχρησιμοποιήσιμη. Οι σακούλες όμως είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθούν. Είναι μόνο μια μορφή ρύπανσης που δημιουργεί προβλήματα όπως το φράξιμο των αποχετεύσεων, η ρύπανση του νερού, η ασφυξία της θαλάσσιας ζωής και η προσέλκυση τρωκτικών και εντόμων που μεταφέρουν ασθένειες.
   Το ίδιο ισχύει και για τις μάσκες προσώπου, οι οποίες κατασκευάζονται εν μέρει από πλαστικό. Τον Μάρτιο, η Κίνα χρησιμοποίησε 116 εκατομμύρια, 12 φορές περισσότερες από ό,τι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
   Η συνολική παραγωγή μασκών στην Κίνα αναμένεται να υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια το 2020, σύμφωνα με έκθεση της κινεζικής συμβουλευτικής iiMedia Research. Οι ΗΠΑ, δημιούργησαν ιατρικά απόβλητα ολόκληρου του έτους σε μόλις δύο μήνες στο αποκορύφωμα της πανδημίας, σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία, Frost & Sullivan. Και ενώ τα απόβλητα αυξάνονται, πολλά διακυβεύονται για τη βιομηχανία πετρελαίου.
   Το  Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε πέρυσι ότι 127 χώρες έχουν υιοθετήσει απαγορεύσεις ή άλλους νόμους για τη χρήση πλαστικής σακούλας. Ωστόσο, οι επενδύσεις στη βιομηχανία του πλαστικού συνεχίζονται.
   Μόνο φέτος, οι Exxon, Royal Dutch Shell Plc και BASF ανακοίνωσαν επενδύσεις σε εργοστάσια πετροχημικών στην Κίνα αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αξιοποιώντας την αυξανόμενη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου. Επιπλέον, 176 νέα εργοστάσια πετροχημικών προγραμματίζονται τα επόμενα πέντε χρόνια, εκ των οποίων το 80% θα είναι στην Ασία, λέει ο σύμβουλος ενέργειας Wood Mackenzie.
   Στις ΗΠΑ από το 2010, οι εταιρείες ενέργειας έχουν επενδύσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε 333 έργα παραγωγής πλαστικού, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Χημείας (ACC), με την βιομηχανία να υποστηρίζει ότι τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν σώσει ζωές.
   Αύξηση χρησιμοποίησης πλαστικού και ο σημαντικός παράγοντας Covid-19
   Η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας και η εξάπλωσή της, έκανε αναγκαία την χρήση πλαστικών υλικών, ιδιαίτερα σε εργαλεία νοσοκομείου και είδη υγιεινής.
   «Τα πλαστικά μίας χρήσης έκαναν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας», δήλωσε στο Reuters ο Τόνι Ραντοζέβσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Βιομηχανικών Πλαστικών (PLASTICS). Πολλά εργαλεία και αναπνευστήρες χρειάζονται πλαστικά μιας χρήσης, είπε. «Φόρμες νοσοκομείου, γάντια και μάσκες είναι κατασκευασμένα από ασφαλές, πλαστικό υγιεινής».
   Τον Μάρτιο, η PLASTICS ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, την επαναφορά των απαγορευμένων σακουλών για λόγους υγείας. Ανέφερε ότι οι πλαστικές σακούλες είναι ασφαλέστερες επειδή τα μικρόβια ζουν στις επαναχρησιμοποιήσιμες και άλλες ουσίες.
   Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, διαπιστώθηκε πως τον ίδιο μήνα ο Covid-19 ήταν ακόμη ενεργός στο πλαστικό μετά από 72 ώρες, σε σύγκριση με έως και 24 ώρες σε χαρτόνια και χαλκό. Η επιστολή του κλάδου ήταν μέρος μιας μακροχρόνιας εκστρατείας για το υλικό μιας χρήσης.
   Η ζήτηση για ανακυκλωμένο υλικό από επιχειρήσεις συσκευασίας μειώθηκε κατά 20% σε 30% στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λέει η ICIS. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που έμειναν σπίτι δημιούργησαν περισσότερα απορρίμματα ανακύκλωσης που μετατρέπει τα ανακυκλωμένα πλαστικά σε έπιπλα εξωτερικού χώρου.
   Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία Coca – Cola Co έχασε τον στόχο να έχει ανακυκλωμένο πλαστικό στις μισές συσκευασίες της στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις αρχές του 2020 λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με τον Covid-19.
   Στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ινδία, περίπου το 80% της βιομηχανίας ανακύκλωσης δεν λειτούργησε κατά της διάρκειας της κορύφωσης της πανδημίας. Επίσης, υπήρξε πτώση της ζήτησης για ανακυκλωμένο πλαστικό κατά 50% μέσο όρο σε ολόκληρη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με την Circulate Capital, επενδυτή σε ασιατικές δραστηριότητες ανακύκλωσης.
   «Ο συνδυασμός του αντίκτυπου του Covid-19 και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου μοιάζει με διπλό χτύπημα για την ανακύκλωση πλαστικών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Circulate, Ρομπ Κάμπλαν. «Διαπιστώνουμε μια μαζική διαταραχή».

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Υποχρεωτική θα είναι για όλες τις νέες οικοδομές η ύπαρξη χώρου για την τοποθέτηση κάδων/δοχείων ανακύκλωσης.
   Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που παρουσίασαν την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μανώλης Γραφάκος, για να υπάρξει νέα οικοδομική άδεια θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για χώρο ανακύκλωσης σε ισόγεια, αυλές, πιλοτές και προσβάσιμα υπόγεια.
   Η απευθείας υποχρέωση αφορά τη συλλογή τεσσάρων αστικών αποβλήτων: μέταλλο, χαρτί, πλαστικό και γυαλί. Με το νέο καθεστώς, όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ, τα απόβλητα των συσκευασιών θα συλλέγονται χωριστά ενώ δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα τέλη για όσους δημότες παράγουν λιγότερα απόβλητα ή ανακυκλώνουν περισσότερο.
   Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιβάλλεται τέλος ταφής σε όλα τα αστικά απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή. Το τέλος ορίζεται στα 15 ευρώ ανα τόνο αποβλήτων και θα αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ τον τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Το τέλος θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο και θα διατίθεται κατά 50% στους δήμους με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων συλλογής και ανακύκλωσης, κατά 40% ως ανταμοιβή στους δήμους με υψηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση και κατά 10% για τη χρηματοδότηση έρευνας και τεχνολογίας στη σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων.
   Με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση που από την Παρασκευή (06/11) τίθεται σε δημόσια διαβούλευση:
   Τα απόβλητα συσκευασιών θα συλλέγονται πλέον χωριστά (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί). Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο (εισάγεται, δηλαδή, η ευρωπαϊκή αρχή «πληρώνω όσο πετάω»). Επιβάλλονται υψηλότερα τέλη ταφής στους δήμους που οδηγούν τα απόβλητά τους στην ταφή, με στόχο να αλλάξει αυτή η πρακτική. Όλα τα νέα κτίρια θα διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα. Μεταφέρονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΕ στους δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν, απαλλάσσοντας από το σχετικό βάρος τους φορολογούμενους.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   «Πιο εκτεταμένη από την αρχική εκτίμηση ήταν η οικολογική καταστροφή της λίμνης Κορώνειας τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και υπήρξε μαζική θανή ψαριών, ενώ παραμένει ο κίνδυνος νέας κατάρρευσης». Αυτό επισήμανε η καθηγήτρια υδροβοτανικής - υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Μουστάκα, παρουσιάζοντας στο 7ο Περιβαλλοντικό συνέδριο Μακεδονίας σχετική μελέτη, με τη συνεργασία μελών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
   «Η έρευνα βασίστηκε σε ένα σύνολο αποτελεσμάτων -φυσικο-χημικών και βιολογικών παραμέτρων, δορυφορικών δεδομένων και απεικονίσεων- από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019, τα οποία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης σχετικά με την αιτία για τα παρατηρούμενα φαινόμενα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μουστάκα ξεκαθαρίζοντας ότι η εικόνα της λίμνης δεν οφείλεται μόνο στον κλιματικό παράγοντα, όπως η ανομβρία, που μείωσε τη στάθμη του νερού.
   «Η οικολογική καταστροφή δεν αφορούσε μόνο στο θάνατο των ψαριών λόγω ασφυξίας αλλά και πτηνών, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική μείωση βιοποικιλότητας, ακόμη και στο φυτοπλαγκτόν. Όσον αφορά τα πουλιά, από τους σκελετούς που βρήκαμε θεωρούμε ότι ο θάνατός τους σχετίζεται με την κακή οικολογική ποιότητα του νερού», λέει η κ. Μουστάκα.
   Για την καθηγήτρια του ΑΠΘ, «η κατάρρευση του τροφικού πλέγματος δεν αντανακλά στατικά φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα (ανομβρία) ή τυχαία γεγονότα που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο ή τον Αύγουστο του 2019, γιατί έως τις αρχές Ιουλίου έχουμε ολοκλήρωση ενός συνόλου επιμέρους οικολογικών διεργασιών που αποτελούν ξεχωριστά η καθεμία αιτία του μαζικού θανάτου ζωικών οργανισμών εξαρτώμενες όμως όλες από την κακή ποιότητα νερού».
   «Εξαιρετικά υψηλές τιμές ολικού και αμμωνιακού αζώτου, ολικού φωσφόρου και pH μετρήθηκαν στα υφάλμυρα νερά. Το τροφικό πλέγμα της λίμνης καταρρέει από τη βάση του, το φυτοπλαγκτόν, στο οποίο κυριαρχούν γνωστοί τοξικοί μικροοργανισμοί από το παρελθόν στον πυθμένα της λίμνης. Η κατάρρευσή του σηματοδοτείται από την αύξηση στο ζωοπλαγκτόν του Daphniamagna, λόγω απουσίας θήρευσης από τα ψάρια, και η λίμνη μετατρέπεται σε ετερότροφη με άφθονο νεκρό υλικό, καταναλώνοντας περισσότερο οξυγόνο από την τροφοδοσία του από την ατμόσφαιρα».
   Μάλιστα, ειδικά για το ζωοπλαγκτόν Daphniamagna, που αποτελεί «κλειδί» στη διαχείριση του τροφικού πλέγματος, η κ. Μουστάκα επισημαίνει ότι καταγράφηκε, από δορυφόρους, σε τέτοια τεράστια αφθονία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2019 στην επιφάνεια της λίμνης, που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή σε σχέση με τη διεθνή βιβλιογραφία!
   Το μέλλον της λίμνης είναι η αυτο-οργάνωση
   «Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται από το 1995, θέτοντας έντονους προβληματισμούς σχετικά με την κατανόηση και διαχείριση της πραγματικής κατάστασης ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος. Ο κίνδυνος νέας κατάρρευσης παραμένει αν δεν γίνουν μόνιμες βελτιώσεις», ξεκαθαρίζει η κ. Μουστάκα. Για την ίδια, «το μέλλον της λίμνης, είναι η αυτο-οργάνωση» και οι απαραίτητες βελτιώσεις που θα βοηθήσουν στην ανανέωση των νερών της Κορώνειας για την απεξάρτηση από τον επιβαρυμένο πυθμένα της.
   «Το νερό που εισέρχεται πρέπει να βγαίνει με κάποιο τρόπο, να υπάρχει δηλαδή κυκλοφορία και ανανέωση, δίχως βέβαια να τροφοδοτεί τη Βόλβη», καταλήγει.
   Η μελέτη που παρουσιάσθηκε από την κ. Μουστάκα εκπονήθηκε από τους Ε. Μιχαλούδη, Μ. Δεμερτζιόγλου, Δ. Βουτσά, Α. Κοζάρη, Α. Κυπαρίσση, Κ. Κορμά, Ν. Στεφανίδου, Ν. Τσαβδαρίδου, Μ.Κατσιάπη και Α. Μαζάρη, από τα Τμήματα Βιολογίας και Χημείας του ΑΠΘ, τα Τμήματα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Φυσικού Περιβάλλοντος και Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ΕΥΑΘ ΑΕ.
   Το 7ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, που διεξήχθη διαδικτυακά από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί βήμα για τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον έλεγχο, τη διαχείριση και τις τεχνολογίες περιβάλλοντος καθώς και με θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, παρουσιάζεται το έργο που επιτελείται σε θέματα περιβάλλοντος στην Ελλάδα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων και ειδικοτήτων.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Τρεις επιπλέον σταθμοί τοποθετήθηκαν και λειτουργούν στο δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων του δήμου θέρμης, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου και μετά τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Θερμαϊκού Γεωργίου Τσαμασλή. Οι τρεις νέοι σταθμοί τοποθετήθηκαν στο κτήριο ΚΑΠΠΑ 2000 και σε άλλα δύο σημεία της περιοχής Τσαΐρια, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ των δύο δήμων, ανάμεσα στο Πλαγιάρι και την Περαία. Ήδη, με μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα thermiair μπορεί κανείς να δει μετρήσεις των τριών νέων σταθμών οι οποίοι προστέθηκαν στο υπάρχον δυναμικό των είκοσι πέντε που έχουν τοποθετηθεί σε όλον τον δήμο Θέρμης.
   Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων στον δήμο Θέρμης έχει φορέα υλοποίησης το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος είναι, μέσα από τη γνώση για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποιότητα του αέρα, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες, η πρόληψη και η προστασία από τις επιπτώσεις στην υγεία. Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, αναφέρει ο δήμος.
   Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, την τυχόν υπέρβαση των ορίων και τις τυχόν απαιτούμενες ενέργειες για αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία.

   Στο δίκτυο του thermiair.gr είχαν τοποθετηθεί εδώ και πολύ καιρό 25 σταθμοί μέτρησης σε δημοτικά κτήρια και σχολεία, σε όλο τον δήμο, με έμφαση στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, ένας κινητός σταθμός μέτρησης πραγματοποιεί μετρήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να διερευνηθεί πώς αλλάζει η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων όσο απομακρυνόμαστε από μια σημαντική πηγή (οδική αρτηρία ή το κέντρο μιας αστικής περιοχής), αλλά και να γίνει ο εντοπισμός τοπικών πηγών που μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την εγγύτερη περιοχή.

   Ειδικότερα, σταθμοί λειτουργούν: σε Θέρμη (5 σταθμοί), Βασιλικά (2 σταθμοί), Άγιο Αντώνιο, Αγία Παρασκευή, Λακκιά, Λιβάδι, Μονοπήγαδο, Περιστερά, Σουρωτή, Νέα Ραιδεστός, Νέο Ρύσιο, Ταγαράδες, Τριάδι, Καρδία (2 σταθμοί), Πλαγιάρι (2 σταθμοί), Τρίλοφος (2 σταθμοί) και Κάτω Σχολάρι. Οι σταθμοί αυτοί ανιχνεύουν και μετρούν τα πολύ μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 1μm (PM1), τα μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2.5μm (PM2.5) και τα μεγάλα σωματίδια με διάμετρο μέχρι 10μm (PM10).
   Για την καταγραφή των μετρήσεων χρησιμοποιούνται όργανα τελευταίας γενιάς για την παρακολούθηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο. Τα όργανα έχουν ελεγχθεί από ειδικό εργαστήριο στις Η.Π.Α. τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Σήμερα, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής παρουσίασε την 20ή ετήσια έκθεσή του για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, για το 2019. Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού που θεωρήθηκε το χειρότερο της πρόσφατης ιστορίας όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές ανά τον κόσμο, κάηκαν πάνω από 400.000 εκτάρια των φυσικών εκτάσεων της Ευρώπης, ενώ ένας πρωτοφανής αριθμός περιοχών προστασίας της φύσης επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, η κλιματική αλλαγή εξακολούθησε να επηρεάζει τη διάρκεια και την ένταση του κινδύνου πυρκαγιών στην Ευρώπη. Έως τον Μάρτιο, δηλαδή πριν από την έναρξη της «περιόδου των πυρκαγιών» στις περισσότερες χώρες, η συνολική καμένη έκταση της ΕΕ αντιστοιχούσε ήδη σε πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών. Ωστόσο, χάρη στην καλύτερη ετοιμότητα και την αποτελεσματικότερη αντίδραση, η περίοδος 2019 ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί όσον αφορά την πρόληψη ατυχημάτων και την απώλεια ζωών.
   Κύρια πορίσματα της έκθεσης
   Οι εθνικές εκθέσεις χωρών έδειξαν ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών στις χώρες της ΕΕ το 2019· Η Ρουμανία (73.444 εκτάρια καμένης έκτασης) ήταν η χώρα όπου προκλήθηκαν οι μεγαλύτερες ζημίες στις προστατευόμενες περιοχές της το 2019, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS)· Οι δασικές πυρκαγιές έπληξαν σοβαρά τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Ευρώπης. Με 159.585 εκτάρια που έχουν καεί το 2019, σχεδόν το ήμισυ της συνολικής καμένης έκτασης στην ΕΕ βρίσκεται σε αυτές τις κύριες ζώνες βιοποικιλότητας· Η περίοδος πυρκαγιών του 2019 ήταν, ωστόσο, μία από τις καλύτερες όσον αφορά την πρόληψη ατυχημάτων και την απώλεια ζωών: σημειώθηκαν μόνο τρία ατυχήματα λόγω δασικών πυρκαγιών στις χώρες που περιλαμβάνονται στην έκθεση του 2019. Η ταχεία χαρτογράφηση της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus ενεργοποιήθηκε 35 φορές για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών το 2019, δηλαδή περισσότερες φορές από οποιοδήποτε έτος μέχρι σήμερα.
   Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε πέντε φορές για δασικές πυρκαγιές και αναβαθμίστηκε με το rescEU το 2019, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε ένα νέο ευρωπαϊκό απόθεμα που περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
   Η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα που προτάθηκε τον Μάιο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας προβλέπει δράσεις για τη βελτίωση της υγείας των ευρωπαϊκών δασών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας στις δασικές πυρκαγιές, και περιλαμβάνει τον στόχο φύτευσης τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.
   Η κ. Mariya Gabriel, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, η οποία είναι αρμόδια για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δήλωσε σχετικά: «Εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια, το Κοινό Κέντρο Ερευνών συνεργάζεται με χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη για να παράσχει τις πλέον επικαιροποιημένες τάσεις όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, συμβάλλοντας στις προσπάθειες πρόληψης και μειώνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις τους όταν συμβαίνουν πυρκαγιές. Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γνώση και τα επιστημονικά στοιχεία έχουν καίρια σημασία για τη λήψη των πλέον αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη των πυρκαγιών αυτών, τη διαφύλαξη των δασών μας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της ζωής».
   Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι είδαν φρικτές εικόνες δασικών πυρκαγιών στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, στη Σιβηρία, στην Αυστραλία και στην περιοχή του Αμαζονίου. Αλλά και στην Ευρώπη τα δάση έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από πυρκαγιές. Μέρος της αντίδρασης για να εξασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί σε τόσο καταστροφική κλίμακα συνίσταται στην προστασία και τη διαχείριση των δασών μας με τρόπο που να μειώνει την τρωτότητά τους στις πυρκαγιές, επιτρέποντας παράλληλα στη φύση να αυτοπροστατεύεται».
   Ο Αρμόδιος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarčič, δήλωσε τα εξής: «Τα δεδομένα και οι πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους δασικών πυρκαγιών και τις επιδημικές εκρήξεις είναι ουσιαστικής σημασίας. Μας βοηθούν στην πρόληψη και την ετοιμότητα, αλλά και στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντίδραση σε περίπτωση καταστροφικών δασικών πυρκαγιών. Με το rescEU και τον ενισχυμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής».
   Ιστορικό
   Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου καταστροφών από δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, μέσω της ανάπτυξης και λειτουργίας του EFFIS και του παγκόσμιου πληροφοριακού συστήματος δασικών πυρκαγιών (GWIS).
   Οι εκθέσεις για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αποτελούν μοναδική πηγή πληροφοριών για τους υπεύθυνους διαχείρισης πυρκαγιών και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες. Παρέχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών, τα οποία υποβάλλονται ετησίως από τις πυροσβεστικές αρχές στις εν λόγω χώρες.
   Για περισσότερες πληροφορίες
   Έκθεση για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2019 
   Δασικές πυρκαγιές
   Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Για τη ραγδαία αύξηση των πλαστικών που καταλήγουν στη Μεσόγειο προειδοποίησε η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).  Μία νέα έκθεση της Ένωσης διαπιστώνει ότι περίπου 229.000 τόνοι πλαστικών διαρρέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με περισσότερα από 500 κοντέινερ ημερησίως.
   Μάλιστα, η έκθεση εκτιμά ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι πλαστικών έχουν ήδη συσσωρευτεί μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο.
   Όπως τονίζει η οργάνωση, εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διαχείρισης αποβλήτων, που αποτελεί και τη βασική αιτία της θαλάσσιας μόλυνσης, αυτή η ποσότητα αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2040.
   Με βάση τη συλλογή δεδομένων από μελέτες στο πεδίο, η έκθεση, με τίτλο «Mare Plasticum: The Mediterranean», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Environmental Action, διαπιστώνει ότι οι ροές προέρχονται από 33 χώρες γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου. Επισημαίνει,  ότι τα μακρο-πλαστικά που προκύπτουν από την κακή διαχείριση αποβλήτων αποτελούν το 94% της συνολικής διαρροής πλαστικών. Αφού βυθιστεί στη θάλασσα, το πλαστικό διασπάται κυρίως σε ιζήματα με τη μορφή μικροπλαστικών, δηλαδή σε σωματίδια μικρότερα από 5 mm.
   «Η πλαστική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες τόσο στα χερσαία όσο και τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Τα θαλάσσια ζώα μπορεί να μπλέκονται ή να καταπίνουν πλαστικά απορρίμματα και τελικά να πεθαίνουν από την εξάντληση και την πείνα. Επιπλέον, τα πλαστικά απόβλητα απελευθερώνουν χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς τόσο για τα οικοσυστήματα όσο και για την ανθρώπινη υγεία, ειδικά σε μία ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος», δήλωσε η διευθύντρια του IUCN Global Marine and Polar Program, Minna Epps.
   Η κ. Epps ανέφερε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, πως «με βάση την έκθεση, καθίσταται σαφές ότι τα τρέχοντα αλλά και τα ήδη προγραμματισμένα μέτρα δεν αρκούν για τη μείωση της διαρροής πλαστικών και την αποτροπή των συνεπειών».
   Ειδικότερα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η Αίγυπτος (περίπου 74.000 τόνοι/έτος), η Ιταλία (34.000 τόνοι/έτος) και η Τουρκία (24.000 τόνοι/έτος) είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά διαρροής πλαστικών στη Μεσόγειο, κυρίως λόγω των μεγάλων ποσοτήτων κακοδιαχειριζόμενων αποβλήτων αλλά και λόγω των μεγάλων παράκτιων πληθυσμών τους. Κατά κεφαλήν, ωστόσο, το Μαυροβούνιο (8 κιλά/έτος/άτομο), η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία (το καθένα συμβάλλει περίπου 3 κιλά/έτος/άτομο) έχουν τα υψηλότερα επίπεδα διαρροής.
   Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα, βρίσκεται ένατη από το τέλος ανάμεσα στις 33 χώρες της Μεσογείου όσον αφορά τις διαρροές πλαστικών στη θάλασσα, τέταρτη από το τέλος σε κατά κεφαλήν διαρροές (πολύ λιγότερο από ένα κιλό κατά άτομο), ενώ έχοντας τη μεγαλύτερη ακτογραμμή κατέχει την πρωτιά σε καθαρισμούς ακτών και θαλασσών.
   Όσον αφορά τα πρωτογενή μικροπλαστικά - πλαστικά που εισέρχονται στους ωκεανούς με τη μορφή μικρών σωματιδίων, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα πλαστικά απορρίμματα που αποικοδομούνται στο νερό - η ροή πλαστικών στη Μεσόγειο εκτιμάται σε 13.000 τόνους ανά έτος.
   Επίσης, η σκόνη των ελαστικών είναι η μεγαλύτερη πηγή διαρροής (53%), ενώ ακολουθούν η μόλυνση από υφάσματα (33%), μικροσφαιρίδια των καλλυντικών (12%) και σωματίδια του κύκλου παραγωγής (2%).
   Επιπλέον, με βάση την προβλεπόμενη ετήσια αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών κατά 4%, η έκθεση παρουσιάζει διαφορετικά σενάρια διαρροής και αξιολογεί βασικές δράσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των ροών πλαστικών στη Μεσόγειο τα επόμενα 20 χρόνια.
   Διαπιστώνει, δε, ότι σύμφωνα με το business as usual σενάριο η ετήσια διαρροή θα φτάσει τους 500.000 τόνους ετησίως έως το 2040 και υπογραμμίζει πως θα απαιτηθούν φιλόδοξες παρεμβάσεις πέρα από τις τρέχουσες δεσμεύσεις για τη μείωση της ροής πλαστικών στη θάλασσα.
   «Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, τα ερευνητικά ιδρύματα και άλλοι κλάδοι, αλλά και οι καταναλωτές πρέπει να συνεργαστούν για τον επανασχεδιασμό των διαδικασιών και των αλυσίδων εφοδιασμού. Να επενδύσουν στην καινοτομία και να υιοθετήσουν πρότυπα βιώσιμης κατανάλωσης, καθώς επίσης και βελτιωμένες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, προκειμένου να κλείσουν αυτή την "πλαστική κάνουλα"», τόνισε δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Μεσογειακής Συνεργασίας του IUCN, Antonio Troya.
   Η βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων, αρχής γεννωμένης από τη συλλογή αποβλήτων, προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες να μειωθεί η διαρροή πλαστικών με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την έκθεση.
   Μάλιστα, η έκθεση διαπιστώνει ότι περισσότεροι από 50.000 τόνοι διαρροής πλαστικών στη Μεσόγειο θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο εάν η διαχείριση των αποβλήτων μεταξύ των κρατών επρόκειτο να βελτιωθεί στα παγκόσμια πρότυπα βέλτιστων πρακτικών.
   Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι οι απαγορεύσεις αλλά και η κατάργηση πλαστικών μπορούν να αποτελέσουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις εάν εφαρμοστούν ευρέως. Για παράδειγμα, εκτιμά ότι η καθολική απαγόρευση της πλαστικής σακούλας στη λεκάνη της Μεσογείου θα μείωνε περαιτέρω τη διαρροή πλαστικών κατά περίπου 50.000 τόνους ετησίως.
   Τέλος, σημειώνεται ότι η έκδοση της έκθεσης υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Mava.
   αλήγουν ετησίως στη Μεσόγειο Θάλασσα

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   οβαρές και άκρως ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της διάβρωσης σε δημοφιλείς παραλίες του δήμου Θερμαϊκού, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως αυτές της Αγίας Τριάδας και των Νέων Επιβατών, όπου η θάλασσα έχει, πλέον, καλύψει αρκετά μέτρα των ακτών.
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2020/10/1-600-x-450-1.jpg
   Οι πληγές της διάβρωσης στην περιοχή είναι εμφανείς ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Οι επιπτώσεις είναι ο περιορισμός της παραλίας σε μόλις λίγα μέτρα, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές, όπως το πρόσφατο σπάσιμο του πλατύσκαλου στη σκάλα της Αγίας Τριάδας, μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα των κυμάτων της θάλασσας. Όλα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2020/10/5-600-x-450-2.jpg «Θυμάμαι την παραλία από μικρό παιδί. Ήταν επιπλέον 15 μέτρα από τη θέση που στεκόμαστε τώρα. Παρατηρούμε ότι χάθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου και η παραλία καλύφθηκε από τη θάλασσα. Η άμμος μεταφέρθηκε σε αλλά σημεία και η εικόνα έχει αλλάξει αρκετά», λέει στη Greenagenda.gr ο Ηρακλής Μακρής, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγίας Τριάδας.
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2020/10/4-600-x-450-1.jpg «Τα κύρια αίτια της διάβρωσης είναι οι λιμενικές εγκαταστάσεις που είχαν γίνει παλαιότερα χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και άλλες παρεμβάσεις, όπως οι ράμπες, οι σκάλες και οι προβλήτες», υποστηρίζει ο κ. Μακρής.
   Σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, από τους Νέους Επιβάτες μέχρι και την Αγία Τριάδα, οι επιχειρηματίες ανησυχούν έντονα. «Τα τελευταία χρόνια χάνουμε την άμμο και δεν μπορούμε να βάλουμε τις ξαπλώστρες μας να δουλέψουμε. Η μικρότερη παραλία έχει επιπτώσεις στη δουλειά μας», εξηγεί, από την πλευρά του, επιχειρηματίας της περιοχής.
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2020/10/3-600-x-450-1.jpg Τα σημάδια της διάβρωσης είναι ορατά και στα άδεια κτήρια του ΠΙΚΠΑ, όπου το φαινόμενο έχει προχωρήσει αρκετά μέτρα και η φουρτουνιασμένη θάλασσα κτυπά, πλέον, λυσσαλέα τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του.
   Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει το ΕΣΠΑ και να ενταχθεί σχετικλη μελέτη ώστε να γίνει η χρηματοδότησή της. «Έχουμε τις αδειοδοτήσεις και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου για την αντιμετώπιση του έντονου φαινομένου της διάβρωσης», αναφέρει ο κ. Τσαμασλής στη Greenagenda.gr.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Τα τέλη αυτά για τα έτη 2018, 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανέρχονται συνολικά στα 27 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί στον ΕΟΑΝ τα 19,7 εκατομμύρια ευρώ.
   Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιωτάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Σιδέρης, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, φέρνουν εισήγηση στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ για την αξιοποίηση των τελών της πλαστικής σακούλας. Τα τέλη αυτά για τα έτη 2018, 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανέρχονται συνολικά στα 27 εκατομμύρια ευρώ (βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ), εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί στον ΕΟΑΝ τα 19,7 εκατομμύρια ευρώ.
   Οι δράσεις που θα προταθούν προς χρηματοδότηση είναι:
   1. Διανομή στους πολίτες επαναχρησιμοποιούμενων ειδών. Περίπου το 60% του τέλους θα διατεθεί για να διανεμηθούν:
   3.500.000 πάνινες τσάντες για ψώνια, που θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό της χώρας. 1.000.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια. Με τη δωρεάν διανομή αυτών των επαναχρησιμοποιούμενων ειδών, παρακινούμε τους πολίτες να αλλάξουν συνήθειες. Να εγκαταλείψουν τη χρήση καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης και να εξοικειωθούν με υλικά που είναι φιλικά στο περιβάλλον.
   2. Κληρώσεις με πλούσια δώρα για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες με τις αγορές τους.
   Σε πρώτη φάση, θα κληρωθούν 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα/πατίνια για όσους πολίτες με τις αγορές τους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. Οι πολίτες θα υποβάλουν τις αποδείξεις των αγορών τους σε ειδική πλατφόρμα του ΕΟΑΝ και θα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση.
   3. Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση και τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης.
   Περίπου το 30% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε αυτή τη μεγάλη εκστρατεία που θα έχει ως επιμέρους στόχους ενημέρωσης: α) τη διαλογή αποβλήτων σε 4 ρεύματα, β) τη χρήση του καφέ κάδου για απόβλητα τροφίμων, γ) τον περαιτέρω περιορισμό της πλαστικής σακούλας, δ) την κατάργηση ορισμένων καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης.
   4. Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων.
   Περίπου το 10% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης και άλλες καίριες δράσεις για το περιβάλλον, όπως δενδροφυτεύσεις. Ειδικά για την πάνινη τσάντα που θα διανεμηθεί σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας σημειώνεται ότι θα αξιοποιηθεί το σχέδιο που είχε φτιάξει το 2018 η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας κ. Σίλια Κριθαριώτη. Για τον λόγο αυτό, ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με την κα Κριθαριώτη και την ευχαρίστησε για την προσφορά της.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μειοδότησε στον διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) για το έργο «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου». Οπως ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος Έλληνας επενδυτής ΑΠΕ διεθνώς, το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία: 
   ενός Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια (Α/Γ), έναν φωτοβολταϊκό σταθμό (Φ/Β), συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου. ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου. Τα δύο υποσυστήματα θα συνεργάζονται και θα λειτουργούν ως ένα. Στόχος είναι η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% και παράλληλα η μεγιστοποίηση της κάλυψης των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
   Ο ανάδοχος θα αναλάβει, επίσης, τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα (12) έτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (εργασίες κατασκευής του υβριδικού συστήματος και υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για 12 έτη) ανέρχεται στο ποσό των 7.712.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 25 μήνες.

   By Engineer, in Περιβάλλον, ,

   Τα αστικά διόδια και οι ζώνες χαμηλών εκπομπών στις πόλεις μπορούν να σώσουν ζωές, καθώς περιορίζουν σημαντικά την κίνηση των αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων και μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα προγράμματα εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, με πολύ καλά αποτελέσματα, αν και αρχικά είχαν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
   Στο Όσλο και το Ελσίνκι
   Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα αστικά διόδια στο Όσλο και στο Ελσίνκι όπου κατάφεραν αφενός να μειώσουν τους ρύπους και τον θόρυβο στο κέντρο των πόλεων και αφετέρου να περιορίσουν τα τροχαία ατυχήματα εντός πόλεων.
   Τα αστικά διόδια που υπάρχουν στην είσοδο μιας αστικής περιοχής γίνονται συνήθως για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενώ παράλληλα βελτιώνουν και άλλα θέματα, όπως την ποιότητα του αέρα και τον θόρυβο από τα αυτοκίνητα. Στις περισσότερες πόλεις τα χρήματα που συγκεντρώνονται δαπανώνται για τη βελτίωση των μεταφορών μέσα και γύρω από την πόλη.
   Σε Λονδίνο και Στοκχόλμη
   Επίσης παρόμοια προγράμματα εντοπίζονται στο Λονδίνο και στη Στοκχόλμη, ενώ ζώνες χαμηλών εκπομπών υπάρχουν στις περιοχές Umweltzonen (Γερμανία), Milieuzones (Ολλανδία), ZCR, Zone à Circulation Restreinte (Γαλλία), Lage-emissiezone (Βέλγιο), Miljøzone (Δανία) και ZTL ambiente (Ιταλία). Στις ζώνες χαμηλών εκπομπών ελέγχονται τα πιο ρυπογόνα οχήματα τα οποία πρέπει να πληρώσουν για να εισέλθουν σε αυτήν.
   Τρεις ατμοσφαιρικοί ρύποι
   Αυτές οι ζώνες είναι συχνά το πιο αποτελεσματικό μέτρο που μπορούν να πάρουν οι πόλεις για τη βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μειώνουν τις εκπομπές λεπτών σωματιδίων, διοξειδίου του αζώτου και (έμμεσα) του όζοντος. Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι ατμοσφαιρικοί ρύποι που προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη και έχει ενεργοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τις εκπομπές ρύπων και τα όρια που έχει θέσει στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
   Επίσης, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η συμφόρηση στις πόλεις έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και κοστίζει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1% του ΑΕΠ της ΕΕ ετησίως.
   Τα αστικά οδικά διόδια είναι ένας από τους τρόπους για τη μείωση της κυκλοφορίας και της αποσυμφόρησης της πόλης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εκείνοι που πρέπει να κινηθούν με όχημα μέσα στις συγκεκριμένες ζώνες δεν θα έχουν μποτιλιάρισμα, άρα και αυξημένες εκπομπές ρύπων.
   Από την άλλη οι πεζοί και οι ποδηλάτες που κυκλοφορούν στις πόλεις με αστικά διόδια όπως στο Όσλο και το Ελσίνκι, είναι πιο ασφαλείς από οπουδήποτε αλλού. Όποιες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις υπήρξαν παλιότερα το σίγουρο είναι ότι σε αυτές τις πόλεις έχουν μηδενιστεί τα θύματα μεταξύ πεζών και ποδηλατών. Πέρσι στο Όσλο δεν υπήρξε κανένα θύμα, πλην ενός που έχασε την ζωή του όταν έπεσε σε φράκτη, ενώ μηδενικά ήταν τα αποτελέσματα και στο Ελσίνκι.
   Στην Ελλάδα
   Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και οι Έλληνες αποκτούν ολοένα και περισσότερη οδική παιδεία. Τα θύματα στην χώρα μας σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένα κατά 45%, όμως ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα παραμένει υψηλός και είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 65 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 οι χώρες της ΕΕ με τα καλύτερα αρχεία οδικής ασφάλειας ήταν η Σουηδία και η Ιρλανδία, ενώ οι πιο αδύναμες ήταν η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.
   Πηγή: ΑΜΠΕ
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.