Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural

 • Περιβάλλον

  Περιβάλλον

  1464 ειδήσεις in this category

  1. Περιβάλλον

   Engineer

   Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε χάσει από τις παραλίες μας περίπου 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη διάβρωση, γεγονός που ισοδυναμεί με ένα τεράστιο κόστος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», επικαλούμενος τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
   «Είναι μια τεράστια έκταση, την οποία έχουμε χάσει, και αυτό συνεχίζεται, γιατί οι παραλίες μας από τη στιγμή που έχουν συρρικνωθεί πάρα πολύ, μετά η διάβρωση επιταχύνεται», σημείωσε ο κ. Συνολάκης.
   «Κάναμε μερικούς υπολογισμούς στο ερευνητικό κέντρο της Ακαδημίας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας το κόστος φτάνει περίπου τα 2,6 δισ. τον χρόνο. (…) Άμα έχεις χάσει 250 τετραγωνικά μέτρα παραλίας και κάθε τετραγωνικό μέτρο υπάρχουν υπολογισμοί ότι αφήνει περίπου από 10 έως 15 ευρώ στην τοπική οικονομία […], αυτά τα έχουμε ήδη χάσει, αλλά τα έχουμε χάσει σε ετήσια βάση, γιατί κάθε χρόνο προστίθεται η διάβρωση. Όταν, λοιπόν, έχουμε χάσει 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτό είναι μια έκταση την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Άρα το κόστος, το οποίο μας στοιχίζει, είναι αυτό, είναι περίπου 2,9 δισ., στα οποία προστίθενται περίπου 81 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο είναι το κόστος από τη διάβρωση, η οποία γίνεται τώρα, η οποία συνεχίζεται», επισήμανε ο κ. Συνολάκης.
   Μάλιστα, σημείωσε πως αυτό είναι μόνο και μόνο το οικονομικό κόστος από την απώλεια του εισοδήματος, ενώ το επόμενο κομμάτι είναι ότι θα υπάρχουν σημεία στην Ελλάδα με κατασκευές κοντά στον αιγιαλό, σε παραλίες, σε νησιά, στην Πελοπόννησο, σε όλη την Ελλάδα, που θα κινδυνεύσουν από τη διάβρωση!

   Σε νησί θα μετατραπεί η Βουλιαγμένη 
   «Φανταστείτε ότι ακόμα και μέχρι το 2050, που υπολογίζεται ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να φτάσει 20 με 30 εκατοστά, σε μερικές παραλίες θα προχωρήσει η ακτογραμμή μέσα, ίσως και μέχρι 30 μέτρα. Εξαρτάται από την κλίση της παραλίας. (…) Καταρχάς, αυτό που θα χαθεί, ίσως και πιο άμεσα, η Βουλιαγμένη, θα γίνει κάποια στιγμή νησί. Αντίστοιχα, μικρά νησάκια, τα οποία είναι πολύ κοντά στη στάθμη της θάλασσας, δεν θα υπάρχουν», προσέθεσε ο κ. Συνολάκης.
   Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, στην Κρήτη υπήρχε μια παραλία που λεγόταν Καλύβια, η οποία ήταν λίγο έξω από τα Χανιά και εξαφανίστηκε τελείως, γιατί έγιναν τεράστιες αμμοληψίες τη δεκαετία του ’50, για να χτιστεί το αεροδρόμιο της Σούδας, ενώ άλλες παραλίες που έχουν τεράστιο πρόβλημα είναι στον Πλατανιά στην Κρήτη, που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάβρωσης.
   «Μάλιστα, στη Βουλή διάφοροι δήμοι έκαναν δηλώσεις ότι άνθρωποι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για γη, η οποία τώρα πλέον είναι υποθαλάσσια. Δεν υπάρχει πλέον, αλλά υπήρχε στα συμβόλαιά τους. Έχουν εξαφανιστεί πάρα πολύ μεγάλες εκτάσεις στα νησιά. Η παραλία, ας πούμε στον Πλατύ Γιαλό, στη Σίφνο, κινδυνεύει. Κάποια στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί», συμπλήρωσε.
   Είμαστε στην «κόκκινη ζώνη», τόνισε καταλήγοντας, γιατί αργήσαμε πάρα πολύ και αργούμε να πάρουμε μέτρα, για να σταθεροποιήσουμε τις παραλίες μας.
   «Η πιο επιεικής εξήγηση που θα δώσω είναι ότι επειδή στην Ελλάδα δεν είχαμε τεχνογνωσία όσον αφορά την προστασία των παραλιών, αυτό γινόταν από λιμενολόγους, οι οποίοι το μόνο πράγμα που ξέρανε να κάνουν είναι αυτό που λέμε “σκληρά έργα”, δηλαδή έργα με μπετόν, με πέτρες. Αυτά τα έργα έχει αποδειχθεί ότι τις περισσότερες φορές αυξάνουν τη διάβρωση. Δεν τη μειώνουν. Και αυτό, λοιπόν, το πράγμα μάς πήρε πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα να αρχίσει να γίνεται κατανοητό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.
   Read more...

   242 • 0

  2. Περιβάλλον

   Engineer

   Η Google της Alphabet Inc. συνεργάζεται με μια εταιρεία κοινής ωφέλειας της Νεβάδα και μια νεοσύστατη εταιρεία γεωθερμικής ενέργειας για τη λειτουργία κέντρων δεδομένων με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τη θερμότητα της ίδιας της γης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
   Η νεοφυής εταιρεία Fervo Energy θα αναπτύξει ένα γεωθερμικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που θα παρέχει 115 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στην NV Energy Inc., θυγατρική της Berkshire Hathaway Energy του Warren Buffett, σύμφωνα με ανακοίνωση της Google. Στη συνέχεια, η NV Energy θα πουλήσει την ηλεκτρική ενέργεια στην Google, βάσει συμφωνίας που πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας.
   Σε αντίθεση με τις ηλιακές και αιολικές εγκαταστάσεις, οι γεωθερμικές μονάδες μπορούν να λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, χρησιμοποιώντας νερό που θερμαίνεται από υπόγειους βράχους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Fervo χρησιμοποιεί οριζόντιες γεωτρήσεις εντός των γεωθερμικών ταμιευτήρων για να αυξήσει την παραγωγή.
   Τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας πρόβλημα για τις εταιρείες τεχνολογίας που έχουν θέσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη. Η ηλεκτρική ενέργεια που συμφώνησε να αγοράσει η Google από την NV Energy και τη Fervo θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περίπου 86.000 σπίτια.
   Read more...

   153 • 0

  3. Περιβάλλον

   Engineer

   Παράλληλα με τις υψηλές τιμές θερμοκρασίας του αέρα που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 7 ημέρες, και η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως σε περιοχές του Αιγαίου. Ήδη σε περιοχές του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων παρατηρούνται τιμές άνω των 25-26 °C στα πρώτα 10 εκ βάθος στην επιφάνεια της θάλασσας. Κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και λίγο κάτω από αυτά η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο πέλαγος.
   Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, σε σχέση με την περίοδο 2008-2023. Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εντοπίζονται στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο όπου ξεπερνούν τοπικά και τους 2-3 °C.

   Μπορείτε να βλέπετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας από δορυφορικές παρατηρήσεις πατώντας εδώ.
   Read more...

   187 • 0

  4. Περιβάλλον

   GTnews

   «Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η αειφορία αποτελεί για εμάς στην Ολυμπία Οδό μια αδιαπραγμάτευτη σταθερά. Το όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετουσιώνεται σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, με μετρήσιμα αποτελέσματα». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Ηλία Παλιαλέξη ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι επικεφαλής της διαχείρισης της δημόσιας αυτής υποδομής μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της και επισημαίνει: «Η προσέγγισή μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και έχει επιτύχει. Επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες: Εμπειρία Ταξιδιού και Εξυπηρέτηση, Οδική Ασφάλεια και Υποδομές, Εργασιακό Περιβάλλον και βέβαια Περιβαλλοντική Προστασία». Έκανε, δε, γνωστό ότι στόχος είναι, σε τρεις φάσεις και σε συνδυασμό με καινοτόμες πρωτοβουλίες, η επίτευξη της «κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030».
   «Η Ολυμπία Οδός, δημιουργήθηκε για να ενώνει τόπους και ανθρώπους μεταφέροντας αγαθά, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει ιδέες, όνειρα, πολιτισμό, κουλτούρες και προοπτικές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Δρ. Παπανικόλας: «Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ως υπεύθυνη εταιρική οντότητα έχει αναδείξει την προστασία του περιβάλλοντος, μαζί με την οδική ασφάλεια, την εμπειρία του ταξιδιού, το ανθρώπινο δυναμικό και τις σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, ως τους σημαντικούς τομείς στους οποίους εστιάζει το όραμά της για βιώσιμη ανάπτυξη». Ενώ όπως αναφέρει: «Η ενέργεια αποτελεί βασικό πεδίο στο οποίο αναπτύσσει εταιρικές πρωτοβουλίες που ως στόχο έχουν την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2030».
   Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο: «Οι πρωτοβουλίες αυτές συμπυκνώνονται σε ένα στρατηγικό πρόγραμμα τριών σταδίων με βασικούς άξονες α) την μείωση των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητοδρόμου και β) τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος και την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί, ότι αυτές όλα τα μέτρα, ελήφθησαν χωρίς να αποτελούν δεσμεύσεις της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου, αλλά αντικατοπτρίζουν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των μετόχων (AVAX, AKTOR, GEK TERNA, HOCHTIEF) και κυρίως του μεγαλύτερου μετόχου VINCI CONCESSIONS».
   Ειδικότερα: «Στο πρώτο στάδιο, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. επέλεξε να αλλάξει τα συμβατικά φωτιστικά στοιχεία σε 17 σήραγγες στα τμήματα ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ και ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ, με φωτιστικά LED. Aυτό, σε συνδυασμό με την κάλυψη των τοιχωμάτων των σηράγγων με βαφές υψηλής ανακλαστικότητας, απομείωσαν την καταναλισκόμενη ενέργεια κατά 70% κι αντίστοιχα το ανθρακικό αποτύπωμα τους κατά περίπου 4000 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.
   Η δεύτερη φάση του στρατηγικού προγράμματος αφορά στα τμήματα του ανοιχτού αυτοκινητόδρομου. Εκεί η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. επέλεξε δυο μεθόδους με τις οποίες κατάφερε να περιορίσει κατά 60% την κατανάλωση ενέργειας. Αφενός άλλαξε τις λάμπες του οδοφωτισμού και των λοιπών σηράγγων με νέες, τεχνολογίας LED κι αφετέρου, εφάρμοσε το πρόγραμμα Έξυπνου Προσαρμοστικού Φωτισμού, το οποίο με την βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, καμερών, στοιχείων κυκλοφορίας και μετεωρολογικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο είναι σε θέση να μειώνει την ένταση του φωτισμού όταν οι κυκλοφορικές συνθήκες κατά τις βραδινές ώρες, το επιτρέπουν».
   Σύμφωνα πάντα με τον Δρ. Παπανικόλα: «Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας ολοκληρώνεται με την τρίτη φάση του στρατηγικού προγράμματος, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη 17 μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών σε στέγες κτηρίων, στέγαστρα πάρκινγκ και ελεύθερους χώρους κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Με την ενέργεια που θα παράγεται και θα είναι της τάξης των 10 Μwp, θα καλύπτονται οι ανάγκες ηλεκτροδότησης του έργου ενώ η πιθανή περίσσεια της πράσινης αυτής ενέργειας θα τροφοδοτεί με τη μέθοδο του συμψηφισμού το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανανεώσιμης ενέργειας, το οποίο εφαρμόζεται σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα, με χρόνο ολοκλήρωσης το 2025».
   «Με τα προαναφερθέντα αλλά κι άλλα πρωτότυπα και πιλοτικά έργα, όπως το πρόγραμμα ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ το οποίο τροφοδοτεί τους ταξιδιώτες σε 11 πάρκινγκ με φρέσκο νερό που προέρχεται από την ατμοσφαιρική υγρασία, την επίστρωση του οδοστρώματος της σήραγγας ΘΗΣΕΑΣ με λευκό υλικό που συντελεί στην μείωση της απαιτούμενης ενέργειας φωτισμού, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. έχει κατορθώσει ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών κι ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων όπως αυτοί ορίζονται από τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο», σημειώνει. «Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η αειφορία αποτελεί για εμάς στην Ολυμπία Οδό μια αδιαπραγμάτευτη σταθερά. Το όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετουσιώνεται σε μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, με μετρήσιμα αποτελέσματα», αναφέρει ο Δρ. Παπανικόλας. Και καταλήγει λέγοντας: «Η Ολυμπία Οδός, δημιουργήθηκε για να ενώνει τόπους και ανθρώπους μεταφέροντας αγαθά, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει ιδέες, όνειρα, πολιτισμό, κουλτούρες και προοπτικές. Οι αρχές και αξίες μας είναι βαθιά ανθρώπινες και αντιπροσωπεύουν την αφοσίωση, την κοινωνική υπευθυνότητα, τη συνεργασία, και την αξιοπιστία που έχουμε αποφασίσει να επενδύουμε σε κάθε μας δραστηριότητα. Αποτελούν συνάμα και εγγύηση ότι θα φέρουμε εις πέρας το έργο που αναλάβαμε με την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην ανθρώπινη ζωή».
   Read more...

   196 • 1

  5. Περιβάλλον

   Engineer

   Η Μεσόγειος παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3% των παγκόσμιων θαλασσών, φιλοξενεί πάνω από το 10% των γνωστών θαλάσσιων ειδών.
   SOS για τα υδάτινα οικοσυστήματα της Μεσογείου εκπέμπει ο υπεύθυνος της εκστρατείας για τη θάλασσα του ελληνικού γραφείου Greenpeace, Αντώνης Μπούγιας.
   Η Μεσόγειος παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3% των παγκόσμιων θαλασσών, φιλοξενεί πάνω από το 10% των γνωστών θαλάσσιων ειδών.
   «Αυτή η αναλογία είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει ως θαλάσσιο οικοσύστημα» εξηγεί ο υπεύθυνος της εκστρατείας της οργάνωσης.
   Παράλληλα, οι Μεσογειακές ακτές αποτελούν τον τόπο κατοικίας και εργασίας του 6,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
   Ιδιαίτερα ανησυχητικά, όμως, είναι τα στοιχεία του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), σύμφωνα με τα οποία η Μεσόγειος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο απειλούμενων θαλάσσιων οικοτόπων στην Ευρώπη.
   Ειδικότερα, το 32% από το σύνολο των οικοτόπων αυτών απειλείται και το 11% από αυτούς βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.
   Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Μπούγιας «η λεκάνη της Μεσογείου επηρεάζεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με ταχύτερους ρυθμούς από άλλες περιοχές του πλανήτη».
   Ποια η σημασία των Ωκεανών για το περιβάλλον
   Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η θάλασσα και οι ωκεανοί συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ο υπεύθυνος τόνισε πως «αποτελούν ρυθμιστές του κλίματος στον πλανήτη μας, καθώς επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεσμεύοντας ετησίως πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
   Υπ’ αυτό το πρίσμα, η υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων είναι κλειδί για την επιτέλεση της παραπάνω λειτουργίας.
   Ωστόσο, όπως εξηγεί οι ραγδαίες αλλαγές στη θερμοκρασία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και οι σημαντικές πιέσεις που δέχεται το θαλάσσιο οικοσύστημα από τις υπόλοιπες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και από τις διάφορες κοινωνικό-οικονομικές συστημικές παραμέτρους, όπως παραδείγματος χάριν η χρήση πλαστικών, αυξάνονται με μη βιώσιμους ρυθμούς».
   Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι «οι ραγδαίες αλλαγές σε συγκεκριμένες παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία ή η οξύτητα των ωκεανών έχουν συνδεθεί ιστορικά με τις πέντε περιόδους μαζικής εξαφάνισης ειδών».
   Ποια θαλάσσια είδη απειλούνται από την κλιματική κρίση στα ελληνικά νερά;
   Την ίδια ώρα, η θαλάσσια ρύπανση απειλεί πολλά είδη από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
   Μεταξύ αυτών, είναι οι φώκιες μονάχους-μονάχους οι οποίες ήδη επιβαρύνονται από τη θαλάσσια ρύπανση, τα δίχτυα και την έλλειψη τροφής και των οποίων. Παράλληλα τα μέρη στα οποία ζουν, όπως οι σπηλιές, φυσικές παράκτιες κοιλότητες και απομονωμένες ακτές θα εξαφανιστούν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
   Άλλο ένα είδος που βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης είναι το κοινό δελφίνι καθώς η χημική ρύπανση που επιδρά στο ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα των θηλαστικών και οι διαρκώς αυξανόμενες θερμοκρασίες του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελούν σημαντικές και συνεχώς εντεινόμενες απειλές για το είδος.
   Αντίστοιχες απειλές αντιμετωπίζουν και είδη όπως οι πτεροφάλαινες, οι φυσητήρες και οι ζιφιοί της Ελληνικής Τάφρου καθώς και οι φώκαινες, γι’ αυτό και κρίνεται άκρως σημαντικό να προστατευθεί η περιοχή αυτή.
   Αντίστοιχα, στα όρια της εξαφάνισης παραμένει η χελώνα Καρέτα-Καρέτα, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να καθιστούν ακόμα δυσκολότερη την προστασία της.
   Read more...

   151 • 0

  6. Περιβάλλον

   GTnews

   Οι 12 πρώτοι δήμοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, που αφορά σε «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση», κατόπιν άμεσης επεξεργασίας των φακέλων των υποβληθέντων αιτημάτων.
   Ο λόγος, συγκεκριμένα, για τους δήμους:
   Θέρμης Πεντέλης Ερμιονίδας Κρωπίας Κορινθίων Φυλής Αχαρνών – Θρακομακεδόνων Λαυρεωτικής Πάτμου Ρεθύμνου Χαϊδαρίου Κορυδαλλού Οι σχετικές αποφάσεις για την ένταξη -κατ’ απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας-αυτών των 12 δήμων στην πρωτοβουλία υπογράφηκαν, σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου, από τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, κ. Γιάννη Ανδρουλάκη.
   Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Οι πόροι προέρχονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών, μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.
   Η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτημάτων από τους δικαιούχους δήμους θα παραμείνει ανοικτή έως και την 20η Ιουνίου 2024 και οι εντάξεις θα ολοκληρωθούν έως την 30η Ιουνίου 2024.
   Read more...

   338 • 0

  7. Περιβάλλον

   Engineer

   Yψηλότερα ποσά για την υλοποίηση πρακτικών ESG δαπανούν όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσειςαποδεικνύοντας ότι ο μετασχηματισμός τους με βάση τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί στρατηγική επιλογή τη δεκαετία που διανύουμε.
   Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της ICAP CRIF ΑΕ στις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας βάσει απασχολούμενου προσωπικού, το 2023 περισσότερες από 7 στις 10 επιχειρήσεις δαπάνησαν υψηλότερα ποσά για την υλοποίηση πρακτικών ESG συγκριτικά με το 2022. Συγκεκριμένα, το 2023 το 71% των επιχειρήσεων αύξησαν τις δαπάνες για ενέργειες ESG συγκριτικά µε το 2022 (το αντίστοιχο ποσοστό το 2022/21 ανήλθε σε 66%), το 23% τις διατήρησε στα ίδια επίπεδα, ενώ το υπόλοιπο 6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τις περιόρισε έναντι του προηγούμενου έτους.
   Διερευνώντας το ύψος των κονδυλίων που δαπανούν οι επιχειρήσεις για δράσεις ESG προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών (65%) δαπανά έως 200.000 ευρώ. Το 11% των επιχειρήσεων δαπανά από 200.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ και το 10% από 500.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ. Από 1 εκατ. ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ επένδυσαν σε δράσεις ESG το 7% των εταιρειών του δείγματος, ενώ πάνω από 5 εκατ. ευρώ επένδυσε το 8%.
   Αναφορικά με την κατανομή του συνολικού προϋπολογισμού των εταιρειών για δράσεις ESG, στους βασικούς πυλώνες περιλαμβάνονται: Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση. Καθώς εντείνεται συνεχώς η ανησυχία και ο δηµόσιος διάλογος για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, οι δαπάνες για περιβαλλοντικές δράσεις κερδίζουν σταθερά μερίδιο τα τελευταία έτη. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα κονδύλια για το 2023 κατευθύνθηκαν σε περιβαλλοντικές δράσεις (41%). Ακολουθούν (35%) οι δράσεις που σχετίζονται µε την κοινωνία και οι ενέργειες που αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση (24%).
   Πόσο σημαντική όμως είναι για τις επιχειρήσεις η βιώσιμη ανάπτυξη; Η έρευνα έδειξε ότι το 94% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν χαρακτηρίζουν «πολύ και πάρα πολύ» σημαντική τη βιώσιμη ανάπτυξη,ποσοστό που κυμαίνεται σταθερά σε τιμές άνω του 90% τα τελευταία έτη. Η συµπεριφορά των εταιρειών σε όλους τους τομείς της οικονομίας είναι καίριας σημασίας για την επιτυχή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πράσινη Συμφωνία) σε μια κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία, και για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, συµπεριλαμβανομένων των στόχων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Αυτό απαιτεί την εφαρμογή ολοκληρωμένων διαδικασιών μετριασµού των δυσμενών επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον στις αλυσίδες αξίας τους, την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στα συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης και των συστημάτων διαχείρισης καθώς επίσης και τη διαμόρφωση των επιχειρηματικών αποφάσεων όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κλίμα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και όσον αφορά στην ανθεκτικότητα της εταιρείας μακροπρόθεσµα.
   Περιβαλλοντικές δράσεις στο επίκεντρο των επιχειρήσεων
   Αναφορικά με τον βαθμό εφαρμογής ορισμένων εκ των κυριότερων πρακτικών από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανά κύριο τομέα δράσης, οι επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχει η λειτουργία τους στο φυσικό περιβάλλον, υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό δράσεις που σχετίζονται µε την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη δραστηριότητά τους. Σύμφωνα µε τα αποτελέσματα της έρευνας, το 83% των εταιρειών του δείγματος έχει ως προτεραιότητα την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτιού και των στερεών αποβλήτων(διαχωρισμός ανά κατηγορία υλικού ανακύκλωσης, κλπ.) σε μεγάλο βαθμό («πολύ» ή «πάρα πολύ»). Ακολουθούν µε μικρή διαφορά η εφαρμογή εσωτερικών προγραμμάτων ανακύκλωσης, αποσπώντας μερίδιο 81%, η υιοθέτηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα µε εθνικά / διεθνή πρότυπα µε μερίδιο 79% και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης του προσωπικού, αποσπώντας επίσης ποσοστό 79%. Αξιόλογο μερίδιο καταλαμβάνουν οι ενέργειες για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων(69%) και η αξιολόγηση των ενεργειακών επιδόσεων σε σχέση µε συγκεκριμένους μεσοπρόθεσµους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η ίδια η εταιρεία για τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος (62%). Τέλος, η χρήση ενέργειας προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. φωτοβολταϊκά) και ο εταιρικός στόλος οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον (υβριδικά, ηλεκτρικά) απέσπασαν μερίδια 53% και 44% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες περιβαλλοντικές δράσεις ενίσχυσαν τα ποσοστά τους συγκριτικά µε τα αντίστοιχα που έλαβαν στην προηγούμενη έρευνα, γεγονός που καταδεικνύει την προσπάθεια των εταιρειών να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
   Αναγνωρίζοντας τις κοινωνικές επιδράσεις της λειτουργίας τους, εννιά στις δέκα εταιρείες του δείγματος (91%) δήλωσαν ότι παρέχουν ίσες ευκαιρίες προς όλους τους εργαζομένους σε βαθμό «πολύ» ή «πάρα πολύ».Το 83% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι παρέχει δυνατότητες εκπαίδευσης ή βελτίωσης των δεξιοτήτων του προσωπικού, το 81% εστιάζει στην πρόσθετη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του προσωπικού και το 80% στην ανταπόκριση σε έκτακτες καταστάσεις, όπως οι καταστροφές από πυρκαγιές, φυσικά φαινόμενα, κ.λπ. Ακολουθούν αποσπώντας αξιόλογα ποσοστά η κάθε επιλογή, οι πρόσθετες παροχές ή οικονομικές διευκολύνσεις (79%), οι δωρεές ή παροχές σε χρήμα ή αγαθά (73%) καθώς και η αξιολόγηση των επιδόσεων των εργαζομένων (71%). Πιο χαμηλά μερίδια απέσπασαν η υποστήριξη καλλιτεχνικών, αθλητικών, πολιτισμικών εκδηλώσεων (58%), ο εθελοντισμός των εργαζομένων και η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης π.χ. αιμοδοσία, καθαρισμοί περιοχών, δενδροφύτευση, κ.λπ. (53%) και οι δράσεις / πρωτοβουλίες για την ενίσχυση ΜΚΟ (43%).
   Οι επιχειρήσεις του δείγματος ρωτήθηκαν σχετικά µε το ποια Διεύθυνση / Τµήµα αποφασίζει και διαχειρίζεται τις δράσεις ESG. Τέσσερις στις δέκα εταιρείες (40%) απάντησαν ότι αποφασίζει ξεχωριστή Διεύθυνση / Τµήµα της εταιρείας, αρμόδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, γεγονός που καταδεικνύει την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που δίνεται από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η ίδια η Διοίκηση της εταιρείας αναλαμβάνει τη διαχείριση των δράσεων ESG σε ποσοστό 31%, επιβεβαιώνοντας την άρρηκτη σύνδεση της Βιώσιμης Ανάπτυξης µε το όραμα, τις αξίες και την επιχειρηματική στρατηγική των επιχειρήσεων. Ακολουθεί µε μεγάλη διαφορά (6%) η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και έπεται η Οικονομική Διεύθυνση καταλαμβάνοντας μερίδιο 3%. Σημαντικό ποσοστό συμμετοχής απέσπασε και η επιλογή άλλο (20%) που περιλαμβάνει κυρίως τη διατμηματική στρατηγική, δηλαδή την από κοινού λήψη αποφάσεων για τις σχετικές δράσεις απ' όλες τις διευθύνσεις μιας εταιρείας, το τµήµα μάρκετινγκ και το τµήµα επιχειρησιακού σχεδιασμού.
   Καθώς η εταιρική διακυβέρνηση αφορά στο σύνολο των αρχών που υιοθετεί µία εταιρεία προκειμένου να διασφαλίσει την απόδοσή της, τα συµφέροντα των μετόχων της και τα συµφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders), ποσοστό 89% των εταιρειών δήλωσαν ότι εφαρμόζουν δράσεις/πρωτοβουλίες µε στόχο την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (π.χ. GDPR - Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων). Ίδιο ποσοστό εταιρειών (89%) επέλεξε και τη συμμόρφωση µε τις ισχύουσες πρακτικές Επιχειρηματικής Ηθικής σε μεγάλο βαθμό («πολύ» και «πάρα πολύ»). Την ενσωμάτωση των τεχνολογιών cloud για την αποθήκευση και χρήση δεδομένων (π.χ. αντικατάσταση έντυπου αρχείου µε ψηφιακές βάσεις δεδομένων) εφαρμόζει σε «πολύ» ή «πάρα πολύ» μεγάλο βαθμό το 81%. Ακολουθούν η μισθολογική ισότητα ανδρών και γυναικών (77%), η προώθηση της καινοτομίας (76%) και η συνεχής επικοινωνία και ο διάλογος µε τα ενδιαφερόμενα µέλη (stakeholders, κ.λπ.), µε σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας της εταιρείας, των προϊόντων και υπηρεσιών της µε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία (71%). Η συμμόρφωση µε το ισχύον Κανονιστικό Πλαίσιο, διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Πρότυπα GRI, κ.ά.) υιοθετείται από το 64% των εταιρειών του δείγματος. Αξιόλογο ποσοστό και αυξημένο σε σχέση µε την περσινή έρευνα αποσπά και η εκπροσώπηση γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο (63%). Τέλος, σχεδόν µία στις δύο επιχειρήσεις δήλωσε ότι χρησιμοποιεί κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια στις διαδικασίες επιλογής συνεργατών και προμηθευτών (51%).
   Read more...

   146 • 0

  8. Περιβάλλον

   Engineer

   Σε «καζάνι» ρύπων έχουν μετατραπεί οι ευρωπαϊκές πόλεις. Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέσω των ευρωπαϊκών πολιτικών, το 96% των κατοίκων τους παραμένει εκτεθειμένο σε υψηλές τιμές μικροσωματιδίων. Στην Ελλάδα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια βρίσκονται ο Πειραιάς, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και ο Βόλος. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και αρκετές πόλεις γειτονικών χωρών, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Ζήτημα πάντως παραμένει για τη χώρα μας το μικρό δίκτυο καταγραφής.
   Χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environmental Agency) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη. Η έκθεση αφορά στοιχεία που έχουν συλλεγεί το 2022 και 2023 από το δίκτυο των σταθμών καταγραφής – στη χώρα μας το δίκτυο αυτό περιορίζεται κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη (λ.χ. δεν υπάρχουν καταγραφές στην Κρήτη, σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, της Πελοποννήσου κ.λπ.) και για κάποιους ρύπους καλύπτει ορισμένες πόλεις της περιφέρειας.
   Οσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» σημαντικό θέμα εξακολουθούν να είναι οι υψηλές τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων (PM 10). Με ανώτατο όριο στην Ε.Ε. τα 50 μg/m3, το 2023 καταγράφηκαν υπερβάσεις στον Πειραιά (60 μg/m3), στην Αριστοτέλους στην Αθήνα (56 μg/m3), στο Περιστέρι (55 μg/m3), ενώ στη Θεσσαλονίκη στην Αγία Σοφία (61 μg/m3) και στο Κορδελιό (54 μg/m3). Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές αφορούν τον μέσο όρο όλης της χρονιάς, το οποίο σημαίνει ότι κατά διαστήματα οι τιμές ήταν πολύ χειρότερες.
   Κοντά στο ευρωπαϊκό ανώτατο όριο βρέθηκαν στην Αττική το Μαρούσι, η Νέα Σμύρνη, η Ελευσίνα, η Λυκόβρυση και το Κορωπί (περισσότερα από 40 μg/m3), στη Βοιωτία η Αλίαρτος και στη Θεσσαλονίκη η Σίνδος.
   Η εικόνα ήταν ανάλογη και το 2022. Η μεγαλύτερη τιμή είχε καταγραφεί ξανά στη Θεσσαλονίκη (Αγία Σοφία, 63 μg/m3), ενώ στην Αττική υπερβάσεις είχαν καταγραφεί στον Πειραιά, στην Αριστοτέλους, στα Λιόσια, στο Μαρούσι και στο Περιστέρι. Στις τιμές του 2022 περιλαμβάνονται επίσης τα Ιωάννινα, η Λάρισα και ο Βόλος, και οι τρεις με υπέρβαση του ανώτατου ορίου (55, 54 και 55 μg/m3 αντίστοιχα).

   Πάντως στα αιωρούμενα μικροσωματίδια με μικρότερη διάμετρο (PM 2,5) καμία ελληνική πόλη δεν ξεπέρασε την τελευταία διετία την ανώτατη τιμή στην Ε.Ε., που είναι 25 μg/m3. Πολύ κοντά στο όριο όμως βρέθηκαν τα Ιωάννινα (22 μg/m3), η Αγία Σοφία, η Αριστοτέλους (19 μg/m3) και η Λυκόβρυση (18 μg/m3).
   Σημαντικές υπερβάσεις καταγράφηκαν στη χώρα μας την τελευταία διετία σε ακόμα δύο ρύπους, το όζον και το διοξείδιο του αζώτου. Με ανώτατη τιμή τα 40 μg/m3, οι τιμές του όζοντος πέρυσι έφτασαν κατά μέσον όρο τα 69 μg/m3 στον σταθμό μέτρησης της Πατησίων, τα 58 μg/m3 στον Πειραιά και τα 40 μg/m3 στην οδό Αθηνάς, ενώ κάτω από το όριο αλλά υψηλές ήταν οι τιμές και στη Νέα Σμύρνη, στο Περιστέρι και στην Ελευσίνα. Οσον αφορά το όζον, η οριακή τιμή της Ε.Ε. είναι 120 μg/m3 (σε μέσο όρο τριών ετών), με τις τιμές του να φτάνουν στην Αγία Παρασκευή τα 131 μg/m3, στο Μαρούσι τα 129 μg/m3, στους Θρακομακεδόνες τα 128 μg/m3, στο Περιστέρι τα 126 μg/m3, στον Βοτανικό τα 124 μg/m3 και στη Λυκόβρυση τα 120 μg/m3.
   Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι πολύ υψηλές τιμές ρύπων καταγράφονται σε πολλές πόλεις της Τουρκίας (στα παράλια και στην Ανατολική Θράκη), στη νότια Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, κατάσταση που σαφώς επηρεάζει και τις κοντινότερες περιοχές της Ελλάδας.
   Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, το 96% του αστικού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλές τιμές PM 2,5 (πάνω από το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό). Οι χαμηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης καταγράφηκαν στη Φινλανδία, στην Εσθονία, στην Ιρλανδία και στη Γερμανία, ενώ οι υψηλότερες στη Ρουμανία, στην Ιταλία και στην Πολωνία.
   Read more...

   316 • 0

  9. Περιβάλλον

   Engineer

   Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τη σημαντική έλλειψη βροχοπτώσεων σε αρκετές περιοχές της χώρα μας τους τελευταίους 7 μήνες έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαθέσιμης δασικής καύσιμης ύλης.
   Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική ελάττωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων σε επίπεδα που εκτιμώνται να είναι μικρότερα του 10% (Εικόνα 1).
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2024/06/eikona1-2.jpg
   Αυτό έχει οδηγήσει σε αντίστοιχα σημαντική αύξηση της ευφλεκτότητας, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η έναρξη δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας, με έμφαση στα ανατολικά και νότια τμήματα αυτής (Εικόνα 2).
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2024/06/eikona2-2.jpg
   Αυτό μάλιστα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό στο άμεσο μέλλον μιας και την ερχόμενη εβδομάδα (10-15/06/2024) αναμένουμε σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στη χώρα μας εξαιτίας της ανάπτυξης πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από τη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου (Εικόνα 3).
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2024/06/eikona3-2-scaled.jpg
   «Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα  δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, χαρακτηριζόμενες από πολύ υψηλές έως και ακραία υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και πολύ ξηρή ατμόσφαιρα. Έτσι αναμένουμε να διαμορφωθεί ένα πολύ επικίνδυνο πυρομετεωρολογικά περιβάλλον που θα ευνοεί τις ενάρξεις πυρκαγιών και παράλληλα θα αυξήσει τη δυσκολία ελέγχου τους σε μεγάλο μέρος της χώρας. Για την αποδοτικότερη διαχείριση αυτής της κατάστασης και δεδομένου ότι οδηγούμαστε σε μια περίοδο με δυσμενείς πυρομετεωρολογικά συνθήκες απαιτείται η εγρήγορση όλων, τόσο των πολιτών όσο και των επιχειρησιακών που καλούνται να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή τη προσπάθεια θα πρέπει να δοθεί στις περιοχές υψηλότερου κινδύνου με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά εργαλεία (π.χ. εκτίμηση επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών) αλλά και η σε πραγματικό χρόνο στενή παρακολούθηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών με τη χρήση μετεωρολογικών παρατηρήσεων τόσο από μετεωρολογικούς σταθμούς όσο και από μετρήσεις της ανώτερης τροπόσφαιρας με τη χρήση μετεωρολογικών μπαλονιών (ραδιοβολήσεις)», επισήμανε ο διδάκτωρ μετεωρολογίας και ερευνητής της πυρομετερεωρολογικής  ομάδας  «FLAME» της μοναδας «METEO»  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιώργος Παπαβασιλείου.
   http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2024/06/eikona4-2.jpg
   Σύμφωνα  με τον κ. Παπαβασιλείου  ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, είναι η ανάλυση αυτών σε πραγματικό χρόνο έτσι ώστε να εντοπίζονται αποδοτικότερα τόσο τα χρονικά διαστήματα όσο και οι περιοχές όπου μπορούμε να επέμβουμε με τα μέσα καταστολής, μιας και όταν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελέγχου και πρόκειται για μια άνιση μάχη. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη διαχείριση δασικών πυρκαγιών δεν είναι κάτι αόριστο αλλά αποτελεί ένα σύνολο ενεργειών που στοχεύουν στη διαχείριση της φωτιάς με απώτερο σκοπό τον περιορισμό των δυσμενών για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα επιπτώσεων από ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές (Εικόνα 4), και περιλαμβάνει 5 βασικούς πυλώνες:
   1) Ανασκόπηση και ανάλυση: Συστηματική καταγραφή και μελέτη των πυρκαγιών του παρελθόντος με ποιοτική και κυρίως ποσοτική ανάλυση (υπολογισμός ισόχρονων εξάπλωσης και χαρακτηριστικών συμπεριφοράς όπως η ταχύτητα εξάπλωσης και η θερμική ένταση) για την κατανόηση των παραγόντων που καθορίζουν την εξάπλωση και τη συμπεριφορά της φωτιάς.
   2) Περιορισμός κινδύνου: Διαχείριση των δασικών καυσίμων, ενίσχυση της ενσυναίσθησης του πληθυσμού και εφαρμογή μέτρων για την αποτροπή ενάρξεων πυρκαγιών από αμέλεια, συμπεριλαμβανομένων των ενάρξεων λόγω αστοχιών σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
   3) Ετοιμότητα: Υιοθέτηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, συστημάτων επιτήρησης (π.χ., ανίχνευση καπνού), συστημάτων αξιολόγησης του κινδύνου και αναδιάρθρωση της επικοινωνίας της επικινδυνότητας.
   4) Απόκριση: Ανάλυση (σε πραγματικό χρόνο) ενεργών δασικών πυρκαγιών με σκοπό την υποστήριξη της χάραξης ασφαλών και αποδοτικών στρατηγικών διαχείρισης.
   5) Αποκατάσταση: Εφαρμογή μέτρων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων.
   Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της έρευνας που πραγματοποιείται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου FLAME που υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης "2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών (Αριθμός Έργου: 00559).
   Read more...

   178 • 0

  10. Περιβάλλον

   Engineer

   Υπεγράφη η ΥΑ, με την οποία καθορίζονται οι παράμετροι της υποχρεωτικής φύτευσης στις περιμετρικές ζώνες ή και στο εσωτερικό των φωτοβολταϊκών σταθμών.
   Μεταξύ αυτών των παραμέτρων είναι τα χαρακτηριστικά των φυτών (όπως το είδος και το ύψος αυτών), οι αποστάσεις από τα στοιχεία της εγκατάστασης, η διαδικασία έγκρισης και ελέγχου, με αυτοψία και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης φύτευσης.
   Στην Απόφαση προβλέπεται πως το ελάχιστο πλάτος αυτών των ζωνών φύτευσης είναι 10μ. για τα έργα μεγάλου μεγέθους, 8μ. για τα μεσαίου μεγέθους και 5μ. για τα μικρά έργα. Εάν το έργο καταλαμβάνει πάνω από 70 στρέμματα, απαιτείται εσωτερική φύτευση του 5% της έκτασής του, επιπροσθέτως της περιμετρικής.
   Τα ελάχιστα ύψη δέντρων και θάμνων καθορίζονται στα 10μ. για μεγάλα και μεσαία έργα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, ειδη όπως η αμυγδαλιά, η ελιά, η δαμασκηνιά, η χαρουπιά κ.ά., ενώ στα μικρά έργα το ελάχιστο ύψος είναι 8μ.
   Επισημαίνεται πως ο φορέας του έργου αναλαμβάνει την εγκατάσταση της βλάστησης και τη συντήρησή της για όλη τη διάρκεια του έργου.
   Βασικό εργαλείο εξειδίκευσης του τρόπου φύτευσης για κάθε έργο είναι η φυτοτεχνική μελέτη, η οποία εντάσσεται στον φάκελο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
   Read more...

   250 • 0

  11. Περιβάλλον

   Engineer

   Στις πρωτοβουλίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε Δήμους με περιαστικά δάση αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σήμερα, Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
   Στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τέθηκε ο σχεδιασμός και οι νέες, τεχνικές προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών δασικών οικοσυστημάτων, όπως αυτές προκύπτουν, κατά βάση, από τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
   Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας και στελέχη των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών που συμμετείχαν στην ομάδα σύνταξης των προδιαγραφών.
   Οι 17 κρίσιμες παράμετροι των νέων, τεχνικών προδιαγραφών
   Οι νέες απαιτήσεις που ενσωματώνονται στις προδιαγραφές σύνταξης διαχειριστικών μελετών δάσους περιλαμβάνουν:
   Εξασφάλιση της αειφορικής πολυ-λειτουργικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων Εκτίμηση και μετριασμό επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στα δασικά οικοσυστήματα Έμφαση στην καλλιέργεια του δάσους, με στόχο τα υγιή και πλήρως ανανεώσιμα δασικά οικοσυστήματα Διασύνδεση των διαχειριστικών μελετών με το ισχύον, νομικό και θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των προστατευόμενων δασικών περιοχών Διασύνδεση των διαχειριστικών μελετών με τα Αντιπυρικά Σχέδια – Μελέτες, έργα AntiNero, στο πλαίσιο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών Αξιοποίηση των δασικών προϊόντων (ξυλώδη και μη ξυλώδη) και υπηρεσιών από όλα τα δασικά οικοσυστήματα Διασύνδεση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Απογραφής και Παρακολούθησης των δασών στις διαχειριστικές μελέτες Τυποποίηση εντύπων και πινάκων για ενιαία χρήση Εξασφάλιση της δυνατότητας σύνδεσης με Πληροφοριακά συστήματα, Ενιαία – Εθνική Βάση Δεδομένων για όλη τη χώρα Ενσωμάτωση χαρτογραφικών απεικονίσεων λεκανών απορροής και έργων ορεινής υδρονομίας στις διαχειριστικές μελέτες και διασύνδεσή τους Ενσωμάτωση μεταγενέστερης νομοθεσίας, που αφορά στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura, είδη χλωρίδας και πανίδας, κ.λπ. Πρόβλεψη για διασύνδεση με τα περιφερειακά σχέδια βόσκησης για την ενεργή άσκηση της κτηνοτροφίας και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα Ενσωμάτωση πρόβλεψης (χωρικά και χρονικά) της άσκησης μελισσοκομίας Εμπλουτισμό των διαχειριστικών μελετών, με επιπλέον θεματικούς χάρτες (κλίσεων, αναγλύφου, έκθεσης κ.λπ.) Παρακολούθηση των διαχειριστικών μέτρων και προσαρμογή τους (Monitoring and Adaptive Management) Συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων για την ορθή λήψη αποφάσεων μελλοντικής διαχείρισης Πρόβλεψη για χρήση σύγχρονων μέσων και μηχανημάτων για την απόληψη της προβλεπόμενης δασικής βιομάζας Ήδη έχουν ανατεθεί 19 διαχειριστικές μελέτες για ισάριθμα δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων, οι οποίες αφορούν περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Καπανδριτίου (2), Πεντέλης (1), Αιγάλεω (3), Πάρνηθας (1), Μεγάρων (2), Λιβαδειάς (2), Βυτίνας (3), Τρίπολης (1), Πύργου(2) και Ολυμπίας (2).

   Οι υπό εκπόνηση μελέτες θα οδηγήσουν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα:
   στην αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων έναντι των φυσικών καταστροφών, στην προστασία του τοπίου, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και γενικότερα στην θωράκιση των δασών και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Τόσο αυτές οι 19 μελέτες όσο και εκείνες που θα ανατεθούν στη συνέχεια, θα υλοποιηθούν με τις παραπάνω, νέες προδιαγραφές.
   Προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας
   Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε δήμους με περιαστικά δάση.
   Για το σκοπό αυτό, διατίθενται 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.
   Η πρωτοβουλία, που διακρίνεται για την ευελιξία και την ταχύτητα στις προβλεπόμενες διαδικασίες υλοποίησης, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Έχει, ήδη, εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιους δήμους – δυνητικούς δικαιούχους. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η μαζική κατάθεση προτάσεων από τους περισσότερους δήμους. Από τη συμμετοχή του συνόλου των δήμων που καλύπτει το πρόγραμμα (από 196 που προβλεπόταν αρχικά, αυξήθηκαν σε 217) εκτιμάται πως θα καλυφθεί περίπου το 60% του συνόλου των περιμετρικών ζωνών που περιβάλλουν οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία των δασικών χαρτών.
   Υπενθυμίζεται πως οι δήμοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για συμμετοχή στην παραπάνω πρωτοβουλία έως τις 20.06.2024. Οι προτάσεις αξιολογούνται άμεσα και υλοποιούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας.
   Read more...

   314 • 0

  12. Περιβάλλον

   Engineer

   Την ποσότητα μικροπλαστικών που καταπίνουν ή εισπνέουν άθελά τους οι κάτοικοι 109 χωρών χαρτογραφεί νέα έρευνα, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται σε κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου.
   Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environmental Science & Technology», περισσότερο οι άνθρωποι που διαμένουν στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, καταπίνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα μικροπλαστικών.
   Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων κάθε χώρας καθώς και τις τεχνολογίες επεξεργασίας τροφίμων και τα ηλικιακά δημογραφικά στοιχεία. Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με τις συγκεντρώσεις μικροπλαστικών σε υποκατηγορίες σημαντικών ομάδων τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, δημητριακά, γαλακτοκομικά, ποτά, σάκχαρα, αλάτι και μπαχαρικά.
   Τα μικροπλαστικά (MPs) και τα νανοπλαστικά (NPs) αποτελούν σοβαρή περιβαλλοντική ανησυχία, καθώς έχουν ανιχνευθεί σε θαλάσσια οικοσυστήματα, σε τρόφιμα και σε πόσιμο νερό. Αυτά τα πλαστικά σωματίδια, πολύ μικρότερα από έναν κόκκο άμμου, περνούν στη διατροφή μας και από εκεί στον οργανισμό μας. Το γεγονός ότι τα μικροπλαστικά βρίσκονται πλέον παντού, εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας.
   Πρωτιά για Κίνα και Βρετανία
   Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ αποφάσισαν να χαρτογραφήσουν την ποσότητα μικροπλαστικών που καταπίνουν ή εισπνέουν άθελά τους οι άνθρωποι σε 109 χώρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τους, οι κάτοικοι χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες, καταπίνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα μικροπλαστικών. Οι κάτοικοι της Κίνας, της Μογγολίας και του Ηνωμένου Βασιλείου εισπνέουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.
   «Η πρόσληψη μικροπλαστικών σε επίπεδο χώρας αποτελεί κρίσιμο δείκτη της πλαστικής ρύπανσης και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Φένγκι Γου, καθηγητής Μηχανικών Ενεργειακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
   Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας εισπνέουν περίπου 791.000 μικροπλαστικά σωματίδια την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Στην Κίνα και τη Μογγολία, ωστόσο, το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο- 2,8 εκατομμύρια σωματίδια την ημέρα. Οι κάτοικοι των ΗΠΑ εισπνέουν περίπου 300.000 σωματίδια την ημέρα, ενώ οι κάτοικοι της Μεσογείου και των γειτονικών περιοχών εισπνέουν λιγότερα. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουγγαρίας εισπνέουν από 60.000 έως 240.000 σωματίδια το μήνα.
   Η μελέτη εξέτασε επίσης την ποσότητα μικροπλαστικών που καταπίνουν οι άνθρωποι μέσω της διατροφής τους σε κάθε χώρα. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι Μαλαισιανοί καταναλώνουν περίπου 15 γραμμάρια μικροπλαστικών ανά μήνα –περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα– με την πλειονότητα των πλαστικών σωματιδίων να προέρχεται από υδάτινες πηγές, όπως τα θαλασσινά.
   Το πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών
   «Η εκβιομηχάνιση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ιδίως στην Ανατολική και Νότια Ασία, έχει οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση πλαστικών υλικών, παραγωγή αποβλήτων και πρόσληψη μικροπλαστικών από τον άνθρωπο. Αντίθετα, οι βιομηχανικές χώρες βιώνουν μια αντίστροφη τάση, η οποία υποστηρίζεται από μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους για τη μείωση και την απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων» έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
   Η ομάδα σημειώνει πως η μελέτη θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη στρατηγικών μείωσης της πρόσληψης μικροπλαστικών. Ωστόσο, επισημαίνει πως τέτοιες προσπάθειες απαιτούν διεθνή συνεργασία και τεχνολογική υποστήριξη για την προώθηση στρατηγικών μείωσης των αποβλήτων.
   Σύμφωνα με τη μελέτη, μια μείωση κατά 90% των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της έκθεσης σε μικροπλαστικά, ενδεχομένως έως και 51% στις ανεπτυγμένες χώρες και 49% στις χώρες με ταχεία εκβιομηχάνιση.
   Η μελέτη δημοσιεύθηκε με αφορμή τη συνεδρίαση της διεθνούς επιτροπής για τη διαπραγμάτευση της Παγκόσμιας Συνθήκης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση, μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα θέσει παγκόσμιους κανόνες για την παραγωγή και τη διάθεση πλαστικών. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί αργότερα φέτος, με έμφαση στη διεθνή συνεργασία για τη μείωση των μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον.
   «Ο καθαρισμός του παγκόσμιου συστήματος επιφανειακών υδάτων είναι ένας μαραθώνιος που επηρεάζεται από τις τοπικές βιομηχανικές και κοινωνικοοικονομικές ρυθμίσεις», δήλωσαν οι ερευνητές. «Ωστόσο, ο παγκόσμιος χάρτης μας που εντοπίζει τα υδάτινα hotspots μικροπλαστικού μπορεί να βοηθήσει και η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση της πρόσληψης μικροπλαστικών απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, που περιλαμβάνει βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, επιβολή αυστηρών κανονισμών διαχείρισης αποβλήτων και προώθηση τεχνολογιών επεξεργασίας νερού» κατέληξαν οι ερευνητές.
   Read more...

   501 • 0

  13. Περιβάλλον

   Engineer

   Περίπου το 5% του πληθυσμού στην Ελλάδα κατοικεί σε παραποτάμιες περιοχές στις οποίες ο κίνδυνος πλημμύρας είναι αυξημένος – έναντι 12% του ευρωπαϊκού. Σχετικά με την ασφάλεια των υποδομών, σε επικίνδυνες για πλημμύρα περιοχές βρίσκεται το 21% των βιολογικών καθαρισμών της χώρας, αλλά μόλις το 1% των νοσοκομείων.
   Η έρευνα καταγράφει τις πολυεπίπεδες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη σχέση του ανθρώπου με το νερό στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παρουσιάζει έναν μεγάλο αριθμό πρακτικών λύσεων που εφάρμοσαν ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια, ανταποκρινόμενες στις έκτακτες συνθήκες.
   Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα σημεία της έκθεσης:
   Σήμερα, περίπου 53 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη (το 12% του πληθυσμού) ζουν σε περιοχές που είναι ευάλωτες από πλημμύρες ποταμών. Το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού σε ευάλωτες περιοχές βρίσκεται στην Ολλανδία (23,4%), στη Σλοβακία (21,7%) και στην Αυστρία (20,6%), ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4,7%. Ο ευάλωτος σε πλημμύρες πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 935.000 ανάμεσα στο 2011 και το 2021, κάτι που υποδεικνύει την αύξηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις άλλοτε πλημμυρικές ζώνες των ποταμών. Η αύξηση αυτή (1,8%) είναι μικρότερη από τη γενική αύξηση του πληθυσμού (2,9%). Ωστόσο, σε κάποιες χώρες όπως η Δανία οι πληθυσμοί αυτοί έχουν υπερδιπλασιαστεί. Στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, δύο χώρες με μειούμενο πληθυσμό, η μείωση του πληθυσμού σε ευάλωτες στις πλημμύρες περιοχές ήταν πολύ υψηλότερη από τη μείωση του γενικού πληθυσμού, επειδή τις εγκαταλείπουν. Ενα στα εννέα νοσοκομεία στην Ε.Ε. –το 11%– βρίσκεται σε σημείο ευάλωτο σε πλημμύρες (περισσότερες από 15.000 μονάδες υγείας). Τα υψηλότερα ποσοστά απαντούν στη Φινλανδία και στην Ολλανδία, ενώ αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό (1%). Αντιθέτως, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό –περισσότερο από το ένα τρίτο– των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στην Ε.Ε. έχει κατασκευαστεί σε ευάλωτες σε πλημμύρες περιοχές. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 36%, με πρώτες στη λίστα την Αυστρία και τη Σλοβακία, όπου ευάλωτες είναι τα δύο τρίτα των μονάδων τους. Στην Ελλάδα, οι ευπρόσβλητοι σε πλημμύρες βιολογικοί καθαρισμοί αντιστοιχούν στο 21,1%, ποσοστό μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά όχι ευκαταφρόνητο. Οσον αφορά τη λειψυδρία, η έκθεση επισημαίνει ότι περίπου το 30% του πληθυσμού στη νότια Ευρώπη κατοικεί σε περιοχές με μόνιμο πρόβλημα, ενώ το 70% σε περιοχές που αντιμετωπίζουν εποχικά σοβαρό ζήτημα επάρκειας νερού. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί. Η πιο ευάλωτη ομάδα στη λειψυδρία είναι οι αγρότες, εξαιτίας της επίπτωσης στο επίπεδο ζωής τους και στην ψυχική τους υγεία, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν πηγάδια, λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας των υπογείων υδάτων. Παλαιότερη (2019) έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος υποδεικνύει ότι η αγροτική παραγωγή στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη νότια Γαλλία και την Ισπανία θα μειωθεί κατά 9% σε ένα σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, ενώ έως το 2100 η αξία της αγροτικής γης στις χώρες αυτές θα έχει μειωθεί κατά 80%. Η μεγαλύτερη απώλεια αγροτικής γης αναμένεται στην Ιταλία, όπου η αγροτική παραγωγή θεωρείται πολύ ευάλωτη στις κλιματικές παραμέτρους. Οσον αφορά την επιδείνωση της λειψυδρίας, η έκθεση παραθέτει στοιχεία από την υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής του Copernicus, σύμφωνα με την οποία μέσα στα επόμενα 50 χρόνια θα μειωθεί σημαντικά στη νότια Ευρώπη η υγρασία του εδάφους. «Στο κόκκινο» θα βρεθούν η νότια Ισπανία, η Σικελία, η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και τα βόρεια μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας. Το πρόβλημα θα ενταθεί επίσης σε κεντρική Ισπανία, νότια Ιταλία, νότια μικρασιατικά παράλια της Τουρκίας και, στην Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Πάντως, τις χειρότερες συνθήκες τα τελευταία χρόνια τις αντιμετωπίζει η Ιβηρική Χερσόνησος. Στη βόρεια Καταλωνία και στη νότια Ανδαλουσία, στην Ισπανία, οι επίγειοι υδροφορείς βρίσκονται στο 16% της δυναμικότητάς τους. Ως αποτέλεσμα, την 1η Φεβρουαρίου οι περιφερειακές αρχές της Καταλωνίας ανακοίνωσαν περιορισμούς στην οικιακή και δημοτική χρήση του νερού, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν φέτος ληφθεί και στη νότια Πορτογαλία και στη Σικελία.
   Ωρα για δράση
   Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος παραθέτει τις πολύπλευρες επιπτώσεις των πλημμυρών και της λειψυδρίας στην ανθρώπινη υγεία. Και καταλήγει υποδεικνύοντας σε πρώτο επίπεδο την κατεπείγουσα ανάγκη για εφαρμογή της υφιστάμενης κοινοτικής νομοθεσίας και των εθνικών πολιτικών. Και σε δεύτερο επίπεδο την ανάγκη να δοκιμαστούν λύσεις πέρα από την «πεπατημένη» σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα διακυβέρνησης.
   «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, της λειψυδρίας και την επιδείνωσης της ποιότητας του νερού, είναι θέμα ύψιστης σημασίας. Οι υπάρχουσες κοινοτικές πολιτικές προσφέρουν μια ισχυρή βάση για δράση, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν πιο ευρέως και συστηματικά», σχολιάζει η Λίνα Υλα-Μονόνεν. «Για να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας ευζωία, πρέπει όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να θέσουν σε εφαρμογή αποτελεσματικές λύσεις, ώστε να προβλέψουμε και να μειώσουμε τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος είναι εδώ για να τους υποστηρίξει με την επιστημονική τεκμηρίωση και τις δραστηριότητές του».
   Η έκθεση καταλήγει με την παράθεση «καλών παραδειγμάτων» από όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την πρόληψη ή τη διαχείριση των συνεπειών πλημμυρών και λειψυδρίας, καθώς και των επιπτώσεών τους στην υγεία.
   Η ανταπόκριση ευρωπαϊκών χωρών στις έκτακτες συνθήκες
   ΓΕΡΜΑΝΙΑ
   Αποκατάσταση της κοίτης των ποταμών
   Η Γερμανία, όπου σχεδόν το σύνολο των ποταμών έχει διευθετηθεί, κινείται τα τελευταία χρόνια στην αποκατάσταση της φυσικής κοίτης όπου είναι εφικτό. Για παράδειγμα, στον ποταμό Ισαρ στο Μόναχο –που ρέει σε τεχνητή κοίτη εδώ και έναν αιώνα– αποκαταστάθηκε σε φυσική κοίτη σταδιακά από το 2000 ένα τμήμα οκτώ χιλιομέτρων. Στόχος είναι τόσο να βελτιωθεί η ασφάλεια έναντι πλημμυρών (δημιουργώντας ξανά το πλημμυρικό πεδίο) όσο και να δοθούν στους πολίτες νέοι χώροι αναψυχής στη φύση. Σήμερα, το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ δημοφιλής χώρου πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται και στον ποταμό Ρουρ, στη Ρηνανία-Βεστφαλία.
   ΔΑΝΙΑ
   Ο ειδικός σχεδιασμός ενός νοσοκομείου
   Ο σχεδιασμός ενός νέου νοσοκομείου στη Νέα Νότια Ζηλανδία στην περιοχή Χίλεροντ έχει συμπεριλάβει την ανθεκτικότητά του έναντι της κλιματικής αλλαγής. Με δεδομένο ότι το νοσοκομείο βρίσκεται σε πεδινή περιοχή στην οποία το επίπεδο του υπόγειου υδροφορέα είναι ψηλά, ο σχεδιασμός του νοσοκομείου έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απορροφάει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης. Στον αύλειο χώρο του δημιουργήθηκαν λιμνούλες και ρυάκια, που αποθηκεύουν νερό και το απομακρύνουν από το κτίριο και τον δρόμο πρόσβασης σε αυτό. Φυτεμένες σκεπές και στέγες του χώρου στάθμευσης συμβάλλουν στην κατακράτηση νερού.
   ΙΤΑΛΙΑ
   Παρεμβάσεις στο αποχετευτικό σύστημα
   Κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων, στο Ρίμινι συχνά υπερχείλιζε το αποχετευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη ροή λυμάτων μέσα στην πόλη και την κατάληξή τους στη θάλασσα. Ο δήμος της πόλης εφαρμόζει ένα σχέδιο για την προστασία της θάλασσας, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός χωριστού συστήματος συλλογής λυμάτων και δεξαμενών αποθήκευσης νερού μέχρι την εκτόνωση του φαινομένου, βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Οι παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές τα τελευταία χρόνια, καθώς ακόμη και μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις δεν έχει χρειαστεί να εκδοθεί απαγόρευση κολύμβησης λόγω ρύπανσης της θάλασσας με λύματα. 
   ΟΛΛΑΝΔΙΑ
   Μετακίνηση κατοικιών και ανταλλαγή γης
   Στην Ολλανδία, το πρόγραμμα «Αφήνοντας χώρο για το νερό» αφορά την επαναδημιουργία υγροτόπων εκεί όπου κάποτε ήταν η πλημμυρική ζώνη των ποταμών. Κατά τον σχεδιασμό αναχώματος στο Νόορντβαρντ προέκυψε η ανάγκη μετακίνησης 75 κατοικιών, αφού θα πλημμύριζαν σε περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης. Στους ιδιοκτήτες δόθηκε η δυνατότητα απαλλοτρίωσης των σπιτιών σε τιμές αγοράς. Στους αγρότες, η γη ανταλλάχθηκε με άλλη περιοχή. Οσοι ήθελαν να παραμείνουν, τους δόθηκε αποζημίωση για να μετακομίσουν σε υψηλότερα σημεία της περιοχής ή να εγκαταστήσουν αντιπλημμυρικά μέτρα στην ιδιοκτησία τους. Περισσότεροι από τους μισούς ανταποκρίθηκαν και μετακινήθηκαν. 
   ΑΥΣΤΡΙΑ
   Επιδοτούμενη ασφάλιση των αγροτών
   Οι αξιοσημείωτες επιπτώσεις της λειψυδρίας στην αγροτική παραγωγή οδήγησαν το 2016 την κυβέρνηση στην υιοθέτηση ενός επιδοτούμενου συστήματος ασφάλισης των αγροτών. Αντικαθιστά την παραδοσιακή προσέγγιση, της ad hoc αποζημίωσης και έχει δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, αποζημιώνει συγκεκριμένες καλλιέργειες λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές διαφοροποιήσεις (βάσει του δεκαετούς μέσου όρου βροχοπτώσεων). Δεύτερον, σε έναν ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο συμπράττουν ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, η κυβέρνηση καλύπτει το μερίδιο των αγροτών. Στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων αγροτών, αλλά και να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με το κόστος των αποζημιώσεων.
   ΕΛΒΕΤΙΑ
   Χώροι πρασίνου για «υποδοχή» της βροχής
   Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία, ο κύκλος του νερού πρέπει να διατηρείται σε τοπικό επίπεδο και να μειωθούν οι απορροές πλημμυρικών νερών. Η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στους δήμους να περιλάβουν στον πολεοδομικό σχεδιασμό έργα διαχείρισης για το νερό της βροχής. Οι οδηγίες αφορούν τη διήθηση, κατακράτηση ή εξάτμιση του νερού, ώστε να μειωθεί η πίεση στα συστήματα απορροής ομβρίων υδάτων και να υποστηριχθεί η βιοποικιλότητα. Πολλά τέτοια έργα πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μετατροπή του αυλείου χώρου γηροκομείου στη Βέρνη σε χώρο πρασίνου με την κατάργηση «σκληρών» επιφανειών, για την αύξηση της απορρόφησης νερού από το έδαφος.
   (από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")
   Read more...

   272 • 0

  14. Περιβάλλον

   Engineer

   Από τις 20 Μάϊου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την Κομισιόν νέα οδηγία για την καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα οδηγία θα περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο και επικαιροποιημένο κατάλογο περιβαλλοντικών αδικημάτων που θα καλύπτει τις σοβαρότερες παραβιάσεις των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, τις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν στο ποινικό τους δίκαιο.
   Ανάμεσα σε άλλα, εισαγάγει διάφορες νέες κατηγορίες παραβάσεων, όπως η παράνομη ανακύκλωση πλοίων, η παράνομη άντληση υδάτων, καθώς και σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας για τις χημικές ουσίες και τον υδράργυρο. Παράλληλα, τα κράτη – μέλη της Ένωσης θα πρέπει να θεσπίσουν ειδικά αδικήματα, με αυστηρότερες ποινές, όταν ένα από τα αδικήματα που ορίζονται στην οδηγία οδηγεί σε σοβαρή, εκτεταμένη και ουσιαστική ζημία ή καταστροφή του περιβάλλοντος.
   Ο Επίτροπος για τα θέματα Περιβάλλοντος της ΕΕ, Virginijus Sinkevičius, έκανε λόγο για νόμο – ορόσημο, που δίνει πλέον τα απαραίτητα «εργαλεία» στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές για να καταπολεμήσουν τα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
   «Αυτός ο νόμος – ορόσημο είναι ο πρώτος του είδους του. Θα διασφαλίσει ότι οι πιο σοβαρές παραβιάσεις των περιβαλλοντικών κανόνων θεωρούνται εγκλήματα και ότι αναγνωρίζεται ο βασικός ρόλος των διατάξεων της υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Εκτός αυτού, θα δώσει στις αρμόδιες Αρχές  επιβολής του νόμου και στο δικαστικό σώμα τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική δράση κατά των περιβαλλοντικών εγκλημάτων σε ολόκληρη την Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
   Read more...

   275 • 0

  15. Περιβάλλον

   Engineer

   Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.
   Με 625 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.
   Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
   Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
   Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
   Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
   Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη. Για το 2024, τρία νέα τουριστικά σκάφη εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα και έλαβαν τη βράβευση της Γαλάζιας Σημαίας, αυξάνοντας τον αριθμό των τουριστικών σκαφών από τα έξι (6) στα εννέα (9).
   Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 82 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας που συμπλήρωσε το 2021, 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 3 Διεθνή δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. (www.eepf.gr)
   Υποστήριξη του Προγράμματος
   Το ΥΠΕΝ, διά της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, υποστηρίζει ενεργώς το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών στις ακτές και μαρίνες και την προώθηση της περιβαλλοντικής εικόνας της χώρας μας. Το ΥΠΕΝ, δια της ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, συμμετέχει επίσης στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (EEK) του Προγράμματος.
   Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2013 πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, επισφραγίζοντας και τυπικά τους κοινούς στόχους στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Η εφαρμογή των κριτηρίων των δύο διεθνών προγραμμάτων αειφορικής διαχείρισης και ευαισθητοποίησης της ΕΕΠΦ που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό (Γαλάζια Σημαία και Green Key για τουριστικά καταλύματα), διασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, με βιώσιμες πρακτικές και απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσωπείται στην ΕΕΚ, συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».
   Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υποστηρίζει το Πρόγραμμα και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Εκπροσωπείται επίσης στην ΕΕΚ.
   Διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος
   Η ΕΕΠΦ αποστέλλει στους διαχειριστές ακτών και μαρινών, παλαιούς και νέους υποψήφιους, τις αιτήσεις που πρέπει να επιστραφούν σε τακτή προθεσμία. Μετά τον έλεγχό τους οι αιτήσεις προωθούνται στην ΕΕΚ. Πολιτική της ΕΕΠΦ είναι η αποτελεσματική εκπροσώπηση των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των ακτών και μαρίνων, έτσι στην ΕΕΚ μετέχουν εκπρόσωποι των: Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ, Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Υγείας, Διεύθυνσης Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (εκπρόσωπος της Διεθνούς Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας στην Ελλάδα), Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ΜΚΟ Αρχέλων, εθελοντών αξιολογητών ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.
   Η ΕΕΚ εξετάζει τις αιτήσεις και συντάσσει έκθεση με την οποία διαβιβάζει την πρότασή της, με τα στοιχεία των ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών που θεωρεί άξιες βράβευσης, στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (ΔΕΚ), με έδρα τη Δανία, η οποία και μόνη αποφασίζει για τις βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο.
   Στη ΔΕΚ συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Ακτών (ΕUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.
   Η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων εξετάζει με τη σειρά της τις εκθέσεις και προτάσεις που της διαβιβάζονται από τους εθνικούς χειριστές και αποφασίζει τελεσίδικα για τις βραβεύσεις.
   Οι ακτές που έχουν βραβευθεί για τη συμμετοχή τους την προηγούμενη χρονιά, ξεκινούν να ετοιμάζουν την ακτή τους στις αρχές του Ιουνίου. Οι διαχειριστές έχουν το δικαίωμα, αφού ετοιμάσουν την ακτή τους, να παραλάβουν και αναρτήσουν τη Γαλάζια Σημαία έως την 1η Ιουλίου. Δεν μπορούν όμως να την αναρτήσουν εάν δεν έχουν και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων των νερών για την ακτή τους.
   Αξιολογητές από τον Εθνικό Χειριστή, αλλά και τον Διεθνή Συντονιστή, επισκέπτονται, πολλές φορές απροειδοποίητα, τις βραβευμένες ακτές της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και μαρίνες σε όλη τη διάρκεια του έτους και ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του Προγράμματος.
   Προβλήματα ή παραλείψεις που εντοπίζονται κατά την επιθεώρηση γνωστοποιούνται στον διαχειριστή ώστε να αντιμετωπιστούν. Σε περίπτωση σημαντικού προβλήματος απαιτείται από τον Εθνικό Χειριστή η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας για χρονικό διάστημα 3 ως 15 ημερών, και μέχρι την αντιμετώπισή του, με υποχρεωτική αντίστοιχη πληροφόρηση για το γεγονός στον Πίνακα Ανακοινώσεων. Σε περίπτωση σοβαρής παράλειψης, με εντολή του Εθνικού Χειριστή αποσύρεται οριστικώς η Γαλάζια Σημαία και η ακτή αφαιρείται από τους πίνακες βραβευμένων ακτών. Επισκέπτες των ακτών που εντοπίζουν προβλήματα συχνά αναφέρονται στον Εθνικό Χειριστή, αλλά και απ’ ευθείας στο Διεθνή Συντονιστή.
   Δείτε σχετικά:
   Κατάλογος βραβευμένων ελληνικών ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών 2024 (ελληνικά)
   Κατάλογος βραβευμένων ελληνικών ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών 2024 (ελληνικά αγγλικά - pdf)
   List of awarded greek beaches, marinas and touristic boats 2024 (english)
   List of awarded greek beaches, marinas and touristic boats 2024 (greek english - pdf)
   Στατιστικά στοιχεία για τη Γαλάζια Σημαία (2024)
   Statistics about Blue Flag in Greece 2024 (EN)
   Οι βραβευμένες ακτές, μαρίνες και σκάφη της Ελλάδας
   Π.Ε. ΕΒΡΟY [1]
   Δήμος Αλεξανδρούπολης
   Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης
   Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ [4]
   Δήμος Κομοτηνής
   Αρωγή
   Μέση
   Φανάρι/Camping
   Φανάρι/Ιουλία
   Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ [4]
   Δήμος Αβδήρων
   Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
   Λεύκιππος
   Μάνδρα
   Μυρωδάτο
   Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ [10]
   Δήμος Νέστου
   Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Ammos beach
   Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Paralia Beach
   Δήμος Καβάλας
   Μπάτης
   Περιγιάλι
   Τόσκα/Tosca Beach
   Δήμος Παγγαίου
   Αμμόλοφοι
   Νέα Ηρακλείτσα
   Νέα Πέραμος
   Σαρακήνα
   Οφρύνιο/Τούζλα
   Π.Ε. ΘΑΣΟΥ [5]
   Δήμος Θάσου
   Θάσος Πόλη/Λιμανάκι
   Μακρύαμμος
   Πευκάρι 2/Alexandra Beach
   Πρίνος Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach
   Χρυσή Αμμουδιά/Golden Beach Camping
   Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [13]
   Δήμος Βόλβης
   Ασπροβάλτα
   Νέα Βρασνά
   Παραλία Βρασνών
   Πόρτο Φίνο
   Σερραϊκή Ακτή
   Σταυρός Ανατολική
   Σταυρός Δυτική
   Σταυρός Κεντρική
   Δήμος Θερμαϊκού
   Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ
   Μηχανιώνα-Τουρμπαλί
   Νέοι Επιβάτες
   Περαία-Κοχύλι
   Περαία-Πλατεία Μνήμης
   Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ [95]
   Δήμος Αριστοτέλη
   Αγ. Παύλος/Alexandros Palace Hotel
   Αλυκές
   Ιερισσός/ Δημοτική 1
   Ιερισσός/ Δημοτική 2
   Ιερισσός/ Δημοτική 3
   Κάμπος
   Καμπούδι 1/Ακτή Ουρανούπολη
   Καμπούδι 2/Θεοξένια
   Καμπούδι 3/Άκραθως
   Κομίτσα
   Mount Athos Ιερισσού
   Νέα Ρόδα 2
   Ολυμπιάδα
   Ουρανούπολη 1/Xenia Ouranoupolis
   Ουρανούπολη 2/Eagles Palace
   Ουρανούπολη 3/Aristoteles
   Πόρτο Άγιο/Agionissi Resort
   Δήμος Σιθωνίας
   Αρμενιστής
   Ελαιών
   Ελιά 2/Anthemus
   Ελιά/Acrotel
   Καλογριάς
   Κουτλουμουσίου
   Λαγομάνδρα/Lagomandra Beach Hotel
   Λιβροχιό 1
   Μακριά Λαγκάδα/Porfi Beach
   Μαρμαράς
   Νικήτη 2
   Παράδεισος
   Πλατανίτσι
   Πόρτο Καρράς 1/Κόχη
   Πόρτο Καρράς 2/Σιθωνία Μελίτων
   Σαλονικιού
   Σάρτι 1
   Συκιά
   Τορώνη
   Δήμος Πολυγύρου
   Γερακινή
   Γερακινή/Ikos Olivia
   Καλύβες
   Μεταμόρφωση
   Σαργκάνι/Blue Dolphin
   Ψακούδια Ανατολικά
   Ψακούδια Δυτικά
   Δήμος Κασσάνδρας
   Άθυτος/Afitis Hotel
   Άθυτος/Βάρκες
   Ελάνη
   Καλλιθέα/Άμμων Ζευς
   Καλλιθέα-Δημοτικό Αναψυκτήριο
   Κάνιστρο/Miraggio
   Κοινοτική Πλαζ Νέας Σκιώνης
   Κρυοπηγή 2/Alexander Τhe Great Beach Hotel
   Κρυοπηγή 4/Kassandra Palace
   Κρυοπηγή Δημοτικό Αναψυκτήριο
   Λουτρά Αγίας Παρασκευής
   Μένδη Καλάνδρα
   Μόλα Καλύβα
   Παλιούρι Κάνιστρο
   Πευκοχώρι Yalla-Flegra
   Πευκοχώρι-Fyki Beach
   Πολύχρονο 3
   Πολύχρονο/Azur Hotel
   Πολύχρονο-Cocones Beach
   Ποσείδι/Possidi Holidays Resort
   Ποσείδι Pohonda
   Ποσείδι Κέντρο
   Ποσείδι/Cocus
   Ποσείδι-Αιγαιοπελαγήτικα
   Σάνη 2/Sani Beach
   Σάνη 3/Sani Club
   Σάνη Αστερίας
   Sani Dunes
   Σίβηρη Κέντρο
   Φούρκα
   Χανιώτη 1
   Χανιώτη 3/Domes Noruz Kassandra
   Δήμος Νέας Προποντίδας
   Βεργιά
   Γεωπονικά-Μυκονιάτικα
   Διονυσίου
   Ελαιώνας/Ikos Oceania
   Μουριές
   Νέα Ηράκλεια
   Νέα Ηράκλεια-Σαχάρα
   Νέα Καλλικράτεια
   Νέα Μουδανιά
   Νέα Πλάγια
   Νέα Ποτίδαια Προποντίδας
   Νέα Ποτίδαια/Portes Beach
   Νέα Ποτίδαια-Ανατολικά Διώρυγας Τορωναίου
   Πορταριά
   Πόρτες/Portes Lithos
   Ρόα/Pomegranate wellness spa & Potidea palace
   Σωζόπολη Κέντρο
   Σωζόπολη/Ναυτίλος
   Τρίγλια
   Φλογητά
   Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ [13]
   Δήμος Κατερίνης
   Καλλιθέα
   Καλλιθέα/Mediterranean Village
   Κορινός
   Ολυμπιακή Ακτή
   Παραλία
   Περίσταση
   Δήμος Δίου-Ολύμπου
   Βαρικό
   Λεπτοκαρυά
   Λιτόχωρο
   Νέοι Πόροι
   Ν.Παντελεήμονας-Σκοτίνα
   Πλάκα
   Πλαταμώνας
   Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ [3]
   Δήμος Τεμπών
   Νέα Μεσάγγαλα 1
   Νέα Μεσάγγαλα 2
   Νέα Μεσάγγαλα 3
   Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ [12]
   Δήμος Βόλου
   Αγριά/Valis Resort
   Αλυκές
   Αμαρυλλίδος
   Αμφανών
   Άναυρος
   Θωμάς Σουτραλί Αγριάς
   Καρνάγιο
   Κριθαριά
   Νέα Αγχίαλος
   Πλάκες
   Πλατανίδια
   Χρυσή Ακτή Παναγιάς
   Π.Ε. ΣΠΟΡΑΔΩΝ [17]
   Δήμος Σκιάθου
   Αγ. Παρασκευή-Πλατανιάς
   Αμπελάκια/Elivi
   Ασέληνος
   Αχλαδιές
   Βασιλιάς
   Βρομόλιμνος
   Γούρνες Ελιά
   Καναπίτσα
   Κουκουναριές
   Μάραθα/Skiathos Palace Hotel
   Μεγάλη Αμμος
   Μεγάλη Μπανάνα/Elivi
   Μικρή Μπανάνα/Elivi
   Τζανεριά
   Τρούλος
   Δήμος Σκοπέλου
   Αντρίνα/Adrina Beach
   Αντρίνα/Adrina Resort
   Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ [7]
   Δήμος Στυλίδας
   Γλύφα
   Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου
   Καμένα Βούρλα/Mitsis Galini
   Δήμος Λοκρών
   Βλυχάδα
   Λιβανάτες 1/Κυανή
   Λιβανάτες 2/Σχοινιάς
   Λιβριχιό
   Σκάλα Αταλάντης
   Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ [14]
   Δήμος Δωρίδος
   Αγ. Νικόλαος
   Βάθη
   Γλυφάδα
   Ερατεινή
   Μαραθιάς
   Μοναστηράκι
   Σεργούλα
   Σκάλωμα
   Χιλιαδού
   Δήμος Δελφών
   Άγιοι Πάντες
   Βραχάκια
   Καλαφάτης
   Μαϊάμι
   Τροκαντερό-Αγκάλη
   Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ [2]
   Δήμος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας
   Αγ. Ισίδωρος
   Δήμος Τανάγρας
   Πλάκα Δηλεσίου
   Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ [6]
   Δήμος Χαλκιδέων
   Αλυκές Δροσιάς
   Αστέρια Χαλκίδας
   Λευκαντί
   Δήμος Καρύστου
   Venus
   Κοκκίνι
   Κρεμάλα
   ΠΕΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ [17]
   Δήμος Μαραθώνος
   Μπρεξίζα
   Σχινιάς/Καράβι
   Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
   Διασταύρωση
   Λίμνη
   Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
   Αυλάκι
   Δήμος Λαυρεωτικής
   1ο Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας/Solo Pino
   Δήμος Σαρωνικού
   Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi
   Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
   Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi
   Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach
   Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
   Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
   Βούλα Α
   Βουλιαγμένη
   Δήμος Γλυφάδας
   Γλυφάδα
   Γλυφάδα Α
   Γλυφάδα Β
   Δήμος Αίγινας
   Αγ. Μαρίνα
   Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ [15]
   Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων
   Λουτράκι-Μπούτσι/Poseidon Resort
   Λουτράκι 1
   Λουτράκι 2
   Πευκάκια-Άγιοι Θεόδωροι
   Δήμος Κορινθίων
   Αλμυρή
   Καλάμια
   Κόρφος
   Λέχαιο
   Ποσειδωνία
   Δήμος Βέλου-Βόχας
   Βραχάτι
   Κοκκώνι
   Δήμος Σικυωνίων
   Πευκιάς
   Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
   Δερβένι
   Ξυλόκαστρο-Πευκιάς
   Συκιά
   Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ [4]
   Δήμος Ναυπλιέων
   Καραθώνα
   Κονδύλι
   Πλάκα
   Τολό
   Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ [4]
   Δήμος Βόρειας Κυνουρίας
   Άγιος Ανδρέας
   Ατσίγγανος
   Καλλιστώ
   Ξηροπήγαδο
   Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ [7]
   Δήμος Μονεμβασιάς
   Αρχάγγελος
   Μεγάλη Άμμος
   Μονεμβασιά
   Νεάπολη
   Πλύτρα-Παχιάμμος
   Πορί
   Τηγάνια
   Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ [9]
   Δήμος Καλαμάτας
   Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση
   Ανατολική Καλαμάτα 2-Τέρμα Ναυαρίνου
   Βέργα-Αλμυρός
   Δυτική Καλάματα-Παραλία Κορδία
   Μικρή Μαντίνεια
   Δήμος Μεσσήνης
   Μπούκα
   Δήμος Πύλου-Νέστορος
   Γιάλοβα/Mandarin Oriental-Costa Navarino
   Γιάλοβα/W-Costa Navarino
   Δήμος Τριφυλίας
   Dunes Beach-Costa Navarino
   Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ [8]
   Δήμος Πύργου
   Σκαφιδιά/Aldemar
   Δήμος Ήλιδας
    Κουρούτα
   Δήμος Πηνειού
   Αρκούδι
   Βαρθολομιό
   Γλύφα
   Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης
   Κάστρο-Χρυσή Ακτή 2/Robinson Kyllini Βeach
   Λουτρά Κυλλήνης 1/ Grecotel Olympia Oasis
   Λουτρά Κυλλήνης 2/Grecotel La Riviera
   Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ [2]
   Δήμος Δυτικής Αχαΐας
   Καλογριά/Kalogria Beach
   Λακκόπετρα/Lakopetra Beach
   Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ [2]
   Δήμος Ναυπακτίας
   Κάτω Βασιλική
   Κρυονέρι
   Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ [7]
   Δήμος Πρέβεζας
   Κανάλι
   Κυανή
   Μέγα Άμμος
   Μονολίθι
   Πλατάνια
   Δήμος Πάργας
   Αμμουδιά
   Βάλτος/Parga Beach Resort
   Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ [22]
   Δήμος Βόρειας Κέρκυρας
   Canal d’Amour
   Αλμυρός/Grecotel Costa Botanica
   Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
   Αγία Αικατερίνη
   Αγ. Γόρδιος/La Grotta Verde
   Αίολος/Aeolos Beach Resort
   Αλυκές Ποταμού/Louis Kerkyra Golf
   Γλυφάδα/Domes of Corfu
   Δασιά/Ikos
   Δασιά/Ikos Odisia
   Δαφνίλα/Eva
   Δαφνίλα/Grecotel Daphnila Bay Dassia
   Έρμονες
   Κανόνι
   Κομμένο/Corfu Imperial
   Κοντόγιαλος/Pelekas Monastery
   Κοντόκαλι/Kontokali Bay Resort
   Μπενίτσες
   Δήμος Νότιας Κέρκυρας
   Άγιος Ιωάννης Περιστερών/Marbella Corfu
   Ίσσος/Labranda Sandy Beach Resort
   Κάβος/Capo di Corfu
   Μωραΐτικα/Delfinia Hotels
   Μωραΐτικα/Domes Miramare Corfu
   Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ [2]
   Δήμος Λευκάδας
   Αη Γιάννης
   Λευκάδα-Γύρα
   Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ [1]
   Δήμος Ιθάκης
   Πόλη-Τα Δεξιά
   Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ [16]
   Δήμος Αργοστολίου
   Άβυθος
   Αϊ Χέλης
   Άμμες
   Αράγια Πόρου
   Λουρδάς
   Μακρύς Γιαλός
   Μεγάλη Άμμος
   Μπούκα Γραδάκια
   Πλατύς Γιαλός
   Σκάλα 1
   Σκάλα 2
   Δήμος Ληξουρίου
   Ξι
   Πετανοί
   Λέπεδα
   Δήμος Σάμης
   Αντίσαμος
   Μύρτος
   Π.Ε. ΖΑΚΥΝΘΟΥ [7]
   Δήμος Ζακύνθου
   Αλυκανάς 1
   Αλυκές 1
   Κατραγάκι/Eleon Grand Resort
   Μπανάνα Βασιλικού
   Μπούκα
   Τσιλιβί
   Ψαρού
   Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ [38]
   Δήμος Καντάνου-Σελίνου
   Γραμμένο
   Παχειά Άμμος
   Σούγια
   Χαλίκια
   Δήμος Κισσάμου
   Καστέλι/Μαύρος Μόλος-Πλάκα
   Δήμος Πλατανιά
   Κολυμβάρι/Euphoria Resort
   Πλατανιάς Λιμανάκι/Porto Platanias Beach
   Πλατανιάς/Γερανιώτης
   Ραπανιανά/Cavo Spada
   Δήμος Χανίων
   Αγ. Απόστολοι 1
   Αγ. Απόστολοι 2
   Αγ. Μαρίνα/Santa Marina
   Αγ. Ονούφριος
   Αγία Μαρίνα/Almira Beach
   Βλητές
   Καλαθάς
   Καλαμάκι
   Κλαδισός/Domes Zeen Chania
   Μαράθι
   Νέα Χώρα
   Σταλός
   Σταυρός
   Χρυσή Ακτή
   Δήμος Αποκορώνου
   Αλμυρίδα
   Γεωργιούπολη/Corissia Hotels
   Γεωργιούπολη/Corissia Princess
   Γεωργιούπολη/Fereniki Beach Hotels & Resorts
   Καβρός/Anemos
   Καβρός/Eliros Mare
   Καβρός/Georgioupolis Resort
   Καβρός/La Mer Resort
   Καβρός/Mythos Palace
   Καβρός/Pepper sea club hotel
   Καλύβες Ξυδά
   Κυανή
   Μαϊστράλι
   Περαστικός/Mare Monte
   Περαστικός/Pilot Beach
   Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ [22]
   Δήμος Ρεθύμνης
   Αδελιανός Κάμπος A/Aquila Rithymna Beach
   Αδελιανός Κάμπος/Caramel Boutique
   Πηγιανός Κάμπος/Amira Luxury Resort
   Πηγιανός Κάμπος/Grecotel White Palace
   Πλατανιάς Β/Minos Mare Resort
   Ρέθυμνο 1/Aquila Porto Rethymno
   Ρέθυμνο 1/Ilios beach
   Ρέθυμνο 1/Kriti beach
   Ρέθυμνο 2/Pearl Βeach
   Ρέθυμνο 4-Μυσσίρια/Creta Palace
   Ρέθυμνο/Ικόνες
   Σκαλέτα/Creta Star
   Σκαλέτα/Rethymno Mare
   Δήμος Μυλοποτάμου
   Λιανός Κάβος Λαυρίς/Iberostar Creta Panorama
   Λιανός Κάβος/Creta Marine
   Πάνορμο Λίμνη/Grecotel Club Marine Palace
   Δήμος Αγίου Βασιλείου
   Αγ. Γαλήνη/Ύστερο Βαρκοτόπι
   Αγ. Παύλος
   Πλακιάς
   Πλακιάς/Alegria Beach Resort
   Ροδάκινο
   Σούδα
   Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ [35]
   Δήμος Μαλεβιζίου
   Αμμουδάρα 1/Agapi Beach
   Αμμουδάρα 4/Candia Maris
   Αμμουδάρα/Atlantica Akti Zeus
   Αμμουδάρα/Dessole Dolphin Bay
   Αμμουδάρα/Enorme Teatro Beach
   Αμμουδάρα/Lifestyle Beach
   Ελληνοπεράματα/Apollonia Beach
   Μαδέ/Athina Palace
   Φόδελε/Fodele Beach Hotel
   Δήμος Χερσοννήσου
   Αγ. Γεώργιος 1/Aldemar Knossos Royal
   Αγ. Γεώργιος 2-Παναγία ρύζι /Annabelle Beach Resort
   Αγ. Γεώργιος 3/Mitsis Cretan Village
   Αγ. Γεώργιος 3/Mitsis Royal Mare
   Αγ. Δημήτριος/Alexander Beach
   Αγία Πελαγία-Μενόπετρα/Akrogiali Beach
   Αμνισός/Pnoe Breathing Life
   Αμνισός/Unique Blue Resort
   Ανισσαράς/Lyttos Beach
   Ανισσαράς/Mitsis Selection Laguna
   Δράπανος/Nana Golden Beach, Nana Princess
   Εσταυρωμένος/Arina Beach Hotel
   Καστρί/Creta Maris
   Κλωντζάνη/Enorme Ammos Beach
   Κλωντζάνη/Sirens Hotels
   Κοκκίνη Χάνι/Knossos Beach
   Κοκκίνη Χάνι/Mitsis Rinela
   Κοκκίνη Χάνι/Themis Beach
   Λιμένας Χερσονήσου 1/AKASHA Beach Hotel & Golden Beach
   Λιμένας Χερσονήσου 5/Silva Beach Hotel
   Ποταμός Α
   Ποταμός/Cretan Malia Park
   Σαραντάρι
   Δήμος Φαιστού
   Καλοί Λιμένες
   Κόκκινος Πύργος
   Μάταλα
   Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ [50]
   Δήμος Αγίου Νικολάου
   Αγ. Νικόλαος 1/St. Nicolas Bay
   Αγ. Νικόλαος 2/Minos Palace
   Αγ. Νικόλαος 3/Minos Beach
   Αγ. Παντελεήμονας
   Αλμυρός
   Αμμος / Μαρίνα
   Αμμος/Δημοτική
   Αμμουδάρα
   Αμμούδι/Niko Seaside Resort-MGallery
   Δρήρος/Domes of Elounda
   Ελούντα /Porto Elounda
   Ελούντα 1/Elounda Blu
   Ελούντα/Elounda Mare
   Καραβοστάσι
   Κιτροπλατεία
   Μιραμπέλλο/Wyndham Grand Crete Mirabello Bay
   Πηγαϊδάκια Ελούντας/Elounda Village
   Πήλος/Istron Bay
   Πλάκα/Blue Palace
   Πόρος 1/Elounda Bay Palace
   Πόρος 2/Elounda Beach
   Σπηλιάδα/Kalimera Kriti
   Σχίσμα
   Χαβάνια 1/Candia Park Village
   Χαβάνια 2
   Δήμος Σητείας
   Ανάληψη
   Βάι/Φοινικόδασος
   Βουρλιά
   Κάτω Ζάκρος
   Κουρεμένος
   Λιμανάκι
   Σητεία 1/Γαλλικό
   Σητεία 1-Γαλλικό/Sitia Beach
   Χιόνα
   Δήμος Ιεράπετρας
   Αγία Φωτιά
   Γρα Λυγιά
   Ιεράπετρα 1-Δημοτική
   Ιεράπετρα 2/Δημοτική
   Ιεράπετρα/Enorme Santanna Beach
   Καθαράδες/Numo Ierapetra
   Καθαράδες/Ostria Resort
   Κακή Σκάλα/Avra Palm
   Κοινοτική Πλαζ Μακρύγιαλου
   Κουτσουνάρι 2/Kakkos Bay
   Κουτσουνάρι/Coriva Beach-Pelagos Seaside
   Κουτσουνάρι/Robinson Ierapetra
   Κουτσουνάρι-Αγ.Ιωάννης/Sunshine Crete & Sunshine Crete Village
   Λαγούφα/Μικρή Πόλη Κρήτη
   Μακρύγιαλος-Λαγκούφα/Sunwing Makrigialos Beach
   Μύρτος
   Π.Ε. ΡΟΔΟΥ [54]
   Δήμος Ρόδου
   Αμμούδες Φαληράκι/Mitsis Selection Alila
   Αμμούδες-Φαληράκι/ Elysium Resort
   Αμμούδες-Φαληράκι/Rodos Palladium
   Άντονι Κουίν
   Αφάντου 2/Irene Palace
   Αφάντου 2/Port Royal
   Βλήχα/Lindos Grand Resort
   Βληχά/Lindos Mare & Lindos Blu
   Γαλούνι Κοκκινόγια/Boutique 5 Hotel
   Γαλούνι Κοκκινόγια/Mayia Exclusive Resort
   Γαλούνι Κοκκινόγια/Mitsis Rodos Village
   Γαλούνι Κοκκινόγια/Princess Adriana Resort
   Γεννάδι/Gennadi Grand Resort
   Θεολόγος
   Ιαλυσός/The Ixian Grand
   Ιξιά/Rhodes Βay Ηotel
   Καβουράκια/Ella Resorts
   Καθαρά
   Καλλιθέα
   Κιοτάρι
   Κιοτάρι 3/Rodos Princess Beach
   Κιοτάρι Αγγελιένα 1
   Κιοτάρι Αγγελιένα 2
   Κολύμπια Α-Λιμανάκι/Atlantica Imperial
   Κολύμπια/Mythos Beach
   Κολύμπια/Μικρή Πόλη
   Λαδικό
   Λάρδος 1/Lindos Princess Beach
   Λάρδος 3/Lindian Village
   Λαχανιά/Atrium Prestige
   Λίνδος/Aquagrand Beach
   Μαντώματα
   Μεγάλη Γη/Atlantica Dreams Resort
   Μεγάλος Γιαλός - Λίνδος
   Μικρός Γιαλός-Λίνδος
   Πεύκοι-Λη
   Πλημμύρι/Tui Magic Life Plimmiri by Atlantic
   Ρένη
   Ρένη 1/Sunwing Kallithea Beach
   Ρένη Καλάθου/Atrium Palace
   Στεγνά/Porto Angeli
   Τραουνού
   Τριάντα Β/Sun Beach Resort
   Τριάντα/Electra Palace Resort
   Φαληράκι 1/Esperides
   Φαληράκι 2/Amada Colossos
   Φαληράκι 3/Esperos Palace
   Φαληράκι 4/Καλυψώ
   Φαληράκι 5/Blue Sea
   Φαληράκι 5/Epsilon
   Φαληράκι Α
   Φαληράκι Λιμανάκι
   Φαληράκι-Καστράκι/Grecotel Lux Me Dama Dama
   Ψάλτος/Mitsis Selection Lindos Memories
   Π.Ε. ΚΩ [13]
   Δήμος Κω
   Άκρο Χελώνας/Robinson Club Daidalos
   Βουνό/Mitsis
   Γουρνιάτης/Atlantica Beach Resort Kos
   Κέφαλος/Ikos Aria
   Κρητικά-Atlantis Hotel
   Λάμπη/Aqua Blu Hotel
   Λάμπη/Blue Lagoon
   Λάμπη/Pelagos Suites Hotel
   Μαρμάρι/Caravia Beach
   Μαρμάρι/Casa Paradiso
   Μπαμιαλίκι/Astir Odysseus
   Τρούλος/Neptune Hotels
   Ψαλίδι/Mitsis Ramira
   Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ [2]
   Δήμος Άνδρου
   Μύλος Όρμου Κορθίου
   Δελαβόγια/Aneroussa Beach
   Π.Ε. ΤΗΝΟΥ [1]
   Δήμος Τήνου
   Αγ. Φωκάς/Μαραθιά
   Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ [1]
   Δήμος Μυκόνου
   Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort
   Π.Ε. ΣΥΡΟΥ [6]
   Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
   Αγκαθωπές
   Αζόλιμνος
   Βάρη
   Γαλησσάς
   Κίνι
   Φοίνικας
   Π.Ε. ΚΕΑΣ-ΚΥΘΝΟΥ [4]
   Δήμος Κέας
   Γιαλισκάρι
   Κούνδουρος
   Οτζιάς
   Ποίσσες
   Π.Ε. ΠΑΡΟΥ [4]
   Δήμος Πάρου
   Λιβάδια
   Λογαράς
   Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή
   Πούντα
   Π.Ε. ΝΑΞΟΥ [3]
   Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
   Αγία Άννα/Μάραγκας
   Άγιος Γεώργιος
   Άγιος Προκόπιος
   Π.Ε. ΘΗΡΑΣ [9]
   Δήμος Θήρας
   Αγ. Γεώργιος
   Βλυχάδα
   Καμάρι 1
   Καμάρι 2
   Περίβολος
   Περίσσα
   Δήμος Ιητών
   Μαγγανάρι
   Μυλοπόταμος
   Όρμος
   Π.Ε. ΜΗΛΟΥ [3]
   Δήμος Μήλου
   Προβατάς
   Δήμος Σίφνου
   Καμάρες
   Πλατύς Γιαλός
   Π.Ε. ΣΑΜΟΥ [2]
   Δήμος Ανατολικής Σάμου
   Γλυκόριζα
   Δόρυσσα/Ποτοκάκι
   Π.Ε. ΧΙΟΥ [15]
   Δήμος Χίου
   Αγ. Παρασκευή
   Αγ. Φωτεινή
   Αγιάσματα
   Άγιος Ισίδωρος
   Γιόσωνας
   Γωνιά
   Δασκαλόπετρα
   Δημοτική Πλαζ Χίου
   Καρφάς
   Κοντάρι
   Κώμη
   Λήμνος
   Λιθί
   Μέγας Λιμιώνας
   Όρμος Λω
   Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ [29]
   Δήμος Μυτιλήνης
   Αγ. Ισίδωρος
   Άγιος Ερμογένης
   Βοτσαλάκια - Σκάλα Νέων Κυδωνιών
   Ευρειακή Γέρας
   Κανόνι Θέρμης
   Κράτηγος - 1η Καντίνα
   Κράτηγος - 2η Καντίνα
   Σκάλα Μυστεγνών
   Ταρσανάς
   Τάρτι
   Τσαμάκια
   Χαραμίδα
   Δήμος Δυτικής Λέσβου
   Άναξος
   Βαθύ Κριτήρι
   Βατερά
   Γαβαθάς
   Εφταλού/Αγ. Ανάργυροι
   Κάγια
   Καλό Λιμάνι
   Μεντούσι
   Μόλυβος
   Νυφίδα
   Πέτρα
   Πλαζ Σιγρίου
   Σκάλα Ερεσού
   Σκάλα Καλλονής
   Σκάλα Πολιχνίτου
   Ταβάρι
   Τσόνια
   Π.Ε. ΛΗΜΝΟΥ [5]
   Δήμος Λήμνου
   Άγιος Ιωάννης
   Εβγάτης-Ζεματάς
   Θάνος
   Πλατύ
   Ρηχά Νερά
    
   ΜΑΡΙΝΕΣ
   Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ [3]
   Δήμος Σιθωνίας
   Μαρίνα Πόρτο Καρράς
   Δήμος Κασσάνδρας
   Μαρίνα Σάνη
   Μαρίνα Miraggio
   Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ [1]
   Δήμος Σκύρου
   Τουριστικό Καταφύγιο Λιναριάς Σκύρου
   ΠΕΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ [5]
   Δήμος Λαυρεωτικής
   Οlympic Μarine
   Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης
   Μαρίνα Αγ. Κοσμά
   Δήμος Αλίμου
   Μαρίνα Αλίμου
   Δήμος Παλαιού Φαλήρου
   Μαρίνα Φλοίσβου
   Δήμος Πειραιώς
   D-Marin Μαρίνα Ζέας
   Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ [1]
   Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας
   Μαρίνα Κλεοπάτρα
   Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ [1]
   Δήμος Πρέβεζας
   Μαρίνα Πρέβεζας
   Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ [2]
   Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
   Μαρίνα Γουβιών
   Μαρίνα Μπενιτσών
   Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ [1]
   Δήμος Λευκάδας
   Μαρίνα Λευκάδας
   Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ [1]
   Δήμος Αγ. Νικολάου
   Μαρίνα Αγ. Νικολάου
   Π.Ε. ΡΟΔΟΥ [1]
   Δήμος Ρόδου
   Μαρίνα Ρόδου
   Π.Ε. ΚΩ [1]
   Δήμος Κω
   Μαρίνα Κω
   Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ [1]
   Δήμος Λέρου
   Μαρίνα Λέρου
   ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
   Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ [6]
   Scorpion Yachting MCPY
   /All Inblusive [6]
   Sani Cat
   Sani Grace
   Sani Riva
   Sani Swan
   Sani Wind
   Rivammos
   Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ [2]
   Γ. Λουμάκος ΙΚΕ (GENESEAS) [2]
   Oaseas
   Feeling Nauti
   ΠΕΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ [1]
   Φραντζής Δημήτριος Αλέξανδρος (East Attica Cruises) [1]
   Resalto
    
   Read more...

   327 • 0

  16. Περιβάλλον

   GTnews

   Το καύσιμο του μέλλοντος υπό δοκιμή στην αστική συγκοινωνία τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Κοζάνης, της Αθήνας και της Πάτρας. Εφοδιασμένο με υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος, και κατασκευασμένο έτσι ώστε να έχει μηδενικές εκπομπές σε ρύπους, μπορεί να διανύσει με ένα γέμισμα έως και 600 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα λεωφορείο υδρογόνου που ήρθε στη χώρα μας και παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 3ου JIVE Roadshow που πραγματοποιείται από τις 17 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου.
   Σκοπός του προγράμματος είναι το λεωφορείο να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Κοζάνη, στην Αθήνα και στην Πάτρα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα των ελληνικών πόλεων.
   Ο Νίκος Ντάβος, διαχειριστής του cluster Cube Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, κατά την παρουσίαση του λεωφορείου επισήμανε ότι το όχημα θα δοκιμαστεί σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αθήνα και Πάτρα από τους αντίστοιχους συγκοινωνιακούς φορείς προκειμένου να δοκιμαστεί και να διαπιστωθεί η κίνηση του στους δρόμους αλλά και ποια η κατανάλωσή του.
     «Είναι ένα λεωφορείο, με μηδενικούς ρύπους, αθόρυβο, με πράσινη τεχνολογία. Σε σχέση με τα λεωφορεία μπαταρίας έχει το πλεονέκτημα να κινείται με μεγαλύτερη αυτονομία μέχρι και 600 χιλιόμετρα, με χαμηλό κόστος, και ανεφοδιάζεται μέσα σε 15 λεπτά. Πρόκειται για το μέλλον στις μεταφορές» επισήμανε ο κ. Ντάβος.
   Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα στον οποίον μπορούν να έρθουν αυτά τα οχήματα στην Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές παραγωγής και ανεφοδιασμού υδρογόνου, με τον κ. Ντάβο να εκτιμά ότι μέχρι το 2027 είναι πιθανόν να κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
   Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ήδη ο ΟΣΥ στην Αθήνα, καθώς μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τριήρης» θα φέρει μέσα στο επόμενο διάστημα τα πρώτα δύο τέτοιου είδους οχήματα στην Αθήνα. Image Ο κ. Ντάβος ανάφερε πως ναι μεν πρόκειται ακόμη για μια ακριβή επένδυση, καθώς το κόστος του λεωφορείου αγγίζει τις 600.000 ευρώ, ωστόσο είναι πολύ πιο συμφέρον ως καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο και το επόμενο διάστημα με την πρόοδο της τεχνολογίας -αλλά και την τιμή του υδρογόνου- θα είναι περισσότερο οικονομικό. Αναφορικά με το ενιαίο εισιτήριο, ο κ. Τόσκας είπε ότι μαζί με το υπουργείο και τους αναδόχους γίνεται ένας αγώνας δρόμου ώστε με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ να τεθεί σε εφαρμογή.
   Την εκδήλωση διοργάνωσε το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης - ΟΣΕΘ και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης -  ΟΑΣΘ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
   Read more...

   319 • 3

  17. Περιβάλλον

   Engineer

   Το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται στην ατμόσφαιρα 10 φορές πιο γρήγορα από ό,τι τα τελευταία 50.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του St. Andrews και του Oregon State University, στις ΗΠΑ. Τα ευρήματα ρίχνουν φως σε περιόδους απότομης αλλαγής του Κλίματος στην ιστορία του πλανήτη, ενώ προσφέρουν νέα κατανόηση των επιπτώσεων της σημερινής κλιματικής κρίσης.
   «Ο ρυθμός μεταβολής του CO2 σήμερα είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου», δήλωσε η Κάθλιν Γουέντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια του Κολεγίου Επιστημών της Γης, των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (CEOAS) στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
   «Η έρευνά μας εντόπισε τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του φυσικού CO2 που έχουν παρατηρηθεί σε σύγκριση με το παρελθόν. Ο ρυθμός που συμβαίνει αυτό σήμερα είναι 10 φορές υψηλότερος και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται εξαιτίας των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
   Η διεθνής ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια λεπτομερή ανάλυση των χημικών ουσιών στον αρχαίο πάγο της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες τρύπησαν πυρήνες μέχρι δύο μίλια για να πάρουν δείγματα πάγου, να αναλύσουν ίχνη χημικών και να συγκεντρώσουν αρχεία του κλίματος του παρελθόντος.
   Προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε ότι η τελευταία εποχή των παγετώνων -η οποία έφτασε στο τέλος της πριν από περίπου 10.000 χρόνια  περιείχε αρκετές περιόδους κατά τις οποίες τα επίπεδα άνθρακα φαινόταν να αυξάνονται. Ωστόσο, η Γουέντ είπε ότι οι μετρήσεις δεν περιείχαν αρκετές λεπτομέρειες για να δείξουν την πλήρη εικόνα των αλλαγών, εμποδίζοντας την ικανότητα των επιστημόνων να κατανοήσουν τι συμβαίνει.
   Χρησιμοποιώντας δείγματα από τον πυρήνα του πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής Ice Sheet Divide, η ομάδα βρήκε ένα μοτίβο που δείχνει ότι οι απότομες αυξήσεις στο διοξείδιο του άνθρακα συνέβησαν παράλληλα με ψυχρά διαστήματα στον Βόρειο Ατλαντικό - γνωστά ως Γεγονότα Heinrich - που σχετίζονται με απότομες παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές.
   «Τα γεγονότα Heinrich είναι πραγματικά αξιοσημείωτα», δήλωσε ο Χρίστο Μπούζερτ, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής του CEOAS. Όπως εξήγησε «πιστεύουμε ότι τα ψυχρά διαστήματα στον Βόρειο Ατλαντικό προκαλούνται από μια δραματική κατάρρευση του στρώματος πάγου της Βόρειας Αμερικής. Αυτό θέτει σε κίνηση μια αλυσιδωτή αντίδραση που περιλαμβάνει αλλαγές στους τροπικούς μουσώνες, τους δυτικούς ανέμους του νότιου ημισφαιρίου και αυτές τις μεγάλες εκρήξεις CO2 που βγαίνουν από τους ωκεανούς».
   Σημειώνεται ότι ο άνθρακας αυξήθηκε κατά περίπου 14 μέρη ανά εκατομμύριο κατά τη διάρκεια της 55ετούς περιόδου της πιο σημαντικής από τις φυσικές ανόδους και οι αιχμές συνέβαιναν περίπου μία φορά κάθε 7.000 χρόνια. Σήμερα αυτό το μέγεθος της αύξησης διαρκεί μόνο από πέντε έως έξι χρόνια.
   Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι κατά τις περιόδους φυσικής αύξησης οι δυτικοί άνεμοι που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυκλοφορίας των ωκεανών στα βαθιά γίνονταν επίσης ισχυρότεροι, προκαλώντας γρήγορη απελευθέρωση άνθρακα από τον Νότιο Ωκεανό.
   «Αυτά τα Γεγονότα του Χάινριχ ξεκινούν μια εκπληκτική ακολουθία ραγδαίων αλλαγών στο κλίμα σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζέιμς Ρέι της Σχολής Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του St. Andrews. «Ξεκινούν με μια αποδυνάμωση του συστήματος κυκλοφορίας του Βόρειου Ατλαντικού, που προκαλεί ταχεία ψύξη στη ΒΔ Ευρώπη, επέκταση του θαλάσσιου πάγου από τη Σκωτία στη Νέα Υόρκη και διακοπή στους τροπικούς μουσώνες. Η μελέτη μάς δείχνει ότι αλλάζουν επίσης τους ανέμους και την κυκλοφορία στον ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική, η οποία εκτοξεύει το CO2».
   Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει τους δυτικούς ανέμους να ενισχυθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, εάν συμβεί αυτό, τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η ικανότητα του Νότιου Ωκεανού να απορροφά άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο θα μειωθεί.
   «Βασιζόμαστε στον Νότιο Ωκεανό για να απορροφήσει μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουμε, αλλά οι ταχέως αυξανόμενοι νότιοι άνεμοι αποδυναμώνουν την ικανότητά του να το κάνει», είπε η Γουέντ.
   Greenagenda.gr newsroom
   Read more...

   209 • 0

  18. Περιβάλλον

   Engineer

   Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για μη εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας (2011/7/ΕΕ) για τις καθυστερήσεις πληρωμών.
   Οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Μία στις τέσσερις πτωχεύσεις οφείλεται στη μη έγκαιρη εξόφληση των τιμολογίων. Μία από τις βασικές αιτίες των καθυστερήσεων πληρωμών είναι οι ασυμμετρίες στη διαπραγματευτική ισχύ μεταξύ ενός μεγάλου ή πιο ισχυρού πελάτη (οφειλέτη) και ενός μικρότερου προμηθευτή (πιστωτή). Ως αποτέλεσμα, συχνά ο προμηθευτής υποχρεώνεται να αποδεχτεί καταχρηστικές προθεσμίες και όρους πληρωμής.
   Η ισχύουσα οδηγία προβλέπει προθεσμία πληρωμής 30 ημερών για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί σε 60 ή περισσότερες ημέρες «εφόσον η παράταση αυτή δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή». Στην πράξη, η απουσία πραγματικής μέγιστης προθεσμίας πληρωμής και η ασάφεια του όρου «κατάφωρα καταχρηστική» που χρησιμοποιείται στην οδηγία έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία επιβάλλονται συχνά προθεσμίες πληρωμής 120 ημερών και μεγαλύτερες στους μικρότερους πιστωτές.
   Συγκεκριμένα, η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο λόγω των πρακτικών πληρωμών από τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους, που παραβιάζουν την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών.
   Τα νοσοκομεία αυτά δεν τηρούν την υποχρέωση παροχής άμεσης πληρωμής των οφειλών τους όταν οι προμηθευτές συμφωνούν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους για τόκους, σε αντίθεση με την πάγια νομολογία.
   Η Επιτροπή παρέπεμψε ήδη την Ελλάδα στο δικαστήριο τον Νοέμβριο του 2023 σε άλλη υπόθεση καθυστερημένων πληρωμών, με στόχο τις υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα [INFR (2019)2298].
   Οι καθυστερημένες πληρωμές από τα δημόσια νοσοκομεία παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της υγείας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αυτές οι επιχειρήσεις διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην ταχεία προμήθεια νοσοκομείων, βοηθώντας τα να παραμείνουν λειτουργικά.
   Read more...

   375 • 0

  19. Περιβάλλον

   Engineer

   Οι ζημιές στις καλλιέργειες, τις υποδομές, την παραγωγικότητα και την υγεία από την κλιματική αλλαγή θα κοστίζουν έως και 38 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2050 και το ποσό αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς από την ανθρώπινη δραστηριότητα εκπέμπονται περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
   Οι οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές και οι οικονομολόγοι συχνά διαφωνούν ως προς την έκτασή τους.
   Η μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων (PIK), που στηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση, ξεχωρίζει λόγω της σοβαρότητας των ευρημάτων της. Υπολογίζεται μεταξύ άλλων ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει κατά 17% το παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι τα μέσα του αιώνα.
   «Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι φτωχότερος απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς την κλιματική αλλαγή», είπε η Λεόνι Βεντς, ερευνήτρια κλιματικών δεδομένων και εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Μας κοστίζει πολύ λιγότερα η προστασία του κλίματος, από το να μην το κάνουμε», πρόσθεσε.
   Το κόστος των μέτρων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6 τρισεκ. δολάρια μέχρι το 2050. Το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο από το ένα έκτο του κόστους των ζημιών που θα προκαλούνταν εάν η υπερθέρμανση ξεπερνούσε αυτό το επίπεδο, σύμφωνα με τη μελέτη.
   Μολονότι προηγούμενες μελέτες συμπέραιναν ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει τις οικονομίες ορισμένων χωρών, το PIK διαπιστώνει ότι σχεδόν όλοι θα υποφέρουν – και οι φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες θα πληγούν σκληρότερα. Η εκτίμηση των ζημιών βασίζεται σε προβλέψεις για την θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι δασικές πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Επίσης, βασίζεται μόνο στις τρέχουσες εκπομπές καυσαερίων, μολονότι ο όγκος τους συνεχίζει να αυξάνεται φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.
   Οι κυβερνήσεις όχι μόνο δαπανούν ελάχιστα για να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση αλλά επίσης υστερούν όσον αφορά τις δαπάνες για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.
   Στη μελέτη αυτήν οι ερευνητές συνέκριναν τις θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις σε περισσότερες από 1.600 περιοχές τα τελευταία 40 χρόνια και εξέτασαν το κόστος αυτών των φαινομένων. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν προβλέψεις κλιματικών μοντέλων για να υπολογίσουν τις μελλοντικές ζημιές. Εάν οι εκπομπές αερίων συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου, η εκτιμώμενη οικονομική ζημιά μετά το 2050 θα ανέλθει στο 60% το εισοδήματος μέχρι το 2100. Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς θα μείωνε τις απώλειες αυτές στο 20%, κατά μέσο όρο.
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   Read more...

   229 • 0

  20. Περιβάλλον

   GTnews

   Ολόκληρες περιοχές βυθίστηκαν κάτω από το νερό στο Ντουμπάι και σε άλλες περιοχές, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Λόγω της έντασης των ισχυρών βροχοπτώσεων, οι δορυφόροι εξακολουθούν να τις βλέπουν από το Διάστημα, ημέρες αφότου τα σύννεφα υποχώρησαν και σταμάτησε να βρέχει. Το Ντουμπάι κατέγραψε βροχοπτώσεις ενός έτους σε μόλις 12 ώρες, ενώ οι περιοχές πιο ανατολικά κατέγραψαν βροχοπτώσεις σχεδόν 2 ετών σε λιγότερο από 24 ώρες. Η ισχυρότερη βροχόπτωση σημειώθηκε σε περιοχές βόρεια και ανατολικά της πρωτεύουσας Άμπου Ντάμπι.
   Τι κατέγραψε ο δορυφόρος Landsat 9
   Ο δορυφόρος Landsat 9 πέρασε πάνω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή (19/4) και κατέγραψε εικόνες από τις μεγάλες πλημμύρες, σε λιγότερο από δύο ημέρες αφότου υποχώρησε η βροχή. Ο δορυφόρος λειτουργεί από τη NASA και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών και συλλέγει λεπτομερείς εικόνες της επιφάνειας της Γης. Στις φωτογραφίες από τον δορυφόρο διακρίνεται το έντονο μπλε όπου απεικονίζονται τα νερά που παραμένουν από τις πλημμύρες, σε αντίθεση με το τυπικά ξηρό έδαφος της περιοχής (καστανό ή ανοιχτό καφέ).
   Εικόνα από τον δορυφόρο πριν τις πλημμύρες:


   Εικόνα από τον δορυφόρο μετά τις πλημμύρες:


   Εκτεταμένες πλημμύρες κατέγραψε ο δορυφόρος και στο Άμπου Ντάμπι. Ρηχά σώματα νερού φαίνονται με ανοιχτό μπλε, ενώ τα μεγαλύτερα και βαθύτερα σημεία με νερό που παραμένουν πλημμυρισμένα διακρίνονται σε χρώμα σκούρο μπλε.
   Από τις δορυφορικές εικόνες φαίνεται το χάος που άφησαν πίσω τους οι ισχυρές βροχοπτώσεις, αν και δεν αποτυπώνεται στο 100% η έκταση των πλημμυρών στη χώρα.

   Read more...

   561 • 0

  21. Περιβάλλον

   Engineer

   Μετά από μια φυσική καταστροφή, ακολουθεί πάντα η αναγέννηση και ήδη αυτό συμβαίνει στις καμένες εκτάσεις του 2022 στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης.
   Όπως επισημαίνει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, τελειώνοντας το προηγούμενο διάστημα την καταγραφή της βλάστησης και τη σφοδρότητα της φωτιάς, η ομάδα μας συνέχισε τις εργασίες πεδίου με την υποστήριξη των εθελοντών του ESC , για την καταγραφή της αναγέννησης στην περιοχή της πυρκαγιάς του 2022. Η καταγραφή της αναγέννησης θα μας δώσει πολύ σημαντικά στοιχεία για τη μελέτη αποκατάστασης που έχει αναλάβει το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και θα μας δείξει μια πραγματική εικόνα για το πώς θα αντιδράσει η φύση και το δάσος μετά την πυρκαγιά του 2023.   Για την καταγραφή επιλέχθηκαν περιοχές όπου η φωτιά πέρασε με μέση και υψηλή σφοδρότητα και χωρίστηκαν σε τρείς κατηγορίες. Σε περιοχές όπου κατασκευάστηκαν κορμοπλέγματα, περιοχές που υλοτομήθηκαν αποψιλωτικά και περιοχές χωρίς καμία παρέμβαση στο καμένο δάσος, μετρώντας συνολικά 188 δειγματοληπτικές επιφάνειες. Πρώτη μας εκτίμηση πριν τις αναλύσεις των δεδομένων, είναι ότι η αναγέννηση των πεύκων και των βελανιδιών είναι σε καλή κατάσταση όπως αναμενόταν.   Έχοντας περάσει πλέον σχεδόν δύο χρόνια από την πυρκαγιά του 2022, η φύση έχει αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της και να περνάει στο επόμενο στάδιο που επέρχεται της καταστροφής, αυτό της αναγέννησης. Μικροί βλαστοί που ξεπετάγονται από τις ρίζες των καμένων δέντρων και από το έδαφος, παίρνουν σιγά σιγά ξανά τη θέση τους μέσα στο δάσος, αντικαθιστώντας την απόχρωση του γκρι και μαύρου, με αυτή του πρασίνου και του ζωντανού.   Η φύση αντιστέκεται, επιμένει και ανακάμπτει συνεχίζοντας με την απέραντη γνώση και σοφία που την διακατέχει, τον αέναο κύκλο της ζωής.
   Read more...

   310 • 2

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.