Εννέα φορές αυξήθηκε η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μέσα σε 10 χρόνια - Η θέση της Ελλάδας το 2023
Την ταχύτατη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών αποτυπώνουν τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας ηλιακής ενέργειας (ISES), όπου το 2023 κάλυψαν το 80% των νέων εγκαταστάσεων ανάμεσα στις υπόλοιπες «καθαρές» τεχνολογίες.
Την τελευταία δεκαετία η παγκόσμια παραγωγή των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε 9 φορές, φτάνοντας τις 1.500 TWh ετησίως, ενώ η αιολική παραγωγή τριπλασιάστηκε, στις 2.300 TWh ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 22% και 11%. Στο αντίποδα, τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά και η παραγωγή άνθρακα κατέγραψαν ρυθμούς αύξησης περίπου 1% ετησίως και το φυσικό αέριο 3%.
Ειδικότερα, ο ρυθμός αυτός σημαίνει ότι η ηλιακή παραγωγή διπλασιαζόταν κάθε δύο χρόνια και εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 100.000 TWh ετησίως το 2042, ποσότητα αρκετή για την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνονται από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται ότι, η πυρηνική ενέργεια έχει παγκόσμιο μέσο συντελεστή δυναμικότητας 74%, ακολουθούμενη από τον άνθρακα (50% έως 70%), το φυσικό αέριο συνδυασμένου κύκλου (40% έως 60%), την αιολική ενέργεια (30% έως 60%), τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (30% έως 50%) και τα φωτοβολταϊκά (12% έως 25%).
Ωστόσο, παρά τον σχετικά χαμηλό συντελεστή δυναμικότητας, η παραγωγή των φωτοβολταϊκών πρόκειται να ξεπεράσει αυτή των πυρηνικών το 2026, των αιολικών το 2027, των υδροηλεκτρικών το 2028, του αερίου το 2030 και του άνθρακα το 2032.
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η κατασκευή όλων των άλλων τεχνολογιών παραγωγής είναι μικρή και στάσιμη. Ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν να εξαληφθούν στην πλειοψηφία τους μέχρι τα μέσα του αιώνα, όταν οι αποσύρσεις ξεπεράσουν τις νέες κατασκευές.
Πηγή: https://energypress.gr/news/fotoboltaika
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now