Jump to content
 • Novatron
 • Ενέργεια-ΑΠΕ

  Ενέργεια-ΑΠΕ

  1236 ειδήσεις in this category

  1. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕ με την οποία ορίζεται ο συντελεστής απόδοσης των κεφαλαίων του ζητά ο ΑΔΜΗΕ, προειδοποιώντας σε διαφορετική περίπτωση για δυσμενείς επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα.
   Η διελκυστίνδα των δύο φορέων αφορά άμεσα στους καταναλωτές καθώς αφενός τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ (το ύψος των οποίων ορίζεται διοικητικά από τη ΡΑΕ) καλύπτεται από τα τέλη χρήσης συστήματος που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς, αφετέρου όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, αν η μείωση των εσόδων οδηγήσει σε καθυστέρηση των επενδύσεων, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν πολλαπλάσια από την καθυστέρηση υλοποίησης σειράς υποδομών, όπως οι διασυνδέσεις των νησιών, οι οποίες οδηγούν σε μείωση των χρεώσεων στους λογαριασμούς.
   Στο ζήτημα αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, ο οποίος παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου.
   Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η ΡΑΕ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα την μείωση του συντελεστή απόδοσης κεφαλαίων (WACC) στο 6,1 % έναντι πρότασης του ΑΔΜΗΕ για WACC ύψους 7,5% που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή αν δεν αλλάξει η απόφαση, θα υπάρξουν τρεις σοβαρές συνέπειες για το ηλεκτρικό σύστημα:
   Πρώτον, υφίσταται πολύ σοβαρός κίνδυνος καθυστέρησης των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2028. Αυτό σημαίνει ότι: «Οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να πληρώνουν αυξημένα ΥΚΩ στους λογαριασμούς τους, οι καταναλωτές στα εν λόγω νησιωτικά συμπλέγματα δεν θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ηλεκτροδότηση, ενώ τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου θα παραμένουν μη διασυνδεδεμένα με το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη γεωπολιτική συγκυρία που διανύουμε».
   Δεύτερον, τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο οι εθνικοί στόχοι ενεργειακής μετάβασης, αφού είναι πολύ πιθανό να μην γίνουν όλες οι επενδύσεις που απαιτούνται στο Σύστημα Μεταφοράς ώστε να επιτευχθεί ηλεκτρικός χώρος 29 GW ως το 2030.
   Τρίτον, διακυβεύεται η υλοποίηση των επενδύσεων σε διεθνείς διασυνδέσεις που διερευνά ο ΑΔΜΗΕ όπως ο Euroasia Interconnector, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας.
   Αντί της μείωσης στο 6,1%, ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε νέα πρόταση για αύξηση του WACC στο 8,16 % ώστε να καλύπτεται όπως αναφέρει το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία
   «Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για WACC ύψους 7,5% κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Έκτοτε, όμως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημική κρίση, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες καθώς η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 οδήγησε σε αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Οι προβλέψεις διεθνών επενδυτικών οίκων κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 100-150 μονάδες βάσης εντός του έτους. Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζονται και στη σφοδρή αύξηση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως, καθώς επίσης και στην ταχεία κλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού», καταλήγει ο ΑΔΜΗΕ.
   Read more...

   275 • 0

  2. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Τα καλά παραδείγματα έργων που συμβάλλουν στον βιώσιμο μετασχηματισμό των λιγνιτικών περιοχών της Ευρώπης, παρουσιάζει η νέα έκθεση της περιβαλλοντικής δεξαμενής σκέψης Τhe Green Tank με τίτλο «Η Δίκαιη Μετάβαση στην πράξη: Βιώσιμα έργα σε λιγνιτικές περιοχές».
   Όπως τονίζεται, η πορεία της Δίκαιης Μετάβασης, που αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Κατά πρώτον, η κατάρτιση και η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) των κρατών μελών, που αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση πόρων από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση που εντάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά επιτακτική την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το REPowerEU.
   Συνεπώς, σε αυτό το στάδιο –αναφέρει η έκθεση– η υλοποίηση βιώσιμων και κοινωνικά δίκαιων επενδύσεων στις υπό μετάβαση περιοχές, οι οποίες θα εναρμονίζονται ταυτόχρονα με τις κεντρικές προτεραιότητες του REPowerEU, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Συμβάλλοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, η νέα έκθεση του  Green Tank, με τίτλο «Η Δίκαιη Μετάβαση στην πράξη: Βιώσιμα έργα σε λιγνιτικές περιοχές» παρουσιάζει καλά παραδείγματα έργων, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγός για τη διαμόρφωση των εδαφικών σχεδίων με στόχο τον βιώσιμο μετασχηματισμό των τοπικών οικονομιών στις λιγνιτικές περιοχές.
   Δείτε εδώ την έκθεση: http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/2_202206_JTBestPractices_GreenTank_EL.pdf
   Η έκθεση δομείται σε επτά ενότητες που αντιστοιχούν σε διακριτές κατηγορίες επενδύσεων:
   Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ): παρουσιάζονται έργα που διατηρούν τον ενεργειακό χαρακτήρα των λιγνιτικών περιοχών, αλλά την ίδια στιγμή τις μετασχηματίζουν σε κέντρα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο μεγάλης όσο και μικρής κλίμακας. Περιλαμβάνεται, επίσης, ξεχωριστή υποενότητα για τις ενεργειακές κοινότητες. Αποθήκευση ενέργειας: περιγράφονται υποδομές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας διαφόρων τεχνολογιών. Πρωτογενής τομέας: υπογραμμίζεται η δυνατότητα που έχουν ιδιαίτερα οι λιγνιτικές περιοχές να συνδυάσουν αγρο-κτηνοτροφικές δραστηριότητες με την παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης αγρο-φωτοβολταϊκών συστημάτων. Τουρισμός: παρουσιάζονται τα βασικότερα χαρακτηριστικά έργων τουριστικού χαρακτήρα που αναδεικνύουν τη βιομηχανική κληρονομιά των λιγνιτικών περιοχών αλλά και έργων που μετασχηματίζουν τα πρώην λιγνιτικά πεδία σε ελκυστικούς χώρους αναψυχής. Βιώσιμη κινητικότητα: παρουσιάζονται έργα που συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση του τομέα των μεταφορών. Απόκτηση νέων δεξιοτήτων: καταγράφονται καλά παραδείγματα προγραμμάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων στις λιγνιτικές περιοχές, κάτι που θα ενισχύσει τη μετατόπιση των τοπικών κοινοτήτων σε άλλους τομείς της οικονομίας. Οικονομικές ζώνες – Καινοτομία: παρουσιάζονται καλά παραδείγματα σχεδιασμού και ανάπτυξης διαφόρων μορφών οικονομικών ζωνών σε λιγνιτικές περιοχές που διαμορφώνουν το οργανωτικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών και κινήτρων για την προώθηση νέων, βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.
   «Για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πρωτοφανή και επείγουσα ανάγκη μετασχηματισμού ολόκληρου του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου των περιοχών εξόρυξης και καύσης λιγνίτη και λιθάνθρακα, και μάλιστα σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης και πολέμου στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τη μέχρι σήμερα εμπειρία. Με την έκθεση που δημοσιεύουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία μίας δεξαμενής παραδειγμάτων και καλών πρακτικών από την οποία οι περιφέρειες και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να αντλήσουν ιδέες, ώστε να προσαρμόσουν και να εξελίξουν τον σχεδιασμό τους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιφέρειας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι διαθέσιμοι πόροι προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί ευρωπαϊκοί στόχοι του REPowerEU, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω στην πορεία απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής του Green Tank.
   Read more...

   118 • 0

  3. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το νομοσχέδιο οδηγεί στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία. Θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα της χώρας.
   Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εξής διατάξεις:
   Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας Η θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάζει τέλος στην παραγωγή αυξημένων εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για τη συνέχιση των επιδοτήσεων.
   Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο Ρυθμίζονται ζητήματα για τη μίσθωση, από τον ΔΕΣΦΑ, πλοίου υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του σταθμού στη Ρεβυθούσα.  Απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ Τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας μειώνονται από 7 σε 5 και ο χρόνος αδειοδότησης των έργων μειώνεται σε 14 μήνες, από 5 χρόνια που είναι σήμερα.
   Μειώνονται οι περιπτώσεις που απαιτείται τροποποίηση των αδειών και δίνουμε δυνατότητα απλής ενημέρωσης των φακέλων των επενδυτών.
   Οι επενδυτές υποχρεώνονται, εντός 12 μηνών από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, να προχωρήσουν στην έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης.
   Επιβάλλονται κυρώσεις στους Διαχειριστές από τη ΡΑΕ, σε περίπτωση καθυστερήσεων.
   Θεσμικό πλαίσιο για τους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας Αναμορφώνεται η αδειοδοτική διαδικασία για την εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
   Εισάγονται προβλέψεις σχετικά με την αδειοδότηση σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
   Αύξηση χωρητικότητας στο ηλεκτρικό δίκτυο για την ένταξη νέων μονάδων ΑΠΕ  Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εξετάσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος στους υποσταθμούς του προκειμένου να απελευθερώσει χώρο τουλάχιστον 10 MW στον καθένα.
   Τα νέα περιθώρια θα διατεθούν για αυτοπαραγωγή και ενεργειακό συμψηφισμό για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.
   Πιλοτικό πλαίσιο για πλωτά φωτοβολταϊκά Εισάγονται ρυθμίσεις για τη νέα καινοτόμα τεχνολογία, με τις οποίες καθορίζεται το πλαίσιο ανάπτυξης των Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.
     Επανακαθορίζεται ο χρόνος ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) Παρατείνεται με μια απλή υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, η διάρκεια των υφιστάμενων ΑΕΠΟ μέχρι τη συμπλήρωση δεκαπενταετίας από την έκδοσή τους.
   Το ίδιο ισχύει και για τις ΑΕΠΟ που έχουν λήξει, αν δεν έχει παρέλθει δεκαπενταετία και δεν έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
   Το σχέδιο νόμου αποτελεί μια μεγάλη τομή, που αφορούν στην πράσινη μετάβαση. Η Ελλάδα συμπορεύεται με το κοινό ευρωπαϊκό όραμα και επιταχύνει τον μετασχηματισμό της οικονομίας της σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Δημιουργείται το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της χώρας, την απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα αποτελεί ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης. Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αποτελεί τη μόνη και μόνιμη λύση για τη μείωση του κόστους ενέργειας.
   Read more...

   175 • 0

  4. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Νέες μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2 GW αναμένεται να προστεθούν φέτος στην Ελλάδα, αριθμός-ρεκόρ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ μέχρι το 2030 στόχος είναι να προστεθούν επιπλέον 15 GW και να ολοκληρωθούν 10 δισ. ευρώ επενδύσεων.
   Ο στρατηγικός στόχος της χώρας είναι να φτάσει τουλάχιστον στα 25 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ ως το 2030. «Προσελκύουμε επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ ως το 2030 για πάνω από τα 15 γιγαβάτ νέων ΑΠΕ», είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή.
   Λύση για την κρίση η πράσινη ενέργεια των ΑΠΕ
   Τόνισε ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια των ΑΠΕ αποτελεί τη μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Η Ελλάδα έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και για πρώτη φορά ο ευρωπαϊκός Νότος μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ηλεκτροπαραγωγή», επεσήμανε.
   Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, αλλά και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας βάζοντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα κόμβος πράσινης ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων. Με το νομοσχέδιο στόχος είναι να επιτευχθεί η γρηγορότερη εγκατάσταση αλλά και να μειωθεί η γραφειοκρατία για να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.
   Ειδικότερα, μέσω του νομοσχεδίου επιτυγχάνεται η επιτάχυνση έργων ΑΠΕ και μειώνεται ο μέσος χρόνος από τα 5 χρόνια σε 14 μήνες, ενώ δημιουργείται και το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση.
   Τα στάδια αδειοδότησης μειώνονται από 7 σε 5. «Εκτιμούμε ότι με κατάργηση πολλών σταδίων στην τροποποίηση αδειών, θα πετύχουμε μείωση από 60 μήνες για ένα μέσο έργο στους 12 μήνες. Αντίστοιχα, μειώνονται οι περιπτώσεις τροποποίησης και θα γίνονται και με απλή ενημέρωση των φακέλων», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
   Εντός του ΥΠΕΝ δημιουργείται μια υπηρεσία μίας στάσης που θα εποπτεύει την αδειοδοτική διαδικασία.
   Τι προβλέπεται για επενδυτές και Διαχειριστές
   Οι επενδυτές υποχρεώνονται από το νέο νόμο να τηρούν αυστηρά ορόσημα ώστε να εγκατασταθούν τα έργα που μπορούν να κατασκευαστούν. Στόχος είναι να προχωρά το έργο εντός 12 μηνών από την προσφορά σύνδεσης ως την άδεια εγκατάστασης.
   Ο νόμος επίσης στοχεύει να κινητοποιεί τους Διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος να επιδιώκουν τη μέγιστη απορρόφηση, και να προωθούν παράλληλα την αδειοδότηση με τα έργα σύνδεσης και τον σταθμό ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι καθυστερήσεις και οι αναμονές αφού οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για οριστική προσφορά σύνδεσης για μείωση ισχύος θα προχωρούν παράλληλα με τα έργα.
   Σε περίπτωση που οι Διαχειριστές καθυστερούν τις άδειες, προβλέπονται κυρώσεις και προωθείται η ψηφιοποίηση ώστε να υπάρχει καθεστώς διαφάνειας για τους επενδυτές.
   Η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο αποτελεί βασική προτεραιότητα του νομοσχεδίου, το οποίο επιχειρεί να προωθήσει την αυτοπαραγωγή και τον συμψηφισμό. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίζει τα διαθέσιμα υπόλοιπα ισχύος των υποσταθμών. Στα δίκτυα όπου θα δώσει περιθώριο ισχύος για αυτοπαραγωγή ή net metering έως 10 κιλοβάτ, θα δοθεί χώρος στους καταναλωτές, οικιακούς, αγρότες και βιομηχανία. Η εκτίμηση του ΥΠΕΝ είναι ότι μέσα από αυτή την παρέμβαση θα εγκατασταθούν 200.000 μικρά φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 2 γιγαβάτ στο εξής.
   Read more...

   150 • 0

  5. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Νέα εκτίναξη σημείωσε χθες (16/6) η τιμή του φυσικού αερίου TTF μετά την απόφαση της Ρωσίας να εντείνει τον ενεργειακό πόλεμο στην Ευρώπη περιορίζοντας σχεδόν στο μισό τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Η κίνηση αυτή που οι μεν Ρώσοι αποδίδουν σε τεχνικά ζητήματα, ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι έχει «πολιτικά κίνητρα», αναζωπύρωσε τους φόβους για διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης από τη Ρωσία.
   Με δεδομένο δε ότι η Ευρώπη οδεύει προς τη μείωση της εξάρτησης της από το ρωσικό αέριο και επιχειρεί αυτή την περίοδο να γεμίσει τις αποθήκες της εν όψει του επόμενου χειμώνα, οι αγορές απάντησαν με άνοδο της τιμής του αερίου αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την ισορροπία τρόμου που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

   Πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης να βρίσκεται στο 80% στο τέλος Σεπτεμβρίου και σήμερα κινείται κοντά στο 56%.
   Έτσι η τιμή TTF για συμβόλαια του επόμενου μήνα εκτινάχθηκε χθες στα 118 ευρώ/MWh, από 79,4 ευρώ/MWh στις 8/6, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε και στα 148,7 ευρώ/MWh. Τα δε συμβόλαια του Αυγούστου έκλεισαν στα 132,4 ευρώ/MWh και του Σεπτεμβρίου στα 133,1 ευρώ/MWh.
   Αύξηση εισαγωγών
   Η νέα αυτή έκρηξη των τιμών έρχεται σε συνέχεια ενός εξαιρετικά ασταθούς Μαΐου στη διάρκεια του οποίου η τιμή TTF ξεκίνησε από τα 96,7 ευρώ/MWh στις 2/5, για να φθάσει στα 108,8 ευρώ/MWh στις 12/5 και να πέσει στα 86,5 ευρώ/MWh στις 23/5.  Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον η ελληνική αγορά φυσικού αερίου τον Μάιο αύξησε ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές LNG το οποίο έφθασε να καλύπτει το 71% του συνολικού μίγματος αερίου. Ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων ετών.

   Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022 ανήλθαν σε 4,6 TWh, αυξημένες κατά 39% σε μηνιαία βάση και κατά 6% σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγούμενου έτους.
   Όπως είναι γνωστό το φυσικό αέριο εισάγεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της Ελλάδας µέσω τεσσάρων σημείων εισόδου και συγκεκριμένα το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο, οι Κήποι Έβρου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας απ΄ όπου εισάγονται ποσότητες τουρκικού basket, η Νέα Μεσημβρία, το σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP, που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο και η Αγία Τριάδα απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα, που εισάγει LNG.
   Από τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην ελληνική αφορά που ανήλθαν σε 4,6 TWh, οι 3,3 TWh ή 71% εισήχθησαν από την Αγία Τριάδα, 0,2 TWh ή 3% από το Σιδηρόκαστρο, 0,1 TWh ή 2% από τους Κήπους και 1,1 TWh ή 24% από τη Νέα Μεσημβρία.
   Εξάλλου σύμφωνα με το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, τα φορτία LNG που αναμένεται να φτάσουν τον Ιούλιο στη Ρεβυθούσα είναι 8 και η συνολική ποσότητα που θα εισαχθεί θα είναι 650.544 κ. μ. φυσικού αερίου, αυξημένη σε σχέση με τον Ιούνιο που ανήλθε στα 637.411 κυβικά μέτρα.

   Ποιοί φέρνουν τα φορτία

   Ανάμεσα στα φορτία LNG, υπάρχουν τρία της ΜΕΤ Energy για εφοδιασμό της βουλγαρικής αγοράς, δύο της Μυτιληναίος, ένα της ΔΕΠΑ, ένα της Elpedison και ένα της ΔΕΗ.
   Οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Μάιο του 2022 από τα διάφορα σημεία εξόδου ταξινομούνται ως εξής:
   • 600.885 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο,
   • 453.466 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,
   • 354.899 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΙΙ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας,
   • 331.872 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΗΡΩΝ ΙΙ στην Βοιωτία και
   • 323.958 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.
   Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 90,2 ευρώ/MWh, ενώ στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου και συγκεκριμένα στην αγορά της επόμενης ημέρας, ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 89,26 ευρώ/MWh. Οι συνολικές ποσότητες που διαπραγματεύτηκαν ανήλθαν σε 143.911 MWh.
   Read more...

   144 • 0

  6. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Το τελευταίο «κατοστάρι» στην κούρσα ολοκλήρωσής του διανύει ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, αφού τις ημέρες αυτές γίνεται η πλήρωσή του με ποσότητα αερίου ώστε να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές λειτουργικότητας.
   Όπως εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Τασάκος, επικεφαλής του Τομέα Έργων Δικτύων της AVAX, «την εβδομάδα που διανύουμε γίνεται, στον μετρητικό σταθμό της Στάρα Ζαγόρα, η πλήρωση του αγωγού με 40.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα χρειαστούν για να γίνουν οι δοκιμές λειτουργικότητας και την επόμενη Τρίτη θα αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που θα τρέξουν και θα γεμίσουν τον αγωγό».
   «Αυτή η ποσότητα εισάγεται για να γίνουν οι τελευταίοι έλεγχοι στο σύστημα. Όταν ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, πλέον ο αγωγός θα είναι έτοιμος για χρήση, για να μπορέσει να προχωρήσει σε εμπορική λειτουργία», λέει ο κ. Τασάκος, επισημαίνοντας ότι βάσει των σχετικών εξαγγελιών είναι προγραμματισμένη η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τον Ιούλιο.
   Ο αγωγός IGB, ένα πρότζεκτ που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή βρίσκεται στην τελική ευθεία, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, την οποία πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της.
   Παρά το γεγονός ότι η AVAX κλήθηκε να περατώσει το έργο μέσα σε συνθήκες πανδημίας, εξαιτίας της οποίας έπρεπε να υπερκεραστούν μια σειρά ζητημάτων, όπως τονίζει ο κ. Τασάκος «με πολλή προσπάθεια και πολύ αγώνα κατορθώσαμε και καλύψαμε τα όποια προβλήματα είχαν ανακύψει στην πορεία και έχουμε πετύχει τον στόχο».
   Υπενθυμίζεται ότι η AVAX ανέλαβε την υλοποίηση του αγωγού μέσω του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε η ICGB, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της βουλγαρικής BEH, που κατέχει ποσοστό 50% και του κοινοπρακτικού σχήματος IGI Poseidon, που έχει το υπόλοιπο 50% (ποσοστό ισομερώς κατανεμημένο μεταξύ της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της ιταλικής Edison).
   H AVAX πλειοδότησε στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό με προσφορά ύψους 144,85 εκατ. ευρώ. Η πιο σημαντική πτυχή, ωστόσο, του έργου είναι ότι αποτελεί ένα ενεργειακό πρότζεκτ που θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου καυσίμου για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως έχει επισημάνει πολλάκις ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με τον οποίο, με το σημαντικό αυτό έργο, «απέναντι στις εύθραυστες διεθνείς συγκυρίες, ενισχύουμε την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και δημιουργούμε νέες εξαγωγικές προοπτικές».
   Read more...

   284 • 0

  7. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Επτά εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι προσφορές θα αποσφραγιστούν αύριο Τρίτη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης.
   Τα οφέλη
   Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Όπως σημειώνεται σχετικά, με τους έξυπνους μετρητές:
   Θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος (σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μόνο για χαμηλή νυχτερινή χρέωση με ξεχωριστό μετρητή) με συνέπεια καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής που διευκολύνει την ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και ωφελεί τη λειτουργία του δικτύου.
   Καταργούνται οι «έναντι» λογαριασμοί.
   Οι διακοπές και επανασυνδέσεις καθώς και η μέτρηση της κατανάλωσης θα γίνεται εξ αποστάσεως. Έτσι μειώνεται το λειτουργικό κόστος του Διαχειριστή. Δημιουργούνται προϋποθέσεις μείωσης των ρευματοκλοπών που επίσης επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Διευκολύνεται το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή. Μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή. «Mε δεδομένο ότι το 90% του Δικτύου στην Ελλάδα είναι εναέριο και άρα ευάλωτο στην έξαρση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίσει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επέμβει άμεσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές στο Δίκτυο επιτυγχάνοντας πολύ ταχύτερους χρόνους επανηλεκτροδότησης», σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με ορίζοντα το 2030
   Η διαδικασία αντικατάστασης των μετρητών κατανάλωσης με «έξυπνους» ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, ωστόσο ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τότε δεν ολοκληρώθηκε λόγω δικαστικών εμπλοκών. Η νέα διαδικασία που ξεκίνησε η σημερινή διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους, σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030.
   Τα προφίλ των ενδιαφερόμενων
   Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό και το προφίλ τους έχει ως εξής:
   Η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8.000 πελάτες-ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) διεθνώς η ITROΝ θεωρείται η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μετρητικών συστημάτων. Η ITRON διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρία υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.
   Η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.
   Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016 μέσω της εξαγοράς της Elster. Η Elster έχει υλοποιήσει ανάλογα έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στην Ισπανία. Η Elster διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στη Ρουμανία και υπέβαλε φάκελο με την ρουμάνικη θυγατρική της Elster Rometrics.
   H PROTASIS είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας την γαλλική εταιρεία Sagemcom, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Enedis στην Γαλλία με αντίστοιχα έργα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λιθουανία. Η παραγωγή της βρίσκεται στην Ευρώπη.
   Η Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία. Με πάνω από 100 εκατομμύρια μετρητές εγκατεστημένους σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η Iskraemeco διαθέτει γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη. 
   Η Gridspertise, η οποία ιδρύθηκε το 2021 από τον ιταλικό όμιλο Enel προκειμένου να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία έξυπνων δικτύων του ομίλου. Η εταιρεία συγκεντρώνει τη βαθιά τεχνογνωσία του ομίλου Enel με έργα ψηφιοποίησης σε όλο τον κόσμο, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περισσοτέρων από 44 εκατ. έξυπνων μετρητών σε οκτώ χώρες.
   Η Intrasoft International, η οποία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής υψηλής ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία εστιάζει στρατηγικά στην ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών μεταξύ άλλων και για συστήματα έξυπνων μετρητών. Σημειώνεται ότι από το 2021 η Intrasoft International, έγινε μέλος του Ομίλου πληροφορικής Netcompany, με έδρα στη Δανία.
   Τα επόμενα βήματα
   Μετά την αποσφράγιση των προσφορών θα ακολουθήσει ο έλεγχος των προϋποθέσεων συμμετοχής και στη συνέχεια η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας με διαπραγμάτευση στους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση.
   Read more...

   577 • 0

  8. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Το νέο σύστημα διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των δικτύων και την αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες.
   «Έξυπνο» σύστημα τηλεμετρίας και προβλεπτικής συντήρησης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ανέπτυξε η ΔΕΔΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
   Το σύστημα, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, παρακολουθεί απομακρυσμένα και σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση των δικτύων της ΔΕΔΑ, διασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία τους και την αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες, χάρη στη σύγχρονη τηλεπικοινωνιακή υποδομή που το υποστηρίζει.
   Ειδικότερα, στα δίκτυα τοποθετούνται αισθητήρες που παρακολουθούν τη λειτουργία τους και στέλνουν πληροφορίες στο κέντρο ελέγχου της ΔΕΔΑ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να προγραμματιστούν εργασίες συντήρησης των δικτύων.
   Το σύστημα τηλεμετρίας και προβλεπτικής συντήρησης των δικτύων της ΔΕΔΑ αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Έξυπνο Δίκτυο Φυσικού Αερίου» με συγχρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του ΕΣΠΑ. Εφαρμόστηκε πιλοτικά σε δίκτυα της ΔΕΔΑ στη Στερεά Ελλάδα και μετά τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν, προγραμματίζεται η επέκταση της εφαρμογής του σε δίκτυα και άλλων Περιφερειών στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.
   Η παρουσίαση του νέου συστήματος πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΔΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργάνωσης και Παραγωγής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.
   Read more...

   150 • 0

  9. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Το μεγάλο παιχνίδι για την επόμενη ημέρα στην «πράσινη» ενέργεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. H αποδέσμευση ηλεκτρικού χώρου υπέρ όσων έργων βρίσκονται στην ουρά και έχουν κολλήσει, μαζί με την πρόταση του REPower EU, να χαρακτηριστούν ως περιοχές fast track ανά την Ευρώπη για επενδύσεις ΑΠΕ, από παλιά ορυχεία έως πρώην βιομηχανικές περιοχές, «κλειδώνουν» στην πραγματικότητα ποια έργα θα γίνουν την επόμενη 20ετία και ποια όχι.
   Η κυβέρνηση έχει ανοίξει για τα καλά το παιχνίδι των ΑΠΕ, εκπέμποντας ένα σαφές μήνυμα: Μπορεί να υπάρχει συνωστισμός άδειων, οι αιτήσεις με βεβαίωση παραγωγού να ισούνται αθροιστικά με... τέσσερις φορές τους στόχους της χώρας για το 2030, ωστόσο θα προκριθούν μόνο εκείνες οι λύσεις που εγγυώνται τη γρήγορη και απρόσκοπτη εκτέλεση των έργων. Με παρατάσεις επί παρατάσεων, ο στόχος για 25 GW από έργα ΑΠΕ ή 80% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, δεν επιτυγχάνεται ούτε το 2050.
   Το παιχνίδι είναι μεγάλο, καθώς ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο ως προς το ποιοι ενεργειακοί όμιλοι θα πρωταγωνιστήσουν στο χώρο τις επόμενες δεκαετίες και ποιοι όχι, εξηγώντας και το τάιμινγκ πρόσφατων επιχειρηματικών κινήσεων. Πρωταγωνιστής στην ελληνική αγορά παραμένει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με εγκατεστημένη ισχύ 800 MW και χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη της τάξης των 2,3 GW, όμως στη δεύτερη θέση έχει περάσει η Motor Oil μετά και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ (493 MW και έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος άνω του 1,6 GW). Το γιγαντιαίο πλάνο της ΔΕΗ που τρέχει τη συνεργασία με το γερμανικό κολοσσό RWE, μιλά για 7,2 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2024 και 9,1 GW μέχρι το 2026, συνολικού ύψους 8,4 δισ. ευρώ.
   Η Mytilineos διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο ισχύος 8GW, εκ των οποίων τα 5GW εκτείνονται σε όλο τον πλανήτη (Λ. Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία), το 1 GW στην Ιταλία και τα 2 GW στην Ελλάδα. Τα ΕΛΠΕ έχουν αυτή τη στιγμή στην Κοζάνη το μεγαλύτερο εν λειτουργία φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα και τη ΝΑ Μεσόγειο, έχοντας στόχο χαρτοφυλάκιο έργων, άνω των 2 GW έως το 2030. Όσο για τον όμιλο Κοπελούζου, δρομολογεί μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου με Αίγυπτο, την μεταφορά «πράσινης» ενέργειας ισχύος 3 GW στη χώρα μας και την Ε.Ε, μια επένδυση συνολικής ισχύος κοντά στα 3 δισ.
   REPower EU και «Go- to areas»
   Κοινός παρονομαστής των διεργασιών σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, αλλά και για επιχειρηματικές αποφάσεις είναι ότι στο δρόμο για τη πράσινη μετάβαση θα γίνουν μόνο τα projects όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα κάνουν, με τη Κομισιόν να προσπαθεί να περιορίσει όσο το δυνατόν τη γραφειοκρατία.
   Σε αυτήν ακριβώς τη λογική κινείται η ευρωπαϊκή πρόταση «Go - to areas» για fast track επενδύσεις. Είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο που φέρνει το REPower EU για επενδύσεις ΑΠΕ με ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης και το οποίο «φωτογραφίζει» ως υποψήφιες περιοχές από παλαιά λατομεία, κλειστά ορυχεία και πρώην βιομηχανικές εγκατεστημένες, έως μεγάλους χώρους κοντά σε αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικά δίκτυα. Είναι προφανές ότι όσα έργα προωθούνται ήδη σε περιοχές όπως οι παραπάνω, από φωτοβολταϊκά και αιολικά έως συστήματα αποθήκευσης, θα έχουν αυτόματα και προβάδισμα έναντι άλλων. Η Κομισιόν πασχίζει να απεξαρτηθεί η Ευρώπη το ταχύτερο δυνατό από το ρωσικό αέριο, γι' αυτό και θέλει να ξέρει τι στόχους μπορεί να πετύχει κάθε χώρα στις ΑΠΕ άμεσα. Όχι το 2030.
   Δεν της αρκεί μόνο τα πράσινα έργα να χρηματοδοτηθούν από το νέο ευρωπαϊκό πακέτο, το θέμα είναι και να επισπευσθούν. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη διάταξη. Από εκεί και πέρα, κάθε νέο φωτοβολταϊκό πάρκο μειώνει την ανάγκη παραγωγής ρεύματος, άρα περιορίζει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από Ρωσία και την πολιτική εξάρτηση από τη Μόσχα.
   Τον επόμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει στις Βρυξέλλες τη λίστα με τα προς ένταξη έργα στο REPower EU. Τι ευκαιρίες ανοίγει το «νέο χρήμα» που αναλογεί στην Ελλάδα; Τα ποσά υπολογίζονται σε 7-8 δισ ευρώ για έργα ΑΠΕ, συστήματα αποθήκευσης και δίκτυα ηλεκτρισμού και αερίου, τα οποία μαζί με τη μόχλευση μπορούν να αθροίσουν μια «δύναμη πυρός» πάνω από 10 δισ. Δηλαδή ένα σύνολο πόρων ακόμη και άνω του 4% του ΑΕΠ, τα οποία δεν είχαμε υπολογίσει.
   Ξεσκαρτάρισμα του ηλεκτρικού «χώρου»
   Σε εθνικό τώρα επίπεδο, το στίγμα για το ποια έργα θα γίνουν και ποια όχι, δίνει το ξεκαθάρισμα του ηλεκτρικού «χώρου» που προωθεί η κυβέρνηση δια του υπουργείου Ενέργειας. Aθροίζοντας σήμερα το σύνολο των αιτήσεων με βεβαιώσεις παραγωγού προκύπτει το κολοσσιαίο νούμερο των 95 GW, δηλαδή περίπου τέσσερις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Σύμφωνα με αυτόν, η χώρα θα πρέπει τότε να διαθέτει ένα δυναμικό από 25 GW ΑΠΕ έναντι σχεδόν 10 GW σήμερα. Χιλιάδες έργα στα χαρτιά που δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, δεσμεύουν πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο προκαλώντας «έμφραγμα» στην αγορά, την οποία επιχειρεί να ξεσκαρτάρει το ΥΠΕΝ. Κριτήριο, η εταιρεία που έχει την άδεια να έχει και την οικονομική επιφάνεια να φέρει σε πέρας την επένδυση.
   Ελλείψει ηλεκτρικού χώρου, αντιμέτωποι με αντιδράσεις περιφερειαρχών, δημάρχων, συλλόγων, ακόμα και βουλευτών και καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν απέναντι σε μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία αδειοδότησης, που μπορεί να ξεπερνάει και τα 10 χρόνια στις περιπτώσεις δικαστικών προσφυγών, οι επενδυτές επιλέγουν τον σίγουρο δρόμο των εξαγορών. Η ζήτηση για ώριμα έργα ΑΠΕ πολύ μεγάλη, τόσο στην Ελλάδα όσο και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή αγορά, με πρωταγωνιστές πετρελαϊκούς ομίλους που πασχίζουν να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και μεγάλα επενδυτικά funds που ψάχνουν για ικανοποιητικές αποδόσεις στα «πράσινα» projects.
   Το παιχνίδι ξεκαθαρίζει. Την οριστική εικόνα θα δώσουν τα έργα που θα συμπεριληφθούν στην ελληνική λίστα του REPower EU και εκείνα που προωθούνται σε περιοχές Go – to areas, «κλειδώνοντας» μαζί και τους πρωταγωνιστές της επόμενης 20ετίας.
   Read more...

   577 • 0

  10. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 30ής – 31ης Μαΐου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
   Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα κοινής αγοράς, έτσι ώστε τα κράτη – μέλη να μπορούν να αγοράζουν φυσικό αέριο από κοινού, ενώ σχετικά με την κοινή αποθήκευση υπογράμμισε ότι ήδη βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι συζητήθηκε το ζήτημα των τιμών στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να γίνει προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τιμές του φυσικού αερίου με τους διεθνείς εταίρους μέσω ανώτατου ορίου τιμής και προσέθεσε ότι έχει ανατεθεί στην Κομισιόν να το αναλύσει.
   Read more...

   187 • 0

  11. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Για πρώτη φορά θεσπίζονται στη χώρα οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές  προδιαγραφές και η διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας για την  εγκατάσταση και λειτουργία αμιγών ή μικτών πρατηρίων LNG ή/και  L-CNG, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως για την τροφοδοσία οχημάτων. Στην Απόφαση προβλέπονται οι όροι για την ίδρυση και λειτουργία εγκαταστάσεων των αμιγών ή μικτών πρατηρίων LNG και L-CNG, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως, χωρητικότητας μέχρι 50 τόνων, με σκοπό τον ανεφοδιασμό των οχημάτων.
   Συνοπτικά, καθορίζονται, μεταξύ άλλων:  
   Oι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και επιθεώρηση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των αμιγών ή μικτών πρατηρίων LNG και L-CNG δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως, Oι τεχνικές προδιαγραφές των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των αμιγών ή μικτών πρατηρίων LNG και L-CNG δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως, Tο σύνολο των εγκαταστάσεων ενός αμιγούς ή μικτού πρατηρίου LNG και L-CNG δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσεως, Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο διευρύνει τις δυνατότητες χρήσης του συγκεκριμένου τύπου καυσίμου, με δεδομένες τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. 
   Read more...

   239 • 2

  12. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Σε άμεσο ξεκαθάρισμα του ηλεκτρικού «χώρου», έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επενδυτές ΑΠΕ που έχουν την πρόθεση και την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε χθες, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
   Πρόκειται για δύσκολη «άσκηση» για το Υπουργείο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ωστόσο, προκρίνεται προς άμεση υλοποίηση. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, υπολογίζεται πως σε 9-10 Γιγαβάτ αθροίζονται οι άδειες που έχουν λάβει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης και δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ξεκαθαριστεί ποιες από αυτές πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα και ποιες όχι, με τις δεύτερες να αποδεσμεύουν τον δεσμευμένο ηλεκτρικό «χώρο» υπέρ άλλων έργων που βρίσκονται στην ουρά και έχουν κολλήσει. Το κριτήριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός, για το «ξεσκαρτάρισμα» θα αποτελέσει η οικονομική δύναμη του φορέα που έχει την άδεια, όπου θα πρέπει να «επιβεβαιώνει» την πρόθεση να προχωρήσει, ώστε και να διατηρεί την αντίστοιχη άδεια.
   Με το ίδιο πνεύμα, το ΥΠΕΝ θα είναι στο εξής πολύ αυστηρό σε ότι σχετίζεται με προθεσμίες και συνεπώς οι επενδυτές, όπως λέει χαρακτηριστικά παράγοντας του ΥΠΕΝ "πρέπει να ξεχάσουν τις παρατάσεις επί παρατάσεων που είχαμε δει στο παρελθόν".
   Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με όσα παρατηρούν στελέχη της αγοράς ΑΠΕ μιλώντας στο energypress, η εικόνα αυτή δεν είναι απολύτως σωστή, καθώς μέσα στα 9-10 Γιγαβάτ που ανέφερε ο υπουργός, τα μισά σχεδόν έχουν λάβει όρους σύνδεσης μόλις τους τελευταίους 6-8 μήνες, ενώ και από τα υπόλοιπα, πολλά έργα έχουν ήδη «κλειδώσει» ταρίφες μέσω των διαγωνισμών ΑΠΕ και προφανώς οι επενδυτές βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.
   Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο ακόμα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, π΄ραν βεβαίως όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο απλοποίησης που έχει δοθεί στη δημοσιότητα:
   Αναβάθμιση δικτύων ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Για τον σκοπό αυτό διατίθεται 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις μέχρι το 2030, περιλαμβάνοντας έργα όπως είναι οι διασυνδέσεις των νησιών, οι διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και άλλα έργα που καταλήξουν να δημιουργούν καλύτερες και πιο αποτελεσματικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς, και περισσότερο ηλεκτρικό «χώρο».
   Μονάδες αποθήκευσης. Επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με ορισμένα, πρόσθετα έργα να υπάρχει επιδίωξη να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο πρόσφατο ευρωπαϊκό σχέδιο REPowerEU. Ο στόχος προσδιορίζεται στα 1.5 GW με 50% αντλησιοταμίευση και 50% μπαταρίες.
   Read more...

   344 • 0

  13. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Διπλασιάζεται μέσα στη χρονιά το δυναμικό παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών και φωτοβολταϊκών αναμένεται να φθάσει στα 489 μεγαβάτ, από 239 σήμερα.
   Οι μονάδες που προστίθενται στο δυναμικό της ΔΕΗ είναι ισχύος 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη που προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα εξαμήνου. Άλλα 100 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά και αιολικά που επίσης είναι υπό κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2023. Οι άδειες που διαθέτει η ΔΕΗ σε διάφορα στάδια ωρίμανσης είναι συνολικά 5,9 γιγαβάτ από τα οποία 4,7 γιγαβάτ είναι φωτοβολταϊκά και 1 γιγαβάτ μονάδες αποθήκευσης. Στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται δηλαδή τα υδροηλεκτρικά που λειτουργεί η επιχείρηση. Όπως επισημάνθηκε ακόμη, το 80% του στόχου για ΑΠΕ το 2026 έχει διασφαλιστεί ενώ είναι υπό εξέταση πιθανές εξαγορές στον κλάδο.
   Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες προκύπτει σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων στα δίκτυα για την υποδοχή νέων ΑΠΕ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 υπερδιπλασιάστηκε το πλήθος των μονάδων που τέθηκαν σε λειτουργία, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ η ισχύς των νέων μονάδων είναι αυξημένη κατά 62 %. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 170 εκατ. ευρώ, έναντι 226 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 κάνοντας λόγο για σημαντική αντοχή εν μέσω της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης. Παραμένει, εξάλλου, ο στόχος διατήρησης της λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα του 2021, παρά την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των δαπανών που αυτή συνεπάγεται.
   Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ότι στο πρώτο τρίμηνο η δαπάνη της επιχείρησης για στήριξη των πελατών με εκπτώσεις τιμολογίων έφθασε στα 360 εκατ. ευρώ.
   Read more...

   313 • 0

  14. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές και τη Δημόσια Υγεία, το οποίο δημιουργείται στην Αθήνα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Yale University των Ηνωμένων Πολιτειών.
   Το Yale, κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα παγκοσμίως για περισσότερα από 300 χρόνια, παρέχει υψηλό επίπεδο σπουδών σ΄ ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως είναι η Ιατρική, η Νομική και η Μηχανική. Το ΕΚΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε πριν από περίπου 200 χρόνια, κατέχει ξεχωριστή θέση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αποτελεί Πανεπιστήμιο υψηλού κύρους, έχοντας καθιερώσει τη δική του παράδοση στο χώρο των Επιστημών και της δημιουργικής συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
   Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και στελέχη της εταιρείας είχαν συνάντηση εργασίας με τους επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας,  τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαο Θωμαΐδη από πλευράς ΕΚΠΑ και τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Βασίλη Βασιλείου από πλευράς Yale, καθώς και ομάδα κορυφαίων καθηγητών του Yale, την Τρίτη 10 Μαΐου 2022.
   Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, με έμφαση στην ανάπτυξη πράσινης ενέργειας μέσω της διανομής από τα δίκτυα της ΔΕΔΑ ανανεώσιμων αερίων καυσίμων με μηδενικό ή ελάχιστο ανθρακικό αποτύπωμα, όπως είναι το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.
    Επιπλέον, συζητήθηκαν κοινές δράσεις αναφορικά με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών διανομής και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των τομέων και των δράσεων της ΔΕΔΑ, με στόχο τη διασφάλιση της βέλτιστης διαχείρισης και λειτουργίας των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και του υψηλότερου επιπέδου διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους καταναλωτές.
   Η διοίκηση της ΔΕΔΑ παρουσίασε στους καθηγητές του Κέντρου Αριστείας των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ και Yale αναλυτικές προτάσεις για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και το επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας (MoU) για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά και τιμή υποδέχθηκα στα γραφεία της ΔΕΔΑ τους επικεφαλής του καινοτόμου Κέντρου Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές και τη Δημόσια Υγεία, καθώς και ομάδα διακεκριμένων καθηγητών του Yale. Η καινοτομία, η εξωστρέφεια και οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται στο εταιρικό DNA της ΔΕΔΑ, η οποία αποτελεί τον πρώτο Διαχειριστή Διανομής Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα που προχωρά στο «πρασίνισμα» των υποδομών διανομής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται, μέσω της διανομής του τοπικά παραγόμενου βιομεθανίου και υδρογόνου. Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ και το Yale αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους καταναλωτές και την εδραίωση της ΔΕΔΑ ανάμεσα στις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης. Η συμμετοχή, άλλωστε, στη συνάντηση εργασίας μερικών από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς καθηγητές του Yale University, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία».
   Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Κέντρου Αριστείας από πλευράς ΕΚΠΑ, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νικόλαος Θωμαΐδης υπογράμμισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΔΕΔΑ και προσωπικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Μάριο Τσάκα που αγκάλιασαν το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές και τη Δημόσια Υγεία, το οποίο θα ιδρυθεί στην Αθήνα και θα έχω την τιμή να συνδιευθύνω με τον καθηγητή Βασίλη Βασιλείου από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale. Η συνάντηση εργασίας που είχαμε, σηματοδοτεί την έναρξη μιας σταθερής συνεργασίας η οποία, πολύ σύντομα, θα επισφραγιστεί με την υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας (MoU) με τη ΔΕΔΑ για τη σύμπραξη σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της πράσινης ενέργειας».
   Σημειώνεται ότι στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε ομάδα 9 διακεκριμένων καθηγητών του Yale University και συγκεκριμένα οι:
   Vasilis Vasiliou, PhD, Susan Dwight Bliss Professor of Epidemiology (Environmental Health), Chair, Department of Environmental Health Sciences, Professor of the Environment and of  Ophthalmology & Visual Sciences, Yale School of Public Health / Environment/ Medicine (Toxicology and Environmental Health Sciences).
   Paul Anastas, PhD, Professor of Epidemiology (Environmental Health Sciences) and Teresa and H. John Heinz III Professor in the Practice of Chemistry for the Environment, Yale School of Public Health and Yale School of the Environment (Green Chemistry).
   Kai Chen, PhD, Assistant Professor of Epidemiology (Environmental Health), Department of Environmental Health Sciences, Director of Research, Yale Center on Climate Change and Health Yale School of Public Health (Climate Change and Health).
   Jaehong Kim, Ph.D, Henry P. Becton Sr. Professor of Engineering and Chair of Chemical and Environmental Engineering in the School of Engineering and Applied Science at Yale University (Environmental Engineering).
   David Paltiel, MBA, PhD, Professor of Public Health (Health Policy), Professor of Management, and Professor in the Institution for Social and Policy Studies; Co-director, Public Health Modeling Concentration; Affiliated Faculty, Yale Institute for Global Health (Health Policy, Management and Modeling).
   Chris Tschudi, PhD, John Rodman Paul Professor of Epidemiology (Microbial Diseases); Affiliated Faculty, Yale Institute for Global Health; Director of Graduate Studies (Infectious Diseases).
   David Thompson, PhD, Adjunct Associate Professor, Yale School of Public Health (Academic Affairs and Educational Programs).
   Yong Zhu, PhD, Associate Professor of Epidemiology (Environmental Health Sciences); Track Director, Environmental Health Sciences, Online Executive MPH Program; Assistant Director, Global Epidemiology (Molecular Epidemiology).
   Albert Ko, PhD, Raj and Indra Nooyi Professor of Public Health and Professor of Epidemiology (Microbial Diseases) and of Medicine (Infectious Diseases); Affiliated Faculty, Yale Institute for Global Health (Infectious Diseases).
    
   Read more...

   222 • 0

  15. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Σε 12 ανέρχονται οι ΜΕΑ υπό κατασκευή, έναντι μόλις 5 το 2019, ενώ ο αριθμός των ΜΕΑ σε λειτουργία έχει διπλασιαστεί από 3 σε 6
   Δύο νέες συμβάσεις για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Χίο και την Κεφαλονιά υπεγράφησαν αυτή την εβδομάδα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Η σύμβαση για τη Χίο υπεγράφη την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 και η σύμβαση για την Κεφαλονιά την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022. Κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων παρουσίασε την εξέλιξη των έργων για τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, που έχει υλοποιηθεί την τελευταία τριετία. Τόνισε, ότι μέχρι και σήμερα έχουν δημοπρατηθεί συνολικά 26 υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, σε σχέση με το 2019 όπου δεν υπήρχε καμία μονάδα σε διαγωνιστική διαδικασία. Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, υπογράμμισε πως σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 6 MEA, από 3 που λειτουργούσαν το καλοκαίρι του 2019.
   Με την υπογραφή των δύο νέων συμβάσεων για τη Χίο και την Κεφαλονιά, οι μονάδες που κατασκευάζονται στη χώρα ανέρχονται πλέον σε 12, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 που ήταν μόλις 5.
   Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να υπογραφούν ακόμη 5 συμβάσεις για τη  δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, ενώ άλλες 12 μονάδες βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία.
   Read more...

   263 • 0

  16. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν το ποσοστό της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα το 2021 το οποίο καλύφθηκε από την ηλεκτροπαραγωγή αιολικών πάρκων. Αυτό προκύπτει από την απολογιστική έκθεση της WindEurope για το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την οποία τα εγχώρια αιολικά πάρκα κάλυψαν το 18% της ζήτησης σε ρεύμα, έναντι 15% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Μάλιστα, το σχετικό ποσοστό στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3% από το 2020. Κάτι που η έκθεση αποδίδει στο υψηλό αιολικό δυναμικό που επικράτησε πέρυσι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στη δυναμική που έχει αποκτήσει ο κλάδος στη χώρα μας.
   Με κριτήριο το «αιολικό μερίδιο», το περασμένο έτος η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 5η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Δανία, όπου τα αιολικά πάρκα της χώρας κάλυψαν το 44% της τοπικής ηλεκτρικής κατανάλωσης, ενώ ακολούθησαν η Ιρλανδία (31%), η Πορτογαλία (26%), η Ισπανία (24%) και η Γερμανία (23%).
   Στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη θετική απόκλιση της μέσης ταχύτητας ανέμου στην Ευρώπη σε σύγκριση με την κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020, με την επικράτηση ισχυρών ανέμων αρκετές μέρες του 2021. Σε περιοχές της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ευρώπης σημειώθηκαν μερικές από τις χαμηλότερες ετήσιες μέσες ταχύτητες ανέμου που έχουν καταγραφεί. Αυτό οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές πιέσεις που επικράτησαν στην Κεντρική και Βορειοδυτική Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος του 2021.

   Ετήσια και τριμηνιαίες μέσες ανωμαλίες ταχύτητας ανέμου στα 100 m ύψος από το έδαφος το 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1991–2020. Όλες οι ανωμαλίες (αποκλίσεις) εκφράζονται ως ποσοστά του αντίστοιχου ετήσιου ή τριμηνιαίου μέσου όρου τους για την περίοδο 1991–2020. Πηγή: C3S/ECMWF.
   Στην Ευρώπη, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε σταθερή αύξηση της ικανότητας παραγωγής αιολικής ενέργειας καθώς και του μεριδίου της κατανάλωσης ενέργειας που καλύπτεται μέσω αυτής της πηγής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η χαμηλή ένταση των ανέμων μπορεί να έχει ολοένα και πιο σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.
   Κατά τη διάρκεια του 2021, σε τμήματα της Bορειοδυτικής και Kεντρικής Ευρώπης επικράτησαν ταχύτητες ανέμου πολύ κάτω του μέσου όρου, με μεγάλες περιοχές των χωρών που επηρεάστηκαν να καταγράφουν τη χαμηλότερη ή τη δεύτερη χαμηλότερη ετήσια μέση ταχύτητα ανέμου στα χρονικά των καταγραφών από τα μέσα του 20ου αιώνα. Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία κατά την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 2021.
   Η παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις διακυμάνσεις της ταχύτητας του ανέμου, καθώς η ισχύς που παράγεται από μια ανεμογεννήτρια είναι ανάλογη με την 3η δύναμη της ταχύτητας του ανέμου (για παράδειγμα, μια μείωση της ταχύτητας του ανέμου κατά 10% οδηγεί σε μείωση της ισχύος κατά 27%). Επιπλέον, απαιτείται μια ελάχιστη ταχύτητα ανέμου για να ξεκινήσουν οι ανεμογεννήτριες να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.
   Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται οι ετήσιες ανωμαλίες στον συντελεστή αιολικής δυνατότητας (Capacity Factor- CF) ανά χώρα για το 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1991–2020 για τη χερσαία παραγωγή αιολικής ενέργειας. Οι ανωμαλίες (αποκλίσεις) εκφράζονται ως ποσοστά του μέσου όρου 1991–2020.
    
    
   Ο δυνητικός αντίκτυπος των ταχυτήτων ανέμου του 2021 στην εθνική παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη αξιολογήθηκε με βάση μοντελοποιημένες εκτιμήσεις του συντελεστή απόδοσης δυναμικότητας (CF) – η αναλογία μεταξύ της μέσης ισχύος που παρέχεται από τις ανεμογεννήτριες και της θεωρητικής μέγιστης ισχύος τους. Αυτές οι εκτιμήσεις του συντελεστή αιολικής δυνατότητας βάσει χωρών είναι ανεξάρτητες από την εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας, η οποία αυξάνεται σταθερά στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, και έτσι επιτρέπουν τη σύγκριση των πόρων αιολικής ενέργειας σε μεγάλες χρονικές περιόδους. Πηγή δεδομένων: C3S/ECMWF. 
   Πηγές: Copernicus Climate Change Service
   Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) 
   envinow.gr 
   Read more...

   229 • 0

  17. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Έχουν λάβει άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού 5.600 αιτήσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ, αλλά άδειες λειτουργίας έχουν εκδοθεί έως και σήμερα μόνο για το 14% από τις αιτήσεις αυτές. Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, περιορισμένος χώρος στο δίκτυο και χαμηλά ποσοστά ολοκλήρωσης των έργων. Κάπως έτσι περιγράφεται η εικόνα στην αγορά ΑΠΕ που οδηγεί το δίκτυο σε «ασφυξία» και πολλές μελλοντικές επενδύσεις στο κενό.
   Ενδεικτική είναι η εικόνα που έδωσε με στοιχεία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία έως σήμερα έχουν λάβει άδεια παραγωγής ή βεβαίωση παραγωγού 5.600 αιτήσεις για νέες μονάδες ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, γεωθερμία, υβριδικά, ηλιοθερμικά). Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 95.342 MW.
   Ωστόσο, άδειες λειτουργίας έχουν εκδοθεί έως και σήμερα μόνο για το 14% από τις αιτήσεις αυτές. Παράλληλα, το 4% βρίσκεται στο στάδιο της άδειας εγκατάστασης και άλλο ένα 14% έχει φτάσει έως το στάδιο έκδοσης περιβαλλοντικών όρων. Την πρώτη θέση αιτήσεων για μελλοντικά έργα καταλαμβάνει η Θεσσαλία με 21,3 GW, ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα με 18 GW. Πιο χαμηλά, με 13,7 GW η Δυτική Μακεδονία και τέλος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν λίγο πάνω από 11 GW.
   Επιπρόσθετα, η ΡΑΕ έχει εκδώσει 205 άδειες για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 15,82 GW. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, από το έτος 2009 έως σήμερα έχουν δοθεί άδειες σε 205 αιτήσεις συνολικής ισχύος 15,8 GW ενώ μόνο το έτος 2021 αξιολογήθηκαν θετικά 200 αιτήσεις για χορήγηση αδειών αποθήκευσης και δόθηκαν αντίστοιχου αριθμού άδειες συνολικής ισχύος περίπου 15 GW.
   Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο, τόσο από την Αρχή όσο και από πηγές της αγοράς πως από το σύνολο των αδειών που έχει δοθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει. Αντίστοιχα, μικρό είναι αναλογικά και το ποσοστό που θα πάρει όρους σύνδεσης στο δίκτυο, παρά το μεγάλο όγκο των αιτήσεων.
   Όπως έγραφε το Business Daily, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ συνολικά μέσα στο περασμένο έτος είχαν κατατεθεί αιτήματα οριστικής σύνδεσης έργων στο δίκτυο συνολικής ισχύος 11,5 GW. Ωστόσο, ήδη στα μέσα Απριλίου οι τα αιτήματα που είχαν κατατεθεί από την αρχή του έτους έφθαναν τα 12 GW.
   Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης στα τέλη Μαρτίου έδινε πολύ γλαφυρά την εικόνα της «ασφυξίας» στο δίκτυο από το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι υποψήφιοι επενδυτές. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις σε 15 μήνες υπήρξε έκρηξη νέων αιτημάτων σύνδεσης ΑΠΕ που έφθασαν τα 19,3 GW,  αριθμός σχεδόν ίσος με τον ήδη κατειλημμένο χώρο (19,6 GW). 
   Σήμερα, ο ηλεκτρικός χώρος που έχει καταληφθεί από σταθμούς ΑΠΕ ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 19,6 GW. Εξ αυτών, τα 8,5 GW αφορούν σε εν λειτουργία ΑΠΕ και τα υπόλοιπα 10,7 GW σε ενεργές Προσφορές Σύνδεσης. Ενδεικτικό της αυξημένες ζήτησης από την αγορά είναι το γεγονός ότι μόνο τον τελευταίο μήνα, τα νέα αιτήματα έκδοσης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης υπερέβησαν τα 2 GW καταγράφοντας αύξηση 10% στον ήδη κατειλημμένο χώρο.
   Ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος ανέρχεται σε περίπου 17 GW, ενώ το 2030, μετά τα έργα του Διαχειριστή, θα φθάσει τα 28,6 GW για τη λειτουργία ΑΠΕ σε ολόκληρο το Σύστημα Μεταφοράς. Παρά την αύξηση αυτή, που θα φθάσει το 70% του χώρου συγκριτικά με σήμερα, το σύνολο της ισχύος των σταθμών ΑΠΕ σε λειτουργία, με Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης, τα αιτήματα έκδοσης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και η δέσμευση του νέου ηλεκτρικού χώρου που δημιουργούν οι νησιωτικές διασυνδέσεις, ανέρχεται ήδη σε 40,9 GW ξεπερνώντας κατά πολύ τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ για 25 GW για το 2030. Παράλληλα, το σύνολο των Βεβαιώσεων Παραγωγού που έχει εκδώσει έως σήμερα η ΡΑΕ φθάνει τα 95GW με τα δύο τρίτα περίπου από αυτές να αφορούν σε φωτοβολταϊκά.
   Μία πρώτη λύση οι εγγυητικές επιστολές
   Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης εδώ και μήνες, που θα δίνει προτεραιοποίηση στα έργα ΑΠΕ που πρέπει να προχωρήσουν, ένα πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» στις αιτήσεις έργων έρχεται από τη ΡΑΕ που έχει ήδη «τρέξει» και ολοκληρώσει διαδικασίες ώστε να ακυρώσουν οι επενδυτές που δεν θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του έργου Βεβαιώσεις Παραγωγού στην κατοχή τους λαμβάνοντας πίσω τα τέλη έκδοσης ενώ αντίστοιχα είχε δοθεί και διορία να επικαιροποιήσουν τα δεδομένα της επένδυσής τους αποστέλλοντας στην Αρχή τις άδειες παραγωγής και τοπογραφικά στοιχεία.
   Το πιο σημαντικό, ωστόσο, για να γίνει ένας πρώτος διαχωρισμός ανάμεσα σε σοβαρά και μη αιτήματα ήταν η καθιέρωση υποχρέωσης για κατάθεση εγγυητικής 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ για Βεβαιώσεις από αιτήματα που είχαν γίνει έως τον Ιούνιο του 2021, ενώ όσοι δεν προχωρούσαν σε ολοκλήρωση της διαδικασίας τότε θα «έμεναν και εκτός παιχνιδιού». Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο όγκος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ μεγάλος και την τελευταία ημέρα της διορίας που είχε δοθεί από τη ΡΑΕ υπήρξαν ουρές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η Αρχή τώρα είναι σε διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν και έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις. 
   Παράλληλα, στο νομοσχέδιο για τη β’ φάση της αδειοδότησης των ΑΠΕ που βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης προβλέπεται πως για την υποβολή της αίτησης για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, ο κάτοχος του σταθμού υποχρεούται να υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή, εγγυητική επιστολή, με διάρκεια ισχύος κατ` ελάχιστον δυο χρόνια, η οποία υποχρεωτικά ανανεώνεται προ της λήξης της, μέχρι τη θέση του σταθμού σε δοκιμαστική λειτουργία ή, εάν δεν προβλέπεται περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας, μέχρι την ενεργοποίηση της σύνδεσής του.
   Το ύψος της εγγυητικής επιστολής, διαμορφώνεται πλέον ως εξής:
   42 ευρώ ανά kW, για το τμήμα της ισχύος, έως και 1 MW 21 ευρώ ανά kW, για το τμήμα της ισχύος έως και 10 MW, 14 ευρώ ανά kW, για το τμήμα της ισχύος έως εκατό 100 MW, και 7 ευρώ ανά kW, για το τμήμα της ισχύος πάνω από 100 MW. Οι μόνες εξαιρέσεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο στην υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής είναι οι ΟΤΑ A’ και Β’ βαθμού, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας και οι αστικοί συνεταιρισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν ως πρωταρχικό σκοπό να παρέχουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε επίπεδο κοινότητας για τα μέλη τους ή τις τοπικές περιοχές δραστηριοποίησής τους.
   Τι προτείνει η ΡΑΕ 
   Η ΡΑΕ στρέφει τις «ελπίδες» της στην ανάρτηση του νέου γεωπληροφοριακού χάρτη της όπου θα αναφέρονται οι περιοχές αποκλεισμού και ασυμβατότητας για τις αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα, έτσι «θα δύναται να ασκεί την αδειοδοτική της αρμοδιότητα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τα οποία έως τώρα αξιολογούνταν σε μεταγενέστερο στάδιο κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση».
   Παράλληλα, η Αρχή σημειώνει ότι με αυτόν τον τρόπο θα θα ενισχυθεί το κύρος της αδειοδότησης των ΑΠΕ, καθώς οι ιδιαιτερότητες των περιοχών θα λαμβάνονται υπόψη εξαρχής, αποφεύγοντας την πρόκληση εντάσεων σε τοπικό επίπεδο, την άσκοπη δέσμευση ενεργειακού χώρου και την αλυσιτελή δαπάνη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων τόσο από επενδυτές όσο και από δημόσιες αρχές.
   Για τον προγραμματισμό των απαιτούμενων ενεργειών για την αδειοδοτική ωρίμανση των έργων και τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού κλίματος μέσω της ορθής ενημέρωσης των ενδιαφερομένων η ΡΑΕ ενημερώνει ότι θα διεξαχθούν: 
    τουλάχιστον μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία με συμμετοχή αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών ανά έτος,  τουλάχιστον δύο ειδικές κατά τεχνολογία ανταγωνιστικές διαδικασίες ανά έτος,  τουλάχιστον μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών ειδικής κατά περιοχή έως το έτος 2025,  τουλάχιστον μία κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών σταθμών Α.Π.Ε. με αποθήκευση έως το έτος 2025,  μίας κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για σταθμούς Α.Π.Ε. που εγκαθίστανται σε χώρες εντός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), έως το έτος 2023, υπό την προϋπόθεση ενεργού Διασυνοριακού Εμπορίου ενέργειας των χωρών αυτών με την Ελλάδα. Τέλος, κάνει ειδική αναφορά στα πιλοτικά έργα στα νησιά που θα αποφορτίσουν το δίκτυο ενώ σημειώνει ότι μέσα στο μήνα θα υπάρξει διαγωνισμός  υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου που θα αναλάβει την υλοποίηση του Ειδικού Πιλοτικού Έργου της Αστυπάλαιας στο πλαίσιο του προγράμματος για τα «Πράσινα Νησιά».
   Read more...

   902 • 0

  18. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Στο 1,3 δισ. ευρώ οι ελληνικές εισαγωγές
   Στο δίμηνο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το σύνολο των ορυκτών καυσίμων που εισήγαγε η Ευρώπη από τη Ρωσία έφτασε σε αξία τα 43 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι εισαγωγείς σε φυσικό αέριο με αγωγούς είναι η Γερμανία και η Ιταλία (με 5-6 δισ. ευρώ η καθεμιά). Η Κίνα, ως τρίτος εισαγωγέας, εισάγει σημαντικές ποσότητες αργού (περίπου 5 δισ. ευρώ), αλλά λιγότερο αέριο. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 14η θέση, με εισαγωγές 1,3 δισ. ευρώ στο δίμηνο.

   Κίνητρα για ηλιακούς θερμοσίφωνες
   Η απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι πολλαπλάσια άλλων ΑΠΕ για την ίδια επιφάνεια (π.χ. σε ένα έτος, για την παραγωγή 3MWh/a, ο ηλιακός απαιτεί 6,4 τ.μ., ενώ το φωτοβολταϊκό 15,4 τ.μ., δηλαδή απόδοση 40%-60%, έναντι απόδοσης 15%-20%). Στην Ελλάδα περίπου 5.000.000 κατοικίες δεν διαθέτουν ηλιακό θερμοσίφωνα, γεγονός που απαιτεί τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ταχείας εγκατάστασής τους, με ειδικά κίνητρα, συμβατά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

   Κορύφωση της ζήτησης ενέργειας το 2035
   Η ζήτηση σε φυσικό αέριο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 10% την επόμενη δεκαετία σε όλα τα σενάρια, με κορύφωσή της το 2035. Η αύξηση ζήτησης αναφέρεται κυρίως στον ηλεκτρισμό και στη βιομηχανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ασίας. Η ζήτηση φυσικού αερίου στα κτίρια πιθανώς να εξουδετερωθεί μελλοντικά, λόγω στροφής σε ανανεώσιμες πηγές και αυξημένης μόνωσής τους. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και το θετικότερο σενάριο απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω του 1,5° C.

   Αλμα των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα Το διάγραμμα του EMBER, με τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρισμού, παρουσιάζει εκπληκτική άνοδο για την Ελλάδα, την περίοδο 2010-2014, με αύξηση από 0,5% στο σχεδόν 8%, σε μία 5ετία. Η σύγκριση με τους αντίστοιχους πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. και παγκοσμίως καταδεικνύει την πρωτοπορία της χώρας το συγκεκριμένο διάστημα. Το 2022, στις 10 καλύτερες χώρες της Ε.Ε.-27 στη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ενέργειας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, μαζί με τη Γερμανία.

   Τρόποι εξοικονόμησης από τα νοικοκυριά
   Ενας ηλιακός θερμοσίφωνας σε 4μελή οικογένεια εξοικονομεί έως και 20% της ηλεκτρικής ενέργειας. To 80% των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού είναι θέρμανση – ψύξη. Τα υψηλότερα ποσοστά ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων υπάρχουν στη Γερμανία (27%), στην Ελλάδα (15%) και στην Πολωνία (14%). Ενας ηλιακός θερμοσίφωνας για μια 4μελή οικογένεια, κόστους 1.000-1.200 ευρώ, μειώνει κατά 1.700kg/έτος τις εκπομπές CO2, ενώ ένα ηλεκτρικό Ι.Χ. κόστους 25.000-30.000 ευρώ, κατά 1.400kg/έτος. Στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 20 υψηλού επιπέδου βιοτεχνίες που κατασκευάζουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, οι οποίες εξάγουν το 60%.

   Οικονομικές τεχνολογίες στην Ε.Ε. των «27»
   Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.-27, οι αντλίες θερμότητας, καθώς και τα ηλιακά θερμικά συστήματα, αποτελούν τις φθηνότερες τεχνολογίες για τα νοικοκυριά, με κόστος που κυμαίνεται από 0,60 ευρώ έως 0,79 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh) παραδοθείσας θερμότητας, τη στιγμή που οι λέβητες, για παράδειγμα, πετρελαίου ξεπερνούν τα 2,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh). Σύμφωνα με το Repower EU, στην Ε.Ε.-27, μέχρι το 2030, αναμένεται η εγκατάσταση περίπου 30.000.000 αντλιών θερμότητας και ηλιοθερμικών, που θα εξοικονομούν 35 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ανά έτος.

   Read more...

   246 • 0

  19. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Οι αυξήσεις των τιμών θα καθυστερήσουν την ενεργειακή μετάβαση, ή οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων θα επιταχύνουν την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα; Τις ενδιαφέρουσες προβλέψεις της για τις προοπτικές της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς «Global Energy Perspective» (Παγκόσμια Ενεργειακή Προοπτική 2022) πραγματοποιεί η McKinsey Sustainability μελετώντας 5 σενάρια, ανάλογα με την ταχύτητα της απομάκρυνσης των ορυκτών καυσίμων.
   Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει την ενεργειακή αγορά σε πρωτοφανή μονοπάτια αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα κάθε οπτική στο εν λόγω τοπίο να αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Στην παρούσα έκθεση, τα πέντε σενάρια καλύπτουν ένα φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων, που κυμαίνονται από την ισχυρή απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μέχρι και την εξασθενισμένη ορμή της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Όπως προκύπτει για να πιαστεί ο στόχος ανόδου της θερμοκρασίας έως 1,5 βαθμούς, ως το 2050, οι τιμές των ρύπων πρέπει να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ και να ακολουθηθεί παγκοσμίως η απανθρακοποίηση.

   Επιπλέον, στην εν λόγω έκθεση επιχειρείται να δοθεί απάντηση σε καίρια ερωτήματα όπως στο αν οι αυξήσεις των τιμών θα καθυστερήσουν την ενεργειακή μετάβαση, ή οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων θα επιταχύνουν την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα; Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα αυξάνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για απαλλαγή από τον άνθρακα ή θα μειώσουν το επίπεδο φιλοδοξίας;
   Τέλος, η πορεία προς την απανθρακοποίηση τονίζει η Mackinsey θα έχει διαφορετικό ρυθμό, ανά περιοχή, με γνώμονα τις πολιτικές, τις κυβερνητικές επιλογές, τους οικονομικούς παράγοντες και τη διαθεσιμότητα γης και πόρων.


    
   Το σημερινό ενεργειακό τοπίο
   Ενώ κυβερνήσεις και επιχειρήσεις δεσμεύονται ολοένα και περισσότερο για στόχους απανθρακοποίησης, οι αγορές έρχονται αντιμέτωπες με μια ακραία αστάθεια, η οποία εδράζεται στις γεωπολιτικές εντάσεις και την ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης.
   Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η προσιτή τιμή ενέργειας  είναι μείζονα θέματα. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 5% σε σύγκριση με το 2020, σχεδόν φτάνοντας επίπεδα προ-COVID-19.
   Στο πλαίσιο της COP26, συνολικά 64 χώρες (που αντιπροσωπεύουν το 89% των παγκόσμιων εκπομπών CO₂) έχουν πραγματοποιήσει καθαρές μηδενικές δεσμεύσεις, ενώ χρηματοοικονομικά ιδρύματα και ιδιωτικός τομέας οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν επίσης να αυξάνουν τις φιλοδοξίες τους για απαλλαγή από τον άνθρακα.
   Τριπλασιασμός της ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2050
   Μέχρι το 2050, η ηλεκτρική ενέργεια και η ενεργοποίηση του υδρογόνου θα μπορούσαν αντιπροσωπεύουν το 50% του ενεργειακού μείγματος. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να τριπλασιαστεί έως το 2050.


   Η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να φτάσει το 80-90% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος έως το 2050. Η ζήτηση υδρογόνου σε νέους τομείς θα μπορούσε να φτάσει τους 350–600 mtpa το 2050 (σε σύγκριση με ~80 mtpa σήμερα). Η παγκόσμια ζήτηση για βιώσιμα καύσιμα αναμένεται να ωριμάσει, φτάνοντας το 8–22% όλων των υγρών καυσίμων έως το 2050.
   Αύξηση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα
   Η προβλεπόμενη αιχμή της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να αυξάνεται. Η ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να κορυφωθεί την επόμενη πενταετία. Η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να σημειωθεί μεταξύ 2024 και 2027 λόγω της απορρόφησης ηλεκτρικών οχημάτων (μια εξέλιξη που είναι ήδη σε εξέλιξη).
   Η ζήτηση άνθρακα κορυφώθηκε το 2013 και, μετά από μια προσωρινή ανάκαμψη το 2021, προβλέπεται να συνεχίσει την πτωτική της τροχιά Η σύγκρουση στην Ουκρανία οδηγεί σε εκρήξεις τιμών καθώς η αγορά και οι καταναλωτές εξισορροπούν την ασφάλεια του εφοδιασμού και την οικονομική προσιτότητα.   Προς το 2035, η ζήτηση φυσικού αερίου σε όλα τα σενάρια προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα κατά 10-20% σε σύγκριση με το σήμερα. Μετά το 2035, η ζήτηση φυσικού αερίου πιθανότατα θα υπόκειται σε μεγαλύτερες αβεβαιότητες, κυρίως λόγω της αλληλεπίδρασης με το υδρογόνο. Θα χρειαστούν δύο έως τέσσερα¹ Gt CO2 να αποθηκευθούν σε  CCUS έως το 2050 για να προχωρήσει η απανθρακοποίηση των βαριών βιομηχανιών όπου τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο.
   Δύσκολος ο στόχος για την άνοδο της θερμοκρασίας
   Ακόμη και με τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές, πρόσθετες δεσμεύσεις και προβλεπόμενες τεχνολογικές τάσεις, η θέρμανση παγκοσμίως προβλέπεται να ξεπεράσει τους 1,7°C, καθιστώντας το στόχο για άνοδο θερμοκρασίας έως 1,5° όλο και πιο δύσκολο. Για να διατηρηθεί το μονοπάτι προς τον 1,5°, το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει σημαντικά τον μετασχηματισμό του, απομακρύνοντας τα ορυκτά καύσιμα, προχωρώντας στον εξηλεκτρισμό και τα νέα καύσιμα, και κάνοντας  πιο γρήγορα ακόμα και από τις ανακοινώσεις τις μηδενικές δεσμεύσεις.
   Η στροφή στις τεχνολογίες απανθρακοποίησης
   Οι συνολικές επενδύσεις σε κλάδους ενέργειας προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο  του 4% ετησίως και προβλέπονται να στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα μη ορυκτά καύσιμα και τις τεχνολογίες απανθρακοποίησης. Οι ετήσιες επενδύσεις στην ενέργεια αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2035 να φθάσουν τα 1,5-1,6  τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι επενδύσεις σε τεχνολογίες  απανθρακοποίησης, μέχρι το 2050 θα υπερβαίνουν τις σημερινές συνολικές ενεργειακές επενδύσεις.


   Μακροπρόθεσμα, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου προβλέπεται να είναι ο μεγαλύτερος μοχλός της πρόσθετης ζήτησης ενέργειας (42% της αύξησης μεταξύ 2035-2050), με το υδρογόνο να διαδραματίζει βασικό ρόλο σε τομείς που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρισμό όπως η παραγωγή σιδήρου και χάλυβα.
   Η θερμική παραγωγή προβλέπεται να μετατοπιστεί σε ρόλο εφεδρικού παρόχου ευελιξίας για την υποστήριξη της σταθερότητας του συστήματος και εκτιμάται ότι η συμβολή της στο ενεργειακό μίγμα θα μειωθεί κατά 30% από το 2019 έως το 2050 και από 40% θα συμμετέχει σε 28%.
   Read more...

   344 • 0

  20. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Τον Νοέμβριο του 2023 στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα «πιάσει» ένα καράβι που όμοιό του δεν έχει αγκυροβολήσει έως τώρα σε ελληνικές θάλασσες. Οι βαλκανικές κοινωνίες και οικονομίες –και βεβαίως η ελληνική– περιμένουν «σαν το νερό στην (ενεργειακή) έρημο» που διαγράφεται μπροστά τους τη στιγμή που το καράβι θα φανεί στο Θρακικό Πέλαγος και η αγωνία τους εκφράστηκε χθες από τους ηγέτες τους στην Αλεξανδρούπολη.
   Προσώρας ο «Ορφέας», όπως (πιθανότατα) θα καταχωριστεί στο ενεργειακό «νηολόγιο», τούτες τις κρίσιμες στιγμές για τον εφοδιασμό της Βαλκανικής βρίσκεται σε εξειδικευμένο ναυπηγείο της Σιγκαπούρης όπου υφίσταται τις απαραίτητες μετατροπές, ώστε να καταστεί μια πλωτή εξέδρα (FSRU) αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς θα είναι έτοιμος να υπηρετήσει το εγχείρημα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης –με πρώτη φυσικά την Ελλάδα, που μόνο από τον FSRU της Αλεξανδρούπολης θα καλύπτει το 80% των ενεργειακών της αναγκών– τον επόμενο Νοέμβριο.
   Ωστόσο, λόγω έκτακτων καταστάσεων που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, θεωρείται πολύ πιθανή η επίσπευση της ολοκλήρωσης των εργασιών, οπότε θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα.
   Το μήκος του «Ορφέα» είναι 300 μ. και θα αγκυροβολήσει σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων από την ακτή, σε ένα σημείο που τα νερά έχουν βάθος 40 μέτρων, για να αποτελέσει έναν μόνιμο –κομβικό για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη– τροφοδότη φυσικού αερίου.
   Το μήκος του θα φθάσει τα 300 μ. και θα αγκυροβολήσει σε απόσταση 17,6 χλμ. από την ακτή – Στην «κοιλιά» του θα μεταγγίζονται 180.000 κ.μ. LNG σε υγρή μορφή.
   Η διαδικασία
   Ανά δύο εβδομάδες θα τον πλευρίζει με τη βοήθεια ρυμουλκών ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με 145.000-180.000 κ.μ. LNG σε υγρή μορφή και θερμοκρασία -160 βαθμούς, που θα προέρχεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Αλγερία ή και αλλού. Από εκεί το LNG θα μεταγγίζεται με ειδικούς σωλήνες και σε υγρή μορφή στην «κοιλιά» του «Ορφέα» όπου θα γίνεται επαναεριοποίηση και στη συνέχεια αποθήκευση με διαδικασίες φιλικές στο περιβάλλον, όπως διαβεβαιώνουν ειδικοί της εταιρείας Gastrade που θα «τρέχει» το έργο. Ποντισμένοι αγωγοί μήκους 28 χιλιομέτρων συνδεδεμένοι με τα ύφαλα του FSRU θα μεταφέρουν το αέριο στην ακτή και εκεί θα το διοχετεύουν στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, αλλά και σε άλλο σημείο με τον TAP.
   Στο ύψος της Κομοτηνής, μέσω του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού IGB, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος στα τέλη του άλλου μήνα, ποσότητες αερίου θα φεύγουν για τη Βουλγαρία και τις άλλες χώρες της Βαλκανικής και ενδεχομένως και βορειότερα. Στα ενδότερα της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα έξω από τη Θεσσαλονίκη, κοντά στη Νέα Μεσημβρία, έχει συμφωνηθεί από Αθήνα και Σκόπια να κατασκευαστεί άλλος διασυνδετήριος άξονας (αγωγός), που θα μεταφέρει αέριο στη Βόρεια Μακεδονία και ενδεχομένως στο Κόσοβο και τη Σερβία. Σε αντίθεση με τον IGB, που βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του –αν και με ευθύνη της ελληνικής πλευράς και αυτό το έργο πήγε πίσω– ο αγωγός για τη Βόρεια Μακεδονία καθυστερεί, καθώς ο ΔΕΣΦΑ ετοιμάζει μελέτη βιωσιμότητας για το έργο.
   Πλην των αγωγών, ο FSRU θα έχει τη δυνατότητα μεταφόρτωσης LNG σε μικρότερα πλοιάρια (barges) αποθηκευτικής ικανότητας 3.000-20.000 κυβικών μέτρων, τα οποία θα προσεγγίζουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από εκεί θα προμηθεύουν φυσικό αέριο σε φορτηγά για τη μεταφορά του LNG σε πελάτες εκτός δικτύου, ενώ αντίστοιχα μπορεί να λειτουργήσει η μεταφόρτωση σε τρένα.
   Εως τώρα, στην Ελλάδα αεριοποίηση του LNG γίνεται μόνο στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας από τον ΔΕΣΦΑ, που είναι ένας από τους πέντε μετόχους της Gastrade, ωστόσο, όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, πλην του FSRU της Αλεξανδρούπολης σχεδιάζεται η εγκατάσταση και δεύτερης πλωτής εξέδρας στο Θρακικό Πέλαγος. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης του FSRU της Αλεξανδρούπολης ανέρχεται σε περίπου 400.000.000 ευρώ, με τη στήριξη της Ε.Ε και συμμετέχουν πλην της Ελλάδας η Βουλγαρία (με ποσοστό 20%) και η Κύπρος.
   Read more...

   462 • 0

  21. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης παρουσίασε στην Πτολεμαΐδα το Σάββατο 30 Απριλίου 2022, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών σε ημερίδα με θέμα: «Ηλεκτροκίνηση: Οι προκλήσεις για το σύγχρονο συνεργείο».
   Κατά την εισαγωγή του, ο Υφυπουργός Μεταφορών υπογράμμισε τη σημασία της διενέργειας επιμελών ελέγχων από τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, ειδικά σε μία χώρα όπου ο στόλος είναι παλιός και η συντήρηση των οχημάτων είναι καθοριστικός παράγοντας για την οδική ασφάλεια. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέκτησε νέο πληροφοριακό σύστημα και στο εξής, θα είναι εφικτή η διασταύρωση των στοιχείων με άλλες βάσεις δεδομένων, ώστε να εντοπίζονται τα οχήματα που δεν έχουν περάσει τον προβλεπόμενο έλεγχο.
   Με υπηρεσίες όπως το ηλεκτρονικό μητρώο φορτιστών που θα λειτουργήσει σύντομα, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. 
   Για παράδειγμα, ο οδηγός ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μπορεί να μάθει ανά πάσα στιγμή σε πόση απόσταση από το σημείο που βρίσκεται υπάρχει φορτιστής, το κόστος ανεφοδιασμού, ακόμη και αν υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία στο σημείο.
   Πρόκειται για νέες εφαρμογές που βελτιώνουν την υποστήριξη της χρήσης του ηλεκτροκίνητου οχήματος και συμβάλλουν στη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.
   Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δημιούργησε το  θεσμικό πλαίσιο για τα συνεργεία υψηλής τάσης και αναμένεται επίσης, η κατάρτιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνεργείων, ώστε να εκλείψουν και περιπτώσεις με προβλήματα αδειοδότησης. Επιπλέον, έχει ήδη διαμορφωθεί το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τους τεχνίτες ηλεκτροκίνησης, το οποίο προωθείται και έχει αξία ότι αναφερόμαστε σε μια νέα επαγγελματική ειδίκευση με πολλές προοπτικές απασχόλησης.
   Σήμερα υπάρχουν περίπου 1.200 φορτιστές στους αυτοκινητόδρομους  και σε πολλά πρατήρια, κυρίως στις πόλεις. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί πολύ αν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νόμου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Έχουν την ευκαιρία για να αναζητήσουν πόρους από το Πράσινο Ταμείο και να εγκαταστήσουν φορτιστές σε δημόσιους χώρους.
   Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υποστηρίζει το πρόγραμμα παροχής κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά», στο οποίο οι πολίτες έχουν δείξει μεγάλη ανταπόκριση. Ενδεικτικά οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπερτριπλασιάστηκαν από 1.083 το 2020 σε 3.594 το 2021 και καταγράφεται μια μετρήσιμη πρόοδος ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που συντελείται να δημιουργηθούν περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.
   Read more...

   206 • 1

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.