Jump to content
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1623 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Με 19.954 Γιγαβατώρες, η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί) τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 20.9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (16.505 GWh), όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το Green Tank.
      Μάλιστα, ξεπέρασε κατά 1.269 GWh την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί (18.685 GWh), η οποία με τη σειρά της σημείωσε μικρότερη αύξηση κατά 16,8% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2023. Η διαφορά των 1.269 GWh υπέρ της καθαρής ενέργειας διευρύνθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023, όταν η καθαρή ενέργεια είχε ξεπεράσει τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά κατά μόλις 505 GWh. Όσον αφορά ειδικά τις ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά), η παραγωγή τους διαμορφώθηκε σε 17.284 GWh τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.
      Ως συνέπεια, βρέθηκαν μεν στην πρώτη θέση, έμειναν όμως πίσω σε σχέση με την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 1.401 GWh. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, αναστρέφοντας έτσι την εικόνα του εξαμήνου όταν οι ΑΠΕ ξεπερνούσαν την αθροιστική παραγωγή των ορυκτών.
      Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ορυκτό αέριο (13.779 GWh), το οποίο επέστρεψε στα επίπεδα του 2022 και παρουσίασε αύξηση 32,6% σε σχέση με τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023. Με 2.739 GWh το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά βρέθηκε στην τρίτη θέση, εκτοπίζοντας τα μεγάλα υδροηλεκτρικά (2.670 GWh) που έπεσαν στην τέταρτη θέση.
      Ακολούθησε στην πέμπτη θέση (2.168 GWh) ο λιγνίτης, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό παραγωγής τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές (526 GWh), οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2022 (1.912 GWh).
      Η μεγάλη αύξηση του ορυκτού αερίου (+3.390 GWh) και των ΑΠΕ (+3.237 GWh), καθώς και οι πολύ μικρότερες του πετρελαίου (+229 GWh) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (+212 GWh) τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2023, αντιστάθμισαν την κατάρρευση των καθαρών εισαγωγών (-4.004 GWh), την περαιτέρω συρρίκνωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής (-934 GWh) και την αύξηση της ζήτησης (+2.128 GWh).
      Σε ποσοστιαία βάση, η συμμετοχή των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 23% στο πρώτο 8μηνο του 2024, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους. Θετικό πρόσημο και για τα υδροηλεκτρικά (8,6%). Σημαντική άνοδο κατά 32,6% υπήρξε στο μερίδιο του φυσικού αερίου, με «βουτιά» 30,1% για τον λιγνίτη. Η ζήτηση κατέγραψε αύξηση κατά 5,7%.
      Η καθαρή ενέργεια κάλυψε τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους περισσότερη από τη μισή ζήτηση (50,9%), ενώ το μερίδιό της στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν ακόμα μεγαλύτερο 51,6%. Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 44,1%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 6,8%.
      Την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα είχε το ορυκτό αέριο με 35,2%, ενώ ακολούθησε το πετρέλαιο με 7% και τέλος ο λιγνίτης με 5,5%. Οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 1,3% της ζήτησης, το χαμηλότερο μερίδιο της δεκαετίας.
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Διευρύνονται, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), οι περιοχές, όπου θα είναι δυνατή η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ: «για τον σκοπό αυτό, οι κάτοχοι των σταθμών θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που αναμένεται να πραγματοποιηθεί για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης.
      Την ΚΥΑ υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης.
      Ειδικότερα, η Απόφαση προβλέπει πως πέραν του Δήμου Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην επικείμενη, τρίτη, ανταγωνιστική διαδικασία, θα μπορούν να συμμετέχουν, πλέον, σταθμοί αποθήκευσης, οι οποίοι αναπτύσσονται στο σύνολο των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, δηλαδή οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και οι δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.
      Από την ΚΥΑ προκύπτουν τα εξής δύο, βασικά οφέλη:
      Σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπου το δίκτυο έχει χαρακτηριστεί με αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ ως κορεσμένο και στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου λειτουργούν και αναπτύσσονται περισσότερα από 4.000 MW σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), θα καταστεί δυνατή η εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα βοηθήσει στην άρση του κορεσμού και στην αποδοτική ενσωμάτωση και λειτουργία των σταθμών ΑΠΕ. Ενισχύεται η δυναμική της επικείμενης, ανταγωνιστικής διαδικασίας, καθώς αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτήν περισσότεροι σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας».
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών από τις οποίες παράγει ενέργεια η Κίνα, φτάνοντας τον Αύγουστο μέχρι και το 40,7%.
      Ειδικότερα, η συνολική παραγωγή αιολικής, ηλιακής ενέργειας αλλά και της παραγωγής ενέργειας από τη καύση βιομάζας είχε ξεπεράσει το 1,27 δισεκατομμύριο κιλοβάτ μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας (CEC).
      Τον Αύγουστο, η παραγωγή ενέργειας από μη ορυκτές πηγές αντιστοιχούσε σε ποσοστό 40% επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα, σύμφωνα με το CEC.
      Παράλληλα οι υποδομές διανομής βρίσκονται σε στάδιο πράσινου μετασχηματισμού, ενώ σταδιακά ένα αυξανόμενο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από μη ορυκτές ενεργειακές πηγές.
      Εικόνα: AP Photo/Sam McNeil
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το ΥΠΕΝ καταργεί το "παράθυρο" που επιτρέπει κατ΄ εξαίρεση ενεργειακό συμψηφισμό σε φωτοβολταϊκά έργα δήμων και φτωχών νοικοκυριών.
      Ειδικότερα, στα …ψιλά γράμματα του πολύ-νομοσχεδίου του οποίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και ειδικότερα στις μεταβατικές διατάξεις έχει περιληφθεί η κατάργηση και των τελευταίων εξαιρέσεων που είχαν δοθεί για net metering.
      Ειδικότερα, σήμερα (και μέχρι την ψήφιση των νέων προωθούμενων διατάξεων) επιτρέπεται ακόμη ο ενεργειακός συμψηφισμός αποκλειστικά για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (αν και το ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στους δήμους) καθώς και για φωτοβολταϊκά που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.

      Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σκεπτικό είναι ότι τα φτωχά νοικοκυριά, ούτως ή άλλως δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυνατότητα, ενώ αναμένεται πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά , προϋπολογισμού περίπου 125 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιδοτεί τις παρεμβάσεις με 95% και ειδικά για τα φτωχά νοικοκυριά της Θεσσαλίας 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων τα 25.000 ευρώ.
      Το πρόγραμμα "Απόλλων"
      Όσο για τους δήμους, το πρόβλημα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς εντοπίζεται σε εκείνους που έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για ανάπτυξη έργων που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες του ΟΤΑ και ευάλωτων πολιτών. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα καλυφθούν από το πρόγραμμα "Απόλλων", με τη σχετική ΚΥΑ που θα δίνει το σήμα για την υλοποίηση των διαγωνισμών για τα έργα να αναμένεται το επόμενο διάστημα.
      Παράλληλα, ολοκληρώνεται σταδιακά και η διαδικασία σύστασης 14 Ενεργειακών Κοινοτήτων (μία για κάθε περιφέρεια της χώρας και μία για τους ευάλωτους). Η προθεσμία σύστασης στις Περιφέρειες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει παραταθεί έως τα τέλη του μήνα.

      Όσον αφορά στους διαγωνισμούς για τα έργα ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στο "Απόλλων" το πιθανότερο είναι ότι θα τους τρέξει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ενώ παράλληλα υλοποιείται και η μελέτη για τη διαστασιολόγηση των έργων που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.
      Ποιοι ωφελούνται
      Στους άμεσα ωφελούμενους περιλαμβάνονται:
      332 δήμοι και 13 Περιφέρειες της χώρας. 126 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Άρδευσης (ΔΕΥΑ), που λειτουργούν 9.500 παροχές ηλεκτρισμού. 10 Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) και 416 Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που λειτουργούν πάνω από 3.500 παροχές ηλεκτρισμού. 137.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α (ΚΟΤ Α). Συνολικά, μέσα από νέα έργα ΑΠΕ θα καλυφθεί ετήσια κατανάλωση ενέργειας που υπερβαίνει τις 1,5 TWh, δηλαδή περίπου το 3% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού της χώρας, ενέργεια που κοστίζει περί τα 225 εκατ. ευρώ (βάσει μιας τιμής 150 ευρώ/ MWh). Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικαιούχων του προγράμματος θα γίνεται μέσω εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual net-billing).
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Σε δοκιμαστική λειτουργία έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τρία νέα ψηφιακά εργαλεία που αφορούν στο «Ενεργειακό Ισοζύγιο», στην καμπύλη της πάπιας «The Duck Curve» και στο «Το εκτιμώμενο Πλεόνασμα Ενέργειας». Όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα εργαλεία απευθύνονται σε όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς, σε ερευνητές και αναλυτές που επιθυμούν να έχουν πιο ενδελεχή ανάλυση και γνώση της λειτουργίας της.
      Το «Ενεργειακό Ισοζύγιο» βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.rae.gr/parakolouthisi-agoron/ellinikes-agoreshondrikis/statistika-agoras-ilektr-energias/energeiakoisozigio-agoras-epomenis-imeras/
      Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτό το ψηφιακό εργαλείο να επιλέξει ένα χρονικό διάστημα που θέλει να εξετάσει: Είτε συγκεκριμένη ημέρα είτε οποιαδήποτε χρονική περίοδο (ημέρες, μήνες, έτη) από την έναρξη του Μοντέλου Στόχου (1.11.2020) στην Ελλάδα. Για αυτό το χρονικό διάστημα που επιλέγει, με αυτόματο τρόπο, προκύπτει ένα διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνεται το Ενεργειακό Ισοζύγιο.
      Η καμπύλη της πάπιας «The Duck Curve» βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.rae.gr/parakolouthisi-agoron/ellinikesagores-hondrikis/statistika-agoras-ilektr-energias/the-duckcurve/
      Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτό το ψηφιακό εργαλείο να δει ένα γράφημα που είναι η καμπύλη του καθαρού φορτίου, μέσω της αφαίρεσης της καμπύλης της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από την καμπύλη του φορτίου του συστήματος. Αυτή η καμπύλη χαρακτηρίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως Καμπύλη της Πάπιας, καθώς προσομοιάζει το σχήμα πάπιας.
      «Το εκτιμώμενο Πλεόνασμα Ενέργειας» βρίσκεται στον σύνδεσμο https://www.rae.gr/parakolouthisi-agoron/ellinikesagores-hondrikis/statistika-agoras-ilektr-energias/pleonasmaenergeias-perikopes-ape/ και παρουσιάζει τις περικοπές της περίσσειας ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τελειωμό δεν έχουν οι αντιδράσεις τοπικών φορέων και κινήσεων πολιτών κατά χωροθετήσεων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Τελευταία στη λίστα των «πράσινων» τεχνολογιών που έχουν μπει στο «στόχαστρο» είναι και οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

      Ήδη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία είναι από τις περιοχές που τραβούν σαν «μαγνήτης» τις επενδύσεις ΑΠΕ, κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση μονάδων αποθήκευσης. Συνολικά, στη συγκεκριμένη Περιφέρεια είναι αδειοδοτημένα περί τα 1.261 έργα ΑΠΕ, δίχως να έχουν υπολογιστεί και τα εκατοντάδες μικρότερα φωτοβολταϊκά (κάτω του 1 MW). Επιπλέον, ήρθαν να προστεθούν και οι αδειοδοτημένες μονάδες αποθήκευσης από την ΡΑΑΕΥ στην Στερεά Ελλάδα που φτάνουν περί τις 160, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές έχουν αδειοδοτηθεί και περιβαλλοντικά , γεγονός που έχει πυροδοτήσει επιπλέον αντιδράσεις που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες για τα έργα ΑΠΕ που προωθούνται για εγκατάσταση στην περιοχή.

      Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες που αντιδρούν. Στη Θεσσαλία, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας προ δύο εβδομάδων έβαλε «φρένο» σε τρία μεγάλα έργα , συνολικής ισχύος 430 MW, τα οποία αναπτύσσουν εταιρείες θυγατρικές της αυστραλιανής Maquarie και της γαλλικής Acuo. Επιπλέον, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε ένα πρόχειρο δειγματοληπτικό έλεγχο σε παλαιότερες αδειοδοτήσεις που έγινε πρόσφατα από τις υπηρεσίες εντοπίστηκαν 12 περιπτώσεις με παράτυπα θετική γνωμοδότηση.

      Στην Πελοπόννησο το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε περιοχές όπως το Γαϊδαροβούνι Ταϋγέτου, το Μαίναλο, το Αρτεμίσιο και ο Πάρνωνας, έχει προκαλέσει τις σοβαρές αντιδράσεις των τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής κατά της κατασκευής αιολικών πάρκων. Μάλιστα, οι αντιδράσεις αναζωπυρώθηκαν από την πρόσφατη δημόσια διαβούλευση για τους αιολικούς σταθμούς MORES (298,2 MW στη Βόρεια Κυνουρία) και MORES II (155,4 MW σε περιοχή της Μάνης των Περιφερειακών Ενοτήτων Λακωνίας και Μεσσηνίας), συμφερόντων της εταιρείας Volton.

      Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 6.000 και 5.500 υπογραφές αντίστοιχα κατά της χωροθέτησης των δύο έργων από πολίτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εγκατάστασή τους θα αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής, και δεν συμβαδίζει με το πρότυπο ανάπτυξης που βασίζεται στον τουρισμό.

      Την αντίθεσή τους εκφράζουν τοπικοί παράγοντες και για έργα ΑΠΕ στον Έβρο. Σχέδιο γερμανικής εταιρείας για εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή Σουφλίου προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η WPD (κορυφαία εταιρεία του κλάδου με παρουσία σε 31 χώρες) προτίθεται να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες στην παραποτάμια περιοχή μεταξύ του Δάσους Δαδιάς και του Δέλτα Έβρου και προχωρά τις αδειοδοτικές διαδικασίες για την υλοποίηση της επένδυσης.

      Ακόμη και στην Αττική, η διαδημοτική των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού «Επιτροπή Κατά των Ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος» έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τον αγώνα της και με την χρήση ένδικων μέσων κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος και το Κερατοβούνι καθώς η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη κατασκευής του έργου. Όπως καταγγέλλουν, σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η εγκατάσταση μίας ανεμογεννήτριας ισχύος 2,4 MW στο Κερατοβούνι, αλλά αποτελεί τον προπομπό για την εγκατάσταση επιπλέον 24 ανεμογεννητριών.

      Νέα παράταση του Χωροταξικού

      Και θα συνεχίσει να μεγαλώνει όσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν προχωρά με τη θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ), του οποίου η ολοκλήρωση παίρνει διαρκώς παράταση με τη νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης της σύμβασης για τους μελετητές να έχει πάρει νέα διορία έως τις 27 Δεκεμβρίου 2024.

      Έως τότε όλες οι χωροθετήσεις βασίζονται στο παρωχημένο ΕΧΠ-ΑΠΕ του Γ. Σουφλιά, το οποίο είχε εγκριθεί το 2009 και είχε συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα της δεκαετίας του 2000.
      Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό παραδοτέο που έχει υποβληθεί από τους μελετητές στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προτείνει ανακατάταξη των περιοχών αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ) και αποκλεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις τεχνολογίες αλλά και την αλλαγή του κλίματος που έχει οδηγήσει σε μεταβολή καιρικών στοιχείων που αφορούν στις ταχύτητες των ανέμων, την ηλιακή ακτινοβολία κλπ.

      Οι νέες προτάσεις

      Η πρόταση των μελετητών, η οποία ενδέχεται να αλλάξει από το επιτελείο του ΥΠΕΝ, είναι να ευνοηθούν περισσότερες περιοχές για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αυξάνοντας τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας - ΠΑΠ σε 67 από 58 που είναι στο ισχύον ΕΧΠ ΑΠΕ. Οι επιπλέον δημοτικές ενότητες που έχουν προστεθεί βρίσκονται στην Κρήτη (22) και άλλες 18 στις περιοχές των Σερρών, του Κιλκίς και των Ιωαννίνων και τρεις στη Ροδόπη. Επίσης, αυξάνονται και στην Εύβοια, αλλά μειώνονται στην Κάρυστο, περιοχή που θεωρείται επιβαρημένη και υπάρχουν και πολλές αντιδράσεις από τοπικούς φορείς για χωροθετήσεις και άλλων έργων ΑΠΕ.

      Ο αριθμός τους ωστόσο περιορίζεται σε περιοχές του Έβρου, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Λακωνίας, όπου από 29 οι ΠΑΠ περιορίζονται σε 11. Σχετικά με τις περιοχές αποκλεισμού, εκτός από τα «Απάτητα βουνά» (Λευκά Όρη, Σάος, Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Χατζή, Άγραφα, Μαίναλο, Δίκτη) στα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ ότι απαγορεύεται η χωροθέτηση ΑΠΕ, προτείνεται να ενταχθούν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», «γεωπάρκα» και μικροί νησιωτικοί υγροτόποι.

      Βεβαίως, μένει να φανεί εάν τελικά οι προβλέψεις του αρχικού παραδοτέου θα παραμείνουν στο τελικό κείμενο του ΕΧΠ – ΑΠΕ που θα παραδώσουν οι μελετητές στα τέλη του έτους, έπειτα από την εσωτερική διαβούλευση που έχει γίνει στο ΥΠΕΝ, αλλά και με την αγορά.
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      BlueprintsAndDeals

      Τρεις βασικές αλλαγές εισάγει στο πρόγραμμα: «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις», ύψους 105,60 εκατ. ευρώ, τροποποιητική Απόφαση (ΚΥΑ: Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/92784/583) του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειαςκαι του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
      Ειδικότερα, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει:
      1. Απλοποίηση της δυνατότητας επίτευξης του ενεργειακού στόχου που θέτει το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, για τις αντικαταστάσεις συσκευών (π.χ. κλιματιστικό, ψυγείο, φούρνος, αντλία θερμότητας κ.α.) θα αρκεί μία νέα βεβαίωση εκπομπών για κάθε συσκευή. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ή ελεγκτές θα μπορούν να την εκδίδουν (πριν και μετά την εγκατάστασή της), αντί για τη χρήση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακού ελέγχου0.
      2. Ένταξη αγροτών στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.
      3. Ενίσχυση των ανακυκλούμενων συσκευών, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή (με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ), επιπρόσθετη της ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών
      Το πρόγραμμα παραμένει ανοικτό για υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενος μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
      Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αξιολογήσεις των υποβληθεισών αιτήσεων. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτηθούν οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων. Με την απόφαση ένταξης οι δικαιούχοι θα μπορούν να ανοίξουν ειδικούς δεσμευμένους καταπιστευτικούς λογαριασμούς (escrow accounts), όπου και θα μεταφέρεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης.
      Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).
      Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας», με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
      https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τις τελευταίες 9 συστάσεις και έγγραφα καθοδήγησης για τη στήριξη του έργου των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τη μεταφορά της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό δίκαιο και την εφαρμογή της στην πράξη. Τα σημερινά έγγραφα καθοδήγησης αφορούν ειδικά τα θέματα των καταναλωτών (σύμφωνα με τα άρθρα 21, 22 και 24 της νέας οδηγίας) και τις  ενεργειακές υπηρεσίες (άρθρο 29).
      Όπως και με τις προηγούμενες συστάσεις, οι δημοσιεύσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση του έργου των εθνικών διοικήσεων διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή βλέπει τις πιο περίπλοκες πτυχές της νέας νομοθεσίας και παρέχοντας μια κοινή προσέγγιση ή υπόδειγμα σχετικά με αυτές τις νέες απαιτήσεις στο εθνικό δίκαιο, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
      Συνολικά, τα 9 έγγραφα καθοδήγησης που δημοσιεύθηκαν καλύπτουν τις ακόλουθες πτυχές της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, όπου απαιτούνται δράσεις για την επιτάχυνση της προόδου
      Καθοδήγηση σχετικά με την αρχή της προτεραιότητας στην ενεργειακή απόδοση (άρθρο 3) Καθοδήγηση σχετικά με τους στόχους ενεργειακής απόδοσης και τις εθνικές συνεισφορές (άρθρο 4) Καθοδήγηση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας στον δημόσιο τομέα, την ανακαίνιση δημόσιων κτιρίων και τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρα 5, 6 και 7) Καθοδήγηση σχετικά με την υποχρέωση εξοικονόμησης ενέργειας (άρθρα 8-10) Καθοδήγηση σχετικά με τα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και τους ενεργειακούς ελέγχους (άρθρο 11) Καθοδήγηση σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τους καταναλωτές (άρθρα 21, 22 και 24) Καθοδήγηση σχετικά με την παροχή θέρμανσης και ψύξης (άρθρο 26) Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις ενεργειακές υπηρεσίες (άρθρο 29) Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα εθνικά ταμεία ενεργειακής απόδοσης, τη χρηματοδότηση και την τεχνική υποστήριξη (άρθρο 30) Ως περαιτέρω βοήθεια στις εθνικές διοικήσεις, η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα έκθεση των αναδόχων σχετικά με τις ορθές πρακτικές, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς παραδείγματα ορθών πρακτικών όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής των νέων και αναθεωρημένων διατάξεων.
      Ιστορικό
      Η νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου 2023, παρέχοντας έτσι στις χώρες της ΕΕ έως τις 11 Οκτωβρίου 2025 τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα νέα στοιχεία της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία. Μεταξύ άλλων, η αναθεωρημένη οδηγία ενισχύει τη φιλοδοξία του στόχου ενεργειακής απόδοσης της ΕΕ, καθιστώντας δεσμευτική για τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν συλλογικά πρόσθετη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7 % έως το 2030, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του σεναρίου αναφοράς της ΕΕ για το 2020. Αυξάνει επίσης την υποχρέωση ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας — από 1,3 % το 2024/25 σε 1,9 % το 2028. Πάνω απ’ όλα, οι νέοι κανόνες είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση των ευρύτερων οφελών από την ενεργειακή απόδοση όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών της ΕΕ, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, την οικονομική απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ενεργειακή μετάβαση και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης μέσω της μείωσης των εξαρτήσεων από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, της μείωσης της ρύπανσης και της βελτίωσης της υγείας.
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια νέα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή έργων ενεργειακών υποδομών στο καθεστώς των έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) ή των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (ΕΑΕ) στο πλαίσιο του κανονισμού για το διευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας (ΔΕΔ-Ε).
      Η υπαγωγή των έργων ενεργειακών υποδομών στο καθεστώς ΕΚΕ ή ΕΑΕ τους εξασφαλίζει εξορθολογισμένες διαδικασίες αδειοδότησης και επιλεξιμότητα για χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη». Όταν εγκριθεί, ο κατάλογος αυτός θα είναι ο τελευταίος που υποστηρίζεται από το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Ο εναπομένων διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη ΔΣΕ-Ενέργεια για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
      Η κλιμάκωση και η ιεράρχηση των επενδύσεων σε υποδομές και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές δικτύου και τα δίκτυα CO2, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών της Προέδρου φον ντερ Λάιεν για τη Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία που θα προταθεί εντός των πρώτων 100 ημερών της επόμενης θητείας της.
      Η εν λόγω προκήρυξη θα συμβάλει στην κατάρτιση του δεύτερου ενωσιακού καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή έως το τέλος του 2025, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις ρυθμιστικές αρχές. Οι αιτήσεις για έργα ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου και ηλεκτρολυτικών κυψελών θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 18 Νοεμβρίου 2024.
      Οι αιτήσεις για ευφυή δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ευφυή δίκτυα φυσικού αερίου, δίκτυα CO2 και έργα για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και της Μάλτας, μπορούν να υποβληθούν έως τις 18 Δεκεμβρίου 2024. Για να είναι επιλέξιμα για συμπερίληψη στον κατάλογο ΕΚΕ και ΕΑΕ, τα υποψήφια έργα ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου πρέπει να περιλαμβάνονται στα δεκαετή προγράμματα ανάπτυξης δικτύων (ΔΠΑΔ) του 2024, τα οποία εκπονούνται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜ-ηλ) ή Αερίου (ΕΔΔΣΜ Αερίου).
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Οικονομικά οφέλη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσφέρει ο ταυτοχρονισμένος ενεργειακός συμψηφισμός, net billing. Το νέο σχήμα προβλέπει ότι ο συμψηφισμός με όρους ενέργειας ισχύει μόνο σε συνθήκες ταυτοχρονισμού, όταν δηλαδή η παραγωγή του φωτοβολταϊκού και η κατανάλωση της ενέργειας γίνονται την ίδια στιγμή.
      Σε διαφορετική περίπτωση, η ενέργεια που δεν καταναλώνεται, θα πωλείται στο σύστημα με τις εκάστοτε χονδρεμπορικές τιμές και θα περνάει στο λογαριασμό ρεύματος ως έκπτωση. Το net billing προσφέρεται πρωτίστως για πολίτες και επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις μέσα στην ημέρα που άρα μπορούν να αξιοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον ταυτοχρονισμό παραγωγής-κατανάλωσης, μειώνοντας έτσι και τον χρόνο απόσβεσης του φ/β τους συστήματος.
      Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σε πρακτικό οδηγό που εξέδωσε αυτή τη βδομάδα σε σχέση με το net billing στην αυτοκατανάλωση, χρησιμοποιεί ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για το παραπάνω ένα εμπορικό κατάστημα στη χαμηλή τάση με φ/β 20 kWp. Ο χρόνος απόσβεσής του υπολογίζεται σε μόλις 3,6 χρόνια, προσφέροντας καθαρό όφελος για διάστημα άνω των 16 χρόνων (στο πλαίσιο της 20ετούς σύμβασης που συνάπτεται). Αντίστοιχα, μία επιχείρηση στη μέση τάση με φ/β 650 kWp θα αποσβέσει σε 4,5 χρόνια.
      Ο οδηγός που δημοσίευσε ο ΣΕΦ, αναφέρει επίσης ότι από 1/1/2024 εφαρμόζεται έκπτωση δαπανών για την ενίσχυση των μικρών οικιακών συστημάτων αυτοκατανάλωσης, με ή χωρίς μπαταρία. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση μη συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από φοροεκπτώσεις, οι οποίες θα εφαρμόζονται σε βάθος 5 ετών, μειώνοντας αντίστοιχα τον φόρο εισοδήματός τους.
      Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί οδηγός, «οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 5 ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Το ποσό των δαπανών για αγορά αγαθών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου, δεν υπερβαίνει το 1/3 του ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου».
      Ο οδηγός παραθέτει παράδειγμα οικιακού φ/β που εγκαθίσταται με συνολική δαπάνη 8.500 ευρώ -εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες- υπολογίζοντας το όφελος σε 4.000 ευρώ μοιρασμένα σε μία 5ετία, δηλαδή σε 800 ευρώ ανά έτος.
      Στην περίπτωση που κάποιος εγκαθιστά οικιακό φ/β με μπαταρία, συνολικής δαπάνης 16.000 ευρώ -από τα οποία οι 4.000 ευρώ αφορούν σε υπηρεσίες- το όφελος ανέρχεται, αναλόγως και του φορολογητέου εισοδήματος, σε 4.500 με 5.335 ευρώ,.
      Στο οικιακό net billing με έκπτωση δαπανών, ο χρόνος απόσβεσης ενός οικιακού συστήματος 5 kWp χωρίς μπαταρία υπολογίζεται σε 7,1 χρόνια ενώ με μπαταρία (10 kWh) σε 6,7 χρόνια. Αντίστοιχα, ένα φ/β 10 kWp, με ή χωρίς μπαταρία, έχει χρόνο απόσβεσης 5 ετών. Οι παραπάνω χρόνοι ακολουθούν τη σύσταση της ΕΕ για διάρκεια απόσβεσης μικρότερης των 10 ετών, ως βασικό κριτήριο βιωσιμότητας στον οικιακό τομέα.
      Σημειώνεται ότι η απόσβεση για ένα σύστημα 5 kWp, ολοκληρώνεται περίπου στη 12ετία περιορίζοντας σημαντικά στα 8 χρόνια τον χρόνο καθαρής ωφέλειας της 20ετούς σύμβασης για τον αυτοκαταναλωτή.
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να χαρακτηριστούν σαν κέντρα ενός συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως καύσιμο. Αναλαμβάνουν τη μετατροπή του καυσίμου σε χρήσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Η έννοια της κατάλυσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία μιας κυψέλης καυσίμου και η έρευνα για τη βελτίωση των αποδόσεων συνεχίζεται.
      Η κυψέλη καυσίμου αποτελείται από ένα μηχανισμό για μετατροπή του υδρογόνου και οξυγόνου σε νερό, παράγοντας ταυτόχρονα με τη διαδικασία αυτή, ηλεκτρισμό και θερμότητα. Ο ηλεκτρισμός παράγεται με τη μορφή συνεχούς ρεύματος. Η πρώτη κυψέλη φτιάχτηκε από τον Sir William Grove, το 1839. Ωστόσο η συστηματική έρευνα πάνω σε αυτές άρχισε μόλις τη δεκαετία του 1960, όταν η NASA χρησιμοποίησε κυψέλες καυσίμου στα διαστημικά σκάφη των προγραμμάτων Τζέμινι και Απόλλων ως φθηνότερη λύση από την ηλιακή ενέργεια.
      Στο σχηματισμό του νερού συμμετέχουν, εκτός των μορίων του οξυγόνου και των ιόντων του υδρογόνου, τα ηλεκτρόνια τα οποία διοχετεύτηκαν μέσω του εξωτερικού ηλεκτρικού κυκλώματος στην κάθοδο, στην αρχή της διαδικασίας.
      Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το BMW Group και η Toyota Motor Corporation εντείνουν τη συνεργασία τους για τη δημιουργία επιβατικών εκδόσεων FCEV (Ηλεκτρικά Οχήματα Κυψελών Καυσίμου). Η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει το πρώτο ηλεκτρικό όχημα ευρείας παραγωγής με τεχνολογία κυψελών καυσίμου (FCEV) το 2028, προσφέροντας μια ακόμα επιλογή ηλεκτρικού οχήματος με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
      Αμφότεροι οι όμιλοι με παράδοση στις καινοτομίες, ενώνουν τώρα τις δυνάμεις και τις τεχνολογικές τους δυνατότητες για να φέρουν στους δρόμους ένα σύστημα κυψελών καυσίμου νέας γενιάς. Και οι δύο εταιρείες προσβλέπουν στην προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου και έχουν επεκτείνει τη συνεργασία τους για τη μετάβαση αυτής της τεχνολογίας μηδενικών εκπομπών ρύπων στην επόμενη φάση.
      «Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας: το πρώτο όχημα ευρείας παραγωγής με κυψέλες καυσίμου που προσφέρεται από έναν παγκόσμιο premium κατασκευαστή. Με κινητήρια δύναμη το υδρογόνο και με οδηγό το πνεύμα της συνεργασίας μας, θα υπογραμμίσει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογική πρόοδος διαμορφώνει τη μελλοντική κινητικότητα», δήλωσε ο Oliver Zipse, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG. «Και θα προαναγγείλει μια εποχή σημαντικής ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου».
      Ο Koji Sato, Πρόεδρος & Μέλος του Δ.Σ. (Representative Director) της Toyota Motor Corporation, δήλωσε, «Είμαστε χαρούμενοι που η συνεργασία της BMW με την Toyota εισέρχεται σε μία νέα φάση. Στην μακρά ιστορία της συνεργασίας μας, έχουμε επιβεβαιώσει ότι η BMW και η Toyota μοιράζονται το ίδιο πάθος για τα αυτοκίνητα και την πίστη στις «ανοιχτές τεχνολογίες» και στην προσέγγιση «πολλαπλών οδών» με στόχο την ουδετερότητα του άνθρακα. Με βάση αυτές τις κοινές αξίες, θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε προσπάθειες όπως η κοινή ανάπτυξη συστημάτων κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς και η επέκταση των υποδομών, με στόχο την υλοποίηση μιας κοινωνίας υδρογόνου. Θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας από κοινού με την BMW και τους εταίρους μας σε διάφορους κλάδους για την υλοποίηση ενός μέλλοντος όπου η ενέργεια του υδρογόνου θα υποστηρίζει την κοινωνία».
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες την έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης για το 2024, η οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ διαχειρίστηκε πρωτοφανείς προκλήσεις στο τοπίο της ενεργειακής πολιτικής κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής, εξοπλίζοντας την ΕΕ με ένα κανονιστικό πλαίσιο για την επιδίωξη της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και θέτοντας τα θεμέλια για ανανεωμένη οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.
      Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, είναι κρίσιμο το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει κρίσιμους κινδύνους για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της, να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς ενέργειας και των τιμών και να επιταχύνει τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα:
      • Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σπάει νέα ρεκόρ δυναμικότητας. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές.
      • Το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στις εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκε από 45 % το 2021 σε 18 % έως τον Ιούνιο του 2024, ενώ οι εισαγωγές από αξιόπιστους εταίρους όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ έχουν αυξηθεί.
      • Μειώσαμε τη ζήτηση φυσικού αερίου μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαΐου 2024 κατά 138 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
      • Η ΕΕ πέτυχε τον στόχο της για χειμερινή αποθήκευση φυσικού αερίου σε ποσοστό 90 % στις 19 Αυγούστου 2024, πολύ πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου.
      • Οι τιμές της ενέργειας είναι πιο σταθερές και παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τα μέγιστα επίπεδα της ενεργειακής κρίσης του 2022.
      • Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ μειώθηκαν κατά 32,5 % από το 1990 έως το 2022, ενώ η οικονομία της ΕΕ αναπτύχθηκε κατά περίπου 67 % την ίδια περίοδο. • Σε διεθνές επίπεδο, η ΕΕ ηγήθηκε της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιασμό των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία εγκρίθηκε από όλα τα μέρη στην COP28 στο Ντουμπάι.
      Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε το φυσικό αέριο και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ μετά την πυρηνική ενέργεια και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν το 50 % της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Το 2022 η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στην ΕΕ ανανέωσε την πτωτική της τάση, υποχωρώντας κατά 4,1%. Ωστόσο, οι προσπάθειες ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να ενταθούν περαιτέρω προκειμένου η ΕΕ να επιτύχει τον στόχο μείωσης της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7 % έως το 2030. Απαιτείται περαιτέρω βελτίωση, ιδίως όσον αφορά τον εξηλεκτρισμό του εξοπλισμού θέρμανσης σε όλους τους τομείς και τον ρυθμό ανακαίνισης των κτιρίων. Απαιτούνται ενισχυμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Αυτό είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ και την επιτάχυνση των επενδύσεων στα ολοκληρωμένα δίκτυα υποδομών της Ευρώπης, τα οποία είναι απαραίτητα για τον εξηλεκτρισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας.
      Η έκθεση υπενθυμίζει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν τα τελικά επικαιροποιημένα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διασφαλιστεί η συλλογική επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων για το 2030. Η αξιολόγηση των προσχεδίων επικαιροποιημένων ΕΣΕΚ που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 δείχνει ότι τα κράτη μέλη έχουν κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν επαρκεί ακόμη για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030 και πρέπει να λάβουν υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής για τα τελικά τους σχέδια. Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης έκθεση σχετικά με τη λειτουργία του κανονισμού για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κανονισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ΕΕ σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για το 2030, καθιστώντας τον σχεδιασμό και την υποβολή εκθέσεων πιο συνεκτικά, ολοκληρωμένα και απλούστερα.
      Στο μέλλον θα πρέπει να αντιμετωπιστούν νέες και αναδυόμενες προκλήσεις, όπως το σημερινό χάσμα φιλοδοξιών όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους στόχους ενεργειακής απόδοσης, η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας, η διαφορά των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με άλλους παγκόσμιους ανταγωνιστές και ο κίνδυνος νέων στρατηγικών κρίσιμων εξαρτήσεων. Θα απαιτήσουν αποφασιστική πολιτική απάντηση και ριζική αλλαγή των προσπαθειών σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, μέσω μεγαλύτερου συντονισμού, ολοκλήρωσης της αγοράς και κοινής δράσης.
      Η ΕΕ συνέχισε να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στις αμείλικτες ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό της σύστημα. Ο συγχρονισμός των δικτύων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης συνέβαλε στη σταθεροποίηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και η ικανότητα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον φθάσει τα 1,7 GW για το εμπορικό εμπόριο. Επιτρέπει επίσης στην Ουκρανία να επωφεληθεί από τις εισαγωγές έκτακτης ανάγκης. Έως τις 31 Ιουλίου 2024, πάνω από το 40 % του συνόλου των δωρεών από τα κράτη μέλη αφιερώθηκε στον τομέα της ενέργειας, ενώ η συνολική συνεισφορά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης εκτιμάται σε περισσότερα από 900 εκατομμύρια ευρώ. Το Ταμείο Ενεργειακής Στήριξης της Ουκρανίας (UESF) κινητοποίησε επίσης πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ έως τον Ιούνιο του 2024. Επιπλέον, η διευκόλυνση της ΕΕ για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα παράσχει συνεπή χρηματοδότηση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας έως το 2027.
      Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας
      Οι κατασκευαστές της ΕΕ αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό στις τεχνολογίες μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών στις παγκόσμιες και εγχώριες αγορές. Η έκθεση υπενθυμίζει τη σημασία του νόμου για τη βιομηχανία μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών και του νόμου για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας, παράλληλα με τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη αξιοποίησης των εταιρικών σχέσεων με τη βιομηχανία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών και την ενίσχυση της μεταποιητικής βάσης της ΕΕ. Οι βιομηχανικές συμμαχίες όπως η ευρωπαϊκή συμμαχία για τους συσσωρευτές, η ευρωπαϊκή συμμαχία για το καθαρό υδρογόνο, η συμμαχία για τη βιομηχανία ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, η αλυσίδα αξίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, η βιομηχανική συμμαχία και η συμμαχία για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Οι διάλογοι της Επιτροπής για την καθαρή μετάβαση με τη βιομηχανία και τους κοινωνικούς εταίρους θα στηρίξουν την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το Ταμείο Καινοτομίας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030, διαδραματίζει επίσης καίριο ρόλο.
      Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Καινοτομίας για το ΣΕΔΕ της ΕΕ, λειτουργεί και έχει διεξαγάγει έναν πρώτο επιτυχημένο γύρο δημοπρασιών της ΕΕ που αναθέτουν σχεδόν 720 εκατομμύρια ευρώ σε 7 έργα ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη.
      Ενδυνάμωση των καταναλωτών στην καθαρή μετάβαση
      Με τη νέα νομοθεσία για την αγορά ενέργειας, όπως ο αναθεωρημένος σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι πιο ευάλωτοι θα προστατεύονται καλύτερα από την αποσύνδεση. Σε περίπτωση κρίσης των τιμών του φυσικού αερίου, τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή ενέργεια και βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη ρύθμιση των τιμών σε επίπεδο λιανικής για την προστασία των καταναλωτών από υπερβολικά υψηλές τιμές.
      Το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα θα αποτελέσει επίσης βασικό μέσο για την κινητοποίηση τουλάχιστον 86,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2026-2032, χρηματοδοτούμενων από έσοδα του ΣΕΔΕ και συγχρηματοδότηση τουλάχιστον κατά 25 % από τα κράτη μέλη. Το Ταμείο θα στηρίξει διαρθρωτικά μέτρα και επενδύσεις σε ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης, πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές και ενεργειακώς αποδοτικές κατοικίες, καθαρή θέρμανση και ψύξη και ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στην κινητικότητα και τις μεταφορές μηδενικών και χαμηλών εκπομπών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα παροχής προσωρινής άμεσης εισοδηματικής στήριξης.
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      tetris

      Η ξέφρενη υπερανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και τον Σεπτέμβρη. Σαν να μην υπάρχει αύριο, οι υποψήφιοι επενδυτές συνεχίζουν να καταθέτουν μαζικά φακέλους για νέα έργα, τρομάζοντας τους φορείς του χώρου που παρακολουθούν την αγορά να «φουσκώνει» και ζητούν να μπει φρένο από τη κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί σε ρόλο «ουδέτερου παρατηρητή».
      Αθροίζοντας τα νέα αιτήματα για όρους σύνδεσης που κατατέθηκαν στον κύκλο του Σεπτεμβρίου (1,35 MW), ο οποίος ολοκληρώθηκε προ ημερών, μαζεύεται πλέον στην ουρά του ΑΔΜΗΕ ένας δυσθεώρατος πράσινος όγκος 48 GW και αφορά πάνω από 11.000 μικρά και μεγάλα έργα.
      Συνυπολογίζοντας και τα ώριμα έργα ΑΠΕ που αναμένεται να συνδεθούν του χρόνου στο σύστημα, τότε όλα αυτά μαζί, αντιστοιχούν σε μια συνολική παραγόμενη πράσινη ενέργεια πάνω από 110 TWh, όταν η εκτίμηση για την ζήτηση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα το 2030 δεν υπερβαίνει τις 58 TWh.
      Δύο… και πλέον Ελλάδες σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στριμώχνονται πλέον στην ουρά του ΑΔΜΗΕ, με δεκάδες μικρούς και μεσαίους «επενδυτές» να συνεχίζουν να τρέφουν ψευσδαισθήσεις ότι θα λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα, δεσμεύοντας χρήματα σε εγγυητικές για έργα, με ελάχιστες πιθανότητες να γίνουν. Οταν, ήδη, η πράσινη εγκατεστημένη ισχύς της χώρας το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 34,5 GW, καλύπτοντας και με το παραπάνω την εκτιμώμενη για τότε ζήτηση ηλεκτρισμού (58 TWh), όπως φαίνεται στον Πίνακα 1.

      Στη κυβέρνηση, κάθε φορά που τίθεται το ερώτημα, για ποιο λόγο αφήνει να δημιουργείται μια κατάσταση που έχει όλα τα στοιχεία αυτού που συνέβη πριν από 25 χρόνια, όταν έσκασε η «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, η απάντηση είναι ότι τυχόν φρένο στην υποβολή νέων αιτήσεων, θα στείλει λάθος «επενδυτικό σινιάλο».
      Στα αρμόδια στελέχη, η κρατούσα άποψη είναι ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει από μόνο του, ότι πολλά έργα θα κοπούν από τα αυστηρά όρια των τραπεζών και επειδή δεν ενσωματώνουν μπαταρίες, παραγνωρίζοντας ότι όσο δεν μπαίνει φρένο, τόσο καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες, ότι κάποιος μαγικός τρόπος θα βρεθεί για να χωρέσουν κι άλλοι στο παιχνίδι, οι οποίες μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ» στη κυβέρνηση.
      Στο καλό σενάριο περικοπές 30%
      Στο παράλογο αυτό σκηνικό, ίσως το τοπίο στο επενδυτικό κοινό να γίνει πιο σαφές όταν γίνει γνωστό, κάτι που κανείς ακόμη δεν θέλει να χωνέψει, οι τεράστιες ποσότητες πράσινης παραγόμενης ενέργειας που θα περικόπτονται, δηλαδή θα καταλήγουν στα «σκουπίδια», αφού δεν υπάρχει η ζήτηση, ούτε οι διασυνδέσεις για να εξαχθούν. Στην ανάλυση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) γύρω από το νέο Εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, δίνεται μια πρόγευση των όσων έρχονται.
      Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, οι περικοπές πράσινης ενέργειας στα τέλη της δεκαετίας αναμένεται ότι θα ξεπερνούν το 25% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από κάθε είδους τεχνολογία ΑΠΕ, όπως δείχνει και ο πίνακας του ΣΠΕΦ.

      Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια άκρως αισιόδοξη εκτίμηση, όπως παραδέχονται και οι άνθρωποι του χώρου, που έχει λάβει υπόψη το σενάριο της κάλυψης του συνόλου των αναγκών της χώρας από μπαταρίες. Ακριβώς επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, οι περικοπές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, όπως αναγνωρίζει στην ανάλυση του ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Δρ Στέλιος Λουμάκης.
      Στο καλό σενάριο, η ενέργεια που εκτιμάται ότι θα μένει στα αζήτητα, θα ξεπερνά το 30%. Αυτό σημαίνει για ένα φωτοβολταϊκό, ισχύος 1 MW, με ετήσια παραγωγή γύρω στις 1.500 MWh, ότι για το 30%, δηλαδή τις 450 MWh, ο επενδυτής θα έχει μηδενικά έσοδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αρχικό του business plan. Και θα έχει επιπλέον απώλεια εσόδων για τις ώρες που παρ’ ότι δεν θα έχει περικοπεί η παραγωγή του, εντούτοις η τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας θα είναι μηδενική, οπότε δεν θα εισπράττει ούτε την εγγυημένη «ταρίφα» που έχει κλειδώσει.

      Στις δε, ώρες με αρνητικές τιμές στα χρηματιστήρια, οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν ως αντικίνητρο, ότι για να συνεχίζει να παράγει και να πουλάει κάποιος ενέργεια, θα πρέπει να πληρώνει με βάση την αρνητική χρηματιστηριακή τιμή, χάνοντας παράλληλα και τη στήριξη που εισπράττει, δηλαδή τη λειτουργική ενίσχυση.
      Το γεγονός ότι στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι περικοπές ξεπέρασαν τις 500 GWh (έναντι 228 GWh όλου του 2023) και οι ώρες με μηδενικές, σχεδόν μηδενικές και αρνητικές τιμές, υπερέβησαν τις 170, δεν είναι παρά μια μικρή πρόγευση των όσων έρχονται, δηλαδή της διόγκωσης του φαινομένου, που βιώνουν καιρό τώρα μεγαλύτερες ευρωπαικές αγορές.
      Οι μόνοι που αντέχουν οικονομικά να πωλούν με αρνητικές τιμές στα χρηματιστήρια είναι οι καθετοποιημένοι παίκτες. Από τη μια ζημιώνονται ως παραγωγοί πουλώντας ρεύμα σε αρνητικές τιμές, από την άλλη ωφελούνται ισόποσα ως προμηθευτές, καθώς αγοράζουν πολύ φθηνά το ρεύμα στη χονδρική και το πωλούν στη λιανική με καλύτερα περιθώρια.
      Τι δείχνει η αριθμητική
      Σε αδρές γραμμές, αυτά περιμένουν πολλούς από τους χιλιάδες μικρούς επενδυτές του χώρου, με την επίσημη αριθμητική, που συνεχίζουν αρκετοί να αγνοούν, να δείχνει ότι:
      Σήμερα στην Ελλάδα, λειτουργούν συνολικά 16 GW έργων ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 10 GW φωτοβολταϊκά. Επιπλέον υφίστανται περί τα 15 GW έργων ΑΠΕ με όρους σύνδεσης, απολύτως ώριμα αδειοδοτικά, έτοιμα προς κατασκευή. 2,4 GW περίπου, είναι όσα αφορούν διμερή συμβόλαια με ενεργοβόρες επιχειρήσεις, δηλαδή βιομηχανικά PPAs, τα οποία άμεσα και κατά προτεραιότητα θα λάβουν όρους σύνδεσης. 48 GW περίπου είναι οι συνολικές αιτήσεις έργων ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ που αναμένουν όρους σύνδεσης. 100 GW είναι τα έργα ΑΠΕ με βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ, των οποίων προχωρά η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση και εν συνεχεία θα καταλήξουν και αυτά στον ΑΔΜΗΕ για όρους σύνδεσης. Ποικίλα είναι τα προγράμματα αυτοπαραγωγής-αυτοκατανάλωσης-συμψηφισμού που αποτείνονται και στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, τα περισσότερα χωρίς καν συνολική ποσόστωση σε επίπεδο χώρας. Στην αγορά των ΑΠΕ ισχύει ό,τι και στο χρηματιστήριο. Οσο πιο αργά μπαίνεις σε μια αγορά που βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να χάσεις πολλά, όταν το παιχνίδι γυρίσει.
      Στη κυβέρνηση μέχρι τώρα, διατηρούν τη πόρτα ανοικτή και περιορίζονται κατά καιρούς σε δηλώσεις για βεβιασμένες επενδυτικές επιλογές που μπορεί να τιμωρηθούν, ωστόσο υπάρχουν και φωνές ότι θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα.
      Διαμορφώνονται, πλέον, συνθήκες συστημικής παραγωγικής υπερδυναμικότητας ως προς την τελική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που δεν μπορεί να θεραπευτεί από την αποθήκευση ή τα δίκτυα. Η αποθήκευση μόνο ετεροχρονίζει (δηλαδή μεταφέρει) την έγχυση της παραγωγής σε άλλες ώρες, αλλά δεν αυξάνει την ετήσια κατανάλωση, εξηγούν εδώ και καιρό οι γνώστες του χώρου. Τα δίκτυα, το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν την ενέργεια σε διαφορετική τοποθεσία για κατανάλωση, εφόσον υπάρχει ζήτηση.
      Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι σε μια χώρα δίχως εκρηκτική ανάπτυξη ή μια βιομηχανία να απορροφά μεγάλα φορτία, η ζήτηση για ενέργεια παραμένει περίπου σταθερή. Από 53 TWh το 2025 αναμένεται να αυξηθεί σε 58 TWh το 2030. Είναι προφανές τι θα απογίνει όλη αυτή η υπερβάλλουσα δυναμικότητα της πράσινης παραγωγής, που για το 2030, υπολογίζεται σε 10 TWh, όπως δείχνει ο Πίνακας 2.
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τη δημιουργία ενός µηχανισµού αντιστάθµισης των περικοπών ενέργειας από τις μονάδες ΑΠΕ προτείνει η Οµάδα Διοίκησης Έργου ΑΠΕ και Δικτύων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Στόχος οι παραγωγοί ΑΠΕ να χρεώνονται δίκαια το κόστος των περικοπών και να περιοριστεί ο «κόφτης» στην «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή.

      Σύμφωνα με την εισήγηση του συντονιστή της Ομάδας κ. Σταύρου Παπαθανασίου σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, οι περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ είναι μεν συνυφασμένες με την υψηλή διείσδυση, ωστόσο οφείλουν να διατηρούνται σε λελογισμένα επίπεδα, να είναι προβλέψιμες, να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των συμμετεχόντων και να αποζημιώνονται, όπου αυτό προβλέπεται από το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την τήρηση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως και για την κινητροδότηση της ανάπτυξης της αποθήκευσης που θα επιτρέψει τη διατήρηση των περικοπών σε χαμηλά επίπεδα.
      Σήμερα το «ψαλίδι» στις ΑΠΕ είναι διαρκών αυξανόμενο. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, το 2023 οι περικοπές στα αιολικά πάρκα (σε εκείνα που είναι συνδεδεμένα στην υψηλή τάση) ήταν κάτι παραπάνω από 2% και το πρώτο οκτάμηνο του 2024 αυξήθηκαν σε 3% με 3,5%. Η περίοδος ανοχής των παραγωγών, όπως είπε, τείνει να εξαντληθεί και πολλοί έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες ενώ παράλληλα αυξάνεται η ανησυχία και από τους χρηματοδοτικούς φορείς των έργων.
      Στα φωτοβολταϊκά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Εταιρειών Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, ανέφερε ότι κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους περικόπηκαν συνολικά 528 GWh ΑΠΕ (3,5%), επί συνόλου παραγωγής ΑΠΕ 14,6 TWh στο επτάμηνο. Από αυτές 122 GWh απορρίφθηκαν τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Τον Μάρτιο περικόπηκαν 49 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh και τον Ιούλιο 33 GWh.
      Η πρόταση της Ομάδας
      Η εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου θα οριστικοποιηθεί από το ΥΠΕΝ και αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση. Σχετικά με τον μηχανισμό αντιστάθµισης περικοπών ενέργειας, η πρόταση της Ομάδας του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι θα εφαρμόζεται ex-post, µόνο σε περιόδους µε ανακατανοµή εκτός πλαισίου αγορών (non-market based redispatching).
      Σε κάθε περίπτωση η εξετάζονται τρία ζητήματα:

      Α. Ζητήµατα περιορισµών & περικοπών παραγωγής σε έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης -- Διαµόρφωση πλαισίου επιβολής και επιµερισµού περικοπών (εντός και εκτός αγορών), µε σχετική κατηγοριοποίηση των έργων
      Σκοπιµότητα αποζηµίωσης επιµέρους κατηγοριών έργων για απώλεια εσόδων λόγω περικοπών Β. Δυνατότητες µείωσης περικοπών µέσω λύσεων αποθήκευσης
      Ζητήµατα συνεργασίας ΑΠΕ και αποθήκευσης (π.χ. αποθήκευση πίσω από τον µετρητή σε σταθµούς ΑΠΕ). Προσαρµογές πλαισίου, σχήµατα ενίσχυσης Χαρακτηριστικά σταθµών κεντρικής αποθήκευσης για εξυπηρέτηση στόχων απανθρακοποίησης Γ. Ζητήµατα χωρητικότητας των δικτύων και αρχών διάθεσης ηλεκτρικού χώρου
      Μεθοδολογία υπολογισµού χωρητικότητας δικτύων και κατανοµή ηλεκτρικού χώρου σε χρήστες Λύσεις για βέλτιστη αξιοποίηση διαθέσιµου ηλεκτρικού χώρου (π.χ. περιορισµοί άρ. 10, ν.4951/2022, πρακτικές διαχείρισης) Λύσεις αναβάθµισης χωρητικότητας δικτύων για υποδοχή έργων ΑΠΕ, µέσω αναβάθµισης των δικτυακών υποδοµών Αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή διαχείριση της υπερπαραγωγής ΑΠΕ αποτελεί η ανάπτυξη συστημάτων εποπτείας και ελέγχου των έργων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος του Διαχειριστή, όπως ειπώθηκε στην ημερίδα είναι ο έλεγχος του 70% της ισχύος ΑΠΕ παραγωγής έως τον Ιούνιο του 2025. Με την εισαγωγή της νέας «αρχιτεκτονικής» ελέγχου παραγωγής ΑΠΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ στοχεύει έως τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, να εντάξει στα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων Διανομής (ΚΕΔΔ) 1.400 σταθμούς ΑΠΕ ισχύος 2,4 GW.
      Έλεγχος των ΦΟΣΕ
      Στο ίδιο διάστημα θα υλοποιηθεί διασύνδεση με τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου των ΦΟΣΕ και θα ελέγχει μέσω αυτών 4.300 σταθμούς ισχύος 2,9 GW. Τέλος θα εντάξει στα ΚΕΔΔ σε δεύτερο χρόνο και σταδιακά αυτούς τους 4.300 σταθμούς. Έτσι, από τον ερχόμενο Ιούνιο ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει να ελέγχει απευθείας ή μέσω Φο.Σ.Ε. 5.700 σταθμούς ΑΠΕ, ισχύος 5,3 GW, εκπροσωπώντας το 70% της ισχύος παραγωγής.

      Επιπλέον, για εξομάλυνση των προβλημάτων των περικοπών όπως τόνισε ο Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων Αγοράς και Δικτύου του ΑΔΜΗΕ κ. Κωνσταντίνος Πετσίνης, είναι απαραίτητο να θεσπιστούν στο κανονιστικό πλαίσιο κίνητρα, ώστε να τηρούνται τα Προγράμματα Αγορών κατά τις περιόδους που παρατηρείται πλεόνασμα εγχεόμενης ενέργειας. Τα αποτελέσματα της θέσπισης κινήτρων θα είναι ο περιορισμός της παραγωγής των σταθμών ΑΠΕ των χαρτοφυλακίων που βάσει της προσφοράς τους δεν «πέρασε» από τις αγορές.
      Εκ μέρους της ΡΑΑΕΥ, ο κ Δημήτριος Φούρλαρης τόνισε πως οι περικοπές της διαθέσιμης παραγωγής είναι ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μονάδες παραγωγής ΑΠΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα,
      αλλά και διεθνώς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση των περικοπών θίγει την αποδοτικότητα των έργων, τα οποία χρειάζονται υψηλότερα έσοδα ανά παραγόμενη MWh, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι οι σταθμοί ΑΠΕ αποτελούν την οικονομικότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής μεταξύ αυτών που είναι διαθέσιμες για τη χώρα μας.

      Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η αδυναμία διασφάλισης ενός προβλέψιμου μεγέθους περικοπών δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και τόνισε πως κύρια μέτρα αντιμετώπισής τους είναι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και η ενίσχυση των εξωτερικών διασυνδέσεων του ηλεκτρικού μας συστήματος.
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση, που προωθεί την αυτοκατανάλωση ενέργειας, είτε μεμονωμένα από όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας είτε από κοινού (πολυκατοικίες).
      Μέσω του νέου σχήματος αυτοκατανάλωσης δίνεται τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.
      Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.
      Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν, πλέον, ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και θα αποφεύγουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.
      Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10.8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.
      Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10.8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
      Παράλληλα, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.
      Η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.
      Στρεβλώσεις του προηγούμενου σχήματος αυτοκατανάλωσης έχουν περιοριστεί με ενέργειες, όπως η αλλαγή του χρόνου εκκαθάρισης των συμψηφιζόμενων ποσοτήτων από την τριετία στο έτος.
      Πρόσθετα, υπό το νέο σχήμα net billing ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.
      Η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών ενέργειας στην αγορά (prosumers). Συγχρόνως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.
      ΦΕΚ
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ξεπερνά τα 7500 MW η εγκατεστημένη ισχύς των λεγόμενων μικρών μονάδων ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα το φαινόμενο του κορεσμού των δικτύων να είναι εκτεταμένο σε πολλές περιφέρειες της χώρας όπως για παράδειγμα την Πελοπόννησο και την Κρήτη ενώ ταυτόχρονα επεκτείνονται συνεχώς οι περικοπές ενέργειας που παράγεται από μονάδες ΑΠΕ.
      Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ στο τέλος του 2023, η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ που είχαν τεθεί σε λειτουργεία και ήταν συνδεδεμένες στη Μέση και Χαμηλή Τάση ήταν 6.049 MW συνδεδεμένα στη Μέση Τάση και 1.496 MW συνδεδεμένα στη Χαμηλή Τάση.
      Έτσι σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές με υψηλή συγκέντρωση σταθμών ΑΠΕ, οι δυνατότητες απορρόφησης ισχύος από νέους σταθμούς ΑΠΕ έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συνθηκών κορεσμού. Για τον λόγο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να πραγματοποιήσει μέσα στην επόμενη τετραετία ενισχύσεις σε συγκεκριμένους υποσταθμούς.
      Εξάντληση περιθωρίου στάθμης
      Οι κύριοι παράγοντες που έχουν προκαλέσει κορεσμό στο δίκτυο διανομής είναι η εξάντληση του περιθωρίου της στάθμης βραχυκύκλωσης των Υποσταθμών Υψηλής και Μέσης Τάσης καθώς και του θερμικού περιθωρίου τους. Για το λόγο αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί ενισχύσεις σε συγκεκριμένους Υποσταθμούς Υψηλής και Μέσης Τάσης και προγραμματίζει επιπλέον έργα ανάπτυξης στη Μέση Τάση.
      Αναλυτικότερα:
      • Δεκατέσσερις Υποσταθμοί αναβαθμίζονται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)
      • Δεκαοκτώ Υποσταθμοί αναβαθμίζονται με ιδίους πόρους.
      • Δύο Υποσταθμοί κατασκευάζονται από ιδιώτες παραγωγούς με συμφωνία να ενταχθούν στο Δίκτυο.
      Επιπλέον διενεργούνται μελέτες σε Υποσταθμούς Μέσης και Υψηλής Τάσης που παρουσιάζουν κορεσμό λόγω αυξημένης στάθμης βραχυκύκλωσης με σκοπό την αύξηση της στάθμης σχεδιασμού από τα 7,2 kA στα 10 kA. Με βάση τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ο ΔΕΔΔΗΕ θα δρομολογήσει τα απαραίτητα έργα αναβάθμισής τους.
      Σημαντική επίδραση στην αύξηση του δυναμικού ΑΠΕ αναμένεται επίσης να έχουν οι διασυνδέσεις Μέσης Τάσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ), οι οποίες αποτελούν τη συνέχεια των έργων διασύνδεσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα από την Υψηλή Τάση (αρμοδιότητας ΑΔΜΗΕ), καθώς και οι νέοι Υποσταθμοί που θα κατασκευαστούν στα νησιά αυτά.
      Μέτρα αντιμετώπισης
      Για την αντιμετώπιση φαινομένων κορεσμού του δικτύου και προς διευκόλυνση της σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ έχουν ληφθεί σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ και μια σειρά από μέτρα όπως:
      • Διάθεση μικρού περιθωρίου ισχύος, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου του Δικτύου. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποδέχεται την πρόσβαση στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο σταθμών μικρής ισχύος έως 10,8 kW και κατ’ εξαίρεση μεγαλύτερων σταθμών έως 200 kW, ακόμα και σε περιπτώσεις που το Δίκτυο έχει χαρακτηριστεί κορεσμένο. Ο πρόσθετος ηλεκτρικός χώρος προς αξιοποίηση έχει οριστεί σε 10 MW ανά Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ που αντιστοιχεί σε συνολικά πάνω από 2 GW στο σύνολο της χώρας.
      • Επιβολή λειτουργίας χωρίς έγχυση στο Δίκτυο σε αυτοπαραγωγούς (zero feed-in). Σε μια εγκατάσταση κατανάλωσης στην οποία λειτουργεί σταθμός παραγωγής, είναι δυνατόν να επιβληθούν λειτουργικοί περιορισμοί ώστε να μην εγχέεται ενέργεια στο Δίκτυο. Το σχήμα αυτό (‘zero feed-in’) καθιστά δυνατή τη σύνδεση σταθμού παραγωγής σε κορεσμένο δίκτυο, εφόσον ο κορεσμός οφείλεται στην υπέρβαση της ονομαστικής ισχύος των στοιχείων του Δικτύου ή στην υπέρβαση των επιθυμητών ορίων της τάσης σε κόμβους του Δικτύου.
      • Επιβολή λειτουργικών περιορισμών με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών του Δικτύου. Στους ΦΒ σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφαρμόζεται πλέον μόνιμος περιορισμός ώστε η μέγιστη ισχύς παραγωγής να μην υπερβαίνει το 73% της εγκατεστημένης ισχύος τους, όπως προβλέπεται από το άρθρο 10 του ν. 4951/2022 σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και εξειδικεύτηκαν με την ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/53563/1556 (ΦΕΚ Β’ 3328/19.5.2023). 
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ρεκόρ μηνιαίας παραγωγής από ΑΠΕ καταγράφηκε τον Ιούλιο στη χώρα, στις 2,639 GWh, με τη συνεισφορά της καθαρής ενέργειας στη ζήτηση τους πρώτους επτά μήνες του έτους να ξεπερνά το 50% (51.8%).
      Σύμφωνα με έκθεση του Green Tank για τις τάσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, οι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) βρέθηκαν στην πρώτη θέση το 7μηνο, με παραγωγή 14,988 GWh, ωστόσο έμειναν πίσω σε σχέση με την αθροιστική παραγωγή των τριών ορυκτών καυσίμων (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 663 GWh. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αυξημένης συνεισφοράς του αερίου τον Ιούλιο, αναστρέφοντας έτσι την εικόνα του εξαμήνου όταν οι ΑΠΕ είχαν ξεπεράσει την αθροιστική παραγωγή των ορυκτών.
      Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ορυκτό αέριο (11,584 GWh), το οποίο επέστρεψε στα επίπεδα του 2022 και παρουσίασε αύξηση 33.5% σε σχέση με τους πρώτους επτά μήνες του 2023. Με 2,256 GWh, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά βρέθηκαν στην τρίτη θέση για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, μετά το επτάμηνο του 2021. Ακολούθησε στην τέταρτη θέση το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (2,182 GWh), εκτοπίζοντας μάλιστα τον λιγνίτη στην πέμπτη θέση (1,884 GWh). Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης τους πρώτους επτά μήνες του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές (401 GWh), οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2022 (2,274 GWh).
       
      Η μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ (+3,191 GWh) και του ορυκτού αερίου (+2,908 GWh), καθώς και οι πολύ μικρότερες των μεγάλων υδροηλεκτρικών (+234 GWh) και του πετρελαίου (+176 GWh) τους πρώτους επτά μήνες του 2024, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2023, αντιστάθμισαν την κατάρρευση των καθαρών εισαγωγών (-3,861 GWh), τη μείωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής (-846 GWh) και την αύξηση της ζήτησης (+1,802 GWh).
      Οι αντίστοιχες ποσοστιαίες μεταβολές τους πρώτους επτά μήνες του 2024, σε σχέση με το 2023, ήταν:
      Λιγνίτης: -31%
      Ορυκτό αέριο: +33.5%
      ΑΠΕ: +27%
      Μεγάλα υδροηλεκτρικά: +11.6%
      Καθαρές εισαγωγές: -90.6%
      Πετρέλαιο: +8.8%
      Ζήτηση: +5.7%
       
       
      Με 17,245 GWh, η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί) τους πρώτους επτά μήνες του 2024 ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 24.8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (13,820 GWh). Μάλιστα, ξεπέρασε κατά περισσότερες από 1.5 TWh (1,593 GWh την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί (15,651 GWh), η οποία με τη σειρά της σημείωσε μικρότερη αύξηση κατά 16.7% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2023. Η διαφορά των 1,593 GWh υπέρ της καθαρής ενέργειας διευρύνθηκε το επτάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, όταν η καθαρή ενέργεια είχε ξεπεράσει τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά κατά μόλις 407 GWh.
       
       
      Η καθαρή ενέργεια κάλυψε τους πρώτους επτά μήνες του έτους περισσότερη από τη μισή ζήτηση (51.8%), υποχωρώντας βέβαια σε σχέση με το αντίστοιχο μερίδιο του εξαμήνου κατά μία μονάδα (52.8%). Το μερίδιό της καθαρής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν 52.4%. Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 45%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 6.8%.
      Την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα είχε το ορυκτό αέριο με 34.8%, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μερίδιο της δεκαετίας για την περίοδο του επταμήνου. Ακολούθησε το πετρέλαιο με 6.6% και τέλος ο λιγνίτης με 5.7%. Οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 1.2% της ζήτησης, το χαμηλότερο μερίδιο της δεκαετίας.
       
       
      Το μερίδιο των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, περικόπηκαν 528 GWh ΑΠΕ συνολικά τους πρώτους 7 μήνες του έτους. Από αυτές 122 GWh απορρίφθηκαν τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Τον Μάρτιο περικόπηκαν 49 GWh, τον Ιούνιο 64 GWh και τον Ιούλιο 33 GWh.
      Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, στις 28 Ιουλίου σημειώθηκε υψηλό περικοπών ΑΠΕ για τον μήνα Ιούλιο με 10.61 GWh, που ήταν ωστόσο αρκετά χαμηλότερο από τα υψηλά των προηγούμενων μηνών.
      Η αποφυγή αυτών των περικοπών κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους θα ήταν ικανή να εξαλείψει πλήρως τις καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, εφόσον κατά το διάστημα αυτό οι συνολικές καθαρές εισαγωγές (401 GWh) ήταν χαμηλότερες από τις περικοπές, καθιστώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά καθαρό εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας. Εναλλακτικά, η πλήρης αξιοποίηση όλων των ΑΠΕ μέσω υποδομών αποθήκευσης θα μπορούσε να περιορίσει κατά την ίδια ποσότητα (528 GWh) τη χρήση ορυκτού αερίου, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.
       
       
      Τον Ιούλιο του 2024:
      Σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ μηνιαίας παραγωγής από ΑΠΕ με 2,639 GWh, ένα μήνα ακριβώς μετά το προηγούμενο υψηλό του Ιουνίου (2,265 GWh). Η παραγωγή από ορυκτό αέριο (2,412GWh) ήταν η δεύτερη υψηλότερη μηνιαία των τελευταίων δέκα ετών, μετά τον Ιούλιο 2021 (2,490 GWh) Οι καθαρές εισαγωγές (59 GWh) ήταν οι χαμηλότερες μηνιαίες της δεκαετίας. Υπήρξαν μόνο 10 μήνες στους οποίους είχαμε καθαρές εξαγωγές, δυο από τους οποίους ήταν ο Απρίλιος και ο Μάιος 2024. Η ζήτηση (6,475 GWh) ήταν η υψηλότερη μηνιαία της τελευταίας δεκαετίας.  
       
      Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τους πρώτους επτά μήνες του 2024 στην επικράτεια (33,307 GWh) αυξήθηκε κατά 5.7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ ήταν για πρώτη φορά υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (2019-2023) κατά 1.5%.
      Παρατηρείται πως η αύξηση της ζήτησης επανήλθε στα επίπεδα του πρώτου μήνα του έτους (+6.7% τον Ιανουάριο), όπως είχε συμβεί και κατά το εξάμηνο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα διαστήματα που η αύξηση ήταν πιο κοντά στο 1% (+1.4% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τις αντίστοιχη περίοδο του 2023,1% στο τετράμηνο και 1.2% στο πεντάμηνο).
       
      (φωτογραφία: pixabay.com) 
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος κατά 7,3 GW έως το 2029 εκτιμούν οι αναλυτές της Wood Mackenzie για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στις ΗΠΑ, κάτι που θα οδηγήσει τη συνολική ισχύ στα 14 GW.

      Πιο συγκεκριμένα, τα παραπάνω νούμερα προέρχονται από την τελευταία έκθεση των αναλυτών που δημοσίευσε η Mackenzie σε συνεργασία με την CCSA (Coalition for Community Solar Access.

      Με βάση την εν λόγω έκθεση, η αγορά φωτοβολταϊκών θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό περί του 5% μέχρι το 2026, και μετά με 11% μέχρι το 2029, λόγω της ευνοϊκής νομοθεσίας που θέτει σε εφαρμογή το Inflation Reduction Act.

      Επίσης, σημειώνεται στην έκθεση ότι παρά την συνθετότητα και την περιπλοκότητα της νομοθεσίας που υπάρχει, το συμπέρασμα της έκθεσης παραμένει εν πολλοίς με θετικό πρόσημο.

      Όπως αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα, η Wood Mackenzie και η CCSA αναμένουν οι ετήσιες προσθήκες νέων έργων να κορυφωθούν στα 1,4 GW το 2026, εν μέσω ενός σερί εννέα ετών που η ετήσια νέα δυναμικότητα υπερβαίνει το όριο του 1 GW.


    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Οι πυρκαγιές της Αττικής δοκίμασαν και τις αντοχές του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας και υπενθύμισαν με τρόπο που δεν έγινε αντιληπτό πέραν των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές, το ότι να κρατηθούν τα φώτα αναμμένα δεν είναι πλέον κάτι το αυτονόητο. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ ανοιγόκλειναν για όσο διάστημα μαίνονταν οι πυρκαγιές τους διακόπτες των γραμμών υψηλής τάσης, ανακατεύθυναν διαρκώς τις γραμμές μεταφοράς και προχώρησαν σε ανακατανομή των μονάδων παραγωγής ενισχύοντας το σύστημα της Αττικής για να καταφέρουν να διατηρήσουν την ευστάθεια του συστήματος και να αποτρέψουν τον πολύ πιθανό κίνδυνο για μπλακ άουτ.     Κάποιες εβδομάδες νωρίτερα, στις 21 Ιουνίου και ενώ οι θερμοκρασίες στην περιοχή των Βαλκανίων είχαν χτυπήσει για πολλές ημέρες κόκκινο, τα δίκτυα των χωρών της περιοχής που είχαν σχεδιαστεί για χειμερινές αιχμές   δεν άντεξαν την υψηλή ζήτηση που σημειώθηκε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Η κλιματική αλλαγή ανέτρεψε μια βασική σταθερά για τον προγραμματισμό συντήρησης των γραμμών μεταφοράς ρεύματος που ακολουθούν οι Διαχειριστές των χωρών της περιοχής. Η σταθερά αυτή λέει ότι η αιχμή της ζήτησης σημειώνεται το χειμώνα με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ανεβάζουν την ζήτηση για θέρμανση, οπότε σταδιακά και εκ περιτροπής τμήματα των γραμμών μεταφοράς βγαίνουν εκτός λειτουργίας για συντήρηση τους θερινούς μήνες, κάτι που έγινε και φέτος.

      Ετσι, ο ασυνήθιστος για τις γειτονικές χώρες καύσωνας στα μέσα Ιουνίου βρήκε το δίκτυο (εγχώριο και περιφερειακό) αδύναμο να σηκώσει τα πρωτοφανή για την εποχή υψηλά φορτία. Οι γραμμές υπερφορτώθηκαν και μετά από ένα πρώτο βραχυκύκλωμα σε εναέρια γραμμή υψηλής τάσης στο Μαυροβούνιο ακολούθησε ένα ντόμινο συμβάντων που οδήγησε σε κατάρρευση μεγάλο μέρος των συστημάτων μεταφοράς της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης καθώς και της Κροατίας και  γενική συσκότιση σε όλη αυτή την περιοχή. Η λειτουργία των συσκευών προστασίας διέσωσε τα ηλεκτρικά συστήματα της Ηπειρωτικής Ευρώπης καθώς αποσυνδέθηκαν αυτόματα από τα υπό κατάρρευση συστήματα της Νοτιο Ανατολικής Ευρώπης και έτσι δεν βυθίστηκαν στο σκοτάδι.   Μόλις πρόσφατα εξάλλου, ανήμερα του 15 Αυγουστου τα νησιά Φολέγανδρος, Ιος και Σίκινος βυθίστηκαν στο σκοτάδι γύρω στις 8.30 του βράδυ και έμειναν χωρίς ρεύμα τουλάχιστον για 8 ώρες. Στην Ιο μάλιστα μέχρι και αργά το απόγευμα το μεγαλύτερο μέρος του νησιού έπαιρνε ρεύμα εκ περιτροπής ανά ώρα. Τα τρία νησιά των Δυτικών Κυκλάδων ηλεκτροδοτούνται μέσω δύο υποβρύχιων καλωδίων μέσης τάσης από το σύστημα της Πάρου το οποίο έχει διασυνδεθεί από τον ΑΔΜΗΕ με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Και οι δύο γραμμές διασύνδεσης Πάρου-Ιου κατέρρευσαν λόγω υπερφόρτωσης καθώς ο συνδυασμός υψηλής τουριστικής κίνησης και καύσωνα έχει ανεβάσει τη ζήτηση σε επίπεδα που όταν σχεδιάστηκαν οι γραμμές πριν από πολλές δεκαετίες ήταν αδύνατον να προβλεφθούν.   Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε ολόκληρο τον πλανήτη καθιστώντας ασταθή τα μέχρι πρότινος στιβαρά ηλεκτρικά συστήματα των αναπτυγμένων χωρών που σχεδιάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες υπό άλλες κλιματικές συνθήκες και μοντέλα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής αξιολογείται και στο αναθεωρημένο σχέδιο του ΕΣΕΚ ως καθοριστικός και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η μειωμένη διαθεσιμότητα των υδάτων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών μονάδων, οι παράκτιες ενεργειακές υποδομές απειλούνται από τη στάθμη της θάλασσας, ενώ η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας αναμένεται να μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση τη χειμερινή περίοδο και να αυξήσει τις ανάγκες για ψύξη τη θερινή περίοδο.   Δεν είναι όμως μόνο η κλιματική αλλαγή που απειλεί την ευστάθεια των ηλεκτρικών συστημάτων και την ενεργειακή ασφάλεια των αναπτυγμένων χωρών. Η ενεργειακή μετάβαση και ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί αποτελεί ήδη μια καθημερινή πρόκληση για τους Διαχειριστές. Η έμφαση που δόθηκε στις ΑΠΕ δεν έλαβε υπόψη της την δυναμικότητα των δικτύων, παράγοντας που σε συνδυασμό με την ασταθή παραγωγή της διάσπαρτης γεωγραφικά πράσινης παραγωγής να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης του συστήματος σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Σε όλη την Ευρώπη οι Διαχειριστές περικόπτουν όλο και πιο συχνά και όλο και μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας για να διατηρήσουν την ευστάθεια των συστημάτων, όταν η παραγωγή των ΑΠΕ υπερβαίνει τη ζήτηση.   Στην Ελλάδα η πιο δύσκολη ημέρα για τον ΑΔΜΗΕ ήταν η Κυριακή του Πάσχα φέτος και συγκεκριμένα οι μεσημεριανές ώρες όταν η παραγωγή των ΑΠΕ κορυφώθηκε λόγω της υψηλής παραγωγής των φωτοβολταϊκών και οι μετασχηματιστές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με το οποίο είναι συνδεδεμένα 7,5 χιλιάδες μεγαβάτ διάσπαρτα μικρά φωτοβολταϊκά αντί να μεταφέρουν ενέργεια από την υψηλή τάση στη μέση τάση δούλευαν σε αντίστροφη ροή.

      Λόγω της χαμηλής ζήτησης η ροή της ενέργειας άλλαξε και μεταφέρονταν από την μέση τάση στην υψηλή, μετατρέποντας ουσιαστικά το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από δίκτυο διανομής σε δίκτυο παραγωγής. Η ζήτηση στο σύστημα υψηλής τάσης ήταν αρνητική και ο ΑΔΜΗΕ για να κρατήσει το σύστημα όρθιο και να αποτρέψει ένα γενικευμένο μπλακ άουτ, χρειάστηκε να θέσει εκτός για πρώτη φορά το σύνολο της παραγωγής των ΑΠΕ που ήταν σε λειτουργία , περίπου 2,5 χιλιάδες μεγαβάτ και να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να βγάλει επίσης εκτός λειτουργίας 1000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών. Στην αποτροπή του μπλακ άουτ συνέβαλε και το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ είχε υποβάλει μια εβδομάδα νωρίτερα στους Διαχειριστές των γειτονικών χωρών για παύση των εισαγωγών ρεύματος. Οι μεγαλύτερες πιέσεις στο ελληνικό σύστημα από την πλεονάζουσα παραγωγή των ΑΠΕ ασκούνται το Φθινόπωρο και την Ανοιξη που παραδοσιακά πέφτει η ζήτηση. Χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα οξύνεται καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ ενώ η ζήτηση υστερεί. Ένα από τα μέτρα που εξετάζει το ΥΠΕΝ είναι η μετατόπιση του νυχτερινού τιμολογίου τις μεσημεριανές ώρες που η παραγωγή των ΑΠΕ φτάνει στο ζενίθ, ώστε να αυξηθεί εκείνες τις ώρες η κατανάλωση και να περιοριστούν οι περικοπές ενέργειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ το διάστημα Ιανουαρίου- Mαίου 2024 οι περικοπές πράσινης ενέργειας έφτασαν τις 430 GWh, ποσότητα σχεδόν διπλάσια από αυτή των 228  GWh που περικόπηκε καθ όλη την διάρκεια του 2023.
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας σε επιχειρήσεις, κτίρια του δημοσίου και νοικοκυριά αναμένεται να προωθήσει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να «κουμπώσει» με το νέο πρόγραμμα επιδότησης αντλιών το οποίο σχεδιάζει, ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι που αναμένεται να θέσει για το 2030 έως και το 2050.
      Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα απαιτείται άδεια για την εγκατάσταση αερόψυκτων αντλιών θερμότητας ανεξαρτήτως ισχύος (για θέρμανση - ψύξη χώρων μέσω της εκμετάλλευσης της θερμότητας του αέρα) και για γεωθερμικές αντλίες θερμότητας κλειστού κυκλώματος (εκμεταλλεύονται τη θερμότητα  των γεωλογικών σχηματισμών ή των νερών) με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα  100 kW.
      Μάλιστα, θα προωθηθεί ρύθμιση ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρά άμεσα στη σύνδεσή τους. Για μεγαλύτερα συστήματα γεωθερμικών αντλιών θερμότητας κλειστού κυκλώματος θα εξακολουθεί να απαιτείται άδεια καθώς και για αντλίες ανοιχτού κυκλώματος ανεξαρτήτως ισχύος, θα απαιτείται άδεια.  Ωστόσο και πάλι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες σύνδεσης από τον Διαχειριστή. Να σημειωθεί ότι η γεωθερμική αντλία θερμότητας κλειστού κυκλώματος περιλαμβάνει γεωεναλλάκτη, ο οποίος αναπτύσσεται είτε εντός γεώτρησης   είτε εντός εκσκαφής ή κατά μήκος τάφρων ενώ του  ανοικτού κυκλώματος  περιλαμβάνει τουλάχιστον μια παραγωγική γεώτρηση ή εγκατάσταση εκμετάλλευσης της θερμότητας επιφανειακών νερών.
      Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι η προώθηση των αντλιών θερμότητας καθώς το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει  θεαματική αύξηση του εξηλεκτρισμού της θέρμανσης κτιρίων (κατοικιών και εμπορικών),  με δεδομένο ότι τόσο βάσει του ελληνικού κλιματικού νόμου, όσο και βάσει των προβλέψεων της (αναδιατυπωμένης) οδηγίας (ΕΕ) 2024/1275 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων,  σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στον κτιριακό τομέα θα πρέπει να καταργηθούν.  
      Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι αναβαθμισμένοι στόχοι του ΕΣΕΚ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση,  προβλέπουν για τον εμπορικό και δημόσιο τομέα 18 TWh (τεραβατώρες) ηλεκτρισμού από αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικές αντιστάσεις το 2030, 18,5  TWh το 2035, 19,6 TWh το 2040 και 20,1 TWh το 2050. Αντιστοίχως, προβλέπονται για   αερόψυκτες αντλίες θερμότητας  που  εκμεταλλεύονται τη θερμότητα του αέρα  5,8 TWh   το 2030 (από 4,1), 6,9   TWh το 2035,  7,7 TWh το 2040 και  9,2 TWh το 2050.
      Για τον οικιακό τομέα, οι προβλέψεις του ΕΣΕΚ είναι εξίσου φιλόδοξες και ειδικότερα προτείνεται για αερόψυκτες αντλίες θερμότητας  3,9 TWh   το 2030 (από μόλις 1,1 σήμερα),  4,6   TWh το 2035, 5,6   TWh το 2040 και  4,5  TWh το 2050. Όσο για τον ηλεκτρισμό στον οικιακό τομέα προβλέπεται 19,3 TWh  το 2030 (από 16,6 σήμερα),  19,5   TWh το 2035, 20,3 TWh το 2040 και  20,5  TWh το 2050.
      Μάλιστα, η μεγάλη διείσδυση των αντλιών θερμότητας έχει περιληφθεί και στο σχέδιο ανάπτυξης έως το 2028 του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο  προβλέπει ότι οι   ενεργειακές ανάγκες  για τις κατοικίες που θα αντικαταστήσουν το συμβατικό σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας θα είναι της τάξης των 0,2 TWh κατ’ έτος. Όσο για τις κατοικίες που θα αναβαθμισθούν ενεργειακά με αντλίες θερμότητας έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, θα φτάσουν τις 438.000, ενώ τα  κτίρια του τομέα υπηρεσιών που θα βάλουν αντλίες εκτιμώνται σε 170.000. 
      Το  σχέδιο RePowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εξάρτησης από τα  ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030 έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό του σημερινού ρυθμού ανάπτυξης αντλιών θερμότητας  με σκοπό την εγκατάσταση  10 εκατομμυρίων μονάδων έως το 2027 και 30 εκατομμυρίων έως το 2030.
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Διαδικασίες «fast track» για τα φωτοβολταϊκά συστήματα και την διαδικασία εγκατάστασής τους σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις ώστε να προωθηθεί η «πράσινη» αυτοπαραγωγή ενέργειας σχεδιάζει το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την περίφημη «RED III».
      Ειδικότερα, στις νέες ρυθμίσεις, που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα, θα περιληφθεί διάταξη βάσει της οποίας τα βιομηχανικά και εμπορικά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με μέγιστη ισχύ παραγωγής έως 150 κιλοβάτ kW (κιλοβάτ) θα λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. Σήμερα τα σχετικά αιτήματα μπορεί να μένουν «παγωμένα» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για διάφορους λόγους, γεγονός που καθυστερεί τη διείσδυση καθαρής ενέργειας στις επιχειρήσεις.
      Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προωθηθεί και η δυνατότητα για τις μεγάλες βιομηχανίες να απαλλάσσονται από τις αναγκαίες σήμερα βεβαιώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και να απευθύνονται απευθείας στον ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση του ηλιακού συστήματος. Ως προϋπόθεση θα τεθεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος το οποίο θα συνδυάζεται και με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας πάνω στο κτίριο. Θα μπορούν να τοποθετηθούν στο δώμα ή στη στέγη του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων και των βεραντών, ή σε κάποιο εξώστη, πέργκολα, στις προσόψεις και στα σκίαστρα. Η εγκατάσταση θα μπορεί να γίνεται τόσο σε υφιστάμενα κτίρια και τεχνητές κατασκευές, όσο και σε υποδομές που θα κτιστούν στο μέλλον.
      Μάλιστα, εάν πρόκειται για εξαιρούμενους σταθμούς, δηλαδή μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που εξαιρούνταν από την υποχρέωση έκδοσης Άδειας ή Βεβαίωσης Παραγωγής, ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων (αφορά κυρίως μικρούς σταθμούς έως 1 MW, ή έως 5 MW εάν δεν συνδέονται στο δίκτυο κλπ.) αναμένεται ότι θα απαλλαχθούν και από την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
      Φωτοβολταϊκά χωρίς όρους σύνδεσης με το δίκτυο
      Επίσης, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να αυξήσει την ισχύ στους λεγόμενους γνωστοποιούμενους ηλιακούς σταθμούς, στους οποίους σήμερα περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά συστήματα έως και 50 kW.
      Σύμφωνα με πληροφορίες η ισχύς τους θα διπλασιαστεί, δηλαδή θα φτάσουν στα 100 kW ώστε να αφορούν και μεγαλύτερους εμπορικούς καταναλωτές. Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις συγκεκριμένες μονάδες δεν απαιτείται προσφορά όρων σύνδεσης οπότε ο χρονικός ορίζοντας της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι σημαντικά συρρικνωμένος
      Με άλλα λόγια, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να μπορούν να συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο, χωρίς τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, φωτοβολταϊκά και μονάδες ΣΗΘΥΑ έως 100 kW καθώς και αιολικά έως 60 kW (από 20 kW που ισχύει σήμερα) τα οποία θα μπορεί να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης.
      Μάλιστα, η πρόταση του υπουργείου είναι ο αρμόδιος Διαχειριστής εντός 15 ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του επενδυτή να τον ενημερώνει σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης. Σε περίπτωση αποδοχής θα πρέπει να του αποστέλλει και τη Σύμβαση Σύνδεσης και ο ενδιαφερόμενος θα έχει περιθώριο δύο μηνών για να την υπογράψει καταβάλλοντας αντίστοιχα και τη σχετική δαπάνη ώστε να τεθεί σε ισχύ. Επίσης, σχεδιάζεται να επιταχυνθούν και οι χρόνοι για την κατασκευή των έργων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.
      Μάλιστα, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση να υπάρξει πρόβλεψη στην περίπτωση που ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκριθεί εντός δεκαπενθημέρου από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού. Τότε προτείνεται ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να προχωρήσει στην σύνδεση του σταθμού, έχοντας την υποχρέωση να ενημερώσει προηγουμένως εγγράφως τον Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του και αργότερα για την ενεργοποίηση του σταθμού. Σε κάθε περίπτωση, για την πραγματοποίηση της σύνδεσης απαιτείται να έχει συναφθεί η σχετική σύμβαση με προμηθευτή ρεύματος.
      Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση εμπορικών φωτοβολταϊκών συστημάτων αυξάνεται. Πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Εταιρειών καταδεικνύουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 επιχειρήσεις στην Ελλάδα εγκατέστησαν 281,9 MW (μεγαβάτ), εκ των οποίων τα 89,6 MW ήταν με net metering (ενεργειακός συμψηφισμός), τα 15,93 MW με virtual net metering (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός) ενώ τα 176,37 MW ήταν φωτοβολταϊκά πάρκα. Πρόκειται για μικρά συστήματα από 10,8 kW έως και 1 MW.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.