Jump to content
 • Ενέργεια-ΑΠΕ

  Ενέργεια-ΑΠΕ

  1406 ειδήσεις in this category

  1. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Το σημείο εκκίνησης της νέας αθηναϊκής Ριβιέρας ορίζεται στον Πύργο του Πειραιά, αρχιτεκτονικό τοπόσημο για τη χώρα. Το εμβληματικό κτίριο, που βρίσκεται στην καρδιά ενός εκ των μεγαλύτερων επιβατικών λιμανιών της Ευρώπης, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 και θα φιλοξενεί γραφεία, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ήδη, μεγάλες εταιρείες όπως η Dialectica, η Nice‘n’Easy, η JD Sports και ο όμιλος INDITEX, με τα Zara και Zara Home, έχουν προχωρήσει στη μίσθωση χώρων.
   Το ακίνητο έχει 22 ορόφους, συνολικό ύψος 88 μέτρα, δομημένη επιφάνεια 34.623 τ.μ. και θέα που συναρπάζει. Ο Πύργος Πειραιά πρόκειται να είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της χώρας μας που θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Παράλληλα, στοχεύει σε μία ακόμα, παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση που έχει να κάνει με την υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου, την πιστοποίηση WELL.   
   Στο έργο αυτό ενσωματώνονται αρχές βιοφιλικού σχεδιασμού και υιοθετείται μια ολιστική και βιώσιμη προσέγγιση που υπερβαίνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή. Οι βασικές ενέργειες περιλαμβάνουν:
   — Καινοτόμα ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση της υπάρχουσας πρόσοψης. Η υπάρχουσα πρόσοψη διαχωρίζεται στο εργοτάξιο και μεταφέρεται σε μια εγκατάσταση παραγωγής γυαλιού για να περάσει από επεξεργασία και να επαναχρησιμοποιηθεί ως νέο προϊόν.
   — Παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας μέσω σύγχρονου φωτοβολταϊκού συστήματος με πάνελ στο δώμα του Πύργου.
   — Σε όλους τους χώρους στάθμευσης θα εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
   — Αυξημένη έκταση φύτευσης (1.000 τ.μ.) που θα αρδεύεται με έξυπνο ψηφιακό σύστημα και την αποκλειστική χρήση βρόχινου νερού.
   — Δημιουργία πρόσοψης πολλαπλών παραμέτρων για την επίτευξη της βέλτιστης ισορροπίας ανάμεσα στην εξοικονόμηση ενέργειας, τη διάχυση/εκμετάλλευση φυσικού φωτός και την ανεμπόδιστη θέα.
   — Προαγωγή της υγείας και της ευεξίας των ενοίκων με τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και του νερού, την προώθηση της επίγνωσης και της κίνησης στο κτίριο και τη διασφάλιση θερμικής άνεσης, άφθονου φυσικού φωτός και ελέγχου του ήχου.
   Facebook Twitter  
   Ο πρώτος βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2023. Φωτ.: Κωνσταντίνος Κουδούνης
   Αυτό όμως που έκανε τους πανεπιστημιακούς καθηγητές να ασχοληθούν με το πρότζεκτ «Πύργος Πειραιά» είναι το γεγονός ότι επιλέχθηκε η λύση της ανακατασκευής του. Τα οφέλη της ανακατασκευής είναι πολλαπλά και αποτελούν έναν σημαντικό στόχο για τον κατασκευαστικό τομέα, προκειμένου η ανάπτυξη να έχει όσο το δυνατό λιγότερες ή, έστω, ελεγχόμενα μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν και ο πρώην πρόεδρος του American Institute of Architects, Carl Elefante, «τo πιο πράσινο κτίριο είναι αυτό που έχει κατασκευαστεί ήδη». 
   Ποιες είναι όμως οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της ανακατασκευής και της εκ νέου κατασκευής σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Σε αυτό το κρίσιμο και βασικό ερώτημα για το μέλλον των κτιρίων, των πόλεων και της διαβίωσής μας σε αυτές, απαντούν οι ερευνητικές ομάδες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), που διευθύνονται από τη δρα Αιμιλία Μ. Κονδύλη και τον δρα Ιωάννη Κ. Καλδέλλη, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Νατάλη Πέτροβιτς, Project Manager, και τον Άγγελο Έντμονς, Sustainability Manager της εταιρείας DIMAND, για να εξαγάγουν πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος.
   Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν στοιχεία και δεδομένα για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την υλοποίηση του έργου και έγινε αυτοψία στις εγκαταστάσεις. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι διδακτικά και αποτελούν παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα παλιά κτίρια των πόλεών μας.
    
   Facebook Twitter  Φωτ.: Κωνσταντίνος Κουδούνης
   Στην κατεδάφιση ενός κτιρίου και εκ νέου κατασκευή διατηρούνται τα θεμέλια, εφόσον οι νέες μελέτες το επιτρέπουν, και γίνεται η ανέγερση των ορόφων από το ισόγειο προς τα πάνω, ενώ χρησιμοποιούνται υλικά όπως το σκυρόδεμα και ο χάλυβας. Αντίθετα, στην ανακατασκευή του, διατηρείται η θεμελίωση και ο φέρων οργανισμός, ο οποίος ενισχύεται, απομακρύνονται τα υλικά που έχουν φθαρεί και ανακαινίζεται η υπάρχουσα δομή του. Σε αυτή την περίπτωση, και πάλι χρησιμοποιούνται υλικά όπως το σκυρόδεμα ή ο χάλυβας, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Ενδεικτικά, με βάση την ακαδημαϊκή έρευνα που εκπονήθηκε για τον Πύργο Πειραιά, το σενάριο υλοποίησης εξοικονομεί 16.210 κυβικά μέτρα σκυροδέματος και 2.330 τόνους χάλυβα οπλισμού. Συνυπολογίζοντας ότι οι παραπάνω βιομηχανίες (χάλυβα και σκυροδέματος) είναι εξαιρετικά «carbon intensive», επιβεβαιώνεται το ότι είναι περιβαλλοντικά ορθότερο να επενδύει κανείς στην ανακατασκευή υφιστάμενων κτιρίων.
    
   Επιπρόσθετα, στην ανακατασκευή μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση γυαλιού μέσα από την ανακύκλωση, όπως συνέβη για πρώτη φορά στα Βαλκάνια στην περίπτωση του Πύργου. Τα συνεργεία προχώρησαν στην αποξήλωση της παλαιάς όψης και στον διαχωρισμό του γυαλιού από τα υπόλοιπα υλικά έτσι ώστε αυτό να σταλεί σε εργοστάσιο της Saint-Gobain στη Ρουμανία και να ανακυκλωθεί με σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα ως νέο υλικό και μέρος του να επανατοποθετηθεί στο έργο. Με τη διαδικασία αυτή ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 126 τόνοι.
   Πιο συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα του Πα.Δ.Α., η λύση της ανακατασκευής εξοικονομεί 42 GWh ενσωματωμένης ενέργειας που αναφέρεται στα υλικά, που είναι ίση με την ετήσια ηλεκτρική κατανάλωση 10.000 οικογενειών ή 30.000 ατόμων. Η εξοικονόμηση ενέργειας με τη σειρά της, λόγω υλικών, δημιουργεί αντίστοιχη εξoικονόμηση 21.000 τόνων CO2. Επιπλέον, εξοικονομεί 2.130 τόνους CO2 στο μεταφορικό έργο των υλικών από και προς τον Πύργο Πειραιά, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσιες εκπομπές περίπου 350 ατόμων. 
   Facebook Twitter  
   Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν στοιχεία και δεδομένα για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την υλοποίηση του έργου και έγινε αυτοψία στις εγκαταστάσεις. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι διδακτικά και αποτελούν παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα παλιά κτίρια των πόλεών μας. Φωτ.: Κωνσταντίνος Κουδούνης
   Ενδεικτικό παράδειγμα της συμφέρουσας λύσης της ανακατασκευής είναι το γεγονός ότι, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ένα στρέμμα δάσους απορροφά περισσότερα από 400 κιλά CO2 ετησίως, η παραπάνω συνολική εξοικονόμηση τόνων CO2 επιφέρει την απελευθέρωση 58.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης για έναν χρόνο. Δηλαδή, σχεδόν τα 3/4 της έκτασης του Υμηττού. 

   Εξίσου σημαντικά είναι και τα οφέλη σε θέματα φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό. Στην περίπτωση της κατεδάφισης χρειάζεται συνεχής διαβροχή με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η μεγάλη κατανάλωση νερού. Αντιθέτως, στην ανακατασκευή του κτιρίου μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση περίπου 5.500 τόνων νερού, που αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση ενός οικισμού 130 ατόμων.
   Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς μπορεί να θεωρηθεί και η τοποθεσία του Πύργου του Πειραιά, καθώς βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ, προαστιακός και τραμ) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να μη χρειάζεται η δημιουργία μεγάλων χώρων στάθμευσης.
   Facebook Twitter  Φωτ.: Κωνσταντίνος Κουδούνης
   Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας του Πα.Δ.Α., η επιλογή της ανακατασκευής είναι σαφώς προτιμότερη από την κατεδάφιση και την εκ νέου κατασκευή γιατί αφήνει χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ είναι ευνοϊκότερη και ως προς τα συνολικά μεγέθη της ενσωματωμένης ενέργειας και του ενσωματωμένου άνθρακα. Επιπλέον, η ανακατασκευή υπαρχόντων κτιρίων ξαναζωντανεύει τις περιοχές και δημιουργεί τοπικά θέσεις εργασίας και νέα οικονομική δραστηριότητα. 
   Η Piraeus Tower A.E., ως βαθιά ευαισθητοποιημένο σε θέματα ESG επενδυτικό σχήμα, προσπάθησε, μέσα από την πρώτη συνεργασία της με το εξειδικευμένο προσωπικό του Πα.Δ.Α., να διερευνήσει τον κατά πολλούς «κρυμμένο εχθρό» της κλιματικής αλλαγής που δεν είναι άλλος από τον ενσωματωμένο άνθρακα (embodied carbon), δηλαδή τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αφορούν τον κύκλο ζωής των υλικών (π.χ. εξόρυξη-παραγωγή-μεταφορές-εναπόθεση). 
   Ο πρώτος βιοκλιματικός ουρανοξύστης της Ελλάδας αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2023. Ένα έργο της κοινοπραξίας DIMAND, EBRD και PRODEA Investments, μετά την υπογραφή της 99ετούς σύμβασης παραχώρησης με τον δήμο Πειραιά.  
   Facebook Twitter  
   Τα συνεργεία προχώρησαν στην αποξήλωση της παλαιάς όψης και στον διαχωρισμό του γυαλιού από τα υπόλοιπα υλικά έτσι ώστε αυτό να σταλεί σε εργοστάσιο της Saint-Gobain στη Ρουμανία και να ανακυκλωθεί με σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα ως νέο υλικό και μέρος του να επανατοποθετηθεί στο έργο. Φωτ.: Κωνσταντίνος Κουδούνης
   Read more...

   502 • 0

  2. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Ποτέ άλλοτε δεν είχαν κατασκευαστεί σε όλον τον κόσμο τόσες πολλές μονάδες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όσο το 2022: ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην έκθεσή του που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι, ανέφερε ότι την περασμένη χρονιά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έφτασε σχεδόν τα 340 γιγαβάτ. Για το 2023, ο ΙΕΑ αναμένει αύξηση άνω των 440 γιγαβάτ από ΑΠΕ και για το 2024, πάνω από  550 γιγαβάτ.
   Η αύξηση ρεκόρ το 2022 οφείλεται κυρίως στα φωτοβολταϊκά, τα οποία από μόνα τους παρήγαγαν πρόσθετη ενέργεια, ισχύος 220 γιγαβάτ παγκοσμίως. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ο IEA αναμένει ότι το 2024 η  παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί κατά 310 γιγαβάτ.
   Η μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όλων των εποχών, αναμένεται το 2023. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το επόμενο έτος, όταν η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί στα 4.500 γιγαβάτ, που ισοδυναμεί με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί. «Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ταχείας επέκτασης της νέας παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας», δήλωσε ο διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ. «Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση έδειξε ότι οι ΑΠΕ είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει ο ενεργειακός εφοδιασμός όχι μόνο καθαρότερος, αλλά και ασφαλέστερος και πιο προσιτός», τόνισε ο Μπιρόλ, καλώντας τις κυβερνήσεις να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ
   Αύξηση κατά ένα τρίτο
   Σύμφωνα με την έκθεση του IEA, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ και στην Ινδία, επίσης, τα νέα μέτρα που υιοθετούνται , θα συμβάλουν σε σημαντική αύξηση τα επόμενα δύο χρόνια. Η Κίνα, επίσης, εδραιώνει την ηγετική της θέση και θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 55% της παγκόσμιας επέκτασης της ικανότητας ΑΠΕ τόσο το 2023 όσο και το 2024. Μετά από χρόνια υποτονικής επέκτασης των ανεμογεννητριών, ο IEA αναμένει  επίσης ανάπτυξη 70% για το 2023. Η ταχεία ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση έργων στην Κίνα που προηγουμένως επιβραδύνθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού , αλλά και στα έργα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη που καθυστερούσαν λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
   Το αν θα συνεχιστεί η ανάπτυξη το 2024 θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των κυβερνήσεων να πιέσουν τις εγκρίσεις των έργων ΑΠΕ.
   Ο ΙΕΑ επισημαίνει μάλιστα ότι σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, οι αλυσίδες εφοδιασμού για ανεμογεννήτριες δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζουν με την αυξανόμενη ζήτηση μεσοπρόθεσμα.  «Λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, ο ΙEA αναμένει ότι η παγκόσμια επέκταση των δυνατοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές θα αυξηθεί εφέτος, κατά ένα τρίτο», αναφέρει η έκθεση. «Οι υψηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων και οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας». Σε σύγκριση μάλιστα με την περίοδο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρόβλεψη για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 40%.
   Ο ΙΕΑ επισημαίνει ωστόσο, ότι  τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να επεκταθούν , για να διασφαλιστεί ότι το τεράστιο δυναμικό της ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα αξιοποιηθεί πλήρως.
   Read more...

   194 • 0

  3. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Σταθερά αμετάβλητη είναι η διαφορά του λιγνίτη από την τιμή του φυσικού αερίου. Οι αλλαγές ως προς το κόστος των μονάδων ανα τεχνολογία ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο, με τις μονάδες λιγνίτη να έχουν μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου. Μάλιστα η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε από τον περασμένο Μάρτιο πτώση 13%.
   Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η Ρυθμιζόμενη Τιμή Εσόδων Παραγωγών για τον λιγνίτη ήταν 221,07 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ για το φυσικό αέριο(μονάδες συνδυασμένου κύκλου) ήταν 149,74 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Ακόμα πιο χαμηλά είναι η ρυθμισμένη τιμή εσόδων για τις ΑΠΕ, η οποία διαμορφώθηκε στα 85 ευρώ.
   Να σημειωθεί πως η Ειδική Τιμή Αγοράς (Ε.Τ.Α.) ανά τεχνολογία ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για το μήνα Μάρτιο 2023 σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ διαμορφώνεται ως εξής:

   Οι ΑΠΕ αποτελούν και το μεγαλύτερο «αιμοδότη» του ταμείου άντλησης υπερεσόδων. Μέχρι στιγμής από την αρχή εφαρμογής του μέτρου έχουν εισρεύσει 3,270,475,975.85 και βέβαια έχει σημασία το γεγονός πως το υπουργείο Ενέργειας έχει πρόθεση να συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος και τους επόμενους μήνες.
   Από την άλλη πλευρά, η λιγνιτική παραγωγή παρότι παραμένει μια χρυσή εφεδρεία ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΡΑΕ παραμένει τους τελευταίους μήνες ένα ακριβό καύσιμο. Όμως σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το μήνα Απρίλιο η λιγντική παραγωγή τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 56%. Ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στις 275,156 GW. Οι περισσότερες μονάδες δεν λειτουργούσαν με «φουλ» τις μηχανές, με εξαίρεση τον ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ V που λειτουργούσε στο 65%.
   Read more...

   170 • 0

  4. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) για τους περιορισμούς έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ΣΗΘΥΑ καθώς και σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μια από τις τελευταίες πράξεις που υπέγραψε ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Η απόφαση, η οποία βασίστηκε στις εισηγήσεις των δύο διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, εισάγει το μέτρο που επιτρέπει την εγκατάσταση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού έργων ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει και την ευστάθεια του συστήματος.

   Έτσι, βάσει της νέας ΥΑ μπορούν να επιβάλλονται στο εξής περιορισμοί έγχυσης στους νέους σταθμούς ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και αποθήκευσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα ευστάθειας και ασφάλειας στο σύστημα σε περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένη ηλεκτροπαραγωγή από όλους τους σταθμούς, λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας και υψηλού αιολικού δυναμικού ταυτοχρόνως. Οι περιορισμοί δεν θα μεταβάλλονται ανά εποχή ή περιοχή και θα επιβάλλονται υπό την προϋπόθεση ότι η περικοπή της ετήσιας παραγωγής των μονάδων δεν θα ξεπερνά το 5%.
   Οι περιορισμοί ανά χρονικές ζώνες

   Έτσι, στα φωτοβολταϊκά που συνδέονται στο ΕΣΜΗΕ ή στο ΕΔΔΗΕ θα επιβληθεί περιορισμός στο 72% και 73% της μέγιστης ισχύος παραγωγής τους αντίστοιχα. Ο περιορισμός αυτός θα είναι μόνιμος, δηλαδή θα ισχύει για όλες τις ώρες παραγωγής τους.
   Όσον αφορά όμως στους περιορισμούς που επιβάλλονται στα αιολικά πάρκα που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αυτοί διαφοροποιούνται ανά προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας κατανομής. Ειδικότερα, το διάστημα 09:00 – 11:00 ο περιορισμός μέγιστης εγχεόμενης ισχύος παραγωγής (σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ) ορίζεται στο 80%, για το 4ωρο 11:00 – 15:00 στο 65% και για το διάστημα 15:00 – 17:00 στο 80%.

   Σχετικά με τους περιορισμούς μέγιστης ισχύος έγχυσης σταθμών αποθήκευσης standalone που συνδέονται στο ΕΣΜΗΕ εφαρμόζεται επίσης περιορισμός της μέγιστης ισχύος έγχυσης σε προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας κατανομής, ώστε η μέγιστη ισχύς έγχυσης του σταθμού στις περιόδους αυτές (μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς έγχυσης), ως ποσοστό της αναγραφόμενης στην άδεια αποθήκευσης μέγιστης ισχύος Έγχυσης.
   Ειδικότερα, για το διάστημα 09.00-10.00 η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς έγχυσης της αναγραφόμενης μέγιστης ισχύος έγχυσης στην άδεια αποθήκευσης ορίζεται στο 70%, για το διάστημα 10.00-11.00 στο 35%, για το τετράωρο 11.00-15.00 μηδέν περιορισμός, για το διάστημα 15.00-16.00 στο 35% και για το απόγευμα μεταξύ 16.00 και 17.00 στο 70%. Σε περίπτωση αύξησης της μέγιστης ισχύος έγχυσης σταθμού αποθήκευσης μετά την έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης, η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς του σταθμού επανυπολογίζεται με βάση τη νέα μέγιστη ισχύ έγχυσης του σταθμού. Από τους περιορισμούς έγχυσης εξαιρούνται οι σταθμοί αντλησιοταμίευσης.

   Οι εξαιρέσεις

   Επίσης, εξαιρούνται οι σταθμοί αποθήκευσης που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς της Νότιας Εύβοιας (συγκεκριμένα στους υφιστάμενους υποσταθμούς Αργυρός, Μυρτιά, Πολυπόταμος, Ηλιόλουστη, Στουππαίοι, Κάρυστος, Παραδείσι, Λιβάδι και στους νέους υποσταθμούς που συνδέονται στο τοπικό δίκτυο 150kV, δηλαδή στις γραμμές μεταφοράς ΚΥΤ Αλιβερίου Αργυρός, Αργυρός - Μυρτιά, Μυρτιά - Πολυπόταμος, Πολυπόταμος -Ηλιόλουστη, Ηλιόλουστη - Κάρυστος, Κάρυστος – Παραδείσι - Λιβάδι, Παραδείσι -Στουππαίοι, Στουππαίοι - Πολυπόταμος, Παραδείσι - Πολυπόταμος. Επίσης, εξαιρούνται οι σταθμοί αποθήκευσης που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς της Κρήτης και στο σύστημα μεταφοράς των διασυνδεμένων με το ηπειρωτικό σύστημα νησιών των Κυκλάδων.
   Read more...

   221 • 0

  5. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Δεύτερη στον κόσμο – μετά την Ισπανία- ως προς το δυναμικό παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
   Οι επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής αλλά και στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής οδηγούν σε αυξανόμενη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας – ενδεικτικά το 2022 ο ΔΕΔΔΗΕ τετραπλασίασε την ισχύ των ΑΠΕ που ενεργοποιήθηκαν στο δίκτυο διανομής, σε σχέση με το 2019.
   Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού, που εξετάζει το δυναμικό παραγωγής των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών μονάδων ως προς τη συνολική ζήτηση (όχι την πραγματική παραγωγή), η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2022 ήταν 17.5 % στην Ελλάδα και 19,1 % στην Ισπανία. Συγκριτικά ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 8,7 % και ο διεθνής μέσος όρος 6,2 %.
   “Εννέα χώρες έχουν σήμερα ποσοστά διείσδυσης άνω του 10%, με την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Χιλή να ξεπερνούν το 17%, και ενώ η συμφόρηση του δικτύου έχει καταστεί ζήτημα, τα μέτρα πολιτικής, οι τεχνικές λύσεις και η αποθήκευση παρέχουν ήδη εφαρμόσιμες λύσεις για την ενίσχυση της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών”, αναφέρεται στην έκθεση.
   Η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ιδίως σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (π.χ. Σαββατοκύριακα και αργίες με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες) οδηγεί και στη χώρα μας σε περικοπή της παραγωγής “πράσινης” ενέργειας για λόγους ευστάθειας του συστήματος. Παράλληλα κατά τις περιόδους αυτές διαμορφώνονται οι χαμηλότερες – έως και μηδενικές – τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο.
   Ως προς τα δίκτυα, αρμόδιες πηγές του ΔΕΔΔΗΕ ανέφεραν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 2022 ενεργοποιήθηκαν στο δίκτυο διανομής 4.800 μονάδες ΑΠΕ ισχύος 1080 μεγαβάτ, έναντι 688 μονάδων ισχύος 242 μεγαβάτ το 2019 (αύξηση 597 % στο πλήθος και 346 % στην ισχύ). Αθροιστικά οι μονάδες ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) στο δίκτυο διανομής έφθασαν πέρυσι στα 6,5 γιγαβάτ από 4 γιγαβάτ το 2019 ενώ με βάση τα προγραμματισμένα έργα για το 2023, η ισχύς θα υπερβεί τα 8.7 γιγαβάτ.
   Αντίστοιχα από τον ΑΔΜΗΕ (σύμφωνα με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2024-2033), επισημαίνεται ότι έως το Δεκέμβριο του 2022, στο διασυνδεδεμένο σύστημα λειτουργούσαν Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 10256 MW, (4516 MW αιολικά και 5150 MW φωτοβολταϊκά) ενώ από τους δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) έχουν χορηγηθεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης σε Σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 11,5 GW.
   “Αν λογιστούν σωρευτικά οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις ΑΠΕ μαζί με όσα έργα έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να συνδεθούν στο Δίκτυο και στο Σύστημα μέσω Όριστικών Προσφορών Σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, και το δυναμικό ΑΠΕ που προκύπτει ως δυνατότητα στα νησιά που διασυνδέονται (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο) το αποτέλεσμα περί τα 24 GW ισχύος υπερβαίνει ήδη το καταγεγραμμένο στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στόχο για το 2030 (15,1 GW) και επιτυγχάνει τον στόχο για ΑΠΕ ισχύος 22-24 GW στην ηλεκτροπαραγωγή όπως αναμένεται να αποτυπωθεί στην επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ”, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ.
   Read more...

   267 • 0

  6. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα επεκτείνουν το προβάδισμά τους έναντι των δαπανών για τα ορυκτά καύσιμα το 2023, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), με τα ηλιακά έργα να αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τις δαπάνες για την παραγωγή πετρελαίου.
   Η ετήσιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν ένα τέταρτο από το 2021 σε σύγκριση με την αύξηση κατά ένα 15% αυτών για τα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει ο οργανισμός που έχει την έδρα του στο Παρίσι στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Επενδύσεις στην Ενέργεια.
   Περίπου το 90% αυτών των δαπανών για την καθαρή ενέργεια προέρχεται από προηγμένες οικονομίες και την Κίνα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί ωστόσο το χάσμα που υπάρχει στον κόσμο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, καθώς οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να είναι οι διπλάσιες από τα επίπεδα που χρειάζονται για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές ως τα μέσα του αιώνα.
   "Η καθαρή ενέργεια κινείται γρήγορα - γρηγορότερα από ό,τι αντιλαμβάνονται πολλοί", δήλωσε ο διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ. "Σε κάθε δολάριο που επενδύεται στα ορυκτά καύσιμα, αντιστοιχούν περίπου 1,7 δολάρια που πηγαίνουν τώρα στην καθαρή ενέργεια. Πριν από πέντε χρόνια η αναλογία αυτή ήταν ένα προς ένα", σημείωσε.
   Περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να επενδυθούν παγκοσμίως στην ενέργεια το 2023, από τα οποία πάνω από 1,7 τρισεκατομμύρια αναμένεται να πάνε στις ανανεώσιμες πηγές, στην πυρηνική ενέργεια, στα ηλεκτρικά οχήματα και στη βελτίωση της απόδοσης.
   Τα υπόλοιπα, ή περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, θα δοθούν στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, η ζήτηση για τον οποίο θα φτάσει και σε υψηλό όλων των εποχών ή το εξαπλάσιο του επιπέδου που χρειάζεται το 2030 για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές ως το 2050.
   Οι τρέχουσες δαπάνες για τα ορυκτά καύσιμα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτό που θα έπρεπε για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών ως τα μέσα του αιώνα, επισήμανε ο IEA. Το 2023, οι δαπάνες για την ηλιακή ενέργεια αναμένεται να ανέλθουν σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τη μέρα ή περίπου 380 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.
   "Αυτό στέφει πραγματική ενεργειακή υπερδύναμη την ηλιακή ενέργεια. Αναδύεται ως το μεγαλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για γρήγορη απανθρακοποίηση ολόκληρης της οικονομίας", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ντέιβ Τζόουνς, επικεφαλής πληροφοριών δεδομένων στο Ember, ένα think tank για την ενέργεια. "Η ειρωνεία είναι ότι κάποια από τα μέρη με τον περισσότερο ήλιο στον κόσμο έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια", σημείωσε.
   Οι επενδύσεις σε νέες προμήθειες ορυκτών καυσίμων θα αυξηθούν κατά 6% το 2023 στα 950 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ο IEA.
   Ο οργανισμός δεν διατύπωσε ρητά την πρόβλεψή του από το 2021 ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αν ο κόσμος θέλει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ως τα μέσα του αιώνα.
   Ο οργανισμός παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ δηλώνει ότι τα αιτήματα του IEA να σταματήσουν οι επενδύσεις στο πετρέλαιο υπονομεύουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη. Επιστήμονες και ακτιβιστές για το κλίμα διεθνώς προειδοποιούν ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επιδεινώνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
   Read more...

   99 • 0

  7. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Η επίμαχη και πολυαναμενόμενη μελέτη για το νέο χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ πήρε αναβολή ως τα τέλη Μαρτίου του 2024, με απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με ημερομηνία 17/5. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι γίνεται παράταση του έργου κατά 11 μήνες ως τις 27 Μαρτίου 2024. Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται η ανάδοχος εταιρεία, αλλά οφείλεται "κυρίως σε γεγονότα που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν και να αποφευχθούν".
   Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού του 2008 αποτελείται από συνολικά 5 στάδια: Καταρχήν, η ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, δηλαδή το Στάδιο Α’, έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη το Στάδιο Β’, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα τρία περιλαμβάνει τη διατύπωση και τη βελτίωση της πρότασης αναθεώρησης του ΕΧΠ για τις ΑΠΕ
   Οι βασικές κατευθύνσεις του νέου χωροταξικού είναι οι εξής:
   Δεκαέξι χρόνια μετά το σχέδιο του 2008, το μέγεθος των ανεμογεννητριών είναι μεγαλύτερο. Αυτό προφανώς αλλάζει και τα δεδομένα και καθιστά απαραίτητη την επανεξέταση των ελάχιστων αποστάσεων, τις επιπτώσεις των εγκαταστάσεων σε ευαίσθητα τοπία και γενικά τους κανόνες ένταξης στο περιβάλλον. Η μέγιστη επιτρεπόμενη πυκνότητα αιολικών εγκαταστάσεων ανά ΟΤΑ και κατηγορία χώρου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρέχεται η δυνατότητα τοποθέτησης μονάδων ΑΠΕ 26πλάσιας συνολικής ισχύος του εθνικού στόχου για το 2030, μόνο από χερσαίες εγκαταστάσεις. Αναδιάρθρωση των Περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ) και των Περιοχών Αιολικής Καταλληλότητας (ΠΑΚ). Το νέο Χωροταξικό λαμβάνει υπ’ όψη τις υφιστάμενες συγκεντρώσεις αλλά και περιοχές με αυξημένη ζήτηση (π.χ. Ευρυτανία, Θίσβη). Νέοι και μεγαλύτεροι δρόμοι. Ειδικά στα αιολικά, τα συνοδά έργα και οι υποδομές θα είναι περισσότερα και μεγαλύτερα. Κριτήρια χωροθέτησης όλων των μορφών ΑΠΕ και κυρίως των αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων. Περιορισμός στο μέγεθος των ανεμοννητριών που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάποιες περιοχές, λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους. Τέτοιες είναι όσες αποτελούν π.χ. μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Επανεξετάζονται επίσης οι αποστάσεις από οικισμούς ή περιοχές οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Τι θα συμβεί με την χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ) αλλά και των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΣΠΠ). Επαναπροσδιορισμός των περιοχών αποκλεισμού. Ενταξη στο νέο Χωροταξικό του θεσμού των «απάτητων βουνών». Εως σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 8 ορεινοί όγκοι (Λευκά Όρη στην Κρήτη, Σάος στην Σαμοθράκη, Σμόλικας σε Ιωάννινα, Γρεβενά, Τύμφη σε Ιωάννινα, Ταΰγετος σε Λακωνία & Μεσσηνία, Χατζή στα Τρίκαλα, Άγραφα σε Καρπενήσι, Καρδίτσα, Μαίναλο στην Αρκαδία. Το Χωροταξικό είναι συμβατό με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Εχει ληφθεί υπ’ όψη η Μακροχρόνια Στρατηγική για το 2050. Εχει δηλαδή συνυπολογιστεί η ανάπτυξη θαλάσσιων εγκαταστάσεων ΑΠΕ και μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δίκτυα. Έχει επίσης συνυπολογιστεί η ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντιστοιχία με τις τάσεις ανάπτυξης εγκαταστάσεων ΑΠΕ χωρικά. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε δώσει το Φεβρουάριο διορία δύο μηνών στη χώρα μας για συμμόρφωση με τον κανονισμό για τις περιοχές NATURA και το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ, προειδοποιώντας ότι μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων.
   Read more...

   191 • 0

  8. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης για τις μπαταρίες αποθήκευσης στην Ελλάδα εντοπίζει νεότερη μελέτη της εταιρείας ερευνών E3 Analytics με έδρα το Βερολίνο, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας, συμπληρώνοντας αντίστοιχες «επισκοπήσεις» για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και Ισπανίας.
   Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης, την οποία έχει στα χέρια του το energypress, υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι παρά τα δεδομένα ρίσκα που υπάρχουν, το «outlook» για την αγορά αποθήκευσης στην Ελλάδα παραμένει «υποσχόμενο». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι γίνεται ειδική μνεία στο αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, το οποίο, κρίνοντας «ex-post» από άλλες «ώριμες» πλέον αγορές, λύνει ζητήματα και κυρίως αποτρέπει τα «κακώς κείμενα» όπως είναι η συγκέντρωση της αγοράς σε λίγα χέρια ή υπεραπόδοση των μπαταριών με έσοδα.
   Πρόκειται για προβλήματα που έχουν καταγραφεί σε άλλες ώριμες αγορές όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία και επομένως αξιολογείται ως θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια ορισμένη πρόληψη στην περίπτωση της Ελλάδας που τώρα η σχετική αγορά κάνει τα πρώτα της βήματα. Μάλιστα, όπως έχει γράψει το energypress, ανάλογη ήταν η πρώτη αντίδραση της αγοράς όταν τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, θέτοντας εύλογα παραμέτρους που διασφαλίζουν τη γεωγραφική διασπορά των έργων, αποτρέποντας παράλληλα ιδιοκτησιακή συγκέντρωση στις μονάδες που θα προκριθούν.
   Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν τέσσερα βασικά ρίσκα που χρήζουν προσοχής και παρεμβάσεων στη συνέχεια προκειμένου να λειτουργήσει με ορθό τρόπο η αγορά. Το πρώτο ρίσκο έχει να κάνει με την συνάρτηση που έχουν τα έσοδα μιας μπαταρίας με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και την εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.
   Εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι, όπως χαμηλότερες τιμές αγοράς, κανιβαλισμός από άλλα έργα αποθήκευσης, ή ταχεία αύξηση της «απόκρισης-ζήτησης» που ενδεχομένως να υπονομεύσει την θέση της αποθήκευσης.
   Ένας πρόσθετος κίνδυνος σχετίζεται με την επέκταση των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την προμήθεια και κατά συνέπεια να περιορίσει την ανάγκη για αποθήκευση μέσα στα επόμενα χρόνια. Τέλος, με δεδομένο τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο παραμένει κρίσιμη παράμετρος για την κινητοποίηση επενδύσεων.
   Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία όπως αποτυπώνονται στην έκθεση, μέχρι και τον Απρίλιο, έχουν δοθεί συνολικά 487 άδειες για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 28.79 GW.
   Το «καλάθι» περιλαμβάνει 420 άδειες για stand-alone μπαταρίες, συνολικής ισχύος 23.17 GW, 47 άδειες σταθμών αποθήκευσης με ΑΠΕ ισχύος 1.67 GW, 2 άδειες για σύγχρονους συμπυκνωτές ισχύος 0.48 GW και 18 άδειες για μονάδες αντλησιοταμίευσης ισχύος 3.47 GW. Ενδεικτικό του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρία είναι η «αλματώδης» αύξηση των αδειών που έχουν υποβληθεί και χορηγηθεί, καθώς από 4,7 GW που ήταν τον Ιούνιο του 2021, σήμερα αθροίζονται στα 23,2 GW.
   Read more...

   205 • 0

  9. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Τα πάνω κάτω προκαλούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο συνδυασμός ΑΠΕ και μειωμένης ζήτηση. Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, καταγράφηκαν λόγω της αυξημένης παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αρνητικές ή μηδενικές ωριαίες τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
   Στην αγορά Nord Pool, η αξία των -€5,67/MWh που καταγράφηκε σε μια ώρα της Κυριακής 21 Μαίου είναι η χαμηλότερη στην ιστορία. Για το σύνολο της εβδομάδας, οι τιμές μειώθηκαν σε κάθε αγορά, λόγω της μείωσης της ζήτησης και των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και της υψηλότερης παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας σε αρκετές αγορές.
   Αιολικά και φωτοβολταικά
   Την εβδομάδα της 15ης Μαΐου, την εικοστή εβδομάδα του έτους, η παραγωγή ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας έφτασε σε ύψη ρεκόρ στην Ιβηρική Χερσόνησο, με συνολική παραγωγή 862 GWh στην Ισπανία και 81 GWh στην Πορτογαλία, αν συγκριθεί με την εικοστή εβδομάδα των τελευταίων πέντε ετών. Ωστόσο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν καταγράφηκαν ιστορικά ρεκόρ σε αυτές τις δύο αγορές, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής θερμοηλεκτρικής ενέργειας στην περίπτωση της Ισπανίας, μειώθηκε κατά 13% και 16% αντίστοιχα. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στην Ιταλία, με μείωση 11% σε σχέση με την εβδομάδα της 8ης Μαΐου. Στις υπόλοιπες αγορές που αναλύθηκαν στο AleaSoft Energy Forecasting, αυξήσεις στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας κατά 12% και 17% καταγράφηκαν στη Γαλλία και της Γερμανίας, αντίστοιχα.
   Για την εβδομάδα της 22ης Μαΐου, η πρόβλεψη παραγωγής ηλιακής ενέργειας της AleaSoft Energy Forecasting δείχνει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά ότι μπορεί να μειωθεί στην Ισπανία
   Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, όπως και η παραγωγή ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας, η παραγωγή αιολικής ενέργειας σημείωσε ρεκόρ στην Ιβηρική Χερσόνησο, με συνολική αξία 1830 GWh στην Ισπανία και 326 GWh στην Πορτογαλία, αν συγκριθεί με την εικοστή εβδομάδα. των τελευταίων πέντε ετών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκε αύξηση σε όλες σχεδόν τις αγορές που αναλύθηκαν, μεταξύ 31% στη Γερμανία και 51% στη Γαλλία. Στην ισπανική και την ιταλική αγορά αυξήθηκε και η παραγωγή με αυτή την τεχνολογία, 37% στην Ισπανία και 39% στην Ιταλία. Ωστόσο, στην Πορτογαλία σημειώθηκε πτώση 6,9%.
   Σε Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία
   Με πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ολοκληρώθηκε η τρίτη εβδομάδα του Μαΐου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η συμπεριφορά σχετίζεται με τον εορτασμό της Ημέρας της Ανάληψης στις 18 Μαΐου σε αρκετές από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Η μεγαλύτερη πτώση, 18%, παρατηρήθηκε στην Ολλανδία. Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ιταλία, 1,4% και στην Ισπανία, με πτώση 1,7%. Σε αυτές τις δύο αγορές, η μέρα της 18ης Μαΐου δεν ήταν αργία.
   Όσον αφορά τις μέσες θερμοκρασίες, μειώσεις καταγράφηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλες σχεδόν τις αγορές που αναλύθηκαν εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, όπου παρέμειναν αρκετά παρόμοιες με την προηγούμενη εβδομάδα.
   Για την εβδομάδα της 22ης Μαΐου, σύμφωνα με την πρόβλεψη ζήτησης της AleaSoft Energy Forecasting, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές εκτός από την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία.
   Την εβδομάδα της 15ης Μαΐου, οι τιμές σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που αναλύθηκαν στο AleaSoft Energy Forecasting μειώθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη πτώση, 56%, σημειώθηκε στην αγορά Nord Pool των σκανδιναβικών χωρών. Από την άλλη πλευρά, η μικρότερη μείωση τιμής, 9,9%, ήταν αυτή της αγοράς N2EX του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις υπόλοιπες αγορές, οι μειώσεις ήταν μεταξύ 14% της αγοράς IPEX της Ιταλίας και 35% της αγοράς MIBEL της Ισπανίας.
   Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, η υψηλότερη μέση τιμή, 103,21 €/MWh, ήταν αυτή της ιταλικής αγοράς, ακολουθούμενη από τη μέση τιμή της αγοράς N2EX του Ηνωμένου Βασιλείου, 91,46 €/MWh. Από την άλλη, η χαμηλότερη εβδομαδιαία μέση τιμή ήταν αυτή της σκανδιναβικής αγοράς, 21,23 €/MWh. Στις υπόλοιπες αγορές που αναλύθηκαν, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ των 48,07 €/MWh της ισπανικής αγοράς και των 74,43 €/MWh της αγοράς EPEX SPOT της Γερμανίας.
   Read more...

   307 • 0

  10. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Δημιουργείται ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης σε όλους τους τομείς μεταφορών με στόχο τόσο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων όσο και τη στήριξη της «πράσινης» οικονομίας. Η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θέτει ως σκοπό το ολιστικό Σχέδιο, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση στον ιστότοπο https://ypen.gov.gr/dimosia-diavoulefsi-gia-to-ethniko-schedio-ilektrokinisis/  μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 είναι να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τον εξηλεκτρισμό όλων των τομέων μεταφορών και για αυτό κινείται σε 3 βασικές διαστάσεις:
   Η 1η διάσταση αφορά στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτισης. Η 2η διάσταση αφορά στον εξηλεκτρισμό των υφιστάμενων στόλων οχημάτων και μέσων μεταφορών. Η 3η διάσταση αφορά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος γύρω από αυτήν την αγορά, με στόχο την παροχή έξυπνων λύσεων στις νέες ανάγκες που φέρνει μαζί της η ηλεκτροκίνηση.  Το Σχέδιο αυτό καταλήγει, μετά από ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και έπειτα από στοχευμένες δράσεις απευθείας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, σε ένα πλέγμα πολιτικών που πρέπει να υλοποιηθεί σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι προτεινόμενες πολιτικές καλύπτουν και τις 3 αυτές διαστάσεις, περιλαμβάνοντας διαφόρων ειδών μέτρα, τα οποία λαμβάνουν τη μορφή:
   κινήτρων όπως η συνέχιση υφιστάμενων προγραμμάτων επιδότησης ή ο σχεδιασμός νέων που θα απευθύνονται σε ιδιωτικούς στόλους οχημάτων, η υποστήριξη έργων ΑΠΕ σε συνδυασμό με υποδομές φόρτισης, θεσμικών παρεμβάσεων όπως η ανάληψη πρωτοβουλιών για τον εξηλεκτρισμό των δημόσιων στόλων, η ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για τη σύνδεση και τροφοδοσία των υποδομών φόρτισης, και αντικινήτρων για τη χρήση συμβατικών οχημάτων, όπως η δημιουργία low emission zones σε κέντρα πόλεων ή νησιωτικούς οικισμούς.  Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης, θεσπίζει, για πρώτη φορά στη χώρα, συγκεκριμένους στόχους για τις αναγκαίες δημόσια προσβάσιμες υποδομές φόρτισης που θα εξυπηρετούν τις οδικές μεταφορές, με χρονικά ορόσημα το 2025, 2030 και 2035. Οι στόχοι αυτοί λαμβάνουν υπόψη τους τους εθνικούς στόχους για ταξινομήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα καθώς και στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο,  συμπληρώνοντας και ολοκληρώνοντας έτσι τη στοχοθεσία για την ηλεκτροκίνηση, αποτελώντας την πυξίδα των πολιτικών της χώρας στον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια.
   Read more...

   158 • 1

  11. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών δημοσιεύει έναν πρακτικό οδηγό για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»
   Το Πρόγραμμα στοχεύει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με συστήματα ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην επιδίωξη το κτιριακό απόθεμα να πλησιάσει το 2050 προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και σε χαμηλότερο κόστος διαβίωσης.
   Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», επιχορηγεί τα νοικοκυριά για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με σύστημα αποθήκευσης και τους αγρότες για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης για αυτοκατανάλωση με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.
   Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) στο Πρόγραμμα, είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης για το ίδιο σύστημα (φωτοβολταϊκό σταθμό με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης) από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης. 
   ΦΒ-στη-Στέγη_Συχνές-Ερωτήσεις.pdf
    
   Read more...

   767 • 0

  12. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Μέσα στις σημαντικές προκλήσεις της επόμενης περιόδου είναι η αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελεί προϋπόθεση για την απανθρακοποιηση του ενεργειακού μείγματος.
   «Η αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού, αποτελεί προτεραιότητα, καθώς αποτελεί έναν πόρο ο οποίος πρέπει να αξιοποιείται όπου είναι διαθέσιμος. Για το σκοπό αυτό στόχος είναι να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία τα υπό κατασκευή μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, να αξιοποιηθεί το δυναμικό σε αρδευτικά/υδρευτικά έργα και ταμιευτήρες, ενώ αντίστοιχα να αναπτυχθεί περαιτέρω και η κατηγορία των μικρών υδροηλεκτρικών έργων» αναφέρει το υφιστάμενο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.
   Η ιστορία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ως ένα βαθμό είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών σταθμών. Πριν την ίδρυση της το 1950 είχαν τεθεί σε λειτουργία την τετραετία 1927 τα μικρά υδροηλεκτρικά σε Γλαύκο, Βέρμιο, Αλμυρό Χανίων, συνολικής ισχύος 5,8 MW. Ακολουθούν την 20ετία 1950–1975 επτά μεγάλοι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί (Άγρας, Κρεμαστά, Ν. Πλαστήρας, Καστράκι, Εδεσσαίος Λάδωνας και Πολύφυτο) και ο σταθμός Λούρος συνολικής ισχύος 1411,4 MW. Τέλος, από το 1976 μέχρι σήμερα κατασκευάστηκαν ακόμα 15 σταθμοί.
   Την δεκαετία του 1950 εκπονήθηκε ένα ενεργειακό πρόγραμμα από την αμερικανική εταιρεία EBASCO, που είχε αναλάβει την οργάνωση της ΔΕΗ. Με πόρους των ιταλικών αποζημιώσεων και του Σχεδίου Μάρσαλ κατασκευάστηκαν μια σειρά υδροηλεκτρικοί σταθμοί μεταξύ των οποίων και ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Λούρου, όπου κατασκευάστηκε νοτίως των Ιωαννίνων. Στόχος η αξιοποίηση των υδάτων της τεχνητής λίμνης όπου ενώνονται τα ύδατα του αγίου Γεωργίου και του ποταμού λούρου. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ Α.Ε. «περιλαμβάνει τρεις μονάδες Francis οριζοντίου άξονα, (2x2,5MW+1x5,3 ΜW). Είναι σε λειτουργία από το 1954 και έχει μέση ετήσια παραγωγή ενέργειας 48 GWh.Η λειτουργία του Σταθμού συμβάλλει στην αποφυγή εκπομπής ρύπων CO2 κατά 48.000 tn ετησίως. Δρομολογείται η ανακαίνισή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΜΥΗΣ Λούρου έχει αποτυπωθεί και σε γραμματόσημο των ΕΛ.ΤΑ. στη σειρά Δ.Ε.Η., το 1962». Πιο πρόσφατο μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο, του Ιλαρίωνα. Βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, στο δήμο Κοζάνης. Αξιοποιεί ενεργειακά την οικολογική παροχή του φράγματος Ιλαρίωνα, του ποταμού Αλιάκμονα.Περιλαμβάνει μία μονάδα Francis οριζοντίου άξονα (4,2 ΜW). Τέθηκε σε λειτουργία το 2014 και έχει μέση ετήσια παραγωγή ενέργειας 22 GWh.Η λειτουργία του Σταθμού συμβάλλει στην αποφυγή εκπομπής ρύπων CO2 κατά 22.000 tn ετησίως.
   Read more...

   252 • 0

  13. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Σε διαβούλευση τίθεται η κατάρτιση πρότυπων προδιαγραφών για διαγωνισμούς παραχώρησης με αντικείμενο την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που περιλαμβάνονται στα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.), που έχουν ήδη εκπονηθεί από 312 Δήμους σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί από τους Δήμους όλης της χώρας, οι οποίοι καλούνται να δρομολογήσουν άμεσα τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση των Σ.Φ.Η.Ο. Η διαβούλευση γίνεται στον ιστότοπο https://ypen.gov.gr/dimosia-diavoulefsi-gia-protypa-tefchi-diagonismon-parachorisis-gia-tin-anaptyxi-diacheirisi-kai-leitourgia-dimosios-prosvasimon-simeion-epanafortisis-pou-perilamvanontai-se-schedia-fortisis-ilektrik/ και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου 2023.
   Με τη δημιουργία του εργαλείου αυτού θεσπίζονται κατάλληλοι, κοινοί, διαφανείς και σύμφωνοι με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, κανόνες και όροι για τη διενέργεια των διαγωνισμών. Πιο συγκεκριμένα:
   Καθορίζονται κριτήρια οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας καθώς και τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας, για τη συμμετοχή των υποψηφίων στους διαγωνισμούς. Καθορίζονται κριτήρια αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Προτείνεται η βέλτιστη χρονική διάρκεια για τις παραχωρήσεις Καθορίζονται οι βασικοί οικονομικοί όροι όπως τα τέλη παραχώρησης και η χρέωση των χρηστών Η/Ο Δημιουργείται ένα πλαίσιο εκμετάλλευσης, λειτουργίας, συντήρησης και επέκτασης δικτύου. Προτείνονται τεχνικές προδιαγραφές για τον εξοπλισμό φόρτισης. Ρυθμίζονται διάφορα θέματα σχετικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλόμενων μερών. Η δημιουργία του εργαλείου αυτού στοχεύει στη διευκόλυνση των Δήμων κατά τη διαδικασία προετοιμασίας των σχετικών διαγωνισμών, και στην επιτάχυνση των αναγκαίων διαδικασιών. Ακολουθεί την πρόσφατη ενεργοποίηση της δράσης «Φορτίζω Παντού» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της οποίας διατίθενται 30 εκατ. ευρώ ειδικά για τη χρηματοδότηση μέρους της αρχικής επένδυσης που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν οι ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω των διαγωνισμών παραχώρησης, για την προμήθεια και εγκατάσταση των υποδομών φόρτισης στους χώρους αρμοδιότητας των Δήμων.
   Read more...

   168 • 0

  14. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Ρεκόρ νέας «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος επιτεύχθηκε κατά την περσινή χρονιά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με την νεότερη έκθεση της Κομισιόν για το 4ο τρίμηνο του 2022, να αναφέρει πως 57 GW ηλιακής και αιολικής ισχύος προστέθηκαν στο δίκτυο, επιφέροντας μια αύξηση 16% σε ετήσια βάση.
   Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η πρόσθετη ισχύς στήριξε τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής ΑΠΕ κατά το 2022 με το «πράσινο» μερίδιο να αυξάνεται στο 39% του ενεργειακού μείγματος έναντι 38% το 2021. Ειδικότερα, το 2022, η φωτοβολταϊκή παραγωγή αυξήθηκε κατά 26% (+41 TWh), τα χερσαία αιολικά κατά 10% (+33 TWh) και τα υπεράκτια αιολικά κατά 4% (2 TWh), αντανακλώντας την ανάπτυξη νέας ισχύος από τις εν λόγω τεχνολογίες.
   Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, φωτοβολταϊκά και αιολικά αύξησαν συνδυαστικά την παραγωγή τους κατά 14% το 2022 (+76 TWh), ωστόσο, υποχώρησε η παραγωγή των υδροηλεκτρικών κατά 17% (-61 TWh) λόγω των φαινομένων ξηρασίας που κυριάρχησαν κατά την διάρκεια του έτους σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες με σημαντικό υδροηλεκτρικό δυναμικό. Ανάλογη πτωτική πορεία είχε και η πυρηνική παραγωγή λόγω διακοπών και καθυστερήσεων στο πρόγραμμα συντηρήσεων στη Γαλλία. Έτσι, η παραγωγή των πυρηνικών υποχώρησε κατά 17% (-118 TWh) το 2022. Μετά και το «κλείσιμο» του τελευταίου τριμήνου της περσινής χρονιάς, η μέση ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (European Power Benchmark) διαμορφώθηκε στα 230€/MWh, υψηλότερη κατά 121% σε σχέση με το 2021. Η Ιταλία είχε την υψηλότερη baseload τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 304 ευρώ ανά Μεγαβατώρα κατά μέσο όρο το 2022 και ακολουθούν η Μάλτα με 294€/MWh, η Ελλάδα με 279€/MWh και η Γαλλία με 275€/MWh.
   Σε επίπεδο τρίμηνου, τα «πρωτεία» με τις υψηλότερες τιμές χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είχαν η Ελλάδα και η γειτονική Ιταλία με 246€/MWh και 245€/MWh, αντίστοιχα, τιμές κατά 11% και 1% υψηλότερες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
   Η αντίστοιχη τιμή αναφοράς για το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς διαμορφώθηκε στα 187€/MWh το τέταρτο τρίμηνο του 2022, 4% σε σχέση με το ετήσιο μέσο benchmark και 45% μικρότερη σε σχέση με την μέση τιμή αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το τρίτο τρίμηνο του 2022.
   Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, έθεσε τέλος στην «επιστροφή» στο λιγνίτη καθώς σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρίμηνα, όλα τα κράτη μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) με εναπομείνασες λιγνιτικές μονάδες μείωσαν την παραγωγή τους κατά το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και των σχετικά χαμηλότερων τιμών αερίου. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η λιγνιτική παραγωγή υποχώρησε 6% από χρόνο σε χρόνο, συγκρίνοντας τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2021 και του 2022.
    
   Read more...

   217 • 0

  15. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποφυγή το καλοκαίρι πιθανών μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση των νησιών της χώρας που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού προχωρούν οι αρμόδιες αρχές.
   Πρόκειται για τα νησιά Σάμος, Χίος, Σαντορίνη, Ρόδος, Λέσβος και Καστελόριζο.

   Ο τουρισμός
   Η τουριστική κίνηση τη φετινή θερινή περίοδο αναμένεται να χτυπήσει νέα ρεκόρ, όπως προβλέπουν φορείς της αγοράς. Οι υποδομές όμως για την κάλυψη των αυξημένων φορτίων κατανάλωσης ρεύματος είναι παρωχημένες. Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί με βάση τις ανάγκες προηγούμενων δεκαετιών.
   Οι επενδύσεις
   Η κυβέρνηση και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) δρομολογούν επενδυτικά σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, όπως για παράδειγμα εκείνων για την Κρήτη και της Σαντορίνης, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ολοκληρωμένα είναι εκείνα των Κυκλάδων, ενώ σχεδιασμός γίνεται για την ενεργειακή ανασφάλεια των Δωδεκάνησων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
   Ωστόσο τα τελευταία προαναφερόμενα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2030 και μέχρι τότε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές θα έχουν την ανάγκη πρόσθετων ενεργειακών υποδομών προκειμένου να αντιμετωπίζουν τη μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές και τους τουρίστες.
   Γεννήτριες
   Τέτοια μέτρα δεν είναι άλλα από τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (γεννήτριες) που έρχονται να δώσουν πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές. Και συγκεκριμένα για την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου.
   Ο συναγερμός σήμανε και για φέτος στη Ρυθμιστικής Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ. Η τελευταία έχει υπό την ιδιοκτησία και ευθύνη την ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά με ντιζελοκίνητες μονάδες.
   Έτσι η ΡΑΕ αποφάσισε να εγκρίνει στη ΔΕΗ τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε Σάμο, Χίο, Θήρα, Ρόδο, Λέσβο και Μεγίστη (Καστελόριζο).
   Το σκεπτικό
   Στο σκεπτικό των αποφάσεων της ΡΑΕ αναφέρεται: «Η ασφάλεια εφοδιασμού των μη διασυνδεδεμένων νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κατά τούτο επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή κινδύνων που ανάγονται στην τροφοδοσία τους με ηλεκτρική ενέργεια. H εξεύρεση λύσεων σχετικά με την επάρκεια του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε περίπτωση βλαβών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής), αντιμετωπίζεται μέσω εξαιρετικών διατάξεων του νομοθετικού πλαισίου και θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Επικράτεια, δεδομένου ότι το κόστος του δυναμικού παραγωγής για έκτακτες ανάγκες προστίθεται στο συνολικό κόστος παραγωγής των ΜΔΝ και μετακυλίεται μέσω των επιβαρύνσεων ΥΚΩ στους καταναλωτές».
   Ιούλιος και Αύγουστος
   Αναλυτικά ανά νησί αποφασίστηκε για από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου η μίσθωση από τη ΔΕΗ ηλεκτροπαραγωγών ζευγών:
   1. Στη Σάμο το έλλειμμα ισχύος υπολογίζεται στα 11,4 Μεγαβάτ και θα μισθωθούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 12 Μεγαβάτ.
   2. Στη Χίο το έλλειμμα ισχύος θα είναι στα 24,5 Μεγαβάτ. Θα αποσταλούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη 25 Μεγαβάτ
   3. Στο νησί της Θήρας (Σαντορίνη) το έλλειμμα θα καλυφθεί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 20 Μεγαβάτ
   4. Στη Ρόδο οι ανάγκες θα καλυφθούν με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 18 Μεγαβάτ.
   5. Στη Λέσβο το έλλειμμα υπολογίζεται σε 13,7 Μεγαβάτ και θα μισθωθουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 14 Μεγαβάτ.
   6. Στο νησί της Μεγίστης (Καστελόριζο) το έλλειμμα θα καλυφθεί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 0,15 MW
   Read more...

   154 • 0

  16. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Η μέση ημερήσια ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2023 ανήλθε στις 26.998 MWh και η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 809. 947 MWh
   Μειωμένη κατά 51% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν η χονδρική τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο ενώ κατέγραψε πτώση 2% και σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ διαμορφώθηκε στα 120,44 ευρώ/MWh.
   Σημαντική όμως είναι και η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας η οποία τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 3.405.577 MWh, κινούμενη καθοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Το μέσο φορτίο του συστήματος ανήλθε στα 4.730 MW, μειωμένο κατά 8% σε μηνιαία βάση και κατά 11% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο φορτίο συστήματος ήταν 3.193 MW και το μέγιστο 6.570 MW.
   Ο συνδυασμός καλοκαιρίας με τις αργίες του Πάσχα, συν τις υψηλές τιμές λιανικής και τις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οδήγησαν χαμηλότερη κατανάλωση στον οικιακό και εμπορικό τομέα. Στη διαμόρφωση των τιμών, η διακύμανση του φυσικού αερίου TTF και ο βαθμός διείσδυσης των ΑΠΕ οδήγησαν την τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας από το ελάχιστο των 0,18 ευρώ/MWh ως τα 211 ευρώ/MWh, που ήταν η μέγιστη τιμή του Απριλίου.
   Τα μερίδια

   Όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρισμού, ο περασμένος μήνας χαρακτηρίστηκε από αύξηση του Φυσικού Αερίου, σε σχέση με τον Μάρτιο, μείωση του Λιγνίτη και των Καθαρών Εισαγωγών και σχετικά σταθερή συμμετοχή των ΑΠΕ, που είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και των Μεγάλων Υδροηλεκτρικών.

   Είναι ενδεικτικό ότι, η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον Απρίλιο του 2023, κάλυψε το 34% του μίγματος καυσίμου, έναντι μεριδίου 26% στα καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής του Μαρτίου 2023.
   Πάντως το μίγμα καυσίμου της Ελλάδας στην ηλεκτροπαραγωγή τον Απρίλιο βασίστηκε κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με μερίδιο 40%, στο φυσικό αέριο με 34%, στις καθαρές εισαγωγές 15%, στον λιγνίτη (9%) και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (2%). Δηλαδή συνολικά (μαζί με τα υδροηλεκτρικά) η συμμετοχή των ΑΠΕ έφθασε το 42%. Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο τον Απρίλιο ανήλθε σε 1.301.164 MWh και 1.117.097 MWh αντίστοιχα, ενώ από το λιγνίτη έφτασε στις 283.792 MWh.
   Σε ετήσια βάση, το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμου της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς φέτος τον Απρίλιο ήταν 34% από 24% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, στο 40% του μίγματος από 44% τον Απρίλιο του 2022
   Μείωση εισαγωγών - Απο που προήλθαν
   Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι εισαγωγές ηλεκτρισμού τον Απρίλιο μειώθηκαν. Η μέση ημερήσια ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2023 ανήλθε στις 26.998 MWh και η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 809. 947 MWh. Η κατανομή εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας ανά διασύνδεση αναλύεται ως εξής:

   • 48% προήλθε από την Βουλγαρία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 386.512 MWh
   • 25% προήλθε από την Βόρεια Μακεδονία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 203483 MWh
   • 19% προήλθε από την Αλβανία, με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 158.144 MWh
   • 5% προήλθε από την Ιταλία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 37.104 MWh και
   • 3% προήλθε από την Τουρκία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 24.705 MWh.

   Οι Εξαγωγές
   Αντίθετα, οι εξαγωγές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Η μέση ημερήσια ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών ανήλθε στις 10.760 MWh και η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 322.793 MWh. Η κατανομή εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας ανά διασύνδεση αναλύεται ως εξής:

   • 72% κατευθύνθηκε προς την Ιταλία, με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 231.733 MWh
   • 15% κατευθύνθηκε προς την Αλβανία, με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 47.051 MWh
   • 6% κατευθύνθηκε προς τη Βόρεια Μακεδονία, με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις20. 826 MWh
   • 5% κατευθύνθηκε προς την Βουλγαρία, με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 15.837 MWh, και το
   • 2% κατευθύνθηκε προς την Τουρκία , με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εξαγωγών στις 7,346 MWh.

   Τα ισοζύγια

   Στο πλαίσιο αυτό η καθαρή θέση του ισοζυγίου διασυνδέσεων (εισαγωγές- εξαγωγές), εν προκειμένω οι καθαρές εισαγωγές από κάθε διασυνδεμένη χώρα διαμορφώνεται ως εξής :

   α. μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας της τάξεως των 111.093 MWh
   β. μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας της τάξεως των 182.656 MWh
   γ. μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας της τάξεως των 370.675 MWh
   δ. μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας της τάξεως των 17.359 MWh
   ε. μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας της τάξεως των -194,629 MWh
   Read more...

   232 • 0

  17. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Παγιώνονται και αυξάνονται οι περικοπές των ΑΠΕ προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος.
   Ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης, συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα πάνω από 62%  και αυξημένων εισαγωγών την περασμένη Κυριακή, υποχρέωσε τον ΑΔΜΗΕ να περικόψει την παραγωγή αιολικών τις απογευματινές ώρες, όταν ξαφνικά οι εισαγωγές ρεύματος από σχεδόν μηδενικές έφτασαν τα 1500 MW.
   Oι εισαγωγές που ακολουθούν τη ροή παραγωγής των φωτοβλταϊκών εγχέοντας στο ελληνικό σύστημα ενέργεια, συνήθως τις ώρες που πέφτει η παραγωγή τους και οι τιμές ανεβαίνουν, έριξαν μαζικά στο σύστημα 1500 MW προκαλώντας συνθήκες αστάθειας, αφού την ίδια ώρα είχε υποχωρήσει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών αλλά ήταν αυξημένη η παραγωγή των αιολικών λόγω ανέμων, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί.
   Ετσι και προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος ο ΑΔΜΗΕ πέταξε εκτός αρκετά πράσινα μεγαβάτ από την παραγωγή των αιολικών πάρκων. Περικοπές πράσινης παραγωγής είχαν γίνει και νωρίτερα γύρω στις 12 το μεσημέρι, όταν είχε αρχίσει να ανεβαίνει σημαντικά και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
   Read more...

   269 • 0

  18. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Τρία εμβληματικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΑΠΕ που χρησιμοποιούν τα corporate PPAs, 18 ενεργειακές κοινότητες, πολλές επενδύσεις μικρομεσαίων εταιρειών σε net metering και έργα διασύνδεσης στις Κυκλάδες έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ. Νίκος Μαντζούφας από το βήμα του 8ου Οικονομικού Φόρουμ που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στους Δελφούς.
   Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, από ένα σύνολο 628 έργων ύψους 16 δισ. ευρώ που επιχορηγούνται, τα πιο εμβληματικά έργα ήταν τρία μεγάλα έργα ΑΠΕ που έχουν "κλειδώσει" εταιρικές διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας.
   Πρόκειται για τα έργα της κοινοπραξίας RWE –ΔΕΗΑΝ στη Δυτική Μακεδονία, του ομίλου Μυτιληναίου και της CERO Generation, του «πράσινου βραχίονα» της Macquarie.   Επίσης, στον τομέα της ενέργειας, στα εμβληματικά έργα περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση των Κυκλάδων.
   Σύμφωνα με τον κ. Μαντζούφα, από τους πέντε πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης  -πέρα από τον τομέα των επενδύσεων σε ΑΠΕ ο οποίος αφορά κυρίως τις μεγάλες εταιρείες - Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύει ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επενδύουν στο net metering επί των εγκαταστάσεων τους, εκσυγχρονίζοντας τις ψυκτικές και θερμαντικές εγκαταστάσεις. Επίσης, τεράστιο είναι το ενδιαφέρον και ενεργειακών κοινοτήτων καθώς ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί 18 από τον «κουμπαρά» του Ταμείου. Πέρα από τον ενεργειακό τομέα, δεύτερος σημαντικός τομέας για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι του τουρισμού και ο   τρίτος τομέας της μεταποίησης ειδικά ως προς την ψηφιακή μετάβαση.
   Επενδυτικά σχέδια
   Γενικότερα, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης, τον τελευταίο έναν χρόνο και κάτι, από όταν   από όταν άρχισε να εξελίσσεται το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν υποβληθεί στις τράπεζες (έξι ελληνικές τράπεζες και δύο διεθνείς οργανισμοί), άνω των 390 επενδυτικών σχεδίων, τα οποία αιτούνται πάνω από 5 δισ. ευρώ από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για προϋπολογισμούς έργων άνω των 12 δισ. ευρώ. Από αυτά τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί περισσότερα από 120 έργα, με δανειακούς πόρους   που υπερβαίνουν τα 2,2 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 5 δισ. ευρώ).
   Επί των 120 συμβασιοποιημένων έργων το 40% των σχεδίων προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ένα δεύτερο στοιχείο για να τονώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ότι στο ελάχιστο επιτόκιο που δίνουμε για τις μικρές επιχειρήσεις το επιτόκιο 15ετους διάρκειας είναι 0,35% σταθερό ενώ για τις μεσαίες και μεγάλες 1%. Πρόκειται για ένα εργαλείο που απευθύνεται σε όλους», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζούφας. Να σημειωθεί ότι από τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 17,8 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Σχετικά με τις επενδύσεις των έργων που επιχορηγούνται θα   πρέπει έως το 2026 να έχουν ολοκληρωθεί ενώ υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία στο δανειακό σκέλος.

   Στα 11,2 δισ οι εισροές στην Ελλάδα , ποσοστό - ρεκόρ επί του ΑΕΠ στην Ευρώπη

   Πάντως, η Ελλάδα όπως επεσήμανε ο κ. Μαντζούφας είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχουν υποβάλλει δύο αιτήματα αποπληρωμής και   εκταμιεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επίτευξη πολύ απαιτητικών οροσήμων. «Στη χώρα μας εντός 18 μηνών έχουν εισρεύσει 11,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό σε ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή 6,7%. Από αυτά τα 11,1 δισ. ευρώ, το δανειακό σκέλος 2,2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες είναι συμβασιοποιημένα και έχουμε εκταμιεύσει προς τις τράπεζες άνω των 3,5 δισ. ευρώ ως ρευστότητα και διαθεσιμότητα πόρων και άνω των 3,4 δισ. ευρώ από το κομμάτι των επιχορηγήσεων έχουν εισρεύσει προς την οικονομία», υπογράμμισε ο ίδιος.

   Και πρόσθεσε: «Έχουμε εντάξει 628 έργα στο κομμάτι των επιχορηγήσεων ύψους 16 δισ. με πολλά από αυτά να εξελίσσονται οι διαγωνισμοί και οι συμβασιοποιήσεις. Τρέχουμε γρήγορα και η αγορά ανταποκρίνεται, αν και έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας».
   Read more...

   198 • 0

  19. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Με θετικό πρόσημο αξιολογεί τις «πράσινες» επιδόσεις της χώρας νεότερη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που παρουσιάζεται σήμερα και περιλαμβάνει συστάσεις σε όλο το φάσμα του κλάδου της ενέργειας με άξονα την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης.
   Ως ένα γενικό συμπέρασμα, ο IEA εκτιμάει ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει θετική πρόοδο στην μείωση της χρήσης άνθρακα και στην μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας, ωστόσο χρειάζεται να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.
   Σημειώνεται ότι η μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εξετάζει την περίοδο από το 2017 έως σήμερα δηλαδή όλο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζουν οι συστάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την απλοποίηση της αδειοδότησης για νέα έργα ΑΠΕ, καθώς και η ανάγκη οι όποιες νέες επενδύσεις σε υποδομές αερίου να αντιστοιχούν πλήρως στις απαιτήσεις της ασφάλειας εφοδιασμού χωρίς πρόσθετες υποδομές που δεν υπηρετούν τον παραπάνω στόχο.
   Επιπρόσθετα, ειδική μνεία γίνεται για τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μίγματος με πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύ τεχνολογιών ΑΠΕ όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και για την πρωτοβουλία ανάπτυξης νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.
   Οι εν λόγω υποδομές θα επιτρέψουν αφενός την εξαγωγή της περίσσειας παραγόμενης «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της χώρας. Τέλος, εκτενής αναφορά γίνεται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου, σημειώνοντας τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό τους.
   Οι βασικές συστάσεις του ΙΕΑ για τις ΑΠΕ
   Ως προς τον τομέα των ΑΠΕ, ο ΙΕΑ παροτρύνει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους διαχειριστές του δικτύου προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι επικείμενες επενδύσεις στα δίκτυα θα εστιάσουν στις πιο «προβληματικές» από άποψη «κορεσμού» περιοχές του δικτύου, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η έγκαιρη σύνδεση των έργων και αφετέρου τα τουλάχιστον 4 GW σε νέα έργα στο δίκτυο μέχρι το 2025.
   Καλεί επίσης την κυβέρνηση να εργαστεί μαζί με τις φορείς της αγοράς και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να καταρτιστεί ένα σχέδιο προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και το οποίο θα διασφαλίζει την ταχεία αδειοδότηση και σύνδεση των έργων και ταυτόχρονα την εξισορρόπηση πόρων, το κόστος δικτύου, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά θέματα και χρήσεις γης. Μια 3η σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση αφορά την ταχεία εφαρμογή της αδειοδότησης «one stop-shop» με σχετική παρακολούθηση ως προς την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.
   Τέλος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προτείνει τον συντονισμό μέτρων με στόχο την ανάπτυξη της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής και του εξηλεκτρισμού των τελικών χρήσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την συνοχή του ηλεκτρικού συστήματος.
   Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση. 
   Read more...

   162 • 0

  20. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Είναι ευρύτερα γνωστό ποιες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου στον κόσμο. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί δεν είναι απαραίτητα και οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα. Διότι είναι άλλο μια χώρα να έχει έναν φυσικό πόρο και άλλο να μπορεί να τον εκμεταλλεύεται στο έπακρο.
   Ακολουθούν οι δέκα κορυφαίες χώρες που είναι πλουσιότερες σε αργό πετρέλαιο κατά αύξουσα σειρά.


    
   10 Λιβύη
   Η βορειοαφρικανική χώρα εκτιμάται ότι έχει περίπου 48,4 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου σε αποθέματα. Ωστόσο, είναι ένας σχετικά μικρός παραγωγός, με ημερήσιο μέσο όρο περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.
   Η πολιτική αστάθεια και οι διαμάχες για την εξουσία μεταξύ διαφορετικών φατριών μετά τον εμφύλιο πόλεμο είναι ο κύριος λόγος για το συνεχές πρόβλημα της Λιβύης να αξιοποιήσει στο έπακρο τους πετρελαϊκούς της πόρους. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν με την Ευρώπη να κοιτάζει τη χώρα της Βόρειας Αφρικής ως μεγαλύτερη πηγή πετρελαίου.
   9 ΗΠΑ
   Πηγές εκτιμούν διαφορετικά τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ. Ορισμένες, όπως η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ), τα υπολογίζουν σε κάτι λιγότερο από 36 δισεκατομμύρια βαρέλια και υπολογίζουν χωριστά τα προϊόντα συμπύκνωσης.
   Άλλα, όπως το World Population Review, υπολογίζουν όλα μαζί τα αποθέματα σε 68,8 δισεκατομμύρια βαρέλια για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ, το αργό και τα συμπυκνώματα μαζί ανέρχονται σε περίπου 74 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο.
   8 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
   Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαθέτουν περίπου 97,8 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και παράγουν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Από αυτά εξάγουν 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ.
   Εκτός από έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου και τη χώρα που διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα του κόσμου, τα ΗΑΕ είναι επίσης ένα παράδειγμα μιας οικονομίας που χρησιμοποιεί το κύριο εξαγωγικό εμπόρευμά της για να διαφοροποιηθεί μακριά από αυτά. Χάρη στον πετρελαϊκό τους πλούτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μετατραπεί σε τουριστικό μαγνήτη πολυτελείας και έχει μεγάλες ελπίδες ως κόμβος υψηλής τεχνολογίας.
   7 Κουβέιτ
   Το Κουβέιτ έχει περίπου 101,5 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ. Το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου παράγει από 2,4 εκατομμύρια έως 2,67 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθημερινά και εξάγει περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
   Το κράτος έχει μεγάλα σχέδια για τον πλούτο του σε πετρέλαιο – έως το 2030, καθώς η Kuwait Petroleum Corporation σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της χώρας σε έως και 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Σαφώς, το Κουβέιτ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις προβλέψεις που προβλέπουν την πτώση της ζήτησης πετρελαίου.

   6 Ρωσία
   Η Ρωσία έχει περίπου 107,8  δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου, σύμφωνα με την EIA, και από αυτόν τον μήνα, παράγει περίπου 9,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εξαιρουμένων των συμπυκνωμάτων.
   Πριν από μερικά χρόνια, η Ρωσία παρήγαγε περισσότερα από 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων των συμπυκνωμάτων, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν προκάλεσαν τις δυτικές κυρώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Ακόμα κι έτσι, οι εξαγωγές αργού και καυσίμων έχουν επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα.
   5 Ιράκ
   Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, έχει αποδεδειγμένα αποθέματα περίπου 145 εκατομμυρίων βαρελιών, με παραγωγή περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οι εξαγωγές κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 3,4 εκατομμύρια αλλά, όπως το Κουβέιτ, το Ιράκ έχει μεγάλα σχέδια.
   Η φιλοδοξία της Βαγδάτης είναι να αυξήσει την παραγωγή της στα επίπεδα της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου παραγωγού μέλους του ΟΠΕΚ, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές, δεν θα μπορέσει να το κάνει αυτό, με την παραγωγική ικανότητα να κορυφώνεται στα 6,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τα επόμενα πέντε χρόνια.
   4 Ιράν
   Το Ιράν έχει αποθέματα πετρελαίου 157,8 δισεκατομμύρια βαρέλια και παράγει περίπου 2,39 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Από αυτό, εξάγει μόνο λίγο πάνω, από 760.000 βαρέλια ημερησίως, με βάση στοιχεία του ΟΠΕΚ. Ο λόγος για το μεγάλο χάσμα μεταξύ των αποθεμάτων, της παραγωγής και των εξαγωγών είναι, φυσικά, οι κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν εκ νέου στο Ιράν.
   Παρά τις κυρώσεις -και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για την άρση τους- το Ιράν εξάγει περισσότερο αργό, ξεπερνώντας τα 1,13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα τέλη του 2022 και ξεκινώντας φέτος με ανοδική τροχιά. Υπάρχουν σχέδια για ενίσχυση της παραγωγής επίσης.
   3 Καναδάς
   Ο Καναδάς έχει αποθέματα 168,1 δισεκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου, το μεγαλύτερο μέρος του με τη μορφή πίσσας σε πετρελαϊκή άμμο: έως και 166,3 δισεκατομμύρια από το σύνολο είναι πετρελαϊκή άμμος, συγκεντρωμένη στην Αλμπέρτα. Αυτό είναι το ένα δέκατο των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο.
   Η χώρα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, με τον ημερήσιο μέσο όρο της να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια βαρέλια πέρυσι — ένα υψηλό ρεκόρ. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραγωγή αυξάνεται παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συρρικνώσει τη βιομηχανία λόγω του αποτυπώματος άνθρακά της. Η ζήτηση για πετρέλαιο, ωστόσο, συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την άντληση. Μια πρόσφατη έρευνα της Ipsos διαπίστωσε ότι ο Καναδάς είναι επίσης ο πιο προτιμώμενος προμηθευτής πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα.
   2 Σαουδική Αραβία
   Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, έχει αποδεδειγμένα αποθέματα περίπου 297,5 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Η παραγωγή ήταν λίγο πάνω από 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021, η οποία αυξήθηκε στα 11,5 εκατομμύρια το 2022, για να μειωθεί πρόσφατα κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια, ως μέρος του τελευταίου γύρου περικοπών της παραγωγής στον OPEC+.
   Παρά τη γραμμή περιορισμένης παραγωγής που ακολουθεί τελευταία, το βασίλειο σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγική του ικανότητα από τα σημερινά 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2027. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι η Σαουδική Αραβία είναι κοντά στο να φτάσει στο υψηλό της όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου.
    1 Βενεζουέλα
   Η Βενεζουέλα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, καθώς εκτιμάται ότι είναι περίπου 303,8 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ, μια μακροχρόνια οικονομική κρίση και η διαφθορά εμποδίζουν τη χώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο τον πετρελαϊκό της πλούτο.
   Μετά από μια περίοδο άνθησης στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η πρώτη πτώση της τιμής του πετρελαίου της νέας χιλιετίας ακρωτηρίασε την οικονομία της Βενεζουέλας. Κρίσιμο ρόλο για την χαμηλή παραγωγή της χώρας έχουν παίξει οι ΗΠΑ που επέβαλαν κυρώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους περιόρισαν την παραγωγή: το 2022, ο μέσος όρος ήταν 600.000 έως 700.000 bpd. Οι εξαγωγές ήταν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 600.000 bpd.
   Read more...

   488 • 0

  21. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   H Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε τα πρώτα βήματα για τη σύσταση ενός γκρουπ αγοραστών φυσικού αερίου το οποίο αποσκοπεί στην αποφυγή των απότομων αυξήσεων των τιμών του υδρογονάνθρακα που κλυδώνισαν τις αγορές το 2022.
   Το νέο εργαλείο της Ε.Ε. για την αγορά του υδρογονάνθρακα, γνωστό και ως πλατφόρμα AggregateEU έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του, ενώ οι εταιρείες μπορούν να καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά τη ζήτηση φυσικού αερίου για την περίοδο Ιουνίου 2023 – Ιουνίου 2024.
   Μετά από τη συγκέντρωση και την ανάλυση των δεδομένων αυτών, τόσο οι αγοραστές όσο και οι προμηθευτές θα μπορέσουν να βρουν τις καλύτερες ευκαιρίες και να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνιών μέσω ειδικών μεσαζόντων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 17 Μαΐου και ύστερα.
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τον αυξημένο ανταγωνισμό των αγοραστών δεδομένης της μεταβλητότητας των τιμών η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στην έλλειψη προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου. Αν και η ενεργειακή κρίση έχει περιοριστεί από τον Αύγουστο και ύστερα, υπάρχουν ακόμα προβλήματα στον τομέα της προσφοράς λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
   Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πως οι ενεργειακοί κολοσσοί όπως Uniper SE και Engie SA θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο και πόσο μεγάλες θα είναι οι αγορές τους. Μετά από την πρωταρχική προσφορά, η Ε.Ε. αναμένεται να οργανώσει περισσότερες κοινές αγορές ενώ θα επιβάλλει την αγορά φυσικού αερίου εκ μέρους των κρατών-μελών της Ένωσης σε επίπεδο το οποίο θα δημιουργεί πληρότητα του 15% των αποθεμάτων τους για τον ερχόμενο χειμώνα. Ο στόχος αυτός κυμαίνεται στα 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για φέτος, ή το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης.
   Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, «όσο περισσότερες εταιρείες συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, τόσο πιο καλές θα είναι οι προσφορές στις οποίες θα έχουμε πρόσβαση. Πρόκειται για μία καλή ευκαιρία για την πλήρη χρήση του νέου εργαλείου αυτού».

   Μετά από την ολοκλήρωση της πρότασης, η Ε.Ε. αναμένει πως τα πρώτα συμβόλαια μεταξύ των αγοραστών και των προμηθευτών θα υπογραφούν τον Ιούνιο. Ορισμένες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ουκρανία έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν στο εργαλείο. 
   Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί είναι οι ειδικοί οι οποίοι αμφιβάλλουν όσον αφορά την επιτυχία του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με τον Κιμ Τάλους, επικεφαλής του Tulane Center for Energy Law, «εάν οι μεγαλύτεροι αγοραστές καταφέρουν να επιτύχουν μία καλύτερη συμφωνία με τους προμηθευτές χωρίς τη χρήση του εργαλείου, δεν υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιήσουν αν η εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας δεν επιβάλλει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα».
   Σύμφωνα με το Bloomberg, η υποχρέωση κάλυψης του μέσου όρου της ζήτησης επιβάλλεται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωης και όχι στις ιδιωτικές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές θα διαπραγματευτούν τα συμβόλαια αυτά εκτός της Prisma European Capacity Platform GmbH η οποία διαχειρίζεται την όλη προσπάθεια.
   Σύμφωνα, τέλος, με την αναλυτή του Oxford Institute for Energy Studies, Κάτια Γιαφίμαγια, «αν και οι μικρότεροι αγοραστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο προς όφελός τους, δε θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών. Ο λόγος ύπαρξης της πλατφόρμας αυτής είναι κυρίως πολιτικός».
   Read more...

   166 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.