Jump to content
 • Novatron
 • Ενέργεια-ΑΠΕ

  Ενέργεια-ΑΠΕ

  1273 ειδήσεις in this category

  1. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Στην πρώτη γραμμή των επιλογών θέρμανσης ξαναβάζει το φυσικό αέριο η γενναία επιδότηση των 9 λεπτών το λίτρο, την οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ενώ μέχρι πρότινος, η ανταγωνιστικότητά του έχανε συνεχώς έδαφος έναντι του ισχυρά πριμοδοτούμενου φέτος πετρελαίου, οι χθεσινές εξαγγελίες το επαναφέρουν δυναμικά στο παιχνίδι.
   Καθώς γνωρίζουμε πλέον πόσο θα επιδοτηθούν φέτος οι τρεις βασικές επιλογές θέρμανσης, το αέριο δύσκολα θα μπει στο περιθώριο: Αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στα 12 λεπτά το λίτρο, μετά την ισχυρή επιδότηση της ΔΕΠΑ, έναντι 13-14 λεπτών του πετρελαίου και με το ρεύμα να διαμορφώνεται για τον Οκτώβριο στα 16 λεπτά. Η λιανική τιμή των 12 λεπτών το λίτρο (120 ευρώ/ MWh) για το αέριο βασίζεται στις εκτιμήσεις των ίδιων των εταιρειών, με την παραδοχή ότι το TTF θα κινηθεί τους επόμενους μήνες στα επίπεδα των 200 ευρώ/ MWh.
   Αν επομένως ένα νοικοκυριό σε σπίτι εκατό τετραγωνικών απαιτεί για να ζεσταθεί το χειμώνα 9.000 κιλοβατώρες, θα πληρώσει 1.100 ευρώ για το φυσικό αέριο, 1.250-1.300 ευρώ για το πετρέλαιο και 1.450-1.500 αν επιλέξει να κάνει χρήση μόνο ηλεκτρικών συσκευών, τα οποία φυσικά δεν θερμαίνουν αποτελεσματικά το χώρο.
   Το αέριο δηλαδή, παρ’ ότι έχει αυξηθεί κατά 300% από πέρυσι, εντούτοις δείχνει να παραμένει  - μετά και την επιδότηση των 90 ευρώ από τη ΔΕΠΑ - το πιο ανταγωνιστικό καύσιμο για τη φετινή σεζόν θέρμανσης. Δίχως την πολύ μεγάλη αυτή πριμοδότηση, η κιλοβατώρα στο αέριο θα διαμορφωνόταν φέτος σε πάνω από 21 λεπτά, άρα το νοικοκυριό του παραδείγματος θα πλήρωνε κοντά στα 2.000 ευρώ.
   Οι διαφορές
   Τα κόστη αυτά πέφτουν κατά τουλάχιστον 40%, γεγονός που θα βάλει ενδεχομένως φρένο στις όποιες φυγόκεντρες τάσεις καταναλωτών προς το πετρέλαιο. Το τελευταίο, μετά και την εξαγγελία της κυβέρνησης για επιδότηση με 25 λεπτά το λίτρο, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα 1,30 με 1,40 λεπτά το λίτρο, έναντι 1,60-1,70 ευρώ, χωρίς την εν λόγω ενίσχυση. Μετατρέποντας τα λίτρα σε κιλοβατώρες, προκύπτει τιμή στα 13,8 λεπτά. Διαφορά μικρή με το αέριο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για κάποιον ο οποίος διαμένει σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση αερίου, πολύ περισσότερο αν έχει αυτονομία (ατομικό λέβητα στο μπαλκόνι), να μπει στην δαπάνη να αλλάξει καύσιμο. Το κόστος μετατροπής για μια μέση πολυκατοικία κινείται στα 5.000 ευρω, και δεν αποσβένεται μέσα σε ένα χειμώνα. Πόσο μάλλον όταν εκ των συνολικά 700.000 οικιακών καταναλωτών που «καίνε» αέριο, οι 500.000 και πλέον διαθέτουν αυτονομία.
   Τα παραπάνω δεν σημαίνουν φυσικά ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι πολύ ακριβότερος από τον περσινό, ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις. Η τιμή των 12 λεπτών στο αέριο είναι 70% πάνω από τις περυσινές, καθώς είχε κάνει πρεμιέρα στα 7 λεπτά. Τα 1,40 ευρώ / λίτρο στο πετρέλαιο είναι ακριβότερα κατά 30% πάνω από τα περσινά επίπεδα του 1,10 ευρώ. Και τα 16 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα είναι κατά 50% υψηλότερα από τα αντίστοιχα νούμερα του χειμώνα του 2021. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι το κόστος για τη θέρμανση ενός νοικοκυριού με φυσικό αέριο ήταν 61% χαμηλότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και 21% χαμηλότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα.
   Μάχη ανάμεσα σε πετρέλαιο και ρεύμα
   Τελικά η μάχη για την επιλογή του φθηνότερου τρόπου θέρμανσης θα δοθεί φέτος περισσότερο ανάμεσα στο πετρέλαιο και το ρεύμα, και λιγότερο στο φυσικό αέριο. Σε αυτό άλλωστε αποσκοπεί και η διπλή κυβερνητική παρέμβαση στο πετρέλαιο (αύξηση στα 300 εκατ ευρώ του επιδόματος θέρμανσης και 25 λεπτά οριζόντια επιδότηση στο λίτρο), δηλαδή στο να αποτρέψει μια έξαρση στη θέρμανση νοικοκυριών με ηλεκτρικά σώματα, άρα μια ακόμη μεγαλύτερη εκροή πόρων για αγορές φυσικού αερίου. Οσο αυξάνεται η χρήση ηλεκτρισμού, τόσο αυξάνεται και η κατανάλωση αερίου, από το οποίο παράγεται σε μεγάλο βαθμό το ρεύμα.
   Είναι εφικτό να επιτευχθεί το παραπάνω; Υπό προϋποθέσεις ναι, εφόσον γίνει σαφές στα νοικοκυριά που ζεστάθηκαν πέρυσι με ρεύμα, πως αυτό φέτος θα είναι ακριβότερο. Αφενός γιατί από τον Οκτώβριο καταργείται η οριζόντια επιδότηση που ελάμβαναν οι πάντες, και αντικαθίσταται από το σύστημα των τριών κλιμακίων, αφετέρου γιατί φθηναίνει η χρήση του πετρελαίου και αυξάνεται το επίδομα.
   Αν η κιλοβατώρα αντί για τα 15-16 λεπτά που θα πληρώνουν τον Οκτώβριο όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, φτάσει να κοστίζει 21-22 λεπτά για κάποιες κατηγορίες (πχ όσους καταναλώνουν πάνω από 500 Kwh το μήνα ή δεν καταφέρνουν να κάνουν εξοικονόμηση 15%), είναι προφανές ότι το κλιματιστικό ή το ηλεκτρικό καλοριφέρ θα είναι η χειρότερη δυνατή φετινή λύση για να ζεσταθούν.
   Read more...

   147 • 0

  2. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Οι ημερομηνίες έναρξης είναι: 19 Οκτωβρίου στις Κυκλάδες, 21 στην Πελοπόννησο, 25 στην Κρήτη.
   Σε εφαρμογή του Άρθρου 132, του ν.4819/2021, μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/81744/3673 (ΦΕΚ 4221/Β/10.08.2022) «Καθορισμός απαιτούμενων στοιχείων και δικαιολογητικών για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς της παρ.  1 του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), εκτός των σταθμών του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 και σταθμών του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, της θέσης σε κανονική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του Διαχειριστή του Δικτύου για την υποδοχή των αιτήσεων και του υποδείγματος της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής, σύμφωνα με το άρθρο 146 και την παρ. 3 του άρθρου 132 του ν. 4819/2021.», ο Διαχειριστής του Δικτύου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι η έναρξη υποδοχής αιτήσεων  σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που πρόκειται να εγκατασταθούν στα  κορεσμένα δίκτυα του εν λόγω άρθρου, θα εκκινήσει στις κάτωθι ημέρες και ώρες:
   Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών αυτοπαραγωγών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, που πρόκειται να εγκατασταθούν στις Διασυνδεδεμένες με το Σύστημα της Ηπειρωτικής Χώρας Κυκλάδες (σύμπλεγμα Πάρου – Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος) στις 19.10.2022 και ώρα 11:00 π.μ. Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που πρόκειται να εγκατασταθούν από κατηγορίες παραγωγών με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρουμένων των Ενεργειακών Κοινοτήτων του ν.4513/2018, στο κορεσμένο Δίκτυο της Πελοποννήσου στις 21.10.2022 και ώρα 11:00 π.μ. Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών αυτοπαραγωγών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, που πρόκειται να εγκατασταθούν στη νήσο Κρήτη στις 25.10.2022 και ώρα 11:00 π.μ.
   Read more...

   240 • 2

  3. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Δεκατρείς αιτήσεις υποβλήθηκαν στον κύκλο Σεπτεμβρίου για έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η ΡΑΕ.
   Πρόκειται για οκτώ έργα στη Δ. Μακεδονία και πέντε στην Αν. Μακεδονία-Θράκη με συνολική ισχύ 182 μεγαβάτ και συνολική χωρητικότητα 400 μεγαβατώρες.

   Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τον κατάλογο ή κατεβάστε τον πίνακα από εδώ: https://www.rae.gr/wp-content/uploads/2022/09/ΚΥΚΛΟΣ-ΑΙΤΗΣΕΩΝ-ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ-ΑΔΕΙΑΣ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-2022.xlsx
   Read more...

   90 • 0

  4. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Τέλος στις καθολικές παρατάσεις διατήρησης των όρων σύνδεσης από έργα ΑΠΕ που επί μακρόν δεν έχουν προχωρήσει στα επόμενα βήματα αδειοδοτικής ωρίμανσης, σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε με την αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος «ωρίμανσής» του να διασφαλισθεί πως ο αντίστοιχος ηλεκτρικός «χώρος» έχει δεσμευθεί από παραγωγούς οι οποίοι έχουν όντως την πρόθεση να υλοποιήσουν τις σχεδιαζόμενες μονάδες τους. 
   Με αυτό τον τρόπο, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να υπάρξει μία χρονική κρησάρα για το χαρτοφυλάκιο των έργων που έχουν κλειδώσει σύνδεση στο ΕΣΜΗΕ, ώστε να «αποσυρθούν» εκείνες οι μονάδες για τις οποίες, χωρίς να υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος, οι παραγωγοί δεν έχουν προχωρήσει τα επόμενα βήματα για την υλοποίησή τους. Έτσι, με την απόσυρση των «βαλτωμένων» μονάδων, θα απελευθερωθεί πολύτιμος ηλεκτρικός «χώρος», για να ικανοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα. 
   Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο αναζητεί την ιδανική «φόρμουλα», ώστε η αυστηροποίηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης έργων με όρους σύνδεσης, να μην γίνει με τρόπο ώστε να ακυρωθούν έργα που έχουν καθυστερήσει για λόγους οι οποίοι δεν ανήκουν στη «σφαίρα ευθύνης» του επενδυτή. 
   Για παράδειγμα, σκοπός δεν είναι να «τιμωρηθούν» παραγωγοί που δεν έχουν προχωρήσει τις επενδύσεις τους, λόγω κάποιας δικαστικής εμπλοκής. Ωστόσο, το υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχει ένα σημαντικό porfolio για το οποίο δεν υπάρχει αντικειμενική αιτία κωλυσιεργίας. 
   Αυτή τη στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ έχει χορηγήσει όρους σύνδεσης σε έργα συνολικής ισχύος 11 Γιγαβάτ περίπου, τα οποία είναι προς υλοποίηση. Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι, από το χαρτοφυλάκιο αυτό, οι «βαλτωμένοι» σταθμοί φτάνουν στα επίπεδα των 3 Γιγαβάτ.   
   Την ίδια στιγμή που διατηρούν όρους σύνδεσης μονάδες οι οποίες εξαρχής δεν προορίζονταν για κατασκευή, είναι προδιαγεγραμμένο πως με το «τσουνάμι» επενδυτικού ενδιαφέροντος, τα επόμενα θα περιορίζεται ολοένα περισσότερο η δυνατότητα του συστήματος μεταφοράς να «υποδέχεται» νέους σταθμούς. Κι αυτό παρά τα έργα αναβάθμισης και ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ που προβλέπει το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με το οποίο το 2030 για τη λειτουργία ΑΠΕ ο «χώρος» στο σύστημα θα ανέρχεται σε 28,6 GW για τη λειτουργία ΑΠΕ, αυξημένος κατά 70%.  
   Ενδεικτικές είναι εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου ότι, βάσει των προτεραιοτήτων εξέτασης των αιτημάτων, που θεσπίσθηκαν με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, όρους σύνδεσης θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μόλις 7,5 Γιγαβάτ νέων φωτοβολταϊκών. Ακόμη μικρότερο εκτιμούν τον διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο» για αολικά πάρκα, υπολογίζοντάς τον στα επίπεδα των 3,5 Γιγαβάτ.  
   Σε αυτό το πλαίσιο το ξεσκαρτάρισμα των «βαλτωμένων» έργων θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική διέξοδο, ώστε να μην γίνει επί της ουσίας χωρίς αντίκρισμα σε μερικά χρόνια η υποβολή αίτησης σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ. Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει ο συνδυασμός των έργων ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης, που δίνει λύση στα προβλήματα τοπικής συμφόρησης. Αυτός είναι και ο λόγος που με τις προτεραιότητες το υπουργείο φρόντισε να δώσει ένα σχετικό «σήμα» στους επενδυτές, πριμοδοτώντας ως προς τον χρόνο εξέτασης τα αιτήματα νέων «πράσινων» μονάδων που συνδυάζονται με μπαταρίες. 
   Read more...

   235 • 0

  5. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Με 4 νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς 251MW η ΔΕΗ εδραιώνει τον ηγετικό της ρόλο στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.
   Η ΔΕΗ τηρεί απαρέγκλιτα τον στόχο της ενεργειακής μετάβασης επιταχύνοντας την προώθηση και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών ως απάντηση στην ενεργειακή και κλιματική κρίση. Η επιστροφή σε ένα περιβάλλον σταθερότητας προϋποθέτει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον.
   Συμμετέχοντας στην Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς που προκήρυξε η ΡΑΕ, υπό το νέο σχήμα στήριξης που υπέβαλλε η χώρα και ενέκρινε η Κομισιόν, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξασφάλισε τέσσερις (4) νέους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς συνολικής ισχύος συνολικής ισχύος 251 MW η οποία κυμάνθηκε μεσοσταθμικά περί τα 47,65 €/ΜWh.
   Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 34 έργα (αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκοί σταθμοί) συνολικής ισχύος 944,5 MW εκ των οποίων Τιμή Αποζημίωσης εξασφάλισαν έργα συνολικής ισχύος περί τα 530 MW.
   Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική ως προς τις τιμές στις οποίες κλείδωσαν οι επενδύσεις των αιολικών και φωτοβολταϊκών, καθώς αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για τις τιμές στις οποίες θα συμφωνηθούν τα διμερή συμβόλαια (corporate PPAs) στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.
   Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε σχετικά: «Ο Όμιλος ΔΕΗ ορίζει και οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα, υλοποιώντας με ταχύτατους ρυθμούς την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ. Η επίσπευση αυτής της μετάβασης είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος για την υπέρβαση της υπάρχουσας κρίσης και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας.
   Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει το 1,5 GW ως το 2023 και τα 5 GW σε βάθος πενταετίας. Συνεχίζουμε, προχωρώντας μπροστά και δυναμικά να επενδύουμε στην ανάπτυξη του πράσινου χαρτοφυλακίου του Ομίλου μας εδραιώνοντας τον ηγετικό του ρόλο στο ενεργειακό γίγνεσθαι».
   Read more...

   225 • 0

  6. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Μεταξύ του Μαΐου και του Αυγούστου, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά συστήματα ανήλθε σε 99,4 τεραβατώρες (TWh), σύμφωνα με το κέντρο μελετών, που ειδικεύεται σε ενεργειακά ζητήματα.
   Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πλαίσια συνεισέφεραν αυτό το καλοκαίρι το 12% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, επίπεδο ρεκόρ που επέτρεψε στην ήπειρο να αποφύγει την εισαγωγή 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου έναντι δυνητικού τιμήματος 29 δισεκ. ευρώ, αναφέρει έκθεση του κέντρου μελετών Ember.
   Μεταξύ του Μαΐου και του Αυγούστου, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά συστήματα ανήλθε σε 99,4 τεραβατώρες (TWh), σύμφωνα με το κέντρο μελετών, που ειδικεύεται σε ενεργειακά ζητήματα.
   Κατά την έκθεσή του, οι 18 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αυτό το καλοκαίρι ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, ειδικά η Ολλανδία (23% του ενεργειακού μείγματος), η Γερμανία (19%) και η Ισπανία (17%).
   Η Γαλλία αντίθετα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο, με μόλις το 7,7% της παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα να προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα αυτό το καλοκαίρι.
   Η ισχυρότερη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού με αυτόν τον τρόπο καταγράφηκε στην Πολωνία, όπου 26πλασιάστηκε, ενώ ακολούθησαν Φινλανδία και Ουγγαρία, όπου πενταπλασιάστηκε, σημειώνει το Ember, το οποίο άντλησε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜΗΕ).
   Χωρίς αυτή την παραγωγή, η ΕΕ θα ήταν υποχρεωμένη να εισαγάγει 20 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου επιπλέον, υπολόγισαν οι αναλυτές, έναντι τιμήματος 29 δισεκ. ευρώ στις τιμές που καταγράφονταν από τον Μάιο ως τον Αύγουστο.
   Η άνοδος της παραγωγής από το καλοκαίρι του 2021 ως το καλοκαίρι του 2022 (22 TWh) επέτρεψε να εξοικονομηθούν σε τέσσερις μήνες 4 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, αξίας 6 και πλέον δισεκ. ευρώ.
   Παρ’ όλ’ αυτά, μολονότι η παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα επιταχύνεται, η ανάπτυξή τους κρίνεται ακόμη ανεπαρκής. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ember, η ήπειρος θα έχει τα χρόνια που έρχονται εγκατεστημένα λιγότερα από τα μισά από αυτά που χρειάζεται για να εκπληρώσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ με ορίζοντα το 2030.
   ΑΠΕ - ΜΠΕ
   Read more...

   204 • 0

  7. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Adavis

   Σειρά κινήτρων και αντικινήτρων στο Δημόσιο για την επίτευξη του στόχου για μείωση 10% του ενεργειακού κόστους ανακοίνωσε νωρίτερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
   Ο υπουργός ανέφερε ότι «το Δημόσιο πλήρωσε 700 εκατ. ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΗ, το 2021. Το ποσό αυτό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο το 2022. Συνεπώς, η εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και στο Δημόσιο είναι απόλυτα αναγκαία για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση.
   Η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από φυσικό αέριο, κατά 30%-40%, του οποίου η τιμή έχει εκτοξευτεί. Είναι 10 με 15 φορές πιο ακριβό, συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσεως χρονική περίοδο. Θα πρέπει, λοιπόν, να μειώσουμε την εισαγωγή πανάκριβου φυσικού αερίου, που επιβαρύνει στην περίπτωση του Δημοσίου, ευθέως, τον φορολογούμενο. Επίσης, είναι αναγκαία αυτή η πρωτοβουλία, έτσι ώστε σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρώσικου φυσικού αερίου να υπάρχει περισσότερη διαθέσιμη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
   Η ΚΥΑ για την εξοικονόμηση
   Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ - ΦΕΚ Β3424/2-7-2022) έχουμε εξειδικεύσει τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημοσίου τομέα.
   Ο στόχος αναφορικά με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ορίστηκε στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί».
   Στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα:
   Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ' έτος. Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (μέγιστης/ελάχιστης). Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C. Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων, ανάλογα με την εποχή και μέτρα εξοικονόμησης σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό και στην χρήση ηλεκτροφόρου εξοπλισμού. Πλατφόρμα εφαρμογής 
   Η παρακολούθηση υλοποίησης των δράσεων και της πορείας των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη του στόχου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, τουλάχιστον κατά 10%, γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας publicenergysavings.gov.gr, η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία.
   Για την εφαρμογή των μέτρων στα κτίρια, τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του δημοσίου τομέα ακολουθείται η εξής διαδικασία:
   Η σύνδεση, κατά την αρχική πιστοποίηση εισόδου στην εφαρμογή, γίνεται από τον υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων του φορέα.
   Για τον σκοπό αυτόν, αξιοποιεί τους μοναδικούς κωδικούς - διαπιστευτήρια (taxisnet) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορούν στον Α.Φ.Μ. κάθε φορέα.
   Μετά την αρχική πιστοποίηση, η είσοδος κάθε φορέα στην εφαρμογή πραγματοποιείται από τους διοικητικούς υπευθύνους (για το σύνολο των εγκαταστάσεων κάθε φορέα ορίζονται ένας ή περισσότεροι).
   Σε αυτή την περίπτωση, η σύνδεση γίνεται με τη χρήση των «Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
   Η ηλεκτρονική διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων για την παρακολούθηση της υλοποίησης των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο και της πορείας των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
   Στόχος μας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς, σε σχέση με την επιμέλεια διαχείρισης της ενέργειας. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει αρκετό ηλιακό φως δεν χρειάζεται να έχουμε ανοιχτά τα φώτα στο κτίριο. Τα φώτα στους διαδρόμους δεν θα έπρεπε να είναι αναμμένα, εάν δεν υπάρχει κάποιος εργαζόμενος. Όταν δουλεύει η κεντρική θέρμανση και επιτυγχάνεται ικανοποιητική θέρμανση στο κτίριο, δεν υπάρχει λόγος να λειτουργούν, παράλληλα, τα air condition. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι θερμαινόμενες πισίνες εάν σκεπάζονται καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Ένας χώρος, όπου δεν υπάρχει επισκεψιμότητα δεν χρειάζεται να θερμαίνεται ή να φωτίζεται τις ώρες που παραμένει κλειστός, κ.ά.
   ΥΠΟΙΚ: Κίνητρα και αντικίνητρα
   Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει, διοικητικά, την παραπάνω ΚΥΑ περί εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα. Πρακτικά αυτό θα συμβαίνει, για παράδειγμα, σε περιπτώσεις παράληψης διορισμού διοικητικών και ενεργειακών υπευθύνων, αλλά και μη εκτέλεσης των καθηκόντων από τους διορισθέντες. Για τους Δήμους η εξοικονόμηση ενέργειας, κατά 10%, αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το Κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο. Δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρύνεται για τις δαπάνες οδοφωτισμού που αφορούν στον Δημότη και είναι ανταποδοτικές -ειδικά με τις σημερινές, ακραίες τιμές ενέργειας- αν δεν υφίσταται μια επαρκής προσπάθεια εξοικονόμησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου προβλέπεται μπόνους, θα προστεθεί ο στόχος να πετύχουν και εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα). Βασική προϋπόθεση σε σχέση με την στοχοθεσία θα είναι να μην υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του φορέα, π.χ. λόγω διαφορετικών καιρικών συνθηκών κ.λπ. Όσες Υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα το δουν αυτό το επιπλέον 5% στον προϋπολογισμό τους, του επόμενου έτους. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συστηματοποίησης της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δράσεις, που θα βοηθήσουν στην άμεση επίτευξη των στόχων μείωσης της κατανάλωσης.
   Βασικό εργαλείο θα είναι ομάδες (task force), με ειδικούς ενεργειακούς αναλυτές. Οι ομάδες αυτές θα αναλαμβάνουν δράσεις όπως:
      - Ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τόσο των ενεργειακών υπευθύνων ανά κτίριο όσο και των εργαζομένων
      - Ενεργειακός έλεγχος ανά κτίριο και εφαρμογή ειδικής μεθοδολογίας για τη βέλτιστη διαχείριση ενέργειας
      - Διαμόρφωση και εφαρμογή, πιλοτικά αρχικά, εξειδικευμένων ανά κτίριο διαδικασιών λειτουργίας
      - Έλεγχος κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και υποστήριξη των ενεργειακών υπευθύνων στη διερεύνηση δυνατοτήτων μείωσης κόστους
      - Έλεγχος εφαρμογής των δράσεων μείωσης κόστους και συνεχής βελτίωση/προσαρμογή
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   Read more...

   203 • 0

  8. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023, οι δε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.
   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ενίσχυση, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 341 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της κατασκευής και της λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
   Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), μετά τη θετική αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από την Επιτροπή και την έγκρισή του από το Συμβούλιο.
   Στόχος του μέτρου είναι να καταστεί δυνατή η ομαλή ενσωμάτωση στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ενός αυξανόμενου μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας που προέρχεται από αιολικές και ηλιακές πηγές. Το πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ που σχετίζονται με την «Πράσινη» Συμφωνία της ΕΕ.
   Εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής δυναμικότητας ως 900 MW
   Το καθεστώς που κοινοποίησε η Ελλάδα θα προωθήσει τη δημιουργία διαφόρων εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής δυναμικότητας έως 900 MW, συνδεδεμένων με το δίκτυο υψηλής τάσης.
   Τα έργα θα επιλεγούν μέσω διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας υποβολής προσφορών. Η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023, οι δε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.
   Η ενίσχυση θα χορηγηθεί, σωρευτικά, υπό μορφή: i) επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής όλων των υποστηριζόμενων έργων· και ii) ετήσιας στήριξης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών.
   Το συνολικό ποσό της ετήσιας στήριξης ανά δικαιούχο θα καθοριστεί σε διαγωνισμό και θα προσαρμοστεί μέσω μηχανισμού ανάκτησης σε περίπτωση που το έργο έχει πλεονάζοντα έσοδα από τη συμμετοχή του στην αγορά κατά τη φάση λειτουργίας.
   Η Επιτροπή έκρινε ότι η ενίσχυση είναι αναγκαία και έχει χαρακτήρα κινήτρου, δεδομένου ότι τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα εκτελεστούν χωρίς τη δημόσια στήριξη. Επιπλέον, το μέτρο είναι αναλογικό, δεδομένου ότι το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες.
   Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Η αύξηση της διαθέσιμης δυναμικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα είναι καίριας σημασίας ώστε να καταστούν τα δίκτυα πιο ευέλικτα και καλύτερα προετοιμασμένα για ένα μέλλον στο οποίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του απανθρακοποιημένου μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας.
   Το ελληνικό μέτρο ενίσχυσης που εγκρίναμε σήμερα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών αγορών για υπηρεσίες συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, βοηθώντας παράλληλα την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών».
   Η μη εμπιστευτική εκδοχή της απόφασης θα δημοσιευθεί με αριθμό υπόθεσης SA.64736 στο Μητρώο Κρατικών Ενισχύσεων του ιστοτόπου της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό, αφ’ ης στιγμής διευθετηθούν τυχόν ζητήματα απορρήτου.
   Read more...

   180 • 0

  9. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Σημαντικό όφελος που κυμαίνεται από 5,8 έως 8,5 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας (ανάλογα με το σενάριο για την ζήτηση ενέργειας και το βαθμό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών) προβλέπεται από την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της δεκαετίας. Αυτά προκύπτουν από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς για την περίοδο 2023 - 2032 που έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕ (είχε ήδη τεθεί σε διαβούλευση από τον ΑΔΜΗΕ στην αρχή του χρόνου) καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα της περιόδου 2022-2031 που εγκρίθηκε από την Αρχή.
   Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:
   -Η Δ' φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων θα εξοικονομήσει ΥΚΩ ύψους 1,5-3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2025-2049. Το έργο περιλαμβάνει τη διασύνδεση με τη Σέριφο μέσω του Λαυρίου και τις διασυνδέσεις Σερίφου - Μήλου, Μήλου - Φολέγανδρου, Φολέγανδρου - Θήρας και Θήρας - Νάξου καθώς και τις διασυνδέσεις νησιών των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων (Κύθνος, Σίφνος, Ανάφη, Αμοργός, Δονούσα και Αστυπάλαια). Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ το έργο θα ολοκληρωθεί το 2024.
   -Από τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων αναμένεται όφελος από 2,7-3,6 δισεκ. Ευρώ για την περίοδο 2029-2053. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2028.
   -Και από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις με τη Λήμνο μέσω του ΚΥΤ Ν. Σάντας και της Σκύρου μέσω του ΚΥ Αλιβερίου, τις διασυνδέσεις Λήμνου - Λέσβου, Λέσβου - Χίου, Χίου - Σάμου, Σάμου - Κω και Λέσβου - Σκύρου καθώς και την Ικαρία και το Αγαθονήσι) αναμένεται όφελος από 1,6-1,9 δισεκ. για την περίοδο 2030-2054. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι το 2029.
   Σε ό,τι αφορά την δεύτερη φάση διασύνδεσης της Κρήτης (Ηράκλειο - Αττική) παραμένει η εκκρεμότητα του ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου λόγω καθυστερήσεων σε αδειοδοτήσεις, επιπτώσεων της πανδημίας κλπ. Η ΡΑΕ με την απόφαση έγκρισης του προγράμματος 2022-2031 θέτει προθεσμία το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ενώ ο ΑΔΜΗΕ στο νέο δεκαετές 2023-2032 αναφέρει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2024. Επικαλείται δε λόγους που δεν ανάγονται σε υπαιτιότητα του Διαχειριστή αναφορικά με την υγειονομική κρίση, την περιβαλλοντική και παρεπόμενη αδειοδότηση υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος, την απαλλοτρίωση και πολεοδομική αδειοδότηση για την κατασκευή του Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου στην Αττική και τις ενστάσεις σκοπιμότητας για την υλοποίηση του έργου από τους Δήμους της Αττικής και επακόλουθα προσκόμματα στην αδειοδοτική διαδικασία.
   Σημειώνεται ότι το δεκαετές 2022-2031 περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 4,1 δις. ευρώ, ωστόσο στο σύνολο σχεδόν των έργων γίνεται αναθεώρηση του προϋπολογισμού προς τα πάνω λόγω της ανόδου του κόστους των υλικών.ΑΠΕ ΜΠΕ
   Read more...

   90 • 0

  10. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Μεγάλη μείωση των ΥΚΩ φέρνουν οι νέες νησιωτικές διασυνδέσεις που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ.
   Συγκεκριμένα, στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2023-2032 που κατέθεσε σε διαβούλευση, προβλέπεται ότι η Δ' φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων θα εξοικονομήσει ΥΚΩ ύψους 1,5-3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2025-2049 αναλόγως του σεναρίου που εξαρτάται από παράγοντες όπως η ανάπτυξη των ΑΠΕ.
   Αντίστοιχα, η διασύνδεση Δωδεκανήσων αναμένεται να μειώσει τις ΥΚΩ κατά 2,7-3,6 δισ. ευρώ από το 2029-2053.
   Η διασύνδεση των νησιών του Β.Α. Αιγαίου θα συμβάλει στη μείωση των ΥΚΩ κατά 1,6-1,9 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2030-2054.
   Ως εκ τούτου, το σύνολο της εξοικονόμησης ΥΚΩ υπολογίζεται σε 5,8-8,5 δισ. ευρώ από τις τρεις διασυνδέσεις μαζί.
   Read more...

   244 • 0

  11. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Εκδόθηκε και επίσημα η απόφαση έγκρισης του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΕΣΜΗΕ 2022-2031 στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.rae.gr/apofaseis/45021/
   Ταυτόχρονα σε διαβούλευση τέθηκε το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για τα έτη 2023-2032, το οποίο περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις του διαχειριστή για τη ζήτηση και το μείγμα παραγωγής της χώρας σε δύο διαφορετικά σενάρια, καθώς και τις επενδύσεις του στο δίκτυο.
   Ανάπτυξη των ΑΠΕ και περιθώρια
   Όπως τονίζεται, βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη του δικτύου ώστε να μπορέσει να ενσωματώσει τις αυξημένες ΑΠΕ που προβλέπουν οι εθνικοί στόχοι. Η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ προβλέπεται από τα 9,2 GW (συμπεριλαμβανομένων 3,7 GW των Μεγάλων ΥΗΣ) που είναι σήμερα να υπερβεί τα 20 GW.
   Αναλυτικότερα, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία εάν λογιστούν σωρευτικά οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις ΑΠΕ μαζί με όσα έργα έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να συνδεθούν στο Δίκτυο και στο Σύστημα μέσω Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, τα έργα ΑΠΕ που εντάσσονται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) και το δυναμικό ΑΠΕ που προκύπτει ως δυνατότητα στα νησιά που διασυνδέονται (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο) το αποτέλεσμα περί τα 19,5 GW ισχύος υπερβαίνει ήδη το καταγεγραμμένο στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στόχο για το 2030 (15,1 GW) και προσεγγίζει τον στόχο για ΑΠΕ ισχύος 20 GW στην ηλεκτροπαραγωγή όπως αναμένεται να αποτυπωθεί στην επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ. Επισημαίνεται ότι στην ως άνω εκτίμηση δεν έχει ληφθεί υπόψη η δυνατότητα που διαφαίνεται για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην επόμενη δεκαετία.
   Με βάση τα παραπάνω δίνεται στο Σχήμα 4.7 η εκτίμηση των διαθέσιμων περιθωρίων ισχύος ανά περιοχή για σύνδεση νέων Σταθμών ΑΠΕ (πέρα από υφιστάμενους Σταθμούς και έργα που διαθέτουν οριστικές προσφορές ή συμβάσεις σύνδεσης).
    
    
   Ενεργειακό μείγμα
   Η εξέλιξη του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το έτος 2030 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του ΕΣΕΚ χαρακτηρίζεται από μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων μέχρι το τέλος του 2028, η οποία έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της νέας εθνικής πολιτικής για την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού τομέα, καθώς επίσης και την μείωση της εγκατεστημένης ισχύος των πετρελαϊκών μονάδων, οι οποίες αναμένεται να παύσουν τη λειτουργία τους αφενός λόγω των υψηλών εκπομπών αερίων ρύπων και της παλαιότητας των μονάδων αυτών και αφετέρου λόγω των επικείμενων διασυνδέσεων των νησιών με το διασυνδεδεμένο σύστημα. Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το έτος 2030 ανά κατηγορία πηγής ενέργειας σύμφωνα με τον ΕΣΕΚ, απεικονίζεται στο Γράφημα 3.2. 
    
    
   Ζήτηση
   Στο Γράφημα 3.4 απεικονίζεται η εξέλιξη της συνολικής καθαρής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία 20ετία και η πρόβλεψη αυτής έως το 2032 βάσει των 2 σεναρίων που έχουν υιοθετηθεί.
    
    
   Διασυνδέσεις νησιών
   Yλοποιήθηκαν ήδη η Α’ Φάση, η Β’ και η Γ’ Φάση του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων και είναι σε εξέλιξη η Δ’ Φάση αυτού. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης τα έργα της διασύνδεσης της Κρήτης, τα οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας, λόγω των υψηλών φορτίων (ενέργεια και ισχύς) της Νήσου και λόγω του πλουσίου δυναμικού ΑΠΕ το οποίο διαθέτει. Ειδικότερα ο ΑΔΜΗΕ υλοποίησε το έργο της A' Φάσης της διασύνδεσης Κρήτης (Κρήτη-Πελοπόννησος), το οποίο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2021.
   Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής εταιρείας του «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION Α.Ε.Ε.Σ.» υλοποιείται το έργο της Β' Φάσης της διασύνδεσης Κρήτης (Κρήτη-Αττική) με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης το έτος 2024. Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ ενσωμάτωσε στον προγραμματισμό του μέσω των προηγούμενων και του παρόντος ΔΠΑ, τον σχεδιασμό του έργου της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και τον σχεδιασμό του έργου της διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
   Διεθνείς διασυνδέσεις
   Στο σημαντικό τομέα των διεθνών διασυνδέσεων περιλαμβάνονται τα εξής νέα έργα:
   Δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας
   Το έργο αφορά στην υλοποίηση δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταξύ των Συστημάτων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που θα πραγματοποιηθεί με εναέρια διασυνδετική Γ.Μ. 400 kV μεταξύ του ΚΥΤ Ν. Σάντας και του Υ/Σ Maritsa East 1. Η γραμμή θα διαθέτει ονομαστική μεταφορική ικανότητα 2000 MVA και θα έχει συνολικό μήκος 151 km περίπου, από τα οποία 30 km περίπου ανήκουν στην Ελληνική Επικράτεια και 121 km περίπου στη Βουλγαρική Επικράτεια.
   Δεύτερη Διασύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας
   Η νέα διασυνδετική Γ.Μ. προβλέπεται ότι θα αυξήσει την μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά 600 MW και στις δύο κατευθύνσεις.
   Δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας
   Στο πλαίσιο της Μελέτης Σκοπιμότητας διερευνώνται αναλυτικά διαφορετικές εναλλακτικές τεχνικές λύσεις για την ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ των συστημάτων Ελλάδας και Ιταλίας για την επίτευξη αύξησης της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ των δύο συστημάτων κατά 500 έως 1000 MW, ενώ παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών της διασύνδεσης ΣΡ Ελλάδας – Ιταλίας που βρίσκεται σε λειτουργία από το 2002.
   Το έργο που θα προκριθεί αναμένεται να ενσωματωθεί στο επόμενο ΔΠΑ.
   Διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
   Διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
   Αναβάθμιση διασύνδεσης Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας
   Δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας - Αλβανίας
   Υπεράκτια αιολικά
   Με αφορμή και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των υπεράκτιων αιολικών, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι η σχεδίαση και ανάπτυξη των έργων για υποθαλάσσιες διασυνδέσεις οφείλει δυνητικά να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 
   › Ολοκληρωμένο ολιστικό σχεδιασμό (δικτυοκεντρική προσέγγιση με την από κοινού αντιμετώπιση έργων) με βελτιστοποίηση ωφελειών για το σύνολο της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 
   › Δημιουργία «ενιαίου» ηλεκτρικού χώρου διασυνδέσεων με το ΕΣΜΗΕ και μεταξύ τους 
   › Αξιόπιστα σχήματα λειτουργίας με τη βέλτιστη εκμετάλλευση των έργων διασύνδεσης για την αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του συνολικού ηλεκτρικού συστήματος 
   › Οικονομικότητα με διερεύνηση βάσει αναλύσεων κόστους – οφέλους όλων των εναλλακτικών σεναρίων τοπολογίας και τεχνολογιών (π.χ. δίκτυα συνεχούς / εναλλασσόμενου ρεύματος) 
   › Εξασφάλιση επεκτασιμότητας και διαλειτουργικότητας με την εξασφάλιση της δυνατότητας μελλοντικών επεκτάσεων χωρίς να απαιτούνται εκτεταμένα έργα και υψηλά κόστη 
   › Διασφάλιση ομοιογένειας τεχνικών προδιαγραφών για επίτευξη υψηλότατων επιπέδων ασφάλειας και αξιοπιστίας λειτουργίας στα αντίστοιχα επίπεδα του Συστήματος Μεταφοράς 
   › Διασφάλιση ισότιμης αντιμετώπισης των επενδυτικών σχεδίων που εξασφαλίζει ότι λαμβάνονται υπόψη με βέλτιστο τρόπο όλα τα ώριμα σχέδια για ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο
   Υποσταθμοί ΑΠΕ
   Το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή 61 νέων υποσταθμών ανύψωσης παραγωγών ΑΠΕ (20/150 kV, 30/150 kV, 33/150 kV, ΜΤ/400kV) ως το 2032 ώστε το σύνολό τους να φτάσει τους 136 από 75 σήμερα.
   Έγκριση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιόδου 2022 – 2031
   Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022 – 2031
   Κύριο Τεύχος Παράρτημα Χάρτης
   Read more...

   428 • 0

  12. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Σε εφαρμογή του Άρθρου 97, παράγραφο 6, του ν.4951/2022, ο Διαχειριστής του Δικτύου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι, για το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από την 1η Οκτωβρίου 2022 παύει να δέχεται νέες αιτήσεις σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
   Από τα ανωτέρω εξαιρούνται και συνεχίζουν να κατατίθενται νέες αιτήσεις σύνδεσης για:
   · φωτοβολταϊκούς σταθμούς αυτοπαραγωγών,
   · φωτοβολταϊκούς σταθμούς αυτοπαραγωγών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού
   · φωτοβολταϊκούς σταθμούς αυτοπαραγωγών με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού
   · φωτοβολταϊκούς σταθμούς του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης ΦΒ συστημάτων
   · φωτοβολταϊκούς σταθμούς του άρθρου 132 του ν.4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α) [σταθμούς έως 400 kWp σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, για τους οποίους η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Οκτώβριο του 2022]
   · σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ λοιπών τεχνολογιών
   Ο Διαχειριστής του Δικτύου, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του ν.4951/2022, θα δημοσιεύσει τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ ανά Υ/Σ του Δικτύου και όπου δεν υφίσταται σημαντικό πλήθος αιτήσεων σε εκκρεμότητα, θα επιτρέψει την υποβολή νέων αιτήσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών.
   Read more...

   607 • 0

  13. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Τόνοι περισσότερου κάρβουνου από τις ποσότητες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί χρειάστηκε να καταναλωθούν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, με αποτέλεσμα τα επιτελεία της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας να επανασχεδιάσουν τον προγραμματισμό τους για να προλάβουν τον χειμώνα με γεμάτες τις αυλές αποθέματα.
   Το λιγνιτικό κέντρο σχεδίασε τις εργασίες εξόρυξης με βάση τον προγραμματισμό για διπλασιασμό της παραγωγής σε ετήσια βάση, κάτι που όμως έγινε τον Αύγουστο, καθώς έπειτα από πολλά χρόνια δούλεψαν ταυτόχρονα και για πολλές ημέρες και τα πέντε φουγάρα του Αγ. Δημητρίου μαζί με τη Μελίτη, ανεβάζοντας τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στο 24%. Αυξημένη κατά 17% ήταν η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή και τον Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής του προγράμματος «επανόδου» του εγχώριου καυσίμου, που υπαγόρευσε η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη μείωσης των τιμών και διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.
   Με στόχο τη διασφάλιση συνεχούς λειτουργίας των μονάδων τον χειμώνα με τις υψηλές καταναλώσεις ρεύματος λόγω θέρμανσης, το αρμόδιο επιτελείο της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα εργασιών.
   Αξιοποιώντας την περιορισμένη λειτουργία των μονάδων το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου που μειώνονται οι καταναλώσεις κατευθύνει τις εργολαβίες σε μικρές περιοχές με  πλούσια κοιτάσματα που μπορούν να ανακτηθούν πιο εύκολα και γρήγορα για να προλάβει να γεμίσει τις αυλές με καύσιμο για τον χειμώνα.
   Τον Αύγουστο η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έφθασε το 24%. Το στοίχημα θα κριθεί από το κατά πόσον θα καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη από 1 εκατ. τόνους τον μήνα σήμερα σε 1,5 εκατ. τόνους. Αυτή τη στιγμή στις αυλές των έξι λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία έχουν μαζευτεί πάνω από 1,6 εκατ. τόνοι λιγνίτη.
   Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται οι δοκιμές στα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς καυσίμου προς τους μύλους και τον λέβητα της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V, όπως και των συστημάτων ανάφλεξης του καυσίμου, ενώ αυξάνονται καθημερινά και τα αποθέματα λιγνίτη στην αυλή της μονάδας για να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο η δοκιμαστική της λειτουργία για περιορισμένο χρόνο, με στόχο να ξεκινήσει η εμπορική της λειτουργία μέσα στον Δεκέμβριο.
   Η ΔΕΗ προχώρησε στην προκήρυξη μιας ακόμη εργολαβίας από τις έξι συνολικά που έχει προγραμματίσει για τη διάνοιξη νέων σημείων εξόρυξης στο νότιο πεδίο. Ο διαγωνισμός, με συνολικό προϋπολογισμό 6,575 εκατ., αφορά την εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά και απόθεση υλικών.
   Καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί επί του παρόντος σε σχέση με το μέλλον του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας, όπως και του λιγνιτωρυχείου Βεύης μετά τη δρομολόγηση από το ΥΠΕΝ της λειτουργίας τους από τη ΔΕΗ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με απόφασή του στις αρχές Ιουλίου κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, στην οποία είχε παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, λόγω της μη τήρησης της σύμβασης που είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ για παραδόσεις συγκεκριμένων ποσοτήτων λιγνίτη, αλλά και μη απόδοσης στο ελληνικό Δημόσιο οφειλόμενων μισθωμάτων ύψους περί τα 4,7 εκατ. ευρώ. Ενάμιση μήνα μετά η εταιρεία εξακολουθεί να λειτουργεί το ορυχείο και να παράγει ποσότητες που εξάγει στη Β. Μακεδονία, στο πλαίσιο μιας ανοχής που φέρεται να έχει διασφαλίσει, καθώς επιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρουν υπουργείο, ΔΕΗ και Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας να βρίσκονται σε συζητήσεις για μια νέα συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας του, χωρίς να χρειαστεί το κοίτασμα να επιστραφεί στο Δημόσιο.
   Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς τις σχετικές πληροφορίες, τονίζοντας ότι εάν η εταιρεία ρυθμίσει τα χρέη της προς το Δημόσιο μπορεί να κάνει ένσταση κατά της υπουργικής απόφασης και να συνεχίσει να λειτουργεί το κοίτασμα. Η εταιρεία φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών, την οποία εξάλλου, όπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη της, είχε ξεκινήσει μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος καθυστέρησε.


   Read more...

   539 • 0

  14. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Τις κρίσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή  εκείνες για τις οποίες η Ελλάδα είχε πετύχει ευρωπαϊκή εξαίρεση από τον υπολογισμό της μείωσης   κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου, έχει προσδιορίσει η ΡΑΕ στη Μελέτη Εκτίμησης Επικινδυνότητας.
   Η ιδιαίτερα σημαντική και αυξανόμενη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ισοζύγιο πρωτογενούς ενέργειας του τομέα ηλεκτροπαραγωγής, καθιστά αναγκαία τη  θέσπιση περαιτέρω κανόνων και υποχρεώσεων ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού. Η σημασία υποστήριξης των κρίσιμων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το αέριο (critical gas-fired power plants) προβλέπεται και στον Κανονισμό 2017/1938. Η έλλειψη καύσιμου στις "κρίσιμες" μονάδες για τη χώρα ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, να επηρεάσει τη μεταφορά του αερίου και την τροφοδοσία με φυσικό αέριο οικιακών καταναλωτών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθότι για τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης χώρων ή ζεστού νερού είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
   Στη λίστα με τις  «κρίσιμες» μονάδες για τη χώρα   περιλαμβάνονται   οι μονάδες παραγωγής «Αλιβέρι V» (εγκατεστημένης ισχύος 426,9 MW), «Λαύριο V» (385,2 MW), «Μεγαλόπολη V» (500 MW), «Ηρων ΙΙ» (432 MW), Αγ. Θεοδώρων (Korinthos power - 436,6 MW), Αγ. Νικολάου (Protergia - 444,5 MW),  Αλουμίνιο (3 μονάδες – 334 MW), ADG IV (Protergia,  826 MW η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία).
   Επίσης, περιλαμβάνονται και όσες έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου, υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. περιορισμοί στη διάρκεια λειτουργίας με diesel) που είναι η μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή (484,6 MW και διαθέσιμη ισχύς με εναλλακτικό καύσιμο 483 MW) και η  «Λαύριο IV» (560  MW και 530 MW με ντίζελ),  ΕΝΘΕΣ Elpedison (408,4 MW και  355,53 MW με ντίζελ), Θίσβης  Elpedison (421,6  MW και 288,42  MW με ντίζελ)  και Ήρων (3 μονάδες, συνολικής ισχύος 148,5 MW και με εναλλακτικό καύσιμο στα 137,67 MW).
   Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης της ΡΑΕ, ο τελικός χαρακτηρισμός τους  ως «κρίσιμες» θα προκύπτει σε ημερήσια βάση κατά τη διάρκεια των κρίσεων, ως αποτέλεσμα ad hoc βραχυχρόνιων αναλύσεων υδραυλικής ευστάθειας και επάρκειας ηλεκτρικού συστήματος των Διαχειριστών του ΕΣΦΑ και ΕΣΜΗΕ (δηλαδή του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ), λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τις τρέχουσες συνθήκες. 
   Read more...

   623 • 0

  15. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Το Αποθετήριο Ενεργειακών Κοινοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθειά του για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης και της απεξάρτησης από το Ρώσικο Φυσικό Αέριο, υποστηρίζει τεχνικά την ανάπτυξη των Ενεργειακών Κονοτήτων
   Όπως αναφέρει: «Οι ενεργειακές κοινότητες στην ΕΕ βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά στάδια ανάπτυξής. Ορισμένες αποτελούν άτυπες ομάδες που μόλις άρχισαν να σκέφτονται τη δυνατότητα δημιουργίας μιας Ενεργειακής Κοινότητας και κάποιες άλλες είναι ήδη σχηματισμένες ως νομικές οντότητες που χρειάζονται μόνο λίγη υποστήριξη από ειδικούς για να ολοκληρώσουν το έργο παραγωγής καθαρής ενέργειας.
   Έχοντας αυτό υπόψη, το Αποθετήριο Ενεργειακών Κοινοτήτων θα παρέχει διαφορετικές μορφές υποστήριξης σε τουλάχιστον 150 ενεργειακές κοινότητες συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των αιτούντων:
   Ετσι παρέχει άμεση τεχνική βοήθεια σε τουλάχιστον 25 ενεργειακές κοινότητες, στις οποίες οι ειδικοί παρέχουν υποστήριξη στους αρμόδιους κάθε κοινότητας.
   Ανάπτυξη εθνικών ικανοτήτων
   Εργαστήρια και διαδικτυακά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στην τοπική γλώσσα στις ακόλουθες χώρες: Βουλγαρία, Ελλάδα, Τσεχία, Κροατία (επέκταση προς Σερβία / Μαυροβούνιο / Αλβανία / Βοσνία & Ερζεγοβίνη), Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, με στόχο τουλάχιστον 80 κοινότητες.
   Αδελφοποιήσεις και ανταλλαγές εταίρων.
   Σε συγκεκριμένα θέματα και ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές κοινότητες.
   Αυτές οι δραστηριότητες θα συμπληρωθούν από διαδικτυακά σεμινάρια για τη δημιουργία ικανοτήτων σε επίπεδο ΕΕ.
   Δείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση έναρξης της Τεχνικής Βοήθειας των Ενεργειακών Κοινοτήτων στις 21 Ιουνίου 2022.
   Ποιος μπορεί να λάβει τεχνική υποστήριξη;
   Για να υποβάλετε αίτηση για βοήθεια η κοινότητα μπορεί να είναι μια νομική οντότητα, μια άτυπη κοινότητα παραγόντων ή μια συλλογικότητα παραγόντων. Εάν είναι νομική οντότητα, η κοινότητα πρέπει να είναι μια Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών ή μια Κοινότητα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ή το εθνικό ισοδύναμο αυτών των ορισμών). Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό στις οδηγίες εφαρμογής.
   Το Αποθετήριο Ενεργειακών Κοινοτήτων θα παρέχει τεχνική βοήθεια κυρίως για τις αστικές κοινότητες. Οι αγροτικές κοινότητες θα υποστηρίζονται από το Ενεργειακό Συμβουλευτικό Κέντρο Αγροτικών Κοινοτήτων
   Ο ορισμός του αγροτικού και του αστικού για τους σκοπούς του Αποθετηρίου Ενεργειακών Κοινοτήτων βασίζεται στο Βαθμό Αστικοποίησης (θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό στις οδηγίες εφαρμογής).
   Προκειμένου να βεβαιωθούν ότι κάθε κοινότητα αιτούντων λαμβάνεται υπόψη από τη σωστή πρωτοβουλία, το Αποθετήριο και το Συμβουλευτικό Κέντρο μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις που λαμβάνονται. Σκοπός αυτού είναι να βεβαιωθούν ότι, για παράδειγμα, μια αγροτική ενεργειακή κοινότητα υποστηρίχθηκε κατά λάθος από το Αποθετήριο, και η κοινότητα να μπορεί να λάβει υποστήριξη από το Advisory Hub.
   Πώς κάνω αίτηση;
   Η διαδικασία υποβολής αίτησης έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει την εργασία που απαιτείται από τους αιτούντες όταν συντάσσουν την αίτηση, διασφαλίζοντας παράλληλα εξατομικευμένη υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ενεργειακών κοινοτήτων.
   Δείτε λεπτομέρειες στην σελίδα
   Read more...

   208 • 0

  16. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Με την Ευρώπη να βρίσκεται στο μάτι του ενεργεαικού κυκλώνα, χιλιάδες νοικοκυριά στο Βέλγιο στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες για να μειώσουν δραστικά τα τιμολόγια του ρεύματος.
   Η τροφοδοσία της αρτ ντεκό έπαυλης της Βελγίδας συνταξιούχου Μπερναντέτ Βαν ντερ Κάμεν στη βόρεια πόλη Eeklo είναι μια πρόκληση καθώς οι παραδοσιακοί πάροχοι στη χώρα έχουν αυξήσει δραστικά τα τιμολόγια με πολλούς Βέλγους να αδυνατούν να τα πληρώσουν.
   Ωστόσο, η 67χρονη πληρώνει μόνο τα μισά από αυτά που θα πλήρωνε σε έναν κλασσικό πάροχο, εξαιτίας του οτι λαμβάνει ρεύμα από τοπικούς ενεργειακούς συνεταιρισμούς του Βελγίου, πρωτοβουλίες πολιτών που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση.
   Σύμφωνα με το Reuters, τέτοιοι συνεταιρισμοί, οι οποίοι βασίζονται στη δική τους παραγωγή ρεύματος αντί να αγοράζουν από ασταθείς αγορές, έχουν δει μια τεράστια άνοδο στη ζήτηση καθώς η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει τους καταναλωτές.
   Ο συνεταιρισμός στο βόρειο Βέλγιο, που ονομάζεται Ecopower, προμηθεύει τα νοικοκυριά με ρεύμα στο κόστος παραγωγής η αξία του οποίου είναι προκαθορισμένη και με τα τέλη δικτύου, τους φόρους και το κόστος λειτουργίας.
   Η Ecopower, τους τελευταίους μήνες έχει δει τη ζήτηση της να αυξάνεται τόσο απότομα που αναγκάστηκε να σταματήσει να δέχεται νέους πελάτες, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα περαιτέρω παραγωγής και θα έπρεπε να αγοράσει την ενέργεια στην αγορά.
   «Η υπόσχεσή μας δεν είναι ότι θα είμαστε πάντα οι φθηνότεροι», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ecopower Μάργκοτ Βινγερ Χόεντετ.
   «Παρέχουμε μια απάντηση στις μεγάλες κρίσεις της κλιματικής αλλαγής, της γεωπολιτικής εξάρτησης, στον πληθωρισμό των τιμών και στην ενεργειακή φτώχεια».
   «Οι υψηλές τιμές επιδεινώνουν την κατάσταση και οι παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας δεν ασχολούνται με αυτό επειδή η κύρια εστίασή τους είναι το κέρδος» αναφέρει η εκπρόσωπος της εταιρείας.
   Το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό
   Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το Βέλγιο είχε τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να μειώσει τον ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια για να συγκρατήσει τους λογαριασμούς.
   Στο Βέλγιο, ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί 2.000 kWh ετησίως καλείται να πληρώσει έναν λογαριασμό 570 ευρώ ετησίως στην Ecopower, το οποίο είναι κατά 505 λιγότερο από τον πιο φτηνό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
   Η Ecopower, που ιδρύθηκε το 1991, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ενεργειακός συνεταιρισμός του Βελγίου, με ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες που παρήγαν 80 εκατομμύρια kWh πέρυσι και παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 55.000 νοικοκυριά.
   Τα μέλη μπορούν να αγοράσουν το πολύ 20 μετοχές της εταιρείας προς 250 ευρώ η καθεμία, να λάβουν μερίσματα με ανώτατο όριο 6% από τις πλεονασματικές πωλήσεις και να συναποφασίσουν πού θα επενδύσουν στη συνέχεια.
   «Είναι πολύ σημαντικό να κρατάς τα πάντα στα χέρια σου και να μην εξαρτάσαι από την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση», είπε η Βάντερκαμέν .
   Μοναδική επένδυση 450 εκατ. ευρώ
   Η διασφάλιση σταθερού εφοδιασμού από ανανεώσιμες πηγές και το υψηλό κόστος αποθήκευσης είναι μεταξύ των εμποδίων για τη σημαντική επέκταση του μοντέλου αυτού και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με ειδικοί στον τομέα της ενέργειας.
   Όμως το Βέλγιο φαίνεται ότι πρωτοστατεί σε τέτοιους συνεταιρισμούς καθώς εκτός από την υπάρχει και η μικρότερη Energent η οποία ανακοίνωσε οτι θα εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες σε 694 νοικοκυριά, βλέποντας τον αριθμό των νέων συνδρομητών της μόνο τον Ιανουάριο-Μάρτιο να ξεπερνά τα ετήσια νούμερα της διετίας 2020- 2021.
   Υπάρχουν περίπου 40 ενεργειακοί συνεταιρισμοί που παρέχουν ρεύμα στο 2% περίπου των νοικοκυριών του Βελγίου, αλλά για να αναπτυχθεί αυτό χρειάζονται περισσότεροι υποστηρικτικοί νόμοι, δήλωσε ο Όσκαρ Γκουέλ της διεθνούς ομοσπονδίας τέτοιων συλλογικοτήτων REScoop.
   Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί του Βελγίου ενώνουν τώρα τις δυνάμεις τους για να συμμετάσχουν σε υπεράκτιο διαγωνισμό το επόμενο έτος, που θα είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση στην Ευρώπη, δήλωσε ο μηχανικός της Ecopower Ζαν ντε Πο, εκτιμώντας την επένδυση στα 450 εκατομμύρια ευρώ.
   ″Θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές ενέργειας. Γι′ αυτό οι τιμές στους συνεταιρισμούς είναι πολύ σταθερές ακόμη και σήμερα σε αυτήν την περίοδο κρίσης, επειδή έχουμε την παραγωγή στα χέρια μας”, δήλωσε ο ντε Πο.
   Read more...

   958 • 0

  17. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Διαγωνισμό για την αναβάθμιση πέντε υποσταθμών προκήρυξε ο ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την αύξηση διείσδυσης ΑΠΕ.
   Συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός αφορά τα εξής έργα:
   Αντικατάσταση των δύο Μ/Σ 150/20KV, 25MVA του Υ/Σ Φλώρινας με νέους 50MVA και προσθήκη πυλών ΜΤ
   Επέκταση του ΚΥΤ Μελίτης με 2ο Μ/Σ 150/20kV, 50MVA
   Επέκταση του Υ/Σ Σκύδρας με 3ο Μ/Σ 150/20kV, 50MVA
   Επέκταση του Υ/Σ Σπερχειάδας με 2 ο Μ/Σ 150/20kV, 50MVA
   Αντικατάσταση των δύο Μ/Σ 150/20KV, 25MVA του Υ/Σ Εορδαίας (Πτολεμαϊδα ΙΙ) με νέους 50MVA και προσθήκη πυλών ΜΤ
   Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των δεκαεπτά εκατομμυρίων εννιακοσίων τριάντα πέντε χιλιάδων επτακοσίων τριάντα δύο Ευρώ (17.935.732,00 €) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.
   Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε τριάντα τέσσερις (34) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
   Read more...

   417 • 0

  18. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Ανοίγει ο δρόμος να αιτηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης οι επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών που σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τα πρόσθετα περιθώρια ηλεκτρικού «χώρου» που διατέθηκαν στα κορεσμένα δίκτυα καθώς δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση που καθορίζει την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι με τον ν.4918/2021, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε ρύθμιση για τη διάθεση ηλεκτρικού «χώρου» για την εγκατάσταση νέων «μικρών» φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 86 MW.
   Επιπρόσθετα, ο εν λόγω νόμος περιλαμβάνει ειδική διάταξη για την περίπτωση της Κρήτης, με την οποία απελευθερώνεται ηλεκτρικός χώρος έως 100 MW για την είσοδο φωτοβολταϊκών έργων έως 500 kW και 40 MW για συστήματα αυτοπαραγωγής.
   Μια 3η κατηγορία φωτοβολταϊκών σταθμών που υπάγονται στην παρούσα υπουργική απόφαση και μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση οριστικών όρων προσφοράς σύνδεσης είναι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί του δικτύου των Διασυνδεδεμένων με το Σύστημα της Ηπειρωτικής Χώρας Κυκλάδων (σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος), όπου διατίθενται συνολικά 45 MW εκ των οποίων τα 15 MW αφορούν σε συστήματα αυτοπαραγωγής. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 132 του ν. 4918/2021, η παραπάνω ισχύς των 45+15MW κατανέμεται κατά 1/3 στο σύμπλεγμα Άνδρου-Τήνου και κατά 2/3 στο σύμπλεγμα Πάρου-Νάξου, Σύρου, Μυκόνου.
   Με την παρούσα υπουργική απόφαση ορίζεται:
   α. η διαδικασία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή,
   β. η ημερομηνία θέσης σε κανονική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος το οποίο υλοποιεί ο Διαχειριστής του Δικτύου και μέσω αυτού θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης σύμφωνα με την περ. α) της παρ.3 του άρθρου 132 του ν. 4819/2021, και
   γ. το υπόδειγμα της εγγυητικής επιστολής που συνυποβάλλεται με την αίτηση για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 132 του ν. 4819/2021.
   Πληροφοριακό Σύστημα
   Σύμφωνα με όσα ορίζει η απόφαση, το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή των αιτήσεων πρόκειται να είναι έτοιμο εντός των επόμενων 30 ημερών.
   Αναλυτικότερα το άρθρο 5 προσδιορίζει ότι:
   1. Οι αιτήσεις χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος που υλοποιεί ο Διαχειριστής του Δικτύου.
   2. Η ετοιμότητα του ως άνω πληροφοριακού συστήματος ανακοινώνεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου στην ιστοσελίδα του εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας.
   3. Με την ανωτέρω ανακοίνωση καθορίζεται η ακριβής ημέρα και ώρα έναρξης υποβολής αιτήσεων για κάθε περιοχή της παρ. 1 του άρθρου 132 του ν. 4819/2021.
   4. Η χρονική στιγμή της θέσης σε κανονική λειτουργία του ως άνω πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων πρέπει να απέχει κατ’ ελάχιστο είκοσι (20) ημέρες και κατά μέγιστο τις σαράντα πέντε (45) ημέρες από την ανακοίνωση του Διαχειριστή του Δικτύου.
   Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ σε μορφή pdf στα "συνοδευτικά αρχεία". 
   Συνοδευτικά αρχεία
   ΦΕΚ - Υπουργική Απόφαση - Κορεσμένα Δίκτυα
   Read more...

   798 • 0

  19. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Με τον ταχύτερο φορτιστή του κόσμου, μπορεί κανείς με μόλις 3 λεπτά φόρτισης να έχει εμβέλεια 100 χιλιομέτρων, ενώ για την πλήρη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου απαιτούνται μόλις 15 λεπτά. O λόγος για τον Terra 360 που ανέπτυξε η ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ABB.
   O Terra 360 θα είναι σύντομα διαθέσιμος σε ορισμένες ευρωπαϊκές τοποθεσίες και θα διατεθεί στις ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αργότερα μέσα στο έτος.
   Σε σχέση με τους ταχύτερους φορτιστές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά, απαιτεί  λιγότερο από το μισό χρόνο για πλήρη φόρτιση. Συγκεκριμένα, με τους φορτιστές που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στους δρόμους παγκοσμίως χρειάζεται έως και μισή ώρα για την φόρτιση της μπαταρίας στο 80%.
   Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν τουλάχιστον 10 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 140%.
   Ωστόσο, ο αριθμός των φορτιστών που υπάρχον δεν αντιστοιχεί ακόμη στις πωλήσεις. Μέχρι το τέλος του 2021 υπήρχαν περίπου 400.000 φορτιστές ταχείας φόρτισης διαθέσιμοι στους δρόμους. Στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός ανέρχεται μόλις στους 17.000.

   Παρόλα αυτά, το 37% των αγοραστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων θεωρεί σημαντικό τον χρόνο που απαιτείται για τη φόρτιση. Εξάλλου η ταχύτερη φόρτιση και η εύκολη πρόσβαση στα σχετικά σημεία θα ευνοήσουν την πραγματοποίηση μεγαλύτερων ταξιδιών, ενώ θα μειώσουν και το άγχος των οδηγών.
   Read more...

   967 • 0

  20. Ενέργεια-ΑΠΕ

   GTnews

   Το ηλιακό πάρκο που φιλοξένησε στο εξώφυλλο του περασμένου Ιουλίου το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature Energy είναι το πρώτο στο κόσμο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με καινοτόμους ηλιακούς συλλέκτες γραφενίου –περοβσκίτη (GRAphene-PErovskite, GRAPE). Η είδηση είναι πως αυτό το μοναδικό μέχρι στιγμής «ηλιακό αγρόκτημα» που έκανε, μέσω του περιοδικού, τον γύρο του κόσμου, βρίσκεται στην Κρήτη και αποτελεί αποτέλεσμα μιας καινοτόμας ερευνητικής συνεργατικής προσπάθειας Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων. Πιο συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς, φέρει την υπογραφή της ερευνητικής ομάδας Νανοϋλικών για Αναδυόμενες Διατάξεις του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ([email protected]>) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου (ΕΛΜΕΠΑ), στην οποία ηγείται ο Καθηγητής Εμμανουήλ Κυμάκης.
   Αυτό το ερευνητικό επίτευγμα δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού η ομάδα έχει επικεφαλής τον επιστήμονα που μαζί με τον Καθ. Gehan Amaratunga (ως μέρος της διδακτορικής του διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge) εφεύραν τα οργανικά φωτοβολταϊκά που βασίζονται σε νανοσωλήνες του άνθρακα. Ο ίδιος τη περσινή χρονιά συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των 100.000 κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως και, αντίστοιχα, στο άνω του 2% των επιστημόνων, βάσει της απήχησης του ερευνητικού του έργου (που ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές σύμφωνα με τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Google Scholar). 
   Ο καθηγητής εξηγεί πως οι περοβσκίτες είναι ορυκτά υλικά που αποτελούνται από τιτανικό ασβέστιο και που είναι πολύτιμα για την κατασκευή ηλιακών κυψελών τρίτης γενιάς, υψηλής απόδοσης: «Παρότι ομάδες επιστημόνων και μηχανικών σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν και δοκιμάζουν ηλιακά κύτταρα περοβσκίτη σε εργαστηριακά περιβάλλοντα, εξακολουθούν να λείπουν μεγάλης κλίμακας εξωτερικές αξιολογήσεις αυτών των στοιχείων».

   Η ελληνική ερευν ητική ομάδα
   Μια τέτοια πολυεπίπεδη μελέτη αυτής της νέας φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικές συνθήκες, κατάφεραν οι Έλληνες ερευνητές του ΕΛΜΕΠΑ, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ρώμης “Tor Vergata”, της BeDimensional SpA, της Great Cell, του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (IIT) και του Πανεπιστημίου της Σιένα. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες κατασκεύασαν ηλιακούς συλλέκτες περοβσκίτη και ενσωμάτωσαν σε αυτούς δισδιάστατα (2D) υλικά. Στη συνέχεια διασύνδεσαν επιτυχώς εννέα από αυτά τα ηλιακά πάνελ σε ένα αυτόνομο ηλιακό πάρκο που βρίσκεται στη Κρήτη, «Στόχος μας ήταν να αποδείξουμε ότι η χρήση 2D υλικών όπως το γραφένιο και η ενσωμάτωσή τους σε διαφορετικά στρώματα των φωτοβολταϊκών πλαισίων ενισχύει την απόδοση μετατροπής ισχύος και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πλαισίων (ηλιακών συλλεκτών)», διευκρινίζει ο καθηγητής.
   Πλήρης σχεδιασμός από ελληνικά χέρια
   Η ομάδα είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των συνεργατικών προσπαθειών της το 2016 στο περιοδικό Advanced Functional Materials ανοίγοντας ένα νέο ερευνητικό πεδίο στα φωτοβολταϊκά περοβσκίτη και αποδεικνύοντας ότι με τη σωστή μηχανική των διασυνδέσεων με υλικά 2D ήταν δυνατό να αυξηθεί η σταθερότητα των ηλιακών κυψελών περοβσκίτη.
   Οι Έλληνες επιστήμονες σχεδίασαν το αυτόνομο φωτοβολταïκό σύστημα και κατασκεύασαν τον ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και το λογισμικό (μέσω αλγορίθμων) που απαιτούνταν για την real time παρακολούθηση αυτής της νέας φωτοβολταϊκής τεχνολογίας. Στη συνέχεια αξιολόγησαν το σύστημα και το σύγκριναν με άλλες εμπορικές τεχνολογίες φωτοβολταϊκών υποδεικνύοντας ότι τα καινοτόμα πλαίσια έχουν καλύτερη θερμική συμπεριφορά όσον αφορά την τάση λειτουργίας ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
   «Κατασκευάσαμε και διασυνδέσαμε περισσότερα από 350 φωτοβολταϊκά στοιχεία για να δημιουργήσουμε τα 9 φωτοβολταϊκά πλαίσια γραφενίου-περοβσκίτη (GRAphene-PErovskite, GRAPE) συνολικής επιφάνειας 4.5m2, τα οποία απέφεραν ισχύ 250W, παρόμοια με εκείνη ενός εμπορικού φωτοβολταϊκού πλαισίου πυριτίου όμως με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος κατασκευής», παρεμβαίνει ο κ. Γιώργος Βισκαδούρος, που είναι και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
   Το πρωτότυπο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα εγκαταστάθηκε στο εργαστήριο “OpenAir Lab” του [email protected]> στο ΕΛΜΕΠΑ και για περισσότερο από 12 μήνες λειτουργίας σε πραγματικές συνθήκες πρόσφερε στους κρητικούς ερευνητές πολύτιμες πληροφορίες. Οι ίδιοι με βάση αυτά τα πειραματικά αποτελέσματα, μπόρεσαν να εκτιμήσουν και τον κύκλο ζωής του (life cycle assesment) προχωρώντας ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη βιομηχανοποίηση της τεχνολογίας.
   «Αυτό το καινοτόμο αυτόνομο «ηλιακό αγρόκτημα» φωτοβολταϊκών πλαισίων γραφενίου-περοβσκίτη πέτυχε μια αξιοσημείωτη σταθερή παραγωγή ενέργειας διατηρώντας το 80% της αρχικής παραγόμενης ισχύος για 5.832 ώρες (8 μήνες). Η σταθερότητα αυτή των πλαισίων GRAPE αποτελεί την καλύτερη απόδοση της τεχνολογίας περοβσκίτη παγκοσμίως λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές από την βιβλιογραφία», επισημαίνει ο Καθ. Κυμάκης.
   Η Ελλάδα σε ευνοϊκή θέση στον παγκόσμιο χάρτη στην ανάπτυξη καινοτομιών
   Ο πρωταρχικός στόχος των ερευνητών ήταν να δείξουν την μετάβαση αυτής της τεχνολογίας από εργαστηριακές κυψέλες μικρής κλίμακας σε μονάδες πάνελ και τέλος σε μια υποδομή ηλιακής φάρμας αποτελούμενης από πολλά πάνελ. Με αυτόν τον τρόπο, οι ίδιοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να επικυρώσουν την τεχνολογία GRAPE σε τέτοια κλίμακα.
   «Εκτός από την απαιτούμενη υποστηρικτική υποδομή και τα συστήματα απόκτησης δεδομένων κατασκευάσαμε και έναν μετεωρολογικό σταθμό που μας επέτρεψε να παρακολουθούμε συνεχώς το ηλιακό πάρκο και να συσχετίζουμε τις περιβαλλοντικές συνθήκες με την εξωτερική απόδοση του συστήματος. Η πρώτη αυτή επίδειξη αυτής της τεχνολογίας σε τέτοια κλίμακα, αντιπροσωπεύει, από μόνη της έναν μοναδικό στο είδος του σχεδιασμό. Επιπλέον, η απόδοση του ηλιακού πάρκου και τα δεδομένα καιρού είναι ανοικτά (solarfarmhmu.gr)», λέει ο Καθ. Κυμάκης.
   «Τα παρεχόμενα σε real time δεδομένα του πρωτότυπου αυτού συστήματος τοποθετούν την Κρήτη και την Ελλάδα σε ευνοϊκή θέση στον παγκόσμιο χάρτη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη καινοτομιών για την πιστοποίηση της απόδοσης των νέων φωτοβολταϊκών πλαισίων» συμπληρώνει με τη σειρά του ο κ. Βισκαδούρος μη κρύβοντας τον ενθουσιασμό του: «Και τώρα η ερευνητική ομάδα του [email protected]> καλείται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα».
   Τα δεδομένα που συγκέντρωσε η ερευνητική ομάδα θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν στο μέλλον τις διαδικασίες κατασκευής ηλιακών κυττάρων περοβσκίτη και να βοηθήσουν στην εμπορευματοποίηση αυτής της πολλά υποσχόμενης ηλιακής τεχνολογίας, αλλά και μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Διαπιστώσαμε ότι το περιβαλλοντικό προφίλ του ηλιακού μας πάρκου ήταν συγκρίσιμο με αυτό που περιγράφεται τόσο σε ρεαλιστικές όσο και σε αισιόδοξες εκτιμήσεις ενέργειας για το 2050, οι οποίες επενδύουν σε ένα μείγμα βιώσιμων και παραδοσιακών πηγών ηλεκτρικής ενέργειας», καταλήγει ο Έλληνας καθηγητής.
    Σημείωση: Στην ελληνική ερευνητική ομάδα εκτός από τον κ. Γιώργο Βισκαδούρο, συμμετέχει ο Δρ.. Κωνσταντίνο Ρογδάκη και  οι απόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ιωάννης Καλογεράκης και Εμμανουήλ Σπηλιαρώτης

   Read more...

   757 • 2

  21. Ενέργεια-ΑΠΕ

   Engineer

   Στα 9.300 μεγαβάτ αυξήθηκε το φετινό Μάιο η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, από 8.500 μεγαβάτ στις αρχές του έτους.
   Εξ αυτών, 4.294 μεγαβάτ είναι αιολικά, 4.173 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά, 371 μεγαβάτ είναι φωτοβολταϊκά σε στέγες, 246 μεγαβάτ είναι μικρά υδροηλεκτρικά, 99 μεγαβάτ βιοαέριο-βιομάζα και 118 μεγαβάτ ΣΗΘΥΑ.
   Εντός του Μαΐου εγκαταστάθηκαν 207,4 MW νέων ΑΠΕ και η κατανομή της νέας διείσδυσης είναι 153,2 MW για τα Φ/Β, 51,8 ΜW για τα Αιολικά, 0,7 MW για τη Βιομάζα και 1,7 MW για τους ΜΥΗΣ. Η υπόθεση διείσδυσης για το 2022 του ΔΑΠΕΕΠ προβλέπει εγκαταστάσεις ΑΠΕ 1.900 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 910 MW για τα Αιολικά, 950 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 10 MW για τα ΜΥΗΣ, 15 MW για τη Βιομάζα και 15 MW για τα ΣΗΘΥΑ.
   Δεδομένης της συνεχιζόμενης πορείας των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών στη χώρα και της επιβράδυνσης που σημείωσαν κατά το α' εξάμηνο οι αντίστοιχες των αιολικών, θεωρείται πιθανό εντός του β' εξαμήνου η συνολική ισχύς των πρώτων να ξεπεράσουν για πρώτη φορά των δεύτερων.
   Πάντως, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, κατά το τέλος του Ιουνίου 2022 ήταν υπό κατασκευή πάνω από 650 MW νέων αιολικών πάρκων, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών.
   Read more...

   1044 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.