Jump to content
 • Novatron
 • Ενέργεια-ΑΠΕ

  Sign in to follow this  
  Ενέργεια-ΑΠΕ

  925 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Πριν 15 χρόνια, οι λιγνιτικές μονάδες στη Δ. Μακεδονία κάλυπταν πάνω από τη μισή ζήτηση στο Σύστημα Ηλεκτρισμού. 
   Πριν λίγες μέρες, στις 20 Μαϊου, πρώτη φορά το Σύστημα λειτούργησε χωρίς καθόλου λιγνίτη από τη Δ. Μακεδονία.
   Τον Απρίλιο, όλοι οι λιγνίτες της χώρας κάλυψαν μόλις το 3% της ζήτησης. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 35% όσο και το φυσικό αέριο, οι εισαγωγές 22% και τα ΥΗ 5%.
   Η εξίσωση έχει αρκετές παραμέτρους αλλά είναι σαφής:
   Αν θέλουμε 
   i) να πετύχουμε τους αναμενόμενους νέους πιο φιλόδοξους πανευρωπαϊκούς στόχους, και ταυτόχρονα 
   ii) να μειώσουμε την εξάρτηση από εισαγωγές (ΦΑ και ηλ. ενέργειας)
   iii) να αποφύγουμε το lock-in σε μελλοντικά άχρηστες/πανάκριβες νέες μονάδες ΦΑ
   τότε μόνη λύση είναι η εμπροσθοβαρής και ταχεία ανάπτυξη ΑΠΕ μαζί με μέγιστη αξιοποίηση κάθε δυνατότητας εξοικονόμησης.
   Η συζήτηση για την ορθή χωροθέτηση είναι προφανώς κι αυτή κρίσιμη, αλλά παράλληλη.

   Δείτε εδώ την δημοσίευση:
    
    

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Κατακόρυφη πτώση, της τάξης του 76,3%, κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
   Όπως σχολιάζει η Ένωση, «ο Απρίλιος ήταν ο πρώτος μήνας που επιβλήθηκαν πλήρως οι περιορισμοί για τον Covid-19, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση ζήτησης αυτοκινήτων, από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία».
   Αναλυτικότερα, με τους περισσότερους εκθεσιακούς χώρους σε ολόκληρη την ΕΕ να κλείνουν για ολόκληρο τον Απρίλιο, ο αριθμός των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν μειώθηκε από τις 1.143.046 μονάδες τον Απρίλιο του 2019 σε μόλις 270.682 μονάδες τον Απρίλιο του 2020!
   Αξιοσημείωτο είναι ότι διψήφια πτώση σημείωσε κάθε μια από τις συνολικά 27 χώρες της ΕΕ, ωστόσο η Ιταλία και η Ισπανία υπέστησαν τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες, με τις ταξινομήσεις νέων οχημάτων να μειώνονται κατά 97,6% και 96,5%, αντίστοιχα
   Στις υπόλοιπες μεγάλες αγορές, η ζήτηση μειώθηκε κατά 61,1% στη Γερμανία και στη Γαλλία κατά 88,8%.
   Πτώση 38,5% στο 4μηνο του έτους
   Αντίστοιχη ήταν η εικόνα της αγοράς και κατά τους πρώτους 4 μήνες του έτους, καθώς σύμφωνα με την ACEA, την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2020, η ζήτηση για νέα επιβατικά αυτοκίνητα μειώθηκε κατά 38,5%, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.
   Μέχρι στιγμής, εφέτος, οι ταξινομήσεις έχουν μειωθεί κατά 50% σε τρεις από τις τέσσερις βασικές Ευρωπαϊκές αγορές. Ήτοι στην Ιταλία κατά 50,7%, στην Ισπανία κατά 48,9% και στη Γαλλία κατά 48%.

   Η ελληνική αγορά
   Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η ελληνική αγορά αυτοκινήτου τόσο σε επίπεδο Απριλίου, όσο και σε επίπεδο 4μήνου.
   Σύμφωνα με την Ένωση, τον περασμένο Απρίλιο στη χώρα μας ταξινομήθηκαν μόλις 2.434 οχήματα έναντι 12.303 ένα χρόνο νωρίτερα, με τη μείωση να αγγίζει το 80,2%.
   Αντίστοιχα, στο 4μηνο του 2020 ταξινομήθηκαν 23.824 νέα αυτοκίνητα αντί 38.592 το αντίστοιχο 4μηνο του 2019, με τη μείωση να ανέρχεται στο 38,3%.
   Β.Β.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Μέχρι σήμερα, το 2020, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει υπογράψει άδειες εγκατάστασης για 17 πάρκα ΑΠΕ, που εντάσσονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις, συνολικής αξίας επενδύσεων 80 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής ισχύος 117 MW.
   Επιταχύνοντας τις διαδικασίες υλοποίησης επενδύσεων εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 18 Μαΐου, επτά νέες άδειες εγκατάστασης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που εντάσσονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις, συνολικής αξίας επενδύσεων 56 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής ισχύος 81 MW.
   Οι συγκεκριμένες άδειες εκδόθηκαν σε 16 μόλις ημέρες από την κατάθεση των φακέλων από τους επενδυτές, χάρις στην κεντροποιημένη και ταχεία διαδικασία που ακολουθείται πλέον στις Στρατηγικές Επενδύσεις, στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης και του Υπουργείου να καταστεί η χώρα μας μία από τις πλέον φιλικές χώρες στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
   Μέχρι σήμερα, το 2020, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει υπογράψει άδειες εγκατάστασης για 17 πάρκα ΑΠΕ, που εντάσσονται ως Στρατηγικές Επενδύσεις, συνολικής αξίας επενδύσεων 80 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικής ισχύος 117 MW.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Στόχος της κυβέρνησης η προώθηση έργων ΑΠΕ άνω των 250 μεγαβάτ με κινήσεις που θα «ξεκλειδώσουν» μεγάλες επενδύσεις από διεθνείς «παίκτες». Έρχονται πλωτά φωτοβολταϊκά και θαλάσσια αιολικά.
   Τα πρώτα μεγάλα έργα που έκαναν προ κρίσης την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά σηματοδοτούν ένα πρώτο, μικρό ξεσκαρτάρισμα στο χώρο των ΑΠΕ. Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα θα έρθει μετά την κρίση.
   Τότε θα γίνει το μεγάλο restart, με την σταδιακή συγκέντρωση πολλών μικρών αιολικών και φωτοβολταικών στα χέρια παικτών μεγάλου βεληνεκούς, εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρομεσαίων έργων από επενδυτές που έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλό κόστος και έναν ευρύτερο μετασχηματισμό του χώρου.
   Τα μηνύματα έρχονται από παντού. Τα όσα για παράδειγμα ψηφίστηκαν πρόσφατα στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο σχετικά με την διευκόλυνση αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, είναι μια πρώτη τομή, αλλά δεν αποτελούν παρά μόνο την αρχή.
   Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσει έναν από τους μοχλούς της οικονομίας για την επόμενη ημέρα, μόνο εφόσον η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει στην χώρα funds και επενδυτές με χαρτοφυλάκια δισεκατομμυρίων. To φρέσκο ξένο χρήμα το οποίο έψαχνε και ψάχνει η κυβέρνηση αφορά ονόματα, όπως οι αμερικανικές Blackstone και Quantum, η Cubico, η δανέζικη CIP, η αραβική Maasdar, δηλαδή funds που προ κρίσης είχαν εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, θέλοντας να επενδύσουν 250-500 εκατ. ευρώ το καθένα μέσα στην επόμενη πενταετία, δημιουργώντας ένα κύμα άνω των 2 δισ. ευρώ.
   Χαρτοφυλάκια που προ κρίσης δήλωναν έτοιμα να τοποθετήσουν νέο χρήμα στη εγχώρια αγορά, εκτός από τους υφιστάμενους παραδοσιακούς και νεόκοπους παίκτες του χώρου, (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Μytilineos, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Enel, EDF, Iberdrola) και μαζί με τον περαιτέρω εξοβελισμό της γραφειοκρατίας θα μπορούσαν να συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να «αλλάξει πίστα». 
   Ξημερώνει νέο τοπίο 
   Στη λογική αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θέλει μετά την απλοποίηση αδειοδότησης της πρώτης φάσης των ΑΠΕ, να τρέξει όχι μόνο τα θέματα που αφορούν τα υπόλοιπα στάδια, αλλά και τα βήματα που θα «ξεκλειδώσουν» μεγάλες επενδύσεις.
   Έργα δηλαδή άνω των 250 μεγαβάτ, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν την δυνατότητα που παρέχει η ευρωπαϊκή νομοθεσία να ζητούν μεμονωμένη ενίσχυση για την τιμή διάθεσης της ενέργειας που θα παράγουν, πλωτά φωτοβολταϊκά (floatovoltaics), θαλάσσια αιολικά (offshore wind parks) και γενικά projects τα οποία δεν έχουν ακόμη κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, καθώς απουσιάζει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
   Τη μετάβαση αυτή από τα πολλά μικρού μεγέθους έργα στα λεγόμενα big projects επιταχύνει και ο ερχομός τους επόμενους μήνες του Target Model. Του νέου μοντέλου που αλλάζει οριστικά τους όρους στο ενεργειακό παιχνίδι, βάζει τέλος στις “κλειδωμένες” για μια 20ετία τιμές και στο καθεστώς της κατά προτεραιότητα σήμερα πώλησης στην χονδρική του παραγόμενου “πράσινου” ρεύματος έναντι όλων των άλλων τεχνολογιών (φυσικό αέριο, λιγνίτης, κλπ).
   Στο νέο περιβάλλον, οι καινούργιοι σταθμοί θα αποζημιώνονται επί ίσοις όροις με τις άλλες τεχνολογίες, με όρους ανταγωνιστικούς, γεγονός που θα μειώσει και το τίμημα που πληρώνει ο καταναλωτής για το «πρασίνισμα» της ενέργειας που καταναλώνεται. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα ποτέ δεν ανέπτυξε την δική της βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού εξαρτημάτων για αιολικά και φωτοβολταϊκά (ειδικά στα τελευταία είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία made in China), προκειμένου να έχει προστιθέμενη αξία από την ραγδαία αύξηση της εγκατάστασης έργων ΑΠΕ στη νέα εποχή.
   Το αφήγημα παραμένει ελκυστικό
   Τα μεγάλα έργα αναμένεται να δώσουν το στίγμα στην μετά Covid 19 περίοδο, όπου η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσφέρει ένα πολύ ελκυστικό «πράσινο» αφήγημα, όπως ανέφερε σε προ ημερών της έκθεση η Axia Research. Σύμφωνα με την έκθεση το ελληνικό story υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να δουλεύει πάνω στο σχέδιο για απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2030 και με πλάνο στο τέλος της δεκαετίας το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ, έναντι 27% επί του παρόντος.
   Σε αυτό το πλαίσιο, η ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 83% έως το τέλος της δεκαετίας, προσθέτοντας 9 GW νέας ισχύος και κινητοποιώντας επενδύσεις ύψους άνω των 9 δισ. ευρώ. Σε σημαντικό βαθμό, αυτές θα αφορούν πλέον μεγάλα έργα.
   Μέχρι να δρομολογηθούν όλα τα παραπάνω, η αγορά δίνει ραντεβού για τους επόμενους διαγωνισμούς εγκατάστασης νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών της ΡΑΕ, χωρίς να έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν αυτοί θα διεξαχθούν τον Ιούλιο ή θα παραπεμφθούν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
   Τρεις είναι οι λόγοι για τους παραπάνω ενδοιασμούς: Το κατά πόσο υπάρχουν αρκετά ώριμα έργα που να είναι έτοιμα να κατέβουν στους διαγωνισμούς, κατά πόσο υπηρεσιακά μπορεί να ανταπεξέλθει η ΡΑΕ και τρίτον το γεγονός ότι στις 23 Ιουνίου λήγει η θητεία της παρούσας διοίκησης, δίχως να έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την τοποθέτηση νέας. Το γεγονός δημιουργεί σοβαρά διαδικαστικά προβλήματα καθώς ο νόμος ορίζει ότι στις διάφορες φάσεις ενός διαγωνισμού απαιτείται η υπογραφή του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ένα «παράθυρο» παλαιού νόμου του 2013, το οποίο αξιοποιήθηκε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μεγαλύτερων από 1 MW σε κάποια αγροτεμάχια υψηλής παραγωγικότητας που γειτνίαζαν με εθνικές και επαρχιακές οδούς (πράγμα που ως γνωστόν δεν επιτρέπεται για τη γη υψηλής παραγωγικότητας όλης της χώρας), «έκλεισε» το ΥΠΕΝ με τις διατάξεις του πρόσφατου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.
   Κλείνοντας ωστόσο το παράθυρο, άφησε «εκτός νυμφώνος» έναν αριθμό υποψήφιων επενδυτών οι οποίοι είχαν σπεύσει να αγοράσουν αγροτεμάχια με αυτές τις προδιαγραφές, είχαν κάνει σχετικές μελέτες κ.λπ. «Θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτηση και την μεγάλη απογοήτευση για το άρθρο 128 του νομοσχεδίου» γράφει στο energypress ο Μηχανολόγος Μηχανικός Γρηγόρης Βογιατζής από το Κιλκίς και συνεχίζει: «Επενδυτές βασίστηκαν στην εξαίρεση, αγόρασαν χωράφια με μεγάλο κόστος, έκαναν έξοδα για συμβολαιογραφικές πράξεις και μελέτες, βασιζόμενοι στην υφιστάμενη νομοθεσία και τώρα υπόκεινται μια μεγάλη αδικία».
   Πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν επί του θέματος ότι ο νόμος του 2013 στην πραγματικότητα αφορούσε άλλες χρήσεις και  έπρεπε να ορθολογικοποιηθεί η σχετική διάταξη, πράγμα που έγινε, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα σε όσους είχαν λάβει ήδη δεσμευτικές προσφορές όρων σύνδεσης προ της 3ης Δεκεμβρίου 2019 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4643/2019).
   Επί της ουσίας της υπόθεσης, με το άρθρο 128 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου καταργείται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας εφόσον αυτές γειτνιάζουν με εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων  από τους άξονες των εθνικών, επαρχιακών και 150 μέτρων των δημοτικών οδών.  Η εξαίρεση στηριζόταν στο νόμο 4178/2013 που αφορούσε τη δυνατότητα αξιοποίησης των χωραφιών αυτών για διάφορες χρήσεις (εξυπηρέτηση αυτοκινήτων, βιοτεχνίες κ.λπ.) που κανονικά δεν επιτρέπονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
   Συνεπώς, πλέον, μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, στις γαίες αυτές, μπορούν να γίνονται φωτοβολταϊκά, αλλά μέχρι το όριο ισχύος του 1MW, και μέχρι κάλυψης του ορίου 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων του νομού (όπως δηλαδή ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη γη υψηλής παραγωγικότητας).

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ευκαιρίες στα πλωτά φωτοβολταϊκά που επιπλέουν στην επιφάνεια λιμνών, ταμιευτήρων και θαλασσών, αναζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική αγορά βορειοευρωπαικές εταιρείες.
   Σε μια συγκυρία όπου η σχετική τεχνολογία συνεχώς ωριμάζει και το μερίδιο της πλωτής ηλιακής ενέργειας αυξάνεται διεθνώς, οι ελληνικές λίμνες και θάλασσες θεωρούνται ιδανικές για να φιλοξενήσουν έργα, παρόμοια με αυτά που αναπτύσσουν γνωστοί παίκτες του χώρου, όπως η γερμανική BayWa r.e. στα αβαθή νερά της Ολλανδίας και η νορβηγική Statkraft στην Αλβανία. Άλλες δύο εταιρείες που αναπτύσσουν πλωτά φωτοβολταϊκά και έχουν παρουσία και στην Ελλάδα είναι η πορτογαλική EDP, η οποία και έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας στις ΑΠΕ με την ΔΕΗ, και η γαλλική Akuo.
   Η γερμανική εταιρεία, για την οποία λέγεται ότι “κοιτάζει” την ελληνική αγορά, έχει κατασκευάσει τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες πλωτές μονάδες συνολικής ισχύος 52 MW στην Ολλανδία, ενώ η Statkraft αναπτύσσει φωτοβολταϊκό 2 MW σε ταμιευτήρα υδροηλεκτρικού που έχει στην Αλβανία. Οι περιπτώσεις είναι απλώς ενδεικτικές, με τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάνελ, ακριβώς επειδή η τοποθέτησή τους δεν συνεπάγεται το κόστος και τις δυσκολίες που απαιτεί την αγορά γης, να κερδίζουν διαρκώς έδαφος.
   Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο “Where Sun Meets Water”, με μια συντηρητική εκτίμηση για αύξηση τα επόμενα χρόνια του παγκόσμιου δυναμικού πλωτών φωτοβολταϊκών στα 400 GW, η υπάρχουσα εγκατεστημένη ισχύ από χερσαία φωτοβολταϊκά θα μπορούσε εύκολα να διπλασιαστεί.
   Κάλυψη 1%-4% της επιφάνειας ταμιευτήρων
   Ειδικά στις περιπτώσεις μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, όπως αυτούς που διαθέτουν η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, η κάλυψη του ταμιευτήρα με πλωτά φωτοβολταϊκά σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1-4% θα μπορούσε να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των σταθμών. Και να επιτρέψει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων πιο στρατηγικά αξιοποιώντας την ηλιακή παραγωγή που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
   Ένας συνδυασμός της ηλιακής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, θα μπορούσε να εξομαλύνει την μεταβλητότητα της ηλιακής παραγωγής, βελτιώνοντας την χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων μεταφοράς, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες με αδύναμα δίκτυα μεταφοράς.
   Εκτός των παραπάνω, τα πλωτά φωτοβολταϊκά αποτελούν ελκυστική επιλογή τόσο επειδή δεν απαιτούν αγορά της γης, όσο και επειδή η σκίαση που προκαλεί το πάνελ στην υδάτινη επιφάνεια μειώνει τον ρυθμό εξάτμισης του νερού.
   Διεθνώς, παρ’ ότι η αγορά της πλωτής ηλιακής ενέργειας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, εντούτοις ο αριθμός όσων εταιρειών εξειδικεύονται στην χρηματοδότηση και κατασκευή τέτοιων έργων αυξάνεται, ενώ το κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας παρ’ ότι μεγαλύτερο συγκριτικά με εκείνο για τις επίγειες εγκαταστάσεις μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.
   Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών πρέπει να συνοδεύεται από την λεγόμενη «αρχή της προφύλαξης» ως προς τις πιθανές περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις. Στην πράξη η έκθεση κάνει λόγο για συγκεκριμένα όρια στο τμήμα της επιφάνειας του νερού που θα καλύπτεται από πλωτά πάνελ και για την αποφυγή εγκαταστάσεων κοντά στην ακτή.
   Στην Γαλλία το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό
   Στα τέλη του 2014, η εγκατεστημένη ισχύς της πλωτής ηλιακής ενέργειας δεν υπερέβαινε τα 10 megawatts (MW), το 2018 είχε φτάσει στα 1,1 Gigawatts (GW), δηλαδή 100 φορές πάνω και σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Την συγκεκριμένη τεχνολογία υιοθετούν ολοένα και περισσότερο οι οικονομίες της Ασίας, όπως Κίνα και Ινδία, ενώ στην Ευρώπη ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκεται στην Γαλλία. Το O’MEGA1, ισχύος 17 μεγαβάτ βρίσκεται στη νότια Γαλλία, κοντά στην Αβινιόν και κατασκευάστηκε από την Akuo Energy.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που σημείωσαν την μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών CO2 για την παραγωγή ενέργειας το 2019 βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
   Η υποχώρηση ανήλθε στο 8,9% στην περίπτωση της χώρας μας. Η μεγαλύτερη πτώση στις εκπομπές CO2 καταγράφεται στην Εσθονία και τη Δανία και η μεγαλύτερη αύξηση στο Λουξεμβούργο.
   Η Eurostat εκτιμά ότι το 2019, χρονιά πριν από τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 από τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων (κυρίως πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, άνθρακας, τύρφη και φυσικό αέριο) μειώθηκαν σημαντικά κατά 4,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών (ΕΕ), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
   Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, οι εκπομπές μειώθηκαν 2019 στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη μείωση στην Εσθονία (-22,1%), ακολουθούμενη από τη Δανία (-9,0%), την Ελλάδα και τη Σλοβακία (-8,9% η κάθε μια), την Πορτογαλία (-8,7%) και την Ισπανία (-7,2% ).
   Αυξήσεις κατέγραψαν τέσσερα κράτη μέλη: Λουξεμβούργο (+ 7,5%), η Αυστρία (+2,8%), η Μάλτα (+ 2,0%) και η Λιθουανία (+ 1,6%), ενώ οι εκπομπές CO2 παρέμειναν αμετάβλητες στην Κύπρο.
   Το 2019, παρατηρήθηκε μια σαφής μείωση της κατανάλωσης στερεών ορυκτών καυσίμων (σκληρός άνθρακας, λιγνίτης και σχιστόλιθος και άμμος πετρελαίου) σε πολλές χώρες.
   Ο κύριος λόγος αυτής της πτώσης είναι η σημαντικά αυξημένη τιμή του συστήματος εμπορίας της ΕΕ για δικαιώματα εκπομπών το 2019 σε σύγκριση με το 2018 (> 25 € / τόνο CO2). Για την αντιστάθμιση της μειωμένης χρήσης στερεών καυσίμων, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή / και την εισαγωγή ελλείπουσας ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες.
   Οι εκπομπές CO2 συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.
   Επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες (π.χ. κρύος παρατεταμένος χειμώνας ή ζεστό καλοκαίρι), η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, οι μεταφορές και οι βιομηχανικές δραστηριότητες.
   Εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα παράγονται στη χώρα όπου τα καύσιμα καίγονται για σκοπούς όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορά, παραγωγή χάλυβα κ.λπ.
   Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων έχουν αντίκτυπο: για παράδειγμα, εάν εισαχθεί άνθρακας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό οδηγεί σε αύξηση της εισαγωγής χώρας, ενώ εάν η ηλεκτρική ενέργεια εισάγεται τέτοια, δεν επηρεάζει τις εκπομπές στη χώρα εισαγωγής, καθώς αυτές οι εκπομπές θα αναφέρονται στη χώρα εξαγωγής από την οποία παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Εντυπωσιακή μείωση της τάξης του 11% στην κατανάλωση ενέργειας θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπεται να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα κατανάλωσης μετά την παρέλευση διετίας.
   Στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των ενεργειακών καταναλώσεων παρέθεσε χθες ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ανδριοσόπουλος στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ενέργεια και τη βιομηχανία που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
   -Η συνολική κατανάλωση ενέργειας θα είναι εφέτος 11% χαμηλότερη σε σχέση με τους στόχους που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το 2021 – 2022 με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας η ζήτηση θα αυξηθεί, ενώ το 2023 θα επανέλθει στην τροχιά που προβλέπει το ΕΣΕΚ. Η κατανάλωση τα επόμενα χρόνια θα βαίνει μειούμενη σε εφαρμογή των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.
   -Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκε μεγάλη πτώση της ζήτησης κατά 35,5 % σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
   -Καταγράφεται επίσης μεγάλη πτώση της τιμής χονδρικής για το ρεύμα, στα 27,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο έναντι 66,4 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος το 2019 και 49,9 ευρώ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018. Ωστόσο οι τιμές για τη βιομηχανία παραμένουν 35 % υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.
   -Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν δραστικά εφέτος κατά 26,5 % σε σχέση με το 2019. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μείωση δεν θα είναι πρόσκαιρη αλλά οι εκπομπές θα παραμείνουν χαμηλότερες από τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ και τα επόμενα χρόνια (60,8 εκατ.τόνοι το 2025 έναντι πρόβλεψης προ κορονοϊού για 63,4 εκατ.) Ο λόγος είναι ότι η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου φέρνει σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
   -Τα προβλήματα στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού αναμένεται να προκαλέσουν μικρή ανάσχεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εφέτος, ωστόσο ο κλάδος θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά τα επόμενα χρόνια.
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Μπορεί η πανδημία να μην έχει αλλάζει ριζικά τα πράγματα ως προς την τροφοδοσία των μονάδων βιοαερίου, ωστόσο παραμένει το ερώτημα των μελλοντικών επενδύσεων στον κλάδο. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου έχει θέσει επί τάπητος στις αρχές του μήνα σε επιστολή του τα ζητήματα τόσο σε σχέση με την αλλαγή στις τεχνικές προδιαγραφές των έργων όσο και για εκείνο της πτώσης των τιμών αναφοράς από το 2022.
   Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση σε σχέση με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τις ΑΠΕ, συνεχίζεται ο προβληματισμός στην αγορά σε σχέση με την εξέλιξη της κρίσης. Ένας από τους ενεργειακούς κλάδους, οι παραγωγοί βιοαερίου έχουν εκφράσει ήδη τους προβληματισμούς τους. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Energia.gr το μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου Σπυρίδων Τζιάκας τα δεδομένα στην οικονομία θα επαναπροσδιορίσουν μελλοντικές επενδύσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως το θετικό αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ΔΑΠΕΕΠ παραμένει φερέγγυος στις πληρωμές κι έχει μειώσει το διάστημα πληρωμής στον ένα μήνα, όμως εάν υπάρχει άνοιγμα του χρόνου αποπληρωμής θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα.
   Ο κ. Τζιάκας επισημαίνει πως «υπάρχουν συσσωρευμένα έργα βιοαερίου στον ΔΕΔΔΗΕ υπό αδειοδότηση, γεγονός που οφείλεται στο ζήτημα της προτεραιότητας που είχαν άλλα έργα (Ενεργειακές Κοινότητες) στον έλεγχο των αιτημάτων». Βέβαια αυτό το σύστημα άλλαξε με την πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΝ. Έτσι μονάδες βιοαερίου, κατατάσσονται στην ομάδα Β προτεραιότητας με κάποιες προϋποθέσεις. Τονίζει δε ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου ο ΔΕΔΔΗΕ θα δώσει πάνω από 10 όρους σύνδεσης σε μονάδες βιοαερίου».
   Από την άλλη πλευρά, ένα άλλο ζήτημα που θέτει ο σύνδεσμος είναι εκείνο των τιμών αναφοράς(ΤΑ), καθώς με υπουργική απόφαση αυτές  που θα ισχύσουν από το 2022 αλλάζουν και πέφτουν από το 225 που είναι σήμερα στο 209 για έργα πάνω από 1 ΜW, την ώρα που ούτε το λειτουργικό και κατασκευαστικό καθεστώς έχει πέσει. Να σημειωθεί πως ο σύνδεσμος σε επιστολή του στην ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε εκθέσει τους προβληματισμούς του (μπορείται να δείτε την επιστολή εδώ). Η τεχνολογία του βιοαερίου είναι μια τεχνολογία που μπορεί να λύσει περιβαλλοντικά προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες γιατί απορροφά μεγάλο όγκο αποβλήτων, γι΄ αυτό το λόγο υπάρχουν και προβλέψεις για περεταίρω ανάπτυξη του στο ΕΣΕΚ.
   Πάντως σε ό,τι έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ που εντάσσονται στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται θετικοί, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι αδειοδότησης. Τόσο ως προς τη μείωση του χρόνου για την άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, ο οποίος θα πάει στους 2 μήνες όσο και ως προς τη μείωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για όλες τις δραστηριότητες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες αξιολογητές να συμμετέχουν στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Κι όμως, ούτε ένα black-out: αιολικά και φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 41% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στην Ελλάδα το 30ήμερο 28.03-26.04.   Κατά 14% μειώθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και το ΗΒ το διάστημα 28 Μαρτίου - 26 Απριλίου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.   Η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο και λιγνίτη κατέρρευσε κατά 43% (στην Ελλάδα κατά πάνω από 60%) ενώ ακόμα και εκείνη από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 30%.   Η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά έμεινε στάσιμη ενώ εκείνη από φωτοβολταϊκά αυξήθηκε κατά 28% (βοήθησαν και οι ασυνήθιστες λιακάδες στην Ευρώπη).   Μαζί κάλυψαν το 23% της ηλεκτρικής κατανάλωσης.     Το μεσημέρι της 5ης Απριλίου, σε 10 χώρες η τιμή του Ηλεκτρικού Συστήματος ήταν αρνητική.   Αυτό αναδεικνύει την υπερεπάρκεια και μη-ευελιξία θερμικής ισχύος, την ανάγκη για σημαντικά μέτρα στη διαχείριση της ζήτησης (πχ αποθήκευση ενέργειας, έξυπνοι μετρητές), καθώς και την ανάγκη ευελιξίας ακόμα και στις ΑΠΕ (τη Δευτέρα του Πάσχα η μισή χερσαία αιολική ισχύς της Γερμανίας έπρεπε να τεθεί εκτός Συστήματος λόγω χαμηλής ζήτησης).   Αναλυτικά από το Ember στο Carbon Brief: https://www.carbonbrief.org/analysis-coronavirus-has-cut-co2-from-europes-electricity-system-by-39-per-cent

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Στην επισήμανση πως η οικονομική αποδοτικότητα δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διάθεση της δημόσιας χρηματοδότησης σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης που εφαρμόζονται σε κτίρια κατοικιών στην ΕΕ προχωρεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

   Ο ελεγκτικός φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πως παρά τη βελτίωση της καθοδήγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ εξακολουθούν να μην εστιάζονται στην επίτευξη της μέγιστης δυνητικής εξοικονόμησης ενέργειας ανά επενδυόμενο ευρώ. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η συνολική συμβολή της χρηματοδότησης της ΕΕ στους στόχους ενεργειακής απόδοσης της Ένωσης δεν είναι σαφής.
   Αντιμέτωποι με την πρόκληση του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύθηκαν να επιτύχουν εξοικονόμηση της προβλεπόμενης κατανάλωσης ενέργειας των κρατών μελών της ΕΕ κατά 20 % έως το 2020 και κατά 32,5 % έως το 2030. Τα κτίρια είναι αυτά που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας, αλλά και που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας. Ως εκ τούτου, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας.
   Όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ διέθεσε περίπου 14 δισ. ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ προορίζονταν για κτίρια κατοικιών. Επιπλέον, τα κράτη μέλη προϋπολόγισαν 5,4 δισ. ευρώ ως εθνική συγχρηματοδότηση για βελτιώσεις σε όλα τα είδη κτιρίων, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ για κτίρια κατοικιών.
   «Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι θεμελιώδους σημασίας, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση της ΕΕ που αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας», δήλωσε ο Τζοάο Φιγκουερείδο, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση.
   Οι ελεγκτές επικρίνουν τις εθνικές αρχές των κρατών μελών για τη μη στόχευση των πόρων της ΕΕ στα έργα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εξοικονομήσουν ενέργεια. Κατά την κατάρτιση των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων, οι εν λόγω αρχές δεν αξιολογούν πάντοτε την αρχική κατανάλωση ενέργειας, τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας και τις επενδυτικές ανάγκες. Επιπλέον, δεν παρέχουν κίνητρα για ριζικές ανακαινίσεις, παραδείγματος χάριν, χορηγώντας τους υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης. Αντιθέτως, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι οι περισσότερες αρχές επιχορηγούν τις δαπάνες σε ποσοστό 100 %, ανεξαρτήτως της αναμενόμενης εξοικονόμησης ενέργειας. Ως εκ τούτου, ορισμένα έργα χρησιμοποίησαν τη χρηματοδότηση της ΕΕ για απλές αναβαθμίσεις (όπως η εγκατάσταση φωτισμού LED), οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν πραγματοποιηθεί και χωρίς τη στήριξη της ΕΕ.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Βιώσιμες λύσεις για τη θέρμανση των ενεργειακών δήμων προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, το φυσικό αέριο θα είναι πλέον το βασικό καύσιμο για όλα τα εν λειτουργία δίκτυα τηλεθέρμανσης που σήμερα εξαρτώνται από τις υπό απόσυρση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ Α.Ε., ενώ στις πόλεις της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης θα αναπτυχθούν νέα δίκτυα φυσικού αερίου για θέρμανση και οικιακή χρήση. 
   Τον ανασχεδιασμό των σχετικών έργων που υπαγορεύει η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής τα τελευταία 6 χρόνια, επιμελήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής που αφορούν στην αδιάλειπτη λειτουργία των υφιστάμενων δικτύων κατά το μεταβατικό διάστημα και τη μη πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών. 
   Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Η απρόσκοπτη και βιώσιμη θέρμανση των λιγνιτικών περιοχών κατά τη μεταβατική περίοδο αποτελεί κεντρικό άξονα του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης, όπως έχουμε δεσμευθεί ενώπιον των τοπικών κοινωνιών. Με συστηματική δουλειά και με βάση το σχέδιο που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και του Υπουργείου Ανάπτυξης τον Φεβρουάριο στην Πτολεμαΐδα και τον Ιανουάριο στη Μεγαλόπολη, η Συντονιστική Επιτροπή προωθεί την υλοποίηση όλων των 12 μέτρων άμεσης δράσης».  
   Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε: «Με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αυτοδιοικήσεις, αντιμετωπίσαμε τα σύνθετα ζητήματα προγραμματισμού των αναγκαίων επενδύσεων αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης υφιστάμενων και νέων καταναλωτών στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας».
   Επιπρόσθετα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο, τονίζονται τα εξής:
   Σκοπός των έργων Τηλεθέρμανσης είναι η παροχή θερμικής ενέργειας σε αστικές περιοχές και οικισμούς αξιοποιώντας την απορριπτόμενη θερμότητα από την καύση λιγνίτη στους Θερμικούς Σταθμούς της ΔΕΗ Α.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, έργα Τηλεθέρμανσης ήδη λειτουργούν σε περιοχές του Αμυνταίου, της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και της Μεγαλόπολης, με επί πλέον ανάγκες επεκτάσεων για την κάλυψη όλων των οικισμών των συγκεκριμένων Δήμων. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και κατασκευάζονται ή έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστούν έργα Τηλεθέρμανσης σε νέες περιοχές των Δήμων Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης.
   Για το σύνολο των ανωτέρω έργων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προέβη σε ανασχεδιασμό και ανα-προγραμματισμό τους, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο, ως καύσιμο για την παραγωγή θερμικής ενέργειας για τις τηλεθερμάνσεις ή απευθείας με την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στον αστικό ιστό και να ενταχθούν στο στόχο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.
   Η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, όπως έχει αποτυπωθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, λαμβάνει δε υπόψη την άνω του 50% μείωση της παραγωγής των λιγνιτικών Θερμικών Σταθμών μεταξύ 2014 και 2019, καθώς και την υποχρέωση μη υπέρβασης των ωρών λειτουργίας τους.
   Περαιτέρω, υλοποιεί σχετική απόφαση που έλαβε η Κυβερνητική Επιτροπή για την από-λιγνιτοποίηση κατά τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου 2020 ακολούθως, εξειδίκευσε η Συντονιστική Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της 22 Μαρτίου 2020 , έχοντας εξετάσει ενδελεχώς τους όρους ένταξης και τις διαδικασίες προσαρμογής όλων των έργων στα νέα αυτά δεδομένα.
    Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν οι επόμενες ενέργειες και ειδικότερα: 
   Για τα έργα τηλεθερμάνσεων που ήδη λειτουργούν (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο) καθώς και για το συμπληρωματικό έργο των Εργατικών Πολυκατοικιών Πτολεμαΐδας, θα διασφαλισθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) η παροχή του απαιτούμενου θερμικού φορτίου με φυσικό αέριο σε αντικατάσταση του φορτίου που σήμερα παρέχεται από τους θερμικούς σταθμούς της ΔΕΗ. Παράλληλα για την λειτουργικότητα του ανωτέρω συστήματος θα υλοποιηθούν και έργα προσαρμογής (νέα λεβητοστάσια, συμπληρωματικά δίκτυα κλπ). Οι δαπάνες όλων των ανωτέρω παρεμβάσεων θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Για όλα τα λοιπά νέα έργα Τηλεθέρμανσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του γενικότερου προγραμματισμού και ανασχεδιασμού βασισμένου στις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει. Το έργο της «Τηλεθέρμανσης Φλώρινας», που είναι ενταγμένο στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ανασχεδιάζεται με δεδομένο ότι ο Θερμοηλεκτρικός Σταθμός της Μελίτης πρόκειται να αποσυρθεί και οι εργασίες του δικτύου εντός της πόλης της Φλώρινας δεν έχουν ξεκινήσει. Για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης αλλά και οικιακής χρήσης όλων των κατοίκων της πόλης της Φλώρινας, η ΔΕΔΔΑ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, θα κατασκευάσει τα αναγκαία δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Αντίστοιχα, η κάλυψη των αναγκών θέρμανσης αλλά και οικιακής χρήσης στο Δήμο Μεγαλόπολης Αρκαδίας θα γίνει με την παροχή φυσικού αερίου, με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην πόλη. Όσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο Τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου, θα εξασφαλισθεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο, χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών με κόστος –μετατροπής του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης σε σύστημα φυσικού αερίου Οι δαπάνες όλων των απαιτούμενων παρεμβάσεων θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις προτεραιότητα έχει η ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα και η αδιάλειπτη λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της μετάβασης, με γνώμονα την μη πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών.  
    Επισημαίνεται ότι η προμήθεια φυσικού αερίου στην Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη θα γίνεται σε ανταγωνιστικές τιμές από προμηθευτές που θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου που θα αναπτυχθεί, προκειμένου οι καταναλωτές να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε τιμές συμφέρουσες για αυτούς. Επίσης, στις περιοχές που η παρεχόμενη θερμότητα στις τηλεθερμάνσεις θα παράγεται με καύσιμο φυσικό αέριο, οι δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν τις εγκαταστάσεις θα προμηθεύονται με αντίστοιχο τρόπο το φυσικό αέριο, προκειμένου να παρέχεται στους καταναλωτές θερμική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.
    Για την εξειδίκευση των ανωτέρω παρεμβάσεων με τις βέλτιστες τεχνικές λύσεις, καθώς και για τον συντονισμό και την επίσπευση όλων των ενεργειών ανα-προγραμματισμού και ανασχεδιασμού όλων των έργων, υπάρχει διαρκής συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ με τη συμμετοχή των αρμόδιων Περιφερειών και των αντίστοιχων Δήμων. Ειδικά για τα έργα της Δυτικής Μακεδονίας, κατόπιν εισήγησης του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδη, χρέη Τεχνικού Συμβούλου – Project manager θα εκτελέσει η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΚΟ), η οποία έχει μελετήσει διαχρονικά τα αντίστοιχα έργα και έχει γνώση όλων των τεχνικών θεμάτων, ώστε να επιτευχθεί ο βέλτιστος συντονισμός σε επίπεδο Προγραμματισμού, Διαχείρισης και Υλοποίησης.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε κοινωνική απόσταση και αρκετές χώρες σε καραντίνα, μειώνοντας προσωρινά τη ρύπανση της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να βλέπουμε μεγάλες πόλεις με καθαρούς ουρανούς. Η απουσία ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνδυασμό με παρατεταμένη ηλιοφάνεια οδήγησε την Ευρώπη σε ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ.
   Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 9.68 gigawatts στις 20 Απριλίου, σχεδόν το 1/3 της ζήτησης σε ολόκληρη τη χώρα. Η Γερμανία παρήγαγε την ίδια μέρα 32.23 gigawatts, ενώ η Ισπανία παρήγαγε 6.34 gigawatts.

   Πέρα από τις ιδανικές ατμοσφαιρικές συνθήκες, σημαντικό ρόλο παίζει και η εποχή. Η άνοιξη προσφέρει ιδανικές θερμοκρασίες για την απόδοση των φωτοβολταϊκών, τα οποία αποδίδουν καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η ετήσια εγκατάσταση ηλιακών πάνελ έχει διπλασιαστεί στη Γηραιά Ήπειρο σε σχέση με την τελευταία χρονιά. Η Ισπανία πρόσφερε στο ευρωπαϊκό δίκτυο επιπλέον 4.7 gigawatts, η Γερμανία 4 gigawatts και η Ολλανδία 2.5 gigawatts. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2019, η Ευρώπη είχε δυνατότητα παραγωγής 131.9 GW συνολικά, 14% παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά.

   Για την Ελλάδα, το 2018 η συνολική παραγωγή ήταν 2.7 GW, ενώ μέχρι το 2023 αναμένεται ετήσια ανάπτυξη 11% που θα φτάσει το σύνολο των 4.5 GW.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Συνθήκες συμφόρησης ή και κορεσμού εμφανίζουν τα δίκτυα 150 kV αναφορικά με νέες συνδέσεις έργων ΑΠΕ σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
   Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο σε αυτές και ο ΑΔΜΗΕ μέσα από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ προβλέπει συγκεκριμένες εργασίες αναβάθμισης και ενίσχυσης του δικτύου προκειμένου να ανοίξει χώρος για νέες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.  
   Σύμφωνα με τον Διαχειριστή γενικότερα προβλήματα συμφόρησης εμφανίζονται στις ακόλουθες περιοχές του ΕΣΜΗΕ: Πελοπόννησος, Βρόχος Τροιζηνίας, Θράκη, Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς – Φλώρινας,  Στερεά Ελλάδα, Νότιες Ιόνιοι Νήσοι, Περιοχή Μεσοχώρας – Συκιάς, Περιοχή Ιωαννίνων και Βόρεια Εύβοια
   Αναλυτικά τα έργα που προγραμματίζονται ανά περιοχή είναι:
   Πελοπόννησος
   Με τη διασύνδεση της πλευράς 400 kV του ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ με τη Γ.Μ. 400 kV ΚΥΤ ΔΙΣΤΟΜΟΥ - ΚΥΤ ΑΧΕΛΩΟΥ, η οποία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020, η μεγίστη επιτρεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς από τους σταθμούς ΑΠΕ η οποία είναι δυνατό να συνδεθεί ασφαλώς στο δίκτυο της Πελοποννήσου και ελαχιστοποιεί την απορριπτόμενη ενέργεια από αυτούς τους σταθμούς εκτιμήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ σε 1700 MW έως 1900 MW και εξαρτάται από τη θέση της εγκατάστασης και την τοπολογία της σύνδεσης των νέων σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο της περιοχής.
   Με τη δεύτερη διασύνδεση του Συστήματος της Πελοποννήσου στα 400 kV (ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ - ΚΥΤ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΚΥΤ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί επιπλέον το προαναφερθέν όριο σε 2.000 MW έως 2.200 MW
   Βρόχος Τροιζηνίας
   Η περιοχή της Τροιζηνίας εξυπηρετείται από το βρόχο Κόρινθος - Μέθανα - Κρανίδι – Άργος Ι, ο οποίος αποτελείται από τη Γ.Μ. 150 kV απλού κυκλώματος ελαφρού τύπου με περιορισμένη ικανότητα μεταφοράς (θερμικό όριο 115 MVA).
   Στην περιοχή λειτουργούν Α/Π συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 209,65 MW και Φ/Β Σταθμοί συνολικής ισχύος 16 MW. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, η περιοχή εμφανίζεται κορεσμένη. Για την άρση του κορεσμού έχει προγραμματισθεί για την επόμενη τριετία  η αναβάθμιση του βρόχου με την αλλαγή του αγωγού από ελαφρού τύπου σε αγωγό με αυξημένη ικανότητα μεταφοράς (τύπου Ζ), η οποία αναμένεται να αυξήσει την ικανότητα της απορρόφησης της ισχύος των ΑΠΕ στην περιοχή σε 230 MW περίπου. Επισημαίνεται ότι η εγκατάσταση των νέων αγωγών (τύπου Ζ) απαιτεί ελάχιστο χρόνο συγκριτικά με την πιθανή αναβάθμιση (διότι χρησιμοποιούνται οι υφιστάμενοι πύργοι).
   Θράκη
   Η προγραμματισμένη επέκταση του ΚΥΤ Ν. ΣΑΝΤΑΣ, με την εγκατάσταση δύο επιπλέον ΑΜ/Σ, θα επιτρέψει τη σύνδεση των Α/Π στην περιοχή της Θράκης συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 700 MW (υφιστάμενα σήμερα, αδειοδοτημένα και νέα). Εκτός αυτών, η ολοκλήρωση της κατασκευής της Γ.Μ. 400 kV ΚΥΤ Λαγκαδά - ΚΥΤ Φιλίππων αυξάνει περισσότερο αυτό το όριο στα 900 MW.
   Στην κατεύθυνση περαιτέρω αύξησης της ισχύος από ΑΠΕ στην περιοχή, έχει προγραμματισθεί η κατασκευή της νέας διασυνδετικής Γ.Μ. από τη Ν. Σάντα προς τη Maritsa στη Βουλγαρία η οποία θα βελτιώσει τις συνθήκες της λειτουργίας στην περιοχή του κοινού συνόρου των τριών χωρών, καθώς επίσης και η ενίσχυση του βορείου άξονα με νέα Γ.Μ. ΚΥΤ Νέας Σάντας – ΚΥΤ Φιλίππων.
   Καστοριά - Φλώρινα
   Ένα πρώτο μέτρο για την άρση του κορεσμού είναι η υλοποίηση της εναλλακτικής τροφοδότησης των βοηθητικών του ΑΗΣ Μελίτης για την οποία έχει προγραμματισθεί η κατασκευή της νέας Γ.Μ. Β/150 kV ΚΥΤ Μελίτης - Φλώρινα.
   Η Γ.Μ. θα συνδέει τον Υ/Σ Φλώρινας με το δεύτερο κύκλωμα της παλαιάς Γ.Μ. 2Β/150 kV ΚΥΤ Μελίτης - Bitola το οποίο είναι απενεργοποιημένο (η προέκτασή του προς τη Bitola έχει αποξηλωθεί). Η νέα σύνδεση του Υ/Σ Φλώρινας με το ΚΥΤ Μελίτης θα δώσει το περιθώριο της έγχυσης των 30 MW ισχύος επιπλέον, από τις ΑΠΕ, στο κύκλωμα της Καστοριάς.
   Στην περιοχή προγραμματίζεται επίσης σε δεύτερο χρόνο η αναβάθμιση του βρόχου Φλώρινα Ι - Φλώρινα ΙΙ - Καστοριά - Πτολεμαΐδα ΙΙ (Εορδαία) - Πτολεμαΐδα Ι από Ε/150 kV σε 2Β/150 kV. H αναβάθμιση αυτή θα δώσει επιπλέον περιθώριο σύνδεσης 150 MW ισχύος από ΑΠΕ.
   Προβλέπεται επίσης η εγκατάσταση νέου ΑΜΣ στο ΚΥΤ Μελίτης για τη σύνδεση 200 MW περίπου από τις ΑΠΕ με Δεσμευτική Προσφορά Σύνδεσης. Επειδή στην περιοχή υφίσταται ισχυρό σύστημα 400 kV έχει προταθεί δια των Μη Δεσμευτικών Προσφορών Σύνδεσης η σύνδεση σημαντική ισχύος από τις ΑΠΕ στα υφιστάμενα ΚΥΤ (Αμυνταίου ή/και Μελίτης) δια των νέων απευθείας Γ.Μ. 150 kV.
   Στερεά Ελλάδα
   Στη Νότιο Στερεά Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά μήκος της βορείου ακτής του Κορινθιακού κόλπου, έχει παρατηρηθεί μεγάλο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, κυρίως από Α/Π. Στους Υ/Σ κατά μήκος της Γ.Μ. 2Β 150 kV ΚΥΤ Αχελώου - ΚΥΤ Διστόμου έχουν εγκατασταθεί Α/Π συνολικής ισχύος 183 MW και λοιποί Σταθμοί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6,5 MW. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί Δεσμευτικές Προσφορές Σύνδεσης για τα Α/Π συνολικής ισχύος 87 MW, ενώ οι μη Δεσμευτικές Προσφορές Σύνδεσης αντιστοιχούν σε 150 MW περίπου. Εκτιμάται ότι σε αυτή τη Γ.Μ. 150 kV (ΚΥΤ Αχελώου - ΚΥΤ Δίστομου) είναι δυνατό να συνδεθούν επί πλέον ΑΠΕ συνολικής ισχύος 70 MW περίπου.
   Στο βόρειο και στο νότιο κύκλωμα 150 kV της Γ.Μ. 2Β 150 kV ΚΥΤ Διστόμου - ΚΥΤ Κουμουνδούρου οι λειτουργούντες Σταθμοί για την Παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ είναι 180 MW και 196 MW αντίστοιχα, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές είναι συνολικά 50 MW καθιστώντας αυτά τα κυκλώματα κορεσμένα. Στην κοντινή περιοχή διέρχεται το κύκλωμα Υ/Σ Σχηματάρι - Υ/Σ Θήβα - Υ/Σ Κωπαΐδα - ΚΥΤ Λάρυμνας με 46 MW Αιολικής ισχύος σε λειτουργία, 111 MW Φ/Β ισχύος σε λειτουργία και 82 MW Δεσμευτικών Προσφορών Σύνδεσης των Σταθμών για την Παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ μη επιτρέποντας την οριστική πρόσβαση σε αυτό των νέων έργων των ΑΠΕ.
   Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα το Σύστημα στην Περιφερειακή Ενότητα της Βοιωτίας εμφανίζεται κατά τόπους κορεσμένο. Η πιο ενδεδειγμένη λύση για τη σύνδεση των αδειοδοτημένων Α/Π είναι η σύνδεση τους σε πιο απομακρυσμένους Υ/Σ βορειότερα και μέσω της επέκτασης του ΚΥΤ Θίσβης, η οποία βρίσκεται ήδη στο στάδιο της κατασκευής για τη Σύνδεση των Σταθμών των ΑΠΕ της περιοχής.
   Νότιες Ιόνιοι Νήσοι
   Στο Σύστημα των Νοτίων Ιονίων Νήσων (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα) λειτουργούν σήμερα 122,71 MW ΑΠΕ. Από αυτά 112,5 MW συνδέονται στην Κεφαλονιά, 8,97 MW στη Ζάκυνθο, 1,22 MW στη Λευκάδα και έχουν δεσμευτική πρόσβαση 12 MW επιπλέον. Συνεπώς στην περιοχή έχουν πρόσβαση ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 134 MW, ισχύς η οποία είναι κάτω από το όριο της ασφαλούς διείσδυσης το οποίο έχει εκτιμηθεί για την περιοχή και είναι της τάξης των 170 MW. Στην περιοχή αυτή για λόγους αξιοπιστίας και ασφαλούς τροφοδότησης των φορτίων έχουν προγραμματισθεί  η αναβάθμιση της Γ.Μ. ελαφρού τύπου Άκτιο - Λευκάδα - Αργοστόλι (η αναβάθμιση στο τμήμα Άκτιο - Λευκάδα έχει ολοκληρωθεί) και αντικατάσταση της παλαιάς υποβρύχιας καλωδιακής σύνδεσης Λευκάδας - Κεφαλληνίας ονομαστικής ικανότητας 125 MVA με νέο υποβρύχιο καλώδιο Ε.Ρ. XLPE 150 kV ονομαστικής ικανότητας 200 MVA. Η ολοκλήρωση των προαναφερθέντων έργων θα επιτρέψει τη μικρή αύξηση της δυνατότητας της απορρόφησης της ισχύος των Σταθμών των ΑΠΕ (έως 30 MW).
   Περιοχή Μεσοχώρας - Συκιάς
   Στους ορεινούς όγκους της περιοχής (Άγραφα - Τζουμέρκα) έχει προγραμματισθεί από μακρού χρόνου η κατασκευή του ΥΗΣ Συκιάς, ισχύος 120 MW, ενώ έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ΥΗΣ Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Η κατασκευή του ΥΗΣ Συκιάς συναρτάται με την εκτροπή του ποταμού Αχελώου και η κατασκευή του είναι αβέβαιη.
   Για την απορρόφηση της ισχύος από τις ΑΠΕ και τους ΥΗΣ στην περιοχή Μεσοχώρας - Συκιάς τα οποία έχουν ήδη πρόσβαση στα κυκλώματα της περιοχής μέσω Δεσμευτικής Προσφοράς Σύνδεσης και για την απορρόφηση της ισχύος από τις νέες ΑΠΕ, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν η προγραμματισμένη κατασκευή της Γ.Μ. 150 kV διπλού κυκλώματος βαρέος τύπου (2Β) ΚΥΤ Αράχθου - Σημείο Σύνδεσης Συκιάς και της Γ.Μ. 150 kV απλού κυκλώματος βαρέος τύπου Αυλάκι - Σημείο Σύνδεσης Συκιάς. Έχει ολοκληρωθεί το τμήμα των 19 km της Γ.Μ. 150 kV Μεσοχώρα - Σημείο Σύνδεσης Συκιάς, έως το σημείο της σύνδεσης του νέου Υ/Σ Αυλακίου.
   Η ολοκλήρωση της Γ.Μ. ΚΥΤ Αράχθου - Σημείο Σύνδεσης Συκιάς θα αυξήσει το όριο της απορρόφησης της ισχύος από τις ΑΠΕ σε συνολικά 480 MW έως 500 MW στην περιοχή. Δεδομένων των αβεβαιοτήτων σχετικά με την κατασκευή των μεγάλων ΥΗΣ στην περιοχή, ο χρονικός προγραμματισμός των απαιτουμένων νέων έργων στην περιοχή θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην κατασκευή αυτών των ΥΗΣ
   Περιοχή Ιωαννίνων
   Στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων περιλαμβάνονται οι Υ/Σ Ιωάννινα Ι, Ιωάννινα ΙΙ, Δολιανά, Πηγές Αώου και Κασσιδιάρης. Έχουν εγκατασταθεί 30 MW Φωτοβολταϊκών Σταθμών (συμπεριλαμβανομένων αυτών οι οποίοι συνδέονται στη Μ.Τ.) και 35 MW λοιπών τεχνολογιών ΑΠΕ ενώ τα συνολικά φορτία σε λειτουργικά στιγμιότυπα χαμηλής ζήτησης φθάνουν τα 30 MW. Ταυτόχρονα στα κυκλώματα της περιοχής συνδέεται ο ΥΗΣ Πηγών Αώου η μέγιστη παραγωγή του οποίου φθάνει τα 210 MW, ενώ 89 MW Αιολικών Σταθμών για την Παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν δεσμευτική πρόσβαση στο κύκλωμα Ιωάννινα Ι - Ηγουμενίτσα και 14 MW Φωτοβολταϊκών Σταθμών για την Παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης. Με αυτά τα δεδομένα η πλεονάζουσα ισχύς από τις ΑΠΕ και τους ΥΗΣ της περιοχής είναι δυνατό να φθάσει τα 350 MW και θα πρέπει να τροφοδοτηθεί προς το Σύστημα μέσω τριών κυκλωμάτων τύπου Ε/150 kV από τα οποία η απώλεια του ενός θα οδηγούσε σε μη αποδεκτές υπερφορτίσεις των άλλων δύο (μη τήρηση του κριτηρίου Ν-1).
   Μετά τη λειτουργία των προγραμματισμένων ενισχύσεων και αναβαθμίσεων του Συστήματος και κυρίως με την αναβάθμιση σε 2Β της Γ.Μ. Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα Ι, θα δημιουργηθεί περιθώριο διείσδυσης επιπλέον ΑΠΕ στην περιοχή της τάξης των 100 MW.
   Βόρεια Εύβοια
   Βόρεια Εύβοια Σε ότι αφορά την ικανότητα της απορρόφησης της ισχύος των Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ από το Σύστημα της Ευβοίας βορείως της περιοχής του Αλιβερίου έχει κατασκευασθεί νέα Γ.Μ. 400 kV (με καλωδιακά τμήματα) για τη σύνδεση της Μονάδας ΑΛΙΒΕΡΙ V της ΔΕΗ Α.Ε. στο Σύστημα μέσω του ΚΥΤ Αλιβερίου και έχει κατασκευασθεί από τον ΑΔΜΗΕ η πλευρά 150 kV αυτού του ΚΥΤ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Συστήματος. Επιπλέον έχει προγραμματισθεί η αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης ΚΥΤ Αλιβερίου (μέσω Αμαρύνθου) - Υ/Σ Καλάμου με νέο υποβρύχιο καλώδιο 175 MVA και θέση σε παράλληλη λειτουργία των δύο παλαιών υφισταμένων καλωδίων ικανότητος 125 MVA έκαστο.
   Η κατασκευή του έργου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Tα προαναφερθέντα έργα επιτρέπουν τη σύνδεση των νέων Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ της τάξης των 340 MW έως 410 MW στην ευρύτερη περιοχή και βορείως του ΚΥΤ Αλιβερίου, ανάλογα με την τοπολογία της σύνδεσης και την τεχνολογία των ΑΠΕ (μη συμπεριλαμβανομένων 210 MW περίπου τα οποία εντάσσονται στο Έργο «Σύνδεση Ν. Μάκρη - Πολυπόταμος και Δίκτυο Υψηλής Τάσης Νότιας Εύβοιας»).

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Το νήμα από εκεί που το έκοψε η κρίση επιχειρεί σταδιακά να πιάσει το ΥΠΕΝ και να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές σε όλες εκείνες τις αλλαγές που προορίζονταν να φέρουν τα πάνω-κάτω το 2020 στην αγορά ενέργειας.
   Ταυτόχρονα με τα μέτρα περιορισμού της κρίσης ρευστότητας στην αγορά, το βλέμμα του υπουργείου είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα, στην επανεκκίνηση της απολιγνιτοποίησης, στο ξαναζωντάνεμα των αποκρατικοποιήσεων και των επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια και υποδομές, όπως και στην λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Εκτός από τα άμεσα μέτρα για να βουλώσουν οι όποιες “τρύπες”, η κυβέρνηση δουλεύει πάνω στο σχέδιο της επόμενης ημέρας, δηλαδή την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επανάκτηση της προ κρίσης δυναμικής του ενεργειακού κλάδου. Προς την κατεύθυνση αυτή, το στρατηγικό πλάνο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει 5 άξονες :
   Εργαλειοθήκη για την διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, όπως εγγυοδοτικοί μηχανισμοί και δάνεια σε διαχειριστές, ΔΕΗ, κ.ο.κ. Επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για την απολιγνιτοποίηση. Διατήρηση ζωντανών όλων των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, όπως των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, την προετοιμασία για τον Σεπτέμβριο αυτής για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και εκείνης για την Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας. Δρομολόγηση των μικρών και μεγάλων πράσινων επενδύσεων που προβλέπει και ο ΕΣΕΚ και οι οποίες είχαν πάρει μπροστά με χαρακτηριστικά παραδείγματα κάποια πρώτα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Το μήνυμα είναι ότι η πανδημία δεν ανακόπτει το σχέδιο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, για την οποία οι επενδύσεις έπειτα από το φετινό φρένο, θα τρέξουν δυναμικά από το 2021 και μετά. Στην ίδια λογική κινούνται και τα έργα των μεγάλων υποδομών, όπως οι επενδύσεις ύψους άνω των 4 δισ ευρώ του ΑΔΜΗΕ έως το 2030, δηλαδή οι διασυνδέσεις της Κρήτης, των Νοτίων, Δυτικών και Βορείων Κυκλάδων, κ.ό.κ Το ίδιο ισχύει για τα έργα του ΔΕΣΦΑ και την επέκταση του δικτύου της ΔΕΔΑ σε 39 πόλεις. Σχετικά με τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις της ενεργειακής πολιτικής, αυτές παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή η εφαρμογή του Green Deal θεωρείται μονόδρομος, όπως και ο στόχος για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της χώρας. 
   Ασφαλώς όμως η δυναμική με την οποία θα επανεκκινήσει ο ενεργειακός κλάδος θα εξαρτηθεί από την έκταση της ζημιάς που θα έχει υποστεί και για την οποία η ανησυχία παραμένει σημαντική. Η υπόθεση με την κρίση ρευστότητας στην αγορά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί οι ενδείξεις να στέλνουν πιο αισιόδοξα μηνύματα απ’ ότι προ μερικών εβδομάδων, ωστόσο τα πάντα είναι ανοικτά.
   Σε μια δύσκολη συγκυρία σαν αυτή, τα 120 εκατ ευρώ από τις αναδρομικές χρεώσεις που κατέβαλε η τουρκική BOTAS και τα οποία ανακοίνωσε προ ημερών η ΔΕΠΑ ότι επιστρέφει στους πελάτες της, είναι ασφαλώς σημαντικά.
   Στο ερώτημα ωστόσο αν αρκούν, η απάντηση συνδέεται με το βάθος και την διάρκεια της κρίσης. Το ίδιο ισχύει και με τα 500-550 εκατ ευρώ, με τα οποία αναμένεται να ενισχυθεί η αγορά το προσεχές διάστημα (δάνεια, πίστωση χρόνου στις εταιρείες προμήθειας για την πληρωμή των υποχρεώσεων τους προς τους διαχειριστές, εγγυήσεις, κλπ). Ναι μεν αθροίζουν ένα μαξιλάρι άνω του μισού δισ ευρώ, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του θα κριθεί από το βάθος και την διάρκεια της ύφεσης. Εκτός από την ανησυχία για την ΔΕΗ και τις μικρές εταιρείες που θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, προβληματισμός υπάρχει και για την επίπτωση που θα έχει η αναστολή λειτουργίας αρκετών βιομηχανιών στον ενεργειακό κλάδο.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Επενδύσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2030 με στόχο όλα τα νησιά της χώρας να διασυνδεθούν σταδιακά στο ηπειρωτικό σύστημα, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη, οικονομικότερη και πράσινη ηλεκτροδότηση.
   Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο Διαχειριστής παρουσίασε στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις βασικές παραμέτρους του επενδυτικού του προγράμματος και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επιμέρους διασυνδέσεων. Επιπλέον, έγινε επισκόπηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και πώς ενδέχεται να επηρεαστούν από την κρίση του κορωνοϊού. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ διαβεβαίωσε το ΥΠΕΝ ότι οι επιπτώσεις είναι, προς το παρόν, πολύ περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα ο Διαχειριστής να αναλάβει με τα δικά του συνεργεία την υλοποίηση τμημάτων εναέριων γραμμών που ενδέχεται να καθυστερήσουν εξαιτίας της πανδημίας.
   Στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030, το οποίο υποβλήθηκε για έγκριση στη ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ ενσωμάτωσε τα σχόλια φορέων της αγοράς ενέργειας και έκανε προσαρμογές με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος της χώρας ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης. Συνολικά, θα προστεθούν στο υφιστάμενο Σύστημα Μεταφοράς 5.000 νέα χιλιόμετρα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα είναι υποθαλάσσιες.

   Η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται το 2024, περιλαμβάνει έργα 1,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα σημαντικά έργα με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε βάθος δεκαετίας, είναι τα ακόλουθα:
   Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου: Το  έργο, ύψους 350 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται εντός του 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ. Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Την περίοδο 2021-2024 οι επενδύσεις για το έργο  -που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ- θα φτάσουν τα 781 εκατ. ευρώ με στόχο ολοκλήρωσης της διασύνδεσης το 2023. Μαζί με το τμήμα που θα υλοποιηθεί το 2020, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Διασύνδεση των Κυκλάδων: Στα διασυνδεδεμένα νησιά των Κυκλάδων (Σύρος-Πάρος-Μύκονος- Άνδρος-Τήνος), θα προστεθεί μέσα στο 2020 η Νάξος. Η τελευταία φάση, προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 με τα νησιά Σέριφος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη. Το συνολικό έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Επέκταση Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο: Το σύστημα Υπερυψηλής Τάσης  επεκτείνεται στην Πελοπόννησο δίνοντας περαιτέρω περιθώρια διείσδυσης ΑΠΕ στο νότιο Σύστημα της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. και ολοκλήρωση έως το 2024. Το πρώτο σκέλος του έργου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος και ΚΥΤ Κορίνθου) θα ολοκληρωθεί το 2021. Διασύνδεση των Δωδεκανήσων: Το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων (Κως-Ρόδος-Κάρπαθος) θα διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό σύστημα έως το 2027 με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ. Διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου: Ο χάρτης των διασυνδέσεων στο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί το 2029 με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Σκύρο. Αυτό το έργο, συνολικού ύψους 885 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Σκύρου-Λέσβου-Λήμνου-Χίου-Σάμου με την Εύβοια στα δυτικά, την Θράκη στα βόρεια και την Κω στα νότια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε σχετικά: «Οι διασυνδέσεις των νησιών μας είναι ένα θετικό μήνυμα για το περιβάλλον, καθώς τα νησιά μας θα απαλλαγούν από τα φουγάρα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Θα είναι όμως παράλληλα και ένα θετικό μήνυμα για τους καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα, καθώς θα απαλλαγούν σε μεγάλο βαθμό από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν κάθε χρόνο σε Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, με τις οποίες ο καταναλωτής επιδοτεί μέχρι σήμερα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Η ίδια η κατασκευή των έργων, άλλωστε, είναι και στήριξη ολόκληρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που με την κρίση του κορωνοϊού έχουν ακόμα περισσότερη ανάγκη τη στήριξη αυτή».
   O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς είπε: «Είναι απαραίτητο ο Διαχειριστής να αναπροσαρμόζει συνεχώς το επενδυτικό του πρόγραμμα με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και την πορεία υλοποίησής του, καθώς η ανάπτυξη των δικτύων είναι κομβική για τον ενεργειακό μετασχηματισμό που προωθούμε και την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. Η σωστή υλοποίηση των μεγάλων έργων του ΑΔΜΗΕ αποτελεί καταλύτη για σειρά επενδύσεων σε όλο τον κλάδο της ενέργειας. Περιμένουμε να τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις τα έργα που θα θωρακίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης καθώς και αυτά που θα άρουν τον κορεσμό του Δικτύου, όπως λ.χ. στην Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα, επιτρέποντας την ανάπτυξη περισσότερων ΑΠΕ. Παράλληλα, ο ενεργειακός μετασχηματισμός προϋποθέτει –πέρα από τις υποδομές- και την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, όπου ο ΑΔΜΗΕ έχει σημαντική ευθύνη για την υλοποίηση και λειτουργία του Target Model».
   Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ένα μαραθώνιο επενδυτικό πλάνο σε βάθος 10ετίας. Βασικό μας μέλημα είναι τα έργα μας να συνεχίσουν να υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος και, όπου είναι δυνατό, ακόμη νωρίτερα. Στη δυσμενή συγκυρία που βιώνουμε σήμερα λόγω της πανδημίας, ο Διαχειριστής καταβάλλει κάθε προσπάθεια η υλοποίηση των διασυνδέσεων να συνεχίζεται ομαλά. Μέχρι σήμερα, αυτό το έχουμε καταφέρει για όλα τα σημαντικά έργα μας που βρίσκονται είτε σε φάση κατασκευής είτε σε φάση συμβασιοποίησης».

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η εικόνα που παρουσιάζει το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όπου το μερίδιο των ΑΠΕ έφτασε το 35%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ κάτα την εξεταζόμενη περίοδο (δ' τρίμηνο).
   Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο του 2019 σε επίπεδο Ένωσης, η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα (άνθρακας και λιγνίτης) υποχώρησε κατά 26% από χρόνο σε χρόνο το 4ο τρίμηνο του 2019 (39 TWh σε απόλυτους όρους), γεγονός που συνοδεύτηκε από την ενίσχυση των ΑΠΕ (+29 TWh) και από μια μετριοπαθή αύξηση του αερίου (+9TWh). Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνέβαλαν σε μείωση της ζήτησης κατά 7 TWh. 
   Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων (στερεά καύσιμα, αέριο, πετρέλαιο) στην ηλεκτροπαραραγωγή κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019 μείωθηκε από 42% σε 39%, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ αυξήθηκε από 31% σε 35%, κυρίως χάρη στα ρεκόρ που κατέγραψαν υδροηλεκτρικά και αιολικά. Το μερίδιο των πυρηνικών έμεινε σχεδόν σταθερό στο 25%.

   Γιατί αυξάνουν οι ΑΠΕ
   Βασικοί παράγοντες για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ κατά την εξεταζόμενη περίοδο ήταν η πολύ υψηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών (άνω των 16TWh από χρόνο σε χρόνο), πράγμα που κάλυψε τα χαμηλά νούμερα του καλοκαιριού και η ταχύτατα αυξανόμενη αιολική παραγωγή, με το χερσαίο κομμάτι (onshore wind farms) να καταγράφει επέκταση 9% από χρόνο σε χρόνο (ή 9.0 TWh) και το κομμάτι των υπεράκτιων αιολικών (offshore wind farms) να σημειώνει ρεκόρ αύξησης 18% από χρόνο σε χρόνο (ή 3.3 TWh). Τόσο οι αιολικές συνθήκες τον Δεκέμβριο όσο η υψηλή – σε επίπεδα ρεκόρ – υδροηλεκτρική παραγωγή ανέβασε την συνδυασμένη παραγωγή από ΑΠΕ στις 105 Twh, νούμερο που συνιστά νέο μηνιαίο ρεκόρ.

   Τιμές ηλεκτρικής ενέργειας
   Η πανευρωπαϊκή μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στα 43.9 ευρώ/MWh, 7% μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεσή της. 
   Το 2019, μόλις 3 αγορές (Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα) είδαν σημαντική ετήσια αύξηση στις τιμές βάσης φορτίου, λόγω των πολύ ακριβότερων τιμών για δικαιώματα ρύπων, της σχετικά αδύναμης υδροηλεκτρικής παραγωγής και της υψηλότερης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Γαλλία, σε αντίθεση, είδαν τις αντίστοιχες τιμές να μειώνονται κατά 1/5 από χρόνο σε χρόνο χάρη στην αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, τις μειωμένες τιμές αερίου, την μεγαλύτερη διαθέσιμη δυναμικότητα στις διασυνδέσεις και την μειωμένη κατανάλωση.
   Με ετήσιο μέσο όρο λιγότερο από 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η Γερμανία είχε την χαμηλότερη χονδρική τιμή στην Ευρώπη το 2019, με διαφορά μεγαλύτερη του 1 ευρώ/MWh από το Nord Pool. Σε Γαλλία και Γερμανία, οι ωριαίες τιμές χονδρικής έπεσαν κάτω από τα 30 ευρώ/MWh σε περιπτώσεις που υπερβαίνουν το 20% των ωρών το 2019 και σχεδόν στο 45% των περιπτώσεων στο χρονικό διάστημα 3am – 5am CET. Η υψηλότερη αστάθεια στις τιμές παρατηρήθηκε στην ενοποιημένη αγορά της Ιρλανδίας όπου η διαφορά μεταξύ της ακριβότερης ώρας και της φθηνότερης ώρας στα πλαίσια ενός 24ώρο ήταν 54ευρώ/MWh κατά μέσο όρο το 2019.
   Εκπομπές CO2 και κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ
   Σε επίπεδο χρονιάς, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατέγραψαν μείωση περίπου 12% στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, απόρροια της μεγαλύτερης παραγωγής από ΑΠΕ και της στροφής από τον άνθρακα στο αέριο, γεγονότα που συνέβαλαν στις προσπάθειες απανθρακοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής. Bάσει των στοιχείων της Κομισιόν, είχαμε αύξηση στην τιμή 57% από χρονιά σε χρονιά, στα 25 ευρώ/τόνος. Αν και η εν λόγω τιμή (25 ευρώ ο τόνος) συνιστά και τον μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου του 2019, πρόκειται για αύξηση της τάξης του 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.

   Το 2019, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στους 28 της ΕΕ μείωθηκε κατά 1% σε σύγκριση με το 2018, με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες να καταγράφουν μειώσεις εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης, υψηλότερων θερμοκρασιών και αναβαθμισμένων μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Σύμφωνα με το δελτίο της Κομισιόν, η τάση στασιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια συνεχίστηκε. 
   Νοτιανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Σερβία)
   Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν, φαίνεται ότι οι μέσες μηνιαιές τιμές εμπορίας φορτίου βάσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη επέδειξαν σημάδια αστάθειας το τέταρτο τρίμηνο του 2019, κυρίως, όπως αναφέρεται, των ραγδαίων αλλαγών στην Ελλάδα (μακράν η αγορά με την μεγαλύτερη ρευστότητα). Τον Οκτώβριο, η ισορροπία προσφοράς – ζήτησης περιορίστηκε ελαφρά εν μέσω θερμότερων και ηπιότερων καιρικών συνθηκών, περιορίζοντας τα υδροηλεκτρικά των Βαλκανίων και την αιολική παραγωγή. Ωστόσο, η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά τον Νοέμβριο όταν και η καλύτερη διαθεσιμότητα των πυρηνικών της Βουλγαρίας, οι υψηλότερες ροές στα ποτάμια της Βαλκανικής περιοχής και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα ώθησαν την περιφερειακή μηνιαία τιμή στα 52 ευρώ/ Mwh, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018.
   Τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν αυστηρότερες συνθήκες σε Βουλγαρία και Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε τις τιμές στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, τα συμβόλαια φορτίου αιχμής εμπορεύονταν με αυξημένη πριμοδότηση σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβόλαια φορτίου βάσης, φτάνοντας περίπου τα 6 ευρώ/MWh στο τέλος της χρονιάς, τιμή που ευθυγραμμίζεται με τα προηγούμενα εποχιακά δεδομένα.

    
    

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Επιδόσεις… Δανίας κατέκτησε η αιολική ενέργεια χθες Δευτέρα στη χώρα μας, ημέρα κατά την οποία οι ανεμογεννήτριες κάλυψαν το 32,6 % της συνολικής ζήτησης ενέργειας.
   Ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης (μετά τη Ρουμανία με 35% και οριακά πάνω από τη Δανία με 32,4%) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική επίδοση είναι υπερδιπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16,1%).
   Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, (EWEA), μέλος της οποίας στη χώρα μας είναι η ΕΛΕΤΑΕΝ. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις η υψηλή ελληνική επίδοση οφείλεται αφενός στις καιρικές συνθήκες (δυνατοί άνεμοι) που επικρατούν στη χώρα και αφετέρου στη σχετικά χαμηλή ζήτηση που παρατηρείται κάθε χρόνο αυτήν την εποχή.
   Αξιοσημείωτο είναι ότι η αιολική ισχύς διατηρήθηκε σταθερή στη διάρκεια του 24ώρου στο 1,8 - 1,9 γιγαβάτ και ήταν τετραπλάσια από τη λιγνιτική που κινήθηκε στα όρια των 500 μεγαβάτ. Η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών κυμάνθηκε μέχρι τα 650 μεγαβάτ τις ώρες που υπήρχε ηλιοφάνεια ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου κινήθηκαν από 680 μεγαβάτ μέχρι 3 γιγαβάτ, στις ώρες αιχμής (5 - 6 το απόγευμα) όταν κλήθηκαν να καλύψουν το υψηλότερο φορτίο της ημέρας.
    

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Τον υψηλό κίνδυνο για την ασφάλεια των «πράσινων» επενδύσεων, καθώς και για τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων έργων καθαρής ενέργειας, καταδεικνύουν τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), μέσω του οποίου καταβάλλονται οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ.
   Όπως διαφαίνεται από τα δεδομένα που παρουσίασε ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης), η υγεία του ΕΛΑΠΕ είναι, τουλάχιστον, επισφαλής. Ειδικότερα, ο Ειδικός Λογαριασμός στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα 110,09 εκατομμυρίων ευρώ – εάν συνυπολογιστεί και το απαιτούμενο αποθεματικό ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Αλλά και δίχως το αναγκαίο «μαξιλάρι», το ετήσιο για το 2020 σωρευτικό υπόλοιπο του ΕΛΑΠΕ διαμορφώνεται στα 40,09 εκατ. ευρώ.
   Ο λογαριασμός για τις ΑΠΕ είχε και στο παρελθόν τεθεί εκτός ελέγχου με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους παραγωγούς ΑΠΕ, όσο και για την εγχώρια αγορά ενέργειας. Σήμερα ωστόσο μια νέα «μαύρη τρύπα» θέτει σε κίνδυνο, εκτός από την ενεργειακή αγορά και τις δεσμεύσεις της χώρας, μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος και την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας.
   Η …αφαίμαξη στο λογιστικό και ταμειακό ισοσκελισμό του ΕΛΑΠΕ ξεκίνησε με την αφαίρεση των πόρων που τον τροφοδοτούσαν, όπως την κατάργηση, από 1/1/2019, της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), και του Τέλους Λιγνίτη. Επίσης, ένα ακόμη «χτύπημα» ήρθε με την αναδρομική (από 1/1/2019) μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του βασικού «αιμοδότη» του ΕΛΑΠΕ, που κάλυπτε περίπου το 40% του συνόλου των εσόδων του (σ.σ. επιβλήθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να ισοσκελιστεί στα τιμολόγια ρεύματος η αύξηση τις τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας).
   Μάλιστα, οι πιέσεις για κατάργηση της χρέωσης των προμηθευτών ενέργειας υπέρ του ΕΛΑΠΕ (δηλαδή του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών – ΜΜΚΘΣΣ) έχουν θορυβήσει τους παραγωγούς ΑΠΕ καθώς θα στερήσει από τον Ειδικό Λογαριασμό σημαντικά έσοδα πλήττοντας καίρια τη βιωσιμότητά του.
   Τα νούμερα στον ΕΛΑΠΕ ενδέχεται να επηρεαστούν έτι περαιτέρω και λόγω του κορωνοϊού. Καταρχάς, εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιοριστεί στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και, βάσει ρυθμίσεων που πέρασε τελευταία η κυβέρνηση, το 72% των εσόδων που συγκεντρώνονται, εμπλουτίζουν τον ειδικό λογαριασμό. Επίσης, έχει υποχωρήσει και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η περίφημη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), καθοριστικός παράγοντας για τις εισροές του ΕΛΑΠΕ, καθώς επηρεάζει το ΜΜΚΘΣΣ.
   Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του ΔΑΠΕΕΠ, υποστήριξε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ. «Τα εξεταζόμενα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, μετά την δημοσίευση και των στοιχείων του ΕΛΑΠΕ για τον Φεβρουάριο (22 Απριλίου) και τον Μάρτιο (που θα δημοσιευθούν εντός του Μαΐου), την ψήφιση από τη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου (που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την αγορά ΑΠΕ, μεταξύ άλλων στο σκέλος της αδειοδότησης) και προφανώς αφού υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην αγορά ενέργειας και στον κλάδο των ΑΠΕ ειδικότερα», επεσήμανε ο κ. Θωμάς.
   Θετικά μηνύματα από τον διαγωνισμό ΑΠΕ
   Τα μηνύματα ωστόσο από τον κοινό διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) την προηγούμενη εβδομάδα, για αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ήταν θετικά. Κι αυτό διότι, ο μέσος όρος των τιμών ρεύματος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα 51,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικότερα προκρίθηκε με 49,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το μεγάλο φωτοβολταϊκό πρότζεκτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα εγκατασταθούν πάρκα 200 MW στα λιγνιτικά πεδία που θα μείνουν ανενεργά μετά την απολιγνιτοποίηση.
   Επίσης, προκρίθηκαν άλλα τρία μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών (70 μεγαβάτ της EREN, 42 μεγαβάτ της EDF και 37,94 μεγαβάτ της Spes Solaris) και ένα αιολικό στο Βέρμιο της ENTEKA, σε σύμπραξη με το αμερικανικό fund Quantum Energy Partners.
   Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές. Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
    

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Το ΥΠΕΝ με απόφασή του που δημοσιεύτηκε σήμερα προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για το έργο διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος, Αττική – Κρήτη, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου και βαρύνει τους φορείς κατασκευής και λειτουργίας του.
   Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά τη διασύνδεση των εγκαταστάσεων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης στη θέση Κορακιά με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) μέσω της Αττικής. Η διασύνδεση λαμβάνει χώρα μέσω υπόγειου/υποβρύχιου/εναέριου καλωδιακού συστήματος Συνεχούς Ρεύματος (ΣΡ) υπερυψηλής τάσης και περιλαμβάνει γραμμή μεταφοράς (ΓΜ) υπερυψηλής τάσης (±500 kV) συνεχούς ρεύματος (ΣΡ), υψηλής και υπερυψηλής τάσης (150 kV και 400 kV) εναλλασσόμενου ρεύματος (ΕΡ), η οποία διέρχεται υπογείως, εναερίως και υποβρυχίως, συνολικού μήκους περίπου 420 km.
   Όπως τονίζει το υπουργείο, η ηλεκτρική διασύνδεση της νήσου Κρήτης με την Αττική αποτελεί μεγάλο ενεργειακό έργο υποδομής της χώρας και γενικότερης σημασίας για την οικονομία της, διότι σχετίζεται πρωτίστως με την επάρκεια της νήσου αυτής σε ηλεκτρική ενέργεια μετά το έτος 2020. Συνεπώς, η υλοποίησή του επιβάλλεται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Μεγάλη πτώση τιμών χονδρικής αλλά και αβεβαιότητα λόγω της υστέρησης πληρωμών λογαριασμών από τους καταναλωτές. Ανάχωμα στην έλλειψη ρευστότητας ο μηχανισμός εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος.
   Νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, με κύριά χαρακτηριστικά την μεγάλη πτώση των τιμών χονδρικής (η οποία μετακυλίστηκε ως ένα βαθμό στη λιανική με τις εκπτώσεις στα τιμολόγια που έκανε η πλειονότητα των προμηθευτών) αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλεί η υστέρηση των πληρωμών των λογαριασμών από τους καταναλωτές.
   Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πτώση της τιμής χονδρικής είναι τέτοια που, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας, υπό άλλες συνθήκες θα οδηγούσαν σε πολύ σημαντική μείωση των τιμολογίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές χονδρικής (Οριακή Τιμή του Συστήματος) στα τέλη Μαρτίου και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου στην προημερήσια αγορά (υπολογίζονται με βάση τις προσφορές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και την εκτιμώμενη ζήτηση της επόμενης ημέρας) κυμαίνονται μεταξύ 30 και 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ υπάρχουν ώρες που πέφτουν κάτω και από τα 20 ευρώ. Συγκριτικά, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου η Οριακή Τιμή το 2019 ήταν πάνω από 60 ευρώ ενώ τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους ξεπέρασε τα 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
   Η υποχώρηση των τιμών πέρα από τους εποχιακούς παράγοντες (χαμηλή ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών) οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του κόστους των καυσίμων και των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Η υποχώρηση της τιμής χονδρικής αντικατοπτρίζεται εν μέρει στις εκπτώσεις που έκαναν το τελευταίο διάστημα τόσο η ΔΕΗ όσο και η πλειονότητα των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες κλιμακώνονται σε ποσοστό έως και 8% ενώ περιλαμβάνουν συχνά κατάργηση του παγίου, απαλλαγή από φόρους κ.α.
   Θεωρείται πιθανό ότι η πολιτική αυτή θα διατηρηθεί και πέραν του Απριλίου εφόσον παραμένουν οι ίδιες συνθήκες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την οικονομία συνολικά. Όπως επεσήμανε πρόσφατα σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, «Είναι γεγονός ότι σε πρώτη φάση λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρίες έχουν ωφεληθεί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ωφελούνται με αυτόν τον τρόπο ζημιώνονται -και θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερο- από το ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν πτώση στα έσοδά τους» (λόγω υστέρησης των πληρωμών από καταναλωτές που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς).
   Ανάχωμα στην έλλειψη ρευστότητας επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το μηχανισμό εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις ρεύματος, που θα τους παρέχει κεφάλαιο κίνησης με χρηματοδότηση κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους.
  Sign in to follow this  
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.