Jump to content
 • Novatron
 • Ενέργεια-ΑΠΕ

  Ενέργεια-ΑΠΕ

  1043 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η αγορά των Φο.Σ.Ε. αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 25% της παραγωγής ΑΠΕ της χώρας και με ισχυρές ενδείξεις εντεινόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων.
   Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον μήνα Μάρτιο 2021, η παραγωγή που εκπροσωπούν οι ΦΟΣΕ καλύπτει το 27.63% της συνολικής παραγωγής ΑΠΕ, με το υπόλοιπο 72.37% να αφορά τον ΔΑΠΕΕΠ, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

   Πηγή: Δελτίο Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Μάρτιος 2021 Να σημειώσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2020, το αντίστοιχο ποσοστό του ΔΑΠΕΕΠ έφτανε το 76.73%.
   Χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι το μερίδιο του ΔΑΠΕΕΠ αφορά τα έργα feed-in-tariff (ΣΕΣΤ), γι’ αυτό και είναι με διαφορά το μεγαλύτερο. Το ποσοστό του ΔΑΠΕΕΠ δεν αφορά σε έργα που εκπροσωπούνται από ΦΟΣΕ, δηλαδή κυρίως έργα με συμβάσεις ΣΕΔΠ αλλά και παλιά έργα πέραν της 20είας που πωλούν απευθείας στην αγορά χωρίς σύμβαση.
   Ωστόσο, το γεγονός ότι μειώνεται το μερίδιο του ΔΑΠΕΕΠ και αυξάνεται από την άλλη των μερίδιο των ΦΟΣΕ, αντικατοπτρίζει την ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα που αποκτούν οι aggregators στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στα πλαίσια του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.
   Εστιάζοντας στην αγορά των Φο.Σ.Ε. (δηλαδή στο 27.63% για τον Μάρτιο του 2021) παρατηρούμε διεύρυνση μεριδίων από πλευράς ορισμένων συμμετεχόντων και ανακατατάξεις στις κορυφαίες θέσεις, συγκριτικά με τα αντίστοιχα μερίδια του Οκτωβρίου 2020, όπως τα είχε παρουσιάσει το energypress.
   Ειδικότερα, τα μερίδια των συμμετεχόντων διαμορφώνονται ως εξής:
   Optimus Energy (του Ομίλου της ΤΕΡΝΑ): 51,1% από 46,5% τον Οκτώβριο του 2020
   Mytilineos: 16,6% από 15,8% τον Οκτώβριο του 2020
   Elpedison: 12,9% από 17,2% τον Οκτώβριο του 2020
   Renoptipower: 7,3% από 8,3%
   Inaccess: 5,5% από 5,3%
   MOH: 2,1% από 1,8%
   Forena: 1,8% από 1%
   Eunice: 1,2% από 0,9%
   SolarEnergy: 0,5% από 0,4%
   Wootis: 0,3% από 0,3%
   Violar: 0,1 από 0,3%   
   Dufenco Hellas: 0,00%

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Την οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, Καρδιάς Ι-ΙΙ και Αμυνταίου Ι-ΙΙ, συνολικής ισχύος 1200 MW, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγινιτοποίησης.
   Με τον τρόπο αυτόν, όπως επισημαίνει το Green Tank, μειώνεται η συνολική λιγνιτική ισχύ της χώρας κατά 27%, καθώς η ΡΑΕ με την απόφαση 217/2021 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χθες, 5 Απριλίου, αφαίρεσε αυτές τις μονάδες από την ενιαία άδεια παραγωγής της ΔΕΗ.
   Οι δύο μονάδες της Καρδιάς σταμάτησαν να λειτουργούν τον Ιούνιο του 2019 όταν εξαντλήθηκαν οι 17.500 ώρες λειτουργίας που δικαιούνταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ οι 17.500 ώρες του ΑΗΣ Αμυνταίου εξαντλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018, ωστόσο ο σταθμός συνέχισε να λειτουργεί ως τις 2 Μαΐου 2020.
   «Οι επίσημες αποσύρσεις των τεσσάρων μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς είναι οι πρώτες μετά από αυτές της Πτολεμαΐδας III και IV το 2016 και οι πρώτες μετά την απόφαση για πλήρη απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη ως το 2028 που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2019» αναφέρει το Green Tank. Πρόκειται για τέσσερις από τις πιο ρυπογόνες μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η λειτουργία των οποίων επιβάρυνε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον για δεκαετίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ 2012 και 2019 Καρδιά Ι και ΙΙ εξέπεμπαν κατά μέσο όρο σχεδόν 15 φορές παραπάνω από τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών για τη σκόνη. Την ίδια περίοδο ο ΑΗΣ Αμυνταίου υπερέβαινε τα αντίστοιχα όρια εκπομπών διοξειδίου του θείου περισσότερο από 6 φορές. Από την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών το 2005 ως το 2019, ο ΑΗΣ Καρδιάς (μαζί με τις μονάδες III και IV) εξέπεμψε στην ατμόσφαιρα σχεδόν 123 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση από τον ΑΗΣ Αμυνταίου ήταν σχεδόν 60 εκατομμύρια τόνοι.
   «Η επίσημη απόσυρση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των λιγνιτικών περιοχών της χώρας οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ραγδαίας απολιγνιτοποίησης. Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να μεταβεί από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια με κοινωνικά δίκαιο τρόπο χωρίς τη "μεσολάβηση" του ορυκτού αερίου ως καυσίμου μετάβασης. Η κατασκευή νέων μονάδων ορυκτού αερίου αντίκειται τόσο στον πανευρωπαϊκό στόχο για κλιματική ουδετερότητα όσο και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το «κλείδωμα» για δεκαετίες στη λανθασμένη επιλογή του ορυκτού αερίου θα στερήσει από τη χώρα πόρους και ευκαιρίες για πραγματική στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής στο Green Tank.
   Πηγή: ΑΜΠΕ

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Εδώ και μερικά χρόνια, εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές απενεργοποιήουν το δημόσιο φωτισμό είτε τελείως, είτε συνήθως κατά διαστήματα της νύχτας, ώστε να περιοριστεί η καταναλισκόμενη ενέργεια και οι δαπάνες. Σε κάθε περίπτωση, πολύ σύντομα πρόεκυπτε το ζήτημα της ασφάλειας με αποτέλεσμα ο φωτισμός να επανενεργοποιηθεί ξανά.
   Στην ILS και στη Schreder, πιστεύουμε ότι, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα (δηλαδή στα φωτιστικά, στις φωτεινές πηγές και συστήματα ελέγχου), μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας και κατ 'επέκταση περιορισμό δαπανών, αντίστοιχη αν όχι σε μεγαλύτερη συγκρινόμενη με αυτήν που προκύπτει από την απλή απενεργοποίηση του φωτισμού, ενώ ταυτόχρονα δεν διακινδυνεύεται η ασφάλεια των οδηγών και των διερχομένων.
   Δημόσιος φωτισμός και οδική ασφάλεια: ανασκόπηση των κύριων μελετών 
   Ο διάλογος για τον φωτισμό δρόμων και αυτοκινητοδρόμων υπάρχει από την στιγμή που διαπιστώθηκε ότι πρέπει να φωτιστούν τη νύχτα. Η πρώτη αναγνωρισμένη μελέτη συντάχθηκε στη Γαλλία, το 1935. Ακόμα και τότε αναγνωρίστηκε ότι “ο φωτισμός των κύριων οδικών δικτύων είναι αναγκαίος”.
   Η  Βελγική εμπειρία
   Από Το 1968 διεξάγεται απογραφή στο Βέλγιο σχετικά με τον φωτισμό οδών με βάση τον όγκο της κυκλοφορίας. Σκοπός της απογραφής είναι να αποφασιστεί αν θα φωτιστεί ή όχι ένας δρόμος, με κύριο γνώμονα πάντα την ασφάλεια των χρηστών. Το 1978 δημοσιεύθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύοντας ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, φωτισμένα στα μήματα του οδικού δικτύου, τα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 30%, με την αντίστοιχη μείωση θανατηφόρων ατυχημάτων ή τραυματισμών να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
   Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι στο Βέλγιο ο φωτισμός των αυτοκινητόδρομων αντιπροσωπεύει το λιγότερο του 0,1% του κρατικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανόμενων δαπανών για συντήρηση και καινούριες επενδύσεων. 
   Η κατανάλωση ενέργειας που οφείλεται στο φωτισμό του οδικού δικτύου αντιπροσωπεύει μόνο το 0,07% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του Βελγίου.  Παρόλα αυτά, το 1981, η Βέλγικη Κυβέρνηση αποφάσισε όχι μόνο να σβήσει τα φωτιστικά για διαστήματα της νύχτας, αλλά και να μειώσει στο ήμισυ τα επίπεδα φωτεινότητας αποσυνδέοντας την μισή ποσότητα φωτιστικών από το δίκτυο ακόμα και τις ώρες αιχμής.
   Το 1987 εκδόθηκε μελέτη η οποία επιβεβαίωνε ουσιαστικά ότι ο οδικός φωτισμός έχει θετική επιρροή στη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων, τον σοβαρών τραυματισμών και θανάτων. Τα ευρήματα συνοψίζονται παρακάτω. Εκφράζουν το ποσοστό επιπλέον ατυχημάτων για τις διαφορετικές περιπτώσεις. 
   Με μηδενικό δημόσιο φωτισμό Αύξηση (%) Με μειωμένο δημόσιο φωτισμό Αύξηση (%)         Ατυχήματα 6.3 Ατυχήματα 23,9 Θάνατοι 38,5 Θάνατοι 10 Σοβαροί τραυματισμοί 108 Σοβαροί τραυματισμοί 98,6 Η  Γαλλική εμπειρία
   Η AFE (French Lighting Agency) ζήτησε από το CNRS (National Centre for Scientific Research), να διεξάγει πείραμα για τη χρονική περίοδο μεταξύ 1998-2002. Το πείραμα δεν λάμβανε υπόψιν πραγματικά στατιστικά στοιχεία αλλά τις αντιδράσεις των οδηγών.   Το πείραμα διεξήχθη σε προσομοιωτή, απομακρύνοντας όλους τους παράγοντες οι οποίοι θα στρέβλωναν τα στατιστικά στοιχεία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του προσώπου που εκτελεί το πείραμα, σε περίπτωση ατυχήματος. Μέσω αυτού του πειράματος, μελετήθηκε το εάν ο οδικός φωτισμός συνεισφέρει στην οδική ασφάλεια ή όχι. Παραδείγματος χάρη, στα πλαίσια της μελέτης, δημιουργήθηκε δυνητική κατάσταση ατυχήματος ώστε να μελετηθούν οι αντιδράσεις του οδηγού, όπως φαίνεται παρακάτω.
     Καλή αντίδραση Ατύχημα       Χωρίς φωτισμό 4 οδηγοί 4 οδηγοί Με φωτισμό 10 οδηγοί 2 οδηγοί Η  Νορβηγική εμπειρία
   Μια από σημαντικότερες εργασίες των τελευταίων ετών, είναι μια Διδακτορική Διατριβή του P.O. Wanvik. Ο οδικός φωτισμός τη νύχτα μειώνει τα ατυχήματα με τραυματισμούς κατά 30%. Περαιτέρω αποτελέσματα είναι: 1.       60% μείωση των θανάσιμων τραυματισμών 2.       45% μείωση των ατυχημάτων που περιλαμβάνουν και πεζούς και οδηγούν σε τραυματισμούς 3.       50% μείωση ατυχημάτων σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν σε τραυματισμούς Οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν ότι ο οδικός φωτισμός είναι απαραίτητος για τη βελτιώση της ασφάλειας του χρήστη.
   Παρόλα αυτά, η απόφαση για το αν θα φωτιστεί ή όχι μια οδός έγκειται σε απόφαση την δημοτικής αρχής. Υπάρχουν σήμερα πολλά εργαλείο (νόρμες, πρότυπα, πηγές κ.α.) που διευκολύνουν τις αντίστοιχες αρχές να φωτίσουν το κατάλληλο μέρος, με το κατάλληλο επίπεδο φωτισμού, την κατάλληλη στιγμή. Όλα αυτά, ενώ είναι σύμφωνοι με τις οικονομικές προδιαγραφές και τις προδιαγραφές ασφάλειας. 
    Διατήρηση φωτισμού με παράλληλη εξοικονόμηση: Παράδειγμα
   Ενώ η τεχνολογία και οι μέθοδοι φωτισμού, έχουν εξελιχθεί σημαντικά από όταν πρωτοφωτίστηκαν οι δρόμοι, ο τύπος της φωτεινής πηγής που χρησιμοποιούνταν τα τελευταία 30 χρόνια έμεινε σχεδόν ανεπηρέαστος. Αναφερόμαστε στους λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης (HPS). Αν και απόδοση των λαμπτήρων αυτών είναι πολύ υψηλή (σε lm/W) , υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για την επιλογή της κατάλληλης φωτεινής πηγής. Τα τελευταία έτη έχουν αναπτυχθεί άλλοι τύποι φωτεινών πηγών, που βασίζονται στη τεχνολογία LED και δίνουν βάση σε πολύ σημαντικούς παράγοντες:
    τη διάρκεια ζωής,   την απόδοση,   τη θερμοκρασία χρώματος,   την αποτύπωση χρώματος   τηδυνατότητα ρύθμισης της φωτεινότητας.        Μεγάλη εξέλιξη έχει παρατηρηθεί επίσης και στα ηλεκτρονικά τμήματα των φωτιστικών. Οι πρόσφατες αυτές εξελίξεις και η υιοθέτηση της τεχνολογίας LED διευκολύνουν σημαντικά τις διαδικασίες συντήρησης του δημοτικού φωτισμού.
   Ένας τομέας που χρήζει περαιτέρω βελτίωσης  είναι  η διαχείριση των επιπέδων φωτισμού με βάση τις πραγματικές ανάγκες φωτισμού. Παίρνοντας ως παράδειγμα έναν δρόμο όπου απαιτείται αλλαγή φωτισμού, η προτεινόμενη λύση πρέπει να ικανοποιεί ορισμένες προϋποθέσεις:   Αξιοποίηση Τεχνολογίας  LED Μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας Με το ανωτέρω σκεπτικό, είναι απαραίτητη η χρήση δύο βοηθητικών μεγεθών για τον υπολογισμό της αποτελεσματικότητας ενός φωτιστικού ή μας εγκατάστασης.
   Επίπεδο αξιοποίησης (Service Level), δηλαδή το ποσοστό των χρηστών που επωφελούνται από το φωτισμό Επίπεδο απώλειας (Loss Level) , δηλαδή την αναλογία μεταξύ του αθροιστικού χρόνου απουσίας χρηστών όταν ο φωτισμός είναι αναμμένος και τη διάρκεια της νύχτας. Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, λαμβάνονται υπόψη:
        Συμφωνία με το πρότυπο ΕΝ 13201      Μέση διάρκεια νύχτας 12  ώρες      Η κίνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κυρίως συγκεντρωμένη τις πρώτες 4 ώρες      6 διαφορετικά σενάρια και ρυθμίσεις  
   Προφίλ φωτισμού Ρύθμιση   1 100%  φωτεινότητα όλη τη νύχτα Για πρώτα τρία προφίλ δεν απαιτείται σύνθετος εξοπλισμός. Είναι λειτουργίες που τις επιτελεί ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης ή ένα προ-ρυθμισμένο, έξυπνο τροφοδοτικό.               Για τα σενάρια 4-6 απαιτείται πρόσθετη χρήση αισθητήρων. 2 50% φωτεινότητα από τις 10 μέχρι τις 6 3 0% φωτεινότητα από τις 10 μέχρι τις 6 4 Ανίχνευση οχημάτων από τις 10 μέχρι τις 6 5 Ανίχνευση οχημάτων όλη τη νύχτα 6 Ανίχνευση οχημάτων όλη τη νύχτα με 50% φωτεινότητα από τις 10 μέχρι τις 6 Γράφημα 1: Ορισμός των σεναρίων για την σύγκριση των λύσεων
    
   Σύγκριση
   Η υπάρχουσα εγκατάσταση αποτελείται από 7 φωτιστικά εξοπλισμένα με λαμπτήρες νατρίου υψηλής πίεσης των 100W και 22 φωτιστικά εξοπλισμένα με λαμπτήρες υψηλής πίεσης ατμών υδραργύρου 125W. Η εγκατάσταση συγκρίνεται με εναλλακτική λύση που αποτελείται από 31 φωτιστικά με λαμπτήρες HPS των 100W και με λύση που αποτελείται από 38 LED φωτιστικά Τεχνολογίας, των 54W. 
   Με βάση τις ανωτέρω υποθέσεις, μπορούμε να υπολογίσουμε την ετήσια κατανάλωση ενέργειας της υπάρχουσας εγκατάστασης. Επιπλέον, μπορούμε να προσδιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας και για τις δύο εναλλακτικές λύσεις (HPS και LED), καθώς και για τα ανωτέρω προφίλ που ορίστηκαν με βάση την λύση με τεχνολογία LED. 
    
   Γράφημα 2: Σύγκριση της ετήσιας κατανάλωσης ανά σενάριο
    Ο δημόσιος φωτισμός αποτελεί παροχή για τους κατοίκους. Ως παροχή οφείλει να είναι διαθέσιμη πάντοτε. Εν τούτοις, τα φωτιστικά αυτά δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα όταν δεν υπάρχει κανένας παρόντας. Εδώ παίζουν ρόλο το επίπεδα αξιοποίησης και απώλειας που ορίστηκαν παραπάνω. Το επίπεδο αξιοποίησης πρέπει να μεγιστοποιείται και να ελαχιστοποιείται το επίπεδο απώλειας. 
   Το  Γράφημα 3  απεικονίζει την αναλογία των δύο κριτηρίων στα διάφορα προφίλ που έχουν οριστεί.     Γράφημα 3: Τα επίπεδα υπηρεσιών και ζημιών για τα διάφορα σενάρια    Γράφημα 4: Οικονομικές απώλειες για τις δυο λύσεις με βάση το σενάριο  Η εκτίμηση για τις οικονομικές απώλειες (financial losses -Εικόνα 3), τονίζει τις απώλειες που οφείλονται από την διατήρηση αναμμένων φώτων όταν δεν είναι κανένας στην περιοχή χρήσης.
   H χρήση τεχνολογίας LED επιτυγχάνει μηδενικές οικονομικές απώλειες, κάτι που δεν μπορούν να επιτύχουν τα παραδοσιακά φωτιστικά, καθώς δεν επιτρέπουν συνεχή ανίχνευση κίνησης. Και πάλι, η επιλογή διαχειριστικού τύπου είναι πολύ σημαντική για τη σύγκριση των μεγεθών.
   Παραδείγματος χάρη, οι οικονομικές απώλειες είναι οι ίδιες εάν ο φωτισμός είναι απενεργοποιημένος από τις 10 μέχρι τις 6 ή εάν τα φωτιστικά είναι εξοπλισμένα με ανιχνευτές για την ίδια περίοδο. Παρόλα αυτά, το επίπεδο αξιοποίησης δεν είναι το ίδιο. Συμπέρασμα
   Ο οδικός φωτισμός είναι αναγκαίος για να διασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών.   Πλέον, είναι δυνατή η προσαρμογή του φωτισμού στις πραγματικές ανάγκες τις εγκατάστασης.   Η απλή απενεργοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού δεν αποτελεί την καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση. Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος προσφέρει την δυνατότητα, κυρίως τώρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, για πραγματικές, δομικές αλλαγές στο δημόσιο δίκτυο φωτισμού. Για επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ
   Πηγή-Πληροφορίες: https://www.michanikosapps.gr/blog/4926-δημόσιος-φωτισμός-και-οδική-ασφάλεια-παύση-και-προσαρμοστικός-φωτισμός.html

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Μια σίγουρα ξεχωριστή «παρέλαση» νέων αδειών για έργα ΑΠΕ, αλλά και των μεταβιβάσεών τους σημειώθηκε χθες, Πέμπτη, αργά το απόγευμα και μέχρι το βράδυ στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ στη Διαύγεια.
   Γεγονός που προκάλεσε εντύπωση για διάφορους λόγους. Ο ένας ήταν ο αριθμός που έφτανε τις 22 και το μέγεθος των έργων, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 657,5 MW ισχύος εκ των οποίων τα 420,8 MW αφορούν φωτοβολταϊκά και τα 236,7 MW αιολικά.
   Ο δεύτερος λόγος είναι η αίσθηση ότι τα έργα αυτά δείχνουν να έχουν ένα κοινό «σημείο αναφοράς», δηλαδή να αντιπροσωπεύουν ομοειδή συμφέροντα.
   Όπως προκύπτει εκ πρώτης ανάγνωσης, ως βασικός άξονας για τα περισσότερα από αυτά αναδεικνύεται η εταιρεία Kiefer, με επικεφαλής τον Χρήστο Πετρόχειλο και τον αδελφό του Παναγιώτη Πετρόχειλο (επικεφαλής έργων ΑΠΕ της εταιρείας).
   Οι άδειες, τα έργα και οι εταιρείες
   Οι χθεσινές «συστάδες» έργων που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά ώστε να προσιδιάζουν σε «ομάδα». Κατ αρχήν όλα αφορούσαν βεβαιώσεις παραγωγού που εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Έπειτα όλες αφορούσαν την ίδια τροποποίηση περί μεταβίβασής από μία Ι.Κ.Ε. σε μια άλλη Ι.Κ.Ε., οι οποίες, όμως, κατά τα φαινόμενα, ανήκουν σε κοινά συμφέροντα.
   Όσον αφορά τα φωτοβολταικά, πρόκειται για 10 άδειες έργων που όλες μεταβιβάζονται σε Ι.Κ.Ε. με τις επωνυμίες Green Mile 1,2,3,4,5, εδρεύουσες στα Γρεβενά. Μοναδικοί εταίροι και διαχειριστές τους εμφανίζονται οι Χρ. Και Παν. Πετρόχειλος, ο Βας Καμπούρης, η Αννα Καμπούρη και ο Γ.Συργκάνης.
   Από την άλλη, σε ορισμένες από τις μεταβιβάζουσες εταιρείες συναντώνται (ως διαχειριστές και εταίροι) τα ίδια πρόσωπα.
   Όπως και να έχει, πάντως, οι άδειες αφορούν φωτοβολταικά πάρκα ισχύος από 13,266 MW (Λάρισα) έως 98,736 MW στον Παλαμά Καρδίτσας. Τα 4 πάρκα ισχύος 52,29 MW, 30,40 MW, 42,21 MW, 45,65 MW προορίζονται για τα Δερβενοχώρια και τον Ορχομενό Βοιωτίας, ενώ να υπόλοιπα κατανέμονται σε Αλμυρό Μαγνησίας (31,87MW), Φθιώτιδα (23,38 MW και 56,38MW) και Μαραθώνα (26,62 MW).
   Στο πεδίο των αιολικών πρόκειται για 12 άδειες που μεταβιβάζονται αντίστοιχα σε Ι.Κ.Ε. με επωνυμίες Green Velocity 1,2,3,4,5.
   Πέντε πάρκα προορίζονται για τη Στερεά Ελλάδα (Υπάτη, Αράχωβα, Δωρίδα, Γοργοπόταμος) και είναι ισχύος 31,2 MW, 23,4 MW, 19,5 MW 15,6 MW, 15,6 MW. Πέντε πάρκα προβλέπονται για την περιοχή των Τρικάλων (Ασπροπόταμος, Πύλη) και είναι ισχύος 21,6 MW, 14,4 MW, 14,4 MW, 14,4 MW και 21,6 MW. Τα άλλα δύο έργα είναι για την Αλεξανδρούπολη (23,4 MW) και τις Φιλιάτες Θεσπρωτίας (21,6 MW).
   Η Kiefer και το σημαντικό εκτόπισμα στην αγορά
   Η Kiefer (καθώς και ο δίδυμος βραχίονας της Kiefer ΤΕΚ ΕΠΕ, που αναλαμβάνει εγκαταστάσεις, παρακολούθηση και συντήρηση των έργων) είναι μια από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στα projects ΑΠΕ και ειδικότερα στα φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα, τα έργα βιοαερίου, υδροηλεκτρικά, υδροπονικά θερμοκήπια κ.α.
   «Αυτοσυστήνεται» ως μια ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και σημαντική εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία αδειοδότησης-υλοποίησης πολλών ακόμα μονάδων παραγωγής ενέργειας έχοντας στο δυναμικό μας έργα συνολικής ισχύος άνω των 100 ΜW».Κάτι που αποδεικνύεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο. Άλλωστε, εδώ και καιρό, η Kiefer έχει αναπτύξει συμμαχίες με διάφορες ενεργειακές κοινότητες και αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, ενώ φέρεται να έχει δημιουργήσει και ένα μεγάλο δίκτυο τοπικών εταιρικών βραχιόνων με τη νομική μορφή των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (Ι.Κ.Ε.).
   Σε κάθε περίπτωση το οριζόντιο και κάθετο εκτόπισμά της στην αγορά δεν περνά απαρατήρητο.
   Για παράδειγμα, πρόσφατα, στις 5 Μαρτίου, ο σύνδεσμος επενδυτών φωτοβολταικών Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε συμφωνία με την Kiefer ΤΕΚ ΕΠΕ μέσω της οποίας, όπως τονίζει «ξεπερνάμε μια σειρά εμπόδια στην πορεία για την υλοποίηση του μεγάλου έργου των 108MW μέσα από τις Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες Δ. Μακεδονίας που ίδρυσε ο σύνδεσμος μας».
   Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις έξι Ενεργειακές Κοινότητες να συνδέσουν τα Φ/Β έργα τους σε ήδη αδειοδοτημένο ιδιωτικό Υποσταθμό της Kiefer. Ταυτόχρονα η εταιρεία, όπως επισημαίνεται, «αναλαμβάνει όλες τις τεχνικές μελέτες για την υποβολή των φακέλων αδειοδότησης και λήψης οριστικών προσφορών σύνδεσης από τον  ΑΔΜΗΕ. Επιπρόσθετα αναλαμβάνει την διαμεσολάβηση με μεγάλο τραπεζικό οίκο του εξωτερικού για τη χρηματοδότηση των έργων», που είναι συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ.
   Ο Χρήστος Πετρόπουλος (ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), ο Δημήτρης Ασημακόπουλος (διευθυντής λειτουργίας και συντήρησης στην Kiefer) και ο Παναγιώτης Πετρόχειλος ήταν η ομάδα που από τον Ιούλιο του 2017 διοικούσε (και) τη Στεφανέρ Ενεργειακή, μέχρι την εξαγορά της,- τον Οκτώβριο του 2019-, από την Teforto Holdings, θυγατρική της Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου Α.Ε., συμφερόντων της Motor Oil. Κάτι που αποτέλεσε και την αφετηρία για την στρατηγικής σημασίας είσοδο του ισχυρού ενεργειακού ομίλου στο χώρο των ΑΠΕ.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Με ενέργεια κατά 85% από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ο Άγιος Ευστράτιος θα γίνει ένα από τα λίγα ενεργειακά αυτόνομα νησιά της Μεσογείου. Το project υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενδιαφέρον από Tesla. Μπορεί να έχασε από την Τήλο το στοίχημα να γίνει το πρώτο ενεργειακά πράσινο νησί, όμως ο μικρός Άη Στράτης των περίπου 200 κατοίκων θα γίνει ένα από τα λίγα ενεργειακά αυτόνομα νησιά της Μεσογείου, με τροφοδοσία από ανανεώσιμες πηγές.
   Το πρωτοποριακό σχέδιο που υλοποιείται φιλοδοξεί να κάνει ενεργειακά αυτόνομο το νησί με διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% και παράλληλα μεγιστοποίηση της κάλυψης από ΑΠΕ των αναγκών του οικισμού σε θέρμανση και σε θερμό νερό χρήσης.
   Το project αρχικά εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2011, όταν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο δήμος Αγίου Ευστρατίου είχαν υπογράψει συμφωνία για την πράσινη στροφή του Άη Στράτη. Ακολούθησαν πολλά και η γραφειοκρατία άφησε το έργο στο συρτάρι μέχρι φέτος το καλοκαίρι που προκηρύχθηκε ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να κερδίζει το έργο. Ήδη οι πιθανές συνέργειες τραβούν τα βλέμματα, καθώς η Tesla έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας.
   Tο έργο «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου» έχει προϋπολογισμό για εργασίες κατασκευής του υβριδικού συστήματος και υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για 12 έτη που ανέρχεται στο ποσό των 7.712.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 25 μήνες, ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει, επίσης, τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα χρόνια.
   Ο ανάδοχος θα πρέπει να προχωρήσει στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια (Α/Γ), έναν φωτοβολταϊκό σταθμό (Φ/Β), συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.
   Επίσης, θα αναλάβει τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Το σύστημα τηλεθέρμανσης θα περιλαμβάνει κεντρικές μονάδες παραγωγής και αποθήκευσης θερμότητας (δεξαμενές θερμού νερού), καθώς και το δίκτυο διανομής της θερμικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Η θερμική ενέργεια που θα παράγεται, θα καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού χρήσης στα κτήρια ολόκληρου του οικισμού του Αγ. Ευστράτιου.
   Όπως σημειώνεται στη μελέτη του έργου, ο καινοτόμος χαρακτήρας του δεν αφορά αυτές καθαυτές τις τεχνολογίες των επιμέρους συνιστωσών, αλλά το σύστημα στην ολοκληρωμένη του μορφή και την ενσωμάτωσή στο υφιστάμενο σύστημα του νησιού, ηλεκτρικό και θερμικό. Σημειώνεται ότι το έργο δεν επιδιώκει εμπορικούς σκοπούς. Τα προϊόντα που θα παράγει ωστόσο (ηλεκτρική και θερμική ενέργεια), απευθύνονται σε πραγματικούς καταναλωτές και διέπονται από τις ισχύουσες εμπορικές προδιαγραφές. Σε κανονική λειτουργία, το έργο θα παράγει έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, αναγκαία προϋπόθεση για τη μελλοντική του βιωσιμότητα. Τα έσοδα αυτά θα ισοσκελίζουν τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς να δημιουργούν καθαρό κέρδος.
   Πώς θα λειτουργεί το νέο πράσινο νησί
   Έως σήμερα, οι ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται από τον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ, στον οποίο καταναλώνεται πετρέλαιο diesel σε Μηχανές Εσωτερικής Καύσης. Οι ανάγκες για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης καλύπτονται αφενός με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (κλιματιστικά, ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες) και αφετέρου με κατανάλωση πετρελαίου σε εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης και σε σόμπες, ή με την καύση καυσόξυλων σε ξυλόσομπες και τζάκια. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν καθόλου εγκατεστημένοι σταθμοί ΑΠΕ στο νησί.
   Πλέον, το ενεργειακό σύστημα του νησιού θα περιλαμβάνει έναν Υβριδικό Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεθέρμανσης για τους περίπου 200 κατοίκους του. Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, σε μια έκταση 40-45 στρεμμάτων εκτός οικισμού θα εγκατασταθεί ένας σταθμός ΑΠΕ με μία ανεμογεννήτρια (800-900 kW), έναν φωτοβολταϊκό σταθμό (150 kW), έναν μετεωρολογικό ιστό ύψους 40 μέτρων και μία εναέρια γραμμή μεταφοράς ρεύματος τριών χιλιομέτρων.
   Ο σταθμός τηλεθέρμανσης και ο υβριδικός σταθμός προβλέπεται να κατασκευαστούν σε μία έκταση 4,02 στρ. εκτός οικισμού. Εκεί θα υπάρχουν ηλεκτρικοί λέβητες θερμού νερού με ισχύ 1000 kW, εφεδρικός λέβητας πετρελαίου ισχύος 800 kW, αντλιοστάσιο 2-3 μονάδων συνολικής ισχύος 10-15 kW κλπ. Προβλέπεται ακόμη η εγκατάσταση συστοιχίας συσσωρευτών (2,5 MWh), μεμονωμένων δεξαμενών αποθήκευσης ζεστού νερού, χωρητικότητας 150 κυβικών εκάστη, δεξαμενή πετρελαίου κλπ.
   Οι μονάδες ΑΠΕ και οι συσσωρευτές θα αποτελέσουν τις βασικές ηλεκτροπαραγωγικές συνιστώσες του νέου συστήματος, περιορίζοντας τη λειτουργία των συμβατικών μονάδων μόνο σε περιπτώσεις έλλειψης επάρκειας ισχύος και ενέργειας. Βασικό ζητούμενο είναι η δυνατότητα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο της λειτουργίας του υβριδικού συστήματος, ώστε να καλύπτεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, οι μονάδες αποθήκευσης να παρακολουθούν τις μεταβολές της αιολικής και Φ/Β παραγωγής και της ζήτησης, να ελέγχεται αποτελεσματικά το φορτίο των συστημάτων τηλεθέρμανσης για μέγιστη αξιοποίηση της πλεονάζουσας παραγωγής ΑΠΕ και τέλος να εκδίδονται οι απαιτούμενες εντολές περιορισμού (setpoints) της ισχύος εξόδου των μονάδων ΑΠΕ.
   Όσον αφορά την τηλεθέρμανση, οι εν δυνάμει καταναλωτές είναι κατ’ αρχάς τα κτίρια που ήδη διαθέτουν σύστημα κεντρικής θέρμανσης (καλοριφέρ) και αντίστοιχη εσωτερική υποδομή. Κατά το σχεδιασμό του έργου, ελήφθη μέριμνα ώστε οι όποιες παρεμβάσεις στο υφιστάμενο δίκτυο (συμπεριλαμβανομένου του ΤΣΠ), καθώς και στις κεντρικές θερμάνσεις των καταναλωτών, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και ελέγχου, να μπορούν να είναι πλήρως αναστρέψιμες. Αυτό σημαίνει ότι κατά την υλοποίηση του έργου αλλά και κατά τη λειτουργία του, το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού και τα επιμέρους συστήματα των θερμικών καταναλωτών, θα πρέπει να είναι σε θέση να επανέλθουν στη σημερινή τους κατάσταση ανά πάσα στιγμή και με απλές εντολές και χειρισμούς.
   Ένα τόσο υψηλό ποσοστό διείσδυσης ΑΠΕ (>85%) σε αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα από μόνο του, οδηγεί αναγκαστικά μεγάλο μέρος αυτής της παραγωγής να παραμένει ανεκμετάλλευτο και να απορρίπτεται. Με την ένταξη της τηλεθέρμανσης (Τ/Θ) στην προκειμένη περίπτωση, μειώνεται δραστικά το ποσοστό της ανεκμετάλλευτης παραγωγής των ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται και μια άλλη βασική ενεργειακή ανάγκη του νησιού, όπως αυτή της θέρμανσης των κτιρίων και της παραγωγής θερμού νερού χρήσης.
   Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης και η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης στο Δημοτικό Καφενείο του οικισμού του Αγ. Ευστρατίου με συνολικό εμβαδόν περίπου 150 m2, καθώς και της Δημοτικής Αγοράς. Η Δημοτική Αγορά είναι συγκρότημα από δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίρια, τα οποία ενώνονται με έναν ημιυπαίθριο χώρο. Το ένα κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 145 m2 και επτά (7) καταστήματα και το άλλο κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 245 m2 και έντεκα (11) καταστήματα. Σε καθένα από τα δύο ως άνω κτίρια της Δημοτικής Αγοράς θα μελετηθεί και θα κατασκευασθεί εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης αντίστοιχη με αυτή του Δημοτικού Καφενείου.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Σε μάχη για τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ, πέρα από το οικονομικό ύψος των προσφορών, ανάμεσα στου υποψηφίους που θα προκριθούν τη δεύτερη φάση, φαίνεται ότι θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός για την εξαγορά του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού. 
   Προς ο παρόν πάντως προχωρεί η διαδικασία του ελέγχου δικαιολογητικών των 11 υποψηφίων που κατέθεσαν ενδιαφέρον,  εκ των οποίων τα 9 είναι επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό και τα υπόλοιπα δύο σχήματα, κινεζικές εταιρίες ηλεκτρισμού, οι οποίες μάλλον θα αποκλειστούν από τον δεύτερο γύρο, καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές της προκήρυξης, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.
   Οι 11 υποψήφιοι, των οποίων την ταυτότητα έχει κρατήσει μυστική η ΔΕΗ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές είναι:
   1. Η Macquarie, fund υποδομών του οποίου η μητρική εταιρία εδρεύει στην Αυστραλία και έχει προκριθεί στη short list για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών,
   2. Το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian που ειδικεύεται σε υποδομές και δίτκυα,
   3. Το αμερικανικό fund KKR,
   4. Η Blackrock, 
   5. Η First State Investment, που επίσης διεκδικεί τη ΔΕΠΑ -Υποδομών,
   6. Το καναδικό fund ΒCI (British Columbia Investments),
   7. Το αμερικανικό CVC, που πρόσφατα έκλεισε τη συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και το οποίο πλέον ανοίγει γραφείο στην Αθήνα,
   8. Το ιταλικό fund που εξειδικεύεται στα έργα υποδομών F2I, το οποίο στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με το ιταλικό διαχειριστή δικτύων TERNA για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ και
   9. το αμερικανικό fund Οak Hill  Advisors. 
   Οι μόνες εταιρίες από τον τομέα του ηλεκτρισμού που συγκαταλέγονται στους ενδιαφερόμενους είναι κινεζικές και συγκεκριμένα:
   10. Το κοινοπρακτικό σχήμα της China South Power Grid με την China Three Gorges, που έχει κατασκευάσει στην Κίνα το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο.
   11. Tην ενδεκάδα συμπληρώνει  η κινεζική εταιρία Guangzhou Power.
   Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι θέτουν θέμα στη ΔΕΗ για την εκπροσώπησή τους στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ηλεκτρισμού κ. Γιώργος Στάσσης δεν φαίνεται διαθέσιμος να παραχωρήσει. Πάντως σε επόμενο χρονικό διάστημα και αφού ανακοινωθεί η short list με τους υποψηφίους, που θα προκριθούν στο δεύτερο γύρο, ο κ. Στάσσης σχεδιάζει να έχει προσωπικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων, κατά τις οποίες αναμένεται να τεθεί και αρκετά πιεστικά το ζήτημα της συμμετοχής του νέου μετόχου στη διοίκηση του Διαχειριστή.
   Σήμερα στη ΔΕΗ ανήκει το 100% του ΔΕΔΔΗΕ.
   Η short list με τις εταιρίες που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και να ανακοινωθεί στις 6 Απριλίου.  Βέβαια η ημερομηνία αυτή δεν είναι δεσμευτική και τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξει  παράταση.
   Σύμβουλοι της ΔΕΗ στο όλο εγχείρημα είναι η Goldman Sacks και η Eurobank.
   ‘Οσο για το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν το καλοκαίρι. Ωστόσο, αν τελικώς επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τα δύο κινεζικά σχήματα να μένουν εκτός της short list, λόγω ασυμβατότητας με όρο της προκήρυξης, τότε πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν οι κινεζικές εταιρίες αποδεχθούν τον αποκλεισμό τους ή θα επιδιώξουν με νομικούς τρόπους να ανατρέψουν την απόφαση αυτή.
   Υπενθυμίζεται ότι  οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους στην εξαγορά βασικών ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης από κινεζικούς ομίλους.
   Το βασικό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΔΕΗ είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του δευτέρου εξαμήνου 2021
   Ας σημειωθεί  ότι η ΡΑΕ δεν έχει εκδώσει ακόμα την απόφαση για τη διαμόρφωση του WACC ( της σταθμισμένης μέσης απόδοσης) για τη δεύτερη τετραετία, με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον προσδιορισμό των εσόδων του Διαχειριστή.
   Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταρτίσει ένα υψηλού προϋπολογισμού επενδυτικό πρόγραμμα, της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ για την πενταετία. Το business plan προβλέπει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε 7,5 εκατ. συνδέσεις, υπογειοποιήσεις καλωδίων, αντικατάσταση, ενίσχυση και επέκταση καλωδίων κλπ. Μεγάλο μέρος του επενδυτικού του προγράμματος σκοπεύει να το εντάξει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ένα έργο «πράσινης» αναβάθμισης μιας ολόκληρης γειτονιάς και μάλιστα στην «ξεχασμένη» περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στο Δυτικό τομέα του συγκροτήματος της πρωτεύουσας, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.
   Το έργο «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», αφορά στην εκτέλεση τόσο των κατασκευαστικών παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των τεσσάρων (4) προσφυγικών πολυκατοικιών που χωροθετούνται στο οικοδομικό τετράγωνο 513 του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, όσο και των εργασιών αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου.
   Για τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που επιτελικά το επέλεξε, του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και την Ενέργεια που το χρηματοδοτεί (ΕΠΕΡΡΑ πριν, ΥΜΕΠΕΡΡΑ τώρα) αλλά και το ΚΑΠΕ που το σχεδίασε και το τρέχει σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο, η αλλαγή μιας γειτονιάς με παλιές πολυκατοικίες μπορεί να δώσει πολύτιμα συμπεράσματα για τον σχεδιασμό πολλών άλλων έργων.
   Σύμφωνα με πληροφορίες του economix, το έργο, παρότι πιλοτικό και επιδεικτικό, πέρασε από 40 κύματα και καθυστερήσεις αλλά εντέλει τώρα υλοποιείται, προφανώς σε αντιστοιχία με τις ανάγκες της χώρας για ανακαινίσεις και σύγχρονο αστικό σχεδιασμό που θεριεύουν τα επόμενα χρόνια.
   Ο σχεδιασμός του έργου «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, το 2010. Μετά από σημαντικές καθυστερήσεις κατά τα 2-3 πρώτα χρόνια, στο τέλος της προγραμματικής περιόδου 207-2013 χρόνια, είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες ενέργειες ωρίμανσης, με κυριότερες την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, που αποτέλεσαν την πρώτη φάση του έργου.
   Το έργο πέρασε εν τέλει, λόγω της χρησιμότητας, ως phasing, στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο και ως δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει και το κατασκευαστικό αντικείμενο και την εξαγωγή συμπερασμάτων, είναι πλέον, επισήμως και πρακτικά, σε εξέλιξη. 
   Και αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη καθώς ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής κος Λάμπρος Μίχος, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΚΟΝΩΝ Τεχνική ΑΕ κος Χρήστος Γκέλλας και ο Γενικός Διευθυντής του Κ.Α.Π.Ε. Δρ Λάμπρος Πυργιώτης, συνυπέγραψαν την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021, τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», με βάση το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
     «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου Πηγή Εικόνας: ΚΑΠΕ Οι λεπτομέρειες της «πράσινης» αναβάθμισης μιας γειτονιάς
   Το έργο «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» αφορά ένα επιδεικτικό καινοτομικό και κοινωνικό έργο, προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων Ευρώ, που υποστηρίχθηκε σε όλα τα στάδιά του μέχρι σήμερα από το ΥΠΕΝ και τη Διαχειριστική Αρχή ΕΥΔ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με πόρους από την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ.
   Με κατάλληλα σχεδιασμένες ενεργειακές παρεμβάσεις, ένα οικοδομικό τετράγωνο προσφυγικών πολυκατοικιών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας μετατρέπεται σε μια σύγχρονη, αξιοβίωτη γειτονιά, «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας». 
   Οι πολυκατοικίες κατασκευάστηκαν με τεχνικές προδιαγραφές των δεκαετιών του 1960 και του 1970, χωρίς ικανοποιητική μόνωση και αποδοτικά συστήματα θέρμανσης. 
   Οι ενεργειακές παρεμβάσεις θα γίνουν σε εβδομήντα δύο (72) διαμερίσματα τεσσάρων (4) κτηρίων, που κατοικούνται από περίπου 250 άτομα.
   Ο περιβάλλων χώρος των κτηρίων, όπου θα γίνουν οι εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης, έχει έκταση περίπου δύο στρεμμάτων.
   Με την ολοκλήρωση των εργασιών, τα σημερινά ενεργοβόρα κτήρια θα έχουν μετατραπεί σε κτήρια «σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης», με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
   Εκτός από τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων των κτηρίων, που συνεπάγεται οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, βελτιώνεται το εσώκλιμα, με συνέπεια τη θερμική και οπτική άνεση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά, αντίστοιχα, και το μικροκλίμα γύρω από τα κτήρια.
   Το αποτέλεσμα θα είναι η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, καθώς και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος των κτηρίων και εν γένει των συνθηκών ποιότητας ζωής στη γειτονιά.
   Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις/εργασίες στα κτίρια των παλιών πολυκατοικιών περιλαμβάνουν: 
   Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στα κτήρια και στα δώματα Αντικατάσταση κουφωμάτων επιφάνειας περίπου 640m2 Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων (σταθερών και κινητών) στα κουφώματα Τοποθέτηση πανέλων στις όψεις των κλιμακοστασίων των κτηρίων Υγρομόνωση υπογείων Εγκατάσταση τεσσάρων γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για θέρμανση-ψύξη ισχύος 45kW/ΓΑ, με σύστημα σε κάθε κτήριο και σε μηχανοστάσια που θα διαμορφωθούν στα υπόγεια των κτηρίων Εγκατάσταση κλειστού γεωθερμικού συστήματος με κατακόρυφους γεωεναλλάκτες στον αύλειο χώρο των κτηρίων Κεντρικό σύστημα κλιματισμού με μονάδες FCU (fancoils) ανά διαμέρισμα Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών συνολικής επιφάνειας περίπου 144m2, για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης στα δώματα των κτηρίων Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών ισχύος 4 x 10kW Για να θεωρείται ολοκληρωμένο το έργο και να βελτιωθεί η απόδοση σε επίπεδο γειτονιάς, προβλέπεται η ανακατασκευή και διαμόρφωση ολόκληρου του περιβάλλοντος χώρου (περιμετρικά και σε επίπεδο ακάλυπτων χώρων πίσω από τις πολυκατοικές), με κατασκευή υδάτινου στοιχείου, καθιστικών, πέργκολας, κ.λπ. Συγκεκριμένα προβλέπονται:
   Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, με επιστρώσεις από ψυχρά υλικά, Τοποθέτηση στοιχείου νερού στον περιβάλλοντα χώρο, Τοποθέτηση πέργκολας και μόνιμου καθιστικού στον περιβάλλοντα χώρο, Προσθήκη φωτιστικών σωμάτων στον περιβάλλοντα χώρο, Αύξηση φύτευσης στον περιβάλλοντα χώρο, Εγκατάσταση υπόγειου συστήματος άρδευσης στον περιβάλλοντα χώρο και αντλητικό συγκρότημα με τροφοδότηση από δεξαμενή συλλογής ομβρίων Το σύνολο του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022. 
     «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου Πηγή Εικόνας: ΚΑΠΕ Σημαντική επιδεικτική παρέμβαση
   Τη σημασία του επιδεικτικού έργου, για τον πιλοτικό του χαρακτήρα, τον συμβολικό του ρόλο αλλά και τις δυνατότητες για εξαγωγή συμπερασμάτων από άλλες πόλεις, ανέδειξαν ιδιαιτέρως τόσο οι συμμετέχοντες φορείς όσο και αρμόδιοι από άλλους εμπλεκόμενους, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
   Επ’ ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος καθηγητής Ευθύμιος Μπακογιάννης δήλωσε: «Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και η ανθεκτικότητα των αστικών περιοχών, είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να πετύχουμε οπωσδήποτε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην χώρα μας, στην επόμενη γενιά και βεβαίως έχουμε δεσμευθεί γι’ αυτό τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. Σε αυτό το πνεύμα η δημιουργία Πράσινων Γειτονιών που λειτουργούν ως θύλακες μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης είναι μείζονος σημασίας και μπορεί να πυροδοτήσει την αλλαγή  του αστικού χώρου. Το πιλοτικό έργο που προωθεί  το ΚΑΠΕ, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και σηματοδότη πρότυπων προσεγγίσεων σχετικά με αειφόρες λύσεις δομικών κατασκευών, τόσο στα κτήρια όσο και στον υπαίθριο Κ.Χ. και σίγουρα θα μας τροφοδοτήσει με χρήσιμα στοιχεία και δεδομένα που θα υποστηρίξουν την αστική μας πολιτική.».
   Σημειώνεται ότι ενόψει του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα, που ξεκινά φέτος, για την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός στις αστικές υποδομές και το «πρασίνισμα» των γειτονιών κάθε πόλης αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς.
   Αναφερόμενος στο έργο, ο Προέδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Ν. Στασινός επεσήμανε: «Το έργο της Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας είναι όχι μόνο ένα χρήσιμο πιλοτικό έργο αλλά και επίκαιρο. Χρήσιμο, γιατί θα δείξει στην πράξη πώς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, με παλαιές προσφυγικές πολυκατοικίες, μπορούν να γίνουν πιο «πράσινα», σύγχρονα, αξιοβίωτα, με τα σημερινά πρότυπα. Επίκαιρο, γιατί μπροστά μας έχουμε μια μοναδική πρόκληση: να ανακαινίσουμε τα επόμενα δέκα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, κυρίως παλαιές πολυκατοικίες με πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους. Σημειώνω ότι ήδη το έργο αυτό μας έχει διδάξει με τον πιλοτικό του χαρακτήρα: πρέπει στο επόμενο διάστημα να αποφεύγουμε καθυστερήσεις και γραφειοκρατία. Μόνο έτσι μπορούμε – και πρέπει – να πετύχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ριζικής ανακαίνισης κτιρίων αλλά και βιοκλιματικής αναβάθμισης των κοινόχρηστων – ιδιωτικών και δημόσιων – χώρων στις πόλεις μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μείωσης εκπομπών ρύπων που αναλαμβάνει η χώρα μας και μόνο έτσι θα κάνουμε πιο βιώσιμες τις πόλεις μας. Επαναλαμβάνω, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο σε κάθε έργο, σε κάθε ανακαίνιση, να λαμβάνεται υπόψιν η διάσταση της ανθεκτικότητας, για να κάνουμε ταυτόχρονα όχι μόνο καλύτερο αλλά και ασφαλέστερο το αστικό μας περιβάλλον. Συγχαρητήρια στο ΚΑΠΕ, στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και στο ΥΠΕΝ για το πιλοτικό έργο της Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς. Ελπίζω γρήγορα, σε έναν χρόνο από σήμερα, να το χαίρονται οι κάτοικοι της περιοχής και να το μελετούμε για πρακτικά συμπεράσματα όλοι οι υπόλοιποι. Συμπεράσματα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στην πράξη για να πετύχουμε το Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης της επόμενης δεκαετίας.».
   Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ έχει τον ρόλο της υποστήριξης του Συμφώνου των Δημάρχων για την ενεργειακή εξοικονόμηση, υλοποιεί σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, ενώ παράλληλα συνδράμει τόσο στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό όσο και σε θεσμικές δράσεις, με τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας.
   Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής Λάμπρος Μίχος τόνισε: «Μια παραμελημένη προσφυγική γειτονιά, 4 παλαιών πολυκατοικιών με 72 διαμερίσματα, πρόκειται να αλλάξει πρόσωπο και προορισμό. Με εξωτερική θερμομόνωση, σκίαστρα, γεωθερμικές αντλίες, ηλιακούς συλλέκτες φωτοβολταϊκά κ.λπ., δεν θα καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ενέργεια, θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο και πρωτότυπο αστικό περιβάλλον και παράδειγμα και οδηγό για το πώς πρέπει οι πόλεις να πορευτούν στο μέλλον. Ένα τόλμημα κι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για να αλλάξει η ζωή των ανθρώπων εκεί και η πρακτική να επεκταθεί στον ευρύτερο χώρο!».
   Ανυπομονούμε να δούμε το έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λάμπρος Πυργιώτης, και συμπλήρωσε: «Τα οφέλη θα είναι άμεσα, σε ατομικό και τοπικό επίπεδο. Επιπλέον όμως, στο ΚΑΠΕ αναμένουμε, σε τεχνικό επίπεδο, το έργο αυτό να συμβάλλει στη διαμόρφωση νέων προδιαγραφών και προτύπων που θα βελτιστοποιούν τη συνδυασμένη παρέμβαση στο κτήριο και τον υπαίθριο δημόσιο χώρο. Αλλά θα έχουμε θετικές επιπτώσεις και σε κοινωνικό επίπεδο, έστω μακροπρόθεσμα. Προσωπικά, ανυπομονώ να δω τη μετατροπή του ιδιότυπου ανταγωνισμού για την απόκτηση της ακριβότερης και πολυτελέστερης κατοικίας, σε ανταγωνισμό για την απόκτηση της πιο περιβαλλοντικά φιλικής, της κοντύτερα στη μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, κατοικίας, μιας αξιοβίωτης κατοικίας».
   Τονίζεται ότι το ΚΑΠΕ έχει δώσει στη χώρα σοβαρά εφόδια για την ενεργειακή εξοικονόμηση και την εισαγωγή των ΑΠΕ σε μικρο-επίπεδο, με δεκάδες επιδεικτικά έργα τις τελευταίες δεκαετίες, με χρηματοδότηση τόσο από την Πολιτική Συνοχής όσο και από τα Προγράμματα Πλαίσιο για την Έρευνα, που ανοίγουν δρόμους για ένα πιο πράσινο και φιλικό μέλλον και αργότερα γίνονται κάτι που όλοι βλέπουμε, όπως είναι για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, οι μικρές ανεμογεννήτριες κλπ.
   Ο ρόλος του ΚΑΠΕ για τον επιδεικτικό χαρακτήρα του έργου
   Το ΚΑΠΕ επιλέχθηκε ως φορέας του έργου προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν μετρήσεις και αξιολογήσεις που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλες πόλεις για δημόσια (ή ιδιωτικά) έργα ανάπλασης. Αυτός είναι ο πιλοτικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου έργου, καθώς το ΚΑΠΕ θα κάνει συγκρίσεις και θα βγάλει συμπεράσματα που θα μπορούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να χρησιμοποιήσουν σε επόμενα έργα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που όλοι οι συναρμόδιοι επιθυμούν το έργο όχι μόνο να ξεκινήσει αλλά και να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να μπορέσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να υπάρχουν τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουν και οι άλλοι δήμοι – ή και να γίνουν προσαρμογές και αλλαγές στα θεσμικά κείμενα.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου το ΚΑΠΕ θα εγκαταστήσει στη γειτονιά και τα κτίρια εξοπλισμό μέτρησης συνθηκών εσωτερικού περιβάλλοντος (μετρητές ενεργειακών καταναλώσεων, καταναλώσεων καυσίμου, καταναλώσεων νερού, θερμοκρασιών εσωτερικών χώρων, μετρήσεις επιπέδων φυσικού και τεχνητού φωτισμού), σε αντίστοιχο εξοπλισμό Μέτρησης Συνθηκών εξωτερικού περιβάλλοντος (Καταγραφικά Μετεωρολογικών Δεδομένων – θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος – εδαφική θερμοκρασία, ηλιακή ακτινοβολία, σχετική υγρασία) αλλά θα φροντίσει και για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού μετάδοσης όλων αυτών των δεδομένων, δημαδή των μετρούμενων μεγεθών, σε ζωντανό χρόνο, μέσω δικτύου σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, για συνεχή παρακολούθηση.
   Παράλληλα, το ΚΑΠΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση, στα πλαίσια του πιλοτικού χαρακτήρα του έργου, να:
   μεταφέρει τεχνογνωσία, μέσω επιτόπιων επισκέψεων και εξειδικευμένων τεχνικών συναντήσεων, στους άμεσα εμπλεκόμενους κατοίκους (ενοίκους/ ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων των τεσσάρων πολυκατοικιών). Μέσω των συγκεκριμένων δράσεων θα επιτευχθεί η εξοικείωση και η εξασφάλιση της σωστής χρήσης των νέων τεχνολογιών και των συστημάτων που θα εγκατασταθούν στις κατοικίες τους. συντάξει έκθεση αποτίμησης του οφέλους από την υλοποίηση των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ, η οποία θα βασίζεται στα αποτελέσματα των ενεργειακών/ περιβαλλοντικών μετρήσεων παρακολουθεί, συντονίζει τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων για την επιτυχή υλοποίηση του έργου. συντάξει έκθεση αποτίμησης του έργου με ανάλυση ως προς την κοινωνική αποδοχή του έργου, ανάλυση κόστους οφέλους, οικονομικό όφελος και πολλαπλασιαστικά οφέλη κ.α.) ελέγξει τις τεχνικές προδιαγραφές της κατασκευής του έργου, οι οποίες είχαν προκύψει στην Α’ Φάση της πράξης, λόγω αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο. Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αφορούν τον ΚΕΝΑΚ και τις ΕΤΕΠ (Ελληνικές Τεχνικές Προδιαγραφές). Ο έλεγχος θα γίνει με βάσει τον αναθεωρημένο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (ΚΕΝΑΚ), και τις
   ισχύουσες Ελληνικές ή Εθνικές τεχνικές προδιαγραφές, τον χρόνο της διακήρυξης της εργολαβίας. Μέσω των ελέγχων θα εξεταστεί ο χαρακτηρισμός των κτηρίων ως «κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης». Στην πραγματικότητα, ο πιλοτικός χαρακτήρας του έργου θα προκύψει ακριβώς από αυτές τις ενέργειες. Μάλιστα, πέρα από τις επιμέρους τεχνικές εκθέσεις και αξιολογήσεις, το ΚΑΠΕ θα εκδώσει και συμπεράσματα σχετικά με το μικροκλίμα του εκάστοτε κτηρίου καθώς και την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, τα επίπεδα φωτισμού, τις συνθήκες θερμικής άνεσης, την αεροδιαπερατότητα καθώς και τον αερισμό των επιμέρους χώρων του κτηρίου, γεγονός πάρα πολύ σημαντικό και με το βλέμμα στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Το πιο σημαντικό όμως, ίσως, και αυτό που εν τέλει θα βοηθήσει άλλες πόλεις και δήμους σε όλη τη χώρα, είναι ότι το ΚΑΠΕ θα εκδόσει συνολική μελέτη αποτίμησης έργου και το κυριότερο, έναν «οδηγό επαναληψιμότητας του έργου», που θα αποτελέσει πολύτιμο βοηθό για τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και τις δημοτικές αρχές.
   Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας όπου το κτιριακό απόθεμα είναι ιδιαιτέρως παλαιό, ιδίως αν αναλογιστούμε την ποσότητα τόσο των παλιών προσφυγικών πολυκατοικιών (κτίρια που κατασκευάστηκαν για την οικιστική αποκατάσταση των προσφύγων τόσο της μικρασιατικής καταστροφής όσο και του εμφυλίου πολέμου) όσο και των εργατικών πολυκατοικιών, της λεγόμενης κοινωνικής κατοικίας. Αυτά τα κτίρια θα πρέπει, άλλωστε, να αποτελέσουν βασικό στόχο της στρατηγικής ριζικής ανακαίνισης κτιρίων που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΝ, με δεκάδες έργα που θα χρηματοδοτηθούν με πόροςυ της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ τόσο μέσω του νέου ΕΣΠΑ όσο και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, καθώς η ενεργειακή εξοικονόμηση και η φιλική στο περιβάλλον ανακαίνιση αποτελούν καθοριστικό σημείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Σύμφωνίας και του Κύματος Ανακαινίσεων που πρόσφατα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμφώνησαν να προωθήσουν τα κράτη μέλη.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Σε συνέχεια του Οδικού Χάρτη για τη χωροθέτηση των σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ερμηνευτική εγκύκλιο διευκολύνει τους Δήμους στην κατάρτιση των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Η ανάπτυξη δικτύων φόρτισης σε όλη τη χώρα αποτελεί βασικό άξονα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την καθιέρωση των «πράσινων» μετακινήσεων, ώστε να καταστούν οι πόλεις μας κλιματικά ουδέτερες.
   Με την ερμηνευτική εγκύκλιο για την εφαρμογή των «Τεχνικών Οδηγιών για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ)» (ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/93764/396), διευκρινίζονται τα συγκεκριμένα βήματα και οι τεχνικές προδιαγραφές, με στόχο την ταχεία χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την επικράτεια.
   Παράλληλα, εξασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη του δικτύου στη συνέχεια θα γίνει με ισορροπημένο τρόπο εντός των διοικητικών ορίων κάθε Δήμου, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο και χρηστικό δίκτυο για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών.
   Ειδικότερα, με την ερμηνευτική εγκύκλιο, αποσαφηνίζονται οι όροι και καθορίζονται κοινές τεχνικές προδιαγραφές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Δήμοι στην εκπόνηση των Σχεδίων και την αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων χωροθέτησης δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
   Όπως ορίζεται, η κατάρτιση των ΣΦΗΟ αφορά στη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και κατάλληλων συσκευών που επιτρέπουν φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος σε:
   Υφιστάμενους υπαίθριους ή στεγασμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης Υφιστάμενες παρόδιες θέσεις στάθμευσης, ελεύθερες και ελεγχόμενες ,σε πολεοδομικά κέντρα των Δήμων, περιοχές αυξημένης επίσκεψης, πυκνοδομημένες αστικές περιοχές Νέους υπαίθριους/στεγασμένους χώρους ή παρόδιες θέσεις στάθμευσης που χωροθετούνται με σκοπό την εγκατάσταση σημείων φόρτισης Η/Ο Τερματικούς σταθμούς και επιλεγμένα σημεία των δημοτικών/αστικών συγκοινωνιών Χώρους εξυπηρέτησης τουριστικών λεωφορείων Χώρους εξυπηρέτησης Η/Ο τροφοδοσίας Καθορισμένες πιάτσες ταξί Χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ Δημοτικές εγκαταστάσεις πέραν των υποχρεωτικά προβλεπόμενων βάσει της κείμενης νομοθεσίας Με την ερμηνευτική εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζονται:
   Ο συσχετισμός των ΣΦΗΟ με όλα τα στάδια του χωρικού σχεδιασμού Η δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερου Φορέα Εκπόνησης ΣΦΗΟ, ειδικότερα για τις νησιωτικές περιοχές Ο τρόπος σύνταξης και αξιολόγησης των εναλλακτικών σεναρίων χωροθέτησης των φορτιστών Οι διαδικασίες συνεργασίας του Δήμου με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Ο τρόπος συλλογής, καταγραφής των δεδομένων της υφιστάμενης κατάστασης και απεικόνισης του στα ψηφιακά αρχεία στο στάδιο της Ανάλυσης Οι τεχνικές προδιαγραφές των ψηφιακών αρχείων – δημιουργίας χαρτών των ΣΦΗΟ Ο τρόπος ιεράρχησης των προτεραιοτήτων για τμηματική υλοποίηση των ΣΦΗΟ εντός 3ετίας, καθώς και εντός 5ετίας Τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου δικτύου ενέργειας και οι τεχνικές προδιαγραφές για την επιλογή των σημείων χωροθέτησης και τοποθέτησης των φορτιστών Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή, στο πλαίσιο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, προωθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εκπόνησης των ΣΦΗΟ ως τις 30.06.2021, δεδομένου ότι αυτή λήγει στις 31.03.2021, αλλά για λόγους που σχετίζονται με τις συνέπειες της πανδημίας έχει επέλθει καθυστέρηση.
   Ερμηνευτική Εγκύκλιος ΣΦΗΟ

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ένα ακόμη επενδυτικό σχέδιο για μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, αυτό της ΔΕΗ, παίρνει «πράσινο φως» από την ΡΑΕ και προστίθεται στα όσα έχουν μέχρι σήμερα αδειοδοτηθεί, προκειμένου να διαδραματίσουν την ενεργειακή γέφυρα μέχρι την πλήρη επικράτηση των ΑΠΕ.
   Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, χορηγείται στην ΔΕΗ άδεια παραγωγής για δημιουργία μονάδας, ισχύος 665 ΜW στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με μέγιστο βαθμό απόδοσης 63% και με έναρξη λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 2024.
   Στην πράξη και χωρίς να συνυπολογίζει κανείς την αναμενόμενη απόφαση για μετατροπή της λιγνιτικής «Πτολεμαίδας V» σε σταθμό φυσικού αερίου (σε λειτουργία το 2022), το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή γίνεται το 5ο κατά σειρά που παίρνει άδεια από την ΡΑΕ, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι όλα αυτά τα projects πρόκειται και να υλοποιηθούν.
   Το πιο προχωρημένο είναι το εργοστάσιο της Mytilineos, ισχύος 826 MW στην Βοιωτία, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021, ενώ σε διαφορετική φάση ωρίμανσης από πλευράς περιβαλλοντικών και άλλων ζητημάτων και διαδικασιών βρίσκονται οι μονάδες των :
   ΤΕΡΝΑ, 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής Elpedison, 826 MW στην Θεσσαλονίκη και Damco του ομίλου Κοπελούζου, 830 MW στην Αλεξανδρούπολη Για όλους τους παραπάνω, η τελική επενδυτική απόφαση συναρτάται με μια βασική μεταρρύθμιση : Τον μόνιμο μηχανισμό ισχύος για τα ΑΔΙ που θα εισπράττουν οι μονάδες αυτές ως ευέλικτες, χωρίς ωστόσο το σχέδιο να έχει ακόμη αποσταλεί στις Βρυξέλλες. Συναρτάται επίσης με την όλη λειτουργία του Target Model και με τα σήματα που εκπέμπουν οι νέες αγορές όσον αφορά την βιωσιμότητα των μονάδων ηλεκτρισμού. Οπως με τους παραπάνω, έτσι και για την ΔΕΗ, η τελική επενδυτική απόφαση θα περάσει από την κρησάρα των ίδιων παραμέτρων.
   Βέβαια η τελευταία αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση. Κατέχοντας μερίδιο γύρω στο 65%-67% στην προμήθεια, εφόσον η ΔΕΗ μετά το 2023 οπότε και θα έχει αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του λιγνιτικού της στόλου, δεν εντάξει νέες μονάδες, θα αντιμετωπίσει σοβαρή υστέρηση στην παραγωγική της βάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δαπάνες κάλυψης του πελατολογίου της. Οσον αφορα την Πτολεμαίδα V, η οποία αρχικά θα δουλεύει με λιγνίτη, η επιχείρηση φαίνεται να εξετάζει την μετατροπή της σε άλλο καύσιμο, αρκετά νωρίτερα από το 2028, δηλαδή από το χρονοδιάγραμμα του αρχικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, συζητείται ο μετασχηματισμός της έτσι ώστε να δουλέψει με ένα μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου όταν θα έχει ωριμάσει η σχετική τεχνολογία, με κάποια σενάρια να μιλούν για πιθανή αναβάθμιση και αύξηση της δυναμικότητας της.
   Η νέα σχεδιαζόμενη μονάδας της ΔΕΗ
   Στο δια ταύτα, η απόφαση της ΡΑΕ αναφέρει ότι η διάρκεια ισχύος της άδειας παραγωγής που χορήγησε στην ΔΕΗ είναι για 35 χρόνια, ενώ η μονάδα θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική, ισχύος 450 MW και μία ατμοστροβιλική, ισχύος 215 MW.
   Θα χωροθετηθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΗ εντός ΒΙΠΕ Κομοτηνής σε έκταση παρακείμενη της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής του εκεί ΑΗΣ. Στόχος είναι η λειτουργία της μονάδας κατά την 31η Δεκεμβρίου 2024. Συγκεκριμένα, ως ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, αναφέρονται τα παρακάτω : 
   * Αδειοδότηση (έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης): 12μήνες
   από την έκδοση της άδειας παραγωγής
   • Ανάπτυξη έργου, προμήθεια-παραλαβή εξοπλισμού, κατασκευή έργου, εξωτερικές διασυνδέσεις: 36 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης
   • Δοκιμαστική λειτουργία: 3 μήνες από την ολοκλήρωση της κατασκευής και
   διασύνδεσης
   • Έναρξη λειτουργίας: Δεκέμβριος του 2024
   Η μονάδα θα πρέπει να έχει μέγιστο βαθμό απόδοσης 63% (στην καθαρή ισχύ), ενώ το τεχνικό της ελάχιστο πρέπει να είναι όχι μεγαλύτερο του 40%
   του πλήρους φορτίου (της μικτής ισχύος 665 MW), με πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών περιορισμών (εκπομπές NOx, CO).
   Επιπλέον, θα πρέπει να είναι διαθέσιμη να λειτουργήσει απρόσκοπτα με πετρέλαιο ντίζελ εντός ολίγων ωρών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης διακοπής της παροχής καυσίμου από τον ΔΕΣΦΑ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να εξασφαλίσει την ικανότητα αδιάλειπτης λειτουργίας της μονάδας με πετρέλαιο ντίζελ για τουλάχιστον 5 ημέρες σε πλήρες φορτίο. Αυτή η απαίτηση δύναται να ικανοποιηθεί με τη διατήρηση του απαραίτητου ύψους αποθεμάτων στις δεξαμενές τροφοδοσίας του σταθμού σε συνδυασμό με σύμβαση με εταιρεία προμήθειας υγρών καυσίμων μέσω της οποίας θα εξασφαλίζεται η έγκαιρη και ταχεία αναπλήρωση αυτών.
   Σε κάθε περίπτωση το απόθεμα πετρελαίου ντίζελ το οποίο θα είναι οποτεδήποτε διαθέσιμο στο χώρο του σταθμού θα πρέπει να είναι επαρκές για αδιάλειπτη λειτουργία του σταθμού για τουλάχιστον 24 ώρες σε πλήρες φορτίο.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η ενεργειακή αναβάθμιση του 15% των ελληνικών κατοικιών, εντός της δεκαετίας 2021-2030, καθώς και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος μέσω παρεμβάσεων στο κτιριακό κέλυφος, αναμένεται να οδηγήσουν σε περίπου 8 δισ. ευρώ αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας και να διατηρήσουν 22.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ετήσια βάση.
   Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων η Έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανακαίνισης του δημόσιου και ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος που ενέκρινε το ΥΠΕΝ και περιλαμβάνει τον οδικό χάρτη για τα κλιματικά ουδέτερα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης έως το έτος 2050.
   Σκοπός των μέτρων και των πολιτικών είναι η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2050 και η επεξεργασία δύο στρατηγικών. Μίας που στοχεύει σε μείωση των εκπομπών, με βάση τον κλιματικό στόχο για περιορισμό της θερμοκρασίας κατά 2oC και μίας για την κλιματική ουδετερότητα που στοχεύει σε μείωση των εκπομπών και την επιδίωξη για περιορισμό της θερμοκρασίας κατά 1,5oC.
   Κτιριακός τομέας
   Η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς της τελικής κατανάλωσης ενέργειας έχει θεμελιώδη σημασία για την ενεργειακή μετάβαση και την οικονομική αποδοτικότητα.
   Για τον κτιριακό τομέα συγκεκριμένα, οι στόχοι βασίζονται στην επιδίωξη το κτιριακό απόθεμα να πλησιάσει το 2050, προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή να αποτελείται από κτίρια με πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση.
   Τα σενάρια προς την κλιματική ουδετερότητα προβλέπουν σχεδόν πλήρη αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μέχρι το 2050 και εφαρμογή αυστηρών ενεργειακών προδιαγραφών για τα νέα κτίρια.   Η πορεία με βάση τα σενάρια της έκθεσης, περιλαμβάνει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους και πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Το σύνολο του κτιριακού τομέα το 2030, θα επιτύχει μείωση 8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, ενώ η μείωση το 2050 θα είναι ίση με 20%.
   Συγκεκριμένα στο σενάριο όπου η προσπάθεια είναι συνεπής με τον κλιματικό στόχο του 1.5°C, ο βαθμός μείωσης διπλασιάζεται, υπερβαίνοντας το 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 2015.
     Τι αλλάζει στον οικιακό τομέα
   Στον οικιακό τομέα, ταυτόχρονα με την μείωση της συνολικής ζήτησης, παρατηρείται μια ραγδαία μεταβολή του ενεργειακού μείγματος σε σχέση με το 2015 σε όλα τα σενάρια.
   Ήδη από το 2030, στο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια, η χρήση πετρελαίου μειώνεται κατά 90% και υποκαθίσταται από το φυσικό αέριο, τις ΑΠΕ και τον ηλεκτρισμό.
   Ο εξηλεκτρισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αλλαγής του ενεργειακού συστήματος, παράλληλα πάντα με την απανθρακοποίηση της παραγωγής.
   Η μετάβαση αυτή στον κτιριακό τομέα οφείλεται στη μεγαλύτερη διείσδυση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στα νοικοκυριά (λευκές συσκευές, Η/Υ κ.α.) αλλά και στη μεγάλη χρήση αντλιών θερμότητας.
   Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 θα αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με το 2015, παρά τη μείωση της συνολικής ζήτησης, καλύπτοντας το 47% του συνόλου, ενώ το 2050 αντίστοιχα η διείσδυση της ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει μέχρι και 81% καθώς αυξάνεται σημαντικά η χρήση των αντλιών θερμότητας λόγω του μεγάλου βαθμού απόδοσής τους για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης και ψύξης, αλλά και της ανακαίνισης του κελύφους που επιτρέπει τη βέλτιστη χρήση του συστήματος αντλίας.
   Ανακαίνιση κελύφους κτιρίων
   Οι παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου αποτελούν πρωταρχικό μέτρο ενεργειακής αναβάθμισης.
   Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ενεργειακής αναβάθμισης κελύφους θα παραμείνει μεγαλύτερος στα οικιακά κτίρια σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίρια σε όλη την περίοδο 2015-2050 και θα παρουσιάσει μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του 2015 ήδη μέχρι το 2030.
   Ιδιαίτερα στο σενάριο, όπου δίνεται έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, ο μέσος ετήσιος ρυθμός θα διπλασιαστεί από τον αντίστοιχο του 2015 και φτάνει το 1,6% ετησίως το 2050, με αποτέλεσμα την κατά 46% μέση μείωση της ζήτησης ωφέλιμης ενέργειας.
   Η μεγαλύτερη αύξηση του ρυθμού ανακαίνισης κελύφους παρατηρείται στα κτίρια των Υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης όπου διαπιστώνεται ιδιαίτερα μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
   Ωστόσο, ο αριθμός των κτιρίων του τομέα των υπηρεσιών είναι κατά πολύ μικρότερος από εκείνον του οικιακού τομέα.
   Τεχνικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η αναβάθμιση μόνο του κτιριακού κελύφους μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη συνολική εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου, σε ποσοστά που μπορούν να κυμαίνονται από 25% μέχρι και 75% της συνολικής εξοικονομούμενης ενέργειας από μερική ή ριζική ανακαίνιση του κτιρίου, ανάλογα με την κλιματική ζώνη και τη χρήση του.
   Ο σταθερά αυξανόμενος ρυθμός ενεργειακής αναβάθμισης του κελύφους των οικιακών κτιρίων την περίοδο 2030-2050 οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ανακαινισμένων κτιρίων στο σύνολο του αποθέματος.
   Οι πολιτικές και τα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας θα επιτύχουν μια διείσδυση επεμβάσεων από 4% το 2015 στο 23% του αποθέματος το 2030 και σε σχεδόν διπλασιασμό αυτού του ποσοστού το 2050.
   Οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις ανακαίνισης στον οικιακό τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας δεδομένου ότι το ποσοστό νεόδμητων κτιρίων είναι μικρό και σχεδόν σταθερό σε όλη την περίοδο 2015-2050.
   Αντίθετα, στον τομέα των υπηρεσιών το ποσοστό των νέων κτιριακών κατασκευών ξεπερνάει το 50% μετά το 2035, περιορίζοντας το δυναμικό για ανακαινίσεις στο σύνολο του κτιριακού αποθέματος.
   Το 2015 το σύνολο των νοικοκυριών προχώρησε σχεδόν αποκλειστικά σε ελαφριές ανακαινίσεις (κουφώματα), ενώ στα σενάρια κλιματικής ουδετερότητας αναμένεται ήδη από το 2030 αύξηση του ρυθμού αναβάθμισης μέτριου (κουφώματα, μόνωση κελύφους, στέγη) και ριζικού χαρακτήρα.
   Οι ανακαινίσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια
   Σε όλες τις εισοδηματικές τάξεις ο μεγαλύτερος ρυθμός ανακαινίσεων θα είναι ελαφρού τύπου, αλλά στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα οι παρεμβάσεις θα είναι μεγαλύτερης έντασης.
   Στα χαμηλά εισοδήματα, ο αντίστοιχος ρυθμός μέτριας και ριζικής ανακαίνισης θα παραμείνει ιδιαίτερα χαμηλός, δεδομένου ότι απαιτούνται υψηλές δαπάνες σε εξοπλισμό, οι οποίες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος και συνεπώς καθιστούν τις παρεμβάσεις αυτές μη προσιτές, χωρίς την παροχή οικονομικών κινήτρων και ελαφρύνσεων. Αντίθετα, τα υψηλά και μεσαία εισοδήματα αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και συνεπώς θα εκτιμηθούν ως περισσότερο συμφέρουσες οι επεμβάσεις μεγαλύτερης έντασης.
   Η παροχή επιδοτήσεων με εισοδηματικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση ανακαινίσεων μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την υλοποίηση περισσότερων ριζικών παρεμβάσεων στις κατοικίες νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, που κατά κύριο λόγο είναι χαμηλής ενεργειακής τάξης.
   Ο ρόλος των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης
   Σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του κελύφους των κτιρίων, η ανακαίνιση των ενεργειακών συστημάτων για θέρμανση χώρου και νερού, και σε μικρότερο βαθμό για ψύξη και μαγείρεμα, είναι σημαντικός παράγοντας επίτευξης των στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.
   Ενώ η αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους εξασφαλίζει τη μείωση των ενεργειακών αναγκών για θέρμανση και ψύξη, η αναβάθμιση των ενεργειακών συστημάτων συντελεί στην περαιτέρω μείωση της ζήτησης ενέργειας λόγω της αύξησης της αποδοτικότητας του συστήματος, αλλά και στην εξασφάλιση σχεδόν μηδενικών εκπομπών μέσω της χρήσης μορφών ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.
   Με τον συνδυασμό των δύο μορφών παρέμβασης, ο τομέας των κτιρίων μπορεί να συμβάλει στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.
   Συγκεκριμένα, η μετατροπή των ενεργειακών συστημάτων θέρμανσης αποτελεί προτεραιότητα στον οικιακό τομέα αφού το 2015 τα συστήματα θέρμανσης κατέλαβαν μερίδιο ίσο με το 61% της τελικής κατανάλωσης.
   Με τη χρήση περισσότερο αποδοτικών συστημάτων το μερίδιο αυτό θα μειωθεί το 2030 σε 51% σύμφωνα με το ΕΣΕΚ-2030. Για το 2050, το μερίδιο της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση θα περιοριστεί φτάνοντας κοντά στο 30% ενώ το απόλυτο μέγεθος των ενεργειακών αναγκών θα μειωθεί πάνω από 60% σε σχέση με τα επίπεδα του 2015.
   Ομοίως θα παρατηρηθεί μεγάλη μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση για ζεστό νερό χρήσης, δεδομένων των πιο αποδοτικών συστημάτων που θα χρησιμοποιούνται.
   Αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε επίπεδο οικίας
   Ταυτόχρονα, η αύξηση του βιοτικού επιπέδου και η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών θα οδηγήσουν σε αύξηση των ενεργειακών αναγκών σε ψύξη σε σχέση με το 2015, παρά τις ενέργειες για αναβάθμιση στο κέλυφος των κτιρίων.
   Από το 2030 και ύστερα υπάρχουν ριζικές αλλαγές και στα συστήματα θέρμανσης, με σταδιακή κατάργηση των καυστήρων πετρελαίου δεδομένης της μεγάλης ανθρακικής τους έντασης και της χαμηλής απόδοσής τους.
   Προς το 2050, η χρήση πετρελαίου θέρμανσης σε καυστήρες και σόμπες θα αντικατασταθεί από πηγές ενέργειας πολύ χαμηλότερης ανθρακικής έντασης όπως το κλιματικά ουδέτερο συνθετικό αέριο αλλά και τον ηλεκτρισμό που σε όλα τα σενάρια είναι πρακτικά μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.
   Ο ηλεκτρισμός χρησιμοποιείται σε συστήματα αυξημένης αποδοτικότητας όπως οι αντλίες θερμότητας και όχι πλέον σε μεμονωμένα ηλεκτρικά σώματα χαμηλής απόδοσης.
   Μετά το 2030, οι αντλίες θερμότητας θα εξυπηρετούν και τις ανάγκες ψύξης των χώρων σε συνδυασμό με τις χαμηλότερης απόδοσης μονάδες κλιματισμού.
   Ομοίως, οι ανάγκες για ζεστό νερό χρήσης δεν θα καλύπτονται από ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες λόγω της χαμηλής τους απόδοσης, αλλά από σταδιακά αυξανόμενη χρήση ΑΠΕ μέσω ηλιακών θερμοσίφωνων.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η χρήση της γεωθερμίας στα δημόσια κτίρια κερδίζει πόντους και στη χώρα μας, με δήμους της βόρειας Ελλάδας να την αξιοποιούν για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των δημόσιων κτιρίων. Σε Κιλκίς και Γρεβενά βρίσκονται σε εξέλιξη έργα, ενώ άλλα έχουν παραδοθεί. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Γρεβενών ευελπιστεί εκτός από τα μανιτάρια να αποκτήσει φήμη και μέσα από τη χρήση της γεωθερμίας. Μετά το επιτυχημένο παράδειγμα της χρήσης γεωθερμίας στο κτίριο του ΕΠΑΛ, σε εξέλιξη βρίσκεται αντίστοιχο έργο στο κλειστό γυμναστήριο, με το κόστος θέρμανσης και ψύξης να αναμένεται να πέσειμέχρι και 70% σε σύγκριση με τη χρήση πετρελαίου εξοικονομώντας πόρους για το δήμο και τους πολίτες. Το έργο στο κλειστό γυμναστήριο περιλαμβάνει σύμφωνα με το δήμο σύστημα θέρμανσης και ψύξης με γεωθερμία, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων και κερκίδων, καθώς και την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων με νέες λάμπες τύπου LED.
   Παράλληλα, στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς παραδόθηκε οριστικά η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της ΠΕ Κιλκίς με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας κλειστού τύπου. Οι εργασίες του έργου αρχικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ σύμφωνα με το δήμο περιλαμβάνουν την εκτέλεση τριάντα κατακόρυφων γεωτρήσεων βάθους 100 μέτρων στον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου και την εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας, ισχύος 230 KW, ενώ έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το πετρέλαιο. Το έργο έχοντας καλύψει κατά τα δύο έτη λειτουργίας του τις θερμικές και ψυκτικές ανάγκες του Διοικητηρίου έχει αποδειχθεί ότι μείωσε σημαντικά τα αντίστοιχα ενεργειακά κόστη, αναφέρει ο δήμος.
   «Το Διοικητήριο αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτήριο του νομού που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά με τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης. Χαρακτήρισε το έργο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όπως τόνισε «η γεωθερμία ως ανεξάντλητη και φυσικά καθαρή, ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή μπορεί – με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες – να καλύψει ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης και ψύξης». Επεσήμανε πως «η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι άκρως οικολογική και συνάδει απόλυτα με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και χαρακτήρα του σύγχρονου κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς».
   Αρκετοί δήμοι έχουν βγει μπροστά  προσπαθώντας τα τελευταία χρόνια να εντάξουν τον τοπικό πληθυσμό που αδυνατούσε να πάρει το ρίσκο μιας επένδυσης στις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας Σήμερα τρία από τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία στη Β. Ελλάδα είναι μισθωμένα από δημοτικές αρχές και συγκεκριμένα: στον Ακροπόταμο του δήμου Παγγαίου, το γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού στη Χρυσούπολη και του Αρίστηνου στο δήμο Αλεξανδρούπολη, ενώ υπάρχουν σκέψεις από το Δήμο Νέστου για τη δημιουργία μικρών επιδεικτικών και πειραματικών θερμοκηπιακών μονάδων.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Μια νέα έκθεση για τη σημασία της Αιολικής Ενέργειας στην προστασία της Βιοποικιλότητας και για τους τρόπους που Βιοποικιλότητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να συνυπάρξουν, δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Διατήρησης της Φύσης (International Union for Conservation of Nature, IUCN).
   Η έκθεση με τίτλο «Μετριασμός των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας - Mitigating biodiversity impacts associated with solar and wind energy development» περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές, οδηγίες και συμβουλές που απευθύνονται κυρίως στους επενδυτές, μελετητές και όσους λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις σε χερσαία και θαλάσσια αιολικά πάρκα και σε ηλιακά συστήματα.
   Σύμφωνα με την έκθεση, την οποία επικαλείται η ΕΛΕΤΑΕΝ:
   Η κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών του πλανήτη και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη μεγαλύτερης κλίμακας έργων Α.Π.Ε., Οι επενδυτές πρέπει να προσέχουν ώστε τα έργα Α.Π.Ε. που αναπτύσσουν, να μην δημιουργούν άθελά τους κινδύνους για τη φύση και τα οικοσυστήματα. Ο ορθός σχεδιασμός και ο έγκαιρος προσδιορισμός των επιπτώσεων είναι αποτελεσματικά εργαλεία για την επίτευξη της κατάλληλης χωροθέτησης των έργων. Για αυτό οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας. Άλλα μέτρα που συνιστώνται από τις οδηγίες περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνολογίας για την προσωρινή παύση λειτουργίας επιλεγμένων ανεμογεννητριών για την προστασία των πτηνών και άλλων ειδών όταν διαπιστώνεται κίνδυνος από παρατηρητές πεδίου, ή βάσει εικόνας ή ραντάρ. Οι νέες οδηγίες παρέχουν συμβουλές για την προστασία της βιοποικιλότητας καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου, δηλαδή τον αρχικό σχεδιασμό, την κατασκευή, την λειτουργία και την απεγκατάσταση. Προσφέρουν ένα πλαίσιο για την εφαρμογή μιας ιεραρχίας μέτρων μετριασμού (αποφυγή, ελαχιστοποίηση, αποκατάσταση και αντιστάθμιση) των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα. Οι οδηγίες προσφέρουν επίσης προτάσεις για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για το πώς μπορούν να διαδραματίσουν και άλλους θετικούς ρόλους, π.χ. μέσω της αποκατάστασης υποβαθμισμένων οικοτόπων. Η δημοσίευση της έκθεσης προέκυψε από μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του IUCN και του The Biodiversity Consultancy, σε συνεργασία με τους περιβαλλοντικούς οργανισμούς μέλη της IUCN καθώς και εταιρείες ενέργειας όπως η Électricité de France (EDF), η Energias de Portugal (EDP) και η Shell, ενώ ανάμεσα στους οργανισμούς στελέχη των οποίων συνεισέφεραν στην έκθεση περιλαμβάνονται η ευρωπαϊκή ένωση αιολικής ενέργειας WindEurope και το Δίκτυο για τις Α.Π.Ε. REN21.
   Δείτε την έκθεση στους ακόλουθους συνδέσμους:
   https://portals.iucn.org/library/node/49283
   https://portals.iucn.org/library/sites/library/files/documents/2021-004-En.pdf

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Την Έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανακαίνισης του δημόσιου και ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος και μετατροπής του σε κτιριακό δυναμικό απαλλαγμένο από ανθρακούχες εκπομπές και υψηλής ενεργειακής απόδοσης έως το έτος 2050, ενέκρινε το ΥΠΕΝ.
   Το περιεχόμενο της Έκθεσης στοχεύει στη διευκόλυνση της οικονομικά αποδοτικής μετατροπής υφιστάμενων κτιρίων σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2Α του ν. 4122/2013.
   Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το μερίδιο του κτιριακού τομέα στην τελική κατανάλωση ενέργειας αγγίζει σήμερα περίπου το 40%, η μεγάλης κλίμακας και έντασης ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος και η κατασκευή νέων κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κρίνεται αναγκαία, καθώς έτσι θα επιτευχθούν σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας και κόστους για τους πολίτες, ενώ θα βελτιωθούν και οι συνθήκες άνεσης, ασφάλειας και υγείας κατά τη χρήση των κτιρίων, όπως αναφέρεται εισαγωγικά.
   Σε αυτό το πλαίσιο, η Μακροπρόθεσμη Στρατηγική Ανακαίνισης προκρίνει τη δραστική μείωση των εκπομπών CO2 στους κτιριακούς τομείς έως το 2050, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μέτρα, τα οποία βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων του 2020, καθώς και επιπλέον μέτρα, πολιτικές και δείκτες προόδου που περιλαμβάνονται στο ΕΣΕΚ για την περίοδο 2020-2030 και στο σχέδιο Μακροχρόνιας Στρατηγικής (ΜΣ50) για το διάστημα 2030-2050.
   Ο στόχος του ΕΣΕΚ αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτιρίων ή/και κτιριακών μονάδων εντός της δεκαετίας 2021-2030, μέσω στοχευμένων μέτρων πολιτικής.
   Συγκριτικά με τον στόχο αυτό, και προκειμένου το κτιριακό απόθεμα να πλησιάσει σε μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας, πρέπει οι επιδιώξεις για το 2050 να είναι σημαντικά πιο φιλόδοξες και επομένως τα μέσα πολιτικής να είναι μεγαλύτερης έκτασης, συγκεκριμένα:
   i)να εφαρμοσθούν αυστηρές προδιαγραφές για τα νέα κτίρια αναφορικά με την ενεργειακή επίδοση του κελύφους και
   ii)να γίνει μεγάλης έκτασης ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων, ώστε το σύνολο σχεδόν του κτιριακού αποθέματος το 2050 να είναι ενεργειακά αναβαθμισμένο.
   Επειδή ο ρυθμός κατασκευής νέων κτιρίων είναι σχετικά μικρός και με βάση τα ιστορικά στοιχεία αναμένεται να παρουσιάσει χαμηλή αυξητική τάση στο μέλλον, η ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κτιρίων είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Με στόχο να διασφαλιστεί εθνικό κτιριακό δυναμικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης και
   Οδικός χάρτης για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια
   Στην Έκθεση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο οδικός χάρτης για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτίρια, όπου περιγράφεται μια σειρά μέτρων και πολιτικών, που αφορούν κυρίως στον οικιακό, αλλά και τον τριτογενή τομέα. Επίσης, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει ποσοτικούς δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου εφαρμογής των μέτρων και πολιτικών, καθώς και χρονικά ορόσημα επίτευξής τους.
   Προκειμένου το 2050 το κτιριακό απόθεμα να συμβαδίζει με τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, πρέπει ήδη από το 2030, η τελική κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια να μειωθεί κατά 8% σε σχέση με το 2015 και το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 40% το 2050.
   Πέραν του οφέλους που η ενεργειακή εξοικονόμηση αυτού του μεγέθους θα έχει για το περιβάλλον και την οικονομία (νέες θέσεις εργασίας κ.ά.), σημαντικοί θα είναι και οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του ποσού που απαιτείται ετησίως για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά βάση των νοικοκυριών, όπως επισημαίνεται.
   Βέβαια, καθώς οι επενδύσεις που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι σημαντικές, και η εύρεση του απαιτούμενου αρχικού κεφαλαίου αποτελεί βασικό εμπόδιο, σην Έκθεση προκρίνεται η μόχλευση χρηματοδοτήσεων για την κινητοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, προκειμένου εν τέλει, τα νοικοκυριά πρωτίστως, αλλά και ο τομέας των υπηρεσιών, να μπορούν να επιτύχουν τα απαραίτητα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας.
   Για την επίτευξη των υψηλών ποσοστών εξοικονόμησης ενέργειας στην Έκθεση σημειώνεται ότι πρέπει κατ’ αρχάς να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για την ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους των κτιρίων. Οι επεμβάσεις αυτές αφενός είναι μεγαλύτερης έντασης κεφαλαίου, αφετέρου συνεισφέρουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό στην τελική εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, οι επεμβάσεις στο κέλυφος συνοδεύονται και από άλλα οφέλη, όπως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα στο κτίριο και την επίτευξη συνθηκών θερμικής άνεσης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
   Παράλληλα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ειδικά στον οικιακό τομέα - που ευθύνεται και για το μεγαλύτερο μερίδιο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια - ο ρυθμός κατασκευής νέων κτιρίων είναι σχετικά μικρός και αναμένεται να διατηρηθεί χαμηλός στο μέλλον, η ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κτιρίων είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει ήδη μέχρι το 2030 να έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά το κέλυφος του 23% των παλαιών κτιρίων κατοικίας, ενώ το ποσοστό αυτό θα πρέπει να διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2040 για να φτάσει στο 50% το 2050.
   Οι αντίστοιχοι στόχοι για τον τομέα των υπηρεσιών είναι χαμηλότεροι επειδή ο ρυθμός κατασκευής νέων - και συνεπώς σύμφωνων με τους Κανονισμούς Ενεργειακής Κατανάλωσης - κτιρίων είναι σημαντικά μεγαλύτερος στον τομέα αυτό και άρα το δυναμικό ενεργειακής αναβάθμισης του κελύφους των παλαιών κτιρίων είναι σαφώς μικρότερο.
    

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Σε σωρηδόν αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα για τα φωτοβολταϊκά έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με αποτέλεσμα να τραβάει “χειρόφρενό” στο masterplan απολιγνιτοποίησης. Αυτό βέβαια δε θορυβεί το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο έχει καταστήσει σαφές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση πως στόχος είναι η προώθηση των μεγάλων επενδύσεων.
   Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχει δώσει αρνητικές γνωμοδοτήσεις για έργα που ανέρχονται συνολικά στα 500 MW. Μάλιστα στα έργα αυτά ανήκουν και προτάσεις από μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η Περιφέρεια θέλει να “κόψει” και τα φτερά μίας εκ των Big5.
   Ποια έργα “κόπηκαν”
   Αναλυτικότερα οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις αφορούν τα εξής έργα:
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 10 MW», στη θέση ‘ΝΕΟΧΩΡΙ 2’ Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 19,99856 MW», επί γηπέδου στη θέση «Παλαιοχώρι 1» Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών», με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 19,99856 MW», επί γηπέδου στη θέση «Παλαιοχώρι 2» Δ.Ε. Βεντζίου του Δήμου Γρεβενών, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 10,00728 MWp», στη θέση «Παναγιά» Δ.Ε. Βεντζίου και Δεσκάτης Δήμου Γρεβενών και Δήμου Δεσκάτης, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκος σταθμος ισχυος 19,99856 MWp», επί γηπέδου στη θέση «ΣΚΟΥΜΤΣΙΑ» Δ.Ε. Βεντζίου και Δέσκατης, Δήμου Γρεβενών και Δήμου Δεσκάτης, με φορέα του έργου: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 60 MWp», στη θέση “Μαστός” Τ.Κ. Ερμακιάς Δημ. Ενότητας Αγ. Παρασκευής του Δήμου Εορδαίας, με φορέα του έργου: SΚGR PV13 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MWp», στη θέση «Πετρορράχη» των Δήμων Κοζάνης (Δ.Ε. Δημ.Υψηλάντη) και Εορδαίας (Δ.Ε.Πτολεμαΐδας), με φορέα του έργου: SΚGR PV20 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 100 MW», στη θέση Τούμπα Κοκκινόμπαρα, του Δ. Κοζάνης, με φορέα του έργου: SΚGR PV14 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 18MWp», στη θέση Πετρόβουνο, του Δ. Κοζάνης, με φορέα του έργου: SΚGR PV16 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 100MWp», στη θέση Μανδριά – Προσήλιο – Κουρούμπα, των Δ. Κοζάνης και Εορδαίας, με φορέα του έργου: SΚGR PV19 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 18 MW», στη θέση «Δοβράς ΙΙ» του Δήμου Σερβίων, με φορέα του έργου: SΚGR PV12 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
   Μ.Π.Ε. του έργου: «Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 35,985 MWp», σε τμήμα του υπ’αριθ.1Δ αγροτεμαχίου στη θέση «Λιβερά» της Τ.Κ. Λιβερών του Δήμου Κοζάνης, με φορέα του έργου: MAXIMUS TERRA ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
   Το πλαίσιο του μπαράζ αρνητικών γνωμοδοτήσεων
   Το πλαίσιο της στάσης αυτής της Περιφέρειας έχει να κάνει με την επιθυμία της να προωθήσει ένα σύνολο αιτημάτων προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Μάλιστα έχει ζητήσει μέσω επιστολής την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης υποδομών ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού, αλλά και τη θεσμοθέτηση αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
   Αφορμή για τη διαμάχη αυτή φαίνεται πως είναι οι αιτήσεις για δύο πλωτά φωτοβολταϊκά στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, όπου θα δεσμευόταν 12.5000 στρέμματα της περιοχής, καταλαμβάνοντας έτσι το ⅙ της.
   Βέβαια, το κύριο ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να αποκτήσουν τα περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια πιο αποφασιστικό ρόλο στις αδειοδοτήσεις των έργων, καθώς μέχρι στιγμής τον τελευταίο λόγο τον έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
   Η Περιφέρεια, ωστόσο, δεν περιορίζεται στα δύο παραπάνω αιτήματα, αλλά ζητάει επιπλέον τα κάτωθι:
   Την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας
   Την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
   Τη θεσμοθέτηση του αποφασιστικού ρόλου του Περιφερειακού και Δημοτικών Συμβουλίων σχετικά με τις εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
   Τη θεσμοθέτηση αλλαγών και ισχυρών ανταποδοτικών, ώστε η ανάπτυξη των επενδύσεων Α.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία να συμβάλλει καθοριστικά στο πρασίνισμα της Περιφέρειας και της οικονομίας της, με όρους δημιουργίας θέσεων εργασίας, εισοδήματος και αξιών περιβάλλοντος.
   Την εξασφάλιση της προτεραιότητας και ενίσχυσης των επενδύσεων ΑΠΕ από τοπικούς επενδυτές.
   Τη λειτουργία της Πτολεμαΐδα 5, και των ΑΗΣ Μελίτη και Αγίου Δημήτριου πέραν το 2028, σε αντίθεση με το πλαίσιο του masterplan απολιγνιτοποίησης.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ο ΔΑΠΕΕΠ ανακοινώνει τη δημοσίευση του Συνοπτικού Πληροφοριακού Δελτίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας & ΣΗΘΥΑ για το μήνα Ιανουάριο 2021. 
   Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα έφτασε τα 7.441 MW από 7.341MW το Δεκέμβριο, μία αύξηση της τάξης του 1,36%. Η αύξηση της τάξης των 100 MW προήλθε από νέους Αιολικούς Σταθμούς (51 MW), Σταθμούς Βιοαερίου-Βιομάζας (0.5 MW) και Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς (48,5 MW).
   Πιο αναλυτικά η κατανομή των μονάδων ΑΠΕ του Διασυνδεδεμένου Συστήματος ανά τεχνολογία διαμορφώθηκε ως εξής:
   Αιολικοί Σταθμοί 3.861 MW  Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί 245 MW  Σταθμοί Βιοαερίου-Βιομάζας 97 MW  Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί 2.779 MW  Φωτοβολταϊκά Στεγών 352 MW Μονάδες ΣΗΘΥΑ 108 MW  Σε ό,τι αφορά την παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ του Διασυνδεδεμένου Συστήματος είχαμε για τον Ιανουάριο του 2021:
   Αιολικοί Σταθμοί 1.149.004 MWh Μικροί Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί 90.496 MWh Σταθμοί Βιοαερίου-Βιομάζας 40.868 MWh Μονάδες ΣΗΘΥΑ 21.466 MWh  Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί 200.073 MWh Φωτοβολταϊκά Στεγών 29.640 MWh Όλο το Δελτίο ΑΠΕ μπορείτε να το διαβάσετε πατώντας εδώ 

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ένα νέο σχέδιο ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ σχετικά με το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 6 kWp που είναι συνδεδεμένα με παροχή οικιακής χρήσης και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα όχι επιτηδευματίες. Τα παραπάνω, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή του ΚΙΝΑΛ.
   Ειδικότερα, για την κατηγορία των σταθμών αυτών έχει οριστεί, με την υπ’ αρ ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΠ/30971/1190/26.03.2020 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1045, Τιμή Αναφοράς στη βάση της οποίας θα υπολογίζεται η λειτουργική ενίσχυση για την ενέργεια που παράγεται ίση με 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
   Σύμφωνα με τον Υπουργό, το Πρόγραμμα θα αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο Δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται επί κτιρίων (στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, όπως ο νόμος ορίζει, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης.
   Συνεχίζοντας ο Υπουργός υπογραμμίζει πως βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, υπολογίζεται ότι από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kWp, με Τ.Α. 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για οικιακή χρήση, προκύπτει προσεγγιστικά ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 700-750 ευρώ ανά έτος, ενώ η απόσβεση της επένδυσης λαμβάνει χώρα σε περίπου 8 – 9 έτη, στοιχεία τα οποία θεωρούνται εύλογα για την υλοποίηση της επένδυσης. Προσθέτει πως τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε μεμονωμένου έργου, οι κλιματικές συνθήκες κ.α. ενδέχεται να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις από τα παραπάνω στοιχεία.
   Να σημειωθεί ότι για τους υπόλοιπους ιδιώτες οι οποίοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, όχι στη γη τους, η τιμή είναι 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές κοινότητες και στους αγρότες, η τιμή είναι 65 ευρώ ανά MWh.
   Να θυμίσουμε, τέλος, πως το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης και εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστήματα εγκατεστημένης ισχύος, η οποία να ανέρχεται στα 10 kWp.
   Δείτε εδώ την σχετική απάντηση του Υπουργού ΠΕΝ σε ερώτηση στη Βουλή. 

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Την απόφαση για την χρηματοδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Άγιον Όρος από ευρωπαϊκά κονδύλια υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
   Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πεδίων, η κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για τη συγκέντρωση, μεταφορά και διανομή της παραγόμενης ενέργειας στον τόπο κατανάλωσης, καθώς και η εγκατάσταση διατάξεων αποθήκευσης και ρύθμισης της διάθεσης της ενέργειας που θα καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των Ιερών Μονών.
   Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα «οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια στο Περιβόλι της Παναγίας καλύπτονται κυρίως με τη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, τα οποία καταναλώνουν πετρέλαιο, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση καύσης ξύλων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει και δεν έχει προβλεφθεί σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, κάθε μοναστήρι είναι ενεργειακά ανεξάρτητο, όμως ανακύπτουν πολλά προβλήματα.
   Σε αυτά περιλαμβάνονται οι υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η ηχορύπανση από τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τα οποία πολλές φορές είναι παλαιά με πολύ θόρυβο και χαμηλή απόδοση, η σημαντική δαπάνη αλλά και δυσκολίες για την προμήθεια, μεταφορά και αποθήκευση των καυσίμων καθώς και η δυσκολία κάλυψης των σταδιακά αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών.
   Με την παρέμβαση, άλλωστε, που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα διασφαλιστούν η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Αγίου Όρους, η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και η προστασία του μοναδικού φυσικού και περιβαλλοντικού δυναμικού του Αγίου Όρους (το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη Natura 2000 και είναι ενταγμένο στο κατάλογο των μνημείων της UNESCO).
   «Πρόκειται για μια παρέμβαση ζωτικής σημασίας για τους μοναχούς και τους επισκέπτες, με σεβασμό στο περιβάλλον, που θα μειώσει το ενεργειακό κόστος και θα ηλεκτροδοτήσει τα μοναστήρια με ‘καθαρή' ενέργεια, εξασφαλίζοντας παράλληλα ενεργειακή επάρκεια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης είναι 13 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η εγχώρια κατανάλωση διαμορφώθηκε πέρυσι σε 63,1 εκατ. μεγαβατώρες (5,48 δισ. κυβικά μέτρα) από 57,4 εκατ. MWh το 2019, σημειώνοντας αύξηση 9,5%.
   Σε επίπεδα - ρεκόρ διαμορφώθηκε η κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που καταδεικνύουν επίσης ότι σχεδόν οι μισές από τις ποσότητες αερίου προήλθαν από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα.
   Ειδικότερα η εγχώρια κατανάλωση διαμορφώθηκε πέρυσι σε 63,1 εκατ. Μεγαβατώρες (5,48 δισ. κυβικά μέτρα) από 57,4 εκατ. MWh το 2019, σημειώνοντας αύξηση 9,5%. Το 46% της ποσότητας που καταναλώθηκε προήλθε από εισαγωγές φορτίων LNG στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας όπου είναι ενδεικτικό ότι οι ποσότητες που αεριοποιήθηκαν προκειμένου να διοχετευθούν στο σύστημα πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2014.
   Το LNG, λόγω και των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, κυριάρχησε στις εισαγωγές φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα δεξαμενόπλοια που εκφόρτωσαν στη Ρεβυθούσα, μετέφεραν φορτία από 8 διαφορετικές χώρες προέλευσης. Παρόλο που το 2019 η Αλγερία διατηρούσε κυρίαρχη θέση στις ποσότητες LNG που εισήχθησαν στη χώρα με ποσοστό 20%, το 2020 στην πρώτη θέση πέρασαν οι ΗΠΑ με ποσοστό 48%. Διψήφιο νούμερο κατέγραψε επίσης το Κατάρ (22%), ενώ ακολουθούν η Νιγηρία και η Αλγερία με ποσοστό 9% και οι Νορβηγία, Αίγυπτος, Γαλλία και Ολλανδία με 3%. Αξιοσημείωτες ήταν επίσης οι εξαγωγές μέσω της διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο που έφθασαν σε 7,3 εκατ. Μεγαβατώρες ή 649 εκατ. κυβικά μέτρα.

   Στην εγχώρια αγορά οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου καταναλώθηκαν από τους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι κάλυψαν το 65% της ζήτησης. Ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με κατανάλωση 19%, ενώ το 16% ζητήθηκε από τις εγχώριες βιομηχανίες, που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ.
   Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα διέθετε τρία σημεία εισόδου φυσικού αερίου: ένα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους, ένα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στο Σιδηρόκαστρο και ένα στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Η εισαγωγή του φυσικού αερίου στα συγκεκριμένα σημεία μοιράστηκε ως εξής: το 53,82% του φυσικού αερίου εισήχθη από τη Βουλγαρία (31,9 εκατ. MWh) και από την Τουρκία (6,1 εκατ. MWh), ενώ το 46,18% εισήχθη μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας (32,6 εκατ. MWh).
   Από το τέλος Δεκεμβρίου 2020 τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία, το οποίο συνδέει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με τον Διαδριατικό αγωγό (TAP), και από το οποίο εισήχθησαν 650 MWh έως τις 31.12.2020. Έτσι, η Ελλάδα διαθέτει πλέον τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου, ενώ η σύνδεση με τον TAP αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο, καθώς το Σύστημα Φυσικού Αερίου συνδέεται πλέον με μία από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Γερμανίας.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ο ΔΕΣΦΑ προχωρά στην υλοποίηση της δεύτερης υποδομής που θα επιτρέψει να γίνει δυνατή η εφοδιαστική αλυσίδα υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας στη χώρα μας, αφού έλαβε, προ ημερών, την τελική επενδυτική απόφασή του για την κατασκευή του προβλήτα μικρής κλίμακας στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG στην Ρεβυθούσα.
   Η νέα υποδομή θα συμπληρώσει τον ήδη υφιστάμενο σταθμό φόρτωσης LNG, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στον εφοδιασμό του λιμανιού του Πειραιά με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το έργο, συνολικού ύψους περίπου 20,4 εκατ. ευρώ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2021-2030
   καθώς και του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Ο ΔΕΣΦΑ είχε δημοσιοποιήσει, το περασμένο έτος, μια σειρά μελετών για το έργο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ανεφοδιασμού πλοίων "Poseidon Med II". 
   Πρόκειται για το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν πέντε κομβικά λιμάνια, (Πειραιάς, Πάτρα, Ηγουμνίτσ, Ηράκλειο και Λεμεσσός), καθώς και ο τερματικός σταθμός LNG στην Ρεβυθούσα. Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση μιας βιώσιμης  εφοδιαστικής αλυσίδας που ανάγει το υγροποιημένο φυσικό αέριο ως μια εμπορικά και οικονομικά αποδοτική λύση για τις ναυτιλιακές μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο. 
   Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ υπέγραψε συμβόλαιο για τη δημιουργία σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων στην εγκατάσταση που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους που διανύουμε. Ο Διαχειριστής θα κατασκευάσει τον προβλήτα στο βορειοανατολικό τμήμα της νησίδας που βρίσκεται στον κόλπο της Πάχης, ανοιχτά των Μεγάρων. Η νέα εγκατάσταση  θα μπορεί να εξυπηρετεί μικρά πλοία με χωρητικότητα που θα κυμαίνεται μεταξύ 1.000 -28.000 cbm.
   Επιπρόσθετα, τα μικρότερα πλοία θα προμηθεύσουν με υγροποιημένο φ.αέριο, κρουαζιερόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και κάθε άλλο σκάφος που χρησιμοποιεί LNG για καύσιμο, κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και σε άλλα λιμάνια της χώρας, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, καθιστώντας το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου μια σταθερή βάση για τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου, ως ναυτιλιακού καυσίμου, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
   Παράλληλα, τα μεγαλύτερα πλοία θα προμηθεύουν "δορυφορικές" εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG, καθώς και σταθμούς διανομής σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως της Πάτρας, όπως είχε καθοριστεί στο πρόγραμμα Poseidon Med II, ενώ θα δημιουργήσει τις κατάλληλες τεχνικές υποδομές, μέσω σχεδίων για τη δημιουργία θαλάσσιων εικονικών αγωγών, που θα συμβάλουν ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.
   Ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχει υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ, που θα καλύψουν το 50,4% του συνολικού κόστους του έργου, ενώ, επιπλέον, ο Διαχειριστής σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των ταμειακών αποθεμάτων, ή ακόμη να συνάψει δάνειο για να καλύψει το υπόλοιπο μέρος του κόστους.
   Τα τελευταία χρόνια, το υγροποιημένο φυσικό αέριο κυριαρχεί στις θαλάσσιες μεταφορές της βορειοδυτικής Ευρώπης, και πλέον, χάρη στο Poseidon Med II, αναμένεται να κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.  
   Θυμίζουμε ότι η ιταλική Snam κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών του ΔΕΣΦΑ, μέσω της κοινοπραξίας Senfluga Energy Holdings με έδρα την Ελλάδα. Η κοινοπραξία, που έχει αποκτήσει το 66% του Διαχειριστή, αποτελείται από την Snam, την ισπανική Enagas, τη βελγική Fluxys και την Damco του Ομίλου Κοπελούζου.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Την περασμένη Παρασκευή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δημοσίευσε τις αιτήσεις χορήγησης βεβαιώσεων παραγωγού και τις αιτήσεις τροποποίησης αδειών παραγωγής που υποβλήθηκαν στον κύκλο υποβολής Φεβρουαρίου 2021. Πρόκειται για 477 αιτήσεις (8.857 MW), εκ των οποίων οι 226 ήταν για φωτοβολταϊκά  πάρκα ισχύος 6.037 MW,  οι 167 για αιολικά πάρκα 2.646 MW, οι 43 για Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα ισχύος 67 MW, οι δύο για
   Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (19 MW), οι 28 για υβριδικά ΑΠΕ (56 MW) και οι 11 αιτήσεις για μονάδες βιομάζες ισχύος 32 MW.
   Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι 13 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά έργα είναι άνω των 100 MW και συνολικά φτάνουν σε ισχύ τα 2,8 GW καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο της συνολικής ισχύος των 8.857 MW για το οποίο υποβλήθηκαν αιτήσεις.
   Δύο από αυτά χωροθετούνται στην Κεντρική Μακεδονία, το ένα στο Κιλκίς με 754,71 Μεγαβάτ (MW) και το άλλο στη Βόλβη Θεσσαλονίκης ισχύος 569,618 MW.
   Αιτήσεις για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα  έχουν γίνει και για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ των οποίων τέσσερα στη Φθιώτιδα 437 MW,  260 MW, 200 MW και 120 MW, ένα στην Εύβοια ισχύος 168,03  MW και άλλα δύο έργα ισχύος 120 MW και 100 MW στη Βοιωτία.  Επίσης, αιτήσεις για δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα κατατέθηκαν για την περιοχή της Ορεστιάδας, ισχύος 105 MW έκαστο.
   Άλλα δύο που περιλαμβάνονται στα 13 mega φωτοβολταϊκά  projects θα κατασκευαστούν στη Θεσσαλία και ειδικότερα ένα στην περιοχή Μαγνησίας ισχύος 125 MW και ένα στη Λάρισα ισχύος 103,037 MW. 
   Βεβαίως αποτελεί ζητούμενο πόσα από τα 8.857 MW τελικά θα υλοποιηθούν. Άλλωστε, μαζί με τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020  (45,4 GW) βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τη ΡΑΕ για το επόμενο διάστημα 2.341 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW. Και σε αυτά δεν συνυπολογίζονται  αιτήματα πριν τον Ιούνιο 2018 ή της περιόδου Σεπτεμβρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2019.
   Σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 10,5 GW ΑΠΕ και για την κάλυψη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) απαιτούνται 19 GW έως το 2030. Δηλαδή πρέπει στη δεκαετία να προστεθούν άλλα 8,5 GW, ισχύς που αντιστοιχεί σε συνολικές επενδύσεις περίπου 9 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, το …αστρονομικό επενδυτικό ενδιαφέρον υπερκαλύπτει πολλαπλώς τους στόχους και δημιουργεί μια πλασματική εικόνα με όλη την Ελλάδα να γεμίζει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, η οποία ενισχύει και τη γιγάντωση των κινημάτων κατά της πράσινης ενέργειας που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας.
   Η λήψη Βεβαίωσης Παραγωγού είναι σήμερα μια ιδιαιτέρως απλή διαδικασία η οποία απέχει πολύ από το να φτάσει ένα έργο να αδειοδοτηθεί και τελικά να υλοποιηθεί. Μάλιστα, είναι τόσο απλή ώστε δεν απαιτείται να έχει κάποιος εξασφαλισμένη τη γη για να υποβάλλει αίτηση, με συνέπεια να παρατηρούνται επικαλύψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδαφικές επικαλύψεις  καταγράφηκε στο ένα τρίτο των 1.864 αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού που είχαν υποβληθεί στον κύκλο Δεκεμβρίου της ΡΑΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι πολλοί από όσους συμμετείχαν ανήκουν στην κατηγορία των επενδυτών «είδα φως και μπήκα». Για αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναζητούν «κόφτες» ώστε να περιορίσουν την υπερπληθώρα αιτήσεων για έργα ΑΠΕ, η εξέταση των οποίων μπλοκάρει τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες, καθυστερώντας τις διαδικασίες και για τις σοβαρές επενδύσεις.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Την διενέργεια διαγωνισμού για εργολαβίες κατασκευής δικτύων διανομής σε όλη την Ελλάδα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ στην τελευταία του συνεδρίαση.
   Ο προβλεπόμενος χρόνος εγκατάστασης εργολάβων προσδιορίζεται μέχρι 01/03/2022 το αργότερο.
   Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το δικαίωμα προαίρεσης, εφόσον ασκηθεί, δύναται να ανέλθει σε περίπτωση αύξησης κατ’ ανώτατο όριο στο 50% του προϋπολογισμού.
   Στην Αττική, οι εργολαβίες αφορούν τα δίκτυα των περιοχών: 
   -Αθήνας 
   -Πειραιά 
   -Καλλιθέας 
   -Μεσογείων 
   -Περιστερίου & Ελευσίνας 
   -Φιλοθέης-Κηφισιάς. 
   Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι εργολαβίες αφορούν τα δίκτυα των περιοχών: 
   -Άνδρου & Τήνου
   -Αλεξανδρούπολης 
   -Κομοτηνής & Ξάνθης 
   -Καβάλας & Δράμας 
   -Σερρών & Κιλκίς
   -Βέροιας & Κατερίνης 
   -Κοζάνης
   -Φλώρινας, Καστοριάς & Έδεσσας
   -Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλονίκης
   -Ανατολικής Θεσσαλονίκης & Πολυγύρου
   -Πάτρας & Αιγίου
   -Αγρινίου & Άρτας
   -Κορίνθου & Ναυπλίου
   -Πύργου, Ζακύνθου & Κεφαλονιάς
   -Καλαμάτας
   -Τρίπολης & Σπάρτης
   -Ιωαννίνων & Κέρκυρας
   -Βόλου
   -Λάρισας
   -Τρικάλων & Καρδίτσας
   -Λαμίας
   -Θήβας, Λιβαδειάς & Άμφισσας
   -Χαλκίδας & Αλιβερίου
   -Ηρακλείου
   -Αγ. Νικολάου
   -Χανίων
   -Ρεθύμνου
   -Ρόδου & Κω
   -Σύρου & Δυτικών Κυκλάδων
   -Σάμου, Χίου & Λέσβου
   Επίσης, οι εργολαβίες αφορούν και δίκτυα ΤΚΣΔ/ΔΠΑ. 
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.