Jump to content
 • Novatron
 • Ενέργεια-ΑΠΕ

  Sign in to follow this  
  Ενέργεια-ΑΠΕ

  967 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Το 37% περίπου των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ σχεδιάζεται να διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
   Το Ταμείο που συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, θα διαθεσει κονδύλια συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (390 δισ. επιδοτήσεις και 360 δισ. δάνεια) από τα οποία η χώρα μας έχει λαμβάνειν περί τα 32 δισ. ευρώ
   Ο υπουργός περιέγραψε σε πρόσφατη ομιλία του Τους 7 άξονες στους οποίους περιστρέφονται τα έργα που έχει προτείνει το υπουργείο στα οποία συμπεριλαμβάνονται  Κύμα κτιριακών Ανακαινίσεων, Ενεργειακές Διασυνδέσεις και δράσεις για τις ΑΠΕ, Ηλεκτροκίνηση, Δράσεις για την προστασία της Φύσης, Απολιγνιτοποίηση, Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων.
    
   Η εξειδίκευση των έργων προχωρά με ταχείς ρυθμούς, δεδομένου ότι το πρώτο σχέδιο προτάσεων αναμένεται να υποβληθεί στις Βρυξέλες εντός του Οκτωβρίου.
   Ειδικότερα στα έργα που βαίνουν προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
    
   -Οι κτιριακές ανακαινίσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αυτονομία θα είναι με διαφορά το μεγαλύτερο πρόγραμμα. Προβλέπεται να καλύπτονται 60.000 κτίρια τον χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα από τα προγράμματα εξοικονόμησης είχαν καλυφθεί 130.000 κτίρια σε μια δεκαετία. Εκτός από τις ιδιωτικές κατοικίες, στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και κτίρια επιχειρήσεων αλλά και του Δημοσίου.
    
   -Ηλεκτρικές διασυνδέσεις και ανανεώσιμες πηγές: περιλαμβάνονται η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων (η ένταξη των οποίων απελευθερώνει πόρους από το ΕΣΠΑ όπου προγραμματίζονταν να ενταχθούν), αναβάθμιση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για βελτίωση της ασφάλειας / σταθερότητας και μεγιστοποίηση της δυνατότητας απορρόφησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εξετάζεται η επέκταση αγωγών φυσικού αερίου.
    
   Στον ίδιο άξονα εντάσσεται η επένδυση για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών που εκκρεμεί επί... δέκα χρόνια καθώς ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζει δικαστικές εκκρεμότητες. Οι έξυπνοι μετρητές θα επιτρέψουν την εφαρμογή πολυζωνικού τιμολογίου ρεύματος (διαφορετικές χρεώσεις στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου) και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της αγοράς.
    
   Μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου άξονα του προγράμματος καλύπτεται από ιδιωτικές επενδύσεις κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα), για συμμετοχή στην αγορά αλλά και για τροφοδοσία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, καθώς και σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, υδρογόνου, τηλεθέρμανσης κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες προτάσεις για ένταξη επενδύσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν υποβάλει όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας.
    
   -Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης προβλέπεται η συνέχιση / επέκταση του προγράμματος που είναι τώρα ανοιχτό και παρέχει επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων) με σημαντική απορρόφηση πόρων ήδη από την πρώτη περίοδο εφαρμογής του. Πέρα από τα οχήματα το ταμείο ανάκαμψης θα επιδοτήσει την εγκατάσταση φορτιστών οχημάτων από ιδιώτες και Δήμους, καθώς και την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής φορτιστών και συναφούς εξοπλισμού στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης με ειδικά κίνητρα.
    
   -Οι δράσεις για την προστασία της φύσης περιλαμβάνουν το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, προστασία των περιοχών Natura (εθνικό σύστημα παρακολούθησης και φύλαξης, βελτίωση της επισκεψιμότητας κ.α.), προστασία της βιοποικιλότητας, στήριξη της σύνταξης του δασολογίου.
    
   -Στον τομέα της χωροταξίας ξεχωρίζει η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού με την εκπόνηση περισσότερων από 500 μελετών σε όλη τη χώρα. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα συμπληρώσουν την χωροταξική / πολεοδομική πολιτική που αποσκοπεί στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης.
    
   -Για τη διαχείριση αποβλήτων ο σχεδιασμός που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει αρκετές μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στην ηπειρωτική, τη νησιωτική Ελλάδα και την Αττική καθώς και μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων (waste-to-energy)
    
   -Τέλος για την απολιγνιτοποίηση οι δράσεις περιγράφονται στο master plan που έχει ανακοινωθεί και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Σε σημαντικό βαθμό αδειοδοτικής ωρίμανσης έχει πλέον «φέρει» ο Όμιλος Κοπελούζου την «πράσινη» επένδυση που ετοιμάζει στο Θρακικό Πέλαγος, τη δημιουργία δηλαδή του πρώτου στη χώρα offshore αιολικού πάρκου, συνολικής δυναμικότητας 216 Μεγαβάτ.
   Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ο Όμιλος έχει λάβει Άδεια Παραγωγής από τη ΡΑΕ και Όρους Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ την περίοδο αυτή συντάσσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να την υποβάλλει το επόμενο διάστημα.
   Το θαλάσσιο πάρκο θα εγκατασταθεί στα ανοιχτά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, σε περιοχές ανατολικά και δυτικά του λιμανιού και σε βάθη που δεν είναι μεγάλα (της τάξης των 20 με 25 μέτρων), συνεπώς δεν εκτινάσσουν το κόστος της εγκατάστασης.
   Βεβαίως στη χώρα μας δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί το καθεστώς στήριξης των offshore αιολικών (το επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ όπως έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του), ωστόσο ο Όμιλος Κοπελούζου θεωρεί ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) θα έχει υιοθετηθεί και το εθνικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά.
   Εναλλακτικά, εκτιμάται ότι η επένδυση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει η πρόσφατη νομοθέτηση της διαδικασίας «ατομικής κοινοποίησης», δηλαδή του καθορισμού της Τιμής Αναφοράς με την οποία θα απορροφάται το παραγόμενο ρεύμα με απευθείας έγκριση της Κομισιόν. Η ρύθμιση αυτή αφορά έργα πάνω από 250 Μεγαβάτ και εκκρεμεί η έκδοση της εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης από το ΥΠΕΝ.
   Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το αιολικό του Ομίλου Κοπελούζου είναι το μόνον που εντάσσεται στο «παλιό καθεστώς», έχοντας άδεια παραγωγής. Για ανάλογα offshore έργα από εδώ και στο εξής (τομέας στον οποίο καταγράφεται ήδη σημαντικό ενδιαφέρον), θα ακολουθείται το νέο καθεστώς των ειδικών έργων.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Την ερχόμενη Τετάρτη (30 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία των 2 μονάδων τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο που κατασκευάστηκαν από τον ΗΛΕΚΤΩΡ.
   Μέσω του σημαντικού αυτού έργου θα παρέχεται τηλεθέρμανση για τους οικισμούς Αμυνταίο, Φιλώτα και Λεβαία από 2 μονάδες ισχύος 15 MWh έκαστη, ενώ επιδιώκεται και η σύνδεση με το δίκτυο της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5.
   Το έργο και τα χαρακτηριστικά του
   Το έργο είχε ωριμάσει από το 2015 από τη Δημοτική Επιχείρηση Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) και πριν από σχεδόν 2 χρόνια (2 Οκτωβρίου 2018) είχε υπογραφεί και η σύμβαση κατασκευής με ανάδοχο τον ΗΛΕΚΤΩΡ. Μάλιστα το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2020, αλλά η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί η παράδοσή του για 4 μήνες.
   Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14.75 εκατ. ευρώ (11.75 εκατ. προ ΦΠΑ) και έχει ενταχθεί στο 2014-2020 από το 2018.
   Η διασύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5
   Παράλληλα η ΔΕΤΕΠΑ πραγματοποίησε διεθνή διαγωνισμό για το έργο «Προμήθεια Βιομάζας για τη λειτουργία των Μονάδων Θερμικής Ισχύος 30 MW της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου» με τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται στα 615040 ευρώ (496000 ευρώ προ ΦΠΑ).
   Ο Δήμος Αμυνταίου αποσκοπεί στη σύνδεση των τηλεθερμάνσεων με το Δίκτυο της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5 που βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται η κατακύρωση μίας τριπλής συμφωνίας μεταξύ Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.
   Συγκεκριμένα, έχει προταθεί από το Δήμο Αμυνταίου η διασύνδεση με το δίκτυο της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας και ειδικά με τον αγωγό που θα τροφοδοτείται με θερμική ενέργεια από την Πτολεμαΐδα 5.
   Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας έχει ήδη συμφωνήσει, ενώ και ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Κ.Γ. Κασαπίδης, έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη του με στόχο το έργο να συμπεριληφθεί σε αυτά της μεταλιγνιτικής περιόδου.
   Μέχρι στιγμής έχει εκπονηθεί η προμελέτη του έργου και σύντομα αναμένεται η υποβολή του φακέλου έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιδότηση από το ΕΣΠΑ και ξεκινήσει η κατασκευή την περίοδο 2021-2022 με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 22.3 εκατ. ευρώ (18 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ).
   Μέσω της διπλής αυτής μονάδας τηλεθέρμανσης επιτυγχάνεται η δημιουργία θερμικής ενέργειας από την μεικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη. Στόχος, εκτός από τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο σύστημα τηλεθέρμανσης, είναι να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας.
   Η παραγωγή θερμικής ενέργειας από βιομάζα είναι κατά πολύ οικονομικότερη από την καύση πετρελαίου, καθώς κινείται το -45% με -55%, αλλά είναι ακριβότερη από την ενέργεια που προερχόταν από λιγντικές μονάδες.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Βεβαιώσεις παραγωγού έλαβαν σήμερα αρκετά νέα έργα ΑΠΕ από τη ΡΑΕ. Είναι οι πρώτες Βεβαιώσεις που χορηγούνται για καινούργια έργα (όσες είχαν εκδοθεί μέχρι τώρα αφορούσαν έργα που είχαν ήδη Άδεια Παραγωγής και είχαν αιτηθεί τροποποιήσεις), για τα οποία είχαν κατατεθεί αιτήσεις στον κύκλο Σεπτεμβρίου 2018. Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι φωτοβολταϊκό πάρκο 100 μεγαβάτ που σχεδιάζει η SKGR PV7 στις Σέρρες.
   Αναλυτικότερα, τα εξής έργα έλαβαν βεβαίωση παραγωγού:
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση ΚΟΡΦΟΥΛΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΕΡΥΘΡΩΝ,ΜΑΝΔΡΑΣ, του Δήμου ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, της Περιφέρειας ΑΤΤΙΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία « ENAIR ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ο Ε» και δ.τ. «ENAIR Ο Ε».
    φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 14.98824 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 14.98824 MW στη θέση ΜΕΛΙΣΟΒΟΥΝΟ - ΒΑΤΕΡΟ, της Δημοτικής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ, του Δήμου ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ECOSOLAR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ECOSOLAR». 
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 4.99608 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 4.99608 MW στη θέση ΠΕΡΑΣΜΑ - ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, του Δήμου ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ECOSOLAR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ECOSOLAR». 
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 14.98824 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 14.98824 MW στη θέση ΠΕΡΑΣΜΑ - ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, του Δήμου ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ECOSOLAR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ECOSOLAR». 
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 14.98824 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 14.98824 MW στη θέση ΜΕΛΙΣΟΒΟΥΝΟ - ΒΑΤΕΡΟ, της Δημοτικής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ, του Δήμου ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «KIEFER ENERGY CONSTRUCTIONS INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «KIEFER Α Ε»
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 14.98824 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 14.98824 MW στη θέση ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, του Δήμου ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «KIEFER ENERGY CONSTRUCTIONS INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «KIEFER Α Ε»
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 14.98824 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 14.98824 MW στη θέση ΠΕΡΑΣΜΑ - ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, του Δήμου ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «SMART ENERGY SOLUTIONS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «SMART ENERGY SOLUTIONS»
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΜΥΚΗΣ, του Δήμου ΜΥΚΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΞΑΝΘΗΣ, της Περιφέρειας ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ &  ΡΑΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΦΑΙΡΑ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΣΦΑΙΡΑ». 
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΙΑΣΜΟΥ, του Δήμου ΙΑΣΜΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΡΟΔΟΠΗΣ, της Περιφέρειας ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΦΑΙΡΑ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΣΦΑΙΡΑ»
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση ΘΡΟΝΟΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΙΑΣΜΟΥ, του Δήμου ΙΑΣΜΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΡΟΔΟΠΗΣ, της Περιφέρειας ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΦΑΙΡΑ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΣΦΑΙΡΑ»
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3 MW στη θέση ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ, του Δήμου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ, της Περιφέρειας ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΦΑΙΡΑ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΣΦΑΙΡΑ».
    φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3.343 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3.343 MW στη θέση ΘΕΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΕΙΡΗΝΙΟΥ, της Δημοτικής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ, του Δήμου ΓΡΕΒΕΝΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «NORTH SOLAR ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «NORTH SOLAR».
    φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 2.799 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 2.799 MW στη θέση ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ, της Δημοτικής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ, του Δήμου ΓΡΕΒΕΝΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «NORTH SOLAR ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «NORTH SOLAR»
    φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 1.2 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 1.2 MW στη θέση ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΥΡΑΚΑΛΗΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ, του Δήμου ΓΡΕΒΕΝΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «NORTH SOLAR ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «NORTH SOLAR».
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 4.99608 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 4.99608 MW στη θέση ΠΕΡΑΣΜΑ - ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, του Δήμου ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ, της Περιφέρειας ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΡΜΗΣ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΕΡΜΗΣ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΚΕ».
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3.99816 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3.99816 MW στη θέση ΓΕΦΥΡΙ - ΓΕΡΑΚΗ, της Δημοτικής Ενότητας ΒΕΡΓΙΝΑΣ,ΜΕΛΙΚΗΣ, του Δήμου ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ,ΒΕΡΟΙΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΗΜΑΘΙΑΣ, της Περιφέρειας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία « BALKAN ENERGY IΔΙΩΤΙΚΗ KΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ EΤΑΙΡΙΑ» και δ.τ. «BALKAN ENERGY ΙΚΕ»
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 4.99608 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 4.99608 MW στη θέση ΡΕΒΕΝΙΑ, της Δημοτικής Ενότητας ΘΗΒΑΙΩΝ, του Δήμου ΘΗΒΑΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΒΟΙΩΤΙΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΓΡΕΒΕΝΑ ΤΗΘΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΓΡΕΒΕΝΑ ΤΗΘΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ». 
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3.99 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3.99 MW στη θέση ΑΤ 42 ΤΚ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΙΣΗΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΟΜΟΚΟΥ, του Δήμου ΔΟΜΟΚΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ».
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 7.993 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 7.993 MW στη θέση ΠΗΓΑΔΟΥΛΙ ΑΜΠΕΛΩΝΟΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΑΜΠΕΛΩΝΟΣ,ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ, του Δήμου ΤΕΜΠΩΝ,ΤΥΡΝΑΒΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΡΙΣΑΣ, της Περιφέρειας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ».
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 11.971 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 11.971 MW στη θέση ΠΟΝΤΟΗΡΑΚΛΕΙΑ 6+7, της Δημοτικής Ενότητας ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ, του Δήμου ΠΑΙΟΝΙΑΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΚΙΛΚΙΣ, της Περιφέρειας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ»
    φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 4.492 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 4.492 MW στη θέση ΑΤ 21 Τ.Κ. ΝΕΑΣ ΜΑΡΚΙΣΗΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΟΜΟΚΟΥ, του Δήμου ΔΟΜΟΚΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ».
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3.99 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3.99 MW στη θέση ΚΑΒΗΣΟΣ 14, της Δημοτικής Ενότητας ΦΕΡΩΝ, του Δήμου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ, της Περιφέρειας ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ»
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 1.995 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 1.995 MW στη θέση ΚΑΒΗΣΟΣ 13, της Δημοτικής Ενότητας ΦΕΡΩΝ, του Δήμου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ, της Περιφέρειας ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ»
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3.99 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 3.99 MW στη θέση ΚΑΒΗΣΟΣ 8, της Δημοτικής Ενότητας ΦΕΡΩΝ, του Δήμου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ, της Περιφέρειας ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ».
    φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 1.499 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 1.499 MW στη θέση ΚΑΒΗΣΟΣ 5, της Δημοτικής Ενότητας ΦΕΡΩΝ, του Δήμου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ, της Περιφέρειας ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ».
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 1.995 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 1.995 MW στη θέση ΤΣΙΚΟΥΤΑΡΛΑ ΑΤ 102, 104, 105, της Δημοτικής Ενότητας ΔΟΜΟΚΟΥ, του Δήμου ΔΟΜΟΚΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ»
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 7.491 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 7.491 MW στη θέση ΚΑΒΗΣΟΣ 1, της Δημοτικής Ενότητας ΦΕΡΩΝ, του Δήμου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΒΡΟΥ, της Περιφέρειας ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ» και δ.τ. «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ».
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 20.7 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20.7 MW στη θέση ΔΑΝΙΗΛ, της Δημοτικής Ενότητας ΔΕΣΦΙΝΑΣ, του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΦΩΚΙΔΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία « ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕΤΟΣ ΑΕ»
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 20.7 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20.7 MW στη θέση ΚΟΡΦΗ, της Δημοτικής Ενότητας ΑΛΙΑΡΤΟΥ,ΘΙΣΒΗΣ, του Δήμου ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ,ΘΗΒΑΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΒΟΙΩΤΙΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία « ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕΤΟΣ ΑΕ»
   φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 100 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 100 MW στη θέση ΑΝΘΟΤΟΠΟΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ, του Δήμου ΣΙΝΤΙΚΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΣΕΡΡΩΝ, της Περιφέρειας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «SKGR PV7 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «SKGR PV7». 
   Εκ των αποφάσεων, τροποποιήσεις προηγούμενων αδειών αφορούν τα εξής έργα:
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 10MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 10MW στη θέση ΜΥΤΙΚΑΣ, της Δημοτικής Ενότητας ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ, του Δήμου ΛΟΚΡΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΑΙΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «ΑΙΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑ Α.Ε.»
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 15MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 15MW στη θέση ΦΡΑΓΚΑΚΙ, της Δημοτικής Ενότητας ΚΟΡΘΙΟΥ, του Δήμου ΑΝΔΡΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΑΝΔΡΟΥ, της Περιφέρειας ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, της εταιρείας με την επωνυμία «GREEK WINDPOWER ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και δ.τ. «GREEK WIND POWER A.E.»
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 16MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 16MW στη θέση ΠΥΡΓΑΡΙ, ΚΑΒΟΥΡΑΣ, ΖΑΧΑΡΟΥ, ΒΑΡΙΑΝΗ, ΠΑΤΗΜΑ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΒΑΓΙΩΝ & ΘΗΒΑΙΩΝ, του Δήμου ΘΗΒΑΙΩΝ, της Περιφερειακής Ενότητας ΒΟΙΩΤΙΑΣ, της Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «Χ. ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.»
   αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 9MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9MW στη θέση ΑΠΛΩΜΑ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ & ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ, των Δήμων ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ & ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ, των Περιφερειακών Ενοτήτων ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ & ΝΗΣΩΝ, των Περιφερειών ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ & ΑΤΤΙΚΗΣ, της εταιρείας με την επωνυμία «ΝΙΑΤΑ AIOLOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και δ.τ. «ΝΙΑΤΑ AIOLOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.»

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Μόλις εννέα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να παράγουν λιγνίτη, με την Γερμανία να είναι ο κορυφαίος παραγωγός και την Τσεχία να παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο. Αρκετά υψηλή εξάρτηση εμφανίζει και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, που αφορούν το 2018. 
   Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την στατιστική υπηρεσία, η Γερμανία καλύπτει το 45% της παραγωγής λιγνίτη στην Ε.Ε., ενώ ακολουθούν η Πολωνία (16%), η Τσεχία (11%), η Ελλάδα (10%), η Βουλγαρία (8%) και η Ρουμανία (6%). Οι έξι αυτές χώρες καλύπτουν το 96% του συνόλου της παραγωγής στην Ε.Ε.
   Το υψηλότερο ποσοστό εξάρτησης από τον λιγνίτη παρουσίαζε το 2018 η Τσεχία (43%), ενώ ακολουθούσαν η Βουλγαρία (38%) και η Ελλάδα (32%). 
   Συνολικά στην Ε.Ε. στον λιγνίτη στηρίζεται το 9% της συνολικής ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ε.Ε. Το ποσοστό είναι ανάλογο με εκείνο που καλύπτεται από άλλου είδους άνθρακα και υπερδιπλάσιο από εκείνο που καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Τους επτά άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται τα έργα που έχει προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για  να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την -διαδικτυακή- παρέμβασή του στο συνέδριο Olympia Forum.  Οι άξονες είναι οι εξής:
   -Κύμα Ανακαινίσεων
   -Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις και δράσεις για τις ΑΠΕ
   -Ηλεκτροκίνηση
   -Δράσεις για την προστασία της Φύσης
   -Απολιγνιτοποίηση
   -Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
   -Διαχείριση  Στερεών και Υγρών Αποβλήτων
   Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο σκέλος των δανείων που προβλέπει ο μηχανισμός του Ταμείου Ανάκαμψης και τις  καινοτόμες προτάσεις που καταθέτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για δράσεις πράσινης ανάπτυξης.
   «Όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης τον περασμένο Ιούλιο,  όλοι επισημάναμε ότι αντί για ένα ΕΣΠΑ, θα έχουμε δυο ΕΣΠΑ στη διάθεσή μας. Η ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πολύ μεγάλη καθώς πάνω από το 30% των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται πολύ μικρότερος χρόνος για την προετοιμασία των προτάσεων προς χρηματοδότηση. Έχουμε μερικούς μήνες, ενώ για το ΕΣΠΑ είχαμε μερικά χρόνια. Γνωρίζουμε επίσης ότι η προθεσμία για την δέσμευση των κονδυλίων είναι τρία χρόνια, ενώ στο ΕΣΠΑ επτά. Πρέπει δηλαδή να τρέξουμε μια κούρσα 5 χιλιομέτρων με τον ρυθμό ενός δρομέα…400 μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. 
   Ανέλυσε στη συνέχεια τις θεματικές ενότητες όπου εστιάζονται οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Εκτελεστική Γραμματεία και την κυβέρνηση συνολικά για τις απευθείας επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
   1.Κύμα Ανακαινίσεων
   Πρόκειται για τις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στα κτίρια. Στο επίκεντρο βρίσκεται το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» που είναι πολύ μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό και ένταση ενισχύσεων σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, στόχος είναι πλέον με τον νέο σχεδιασμό να καλύπτονται 60.000 κτίρια τον χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα από τα προγράμματα εξοικονόμησης είχαν καλυφθεί 130.000 κτίρια σε μια δεκαετία. «Το πρόγραμμα αυτό θα είναι μακράν το μεγαλύτερο του Ταμείου Ανάκαμψης όσον αφορά τουλάχιστον το δικό μας Υπουργείο και θα αφορά όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τα δημόσια κτίρια. Το νέο πρόγραμμα δεν θα έχει εξάλλου μόνο τη διάσταση της εξοικονόμησης, αλλά και αυτή της ενεργειακής αυτονομίας, μέσα από την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας (φωτοβολταϊκά στις στέγες) και την διαχείριση της ενέργειας με «έξυπνα» συστήματα»
   2. Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις και ΑΠΕ
   Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης διαδραματίζουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στο μέτρο που οδηγούν στην δραστική μείωση των ΥΚΩ για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών και επιτρέπουν την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ που διαθέτουν. «Εχει λοιπόν προβλεφθεί μια σειρά συνδέσεων με νησιωτικές περιοχές, στο βαθμό που αυτές δεν καλύπτονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο ένταξης δικτύων φυσικού αερίου στον προγραμματισμό μας», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
   3. Ηλεκτροκίνηση
   «Το πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ξεκίνησε να χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους και θα συνεχίσει με κοινοτικούς. Τα στοιχεία από τον πρώτο μήνα που τρέχει το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά δείχνουν ότι έχει αγκαλιαστεί από το κοινό. Έχουν πωληθεί περί τα 6.000 οχήματα (με το 80% σχεδόν των πωλήσεων να αφορά ηλεκτρικά ποδήλατα) και έχουν ήδη απορροφηθεί 5 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό, δημιουργώντας δημιουργήσει τζίρο 35 εκατ. στην αγορά. Σκοπεύουμε να αντλήσουμε επιπλέον πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για μια σειρά δράσεις όπως είναι η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης, η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα παραγωγής μπαταριών και φορτιστών, αλλά και η στήριξη αυτής καθαυτής της ηλεκτροκίνησης, των ηλεκτρικών οχημάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τις δημόσιες μεταφορές (ηλεκτρικά λεωφορεία) τα ταξί και τα οχήματα του τουριστικού τομέα»
   4. Δράσεις για την Προστασία της Φύσης
   Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδάκης και στις δράσεις για την προστασία της φύσης, στο πλαίσιο και της εφαρμογής του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, «Επιδιώκουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης -μεταξύ άλλων-  για την αναβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών, των περιοχών Natura, καθώς και για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.  Θα δώσουμε πολύ περισσότερα κονδύλια για την προστασία της ελληνικής φύσης σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία ! Οι δράσεις τόσο για τα δάση όσο και για την προστασία των Natura είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους με προπέτεια και κομματικές παρωπίδες έσπευσαν να αμφισβητήσουν την περιβαλλοντική μας πολιτική»
   5. Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
   «Ο εκσυγχρονισμός του πολεοδομικού και του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί προτεραιότητά μας καθώς συνδέεται τόσο με την ανάπτυξη, όσο και με την προστασία του περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε σύντομα στη Βουλή, με το οποίο εκσυγχρονίζουμε τις χρήσεις γης διευκολύνοντας τις επενδύσεις, στηρίζουμε την ιδιοκτησία με την αντιμετώπιση της πολεοδομικής αναρχίας και  προστατεύουμε το περιβάλλον με τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Παράλληλα προχωράμε με την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα, τα οποία θα «κουμπώσουν» με τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου που προανέφερα. Γιατί είναι κομβικής σημασίας ο ορθολογικός σχεδιασμός οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα, η προώθηση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων και οι αστικές αναπλάσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής.  Στοχεύουμε να καλύψουμε όλη τη χώρα σε ορίζοντα οκταετίας και τις τουριστικές περιοχές και τα νησιά τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για αυτό εντάσσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης αυτές τις μεγάλες δράσεις».
   6. Διαχείριση Στερεών και Υγρών αποβλήτων
   «Έχουμε ως στόχο να δημοπρατήσουμε 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων έως το τέλος του χρόνου. Δίνουμε μεγάλη έμφαση και στην επεξεργασία των βιοαποβλήτων καθώς και στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη (εκτός από τη Ρουμανία) και υπάρχουν 400 μονάδες, ακόμα και στα κέντρα πόλεων όπως η Βιέννη και η Κοπεγχάγη. Μεγάλα άλματα όμως πρέπει να κάνουμε και σε σχέση τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων»
   7. Απολιγνιτοποίηση
   «Το  masterplan για την απολιγνιτοποίηση θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Για την χρηματοδότησή του θα έχουμε στη διάθεσή μας κονδύλια ύψους 5 δισ. Ευρώ ποσό δεκαπλάσιο σε σχέση με τους πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία την τελευταία επταετία.  Είναι πόροι που θα στηρίξουν επενδύσεις με κατάλληλα επενδυτικά κίνητρα (έχουμε ήδη παρουσιάσει 16 εμβληματικές επενδύσεις) και θα προσδώσουν ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η βιομηχανία, ο βιώσιμος τουρισμός, η τεχνολογία, η εκπαίδευση»
   Τα πράσινα δάνεια και ο ρόλος των επιχειρήσεων
   Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι πέρα από τα 19 δις. Ευρώ σε επιχορηγήσεις που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπονται και δάνεια ύψους 12,5 δις. Ευρώ με ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στραφεί προς όλους τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους και ιδιαίτερα τους ενεργειακούς, ζητώντας τους ιδέες για πράσινες επενδύσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω των δανείων αυτών.
   «Είναι σημαντικό ότι πολλές ελληνικές εταιρείες, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες, έχουν καταθέσει μια σειρά από ενδιαφέρουσες και καινοτόμες προτάσεις με πράσινο χρώμα. Είμαστε στη φάση της ενδοκυβερνητικής συζήτησης και θα ακολουθήσει προφανώς η επαφή με τις Βρυξέλλες, όμως είναι πολύ ικανοποιημένος που οι ελληνικές επιχειρήσεις ακολουθούν το ρεύμα της εποχής και συντονίζονται στην προσπάθεια για μια πράσινη ανάπτυξη», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η αποτίμηση του υφιστάμενου πλαισίου των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα έργα ΑΠΕ (η ισχύς του οποίου εκπνέει στο τέλος του έτους) και η χάραξη της διάδοχης κατάστασης ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) Ιωάννης Γιαρέντης, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
   Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «Πριν από 10-15 έπρεπε να δοθούν ισχυρά κίνητρα στις ΑΠΕ για να τις γνωρίσουν οι επενδυτές και να τοποθετηθούν σε αυτόν τον τομέα. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν πολύ και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οι ΑΠΕ είναι βασικός μοχλός της παραγωγής ενέργειας και θα γίνουν ακόμα περισσότερο. Μια θετική προσαρμογή για τον χώρο έχει γίνει το τελευταίο διάστημα με την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Θα προχωρήσουμε και σε δεύτερο «κύμα» απλοποίησης σε συνεργασία με την αγορά. Υπάρχει μια πλημμυρίδα αιτήσεων για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ. Εάν υλοποιηθούν όλα, θα έχουμε ΑΠΕ που θα καλύπτουν στο πολλαπλάσιο τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι ΑΠΕ θα πρέπει να πάψουν να είναι ρυθμισμένη αγορά. Θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουν να λειτουργούν όπως και στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) τις χώρες της Ευρώπης. Λόγω του Target Model θα περάσουμε σε ένα καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με σεβασμό στους κανόνες, τις δεσμεύσεις μας έναντι στην ΕΕ, με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τους παραγωγούς, αλλά μας ενδιαφέρουν ασφαλώς και οι τιμές που πληρώνει η βιομηχανία και ο μέσος καταναλωτής. Δεν είναι ανεκτό η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Θεωρώ ντροπή το ότι είμαστε οι τελευταίοι που δεν έχουμε εφαρμόσει το Target Model. Θα προχωρήσουμε παράλληλα σε μια περαιτέρω διευκόλυνση της αδειοδότησης αίροντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και σε έναν εξορθολογισμό της αγοράς. Διαγωνισμοί θα υπάρχουν μεταβατικά, στη συνέχεια όμως θα περάσουμε πλήρως στις προβλέψεις του Target Model. Αυτό σημαίνει μακροπρόθεσμες συμβάσεις μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών (PPA) και ότι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου βιομηχανία και καταναλωτές έχουν χαμηλότερες τιμές και οι παραγωγοί έχουν κέρδη. Αυτή είναι η πολιτική κατεύθυνση».
   Η κ. Σδούκου έκανε λόγο για σαφώς θετική αποτίμηση του υφιστάμενου διαγωνιστικού πλαισίου. Όπως είπε, «Στην περίοδο 2018-2020 «κλείδωσαν» τιμές αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί συνολικής ισχύος 2,7 GW, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική υποχώρηση των τιμών, ακολουθώντας βέβαια και την ευρύτερη τάση απομείωσης του κόστους παραγωγής». Όπως υπογράμμισε, βασικός άξονας του νέου σχεδίου (που θα πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να σταλεί στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ώστε να εγκριθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2021 και να μην υπάρχει θεσμικό κενό) είναι να διασφαλίζεται χαμηλότερο κόστος ενέργειας, επ’ ωφελεία του τελικού καταναλωτή. «Συμφωνούμε όλοι όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και είναι απαραίτητη μια μεταβατική περίοδος που θα επιτρέψει στον κλάδο των ΑΠΕ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει το Target Model, ώστε η μετάβαση στο νέο περιβάλλον λειτουργίας να γίνει ομαλά και να μην ανακόψει την ισχυρή δυναμική του τομέα».
   Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, με την κ. Σδούκου να κλείνει τη σύσκεψη καλώντας όλους τους φορείς να υποβάλλουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους τις επόμενες ημέρες, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη της ελληνικής πρότασης για το νέο πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών που τελεί υπό επεξεργασία.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Κονδύλια για δράσεις που θα στηρίξουν την ανεργία, θα συμβάλλουν στην επανεκπαίδευση του προσωπικού, θα μειώσουν την ρύπανση και θα βοηθήσουν την μετάβαση στη μετά-πετρέλαιο εποχή, προβλέπει για έξι ελληνικά νησιά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Αφορά την Κρήτη, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Χίο, την Ρόδο και την Μύκονο.
   Διαβαζοντας τα παραρτήματα που συνοδεύουν τον κανονισμό του Just Transition Fund (JTF) και κοιτάζοντας τις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δράσεις, προκύπτει ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά με πετρελαϊκές μονάδες, δηλαδή η Κρήτη και οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Στην λογική αυτή, το παράρτημα του κανονισμού (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/annex_d_crs_2020_en.pdf), κάνει ειδική μνεία στην επόμενη ημέρα από το σβήσιμο των πετρελαικών μονάδων της ΔΕΗ σε εννέα περιοχές και συγκεκριμένα σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ρόδο και Μύκονο.
   “Η Ελλάδα παράγει υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα 9,2 τόνους κατά κεφαλήν κάθε χρόνο έναντι 8,8 τόνων κατά κεφαλήν σε επίπεδο ΕΕ”, αναφέρει ο κανονισμός στο κεφάλαιο που αφορά την χώρα μας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, με περισσότερο από το 30% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τον λιγνίτη στις δύο περιοχές εξόρυξης (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη στην περιοχή της Πελοποννήσου) και κοντά στο 10% που προέρχεται από βαρύ πετρέλαιο ή ντίζελ στα νησιά.
   Σύμφωνα πάντα με το κείμενο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει τους αποτελεσματικούς και πολύ ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου και ντίζελ. Και εναρμονισμένη με την πρωτοβουλία για Καθαρή Ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά, πρόκειται να αντικαταστήσει τις παραπάνω μονάδες με ΑΠΕ, με τις δυνατότητες σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου να είναι πολύ υψηλές. “Οι διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα αλλά και μεταξύ των νησιών θα επεκταθούν για τη βελτιστοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό.
   Στην Κρήτη επομένως και τα νησιά του Αιγαίου, ο κανονισμός προβλέπει πόρους για την επανακατάρτιση των εργαζομένων που απασχολούνται στις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ, μαζί με την ανάπτυξη τεχνολογιών και υποδομών, ικανών να υποστηρίξουν την καθαρή ενέργεια, την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση.
   Κατάλογος με επιλέξιμες δράσεις
   Σύμφωνα με πηγές του Energypress, τα προβλεπόμενα κονδύλια δεν θα είναι πολλά, θα προέρχονται τόσο από το ΤΔΜ, όσο και από το ΕΣΠΑ και γι’ αυτό και οι δράσεις για το “πρασίνισμα” και την επανακατάρτιση των εργαζομένων σε πετρελαϊκές μονάδες, πρέπει να σχεδιαστούν πολύ στοχευμένα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, αφού προς ώρας το βάρος πέφτει στην απολιγνιτοποίηση της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ωστόσο μέσα στους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις και στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. 
   Εννοείται ότι τα παραπάνω “κουμπώνουν” και με την πορεία των διασυνδέσεων σε Κρήτη, καθώς και στα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Στην περίπτωση της Κρήτης, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα είναι έτοιμη μέσα στο 2023, ωστόσο για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, το έργο προϋπολογισμού 1,47 δισ ευρώ έχει προγραμματισθεί να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, 2027, 2028 και 2029, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με το ίδιο πλάνο, στα Δωδεκάνησα, η διασύνδεση ύψους 935 εκατ ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029. Εως τότε, οι μόνοι ευνοημένοι θα συνεχίσουν να είναι όσοι τροφοδοτούν τα μη διασυνδεδεμένα νησιά με πετρέλαιο, αφού το κόστος παραγωγής κινείται σε διαστημικά επίπεδα.
   Κάθε κιλοβατώρα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά κοστίζει στη ΔΕΗ από 1,5 έως και 16 φορές περισσότερο απ’ ότι το μέσο κόστος παραγωγής της επιχείρησης πανελλαδικά, σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης για την περίοδο του Ιουνίου.
   Εν προκειμένω, το ρεύμα που καίει ένα νοικοκυριό στην Αττική με μεσαία κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, στοιχίζει για να παραχθεί 350 περίπου ευρώ το χρόνο, όταν στην Κρήτη το ίδιο κόστος φτάνει τα 800 ευρώ. Στη Ρόδο για τον ίδιο καταναλωτή ξεπερνά τα 900 ευρώ, σε Χίο και Μυτιλήνη τα 1.100 ευρώ, στη Γαύδο υπερβαίνει τα 3.400, στους Αρκιούς φτάνει τα 4.500, με πρωταθλητή τα Αντικύθηρα όπου εκτινάσσεται πάνω από 5.900 ευρώ ! Κόστος μέχρι και 1.572% ακριβότερο του μέσου κόστους παραγωγής της ΔΕΗ πανελλαδικά, σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης για τον Ιούνιο. 

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Διπλό ρεκόρ, εθνικό και ευρωπαϊκό, σημείωσαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά) κάλυψαν το 51 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 57% αν συνυπολογιστούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
   Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope που εκπροσωπεί περισσότερες από 400 επιχειρήσεις και οργανισμούς της αιολικής βιομηχανίας, ο άνεμος στη χώρα μας κάλυψε πάνω από το 40% της ζήτησης, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη.
   Η αλματώδης αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια προεξοφλείται πως θα έχει συνέχεια δεδομένου ότι:
   -Είναι υπό εκπόνηση, όπως ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης νέο νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ. Μετά την κατάργηση της άδειας παραγωγού για τις ΑΠΕ, οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν την απλοποίηση των επόμενων φάσεων έως και την άδεια λειτουργίας καθώς και το πλαίσιο για τη δημιουργία υβριδικών μονάδων (που θα συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας), «κλασικών» μονάδων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
   -Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου εκκρεμούν 11.000 αιτήσεις για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 76 γιγαβάτ, μέγεθος που είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από την ισχύ που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2030.
   Όμως η ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας σε συνδυασμό με την πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος δημιουργούν ελλείμματα στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) τα οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) θα φθάσουν στο τέλος του 2020 στα 154,4 εκατ. ευρώ (ή 224,4 εκατ. αν συνυπολογιστεί το περιθώριο ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για τη διασφάλιση ρευστότητας της αγοράς).
   Κύρια αιτία της εμφάνισης του ελλείμματος είναι η πτώση (λόγω πανδημίας) της Οριακής Τιμής του ρεύματος, δηλαδή της τιμής χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια. Ενδεικτικά τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ στο πεντάμηνο από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ) περιορίστηκαν εφέτος στα 177 εκατ. ευρώ έναντι 275 εκατ. πέρυσι.
   Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των καταναλωτών για την κάλυψη του ελλείμματος, μέσω αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, αποκλείεται και πρόσθεταν ότι το έλλειμμα θα καλυφθεί με εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν σε ανάλογες συγκυρίες. Όπως ανέφερε η κα Σδούκου, το ΥΠΕΝ εξετάζει διαρθρωτικές αλλαγές στον σχεδιασμό του ΕΛΑΠΕ για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Παράδειγμα τέτοιας αλλαγής που εξετάζεται είναι η προώθηση μιας Ειδικής Αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης για εμπορία πράσινων πιστοποιητικών.
   «Τόσο οι Εγγυήσεις Προέλευσης όσο και άλλα διαρθρωτικά μέσα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ είναι αντικείμενο παράλληλης διερεύνησης. H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ως διαχειριστής του ΕΛΑΠΕ, έχουν αναθέσει δύο ανεξάρτητες μελέτες. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ. Σχετικές πρωτοβουλίες θα λάβουμε μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ.
   Σημειώνεται ότι το ειδικό πλαίσιο τιμολόγησης της «πράσινης» ενέργειας με τις εγγυημένες τιμές που προκύπτουν από διαγωνισμούς (τιμές οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά, κατά 20% στα αιολικά και 22% στα μεγάλα φωτοβολταϊκά στους τελευταίους διαγωνισμούς) βαίνει προς το τέλος του, μετά από μια μεταβατική περίοδο που θα ζητήσει η χώρα μας από την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως οι λοιποί ηλεκτροπαραγωγοί.
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η ΔΕΗ καλείται να επενδύσει την πενταετία 2020-2025 κονδύλια 84 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις κατοικιών του οικισμού της Μεσοχώρας.
   Ένα «στοιχειωμένο» έργο, η υδροηλεκτρική μονάδα της Μεσοχώρας, που είχε «εγκλωβιστεί» για χρόνια στην αντιπαράθεση του «υπέρ ή κατά» της εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, βγαίνει ξανά στο προσκήνιο. Επειτα από τριετή… σιγή, η ΔΕΗ κινητοποιείται και πάλι, με την τοιχοκόλληση στην τοπική κοινότητα εγγράφου που αφορά την αναγκαστική απαλλοτρίωση 1.800 στρεμμάτων. «Προετοιμαζόμαστε, εν αναμονή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)» αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της επιχείρησης.
   Η έβδομη φορά
   Είναι η έβδομη φορά που η τοπική κοινωνία της Μεσοχώρας οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Στις προηγούμενες έξι – από το 1994 έως το 2014 – οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι το έργο της εκτροπής του ποταμού παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εν τούτοις, τμήμα του κατασκευάστηκε, όπως η μονάδα της Μεσοχώρας, που σχεδόν ολοκληρώθηκε το 2001, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ διότι ήταν ενταγμένη στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου της εκτροπής, το οποίο διαρκώς ακυρωνόταν από το ΣτΕ.
   Ετσι, το 2017 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να απεντάξει από το έργο της εκτροπής το φράγμα της Μεσοχώρας – μια έτοιμη από το 2001 επένδυση 280 εκατ. ευρώ (άνω των 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές) – προκειμένου να το ξεμπλοκάρει και να προχωρήσουν οι υπολειπόμενες εργασίες που συνδέονται με την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής και την έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Επρεπε ωστόσο να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και αποκαταστάσεις των θιγόμενων κατοίκων του οικισμού της Μεσοχώρας των οποίων οι περιουσίες θα κατακλυστούν.
   Εν αναμονή
   Οι διαδικασίες όμως «πάγωσαν» και πάλι καθώς ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κατακλυζόμενου Οικισμού Μεσοχώρας προσέβαλε στο ΣτΕ την απόφαση (του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου) έγκρισης των νέων περιβαλλοντικών όρων που είχε υποβάλει η ΔΕΗ αποκλειστικά για το υδροηλεκτρικό έργο. Η υπόθεση εκδικάστηκε και πλέον αναμένεται η απόφαση, η οποία, ακόμη κι αν τελικά γείρει υπέρ της ΔΕΗ, ο δρόμος για τη λειτουργία του έργου μοιάζει μακρύς.
   Κατ’ αρχάς, από το 2017 έως σήμερα έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενοι περιβαλλοντικοί όροι του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή από τον Δήμο Πύλης. Ωστόσο, δεν έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις και η επέκταση – μετεγκατάσταση μέρους του οικισμού που θα βρεθεί κάτω από νερό, ούτε τα απαραίτητα τεχνικά έργα από τον δήμο (με χρηματοδότηση της ΔΕΗ). Οπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Χονδρός, ο οποίος πρωτοστατεί για δεκαετίες στον αγώνα κατά της εκτροπής, εάν το ΣτΕ δεν κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Συνδέσμου, στην καλύτερη περίπτωση – με όλους τους μηχανισμούς να λειτουργούν ρολόι – θα απαιτηθεί μία δεκαετία για την πρόσκτηση του τμήματος που θα κατακλυστεί, την αποκατάσταση των δικαιούχων, την υλοποίηση των έργων και την πλήρωση της λίμνης.
   Απαλλοτρίωση
   «Αν γίνει σήμερα η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, θα πρέπει να ακολουθήσει δικαστικά η αναγνώριση των δικαιούχων και ο ορισμός τιμής μονάδας για τις αποζημιώσεις. Τα σπίτια που θα κατακλυσθούν είναι περί τα 180, αλλά οι δικαιούχοι – κληρονόμοι είναι χιλιάδες. Φανταστείτε αντιδικίες και ενστάσεις…» αναφέρει ο κ. Χονδρός. Και προσθέτει: «Κάτω από το νερό θα βρεθεί ο μισός οικισμός. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν και έργα αντιστήριξης ώστε να μην κινδυνέψει ο άλλος μισός, να φτιαχτούν τα νέα σπίτια πάνω από το χωριό και εκ νέου οι υποδομές (δρόμοι, δίκτυα κ.λπ.). Αυτά δεν έχουν καν σχεδιαστεί. Αν όλα δουλέψουν ρολόι – βάσει της νομοθεσίας – απαιτείται μία τριετία. Αλλη μία τριετία χρειάζεται για την πλήρωση της τεχνητής λίμνης για να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό έργο – η νομοθεσία προβλέπει ότι μόνο το 20% των υδάτων του ποταμού μπορούν να παρακρατούνται ετησίως. Συνολικά εκτιμώ ότι απαιτείται μία δεκαετία, στην καλύτερη περίπτωση, για να ξεκινήσει η λειτουργία του έργου».
   Σε πλήρη λειτουργία
   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης τον περασμένο Νοέμβριο είχε εμφανιστεί ιδιαιτέρως αισιόδοξος. Στη Βουλή είχε υποστηρίξει ότι «αναμένεται η δυνατότητα έμφραξης στο γ’ τρίμηνο 2022 που θα οδηγήσει σε λειτουργία του έργου εντός του 2023». Ακολούθησε, έναν μήνα μετά, δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνάντηση της ΝΟΔΕ Τρικάλων, ο οποίος όχι μόνο δεσμεύτηκε ότι εντός διετίας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το φράγμα της Μεσοχώρας, αλλά επανέφερε και το σχέδιο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
   Πάντως, η ΔΕΗ για κάθε 1 έτος που το έργο της Μεσοχώρας δεν λειτουργεί στερείται έσοδα 25 εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας. Για να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο  και διευθύνων σύμβουλο  της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση, η επιχείρηση καλείται να επενδύσει την πενταετία 2020-2025 κονδύλια περίπου 84 εκατ. ευρώ, στα οποία εμπεριέχονται και τα ποσά για τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΔΕΗ ποτέ δεν επεδίωξε την εκτροπή του Αχελώου, παρά μόνο την κατασκευή των φραγμάτων. Υποχρεώθηκε όμως να συμβιβαστεί με την απόφαση της τότε κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980.
   €280 εκατ. (άνω των 500 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές) κόστισε η υδροηλεκτρική μονάδα Μεσοχώρας που ολοκληρώθηκε το 2001 αλλά ποτέ δεν λειτούργησε.
   €25 εκατ. από την πώληση της ενέργειας που θα παραγόταν στερείται η ΔΕΗ για κάθε έτος που το έργο της Μεσοχώρας δεν λειτουργεί.
   Είκοσι κυβερνήσεις, τέσσερις δεκαετίες, εκατομμύρια «θα»…
   Η επιμονή περίπου είκοσι κυβερνήσεων τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες – αρχικά στο… φαραωνικών διαστάσεων έργο της εκτροπής ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού προς τη Θεσσαλία, αργότερα 600 εκατ. κ.μ. και από το 2014 έως σήμερα 250 εκατ. κ.μ. – θα μπορούσε να αποτελέσει περίφημο «case study» για έρευνα. Είναι άλλωστε παγκόσμια πρωτοτυπία ένα έργο που σχεδιάστηκε πριν από 40 χρόνια (αν και σχετική πρόταση είχε διατυπωθεί αρχικά το 1925 από τον καθηγητή ΕΜΠ Απόστολο Κουτσοκώστα), ακυρώθηκε έξι φορές από το ΣτΕ, αλλά τμήμα του κατασκευάστηκε και ποτέ δεν λειτούργησε, να παραμένει ακόμη στον κυβερνητικό σχεδιασμό με προοπτική υλοποίησης. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι με τα «θα» της εκτροπής ακόμη βγάζουν βουλευτές και δημοτικούς άρχοντες στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ η κοινωνία παραμένει κομμένη στα δύο, μπλεγμένη σε ένα ανορθόδοξο πινγκ πονγκ, με τους Θεσσαλούς του Κάμπου από τη μία να θέλουν το νερό για να ξεδιψάσουν τα υδροβόρα χωράφια τους και απέναντι τους Αιτωλοακαρνάνες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Μετατίθεται για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (από τον Οκτώβριο που προβλεπόταν αρχικά) ο κύκλος υποβολής στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των νέων αιτήσεων για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Βεβαίωση) ή Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας Ειδικών Έργων από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (Βεβαίωση Ειδικών Έργων).

   Η σχετική ρύθμιση βρίσκεται σε τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής (αφορά στην κύρωση των δυο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν τον Αύγουστο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας).

   Η μετάθεση του νέου κύκλου αιτήσεων κρίθηκε σκόπιμη καθόσον μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Φορέα Αδειοδότησης, θα έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα του Φορέα Αδειοδότησης και θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των εκκρεμών αιτήσεων.

   Η διάταξη προβλέπει συγκεκριμένα τα εξής:

   1.Κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 11 και της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4685/2020 (Α’92), ειδικά κατά τον κύκλο υποβολής αιτήσεων του Οκτωβρίου 2020 δεν υποβάλλονται:
   α) Νέες αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης ή βεβαίωσης ειδικών έργων
   β) Αιτήσεις για τροποποίηση άδειας παραγωγής ή βεβαίωσης ή βεβαίωσης ειδικών έργων στις κάτωθι περιπτώσεις:
   βα) επέκτασης των ορίων του πολυγώνου εγκατάστασης, εκτός αν η επέκταση αυτή επιβάλλεται βάσει γνωμοδότησης στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δεν υφίσταται εδαφική επικάλυψη με ήδη υποβληθείσα αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος ή ήδη εκδοθείσα άδεια παραγωγής.
   ββ) αύξηση της μέγιστης ισχύος παραγωγής περισσότερο από 10%

   2. Κατά παρέκκλιση της παρ. 2 του άρθρου 11 και της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 4685/2020, υποβάλλονται νέες αιτήσεις χορήγησης βεβαίωσης ή βεβαίωσης ειδικών έργων καθώς και αιτήσεις τροποποίησης βεβαίωσης ή βεβαίωσης ειδικών έργων ή άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από την πρώτη έως και τη δεκάτη ημέρα του Δεκεμβρίου 2020. 

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Οριστικοποιήθηκε πλέον με την ανάρτηση της ήδη γνωστής απόφασης της ΡΑΕ η επιβολή πλαφόν 20% στη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων από τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% - δηλαδή από όλους τους καθετοποιημένους προμηθευτές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
   Με βάση τα προβλεπόμενα στην απόφαση, το όριο θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία έναρξης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, δηλαδή όταν θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Θα ισχύει έως και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η Αρχή θα επανακαθορίσει τα ποσοστά, συνεκτιμώντας τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί έως τότε.
   Σημειώνεται, πάντως, ότι με δεδομένη τη μετάθεση της έναρξης του Target Model την 1η Νοεμβρίου, πρακτικά η εφαρμογή της απόφασης περιορίζεται στους δύο μήνες.
   Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της ECCO International, για το έτος 2020 στην περίπτωση του Σεναρίου 4 (πλαφόν 20%) ο δείκτης ρευστότητας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας είναι μεγαλύτερος από 50%. Η ECCO International κατέληξε ότι το μέγιστο πλαφόν θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20% και σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνά το 20%, με την Αρχή να επιλέγει εν τέλει το 20%.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Σύμφωνα με την 5η αναθεώρηση του προγράμματος συντήρησης του ΔΕΣΦΑ, οι εργασίες διασύνδεσης θα πραγματοποιηθούν στα διαστήματα 13-20 και 27-30 Οκτωβρίου
   Τον Οκτώβριο και σε δύο φάσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι εργασίες διασύνδεσης του εθνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου (ΕΣΜΦΑ) και του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) στη Νέα Μεσημβρία, για τη δημιουργία του σχετικού σημείου εισόδου.
   Σύμφωνα με την 5η αναθεώρηση του προγράμματος συντήρησης του ΔΕΣΦΑ, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, η σύνδεση του προβλεπόμενου μετρητικού-ρυθμιστικού σταθμού (U-6910) στη Ν. Μεσημβρία, για τη διασύνδεση των δύο υποδομών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα χρονικά διαστήματα 13-20 και 27-30 Οκτωβρίου.
   Το χρονικό αυτό παράθυρο είναι ελαφρώς μετατοπισμένο σε σχέση με τον «οδικό χάρτη» της 4ης αναθεώρησης, στο οποίο η εκτέλεση των εν λόγω εργασιών προβλεπόταν να ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου.
   Με τη θέση σε λειτουργία του μετρητικού-ρυθμιστικού σταθμού στη Ν. Μεσημβρία, θα καταστεί εφικτή η μονο-κατευθυντήρια (uni-directional) ροή καυσίμου από τον ΤΑΡ στο ΕΣΜΦΑ και, με αυτό τον τρόπο, η διοχέτευση στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει συμφωνία 25ετούς διάρκειας με την κρατική αζερική εταιρεία  Socar και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ, για την προμήθεια φυσικού αερίου από το εν λόγω κοίτασμα.
   Στο πλαίσιο σύνδεσης του ΤΑΡ με το ΕΣΜΦΑ προβλέπεται και δεύτερη φάση εργασιών, με την οποία η διασύνδεση θα καταστεί πλήρους αμφίδρομης ροής.
   Προ των πυλών η εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ
   Η διασύνδεση των δύο υποδομών έρχεται τη στιγμή που ο TAP οδεύει προς την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και οδεύσεων σε όλες τις χώρες από τις οποίες διέρχεται. Έτσι, θα προωθήσει την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς και τον ανταγωνισμό, ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω τη διασύνδεση των υποδομών αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
   Πιο πρόσφατο ορόσημο στην ολοκλήρωση του έργου αποτελεί η ολοκλήρωση κατασκευής του υποθαλάσσιου τμήματός του στην Αδριατική Θάλασσα, συνολικού μήκους 105 χλμ. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο, μπήκε στην τελική ευθεία η εισαγωγή αερίου και στα 550 χλμ. του ελληνικού τμήματος του αγωγού, στο πλαίσιο της θέσης του σε δοκιμαστική λειτουργία (commissioning).
   Κατά τη διαδικασία του commissioning ελέγχεται ότι η υποδομή είναι ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία, σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του commissioning και μετέπειτα, στη φάση εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι 24ωρης παρακολούθησης και πραγματοποιούνται έλεγχοι για τη διατήρηση της ακεραιότητας και ασφάλειάς του.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Το πρόγραμμά της για την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών,  με στόχο να αυξήσει το μερίδιό της στο 35% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΜΥΗΕ στη χώρα, προχωρά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
   Στο πλαίσιο αυτό την περίοδο αυτή βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι εργασίες για το  μικρό υδροηλεκτρικό στο Λούρο, ενώ “τρέχουν” οι  διαδικασίες για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για το έργο του Μικρού Υδροηλεκτρικού Μακροχώρι 2 στην Ημαθία, ισχύος 8,7 MW.
   O διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο, έργο με ανώτατο προϋπολογισμό τα 297.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ),  έχει ήδη προκηρυχθεί με της 15η Σεπτεμβρίου να έχει οριστεί ως ημερομηνία υποβολής των προσφορών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
   Η κατασκευή του σταθμού στο Μακροχώρι 2 είχε κατακυρωθεί τον Απρίλιο στην τεχνική εταιρία Χ. Κωνσταντινίδης. Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται και ξεκινά η  δοκιμαστική λειτουργία του ΜΥΗΕ στον ποταμό Λούρο, ισχύος επίσης 8,7 MW.
   Tα έργα αυτά εντάσσονται στο σχεδιασμό της εταιρίας για την προσεχή διετία, κατά την οποία σκοπεύει να δαπανήσει ποσό της τάξης των 20 εκατ. ευρώ για τρία μικρά υδροηλεκτρικά. Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εταιρίας 100% θυγατρικής της ΔΕΗ, προβλέπει συνολικά 8 νέα μικρά υδροηλεκτρικά, συνολικής ισχύος περίπου 25 ΜW.
   Πέραν των δύο έργων που προαναφέθηκαν, στον ποταμό Λούρο και το Μακροχώρι ΙΙ, η ΔΕΗΑΝ προωθεί και την κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού Σμόκοβο 2, ισχύος 3,2 MW στην Καρδίτσα.   
   Σήμερα η εταιρία λειτουργεί 18 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 78 MW, εκ των οποίων τα 5 έργα, ισχύος 21 MW είναι σε κοινοπραξία με ιδιωτικές εταιρίες και τα υπόλοιπα 13 ισχύος  57 MW της ανήκουν 100%.
   Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στην χώρα ανέρχεται στα 243,03 MW, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ για τον Ιούλιο, που είναι και τα πλέον πρόσφατα.
   Ας σημειωθεί τέλος ότι η μητρική ΔΕΗ διαθέτει 16 μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς ( αποτελούν ειδική κατηγορία, διακριτή από τους ΜΥΗΕ που εντάσσονται στις ΑΠΕ),  συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3,170,7 MW.
   To πρόγραμμα της ΔΕΗΑΝ για τα μικρά υδροηλεκτρικά προχωρεί και εξελίσσεται παράλληλα με το ευρύτερο μεγάλο πρόγραμμα της εταιρίας για την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ, με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά.
   Μάλιστα την περίοδο αυτή “τρέχουν” δύο διαγωνισμοί: O ένας, με ημερομηνία υποβολής προσφορών την 30η Σεπτεμβρίου αφορά σε δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς , ισχύος 39 MW και 11 MW στη Μεγαλόπολη, στη θέση “Μεγάλες Λακκες” και ο άλλος την ανάπτυξη αιολικού πάρκου ισχύος 4,5 MW στην Τήνο, στη θέση Μαμάδος. Η προθεσμία υποβολής προσφορών στον εν λόγω διαγωνισμό λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε τα ακόλουθα, σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74123/2971 (ΦΕΚ 3149/Β/30.07.2020) για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που απαλλάσσονται της αδειοδότησης (ισχύος ≤ 1MW):
   Για τις εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ μέχρι και τις 09.08.2020 καθώς και για τις νέες αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους που θα υποβάλλονται στον ΑΔΜΗΕ μετά τις 10.08.2020, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν στην αρμόδια μονάδα υποδοχής του ΑΔΜΗΕ τα εξής:
   Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης από φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί εδάφους που έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ μέχρι και τις 09.08.2020, τα έγγραφα ή υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού της παραγράφου 1 πρέπει να υποβληθούν εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος την εν λόγω Υ.Α. (ήτοι ως και τις 09.09.2020), προκειμένου να θεωρηθούν πλήρεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση θα θεωρείται πλήρης για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης κατά τη χρονική σειρά υποβολής των εγγράφων ή υπεύθυνης δήλωσης του μηχανικού της παραγράφου 1.
   Τέλος, για τις νέες αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους που θα υποβάλλονται στον ΑΔΜΗΕ μετά τις 10.08.2020, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απαραίτητα να συνυποβάλλουν με τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία αίτησης, τα έγγραφα ή υπεύθυνη δήλωση μηχανικού της παραγράφου 1, διαφορετικά ο φάκελος της αίτησης θα θεωρείται ελλιπής και θα επιστρέφεται.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τον Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας ισχύος 25 MWel στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την απόφαση να αναρτάται στην πλατφόρμα της Διαύγεια.
   Ειδικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 25 MWel από καύση βιομάζας.
   Η μονάδα θα εγκατασταθεί στο ανατολικό τμήμα του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), του Δήμου Αμυνταίου, Π. Ε. Φλώρινας, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έκτασης 58 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΔΕΗ Α.Ε.
   Στα πλαίσια κατασκευής και λειτουργίας του σταθμού θα γίνει επέκταση (μήκους 1.720 m) της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής (βιομηχανική παρακαμπτήριος του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα μήκους 1.560 m) μέχρι το γήπεδο εγκατάστασης του σταθμού βιομάζας.
   Ο σταθμός βιομάζας θα είναι συνδεδεμένος με το υπάρχον δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο θα διοχετεύεται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, περίπου 186.000 MWh/ έτος.
   Όπως έχει δηλώσει σε προηγούμενο χρόνο ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, Κωνσταντίνος Μαύρος, η παραγωγή ενέργεια από βιομάζα αποτελεί έναν από τους άξονες ανάπτυξης ΑΠΕ στη χώρα μας κι ενσωματώνεται στους άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου του Ομίλου.
   Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση του ΥΠΕΝ. 

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, παρά τις "δυσμενείς συνθήκες", το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 37,12 εκατ. ευρώ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το 2020, το οποίο αφορά συνδέσεις καταναλωτών, επεκτάσεις δικτύου φυσικού αερίου και τροφοδότηση νέων περιοχών.
   Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τον Ιούλιο φέτος υπογράφηκαν 2.600 νέες συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αυξημένες κατά 3% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα και περισσότερες κατά 17% συγκριτικά με τον προϋπολογισμό.
   Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία εκτιμά ότι στο σύνολο του 2020 αναμένεται να υπογραφούν περισσότερες από 22.000 νέες συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου.
   Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σημειώνει ότι για την αποφυγή του συγχρωτισμού των πολιτών στα γραφεία εξυπηρέτησης της εταιρείας, το επόμενο χρονικό διάστημα και έως το τέλος του έτους θα επισκέπτονται προγραμματισμένα τις απομακρυσμένες περιοχές οι δύο 2 κινητές μονάδες της εταιρείας.
   Έτσι, οι πολίτες θα ενημερώνονται για τη διαδικασία σύνδεσης, την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, καθώς και για την ασφαλή του χρήση ενδεικτικά για τη Θεσσαλονίκη (στις περιοχές Λαγκαδά, Κουφάλια, Χαλάστρα, Τρίλοφο-Πλαγιάρι, Επανομή-Ν. Μηχανιώνα, Χορτιάτη-Φίλυρο, Βασιλικά-Αγ. Παρασκεύη-Ν. Ρύσιο) και για τη Θεσσαλία (στον Τύρναβο, Ελασσόνα, Καλαμπάκα, Αγιά, Παλαμά, Σοφάδες, Αλμυρός, Βελεστίνο, Μουζάκι, Πύλη).

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Στο "περίμενε" είναι ακόμη όσοι καταναλωτές ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν στις στέγες τους οικιακά φωτοβολταικά, ισχύος μέχρι 6 kWp. Αιτία ότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση παρ’ ότι ο νόμος έχει ψηφισθεί από τον περασμένο Μάρτιο. Αν και ο αρχικός προγράμματισμός προέβλεπε την έκδοση της απόφασης μέσα στον Ιούνιο, το βεβαρυμένο τότε από άλλες προτεραιότητες πρόγραμμα του ΥΠΕΝ, την μετέθεσε προς τα πίσω.
   Ο λόγος για την υπ. αριθμ. YΠEN/ΔAΠEEK/30971/1190, (ΦEK 1045B/26.3.2020) η οποία παρέχει εκ νέου την δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να πωλούν στο δίκτυο έναντι καθορισμένης τιμής, το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταικά ενέργειας. Το παλαιό πρόγραμμα που αφορούσε συστήματα έως 10 kWp και απευθυνόταν, όχι μόνο σε οικιακούς, αλλά και σε επαγγελματικούς καταναλωτές, έχει εκπνεύσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
   Η νέα ρύθμιση που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο αφορά σε ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται με φωτοβολταικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος έως τα 6 kWp, οι οποίοι και πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με παροχή οικιακής χρήσης. Δηλαδή φωτοβολταικά τα οποία ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιτηδευματίες. Οσο για την τιμή πώλησης, αυτή έχει καθοριστεί στα 87 €/MWh, δηλαδή στα 8,7 λεπτά η κιλοβατώρα.
   Σύμφωνα με το νόμο, οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος επρόκειτο να καθοριστούν με υπουργική απόφαση στα μέσα του έτους, δηλαδή τον Ιούνιο. Το πυκνό ωστόσο τότε πρόγραμμα του ΥΠΕΝ (ηλεκτροκίνηση, κ.ο.κ.), πήγε προς τα πίσω την έκδοση της απόφασης. Εφόσον αυτή δεν καθυστερήσει κι άλλο, τότε θα δοθεί η δυνατότητα στο πρόγραμμα να τρέξει από το φθινόπωρο.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η υπόθεση της ενεργειακής αυτονομίας και της παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας απασχολεί όλο και περισσότερους δήμους της χώρας μας. Τα οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων έχουν αναλυθεί λεπτομερώς σε προηγούμενα άρθρα του Energia.gr, ωστόσο το ενδιαφέρον αυτή τη φορά εστιάζεται σε δύο δήμους και συγκεκριμένα στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, ενώ ο Δήμος Βιάννου προτίθεται να συμμετέχει στην ενεργειακή κοινότητα Ανατολικής Κρήτης.
   Ειδικότερα, εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, στην οποία θα συμμετέχουν με ποσοστό 40% ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας. Επιπλέον, με ποσοστό 10% θα συμμετέχουν το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης, η Τουριστική-Επενδυτική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία, η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ομοίως σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δήμου Ρήγα Φεραίου γνωστοποιήθηκε η ίδρυση ενεργειακής κοινότητας με στόχο την παραγωγή ενέργειας και την υλοποίηση δράσεων για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Μέλη της ενεργειακής κοινότητας εκτός από το δήμο θα είναι η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Άρδευσης Αποχέτευσης Ρήγα Φεραίου.
   Οι συγκεκριμένοι δήμοι δεν είναι οι μόνοι σε αυτή την προσπάθεια, καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου προχωρά στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Επιπλέον, ο Δήμος Βιάννου προτίθεται να συμμετέχει στην ενεργειακή κοινότητα Ανατολικής Κρήτης. Περισσότερα στοιχεία έδωσε ο δήμαρχος,  κ. Μηνάς Σταυρακάκης, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφερόμενος στην τεράστια κατανάλωση ενέργειας σε ύδρευση, άρδευση, αποχέτευση, δημοτικό φωτισμό και τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση και εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους. Η δημοτική αρχή εκτιμά πως μέσα από τη συμμετοχή στην ενεργειακή κοινότητα θα υπάρξουν οφέλη και σε άλλους τομείς, όπως η τηλεθέρμανση και η βιομάζα. Να σημειωθεί πως στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κρήτης.
   Τέλος, με γοργούς ρυθμούς προχωρά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του ο Α.Σ. Ένωση Αγρινίου.  Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «στα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά έργα, στην περιοχή της Κατούνας, επένδυση της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, μετέχουν περί τις 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων. Το ετήσιο όφελος απ’ τα νέα φωτοβολταϊκά υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ, ποσό που επίσης θα ενισχύει κατ’ έτος την τοπική οικονομία». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «ομαδοποίησε τα έργα και κατασκευάζει η ίδια τον υποσταθμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς να μετέχουν, κάτι που πρακτικά θα ήταν αδύνατο αν το επιχειρούσαν μεμονωμένα, λόγω κορεσμού του δικτύου. Μάλιστα, η Ένωση Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι είχε προτεραιότητα στο δίκτυο, επέλεξε να κατασκευάσει η ίδια και να παραχωρήσει τον υποσταθμό, ώστε να μην επιβαρύνει ούτε με μισό κιλοβάτ το υπάρχον δίκτυο της ΔΕΗ».

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Στα μέσα φθινοπώρου η έναρξη κατασκευής του πάρκου ισχύος 204 MW - Στα 130 εκατ. ευρώ η επένδυση.
   Αίτημα στην EBRD για δανειοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ έχουν υποβάλει τα ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW στην Κοζάνη.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η EBRD στην ιστοσελίδα της, το δάνειο θα είναι μακροπρόθεσμο, ενώ στην παρούσα φάση το αίτημα των Ελληνικών Πετρελαίων βρίσκεται υπό διερεύνηση. Η έγκριση του δανειοδότησης πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτελέσει μία δυνητική πηγή χρηματοδότησης του έργου από τα ΕΛΠΕ.
   Όπως είναι γνωστό, η υπό ανάπτυξη μονάδα θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της «Γηραιάς Ηπείρου». Εξαγοράστηκε από την Juwi Hellas, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας τον περασμένο Φεβρουάριο από τη θυγατρική του Ομίλου, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες.
   Το έργο θα υλοποιηθεί από την Juwi Hellas, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ληφθούν και οι τελευταίες άδειες για την υλοποίησή του. Έτσι, εκτιμάται ότι οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα του φθινοπώρου.
   Αποτροπή 187.000 τόνων CO2 ετησίως
   Περιγράφοντας το πρότζεκτ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σημειώνει πως θα συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς θα αντικαταστήσει ηλεκτροπαραγωγή που προέρχεται από λιγνιτικές μονάδες.
   Έτσι, χάρις στην εγκατεστημένη ισχύ των 204 MW, το πάρκο αναμένεται να μειώσει σε ετήσια βάση κατά 187.000 τόνους τις εκπομπές CO2 από το εγχώριο μίγμα παραγωγής ηλεκτρισμού. Επομένως, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο απανθρακοποίησης που δρομολογεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα έχουν αποσυρθεί έως το 2028.
   350 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή
   Η επένδυση ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, από την οποία το 40% θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία. Κατά τη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας, στηρίζοντας επομένως την απασχόληση στην περιοχή στην πρώτη φάση της ενεργειακής μετάβασης και της στροφής σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα αναπληρώσει το παραγωγικό «κενό» το οποίο θα δημιουργηθεί με την απόσυρση του λιγνίτη.
   Η κατασκευή του πάρκου θα τονώσει και έμμεσα την τοπική οικονομία, καθώς θα χρησιμοποιηθούν οι τοπικές υποδομές για διαμονή, διατροφή, ανεφοδιασμό και υπηρεσίες κατασκευής. Παράλληλα, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, οι κάτοικοι των παρακείμενων περιοχών και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων θα ενισχύονται ετησίως με ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα καταβάλλονται για μία 30ετία, όσο εκτιμάται πως θα είναι η διάρκεια ζωής του έργου.
   Θα εγκατασταθεί σε περιοχή που απέχει 15 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης, καταλαμβάνοντας έκταση 4.500 στρεμμάτων. Η αποζημίωση της ηλεκτροπαραγωγής του θα γίνεται μέσω σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (Feed in Premium), με την Juwi Hellas να έχει «κλειδώσει» τιμή αναφοράς (57,3 ευρώ/MWh) συμμετέχοντας στον κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ του Απριλίου του 2019.
   Θα παράγει σε ετήσια βάση 300 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών. Έτσι, θα αποτρέπει την εκπομπή στην ατμόσφαιρα τόσων ποσοτήτων CO2, όσων απορροφούν 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.
   Κώστας Δεληγιάννης
   [email protected]
    

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Σημαντικά υψηλότερες χονδρεμπορικές τιμές παρουσιάζει η ελληνική αγορά ρεύματος, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από την εκκαθάριση του ενεργειακού χρηματιστηρίου των τελευταίων ημερών. 
   Συγκεκριμένα στην προημερήσια αγορά για τις 11 Αυγούστου, η ελληνική αγορά με συνολικό φορτίο 141GW είχε Οριακή Τιμή στα 52,3 €/MWh. Οι μονάδες φυσικού αερίου στο 50% της ζήτησης όρισαν τιμή για 9 ώρες στα 55 €/MWh ενώ οι εισαγωγές στο 17% της ζήτησης όρισαν τιμή 12 ώρες στα 49,5 €/MWh. Η Ελληνική ΟΤΣ ήταν η ακριβότερη στην Ευρώπη με εξαίρεση την Πολωνία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χονδρεμπορική τιμή στη Γερμανία ήταν  στα 36,3 €/MWh, στην Ιταλία στα 41,15 €/MWh, στη Βουλγαρία  στα 41,17 €/MWh και στη Ρουμανία στα 40,82 €/MWh. 
   Στην προημερήσια αγορά για τις 12 Αυγούστου, το συνολικό φορτίο της ελληνικής αγοράς ήταν 141GWh με την ΟΤΣ να διαμορφώνεται στα 52,3 €/MWh. Οι μονάδες αερίου στο 48% της ζήτησης όρισαν τιμή για 7 ώρες στα 63,7 €/MWh, ενώ οι εισαγωγές στο 19% της ζήτησης όρισαν τιμή 14 ώρες στα 45,1 €/MWh. Και πάλι η Ελληνική ΟΤΣ ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη μαζί με την Πολωνία. Οι τιμές να διαμορφώθηκαν ενδεικτικά ως εξής: Γερμανία 35,86 €/MWh, Ιταλία 42,96 €/MWh, Βουλγαρία 39,13 €/MWh, Ρουμανία 38,25 €/MWh, Ισπανία 39,27 €/MWh, Πορτογαλία 39,27 €/MWh.
   Τέλος η προημερήσια αγορά για σήμερα 13 Αυγούστου με συνολικό φορτίο στις 149GWh και ΟΤΣ στα 42,5 €/MWh ήταν και πάλι η ακριβότερη στην Ευρώπη πίσω από την Πολωνία. Οι μονάδες αερίου στο 51% της ζήτησης όρισαν τιμή για 18 ώρες στα 41,4 €/MWh. Σημειώνεται ότι επί 15 ώρες, η τιμή ορίστηκε από τις μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες ήταν οριακές. Αυτό σημαίνει ότι είτε έχουν ακριβότερο φυσικό αέριο ή ότι η ΔΕΗ έχει λόγους να κάνει προσφορές πιο ψηλά από τις εισαγωγές. Οι εισαγωγές στο 16% της ζήτησης όρισαν τιμή για 6 ώρες στα 45,6 €/MWh. Οι αντίστοιχες τιμές ήταν: στη Γερμανία 38,59 €/MWh, στην Ιταλία 41,34 €/MWh, στην Τσεχία 39,02 €/MWh, στη Βουλγαρία 39,33 €/MWh, στην Ρουμανία 40,14 €/MWh, στην Ισπανία 40,52 €/MWh και στην Πορτογαλία 40,52 €/MWh.
  Sign in to follow this  
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.