Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1544 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Στην Κρήτη σχεδιάζεται να χωροθετηθεί το πρώτο πιλοτικό πλωτό θαλάσσιο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα καθώς και σε ακόμη ένα νησί μη διασυνδεμένο με τον κεντρικό «κορμό» του ηλεκτρικού συστήματος. Το σκεπτικό του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να λειτουργήσει αρχικά ένα πιλοτικό στο σύστημα της Κρήτης, η οποία από το 2025 θα διασυνδεθεί, αλλά και σε ένα μικρό νησί όπου πιθανώς να γίνει και χρήση συσσωρευτών, προκειμένου να διαπιστωθούν, υπό διαφορετικές συνθήκες, τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες.
      Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε θαλάσσια «οικόπεδα», με τον νόμο 4951/2022 είχε προβλεφθεί η δυνατότητα λειτουργίας, σε πρώτη φάση, έως και δέκα πιλοτικών πλωτών μονάδων, εγκατεστημένης ισχύος από 0,5 MW έως και 1 MW. Ωστόσο, έκτοτε δεν είχαν προχωρήσει γι΄ αυτό το ΥΠΕΝ αναμένεται άμεσα να προωθήσει ρυθμίσεις οι οποίες θα προβλέπουν ότι αυτά τα πιλοτικά πλωτά θαλάσσια φωτοβολταϊκά θα εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών και θα μπορούν να συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
      Μάλιστα, για τις αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης με το δίκτυο, ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέξει σε ποιον Διαχειριστή θέλει να τις υποβάλλει, δηλαδή στον ΔΕΔΔΗΕ ή στον ΑΔΜΗΕ. Ειδικά για το ηλεκτρικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το οποίο θεωρείται κορεσμένο και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πάψει να δέχεται αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για φωτοβολταϊκά, στην περίπτωση πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών θα τις δέχεται κατ΄ εξαίρεση.
      Ο ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ
      Ρόλο στην ανάπτυξη και των πλωτών θαλάσσιων φωτοβολταϊκών αναμένεται να παίξει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η οποία έχει ήδη επωμισθεί την επιτάχυνση των επενδύσεων που αφορούν στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Γι΄ αυτές τις επενδύσεις, η ΕΔΕΥΕΠ, μέσω ρύθμισης που αναμένεται να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, θα μπορεί αναλαμβάνει, για λόγους ωρίμανσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, να διενεργεί έρευνες, μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (ή να τα αναθέτει σε εταιρεία ειδικού σκοπού).
      Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι για τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες και ταμιευτήρες εκκρεμούν εδώ και καιρό αιτήσεις ισχύος εκατοντάδων MW και για τα οποία δεν υπάρχουν κατευθύνσεις ως προς τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Ενδιαφέρον για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας είχαν επιδείξει ελληνικοί, αλλά και ξένοι όμιλοι όπως η γαλλική ΑΚUO Energy, η γερμανική BayWa κ.ά.
      Πλωτά σε λίμνες και θάλασσες
      Παγκοσμίως, από το 2007 οπότε έγινε η πρώτη πιλοτική εφαρμογή πλωτών φωτοβολταϊκών έως και σήμερα, η αύξηση των εγκαταστάσεων είναι εντυπωσιακή. Οι χώρες με τις περισσότερες εφαρμογές είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και το Βιετνάμ στην Ασία και η Ολλανδία, η Γαλλία και η Βρετανία στην Ευρώπη. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ μέχρι πρόσφατα τα πλωτά φωτοβολταϊκά ήταν στο περιθώριο της αγοράς, πλέον παρουσιάζονται ως μια ενδιαφέρουσα επενδυτική επιλογή. Ο βασικός λόγος είναι η δραστική μείωση του κόστους, αν και παραμένουν κατάτι ακριβότερα από αντίστοιχους φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί εδάφους.
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι περικοπές ΑΠΕ το προηγούμενο έτος, με τις Γιγαβατώρες που δεν εγχύθηκαν στο ηλεκτρικό σύστημα να ανέρχονται σε 228 Γιγαβατώρες. Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές γίνονται προς ώρας από τον ΑΔΜΗΕ οριζόντια και αναλογικά, περιορίζοντας την ισχύ παραγωγής κάθε σταθμού ΑΠΕ που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή σε λειτουργία. 
      Επίσης, οι περικοπές εφαρμόζονται σε όσα έργα υπάρχει η δυνατότητα για παρέμβαση μέσω τηλεχειρισμού. Κάτι που ισχύει για το σύνολο των «πράσινων» μονάδων που είναι συνδεδεμένες στο ΕΣΜΗΕ, αφού οι δυνατότητες τηλεχειρισμού στο δίκτυο διανομής από τον ΔΕΔΔΗΕ ακόμη περιορίζονται σε ένα μικρό ποσοστό του χαρτοφυλακίου των εγκατεστημένων «μικρών» φωτοβολταϊκών. 
      Οι 228 Γιγαβατώρες «πράσινης» παραγωγής βρέθηκαν εκτός συστήματος το 2023 για λόγους αγοράς (δηλαδή πλεονάζουσας παραγωγής, έναντι της ζήτησης και του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών), και όχι για λόγους συμφόρησης του ηλεκτρικού συστήματος. Έτσι, δείχνουν πως εκτός από την ύπαρξη ηλεκτρικού «χώρου» για σύνδεση, οι μονάδες ΑΠΕ χρειάζονται και ανάλογο «χώρο» στην αγορά, ώστε να διαθέσουν την παραγωγή τους και να αποζημιωθούν για αυτήν. 
      Επίσης, το μέγεθος των περσινών περικοπών αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της συμμετοχής του εγκατεστημένου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στο εγχώριο ηλεκτρικό μίγμα. Είναι ενδεικτικό ότι ισοδυναμούν με το 1,1% περίπου της συνολικής ετήσιας παραγωγής ΑΠΕ την περασμένη χρονιά. 
      Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το φαινόμενο θα ενταθεί σημαντικά τα αμέσως επόμενα χρόνια, ξεκινώντας ήδη από φέτος. Κι αυτό γιατί ήδη από το 2024 αναμένεται σημαντική περαιτέρω ενίσχυση της διείσδυσης ΑΠΕ, χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή της εγχώριας ζήτησης για ηλεκτρισμό για ρεύμα. Απόδειξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ για το τρέχον έτος, η διείσδυση θα αυξηθεί κατά 2.104 Μεγαβάτ, με την κατανάλωση να διαμορφώνεται στις 45,8 Τεραβατώρες – όταν φέτος κινήθηκε στις 45,8-46,1 Τεραβατώρες. 
      Βέβαια, οι «κόφτες» στην παραγωγή ΑΠΕ δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο, καθώς λίγο έως πολύ όλα τα κράτη της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, με την προέλαση των ανανεώσιμων μονάδων στα ενεργειακά τους συστήματα. Στην περίπτωση ωστόσο της χώρας μας, μία ακόμη δυσχέρεια έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι όμορες αγορές ηλεκτρισμού των Βαλκανίων δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στις περικοπές σε σημαντικό βαθμό, μέσω των εξαγωγών «πράσινης» ενέργειας. 
      Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, «ανάχωμα» στις περικοπές αναμένεται να μπει για πρώτη φορά από το 2026, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο «κύμα» μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι το 2026 θα ξεκινήσουν να ενεργοποιούνται οι πρώτες standalone μπαταρίες από το σχήμα στήριξης που «τρέχει» από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ωστόσο, το «ανάχωμα» αυτό δεν αναμένεται να περιορίσει τις περικοπές ΑΠΕ, από τα επίπεδα στα οποία θα έχουν διαμορφωθεί τότε, αλλά απλώς να μειώσει τον ρυθμό αύξησής τους. 
      Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο για την περίοδο 2024-2025 αλλά και για όλη την τρέχουσα 10ετία, καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο το μόνιμο πλαίσιο περικοπών που έχει στα σκαριά η Ομάδα Διοίκησης Έργου του ΥΠΕΝ. Στόχος του μόνιμου πλαισίου είναι ακριβώς οι εταιρείες να έχουν όσο το δυνατόν πιο καθαρή εικόνα για το ποσοστό της παραγωγής των επενδύσεών τους που δεν θα εγχέεται στο σύστημα -και για το οποίο επομένως δεν πρόκειται να αποζημιωθούν- ώστε να διαμορφώσουν τα business plan τους, χωρίς να απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα των έργων. 
      Όπως έχει γράψει το energypress, για αυτό τον σκοπό στο μόνιμο πλαίσιο θα προβλέπεται κατανομή των περικοπών στις διάφορες κατηγορίες έργων, δηλαδή κριτήρια ιεράρχησης για το «ψαλίδι» που θα εφαρμόζεται στους σταθμούς. Επίσης, από την Ομάδα εξετάζεται και το αν χρειάζεται (υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις) να αποζημιώνονται έργα για την παραγωγή τους που δεν εγχέεται στο σύστημα. Στη βάση της εισήγησης που θα διαμορφωθεί, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη ΡΑΑΕΥ και το ΥΠΕΝ.
      Προς τον περιορισμό των περικοπών θα συμβάλει επίσης και το σχέδιο για προσθήκη μπαταριών behind the meter σε υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκά, που επίσης επεξεργάζεται η Ομάδα, παρέχοντας ως κίνητρο την κατακύρωση ταρίφας μέσω διαγωνισμών. Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα αυτή θα δίνεται από τη μία κατηγορία δημοπρασιών του νέου διαγωνισμού σχήματος. Οι μπαταρίες behind the meter θα αμβλύνουν τις απορρίψεις ηλεκτρικής ενέργειας, πέρα από το ότι θα απελευθερώσουν ηλεκτρικό «χώρο».
      Όσον αφορά την επόμενη 10ετία, η μέγιστη αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού της χώρας μας (στο οποίο θα προστεθεί στην πορεία και το αιολικό δυναμικό των αιολικών θαλασσών) «περνά» από τους νέους ηλεκτρικούς «διαδρόμους» που έχει στα σκαριά ο ΑΔΜΗΕ, για μαζικές εξαγωγές «πράσινης» ενέργειας. Ένας τέτοιος διάδρομος είναι ο Green Aegean Interconnection, για την τροφοδοσία των μεγάλων κέντρων κατανάλωσης στη νότια Γερμανία. 
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τις 2.000 έχουν φτάσει τα συστήματα φωτοβoλταϊκών στέγης με μπαταρία που βρίσκονται σε λειτουργία μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» και έπονται 8.700 συστήματα ακόμη που έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ και αναμένεται να συνδεθούν μέσα στους επόμενους μήνες.
      Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πρώτη «παρτίδα» των 2.000 συστημάτων που πλέον λειτουργεί αθροίζεται στα 12 Μεγαβάτ ενώ εν αναμονή για λειτουργία φτάνουν τα 60 μεγαβάτ. Τα παραπάνω «μεγέθη» μεταφράζονται, όπως αναφέρουν ίδιες πληροφορίες σε απορρόφηση προϋπολογισμού της τάξης του 50% μέχρι στιγμής, όταν το συνολικό ποσό είχε προσδιοριστεί στα 230 εκατομμύρια ευρώ.
      Αν και τα υφιστάμενα νούμερα, 10 μήνες σχεδόν μετά την έναρξη του προγράμματος, επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της αγοράς, εντούτοις, αποκαλύπτουν, ταυτόχρονα, μια βραδύτητα στην υλοποίηση, δεδομένου κιόλας ότι οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για 33-35 χιλιάδες συστήματα.
      Ο βασικός λόγος για την περιορισμένη, μέχρι στιγμής, διάδοση του προγράμματος οφείλεται, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, στο ζήτημα των πληρωμών. Συγκεκριμένα, η καταβολή των πληρωμών δεν έχει προχωρήσει με αποτέλεσμα κάθε ενδιαφερόμενος να καλείται υποχρεωτικά να διαθέσει αρχικά ένα ορισμένο κεφάλαιο, αναμένοντας σε μετανέστερο, απροσδιόριστο χρόνο την ανάκτηση μέρους της επένδυσης μέσω της επιδότησης.
      Σημειώνεται ότι ορισμένες εταιρείες έχουν εγκαινιάσει δικά τους «χρηματοδοτικά εργαλεία» προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων, πράγμα όμως που είναι «πεπερασμένο» και σε άμεση συνάρτηση με τη ρευστότητα της κάθε εταιρείας.
      Όταν μάλιστα, όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν προχωρούν οι πληρωμές μέσω του προγράμματος, τα όποια περιθώρια για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση των έργων στενεύουν ακόμη περισσότερο.
      Σε κάθε περίπτωση, η αυτοπαραγωγή, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΦ, γνωρίζει μεγάλη άνθηση στη χώρα μας με τις προβλέψεις του Συνδέσμου να αναφέρουν ότι φέτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς.
      Υπενθυμίζεται, ότι το 2023 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για την διάδοση της αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, με τη συνολική ισχύ των νέων συστημάτων να σημειώνει πάνω από 100% αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος.
      Μάλιστα, πέρυσι συνδέθηκαν περισσότερα συστήματα, από όσα είχαν εγκατασταθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας σε σύνολο τα 250 Μεγαβάτ. Ο ΣΕΦ εκτιμά ότι το τρέχον έτος θα κινηθεί σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα με την εγκατάσταση περί των 300 Μεγαβάτ νέων συστημάτων, εκ των οποίων, όπως προαναφέρθηκε τα 60 Μεγαβάτ αφορούν συστήματα μέσω του PV Stegi.
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Οι βιομηχανίες είναι πρόθυμες να υιοθετήσουν κυκλικές πρακτικές και το πράττουν ήδη καταγράφοντας πρόοδο και προγραμματίζοντας αύξηση των επενδύσεων για την κυκλικότητα μέσα στην επόμενη πενταετία αλλά αντιμετωπίζουν εμπόδια που επιβραδύνουν την μετάβαση. Έρευνα που πραγματοποίησε η ABB Motion με τη συμμετοχή 3.304 ανώτερων στελεχών της παγκόσμιας βιομηχανίας από διάφορους τομείς και χώρες καταδεικνύει ότι πλέον οι επιχειρήσεις ακολουθούν μια σφαιρική προσέγγιση στην κυκλικότητα και ξεφεύγουν πλέον από τα στενά όρια της ανακύκλωσης.
      Αυτή η ευρύτερη προοπτική περιλαμβάνει την μείωση των απορριμμάτων, τον βιώσιμο σχεδιασμό και την ανάπτυξη αποδοτικών πόρων και διαδικασιών. Ωστόσο, παραμένει η αποσύνδεση μεταξύ της ευαισθητοποίησης και της πραγματικής εφαρμογής λόγω των υφιστάμενων φραγμών ενώ δεν έχουν εγκαθιδρυθεί ακόμη μια κοινή αντίληψη και κατανόηση της κυκλικής στρατηγικής ούτε έχουν καθιερωθεί μετρήσεις για τις επιχειρήσεις. Έτσι, παρά την αισιοδοξία τους για μελλοντικές επενδύσεις στην κυκλικότητα, οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προκλήσεις που σχετίζονται με την έλλειψη πόρων και τη σπατάλη. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 95% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν εμπόδια στην υιοθέτηση κυκλικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους διαχείρισης και της περιορισμένης πρόσβασης σε πόρους.
      Η κύρια πρόκληση που αναφέρεται είναι η προμήθεια βιώσιμων υλικών (31%). Πολλά άλλα εμπόδια περιστρέφονται γύρω από την προσβασιμότητα σε βιώσιμες πρώτες ύλες και κυκλικές τεχνολογίες. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα κυκλικών τεχνολογιών προσδιορίζεται ως ένα από τα τρία κορυφαία εμπόδια στην υιοθέτηση σε διάφορους βασικούς βιομηχανικούς τομείς. Αυτό υπογραμμίζει την έλλειψη συνειδητοποίησης σχετικά με την πιθανή συμβολή ορισμένων τεχνολογιών στην κυκλικότητα. Ως προς την διαχείριση κόστους, η οποία προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στις επιχειρήσεις, οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή κυκλικών πρακτικών μπορεί να συνεπάγεται αρχικά έξοδα τα οποία λειτουργούν αποθαρρυντικά για τις επενδύσεις, ωστόσο τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όπως π.χ αντιμετώπιση της σπανιότητας πόρων και μείωση αποβλήτων, αναδεικνύουν την ανάγκη για επενδύσεις σε κυκλικές προσεγγίσεις. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς ανάπτυξης και της οικονομικής προσιτότητας των βιώσιμων τεχνολογιών και πόρων.
      Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως φαίνεται, υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της βιομηχανικής παραγωγής αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας στον βαθμό όπου η αναποτελεσματική χρήση ενέργειας συχνά οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής αποβλήτων λόγω της ανεπάρκειας των χρησιμοποιούμενων μεθόδων.
      Αντίθετα, η καλή διαχείριση απορριμμάτων συμβάλλει στην ενεργειακή απόδοση ελαχιστοποιώντας τη χρήση πόρων και μετριάζοντας την ένταση ενέργειας στις παραγωγικές διαδικασίες και επομένως, η βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και η μείωση των απορριμμάτων είναι απαραίτητες για την προώθηση ενός βιώσιμου βιομηχανικού οικοσυστήματος στο πλαίσιο μιας κυκλικής οικονομίας.
      Φυσικά, για να μειωθεί η παραγωγή αποβλήτων και να εξοικονομηθεί ενέργεια απαιτούνται συνέργειες. Οι βιομηχανίες δημιουργούν προληπτικά συνεργασίες για την ενίσχυση των κυκλικών πρακτικών, με έμφαση στη διαχείριση απορριμμάτων και τις συνεργασίες ανακύκλωσης. Αυτές οι συμμαχίες περιλαμβάνουν την προμήθεια τεχνολογίας, την δέσμευση για υιοθέτηση εθνικών στόχων και συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα. Οι βιομηχανίες δίνουν επίσης έμφαση στην συμμετοχή των πελατών και στην απόκτηση πιστοποιητικών, ωστόσο μόνο το 41% των εταιρειών συνεργάζεται με εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων.
      Παρά τα εμπόδια, οι επενδύσεις στην κυκλικότητα ακολουθούν ανοδική πορεία. Η πλειοψηφία (66%) των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση τον προϋπολογισμό τους για επενδύσεις που σχετίζονται με την κυκλικότητα κατά την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, αυτή η αύξηση αναμένεται να είναι πιο σημαντική μακροπρόθεσμα (τα επόμενα 3-5 χρόνια) παρά βραχυπρόθεσμα (τους επόμενους 12 μήνες).
      Πρόσφατα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) κατέστησε σαφές ότι ο σημερινός τρόπος ζωής εξαντλεί 60% περισσότερους πόρους από εκείνους που η Γη μπορεί να παρέχει με βιώσιμο τρόπο. Η επείγουσα ανάγκη να μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και μεγιστοποίηση των πόρων αξιοποίηση, αναγνωρίζεται ευρέως ως πρωταρχική όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
      Η υιοθέτηση της κυκλικότητας όχι μόνο βελτιώνει την αποδοτικότητα των πόρων και εξοικονομεί χρήματα, αλλά και ενισχύει την ανθεκτικότητα της επιχείρησης απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.
       
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε ένα έτος από σήμερα εκτιμάται ότι «θα βγει στον αέρα» από τη ΔΕΗ η προκήρυξη κατασκευής της μονάδας αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Καρδιάς, ισχύος 148 Μεγαβάτ. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 170-180 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την διεθνή πρακτική για την κατασκευή ανάλογων έργων, θα ολοκληρωθεί 3 περίπου χρόνια μετά τη συμβασιοποίησή της. 
      Όπως έχει γράψει το energypress, ο σταθμός στο Ορυχείο Καρδιάς βρίσκεται στην «εμπροσθοφυλακή» πέντε μονάδων αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζει η επιχείρηση, συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ. Για τη δρομολόγηση της κατασκευής του, η ΔΕΗ ήδη «τρέχει» έναν διαγωνισμό για την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου σε ανάλογα έργα, ο οποίος θα αναλάβει τη μελέτη σκοπιμότητας, βασικού σχεδιασμού και τεχνικών προδιαγραφών της μονάδας. 
      Παράλληλα, η επιχείρηση πραγματοποιεί μελέτες ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον σχεδιασμό του πρότζεκτ. Τα πορίσματα των μελετών θα παρασχεθούν στον σύμβουλο που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό, ώστε αυτός να καθορίσει όλες τις παραμέτρους της μονάδας και, με αυτό τον τρόπο, να ανοίξει ο δρόμος για τη σύνταξη των τευχών της προκήρυξης.  
      Η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση από τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του τριπλού επενδυτικού σχεδίου που έχει η επιχείρηση για τον πρώην Ατμοηλεκτρικό Σταθμό και το όμορο (επίσης πρώην) λιγνιτωρυχείο. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται επίσης η μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα υποστηρίξει τη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, όπως και η μετατροπή των γεννητριών των μονάδων «Καρδιά ΙΙΙ» και «Καρδιά IV» σε σύγχρονους πυκνωτές. 
      Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για τους πυκνωτές. Υπενθυμίζεται ότι οι πυκνωτές είναι απαραίτητοι για την παροχή υπηρεσιών στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ρύθμιση ισχύος και τάσης, άεργος ισχύς), οι οποίες αφορούν την «ποιότητα» του ηλεκτρικού ρεύματος. Για την αμοιβή αυτών των υποδομών, προβλέπεται η δημιουργία ενός καθεστώτος αποζημίωσης για την ασφάλεια της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος – στο πρότυπο των σχημάτων στήριξης για την επάρκεια ισχύος, για τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες. 
      Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ συνεχίζει να ωριμάζει τα τέσσερα υπόλοιπα έργα αντλησιοταμίευσης, που έχει επίσης στα σκαριά. Τα δύο μεγαλύτερης ισχύος πρότζεκτ, 460 Μεγαβάτ το καθένα, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη λίμνη Βεγορίτιδα και στη Σφηκιά – με το δεύτερο να αποτελεί ξεχωριστό έργο από την υφιστάμενη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή. 
      Οι υπόλοιποι δύο σταθμοί προορίζονται να κατασκευασθούν σε πρώην λιγνιτωρυχεία. Ο ένας (ισχύος 183 Μεγαβάτ) στη Μεγαλόπολη και ο άλλος στο ορυχείο Μαυροπηγής. 
      Υπενθυμίζεται ότι οι αντλησιοταμιευτικές μονάδες μπορούν να προσφέρουν μακράς διάρκειας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως είναι αναγκαίες σε ηλεκτρικά συστήματα με μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ – όπως θα συμβαίνει στο εγχώριο σύστημα το 2030, όταν σύμφωνα με το draft του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ, η συμμετοχή των ανανεώσιμων στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής θα αγγίζει το 79%. 
      Σε αυτό το πλαίσιο, το draft του ΕΣΕΚ προβλέπει ότι έως το τέλος της 10ετίας, θα λειτουργεί στη χώρα μας ένα χαρτοφυλάκιο αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος περί τα 2.200 Μεγαβάτ. Αυτή τη στιγμή, τα δύο υφιστάμενα έργα της ΔΕΗ (Θησαυρός, Σφηκιά) και η μονάδα που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία αθροίζουν συνολική ισχύ 1.370 Μεγαβάτ περίπου. Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη για επιπλέον συστήματα αποθήκευσης μακράς διάρκειας πάνω περί τα 830 Μεγαβάτ, ήδη μέχρι το τέλος της 10ετίας. 
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η μάχη ενάντια σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται μπορεί να είναι εξαιρετικά επείγουσα, ωστόσο επειδή οι υποδομές αιολικής ενέργειας γερνούν, ένα κρίσιμο ερώτημα που τίθεται και που θα καθορίσει εν πολλοίς το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι τι θα κάνουμε με τις παλιές ανεμογεννήτριες.
      Περίπου το ένα πέμπτο των 90.000 χερσαίων ανεμογεννητριών της ηπείρου είναι τουλάχιστον 15 ετών — και η κανονική διάρκεια ζωής ενός αιολικού πάρκου με ελάχιστη συντήρηση είναι 20 χρόνια. 
      Σύμφωνα με στοιχεία της WindEurope, που παραθέτουν οι Financial Times, στην Ισπανία, πρωτοπόρο της αιολικής ενέργειας τη δεκαετία του 1990, μαζί με τη Γερμανία και τη Δανία, τα αιολικά πάρκα ηλικίας 15 ετών και άνω είναι το ήμισυ του συνόλου — το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. 
      Οι δύσκολες επιλογές
      Οι επιλογές στο τέλος του κύκλου ζωής που κάνουν οι ιδιοκτήτες των στροβίλων, οι οποίοι πρέπει να σταθμίσουν αν θα επενδύσουν περισσότερα ή θα φύγουν, έχουν ευρύτερες συνέπειες. Οι αποφάσεις τους θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό της προόδου της ΕΕ προς την επίτευξη του στόχου της για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και την επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.
      Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την πίεση του αυξανόμενου κόστους για τον κλάδο.
       Αυτό που είναι καλύτερο για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ — και μάλιστα για τον πλανήτη — δεν είναι πάντα η σωστή επιλογή για τους ιδιοκτήτες. Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν οι αντιδράσεις από περιοχών που δεν θέλουν τις τεράστιες κατασκευές στην αυλή τους.
      Ο Joan Groizard Payeras, επικεφαλής του Ισπανικού Ινστιτούτου Διαφοροποίησης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (IDAE), υπογραμμίζει στους FT: «Εάν δεν κάνουμε τίποτα με αυτά τα πάρκα, εάν δεν ληφθεί απόφαση, υπάρχει κίνδυνος απώλειας ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για πρώτη φορά».
      Το να τα αφήσουμε να λήξουν θα σπαταλούσε έναν πολύτιμο πόρο, επειδή τα πρώτα αιολικά πάρκα βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες με τις ισχυρότερες θύελλες. 
      Ο Groizard εκτιμά ότι το κλείσιμο των παλαιών πάρκων θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να χάσει μεταξύ πέντε και 10 γιγαβάτ αιολικής ισχύος έως το 2030 — αρκετά για να προμηθεύσει 3-6 εκατομμύρια ισπανικά σπίτια.
      Αντίθετη κατεύθυνση
      Σύμφωνα με τους FT, η Ισπανία πρέπει να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η συνολική αιολική της ισχύς σήμερα είναι 30 GW και το κλιματικό του σχέδιο προβλέπει υπερδιπλασιασμό σε 62 GW τα επόμενα έξι χρόνια. Μέχρι το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 81 τοις εκατό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
      Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μαδρίτη και η ΕΕ πιέζουν για αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν ανανέωση ενέργειας: την κατάργηση των παλαιότερων ανεμογεννητριών και τη χρήση των ίδιων τοποθεσιών για την ανέγερση νέων στροβίλων αιχμής, οι οποίοι είναι ψηλότεροι, πιο αποτελεσματικοί και αντλούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά η μετατόπιση μπορεί να είναι μια δαπανηρή, περίπλοκη διαδικασία.
      «Δεν λέω ότι είναι μια εύκολη νίκη, αλλά είναι ένας πολύ λογικός τρόπος να αυξηθεί η χωρητικότητα», λέει ο Groizard.
      Οι νέες τουρμπίνες ξεπερνούν τις παλιές με τον ίδιο τρόπο που μια Mercedes υψηλών επιδόσεων κερδίζει ένα vintage Renault 5, λέει ο José Entrecanales, επικεφαλής οικονομικών και βιωσιμότητας της Acciona Energía. 
      Ένα τυπικό μηχάνημα 20 ετών, του οποίου οι άκρες των λεπίδων φτάνουν έως και τα 90 μέτρα, παράγει 800 kW. Ένα νέο μοντέλο παράγει 7.000 kW με λεπίδες που ανέρχονται σε 240 μέτρα ή περισσότερο, ξεπερνώντας το ύψος του ουρανοξύστη One Canada Square στο Canary Wharf του Λονδίνου. Μια μόνο περιστροφή παράγει περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα μέσο ισπανικό νοικοκυριό καταναλώνει σε μια μέρα.
      Επανατροφοδότηση
      Επειδή οι νέες τουρμπίνες "αιχμαλωτίζουν" περισσότερο άνεμο, η WindEurope εκτιμά ότι η επανατροφοδότηση τριπλασιάζει κατά μέσο όρο την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μιας εγκατάστασης (σε γιγαβατώρες) με μείωση 25%  στον αριθμό των μηχανών. Η Deloitte εκτιμά ότι η ανανέωση ενέργειας θα μπορούσε να προσφέρει τα δύο τρίτα της αύξησης της αιολικής δυναμικότητας που χρειάζεται η Ισπανία για να επιτύχει τους στόχους της για το 2030.
      Απλή εναλλακτική
      Μια πιο απλή εναλλακτική θα μπορούσε να είναι η παράταση της διάρκειας ζωής μιας τουρμπίνας με μερικά ανταλλακτικά, είτε πρόκειται για νέα πτερύγια, κιβώτια ταχυτήτων ή γεννήτριες. Μια προσεκτικά συντηρημένη υπάρχουσα μηχανή μπορεί να συνεχίσει να περιστρέφεται για 35 ή 40 χρόνια, αλλά δεν θα φέρει την ΕΕ πιο κοντά στον στόχο της να αντιπροσωπεύει το 42,5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. 
      Αντοχές
      Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να λάβουν υπόψην τους το γεγονός ότι η αιολική βιομηχανία άντεξε ένα θλιβερό 2023, καθώς επλήγη από έναν συνδυασμό υψηλότερων επιτοκίων, αυξημένων τιμών εμπορευμάτων, αβέβαιης ζήτησης και τεταμένων αλυσίδων εφοδιασμού. 
      Η Siemens Energy, της οποίας η αιολική μονάδα κατασκευάζει τουρμπίνες, χρειάστηκε πέρυσι εγγυήσεις 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο δανικός όμιλος Ørsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα περικοπές έως και 800 θέσεων εργασίας και μείωσε τους στόχους για νέα έργα έχοντας κλείσει απομειώσεις 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
      Το κόστος των αιολικών έργων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 30-35% από πριν από την πανδημία, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο τραπεζίτη που εργάζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
      Όλες αυτές οι προκλήσεις κάνουν την ανανέωση πιο δύσκολη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κανονισμούς αδειοδότησης και τη διαχείριση των συνδέσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο, για τις οποίες ο αιολικός τομέας καταγγέλλει ότι εξακολουθούν «να είναι αναίσθητοι, αν όχι εχθρικοί, στις ανάγκες του».
      H Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, εξέφρασε τη λύπη της τον περασμένο Οκτώβριο ότι το μπλοκ είχε τέσσερις φορές περισσότερη αιολική δυναμικότητα σε αναμονή για άδειες από ό,τι υπό κατασκευή. Καθώς η επιτροπή ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη του τεταμένου τομέα, είπε: «Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί χρόνος για την εξέταση και την έγκριση έργων». Στην Ισπανία, ο Groizard λέει ότι η χώρα «μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ καλύτερα», αλλά ότι οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντίληψη του «δωρεάν για όλους».
      Ο Óscar Pérez της Qualitas Energy, ένας επενδυτικός όμιλος που αγοράζει, ενοποιεί και ενισχύει μικρά αιολικά πάρκα στη Γερμανία, επισημαίνει την κύρια αιτία του ρυθμιστικού στενώματος της Ευρώπης: μια «διχόνοια» μεταξύ των κλιματικών στόχων που τίθενται σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο και των υποεθνικών ρυθμιστικών αρχών που έλκουν σε διαφορετικά κατευθύνσεις. «Όσο περισσότερο τυποποιείτε τη διαδικασία και όσο πιο σαφείς είναι οι κανόνες, τόσο λιγότερη διακριτική ευχέρεια θα υπάρχει στις περιφέρειες», λέει.
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ο Σύνδεσμος Προμηθευτών με επιστολή του στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), θέτει το όλο ζήτημα για τουλάχιστον 1,5 εκατ. μετρητές που εκπροσωπούνται από τη ΔΕΗ και τους εκπροσώπους της Καθολικής Υπηρεσίας.
      Την ώρα που είναι σε “αναμονή” η αγορά για την τροποποίηση του άρθρου 42, αλλά και η μέτρηση με το μήνα των καταναλώσεων λιανικής, ένα βασικό σημείο που αποτελεί “μαύρη” τρύπα για το όλο σύστημα, εντοπίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας. Συγκεκριμένα εστιάζει στον αριθμό μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς έγκυρο ΑΦΜ και διεύθυνση. Ανέρχεται δε, στο 1,5 εκατομμύριο και ουσιαστικά γι αυτούς υπάρχει αδυναμία ταυτοποίησης των πελατών με αποτέλεσμα να δημιουργεί ζημιά στους παρόχους ιδιαίτερα δε της καθολικής υπηρεσίας.
      ‘Έτσι ο Σύνδεσμος Προμηθευτών με επιστολή του στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ), θέτει το όλο ζήτημα για τουλάχιστον 1,5 εκατ. μετρητές που εκπροσωπούνται από τη ΔΕΗ και τους εκπροσώπους της Καθολικής Υπηρεσίας.
      Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός των παροχών οι οποίοι καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα «ΘΑΛΗΣ» του Διαχειριστή με μη έγκυρο («μηδενικό») ΑΦΜ αποτελεί μείζον ζήτημα, ιδίως αναφορικά με τις περιπτώσεις των εν λόγω παροχών οι οποίες μεταπίπτουν σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, καθότι οι δικαιούχοι της Καθολικής Υπηρεσίας περιέρχονται στο πελατολόγιο των παρόχων αυτομάτως, δίχως να προηγείται η σύναψη Σύμβασης Προμήθειας.
      Το ίδιο θέμα, ανακύπτει, σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ, και από την έλλειψη αναφοράς της διεύθυνσης σημαντικού αριθμού Πελατών.
      Ελλείψει έγκυρων στοιχείων, η ταυτοποίηση και τιμολόγηση μεγάλου μέρους των Πελατών που μεταπίπτουν στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας καθίσταται πρακτικά αδύνατη.
      Έτσι, τονίζει ο Σύνδεσμος,  η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους συγκεκριμένους πελάτες πραγματοποιείται με σημαντική οικονομική ζημία των παρόχων.
      Σύμφωνα με το Σύνδεσμο το ζήτημα αυτό παραμένει έως σήμερα ανεπίλυτο, παρά την Απόφαση 791A/2021 της 21.10.2021 με την οποία η Αρχή αναφορικά (και) με την ελλιπή παροχή στοιχείων είχε επιβάλει αφενός διοικητικό πρόστιμο 250.000 ευρώ και αφετέρου αυστηρή σύσταση στον Διαχειριστή για την τήρηση της υποχρέωσης παροχής στους παρόχους Καθολικής Υπηρεσίας, πλήρων των στοιχείων Πελατών που μεταπίπτουν στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας.
      Παράλληλα ο Σύνδεσμος καταγράφει και τις επιπτώσεις θέμα των καθώς είναι ante portas η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών. Ειδικότερα, αναφέρει:
      «Επιπρόσθετα, ενόψει της προγραμματιζόμενης επένδυσης για την εγκατάσταση 7,3 εκ. «έξυπνων μετρητών», επισημαίνεται ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων μετρητών για την ενίσχυση της αυτοκατανάλωσης και την ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στο πλαίσιο της μετάβασης, προϋποθέτει κατ’ ελάχιστον τη δυνατότητα ταυτοποίησης του συνόλου των παροχών, μέσω έγκυρων στοιχείων Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των Πελατών που αντιστοιχούν σε αυτούς».
      Με αυτά τα δεδομένα ζητά από τη ΡΑΑΕΥ να διευκρινίσει με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται επί του παρόντος ή/και υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστεί, τόσο από τον δεσπόζοντα προμηθευτή όσο και από τον Διαχειριστή του Δικτύου, ενδεχομένως και σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η έλλειψη στοιχείων ΑΦΜ για τους τουλάχιστον 1,5 εκ. πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι εκπροσωπούνται από τον δεσπόζοντα προμηθευτή και τους παρόχους Καθολικής Υπηρεσίας;
      Θεωρεί δε κρίσιμη παράμετρο, στο βαθμό δε που η συνεργασία της ΑΑΔΕ έχει ήδη ζητηθεί, την ενίσχυση και διευκόλυνση της συνεργασίας αυτής. Και θέτει το ερώτημα με  ποιο τρόπο διασφαλίζεται ότι ο επιμερισμός στους παρόχους Καθολικής Υπηρεσίας, των Πελατών για τους οποίους διαπιστώνεται έλλειψη στοιχείων ΑΦΜ, πραγματοποιείται η  κατ’ αναλογία των ποσοστών που ορίζονται στην σχετική απόφαση και τα οποία αντιστοιχούν στους μετρητές που έκαστος εκ των παρόχων Καθολικής Υπηρεσίας εκπροσωπεί στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα.
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το El Hierro, το μικρότερο από τα Κανάρια Νησιά, είναι το μοναδικό νησί στον κόσμο που έχει λειτουργήσει για 28 συνεχόμενες ημέρες μόνο με αιολική και υδάτινη ενέργεια.
      Ανακηρυγμένο από την UNESCO σε Παγκόσμιο Αποθεματικό Βιόσφαιρας και Γεωπάρκο, το ηφαιστειακό νησί ηλικίας 1,1 εκατομμυρίου ετών βρίσκεται σε πορεία προς την ενεργειακή αυτάρκεια κατά 100% μέσω καθαρών, ανανεώσιμων πηγών.
      Οι 10.000 κάτοικοί του και η τοπική κυβέρνηση είναι εξίσου αφοσιωμένοι στη βιωσιμότητα του νησιού.
      Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Gorona del Viento, με εγκατεστημένη αιολική ισχύ 11,5 MW, είναι η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.
      Συνδυάζει την αιολική παραγωγή με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιεί μέρος της ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο για την άντληση νερού σε μια δεξαμενή , ώστε να μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση των υδροστροβίλων και την αξιοποίηση στο έπακρο των ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αργότερα.
      Η ανανεώσιμη ενέργεια αυξάνεται από το 2015
      Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του El Hierro θυμούνται μια ξηρασία που έπληξε το νησί το 1948, όταν τα πλοία που επρόκειτο να παραδώσουν νερό προσπέρασαν το νησί επειδή ήταν "πολύ μικρό και πολύ μακριά". Έκτοτε, έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την αυτάρκεια και τη μη ανάγκη εξάρτησης από εξωτερική βοήθεια για τη βιωσιμότητα.
      Το πρώτο συνεχόμενο χρονικό διάστημα που το El Hierro χρησιμοποίησε μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν στις 9 Αυγούστου 2015, όταν ολόκληρο το νησί πέρασε δύο ώρες λειτουργώντας μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
      Ήταν ένα επίτευγμα που γεννήθηκε από ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης του 1996 για την εξασφάλιση ενός βελτιωμένου επιπέδου και ποιότητας ζωής για τον πληθυσμό και τη διατήρηση των φυσικών περιοχών.
      Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Gorona del Viento άρχισε να λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα τον Ιούλιο του 2015 και έκτοτε αποτελεί βασική εγκατάσταση για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν τεθεί σε λειτουργία το 2014, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν μόνο το 2,2 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο El Hierro.
      Στις 25 Ιανουαρίου 2018 και για 18 συνεχόμενες ημέρες, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής El Hierro κατάφερε να καλύψει το σύνολο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού. Έκτοτε, ο κόσμος παρακολούθησε το μικροσκοπικό νησί του Ατλαντικού να συνεχίζει να αποδεικνύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν βιώσιμη λύση για όσους ζουν σε απομονωμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο.
      Κάθε κέρδος που προκύπτει από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διοχετεύεται πίσω στη δημιουργία αποδοτικότερων συστημάτων διανομής νερού, ηλιακών συλλεκτών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το 2023 η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ (MWp) από κάθε άλλη τεχνολογία, απόρροια του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχίζεται αμείωτο. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 74% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για τη χρονιά αυτή, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών. 
      Διασυνδεδεμένα συστήματα
      MWp
      Νέα ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών το 2023
      1.574,7
      Συνολική ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών ως και το 2023
      7.087,5
      Το 2023, η αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

      Προ του 2015 (οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού) συνδέθηκαν λίγα έργα αυτοπαραγωγής με βάση το παλιό θεσμικό καθεστώς (π.χ. το σύστημα στο Κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μικρά συστήματα σε κτίρια της Τράπεζας Πειραιώς κ.λπ.). Εντός του 2023 διασυνδέθηκαν, μεταξύ άλλων, και 1.795 μικρά συστήματα με μπαταρία (12,66 MWh) στο πλαίσιο του προγράμματος "Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”.
       
      Η Ελλάδα ήταν το 2023 πρώτη στην Ευρώπη σε ότι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά, με ποσοστό υπερδιπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (8,6%) και υπερτριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,4%).
      Τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 72.500 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα ως τα τέλη του 2023, αριθμός που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς.
      Είναι πλέον και η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων να έχει πέσει κατά 90% από το 2009 έως σήμερα.
      Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2023 αποσοβήθηκε η έκλυση 5,7 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2 που εκλύουν 4,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 147,6 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 90,1 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.
      Μόνο το 2023, επενδύθηκαν στη χώρα μας 1,11 δις ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών.
      Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 15.730 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
      Ενεργειακή απόδοση φωτοβολταϊκών
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Για την κάλυψη των αναγκών του θέρους 2024, προσδιορίζεται σε 60 μεγαβάτ (MW) η ελάχιστη ισχύς που πρέπει να έχουν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
      Στη Βουλή εισήχθησαν οι ρυθμίσεις για το έκτακτο σχέδιο επάρκειας ρεύματος για τα νησιά και την Κρήτη. Περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη. Με τις νέες διατάξεις δίνεται δυνατότητα στη ΔΕΗ να λειτουργεί τις υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ στα νησιά και την Κρήτη ή να μεταφέρει και νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα. Στόχος είναι να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ) και στην Κρήτη έως την ολοκλήρωση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης, ειδικά του θερινούς μήνες, οπότε η ζήτηση ρεύματος, λόγω τουρισμού, είναι στην κορύφωσή της.
      Έτσι, άμεσα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ θα χορηγήσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα στη ΔΕΗ για την αναγκαία ισχύ, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες πρόσθετου δυναμικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έως την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων, όπως αποτυπώνεται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, η διάρκεια της άδειας θα μπορεί να παρατείνεται.
      Ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να συνάπτει σύμβαση ή να τροποποιεί υφιστάμενη σύμβαση, με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση πρόσθετου δυναμικού παραγωγής στα ΜΔΝ για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η άδεια παραγωγής. Στο πλαίσιο της σύμβασης η ΔΕΗ για την εγκατάσταση του πρόσθετου δυναμικού παραγωγής, θα αποζημιώνεται για το πλήρες κόστος του. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται μέσω του μηχανισμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και θα υπολογίζεται με βάση το σταθερό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει ιδίως κόστος ενοικίασης, αγοράς, μεταφοράς, εγκατάστασης μονάδων, συντήρησης και τήρησης αποθέματος ασφαλείας καθώς και το μεταβλητό κόστος, που περιλαμβάνει κυρίως το κόστος καυσίμων και εκπομπών CO2 του αδειοδοτημένου δυναμικού για την περίοδο της σύμβασης.
      Η καταβολή της αποζημίωσης στον κάτοχο άδειας παραγωγής στην Κρήτη προβλέπεται να γίνεται σε δόσεις, οι οποίες σε περίπτωση καθυστέρησης, θα επιβαρύνονται με τον προβλεπόμενο νόμιμο τόκο.
      Από ΕΛΥΚΩ και ΤΕΜ οι αποζημιώσεις
      Ο χρόνος απόσβεσης που θα λαμβάνεται υπόψη για τη μεθοδολογία αποζημίωσης του πρόσθετου δυναμικού παραγωγής ορίζεται στα δέκα έτη. Η αποζημίωση του πρόσθετου δυναμικού παραγωγής, μέσω του μηχανισμού ΥΚΩ, κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν διαπιστώνεται ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού ΥΚΩ, ΕΛΥΚΩ δεν επαρκούν, η απόδοση των οφειλόμενων στη ΔΕΗ θα καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ΤΕΜ, κατά προτεραιότητα, με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού ΥΚΩ που τηρεί ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
      Τα κριτήρια για τον παραγωγό
      Με τη προωθούμενη ρύθμιση διασφαλίζεται ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κρήτης από την 1η Ιουλίου 2024 έως την πλήρη διασύνδεση του νησιού με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Το νέο δυναμικό που θα εγκατασταθεί μπορεί να αποτελεί είτε επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού είτε νέο δυναμικό παραγωγής με συμβατικές μονάδες. Ως εκ τούτου, ρυθμίζεται, με λεπτομέρειες, η διαδικασία χορήγησης της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΑΕΥ, η προαπαιτούμενη εισήγηση του Διαχειριστή κλπ.
      Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι κριτήριο για την επιλογή του κατόχου άδειας παραγωγής αποτελεί η κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους. Ως αναγκαία προϋπόθεση, όμως, τίθεται ο σεβασμός των βασικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων που έχουν τεθεί από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προς αποφυγή κακοτεχνιών και σφαλμάτων, που θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό στο οποίο στοχεύει η ρύθμιση.
      Εφόσον δεν υποβληθούν προτάσεις που πληρούν ικανοποιητικά τα κριτήρια του Διαχειριστή, η σύμβαση θα συνάπτεται με τον παραγωγό, που κατά την έναρξη ισχύος της ρύθμισης διαθέτει υφιστάμενο και εν λειτουργία σταθμό παραγωγής από συμβατικά καύσιμα στην Κρήτη. Με τις νέες ρυθμίσεις διευθετούνται, επίσης, ζητήματα που σχετίζονται με το ύψος, τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης στον παραγωγό.
      Σε 60 MW η ελάχιστη ισχύς
      Τέλος, για την κάλυψη των αναγκών του θέρους 2024, προσδιορίζεται σε 60 μεγαβάτ (MW) η ελάχιστη ισχύς που πρέπει να έχουν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2024, ενώ ορίζεται ότι οι μονάδες παραγωγής για τις οποίες συνάπτεται σύμβαση συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μικρού συνδεδεμένου συστήματος της Κρήτης.
      Ακόμη, επικαιροποιείται η ισχύουσα νομοθεσία για τις εκπομπές ρύπων, ενώ για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος διασφαλίζεται η συνεχής τροφοδοσία της Κρήτης σε περίπτωση που ο Διαχειριστής διαπιστώσει ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Για αυτό τον λόγο προβλέπεται η λειτουργία των μονάδων εσωτερικής καύσης της νήσου ακόμα και μετά την εξάντληση των ωρών λειτουργίας που είχαν χορηγηθεί κατά παρέκκλιση το 2021 (υπ. αρ. 124145/7794/27.12.2021).
      Για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους διασύνδεσής της, προβλέπεται η μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία, όχι μόνο των υφιστάμενων αλλά και προστιθέμενων μονάδων, καθώς και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που είχαν εγκατασταθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, κατ’ απαίτηση του αρμοδίου διαχειριστή.
      Επιπλέον, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις καλύπτεται η μεταφορά και εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής στα ΜΔΝ για την εξασφάλιση του απαιτούμενου ενεργειακού δυναμικού παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών τους, έως τη διασύνδεση κάθε ηλεκτρικού συστήματος με το ηπειρωτικό σύστημα με διάφορες διατάξεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για την εγκατάστασή τους. Επιπλέον, για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση θα υπαχθούν στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Σε δεκατρείς πόλεις της περιφέρειας θα επεκταθεί εφέτος το δίκτυο φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η διοίκηση της Italgas που έχει εξαγοράσει από το 2022 τα δίκτυα διανομής σε όλη τη χώρα.
      Παράλληλα αναμένεται η οριστικοποίηση το θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή και διανομή βιομεθανίου μέσω των ίδιων δικτύων, που μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή εισοδήματος για αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν η πρόεδρος της Italgas Benedetta Navarra, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Paolo Gallo, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Υποδομών Barbara Morgante και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Francesca Zanninotti για το 2024 προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε:
      Γρεβενά, Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, ‘Αργος Ορεστικό, ‘Αμφισσα, Αλεξάνδρεια, Καρπενήσι, Ορεστιάδα, Πάτρα και Ιωάννινα.
      Το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για την περίοδο 2023- 2029 προβλέπει επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όπως εκτίμησε ο κ. Gallo θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Περιλαμβάνει τις επενδύσεις για επέκταση των δικτύων, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, τεχνολογίες ελέγχου διαρροών κ.α. Το 2023, κατασκευάστηκαν 600 χιλιόμετρα δικτύων έγιναν περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και εγκαταστάθηκαν περισσότεροι από 32.000 έξυπνοι μετρητές.
      Απαντώντας σε ερωτήσεις η διοίκηση της Italgas ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: -Αναμένεται η οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την εκμετάλλευση βιομεθανίου με αξιοποίηση και της εμπειρίας από την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Ιταλία. Το βιομεθάνιο παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων, μπορεί να διοχετευθεί στα δίκτυα φυσικού αερίου και να εξασφαλίσει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα σε συνδυασμό με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
      Παλαιότερη μελέτη της ΔΕΔΑ είχε προσδιορίσει δεκάδες σημεία ανά την Ελλάδα όπου υπάρχει επαρκής παραγωγή πρώτης ύλης από αγροτικά και αστικά απόβλητα. -Δεν υπάρχουν προς το παρόν σχέδια για δραστηριοποίηση στα δίκτυα ύδρευσης ωστόσο σε λίγα χρόνια η προοπτική αυτή μπορεί να επανεξεταστεί. Επίσης δεν υπάρχουν σχέδια για εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. -Η επέκταση του φυσικού αερίου σε νησιά εξαρτάται από αναλύσεις κόστους - οφέλους. Σε μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη η επένδυση θα μπορούσε να έχει νόημα.
      «Enaon» και «Enaon Eda» η νέα ταυτότητα των ελληνικών εταιρειών του ομίλου Italgas
      Η Italgas παρουσίασε επίσημα τη νέα ταυτότητα των ελληνικών εταιρειών του ομίλου, οι οποίες πλέον ονομάζονται «Enaon», η μητρική εταιρεία και «Enaon Eda», η θυγατρική εταιρεία. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακοίνωση έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas κ. Paolo Gallo, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των νέων γραφείων των εταιρειών στην Αθήνα, παρουσία της Προέδρου της Italgas Benedetta Navarra, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Ανάπτυξης και του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα Paolo Cuculi. «Η ίδρυση της Enaon και της Enaon EDA, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δικτύων, αποτελεί ακόμη ένα βήμα προόδου στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιοργάνωσης που έχει αναλάβει η Italgas, η οποία σηματοδοτείται από τη συγχώνευση των τριών προηγούμενων Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Αερίου σε έναν, που πραγματοποιήθηκε το 2023», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Πριν από περίπου έναν χρόνο», δήλωσε ο κ. Gallo, «ολοκληρώσαμε με επιτυχία την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σήμερα, με την παρουσίαση της Enaon, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία μας.
      Η παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας έρχεται σε μια στιγμή που έχουμε ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Αναφέρομαι στην μετάπτωση των πληροφοριακών συστημάτων σε Cloud περιβάλλον, στην ενοποίηση των τριών εταιρειών σε έναν ενιαίο Διαχειριστή, στην επιλογή των νέων γραφείων όπου οι άνθρωποι, που προηγουμένως εργάζονταν σε διαφορετικές τοποθεσίες, έχουν περισσότερο χώρο και μεγαλύτερη άνεση. Η Italgas αποτελεί τον ιδανικό τεχνολογικό και βιομηχανικό εταίρο για να υποστηρίξει την Ελλάδα στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την απανθρακοποίηση. Η εμπειρία μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικτύων, έναν παράγοντα που επιτρέπει την απαλλαγή από τον άνθρακα, έχει ήδη τεθεί στη διάθεση των συναδέλφων μας και θα συμβάλλει ώστε τα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα να φιλοξενήσουν σύντομα βιομεθάνιο, πράσινο υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια».
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Οι επενδύσεις στην επέκταση του δικτύου σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκαν κατά 5% από το προηγούμενο έτος στα 310 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg.
      Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η ένωση βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurelectric, προειδοποίησε ότι το μπλοκ χρειαζόταν αυτό που το Reuters αποκάλεσε «πρωτοφανείς» επενδύσεις σε αναβαθμίσεις του δικτύου. Διαφορετικά, σύμφωνα με την Eurelectric, η ΕΕ θα μπορούσε κάλλιστα να χάσει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση σύμφωνα με το OilPrice. Ένα μήνα αργότερα, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε ένα σχέδιο επιχορήγησης 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα αναβάθμισης του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων γραμμών μεταφοράς για τη σύνδεση περισσότερων αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων.
      Οι ηγέτες της μετάβασης βιάζονται να ενισχύσουν τα δίκτυά τους. Γιατί χωρίς αυτό δεν θα υπάρξει μετάβαση. Αλλά μπορεί να έχουν ήδη αργήσει.
      Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το 2023, οι επενδύσεις στην επέκταση του δικτύου σε παγκόσμια κλίμακα αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 310 δισεκατομμύρια δολάρια. Το δημοσίευμα αποκάλεσε την ανάπτυξη «καλοδεχούμενα νέα σε μια περίοδο που κατά τα άλλα είδε αυξημένη συμφόρηση στο δίκτυο και μεγαλύτερες ουρές διασύνδεσης».
      Όχι μόνο αυτό, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστάτησαν σε μια αλλαγή, ξοδεύοντας 87 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράγματα όπως η βελτίωση της ανθεκτικότητας του δικτύου και η επέκταση του δικτύου διανομής για να φιλοξενήσουν περισσότερες λεγόμενες κατανεμημένες πηγές ενέργειας, δηλαδή αιολική και ηλιακή. Στην Ευρώπη, οι επενδύσεις σε αναβαθμίσεις και επέκταση δικτύου ανήλθαν σε 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
      Όμως αυτοί οι εντυπωσιακοί αριθμοί δεν θα είναι αρκετοί για να πετύχουν τους στόχους του 2030 που τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η κυβέρνηση Biden έχουν θέσει, ίσως λίγο υπερβολικά φιλόδοξους.
      Η ΕΕ έχει στόχο να παράγει το 45% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030. Η κυβέρνηση Biden προβλέπει ότι το 80% της παραγωγής θα προέρχεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030. Για τον σκοπό αυτό, και οι δύο πρέπει να επιταχύνουν την κατασκευή αιολικής ενέργειας και ηλιακές εγκαταστάσεις—και πρέπει να το ενισχύσουν μαζικά. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να αυξήσουν σοβαρά τις δαπάνες τους για το δίκτυο.
      Χρηματοδότηση κατασκευών
      «Το πλέγμα όπως βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δεν είναι εξοπλισμένο για να χειριστεί όλη τη νέα ζήτηση... χρειαζόμαστε να είναι μεγαλύτερο, να είναι ισχυρότερο, να είναι πιο έξυπνο, να φέρουμε όλα αυτά τα νέα έργα στο δίκτυο », δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Jennifer Granholm τον Οκτώβριο όταν ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις του δικτύου.
      Αυτό συμβαίνει παντού όπου οι αρχές χρηματοδοτούν τις τεράστιες κατασκευές αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ο λόγος είναι ότι τα δίκτυα αναπτύχθηκαν για ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται στο βασικό φορτίο, 24/7 παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογονάνθρακες και πυρηνικά και υδροηλεκτρικά. Αλλά εάν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια πρόκειται να είναι οι πηγές νέας γενιάς, θα χρειαζόμασταν σημαντικές επεκτάσεις στο δίκτυο για να μεταφερθεί η ηλεκτρική ενέργεια εκεί που χρειάζεται όταν είναι διαθέσιμη.
      Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια σε κλίμακα κοινής ωφέλειας κατασκευάζονται συνήθως σε περιοχές που απέχουν αρκετά από τους μεγαλύτερους παράγοντες ζήτησης - πόλεις. Όχι μόνο αυτό, αλλά η αιολική και η ηλιακή παραγωγή δεν είναι κάτι που συμβαίνει όλο το εικοσιτετράωρο. Οι τουρμπίνες λειτουργούν μόνο όταν φυσάει ο άνεμος και οι ηλιακοί συλλέκτες δημιουργούνται μόνο όταν ο ήλιος λάμπει (ακόμη και μέσα από σύννεφα).
      Το κόλπο για τη χρήση της ενέργειας που παράγεται από αυτά τα συστήματα είναι η κατασκευή αρκετών γραμμών μεταφοράς και διανομής για να διασφαλιστεί ότι όλη η αιολική και ηλιακή παραγωγή φτάνει σε κάποια ομάδα καταναλωτών και ότι η ενέργεια δεν σπαταλάται μόνο και μόνο επειδή, για παράδειγμα, η μέγιστη ηλιακή παραγωγή συνήθως συμπίπτει με ελάχιστη ζήτηση.
      Αυτό είναι το σημείο της επέκτασης του δικτύου που πρέπει να επιβάλουν επειγόντως οι ηγέτες της ενεργειακής μετάβασης. Οι μπαταρίες είναι ένα καλό επιχείρημα σε μια συζήτηση, αλλά οι μπαταρίες για αιολικά και ηλιακά συστήματα χρηστικής κλίμακας είναι πολύ ακριβές αυτή τη στιγμή και δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα καθολικό εφεδρικό. Η επέκταση πλέγματος, λοιπόν, είναι η εναλλακτική λύση.
       
      IEA:Πρέπει να κατασκευασθούν 80 εκατ. χλμ νέων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040
      Η IEA δημοσίευσε τον περασμένο Οκτώβριο έκθεση για τα δίκτυα στην οποία σημείωσε ότι όχι μόνο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να αυξηθεί για να ενταχθεί στα σχέδια μετάβασης, αλλά και η ζήτηση πρέπει να αυξηθεί, με την υπόθεση ότι η ηλεκτροδότηση θα αντικαταστήσει τη χρήση υδρογονανθράκων.
      Για να γίνουν όλα αυτά χωρίς προβλήματα, ανέφερε η IEA, ο κόσμος έπρεπε να κατασκευάσει 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040. Αυτό είναι ίσο με το τρέχον μήκος των παγκόσμιων δικτύων, που σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιάσουμε το τρέχον δίκτυο. Ωστόσο, αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο από την εγκατάσταση μιας ηλιακής εγκατάστασης στον τελευταίο όροφο.
      Η κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς και διανομής σε αυτή την κλίμακα θα είναι μια πρόκληση γιατί, πρώτον, κοστίζει πολύ. Δεύτερον, οι άνθρωποι δεν λειτουργούν γραμμές μεταφοράς στις αυλές τους και τρίτον, επειδή χρειάζονται ειδικά καταρτισμένοι εργάτες οι οποίοι είναι σε έλλειψη.
      Χωρίς μεγάλη επέκταση του δικτύου, τα πράσινα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης Biden θα αποδώσουν μόνο ένα κλάσμα από αυτά που υποτίθεται ότι θα προσφέρουν. Η περιστολή της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, που σημαίνει σπατάλη, θα συνεχιστεί και η μετάβαση θα σταματήσει. Αλλά αυτή η επέκταση χρειάζεται κάτι περισσότερο από καλή θέληση και αποφασιστικότητα—χρειάζεται εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε επενδύσεις και την αποδοχή του κοινού, καθώς και περισσότερους συνεργάτες. Ένα αρκετά προκλητικό αίνιγμα στην εποχή μετά την αύξηση των τιμών.
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Επτά εταιρείας με 11 έργα περιλαμβάνονται στην οριστική λίστα των μονάδων αποθήκευσης που προκρίνονται στον δεύτερο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ.
      Στα επιλεγέντα έργα που προκρίθηκαν διότι είχαν τις χαμηλότερες οικονομικές προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται δύο έργα του ομίλου ΤΕΡΝΑ, το ένα 40 MW της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” στη Δεσφίνα και το άλλο 12 MW του Ήρωνα στη Θήβα, τρία έργα της ΜΟRE (MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, 20 MW, 22 MW και 30 MW) και δύο της CNI Ενεργειακή, συνολικής ισχύος 25 MW.
      Επίσης, λειτουργική ενίσχυση εξασφάλισαν έργα της Enel Green Power (49 MW), της Amber-Energy (18 MW), της Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή (8,87 MW) και της Bat Solar (για 49,9 MW).
      Τις χαμηλότερες προσφορές, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπέβαλλαν η CNI Ενεργειακή και η ΤΕΡΝΑ ενώ την υψηλότερη λειτουργική ενίσχυση εξασφάλισε έργο του Ήρωνα στη Θήβα.
      Χαμηλότερη τιμή
      Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών για τα 11 έργα διαμορφώθηκε στα 47.680 ευρώ/MW/έτος, με τη μικρότερη στα 44.100 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος και την υψηλότερη στα 49.917 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος. Σε κάθε περίπτωση η μεσοσταθμική τιμή του δεύτερου διαγωνισμού είναι χαμηλότερή από ότι η αντίστοιχη στον πρώτο διαγωνισμό του Αυγούστου η οποία είχε διαμορφωθεί στα 49.748 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος. Κι αυτό παρότι η επενδυτική ενίσχυση μειώθηκε από τα 200.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
      Συνολικά πέρασαν 299,775 MW, αντί των 288,21 που ήταν η δημοπρατούμενη ισχύς για τον δεύτερο διαγωνισμό.
      Εκτός της οριστικής λίστας έμειναν αρκετά έργα όπως της Elpedison, της «Αέναος Συσσωρευτές» της Μυτιληναίος και της BAYWA, για διάφορους τυπικούς λόγους από την πρώτη φάση της διαδικασίας.
      Επίσης, μονάδες της «Αλάσια Αναπτυξιακή», συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηιωάννου και ένα της DNC Μετόχι δεν χώρεσαν λόγω δυναμικότητας, παρότι είχαν χαμηλές προσφορές. Έτσι πέρασαν τα επόμενα έργα της MORE και του Ηρωνα που παρότι είχαν λίγο υψηλότερες προσφορές, ήταν μικρότερα σε μέγεθος. Εκτός έμειναν επίσης έργα του ομίλου Κοπελούζου, της EDF, της AKUO Energy κ.ά.
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Για πρώτη φορά στην ΕΕ η αιολική ενέργεια παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ember, ανεξάρτητο ενεργειακό think tank που στοχεύει στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με δεδομένα και πολιτική, δείχνουν ότι η αιολική ενέργεια είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.
      Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μαζί αποτελούσαν το 27% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.
      Ρεκόρ 1:
      -19% Πτώση ρεκόρ τόσο στην παραγωγή ορυκτών όσο και στις εκπομπές CO2
      Αυτά τα υψηλά μερίδια συνέβαλαν στη μείωση των εκπομπών του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ κατά 19% πέρυσι.
      Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης καλά νέα δεδομένα: Είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που μείωσε στο μισό τις εκπομπές του, αφού τις μείωσε κατά 50% μεταξύ 1990 και 2022, ενώ παράλληλα μεγάλωσε την οικονομία του κατά 79%.
      Ρεκορ 2:
      44% Μερίδιο ρεκόρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, πάνω από 40% για πρώτη φορά
      Η European Electricity Review αναλύει δεδομένα παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρου του έτους για το 2023 σε όλες τις χώρες της ΕΕ-27 για να κατανοήσει την πρόοδο της περιοχής στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.
      Ρεκόρ 3:
      55 TWh Η ετήσια αύξηση ρεκόρ στην παραγωγή αιολικής ενέργειας την ωθεί πάνω από το φυσικό αέριο για πρώτη φορά
      Είναι η όγδοη ετήσια έκθεση για τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που δημοσιεύτηκε από την Ember (προηγουμένως ως Sandbag).
      Εδώ τα στοιχεία της Ember.
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τις δέκα πιο πιεστικές προκλήσεις που επηρεάζουν την ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως αναδεικνύει έκθεση της KPMG με τίτλο «Turning the tide in scaling renewables». Συγκεκριμένα, με την έκθεση αυτή και τη συνοδευτική έρευνά της, διαπιστώνεται ότι ο τρέχων ρυθμός εξάπλωσης των ΑΠΕ δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκής για να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η δημοσίευση των συμπερασμάτων συμπίπτει με τις πιέσεις της προεδρίας της Συνόδου COP28 για ανάληψη παγκόσμιων δεσμεύσεων για τον τριπλασιασμό των ΑΠΕ έως το 2030, με την έκθεση να περιγράφει τις πραγματικές προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να επιτευχθούν οι παραπάνω φιλοδοξίες.
      Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων συμφωνούν ή συμφωνούν απόλυτα ότι η σημαντική επιτάχυνση της εξάπλωσης των ΑΠΕ είναι το πιο επείγον ζήτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή, με το 84% να αναγνωρίζει ότι οι υφιστάμενοι φραγμοί στην αγορά προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και την εγκατάλειψη των έργων ΑΠΕ. Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές είναι αναποτελεσματικές για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των ΑΠΕ, με τις ανασταλτικές κυβερνητικές πολιτικές και τους κανονισμούς να αναφέρονται ως το βασικό εμπόδιο για την κλιμάκωση, σύμφωνα με το 77% των ερωτηθέντων. Οι ερωτηθέντες κατέταξαν τα υπόλοιπα πιο σημαντικά εμπόδια στην κλιμάκωση των ΑΠΕ ως εξής: δομή και σχεδιασμός της αγοράς (75%), κίνδυνοι της εφοδιαστικής αλυσίδας (61%), πρόσβαση σε κεφάλαια (48%), έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές δικτύου (47%).
      Τα στοιχεία της έκθεσης της KPMG βασίζονται στα αποτελέσματα μιας ανώνυμης διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την KPMG International. Συνολικά, στην έρευνα συμμετείχαν 110 άτομα, από διάφορες θέσεις στον κλάδο των ΑΠΕ, τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές εταιρείες, σε περισσότερες από 24 χώρες και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνσης της εξάπλωσης των ΑΠΕ, τις τρέχουσες προκλήσεις της αγοράς και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών.
      Οι προκλήσεις που προσδιορίζονται στην έκθεση και ένα δείγμα των προτεινόμενων επόμενων βημάτων περιλαμβάνουν τα παρακάτω, κατά τη σειρά που τα ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα:
      -Δομές αγοράς (75%): Η ευελιξία που απαιτείται για μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη της διαλείπουσας παραγωγής των ΑΠΕ δεν υποστηρίζεται από τις περισσότερες υφιστάμενες δομές και τους κανόνες της αγοράς.
      -Ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας (61%): Η διασφάλιση ανθεκτικών και αξιόπιστων εφοδιαστικών αλυσίδων είναι ένα από τα θεμέλια της γρήγορης κλιμάκωσης των ΑΠΕ.
      -Πρόσβαση σε κεφάλαια (48%): Η χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί τεράστιο κεφάλαιο.
      -Επενδύσεις σε υποδομές δικτύου (74%): Επειδή το δίκτυο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με τον ίδιο τρόπο εδώ και πάνω από έναν αιώνα, οι πολιτικές, οι κανόνες και οι προσεγγίσεις που εφαρμόζονται για τις επενδύσεις δεν είχε χρειαστεί να εξελιχθούν.
      -Σχεδιασμός και αδειοδότηση (44%): Η ενεργειακή μετάβαση είναι αναμφισβήτητα το πιο φιλόδοξο και σύνθετο κατασκευαστικό έργο στον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι απαιτείται υπερβολικά πολύς χρόνος για την κατασκευή των έργων ΑΠΕ και των υποδομών από τις οποίες αυτά εξαρτώνται.
      -Αναδυόμενες αγορές: Οι καταλυτικές επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές αποτελούν το κλειδί για την επιτάχυνση της εξάπλωσης των ΑΠΕ, καθώς και για την παροχή πρόσβασης στην ενέργεια για εκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που θα τους αλλάξει τη ζωή.
      -Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση: Οι στόχοι μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης είναι να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη από τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα απαλλαγμένο από τον άνθρακα μοιράζονται δίκαια, ενώ οι δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις μετριάζονται ή εξαλείφονται.
      -Φύση και βιοποικιλότητα: Ενώ η φύση και η βιοποικιλότητα εξαρτώνται από την ταχεία εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις της θερμοκρασίας, η εφαρμογή τους κρύβει και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό ή την αποφυγή τους.
      -Πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες: Η κλιμάκωση των ΑΠΕ απαιτεί πρόσβαση ανταγωνιστικού κόστους σε τεράστιο όγκο πρώτων υλών, όπως το κοβάλτιο, το νικέλιο, ο γραφίτης, ο χαλκός και το λίθιο.
      -Επιτάχυνση των λύσεων αποθήκευσης: Η αποθήκευση ενέργειας πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη κλίμακα και οι τεχνολογίες αποθήκευσης να εξελιχθούν ώστε να αυξάνονται τα διαστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και των άλλων υπηρεσιών δικτύου.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σαφώς διαφοροποιημένο και με αρκετά χαμηλότερες τιμές στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο αναδεικνύεται το ενεργειακό καταναλωτικό προφίλ της χώρας για το 2023, σε σχέση με τo 2022. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του ετήσιου Δελτίου Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για το 2023 ( εδώ). Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση αφορά στην υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα, που έφθασε στο 38%, ενώ αν προσθέσουμε και τη συμμετοχή των νερών (βλέπε υδροηλεκτρικά έργα), η συνολική συμμετοχή των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας φθάνει το 45%, που θεωρείται ένα από τα υψηλότερα για ευρωπαϊκή χώρα
      Έτσι, η συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ το 2023 εμφανίζεται αυξημένη κατά +7%, σε σύγκριση με το 2022.
      Οι πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του Δελτίου του ΙΕΝΕ για το 2023 συνοψίζονται ως εξής:
      Μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου το 2023 στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) το 2023 εμφανίστηκε μειωμένη κατά 57% σε σύγκριση με το 2022 και διαμορφώθηκε στα €119.26/MWh. Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται και οι τιμές στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας, με την μέση τιμή για το 2023 να διαμορφώνεται στα €40.7/MWh από €46.9/MWh το 2022.
      Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή διαμορφώθηκε στις 48.5 TWh το 2023, κινούμενη καθοδικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2022: 51.9 TWh).
        Μειωμένη, επίσης, εμφανίζεται η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή το 2023, καλύπτοντας το 33% του μίγματος καυσίμου, σε σύγκριση με το 2022 που ανήλθε στο 38%. Επίσης, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο το 2023 ανήλθε σε 17.4 TWh και 15.7 TWh αντίστοιχα, με τις ΑΠΕ να παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα του 2022, όταν παράλληλα το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή το 2023 χαρακτηρίστηκε από ισχυρή συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, συνεισφέροντας κατά 38% και 33% αντίστοιχα.  
      Η μέση ετήσια εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2023 ανήλθε στις 9.97 TWh, αυξημένη κατά 13%, σε σύγκριση με το 2022. Ομοίως, η μέση ετήσια εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2023 ανήλθε στις 4.07 TWh, μειωμένη κατά 18%, σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, η Ελλάδα παρέμεινε καθαρά εισαγωγός χώρα σε ηλεκτρισμό το 2023, με συνολικές καθαρές εισαγωγές της τάξεως των 5.91 TWh, αυξημένες κατά 54% σε ετήσια βάση (2022: 3.85 TWh).   
      Το 2023 εκτιμάται ότι εκπέμφθηκαν συνολικά 14.7 εκατ. τόνοι CO2 για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, καταγράφοντας μία μείωση της τάξεως των 4.28 εκατ. τόνων ή 23% σε σχέση με το 2022, ως αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας των εκπομπών και από τα τρία ορυκτά καύσιμα.
        Τέλος, οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για το 2023 ανήλθαν σε 54 TWh, μειωμένες κατά 13% σε ετήσια βάση. Η συνεισφορά του LNG κατά 56% το 2023 θεωρείται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Μεγάλη είναι η ενίσχυση που προσφέρει η διανομή του λεγόμενου «τέλους υπέρ καταναλωτών» στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που διαμένουν σε περιοχές (Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες) της Ελλάδας όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα.
      Πάρα πολλοί από τους ενισχυόμενους πληθυσμούς κατοικούν σε μικρές ορεινές ή νησιωτικές κοινότητες. Η διατήρηση του ανθρώπινου αυτού δυναμικού στους τόπους καταγωγής και μόνιμης κατοικίας τους είναι μια στρατηγική εθνικής σημασίας. Η αιολική ενέργεια συμβάλλει σε αυτή τη στρατηγική, όχι μόνο με το ειδικό τέλος που αποδίδει στις κοινότητες αλλά και μέσω των έργων υποδομής και των άλλων αναπτυξιακών ωφελειών που προσφέρει.
      Τα ποσά του ειδικού τέλους που διανέμονται είναι τα ποσά που, με βάση το νόμο, παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα με σκοπό να μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος των οικιακών καταναλωτών και αντιστοιχούν στο 1% – 1,2% του τζίρου των έργων[1]. Αντίστοιχες παρακρατήσεις γίνονται από τα μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗ), τους σταθμούς βιοενέργειας και μερικά φωτοβολταϊκά.
      Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας[2] δημοσιοποιήθηκαν τα ποσά ανά  κοινότητα που θα λάβουν οι καταναλωτές για την παραγωγή Α.Π.Ε. των ετών 2021 και 2022. Στις ίδιες κοινότητες, οι δήμοι οφείλουν να διαθέτουν για τοπικά έργα το μέγιστο μέρος των ποσών που αποδίδονται σε αυτούς και ισούται με το 1,7% – 1,8% του τζίρου των έργων[3].
      Το συνολικό ποσό για τα έτη 2021 και 2022 ανέρχεται σε 62 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό:
      23,1 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τη μείωση των λογαριασμών των οικιακών καταναλωτών. 39 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για τοπικά έργα που πρέπει να εκτελούνται από τους Δήμους. Το 87,5% αυτών των ποσών, ήτοι πάνω από 54 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τα αιολικά πάρκα.
      Η διανομή των 23,1 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές θα ξεκινήσει με την οριστικοποίηση του καταλόγου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΝ. Από αυτά, πάνω από 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα αιολικά πάρκα.
      Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα από την επεξεργασία των αναλυτικών στοιχείων:
      Τα ποσά από τα αιολικά πάρκα στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος ανά Δήμο
      Από τους ΟΤΑ της χώρας, τα μεγαλύτερα συνολικά ποσά για τους κατοίκους τους αφορούν τους καταναλωτές στους ακόλουθους Δήμους:
      Καρύστου Ευβοίας (3,2 εκατ. ευρώ) Θηβαίων Βοιωτίας (1,9 εκατ. ευρώ) Αρριανών Ροδόπης (1 εκατ. ευρώ) Τανάγρας Βοιωτίας (874 χιλ. ευρώ) Αλεξανδρούπολης Έβρου (760 χιλ. ευρώ) Σητείας Κρήτης (669 χιλ. ευρώ) Ύδρας (631 χιλ. ευρώ) Τρίπολης Αρκαδίας (630 χιλ. ευρώ) Δελφών Φωκίδας (594 χιλ. ευρώ) Τα ποσά από τα αιολικά πάρκα στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος ανά Κοινότητα
      Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών κοινοτήτων της Ελληνικής επαρχίας. Οι κοινότητες των οποίων οι οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά χάρη στα αιολικά πάρκα που φιλοξενούν είναι:
      Η κοινότητα Ύδρας (631 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Αισύμης Έβρου (558 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Στουππαίων Ευβοίας (556 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Θίσβης Βοιωτίας (486 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Νέων Στύρων Ευβοίας (453 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Κομίτου Ευβοίας (425 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Δεσφίνας Φωκίδας (387 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Κέχρου Ροδόπης (379 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Οργάνης Ροδόπης (368 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Παλαικάστρου Σητείας (338 χιλ. ευρώ) Η κοινότητα Ερατύρας Κοζάνης (323 χιλ. ευρώ) Οι Περιφέρειες της χώρας
      Σε επίπεδο Περιφερειών, η πιο ευνοημένη περιοχή της ηπειρωτικής χώρας είναι η Στερεά Ελλάδα με 9,3 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές των κοινοτήτων της. Από τις νησιωτικές Περιφέρειες, η πιο ευνοημένη είναι η Κρήτη με 1,3 εκατ. ευρώ χάρη κυρίως στα αιολικά πάρκα της ανατολικής Κρήτης.
      Όλα, τα ανωτέρω ποσά αφορούν την καταβολή στους δικαιούχους καταναλωτές για δύο μόνο έτη (2021 και 2022). Βεβαίως, οι καταβολές θα συνεχίζονται με την μορφή μειώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης για όλη τη διάρκεια λειτουργίας των αιολικών πάρκων.
      Η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει την ικανοποίησή της που οι αρμόδιες υπηρεσίες και γενικότερα η Πολιτεία συνεχίζουν να υλοποιούν στην πράξη ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη απόφαση για τα ποσά του 2020 εκδόθηκε το Μάρτιο 2023, δηλαδή μόλις μερικούς μήνες πριν. Η επιτάχυνση αυτή των διαδικασιών δείχνει ότι, χάρη στις προσπάθειες του ΥΠΕΝ και των υπηρεσιών του, έχουν αντιμετωπιστεί τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπήρχαν και έτσι αναμένεται ότι οι επόμενες καταβολές στους δικαιούχους θα είναι τακτικές.
      Στους επόμενους χάρτες φαίνονται εποπτικά όλες οι κοινότητες της Ελλάδας, της νότιας Εύβοιας, της Ροδόπης, του Έβρου και της Βοιωτίας που λαμβάνουν το ειδικό τέλος χάρη στα αιολικά πάρκα που φιλοξενούν. Τα ποσά αφορούν το σύνολο του ειδικού τέλους (υπέρ καταναλωτών και ΟΤΑ).
       
      Ακολουθούν επίσης διαγράμματα με περισσότερες πληροφορίες.
      Κατεβάστε τους πίνακες και τα διαγράμματα του Δελτίου Τύπου ΕΔΩ

      Κατεβάστε το χάρτη της Ελλάδος με τα ποσά ανά κοινότητα σε pdf ΕΔΩ 

      Κατεβάστε το χάρτη της νότιας Εύβοιας σε pdf ΕΔΩ 

      Κατεβάστε το χάρτη της Ροδόπης και του Έβρου σε pdf ΕΔΩ 

      Κατεβάστε το χάρτη της Βοιωτίας σε pdf ΕΔΩ

      Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf ΕΔΩ
      [1] Έως 30.7.2022 το ποσοστό ήταν 1%. Από 30.7.2022 με το ν.4964/2022 ορίστηκε σε 1,2% (άρ. 87, παρ. 4)
      [2] https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2024/01/6%CE%95%CE%9374653%CE%A08-%CE%9B3%CE%A5.pdf   
      [3] Έως 30.7.2022 το ποσοστό ήταν 1,7%. Από 30.7.2022 με το ν.4964/2022 ορίστηκε σε 1,8% (άρ. 87, παρ. 4)
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Την πράσινη μπαταρία για το ηλεκτρικό σύστημα, τις μονάδες αντλησιοταμίευσης ανέδειξε εκ νέου η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο έργο αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία.   Το έργο με την υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία αλλά και τα μεγάλα οφέλη για το ηλεκτρικό σύστημα άνω των 120 εκατ. ευρώ ετησίως, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου με την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρισμού. Όμως εκτός από το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Αμφιλοχία, στη χώρα υπάρχουν και άλλα έργα αντλησιοταμίευσης που μπορούν να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν την ευελιξία του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ. 
      Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πολυτεχνείου, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, υπάρχουν συνολικά 7 ταμιευτήρες σε τέσσερα μεγάλα ποτάμια της χώρας, με δυνατότητες δημιουργίας συνολικά 1500MW έργων αντλησιοταμίευσης και παραγωγής ηλεκτρενέργειας, με εκτιμώμενο κόστος που ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ. Εκτός από αυτά τα έργα σε ακόμη 7 ζεύγη ταμιευτήρων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης με σημαντικά χαμηλότερο κόστος, δηλαδή €280 εκ. για έργα ισχύος 400MW.
      Στο επίκεντρο μπαίνουν Αχελώος, Άραχθος, Αλιάκμονας, Νέστος, δηλαδή τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, τα οποία ήδη αξιοποιούνται υδροηλεκτρικά, ωστόσο απαιτούνται και νέες επενδύσεις. Με βάση λοιπόν τις επιστημονικές εκτιμήσεις, υπάρχουν 7 ζεύγη ταμιευτήρων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, 2 στον Αχελώο, 1 στον Άραχθο, 2 στον Αλιάκμονα και 2 στο Νέστο, όπου μπορούν να εγκατασταθούν αμειγώς αντλητικά συγκροτήματα ισχύος400mw και μέσο κόστος περί τα 700 €/KW.
      Εκτός όμως από τα έργα της ΔΕΗ, υπάρχουν δυνατότητες εγκατάστασης νέων έργων με τη δημιουργία νέου ταμιευτήρα, ώστε να δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής (αναστρέψιμα συγκροτήματα) συνολικής ισχύος 1500MW και μέσου κόστους περί τα 1000 €/KW.
      Η μελέτη 
      Στο πρώτο τμήμα του ερευνητικού προγράμματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα (διασυνδεδεμένο σύστημα) 36 ταμιευτήρες (εκ των οποίων οι 18 της ΔΕΗ) με ωφέλιμο όγκο ο κάθε ένας άνω των τριών (3) εκατομ. κυβικών μέτρων, άρα δυνητικά κατάλληλοι για εγκατάσταση αντλητικών.
      Στο δεύτερο τμήμα του ερευνητικού προγράμματος, σε επτά (7) εν σειρά ζεύγη ταμιευτήρων υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ (2 στον Αχελώο, 1 στον Άραχθο, 2 στον Αλιάκμονα, 2 στο Νέστο) διαπιστώθηκε ότι μπορούν να εγκατασταθούν αμιγώς αντλητικά συγκροτήματα (μονάδες για άντληση μόνο), αξιοποιώντας τόσο το αντίστοιχο ζεύγος των ταμιευτήρων όσο και άλλες υπάρχουσες κατασκευές όπως αγωγούς, υδροληψίες κλπ. (συνολική ισχύς περί τα 400 MW, μέσο κόστος περί τα 650 €/ΚW). 
      Στο τρίτο τμήμα του ερευνητικού προγράμματος, σε επτά (7) από τους παραπάνω ταμιευτήρες ΔΕΗ με μικρή διακύμανση της στάθμης τους (2 στον Αχελώο, 1 στον Άραχθο, 2 στον Αλιάκμονα, 2 στο Νέστο) , διαπιστώθηκε ότι μπορούν να εγκατασταθούν αναστρέψιμα συγκροτήματα (μονάδες για άντληση και παραγωγή), αξιοποιώντας τον αντίστοιχο υπάρχοντα ταμιευτήρα και κατασκευάζοντας ένα νέο άνω ταμιευτήρα ή δεξαμενή. Συνολικά προκύπτουν περί τα 15 αναστρέψιμα συγκροτήματα συνολικής ισχύος περί τα 1500 MW, μέσου κόστους περί τα 1.000 €/ΚW).
      Στο τέταρτο και τελευταίο τμήμα του ερευνητικού προγράμματος, σε όσους από τους υπόλοιπους δεκαοκτώ (18) ταμιευτήρες τους εκτός ΔΕΗ έχουν μικρή διακύμανση της στάθμης τους, θα εξετάσει αν μπορούν να εγκατασταθούν αναστρέψιμα συγκροτήματα (μονάδες για άντληση και παραγωγή), αξιοποιώντας τον αντίστοιχο υπάρχοντα ταμιευτήρα και κατασκευάζοντας ένα νέο άνω ταμιευτήρα ή δεξαμενή και τους απαραίτητους αγωγούς.
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το 2023 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τη διάδοση της αυτοπαραγωγής στη χώρα μας, με τη συνολική ισχύ των νέων συστημάτων να σημειώνει πάνω από 100% αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Μάλιστα, πέρυσι συνδέθηκαν περισσότερα συστήματα, από όσα είχαν εγκατασταθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
      Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επεξεργασία από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) των διαθέσιμων στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ (έως τον Νοέμβριο του 2023), το πρώτο 11μηνο της προηγούμενης χρονιάς συνδέθηκαν 209,4 Μεγαβάτ οικιακών και εμπορικά συστημάτων net-metering και virtual net-metering. 
      Από αυτά, τα εμπορικά συστήματα ανήλθαν σε 166,8 Μεγαβάτ, ενώ τα οικιακά σε 42,6 Μεγαβάτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα 8,8 Μεγαβάτ αφορούσαν συστήματα τα οποία συνδυάζονται με μπαταρία, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι αποτελούν έργα τα οποία επιδοτήθηκαν μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». 
      Η εκτίμηση του ΣΕΦ είναι πως το 2023 έκλεισε με εγκατάσταση καινούριων συστημάτων στα επίπεδα των 250 Μεγαβάτ. Επομένως, με δεδομένο ότι το 2022 είχαν συνδεθεί 119,1 Μεγαβάτ εμπορικών και οικιακών φωτοβολταϊκών σε καθεστώς αυτοπαραγωγής, η διείσδυση αυξήθηκε πάνω από 100% σε ετήσια βάση. 
      Την ίδια στιγμή, από το 2015 (όταν θεσπίσθηκε ο ενεργειακός συμψηφισμός) και έως το 2022, εγκαταστάθηκαν συνολικά 222,1 Μεγαβάτ. Ένα νούμερο που βρίσκεται κοντά στην «επίδοση» του 2023 μέχρι τον Νοέμβριο (209,4 Μεγαβάτ) και το οποίο είναι δεδομένο πως ξεπεράστηκε μέχρι την ολοκλήρωση του προηγούμενου έτους. 
      Από τα επίπεδα των 250 Μεγαβάτ, στα οποία σύμφωνα με τον ΣΕΦ διαμορφώθηκε η διείσδυση πέρυσι, τα 50 Μεγαβάτ περίπου ήταν οικιακά συστήματα. Η αύξηση σε ετήσια βάση ξεπερνά το 200%. 
      Όπως είναι φυσικό, στην αισθητή διάδοση του μοντέλου του prosumer στα ελληνικά νοικοκυριά, ρόλο έπαιξε και η έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», παρέχοντας σημαντικές επιδοτήσεις τόσο για το φωτοβολταϊκό, όσο και για την μπαταρία. 
      Όσον αφορά το PV Stegi, μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου έχουν συνδεθεί 2.000 συστήματα, συνολική ισχύος περί τα 14 Μεγαβάτ. Παράλληλα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για άλλα 8.700 φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, ισχύος περίπου 60 Μεγαβάτ, τα οποία θα συνδεθούν εντός του 2024. 
      Ο ΣΕΦ εκτιμά ότι το τρέχον έτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 2023, με την εγκατάσταση περί των 300 Μεγαβάτ νέων συστημάτων. Πέρα από τα 60 Μεγαβάτ που είναι δρομολογημένα μέσω του PV Stegi, και τα οποία πρόκειται να ενεργοποιηθούν φέτος, καταλύτη θα αποτελέσει και η επικείμενη έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις». 
      Μέσω του προγράμματος εκτιμάται ότι θα κινητροδοτηθούν πάνω από 3.000 εταιρείες σε όλη την επικράτεια, ώστε να στραφούν στον ενεργειακό συμψηφισμό, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 2 Μεγαβάτ. Αν και τα επιδοτούμενα συστήματα θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2025, τα πρώτα έργα αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στη χρονιά.
      Παράλληλα, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να διευρύνει τις δυνατότητες ενεργειακού συμψηφισμού των επιχειρήσεων, στις οποίες θα κατανεμηθεί πλέον το 50% των 10 Μεγαβάτ ηλεκτρικού «χώρου» ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία προορίζονται για αυτοπαραγωγή. Επίσης, στους δικαιούχους των 10 Μεγαβάτ θα προστεθούν και οι Ενεργειακές Κοινότητες. 
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Νέα ρεκόρ σημείωσε το 2023 η αγορά ενέργειας επιτυγχάνοντας αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών αλλά και μείωση της κατανάλωσης παρά την ανάπτυξη της οικονομίας και την υποχώρηση των τιμών σε σχέση με την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης.
      Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης η “πράσινη” παραγωγή, μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, ήταν πέρυσι το 57% του συνόλου (47,9% οι ΑΠΕ και 9,09% τα υδροηλεκτρικά), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2022. Επίδοση που οφείλεται τόσο στις επενδύσεις σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, όσο και στην ανάπτυξη νέων δικτύων που απαιτούνται για την διακίνηση της “πράσινης” ενέργειας.
      Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Διαχειριστών που επεξεργάστηκε το Green Tank και παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2023 η ενεργειακή αγορά κατέκτησε 16 νέα ορόσημα που -εκτός από την μείωση της κατανάλωσης- σχετίζονται κυρίως με την αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον περιορισμό της συμμετοχής ορυκτών πόρων στο ενεργειακό ισοζύγιο, την αντίστοιχη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την στροφή των καταναλωτών προς λύσεις αυτοπαραγωγής ενέργειας. Ενδεικτικά, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε το 2023 κατά 10,1%, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο 11μηνο ήταν μειωμένη κατά 2,9% (είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση ρεύματος ήταν χαμηλότερη ακόμη και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας οπότε εφαρμόστηκε η καραντίνα), ενώ μειωμένη κατά 7% ήταν και η κατανάλωση υγρών καυσίμων (βενζίνες και ντίζελ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).
      Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναλυτής ενεργειακής πολιτικής του Green Tank, κ. Νίκος Μάντζαρης: “Παρά την αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών το 2023, η Ελλάδα συνέχισε να μειώνει τόσο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όσο και αυτή του αερίου. Αυτή η τάση σε συνδυασμό με τη συνέχιση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, ειδικά από πολίτες μέσω συστημάτων αυτοπαραγωγής, παγιώνει τις αλλαγές στην ενεργειακή συμπεριφορά που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και αποτελεί ελπίδα για μια πιο αποφασιστική στροφή του ενεργειακού μοντέλου της χώρας προς τη βιωσιμότητα”.
      Οι εξελίξεις ανά τομέα της ενεργειακής αγοράς σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank κωδικοποιούνται ως εξής:
      Ηλεκτροπαραγωγή έως και τον Δεκέμβριο του 2023:
      1) 672 ώρες (ή 28 ημέρες ή 7,67% του έτους) η Ελλάδα λειτούργησε χωρίς καθόλου λιγνίτη.
      2) Η λιγνιτική παραγωγή το 2023 ήταν η χαμηλότερη από τη δεκαετία του ’70. Συνεισέφερε μόλις 4,5 TWh, μια ποσότητα κατά 15% μικρότερη από το προηγούμενο χαμηλό των 5,3 ΤWh του 2021.
      3) Η “βουτιά” του ορυκτού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και με 14,7 TWh επιστρέφοντας σχεδόν στα επίπεδα του 2018 (14,1 TWh).
      4) Λιγνίτης και ορυκτό αέριο μαζί έδωσαν 4,3 λιγότερες TWh ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το 2022 σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό αθροιστικής συνεισφοράς με 19,2 TWh.
      Έως τον Νοέμβριο του 2023: 5) Τα μερίδια του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή (9,9%) και την κάλυψη της ζήτησης (8,9%) έσπασαν για πρώτη φορά το “φράγμα” του 10%.
      6) Η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά) με 23,2 TWh κάλυψε για πρώτη φορά περισσότερη από τη μισή ζήτηση (51,2%) και το 57% της ηλεκτροπαραγωγής.
      7) Η συνεισφορά μόνο των ΑΠΕ (19,6 TWh) ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτή του ορυκτού αερίου και του λιγνίτη μαζί (17,5 ΤWh).
      😎 H ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια (45,3 ΤWh) ήταν η χαμηλότερη της δεκαετίας, μικρότερη ακόμα και από αυτή του πρώτου έτους της πανδημίας το 2020.
      Εκπομπές
      Έως τον Νοέμβριο του 2023:
      9) Οι εκπομπές ολόκληρου του τομέα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά σημείωσαν ιστορικό χαμηλό με 13,35 εκατομμύρια τόνους CO2, 23% λιγότερους από το προηγούμενο χαμηλό των 17,3 εκατ. τόνων του 2022.
      10) Ειδικά οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ περιόρισαν το ανθρακικό τους αποτύπωμα στους 10,2 εκατ. τόνους CO2, μια επίδοση κατά 25% χαμηλότερη από τους 13,6 εκατ. τόνους την ίδια περίοδο του 2022.
      Ορυκτό Αέριο
      Έως και τον Δεκέμβριο του 2023:
      11) Η συνολική κατανάλωση ορυκτού αερίου ήταν 50,9 ΤWh, η δεύτερη χαμηλότερη της εξαετίας (50,4 ΤWh το 2018). Μειώθηκε κατά 10,1% σε σχέση με το 2022 και κατά 27,2% σε σχέση με το 2021, έτος έναρξης της ενεργειακής κρίσης.
      12) Στον ηλεκτρισμό (34,54 TWh) και τα δίκτυα διανομής (11,19 TWh) η χρήση του αερίου σημείωσε μείωση το 2023 σε σχέση με το 2022 (-17,1% και -8,1% αντίστοιχα). Αντίθετα η χρήση στη βιομηχανία (5,18 ΤWh) αυξήθηκε σημαντικά (+84,7%) σε σχέση με το 2022, παραμένοντας ωστόσο 27,8% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας.
      13) 1η πηγή ορυκτού αερίου το LNG από την πύλη εισόδου στη Ρεβυθούσα με 29.49 TWh (54,7%), 2η το ρωσικό αέριο από την πύλη του Σιδηροκάστρου με 14,71 TWh (27,3%).
      14) Μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ρωσικού αερίου το 2023. Το ρωσικό αέριο ήταν υπεύθυνο για το 42,8% των συνολικών εισαγωγών της χώρας το οποίο εισήλθε στη χώρα όχι μόνο από τον αγωγό Turkstream (14,71 TWh) αλλά και με τη μορφή LNG στην πύλη της Αγίας Τριάδας (8,38 TWh).
      Αυτοπαραγωγή & Ενεργειακές Κοινότητες
       Έως και τον Δεκέμβριο του 2023:
      15) Διπλασιασμός της ηλεκτρισμένης ισχύος στην αυτοπαραγωγή συνολικά (από πολίτες, δήμους, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες και άλλους φορείς) μέσα σε ένα έτος. To 2023 η ηλεκτρισμένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής έφτασε τα 421,3 MW (216,9 MW ως το 2022, 100,2 ΜW ως το 2021, 53,2 MW ως το 2020, 33,8 MW ως το 2019).
      16) Ειδικά η ηλεκτρισμένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες τριπλασιάστηκε από 4,2 MW στο τέλος του 2022 σε 14 MW το 2023 (1,2 ΜW ως το 2021, 0,03 MW ως το 2020).
      Τέλος στην αγορά πετρελαιοειδών καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης κατά 7% η οποία οφείλεται στον περιορισμό της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης κατά 32%. Αντίθετα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΠΕ η ζήτηση για βενζίνες (που οφείλεται και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης) αυξήθηκε κατά 4% και για το ντίζελ κίνησης κατά 3%.
      Σχετικό αρχείο: https://www.admie.gr/sites/default/files/news/attached-files/2024/01/YEARLY_PRESS RELEASE_2023.pdf
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας που λειτουργεί συνεχώς, με σταθερό κόστος - Euractiv.
      Εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ψήφισμα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις της γεωθερμικής ενέργειας.
      Όπως μεταδίδει το Euractiv, η έκθεση του Πολωνού νομοθέτη Zdzisław Krasnodębski για την εθνικιστική ομάδα ECR ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (531 ψήφοι υπέρ και 2 κατά) στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις 18 Ιανουαρίου.
      Η εν λόγω έκθεση ζητά την έναρξη μιας βιομηχανικής συμμαχίας για τη γεωθερμική ενέργεια και τη θέσπιση ενός εναρμονισμένου ασφαλιστικού συστήματος για τον μετριασμό του οικονομικού κινδύνου για τον τομέα.
      «Αυτοί οι κίνδυνοι των πόρων του υπεδάφους και το σχετικό οικονομικό κόστος αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τους φορείς ανάπτυξης γεωθερμικών έργων», δήλωσε ο Krasnodębski σε επεξηγηματικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε με την έκθεσή του.«Οι κυβερνητικές πολιτικές που μειώνουν τους κινδύνους είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την παροχή κινήτρων στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε.
      Παράλληλα, η έκθεση ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για τη γεωθερμία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες έχουν καταρτίσει ειδικά μέτρα πολιτικής για τη στήριξη αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Τέλος, το ψήφισμα ζητά πρόσθετη στήριξη για τις περιοχές που εξαρτώνται οικονομικά από τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν τη μετάβαση στη γεωθερμία.
      Γεωθερμία, ένα εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση
      Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας που λειτουργεί συνεχώς, με σταθερό κόστος, υπογραμμίζει η έκθεση. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις δεν απαιτούν κρίσιμες πρώτες ύλες όπως οι σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι σε έλλειψη στην Ευρώπη.
      Η γεωθερμική ενέργεια περιλαμβάνεται επίσης στις στρατηγικές καθαρές τεχνολογίες στο πλαίσιο του νόμου για την καθαρή μηδενική βιομηχανία, μαζί με τους ηλιακούς συλλέκτες, τις ανεμογεννήτριες ή τις αντλίες θερμότητας.
      Η δανική εταιρεία Innargi είναι μεταξύ εκείνων που ειδικεύονται στη χρηματοδότηση, ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία γεωθερμικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας για δίκτυα τηλεθέρμανσης.
      «Η γεωθερμική τηλεθέρμανση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των βασικών στρατηγικών στόχων της ΕΕ: Επίτευξη των κλιματικών στόχων, ενίσχυση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και εξάλειψη των εξαρτήσεων από ορυκτά καύσιμα σε αναξιόπιστες τρίτες χώρες», δήλωσε ο Asbjørn Haugstrup, επικεφαλής εξωτερικών σχέσεων της Innargi.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.