Jump to content
 • Novatron
 • Ενέργεια-ΑΠΕ

  Ενέργεια-ΑΠΕ

  1109 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Από τις αυξήσεις των τιμών λόγω του ράλι των πρώτων υλών και των στρεβλώσεων που έχει προκαλέσει στην αγορά η πανδημία, δεν γλίτωσαν ούτε τα φωτοβολταϊκά.
   Εκθέσεις από την Ενωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (Solar Energy Industries Association) μαζί με τη Wood Mackenzie και έκθεση από τη Rystad Energy προσδιορίζουν τις αυξήσεις αυτές από 6% έως 16%, οι οποίες είναι οι πρώτες που καταγράφονται από το 2014 δημιουργώντας εκρηκτικό κοκτέιλ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εταιρείες κοινής ωφέλειας, που πιέζονται ήδη από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
   Οι τιμές στην ηλιακή ενέργεια και ιδιαίτερα στα ηλιακά πάνελ είχαν ακολουθήσει σταθερά πτωτική τροχιά καθώς της μεγάλης διάδοσης στη χρήση και την αύξηση της παραγωγής ιδιαίτερα από την Κίνα.
   Τώρα όμως το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών, από το αλουμίνιο έως το ατσάλι, πλήττει και τον κλάδο αυτό, σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βασιστούν σε ανανεώσιμες πηγές για να μειώσουν μεταξύ άλλων τις εκπομπές ρύπων.
   Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές του αλουμινίου, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα ηλιακά πάνελ, έχουν φτάσει σχεδόν τα 3.000 δολάρια ο τόνος. Επίσης ανοδικά έχουν επηρεάσει τις τιμές στα φωτοβολταϊκά και οι αυξήσεις στα κόστη μεταφοράς μέσω θαλάσσης που έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.
   Αναφορά γίνεται επίσης και στην αύξηση του εργατικού κόστους στον συγκεκριμένο κλάδο, η οποία προσδιορίζεται σε περίπου 12% για το 2021 σύμφωνα με τη Rystad Energy.
   Μέχρι τώρα οι αυξήσεις αυτές στα φωτοβολταϊκά δεν έχουν φανεί στους τελικούς χρήστες, είτε είναι νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις φωτιά στο ρεύμα.
   Ομως αναμένεται να αρχίσουν να φαίνονται έντονα μέσα στο 2022 καθώς θα εξαντλείται το ήδη υπάρχον απόθεμα, το οποίο είχε αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το CNBC που επικαλείται στοιχεία των ερευνών.
   Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για φωτοβολταϊκά συνεχίζεται αμείωτη. Μόνο το δεύτερο φετινό τρίμηνο, που εξετάζει στην έρευνά της η Solar Energy Industries Association, στις ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν ηλιακά πάρκα 5,7 γιγαβάτ που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για τέτοιο χρονικό διάστημα.
   Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 45% σε σύγκριση με το 2020, όταν βέβαια η πανδημία είχε πλήξει καίρια το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.
   Οπως αναφέρεται στην έκθεση των Solar Energy Industries Association (SEIA) και Wood Mackenzie, είναι η πρώτη φορά που οι τιμές στα ηλιακά αυξήθηκαν ανά τρίμηνο και σε ετήσια βάση σε κάθε τμήμα της αγοράς από τότε που η Wood Mackenzie άρχισε να μοντελοποιεί τα δεδομένα των τιμών του συστήματος το 2014.
   Κίνητρα
   «Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον μας για το κλίμα, αλλά οι αυξήσεις των τιμών, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και μια σειρά εμπορικών κινδύνων απειλούν την ικανότητά μας να απαλλάξουμε το δίκτυο ηλεκτρισμού από τον άνθρακα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SEIA Αμπιγκέιλ Ρος Χόπερ.
   «Αν θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στην εγχώρια παραγωγή και να κινητοποιήσουμε αρκετές ηλιακές εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρέπει να δούμε δράση από τους ομοσπονδιακούς ηγέτες μας», ανέφερε ο ίδιος ζητώντας ευθέως παρέμβαση από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις.
   «Ο κλάδος των ηλιακών συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρή τριμηνιαία ανάπτυξη και η ζήτηση είναι υψηλή σε κάθε τομέα», δήλωσε η Μισέλ Ντέιβις, επικεφαλής αναλύτρια της Wood Mackenzie και επικεφαλής της έκθεσης.
   «Αλλά ο κλάδος αντιμετωπίζει τώρα πολλαπλές προκλήσεις, από αυξημένες τιμές εξοπλισμού έως πολύπλοκες διαδικασίες διασύνδεσης. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα είναι κρίσιμη για την επέκταση της ανάπτυξης του κλάδου και την επίτευξη στόχων καθαρής ενέργειας», προσέθεσε.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Με απόφαση του Πρωθυπουργού η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη λήψη μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
   Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα.
   Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.
   Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα.
   Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό.
   ΡΑΕ. Διαδικτυακή εφαρμογή σύγκρισης τιμών ηλεκτρικού ρεύματος
   Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

   Για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και θα ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.
   Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων.
   Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.
   Επίσης, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Με τίμημα που ξεπερνά κάθε προσδοκία 2,1 δισ. ευρώ εταιρία – μέλος του μεγάλου αυστραλιανού fund αποκτά το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
   Όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρία ΔΕΗ:«Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.»
   Σύμφωνα με τη ΔΕΗ « η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε..»
   Τι σημαίνει η πώληση
   Σύμφωνα με πηγές με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία υποβολής προσφορών.
   Κύκλοι αναφέρουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.
   Πηγές  της ΔΕΗ αναφέρουν ότι στο διαγωνισμό υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές και οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €1 τρισ.
   Στελέχη της εταιρίας υπογραμμίζουν ότι Η προσφορά ανήλθε σε € 2,1 δισ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value), συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €0,8 δισ και παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης
   Μείωση του χρέους
   Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση απόεισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.
   Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.
   Προσφορά ρεκόρ
   Με αφορμή την ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλος της Macquarie Infrastructure and Real Assets, ως πλειοδότριας στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
   «Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Μία ακόμη ώθηση στην δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων που οφείλουν να οργανώσουν οι δήμοι έγινε με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αυξηθεί το όριο της ισχύος για εγκαταστάσεις ΑΠΕ που αναπτύσσονται με σκοπό το net metering (συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας ).
   Με την απόφαση του Υπουργού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη η επιτρεπόμενη ισχύς ανεβαίνει από το 1 στα 3 MW (μεγαβάτ). Με την αύξηση του ορίου ισχύος δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία και σε άλλες ενεργοβόρες δραστηριότητες να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια, περιορίζοντας το κόστος τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
   Με την ίδια απόφαση, απλοποιείται και η αδειοδοτική διαδικασία για φωτοβολταϊκά στη στέγη καθώς προβλέπεται ότι για σταθμούς ισχύος έως 10,8kW (κιλοβάτ) για τριφασικές παροχές και μέχρι 5kW για μονοφασικές παροχές, προβλέπεται η δυνατότητα σύνδεσης με ενέργειες του ενδιαφερομένου και απλή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ. Με τη διάταξη αυτή, επιταχύνεται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, όπως εκείνων που τοποθετούνται στις στέγες σπιτιών και επαγγελματικών κτιρίων.
   Ενα από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές προκειμένου να αποφεύγουν τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι και η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering). Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ και με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν θα μπορούν να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες κατανάλωσης. Με τον τρόπο αυτόν πετυχαίνουν να μειώνουν το ποσό του ηλεκτρικού ρεύματος που αγοράζουν από προγράμματα προμηθευτών ή ακόμη και να μηδενίζουν τους λογαριασμούς τους.
   Η υπουργική απόφαση αυξάνει και τα αντίστοιχα όρια στο σύστημα της Ρόδου από τα 500 kW σε 1 ΜW για σταθμούς που εγκαθίστανται από ενεργειακές κοινότητες. Επιπλέον, αυξάνονται τα όρια ισχύος από 300 kW στα 500 kW για σταθμούς που εγκαθίστανται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος.
   H διάρκεια ισχύος της προσφοράς σύνδεσης ορίζεται σε 12 μήνες εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς υψηλής και μέσης τάσης και σε 24 μήνες εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου ή επέκτασης υποσταθμού υψηλής ή μέσης τάσης. Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, υπό τον όρο να μην εγχέεται ενέργεια στο δίκτυο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπου τα τοπικά δίκτυα είναι κορεσμένα και καθίσταται ανέφικτη η εγκατάσταση και σύνδεση σταθμών ΑΠΕ. Απλοποιείται η διαδικασία σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού ισχύος έως 50 kW, καταργώντας τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης όπως επιτάσσει και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Για τη σύνδεση των σταθμών αυτών, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλοντας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο διαχειριστής με τη σειρά του οφείλει εντός 15 ημερών να απαντήσει σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτούμενης σύνδεσης.
   Σε περίπτωση αποδοχής, ο ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει υπογεγραμμένη τη σύμβαση σύνδεσης με αναλυτικές λεπτομέρειες για το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα και τον χρόνο υλοποίησης αυτών και ο ενδιαφερόμενος έχει περιθώριο 60 ημερών να υπογράψει τη σύμβαση και να καταβάλει την απαιτούμενη δαπάνη. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για τους λόγους απόρριψης. Για τις περιπτώσεις εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος, ενεργειακές κοινότητες, γενικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων και για τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, αίρεται ο περιορισμός του ενός σταθμού παραγωγής ανά αυτοτελές ακίνητο.
   Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου το ενεργειακό κόστος που εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανεβαίνει στα σπίτια και απειλεί με ενεργειακή φτώχια τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Παράλληλα η ημερήσια παραγωγή κατέγραψε πανευρωπαική πρωτιά με τον άνεμο να καλύπτει το 48% της ζήτησης ρεύματος.
   Τριπλό ρεκόρ σημείωσαν το προηγούμενο διήμερο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βοηθούμενες από τον άνεμο που ανέβασε σε υψηλά επίπεδα την αιολική παραγωγή.
   Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, προχθές Δευτέρα σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας αιολικής παραγωγής, η οποία έφθασε στις 61,4 γιγαβατώρες, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στη μισή ζήτηση (48%) της ημέρας. Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 59% της ημερήσιας ζήτησης (48% αιολικά, 10% φωτοβολταϊκά, 1% λοιπές ΑΠΕ).
   Επιπλέον, σύμφωνα με την ιστοσελίδα windeurope που καταγράφει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα ανά την Ευρώπη, η χώρα μας τόσο τη Δευτέρα όσο και χθες Τρίτη βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης καθώς ο άνεμος κάλυψε το 48 % και το 45 % αντίστοιχα της ζήτησης ρεύματος. Τα ποσοστά αυτά ήταν με απόσταση τα υψηλότερα στην Ευρώπη – ακόμη και από χώρες με υψηλότερο δυναμικό αιολικής παραγωγής – καθώς στις λοιπές χώρες επικρατούσαν πολύ ασθενέστεροι άνεμοι.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αυξάνεται το όριο ισχύος για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και στην Κρήτη από 1 MW σε 3 ΜW. Με την αύξηση του ορίου ισχύος δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία και σε άλλες ενεργοβόρες δραστηριότητες να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια, περιορίζοντας το κόστος τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
   Η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3971/Β/30-08-2021) προβλέπει τα εξής:
   Αύξηση ορίων ισχύος net metering σε όλη την Επικράτεια και την Κρήτη
   – Αυξάνονται τα όρια από 1 MW σε 3 MW σε όλη την Επικράτεια.
   – Αυξάνονται τα όρια και στην Κρήτη από 1MW σε 3 MW, αφού πλέον εντάχθηκε στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.
   – Στο ηλεκτρονικό σύστημα της Ρόδου αυξάνονται τα όρια ισχύος από 500 kW σε 1 ΜW για σταθμούς που εγκαθίστανται από Ενεργειακές Κοινότητες.
   – Αυξάνονται τα όρια ισχύος από 300 kW στα 500 kW για σταθμούς που εγκαθίστανται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος.
   Απλοποίηση αδειοδοτικής διαδικασίας
   – Για σταθμούς ισχύος έως 10,8kW για τριφασικές παροχές και μέχρι 5kW για μονοφασικές παροχές, προβλέπεται η δυνατότητα σύνδεσης με ενέργειες του ενδιαφερόμενου και απλή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ. Με τη διάταξη αυτή, επιταχύνεται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, όπως εκείνων που τοποθετούνται στις στέγες σπιτιών και επαγγελματικών κτιρίων.
   – Τίθενται σαφείς και αποκλειστικές προθεσμίες στους αυτοπαραγωγούς σχετικά με την διάρκεια ισχύος των προσφορών σύνδεσης και των εν δυνάμει έργων τους, αλλά και στον ΔΕΔΔΗΕ ως προς τον χρόνο κατασκευής και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων έργων σύνδεσης.
   – Για αιτήματα που αφορούν σε ενεργειακό συμψηφισμό, ο ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει το αίτημα και προβαίνει μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης σε διατύπωση προσφοράς σύνδεσης.
   – Για αιτήματα που αφορούν σε εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, η προθεσμία για τη διατύπωση προσφοράς σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλεται μέσα σε δύο μήνες.
   – Η διάρκεια ισχύος της προσφοράς σύνδεσης ορίζεται σε 12 μήνες εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς Υψηλής και Μέσης Τάσης και σε 24 μήνες εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου ή επέκτασης υποσταθμού Υψηλής ή Μέσης Τάσης.
   – Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, υπό τον όρο να μην εγχέεται ενέργεια στο δίκτυο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπου τα τοπικά δίκτυα είναι κορεσμένα και καθίσταται ανέφικτη η εγκατάσταση και σύνδεση σταθμών ΑΠΕ.
   – Απλοποιείται η διαδικασία σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού ισχύος έως 50 kW, καταργώντας τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης όπως επιτάσσει και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
   – Για τη σύνδεση των σταθμών αυτών, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλοντας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο Διαχειριστής με τη σειρά του οφείλει εντός 15 ημερών να απαντήσει σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτούμενης σύνδεσης.
   – Σε περίπτωση αποδοχής, ο ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει υπογεγραμμένη τη Σύμβαση Σύνδεσης με αναλυτικές λεπτομέρειες για το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα και τον χρόνο υλοποίησης αυτών και ο ενδιαφερόμενος έχει περιθώριο 60 ημερών να υπογράψει τη Σύμβαση και να καταβάλλει την απαιτούμενη δαπάνη. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για τους λόγους απόρριψης.
   – Για τις περιπτώσεις εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος, Ενεργειακές Κοινότητες, Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και για Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, αίρεται ο περιορισμός του ενός σταθμού παραγωγής ανά αυτοτελές ακίνητο.
   Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/55916/ayxhsh-twn-oriwn-isxyos-net-metering-se-olh-thn-epikrateia-kai-thn-krhth

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ανάλυση και συγκρίσεις μεταξύ διείσδυσης ΑΠΕ και τιμών χονδρεμπορικής δείχνει ότι όταν υπήρξε μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, ειδικά των Αιολικών, λόγω άπνοιας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ζήτηση από την κατανάλωση, οι τιμές εκτοξευθήκαν.
   Σχολιάζοντας την έκδοση του Δελτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τον Μάιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης, σημειώνει ότι:
   Εξακολουθεί να παραμένει θετική η εικόνα του Ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, παρά την μείωση των δικαιωμάτων ρύπων. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του Market Stability Reserve από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μείωσε τα δημοπρατούμενα δικαιώματα από 23,6 εκατομμύρια περιορίσθηκαν στα 19 εκατ. Παρά τη, μείωση μένει η αισιόδοξη εικόνα, η οποία όμως είναι σαφώς χαμηλότερη από την εκτίμηση του προηγούμενου Δελτίου.
   Βέβαια, η συνεχιζόμενη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, εξισορροπεί τη θετική επίδραση της αγοράς και την ανοδική πορεία των ρύπων.
   Νέα επιβεβαίωση του φαινομένου ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές της χονδρεμπορικης αγοράς.
   Με ανάλυση και συγκρίσεις μεταξύ διείσδυσης ΑΠΕ και τιμών χονδρεμπορικής έγινε εμφανές ότι όταν υπήρξε μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, ειδικά των Αιολικών, λόγω άπνοιας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ζήτηση από την κατανάλωση, οι τιμές εκτοξευθήκαν. Επιβεβαίωση του κομβικού και σημαντικού ρόλου που παίζουν οι ΑΠΕ, οι οποίες όταν συνδυαστούν με αποθήκευση θα λύσουν τα μεγάλα προβλήματα εξισορρόπησης των τιμών.
   Στα επόμενα δελτία θα αποτυπωθεί και η συγκεκριμένη επίδραση αυτή της ανόδου των τιμών της αγοράς.
   Για το 2021 προβλέπεται θετικό υπόλοιπο 63,39 εκατ. που απεικονίζεται καλύτερα στους πίνακες του δελτίου.
   Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ:
   • Τον Μάιο 2021 συνδέθηκαν 96,41 νέα MW, εκ των οποίων 91,2 με ΣΕΔΠ με τον αριθμό των ενεργών συμβάσεων στο διασυνδεδεμένο σύστημα να ανέρχονται σε 14.750, με εγκατεστημένη ισχύ 7,55 GW, παραγωγής 1,24 TWh, καθαρής αξίας 161,9 εκατ. ευρώ (χρέωση ΕΛΑΠΕ) και μεσοσταθμικής τιμής 130,3 ευρώ ανά MWh (χωρίς τα Φωτοβολταϊκά Στεγών).
   • Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο ΔΣ ανέρχεται σε 1.358 GWh και η παραγωγή ενέργειας στα 7.954 MW. Η αξία για ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τον Μάιο ανέρχεται σε 176,5 εκατ. ευρώ και η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας σε 130 ευρώ ανά MWh. Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στο ΜΔΝ ανέρχεται σε 70,09 MWh και η παραγωγή ενέργειας σε 465,82 MW. Ομοίως, η αξία για ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ανέρχεται σε 13,02 εκατ. ευρώ και η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας σε 196,18 ευρώ ανά MWh.
   • Ανά τεχνολογία ΑΠΕ, η μεσοσταθμική τιμή αιολικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα διαμορφώθηκε στα 70,3 ευρώ ανά MWh, από φωτοβολταϊκά στα 211,8 ευρώ ανά MWh, από φωτοβολταϊκά σε στέγες στα 417,2 ευρώ ανά MWh, από ΜΥΗΣ στα 81 ευρώ ανά MWh, από βιοαέριο/βιομάζα στα 146,5 ευρώ ανά ΜWh. Στο ΜΔΝ, η μεσοσταθμική τιμή της αιολικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 92,72 ευρώ ανά MWh, των φωτοβολταϊκών στα 365,33 ευρώ ανά MWh, από βιοαέριο/βιομάζα στα 225 ευρώ ανά MWh, από υβριδικούς σταθμούς στα 208,08 ευρώ ανά MWh
   • Κάθε MWh ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ που παράχθηκε στην Επικράτεια τον Μάιο 2021 είχε μέσο κόστος 132,7 ευρώ. Η Αγορά και Αποκλίσεις συνεισέφεραν 36,7 ευρώ, το ΕΤΜΕΑΡ συνεισέφερε 35,79 ευρώ, οι ρύποι συνεισέφεραν 34,03 ευρώ, ο Λογαριασμός ΕΛΑΠΕ ΜΔΝ 8,77 ευρώ, η Έκτακτη Εισφορά Μονάδων ΑΠΕ ΔΣ 5,25 ευρώ και η Έκτακτη Χρέωση Προμηθευτών ΔΣ 4,76 ευρώ ενώ 7,13 ευρώ για κάθε MWh δεν ανακτήθηκαν και συνεισφέρουν στη αύξηση του σωρευτικού ελλείμματος.
   • Το τρέχον υπόλοιπο ΕΛΑΠΕ ΜΔΝ είναι 4,74 εκατ. ευρώ (πίστωση στον ΛΓ-2 του ΕΛΑΠΕ).
   • Το ΕΤΜΕΑΡ των ΜΔΝ είναι 5,24 εκατ. ευρώ.
   • Από το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος σε MW των ΑΠΕ στο ΔΣ με ενεργές συμβάσεις ΣΠΗΕ, ΣΕΣΤ και ΣΕΔΠ και Φ/Β Στεγών, ο ΔΑΠΕΕΠ εκπροσωπεί στις Αγορές το 71,5% της εγκατεστημένης ισχύος και το 70,1% της εγχεόμενης παραγωγής (MWh).
   • Η ΕΤΑ (Ειδική Τιμή Αγοράς) Μαϊου για την Αιολική παραγωγή διαμορφώθηκε στα 60,86 ευρώ/MWh, για τα φωτοβολταϊκά στα 59,01 ευρώ/MWh, για τα ΜΥΗΣ στα 62,48 ευρώ/MWh, ενώ για την ελεγχόμενη παραγωγή (Βιομάζα-ΣΗΘΥΑ) στα 64,98 ευρώ/MWh και με τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας ΜΤΕΑΕΜ στα 63,16 ευρώ/MWh.
   • Η αξία των εσόδων από την Αγορά (DAM & IDM) και Αγορά Εξισορρόπησης ανά εγχεόμενη MWh ΑΠΕ που εκπροσωπεί ο ΔΑΠΕΕΠ τον Μάιο 2021 είναι 56,79 ευρώ/MWh. Το μοναδιαίο κόστος ευθύνης εξισορρόπησης ανά εγχεόμενη MWh ΑΠΕ που εκπροσωπεί ο ΔΑΠΕΕΠ είναι -3,31 ευρώ/MWh. Η επιβάρυνση (συνιστώσα IMBC_B) των Αποκλίσεων των ΦΟΣΕ που αποτελούν χρεοπίστωση του ΕΛΑΠΕ είναι -1,59 εκατ. ευρώ. Το μοναδιαίο κόστος ευθύνης εξισορρόπησης ανά εγχεόμενη MWh ΑΠΕ που εκπροσωπούν οι ΦΟΣΕ είναι -4,34 ευρώ/MWh.
   • Η μέση αξία του συνόλου των ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (αποζημίωση) στην Επικράτεια είναι 132,7 ευρώ/MWh, η ανάλυση δε της αξίας στις βασικές εισροές είναι: το έσοδο από την Αγορά και τις Αποκλίσεις συνεισφέρει στο 29,22 %, το ΕΤΜΕΑΡ συνεισφέρει στο 28,5 %, το έσοδο από την πώληση των Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου συνεισφέρει στο 27,1 %, το Σύνολο Εισροών ΜΔΝ (χωρίς ΕΤΜΕΑΡ) 6,99 %, η Έκτακτη Εισφορά Μονάδων ΑΠΕ ΔΣ στο 4,18 % και η Έκτακτη χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου στο ΔΣ 3,79 % ενώ το 5,7 % της αποζημίωσης δεν ανακτάται από τον ΕΛΑΠΕ.
   Συμπεράσματα και Εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του 2021
   Η υπόθεση διείσδυσης για το έτος 2021 είναι 1.454 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 640 MW για τα Αιολικά, 787 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 10 MW για τα ΜΥΗΣ, 15 MW για τη Βιομάζα και 2 MW για τα ΣΗΘΥΑ. Η ανά μήνα εκτίμηση της μέσης τιμής των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για το έτος 2021 προκύπτει 51 €/tn για το σύνολο του έτους και 56 €/tn για το 2ο εξάμηνο του 2021. Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς για το έτος 2021 λαμβάνεται ως 68,5 €/MWh. Έχει συμπεριληφθεί εκτίμηση της χρεοπίστωσης αποκλίσεων των ΑΠΕ με ΣΠΗΕ, ΣΕΣΤ και Φ/Β Στεγών για το 2021. Η μοναδιαία επίπτωση του κόστους εξισορρόπησης για ΔΑΠΕΕΠ λαμβάνεται ως -4,5 €/MWh. Εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του ΕΛΑΠΕ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση πέρυσι το Νοέμβριο αναφορικά με το Πράσινο Τέλος στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων μπορούν να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές επιλέγοντας τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ της κατανάλωσής τους. Στην αγορά ρεύματος διατίθενται εκατοντάδες προϊόντα με σημαντικές διαφορές στην τιμολόγηση και τα επιμέρους χαρακτηριστικά και όσο οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται - κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα - οι καταναλωτές αποκτούν επιπλέον κίνητρο για την επιλογή του προμηθευτή που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ και τις ανάγκες τους.
   Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αναπτύξει διαδικτυακό εργαλείο μέσω του οποίου παρουσιάζονται σε συγκρίσιμη μορφή το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρουν στην αγορά οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην εν λόγω ιστοσελίδα (www.energycost.gr που απευθύνεται σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές ρεύματος καθώς και στους χρήστες φυσικού αερίου) οι καταναλωτές μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία της κατανάλωσης και τις επιμέρους προτιμήσεις τους (π.χ. για την ύπαρξη ή μη ρητρών αναπροσαρμογής των τιμών) και να δουν τα προϊόντα που διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή. Είναι ευνόητο πως η σειρά κατάταξης των προμηθευτών ως προς το τίμημα που καλείται να καταβάλει ο καταναλωτής για το ενεργειακό κόστος μεταβάλλεται καθώς αλλάζουν οι προτιμήσεις και το προφίλ της κατανάλωσης.
   Ενδεικτικά, για οικιακό πελάτη χωρίς νυχτερινό ρεύμα, μονοφασική παροχή, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής του τιμολογίου, με συνυπολογισμό των όποιων εκπτώσεων χορηγούν οι προμηθευτές (π.χ. για συνέπεια στην πληρωμή του λογαριασμού), με ισχύ παροχής 8 kva και μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες το κόστος κυμαίνεται από 54 έως 76 ευρώ (απόκλιση 40 %). Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται οι μονοπωλιακές χρεώσεις (δίκτυα, ΥΚΩ κλπ.) αλλά όχι τα δημοτικά τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Στο ίδιο παράδειγμα αν ο καταναλωτής επιλέξει τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής το κόστος διαμορφώνεται από 45 έως 101 ευρώ (απόκλιση πάνω από 100 %).
   Στο βαθμό που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του διοξειδίου του άνθρακα θα αυξάνονται το επόμενο διάστημα, θα ακολουθούν κατ αντιστοιχία τα κόστη που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς με κυμαινόμενα τιμολόγια.
   Παράλληλα η ΡΑΕ έθεσε σε διαβούλευση προτάσεις για αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος που περιλαμβάνουν θέσπιση ορίων διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, κατάργηση του παγίου (ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης) σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση της «ρήτρας αποχώρησης» στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και κατάργηση επίσης των χρεώσεων για την αποστολή του λογαριασμού κατανάλωσης.
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ, υποβλήθηκαν 4 δεσμευτικές προσφορές από τους παρακάτω συμμετέχοντες (με αλφαβητική σειρά):
   CVC Capital Partners Group First Sentier Investors Group KKR Group Macquarie Group Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
   Η ΔΕΗ Α.Ε. θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
   Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα υποβολής προσφορών είχαν 9 επενδυτικά σχήματα, τα οποία προκρίθηκαν στη δεύτερη και τελική φάση της διαδικασίας. Όσον αφορά τα fund που «κατήλθαν» με προσφορά, ξεχωρίζει η αμερικανική ΚΚR διαχειρίζεται assett 206 δισ. δολαρίων, από τα οποία 11.9 δισ. είναι επενδεδυμένα σε υποδομές.  
   Το private equity fund CVC Capital Partners διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 75 δισ. δολάρια, ενώ έχει ήδη τοποθετηθεί στη χώρα μας, με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Vivartia. Η αυστραλιανή Macquarie (129 δισ. δολ.) είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού στον κλάδο των υποδομών. 
   Επίσης από την Αυστραλία προέρχεται η First Sentier, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 176 δισ. δολ. για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, συνταξιοδοτικών ταμείων, χρηματοοικονομικών συμβούλων και πελατών ανά τον κόσμο. 
   Ισχυρό δέλεαρ για την «είσοδο» στον ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί κατ' αρχάς ο ρόλος που καλείται να παίξει το δίκτυο διανομής ρεύματος στην ενεργειακή μετάβαση και στην ολοένα μεγαλύτερη αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ. Ένα δίκτυο η αναπόσβεστη αξία του οποίου αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ, και εκτείνεται σε μήκος 242.000 χλμ., για την εξυπηρέτηση 7,5 εκατομμυρίων παροχών. 
   Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ υπόσχεται υψηλή απόδοση κεφαλαίων, με το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) να έχει ορισθεί από τη ΡΑΕ στο 6,7% για την περίοδο 2021-2024. Για τη ρυθμιστική περίοδο, το επιτρεπόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ ξεκινά από 776 εκατ. ευρώ για φέτος και αυξάνεται προοδευτικά, για να φτάσει τα 805 εκατ. την τελευταία χρονιά της ρυθμιστικής περιόδου. 

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Το 2020, οι επενδύσεις παγκοσμίως για την ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αυξήθηκαν κατά 2%, αγγίζοντας τα $303,5 δισ. – το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μέχρι σήμερα, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19. Παρόλα αυτά, η 57η έκδοση του δείκτη της EY για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), εκτιμά ότι η μελλοντική ανάπτυξη που θα μπορέσει να οδηγήσει σε καθαρή μηδενική κατανάλωση ενέργειας, απαιτεί επιπλέον επενδύσεις της τάξης των $5,2 τρισ., υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι θεσμικοί επενδυτές στη χρηματοδότηση αυτής της ενεργειακής μετάβασης.
   Τα ευρήματα του δείκτη υπογραμμίζουν ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), αναδύονται ολοένα και περισσότερο ως προτεραιότητα στις ατζέντες των επενδυτών, την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για τις ΑΠΕ συνεχίζει να αυξάνεται.
   Η επερχόμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), για το 2021, αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των κυβερνητικών εξαγγελιών και των δράσεων που έχουν πράγματι μέχρι τώρα αναληφθεί παγκοσμίως. Η τελευταία έκδοση του δείκτη RECAI εκτιμά ότι οι πολιτικές που, είτε εφαρμόζονται σήμερα, είτε έχουν εξαγγελθεί από τα ισχυρότερα κράτη, καταδεικνύουν ισχυρότερη δέσμευση για περισσότερη λογοδοσία και διαφάνεια, με τους εκπροσώπους των κρατών να αναμένεται να θέσουν ξεκάθαρους οδικούς χάρτες και να μοιραστούν λεπτομέρειες σχετικά με μέτρα που θα αυξήσουν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές.
   Ο δείκτης της EY εξετάζει, επίσης, μελέτες περίπτωσης (case studies) χρήσης πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη και στην Κίνα, οι οποίες και αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες δυνατότητες που παρουσιάζει αυτή η νέα τεχνολογία, αλλά, παράλληλα, καταδεικνύουν και τα εμπόδια προς την εμπορική διάθεσή της και την ευρεία χρήση της.
   Η Ελλάδα κατακτά την ιστορικά υψηλότερή της θέση στον δείκτη
   Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες (auctions) για ΑΠΕ που εξαγγέλθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με στόχο την απονομή συνολικής χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας 2,1GW μέχρι το 2025, καθώς και η εισαγωγή μίας νέας ψηφιοποιημένης διαδικασίας αδειοδότησης για τη συμμετοχή σε εθνικές ανταγωνιστικές διαδικασίες για ΑΠΕ, βοήθησαν την Ελλάδα να αναρριχηθεί από την 31η θέση της κατάταξης, στην ιστορικά υψηλή 26η, ξεπερνώντας έτσι την 28η θέση στην οποία είχε βρεθεί τον Νοέμβριο του 2018.
   Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η άνοδος της Ελλάδας στην υψηλότερη θέση που έχει βρεθεί ποτέ στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη RECAI, αντανακλά τις σημαντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα ως προς την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ. Η πρόκληση πλέον έγκειται στην υλοποίηση του σχεδιασμού και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, την αποθήκευση ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και τις υποδομές μεταφορών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».  
   ΟΙ ΗΠΑ διατηρούν την κορυφαία θέση της κατάταξης
   Οι ΗΠΑ διατήρησαν την κορυφαία θέση τους στον δείκτη RECAI και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτή, υπό την ηγεσία του Προέδρου Biden. Η επανεισδοχή στη Συμφωνία των Παρισίων, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 50%-52% μέχρι το 2030, και την παραγωγή 100% καθαρής από άνθρακα ενέργειας μέχρι το 2035, αναμένεται να οδηγήσουν σε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΗΠΑ. Παρομοίως, η κινεζική αγορά παρέμεινε ζωηρή και διατήρησε τη δεύτερη θέση της κατάταξης, προσθέτοντας 74,2GW νέας αιολικής ενέργειας μέσα στο 2020, καθώς οι παραγωγοί έσπευσαν να προλάβουν τις περικοπές στις επιδοτήσεις χερσαίας παραγωγής αιολικής ενέργειας που έχουν προαναγγελθεί. Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο, Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν, τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλα κράτη, για την αντιστροφή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
   Η Ινδία κέρδισε μία θέση, ανεβαίνοντας στην 3η, με τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας να αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά και την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα να ξεπερνά εκείνη από άνθρακα, πριν το 2040. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα (στην 8η και 17η θέση της κατάταξης, αντίστοιχα), επίσης δεσμεύτηκαν για καθαρή μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Η έκθεση της EY υπογραμμίζει ότι η περιοχή της Ανατολικής Ασίας διαθέτει περισσότερα από 800 έργα έτοιμα προς υλοποίηση, με τις επενδύσεις να εκτιμάται ότι μπορούν να ξεπεράσουν συνολικά τα $316 δισ.
   Και άλλες αγορές «σκαρφάλωσαν» στην κατάταξη, καθώς πληθώρα κυβερνήσεων εισάγουν νέα έργα υπεράκτιας παραγωγής αιολικής ενέργειας, όπως η Πολωνία που κατέκτησε την 22η θέση, η Βραζιλία που αναρριχήθηκε στην 11η θέση, και η Ιταλία που ανέβηκε δύο θέσεις και κατέκτησε την 15η, έπειτα από την ανακοίνωση για επιχορηγήσεις ύψους €209 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, υποχώρησε από την 6η στην 7η θέση της κατάταξης, ως αποτέλεσμα των έκτακτων αλλαγών που ανακοινώθηκαν στη διαδικασία υποβολής μελλοντικών προσφορών για την επίγεια παραγωγή αιολικής ενέργειας.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.Π.Α.Κ.) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), την αρωγή και υποστήριξη του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα RINNO1 στη συμμετέχουσα περιοχή της Ελληνικής Επικράτειας, μέσω του οποίου ένα κτίριο χαμηλής ενεργειακής απόδοσης θα αναβαθμιστεί ενεργειακά και θα μετατραπεί σε παθητικό, σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, με τις πιο σύγχρονες και βιώσιμες προδιαγραφές.
   Σε πρώτο επίπεδο εφαρμογής και προτού καθοριστούν με ακρίβεια οι επί μέρους παρεμβάσεις στα ενεργειακά χαρακτηριστικά του κτιρίου διεξήχθη η τρισδιάστατη (3D) αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, παρουσία του Δημάρχου Ανδρέα Ευθυμίου και στελεχών από τις εμπλεκόμενες ομάδες. Απώτερος σκοπός του έργου είναι να καταδείξει τον βέλτιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό τρόπο με τον οποίο από 1η Ιανουαρίου 2021 πρέπει να αναβαθμίζονται ενεργειακά όλα τα κτίρια της χώρας μας.
   Η ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Τεχνικός Συντονιστής του Έργου) και της Greenpeace επισκέφθηκε στις 13 Ιουλίου το πιλοτικό έργο του RINNO στον Ταύρο, ώστε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Ένα έργο πραγματικά ιδιαίτερο καθώς στοχεύει στην μετατροπή ενός κτιρίου του 1950 με μηδενική μόνωση και κεντρικό σύστημα θέρμανσης σε ένα κτίριο με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.
   Η ιστορία του κτιρίου αναφοράς για το έργο RINNO ταξιδεύει 70 χρόνια πίσω όπου και πρώτο κατασκευάστηκε. Υπηρετούσε ως η στέγη προσφύγων της Μικράς Ασίας σε μία εποχή που πολλά κτίρια είτε κατασκευάζονταν από τους ιδίους είτε από το κράτος. Οι πρώτες πολυκατοικίες ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1936 αλλά η κατασκευή τους διακόπηκε λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου. Παρόλα αυτά η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1950 από το Υπουργείο Ανοικοδομήσεως. Δεδομένης της κατάστασης, το κτίριο αντιπροσωπεύει τον παλαιότερο τρόπο κατασκευής καθώς όπως προαναφέρθηκε, δεν κατέχει μόνωση ή θέρμανση και αποτελεί ένα άκρως απλοποιημένο κτίριο το οποίο συνήθως άνηκε στους κατοίκους που διέμεναν σε αυτό. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην περιοχή υπάρχει ακόμα ένα κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε λίγο αργότερα, το 1960, και σε αντίθεση με το πρώτο διαθέτει περισσότερους ορόφους αλλά και κεντρική θέρμανση.
   Με την παρουσία του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέα Γ. Ευθυμίου, αλλά και στελεχών της Greenpeace που θα παρέχουν υποστήριξη στο έργο, οι εμπλεκόμενοι φορείς παρακολούθησαν τη διαδικασία της ψηφιακής τρισδιάστατης αποτύπωσης (3D Scanning) της παρούσας πραγματικής εσωτερικής και εξωτερικής διαμόρφωσης του κτιρίου, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν στα διαμερίσματα έξυπνοι μετρητές (ηλεκτρικής και θερμικής κατανάλωσης, εσωτερικής ποιότητας αέρα, κ.α.) σε πραγματικό χρόνο, που κυρίως αποσκοπεί στην αξιολόγηση και την ποσοτικοποίηση των οφελών που θα προκύψουν από τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, όσο και την αναβάθμιση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος.
   Αναλυτικότερα, το ΕΚΕΤΑ διενέργησε τρισδιάστατη σάρωση και αποτύπωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε με χρήση 3D laser scanner, με στόχο τη δημιουργία του αρχείου BIM (Building Information Model) του κτιρίου. Σε επόμενα στάδια του έργου θα πραγματοποιηθεί ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με την εγκατάσταση κατάλληλων συμβατικών και καινοτόμων τεχνολογιών στα στοιχεία του κελύφους και των ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου.
   Ως εταίρος του προγράμματος το ΕΙΠΑΚ, με την επιστημονική επίβλεψη και έλεγχο του ΕΚΕΤΑ, θα διενεργήσει μετρήσεις πριν και μετά την υλοποίηση του έργου για να επικυρώσει τον αντίκτυπο της αναβάθμισης και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται μέσω των εργαλείων λογισμικού του RINNO για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση του έργου, καθώς επίσης και με τη χρήση του ιδιόκτητου λογισμικού PHPP. Επιπρόσθετα, θα γίνει χρήση των λογισμικών DesignPH και DistrictPH για τη δυναμική ανάλυση του ενεργειακού ισοζυγίου. Θα εφαρμόσει επίσης προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης για μηχανικούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς ανακαίνισης για Παθητικά Κτίρια, nZEB και αυτών των εργαλείων. Οι μελέτες είναι αυτές που θα καθορίσουν τις παρεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 15 kWh/m2a ως απαίτηση θέρμανσης και ψύξης. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής των καταναλώσεων, θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις εξοικονόμησης στο κέλυφος του κτιρίου και στα διαμερίσματα των νοικοκυριών.
   Οι παρεμβάσεις αυτές θα καθοριστούν από το ολιστικό σύστημα σχεδιασμού και λήψης απόφασης του RINNO (RINNO Planning and Design Assistant) και θα περιλαμβάνουν κάποιες (ή και όλες) από τις ακόλουθες:
   Εφαρμογή σωστής εξωτερικής θερμομόνωσης Βελτιστοποίηση της αεροστεγανότητας του κτιρίου Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με κουφώματα υψηλών προδιαγραφών Εγκατάσταση ανά διαμέρισμα συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας Μελέτη και επίλυση θερμογέφυρων για την αποφυγή εμφάνισης υγροποιήσεων Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή για την παραγωγή καθαρής ενέργειας Εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης των διαμερισμάτων του κτιρίου προσαρμοσμένος στις νέες πολύ χαμηλές απαιτήσεις Εγκατάσταση καινοτόμων τεχνολογιών που προσφέρονται από εταίρους του έργου (θερμοχρωμικοί υαλοπίνακες, φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες, πολυλειτουργικά συστήματα θερμοπρόσοψης, κ.α.) Με τη σειρά τους, εκπρόσωποι της Greenpeace ανέλαβαν την επικοινωνιακή μέριμνα του έργου σε τοπικό επίπεδο, καθώς θα συνεισφέρουν στο κομμάτι της εκστρατείας μάρκετινγκ και στη διάδοση γνώσεων και πληροφοριών πάνω στην πρωτοποριακή αυτή ριζική ανακαίνιση.
   Ο Στέφανος Παλλαντζάς, πρόεδρος του ΔΣ του Ε.Ι.Π.Α.Κ. σημειώνει “Θέλουμε να δείξουμε στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ελληνική πολιτεία ότι είναι τεχνικά εφικτή και οικονομικά προσιτή η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση ακόμη και μίας τόσο παλιάς πολυκατοικίας σύμφωνα με το πρότυπο passive house και nzeb. Και το RINNOείναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτό. Συμμετέχοντας στο έργο και σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες και Ευρωπαίους εταίρους είμαστε βέβαιοι για το βέλτιστο αποτέλεσμα, που θα αναδείξει έναν άλλον δρόμο στις ενεργειακές αναβαθμίσεις, όπως επιτάσσει το ευρωπαϊκό κύμα ανακαινίσεων και το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.”
   “Με την παρούσα ανακαίνιση που συντελείται στα πλαίσια του έργου RINNO αναδεικνύεται μια νέα ολιστική προσέγγιση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Ευρώπη με επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών των ενοίκων. Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση στόχος δεν είναι μόνο η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αλλά το συνολικότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου, η βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας αέρα στο εσωτερικό των διαμερισμάτων και η ελαχιστοποίηση της όχλησης των ενοίκων. Τέλος, τα κτίρια δεν αποτελούν πλέον μόνο καταναλωτές ενέργειας αλλά ενεργές μονάδες που δύνανται να παρέχουν ενέργεια (ηλεκτρική και άλλες μορφές) στο συνδεδεμένο δίκτυο και να συμβάλλουν στη διαχείριση της ζήτησης και στην ευελιξία του συνολικού ενεργειακού συστήματος” τονίζει ο Δρ. Νίκος Νικολόπουλος, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, Κύριος Ερευνητής.
   “Η δημοτική αρχή του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, έχοντας στις προτεραιότητές της δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά και ιδιωτικά κτίρια ιδιαίτερα ευάλωτων νοικοκυριών, συμμετέχει στη δράση του ΕΙΠΑΚ και των υπόλοιπων εταίρων του έργου RINNO για τη μελέτη και την ενεργειακή αναβάθμιση μιας εργατικής πολυκατοικίας σε Παθητική στον Ταύρο.” αναφέρει ο δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου. “Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Στέφανο Παλλαντζά για τη συνεχή προσπάθεια του για την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών ως προς τη μείωση εκπομπών άνθρακα στα κτίρια και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στις ευάλωτες κοινωνικά περιοχές. Μετά την πιλοτική εφαρμογή θα διεκδικήσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των προσφυγικών πολυκατοικιών.”
   “Τα παθητικά κτίρια και ιδιαίτερα η εξοικονόμηση, με οποιοδήποτε τρόπο, ενέργειας αποτελούν σήμερα μείζον περιβαλλοντικό και διαβίωσης θέμα. Η κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα με ενημέρωση των πολιτών αλλά πρωτίστως των μαθητών για τις συνέπειες της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και του τρόπου αντιμετώπισής της. Δυστυχώς ζούμε σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και ο απλός πολίτης βλέπει τι έχει σήμερα στην “τσέπη του” και δεν βλέπει το αύριο. Ελπίζουμε οτι η μετατροπή της συγκεκριμένης πολυκατοικίας στον Ταύρο σε παθητικό κτίριο να αποτελέσει, όχι μόνο στους πολίτες του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου, αλλά γενικότερα, έναυσμα και παράδειγμα προς μίμηση εξοικονόμησης ενέργειας και καλυτέρευσης των συνθηκών διαβίωσης χειμώνα - καλοκαίρι.” δήλωσε ο Γιώργος Φάκλαρης, μηχανικός και Ειδικός Σύμβουλος του δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου.
   “Τα παθητικά κτίρια είναι η σωστή κατεύθυνση προς την απανθρακοποίηση της κατοικίας και της ουσιαστικής εξοικονόμησης ενέργειας. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση τον ανθρώπινο παράγοντα, τότε μιλάμε για την απαραίτητη κατεύθυνση που διασφαλίζει καλύτερο βιοτικό επίπεδο στους πολίτες.” ανέφερε η Σάντυ Φαμελιάρη, υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ενώ συμπλήρωσε “Είναι ευτυχές να πραγματοποιούνται έργα όπως το RINNO σε μια χώρα 4,5 εκατομμυρίων κατοικιών. Η Greenpeace υποστηρίζει το Ε.Ι.Π.Α.Κ. και την υπόλοιπη ομάδα στην υλοποίησή του.”.
   “Η χαρά και ο ενθουσιασμός της αγοράς του δικού μας διαμερίσματος πριν 23 χρόνια, αλλά και το νεαρό της ηλικίας μας, δεν μας άφησε να σκεφτούμε τυχόν δεδομένα προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε με το πέρασμα των χρόνων. Πολύ ζεστό καλοκαίρι, κρύοι χειμώνες, ταβάνια που στάζουν, μούχλα και άλλα πολλά. Ευελπιστούμε οι όποιες παρεμβάσεις πραγματοποιηθούν στην πολυκατοικία μας, και έχοντας υπόψη και τις επιπτώσεις που επιφέρει πλέον η κλιματική αλλαγή, να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης εντός της οικίας μας.” δηλώνει ο Μάριος, εκ μέρους της οικογένειας Καζάνα που διαμένει στην πολυκατοικία.
   Το πρώτο βήμα άφησε μία ευχάριστη επίγευση όσον αφορά στην ομαλή διεξαγωγή των εργασιών, αλλά και την επαφή των συνεργατών με τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023.
   Σημειώσεις
   1: Το RINNO είναι τετραετές πρόγραμμα έργων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας στην Ευρώπη και χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GA: 892071) https://rinno-h2020.eu/.
   2: Βάσει ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας η οποία έχει μεταφερθεί στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, όλα τα νέα κτίρια και όσα αναβαθμίζονται ριζικά θα πρέπει να είναι NZEB. Απώτερος στόχος η εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και ένας κτιριακός τομέας σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ως το 2050.
   3: Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες για το RINNO είναι διαθέσιμες εδώ.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κινδυνεύουν να βγουν σε αχρηστία στο Λονδίνο, εξαιτίας των διατάξεων του νέου περιβαλλοντικού νόμου για την ενεργειακή απόδοση.
   Περίπου το 10% των γραφείων του Λονδίνου θα μπορούσε σύντομα να καταστεί «ακατάλληλο», όταν εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες για την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με ανάλυση κορυφαίας εταιρείας ακινήτων, που δημοσιεύει το CNBC.
   Σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, που θα εισαχθούν το 2023, κτίρια στην Αγγλία και την Ουαλία με βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης χαμηλότερη από το «E» δεν θα μπορούν να κλείσουν νέα μισθώματα.
   Τα επερχόμενα μέτρα έρχονται ως μέρος των ευρύτερων κυβερνητικών προσπαθειών προς την ουδετερότητα του άνθρακα. Η χαμηλότερη βαθμολογία ενεργειακής απόδοσης ορίζεται σε «G» και η υψηλότερη σε «A».
   Σε αυτό το πλαίσιο, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε από την Colliers έδειξε ότι περίπου δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρου εργασίας στο Λονδίνου, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του συνολικού αποθέματος, δεν συμμορφώνονται με αυτούς τους κανόνες.
   Η μελέτη, μάλιστα, θέτει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον αυτών των γραφείων, ιδιαίτερα σε μια εποχή που πολλοί εργαζόμενοι πιέζουν να εργαστούν εν μέρει από το σπίτι εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.
   «Είναι σαν διπλό χτύπημα για αυτά τα κτίρια», δήλωσε στο CNBC ο Andrew Burrell, επικεφαλής οικονομολόγος ιδιοκτησίας στην Capital Economics, αναφερόμενος στους επερχόμενους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τον αντίκτυπο της κρίσης Covid-19.
   Τα γραφεία που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες ενεργειακής απόδοσης κινδυνεύουν να τεθούν σε αχρηστία, πρόσθεσε.
   Επιπλέον, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 20% των κεντρικών γραφείων του Λονδίνου έχουν ενεργειακή κλάση A και B, με το 57% των χώρων εργασίας στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου να υπάγονται στο D και στο G.
   Κατόπιν αυτού, οι ιδιοκτήτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα αναβαθμίσουν τα κτίριά τους για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Οι επενδύσεις στη γεωθερμία αποτελούν μέχρι στιγμής μια αναξιοποίητη ευκαιρία σε έναν κόσμο όπου οι ανανεώσιμες πηγές διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.
   Αν και πολλοί διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί επανεξετάζουν την πολιτική τους απέναντι στη γεωθερμική ενέργεια και κάνουν κάποια βήματα προσέγγισης (ή επαναπροσέγγισης), ο τομέας δεν έχει έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως το παγκόσμιο δυναμικό του.
   Το κενό αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς βασικά ζητήματα εμποδίζουν την ευρεία διάδοση γεωθερμικών έργων. Το κυριότερο από αυτά είναι το κόστος της αρχικής επένδυσης, το οποίο, παρ’ ότι βαίνει μειούμενο λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό. Για παράδειγμα, στην Κένυα εκτιμάται ότι για να τρυπηθεί ένα μόνο γεωθερμικό πηγάδι μπορεί να απαιτούνται έως και 6 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, ενώ η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται γενικά πιο αξιόπιστη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας σε σχέση με την ηλιακή, την αιολική ή την υδροηλεκτρική - πηγές που βασίζονται σε πιο μεταβλητά στοιχεία όπως η ηλιοφάνεια, π άνεμος ή ροή νερού - το κόστος της υλοποίησης αντίστοιχων έργων την καθιστά δυσπρόσιτη. Πέραν του κόστους, όμως, αποθαρρυντικά λειτουργεί  και η έλλειψη επιπλέον κινήτρων, οικονομικών, φορολογικών και θεσμικών, τα οποία θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη με αποτέλεσμα οι επενδυτές να παραμένουν διστακτικοί στην υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων.
   «Η γεωθερμία έχει τεράστιο δυναμικό για χώρες όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, όπου υπάρχει προηγμένη τεχνολογία για να παραχθεί ενέργεια από μια πηγή θερμότητας βαθιά μέσα στη γη», δήλωσε Ο KK Ralhan, πρόεδρος του ομίλου Kaltimex Group ενώ σημειώνει ότι «για να συνειδητοποιήσουν αυτό το δυναμικό, οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμίσεις και να παράσχουν επαρκή κίνητρα, είτε πρόκειται για τιμολόγια τροφοδοσίας είτε για φοροαπαλλαγές, για να διασφαλίσουν ότι αυτό είναι οικονομικά βιώσιμο για τους επιχειρηματίες».
   Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η παγκόσμια γεωθερμική ικανότητα δεν είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη ο οποίος θέτει την παραγωγή στις 162 TWh και 282 TWh έως το 2025 και το 2030, αντίστοιχα.
   Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία ανήλθε στα 92 TWh το 2019, σύμφωνα με τον IEA, πολύ κάτω από τα συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία για την υδροηλεκτρική ενέργεια (4333 TWh), την αιολική ενέργεια (1390 TWh) και την ηλιακή ενέργεια (720 TWh).
   Η ευκαιρία για τις αναδυόμενες αγορές
   Ενώ οι ΗΠΑ θεωρούνται ο κορυφαίος παραγωγός γεωθερμικής ενέργειας στον κόσμο, οι αναδυόμενες αγορές παίζουν βασικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, με την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες να αντιπροσωπεύουν από μόνες τους το 25% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας. Μάλιστα, με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 2100 MW, η Ινδονησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Για να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση εφάρμοσε μια σειρά κινήτρων για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη. Αυτά περιλαμβάνουν ένα νόμο (Νοέμβριος 2020) που απλοποίησε τη διαδικασία έγκρισης γεωθερμικών έργων και αφαίρεσε ένα τέλος παραγωγής για τη χρήση γεωθερμικών πόρων ενώ έχουν εισαχθεί ορισμένα οικονομικά κίνητρα  όπως φορολογικές ελαφρύνσεις ή απαλλαγές. Στις Φιλιππίνες περίπου τα τρία τέταρτα της ενέργειας παράγεται από ορυκτά καύσιμα, σε σύγκριση με το 12% από γεωθερμικές πηγές. Ωστόσο, η γεωθερμία αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας έως το 2030 και η χώρα σχεδιάζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητά της έως το 2040 (η οποία βρίσκεται μόλις κάτω από τα 2000 MW αυτήν τη στιγμή).

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η χώρα μας ακολούθησε τον κανόνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ο κλάδος των ΑΠΕ αποδείχθηκε ανθεκτικός στην κρίση του κορωνοϊού, όπως δείχνει το Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τον Ιούνιο, του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). 
   Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο, στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 τέθηκαν σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 584 MW (μεγαβάτ), αυξάνοντας επομένως το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας κατά 8%. Κάτι που σημαίνει πως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 7.817 MW, από 7.233 MW στο τέλος του προηγούμενου έτους. 
   Ανάλογη ήταν η ενίσχυση του κλάδου και στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς από τον προηγούμενο Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, τέθηκαν σε λειτουργία νέοι σταθμοί συνολικής ισχύος 560 MW. Επομένως σε ετήσια βάση, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, εντάχθηκαν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο καινούρια έργα ηλεκτρικής ισχύος 1.144 MW. 
   «Πρωταθλητής» τα φωτοβολταϊκά 
   Στο τελευταίο εξάμηνο και όσον αφορά τις επιμέρους τεχνολογίες, «πρωταθλητής» αποδείχθηκαν  τα φωτοβολταϊκά, τα οποία αύξησαν την εγκατεστημένη ισχύ τους κατά 335 MW, με συνέπεια το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο να σπάσει πλέον το «φράγμα» των 3 GW, αγγίζοντας τα 3.065 MW. Ακολούθησαν τα αιολικά, με την προσθήκη 239 MW, με συνέπεια να αγγίζουν πλέον τα 4.049 MW. 
   «Αναιμική» ήταν την ίδια ώρα η αύξηση των υπόλοιπων «πράσινων» τεχνολογιών, με τις μονάδες βιοαερίου-βιομάζας να «κερδίζουν» μόλις 9 MW, και τα μικρά υδροηλεκτρικά 1 MW. Επίσης, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες παραμένει «παγωμένο», το χαρτοφυλάκιό τους παρέμεινε σταθερό για έναν ακόμη μήνα στα 352 MW. 

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Η έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC, GIEC) καταδεικνύει «την άκρως επείγουσα ανάγκη να δράσουμε τώρα». Αυτό υπεγράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς, εκτιμώντας πως «δεν είναι πολύ αργά» για να «εμποδίσουμε μια ανεξέλεγκτη απορρύθμιση». Η διάσκεψη για το κλίμα COP26, που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από τρεις μήνες στη Γλασκώβη, «πρέπει να είναι η στιγμή που ο κόσμος θα πει 'αρκετά!'», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και προσέθεσε: «Όμως πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση: η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου απαιτεί την ουδετερότητα άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα και μια πολύ πιο γρήγορη ανάπτυξη πολιτικών για να την επιτύχουμε».
   «Ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη» από την απειλή της υπερθερμάνσεως της ατμοσφαίρας, προειδοποίησε η γερμανική κυβέρνησις, μετά την δημοσιοποίηση της εκθέσεως. «Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το Κλίμα, μας θυμίζει άλλη μια φορά πως ο χρόνος πιέζει για να σώσουμε τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε, και προσέθεσε: «Έγκειται σε εμάς να κάνουμε τα χρόνια του 2020 μια δεκαετία αφιερωμένη στην προστασία του κλίματος». Η υπουργός παραδέχθηκε πως «δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε πολλές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καθώς η έκθεσις επισημαίνει ήδη τις μη αναστρέψιμες συνέπειες του φαινομένου.
   Η μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μία «τεράστια πρόκληση» που σημαίνει ότι θα βγούμε «μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο στα ορυκτά καύσιμα», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Μπαρμπαρά Πομπιλί, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ. Μπροστά στην απειλή της ανόδου της θερμοκρασίας, «η γραμμή είναι ξεκάθαρη: να εφαρμόσουμε πλήρως και παντού την Συμφωνία των Παρισίων. Τόσο για να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όσο και για να προσαρμοσθούμε στα όλο και πιο ακραία κλιματικά φαινόμενα», ανέφερε.
   Η πρόκληση είναι τεράστια, επειδή σημαίνει έξοδο μέσα σε μία δεκαετία από έναν πολιτισμό βασισμένο εδώ και αιώνες στα ορυκτά καύσιμα», προσέθεσε χαρακτηρίζοντας τις εργασίες των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «επιστημονικό ακρογωνιαίο λίθο στον οποίο βασίζονται οι κλιματικές πολιτικές μας”.
   Το Ηνωμένο Βασίλειο, οικοδεσπότης της διάσκεψης COP26 για το κλίμα, ανακοίνωσε ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ συνιστά μια «αυστηρή προειδοποίηση» για τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη και μια έκκληση για δράση, εκφράζοντας ανησυχία για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο «η ανθρώπινη δραστηριότητα καταστρέφει τον πλανήτη».
   «Ελπίζω πως η έκθεση της Διακυβερνητικής θα αποτελέσει σήμα συναγερμού για να λάβει από τώρα μέτρα ο κόσμος, πριν συναντηθούμε τον Νοέμβριο στην Γλασκώβη για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της COP26», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
   Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο κόσμος «δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί την υιοθέτηση φιλοδόξων μέτρων για το κλίμα. Η στιγμή αυτή απαιτεί από τους παγκόσμιους ηγέτες, τον ιδιωτικό τομέα και τα άτομα να δράσουν κατεπειγόντως από κοινού και να κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουν τον πλανήτη μας και το μέλλον μας».

   By ΝΙΚΟΣΤΡΙ, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ο ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειάς του για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση και ασφαλή ηλεκτροδότηση του συνόλου κατοικιών, επιχειρήσεων και λοιπών εγκαταστάσεων των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής, Εύβοιας και Πελοποννήσου, ενημερώνει ότι η επανηλεκτροδότησή τους θα γίνει άμεσα σε εγκαταστάσεις με εμφανή ακεραιότητα (οικίες, κτήρια και εγκαταστάσεις υπαίθρου που δεν έχουν υποστεί ζημιές).
   Ωστόσο, για τις περιπτώσεις όπου η ηλεκτρική εγκατάσταση έχει υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά και με προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, για την επανηλεκτροδότηση της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης όλων των ακινήτων διευκρινίζονται τα εξής:   • Στις περιπτώσεις που απαιτείται αντικατάσταση του μετρητή ή και του καλωδίου παροχής, αυτή θα πραγματοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.   • Στις περιπτώσεις που μετά από έλεγχο ιδιώτη ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη διαπιστώνεται η ανάγκη μικροεπεμβάσεων στην γραμμή πίνακα - μετρητή ή στη γείωση ή σε άλλο τμήμα στην εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση, η επανασύνδεση θα πραγματοποιείται μετά την προσκόμιση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).   • Στις περιπτώσεις που μετά από επανέλεγχο διαπιστώνονται εκτεταμένες ή ουσιώδεις ζημιές στην εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση, η επανασύνδεση θα πραγματοποιείται μετά την έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη στην οποία θα απεικονίζεται μόνο ο προσωρινός πίνακας που θα εγκατασταθεί προκειμένου να υλοποιηθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην εγκατάσταση. Στις περιπτώσεις αυτές μετά το πέρας των σχετικών εργασιών, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει στον ΔΕΔΔΗΕ Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη για τη συνολική νέα εσωτερική ηλεκτρική εγκατάσταση του κτίσματος.   Ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να διευκολύνει τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην υποβολή των αιτημάτων τους, και να δώσει την αναγκαία προτεραιότητα στην ικανοποίησή τους, δίνει τη δυνατότητα της διακριτής υποβολής αιτήματος επικοινωνίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/ (Κατηγορία Αιτήματος: Αίτημα Επικοινωνίας, Υποκατηγορία: Πυρόπληκτοι). Μαζί με το αίτημα μπορεί να υποβάλλεται συνημμένα και οποιοδήποτε έγγραφο σε ηλεκτρονική μορφή.   • Ειδικότερα, σε όλες τις περιπτώσεις επανηλεκτροδότησης λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, εφόσον απαιτείται ΥΔΕ, αυτή μπορεί να επισυνάπτεται ηλεκτρονικά στην εν λόγω εφαρμογή με την αντίστοιχη υποχρέωση σε διάστημα 2 μηνών το πρωτότυπό της να έχει αποσταλεί στο αρμόδιο γραφείο του ΔΕΔΔΗΕ. Εναλλακτικά, θα υπάρχει η δυνατότητα να παραδίδεται η ΥΔΕ στο συνεργείο που θα προσέρχεται για την ενεργοποίηση της παροχής κατόπιν σχετικού προγραμματισμού. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο συνίσταται ο επανέλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων μετά από κάθε φυσική καταστροφή όπως θεομηνίες - πλημμύρες και πυρκαγιές.  

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βασικοί όροι του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», το οποίο θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου.
   Στόχος του προγράμματος είναι να επιδοτηθούν 50.000 κατοικίες, με έμφαση στους ιδιοκτήτες φτωχών νοικοκυριών, που βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες που αφορούν στο ακίνητο προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό.
   Ποιες είναι οι βασικές αρχές του νέου προγράμματος;
   1)Καταργείται ως κριτήριο ένταξης η ταχύτητα πληκτρολόγησης των στοιχείων, που ίσχυε σε προγράμματα προηγούμενων ετών και οι αιτήσεις πλέον θα αξιολογούνται με μοριοδότηση, σύμφωνα με συντελεστές βαρύτητας που θα λαμβάνουν υπόψη διάφορα κριτήρια αξιολόγησης , όπως είναι: το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, η υφιστάμενη ενεργειακή κατηγορία, οι βαθμοημέρες θέρμανσης, η παλαιότητα της κατοικίας, το εισόδημα και διάφορα κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειας κτλ).
   2)Το ποσοστό επιδότησης θα φτάνει έως 75% και αυτό για τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος δηλαδή με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 5.000€ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 10.000€.
   3)Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα φτάνει έως 28.000€ με συντελεστή εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας 0,90 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) .
   4)Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όσοι ιδιοκτήτες έχουν εισόδημα μέχρι 60.000€ οικογενειακό εισόδημα.
   5)Για κατοικίες που νοικιάζονται ως κύρια κατοικία ή έχουν παραχωρηθεί με δωρεάν παραχώρηση, το ποσοστό επιδότησης των ιδιοκτητών τους είναι σταθερό στο 40%, ανεξάρτητο από τα εισοδηματικά κριτήρια.
   6) Ο ενεργειακός στόχος του προγράμματος παραμένει η άνοδος τριών ενεργειακών κατηγοριών και επομένως οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των δαπανών από ότι πέρυσι (μιας και μειώθηκε το ποσοστό επιδότησης) με ίδια κεφάλαια ή με δάνειο.
   7) Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου -μεταξύ άλλων- θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.
   Ποια είναι τα ποσοστά επιδότησης σύμφωνα με το εισόδημα ;
   Τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:
   Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.  Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό , ποσοστό 70 %. Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 % Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.  Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %. Ποια είναι τα ποσοστό βαρύτητας που θα καθορίζουν την επιλεξιμότητα της αίτησης ;
   1.     Το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%).
   2.     Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%).
   3.     Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).
   4.     Η παλαιότητα κατασκευής (3%).
   5.     Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).
   6.     Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).
   7.     Μονογονεϊκή οικογένεια (5%)
   8.     Μακροχρόνια άνεργος (5%)
   9.     ΑΜΕΑ (5%)
   Ποια είναι τα απαραίτητα «βήματα» που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι;
   1) Εξασφάλιση κωδικών πρόσβασης στην εφαρμογή TAXISnet..
   2) Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης σε ακίνητο με πολεοδομικές αυθαιρεσίες, η υποβολή δήλωσης για υπαγωγή σε νόμο «τακτοποίησης» αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν την υποβολή της αίτησης στο «Εξοικονομώ». Μεταγενέστερη δήλωση για υπαγωγή σε νόμο αυθαιρέτων, δύναται να υποβληθεί σε περίπτωση απόκλισης της ωφέλιμης επιφάνειας του ακινήτου μέχρι του ορίου των 7 τετραγωνικών μέτρων (για τις πολυκατοικίες, το όριο σε τετραγωνικά μέτρα είναι το γινόμενο του 7 επί του πλήθους των διαμερισμάτων). Σε κάθε περίπτωση, πριν την τελική εκταμίευση της επιχορήγησης του έργου θα πρέπει να έχει προσκομιστεί η βεβαίωση περαίωσης της υπαγωγής περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, όπου και θα προκύπτει η εξόφληση του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου του ακινήτου.
   3) Υποβολή και εκκαθάριση δήλωσης για το φορολογικό έτος 2020. Σε περίπτωση που στα φορολογικά στοιχεία του αιτούντα υπάρχουν εκκρεμότητες που αφορούν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση πριν την υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι στα έντυπα φορολογίας, μίσθωσης ακινήτων και περιουσιακής κατάστασης θα πρέπει να αναγράφεται ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
   4) Εξασφαλίζουμε τη συναίνεση των συγκυρίων, σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι εμπράγματων δικαιωμάτων στο ακίνητο (δηλαδή άλλος έχει την επικαρπία και άλλος την ψιλή κυριότητα) .
   5) Θα πρέπει να ελεγχθεί το Ε9 του δικαιούχου και να διορθωθεί αν χρειαστεί με τα σωστά τετραγωνικάκαι να αναγράφεται ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ε9.
   6) Δήλωση του ακινήτου στο κτηματολόγιο
   7) Σε περίπτωση πρόσφατης απόκτησης ακινήτου (απόκτηση για πρώτη φορά εμπράγματου δικαιώματος μετά τις 31/12/2020 και μόνον για την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία) θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση/τροποποίηση των στοιχείων στο Ε9 και μετά να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος στην υποβολή αίτησης. Με την αίτηση επισυνάπτεται ο τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή πιστοποιητικό καταχώρησής του στα κτηματολογικά φύλλα του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου. Η μελλοντική χρήση του ακινήτου ως κύρια κατοικία θα τεκμηριώνεται με Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986.
   Εκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου και συμπλήρωση του σχετικού Εντύπου Πρότασης Παρεμβάσεων ενεργειακής Εξοικονόμησης.
   9) Κατάρτιση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, από την οποία θα διασταυρώνονται τα χαρακτηριστικά του ακινήτου. Αφορά στην «αποτύπωση» της υφισταμένης κατάστασης του κτιρίου ή της διηρημένηςιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μεταβολών τους, κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους.
   10) Σε περίπτωση υποβολής αίτησης Πολυκατοικίας, θα πρέπει αρχικά να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης, για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα και τον ορισμό εκπροσώπου, αλλά και για την επιλογή του συνεργαζόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού για τη λήψη δανείων.
   Ποιες είναι αναλυτικά οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις;
   Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται κατηγοριοποιούνται ως εξής:
   1. ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ/ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΙΑΣΗΣ/ΑΕΡΙΣΜΟΣ
   Πλαίσια αλουμινίου, ξύλου ή PVC με υαλοπίνακα για παράθυρο και εξωστόθυρα Μόνον υαλοπίνακες (Χωρίς αντικατάσταση πλαισίου για περιπτώσεις διατηρητέων και κτηρίων εντός παραδοσιακών οικισμών) Εξωτερικό προστατευτικό φύλλο (σύστημα Κουτί-Ρολό, ή Εξώφυλλο) Λοιπά σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης Συστήματα Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας 2. ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ
   Θερμομόνωση δώματος εξωτερικά Θερμομόνωση στέγης ή οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη Θερμομόνωση εξωτερικής τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί εδάφους επί πυλωτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα Θερμομόνωση εξωτετρικής τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί πυλωτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα 3. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ)
   Ηλιακό θερμοσιφωνικό σύστημα συλλέκτη - ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ Ηλιoθερμικό σύστημα συλλέκτη - ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ βεβιασμένης κυκλοφορίας Ηλιoθερμικό σύστημα παροχής ΖΝΧ και υποβοήθησης θέρμανσης χώρου Αντλία θερμότητας 4. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ/ΨΥΞΗΣ
   Διατάξεις αυτομάτου ελέγχου λειτουργίας συστήματος θέρμανσης Σύστημα καυστήρα - λέβητα Φυσικού Αερίου / Υγραερίου Σύστημα Α/Θ (Θέρμανσης - Ψύξης / Ελάχιστη απαίτηση ενεργειακής σήμανσης στους 55oC) Σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας Σύστημα συμπαραγωγής Φ.Α. (ΣΗΘΥΑ) Σύστημα λέβητα βιομάζας (πελλετ ξύλου) Αντλίες θερμότητας αέρα , για θέρμανση/ψύξη χώρου Συστήματα Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας 5. ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ
   Συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home) Αναβάθμιση φωτισμού (μόνον για πολυκατοικία) Τι θα ισχύσει για όσους δεν έχουν τα χρήματα και επιλέξουν τον τραπεζικό δανεισμό ;
   Για όσους δεν έχουν τα χρήματα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα και επιλέξουν τον τραπεζικό δανεισμό, το επιτόκιο θα είναι επιδοτούμενο σε ποσοστό 100% για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Ο ιδιοκτήτης δεν θα βαρύνεται με κόστος διαχείρισης φακέλου δανείου, το οποίο θα καλύπτεται από τους πόρους του προγράμματος.
   Οι τράπεζες θα επιτρέπεται να ζητούν να υπάρχει εγγυητήςγια όσους δεν κρίνουν επαρκή την πιστοληπτική τους ικανότητα ( π.χ. ηλικιωμένοι, άνεργοι , χαμηλόμισθοι κλπ).
   Η διάρκεια του δανείου θα είναι από τέσσερα έως και έξι έτηκαι θα παρέχεται η δυνατότητα για πρόωρη μερική ή ολική εξόφληση του δανείου χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.
   Σε περίπτωση που ο πολίτης αδυνατεί να πληρώσει τη δόση κεφαλαίου, ο Φορέας θα καταβάλλει τους τόκους για χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες από την ημερομηνία της πρώτης καθυστέρησης. Εάν καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση από από την Τράπεζα τότε οι τόκοι θα βαραίνουν τον ωφελούμενο ιδιοκτήτη.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Συστάσεις προς μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ρεύματος να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν τη ζήτηση κατά το διάστημα 6-10 μ.μ. σήμερα απηύθυναν το πρωί οι αρμόδιες αρχές από τη βιομηχανία, σύμφωνα με πληροφορίες.
   Πρόκειται για το κρίσιμο διάστημα του 24ωρου που η ζήτηση (λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών) εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά δεν υπάρχει η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της μεσημβρινής αιχμής.
   Κατά τις ίδιες πληροφορίες η βιομηχανία θα ανταποκριθεί προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω κίνδυνοι για το σύστημα ηλεκτροδότησης.
   Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ το μέγιστο φορτίο του συστήματος αναμένεται να φθάσει στα 9.550 μεγαβάτ στις 7-9 μ.μ. απόψε, μέγεθος που δεν περιλαμβάνει τις μονάδες που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης. Το συνολικό φορτίο εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 11.000 μεγαβάτ.
   Χθες σχεδόν η μισή ενέργεια (48 %) καλύφθηκε από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν: εισαγωγές (19 %), λιγνίτες (16 %), υδροηλεκτρικά (12 %) και ΑΠΕ (5 %).
   Στελέχη και τεχνικό προσωπικό στις εταιρίες παραγωγής, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή.
   Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
   Και νέο ρεκόρ δεκαετίας αναμένεται να κάνει σήμερα η κατανάλωση ρεύματος, ξεπερνώντας το χθεσινό των 10.700 MW. Στο stand by οι βιομηχανίες, αναμένουν την εντολή του ΑΔΜΗΕ να «σβήσουν» με το το σύστημα να ποντάρει πλέον στα μελτέμια της Πέμπτης, δηλαδή στις ενισχύσεις από τα αιολικά πάρκα.
   Αν και νωρίς για απολογισμό, εντούτοις μετά τα πρώτα 24ωρα καύσωνα το σύστημα δείχνει να αντέχει. Τον τόνο για την ώρα δίνουν μικροπροβλήματα και μικρής διάρκειας διακοπές σε Αττική, Λάρισα, Αγρίνιο και αλλού, ωστόσο η ανησυχία όλων είναι τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ώρες. Κατά πόσο ένα πεπαλαιωμένο σύστημα, θα συνεχίσει να αντέχει επί μέρες φορτία 9.000 και 10.000 και να καταπονείται, χωρίς αστοχίες και απρόοπτες βλάβες.
   Η συμμετοχή του λιγνίτη καθοριστική. Τις περισσότερες ώρες της Δευτέρας συμμετείχε στη ζήτηση με 16%-18%, ενώ η επί μήνες εκτός αγοράς «Μεγαλόπολη 3» δούλεψε κανονικά στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας. Ανάλογη η εικόνα και σήμερα. Η πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ για σήμερα στις 3 το μεσημέρι μιλά για 8.520 MWh, αλλά μαζί τα φωτοβολταϊκά που διασυνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η αιχμή πιθανότατα θα πλησιάσει τις 11.000 MWh, κάνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.
   Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό, η διάρκεια του φαινομένου. Ευτυχώς, από Πέμπτη αναμένεται να φυσήξει και να αυξηθεί η συμμετοχή των αιολικών, που εδώ και μέρες είναι μειωμένη, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία. Χθες στις 10 το βράδυ, οι ΑΠΕ, δηλαδή τα αιολικά, συμμετείχαν με μόνο 6% στην κάλυψη του φορτίου. Εδωσαν μόλις 527 MW, με το υπόλοιπο να καλύπτεται κατά 14% από λιγνίτες (1.350 MW), 43% από φυσικό αέριο (4.029 MW), 21% από υδροηλεκτρικά (1.980 MW) και 16% από εισαγωγές (1.493 MW). Συνολικά, το μέγιστο βραδινό φορτίο έφτασε τις 9.379 MW, χαμηλότερο κατά 12% από το μεσημεριανό, λόγω ακριβώς της απουσίας των φωτοβολταϊκών. Για σήμερα, η πρόβλεψη για τη μέγιστη ζήτηση που δίνει ο ΑΔΜΗΕ- πάντα χωρίς τα φωτοβολταϊκά που διασυνδέονται μέσω ΔΕΔΔΗΕ- είναι 8.520 MW στις 3 το μεσημέρι, 8.560 MW (4 μμ), 9.320 MW (7μμ), 9.510 MW (9μμ) και 9.530 MW (10μμ).
   Ανά πάσα στιγμή ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να ενεργοποιήσει τη διακοψιμότητα για όποιες ώρες χρειαστεί. Εως και χθες αυτό δεν είχε απαιτηθεί. Αρκετές πάντως βιομηχανίες έχουν ήδη αναστείλει εθελοντικά τη λειτουργία τους για αυτή την εβδομάδα (μείωση φορτίου 200 MW από τις χαλυβουργίες) και οι υπόλοιπες περιμένουν την εντολή του ΑΔΜΗΕ.
   Ακριβώς, όπως τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και υπήρξαν ακραίες καιρικές συνθήκες και μηδενική συμβολή των ΑΠΕ λόγω ολικού παγετού έτσι και τώρα ο ισχυρός καύσωνας συνοδευόμενος από άπνοια, δηλαδή απουσία στήριξης του συστήματος από τα αιολικά, δημιουργεί σοβαρό θέμα επάρκειας ισχύος με τη δύση του ηλίου. Η σημασία της διακοψιμότητας προφανής. Οπως επίσης και του μέτρου της στρατηγικής εφεδρείας. Η επιστράτευση του συνόλου του λιγνιτικού στόλου της ΔΕΗ για την διασφάλιση επάρκειας, ακόμη και της «Μεγαλόπολης 3», επί μήνες εκτός αγοράς λόγω του κορεσμένου δικτύου της Πελοποννήσου, αναδεικνύει το βάσιμο του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Αθήνα προς την Κομισιόν για έγκριση μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας. Εξελίξεις στο μέτωπο αυτό δεν υπάρχουν, είναι ωστόσο βέβαιο ότι το ΥΠΕΝ θα εμπλουτίσει το φάκελο και με τη συμβολή των λιγνιτικών μονάδων για τη διασφάλιση της επάρκειας κατά τον τρέχοντα καύσωνα.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Διπλός συναγερμός έχει σημάνει στον χώρο της ενέργειας. Ο παρατεταμένος καύσωνας απειλεί να δοκιμάσει ξανά τις αντοχές τόσο του συστήματος, όσο και των προμηθευτών, μαζί φυσικά με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις-πελάτες τους.
   Συνδυασμός παραγόντων, με κυριότερο τον συνεχή καλπασμό των τιμών στο φυσικό αέριο που «χτυπούν κόκκινο» κάνοντας ρεκόρ 16ετίας, εκτινάσσουν σήμερα την χονδρική στα 136 ευρώ η μεγαβατώρα.
   Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Η αδιάλειπτη χρήση των κλιματιστικών αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση - με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε τιμές-  θέτοντας σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής διαχειριστές, ΡΑΕ, ΥΠΕΝ, ΔΕΗ και ιδιώτες παραγωγούς.
   Σοβαρή ανησυχία προς ώρας δεν διαφαίνεται, βλάβες σε μονάδες δεν υπάρχουν και η «επιστράτευση» του λιγνίτη μαζί με τις μεγάλες ΑΠΕ δημιουργούν περιβάλλον ασφάλειας για τις δύσκολες βραδινές ώρες, από τις 7 έως τα μεσάνυχτα. Η προσφορά καλύπτει απόλυτα τη ζήτηση. Καταναλώσεις που απαιτούν ισχύ περί τα 9,5 γιγαβάτ, όπως αυτές των τελευταίων ημερών, καλύπτονται από το σύστημα μεταφοράς (8 γιγαβάτ) και από ΑΠΕ (1,5 γιγαβάτ) που δίνουν ρεύμα απευθείας στο δίκτυο διανομής στη μέση τάση. Τούτο δεν σημαίνει ότι ο πολυήμερος καύσωνας δεν μπορεί να «τεστάρει» τις δυνάμεις του συστήματος γι’ αυτό και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεννοήσεις τόσο με τους διαχειριστές γειτονικών χωρών ώστε αν χρειαστεί να αυξηθούν οι εισαγωγές, όσο και με τη βιομηχανία, ώστε αν απαιτηθεί να περιορίσει τη λειτουργία της.
   Το πλάνο για την επιστράτευση μονάδων, οι ενισχυμένες βάρδιες, το προσωπικό και οι εργολαβοι στις κρίσιμες υποδομές, αν χρειαστεί θα επικαιροποιηθεί, καθώς από την επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι μπορεί το σύστημα να χρειαστεί επιπλέον 0,5 γιγαβάτ. Εκτός κάποιου ακραίου απρόοπτου γεγονότος, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, όπως μεταφέρουν πηγές της ΡΑΕ που συμμετείχαν σε συσκέψεις με ΥΠΕΝ, διαχειριστές και ΔΕΗ. Η όποια αγωνία συνδέεται με τυχόν συνθήκες άπνοιας από εβδομάδα, και άρα μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έχει ζητήσει αυξημένη ετοιμότητα από τους ιδιώτες παραγωγούς και τη ΔΕΗ καλώντας τους να διασφαλίσουν συνεχή διαθεσιμότητα των μονάδων τους.
   Καύσωνας και στις τιμές
   Καύσωνας επικρατεί κάθε μέρα και περισσότερο και στις τιμές. Σήμερα η τιμή στην χονδρική θα «χτυπήσει» τα 137 ευρώ / Mwh! Χθες ήταν στα 124, προχθες στα 119, τη Δευτέρα στα 93 και την περασμένη εβδομάδα στα 75 ευρώ. Αύξηση 83% μέσα σε μια εβδομάδα!
   Η κλιμάκωση της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και η σταθερά κολλημένη στα 54 ευρώ/ τόνο τιμή του CO2, είναι η μια αιτία. Η άλλη βρίσκεται στον συνεχιζόμενο καλπασμό των τιμών του φυσικού αερίου. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει και η παγκόσμια ζήτηση πολλαπλασιάζεται, οι τιμές στα συμβόλαια αερίου βρίσκονται σε υψηλό 16ετίας. Ο ολλανδικός δείκτης TTF ξεπέρασε τα 41 ευρώ / Mwh (41,44 ευρώ χθες), συνεχίζοντας την τρελή κούρσα των τελευταίων εβδομάδων- μηνών και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005. Προχθες, οι τιμές spot σε Ιαπωνία και Κορέα για τον Αύγουστο έφτασαν τα 15 δολάρια ανά MMBtu, ενώ στην Βρετανία οι τιμές αερίου ξεπέρασαν τις 100 πέννες/therm για πρώτη φορά από το 2005 εν μέσω παγκόσμιας πίεσης στην πλευρά της προσφοράς.
   Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη ; Δύο πράγματα. Πρώτον, αυξήσεις στο ρεύμα. Τα τιμολόγια λιανικής για το μήνα Ιούλιο θα είναι ακόμη πιο τσιμπημένα απ' ότι του Ιουνίου. Αναμενόμενο, όταν ο μέσος όρος της τιμής εκκαθάρισης μέσα στον Ιούλιο ήταν στα 100,48 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι προφανές ότι η τελική μέση τιμή μήνα θα κλείσει πάνω από τα 100.
   Δεύτερον, τα παραπάνω προκαλούν πονοκέφαλο για τους προμηθευτές. Γιατί μπορεί στην χαμηλή τάση, να ενεργοποιείται αυτόματα η ρήτρα, αλλά στη μέση τάση, οι τιμές καθορίζονται κατόπιν διαπραγμάτευσης προμηθευτή και επιχείρησης. Αν ένα συμβόλαιο λήγει π.χ. στις 31 Αυγούστου, και ο πάροχος έχει κλείσει τιμή στα 70-75 ευρώ / μεγαβατώρα, τώρα που η χονδρική κινείται στα 130-140 ευρώ, αυτός θα πουλάει με ζημιά. Αν η μέση τιμή μήνα κλείσει π.χ. στα 120 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον 50 ευρώ / μεγαβατώρα…
   Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας σε αυτό το κλίμα. Αυξήσεις είχαμε και στα τιμολόγια Ιουνίου. Συνυπολογίζοντας την μέση τιμή εκκαθάρισης (83,47 ευρώ/ μεγαβατώρα) και τα πρόσθετα κόστη στην ΧΤ (25 ευρώ), προέκυπτε ένα μέσο κόστος προμηθευτή κοντά στα 100 ευρώ. Άρα η τελική τιμή δεν θα μπορούσε παρά να είναι 120- 130 ευρώ/ μεγαβατώρα…

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Στο πρώτο βήμα αδειοδοτικής «ωρίμανσης» έχουν προχωρήσει 123 υποψήφια έργα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμιευτικά) συνολικής ισχύος 12.229 MW (μεγαβάτ), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Παπαντώνης, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας- Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση».
   Όπως επισήμανε, από τις αιτήσεις αυτές οι 110 αφορούν συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 9.102 MW. Η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει άδειες παραγωγής για 38 μονάδες μπαταριών, ισχύος 3.582 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που έχει διενεργήσει για λογαριασμό της ΡΑΕ το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα χρειαστούν έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας νέα συστήματα 1.500-2000 MW και των δύο τεχνολογιών, δηλαδή το 1/3 των αιτήσεων.
   Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει τις επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να ενισχυθούν έργα αποθήκευσης ενέργειας, είτε με μπαταρίες είτε με αντλησιοταμίευση, με χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. ευρώ.
   Με βάση, δε, όσα είπε στο ίδιο συνέδριο η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, για το διαγωνιστικό σχήμα επενδυτικής στήριξης των αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες, αυτός προγραμματίζεται να διενεργηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Μάλιστα, στόχος του ΥΠΕΝ η πρόταση να σταλεί στις Βρυξέλλες όσο το δυνατόν συντομότερα. Κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του καλοκαιριού.
   Όπως έχει ανακοινωθεί, με τον διαγωνισμό πρόκειται να διατεθούν 200 εκατ. ευρώ, για την επενδυτική ενίσχυση συστημάτων μπαταριών συνολικής ισχύος κατ' ελάχιστο 500 MW από το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Άρα το αργότερο έως το 2ο τρίμηνο του 2023 θα πρέπει να κοινοποιηθεί η ανάθεση όλων των συμβάσεων για τα έργα που θα προκριθούν.
   Πάντως, η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας με πρόσφατη ανακοίνωσή της εξέφρασε την αντίθεσή της στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

   By Engineer, in Ενέργεια-ΑΠΕ, ,

   Με την υπογραφή των καταστατικών από τους εκπροσώπους των Δήμων και άλλων νομικών προσώπων σήμερα Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 (μετά και τις αντίστοιχες υπογραφές από εκπροσώπους των αγροτικών οργανισμών την περασμένη εβδομάδα) πραγματικότητα αποτελούν πλέον και οι 7 ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας που διαμορφώνουν τη μεγάλη «ενεργειακή συμμαχία», η οποία αποσκοπεί να απεγκλωβίσει τους αγρότες και την αυτοδιοίκηση από το δυσβάσταχτο ενεργειακό βάρος που υφίστανται σήμερα.
   Συγκεκριμένα, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα, παραβρέθηκαν σήμερα Δήμαρχοι και εκπρόσωποι αυτών, που απαρτίζουν τις τέσσερις από τις επτά ενεργειακές κοινότητες, προκειμένου να υπογράψουν τα σχετικά καταστατικά ίδρυσης και λειτουργίας των υπό σύσταση φορέων.
   «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Αυτοδιοίκηση που πρωτοστατεί σε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Περισσότεροι από 60 φορείς καταφέραμε να συνεργαστούμε, να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον και σε σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες που μας οδηγούν σε μια ενεργειακή συμμαχία, από την οποία θα προκύψουν οφέλη απευθείας για την κοινωνία» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης,εξηγώντας ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από την ανάγκη να ανεξαρτητοποιηθούν ενεργειακά οι αγρότες και να ξεφύγουν από την ενεργειακή φτώχεια, εξελίχθηκε σε μία ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μειώσει τα ενεργειακά βάρη και να εξοικονομήσει πόρους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
   Μάλιστα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία, που παράλληλα συνιστά και ένα μεγάλο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα «πράσινο έργο», ενδεχομένως έχει ακόμα πολλές πτυχές και ωφέλειες που θα ανιχνευθούν στην πορεία.
   «Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Κάθε άλλο… Είναι όμως μια δημιουργική κίνηση των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης που αποφάσισαν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, δημιουργώντας μια τεράστια πολιτική παρακαταθήκη από την οποία ωφελημένη θα βγει η κοινωνία» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης κι ευχαρίστησε θερμά τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους τους για τη συνεργασία.
   Στην υπογραφή των καταστατικών συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος, αφού ανέλυσε το περιχεόμενο των καταστατικών, επεσήμανε πως: «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δικαιώνει απόλυτα την στόχευση της πολιτική της Περιφερειακής Αρχής, για μία Δυτική Ελλάδα που θα μπει στην πρωτοπορία της πράσινης εποχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
   Οι τέσσερις ενεργειακές κοινότητες και τα ιδρυτικά τους μέλη είναι τα εξής:
   ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ1: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Αιγιαλείας, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ΔΕΥΑ Αιγιάλειας και ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ2: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Ερυμάνθου, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ΔΕΥΑ Δυμαίων Δυτικής Αχαΐας και Δήμος Πηνειού ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ3: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Ανδραβίδας, Δήμος Αμφιλοχίας και Δήμος Θέρμου ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Δ4: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, Πνευματικό Κοινωνικό και Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, Δήμος Ξηρομέρου, Πολιτισμός Περιβάλλον Αθλητισμός Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια Δήμου Ξηρομέρου, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ξηρομέρου, Σχολική Επιτροπή Σχολείων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου, Σχολική Επιτροπή Σχολείων Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ξηρομέρου, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου και Δήμος Αγρινίου. Υπενθυμίζει ότι της σημερινής διαδικασίας είχε προηγηθεί αντίστοιχη με 26 ΤΟΕΒ και 2 ΓΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας που συνυπέγραψαν τα καταστατικά για τις τρεις πρώτες ενεργειακές κοινότητας.
   Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία επτά ενεργειακών κοινοτήτων από τις οποίες θα επηρεαστούν θετικά πάνω από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
   Οι επτά ενεργειακές κοινότητες θα αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων και το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
   Με την ολοκλήρωση της υπογραφής των καταστατικών πρόκειται να κατατεθεί στην ΡΑΕ αίτημα δανειοδότησης για το Πάρκο και να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του έργου, μέρος της οποίας θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς εντάσσεται στους επιλέξιμους στόχους του νέου ΕΣΠΑ.
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.