Jump to content

MAKAP

Core Members
 • Content Count

  3,069
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  25

MAKAP last won the day on March 24 2013

MAKAP had the most liked content!

Community Reputation

370 Πολύ καλή

About MAKAP

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Recent Profile Visitors

4,526 profile views
 1. Δεν ξεκαθαρίζεις αν το ΡΣ έχει εγκριθεί πριν από το 1983 ή μετά, γιατί αν είναι στη 2η περίπτωση, πρέπει να έχει γίνει πράξη εφαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, κατά την έκδοση ΟΑ θα ληφθεί υπόψη η ΡΓ.
 2. Πολλές φορές νομίζουμε ότι ισχύει το Α ή το Β, αλλά, εάν δεν διαβάσουμε το κείμενο της διοικητικής πράξης, που μας ενδιαφέρει, δεν θα βγάλουμε σωστά συμπεράσματα.
 3. Διάβασα την απόφαση του 1968, από την οποία ο ΣΔ προέκυπτε έμμεσα. Αφού λες ότι ορίστηκε αριθμητικός ΣΔ το 77, ισχύουν τα όρια αρτιότητας και ο ΣΔ, στο συγκεκριμένο εγκεκριμένο ΡΣ. Στο υπό έγκριση ΡΣ, και μόνον, θα ισχύουν οι ΟΔ του ΓΠΣ.
 4. Με την από 1/10/1968 απόφαση του Νομάρχη καθορίστηκαν όρια αρτιότητας των οικοπέδων (πρόσωπο, βάθος, εμβαδόν), σύστημα δόμησης, ποσοστό κάλυψης, αριθμός ορόφων και ύψος των 2 τομέων του εγκεκριμένου σχεδίου. Δεν καθορίστηκε ΣΔ γιατί δεν υπήρχε αυτή η έννοια την εποχή εκείνη, αλλά αυτός προέπυπτε έμμεσα από το ποσοστό κάλυψης και τον αριθμό ορόφων. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η υπάλληλος ζητάει βεβαίωση ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν περιλαμβάνεται στο υπό έγκριση σχέδιο πόλης, αλλά στο ήδη εγκεκριμένο από το 1968.
 5. Καλησπερα σας,

  Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση  σχετικά με Οικοδομησιμότητα , ενος οικοπέδου εντός οικισμού που η μοναδική πλευρά της σε κοινόχρηστο εφάπτεται σε αδιέξοδο προέκταση κοινοτικής οδού προ του 1985 καιSKARIFIMA.thumb.png.526833dd3fb7c371f8fbefa25af5a70d.png  

   

  σε οικισμος<2000και προ του 23 , η πλευρα του οικοπεδου ειναι  μολις 2.23 μ και εφαπτεται του δρομου. Το στενό εχει μηκος 15μ περιπου και με κυμαινομενο πλατος 2.5μ εως  2.23μ

  Εκατέρωθεν της αδιεξόδου υπάρχουν κτίσματα προ του 1955 και δεν γίνεται να  διαπλατυνθεί ο δρομος- αδιεξοδος. Ποιά η γνωμη σας,  οικοδομείται?

  4. Ως προς την οικοδομησιμότητα του οικοπέδου . Σύμφωνα με το ΠΔ/ ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85) άρθρο 6 παρ. 1 «1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση . Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ' όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. 'Όπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές.»

  Σύμφωνα με τους ορισμούς που περιγράφονται τον ΝΟΚ στο άρθρο 2 « Πλάτος δρόμου σε κάθε σημείο είναι το μήκος της καθέτου στον άξονά της οδού μεταξύ των ρυμοτομικών γραμμών». (παρ. 65) « Όρια οικοπέδου ή γηπέδου είναι οι γραμμές που το χωρίζουν από τα όμορα οικόπεδα ή γήπεδα και τους κοινόχρηστους χώρους ή μόνο από όμορα οικόπεδα ή γήπεδα. …..». (παρ 52) Στην συγκεκριμένη περίπτωση το όριο Α1- Α2 του εξεταζόμενου οικοπέδου είναι μία από τις πλευρές του οικοπέδου και ταυτόχρονα είναι και το πρόσωπο του οικοπέδου. Στο Σχ.2 φαίνεται το τμήμα του οικοπέδου που έχει πρόσωπο το εξεταζόμενο οικόπεδο.

 6. Το "Β" σημαίνει, μάλλον, "Βάση" που ταιριάζει με την περιγραφή που δίνεις. Τα σύμβολα προσδιορισμού των κτιρίων δεν είναι καθορισμένα με κάποια διοικητική πράξη, αλλά οι πολυτεχνικές σχολές και υπηρεσίες προσδιορίζουν προσδιαγραφές για συγκεκριμένες εργασίες, όπως πχ εδώ και εδώ.
 7. Προσοχή, από την εποχή εκείνη έχουν αλλάξει πολλά σε ότι αφορά στους Όρους Δόμησης. Προτείνω να συμβουλευτείς έναν έμπειρο συνάδελφο που να γνωρίζει την περιοχή.
 8. Δεν ξέρω αν εννοείς το ΒΔ για την τροποποίηση του ΡΣ Πειραιώς στην περιοχή της Καστέλλας, αφού μιλάς για Φάληρο. Στο 2ο όροφο του κτιρίου Αμαλιάδος 17, μπορείς να αναζητήσεις αντίγραφο της πινακίδας που σε ενδιαφέρει, αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι αν η περιοχή που σε ενδιαφέρει δεν τροποποιείται με αυτό το ΒΔ, τότε δεν επηρεάζεται απ' αυτό το ΒΔ.
 9. Δυστυχώς, όχι. Τα πρωτότυπα διαγράμματα, της εποχής εκείνης, που φυλάσσονται στο τέως ΥΠΕΧΩΔΕ (Δ/νση Τοπογραφικών Εφαρμογών) είναι τα μόνα με βάση τα οποία μπορεί να εφαρμοστεί το ΡΣ στο έδαφος.
 10. Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έκανα μια και μοναδική πραγματογνωμοσύνη μετά από εισαγγελική εντολή και κατάλαβα ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί μηχανικός με αυτόν το τομέα, θυμάμαι ότι ζήτησαν πίνακα αμοιβής, συνέταξα ένα με βάση τα τότε ισχύοντα άρθρα και μετά από αρκετό καιρό με κάλεσαν να εισπράξω ένα μικρό ποσοστό από το ποσό που είχε προκύψει, κόβοντας αυθαίρετα τα υπόλοιπα. Συμπερασματικά, πρέπει να πας στο πρωτοδικείο της περιοχής που είσαι και κατέθεσες την έκθεση, να βρεις την υπόθεση και να μάθεις σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της αμοιβής σου. Δεν θέλω να σ
 11. Σε σύσταση Ο.Ι. του 1978 (εποχή που δεν υπήρχε η έννοια της μεζονέτας), ένα διαμέρισμα του τελευταίου ορόφου (4ος) πολυκατοικίας πήρε το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης τμήματος της ταράτσας (5ος) και σε ένα τμήμα αυτής, δίπλα στο κλιμακοστάσιο, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε "ξενώνας" που επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα με το διαμέρισμα του 4ου. Στη σύσταση περιγράφονται οι δύο αυτοί χώροι (διαμέρισμα 4ου και ξενώνας του 5ου) με τα αντίστοιχα χιλιοστά τους και την εσωτερική λειτουργία τους, στην ιδιοκτησία του 4ου. Ο ιδιοκτήτης αυτής της ιδιοκτησίας αύξησε την επιφάνεια του ξενώνα στη
 12. Από τη Δ/νση Τοπογραφικών Εφαρμογών ή όπως αλλιώς λέγεται σήμερα, στο 2ο όροφο του κτιρίου Αμαλιάδος 17, εάν πρόκειται για έγκριση σχεδίου με διάταγμα.
 13. Το Ε9 έχει τροποποιηθεί μετά τη σύσταση και έχει το σωστό (μικτό) εμβαδόν του ισογείου και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας σε κάθε μελλοντικό όροφο (ως τμήμα του άχτιστου οικοπέδου), αλλά δεν έχουν αναγραφεί οι κοινόχρηστοι χώροι.
 14. Δηλαδή, πρέπει να διορθωθεί πρώτα το Ε9 και να προστεθούν 1) τα εμβαδά των κοινόχρηστων (υπόγειο και μελλοντικό κλιμακοστάσιο) και 2) τα εμβαδά των μελλοντικών ορόφων και μετά να γίνει η καταγραφή στην πλατφόρμα; Σημειωτέον ότι δεν έχει γίνει ακόμη η μεταγραφή στο ΕΚ, λόγω υψηλού κόστους, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού οι συνιδιοκτήτες είναι μέλη οικογένειας.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.