Μετάβαση στο περιεχόμενο

Apollon

Members
  • Περιεχόμενα

    42
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Apollon last won the day on Μάιος 22 2023

Apollon had the most liked content!

Profile Information

  • Φύλο
    Δεν απαντώ
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Apollon's Achievements

Apprentice

Apprentice (2/15)

  • Helpful Rare
  • Collaborator Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done

Recent Badges

16

Φήμη στην κοινότητα

  1. Ενας υγρόβιότοπος που θα γίνει βιομηχανικό πάρκο. Μετά λέμε για την εκτός σχεδίου δόμηση. Όπου βρούμε ελεύθερο οικόπεδο πρέπει να καλυφτεί 100%. Και όχι τίποτα μικρά οικόπεδα αλλά εκτάσεις ολόκληρες. Εάν αυτό δεν είναι αλλαγή χρήσεων γης τότε τι είναι. https://www.efsyn.gr/periballon/417602_shediazoyn-silicon-valley-pano-se-ygrotopo-tis-thessalonikis
  2. Περιοχή, Αθήνα (δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες). Υπάρχει η κλασσική αίτηση. Ενω τώρα τρέχουμε με ταχύτητα. Αυτά έπρεπε να είχαν τρέξει από τότε που βγήκε ο ΟΚΧΕ. Τελος πάντων, κατηγορούμε και το δημόσιο, αλλά εδω παίζουν και οι ανάδοχοι. Στο τέλος την ημέρας, και για να το συνδέσουμε με το άρθρο, αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι χωρίς προσωπικό, δουλειά δεν γίνεται. Καλά η τεχνική νοημοσύνη αλλά χωρίς προσωπικό αυτά δεν λύνονται. Και για να έχεις προσωπικό, πρέπει να ρίξεις και λίγο χρήμα. Έργα ανάπτυξης χωρίς λεφτά, δεν γίνεται... Δεν μπορείς να είσαι πάμε και όπου βγει. Λεφτά για rafale υπάρχουν, για ανάπτυξη, υγεία δεν υπάρχει. Ο πολίτης από την τσέπη του, και όποιος έχει...
  3. Πως να μην μπάζει μια διαδικασία η οποία βασίστηκε σε έναν αλγόριθμο τηλεπισκοπισης για να κρίνει εάν μια ιδιοκτησία είναι ιδιοκτήτη η όχι. Μια διαδικασία με 1 χρόνο για αιτήσεις για αντιρρήσεις, κάνεις δεν έχει πάρει χαμπάρι. Τώρα με το κτηματολόγιο θα κλάψουν μανούλες. Σου λέει το κράτος... μπορεί εσύ τόσα χρόνια να έκανες συμβόλαια (και να πλήρωνες φόρο), και εγώ να το δεχόμουν (μεταγραφή υλοθηκοφυλακα) αλλά τώρα τέλος, δεν ήταν απλά ποτέ δικά σου. Τι να κάνουμε πάντως... 800 χρόνια πίσω. Ίσως το 2050 ή το 2100 να δούμε άσπρη μέρα σε αυτή τη χώρα. Αν σκεφτείς ότι το 1923 βγήκε ο πρώτος νόμος για εντός σχεδίου κτλ κτλ, και ακόμα και τώρα παλεύουμε, υπάρχει μέλλον. Το 2123 θα μιλάνε για αυτές τι εποχές, που γινόντουσαν κάποτε οι δασικοί χάρτες. Δασαρχείο αν πας σημερα, θέλουν 1 μήνα για να βγάλουν βεβαίωση για γήπεδο που δεν είναι δασικό όταν ήδη υπάρχει τελεσιδικια στη περιοχη. Σου ζητάνε 5 τοπογραφικά σε χαρτί (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί 5), απόσπασμα ΓΥΣ (προπολεμικο) και κάτι χαζές δηλώσεις. Και το ΓΥΣ το θέλουν και σε κλίμακα γιατί από ότι έχω καταλάβει το τυπώνουν σε ριζοχαρτο και το ραπορταρουν στο δικό τους σχέδιο. Προπολεμικο. 2 άτομα γράφουν μια τεχνική έκθεση, και περιμένουμε να τελειώσουμε με όλα αυτά γρήγορα;
  4. Το πρόβλημα δηλαδη είναι ότι το Αθήνα Κιάτο δεν είναι 265 km; Να κατεβούμε στους δρόμους. Προς υπεράσπιση του αρθρογράφου, δεν το συνδέει τα 265 Km με αυτη ρη διαδρομή. Μπορεί να ισχυριστεί ότι απλά είπε ένα παράδειγμα ανεξαρτήτου μήκους. Με λίγο search πάντως καταλαβαίνεις για τι πρόκειται... The consortium has submitted plans for a ‘165 miles (265km) drone superhighway’ connecting airspace above cities including Reading, Oxford, Milton Keynes, Cambridge, Coventry, and Rugby. It’s set to link towns and cities across the UK, initially connecting Reading and Coventry and urban conurbations along the south coast of England. Και προφανώς τα drones δεν απαιτείται (ούτε πιστεύω είναι και 100% εφικτο) να κινηθούν σε ευθεία γραμμή. Ισα ίσα η υπόθεση της ευθείας γραμμής είναι 300% λάθος από πλευράς μηχανικου (καμπυλότητα γης, προβολικά συστήματα κτλ κτλ).
  5. Το σύστημα εντοπισμού τους μάρανε. Το ακούμε αυτό εδώ και 10χρόνια. Ας προβούν στις κατεδαφίσεις σε αυτά τα οποία έχουν τα πρωτόκολλα και όλα τα στοιχεία και μετά μιλάμε. Αυτό το περιβόητο "μοντέλο της Μυκόνου" είναι αυτό που κατέγραψαν τις αυθαιρεσίες σε ένα μπαρ-ξενοδοχείο και γκρέμισαν ένα κιόσκι? Ουάου. Εντωμεταξύ δεν το καταλαβαίνω. Γιατί προτεραιότητα στις νέες παρανομίες? Οι παλιές? Έχουν λιώσει τα έγγραφα στο συρτάρι ή τα έφαγε ο ποντικός? Μικροπαραβάσεις πάντα θα υπάρχουν. Ένα ημιυπαίθριο που έγινε δωμάτιο, θα υπάρχει σχεδόν πάντα. Το πρόβλημα είναι με σειρά προτεραιότητας α) οι αυθαιρεσίες που υποβαθμίζουν τον δημόσιο - κοινόχρηστο χώρο (αιγιαλός, ρέματα, οδούς κτλ κτλ), β) αυθαίρετες κατασκευές που υπερβαίνουν σημαντικά την κάλυψη/δόμηση κατά σημαντικά ποσοστά (συνήθως εκτός σχεδίου), γ) αυθαίρετες κατασκευές που επιβαρύνουν την κάλυψη εν γένει, δ) αυθαίρετες κατασκευές εντός των κτηρίων ή μικροπαραβάσεις (πέργκολες κτλ). Ειδικά για τις τελευταίες, who gives a damn (εκτός από το Υπ. Οικονομικών). Και να σημειώσω, πως έτσι όπως έχουν κάνει και τον ΓΟΚ, ΝΟΚ, αυτό μετράει αυτό δεν μετράει στη δόμηση/κάλυψη, δεν θα βγαίνει άκρη ούτε στο ένα εκατομμύριο. Αν δεν κάνεις διασύνδεση αρχικά Ε9 με Κτηματολόγιο και στη συνέχεια με Σύστημα αδειών - Ηλεκτρονική ταυτότητα δεν έχεις κάνει τίποτα. Τέλος, για την Η.Τ. που πολλοί μιλάνε, θα αποδειχθεί κατά την άποψη μου αν όχι προβληματική, σίγουρα κατώτερη των προσδοκιών όπως είναι και το σύστημα αυθαιρέτων. Όταν δεν έχεις απλές και αυστηρές προδιαγραφές συμπλήρωσης και αρχειοθέτησης αρχείων, αλλά και έλεγχο, δεν στήνεται ένα κρατικό σύστημα. Πόσο μπορείς να στηριχθείς στις καταγραφές / συμπλήρωση ενός ιδιώτη μηχανικού. Και αν δεν έβαλε όλες τις άδειες ή του ξέφυγε κάτι? Σίγουρα θα πρέπει να κάνεις τα double check και απλά σε βοηθάει να μην πηγαίνεις στην πολεοδομία. Δηλαδή το μόνο που σου λύνει τα χέρια είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρεις τα σχέδια από την πολεοδομία (και αυτό σχετικό).Δεν στήνεις σοβαρά συστήματα έτσι. Ας ελπίσουμε ότι το κράτος θα τα σκάσει και θα κάνει ένα καλό scan τα στελέχη των οικοδομικών αδειών τα οποία θα είναι και διαθέσιμα για search online. Το μόνο σύστημα που παραδέχομαι, είναι το "Ανοικτό Πληροφοριακό Σύστημα e-Άδειες", αν και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχει μόνο 50 εγγραφές, ενώ το search του είναι ελλιπές. Ειδικά στα εκτός σχεδίου και στην επαρχία (χωρίς οδούς) είναι δύσχρηστο.
  6. Αν θέλουν να καταργήσουν την εκτός σχεδίου δόμηση, με "ένα" άρθρο, ένα νόμο, ας βγάλουν και έναν αντίστοιχο νόμο στο οποίο θα προβλέπετε μείωση του ύψους των κτηρίων σε max π.χ. 4 ορόφους, και όλα τα συναφή, ...για την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί για να μην κρυβόμαστε, αυτοί που τα βγάζουν αυτά, αράζουν ωραίοι στα πολυτελή διαμερίσματα τους στον 8ο όροφο και δεν έχουν ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου. Αν είχε (αδόμητη) να δούμε τι θα έλεγε....
  7. Αθηνα: Αύξηση εισητηριου Ακρόπολης όλο το χρόνο (300% τον χειμώνα, 50% το καλοκαίρι), και δυνατότητα prive επισκέψεων. Κατα τα άλλα όλα καλώς. Ο τουρίστας δηλαδή δεν θα παει Ακρόπολη/Αθηνα γιατί αυξήθηκε το εισητηριο ενω φυσικά του λεμε πως τι Χειμωνάς τι Καλοκαίρι το ίδιο είναι. Άρα έλα Χειμώνα; Δηλαδή οι του Υπ. Τουρισμου πως το σκέφτηκαν; Proffesional Αντιμετώπιση υπερτουρισμου.
  8. Αυτα δυστυχώς είναι science fiction για Ελλαντα. Ας φτιάξουμε πρώτα ένα (σωστό) πεζοδρόμιο και το 2050 βλέπουμε.
  9. Και φυσικά καμία σχέση ο συγκεκριμένος φόρος (ή αλλιώς η διατήρηση και αύξηση υπάρχοντος φόρου) με την κλιματική αλλαγη/κρίση. Δεν ντρέπονται; Αυτό τώρα είναι πράσινη πολιτική και δικαιολογεί το φόρο; "Τελος ανθεκτικοτητας στην κλιματική κρίση". Ακόμα δεν μπορώ να σκεφτώ την διασύνδεση. Πληρώνεις δηλαδή τι; Δεν μπορώ να καταλάβω. Τέλος διαμονής ναι, τέλος ανθεκτικοτητας τι πάει να πει; Απλά θυμώνω.
  10. Καλησπέρα, ερώτηση που μπορεί να έχει απαντηθεί, απλά για να επιβεβαιώσω. Σε έκδοση άδειας οικοδομής με εξωτερική θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη), στο Διάγραμμα δόμησης (και γενικά παντού) η μόνωση δεν προσμετράται στην κάλυψη και οι διαστάσεις αναφέρονται χωρίς να υπολογίζεται αυτή. Στο αντίστοιχο τοπογραφικό, το περίγραμμα του κτηρίου (εκεί που θα μπαίνουν οι συντεταγμένες και οι διαστάσεις του), προσθέτεται την μόνωση ή τις βάζετε όπως το Δ.Κ (ίσο με την κάλυψη)? Το ίδιο ισχύει και για τον αντισεισμικό αρμό (συνήθως 0.10).
  11. Οκ ευχαριστώ για την ενημέρωση. Νομίζω ότι καλύπτει πλήρως και το θέμα αυτού του post.
  12. @Guthwik Αν και δεν το είπα εγώ, καλά το έχω καταλάβει. Το άνω των 300€ είναι για τιμολόγια (επιχειρήσεις) όπου εκεί γίνετε παρακράτηση 20% και προφανώς δεν πληρωνει ΦΕΜ ο μηχανικός αλλα το ποσό αποδίδετε από την επειχηρηση. Καταλαβαίνω όμως οτι υπάρχει και η περίπτωση όπου όταν χρειάζεται ΦΕΜ (άδεια) τότε προηγείται το ΦΕΜ. Τελος πάντων, για μικρά ποσά, ΠΕΑ εγώ πληρώνω ΦΕΜ κανονικά. Αν κατάλαβα καλά λέτε ότι δεν χρειάζεται αφού δεν κατατίθεται σε δημόσια αρχή; Οχι ότι έχω χάσει λεφτά, αφού θα τα πληρώσεις μετά, αλλά έχει και την φασαρία του. Επισης αυτό με το σύστημα αμοιβές του ΤΕΕ, ιδέες; Μου φαίνεται δεν έχει νόημα να συμπληρώνετε.
  13. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Αλλά μάλλον είναι απλά τα πράγματα. Αφού πρέπει να είναι ταυτόσημα με την πράξη (συμβόλαιο) ή θα μείνουν ως έχουν ή θα πρέπει να τροποποιηθεί η κάθετη που είναι ολόκληρη διαδικασία και θα καλύπτει σχεδόν όλα τα αναφερθέντα προβλήματα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή καθώς δεν υπάρχει όφελος ως προς τη δόμηση, απλά αλλάζει λίγο η αρχιτεκτονική λύση και από ότι κατάλαβα δεν τα πάει καλά με το άλλο συνιδιοκτήτη 🤨.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.