Μετάβαση στο περιεχόμενο

BAS

Core Members
 • Περιεχόμενα

  3.248
 • Εντάχθηκε

 • Τελευταία επίσκεψη

 • Days Won

  55

Φήμη στην κοινότητα

2.325 Εξαιρετική

Σχετικά BAS

 • Κατάταξη:
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.Ι.

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

5.162 profile views
 1. Πραγματικά μερικές φορές απορώ αν διαβάζετε αυτά που γράφουμε . Εγραψα ότι δεν έχει σημασία σήμερα το γεγονός ότι καταργήθηκε το τμήμα , η σχολή και το ότι το ίδρυμα υπήχθη σε ένα παλαιό πανεπιστήμιο . Αλλά αυτό μετά από κάποια χρόνια θα είναι ένα θέμα . Δεν ανέφερα για το αν είμαι ή δεν είμαι περήφανος για τις σπουδές μου . Και μάλιστα για μένα με πτυχίο του 1981 , προφανώς ελάχιστη σημασία θα έχει . Αλλά για αυτούς που έχουν πτυχίο του 2018 , τι θα λένε το 2030 ? Η το 2040 ? Η μόνη αναλογία που έχουμε ιστορικά είναι η κατάργηση των διετών παιδαγωγικών ακαδημιών και η δημιουργία τετραετών παιδαγωγικών τμημάτων στα πανεπιστήμια , όπου υπήρξε διαδικασία ισοτίμησης , αλλά και πάλι εδώ είναι ακόμα πιο περίεργα τα πράγματα . Γιατί πέραν των 2 τμημάτων ΠΜ στο ΠΑΔΑ και στο ΔΙΕΠΑΘΕ , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΔΟΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ . Και ενώ οι φοιτητές των τμημάτων ΠΜ των τει Αθήνας , Πειραιά , Θεσσαλονίκης και Σερρών , μπορούν να επιλέξουν να πάνε στις 2 νέες σχολές ΠΜ , οι των Λάρισας και Ηρακλείου και πιθανότατα και των Πατρών , δεν μπορούν να πάνε πουθενά . Οσο για το θέμα των ΕΔ , μάλλον δεν θα προκάνουμε μέχρι τις εκλογές , γιατί η σχέση Τόνιας - όγλου , είναι πολύ στενή... Αλλά ξαναλέω , είμαστε δεν είμαστε 5000 , οι δομικοί που είναι ΕΕ . Αν το όλο σύστημα είχε στοιχειώδη σοβαρότητα , εύκολα θα βρισκόταν μία έντιμη λύση . Αλλά όταν έχουν εξουσία οι διάφοροι εμμονικοί , τα πράγματα πάνε όπως τα βλέπουμε 50 χρόνια τώρα .
 2. Η αναφορά δεν αφορούσε ισοτιμίες κλπ αλλά την παραδοξότητα της κατάργησης κάποιων σχολών χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση
 3. Ξαναλέω ότι ΠΑΔΑ και ΔΙΕΠΑΘΕ , είναι ΝΕΑ ιδρύματα που γίνονται από την συνένωση και μετεξέλιξη των ΤΕΙ και του Διεθνούς που δεν ήταν στο μηχανογραφικό . Αλλά για την Θεσσαλία το ΤΕΙ μπήκε σε ΠΑΛΑΙΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ . Δεν είναι το ίδιο . Γιατί εδώ οι υπάρχοντες φοιτητές ΔΕΝ ΠΑΝΕ σε αντίστοιχα τμήματα όπως με το ΠΑΔΑ , το ΔΙΕΠΑΘΕ , αλλά και τα γεωπονοδασολογικά . Και ακόμα πιο περίεργο , το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ . Οπου οι δομικοί έχουν καταργηθεί εδώ και 5 χρόνια , οι υπάρχοντες τελειώνουν ΤΕΙ , αλλά το ίδιο ίδρυμα θα γίνει πανεπιστήμιο και δεν θα υπάρχει σχολή μηχανικών εκεί .
 4. Αυτό που λες δεν το είχα σκεφτεί . Απόφοιτος του 2018 πάει το 2025 και ζητάει έγγραφο από την σχολή του , που πλέον δεν υπάρχει . Τι θα γράφει το έγγραφο επάνω ? Αν και με το άρθρο 1 η κατάργηση του τει έχει ήδη γίνει . Και εδώ δεν είμαστε όπως στο ΠΑΔΑ που ιδρύθηκε νέο ίδρυμα σε σχέση με το παλαιό , αλλά ένταξη σε άλλο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες .
 5. Για όσους είμαστε ψιλοαρχαίοι ελάχιστη σημασία έχει . Αλλά για απόφοιτους ας πούμε του 95 , που θα εργάζονται το 2035 , τι θα γράφουν ? Απλά πιστεύω ότι μετά την ολοκλήρωση των καταργήσεων , πρακτικά μετά την ίδρυση του ΔΙΕΠΑΘΕ που πάει στην διαβούλευση αυτή την εβδομάδα και άρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ψηφιστεί , μας τελείωσαν οι Δομικοί . Μένουν μόνο κάποιοι πρώην ανακαίνισης στην Πάτρα . Αρα έχουμε αυτό που ζητούσε το τεε εδώ και δεκαετίες , την κατάργηση των τει και τα δύο νέα πανεπιστήμια , είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν λογική πολυτεχνείων . Οπότε θα πρέπει να αποδοθούν ΕΔ σε πτυχιούχους καταργημένων σχολών , που ίσως έχουν εντελώς διαφορετική λογική , αφού θα μιλάμε για συγκεκριμένο αριθμό πτυχιούχων που θα μειώνεται συνέχεια με την πάροδο των ετών . Από την άλλη όταν οι σχολές και τα τμήματα καταργούνται , αλλά το Ιδρυμα αποφοίτησης ενσωματώνεται σε ένα άλλο , ενώ στην αρχή του νόμου γράφει Αρα το Ιδρυμα συνεχίζει ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , οι πτυχιούχοι του ως τι συνεχίζουν ?
 6. Οι τοπογράφοι δεν άλλαξαν τίτλο σχολής , ούτε καταργήθηκε η σχολή τους . Ενώ εμένα η σχολή μου ήταν η ΑΣΤΕΜ Λάρισα , το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών , κατεύθυνση Δομικών Εργων . Μετά έγινε ΣΤΕΦ Λάρισας , το τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων , μετά έφυγε από την Λάρισα πήγε στα Τρίκαλα , μετά τα τελευταία χρόνια ενοποιήθηκε με την Αποκατάσταση Κτιρίων και έγινε κατεύθυνση προχωρημένων εξαμήνων και τώρα πλέον καταργήθηκε εντελώς , χωρίς να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο τμήμα . Αντίθετα το Ιδρυμα από ΚΑΤΕ - ΚΑΤΕΕ Λάρισας , έγινε ΤΕΙ Λάρισας , μετά ΤΕΙ Θεσσαλίας και με τον νέο νόμο υπήχθη στο ήδη υπάρχον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας . Αρα τι θα γράφει κάποιος σε 5-10 χρόνια από σήμερα ? Αποφοίτησε από ίδρυμα που συνεχίζει να υπάρχει , αλλά από σχολή και τμήμα που καταργήθηκαν ....
 7. Ψηφίστηκε τελικά χτες το βράδυ το νομοσχέδιο . Μάλιστα τσίμπησαν και ένα τμηματάκι ακόμα στην Αμφισσα στις καθυστερήσεις... Πολιτικό Υπομηχανικό είχαμε τον Κανά , ο οποίος πλέον είναι στην σύνταξη . Επειδή είναι από τον μοναδικό αρσενικό νομό τον Εβρο , μάλλον θα είναι της ΑΣΥΘ . Η ΑΣΥΘ έγινε ΑΣΤΕΜ-Θ , ΤΕΙ-Θ , ΤΕΙ-Θ & Σ και θα γίνει ΔΙΕΠΑΘΕ ... Αραγε τι ίδρυμα θα λέει ότι τελείωσε ? Μας συμπαρασέρνει όλους ? Σκεφτείτε σε 15 χρόνια οι σημερινοί 30άρηδες πτυχιούχοι ΤΕΙ που θα τους ρωτάνε τα παιδιά τους , ποιά σχολή τελείωσαν και δεν θα ξέρουν ότι υπήρξε... Το σχόλιο αυτό έχει αφορμή την χτεσινή κατάργηση της δικής μου σχολής ΑΣΤΕΜ-Λ που πέρασε πλέον στην ιστορία , μαζί με την διάδοχο της . Ως μνημόσυνο...
 8. Γιώργο αυτό ακριβώς λέω . Καταργούνται τα τμήματα μηχανικών τει και στην θέση τους ιδρύονται δύο τμήματα θολά χωρίς ΕΔ . Τι λέει δηλαδή στους σημερινούς φοιτητές . Τελειώστε αυτό που σπουδάζετε και έχετε τα δικαιώματα των τει , γιατί η εναλλακτική είναι χειρότερη . Αντίθετα στα γεωπονικά τμήματα , τους δίνει την δυνατότητα να πάνε στα νέα 5ετή γεωπονικά του πανεπιστημίου . Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο συμβιβασμός ήταν να μην πάνε φοιτητές από τμήματα μηχανικών ή γεωπόνων της Λάρισας και Τρικάλων σε αυτά τα τμήματα μηχανικών του Βόλου . Επειδή όμως ιδρύεται 5ετές ζωικής στην Λάρισα , εκεί υπάρχει δυνατότητα . Όπως γίνεται πάντα και το έχω αναδείξει και στο παρελθόν , σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται ένα μεγάλο παζάρι , ανάμεσα σε τμήματα , καθηγητές ,επιμελητήρια και συλλόγους . Αυτό όμως που είναι το σημαντικό , είναι ότι μετά και την ψήφιση του ΔΙΕΠΑΘΕ θα έχουμε δύο μόνο 4ετή τμήματα ΠΜ σε νέα πανεπιστήμια , οπότε αυτά εύκολα θα γίνουν 5ετή είτε σε ενιαίο , είτε σε 4+1 , είτε με το Κυπριακό μοντέλο .
 9. Δεν έχουν μείνει αφού έχουν να πάρουν εισακτέους εδώ και τόσα χρόνια και μάλιστα έχουν ξεμείνει κάποιοι και ψάχνουν τρόπο να τους έχουν κάπου να τελειώσουν . Πέρσι εισακτέοι ΠΜ σε τει ήταν μόλις 4 Θεσσαλονίκη , Σέρρες , Πάτρα , Λάρισα-Τρίκαλα . Από αυτούς Δομικοί μόνο στα Τρίκαλα και στις Σέρρες . Τώρα οι Σέρρες θα γίνουν το βόρειο ΠΑΔΑ και τα Τρίκαλα τέλος .
 10. Αντε πάλι από την αρχή . https://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/s-ekpa-prak.pdf Διαβάστε το νόμο που θα ψηφιστεί απόψε τα μεσάνυχτα και από την άλλη εβδομάδα θα είναι νόμος του κράτους . Στο εσος υπάρχουν τα σχετικά και με το ΔΙΕΠΑΘΕ αναλυτικά . Εν τω μεταξύ σήμερα γίνεται της τροπολογίας το κάγκελο στη βουλή . Οπως θα δείτε τα τει Θεσσαλίας και Στερεάς ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ .ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ στα 3 πανεπιστήμια . Ολες οι σχολές τους και τα τμήματα τους καταργούνται και μπαίνουν σε μεταβατική περίοδο , ενώ ιδρύονται νέα τμήματα που άλλα θα έχουν εισακτέους από φέτος και άλλα από το 2020 και μετά . Τα τμήματα μηχανικών των τει καταργούνται και όσοι επιθυμούν να πάνε με τις μεταβατικές διατάξεις στο πανεπιστήμιο : Οπότε πλέον ΠΜ ΤΕΙ μας έμειναν οι της Θεσσαλονίκης και των Σερρών που θα γίνουν όπως του ΠΑΔΑ ., ένα τμήμα . Αρα δεν ξέρω αν θα πας σε τρείς μήνες στις Σέρρες και θα έχει αλλάξει η ταμπέλα , αλλά στην Λάρισα που ήταν και το τμήμα που αποφοίτησα πριν 38 χρόνια θα λέει πλέον Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας . Για το θέμα των ΕΔ των νέων τμημάτων αναφέρει ο νόμος την διαδικασία για το πρόγραμμα σπουδών , που προφανώς θα δώσει και τα ανάλογα ΕΔ .
 11. Να τα ξαναπούμε . Τα τει καταργήθηκαν τέλος . Τα γεωπονοδασολογικά τμήματα των τει έγιναν 5ετείς πανεπιστημιακές σχολές . Τα τμήματα μηχανικών των τει ΤΩΝ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ και ιδιαίτερα των ΠΜ καταργήθηκαν εντελώς . Ιδρύθηκαν δύο 4ετή πανεπιστημιακά τμήματα ΠΜ στο ΠΑΔΑ και στο ΔΙΕΠΑΘΕ . Αυτά είναι νέα τμήματα πανεπιστημιακά , όχι διάδοχοι των παλαιών τμημάτων , άρα καμία νομολογία για τα τει δεν τα αφορά . Στο θέμα των ΕΔ θα πρέπει το ΤΕΕ να κάνει τις διαδικασίες που απαιτούνται όπως έγινε για τους ΜΠΔ και όπως αντίστοιχα κάνει για τις ισότιμες σχολές του εξωτερικού . Οταν ολοκλήρωθεί η διαδικασία , δηλαδή με την ψήφιση του ΔΙΕΠΑΘΕ και την συγχώνευση στην Δυτική Μακεδονία , αν και δεν έχει ΠΜ εκεί , τότε θα αρχίσει η διαδικασία του 5ετούς . Απλά θα περιμένουν να ολοκληρωθεί και η διαδικασία με τους καθηγητές .
 12. Για να διαβάσετε λίγο . http://www.ucy.ac.cy/cee/documents/UGrad/Studies/undergradStudiesCEE_2014-25_greek.pdf http://www.ucy.ac.cy/cee/el/academicprogramms/undergraduate https://www.cut.ac.cy/faculties/fet/ceg/programmes-of-study/undergraduate/degree-in-civil-engineering/ Εδώ έχουμε τα δύο πανεπιστήμια της Κύπρου που παρέχουν 4ετή προγράμματα ΠΜ , το ένα πιο θεωρητικό , το άλλο πιο τεχνολογικό με πρακτική άσκηση και τα δύο εγγράφονται στο ΕΤΕΚ και ως βασικό πτυχίο που δίνει τα ΕΔ είναι το 4ετές μπάτσελορ των 240 ΔΜ . Το ίδιο το ΕΤΕΚ ζητάει από τους Ελληνες να είναι μέλη του ΤΕΕ με 5ετείς σπουδές . Νομίζω ότι όλα αυτά , τώρα μετά την κατάργηση των τει θα βρουν και εδώ τον δρόμο τους .
 13. Τελικά δεν μπορείτε να δείτε το προφανές . Το ΠΑΔΑ και το ΔΙΕΠΑΘΕ , είναι Πανεπιστήμια οπότε δεν έχουν καμία σχέση με τα ΤΕΙ . Είναι καινούργια ΔΙΑΚΡΙΤΑ ιδρύματα που ιδρύθηκαν ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ των παλιών ΤΕΙ . Οι νέοι εισακτέοι μπαίνουν σε νέο ίδρυμα , οι παλιοί θα πρέπει να περάσουν μία διαδικασία ισοτιμίας που είναι συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις και οι πτυχιούχοι θέλουν κατατακτήριες . Τώρα το αν θα γίνουν 5ετή , που εγώ θεωρώ ότι θα γίνουν και γρήγορα , γιατί είναι αυτοδιοικούμενα ιδρύματα ή θα παίξει το 4+1 , αυτό θα το δούμε . Στην περίπτωση του 4+1 υπάρχει ήδη δεδομένη πρακτική με τα πτυχία των δύο πανεπιστημίων της Κύπρου που είναι 4ετή και αναγνωρίζονται από το ΤΕΕ . Νομικά δε όλες οι αποφάσεις που αφορούσαν τα ΤΕΙ δεν αφορούν τα νέα πανεπιστήμια , αφού πλέον καταργήθηκε ο δεύτερος παράλληλος πυλώνας της ανώτατης εκπαίδευσης ο τεχνολογικός . Οσο για την Θεσσαλία , όπως έχω ξαναγράψει , πρακτικά δεν έχουμε σχολές μηχανικών πρώτης γραμμής , αλλά σχολές θολούρας , απλά για εξυπηρέτηση των συντεχνιακών αντιλήψεων .
 14. Το σίγουρο είναι ότι ή θα γίνει το ΠΑΔΑ και το ΔΙΕΠΑΘΕ 5ετές στους μηχανικούς ή θα γίνουν τα 5ετή 4+1 , αφού πλέον δεν υπάρχει θέμα με τει και συγκρίσεις ετών .
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.