Jump to content

Earl

Core Members
 • Posts

  1,086
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  37

Earl last won the day on July 29 2019

Earl had the most liked content!

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  Κιθάρα, Λογοτεχνία, Μηχανική και Γέφυρες, Χουλιαμάς
 • Τοποθεσία
  Manchester
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

7,887 profile views

Earl's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Reacting Well Rare
 • Very Popular Rare
 • Dedicated Rare
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

955

Reputation

 1. Δεν είχα, δεν έχω, και δεν θέλω να έχω καμία επαφή με εργοτάξιο φίλε Γιώργο. Στατικές μελέτες κάνω. Μαθηματικά. Τα "έργα" βρίσκονται διάσπαρτα στον πλανήτη.
 2. Στο εξωτερικό ο μηχανικός εργάζεται πάνω στο αντικείμενό του. Σε αυτό που ονειρευόταν να κάνει όσο σπούδαζε. Κάνε μία περιήγηση στο φόρουμ και θα καταλάβεις με τι ασχολούνται οι επιστήμονες μηχανικοί στην Ελλάδα δυστυχώς... Προσωπικά όταν κάποτε θα επιστρέψω θα ασκήσω το μηχανιλίκι μόνο αν μπορώ να εργαστώ εξ' αποστάσεως. Ειδάλλως πακετάρω την εμπειρία μου, και κάτι άλλο, καλύτερο, ποιο ήρεμο, δίχως "challenges", μιας και περνούν τα χρόνια.
 3. Αυτή είναι το χειρότερο όλων και σίγουρα δεν αποτελεί επιλογή, ούτε το πρότεινε κάποιος συνάδελφος. Από εκεί και πέρα, ούτε εσείς αλλά ούτε και ο γείτονάς σας δεν θα πρέπει να πλησιάζουν αυτά τα δυο κτίσματα (νομίζω κοινή λογική χρειάζεται και όχι υπόδειξη μηχανικού ως προς αυτό). Καλή δύναμη.
 4. Έχω φίλους στην Ελλάδα που κάνουν ακριβώς αυτό. Και μηχανικούς (με agency όπως έγραψες), και διαφορετικού επαγγέλματος. Από εκεί και πέρα, τόσο μπορούσα να βοηθήσω μιας και δεν είμαι λογιστής, και τόσο βοήθησα. Και δεν πρόκειται μετά από 7.5 ώρες δουλειάς (γιατί τόσο δουλεύουν οι των εταιρειών στη Βρετανία) να μπω σε αντιπαραθέσεις με τον @leftkox που τα ξέρει πολύ καλύτερα. Καλή συνέχεια.
 5. Καλησπέρα, γνωρίζεις τι θα πει contractor βασικά; Επίσης, έγραψα κάπου να δουλέψει ο άνθρωπος παρανομά; Του είπε κανένας να μην πληρώσει εφορία στην Ελλάδα ή στη Βρετανία;; @Kostas3650αν γίνεις contractor και είσαι πάνω από 180 μέρες στην Ελλάδα, φορολογήσαι για το παγκόσμιο εισόδημά σου στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία σε ποια χώρα δουλεύεις, σημασία έχει να δηλώνεις και το εισόδημα εξωτερικού εκεί που είσαι φορολογικός κάτοικος. Δηλαδή, εκεί που μένεις για παραπάνω από 180 ημέρες. Θα έχεις πληρώσει όμως φόρο στη Βρετανία μέσω του self-assessment στο HMRC. Οπότε στην Ελλάδα, πληρώνεις τη διαφορά μιας και είναι μεγαλύτερη η φορολογία στην Ελλάδα απ' ότι στη Βρετανία. Αυτά θα τα αναλάβει ο λογιστής σου. Είναι μπελάς; Και ναι, και όχι. Γιατί με £50-100 λίρες αμοιβή την ώρα, στην Ελλάδα άλλοι θα τρέχουν για σένα. Ο σκοπός είναι να βρεις πελάτες, και αυτό είναι το δύσκολο. Τώρα το τι θα σε κάνει ένας ελεγκτής άμα σε ποιάσει δίχως εισιτήριο, νομίζω είναι άλλο αντικοίμενο συζήτησης.
 6. Οι contractors συνήθως εργάζονται στο γραφείο της εταιρείας που τους έχει προσλάβει... Επίσης δεν έχουν υπαλλήλους μιας και contractor = ....ελεύθερος επαγγελματίας. Από εκεί και πέρα, δες τη φόρμα του self assessment.
 7. Καλημέρα, Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ας αναλύσω λίγο γα σενάρια που παραθέτεις: 1) Θεωρώ πως δεν θα καθήσει βρετανική εταιρεία να ψάξει όλη αυτή τη διαδικασία από τη στιγμή που δεν έχει γραφείο στην Ελλάδα (όπως ξέρεις τα έξοδα ξεκινάνε από τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα ανοίξει το email..). Εκτός και αν δεν μπορεί να βρει υπάλληλο που να μπορεί να προσφέρει αυτό που προσφέρεις. Γενικότερα όμως, θέλω να ελπίζω πως με τον καιρό θα αλάξει η κατάσταση και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο ευέλικτα (εγένετο και Brexit.........) 2) Ναι. Για να γίνει αυτό όμως και να δουλέψεις ως contactor, θα πρέπει να έχεις κύκλο έτσι ώστε να σου δίνουν δουλειές. Ή να βρεις εταιρεία που να σε προσλάβει ως contractor για συγκεκριμένο έργο. Επίσης η εταιρεία να δεχτεί να είσαι όπου είσαι και όχι στο γραφείο ή στο εργοτάξιο. Από εκεί και έπειτα θα χρειαστείς επαγγελματική ασφάλιση στη Βρετανία, και να διαχειριστείς τα διάφορα ρίσκα (ie να μείνεις χωρίς εργασία για κάποιο διάστημα, την ευθύνη να ολοκληρώσεις στον χρόνο και σωστά (λόγω και της ασφάλειας φυσικά) αυτού που σου αναθέσανε, κτλ). Επίσης χρειάζεσαι και λογιστή. Καλό είναι να ξεκινήσεις κάτι τέτοιο όσο είσαι εδώ. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν πηγαινέλα στο Νησί. 3) Οι εταιρείες εδώ συνήθως προσλαμβάνουνε contractor για να ολοκληρώσει μία εργασία γρήγορα, δηλαδή το 2). Δεν έχω δει μέχρι στιγμής να προσλαμβάνει εταιρεία μία άλλη σε άλλη χώρα να τους κάνει δουλειά. Για κάτι τέτοιο όμως, θεωρώ πως αυτή η εταιρεία θα πρέπει να έχει μία σημαντική εμπειρία ως εταιρεία. Οπότε, από εμένα είναι Όχι. Το 2) και να μιλήσεις με λογιστή στη Έλληνα λογιστή/ρια στη Βρετανία.
 8. Τότε προφανώς δεν έχεις να κάνεις με σοβαρό μεταπτυχιακό, οπότε και με σοβαρό πανεπιστήμιο. Οπότε κοιτάς για αλλού.
 9. Θα μπορούσες να το παρακολουθήσεις μιας και δεν έχει να κάνει με ειδικότητα. Γνώμη μου όμως είναι πως το πραγματικό "management" μαθαίνεται με τα χρόνια και την εμπειρία (και τις ζημιές......) . Δεν νομίζω να σου δώσει κάτι ένας τίτλος αν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία, και δη στην Ελλάδα αν εργάζεσαι σε μία εταιρεία με λίγα άτομα προσωπικό. Αυτές οι ειδικεύσεις έχουν να κάνουν με μεγάλες εταιρείες όπου εφαρμόζεις "πλάνο" κατασκευής και απευθύνεσαι σε πολλούς μηχανικούς. (όχι πχ στον Κώστα τον ελαιοχρωματιστή να βάψει αφού κόψουν τα πλακάκια..). Αυτοί οι τίτλοι φέρνουν μαζί με την εμπειρία πολύ καλές απολαβές. Στο εξωτερικό όμως.. Καλό βράδυ και ό,τι καλύτερο για το μέλλον σου.
 10. Καλησπέρα, βασικά τι μεταπτυχιακό μπορείς να κάνεις ως ΜΜ σε αντικοίμενο ΠΜ (η αρχική σου ερώτηση είχε να κάνει με μεταπτυχιακό σε αντικοίμενο ΠΜ. Ποιες εγκαταστάσεις; ); Ένα πτυχίο / μεταπτυχιακό δεν είναι μόνο θεωρία, ούτε λύνει επαγγελματικά θέματα. Είναι μία επένδυση, αλλά και ένα τεράστιο μέσο να διευρύνεις τον επαγγελματικό σου κύκλο. Ποιο μεταπτυχιακό / σχολή ΠΜ; Έχεις βρει κάτι που: α) να σε ενδιαφέρει, β) να σε δεχτούνε με πτυχίο ΜΜ, γ) να έχεις το θεωρητικό υπόβαθρο να παρακολουθήσεις; Να κάνεις μεταπτυχιακό σε αντικείμενο ΜΜ. Η εργασία σου ως ΜΜ στα οικοδομικά, θα έχει να κάνει με την πιστή εφαρμογή υλικών ακολουθώντας συγκεκριμένες τεχνικές που ενδεχομένως θα μάθεις δίπλα σε ΠΜ. Και το αντικείμενο αυτό από μόνο του, είναι περίπλοκο και δύσκολο θεωρώ, μιας και θα πρέπει να βρίσκεις προβλήματα και να τα λύνεις. Θα σου πρότεινα να κατεβάσεις τεχνικούς καταλόγους υλικών από διάφορες εταιρείες, με βάση τα έργα που αναλαμβάνει η εταιρεία που εργάζεσαι. Να διαβάσεις, και να δεις αν σε μελλοντικά προβλήματα μπορείς να σκεφτείς λύσεις, να αναλύσεις την κάθε μία ξεχωριστά, να διαλέξεις την καλύτερη, και να τη συζητήσεις με τους συναδέλφους σου. Αυτό νομίζω έιναι πολύ καλύτερο από μεταπτυχιακό στους ΠΜ..
 11. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο ένας ΜΜ να ασχολείται με οικοδομικά, παρ' όλα αυτά γίνεται. Γνωρίζω πολύ καλά ΜΜ (και ΠΕ και ΤΕ, καμία σημασία δεν έχει) που έχουν δικές τους κατασκευαστικές εταιρείες και ασχολούνται με οικοδομικά (κατασκευή και όχι φυσικά μελέτες) και μηχανολογικά (μελέτη-εγκατάσταση). Όχι απλά ασχολούνται (με τα τυπικά έργα στην Ελλάδα - ανακαινίσεις, εξοικονόμηση, μονώσεις), αλλά είναι άσσοι (και στο γράφει ένας ΠΜ). Οπότε, μια χαρά γίνεται αν σε ενδιαφέρει αυτό. Και μάλιστα αν το καταφέρεις θα είσαι πολύ τυχερός και 1000 μπράβο. Ένα μεταπτυχιακό θα σου δώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις. Όχι όμως την εργασιακή εμπειρία που στην ουσία χρειάζεσαι για τα οικοδομικά. Θα σε συμβούλευα να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς δίπλα σε αυτούς που εργάζεσαι και να ρωτάς.
 12. Τότε θα πρέπει να εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας (contractor) στη χώρα που σου αναθέτει την εργασία, οπότε αν μένεις Ελλάδα για περισσότερες από 180 ημέρες, θα φορλογήσαι στην Ελλάδα. Διαφορετικά, η εταιρεία του εξωτερικού θα πρέπει να αναθέσει την εργασία στην εταιρία σου στην Ελλάδα (πράγμα πολύ πιο δύσκολο αν δεν έχεις όνομα και ιστορία.). Ή ακόμα... να αλάξει το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα για να δουλεύουμε μόνιμα από Ελλάδα. Στο εξωτερικό, πριν σου αναθέσουν το οτιδήποτε σε περνάνε από κόσκινο. Αν είσαι πεπάλη, περνάς. Ειδάλλως, υπάρχουν και άλλοι τομείς εργασίας. Επίσης το Α και το Ω: Health and Safety, and Legislation! Το οποίο έχει να κάνει με τη χώρα που σε έχει προσλάβει. Αν ο Α που ζει στην Ανταρκτική και δουλεύει για τη Βρετανία, ας πουμε κάνει κάποια λαδιά στο Τουρκμενιστάν, πληρώνει τα σπασμένα στη Βρετανία. Πέρα από αυτό, πάντα υπάρχουν οι φίλοι μας Ινδοί που δουλεύουν πολύ φτηνότερα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) από τους ευρωπαίους. Δεν γνωρίζω μεγάλη εταιρεία που να μην έχει γραφεία αυτή τη στιγμή σε Ινδία ή Ρουμανία ή και στις δύο αυτές χώρες. Όπως και δεν γνωρίζω καμία μεγάλη που να έχει γραφεία στην Ελλάδα. Βασικά..... πολύ απλά τα βλέπετε (για το επάγγελμα του Μηχανικού). Edit: Τώρα κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη, το να πάρει κάποιος το laptop και να πέι να δουλέψει στις Σεϋχέλλες για 2-3 μήνες (συνδιάζοντας τρέλες και εργασία), είναι άλλο θέμα. Αλλά δεν έιναι μόνιμη εργασία.
 13. Καλησπέρα, α) Συνδέσεις μεταλλικών κατασκευών στα πλαίσια του ευρωκώδικα 3 και 9, Μπανιωτόπουλος, Ζήτη, 2003. β) Κατασκευές από χάλυβα: αρχές σχεδιασμού στο πλαίσιο του ευρωκώδικα 3, Μπανιωτόπουλος, Ζήτη, 2009 (αυτό περιλαμβάνει τμήμα του α)). Τα υπόλοιπα που έχω είναι στα αγγλικά. Δες όμως και αυτά, που είναι κατατοπιστικότατα.
 14. Καλησπέρα, Λόγο του Covid υπάρχει "ησυχία" στην αγορά. Προσλαμβάνουν κόσμο βέβαια, αλλά όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Από εκεί και έπειτα, θα πρέπει να βρεις εταιρεία που να είναι διατιθεμένη (και να έχει και την άδεια) "να σε φέρει" στη Βρετανία για εργασία. Δηλαδή να εγγυηθούν και να τρέξουν για σένα για τη βίζα εργασίας. Έπειτα θα πρέπει να έχεις minimum εισόδημα £25Κ (μεικτά νομίζω), κάτι που νομίζω είναι εφικτό για το επάγγελμά μας (φυσικά με τέτοιο μισθό στο Λονδίνο θα ζεις μάλλον αρκετά δύσκολα, με άλλους, και τα λοιπά...). Τίποτε άλλο δεν γνωρίζω, μπορείς να δεις όμως στο gov.uk για τις προϋποθέσεις.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.