Jump to content

BAS

Core Members
 • Content Count

  3,385
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  59

Everything posted by BAS

 1. Πάλι "φτιαγμένος" ο μικρός ? 😇 Στα δικά μας , το θέμα είναι ότι έφυγε και ο Βασίλης Δανιήλ , που σε τέτοιες περιπτώσεις σαν του Πογιάτος , που ίσως γίνει Φευγάτος πριν την παρέλαση , αναλάμβανε την ομάδα...
 2. Εκείνη την εποχή ένα σημαντικό έξοδο για ένα νέο μηχανικό ήταν η αγορά των τόμων της νομοθεσίας , αλλά και η συνδρομή για την ενημέρωση τους , που πληρώναμε ανά κάποιο διάστημα σε εισπράκτορα που ερχόταν στο γραφείο για να την εισπράξει . Ετσι το διάβασμα την νομοθεσίας αλλά και των ενημερώσεων που ήταν αρκετά συχνές , ήταν μέρος της δουλειάς . Διδόνη καλούδια τέτοια έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουμε ακάθεκτοι . Εδώ να πω ότι οι αλλαγές που υπήρχαν στους ΓΟΚ από το 23 μέχρι και το 73 , δεν ήταν πολύ σημαντικές . Τα συστήματα δόμησης υπήρχαν σε όλους και γενικά γίνονταν κάποιες προσαρμογές από τις κοινωνικές αλλαγές που είχαμε στην χώρα . Αλλά οι ΓΟΚ είχαν περισσότερο στο νου τους τον διαχωρισμό των κέντρων των μεγάλων πόλεων με τις πολυκατοικίες και το συνεχές σύστημα και τις άλλες περιοχές της χώρας με τις ιδιωτικές κατασκευές , από 1-3 ορόφους , που από τις Πτέρυγες πήγαμε στο Π.Ε. σύστημα . Μην ξεχνάτε ότι τα σπίτια συχνά είχαν και τα παράσπιτα που ήταν στάβλοι , αποθήκες κλπ , ενώ οι οικογένειες με τα πολλά παιδιά βολεύονταν με το σύστημα των πτερύγων , αφού όταν η μάνα έκανε τα στερνοπαίδια της , οι μεγάλες κόρες της στα δίπλα σπίτια έκαναν τα πρώτα δικά τους παιδιά . Ο ΓΟΚ/85 θεωρήθηκε ως επανάσταση εκείνη την εποχή . Αλλωστε θα θυμόσαστε και πόσες αποφάσεις του ΣτΕ είχαν θέμα τον ΓΟΚ/85 . Η κατάργηση των παταριών στα μαγαζιά ήταν μεγάλο θέμα , οι ημιυπαίθριοι που κατέληξαν όπως ξέρουμε και κυρίως η επιλογή του ή κολλάς ή Δ , αλλά και η σύνδεση του ύψους με τον ΣΔ και όχι με τους όρους δόμησης , επιτρέποντας ψηλότερα κτίρια , που άφηναν όμως μεγαλύτερους ακάλυπτους . Δυστυχώς το τελευταίο έχει πέσει θύμα διαφόρων βλαχοδήμαρχων , με γελοία αποτελέσματα όπως στο ΟΤ που έχω οικοδομή τώρα με κτίρια 6 ορόφων που μετά έγιναν 4 , αλλά και διόροφα παλαιά , αφού το μικρό οικόπεδο και μεσαίος ΣΔ , δεν κάνει ελκυστικές τις αντιπαροχές .
 3. Περιλάμβανε και όσους κατέθεταν προέλεγχο . Εχω βγάλει άδεια 2 πολυκατοικιών εκείνη την εποχή με αυτά που λέω . Δηλαδή πήρα την ενσωμάτωση των απολήξεων και των δωμάτων στους τελευταίους ορόφους , πήρα βοηθητικό κτίσμα στον ακάλυπτο και επειδή το οικόπεδο ήταν μεσαίο με 10 μ. πρόσοψη και 80 μ. βάθος , αν και ήμουν σε ΠΕ σύστημα με ΓΟΚ/73 , με την αρχική του μορφή το περιβόητο άρθρο 9 για την θέση του κτιρίου στο οικόπεδο , μου επέτρεψε να κολλήσω στα πλάγια όρια , είχαν βέβαια κολλήσει και τα όμορα έτσι και αλλιώς και δεν θα είχα πρόβλημα με τις αποφάσεις του ΣτΕ που ακολούθησαν, επειδή όλα τα οικόπεδα είχαν παρόμοια πρόσοψη , ως "αδελφομοιράδια" που τα έλεγαν με ελιές μέσα . Αυτά συνέβαιναν στο "εξωτικό" Χαλάνδρι... Θα ψάξω μήπως βρώ την συγκεκριμένη διάταξη , αν και με τις τόσες μεταγενέστερες αλλαγές στον ΓΟΚ/85 θα έχουν πάψει να την αναφέρουν .
 4. Δεν ήταν μικτός συντελεστής . Απλά για κάποιο διάστημα 2-3 μηνών από την ψήφιση του ΓΟΚ/85 μέχρι την ισχύ του (Δεκέμβριος 85 - Φεβρουάριος 86) , είχες την δυνατότητα για άδειες που είτε κατατέθηκαν , είτε αναθεωρήθηκαν τότε να πάρεις ό,τι σε βόλευε από τους δύο ΓΟΚ . Δηλαδή ΣΔ , βοηθητικό κτίσμα , ενσωμάτωση απόληξης δώματος , το δώμα των 12 τμ ή όσο επέτρεπε , τα πατάρια , από τον ΓΟΚ του 73 και τους ημιυπαίθριους , την δυνατότητα να κολλήσεις στα όρια και να μην εφαρμόσεις το 8 Χ 12 και κάτι άλλα ψιλοπράγματα από τον ΓΟΚ /85 .
 5. Είναι εμπορική δουλειά η Λυρική ? Θα βγάλει διαμερίσματα και μαγαζιά ? Νομίζω ότι μιλάμε για άλλα πράγματα . Ούτε ο ιδιώτης που φτιάχνει σπίτι έχει θέμα . Δηλαδή δεν μπορεί να αναθέσει σε ένα μηχανικό να του παραδώσει με το κλειδί το ακίνητο ? Αλλά μπορεί να φωνάξει τον μανάβη ή τον χασάπη της γειτονιάς που δηλώνει εργολάβος ? Εντάξει , ας μην τρολάρουμε άλλο το θέμα . Νομίζω ότι ο θεματοθέτης ενημερώθηκε απόλυτα ...
 6. Οταν μιλάμε για εργολάβο κατασκευαστή σε ιδιωτικά έργα , τότε προφανώς ο ίδιος είναι και Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ . Εκτός αν εννοείς τον ΟΙΚΟΠΕΔΟΥΧΟ σε περίπτωση αντιπαροχής , ο οποίος συνήθως έχει σύμβουλο μηχανικό , όπως και δικηγόρο , οι οποίοι ελέγχουν για λογαριασμό του , όσα τον αφορούν , αλλά ο οικοπεδούχος δεν είναι σε καμία περίπτωση ο κύριος του έργου .
 7. Προφανώς το 20 % πηγαίνει στην νόμιμη θεμελίωση , άρα για προσθήκη ορόφου . Για την περίπτωση μου η ΜΣΕ είναι γενικά προφανής . Υπάρχουν μόνο κάποια σημεία τα οποία μου επιτρέπουν να ψάξω . Το ύψος που είναι για όλο το κτίριο κάτω από το επιτρεπόμενο για ΚΧ και παρ΄ ότι έχει άδεια για ΚΧ έγινε με χαμηλότερο ύψος από το νόμιμο και όλο το κτίσμα είναι κατά γοκ ΒΧ , άρα ίσως και κατηγορία ΣΙ , ως αγροτικές αποθήκες . Ο τρόπος κατασκευής ισόγειο με φέροντες τοίχους , ουσιαστικά μπορεί να κάνει το κτίριο να θεωρηθεί και ενιαίο , αλλά και 5 κομμάτια . Θα σας βάλω και φωτογραφία . Επίσης μην ξεχνάμε ότι το κτίσμα είναι εντός σχεδίου και έχει επιτρεπόμενη δόμηση 80 και τώρα νόμιμα και αυθαίρετα είναι 70 τμ .
 8. Το να είναι ο επιβλέπων και κατασκευαστής είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί για την ποιότητα του έργου . Γιατί το ίδιο πρόσωπο έχει όλες τις ευθύνες και δεν μπορεί να τις ρίξει ο ένας στον άλλον . Ακόμα ο διττός ρόλος επιβάλλει καθημερινή παρουσία στην οικοδομή , ενώ αλλιώς υπάρχουν θέματα συχνά οικονομικά . Αλλωστε το γεγονός ότι κατασκευαστής γινόταν ο καθένας με λεφτά , δεν ήταν σωστό και αυτό ευθύνεται για πολλά από τα προβλήματα των κατασκευών στην χώρα μας . Το ΤΕΕ από το 1977 είχε θέσει το θέμα του ΜΗΚΙΕ , αλλά 43 χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα . Και τώρα δεν πρόκειται να γίνει , ούτε θα έχει και νόημα , αφού πλέον οι μικροί κατασκευαστές τελειώνουν και μεγάλες εταιρείες όπως στο εξωτερικό θα κάνουν ένα νέο καρτέλ και θα διαμορφώνουν την αγορά . Μαζί με τους μικρούς κατασκευαστές θα εξαφανιστούν και σχεδόν όλα τα μικρομάγαζα που κινούνταν από το κύκλωμα της οικοδομής , αφού οι ανακαινίσεις και οι επισκευές δεν μπορούν να τα συντηρήσουν , ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα φέρνουν υλικά και προϊόντα απ΄ ευθείας από εργοστάσια και βέβαια οι δυνατότητες επιλογής υλικών από τους αγοραστές θα είναι ελάχιστες έως μηδενικές . Το σκηνικό αυτό που στήθηκε από το 2010 με την μείωση του ΦΜΥ από το 11 στο 3 % και την αύξηση του ΦΠΑ από το 16 στο 24 % είχε ακριβώς αυτό τον σκοπό . Το μάζεμα της αγοράς σε λίγα χέρια .
 9. Εχω μια περίπτωση κάποιου που σε εντός σχεδίου περιοχή , παραθεριστική της Αττικής , μπορούσε να χτίσει νόμιμα 80 τμ . Εβγαλε άδεια πριν 20+ χρόνια για 15 τμ κτίσμα και 5 τμ ημιυπαίθριο , έκανε άλλα 36 τμ παράνομα και 2 μικρούς ισόγειους βοηθητικούς χώρους αποθήκη / λεβητοστάσιο συνολικού εμβαδού 12 τμ . Ολο το κτίσμα είναι ισόγειο , ενιαίο με φέροντες τοίχους , έτσι ήταν και στην άδεια το νόμιμο τμήμα και έχει και πολύ χαμηλό ύψος , εσωτερικό από 1,90 έως 2,30 και είναι καλυμμένο με βιομηχανικά πάνελ . Από τα παράνομα 36 τμ , τα μισά είναι κουζίνα και διάδρομος . Υπάρχει περίπτωση να γλυτώσω την στατική επάρκεια ? Ο ημιυπαίθριος δεν έχει θέμα , όπως και τα βοηθητικά σπιτάκια , το πρόβλημα είναι τα 36 τμ χώρων που έχουν μεν ΚΧ , ως δωμάτιο - κουζίνα και διάδρομο , αλλά το ύψος όλου του κτίσματος δεν μπορεί να θεωρηθεί ΚΧ . Ακόμα και στα πρόστιμα έχουμε θέμα με το ύψος των χώρων .
 10. Πόσο κόστισε το τμ αυτό το σπίτι , συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων ?
 11. To ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με συντάξεις χηρείας που δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 5 χρόνια . Ολοι λένε ότι δεν έχει το τσμεδε το κατάλληλο λογισμικό . Εννοείται ότι σε σοβαρά κράτη θα υπήρχε ποινικό θέμα με τους υπεύθυνους , ενώ και οι υπάλληλοι θα ανησυχούσαν λίγο για το μεροκαματάκι τους ...
 12. 5 χρόνια δεν είναι ο ΕΝΦΙΑ για τα πιστοποιητικά ? Αρα όποιος δηλώσει φέτος , απλά δεν θα πρέπει να πουλήσει για 5 χρόνια .
 13. Είναι στο Πολυτεχνείο Κρήτης που τα τελευταία χρόνια έγινε Ηλεκτρολόγων από Ηλεκτρονικών το Ητα στο ΗΜΜΥ .
 14. Το πως αισθάνεται τον ήχο κάποιος είναι σχετικό και υποκειμενικό . Αλλος κοιμάται με το που πέφτει στο κρεββάτι 6-7 ώρες και να τον πάρεις αγκαλιά δεν θα ξυπνήσει . Αλλος ακούει χαρτί που πέφτει και ξυπνάει . Αυτό λύνεται μόνο σε προσωπικό επίπεδο και με ενασχόληση προσωπική . Προφανώς υπάρχουν πολλοί που έχουν εμπειρία . Εμείς σε κάποια δουλειά χρησιμοποιήσαμε τέτοια εταιρεία με καλά αποτελέσματα , επειδή ο συνέταιρος ασχολείται με σκάφη , πιάνουν και τα χέρια του και ξέρει τις εταιρείες που είναι στον χώρο αυτό .
 15. Από την στιγμή που τα εξωτερικά κουφώματα απομόνωσαν τους εξωτερικούς ήχους , ενώ όπως σωστά είπε και ο Κωνσταντίνος ο οπλισμός μεταφέρει ήχο , ενώ το κλιμακοστάσιο λειτουργεί και σαν ηχείο , το να απαιτήσεις ηχομόνωση σε ένα διαμέρισμα σημαίνει να φτιάξεις ένα στούντιο . Πρακτικά μιλάμε για πολλά λεφτά που βέβαια κανένας δεν θα πληρώσει επειδή ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει θέματα με τους ήχους . Τις λύσεις στις είπε και ο Διδόνης . Η πιο απλή λύση είναι να μονώσεις τον χώρο ύπνου και υπάρχουν διάφορες επιλογές , αλλά δεν καλύπτουν όλα όλους τους ήχους . Υπάρχει κάποια τεχνογνωσία σε εταιρείες που ασχολούνται με ιδιωτικά σκάφη , που θέλουν να ηχομονώσουν τον χώρο του κινητήρα .
 16. Εγώ μπορώ να πω ότι είναι απαράδεκτο να πρέπει να πάμε σε κτηματολόγιο για να πάρουμε ένα διάγραμμα ή ένα κτηματολογικό φύλλο , τα οποία είναι ηλεκτρονικά , απλά για να πληρώσουμε . Αυτά πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και μάλιστα από τους συμβολαιογράφους όπως και οι μεταγραφές και να πληρώνονται επίσης ηλεκτρονικά . Εύκολα πράγματα που γίνονται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό , αλλά εδώ θέλουμε κρίσεις , γιατί αλλιώς πως θα δικαιολογήσουν τους διορισμούς .
 17. Διάβασε το άρθρο του ΓΟΚ/73 για τον υπολογισμό του ύψους της οικοδομής και ότι αναφέρει για την αφετηρία μέτρησης ύψους . Αν θυμάμαι καλά όλα αυτά που λες εξετάζονται μόνο στο πεζοδρόμιο και όχι σε κάθε σημείο του εδάφους όπως ορίστηκε από τον ΓΟΚ/85 και μετά .
 18. Τυπικά η άποψη όλων είναι ότι η όψη για τον υπολογισμό , είναι αυτή που είναι σε απόσταση . Από την άλλη και έτσι για συζήτηση , τους τοίχους παρά το όριο τις αποκαλούμε και ο ΝΟΚ τις αποκαλεί τυφλές ΟΨΕΙΣ . Δηλαδή χωρίς ανοίγματα και μάλιστα σε περιπτώσεις που έχουμε αδόμητο ή χαμηλό κτίριο δίπλα μας , μπαίνουν και θέματα αισθητικής κάλυψης αυτής της όψης . Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι οι ΓΟΚ από το 85 και μετά προωθούν την ελεύθερη κρίση του μελετητή ως προς την θέση του κτιρίου στο οικόπεδο , το γεγονός ότι έχουμε για παράδειγμα , ένα κτίριο που έχει πλάγια όψη 15 μμ και αυτή είναι σε απόσταση δ και είναι τυφλή κατά 80 % γιατί έτσι βολεύει στην συγκεκριμένη λύση , μπορεί να έχει έρκερ το υπόλοιπο 20 % , ενώ στην περίπτωση που αυτό το τυφλό τμήμα είναι σε επαφή , τότε έρκερ μπορεί να έχει μόλις το 4 % της όψης , είναι ένα θέμα .
 19. Για να πάρουμε το 400άρι πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο πέραν του ότι μας έχουν βάλει στο πρόγραμμα ?
 20. Δεν είναι κάτι τόσο απλό . Οι διατάξεις και οι νόμοι κινούνται σε γενικότερο πλαίσιο . Γιατί αλλιώς αν κάποιος έχει την δύναμη να σταματάει έργα , τότε έχουμε ιδιωτική νομοθεσία που αποτελεί και πρόβλημα για την Δημοκρατία μας . Αν θέλουν ας κατεδαφίσουν όλα τα κτίρια , αλλά το να δημιουργείς πρόβλημα στο τελευταίο άχτιστο οικόπεδο , είναι θέμα που παραβιάζει το Κράτος Δικαίου . Δυστυχώς και διαχρονικά το στε έχει κάνει κάτι τέτοιες "πατατούλες" που εμπόδισαν κάποιον , αλλά ΕΥΝΟΗΣΑΝ κάποιον άλλον και αυτό μας βάζει σε σκέψεις . Και το Ηθικό θέμα , είναι ότι δεν μπορεί κάποιος που βολεύτηκε χτίζοντας να εμποδίζει τους άλλους να χτίσουν για να μην του κόψουν την θέα ,
 21. To αν κρύβει την Ακρόπολη είναι σχετικό από που το βλέπεις . Αν είσαι χαμηλά ανάμεσα στις ΉΔΗ ΧΤΙΣΜΕΝΕΣ 7όροφες πολυκατοικίες και βλέπεις από καμία τρύπα προφανώς θα στο κλείσει . Αλλά το να ερχόμαστε να ασχολούμαστε με το τελευταίο άχτιστο οικόπεδο , όταν γύρω έχουν κτιστεί τα πάντα , μάλλον για κάποιον με άκρες και για προσωπικό συμφέρον μοιάζει . Αλλωστε έχει μιλήσει για το θέμα ενός άλλου ξενοδοχείου στην περιοχή που έχει γίνει ο θέμα, ο αρχιτέκτονας του έργου , που αναφέρει ότι η φωνασκούσα , χάνει την θέα που έχει από αυθαίρετο άνοιγμα που έχει σε τυφλή όψη της 7όροφης πολυκατοικίας που μένει ... Είναι γνωστό στην Ελλάδα πως αν έχεις άκρες το ιδιωτικό συμφέρον , γίνεται εύκολα "δημόσιο"... https://www.google.gr/maps/@37.9670434,23.7268519,3a,75y,67.54h,92.91t/data=!3m6!1e1!3m4!1s9DCZCNGxluvMiJEe1qjiGA!2e0!7i13312!8i6656 https://www.google.gr/maps/@37.9673114,23.7270686,3a,75y,299.27h,92.75t/data=!3m6!1e1!3m4!1sikcTIjQIOUcq7pFp7VwqsA!2e0!7i13312!8i6656
 22. Σήμερα που ερωτήθηκαν για το θέμα είπαν ότι η οικοδομή μπορεί να δουλεύει με τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν και ότι το κύριο είναι να υπάρχουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους που συνήθως έτσι και αλλιώς εργάζονται σε ανοικτό και αεριζόμενο χώρο .
 23. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιβάλλει τέτοια πράγματα στις σχέσεις μεταξύ των συνιδιοκτητών . Σε μία πολυκατοικία η σύσταση και ο κανονισμός ορίζουν τα πάντα . Οτι δεν έχει οριστεί είναι θέμα συζήτησης . Το ότι είχε προβλεφθεί η εγκατάσταση του ανελκυστήρα δεν σημαίνει ότι είχε προβλεφθεί και ποιός θα πληρώσει την κατασκευή του . Τα εμποδιζόμενα άτομα , επιτρέπουν να κατασκευαστεί ασανσέρ με υπέρβαση κάλυψης και δόμησης αν δεν υπάρχει φρεάτιο . Αλλά πάλι δεν ορίζουν ποιός θα πληρώσει . Μην μπερδεύετε τα πράγματα . Είναι θέμα συμφωνίας . Αλλιώς θα μπείτε σε δικαστικές διαδικασίες που θα κοστίσουν σε χρόνο και χρήμα . Τώρα αν δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε είναι πρόβλημα .
 24. Είναι προφανές ότι τα όργανα εκτελούν εντολές . Αρα το πρόβλημα είναι ψηλότερα και εκεί πρέπει να λυθεί . Η ένσταση με μέιλ , είναι μία λύση . Δημήτρη θα πρέπει να παραλαμβάνουμε με επιφύλαξη την ώρα που υπογράφουμε την κλήση ?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.