Jump to content

BAS

Core Members
 • Content Count

  3,342
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  57

Everything posted by BAS

 1. Θα τους το μάθουμε εμείς , όπως θα πρέπει να τους μάθουμε , ότι χωρίς εμάς οι ανακαινίσεις θα είναι ζόρικες και οι κατασκευές αδύνατες . Οσο μας δυσκολεύουν , τόσο θα ζορίζονται τα έδρα όπου νυχτώσει μαστόρια με τις ψεύτικες τιμές και τους εκβιασμούς για τα ένσημα στους ιδιοκτήτες...
 2. Ναι υπάρχουν περιοχές όπως ο Γέρακας για παράδειγμα ή άλλη περιοχή στην Αθήνα όπως στο Μέτς που μου έχει τύχει που δεν είναι αρχαιολογικός χώρος , αλλά απαιτείται παρουσία αρχαιολόγου στις εκσκαφές . Συνήθως σε βάζει να κάνεις ένα σταυρό βάθους 1 μ. περίπου , όπου κοιτάει αν υπάρχει κάτι εμφανές και μετά προχωράς . Σε άλλη περιοχή είναι συνέχεια παρών .
 3. Τα ιδιωτικά έργα είναι αυτεπιστασία . Το δηλώνουμε όταν κάνουμε την απογραφή στο ΙΚΑ. Ο επιβλέπων μηχανικός ΔΕΝ έχει σχέση με την κατασκευή και την εργασιακή κατάσταση , αλλά επιβλέπει την εφαρμογή των μελετών και τα μέτρα ασφαλείας . Ο κύριος του έργου είναι ο υπεύθυνος απέναντι στο ΙΚΑ . Αν έχει αντιπαροχή είναι και ο εργολάβος . Αλλά πάντα ο ιδιοκτήτης παραμένει .
 4. Εμείς όπως βλέπεις είμαστε στο άρθρο 2 . Το άρθρο 1 αφορά δημόσια έργα , όπου εκεί τα πράγματα είναι εξ ορισμού πιο σύνθετα .
 5. Σύμφωνα με αυτά που καταλαβαίνω , θα πρέπει κάθε πρωί να γράφονται στο βιβλίο , τα άτομα που εργάζονται με τα στοιχεία τους και την ειδικότητα τους . Αυτό το βιβλίο είναι διπλότυπο και αν έλθει έλεγχος θα παίρνει το ένα . Μετά το τέλος κάθε μήνα και μέχρι το τέλος του επόμενου , θα ανεβάζουμε στην ΕΡΓΑΝΗ τα στοιχεία του βιβλίου με αναφορά σε ποια είναι στεγασμένα και ποιά μη στεγασμένα συνεργεία . Οι τελευταίοι θα έχουν ανέβει και στην ΑΠΔ . Προφανώς είναι μία ακόμη ενασχόληση , αλλά σταδιακά όπως έχω ξαναπεί η οικοδομή όπως την ξέραμε μας έχει τελειώσει , για πολλούς λόγους .
 6. Ετσι είναι το βιβλίο προσωπικού θέλει μόνο . Αλλά για πες το αυτό στον απλό που του κάνεις ανακαίνιση η μαγαζί ?
 7. Προσωπικά και μετά από δεκαετίες στον χώρο της κατασκευής , το να υπάρχει γενικότερο μάζεμα δεν το θεωρώ καθόλου κακό . Αντίθετα εμάς σαν μηχανικούς μπορεί να μας βοηθήσει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της μαστοράντζας που δίνουν χαμηλές τιμές για να πάρουν την δουλειά και κατά την διάρκεια του έργου με γαλιφιές αλλά και εκβιασμούς και με απειλή άσκησης βίας τις διπλασιάζουν . Κλασσική πρακτική το δεν θέλω ΙΚΑ και μετά τα απαιτεί και εκβιάζει μέσω καταγγελιών . Το ίδιο γινόταν και στην οικοδομή , όπου ο υπεργολάβος έφερνε όποιον ήθελε, χρέωνε όσο ήθελε μεροκάματο για το ένσημο και διάφορα άλλα . Μακάρι να μπορούσαμε να λειτουργούσαμε και το μητρώο , όπου θα είχε την λογική του ναυτικού φυλλαδίου και έτσι θα ξέραμε τι τύπος είναι κάθε μάστορας , ώστε οι καλοί να επιβραβεύονται και οι κακοί να αποβάλλονται από τον χώρο . Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσει , είναι ότι από την στιγμή που θα υπάρχει αναρτημένη στο τάξις εργολαβική σύμβαση με τον υπεργολάβο , αυτός θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση του βιβλίου .
 8. Παλαιότερα επί γοκ/85 είχε υπάρξει η εξής οδηγία : οι ράμπες στην πρασιά δεν επιτρεπόταν να έχουν κλίση πάνω από 6 % , όσο ακριβώς ήταν και οι ράμπες για ΑΜΕΑ . Προφανώς κάτι ανάλογο θα θέλουν να κάνουν εδώ , αλλά έτσι αχρηστεύονται τα οικόπεδα των 200-300 τμ που είναι στις μεζονετουπόλεις , ως προς τα υπόγεια γκαράζ .
 9. Αρα για τις οικοδομές πρέπει κάθε μέρα να γράφεται το βιβλίο παρουσιών και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να αναγγέλλονται τα στοιχεία στην Εργάνη . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει άτομο στην οικοδομή που θα είναι επιφορτισμένο με την διαδικασία αυτή και θα παραμένει σε αυτή όλη την διάρκεια του ωραρίου , μήπως περάσει κανένας και το ζητήσει . Από την άλλη στην περίπτωση υπογραφής εργολαβικών με συνεργεία , τι θα γίνεται ? Πάλι θα πρέπει να ασχολείται ο κύριος του έργου ή μόνο ο υπεργολάβος ? Ακόμα συνεχίζεται το πρόβλημα του κάποιος να δώσει προσφορά εργολαβικά για κάποιο έργο και ταυτόχρονα ο εργοδότης του να μαθαίνει ακριβώς σχεδόν τα έξοδα του , γνωρίζοντας τι ημερομίσθια πληρώνει , οπότε μπαίνουν θέματα εμπορικών πρακτικών .
 10. Γιατί είπαν να φέρουν ξένους , αλλά δεν μας είπαν ότι θα φέρουν μεθύστακες . Ο τύπος χάρισε 5-7 κάρτες στην ΑΕΚ χωρίς λόγο . Ισως γιατί του άρεσαν τα χρώματα , ή ίσως γιατί πέρασε καλά στην Πόλη ....
 11. Τα ΣΑ εκ των σων σοι προσφέρομεν...
 12. Διαπιστευμένος μηχανικός , πιστοποιημένος εκτιμητής , σε λίγο θα έχουμε και πληρεξούσιο μηχανικό α' τάξεως....
 13. Εδώ χρειάζεται το ΤΕΕ να κάνει ένα ωραίο μασάζ στα μυαλά των ηλιθίων που το σκέφτηκαν .
 14. Αυτές Σωτήρη θα έχουν κάποια θεματάκια στο μέλλον όσα έγιναν με αυτοπαράδοση . Τα άλλα τα συμψήφισαν προφανώς .
 15. Είναι πάρα πολλές , αλλά μέχρι σήμερα όλες ήταν παλιά ακίνητα λόγω της φορολογίας και βέβαια όλες όσες έγιναν από ξένους . Η πρώτη κατοικία μπορούσε να πάρει και νεόδμητα , αλλά ο μηδενικός δανεισμός δημιουργεί πρόβλημα .
 16. Ο Μαρτίνς λέει να γράψουν ιστορία αύριο ... Μάλλον θα ελπίζουν για το 8-0 .
 17. Σιγά το δύσκολο Σωτήρη . Ο,τι ισχύει για την πρώτη κατοικία , ο ΦΠΑ εισροών κόστος και όσοι τον έχουν πάρει πίσω θα τον ξαναβάλουν . Ειδικές περιπτώσεις ίσως υπάρξουν . Από την άλλη έχω βαρεθεί να διαβάζω άρθρα από αγράμματους δημοσιογράφους που για να κάνουν αβάντα στην κυβέρνηση μιλάνε για έκπτωση 24 % , ξεχνώντας τον ΦΠΑ εισροών .
 18. Μια και πολιτικοποιήσατε το θέμα του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων , να θυμίσω ότι όταν ο ΦΠΑ το 2006 ήταν 17 % και ο ΦΜΑ 9-11 , είτε με ΦΠΑ , είτε με ΦΜΑ ήταν μία η άλλη το τελικό κόστος για τον αγοραστή . Το 2010 ο ΓΑΠ εκεί που ανέβαζε όλους του φόρους και τον ΦΠΑ και έβαζε και καινούργιους παντού και τα χαράτσια στα ακίνητα του ήρθε η φλασιά να μειώσει τον ΦΜΑ κατά 80 % σχεδόν από το 11 στο 3 % . Προφανώς τότε εξυπηρετούσε συμφέροντα και διέλυσε τον ανταγωνισμό . Δυστυχώς η δικαιοσύνη τότε δεν τον ρώτησε το γιατί . Σήμερα την βρίζει https://www.capital.gr/epikairotita/3390058/g-papandreou-dusforia-gia-apofasi-tou-efeteiou-uper-tou-e-faltsiani Η αναστολή του ΦΠΑ ήταν στοιχειώδης πράξη φορολογικής δικαιοσύνης και επαναφοράς του ανταγωνισμού στην αγορά ακινήτων . Οσο για τους Κινέζους , τα σαπάκια πουλήθηκαν ως σαπάκια . Την διαφορά από τα 250000 την πήραν οι 3-4 μεσάζοντες εδώ και εκεί . Και τώρα το έξυπνο χρήμα σαρώνει την Ελλάδα και τους υπερφορολογημένους πολίτες της .
 19. Προφανώς μόνο τις μεταβιβάσεις για δεύτερη κατοικία και τις επαγγελματικές χρήσεις . Το ΦΠΑ κόστους δεν επιστρέφεται και γίνεται μέρος του κόστους ακριβώς όπως ίσχυε για όλα μέχρι το 2006 και ισχύει τώρα για την πρώτη κατοικία .
 20. Το βασικό είναι το άρθρο 4 ότι δεν ισχύει τίποτα μέχρι αν βγούν τα αναφερόμενα στο άρθρο 3 . Εδώ όμως έχουμε το εξής θέμα . Υπεύθυνος θα οριστεί ο εργολάβος ή ο υπεργολάβος , αλλά εκείνο που στο ΙΚΑ κάνει απογραφή ο οικοπεδούχος ή ο κύριος του έργου , θα συνεχίσει να υπάρχει ? Δηλαδή αναθέτεις το έργο ή το τμήμα του έργου σε εργολάβο ή υπεργολάβο , αυτός θα φέρνει όποιον θέλει στην οικοδομή , αλλά θα είσαι εσύ υπεύθυνος κάθε πρωί ποιοι θα είναι εκεί ? Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στον χώρο αυτό και σε συνδυασμό με την αφαίρεση του 40 % του κόστους ανακαίνισης από τον φόρο εισοδήματος και περιουσίας , θα πρέπει ο χώρος της οικοδομής να καθαρίσει και να μην γίνεται καμία ανακαίνιση αν δεν υπάρχει μηχανικός που θα την αναλαμβάνει και θα βγάλει την άδεια μικρής κλίμακας και θα είναι υπεύθυνος για όλη την διαδικασία . Από την άλλη θα πρέπει το κράτος να κάνει γρήγορα τις διαδικασίες για χιλιάδες μετανάστες κυρίως από Αλβανία που είναι δεκαετίες στην χώρα και δεν έχουν ακόμα πράσινη κάρτα με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δουλεύουν παράνομα , γιατί αν αυτοί οι άνθρωποι χάσουν το μεροκάματο τι θα κάνουν ? Κάποιοι θα περάσουν σε άσχημα μονοπάτια . Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έχουν και βιβλιάριο οικοδομικό ΙΚΑ , αλλά έχουν θέμα με την κατάθεση στην τράπεζα των ημερομισθίων . Οπότε ας αφήσουν την κατάσταση όπως την είχαμε παλιά με την εκ των υστέρων δήλωση στο ΙΚΑ μέχρι να διαμορφώσουν σωστά την κατάσταση , γιατί η μερική αυστηρότητα δεν οδηγεί πουθενά .
 21. Εχουμε πει ότι τα υπουργεία μας έχουν τους λεγόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες . Αυτοί στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κομματόσκυλα με ΙΣΧΥΡΗ κομματική προστασία και έτσι επιβιώνουν των υπουργών και των υφυπουργών και των κυβερνήσεων . Είναι προφανές ότι η κομματική τους διαδρομή έχει γίνει σε βάρος των επιστημονικών τους προσόντων με αποτέλεσμα , συχνά να προωθούν στο νομοθετικό σώμα διατάξεις που είναι προφανές ότι θα φέρουν προβλήματα νομιμότητας , αλλά και εφαρμογής . Στο θέμα μας ήταν πολύ προφανές ότι δύο κατηγορίες νεόδμητων ΔΕΝ μπορούσαν να υπάρξουν . Απλά θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να μάθει ποιοί ήταν αυτοί οι ανεπαρκείς που προωθούσαν τέτοιες διατάξεις και να τους στείλει εκεί που τους αξίζει με βάση τα προσόντα τους και όχι να παράγουν νομοθεσία . Γιατί έχουμε βαρεθεί να συναντάμε ανόητους , αμαθείς και κομπλεξικούς στο δημόσιο , που το μόνο πραγματικό τους προσόν είναι η στρογγυλή σφραγίδα που μπορούν να βάλουν .
 22. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα . Μπορούν να αγοραστούν και ως μη αποπερατωμένα , αν οι οικοπεδούχοι δεν είναι επαγγελματίες κατασκευαστές , αλλά υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις . Με μηχανικό και δικηγόρο θα βρεις άκρη .
 23. Δεν είναι για μένα , αλλά για άλλον γέροντα...
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.