Jump to content
 • Novatron
 • Επικαιρότητα

  Επικαιρότητα

  4063 ειδήσεις in this category

  1. Επικαιρότητα

   Engineer

   Στόχος να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην κτηματαγορά η οποία εμφάνισε ισχυρά αντισώματα την περίοδο της πανδημίας και εξακολουθεί να κινείται ανοδικά παρά την ενεργειακή κρίση.
   Με την οικοδομή να έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα πέτρινα χρόνια της κρίσης και να «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς, παρά την ενεργειακή κρίση που έχει ανεβάσει το κατασκευαστικό κόστος, ένα νέο πακέτο με τέσσερα μέτρα έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο εγχώριο real estate.
   «Παγωμένος» ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024, χαμηλότοκα δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια και δύο νέα προγράμματα για ανακαίνιση κατοικιών είναι τα μέτρα που ενεργοποιούνται τους επόμενους μήνες και αναμένεται να συμβάλουν στην τόνωση των κατασκευών, την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, την αύξηση των πωλήσεων παλαιών και νεόδμητων ακινήτων, την αναβάθμιση των κατοικιών, αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης στον κλάδο της οικοδομής.
   Τα 3+1 μέτρα που αναμένεται να στηρίξουν την οικοδομή περιλαμβάνουν:
   Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές
   Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η αγορά πήρε τα πάνω της και έμεινε όρθια όλο το προηγούμενο διάστημα, και κυρίως κατά την πανδημία, λόγω της αναστολής του ΦΠΑ που αποτελεί βασικό σύμμαχο για όποιον θέλει να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά.
   Το νέο διετές «πάγωμα» του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024 αποτελεί  θετικό σοκ στην οικοδομή καθώς συμβάλλει στη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας με την τόνωση των κατασκευών, διατήρηση του ενδιαφέροντος για νεόδμητα ακίνητα και την προσέλκυση ξένων που θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.
   Με την αναστολή του ΦΠΑ 24% έως και το τέλος 2024, όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο. Η αναστολή αφορά και όλα τα αδιάθετα ακίνητα με άδεια οικοδομής από τη 1η Ιανουαρίου 2006 (όταν επιβλήθηκε ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές). Επίσης, η απαλλαγή ισχύει και στην περίπτωση της αντιπαροχής όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ.
   Χαμηλότοκα δάνεια έως 150.000 ευρώ σε νέους και νέα ζευγάρια για αγορά πρώτης κατοικίας
   Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023 και θα μπορούν να ενταχθούν νέοι έως 39 ετών με ελάχιστο ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και ανώτερο  εισόδημα αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για το επίδομα θέρμανσης. Δηλαδή 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το δάνειο αφορά αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως το 2007.
   Η δόση θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο και θα φτάνει τα 275 ευρώ για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα. Το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα θα είναι στο 1% αλλά σε κάθε περίπτωση θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.
   Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «το πρόγραμμα θα δυσκολέψει όσους ζουν στον Νομό Αττικής και θα αναζητήσουν μια κατοικία από 75 τμ έως 120 τμ με δύο τουλάχιστον υπνοδωμάτια άνω του 1ου ορόφου, καθώς τα ακίνητα  που διατίθενται προς πώληση στα νότια, βόρεια και ανατολικά προάστια η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. Αντίθετα όσοι νέοι ή ζευγάρια ζουν ή σκέφτονται να ζήσουν στην περιφέρεια, κυρίως σε περιοχές που δεν καταγράφουν έντονη τουριστική δυναμική, θα έχουν περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές ακινήτων» σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.
   «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»
   Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 και επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.
   Αφορά κατοικίες μέχρι 100 τμ στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).
   «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»
   Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και αποτελεί συνδυασμό επιδότησης και άτοκου ή χαμηλότοκου δανεισμού σε νέους ηλικίας 18-39 ετών για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που ιδιοκατοικούν.
   Στο «Εξοικονομώ για Νέους» οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ, το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή να υπάρχει πλήρης κυριότητα ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους, να έχει την επικαρπία του ακινήτου. Στο «Ανακαινίζω για Νέους» που παρέχει χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 7.000 ευρώ για εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας, οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το «Εξοικονομώ».
   Προβλέπεται ωστόσο επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Το ακίνητο πρέπει να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο ή αν ο ωφελούμενος το ενοικιάζει σε τρίτους να έχει την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου.
   Read more...

   120 • 0

  2. Επικαιρότητα

   GTnews

   Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για ένατη συνεχή χρονιά, διοργανώνει τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’ Night” με τη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Αττικής.
   Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στο κτήριο Αβέρωφ του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου Πατησίων και θα ξεκινήσει με την Εναρκτήρια Εκδήλωση.
   H Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ με την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογραμμίζει τη διάσταση της εφαρμογής των πορισμάτων της Έρευνας στην Ανάπτυξη. Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της διοργάνωσης, Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εισαγάγει στο θεσμό. Καλωσορίζει ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, και εκ των συνδιοργανωτών, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός, και για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός. Χαιρετίζουν οι Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων της Αττικής και οι υποστηρικτές της διοργάνωσης.
   Η οιωνεί κοινοπραξία που οργανώνει όλα τα τελευταία χρόνια με επιτυχία την εκδήλωση αυτή, με το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ και ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αττική, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, θέλει να δώσει το «Παρών» στο διασυνδεδεμένο με την Ευρώπη αυτό γεγονός, δηλώνοντας ότι στην Ελλάδα η Έρευνα και η Καινοτομία έχουν λόγο στην Ανάπτυξη.
   Κατά τα προηγούμενα έτη, η φυσική παρουσία στο εμβληματικό κτήριο Αβέρωφ πολιτών και κυρίως μαθητών κατά τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ ξεπερνούσε τις δεκαπέντε χιλιάδες, ενώ τον καιρό της πανδημίας, που η Βραδιά εξελίχθηκε και αναδιοργανώθηκε σε διαδικτυακή βάση, είχαν πρόσβαση εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακοί επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και ανά την υφήλιο, σε ερευνητικές δραστηριότητες και πρωτότυπους σχεδιασμούς και έργα σε κάθε τομέα της Επιστήμης από τη μοριακή μηχανική και την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, έως τις μεταφορές, την ενέργεια και τον πολιτισμό.
   Η έμφαση φέτος δίδεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, αλλά και στο ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα για τη διασφάλιση της ειρήνης.  Στο πλαίσιο αυτό,  ερευνητικές δράσεις αναφορικά με τις θεματικές περιοχές της ενέργειας, των ΑΠΕ, του νερού, των  εδαφών, των κλιματικά ουδέτερων, ανθεκτικών και έξυπνων κτηρίων και πόλεων, του ρεύματος Bauhaus στην Ευρώπη έχουν εξέχουσα θέση.
   Η Βραδιά του Ερευνητή στο αρχαιότερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την εφαρμογή νέων στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας που τόσο χρειάζεται η χώρα σήμερα στην πορεία της στην Ανάπτυξη.
   Η Εναρκτήρια Εκδήλωση, τα δρώμενα της Βραδιάς και τα επιτεύγματα των ερευνητών που θα παρουσιάζονται επιτόπου στο κτήριο Αβέρωφ θα μεταδίδονται παράλληλα μέσω live streaming στην ιστοσελίδα http://www.ntua.gr/ntuaren και στο κανάλι http://www.youtube.com/ntuaren της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ http://www.ertnews.gr/ 
   Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στοχεύει στο μέλλον: στη διάχυση της έρευνας στην κοινωνία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου προσόντων, στην αντιστροφή του ρεύματος brain-drain,στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων που προωθούν την καινοτομία στην πραγματική οικονομία. Και έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης ενόψει της ανάκαμψης της χώρας.
   Read more...

   143 • 0

  3. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική αποσφράγιση των «Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος» από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, στο πλαίσιο της Α΄ Φάσης του διαγωνισμού για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
   Υποβλήθηκαν έξι Φάκελοι Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες για τον φορέα εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι Davidson Kempner, Bain, Fortress, doValue, LMC Partners και Bracebridge Capital.
   Η επιτροπή διενέργειας του δημόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα συνεδριάσει ώστε να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά των κατατεθέντων φακέλων και έπειτα θα προσκαλέσει τους Προεπιλεγέντες για να λάβουν μέρος στην Β΄ Φάση Διαλόγου του διαγωνισμού.
   Ο νέος Φορέας που συμπληρώνει τον πτωχευτικό νόμο της δεύτερης ευκαιρίας, ξεκινά με αξία ενεργητικού περί τα €2 δισ. Στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης αναλαμβάνει την υποχρέωση απόκτησης κύριας κατοικίας «πτωχευμένου» ευάλωτου οφειλέτη, και τη επαναμίσθωσή του σε αυτόν, για δώδεκα χρόνια.
   Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει μηχανισμό, βάσει του οποίου, πριν από την εξάντληση των αρχικών οικονομικών δεσμεύσεων του Φορέα, ο τελευταίος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει να τις αυξήσει, σε κάθε περίπτωση παρατείνοντας και χρονικά την υποχρέωσή του για απόκτηση κύριας κατοικίας από ευάλωτους οφειλέτες. Σε διαφορετική περίπτωση, το Δημόσιο δύναται να παραχωρήσει εκ νέου τις υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και σε άλλο νομικό πρόσωπο, δίχως να επηρεάζονται οι υφιστάμενες μισθώσεις οι οποίες έχουν συναφθεί με τον Φορέα.
   Πέραν της Ίδιας Συμμετοχής, ο Φορέας θα δύναται να χρηματοδοτεί τις αγορές ακινήτων και την εν γένει δραστηριότητά του με δανειακά κεφαλαία από αποδεκτές πηγές χρηματοδότησης που θα καθοριστούν στην Φάση Β’.
   Το Δημόσιο, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια δύναται να επιλέξει να παρέχει εγγυήσεις προς τον Φορέα, το είδος, το ύψος, η έκταση καθώς και το αντάλλαγμα των οποίων θα προσδιοριστούν στη Φάση Β αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Η παροχή κάθε τέτοιας εγγύησης θα είναι υπό την επιφύλαξη των κανόνων του Ευρωπαϊκού Δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έγκρισής καθεστώτος ενίσχυσης από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
   Το υπουργείο Ανάπτυξης υπολογίζει ότι σε ετήσια βάση θα αγοράζει περί τις 5.000 κατοικίες, οι συστημικές τράπεζες κάνουν λόγο για 3.000, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τόσο κεφάλαια, αλλά και τεχνογνωσία υποστηριζόμενη από εργαλεία ικανά να αντιμετωπίσουν ακίνητα με μεγάλο εύρος ως προς την αξία, αλλά και ιδιαιτερότητες που απαιτούν την ύπαρξη δεδομένων που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στη ρηχή και μικρή σε όγκους συναλλαγών ελληνική αγορά.
   Read more...

   115 • 0

  4. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το «Εθνικό Σχέδιο Ελλάδα 2.0» Θα αποτελέσει εργαλείο για την πολιτική προστασία, την ασφάλεια του πολεοδομικού σχεδιασμού
   και των επενδύσεων.
   Με απόφαση του ΥΠΕΝ ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου «πληροφοριακό σύστημα για την οριοθέτηση των υδατορεμά- των». Έργο, που θα συνδεθεί με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη του ΤΕΕ και θα εξυπηρετήσει την προστασία της βιοποικιλότητας, της πολιτικής προστασίας αλλά και την ασφάλεια του πολεοδομικού σχεδιασμού και των επενδύσεων.
   Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα προβλέπει την ανάθεση υλοποίησης δύο ακόμη έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τα οποία είναι:
   - «Πληροφοριακό Σύστημα για την οριοθέτηση των Υδατορεμά- των” και
   - «Ψηφιακή δράση Μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των ψηφιακών περιβαλλοντικών ελέγχων».
   Τα δύο αυτά έργα, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελλάδα 2.0», στη δράση «Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστι- κές υποδομές (smart infrastructure)» (με κωδικό 16960). Σημειώνεται ότι η ένταξη προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης του έργου ψηφιοποίησης και οριοθέτηση των υδα- τορεμμάτων της χώρας αποτελεί πρόταση του ΤΕΕ.
   Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει συνολικά πέντε επενδύσεις για τα ακόλουθα ψηφιακά έργα στους τομείς του περιβάλλοντος και του πολιτισμού:
   1) δημιουργία πληροφοριακού συστήματος οριοθέτησης υδατορευμάτων, με σκοπό να συνεισφέρει στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας,
   2) δημιουργία ψηφιακής τράπεζας για συναλλαγές αναλογίας κτιρίου–οικοπέδου,
   3) ανάπτυξη ενιαίου ψηφιακού χάρτη,
   4) δημιουργία κεντρικού συστήματος για τη μέτρηση και την παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, και
   5) δημιουργία διαδραστικών ψηφιακών υπηρεσιών και παραγωγής ψηφιακού περιεχομένου για την προώθηση πολιτιστικών εκθεμάτων με επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα στα μουσεία.
   Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελλάδα 2.0» προβλέπει για τις πέντε δράσεις, ότι οι επενδύσεις για την υλοποίηση τους πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
   Read more...

   340 • 8

  5. Επικαιρότητα

   GTnews

   Οι 23 τρόποι που προτείνει το ΥΠΕΝ για να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητά μας και να μειώσουμε την κατανάλωση.
   Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται
   Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι. Ελεύθερα θερμαντικά σώματα
   Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα. Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα
   Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε. Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης). Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου
   Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη
   Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.
   Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
   Του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς. Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία. Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της. Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας. Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας. Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας. Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις). Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη
   Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα. Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα
   Επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα Συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,
   π.χ. λέβητα, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα Αντικατάσταση συσκευών
   με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led. Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης  
    
    
    
   Read more...

   381 • 8

  6. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το ένα μετά το άλλο, εμβληματικά μνημεία της Ευρώπης ξεκινούν να σβήνουν τα φώτα ελέω της ενεργειακής κρίσης, ενώ το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει και σε δρόμους και γειτονιές.
   Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές της ενέργειες έχουν φθάσει στα ύψη, εν μέρει εξαιτίας των αναταράξεων στις αγορές ενέργειας που προκλήθηκαν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν εις βάρος της Ρωσίας, ενός κορυφαίου παραγωγού ενέργειας.
   Εξοικονόμηση σε Λούβρο και Βερσαλλίες
   Το φημισμένο μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα ως ένα συμβολικό μέτρο για να υπενθυμίζουν στο κοινό την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού.
   Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πόλη του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα διακοσμητικά φώτα που κοσμούν μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, τα οποία διαχειρίζεται, ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, βυθίζοντας τον Πύργο του Άιφελ και άλλα τοπόσημα στο σκοτάδι για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κόστη ηλεκτροδότησης.
   Η υπουργός Πολιτισμού Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ δήλωσε σήμερα ότι και η Πυραμίδα του Λούβρου θα ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα, σβήνοντας τα φώτα τις στις 11:00 μμ αντί για την 1 πμ.
   Η πρόσοψη στο Παλάτι των Βερσαλλιών, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Παρισιού, θα σβήνει τα φώτα της μια ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 10:00 μμ.
   Η υπουργός έκανε έκκληση προς τα γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα να υιοθετήσουν μέτρα που εξοικονομούν ενέργεια όπως εκείνα που έλαβε το Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι, το οποίο «μείωσε την κατανάλωσή του στην ενέργεια κατά ένα τρίτο απλά αλλάζοντας λαμπτήρες και τοποθετώντας λαμπτήρες LED».
   Η ίδια είπε ότι γίνονται συζητήσεις με κινηματογραφικές αίθουσες για την αντικατάσταση των προβολέων τους με προβολείς λέιζερ.
   Σβηστά φώτα σε αυτοκινητόδρομους στη Βαλονία
   Τα φώτα θα σβήνουν στους περισσότερους αυτοκινητόδρομους της Βαλονίας, γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.
   Όπως αναφέρουν γαλλόφωνες εφημερίδες, τα φώτα θα σβήνουν στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Βαλονίας μεταξύ 22:00 και 5:00 π.μ. Θα παραμένει ως έχει ο φωτισμός των κόμβων, καθώς και των εισόδων και εξόδων και των επικίνδυνων σημείων.
   Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομούνται πολλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών της Βαλονίας, Φιλίπ Χενρί.
   «Οι πολίτες αναμένουν από τις δημόσιες αρχές να καταβάλουν επίσης προσπάθειες για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας. Αυτό είναι ένα έκτακτο μέτρο που έλαβε η Βαλλονία», ανέφερε ο υπουργός υποδομών.
   Σύμφωνα με την εταιρεία Sofico που διαχειρίζεται τους αυτοκινητόδρομους και τις εθνικές οδούς στη Βαλονία, η εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει από αυτήν την απόφαση ανέρχεται σε περίπου 400.000 ευρώ σε τιμές ενέργειας το 2022, ενώ αναμένεται ότι η εξοικονόμηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη το 2023. Η μείωση του φωτισμού θα μειώσει την κατανάλωση κατά 2.670 MWh στο τέλος του 2023 σε σύνολο περίπου 21.000 MWh.
   Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
   Read more...

   143 • 0

  7. Επικαιρότητα

   Engineer

   Με αφορμή το 9ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αστικής Ανθεκτικότητας που φέτος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μέσα σε μια χρονική συγκυρία που η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, η πρώτη επικεφαλής αντιμετώπισης υπερθέρμανσης στο δήμο Αθηναίων, Λενιώ Μυριβήλη, μιλά αποκλειστικά στο ΑΠΕ για προβλήματα και λύσεις. Αναφέρεται εμφατικά στην ανάγκη απομάκρυνσης των περισσότερων αυτοκινήτων και την δημιουργία χώρων πρασίνου και υδάτινων επιφανειών.
   Πόσο τελικά είναι εφικτή η αστική ανθεκτικότητα στην πράξη για την Αθήνα
   Η Αθήνα ειδικά, που μαζί με το Παρίσι και τη Βαρκελώνη είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης, αντιμετωπίζει την άνοδο της θερμοκρασίας με σημαντικές επιβαρύνσεις. Η πόλη μας κατάφερε να οργανωθεί και να προετοιμαστεί για την αστική ανθεκτικότητα. Το 2017 ολοκλήρωσε τη στρατηγική της προς αυτή την κατεύθυνση και έκτοτε δουλεύει σε ένα μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Για να μπορέσει μία πόλη να αυξήσει την ανθεκτικότητά της, θα πρέπει να έχει ένα σαφές στρατηγικό σχέδιο και να έχει καταφέρει αυτό το στρατηγικό σχέδιο να έχει γίνει με τη συνεργασία των πολιτών. Αυτό η Αθήνα το έχει σε ένα μεγάλο βαθμό πετύχει. Φέτος εκπόνησε το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, ένα σχέδιο που έγινε σε ουσιαστική συνεργασία με τους πολίτες.
   Ποιοί είναι οι κύριοι λόγοι που δυσχεραίνουν την επίτευξη του στόχου και πως μπορούν να ξεπεραστούν
   Οι κύριοι λόγοι που κάνουν την Αθήνα να έχει τεράστιες δυσκολίες για να αντιμετωπίσει την άνοδο της θερμοκρασίας είναι ότι είναι πολύ πυκνοκατοικημένη. Δεν έχει αυτή τη στιγμή η Αθήνα, δημόσιους χώρους που θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσοστό των δέντρων, το ποσοστό της σκίασης από δέντρα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί το ποσοστό των περιοχών που είναι υδατοδιαπερατές όπως τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα περίπου το 80% της επιφάνειάς της είναι καλυμμένο από τσιμέντο και άσφαλτο. Αυτά τα υλικά απορροφούν θερμότητα και συνήθως το βράδυ την ακτινοβολούν. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το να καταφέρουμε να πάρουμε τον δημόσιο χώρο από τα αυτοκίνητα. Η πόλη δεν θα είναι βιώσιμη αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα ΙΧ με τους ρυθμούς που γίνεται σήμερα.
   Πώς ο δήμος της Αθήνας αντιμετωπίζει σήμερα τα προβλήματα και τις λύσεις
   Για πρώτη φορά έχουμε μια τελείως καινοτόμα κατηγοριοποίηση καυσώνων ειδικά για την Αθήνα, που βασίζεται στην προηγούμενη εμπειρία τριών δεκαετιών στην πόλη και ουσιαστικά οριοθετεί το πόσο ρίσκο έχει για την υγεία των κατοίκων ο καύσωνας που έπεται. Μπορούμε πλέον σε συνεργασία με το meteo.gr και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την ομάδα του κυρίου Λαγουβάρδου, να βγάζουμε προγνωστικά για τους καύσωνες των επόμενων ημερών με βάση το πόσο επικίνδυνοι θα είναι αυτοί για τον πληθυσμό της Αθήνας.
   Σε περιόδους καύσωνα για πρώτη φορά στα δημοτικά ιατρεία υπάρχει μία γραμμή υποστήριξης για όλους. Έχουμε μία εφαρμογή για smart phones που λέγεται EXTREMA Global, μέσα από την οποία μπορεί ο καθένας να «κατεβάσει» στο κινητό του τηλέφωνο και να πάρει πληροφορίες για το εάν ο ίδιος στο σημείο που βρίσκεται μέσα στη πόλη σε αληθινό χρόνο, είναι σε ρίσκο, με βάση την ηλικία το φύλο του και το αν έχει υποκείμενα νοσήματα.
   Για όλες αυτές τις δράσεις συνεργαζόμαστε στενά με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Εστιάζουμε στον επανασχεδιασμό της πόλης με γνώμονα το να φέρουμε τη φύση μέσα στη πόλη. Μέσα από αυτή τη λογική έχουμε ξεκινήσει να δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου, οι πιο μεγάλοι χώροι που αυτή τη στιγμή σχεδιάζονται είναι μέσα στη Διπλή Ανάπλαση με ένα μεγάλο πάρκο που θα γίνει στον Ελαιώνα. Ο Ελαιώνας είναι η περιοχή που υποφέρει περισσότερο από τις θερμικές πιέσεις. Επίσης έχουμε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΕΥΔΑΠ για ένα πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό που αφορά στο να αυξήσουμε τους χώρους πρασίνου πάνω από τη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Αυτό ελπίζουμε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στον επόμενο χρόνο.
   Τέλος, η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Αθήνα, γι’ αυτό είναι και μέσα στις 100 πρώτες πόλεις στην Ευρώπη που θα προσπαθήσουν να πετύχουν μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, μέχρι το 2030.
   Read more...

   133 • 7

  8. Επικαιρότητα

   Engineer

   Κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και επισκευής της παλιάς γέφυρας στον κόμβο Νέας Περάμου κατέρρευσε τμήμα αυτής μαζί με τα εκσκαφτικά μηχανήματα που πραγματοποιούσαν εργασίες.
   Tραυματίες (2) είναι χειριστές μηχανημάτων που συμμετείχαν σε εργασίες.

   Οι χειριστές τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας και ο ένας από τους δύο απεγκλωβίστηκε από πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο. Διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι εκτός κινδύνου.
   Read more...

   511 • 0

  9. Επικαιρότητα

   GTnews

   Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προκηρύσσει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αργοστολίου στο νησί της Κεφαλονιάς. Ο διαγωνισμός αφορά στην παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Αργοστολίου.
   Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 16η Νοεμβρίου 2022. Η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε τουλάχιστον 35 έτη, ενώ δύναται να θεσπιστεί δικαίωμα προαίρεσης του Ταμείου για την περαιτέρω παράταση της διάρκειας παραχώρησης για επιπλέον 10 έτη, κατά το μέγιστο.
   Η Μαρίνα Αργοστολίου βρίσκεται στον όρμο του Αργοστολίου, στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από τον Διεθνή αερολιμένα Κεφαλονιάς «Άννα Πολλάτου». Η δυναμικότητά της εκτιμάται σε 174 θέσεις με τη χερσαία δυναμικότητα της μαρίνας να ανέρχεται σε περίπου 110 σκάφη. Στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αργοστολίου, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την εταιρεία «KANTOR ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τη δικηγορική εταιρία «LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» ως νομικό σύμβουλο και τις εταιρίες «ΤΡΙΤΩΝ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» και «ΑΔΚ - ΑΡΩΝΗΣ - ΔΡΕΤΤΑΣ - ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», ως τεχνικούς συμβούλους.
   Λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας περιγράφονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.
   Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα http://www.hradf.com/ του Ταμείου.
    
   Read more...

   87 • 0

  10. Επικαιρότητα

   Engineer

   Σε τροχιά υλοποίησης φαίνεται να μπαίνει το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, προϋπολογισμού 200,3 εκατ. ευρώ, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) να προχωρά στην προκήρυξη του πρώτου έργου. Προσεχώς μάλιστα, αναμένεται να ακολουθήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το σύνολο του προγράμματος.
   Σημειωτέον ότι το πρώτο έργο προβλέπει την κατασκευή έως και 12νανο δορυφόρων με στόχο την ωρίμανση της τεχνολογίας στο εγχώριο οικοσύστημα ώστε να μεγιστοποιηθεί το κέρδος για την ελληνική διαστημική βιομηχανία και να περιοριστεί το ρίσκο.
   Οι δορυφόροι και οι διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο σύνολο του έργου, θα υποστηρίζουν το κρίσιμο έργο της παρακολούθησης του περιβάλλοντος και της ασφάλειας. Για την ακρίβεια θα εξυπηρετούν ανάγκες που αφορούν στην ασφαλή συνδεσιμότητα π.χ. τηλεπικοινωνίες, κβαντική κρυπτογράφηση, στην εξυπηρέτηση σκοπών Εθνικής Ασφάλειας όπως επιτήρηση συνόρων καθώς και σε ανάγκες που αφορούν στην Πολιτική Προστασία όπως προστασία περιβάλλοντος, μέσω της γεωσκόπησης.
   Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή, εκτόξευση και θέση σε επιχειρησιακή λειτουργία συστοιχίας μικροδορυφόρων. Στο πλαίσιο του επίγειου τομέα του έργου προβλέπεται και ο εκσυγχρονισμός και η χρησιμοποίηση υφιστάμενων ήδη επιχειρησιακών ή προς αναβάθμιση εθνικών υποδομών (π.χ. τα τηλεσκόπια Χελμού, του Σχίνακα και του Χολομώντ κλπ), ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα και να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
   Οι ελληνικές εταιρείες προβλέπεται να συμμετέχουν κατά τουλάχιστον 30% στην περίπτωση της κατασκευής του hardware και software και κατά 60% στην περίπτωση των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα αναπτυχθούν. Γι' αυτό το έργο χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως σημαντικό για την ελληνική διαστημική βιομηχανία.
   Οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν δε, εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική θετική επίδραση στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, προσφέροντας νέες δυνατότητες και δημιουργώντας καινούργιες προοπτικές. Οι μικροδορυφόροι αξιοποιούνται ήδη στις τηλεπικοινωνίες, στην «έξυπνη» γεωργία, στην πρόγνωση καιρικών φαινομένων, ακόμα και στη φύλαξη των συνόρων ή στη ναυτιλία, με την «επικοινωνία πλοίου – γραφείου». Παράγουν, μάλιστα, τεράστια προστιθέμενη αξία, καθώς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε εφαρμογές Διαστήματος «επιστρέφει» περίπου έξι στην οικονομία και στην κοινωνία.
   Read more...

   162 • 0

  11. Επικαιρότητα

   Engineer

   Η Νέα Υόρκη φιλοξενεί τα άτομα με τη μεγαλύτερη καθαρή αξία στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της εταιρείας συμβούλων επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners.
   Περίπου 345.600 εκατομμυριούχοι κατοικούν στο λεγόμενο «Μεγάλο Μήλο» μαζί με 15.470 πολυεκατομμυριούχους που έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, 737 εκατομμυριούχους (πλούτος 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο) και 59 δισεκατομμυριούχους, αναφέρει η έκθεση.
   Το οικονομικό κέντρο των Η.Π.Α. αναγνωρίζεται ως η πλουσιότερη πόλη στον κόσμο με διάφορα μέτρα.
   Η έκθεση διαπιστώνει ότι περίπου το 4% των 8,38 εκατομμυρίων πολιτών της Νέας Υόρκης κατέχουν επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία –ακίνητα, μετρητά ή μετοχές– αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Ο αριθμός μειώνεται σημαντικά σε 15.470 όταν αξιολογούνται όσοι έχουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
   Ο συνολικός ιδιωτικός πλούτος που κατείχαν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης βρέθηκε να ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός είναι περισσότερος από τον συνολικό ιδιωτικό πλούτο που κατέχουν οι περισσότερες μεγάλες χώρες της G-20.
   Στη δεύτερη θέση το Τόκιο
   Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Τόκιο κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 304.900 άτομα υψηλής καθαρής αξίας. Σε σύγκριση με τη Νέα Υόρκη, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό από αυτούς έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η έκθεση διαπίστωσε ότι 7.350 άνθρωποι στο Τόκιο είναι πολυεκατομμυριούχοι, 263 έχουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια και 12 είναι δισεκατομμυριούχοι. Η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο – η οποία περιλαμβάνει τη Σίλικον Βάλεϊ – ολοκληρώνει τις τρεις πιο πλούσιες πόλεις, με 276.400 άτομα υψηλής καθαρής αξίας, 12.890 εκ των οποίων είναι πολυεκατομμυριούχοι. Η έκθεση ανέφερε ότι 623 έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων και 62 δισεκατομμυριούχοι ζουν στην πόλη.  
   Το Λος Άντζελες, το Σικάγο και το Χιούστον είναι οι άλλες Η.Π.Α. πόλεις στην πρώτη 10άδα, καταλαμβάνοντας την 6η, την 7η και την 8η θέση, αντίστοιχα.
   Το Χιούστον έχει επίσης έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους πληθυσμούς εκατομμυριούχων – άτομα με υψηλή καθαρή αξία που έχουν αυξηθεί κατά 6% μέχρι στιγμής εφέτος, σύμφωνα με την έκθεση. Το Ώστιν, το Μαϊάμι, το Γουέστ Παλμ Μπιτς και το Γκρίνουιτς είναι άλλες αμερικανικές πόλεις που καταγράφουν σημαντική αύξηση. 
   Αρωγοί οι κλάδοι γραφείων και Data Centers 
   Η έκθεση το συνδέει με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία σε αυτές τις πόλεις. Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τη στροφή προς την ευέλικτη εργασία, οι εταιρείες χρειάζονται λιγότερο χώρο γραφείων και πολλοί εργαζόμενοι μετακόμισαν σε μικρότερες πόλεις για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να μειώσουν το κόστος ζωής τους. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα κοινή στον τομέα της τεχνολογίας, με την Oracle και την Tesla να μετακινούνται από την Καλιφόρνια στο Ώστιν και την Hewlett-Packard Enterprise να μετακομίζει στο Χιούστον νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Επιπλέον, αυτές οι πόλεις έχουν γίνει βασικοί προορισμοί για συνταξιούχους, δήλωσε στο CNBC ο Andrew Amoils, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία New World Wealth, ο οποίος συνεργάστηκε στην έκθεση με την Henley & Partners.
   «Η Φλόριντα είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής προορισμός για συνταξιούχους με υψηλή περιουσία, ειδικά σε εκείνους από τις πόλεις της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ», είπε. Ωστόσο, οι πέντε κορυφαίες πόλεις με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό εκατομμυριούχων δεν βρίσκονται στις ΗΠΑ. Το Ριάντ στη Σαουδική Αραβία, η Σάρτζα και το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Λουσάκα στη Ζάμπια και η Λουάντα στην Αγκόλα βρίσκονται στην κορυφή. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, είδαν αύξηση έως και 20% όσον αφορά τον πληθυσμό τους με υψηλή καθαρή αξία. Η έκθεση αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στην άνοδο των βιομηχανιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν ανθίσει καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και ενισχύουν τα χρηματιστήρια σε αυτές τις περιοχές.
   Read more...

   691 • 0

  12. Επικαιρότητα

   GTnews

   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022.
    
   Read more...

   207 • 0

  13. Επικαιρότητα

   Engineer

   Αφορά την κρατική στήριξη για την πρώτη κατοικία μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
   Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα (https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/programma-suneisphoras-demosiou-se-eualotous-opheiletes-endiameso-programma) του νέου προγράμματος συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες (ν.4916/22), με σκοπό τη στήριξη της κύριας κατοικίας τους, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (ν.4738/20).
   Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Κρατικής στήριξης απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και περιλαμβάνει:   Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 15 μηνών. Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις). Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της Κρατικής επιδότησης είναι να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας – εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια – που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-9-2021).
   Τα εν λόγω κριτήρια ελέγχονται και διασταυρώνονται κατά την έκδοση της «Βεβαίωσης Ευάλωτου Οφειλέτη», η οποία είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και εκδίδεται από ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete).
   Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο ενδιάμεσο πρόγραμμα:
   Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης έχει λάβει χώρα σε προγενέστερο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από τις 15.9.2022. Όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή. Η υποβολή όλων αιτήσεων ολοκληρώνεται με το πέρας των 15 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 15.12.2023 ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όποιο γεγονός συμβεί πρώτο.
   Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση των οφειλών τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του ν.4738/20 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.
   Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των αιτήσεων σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.
   Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω της μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/programma-suneisphoras-demosiou-se-eualotous-opheiletes-endiameso-programma.
   Read more...

   1122 • 0

  14. Επικαιρότητα

   Engineer

   Στην Αττική και συγκεκριμένα στο λιμένα Λαυρίου εγκρίθηκε το πρώτο Υδάτινο Πεδίο, κατόπιν αίτησης που υπέβαλε ο «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου Α.Ε.» στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) η οποία και εγκρίθηκε αρμοδίως από το ΓΕΝ σε συνεργασία με τη Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
   Ο «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου Α.Ε.», φορέας Διαχείρισης του Λιμένα Λαυρίου, ανέλαβε τη σημαντικότατη πρωτοβουλία να προχωρήσει στην έγκριση Υδάτινου Πεδίου το οποίο θα εξυπηρετήσει ανάγκες μετακίνησης τουριστών αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λαυρίου προς τα νησιά, κυρίως, των Κυκλάδων.
   Ακόμα η λειτουργία του Υδάτινου Πεδίου θα δημιουργήσει την πολύ θετική συνέργια κρουαζιεροπλοίων με υδροπλάνα, γεγονός που θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο Λαύριο καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα περιηγητικών πτήσεων (Sightseeing flights) σε κοντινά νησιά των Κυκλάδων.
   Η παροχή αυτής της υπηρεσίας θα καταστήσει το λιμάνι του Λαυρίου ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για τα κρουαζιερόπλοια καθώς οι πελάτες τους θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να κρατήσουν στη μνήμη τους τα αξιοθέατα των διακοπών τους με ένα μοναδικό τρόπο, από αέρος.
   Κρουαζιέρα
   Το λιμάνι Λαυρίου έχει μπει ενεργά στο χάρτη της κρουαζιέρας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο η «Celectyal Cruises» έχει προγραμματίσει για το 2022 συνολικά 62 κρουαζιέρες με λιμάνι εκκίνησης το Λαύριο, με τελευταία αναχώρηση στις 14 Νοεμβρίου. Ήδη για το 2023 αναμένονται περισσότερες από 80 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο Λιμάνι του Λαυρίου από πέντε διαφορετικές εταιρίες.Ο αριθμός των εν λόγω προσεγγίσεων των κρουαζιεροπλοίων και η πολύμηνη σεζόν (8 μήνες ετησίως) της κρουαζιέρας στο Λαύριο είναι ποιοτικά στοιχεία που ήδη αξιολογήθηκαν ως πολύ σημαντικά από την αεροπορική εταιρεία “GRECIAN AIR SEAPLANES”, που βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης AOC για πτήσεις υδροπλάνων. Σύμφωνα με το Business Plan της “GRECIAN AIR SEAPLANES”οι περιηγητικές πτήσεις (sightseeing) θα αποτελούν κεντρικό τομέα του πτητικού έργου των υδροπλάνων της και ως εκ τούτου το Υδάτινο Πεδίο του Λαυρίου θα ενταχθεί στους προορισμούς που θα δραστηριοποιηθεί.
   Η έγκριση του Υδάτινου Πεδίου στο Λαύριο δίνει τη δυνατότητα, βάσει νόμου, να πραγματοποιούνται μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση - αποθαλάσσωση), ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων, σε καθημερινή βάση. Ακόμα, εκτός των προαναφερόμενων έξι ζευγών πτήσεων, θα επιτρέπεται να εκτελούνται και πτήσεις γενικής αεροπορίας, πτήσεις για αεροδιακομιδή, πυρόσβεση και έρευνα & διάσωση. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από/προς αδειοδοτημένα Υδατοδρόμια και χερσαία αεροδρόμια (με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων).
   Για την υλοποίηση της έγκρισης του Υδάτινου Πεδίου ο «Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου Α.Ε.» επέλεξε ως ανάδοχο την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια». Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων και Υδάτινων Πεδίων, έχοντας ολοκληρώσει την έγκριση του πρώτου πανελλαδικά Υδάτινου Πεδίου στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, καθώς και τις εγκρίσεις των Υδάτινων Πεδίων στο Πόρτο Χέλι και στην Ερμιόνη. Ακόμα είναι η εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει την αδειοδότηση των τριών πρώτων Υδατοδρομίων (Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και την έκδοση της Άδειας Ίδρυσης του Υδατοδρομίου Ρεθύμνου και του Υδατοδρομίου Ίου.
   Πτήσεις προς τα νησιά
   Ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου», κύριος Βακόνδιος Γιώργος, αναφερόμενος στην έγκριση του Υδάτινου Πεδίου στο Λαύριο δήλωσε: «Ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού του στόχου για πολυεπίπεδη ανάπτυξη του Λιμένα Λαυρίου (ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιώτινγκ κ.λ.π) προσθέτει και την έγκριση του Υδάτινου Πεδίου. Με τον τρόπο αυτό θα παρέχουμε τη δυνατότητα στα Υδροπλάνα να πραγματοποιούν πτήσεις από το Λαύριο προς νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, αλλά και προς παράκτιες περιοχές, μεταφέροντας με ασφάλεια και ταχύτητα επιβάτες που επιθυμούν να μετακινηθούν για διάφορους λόγους (τουριστικούς, επαγγελματικούς, υγείας, κ.λ.π).»
   Ο Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Η έγκριση του Υδάτινου Πεδίου στο λιμένα Λαυρίου προσθέτει μια ευέλικτη συγκοινωνιακή λύση για τις ανάγκες σύνδεσης της Νοτιοανατολικής Αττικής με νησιά και παράκτιες περιοχές. Είναι σαφές ότι η δραστηριοποίηση των Υδροπλάνων θα προσφέρει μια πρωτοποριακή μεταφορική δυνατότητα διασφαλίζοντας όχι μόνο τις μετακινήσεις των τουριστών αλλά και των μόνιμων κατοίκων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.».
   Read more...

   223 • 0

  15. Επικαιρότητα

   Engineer

   Τα ακίνητα ήταν μέχρι πρότινος στο απυρόβλητο, όσον αφορά τη συμβολή τους στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ ακόμα και σήμερα δεν αντιμετωπίζονται ως η πρώτη επιλογή για την απαλλαγή των χαρτοφυλακίων μεγάλων εταιρειών από τις εκπομπές άνθρακα, παρά το γεγονός ότι € 4,1 τρισ. επενδύσεων είχαν κατευθυνθεί στον κλάδο στα τέλη του 2021. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα ακίνητα αποτελούν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων όπου η χρήση ενέργειας – και, επομένως, οι εκπομπές - μπορούν να μειωθούν πιο άμεσα και γρήγορα, με τη μετασκευή των κτιρίων, σύμφωνα με τον Günther Thallinger, πρόεδρο του συμβουλίου βιωσιμότητας της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz. Ωστόσο, τα στοιχεία που απαιτούνται για τη χαρτογράφηση και τη βελτίωση της κατάστασης δεν είναι πάντα διαθέσιμα.
   To πιο δύσκολο μέρος της εξίσωσης είναι η διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας των ενοικιαστών που καταλαμβάνουν αυτά τα κτίρια, συμπλήρωσε ο ίδιος, μιλώντας στο Capital Monitor, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου «Making Sense of Net Zero». «Αυτός είναι ο τομέας όπου ίσως μπορεί κανείς να κάνει τα λιγότερα [για τη μείωση των εκπομπών]», τουλάχιστον εν μέρει επειδή απαιτεί τη λήψη δεδομένων από τους ενοικιαστές σχετικά με τη χρήση ενέργειας, κάτι που δεν είναι εύκολη υπόθεση.
   Οι εκπομπές που παράγονται από τους ενοίκους αποτελούν μέρος των εκπομπών που δημιουργούνται από τις δραστηριότητες μιας εταιρείας αλλά επί των οποίων η ίδια δεν έχει άμεση ιδιοκτησία ή έλεγχο. Αυτές θα περιλαμβάνουν επίσης στο μέλλον την αναφορά των εκπομπών που παράγονται από οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται για ένα κτίριο ή των εργαζομένων που μετακινούνται στην εργασία τους, σύμφωνα με το UK Green Building Council (UKGBC). Συνήθως αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 85% του συνολικού αποτυπώματος εκπομπών μιας εταιρείας εμπορικών ακινήτων.
   Η μείωση όλων των τύπων ρύπανσης που εκπέμπεται από ένα κτίριο καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι πλέον καίριας σημασίας. Δηλαδή, τόσο ο «ενσωματωμένος άνθρακας» (εκπομπές GHG που προκύπτουν από την κατασκευή, μεταφορά, εγκατάσταση, συντήρηση και διάθεση δομικών υλικών) όσο και ο «λειτουργικός άνθρακας» (εκπομπές GHG από την κατανάλωση ενέργειας ενός κτιρίου). Αυτή είναι μια πρόκληση που γίνεται δυσκολότερο να αγνοήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εν μέσω αυξανόμενης ρυθμιστικής πίεσης για αναφορά και διαχείριση των εκπομπών των χαρτοφυλακίων τους. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποστηρίζουν τη διαδικασία, αυστηροποιώντας τις απαιτήσεις για την εταιρική γνωστοποίηση της χρήσης ενέργειας.
   Την ίδια στιγμή, τα πρότυπα μετρήσεων, όπως το GRESB, κερδίζουν διαρκώς έδαφος, με την Ευρώπη να πρωτοστατεί στον αριθμό εταιρειών που επιλέγουν να τα ακολουθήσουν – από 109 εταιρείες το 2010 σε 784 το 2021. Παράλληλα, η GRESB  προβλέπει ότι ο αριθμός των εταιρειών που υποβάλλουν έκθεση παγκοσμίως θα αυξηθεί φέτος κατά 15-20%.

   Αριθμός εταιρειών που αναφέρουν στο GRESB ανά περιοχή. Πηγή: Capital Monitor.
    
   Αλλά δεν είναι όλοι οι ένοικοι πρόθυμοι να μοιραστούν τα σχετικά στοιχεία, ενώ το πολιτικό περιβάλλον δεν ανταποκρίνεται ακόμα στις ανάγκες των θεσμικών επενδυτών, όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων βιωσιμότητας. Σύμφωνα με τον Ying Ye, επικεφαλής επενδύσεων για την ασφαλιστική επιχείρηση της Allianz στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν παραδείγματα όπου οι ενοικιαστές κέρδισαν νομικές υποθέσεις κατά των ιδιοκτητών, με τις οποίες τα Βρετανικά δικαστήρια υποστήριξαν στην άρνησή τους να παράσχουν σχετικά δεδομένα.
   Πάντως, το ρυθμιστικό και πολιτικό περιβάλλον φαίνεται να εξελίσσεται. Για παράδειγμα, η Γαλλία εφάρμοσε το Décret Tertiaire, τον Ιούλιο του 2010, το οποίο ισχύει για εμπορικά ακίνητα όπως γραφεία, ξενοδοχεία ή αποθήκες. Απαιτεί από τους ιδιοκτήτες κτιρίων να καταγράψουν τη χρήση ενέργειας σε μια πλατφόρμα που υποστηρίζεται εθνικά και να μειώσουν την τελική τους κατανάλωση ενέργειας κατά 40% έως το 2030, 50% έως το 2040 και 60% έως το 2050 σε σύγκριση με ένα έτος αναφοράς το αργότερο μέχρι το 2010. Ο νόμος προϋποθέτει την κατάθεση της πρώτης έκθεσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
   Read more...

   308 • 0

  16. Επικαιρότητα

   Engineer

   Σε 300.000 ανέρχονται τα ευρήματα των αρχαιολογικών εργασιών που έφερε στο φως η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης και εξαιτίας του οποίου, έγινε η μεγαλύτερη αρχαιολογική έρευνα αστικού χαρακτήρα όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στη χώρα ολόκληρη, όπως επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, που δόθηκε από κοινού με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο –Αχιλλέα Καραμανλή.
   Οι αρχαιολογικές εργασίες, που σύμφωνα με την ίδια μέχρις στιγμής κόστισαν 169 εκατ. ευρώ, έφεραν στην επιφάνεια ευρήματα που χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς χρόνους και αποτυπώνουν τη διαχρονική πολεοδομική εξέλιξη του αστικού ιστού της πόλης, ενώ μέρος τους θα εκτεθεί σε δύο μουσεία στην Θεσσαλονίκη. «Όλα τα ευρήματα είναι πολύτιμα μεν, αλλά δεν είναι όλα εκθέσιμα δε», επισήμανε χαρακτηριστικά.
   Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, αρχαιότητες βρέθηκαν στην «Αγία Σοφία», την «Βενιζέλου», το «Συντριβάνι», στο λεγόμενο Cross Over Συντριβανίου, στο Πανεπιστήμιο, στο σταθμό «Φλέμινγκ» και στο Αμαξοστάσιο της Πυλαίας.
   Ειδικά για τον σταθμό Βενιζέλου, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «σε αυτόν δημιουργείται ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος στο πλαίσιο τεχνικού έργου διεθνώς. Δεν έχουμε πουθενά άλλον τέτοιον αντίστοιχα αρχαιολογικό χώρο», ενώ πρόσθεσε ότι «οι εργασίες προσωρινής απόσπασης των αρχαιοτήτων, έδωσαν τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν αρχαιότητες προηγούμενων ιστορικών περιόδων, που δεν μπορούσαν να μελετηθούν με άλλον τρόπο σε τέτοια έκταση. Η αποκάλυψη και μελέτη τους, επιβεβαίωσε γραπτές πηγές για καταστροφές που υπέστη η πόλη», τόνισε. Γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου, αναμένεται να γίνει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
   Τα δύο μουσεία
   Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, γνωστοποίησε ότι οι δύο μουσειακοί χώροι, θα δημιουργηθούν ένας στο crossover, που θα βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, μεταξύ των σταθμών «Συντριβάνι» και «Πανεπιστήμιο» και ένας στο κτίριο Α3 του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελά, εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου.
   Για τον μουσειακό χώρο που θα διαμορφωθεί στο crossover, τόνισε πως πρόκειται για σημείο με 77 μέτρα μήκος και 10 πλάτος και ωφέλιμο χώρο 5.000 τ.μ., που παραχωρείται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την Αττικό Μετρό με το κέλυφος. Στο μουσείο αυτό, που θα είναι επισκέψιμα όχι μόνο τα εκθετήρια αρχαιοτήτων αλλά και τα εργαστήρια συντήρησης, όπως και οι αποθηκευτικοί χώροι, θα τοποθετηθεί σύμφωνα με την κ. Μενδώνη και το τμήμα της Decumanus, μήκους 77 μέτρων, που αποσπάσθηκε από το σταθμό «Αγία Σοφία». Ερωτηθείσα για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του, η ίδια τόνισε ότι μόλις παραδοθεί το κέλυφος του μεγάλου αυτού κτιρίου, θα προχωρήσουν οι μελέτες και διευκρίνισε ότι για την ολοκλήρωση του απαιτούνται ως και έξι χρόνια.
   Αναφερόμενη στην κατασκευή μουσείου στο κτίριο Α3 του πρώην στρατοπέδου του Παύλου Μελά, διευκρίνισε ότι θα «μιλά» για την ιστορία της πόλης και σε αυτό θα εκτίθενται με παραδοσιακό τρόπο αρχαιότητες είτε μεμονωμένα, είτε σε βιτρίνες. Επισήμανε ότι η μουσειολογική μελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων και στόχος είναι το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου και της δημιουργίας του μουσείου, να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027.
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   Read more...

   430 • 0

  17. Επικαιρότητα

   Engineer

   Δημοσιεύτηκε, σε ΦΕΚ Β’ 4602 – 31/08/2022, η Υπ’ Αριθμ. οικ. 408808 – 29/08/2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Προστασίας του Πολίτη – Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εσωτερικών , με τίτλο: “Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΟΑ/ΔΤΑΕΥ/ΤΤΠΑΑΕ/583276/23085/3149/734/ 16-11-2018 Κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού λεπτομερειών εφαρμογής του Άρθρου 56Β του Ν.2725/1999 «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις», όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν. 4479/2017.”.
   Συγκεκριμένα, η Απόφαση αφορά την παράταση της ισχύος των αδειών λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, έως τις 31 Αυγούστου 2023.
   Παράταση της ισχύος των αδειών λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων ΦΕΚ 4602-Β-31.08.2022.pdf
   Read more...

   304 • 0

  18. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) θα «κρατάει τα κλειδιά» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ψηφιακή Τράπεζα Γης», του πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση και αξιοποίηση των τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ (του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν. ΤΑΓΑΡΑ), ανατέθηκε στο «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (ΤΕΕ) η ανάπτυξη και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της «Ψηφιακής Τράπεζας Γης». Η σχετική μάλιστα απόφαση δημοσιεύτηκε προ ημερών και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου).
   Η διαχείριση και αξιοποίηση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης γίνεται αποκλειστικά σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4495/2017 ως ισχύει μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ψηφιακή Τράπεζα Γης» αποτελεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση και αξιοποίηση των τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Πάντως, η κυριότητα του πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Τράπεζα Γης» ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ΥΠΕΝ οφείλει να παρέχει προς τον διαχειριστή κάθε διαθέσιμο στοιχείο για την ανάπτυξη του συστήματος και να συνεργάζεται επί σταθερής βάσεως για την ομαλή λειτουργία αυτού.
   Σε γενικές γραμμές, το ΤΕΕ πρέπει να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία της ψηφιακής βάσης δεδομένων των ακινήτων προσφοράς και υποδοχής συντελεστή δόμησης και των συναφών τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, στη δημιουργία εφαρμογής για τη διαβαθμισμένη πρόσβαση των χρηστών, στην ανάπτυξη εφαρμογής διαχείρισης και παρακολούθησης της ροής εργασιών κ.α.
   Λειτουργίες πληροφοριακού συστήματος
   Όπως αναφέρεται στα άρθρα της απόφασης, το πληροφοριακό σύστημα αναλύεται σε ένα σύνολο διακριτών λειτουργιών όπου περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστον οι ακόλουθες:
   α. Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων των ακινήτων προσφοράς και υποδοχής συντελεστή δόμησης και των συναφών τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που θα διαχειρίζεται το περιεχόμενο των εγγραφών και περιλαμβάνει:
   αα) Σχεδιασμό της βάσης δεδομένων (ανάλυση απαιτήσεων, σχεσιακό διάγραμμα (ERD), εννοιολογικό σχεδιασμό/μοντελοποίηση, λογικό σχεδιασμό, φυσικό/λειτουργικό σχεδιασμό, μοντέλο οντοτήτων/συσχετίσεων).
   ββ) Υλοποίηση, εγκατάσταση εφαρμογών και μηχανισμών ασφάλειας συμβατών με το G-Cloud, με αξιοποίηση αντίστοιχων παρεχόμενων υπηρεσιών cloud computing (IaaS, PaaS, SaaS) και υποστήριξη της λειτουργίας των βάσεων δεδομένων και των εφαρμογών που θα αναπτυχθούν.
   β. Δημιουργία εφαρμογής για τη διαβαθμισμένη πρόσβαση των χρηστών, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες αρμοδιότητές τους, στις υπηρεσίες του πληροφοριακού συστήματος.
   γ. Ανάπτυξη εφαρμογής διαχείρισης και παρακολούθησης της ροής εργασιών που θα υποστηρίζει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.
   δ. Παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης των χρηστών του συστήματος.
   ε. Εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των βάσεων δεδομένων και των εφαρμογών.
   στ. Παροχή υπηρεσιών συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης των συστημάτων (εφαρμογές και δεδομένα).
   Υποχρεώσεις του Διαχειριστή του συστήματος
   Οι γενικές υποχρεώσεις του Διαχειριστή του συστήματος είναι οι ακόλουθες:
   α) Να υποστηρίζει τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος με υψηλή διαθεσιμότητα, παρέχοντας διαδικτυακή πρόσβαση, υποστήριξη των συστημάτων, προσαρμογές αποδοτικότητας και να προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αποδοτικής λειτουργίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.
   β) Να συντηρεί τον εξοπλισμό και το λογισμικό του συστήματος, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη απόδοση και ασφάλεια.
   γ) Να προσαρμόζει τις λειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος σε τυχόν αλλαγές της νομοθεσίας και, εφόσον απαιτηθεί, να προβαίνει σε αναβαθμίσεις και προσθήκες λειτουργικότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
   δ) Να παρέχει πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   ε) Να αναλαμβάνει την υποστήριξη των χρηστών και των αρμόδιων υπηρεσιών στη λειτουργία και χρήση του συστήματος.
   Η ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος θα γίνει στη βάση κοινών κανόνων διαλειτουργικότητας με τη χρησιμοποίηση ανοικτών διεπαφών, πρωτοκόλλων και μορφοτύπων (συγκεντρωτικά: ανοικτά πρότυπα).
   Τεχνικές προδιαγραφές πληροφοριακού συστήματος
   Το πληροφοριακό σύστημα «Ψηφιακή Τράπεζα Γης» αποτελεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που απαρτίζεται από επιμέρους διαδικτυακές και τοπικές υπηρεσίες και περιλαμβάνει: α) Σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (RDBMS). β) Σύστημα αυθεντικοποίησης χρηστών. γ) Σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης της ροής εργασιών που θα υποστηρίζει όλες τις διαδικασίες και τα στάδια μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. δ) Υπηρεσίες καταλόγου για την αναζήτηση δεδομένων. ε) Εξυπηρετητές (application servers) διάθεσης των δεδομένων και υποστήριξης υπηρεσιών για την εκτέλεση άλλων διεργασιών σε αυτά (π.χ. μετασχηματισμός, οπτικοποίηση, αναζήτηση, μεταφόρτωση).
   Δικαιώματα χρήσης και πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα
   Χρήστες του πληροφοριακού συστήματος είναι: α) οι ιδιοκτήτες των ακινήτων προσφοράς και υποδοχής συντελεστή δόμησης, κατά τις διατάξεις των άρθρων 70 και 71 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), β) οι αρμόδιες δημόσιες αρχές που χρησιμοποιούν το πληροφοριακό σύστημα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και οι εμπλεκόμενοι με τις σχετικές διαδικασίες υπάλληλοι των φορέων αυτών, γ) εξουσιοδοτημένα από το Διαχειριστή του συστήματος πρόσωπα, τα οποία έχουν αυξημένα δικαιώματα πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα του συστήματος (δεδομένα χρήσης, παραμετροποίησης, καταγραφής μεταβολών κ.λπ.), με δυνατότητα εξαγωγής τους. Η δομή του πληροφοριακού συστήματος και η διάρθρωση των επιμέρους στοιχείων που εισάγονται σε αυτό επιτρέπουν τη διαβαθμισμένη ανάκτηση πληροφοριών και δεδομένων.
   Read more...

   284 • 1

  19. Επικαιρότητα

   Engineer

   Μερικές απλές συμβουλές για το πως οι καταναλωτές να επιλέξουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει το ΙΝΚΑ, καθώς όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες για παραπλανητικές διαφημίσεις και υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος.
   Ειδικότερα:
   Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το να έχει μία εταιρεία τη χαμηλότερη χρέωση σε κυμαινόμενο τιμολόγιο για τον συγκεκριμένο μήνα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και τον επόμενο θα έχει και πάλι την χαμηλότερη στην αγορά. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες για παράδειγμα τον Αύγουστο είχε προσφέρει τη χαμηλότερη χρέωση στην αγορά, τον Σεπτέμβριο όμως ανακοίνωσε αύξηση πάνω από 62% στην τιμή της κιλοβατώρας. Η αλλαγή προμηθευτή θα πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική έρευνα και σύγκριση προσφορών στο τέλος του μήνα. Οι εταιρείες έως τις 20 κάθε μήνα ανακοινώνουν τις χρεώσεις που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνεται το ύψος της κρατικής επιδότησης και στη συνέχεια έως τις 27 κάθε μήνα η ΡΑΕ Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναρτά στην ιστοσελίδα της συνολικά και συνοπτικά τις χρεώσεις όλων των εταιρειών. Η σύγκριση μέσα από αυτή την ιστοσελίδα γίνεται εύκολα, διαφορετικά ο καταναλωτής θα πρέπει να αναζητά στην ιστοσελίδα κάθε εταιρείας τις τιμές που προσφέρει. Να ζητούν αντίγραφο της σύμβασης και να διαβάζουν τα ψιλά γράμματα στα συμβόλαια πριν υπογράψουν. Να μην αρκούνται στις προφορικές διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων των εταιριών ή στις τηλεφωνικές προσφορές. Στα ψιλά γράμματα κρύβονται μερικές φορές παγίδες και κρυφές χρεώσεις. Να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται ρητά η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την κρατική επιδότηση και την χονδρεμπορική αγορά. Τον Αύγουστο κυρίως ορισμένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν σε παραπλανητικές διαφημίσεις. Πιο συγκεκριμένα, βάφτισαν την κρατική επιδότηση που δίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ως χορηγούμενη εμπορική έκπτωση. Με τον τρόπο αυτό επιχείρησαν να «προσελκύσουν» πελάτες οι οποίοι θα θεωρούσαν την κρατική επιδότηση ως έκπτωση του παρόχου. Το αποτέλεσμα θα ήταν οι καταναλωτές να πιστεύουν πως θα έβγαιναν διπλά κερδισμένοι τόσο με τη δήθεν έκπτωση όσο και με την κρατική ενίσχυση. Η πρακτική αυτή είναι παράνομη και προκάλεσε την παρέμβαση του Ρυθμιστή. Εάν δεν έχουν την δυνατότητα ή τον χρόνο να μελετήσουν την κάθε μία προσφορά να ζητούν πληροφορίες (οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες σε ορθή και πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών σύμφωνα με τον ν. 2251/1994 προστασίας καταναλωτών) για τα ακόλουθα:
   ποιο είναι το ύψος του παγίου που επιβάλλεται κάθε μήνα και εάν θα είναι σταθερό καθ΄ όλη την διάρκεια της σύμβασης. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν ως «κράχτη» τη χαμηλή ανταγωνιστική χρέωση του ρεύματος, θεωρώντας πως σημαντικός αριθμός καταναλωτών δεν προσέχουν την τιμή του μηνιαίου παγίου. Άλλες διαφημίζουν εξαιρετικά φθηνά πάγια στους λογαριασμούς ρεύματος της τάξης του 1 και 1,5 ευρώ τον μήνα, αλλά μόνο για τους πρώτους μήνες, ενώ στην συνέχεια η πάγια χρέωση ανεβαίνει στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 5 ευρώ. Εάν η προσφορά έχει διαφορετικές τιμές κιλοβατώρας ανά κλίμακα κατανάλωσης. Κάποιοι πάροχοι διαφημίζουν χαμηλότερη ανταγωνιστική χρέωση για τις πρώτες π.χ. 500 κιλοβατώρες και υψηλότερη για τις μεγαλύτερες ποσότητες κατανάλωσης. Η συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική δεν είναι αθέμιτη ή παράνομη, ωστόσο αν δεν το προσέξει ο πελάτης ενός προμηθευτή θα βρεθεί π.χ. για τη μία κιλοβατώρα που κατανάλωσε παραπάνω από το όριο να χρεώνεται για όλες με την υψηλότερη χρέωση.
   Εάν η προσφορά για το χαμηλότερο τιμολόγιο συνδέεται με την συνεπή πληρωμή. Μία ακόμη εμπορική πολιτική που εφάρμοσαν πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι να προτείνουν για το ίδιο πρόγραμμα δύο ανταγωνιστικές χρεώσεις. Η μία είναι χαμηλότερη από την άλλη κατόπιν της παροχής έκπτωσης στην περίπτωση που ο καταναλωτής πληρώσει εμπρόθεσμα τον λογαριασμό ρεύματος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σίγουροι πως θα παραμείνουν συνεπείς στις πληρωμές καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος προκειμένου να απολαμβάνουν τη χαμηλότερη χρέωση. Δείτε και το σχετικό βίντεο ενημέρωσης εδώ: https://www.aftodioikisi.gr/oikonomia/inka-pos-na-epilexete-to-fthinotero-parocho-energeias/
   Read more...

   380 • 0

  20. Επικαιρότητα

   Engineer

   Στη Μύκονο το μεγαλύτερο deal μεμονωμένης εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα που ξεπέρασε σε αξία τα €23 εκατ από τον οίκο Greece Sotheby’s International Realty.
   Η καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά φαίνεται να είναι το 2022 για την ελληνική αγορά του luxury real estate, με τις συναλλαγές να αγγίζουν ποσά ρεκόρ τόσο σε περιοχές σταθερού ενδιαφέροντος, όπως η Μύκονος, όσο και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Σύρος και η Λευκάδα. Κύριο σημείο αναφοράς για τις πωλήσεις second homes δεν θα μπορούσε παρά να είναι η Μύκονος όπου και σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ αξίας πώλησης μεμονωμένης κατοικίας στην Ελλάδα, με το ύψος της συναλλαγής να ξεπερνά τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Η ανωτέρω συναλλαγή είναι περίπου τετραπλάσια σε αξία από τις μέσες συναλλαγές του νησιού και έρχεται να σφραγίσει τον τίτλο που δικαιωματικά φέρει η Μύκονος ως η ναυαρχίδα του ελληνικού luxury real estate.

   Παρόμοια πορεία ακολουθούν και άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Σύρος, η Λευκάδα αλλά και οι Παξοί όπου όχι μόνο υπήρξε πολύ υψηλό ενδιαφέρον, αλλά σημειώθηκαν και πραγματικά υψηλές συναλλαγές, με τα ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο.

   Πιο συγκεκριμένα στο νησί της Σύρου καταγράφηκε φέτος η υψηλότερη σε αξία συναλλαγή στην ιστορία του νησιού με την πώληση από τον οίκο Greece Sotheby’s International Realty ενός ακινήτου για 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη αξία συναλλαγής είναι περίπου 3 φορές υψηλότερη από το μέσο επίπεδο deals αυτής της κλίμακας κατά τα προηγούμενα χρόνια.

   Αντίστοιχα στο νησί της Λευκάδας το ιστορικό ρεκόρ αξίας πώλησης luxury property καταρρίφθηκε μέσα στο 2022 όχι απλώς μία αλλά δύο φορές με συναλλαγές 4,1 και 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εκ των οποίων μάλιστα καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο με την αξία του να διαμορφώνεται στα 16.700 ευρώ ανά τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λευκάδα, οι συναλλαγές πολυτελών ακινήτων είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες να κυμαίνονται στο όριο των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα συγκεκριμένα ρεκόρ που σημειώθηκαν στο 2022 αντιπροσωπεύουν σχεδόν 3πλάσιες αξίες.

   Ο Σάββας Σαββαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Greece Sotheby’s International Realty, δήλωσε σχετικά: “Τα 12 εθνικά ρεκόρ all-time high συναλλαγών που έχουμε πετύχει τα τελευταία έτη αποτελούν την πιο έμπρακτη απόδειξη της διεθνούς εμβέλειας του brand, της επίδρασης που αυτό έχει στους αγοραστές που μας εμπιστεύονται αλλά και της αποτελεσματικότητας των εκτεταμένων ενεργειών marketing σε όλες τις βασικές διεθνείς αγορές. Μέσα από συστηματική προσπάθεια έχουμε πετύχει ουσιαστικά την αναβάθμιση της αναγνωρισιμότητας που έχει το luxury real estate της χώρας στα εκτός Ελλάδος κοινά που πραγματικά μετράνε και έχουμε στρέψει την προσοχή των Ultra High Net Worth Individuals στα “διαμάντια” του ελληνικού real estate. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι να επιτυγχάνουμε κάθε χρόνο πολύ υψηλότερες αποδόσεις για τους πωλητές που μας εμπιστεύονται".
   Το case study των Παξών
   Στο πλαίσιο των ανωτέρω, χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής του ελληνικού προορισμού και μάλιστα ανεξαρτήτως πρότερης διεθνούς φήμης, είναι το νησί των Παξών, όπου μέσα σε 4 μόλις χρόνια οι αξίες των top συναλλαγών πολλαπλασιάστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, από τον Μάιο του 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 μέσα από συναλλαγές του οίκου Greece Sotheby’s International Realty το ρεκόρ της περιοχής έσπασε 6 διαδοχικές φορές ανεβαίνοντας από τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ το 2018, στα 1,9 και 2,5 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 3,5 εκατ., 5 εκατ. και 5,2 εκατ. ευρώ το 2021.
   Κέρκυρα και Μύκονος στην κορυφή της ζήτησης
   Με βάση το data pool του οίκου Greece Sotheby’s International Realty, τα πρωτεία σε ζήτηση για το 8μηνο του 2022 κατέχουν η Κέρκυρα και η Μύκονος με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, την Πάρο και την Ρόδο να ακολουθούν. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Τήνος, το κέντρο της Αθήνας, η Κρήτη, η Κέα και οι Παξοί. Σε επίπεδο χωρών προέλευσης, στην πρώτη θέση παρέμεινε και στο 2022 η Μεγάλη Βρεταννία, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταλαμβάνουν την 2η και 3η θέση σε requests παρουσιάζοντας ωστόσο εξαιρετική δυναμική, αυξημένες κατά 76% και 74% αντίστοιχα έναντι της ίδιας περιόδου του 2021.
     Top - 10 προορισμών με βάση τα requests
   Ιανουάριος - Αύγουστος 2022
   Top - 10 χωρών προέλευσης requests
   Ιανουάριος - Αύγουστος 2022
   Κέρκυρα
   Μύκονος
   Αθηναϊκή Ριβιέρα
   Πάρος
   Ρόδος
   Τήνος
   Κέντρο Αθήνας
   Κρήτη
   Κέα
   Παξοί
   Μεγάλη Βρεταννία
   ΗΠΑ
   Γαλλία
   Ελλάδα
   Γερμανία
   Ελβετία
   Ισραήλ
   Καναδάς
   Αυστραλία
   Ιταλία
    
   Read more...

   442 • 0

  21. Επικαιρότητα

   Engineer

   Διαθέσιμη είναι από σήμερα η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto, η οποία έχει ως στόχο να διευκολύνει σημαντικά πολίτες και επαγγελματίες φωτογράφους στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία οι επαγγελματίες φωτογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν με απλό και ασφαλή τρόπο την ψηφιακή φωτογραφία του προσώπου και/ή της ιδιόχειρης υπογραφής των πελατών τους στο G-Cloud (Ενιαίο Κυβερνητικό Νέφος). Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους τα ψηφιακά αρχεία που τους αφορούν όποτε τα χρειάζονται, αφού πρώτα τα συσχετίσουν με τον ΑΦΜ τους, ώστε, εφόσον το επιθυμούν, να χρησιμοποιήσουν:
   • τη φωτογραφία τους στις ψηφιακές συναλλαγές τους με το Δημόσιο και
   • την υπογραφή τους αποκλειστικά κατά τη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης του διπλώματος οδήγησης.
   Η υπηρεσία myPhoto είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr, καθώς επίσης και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση myPhoto.gov.gr. Η λειτουργία της υπηρεσίας myPhoto έχει ως εξής: αρχικά, ο πολίτης θα απευθύνεται σε πιστοποιημένο φωτογράφο, δηλαδή σε επαγγελματία φωτογράφο που έχει δηλώσει τον αντίστοιχο ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) στο μητρώο της ΑΑΔΕ, ο οποίος θα λαμβάνει τη φωτογραφία του προσώπου ή/και της ιδιόχειρης υπογραφής του πολίτη. Κατόπιν, ο φωτογράφος (ή εξουσιοδοτημένος υπάλληλός του) θα εισέρχεται στο myPhoto, με χρήση των κωδικών του Taxisnet, θα ανεβάζει τα ψηφιακά αρχεία στο myPhoto και θα καταχωρίζει τον αριθμό κινητού ή/και τη διεύθυνση email του πολίτη, προκειμένου να αποσταλεί σε εκείνον ο απαραίτητος κωδικός που αντιστοιχεί στα αρχεία που τον αφορούν.
   Μόλις λάβει τον κωδικό, ο πολίτης θα μπορεί να εισέρχεται στο myPhoto με χρήση των κωδικών του Taxisnet και να δει την ψηφιακή φωτογραφία ή/και την υπογραφή του. Κατόπιν, θα έχει τη δυνατότητα: • να συσχετίσει τα παραπάνω ψηφιακά αρχεία με ταυτοποιητικά στοιχεία του, όπως ο ΑΦΜ
   • να αποθηκεύσει τα ψηφιακά αρχεία στον υπολογιστή του και
   • να εξουσιοδοτεί ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες του Δημόσιου να τα χρησιμοποιούν όπου αυτά είναι αναγκαία, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση φωτογραφίας ή η θέση ιδιόχειρης υπογραφής.
   Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της υπηρεσίας myPhoto μπορείτε να βρείτε εδώ: https://gsis.gr/sites/default/files/myPhoto/POLITHS-MyPhoto_User_Manual.pdf Διευκρινίζεται ότι για την αυθεντικοποίηση τόσο των φωτογράφων, όσο και των πολιτών στην υπηρεσία myPhoto είναι απαραίτητο να διαθέτουν επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).
   Στην πρώτη φάση της λειτουργίας του myPhoto, οι εφαρμογές που μπορούν να διασυνδεθούν αυτόματα και να ανακτήσουν την ψηφιακή φωτογραφία και την ιδιόχειρη υπογραφή των πολιτών, εφόσον έχει δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από τον πολίτη, είναι εκείνες που σχετίζονται με τις άδειες οδήγησης (ανανέωση, αντίγραφο λόγω κλοπής/απώλειας/φθοράς, αντικατάσταση με νέου τύπου). Σταδιακά, το myPhoto θα διασυνδέεται και με άλλες ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου για τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση φωτογραφίας.
   Το myPhoto αναπτύχθηκε από τις Γενικές Γραμματείες Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 4484/24.08.2022).
   Read more...

   934 • 3

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.