Jump to content
 • Novatron
 • Επικαιρότητα

  Επικαιρότητα

  4178 ειδήσεις in this category

  1. Επικαιρότητα

   Engineer

   Εντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη Ρουμανία αναδεικνύουν τα προβλήματα σε πολύ μεγάλα έργα υποδομών.
   Πρόσφατα ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου A10 Sebeș-Turda της Ρουμανίας κατέρρευσε αναγκάζοντας την Εθνική Εταιρεία Διοίκησης Οδικών Υποδομών της Ρουμανίας (CNAIR) να κλείσει την περιοχή και να κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας.
   Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο αναφέρει ότι όλες οι απαραίτητες εργασίες θα γίνουν από τον ανάδοχο με δικά του κεφάλαια, καθώς το τμήμα που κατέρρευσε βρίσκεται ακόμη σε περίοδο εγγύησης.
   Εν τω μεταξύ ένας ακόμη μεγάλος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, η Εθνική Οδός 1, επηρεάστηκε από κατολίσθηση που σημειώθηκε την Παρασκευή. Η κατολίσθηση έπληξε την περιοχή γύρω στο 99 χλμ της κατεύθυνσης Brașov-Ploiesti, κοντά στην πόλη Breaza στην κομητεία Prahova. 
   Read more...

   112 • 0

  2. Επικαιρότητα

   Engineer

   Η Ελλάδα είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συγκεντρώνει διαρκώς εκατομμύρια ανθρώπους που σπεύδουν να βάλουν τη χώρα μας στη λίστα με τις χώρες που έχουν επισκεφτεί, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της.
   Grand Travel Awards: Η Ελλάδα Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός του 2023
   Η Ελλάδα αναδείχθηκε Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός του 2023 (Best Tourism Destination 2023) στην ετήσια τελετή των βραβείων «Grand Travel Awards» (GTA), που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου στο Όσλο της Νορβηγίας.
   Είναι, δε, η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Ελλάδα αποσπά μια κορυφαία διάκριση στα βραβεία αυτά. Συγκεκριμένα, το 2022 η Υπηρεσία ΕΟΤ Σκανδιναβίας είχε αναδειχθεί ως ο Καλύτερος Ξένος Οργανισμός Τουρισμού (The Best Foreign Tourist Office of the year 2022).
   Οι τοπ τουριστικοί προορισμοί της χώρας
   Δεν είναι λοιπόν διόλου περίεργο να σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε μια επένδυση στις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας. Για να το πετύχεις αυτό μπορείς να ξεκινήσεις είτε αναζητώντας το ιδανικό σπίτι για αγορά, είτε το τέλειο σπίτι για ενοικίαση. Το τι θα αποφασίσεις έγκειται, πρώτα από όλα στο αν θέλεις μια μόνιμη επένδυση αγοράς ή μια πιο βραχυπρόθεσμη λύση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογήσεις και να ορίσεις τον προϋπολογισμό σου, καταλήγοντας φυσικά και στην περιοχή.
   Η Ελλάδα διαθέτει τοπ χειμερινούς προορισμούς, ενώ κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα πανέμορφα νησιά της. Στο σύνολο της επικράτειας λοιπόν υπάρχουν δεκάδες σημεία που κερδίζουν επάξια μια θέση στη λίστα με τις πιο τουριστικές περιοχές. Παρακάτω θα βρεις τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Spitogatos, καθώς και τις μέσες ζητούμενες τιμές ακινήτων προς πώληση ή ενοικίαση σ’ αυτές την χρονιά που μας πέρασε.
   #1 Μύκονος 
   Το περίφημο νησί των ανέμων κατακτά, διαχρονικά, την κορυφή στη λίστα με τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Το παγκοσμίου φήμης ελληνικό νησί συγκεντρώνει συνεχώς σωρεία τουριστών που το επισκέπτονται για να χαρούν τον κοσμοπολίτικο αέρα του και την γοητευτική -και τόσο ζωντανή- ατμόσφαιρα του.  
   Παράλληλα, κερδίζει με διαφορά το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για αγορά κατοικίας. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο η μέση τιμή πώλησης ακινήτου το 2022 κυμάνθηκε γύρω στα 6.000 €/τ.μ., με μια αύξηση της τάξεως του +12% σε σχέση με το 2021. 
   #2 Σαντορίνη 
   Η σαγηνευτική Σαντορίνη με την Καλντέρα, την Οία και τις ηφαιστειακές παραλίες της, μαγεύει άπαντες χωρίς αμφιβολία και σίγουρα αποτελεί όνειρο ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα. Είναι δεδομένο, δε, πως πέρα από κορυφαίος τουριστικός προορισμός, αποτελεί και μια μοναδική επιλογή για αγορά κατοικίας -είτε μόνιμης, είτε παραθεριστικής.  
   Στην Σαντορίνη, το 2022, η μέση τιμή πώλησης κατοικίας έφτασε τα 3.472 €/τ.μ., παρουσιάζοντας μάλιστα μια μικρή αύξηση της τάξεως του +2,7% σε σχέση με το 2021. Επιπλέον, το 2022 στην Σαντορίνη παρατηρήθηκε αύξηση +17,3%, σε σχέση με το 2021, της μέσης τιμής ενοικίασης κατοικίας που διαμορφώθηκε στα 13,3€/τ.μ. 
   #3 Ιστορικό Κέντρο Αθήνας 
   Η “καρδιά” του κέντρου της πόλης είναι βέβαιο πως δεν θα σε κάνει να βαρεθείς λεπτό. Έχει τόσα να δεις και να κάνεις, ενώ τα γραφικά σοκάκια και ο αέρας της παλιάς Αθήνας σίγουρα θα σε καθηλώσουν. Αν είσαι λάτρης του κέντρου είναι βέβαιο πως έχεις αναζητήσει τουλάχιστον μια φορά το σπίτι των ονείρων σου στα στενά της Πλάκας, κάτω από την Ακρόπολη ή το Θησείο. Στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το 2022 ανήρθε στα 3,625 €/τ.μ. (αύξηση +10.9% σε σχέση με το 2021). Αντίστοιχα, το 2022 σε σχέση με το 2021 αύξηση +6,7% καταγράφηκε και στην μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στο Ιστορικό Κέντρο (13,3€/τ.μ.). 
   #4 Ρέθυμνο 
   Το Ρέθυμνο, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, είναι χτισμένο στα βόρεια του νησιού. Ειδικότερα, βρίσκεται στη νότια όχθη του Κρητικού πελάγους και προς την ανατολική πλευρά του κόλπου του Αλμυρού. Αποτελεί ομολογουμένως πόλο έλξης τόσο για τουρίστες όσο και για ντόπιους κάτοικους της Κρήτης, που επιθυμούν να αλλάξουν παραστάσεις και να ζήσουν στιγμές ξεγνοιασιάς.  
   Τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε μια πανέμορφη πόλη με χιλιάδες κατοίκους. Μάλιστα, έχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον όσον αγορά την αγορά ακινήτων. Στο Ρέθυμνο η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης για αγορά μιας κατοικίας το 2022 ήταν κατά μέσο όρο στα 1,538 €/τ.μ. 
   #5 Ζάκυνθος 
   Η Ζάκυνθος είναι ένα καταπράσινο νησί με εύφορες κοιλάδες και εντυπωσιακές παραλίες με απερίγραπτα μπλε ηλεκτρίκ νερά. Αποτελεί επίσης σημείο ενδιαφέροντος για χιλιάδες τουρίστες που σπεύδουν να φωτογραφίσουν το ξακουστό Ναυάγιο της Ζακύνθου. Σίγουρα, το μοναδικό Φιόρο του Λεβάντε είναι έρωτας με την πρώτη ματιά για κάθε επισκέπτη.  
   Ουκ ολίγοι μάλιστα, επιθυμούν να βρουν το δικό τους παράδεισο εκεί, αναζητώντας κάποιο ακίνητο. Στο νησί της Ζακύνθου, η μέση τιμή πώλησης κατοικίας την περασμένη χρονιά ήταν στα 1,687 €/τ.μ. (αύξηση +2,5% σε σχέση με το 2021). 
   #6 Μετέωρα (Καλαμπάκα) 
   Τα Μετέωρα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της χώρας. Και δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα με τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας. Εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται για να θαυμάσουν την μοναδική τους θέα και να αφουγκραστούν το μυσταγωγικό αίσθημα. Ποιος δεν θα ήθελε λοιπόν να βρίσκεται μια ανάσα μακριά από αυτό το υπερθέαμα;  
   Στα Μετέωρα Καλαμπάκας, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας το 2022 ανήλθε στα 952,4 €/τ.μ. (μεταβολή +8,5% σε σχέση με το 2021). 
   #7 Χανιά 
   Τα Χανιά είναι μια παραλιακή πόλη της Κρήτης που κατέχει μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της. Είναι επίσης από τις αρχαιότερες πόλεις στην Κρήτη, με πλούσια και πολυτάραχη ιστορία. Τα Χανιά εντυπωσιάζουν με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, έχοντας διατηρήσει τα περισσότερα μνημεία τους από την εποχή των Ενετών και των Τούρκων.  
   Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός ακινήτου στα Χανιά Κρήτης, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους (2022), ήταν 1,869 €/τ.μ. με αύξηση +8,4% σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, η μέση τιμή ενοικίασης το 2022 παρουσίασε αύξηση της τάξεως του +11,8% και διαμορφώθηκε στα 7,6€/τ.μ. 
   #8 Χαλκιδική 
   Διαχρονικά, «σαν την Χαλκιδική δεν έχει», όλοι το ξέρουν αυτό. Ο κόσμος σπεύδει για να απολαύσει τη γοητεία των 3 όμορφων χερσονήσων -Κασσάνδρα, Σιθωνία και τρίτο «πόδι», που περιλαμβάνει την Ουρανούπολη και το φημισμένο μοναστικό Άγιον Όρος. Το τουριστικό ενδιαφέρον διαρκώς αυξάνεται με τα χρόνια και πλέον στην Χαλκιδική έχεις ό,τι θελήσεις στα... πόδια της.  
   Δεν είναι διόλου περίεργο λοιπόν που η Χαλκιδική έχει σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές που αναζητούν ακίνητα ως μόνιμη ή παραθεριστική κατοικία. Η μέση τιμή πώλησης κατοικίας το 2022 στην περιοχή της Χαλκιδικής ήταν 1.875 €/τ.μ. (+10.3% σε σχέση με το 2021). 
   #9 Ρόδος 
   Το διάσημο νησί των Ιπποτών είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για διακοπές καθ’ όλη της διάρκεια του έτους, χάρη στις παραδεισένιες παραλίες του, αλλά και την πλούσια ιστορία του, ήδη από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα, επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο σπεύδουν στο ξεχωριστό αυτό νησί των Δωδεκανήσων για να απολαύσουν τις ομορφιές του. Η Λίνδος εξάλλου είναι από τους πιο φημισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας.  
   Παράλληλα, η Ρόδος, τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα με την μέση ζητούμενη τιμής πώλησης κατοικίας το 2022 ένα έχει διαμορφωθεί στα 1.551 €/τ.μ. (+10.8% σε σχέση με το 2021). Την ίδια περίοδο (Ιαν. - Δεκ. 2022) η μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας έφτασε τα 7,5€/τ.μ. 
   #10 Κέρκυρα 
   Η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα είναι ίσως το δημοφιλέστερο νησί του Ιουνίου, και ένα από τα πιο γνωστά της Μεσογείου. Αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες, αλλά και επενδυτές. Ποιος δεν θα ήθελε εξάλλου να ξυπνά και να αντικρύζει την κλασική ελληνική ομορφιά αυτού του ποικιλόμορφου νησιού των Επτανήσων. Η Κέρκυρα έχει κάτι να προσφέρει σε όλους: οι οικογένειες την επιλέγουν για τη φιλοξενία και τη ζεστασιά της, τα ζευγάρια για τον ρομαντισμό της και οι «εξερευνητές», για τα μαγευτικά τοπία της.  
   Στην Κέρκυρα η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης ενός ακινήτου το 2022 ήταν 1.706 €/τ.μ., παρουσιάζοντας +2.4% αύξηση σε σχέση με το 2021. Αντίστοιχα, η μέση τιμή ενοικίασης το 2022 έφτασε τα 7,7€/τ.μ. με μεταβολή +5,1% σε σχέση με το 2021.   Εν κατακλείδι, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει να επενδύσει κανείς είτε ενδιαφέρεται να μείνει μόνιμα, είτε επιθυμεί να απολαύσει τις διακοπές του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, αν η αγορά ή ενοικίαση ακινήτου σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας βρίσκεται και επίσημα στην to-do λίστα σου, τότε ήρθε η ώρα να κάνεις την αρχή. Αρχικά, αποφάσισε τι ταιριάζει στις ανάγκες σου. Αγορά ακινήτου ή ενοικίαση; Στη συνέχεια, μπες στο spitogatos.gr και περιηγήσου ανάμεσα σε χιλιάδες αγγελίες ακινήτων μέχρι να βρεις αυτό που τηρεί τις προδιαγραφές που έχεις θέσει. Κλείσε την πιο συμφέρουσα συμφωνία και τέλος, απόλαυσε το νέο σου σπίτι σε έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
   Read more...

   74 • 0

  3. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ισχυρός σεισμός  μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην νότια Τουρκία και 60 χλμ από τα σύνορα με την Συρία.
   Οι ως τώρα αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και στις δύο χώρες ενώ υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές των δύο χωρών.
    

    
    
    
   Read more...

   398 • 2

  4. Επικαιρότητα

   GTnews

   Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας έως και την 10η Φεβρουαρίου 2023. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προσκαλεί τους μηχανικούς με δικαίωμα εκπόνησης μελέτης ή επίβλεψης κτηριακών έργων να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας, το οποίο καταρτίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εγκρίνεται και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντικείμενό του είναι η υλοποίηση του ελέγχου προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα, των κτηρίων στα οποία στεγάζονται οι φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, σύμφωνα με το άρθρο 26 του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, και την ΚΥΑ αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/Δ ΕΣΕΔ Π/121514/1435 (B’ 6010/25.11.2022).
   Στο Μητρώο εγγράφονται Μηχανικοί φυσικά πρόσωπα, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Τ.Ε.Ε., με δικαίωμα εκπόνησης μελέτης ή επίβλεψης κτηριακών έργων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και οι ήδη εγγεγραμμένοι μηχανικοί στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, οι οποίοι προεγγράφονται αυτοδίκαια στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας. Οι Ελεγκτές Προσβασιμότητας εγγράφονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα:
   α) με δικαίωμα εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης και μελέτης προσβασιμότητας και της αντίστοιχης επίβλεψης,
   β) με δικαίωμα εκπόνησης λοιπών μελετών κτηριακών έργων (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων, ενεργητικής πυροπροστασίας κ.ά.) και των αντίστοιχων επιβλέψεων.
   Οι διαδικασίες εγγραφής στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας, ορισμού των Ελεγκτών Προσβασιμότητας και ελέγχου των κτηρίων, καθώς και η αποζημίωση των Ελεγκτών Προσβασιμότητας καθορίζονται στην ανωτέρω ΚΥΑ.
   Η εγγραφή ολοκληρώνεται μετά από την πιστοποίηση της παρακολούθησης των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα οργανωθούν από το ΤΕΕ και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.
   Η υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας γίνεται μέσω του συνδέσμου https://web.tee.gr/prosvasimotita/mitroo-elegkton/, ο οποίος είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας www.tee.gr.
   Ενημέρωση για τη σχετική νομοθεσία, καθώς και οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα.
   Διαβάστε περισσότερα εδώ:
   https://web.tee.gr/eidisis/prosklisi-eggrafis-michanikon-sto-mitroo-elegkton-prosvasimotitas/
   Το έργο, οι υποστηρικτικές εργασίες και το συνολικό ποσό της αποζημίωσης των Ελεγκτών Προσβασιμότητας καλύπτονται από πόρους ΕΣΠΑ ή από άλλους συγχρηματοδοτούμενους πόρους, με την χρηματοδοτική υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα πόρους τεχνικής βοήθειας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014-2020 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) 2021-2027.
   Read more...

   211 • 0

  5. Επικαιρότητα

   Engineer

   Με κύρια μηνύματα του ψηφίσματος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN).:
   Το ποδήλατο βοηθά την πράσινη μετάβαση της ΕΕ Οι υποδομές του στερούνται επενδύσεων Ορίστε το 2024 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ποδηλασίας Περισσότεροι αποκλειστικοί ποδηλατόδρομοι, θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα και μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ποδηλατικής βιομηχανίας της ΕΕ και στη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης, λένε οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN).
   Το σχέδιο ψηφίσματος για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής της ΕΕ για το ποδήλατο, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) την Τρίτη με 38 ψήφους υπέρ, 1 κατά, υποστηρίζει την αναγνώριση του ποδηλάτου ως ολοκληρωμένου τρόπου μεταφοράς. Υπογραμμίζει τα οφέλη που μπορεί να φέρει η ποδηλασία στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ: καλύτερη υγεία, μειωμένη συμφόρηση των δρόμων και ηχορύπανση, βελτιωμένη ποιότητα του αέρα και οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές στον τομέα των μεταφορών ζητούν από την Επιτροπή να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το ποδήλατο με στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού των χιλιομέτρων που διανύονται με ποδήλατο στην Ευρώπη έως το 2030.
   Πώς να ξεπεράσουμε τα εμπόδια για το ποδήλατο;
   Η έλλειψη ασφαλούς στάθμευσης και αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων, αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη της κλοπής είναι μερικά από τα εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη του ποδηλάτου στις πόλεις, διαπίστωσαν οι ευρωβουλευτές. Απαιτούν οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές να ενσωματώσουν προγράμματα για, οικονομικά ηλεκτρικά και κοινής χρήσης ποδήλατα στα σχέδια αστικής κινητικότητας. Περισσότερες συνέργειες με άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως περισσότερες θέσεις για ποδήλατα στα Μέσα Μεταφοράς ή πιο ασφαλείς χώρους στάθμευσης για ποδήλατα σε σταθμούς, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τη βιομηχανία ποδηλασίας.
   Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές της ΕΕ να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις στην κατασκευή χωριστών υποδομών ποδηλασίας. Προσθέτουν δε ότι οι συντελεστές ΦΠΑ για την προμήθεια, ενοικίαση και επισκευή ποδηλάτων και ηλεκτρονικών ποδηλάτων θα πρέπει να μειωθούν,.
   Οι ευρωβουλευτές στον τομέα των μεταφορών καλούν επίσης την Επιτροπή να ορίσει το 2024 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ποδηλασίας.
   Η εισηγήτρια του ΕΚ και πρόεδρος του TRAN Karima Delli (Πράσινοι/EFA, FR) δήλωσε: «Με αυτήν την ψηφοφορία σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέχει ένα βήμα από την υιοθέτηση της πρώτης του θέσης για το ποδήλατο και, τέλος, τη διαβεβαίωση ότι η ποδηλασία είναι έναν τρόπο μεταφοράς που θα πρέπει να εξισωθεί με τους άλλους τρόπους μεταφοράς.
   Είμαι πολύ περήφανη για την επιτροπή TRAN που έλαβε θέση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όλοι συμφωνούμε για τα πολλά οφέλη της ποδηλασίας: καλύτερη υγεία, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, πιο βιώσιμες πόλεις, αλλά μέχρι στιγμής, μας έλειπε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ένα ισχυρό μήνυμα που αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο της ποδηλασίας στις κοινωνίες μας. Η έκκληση για μια αφοσιωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική και η αναγνώριση της ποδηλατικής βιομηχανίας ως βασικός εταίρος στην ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική είναι σημαντικά βήματα προς αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας στους θεσμούς μας, η οποία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο επί τόπου».
   Επόμενα βήματα
   Το σχέδιο ψηφίσματος για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής της ΕΕ για την ποδηλασία πρέπει τώρα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, πιθανώς κατά τη συνεδρίασή του στο Στρασβούργο τον Φεβρουάριο.
   https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230130IPR70105/transport-meps-want-more-support-for-cycling
   Read more...

   89 • 0

  6. Επικαιρότητα

   Engineer

   Η οικονομική ύφεση, η ανασφάλεια που περιβάλλει την ενέργεια και οι στρατηγικές ESG είναι τρία από τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τον τομέα των ακινήτων, κατά τη διάρκεια του 2023, σύμφωνα με τελευταία ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Savills. Με τη βαρύτητά τους να διαφοροποιείται με βάση τον κλάδο και τη χώρα, κατασκευαστές, επενδυτές και ιδιοκτήτες καλούνται να προσαρμοστούν στη τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και να προετοιμαστούν για τη μελλοντική έκβαση της οικονομίας.
   Η ύφεση επηρεάζει όλες τις αγορές
   Καθώς η οικονομία της Ευρώπης προετοιμάζεται για την επερχόμενη ύφεση, ο έλεγχος του κόστους θα γίνει μείζον θέμα που θα επηρεάσει τους μισθωτές καθ' όλη τη διάρκεια του 2023. 
   Η μείωση του κόστους έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των προσλήψεων, γεγονός που οδηγεί στη μείωση του απαιτούμενου γραφειακού χώρου πολλών μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.  Ωστόσο, οι ενοικιαστές θα εξακολουθούν να ανταγωνίζονται για το γραφειακό χώρο της υψηλότερης ποιότητας, ο οποίος θα ακολουθεί τις στρατηγικές ESG, οδηγώντας στο άνοιγμα της διαφοράς στο κόστος ενοικίου  μεταξύ των χώρων Α κατηγορίας και των υπολοίπων.
   Όσον αφορά την κατοικία, ολοένα και περισσότεροι νεαροί επιστρέφουν στα πατρικά τους, με σκοπό το περιορισμό των εξόδων τους, αλλά, παρόλα αυτά, η έλλειψη οικονομικά προσιτών ενοικιαζόμενων σπιτιών στις μεγάλες πόλεις δεν αναμένεται να εξαφανιστεί λόγω της αύξησης του αστικού πληθυσμού.
   Από την πλευρά των καταναλωτών, τα πραγματικά εισοδήματα έχουν μειωθεί λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού, ο οποίος αρχίζει να συμπιέζει την αγοραστική τους δύναμη. Το λιανικό εμπόριο ειδών πρώτης ανάγκης θα παραμείνει πιο ανθεκτικό, αλλά το ασθενέστερο καταναλωτικό συναίσθημα αναμένεται να επηρεάσει τις άλλες αγορές, όπως οικιακά είδη/συσκευές και τα μη βασικά αγαθά, όπως ρούχα και υποδήματα. Αυτό θα δημιουργήσει μια αύξηση στο απόθεμα που θα δημιουργήσει ζήτηση για επιπλέον χώρο logistics. 
   Η ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά και, δεδομένης της έλλειψης νέων αναπτύξεων, τα ενοίκια των χώρων  θα παραμείνουν υψηλά.
   Η ενέργεια αλλάζει τις ισορροπίες 
   Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ανέδειξε τη σχετικά υψηλή ενεργειακή εξάρτηση στην Ευρώπη, η οποία συνδυάζεται με την ταχεία αύξηση των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου, γεγονός που ανάγκασε πολλές κυβερνήσεις να παρέμβουν με προγράμματα στήριξης και επιδοτήσεις για να περιορίσουν τις τιμές της ενέργειας και του φυσικού αερίου.
   Ως αποτέλεσμα, η ενεργειακή εξάρτηση σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος ανάγκασαν τις χώρες να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο, την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση.
   Η κατάσταση αυτή έχει ωθήσει όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όταν είναι δυνατόν, επιτρέποντας έτσι μια ταχύτερη μετάβαση προς την βιωσιμότητα. Εντούτοις, η διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων στο μέλλον θα προκαλέσει αναμφίβολα νέα διαταραχή στην αγορά. 
   Είναι ασφαλές να πούμε ότι το 2023 πρόκειται να γίνει μια κρίσιμη χρονιά όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και των ακινήτων. Οι αυξημένες τιμές και οι περιορισμοί της ικανότητας των δικτύων θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόκληση για όλους τους τομείς και τις χώρες, ειδικά αυτούς που εξαρτώνται περισσότερο από την κατανάλωση ενέργειας, όπως τα data centers και τη Γερμανία. Ενώ οι οικονομίες με περισσότερες ανανεώσιμες και ανεξάρτητες πηγές ενέργειας, όπως οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες που εξαρτώνται λιγότερο από το ρωσικό αέριο, όπως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, θα αντιμετωπίσουν λιγότερες δυσκολίες.
   Η εν λόγω δυναμική έχει την ικανότητα να ανατρέψει την εικόνα της ευρωπαϊκής επενδυτικής αγοράς και να αλλάξει τον προορισμό των επενδυτικών εισροών. Ορισμένες βασικές χώρες, που θεωρούνται πάγια ασφαλείς ευρωπαϊκές επιλογές, πιθανότατα θα χάσουν το ενδιαφέρον ενός αριθμού επενδυτών.
   Εδραιώνεται η παρουσία των στρατηγικών ESG
   Το ESG θα αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία κατά τη διάρκεια του 2023, με κέντρο τις εκπομπές άνθρακα, την προμήθεια υλικών και τον κύκλο ζωής τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τα εμπορικά κτίρια επηρεάζουν το περιβάλλον, και την εφαρμογή των νέων ρυθμιστικών πλαισίων.
   Για τους επενδυτές, αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας ανάλυσης και λήψης αποφάσεων, με ένα ευρύ φάσμα κριτηρίων που ενσωματώνονται στις βασικές αξιολογήσεις. Για τους μισθωτές, σημαίνει υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης για κτίρια με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια, με σκοπό την ικανοποίηση της ζήτησης και των εταιρικών στρατηγικών ESG. 
   Επιπλέον, η αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και οι υποχρεωτικές δημοσιοποίησεις στοιχέιων, αυξάνουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με την απαξίωση περιουσιακών στοιχείων στα χαρτοφυλάκια ακινήτων, και η «πράσινη χρηματοδότηση» γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την αναβάθμιση κτιρίων. Οι χρηματοοικονομικές στρατηγικές και ο μειωμένος κίνδυνος που σχετίζεται με επενδύσεις που εν μέρει διαμορφώνονται γύρω από τις αρχές ESG παρέχουν μια ευκαιρία για αυξημένες ευκαιρίες χρηματοδότησης, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να συνδέουν το κόστος δανεισμού με συγκεκριμένους στόχους βιωσιμότητας, σε επίπεδο εταιρείας.
   Η συζήτηση για την ανακατασκευή έναντι της ανακαίνισης είναι πιθανό να είναι βασικό θέμα το 2023, καθώς υπάρχει μια επιλογή μεταξύ της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων και της κατεδάφισης και της ανοικοδόμησης νέων περιουσιακών στοιχείων. Και αυτό γιατί ο επαναπροσδιορισμός και η ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων για την επίτευξη ενεργειακών στόχων μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ενσωματωμένες εκπομπές άνθρακα, σε σύγκριση με τις νέες κατασκευαστικές διαδικασίες. 
   Πηγή: Savills
   Read more...

   280 • 1

  7. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ο ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζοντας με ταχείς ρυθμούς τον ψηφιακό του μετασχηματισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες, ανακοινώνει ότι από την 1η Μαρτίου 2023, οι Υπεύθυνες Δηλώσεις Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) θα υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά.
   Αναλυτικότερα, θα υποβάλλονται μέσω της διαδικτυακής Εφαρμογής Εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ ενώ υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένες με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
   με εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή, σύμφωνα με τον ν. 4727/2020, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τη διαδικασία που περιγράφεται στην ΚΥΑ Αριθμ. 43059 ΕΞ 2022/20.10.2022 (ΦΕΚ Β’ 5471/21.10.2022), ειδικά για τις περιπτώσεις που σύμφωνα με τον ν. 4483/1965, απαιτείται θεώρηση από το οικείο επαγγελματικό σωματείο του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη. Υπενθυμίζεται ότι η ΥΔΕ πιστοποιεί την ασφάλεια της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης των ακινήτων και είναι απαραίτητη καθώς εξασφαλίζει τους ίδιους τους πολίτες έναντι σοβαρών κινδύνων (ηλεκτροπληξία, πυρκαγιά κλπ) που μπορεί να εγκυμονούν εγκαταστάσεις που δεν έχουν ελεγχθεί. Στον σύνδεσμο Διαδικτυακή εφαρμογή για τις ΥΔΕ μπορεί κανείς να ελέγξει εάν το ακίνητο του έχει ΥΔΕ σε ισχύ ή πρέπει να προχωρήσει στον επανέλεγχο των ηλεκτρικών του εγκαταστάσεων.
   Ο ΔΕΔΔΗΕ με κομβικό σημείο εξυπηρέτησης τo www.deddie.gr, τονίζει ότι συνεχίζει να υλοποιεί τη δέσμευσή του για βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και υπηρεσιών του.
   Υπενθυμίζουμε τα συνοδευτικά έγγραφα και τις πληροφορίες που παρέχει ο ΔΕΔΔΗΕ από την σελίδα του:
   ΥΔΕ και συνοδευτικά έντυπα
   Νέο Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ)
   Έγγραφα που συνοδεύουν την ΥΔΕ
   Μονογραμμικό(α) εγκατάστασης Μονογραμμικό(α) πίνακα(ων) Πρωτόκολλο(α) Ελέγχου κατά ΕΛΟΤ 60364 κατά HD 384 και κατά KΕΗΕ Έντυπο καταγραφής στοιχείων της ηλεκτρικής εγκατάστασης και         εφόσον απαιτείται
   Μελέτη της παραγράφου 7 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Φ Α΄ 50/12081/642/26.07.2006 ως ισχύει Έντυπο ΕΠΕΔΔΡ Σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις
   ΥΑ Αριθμ. 101195/17.9.2021 (ΦΕΚ Β’ 4654/8.10.2021) Τροποποίηση ΥΑ Αριθμ. 101195/17.9.2021 (ΦΕΚ Β’ 5635/2.12.2021) Έλεγχοι που διενεργεί η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. επί της ΥΔΕ & επί των συνοδών αυτής εγγράφων
   Read more...

   360 • 0

  8. Επικαιρότητα

   GTnews

   Σε συνέχεια της Ανοικτής Επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) προς το ΤΕΕ και τους συλλόγους των μηχανικών με την οποία ζητά στήριξη στις τρέχουσες κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που διατυπώνει, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αναγνωρίζει τη βάση του σκεπτικού και σημειώνει:
   Τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) είναι πολυετή και σοβαρά και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ορθώς ζητά την επίλυσή τους και για αυτό στηρίζουμε τον αγώνα τους.
   Η καλή λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης είναι υποχρέωση του κράτους, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυρήνες δημόσιας εξουσίας και οφείλει να στοχεύει πάντα το δημόσιο συμφέρον, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών.
   Παρά το ότι έχουν γίνει άλματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies, η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ και η έλλειψη υποδομών, εργαλείων και πόρων είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.
   Καλούμε την Πολιτεία να οργανώσει άμεσα διάλογο ουσίας με στενό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης (που έχει ευθύνη και αρμοδιότητα), των εργαζομένων στις ΥΔΟΜ και των φορέων των μηχανικών. Το ΤΕΕ μπορεί να διευκολύνει και να συνδράμει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ουσίας.
   Δεν μπορεί άλλο να ταλαιπωρούνται ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι πολίτες και οι μηχανικοί που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις ΥΔΟΜ, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ή να διεκπεραιώσουν άλλες πολεοδομικές υποθέσεις.
   Η καλή λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του Κράτους και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα.
   Read more...

   242 • 1

  9. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ψηλά στην ατζέντα του δήμου Θεσσαλονίκης είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, τα θέματα που αφορούν στην κλιματική κρίση, τον μετριασμό και την κλιματική ουδετερότητα αλλά και την προσαρμογή από τις συνεχώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
   Μιλώντας στην εναρκτήρια δράση της αποστολής «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις», ο κ.Ζέρβας κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς -ακαδημαϊκή κοινότητα, επιμελητήρια, περιφέρεια, να συστρατευθούν με τον δήμο Θεσσαλονίκης σε μια κοινή προσπάθεια με ορίζοντα το 2030.
   «Ξέρουμε ότι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά δεσμευτήκαμε και δηλώσαμε ότι επιθυμούμε να πορευθούμε, έχοντας πολύτιμη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, με τη βοήθεια από τους ειδικούς City Advisors και με τη γενικότερη τεχνική βοήθεια από σπουδαία δίκτυα πόλεων και οργανισμούς -όλοι συνεργάτες της Επιτροπής για την υιοθέτηση μεθοδολογιών για την εκπόνηση του Κλιματικού Συμβολαίου, του πλάνου δράσης και του επενδυτικού σχεδίου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας.
   Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο του 2022 ο δήμος Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, να συμμετέχει στην αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις (NetZero Cities)».
   Στην εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχαν και οι εξειδικευμένοι City Advisors που έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Θεσσαλονίκη. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης στελέχη του Δικτύου των Ανθεκτικών Πόλεων (Resilient Cities Network), σύμβουλοι από την πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (Covenant of Mayors for Climate and Energy) και η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΜΑΘ ΑΕ - ΑΟΤΑ).
   Read more...

   207 • 0

  10. Επικαιρότητα

   Engineer

   Νόμιμη κηρύχθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η αποχή των μηχανικών από συγκεκριμένα καθήκοντα στις Υπηρεσίες Δόμησης μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίον τους το υπουργείο Εσωτερικών.
   Οι τρεις ομοσπονδίες – ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα) συνεχίζουν κανονικά την αποχή-απεργία μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου ενώ έχουν ανακοινώσει και πανελλαδική στάση εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου. Αν και το υπουργείο Εσωτερικών με αρμόδιο υπουργό τον κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε την Τετάρτη (25/1) αγωγή ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, οι εκπρόσωποι των τριών ομοσπονδιών ανέφεραν ότι η δικαιοσύνη απάντησε με τον καλύτερο τρόπο.
   «Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αντί να καταφύγει στον διάλογο και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, επέλεξε τον δρόμο της προσφυγής στην Δικαιοσύνη η οποία ωστόσο, μίλησε, με καθαρή φωνή, δίνοντας την καλύτερη απάντηση σε αυτούς, που αντί να μεριμνούν για την βελτίωση της κατάστασης, προτιμούν να στρέφονται κατά των εργαζομένων», τόνισαν.
   Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις ομοσπονδίες κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους μισούς δήμους της χώρας η οποία έχει «χτυπήσει κόκκινο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει, από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) ενώ οι 164 (49%) δεν έχουν. Παράλληλα, από τις 168 υπηρεσίες, οι 16 λειτουργούν μερικώς καθώς το 10% λαμβάνει υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ ενώ σε τέσσερις δήμους δεν υπάρχει κανένας μηχανικός ή μόνο ένας σε 28 δήμους.
   Σε κοινή ανακοίνωση τους, οι τρείς Ομοσπονδίες τονίζουν:
   Σε συνέχεια της από 25 Ιανουαρίου 2023 Κοινής Ανακοίνωσης μας σας ενημερώνουμε ότι πριν από λίγο εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ.: 73/2023 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών), η οποία απορρίπτει την Αγωγή των δύο Υπουργείων και καταδικάζει το εναγόμενο Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.
   Η Απόφαση (73/2023) αυτή αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της κοινής μας κινητοποίησης, και τρανή απόδειξη του δικαίου των διεκδικήσεων και των επιχειρημάτων μας. Αποτελεί ηχηρή απόρριψη των αναφερομένων στην Αγωγή των δύο Υπουργείων, αλλά και ισχυρή παρακαταθήκη, όχι μόνο για τις Ομοσπονδίες μας, αλλά για ολόκληρο το κίνημα των εργαζομένων. Ειδικά γιατί ελήφθη παρά το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο Νόμος «Χατζηδάκη».

   Όπως αναφέρει και η απόφαση «στο δικόγραφο της αγωγής δεν εκτίθενται πραγματικά περιστατικά από τα οποία να μπορεί να εξαχθεί βάσιμα το συμπέρασμα ότι η υπό κρίση Απεργία-Αποχή θα δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα σε πανεθνικό επίπεδο.»
   Η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων μας στην Απεργία-Αποχή, η στήριξη της από Συλλόγους Μηχανικών όπως ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, η ευρεία δημοσιότητα που της προσδώσαμε, αποτελούν αναμφίβολα, θετική παρακαταθήκη. Η συμπόρευση και η κοινή δράση των Ομοσπονδιών μας οφείλει να γενικευθεί, όπως και η στήριξη και από άλλους κλάδους εργαζομένων.
   Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, αντί να απασχολούνται με το πώς θα κάνουν αγωγές εναντίον εργαζομένων, θα όφειλαν να ασχοληθούν, έστω και ελάχιστα, με το να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα που θέτουμε με το εξώδικό μας.
   Read more...

   400 • 4

  11. Επικαιρότητα

   Engineer

   Σε αναβάθμιση σημαντικών τμημάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, αναμένεται να οδηγήσουν 15 έργα ανάπλασης και ανακατασκευής κτιρίων που είτε υλοποιούνται ήδη είτε πρόκειται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Από την αποκατάσταση της κατοικίας της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων, την ανακατασκευή του Μινιόν και του Πύργου του Πειραιά, μέχρι τις αναπλάσεις παλιών βιομηχανικών ακινήτων, όπως τα εργοστάσια της ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο, της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό, της Χαλκόρ στην οδό Πειραιώς και των οινοποιείων Καμπά στην Κάντζα, μια σειρά από ακίνητα που παρέμεναν αναξιοποίητα επί δεκαετίες, επιστρέφουν πλέον προς χρήση.

   Οι επενδύσεις αυτού του χαρακτήρα δημιουργούν νέες συνθήκες στην αγορά ακινήτων και δημιουργούν υπεραξίες και στα γύρω ακίνητα, καθώς το όφελος είναι γενικότερο. Οπως εξηγεί στην «Κ» η Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της JLL-Αθηναϊκή Οικονομική, «τέτοια έργα επιδρούν θετικά, τόσο στην εγγύς περιοχή του κάθε ακινήτου που μετεξελίσσεται όσο και στην ψυχολογία των γύρω κατοίκων και εργαζομένων, μια και οδηγούν σε γενικότερη αναβάθμιση». Σύμφωνα με την ίδια, οι επενδύσεις αυτές μπορούν να προσδώσουν υπεραξίες που ίσως ξεπεράσουν και το 25% σε βάθος χρόνου, καθώς οι περισσότερες από τις περιοχές αυτές είναι σήμερα πραγματικά υποβαθμισμένες. «Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το ότι τα έργα αυτά θα αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά τα παλαιά κτίρια που θα αντικαταστήσουν, αλλά και την ευρύτερη γύρω περιοχή, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα», σημειώνει η κ. Αγαπητίδου.
   Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάπλαση του Πύργου Πειραιά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους. Τα μισθώματα των γραφειακών χώρων στο συγκεκριμένο ακίνητο ξεπερνούν τα 24 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση και μάλιστα, όπως τονίζει η επικεφαλής της JLL-Αθηναϊκή Οικονομική, «φαίνεται ότι έχουν συμπαρασύρει και τα μισθώματα επαγγελματικών χώρων στη γύρω περιοχή του κτιρίου».
   «Στα έργα που έχουν ξεκινήσει ή και προγραμματίζονται σήμερα, παρατηρούμε τόσο τη διάθεση της Πολιτείας να διασώσει ιστορικά κτίρια, όπως το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην οδό Πατησίων, όσο και την ανταπόκριση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε ζήτηση που δεν ικανοποιείται από την υφιστάμενη προσφορά στην αγορά ακινήτων, όπως για παράδειγμα η δημιουργία διαμερισμάτων στο ξενοδοχείο Hilton», σημειώνει η κ. Αγαπητίδου. Στην περίπτωση της ανάπλασης της Στοάς Αρσακείου, η οποία μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο προώθησης της ελληνικής διατροφής (food hall), προκύπτει συνδυασμός και των δύο, καθώς από τη μια αναβαθμίζεται ένας υφιστάμενος εμβληματικός χώρος κι από την άλλη προσφέρεται κάτι νέο στην αγορά. Το έργο υλοποιείται από την εταιρεία Legendary Foods, με τη συμμετοχή και της εφοπλιστικής οικογένειας Οικονόμου. Το ακίνητο έχει εκμισθωθεί από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Α.Ε.
   Από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης με διατήρηση των υφιστάμενων κτιρίων επιχειρεί ο όμιλος Βιοχάλκο, μέσω της Noval Property ΑΕΕΑΠ. Η επιδιωκόμενη επένδυση προωθεί την «ανασύσταση» και ενίσχυση του Πολιτιστικού Πόλου Ελαιώνα, μέσω των νέων προτεινόμενων δραστηριοτήτων, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα.
   Η εταιρεία σχεδιάζει ένα σύνθετο πολιτιστικό, εμπορικό και τουριστικό πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Αττική, διατηρώντας τα παλιά βιομηχανικά κτίρια, αλλά επανασχεδιάζοντάς τα, ώστε να λειτουργούν με άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, δύο από τα διατηρητέα κτίρια θα μετατραπούν σε μουσείο και χώρο ψηφιακής τέχνης. Αντίστοιχα, σχεδιάζονται καταστήματα και χώροι εστίασης, κυρίως στα ισόγεια των κτιρίων, ενώ στον πυρήνα της έκτασης των 70 στρεμμάτων προωθείται η λειτουργία ενός ανοιχτού πολυχώρου με θέμα τη διατροφή και τη γαστρονομία. Στο ακίνητο θα δημιουργηθεί και συγκρότημα κατοικιών, όπως επίσης ένα ξενοδοχείο με πρόσοψη στην οδό Πειραιώς.
   Συνολικά αναμένεται να αναπτυχθούν 55.000 τ.μ., εκ των οποίων 25% θα αφορά κατοικίες, 25% γραφεία, 14% το ξενοδοχείο, 20% θα φιλοξενεί χρήσεις εμπορίου και εστίασης και ένα επιπλέον 14% πολιτιστικές εγκαταστάσεις. Θα πρόκειται για την πρώτη «γειτονιά» στην Ελλάδα, που θα λάβει πιστοποίηση κατά LEED Gold για την υιοθέτηση πρακτικών χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Εκτιμάται ότι οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
     Ανακατασκευές κτιρίων αντί νέων αναπτύξεων
   Ενας ακόμη κρίσιμος παράγοντας που εξηγεί τη στροφή των ιδιωτών προς έργα ανακατασκευής και ανάπλασης κτιρίων είναι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν έναντι της πλήρους κατασκευής ενός κτιρίου εξαρχής. Τα οφέλη είναι διττά, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Μια ανακατασκευή έχει σαφώς λιγότερο κόστος, καθώς χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά. Αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερη παραγωγή ρύπων, όπως διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγεται από τη χρήση ενεργοβόρων και ρυπογόνων υλικών, όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα. Λιγότερα υλικά σημαίνουν και λιγότερα απορρίμματα, όπως επίσης και μεταφορικό έργο, που επίσης ρυπαίνει λόγω της χρήσης φορτηγών οχημάτων. Ταυτόχρονα, μέσω των ανακατασκευών αναδεικνύεται και αξιοποιείται το υπάρχον κτιριακό απόθεμα της πόλης.
   Στην πρόσφατη ετήσια έκθεση Emerging Trends in Real Estate, που πραγματοποιεί η PwC για λογαριασμό του Urban Land Institute (ULI), επισημαίνεται ότι το 54% των ακινήτων που αποκτήθηκε τον τελευταίο χρόνο από επενδυτικά κεφάλαια άλλαξε χρήση. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 78% κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Στην περίπτωση των υφιστάμενων κτιρίων γραφείων η πιο δημοφιλής επιλογή με 64% είναι η μετατροπή τους σε κατοικίες, ενώ ακολουθεί με 18% η μετατροπή τους σε κτίρια μεικτής χρήσης, π.χ. μέσω της προσθήκης χώρων εστίασης. Αντίστοιχα, σε υφιστάμενα εμπορικά κέντρα ή πάρκα, η πιο δημοφιλής επιλογή με 33% είναι η μετατροπή τους σε κτίρια μεικτής χρήσης, ενώ ακολουθούν οι κατοικίες με 26% και τα logistics με 18%.
   Στελέχη της αγοράς, όπως ο Τάσος Κοτζαναστάσης, εκτελεστικό μέλος της παγκόσμιας διοικούσας επιτροπής του ULI και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων ακινήτων 8G Group, σημειώνουν ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά κτίρια τα οποία να πληρούν τα κριτήρια ESG, με αποτέλεσμα να οδεύουν προς την απαξίωση, αν δεν επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια για την ενεργειακή και λειτουργική τους αναβάθμιση τα επόμενα χρόνια. Αυτή η τάση έχει αρχίσει να γίνεται πλέον εμφανής και στο εξωτερικό, καθώς οι επενδυτές προτιμούν να αγοράσουν υφιστάμενα ακίνητα και να τα ανακατασκευάσουν, παρά να προχωρήσουν σε νέες αναπτύξεις κτιρίων». Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται το αποτύπωμα άνθρακα και μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. 
   Στην περίπτωση της υφιστάμενης συγκυρίας, το στοιχείο αυτό καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμο, λόγω της σημαντικής ανατίμησης τόσο του κόστους των υλικών κατασκευής όσο και των εργατικών. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την έρευνα της PwC, το 62% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η αγορά και ανακατασκευή ενός υφιστάμενου κτιρίου είναι η προτιμητέα επιλογή για την απόκτηση νέων ακινήτων.

   Νέες χρήσεις πολιτισμού, φιλοξενίας, εργασίας αλλάζουν ριζικά την περιοχή του Μουσείου
   Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας η οποία έχει τεθεί σε τροχιά ολικής αναβάθμισης είναι το τμήμα της Λ. Πατησίων πέριξ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, γνωστή και ως «Μουσείο». Κοντά στην πλατεία Βικτωρίας και δίπλα στο Πολυτεχνείο, στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί μια σειρά από επενδύσεις αναπλάσεων που θα τη μετατρέψουν σε έναν από τους σημαντικούς προορισμούς της πόλης, με χρήσεις πολιτισμού, φιλοξενίας, διαμονής και εργασίας.
   Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά την αναβάθμιση του σπιτιού της Μαρίας Κάλλας. Οπως έγινε γνωστό τον προηγούμενο μήνα, το κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Πατησίων 61 με την οδό Σκαραμαγκά, ένα τετραώροφο ακίνητο του 1925, πρόκειται να ανακατασκευαστεί πλήρως προκειμένου εκεί να στεγαστεί η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας». Το έργο είναι προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ και θα αναβιώσει ένα χώρο όπου διέμεινε η Ελληνίδα υψίφωνος με την οικογένειά της το διάστημα που ήρθε στην Αθήνα, από το 1937 έως και το 1945, όταν κι επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.
   Το εν λόγω έργο, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει διαδικασία για την αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αναμένεται να δημιουργήσουν έναν νέο ισχυρό πόλο πολιτισμού στην περιοχή, καθιστώντας τη σε απαραίτητη «στάση» για τους ξένους επισκέπτες που έρχονται στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για χώρους φιλοξενίας και εστίασης.
   Στο πλαίσιο αυτό, στην περιοχή δρομολογούνται ήδη δύο νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Η σημαντικότερη επένδυση αφορά την αξιοποίηση του οικοπέδου όπου στο παρελθόν βρισκόταν το θέατρο Αθήναιον, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Μάρνη. Στη θέση του ανεγείρεται το νέο ξενοδοχείο του ομίλου Accor, όπου θα λειτουργήσει μονάδα υπό το σήμα της αλυσίδας IBIS Styles. Πρόκειται για ένα έργο της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο IBIS θα είναι δυναμικότητας άνω των 370 κλινών.
   Το οικόπεδο των δύο στρεμμάτων ανήκει στην Τριάντειο Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών, με τη σχετική σύμβαση να προβλέπει τη μίσθωσή του από τον γαλλικό ξενοδοχειακό όμιλο για τα επόμενα 50 χρόνια. Πρόκειται για την πλέον σημαντική σύμβαση της εν λόγω σχολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο του νέου ξενοδοχείου κρίνεται ιδιαιτέρως προνομιακό, καθώς βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας και στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, ενώ προσφέρει και εξαιρετικές προσβάσεις στους ενδιαφερομένους, τόσο μέσω οδικών μέσων όσο και του ΗΣΑΠ, καθώς ο σταθμός της πλατείας Βικτωρίας βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων.
   Παράλληλα, ένα ακόμη ξενοδοχείο στην περιοχή ετοιμάζει αυτήν την περίοδο και ο όμιλος Fattal. Πρόκειται για κτίριο που θα βρίσκεται στην οδό Αβέρωφ 7, πλησίον της οδού Πατησίων και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το συγκεκριμένο κτίριο θα λειτουργήσει υπό το σήμα Leonardo Boutique Athens.
   Στη γύρω περιοχή λειτουργεί και το Μουσείο Αυτοκινήτου, στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και Γ΄ Σεπτεμβρίου. Μάλιστα στο συγκεκριμένο ακίνητο, Athens Capitol του ομίλου Χαραγκιώνη, λειτουργούν πλέον και τα γραφεία του αμερικανικού ομίλου Sitel. 
   Ο όμιλος εξυπηρέτησης πελατών έχει επιλέξει το εν λόγω ακίνητο για το «αρχηγείο» του στην Ελλάδα, μισθώνοντας επιφάνεια 6.500 τ.μ. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και το εμβληματικό κτίριο του ΟΤΕ, όπου συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισης και στατικής θωράκισης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η επαναλειτουργία του ακινήτου για τη φιλοξενία των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του ομίλου.
   Read more...

   194 • 0

  12. Επικαιρότητα

   Engineer

   Τέλος στο «χάος» των 70.000 καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου και στις πολυετείς δικαστικές διαμάχες μεταξύ δημοσίου και πολιτών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους κυριότητας σε ακίνητα που έχουν καταπατηθεί πριν από τουλάχιστον 30, 40 ή περισσότερα χρόνια.
   Το νομοσχέδιο για τα κατεχόμενα – καταπατημένα δημόσια ακίνητα το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (θα διαρκέσει έως 2/2/2023) προβλέπει εκπτώσεις επί του τιμήματος εξαγοράς που μπορεί να φθάσουν έως και 80% και την καταβολή του σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου δικαίωμα εξαγοράς έχουν οι ιδιώτες που κατέχουν τα ακίνητα πάνω από τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια ανά περίπτωση ενώ οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
   Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημόσιων ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».
   Οι διατάξεις
   Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:
   1. Τίμημα εξαγοράς: Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου μετά των κτισμάτων του.
   2.  Δόσεις: Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, ή τμηματικά σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η ελάχιστη δόση ορίζεται σε 100 ευρώ μηνιαίως.
   3. Εκπτώσεις:  Αν ο ιδιώτης έχει εγγραφεί ως ιδιοκτήτης στο Κτηματολόγιο, δικαιούται έκπτωση  50%.
   Επιπλέον επί του τιμήματος εξαγοράς προβλέπονται οι εξής εκπτώσεις:
   –  50% λόγω παλαιότητας. Για κατοχή ακίνητου πάνω από τα τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια κατά περίπτωση το τίμημα μειώνεται κατά 1% ανά έτος με ανώτατο πλαφόν μείωση το 50%.
   –  30% εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία 80% και άνω, ή και εάν είναι πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ.
   –  20% για άτομα με  αναπηρία 67%-79%.  Την  έκπτωση αυτή έχει και κάθε  πρόσωπο που φιλοξενεί περισσότερο από ένα έτος ή επιβαρύνεται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
   –  20% για παλιννοστούντες ομογενείς  που έχουν εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμοι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών.
   – 20% για πολύτεκνους εφόσον έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, ή ετήσιο οικογενειακό 80.000 ευρώ.
   – 15% για τρίτεκνους  εάν το ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000  ευρώ ή τα 40.000 το ετήσιο οικογενειακό.
   –  15% για μονογονεϊκές οικογένειες
   –  15% για  μακροχρόνια ανέργους
   – 20% για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – ΚΕΑ
   –  20%  εάν εντός του ακινήτου υφίσταται κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του αιτούντος
    Αν συντρέχουν  πολλές εκπτώσεις για “κοινωνικούς λόγους”, μετράει μόνο η μεγαλύτερη αλλά  σε καμία περίπτωση το άθροισμα των διαφόρων εκπτώσεων (εφάπαξ πληρωμής , παλαιότητος κλπ) δεν μπορεί  να υπερβαίνει το 80%.
   4. Εξαγορά κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου θα μπορεί να γίνει:
   – με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας  και κτίσματα προ του 1992
   – με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση –πχ βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982.
   5. Ο ιδιώτης θα μπορεί να λάβει  μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (πχ 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο).  Μπορούν να εξαγοράσουν όμως και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή natura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους. Αν επιχειρήσουν να κτίσουν ή παρέμβουν στις ευαίσθητες αυτές εκτάσεις, τότε η εξαγορά ακυρώνεται και αποβάλλονται από το ακίνητο.
    Εξαιρέσεις
   6. Εξαιρούνται  από τη ρύθμιση δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί-παραλίες ή  παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ- Υπερταμείο. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν και μετά από υπόδειξη φορέων υπουργείων, για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας κλπ. Η υπόδειξη εξαιρέσεων μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες από την έναρξη του νόμου.
   Προθεσμίες και κυρώσεις
   7. Στην περίπτωση που ο αιτών προβαίνει στην εξόφληση του τιμήματος εξαγοράς, εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση σε αυτόν του πιστοποιητικού αποδοχής υποβάλλει αποδεικτικό εξόφλησης στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία. Σε 15 μέρες το πολύ εκδίδεται η απόφαση εξαγοράς και μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.
   8. Στην περίπτωση που ο αιτών ζητήσει εξόφληση με δόσεις, εντός ενός (1) μηνός από την εξόφληση της τελευταίας δόσης, υποβάλλει το αποδεικτικό εξόφλησης στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία για να λάβει σε 15 μέρες την απόφαση εξαγοράς προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.
   Αυθαίρετη κατασκευή
   9. Στην περίπτωση που εντός του δημοσίου ακινήτου υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή,  ο αιτών, εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση του πιστοποιητικού αποδοχής, οφείλει να υποβάλει αίτηση τακτοποίησης και υπαγωγής του στον ν. 4495/2017 (Νόμος Σταθάκη).
   10. Ειδικά στην περίπτωση που εντός του δημοσίου ακινήτου υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, για την έκδοση της απόφασης εξαγοράς απαιτείται, εκτός από το τίμημα εξαγοράς, να εξοφληθεί το πρόστιμο υπαγωγής στον ν. 4495/2017 και να προσκομιστεί στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία η βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής στον ν. 4495/2017.
   11. Το 50% του τιμήματος που εισπράττει το δημόσιο, αποδίδεται στην ΕΤΑΔ που αποτελεί θυγατρική του «Υπερταμείου» Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
   Read more...

   362 • 2

  13. Επικαιρότητα

   COSTAS T

   Ένας από τους εξώστες του ξενοδοχείου «Ελληνίς» βρίσκεται υπό κατάρρευση καθώς έχει αποκολληθεί από το υπόλοιπο κτίριο, χωρίς ωστόσο να έχει πέσει.
   https://www.protothema.gr/greece/article/1331207/upo-katarreusi-balkoni-se-xenodoheio-sti-suggrou-deite-fotografies/

    

    

   Read more...

   2479 • 14

  14. Επικαιρότητα

   Engineer

   Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι κρίσιμα για τον κλάδο του real estate, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.000 εταιρείες ακινήτων σε όλο τον κόσμο, με την υβριδική εργασία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Καθώς ο αριθμός των ευέλικτων χώρων γραφείων παγκοσμίως φαίνεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026, τώρα είναι μια κρίσιμη στιγμή για τους μεσίτες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προωθήσουν στην αγορά, ακίνητα που ταιριάζουν στην υβριδική εργασία.
   Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που προκύπτει από την έρευνα της Jones Lang LaSalle (JLL) για το μέλλον της εργασίας 2022 μαζί με την έρευνα της IWG και άλλων εταιρειών.
   Όλα αυτά αποτελούν μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση για τους μεσίτες, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους ιδιοκτήτες στον τομέα των ακινήτων, για το ποια ακίνητα θα τροφοδοτήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για ευέλικτους χώρους.
   Οι εργαζόμενοι θέλουν ευελιξία
   Σε μια εποχή που η νομοθετική ατζέντα για την υβριδική εργασία σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες, η έρευνα από διάφορους οργανισμούς δείχνει ότι η υβριδική εργασία ήρθε για να μείνει.
   Στην έρευνα της JLL, ερωτήθηκαν 1.095 ανώτεροι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον κλάδο των ακινήτων σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία έως τη Βραζιλία. Τα ευρήματά της δίνουν μια συναρπαστική εικόνα για την κατάσταση της υβριδικής εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια, με το 53% των ερωτηθέντων να σκοπεύουν να καταστήσουν την υβριδική εργασία μόνιμα διαθέσιμη σε όλους τους εργαζόμενους έως το 2025.
   Οι εργαζόμενοι θέλουν ευελιξία και οι προνοητικοί εργοδότες το αντιλαμβάνονται αυτό. Πράγματι, το 77% των ερωτηθέντων στην έρευνα της JLL συμφωνούν ότι η προσφορά υβριδικής εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων, ενώ το ίδιο ποσοστό προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα θέτουν επί τάπητος το ζήτημα για αλλαγή του εργασιακού μοντέλου μέχρι το 2025. Αυτό ταυτίζεται με τα ευρήματα έρευνας της IWG, ιδίως ότι το 77% των εργαζομένων δηλώνουν ότι μια βάση πιο κοντά στο σπίτι αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο θα λαμβάνουν υπόψη τους στην αναζήτηση εργασίας στο μέλλον.
   Η έρευνα της JLL είναι μόνο η πιο πρόσφατη που ανέδειξε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι με το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Πέρυσι, η μελέτη της PwC για την απομακρυσμένη εργασία διαπίστωσε ότι το 87% των εργαζομένων προτιμούν αυτόν τον τρόπο εργασίας. Στην έρευνα της IWG, περίπου οι μισοί από όλους τους εργαζόμενους προχώρησαν ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι θα αναζητούσαν άλλη δουλειά αν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.
   Εργασιακά «hot spots» στα περίχωρα
   Ένα πράγμα που είναι σαφές από την έρευνα της JLL είναι ότι τα κριτήρια ESG θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα, με το 74% να δηλώνει ότι είναι πιθανό να πληρώσει premium για φιλικούς προς το περιβάλλον χώρους γραφείων και το 56% να το πραγματοποιεί μέχρι το 2025. Δεν είναι περίεργο, δεδομένου ότι η βιωσιμότητα έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία των επιχειρήσεων.
   Μέρος του να είναι κανείς πιο βιώσιμος είναι, φυσικά, η μείωση των χρόνων μετακίνησης, και αυτό σημαίνει ότι οι χώροι γραφείων πρέπει να βρίσκονται πιο κοντά στα σπίτια των εργαζομένων. Oι χώροι εργασίας της IWG εκτός των κέντρων των πόλεων, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις περιοχές στα περίχωρα να αναδεικνύονται σε εργασιακά «hot spots». Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν όλα τα νέα κέντρα IWG άνοιξαν σε μη αστικά περιβάλλοντα και περιοχές μακριά από τις μεγάλες αστικές περιοχές.
   Για τους μεσίτες, τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τα ακίνητα, το συμπέρασμα είναι σαφές: το να σκέφτεσαι τι είναι καλό για τον πλανήτη δεν είναι μόνο καλό για τον πλανήτη. Το να γίνεις «πράσινος» πηγαίνει χέρι-χέρι με το υβριδικό, δεδομένων των μειωμένων χρόνων μετακίνησης και των λιγότερων γενικών εξόδων που ήδη συνδέονται με τους ευέλικτους χώρους γραφείων που βρίσκονται στις κοινότητες των εργαζομένων. Αυτό συνάδει με τα ευρήματα μιας έρευνας της IWG για το 2020, στην οποία το 92% των ερωτηθέντων επιθυμεί έναν πιο πράσινο, πιο βιώσιμο τρόπο εργασίας με μειωμένη ανάγκη για περιττές μετακινήσεις.
   Η συνεργασία είναι το ζητούμενο
   Η συνεργασία αποτελεί ένα από τα βασικότερα ευρήματα που επισημάνθηκαν στην έρευνα της JLL. Οι χώροι εργασίας του μέλλοντος δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργασία, με τους αποκλειστικούς χώρους γραφείων να αποτελούν παρελθόν υπέρ των ανοικτών περιβαλλόντων εργασίας για το 73% των ερωτηθέντων.
   Με τους εργαζόμενους να βρίσκονται λιγότερο στο γραφείο στο πλαίσιο ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, οι φορές που πηγαίνουν σε έναν κοινόχρηστο χώρο εργασίας φαίνονται πλέον διαφορετικές, με μεγαλύτερη έμφαση στην ομαδική εργασία που μπορεί να αισθάνονται ότι λείπει όταν εργάζονται από το σπίτι.
   Read more...

   361 • 0

  15. Επικαιρότητα

   Engineer

   Σε ΙΚΕ η οποία ανήκει σε εταιρεία που εδρεύει στη Βουλγαρία, πέρασε έναντι τιμήματος άνω των €4 εκατ. το 50% του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.
   Το συγκεκριμένο μερίδιο κατακυρώθηκε στη βουλγαρική εταιρεία, έπειτα από τον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχε και ο όμιλος Φάις, κάτοχος του υπόλοιπου 50% του εμβληματικού ακινήτου στην περιοχή της Σοφούλη, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 
   Η διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού, στον οποίο η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί σε 3,2 εκατ. ευρώ, άρχισε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε ώρες αργότερα, καθώς οι δύο συμμετέχοντες έκαναν αλλεπάλληλες προσφορές.
   Συνεπεία του αποτελέσματος του διαγωνισμού, ο οποίος μετατέθηκε για τη χθεσινή ημέρα κατόπιν αναβολής του στις 16 Νοεμβρίου, λόγω τεχνικού λάθους, το ιστορικό ακίνητο της Θεσσαλονίκης, σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, ανήκει πλέον ισομερώς σε δύο ιδιοκτήτες, γεγονός που -όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς- περιπλέκει την πολυαναμενόμενη αξιοποίηση του εξαιρετικού -αλλά παραδομένου στη φθορά επί δεκαετίες- βιομηχανικού κτηριακού συνόλου με τη μεγάλη ιστορία και τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική.
   Ο πρώτος ατμοκίνητος αλευρόμυλος του συγκροτήματος ανεγέρθη το 1854, ενώ περίπου 30 χρόνια μετά, το 1882, ο χώρος πέρασε στα «χέρια» της οικογένειας Αλλατίνη, το όνομα της οποίας διατήρησε έκτοτε, παρότι στην πορεία άλλαξε ιδιοκτήτες. Ο πρώτος ατμόμυλος κάηκε το 1889 και στη θέση του ανεγέρθη νέος και μεγαλύτερος, τα σχέδια του οποίου έφεραν την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Το συγκεκριμένο βιομηχανικό συγκρότημα θεωρείτο στις αρχές του 20ου αιώνα ως ένα από τα μεγαλύτερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.  Η χαρακτηριστική καμινάδα, ύψους 35 μέτρων, που δεσπόζει στην «καρδιά» του συγκροτήματος και αποτελεί μάρτυρα της βιομηχανικής εποχής του ατμού στη Θεσσαλονίκη, χτίστηκε λίγο πριν την ανατολή του 20ού αιώνα. Γύρω στο 1900 χτίστηκαν επίσης σιλό σιταριού, εργαστήρια και βιομηχανικοί φούρνοι και το συγκρότημα απέκτησε σταδιακά την πλήρη μορφή του ώς το τέλος της δεκαετίας του 1920.
   To 1950 πυρκαγιά προκάλεσε πολύ εκτεταμένες φθορές στα σημαντικότερα από τα κτήρια του συγκροτήματος. Οι Μύλοι διέκοψαν τη λειτουργία τους προ δεκαετιών και έκτοτε τα κτήριά τους παραδόθηκαν στη φθορά. Το βιομηχανικό συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του το 1991.
   Read more...

   218 • 0

  16. Επικαιρότητα

   Engineer

   Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 241Α/23.12.2022,  ως « Άρθρο 96 του Νόμου 5007/2022 και με τίτλο "Καθορισμός ανώτατου ορίου αναπροσαρμογής μισθώματος για εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων για το έτος 2023», η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης η οποία δεν επιτρέπει για τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων (π.δ. 34/1995), αναπροσαρμογή του μισθώματος που να υπερβαίνει σε ποσοστό το τρία τοις εκατό (3%), κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2022, υπό τις οριζόμενες στη διάταξη αυτή εξαιρέσεις υπέρ της μεγάλης επενδυτικής ιδιοκτησίας. Παρόμοια ρύθμιση είχε προηγηθεί και για το έτος 2022.
   Με την παρούσα εγκύκλιο η ΠΟΜΙΔΑ απαντά στα συχνότερα ερωτήματα που τίθενται από ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων από όλη τη χώρα, σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, η οποία θα συζητηθεί και στο 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, το Σάββατο 28.1.2023, στις 10 π.μ. στο Αμφιθέατρο Καρατζά, Αιόλου 82-84.
   Η δικαιολογία για την επιβολή του μέτρου αυτού ήταν για να αντιμετωπιστούν μεγάλες αυτόματες αναπροσαρμογές των επαγγελματικών μισθωμάτων που προκύπτουν από συμφωνημένες ετήσιες τιμαριθμικές αυξήσεις των μισθωμάτων, λόγω της τεράστιας και έξω από κάθε πρόβλεψη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Η γενική όμως διατύπωση της διάταξης φαίνεται εκ πρώτης όψεως να συμπεριλαμβάνει και τις συμφωνίες αύξησης του μισθώματος σε ποσοστό ή και σε ποσό αύξησης εκφρασμένο σε ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες αδικίες σε βάρος ιδιαίτερα των καλόπιστων εκμισθωτών, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται γιατί είχαν διατηρήσει χαμηλά τα μισθώματά τους επί σειρά ετών, και τώρα «τιμωρούνται» για τη στάση τους αυτή.
   Η ρύθμιση αυτή είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση αντικοινωνικού χαρακτήρα αφού στρέφεται εναντίον της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, μονομερής και χωρίς κανένα αντίβαρο υπέρ της, όπως η αναγκαία πλέον μείωση της φορολογίας των μισθωμάτων, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανενόχλητη τη μεγάλη ιδιοκτησία και το Δημόσιο!  Το ακόμη όμως πλέον επικίνδυνο είναι ότι στο χρονικό βάθος τέτοιων μέτρων αναγκαστικής δέσμευσης του ύψους των μισθωμάτων, προστίθεται μοιραία και η αναγκαστική παράταση της διάρκειας των μισθώσεων αυτών. Ο συνδυασμός των δύο αυτών μέτρων αποτελεί το επάρατο «Ενοικιοστάσιο», που ίσχυσε επί δεκαετίες στη χώρα μας εξ αιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που κατέστρεψε και ερείπωσε κυριολεκτικά το παλαιότερο κτιριακό δυναμικό της χώρας μας επί δεκαετίες...
   Τα 3 συχνότερα ερωτήματα σχετικά με την παραπάνω ρύθμιση είναι τα εξής: 
   1.Ποιες κατηγορίες μισθώσεις εξαιρεί ο ίδιος ο νόμος από την εφαρμογή της; 
   Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι μισθώσεις με εκμισθωτή:
   α) Ανώνυμες Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας,
   β) εταιρείες που ανήκουν σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων,
   γ) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου, επιφανείας τουλάχιστον 15.000 τ.μ.
   δ) εταιρείες που ανήκουν κατά 100% στο Δημόσιο, και στις θυγατρικές εταιρείες τους.
   2. Σε ποιες περιπτώσεις ο εκμισθωτής θα μπορούσε να ζητήσει δικαστικώς τη μη εφαρμογή της ρύθμισης και τη συμφωνημένη αναπροσαρμογή του μισθώματος; 
   Όπως γίνεται δεκτό από τη νομολογία, η αναπροσαρμογή του μισθώματος με την συνδρομή του άρθρου 288 ΑΚ, δηλαδή σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης είναι σε κάθε περίπτωση επιτρεπτή. Ωστόσο, η περίπτωση που θα μπορούσε κατά την άποψή μας να διεκδικηθεί δικαστικώς υψηλότερη συμβατική αύξηση μισθώματος συνίσταται μόνο αν σε μια επαγγελματική μίσθωση το μίσθωμα είχε παραμείνει επί σειρά ετών αμετάβλητο, οπότε η αδιάκριτη εφαρμογή της διάταξης σε βάρος του εκμισθωτή μιας τέτοιας μίσθωσης καταλήγει να είναι ιδιαίτερα επαχθής και καταχρηστική, και ως εκ τούτου μπορεί να διεκδικηθεί δικαστικά τουλάχιστον η συμφωνημένη αναπροσαρμογή.
   Περαιτέρω κατά την άποψή μας, μπορεί ο εκμισθωτής να ζητήσει και να λάβει αυξημένο μίσθωμα σε σχέση με το καταβαλλόμενο κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 3% χωρίς μάλιστα δικαστική απόφαση στις εξής περιπτώσεις:
   Αν σε μια επαγγελματική μίσθωση συμφωνήθηκε κατά την έναρξή της, πόσο θα είναι το κανονικό μίσθωμα, πλην όμως για διευκόλυνση του μισθωτή κατά την αρχική εγκατάστασή του στο μίσθιο και την κατάλληλη διαμόρφωσή του από αυτόν, με ειδική γραπτή συμφωνία καθορίστηκε χαμηλό αρχικό μίσθωμα για ένα μικρό και μόνον διάστημα, μετά από το οποίο συμφωνήθηκε ότι θα ισχύσει το κανονικό (αγοραίο), σημαντικά μεγαλύτερο, μίσθωμα.   Όταν λήξει η συμβατική ή η τυχόν μεγαλύτερη νόμιμη διάρκεια μιας επαγγελματικής μίσθωσης, ο περιορισμός του 3% δεν μπορεί να αφορά το μίσθωμα της νέας μίσθωση που θα συμφωνηθεί ελεύθερα μεταξύ των συμβαλλομένων. Αν θεωρήσουμε ότι ισχύει το αντίθετο, τότε ο εκμισθωτής ακινήτου με παλαιό και πολύ χαμηλό μίσθωμα δεν θα έχει άλλη λύση παρά να εξώσει τον υπάρχοντα μισθωτή του προκειμένου να το εκμισθώσει σε τρίτον με απολύτως ελεύθερο μίσθωμα, οπότε η διάταξη αυτή θα βλάψει τελικά αντί να προστατεύσει το μισθωτή! 3. Αν οι συμβαλλόμενοι συμφωνήσουν από κοινού σε καταβολή αύξησης σε υψηλότερο ποσοστό, πως κατοχυρώνεται ο εκμισθωτής ότι ο ενοικιαστής δεν θα αλλάξει γνώμη και ζητήσει να του επιστραφεί η να συμψηφιστεί το υπερβαλλόντως καταβληθέν ποσό;
   Η διάταξη περί του «πλαφόν» 3% δεν έχει καμιά σχέση με το αλήστου μνήμης «θεμιτό μίσθωμα» των μισθώσεων κατοικιών του 1978, η υπέρβαση του οποίου αποτελούσε και ποινικό αδίκημα (!). Για να είναι έγκυρη και δεσμευτική και για τα δύο μέρη μια τέτοια συμφωνία, θα πρέπει κατά την άποψή μας να υπάρχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
   Η συμφωνία αυτή να είναι έγγραφη και μεταγενέστερη από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ της παραπάνω διάταξης που αφορά το οικείο έτος. Η βεβαιότητα της μεταγενέστερης χρονολογίας εξασφαλίζεται σήμερα ευχερέστατα μέσω της εφαρμογής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων της ΑΑΔΕ, εκτός από τους άλλους γνωστούς τρόπους.  Αυτό γιατί η μεταγενέστερη παραίτηση από κάθε είδους δικαιώματα στις μισθώσεις αυτές είναι έγκυρη αν γίνεται με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας. Στο έγγραφο αυτό θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς ότι οι συμβαλλόμενοι τελούν εν γνώσει της ύπαρξης του περιορισμού αυτού και ότι ο μισθωτής παραιτείται ρητά  από το δικαίωμα της διεκδίκησης επιστροφής κάθε ποσού που υπερβαίνει το 3%. Σημειώνεται ότι αν στο μισθωτήριο μνημονεύεται ρητά η επίμαχη διάταξη ήτοι το άρθρο 96 του Νόμου 5007/2022 (ΦΕΚ 241Α/23.12.2022), το μισθωτήριο αποκτά αυτόματα βέβαιη χρονολογία εφόσον αναφέρεται σε γεγονός βεβαίας χρονολογίας οπότε η σχετική συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται ως έγκυρη, χωρίς ο μισθωτής να μπορεί να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεν γνώριζε τη σχετική διάταξη. Σε κάθε περίπτωση άποψή μας είναι ότι μετά τη δήλωση στην φορολογία εισοδήματος του ανωτέρω ποσού από τον εκμισθωτή, είναι εντελώς ανεπιεικές να γίνει δεκτό αίτημα του ενοικιαστή για επιστροφή κάθε ποσού που υπερβαίνει το πλαφόν του 3%, δεδομένου του γεγονότος ότι η εφορία καταλογίζει φόρο επί του συνολικού μισθώματος, ακόμα κι αν αυτό υπερβαίνει το προβλεπόμενο από την παραπάνω διάταξη, χωρίς στη συνέχεια να έχει ο φορολογούμενος ουσιαστική και αποτελεσματική δυνατότητα να διεκδικήσει την διαφορά του αναλογούντος φόρου που του καταλογίστηκε. 
   Read more...

   286 • 0

  17. Επικαιρότητα

   Engineer

   Σχέδιο ενίσχυσης των δήμων με μηχανικούς προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών λύνοντας τον γόρδιο δεσμό με την υποστελέχωση των πολεοδομιών. Την τελευταία διετία έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό προσλήψεων περισσότεροι από 700 μηχανικοί.
   Εντός του Ιανουαρίου θα εκδοθούν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις διαπιστωτικές πράξεις με το ποιες πολεοδομίες θα εξυπηρετούν τους δήμους που δεν έχουν οργανώσει δικές τους Υπηρεσίες δόμησης.
   Μέχρι πριν από λίγους μήνες για να βγάλει κάποιος μια πολεοδομική άδεια στον Χολαργό ή στου Παπάγου θα έπρεπε να απευθυνθεί στην πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής που με 13 υπαλλήλους εξυπηρετούσε, όχι έναν και δύο αλλά, επτά συνολικά δήμους. Από τον Απρίλιο του 2022 ο δήμος Χολαργού οργάνωσε την δική του υπηρεσία Δόμησης.
   Η μεταβατική προθεσμία, που είχε οριστεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος στους Δήμους, να συστήσουν και να λειτουργήσουν δικές τους Υπηρεσίες Δόμησης έχει λήξει. Σήμερα μόλις ένας στους δύο ΟΤΑ έχει ανταποκριθεί και διαθέτει την δική του πολεοδομία.
   Η μεταβίβαση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στους δήμους προβλέφθηκε από τον «Καλλικράτη» το 2010. Μέχρι τότε μεγάλοι δήμοι όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη διέθεταν δικές τους πολεοδομίες ενώ  άλλοι δήμοι εξυπηρετούνταν από τις λεγόμενες «νομαρχιακές». Με την κατάργηση των νομαρχιών, οι παλιές νομαρχιακές πολεοδομίες υπήχθησαν αναγκαστικά στον δήμο όπου βρισκόταν η έδρα τους.
   Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το πρόβλημα είναι άμεσο για τους μισούς Δήμους της χώρας, καθώς 168 Δήμοι διαθέτουν ΥΔΟΜ που εξυπηρετούν και άλλες περιοχές και 164 Δήμοι δεν έχουν δική τους  πολεοδομία.
   Μέσα στον Ιανουάριο οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα βγάλουν τις διαπιστωτικές πράξεις που θα ορίζουν από ποιες πολεοδομίες θα εξυπηρετούνται οι δήμοι που δεν έχουν συστήσει Υπηρεσίες δόμησης.
   Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει δήμους και περιφέρειες με επιπλέον μηχανικούς μέσω ΑΣΕΠ.
   Read more...

   818 • 6

  18. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ανεβάζει ταχύτητες η ΑΑΔΕ για την καταγραφή και παρακολούθηση όλων των ακινήτων, με στόχο να εντοπίσει ιδιοκτήτες που έχουν «ξεχάσει» να τα δηλώσουν στο Ε9 ή έχουν δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά, γλιτώνοντας τεκμήρια και φόρους.
   Ειδικότερα, ο ελεγκτικός μηχανισμός εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, το οποίο θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, ούτως ώστε να γίνουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας.
   Επισημαίνεται ότι το εν λόγω μητρώο θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ακινήτων που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με βάση τις δηλώσεις Ε9 που έχουν υποβληθεί από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
   Σε ενιαία βάση
   Τα στοιχεία λοιπόν αυτά θα διασταυρωθούν, σε μια ενιαία βάση, με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου σε πρώτη φάση να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις όπου απαιτούνται για τυχόν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων. Σε δεύτερο στάδιο, μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής θα εντοπιστούν τυχόν διαφορές και διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.
   Τα ανωτέρω βήματα θα ανοίξουν ουσιαστικά τον δρόμο στους ελεγκτές, μέσω των διασταυρώσεων, να αποκτήσουν σαφή εικόνα των ακινήτων των φορολογουμένων, αλλά παράλληλα να ανακαλύψουν τους ιδιοκτήτες που δεν εμφανίζουν την πραγματική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας τους, με στόχο να καταβάλλουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ, ή να μην πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, ή ακόμη και να εισπράττουν χωρίς να το δικαιούνται επιδόματα ή υψηλότερα ενοίκια που δεν δηλώνονται. Ουσιαστικά ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία ακινήτων που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Κτηματολόγιο, εντοπίζοντας εύκολα την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων, αλλά και όλα τα εμπράγματα δικαιώματα που υπάρχουν σε αυτά, πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.ά., είτε τα κτίσματα βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα νέα ηλεκτρονικά δεδομένα που θα προκύψουν θα έρθουν στο φως ιδιοκτήτες που ναι μεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους με ακρίβεια στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προκείμενου να γλιτώσουν από ενδεχόμενες αμφισβητήσεις ή διεκδικήσεις τρίτων επί των ακίνητων τους, δεν έχουν όμως πράξει το ίδιο και προς την εφορία αποκρύπτοντας τετραγωνικά ή την κατάσταση των ακινήτων τους, όχι μόνο για να πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ, αλλά και για να αποφύγουν κατασχέσεις για χρέη στην εφορία ή προς τις τράπεζες.
   Κλήση για εξηγήσεις
   Στις περιπτώσεις φυσικά αυτές οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα κληθούν άμεσα από την εφορία να δώσουν αφενός εξηγήσεις, αφετέρου και τροποιητικές δηλώσεις, ώστε όλα τα αρχεία να «ταυτιστούν», γεγονός όμως που μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με πρόσθετους φόρους, αναδρομικά τεκμήρια και πρόστιμα. Άλλωστε, από τη στιγμή που εντοπιστούν λάθη τα οποία και θα διορθωθούν, θα πρέπει να επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο του τρέχοντος έτους αλλά και των προηγουμένων, όπως και όλοι οι φόροι και τα τέλη, καθώς και τα τεκμήρια για όλα τα έτη, γεγονός που δεν αποκλείει και τον καταλογισμό αναδρομικά ακόμη και πρόσθετου φόρου εισοδήματος.
   Από την έντυπη έκδοση
   Read more...

   211 • 0

  19. Επικαιρότητα

   dimitris GM

   Σε ανακοίνωσή της η Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ ενημερώνει για την απεργία-αποχή των μηχανικών του δημοσίου από:
   A. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχος πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχος μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική & υγιεινής των οικοδομών, έλεγχος προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις & ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και έλεγχος για χορήγηση παρεκκλίσεων, για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, με σκοπό την ανάδειξη των τεραστίων προβλημάτων, στη στελέχωση και τη λειτουργία τους από 23 Ιανουαρίου έως και 13 Φεβρουαρίου 2023.
   Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.
   Γ. Τη συμμετοχή των μελών μας στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.
   Δ. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των ελεγκτών δόμησης
   Η σχετική ανακοίνωση:
   https://www.emdydas.gr/images/stories/news/16-01-2023_ΥΔΟΜ_ΕΞΩΔΙΚΟ_2023.pdf
   Read more...

   2244 • 0

  20. Επικαιρότητα

   Engineer

   Από την πρώτη μέρα ίδρυσής του, το Laguna Coast Foundation κατάφερε την πρώτη του επιτυχία ως προς την προστασία του Περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον CEO κ. Μάνο, πέτυχε συμφωνία για την υπογειοποίηση των πυλώνων μεσαίας τάσης ρεύματος που υπάρχουν στην πανέμορφη περιοχή της Laguna στην Νάξο, η οποία θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το έργο αυτό είναι μέγιστης οικολογικής σημασίας, αφού με την ολοκλήρωσή του τα φλαμίνγκος και άλλα σπάνια είδη πτηνών που επισκέπτονται την περιοχή δεν θα κινδυνεύουν πλέον από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς επίσης θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής. Το μεγαλύτερο έργο διατήρησης και αναγέννησης στις Κυκλάδες, τελείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

   Ο λόφος της Στελίδας, γνωστός και ως περιοχή Λαγκούνα, στη δυτική ακτή της Νάξου, περίπου τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χώρας, αναδεικνύεται ως το κέντρο του παλαιότερου γνωστού οικισμού και δραστηριότητας στο Κεντρικό Αιγαίο, καθώς καλύπτει όχι μόνο την παρουσία των πιο σύγχρονων ανθρώπινων όντων (Homo sapiens), αλλά και των Νεάντερταλ.
   Πρόκειται για μια περιοχή όπου η ανθρωπότητα κι ο πολιτισμός αναπτύχθηκαν, άκμασαν, τελειοποιήθηκαν. Η πλούσια τοπική χλωρίδα και πανίδα που δεν συναντάται αλλού στον κόσμο, αποτελείται από σπάνια είδη φυτών, θαυματουργά βότανα καθώς και σπάνια πτηνά. Είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι η Laguna δεν ήταν απλώς η αφετηρία του σημερινού πολιτισμού, αλλά είναι ένα σημείο αναγέννησης ζωής και διατήρησης του περιβάλλοντος.

   Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό, πως το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε μία μη αναστρέψιμη υποβάθμιση των περιβαλλοντικών συστημάτων, εξάντληση και υποβάθμιση των φυσικών πόρων, υπερθέρμανση του πλανήτη και κλιματική αλλαγή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους προβλημάτων και αδιεξόδων που απαιτούν άμεση δράση. Το Laguna Coast Foundation θα αποτελέσει έναν κόμβο για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Πράσινη Επιχειρηματικότητα που θα επεκταθεί σε ολόκληρη την χώρα προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η χώρα θα στραφεί σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στο τρίπτυχο «Περιβαλλοντική- Οικονομική- Κοινωνική Ανάπτυξη» το οποίο με τη σειρά του θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε μια νέα, δυνατή, σύγχρονη Ελλάδα.
   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Laguna Coast Foundation, μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Οργανισμού.
    
   Read more...

   266 • 0

  21. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιεί το 30%-40% των 14.000 εργαζομένων στο Δημόσιο που θα μετακινηθούν σε λίγα χρόνια στο κυβερνητικό πάρκο στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ. Ως απάντηση για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, η κυκλοφοριακή μελέτη προτείνει… να γίνει δύσκολη η ζωή των νεοεισερχόμενων οδηγών, με απαγόρευση της ελεύθερης στάθμευσης στην περιοχή, μείωση των βασικών οδών σε μια λωρίδα κυκλοφορίας κ.ά. ώστε να υποχρεωθούν να μετακινηθούν με τις συγκοινωνίες ή με ποδήλατο. Εντυπωσιακή είναι η απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης ή μέτρου για την επίπτωση που θα έχει η αποχώρηση εννέα υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας.
   Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το σχέδιο δημιουργίας ενός «κυβερνητικού πάρκου» στην περιοχή του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, με τη μετεγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών από το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων, από την οποία προκύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα:
   • Πού κατοικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι; Από τους 14.013 απασχολουμένους στις υπηρεσίες του Δημοσίου που προτείνεται να μετεγκατασταθούν, οι 3.145 κατοικούν στον Δήμο Αθηναίων. Ακόμα 460 κατοικούν στο Χαλάνδρι, 446 στην Ηλιούπολη, 422 στην Αγία Παρασκευή, 422 στη Νέα Σμύρνη, 383 στο Μαρούσι, 373 στο Περιστέρι, 366 στη Γλυφάδα, 339 στον Βύρωνα, 339 στην Καλλιθέα. Μόλις 95 κατοικούν στον Υμηττό, όπου βρίσκεται η ΠΥΡΚΑΛ. Να σημειωθεί ότι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), μέρος της οποίας είναι η κυκλοφοριακή μελέτη, δεν έχει καμία πρόβλεψη για την επίπτωση που θα έχει η μετακίνηση του χώρου εργασίας 14.000 ανθρώπων στην αγορά κατοικίας του Δήμου Δάφνης-Υμηττού.
   • Οι συναλλασσόμενοι (με φυσική παρουσία) στις δημόσιες υπηρεσίες που πρόκειται να μετακινηθούν υπολογίζονται στους 1.000 ημερησίως, εκ των οποίων το 48% χρησιμοποιεί ιδιωτικό αυτοκίνητο και 22% συγκοινωνία. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί όσο προχωράει η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών.
   • Σύμφωνα με ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι απασχολούμενοι, εκτιμάται ότι ποσοστό από 28% των εργαζομένων (για όσους μένουν κοντά στην ΠΥΡΚΑΛ) έως 40% (για όσους μένουν εκτός της περιμέτρου του έργου) θα μετακινείται με αυτοκίνητο και 50%-56% με συγκοινωνία. «Αναμένεται επιβάρυνση στην ώρα αιχμής του οδικού δικτύου πρόσβασης στην ευρύτερη περίμετρο με επιπλέον φόρτους από 650 μέχρι 1.550 ιδιωτικά αυτοκίνητα και του δικτύου δημόσιας συγκοινωνίας κατά 3.400 (η γραμμή 2 του μετρό κατά 1.900-2.600) επιβάτες αντίστοιχα».
   • Ως κύριο τρόπο αποτροπής της δημιουργίας κυκλοφοριακού χάους στην περιοχή του Υμηττού, η μελέτη προβλέπει «την αλλαγή του προτύπου των μετακινήσεων, με έμφαση σε μέσα βιώσιμης κινητικότητας». Ετσι προτείνει την «εξάντληση των περιθωρίων βελτίωσης της χωρητικότητας του βασικού οδικού δικτύου (Λ. Βουλιαγμένης, Λ. Ηλιουπόλεως) για τις υπερτοπικές μετακινήσεις» και την ανακατασκευή των «συλλεκτηρίων» οδών, που συνδέουν τις βασικές αρτηρίες με την περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ διατηρώντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας. Επίσης προτείνεται η (ήδη θεσμοθετημένη) πεζοδρόμηση τμήματος της λεωφόρου Ηλιουπόλεως και η υπογειοποίηση τμήματος της λεωφόρου Βουλιαγμένης.
   • Ριζοσπαστική είναι η προτεινόμενη λύση και για τη στάθμευση. «Επιδιώκεται ο έλεγχος και η αποθάρρυνση της χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, με διαχείριση των θέσεων παρόδιας στάθμευσης με σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο θα εξασφαλίζει κατά απόλυτη προτεραιότητα τη στάθμευση των περιοίκων». Να σημειωθεί ότι στο κυβερνητικό πάρκο προβλέπονται περίπου 2.000 θέσεις στάθμευσης, στην περιοχή υπάρχουν περί τις 900 παρόδιες θέσεις, ενώ η εκτιμώμενη ζήτηση θα είναι της τάξης των 4.770 θέσεων.
   • Οσον αφορά τις συγκοινωνίες, προτείνεται η αναδιάταξη των λεωφορειακών γραμμών, ώστε να βελτιωθεί η σύνδεση με τους γειτονικούς δήμους. Και η κατασκευή μιας υπόγειας διάβασης για την απευθείας σύνδεση με τον σταθμό του μετρό της Δάφνης.
   • Τέλος, προτείνεται η δημιουργία εκτενούς δικτύου ποδηλατοδρόμων.
   Σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, τα 4.770 Ι.Χ. που αναμένεται να επιβαρύνουν κυκλοφοριακά την περιοχή, αν επιβληθεί ελεγχόμενη στάθμευση και με ενίσχυση των συγκοινωνιών θα μειωθούν στα 1.893.

   Οσον αφορά τη ΣΜΠΕ του έργου, με τη μεταστέγαση υπουργείων και υπηρεσιών του Δημοσίου από 127 κτίρια σε μια ενιαία έκταση θεωρείται ότι «προκύπτει άμεσα και η καλύτερη οργάνωση και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, δημιουργώντας ένα υπερτοπικό cluster». Η αντίθεση του σχεδίου στον υφιστάμενο σχεδιασμό (στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, που ζητεί ρητώς τη διατήρηση στο κέντρο των επιτελικών λειτουργιών της διοίκησης) «ξεπερνιέται» με μια… ακροβασία, θεωρώντας την περιοχή του Δήμου Δάφνης-Υμηττού κομμάτι της «ευρύτερης κεντρικής μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας» (το ΥΠΕΝ πάντως έχει προκηρύξει την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας).
   Τρικ στη δόμηση
   Τέλος, προκειμένου η δόμηση στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ να εμφανιστεί ως χαμηλή, χρησιμοποιήθηκε από τη μελέτη ένα «τρικ»: σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο μέσος συντελεστής δόμησης υπολογίστηκε επί του συνόλου του ακινήτου και όχι επί της οικοδομήσιμης έκτασης που απομένει μετά την αφαίρεση της εισφοράς γης. Αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα ο συντελεστής να φθάνει το 3,6 (αντί 1,8, όπως αναφέρεται).
   Ομως το κυριότερο πρόβλημα του εν λόγω εγχειρήματος παραμένει το ίδιο: η απομάκρυνση σημαντικών λειτουργιών του κράτους (και 14.000 εργαζομένων) από το κέντρο της Αθήνας. Η ΣΜΠΕ περιορίζεται στην επίδραση που θα έχει το εγχείρημα στην περιοχή του Υμηττού. Αντίθετα δεν εξετάζεται πώς θα επηρεαστεί ο επιδιωκόμενος πολυ-λειτουργικός χαρακτήρας του κέντρου (και αν θα ενισχυθεί η τουριστικοποίησή του), η οικονομία των περιοχών που επηρεάζονται από τη διοίκηση κ.ο.κ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη μετακίνηση των δημοσίων υπηρεσιών εκτός κέντρου, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό απόθεμα ιδιωτικών κτιρίων προς αξιοποίηση.
   Με γνώμονα την καλύτερη οικονομική διαχείριση ακινήτων, η κυβέρνηση αναζήτησε τη βέλτιστη λύση και προέκυψε η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ. [INTIME NEWS] «Αποσυμφόρηση και νέα πνοή στο κέντρο»
   Τη φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στην περιοχή του Υμηττού και τις εκτιμήσεις του για τα πλεονεκτήματα και τις επιπτώσεις του σχεδίου δίνει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.
   Οπως ανέφερε στην «Κ» (βλ. 15.8.2022), «το ελληνικό Δημόσιο έως το 2019 δεν γνώριζε κεντρικά ποια είναι η ακίνητη περιουσία του, ούτε και τα μισθώματα που καταβάλλει. Αυτή η παραδοξότητα μας κινητοποίησε από την πρώτη στιγμή και αμέσως μετά τις εκλογές ξεκίνησε συστηματική καταγραφή. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι το ελληνικό Δημόσιο στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες των 19 υπουργείων του συνολικά σε 191 κτίρια στο λεκανοπέδιο. Ιδιόκτητα είναι μόλις τα 50 και μισθωμένα τα 141. Τα μισθώματα που καταβάλλει μαζί με τις λειτουργικές και κοινόχρηστες δαπάνες υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Κάθε άλλο παρά υπόδειγμα καλής οικονομικής διαχείρισης. Αναζητήσαμε τη βέλτιστη λύση και έτσι προέκυψε η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Στα οφέλη, ασφαλώς, πρέπει να προσθέσουμε τη δημιουργία συνεργειών στη λειτουργία, στον συντονισμό και στην παραγωγικότητα της κυβέρνησης, τη σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση από τη δημιουργία νέων βιοκλιματικών κτιρίων, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος απασχόλησης των δημοσίων λειτουργών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη και τη θεαματική αναβάθμιση της περιοχής γύρω από το κυβερνητικό πάρκο».
   Οσον αφορά την αντίθεση του εγχειρήματος με τον θεσμοθετημένο σχεδιασμό, ο κ. Σκέρτσος εκτιμά πως «η μετακίνηση δεν είναι αντίθετη με τους στόχους του Ρυθμιστικού, δεδομένου ότι η χωρική υποενότητα κεντρικής Αθήνας στην οποία ανήκει ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού αποτελεί το επιτελικό κέντρο της μητροπολιτικής περιοχής και της χώρας. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη πως έχει παρέλθει η πενταετία από τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού, προετοιμάζεται ήδη η διαδικασία αναθεώρησής του με στόχο να συμβάλει σε μια σύγχρονη αστική πολιτική για τον χώρο. Με τη δημιουργία του κυβερνητικού κέντρου, δεν αποδυναμώνεται το κέντρο, αλλά αποσυμφορείται. Η απελευθέρωση 127 κτιρίων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε την αναζωογόνηση του κέντρου με την αξιοποίηση και την αλλαγή χρήσης τόσο των κτιρίων που θα μείνουν κενά, όπως η χάραξη πολιτικών για την παροχή προσιτής στέγης που θα δώσει κίνητρα επιστροφής στο κέντρο σε νεότερους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε με νηφαλιότητα την ενδεχόμενη κατεδάφιση κάποιων από τα κτίρια αυτά, ώστε να αποδοθεί περισσότερος δημόσιος χώρος. Σε αυτόν τον ζωντανό διάλογο που τώρα ανοίγει, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ήδη οι δημοτικές αρχές, επιστημονικοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών, αλλά και εκπρόσωποι της αγοράς. Είναι χωρίς αμφιβολία ένα φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα, που συνομιλεί με το μέλλον και απαιτεί σοβαρό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».
   Read more...

   341 • 1

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.