Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural

 • Επικαιρότητα

  Επικαιρότητα

  4551 ειδήσεις in this category

  1. Επικαιρότητα

   GTnews

   Δίνοντας δυναμικό «παρών» στις κάλπες του ΤΕΕ, οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί της χώρας, όλων των γενεών και όλων των ειδικοτήτων, με αξιοσημείωτη παρουσία των μηχανικών της νέας γενιάς, ανέδειξαν την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ – τη μεγαλύτερη πανελλαδική κάλπη μετά τις εθνικές εκλογές – σε ηχηρό μήνυμα για την επόμενη ημέρα της χώρας και του ΤΕΕ, αυξάνοντας τα ποσοστά συμμετοχής, σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, κατά περίπου 8,5%.
   Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της καταμέτρησης, από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αποτελεσμάτων του ΤΕΕ,  στο 100% των εκλογικών τμημάτων, που διαμορφώνουν την συνολική και αξιόπιστη εικόνα, μέχρι την τελική επικυρωμένη έκδοση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση έχει ως εξής:
   Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί στις εκλογές του ΤΕΕ της Κυριακής 19 Μαΐου 2024 αύξησαν σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής τους κατά 8,5% περίπου, ενώ στις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις τα ποσοστά συμμετοχής ήταν σταθερά στα ίδια επίπεδα.
   Αναλυτικά τα αποτελέσματα, σε 179 εκλογικά τμήματα (8 περισσότερα από το 2019), για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, έχουν ως εξής:
   Σύνολο ψηφισάντων: 35121 (από 32236 το 2019) – Έγκυρα: 33370 Άκυρα: 820 Λευκά: 931
   ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ (%) #block TEE ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 952 2,85 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ (ΑΚΜΗ) 201 0,60 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΕ (ΑΝΕ.ΜΗ) 428 1,28 ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση-ΑΡ.Α.Γ.Ε.Σ. 1.981 5,94 ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΜΑΚ) 531 1,59 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 3.005 9,01 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΗ.ΠΑ.Μ.) 1.433 4,29 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΗ.ΣΥ.Μ.) 6.530 19,57 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 112 0,34 ΔΚΜ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 13.668 40,96 ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΕΛΕΜ) 1.188 3,56 ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ 218 0,65 ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ @ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 94 0,28 ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ 771 2,31 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΕ 1.976 5,92 Συνδυασμός Μηχανικών “Δημήτρης Μπάτσης” 73 0,22 ΚΑΜΑΡΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 156 0,47 ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 53 0,16 Σημειώνεται ότι δεκαέξι (16) συνδυασμοί υποψηφίων και δύο (2) μεμονωμένοι υποψήφιοι συμμετείχαν ως υποψήφιοι για εκλογή στις 155 έδρες της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, για τις εκλογές της 19ης Μαΐου 2024. Το 2019 είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα 16 συνδυασμοί και 4 μεμονωμένοι υποψήφιοι, το 2016 είχαν υποβάλλει υποψηφιότητα 21 συνδυασμοί και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι, το 2013 16 συνδυασμοί και 3 μεμονωμένοι υποψήφιοι, ενώ το 2010 22 συνδυασμοί. Αρκετοί από τους συνδυασμούς έχουν θέσει υποψηφιότητα και για τις δεκατρείς, πλέον, επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων (οι οποίες με αντίστοιχες 65 έδρες συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία ΤΕΕ), όπου κατέρχονται και επιπλέον 15 συνδυασμοί, και ένας επιπλέον συνδυασμός για πειθαρχικά συμβούλια. Συνολικά 2.191 υποψήφιοι διεκδίκησαν φέτος την εκλογή τους στα κεντρικά όργανα του Επιμελητηρίου, συγκριτικά με τους περίπου 2.270 υποψηφίους στις εκλογές του 2019, 2.300 υποψήφιους στις εκλογές του 2019, 2.700 υποψηφίους στις εκλογές του 2016, 2.250 στις εκλογές του 2013 και τους 2.800 στις εκλογές του 2010. Τα τελικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψηφίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
   Read more...

   1142 • 0

  2. Επικαιρότητα

   Engineer

   Υψηλό ενδιαφέρον καταγράφηκε για τη συμμετοχή στα προγράμματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», για τα οποία ολοκληρώθηκε, χθες (15/5) η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
   Ειδικότερα όσον αφορά καθένα από τα προγράμματα:
   Φωτοβολταϊκά στην Στέγη
   Κατατέθηκαν 15.945 αιτήσεις από νοικοκυριά, μεταξύ των οποίων και ευάλωτα, για τα οποία είχε προβλεφθεί ενισχυμένο ποσοστό επιδότησης. Η εξέταση των αιτημάτων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
   Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι
   Υποβλήθηκαν 5.339 αιτήσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες των ωφελούμενων και των επιλαχουσών αιτήσεων.
   Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν αίτημα στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), εντός 60 ημερών, για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (εφόσον υφίσταται) ή για σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτησή τους θα απεντάσσεται αυτομάτως.
   Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων γίνεται βάσει δύο ομάδων προτεραιότητας:
   Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW.
   B’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW.
   Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα κατατάσσονται σύμφωνα με τη χρονική σειρά υποβολής τους.
   Τα προγράμματα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
   Read more...

   180 • 0

  3. Επικαιρότητα

   Engineer

   Στην τελετή θεμελίωσης του πρώτου ιδιωτικού αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα, με το όνομα «Λυδία» στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας, παραβρέθηκε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πόλη.
   «Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο μεγάλης συμβολικής και πρακτικής αξίας, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» τόνισε, χαρακτηριστικά, η κα Αλεξοπούλου κατά την ομιλία της και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «βάσει του επενδυτικού σχεδίου, το αεροδρόμιο “Λυδία” θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως οι πτήσεις των αερολεσχών, οι ιδιωτικές και επιχειρηματικές πτήσεις, οι αεροπορικές επιδείξεις, ο αεραθλητισμός και η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων.
   Η Γενική Αεροπορία αποτελεί έναν κλάδο, ο οποίος μόνο στην Ευρώπη έχει κύκλο εργασιών περίπου 6 δισ. ευρώ, με 40.000 ιδιωτικά αεροπλάνα και 360.000 πιλότους. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων και για την Ελλάδα».
   Η αρμόδια Υφυπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να συστήσει την Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού, με σκοπό την αναζήτηση και υποβολή προτάσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών για  την ανάπτυξη, προώθηση, διάδοση και βελτίωση των συνθηκών αεροπορικού τουρισμού, καθώς και την αξιοποίηση και ενίσχυση των υποδομών περιφερειακών αεροδρομίων, των πεδίων προσγείωσης και απογείωσης.
   «Το αεροδρόμιο ‘‘Λυδία’’ μπορεί να συμβάλλει, ουσιαστικά και μετρήσιμα, στην ανάπτυξη της περιοχής, ως πύλη εισόδου των Βαλκανίων. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο άξονας Δράμας – Καβάλας προσφέρει σήμερα την πιο γρήγορη πρόσβαση στο Αιγαίο, για τις γειτονικές μας χώρες», υπογράμμισε η κα Αλεξοπούλου.
   Για το μοναδικό Ολοκληρωμένο Campus Εκπαίδευσης Πιλότων Αεροσκαφών στην Ευρώπη που θα περιλαμβάνει το νέο αεροδρόμιο στις εγκαταστάσεις του, μίλησε η Υφυπουργός, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Καβάλας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ξεμπλόκαρε το έργο.
   Κλείνοντας την ομιλία της, συνεχάρη τους εμπνευστές για την αξιοποίηση του παροπλισμένου στρατιωτικού αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα και δήλωσε ότι: «Στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπηρετώντας το συμφέρον του ελληνικού λαού, προωθούμε τις ιδιωτικές επενδύσεις και μεταμορφώνουμε τον δημόσιο τομέα, ώστε το ελληνικό κράτος να γίνει πιο φιλικό σε αυτές.
   Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο αυτό, εργάζεται για την βελτίωση των υπηρεσιών μεταφορών και συγκοινωνιών σε όλη τη χώρα, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προσβασιμότητα, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος μας επιπλέον είναι η εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, προσπάθεια στην οποία εντάσσεται και η Γενική Αεροπορία, για την οποία βρισκόμαστε σήμερα εδώ, θεμελιώνοντας το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο του κλάδου, στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της Egnatia Aviation και του αεροδρομίου “Λυδία” μπορεί να αποτελέσει τον ‘‘πιλότο’’ για την εισαγωγή της Γενικής Αεροπορίας και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας».
   Αναλυτικότερα, η ομιλία της υφυπουργού Μεταφορών έχει ως εξής:
   Με ιδιαίτερη χαρά, ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου του αεροδρομίου «Λυδία».
   Η Αγία Λυδία η Φιλιππησία, τη μνήμη της οποίας τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 20 Μαΐου, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό μαζί με την οικογένειά της και βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο δίπλα μας, στον Ζυγάκτη ποταμό. Ήταν η  πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή!
   Είμαστε λοιπόν εδώ, σήμερα, για τη θεμελίωση του πρώτου ιδιωτικού αεροδρομίου Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα που -όχι τυχαία- φέρει το όνομά της.
   Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό, μεγάλης ουσιαστικής αλλά και συμβολικής αξίας, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
   Βάσει του επενδυτικού σχεδίου, το αεροδρόμιο «Λυδία» θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς. Τέτοιες δραστηριότητες είναι οι πτήσεις των αερολεσχών, οι ιδιωτικές και επιχειρηματικές πτήσεις, οι αεροπορικές επιδείξεις, ο αεραθλητισμός και η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων.
   Επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο περισσότερο στο συγκεκριμένο τομέα των μεταφορών, διότι είναι πραγματικά στρατηγικής σημασίας και εργαζόμαστε στοχευμένα, ώστε η χώρα μας να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
   Η Γενική Αεροπορία αποτελεί έναν κλάδο, ο οποίος μόνο στην Ευρώπη έχει κύκλο εργασιών περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ, με 40.000 ιδιωτικά αεροπλάνα και 360.000 πιλότους. Μπορεί λοιπόν να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την Ελλάδα, καθώς διαθέτει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα.
   Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες της πατρίδας μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η ύπαρξη μικρών αεροδρομίων σε πολλά νησιά, η γεωγραφική θέση και το brand name της χώρας, η συμμετοχή στη Ζώνη Schengen και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ευνοούν τον Αεροπορικό Τουρισμό, ο οποίος μπορεί να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και μάλιστα από τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
   Ήδη με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχει συσταθεί η Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού, με σκοπό την αναζήτηση και υποβολή προτάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών, για την ανάπτυξη, προώθηση και βελτίωση των συνθηκών αεροπορικού τουρισμού. Επιπλέον στόχος, είναι η ενίσχυση των υποδομών περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και η αξιοποίηση των πεδίων προσγείωσης και απογείωσης.
   Το αεροδρόμιο «Λυδία», μπορεί να συμβάλλει, ουσιαστικά και μετρήσιμα, στην ανάπτυξη της περιοχής, ως πύλης εισόδου των Βαλκανίων για τη Γενική Αεροπορία. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο άξονας Δράμας – Καβάλας προσφέρει ήδη σήμερα την πιο γρήγορη πρόσβαση από και προς στο Αιγαίο, για τις γειτονικές μας χώρες.
   Πέραν της τουριστικής παραμέτρου, το νέο αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του το μοναδικό Ολοκληρωμένο Campus Εκπαίδευσης Πιλότων Αεροσκαφών στην Ευρώπη, με σχολή εκπαίδευσης, προσομοιωτές, κοιτώνες διαμονής, χώρους σίτισης, καθώς και εμπορικό κέντρο με εστιατόρια, καφέ και καταστήματα, επισκέψιμα από όλους.
   Μιλάμε λοιπόν για ένα σύνθετο έργο ανάπτυξης, το οποίο υλοποιείται με ιδιωτική επένδυση της τάξης των 14.000.000 ευρώ, αναδεικνύοντας περίτρανα τον ρόλο τον οποίο η ιδιωτική πρωτοβουλία και η περιφέρεια μπορεί να διαδραματίσει στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
   Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την ουσιαστική συμβολή που είχε στην πρόοδο του έργου, ο συνάδελφος Βουλευτής Καβάλας και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
   Όπως γνωρίζετε, το αεροδρόμιο «Λυδία» κατασκευάζεται σε χώρους του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα και αυτού του είδους η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα συχνά καθυστερεί από τις διαδικασίες μεταβίβασης και αδειοδότησης, οι οποίες είναι απαραίτητες σε τέτοιες περιπτώσεις.
   Κάπως έτσι λοιπόν είχε «κολλήσει» και αυτό το έργο, όπως πολλά άλλα, στα συρτάρια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και -όπως μπορώ να γνωρίζω- ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη θεσμική του ιδιότητα, έδρασε καταλυτικά, επιτρέποντας τη γρήγορη εξέλιξη των διαδικασιών, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή τελετή θεμελίωσης.
   Στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπηρετώντας το συμφέρον του ελληνικού λαού, προωθούμε τις ιδιωτικές επενδύσεις και μεταμορφώνουμε τον δημόσιο τομέα, ώστε το ελληνικό κράτος να γίνει πιο φιλικό σε αυτές.
   Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο αυτό, εργάζεται για την βελτίωση των υπηρεσιών μεταφορών και συγκοινωνιών σε όλη τη χώρα, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προσβασιμότητα, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
   Στόχος μας επιπλέον είναι η εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, προσπάθεια στην οποία εντάσσεται και η Γενική Αεροπορία, για την οποία βρισκόμαστε σήμερα εδώ, θεμελιώνοντας το πρώτο ιδιωτικό αεροδρόμιο του κλάδου, στην Ελλάδα.
   Για τον σκοπό αυτό, προωθούμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην εθνική και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, ώστε να προχωρήσουμε σύντομα σε νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα ορίζει το πλαίσιο και τον τρόπο λειτουργίας της Γενικής Αεροπορίας στη χώρα μας.
   Το παράδειγμα της Egnatia Aviation και του αεροδρομίου «Λυδία» μπορεί να αποτελέσει τον «πιλότο» για την εισαγωγή της Γενικής Αεροπορίας και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας.
   Επιτρέψτε μου λοιπόν, κλείνοντας, να συγχαρώ τους εμπνευστές του οράματος για την αξιοποίηση του ουσιαστικά παροπλισμένου στρατιωτικού αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα, μετατρέποντάς το σε μια κυψέλη δημιουργίας, ανάπτυξης και προόδου για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια.
    
   Read more...

   302 • 0

  4. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το πως διαμορφώθηκαν οι τάσεις στα ακίνητα εισοδήματος για το πρώτο τρίμηνο του 2024 παρουσιάζει σε νέα έρευνά της η εταιρεία Protio.
   Μετά από την συλλογή και μελέτη δεδομένων σε ακίνητα εισοδήματος, στην περιοχή της Αττικής, από τον Ιανουάριο ως και το Μάρτιο, προκύπτουν οι περιοχές με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον βάσει απόδοσης ακινήτου.. 
   Συγκεκριμένα, στην κορυφή της λίστας των περιοχών με την υψηλότερη απόδοση ακινήτων εισοδήματος βρίσκεται η Πλατεία Αμερικής με 6.9% και ακολουθεί η περιοχή του Πολυτεχνείου με 6.6%.  Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο Κορυδαλλός και η ανερχόμενη γειτονιά της Πλατείας Αττικής παραμένουν στη λίστα με τις υψηλότερες αποδόσεις, με απόδοση 6.3%.
   Παράλληλα, για αυτό το χρονικό διάστημα που εξετάζουμε, το Αιγάλεω και η Πλατεία Βικτωρίας παραμένουν πρωταγωνιστές, με αποδόσεις 6.1% και 6% αντίστοιχα, αποτέλεσμα που οφείλεται στην συνεχή επέκταση των ορίων του κέντρου της Αθήνας. Οι συγκεκριμένοι δείκτες καθιστούν τις παραπάνω περιοχές εξαιρετικές επενδυτικές επιλογές. Στην ίδια θέση βρίσκεται και το  Περιστέρι, μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της Αττικής, με απόδοση 6%, και παραμένει μία από τις πιο ελκυστικές επενδύσεις για ακίνητα εισοδήματος με σταθερή ζήτηση. 

   Στις περιοχές του κέντρου της Αττικής νέα προσθήκη αποτελεί και η περιοχή του Ζωγράφου, με απόδοση 5.8% λόγω σημαντικής αύξησης των τιμών ενοικίων στην περιοχή, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνεται και η απόδοση του Περισσού με 5.7%, μία περιοχή η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω με την άφιξη του νέου μετρό.
   Εκτός από τις περιοχές που πρωτοστατούν και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές, στη λίστα πλέον προστίθεται μια νέα περιοχή των Βορείων Προαστίων της Αττικής. Η Εκάλη εμφανίζεται δυναμικά πρώτη φορά με απόδοση 5.8% λόγω αισθητής αύξησης των τιμών ενοικίων στην περιοχή. Η νέα προσθήκη επισημαίνει την δυναμική των επενδύσεων σε ακίνητα εισοδήματος και στα βόρεια προάστια της Αττικής.
   Μέσα από την ανάλυση της Protio παρατηρείται και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ενδιαφέρουσα μεταβολή στις επενδυτικές τάσεις, όπου ανερχόμενες περιοχές διατηρούν σταθερά υψηλή κατάταξη και ταυτόχρονα νέες περιοχές προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. 
   Ο Αντώνης Φιοράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας σχολίασε: "Παρατηρούμε πως και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η αγορά ακινήτων στην περιοχή της Αττικής  προσφέρει σταθερά καλές αποδόσεις και νέες ευκαιρίες. Όπως διαμορφώνεται σήμερα το περιβάλλον είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση σε οικιστικά ακίνητα, λόγω της σταθερής ανάπτυξης της οικονομικής αγοράς και των βελτιώσεων στις αστικές υποδομές".
   Read more...

   279 • 0

  5. Επικαιρότητα

   Engineer

   Με την αντιπυρική περίοδο στη χώρα να έχει επισήμως ξεκινήσει από τη Μεγάλη Τετάρτη, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζονται ίσως για το πιο δύσκολο καλοκαίρι μέχρι…το επόμενο. Και αυτό γιατί θεωρείται πλέον εκ των ων ουκ άνευ ότι η αντιπυρική περίοδος κρατά περισσότερο από τα συνηθισμένα, εκκινώντας ουσιαστικά νωρίτερα και σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου.
   Με αυτό το δεδομένο, η πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής προβαίνει σε ουσιαστικές τροποποιήσεις του επιχειρησιακού δόγματος, με βασική προτεραιότητα την πρώτη προσβολή της φωτιάς, όταν ξεκινά, και την αυτοματοποίηση της επιστράτευσης έμψυχων και υλικών μέσων για τον όσο το δυνατόν πιο γρήγορο έλεγχο της. 
   Ήδη αυτές τις μέρες, παρά την προ-πασχαλινή ραστώνη, στο κτίριο της οδού Κηφισίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Θεόδωρος Βάγιας είναι επί ποδός πολέμου, λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου ΑΙΓΙΣ για τον επανεξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Μέχρι, όμως, να συμβασιοποιηθούν και να τρέξουν όλες οι δράσεις που προβλέπονται στο σχέδιο, μας περιμένουν δύσκολα καλοκαίρια που απαιτούν επιχειρησιακές ενέργειες. Κάπως έτσι, το νέο δόγμα περιλαμβάνει εννιά κρίσιμα νέα μέτρα και παρεμβάσεις μέτρων που παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr»:
   1. Τα εναέρια μέσα κινητοποιούνται άμεσα, στην έναρξη της δασικής πυρκαγιάς, με στόχο τον έγκαιρο έλεγχο και περιορισμό του μετώπου. Όλα τα εναέρια μέσα ετοιμάζονται εντός 20λέπτου και σηκώνονται αυτομάτως. Εάν στο μεταξύ  η πυρκαγιά αντιμετωπιστεί, η εντολή ακυρώνεται. Σε αντίθετη περίπτωση, το αεροσκάφος ή το ελικόπτερο κάνει διαβροχή ή επιτήρηση πάνω από τις περιοχές που θεωρούνται επιχειρησιακά κρίσιμες, 
   2. Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στο σημείο σπεύδουν 2 πυροσβεστικά οχήματα και όχι ένα, όπως σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα σπεύδει και όχημα με επιχειρησιακό αξιωματικό, 
   3. Άμεσα, με την έναρξη της πυρκαγιάς, κινητοποιούνται και τα εθελοντικά σώματα και όχι όταν τους ζητηθεί, 
   4. Οι μονάδες δασοκομάντος από 6 υπερδιπλασιάζονται σε 16, εκ των οποίων οι 10 θα είναι αερομεταφερόμενες. Για να καταστεί αυτό εφικτό, έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα 700 προσλήψεις,
   5. Η στελέχωση των δασικών περιπολιών αυξάνεται από 2 άτομα σε 3,
   6. Οι ομάδες της Δασικής Υπηρεσίας θα επιχειρούν υποχρεωτικά στο πεδίο υποστηρικτικά στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος,
   7. Οι δήμοι της χώρας θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την έναρξη και εξέλιξη των πυρκαγιών από τα Περιφερειακά Κέντρα του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω της εφαρμογής Engage- CIVIL, έτσι ώστε να συντονίζονται αποτελεσματικά όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που επιχειρούν στο πεδίο. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ δρομολογούνται και τα 13 Περιφερειακά Συντονιστικά Κέντρα που, όταν ετοιμαστούν, θα αποτελούν βασικό κρίκο στην αλυσίδα του συντονισμού,
   8. Ενισχύεται η στελέχωση του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ με εξειδικευμένο προσωπικό και εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΛΑΣ, Ένοπλες Δυνάμεις, ΟΤΑ, Δασική Υπηρεσία, μετεωρόλογους κ.α) με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και διαχείριση των πυρκαγιών. Με άλλα λόγια, στο σημείο της πυρκαγιάς θα βρίσκονται εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων φορέων και δεν θα έχουν «ξεμείνει» κάποιοι στο Συντονιστικό,
   9. Στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος συστήνονται υποστηρικτικές ομάδες με επικεφαλής ανώτερους αξιωματικούς, οι οποίες θα είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο με σκοπό τον άμεσο συντονισμό και την αποτελεσματική διαχείριση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Πρακτικά, ενώ οι επικεφαλής θα βρίσκονται στον ΟΛΥΜΠΟ ή σε άλλο κινητό συντονιστικό, θα υπάρχει μόνιμο backup στο κτίριο της Κηφισίας.
    
   «Καθοριστική η άμεση προσβολή»
   Για την Πολιτεία, η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι ένα σημαντικό crash test, μετά τις μεγάλες δυσκολίες του περυσινού καλοκαιριού, αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι οι ίδιες οι πυρκαγιές είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες και πιο ανθεκτικές στα παραδοσιακά μέσα πυρόσβεσης, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
   Αυτό επισημαίνει και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο «protothema.gr». «Ο δεύτερος άνυδρος χειμώνας που είχαμε φέτος, οι ακραίοι καύσωνες λόγω της  κλιματικής κρίσης και η γεωγραφική θέση της χώρας μας που αποτελεί hotspot, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι αυτή η αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη και η μάχη που έχουμε να δώσουμε μεγάλη. Επομένως η έμφαση στην   πρόληψη και η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών αποτελεί  μονόδρομο: Γνωρίζουμε καλά ότι το νέο δόγμα του πυροσβεστικού σώματος που εφαρμόζουμε απαιτεί από τους πυροσβέστες μας το 110% των δυνάμεών τους. Η καταπόνηση θα είναι σίγουρα τεράστια, αλλά ο σκοπός ιερός και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, τις περιουσίες τους και τα δάση μας», επισημαίνει. 
   «Η άμεση προσβολή της φωτιάς είναι καθοριστική: Φέτος τα εναέρια μέσα σηκώνονται άμεσα, αυξάνονται οι επίγειες δυνάμεις που σπεύδουν πρώτες στο μέτωπο, ενώ από την πρώτη στιγμή συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών οι εθελοντές μας, η δασική υπηρεσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στόχος μας να προλαβαίνουμε τις πυρκαγιές στο πρώτο κρίσιμο διάστημα , προτού επεκταθούν και καταστούν δύσκολα διαχειρίσιμες», προσθέτει ο κ. Κικίλιας.
   Read more...

   181 • 0

  6. Επικαιρότητα

   GTnews

   Την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, όλοι οι μηχανικοί, τακτικά μέλη του ΤΕΕ, ψηφίζουμε για την ανάδειξη των αιρετών μελών των οργάνων του ΤΕΕ. Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 08.00 μέχρι 19.00.
   Πού ψηφίζουμε
   ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: περίπτερο 4 της ΔΕΘ, όπου θα λειτουργούν 20 εκλογικά τμήματα ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ: Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ημαθίας (ισόγειο), Λεωφόρος Στρατού 72 ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ: Γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, Φιλίππου 26 ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, Π. Τσαλδάρη 16 (ημιώροφος) ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ: Επιμελητήριο Κιλκίς, Στενημάχου 2 ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ: Γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής, 22ας Απριλίου 1 (2ος όροφος) ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ: Ξενοδοχείο ELPIDA RESORT & SPA (αίθουσα BRIDGE), Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων …ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
   Ποιοι και πώς ψηφίζουμε
   Στις εκλογές του ΤΕΕ ψηφίζουν μόνο τα τακτικά μέλη, με την ταυτότητα μέλους ΤΕΕ, ή  αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Σε περίπτωση που δεν έχουμε μαζί μας την ταυτότητα μέλους, καλό είναι να θυμόμαστε τον ΑΜ, κερδίζουμε χρόνο.
   Ψηφίζουμε σε  τέσσερις (4) κάλπες συν την κάλπη της ειδικότητας ή των ειδικοτήτων μας. Όσοι έχουν  πάνω από μία ειδικότητα ψηφίζουν για όλες τις ειδικότητές τους.
   Για ποια όργανα ψηφίζουμε
   Από την εκλογική διαδικασία θα αναδειχθούν, για την περίοδο 2024-2028:
   Τα 155 αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, που εδρεύει στην Αθήνα, με γεωγραφική κατανομή. Από αυτά αντιστοιχούν στην Κεντρική Μακεδονία 24 μέλη. Τα 5 αιρετά μέλη των  13 Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικότητας: Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Αγρονόμων Τοπογράφων, Χημικών, Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Ναυπηγών, Ηλεκτρονικών, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας & Ανάπτυξης, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης. Οι Ε.Ε. είναι πενταμελείς και τα μέλη τους συμμετέχουν στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, που έχει συνολικά 220 μέλη. Τα τέσσερα (4) αιρετά μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου, με ισάριθμα αναπληρωματικά. Τα  πέντε (5) μέλη του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του  Περιφερειακού Τμήματος, με ισάριθμα αναπληρωματικά. Τα αιρετά μέλη της Αντιπροσωπείας κάθε Περιφερειακού Τμήματος. Ο αριθμός των μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι εξήντα (60) και κατανέμονται ως ακολούθως: σαράντα δύο (42) από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και από τρία (3) μέλη από τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Σταυροί προτίμησης
   Τα παρακάτω είναι απλώς πληροφοριακά. Δεν χρειάζεται να θυμόμαστε κάτι γιατί είναι αναρτημένες  όλες οι πληροφορίες μέσα στα παραβάν.
   Ένας ψηφοφόρος, μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μπορεί να βάλει :
   Στο ψηφοδέλτιο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, μέχρι δώδεκα (12) σταυρούς προτίμησης για το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και μέχρι τρεις (3) σταυρούς σε υποψηφίους άλλων Περιφερειών του ίδιου συνδυασμού. Στο ψηφοδέλτιο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μέχρι είκοσι (20) σταυρούς προτίμησης. Στο ψηφοδέλτιο του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου μέχρι δύο (2). Στο ψηφοδέλτιο του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ/ΤΚΜ μέχρι τρεις (3). Στο ψηφοδέλτιο της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας μέχρι τρεις (3) σταυρούς. Υπενθυμίζεται πάλι ότι τα μέλη που έχουν δύο ή και περισσότερες ειδικότητες ψηφίζουν για όλες τις αντίστοιχες ΕΕΕ. Τα μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΜ μπορούν να ψηφίσουν σε όποια πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται την ημέρα των εκλογών, χωρίς καμία διαφορά. Εάν μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ βρεθεί σε άλλο Περιφερειακό Τμήμα ή στην Αθήνα, θα ψηφίσει μόνο για τα Κεντρικά όργανα (Αντιπροσωπεία ΤΕΕ – με τη σταυροδοσία όμως που ισχύει σε αυτό το Τμήμα ή στην Αθήνα – Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας και Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο).
   Και σε αυτές τις εκλογές θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική σάρωση των ψηφοδελτίων, ενώ τα αποτελέσματα θα αναρτώνται άμεσα στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.
   Για πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 2310883104, 2310883146, 2310883121 και  2310883170, καθώς και στα e-mails:  [email protected]  και [email protected]

   Δείτε ΕΔΩ τους υποψήφιους για τα κεντρικά όργανα   Δείτε ΕΔΩ τους υποψήφιους Μηχανικούς για τα όργανα του ΤΕΕ/ΤΚΜ Δείτε ΕΔΩ τις οδηγίες για τις εκλογές.
   Read more...

   891 • 0

  7. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ο τίτλος και το θέμα της 19ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας ανακοινώθηκε ως "Διανοούμενοι. Φυσικός. Τεχνητός. Συλλογικός".
   Ο επιμελητής Carlo Ratti εξήγησε ότι ο τίτλος της έκθεσης συνήθως ανακοινώνεται και στα αγγλικά και στα ιταλικά, αλλά για το 2025 θα συμπυκνωθεί σε μια μόνο λατινική λέξη: intelligens.
   Ενώ συνδέθηκε με τον σύγχρονο όρο «νοημοσύνη», ο Ratti τόνισε την τελευταία συλλαβή της λέξης, «gens», που στα λατινικά σημαίνει «άνθρωποι». Πρότεινε ότι η λέξη θα μπορούσε να προκαλέσει μια μελλοντική μορφή συλλογικής νοημοσύνης, και συγκεκριμένα τα νέα σύνορα της τεχνητής νοημοσύνης.
   Η έκθεση υπόσχεται να βασιστεί σε μια εκτεταμένη σφαίρα τέχνης, μηχανικής, βιολογίας, επιστήμης δεδομένων και πολλών άλλων κλάδων, συνδέοντάς τα με τον αστικό χώρο και το πιεστικό ζήτημα της κλιματικής κρίσης.
   Θα βασιστεί σε τέσσερις πυλώνες είπε ο ίδιος ως μέρος της ανακοίνωσης, που έγινε μαζί με τον Πρόεδρο της La Biennale di Venezia, Pietrangelo Buttafuoco.
   Ο πρώτος «Transdisciplinarity», θα δει αρχιτεκτονικά έργα να υλοποιούνται μέσω συνεργασιών μεταξύ πολλών επαγγελματιών, με έμφαση στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης.
   Το «Living Lab» πρόκειται να χρησιμοποιήσει μια σειρά από ειδικά έργα γύρω από τη Βενετία και τους χώρους της Μπιενάλε, ενώ το Central Pavilion στο Giardini είναι κλειστό για ανακαίνιση.
   Το κοινό καλείται να υποβάλει ιδέες μέσω του ιστότοπου της Μπιενάλε στο πλαίσιο ενός τρίτου πυλώνα, το «Space for Ideas», ο οποίος περιλαμβάνει μια συλλογική προσέγγιση στο σχεδιασμό.
   Τέλος, στο «Circularity Protocol» θα αναπτυχθεί ένα μανιφέστο για τον καθορισμό ενός νέου προτύπου για το μέλλον των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
   Read more...

   234 • 0

  8. Επικαιρότητα

   Engineer

   Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
   Αναλυτικά, πάνω από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία έως τις 31 Μαΐου στην ειδική ψηφική πλατφόρμα (https://eauctions.gsis.gr). Σημειώνεται πως, παράλληλα, υπάρχουν από προηγούμενα έτη και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
   Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραχωρήσεις, είτε νέες είτε υφιστάμενες, θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων λόγω παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου και υπέρβασης των υπό παραχώρηση εκτάσεων. Οι κτηματικές υπηρεσίες και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν αμέσως το σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων σε αιγιαλό και παραλίες.
   Υπενθυμίζεται πως με το νέο νόμο, οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας γίνονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε.
   Η διακήρυξη αναρτάται στην πλατφόρμα και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας. Στην πλατφόρμα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων.
   Οι παραχωρησιούχοι καταβάλλουν ελάχιστο τίμημα, που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας.
   Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του νέου νόμου καθορίζονται και αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.
    Νέοι Κανόνες και υποχρεώσεις
   Σημειώνεται πως δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τ.μ. Επιπρόσθετα, οι παραχωρησιούχοι υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι:
   τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να μένει ελεύθερο και ταυτόχρονα το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα. τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν χαρακτηρισθεί απάτητες. μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά, ή 4 μέτρων αν πρόκειται για περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εφαπτόμενα κτίρια) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα, για τις νέες παραχωρήσεις. το κοινό έχει σε κάθε περίπτωση ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση στον αιγιαλό και την παραλία με ειδικές προβλέψεις και για άτομα με αναπηρία (όπως μέσω της τοποθέτησης ειδικών πλατφορμών για την εξυπηρέτησή τους, εφόσον δεν έχουν εγκατασταθεί από τον δήμο για τις νέες παραχωρήσεις). ο χώρος διατηρείται καθημερινά καθαρός φροντίζοντας για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της μορφολογίας της ακτής. Παράλληλα, υποχρεούνται να τον παραδώσουν στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης. σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία αναρτάται πινακίδα, με λεπτομέρειες της παραχώρησης. τοποθετούνται κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού. υπάρχει ναυαγοσώστης, εφόσον η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο, για τις νέες παραχωρήσεις. Έλεγχοι και αυστηρές ποινές
   Στο πλαίσιο του νέου συστήματος, για όλες τις παραχωρήσεις (υφιστάμενες και νέες) δημιουργήθηκε η ψηφιακή εφαρμογή MyCoast για κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κλπ. που διατίθεται δωρεάν στους πολίτες. Κάθε παραχώρηση εμφανίζεται σε δορυφορικό χάρτη και ο πολίτης μπορεί να επιλέξει το σχετικό πολύγωνο όπου θα δει τις λεπτομέρειες και τους όρους της σύμβασης. Έτσι, οι πολίτες θα βλέπουν το διάγραμμα του τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας που έχει παραχωρηθεί και θα μπορούν άμεσα να υποβάλουν καταγγελία αν διαπιστώνουν αυθαίρετη κατάληψη ή υπέρβαση της παραχώρησης.
   Παράλληλα, προβλέπεται η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (όπως και drones, δορυφόροι) για να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι των παραλιών από την πολιτεία. Επιπρόσθετα, δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός, με μικτά κλιμάκια ελέγχου, από στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών αρχών ενώ προβλέπονται και μικτά κλιμάκια.
   Σε περίπτωση παράβασης οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της και ιδίως με το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνονται ενώ αν υπάρχουν παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται. Πιο αναλυτικά οι ποινές διαμορφώνονται ως εξής:
   Σε περιπτώσεις αυθαίρετης κατάληψης επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος όπως και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια. Αν έχει γίνει υπέρβαση της παραχώρησης οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής, σε δημοπρασίες καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Με τις αλλαγές που επήλθαν στη Βουλή το πλαίσιο αυστηροποιείται περαιτέρω καθώς οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για 50 % που προβλεπόταν αρχικά). Για πρώτη φορά καθιερώνονται πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, από 2.000 έως 60.000 ευρώ. Προβλέπονται, επίσης, ποινικές κυρώσεις για όποιον επιφέρει στον αιγιαλό ή την παραλία οποιαδήποτε μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα.
   Read more...

   327 • 0

  9. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ένα άφθονο ορυκτό που ονομάζεται ολιβίνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τσιμέντου αρνητικού σε άνθρακα. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αποτυπώματος άνθρακα του τσιμέντου - το υλικό συμβάλλει περίπου στο 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 σύμφωνα με το newscientist.
   Η ολιβίνη είναι ένα από τα κύρια συστατικά του μανδύα της Γης και τα αποθέματα βρίσκονται σε κάθε ήπειρο. «Είναι ένα από τα λίγα ορυκτά που είναι διαθέσιμα σε κλίμακα γιγατόνων», λέει ο Sam Draper της Seratech, εταιρείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια διαδικασία μετατροπής της ολιβίνης σε τσιμέντο.
   Δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Seratech αναπτύσσουν μεθόδους χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την παραγωγή τσιμέντου, όπως η συμπλήρωση με υποπροϊόντα χάλυβα ή η ανακύκλωση του CO2 που απελευθερώνεται στην παραγωγή τσιμέντου. Οι περισσότερες εκπομπές συμβαίνουν κατά τη θέρμανση του ασβεστόλιθου για την παραγωγή κλίνκερ, ενός συνδετικού υλικού στο τσιμέντο, μαζί με την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή θερμότητας.
   Ο Draper και οι συνάδελφοί του έψαξαν στην άφθονη ολιβίνη για να βρουν έναν αντικαταστάτη για κάποιο από το συνηθισμένο κλίνκερ. Η Ολιβίνη περιέχει πυρίτιο, το οποίο κάνει το τσιμέντο πιο ισχυρό και πιο ανθεκτικό. Το θειικό μαγνήσιο μπορεί επίσης να εξαχθεί από αυτό και αυτό το άλας αντιδρά με το CO2 για να σχηματίσει ορυκτά που δεσμεύουν το αέριο.
   Τι έδειξαν οι έρευνες
   Οι ερευνητές εξήγαγαν αυτές τις ενώσεις διαλύοντας κονιοποιημένη ολιβίνη σε θειικό οξύ. Αφού διαχώρισαν το πυρίτιο και το θειικό μαγνήσιο, διοχέτευσαν CO2 μέσω του πολτού μαγνησίου για να σχηματίσουν ένα ορυκτό που ονομάζεται nesquehonite. Για να κλιμακώσει τη διαδικασία, ο Draper λέει ότι ένα εργοστάσιο τσιμέντου θα χρησιμοποιούσε CO2 που συλλαμβάνεται από μια πηγή εκπομπών ή από τον αέρα, καθιστώντας ολόκληρη τη διαδικασία αρνητική στον άνθρακα. Το υπόλοιπο nesquehonite θα μπορούσε να ανακυκλωθεί σε νέα δομικά υλικά όπως τούβλα.
   Η αντικατάσταση του 35% του κανονικού τσιμέντου σε ένα μίγμα σκυροδέματος με πυρίτιο από αυτή τη διαδικασία θα παρήγαγε ένα τσιμέντο ουδέτερο σε άνθρακα, υπολόγισαν οι ερευνητές, ενώ η υποβάθμιση του 40% ή περισσότερο θα το έκανε αρνητικό σε άνθρακα. Ο Draper λέει ότι τα τρέχοντα οικοδομικά πρότυπα επιτρέπουν σε αυτό το είδος υλικού να αντικαταστήσει έως και το 55% του τσιμέντου, αν και λέει ότι δεν το έχουν κάνει ακόμη αρκετά για στιβαρές δοκιμές.
   Η διαδικασία χρησιμοποιεί γνωστές αντιδράσεις, λέει ο Rafael Santos στο Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά, αλλά προσφέρει έναν νέο και «λογικό» τρόπο να τις συνδυάσεις. Ωστόσο, ορισμένες από τις χημικές ουσίες που εμπλέκονται μπορεί να αποδειχθούν δύσκολο να ανακυκλωθούν, τονίζει.
   Read more...

   190 • 0

  10. Επικαιρότητα

   Engineer

   Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχει θέσει στη διάθεση των καταναλωτών η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα τόσο για εξατομικευμένες συγκρίσεις (ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης, το είδος της παροχής κλπ.) όσο και για συνολική εποπτεία των τιμολογίων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.
   Στα εργαλεία αυτά προστέθηκε πρόσφατα και η δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους δημόσια προσβάσιμους φορτιστές.
   Ειδικότερα, τα εργαλεία σύγκρισης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου περιλαμβάνουν:
   Το www.energycost.gr. Στην πλατφόρμα αυτή οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν όλα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που είναι εμπορικά διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά, δηλώνοντας τα χαρακτηριστικά της παροχής (οικιακή, επαγγελματική, κοινόχρηστη, μονοφασική, τριφασική, τυχόν ένταξη σε Κοινωνικό Τιμολόγιο). Η εφαρμογή με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά κατατάσσει τα διαθέσιμα τιμολόγια ανάγοντας όλες τις χρεώσεις (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες σε μία μοναδικά τελική τιμή χρέωσης σε ευρώ ανά KWh. Το πλεονέκτημα του εν λόγω εργαλείου είναι ότι περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για δίκτυο, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κλπ. ούτως ώστε ο καταναλωτής να βλέπει την πραγματική μηνιαία επιβάρυνση.
   Τα χαρακτηριστικά
   Η ιστοσελίδα έχει επιπλέον τα εξής χαρακτηριστικά:
   Παροχή πληροφοριών σχετικά με τις πρόσθετες εκπτώσεις, παροχές, τρόπους χρέωσης και όρους συμβάσεων για κάθε συγκρινόμενο τιμολόγιο. Δυνατότητα σύγκρισης είτε μεμονωμένων τιμολογίων Ηλεκτρισμού ή Φυσικού Αερίου ή και Συνδυαστικών προϊόντων που περιέχουν και τις δύο παροχές σε μια προσφορά. Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν από τη διαθέσιμη λίστα το τιμολόγιο που ήδη έχουν, ακόμα και αν αυτό δεν είναι πλέον εμπορικά διαθέσιμο, και να το συγκρίνουν με όποια άλλα εμπορικά διαθέσιμα τιμολόγια επιθυμούν.   Επιπλέον, για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν κάθε μήνα την πλήρη λίστα με το σύνολο των τρεχόντων διαθέσιμων τιμολογίων όλων των Προμηθευτών και τις αντίστοιχες χρωματικές σημάνσεις στην ιστοσελίδα invoices.rae.gr της ΡΑΑΕΥ.
   Στην ιστοσελίδα αυτή οι καταναλωτές μπορούν να δουν για κάθε μήνα ξεχωριστά από τον Ιανουάριο οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πλαισίου, τις προσφορές των προμηθευτών για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά, κυμαινόμενα, ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο), τις εκπτώσεις που τυχόν προσφέρονται και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτές ισχύουν καθώς και την πάγια χρέωση. Οι τιμές ανανεώνονται κάθε μήνα με βάση τις ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις αλλαγές στις χρεώσεις.
   Τα τιμολόγια
   Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο διατίθενται τριών ειδών τιμολόγια ως εξής:
   Σταθερά (επισημαίνονται με μπλε χρώμα) είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης. Κυμαινόμενα (κίτρινο χρώμα), είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και ii. με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων. Δυναμικά (πορτοκαλί), τα οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών. Και το ειδικό τιμολόγιο (πράσινο) που διευκολύνει τη σύγκριση των τιμών μεταξύ παρόχων καθώς η τιμή χρέωσης ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα, στις ιστοσελίδες των παρόχων και της Ρυθμιστικής Αρχής. Έτσι ο καταναλωτής, νοικοκυριό ή επιχείρηση, γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τί πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, την τιμή χρέωσης του μήνα, και επιπλέον τις τιμές που προσφέρουν, όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς περιορισμούς ή "πέναλτυ" με εξαίρεση τις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου ορισμένου χρόνου για τις οποίες ισχύει αποζημίωση του προμηθευτή σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης του καταναλωτή.
   Εξάλλου, σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή chargingcost.gr που αφορά στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και περιλαμβάνει στοιχεία για τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα, εφόσον (όπως προβλέπει η νομοθεσία) είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
   Η δοκιμαστική λειτουργία της εφαρμογής chargingcost.gr περιλαμβάνει φίλτρα αναζήτησης με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φόρτισης, αναζήτηση με βάση γεωγραφικό προσδιορισμό, σύγκριση αποτελεσμάτων με την βασική τιμή χρέωσης euro/kWh φόρτισης, αποτύπωση στο χάρτη των σταθμών που καλύπτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος του καταναλωτή ώστε να αποφεύγεται η ανακατεύθυνση σε σημεία που δεν δύναται να χρησιμοποιήσει. Περιλαμβάνεται επίσης λειτουργία Διαδρομής (εκκίνηση-προορισμός με χαμηλότερες τιμές στα συμβατά σημεία φόρτισης).
   Η πλήρης έκδοση της εφαρμογής θα τεθεί σε κανονική λειτουργία τον Ιούνιο και θα περιέχει πρόσθετες λειτουργικότητες όπως:
   Εξατομικευμένη παροχή πληροφοριών με απλή καταχώρηση της μάρκας αυτοκινήτου Σύγκριση Τιμών φόρτισης με βάση το σύνολο χρεώσεων και με ενσωμάτωση και των χρονικών, κλιμακωτών και πάγιων χρεώσεων. Εξατομικευμένο χάρτη αναζήτησης Υποστήριξη Διαδρομής με βέλτιστες συνολικές τιμές φόρτισης. Σε περίπτωση που ένας καταναλωτής έχει πρόβλημα με τις χρεώσεις ενέργειας, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ή άλλο θέμα που αφορά στον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας ή Φυσικού Αερίου και τον αντίστοιχο Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, μπορεί να υποβάλει παράπονο μέσω της πλατφόρμας myrae.gr.
   Το παράπονο προωθείται αυτόματα στον Προμηθευτή ή Διαχειριστή Δικτύου τον οποίο αφορά, ενώ το πληροφοριακό σύστημα παρέχει πληροφόρηση στη ΡΑΑΕΥ για την εξέλιξη του αιτήματος, η οποία διατηρεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει εάν κριθεί απαραίτητο.
   Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του παραπόνου και στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος από την απάντηση που πήρε, έχει τη δυνατότητα (εφόσον είναι οικιακός καταναλωτής), να προσφύγει στον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή που παρέχει υπηρεσίες Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών μέσω της πλατφόρμας ENOMOS.
   Read more...

   312 • 0

  11. Επικαιρότητα

   GTnews

   Σας ενημερώνουμε ότι, εκδόθηκε η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΔΕΝ/47958/317/ 30.04.2024 (ΑΔΑ: 6ΚΥ24653Π8-ΕΜΕ) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίνονται:
   οι υπό στοιχεία «Ο.Π.Ε.-Κ.1-10» και «Ο.Π.Ε.-Κ.2.5-10» Οριστικοί Πίνακες Εγκεκριμένων αιτήσεων Μονοκατοικιών/Μεμονωμένων διαμερισμάτων. ο υπό στοιχεία «ΠΟΛ-Ο.Π.Ε.-07» Οριστικός Πίνακας Εγκεκριμένων αιτήσεων Πολυκατοικιών Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ενότητα Αποτελέσματα Αξιολόγησης  της ιστοσελίδας του προγράμματος.
   Read more...

   355 • 0

  12. Επικαιρότητα

   Engineer

   Σύσταση και λειτουργία Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμης Εταιρείας:
   1. Συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, µε την επωνυμία «Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία» (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.), με σκοπό την εποπτεία και την υλοποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού και Κινδύνου Πλημμύρας, του Στρατηγικού Σχεδίου Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, τον συντονισμό και τη συνεχή επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και διαχείρισης των υδάτων, καθώς και τη
   χορήγηση αδειών χρήσης ύδατος. Για τις σχέσεις του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. µε την αλλοδαπή, η επωνυμία της Εταιρείας
   είναι «Thessaly Water Management Organization S.A.».
   2. Ο Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος σύμφωνα µε τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την επιφύλαξη της εποπτείας του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. ως προς τα δίκτυα εγγείων βελτιώσεων, την οποία ασκεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και της εποπτείας του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα, την οποία ασκεί ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
   3. Η οργάνωση και η λειτουργία του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. διέπονται από τον παρόντα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που διέπουν εταιρείες που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή που επιχορηγούνται ή χρηματοδοτούνται από αυτό. Οι παρεκκλίσεις αφορούν ιδίως τον ν. 3429/2005 (Α’ 314) περί Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, τον ν. 4412/2016 (Α’ 147) περί δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, πλην των ρητά οριζόμενων στον παρόντα εξαιρέσεων και τις διατάξεις που διέπουν τους φορείς που έχουν ταξινομηθεί ως Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και τις ρυθμίσεις που αναφέρονται στους Φορείς αυτούς, με την επιφύλαξη του ν. 4270/2014 (Α’ 143), περί δημοσίου λογιστικού, καθώς και του ν. 4972/2022 (Α’ 181), πλην των ρητά οριζόμενων στον παρόντα εξαιρέσεων.
   4. Για τα θέματα που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. εφαρμόζεται συμπληρωματικά και εφόσον δεν αντίκειται στον παρόντα, ο ν. 4548/2018 (Α’ 104), περί αναμόρφωσης του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών.
   Καταστατικό
   Το Καταστατικό του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.) έχει ως εξής:
   «Άρθρο πρώτο
   Σκοπός της Εταιρείας
   1. Σκοπός του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. είναι η εκπόνηση της στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων
   του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας, η εποπτεία και υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων, ο συντονισμός
   και η συνεχής επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και διαχείρισης, καθώς και η χορήγηση αδειών
   χρήσης ύδατος. Για την εκπλήρωση του σκοπού του, ο Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.:
   α) παρακολουθεί την ποιοτική και ποσοτική κατάσταση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων σύμφωνα με
   τον ν. 3199/2003 (Α’ 280) περί προστασίας και διαχείρισης των υδάτων,
   β) μεριμνά για την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού, κατά παρέκκλιση του άρθρου 7 του ν. 3199/2003 και του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο πέμπτο του παρόντος και παρακολουθεί την εφαρμογή τους,
   γ) χορηγεί άδειες χρήσεις ύδατος,
   δ) μεριμνά για την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας (Master Plan), για τον
   έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και για την ανάλυση κινδύνου και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστάσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων, όπως πλημμύρα, ξηρασία ή λειψυδρία,
   ε) μεριμνά και εκτελεί τις αναγκαίες ενέργειες για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον έλεγχο, τη συντήρηση, τη διοίκηση και τη λειτουργία των εγγειοβελτιωτικών έργων και των δικτύων άρδευσης σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 6 του παρόντος και λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών ύδατος κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 5037/2023 (Α’ 78),
   στ) ενεργεί και μεριμνά για τη συγκέντρωση και παρακολούθηση του συνόλου των υδρολογικών και μετεωρολογικών δεδομένων του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας.
   2. Με την επιφύλαξη των όρων της σύμβασης της παρ. 3, ο Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. μπορεί να:
   α) συμμετέχει σε επιχειρήσεις οποιουδήποτε εταιρικού τύπου, των οποίων ο σκοπός συναρτάται με την υλοποίηση της παρ. 1,
   β) συνάπτει συμβάσεις προς εξεύρεση οικονομικών πόρων, να αναθέτει σε τρίτους οποιοδήποτε έργο ή προμήθεια εξοπλισμού, να εποπτεύει και να συντονίζει τις απαιτούμενες εργασίες,
   γ) διενεργεί επιστημονικές έρευνες και να καταρτίζει μελέτες,
   δ) εκπονεί για λογαριασμό τρίτων, αντί αμοιβής, μελέτες οποιουδήποτε τύπου και σταδίου που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων και του κινδύνου πλημμύρας, υδρολογικές μελέτες, μελέτες που σχετίζονται με αποστραγγιστικά έργα, μελέτες άρδευσης, μελέτες οργάνωσης και διαχείρισης, επίβλεψη, ερευνητικά προγράμματα, καθώς και να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης και διαχείρισης αντίστοιχων μελετών και έργων σε τρίτους,
   ε) συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις, συμφωνίες, μνημόνια συνεργασίας και προγραμματικές συμβάσεις με φορείς του δημόσιου τομέα ή με φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα,
   στ) εισηγείται σχέδια νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων σχετικών με τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
   ζ) διασφαλίζει την εφαρμογή καλών πρακτικών στα θέματα αρμοδιότητάς του, διατυπώνοντας προτάσεις,
   η) συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς και οργανισμούς για θέματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του πληθυσμού,
   θ) οργανώνει συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια και δημοσιεύει πορίσματα και
   ι) πράττει εν γένει καθετί απαραίτητο για την επίτευξη του σκοπού του.
   3. Κατ’ εφαρμογή της παρ.  4 του άρθρου 5 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), ο Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. συνάπτει σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας με το Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στην οποία περιγράφονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της δημόσιας υπηρεσίας και η αποζημίωση, σύμφωνα με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων. Στην περίπτωση
   σύναψης σύμβασης παροχής δημόσιας υπηρεσίας με αντικείμενο την άρδευση και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
   4. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των έργων της περ. ε’ της παρ. 1 δεν καταλαμβάνουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δυνάμει των π.δ. 77/2023 (Α’ 130) και 82/2023 (Α’ 139), καθώς και τα υδραυλικά έργα, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως ειδικά και σημαντικά έργα εθνικού επιπέδου με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, μετά από αίτημα των αρμοδίων φορέων, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 679/1977 (Α’ 245).
   Ν.5106-24-ΦΕΚ-63-01.05.2024-τεύχος-Α.pdf
   Read more...

   277 • 0

  13. Επικαιρότητα

   Engineer

   Συνάντηση με τους εκπροσώπους του στρατού και της ειδικής ομάδας καταστροφών είχε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος την Τετάρτη 24 Απριλίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της συνεργασίας για τις ελεγχόμενες εκρήξεις που πραγματοποιούνται εντός του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού κατά τη διάρκεια των εργασιών που λαμβάνουν χώρα λόγω της επένδυσης.
   Το θεαματικό νούμερο 314 ήχησε δυνατά, καθώς αφορά Βόμβες Αεροπορίας, που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα, μεταξύ πολλών ακόμα βομβών και πυρομαχικών, από την ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπέδιων Ξηράς), μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο, δίπλα στα σπίτια μας. ένα νούμερο
   «Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι 314 βόμβες, που είχαν αποθηκεύσει οι Γερμανοί, ήταν 2 μέτρα ακριβώς κάτω από τις πρώην εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, παιδικούς σταθμούς και αθλητικές μας εγκαταστάσεις, που βρισκόταν εντός του πρώην αεροδρομίου καθώς και δίπλα σε Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις! Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» δήλωσε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και πρόσθεσε: «Δόξα τω Θεώ, δεν έγινε ποτέ κακό ή έκρηξη, ενώ πραγματικά είναι να απορείς, πως λειτουργούσε ένα ολόκληρο Αεροδρόμιο και δεκάδες εγκαταστάσεις Δήμου και ΥΠΑ σε αυτό το ναρκοπέδιο. Εμείς ως Δήμος, είχαμε στον πόλεμο νεκρούς κατοίκους μας, από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων κυρίως και γι’ αυτό όταν εκλέχτηκα Δήμαρχος, ένα από τα πρώτα έργα που έκανα, με σεβασμό στην μνήμη τους, ήταν το σχετικό μνημείο στο Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Αυτό όμως δεν μπορούσε κανείς να το φανταστεί!
   Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ήρωες της ΤΕΝΞ, που έστω τώρα, λόγω της επένδυσης, καθαρίζουν 80 χρόνια μετά, τον χώρο δίπλα στα σπίτια μας. Η συνάντηση έγινε ώστε να έχουμε στενή συνεργασία στην επικοινωνία με τους κατοίκους μας, που σε κάθε ελεγχόμενη έκρηξη αναστατώνονται!»
   Read more...

   479 • 0

  14. Επικαιρότητα

   Engineer

   Στα €8,8 τρισεκατομμύρια η συνολική αξία των εμπορικών ακινήτων (CRE) στην ανεπτυγμένη Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EPRA, με την συνολική αξία του Ελληνικού εισηγμένου κλάδου ακινήτων η οποία κατατάσσεται στα emerging Markets την ίδια περίοδο να φτάνει στα €4,42 δισ.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η EPRA στην έκθεση «Global Real EstateTotal Markets Table» για τον Μάρτιο του 2024, στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024, η συνολική αξία του εισηγμένου κλάδου ακινήτων στην Ανεπτυγμένη Ευρώπη ανήλθε σε €395 δισ., εκ των οποίων το 65,1% αντιπροσωπεύεται στον δείκτη FTSE EPRA Nareit Developed Europe Index. Οι μεγαλύτερες αγορές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (€71,8 δισ.), ακολουθούμενες από την Ελβετία (€67,7 δισ.), τη Γερμανία (€65,6 δισ.), τη Σουηδία (€63,2 δισ.) και τη Γαλλία (€49,7 δισ.).  
   Η συνολική αξία των εμπορικών ακινήτων (CRE) στην ανεπτυγμένη Ευρώπη εκτιμάται σε περίπου €8,8τρισ. έναντι συνολικού ΑΕΠ περίπου €19,9 τρισ. Ο εισηγμένος τομέας ακινήτων στην Ανεπτυγμένη Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 4,5% της συνολικής αξίας CRE.
   Η συνολική αξία του Ελληνικού εισηγμένου κλάδου ακινήτων ανήλθε κατά την ίδια περίοδο σε €4,42 δισεκατομμύρια με 12 εταιρίες να τον εκπροσωπούν. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των Ελληνικών ΑΕΕΑΠ ανήλθε σε €2,86 δισ.

   Η αξία του κλάδου επαγγελματικών ακινήτων στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται άνω των €7,19 τρισ με την αξία του εισηγμένου κλάδου ακινήτων να ανέρχεται σε €274 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα €178 δισεκατομμύρια (65,1% του LRE) αντιπροσωπεύονται στον δείκτη FTSE EPRA Nareit Global Real Estate Index.

   Εντός του εισηγμένου κλάδου ακινήτων στην Ε.Ε., υπάρχουν σήμερα 185 REIT με κεφαλαιοποίηση US$108 δισεκατομμυρίων, έναντι 242 μη REIT με κεφαλαιοποίηση €174,6 δισεκατομμυρίων.
   Στα €6δισ. το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024
    
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024, το συνολικό χρέος και τα ίδια κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις εισηγμένες που απαρτίζουν τον FTSE EPRA Nareit Developed Europe Index ανήλθε σε €6 δισεκατομμύρια, από τα οποία €1,4 δισ. αντλήθηκαν από εκδόσεις μετοχών και δικαιωμάτων και €4,6 δισεκατομμύρια από εκδόσεις χρέους.
   Read more...

   160 • 0

  15. Επικαιρότητα

   GTnews

   Με στόχο την τήρηση της πολεοδομικής νομιμότητας, τον σεβασμό στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, καθώς και στο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και επισκεπτών στις ακτές, από πέρυσι τον Απρίλιο μέχρι σήμερα οι Επιθεωρητές Δόμησης και Κατεδαφίσεων έχουν μεταβεί στο νησί πέντε φορές (συγκεκριμένα στις 03.04.2023, στις 10.04.2023, στις 14.07.2023, στις 21.12.2023 και στις 01.04.2024). Διενήργησαν εντατικούς ελέγχους εντοπισμού αυθαίρετης δόμησης σε 13 επιχειρήσεις και σε ένα ιδιωτικό έργο και παρακολούθησαν τις διαδικασίες κατεδάφισης και συμμόρφωσης.
   Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχιστούν τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, τα ευρήματα των οποίων θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Τις ημέρες αυτές συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει και τη μεταρρύθμιση στα θέματα κατεδάφισης αυθαίρετης δόμησης και άλλες πολεοδομικές διατάξεις, που εισηγείται στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουν προετοιμάσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.
   Ακολουθούν, αναλυτικά, τα ευρήματα του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Μύκονο:
   1. PRINCIPOTE
   Κατά την πρώτη αυτοψία, στις 11.04.2023, είχε συνταχθεί πόρισμα που περιελάμβανε αυθαίρετες κατασκευές, κλειστούς χώρους με χρήση αποθήκης, μπαρ, τουαλέτες, εμπορικά κέντρα, κ.λπ., συνολικής έκτασης 9.200 τ.μ., πέργκολες και ξύλινο δάπεδο εμβαδού 5.300 τ.μ., διάστρωση γηπέδου με σκυρόδεμα 21.500 τ.μ. και ξύλινο τοίχο 300 μ., που έκλειναν την πρόσβαση του κοινού στην κοινόχρηστη παραλία του Πανόρμου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες στην επιχείρηση, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2023, για την παρακολούθηση των διαδικασιών κατεδάφισης. Τον Απρίλιο του 2024 κατεδαφίστηκε το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών. Έχουν παραμείνει οι κατασκευές που έφεραν στοιχεία νομιμότητας (οικοδομική άδεια και υπαγωγές).

   PRINCIPOTE- Απρίλιος 2023
    

   PRINCIPOTE- Απρίλιος 2024
   2. PASAJI
   Στην επιχείρηση διαπιστώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές, όπως πέργκολες 60 τ.μ., μαντρότοιχοι 14 μ., κλειστοί χώροι 107 τ.μ. και ξύλινα πετάσματα 40 τ.μ.Το τμήμα της επιχείρησης που εκτείνεται με πέργκολα και ημιυπαίθριο χώρο έμπροσθεν του αιγιαλού και της παραλίας έχει υπαχθεί σε νόμο αυθαιρέτων και έχει ζητηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), να ελέγξει τις υπαγωγές.Έχει διενεργηθεί η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, για τα οποία δεν έγινε δεκτή η προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και έχει διαπιστωθεί από ιδιώτη Ελεγκτή Δόμησης.Το μικτό κλιμάκιο θα διενεργήσει νέα αυτοψία στην επιχείρηση, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
   PASAJI- Απρίλιος 2023
   3. KUZINA
   Στην επιχείρηση διαπιστώθηκαν υπερβάσεις της αδείας σε όλες τις πτέρυγες του ξενοδοχείου και στο εστιατόριο ΚUZINA. Συγκεκριμένα οι κατασκευές αυτές ήταν ημιυπαίθριοι χώροι, εμβαδού 50  τ.μ., κλειστοί χώροι 200 τ.μ., γυμναστήριο κ.λπ.,τοιχία 50 τ.μ. και ξύλινη γέφυρα. Ωστόσο, κατατέθηκε ένσταση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αυθαιρέτων κατασκευών παρουσιάστηκαν να έχουν υπαχθεί σε νόμο αυθαιρέτων, ενώ οι υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές που δεν εντάχθηκαν, κατεδαφίστηκαν από τον ιδιοκτήτη. Για τη νομιμότητα αυτών των υπαγωγών έχει αποσταλεί σχετικό έγγραφο με στοιχεία στην αρμόδια ΥΔΟΜ.

   KUZINA- Απρίλιος 2023

   KUZINA -Απρίλιος 2024
   4. AEONICSUITS&SPA
   Έγινε αυτοψία, στις 10.04.2023 και στις 01.04.2024. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος του ξενοδοχειακού καταλύματος, σύμφωνα με το εγκεκριμένο (από Ιανουαρίου 2018) διάγραμμα δόμησης και διαπιστώθηκαν: μετατροπή υπόγειων χώρων αντλιοστασίου και μηχανοστασίου σε χώρους δωματίων με jacuzzi, κλειστοί χώροι μπαρ, εστιατορίου, στη θέση παλιάς πέργκολας, αποθηκευτικοί υπέργειοι χώροι, προσθήκες στη στάθμη 3, κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων με χρήση ξενοδοχείου, γυμναστηρίου, spa κ.λπ., συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ. H επιχείρηση έχει καταθέσει προσφυγή στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ και δεν έχει τελεσιδικήσει, ακόμη. Σε επόμενη φάση μετά την τελεσιδικία αυτής, θα διενεργηθεί αυτοψία για την παρακολούθηση της υπόθεσης και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

   “AEONIC SUITS & SPA” – Γενική άποψη: κάτω πτέρυγα δωματίων κάτω από πισίνα και bar

   “AEONIC SUITS & SPA” – Πίσω τμήμα άνω στάθμης (προσθήκη γυμναστηρίου/spa) και βοηθητικών κτισμάτων στο κεντρικό κτίριο
   5. Alemagou
   Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, κυρίως βοηθητικής χρήσης ως αποθηκευτικοί χώροι υλικών και στεγάστρων, συνολικής επιφάνειας 440 τ.μ. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με την απομάκρυνση των κατασκευών/υπερβάσεων της αδείας. Παράλληλα, εκδόθηκε νέα άδεια, μικρής κλίμακας, για «διαμόρφωση εξωτερικού χώρου προσθήκη πέργκολας με αντιανέμιο, πέργκολα για χώρο στάθμευσης και επισκευή υφιστάμενης πέργκολας χώρου καταστήματος και εγκατάσταση και απεγκατάσταση εξέδρας εκδηλώσεων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου». Οι εργασίες που αφορούν στην παραπάνω έγκριση δεν είχαν ολοκληρωθεί, ενώ δεν διαπιστώθηκαν νέες υπερβάσεις.

   “Alemagou” – Απρίλιος 2023

   “Alemagou” -Απρίλιος 2024
   6. Superparadise
   Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, κυρίως βοηθητικής χρήσης (αποθηκευτικοί χώροι) και προσθήκες κατ’ επέκταση κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 181 τ.μ. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών, πλην ενός αυθαίρετου τοιχίου εσωτερικά του οικοπέδου, που διαχωρίζει τον βόρειο προαύλιο χώρο, για τον οποίο έχει προσφύγει η επιχείρηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων του Υπουργείου και μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου. Για τις αυθαίρετες κατασκευές που εντοπίστηκαν από το κλιμάκιο και είχαν ενταχθεί σε νόμο αυθαιρέτων, εστάλη έγγραφο από την Υπηρεσία προς την αρμόδια ΥΔΟΜ για τον έλεγχο νομιμότητας αυτών λόγω του χρόνου κατασκευής, ωστόσο δεν έχει ακόμη απαντήσει. Δεν έχει εκδοθεί απόφαση προστίμου.

   “Superparadise”- Απρίλιος 2023

   “Superparadise” – Απρίλιος 2024,όπου παρέμεινε το τοιχίο μετασκευασμένο εν μέρει
   7. Lohan
   Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, κυρίως βοηθητικής χρήσης, ως αποθηκευτικοί χώροι και προσθήκες κατ’ επέκταση κτιρίων συνολικής επιφάνειας 970 τ.μ., καθώς και κατασκευές/διαμορφώσεις έμπροσθεν του καταστήματος εντός αιγιαλού/παραλίας. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών.

   “Lohan” – Απρίλιος 2023

   “Lohan” -Απρίλιος 2024
   8. Solymar
   Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές που αφορούσαν σε μικρές επεκτάσεις κτιριακές επιφάνειας 68 τ.μ. και διαμορφώσεις εντός και εκτός του οικοπέδου και αιγιαλού/παραλίας, έκτασης 500 τ.μ. Η επιχείρηση έχει προσφύγει στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και μετά την απόφασή του επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης για τις αυθαίρετες κατασκευές που παρέμεναν. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 προέκυψε μερική συμμόρφωση, καθώς διαπιστώθηκε ότι κάποιες κατασκευές έχουν απομακρυνθεί.

   “Solymar”- Απρίλιος 2023

   “Solymar” – Απρίλιος 2024
   9. Santanna
   Κατά την αυτοψία του Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές, κυρίως βοηθητικής χρήσης, συνολικής επιφάνειας 46,77 τ.μ. και διαμορφώσεις ξύλινης εξέδρας εντός αιγιαλού παραλίας, επιφάνειας 177,60 τ.μ. Κατά την αυτοψία του μικτού κλιμακίου του Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης με την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών.

   “Santanna” – Απρίλιος 2023

   “Santanna” – Απρίλιος 2024
   Jakie-O Κάστρο Χώρας Κατά την αυτοψία της 11ης Απριλίου του 2023, εντοπίστηκε έμπροσθεν του καταστήματος, αυθαίρετη κατασκευή κατ’ επέκταση του κτιρίου και εντός του κοινόχρηστου χώρου, συνολικής επιφάνειας 45 τ.μ. Η επιχείρηση αποδέχτηκε το Πόρισμα -Έκθεση Αυτοψίας του κλιμακίου ελέγχου και ακολούθησε τη διαδικασία συμμόρφωσης για την αποξήλωσή της με ίδια μέσα, που ωστόσο σε επόμενη αυτοψία του κλιμακίου στις Απριλίου του 2024 διαπιστώθηκε η μερική συμμόρφωση της επιχείρησης. Για την εν λόγω επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης για τις κατασκευές που παρέμειναν.

   Jakie-O Κάστρο Χώρας – Απρίλιος 2023

   Jakie-O Κάστρο Χώρας -Απρίλιος 2024
   Jakie-O Super Paradise στο Πλυντρί Κατά την αυτοψία της 10ης Απριλίου του 2023, εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές από μέταλλο και ξύλο, οι οποίες στέγαζαν χώρους κυρίως βοηθητικής χρήσης, συνολικής επιφάνειας 226 τ.μ. Η επιχείρηση αποδέχτηκε το Πόρισμα -Έκθεση Αυτοψίας του κλιμακίου ελέγχου και ακολούθησε τη διαδικασία συμμόρφωσης για την αποξήλωσή της με ίδια μέσα, που ωστόσο καθυστέρησε πλέον των -κατά νόμο- προθεσμιών και της καταλογίστηκαν τα πρόστιμα. Ωστόσο, σε επόμενη αυτοψία του κλιμακίου, στις 2 Απριλίου του 2024, διαπιστώθηκε η συμμόρφωση της επιχείρησης και η καθαίρεση όλων των αυθαίρετα στεγασμένων, βοηθητικών χώρων του πορίσματος.

   Jakie-O Super Paradise στο Πλυντρί -Απρίλιος 2023

   Jakie-O Super Paradise στο Πλυντρί- Απρίλιος 2024
   NAMMOS Από την Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συνταχθεί Πρωτόκολλο Κατεδάφισης, διότι κατά τον επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου Επιθεωρητών, στις 04.04.2023, διαπιστώθηκε να εκτελούνται εκτεταμένες, οικοδομικές εργασίες άνευ οικοδομικής αδείας, σε κτίρια που δραστηριοποιείται η επιχείρηση με την επωνυμία «NAMMOS». Τμήμα κτιρίου, που συμπεριλαμβάνεται στο πρωτόκολλο κατεδάφισης, είχε κατασκευαστεί εντός του αιγιαλού. Θα ακολουθήσει, άμεσα, επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου Επιθεωρητών της Υπηρεσίας, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι διαπιστώσεις του από 03.06.2023 πορίσματος αρμόδιου Ελεγκτή Δόμησης, σύμφωνα με τις οποίες τμήματα των αυθαίρετων κτιρίων που περιλαμβάνονταν στο Πρωτόκολλο Κατεδάφισης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών εντός αιγιαλού, έχουν ήδη κατεδαφιστεί και θα ακολουθήσει επιτόπιος έλεγχος από το Σώμα.
   Σε διαφορετικό οικόπεδο της επιχείρησης «NAMMOS», ύστερα από επιτόπιο έλεγχο κλιμακίου Επιθεωρητών στις 03-04.04.2023, συντάχθηκε το από 28.09.2023 Πόρισμα, που αφορά σε αυθαίρετες επεκτάσεις των κτιρίων της τάξεως των 500 τ.μ., με χρήση εμπορικών καταστημάτων και εστίασης. Θα ακολουθήσει, άμεσα, επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου Επιθεωρητών της Υπηρεσίας, προκειμένου να ελεγχθεί εάν κατεδαφίστηκαν οι εν λόγω αυθαίρετες κατασκευές.

   ΝΑΜΜΟΣ 1 – Απρίλιος 2023

   ΝΑΜΜΟΣ 2 – Απρίλιος 2023
   SCORPIOS Στην επιτόπια αυτοψία 04.04.2023, εντοπίστηκαν στην εκτός σχεδίου περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση “PARAGA A.E.”, οι παρακάτω αυθαίρετες κατασκευές: 11 containers συνολικής επιφάνειας 145 τ.μ., 3 πλαστικές δεξαμενές, 6 πέργκολες συνολικής επιφάνειας 303 τ.μ., 8 τοιχία από λιθοδομή συνολικού μήκους 36 μ. και μέσου ύψους 2,5 μ., αυθαίρετη επικάλυψη rabote πέργκολας επιφάνειας 56 τ.μ., αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 24,3 τ.μ., αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 24 τ.μ. και αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 89 τ.μ. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο στις 02.04.2024, διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν καθαιρεθεί: το ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 89 τ.μ., το ισόγειο κτίσμα από λιθοδομή επιφανείας 24 τ.μ., το container (υποσταθμός ΔΕΔΔΗΕ) επιφάνειας 12 τ.μ. και οι περιμετρικοί τοίχοι του ισογείου κτίσματος από λιθοδομή, του οποίου αφαιρέθηκε η οροφή, για ύψος μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου κατά το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) 1,5 μ.

   Scorpios – Απρίλιος 2023

   Scorpios- Απρίλιος 2024
   ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΩΡΟΕΡΓΟ» ΦΤΕΛΙΑ
   Διενεργήθηκε στις 21.12.2023 επιτόπιος έλεγχος στην περιοχή «Μωρόεργο» – «Φτελιά» Μυκόνου, στην ιδιοκτησία για την οποία είχε εκδοθεί περαιωμένη Υπαγωγή στον ν.4495/2017 και οικοδομική άδεια αποπεράτωσης εργασιών αυθαίρετης κατοικίας – ξενώνα και κολυμβητικής δεξαμενής, με το ν.4495/2017 της ΥΔΟΜ Σύρου. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες σε εξέλιξη και ειδικότερα: εργασίες εκσκαφών και εκβραχισμών, σκυροδέτηση της πλάκας οροφής του κτιρίου του ξενώνα, κατασκευή σε εξέλιξη νέων τοίχων από λιθοδομή, που δεν καλύπτονται από την περαιωμένη Υπαγωγή στο ν. 4495/2017. Για τη συγκεκριμένη κατασκευή υπήρχαν υπερβάσεις εντοπισμένες από το ΑΤ, από το 2011. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν προέκυψε ότι οι κατασκευές που περιλαμβάνονται στη περαιωμένη Υπαγωγή στο ν.4495/2017, κατασκευάστηκαν μεταγενέστερα της 28ης.7.2011 και επομένως παρανόμως υπήχθησαν στο ν.4495/2017. Στη συνέχεια, μετά από ενεργοποίηση της αρμόδιας ΥΔΟΜ, η τελευταία προέβη σε: Απόφαση Ανάκλησης δήλωσης της Υπαγωγής στη ρύθμιση του ν. 4495/2017, Απόφαση «Ανάκλησης της Οικοδομικής άδειας της ΥΔΟΜ Σύρου, στην περιοχή Φτελιά Μυκόνου και εξεδόθη «Διακοπή Οικοδομικών Εργασιών». Κατά το νεότερο επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο Επιθεωρητών την 1η 04.2024, διαπιστώθηκε ότι είχαν συνεχιστεί οι οικοδομικές εργασίες σε χρόνο μεταγενέστερο της διακοπής οικοδομικών εργασιών. Συγκεκριμένα ο τοίχος αντιστήριξης βόρεια της οικοδομής είχε επεκταθεί καθ’ ύψος.

   ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΩΡΟΕΡΓΟ» ΦΤΕΛΙΑ – Δεκέμβριος 2023
   ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΜΩΡΟΕΡΓΟ» ΦΤΕΛΙΑ -Απρίλιος 2024
   Read more...

   346 • 0

  16. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το Top 10 των πολυσύχναστων αεροδρομίων στον κόσμο, για το 2023, κυκλοφόρησε το ACI World, με τη λίστα να παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές που οφείλονται στην αναζωπύρωση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών.
   Επιμέλεια: Β. Βεγιάζη
   Σύμφωνα με το ACI World, η παγκόσμια πρόβλεψη για το σύνολο της κίνησης το 2023 αγγίζει τα 8,5 δισεκατομμύρια επιβάτες, αντικατοπτρίζοντας μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη 93,8% σε σχέση με τα προ Covid επίπεδα.
   Συγκεκριμένα, η ανάκαμψη της διεθνούς επιβατικής κίνησης έφτασε στα επίπεδα της εγχώριας κυκλοφορίας, «τονίζοντας τον ουσιαστικό της ρόλο στην προώθηση της αναζωπύρωσης και της επέκτασης του κλάδου», σημειώνει το ACI World.
   Η μαζική εισροή επιβατών στα διεθνή αεροδρόμια διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ανάκαμψης, επηρεάζοντας κατά συνέπεια τη σύνθεση των κορυφαίων 10 πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων για το σύνολο των επιβατών.

   Σταχυολογώντας τα στοιχεία του ACI World προκύπτουν τα εξής:
   -Ο συνολικός αριθμός επιβατών παγκοσμίως το 2023 πλησιάζει τα 8,5 δισεκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 27,2% έναντι του 2022 ή ανάκαμψη 93,8% σε σχέση με το 2019.
   -Ενώ η εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 20,2% (ή ανάκαμψη 96,8% έναντι του 2019), η διεθνής αγορά οδήγησε την ανάκαμψη με ρυθμό ανάπτυξης 36,5% (ή 90,4% έναντι του 2019).
   -Τα 10 κορυφαία αεροδρόμια που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% της παγκόσμιας κίνησης (806 εκατομμύρια επιβάτες), σημείωσαν άνοδο 19,8% έναντι του 2022 ή άνοδο 0,7% έναντι του 2019 (801 εκατομμύρια άτομα το 2019).

   -Το Διεθνές Αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson Atlanta κατέχει την 1η θέση και ακολουθεί -για πρώτη φορά- στη 2η θέση το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ξεπερνώντας το Διεθνές Αεροδρόμιο Dallas Forth Worth στην 3η θέση.
   -Από τις πρώτες 10 κατατάξεις για τη συνολική επιβατική κίνηση, 5 αεροδρόμια βρίσκονται στις ΗΠΑ.
   -Το μεγαλύτερο «άλμα» στο Top 10 καταγράφεται για το Tokyo Haneda, που από την 16η θέση το 2022 αναρριχήθηκε στην 5η θέση το 2023.

   Οι επιδόσεις στο cargo
   Οι όγκοι στο air cargo εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά 3,1% σε ετήσια βάση (-4,6% έναντι του 2019), σε σχεδόν 113 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2023.
   Οι όγκοι αεροπορικού φορτίου στην πρώτη 10άδα -που αντιπροσωπεύουν περίπου το 26% (29,6 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι) των παγκόσμιων όγκων το 2023- κατέγραψαν ετήσια 3,5% το 2023. Η μείωση μπορεί να αποδοθεί στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και στις διαταραχές του παγκόσμιου εμπορίου και των εφοδιαστικών.
   Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ παρέμεινε στην κορυφή, ακολουθούμενο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Μέμφις και το Διεθνές Αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης. Το αεροδρόμιο Anchorage κατατάσσεται στην 4η θέση και ακολουθεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon στην 5η θέση.

   Οι μετακινήσεις αεροσκαφών
   -Το 2023 οι παγκόσμιες μετακινήσεις αεροσκαφών πλησίασαν τα 95 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 11,8% έναντι του 2022 ή ανάκαμψη 92,7% σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα.
   -Τα 10 κορυφαία αεροδρόμια -που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 6% της παγκόσμιας κίνησης (6 εκατομμύρια μετακινήσεις)- κατέγραψαν αύξηση 7,4% έναντι του 2022 ή +96,4% έναντι του 2019 (6,2 εκατομμύρια το 2019).
   -Το διεθνές αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson Atlanta βρίσκεται στην 1η θέση, ακολουθούμενο από το Chicago O’Hare Airport στη 2η και το Διεθνές Αεροδρόμιο Dallas Fort Worth στην 3η.
   Read more...

   323 • 0

  17. Επικαιρότητα

   Engineer

   Όλα συνέβησαν το πρωί της Τρίτης, στην οδό Νεωριών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όταν κατέρρευσε παλιό κτίριο.
   Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκδοθεί ηλεκτρονική άδεια για μικρές εργασίες από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη. 
   Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατέρρευσε τμήμα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 31χρονος και να τραυματιστούν άλλα έξι άτομα. Ο νεαρός αστυνομικός βρισκόταν στο φορτηγό, όταν τα μπάζα έπεσαν και τον καταπλάκωσαν.

   Στιγμιότυπα από το σημείο της τραγωδίας / Φωτογραφίες Intime


   Την υπόθεση ερευνά το ΑΤ Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με τους αστυνομικούς να έχουν προβεί σε επτά προσαγωγές, ανάμεσα στους οποίους ο εργολάβος και κάποιοι εργάτες.
    
   Read more...

   1536 • 7

  18. Επικαιρότητα

   Engineer

   Εκ νέου άνοδο καταγράφουν οι μέσες ζητούμενες τιμές κατοικιών για πώληση, αλλά και ενοικίαση κατά το α' τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με τον δείκτη SPI, που καταρτίζει η πλατφόρμα Spitogatos.
   Πιο συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης μιας κατοικίας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,0% σε ετήσια βάση ενώ η άνοδος έφθασε το 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά την πώληση κατοικιών, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος και κατά 2,3% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2023.
   Στις πρώτες θέσεις των περιοχών με τις υψηλότερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στην Αττική βρίσκονται ο Πειραιάς και συγκεκριμένα οι Καλλίπολη- Φρεαττύδα, Δραπετσώνα και το κέντρο, ενώ ακολουθεί το Νέο Ψυχικό, όπου σημειώθηκε αύξηση 34,9% στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης και την πρώτη "τριάδα" κλείνει η Παλλήνη με άνοδο 34,4%. 
   Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, στις κορυφαίες περιοχές που καταγράφεται άνοδος στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης ήταν η περιοχή Χαριλάου (2.538 ευρώ/τ.μ.), η Άνω Πόλη (1.849 €/τ.μ.) και η περιοχή Πεύκα (1.714 €/τ.μ.). 

   Οσον αφορά στην ενοικίαση οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικιών στην Αττική καταγράφονται στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, στον Πειραιά, στην Ανατολική Αττική και στα Νότια Προάστια, εώ στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενη τιμής ενοικίασης κατοικίας είναι η περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι (9,7 €/τ.μ), Μηχανιώνα (6,0 €/τ.μ.) και η περιοχή Ξηροκρήνη – Παναγιά Φανερωμένη (7,4 €/τ.μ.).
   Οι πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδα για αγορά κατοικίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Συγκεκριμένα, οι ακριβότερες περιοχές είναι: η Μύκονος, η Βουλιαγμένη, η Βούλα και η Ύδρα, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί η εμφάνιση της Πάτμου στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.
   Παράλληλα, οι 5 πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι η Βουλιαγμένη , η Βούλα , η περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός, η Γλυφάδα  και ο Άλιμος. Αντίθετα, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αττική είναι η Αγία Βαρβάρα (1.269€/τ.μ.), το Πέραμα (1.343 €/τ.μ.), η Πατησίων – Αχαρνών (1.424 €/τ.μ.), ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (1.429 €/τ.μ.) και τα Πατήσια (1.439 €/τ.μ.).

   Ενοικίαση κατοικίας
   Σε ό,τι αφορά στην ενοικίαση στο σύνολο της επικράτειας, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης αποτελούν μέρη με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και σημαντική ενίσχυση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας είναι η Παλλήνη στη Χαλκιδική, η Σιθωνία  και η Κασσάνδρα, η Μύκονος, η Καλλικράτεια στη Χαλκιδική και η Πάρος. Στην Αττική, τα Νότια Προάστια βρίσκονται και πάλι στην κορυφή για ενοικίαση κατοικίας με τη Βουλιαγμένη να έρχεται πρώτη με μέση ζητούμενη τιμή 18,1€/τ.μ. Ακολουθεί η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός, το Παλαιό Ψυχικό, η Γλυφάδα και το Ελληνικό. Στον αντίποδα, οι πέντε πιο οικονομικές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας είναι οι Άγιοι Ανάργυροι (7,0 €/τ.μ.), η περιοχή Άγιος Ιωάννης Ρέντης (7,1 €/τ.μ.), το Πέραμα (7,3 €/τ.μ.), το Κρυονέρι (7,3€/τ.μ.) και ο Διόνυσος (7,6 €/τ.μ.).
   Read more...

   445 • 0

  19. Επικαιρότητα

   GTnews

   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση του προγράμματος: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», συνολικού ύψους 176,75 εκατ. ευρώ, έως τις 15 Μαΐου 2024, στις 18:00.
   Το Υπουργείο προέβη σε αυτή την παράταση, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο φόρτο εργασίας των μηχανικών, Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ελεγκτών, που εκδίδουν τα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/ Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου).
   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για τυχόν ερωτήματα και διευκρινίσεις στα τηλέφωνα 218 2185146 (ώρες λειτουργίας 09:00 – 17:00) και 213 1513598 (ώρες λειτουργίας 11:00 – 17:00) ή να τα αποστέλλουν, ηλεκτρονικά, στο e-mail: [email protected]
   Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).
    
   Read more...

   265 • 0

  20. Επικαιρότητα

   GTnews

   Σε συνέχεια της προαναγγελτικής ανακοίνωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 29.03.2024, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, σχετικά με την εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων», δίνονται οι εξής παρατάσεις:
   Για τα υφιστάμενα κτίρια, το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η Τεχνική Έκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως την 10η Μαΐου 2024. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας μέχρι την 10η Ιουνίου 2024. Για τους οικισμούς, οι ΟΤΑ ολοκληρώνουν το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την Τεχνική Έκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων του οικισμού έως την 26η Μαΐου 2024. Σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση της Πολιτείας για την αντιπυρική προστασία των οικισμών που βρίσκονται εντός ή σε επαφή με τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο, θα υλοποιήσει, άμεσα, πρόσθετο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην άμεση σύνταξη των προβλεπόμενων τεχνικών εκθέσεων και την κατά προτεραιότητα άμεση υλοποίηση αυτών, με στόχο τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων και αφορά σε οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις εντός υψηλών δασών στις περιοχές ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
   Τα μέτρα προληπτικής προστασίας
   Για την αντιπυρική περίοδο του 2024, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, δηλαδή:
   Εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο, Τακτικός καθαρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωμα της µη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων. Τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες. Μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λπ. σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο. Σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μίας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση συµβάντος πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εκκένωση του κτιρίου, καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές μέρος. Σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από κτίριο, όπου γίνεται διαδοχική μείωση των καύσιμων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό. Μετά από νέα ερωτήματα που κατατέθηκαν στα συναρμόδια Υπουργεία για την εφαρμογή του Κανονισμού, θα ακολουθήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες σχετική, διευκρινιστική εγκύκλιος.
   Read more...

   8283 • 17

  21. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της Ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας σε θέματα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).
   Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για θέματα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν οι πολίτες, ύστερα από την υπ’ αριθ. (α) σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αναφορά ή καταγγελία τους και να παραλάβουν την απάντηση στην προσωπική τους Θυρίδα στο gov.gr, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.
   Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr είτε στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Καταγγελίες».
   Για την υποβολή της αίτησης:
   • Οι πολίτες συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης τους στο TaxisNet.
   • Καταχωρίζουν ή επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται, επισυνάπτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υποβάλλουν την αναφορά ή καταγγελία τους.
   • Με την υποβολή, η αναφορά ή καταγγελία αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Θυρίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, στην αρμόδια Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για έλεγχο και ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη (γ) σχετική.
   Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι πολίτες ενημερώνονται με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση και SMS στον αριθμό κινητού τηλεφώνου, που έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στο emep.gov.gr.
   Η απάντηση αποστέλλεται στην προσωπική Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr και φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.
   Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
   Η παρούσα να αναρτηθεί σύμφωνα με την Εγκύκλιο 54/Α.Π.Σ.
   Link πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή:
   https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/kataggelies/anaphora-kataggelia-se-barosepikheireses-egkatastases-gia-metra-puroprostasias
   Αρχηγείο-Πυροσβεστικού-Σώματος-19440-οικ.-Φ.708.1-09.04.2024.pdf
   Read more...

   497 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.