Jump to content
 • Επικαιρότητα

  Επικαιρότητα

  4284 ειδήσεις in this category

  1. Επικαιρότητα

   GTnews

   Δόθηκε σε κυκλοφορία σήμερα η Διώρυγα της Κορίνθου για την θερινή περίοδο έως τις 2 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Ολοκληρώθηκε έτσι η 2η Φάση του έργου και η Διώρυγα θα κλείσει τον Οκτώβριο για να συνεχιστούν οι εργασίες προκειμένου το έργο να παραδοθεί οριστικά στις αρχές του νέου έτους. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και οι εργασίες του έργου ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2022. Το έργο σήμερα έχει ποσοστό ολοκλήρωσης 60%.
   Στη περίοδο των τεσσάρων μηνών που η Διώρυγα θα παραμείνει ανοικτή δεν θα εκτελούνται εργασίες κατασκευής των πασσαλότοιχων αντιστήριξης, αλλά μόνο εργασίες προκατασκευής των πασσάλων και χερσαίες εργασίες στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού. 
   Επιπρόσθετα από την 1η Ιουνίου και εφεξής θα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας (www.corinthcanal.com) οι νέες ηλεκτρονικές  υπηρεσίες της Διώρυγας, όπου θα παρέχεται η  δυνατότητα Υπολογισμού των τελών διέλευσης, η δυνατότητα  Ηλεκτρονικής Αναγγελίας άφιξης και τέλος η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω του ασφαλούς συστήματος Pay By Link.
   Read more...

   66 • 0

  2. Επικαιρότητα

   Engineer

   Σε άνοδο οι τιμές για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος - Τις τάσεις καταγράφει σε σχετική της ανάλυση η εταιρεία συμβούλων ακινήτων GEOAXIS
   Σταθερά αυξητικά, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς, αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές των οικοπέδων στην Αττική μέσα στο επόμενο 12μηνο, με το μεγάλο «στοίχημα» να εστιάζει στο χρόνο επανάκαμψης των αξιών στα βόρεια προάστια που υπολείπονται ακόμη έναντι των σαφώς πιο ακριβών νοτίων προαστίων.
   Σημειωτέον ότι οι τιμές των οικοπέδων σε 5 βασικές περιοχές προτίμησης στο κέντρο (Αμπελοκήπους), τα βόρεια (Μαρούσι), τα νότια (Π. Φάληρο), τα ανατολικά (Χολαργός) και τα δυτικά (Περιστέρι) προάστια έχουν ακολουθήσει την ανιούσα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά: Η αύξηση μέσα στο β’ τρίμηνο του 2023 έχει καταγραφεί από αγγελίες (με μειωτικό συντελεστή διαπραγμάτευσης 10% σε όλες τις ζητούμενες τιμές) κατά μέσο όρο σε 5,31% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2022 και σε 14,87% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, φανερώνοντας την δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς, ενώ σε ό,τι αφορά στις αντιπαροχές, το τελευταίο 12μηνο έχουν σταθεροποιηθεί.
   Τις πέντε τάσεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα καταγράφει σε σχετική της ανάλυση η εταιρεία συμβούλων ακινήτων GEOAXIS:
   Κατασκευαστές/εργολάβοι έχουν επανεκτιμήσει τις επενδύσεις τους υπό το πρίσμα της αύξησης του κόστους κατασκευής και δανεισμού και της πιθανότητας ύφεσης, και συζητούν μεγαλύτερες αντιπαροχές. Οι δικαιοπραξίες και η οικοδομική δραστηριότητα παρουσιάζουν αύξηση καθώς ολοκληρώνονται οικοδομές που ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους ενέργειας. Η εικόνα στα νότια προάστια είναι σαφώς πιο ενθαρρυντική από ότι στα βόρεια προάστια. Τα βόρεια προάστια πιθανά θα αργήσουν να καταγράψουν σημαντική άνοδο, αλλά η ανάκαμψη είναι δεδομένη. Ο κύκλος της υψηλής οικοδομικής δραστηριότητας που άνοιξε μετά το 2018 συνεχίζεται, καθώς η ζήτηση αδόμητων οικοπέδων ή/και οικοπέδων με παλαιά κτίσματα για την ανέγερση νεόδμητων διαμερισμάτων γνωρίζει άνθιση λόγω των συσσωρευμένων αιτημάτων στέγασης που δεν ικανοποιήθηκαν λόγω οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαπενταετία, της ποιοτικής και τεχνολογικής απαξίωσης, στη διάθεση για διασπορά επενδυτικού ρίσκου, μέσω αγοράς ακινήτων κ.ο.κ.   Η GEOAXIS έχει καταγράψει την πορεία των τιμών φέτος σε σύγκριση με πέρυσι αλλά και στη διάρκεια της δεκαετίας από το 2014. «Από την επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται πως σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων τα οικόπεδα δείχνουν μια αξιοσημείωτη σταθερότητα τόσο στην φάση της πτώσης όσο και στην φάση της ανόδου. Η τάση της 10ετίας δείχνει καθαρά ότι βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του κύκλου, ίσως κοντά σε μια νέα κορύφωση». Σε σχέση με πέρυσι, τη μεγαλύτερη αύξηση (6,3%) καταγράφουν τα οικόπεδα με Σ.Δ. 0,8 στο Μαρούσι, με τη διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 να διαμορφώνεται στα 810 ευρώ/τμ.
   Ακολουθεί η περιοχή του Περιστερίου όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 1,8 καταγράφουν αύξηση 5,35% (διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 στα 846 ευρώ/τμ.

   Έπονται ο δήμος Αθηναίων στην περιοχή Αμπελοκήπων όπου οικόπεδα με Σ.Δ. 3,6 καταγράφουν αύξηση 5,16% (διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 στα 2.282 ευρώ/τμ και η περιοχή του Π. Φαλήρου με τα οικόπεδα με Σ.Δ. 1,4 να καταγράφουν επίσης αύξηση 4,89% (διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 στα 1.395 ευρώ/τμ.

   Τέλος, αύξηση φαίνεται να καταγράφει και η περιοχή του Χολαργού με οικόπεδα με Σ.Δ. 1,2 να αυξάνονται 4,85% (διάμεση πιθανή τιμή πώλησης το 2ο τρίμηνο του 2023 στα 1.125 ευρώ/τμ. Είναι προφανές ότι οικόπεδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την θέση, την προβολή, την θέα αλλά και την επιφάνεια, βρίσκονται στο επάνω όριο του δείγματος, με αξίες πολλές φόρες μέχρι και 25% υψηλότερες.
   Read more...

   182 • 0

  3. Επικαιρότητα

   Engineer

   Κατά 5% μειώθηκαν στην ΕΕ, το 2022, οι οικοδομικές άδειες (όσον αφορά την ωφέλιμη επιφάνεια δαπέδου, η οποία μετράται σε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα) στην ΕΕ και ανήλθαν σε 386,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (σε απόλυτες τιμές, 18,1 εκατομμύρια m²), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
   Αυτή η μείωση ακολούθησε μια αύξηση κατά 15% το 2021, αντικατοπτρίζοντας την περίοδο ανάκαμψης το έτος μετά την κορύφωση της πανδημίας COVID-19.
   Οι οικοδομικές άδειες μετρούνται επίσης με τον αριθμό των κατοικιών ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Όσον αφορά τον αριθμό των κατοικιών, οι άδειες μειώθηκαν επίσης κατά 4% (- 79.100 κατοικίες) στην ΕΕ, ενώ το 2021 είχαν σημειώσει σημαντική αύξηση κατά 16%.

   http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/building-permits-2015-2022-1024x576.png
   Μεταξύ 2015 και 2019, ο αριθμός των αδειών αυξήθηκε σχεδόν κατά 6% κατά μέσο όρο ετησίως. Η πανδημία COVID-19 διέκοψε την ανοδική πορεία, αλλά οι απώλειες του 2020 αντισταθμίστηκαν με τη σημαντική αύξηση το 2021. Το 2022, αν και υπήρξαν μειώσεις και στους δύο δείκτες, ο αριθμός των αδειών εξακολουθούσε να είναι υψηλός, παραμένοντας πάνω από τα προπανδημικά επίπεδα.
   Σε σύγκριση με το 2021, το 2022, οι οικοδομικές άδειες (όσον αφορά την ωφέλιμη επιφάνεια) αυξήθηκαν μόνο σε 9 χώρες της ΕΕ: Μάλτα (+29%), Ισπανία (+28%), Κροατία (+21%), Σλοβενία (+17%) ), Βουλγαρία (+12%), Ιταλία (+8%), Ουγγαρία (+7%), Πορτογαλία (+3%) και Γαλλία (+2%).
   Στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, οι μειώσεις στον αριθμό των οικοδομικών αδειών κυμαίνονταν μεταξύ -28% στο Λουξεμβούργο και -1% στη Ρουμανία.
   Πίσω από τη Ρουμανία ακολουθεί η Ελλάδα, όπου οι οικοδομικές άδειες κατέγραψαν μείωση κατά 3,6%, χαμηλότερη ωστόσο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η χώρα μας σημείωσε τη δέκατη επίδοση συνολικά στην ΕΕ στις οικοδομικές άδειες και τη δεύτερη όσον αφορά τις χώρες που κατέγραψαν μείωση.

   http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/building-permits-useful-floor-area-2021vs2022-1024x576.png
   Read more...

   167 • 0

  4. Επικαιρότητα

   Engineer

   Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της ψηφιοποίησης των 3,5 εκατ. αρχείων των πολεοδομιών όλης της χώρας καθώς και της δημιουργίας ενός «πολεοδομικού CSI» για 550.000 κτίρια σε 32 δήμους. Οι συμβάσεις για τα δύο «big projects», συνολικού προϋπολογισμού 121 εκατ. ευρώ υπογράφηκαν την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα η εγκατάσταση των αναδόχων και η έναρξη των εργασιών.
   Ψηφιοποίηση αρχείων
   Ειδικότερα, η πρώτη σύμβαση, ύψους 112,1 εκατ. ευρώ, μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και της κοινοπραξίας Vodafone,  Netcompany-Intrasoft  και Nova Telecommunications, αφορά στην ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεω-κωδικοποίηση, των φακέλων αδειών δόμησης που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης.  Στο έργο δεν περιλαμβάνονται πολεοδομίες των δήμων Τρικάλων Θεσσαλίας, Ηρακλείου Κρήτης, του πολεοδομικού ιστού των μητροπολιτικών δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, Πάτρας και Καλαμαριάς καθώς η ψηφιοποίηση του αρχείου τους θα γίνει στο πλαίσιο του Ψηφιακού Χάρτη.
   Το έργο της ψηφιοποίηση των φακέλων αδειών δόμησης  περιλαμβάνει για κάθε φάκελο κτιρίου, τη σάρωση 3.571.904 στελεχών αδειών δόμησης και 43.632.692 τοπογραφικών διαγραμμάτων, των διαγραμμάτων κάλυψης, των κατόψεων, των όψεων των οικοδομικών αδειών και των σχεδίων στατικών μέγιστου μεγέθους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σύνολο υπολογίζεται σε περισσότερα από  217.200.000 αρχεία.
   http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/29410077_oikodomh.jpg
   Συντεταγμένες
   Παράλληλα, με την ψηφιοποίηση θα γίνει και γεωχωρικός εντοπισμός των κτιρίων  στο Εθνικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ’ 87,   εφόσον οι συντεταγμένες διατίθενται από το φάκελο της άδειας, είτε θα  εντοπισθούν  και θα προσαρμοσθούν γεωμετρικά με βάση το Εθνικό Υπόβαθρο Ορθοφωτοχαρτών της «Ελληνικο  Κτηματολογιο» ή των ακριβέστερων Ορθοφωτοχαρτών των νέων περιοχών που εντάσσονται στο έργο. Λόγω της ιδιομορφίας περιοχών που βρίσκονται εκτός οργανωμένου πολεοδομικού ιστού, η διαδικασία γεω-κωδικοποίησης των Αδειών Δόμησης θα είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί εξαιρετική προσοχή και στενή συνεργασία των μελετητών με τις Υπηρεσίες Δόμησης. Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2027.
   Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΤΕΕ, σήμερα η φύλαξη και η αναζήτηση εγγράφων στο  φυσικό αρχείο των πολεοδομιών κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος, ενώ ταλαιπωρεί πολίτες και μηχανικούς, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση του έργου θα έχουν τη δυνατότητα της γρήγορης ψηφιακής αναζήτησης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια πολύτιμα αρχεία έχουν καταστραφεί π.χ.  από πλημμύρες, υγρασίες κλπ. ή περιέργως «εξαφανίζονται».
   Πολεοδομικό CSI σε …ύποπτες περιοχές
   Παράλληλα, υπογράφηκε με τη «Netcompany-Intrasoft» και η δεύτερη σύμβαση ύψους 8,9 εκατ. ευρώ η οποία αφορά στη  δημιουργία μιας ψηφιακής  πλατφόρμας με τρισδιάστατη απεικόνιση των κτιρίων. Το στοίχημα είναι έως το τέλος του 2025 να έχουν αποτυπωθεί σε 3D περί τα 550.000 κτίρια σε 32 δήμους της χώρας. Οι περιοχές που θα «φακελωθούν», με κάθε λεπτομέρεια, επιλέχθηκαν είτε διότι συγκεντρώνουν τεράστιο αριθμό αυθαιρέτων, είτε επειδή δέχονται έντονες αναπτυξιακές πιέσεις ή είναι απλώς πυκνοδομημένες.
   Η  ολοκληρωμένη ψηφιακή αναπαράσταση  των κτιριακών υποδομών θα «κουμπώσει» με τον  Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και με άλλες βάσεις δεδομένων, δίνοντας έτσι ευελιξία στις διασταυρώσεις στοιχείων.  Το  τρισδιάστατο χαρτογραφικό υπόβαθρο θα περιλαμβάνει τη γεωμετρική τεκμηρίωση της συνολικής επιφάνειας που καταλαμβάνουν όλα τα κτίρια στους  δήμους που έχουν επιλεγεί καθώς επίσης και του υψομέτρου τους, επομένως και του συνολικού τους εμβαδού.
   Οι περιοχές
   Οι 32 περιοχές που θα ενισχύσουν με γεωγραφικά στοιχεία τον Ψηφιακό Χάρτη βρίσκονται στους δήμους:   Αγκιστρίου,   Αίγινας,   Ασπροπύργου,   Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης,   Ελευσίνας,   Θερμαϊκού,   Κασσάνδρας,  Κορινθίων,   Κρωπίας,   Λαρισαίων,   Λαυρεωτικής,   Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων,   Μάνδρας – Ειδυλλίας,   Μαραθώνος,   Μαρκοπούλου Μεσογαίας,   Μεγαρέων,   Μυκόνου,  Νέας Προποντίδας,  Παιανίας,  Παλλήνης,  Περάματος,  Πυλαίας – Χορτιάτη,  Ραφήνας – Πικερμίου,   Σαλαμίνος,   Σαρωνικού,   Σκιάθου,   Σπάτων,   Σπετσών   Σύρου – Ερμούπολης,   Φυλής,   Ωραιοκάστρου, και   Ωρωπού.
   Συνολικά, το έργο της γεωμετρικής τεκμηρίωσης των κτιρίων  αναφέρεται σε  82 Δημοτικές Ενότητες και περίπου 550.000 κτίρια (490.845 σύμφωνα με την απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής του 2011 προσαυξημένα κατά 10% λόγω της παρέλευσης 10ετίας) και σε πληθυσμό άνω του ενός εκατ. κατοίκων.  Η υλοποίησή του περιλαμβάνει  τη δημιουργία της βάσης δεδομένων  των μετρητών ηλεκτροδότησης και των στοιχείων του κάθε ακινήτου από τα στοιχεία των δήμων και των παρόχων ηλεκτροδότησης  ώστε να υπάρξει διαλειτουργικότητα με άλλες βάσεις δεδομένων όπως το Ε9, των Δημοτικών Τελών κ.α.
   http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/oikodomi.jpg
   Τρισδιάστατη απεικόνιση
   Όσον αφορά στη δημιουργία της τρισδιάστατης βάσης δεδομένων των κτισμάτων, σε αυτή θα καταγράφονται το υψόμετρο οροφής, είδος οροφής, κατηγορία κάλυψης (υπόστεγο, οικιακή χρήση, επαγγελματική χρήση, ερείπιο, βοηθητικό κτίσμα), συνολική επιφάνεια και όγκος. Συνολικά από τα 5.257 τετραγωνικά χιλιόμετρα (km2) της έκτασης των 32 Δήμων, θα τεκμηριωθεί δόμηση η οποία εντοπίζεται σε περίπου 1.350 km2 αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος ή τουριστικών ζωνών, καλύπτοντας με μετρητικές αεροφωτογραφήσεις   τις συγκεκριμένες περιοχές, εξαιρώντας τις αγροτικές και τις δασικές εκτάσεις.
   Το νέο χαρτογραφικό υπόβαθρο που θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων θα συμβάλλει στο σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση υποδομών (π.χ. οδοποιίας, συστημάτων άρδευσης, αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών έργων κ.ά.), στην έκδοση οικοδομικών αδειών, τον προέλεγχο για την έκδοσή τους,  στον έλεγχο και την επιβολή προστίμων για την κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων, στη γνωμοδότηση για παρέκκλιση από τους όρους δόμησης κατασκευής κτιρίων, στην εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων, στον καθορισμό  χώρων στάθμευσης,  στις χωροθετήσεις ρεμάτων κλπ. Το έργο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των φορέων διαχείρισης, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αναπτυξιακά έργα καθώς και στην παροχή ποιοτικών αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους μηχανικούς.
   Φορέας χρηματοδότησης των έργων είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με πόρους που προέρχονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη  χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.
   Read more...

   295 • 0

  5. Επικαιρότητα

   Engineer

   Σε «αγώνα δρόμου» για να ξεμπλοκάρουν 340.000 δασικά ακίνητα που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε «ομηρία» έχουν αποδυθεί οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ), οι οποίες ενεργοποιήθηκαν έπειτα από μακρά περίοδο αδράνειας. Όπως αναφέρει στον ΟT ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ήδη έχει πιάσει δουλειά η πλειονότητα των ΕπΕΑ (ήτοι περί τις 70 από τις 116) και σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι υπόλοιπες.
   Οι φάκελοι
   Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Μάιο εκδόθηκαν πάνω από 40 πρακτικά από ΕπΕΑ ανά την Ελλάδα, τα οποία αφορούσαν περί τις 25 με 30 υποθέσεις το καθένα, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες. Δηλαδή συνολικά σε έναν μήνα οι Επιτροπές εξέτασαν πάνω από 1.000 φακέλους αντιρρήσεων πολιτών κατά των αναρτηθέντων δασικών χαρτών και προχώρησαν στην εξέταση της βασιμότητας κάθε αντιρρήσεως.
   Ωστόσο, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δεσμευθεί πριν από μήνες ότι θα αυξήσει τον αριθμό των Επιτροπών σε συνολικά 200 από 116 σήμερα, προκειμένου η εξέταση των αντιρρήσεων να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2024. Ακόμη όμως δεν το έχει πράξει. Όπως επισημαίνει ο κ. Αραβώσης, τώρα που έχουν πάρει μπροστά οι υφιστάμενες ΕπΕΑ, «σε όποιες περιοχές διαπιστώνονται κενά και επιπλέον ανάγκες θα προχωρούμε άμεσα στη σύσταση και των νέων Επιτροπών».
   Οι επιτροπές
   Οι υφιστάμενες ΕπΕΑ στην πλειονότητά τους ήταν ανενεργές καθώς τα μέλη τους αρχικά δεν αποζημιώνονταν, ενώ στη συνέχεια οι αμοιβές ήταν πολύ χαμηλές και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τον τεχνικό και τον νομικό κόσμο. Γι΄ αυτόν τον λόγο τα ποσά διπλασιάστηκαν. Για τη λειτουργία των περίπου 200 Επιτροπών (μαζί με εκείνες που σχεδιάζεται να ιδρυθούν) έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».
   Η αποζημίωση των μελών τους πλέον καταβάλλεται εφόσον τηρείται κάθε μήνα ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής σε τέσσερις συνεδριάσεις ανά μέλος, συνδυαστικά με την ολοκλήρωση εξέτασης 25 υποθέσεων ανά συνεδρίαση, ήτοι 100 υποθέσεις ανά μήνα για την κάθε ΕπΕΑ. Δηλαδή εάν συσταθούν 200 Επιτροπές θα εξετάζουν 20.000 υποθέσεις ανά μήνα.
   Οι αντιρρήσεις
   Συνολικά, οι 340.000 αντιρρήσεις, υπολογίζεται ότι αφορούν περί τα 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Ωστόσο, ποσοστό περίπου 30% των αντιρρήσεων εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν ως πρόδηλα σφάλματα (προφανής τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση, εσφαλμένη απόδοση οριογραμμών, εκ παραδρομής παραλείψεις κλπ.) Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν, να τις πουλήσουν, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και γενικότερα να τις εκμεταλλευθούν έως ότου περατωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων.
   Έως σήμερα έχει κυρωθεί το 95% των αναρτημένων δασικών χαρτών, που αντιστοιχούν στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας της χώρας και εκκρεμούν οι εκτάσεις για τις οποίες θα πρέπει να εξεταστούν αντιρρήσεις πολιτών, να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα καθώς και οι περιοχές που καταλαμβάνουν οικισμοί.
   Read more...

   245 • 0

  6. Επικαιρότητα

   Engineer

   Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλών χαρακτηρισμένων ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα.
   Η πρόσκληση απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ή μισθωτές όμορων επιχειρήσεων, όπως η ομορότητα ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 13 ν. 2971/2001, ως ισχύει), ενώ οι προς εκμίσθωση τουριστικοί αιγιαλοί (ΤΔΚ) παρουσιάζονται στη γεωπύλη της ΕΤΑΔ εδώ: https://hppc.gr/axiopoiisi-akiniton/geoportal/
   Ως προς τη διάρκεια μίσθωσης ορίζεται από τη δημοσίευση του Ν. 5036/2023 (ΦΕΚ Α’ 77/28.03.2023) έως στις 31.12.2025. Το μίσθωμα θα είναι ετήσιο και υπολογίζεται βάσει των τ.μ. και της χρήσης του τμήματος που εκμισθώνεται.
   Οι τιμές ανά τ.μ. θα ανακοινωθούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
   Η κατάθεση των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όμορους θα γίνεται ηλεκτρονικά έως την Τρίτη 06 Ιουνίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]
   Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ στην κατηγορία «Προκηρύξεις-Προσκλήσεις Ακίνητα» https://hppc.gr/category/prokiryxeis-proskliseis/ ή να ανατρέξουν απευθείας στην πρόσκληση εδώ.
   Read more...

   723 • 0

  7. Επικαιρότητα

   Engineer

   Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπ' αρίθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-5-2023 (ΦΕΚ 3475/Β'/24.05.2023) ΚΥΑ με θέμα: «Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων».
   Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων ΚΥΑ ΥΠΕΝ-ΔΑΟΚΑ-55904-2019-19-5-2023.pdf
   Read more...

   374 • 0

  8. Επικαιρότητα

   Engineer

   Με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες εμπλουτίζεται η πλατφόρμα του myPROPERTY, για τη διευκόλυνση πολιτών, μηχανικών και συμβολαιογράφων στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
   Πρόκειται για περιπτώσεις, όπως: τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που γίνονται μετά από προσύμφωνο, oι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.
   Ειδικότερα δύο νέες Αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθιστούν δυνατή την:
   Επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από τους συμβολαιογράφους, όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από προσύμφωνο. Προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο. Κατάργηση του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του ν. 2961/2001 στις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής που εκδίδονται μέσω του myPROPERTY, όταν από αυτές δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί. Αντί αυτού, χρησιμοποιείται η ψηφιακή δήλωση, η οποία αντλείται από την πλατφόρμα myPROPERTY, συνοδευόμενη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.
   Read more...

   243 • 0

  9. Επικαιρότητα

   Engineer

   Τον Αύγουστο του 1933, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πριν ακόμα συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, φιλοξένησε το σημαντικό 4ο συνέδριο για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Ανάμεσα στους επιφανείς ομιλητές ήταν ο Λε Κορμπιζιέ, ο Καρλ Μόζερ, ο Ζίγκφριντ Γκίντιον. Ενενήντα χρόνια αργότερα, το κτίριο Αβέρωφ υποδέχθηκε σ’ ένα πάνελ τον σερ Ντέιβιντ Αλαν Τσίπερφιλντ, την Αν Λακατόν, τον Ζαν-Φιλίπ Βασάλ, τον Φράνσις Κερέ· τέσσερις σπουδαίους εκπροσώπους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, με ξεχωριστή γραφή, διεθνή ακτινοβολία και βραβευμένοι με το «Νομπέλ» της αρχιτεκτονικής.
   Η αίθουσα Καυταντζόγλου από το όνομα του αρχιτέκτονα που σχεδίασε το κεντρικό, διώροφο κτίριο της σχολής, ήταν κατάμεστη από κόσμο. Καθηγητές, designers, αρχιτέκτονες και πολλοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές περίμεναν να ανέβει στο βήμα ο σερ Ντέιβιντ Αλαν Τσίπερφιλντ, ο διάσημος «μαέστρος» που απόψε το βράδυ στην Αρχαία Αγορά θα προσθέσει και το βραβείο Pritzker στις διακρίσεις του. Τον προλόγισε ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου και αρχιτέκτονας Αλεχάντρο Αραβένα, σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το βραβείο Pritzker σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
   Ο Τσίπερφιλντ ξεκίνησε την ομιλία του με τις κατευθυντήριες γραμμές του αστικού σχεδιασμού, θεματική που διέτρεχε και το συνέδριο που διοργανώθηκε σχεδόν έναν αιώνα πίσω. Ο όρος πολεοδομικός σχεδιασμός δεν είχε επινοηθεί ακόμα, είπε, ωστόσο οι ανάγκες που τον γέννησαν δεν έχουν εκλείψει και έτσι βρισκόμαστε και εμείς σήμερα εδώ, στον ίδιο χώρο –όντας, ωστόσο, σε πολύ πιο δυσμενή θέση λόγω περιβαλλοντικής κρίσης– αντιμέτωποι με τις ίδιες ακριβώς προκλήσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε καλές συνθήκες διαβίωσης για όλους, να μιλήσουμε για τη σημασία του πράσινου στις ζωές μας, για τη σχέση του φυσικού φωτός με την αρχιτεκτονική.
   «Ως αρχιτέκτονες, έχουμε εκπαιδευτεί να σχεδιάζουμε κτίρια και έχουμε γαλουχηθεί με την ιδέα πως ο σχεδιασμός λύνει προβλήματα. Αναδιαμορφώσεις χώρων, σκάλες, προσόψεις – αυτά μας εξιτάρουν. Πρέπει όμως να διερωτηθούμε και πώς επιδρούν στο περιβάλλον αυτά που “μας φτιάχνουν”», ανέφερε. «Το να σχεδιάζεις ένα κτίριο δεν απελευθερώνει απλώς τη δημιουργικότητά σου, πρέπει να εκλαμβάνεται και σαν κοινωνική και πολιτιστική ευθύνη».
     Επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη ευθύνη και τη συνδύασε με την «ελαστική» ερμηνεία της λέξης όρια. Η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να είναι αυτιστική, υπαινίχθηκε, να ικανοποιείται με αυτά που την επιβεβαιώνουν αλλά πρέπει να εξετάζει τον σκοπό, την ουσία πίσω από κάθε αρχιτεκτόνημα. Παραδέχθηκε πως κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο του γραφείου του στο Λονδίνο, η ρομαντική πρόθεση του αρχιτέκτονα που θέλει να παραδώσει έναν κόσμο καλύτερο για όλους «σκοντάφτει» μπροστά σε άλλες δυνάμεις. Η διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα της πόλης σε ωθεί να σκεφτείς πως η αρχιτεκτονική είναι πλέον ένα μέσο προβολής και εντυπωσιασμού, ισχυρίστηκε. «Οταν σκέφτεσαι την αρχιτεκτονική ως επένδυση “ξεχειλώνεις” τα ρευστά όρια μιας πόλης, επεκτείνεσαι στο πράσινο», σχολίασε. «Η εμπειρία και η ουσία έχουν καταστεί λιγότερο σημαντικές έννοιες από την εικόνα και τη φόρμα».
   Υπόλογοι
   Απευθυνόμενος κυρίως στους φοιτητές μίλησε για το προφίλ των αρχιτεκτόνων. Εθεσε το ερώτημα εάν «είμαστε καλλιτέχνες» και το απέρριψε αμέσως. «Οι αρχιτέκτονες αγωνιούν για δημιουργική έκφραση αλλά η δουλειά τους θεμελιώνεται πάνω σε αντικειμενικά κριτήρια». Παρέχουμε υπηρεσίες; Σε ποιον; Στον πελάτη; «Αν σκεφτούμε πως από την ιδέα μας και την υλοποίησή της δεν εξαρτάται μόνο αυτός που μας πληρώνει, αλλά δυνητικά ο κάθε χρήστης, το κοινό, ο πολίτης, αμέσως μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους είμαστε υπόλογοι».
   Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι Αν Λακατόν, Ζαν-Φιλίπ Βασάλ, Φρανσίς Κερέ και ο Τσίπερφιλντ μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους από τα χρόνια των σπουδών, μίλησαν για αυτά που τους συναρπάζουν, έδωσαν συμβουλές. «Η αρχιτεκτονική ήταν μια διαρκής ανακάλυψη για μένα», είπε η Λακατόν. «Ηρθα σε επαφή με την τέχνη, τη γεωμετρία, την οικολογία, δεν αισθάνθηκα ποτέ να βαριέμαι. Ηθελα να καταλάβω. Οταν μπαίνουμε στη σχολή μας λένε πως πρέπει να μάθουμε τα βασικά. Ολα είναι βασικά στην αρχιτεκτονική. Προέχει να καταλάβετε γιατί είστε εκεί, γιατί κάνατε αυτήν την επιλογή», εξηγούσε με γλυκό τρόπο στους φοιτητές.
   Ο Βασάλ τόνισε τη σημασία της περιέργειας. «Η περιέργεια θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε νέες γνώσεις, θα σας οδηγήσει σε λύσεις. Να την εμπιστεύεστε». Ο Τσίπερφιλντ πήρε το μικρόφωνο, λέγοντας: «Μην προσπαθείτε να μας μιμηθείτε. Δεν υπάρχει και τίποτα να αντιγράψετε. Αμφισβητήστε μας, αρχίστε ξανά». Ο Φρανσίς Κερέ υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης. Εξιστόρησε τη ζωή του. «Μεγάλωσα στo Gando, ένα χωριό στην Μπουρκίνα Φάσο. Το σχολείο μου ήταν τρομερά ζεστό. Από εννέα χρόνων έψαχνα να βρω λύσεις για να βελτιώσω την κατάσταση». Βρέθηκε στη Γερμανία με υποτροφία για να μάθει την τέχνη του μαραγκού. Εκεί ανακάλυψε και την αρχιτεκτονική. Μπορείς να φοιτήσεις στο πανεπιστήμιο αλλά πρέπει να έχεις απολυτήριο. Δεν είχα. Εκανα 6 χρόνια νυχτερινό σχολείο και δούλευα τα πρωινά. Για μένα όμως η Γερμανία ήταν παράδεισος γιατί μου εξασφάλιζε πρόσβαση στη γνώση. Να είστε άφοβοι, να τολμάτε, να θυμάστε πως είστε τυχεροί, είστε ήδη φοιτητές σε μια σχολή. Επίσης, ξυπνάτε και βλέπετε την Ακρόπολη. Δεν είναι πλεονέκτημα αυτό;».
   Read more...

   543 • 0

  10. Επικαιρότητα

   Engineer

   Εκδόθηκε η υπ' αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/23430/569 (ΦΕΚ 3442/Β'/23.05.2023) υπουργική απόφαση με θέμα: Ορισμός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ως φορέα υλοποίησης των υπο-έργων Sub. 1 «Πληροφοριακό Σύστημα για την οριοθέτηση των Υδατορεμάτων» και Sub. 4 «Ψηφιακή Δράση μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των ψηφιακών περιβαλλοντικών ελέγχων», της δράσης «Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές (smart infrastructure)» με κωδικό 16960 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
   Η απόφαση αναφέρει:
   Άρθρο 1
   Αρμοδιότητες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
   Ανατίθενται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) καθήκοντα φορέα υλοποίησης των υπο-έργων Sub.1 «Πληροφοριακό Σύστημα για την οριοθέτηση των Υδατορεμάτων» και Sub. 4 «Ψηφιακή Δράση μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των ψηφιακών περιβαλλοντικών ελέγχων», της δράσης «Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές (smart infrastructure)» με κωδικό 16960 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικό- τητας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η υλοποίηση των ανωτέρω υπο-έργων αφορά, αφενός, στη συγκέντρωση, καταγραφή, ανάρτηση και εμπλουτισμό του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη με την πληροφορία που αφορά στις οριοθετήσεις των υδατορεμάτων και, αφετέρου, στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων και τεχνολογικά προηγμένων ψηφιακών λύσεων, που συμβάλλουν στην καταγραφή και παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των ψηφιακών περιβαλλοντικών ελέγχων. Οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στο ΤΕΕ, αφορούν: Για το υπο-έργο Sub.1 «Πληροφοριακό Σύστημα για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων»: Τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών μέσω της ενδεδειγμένης διερεύνησης συγκέντρωσης και καταγραφής σχετικών αποφάσεων, φακέλων, υδρολογικών, τοπογραφικών και υδραυλικών στοιχείων, την ψηφιοποίηση των υπό (i) πληροφοριών και οποιασδήποτε άλλης κρίσιμης, χρήσιμης ή/και καταγεγραμμένης πληροφορίας, τις υπηρεσίες αποτύπωσης των σχετικών έργων, τις υπηρεσίες για τη δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους, τις υπηρεσίες για την υποβοήθηση της πολιτείας σε μελλοντική σύνταξη φακέλων οριοθέτησης, τις υπηρεσίες για ιεράρχηση μελλοντικών ενεργειών/δράσεων, τη δημιουργία υδρομετρητικού δικτύου και βάσεων δεδομένων, τις λοιπές υπηρεσίες σχετικά με τα προηγούμενα όπως, ενδεικτικά, μελέτη εφαρμογής και υπηρεσίες εκπαίδευσης, τεχνικής και επιτόπιας υποστήριξης, φάσεων λειτουργίας, εγγύησης και συντήρησης. Για το υπο-έργο Sub. 4 «Ψηφιακή Δράση μέτρησης και παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και της θαλάσσιας ρύπανσης για τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και των ψηφιακών περιβαλλοντικών ελέγχων» Τις μελέτες Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εφαρμογής, την ανάπτυξη και παραμετροποίηση πληροφοριακών συστημάτων, την εγκατάσταση υποδομών, την πιλοτική και παραγωγική λειτουργία τις υπηρεσίες διαχειριστικής, επιχειρησιακής και τεχνολογικής υποστήριξης Το Τ.Ε.Ε., για τις ανάγκες υλοποίησης και διαχείρισης της δράσης, αναλαμβάνει και καθήκοντα Αναθέτουσας Αρχής και, συγκεκριμένα, δύναται να συνάπτει συμβάσεις με εξωτερικούς αναδόχους για την υποστήριξή του έργου του, κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, διενεργεί τις διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης συμβάσεων, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο και προβαίνει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την αποτελεσματική διοίκηση και υλοποίηση των συμβάσεων που θα συναφθούν. Τα τελικά παραδοτέα διαβιβάζονται στον Φορέα Σχεδιασμού της Δράσης, ο οποίος μετά από σχετικό έλεγχο της πληρότητάς τους εκδίδει βεβαίωση ολοκλήρωσης. Το Τ.Ε.Ε. κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και με την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχει ενημέρωση για την εξέλιξη της δράσης, όποτε ζητηθεί, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής προκήρυξης. Ανταποκρίνεται σε τυχόν ελέγχους που διενεργούνται από Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές, τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης, όσο και μετά την ολοκλήρωσή της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο. Άρθρο 2
   Καταβολή Χρηματοδότησης της Δράσης
   Τα ποσά χρηματοδότησης των υπο-έργων της εν θέματι δράσης καταβάλλονται τμηματικά στο Τ.Ε.Ε, ως φορέα αρμόδιο για την υλοποίηση και διαχείρισή τους, με τη μορφή της επιχορήγησης. Ειδικότερα: α) ποσοστό τριάντα (30) τοις εκατό επί του προϋπολογισμού του εκάστοτε υπο-έργου της δράσης, καταβάλλεται ως προκαταβολή, με την έναρξη των εργασιών υλοποίησης και διαχείρισής του από το Τ.Ε.Ε.
   β) το υπόλοιπο ποσοστό του προϋπολογισμού καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου και εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες συμβατικές δεσμεύσεις.
   Το αίτημα για την καταβολή κάθε τμηματικής πληρωμής, σύμφωνα με την περ. β’ της ανωτέρω παραγράφου, υποβάλλεται από το Τ.Ε.Ε. εγγράφως στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνοδευόμενο από αναλυτική κατάσταση καταβλητέων ποσών και παραδοθέντων τμημάτων του έργου. Το ΤΕΕ ανοίγει έντοκους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις επιχορηγούμενες δράσεις, στους οποίους κατατίθενται οι μεταφερόμενες χρηματοδοτήσεις. Στους ανωτέρω λογαριασμούς κατατίθενται και ενδεχόμενες επιστροφές πληρωμών ή ποσά από καταλογισμούς. Τα ποσά αυτά, καθώς και οι τόκοι που πιθανόν προκύψουν από την παραμονή των κατατιθέμενων κατά τα ανωτέρω στους προαναφερόμενους λογαριασμούς, αποτελούν έσοδο του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων και διατίθενται αποκλειστικά για τους σκοπούς της εν λόγω δράσης. Τα ποσά της δημόσιας χρηματοδότησης εγγράφονται στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και τα αντίστοιχα ποσά χρηματοδότησης μεταβιβάζονται από το λογαριασμό του οικείου έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΣΑΤΑ 075), που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στους έντοκους τραπεζικούς λογαριασμούς της παρ. 3 του παρόντος άρθρου. Η μεταφορά των ποσών αυτών θα γίνεται απευθείας από την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από εντολή της αρμόδιας για την εκτέλεση της οικείας ΣΑΤΑ Υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. 134453/23.12.2015 κοινή υπουργική απόφαση περί ρυθμίσεων πληρωμών των δαπανών Π.Δ.Ε, όπως αυτή ισχύει κάθε φορά. Η ενταλματοποίηση και εμφάνιση της ανωτέρω χρηματοδότησης στη δημόσια ληψοδοσία από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διενεργείται με την έκδοση σχετικών συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων, κατόπιν υποβολής των ακόλουθων δικαιολογητικών: α) Απόφασης χρηματοδότησης της οικείας ΣΑΤΑ από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
   β) Αντιγράφου δελτίου αναγγελίας της Τράπεζας της Ελλάδος εκτέλεσης της ανωτέρω υπό (α) απόφασης.
   γ) Αντιγράφου της ηλεκτρονικής εντολής πληρωμής (EPS) για τη μεταφορά της εν λόγω χρηματοδότησης στους λογαριασμούς που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.
   Άρθρο 3
   Χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών του ΤΕΕ
   Οι λειτουργικές δαπάνες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), για την υλοποίηση και διαχείριση των υπο-έργων της εν θέματι δράσης, καλύπτονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ως «λειτουργικές δαπάνες» νοούνται το σύνολο των πραγματικών δαπανών που δημιουργούνται στο Τ.Ε.Ε. αποκλειστικά και μόνον από την παροχή υπηρεσιών του στο πλαίσιο των συγκεκριμένων υπο-έργων της δράσης και αποδεδειγμένα δεν συνδέονται με τη συνήθη τρέχουσα δραστηριότητα αυτού. Ο προϋπολογισμός των δαπανών της παρ. 1 ορίζεται σε μέγιστο ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί του προϋπολογισμού των υπο-έργων της δράσης, που υλοποιεί και διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε., και βαρύνει τη σχετική Συλλογική Απόφαση Ταμείου Ανάκαμψης (Σ.Α.Τ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πληρωμή των λειτουργικών δαπανών της παρ. 1 γίνεται τμηματικά, ως ακολούθως: ποσοστό τριάντα (30) τοις εκατό επί του μέγιστου προϋπολογισμού της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, καταβάλλεται ως προκαταβολή, εντός ενός (1) μήνα από την έναρξη των εργασιών υλοποίησης και διαχείρισης από το Τ.Ε.Ε. του εκάστοτε υπό-έργου της δράσης. το υπόλοιπο ποσοστό επί του μέγιστου προϋπολογισμού της παρ. 3 του παρόντος άρθρου καταβάλλεται τμηματικά σε διμηνιαίες δόσεις, για την ορθή και ομαλή παρακολούθηση της υλοποίησης και διαχείρισης από το Τ.Ε.Ε. του εκάστοτε υπό-έργου της δράσης.Εφόσον διαπιστωθεί ότι το Τ.Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβάλλεται ανάλογη περικοπή των λειτουργικών του δαπανών. Το Τ.Ε.Ε. υποβάλει γραπτό αίτημα πληρωμής στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίες εκδίδουν βεβαίωση για το εύλογο του ποσού της αιτούμενης από το Τ.Ε.Ε. πληρωμής. Το αίτημα πληρωμής συνοδεύεται από έκθεση του Τ.Ε.Ε. με ανάλυση των ενεργειών που έχουν ολοκληρωθεί κατά το προηγούμενο διάστημα, ανάλυση των λειτουργικών του δαπανών κατά την προηγούμενη περίοδο, η οποία θα τεκμηριώνεται με στοιχεία ή/και παραστατικά, καθώς και πρόβλεψη των λειτουργικών του δαπανών για το επόμενο δίμηνο. Τα παραπάνω αποτελούν υποχρεωτικά δικαιολογητικά για την πραγματοποίηση της πληρωμής από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πληρωμή ολοκληρώνεται εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Αριθμ. ΥΠΕΝ-ΓρΓΓΦΠΥ-23430-569 ΦΕΚ 3442-Β'-23.05.2023.pdf
   Read more...

   423 • 0

  11. Επικαιρότητα

   Engineer

   Ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει η αγορά των έξυπνων κατοικιών από το 2023 μέχρι το 2028 καταγράφοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10% με την αξία του κλάδου να σκαρφαλώνει από τα 101,7 δισ. δολάρια το 2023 στα 163,7 δισ. σε βάθος πενταετίας, σύμφωνα με νέα έρευνα της Research and Markets.
   Παράγοντες όπως η επέκταση του χαρτοφυλακίου έξυπνων οικιακών προϊόντων από μεγάλο αριθμό παικτών της αγοράς και η αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλείς και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς κατά την περίοδο πρόβλεψης.
   Επέκταση χαρτοφυλακίων έξυπνων οικιακών προϊόντων από μεγάλο αριθμό παικτών
   Η βιομηχανία έξυπνων κατοικιών περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παράγουν εξαρτήματα, συσκευές, συστήματα, αλγόριθμους λογισμικού αλλά και παρόχων υπηρεσιών.
   Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Samsung, η Amazon, η Google και η Apple έχουν εισαγάγει καινοτόμα προϊόντα όπως SmartThings, Echo, Home και HomeKit για την αγορά έξυπνων κατοικιών. Τον Ιανουάριο του 2023, η Apple κυκλοφόρησε το HomePod Gen 2, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τη θερμοκρασία, την υγρασία, να δημιουργούν έξυπνους οικιακούς αυτοματισμούς και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις κατά την ανίχνευση συναγερμού καπνού. Λόγω της ευκολίας, της ενεργειακής απόδοσης και των πλεονεκτημάτων εξοικονόμησης κόστους που προσφέρουν οι λύσεις οικιακού αυτοματισμού, οι ιδιοκτήτες σπιτιών τις υιοθετούν σε μεγάλη κλίμακα. Ο έλεγχος φωτισμού, οι έλεγχοι HVAC και τα προϊόντα ασφάλειας και πρόσβασης έχουν υψηλό ποσοστό διείσδυσης στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές προϊόντων επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους για να καλύπτουν διαφορετικούς τομείς εφαρμογής σε ένα νοικοκυριό.
   Αυξανόμενη υιοθέτηση έξυπνων συσκευών και αυξανόμενος αριθμός χρηστών του ΙοΤ
   Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) καθίσταται ολοένα και πιο δημοφιλές στους οικιακούς καταναλωτές λόγω της ικανότητάς του να συνδέει οικιακά προϊόντα στο διαδίκτυο και να παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ενώ προσφέρει δυνατότητες άμεσης επέμβασης. Ως αποτέλεσμα, εταιρείες όλων των μεγεθών επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο του IoT και αναμένεται να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως ο φωτισμός, η ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη και η ψυχαγωγία. Η ανάπτυξη της αγοράς των έξυπνων κατοικιών καθοδηγείται από την αυξανόμενη υιοθέτηση των κουδουνιών βίντεο, των τεχνολογιών με φωνητική υποστήριξη όπως η Alexa και το Google Home και των συστημάτων παρακολούθησης.
   Σύμφωνα με τα Internet World Stats, το ποσοστό διείσδυσης του διαδικτύου έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, ειδικά σε ανεπτυγμένες όπως είναι η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, οι οποίες κατέγραψαν ποσοστά διείσδυσης 93,4% και 89,2% αντίστοιχα, ενώ στην Ασία και την Αφρική καταγράφηκαν ποσοστά διείσδυσης 67,0% και 43,2% αντίστοιχα.
   Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στην αγορά έξυπνων κατοικιών
   Υπάρχει μια σημαντική αγορά για έξυπνα σπίτια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ειδικά σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα. Μεταξύ αυτών των χωρών, η Νότια Κορέα έχει καταστεί μια σημαντική αγορά για έξυπνα οικιακά συστήματα. Η Κίνα, με την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και τον πληθυσμό της, επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες.
   Read more...

   143 • 0

  12. Επικαιρότητα

   Engineer

   Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανές.
   Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήδη επιβαρύνουν τις επενδύσεις σε στεγαστικά ακίνητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη και ο αντίκτυπος είναι πιθανό να αυξηθεί, αν και θα είναι μικρότερος από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η ΕΚΤ σε μελέτη την Τετάρτη.
   Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανές, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και του κινδύνου ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
   Επιπλέον, το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ φαίνεται να υποχωρεί μόνο στο 2%, υποδηλώνοντας ότι οι 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι μόνιμες, επιφέροντας επιβράδυνση στις δαπάνες στέγασης.
   «Ένα προσωρινό σοκ στη νομισματική πολιτική που αυξάνει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, ως προς τον αντίκτυπο, οδηγεί, ανεξαρτήτως των υπολοίπων, σε μείωση των επενδύσεων σε στεγαστικά ακίνητα στην ευρωζώνη κατά περίπου 5% μετά από περίπου τρία χρόνια», ανέφερε η ΕΚΤ.
   Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, ένα παρόμοιο επιτόκιο θα μείωνε τις επενδύσεις σε στέγαση κατά περίπου 8% μετά από περίπου τρία χρόνια, δήλωσε η ΕΚΤ, σημειώνοντας μεγάλες διαφορές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς στέγης και στεγαστικών δανείων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
   Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις σε στεγαστικά ακίνητα στην ευρωζώνη άρχισαν να μειώνονται το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους και υποχώρησαν σωρευτικά κατά 4% μέχρι το τέλος του έτους.
   Ωστόσο, η πτώση στις ΗΠΑ ξεκίνησε το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά περίπου 21%.
   Η ΕΚΤ προέβλεψε νωρίτερα μια «παρατεταμένη και ουσιαστική» μείωση των επενδύσεων σε στεγαστικά ακίνητα στην ευρωζώνη το 2023 και το 2024.
   Read more...

   241 • 1

  13. Επικαιρότητα

   GTnews

   Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση, κατά ένα μήνα, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, της προθεσμίας που έχουν οι ωφελούμενοι για την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
    
    
   Read more...

   279 • 0

  14. Επικαιρότητα

   GTnews

   Μια ακόμη δράση ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης υλοποιείται. Η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων https://exoikonomo2023.gov.gr, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», θα ανοίξει στις 12 Ιουνίου 2023 και θα δέχεται αιτήσεις έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2023.
   Το «Εξοικονομώ 2023» εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α.), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
   Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο «Εξοικονομώ 2023» στόχος είναι: η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
   Να υφίστανται νόμιμα. Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες. Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες. Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb). Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
   Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:
   Αντικατάσταση κουφωμάτων. Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης). Προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα
   Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που διατηρούν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, ενώ δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους». Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης. Κατοικία, με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους» δεν έχει δικαίωμα υποβολής στο παρόν πρόγραμμα.  Κριτήρια για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων:
   Α/ Α Κριτήριο Βαρύτητα Συντελεστών Ανώτατο βαθμολογούμενο όριο κριτηρίου Κατώτατο βαθμολογούμενο όριο κριτηρίου K1 Ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας 50% 0,200 1,100 K2 Εισόδημα (€)/μέλος οικογένειας 14% 1.000(€)/άτομο οικογένειας 30.000(€)/άτομο οικογένειας K3 Βαθμοημέρες 7% 1,4069 0,2180 K4 Ενεργειακή κλάση, βάσει Α’ ΠΕΑ 5% Η Γ K5 Παλαιότητα κατασκευής 3% Προ του 1955 2011 K6 Μονογονεϊκή Οικογένεια 7% σταθερό K7 ΑμεΑ 7% σταθερό K8 Πολύτεκνοι 7% σταθερό Μέγιστο ποσοστό βαρύτητας συντελεστών 100%    
   Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος μπορεί να είναι οι αιτούντες που εντάσσονται στις παρακάτω εισοδηματικές κατηγορίες:
   Κατηγορία Ατομικό Εισόδημα (€) Οικογενειακό Εισόδημα (€) 1 ≤5.000 ≤10.000 2 >5.000 – 10.000 >10.000 – 20.000 3 >10.000 – 20.000 >20.000 – 30.000 4 >20.000 – 30.000 >30.000 – 40.000 5 >30.000 >40.000  
   Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:
   Ατομικό Εισόδημα (€) Οικογενειακό Εισόδημα (€) Ποσοστό Επιχορήγησης Ιδιοκατοίκηση από τον αιτούντα
   Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση
   1 ≤5.000 ≤10.000 75% 65% 2 >5.000 – 10.000 >10.000 – 20.000 70% 60% 3 >10.000 – 20.000 >20.000 – 30.000 55% 45% 4 >20.000 – 30.000 >30.000 – 40.000 45% 40% 5 >30.000 >40.000 40% 40%  
   Read more...

   1057 • 1

  15. Επικαιρότητα

   Engineer

   Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να ετοιμάζεται να καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων, καθώς η Ελλάδα ανεβαίνει διαρκώς θέσεις στη λίστα των δημοφιλών τουριστικών προορισμών, ωστόσο πλούσια παραμένει και η λίστα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που είτε δεν άντεξαν τις σωρευτικές συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων, είτε για άλλους λόγους βυθίστηκαν στα οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι μονάδες τους να οδηγούνται σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό.

   Θα μπορούσε κανείς να πει ότι απ’ όλα έχει ο μπαξές, με την έννοια ότι στα περισσότερα από τα 35 ξενοδοχεία που έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί -μέχρι στιγμής- έως το τέλος του φθινοπώρου περιλαμβάνονται μονάδες τόσο «γνωστές» στη σχετική πλατφόρμα, αφού δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο και «νεοεμφανιζόμενες». Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, η οποία δεν επηρεάζεται από τις εν λόγω διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ για αρκετά εξ αυτών έχουν ασκηθεί ένδικα μέσα για την αναστολή των σχετικών πλειστηριασμών.

   Το συγκρότημα «Five Senses Hotel» στις Γούβες Χερσονήσου, στο Ηράκλειο, βγαίνει στο σφυρί στις 20 Σεπτεμβρίου με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς στα 5,89 εκατ. ευρώ
   Το «Five Senses Hotel»

   Το «Five Senses Hotel» βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου Κάτω Γουβών, στη θέση Προφήτης Ηλίας ή Πηγαδάκια, στις Γούβες του Δήμου Χερσονήσου στον Νομό Ηρακλείου. Το συγκρότημα εντοπίζεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σε μια περιοχή με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, που απέχει 18 χλμ. από το κέντρο του Ηρακλείου, 16 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 7 χλμ. από τη Χερσόνησο.

   Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η πρώην Αμερικάνικη Βάση στις Γούρνες, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με προβλεπόμενες χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακού - εκθεσιακού κέντρου, εμπορικών κέντρων, μαρίνας και πιθανόν λειτουργία καζίνου. Το ακίνητο της «Five Senses Hotel» προέρχεται από τη συνένωση δύο επιμέρους ξενοδοχείων που είχαν κατασκευαστεί, το ένα στο βόρειο τμήμα και το έτερο στο νότιο τμήμα του σημερινού συνολικού οικοπέδου, επιφάνειας 9.014,59 τ.μ., εκ των οποίων τα 3.426,73 τ.μ. είναι εντός των ορίων του οικισμού Κάτω Γούβες, τα 4.732,96 τ.μ, εκτός των ορίων του οικισμού και τα 854,90 τ.μ. αποτελούν ζώνη παραλίας.

   Το συγκρότημα αποτελείται από τη λειτουργική συνένωση δύο αυτοτελών ξενοδοχείων υπό τον διακριτικό τίτλο «Gouves Sea Hotel». Είναι κλασικού τύπου, κατηγορίας 4 αστέρων και η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 68 δωμάτια με 193 κλίνες. Συγκεκριμένα, το (άλλοτε) ξενοδοχείο «Gouves Mare» που είχε 27 δωμάτια και 51 κλίνες και το (άλλοτε) ξενοδοχείο «Gouves Sea» που λειτουργούσε με δυναμικότητα 34 δωμάτια με 76 κλίνες συνενώθηκαν λειτουργικά από το 2017.
   Επιπλέον, έχουν τακτοποιηθεί και χώροι επτά δωματίων, οπότε η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια. Σημειώνεται ότι το πρώτο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 1980 και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος το 1987. Το 2012 έγινε ριζική ανακαίνιση σχεδόν στο σύνολο του συγκροτήματος.

   Το δεύτερο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 2005-2006 και στη συνέχεια έγινε ανακαίνιση το 2012 με αναδιάρθρωση των δωματίων εσωτερικά. Η ποιότητα κατασκευής χαρακτηρίζεται τυπική για τέτοιου τύπου κτίρια. Εντός του οικοπέδου υπάρχουν έξι μεγάλες και μικρότερες πισίνες επιφάνειας από 62,53 τ.μ. έως 138 τ.μ., γήπεδο αντισφαίρισης - καλαθοσφαίρισης διαμορφωμένης επιφάνειας περί τα 500 τ.μ. κ.ά. Επιπλέον, εντός της ζώνης παραλίας έχει κατασκευαστεί κτίριο με χρήση παρασκευαστηρίου επιφάνειας 59,22 τ.μ. και στεγασμένη πέργκολα επιφάνειας 74,22 τ.μ., κάτω από την οποία λειτουργεί κυλικείο.

   Καθοριστικό ρόλο για την πορεία της επιχείρησης έπαιξε αφενός η πανδημική κρίση, αφετέρου μια καταστροφή που έγινε προ τριετίας. Συγκεκριμένα, λόγω έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή το ξενοδοχείο πλημμύρισε σε ένα μέρος του και υπέστη σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης, το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται σε περίπου 216.000 ευρώ, εκ των οποίων 116.000 ευρώ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και βελτιώσεις και 100.000 ευρώ για τον εξοπλισμό. Κάπως έτσι το συγκρότημα σταμάτησε να λειτουργεί.

   Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «το ξενοδοχείο δεν φαίνεται να είναι σε πρόσφατη χρήση, κάτι που φαίνεται και από τον μηδενικό κύκλο εργασιών για τις οικονομικές χρήσεις 2020 και 2021, ενδεχομένως δε η έλλειψη συντήρησης να έχει ξεκινήσει προγενέστερα και να περιλαμβάνει και την περίοδο της καραντίνας».

   Ολα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα δάνεια του παρελθόντος για τα οποία έχουν γραφτεί προσημειώσεις και υποθήκες. Ετσι, για τις 20 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του συγκροτήματος, με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 5,89 εκατ. ευρώ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, το ξενοδοχείο θα βγει στο σφυρί, με επισπεύδοντα ιδιώτη για χρέος 32.135,88 ευρώ και με τιμή εκκίνησης στα 3,13 εκατ. ευρώ.
   Για τις 16 Ιουνίου βγαίνει στο σφυρί το 4 αστέρων «Lesse Hotel» στη Xανιώτη της Kασσάνδρας Xαλκιδικής, με τιμή εκκίνησης τα 4,2 εκατ. ευρώ. Η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τους πλειστηριασμούς εδώ και περίπου μία τριετία
   To «Lesse Hotel» στη Χαλκιδική

   Για τις 16 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός που αφορά το 4 αστέρων «Lesse Hotel» στη δημοφιλή τουριστικά περιοχή Xανιώτη της Kασσάνδρας Xαλκιδικής. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που αποτελείται από πέντε κτίρια και αναπτύσσεται σε οικόπεδο 9,5 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα. Η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τους πλειστηριασμούς εδώ και περίπου μία τριετία.

   Τα κτίρια είναι συμβατικής κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, με στέγη κεκλιμένης πλάκας και επικάλυψη κεραμιδιών, κουφώματα ξύλινα και αλουμινίου και εξωτερικές επενδύσεις με πέτρα, ενώ το συνολικό εμβαδόν τους φτάνει στα 4.251 τ.μ. Ο περιβάλλων χώρος έχει τυπικές διαμορφώσεις που περιλαμβάνουν περίφραξη με τοιχίο και μεταλλικό κιγκλίδωμα, δαπεδοστρώσεις και διαμορφώσεις με κυβόλιθους και σταμπωτά δάπεδα, φυτεύσεις, καθώς και πισίνα επιφάνειας 350 τ.μ. Οπως τονίζεται, η περιοχή έχει όμορφο φυσικό περιβάλλον και παραλίες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 3,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατόπιν ανακοπής το δικαστήριο την αύξησε στα 4,2 εκατ. ευρώ.

   Το «Αντωνιάδης» στην Καλαμπάκα

   Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 7 Ιουνίου, θα βγει για μία ακόμη φορά στο σφυρί ένα από τα πλέον γνωστά ξενοδοχεία της Καλαμπάκας. Πρόκειται για το «Αντωνιάδης», κατηγορίας 4 αστέρων, ξενοδοχείο πόλης κλασικού τύπου, δυναμικότητας 98 δωματίων και 174 κλινών, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμπάκας και αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους ενοποιημένους και χτισμένους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 1987 έως το 2009. Το συγκρότημα έχει αναπτυχθεί σε τέσσερα όμορα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 1.859 τ.μ. και η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 4.764 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού έχει οριστεί στα 3,28 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα είναι η Special Financial Solutions. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 800.000 ευρώ, ως μέρος συνολικής απαίτησης ύψους 8,1 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο 4 αστέρων «Sunshine Crete Village» στην Ιεράπετρα βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4 εκατ. ευρώ
   Το «Sunshine Crete Village»

   Υστερα από μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας Πεζάκι ΑΕΞΤΕ και της επισπεύδουσας DV01 Asset Management σχετικά με τη νομιμοποίηση της τελευταίας να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση, έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαΐου ο πλειστηριασμός που αφορά το ξενοδοχείο 4 αστέρων «Sunshine Crete Village» στην Ιεράπετρα.

   Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Κουτσουνάρι, 9 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας, πλησίον μεγάλων παραλιών όπως η Ψαροπούλα, όπου υπάρχουν κατά κύριο λόγο τουριστικές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες, καθώς και ορισμένα εστιατόρια. Το αγροτεμάχιο σε εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού σημείο έχει επιφάνεια 26.996,32 τ.μ., επίμηκες σχήμα και είναι περιφραγμένο.

   Το συγκρότημα, δυναμικότητας 107 δωματίων, αποτελείται από ένα κύριο κτίριο και κάποιους επιμέρους μικρότερους κτιριακούς όγκους, συνολικής επιφάνειας 10.439,87 τ.μ. Το ξενοδοχείο είναι συμπληρωματική μονάδα του «Sunshine Crete Beach», με το οποίο και έχει κάποιες κοινές λειτουργίες, όμως είναι πλήρως εξοπλισμένο ώστε να λειτουργεί και αυτόνομα. Πέραν του κεντρικού κτιρίου με 20 δωμάτια, περιλαμβάνει τις συστάδες Village A, που αποτελείται από τέσσερα τριώροφα κτίρια με 63 δωμάτια, και Village Β με δύο διώροφα κτίρια, που φιλοξενούν 24 δωμάτια.

   Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν αθλητικές υποδομές για τοξοβολία, τένις (τέσσερα γήπεδα) και ποδόσφαιρο (ένα γήπεδο 5x5), πισίνες, θέσεις στάθμευσης, εξωτερικό αμφιθέατρο κ.ά. Οι εξωτερικοί χώροι του συγκροτήματος είναι διαμορφωμένοι με κήπους και πλακόστρωτους πεζοδρόμους για την επικοινωνία μεταξύ των κτιρίων. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 και ανακαινίστηκε το 2005. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4 εκατ. ευρώ.
   Από το 2020 βρίσκεται αντιμέτωπο με τους πλειστηριασμούς το «Royal Beach Hotel» στην Αρκάσα της Καρπάθου. Το νέο σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου με τιμή εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ
   Το «Royal Beach Hotel»

   Από το 2020 βρίσκεται αντιμέτωπο με τους πλειστηριασμούς το «Royal Beach Hotel» στην Αρκάσα της Καρπάθου. Ετσι, το νέο σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου με επισπεύδουσα την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. και τιμή εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ.

   Το ξενοδοχείο, που κατασκευάστηκε το 2009, αποτελείται από πέντε κτίρια και είναι δυναμικότητας 56 δωματίων και 98 κλινών. Τόσο η ποιότητα κατασκευής του όσο και η κατάσταση συντήρησής του χαρακτηρίζονται καλές. Ο περιβάλλων χώρος είναι πλακοστρωμένος και διαμορφωμένος. Διαθέτει πάρκινγκ, πισίνα εμβαδού 130 τ.μ. και ένα εκκλησάκι εμβαδού 15 τ.μ.

   Σε Ρέθυμνο και Χαλκιδική

   Στην περιοχή του οικισμού Αδελιανός Κάμπος της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου του Δήμου Ρεθύμνου βρίσκεται το «Rethymno Sunset Hotel», το οποίο αναπτύσσεται σε γεωτεμάχιο 6.000 τ.μ. Εντός αυτού έχουν ανεγερθεί κτιριακά συγκροτήματα συνολικής επιφάνειας 3.820 τ.μ., που περιλαμβάνουν το κεντρικό κτίριο και 14 κτίρια δωματίων. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης το ξενοδοχείο προσφέρει πανοραμική θέα στο Κρητικό πέλαγος και το Ρέθυμνο, διαθέτει εστιατόριο στον τελευταίο όροφο, εξωτερική πισίνα με ευρύχωρες βεράντες και μπαρ δίπλα στην πισίνα. Ο πλειστηριασμός για το εν λόγω συγκρότημα έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 2,78 εκατ. ευρώ.
   Στις 12 Ιουλίου έρχεται η σειρά του συγκροτήματος ενοικιαζόμενων δωματίων «Sunny Hill Studios» στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής
   Στις 12 Ιουλίου έρχεται η σειρά του συγκροτήματος ενοικιαζόμενων δωματίων «Sunny Hill Studios» στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στην περιοχή Σάνη, σε απόσταση 2,7 χλμ. από το δημοφιλές «Sani Beach» και την ομώνυμη παραλία.

   Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων και αποτελείται συνολικά από πέντε διώροφα κτίρια με στούντιο και σουίτες, ενώ διαθέτει πισίνες και βοηθητικά κτίσματα. Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με ασφαλτοστρώσεις, διάφορα φυτά και δένδρα. Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, η ποιότητα κατασκευής κρίνεται καλή, ενώ ο βαθμός συντήρησης ικανοποιητικός. Η τιμή εκκίνησης για το εν λόγω συγκρότημα έχει οριστεί στο 1,94 εκατ. ευρώ. Για τις 15 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί και ο πλειστηριασμός της ξενοδοχειακής μονάδας «Sandy Bay», καθώς και μιας ακόμη κάθετης ιδιοκτησίας της ίδιας εταιρείας στη Λέσβο.
   Το «Rethymno Sunset Hotel» βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 18 Μαΐου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 2,78 εκατ. ευρώ
   Το ξενοδοχείο βρίσκεται εντός του οικισμού του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι, σε απόσταση 37 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Πρόκειται για παραθαλάσσιο οικισμό, κυρίως παραθεριστικό, με μέτριες προς υψηλές εμπορικές αξίες ακινήτων. Το ξενοδοχείο με έτος αποπεράτωσης το 1992 έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο επιφάνειας 1579,28 τ.μ. και αποτελείται από τρία συγκροτήματα δυναμικότητας 50 δωματίων (44 δίκλινα, 6 μονόκλινα) με 94 κλίνες και πισίνα. Η συνολική τιμή εκκίνησης φτάνει στο 1,44 εκατ. ευρώ.

   Σε Καλάβρυτα και Ωρωπό

   Ενα από τα γνωστά ξενοδοχεία των Καλαβρύτων, το «Χελμός», βρίσκεται επίσης αντιμέτωπο με πλειστηριασμό, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου με τιμή εκκίνησης στο 1,39 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τρία όμορα οικόπεδα με τα κτίσματά τους για τα οποία εκδόθηκε μετά τη συνένωση που πραγματοποιήθηκε οικοδομική άδεια για διαρρυθμίσεις και προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος με στόχο τη μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο 4 αστέρων.

   Στις 5 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το γνωστό «Αλκυονίς» στον Ωρωπό, το οποίο πρωτολειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60
   Συγκεκριμένα, οι επιφάνειες ανά στάθμη είναι το υπόγειο 99,59 τ.μ., κατασκευασμένο το 2005, που περιλαμβάνει τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, το ισόγειο 497,70 τ.μ., εκ των οποίων τα 103,99 τ.μ. κατασκευάστηκαν το 2005 και τα 393,71 τ.μ. προϋπήρχαν, που περιλαμβάνει την υποδοχή - ρεσεψιόν, εστιατόριο, καθιστικό, κουζίνα, WC, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.ά., τον πρώτο όροφο 389,77 τ.μ., που προϋπήρχε του 2005 και περιλαμβάνει 12 δίκλινα δωμάτια, χώρο υποδοχής, κλιμακοστάσιο και δύο εξώστες, τον δεύτερο όροφο 384,26 τ.μ., που επίσης προϋπήρχε του 2005 και περιλαμβάνει 14 δίκλινα δωμάτια, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι μεζονέτες, και η σοφίτα 151,64 τ.μ., κατασκευασμένη το 2005, που περιλαμβάνει δίκλινα δίχωρα δωμάτια καθώς και απολήξεις τεσσάρων δωματίων του β’ ορόφου. Στις 5 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί ένα ξενοδοχείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορικό. Πρόκειται για το γνωστό «Αλκυονίς» στον Ωρωπό, το οποίο πρωτολειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

   Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε έκταση 4.051 τ.μ. μπροστά στην Ακτή Αμφιαρείου και είναι κατηγορίας 2 αστέρων. Στη σημερινή του κατάσταση περιλαμβάνει 86 δωμάτια με 158 κλίνες και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους και δώμα, συνολικής επιφάνειας 3.080,42 τ.μ. Το υπόγειο, εμβαδού 359,22 τ.μ., περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, αποθήκες ιματισμού κ.τ.λ. Το ισόγειο με χρήση χώρου υποδοχής, αίθουσα πρωινού, τουαλέτες και οκτώ μονόκλινα δωμάτια είναι συνολικού εμβαδού 871,70 τ.μ., ενώ αντίστοιχα οι τρεις όροφοι είναι 616,50 τ.μ. έκαστος και φιλοξενούν δύο μονόκλινα, 23 δίκλινα και ένα διαμέρισμα κάθε όροφος.

   Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν ήταν Γ’ κατηγορίας, αλλά μετά από ανακαίνιση που έγινε το 2004 αναβαθμίστηκε σε ξενοδοχείο 2 αστέρων. Σύμφωνα με την αυτοψία βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης εξωτερικά, αλλά υπάρχουν μερικές φθορές σε ορισμένα σημεία του κτιρίου. Ακόμη, τα δωμάτια με πρόσοψη προς την παραλιακή οδό διαθέτουν θέα στη θάλασσα, ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με πράσινο και φυτεύσεις. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1,35 εκατ. ευρώ.

   Το... χωριό στο Βροντάδο

   Ενα... μικρό χωριό στο Βροντάδο της Χίου, στη θέση Πάτος, που ανήκει στην υπό εκκαθάριση τουριστική εταιρεία Argo, βγαίνει στο σφυρί χωρίς αποτέλεσμα από τα τέλη του 2021, με επισπεύδουσα την Amoeba lssuer Designated Activity Company και τιμή πρώτης προσφοράς στο 1,2 εκατ. ευρώ.

   Ο επόμενος πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 28 Ιουλίου και αφορά ειδικότερα την πλήρη κυριότητα (100%) ενός οικοπέδου επιφάνειας 2.015,01 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με πέντε κάθετες ιδιοκτησίες εμβαδού από 374,77 τ.μ. έως 436,62 τ.μ. Επίσης, την κυριότητα όμορου οικοπέδου επιφάνειας 2.015,01 τ.μ., όπου έχουν ανεγερθεί άλλες έξι κάθετες ιδιοκτησίες εμβαδού από 217,20 τ.μ. έως 609,30 τ.μ.

   Ιδιοκτήτης και εκκαθαριστής της εταιρείας είναι ο κ. Στέφανος Λιόβαρος, στον οποίο ανήκει και η νησίδα Μάκρη στο Ιόνιο, που επίσης είχε βγει κατά το παρελθόν σε πλειστηριασμό.

   Tο «Isthmia Prime Hotel»

   Σε απόσταση 180 μέτρων από τη Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγαζόταν κατά το παρελθόν το «Motel Isthmia» και πλέον το «Isthmia Prime Hotel», ξενοδοχείο κατηγορίας 3 αστέρων, δυναμικότητας 69 δωματίων (138 κλινών).

   Το συγκρότημα περιλαμβάνει μία ισόγεια και μία τριώροφη πτέρυγα με υπόγειο και πιλοτή. Πέραν του κυρίως κτιρίου υφίστανται μπαρ, χώρος πώλησης ειδών λαϊκής τέχνης, περίπτερο πώλησης αναψυκτικών, καταλύματα προσωπικού και υπαίθριο χορευτικό κέντρο. Το ακίνητο έχει πρόσοψη 140 μ. επί της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου.

   Εχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 25 Οκτωβρίου με τιμή εκκίνησης στο 1,2 εκατ. ευρώ.
   «Ερωτας» ονομάζεται το τριώροφο ξενοδοχείο Β’ κατηγορίας που βρίσκεται στην Κοινότητα Αγίου Δημητρίου στο Μούρεσι Πηλίου. Εχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός του για τις 27 Σεπτεμβρίου με τιμή εκκίνησης στα 513.000 ευρώ
   Από την Κρήτη μέχρι το Νευροκόπι

   Αρκετές ακόμη μονάδες από την Κρήτη μέχρι το ακριτικό Νευροκόπι, με τιμή εκκίνησης κάτω του 1 εκατ. ευρώ, έχουν προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό το επόμενο διάστημα, εφόσον δεν μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής.Σε αυτές περιλαμβάνεται ξενοδοχειακή μονάδα επιπλωμένων διαμερισμάτων της εταιρείας Νεονάκης ΑΕΞΤΕ, η οποία αναπτύσσεται σε ένα διώροφο, ένα τριώροφο και ένα ακόμη κτίριο επέκτασης, συνολικής επιφάνειας 839,31 τ.μ., με υπόγεια 92,10 τ.μ. και εξωτερική πισίνα 89 τ.μ. Βρίσκεται στα Χανιά, στη θέση Βραχάκι, επί της παλαιάς εθνικής οδού Χανίων - Κισσάμου και περιλαμβάνει 18 δωμάτια με 36 κλίνες. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 12 Ιουλίου με τιμή εκκίνησης στις 800.000 ευρώ.

   Επίσης, στην Κρήτη, και ειδικότερα στη θέση Αγιος Γεώργιος Μύρθιου, εντός του οικισμού Πλακιά Ρεθύμνου, βρίσκεται η μονάδα Γ’ τάξεως με την επωνυμία «Μυρτίς», που διαθέτει 21 δωμάτια και πισίνα 300 τ.μ. Περιλαμβάνεται σε ευρύτερο πλειστηριασμό που έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου, με τιμή εκκίνησης γι’ αυτή στις 800.000 ευρώ.

   Στις 10 Μαΐου έχει προγραμματιστεί το σφυρί για το «Πέταλο Resort» στην Κοινότητα Βώλακα του Κάτω Νευροκοπίου, με τιμή εκκίνησης στις 700.000 ευρώ
   Λίγο νωρίτερα, στις 10 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για το «Πέταλο Resort» στην Κοινότητα Βώλακα του Κάτω Νευροκοπίου, με τιμή εκκίνησης στις 700.000 ευρώ. Πρόκειται για όμορα αγροτεμάχια σε μέρος των οποίων έχει κατασκευαστεί το συγκρότημα που περιλαμβάνει διώροφο κεντρικό κτίριο, καθώς και πέντε μικρότερα μεμονωμένα επιπλωμένα διαμερίσματα. Το συγκρότημα διαθέτει δύο πισίνες, 50 τ.μ. εκάστη, αλλά και ιπποστάσιο οκτώ θέσεων.

   Στη Δημοτική Κοινότητα Λουτρών Αιδηψού βρίσκεται το ξενοδοχείο-υδροθεραπευτήριο της Κνωσσός Α.Ε., που έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 8 Ιουνίου με τιμή εκκίνησης στις 652.000 ευρώ. Πρόκειται για κτίριο με τέσσερις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1.886 τ.μ., που έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο 402,58 τ.μ.

   Στην Κεφαλονιά, και συγκεκριμένα στον οικισμό της Σκάλας, σε απόσταση 200 μ. από τη βραβευμένη με γαλάζια σημαία ομώνυμη παραλία, βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα επιπλωμένων διαμερισμάτων με την επωνυμία «Μεγάλο Χωριό». Είναι κατηγορίας 3 αστέρων και αποτελείται από τέσσερα κτίρια με πισίνα, που περιλαμβάνουν 18 δωμάτια και 40 κλίνες. Εχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 31 Μαΐου με τιμή πρώτης προσφοράς στις 646.000 ευρώ.

   Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 24 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί το σφυρί για το ξενοδοχείο «Astros Beach Boutique Hotel» (πρώην «Χρυσή Ακτή»), που βρίσκεται στην Κοινότητα Παραλίου Αστρους της Δημοτικής Ενότητας Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία. Είναι τριώροφο, κατηγορίας 3 αστέρων και δυναμικότητας 16 δωματίων (28 κλινών). Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 620.000 ευρώ.

   «Ερωτας» ονομάζεται το τριώροφο ξενοδοχείο Β’ κατηγορίας που βρίσκεται στην Κοινότητα Αγίου Δημητρίου στο Μούρεσι Πηλίου και για το οποίο έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για τις 27 Σεπτεμβρίου με τιμή εκκίνησης στα 513.000 ευρώ. Αναπτύσσεται μαζί με άλλα κτίσματα σε οικόπεδο εμβαδού 2.197,93 τ.μ., είναι συνολικής επιφάνειας 605,75 τ.μ. και κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, με επικάλυψη από πλάκες Πηλίου, ενώ διαθέτει 18 κλίνες.

   Στον οικισμό του Πόρου στην Κεφαλονιά βρίσκεται το τριώροφο ξενοδοχείο «Anastazia», κατασκευής του 2008, που περιλαμβάνει 12 δωμάτια και πισίνα. Εχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 7 Ιουνίου με τιμή πρώτης προσφοράς στις 504.000 ευρώ.

   Οι μικρότερες μονάδες

   Στις μικρότερες μονάδες για τις οποίες έχει οριστεί πλειστηριασμός για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται η «Ιριδα» με 14 δωμάτια, που βρίσκεται εντός του οικισμού της Αφύτου Χαλκιδικής και βγαίνει στις 27 Σεπτεμβρίου με τιμή εκκίνησης στις 448.000 ευρώ, καθώς και το υπό διαμόρφωση μισθωμένο ακίνητο επιπλωμένων διαμερισμάτων Γ’ τάξης στην Αρχαία Ολυμπία, ιδιοκτησίας της Letrina Travel, που βγαίνει στις 7 Ιουνίου με τιμή προσφοράς στα 429.000 ευρώ.

   Λίγο νωρίτερα, στις 31 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί το τουριστικό κατάλυμα κατηγορίας 3 αστέρων «Καταφύγι», που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού Χαριά στο Οίτυλο της Ανατολικής Μάνης. Εχει ανεγερθεί επί οικοπέδου 216,80 τ.μ., είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 420.000 ευρώ.
   Στις 31 Μαΐου έχει προγραμματιστεί σφυρί για το τουριστικό κατάλυμα κατηγορίας 3 αστέρων «Καταφύγι», που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού Χαριά στο Οίτυλο της Ανατολικής Μάνης
   Ακόμη, το «Hotel Solon» στο Ναύπλιο βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 21 Ιουλίου με τιμή εκκίνησης στις 387.200 ευρώ.
   Στον Αγνώντα της Σκοπέλου βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα «Lithanemon Hotel», δυναμικότητας 9 δωματίων, με ιδιωτικό πάρκινγκ και πισίνα. Εχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το σφυρί στις 3 Μαΐου με τιμή εκκίνησης στις 357.000 ευρώ.

   Κάτω από την επιβλητική σκιά των Μετεώρων στέκει το μικρό «Hotel Gogos», που έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για την 1η Νοεμβρίου με τιμή στις 340.000 ευρώ. Υπάγεται στην τοπική Κοινότητα Καστρακίου Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων. Πρόκειται για ξενοδοχειακό κατάλυμα κλασικού τύπου που λειτουργεί από το 2004 και αποτελείται συνολικά από 19 δωμάτια.

   Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη το «Nikolas Beach» στην Παλαιόχωρα Χανίων, με 11 δωμάτια, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 20 Σεπτεμβρίου με τιμή εκκίνησης στις 310.000 ευρώ, το διώροφο συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων «Πλειάδες» στο Ροδοχώρι Νάουσας, που εκπλειστηριάζεται στις 10 Μαΐου με τιμή προσφοράς στις 304.000 ευρώ, και η ξενοδοχειακή μονάδα «Ακαλανθίς» στα Ριζώματα Βέροιας, για την οποία έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το σφυρί στις 14 Σεπτεμβρίου με τιμή στις 274.000 ευρώ.

   Για τις 24 Μαΐου και με τιμή εκκίνησης στις 270.000 ευρώ έχει οριστεί ο πλειστηριασμός για την ξενοδοχειακή μονάδα με ονομασία «Αρχονταρίκι Mountain Suites» στα Καλύβια Ελατοχωρίου στην Κατερίνη, που αποτελείται από δύο υπερυψωμένα διώροφα κτίρια.

   Ακολουθούν δύο μικρές μονάδες στο Πήλιο, η μία στην Πορταριά, στις 19 Ιουλίου με τιμή στις 238.000 ευρώ, και η δεύτερη με την επωνυμία «Αλκηστις» στην ίδια περιοχή στις 3 Μαΐου με τιμή 236.340 ευρώ, καθώς και διώροφη πανσιόν στο Βουλγαρέλι Αρτας στις 30 Ιουνίου με τιμή στις 160.000 ευρώ.

   Το θρίλερ της Χαλκιδικής

   Μία από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις αφορά το υπό κατασκευή συγκρότημα της εταιρείας Στεφανία ΑΞΕΤΕ, που μέχρι πρότινος οδηγούσε την κούρσα σε επίπεδο τιμήματος -είχε οριστεί στα 13,4 εκατ. ευρώ-, αλλά πριν λίγες ημέρες ο πλειστηριασμός τέθηκε σε αναστολή. Η συγκεκριμένη εταιρεία που συστάθηκε το 2004 έχει υπό κατασκευή εδώ και χρόνια ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

   Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών αντιμετώπισε προφανώς σοβαρά οικονομικά προβλήματα με συνέπεια τον περασμένο Δεκέμβριο να υποβληθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, που προσδιορίστηκε να συζητηθεί την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

   Παρ’ όλα αυτά, για τις 10 Μαΐου είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός με επισπεύδοντα τον αλλοδαπό Μ.Ν., με το ποσό της κατάσχεσης να ανέρχεται σε 36.336 ευρώ (!) για ένα συγκρότημα αγοραίας αξίας 13,4 εκατ. ευρώ.

   Ωστόσο, με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 5 Απριλίου διατάχθηκε «η αναστολή κάθε ατομικού ή συλλογικού μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της οφειλέτριας και μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης».

   Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση 68 στρεμμάτων στη θέση Γυαλί της Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, επί της οποίας υφίσταται ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα δυναμικότητας 201 δωματίων και 498 κλινών.

   Ειδικότερα, με βάση οικοδομική άδεια του 2008, έχει κατασκευαστεί στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου ξενοδοχειακό συγκρότημα 153 δωματίων και 372 κλινών. Στο δεύτερο στάδιο προς αποπεράτωση της ξενοδοχειακής μονάδας περιλαμβάνεται η υπόλοιπη ανάπτυξη έως τις 498 κλίνες στο ανατολικό τμήμα του αγροτεμαχίου.

   Το συγκρότημα περιλαμβάνει την κεντρική μονάδα, με χώρο spa, κλειστό εστιατόριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 42 δίκλινα δωμάτια και δέκα τρίκλινες σουίτες, διώροφο κτίριο με 14 δίκλινα δωμάτια καθώς και 48 μπανγκαλόου διαφόρων κατηγοριών, ορισμένα εκ των οποίων με ιδιωτικές πισίνες. Επίσης, υπάρχουν εξωτερικές πισίνες, χώροι εστιατορίων - μπαρ και πολλά άλλα. Σε βάρος της εταιρείας, όμως, υπάρχουν και πολλά βάρη με 11 προσημειώσεις συνολικού ύψους 31,3 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Αττικής και άλλες τέσσερις υπέρ εταιρειών και ιδιωτών για μικρότερα ποσά συνολικού ύψους 139.000 ευρώ.
   Read more...

   312 • 0

  16. Επικαιρότητα

   Engineer

   Περισσότερες από 1.300 μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβολαιογράφων και της εφορίας. Οι ενδείξεις ότι η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία έχει ανοίξει την όρεξη Ελλήνων και ξένων επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας. Μάλιστα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για επενδύσεις άνω του 2 διs. ευρώ το 2023 από ξένους επενδυτές.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές με τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί να φθάνουν στα 170 εκατ. ευρώ.
   Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία :
   -  Σε 56.060 ανέρχονται οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων με το φόρο που έχει εισπραχθεί να ξεπερνά τα 145 εκατ. ευρώ.
   - Έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής,
   -  13.959 δηλώσεις δωρεών και
   - 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ.
   Το αμείωτο ενδιαφέρον που καταγράφουν τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα και της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ. Οι συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παππούδες παιδιά) μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρου.  Σημειώνεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40%. Συγκεκριμένα τα έσοδα θα φθάσουν τα 489 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ το 2022. Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2023 τα έσοδα από τις οικοδομές (μονοκατοικίες και διαμερίσματα)θα φθάσουν τα 369 εκατ. Ευρώ ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα έσοδα θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ.
   Ένα εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών https://valuemaps.gov.gr, όπου μέσω αυτής μπορούν να δουν όσοι επιθυμούν τις τιμές ζώνης που ισχύουν σε κάθε περιοχή της Ελλάδα είναι ότι τη χρησιμοποιούν και χιλιάδες ξένοι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
   Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο δίμηνο του έτους  την εφαρμογή έχουν χρησιμοποιήσει για να μάθουν αντικειμενικές αξίες ακινήτων ή να κάνουν τη δική τους έρευνα αγοράς, 44.490 πολίτες εκ των οποίων 3.500 από χώρες όπως η Γερμανία (420), η Κίνα (331), το Ηνωμένο Βασίλειο (347), οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (490) καθώς και από 70 άλλες χώρες από όλο τον κόσμο.
   Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το 2023 έχει ξεκινήσει με ακόμα δυναμικά και εάν δεν υπάρξει κάποια κρίση που να επηρεάσει την αγορά, οι επενδύσεις στα ακίνητα αναμένεται να ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2022 με την εισροή1,975 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων από το εξωτερικό.
   Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά.
   Read more...

   641 • 0

  17. Επικαιρότητα

   Engineer

   Με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και δυνατότητες για τη διευκόλυνση πολιτών και συμβολαιογράφων, εμπλουτίζεται το myPROPERTY.
   Πρόκειται για περιπτώσεις, όπως: τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που γίνονται μετά από προσύμφωνο, οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, όταν δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί.
   Ειδικότερα δύο νέες Αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προσφέρουν από αύριο, Τρίτη, 16 Μαΐου:
   • Επέκταση της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων από τους συμβολαιογράφους, όταν πρόκειται για σύνταξη του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση ακινήτου, μετά από  προσύμφωνο. Προϋπόθεση είναι το οριστικό συμβόλαιο να μην απέχει πάνω από δύο χρόνια από το προσύμφωνο.
   • Κατάργηση του πιστοποιητικού του άρθρου 105 του ν. 2961/2001 στις δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής που εκδίδονται μέσω του myPROPERTY, όταν από αυτές δεν προκύπτει φόρος ή αυτός έχει εξοφληθεί. Αντί αυτού, χρησιμοποιείται  η ψηφιακή δήλωση, η οποία αντλείται από την πλατφόρμα myPROPERTY, συνοδευόμενη από μια απλή υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή των στοιχείων.
   Read more...

   710 • 0

  18. Επικαιρότητα

   Engineer

   Στα νησιά των Κυκλάδων, και ανάμεσα σε αυτά κυρίως στη Μύκονο, είχαν γίνει το 2022 901 έλεγχοι σε οικοδομές από την ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι ωστόσο είναι σχεδόν κατά 50% λιγότεροι από ό,τι το 2021 (1.851 συνολικά έλεγχοι), όταν υπήρχε και η σχετική «συγκράτηση» λόγω της πανδημίας.
   Μάλιστα και το 2020, όταν υπήρχε η πολύμηνη καραντίνα, οι οικοδομικοί έλεγχοι ήταν επίσης κατά 30% περισσότεροι (1.688) σε σχέση με την τελευταία χρονιά, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τη… νωχελικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών τους τελευταίους μήνες, η οποία φαίνεται να συνδυάζεται με την έξαρση της αυθαίρετης δόμησης, τουλάχιστον στο Νησί των Ανέμων. Επίσης, τη διετία 2020-2022 δεν φαίνεται να ζητήθηκε ούτε μία φορά η συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων για κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος.
   Κάτι που συμβαίνει στη Μύκονο τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από τους ελέγχους στο νησί κλιμακίων των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Ακόμα, στις ίδιες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές έγιναν την περασμένη χρονιά 3.154 έλεγχοι νυκτερινών κέντρων, 1.030 έλεγχοι σε τουριστικά καταλύματα και καταστήματα αλλά και 21.504 έλεγχοι ύποπτων ατόμων.
   Ανεξέλεγκτη δραστηριότητα
   Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία – σύμφωνα με τις καταγραφές των αστυνομικών αρχών – για την πολυσυζητημένη εποπτεία της ΕΛ.ΑΣ. στη Μύκονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων όπου καταγράφονται περιπτώσεις ανεξέλεγκτης οικοδομικής δραστηριότητας και ασυδοσίας σε ορισμένα νυκτερινά κέντρα και τουριστικά καταλύματα. Πρόκειται για μια κατάσταση που φαίνεται να επιδεινώνεται κάθε χρόνο…
   Εκείνο πάντως που εντυπωσιάζει από τα συγκεκριμένα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι το 2022 οι συνολικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά των Κυκλάδων ήταν 26.889 έναντι 30.760 το 2021 (δηλαδή κατά 13% λιγότεροι από μια χρονιά όπου υπήρχαν ακόμη περιορισμοί λόγω της πανδημίας).
   Σημειώνεται ότι και το 2020 που υπήρχαν lockdowns στη χώρα μας και σε πολλές χώρες του κόσμου και η τουριστική κίνηση ήταν εξαιρετικά μειωμένη οι έλεγχοι στις Κυκλάδες (πολλοί αφορούν τη Μύκονο) ήταν 23.099, δηλαδή περίπου στα επίπεδα του τελευταίου χρόνου, όπου υπάρχει πλήρης κινητικότητα. Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι το 2021 υπήρξαν 1.660 έλεγχοι σε τουριστικά καταλύματα, καταστήματα κ.λπ., δηλαδή κατά 38% περισσότεροι από αυτούς της περασμένης σεζόν. Σημειώνεται ότι οι σχετικοί «τουριστικού» τύπου έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. το 2020 εν μέσω καραντίνας ήταν 2.043,  διπλάσιοι από αυτούς του 2020.
   Η εγκληματικότητα
   Οσον αφορά την εγκληματικότητα στην εν λόγω τουριστική περιοχή της χώρας, το 2022 σημειώθηκαν 498 κλοπές, 128 διαρρήξεις, εννέα ληστείες, πέντε εκβιάσεις και 116 απάτες. Ακόμα, υπήρξαν 145 επιθέσεις με σωματικές βλάβες, 217 εξυβρίσεις και 21 βιασμοί και σχετικές απόπειρες.
   Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
   Read more...

   370 • 0

  19. Επικαιρότητα

   GTnews

   Το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) εξέτασε την Πέμπτη 4.5.2023 δύο ενδικοφανείς προσφυγές, που είχαν ασκηθεί κατά πρωτοκόλλου κατεδάφισης του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υ.Π.ΕΝ. σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή «Ψαρρού» του Δήμου Μυκόνου και κατά Πορίσματος – Έκθεσης αυτοψίας Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου σχετικά με αυθαίρετες κατασκευές στην περιοχή Πάνορμος της νήσου Μυκόνου. Οι αποφάσεις του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., οι οποίες αφορούν σε απόρριψη και μερική απόρριψη των ενδικοφανών προσφυγών, αντιστοίχως, γνωστοποιήθηκαν την Τρίτη 9.5.2023 στους προσφεύγοντες. Κατά το μέρος της απόρριψης αυτών οι αυθαίρετες κατασκευές είναι κατεδαφιστέες και εφαρμόζονται οι κυρώσεις των άρθρων 271 και 271Α του ν. 5037/2023, ήτοι η επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, ποινικές κυρώσεις και αναστολή των αδειών λειτουργίας.
   Με επιστολή του προς τον Δήμο Μυκόνου, την εισαγγελία, την περιφέρεια και την αποκεντρωμένη διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Τουρισμού, το Υ.Π.ΕΝ. κοινοποιεί τις απορριπτικές αποφάσεις και ζητά την άμεση κινητοποίησή τους κατά τη δέσμια αρμοδιότητα που έχουν για όλες τις νόμιμες ενέργειες, π.χ. αναστολή των αδειών λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, κατεδάφιση παράνομων κατασκευών κ.ο.κ.
    
   Read more...

   225 • 0

  20. Επικαιρότητα

   Engineer

   Το δεύτερο εξάμηνο του 2026 αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Ελληνικού Κτηματολογίου, τα οποία θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα και θα εξαφανίσουν τις «ουρές» στα κτηματολογικά γραφεία που ταλαιπωρούν πολίτες, μηχανικούς, νομικούς και συμβολαιογράφους. Ειδικότερα, στα έργα αναβάθμισης των υπηρεσιών του Κτηματολογίου, συνολικού προϋπολογισμού 316 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται έξι projects.
   Ψηφιοποίηση
   Το μεγαλύτερο αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων και είναι προϋπολογισμού 242,4 εκατ. ευρώ ευρώ. Ουσιαστικά σχεδιάζεται να σκαναριστεί το σύνολο των χάρτινων αρχείων του συστήματος μεταγραφών, υποθηκών και ενεχύρων, δηλαδή περίπου 600.000.000 σελίδες από τα αρχεία των 390 Υποθηκοφυλακείων και τα αναλογικά αρχεία του συστήματος Κτηματολογίου. Παράλληλα θα κατασκευαστούν ηλεκτρονικές εφαρμογές και ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα στο οποίο θα τηρούνται όλα τα αρχεία (και θα ενημερώνονται όποτε απαιτείται) και θα επιτρέπεται η πρόσβαση στους νομίμως ενδιαφερόμενους (πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά.).
   Τα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου
   Το έργο «έσπασε» σε πέντε υπομελέτες. Από τον πρώτο διαγωνισμό για την Αθήνα έχει ήδη προκύψει ανάδοχος και αναμένεται άμεσα να υπογραφεί η σύμβαση ώστε να ξεκινήσει η σάρωση 22 εκατομμυρίων σελίδων που περιλαμβάνουν τα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου της Αθήνας, μαζί με άλλα αρχεία υποθηκοφυλακείων της Αττικής όπως του Πειραιά, της Καλλιθέας, των νησιών του Αργοσαρωνικού και της Γλυφάδας – Βούλας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο ανάδοχος έχει ήδη αρχίσει την προεργασία. Παράλληλα προχωρούν οι διαγωνισμοί και για τις άλλες τέσσερις μελέτες.
   Επιχειρησιακή λειτουργία
   Το δεύτερο έργο για τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Κτηματολογίου αφορά στην ίδρυση και σύσταση της νέας του δομής (Περιφερειακά Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα αυτών), προϋπολογισμού 59.100.000 ευρώ έχει ξεκινήσει και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Από τα συνολικά 92 γραφεία (17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 Υποκαταστήματα) έχουν ανοίξει τα 61 γραφεία, με τελευταίο της Κηφισιάς που εγκαινιάστηκε στις 2 Μαΐου ενώ την 1η Ιουνίου θα ανοίξει και της Ελευσίνας.
   Τα υποθηκοφυλακεία ξεκίνησαν να συστήνονται το 1856 και το 2018 έφτασαν τα 392 σε όλη την Ελλάδα. Από το 2003 ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία των Μεταβατικών Κτηματολογικών Γραφείων για τις περιοχές αρμοδιότητας των Υποθηκοφυλακείων στις οποίες είχε ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Με την ψήφιση του νόμου 4512/2018, δημιουργήθηκε η νέα οργανωτική δομή του Κτηματολογίου, η οποία σταδιακά συγχωνεύει ή καταργεί τα υφιστάμενα Υποθηκοφυλακεία.
   Τα αρχεία
   Όσο για τη μεταφορά των αρχείων των καταργούμενων υποθηκοφυλακείων σε εγκαταστάσεις οριστικής δομής, ένα έργο 7,8 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026 και αφορά στη διαχείριση του χάρτινου αρχείου των υποθηκοφυλακείων, το οποίο περιλαμβάνει και συμβόλαια ιστορικής αξίας.
   Επίσης, στον επιχειρησιακό στόχο βελτιστοποίησης της επιχειρησιακής λειτουργίας του Κτηματολογίου, περιλαμβάνονται και άλλα μικρότερα έργα όπως, του ανασχηματισμού των Κτηματολογικών Γραφείων, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο 2025, της ανάπτυξης υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών (web Banking/POS) κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ και της εγκατάστασης συστήματος ERP για τη διαχείριση επιχειρησιακών πόρων (εντός του μήνα θα τεθεί σε διαβούλευση η σύμβαση) προϋπολογισμού 207,6 χιλιάδων ευρώ, καθώς και της ανανέωσης των υποδομών και υπηρεσιών Κέντρων Δεδομένων, κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ.
   Read more...

   214 • 0

  21. Επικαιρότητα

   Engineer

   Μια σειρά από ενημερώσεις ανακοίνωσε πρόσφατα η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb με μία από τις πιο ενδιαφέρουσες να είναι η λειτουργία «Rooms».
   Αν και η ενοικίαση μεμονωμένων δωματίων ήταν δυνατή στις αρχές όπου πρωτοβγήκε η πλατφόρμα στον... "αέρα" κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς χρησιμοποιούμενη και δεν είχε μεγάλη δημοσιότητα. Καθώς τα ταξίδια έχουν γίνει πιο ακριβά με την αύξηση του πληθωρισμού, η παροχή στους καταναλωτές μιας φθηνότερης επιλογής για διαμονή έφερε και πάλι στο προσκήνιο την μίσθωση ενός δωματίου και όχι ολόκληρου διαμερίσματος ή κατοικίας. 
   Σύμφωνα με τον Brian Chesky, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Airbnb, η νέα υπηρεσία θα βοηθήσει την πλατφόρμα να ανακτήσει το "βασικό ιδρυτικό της σκοπό της κοινής χρήσης", καθώς η υπηρεσία πρωτοεμφανίστηκε το 2008 ως ένας προσιτός τρόπος ενοικίασης δωματίων. 
   Τι είναι όμως η εν λόγω κατηγορία; Σύμφωνα με την ανακοίνωση της AirBnB υπάρχει πλέον η δυνατότητα μίσθωσης στην "κατηγορία Δωματίων", όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να νοικιάσουν ένα ιδιωτικό δωμάτιο στο σπίτι κάποιου. Ως μέρος αυτού, οι καταναλωτές θα μπορούν να διαβάσουν περισσότερα για τον οικοδεσπότη με τον οποίο μένουν σε κάθε μεμονωμένη αγγελία. 
   Κάθε καταχώριση θα περιέχει ένα "διαβατήριο οικοδεσπότη", το οποίο θα περιέχει πληροφορίες για τον οικοδεσπότη, συμπεριλαμβανομένων των κριτικών, των αξιολογήσεων, των ενδιαφερόντων, της δουλειάς, του κατοικίδιου και μοναδικές πτυχές του σπιτιού του. Αυτά τα "διαβατήρια" θα καταγράφουν επίσης εάν ο χρήστης έχει επαληθευτεί από την πλατφόρμα, για να αποφευχθούν τυχόν πλαστές καταχωρίσεις. 
   Σύμφωνα με την εταιρεία πάνω από το 80% των ιδιωτικών δωματίων κοστίζουν λιγότερο από 100 $ ανά διανυκτέρευση, ενώ η μέση τιμή του δωματίου είναι περίπου 67 $ ανά διανυκτέρευση. 
   Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο ιδιωτικά υπνοδωμάτια διαθέσιμα στην κατηγορία "Airbnb Rooms", καθιστώντας την μια βιώσιμη επιλογή για τους ταξιδιώτες. Μεταξύ άλλων αλλαγών η πλατφόρμα εισήγαγε επίσης πιο διαφανείς λειτουργίες τιμολόγησης και ολοκλήρωσης αγοράς, καθώς και κατάργηση του τέλους εξυπηρέτησης επισκεπτών από τις πιο μακροχρόνιες διαμονές. 
   Read more...

   281 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.