Jump to content
 • Novatron
 • Επικαιρότητα

  Επικαιρότητα

  3697 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Ένα τζαμί στο Κέμπριτζ, που θεωρείται φαβορί, μια γέφυρα στην Κορνουάλη, ένα πανεπιστημιακό κτίριο στο Κίνγκστον, ένα μουσείο στη λίμνη Γουίντερμιρ, ένα συγκρότημα κατοικιών εργαζομένων στο Κέμπριτζ και το 15 Clerkenwell Close, που αν και είχε κερδίσει το Εθνικό Βραβείο RIBA το 2018, είχε βρεθεί εκτός της λίστας των βραβείων Stirling, λόγω προβλημάτων στον σχεδιασμό, με το κτίριο να απειλείται ακόμα και με κατεδάφιση. Είναι μια προσθήκη έκπληξη στη λίστα που «διορθώνει» μια αδικία, αφού τα όποια προβλήματα είχε το κτίριο έχουν επιλυθεί.
   Η φετινή λίστα τα περιλαμβάνει όλα: έναν θρησκευτικό χώρο, ένα μουσείο, ένα συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών, ένα δημόσιο έργο, αναδεικνύοντας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της RIBA, Simon Alford, την καινοτομία και την εξαιρετική αρχιτεκτονική.
   Πολύ μακριά από τα εντυπωσιακά κτίρια προηγούμενων δεκαετιών, στην ατζέντα της αρχιτεκτονικής υπάρχουν έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η μηδενική εκπομπή ρύπων, η χρήση ανακυκλωμένων υλικών, με τις φόρμες κατασκευής να είναι πιο απλές, τα υλικά φιλικά και τα κτίρια ή τα έργα να ενσωματώνονται παρά να ξεχωρίζουν μέσα σε ένα φυσικό ή αστικό τοπίο.
   «Από ένα πολυσύχναστο τζαμί της πόλης στο Κέμπριτζ μέχρι μια απομακρυσμένη παράκτια γέφυρα στην Κορνουάλη, τα έργα διαφέρουν πολύ όσον αφορά τη θέση και τη χρήση τους αλλά συνδέονται μεταξύ τους με την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα που εμπεριέχει ο σχεδιασμός τους, την εξέταση του περιβάλλοντος και του ιστορικού πλαισίου μέσα στα οποία τοποθετούνται και από τα υλικά υψηλής ποιότητας που έχουν χρησιμοποιηθεί» είπε ο Σάιμον Άλφορντ.
   Από ένα πολυσύχναστο τζαμί της πόλης στο Κέμπριτζ μέχρι μια απομακρυσμένη παράκτια γέφυρα στην Κορνουάλη, τα έργα διαφέρουν πολύ όσον αφορά τη θέση και τη χρήση τους αλλά συνδέονται μεταξύ τους με την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα που εμπεριέχει ο σχεδιασμός τους, την εξέταση του περιβάλλοντος και του ιστορικού πλαισίου μέσα στα οποία τοποθετούνται και από τα υλικά υψηλής ποιότητας που έχουν χρησιμοποιηθεί.
   Αυτό που κάνει τα έργα να ξεχωρίζουν είναι η επίμονη ματιά στη λεπτομέρεια και αυτή η χρονιά είναι σημαντική μετά τη διακοπή της απονομής των βραβείων το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το βραβείο της Βασιλικής Ένωσης Αρχιτεκτόνων της Μεγάλης Βρετανίας απονέμεται από το 1996 στο κτίριο που έχει τον σημαντικότερο αντίκτυπο στη βρετανική αρχιτεκτονική και ορίζει με ένα τρόπο τις τάσεις του σύγχρονου σχεδιασμού, της σύγχρονης δόμησης και κατασκευής. Ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί στις 14 Οκτωβρίου.
   Κεντρικό τζαμί του Κέμπριτζ από το αρχιτεκτονικό γραφείο Marks Barfield

   Πρόκειται για το κεντρικό τέμενος του Κέμπριτζ, μια αστική παρέμβαση που σχεδιάστηκε με σκοπό να υποδέχεται μέχρι χίλια άτομα σε έναν χώρο περισυλλογής και προσευχής που εναρμονίζεται με το περιβάλλον της περιοχής.
   Η τοποθέτηση του τζαμιού στο συγκεκριμένο μέρος θεωρείται αριστοτεχνική και απόδειξη του πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να ενσωματώσει τη θρησκευτική και πολιτιστική φιλοσοφία και τις παραδόσεις χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα βιώσιμα και σύγχρονα υλικά.
   Αυτό είναι ένα βρετανικό τζαμί του 21ου αιώνα, με μια κατασκευή που δεν ορίζει τον τόπο και τον χρόνο αλλά συνομιλεί αρμονικά με τα άλλα ισλαμικά και θρησκευτικά κτίρια και μάλιστα στο Κέμπριτζ με την παγκοσμίου φήμης παράδοση στη θρησκευτική αρχιτεκτονική.
   Οι αρχιτέκτονες είπαν ότι αυτό το έργο είχε να κάνει με την αναγνώριση ότι το Ισλάμ είναι μέρος του βρετανικού πολιτισμού εδώ και εκατοντάδες χρόνια και το τέμενος μέρος της δημοτικής αρχιτεκτονικής της περιοχής.
   15 Clerkenwell Close από τον Amin Taha

   Ο πέτρινος σκελετός του 15 Clerkenwell Close, όπως τον σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Amin Taha, αποτίνει φόρο τιμής στο αβαείο του 11ου αιώνα που βρίσκεται σχεδόν δίπλα του. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κατοικιών που κατασκευάστηκε από την Amin Taha + Groupwork με μια στιβαρή δομή ακατέργαστου ασβεστόλιθου.
   Το έργο αντιμετώπισε, παρά την υπαγωγή του σε βραχείες λίστες βραβείων αρχιτεκτονικής, τον κίνδυνο να κατεδαφιστεί, έναν χρόνο αφότου ολοκληρώθηκε, με το τοπικό συμβούλιο να εκδίδει εντολή κατεδάφισης, επειδή η φυσική πέτρα που χρησιμοποιείται στην πρόσοψή δεν είχε πλήρως και αναλυτικά περιγραφεί στα έγγραφα σχεδιασμού.
   Το εξαώροφο κτίριο βρίσκεται σε μια ιστορική περιοχή και περιβάλλεται από κτίρια με τούβλα που ανεγέρθηκαν στα μέσα έως τα τέλη του 20ού αιώνα, αλλά προορίζονται να συνομιλήσουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής. Αντί να κατασκευάσει ένα ακόμα κτίριο με τούβλα ο AminTaha επέλεξε να χρησιμοποιήσει την πέτρα ως μέρος της αρχιτεκτονικής γλώσσας της περιοχής.
   Τελικά, μετά από πολλές αντεγκλήσεις και συζητήσεις, το κτίριο σώθηκε με το επιχείρημα του αρχιτέκτονα να έχει βρει πολλούς υποστηρικτές που το θεωρούν αρχιτεκτονικό υπόδειγμα ενσωμάτωσης σε έναν συγκεκριμένο αστικό χώρο.
   Η πεζογέφυρα Tintagel Castle από το αρχιτεκτονικό στούντιο William Matthews

   «Αυτό είναι κάτι, πολύ περισσότερο από μια γέφυρα. Είναι ένας σύνδεσμος, ένας διερμηνέας και ένα θέαμα όλα από μόνο του» γράφει στο σκεπτικό της η RIBA για την πεζογέφυρα στην Κορνουάλη, σε ένα τοπίο που κόβει την ανάσα, με τις δυο προεξοχές των βράχων να ενώνονται και τη γέφυρα να ακολουθεί τη μορφή του εδάφους. Είναι φτιαγμένη από σχιστόλιθο, ένα υλικό που αφθονεί στην περιοχή που έχει χρησιμοποιηθεί με έναν πολύ καλό και πιο μοντέρνο τρόπο.
   Οι αρχιτέκτονες άφησαν σκόπιμα ένα κενό στη μέση της γέφυρας που βρίσκεται 58 μέτρα από το έδαφος, ανάμεσα σε δύο βράχους και συνδέει ξανά τις δύο πλευρές ενός μεσαιωνικού ερειπίου. Η αρχική γέφυρα μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής χώρας της Κορνουάλης χάθηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα. Το κενό που άφησαν οι αρχιτέκτονες είναι μόλις 40 χιλιοστών και επιτρέπει στη γέφυρα να επεκτείνεται και να συστέλλεται με τη μεταβαλλόμενη θερμοκρασία.
   Οι πρόβολοι είναι κατασκευασμένοι από χάλυβα, ενώ η τοπική πλάκα από το λατομείο Delabole –το παλαιότερο λατομείο της Αγγλίας– ευθυγραμμίζεται κάθετα για το μονοπάτι. Οι κουπαστές είναι κατασκευασμένες από κορμούς βελανιδιάς.
   Town House στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου από τους Grafton Architects

   Το 2013 το Πανεπιστήμιο Kingston και το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων διοργάνωσαν διαγωνισμό για να αντικαταστήσουν ένα υπάρχον κτίριο γραφείων στην πανεπιστημιούπολη. Επελέγησαν οι Grafton Architects, που είχαν φτιάξει και το νέο κτίριο του LSE στο κέντρο του Λονδίνου, για να δημιουργήσουν ένα κτίριο που περιέχει την κύρια βιβλιοθήκη και το αρχείο του πανεπιστημίου, μαζί με στούντιο χορού, θέατρο, προσαρμόσιμους χώρους εκμάθησης και δύο καφετέριες.
   Η πρόσοψη του Town House είναι χτισμένη από ανακατασκευασμένη πέτρα, όπως και η πρόσοψη του Συμβουλίου της Επαρχίας του Surrey που βρίσκεται δίπλα σε αυτό.
   Μια πρόσοψη από κίονες δημιουργεί μια νέα γεωμετρία και ένα σχήμα που διαμορφώνεται τόσο από αυτούς όσο και από μια εσωτερική πρόσοψη πίσω από τους κίονες, που είναι επενδυμένη με τούβλα και παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή.
   Η διάταξη ανοιχτού συνδέει οπτικά τους διαφορετικούς χώρους, δημιουργώντας ένα «απελευθερωτικό και ανοιχτό» κτίριο που διευκολύνει την αλληλεπίδραση των επισκεπτών και των εργαζομένων, βοηθώντας στη μάθηση ως μέρος της κοινωνικής διαδικασίας και αναδεικνύοντας έναν πλούσιο, όμορφο καμβά μέσα στον οποίο απελευθερώνονται τα νέα δημιουργικά μυαλά.
   Μουσείο Jetty της λίμνης Windermere από το στούντιο Carmody Groarke

   Στην ανατολική όχθη της λίμνης Windermere το Jetty Museum δημιουργεί μια συναρπαστική σύνθεση μεταξύ των παραδοσιακών στοιχείων και επιτυγχάνει μια ασυνήθιστη συμφιλίωση του καθησυχαστικά οικείου με το εντυπωσιακά σύγχρονο.
   Όποιος βλέπει από τη λίμνη τα σκοτεινά κτίρια του μουσείου, μοιάζουν με υπόστεγο ή λεμβοστάσια από χαλκό και είναι ενσωματωμένα στη δασώδη πλαγιά του λόφου πίσω τους, αλλά όσο πλησιάζει κάποιος το μουσείο το βλέπει να αποπνέει την αυτοπεποίθηση της ταυτότητας ενός σημαντικού πολιτιστικού ιδρύματος.
   Το μουσείο είναι τοποθετημένο σε ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό που απαιτούσε ένα σχέδιο ώστε να διακρίνεται αυτόνομα, να έχει υψηλή ποιότητα αλλά να συνδυάζεται με την απλή αλλά καθηλωτική ομορφιά του τοπίου. Τα κτίρια που περιβάλλουν την υγρή αποβάθρα βρίσκονται σε ένα τσιμεντένιο βάθρο που τα προστατεύει από τον κίνδυνο των υδάτων.
   Το μουσείο στεγάζει βάρκες, σκάφη και χώρους αφιερωμένους στη συντήρηση των σκαφών. Η συλλογή του είναι σημαντική διεθνώς και είναι διάσημο για τις εκθέσεις που διοργανώνει. Είναι η εξέλιξη ενός μικρότερου μουσείου που άνοιξε το 1977 για να στεγάσει μια ιδιωτική συλλογή. Το μουσείο επαναχρησιμοποιεί έναν χώρο που ανήκε προηγουμένως σε ένα εργοστάσιο εξόρυξης χαλικιού.
   Οι κατοικίες των εργαζόμενων στο Eddington του Stanton Williams

   Οι κατοικίες των εργαζόμενων της περιοχής Έντιγκτον μοιάζουν σαν να είναι μέρος του κολεγίου του Κέμπριτζ και ένα νέο κομμάτι της πόλης.
    Ο σχεδιασμός τους σκόπιμα αναμιγνύει τον ιδιωτικό και τον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο των κατοίκων αφήνοντας περιοχές ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους. Σχεδιάστηκε με αυτό τον τρόπο για να προωθήσει την κοινή αίσθηση σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την ενθάρρυνση της χρήσης του δημόσιου χώρου.
    «Συνολικά η ακολουθία των κτιρίων και των χώρων μεταξύ τους είναι ένα υπέροχο παράδειγμα του πώς μια αυστηρή προσέγγιση στη μορφή, τα υλικά και τις λεπτομέρειες μπορεί να δημιουργήσει ένα αρμονικό περιβάλλον και να δημιουργήσει ένα υπέροχο μέρος» αναφέρεται στο σκεπτικό της επιλογής.
    Το Eddington εμφανίζεται ως ένα συναρπαστικό παράδειγμα δημιουργίας τόπου και αστικού σχεδιασμού και αυτό το σχέδιο στέγασης εργαζομένων συνέβαλε στη δημιουργία ενός υψηλού δείκτη αναφοράς για επόμενες κατασκευές και σχεδιασμούς αυτού του είδους.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Επιτάχυνση της ανάκαμψης της αγοράς κατοικιών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ως τα τέλη του έτους αλλά και συνέχιση της ανοδικής πορείας και κατά το 2022 προβλέπει η Oxford Economics, σύμφωνα με σχετική μελέτη που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα.
   Αναλυτικότερα, η Oxford Economics σημειώνει πως οι τιμές των ακινήτων στην Ευρωζώνη θα ενισχυθούν κατά το δ' τρίμηνο του 2021 με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 30 χρόνων, καθώς η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού θα οδηγήσουν στην αύξηση των τιμών κατά 8%. Για το σύνολο του έτους, η Oxford Economics αναμένει αυξήσεις που θα φτάσουν στο 7%, την στιγμή που οι προηγούμενες προβλέψεις της έκαναν λόγο για αύξηση μικρότερη του 6%.
   Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ενίσχυση των τιμών κατοικιών στην πλειοψηφία των κρατών - μελών της Ευρωζώνης δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, ενώ μεσοσταθμικά στην Ευρωζώνη η αύξηση των τιμών υπολογίζεται στο 6,2%, ποσοστό που συνιστά υψηλό 14 ετών.
   Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στις αγορές της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας, όπου οι τιμές ενισχύονται σε διψήφια ποσοστά, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και το Βέλγιο με αυξήσεις της τάξης του 5%.
   Εικόνα Μικρότερες αυξήσεις αναμένονται σε χώρες της ζώνης του ευρώ που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ στην Ιταλία παρατηρείται αναστροφή του αρνητικού κλίματος, με τις αυξήσεις να αγγίζουν σχεδόν το 2%, ποσοστό ωστόσο που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης.
   Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Oxford Economics, τα χαμηλά επιτόκια και η βελτίωση των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών θα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των τιμών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται η σημασία μερικών ακόμα παραγόντων που βοήθησαν στην τόνωση και στην ανάκαμψη της αγοράς, όπως το εύρος των κρατικών ενισχύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και το γεγονός πως τα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα ενίσχυσαν την ζήτηση για ιδιοκατοίκηση.
   Σύμφωνα με την Oxford Economics, η γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η παραμονή των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα αλλά και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών μέσω των αποταμιεύσεων θα συνεχίσουν να δρουν υποστηρικτικά στην αύξηση των τιμών βραχυπρόθεσμα, όπως και η περαιτέρω αύξηση του δανεισμού των τραπεζών για αγορές κατοικιών.
   Οι προβλέψεις για την Ελλάδα 
   Η Ελλάδα δεν αναμένεται να ακολουθήσει την τάση που υπάρχει πανευρωπαϊκά, καθώς το πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική αγορά ακινήτων κατά την διάρκεια της πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών.
   Εικόνα Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι αυξήσεις στις τιμές κατά το 2021 αναμένεται να είναι ήπιες, με τον ρυθμό αύξησής τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους να αγγίζει το 4%.
   Αναβαθμίζονται οι προβλέψεις για το 2022
   Παράλληλα, αναβαθμίζονται και οι εκτιμήσεις για το ερχόμενο έτος, καθώς αναμένονται αυξήσεις της τάξης του 6%, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το 3% που αναφερόταν στην προηγούμενη έκθεση.
   Μεσοπρόθεσμα, η Oxford Economics εκτιμά πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών των κατοικιών θα μετριαστεί, καθώς η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων αναμένεται να δράσει ανασταλτικά ως προς το ανοδικό momentum που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
   Εικόνα Ως εκ τούτου, η έκθεση επισημαίνει πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών κατοικιών την τριετία 2023-2025 θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του 2%.
   Τέλος, προειδοποιεί για την ύπαρξη κινδύνων από τη σημαντική αύξηση, ειδικότερα σε αγορές όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου οι τιμές θεωρούνται ήδη «τραβηγμένες».

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Έναν ανάδοχο, που θα υπογράψει συμφωνία – πλαίσιο συνολικού ύψους 226,1 εκατ. ευρώ μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης, θα έχει ο διαγωνισμός που προωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για την ψηφιοποίηση του χάρτινου αρχείου των οικοδομικών αδειών σε ολόκληρη τη χώρα.
   Το αρχικό ύψος της σύμβασης, αν δεν ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για επέκταση του φυσικού αντικειμένου, φτάνει τα 150,8 εκατ. ευρώ και θα αφορά περίπου 48 εκατομμύρια σελίδες.
   Το τεύχος του μεγάλου διαγωνισμού που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, εν μέσω αντιδράσεων, προβλέπει πως η διάρκεια της συμφωνίας πλαισίου ορίζεται έως την εξάντληση του προϋπολογισμού της και κατά ανώτατο διάστημα τα τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
   Η ψηφιοποίηση αφορά την περίοδο μέχρι το Νοέμβριο του 2018 αφού από τότε όλες οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και όλα τα σχέδια, μελέτες δικαιολογητικά και διοικητικές πράξεις τηρούνται ψηφιακά στο σύστημα e-Άδειες του οποίου πάροχος είναι το ΤΕΕ. Επίσης στο σύστημα καταγραφής των αυθαιρέτων, που επίσης τηρεί το ΤΕΕ, έχουν τεκμηριωθεί ηλεκτρονικά περισσότερα από ένα εκατομμύριο αυθαίρετες κατασκευές. Το επιμελητήριο έχει αναλάβει να προχωρήσει και το διαγωνισμό για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη στον οποίο υποβλήθηκε μόνο μία προσφορά.
   Το φυσικό αρχείο των πολεοδομιών περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος φακέλων των οποίων η φύλαξη, η αναζήτηση εγγράφων από πολίτες και μηχανικούς κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια ανά έτος.  Με το νέο έργο επιδιώκεται η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των  φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων όλης  της χώρας. Στο έργο δεν συμπεριλαμβάνονται οι Υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, του Δήμου Ηρακλείου στην Περιφέρεια Κρήτης, του πολεοδομικού ιστού των  μητροπολιτικών Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, του Δήμου Πάτρας στην Περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδος και του Δήμου Καλαμαριάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ψηφιοποίηση του  αρχείου των οποίων θα γίνει στο πλαίσιο του Έργου του Ψηφιακού Χάρτη.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από την απογραφή του 2011 τα κτίρια  στους Δήμους όλων των Περιφερειών της Ελληνικής Επικράτειας, ανέρχονται σε 4.100.000 περίπου και επομένως αναμένεται ο αριθμός των κτιρίων και των πολεοδομικών αδειών προς ψηφιοποίηση  να είναι περίπου 3.500.000, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνει μέρος της στο πλαίσιο του έργου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.
   Στο τεύχος του διαγωνισμού προβλέπεται ανώτερο κόστος για κάθε μία σελίδα μεγέθους Α0 τα 2,2 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) και για κάθε σελίδα μεγέθους Α3 τα 0,6 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Ανάδοχος θα είναι αυτός που θα προσφέρει το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το ανώτερο τίμημα.
   Ο ανάδοχος δεν αναλαμβάνει μόνο την ψηφιοποίηση αλλά και την πλήρη γεωχωρική τεκμηρίωση, για την αξιοποίηση και έλεγχο της εκμετάλλευσής τους και ενδεικτικά 3.500.000 κτιρίων, για την χωρική αναφορά των φακέλων αδειών δόμησης. Λόγω της ιδιομορφίας των περιοχών που θα καλύψουν το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές εκτός οργανωμένου πολεοδομικού ιστού, η διαδικασία Γεωκωδικοποίησης των Αδειών Δόμησης, απαιτεί εξαιρετική προσοχή και θα χρειαστεί σε αρκετές περιοχές επίγειους ελέγχους και στενή συνεργασία με τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Σε δημόσια διαβούλευση αναρτάται σήμερα στο opengov.gr, το Νομοσχέδιο με τα μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα παραμείνει σε διαβούλευση για δύο εβδομάδες για σχόλια και για παρατηρήσεις.
   Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και κατά την εφαρμογή του ν. 4056/2012, η γραφειοκρατία και τα αυστηρά πλαίσια του νόμου που καθόριζαν μέχρι σήμερα την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όχι μόνο δε διευκόλυναν την όλη διαδικασία, αλλά αποθάρρυναν τους νέους κτηνοτρόφους και τους εν ενεργεία από κάθε  προσπάθεια για νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων.
   Με το νέο σχέδιο νόμου, ο στόχος του ΥπΑΑΤ, είναι να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50%-60%, καθώς και η μείωση των συντελεστών κόστους παραγωγής.
   Συνέπεια αυτών θα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητα και η βελτίωση εν γένει του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
   ---
   Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο: «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό βήμα της ακαδημαϊκής ιστορίας του. Μιλώντας στην «Κ» ο πρύτανης του εμβληματικού ιδρύματος Ανδρέας Μπουντουβής ανέφερε ότι το ΕΜΠ θα συνεργαστεί με το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia για την κατάρτιση του πρώτου διπλού διπλώματος (dual degree). Φοιτητές των δύο πανεπιστημίων θα ολοκληρώσουν δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα στη Νέα Υόρκη, έδρα του Columbia, και στην Αθήνα. Δέκα αριστούχοι φοιτητές από την Ελλάδα θα κάνουν ένα μέρος των σπουδών τους στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, το οποίο θα «στείλει» άλλους τόσους στο ΕΜΠ. Τα διπλά διπλώματα είναι μια σύγχρονη επιλογή για τους φοιτητές με στόχο να αποκτήσουν ακαδημαϊκό υπόβαθρο και δεξιότητες από δύο διαφορετικά ΑΕΙ.
   Δέκα εξάμηνα
   Ειδικότερα, τo πρόγραμμα με την επιτυχή ολοκλήρωσή του θα οδηγεί στην απονομή δύο διπλωμάτων: το μεταπτυχιακό σε διάφορες ειδικότητες μηχανικών από το Columbia και το δίπλωμα (integrated master) από το ΕΜΠ. Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 10 εξάμηνα, από τα οποία οκτώ εξάμηνα στο ΕΜΠ και δύο στο Columbia. Η έναρξή του, μετά την ολοκλήρωση των διαδικαστικών πτυχών, τοποθετείται το 2022.
   Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες που συνδέονται με ασυμβατότητες, όπως οι τετραετείς προπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ σε αντίστιξη με τις πενταετείς σπουδές στο ΕΜΠ, η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και άλλα· εντούτοις έχουν μελετηθεί επαρκώς και η αντιμετώπισή τους έχει ληφθεί υπόψη στο σχέδιο συμφωνίας. Να τονισθεί ότι η επιλογή των φοιτητών που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα θα βασίζεται αποκλειστικά στην επίδοσή τους στις σπουδές και στο επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Ο αριθμός των φοιτητών που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα για πρώτη φορά δεν θα ξεπερνάει τους δέκα. Οι φοιτητές του Columbia θα πάρουν master από το ΕΜΠ με μαθήματα που συνάδουν με την κατεύθυνση του διπλώματός τους για να συμπληρώσουν τις απαραίτητες διδακτικές μονάδες για το πτυχίο τους. Στη συμφωνία μεταξύ των δύο ΑΕΙ έχει διατυπωθεί η ομολογία τμημάτων, κάτι που σημαίνει ότι οι φοιτητές των δύο ανώτατων ιδρυμάτων θα ενταχθούν στο τμήμα που αντιστοιχεί με αυτό στο οποίο φοιτούν στο «μητρικό» τους πανεπιστήμιο. Μόνες εξαιρέσεις είναι δύο: για την Αρχιτεκτονική Σχολή και τη Σχολή Ναυπηγών του ΕΜΠ δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα στο Columbia. Για τον λόγο αυτό οι Ελληνες φοιτητές των δύο αυτών σχολών στο Columbia θα ενταχθούν: στο τμήμα μηχανολόγων οι ναυπηγοί, και στο Graduate School –κέλυφος που έχει όλα τα μαθήματα– οι της αρχιτεκτονικής.
   «Τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ –όπως και τα ευρωπαϊκά– έχουν μεγάλη εμπειρία και βάζουν σε υψηλή προτεραιότητα τις διεθνείς ακαδημαϊκές συνεργασίες. Η είσοδος του ΕΜΠ σε αυτόν τον χορό, σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών, είναι σημαντική πρόκληση γιατί μας καλεί σε απαιτητική άσκηση προσαρμογής σε διεθνώς καθιερωμένες πρακτικές. Μεταξύ αυτών είναι και η διδασκαλία στην αγγλική, δεδομένης της αμοιβαιότητας στην κινητικότητα φοιτητών μεταξύ των δύο ιδρυμάτων», παρατηρεί ο κ. Μπουντουβής.
   Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις σε χρηματοδότηση του διπλού διπλώματος Columbia – ΕΜΠ είναι μεγάλες, και κυρίως για τους Ελληνες φοιτητές, οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν για διαμονή στις ΗΠΑ αλλά και να επωμιστούν το κόστος φοίτησης. Οι Ελληνες θα πληρώνουν δίδακτρα στο Columbia, σε αντίθεση με τους φοιτητές του αμερικανικού ιδρύματος που θα έλθουν στην Ελλάδα.
   Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από κοινωφελείς φορείς. Επίσης, θα επιδιωχθεί να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων φοιτητών από οργανώσεις της διασποράς.
   Σε τρεις άξονες
   Δεν είναι η πρώτη φορά βεβαίως, που το ΕΜΠ έχει συνεργασία με το Columbia. Ενδεικτικά, μόλις εγκρίθηκε συνεργασία μεταξύ της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και του τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Columbia. Τη γέφυρα έστησαν η Ελληνίδα Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια στο τμήμα του Columbia και η Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια στη σχολή του ΕΜΠ. Οπως ανέφεραν στην «Κ» οι δύο καθηγήτριες, η συνεργασία θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες: σε κοινά προγράμματα με συνεπίβλεψη, σε κοινά ερευνητικά έργα και στην ανταλλαγή πανεπιστημιακών και φοιτητών σε θέματα βιοϊατρικής μηχανικής. Η έναρξη της συνεργασίας προγραμματίζεται να γίνει έως τα τέλη του προσεχούς Μαΐου –ή νωρίτερα εάν το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας– και για την υλοποίησή της συμβάλλει το Ιδρυμα Μποδοσάκη.
   Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Μπουντουβής, «η επιτυχία της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει το υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων, και ειδικότερα της οικοδόμησης ιδρυματικών σχέσεων με πανεπιστήμια των ΗΠΑ σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος ακόμη και στην αρχική, πιλοτική του φάση».
   Οι γέφυρες
   Σημαντικό ρόλο για την προσέγγιση των ελληνικών με τα ξένα ΑΕΙ διαδραματίζουν οι Ελληνες πανεπιστημιακοί που ζουν στο εξωτερικό. Ενα μεγάλο κύμα φυγής τους από την Ελλάδα κατεγράφη στις αρχές της οικονομικής κρίσης, το 2011-2012. «Οι Ελληνες προφανώς γνωρίζουν καλά την ποιότητα του έργου που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αλλά δεν είναι οι μόνοι που στήνουν “γέφυρες”», αναφέρει στην «Κ» η κ. Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια του τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στο Columbia. Και προσθέτει: «Αυτά αρχίζουν από πανεπιστημιακούς και ερευνητές που έχουν διεθνή παρουσία με συμμετοχές σε συνέδρια και συνεργασίες. Τώρα υπάρχει, επίσης, στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο που υποστηρίζει τις διεθνείς συνεργασίες».

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Αρχίζει τις επόμενες ημέρες και σίγουρα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η διαδικασία των δηλώσεων αυθαιρέτων, που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και δασικών εκτάσεων.
   Με απλό τρόπο και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα λειτουργεί στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι οικειοθελώς θα υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και θα πληρώνουν παράβολο 250 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτησίες τους θα τίθενται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με τον πρόσφατο πολεοδομικό χωροταξικό πολεοδομικό νόμο του ΥΠΕΝ (άρθρο 55 του νόμου 4685/2020) και ουσιαστικά ισχύει επ΄αόριστον, σε συνδυασμό, ανάλογα, κατά περίπτωση και μέχρι με την οριστική και τελεσίδικη κατάληξη, της κύρωσης των Δασικών Χαρτών και της ολοκλήρωσης του Δασολογίου και του Κτηματολογίου.
   Ομως, οι προϋποθέσεις, που θέτει ο νόμος για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων, είναι σημαντικές και εκτιμάται ότι χιλιάδες αυθαίρετα, που βρίσκονται κυρίως στον πυρήνα του δάσους ή μέσα σε ρέματα και αιγιαλό, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν τελικά στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να κριθούν κατεδαφιστέα. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να απευθυνθούν σε μηχανικό, προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία του ακινήτου (θέση, παλαιότητα, γειτνίαση με ρέμα κ.λπ.) και να ενημερώσει κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις και το κτίσμα δύναται να τακτοποιηθεί.
   Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;
   α) Τα έγγραφα για την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος (συμβόλαιο, κληρονομικό δικαίωμα κλπ).
   β) Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.
   γ) Δήλωση μηχανικού υπογεγραμμένη με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών, εφόσον υπάρχουν καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία, ήτοι κάλυψη, δομημένη επιφάνεια και ύψος τους, καθώς και ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αποκλεισμού υπαγωγής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4685/2020.
   δ) Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντίρρησης, αιτήσεως ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, εφόσον υφίσταται.
   ε) Το αποδεικτικό έκδοσης και πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου 250 ευρώ.
   στ) Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου.
   Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί κατοικία εντός δασικής έκτασης;
   1. Η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, ενώ επιτρέπονται και τα παραρτήματα αυτής.
   2. Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011.
   3. Η κατοικία και οι λοιπές κατασκευές (δεξαμενές, παραρτήματα κλπ) να μη βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους που προστατεύονται σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές.
   4. Σε περίπτωση που το ακίνητο έχει πρόσωπο σε δρόμο, να μη βρίσκεται το κτίσμα και οι λοιπές κατασκευές εντός ζώνης διάστασης ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των οριζόμενων από τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας απαλλοτρίωσης των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών. Εξαιρούνται αυθαίρετα για τα οποία έχει χορηγηθεί νομίμως οικοδομική άδεια, σε μικρότερη απόσταση από τα οριζόμενα στην παρούσα περίπτωση, καθώς και αυθαίρετες κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως τουριστικά καταλύματα από τον ΕΟΤ και βρίσκονται σε επαφή με τα όρια δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε απόσταση μικρότερη από τα οριζόμενα στην παρούσα αλλά σε κάθε περίπτωση εκτός των ορίων απαλλοτρίωσης και με την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν και είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ. πριν από τις 28.7.2011.
   5. Να μη βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα.
   6. Να είναι εκτός αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού. Επιτρέπεται η τακτοποίηση κατοικιών και λοιπών αυθαίρετων εγκαταστάσεων τους που βρίσκονται εντός του παλαιού αιγιαλού, εφόσον έχουν νομίμως εμπράγματα δικαιώματα που προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού.
   7. Να μη βρίσκεται εντός ζώνη παραλίας. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση και οι αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης της ζώνης.
   8. Να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή, αν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης.
   – Στην περίπτωση οριοθετημένων ρεμάτων ή όπου υπάρχει προσωρινή οριογραμμή, απαγορεύεται η υπαγωγή εντός της περιοχής που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος. Στην περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, η οποία βρίσκεται μεταξύ της οριογραμμής και της οικοδομικής γραμμής, εφαρμόζεται συντελεστής επιβάρυνσης.
   – Στην περίπτωση μη οριοθετημένων ρεμάτων ή έλλειψης προσωρινών οριογραμμών, θεωρούνται ως προσωρινές οριογραμμές αποκλειστικά για την εφαρμογή του παρόντος κατά περίπτωση οι εξής:
   α)       στα μικρά ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μικρότερης ή ίσης του ενός (1) τετραγωνικού χιλιομέτρου (τ.χ.), όταν βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μικρότερης ή ίσης του μισού (0,50) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, οι οριογραμμές συμπίπτουν με τις γραμμές όχθης,
   β)       στα μεσαία ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μικρότερης ή ίσης των δέκα (10) τ.χ., όταν βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μικρότερης ή ίσης των πέντε (5) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, γραμμή είκοσι (20) μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος,
   γ)       στα μεγάλα ρέματα με έκταση λεκάνης απορροής μεγαλύτερης των δέκα (10) τ.χ., όταν βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, ή μεγαλύτερης των πέντε (5) τ.χ., όταν βρίσκονται εντός ορίων οικισμών ή σχεδίων πόλεως, γραμμή πενήντα (50) μέτρων εκατέρωθεν της βαθιάς γραμμής του ρέματος.
   9. Να μην είναι σε αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Α, εξαιρουμένων των αυθαιρέτων κατασκευών που πραγματοποιήθηκαν πριν την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση,
   10. Να μην είναι σε αρχαιολογικό χώρο εκτός Ζώνης Α, εκτός αν δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης.
   11. Να μην είναι σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός αν δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής
   12.Να μην είναι σε κηρυγμένο διατηρητέο κτίριο ή σε κτίριο που είναι μνημείο.
   13. Το κτίριο να μην είναι χαρακτηρισμένο ως επικινδύνως ετοιμόρροπο.
   14. Το κτίσμα να μην υπερβαίνει το ύψος της κορυφογραμμής.
   15. Να είναι το κτίσμα εντός απόστασης μικρότερης ή ίσης των είκοσι πέντε (25) μέτρων εφόσον πρόκειται για γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης.
   16. Να μη βρίσκεται το κτίσμα σε περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς για την προστασία εναέριας κυκλοφορίας, εκτός αν συνοδεύεται από σχετική έγκριση της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
   17. Η κατοικία και οι λοιπές κατασκευές δεν πρέπει να είναι εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, εξαιρούνται όσα έχουν ανεγερθεί πριν την κήρυξη της αναδάσωσης.
   18. Δεν τακτοποιούνται κτίρια ή συνοδεύουσες κατασκευές που η διατήρησή τους παρακωλύει την διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαϊάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.
   Πώς θα γίνεται η αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου;
   Η αίτηση θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
   α) Τα στοιχεία του υποβάλλοντος την αίτηση.
   β) Η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας ή διαμονής στην αλλοδαπή.
   γ) Το είδος του επικαλούμενου δικαιώματος.
   δ) Ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, των αντιρρήσεων, της αιτήσεως ακύρωσης ή οποιουδήποτε άλλου διοικητικού ή ένδικου βοηθήματος, με το οποίο ο αιτών αμφισβητεί ότι η ιδιοκτησία του έχει δασικό χαρακτήρα ή εμπίπτει σε χορτολιβαδική έκταση, εφόσον υφίσταται.
   ε) Περιγραφή της κατοικίας, στην οποία αφορά η αίτηση, και των κατασκευών που την συνοδεύουν, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια και το ύψος.
   στ) Οι γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ 87), των κορυφών των ορίων του γεωτεμαχίου.
   ζ) Τις γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ 87) των κορυφών του περιγράμματος της κατοικίας και των δευτερευουσών κατασκευών που την συνοδεύουν.
   Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης;
   1. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που τηρείται από το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η είσοδος στην πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών taxis.
   2. Για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνεται ειδική ηλεκτρονική φόρμα.
   3. Γίνεται ο γεωχωρικός εντοπισμός του γεωτεμαχίου.
   4. Στην περίπτωση που ο αναρτημένος δασικός χάρτης αφορά σε περιοχή που λειτουργεί κτηματολόγιο, θα υπάρχει δυνατότητα με καταχώριση του ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου, έκδοσης «ειδικού αποσπάσματος» που θα περιλαμβάνει το γεωτεμάχιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού διαγράμματος, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου και τον προσδιορισμό των συντεταγμένων των ορίων του.
   5. Γίνεται ο γεωχωρικός εντοπισμός του περιγράμματος της κατοικίας και των τυχόν συνοδευουσών κατασκευών εντός του γεωτεμαχίου.
   6. Για την ολοκλήρωση της αίτησης απαιτείται η πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
   7. Μετά την υποβολή της αίτησης, αποδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου.
   Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Τα πάνω κάτω ήρθαν το 2020 στον παγκόσμιο και φυσικά στον εγχώριο κλάδο των ακινήτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που άλλαξε τα δεδομένα τόσο στην αγορά εργασίας και κατεπέκταση στην αγορά κατοικίας όσο και στο retail. Σύμφωνα με την Cerved Property Services το 2021 η αγορά στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες στην υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ενισχύσει περισσότερο την χώρα μας από τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε αλλά και στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.
   Πιο αναλυτικά, η αγορά κατοικίας όπως λέει η εταιρεία εμφανίζεται περισσότερο ανθεκτική εξαιτίας των νέων οικοδομών που έχουν και καινούρια «κατασκευαστική φιλοσοφία». Στην εν λόγω αγορά παρατηρείται ζήτηση κυρίως από Ελληνες με τις τουριστικές κατοικίες και τα μικρά διαμερίσματα που προορίζονται για ψηφιακούς νομάδες και συνταξιούχους να έχουν την… τιμητική τους.
   Υβριδικό μοντέλο στα γραφεία
   Το υβριδικό μοντέλο στον τομέα των γραφειακών ακινήτων αλλάζει τα δεδομένα με την Cerved να επισημαίνει σε ανάλυσή της πως το 2020 στην Ευρώπη το 52% του συνόλου των υπαλλήλων εργάσθηκαν εξ αποστάσεως με το ποσοστό να φθάνει το 80% σε υπαλλήλους γραφείων σε μεγάλες πρωτεύουσες και το 5,4% την τηλεργασία. Στην Ελλάδα οι 7 στις 10 εταιρίες εφάρμοσαν το σύστημα της τηλεργασίας την περυσινή χρονιά ενώ αναμένεται να το διατηρήσουν τουλάχιστον οι μισές.
   Πλήγμα στο retail
   Ο κλάδος, ωστόσο, που δέχθηκε σύμφωνα με τους αναλυτές το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν αυτός του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα ηλεκτρονικών είδαν τα έσοδα τους να αυξάνονται κατά περίπου 10% μέσα στο 2020 και τα φαρμακεία κατά 4%. Στον αντίποδα σε ποσοστό 48% υποχώρησε ο τζίρος στα καταστήματα κοσμημάτων, κατά 37,4% στα καλλυντικά, κατά 30% στην ένδυση, κατά 29% στην υπόδηση και κατά 32% στα αλκοολούχα ποτά. Οι συναλλαγές στα ακίνητα λιανικής ήταν περιορισμένες και οι περισσότερες έγιναν στις αρχές του 2020, με αγοραστές κυρίως ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία). Καταγράφεται, επίσης, χαμηλός όγκος νέων μισθώσεων κυρίως από διεθνείς αλυσίδες (ΙΚΕΑ, Leroy, Jysk, Prenatal, Intersport, Decathlon), ενώ η αγορά κινείται στον αστερισμό των επαναδιαπραγματεύσεων ενοικίων με πρόβλεψη για σύνδεσή τους με τα έσοδα.
   Αυξήσεις ενοικίων μόνο στις αποθήκες
   Ο μόνος κλάδος που κατέγραψε αυξήσεις ενοικίων και μείωση των αποδόσεων διεθνώς ήταν αυτός των βιομηχανικών ακινήτων. Η άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου με ρυθμούς τρεις φορές πιο ισχυρούς από τους προβλεπόμενους εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων έκανε τις αποθήκες και τα Logistics τα «ισχυρά χαρτιά» του real estate. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, κατά την τελευταία τριετία η ελληνικά αγορά ωριμάζει και ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις με τις αποδόσεις στη χώρα μας να είναι σχεδόν διπλάσιες και τις τιμές πώλησης στο ½ των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Οι ειδικοί «βλέπουν» σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου με περίπου 200.000 τ.μ νεόδμητων αποθηκών στην Αττική τη διετία 2000 – 2021. Αυξημένης είναι η κινητικότητα και των εγχώριων ΑΕΕΑΠ οι οποίες συγκεντρώνουν τέτοιου είδου ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό τους. Όπως λέει και το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη «η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της αξιοποιώντας πλήρως την γεωγραφική της θέση μεταξύ τριών ηπείρων».

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   «Χαριστική βολή» για τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτέλεσε η πανδημία του Covid-19 το 2020 με τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επηρεάζουν τα ταξίδια και τον τουρισμό γενικότερα. Η πτωτική αυτή πορεία φαίνεται πως συνεχίζει και το 2021 όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA η μείωση των εγγεγραμμένων ακινήτων στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb αγγίζει το 39,95% με το σύνολο των εγγεγραμμένων ακινήτων να αριθμούν τα 4.996 όταν το 2019 την ίδια χρονική περίοδο ήταν 7.684.   Μειώσεις καταχωρήσεων στην εν λόγω πλατφόρμα καταγράφονται και στις «top περιοχές» της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Κολωνάκι από 332 εγγεγραμμένα ακίνητα το Ιούνιου το 2019, πλέον έχουν απομείνει 179, δηλαδή καταγράφεται μια πτώση της τάξεως του 46,08%, ενώ στο Παγκράτι από 411 το 2019, έμειναν 202 (-50,85%). Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, εντυπωσιακή πτώση που φθάνει ακόμη και το 70% ανά περιπτώσεις καταγράφεται σε δευτερεύουσες περιοχές οι οποίες παρουσίαζαν μεγάλη κινητικότητα κατά το παρελθόν όπως η Νέα Κυψέλη, η Γούβα και η Ριζούπολη. 
     Όπως αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates «αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ως επί το πλείστων τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι ακίνητα μικρής επιφάνειας από 30τμ έως 60τμ που είναι κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια και πως δεν είναι ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές μιας οικογένειας, για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης. Στοχεύουν δηλαδή σε περιορισμένο κοινό για τα σημερινά δεδομένα όπως διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας».
   Οι τιμές   Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης των ακινήτων που έχουν επιστρέψει στις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις  παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις ιδίως σε περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι , την Ακρόπολη και το Ζάππειο αγγίζουν τα 17€/τμ, ενώ σε Παγκράτι, Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο κυμαίνονται από 10€/τ.μ. έως 12€/τ.μ.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν αρκετοί πλέον ιδιοκτήτες έχουν υιοθετήσει πλέον την 3ετη διάρκεια μίσθωσης.
     Στις υψηλές ζητούμενες τιμές μίσθωσης που καταγράφονται στον πίνακα, σίγουρα συντελεί η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση σε συνάρτηση με την αυξανόμενη ανάγκη για ανεύρεση προς μίσθωση ακινήτων, καθώς και το γεγονός ότι τα ακίνητα που διατίθενται είναι επί των πλείστων πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών. Βέβαια πολλοί ιδιοκτήτες για να πραγματοποιήσουν την ανακαίνιση του ακινήτου τους, είτε έχουν χρησιμοποιήσει τραπεζικό δανεισμό, είτε έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους ή/και την αποζημίωση τους ή/και το εφάπαξ τους και επιθυμούν είτε να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, είτε να λάβουν μια καλή απόδοση από την επένδυση που έχουν πραγματοποιήσει, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις «μπερδεύονται» με τις αποδόσεις που λάμβαναν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και τώρα ευελπιστούν μέσω των μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων. 

   «Θεωρούμε ότι αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες - παραδοσιακές μισθώσεις, μισθώνοντας το ακίνητό τους και όχι να παραμείνει ξενοίκιαστο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή/και να μην εισπράττουν «σίγουρα» το μηνιαίο τους μίσθωμα, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης ιδιαίτερα όταν στοχεύουν να το εκμισθώσουν σε φοιτητή με τα σημερινά δεδομένα, όπου, τη φετινή χρονιά θα «κρατήσουν» λογικά στάση αναμονής με τη λογική ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας και δεν θα προβούν άμεσα σε μίσθωση φοιτητικής στέγης όπως τα χρόνια -  πριν της πανδημίας του κορονοϊού» επισημαίνει ο κ. Μπάκας.     

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Θέμα ημερών είναι η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση αυθαιρέτων σε δάση. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κτηματολογίου και προϋποθέτει την πληρωμή παραβόλου 250 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια έμμεσης νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, καθώς η προηγούμενη κρίθηκε αντισυνταγματική το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ψηφιακή πλατφόρμα είναι πλέον έτοιμη και το μόνο που μένει είναι να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος (πιθανότατα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου). Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, στην ενότητα των δασικών χαρτών, όπου θα υπάρχει λήμμα «αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 55 του νόμου 4685/20 (οικιστικές πυκνώσεις)». Πριν υποβάλει την αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει καταβάλει το παράβολο των 250 ευρώ μέσω της υπηρεσίας e-paravolo, η οποία λειτουργεί στην πύλη gov.gr – με άλλα λόγια η πληρωμή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και όχι σε τράπεζα.
   Τα δικαιολογητικά
   Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία υποβολής περιγράφονται τόσο στον ν. 4685 όσο και στην υπουργική απόφαση με την οποία στις 16 Ιουλίου τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξειδίκευσαν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα:
   • Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα πρέπει ήδη να έχει υποβάλει με κάποιον τρόπο τη διαφωνία του στο περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη, λ.χ. αντίρρηση, αίτηση διόρθωσης ή οποιοδήποτε άλλο ένδικο μέσο.
   • Στην αίτηση πρέπει να περιγράφεται η κατοικία και οι κατασκευές που τη συνοδεύουν. Η περιγραφή πρέπει να συνοδεύεται από τις συντεταγμένες του ακινήτου και του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται. Στη συνέχεια –μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής– ο ιδιοκτήτης θα κάνει εντοπισμό του ακινήτου. Να σημειωθεί ότι εφόσον η περιοχή έχει κτηματογραφηθεί, τότε το ακίνητο θα μπορεί να δηλώνεται μέσω του ΚΑΕΚ (του αριθμού που έχουν όλα τα ακίνητα στο κτηματολόγιο).
   • Μαζί με την αίτηση, ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπεριλάβει υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων, δήλωση μηχανικού για την περιγραφή της κατοικίας, το αποδεικτικό πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου. Αξίζει να αναφέρουμε δύο σημεία:
   • Η δυνατότητα «διάσωσης» του αυθαιρέτου παρέχεται μόνο για κατοικίες και όχι για κτίρια άλλων χρήσεων. Επίσης δεν αφορά κτίρια σε περιοχές Natura, ή κτίρια που ανεγέρθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011 («κόκκινη γραμμή» για όλα τα αυθαίρετα).
   • Οι αιτήσεις θα ελέγχονται από τα δασαρχεία ή τις τοπικές διευθύνσεις Δασών του ΥΠΕΝ. 
   Με την υποβολή της δήλωσης, όποιος έχτισε αυθαίρετο σπίτι μέσα σε δάσος ή δασική έκταση ουσιαστικά προστατεύεται από την Πολιτεία, καθώς αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις εις βάρος του. Υποθετικά, μετά το πέρας της συλλογής όλων των δηλώσεων θα ακολουθήσει η ομαδοποίησή τους και η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τη νομιμοποίηση όσων το υπουργείο Περιβάλλοντος κρίνει ότι δεν προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά ή η αναστροφή της υπάρχουσας κατάστασης θεωρείται αδύνατη. Ετσι, παρότι το υπουργείο έσπευσε στο «εργαλείο» των προεδρικών διαταγμάτων (που ελέγχονται προδικαστικά από το ΣτΕ) και την εξέταση των περιπτώσεων ανά περιοχές, είναι προφανές ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές νομιμοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, οι οικιστικές πυκνώσεις στην Αττική καταλαμβάνουν 115.873 στρέμματα, στην Κορινθία 42.206 στρέμματα, στη Χαλκιδική 19.464 στρέμματα, στη Θεσσαλονίκη 19.050 στρέμματα κ.ο.κ. Οι «οικιστικές πυκνώσεις» είχαν εξαιρεθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με προηγούμενο νόμο, που όμως κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, αναγκάζοντας το ΥΠΕΝ να αναρτήσει και πάλι τις εκτάσεις αυτές για την υποβολή αντιρρήσεων. 

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Ένα όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα τίθεται σε ισχύ σε όλο το Παρίσι, με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και κατ' επέκταση την προστασία του περιβάλλοντος. Ο στόχος είναι να μειωθούν τα ατυχήματα και να μειωθεί ο θόρυβος και η ρύπανση.
   Μια δημοσκόπηση δείχνει ότι το 59% των Παριζιάνων τάσσεται υπέρ του μέτρου, αλλά ορισμένες επιχειρήσεις είναι από αυτές που αντιτίθενται.
   Τα δύο τρίτα της πόλης υπόκεινταν ήδη στο όριο πριν από την αλλαγή της περασμένης Δευτέρας, το οποίο έχει προωθήσει η δήμαρχος Αν Ινταλγκό. Ωστόσο, αρκετές βασικές διαδρομές θα εξαιρούνται.
   Αυτά περιλαμβάνουν τα Ηλύσια Πεδία (50χλμ./Ώρα) και τον κεντρικό περιφερειακό δρόμο, την Boulevard Périphérique (70 χλμ./ώρα), τον περιφερειακό δρόμο εισόδου στο Ile-de-France.
   Παρόμοια όρια ταχύτητας είναι ήδη σε ισχύ στην Γκρενόμπλ και τη Λιλ, καθώς και στο Μπιλμπάο στην Ισπανία, αλλά και τις Βρυξέλλες.
   Το μέτρο εισάγεται τώρα, ώστε οι Παριζιάνοι να μπορούν να το συνηθίσουν τώρα που ακόμα η κυκλοφορία δεν είναι ακόμα τόσο αυξημένη.
   EPA/YOAN VALAT   Είναι μία από τις πολλές πολιτικές που πρότεινε η κυρία Ινταλγκό, η οποία επανεξελέγη πέρυσι, για τον.. «απογαλακτισμό» των Παριζιάνων από τα αυτοκίνητά τους. Ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης στους δρόμους μειώνεται στο μισό και τα περισσότερα οχήματα αναμένεται να απαγορευτούν από το κέντρο της πόλης το επόμενο έτος. Οι ποδηλατόδρομοι έχουν αυξηθεί και οι δρόμοι επανασχεδιάζονται για να κάνουν τις περιοχές πιο φιλικές προς τους πεζούς.
   Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, θέλει μια πιο πράσινη πόλη καθώς η Πόλη του Φωτός ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.
   Οι πολέμιοι της ενέργειας περιλαμβάνουν τον Πιερ Σασερέ, από την ομάδα εκστρατείας 40 Million Motorists, ο οποίος αμφισβητεί την ιδέα ότι η ρύπανση και ο θόρυβος μειώνονται με τέτοια μέτρα.
   EPA/MOHAMMED BADRA   «Δεν υπάρχει μείωση του ήχου, δεν υπάρχει μείωση της ρύπανσης και δεν υπάρχει μείωση των ατυχημάτων, εκτός από εκείνη τη μείωση των ατυχημάτων που είναι ίδια με όλες τις άλλες κοινότητες», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
   Μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ταχύτητα θα ήταν πιο αποτελεσματική, είπε.
   Μια άλλη ομάδα εκστρατειών, η SaccageParis, ή Trash Paris, κατηγορεί τις αρχές ότι άφησαν κατεστραμμένους δρόμους στο Παρίσι, αλλά και «άσχημους ποδηλατοδρόμους».
   naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC και CNN

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής με το οποίο εγκαταστάθηκαν δύο κάμερες ανίχνευσης της παραβίασης του Ερυθρού σηματοδότη στη συμβολή των Λεωφόρων Ποσειδώνος & Καλαμακίου.
   Ειδικότερα αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες μέρες λειτουργίας των καμερών σε μία και μόνο διασταύρωση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Καλαμακίου η κάμερα κατέγραφε κατά μέσο όρο 34 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη την ώρα που ανάγεται σε περίπου 800 παραβιάσεις το 24ωρο.
   Με τη λειτουργία της κάμερας, η εγκατάσταση της οποίας ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στις 30 Ιουλίου, αλλά και με αφορμή το γεγονός ότι οι πολίτες άρχισαν να παρατηρούν την ύπαρξη της, οι παραβιάσεις μειώθηκαν σε 16 την ώρα δηλαδή περίπου 400 την ημέρα. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αφού οι παραβιάσεις υποδιπλασιάστηκαν μόνο υπό την γνώση ότι υπάρχει τεχνικό μέσο που τις καταγράφει.
   Δεδομένου ότι η παραβίαση του Ερυθρού σηματοδότη είναι η σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας η οποία συνήθως επιφέρει σοβαρά ατυχήματα ή δυστυχήματα ο Περιφερειάρχης Αττικής είναι αποφασισμένος σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, να επεκτείνει την εγκατάσταση και λειτουργία των καμερών σε πολλές διασταυρώσεις στις οποίες συχνά συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα συνέπεια παραβιάσεων του Ερυθρού σηματοδότη.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση του Ν.4759/2020, με τον οποίο τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις για την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης σε συγκεκριμένα γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδό μικρότερο των 4 στρεμμάτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε στον νόμο για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή (N. 4819/21) νέες διατάξεις, που αφορούν στη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές. Στόχος του νέου νόμου είναι η παροχή διευκρινίσεων και η συγκεκριμενοποίηση προγενέστερων διατάξεων, προς αποφυγή παρερμηνειών που γίνονταν από τις κατά τόπους Πολεοδομίες και είχαν ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν πολλές οικοδομικές άδειες σε οικόπεδα εκτός σχεδίου μικρότερα των 4 στρεμμάτων. Ετσι ανάλογα με το εμβαδό του γηπέδου, καθορίζεται πλέον με τη χρήση μαθηματικού τύπου η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση από 86 έως 186 τετραγωνικά.
    
   Ποιοι είναι οι όροι δόμησης ανάκατηγορία εγκατάστασης;
   α) Για γεωργοκτηνοτροφικά, γεωργοπτηνοτροφικά κτίρια, κτίρια υδατοκαλλιεργειών, στέγαστρα σφαγής, γεωργικές αποθήκες, δεξαμενές, θερμοκήπια και λοιπές γεωργικές κατασκευές, Μέγιστος Συντελεστής Δόμησης 0,8.
   β) Δεξαμενές καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών μέγιστο ύψος 50 εκατοστά.
   γ) Για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, Μέγιστος Συντελεστής Δόμησης 0,6 και ο μέγιστος συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης το 4.
   γ) Σε κτίρια με αμιγή χρήση γραφείων ή καταστημάτων ημέγιστη επιφάνεια κτιρίου, καθώς και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα πεντακόσια πενήντα (550) τ.μ.
   δ) Σε κτίρια κατοικίας η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια του κτιρίου ώς και η συνολική επιφάνεια των ορόφων ορίζονται κλιμακωτά ως εξής:
   1) Από 4.000 τ.μ. μέχρι και 8.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 4.000 τ.μ., μέγιστη δόμηση 186 τ.μ., για δε μεγαλύτερα το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,018.
   2) Από 8.000 τ.μ. και πάνω, για μεν τα πρώτα οχτώ χιλιάδες (8.000) τ.μ., τα διακόσια πενήντα οχτώ (258) τ.μ., για δε τα λοιπά, το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,009 μη δυναμένη σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα τριακόσια εξήντα (360) τ.μ.
   3) Για γήπεδα με εμβαδόν πολλαπλάσιο του κατά κανόνα αρτίου (4.000 τ.μ.), για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις κατάτμησης, η μέγιστη επιφάνεια κτιρίου ισούται με το άθροισμα του εμβαδού των κτιρίων που επιτρέπεται να ανεγερθούν σε κάθε γήπεδο μετά την κατάτμηση, μειωμένη κατά δέκα πέντε τοις εκατό (15%) και υπό τις προϋποθέσεις ότι: α) ανεγείρεται μια οικοδομή και β) το γήπεδο παραμένει ενιαίο. Μεταβιβάσεις κατά παράβαση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτοδικαίως άκυρες.
   ε) Για εμπορικές αποθήκες, Μέγιστος Συντελεστής Δόμησης 0,18 και το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε δέκα οχτώ τοις εκατό (18%).
   στ) Για εκπαιδευτήρια και ευαγή ιδρύματα, ο Μέγιστος Συντελεστής Δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,27.
   ζ) Για νοσοκομεία και κλινικές ο Μέγιστος Συντελεστής Δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,54.
   η) Για ΚΤΕΟ, ορίζονται οι εξής όροι δόμησης: Μέγιστος Συντελεστής Δόμησης 0,6, κάλυψη 40%, ύψος κτιρίου 12 μ. και σε περίπτωση στέγης 14 μ., συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης 4 μ.
   θ) Σε εγκαταστάσεις εφοδιαστικής, Μέγιστος Συντελεστής Δόμησης 0,6 μ., Μέγιστη Κάλυψη 40% , πλάγιες αποστάσεις κτιρίου από τα όρια του γηπέδου 10 μ., Μέγιστο ύψος 14 μ. και Μέγιστος Συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης σε 4,5. Επίσης μπορεί να δοθεί παρέκκλιση στο ύψος έως τα 15 μ. και ως προς τον συντελεστή όγκου στη βάση τεκμηρίωσης.
   ι) Σε κέντρα δεδομένων (Data Centres), Μέγιστος Συντελεστής Δόμησης 0,8 μ., Μέγιστη Κάλυψη 60%, πλάγιες αποστάσεις κτιρίου από τα όρια του γηπέδου 10 μ., Μέγιστο ύψος 14 μ. και Μέγιστος Συντελεστής κατ’ όγκον εκμετάλλευσης σε 4,5.
    
   Τι ισχύει σε ειδικές περιπτώσεις;
   Εάν εμβαδόν γηπέδου που υπερέβαινε τα 4.000 τ.μ. απομειώθηκε λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή αναδασμού, το γήπεδο θεωρείται άρτιο, εάν το εμβαδόν του υπερβαίνει τα 2.000 τ.μ. και έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ. Στις εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η συνένωση όμορων γηπέδων, υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) το νέο γήπεδο που προκύπτει μετά τη συνένωση έχει εμβαδόν τουλάχιστον 4.000 τ.μ. και
   β) τουλάχιστον ένα από τα γήπεδα που συνενώνονται είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
    
   Μέχρι πότε και πώς κτίζονται τα κατά παρέκκλιση ακίνητα κάτω των 4000 τ.μ.;
   Μεταβατικά ορίζεται ότι εάν, μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου 4759/2020 χορηγηθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας, μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία κατά την έναρξη ισχύος του νόμου που ψηφίστηκε έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
    
   Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κτιστούν μικρά γήπεδα, που έχουν πρόσωπο σε δρόμο;
   α. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 12-11-62 και έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μ., Ελάχιστο βάθος: δέκα πέντε (15) μ., Ελάχιστο εμβαδόν: επτακόσια πενήντα (750) τμ.
   β. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 12-9-64 και έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι (20) μ., Ελάχιστο βάθος: τριάντα πέντε (35) μ., Ελάχιστο εμβαδόν: χίλια διακόσια (1200) τμ.
   γ. Τα γήπεδα που υπάρχουν την 17-10-78 και έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μ., Ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μ., Ελάχιστο εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2000) τμ.
   δ. Τα γήπεδα που βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24-04-77: Ελάχιστο εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ.
   ε. Είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις των γηπέδων της παραγράφου δ.
   στ. Σε περιπτώσεις αναδασμών τα γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή άρτιων και οικοδομήσιμων γηπέδων θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον μετά τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας και τις προϋποθέσεις των γηπέδων της παραγράφου δ.
   ζ. Εχουν ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ., όταν επ΄ αυτών ανεγείρονται τουριστικές εγκαταστάσεις.
    
   Πώς γίνεται ο υπολογισμός Μέγιστης Δόμησης σε κατά παρέκκλιση οικόπεδα;
   α) στα γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ., η μέγιστη επιτρεπομένη επιφάνεια του κτιρίου κατοικίας, όπως και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα εκατόν ογδόντα έξι (186) τ.μ.,
   β) στα γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον χιλίων διακοσίων (1200) τ.μ. και μέχρι δύο χιλιάδων (2000) τ.μ., το αναφερόμενο μέγεθος εκατόν πενήντα (150) που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μεγίστης επιτρεπόμενηςεπιφάνειας του κτιρίου κατοικίας και της συνολικής επιφάνειας των ορόφων, απομειούται σε εκατόν τριάντα έξι (136) και ο τύπος δίνεται από τη σχέση: Επιφάνεια Οικοδομής = 136+ ( Επιφάνεια γηπέδου -1200) /16 ) τετραγωνικά μέτρα.
   γ)στα γήπεδα επιφανείας τουλάχιστον επτακοσίων πενήντα (750) τ.μ. και μέχρι χιλίων διακοσίων (1200) τ.μ. το αναφερόμενο μέγεθος εκατό (100) που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μεγίστης επιτρεπόμενης επιφάνειας του κτιρίου κατοικίας και της συνολικής επιφάνειας των ορόφων απομειούται σε ογδόντα έξι(86) και ο τύπος δίνεται από τη σχέση:
   Επιφάνεια Οικοδομής = 86+ ( Επιφάνεια γηπέδου -750) /9 ) τετραγωνικά μέτρα.
   Ποιες οικοδομικές άδειες εκδίδονται ή αναθεωρούνται με τις παλιές διατάξεις;
   Οικοδομικές άδειες εκδίδονται με βάση τους όρους δόμησης που ίσχυαν πριν από την έναρξη του νέου νόμου στις παρακάτω περιπτώσεις:
   α) εάν έχει χορηγηθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας ή έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα,
   β) εάν έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης ή άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ή παράταση ή τροποποίηση αυτής με ή χωρίς παρεκκλίσεις με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις,
   γ) εάν έχει χορηγηθεί από το αρμόδιο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. έγκριση παρέκκλισης από τους ισχύοντες όρους δόμησης,
   δ) εάν έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία ή στο αρμόδιο όργανο (Σ.Α., ΚΕ.Σ.Α. κ.λπ.) αίτηση με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας,
   ε) εάν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας εκσκαφής στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς,
   στ) εάν έχει υποβληθεί φάκελος παρέκκλισης στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ. με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη,
   ζ) εάν έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία έργου ήδραστηριότητας ή έχει χορηγηθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.),
   η) εάν έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για εργασίες που πρόκειται να αδειοδοτηθούν.
   Οι αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών και προεγκρίσεων, που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις, συνεχίζουν να εκδίδονται με βάση τους όρους δόμησης που ισχύουν πριν από την έναρξη του νέου νόμου.
   Στις περιπτώσεις που μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου νόμου , έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, αλλά δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης, δεν εφαρμόζονται οι νέες διατάξεις με τους όρους δόμησης.

   By tetris, in Επικαιρότητα, ,

   Έχασε τη ζωή του από πνιγμό, ενώ κολυμπούσε σε παραλία του Σουνίου το απόγευμα της Πέμπτης (02/09), ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ και πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος.
   Το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΕΜΠ
   «Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών.
   Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, υπηρέτησε από θέσεις ευθύνης με υποδειγματική αφοσίωση και υψηλή αίσθηση καθήκοντος και συνέβαλε σημαντικά, με το πολύπλευρο έργο του, στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής του και του ΕΜΠ.
   ΨΗΦΙΖΕΙ
   Να εκπροσωπηθεί η Σύγκλητος στην κηδεία του Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία επί τριήμερο». Ποιος ήταν ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος
   Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος ήταν γιος της Ελένης Γ. Σισίνη και του πολιτικού μηχανικού Σπύρου Ξανθόπουλου.   Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24/9/1936. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και προσέφερε τις υπηρεσίες του ως διακεκριμένος δάσκαλος-ερευνητής επί 40 χρόνια στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Το 1965 εξελέγη υφηγητής της Υδραυλικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία έκτακτος και τακτικός καθηγητής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1975.
   Το ίδιο έτος εξελέγη τακτικός καθηγητής Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων στη σχολή πολιτικών μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2004 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο με τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.
   Την περίοδο 1997 - 2003 διετέλεσε πρύτανης του Ε.Μ.Π. ενώ τις περιόδους 1981 - 1983 και 1995 - 1997 πρόεδρος της σχολής πολιτικών μηχανικών.
   Την περίοδο 1989 - 1993 χρημάτισε Γενικός Διευθυντής της ΔΕΗ.
   Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα των δημοσίων έργων στην κυβέρνηση Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009.
   https://tvxs.gr/news/ellada/themistoklis-ksanthopoylos-pethane-apo-pnigmo-o-proin-prytanis-toy-emp

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Σε υψηλό όλων των εποχών αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των δωματίων σε ξενοδοχεία στην Ευρώπη το 2021, με περισσότερα από 100.000 νέα δωμάτια να υπολογίζονται για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχέια της STR, που θα παρουσιαστούν στο Διεθνές Φόρουμ Επενδύσεων Φιλοξενίας (IHIF), το οποίο διεξάγεται 1-3 Σεπτεμβρίου, στο Βερολίνο.
    
   Περισσότερα από 50.000 δωμάτια έχουν προστεθεί στο δυναμικό των ξενοδοχείων μέχρι τώρα για το 2021, αριθμός μεγαλύτερος, σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των νέων δωματίων που άνοιξαν το 2020. 
    
   Αυτό σε συνδυασμό με τα προγραμματισμένα ανοίγματα για το υπόλοιπο του έτους, αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των ξενοδοχειακών δωματίων σε περισσότερα από 100.000 εφέτος. Σε αυτά έχουν προστεθεί και τα καθυστερημένα ανοίγματα του 2020 λόγω Covid 19.
    
   Ο ρυθμός των νέων δωματίων σε ξενοδοχεία στην Ευρώπη δεν αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το 2022, καθώς εκτιμάται πως στην ξενοδοχειακή αγορά θα προστεθούν άλλα 100.000 νέα δωμάτια. Η προηγούμενη κορύφωση στον αριθμό νέων ξενοδοχειακών δωματίων στην Ευρώπη ήταν το 2019, οπότε και προστέθηκαν 74.852 δωμάτια.
    
   “Η πανδημία οδήγησε σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και πολλά ξενοδοχειακά έργα είτε αναβλήθηκαν είτε ακυρώθηκαν στην Ευρώπη. Πολλοί όμως είναι οι επενδυτές που εξακολουθούν να υπολογίζουν στην ανθεκτικότητα του τομέα”, δήλωσε ο Robin Rossmann, διευθύνων σύμβουλος της STR. 
    
   "Η αυξηση της προσφοράς ποικίλει ανά αγορά, και αναμένεται οτι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερος ανταγωνισμός για τα ξενοδοχεία που κατάφεραν να ξεπεράσουν την πανδημική κρίση και ελπίζουν να επιτύχουν σημαντικά επίπεδα ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Τα νέα δωμάτια δεν θα αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία που έκλεισαν λόγω της πανδημίας έχουν ανοίξει ξανά".

    

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   H µεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναµη παγκοσµίως παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ετήσια έκθεση 2020 – 2021 της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
   Με στόλο 4.901 πλοίων, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 19,42% της παγκόσµιας χωρητικότητας σε τόνους deadweight (dwt).
   To 2020, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε περισσότερο από 4%, φτάνοντας περίπου τα 364 εκατοµµύρια τόνους dwt.
   Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει το µερίδιό της στον στόλο που ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
   Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 58% της χωρητικότητας της ΕΕ, καθώς περισσότερο από το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου ή 1.706 πλοία, φέρουν σηµαία κράτους – μέλους της ΕΕ.
   Επίσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν:
   -το 30,25% του παγκόσµιου στόλου δεξαµενοπλοίων,
   -το 14,64% του παγκόσµιου στόλου µεταφοράς χηµικών και παραγώγων πετρελαίου,
   -το 15,58% του παγκόσµιου στόλου υγραεριοφόρων (LNG / LPG),
   -το 20,04% του παγκόσµιου στόλου µεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου,
   -το 9,53% του παγκόσµιου στόλου µεταφοράς εµπορευµατοκιβωτίων.
   Οι επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία
   Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, όπως επισημαίνει η ΕΕΕ, συνεχίζουν να επενδύουν σε νεότευκτα πλοία: Το 2020 οι ελληνικών συµφερόντων παραγγελίες ναυπήγησης ανήλθαν σε 104 πλοία (άνω των 1.000 gt) ή 14,36 εκατοµµύρια τόνους dwt, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 10,99% της παγκόσµιας χωρητικότητας υπό παραγγελία.
   Οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επενδύουν σε νέα και ενεργειακά αποδοτικά πλοία, µε τη µέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,54 έτη) να είναι χαµηλότερη από τη µέση ηλικία του παγκόσµιου στόλου (9,87 έτη).
   Η κατάταξη της ελληνικής σημαίας
   Η Ελλάδα παραµένει ένα από τα κορυφαία νηολόγια πλοίων παγκοσµίως. Tο ελληνικό νηολόγιο αριθµεί 685 πλοία (άνω των 1.000 gt), των οποίων η χωρητικότητα ανέρχεται σε 37,98 εκατοµµύρια gt.
   Ο στόλος υπό ελληνική σηµαία κατατάσσεται στην 8η θέση διεθνώς και στη 2η θέση στην ΕΕ (σε όρους dwt).
   Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ναυτιλίας
   Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί πρωτίστως μια βιομηχανία που απαρτίζεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικεύεται στις bulk / tramp μεταφορές, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
   Ο τομέας της bulk / tramp ναυτιλίας είναι ένας επιχειρηματικός τομέας με χαρακτηριστικά “τέλειου ανταγωνισμού”.
   Αυτό συμβαίνει, επειδή ο κλάδος αποτελείται από χιλιάδες εταιρείες παγκοσμίως και δεν κυριαρχείται από περιορισμένο αριθμό πολύ μεγάλων εταιρειών – συμμαχιών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ναυτιλίας τακτικών γραμμών και στους περισσότερους βιομηχανικούς τομείς και τομείς παροχής υπηρεσιών παγκοσμίως.
   Κατά κανόνα, τα πλοία που ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες ναυλώνονται βάσει ναυλοσυμφώνων κατά χρόνο (time charter party contracts).
   “Οι ναυλωτές διαδραματίζουν δομικό ρόλο στη ναυτιλία, καθώς είναι εκείνοι που διαχειρίζονται εμπορικά το πλοίο και οι οποίοι ελέγχουν τις παραμέτρους λειτουργίας του, όπως είναι το δρομολόγιο, το είδος και η ποσότητα του φορτίου, καθώς και η ταχύτητα του πλοίου, οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν το αποτύπωμα άνθρακα του πλοίου κατά τη διάρκεια των εν λόγω ναυλώσεων”, σημειώνεται στην έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Στο Μεσογειακό Νότο οι φωτιές κάθε χρόνο καταστρέφουν ζωές, περιουσίες και το περιβάλλον, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και των ανορθολογικών επιλογών του ανθρώπου στην πολεοδόμηση και στις δομικές κατασκευές ιδιαίτερα στις περιοχές μίξης δασών και οικισμών.
   Μετά τις πρόσφατες ιστορικά πρωτόγνωρες φωτιές στην πατρίδας μας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ), ως εκ του θεσμικού ρόλου του, αλλά και με βαθύ αίσθημα ευθύνης   ανταποκρίνεται  στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και  στρατεύεται, στην υπηρεσία των αρμόδιων αρχών προσφέροντας τεχνογνωσία, προτάσεις και εκπαίδευση, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας από τη φωτιά στις κατασκευές και στις περιοχές μίξης δασών και οικισμών.
   Aπό την ίδρυση του, το ΕΛΙΠΥΚΑ έχει καταθέσει προτάσεις προς την Πολιτεία, οι οποίες αυτή τη χρονική συγκυρία είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ όπως ενδεικτικά :
   Τροποποίηση του Κανονισμού Πυροπροστασίας με ειδικές ρυθμίσεις για τη δόμηση σε περιοχές μίξης δασών-οικισμών, οι οποίες μέσω των προδιαγραφών να βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των κατασκευών σε πυρκαγιές. Υποχρεωτικός έλεγχος ασφάλειας σε αυθαίρετες κατασκευές εκτός σχεδίου και προσαρμογή/τροποποίηση των υφιστάμενων κτισμάτων σε πυρασφαλή, ως προϋπόθεση της πολεοδομικής νομιμοποίησής τους. Θέσπιση και εφαρμογή αυστηρών υποχρεωτικών προδιαγραφών για τη δόμηση ανθεκτικών στη φωτιά κτιρίων στο πλαίσιο της πρόληψης σε σχέση με τους ανθρώπους, τις κατοικίες και τις υποδομές. Θεσμοθέτηση Πιστοποιητικού Μηχανισμού για τον έλεγχο εφαρμογής και συμμόρφωσης των ανωτέρω 1,2,3. Εκπαίδευση, πιστοποίηση και ευαισθητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα των τεχνιτών και των μηχανικών που εμπλέκονται στην πυροπροστασία των κατασκευών. Οι παραπάνω γενικές προτάσεις του ΕΛΙΠΥΚΑ βασίζονται σε εξειδικευμένες αναλύσεις και προσεγγίσεις από Ειδικούς Επιστήμονες τους οποίους το Ινστιτούτο θέτει στη διάθεση της Πολιτείας, προκειμένου να συνδράμουν στη στελέχωση Επιτροπών που θα λειτουργήσουν συμβουλευτικά και επικουρικά προς τις αρμόδιες Δημόσιες Αρχές για τη θεσμοθέτησή  και τη γρήγορη εφαρμογή τους.
   Παράλληλα το ΕΛΙΠΥΚΑ εξετάζει επιπλέον τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συνδράμει στην πρόληψη παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, η ΔΕΗ αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης και αναδάσωσης στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.
   Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σήμερα, 24 Αυγούστου, οι κ.κ. Σκρέκας και Στάσσης συμφώνησαν η ΔΕΗ να υποστηρίξει έμπρακτα την εθνική προσπάθεια για την άμεση ανασυγκρότηση και αποκατάσταση του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση θα χορηγήσει ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και έργων αναδάσωσης στις πυρόπληκτες περιοχές. Για την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών, η χορηγία θα διατεθεί απευθείας από τη ΔΕΗ στους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς.
   Οι εργασίες αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας από τη συνολική έκταση των περίπου 380.000 στρεμμάτων που υπάγεται στο Δασαρχείο Λίμνης και θα πιστοποιηθούν από το υπάρχον μόνιμο αλλά και το εποχικό προσωπικό που θα προσληφθεί στις Δασικές Υπηρεσίες για την κάλυψη των έκτακτων και επειγόντων αυξημένων αναγκών.
   Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων είναι ήδη σε εξέλιξη. Η ΔΕΗ στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή, συμμετέχοντας ενεργά στην αποκατάσταση του φυσικού πλούτου στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Με τον καινοτόμο θεσμό του «αναδόχου αναδάσωσης» θέλουμε να ενισχύσουμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και να μεγιστοποιήσουμε την ανθεκτικότητά του απέναντι στην κλιματική κρίση που αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».
   Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε: «Για τη ΔΕΗ η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης έχει μπει στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για τα επόμενα χρόνια. Με γνώμονα την πολυετή δράση και εμπειρία στην αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αναλαμβάνουμε να στηρίξουμε τις πληγείσες περιοχές και τις τοπικές οικονομίες μέσω των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών, που γνωρίζουν τις ανάγκες της περιοχής καλύτερα από όλους μας. Η ΔΕΗ θα συνδράμει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής, με δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και πάνω από όλα με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Από μέρα σε μέρα αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της υπουργικής απόφασης, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, σχετικά με προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι Ειδικές Πολεοδομικές Μελετών (ΕΠΣ) για τις λιγνιτικές περιοχές, ώστε να προχωρήσει η ΔΕΗ στην προκήρυξή τους. Επίσης, πριν λίγες μέρες πέρασε από το ΔΣ της ΔΕΗ και η προγραμματική σύμβαση που θα συναφθεί με το Δημόσιο για τη διενέργεια των διαγωνισμών για τις μελέτες.
   Τα ΕΠΣ είναι απαραίτητα προκειμένου να χωροθετηθούν οι επενδύσεις που προβλέπει το master plan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση καθώς θα οργανώσουν τον χώρο στις εκτάσεις της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων. Θα ρυθμίζουν χρήσεις γης και θα καθορίζουν όρους και περιορισμούς δόμησης, ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, το οδικό δίκτυο, τα υπόλοιπα δίκτυα και τις υποδομές κλπ. Για την ολοκλήρωση των μελετών, ακόμη κι εάν ακολουθηθούν ταχείες διαδικασίες, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δέκα μήνες ενώ η έγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων απαιτεί έξτρα χρόνο καθώς γίνεται πάντα με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.
   Το  SPV και οι εκτάσεις
   Πέρα όμως από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ακόμη δεν έχει συσταθεί η εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα συστήσει το Δημόσιο και στην οποία θα πρέπει να περάσουν τα δύο τρίτα των εκτάσεων της ΔΕΗ στις δύο ενεργειακές Περιφέρειες της χώρας. Επίσης, εκκρεμεί η ρύθμιση που θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, το καταστατικό της SPV. Αλλά ούτε η απόσχιση της έκτασης των 164.000 στρεμμάτων δεν έχει γίνει από την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ ώστε ο νέος κλάδος που θα δημιουργηθεί να περάσει στη νέα εταιρεία του Δημοσίου, όταν αυτή συσταθεί.
   Οι επενδύσεις της ΔΕΗ
   Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι εκτάσεις θα αποδοθούν στην εταιρεία ειδικού σκοπού με μηδενικό αντάλλαγμα. Άλλωστε, αποτελεί προϋπόθεση να διασφαλιστεί ότι η αξία των γηπέδων που πρόκειται να μεταφερθούν από τη ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο δεν θα είναι χαμηλότερη από το κόστος αποκατάστασης. Γι΄ αυτό μια ειδική ρήτρα θα περιληφθεί στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΗ που θα διασφαλίζει ότι θα εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην περίπτωση που η αγοραία αξία της γης που εισφέρει η ΔΕΗ δεν ισοφαρίζει το κόστος αποκατάστασης.  
   Από τα περίπου 83.000 στρέμματα που θα παραμείνουν στην κυριότητα της ΔΕΗ, ένα τμήμα θα χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση των νέων έργων ΑΠΕ που έχουν δρομολογηθεί ενώ για τις υπόλοιπες εκτάσεις θα αξιοποιηθούν πόροι από τα 242 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Γενικότερα, η υποστήριξη από το RRF θα καλύψει το κόστος αποκατάστασης και διαμόρφωσης των εδαφών προκειμένου να διευκολυνθούν, μελλοντικές επενδύσεις και χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, όπως βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Σε εξέλιξη οι εντατικοί έλεγχοι κτηρίων, στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές, από τους μηχανικούς του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
   Μέχρι χθες, Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021 έχουν διεξαχθεί 2.300 αυτοψίες από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:
   Συγκεκριμένα στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 828 αυτοψίες, εκ των οποίων 411 στο Δήμο Αχαρνών, 46 στο Δήμο Κηφισιάς, 334 στο Δήμο Ωρωπού και 37 στο Δήμο Διονύσου.
   Αντίστοιχα διενεργήθηκαν 583 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 149 στην Π.Ε. Ηλείας, 51 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 205 στην Π.Ε. Λακωνίας. Στην Π.Ε. Αρκαδίας έχουν γίνει 178 αυτοψίες.
   Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 817 αυτοψίες, 621 στο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας και 196 στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.
   Στο Δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.
   Στο Δήμο Δωρίδος στην Π.Ε. Φωκίδος έχουν διενεργηθεί 60 αυτοψίες.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:
   · 1.399 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 532 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 465 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 402 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
   · 96 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 23 είναι κατάλληλοι για χρήση, 46 προσωρινά ακατάλληλοι και 27 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
   · Ελέγχθηκαν 781 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων οι 62 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 327 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 392 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
   · Τέλος ελέγχθηκαν 24 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 13 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 6 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.
   Σήμερα η ολοκλήρωση
   Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανέλεγχοι σε 469 κτήρια, εκ των οποίων 376 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 93 κρίθηκαν επισκευάσιμα. Από αυτούς, στην Αττική έχουν γίνει 112 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 347.
   Σήμερα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο ελέγχων και επανελέγχων των κτηρίων των πληγεισών περιοχών. Στις περιοχές θα υπάρχουν κλιμάκια μηχανικών για να διενεργήσουν ελέγχους σε κτήρια των οποίων οι ιδιοκτήτες δε μπόρεσαν να παρευρεθούν.
   Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγίες.

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Σε συνέχεια της απόφασης του Υφυπουργού ΥΠΕΝ κ. Ταγαρά ο οποίος ενέκρινε την κατάρτιση και έγκριση προγραμμάτων εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Α΄ τμήμα προγραμμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού), δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι προκηρύξεις για τις πρώτες 12 μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
   Υπενθυμίζουμε πως οι 12 μελέτες αφορούν τις εξής περιοχές:
   • ΤΠΣ Δήμου Μεγίστης
   • ΤΠΣ Δήμου Ιθάκης
   • ΤΠΣ Δήμων Καρπάθου και Ηρωϊκής νήσου Κάσου
   • ΤΠΣ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης
   • ΤΠΣ Δήμου Γρεβενών – Ενότητα I (ΔΕ Γρεβενών, Βεντζίου, Ηρακλεωτών)
   • ΤΠΣ Δήμου Γρεβενών Ενότητα II (ΔΕ Αβδέλλας, Αγ. Κοσμά, Γόργιανης, Δοτσικού, Θεοδώρου Ζιάκα, Μεσολουρίου, Περιβολίου, Σαμαρίνας, Σμίξης, Φιλιππαίων)
   • ΤΠΣ Δήμων Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων
   • ΤΠΣ Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας
   • ΤΠΣ Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
   • ΤΠΣ Δήμου Αιγιαλείας
   • ΤΠΣ Δήμου Ήλιδας
   • ΤΠΣ Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου
   Δείτε παρακάτω τα οικονομικά στοιχεία και κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης για την κάθε μελέτη:
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΙΣΤΗΣ
   Εκτιμώμενη Αξία: 156.784,10 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 48.875,00 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 48.875,00 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 19.234,96 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 23.906,39 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 7.778,23 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 8.114,53 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα τρεις (33) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε δεκαεφτά (17) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ
   Εκτιμώμενη Αξία: 195.417,73 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 61.143,38 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 61.143,38 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 28.335,37 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 7.445,79 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 18.190,69 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 19.159,12 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα τρεις (33) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε δεκαεφτά (17) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΟΥ
   Εκτιμώμενη Αξία: 989.540,90 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 360.863,11 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 360.863,11 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 47.777,15 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 152.840,61 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 33.153,11 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 34.043,81 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
   Εκτιμώμενη Αξία: 754.670,43 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 203.974,89 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 305.962,33 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 41.985,98 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 131.621,50 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 35.537,61 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 35.588,12 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ Ι
   Εκτιμώμενη Αξία: 1.196.166,52 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 419,003.94 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 419,003.94 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), , 47.983,98 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 214.960,41 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές 48.092,05 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 47.122,20 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΙΙ
   Εκτιμώμενη Αξία: 1.525.425,63 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 580,161.11 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 580,161.11 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 52.741,01 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 186.757,39 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 64.177,24 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 61.427,77 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΩΝ ΠΑΤΜΟΥ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΡΟΥ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
   Εκτιμώμενη Αξία: 1.197.306,31 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 460,509.23 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 460,509.23 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 59.152,67 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 112.667,75 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 50.864,65 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 53.602,79 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
   Εκτιμώμενη Αξία: 911.176,29 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 211.528,87 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 317.293,31 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 34.333,37 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 272.999,47 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 36.723,71 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 38.297,56 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
   Εκτιμώμενη Αξία: 1.367.929,42 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 390,617.74 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 390,617.74 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 50.879,57 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 361.473,28 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 84.343,56 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 89.997,54 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
   Εκτιμώμενη Αξία: 1.856.194,84 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 623,866.93 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 623,866.93 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 61.014,11 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες) , 294.492,07 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές) 124.714,87 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 128.239,94 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΉΛΙΔΑΣ
   Εκτιμώμενη Αξία: 898.284,55 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 266,447.68 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 266,447.68 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 34,747.02 € Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 139,055.07 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 91,275.76 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 100.311,34 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ
   ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ ΚΑΙ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ
   Εκτιμώμενη Αξία: 579.432,67 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.)
   Ανά Κατηγορία Μελέτης (συμπεριλαμβανομένων των απροβλέπτων): 187.701,75 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 01 (Χωροταξικές μελέτες), 187.701,75 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 02 (Πολεοδομικές Μελέτες), 31.230,95 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 27 (Περιβαλλοντικές Μελέτες), 87.665,12 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 20 (Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές), 38.796,83 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 13 (μελέτες Υδραυλικών έργων) και 46.336,25 Ευρώ (€) για μελέτη κατηγορίας 16 (μελέτη τοπογραφίας / Τοπογραφική Αποτύπωση).
   Διάρκεια της Σύμβασης ή Προθεσμία εκτέλεσης: Τριάντα έξι (36) μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού.
   Κατεβάστε την περίληψη της προκήρυξης από εδώ

   By Engineer, in Επικαιρότητα, ,

   Αλλάζουν όλα στον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, ο οποίος πλέον θα λαμβάνει υπόψη και τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής, την εκτίμηση των γεωλογικών κινδύνων, την οριοθέτηση των ρεμάτων αλλά και τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (φυσικές καταστροφές).
   Αλλάζουν όλα στον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, ο οποίος πλέον θα λαμβάνει υπόψη και τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής, την εκτίμηση των γεωλογικών κινδύνων, την οριοθέτηση των ρεμάτων αλλά και τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (φυσικές καταστροφές). Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), τα οποία καθορίζουν χρήσεις γης, ορίζουν όρους δόμησης, οριοθετούν οικισμούς, ρέματα και σχέδια πόλης, περιοχές προς πολεοδόμηση.
   Τα ΤΠΣ είναι η εξέλιξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) που υπάρχουν σήμερα. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί πως για το σύνολο της χώρας δεν υπάρχουν Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, ενώ σε όσες περιοχές υπάρχουν είναι παρωχημένα.
   Ηδη, μέσα στις επόμενες μέρες, ολοκληρώνεται η διακήρυξη των σχετικών διαγωνισμών (η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα) που αφορούν 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για 45 δημοτικές ενότητες, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 14.352.660,98 ευρώ. Ειδικότερα, ο πρώτος κύκλος μελετών αφορά τους Δήμους Μεγίστης, Ιθάκης, Καρπάθου – Κάσου, Σύρου – Ερμούπολης, Γρεβενών (εδώ έχουμε δύο μελέτες), Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων, Μάνδρας – Ειδυλίας, Κεντρικών Τζουμέρκων, Αιγιαλείας – Ηλιδας, Αίγινας – Αγκιστρίου. Ηδη έχουν υπογραφεί και οι προδιαγραφές για τις σχετικές μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων αλλά και των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή. 

   Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά, οι 12 πολεοδομικές μελέτες θα είναι πιλοτικές για τους επόμενους κύκλους προκήρυξης διότι αφορούν περιοχές που χαρακτηρίζονται από ποικιλία γνωρισμάτων (νησιωτικές, αστικές και περιαστικές, ορεινές, εθνικής σημασίας κ.ά.).
   Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν ένα «πολεοδομικό εργαλείο». Η έλλειψη αυτού μέχρι σήμερα έχει ως αποτέλεσμα η οριοθέτηση μεγάλων επενδύσεων και οικισμών, η χάραξη δρόμων (στις επεκτάσεις των σχεδίων), ο καθορισμός όρων δόμησης, χρήσεων γης και η ανακήρυξη περιοχών προς πολεοδόμηση να μένουν πίσω, με συνέπεια να μπλοκάρουν ή – στην καλύτερη περίπτωση – να δυσκολεύουν οι επενδύσεις, να χάνονται πολύτιμος χρόνος και χρήμα αλλά και θέσεις εργασίας.
   Μάλιστα, ειδικά για την οριοθέτηση οικισμών και τον χαρακτηρισμό δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές υπάρχουν σήμερα πολύ σοβαρές εκκρεμότητες, ύστερα και από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνουν παλαιότερα σχέδια ή μη νόμιμα χαρακτηρισμένους δρόμους.
   46 χρόνια προσπαθειών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, πως έπειτα από 46 χρόνια προσπαθειών (από τη δεκαετία του ’80) μόνο στο 20% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας (σε σύνολο 1.140) έχουν εγκριθεί ΓΠΣ, μακράν το μικρότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, περίπου τα μισά από αυτά (δηλαδή στο 10%) είναι παρωχημένα. Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές ενότητες, στο 23% αυτών βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες ή Σχέδια Διαχείρισης Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων.
   Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης (όπου δεν λαμβάνεται υπόψη η νέα πραγματικότητα του 21ου αιώνα) είναι να εξαπλώνονται άναρχα οι διάφορες δραστηριότητες μέσω της εκτός σχεδίου δόμησης, να δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα και να υποθάλπεται η αυθαίρετη.
   Εκτός σχεδίου δόμηση. Κοινώς, ο μεγάλος ασθενής είναι η εκτός σχεδίου δόμηση. Εδώ, αναμένεται με τα ΤΠΣ να ξεκαθαρίσει το τοπίο για: τις χρήσεις γης (με κανόνες με το τι επιτρέπεται και τι όχι), τα σχέδια πόλης (με τον διαχωρισμό του οργανωμένου δομημένου περιβάλλοντος από το αδόμητο), τους όρους δόμησης (για τον τρόπο δόμησης ενός τεμαχίου) και τον συντελεστή δόμησης (για το μέγιστο επιτρεπόμενο σύνολο δομημένης επιφάνειας ενός ακινήτου).
   Τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εκπόνηση των ΤΠΣ είναι:
   Οι αναπτυξιακές πιέσεις στους δήμους (έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, αναξιοποίητοι αναπτυξιακοί πόροι, σε όλους τους αναπτυξιακούς κλάδους). Τα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως το πολύ μικρό ποσοστό ελεύθερων χώρων, οι αστικές θερμικές νησίδες, η τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή (π.χ. άνοδος της στάθμης της θάλασσας). Τα κοινωνικά προβλήματα γεωγραφικά εστιασμένα, όπως η συγκέντρωση ευάλωτων (άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα) και ειδικών ομάδων πληθυσμού (π.χ. άνεργοι κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες – μετανάστες). Οσον αφορά την πρώτη ενότητα μελετών, όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, στόχος των προδιαγραφών για κάθε μελέτη είναι, μεταξύ άλλων, να είναι όλες οι μελέτες του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων συμβατές μεταξύ τους, να δημιουργηθούν γεωχωρικές βάσεις δεδομένων με ψηφιακές προδιαγραφές και να επιτευχθεί ψηφιακή ομοιογένεια, ώστε οι μελέτες μετά την ολοκλήρωσή τους να αποτελούν τμήμα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.
   Αναθέσεις για 768 δημοτικές ενότητες έως το 2025
   Κατά τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, μέχρι το 2025 θα λάβουν χώρα τέσσερις κύκλοι αναθέσεων, οι οποίοι θα καλύψουν συνολικά 768 δημοτικές ενότητες. Επιπλέον, στα ΤΠΣ περιλαμβάνονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συνέπειες από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, αλλά και ένα πλήθος αναφορών σχεδίων, που είναι η βάση για τον χώρο.
   Σημειώνεται πως κάθε ανάθεση θα περιλαμβάνει: α) την κύρια μελέτη, β) τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), γ) τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλότητας και δ) τη Μελέτη Οριοθέτησης Υδατορεμάτων.
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.