Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation since 12/02/2021 in all areas

 1. Ναι, οτιδήποτε είναι πριν το 1975 (για κατοικία), είναι κατηγορία 1.
  4 points
 2. Αρχικά συμφωνώ με τον ΙΑΣΟΝΑ στην τοποθέτησή του. Ναι μεν ο νόμος (από το 2011 μέχρι και τον 4495) αναφέρει ότι μπορεί να υποβληθεί ενιαία δήλωση για περισσότερες της μιας, οριζόντιες ιδιοκτησίες, αλλά είναι απορίας άξιο γιατί ποτέ σε καμία εγκύκλιο δεν δόθηκε ουδεμία οδηγία για τον υπολογιστικό τρόπο αντιμετώπισης. Η άποψη που έχει σχηματιστεί (και στο φόρουμ) από μεγάλο μέρος των συναδέλφων είναι να αποφεύγεται η ενιαία δήλωση ειδικά δε σε περίπτωση διαφορετικών ιδιοκτητών. Φανταστείτε για παράδειγμα να κάνουν μια δήλωση 10 οριζόντιες, να εξοφλούν το πρόστιμο με δόσεις και κάποια στιγμή κάποιος ιδιοκτήτης από αυτές τις 10 ιδιοκτησίες να θέλει να μεταβιβάσει (εξόφληση τουλάχιστον στο 30%), ενώ άλλος ή άλλοι να κάνουν στάση πληρωμών και το πρόστιμο να μην εξοφλείται. Προσωπική μου γνώμη είναι να κάνεις μια δήλωση ανά οριζόντια ιδιοκτησία και μια ξεχωριστή δήλωση για τους κοινόχρηστους χώρους, ελέγχοντας όλους τους κοινόχρηστους κτιρίου και οικοπέδου.
  4 points
 3. Στα γρήγορα αυτά που είδα: 1. Έναρξη στις 13 Δεκεμβρίου και διάρκεια 50 ημέρες (έως 1/2/2022) - Σελ 61 2. Κλήρωση για επιθεωρητή Β ΠΕΑ - Σελ 81 3. Έμεινε το pgen στη θέρμανση κτηρίου/ κτηριακής μονάδας, έφυγε η παράγραφος για την ψύξη - Σελ 47 4. Άλλαξε και η πρόβλεψη για τμηματική ολοκλήρωση - προθεσμία. Πρέπει να γίνει το 25% (σελ 80) σε 6 μήνες (σελ 77)
  4 points
 4. [μετα και το εδιτ που εκανες] οπότε εχεις να διαλεξεις τον δρομο της αρετης και τον δρομο της...ευκολιας. με την "αρετη" πρεπει να κανεις μονομερη για οσα σου πηρανε τα κοινοχρηστα...σε εξη μηνες που θα βρεις συμβολαιογραφο... με την "ευκολια"..."δεν το προσεξες" - εχεις και το "γιε" της κατ. 3....
  3 points
 5. δυο ξεχωριστα οικοπεδα, καθε ενα εχει την δικη του αδεια. Ενα διαμερισμα παταει και στα δυο οικοπεδα και καθε "τμημα" εχει χιλιοστα στο καθε οικοπεδο. Και τα άλλα διαμερισματα εχουν δικα τους χιλιοστα, ξεχωριστα σε καθε οικοπεδο. Αρα, για να το ξεκαθαρισουμε, δεν εχουμε συνενωση οικοπεδων τοις πραγμασι, σε ενα. Θα βοηθουσε να ξερουμε την περιγραφη απο το συμβολαιο, δλδ. αν προκειται για πωληση "ενος ενιαιου " διαμερισματος ή για δυο χωρους που συνενωθηκαν και αποτελουν μια ΟΙ. Σωστα το ΕΚ κατεγραψε "δυο" ΟΙ, ωστε να κλειδωνουν τα χιλιοστα καθε οικοδομης στο 100%. Εγω - εάν η μεσοτοιχια φαινεται στην άδεια-, βλεπω μονον μια καθαιρεση μεσοτοιχιας ή μια λειτουργικη συνενωση. [δεν ξερουμε εάν θεωρουνταν με τον τοτε ΓΟΚ σαν "αυθαιρετη" Ομως, μην ξεχναμε οτι προκειται για αδειες το 58, οπου, πιθανον να μην απαγορευονταν [αυτο ενισχυεται και απο το οτι το συμβολαιο μεταγραφηκε νομιμα, με αδεια του 58 και πιθανον να εγιναν και μετεπειτα αλλες πραξεις.] δες τι ισχυε τότε https://attikipedia.sadas-pea.gr/οικοδομικοι-κανονισμοι-απο-το-1836-εωσ-ση/
  3 points
 6. Τα κατακόρυφα στοιχεία μάλλον διακοσμητικά (μη φέροντα) φαίνονται οπότε πολεοδομικώς βάσει διατάξεων ΓΟΚ δεν έχεις Η.Χ αλλά μόνο εξώστη. Όπως ρωτούν και οι συνάδελφοι παραπάνω, θα πρέπει να μας πεις την κάθετη στον εξώστη διάσταση πλάτους του. Κρίσιμη διάσταση για την απαλλαγή είναι τα δυο μέτρα και βεβαίως το αν προβλέπονταν εξώστης στα εγκεκριμένα σχέδια.
  3 points
 7. Γράφουμε στην Τεχνική έκθεση ότι η επικρατούσα χρήση του κτιρίου είναι κατοικία κι έτσι η οριζόντια ιδιοκτησία του καταστήματος μπορεί να υπαχθεί στην Κατηγορία 1,σύμφωνα με το άρθρο 96,Κατ.1,αλλά επειδή δεν υπάρχει άλλο φύλλο Καταγραφής στη δήλωση,και οι επιλογές Επικρατούσας χρήσης και Είδους χρήσης του Φύλλου Καταγραφής πρέπει να ταυτίζονται λόγω του συστήματος,επιλέξαμε στο φύλλο Καταγραφής "Άλλη Κατοικία",για να ταυτίζεται με την επιλογή Επικρατούσα χρήση=Άλλη κατοικία,καθώς και ότι από την παραπάνω επιλογή δεν επέρχεται μεταβολή του προστίμου (παράβολο Κατ.1).
  3 points
 8. Για την έκδοση της ΕΕΜΚ και αφού απαιτείται από τη νομοθεσία η νομιμότητα του ακινήτου,εάν η νομιμότητα αυτή τίθεται υπό αίρεση λόγω καταγγελίας,θα πρέπει να προηγηθεί η εξέταση (και το πόρισμα) της καταγγελίας.
  3 points
 9. εξού και συμφωνώ με τον @ΙΑΣΟΝΑΣ για τα κοινόχρηστα αυθαίρετα. Εντωμεταξύ υπάρχει και μια μικρή διαφορά στα αυθαίρετα που είναι στον κοινόχρηστο χώρο, πλην όμως έχουν νομέα και σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων (νομίζω κάτι τέτοιο αναφέρει ο @tettris), οπότε αυτά θεωρούνται παρακολούθημα των υπολοίπων ιδιοκτησιών του νομέα και εξ' αυτών λαμβάνουν χιλιοστά, αρκεί η τροποποίηση της σύστασης να ακολουθήσει τον μετέωρο αρχικά υπολογισμό του ποσοστού υπέρβασης δόμησης. Αυτό κι είναι αλχημεία - καυτή πατάτα !!! (μακριά από εμάς😁)
  3 points
 10. Στην πρώτη φωτό νομίζω στην γωνία τα παράθυρα δημιουργούν "θέσει" κοντό υποστύλωμα. Κατά τα άλλα το πατάρι φαίνεται να στηρίζεται σε κολώνες πιο μέσα από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου, οπότε μάλλον εδράζεται απλά στην τοιχοποιία. Ένα μικρό primer είχε μπει και στο webtv του φόρουμ, θα βρεις κ πολλά στο ίντερνετ φυσικά.
  3 points
 11. Οι δασικές αναρτήσεις έχουν βασιστεί στα στοιχεία που έχουν πάρει (ανεπίσημα συνήθως) από τις ΥΔΟΜ και, ως εκ τούτου, δεν είναι αξιόπιστες. Άλλωστε δεν οριοθετούν οικισμούς, αλλά δασικές εκτάσεις. πάντως, για τα κακοτυπωμένα ΦΕΚ, υπάρχουν λύσεις - βρίσκουμε το εγκεκριμένο σχέδιο στην ΥΔΟΜ. Αν και με αυτό δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε την έκθεση περιγραφής ορίων - κάνουμε αίτηση στην ΥΔΟΜ για χορήγηση βεβαίωαης Το πιο σωστό πάντως, είναι η οριοθέτηση βάσει ΕΓΣΑ 87, κι έκδοση Π.Δ.(*). Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να πιεστούν οι τοπικοί άρχοντες, μιας και τα "σαϊνια" του τεε κοιμούνται μακαρίως. (*) η έκδοση ΠΔ είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι οι αποφάσεις νομαρχών (μεμονωμένες περιπτώσεις) έχουν κριθεί από το ΣτΕ ως μη νόμιμες
  3 points
 12. 6. Ταυτόχρονα, ελέγχεται το ποσοστό επίτευξης εξοικονόμησης ενέργειας: - Σε περίπτωση όπου η επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας είναι μικρότερη από το ενενήντα τοις εκατό (90%) από την εκτιμώμενη εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ, τότε για κάθε ποσοστιαία μονάδα και μέχρι και το εβδομήντα τοις εκατό (70%) από την εκτιμώμενη εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ, το ποσοστό επιχορήγησης θα μειώνεται αντίστοιχα κατά μισή (0,5) ποσοστιαία μονάδα, και το ποσό που προκύπτει θα αντιστοιχεί σε ίδια κεφάλαια του ωφελουμένου. - Αν η επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας είναι μικρότερη από το εβδομήντα τοις εκατό (70%) από την εκτιμώμενη εξοικονόμησης ενέργειας του Α’ ΠΕΑ, τότε δεν θα γίνεται δεκτή η υποβολή δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου. Στην περίπτωση αυτή ο ωφελούμενος διατηρεί τη δυνατότητα για επιπλέον παρεμβάσεις εξοικονόμησης και να καταχωρήσει Β’ ΠΕΑ με επιτευχθείσα εξοικονόμηση ενέργειας που θα εντάσσεται στα άνω ενεργειακά όρια. Σελίδα 83
  3 points
 13. Παράδειγμα καταχώρισης τιμολογίου Μηχανικός εκδίδει τιμολόγιο καθαρής αξίας 1250€ για υπηρεσίες που παρείχε σε τεχνική εταιρεία. Έλαβε 1300€ γιατί ο ΦΠΑ είναι 300€ και η παρακράτηση 250€. Πληρώθηκε εν μέρει με κατάθεση στον λογαριασμό του (700€) και εν μέρει με επιταγή (600€). Αφού εισέλθουμε στην ειδική φόρμα καταχώρησης, επιλέγουμε "Εισαγωγή παραστατικού". Είδος παραστατικού: Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών Τύπος παραστατικού: Τιμολόγιο παροχής Γενικά στοιχεία παραστατικού Συμπληρώνουμε αριθμό σειράς (0, αν δεν υπάρχει), αύξοντα αριθμό και ημερομηνία έκδοσης. Τρόπος εξόφλησης: Επαγγελματικός λογαριασμός ημεδαπής Ποσό: 700 Επιλέγουμε: "Προσθήκη τρόπου εξόφλησης" Τρόπος εξόφλησης: Επιταγή Ποσό: 600 Στοιχεία εκδότη Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας Στοιχεία αντισυμβαλλομένου Συμπληρώνουμε τα στοιχεία του λήπτη Σύνοψη — Χαρακτηρισμοί παραστατικού Καθαρή αξία: 1250 Συντ. ΦΠΑ: 24% Ποσό ΦΠΑ: 300 (υπολογίζεται αυτόματα) Επιλέγουμε: "Προσθήκη χαρακτηρισμών γραμμής" Επιλέγουμε: "Προσθήκη χαρακτηρισμού" Κατηγορία: 1.3 Έσοδα από παροχή υπηρεσιών Είδος: Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών Χονδρικές – επιτηδευματιών (Ε3_561_001) Ποσό: 1250 Επιλέγουμε: "Επιστροφή στο παραστατικό" Φόροι παραστατικού Επιλέγουμε: "Προσθήκη νέου φόρου" Τύπος φόρου: Φόροι παρακρ. Κατηγορία φόρου: Περίπτ. δ’ – αμοιβές συμβουλών διοίκησης Υποκείμενη αξία: 1250 Ποσό: 250 (υπολογίζεται αυτόματα) Σύνολα παραστατικού (υπολογίζονται αυτόματα) Καθαρή αξία, ΦΠΑ, Παρακρ. φόροι Συνολική αξία: 1300
  3 points
 14. Συγνώμη, αλλά νομίζω πως αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης ενός φόρουμ μηχανικών. Επίσης με τόση έξαρση λογοκρισίας καλό θα ήταν να μπορούμε να εκφραζόμαστε και να ρωτάμε ελεύθερα ότι θέλουμε στο διαδίκτυο. Απο'κεί και πέρα όποιος δεν επιθυμεί δεν απαντάει. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα φόρουμ στο οποίο τα μέλη θα έχουν πρόσβαση μόνο με Αρ.Μητρώου ΤΕΕ.
  3 points
 15. @tettris Ακριβώς γι’ αυτό μπορεί να ενταχθεί μόνο το λεβητοστάσιο στην κατηγορία 5. Διότι είναι ανεξάρτητη κατασκευή. Προφανώς, όταν μία κατασκευή εισέρχεται στο προκήπιο άνω των 20 εκ. δεν μπορεί να έχει ένα τμήμα στην 4 και ένα στην 5 —κατατάσσεται στην κατηγορία 5.
  2 points
 16. Ένα update αφού ξεκαθάρισα τι παίζει, μήπως βοηθήσει κάποιον στο μέλλον. Μίλησα ξανά με το τοπικό γραφείο ΣΕΠΕ της πόλης μου, και αφού τους εξήγησα το πρόβλημα κατά την εγγραφή, μου έδωσαν ένα e-mail του τοπικού γραφείου για να στείλω τα στοιχεία των εργαζομένων που ήθελαν να δουλέψουν σε αργία, ώστε να βγάλουν επιτόπου την έγκριση ή απόρριψη και να μου τη στείλουν πίσω στο e-mail για εκτύπωση και παρουσία στο χώρο εργασίας. Συγκεκριμένα, μου ζήτησαν τα εξής: Ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ του κάθε εργαζομένου Αιτιολόγηση για εργασία σε Κυριακή ή αργία Ώρες εργασίας των εργαζομένων εκείνη την ημέρα Η πολύ εξυπηρετική κυρία με ενημέρωσε επίσης για την προσαύξηση 75% επί του ημερομισθίου, όπως επίσης και ότι αν εργασθούν για πάνω από 5 ώρες, θα πρέπει να αναγράψω στο e-mail και την ημέρα μέσα στη βδομάδα κατά την οποία θα πάρουν υποχρεωτικό ρεπό. Αυτό δεν είχε εφαρμογή στην περίπτωσή μας, καθώς δε θα δούλευαν όλες τις ημέρες της βδομάδας έτσι κι αλλιώς, αλλά γενικά είναι υποχρεωτικό να αναφερθεί. Τέλος, δε χρειάστηκε τελικα να γίνουν οι εργασίες εκείνη τη μέρα, αλλά αναγράφω τα όσα έμαθα για τη διαδικασία και για λόγους posterity. Ευχαριστώ!
  2 points
 17. Όχι. Η υπέρβαση δόμησης που βάζεις καλύπτει και το κατασκευαστικό σκέλος του αυθαίρετου χώρου.
  2 points
 18. Φίλοι Άκη και zazeng, δεν καταλαβαίνω...Αν όλο το διαμέρισμα είναι μικρότερο κατά 40 cm,στην διάσταση την κάθετη στη κόκκινη λωρίδα (ή αλλιώς-εάν η λωρίδα συμβολίζει τμήμα που δεν κατασκευάστηκε),έρκερ 40 cm δεν υπάρχει,παραβίαση Δ δεν υπάρχει και στο living room το περίγραμμα εισέχει 40 cm από την Ο.Γ. Ή,δεν έχω καταλάβει τι συζητάτε,οπότε ζητώ συγγνώμη για την παρέμβαση...😊
  2 points
 19. ο σωστος ο μαστορας... https://www.zougla.gr/perierga/article/kati-den-katalave
  2 points
 20. Αν ο πρόβολος είναι αυθαίρετος θα απαιτηθεί Μ.Σ.Ε. Αν έγινε επαύξηση διάστασης καθ ύπέρβαση της εγκεκριμένης ελέγχεις για την μεταβολή του 25%. Αν πχ προβλέπονταν εξώστης 2,15 Μ (οριακή τιμή τα 2,12 μ) τότε σώζεται και δεν θα απαιτηθεί ΜΣΕ.
  2 points
 21. Ειχες υποχρεωση για μία ΘΣΑ. Την εδειξες στην αδεια και υπαρχει και ειναι νομιμη. Δεν εχεις κανει συσταση ΟΙ. Επομενως, οταν κανεις συσταση, θα δοσεις την χρηση αυτης της ΘΣΑ σε μια ΟΙ, και εχεις δικαιωμα να δοσεις σε αλλο διαμερισμα την αποκλειστικη χρηση για ΘΣΑ την αλλη ή να κανεις και αλλη.. Καπου θα υπαρχει πιθανό προβλημα ως προς την ληψη άδειας απο τον Δημο για εισοδο/εξοδο πανω απο το πεζοδρομιο προς τις ΘΣΑ αφου μονον μια δικαιουσαι. Αλλα αυτο εχει σχεση με τον Δημο
  2 points
 22. Μόνο ηλεκτρονικά και θα γίνει αποδοχή από τον ωφελουμενο
  2 points
 23. Σωστά το σκέφτηκες. Μόνο με υπαγωγή στην κατηγορία 3 (περίπτωση απόκλισης μέχρι 5% σε διάσταση και εμβαδόν ιδιοκτησίας) μπορεί το αυθαίρετο-άνωθεν κοινόχρηστου χώρου πόλης-έρκερ. Η υπαγωγή στην κατηγορία 1, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τους περιορισμούς του άρθρου 89. Για το συστημικό πρόβλημα που αντιμετώπισες, έχε υπόψη ότι η κατηγορία 3 μπαίνει μόνη της σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής. Δεν μπορείς να βάλεις κατηγορία 3 και παλαιότητα προ 9/6/75. Παραθέτω και το συστημικό μήνυμα της πλατφόρμας υπαγωγής Ν. 4495/17 σε περίπτωση τέτοιας υποβολής "- ΦΚ: Ασυμβατότητα παλαιότητας και κατηγορίας. Η παλαιότητα "προ της 9/6/1975" χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε συνδυασμό με τη κατηγορία 1."
  2 points
 24. [τεττρις] εδω [ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο - Page 124 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr και εδω [ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17 ] Επιλογή κατηγορίας αυθαιρέτων κατασκευών - Page 58 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr κατα τα λοιπα καθε υποθεση ειναι ξεχωριστή, με τα δικα της ειδικα χαρακτηριστικά. Επομενως, οσους κανονες και "αναλυσεις" κανουμε στο αρθρο αυτό, παντα θα υπαρχει κατι το "ξεχωριστο"
  2 points
 25. Έχεις κόφτη λόγω τετραγωνικών .. δηλαδή ο max προϋπολογισμός σου είναι 20400 (102*200) Όσο αφορά την προσθήκη : Θεωρώ ότι παράλληλα δε μπορείς να τα τρέξεις (αλλάζει το κέλυφος) Η θα ολοκληρωθεί το κτίριο και θα το εντάξεις στο επόμενο εξοικονομώ η θα το εντάξεις τώρα και για την προσθήκη πρέπει να περιμένεις 5 χρόνια από την τελική εκταμίευση του έργου (εφόσον μπεις επιτυχώς στο πρόγραμμα )
  2 points
 26. Τι ομορφιά! Κανονικά θέλει μσε για τιμωρία. Δώσε καμμία διάσταση. Στην άδεια δεν υπήρχε καθόλου σωστά;
  2 points
 27. 1450 για πρόσοψη σε Κουντουριώτου, 1400 για Μωρέως. Αν έχεις πρόσοψη και στις 2 πάει με την μεγαλύτερη.
  2 points
 28. Χρονος δημιουργιας ειναι παντα ο χρονος θανατου του κληρονομουμενου Εχεις και bonus οτι, πριν το 77, το 1969, εγινε αποδοχη κληρονομιας. Καλυπτεσαι και απο αυτη.
  2 points
 29. Κοινή επιστολή στον Υφυπουργό Χωροταξίας Νίκο Ταγαρά απέστειλαν το ΤΕΕ/ΤΑΚ και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κρήτης/Παράρτημα Ηρακλείου με θέμα: «Σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών στις εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίων οικισμών περιοχές». [καίριο αποσπασμα] Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ρυθμίσεων, είναι σήμερα να απαγορεύεται η σύσταση διηρημένων ‘’καθέτων’’ ιδιοκτησιών μόνο στα νέα κτίρια κατασκευασμένα μετά την 28.07.2011. Συνεπώς, επιβραβεύεται για άλλη μια φορά όποιος αυθαιρέτησε και λαμβάνει προνόμια που όποιος έχει τηρήσει τη νομιμότητα δε δύναται να απολαμβάνει. πηγη https://news.b2green.gr/13246/σύσταση-διηρημένων-ιδιοκτησιών-στις
  2 points
 30. οδηγίες ΥΠΕΝ για διεκδικησεις σε δαση/δασικές και χορτολιβαδικες εκτάσεις, Συμβουλια ιδιοκτησίας κλπ. διαταξεις https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2021/12/ΨΨΗΚ4653Π8-ΒΔΕ.pdf
  2 points
 31. Γεια,συγκρίνεις τη δόμηση του αυθ/του ορόφου με την επιτρεπόμενη της περιοχής και βγαίνει >40%?
  2 points
 32. Αλλο πότε εγινε η αποδοχη και αλλο η ημερομηνια θανατου. Εδω, παίρνουμε την ημερομηνια θανάτου (1965) Το γηπεδο και το ετος δημιουργιας, δεν αλλαζει ειτε με το 100% ειτε με ποσοστα εξ αδιαιρετου. Εχεις συμβολαιο του 2018, με τιτλο "χρησικτησια", μη αποδεικνυομενη ως προς το ετος δημιουργιας. Μενει η διορθωση των τιτλων. Εγω θα εκανα πρακτικο συμβιβασμου και στη συνεχεια τροποποιηση του τιτλου της πωλητριας. Αρα Μετα την αποδοχη του 69-αρα πριν το 77- διανειματε ατυπα και πηρε ολοκληρο αυτο το γηπεδο.... εκτοτε αυτο το συγκεκριμενο ανηκει σε σενα. Παιρνεις χρονο δημιουργιας το 65, εναρξη νομης το 1969 Καλυπτεσαι για την παρεκκλιση. [και ποιος εκανε ερευνα και δεν βρηκε την αποδοχη του παππού σε ποσοστο μαζι με τους υπολοιπους;;;] υγ ή και με διορθωση συμβολαιου λογω μη ορθης περιγραφης του συμβολαιου...... με βαση οτι ειχε ποσοστο με την ταδε αποδοχη...ειχαν και οι αλλου...εκαναν ατυπες δωρεες και κατεχει...ποσοστο εξ αποδοχης και....ποσοστα απο τις ατυπες/χρησικτησια. βαλε και σαν εκ τριτου τους αλλους συγκληρονομους-αν υπαρχουν
  2 points
 33. Παρ’ όλο που το ζήτημα είναι ιδιοκτησιακό – συμβολαιογραφικό, θα σου πω την άποψή μου. Το πατάρι είναι παράρτημα του υποκείμενου χώρου. Δηλαδή, στο ισόγειο κατάστημα προσαρτήθηκε η επιφάνεια του παταριού. Αφού, λοιπόν, μεταβάλλεται η οριζόντια ιδιοκτησία, πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης. Όμως —όπως προανέφερα— αυτό είναι θέμα συμβολαιογράφου.
  2 points
 34. Aπό όσο μπορώ να αντιληφθώ από τις φωτογραφίες, δεν διαφαίνεται δημιουργία κατάστασης "θέσε"ι κοντών υποστυλωμάτων. Άσε που από ότι φαίνεται έχουμε ένα συνήθη μεταλλικό σκελετό για το πατάρι σε κατάστημα ισογείου, όπου αν δεν υπάρχει πλάκα οροφής υπογείου μπορούμε να μιλήσουμε και για στατική ανεξαρτησία του μεταλλικού φορέα.
  2 points
 35. Μια κλασσική περίπτωση "θέσει" κοντού υποστυλώματος είναι όταν μια τοιχοποιία σε ένα φάτνωμα δεν συνεχίζει σε όλο το ύψος ώστε να σφηνώσει στο δοκάρι. Μια άλλη περίπτωση θα μπορούσε να είναι μια ανισόσταθμη πλάκα σε σχέση με την διπλανή όμορου κτίσματος όπου σε περίπτωση σεισμού δύναται να εμβολίσει τα παρακείμενα υποστυλώματα. Συνήθως τα πατάρια καταστημάτων δεν έχουν τέτοιες ικανότητες ώστε το δάπεδό τους να μπορεί να εμβολίσει και επιπλέον, μια συνήθης περίπτωση είναι τα αυθαίρετα πατάρια να κατασκευάζονται κατ επέκταση προβλεπόμενου παταρίου με πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, οπότε κανένα ζήτημα δεν τίθεται.
  2 points
 36. Όχι· το πρόστιμο υπολογίζεται επί της καθαρής επιφάνειας, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η επιφάνεια έδρασης της νόμιμης τοιχοποιίας. Μειωτικός συντελεστής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Τα 10 τ.μ. είναι ανεξάρτητος βοηθητικός χώρος ή κατασκευάστηκε μεγαλύτερο το κουβούκλιο της απόληξης του κλιμακοστασίου; Στην πρώτη περίπτωση έχεις υπέρβαση δόμησης χώρου βοηθητικής χρήσης, ενώ στην δεύτερη το πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, στην πρώτη περίπτωση απαιτείται συναίνεση.
  2 points
 37. Συνάδελφοι, καθώς το mydata και το e-timologio είναι δύο διαφορετικά πράγματα, για να μην χάνεται χρήσιμη πληροφόρηση και δημιουργείτε παρανόηση, ίσως θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί νέο νήμα για το e-timologio.
  2 points
 38. 650 για εντός οικισμού, 450 για εκτός. Γειά και πάλι, χρόνια πολλά για χθες.
  2 points
 39. @KOKARADI προφανώς τα σημεία στο σχέδιο (dwg) έχουν διαφορετικό υψόμετρο, οπότε λανθασμένα εμβαδομετρείς επιφάνεια που δεν είναι οριζόντια. tip: με την εντολή Pline (polyline) στο autocad μπορείς γρήγορα να κάνεις περίγραμμα, το οποίο είναι πάντα στη στάθμη 0.00, οπότε έχεις πραγματικά οριζοντιογραφική εμβαδομέτρηση.
  2 points
 40. @HAROUL Θα συγκρίνεις τα μεγέθη των αυθαίρετων κατασκευών (συνολικά) με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών, που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη τους. Αν οι κατασκευές επί των κοινοχρήστων χώρων ανήκουν και στους δύο, τότε η σύγκριση θα γίνει με τα συνολικά επιτρεπόμενα μεγέθη.
  2 points
 41. Η δήλωση ΟΣΔΕ και το χαρτογραφικό της υπόβαθρο αποτελούν τα δικαιολογητικά του άρθρου 120 που αποδεικνύουν την χρήση (σταυλική εγκατάσταση).Γιατί δεν τα βρίσκεις?Δεν δηλώνει ο κτηνοτρόφος τη μονάδα του?
  2 points
 42. Δοκίμασες με άλλο πρόγραμμα περιήγησης?
  2 points
 43. Διαφωνώ συνάδελφε,ακολουθούμε τη διοικητική πράξη που ορίζεται στο Νόμο,την οποία δεν την ορίζει μια παράβλεψη στο ηλεκτρονικό σύστημα(υπάρχουν αρκετές).
  2 points
 44. Συμφωνώ με τον συνάδελφο Pavlos33. Το δικαίωμα της επικαρπίας δεν κληρονομείται. Ο ψιλός κύριος είχε ήδη την αποψιλωμένη (από το δικαίωμα της επικαρπίας) κυριότητα. Δεν υπάρχει κληρονομική διαδοχή.
  2 points
 45. Καλησπέρα σε όλους. Δεν βρήκα κάποιο άλλο σχετικό τοπικ οποτε αποφάσισα να κανω εδώ κάποιες ερωτησεις καθώς βλεπω οτι υπάρχουν αρκετοί εμπειροι στο θέμα. Επιδοτούμαι από πρόγραμμα επιδότησης εσπα και πρόκειται να προβώ σε αγορά drone. Δεν έχω αντίστοιχη εμπειρία ως τώρα σε τέτοιου είδους αποτυπώσεις οπότε οτιδήποτε από εσάς θα με βοηθούσε . (βιβλιογραφία , οτιδήποτε ως συμβουλή) Θα ήθελα καθοδήγηση όσον αφορά κάποιο πλήρες πακέτο για να ξεκινήσω. Επισης αξίζει να επενδύσω σε rtk drone ? το θεωρώ πιο ασφαλές απ τη στιγμή που δεν είμαι έμπειρος. Με την κατάλληλη εργασία μπορώ να πάρω τα ίδια αποτελέσματα και απο απλο rgb και από rtk? ευχαριστώ πολύ
  2 points
 46. Εγώ έδωσα πανελλήνιες στα 40 μου παιδιά και επιτέλους έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα!
  2 points
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
 • Our picks

  • Η αλπική περιοχή της Δρακολίμνης στον Σμόλικα σε υψόμετρο 2.050 μέτρα
   Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο 2.637 μέτρα. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών.

   Περικλείεται από τον Γράμμο στα βόρεια, την Τύμφη στα νότια και την Πίνδο στα νότια και ανατολικά. Ουσιαστικά πρόκειται για τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα.

   Στον Σμόλικα βρίσκονται μερικά από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας, όπως η Σαμαρίνα,η Σμίξη,η Φούρκα, οι Πάδες, το Παλαιοσέλλι και άλλα.

   Απο τον Σμόλικα πηγάζουν οι παραπόταμοι του Αλιάκμονα, Βενέτικος και Γρεβενιώτικος.

   Ο Σμόλικας καλύπτεται από πλούσια βλάστηση που περιλαμβάνει κυρίως μαυρόπευκο, ρόμπολο, οξιά και διάφορα φυλλοβόλα. Κάτω από την υψηλότερη κορυφή του σχηματίζεται η δρακόλιμνη. Μικρότερες παροδικές αλπικές λίμνες σχηματίζονται σε λοιπά σημεία του βουνού.  

    
   • 1 reply
  • Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα σχετική με τους σεισμούς
   Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την ονομασία «ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ – Ε.Α.Α» παρουσίασε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με σκοπό την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα σεισμικά γεγονότα στον ελλαδικό χώρο.

   Η εφαρμογή αποτελεί ένα άμεσο σημείο επαφής του κοινού, του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και της επιστημονικής κοινότητας γύρω από τα σεισμικά φαινόμενα στη χώρα μας. Χάρη στη συμμετοχική δράση των χρηστών, η εφαρμογή προβάλλει μια συνολική εικόνα του μεγέθους και των επιπτώσεων ενός σεισμού.

   Κύρια χαρακτηριστικά της εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά, είναι:

   Ενημέρωση για σεισμικά γεγονότα σε πραγματικό χρόνο.


   Δυνατότητα προβολής των σεισμικών γεγονότων σε χάρτη και παρατήρηση της γεωγραφικής τους θέσης.


   Εξατομικευμένη προβολή συμβάντων (μέγεθος σεισμού, ημερομηνία, απόσταση από τη θέση του χρήστη).


   Δυνατότητα διαμοιρασμού σεισμικών γεγονότων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικών δικτύων κλπ.


   Λειτουργία «ένιωσα ένα σεισμό» όπου οι χρήστες καταχωρούν τις εμπειρίες τους αλλά και προβάλλεται η περιοχή που έχει γίνει αισθητός ένας σεισμός, σύμφωνα με καταχωρήσεις των χρηστών.
   Μπορεί κανείς να «κατεβάσει» την εφαρμογή σε συσκευές Android μέσω του Google Play και σε συσκευές iOS μέσω του Apple Store.

   Η εφαρμογή εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.noa.gein.seismicity
   • 0 replies
  • Ερχεται «τακτοποίηση» καταπατημένων του Δημοσίου - Πώς θα δοθούν τίτλοι κυριότητας
   Η πλειονότητα των δημοσίων ακινήτων στην Αττική είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένα, σε ποσοστό που φτάνει το 80% - Από το 1998 και μετά σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις επεδίωξαν τη νομιμοποίηση καταπατημένων ακινήτων.

   άξη στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου αντιμετωπίζοντας το χρόνιο πρόβλημα των καταπατημένων ακινήτων, γαιών και οικισμών επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα.

   Στόχος του νέου σχεδίου νόμου είναι η οριστική αντιμετώπιση των αυθαίρετων καταπατήσεων της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κόστος της απόκτησης των οριστικών τίτλων κυριότητας από τους καταπατητές, η οποία αναμένεται να είναι ένα ποσοστό επί της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας.

   Το χρονικό των καταπατήσεων

   • 0 replies
  • Κλήρωση για δωρεάν συμμετοχή στο 2ο σεμινάριο AutoCAD 2D με πιστοποίηση Autodesk
   Η εταιρία GAELEARNING LAB - Autodesk Training Center προσφέρει εντελώς δωρεάν στα μέλη του Michanikos.gr τρια (3) σεμινάρια με αντικείμενο το AutoCAD 2D Modeling.

   Η GAELEARNING LAB - Autodesk Training Center διεξάγει μαθήματα σε προγράμματα υπολογιστών και κυρίως σε προγράμματα ψηφιακής σχεδίασης.

   Έκπτωση 15% σε όλα τα σεμινάρια

   Για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία των κληρώσεων όλα τα μέλη της κοινότητας μας κερδίζουν μια έκπτωση 15% με το κουπόνι: michanikosgr σε οποιοδήποτε σεμινάριο.

   Μαθήματα AutoCAD 2D με πιστοποίηση Autodesk®

   Στα μαθήματα AutoCAD 2D που θα παρακολουθήσετε αναφέρονται όλες οι εντολές που θα σας βοηθήσουν να αποτυπώσετε τα σχέδιά σας με ευκολία και άνεση.

   Οι χρήστες που μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το AutoCAD 2D μπορούν να δημιουργήσουν σχέδια και να τα εκτυπώσουν σε συγκεκριμένη κλίμακα. Τα σχέδια αυτά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βιομηχανικού εξοπλισμού, για το σχεδιασμό ηλεκτρoλογικών κυκλωμάτων και το σχεδιασμό κτιρίων.

    • Thanks
   • 77 replies
  • Γεωπληροφοριακός χάρτης της ΕΛΕΤΑΕΝ με όλα τα αιολικά πάρκα της Ελλάδας
   Αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΛΕΤΑΕΝ η ηλεκτρονική εφαρμογή με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ. Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2021.

   Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χάρτη της Ελλάδας και να επιλέγει πολύγωνα αιολικών πάρκων ή ανεμογεννήτριες που επιθυμεί. Επιλέγοντας κάποιο πολύγωνο θα του εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο με πληροφορίες του αιολικού πάρκου, μεταξύ των οποίων η ισχύς του, το πλήθιος και ο τύπος των ανεμογεννητριών, η βεβαίωση παραγωγού, η εταιρεία έργου, το έτος έναρξης λειτουργίας, κ.ο.κ.

   Ομοίως και αν επιλέξει κάποια ανεμογεννήτρια. Κάθε αιολικό πάρκο έχει ένα μοναδικό κωδικό ή και υποκωδικό. Οι υποκωδικοί υποδηλώνουν τις περιπτώσεις επέκτασης, αποξήλωσης, repowering ή συνδυασμό αυτών για το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο.

   Στη δεξιά πλευρά του χάρτη εμφανίζεται μία μπάρα που δίνει δυνατότητα στο χρήστη να αλλάξει το υπόβαθρο του χάρτη, να εμφανίσει το υπόμνημα του χάρτη, να μετρήσει αποστάσεις, να εκτυπώσει τον χάρτη και να διαμοιραστεί τον σύνδεσμο. Επιπλέον, δίνονται ενδιαφέρουσες στατιστικές πληροφορίες σχετικά με την συνολική εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα, πού βρισκόμαστε συγκριτικά με τον εκτιμώμενο στόχο για το 2030, πόσα MW αιολικής ενέργειας προστέθηκαν ανά έτος κλπ.

   Η βάση δεδομένων του χάρτη αποτελεί συνδυασμό στοιχείων από τα ανοιχτά δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Αιολικής Ενέργειας που δημοσιεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ και στόχος είναι να επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο.

   Η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διασταυρώσει και να επιβεβαιώσει τα δεδομένα. Ωστόσο, δεν εγγυάται την ακρίβειά τους. Ο χάρτης δημιουργήθηκε μέσω της εφαρμογής ArcGIS Pro της ESRI.


   Δείτε τον χάρτη: https://eletaen.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=875b7ea838cf4fe6a937c4be90fa8edd&extent=2070592.4486%2C4027438.181%2C3489263.6936%2C5196618.9657%2C102100
    • Like
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.