Jump to content
 • Novatron
 • Τεχνολογία

  Τεχνολογία

  733 ειδήσεις in this category

  1. Τεχνολογία

   Engineer

   Το πρώτο εξάμηνο οι τυπικοί πάροχοι λογισμικού ή διαδικτυακών πλατφορμών επλήγησαν περισσότερο από την πτώση της αγοράς από ό,τι οι τεχνολογικές εταιρείες που σχετίζονται με κλάδους «υλικών», αναφέρει η BCM Begin Capital Markets.
   Ο τομέας της τεχνολογίας αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα μισά του χρόνου στη μεταπολεμική ιστορία όσον αφορά τον χρηματιστηριακό τομέα, ενώ η Ευρώπη, στο σύνολό της, υφίσταται σημαντικές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
   Η εταιρεία που μέχρι πρότινος βρισκόταν στην κορυφή, ο γερμανικός κολοσσός λογισμικού SAP, «εκτοπίστηκε» από μια τεχνολογική εταιρεία που εστιάζει στην υγειονομική περίθαλψη, τη Medtronic.
   Αντίστοιχα, η ελβετο-σουηδική ΑΒΒ βελτίωσε τη θέση της και πλέον κατατάσσεται 4η, αποφεύγοντας τη βαθιά πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, όπως δείχνει το σχετικό γράφημα που ενημερώθηκε μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
   «Συγκρίνοντας τις διαφορές των διαγραμμάτων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, φαίνεται ότι οι τυπικοί πάροχοι λογισμικού ή διαδικτυακών πλατφορμών επλήγησαν περισσότερο από την πτώση της αγοράς από ό,τι οι τεχνολογικές εταιρείες που σχετίζονται με κλάδους «υλικών», όπως η υγειονομική περίθαλψη ή τα μηχανήματα», σχολίασε ο Tomas Kolomaznik, επικεφαλής αναλυτής της BCM Begin Capital Markets, της εταιρείας που έκανε γνωστό το συγκεκριμένο γράφημα για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο και παρουσίασε τη μελέτη της για τους ηγέτες της ευρωπαϊκής τεχνολογίας.
   «Ενώ τα έτη 2020 και 2021 ήταν ευνοϊκά για τον τεχνολογικό τομέα, η ανάπτυξη από την αρχή του τρέχοντος έτους κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε κάποιον βαθμό, αυτό οφείλεται στη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στην επικείμενη έναρξη μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης λόγω του πληθωρισμού που έσπασε ρεκόρ, ενώ, τέλος, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Tomas Kolomaznik.
   Η κατάταξη των δέκα κορυφαίων παικτών τεχνολογίας στην Ευρώπη βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αλλά υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να προστεθούν στο γράφημα, όπως η θέση της εταιρείας στο τμήμα της αγοράς και η εξέλιξη των τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων.

   Η BCM Begin Capital Markets CY Ltd εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC), τον εποπτικό και ρυθμιστικό φορέα για εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο, με αριθμό άδειας ΚΕΠΕΥ 274/15.
   Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. | Το 86,86% των λογαριασμών επενδυτών λιανικής χάνουν χρήματα όταν ανταλλάσσουν CFD με αυτόν τον πάροχο. | Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και αν μπορείτε να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας
   Σημείωση: Πηγή εσόδων και καθαρών εσόδων όλων των εισηγμένων είναι η Ετήσια Έκθεση 2021 της αντίστοιχης εταιρείας.
   Read more...

   177 • 0

  2. Τεχνολογία

   Engineer

   Με στόχο να έχει ολοκληρώσει την κάλυψη περίπου 440.000 νοικοκυριών που κατοικούν σε 13 δήμους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής προχωρά την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών η ΔΕΗ.
   Σύμφωνα με το πλάνο που έχει αναπτύξει η ΔΕΗ, η κατασκευή του δικτύου και η σύνδεση των πελατών θα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023.
   Το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ θα αναπτυχθεί τόσο εναέρια, αξιοποιώντας το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και υπόγεια, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάνουν απευθείας στα οικήματα που θα εξυπηρετούνται από αυτό.
   Οι δήμοι της Αττικής στους οποίους θα προχωρήσει με την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών η ΔΕΗ είναι οι εξής (σε αλφαβητική σειρά):
   -Αγίας Παρασκευής 
   -Αμαρουσίου
   -Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
   -Γλυφάδας
   -Ηλιούπολης
   -Κηφισιάς
   -Νέας Ιωνίας
   -Νέας Σμύρνης
   -Παλλήνης
   -Παπάγου-Χολαργού
   -Περιστερίου
   -Φιλοθέης-Ψυχικού
   -Χαλανδρίου.
   Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΗ έχει προκηρύξει διαγωνισμό με αντικείμενο την κατασκευή του δικτύου, τη σύνδεση πελατών και τη συντήρησης των υπηρεσιών FTTH , ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 65.890.000 ευρώ.
   Η ΔΕΗ προβλέπει ότι η ολοκλήρωση των σχετικών έργων θα μπορούσε να γίνει ακόμα και πριν το τέλος του 2023, αναγνωρίζοντας, όμως, πως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να προκύψοψυν καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου ενδέχεται όμως να παραταθεί ανάλογα με την εξέλιξη του έργου και τις πιθανές καθυστερήσεις π.χ. σε ό,τι αφορά την έκδοση των απαιτούμενων αδειών. 
   Read more...

   179 • 0

  3. Τεχνολογία

   Engineer

   Η Google επεκτείνει τη φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία πλοήγησης των Χαρτών της, επεκτείνοντας τη λειτουργία σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες και κάνοντάς την ακόμη πιο ισχυρή, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε τον τύπο καυσίμου με τον οποίο λειτουργεί το αυτοκίνητό σας.
   Η λειτουργία, που ξεκίνησε αρχικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά πέρυσι, πλέον επισημαίνει τις διαδρομές που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, εάν έχουν παρόμοιο χρόνο άφιξης με άλλες εναλλακτικές διαδρομές. Η Google αναφέρει ότι από σήμερα, η λειτουργία επεκτείνεται στους χρήστες σε σχεδόν 40 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και δεν βρήκαμε τη σχετική λίστα, η λειτουργία δεν εμφανίζεται για την ώρα στους Έλληνες χρήστες της εφαρμογής κάτι που μπορεί να γίνει αργότερα.

   Η Google προσθέτει επίσης τη δυνατότητα να ενημερώνετε τους Χάρτες για το αν το αυτοκίνητό σας είναι πετρελαιοκίνητο, βενζινοκίνητο, υβριδικό ή ηλεκτρικό, ώστε να μπορεί να βρει την πιο αποδοτική διαδρομή για τον συγκεκριμένο τύπο οχήματος και να παρέχει πιο ακριβείς εκτιμήσεις για το πόσο πιο αποδοτική είναι η φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή. Το σύστημα βασίζεται σε πληροφορίες που αντλούνται από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τις τάσεις οδήγησης του Google Maps για την εκπαίδευση μοντέλων μηχανικής μάθησης με βάση τους πιο δημοφιλείς κινητήρες σε συγκεκριμένες περιοχές.
   Χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από την ανάρτηση στο ιστολόγιο της Google, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι οδηγοί με πετρελαιοκίνητα οχήματα θα δρομολογούνται κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου υψηλής ταχύτητας, όπου οι κινητήρες τους θα είναι πιο αποδοτικοί, ενώ κάποιος με υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα θα μπορούσε να λάβει προτάσεις που θα περιλαμβάνουν δρόμους, όπου μπορεί να εκμεταλλευτεί καλύτερα την αναγεννητική πέδηση.
   Read more...

   208 • 0

  4. Τεχνολογία

   Engineer

   Οι γαλλικές φορολογικές αρχές, χρησιμοποιώντας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, εντόπισαν χιλιάδες αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες, επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες τους πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.
   Το σύστημα, που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες Google και Capgemini, μπορεί να εντοπίσει πισίνες σε αεροφωτογραφίες και κάνει διασταύρωση με τις βάσεις δεδομένων του κτηματολογίου.
   Όπως αναφέρει ο Guardian, η χρήση του ξεκίνησε πιλοτικά πέρυσι σε εννέα διαμερίσματα της Γαλλίας και εντόπισε 20.356 πισίνες, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι φορολογικές αρχές. Τώρα, σχεδιάζεται η επέκτασή του σε όλη τη χώρα και εκτιμάται ότι θα αποφέρει 40 εκατομμύρια ευρώ το 2023.
   Σημειώνεται πως οι μετατροπές σε ένα ακίνητο, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής πισίνας, πρέπει να δηλώνονται στην εφορία εντός 90 ημερών μετά την ολοκλήρωσή τους. Ο φόρος βασίζεται στην αξία ενοικίασης του ακινήτου, οπότε οι βελτιώσεις σημαίνουν και αύξησή του. Μια πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων φορολογείται με επιπλέον περίπου 200 ευρώ τον χρόνο.
   Θα αξιοποιηθεί το σύστημα για άλλες αδήλωτες επεκτάσεις
   Τώρα, οι φορολογικές αρχές λένε ότι θέλουν να αξιοποιήσουν το σύστημα και για να εντοπιστούν αδήλωτες επεκτάσεις, βεράντες και πέργολες μεταξύ άλλων. «Στοχεύουμε ιδιαίτερα  στις επεκτάσεις, αλλά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το λογισμικό θα μπορεί να εντοπίσει τέτοιες μετατροπές και όχι το σπιτάκι του σκύλου», δήλωσε σε Le Parisien ο Αντουάν Μανιό, υποδιευθυντής δημόσιων οικονομικών.
   Μέχρι στιγμής, η τεχνική ομάδα λέει ότι δεν είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν ένα ορθογώνιο σχήμα σε αεροφωτογραφία είναι επέκταση, σκηνή, βεράντα, ή ακόμη και μουσαμάς που είναι στο έδαφος.
   Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε ότι το λογισμικό των Google-Capgemini είχε περιθώριο λάθους 30%. Όχι μόνο μπέρδευε τα ηλιακά πάνελ με τις πισίνες, αλλά δεν εντόπιζε επεκτάσεις κρυμμένες κάτω από δέντρα ή τη σκιά ενός ακινήτου. Σε εξέλιξη είναι δοκιμές για να βελτιωθεί η τεχνολογία.
   «Αυτή είναι η δεύτερη φάση της έρευνας και θα μας επιτρέψει να επαληθεύσουμε εάν ένα ακίνητο είναι άδειο και δεν πρέπει πλέον να φορολογείται», συμπλήρωσε ο Μανιό. Στη Γαλλία εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3,2 εκατ. ιδιωτικές πισίνες.
   Read more...

   764 • 1

  5. Τεχνολογία

   Engineer

   Η αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών σχεδόν στα πάντα, όμως δεν λείπουν και οι -ελάχιστες- εξαιρέσεις.
   Συγκεκριμένα η Starlink, η υπηρεσία παροχής internet από το διάστημα του Elon Musk που παρέχεται από την SpaceX, απέστειλε μήνυμα στους πελάτες της με καλά νέα, ότι το κόστος της μηνιαίας τους συνδρομής μειώνεται εξαιτίας «τοπικών συνθηκών της αγοράς». Το ίδιο ισχύει και στη χώρα μας, με μια αναζήτηση να φανερώνει ότι το μηνιαίο κόστος πέφτει πλέον στα 60 ευρώ από τα 99 ευρώ που ίσχυε με το λανσάρισμα της υπηρεσίας, μια τεράστια δηλαδή μείωση ύψους περίπου 50%. Αντίστοιχου ύψους πτώση τιμής παρατηρούμε στη Χιλή και τη Βραζιλία.
   Τα πράγματα είναι λιγότερο εντυπωσιακά σε άλλες χώρες όπως στην Ολλανδία, με τη Starlink να μειώνει τη συνδρομή της από τα €124 στα €105. Επιπλέον όπως διαβάζουμε στο reddit, στο Ηνωμένο Βασίλειο χρήστες της Starlink αναφέρουν μειώσεις του μηνιαίου τέλος στις 75 από τις 89 λίρες ενώ στη Γερμανία η νέα τιμή έχει οριστεί στα €80 από τα €100. 
   «Η μείωση των τιμών λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της τοπικής σας αγοράς και έχει ως στόχο να αντικατοπτρίζει την ισοτιμία στην αγοραστική δύναμη των πελατών μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

   Η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου το δολάριο σημειώνει ραγδαία άνοδο έναντι των ξένων νομισμάτων, είναι λιγότερο σαφής. Χρήστης από την πολιτεία της Νεβάδα αναφέρει ότι η Starlink μείωσε την τιμή της συνδρομής του στα 85 από τα 110 δολάρια όμως άλλοι χρήστες από την ίδια χώρα εξακολουθούν να αναφέρουν το ίδιο κόστος χωρίς να έχουν ενημερωθεί από την εταιρεία για κάποια μείωση. 
   Μειωμένο και μάλιστα αρκετά είναι και το κόστος αποστολής του εξοπλισμού το οποίο όπως βλέπουμε στη σελίδα της Starlink έχει οριστεί στα €400 για την Ελλάδα χωρίς κάποια έξοδα αποστολής. Με βάση την τιμή που ίσχυε μόλις λανσαρίστηκε η υπηρεσία στη χώρα μας τον περασμένο Μάιο (πριν 3 μόλις μήνες δηλαδή), η Starlink χρέωνε τον εξοπλισμό €654 και επιπλέον €84 για έξοδα αποστολής του στην Ελλάδα.
   Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αναφορά για μείωση της ταχύτητας ή την προσθήκη αυστηρών ανώτατων ορίων δεδομένων μετά τις μειωμένες συνδρομές αλλά ούτε αν το νέο τιμολόγιο έχει ημερομηνία λήξης.
   Read more...

   568 • 0

  6. Τεχνολογία

   Engineer

   Στην ερώτηση ποιο είναι το πιο διαδεδομένο υλικό κατασκευής σήμερα, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κανείς είναι το τσιμέντο και δεν θα έκανε λάθος. Το τσιμέντο λοιπόν, μαζί με τα υπόλοιπα οικοδομικά υλικά, όπως τούβλα, ξύλο, χάλυβας και γυαλί, που χρησιμοποιούνται κατά παράδοσή στην κατασκευή τα τελευταία χρόνια έχουν επικρατήσει χάρη στην ευελιξία, το χαμηλό κόστος και την πρακτικότητά τους. Ωστόσο, έχουν τα όριά τους.
   Για παράδειγμα, η παγκόσμια παραγωγή τσιμέντου ανέρχεται σε περίπου 5% των εκπομπών CO2 που παράγονται από τον άνθρωπο κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Η παραγωγή τούβλων, επίσης, ενοχοποιείται για την υποβάθμιση του εδάφους από την προμήθεια πρώτων υλών. Και, φυσικά, τα ξύλα καίγονται, ο χάλυβας σκουριάζει και το γυαλί σπάει.
   Ως απάντηση στα παραπάνω, μηχανικοί, επιστήμονες και νεοσύστατες επιχειρήσεις προτείνουν εναλλακτικά υλικά, που δυνητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των βασικών δομικών στοιχείων μας.
   Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα καινοτόμα υλικά είναι τα εξής:  
   1. Τρισδιάστατα τυπωμένα βιοπλαστικά
   Τα τρισδιάστατα βιοπλαστικά κατασκευάζονται από  εκτυπωτές χρησιμοποιώντας 100 τοις εκατό ανανεώσιμα πολυμερή φυτικής προέλευσης. Παράγονται για την κατασκευή είτε πολύπλοκων και εκλεπτυσμένων τμημάτων ενός κτηρίου ( δάπεδα ,προσόψεις, σκάλες  κλπ) είτε ολόκληρων κτηρίων. Επιπλέον, εάν ο εκτυπωτής κάνει λάθος, το πλαστικό μπορεί απλώς να τεμαχιστεί και να επιστρέψει στο μείγμα καθώς πρόκειται για ανακυκλώσιμο υλικό, με αποτέλεσμα να κατασκευάζονται έργα με λιγότερα απόβλητα .
   2. «Προγραμματιζόμενο» τσιμέντο
   Όταν το τσιμέντο αναμειγνύεται με νερό, άμμο και πέτρα και αφήνεται να στεγνώσει, σχηματίζεται το σκυρόδεμα, το οποίο αποτελεί την βάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των σύγχρονων κτιρίων. Αλλά το σκυρόδεμα ως πορώδες υλικό επιτρέπει στο νερό και σε άλλες χημικές ουσίες να περάσουν σε αυτό, υποβαθμίζοντας το και προκαλώντας διάβρωση στο χαλύβδινο οπλισμό.
   Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια μέθοδος για τον «προγραμματισμό» της μοριακής δομής του σκυροδέματος καθώς πήζει. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το σκυρόδεμα κατά την ελεγχόμενη πήξη του γίνεται σκληρότερο, και κατά συνέπεια λιγότερο πορώδες και ισχυρότερο. Επιπρόσθετα, η αλλαγή αυτή στη σύστασή του, βοηθά στη χρήση λιγότερου σκυρόδεματος για τον σχηματισμό ισχυρότερων κατασκευών.
   3. Υδροκεραμικά
   Μια σύγχρονη και λιγότερο ενεργοβόρα λύση από τις συμβατικές, στην ρύθμιση της θερμοκρασίας των κτιρίων, είναι ένα πρωτότυπο υλικό ,το υδροκεραμικό που αντιμετωπίζει ρυθμιστικά τις υψηλές θερμοκρασίες.
   Το υδροκεραμικό ψύχει παθητικά τα κτίρια και μπορεί να μειώσει την εσωτερική θερμοκρασία έως και 5°C σε σύγκριση με το εξωτερικό επίπεδο.
   Ουσιαστικά, το υλικό είναι ένα είδος πρόσοψης από κεραμικά πάνελ εμποτισμένα με υδρογέλη, ένα αδιάλυτο πολυμερές που μπορεί να απορροφήσει έως και 500 φορές το βάρος του σε νερό. Όταν εφαρμόζεται σε κτήρια, έχει την ενδιαφέρουσα δυνατότητα να απορροφά την υγρασία από τον αέρα. Κατά τις ζεστές μέρες, το νερό που συγκρατείται στο πολυμερές αρχίζει να εξατμίζεται, δημιουργώντας μια ψυκτική επίδραση στο κτήριο, κάνοντάς το να  «αναπνέει» μέσω της εξάτμισης και της εφίδρωσης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κτήρια που είναι επικαλυμμένα με αυτό το υλικό θα είναι 5°C έως 6°C ψυχρότερα από την εξωτερική θερμοκρασία και θα μπορούσαν να μειώσουν τους λογαριασμούς του κλιματισμού κατά 28%.
   4.Τούβλα bioMASON
   Τρισεκατομμύρια τούβλα κατασκευάζονται κάθε χρόνο και τα περισσότερα θερμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία σε κλιβάνους ως μέρος της διαδικασίας, κάτι που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ένας νέος τρόπος κατασκευής τους όμως, περισσότερο φιλικός προς το περιβάλλον, προτείνεται από την νεοσύστατη εταιρεία την bioMASON. Εμπνευσμένη από τη φυσική διαδικασία σχηματισμού κοραλλιών η εταιρεία δημιούργησε μια μέθοδο «καλλιέργειας» τούβλων από τσιμέντο όπου τοποθετούν άμμο σε ορθογώνια καλούπια και στη συνέχεια εγχέουν βακτήρια που τυλίγονται γύρω από τους κόκκους άμμου. Στη συνέχεια «ταΐζουν» αυτό το μείγμα με νερό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Το αποτέλεσμα είναι κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου που «αναπτύσσονται» γύρω από κάθε κόκκο άμμου και σχηματίζουν μια σκληρή ουσία που μοιάζει με πέτρα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.
   5. Πάνελ Alusion
   Η ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούνται για οροφές, δάπεδα και επενδύσεις περιορίζεται συχνά σε τούβλα, λαμαρίνες, σκυρόδεμα ή βαμμένο σοβά.
   Μια εταιρεία στον Καναδά κατασκεύασε ένα υλικό, το ALUSION όπου υποστηρίζεται ότι είναι μοναδικά ευέλικτο και κατάλληλο για την κάλυψη κτιρίων, θυρών, δαπέδων. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο έγχυσης αέρα σε λιωμένο αλουμίνιο που σχηματίζει φυσαλίδες χάρη στη διασπορά των κεραμικών σωματιδίων στο μείγμα .
   Εκτός από το εντυπωσιακό σχεδιαστικό υλικό, το ALUSION προσφέρει πλεονεκτήματα μείωσης θορύβου, είναι πλήρως  ανακυκλώσιμο, ιδιαιτέρως ισχυρό και άκαυστο.
   Είναι βέβαιο ότι τα πιο δημοφιλή δομικά υλικά θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμα να χρησιμοποιούνται στην οικοδομή. Παρόλα αυτά, οι ανάγκες της εποχής, προτάσσουν την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών λύσεων για την οικοδομή του μέλλοντος.
   Τα στελέχη της εταιρείας «Delta Engineering» του Ομίλου Εταιρειών «Σαμαράς και Συνεργάτες», παρακολουθούν αδιάλειπτα τις εξελίξεις, ώστε να σας καθοδηγήσουν και προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις εφαρμόζοντας όλες τις κατάλληλες τεχνικές και πρακτικές στην υλοποίηση των έργων σας.
   Πηγές:
   Len Williams, (2019). Five innovative materials that could change construction. E&T MAGAZINE. Available at https://eandt.theiet.org/content/articles/2019/01/five-innovative-materials-that-could-change-construction/. (Accessed 29 July 2022)
   Φωτογραφία: https://www.avantall.com/avt-alusion.html (Accessed 1 August 2022)
   Read more...

   812 • 0

  7. Τεχνολογία

   Engineer

   Στην πεντάδα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αγορών για άμεσες ξένες επενδύσεις σε υπηρεσίες πληροφορικής (ΙΤ) και λογισμικού (software) βρίσκεται η ΑΘήνα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Cushman & Wakefield Proprius με τίτλο C&W REGIONAL AND EMERGING TECH HUBS IN EMEA. Δημήτρης Βλαχόπουλος, Εταίρος Επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου και τοποθεσίας για την ΕΜΕΑ, Cushman & Wakefield 
   Σύμφωνα με την έρευνα οι εργοδότες επεκτείνουν τις τεχνολογικές δραστηριότητες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πέρα από τους αναγνωρισμένους παγκόσμιους κόμβους τεχνολογίας στη Δυτική Ευρώπη.
   Το Πόρτο (Πορτογαλία), το Λήντς (Ην. Βασίλειο), η Τουλούζη (Γαλλία) και η Σεβίλλη (Ισπανία) συμπληρώνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να αναπτύσσονται με ρυθμούς πάνω από 3 φορές υψηλότερους σε σύγκριση με την περίοδο 2014- 2017.
   Αγορές όπως η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, η Πράγα και η Βαρσοβία είναι όλες ελκυστικές για επέκταση και επενδύσεις. Σε συνδυασμό, αυτές οι τέσσερις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης προσφέρουν μια δεξαμενή βάθους ταλέντων 148.819 εργαζομένων στους τομείς του προγραμματισμού, των δικτύων πληροφορικής και επιστημόνων δεδομένων και ανάλυσης. 
   Το κόστος ταλέντων είναι απίστευτα ανταγωνιστικό σε αυτές τις αγορές, με τους σταθμισμένους μέσους μισθούς που κυμαίνονται από $28.009 έως $45.053. Όσον αφορά τα ενοίκια και τις κενές θέσεις, τα ενοίκια στις κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές (CBD) κατηγορίας Α κυμαίνονται περίπου από $10,00 έως $11,00 ανά τμ και το ποσοστό κενών κυμαίνεται μεταξύ 8%-14,8%. 
   Από το 2021 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αυτές οι αγορές προσέλκυσαν $ 13 δισ. σε χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου μέσα από 616 συμφωνίες, κυρίως σε επιχειρήσεις ή λογισμικό υπηρεσιών B2B, fintech και ανάπτυξη εφαρμογών (πηγή: Pitchbook).

   Σύμφωνα με τους αναλυτές οι αγορές αυτές έχουν ήδη αρχίσει να ακολουθούν παρόμοιες επιδόσεις με παγκόσμιους κόμβους τεχνολογίας στη Δυτική Ευρώπη, με μεγάλο όγκο επενδύσεων και σχετικά χαμηλότερη ανάπτυξη από άλλες περιφερειακές πόλεις της Ευρώπης. 
   Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, η Πράγα και η Βαρσοβία συγκαταλέγονται στις 15 πιο ελκυστικές αγορές στην Ευρώπη όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στον τομέα του λογισμικού και των υπηρεσιών πληροφορικής από το 2017-22 (πηγή: FDiMarkets). Άλλες περιφερειακές αγορές στην Ευρώπη με μεγάλο όγκο επενδύσεων σε τεχνολογία περιλαμβάνουν τη Λισαβόνα, το Βίλνιους και τη Σόφια. 
   Τα ενοίκια για γραφεία CBD Κατηγορίας Α στη Λισαβόνα ανήλθαν κατά μέσο όρο στα $11,00 ανά τμ και η αγορά έφτασε τα $5,6 δισ. σε επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, μέσα από 158 συμφωνίες από τις αρχές του 2021.
   Στην ευρύτερη περιοχή της EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), το Τελ Αβίβ υπήρξε μια άλλη σημαντική αγορά ταλέντων. Πέρυσι, οι εταιρείες τεχνολογίας στο Τελ Αβίβ συγκέντρωσαν $ 125,6 δισ., σύμφωνα με το Pitchbook, υπερδιπλάσιο από αυτό του προηγούμενου έτους. Το Τελ Αβίβ διαθέτει σχεδόν 3,5 εκατομμύρια τμ χώρους γραφείων σε 180 κτίρια σε κεντρικές επιχειρηματικές περιοχές κατηγορίας Α. Η αγορά εκτιμάται ότι θα προσθέσει επιπλέον 2,6 εκατομμύρια τμ πρόσθετου χώρου γραφείων έως το 2026. Οι κενοί χώροι έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές μεταξύ 6%-7%.
    
   Read more...

   378 • 0

  8. Τεχνολογία

   Engineer

   Το ψηφιακό υλικό, που παραμένει ανεπεξέργαστο και δημιουργείται όταν πολίτες αλληλεπιδρούν με επιμέρους πληροφοριακά συστήματα (π.χ. Taxisnet), επιδιώκει να αξιοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο. Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών –εξαιτίας του πολύ μεγάλου όγκου τους χαρακτηρίζονται μεγάλα (big data)– αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ο αριθμός αιτημάτων που δέχεται κάθε μέρα μια αλυσίδα ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της ιστοσελίδας της, δημιουργεί πολύτιμη γνώση για τις τάσεις και τις συνήθειες των πελατών της.
   Προς την κατεύθυνση αυτή η ελληνική πολιτεία επιδιώκει με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης να επεξεργαστεί τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο δεδομένων που προκύπτει από την αλληλεπίδραση των πολιτών με τα επιμέρους συστήματα, όπως το Δι@ύγεια, το e-procurement (ηλεκτρονικές συμβάσεις), το Taxisnet, το e-prescription (ηλεκτρονική συνταγογράφηση) και πολλά άλλα. Λόγω όμως του πολύ μεγάλου όγκου και των πολυάριθμων και διαφορετικών πηγών παραγωγής δεδομένων, η πληροφορία ούτε υπάρχει σε ένα κεντρικό σημείο ούτε είναι ενοποιημένη, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία αναφορών. Οπως εξάλλου έχει αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «ό,τι δεν μπορείς να μετρήσεις δεν μπορείς να το μεταρρυθμίσεις πραγματικά ούτε και να το διαχειριστείς». Για τον σκοπό αυτό, η εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κοινωνία της Πληροφορίας έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την υλοποίηση ενός κεντρικού κόμβου διαχείρισης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων.
   Μέσω του κόμβου αυτού θα καθίσταται εφικτή η συγκέντρωση και ομογενοποίηση της πληροφορίας από όλα τα συστήματα του Δημοσίου, προκειμένου να δημιουργούνται, μεταξύ άλλων, δείκτες απόδοσης και να παρακολουθείται η αποδοτικότητα των επιμέρους υπηρεσιών και φορέων. Το έργο, προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί ως συμφωνία-πλαίσιο, με τα δεδομένα του κεντρικού κόμβου ανάλυσης (που θα υλοποιήσει ο ανάδοχος) να προέρχονται από συστήματα που υποστηρίζουν εσωτερικές διαδικασίες του Δημοσίου, όπως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ (Gov ERP), το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΔΑΔ) και το Σύστημα Μισθοδοσίας (Ενιαία Αρχή Πληρωμών). Συστήματα υποστήριξης πολιτών, όπως το Μητρώο Πολιτών, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το Εθνικό Κτηματολόγιο και το Εθνικό Μητρώο, αλλά και επιλεγμένοι ιστότοποι και μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου πραγματοποιείται δημόσιος διάλογος για τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις του πλαισίου «Ελλάδα 2.0». Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τα δεδομένα είναι γνώση», στηρίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης μέχρι το 2030. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 σε επίπεδο Ε.Ε. θα δημιουργηθεί όγκος δεδομένων 175 Zb (1021 bytes) που ισοδυναμεί με το περιεχόμενο 175 τρισ. USB στικ χωρητικότητας 1Gb το καθένα ή 7,5 τρισ. αρχεία ήχου (MP3).
   Read more...

   259 • 0

  9. Τεχνολογία

   Engineer

   Οι οπτικές ίνες είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες όπου έχει μεταφερθεί πλέον ο ανταγωνισμός των τηλεπικοινωνιακών παρόχων οι οποίοι ανακοινώνουν συνεχώς νέες επενδύσεις με στόχο να κερδίσουν κομμάτι της πίτας των σταθερών επικοινωνιών στην χώρα μας. Η πανδημία Covid-19 έφερε σημαντικές αλλαγές στην υγεία, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στο λιανεμπόριο ακόμα και στην διασκέδαση, ουσιαστικά ανατρέποντας τα δεδομένα και δημιουργώντας την ανάγκη για γρήγορο και αξιόπιστο internet.
   Οι οπτικές ίνες είναι αυτές που φέρνουν σημαντικές αλλαγές με internet που δεν «κολλάει» ακόμα και αν υπάρχουν στον ίδιο χώρο πολλές συσκευές κάνοντας χρήση διευκολύνοντας σημαντικά τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες.
   Την ίδια στιγμή οι οπτικές ίνες συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), το Internet of Things, η Εικονική Πραγματικότητα (VR), το 3D printing, κ.ά. ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από τις τελευταίες θέσεις που κατέχει στις επιδόσεις σταθερής τηλεφωνίας.
   Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ανεξάρτητο φορέα μετρήσεων Speedext Global Index της Ookla, η Ελλάδα κατέλαβε, τον Ιούνιο του 2022 την 91η θέση παγκοσμίως στη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω σταθερής τηλεφωνίας, με χώρες όπως η Αλβανία, η Τζαμάικα και το Περού να βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις. Με μέση επίδοση 37,15 Mbps στο Download, 5,35 Mbps στο Upload και 14 ms καθυστέρηση (latency), η Ελλάδα δεν διαθέτει ικανοποιητική ποιότητα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας.
   Στο πλαίσιο στην Ελλάδα έχει εξαγγελθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικής ίνας και, έως το 2027, εκτιμάται ότι οπτική ίνα θα βρίσκεται σε 4,8 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας.
   Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ ευρώ, πάνω από 1 εκατ. γραμμές από Vodafone (η Vodafone έχει εξαγγείλει 800.000 γραμμές έως το 2025) και Wind – NOVA και περίπου 800.000 από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband, με το έργο να έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (4 περιοχές). Τέλος, και η ΔΕΗΔΕΗ -0,58% έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στην εγκατάσταση εναέριων οπτικών ινών σε 3 εκατ. νοικοκυριά σε σχεδόν 5 χρόνια.
   ΟΤΕ
   Ο όμιλος ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ευρύ επενδυτικό πλάνο με στόχο να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.
   Ο ΟΤΕ επιτάχυνε την ανάπτυξη του δικτύου FTTH φτάνοντας τις 674 χιλιάδες γραμμές στο τέλος Ιουνίου, ενώ σχεδιάζει να φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022. Η συνδρομητική βάση πελατών FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 17 χιλιάδες στο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 92 χιλιάδες, και το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι πελάτες της υπηρεσίας σε σχέση με την διαθεσιμότητα αυξήθηκε σε 14%, από 10% πέρυσι, χάρη στις επιτυχημένες ενέργειες προώθησης παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου.
   Την ίδια στιγμή ξεπέρασαν τις 185.000 τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber. Συγκεκριμένα, η κάλυψη FTTH στο δήμο της Καλαμαριάς πλησιάζει το 100%, ενώ οι εργασίες εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στους δήμους Αγίου Γεωργίου, Επανομής, Ευκαρπίας, Εχεδώρου, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Πανοράματος, Πυλαίας και Ωραιοκάστρου.
   Στο ίδιο πλαίσιο ο ΟΤΕ προχώρησε στην άντληση κεφαλαίων ύψους €150 εκατ. μέσω δανειακής σύμβασης με την EBRD. Η δανειακή σύμβαση αυτή, είναι η πρώτη που υλοποιείται στη χώρα στον τομέα των ψηφιακών επενδύσεων, με την χρήση δανειακών κεφαλαίων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Οι πόροι αυτοί θα συμβάλουν στην ανάπτυξη δικτύου Fiber to the Home (FTTH) στην ελληνική περιφέρεια από τον ΟΤΕ, στο πλαίσιο του επενδυτικού του πλάνου ύψους άνω των €3 δισ. έως το 2027.
   Οι πόροι του Ελληνικού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διασφαλίσουν στον ΟΤΕ πρόσθετη ρευστότητα για την υλοποίηση μέρους του πλάνου του για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Συγκεκριμένα, θα συμβάλουν ώστε περίπου 371 χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε 12 περιοχές της χώρας (Αχαΐα, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Έβρος, Λάρισα, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Τρίκαλα και Ξάνθη) να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH του ΟΤΕ έως το 2027, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ψηφιακή ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.
   Nova – Wind
   Ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής τηλεπικοινωνιών είναι ο όμιλος της Nova, που τώρα συγχωνεύεται με την Wind Hellas. Οι δύο εταιρείες μαζί, έχοντας την υποστήριξη του βασικού μετόχου United Group, φέρονται αποφασισμένες να προχωρήσουν στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, τόσο στην σταθερή όσο και στην κινητή. Μάλιστα η Wind απόσχισε τις δραστηριότητες δικτύων οπτικών ινών (Hellenic Open Fiber, HOF) με στόχο να καταστεί ανεξάρτητη εταιρεία που θα αναπτύξει δίκτυα οπτικών ινών.
   Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μάλιστα η Hellenic Open Fiber (HOF), θυγατρική εταιρεία της Nova-Wind, μέλος της United Group υπέγραψε δανειακή σύμβαση με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική για άντληση κεφαλαίων ύψους 80 εκατ. ευρώ με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
   Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας και θα χρηματοδοτήσει επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η HOF, που στόχο έχει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, θα αξιοποιήσει τους πόρους της δανειακής σύμβασης για την επιτάχυνση δημιουργίας δικτύων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber to the Home), πανελλαδικά. Από τα 80 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Hellenic Open Fiber, θυγατρική της Nova-Wind, τα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα 30 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (σε ποσοστό 70% και 30% αντίστοιχα). Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια της HOF.
   Το σύνολο των επενδύσεων της Nova-Wind για τεχνολογίες νέες γενιάς πρόκειται να ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ, μέχρι το 2026 και αφορά κυρίως στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH) και στην εθνική κάλυψη του δικτύου 5G.
   Vodafone
   Στην επόμενη διετία, η Vodafone θα προχωρήσει στην κατασκευή και ανάπτυξη νέων δικτύων FTTH σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κοζάνη και Ιωάννινα και σε περιοχές που είχαν μείνει εκτός του αρχικού πλάνου - Στόχος η διασύνδεση άνω των 800.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το 2024
   To επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής δικτύων νέας γενιάς μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) επιταχύνει η Vodafone Ελλάδας με στόχο την επέκτασή τους σε ακόμη περισσότερα σημεία στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα στον σχεδιασμό της και νέες περιοχές, που είχαν μείνει εκτός του προηγούμενου μεγάλου έργου ψηφιακών υποδομών της περιόδου 2016-2020.
   Σκοπός του επενδυτικού προγράμματος είναι η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης της Ελλάδας, καθώς η Vodafone θα μπορεί να διασυνδέσει μέχρι το 2024 πάνω από 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δίκτυα FTTH και με υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, αλλά και με δίκτυα FTTC.
   Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δικτύου και οι τεχνικές ομάδες της Vodafone αυτό το διάστημα κατασκευάζουν δίκτυα νέας γενιάς σε περιοχές της Αθήνας, όπως το Γηροκομείο, η Κυψέλη, το ιστορικό κέντρο, το Κουκάκι, το Παγκράτι και ο Νέος Κόσμος, ενώ εργασίες κατασκευής δικτύου FTTH πραγματοποιούνται στο κέντρο του Πειραιά και στις Αχαρνές. Αντίστοιχες εργασίες υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη (ιστορικό κέντρο και Ελευθέριο – Κορδελιό), αλλά και σε Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο, Βέροια και Κοζάνη.
   Στην επόμενη διετία, η Vodafone θα προχωρήσει στην κατασκευή και ανάπτυξη νέων δικτύων FTTH και σε άλλα Αστικά Κέντρα Τηλεπικοινωνιών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Κοζάνη και Ιωάννινα, καλύπτοντας τους εσωτερικούς δακτυλίους, ενώ θα εντάξει στο επενδυτικό της πλάνο και την κάλυψη με FTTH περιοχών που είχαν μείνει εκτός του αρχικού πλάνου.
   Έτσι, στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος, η Vodafone θα διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο FTTH και FTTC που θα επιτρέπει σε 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες νέας γενιάς και θα συμβάλλει στην ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας, μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €600 εκατ. για την ανάπτυξη των καλύτερων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στην Ελλάδα.
   Η ΔΕH
   Η ΔΕΗ αποτελεί έναν νέο «παίκτη» στον χώρο των οπτικών ινών. Η εταιρεία ανακοίνωσε στα τέλη του 2021 επενδύσεις ύψους 680 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2026, με στόχο να πάρει μερίδιο της χονδρεμπορικής αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων με τις υποδομές που θα αναπτύξει στο εναέριο δίκτυο χαμηλής τάσης. Η εταιρεία επιδιώκει έτσι να αποκτήσει ρόλο διαχειριστή τηλεπικοινωνιακών υποδομών με δυνητικούς πελάτες τους παρόχους.
   Σε τρία εκατομμύρια σπίτια μέσα σε διάστημα πέντε ετών σχεδιάζεται να φτάσει το δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας. Η μεγάλη επένδυση η οποία προσεγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, θα απλώσει εναέριες οπτικές ίνες σε 10 δήμους καλύπτοντας, μέσα σε διάστημα 6-8 μηνών, 450.000 νοικοκυριά, για να επεκταθεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια. Ήδη η ΔΕΗΔΕΗ -0,58% βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για συνεργασία με τη NOVA-WIND, ενώ ενδιαφέρον έχει καταγραφεί και από τους υπόλοιπους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
   Στηριζόμενη στην εμπειρία που διαθέτει στη διαχείριση υποδομών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το γνωστό σε όλους δίκτυο με τους στύλους, τις κολώνες και τις υπόγειες γραμμές, η ΔΕΗΔΕΗ -0,58% θα αξιοποιήσει αυτό το δίκτυο για την είσοδό της στην εποχή της ευρυζωνικότητας. Σε αντίθεση δηλαδή με τις υπόγειες υποδομές των τηλεοπτικών παρόχων, οι οπτικές ίνες θα είναι εναέριες, πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες.
   Read more...

   281 • 0

  10. Τεχνολογία

   Engineer

   Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης είναι πλέον «παρελθόν», καθώς μπορούμε να τα αφήνουμε στο σπίτι και να κυκλοφορούμε με τις ψηφιακές μορφές αποθηκεύοντας τα εύκολα και γρήγορα στο κινητό μέσα από τη νέα εφαρμογή, Gov.gr Wallet. Ωστόσο ορισμένοι οδηγοί δεν μπορούν να κάνουν ψηφιακό το δίπλωμα οδήγησης καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εφαρμογή. 
   Πρόκειται κυρίως για εκείνους που έχουν τις παλιές ροζ άδειες και δεν μπορούν να τις αποθηκεύσουν στο Gov.gr Wallet. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι μάλλον δεν έχει ενημερωθεί η άδεια οδήγησης με τον ΑΦΜ.
   Η λύση στο πρόβλημα 
   Προκειμένου να πραγματοποιήσουν οι πολίτες την ενημέρωση του ΑΦΜ θα πρέπει να μπουν στην εφαρμογή, drivers-vehicles.services.gov.gr και να ακολουθήσουν τα σχετικά βήματα και τις οδηγίες.
   Μόλις ενημερωθεί η άδεια οδήγησης με τον ΑΦΜ, τότε θα μπορούν να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης στο κινητό τους οι ενδιαφερόμενοι.
   Βέβαια, υπάρχει και μια μερίδα χρηστών που δεν μπορεί να «κατεβάσει» ούτε το ψηφιακό δελτίο ταυτότητας λαμβάνοντας μηνύματα αποτυχίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει οι πολίτες να υποβάλουν ένα αίτημα υποστήριξης μέσω του wallet.gov.gr/support.
   Μάλιστα, εάν δεν έχουν εκδώσει δελτίο ταυτότητας ή εάν αυτό έχει δηλωθεί ως απολεσθέν, τότε δεν μπορούν να βγάλουν ούτε το ψηφιακό δελτίο έως ότου εκδοθεί νέα ταυτότητα.
   Προϋπόθεση για τη χρήση του Gov.gr Wallet είναι η εγκατάσταση της εκάστοτε τελευταίας έκδοσης της εφαρμογής.
   Read more...

   1581 • 0

  11. Τεχνολογία

   Engineer

   H πλατφόρμα Firedanger - Διαδραστικός Χάρτης Εκτίμησης Κινδύνου Πυρκαγιάς παρέχει έναν χάρτη εκτίμησης κινδύνου πυρκαγιάς για όλη την επικράτεια σε βάθος πέντες (5) ημερών. 
   Πρόκειται ένα διαδραστικό χάρτη εκτίμησης κινδύνου πυρκαγιάς για τον Ελλαδικό χώρο που είναι ελεύθερα προσβάσιμος στο
   www.firedanger.gr. Με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων για μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η βροχόπτωση, η σχετική υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου, υπολογίζονται τόσο η πιθανότητα εκδήλωσης και
   εξάπλωσης πυρκαγιάς όσο και ο κίνδυνος ανάφλεξης .
   Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε έναν έγχρωμο διαδραστικό χάρτη με πέντε διαφορετικά επίπεδα επικινδυνότητας: πράσινο για χαμηλό κίνδυνο, μπλε για μεσαίο κίνδυνο, κίτρινο για υψηλό κίνδυνο, πορτοκαλί για πολύ υψηλό κίνδυνο και κόκκινο για κατάσταση συναγερμού.
   Έτσι, ο χρήστης μπορεί να δει την εκτίμηση για βάθος πέντε (5) ημερών και ανά τρίωρο, είτε αναζητώντας και επιλέγοντας την περιοχή ενδιαφέροντος, είτε ενεργοποιώντας την ανίχνευση της τρέχουσας τοποθεσίας του.
   Η εφαρμογή απευθύνεται τόσο σε απλούς πολίτες, όσο και σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, και είναι προσβάσιμη δωρεάν, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής.
   Read more...

   533 • 0

  12. Τεχνολογία

   Engineer

   Η εφαρμογή σχεδιάστηκε με σκοπό τη θέαση των Δημοσίων Ακινήτων Διαχείρισης ΥΠΑΑΤ,  τα οποία διατίθενται εν δυνάμει προς εκμίσθωση - παραχώρηση, για αγροτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς (Ν. 4061/2012). Η εν λόγω εφαρμογή αποτελεί ένα ενδεικτικό εργαλείο εντοπισμού διαθέσιμων προς εκμίσθωση / παραχώρηση εκτάσεων του Υπ.Α.Α.Τ. και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθεί περαιτέρω διοικητικός έλεγχος από την αρμόδια Υπηρεσία (Δ/νση Πολιτικής Γης).
   Πρόσβαση: https://regionofepirus.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=8aa65b656f444211a359a5b9302508c4
   Θεματικά πεδία
   ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΠΑΑΤ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΣΧΟΟΑΠ (ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) Ζ.Ο.Ε. (ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) NATURA ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Δυνατότητες Εφαρμογής
   Βασική εφαρμογή διαχείρισης χαρτογραφικών δεδομένων Σύνθετα Χωρικά Ερωτήματα Διαλειτουργικότητα Βασική εφαρμογή διαχείρισης χαρτογραφικών δεδομένων
   Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα θέασης και άντλησης πληροφοριών για κάθε χωρική οντότητα που είναι καταχωρημένη και αφορά κυρίως την Π.Ε. Ιωαννίνων και κατ’ επέκταση την Π. Ηπείρου.

   Σύνθετα Χωρικά Ερωτήματα
   Υπέρθεση οντοτήτων
   Δημιουργία νέων οντοτήτων
   Δημιουργία Ζωνών
   Ένωση & Διαγραφή στοιχείων
   Ανάλυση Ορατότητας
   Ταυτόχρονη θέαση διαφορετικών υποβάθρων, οντοτήτων, ιστορικών αεροφωτογραφιών κλπ

   Διαλειτουργικότητα
   Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επισυνάψει το δικό του αρχείο (shp, kml, csv κλπ) και να εφαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της εφαρμογής, δίνοντας τις δικές του παραμέτρους & περιορισμούς.

   Δείτε περισσότερα: https://www.php.gov.gr/epirusgis.html
   Read more...

   680 • 0

  13. Τεχνολογία

   Engineer

   Η ΔΕΗ προκήρυξε διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την κατασκευή υποδομών εγκατάστασης νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, το αντικείμενο της σύμβασης αφορά:
   την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών και σχεδίων για την κατασκευή των υποδομών εγκατάστασης σταθμών φόρτισης καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση των τυχόν αδειών που απαιτούνται την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών τις εργασίες κατασκευής υποδομών εγκατάστασης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Τα παραπάνω αφορούν εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης ηλεκτρικών οχημάτων, σε δημοσίως προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης κατά μήκος του αστικού, υπεραστικού και εθνικού δικτύου, καθώς και σε χώρους στάθμευσης δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, τα οποία κατανέμονται σε γεωγραφικές περιοχές – περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα) και σε χώρους που θα εγκατασταθούν ιδιωτικοί φορτιστές.
   Η ΔΕΗ επιθυμεί οι διαδικασίες για την εγκατάσταση των υποδομών φόρτισης να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης, ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες, σχέδια και αιτήσεις για άδειες σε διάστημα μιας εβδομάδας από τη σχετική ειδοποίησή του, ενώ σε διάστημα 10 ημερών από την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής των εγκαταστάσεων.
   Η σύμβαση που θα υπογράψει η ΔΕΗ με τον ανάδοχο του έργου θα έχει ισχύ για διάστημα 18 μηνών, με τη ΔΕΗ να διατηρεί δικαίωμα παράτασής της μέχρι τη συμπλήρωση του συμβατικού προϋπολογισμού, εφόσον μετά την παρέλευση των 18 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης δεν έχει καλυφθεί το 50% του συμβατικού τιμήματος.
   Ο λόγος για τον οποίο η ΔΕΗ έχει συμπεριλάβει τέτοια πρόνοια στους όρους της πρόσκλησης είναι ότι, όπως αναφέρεται, οι ανάγκες της επιχείρησης για το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες και μη δυνάμενες να προσδιορισθούν με ακρίβεια εκ των προτέρων, καθώς η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης γίνεται μέσω εμπορικών συμφωνιών.
   Ο συνολικός προϋπολογισμός, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ, ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αναλύεται ανά γεωγραφική περιοχή ως εξής:
   -Αττική: €1,62 εκατ.
   -Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία: €450.000
   -Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα: €390.000
   -Πελοπόννησος – Ήπειρος – Δυτική Ελλάδα – Ιόνιοι Νήσοι: €390.000
   -Κρήτη – Βόρειο Αιγαίο – Νότιο Αιγαίο: €150.000
   Read more...

   244 • 0

  14. Τεχνολογία

   Engineer

   Διαθέσιμη είναι εδώ και λίγα λεπτά η εφαρμογή gov.gr Wallet στα ηλεκτρονικά καταστήματα της Google και της Apple, μέσω της οποίας αποκτούν έγκυρο ψηφιακό αντίγραφο η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. 
   Αν και για την ώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προσθήκης των δύο εγγράφων, κάτι που θα πραγματοποιηθεί αύριο με σειρά ΑΦΜ, μπορούμε να πάρουμε ήδη μια πρώτη γεύση (screenshots) από το περιβάλλον και τις δυνατότητες της εφαρμογής. Η προσθήκη των εγγράφων θα μπορεί να γίνει με τον κλασσικό τρόπο σύνδεσης στο gov.gr είτε μέσω κωδικών TaxisNet είτε ebanking ενώ εναλλακτικά παρέχεται η δυνατότητα σκαναρίσματος. 
   Όπως διευκρινίζεται, τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα. Για την εξακρίβωση των στοιχείων ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει την "Προβολή QR κωδικού" όπου με τρίτη εφαρμογή θα δίνεται η έγκριση ή η απόρριψη του εγγγράφου.
   Τα στοιχεία που εμφανίζονται και αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή (σε 1 μόνο συσκευή ανά φυσικό πρόσωπο) είναι οι εξής:
   Ταυτότητα
   Ο αριθμός ταυτότητας, Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες Η ημερομηνία γέννησης Ο τόπος γέννησης Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας Η φωτογραφία του κατόχου
   Δίπλωμα οδήγησης
   Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες Ο αριθμός άδειας οδήγησης Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες Η ημερομηνία γέννησης Ο τόπος γέννησης Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος Η φωτογραφία του κατόχου. Παράλληλα όπως φαίνεται θα είναι δυνατή η προσθήκη των των δύο εγγράφων στο Google Wallet και Apple Pay στα ψηφιακά πορτοφόλια των Android και iPhone αντίστοιχα. Η επίσημη παρουσίαση του gov.gr Wallet θα πραγματοποιηθεί αύριο σε συνέντευξη τύπου που έχει προγραμματιστεί για τις 6.00μμ.
   Download gov.gr Wallet για Android | iPhone
   Read more...

   2143 • 4

  15. Τεχνολογία

   Engineer

   Μια ακόμη καθηλωτική εικόνα δημοσιοποίησε η επιστημονική ομάδα που χειρίζεται το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
   Το James Webb, που έχει ήδη μαγέψει την υφήλιο με τις εικόνες που καταγράφει, αυτή τη φορά έστρεψε το κάτοπτρό του σε έναν μεγάλο σπειροειδή γαλαξία, γνωστό ως NGC 628 ή M74, και κατέγραψε το «σκελετό» του, δηλαδή την αστρική σκόνη που περιβάλλει τις σπείρες του:

   Η καθηλωτική εικόνα του «σκελετού» αερίων και σκόνης του NGC 628 / Gabriel Brammer (Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Institute, University of Copenhagen); raw data, Janice Lee et al. and the PHANGS-JWST collaboration.)
   «Αυτός ο γαλαξίας πιθανότατα μοιάζει πιο πολύ απ’ ό,τι πιστεύουμε με τον δικό μας γαλαξία (Milky Way)» δήλωσε στον Independent ο Γκάμπριελ Μπράμερ, αστρονόμος από το Ινστιτούτο Niels Bohr, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
   Σύμφωνα με τον Μπράμερ, μελετώντας την εικόνα, μπορεί κάποιος να δει γωνιές όπου δημιουργούνται νέα άστρα, μεμονωμένα σούπερ νόβα (υπερκαινοφανείς αστέρες) και πολλές ακόμη λεπτομέρειες.
   Το James Webb κατέγραψε τον «σκελετό» σκόνης και αερίων του Μ74
   Ο NGC 628 έχει φωτογραφηθεί ξανά από το Spitzer και το διάσημο Hubble.
   Η εικόνα του Hubble όμως ήταν στο ορατό φως, ενώ αυτή του James Webb εστιάζει στο μέσο υπέρυθρο, γι’ αυτό και δείχνει με εκπληκτικό τρόπο τη δομή του.
   Σύμφωνα με τον Μπράμερ, όταν κάποιος βλέπει την εικόνα από το Hubble ή και από επίγεια τηλεσκόπια «βλέπει μπλε αστέρες, ερυθρούς αστέρες, σπείρες και λωρίδες από “σκόνη”. […] Στο μέσο υπέρυθρο, αυτό που πραγματικά βλέπεις είναι το αντίστροφο αυτών. Βλέπουμε απευθείας αυτή τη σκόνη, που πλέον δεν απορροφά φως, αλλά ακτινοβολεί φως».

   Η εικόνα του ίδιου γαλαξία από το Hubble / Πηγή: NASA
   Επομένως, προσέθεσε, «βλέπουμε μια εικόνα από τα αέρια και τη σκόνη αυτού του γαλαξία, και όχι τόσο τους αστέρες του».
   Η φωτογραφία του NGC 628 «τραβήχτηκε» στις 17 Ιουλίου και στη συνέχεια εστάλη στη Γη για επεξεργασία:
   Read more...

   539 • 0

  16. Τεχνολογία

   Engineer

   Οι μπαταρίες αντιπροσωπεύουν συνήθως το 30% έως 40% της αξίας ενός ηλεκτρικού οχήματος. Αποτελούν το σημαντικότερο κόστος και όλη η προσπάθεια των αυτοκινητοβιομηχανιών έγκειται προς αυτήν την κατεύθυνση. Η μείωση της τιμής των μπαταριών θα σημάνει και τη μείωση της τιμής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ η τεχνολογία των μπαταριών είναι αυτή που θα αυξήσει και την αυτονομία τους, δίνοντας περισσότερες λύσεις μετακίνησης.
   Σήμερα, λίγοι τομείς στον κόσμο της καθαρής ενέργειας είναι τόσο δυναμικοί όσο ο τομέας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV). Πλέον, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές δαπάνες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020. Όλο και περισσότερες χώρες έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν σταδιακά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, έχοντας φιλόδοξους στόχους για την πορεία της ηλεκτροκίνησης.
   Η αγορά της Κίνας
   Το 2021 η Κίνα αντιπροσώπευε το ήμισυ της ανάπτυξης της αγοράς EV, καθώς πωλήθηκαν συνολικά 3,3 εκατομμύρια οχήματα. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη συνέχισαν να αυξάνονται δυναμικά (αύξηση 65%) αγγίζοντας τις 2,3 εκατομμύρια μονάδες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η ηλεκτροκίνηση γνώρισε αύξηση σημειώνοντας 630.000 συνολικές πωλήσεις.
   Η Κίνα παράγει περίπου το 66% όλων των μπαταριών ιόντων λιθίου παγκοσμίως και έχει τον πρώτο λόγο στην παραγωγή για καθόδους (70%) και με 85% για ανόδους. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για πάνω από το 25% της παγκόσμιας συναρμολόγησης EV, αλλά διαθέτει πολύ μικρό ποσοστό στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτός από την επεξεργασία κοβαλτίου που βρίσκεται στο 20%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμη μικρότερο ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή EV με μόνο το 10% της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και 7% της ικανότητας παραγωγής μπαταρίας. Η Κορέα και η Ιαπωνία έχουν σημαντικά μερίδια της αλυσίδας εφοδιασμού, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή μπαταριών και στις τεχνικές παραγωγής καθόδου και ανόδου. Η Κορέα είναι υπεύθυνη για το 15% του παγκόσμιου υλικού καθόδου, ενώ η Ιαπωνία αντιπροσωπεύει το 14% της καθόδου και 11% της παραγωγής υλικών ανόδου.
   Οι εξορύξεις
   Τα περισσότερα ορυκτά εξορύσσονται σε χώρες πλούσιες σε πόρους, όπως π.χ. Αυστραλία, Χιλή και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όμως, η παραγωγή θα πρέπει να επεκταθεί στο δεκαπλάσιο για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κυβερνήσεων για αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η ταχεία αύξηση των πωλήσεων EV κατά τη διάρκεια της πανδημίας δοκίμασε την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού μπαταριών και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω τα πράγματα με τις τιμές των πρώτων υλών (κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο).
   Τον Μάιο του 2022, οι τιμές του λιθίου ήταν επτά φορές υψηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές που επικρατούσαν στις αρχές του 2021. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία προμηθεύει το 20% του παγκόσμιου νικελίου υψηλής καθαρότητας. Οι μέσες τιμές μπαταριών μειώθηκαν κατά 6% στα 132 δολάρια ανά κιλοβατώρα το 2021. Όμως, εάν οι τιμές μετάλλων το 2022 παραμείνουν τόσο υψηλές όσο στο πρώτο τρίμηνο, τα πακέτα μπαταριών θα γίνουν 15% πιο ακριβά από αυτά που ίσχυαν το 2021.
   Άνοδος ζήτησης μέχρι το 2030
   Η ζήτηση για μπαταρίες EV θα αυξηθεί από περίπου 340 GWh που είναι σήμερα σε πάνω από 3500 GWh έως το 2030. Τα στοιχεία των μπαταριών και η προσφορά τους θα πρέπει, επίσης, να αυξηθούν. Για να γίνει αυτό χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις και βραχυπρόθεσμα σχέδια, με την προσφορά ορισμένων ορυκτών, όπως το λίθιο, να πρέπει να αυξηθεί σημαντικά έως το 2030. Για παράδειγμα, η ζήτηση για λίθιο προβλέπεται να εξαπλασιαστεί σε 500 κιλοτόνους έως το 2030, ενώ υπάρχουν ανάλογες αυξήσεις και για τα υπόλοιπα ορυκτά.
   Η ανακύκλωση μπορεί να δώσει λύσεις στην εξεύρεση βασικών μετάλλων. Όμως, μέχρι σήμερα η συμβολή της είναι μικρή, ενώ αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη όταν υπάρξει καλύτερη οργάνωση. Ακόμη δεν υπάρχουν οργανωμένα εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών και το ποσοστό σε ανακυκλωμένα μέταλλα είναι χαμηλό. Αν δεν υπάρξει έντονη δραστηριοποίηση πάνω σε αυτόν τον τομέα, η αναζήτηση ορυκτών θα αντιμετωπίσει στο μέλλον μεγάλο πρόβλημα.
   Read more...

   263 • 0

  17. Τεχνολογία

   Engineer

   Ενενήντα οκτώ δασικά συμπλέγματα της Ελλάδας, οργανωμένα με βάση κοινούς γεωγραφικούς όρους σε ισάριθμες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών, παρουσιάζονται με μια τουριστική ματιά, μέσα από εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ή tablet που ανέπτυξε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE, ForestLife.
   Πληκτρολογώντας τον ιστότοπο greekforests.gr ο καθένας μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή και μέσω αυτής να εντοπίσει, με τη βοήθεια των χαρτών, κάθε δάσος σε κάθε τόπο. Εκεί βρίσκονται δασικοί σχηματισμοί όπως το φοινικόδασος στο Βάι της Κρήτης και τα δάση της Ροδόπης, όπου στην Ελατιά και το Φρακτό υπάρχουν είδη που συναντώνται κυρίως στη Φινλανδία και τη βόρεια Ευρώπη. Ενδιαφέροντα δάση βρίσκονται ακόμη στη Σύμη, παρότι δεν είναι καθόλου ορατά όταν ο επισκέπτης προσεγγίζει το νησί με το καράβι αλλά και στη Στροφυλιά στην Πελοπόννησο, όπου το φυσικό δάσος από κουκουναριές εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη.
   «Αν θέλει κάποιος να κάνει μια ημερήσια εκδρομή σε ένα δάσος και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αναζητήσει τα δάση της ευρύτερης περιοχής. Έτσι θα διαπιστώσει ότι εκτός από το Σέιχ Σου και τον Χορτιάτη, μπορεί να επισκεφθεί τα Κερδύλλια ή το Πάικο ή το παραποτάμιο δάσος του Αξιού, που πολλοί δεν γνωρίζουν» ανέφερε ο Πέτρος Κακούρος δασολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Life, ForestLife, «οικοδόμηση συνεργασιών, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανταλλαγή γνώσεων για τα δάση του δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα». Σημείωσε, ακόμη, ότι η εφαρμογή παρέχει πληροφορίες για την ακριβή θέση κάθε δάσους, την περιγραφή του, τα χαρακτηριστικά φυτά και ζώα που «φιλοξενεί», τα πολιτιστικά στοιχεία και αξιοθέατα που βρίσκονται κοντά του.
   Όλη η πληροφορία για τα δάση στη διαδικτυακή πύλη forests-ypen.gr
   Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, αναπτύχθηκε, άλλωστε, η διαδικτυακή πύλη forests-ypen.gr, ένα πολύτιμο εργαλείο για φορείς του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με τα δάση. Μέσω αυτής μπορούν να αναζητήσουν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη πολιτικές, νομοθεσίες, εγκυκλίους, αποφάσεις, αρχειακό υλικό, επιστημονικές μελέτες αλλά και στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις που παρέχονται, γεωχωρικά δεδομένα και χάρτες. Η υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Ερμηνείας Περιβάλλοντος, Μαρία Κατσακιώρη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επισήμανε ακόμη ότι μέσω της πλατφόρμας αυτής δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων για εξειδικευμένα θέματα ενώ υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
   Παράλληλα, μέσω του έργου ForestLife έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια κατάρτισης με αντικείμενο τις χρηματοδοτήσεις, θέματα βιοποικιλότητας, ζητήματα κλιματικής αλλαγής και διαχείρισης επισκεπτών κ.α.
   Ειδική αναφορά στις απειλές που δέχονται τα δασικά συμπλέγματα
   Ειδική αναφορά, γίνεται, εξάλλου, μέσω του ιστότοπου greekforests.gr στις απειλές που δέχονται τα δασικά συμπλέγματα. Αυτές, εκτός από την φωτιά, περιλαμβάνουν την απώλεια δασών για άλλες χρήσεις γης (αστικές ή βιομηχανικές), τον κατακερματισμό τους από διάφορα δίκτυα (οδικά, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.), την εγκατάλειψη από τον άνθρωπο που οφείλει να τα προστατεύει, την υπερβόσκηση, τον τουρισμό και την αναψυχή.
   «Η μεσογειακή δασοπονία είναι η δασοπονία που τον άνθρωπο τον θέλει μέσα στο δάσος. Τον θέλει ως δασοπόνο, δηλαδή να υλοτομεί, με μέτρο, ως μελισσοκόμο, ως ρετσινά, ως κτηνοτρόφο ακόμη, ως επισκέπτη, ως τουρίστα, αλλά με μέτρο» υπογράμμισε ο κ. Κακούρος.
   Από την πλευρά της, η κ. Κατσακιώρη επικαλέστηκε τη φράση του εκλιπόντα καθηγητή δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρου Ντάφη, ο οποίος ήταν πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του εκτελεστικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Εκείνος και συνήθιζε να λέει: «αν δεν υπήρχε το δάσος, είναι τόσο σημαντικά τα οφέλη του που θα έπρεπε να το εφεύρουμε…». Το τελευταίο του βιβλίο, «τα δάση της Ελλάδας» βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή μέσα στην εφαρμογή greekforests.gr.
   LIFE ForestLife: Από ένα συλλογικό αίτημα σε μια δημιουργική ιδέα
   Σημειώνεται ότι το έργο LIFE ForestLife αποτέλεσε μια κοινή προσπάθεια της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ) για τη διάχυσης γνώσης, πληροφοριών και καλών πρακτικών και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ όλων όσων ασχολούνται με τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Αφορμή για το έργο ήταν τα συμπεράσματα του Βιογεωγραφικού Σεμιναρίου για τη διαχείριση των δασών στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2014 στη Θεσσαλονίκη.
   Σύμφωνα με αυτά, υπήρχε υστέρηση στη διάδοση, αξιολόγηση και υιοθέτηση νέας γνώσης και εμπειρίας σε θέματα δασικής διαχείρισης σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Επιπλέον, παρουσιάζονταν αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πιέσεων και των απειλών σε σημαντικούς δασικούς τύπους οικοτόπων, ιδίως σε αυτές που σχετίζονται με τις χρήσεις της αναψυχής και του τουρισμού. Τέλος παρατηρούνταν δυσχέρειες στην κατάρτιση του προσωπικού που ασχολούνταν με τα δάση και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις δυνατότητες και τις διαδικασίες χρηματοδότησης πέραν των κρατικών χρηματοδοτήσεων.
   Τα αποτελέσματα του έργου έχουν ήδη ενδυναμώσει το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας και άλλων οργανισμών, μέσω δράσεων κατάρτισης και πληροφόρησης, ενώ αναμένεται να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής συμμαχίας όλων όσων εργάζονται για τη διατήρηση και την αειφορική διαχείριση των δασών στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Στοχεύει επίσης στην αύξηση της υποστήριξης από μέρους του κοινού και των ενδιαφερόμενων μερών για την υιοθέτηση νοοτροπιών και συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον.
   Read more...

   254 • 0

  18. Τεχνολογία

   Engineer

   Η Orama Ventures LLC ανακοινώνει ένα πρωτοποριακό εθνικό δίκτυο στην Ευρώπη για την παροχή υπηρεσιών προηγμένης αεροκινητικότητας με αφετηρία την Ελλάδα που θα φέρει την επανάσταση στον τομέα της διασύνδεσης και των μεταφορών.
   Μία ομάδα από κορυφαίους παίκτες παγκοσμίως στους τομείς της αεροπλοΐας, του τουρισμού & της φιλοξενίας, των κατασκευών και των επενδύσεων, έχει δημιουργήσει μία κοινοπραξία με σκοπό την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών, για την είσοδο και λειτουργία αεροσκαφών τύπου eVTOL (αεροσκάφη ηλεκτρικής πρόωσης, κάθετης απογείωσης και προσγείωσης) στην Ελλάδα, μέχρι το 2026.
   Τα eVTOL είναι αεροσκάφη με ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης, με δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη διαδρόμου προσγείωσης. Μπορούν να μεταφέρουν μέχρι έξι (6) επιβάτες με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ελάχιστα επίπεδα θορύβου και με κόστος ανά χιλιόμετρο, απολύτως συγκρίσιμο με αυτό ενός συμβατικού ταξί. Πρόκειται για αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιχειρούν στα αστικά κέντρα (έως τώρα απροσπέλαστα για τα παραδοσιακά μέσα εναέριων μεταφορών), επιτρέποντας την απρόσκοπτη, αποδοτική και ταχύτατη μεταφορά των επιβατών, με τρόπο βιώσιμο, περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστο. Η εξυπηρέτηση των eVTOL θα γίνεται από σταθμούς κάθετης προσγείωσης και απογείωσης, που ονομάζονται Vertiport. Οι σταθμοί Vertiport είναι σχεδιασμένοι για να βρίσκονται σε αστικά κέντρα, είτε σε διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους, είτε σε κατάλληλα διαμορφωμένα δώματα κτιρίων. Καθώς επίσης και σε περιφερειακούς προορισμούς, στην ηπειρωτική και τη νησιωτική επικράτεια.
   Η πλατφόρμα της Orama Nexus θα ξεκινήσει με την κατασκευή σταθμών Vertiport σε κεντρικά σημεία και προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περισσότερα από είκοσι (20) περιφερειακά αστικά κέντρα και νησιά. Ενώ θα συνεχίσει την ανάπτυξη του δικτύου της, με την εγκατάσταση περισσότερων από εκατό μικρών σταθμών επιβίβασης – αποβίβασης επιβατών (Vertistops), σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πλατφόρμα ΟΝ έχει σα στόχο να επεκτείνει το δίκτυό της, έτσι ώστε να δημιουργήσει εναέρια διασύνδεση μέσω προγραμματισμένων ή on demand δρομολογίων, με κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας. «Μετά από ενδελεχή έρευνα στην παγκόσμια αγορά, είμαστε περήφανοι που επιλέξαμε την Ελλάδα για την εφαρμογή του καινοτόμου αυτού συστήματος αερομεταφοράς, που θα επιτρέψει στους κατοίκους της Αθήνας να διασχίζουν την πόλη τους σε λιγότερο από 10 λεπτά και με κόστος αντίστοιχο ενός ταξί, παράλληλα θα προσφέρει άνετη πρόσβαση σε μέχρι πρότινος δυσπρόσιτους, κυρίως νησιωτικούς προορισμούς, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης και προσιτής αερομεταφοράς σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα και επιχείρηση στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Orama Ventures LLC Alain Grangé.
   Η πλατφόρμα ΟΝ θα συνδέσει όλες τις κύριες διεθνείς πύλες εισόδου επισκεπτών στη χώρα, όπως για παράδειγμα το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», με το κέντρο της πόλης καθώς και με ένα πλήθος δημοφιλών προορισμών, επιτρέποντας πολλές φορές την απευθείας μετάβαση των τουριστών στον προορισμό διαμονής που έχουν επιλέξει.
   Επί του παρόντος η εκτιμώμενη εμβέλεια λειτουργίας των eVTOL υπολογίζεται σε 150 μίλια (> 240 χιλιόμετρα), ενώ ο σχεδιασμός των σταθμών Vertiport & Vertistop έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε η απόσταση των διασυνδεδεμένων προορισμών, συνδυαστικά να ξεπερνά κατά πολύ την ονομαστική εμβέλεια των αεροσκαφών. Ενώ η επικείμενη εξέλιξη της τεχνολογίας των συσσωρευτών αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την ακτίνα δράσης των eVTOL, η πλατφόρμα ΟΝ μέσω του δικτύου σταθμών που έχει σχεδιάσει, πρόκειται να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα των κατοίκων, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.
   Η Orama Nexus αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο μέρος της επένδυσης, ενώ το συνολικό ύψος αυτής προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, για τα πρώτα δέκα (10) έτη λειτουργίας της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του δικτύου και την προμήθεια των απαιτούμενων αεροσκαφών.
   «Η πλατφόρμα Orama Nexus προσφέρει μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, σε ένα βιώσιμο εγχείρημα του οποίου τα οικολογικά χαρακτηριστικά μεγιστοποιούν την απόδοση της επένδυσης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί επιχειρηματική ανάπτυξη προσφέροντας χιλιάδες θέσεις απασχόλησης σε εκατοντάδες περιοχές ανά την Ελλάδα», δήλωσε από το Λονδίνο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Luxe Brand Assets Kash Chandarana.
   Ενώ οι διαβουλεύσεις με διάφορους κρατικούς φορείς και εν δυνάμει συνεργάτες από συναφείς τομείς δραστηριότητας στην Ελλάδα, πρόκειται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η Orama Nexus προτίθεται να προχωρήσει στην απόκτηση των απαιτούμενων ακινήτων και στις διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή των πρώτων σταθμών Vertiport, μέσα στο 2023.
   «Είμαστε πολύ περήφανοι που επιλεγήκαμε ως ο αποκλειστικός συνεργάτης της Orama Nexus για την κατασκευή και ανάπτυξη αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος, και πρόκειται να διαθέσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους για την πραγματοποίηση συμβατικών κατασκευαστικών έργων και νέων συστημάτων παροχής πράσινης ενέργειας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η υλοποίηση της πλατφόρμας ΟΝ σε όλα τα σημεία της, θα χαρακτηρίζεται από τις υψηλότερες προδιαγραφές τεχνικής αρτιότητας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε Χρήστος Παναγιωτόπουλος.
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση διενεργεί επί του παρόντος μια σημαντική νομοθετική διαδικασία μαζί με τον EASA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια) για τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου εναέριας κυκλοφορίας, για την ομαλή ενσωμάτωση του νέου αυτού κλάδου. Αναμένεται ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των κατασκευαστών eVTOL, θα επιτρέψουν στο Orama Nexus να ξεκινήσει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, έως το 2026.
   Read more...

   445 • 0

  19. Τεχνολογία

   Engineer

   Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία από το James Webb Space Telescope δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, σε μία ειδική συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο. Η μοναδική εικόνα αποκαλύπτει μία συστάδα γαλαξιών γνωστή ως SMACS 0723 όπως αυτή φαινόταν πριν 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια, αποκαλύπτοντας χιλιάδες γαλαξίες τη στιγμή που στο νυχτερινό ουρανό καλύπτει μόλις το μέγεθος ενός κόκκου άμμου αν κάποιος τον κρατήσει με τεντωμένο χέρι.
   Για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες από τους πρώτους γαλαξίες, κοιτώντας την πρώτη γενιά άστρων που γεννήθηκαν στο σύμπαν. Αυτοί οι γαλαξίες σχηματίστηκαν σε ένα κυρίως σκοτεινό σύμπαν, γεμάτο με ουδέτερο αέριο υδρογόνο και είναι πολύ διαφορετικοί από το σύμπαν που βλέπουμε σήμερα. Αυτή η εικόνα καταγράφει το φως των άστρων από τα αρχαιότερα αντικείμενα που έχουν σχηματιστεί ποτέ, μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Το φως τους είναι άνω των 13 δισεκατομμυρίων ετών και φτάνει στο JWST από την απίστευτη δύναμη διάθλασης τεράστιων συστάδων νεότερων γαλαξιών.

   Μάλιστα η διαφορά της ανάλυσης με το Hubble είναι χαοτική.
   Για να ακριβολογούμε, η φωτογραφία είναι σύνθεση από διαφορετικές εικόνες σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, τα οποία συλλέχθηκαν από το JWST μέσα σε 12.5 ώρες. Η ίδια διαδικασία για το Hubble διαρκεί εβδομάδες.
   Το JWST υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στην αστροφυσική και περισσότερες φωτογραφίες θα γίνουν σύντομα διαθέσιμες στο κοινό.
    
   Read more...

   439 • 0

  20. Τεχνολογία

   Engineer

   Με 251 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,9 δισ. ευρώ και ειδικότερα με την προκήρυξη 63 έργων προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ τους επόμενους έξι έως δέκα μήνες, η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά «ψηφιακής» ανάπτυξης.
   «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μια “μεταμοντέρνα” έννοια που αφορά λίγους, αλλά μια οριζόντια πολιτική που μας αφορά όλους» επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας και τονίζει ότι «μέσα από τις παρεμβάσεις μας και αξιοποιώντας το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, θέτουμε ξανά τη χώρα σε κίνηση. Διαχειριζόμαστε 251 έργα σε διάφορες φάσεις ωριμότητάς συνολικού προϋπολογισμού 2,9 δισ. ευρώ και 16 δράσεις ενισχύσεων 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τους επόμενους 6-10 μήνες έχουμε προγραμματίσει προκηρύξεις 63 έργων, 1,4 δισ. ευρώ. Μεγάλο μερίδιο έργων ψηφιακού μετασχηματισμού που διαχειριζόμαστε χρηματοδοτούνται από πόρους του προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 55 έργα και δράσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί πλέον για εμάς η μετεξέλιξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας από βασικό εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κεντρικό κόμβο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με την δημόσια διοίκηση και που προωθούν δυναμικά την χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση».
   Να σημειωθεί ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει υπογράψει 114 προγραμματικές συμφωνίες με δημόσιους φορείς προϋπολογισμού 4,5 δισ. ευρώ.
   Συγκεκριμένα ο «χάρτης» των ψηφιακών έργων είναι:
   Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης – Τα έργα σε τροχιά υλοποίησης Η Κοινωνία της Πληροφορίας πρωταγωνιστεί και στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Το ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει μια ευρεία δέσμη σημαντικών ψηφιακών παρεμβάσεων…
   Στην οικονομία και στην κοινωνία…
   Νέο σύστημα δημόσιων συμβάσεων 25.000.000 ευρώ Ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς 15.600.000 ευρώ
   CRM – Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα Εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων 74.400.000 ευρώ
   Smart Cities 90.000.000 ευρώ
   Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη – BI 23.000.000 ευρώ
   Ανάπτυξη υπηρεσιών διαδικτύου (WEB SERVICES) 27.900.000 ευρώ
   Στην υγεία…
   Ψηφιοποίηση Ιατρικών Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας 119.000.000 ευρώ
   Επέκταση του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής 30.000.000 ευρώ
   Στη δικαιοσύνη…
   Εθνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice) 196.000.000 ευρώ
   Στη γεωργία…
   Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροδιατροφικού Τομέα 58.000.000 ευρώ
   Στην Ναυτιλία…
   Ψηφιοποίηση των αρχείων της Ναυτιλίας 5.000.000 ευρώ
   Στον τουρισμό…
   Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ΕΟΤ 10.000.000 ευρώ
   Ενιαίο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων 10.000.000 ευρώ
   Στη Διπλωματία…
   Ψηφιακός Μετασχηματισμός του υπουργείου Εξωτερικών 60.000.000 ευρώ
   Στις επιχειρήσεις…
   Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων 442.000.000 ευρώ
   Στις τηλεπικοινωνίες και στην τεχνολογία…
   Hybrid Government Cloud 117.800.000 ευρώ
   Δράσεις επέκτασης και υποστήριξης του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών 32.500.000 ευρώ
   Δράσεις Διασυνδεσιμότητας για προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες
   Δίκτυο οπτικών ινών («Fiber readiness»)
   Διάδρομοι 5G («5G Corridors»)
   Νησιωτική Διασυνδεσιμότητα 480.000.000 ευρώ
   Δράσεις ενίσχυσης
   Η Κοινωνία της Πληροφορίας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο και στις κυβερνητικές δράσεις ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων με τις κρατικές ενισχύσεις που σε ένα χρόνο έχουν ήδη υλοποιηθεί και κάποιες άλλες ήδη υλοποιούνται
   Ψηφιακή Μέριμνα I 99.500.000 ευρώ Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ 40.500.000 ευρώ Freedom Pass 85.310.000 ευρώ Freedom Pass Data 10.000.000 ευρώ Fuel Pass 130.000.000 ευρώ Power Pass 280.000.000 ευρώ Tourism4all 562.740.000 ευρώ Σημαντικά Έργα που ήδη υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
   ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ 620.000.000 ευρώ
   Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και Σωφρονιστικά Καταστήματα 21.080.000 ευρώ
   Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα (HRMS) 12.400.000 ευρώ
   Gov ERP 36.068.000 ευρώ
   Τέλος την τελευταία τριετία ολοκληρώθηκαν τα παρακάτω:
   Taxis Net 6.900.000 ευρώ Εθνικό Ληξιαρχείο 26.000.000 ευρώ Rural Broadband 161.000.000 ευρώ ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι 44.000.000 ευρώ «112» 10.500.000 ευρώ Μουσείο της Ακρόπολης 1.750.000 ευρώ G-Cloud 17.500.000 ευρώ
   Read more...

   218 • 0

  21. Τεχνολογία

   Engineer

   Μνημόνιο συνεργασίας για την εγκατάσταση νέου υπερυπολογιστή στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου υπέγραψαν την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
   Το σύστημα Δαίδαλος, κόστους 33 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει υπολογιστική ισχύ 20 petaflops, θα μπορεί δηλαδή να εκτελεί ένα εκατομμύριo δισεκατομμύρια πράξης κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
   Με τις επιδόσεις αυτές αναμένεται να ενταχθεί στο Top500, τη λίστα των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών του κόσμου, η οποία ενημερώνεται από διεθνή κοινοπραξία ερευνητών κάθε έξι μήνες.
   Είναι ένας από τους τέσσερις υπολογιστές που θα εγκατασταθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EuroHPC.
   Όπως επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης, «η χώρα συμμετέχει σε μια μετάβαση, σε μια μεγάλη ποιοτική αλλαγή, όχι απλώς καλύπτοντας τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά σήμερα επιλέγεται μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ για να αποκτήσει έναν δικό της υπερυπολογιστή, πολύ δυνατότερο από αυτόν που είχε σήμερα και να τον τοποθετήσει στο Λαύριο».
   «Οι υπερυπολογιστές είναι ένας χώρος που η ΕΕ γενικά θέλει να πρωταγωνιστήσει κι οι ερευνητικές ομάδες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας έχουν πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι αυτό αντανακλά αυτή η επιλογή» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει αν δεν υπήρχε το ταμείο Ανάκαμψης».
   Τεχνητή νοημοσύνη
   «Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης (EuroHPC) και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Το Πολυτεχνείο είναι έτοιμο να απογειώσει τον Δαίδαλό του για να υπηρετήσει την ανάπτυξη σε έναν χώρο που συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον» δήλωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής.
   Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» που θα λειτουργήσει το 2024 έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ-GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που από το 2015 έχει αναπτύξει και υποστηρίζει τον υφιστάμενο υπερυπολογιστή ARIS (Advanced Research Information System).
   Συγκριτικά με το ARIS, ο Δαίδαλος θα προσφέρει 60 φορές μεγαλύτερη ισχύ, συνδυάζοντας συμβατικούς επεξεργαστές CPU με μονάδες επεξεργασίας γραφικών GPU.
   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γνωμοδοτικής επιτροπής ΕΔΥΤΕ και εθνικός εκπρόσωπος στην κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC Joint Undertaking), καθηγητής ΕΜΠ Νεκτάριος Κοζύρης, υπογράμμισε ότι «η ΕΔΥΤΕ, ως εθνικός φορέας μεγάλης κλίμακας υπολογιστικών υποδομών κατάφερε στην πρόσφατη ανταγωνιστική πρόσκληση της ΕΕ να αναδείξει την ελληνική πρόταση για μεσαίας κλίμακας υπερυπολογιστές (κλίμακας αρκετών δεκάδων Petaflops), δεύτερη πανευρωπαϊκά και να προσελκύσει σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που έρχεται και συμπληρώνει την επένδυση της Πολιτείας μέσω του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ταμείου Ανάκαμψης».
   »Η σύμπραξη με το ΕΜΠ δίνει ιδιαίτερη δυναμική, καθώς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν φέρει την Ελλάδα στην πέμπτη θέση σε ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις στην Ευρώπη, για την έρευνα στον τομέα των υπερυπολογιστών».
   Ψύξη με θαλασσινό νερό
   Ο Δαίδαλος θα εγκατασταθεί στο κτίριο «Πρώην Ηλεκτρικός Σταθμός», αναγνωρισμένο μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς, εμβαδού 1.500 τμ στο Λαύριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας, μέχρι το 2024.
   Με τη σύμπραξη του ΕΔΥΤΕ και του ΕΜΠ προβλέπεται η αξιοποίηση του υπερυπολογιστή για υποστήριξη μεγάλων μοντέλων Μηχανικής Μάθησης και Βαθιάς Μηχανικής Μάθηση, δύο βασικές προσεγγίσεις στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
   Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης στο Λαύριο έχει γίνει με γνώμονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αφού ι Δαίδαλος θα τροφοδοτείται με ανανεώσιμες πηγών ενέργειας και θα ψύχεται με θαλασσινό νερό.
   Τέλος, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο.
   Το κόστος των 33 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί έως 30% από την EuroHPC JU, ενώ το 70% θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.
   Το συνολικό κόστος της επένδυσης μαζί με την λειτουργία και την ανακατασκευή του κτιρίου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ.
   Read more...

   516 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.