Jump to content
 • Novatron
 • Τεχνολογία

  Τεχνολογία

  644 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Να φτάσει στα άκρα των νέων τεχνολογιών, συνεχίζοντας τις διακρίσεις της αλλά και δίνοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στα μέλη της, θέλει η αγωνιστική και ερευνητική ομάδα του ΔΠΘ, η Democritus Racing Team (DRT).
   Η ομάδα ιδρύθηκε το 2015 στη Ξάνθη με στόχο τη μελέτη και την κατασκευή μονοθέσιων τύπου Formula, με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή και διάκριση σε διαγωνισμούς παγκόσμιας εμβέλειας, και έχει συμμετάσχει ήδη σε δύο διαγωνισμούς, ένα στην Ιταλία (2019) και ένα στην Ολλανδία (2021). Η ομάδα είχε προκριθεί και σε αγώνες το 2020, αλλά δεν κατάφερε να τρέξει γιατί δεν μπόρεσαν να κάνει τις διεργασίες λόγω των απαγορεύσεων του κορωνοϊού.
   Μάλιστα στο διαγωνισμό της Ολλανδίας (Formula Student Netherlands) η DRT απέδειξε τις ικανότητες της και κατέκτησε την 6η  θέση στη συνολική κατάταξη μεταξύ 27 ομάδων. Μερικές από τις πιο σημαντικές κατατάξεις σε αγωνίσματα ήταν: η 4η  θέση στο Fuel Efficiency, η 5η θέση στο Autocross, η 6η θέση στο Skidpad και η 10η θέση στο Business Plan Presentation, ενώ κατάφερε να ολοκληρώσει το Endurance που αποτελεί το πιο απαιτητικό αγώνισμα (αγώνας 22 χλμ.).
   Έχοντας ολοκληρώσει το αγωνιστικό έτος 2020-2021 με επιτυχία στην κατηγορία των μονοθεσίων κινητήρων εσωτερικής καύσης, η DRT στοχεύει στην κατασκευή του πρώτου της ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τους κανόνες των φοιτητικών αγώνων, θα έχει και δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης.

   50 φοιτητές στην Democritus Racing Team
   Για την προσπάθεια που κάνει η ομάδα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτή αναδεικνύει τόσο το πανεπιστήμιο, όσο και βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στους φοιτητές της ομάδας που θα τις αξιοποιήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους, μίλησε ο κ. Ιάσονας Κατσαντώνης, Marketing Chief της ομάδας.
   Το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, οι διαδικασίες για την κατασκευή του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει, θα είναι το όχημα που θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος, και θα δημιουργηθεί από την αρχή στις εγκαταστάσεις της ομάδας μέχρι τον Μάιο του 2022.
   Η ομάδα αποτελείται από περίπου 50 φοιτητές, και είναι διατμηματική, δηλαδή σε αυτή θεωρητικά μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου, αν και η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται για ευνόητους λόγους από τα Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

   Άλλωστε προσφέρονται, λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των ομάδων, για την απόκτηση πολλών γνώσεων για όλες τις πτυχές της κατασκευής ενός οχήματος, που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα και σε άλλους τομείς. Την ίδια ώρα, με τους κριτές να προέρχονται από το χώρο, πολλοί φοιτητές από τις ομάδες καταλήγουν ακόμα και να κάνουν την πρακτική τους σε μεγάλες εταιρείες του είδους.
   Σημαντικό το ενδιαφέρον των φοιτητών
   Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου να είναι πολύ μεγάλο για τη συμμετοχή στην ομάδα. Φέτος το Σεπτέμβριο, όταν η ομάδα δεχόταν αιτήσεις για το επόμενο αγωνιστικό έτος, είχαν περίπου 150 ενδιαφερόμενους, που είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, δεδομένου και του αριθμού των φοιτητών του Πανεπιστημίου.
   Όσοι έκαναν αιτήσεις θα περάσουν από workshop, όπου τα υφιστάμενα μέλη της ομάδας τους δείχνουν τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμμετοχή στην ομάδα, και όσοι συνεχίσουν να ενδιαφέρονται, θα περάσουν από συνεντεύξεις και τεστ ώστε να επιλεγούν οι καταλληλότεροι μιας και δεν μπορούν να τους δεχτούν όλους.

   Μεγάλες οι προκλήσεις για το νέο όχημα
   Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ηλεκτροκίνητου οχήματος, με τον κ. Κατσαντώνη να αναφέρει πως βρίσκονται στο 1/3 του σχεδιασμού, και ελπίζουν πως θα συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς για να τον ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους, ώστε κατόπιν να προχωρήσουν στην κατασκευή του. Ήδη έχουν πάρει την απόφαση για τον ηλεκτροκινητήρα που θα χρησιμοποιήσουν, που θα καθορίσει και τις υπόλοιπες παραμέτρους του οχήματος, και έχουν ξεκινήσει τις μελέτες καταπόνησης, αεροδυναμικής, φτερά, σύνδεση μπαταριών, και όλα όσα χρειάζονται για να κατασκευάσουν το όχημα.
   Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, έχει τις δικές της απαιτήσεις, για την προσαρμογή στον διαφορετικό κινητήρα αλλά και την πηγή ενέργειας, έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Κατσαντώνης εξηγώντας πως η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων για τον σχεδιασμό του οχήματος, είναι εφαρμόσιμες στον σχεδιασμό του νέου οχήματος, αλλά η νέα μηχανή θα αλλάξει τις γεωμετρίες του οχήματος, γιατί η αλλαγή του βάρους επηρεάζει όλο το σχεδιασμό. «Οι γεωμετρίες αλλάζουν, αλλά οι γνώσεις μας παραμένουν, και χάρη σε αυτές προχωράμε πιο γρήγορα» ανέφερε, όμως η νέα αυτή κατασκευή αποτελεί την πιο μεγάλη πρόκληση, και θα δώσει στα μέλη της ομάδας εμπειρία στην νέα αυτή τεχνολογία, και όσοι ασχοληθούν θα αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις οι οποίες δύσκολα θα αποκτηθούν αλλού.
   Την ίδια ώρα τα μέλη τους μαθαίνουν πως να δουλεύουν και ως ομάδα, να συντονίζονται διαφορετικοί τομείς, να γίνεται σωστά η κάθε εργασία, να μην γίνονται σφάλματα, κάτι που είναι μεγάλη πρόκληση.
   Αξίζει να σημειωθεί πως στην νέα αγωνιστική περίοδο, το όχημά τους όχι μόνο θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητο, αλλά και να έχει την δυνατότητα να κάνει κάποια αγωνίσματα χωρίς οδηγό, δίνοντας μια επιπλέον πτυχή στην προετοιμασία της ομάδας, και ακόμα ένα τομέα από όπου θα αποκομίσουν γνώσεις.
   Ο κ. Κατσαντώνης, κλείνοντας, σημείωσε πως δε θα είχε επιτευχθεί τίποτα από τα παραπάνω, χωρίς τη στήριξη των συνεργατών τους. Έτσι, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Democritus Racing Team που χάρη σε αυτούς μπορούμε και πραγματοποιούμε το όνειρό μας: Beta CAE Systems, Lancom Data Center – Cloud Service Provider, Jamsport Suspension Systems, Navios Maritime Holdings, Αντιπροσωπείες & Εισαγωγές Αυτοκινήτων Θαγγόπουλος, Ε.Α.Β. και Prisma Electronics, τον υπεύθυνο καθηγητή Μπότσαρη Παντελή και τα εργαστήρια Μηχανολογικού Σχεδιασμού (MeDiLab), Μικροτεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας (MNTLab) και Μηχανοτρονικής και Αυτοματισμών Ηλεκτρομηχανολογικών Συστημάτων.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Τα ηλεκτρικά διεισδύουν όλο και περισσότερο στις ζωές μας, αλλά οι απορίες εξακολουθούν να είναι πολλές. Όπως και οι φόβοι για τη διάρκεια ζωής των μπαταριών τους.
   Ολοένα και μεγαλύτερη είναι η δημοφιλία που γνωρίζουν τα ηλεκτρικά, με αδιάψευστο μάρτυρα τις πωλήσεις τους επί ελληνικού εδάφους. Το χαμηλό κόστος χρήσης, το θετικό οικολογικό πρόσημο, η αθόρυβη κίνηση και η ακαριαία απελευθέρωση ροπής, αποτελούν μερικά από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που συνδράμουν αποφασιστικά στη συνεχή επέκταση της οπαδικής τους λίστας.
   Η τελευταία θα ήταν, μάλιστα, ακόμα μεγαλύτερη αν είχαν διαλευκανθεί κάποιες απορίες που διαιωνίζονται στο μυαλό όσων διστάζουν να τα εμπιστευθούν. Ένα από αυτά είναι και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Πιστεύεται πως με το πέρασμα του χρόνου οι συσσωρευτές χάνουν μέρος της απόδοσής τους (όπως τα smartphones) και κατά συνέπεια θα φτάσει η ώρα που θα καταστούν άχρηστοι.
   Πώς, μπορούμε να γνωρίζουμε, λοιπόν, πόσο θα «ζήσει» μια μπαταρία; Απλά δεν μπορούμε. Δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής εξαρτάται από μια αλληλουχία παραγόντων. Το μόνο σίγουρο είναι πως η σταδιακή μείωση της χωρητικότητάς της είναι αναπόφευκτη.  Και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε την εξασθένιση της αποδοτικότητάς της.
   Ταχυφόρτιση
   Η χρήση ταχυφορτιστή δεν επιφέρει απαραιτήτως επιταχυνόμενη υποβάθμιση της αποδοτικότητας. Αλλά το αυξημένο θερμικό φορτίο μπορεί να βλάψει τη χημική σύσταση μιας μπαταρίας, μ’ αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ιόντων λιθίου που μεταφέρονται διαμέσου του ηλεκτρολύτη από την κάθοδο προς την άνοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός υποβάθμισης που υφίστανται οι μπαταρίες δεν είναι τόσο μεγάλος όσο θεωρούν κάποιοι.
   Χαρακτηριστική είναι μια έρευνα στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας με πρωταγωνιστές τέσσερα Nissan Leaf. Τα δύο από αυτά φόρτιζαν σε μονοφασικό φορτιστή 3,3 kW και τα υπόλοιπα σε ταχυφορτιστές ισχύος 50 kW. Μετά από 64.000 χλμ. η έρευνα κατέδειξε πως η εξασθένιση της αποδοτικότητας της μπαταρίας των υποβληθέντων σε ταχυφόρτιση Leaf ήταν μόλις 3% μεγαλύτερη.
   Θερμοκρασίες περιβάλλοντος
   Οι χαμηλές θερμοκρασίες (υπό το μηδέν) μειώνουν το ενεργειακό της απόθεμα και επιβραδύνουν τον ρυθμό φόρτισής της. Από την άλλη, οι υψηλές θερμοκρασίες, μολονότι μετριάζουν δραστικά τον χρόνο φόρτισης της μπαταρίας, ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιές στα κελιά (π.χ σε συνθήκες παρατεταμένης έκθεσης σε καύσωνα).
   Γενικά οι διαφορές στη θερμοκρασία είναι επιβλαβείς, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα λειτουργούν ιδανικά στο εύρος 15-25 βαθμών Κελσίου. Επομένως, το καλοκαίρι καλό είναι να σταθμεύουν στην σκιά και τον χειμώνα να βρίσκονται σε κλειστό γκαράζ.

   Κύκλοι φόρτισης
     Είναι κανόνας –για όλες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου- πως όσο περισσότεροι κύκλοι φόρτισης γίνονται, τόσο περισσότερες είναι οι φθορές στις κυψέλες τους. Η Tesla είχε αναφέρει ότι μετά τη διάνυση 40.000 χλμ., η μπαταρία ενός Model S θα χάσει περίπου το 5% της χωρητικότητάς της, με ένα πρόσθετο 5% να χάνεται μετά τα 200.000 χλμ.

   Πώς θα επεκτείνω τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ηλεκτρικού μου;
   – Αποφεύγουμε τη φόρτιση της μπαταρίας στο 100%. Τα ιδανικά επίπεδα φόρτισης είναι 20-80%.
   – Αν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη, χρησιμοποιούμε την ενέργειά της το συντομότερο δυνατό.
   – Αποφεύγουμε τις έντονες επιταχύνσεις, μιας και οι τελευταίες βλάπτουν την μπαταρία, ειδικά αν είναι κρύα.
   – Δεδομένου ότι το έντονο κρύο και η ακραία ζέστη αποτελούν εχθρό της μπαταρίας μας, φροντίζουμε να τα σταθμεύουμε σε σκιά το καλοκαίρι και σε κλειστό πάρκινγκ τον χειμώνα.
   – Αν το αυτοκίνητό μας εφοδιάζεται με τη λειτουργία προψύξης της καμπίνας, καλό είναι να ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό για 10 λεπτά πριν το οδηγήσουμε σε συνθήκες καύσωνα. Με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψουμε την υπερθέρμανση των συσσωρευτών.
   – Η συχνή χρήση ταχυφορτιστή θα μειώσει την αποδοτικότητα της μπαταρίας. Καλό είναι, λοιπόν, να προτιμάμε «ανεφοδιασμό» σε παροχές εναλλασσόμενου ρεύματος.
   – Δεν αφήνουμε το επίπεδο φόρτισης να πέσει κάτω από το 20%.
   – Τηρούμε τα χρονοδιαγράμματα service και επισκεπτόμαστε συνεργεία με καταρτισμένους μηχανικούς.
   Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μολονότι κρίνεται σημαντική η σωστή χρήση του ηλεκτρικού μας, σημαντική είναι και η συνεισφορά και των εταιρειών. Μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα ηλεκτρικά προσφέρονται με 7ετή εγγύηση προσφέροντας ασφάλεια στους κατόχους.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση τους δήμους όλης της χώρας προκειμένου να προχωρήσουν στην ψηφιακή αναβάθμιση τους και να αποκτήσουν υποδομές όπως είναι οι πλατφόρμες διαβούλευσης με τους πολίτες αλλά και επικοινωνίας των σχολείων με τους γονείς, «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης κτηρίων αλλά και στάθμευσης, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
   Το πρόγραμμα ονομάζεται «Δήμοι 2025» και παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της έκθεσης τεχνολογίας Beyond 2021 που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Helexpo.
   Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ και μία βασική διαφοροποίηση είναι πως ο κάθε δήμος θα έχει στη διάθεση του ένα ποσό, το οποίο ξεκινά από τις 100.000 ευρώ για τον μικρότερο δήμο της χώρας, που θα μπορεί να διαθέσει για την υλοποίηση δράσεων και λύσεων επιλέγοντας μέσα από ένα «μενού επιλογών».
   Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο, θα υπάρχουν 30-35 επιλεγμένες δράσεις μέσα από τις οποίες θα μπορεί να επιλέγει κάθε δήμος εκείνη που θα ταιριάζει στις ανάγκες του.
   Ο κατάλογος των δράσεων θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ αλλά αναμένεται να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λύσεις όπως είναι: πλατφόρμες διαβούλευσης πλατφόρμες διάχυσης πληροφοριών «έξυπνη» στάθμευση, δράσεις για τη βιώσιμη μετακίνηση, δράσεις για την πρόληψη ατυχημάτων δράσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη συστήματα μέτρησης του αέρα συστήματα διαχείρισης κτιρίων λύσεις για τη μείωση λειτουργικού κόστους λύσεις για την αναδιοργάνωση διαδικασιών αλλά και την προστασία από κυβερνοαπειλές   Σημειωτέον πως κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης από τον κ. Λιβάβιο, η κυβερνοασφάλεια ήταν από τα θέματα που δόθηκε αρκετή έμφαση δεδομένου ότι υπήρξαν περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες που δήμοι της χώρας έπεσαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων τύπου ransomware. Επίσης, δεν θα είναι επιλέξιμος εξοπλισμός hardware, όπως είναι προσωπικοί υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές κ.ά.
   Από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού θα προέλθουν 90 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στους 16 δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και στα Τρίκαλα. Όπως διευκρινίστηκε, ο δήμος Τρικκαίων περιελήφθη στη σχετική λίστα μετά από αίτημα της ΕΕ καθώς θεωρείται πρότυπος δήμος όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
   Από τους 16 δήμους, οι τρεις μεγαλύτεροι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα) θα πάρουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, ενώ στους υπόλοιπους 13 τα κονδύλια που αναλογούν θα προκύπτουν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό τους. Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, η Πάτρα θα μπορεί να λάβει κονδύλια ύψους 7 εκατ. ευρώ, ενώ ο δήμος Καλλιθέας -που είναι ο πιο μικρός- ένα ποσό της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός των επόμενων μηνών.
   Η χρηματοδότηση για τους υπόλοιπους 315 δήμους θα προέλθει από κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα ανά δήμο θα διαμορφωθούν αναλογικά με τον μικρότερο δήμο της χώρας να έχει στη διάθεση του ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ. Το ποσό για κάθε δήμο θα είναι εξαρχής προσδιορισμένο.
   Η συγκεκριμένη δράση θα είναι μάλιστα η πρώτη που θα χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης από τις αρχές του 2022 οι εν λόγω 315 δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης έργων.
   Τόσο ο κ. Τσακίρης όσο και ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκαν στην ανάγκη οι δήμοι να σπεύσουν να επιλέγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα έργα που θέλουν να υλοποιήσουν προκειμένου αφενός να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και αφετέρου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα κονδύλια να «μετακινηθούν» σε άλλες δράσεις εφόσον δεν υπάρξει ταχεία απορρόφηση. Ο κ. Τσακίρης έκανε λόγο για αυστηρές προθεσμίες που θα υπάρχουν, ενώ ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι θα επιδιωχθεί να υπάρχει ταχύτατη έγκριση των υποβληθέντων δράσεων προκειμένου να εκταμιεύονται τα χρήματα και να υλοποιούνται τα έργα.
   Μάλιστα, ο κ. Λιβάνιος, χαριτολογώντας, ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον των δημάρχων να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες υποβολής και υλοποίησης των έργων, δεδομένου κιόλας ότι το 2023 θα είναι χρονιά δημοτικών εκλογών.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία η νέα διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κτηματολογίου στην ίδια διεύθυνση: www.ktimatologio.gr.
   Με ανανεωμένο ύφος, δομή και περιεχόμενο, απλοποιημένα μενού, άμεση και φιλικότερη πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επαγγελματίες, αναλυτική πληροφόρηση για αποφάσεις, διαγωνισμούς, διαβουλεύσεις και νέα αλλά και με χρήσιμα Ανοιχτά Δεδομένα καθώς και ηλεκτρονικά εργαλεία αναζήτησης.

   Με την ανανέωση της διαδικτυακής πύλης, στόχος του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι να έχουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες τη δυνατότητα ολοκληρωμένης πληροφόρησης για ό,τι αφορά την ιδιοκτησία και παράλληλα να διεκπεραιώνουν όλα τα θέματα που τους αφορούν, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας, αξιοποιώντας τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου.
   Κάθε ιδιώτης, μπορεί να δει τις κτηματολογικές εγγραφές των ακινήτων του (στα Κτηματολογικά Γραφεία του φορέα) και να ζητήσει, πληρώσει και παραλάβει πιστοποιητικά ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.
   Όλοι πλέον μπορούν εύκολα να πληροφορούνται σε τι φάση βρίσκεται η περιοχή που διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή τους ενδιαφέρει, είτε είναι υπό κτηματογράφηση είτε λειτουργεί Κτηματολόγιο. Διευκολύνεται η επικοινωνία τους, καθώς μπορούν εύκολα και γρήγορα να βρουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των Κτηματολογικών Γραφείων και των Γραφείων Κτηματογράφησης, ενώ εκτός από τη λεκτική αναζήτηση της περιοχής ενδιαφέροντος, υπάρχει και μία νέα λειτουργία, η «Αναζήτηση μέσω χάρτη».
   Ακόμη, οι προμηθευτές και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, στο πλαίσιο της διαφάνειας, μπορούν εύκολα και γρήγορα να πληροφορηθούν για κάθε είδους διαγωνισμό, διαβούλευση ή σύμβαση, στο χρονικό διάστημα που οι ίδιοι θέτουν.
   Ενδεικτικά, οι πολίτες, μέσω της νέας ιστοσελίδας μπορούν να:
   Υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση Επισυνάψουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα (συμβόλαια, τοπογραφικά κτλ) Εντοπίσουν το ακίνητό τους στους χάρτες του Κτηματολογίου (μέσω κινητού) Καταβάλλουν το τέλος Κτηματογράφησης μέσω κάρτας πληρωμών Επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (π.χ. τηλέφωνο, διεύθυνση, e-mail) Εκτυπώσουν αποδεικτικό υποβολής της Δήλωσης τους Αναζητήσουν τις ιδιοκτησίες που έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο Ελέγξουν τα ακίνητά τους κατά την Ανάρτηση των Κτηματολογικών στοιχείων Αιτηθούν και να παραλάβουν Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου Υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης Ενημερωθούν για τον χρόνο εκδίκασης της αίτησης διόρθωσής Δουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δηλώσεων τους Εκδώσουν πιστοποιητικά Natura 2000. Αντίστοιχα οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές), ανάλογα την ειδικότητά τους, μπορούν, ενδεικτικά, να:
   Ερευνήσουν τις Κτηματολογικές εγγραφές, για όλες τις περιοχές που λειτουργεί Κτηματολόγιο. Υποβάλλουν αίτηση για καταχώριση εγγραπτέας πράξης (συμβόλαιο, δικαστική απόφαση, κα) από τα γραφεία του φορέα. Ζητήσουν, πληρώσουν και παραλάβουν πιστοποιητικά από τα γραφεία του φορέα. Την τελευταία διετία, περισσότεροι από 1.300.000 μοναδικοί χρήστες από 120 διαφορετικές χώρες του κόσμου, επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, ενώ καθημερινά πάνω από 300.000 επισκέπτες αξιοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες του.
   Με περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες και λιγότερα “κλικ”, τέλος, η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογήσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες, τη λειτουργικότητα και την αισθητική της και να υποβάλουν σχόλια με σκοπό τη βελτίωσή της.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, αυτόματη κωδικοποίηση της νομοθεσίας και συστήματα εντοπισμού οικοδομικών αυθαιρεσιών.
   Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές που ετοιμάζεται να ξεκλειδώσει το Ελληνικό Δημόσιο αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη.
   Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να γίνει σύντομα, καθώς όπως δήλωσε χθες στο Athens Democracy Forum ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το υπουργείο είναι έτοιμο να παρουσιάσει την Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
   Πρόκειται για ένα κείμενο στρατηγικής το οποίο θα θέτει τις βάσεις πάνω στις οποίες θα σχεδιαστούν οι μεταρρυθμίσεις, τα έργα αλλά και οι επιδοτήσεις για το επόμενο διάστημα.
   Μεταξύ άλλων η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα καθορίζει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και τις εθνικές προτεραιότητες, αλλά και θα προτείνει δράσεις αλλά και τουλάχιστον μία πιλοτική εφαρμογή ανά τομέα άσκησης πολιτικής.
   Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση της στρατηγικής, η οποία σε σημαντικό βαθμό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
   Για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη συμβούλου ο οποίος εντός του 2022 θα κληθεί να υποδείξει περιοχές και τομείς πολιτικής που είναι πιο ώριμες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και  συγκεκριμένες εφαρμογές και δράσεις κρατικών ενισχύσεων και κινήτρων για την υλοποίησή τους
   Οι εφαρμογές και το όφελος στην οικονομία
   Μπορεί όταν κάποιος ακούει για "Τεχνητή Νοημοσύνη” να φέρνει στο μυαλό του ρομπότ βγαλμένα από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η συγκεκριμένη τεχνολογία αξιοποιείται ήδη σε πολλές ψηφιακές εφαρμογές.
   Στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 περιγράφονται οχτώ συγκεκριμένα έργα που θα αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη.
   Το πρώτο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι το σύστημα υποστήριξης του μηχανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων.
   Στόχος είναι η δημιουργία λύσεων που θα αξιοποιούν τα δεδομένα της ΑΑΔΕ από εργαλεία μηχανικής μάθησης για να ενισχυθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες.
   Μεταξύ των υπόλοιπων έργων περιλαμβάνονται η δημιουργία εφαρμογής παρακολούθησης του συστήματος εισροών και εκροών στο εμπόριο καυσίμων, έργο για την αυτόματη κωδικοποίηση της Νομοθεσίας με χρήση τεχνολογιών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και η εισαγωγή τεχνολογιών Robotic Process Automation για τη μείωση των επαναλαμβανόμενων διοικητικών εργασιών.
   Παράλληλα η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη. Μελέτη της Accenture σε 12 ανεπτυγμένες χώρες εκτιμά ότι η εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει σε έως και διπλασιασμό του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης (σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας) μέχρι το 2035, σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου η τεχνητή νοημοσύνη δεν εφαρμόζεται. 
   Ειδικά για την Ελλάδα, μελέτη της Accenture η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft αναφέρει πως η ανάπτυξη και εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 195 δισ. δολάρια για την περίοδο μέχρι το 2035.
   [email protected]

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Δέκα περίπου μήνες μετά την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την παραγωγή ενός μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης στην Ελλάδα, φαίνεται ότι το νερό μπαίνει στο αυλάκι, με την ανακοίνωση της έναρξης λήψης προ-παραγγελιών μέσα στον Οκτώβριο και με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
   Ήταν περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου του 2020 που η γερμανική εταιρία Next.e.Go Mobile SE ανακοίνωνε τα σχέδιά της για την παραγωγή ενός μηδενικών ρύπων οχήματος πόλης στη χώρα μας. Προχθές, οι Γερμανοί αποφάσισαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι, με αφορμή ειδική εκδήλωση παρουσίασης του αυτοκινήτου – του e.GO Life - που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Και καθώς τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η έναρξη της λήψης προ-παραγγελιών για το e.GO Life οι οποίες όμως θα αφορούν αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Γερμανίας, όπου το νέο αυτό μοντέλο βρίσκεται ήδη σε παραγωγή. Τα αυτοκίνητα αυτά αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2022.
   Μαζί με αυτήν την είδηση μάθαμε επίσης ότι τα εισαγωγικά που βάζαμε στη λέξη «ελληνικό» δικαιολογούνται όχι μόνο από το γεγονός ότι το εν λόγω αυτοκίνητο δεν είναι σχεδιασμένο από Έλληνες και δεν θα παράγεται από ελληνική εταιρία, αλλά και από το ότι η παραγωγή του θα μοιραστεί από τη Next.e.Go σε διάφορες εγκαταστάσεις – κάτι που σημαίνει ότι εκτός από την πατρίδα Γερμανία και την Ελλάδα, το e.GO Life θα παράγεται και αλλού, στα λεγόμενα micro factories – μια ιδέα που φαίνεται να υιοθετείται και από άλλους μικρούς ή ανερχόμενους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η βρετανική ARRIVAL. Φαίνεται λοιπόν ότι μέρος της παραγωγής θα πραγματοποιείται στη Βουλγαρία, όπου από το 2023 θα κατασκευάζονται 40.000 οχήματα ετησίως. Ενώ στην Ελλάδα, κατά πάσαν πιθανότητα στην Καβάλα ή στη Θεσσαλονίκη ή στον Βόλο (οριστική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί), η αρχή θα γίνει το 2024 με ένα εργοστάσιο μικρών διαστάσεων κόστους 25 εκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο σε πρώτη φάση θα βγαίνουν 2.000 αυτοκίνητα το χρόνο. Αν όλα πάνε καλά, η επένδυση θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και η ετήσια παραγωγή τις 20.000 μονάδες.
   Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι πέρα από την παραγωγή του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, σχεδιάζει να δημιουργήσει στη χώρα μας ένα διεθνές Customer Experience και R&D (Research & Development) Center για έρευνα στον τομέα των μπαταριών. Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει τις υποδομές πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών, για να υποστηρίξει την επέκτασή της στην Ελλάδα.
   Θυμίζουμε ότι πίσω από τη σχεδίαση του αυτοκινήτου βρίσκεται η ιταλική Spada, ενώ οι Γερμανοί υπόσχονται ότι το e.GO Life θα είναι δεόντως ευρύχωρο, με 4 καθίσματα ψηλά τοποθετημένα (τα οποία θα προσφέρουν έτσι και καλύτερη θέα στους επιβάτες) προς χάριν της τοποθέτησης της μπαταρίας κάτω από το πάτωμα, θα διαθέτει αυτονομία εντός πόλης 220 χιλιόμετρα και θα μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα 122 km/h. Θα μπορεί επίσης να φορτιστεί σε συμβατικές πρίζες ή σε φορτιστή AC (wall box) 11 kW σε περίπου 2 ώρες. Περισσότερα για το e.Go μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
   Σημειώστε ότι η Next.e.GO αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα ένα Road Show, που θα περιλαμβάνει εκθέσεις αυτοκινήτων και δραστηριότητες σε κεντρικά σημεία διαφόρων ελληνικών πόλεων στην Ελλάδα. Στα σημεία έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το αυτοκίνητο, να πραγματοποιήσουν test-drive και να πραγματοποιήσουν την προ-παραγγελία του e.GO.
   Ο Prof. Dr. Ulrich Hermann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Next.e.GO Mobile SE ο οποίος παρουσίασε μία ολοκληρωμένη επισκόπηση του αυτοκινήτου και της ιδέας παραγωγής του μέσω micro factories, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι για την έναρξη της πορείας μας στην Ελλάδα, με την παρουσίαση ενός ξεχωριστού ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης που ταιριάζει απόλυτα στην ελληνική αγορά και τον έντονο τρόπο ζωής της, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρουμε στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και απαλλαγής από εκπομπές ρύπων».
   Σημειώστε, τέλος, ότι η Next.e.GO Mobile SE, έχει έδρα το Άαχεν της Γερμανίας και απασχολεί περίπου 400 εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται ενταγμένοι σε ευέλικτες ομάδες.
   Δείτε εδώ σχετικό βίντεο.
    

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Αναθέτει σε ομάδα επιστημόνων ερευνητών, ειδικευμένων στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, να εφεύρουν ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την ανά πάσα στιγμή ιδανική ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών - Μέσα από το google maps οι οδηγοί θα μπορούν να επιλέγουν το «πράσινο» δρομολόγιο» - Υπόσχεται ότι θα εξαφανίσει πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους ρύπων.
   Την πολύπλευρή και μεγάλης κλίμακας εκστρατεία της Google ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή περιέγραψε σε ειδική ανακοίνωση την οποίαν έκανε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου μέσω διαδικτύου ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Sundar Pichai.   Πέραν του κολοσσιαίου ποσού των 3,4 δισ. δολαρίων τα οποίο η Google δαπανά σε διάφορα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος project, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συστηματική προσπάθεια παρέμβασης στην οδική κυκλοφορία των οχημάτων.

   Όπως αποκάλυψαν ανώτατα στελέχη της, η Google έχει αναθέσει σε μία ομάδα επιστημόνων ερευνητών, ειδικευμένων στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, να εφεύρουν ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την ανά πάσα στιγμή ιδανική ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών. Και όχι στην κλίμακα μιας συνοικίας ή μιας περιοχής, αλλά στο σύνολο μιας μεγαλούπολης. Μάλιστα, οι ερευνητές έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο και, ήδη, πιλοτικά προγράμματα δοκιμάζονται σε πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες σε 4 σημεία ανά το Ισραήλ. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά: Παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 10-20% στην κατανάλωση καυσίμου αλλά και την αναμονή στα φανάρια.

   Η λογική της παρέμβασης της Google στην κυκλοφορία των οχημάτων βασίζεται στη διαπίστωση ότι το 75% των ατμοσφαιρικών ρύπων οφείλεται στις εκπομπές καυσαερίων από την κυκλοφορία των οχημάτων. Και είναι αυτονόητο ότι, όταν οι δρόμοι ασφυκτιούν εξαιτίας του υπερβολικού αριθμού αυτοκινήτων, το περιβάλλον επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο. Σε συνθήκες συμφόρησης, οι αλλεπάλληλες εκκινήσεις από στάση και ξανά η ακινητοποίηση των τροχοφόρων (εκτός των ηλεκτροκίνητων και κάπως λιγότερο όσων διαθέτουν σύστημα auto start-stop) αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και αντίστοιχα τις εκπομπές ρύπων.

   Με το προηγμένο, βασισμένο σε ψηφιακή τεχνολογία αιχμής, σύστημα συντονισμού των φωτεινών σηματοδοτών, η ροή προσαρμόζεται ακαριαία στο πλήθος των οχημάτων, ενώ παράλληλα λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες, όπως πχ η εκάστοτε κλίση του εδάφους, ο καιρός κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα φανάρια γίνονται «έξυπνα» και αυτορυθμίζονται διαρκώς ώστε να μην ανακόπτουν την κυκλοφορία, αλλά να τη διευκολύνουν. Οι προσπάθειες της Google στον τομέα της κυκλοφορίας οχημάτων είναι απλώς μία από τις οικολογικές δράσεις που περιλαμβάνονται σε μια μεγάλη και σύνθετη δέσμη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα, είναι ο εμπλουτισμός της πλοήγησης μέσω Google Maps με τη νέα δυνατότητα υπόδειξης της λιγότερο ρυπογόνου διαδρομής. Αν οι οδηγοί επιλέγουν το «πράσινο» δρομολόγιο», η Google προϋπολογίζει ότι το αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο με την απόσυρση από τους δρόμους 200.000 αυτοκινήτων ετησίως. Και ως προς την ατμόσφαιρα, γίνεται λόγος για εξαφάνιση πάνω 1 εκατ. τόνους ρύπων.


   Ο CEO της Google και του Ομίλου Alphabet, Sundar Pichai, τόνισε ότι το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας. Η Google ήταν από τις πρώτους εταιρικούς κολοσσούς στον πλανήτη που εκδήλωσαν έντονη ευαισθησία για το ζήτημα, κάτι που πιστοποιείται εμπράκτως: Το 2007 η Google υπήρξε πρωτοπόρος στην εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών της, κατακτώντας το δικαίωμα να αναφέρεται σαν «carbon free».

   Το 2010 η Google υλοποίησε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.λπ). Μάλιστα, ο Sundar Pichai απευθυνόταν στο παγκόσμιο κοινό έχοντας σαν φόντο πίσω του ένα νεόδμητο κτίριο της Google στην Καλιφόρνια. Η στέγη του, η οποία θυμίζει φολίδες ερπετού, θυμίζει αντίσκηνο και συντίθεται από τουλάχιστον 50.000 «κεραμίδια»-ηλιακά πάνελ. Το αποτέλεσμα είναι ότι το συγκεκριμένο κτίριο, συνδυάζοντας γεωθερμική και αιολική ενέργεια από κοντινές ανεμογεννήτριες, είναι το πρώτο στην ιδιοκτησία της Google που είναι κατά 90% καθαρό από διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ.

   Ο Pichai και οι συνεργάτες του επανέλαβαν ότι στόχος και δημόσια δέσμευση της Google είναι ότι έως το 2030, όλες οι εγκαταστάσεις της (γραφεία, data centers) θα λειτουργούν ως εξ ολοκλήρου carbon-free. Αυτό σημαίνει ότι κάθε λειτουργία της Google, κάθε αναζήτηση, κάθε Gmail που διακινείται μεταξύ χρηστών, κάθε βίντεο στο YouTube κ.λπ., οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών της Google και μοιραία κοστίζει σε ενέργεια και ρύπους, από το καλοκαίρι του 2030 θα γίνεται χωρίς ούτε μικρογραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα.

   Προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του, ομολογουμένως φιλόδοξου, στόχου είναι να αναπτυχθούν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό όλες οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Από τις δηλώσεις των ηγετικών στελεχών της Google καθίσταται σαφές ότι στον πυρήνα κάθε μεγαλεπίβολης πρωτοβούλιας της εταιρείας βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη. Κι αυτό ισχύει διότι μόνο αυτός ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία στη Google για τη διαχείριση πολυσύνθετων διαδικασιών και την επεξεργασία ασύλληπτου όγκου πληροφοριών, μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο.

   Στο πλαίσιο των «πράσινων» δράσεων που αναπτύσσει η Google περιλαμβάνεται επίσης η στενή συνεργασία της εταιρείας με 500 πόλεις ανά τον κόσμο, ειδικά για την εξεύρεση λύσεων σχετικά με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Προβλέπεται ότι έως το 2030 οι πόλεις αυτές θα μειώνουν τους αέριους ρύπους με ετήσιο ρυθμό 1 γιγατόνου διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

   Παράλληλα, η Google χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης και τις περιφερειακές υπηρεσίες που συναρτώνται σε αυτήν, όπως πχ το Flights ή το Shopping προκειμένου να ενθαρρύνει το κοινό να αναζητά τις εκάστοτε βέλτιστες για το περιβάλλον επιλογές. Σε ό,τι αφορά στην αναζήτηση πτήσεων, η Google πλέον θα πληροφορεί τον υποψήφιο επιβάτη για τους ρύπους που εκπέμπουν τα αεροπλάνα -και, μάλιστα, με ακρίβεια κατηγορίας θέσης. Δηλαδή, πριν κάποιος επιλέξει εταιρεία και δρομολόγιο ανάμεσα στις διαθέσιμες για το ταξίδι που τον ενδιαφέρει, θα έχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το πόσο πολύ ή λίγο επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα από το αεροπλάνο με το οποίο θα ταξιδέψει, αλλά και πόσο ο ίδιος θα συμβάλει στη ρύπανση εάν πχ προτιμήσει τη διακεκριμένη θέση αντί της οικονομικής. Λόγω του αυξημένου χώρου για την άνεση του εκλεκτού επιβάτη, η business class είναι, εξ ορισμού πιο «ρυπογόνος» από την economy.
    
    


   Kάτι αντίστοιχο προβλέπεται και για τα ξενοδοχεία, αλλά και το shopping. Η Google θα χορηγεί πληροφορίες για την ενεργειακή κλάση κάθε συσκευής, έτσι ώστε ο καταναλωτής να κατευθύνεται προς τα προϊόντα που επιδεικνύουν περισσότερο σεβασμό από τα άλλα στις προδιαγραφές της βιωσιμότητας.

   Πολύ σημαντική είναι επίσης η διάθεση των ειδικών θερμοστατών Nest για οικιακή χρήση από τη Google. Χάρη σε αυτούς έχουν ήδη εξοικονομηθεί πάνω από 80 δισεκατομμύρια κιλοβάτ ενέργειας, το αντίστοιχο που χρειάζονται 23 εκατ. αυτοκίνητα το χρόνο. Στο εξής οι θερμοστάτες Nest βελτιώνονται και αποκτούν περισσότερες δυνατότητες διαμόρφωσης του μίγματος, ανάμεσα στις παραδοσιακές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χάρη στην καινούργια υπηρεσία, το Nest Renew.

   Πέρα από τα άτομα, η Google βοηθά επιχειρήσεις από το πελατολόγιό της, όπως πχ Whirlpool, Etsy, HSBC, Unilever & Salesforce να αναπτύξουν νέες λύσεις για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να επωφεληθούν από ένα πιο «καθαρό» βιομηχανικό cloud.

   Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Google «στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι να κάνουμε πιο εύκολη τη βιώσιμη επιλογή. Σε ατομικό επίπεδο οι επιλογές αυτές μπορεί να μοιάζουν ασήμαντες, αλλά όταν αθροίσει κάποιος τα οφέλη όλων των προϊόντων μας, οι βελτιώσεις είναι σημαντικές. Αυτό είναι το λιγότερο που χρειαζόμαστε για να αναχαιτίσουμε τις πλέον ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θα εξακολουθούμε να βρίσκουμε τρόπους με τους οποίους τα προϊόντα μας να μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

   Στην πλειονότητά τους οι νέες υπηρεσίες της Google, οι οποίες εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, είναι άμεσα διαθέσιμες στις ΗΠΑ, ενώ σε μερικούς μήνες θα είναι προσβάσιμες στους Ευρωπαίους και λοιπούς χρήστες.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Αλματα στο μέλλον της αναζήτησης στο διαδίκτυο φέρνει η Google όπως έγινε γνωστό στο Search On event και εκεί αποκαλύφθηκαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα και τη χρήση της στην αναζήτηση.
   Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά θα υπάρξουν βελτιώσεις στην αναζήτηση με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης της Google, η οποία θα μπορεί πλέον να αντιλαμβάνεται καλύτερα αυτά που ζητούν οι χρήστες, καθώς θα χρησιμοποιούνται 175 δισεκατομμύρια παράμετροι. Θα χρησιμοποιούνται 75 γλώσσες και το σύστημα θα μπορεί να προσφέρει τα πιο σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίζονται σε προηγούμενες αναζητήσεις περνώντας σε ολοένα και πιο εξειδικευμένα αποτελέσματα όσο επιμένετε στην αναζήτηση ενός θέματος.

   Τι είναι το Google Lens
   Επιπλέον το Google Lens θα κάνει αναζητήσεις συνδυάζοντας λέξεις και εικόνες. Για παράδειγμα όταν ο χρήστης αναζητά μία εικόνα με την αλυσίδα ενός ποδηλάτου, μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα προσθέτοντας τον όρο «πώς να τη φτιάξω» και θα εμφανιστούν tutorials και οδηγίες επισκευής του ποδηλάτου. Αναβαθμίσεις θα δει και ο τομέας των αγορών, με το Google Lens να βρίσκει προϊόντα από online εικόνες και τη δυνατότητα ελέγχου διαθεσιμότητας. Μία γενική αναζήτηση στο Google, όπως «κοντά μπουφάν», θα φέρει μία λίστα φωτογραφιών μοντέλων που ποζάρουν με το συγκεκριμένο είδος ρούχων, για να κάνει η Google την εμπειρία των online αγορών παραπλήσια στο κοίταγμα μιας βιτρίνας.

   Ο εντοπισμός των πυρκαγιών στο Maps
   Μία σημαντική ανακοίνωση ήταν πως ο εντοπισμός πυρκαγιών στο Maps θα διατεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και οι χάρτες θα αναβαθμίζονται κάθε ώρα, ενώ τα δεδομένα θα αντλούνται από τους δορυφόρους που ανήκουν στην πλατφόρμα Earth Engine.

   Θα υπάρξει επίσης layer δασών, καθώς και ένα εργαλείο ονόματι Address Maker το οποίο είναι πρακτικά μία επέκταση του Plus Codes για να μπορούν κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές υπηρεσίες να ορίζουν διευθύνσεις σε επαρχιακές τοποθεσίες που δε διαθέτουν κάποια διεύθυνση.
    

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Στην ιστοσελίδα της Starlink, ο κάθε ενδιαφερόμενος Έλληνας αγοραστής μπορεί να προπαραγγείλει την υπηρεσία, που θα στοιχίζει 99 ευρώ μηνιαίως συν το εφάπαξ κόστος αγοράς του εξοπλισμού (δορυφορικό πιάτο και «αποκωδικοποιητής»), που ανέρχεται στα 499 ευρώ, αλλά και το κόστος αποστολής που είναι 61 ευρώ.  
   Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί τελικώς να αγοράσει την υπηρεσία της Starlink, μπορεί να την ακυρώσει αργότερα και να πάρει πίσω τα χρήματά του. Το πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμο για πλήρη χρήση στην Ελλάδα το δορυφορικό ίντερνετ της Starlink δεν έχει γίνει γνωστό.
   Όλο το άρθρο από την Ημερισία:
   «Η εισήγηση από την ΕΕΤΤ έφτασε πριν από δύο εβδομάδες, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επεξεργασία από την Επιτροπή και στα μέσα Οκτωβρίου θα εκδοθεί η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άδεια πρότυπων κεραιών που θα συνυπογραφεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Περιβάλλοντος» ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός αρμόδιος για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο, Θεόδωρος Λιβάνιος. 
   «Στόχος είναι να υπάρξει μια αδειοδότηση άπαξ, όπως ισχύει και με τα δορυφορικά πιάτα για την συνδρομητική τηλεόραση, ούτως ώστε να μην χρειάζεται κάθε πολίτης να αιτείται άδεια για την εγκατάσταση τέτοιας σύνδεσης». 
   Με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, τα συστήματα της Starlink του Ελον Μασκ, θα μπορούν να ξεκινήσουν να παρέχουν τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες τους, δηλαδή δορυφορικό ίντερνετ στην Ελλάδα. 
   Το σύστημα της SpaceX αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά, σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους (επίγειους σταθμούς) οι οποίοι υπόσχονται internet σε υψηλές ταχύτητες σε κάθε σημείο της επικράτειας. 
   Μένει να αποφαιστεί το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται ο εξοπλισμός σύνδεσης στους Ελληνες συνδρομητές από την Starlink, η οποία το προσφέρει μέσα από μια συστοιχία δορυφόρων χαμηλής τροχιάς υποσχόμενη σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency).
   Σύμφωνα με το Bloomberg, η Space Exploration Technologies Corp. έχει στείλει σε τροχιά περισσότερους από 1.500 δορυφόρους -μέχρι στιγμής- και όπως τόνισε ο Έλον Μασκ αυτό κοστίζει ακριβά.
   Όπως ανέφερε, η πλήρης επένδυση της SpaceX στο δίκτυο μπορεί να κυμανθεί από 5 δισ. δολάρια έως και 10 δισ. δολάρια, πριν αρχίσει να έχει αποδίδει κέρδη. «Αν πετύχουμε να μην κηρύξουμε πτώχευση τότε αυτό θα είναι τέλειο και μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα» δήλωσε ο Μασκ. 

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την δοκιμαστική λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικού internet της Starlink του Elon Musk και στη χώρα μας, με αρχικό στόχο μέχρι το τέλος του έτους να λειτουργούν τουλάχιστον 300 συνδέσεις από την Ελλάδα.
   Αυτό που απομένει είναι η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα "δορυφορικά πιάτα” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια σημαντική διαφορά: Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.
   Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο το ζήτημα πρόκειται να λυθεί άμεσα με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) βάσει της εισήγησης που έχει καταθέσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
   Η Starlink έχει ανοίξει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.
   Σε ποιους απευθύνεται η Starlink
   Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε από πέρσι πέρσι στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ σήμερα παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Η εταιρεία του Elon Musk έχει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους με στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.
   Σε αντίθεση με το δορυφορικό internet που παρέχεται σήμερα, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Αυτό γίνεται δυνατό με τις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που εκτοξεύει η εταιρεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.
   Όπως έχει σημειώσει ο Elon Musk, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η Starlink "είναι σχεδιασμένη για αραιοκατοικημένες περιοχές” είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. "Στην πραγματικότητα θέλουμε να καλύψουμε τα τμήματα του πλανήτη που είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς, ένα 3% με 5% συνολικά”.
   [email protected]

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Στον ίδιο σταθμό συνδυάζονται μια ποικιλία από φορτιστές AC και ταχυφορτιστές DC που φορτίζουν μέχρι 120 kW.
   Η ΔΕΗ συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος μεταφορών, με τη δημιουργία 14 σημείων φόρτισης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ).
   Σε συνεργασία με τον ΔΑΑ, η ΔΕΗ Blue δημιουργεί τον πρώτο σταθμό Δημόσιας Φόρτισης σε Αεροδρόμιο, συνδυάζοντας στον ίδιο σταθμό μια ποικιλία από φορτιστές AC και ταχυφορτιστές DC που φορτίζουν μέχρι 120 kW, και μπορούν να καλύψουν πολλές διαφορετικές ανάγκες Ηλεκτρικών Οχημάτων στο ίδιο σημείο.
   Συγκεκριμένα, στο επίσημο Πάρκινγκ του Αεροδρομίου, στο χώρο στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1, έχουν τοποθετηθεί:
   5 διπλοί φορτιστές ισχύος 2 x 22 kW AC 1 ταχυφορτιστής υψηλής ισχύος High Power DC 120 kW (ή 2 x 60 kW DC) 1 ταχυφορτιστής ισχύος 50 kW DC και 22 kW AC  Με τη δημιουργία 14 σημείων φόρτισης συνολικά, η ΔΕΗ Blue δημιουργεί το μεγαλύτερο hub σημείων φόρτισης στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση προσβάσιμη και εύκολη για τους ταξιδιώτες και επισκέπτες του ΔΑΑ.

   Ο Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ Κυριάκος Κοφινάς δήλωσε: «η ηλεκτροκίνηση απογειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με τη ΔΕΗ Blue να εγκαθιστά το μεγαλύτερο κέντρο δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα, και το σημαντικότερο, με μηδενικό αποτύπωμα για το περιβάλλον χρησιμοποιώντας 100% ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές. Μοιραζόμαστε με το ΔΑΑ την δέσμευση για την προστασία του Περιβάλλοντος και την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων, και χαιρόμαστε που αυτή τη δέσμευση την κάνουμε άμεσα πράξη στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με τους δημόσια προσβάσιμους φορτιστές ΔΕΗ Blue που χρησιμοποιούν πράσινη ενέργεια».
   Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Michael O’Connor, δήλωσε: «o διαχρονικός στόχος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, ενισχύεται σημαντικά με τη δημιουργία του μεγαλύτερου κέντρου δημόσιας φόρτισης στην Ελλάδα. Το έργο, το οποίο αντανακλά την πρωτοπορία του αεροδρομίου της Αθήνας στην ενθάρρυνση και εξυπηρέτηση της ηλεκτροκίνησης και, συνεπώς, στην προστασία του περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, την οποία ευχαριστούμε θερμά».

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   «Σε καλό δρόμο βρίσκεται η ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας» σύμφωνα με την γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πλούτων Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία παρουσίασε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανταπόκριση που έχει από τους ιδιώτες, το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Κινούμαι ηλεκτρικά».
   Για πρώτη φορά μάλιστα, όπως τόνισε, έχουν κατατεθεί 13 αιτήσεις για ηλεκτροκίνητα ταξί. «Το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά» πάει καλά. Ξεπεράσαμε ήδη τους στόχους που είχαμε βάλει. Το σκεπτικό μας είναι να βγει το αυτοκίνητο από τους δρόμους και να δώσουμε χώρο στα μικρά ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς», υπογράμμισε η κ. Σδούκου.
   Όπως επεσήμανε, «μέχρι το 2019 η Ελλάδα είχε 500 αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα ενώ από το 2020 που θεσπίστηκε το θεσμικό πλαίσιο και το πρόγραμμα επιδότησης, και μέχρι σήμερα, ταξινομήθηκαν 6.340».
   «Ξεπεράσαμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Δίνουμε κίνητρα μέσα από το πρόγραμμα της ηλεκτροκίνησης. Οι αιτήσεις για το οικολογικό μπόνους για ηλεκτρικά οχήματα αγγίζουν συνολικά τις 17.000», ανέφερε η κ. Σδούκου καταθέτοντας αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
   -Οι 11.800 αιτήσεις αφορούν το ηλεκτρικό ποδήλατο.
   -Περίπου 1.300 είναι οι αιτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
   -Για τα ηλεκτρικά δίκυκλα οι αιτήσεις είναι περίπου 3.500.
   -Για πρώτη φορά έχουν κατατεθεί 13 αιτήσεις για «πράσινα ταξί».
   «Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό, καθώς το ταξί είναι μέσον μαζικής μεταφοράς και διανύει καθημερινά πολλά χιλιόμετρα», σημείωσε. Αισιόδοξη δήλωσε και για τα σημεία εγκατάστασης φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, τονίζοντας ότι «αυξήθηκαν στους 950, από 100 που ήταν το 2019, και λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις Εθνικές οδούς».
   «Μέχρι το 2019 τα σημεία φόρτισης ήταν κάτω από 100. Μετά την θέσπιση κινήτρων στην οποία προχωρήσαμε, λειτουργούν 950 σημεία φόρτισης με τα περισσότερα να έχουν μπει σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2020», ανέφερε η κ. Σδούκου.
   «Προτεραιότητα μας είναι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, να διασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για να δώσουμε κίνητρα στους ιδιώτες να εγκαταστήσουν φορτιστές. Σχεδόν σε όλες τις εθνικές οδούς έχουν εγκατασταθεί φορτιστές και ταχυφορτιστές.
   Σημειώνεται, ένας φορτιστής αντιστοιχεί σε 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για αρχή, είμαστε σε καλό δρόμο», κατέληξε η κ. Σδούκου.

   By kan62, in Τεχνολογία, ,

   Όπως έγραψε η Η Καθημερινή της Κυριακής / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Επίσημη σελίδα (27.09.2021), στα πλαίσια του φετινού, 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής (17th World Conference on Earthquake Engineering, που θα διεξαχθεί στο Σένταϊ της Ιαπωνίας), ο Θ.Π. Τάσιος είναι ένας από τους 4 "Masters", εγκαινιάζοντας έτσι (μαζί με τους Luis Esteva (Μεξικό), Jim Jirsa (ΗΠΑ), και Tsuneo Katayama (Ιαπωνία)) αυτόν τον θεσμό της διοργανώτριας επιστημονικής εταιρείας, International Association for Earthquake Engineering.
     Το σκεπτικό του θεσμού είναι "να λειτουργήσει ως "Σύνδεσμος" ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αντισεισμικής Μηχανικής (ΑΜ) και να διασφαλίσει την διαγενεακή μεταβίβαση γνώσης", "συνδέοντας θρυλικές μορφές του κόσμου της ΑΜ με τους συγχρόνους τους". Προσκαλούνται "μεγάλα ονόματα της ΑΜ", 4 ανά συνέδριο, να δώσουν μια keynote lecture, με moderator κάποιον στενό συνεργάτη τους.   Η ομιλία του Θ.Π. Τάσιου (μόνον για συνέδρους, στις 30.09) έχει τίτλο "A human life and an engineering vision" - ως moderator, θα προλογίσει η Καθηγήτρια του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - National Technical University of Athens Ελισάβετ Βιντζηλαίου.   MEETGREETFlyer_Tassios.pdf  

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Όπως ανακοίνωσε ο Vice President Business Development της e.GO Mobile, το ηλεκτρικό τους όχημα θα αρχίσει να παράγεται στη χώρα μας σε περίπου τρία χρόνια.
   Το ηλεκτρικό όχημα e.GO Life της εταιρείας Next.e.GO Mobile σύντομα θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας με τιμές που αρχίζουν από τις 22.000€. Τα αυτοκίνητα θα εισάγονται από τη Γερμανία, όπου και βρίσκεται η γραμμή παραγωγής τους, όμως σύντομα θα παράγεται στην Ελλάδα, ύστερα από μια σημαντική επένδυση που ετοιμάζει η εταιρεία στη χώρα μας.

   O Dr Martin Sommer, Vice President Business Development της e.GO Mobile ανακοίνωσε στο Electric Vehicle Conference που το GOCAR είναι χορηγός επικοινωνίας ότι στόχος της εταιρείας είναι να ξεκινήσει η παραγωγή του e.GO Life στην Ελλάδα το 2024.
   To ηλεκτρικό μοντέλο εξοπλίζεται με ηλεκτρικό κινητήρα 77 ίππων και η αυτονομία φτάνει στα 171 χιλιόμετρα με βάση το πρωτόκολλο μετρήσεων WLTP City. Τα 0-50 χλμ./ώρα έρχονται σε 4,3 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα μπορεί να φτάσει στα 122 χλμ./ώρα. Ο εξοπλισμός που το συνοδεύει είναι ιδιαίτερα πλούσιος και περιλαμβάνει όλα όσα χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Ενδεικτικά, συμπεριλαμβάνονται: Αυτόματος κλιματισμός Ζάντες αλουμινίου Θερμαινόμενο παρμπρίζ Προβολείς LED Σύστημα πολυμέσων με υποστήριξη Apple CarPlay και Android Auto Αυτόματη λειτουργία υαλοκαθαριστήρων Αυτόματη λειτουργία φώτων Hill Assist
   Αν και ακόμη δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες, οι επικρατέστερες περιοχές για την κατασκευή του ηλεκτρικού οχήματος είναι αυτές του Βόλου, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη επένδυση φτάνει κοντά στα 100 εκατομμύρια Ευρώ και η δύναμη παραγωγής του εργοστασίου θα βρίσκεται περίπου στα 40.000 αυτοκίνητα το χρόνο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Εκτός από τη διευκόλυνση των καταναλωτών, η πρωτοβουλία έχει στόχο να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απορρίμματα - Οι κατασκευαστές θα έχουν περιθώριο 24 μηνών να συμμορφωθούν με τη ρύθμιση - Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, οι κανόνες θα ισχύουν και για τάμπλετ, ακουστικά, φορητά ηχεία, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και κάμερες.
   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της να προωθήσει ρύθμιση που θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών να χρησιμοποιούν κοινό φορτιστή, τύπου USB-C, σε όλα τους τα προϊόντα.
   Εκτός από τη διευκόλυνση των Ευρωπαίων καταναλωτών, η πρωτοβουλία έχει στόχο να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απορρίμματα.
   Η Κομισιόν παραδέχεται ότι η εθελοντική προσέγγιση που ακολούθησε επί χρόνια με τη βιομηχανία, δεν απέδωσε μία ολοκληρωμένη απάντηση, καθώς ο αριθμός των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 μειώθηκαν σε 3 μέσα στην τελευταία δεκαετία.
   Η κίνηση αναμένεται να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Apple, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον δικό της Lightning connector αντί της θύρας USB-C που υιοθετήθηκε από τους περισσότερους ανταγωνιστές της.
   Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, οι κανόνες θα ισχύουν και για άλλες συσκευές όπως τάμπλετ, ακουστικά, φορητά ηχεία, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και κάμερες.
   Οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν επίσης να κάνουν τα πρότυπα ταχείας φόρτισης διαλειτουργικά και να παρέχουν πληροφορίες στους πελάτες σχετικά με ττον τύπο φόρτισης που υποστηρίζει η συσκευή τους.
   Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι καταναλωτές θα έχουν επίσης τη δυνaτότητα να αγοράζουν νέες ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς να περιλαμβάνεται στη συσκευασία ο φορτιστής.
   Για να γίνει νόμος, η πρόταση οδηγίας θα πρέπει να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Εάν τελικά υιοθετηθεί, όπως αναμένεται, οι κατασκευαστές θα έχουν 24 μήνες για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.
   «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απογοητεύτηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη συσσώρευση ασύμβατων φορτιστών στα συρτάρια τους. Δώσαμε άφθονο χρόνο στη βιομηχανία για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα όμως ο χρόνος ωρίμασε ώστε να αναληφθεί νομοθετική δράση για έναν κοινό φορτιστή. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας, σύμφωνη με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας» δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
   «Οι φορτιστές δίνουν ενέργεια στις πιο απαραίτητες ηλεκτρονικές συσκευές μας. Με όλο και περισσότερες συσκευές, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι εναλλάξιμοι ή δεν είναι απαραίτητοι. Βάζουμε ένα τέλος σε αυτό. Με την πρότασή μας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλα τα φορητά ηλεκτρονικά τους - ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ευκολίας και τη μείωση των απορριμμάτων» δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά.
    
    

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Με ικανοποιητικούς ρυθμούς αναπτύσσεται η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα ενώ σε «καλό» δρόμο βρίσκονται και οι υποδομές φόρτισης αλλά και η ανάπτυξη της αγοράς με ανταγωνιστικούς όρους όπως αυτοί προβλέπονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2021 έχει επιτευχθεί το 101% του ετήσιου στόχου του ΕΣΕΚ με το συνολικό μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων την αγορά να αντιπροσωπεύει το 5,53%. Μάλιστα, κατά το β’ τρίμηνο του 2021, οι ταξινομήσεις ήταν εννέα φορές περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη ο κ. Ιωάννης Τσελίκης, Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Γραφείου Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ειδικό Σύμβουλο της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, σε webinar του ΙΕΝΕ για την Ηλεκτροκίνηση, τα κίνητρα προς ιδιώτες και εταιρείες και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου νομικού και θεσμικού πλαισίου έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς ενώ το 2021 αναμένεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα.
   Οι αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο
   Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το νομικό πλαίσιο υιοθετεί νέους κανονισμούς για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τις υποδομές και τις μπαταρίες. Με το νέο Κανονισμό για την ανάπτυξη των Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων και την κατάργηση της Οδηγίας 2014/94/EU, προβλέπονται δεσμεύσεις για ελάχιστη απόσταση μεταξύ δημόσιων φορτιστών Η/Ο, όριο παρεχόμενης ισχύος ανά παροχή φορτιστή, εξηλεκτρισμός λιμανιών και αεροδρομίων. Παράλληλα, ενισχύονται τα πρότυπα επιδόσεων εκπομπών CO2 από τα καινούρια επιβατικά (για το 2030 ο στόχος γίνεται 55% από 37,5%) και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (για το 2030 ο στόχος γίνεται 50% από 31%) ενώ ο νέος κανονισμός για τις μπαταρίες δρομολογεί τη ρύθμιση της αγοράς και προωθεί την «κυκλική» διαχείριση των μπαταριών. 
   Σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της άμεσης εφαρμογής του νέου Κλιματικού Στόχου για το 2030 Fit for 55, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτροκίνησης με τεχνική βοήθεια από την EBRD ενώ παράλληλα, «τρέχει» η μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δημόσιων Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων με τεχνική βοήθεια από την DG Comp. Στην ίδια στρατηγική εντάσσεται και η εκπόνηση των Σχεδίων Φόρτισης Η/Ο από τους ΟΤΑ (το σχετικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου προχωρά με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς) και η ανάρτηση στο γεωπληροφοριακό χάρτη του ΥΠΕΝ, η απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης (προσπάθεια σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ ενοποίησης των τεσσάρων αδειών που απαιτούνται σήμερα σε μία) και εγκατάστασης δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης, η εκπόνηση μελέτης για φορτιστές σε πιάτσες ταξί σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΟΑΣΑ , η ανάπτυξη των πράσινων νησιών (Χάλκη, Αστυπάλαια) και η λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η).
   Τα κίνητρα για τις εταιρείες, τα φυσικά πρόσωπα και τις παραγωγικές μονάδες
   Το ΥΠΕΝ έχει επεκτείνει την παροχή γενικών και φορολογικών κινήτρων για ιδιώτες και εταιρείες. Για τους εταιρικούς στόλους, για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, η δαπάνη αγοράς ηλεκτρικού  οχήματος με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) έως 40.000€ προσαυξάνεται κατά 50% και για το υπερβάλλον ποσόν 25% ενώ για μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος η έκπτωση δαπάνης είναι προσαυξημένη κατά 50% και για το υπερβάλλον ποσόν κατά 25%. Για plug in υβριδικό όχημα (50gr CO2/km), η έκπτωση δαπάνης είναι προσαυξημένη κατά 30% και για το υπερβάλλον ποσόν κατά 15% ενώ για μίσθωση ισχύει η έκπτωση δαπάνης προσαυξημένη κατά 35%.
   Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπονται και κίνητρα για τις παραγωγικές μονάδες, τα οποία συνδέονται με την απολιγνιτοποίηση και αφορούν στην ενθάρρυνση της κατασκευής παραγωγικών μονάδων που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση (οχήματα, μπαταρίες, φορτιστές κλπ). Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η απαλλαγή από το μισθολογικό κόστος κατά τη διάρκεια κατασκευής της μονάδας, η φορολογική απόσβεση εντός τριών ετών από την έναρξη λειτουργίας, η έκπτωση φόρου 5% για τα πρώτα πέντε χρόνια και οι fast-track διαδικασίες αδειοδότησης της μονάδας. 
   Για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπεται μηδενική ετήσια αντικειμενική δαπάνη για αμιγώς ηλεκτρικό όχημα με ΛΤΠΦ έως 50.000 ενώ εκτός των φορολογικών κινήτρων προβλέπονται γενικότερα μέτρα ενθάρρυνσης χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων όπως είναι το δωρεάν parking σε ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης των ΟΤΑ της χώρας με χρήση ειδικού σήματος το οποίο εκδίδεται μέσω του gov.gr ενώ τα Η/Ο κυκλοφορούν ελεύθερα στον πράσινο δακτύλιο της Αθήνας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, επί τάπητος έχει τεθεί η περαιτέρω διεύρυνση των κινήτρων όπως είναι για παράδειγμα η έκπτωση στα διόδια, κάτι το οποίο εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους.
   Οι υποδομές στην Ελλάδα σήμερα
   Όπως επεσήμανε ο κ. Τσελίκης, η  Ελλάδα έχει πιάσει τον ευρωπαϊκό στόχο για ένα φορτιστή ανά 10 οχήματα και το 2021 αναμένεται να κλείσει με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ήδη τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των δημόσια προσβάσιμων σημείων και σήμερα, στην ελληνική επικράτεια λειτουργούν περίπου 650 δημόσιοι σταθμοί φόρτισης οι οποίοι αντιστοιχούν σε 900 πρίζες με τις 400 εξ αυτών να ανήκουν στην ΔΕΗ (σημειώνεται ότι στόχος είναι μέχρι το 2025 να έχουν εγκατασταθεί ένα εκατομμύριο φορτιστές και μέχρι το 2050, 16,3 εκατ. φορτιστές).
   Σε επίπεδο αγοράς, η χώρα μας έχει υιοθετήσει το ανταγωνιστικό  μοντέλο που ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα (και δεν συμμετέχει στο συγκεκριμένο κομμάτι ο ΔΕΔΔΗΕ) και στην αγορά δραστηριοποιούνται 11 επιχειρήσεις και σταδιακά ενεργοποιούνται μεγάλοι παίχτες από την εγχώρια και διεθνής αγορά. Πρόσφατα η TESLA, λίγο έξω από την Πάτρα, κατασκεύασε το 2ο supercharging hub της στην Ελλάδα.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Πριν κάποια χρόνια φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα είναι μια πραγματικότητα, η οποία μπορεί να δώσει πολλές λύσεις σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας.
   Η πρώτη πτήση με ΣμηΕΑ (drone), σήμερα το μεσημέρι, για την μεταφορά φαρμάκων, που είχε σημείο απογείωσης στο GiSeMi HUB στα Τρίκαλα και προορισμό φαρμακείο στη περιοχή της Λεπτοκαρυάς, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
   «Δεν είναι σκηνές επιστημονικής φαντασίας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

   «Είναι στιγμές από το αύριο και όχι πολύ μακρινό αύριο της καθημερινότητά μας, το πώς θα μπορούμε σε έκτακτες ανάγκες, τουλάχιστον την ώρα αυτή αυτό δοκιμάζουμε, και αύριο, μεθαύριο, σε πραγματικές συνθήκες και καθημερινότητα, να μεταφέρουμε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα. Σήμερα κλείνουμε έναν χρόνο, ακριβώς, από την καταστροφή στην Καρδίτσα, στον “Ιανό” και αν είχαμε πέρυσι ένα τέτοιο όχημα, θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα που είχαν προκύψει εκείνη την ώρα, πάρα πολύ γρήγορα και άμεσα» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου. Ο ίδιος προέτρεψε «να μην είμαστε τεχνοφοβικοί, αλλά να ψάχνουμε και να βρίσκουμε τεχνολογικές λύσεις εκεί που υπάρχουν πραγματικά προβλήματα».
   Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που προηγήθηκε της δοκιμαστικής πτήσης, πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού, που θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala ΑΕ, κατά την τρέχουσα περίοδο, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HARMONY» αποτελώντας τον εθνικό πιλότο του ευρωπαϊκού έργου μεγάλης κλίμακας για βιώσιμες μεταφορές φαρμακευτικού υλικού στις πόλεις, μέσω πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones).
   Η πιλοτική εφαρμογή στην πόλη των Τρικάλων, αφορά στο θέμα της εναέριας αστικής κυκλοφορίας, και ειδικότερα προβλέπει τη χρήση εναέριων αυτόματων μέσων (drones) για τη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού, από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Τρικάλων (ΣΥΦΤΑ) προς περιφερειακά φαρμακεία. Το σύστημα των drones θα εφαρμοστεί πιλοτικά για δύο μήνες, με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Η πιλοτική εφαρμογή έχει μεγαλύτερη σημασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανάγκης ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής μεταφοράς αγαθών και χρήσης τηλεματικών εφαρμογών.
   Σήμερα λοιπόν, κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, πήρε σάρκα και οστά η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ευρωπαϊκού έργου «HARMONY» στα Τρίκαλα. Την αποστολή των φαρμάκων με drone ανέλαβε η Φαρμακαποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Τρικάλων (ΣΥΦΤΑ), ενώ το εκάστοτε δέμα θα παραλαμβάνει ο αρμόδιος φαρμακοποιός του χωριού. Η πιλοτική δοκιμή πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, των στελεχών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του Συλλόγου Φαρμακοποιών Τρικάλων και φορέων του ευρωπαϊκού προγράμματος. Σκοπός του έργου «HARMONY», σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στην εκδήλωση, είναι να υποστηρίξει τους 21 εταίρους στη χρήση των τεχνολογιών αιχμής, δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις στον τομέα των μεταφορών και της υγείας, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των πολιτών.
   Συντονιστής του προγράμματος είναι το UCL (University College London) και σε εθνικό επίπεδο συμμετέχουν η e-Trikala ΑΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας (Horizon 2020), στην κατηγορία «Smart, green and integrated transport», με χρονική διάρκεια 42 μήνες.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   s και η Βουλγαρία με 120,44Mbps.

   Αντιθέτως, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Βενεζουέλα με ταχύτητα μόλις 7,61Mbps και το Αφγανιστάν με 6,71Mbps.
   Όσον αφορά τις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, το Μονακό είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την εντυπωσιακή επίδοση των 256,70Mbps, δεύτερη η Σιγκαπούρη με 256,03Mbps, τρίτο το Χονγκ Κονγκ με 248,59Mbps, τέταρτη η Ταϊλάνδη με 216,16Mbps και πέμπτη στον κόσμο η Ρουμανία με 215,30Mbps. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Κούβα και το Τουρκμενιστάν με ταχύτητα 4,61Mbps.

   Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017 η αύξηση στις ταχύτητες mobile internet αγγίζει το 194% ενώ ακόμη και σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019 οι ταχύτητες φέτος είναι αυξημένες κατά 141,4%. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν μόνο δύο μήνες κατά τους οποίους η παγκόσμια μέση ταχύτητα mobile internet δεν παρουσίασε ανοδική τάση, κάτι που οφείλεται σαφώς με το ξέσπασμα της COVID-19 και την εκτόξευση της ζήτησης για σύνδεση στο Internet.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΑΜΕΕΠ) φέρνει στις οθόνες μας ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό ευρετήριο με τα 205 αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας.
   Σχεδιασμένο από την Clio Muse Tours, το νέο ευρετήριο έχει τη μορφή ενός διαδραστικού χάρτη, παρουσιάζοντας με ακρίβεια την τοποθεσία όλων των αρχαιολογικών μουσείων της χώρας. Μουσεία μεγάλα και μικρά, παλαιά και νέα, από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι τα ακριτικά νησιά, έχουν προστεθεί στην νέα πλατφόρμα προσφέροντας τη δυνατότητα στους χρήστες να μάθουν εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού όσα χρειάζονται για την επίσκεψή τους.
   Για τον καθένα από αυτούς τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει δημιουργηθεί μια ξεχωριστή σελίδα ενημερωμένη με όλες τις χρήσιμες πληροφοριες αλλά και ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό. Οι πληροφορίες για τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο, οι τιμές των εισιτηρίων καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν προσεκτικά συλλεχθεί από το κάθε μουσείο ξεχωριστά. Επιπλέον, για κάθε μουσείο παρατίθενται επιπλέον υπηρεσίες και παροχές όπως οι χώροι στάθμευσης, εκπαιδευτικά προγράμματα και εγκαταστάσεις για ΑμεΑ.
   Το διαχειριστικό περιβάλλον που ανέπτυξε η Clio Muse Tours, βάζοντας τη βιωσιμότητα του έργου στο κέντρο, επιτρέπει στη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων να προσθέτει, να ανανεώνει και να επεξεργάζεται όλες τις πληροφορίες.
   Στόχος αυτού του έργου είναι να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των μουσείων και παράλληλα να γίνει ένα αναντικατάστατο μέσο για τους εν δυνάμει επισκέπτες τους.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η νέα διαδικτυακή εφαρμογή «Σαρώνω & Συγκρίνω», που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου LABEL 2020 που υλοποιεί το ΚΑΠΕ, έρχεται να βοηθήσει τους καταναλωτές στην επιλογή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, καθιστώντας τη σύγκριση τους μία εύκολη και γρήγορη υπόθεση. Με τη βοήθεια ενός “έξυπνου” κινητού, μιας ταμπλέτας ή ενός σταθερού υπολογιστή, σαρώνοντας τον κωδικό QR που εμφανίζεται στην επισήμανση ενός προϊόντος, ο καταναλωτής έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι καταχωρισμένα στη βάση δεδομένων προϊόντων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης (EPREL). Εναλλακτικά, εάν η σάρωση δεν είναι δυνατή, ο καταναλωτής μπορεί να πληκτρολογήσει τον κωδικό του προϊόντος και να δει τα τεχνικά του χαρακτηριστικά μέσω της EPREL.
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σε εφαρμογή , τον Μάρτιο του 2021, τη νέα ενεργειακή επισήμανση για ψυκτικές συσκευές, συσκευές συντήρησης κρασιών, πλυντήρια και πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές διατάξεις απεικόνισης. Αυτή περιλαμβάνει μια κοινή κλίμακα τάξεων ενεργειακής απόδοσης από A έως G για όλες τις ομάδες προϊόντων, καταργώντας την υπάρχουσα κλίμακα από Α+++ έως D. Ένα προϊόν που με την παλιά επισήμανση ανήκε στην τάξη A+++, με τη νέα αναμένεται να ανήκει σε χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης και κατά συνέπεια θα υπάρχουν ελάχιστα προϊόντα που να κατατάσσονται στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης.
   Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τη διαδικτυακή εφαρμογή στη διεύθυνση: https://tool.label2020.eu/gr. Μέχρι στιγμής, έχουν ενσωματωθεί οι ομάδες προϊόντων που φέρουν νέα ενεργειακή επισήμανση ήδη από τον Μάρτιο του 2021, ενώ σύντομα θα προστεθούν και οι λαμπτήρες, που ξεκίνησαν να φέρουν τη νέα επισήμανση τον Σεπτέμβριο του 2021.
   Η εφαρμογή «Σαρώνω & Συγκρίνω»:
   Υπολογίζει και συγκρίνει το συνολικό κόστος διαφορετικών προϊόντων, με βάση το κόστος αγοράς και τη συχνότητα χρήσης από ένα νοικοκυριό, στη διάρκεια ζωής τους. Παρουσιάζει τη διαθέσιμη γκάμα ενεργειακής απόδοσης προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και επισημαίνει τη θέση ενός συγκεκριμένου προϊόντος στο εύρος αυτό. Επικοινωνεί απευθείας με τη βάση δεδομένων EPREL, συγκρίνοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά διαφορετικών προϊόντων που βρίσκονται καταχωρισμένα. Παρέχει μία ολοκληρωμένη επεξήγηση της νέας ενεργειακής επισήμανσης, ανά ομάδα προϊόντος. Το έργο “LABEL 2020 – New Label driving supply and demand of energy efficient products” υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση της αγοράς από την τρέχουσα στη νέα ενεργειακή επισήμανση ηλεκτρικών συσκευών, με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εθνικής ενημερωτικής εκστρατείας. Στο “LABEL 2020”, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πολυετές πρόγραμμα για την Έρευνα HORIZON 2020, συμμετέχουν άλλοι 20 ευρωπαίοι εταίροι από 16 διαφορετικές χώρες.
   Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται  την  ιστοσελίδα https://www.label2020.gr/.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η Alpha Bank γίνεται η πρώτη ελληνική συστημική τράπεζα που υποστηρίζει από σήμερα το Google Pay αλλά και το Wear OS.
   Όπως αναφέρουν μέλη του Insomnia, από σήμερα είναι δυνατή η προσθήκη πιστωτικών και χρεωστικών καρτών της Alpha Bank στο Google Pay, προκειμένου ο χρήστης να χρησιμοποιεί το android smartphone του για ανέπαφες πληρωμές με τις συγκεκριμένες κάρτες. Μάλιστα η Alpha Bank επεκτείνει την υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών και με χρήση έξυπνων ρολογιών που στηρίζονται στην πλατφόρμα Wear OS της Google, όπως το νέο Galaxy Watch 4 της Samsung.
   Για την ενεργοποίηση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή Google Pay από το Play Store και να ακολουθήσουν τη διαδικασία προσθήκης κάρτας.

   To Google Pay, το ψηφιακό πορτοφόλι της Google ενεργοποιήθηκε στη χώρα μας από τον περασμένο Νοέμβριο όμως μέχρι σήμερα η χρήση του γινόταν μόνο με κάρτες ξένων fintech τραπεζών όπως Revolut και N26. Όλες οι συστημικές τράπεζες διαθέτουν πλέον ανεξάρτητες εφαρμογές στην android πλατφόρμα για την πραγματοποίηση ανέπαφων πληρωμών, με το Google Pay να δίνει -θεωρητικά- κάποια πρόσθετα πλεονεκτήματα σε μερικές χώρες, κυρίως όμως τη δυνατότητα πληρωμών μέσω wearable συσκευών. 
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.