Jump to content
 • Novatron
 • Τεχνολογία

  Τεχνολογία

  591 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ένα πράγμα που κάνει σαφές η Microsoft κάθε φορά που αναφέρεται στις υπηρεσίες cloud που προσφέρει, είναι ότι διαθέτει τοπικά κέντρα δεδομένων στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.
   Η εταιρεία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για να δημιουργήσει τοπικά κέντρα δεδομένων και cloud redundancy σε όλες τις μεγάλες οικονομίες και πρόσφατα, η πασίγνωστη εταιρεία ανακοίνωσε ότι κάνει το επόμενο βήμα για τους πελάτες της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία δεδομένων.
   Επί του παρόντος, η εταιρεία προσφέρει ήδη στους πελάτες της την δυνατότητα να αποθηκεύουν τα δεδομένα της στην χώρα που επιθυμούν, ωστόσο το επόμενο βήμα για το Microsoft Cloud δεν αφορά μόνο την αποθήκευση των δεδομένων αλλά και την επεξεργασία τους αποκλειστικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει, ότι όλα τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών, από την αποθήκευση, την επεξεργασία και την διακίνηση τους, θα βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τη διαμονή των δεδομένων.
   Για να γίνει κάτι τέτοιο βεβαίως απαιτεί σημαντικές, πρόσθετες επενδύσεις από πλευράς Microsoft καθώς και σημαντικό έργο για να επιτευχθεί το λεγόμενο «region-lock» των δεδομένων (θα πρέπει να υποστηρίζονται όλες οι υπηρεσίες του Microsoft Cloud εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς κάθε περιοχή πρέπει να είναι «ψηφιακά ανεξάρτητη» ώστε τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών να μην είναι εκτεθειμένα σε δικαιοδοσίες και νομοθεσίες άλλων κρατών). Παρόλα αυτά, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε με την προσδοκία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
   Υπενθυμίζουμε ότι η Microsoft θα ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή 3 Azure datacenter και στη χώρα μας.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη αυξήθηκε εκθετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid – 19.
   Η διαχείριση ψηφιακών καναλιών, τόσο των καταναλωτών, όσο και των λιανοπωλητών επιταχύνθηκε κατά δύο έως τρία χρόνια και σε ορισμένες χώρες, ακόμη και κατά πέντε χρόνια, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις.
   Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη 
   Η πανδημία και τα συνοδευτικά μέτρα οδήγησαν σε αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών στην Ευρώπη.
   Με τα καταστήματα κλειστά, οι καταναλωτές έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να εξακολουθούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες.
   Η μετάβαση από το φυσικό κατάστημα στο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι πιθανό να συνεχιστεί, με τους λιανοπωλητές να συνεχίζουν να επιταχύνουν τις επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ως μέρος μιας «πολυκαναλικής» λύσης για τους πελάτες.
   Αυτό φαίνεται από την ετήσια έκθεση ηλεκτρονικού εμπορίου της Nets που βασίστηκε σε 11.000 συνεντεύξεις καταναλωτών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία και Ελβετία.
   Στην Πολωνία, το 42% των ανθρώπων πραγματοποιεί περισσότερες αγορές στο διαδίκτυο από την εκδήλωση της πανδημίας
   Σε αυτές τις χώρες, το μερίδιο των καταναλωτών που ψωνίζουν στο διαδίκτυο πιο συχνά στις μέρες μας από ό,τι πριν από την πανδημία Covid-19 είναι σημαντικό:
   Country % of consumers shopping online more often today than pre-Covid-19 Poland 42 percent Austria 38 percent Germany 33 percent Switzerland 30 percent Finland 24 percent Norway 22 percent Sweden 22 percent Denmark 19 percent «Στις σκανδιναβικές χώρες, όπου έχουμε στατιστικά, βλέπουμε ότι η αύξηση της διαδικτυακής αγοράς φυσικών αγαθών ήταν η μεγαλύτερη στα 14 χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε τις έρευνες», αναφέρει η Nets στην έκθεσή της.
   Ρούχα και φαγητό αγοράστηκαν περισσότερο στο διαδίκτυο
   Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα περισσότερα αντικείμενα που αγοράστηκαν σε όλες τις χώρες ήταν ρούχα και τρόφιμα.
   «Αυτό πιθανότατα συνδέθηκε με τα τοπικά lockdown, όπου τα φυσικά καταστήματα έκλεισαν και οι καταναλωτές δεν ήταν σε θέση ή λιγότερο σε θέση να ψωνίσουν προσωπικά», υπογραμμίζεται.
   Τα ηλεκτρονικά είδη, όπως υπολογιστές και smartphone, προϊόντα ομορφιάς και είδη φαρμακείων ήταν επίσης πολύ δημοφιλή πέρυσι.
   Η αξία της αγοράς e-commerce σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (εκτίμηση 2020)

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ένα σημαντικό εργαλείο εξοικονόμησης χρόνου και προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων έχουν πλέον στα χέρια τους οι πολίτες, καθώς από την Πέμπτη τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)». Η νέα υπηρεσία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
   Το «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet να αποφύγουν τη φυσική επίσκεψη στην τράπεζα και να κερδίσουν χρόνο, καθώς δεν θα χρειάζεται να συλλέγουν μόνοι τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν και να επικαιροποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται για δικαιολογητικά σχετικά με φορολογικά και οικονομικά στοιχεία, στοιχεία σχετικά με την επαγγελματική δραστηριότητά τους καθώς και στοιχεία πιστοποίησης ταυτότητας και επικοινωνίας. Μέχρι στιγμής, αυτή η διαδικασία απαιτούσε αυτοπρόσωπη παρουσία στα καταστήματα των τραπεζών, υποβολή στοιχείων σε έγχαρτη μορφή καθώς επίσης και ταλαιπωρία του πελάτη προκειμένου να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά.
   Με την νέα υπηρεσία, η διαδικασία πραγματοποιείται πλήρως ηλεκτρονικά και ο πελάτης δεν χρειάζεται να εκτυπώσει το παραμικρό. Έτσι, αφαιρούνται οριστικά από την διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων όλες εκείνες οι φωτοτυπίες της ταυτότητας, του εκκαθαριστικού σημειώματος, του λογαριασμού ρεύματος ή τηλεφωνίας καθώς επίσης και σχετικά αντίγραφα της μισθοδοσίας, που απαιτούνταν στην προηγούμενη κατάσταση.
   Με το «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)», με τη ρητή και ειδική συγκατάθεσή του πολίτη, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αποκτούν πρόσβαση, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ, αποκλειστικά και μόνο τα δεδομένα που απαιτούνται βάσει του Νόμου 4557/2018 για την εξακρίβωση και την επαλήθευση των στοιχείων ταυτότητας, επικοινωνίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και ετήσιων εισοδημάτων του. Η διαδικασία είναι πλήρως προαιρετική και, αυτονόητα, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εξακολουθεί να προσκομίζει με φυσικό τρόπο τα δικαιολογητικά που του ζητούνται. Πριν ο πολίτης δώσει τη συγκατάθεσή του προκειμένου το ίδρυμα ή ο οργανισμός να αποκτήσει πρόσβαση, η υπηρεσία του παρέχει τη δυνατότητα επισκόπησης των δεδομένων του.
   Με έγκριση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, όπως προβλέπεται από τον νόμο, έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπέβαλαν σχετική αίτηση: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και το ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος Viva Payments. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ένταξης τεσσάρων ακόμα πιστωτικών ιδρυμάτων (Ηπείρου, Χανίων, Παγκρήτια, OptimaBank) καθώς και τεσσάρων Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος (Cardlink, Cosmote Payments, Flexin, Hellasfin).
   Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες επικαιροποιούν στις τράπεζες τα στοιχεία τους. Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής «Συστηθείτε – KYC (Know Your Customer)» ψηφιοποιούνται κι επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζονται από τα υπόχρεα πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη διαχείριση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
   Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των τραπεζών έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας των λαμβανόμενων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, της καταγραφής και παρακολούθησης των προσβάσεων, της διασφάλισης ιχνηλασιμότητας και της προστασίας των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.
   Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ένα στα δέκα αυτοκίνητα που ταξινομούνται εφέτος στην ελληνική αγορά είναι ηλεκτρικό η υβριδικό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκας μιλώντας σε εκδήλωση της Διανέοσις για την ενέργεια και την κλιματική κρίση.
   Ο υπουργός πρόσθεσε ότι επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία δικτύου κοινοχρήστων ποδηλάτων, συμβατικών και ηλεκτρικών, μαζί με την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε πόλεις εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα εκφραστεί το ποσό της προκήρυξης μπορεί να αυξηθεί, ανέφερε ο κ.Σκρέκας ενώ παρουσίασε παράλληλα τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απολιγνιτοποίηση, τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά καθώς και την προώθηση πράσινων διμερών συμβολαίων για την τροφοδοσία βιομηχανιών και άλλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων με ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
   Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε ότι η ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να δημιουργήσει 85.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι κάθε 10 MW ΑΠΕ δημιουργούν 10 θέσεις εργασίας στην κατασκευή και 3 θέσεις στην λειτουργία της μονάδας ενώ κάθε εκατομμύριο επένδυσης στην ενεργειακή αποδοτικότητα δημιουργεί 15 θέσεις εργασίας στις κατασκευές.
   Η κα Σδούκου πρόσθεσε ότι έχει επανενεργοποιηθεί η επιτροπή που κατήρτισε τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό προκειμένου να επανεξεταστούν οι παράμετροι ενόψει των αποφάσεων της ευρωπαϊκής ένωσης που έθεσε πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030.
   Ο Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Καρτάλης, προέβλεψε δυσμενείς επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα από την αύξηση της θερμοκρασίας και την μείωση των βροχοπτώσεων και πρότεινε την κατάρτιση σχεδίου προσαρμογής προκειμένου να αποφευχθεί η ερήμωση της υπαίθρου και η περαιτέρω αστικοποίηση.
   Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, υπογράμμισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσουν σε πιο ανταγωνιστικά τιμολόγιο για τον τελικό καταναλωτή (ο λιγνίτης, ανέφερε ενδεικτικά, είναι τρεις φορές ακριβότερος από τις ανανεώσιμες πηγές) ενώ επανέλαβε το στόχο της εταιρείας να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ στο 1,5 γιγαβάτ ως το 2024 και να καλύψει τουλάχιστον την μισή νέα ισχύ ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί τα επόμενα χρόνια.
   Για χαμένο χρόνο και ευκαιρίες έκανε λόγο η Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Πολιτικής του WWF, αναφερόμενη στην καθυστέρηση της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές καθώς ο λιγνίτης αντιμετωπίστηκε για μεγάλο διάστημα ως το εθνικό καύσιμο.
   http://ered.gr/modules/content/contentimage.php?id=89552
   Τέλος η Καθηγήτρια στο ΟΠΑ Φοίβη Κουντούρη, σημείωσε ότι η πράσινη ψηφιακή ανάκαμψη εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη συμφέρει και σε όρους Α.Ε.Π. και δημιουργίας θέσεων εργασίας ενώ ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και Καθηγητής στο ΟΠΑ υπογράμμισε ότι ένα μέρος της επιτυχίας μέχρι στιγμής της χώρας μας ως προς την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων οφείλεται στην ύφεση της οικονομίας και ότι η πρόκληση στο εξής είναι να επιτευχθεί η ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η Ελλάδα και η Νέα Ζηλανδία είναι από τις πρώτες χώρες στις οποίες η Google ενεργοποιεί την υπηρεσία Android Earthquake Alerts.
   Η υπηρεσία απευθύνεται σε κατόχους android smartphone χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες που αυτό ενσωματώνει, προκειμένου να ενημερώσει τον κάτοχό του για επικείμενο σεισμό καθώς και τρόπους προστασίας. Όπως αναφέρει η Google, οι χρήστες κινητών Android θα λαμβάνουν αυτόματες έγκαιρες ειδοποιήσεις κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στη περιοχή τους ενώ όσοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν αυτές τις ειδοποιήσεις θα μπορούν να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία από τη συσκευή τους.
   Για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, η υπηρεσία χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο που διαθέτουν σχεδόν όλα τα android smartphones της αγοράς για τον εντοπισμό σεισμικών κυμάτων που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού. Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία “αντιλαμβάνεται” ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στο διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά ώστε να εντοπίσει το σεισμό, το μέγεθος του, και την ακριβή τοποθεσία του.
   Η υπηρεσία Android Earthquake Alert λανσαρίστηκε τον Αύγουστο του 2020, με τη Google να συνεργάζεται με το United States Geological Survey (USGS) και το ShakeAlert, παρέχοντας έγκαιρες ειδοποιήσεις στους χρήστες Android στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, η υπηρεσία επεκτάθηκε στο Όρεγκον, ενώ μέσα στο Μάιο θα είναι διαθέσιμη και στην Ουάσιγκτον.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Το δίκτυο οπτικών ινών υπολογίζεται ότι έχει απώλειες, ως προς την ισχύ του σήματος, μόλις 3% σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων, ποσοστό που αυξάνεται στο 94% για το παραδοσιακό δίκτυο χαλκού.
   Οι οπτικές ίνες -αποτελούνται από πολύ λεπτές υαλώδεις ίνες- προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με το χαλκό και είναι σε θέση να προσφέρουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης (bandwith), αλλά απαιτούν πολύ υψηλότερο κόστος επένδυσης.
   Τα οφέλη όμως, των δικτύων οπτικών ινών είναι πολυάριθμα και γι’ αυτό η ευρωπαϊκή οδηγία 2018/1972, που έχει ενσωματωθεί στο νόμο Ν.4727/2020, προβλέπει την μετάβαση από τα παραδοσιακά δίκτυα χαλκού σε δίκτυα επόμενης γενιάς.
   Σε αυτό το υπόβαθρο στηρίζεται η διαβούλευση που πραγματοποιεί, μέχρι τις 21 Μαΐου, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με τους παρόχους σχετικά με τη διαδικασία μετάβασης από τις παραδοσιακές υποδομές στην οπτική ίνα.
   Το δίκτυο χαλκού, που έχει αναπτύξει ο ΟΤΕ, είναι το μοναδικό που διαθέτει πλήρη γεωγραφική κάλυψη σε όλη την Ελληνική επικράτεια, με τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να στηρίζουν στο συγκεκριμένο δίκτυο τις υπηρεσίες που παρέχουν στους τελικούς χρήστες, δηλαδή συνδέσεις ADSL-VDSL με ταχύτητες από 24Mbps έως και 50Mbps.
   Από το 2012, οπτικές ίνες αντικατέστησαν τον χαλκό στο (σύντομο) τμήμα του δικτύου από την υπαίθρια καμπίνα (ΚΑΦΑΟ) έως το Αστικό Κέντρο (με το οποίο συνδέεται υπόγεια με ένα καλώδιο το ΚΑΦΑΟ). Λόγω και της ανάπτυξης δικτύων FTTH, όπου η οπτική ίνα φτάνει μέχρι τον τελικό χρήστη, οι εμπορικά προσφερόμενες ταχύτητες αγγίζουν τα 200Mbps. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, ο κοστοβόρος χαλκός συνυπάρχει με την οπτική ίνα και ως αποτέλεσμα οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση της ευρυζωνικότητας να επιτυγχάνονται αργά, ενώ για τον ΟΤΕ, που επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς, είναι οικονομικά ασύμφορο να διατηρεί παράλληλες υποδομές, λόγω του αυξημένου κόστους συντήρησης και λειτουργίας. Επίσης, η μετάβαση  συνδρομητών στα νέα δίκτυα αυξάνει το κόστος παροχής υπηρεσιών μέσω του δικτύου χαλκού.
   Βάσει των συγκεκριμένων δεδομένων, πραγματοποιεί τη διαβούλευση η ΕΕΤΤ κατά την οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένοι παράγοντες. Για παράδειγμα, μετά τη διακοπή των υπηρεσιών χαλκού, απαιτείται η μετάβαση των συνδρομητών στο δίκτυο νέας γενιάς, ενώ οι πάροχοι -που εκμισθώνουν χονδρικά από τον ΟΤΕ γραμμές- θα πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να διαθέτουν υπηρεσίες αντίστοιχων ή καλύτερων προδιαγραφών.
   Η ΕΕΤΤ αναφέρει ότι η μετάβαση στην οπτική ίνα είναι μία ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και επιφέρει σημαντικότατο κόστος τόσο για τον ΟΤΕ, όσο και για τους εναλλακτικούς παρόχους. Δεδομένου ότι η μετάβαση έχει άμεσο αντίκτυπο στους συνδρομητές που εξυπηρετούνται από το δίκτυο που πρόκειται να καταργηθεί, η μετάβαση έχει πολύπλοκη διαχείριση, ιδιαίτερα στη περίπτωση της διαδικασίας υποχρεωτικής μετάβασης, σύμφωνα με την οποία ο συνδρομητής μεταφέρεται στο νέο δίκτυο ή διαφορετικά θα πρέπει να διακοπεί η παροχή των σχετικών υπηρεσιών.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Σε έναν ποταμό στην πόλη Århus της Δανίας, ένα μηχάνημα γνωστό και ως WasteShark μπορεί να πλέει αυτόνομα και να συλλέγει σκουπίδια, τα οποία εν συνεχεία φέρνει στη στεριά, όπου και επαναφορτίζεται.
   Τη λειτουργία του WasteShark έρχεται να υποστηρίξει ένα drone διά αέρος, το οποίο θα χρησιμοποιεί φακούς συλλογής δεδομένων. Το drone θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίζει και να εντοπίζει στον ποταμό κομμάτια πλαστικού ή άλλων σκουπιδιών και εν συνεχεία να κατευθύνει το WasteShark για τη συλλογή τους. Το καινοτόμο αυτό σύστημα μπορεί επίσης να εντοπίζει πετρελαιοκηλίδες, τις οποίες το WasteShark δύναται να καθαρίζει με ένα ειδικό φίλτρο.
   Ενώ το μικρό drone που σαρώνει και «τρώει» σκουπίδια στον ποταμό δεν αποτελεί καινούργια ιδέα, η προσθήκη του διά αέρος drone διευκολύνει τον εντοπισμό περισσότερων σκουπιδιών πιο γρήγορα.
   To project τρέχουν από κοινού το Υπουργείο Κλίματος της Δανίας και η νεοφυής εταιρεία τεχνολογίας Kinetica. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Kinetica επιστρατεύει drones για τη συλλογή σκουπιδιών, καθώς πρόσφατα είχε συνεργαστεί με το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο San Francisco Estuary για τη δοκιμή ενός άλλου project χρήσης drones, που στόχο είχε να παρακολουθεί πόσα σκουπίδια εισέρχονται σε θαλάσσια περιβάλλοντα.
   Φωτό: www.wevolver.com

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ο τύπος δεδομένων που δημιουργούν τα αυτοκίνητα διαφέρει από μάρκα σε μάρκα.
   Τα μηχανοκίνητα οχήματα παράγουν πληθώρα δεδομένων. Ενώ τα περισσότερα δεδομένα που παράγονται από οχήματα είναι τεχνικής φύσης και χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά στο αυτοκίνητό σας, ορισμένοι τύποι δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών. Τα συνδεδεμένα οχήματα επιτρέπουν την κοινή χρήση ορισμένων από αυτά τα δεδομένα με τρίτους.
   Ο τύπος δεδομένων που δημιουργούν τα αυτοκίνητα – και τα οποία έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών – διαφέρει από μάρκα σε μάρκα, ακόμη και εντός της μάρκας, από μοντέλο σε μοντέλο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μηχανοκίνητα οχήματα, όπως φορτηγά και λεωφορεία, τα οποία ,επίσης, παράγουν όλες αυτές τις πληροφορίες, όπως αναφέρουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.
   Στόχος η βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας
   Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι δεδομένων που παράγονται από οχήματα για να βελτιώσουν την οδηγική εμπειρία, να αυξήσουν την άνεση για τον οδηγό, να βελτιστοποιήσουν τα προϊόντα και να συμβάλουν σε κοινωνικούς στόχους, όπως η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Ειδικότερα, θα παρέχονται πληροφορίες για τα εξής ζητήματα:
   Πίεση ελαστικών Ταχύτητα οχήματος Απόσταση σε μίλια Κατανάλωση καυσίμου Επίπεδο λαδιού Κατάσταση κινητήρα Κατάσταση φόρτισης μπαταρίας Γωνία διεύθυνσης Εξωτερική θερμοκρασία του οχήματος Τα δεδομένα που παράγονται από οχήματα δεν περιλαμβάνουν δεδομένα που εισάγονται από χρήστες οχημάτων (όπως λίστες επαφών κινητού τηλεφώνου και επιλεγμένους προορισμούς για πλοήγηση), ούτε δεδομένα που λαμβάνονται από εξωτερικές πηγές (για παράδειγμα πληροφορίες που μεταδίδονται από οδικές μονάδες, άλλα οχήματα ή ευάλωτους χρήστες του δρόμου).
   Τα περισσότερα δεδομένα που δημιουργούνται από το αυτοκίνητό είναι κυρίως τεχνικής φύσης. Υπάρχουν μόνο προσωρινά, χρησιμοποιούνται τοπικά σε συστήματα οχημάτων και δεν αποθηκεύονται ποτέ, αναφέρουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity στον Άρη, όπως επιβεβαίωσαν οι μηχανικοί της NASA που επόπτευαν την όλη διαδικασία. Το μικρό σκάφος αιωρήθηκε σε ύψος τριών μέτρων πάνω από την επιφάνεια του Άρη για περίπου 40 δευτερόλεπτα, καταγράφοντας έτσι την πρώτη πτήση με ενέργεια προερχόμενη από το ίδιο το σκάφος σε πλανήτη εκτός της Γης. Η ιστορικής σημασίας δοκιμαστική αυτή πτήση ανοίγει μια σειρά από συναρπαστικές προοπτικές για μια νέα μορφή μετακινήσεων σε άλλους πλανήτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση ελικοφόρων σκαφών, ικανών να κινηθούν σε περιοχές απρόσιτες στα συμβατικά οχήματα επιφάνειας.
   Το βάρους δύο περίπου κιλών ελικόπτερο ανυψώθηκε από την επιφάνεια του Άρη περίπου το μεσημέρι, τοπική ώρα (10 ώρα Ελλάδος), με τους δίδυμους έλικές του να ολοκληρώνουν περισσότερες από 2.500 περιστροφές το λεπτό, προκειμένου να κατορθώσει το σκάφος να καταγράψει την πρώτη του πτήση στην εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα του Άρη: οι αντίστοιχες απαιτούμενες περιστροφές προκειμένου να πετάξει στη Γη ήταν περίπου 500 το λεπτό. Το Ingenuity έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη στις 18 Φεβρουαρίου, αγκιστρωμένο στην κάτω πλευρά του Perseverance, του οχήματος εδάφους που έστειλε στο γειτονικό μας πλανήτη η NASA. Περισσότερο από ένα μήνα μετά, στις 4 Απριλίου, το ελικόπτερο απαγκιστρώθηκε από το Perseverance, οπότε άρχισε να μετρά αντίστροφα το περιθώριο των 31 ημερών που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει συνολικά πέντε δοκιμαστικές πτήσεις.
   Οι μηχανικοί στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις έλαβαν την επιβεβαίωση ότι η πρώτη απόπειρα του Ingenuity να πετάξει είχε στεφθεί με επιτυχία. "Επιβεβαιώθηκε πως το Ingenuity πραγματοποίησε την πρώτη μηχανικά προωθούμενη πτήση σκάφους σε άλλο πλανήτη", ανακοίνωσε ο μηχανικός Μάικλ Σταρτς, υπεύθυνος για τη λήψη των δεδομένων που απέστειλε το ελικόπτερο. "Πλέον μπορούμε να λέμε πως ο άνθρωπος κατόρθωσε να πετάξει ένα ελικόπτερο σε άλλο πλανήτη", δήλωσε η Mίμι Άουν, προϊσταμένη του προγράμματος Ingenuity,  στους μηχανικούς της NASA στο κέντρο ελέγχου, μετά την επιβεβαίωση της επιτυχημένης δοκιμαστικής πτήσης του ελικοπτέρου.
   "[Η επιτυχία αυτή] μας προσφέρει εκπληκτική ελπίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δεν θα μπορούσα να αισθάνομαι περισσότερο υπερήφανος", δήλωσε με ανάρτησή του στο Twiter ο Τόμας Tσούρμπουχεν, αναπληρωτής διοικητής της NASA. Με την επιβεβαίωση της επιτυχούς πραγματοποίησης της πτήσης, ο Τσούρμπουχεν ανακοίνωσε πως η NASA ονόμαζε την περιοχή όπου το Ingenuity πραγματοποίησε την πτήση του Πεδίο Αδελφών Ράιτ, προς τιμήν της επαναστατικής πρώτης πτήσης των αδελφών Ράιτ το 1903 και παράλληλα ως "αναγνώριση της επινοητικότητας [ingenuity] και της καινοτομίας που εξακολουθούν να αποτελούν κινητήριες δυνάμεις της εξερεύνησης". Το ελικόπτερο μεταφέρει ένα κομμάτι μεγέθους γραμματοσήμου από το ύφασμα που κάλυπτε μία από τις πτέρυγες του θρυλικού αεροσκάφους των αδελφών Ράιτ.
   Η πρώτη οπτική επιβεβαίωση της πτήσης προήλθε από την κάμερα πλοήγησης του Ingenuity που βλέπει προς το έδαφος, καθώς αποτύπωσε τη σκιά του πειραματικού αεροσκάφους τη στιγμή που αιωρούταν περίπου τρία μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Λίγα λεπτά μετά την επιβεβαίωση, μια σειρά από εικόνες που κατέγραψε το Perseverance, το οποίο παρατηρούσε τη διαδικασία από απόσταση 100 μέτρων περίπου, έφτασαν στο κέντρο ελέγχου, αποτελώντας την πρώτη κινούμενη αποτύπωση της πτήσης του Ingenuity.
   Η πτήση είχε αναβληθεί ήδη μερικές φορές από τις 11 Απριλίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός, με μία από τις καθυστερήσεις αυτές την περασμένη εβδομάδα να υποχρεώνει τους μηχανικούς να μεταφορτώσουν από την αρχή ολόκληρο το λογισμικό πτήσης του Ingenuity, καθώς στη διάρκεια των δοκιμών πριν την πτήση είχαν εντοπίσει ένα μικρό σφάλμα. Το ελικόπτερο πρόκειται στη συνέχεια να πετάξει πάνω από τον κρατήρα Τζέζερο, σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Ο κρατήρας ήταν κάποτε η λεκάνη μιας λίμνης, η οποία τροφοδοτούταν από ποταμούς και είναι η περιοχή την οποία θα ερευνήσει εξονυχιστικά το Perseverance, αναζητώντας ίχνη μικροβιακής ζωής κατά το παρελθόν.
   Βασική αποστολή του Ingenuity είναι να αποδείξει πως η πτήση στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη αποτελεί εφικτό στόχο. Δεν έχει στόχο να εξερευνήσει τον Άρη, ούτε να πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα. Το έργο αυτό θα το αναλάβει το Perseverance, το οποίο, στο πλαίσιο της αποστολής του, θα αποθηκεύσει δείγματα από το έδαφος του Άρη, τα οποία πρόκειται να φέρει στη Γη επόμενο σκάφος, ενδεχομένως ακόμη και το 2031. Το Perseverance σήμερα περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή, με τις δύο κάμερές του στραμμένες προς το Ingenuity. Οι εικόνες αυτές, όπως ενημέρωσε η επιστημονική ομάδα, πρόκειται να φτάσουν στη Γη μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.
    
    
    

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Οι περιοχές Ωβέρνης – Ρον - Αλπ, Βουργουνδίας – Φρανς - Κοντέ, Γκραντ Εστ και Οξιτανίας πραγματοποιούν την πρώτη παραγγελία τρένων διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνητων – υδρογόνου) που έγινε ποτέ στη Γαλλία. Το γεγονός σηματοδοτεί ένα ιστορικής σημασίας βήμα προς τη μείωση των εκπομπών διοιξειδίου του άνθρακα στις σιδηροδρομικές μεταφορές, προς όφελος των επιβατών και των περιφερειών, ενώ εκκινεί την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος υδρογόνου και ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου για το μέλλον
   Εκ μέρους των τεσσάρων περιοχών, η SNCF Voyageurs παράγγειλε στην Alstom τις πρώτες 12 αμαξοστοιχίες διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνητες – υδρογόνου) στη σειρά Coradia Polyvalent για το Régiolis, που αναπτύχθηκε από την Alstom. Η συνολική αξία της σύμβασης αγγίζει τα 190 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη συμφωνία κλείστηκε κατά το 4ο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2020/21 της Alstom
   Σε συνέχεια των τρένων που τροφοδοτούνται από ατμό, θερμική και έπειτα ηλεκτρική ενέργεια, η καινοτομία αυτή σηματοδοτεί μια πραγματική επανάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές. Για πρώτη φορά στη Γαλλία, θα δώσει έμφαση στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ηχορύπανσης, μια φιλοδοξία την οποία στηρίζει η γαλλική κυβέρνηση μέσω του σχέδιου της για το Υδρογόνο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018.
   Η καινοτομία αυτή είναι πλήρως εναρμονισμένη με το πρόγραμμα PLANETER για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λύσεων τοπικών μεταφορών της SNCF Voyageurs, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η εισαγωγή περισσότερων TER (ταχέων τοπικών συρμών) μπορεί να μειώσει δραστικά τις εκπομπές CO2. Περισσότερες περιοχές της Γαλλίας έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του σχεδίου.
   Η συγκεκριμένη επίσημη γαλλική παραγγελία υδρογονοκίνητων τρένων είναι το αποτέλεσμα δύο ετών κοινής προσπάθειας των μερών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το τρένο διπλής λειτουργίας (ηλεκτροκίνησης – υδρογονοκίνησης) Coradia Polyvalent πληροί τις απαιτήσεις του ποικιλόμορφου σιδηροδρομικού δικτύου της Γαλλίας και διαθέτει αυτονομία έως και 600 χλμ. σε τμήματα της γραμμής χωρίς ηλεκτροκίνηση. Με τέσσερα βαγόνια και μήκος 72 μέτρα, η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία έχει συνολική χωρητικότητα 218 καθισμάτων και ίδια δυναμική απόδοση και επίπεδο άνεσης με την έκδοση διπλής λειτουργίας ηλεκτροκίνησης – ντιζελοκίνησης.  
   Σχεδόν 400 τρένα Coradia Polyvalent διπλής λειτουργίας (ηλεκτρική – θερμική ενέργεια), αλλά και πλήρους ηλεκτροκίνησης έχουν παραγγείλει οι γαλλικές περιοχές από το 2011. Η ανάπτυξη και κατασκευή των τρένων Coradia Polyvalent διασφαλίζουν περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία για την Alstom και τους προμηθευτές της. Έξι από τις 15 μονάδες της Alstom στη Γαλλία συμμετέχουν στο έργο: αυτές του Reichshoffen (Bas-Rhin) για τον σχεδιασμό και τη συναρμολόγηση, του Ornans (Doubs) για τους κινητήρες, του Le Creusot (Saône-et-Loire) για τα φορεία, της Tarbes (Hautes-Pyrénées) για τις αλυσίδες έλξης, της Villeurbanne (Rhône) για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό επί του οχήματος και της Saint-Ouen (Seine-Saint-Denis) για τον σχεδιασμό. 
   “Η Γαλλία διαθέτει όλα τα εφόδια για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στον κλάδο του υδρογόνου: η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύεται απολύτως να πραγματοποιήσει αυτήν τη φιλοδοξία. Θα συνεισφέρουμε 47 εκατομμύρια ευρώ για το κόστος ανάπτυξης του πρώτου τοπικού υδρογονοκίνητου τρένου στη Γαλλία. Είμαι ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι η στήριξη αυτή πρόσφερε στις τέσσερις συνεργαζόμενες περιοχές τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν την παραγγελία τους για τους 14 πρώτους συρμούς,” δήλωσε ο Jean-Baptiste Djebbari, Υπουργός Μεταφορών του Γαλλικού Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης.
   “Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μείζον ζήτημα και αναμφίβολα, τη μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα. Η παραγγελία των πρώτων τρένων Coradia στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ είναι το επόμενο βήμα προς την επίτευξη της φιλοδοξίας της περιοχής μας να ενισχύσει την πράσινη ανάπτυξη, εστιάζοντας στην καινοτομία, την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με αφετηρία τη δέσμευσή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Zero Emission Valley, θέσαμε ως στόχο να αναδείξουμε την περιφέρειά μας – έδρα σχεδόν όλων των εταιρειών στον κλάδο του υδρογόνου – ως μία από τις περιοχές με τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη, αναπτύσσοντας εφαρμογές γι’ αυτή τη νέα πηγή ενέργειας. Τα τρένα υδρογόνου αποτελούν μια καινοτόμο εναλλακτική των ντιζελοκίνητων συρμών που κινούνται στις χωρίς ηλεκτροκίνηση γραμμές μας,“ υπογράμμισε ο Laurent Wauquiez, Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ωβέρνης-Ρον-Αλπ.
   “Ως πηγή ενέργειας και λύση αποθήκευσης, το υδρογόνο, και ιδιαίτερα το πράσινο, αποτελεί ένα μέσο, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά και για την ενίσχυση της απασχόλησης, της ελκυστικότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας. Ως πρωτοπόρος σε αυτήν τη στρατηγική τεχνολογία, η περιοχή συγκέντρωσε τα ταλέντα και τις δεξιότητες Βουργουνδίας και Φρανς – Κοντέ στο πλαίσιο της στροφής της προς το υδρογόνο. Η παραγγελία τριών Coradia Polyvalent H2, συνολικής αξίας 52 εκατομμυρίων ευρώ σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα στην εισαγωγή του υδρογόνου στις λύσεις μεταφορών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Οι συρμοί θα κινούνται μεταξύ Auxerre και Laroche-Migennes, και θα αποτελέσουν μέρος του πρώτου τοπικού οικοσυστήματος στη Γαλλία που θα περιλαμβάνει το τρένο, με έδρα στην Auxerre,” επισήμανε η Marie-Guite Dufay, Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βουργουνδίας – Φρανς - Κοντέ.
   “Η συγκεκριμένη παραγγελία – ορόσημο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για διατήρηση της απασχόλησης και της δραστηριότητας στις εγκαταστάσεις του Reichshoffen, όπου θα συναρμολογηθούν όλοι οι συρμοί – τρεις συν δύο προαιρετικά για την περιοχή Γκραντ Εστ και εννέα ακόμη, τους οποίους παράγγειλαν τα υπόλοιπα μέρη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής Ταχέων Τοπικών Συρμών (TER) Γκραντ Εστ, ενώ η συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, στόχο έχει να δώσει το έναυσμα ώστε να εισαχθεί το ελαφρύ τρένο υδρογόνου σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία. Η διεξαγωγή δοκιμών θα είναι καθοριστικής σημασίας στην ανάπτυξη του γαλλικού σιδηροδρομικού κλάδου υδρογόνου και, σε δεύτερη φάση, στην παραγωγή του ελαφρού τρένου υδρογόνου που η περιοχή του Γκραντ Εστ χρειάζεται επιτακτικά, ώστε να υλοποιήσει την πολιτική διαφύλαξης και ανάπτυξης των μικρών σιδηροδρόμων της,” τόνισε ο Jean Rottner, Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γκραντ Εστ.
   “Πρόκειται για καθοριστική στιγμή στην πορεία της Οξιτανίας προς την καθιέρωση του υδρογόνου, η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη νέων μορφών κινητικότητας και στην επινόηση πρακτικών λύσεων για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Αυτή η πρώτη παραγγελία δίνει το πράσινο φως για μια νέα εποχή τεχνολογικής προόδου, με όραμα τις πράσινες μεταφορές. Χρησιμοποιώντας την ως εφαλτήριο, το 2025, η περιοχή της Οξιτανίας θα υποδεχτεί το πρώτο πρωτότυπο του τρένου υδρογόνου στη γραμμή Montréjeau – Luchon, η οποία ελπίζουμε να επαναλειτουργήσει. Εξίσου θετικά είναι τα νέα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην περιοχή μας, ιδιαίτερα λόγω της συμμετοχής του εργοστασίου της Alstom στην Tarbes, στην κατασκευή των συγκεκριμένων καινοτόμων τρένων. Η επαναβιομηχανοποίηση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα στις περιοχές μας και οι λύσεις πράσινων μεταφορών δεν αποτελούν πλέον ουτοπικό όνειρο, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιφέρειές μας. Χαιρετίζω τη συλλογική δέσμευση των τεσσάρων περιοχών που απέδειξαν τη δυνατότητά τους να εκκινήσουν και να στηρίξουν αυτό το έργο, το οποίο προάγει την ανάδειξη ενός πολλά υποσχόμενου τομέα για το μέλλον εδώ, στη Γαλλία,” σημείωσε η Carole Delga, Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Οξιτανίας/ Πυρηναίων – Μεσογείου.
   “Η Alstom είναι εξαιρετικά υπερήφανη για τη συμβολή της, σε συνεργασία με την SNCF Voyageurs και τις περιοχές Ωβέρνης – Ρον - Αλπ, Βουργουνδίας – Φρανς - Κοντέ, Γκραντ Εστ και Οξιτανίας, σε μια πιο καθαρή και βιώσιμη λύση μεταφορών. Η Alstom είναι η πρώτη εταιρεία σιδηροδρόμων παγκοσμίως που διέθεσε τρένο υδρογόνου στην αγορά και τελειοποίησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία χάρη στο τρένο της iLint, το οποίο ανέπτυξε για τη γερμανική αγορά. Η νέα παραγγελία για τη γαλλική αγορά είναι απολύτως εναρμονισμένη με τη φιλοδοξία του ομίλου Alstom να αναδειχθεί ηγέτης στην αγορά των πράσινων και έξυπνων μεταφορών και να συνεισφέρει στη δημιουγία ενός αποδοτικού οικοσυστήματος υδρογόνου στις περιοχές μας», ανέφερε ο Jean-Baptiste Eyméoud, Πρόεδρος της Alstom Γαλλίας.
   “Η παραγγελία αυτή αποτελεί ένα ιστορικής σημασίας, σαφές βήμα στην κατεύθυνση των καθαρών μεταφορών, εισάγοντας μια νέα σιδηροδρομική λύση με μηδενικές άμεσες εκπομπές. Το υδρογόνο έχει αναδειχθεί σε μια  ξεκάθαρη λύση που θα βοηθήσει τις περιφέρειες να επιτύχουν την ενεργειακή μετάβασή τους. Είμαστε υπερήφανοι για τη δέσμευσή μας σε αυτήν την πορεία προόδου και για την προσθήκη αυτής της τεχνολογίας στο φάσμα λύσεων που αναπτύσσονται για τις περιφέρειές μας στο πλαίσιο του προγράμματός μας PLANETER. Η συγκεκριμένη παραγγελία είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας ετών, σε συνεργασία με τις οργανωτικές αρχές μας και τον κατασκευαστή, και επιτεύχθηκε χάρη στην αφοσίωση και την εξειδίκευση των ομάδων μας στους τομείς Τροχαίου Υλικού και Ταχέων Τοπικών Συρμών (TER), με στόχο την ανάπτυξη ενός τρένου υδρογόνου για την κάλυψη των τοπικών αναγκών μας“, σχολίασε ο Christophe Fanichet, Διευθύνων Σύμβουλος της SNCF Voyageurs.
   (από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η Google αναζητά συνεχώς νέους τρόπους περαιτέρω ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στα προϊόντα και τις εφαρμογές της. Έτσι και τώρα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει να διαθέτει νέες δυνατότητες στο Google Maps, οι οποίες στηρίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη, όπως η εμφάνιση εναλλακτικών διαδρομών πλοήγησης που εξοικονομούν καύσιμα, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καιρό, την ποιότητα του αέρα στο περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης, το Live View (ζωντανή προβολή) εσωτερικών χώρων και άλλα.

   Χάρη στην περαιτέρω εξέλιξη που έχει σημειώσει στον τομέα του AI, η Google φέρνει τώρα μια έκδοση του Live View για εξωτερικούς χώρους και σε εσωτερικούς χώρους. Σε διάφορες επιλεγμένες τοποθεσίες όπως αεροδρόμια, σταθμούς συγκοινωνίας και εμπορικά κέντρα, το Live View μπορεί τώρα να βοηθήσει τους χρήστες να βρουν το πλησιέστερο ασανσέρ ή κυλιόμενες σκάλες, την πλατφόρμα επιβίβασης, ένα κατάστημα, γραφείο εισιτηρίων, τουαλέτες, ΑΤΜ και άλλα. Στην εφαρμογή χαρτών θα εμφανίζονται βέλη και συνοδευτικές οδηγίες για να κατευθύνουν τους χρήστες με τον σωστό τρόπο, όπως όταν ταξιδεύουν ή κινούνται σε εξωτερικούς χώρους.
   Η νέα λειτουργία διατέθηκε για πρώτη φορά σε εμπορικά κέντρα σε πόλεις των ΗΠΑ, στο Σικάγο, στο Λονγκ Άιλαντ, στο Λος Άντζελες, στο Νιούαρκ, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σαν Χοσέ και στο Σιάτλ. Τους επόμενους μήνες, θα διατεθεί σε αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και σταθμούς του Τόκιο και της Ζυρίχης, ενώ θα επεκτείνεται συνεχώς και σε περισσότερες πόλεις αργότερα.

   Για όλους τους χρήστες παγκοσμίως, το Google Maps θα χρησιμοποιεί τώρα δεδομένα από την Weather Company, AirNow.gov και το Κεντρικό Συμβούλιο Ρύπανσης για να παρέχει στους χρήστες καλύτερες πληροφορίες για τον καιρό σε μια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας και της προβλεπόμενης θερμοκρασίας.
   Θα εμφανίζονται επίσης περισσότερες πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για χρήστες με αλλεργίες και για χρήστες που ζουν σε μια γεμάτη καυσαέρια ή επιρρεπή σε πυρκαγιά περιοχή. Αυτή η δυνατότητα έρχεται στην Αυστραλία, τις Η.Π.Α. και την Ινδία και αργότερα θα έρθει σε περισσότερες χώρες.

   Κατά την αναζήτηση οδηγιών και διαδρομών, εάν υπάρχουν πολλές διαδρομές για τον ίδιο προορισμό, οι Χάρτες Google θα υπολογίζουν τώρα τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου καθώς και το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και θα τις προτείνουν αντί να δείχνουν απλώς την ταχύτερη διαδρομή. Εάν μια φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή αυξάνει σημαντικά την προβλεπόμενη ώρα άφιξης, η Google θα δείχνει στους χρήστες μια σύγκριση μεταξύ των διαδρομών και θα επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν ποια θα ακολουθήσουν.

   Η εφαρμογή θα ενημερώνει επίσης τους χρήστες εάν η συγκεκριμένη διαδρομή περνά από μια ζώνη χαμηλών εκπομπών, όπου υπάρχουν περιορισμοί για ορισμένα οχήματα. Αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα θα κυκλοφορήσει σε περισσότερες χώρες.

   Όταν ταξιδεύετε προς έναν προορισμό μέσα σε μια πόλη, το Google Maps θα δείχνει μια ολοκληρωμένη εικόνα όλων των διαθέσιμων διαδρομών, αλλά και των διαθέσιμων τρόπων μετακίνησης. Αυτό θα βοηθήσει τους χρήστες να συγκρίνουν γρήγορα διαφορετικές διαδρομές προς τον προορισμό τους και να πάρουν μια πιο ενημερωμένη απόφαση. Αυτή η δυνατότητα θα κυκλοφορήσει σε χρήστες iOS και Android παγκοσμίως μέσα στους επόμενους μήνες.

   Και τέλος, για επιλεγμένα καταστήματα στις Η.Π.Α., τα Επιχειρηματικά προφίλ στους Χάρτες και την Αναζήτηση θα εμφανίζουν πλέον επιπλέον πληροφορίες, όπως οι πάροχοι παράδοσης (delivery), τα σημεία παραλαβής και παράδοσης, τα τέλη και τα ελάχιστα όρια παραγγελιών.
   Η εφαρμογή Google Maps είναι διαθέσιμη για λήψη στο Play Store του Android και στο App Store του iOS.
   [Πηγή] : Gizmodo

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα συμπλήρωσης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) για τους ΟΤΑ, στη διεύθυνση https://tosdaota.ypen.gov.gr/login/.
   Πρόκειται για μια τυποποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη σύνταξη των ΤΣΔΑ, συνδεδεμένη με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ), την οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΓΓΣΔΑ). Μέσω της συμπλήρωσης βήμα-βήμα των απαραίτητων στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι ΟΤΑ θα υποβάλουν το αναθεωρημένο για την επόμενη πενταετία ΤΣΔΑ, σε συμφωνία με τους στόχους του οικείου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Η πλατφόρμα των ΤΣΔΑ είναι λειτουργική, εύχρηστη και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις για τον χειρισμό της.
   Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΤΣΔΑ:
   Απλοποιείται η διαδικασία για τους ΟΤΑ και αποφεύγεται η μακροσκελής σύνταξη των ΤΣΔΑ. Αποτυπώνονται τα δεδομένα σχεδιασμού και διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων σε μία ενιαία ηλεκτρονική βάση συλλογής και με κοινό για όλους τους ΟΤΑ τρόπο καταγραφής. Παρακολουθείται συντονισμένα και εντατικά η επίδοση των ΟΤΑ στη διαχείριση αποβλήτων και εντοπίζονται τυχόν ελλείψεις ή ανάγκες που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων. Παρακολουθείται η επίτευξη των στόχων του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Αξιολογείται συνολικότερα η επίδοση της χώρας αναφορικά με τη μείωση των αστικών αποβλήτων και τη διαλογή στην πηγή. Διασυνδέεται με το ΗΜΑ για τη λήψη στοιχείων παραγωγής αποβλήτων. Η προθεσμία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής των ΤΣΔΑ στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, είναι η 31η Μαΐου 2021, δηλαδή έως το πέρας της υποβολής της ετήσιας έκθεσης στο ΗΜΑ.
   Ο κ. Γραφάκος απέστειλε σχετική ηλεκτρονική ενημερωτική επιστολή στους ΟΤΑ, καλώντας τους Δημάρχους να απλοποιήσουν και να αναβαθμίσουν επί της ουσίας τον σκοπό των ΤΣΔΑ προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων.
   Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Με γοργούς ρυθμούς, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή. Με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη σύνταξη των ΤΣΔΑ, διευκολύνουμε το έργο των ΟΤΑ, εστιάζοντας στην ουσία της διαχείρισης αποβλήτων και παράλληλα δημιουργούμε για πρώτη φορά μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τη διαχείρισή τους, η οποία μας βοηθά να παρακολουθούμε την εξέλιξη σε σχέση με τους στόχους».

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Γρηγορότερη πρόσβαση Internet αλλά και αντοχές στη μεγάλη ζήτηση στις ώρες αιχμής δείχνουν τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα της χώρας. Οι Έλληνες συνδρομητές κάνουν στροφή στις υψηλότερες ταχύτητες των 50 και 100 Mbps, για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της τηλεργασίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ωστόσο απολαμβάνουν πολύ μικρότερες ταχύτητες.
   Η πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ στην οποία προσφεύγουν οι συνδρομητές για μέτρηση της ταχύτητας και άλλων χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών συνδέσεων δείχνει αποκαλυπτικά στοιχεία. Οι ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (από το 2016), σημείωσαν αύξηση στο σύνολο των χρηστών. Η μέση ταχύτητα στη ροή καθόδου (download) σε όλη την επικράτεια για το 2020 ήταν 27,01 Mbps, αυξημένη κατά 34,83% σε σχέση με το 2019, που έφτανε τα 20.3 Mbps. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην επιλογή από τους περισσότερους συνδρομητές συνδέσεων 50 και 100 Mbps, που αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειονότητα των συνδέσεων των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ.

   Για τα πακέτα αυτά καλούνται να πληρώσουν αυξημένες τιμές, ωστόσο εμφανίζονται πιο αποδοτικά όσον αφορά στη σχέση ποιότητας-τιμής. Και αυτό γιατί επιτυγχάνουν περίπου 55%-60% της ονομαστικής τους ταχύτητας, σε αντίθεση με μόλις 29% για το πακέτο των 24 Mbps.
   Ώρες αιχμής
   Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΡΙΩΝ όσον αφορά στη σύγκριση της ταχύτητας σε ώρες αιχμής - μη αιχμής, που είναι μια ένδειξη για τη συμφόρηση στα δίκτυα, παρατηρείται μικρή μόνο πτώση, τόσο βλέποντας την ταχύτητα σε μεμονωμένα πακέτα όσο και στο σύνολο των μετρήσεων (6.31% πτώση της μέσης ταχύτητας στο σύνολο των μετρήσεων). Αυτό μαρτυρά την επαρκή, γενικά, χωρητικότητα των δικτύων στην Ελλάδα.
   Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που είχαν ως συνέπεια την αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου, οδήγησαν σε μια πρόσκαιρη πτώση της ταχύτητας, η οποία όμως σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους παρόχους και δεν επηρέασε τη γενικότερη τάση για αύξηση της ταχύτητας στα δίκτυα.

   Η κατανομή ταχυτήτων στη ροή καθόδου και ροή ανόδου
   Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι και η κατανομή ταχυτήτων στη ροή καθόδου και ροή ανόδου, αντίστοιχα, με βάση το σύνολο των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών.

   Στη ροή καθόδου, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών έχει τιμές ταχυτήτων έως 50 Mbps (από 0-50 Mbps βρίσκεται το 86,9% των ταχυτήτων). Η δεσπόζουσα ταχύτητα είναι μεταξύ 8 και 9 Mbps, ωστόσο παρατηρείται και δεύτερη αιχμή μεταξύ 44-45 Mbps, αντικατοπτρίζοντας τον σημαντικό αριθμό χρηστών με υψηλές ταχύτητες.
   Στη ροή ανόδου παρατηρούνται αιχμές μεταξύ 0-1, 4-5 και 9-10 Mbps, που αντιστοιχούν στις ονομαστικές ταχύτητες 1, 5 και 10 Mbps των δημοφιλέστερων πακέτων.

   Τα δημοφιλέστερα πακέτα
   Το πακέτο 24 Mbps/1 Mbps παραμένει το πιο σύνηθες πακέτο μεταξύ των χρηστών -κυρίως λόγω διαθεσιμότητας ταχυτήτων ανά την επικράτεια. Ωστόσο υπάρχει πλέον σημαντικός αριθμός χρηστών με πακέτα 50 Mbps/5 Mbps και 100 Mbps/10 Mbps, που μαζί αποτελούν πλέον την πλειονότητα των πακέτων.
   Σύμφωνα με το ποσοστό των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ, το πακέτο 24 Mbps/1 Mbps παρέχεται στο 51% των συνδρομητών το 2019 και 57% το 2018.

   Οι ταχύτητες των παρόχων
   Οι συνδρομητές που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ έχουν δώσει στοιχεία και για τις ταχύτητες ανά πάροχο, κατατάσσοντας πρώτο τον ΟΤΕΟΤΕ +1,04% σε download/upload. Δεύτερη είναι η Wind και έπονται Fothnet και Vodafone.

   Η ΕΕΤΤ σημειώνει πάντως ότι αποτελούν γενική εικόνα με βάση το σύνολο των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών κάθε παρόχου στον ΥΠΕΡΙΩΝ. Τα αποτελέσματα καθώς και η σχετική κατάταξη των παρόχων μπορεί να διαφέρουν ανά πακέτο ταχυτήτων ή ανά γεωγραφική περιοχή.

   Ωστόσο δεν παρουσιάζονται αποτελέσματα για τις εταιρείες HCN και INALAN, λόγω του πολύ περιορισμένου αριθμού μετρήσεων. Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές έχουν περιορισμένη γκάμα προγραμμάτων (συνήθως υπερυψηλών ονομαστικών ταχυτήτων 100 Mbps και άνω), γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα λιγότερο συγκρίσιμα.

   Ανάλυση Ανά Διοικητική Περιφέρεια
   Σε επίπεδο γεωγραφικής αποτύπωσης της ευρυζωνικότητας ανά την Ελλάδα, πιο υψηλές ταχύτητες εμφανίζονται στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ οι χαμηλότερες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (π.χ. περίπου διπλάσια μέση ταχύτητα στην Αττική από το Βόρειο Αιγαίο).
   Φέτος για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ανάλυση της μέσης ταχύτητας ανά Διοικητική Περιφέρεια και ανά πάροχο, για τους 4 μεγαλύτερους παρόχους.

   Η ΕΕΤΤ πάντως σημειώνει ότι ο χαμηλός αριθμός μετρήσεων σε ορισμένες περιφέρειες δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται προσοχή στην ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων, καθώς δείχνουν μόνο τη γενική εικόνα και μπορεί να διαφέρουν ανά πακέτο ταχυτήτων ή σε μικρότερες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

   Η πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ
   Το 2020 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στη χρήση της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ για τη μέτρηση της ταχύτητας και άλλων χαρακτηριστικών των ευρυζωνικών συνδέσεων, που αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, αλλά οδηγήθηκε κυρίως από συγκεκριμένα γεγονότα:
   α) τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ, που προβλέπει τον έλεγχο της ταχύτητας από τους ίδιους τους συνδρομητές και την υποχρέωση των παρόχων για αποζημιώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από την ταχύτητα που αναφέρεται στους όρους της σύμβασης, και
   β) τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, που αύξησαν σημαντικά τη χρήση απαιτητικών σε εύρος ζώνης υπηρεσιών, όπως τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, και κατά συνέπεια το ενδιαφέρον των χρηστών για την απόδοση των συνδέσεών τους.

   Η αύξηση αυτή των μετρήσεων, που συνεχίζεται και στις αρχές του 2021, δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων με μεγαλύτερη ακρίβεια, τόσο για την παρακολούθηση της απόδοσης των δικτύων από την ΕΕΤΤ όσο και για την καλύτερη ενημέρωση των χρηστών.
   Μαρία Μόσχου

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Δύο ελληνικοί Δήμοι, το Ηράκλειο στην Κρήτη και τα Νέα Μουδανιά στη Χαλκιδική, αναδεικνύονται υποψήφιοι προς βράβευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020, τη διευρυμένη ευρωπαϊκή εκστρατεία για βιώσιμους τρόπους μεταφοράς και μετακινήσεων, που προωθεί η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Το θέμα της εκστρατείας για το 2020 είναι η «Κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους» και αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυρήνες πολιτικής του υπουργείου.
   Συνολικά, θα δοθούν 4 βραβεία :
   Βραβείο Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – Κατηγορία «μεγάλες πόλεις» Βραβείο Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – Κατηγορία «μικρές πόλεις» Βραβείο Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας Η επίσημη τελετή απονομής των βραβείων των τελικών νικητών στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 19 Απριλίου 2021. Οι τελικές τριάδες των πόλεων επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της κινητικότητας και των μεταφορών και οι τέσσερις νικητές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής απονομής βραβείων.
   Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης εντάσσεται στην τελική τριάδα πόλεων – φιναλίστ στην κατηγορία «Αστική Οδική Ασφάλεια». Η επιτροπή αξιολόγησης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εντυπωσιάστηκε από τα συστήματα παρακολούθησης και αξιολόγησης των μετακινήσεων που λειτούργησαν, σε συνάρτηση με την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων κοντά σε σχολεία. Αυτή η πρακτική μάλιστα, σημειώνει η επιτροπή, οδήγησε και άλλους φορείς και οργανισμούς -όπως τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης- να ζητήσουν τη λήψη παρόμοιων μέτρων.
   Ο Δήμος Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής εντάσσεται στην τελική τριάδα πόλεων στην κατηγορία «μικρές πόλεις». Η επιτροπή αξιολόγησης κάνει ειδική αναφορά στη μεγάλη γκάμα μέτρων μόνιμης βιώσιμης κινητικότητας που παρουσίασε ο Δήμος και ειδικότερα στη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, περιπτέρων και σταθμών στάσης και ξεκούρασης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των πεζοδρομίων της πόλης.
   Επισημαίνεται ότι παρόλο που η εκστρατεία του 2020 διεξήχθη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η συνολική συμμετοχή των Δήμων ήταν μεγάλη (2.945 πόλεις). Η Ελλάδα μάλιστα κατάφερε να αυξήσει τις δικές της συμμετοχές κατά 1 πόλη (σύνολο ελληνικών συμμετοχών 87 πόλεις), καθώς και να κατακτήσει την 4η θέση στο σύνολο των Δήμων που πληρούν τα κριτήρια για βράβευση (35 από τις συμμετέχουσες πόλεις εντάχθηκαν σε αυτήν την κατηγορία).
   Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης δήλωσε:
   Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» είναι ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας. Η «Κινητικότητα μηδενικών εκπομπών για όλους» που είναι το θέμα της φετινής ευρωπαϊκής εκστρατείας αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Green Deal. Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ηλεκτροκίνηση, το Ποδήλατο, η προσβασιμότητα και η πεζή μετακίνηση είναι βασικοί τομείς πολιτικής της πράσινης ατζέντας του».

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Στην εφαρμογή δύο καινοτόμων δράσεων που προάγουν την βιώσιμη κινητικότητα προχωρά η Περιφέρεια Αττικής με την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος 50 ανέπαφων «anticovid» διαβάσεων πεζών και την ενεργοποίηση 3 οχημάτων τύπου βαν για την προάσπιση της οδικής ασφάλειας στην Λεωφόρο Κηφισού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας.
   Το σύστημα αυτό αφορά σε τρεις συσκευές πεζών οι οποίες ενεργοποιούνται χωρίς επαφή με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας.
   Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τρία πλήρως εξοπλισμένα κλειστά οχήματα οδικής ασφάλειας τύπου βαν της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία από την επόμενη εβδομάδα θα περιπολούν στη Λεωφόρο Κηφισού και θα συνδράμουν σε περιπτώσεις τροχαίων ή ακινητοποίησης οχημάτων.
   Τα ειδικά βαν είναι στελεχωμένα με καταρτισμένο προσωπικό και είναι εξοπλισμένα με πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, τεχνικά συστήματα φωτεινής και ηχητικής προειδοποίησης, ασύρματη επικοινωνία, GPS καθώς και πλήρη σειρά εργαλείων και υλικών πυρόσβεσης και απορρόφησης λιπαντικών από το οδόστρωμα. Τα οχήματα θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας το οποίο θα εποπτεύει και θα συντονίζει τις επιχειρήσεις.
   Με αφορμή τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε: «Με τις παρεμβάσεις μας σηματοδοτούμε μια νέα εποχή στη βιώσιμη κινητικότητα. Αναπτύσσουμε πρώτοι στη χώρα καινοτόμες δράσεις που στόχο έχουν την ασφάλεια των πολιτών. Τα τρία βαν θα μπορούν να παρέμβουν άμεσα όπου κριθεί αναγκαίο και να διευκολύνουν οχήματα τα οποία έχουν ακινητοποιηθεί λόγω έλλειψης καυσίμου, μπαταρίας, φθοράς ελαστικού κ.λπ., ώστε να μην παρεμποδίζεται επί μακρόν η κυκλοφορία και να μην προκαλούνται συμφορήσεις ή και ατυχήματα.
   Το πρόγραμμα ξεκινάει πιλοτικά για το συγκεκριμένο σημείο αρμοδιότητάς μας και θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία που παρουσιάζεται έντονος κυκλοφοριακός φόρτος. Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών ξεκινάει σήμερα και η πιλοτική εφαρμογή των ανέπαφων διαβάσεων εδώ στην Βασιλίσσης Σοφίας. Η ενεργοποίηση της διάβασης πεζών γίνεται ανέπαφα με ένα «έξυπνο» button. Τέτοιου είδους συστήματα θα αναπτυχθούν σε 50 πολυσύχναστα σημεία της Αττικής».

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Τις απαραίτητες παραμέτρους για τη χρήση ψηφιακών θυρίδων από τους πολίτες και από τους Φορείς του Δημόσιου Τομέα, καθόρισε ο Υπουργός Επικρατείας, Κ. Πιερρακάκης, με Απόφασή του που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 4η Μαρτίου.
   Θυρίδα πολίτη σημαίνει ένα ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο, όπου τηρούνται τα έγγραφα που εκδίδει μέσω της “Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης” (gov.gr), καθώς και τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται κατόπιν Αίτησής του από Φορείς του Δημόσιου Τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ.57 του αρ.2 του ν.4727/2020 (συμπεριλαμβάνονται και οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
   Θυρίδα Φορέα είναι το ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο όπου τηρούνται έγγραφα και αιτήσεις που απευθύνονται στον Φορέα και αποστέλλονται από τους πολίτες μέσω gov.gr, καθώς και οι αντίστοιχες απαντήσεις / έγγραφα των αιτήσεων αυτών.
    Στην Απόφαση ορίζεται πως γίνεται η έκδοση εγγράφων μέσω gov.gr (αρ.2), τι ισχύει για τις αιτήσεις των πολιτών (αρ.3), καθώς και λεπτομέρειες για τις θυρίδες τους (αρ.4).
   Στα αρ.5 και 6 περιλαμβάνονται οι λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά θυρίδων Φορέων και ζητήματα που αφορούν τους Υπαλλήλους-χρήστες. Αναλυτικότερα, η θυρίδα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά: α) έχει μοναδικό κωδικό και όνομα, β) παρέχει στους εξουσιοδοτημένους Υπαλλήλους του Φορέα διαβαθμισμένη πρόσβαση, με ρόλους, μέσω εφαρμογής και σε πληροφοριακά συστήματα μέσω προγραμματιστικής διεπαφής, γ) περιέχει αναρτημένα έγγραφα και αιτήσεις, δ) οργανώνει τα αναρτημένα έγγραφά της ανά υπόθεση, ε) οι χειριστές της θυρίδας λαμβάνουν ενημερώσεις για την άφιξη ενός εγγράφου στη θυρίδα ανάλογα με τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας που έχουν ρυθμίσει (email, sms, κ.ά.).
   Για την διεκπεραίωση των αιτήσεων από τους διαχειριστές και χειριστές, υπάρχουν στη θυρίδα σχετικές επιλογές διαχείρισης, όπως: ανάθεση, ανάληψη υπόθεσης σε/από Υπάλληλο, κατάσταση αίτησης, δυνατότητα αλλαγής της κατάστασης της αίτησης, ανάρτηση απάντησης σε θυρίδα, αποστολή ενημερωτικού μηνύματος στον χρήστη.
   Υπογραμμίζεται ότι η παραγωγική λειτουργία της θυρίδας του κάθε Φορέα ξεκινά με την έκδοση ΚΥΑ,  όπως προβλέπεται στην παρ.17 του αρ.107 του ν.4727/2020, ύστερα από το αίτημα προς την Υπηρεσία Συντονισμού Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης. Το αίτημα υποβάλλεται από τους ιεραρχικά ανώτερους Προϊσταμένους της αρμόδιας για ΤΠΕ Υπηρεσίας, η οποία έχει την ευθύνη για τα αντικείμενα της πληροφορικής, των επικοινωνιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνηση.
   Περισσότερες λεπτομέρειες, στο Φ.Ε.Κ. Β’ 849/4.3.2021.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Σε εφαρμογή τέθηκε το σύστημα αναγνώρισης προσώπου και ίριδας των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που απαιτείται για την είσοδο στο εμιράτο.
   Συγκεκριμένα μπήκε σε λειτουργία στις 122 πύλες στις αναχωρήσεις και αφίξεις επιβατών του αεροδρομίου ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ελέγχει την ταυτότητα του ταξιδιώτη με το πιο πρόσφατο βιομετρικό πρόγραμμα.
   Η εν λόγω τεχνολογία αφορά σε επιβάτες άνω των 17 ετών, ενώ για τη χρήση της θα πρέπει να έχει γίνει προεγγραφή, δηλαδή σάρωση του βιομετρικού διαβατηρίου στα ανάλογα check-in, καθώς και αντίστοιχη έκδοση των καρτών επιβίβασης.
    
   Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Ντουμπάι (GDRFA) Mohammed Ahmed Al Marri, όταν θα έχουν εγκατασταθεί τα βιομετρικά συστήματα σε όλο το αεροδρόμιο, ο χρόνος που θα απαιτείται για να περάσει ο ταξιδιώτης από τις διαδικασίες ελέγχου, θα εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο γρήγορα μπορεί να περπατήσει.
    
   Σημειώνεται ότι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που παρείχε τις υπηρεσίες βιομετρικού ελέγχου στους επιβάτες της, ήταν η Emirates, η οποία το περασμένο φθινόπωρο λειτούργησε τον πιλοτικό «βιομετρικό διάδρομο».  
   Χάρη στα βιομετρικά στοιχεία, οι επιβάτες μπορούν πλέον να κάνουν check-in για την πτήση τους, να περάσουν από τον έλεγχο διαβατηρίων, να εισέλθουν στην αίθουσα αναμονής και να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, παρακάμπτοντας τους υποχρεωτικούς ελέγχους εγγράφων και τις ουρές. 

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης της PricewaterhouseCoopers, το νέο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων αναμένεται να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1,3 τρισ. δολάρια έως την επόμενη δεκαετία.
   Τα οφέλη στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα από την εφαρμογή του 5G θα επιφέρουν αλλαγές στις επιχειρήσεις, τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες, προσθέτοντας 1,3 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ έως το 2030, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έκθεσης της PwC.
   Η έκθεση «Powering Your Tomorrow», αφορά σε οκτώ οικονομίες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησής: Αυστραλία, Κίνα, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).
   Όντας κάτι περισσότερο από μια ταχύτερη έκδοση της συνδεσιμότητας 4G στις κινητές επικοινωνίες, η ταχύτητα, η αξιοπιστία, η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και η μαζική συνδεσιμότητα του 5G θα ωθήσουν τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και της ευρύτερης κοινωνίας, επιτρέποντας την καθολική πρόσβαση σε εξαιρετικά γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις. Σε συνδυασμό με επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και στο Internet of Things, το 5G μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η πλατφόρμα που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και την κοινωνία να κατανοήσουν τα πλήρη οφέλη των εξελίξεων στις αναδυόμενες τεχνολογίες.
   Οι προβλέψεις υπολογίζουν οικονομικά οφέλη για όλες τις οικονομίες που εξετάζονται στη μελέτη, καθώς το 5G προσφέρει τη δυνατότητα επανεξέτασης επιχειρηματικών μοντέλων, δεξιοτήτων, προϊόντων και υπηρεσιών. Τα οφέλη αυτά εντείνονται από το 2025 οπότε και οι εφαρμογές που στηρίζονται στο 5G θα είναι πιο διαδεδομένες.
   Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ΗΠΑ (484 δισ. δολάρια), η Κίνα (220 δισ. δολάρια) και η Ιαπωνία (76 δισ. δολάρια) θα δουν τη μεγαλύτερη αύξηση τεχνολογικών εφαρμογών 5G, λόγω του μεγέθους των οικονομιών τους και των ισχυρών σύγχρονων κλάδων βιομηχανικής παραγωγής.
   Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τις εφαρμογές του 5G στη βιομηχανία, λόγω του μεγέθους των κλάδων μεταποίησης. Αναδεικνύεται η σημασία του περιφερειακού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω προσεγγίσεων για την υιοθέτηση και τις ρυθμίσεις που αφορούν στην τεχνολογία. Πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής επίδρασης (530 δισ. δολάρια) θα προέλθει από τον μετασχηματισμό της εμπειρίας που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική μέριμνα για ασθενείς, παρόχους και ιατρικό προσωπικό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
   Ενώ η επιτάχυνση της τηλεϊατρικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας μας έδωσε μια ιδέα του μέλλοντος της υγειονομικής περίθαλψης, η απομακρυσμένη περίθαλψη είναι μόνο ένας από τους τομείς όπου το 5G μπορεί να επιδράσει καταλυτικά τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων για την υγεία όσο και σε εξοικονόμηση κόστους. Σε επίπεδο κλάδου, οι επιδράσεις ποικίλουν για κάθε οικονομία. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία αναμένεται να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τις εφαρμογές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η Ινδία από τις έξυπνες υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, η Κίνα και η Γερμανία από τη βιομηχανία. ‘Αλλοι κλάδοι που αναλύθηκαν στη μελέτη δείχνουν τις σημαντικές δυνατότητες των νέων και υφιστάμενων εφαρμογών κατά την επόμενη δεκαετία, που θα οδηγήσουν σε αλλαγές στις δεξιότητες, τις θέσεις εργασίας, τα καταναλωτικά προϊόντα και τις ρυθμίσεις:
   Οι εφαρμογές διαχείρισης έξυπνων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (SMART utilities management) θα υποστηρίξουν περιβαλλοντικούς στόχους για τη μείωση του άνθρακα και των αποβλήτων, μέσω της συνδυαστικής χρήσης έξυπνων μετρητών και δικτύων για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και νερού μέσω της παρακολούθησης των διαρροών αποβλήτων και νερού (330 δισ. δολάρια). Οι εφαρμογές καταναλωτών και media περιλαμβάνουν: παιχνίδια over-the-top (OTT), διαφήμιση σε πραγματικό χρόνο και εξυπηρέτηση πελατών (254 δισ. δολάρια) Οι εφαρμογές μεταποίησης και βαριάς βιομηχανίας περιλαμβάνουν: παρακολούθηση και μείωση ατελειών, αυξημένη χρήση αυτόνομων οχημάτων (134 δισ. δολάρια) Οι εφαρμογές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συμπεριλαμβάνουν τη μείωση της απάτης και τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη (86 δισ. δολάρια) Ο Γιώργος Κολλιδάς, Partner, Technology Leader σχολίασε σχετικά: «Το 5G αποτελεί κάτι παραπάνω από συνδεσιμότητα επικοινωνιών. Προσφέρει μια νέα οπτική για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τον ανασχεδιασμό των επιχειρηματικών μοντέλων του μέλλοντος. Δεδομένης της κλίμακας των δυνατοτήτων και των επιδράσεων του, κάθε επιχείρηση θα χρειαστεί ένα σχέδιο για την εφαρμογή του 5G σε βάθος πενταετίας. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει τεχνολογικές και επιχειρηματικές στρατηγικές, που στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών και την προετοιμασία του τρόπου με τον οποίο το επιχειρησιακό μοντέλο, οι λειτουργίες και η τεχνολογική δομή υποστηρίζουν και αφομοιώνουν τις αλλαγές και τη μετάβαση σε έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τους πελάτες, την αλυσίδα εφοδιασμού και τις ρυθμιστικές αρχές».

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Στο μέσον της παγκόσμιας κατάταξης και συγκεκριμένα στην 35η θέση ανάμεσα σε 79 χώρες βρίσκεται η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Συνδεσιμότητας (Global Connectivity Index - GCI) για το 2020. Η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία των χωρών, τους λεγόμενους “adopters”, με τις καλύτερες επιδόσεις να έχουν οι “frontrunners” και τις χειρότερες οι αποκαλούμενοι “starters”.
   Η χώρα εμφανίζει μέτριες επιδόσεις, που την κατατάσσουν στις χώρες “adopters”Ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνδεσιμότητας βαθμολογεί τις επιδόσεις 79 κρατών, παγκοσμίως, εξετάζοντας την ωριμότητα των ΤΠΕ, τις επενδύσεις σε ΤΠΕ και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Οι χώρες με βαθμολογία μεταξύ 65-89 (στην κλίμακα του 120) ανήκουν στους “frontrunners”, εκείνες που συγκεντρώνουν μεταξύ 40 και 64 εντάσσονται στους “adopters”, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, ενώ τα κράτη με βαθμολογία 23-29 στους “starters”.
   Το Global Connectivity Index 2020 - που αποτελεί την έβδομη ετήσια έκθεση της Huawei και παρουσιάζει σήμερα ο ΣΕΠΕ - αποδίδει στην Ελλάδα βαθμολογία 52 (στην κλίμακα του 120). Μεταξύ άλλων, ο δείκτης μετρά τις επιδόσεις σε τέσσερις τομείς μείζονος σημασίας (Technology Enablers): ευρυζωνικότητα, cloud, τεχνητή νοημοσύνη, ΙοΤ.
   Η Ελλάδα σκοράρει 69 στην ευρυζωνικότητα, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 62. Συγκεντρώνει 39 βαθμούς - με μέσο όρο το 42 - στο cloud, έχει σκορ 24 με μέσο όρο το 30 στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του 40, συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς, στο ΙοΤ.


   Ελληνικές επιδόσεις
   Συνολικά, τα 79 κράτη αξιολογούνται σε τέσσερις πυλώνες: διαθεσιμότητα, ζήτηση, εμπειρία χρήσης και δυναμική, οι οποίοι αναλύονται σε 40 επιμέρους δείκτες. Στη “Διαθεσιμότητα” (επενδύσεις σε ΤΠΕ, οπτικές ίνες, 4G&5G, επενδύσεις σε IoT, Cloud, AI, λογισμικό ασφαλείας), η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο του 41, συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς.
   Στη “Ζήτηση” (διείσδυση smartphones, συνδρομές mobile και fixed broadband, κατοχή υπολογιστών, μετάβαση στο cloud, συνδέσεις IoT, App downloads, e-Commerce) η Ελλάδα σκοράρει 56, πάνω από τον μέσο όρο του 55.
   Στον τομέα “Εμπειρία”, η Ελλάδα συμπορεύεται με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 61. Ο συγκεκριμένος πυλώνας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δείκτες, όπως ηλεκτρονική διακυβέρνηση, προσιτότητα σταθερών και κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων, εξυπηρέτηση πελατών τηλεπικοινωνιών, ταχύτητα download, IoT analytics, εμπειρία cloud.
   Τέλος, στον πυλώνα “Δυναμική”, η Ελλάδα επίσης βρίσκεται ακριβώς στον παγκόσμιο μέσο όρο με βαθμολογία 50. Δείκτες που εξετάζονται είναι η διαθεσιμότητα software developers, δαπάνες για R&D, ανθρώπινο δυναμικό ΙΤ, πατέντες ICT.

   Πρωταθλητές κόσμου
   Την πρώτη θέση παγκοσμίως στον Global Connectivity Index - GCI καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, με βαθμολογία 87. Τη δεύτερη μοιράζονται η Ελβετία και η Σιγκαπούρη με 81, ενώ ακολουθούν σε μικρή απόσταση η Σουηδία (80), η Δανία (77) και η Φινλανδία (76).
   Το “top 10” με τους πρωταθλητές κόσμου συμπληρώνουν η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία (75 μονάδες για κάθε χώρα) και η Νορβηγία (73). Οι δέκα πρώτες θέσεις της λίστας κυριαρχούνται από ευρωπαϊκά κράτη, αφού οι επτά στις δέκα πρωταθλήτριες χώρες έλκουν την καταγωγή τους από τη Γηραιά Ήπειρο.
   Οι adopters
   Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος όρος των οικονομιών Frontrunner, Adopter και Starter έχει αυξηθεί από το 2015. Οι οικονομίες Starters παρουσιάζουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, ακολουθούμενες από τους Adopters και στη συνέχεια τους Frontrunners. Αυτό υποδηλώνει ότι οι οικονομίες Starters καταφέρνουν να φτάσουν τους Adopters και Frontrunners περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τo ψηφιακό κενό.
   Η έκθεση 2020 δείχνει, επίσης, ότι οι Starters οικονομίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ευρυζωνική κάλυψη. Η μέση διείσδυση κινητής ευρυζωνικότητας αυξήθηκε πάνω από 2,5 φορές, οι συνδρομές 4G αυξήθηκαν από 1% σε 19% και οι κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις τους έγιναν 25% πιο προσιτές.
   Αυτά τα επιτεύγματα επέτρεψαν στις οικονομίες των Starters χωρών να προσφέρουν καλύτερες ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, οι δαπάνες τους για το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2014 σε πάνω από $2.000 ανά άτομο.

   Επενδύσεις στο ΙΤ
   Βάσει της έρευνας, η προθυμία των εταιρειών να επενδύσουν στο ΙΤ ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκονται. Οι οργανισμοί στα Frontrunner και Adopter κράτη δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση των ΙΤ προϋπολογισμών τους σε σχέση με τους προϋπολογισμούς εκτός IT.
   Έχουν, επίσης, μειώσει τους ΙΤ προϋπολογισμούς τους κατά 2,5 έως 3,5 φορές λιγότερο απ’ ότι οι οργανισμοί σε άλλες χώρες. Τα κράτη με πιο ώριμη ψηφιακή υποδομή βρίσκονται σε καλύτερη θέση, που τους επιτρέπει να ελαχιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Αυτά τα κράτη, σύμφωνα με την έκθεση, θα ανακάμψουν γρηγορότερα και θα διασφαλίσουν τον συνεχή μετασχηματισμό μέσα από προηγμένα μοντέλα παραγωγικότητας.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Μετά από πολύμηνη αγωνία για την επιτυχία του φιλόδοξου εγχειρήματος, όλα φαίνεται πως πήγαν καλά και το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) προσεδαφίστηκε λίγα λεπτά πριν από τις 23:00 (ώρα Ελλάδας) με ασφάλεια στον Άρη, με σκοπό να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη και να τον μελετήσει γεωλογικά.
   Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity» που μελετά μέχρι σήμερα τον Άρη. Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά. 
   Το «Perseverance» κατέβηκε μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή. Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.
   Προτού όμως γίνουν όλα αυτά, πέρασαν «επτά λεπτά τρόμου», όπως τα λέει η NASA, ώσπου να βεβαιωθεί ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του Άρη, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές -σχεδόν τις μισές- έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης. Το «Perseverance» είναι το πέμπτο ρόβερ που οι ΗΠΑ στέλνουν στον Άρη.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Στην έναρξη της υλοποίησης τεσσάρων ακόμα υποέργων του "ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ", του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνολικού προϋπολογισμού 19,7 εκατ. ευρώ προχώρησε η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Τα υποέργα αφορούν (α) την παροχή 33.000 τηλεφωνικών συσκευών και συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας υπό τη μορφή εταιρικού VPN και 9.000 συνδέσεων δεδομένων σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης καθώς και (β) τη δυνατότητα αποστολής 72 εκατομμυρίων σύντομων μηνυμάτων (Bulk SMSs) από φορείς του Δημοσίου. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί μια "ενδοδικτυακή" επικοινωνία εντός του "ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ" εντελώς δωρεάν, δίνοντας έτσι στα κρατικά ταμεία μια σημαντική εξοικονόμηση, σχετικά με τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του Δημοσίου.
   Όλες οι παραπάνω συνδέσεις, ανεξαρτήτως προφίλ χρήσης, περιλαμβάνουν απεριόριστο χρόνο ομιλίας και SMS προς κινητά και σταθερά εντός του "ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ", και επιπροσθέτως, συνοδεύονται από συσκευές κινητής τηλεφωνίας τύπου "smartphone".
   Όπως εκτιμάται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των έργων, των οποίων οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί.
   Τις συμβάσεις των υποέργων υπέγραψαν ο Σταύρος Ασθενίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Α.Ε. ο Λυκούργος Αντωνόπουλος, προϊστάμενος της δ/νσης Πωλήσεων ICT, της "COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε." και ο Χέρμαν Ριντλ γενικός διευθυντής εταιρικών πελατών και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της "WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.Β.Ε.".
   Όπως δήλωσε ο κ.Ασθενίδης "με την υπογραφή των συμβάσεων σήμερα, ολοκληρώνεται ακόμα ένα σημαντικό βήμα στη πορεία υλοποίησης ενός έργου ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου. Όλοι ανεξαιρέτως στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. υποστηρίζουμε σθεναρά την κυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας να φτάσει στα υψηλά επίπεδα που έχουν θέσει ως στόχο". Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., Δημήτρης Γιάντσης, ανέφερε ότι "μετά την έναρξη υλοποίησης των έξι υποέργων υποδομών του "ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ" που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο, η υπογραφή των τεσσάρων αυτών συμβάσεων της Ασύρματης Νησίδας, αποτελεί ένα ακόμα επιτυχημένο ορόσημο της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου και σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη της υλοποίησης των συμβάσεων αυτών". Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο "ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ" αφορά στη δημιουργία του Δικτύου Δημόσιου Τομέα (κατ' εφαρμογή του Ν.3979/2011), με κύριο αντικείμενο την παροχή ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου για τρία συνεχόμενα χρόνια, παρέχοντας έτσι κάλυψη σε 34.000 περίπου σημεία παρουσίας (κτήρια) του Δημοσίου, καθώς και υπηρεσίες ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Αποτελεί συνέχεια και επέκταση του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης "ΣΥΖΕΥΞΙΣ", το οποίο καλύπτει σήμερα μόλις 4.500 σημεία παρουσίας φορέων. Με την ολοκλήρωσή του "ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ", όλοι οι φορείς του Δημοσίου, θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με δραστική αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο internet, προσφέροντας έτσι ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του (σταθερή, κινητή τηλεφωνία και internet).
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.