Jump to content
 • Novatron
 • Τεχνολογία

  Τεχνολογία

  545 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ενα άυλο αθέατο σύμπαν, το θεμέλιο του ευφυούς κόσμου μας, μεταμορφώνει ήδη τις ζωές μας. Cloud, η ραχοκοκαλιά της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Πίσω του κρύβεται μια άγνωστη, ήδη δεκαετής, ελληνική ιστορία διεθνούς επιτυχίας, πυλώνας της σημερινής καταιγιστικής ψηφιακής ανανέωσης.
   Ο όρος cloud εμφανίστηκε στον δημόσιο διάλογο με την ψήφιση του νέου νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση, που προβλέπει ότι σταδιακά από 1ης Ιανουαρίου 2022 όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα παρέχονται αποκλειστικά με τη χρήση cloud, αλλά και την ανακοίνωση σχετικά με την εγκατάσταση από τη Microsoft στην Ελλάδα υποδομών cloud, που θα εντάξουν τη χώρα μας στον διεθνή ψηφιακό χάρτη.
   Ομως τι είναι το cloud, το υπολογιστικό νέφος; Είναι ένα «σύννεφο» από εικονικούς υπολογιστές όπου αποθηκεύονται online, μεγάλοι όγκοι δεδομένων, αρχείων, πληροφοριών. Τα δεδομένα είναι ο χρυσός, το πετρέλαιο, ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα. Η χωρητικότητα στο cloud, φρούριο προστασίας δεδομένων, είναι απεριόριστη, ενώ η αποθήκευση, διαχείριση, επεξεργασία αρχείων και εφαρμογών μπορεί να γίνει απευθείας στο cloud, χωρίς άλλον εξοπλισμό, από οποιαδήποτε συσκευή – κινητό, τάμπλετ, υπολογιστή. Οι υπηρεσίες cloud παρέχονται από μεγάλα data centers, εγκατεστημένα οπουδήποτε στον κόσμο.
   Το 2013-2014 κατασκευάστηκε το data center στον Λούρο, δίπλα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργεί με ψύξη και από τον ποταμό — έργο πρωτοποριακό για την εποχή. Το πρώτο βήμα
   Μπορεί η επικαιρότητα να έφερε ίσως για πρώτη φορά τόσο έντονα στο φως τον όρο, όμως το cloud δεν είναι κάτι νέο στη χώρα μας. Και δεν εννοούμε το κυβερνητικό νέφος (G-Cloud), το αποθετήριο πολλών πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου. (Το G-Cloud λειτουργεί ήδη τέσσερα χρόνια και αναμένεται να αναβαθμιστεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο, υπολογιστική ισχύ, μνήμη, ταχύτητα, που φέρνουν η τηλεργασία και η ραγδαία αύξηση διακινούμενων ψηφιακών εγγράφων και εν γένει δεδομένων).
   Εννοούμε το πρώτο ελληνικό cloud, που συνελήφθη ως ιδέα και αναπτύχθηκε ως λογισμικό από μια εμπνευσμένη ομάδα ανθρώπων, με επικεφαλής τον σημερινό κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, καθηγητή Αρη Κοζύρη, το 2010. Μια εποχή κατά την οποία αυτή η τεχνολογική λύση ακόμη δεν είχε προωθηθεί ούτε από τεχνολογικούς κολοσσούς. Ολα έγιναν, Αρκαδίας και Μεσογείων, ένα κτίριο δίπλα στις τότε εγκαταστάσεις του πρώην ΕΔΕΤ, σημερινού ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας). «Η ομάδα του κ. Κοζύρη ανέπτυξε το λογισμικό Synnefo, εγκατέστησε data centers σε τρία-τέσσερα σημεία στην Ελλάδα και δημιούργησε το cloud “Ωκεανός” για να εξυπηρετεί αρχικά την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Mέχρι και σήμερα είναι το μεγαλύτερο cloud στην Ελλάδα», σημειώνει ο Θόδωρος Καρούνος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΕΔΥΤΕ, πρωτεργάτης του δικτύου του ΕΔΕΤ, του opengov, της Διαύγειας και της αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών της εκπαίδευσης.
   Σήμερα, μέσα από το cloud του Δικτύου τρέχουν εκτός των άλλων, και πλήθος από νέες υπηρεσίες, από το gov.gr (θυρίδες υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων), τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στο ΚΕΠ για έκδοση ληξιαρχικών πράξεων, την τηλεκπαίδευση και το e:Presence (διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου) έως τις –επί lockdown– βεβαιώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης.

   Την ιστορία μάς ξετυλίγει ο πρωταγωνιστής του εγχειρήματος Αρης Κοζύρης, που είναι παράλληλα και πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του ΕΔΥΤΕ. «Οι βάσεις είχαν τεθεί από πολύ παλιά. Η τεχνογνωσία στο ΕΔΕΤ, όπου ήμουν αντιπρόεδρος από το 2004 έως το τέλος του 2014, υπήρχε. Ηταν το 2010, είχαμε μπει στο μνημόνιο, πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμβουλος στα θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Θόδωρος Καρούνος, όταν καθίσαμε όλοι σε ένα τραπέζι, ο Διομήδης Σπινέλλης, τότε γεν. γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο Αντώνης Μαρκόπουλος, ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, όλοι οι γεν. γραμματείς και πρόεδροι όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Γ.Γ. Ερευνας Τεχνολογίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Διοικητική Μεταρρύθμιση, Κοινωνία της Πληροφορίας, ΑΣΕΠ, Κτηματολόγιο, ΗΔΙΚΑ, ΜΟΔ, ΕΔΕΤ), συντάξαμε και υπογράψαμε ένα μνημόνιο για την ανάπτυξη κεντρικών data centers και cloud στο Δημόσιο. Μάλιστα κατατέθηκε πρόσκληση για χρηματοδότηση, ώστε να αθροίζουμε τη ζήτηση και τις ανάγκες όλων των φορέων. 
    
   Εγινε διαγωνισμός για την αγορά της υποδομής του κυβερνητικού νέφους, του G-Cloud, όμως το έργο ολοκληρώθηκε χρόνια αργότερα, όπως συμβαίνει με όλες τις προμήθειες του Δημοσίου, και άρχισε να λειτουργεί κανονικά το 2017 από την Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ τέθηκε σε λειτουργία και το data center για τις ανάγκες της Γεν. Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Εμείς στο ΕΔΕΤ, ήδη από το 2010 είχαμε αρχίσει να φτιάχνουμε μόνοι μας το data center στο υπόγειο του υπουργείου Παιδείας, για να εξυπηρετήσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα. Είχα το όνειρο να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο, παγκόσμιας κλάσης, πολύ ανταγωνιστικό. Συγκροτήσαμε μια ομάδα 25 περίπου ατόμων, με μηχανικούς λογισμικού κυρίως από το ΕΜΠ, ανθρώπους που είχαν ήδη κλείσει θέσεις στο εξωτερικό αλλά παρέμειναν στη χώρα –μια απίθανη συγκέντρωση ταλέντου– και μαζί με τους μηχανικούς οι οποίοι λειτουργούσαν το δίκτυο του ΕΔΕΤ, στήσαμε τον “Ωκεανό”, το μεγαλύτερο έως σήμερα υπολογιστικό νέφος στην Ελλάδα. Αρχίσαμε να αγοράζουμε τον εξοπλισμό, υπολογιστές, δίσκους εξαρτήματα, κατά χιλιάδες –προς έκπληξη της αγοράς που περίμενε να αγοράσουμε έτοιμες λύσεις και υπηρεσίες–, και να κατασκευάζουμε το λογισμικό και το νέφος, όταν δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη πουθενά υποδομή public cloud, σχεδόν από κανέναν, ούτε από τη Microsoft, ούτε από άλλους σημερινούς μεγάλους παρόχους. Μόνο η Amazon υπήρχε τότε. 
   Τι είναι η υποδομή cloud; Είναι χιλιάδες υπολογιστές, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σαν ένα εικονικό στρώμα πάνω από το data center, ενιαία και οριζόντια, ως ένας υπολογιστής», περιγράφει ο κ. Κοζύρης. Αν θέλεις να παράσχεις μια απαιτητική υπηρεσία που απαιτεί πολλούς servers (υπολογιστές), δεν χρειάζεται να αγοράσεις τον εξοπλισμό, αλλά να αναπτύξεις την εφαρμογή σου στο cloud, από την οθόνη του υπολογιστή σου.
   Πρωτοποριακή τεχνολογία
   «Φτιάξαμε ένα ανοιχτό λογισμικό, που το ονομάσαμε Synnefo, με το οποίο μπορούσε ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του cloud», θυμάται ο Βαγγέλης Κούκης, που είχε αναλάβει την τεχνική υλοποίηση του εγχειρήματος και σήμερα ηγείται μεγάλης startup στις ΗΠΑ. «Αυτό το ανοιχτό λογισμικό άρχισαν να το χρησιμοποιούν ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και άνθρωποι από τον ιδιωτικό τομέα που ήθελαν να φτιάξουν τα δικά τους cloud. Αρχισε να έχει δικούς του χρήστες, να φτιάχνει μια κοινότητα, να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται. Η μεγαλύτερη από τις πολλές εγκαταστάσεις του ήταν ο “Ωκεανός” του ΕΔΕΤ. Ομως στόχος μας ήταν το λογισμικό Synnefo να έχει χρήση ευρύτερη, και πέρα από τον ΕΔΕΤ. Το cloud λειτούργησε το 2011, όταν δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο, και απέδειξε την αξία του. Το 2013 ήδη προσέφερε 10.000-15.000 ταυτόχρονες εικονικές μηχανές και πολλά Petabytes δεδομένων με μία από τις μεγαλύτερες συστοιχίες αποθήκευσης που είχαν στηθεί με την πρωτοποριακή τεχνολογία CEPH, η οποία σήμερα χρησιμοποιείται παντού». 
   Σημειωτέον ότι κανένα data center σήμερα στην Ελλάδα δεν διαθέτει περισσότερες από 2.000 μηχανές. Ο «Ωκεανός» ήταν το 2013 το μεγαλύτερο δημόσιο cloud στην Ευρώπη. Το χρησιμοποιούσαν το GÉANT, το πανευρωπαϊκό δίκτυο δεδομένων για την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, το CERN, εταιρείες στη Γερμανία και στις ΗΠΑ που παρείχαν υπηρεσίες cloud σε μονάδες υγείας σε διάφορες χώρες. «Συνάψαμε συνεργασία και συμφωνία εμπιστευτικότητας με την Google, δουλεύαμε στις ίδιες τεχνολογίες, υπήρχε πολλή εξωστρέφεια και διεθνής παρουσία», εξηγεί ο κ. Κοζύρης.
   «Χτίζουμε τουβλάκι τουβλάκι, υπάρχει σχέδιο, στρατηγική, συνέχεια»
   Μετά το data center στο υπουργείο Παιδείας (τρεις μεγάλες ξεχωριστές μονάδες μεταξύ των οποίων και ένας υπερυπολογιστής), κατασκευάζεται το 2013-2014 το data center στον Λούρο, δίπλα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργεί με ψύξη και από τον ποταμό – έργο πρωτοποριακό για την εποχή. «Στη συνέχεια εγκαθίσταται το data center στην Κνωσό, σε χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης, που φιλοξενεί τα δεδομένα του Copernicus της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και κομβικά δεδομένα των 30 περιφερειακών νοσοκομείων και στη συνέχεια, μετά επέκταση, και άλλων 100 νοσοκομείων της χώρας, αλλά και υπολογιστικά φορτία που αφορούν την ιατρική ακριβείας. 
   Ο Λούρος χρησιμοποιείται ως εφεδρεία έναντι φυσικής καταστροφής για κάποια από αυτά τα δεδομένα, ενώ εκεί αναπτύσσονται πιλοτικά και υπηρεσίες για την κοινότητα βιοπληροφορικής (ELIXIR-GR). Υπάρχει ακόμη ένα παλιότερο data center στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και μια νέα, υπό διαμόρφωση εγκατάσταση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Στ. Νιάρχος», εξηγεί ο Ζήνων Μούσμουλας, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Προηγμένων Υπολογιστικών και Δικτυακών Υποδομών του ΕΔΥΤΕ.
   Στο υπουργείο Παιδείας βρίσκεται το ισχυρότερο data center του «Ωκεανού». «Τα επόμενα χρόνια αυτά τα data centers ομογενοποιήθηκαν και υπήρξαν στοχευμένες παρεμβάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της αξιοπιστίας των υποδομών, ενώ άρχισε να χτίζεται η επόμενη γενιά παροχής υπηρεσιών cloud, με χαρακτηριστικά νεφοεγγενούς υπολογιστικής (cloud native computing) και πιο ελαστική δια-μοίραση πόρων στους χρήστες. Επιτρέπει την ανάπτυξη υπηρεσιών με λογισμικό το οποίο έχει δημιουργηθεί και τρέχει στο cloud και με πόρους που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες. 
   Γενικότερα επιχειρείται μια ανασύνταξη των υποδομών, δεδομένου ότι με τον νέο νόμο το ΕΔΥΤΕ θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες, κυρίως συμβουλευτικές αλλά και παροχής τεχνογνωσίας προς όλο το Δημόσιο, το οποίο θα λειτουργεί μέσα από τρία διακριτά υπολογιστικά νέφη, δημόσιου τομέα, έρευνας – εκπαίδευσης και υγείας. Δίνονται ευκαιρίες για συνέργειες στην από κοινού ανάπτυξη ή μεταφορά τεχνογνωσίας, για κοινές μεθόδους και αρχές, αλλά και κατά το δυνατόν ενιαία προσέγγιση θεμάτων ασφαλείας, και προσβασιμότητας, ώστε π.χ. μια εφαρμογή να μπορεί να μεταφερθεί χωρίς να χρειάζονται προσαρμογές ή να γίνει κάτι από την αρχή. Καθώς η αγορά των υπηρεσιών cloud ανοίγει με τις επενδύσεις που έρχονται και άλλες που θα έρθουν, είναι σημαντικό να ενισχύεται και η εγχώρια, δημόσια τεχνογνωσία, να ανατροφοδοτείται έτσι μια εθνική στρατηγική για τη μελλοντική θέση της χώρας ως προς τα θέματα αυτά, ώστε να πιάσουν τόπο και οι προσπάθειες που έγιναν από πολύ νωρίς», σημειώνει ο κ. Μούσμουλας.
   «Η τεχνολογία χτίζεται τουβλάκι τουβλάκι, υπάρχει σχέδιο, στρατηγική, συνέχεια. Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη της πολιτείας και ειδικά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις δυνατότητές μας. Δεν θα αντιμετωπιζόταν η κρίση του κορωνοϊού αν δεν υπήρχε από πίσω ένας πολυετής όγκος δουλειάς, αν δεν υπήρχε σταθερότητα, να χτίζει ο επόμενος πάνω στη δουλειά του προηγούμενου, αν δεν υπήρχε όραμα, επένδυση στην τεχνογνωσία ταλαντούχων μηχανικών της κοινότητάς μας και καλή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Με το παραμικρό σφάλμα ή ατέλεια, το οικοδόμημα θα κατέρρεε», καταλήγει ο κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, Αρης Κοζύρης.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ένας νέος ευρωπαϊκός και αμερικανικός δορυφόρος ετοιμάζονται για εκτόξευση με πύραυλο της SpaceX αυτό το σαββατοκύριακο. Αποστολή του Sentinel-6 θα είναι να μετρήσει το επίπεδο της θάλασσας, χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ για να υπολογίσει τη στάθμη των ωκεανών σε συνάρτηση της τήξης των πάγων.
   «Ίσως είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά από ένα ύψος 1.300 χιλιομέτρων μπορούμε να μετρήσουμε - φυσικά με κάποιους αλγορίθμους και υπολογισμούς - την αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας με ακρίβεια χιλιοστού. Κι αυτό θα κάνει ο δορυφόρος μας», εξηγεί στο euronews ο διευθυντής Παρατήρησης Γης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Γιόζεφ Ασμπάχερ.
   Ο ESA ελπίζει η εκτόξευση του Sentinel-6 να πάει καλύτερα από εκείνη του Vega που πριν λίγες ημέρες απέτυχε οκτώ λεπτά μετά την απογείωση, καταστρέφοντας τους δύο δορυφόρους που μετέφερε.
   Ο Sentinel-6 θα γίνει ο όγδοος δορυφόρος της σειράς Sentinel που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για την παρατήρηση της Γης.
   Οι δορυφόροι που είναι ήδη σε τροχιά μετρούν τα πάντα: από την ατμοσφαιρική ρύπανση μέχρι τις πλημμύρες.
   Προς το παρόν, ο ESA έχει συμβόλαια για έξι ακόμα δορυφόρους Sentinel, ώστε να μετρήσει επιπλέον παραμέτρους από το διάστημα, όπως η ξηρασία του εδάφους ή η αστικοποίηση.
   Σύμφωνα με τον Ασμπάχερ, «με αυτές τις έξι νέες αποστολές, μπαίνουμε στο Copernicus 2, την επόμενη φάση του Copernicus. Πρόκειται για διαφορετικού τύπου αποστολές με πολύ διαφορετικούς αισθητήρες. Συσκευές που μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, όργανα για τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα με πρωτοφανή ακρίβεια, μετρούμε την παγοκάλυψη των πόλων, παραμέτρους του κλίματος, της ασφάλειας τροφίμων, τόσο στη Ευρώπη όσο και παγκοσμίως».
   Η εκτόξευση του πρώτου από τους έξι δορυφόρους προγραμματίζεται για το 2025. Πρόκειται για εκείνον που θα μετρά το διοξείδιο του άνθρακα και θα διακρίνει τη διαφορά μεταξύ φυσικών και ανθρωπογενών εκπομπών.
    

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Το ΝΟΗΣΙΣ και το Εργαστήριο Ψηφιακής Ανάλυσης και Σχεδιασμού Εργαλείων Μάθησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Α.Π.Θ. έχουν αναπτύξει μια παρέμβαση στο αντικείμενο της Γεωγραφίας, η οποία  βασίζεται στην Εικονική Πραγματικότητα (VR), που δημιουργεί μια εικονική πτήση πάνω από την Ελλάδα. Στην πτήση έχουν ενσωματωθεί ταινίες 360οπου τραβήχτηκαν σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας όπως, το φαράγγι του Βίκου, τη λίμνη του Πολυφύτου, τον Όλυμπο κ.ά. και θα παρατηρηθούν από τους μαθητές με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών για 3D – 360ο παρατηρήσεις.

   Η παρέμβαση και η ταινία που προβάλλεται (εικονική πτήση και ταινίες 360ο) αποτελούν μέρος του υλικού που έχει παραχθεί στα πλαίσια του προγράμματος ΚΡΗΠΙΣ.Ο σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές: να γνωρίσουν την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας μέσα από την τρισδιάστατη προβολή 360ο και να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τόπους της Ελλάδας που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία, αλλά θεωρούνται σημαντικοί από άποψη γεωμορφολογίας και περιβάλλοντος, με ένα τρόπο που να νομίζουν ότι βρίσκονται και συμμετέχουνκαι οι ίδιοι στον τόπο αυτό.
   Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμαυλοποιείται πιλοτικά σε σχολεία της Θεσσαλονίκης στην Ε΄ ή ΣΤ΄τάξη, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
   Σημαντική διευκρίνιση:
   Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των μέτρων τα οποία προτείνονται από τους αρμόδιους φορείς (ΕΟΔΥ) και είναι σε ισχύ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή,  ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των εισηγητών.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ενδιαφέροντα στοιχεία και ευρήματα για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, από έρευνα του ΕΚΤ.
   Μία στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις εντάσσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό της, μία στις δύο καινοτομεί χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ μία στις τρεις διαθέτει τις επαρκείς εσωτερικές ικανότητες, υποδομές και προσωπικό για την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών.
   Αυτά προκύπτουν από τη μελέτη «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων 2016-2018» που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
     Πώς εξελίσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων.
   Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία του ΕΚΤ για τη διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας στις ελληνικές επιχειρήσεις / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας / Σχεδίαση Πέγκυ Βαριτάκη Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η υιοθέτηση πρωτοπόρων τεχνολογιών είναι ακόμα περιορισμένη, ωστόσο πολλές εγχώριες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πλέον τη σημαντικότητα τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, οι τεχνολογίες ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και το υπολογιστικό νέφος, με στόχο τη μελλοντική ανάπτυξή τους.
   Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης στατιστικής Έρευνας για την Καινοτομία στις Ελληνικές Επιχειρήσεις για την περίοδο 2016-2018, που υλοποίησε το ΕΚΤ και αφορά 12.213 επιχειρήσεις με δέκα απασχολούμενους και άνω, σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.
   Η διευθύντρια του ΕΚΤ δρ Εύη Σαχίνη δήλωσε ότι «η νέα έκδοση αποτελεί την πρώτη εκτενή καταγραφή της πορείας του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις φαίνεται να κατανοούν την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού και να προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα της στροφής τους αυτής θα μπορέσουν να μεγιστοποιηθούν, εάν ενταχθούν στις ευρύτερες πολιτικές της χώρας προς την κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης».
   Αναλυτικότερα, το 33,5% των επιχειρήσεων της χώρας θεωρεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως πολύ σημαντική στρατηγική ανάπτυξης. Το ποσοστό ανέρχεται σε 51,5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (250 και πλέον απασχολούμενoι) και σε 33,1% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (10-249 απασχολούμενοι).
   Η έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία για τη βελτίωση και ανάπτυξη αγαθών και υπηρεσιών θεωρείται η σημαντικότερη στρατηγική για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, με ποσοστό 34,5%. Ακολουθεί η στρατηγική αναδιοργάνωσης των διαδικασιών της επιχείρησης με ψηφιακές τεχνολογίες, με ποσοστό 30,7%.
   Το 27% των επιχειρήσεων θεωρεί πολύ σημαντική στρατηγική την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού. Σημαντική είναι η διαφορά μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αξιολόγηση της στρατηγικής αυτής, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να καταγράφουν ποσοστό 38,4% έναντι 26,8% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
   Το 47% των εγχώριων επιχειρήσεων έχει χρησιμοποιήσει ψηφιακές τεχνολογίες για την ανάπτυξη καινοτομιών σε επιχειρησιακές διαδικασίες, γεγονός που αναδεικνύει τη σημαντική διείσδυση και συνεισφορά των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες.
   Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με το ΕΚΤ, έχει ότι το 32,7% των επιχειρήσεων της χώρας ανέπτυξε ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιώντας αποκλειστικά εσωτερικούς πόρους ή σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις ή φορείς με τη συμμετοχή προσωπικού της επιχείρησης εξειδικευμένου σε ψηφιακές τεχνολογίες.
   Το 14,3% των επιχειρήσεων προχώρησε στην προμήθεια ψηφιακών τεχνολογιών, οι οποίες αναπτύχθηκαν από άλλους φορείς.
   Οι τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) θεωρούνται πολύ σημαντικές τεχνολογίες, με ποσοστό 20,4% για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, 9,2% για τις επιχειρήσεις που δεν καινοτόμησαν και 15,9% για το σύνολο των επιχειρήσεων.
   Η δεύτερη πιο σημαντική τεχνολογία θεωρείται η Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics), με ποσοστό 17,8%, 7,7% και 13,8% για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τις μη-καινοτόμες και για το σύνολο των επιχειρήσεων αντίστοιχα.
   Ακολουθούν, με μικρότερα ποσοστά: Υπολογιστικό Νέφος, Αυτοματισμοί και Ρομποτική, Τεχνολογίες Αλυσίδας Συναλλαγών (Blockchain), Τεχνητή Νοημοσύνη και Τρισδιάστατη Εκτύπωση.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η παρούσα εφαρμογή έρχεται να γίνει σημαντικός αρωγός στην σύνταξη και οργάνωση επιμετρήσεων και προμετρήσεων στα έργα μηχανικού.
   Είναι η εφαρμογή που θα βοηθήσει με γρήγορο και κατανοητό τρόπο τον μηχανικό, τον εργολάβο, και τον κύριο του έργου (ιδιοκτήτη ) για την κοστολόγηση οποιουδήποτε έργου επι τόπου στο εργοτάξιο.
   Η φιλοσοφία που λειτουργεί βασίζεται στην επι τόπου καταχώρηση αποθήκευση και οργάνωση των μετρήσεων κάθε εργασίας και τον υπολογισμό των μεγεθών που είναι σχετικά με αυτές τις εργασίες.
   7 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
   1. ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΜΕΣ
   Τέλος η ατελείωτη καταχώρηση των μετρήσεων στο γραφείο, τα λάθη και οι παραλείψεις λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας. Οι μετρήσεις και οι υπολογισμοι αποθηκεύονται άμεσα στο cloud σε λογιστικό φύλλο μορφής .xls ώστε να βοηθούν τον χρήστη στην ευκολη επεξεργασία τους στην συνέχεια.
   2. ΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΠΕΧΕΙ ΕΝΑ E-MAIL ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
   Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αποσταλεί το παραπάνω λογιστικο φύλλο .xls με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) σε κάθε ενδιαφερόμενο.
   3. ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
   Οι καταγραφές που εισάγει ο χρήστης αποθηκεύονται μαζί με ημερομηνία ,ώρα και θέση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και καταγραφής του χρόνου εργασίας του εκάστοτε επιμετρητή.
   4. ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ DATA
   Η άμεση καταχώρηση και εν συνέχεία αποθηκευση τους στο cloud δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να έχει πρόσβαση σε αυτές από κάθε android συσκευή (κινητό ή tablet)
   5. ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ
   Η προμέτρηση των μεγεθών γίνεται πολύ γρήγορα. Αυτή η διαδικασία κάνει ανταγωνιστικότερη την κοστολόγηση των εργασιών μειώνοντας το ποσοστό λάθους δραστικά στην κοστολόγηση του έργου.
   Για προτάσεις, ιδέες και βελτιώσεις, στείλτε μας email: [email protected]
   Κατεβάστε την εφαρμογή από εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.cloud_epimetriseis

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Χωρίς εκπλήξεις και παρουσία κάποιου «4ου παίκτη», έληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη δημοπρασία που αφορά το 5G, με το πρώτο σημαντικό βήμα να ολοκληρώνεται με επιτυχία.
   Όπως ανακοίνωσε η ΕΕΤΤ, οι εταιρίες COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής για όλες τις φασματικές περιοχές (ήτοι 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz) στη διαγωνιστική διαδικασία που θα διεξαχθεί με σκοπό τη χορήγηση φάσματος για την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).
   Στο επόμενο βήμα η ΕΕΤΤ θα ελέγξει τους φακέλους συμμετοχής, θα ανακοινώσει τους προεπιλεγέντες συμμετέχοντες μέχρι της 11 Νοεμβρίου και στη συνέχεια, θα εξετάσει τη δέσμευση τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων για τους προεπιλεγέντες. Τέλος, θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την ΕΕΤΤ. 
   Το 25% των εσόδων της δημοπρασίας όπως γνωρίζουμε θα διατεθούν για την ίδρυση του επενδυτικού κεφαλαίου "Φαιστός". Σκοπός του "Φαιστός" είναι η δημιουργία και χρηματοδότηση ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αποκλειστικό αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που θα βασίζονται στα 5G δίκτυα. Με βάση εκτιμήσεις, τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα υποδοχής και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων. Ολη την ανακύκλωση σε μια ...εφαρμογή φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο τη μεγαλύτερη εξοικείωση των πολιτών και με τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, αλλά και την αμεσότερη απάντηση σε ερωτήματα και την ταχύτερη αποκατάσταση βλαβών σε κάδους, κλπ.
   Αυτός είναι ο σκοπός του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εξυπηρέτησης πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της πράξης «ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή» και θα συνοδεύεται από ψηφιακό χάρτη, στον οποίο θα αποτυπώνεται κάθε χρήσιμη πληροφορία από τους κάδους έως τα πράσινα σημεία ανακύκλωσης.
   Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 70.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στην ανάπτυξη και εγκατάσταση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας με ενσωματωμένο ψηφιακό χάρτη. Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα υποδοχής και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων καθώς και εντοπισμού, ψηφιακής απεικόνισης και διαχείρισης σημείων και περιοχών.
   Η εφαρμογή για την ανακύκλωση στα κινητά
   Το υποσύστημα των πολιτών, επιχειρήσεων και φορέων θα αποτελείται από μια εφαρμογή για έξυπνες κινητές συσκευές (smartphones, tablets), η οποία θα διατίθεται δωρεάν σε έκδοση για Android, iOS και WindowsPhone, μέσω των αντιστοίχων ApplicationStores. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στη συσκευή τους και να τη χρησιμοποιούν προκειμένου να δηλώνουν τα προβλήματα που τους απασχολούν στα σημεία που επιθυμούν.
   Συγκεκριμένα, ο πολίτης, η επιχείρηση ή ο φορέας θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τη θέση του μέσω της εφαρμογής, η οποία θα διενεργεί αυτόματο έλεγχο χωροθέτησης. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα επιλογής κατηγορίας απορίας – προβλήματος (π.χ. ερωτήματα πολίτη σχετικά με τους κάδους ανακύκλωσης, καταγγελίες για σπασμένους ή γεμάτους κάδους, ερωτήματα επιχείρησης σχετικά με το είδος ή/και την ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, ερωτήματα φορέα (π.χ. δήμου) σχετικά με την επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) από έτοιμο μενού και στη συνέχεια επιλογής είδους απορίας – προβλήματος με τον ίδιο τρόπο. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, ενώ θα μπορεί να εισαγάγει φωτογραφία με δυνατότητα λήψης μέσω της εφαρμογής. Επιλέγοντας «υποβολή» το σύστημα θα καταχωρεί την αίτηση και θα αποδίδει αριθμό πρωτοκόλλου, τον οποίο και θα κοινοποιεί στον πολίτη, την επιχείρηση το φορέα. Παράλληλα, θα τον ενημερώνει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την παραλαβή του αιτήματος. Μετά την διεκπεραίωση του αιτήματος, το σύστημα θα τους ενημερώνει εκ νέου για την επιτυχή έκβαση του αιτήματός τους.
   Εντοπίζει τη θέση στο χάρτη Αναφορικά με την ακρίβεια εντοπισμού θέσης, η οποία εξαρτάται και από τον τύπο της συσκευής θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης της θέσης με χειροκίνητο τρόπο εντός της εφαρμογής. Συγκεκριμένα, αφού εντοπιστεί η θέση του πάνω στο χάρτη, ο πολίτης θα μπορεί να σύρει το στίγμα του και να το τοποθετήσει στο σημείο που επιθυμεί. Επιπλέον, θα υπάρχει και δυνατότητα διόρθωσης (επανεντοπισμού) της θέσης με αυτόματο τρόπο.
   Το νέο σύστημα, πάντως, θα λειτουργεί και σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να δηλώσει απορία ή πρόβλημα από τον προσωπικό του υπολογιστή και όχι σε πραγματικό χρόνο. Οι δυνατότητες της desktop έκδοσης θα είναι ίδιες με αυτές του app, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα μετακίνησης της εντοπισμένης θέσης στο σημείο ενδιαφέροντος από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.
   Από την πλευρά τους οι διαχειριστές του συστήματος θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν και να τοποθετήσουν στον ψηφιακό χάρτη του συστήματος, όλα τα σημεία αστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (π.χ. πράσινα σημεία, κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων κ.λπ.). Μέσω της εφαρμογής θα είναι δυνατός ο επιτόπιος εντοπισμός θέσης και η τοποθέτηση σημείων ενδιαφέροντος.
   Τα αιτήματα των πολιτών, φορέων ή δήμων θα ομαδοποιούνται σε κατηγορίες, ανάλογα με τη φάση διεκπεραίωσης που βρίσκονται. Κάθε φορά που θα υποβάλλεται ένα αίτημα, θα αποθηκεύεται στη λίστα των μη επεξεργασμένων αιτημάτων και θα «χρεώνεται» σε κάποιον υπάλληλο.
   Κυκλική οικονομία
   Στο μεταξύ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παρουσιάσει τον Οδικό Χάρτη της χώρας για την Κυκλική Οικονομία το υπουργείο Περιβάλλοντος.
   Για το λόγο αυτό ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, συγκάλεσε σήμερα -μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Κυκλικής Οικονομίας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες φορείς να καταθέσουν τις τελικές τους προτάσεις.
   Ο Οδικός Χάρτης για την «εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία» αναπτύσσεται στους εξής πέντε άξονες:
   Δράσεις για βιώσιμη παραγωγή και βιομηχανική πολιτική Δράσεις για βιώσιμη κατανάλωση Δράσεις για λιγότερα απόβλητα με μεγαλύτερη αξία Οριζόντιες δράσεις Ειδικές δράσεις για βασικά προϊόντα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.   Ο ορίζοντας του υπό τελική διαμόρφωση Οδικού Χάρτη για τη Κυκλική Οικονομία εκτείνεται έως και το 2024 και σκοπός της κατάρτισής του είναι η  εμπλοκή όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας, των συναρμόδιων υπουργείων και Οργανισμών καθώς και η κινητοποίηση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας για την περιβαλλοντικά ορθή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που βασίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.
   «Μετά από ενδελεχή διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς, φιλοδοξούμε η Ελλάδα να αποκτήσει σύντομα εκείνον τον Οδικό Χάρτη που θα την κατατάξει στις πρωτοπόρες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την υιοθέτηση των  αρχών της Κυκλικής Οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Κρήτες αγρότες και πανεπιστημιακοί καθηγητές συνεργάζονται σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα γεωργίας υψηλής ακριβείας για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Το εργαλείο τους; Ένα έξυπνο κινητό.
   Ένα φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Έρευνα για την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών στην Κρήτη» εφαρμόζεται εδώ και λίγο καιρό στη Μεγαλόνησο από πιστοποιημένους βιοκαλλιεργητές, με θαυμαστά αποτελέσματα. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθούν στους υποψήφιους καλλιεργητές οι σωστές οδηγίες για το ποια από τα δεκάδες βότανα του νησιού είναι κατάλληλα για καλλιέργεια στα χωράφια που διαθέτει ο κάθε παραγωγός, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

   Εμπνευστής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιος Πυρίντσος, με την ενεργή συμμετοχή των καθηγητών Ιατρικής του εν λόγω πανεπιστημίου Ηλία Καστανά, Χρήστου Λιονή και Γιώργου Σουρβίνου.Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται υλοποιήθηκε από τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
   Ο αγρότης και το smartphone του
   Τα τελευταία χρόνια, πολλοί νέοι στην Κρήτη αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα και δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Άλλοι είναι απολύτως άπειροι και άλλοι είναι έμπειροι αγρότες που ωστόσο επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις συνήθεις καλλιέργειες που πλέον δεν αποδίδουν οικονομικά. Εδώ έρχεται να δώσει λύσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
   Η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος καλλιεργητής βιολογικών βοτάνων είναι απλούστατη: Πηγαίνει στο ή στα χωράφια του και, μέσω του GPS που διαθέτει το έξυπνο κινητό του, καταγράφει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού. Τις περνά έπειτα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και του δίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις για μια μεγάλη γκάμα βοτάνων και μυρωδικών που είναι κατάλληλα για τη γη του, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 1. Όσο πλησιάζει η εκτίμηση προς το 1, τόσο πιο κατάλληλο είναι το χωράφι του για το κάθε φυτό. Κατά βάση, να σημειωθεί ότι επιλέγονται για καλλιέργεια βότανα που έτσι κι αλλιώς φύονται φυσικά στην περιοχή.
   Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των αγροτών είναι σημαντικό και έχουν δημιουργηθεί ομάδες και ενώσεις παραγωγών που ακολουθούν τις οδηγίες του προγράμματος. Ένας από αυτούς, που δηλώνει πολύ ικανοποιημένος από την άριστη συνεργασία και βοήθεια που έλαβε, είναι και ο Γιώργος Νταγκουνάκης, επικεφαλής της ένωσης παραγωγών «Κρήτες Ριζοτόμοι», με έδρα το Ρέθυμνο. «Η ένωση αριθμεί προς το παρόν δέκα καλλιεργητές, είμαστε ακόμη λίγοι. Όμως ευελπιστούμε και σε νέες συμμετοχές», λέει ο κ. Νταγκουνάκης, ο οποίος καλλιεργεί πιστοποιημένα βιολογικά μυρωδικά, όπως δίκταμο, φασκόμηλο, θυμάρι, ρίγανη και άλλα, σε περιοχές του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου και τα διαθέτει σε αποξηραμένη μορφή. Ελπίζει ότι σταδιακά, με τους συναδέλφους του, θα επεκταθεί και στην επεξεργασία των φυτών για την παραγωγή αιθέριων ελαίων – η ζήτηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού είναι μεγάλη, όπως μεγάλες είναι και οι απαιτήσεις τους για άριστης ποιότητας προϊόν.
   Μοναδικό στην Ελλάδα
   Είναι γνωστό ότι τα φαρμακευτικά φυτά εν γένει έχουν τεράστια σημασία τόσο στην καθημερινή παραδοσιακή θεραπευτική όσο και στη διατροφή, και χρησιμοποιούνται ως αρτύματα ή αφεψήματα. Ωστόσο ο καθηγητής κ. Πυρίντσος τονίζει πως «ένα σημαντικό μέρος της φαρμακευτικής χλωρίδας αποτελεί υλικό εμπορίας με μεγάλη ζήτηση και εκτός Κρήτης». Επίσης αναφέρει ότι «το έργο αυτό και τα αποτελέσματά του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και υπάρχει διάχυση της εμπειρίας στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο». Αξίζει να σημειώσουμε πως επιστημονικές ομάδες από τη Γερμανία ζήτησαν τη συγκεκριμένη τεχνογνωσία, για να την ενσωματώσουν στην επιλογή θέσεων καλλιέργειας φαρμακευτικών φυτών σε περιοχές της Αφρικής.
   Η σημασία για τους καταναλωτές
   Καθώς ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μυρωδικών και βοτάνων διοχετεύεται, πέραν της φαρμακοβιομηχανίας, απευθείας στους καταναλωτές, θέλουμε να γνωρίζουμε δύο βασικά σημεία: αν τα βότανα που αγοράζουμε είναι όντως ελληνικά και αν είναι προϊόντα ορθής καλλιεργητικής πρακτικής και όχι παράνομης συλλογής από τη φύση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των φυτών και της βιοποικιλότητας. «Με την ουσιαστική υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στην καλλιέργεια αυτών των φυτών υποστηρίζεται μακροπρόθεσμα και ο καταναλωτής», τονίζει ο κ. Πυρίντσος. Ευχής έργο θα ήταν το ίδιο ενδιαφέρον που δείχνουν επιστήμονες από το εξωτερικό να το δείξουν και οι αρμόδιοι των περιφερειών στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να υιοθετήσουν το πρόγραμμα και, με τη χαρτογράφηση των κατάλληλων προς καλλιέργεια περιοχών ανά περιφέρεια και ανά νομό, να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Προτάσεις για το βέλτιστο νομοθετικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη ενέκρινε την Τρίτη το ΕΚ για να ενισχυθούν η καινοτομία, τα δεοντολογικά πρότυπα και η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία.
   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων θεσμικών οργάνων που διατυπώνουν συστάσεις σχετικά με τους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη και το περιεχόμενό τους σε θέματα δεοντολογίας, αστικής ευθύνης και δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Οι συστάσεις αυτές θα προλειάνουν το έδαφος ώστε η ΕΕ να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η νομοθετική πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται στις αρχές του 2021.
   Δεοντολογικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη
   Η νομοθετική πρωτοβουλία του Iban García del Blanco (Σοσιαλιστές, Ισπανία) καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο με δεοντολογικές αρχές και νομικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρούνται κατά την ανάπτυξη, την υλοποίηση και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ρομποτικής και συναφών τεχνολογιών στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού, των αλγορίθμων και των δεδομένων.
   Η νομοθετική πρωτοβουλία εγκρίθηκε με 559 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 88 αποχές.
   Οι παρακάτω κατευθυντήριες αρχές θα πρέπει να διέπουν τη μελλοντική νομοθεσία: ο ανθρωποκεντρικός και ανθρωπογενής χαρακτήρας της τεχνητής νοημοσύνης, η ασφάλεια, η διαφάνεια και η λογοδοσία, οι δικλείδες ασφαλείας έναντι της μεροληψίας και των διακρίσεων, το δικαίωμα επανόρθωσης, η κοινωνική και η περιβαλλοντική ευθύνη, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και η προστασία των δεδομένων.
   Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα αυτές που διαθέτουν ικανότητες αυτοδιδασκαλίας, πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα παρέμβασης από τον άνθρωπο ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται κάποια λειτουργία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή παραβίαση των δεοντολογικών αρχών και να προκαλέσει κινδύνους, οι ικανότητες αυτοδιδασκαλίας θα πρέπει να απενεργοποιούνται και να αποκαθίσταται ο πλήρης έλεγχος από τον άνθρωπο.
   Ευθύνη για την πρόκληση ζημίας από την τεχνητή νοημοσύνη
   Η νομοθετική πρωτοβουλία του Axel Voss (ΕΛΚ, Γερμανία) ζητεί τη θέσπιση ενός πλαισίου αστικής ευθύνης με μακρόπνοη προοπτική, βάσει του οποίου οι διαχειριστές συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου θα καθίστανται υπεύθυνοι για κάθε ζημία που προκαλείται. Η νομική σαφήνεια θα ενθαρρύνει την καινοτομία, παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα προστατεύσει τους πολίτες και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη τους στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, αποτρέποντας δραστηριότητες που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες.
   Οι κανόνες πρέπει να καλύπτουν κάθε φυσική ή ψηφιακή δραστηριότητα τεχνητής νοημοσύνης που προκαλεί ζημία ή βλάβη στη ζωή, την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα ή την περιουσία, ή προκαλεί σημαντική ηθική βλάβη που οδηγεί σε «επαληθεύσιμη οικονομική ζημία». Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου δεν είναι ακόμη διαδεδομένες, ωστόσο οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι χειριστές σχετικών συστημάτων πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση ανάλογη με εκείνη που προβλέπεται για τα μηχανοκίνητα οχήματα.
   Η νομοθετική πρωτοβουλία εγκρίθηκε με 626 ψήφους υπέρ, 25 ψήφους κατά και 40 αποχές.
   Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας
   Προκειμένου η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, η έκθεση του Stéphane Séjourné (Renew Europe, Γαλλία) καθιστά σαφές ότι απαιτείται ένα αποτελεσματικό σύστημα για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς και δικλείδες ασφαλείας για την προστασία καινοτόμων προγραμματιστών μέσω του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της ΕΕ. Ωστόσο, οι απαιτήσεις αυτές δεν πρέπει να αποβούν εις βάρος των συμφερόντων των ανθρώπων-δημιουργών, ούτε και των δεοντολογικών αρχών της ΕΕ.
   Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των ανθρώπινων δημιουργιών που υποβοηθούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και των δημιουργιών που παράγονται αυτόνομα από την τεχνητή νοημοσύνη. Διευκρινίζουν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν θα πρέπει να έχουν νομική προσωπικότητα, συνεπώς τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας θα ανήκουν αποκλειστικά σε ανθρώπους. Το κείμενο εξετάζει περαιτέρω θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συλλογής δεδομένων, εμπορικού απορρήτου, χρήσης αλγορίθμων και βαθιά ψευδών πληροφοριών («deep fakes»).
   Η έκθεση εγκρίθηκε με 612 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 12 αποχές.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Τα αποτελέσματα χιλιάδων μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων τώρα και στην οθόνη του κινητού μας! Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) παρουσιάζει τη νέα εφαρμογή ‘e-κεραίες’ για κινητά τηλέφωνα και συσκευές με στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση για τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε κεραίες.
   Πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή με την οποία με την οποία ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει σε σταθμούς κεραιών.
   Η εφαρμογή, η βάση δεδομένων της οποίας είναι διαθέσιμη και στους ιστότοπους eeae.gr και gov.gr, περιλαμβάνει μετρήσεις από το έτος 2008 έως σήμερα και ανανεώνεται συστηματικά με την καταχώριση κάθε νέας μέτρησης. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διαγράμματα σε σύγκριση με τα ισχύοντα όρια ασφαλούς έκθεσης. Φωτογραφικό υλικό, σημεία μετρήσεων και ειδικότερες πληροφορίες για κάθε κεραία είναι επίσης διαθέσιμα στους χρήστες.
   Με την εφαρμογή ‘e-κεραίες’ η ενημέρωση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία γίνεται πιο εύκολη από ποτέ! Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να:
   ενημερωθούν για τις κεραίες, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, και την έκθεση σε αυτά, μέσω επεξηγηματικών άρθρων, έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, μέσω του οποίου παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) τα επίπεδα της ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα, υποβάλλουν στην ΕΕΑΕ οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή ή τις μετρήσεις. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΥΡΑ» - «Αξιολόγηση των δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο για την προστασία από τις ιοντίζουσες και τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες - Δράσεις ευαισθητοποίησης» (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Δράση Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
   Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή θα δείτε στη σελίδα www.ekeraies.gr
   Η εφαρμογή ‘e-κεραίες’ είναι διαθέσιμη σε iOS και Android. Κατεβάστε την εφαρμογή και κάντε κλικ στις μετρήσεις!
   Δείτε επίσης το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΕΑΕ.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Την χρήση ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζώνες κινδύνου από κορωνοϊό, στοχεύοντας στην καλύτερη επισκόπηση της πανδημίας σε όλη την ήπειρο. Υπάρχει όμως μια παγίδα: Οι χώρες συμμετέχουν σε εθελοντική βάση.
   Προκειμένου να δώσει στους ταξιδιώτες στην Ευρώπη μια καλύτερη επισκόπηση των λοιμώξεων και των περιορισμών του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» με ζώνες με χρωματική κωδικοποίηση, βάσει των επιπέδων κινδύνου: Πράσινο, πορτοκαλί και κίτρινο. Υπάρχει επίσης, μια γκρίζα ζώνη όπου δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.
   Πώς μπαίνει όμως κάθε περιοχή σε ένα από τα τρία χρώματα;
   Το ποσοστό νέων κρουσμάτων ή συχνότητα ανά 100.000 κατοίκους τις προηγούμενες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ κορωνοϊού, αποφασίζουν με ποιο χρώμα θα αποδοθεί μια δεδομένη περιοχή:
   Το πράσινο είναι για περιοχές που αναφέρουν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και τα θετικά τεστ είναι κάτω από 4%
   Το πορτοκαλί είναι για περιοχές που αναφέρουν λιγότερα από 50 νέα κρούσματα και τα θετικά τεστ είναι πάνω από 4% ή η συχνότητα είναι μεταξύ 25 και 150 και τα θετικά τεστ είναι κάτω από 4%.
   Το κόκκινο είναι για περιοχές με περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.00 περιστατικά και τα θετικά τεστ είναι πάνω από 4% – ή η συχνότητα είναι πάνω από 150 ανά 100.000 τις τελευταίες 14 ημέρες.
   Πώς ενημερώνονται οι πληροφορίες;
   Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στην Στοκχόλμη, θα δημοσιεύσει σήμερα έναν χάρτη της ΕΕ στην ιστοσελίδα του, που θα επισημαίνει ποιο χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί για μια δεδομένη περιοχή.
   Η ιστοσελίδα προσφέρει ήδη μια επισκόπηση των ταξιδιωτικών κανονισμών για καθένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, κάθε κράτος -μέλος της ΕΕ έχει καθορίσει ζώνες κινδύνου σύμφωνα με την διακριτική του ευχέρεια. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε πως η προσέγγιση αυτή δημιούργησε ένα συνονθύλευμα που ήταν δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί.
   «Είναι δύσκολο να γνωρίζεις πού μπορείς να ταξιδέψεις, ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσεις όταν φτάσεις εκεί και ποιοι κανόνες ισχύουν όταν επιστρέψεις στην πατρίδα σου» είπε. «Πρέπει να συντονίσουμε αυτά τα μέτρα για να διευκολύνουμε την ζωή των Ευρωπαϊών».
   Το κορυφαίο ινστιτούτο μολυσματικών ασθενειών της Γερμανίας, το Ινστιτούτο Robert Koch, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον καθορισμό της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης, θα προσαρμόσει τα μέτρα του για να κηρύξει τις περιοχές σε ζώνες κινδύνου.
   Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία χρησιμοποιεί τα 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 ημέρες ως σημείο αναφοράς έως τώρα – και όχι τις 14 ημέρες που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Η Γαλλία επέβαλε χθες νέα αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού
   Η Λιθουανία, από την πλευρά της, θα πρέπει να αλλάξει το σημείο αναφοράς της από 25 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε 50 νέες λοιμώξεις.
   Κριτική για το νέο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη»
   Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν επέκρινε τον αριθμό των 50 ανά 100.000 κατοίκους, λέγοντας πως αυτή ήταν μια γερμανική εφεύρεση και πως ήταν απλώς αυτό που θα μπορούσαν να διαχειριστούν οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας όταν εντοπίζουν τις λοιμώξεις στην χώρα.
   Ο ανώτερος απεσταλμένος του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η χώρα του είχε εισαγάγει εκτενή τεστ από την αρχή και διερευνούσε όλα τα κρούσματα και λόγω της αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έχει ανακηρυχθεί ως ζώνη κινδύνου. Ο διπλωμάτης, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των ευρωπαϊκών υποθέσεων του Λουξεμβούργου, απείχε από την ψηφοφορία για το νέο σύστημα αφού είπε πως η χώρα του «τιμωρήθηκε» για τα ευρείας κλίμακας τεστ.
   6.000 τεστ στο Λουξεμβούργο και μόλις 380 στην Βουλγαρία
   Μάλιστα, το Λουξεμβούργο ηγείται της Ευρώπης στα τεστ, με πάνω από 6.000 ανά 100.000 κατοίκους. Η Γερμανία είναι πολύ πίσω – με 1.300 τεστ. Η Βουλγαρία, όπου η Γερμανία έχει κατηγοριοποιήσει μόνο δύο περιοχές της ως περιοχές κινδύνου, κυμαίνεται στα 380 τεστ. Η Γερμανία επίσης, έχει χαρακτηρίσει το Λουξεμβούργο ως περιοχή κινδύνου από τις 25 Σεπτεμβρίου, δεύτερη φορά για την χώρα αυτή, από τον Ιούλιο.
   Εκτός όμως από τον Ζαν Άσελμπορν, τα νέα κριτήρια επέκρινε ως ανακριβή και ο υπουργός της ΕΕ της Αυστρίας Καρολίν Εντστάντλερ, σημειώνοντας πως «οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη είναι κόκκινες». «Πρέπει να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε καλύτερα τον κίνδυνο και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την ελευθερία κυκλοφορίας και εμπορευμάτων» πρόσθεσε.
   Η Αυστρία ανησυχεί ιδιαίτερα πως ο χειμερινός τουρισμός στις Άλπεις θα υποφέρει εάν δηλώνεται συνεχώς ως ζώνη κινδύνου (και δεδομένου ότι ένα μεγάλο ξέσπασμα κορωνοϊού συνέβη σε ένα θέρετρο στο Ισγκλ).
   Αυτή την στιγμή, 19 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, τις τελευταίες 14 ημέρες. Δώδεκα χώρες έχουν ποσοστό θετικών κρουσμάτων άνω του 4%.
   Η Γερμανία, από την πλευρά της έχει ποσοστό 34 θετικά τεστ ανά 100.000 κατοίκους και 1,4% – έτσι, αυτή την στιγμή βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη. Ωστόσο, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική όταν εξετάζει κανείς τα ποσοστά σε μεγάλες πόλεις και περιοχές της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου. Το μόνο κράτος της ΕΕ που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πράσινο» είναι η Φινλανδία.
   Εν κατακλείδι, το σύστημα φωτεινού σηματοδότη της ΕΕ είναι τελικά μόνο μια σύσταση – που σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ δεν υποχρεούνται νομικά να εφαρμόσουν ή να επιβάλουν το σύστημα αυτό. Τα κράτη μέλη θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να αποφασίσουν εάν θα εφαρμόσουν τα προτεινόμενα μέτρα. Έτσι, θα μπορούν να εισαγάγουν καραντίνα και τεστ για τους ταξιδιώτες εάν θέλουν, αλλά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Ούτε οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ θα υπερισχύσουν των εθνικών κανονισμών.
   Κάθε κράτος της ΕΕ αποφασίζει τους δικούς κανονισμούς
   Προς το παρόν, δεν είναι σαφές επίσης, εάν η ΕΕ θα θεσπίσει ομοιόμορφους κανόνες σχετικά με το μήκος της καραντίνας, σχετικά με το εάν οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκα, ή για τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούν, την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ, τους περιορισμούς των αθλητικών δραστηριοτήτων, το κλείσιμο των σχολείων και άλλα μέτρα. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάικλ Ροθ δήλωσε ότι αυτό ήταν «ένα πρώτο βήμα, το οποίο φυσικά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα».
   Ανεξάρτητα από την συζήτηση για το σύστημα φωτεινού σηματοδότη, τα κράτη μέλη της ΕΕ συνέχισαν να επιβάλλουν τους δικούς τους νέους περιορισμούς αυτή την εβδομάδα. Τα σχολεία έκλεισαν στην Τσεχία, για παράδειγμα, και η Ολλανδία ανακοίνωσε την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ το βράδυ και έκλεισαν μπαρ και εστιατόρια σε ολόκληρη την χώρα. Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και άλλες 8 πόλεις.
   Η γερμανίδα καγκελάριος πάντως, Άνγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο των Περιφερειών στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε για ένα ακόμη lockdown. «Πρέπει να δείξουμε ότι πήραμε το μάθημά μας. Πρέπει να ζητήσουμε από τους λαούς της Ευρώπης να είναι προσεκτικοί, να ακολουθούν τους κανόνες, να διατηρούν αποστάσεις, να καλύπτουν τα στόματα και τις μύτες τους και να κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν τον ιό, διατηρώντας παράλληλα την οικονομικά δραστηριότητα».

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ένα εξαιρετικό, βραβευμένο έργο που «έσπασε» την απομόνωση πολλών ορεινών, νησιωτικών και άλλων «μειονεκτικών» περιοχών της χώρας, προσφέροντας σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πρόσβαση στο Internet και σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, είναι το Rural Broadband που χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
   Το έργο που είχε τη μορφή ΒΟΤ (Build, Operate, Transfer), αποτελεί μια επιτυχημένη Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και ένα από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία των ΣΔΙΤ σε όλη την Ευρώπη. Ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019, αν και στο μεγαλύτερο τμήμα του, που αφορούσε στη Νότια και Βόρεια Ελλάδα, ήταν έτοιμο από το 2018. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε τελικά σε 161 εκατομμύρια ευρώ και αποσκοπούσε στη μείωση του ψηφιακού, ευρυζωνικού χάσματος που παρατηρείται σε αρκετές αγροτικές και άλλες δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.
   Το συνολικό κόστος υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε 199.715.754,00 ευρώ, με τα 161.061.091,94 ευρώ από αυτά να να καλύπτονται μέσω συγχρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της ΕΕ (περίπου 148 εκατ. ευρώ) και εθνικούς πόρους.
   Το έργο υλοποιήθηκε πρακτικά σε δύο προγραμματικές περιόδους:
   Κατά την 1η φάση υλοποίησης ΕΣΠΑ 2007-2013, το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Κατά το 2ο στάδιο υλοποίησης, ΕΣΠΑ 2014-2020, η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιήθηκε μέσω του ΕΤΠΑ (ΕΠΑΝΕΚ) και του ΕΓΤΑΑ (ΠΑΑ), καθώς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με την ολοκλήρωση του έργου, περίπου 493.000 πολίτες σε 3.680 οικισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν μόλις μερικές δεκάδες μόνιμους κάτοικους, απέκτησαν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες που δικαιούται κάθε πολίτης σε ένα σύγχρονο κράτος: Δηλαδή, μπορούν πλέον να έχουν Internet αλλά και να χρησιμοποιούν βασικές ευρυζωνικές υπηρεσίες όπως είναι η τηλεϊατρική, η τηλεργασία και η εκπαίδευση εξ αποστάσεως, Επίσης, για πρώτη φορά απολαμβάνουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως είναι η παροχή πληροφοριών, οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οι εμπορικές συναλλαγές), η IP Τηλεόραση, Video and Music on demand, με ταχύτητες ως 50 Mbps download/30 Mbps upload.
   Το έργο αφορούσε την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών χονδρικής σε όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους με την αξιοποίηση της υποδομής (δίκτυο). Η χώρα χωρίστηκε σε τρεις γεωγραφικές περιοχές (LOTs – βλ .χάρτη) με αντίστοιχους φορείς σύμπραξης τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού.
   Αναθέτουσα αρχή του έργου ήταν η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ), η οποία συνεργάστηκε με τις εταιρείες ειδικού σκοπού OTE Rural North (Βόρεια Ελλάδα – κίτρινο χρώμα στο χάρτη) και OTE Rural South (Νότια Ελλάδα – κόκκινο χρώμα) που έχουν κύριο μέτοχο τον ΟΤΕ, καθώς και την Rural Connect (Κεντρική Ελλάδα, πράσινο χρώμα), με κύριο μέτοχο την Intrakat.

   Χάρτης κάλυψης ανά εταιρεία στο ΣΔΙΤ Rural Broadband [Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης]
   Το έργο για να ολοκληρωθεί έπρεπε να ξεπεράσει αρκετές προκλήσεις και δυσκολίες καθώς στο 45% της ελληνικής επικράτειας ζει μόλις το 6% του πληθυσμού της χώρας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε να γίνει το έργο, καθώς δεν υπήρχε εμπορικό ενδιαφέρον για αυτοτελή εμπορική ανάπτυξη υποδομής από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
   Η ταχύτητα του δικτύου μετά την ολοκλήρωση του έργου είναι 30-50mbs και αναμένεται να αποφέρει ανάπτυξη 1,2% σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα βοηθώντας κατά αυτό το τρόπο την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

   Χάρτης με τα σημεία και τα δίκτυα της δράσης Rural Broadband [Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης]
   Η συγκεκριμένη δημόσια παρέμβαση απότελεί απτό παράδειγμα των έργων που μπορούν να υλοποιηθούν με βάση της Πολιτική Συνοχής της ΕΕ – και μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε συνέργεια με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σημειώνεται ότι παράλληλα ήταν απόλυτα εναρμονισμένη με τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 (Digital Agenda 2020) και συγκεκριμένα του θεματικού πυλώνα για την «πρόσβαση στο Internet με υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας συνδέσεις», ενώ αποτέλεσε παράλληλα δράση του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς.
   Μεταξύ των σημαντικότερων ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών που θα παρέχονται μέσω των δικτύων επόμενης γενιάς σε όλη τη χώρα θεωρείται η αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, δεδομένου ότι αποτελεί το βασικό καταναλωτή ευρυζωνικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη δράση Rural Broadband διαδραματίζει ήδη  σημαντικό ρόλο στη σύνδεση δημόσιων κτιρίων σε «λευκές» αγροτικές περιοχές.
   Ένα απτό παράδειγμα των άμεσων αποτελεσμάτων του έργου είναι η περίπτωση των απομακρυσμένων νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων σε ορεινές τοπικές κοινότητες του νομού Πέλλας στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες μέσω του ευρυζωνικού διαδικτύου είναι σε θέση να εξοπλίσουν τα σχολικά τους εργαστήρια με εκπαιδευτικά ψηφιακά μέσα. Αντίστοιχα παραδείγματα, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν πλέον ορατά σε όλες τις περιοχές που κάλυψε η δράση.

   Τηλεπικοινωνιακή καμπίνα με εξοπλισμό ευρυζωνικής πρόσβασης στα πλαίσια της δράσης Rural Broadband [Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης]
   «Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες
   Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθ’όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου ήταν άψογη. Η προσπάθεια άρσης της απομόνωσης αυτών των περιοχών της χώρας συνιστά πολύτιμο εθνικό έργο, καθώς οι ευρυζωνικές υπηρεσίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας για να παραμείνουν οι πολίτες στην ύπαιθρο και να σταματήσει η φυγή προς τις μεγάλες αστικές περιοχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, το βασικό κίνητρο για την ενεργοποίηση σε αυτή την κατηγορία έργων είναι η επιθυμία των επιχειρήσεων να συμβάλλουν, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και όχι το -όποιο και εξαιρετικά αμφίβολο- εμπορικό κέρδος.
   Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
   Το έργο βραβεύτηκε το Νοέμβριο του 2017, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Ευρυζωνικότητας 2017 «European Broadband Awards 2017» που διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG CONNECT) ως το καλύτερο έργο στην Ευρώπη στην κατηγορία «Προώθηση πολιτικής συνοχής σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές». Το έργο διαγωνιζόταν μαζί με άλλα δύο έργα από την Ισπανία και τη Γερμανία, ως φιναλίστ, ενώ συνολικά στον διαγωνισμό συμμετείχαν 49 έργα από 20 χώρες.
   Επίσης, βραβεύτηκε το Φεβρουάριο του 2018 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πληροφορικής & Επικοινωνιών WITSA στα WITSA Global ICT Excellence Award 2018 στην κατηγορία «Digital Opportunity Award».

   Πληροφοριακό γράφημα για το «Rural Broadband» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
   Έρχεται το Ultrafast Broadband
   Η προσπάθεια για την άρση της ψηφιακής απομόνωσης των δυσπρόσιτων αγροτικών περιοχών της χώρας θα έχει και συνέχεια. Με βάση τα νέα δεδεομένα αλλά και τον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, προέκυψε το νέο έργο Ultrafast Broadband. Αποσκοπεί στην κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των ημιαστικών και αγροτικών οικισμών των περιοχών παρέμβασης  που παραμένουν απομονωμένοι μετά την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων από τον ιδιωτικό τομέα επενδύσεων και του δημόσιου έργου Rural Broadband, με ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, ή τουλάχιστον 100Mbps – αναβαθμίσιμες σε 1 Gigabit.
   Περιλαμβάνει την κάλυψη με εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη. Εκτιμάται ότι το νέο έργο θα συμβάλει στην κάλυψη περί του 25% της Ελληνικής επικράτειας (περί τα 3,3 εκατ. κάτοικοι, περί τα 527.833 νοικοκυριά και περί τους 5.900 οικισμούς, στην πλειοψηφία τους μικροί και πολύ μικροί οικισμοί με πληθυσμό λίγων δεκάδων ή εκατοντάδων κατοίκων).
   Ο διαγωνισμός για αυτό το έργο, που επίσης υλοποιείται με τη μεθοδολογία ΣΔΙΤ, εξελίσσεται αυτήν την περίοδο και θα αναλυθεί σε νεότερο, ειδικό ρεπορτάζ.

   Ευρυζωνικότητα παντού – Rural Broadband [Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων – Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης]
   [Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην ελληνική EurActiv στο πλαίσιο της δράσης «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» και αναδημοσιεύεται στο economix.gr στο πλαίσιο της συνεργασίας περιεχομένου των δύο ΜΜΕ]

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Τριάντα έξι νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα έχουν πλέον πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber , του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, έχουν προστεθεί περισσότερες από 100.000 νέες γραμμές FTTH, μια αύξηση 70% σε σχέση με τα τέλη του 2019, παρά τις δυσκολίες στην ανάπτυξη δικτύων λόγω της πανδημίας. Στο σύνολο της επικράτειας, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν πλέον πρόσβαση στις απεριόριστες δυνατότητες της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, ξεπερνούν τις 250.000.
   Οι νέες περιοχές που απέκτησαν πρόσβαση σε υποδομή FTTH μέσω COSMOTE Fiber-ανά περιφέρεια- είναι:
   • Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: Δράμα, Καβάλα και Κομοτηνή
   • Αττική: Αγία Παρασκευή, Άνοιξη, Διόνυσος, Εκάλη, Καματερό, Κερατέα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Σαρωνίδα και Χαϊδάρι
   • Βόρειο Αιγαίο: Σάμος
   • Δυτική Μακεδονία: Καστοριά και Πτολεμαΐδα
   • Θεσσαλία: Τρίκαλα
   • Κεντρική Μακεδονία: Γιαννιτσά, Έδεσσα, Κιλκίς, Νάουσα και Σέρρες. Στη Θεσσαλονίκη, η υποδομή FTTH έφτασε για πρώτη φορά στο δήμο Επανομής, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου επεκτάθηκε σε περισσότερα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
   • Κρήτη: Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα και νέες περιοχές του δήμου Χανίων
   • Νότιο Αιγαίο: Ιαλυσός και δήμος Ρόδου
   • Πελοπόννησος: Κόρινθος, Μεσσήνη, Πύργος Ηλείας και Τρίπολη
   • Στερεά Ελλάδα: Λαμία και Χαλκίδα
   Χάρη στη συνεχή επέκταση του δικτύου FTTH, o Όμιλος ΟΤΕ παραμένει πρώτος σε πληθυσμιακή κάλυψη, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 75% των συνολικών γραμμών FTTH της χώρας.
   «Η επέκταση του δικτύου Fiber to the Home στην ελληνική επικράτεια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών. Όπου φθάνει η οπτική ίνα μέχρι την πρίζα, εγκαινιάζεται μία νέα ψηφιακή εποχή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής με απεριόριστες δυνατότητες συνδεσιμότητας και αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε δυναμικά το επενδυτικό μας πλάνο, ύψους €2 δισ. την τετραετία, για την ανάπτυξη υπερσύγχρονων δικτύων, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, χάρη στους τεχνικούς μας και τους ανθρώπους των τεχνολογικών υπηρεσιών μας σε όλη τη χώρα. Στόχος μας είναι το FTTH να έχει φτάσει σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε σχετικά ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος.
   Οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, από €28,90
   Η COSMOTE διαθέτει τα προγράμματα COSMOTE Double Play Fiberspeed 100 & 200Mbps από €28,90 το μήνα, παρέχοντας εγγυημένες υπερ-υψηλές ταχύτητες 100 & 200Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον σε 1Gbps.
   Η τιμή διαμορφώνεται συνδυαστικά με την ειδική επιδότηση συνολικού ύψους €360 της δράσης Superfast Broadband του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η δράση υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), που επιδοτεί το πάγιο των προγραμμάτων COSMOTE Double Play Fiberspeed με €13/μήνα, για διάστημα 24 μηνών και το εφάπαξ κόστος σύνδεσης με €482. Για τη διαθεσιμότητα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη δράση Superfast Broadband, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το ειδικό site: www.sfbb.gr.
   Για τις επιχειρήσεις, η COSMOTE διαθέτει τα προγράμματα COSMOTE Business Double Play Fiberspeed Basic & Full Pack από €39,902 το μήνα, συνδυαστικά με την ειδική επιδότηση για σύνδεση FTTH, μέσα από τη δράση Superfast Broadband.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου τίθεται σε πλήρη λειτουργία η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας.
   Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.
   Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό πομποδέκτη κατά τη διέλευσή του από όλους τους αυτοκινητοδρόμους: Αττική Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Εγνατία Οδό, Γέφυρα, Ολυμπία Οδό και Μορέα».
   Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού γίνονται τεχνικές δοκιμές και έχουν ξεπεραστεί όλες οι μικρές τεχνικές δυσκολίες.
   «Η διαλειτουργικότητα των αυτοκινητοδρόμων, δηλαδή η δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες να διέρχονται σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας με ένα ενιαίο πομποδέκτη, το ενιαίο e-pass, ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή το βάλαμε στις προτεραιότητές μας, αφού έπρεπε να επιτέλους να γίνει και στην Ελλάδα, αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο, να μη χρειάζεται, δηλαδή ο οδηγός να αλλάζει 3-4 πομποδέκτες για την ίδια διαδρομή» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών και πρόσθεσε:
   «Έτσι, ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών που κινούνται στους αυτοκινητόδρομους και αφορούσε στη διευκόλυνσή τους και τη μείωση καθυστερήσεων, αντιμετωπίζεται οριστικά από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Το ενημερωμένο περιβάλλον χρήσης δείχνει να μοιάζει αρκετά με το Android Auto.
   Αρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το Android smartphone στο αυτοκίνητο ως μέρος του συστήματος infotainment, ώστε να ελέγχουν αρκετές λειτουργίες μέσα από το Android Auto. Φαίνεται όμως πως τα Google Maps πρόκειται να αποκτήσουν μια σειρά από λειτουργίες που μοιάζουν με αυτές που είναι ήδη ενσωματωμένες στο Android Auto.
   Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Android Police, τα Google Maps θα εμφανίζουν πλήκτρα ελέγχου της αναπαραγωγής της μουσικής, θα ενσωματώνουν Voice Assistant αλλά και θα δείχνουν εικονίδια άλλων εφαρμογών σε λειτουργία πλοήγησης. Φαίνεται πως η ενημέρωση των Google Maps δανείζεται πολλά από το περιβάλλον χρήσης του Android Auto, αφού και σε αυτό εμφανίζονται παρόμοια εικονίδια και λειτουργίες.

   Σε λειτουργία πλοήγησης θα εμφανίζονται δύο εικονίδια στο κάτω μέρος των χαρτών για εφαρμογές και Voice Assistant ενώ ένα τρίτο θα επιτρέπει στον χρήστη να επιστρέψει στην πλοήγηση. Στην ίδια οθόνη θα υπάρχουν και πλήκτρα ελέγχου της μουσικής. Πέρα από αυτές τις αλλαγές, όλα τα υπόλοιπα θα εμφανίζονται κανονικά.
   Αν και την ενημέρωση έχουν λάβει ήδη κάποιοι χρήστες, η Google δεν την έχει κάνει ακόμη διαθέσιμη για όλους.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Από την έναρξη της πανδημίας, η Google έχει προσθέσει στους χάρτες της (Google Maps) μια σειρά λειτουργιών που εξυπηρετούν τον πολίτη, βοηθώντας τον να αποφύγει πολυσύχναστα καταστήματα, καθυστερήσεις που προκύπτουν στα μέσα μεταφοράς ή να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το που βρίσκεται το πλησιέστερο κέντρο διάγνωσης COVID-19.
   Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε την προσθήκη ακόμα μίας λειτουργίας, η οποία θα ενημερώνει τον χρήστη για το ποιες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. Το νέο αυτό χαρακτηριστικό, θα παρουσιάζει ουσιαστικά τον εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων σε κάθε περιοχή, υποδεικνύοντας το αν ο ρυθμός μετάδοσης αυξάνεται ή μειώνεται κάθε εβδομάδα.

   Τα δεδομένα θα αντλούνται – στις ΗΠΑ – από το Johns Hopkins University, τους New York Times και τη Wikipedia που με τη σειρά τους ενημερώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις εθνικές κυβερνήσεις και τα τοπικά νοσοκομεία. Ωστόσο, η νέα λειτουργία δεν θα γίνει διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ. Μέσα στην εβδομάδα, θα κυκλοφορήσει σε 220 χώρες σε όλον τον κόσμο, τόσο σε λογισμικό iOS όσο και Android.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Την δημιουργία μιας ψηφιακής αγοράς (digital marketplace) υπηρεσιών και εφαρμογών Cloud στην οποία θα εγγράφονται οι φορείς του δημοσίου τομέα και οι πάροχοι υπηρεσιών Cloud, προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.
   Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο στην συγκεκριμένη ψηφιακή αγορά που θα υλοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι πάροχοι υπηρεσιών θα μπορούν να αναρτούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τις τεχνικές λεπτομέρειες και τα κόστη προμηθειών.
   Στόχος της συγκεκριμένης ψηφιακής αγοράς είναι η προώθηση της χρήσης του Cloud από την ελληνική δημόσια διοίκηση, η οποία έτσι και αλλιώς καθίσταται υποχρεωτική από το 2022. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τριών ξεχωριστών υπολογιστικών νεφών και συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέος Τομέα Υγείας (H-Cloud).
   Ως Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα (G-Cloud) νοείται το σύνολο των ψηφιακών υποδομών που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) είτε αφορούν ψηφιακές υποδομές εντός της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., είτε αφορούν το ιδιωτικό νέφος της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. είτε αφορούν δημόσιο υπολογιστικό νέφος που διαχειρίζεται η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.
   Στο Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα πρέπει υποχρεωτικά να εγκατασταθούν έως την 1η Ιανουαρίου όλες οι κεντρικές ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα που διατηρούν όλα τα υπουργεία, εκτός των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα Ν.Π.Δ.Δ. εκτός των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, οι ανεξάρτητες αρχές και η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) και αφορούν σε συναλλαγές με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες και τη δημόσια διοίκηση.
   Ως Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) νοείται το σύνολο των ψηφιακών υποδομών που διαχειρίζεται το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.) είτε αφορούν ψηφιακές υποδομές εντός του Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. είτε αφορούν το ιδιωτικό νέφος του Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. είτε αφορούν δημόσιο υπολογιστικό νέφος που διαχειρίζεται το Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.
   Στο Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) πρέπει υποχρεωτικά να εγκατασταθούν έως την 1η Ιανουαρίου.2023 όλες οι ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, των εποπτευόμενων φορέων του, καθώς και οι εφαρμογές και υπηρεσίες που προσφέρονται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα.
   Ως Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud) νοείται το σύνολο των ψηφιακών υποδομών που διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) είτε αφορούν ψηφιακές υποδομές εντός της Η.ΔΙ.Κ.Α. είτε αφορούν το ιδιωτικό νέφος της Η.ΔΙ.Κ.Α. είτε αφορούν δημόσιο υπολογιστικό νέφος που διαχειρίζεται η Η.ΔΙ.Κ.Α..
    
   Στο Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Υγείας (H-Cloud) πρέπει υποχρεωτικά να εγκατασταθούν έως την 1η Ιανουαρίου 2023 όλες οι ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Υγείας, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που αφορούν σε επεξεργασία ιατρικών δεδομένων, καθώς και σε συναλλαγές ιατρικής φύσεως πολιτών.
   Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο τα Κυβερνητικά Νέφη Δημόσιου Τομέα (G-Cloud), Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RECloud) και Τομέα Υγείας (H-Cloud) μπορούν να διασυνδέονται, με σκοπό την βέλτιστη παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και τη δημιουργία συστημάτων εφεδρικής λειτουργίας, επιχειρησιακής συνέχειας και αποκατάστασης λειτουργίας από καταστροφές (disaster recovery), τηρώντας τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
   [email protected]

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Αλλάζει σταδιακά το τοπίο στις ταχυμεταφορές, αφού τεχνολογικοί κολοσσοί και διεθνείς εταιρείες ταχυμεταφορών εγκαινιάζουν συνεχώς καινοτόμες και πιο σύγχρονες μεθόδους παράδοσης αποστολών και δεμάτων.
   Eπιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη 
   Χθες έγινε γνωστό ότι η Amazon έλαβε άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) για παραδόσεις δεμάτων με drone.
   Όπως μετέδωσε το CNN, η Amazon ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει την έγκριση για να ξεκινήσει τη δοκιμή παραδόσεων, αλλά αρνήθηκε να πει πότε ή πού θα διεξαχθούν οι δοκιμές.
   Η Amazon δήλωσε ότι επικύρωσε περισσότερες από 500 διαδικασίες ασφάλειας και απόδοσης ως μέρος της αίτησής της για το πιστοποιητικό.
   Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει drone για παραδόσεις έως σε 30 λεπτά.
   Η άδεια που εξέδωσε η FAA αναφέρει πως η Amazon μπορεί πλέον να παραδίδει αγαθά με τη χρήση drone που δεν βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του χειριστή του.
   Στο αίτημα της, η εταιρεία σημειώνει πως οι παραδόσεις θα γίνονται σε αεροκατοικημένες περιοχές και τα δέματα δεν θα ζυγίζουν πάνω από 2,5 κιλά.
   Το 2013 ξεκίνησε η σχετική προσπάθεια της Amazon
   Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jeff Bezos ανακοίνωσε, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα παραδόσεων με drone τον Δεκέμβριο του 2013.
   Η Amazon υποστηρίζει ότι διαθέτει σήμερα κέντρα δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο και έχει καταγράψει χιλιάδες ώρες πτήσης.
   Τον Δεκέμβριο του 2016, πραγματοποίησε την πρώτη παράδοση drone στη Βρετανία, ωστόσο από τότε οι εξελίξεις ήταν αργές.
   Ο David Carbon, πρώην στέλεχος της Boeing, προσχώρησε στην Amazon τον Μάρτιο και έλαβε το «χρίσμα» στο πρόγραμμα drone.
   “Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να βελτιώνουμε την τεχνολογία μας για να ενσωματώσουμε πλήρως τα αεροσκάφη παράδοσης στον εναέριο χώρο και να συνεργαστούμε στενά με την FAA και άλλους ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας για παράδοση 30 λεπτών”, δήλωσε ο Carbon.
   Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες κοινωνικής απόστασης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για χρήση drone για παράδοση, αλλά οι τεχνολογίες δεν είναι ακόμη έτοιμες για ευρεία χρήση.
   Η FAA αναπτύσσει, επίσης, κανονισμούς που απαιτούνται για ευρεία χρήση drone, όπως η απομακρυσμένη αναγνώριση τους.
   Πάντως, η Amazon είναι η τρίτη εταιρεία παράδοσης drone που έλαβε την πιστοποίηση από την FAA.
   Η UPS και η Wing, θυγατρική της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google, έλαβαν και οι δύο τη δική τους το 2019.
   Η UPS έκανε ιατρικές παραδόσεις σε δύο νοσοκομεία της Βόρειας Καρολίνας. Παρέχει επίσης συνταγές από ένα CVS στο The Villages της Φλόριντα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της UPS.
   Αντίστοιχα, η Wing ξεκίνησε την παράδοση drone στο Christianburg της Βιρτζίνια, τον Οκτώβριο του 2019.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Μία οπτική αναβάθμιση θα έρθει σύντομα στο Google Maps, το οποίο θα προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες στο χάρτη για άμεση αναγνώριση του τοπίου.
   Οι δορυφόροι της Google έχουν χαρτογραφήσει σε υψηλή ανάλυση τις περιοχές που κατοικεί το 98% του ανθρώπινου πληθυσμού και χάρη σε μία νέα αλγοριθμική τεχνική χρωματισμού του χάρτη, θα μπορεί εύκολα να μεταφραστεί το έδαφος σε κατανοητές, έντονες απεικονίσεις.
   Πλέον, ένα μέρος θα σας δίνει μία καλή ιδέα των φυσικών χαρακτηριστικών του, για να μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε παραλίες, ερήμους, δάση, ποτάμια, λίμνες και άλλα. Με μία ματιά θα ξέρετε αν η περιοχή έχει έντονη βλάστηση ή αν υπάρχει χιόνι στις βουνοκορφές.
   Για τις πόλεις, η Google ετοιμάζει μία αναβάθμιση η οποία θα απεικονίζει με ακρίβεια το σχήμα και το πλάτος του δρόμου, ενώ θα περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για πεζοδρόμια και διαβάσεις. Η αναβάθμιση αυτή θα ξεκινήσει από τους δρόμους του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο.

    

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Κάθε αυτοκινητόδρομος είναι συνυφασμένος με τις περιοχές που διέρχεται. Κάθε αυτοκινητόδρομος αποτελεί κρίσιμο κρίκο, όχι μόνο της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης, αλλά και της ανάδειξης της τοπικής οικονομίας και πολιτιστικής κληρονομιάς των προορισμών που εξυπηρετεί.
   Η Νέα Οδός (τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια και Αντίρριο – Ιωάννινα), σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα», προχώρησε στη δημιουργία της ιστοσελίδας «Διαδρομές», η οποία αποτελεί τον πολιτιστικό χάρτη του αυτοκινητοδρόμου.
   Στην ιστοσελίδα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 538 ιστορίες για 200 αξιοθέατα σε 20 δημοφιλείς διαδρομές του αυτοκινητοδρόμου, όπως οι Δελφοί, η Ερέτρια, οι Θερμοπύλες, το Μεσολόγγι, η Ναύπακτος, τα Ιωάννινα, η Πρέβεζα, η Αμφιλοχία και η Άρτα.
   https://www.neaodos.gr/tours/

   Στην ιστοσελίδα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 538 ιστορίες για 200 αξιοθέατα σε 20 δημοφιλείς διαδρομές του αυτοκινητοδρόμου, με εικόνα και ήχο
   Το αξιοσημείωτο είναι ότι για κάθε αξιοθέατο, μνημείο πολιτισμού ή φύσης, υπάρχουν παρουσιάσεις με εικόνες και ήχο που περιλαμβάνουν άγνωστες ιστορίες, αναφορές σε μύθους και έθιμα, σε παραδόσεις και σε κρυμμένα μυστικά των προορισμών.
   Επί της ουσίας λοιπόν, με ένα κλικ στο neaodos.gr/tours, κάθε οδηγός έχει στη διάθεσή του τον προσωπικό του ξεναγό για να γνωρίσει τους «κρυμμένους θησαυρούς» των όμορων – στον αυτοκινητόδρομο – περιοχών.
   Το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να επιλέξει ποιος προορισμός τον ενδιαφέρει και καθώς το neaodos.gr/tours είναι πλήρως προσαρμόσιμο και σε συσκευές κινητών, όταν πραγματοποιήσει την επίσκεψή του, να πατήσει το Play στα αρχεία ήχου και να έχει μαζί του τον προσωπικό ξεναγό του.
   Το κύριο μήνυμα είναι το: «Ζούμε σε μία χώρα γεμάτη «θησαυρούς». Ας τους ανακαλύψουμε παρέα!».
   Εφέτος που λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊο, μεγάλη μερίδα του κόσμου προτιμά την ηπειρωτική χώρα, η πρωτοβουλία αυτή αποκτά επιπρόσθετη σημασία.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ταυτόχρονα ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε τη νέα εφαρμογή My DEDDiE App για κινητές συσκευές για τη δήλωση βλάβης.
   O ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζοντας με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών του, παρουσιάζει δύο νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες για την τηλεφωνική και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του κοινού.
   Αναλυτικότερα, οι πελάτες του μπορούν πλέον καλώντας όλο το 24ωρο το τηλεφωνικό κέντρο 11500 (ή τον τηλεφωνικό αριθμό 2111900500), να ζητήσουν να τους καλέσει το εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ, αφήνοντας το ονοματεπώνυμό τους και το τηλέφωνο επικοινωνίας τους, έχοντας περιγράψει την υπηρεσία για την οποία θέλουν να εξυπηρετηθούν.
   Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η αμεσότερη επικοινωνία και η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση τους, καθώς ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να τους καθοδηγήσει, προκειμένου να ικανοποιηθούν ταχύτερα τα αιτήματά τους.
   Ταυτόχρονα ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε τη νέα εφαρμογή My DEDDiE App για κινητές συσκευές για τη δήλωση βλάβης. Οι πελάτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή στη συσκευή τους (είναι ήδη διαθέσιμη για περιβάλλον Android και σύντομα για iOS) και να δηλώνουν περιστατικά που αφορούν προβλήματα στην ηλεκτροδότησή τους (διακοπή ηλεκτροδότησης, ηλεκτροδότηση υπό μη κανονική τάση, κλπ.).
   Το νέο app συμπληρώνει την υπηρεσία «Online δήλωση βλάβης» που παρέχει ο ΔΕΔΔΗΕ  εδώ και μερικούς μήνες μέσα από  το site του, από την οποία οι χρήστες καταχωρούν τη βλάβη και στη συνέχεια ενημερώνονται με sms για τον εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών και την πλήρη αποκατάστασή της. Με την εγκατάσταση του νέου app στην κινητή συσκευή τους, οι πελάτες μπορούν πλέον με πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο να καταχωρήσουν τη βλάβη.
   Η πελατοκεντρική φιλοσοφία του ΔΕΔΔΗΕ στοχεύει στην παροχή όλων των υπηρεσιών του με σύγχρονο και ψηφιοποιημένο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζει την αναβάθμιση τους, στοχεύοντας στην παροχή ποιοτικής και άμεσης εξυπηρέτησης των πελατών του.
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.