Jump to content
 • Novatron
 • Τεχνολογία

  Τεχνολογία

  613 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Οι δρόμοι που μπορούν να φορτίσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή λεωφορεία εν κινήσει δεν είναι κάτι νέο, αλλά μέχρι στιγμής η τεχνολογία ήταν σχετικά ακριβή και αναποτελεσματική. Ωστόσο, το Υπουργείο Μεταφορών της Ιντιάνα (INDOT) ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει έναν νέο τύπο τσιμέντου με ενσωματωμένα μαγνητισμένα σωματίδια που θα μπορούσαν να παρέχουν αποτελεσματική, υψηλής ταχύτητας φόρτιση με το κόστος να παραμένει στα ίδια τυπικά επίπεδα κατασκευής ενός κανονικού δρόμου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Autoblog.
   Με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), το Υπουργείο της Ιντιάνα συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Purdue και τη γερμανική εταιρεία Magment. Θα πραγματοποιήσουν την έρευνα σε τρεις φάσεις, αρχικά δοκιμάζοντας εάν το μαγνητισμένο τσιμέντο θα λειτουργήσει εργαστηριακά και στη συνέχεια θα δοκιμαστεί σε ένα τμήμα δρόμου απόστασης περίπου 400 μέτρων.
   Σε φυλλάδιο, η Magment αναφέρει ότι το προϊόν της προσφέρει πρωτοποριακή απόδοση ασύρματης φόρτισης που φτάνει το 95%, προσθέτοντας ότι μπορεί να κατασκευαστεί με το τυπικό κόστος κατασκευής ενός δρόμου ενώ είναι ανθεκτικό και παρέχει προστασία από βανδαλισμούς. Η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι οι πλάκες με τα ενσωματωμένα σωματίδια φερρίτη θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τοπικά, πιθανώς έπειτα λαμβάνοντας την αντίστοιχη άδεια.
   Η τελική φάση ακούγεται φιλόδοξη, με το Υπουργείο της Ιντιάνα να αναφέρει ότι θα δοκιμάσει την ικανότητα του καινοτόμου σκυροδέματος να φορτίζει βαρέα φορτηγά σε υψηλή ισχύ, 200 kilowatts κι άνω. Εάν το τελευταίο κομμάτι της δοκιμής στα 400 μέτρα δρόμου είναι επιτυχές, το Υπουργείο θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να ηλεκτροδοτήσει ένα υποβαθμισμένο τμήμα δημόσιου δρόμου στην Ιντιάνα.
   Η φόρτιση βαρέων φορτηγών απευθείας από το δρόμο χωρίς ρύπανση σε προσιτή τιμή θα ήταν ένα μεγάλο περιβαλλοντικό βήμα μπροστά, αλλά πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες για να αποδειχθεί ότι λειτουργεί. Πολλές άλλες παρόμοιες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμεύσει περίπου $780 εκατομμύρια για την έρευνα φόρτισης κάτω από το δρόμο. Η Σουηδία έχει επίσης δοκιμάσει τεχνολογία κατά την οποία ο δρόμος διαθέτει μία ηλεκτρισμένη ράγα που θα φορτίζει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η τελευταία προσπάθεια της Magment παρ’ όλα αυτά ακούγεται λιγότερο περίπλοκη, αρκεί να ανταποκρίνεται στους ισχυρισμούς της εταιρείας.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, η δεύτερη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, η οποία  αποτελεί ανώτατο διοικητικό όργανο σχεδιασμού, εφαρμογής και εποπτείας της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια.
   Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, πρόεδρος της Επιτροπής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η συντονίστρια της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, κα Αμαλία Πολυδωροπούλου.
   Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν τα εξής θέματα:
   -Αναβάθμιση και προώθηση της εκπαιδευτικής πλατφόρμας «e – drive academy»
   Η θεματική ενότητα Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια εντάχθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων της χώρας για το έτος 2020-2021 με εκπαιδευτικό υλικό, το περιεχόμενο της πλατφόρμας «e-drive academy» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
   Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας με την «Πλατφόρμα 21+: Εργαστήρια Δεξιοτήτων» εφήρμοσε κατά τη διάρκεια του ίδιου σχολικού έτους, πιλοτικά, την παιδαγωγική των δεξιοτήτων, στον σχεδιασμό της οποίας χρησιμοποιήθηκε και πάλι το υλικό του «e-drive academy».
   Η πλατφόρμα ανασχεδιάζεται ώστε να γίνει περισσότερο σύγχρονη και διαδραστική. Οι  χρήστες με διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες θα μπορούν να εκπαιδευτούν από οποιοδήποτε μέσο διαθέτει ο καθένας (Tablet, Υπολογιστή, κινητό).
   Προωθείται η διαδικασία μεταφοράς του υλικού σε ανασχεδιασμένο ψηφιακό χώρο, ώστε το υλικό που μέχρι σήμερα ήταν καταχωρημένο σε φυλλάδια και PDF να μετατραπεί σε διαδραστικά «video animation» για παιδιά.
   Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν έξυπνα διαδραστικά παιχνίδια quiz, ώστε να επαληθεύουν οι χρήστες τη γνώση τους μέσα από το παιχνίδι.
   Επίσης, μέσω της αξιοποίησης παιχνιδομηχανών (gamification) οι χρήστες θα μαζεύουν «πόντους ή σήματα» ανάλογα με τις επιδόσεις τους και θα επιβραβεύονται για την εξέλιξη τους.
   Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας και για μαθήματα με ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, ενώ η πλατφόρμα ικανοποιεί όλα τα πρωτοκολλά για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
   -Ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων από παραβάσεις του ΚΟΚ:
   Επανεξέταση του πλαισίου που αφορά στη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, να αναβαθμιστεί η επικοινωνία των συναρμόδιων υπηρεσιών και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα.
   Για τον σκοπό αυτό, οι εργασίες της Επιτροπής θα επικεντρωθούν στα ακόλουθα:
   Ø  Απλούστευση των διαδικασιών
   Ø  Πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας είσπραξης
   Ø  Προσδιορισμός του τρόπου απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών στους Δήμους
   Ø  Η ενίσχυση της χρήσης οπτικοακουστικών μέσων (καμερών) κατά τους ελέγχους
   -Συλλογή δεδομένων καλής ποιότητας με στόχο την ενιαία και συστηματική καταγραφή των ατυχημάτων
   Οδικός χάρτης για την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας που θα συλλέγει κάθε χρόνο τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα.
   Με βάση την παρουσίαση που έγινε από τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γιώργο Γιαννή, προβλέπεται η οργάνωση συλλογής στοιχείων από κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς, η υποστήριξη της συλλογής δεδομένων με συγκεκριμένες μεθοδολογίες και ο συντονισμός των δράσεων των φορέων για την  υποστήριξη του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Σε αγώνα δρόμου για τις επιδόσεις του 5G φαίνεται να επιδίδονται οι μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, προσπαθώντας να αυξήσουν τόσο την ταχύτητα των δικτύων όσο και την πληθυσμιακή κάλυψη αυτών για να προλάβουν το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που θα φέρει η πέμπτη γενιά δικτύων. 
   Σε αυτό τον αγώνα η χώρα μας κατατάσσεται προς το παρόν στην μέση κατηγορία ταχυτήτων παρά τα άλματα που έκανε για την ενεργοποίηση του 5G. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της OOKLA, η μέση ταχύτητα λήψης στην Αθήνα φτάνει τα 164,95 Mbps σε παρόμοια επίπεδα ωστόσο με την ταχύτητα άλλων αναπτυγμένων πόλεων, όπως η Ουάσινγκτον ή το Λονδίνο. 
   Η «χρυσή» δεκάδα των χωρών
   Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία OOKLA, την υπηρεσία της οποίας (Speedtest) αξιοποιούν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου για να μετρήσουν την ταχύτητα των συνδέσεών τους ανά τον κόσμο, η πόλη με το ταχύτερο 5G δίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, όπου η μέση ταχύτητα λήψης έφτασε τα 526,74 Mbps. 
   Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ η οποία αποτέλεσε και την πρώτη πόλη που ενεργοποίησε τα δίκτυα νέας γενιάς, με μέση ταχύτητα λήψης στα 467,84 Mbps. 
   Εξαιρετικές επιδόσεις κατέγραψε και το 5G στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου η μέση ταχύτητα λήψης έφτασε τα 421,26 Mbps κατατάσσοντάς το στην τρίτη θέση. 
   Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε η Ντόχα του Κατάρ με μέση ταχύτητα λήψης 413.40 Mbps και η Στοκχόλμη της Σουηδίας με μέση ταχύτητα λήψης τα 401.30 Mbps. 
   Ακολούθησαν στην έκτη θέση το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας (384,66 Mbps) και στην έβδομη το Κουβέιτ (338,97 Mbps), ενώ η δεκάδα έκλεισε με το Μουσκάτ στο Ομάν (318,95 Mbps), το Πεκίνο στην Κίνα (291,19 Mbps) και την Ταϊπέι της Ταϊβάν (287,86 Mbps).
   Η χώρα μας η οποία επί της ουσίας ενεργοποίησε το 5G στο τέλος του 2020 - αρχές του 2021, συγκαταλέγεται στις παγκόσμιες πρωτεύουσες με μέση ταχύτητα λήψης από 150 Mbps έως 200 Mbps, μαζί με άλλες προηγμένες πόλεις του κόσμου όπως το Τόκιο, η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και η Ουάσιγνκτον. 
   Συγκεκριμένα η εν λόγω λίστα της OOKLA περιλαμβάνει την Οττάβα στον Καναδά (196,11 Mbps), το Ανόι στο Βιετνάμ (195,99 Mbps), τη Μπρατισλάβα στη Σλοβακία (188,23 Mbps), τη Μαδρίτη στην Ισπανία (183,37 Mbps), τη Βέρνη στην Ελβετία (175,69 Mbps), τη Ρώμη στην Ιταλία (171,79 Mbps), το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (167,50 Mbps), το Τόκιο στην Ιαπωνία (167,02 Mbps), την Κοπεγχάγη στη Δανία (162,75 Mbps), τη Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία (158,50 Mbps), το Χονγκ Κονγκ (153,78) και την Ουάσιγκτον, DC στις Ηνωμένες Πολιτείες (151,80 Mbps).
   Παρότι μικρότερη από άλλων χωρών η μέση ταχύτητα των 5G δικτύων είναι αισθητά μεγαλύτερη κι από την μέση ταχύτητα των σταθερών δικτύων της χώρας η οποία σύμφωνα με την πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων, έφτασε τα 27 Mbps  το 2020. 
   Προχωρούν οι επενδύσεις των Ελλήνων παρόχων
   Οι επιδόσεις αναμένεται να αυξηθούν δεδομένων και των επενδύσεων που δρομολογούν οι πάροχοι για να να επεκτείνουν αφενός την γεωγραφική κάλυψη των δικτύων κι αφετέρου τις προσφερόμενες ταχύτητες. 
   Να θυμίσουμε ότι ο στόχος για πληθυσμιακή κάλυψη 60% στην τριετία και 94% στην εξαετία που είχε τεθεί στον διαγωνισμό για τις συχνότητες θα επιτευχθεί αρκετά νωρίτερα.
   Ήδη σήμερα το δίκτυο της Cosmote έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 20 πόλεις της Ελλάδος πέραν της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας όπου η πληθυσμιακή κάλυψη φτάνει ήδη στο 90%. Μάλιστα η εταιρεία έχει θέσει νέο στόχο για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, μέχρι το τέλος της χρονιάς. 
   Στην περίπτωση της Vodafone, αυτή τη στιγμή το 5G δίκτυο είναι διαθέσιμο για χρήστες που διαθέτουν πιστοποιημένες συσκευές σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο οι εργασίες ανάπτυξής του προχωρούν με στόχο σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα (Μάρτιο του 2022) η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάνει το 40% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Χανιά, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα και Ρόδο.
   Τέλος στην περίπτωση της Wind δίκτυο 5G διατίθεται προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αναπτύσσεται σταδιακά και σε άλλες πόλεις με στόχο η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάσει το 30% μέχρι το τέλος του έτους και να ξεπεράσει το 60% κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας.
   Το 60% του πλανήτη θα έχει κάλυψη 5G την προσεχή 5ετια
   Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν και οι υπόλοιπες χώρες με τις πιο πρόσφατες έρευνες να εκτιμούν ότι το 60% του πλανήτη θα έχει κάλυψη 5G την προσεχή 5ετια.
   Σύμφωνα με τις προβλέψεις, που περιλαμβάνονται στην 20η έκδοση του Ericsson Mobility Report, περί τα 580 εκατ. συνδρομές 5G θα μετρά ο πλανήτης μέχρι το τέλος του 2021. Δεδομένου μάλιστα ότι 1 εκατ. νέες συνδέσεις προστίθενται ημερησίως, το 5G εξελίσσεται στην ταχύτερα υιοθετημένη γενιά κινητών επικοινωνιών στην ιστορία.
   Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η υιοθέτηση του 5G δεν είναι ισόρροπη ανά τον κόσμο, με την Ευρώπη να έχει μπει πιο αργά στη νέα εποχή και να συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ. Αντίθετα οι αγορές της Κίνας, των ΗΠΑ, της Κορέας, της Ιαπωνίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) «τρέχουν με χίλια», όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης του 5G.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Με τη βοήθεια του AI, η Google προσθέτει νέα εργαλεία στους χάρτες της με στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια του χρήστη κατά τις μετακινήσεις του.
   Οι νέες λειτουργίες είναι διαθέσιμες από σήμερα σε 100 πόλεις παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. Πρώτη είναι η πρόβλεψη συνωστισμού σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει αν στη γραμμή του θα υπάρχουν πολλές κενές θέσεις, αν θα είναι γεμάτα τα οχήματα/συρμοί ή τι άλλο θα ισχύει. Με αυτή την πληροφορία μπορεί να αποφασίσει να επιβιβαστεί αμέσως ή να περιμένει το επόμενο λεωφορείο/τρένο καθώς, ανεξάρτητα από την πανδημία «σε κανέναν δεν αρέσει να ταξιδεύει όρθιος και στριμωγμένος σαν σαρδέλα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία.
   Για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, η Google κάνει χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με τα δεδομένα που συγκεντρώνει από τη χρήση των Google Maps από τον κόσμο, και του ιστορικού των τάσεων σε διάφορες τοποθεσίες όλου του κόσμου, που προβλέπουν πιθανά επίπεδα συνωστισμού για διαδρομές μαζικών μεταφορών. Η ιδιωτικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων λειτουργιών με την εταιρεία να αναφέρει ότι εφαρμόζει παγκόσμιας κλάσης τεχνολογία ανωνυμίας και διαφοροποιημένες τεχνικές προστασίας της ιδιωτικότητας  στα δεδομένα του Ιστορικού Τοποθεσιών για να είναι σίγουρη ότι τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή και ιδιωτικά.
   Timeline_Insights.mp4.11196e82af8478ba5821b8fe7d109928.mp4
   Μία άλλη λειτουργία με την ονομασία Timeline Insights επιτρέπει στους χρήστες μέσω μιας καρτέλας να εμφανίσει διάφορες χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο μετακινήσεών του. Συγκεκριμένα μέσω της σχετικής καρτέλας, εμφανίζεται οι τρόποι μεταφοράς που έχει χρησιμοποιήσει ο χρήστης καθώς και τη συνολική απόσταση και το χρόνο που έχει διανύσει, οδηγώντας, πετώντας, ποδηλατώντας ή περπατώντας. Μπορεί επίσης να δει πόσο χρόνο ξοδεύει σε διαφορετικά μέρη -καταστήματα, αεροδρόμια, εστιατόρια.
   Για όσους νοσταλγούν τα ταξίδια, η λειτουργία Ταξίδια στο χρονολόγιο επιτρέπει στον χρήστη να ξαναζήσει στιγμές από προηγούμενες διακοπές με εμφάνιση των ξενοδοχείων που διέμενε, τα εστιατόρια που επισκέφθηκε και όχι μόνο, δίνοντας τη δυνατότητα εύκολου διαμοιρασμού τους.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ο μεγιστάνας της Amazon Τζεφ Μπέζος έδωσε το παράδειγμα στους επίδοξους τουρίστες του Διαστήματος πετώντας το απόγευμα της Τρίτης στο επίσημο όριο του Διαστήματος.
   Η πρώτη επανδρωμένη πτήση της εταιρείας του Μπέζος Blue Origin περνά έτσι στην ιστορία ως η πρώτη διαστημική εκτόξευση ιδιωτών χωρίς πιλότο.
   Παράλληλα καταρρίπτει το ρεκόρ του νεαρότερου και του γηραιότερου ανθρώπου που έχουν εκτοξευτεί ως σήμερα στο Διάστημα.
   Συνεργάτες, φίλοι και συγγενείς περικύκλωσαν την κάψουλα λίγο μετά την προσεδάφιση (Blue Origin)
   Το σκάφος New Shepard, σχεδιασμένο ειδικά για πτήσεις αναψυχής, εκτοξεύτηκε λίγο μετά τις 16.10 ώρα Ελλάδας από τις εγκαταστάσεις της Blue Origin σε ερημική περιοχή του Δυτικού Τέξας.
   Ανέπτυξε ταχύτητα τριπλάσια του ήχου, ή Mach 3, και έφτασε περίπου έξι χιλιόμετρα πάνω από τη λεγόμενη γραμμή Κάρμαν, το επίσημο όριο του Διαστήματος σε ύψος 100 χιλιομέτρων.
   Στο απόγειο της πτήσης, οι τέσσερις επιβάτες απόλαυσαν για 3 λεπτά την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας και θαύμασαν την καμπυλότητα της Γης από ψηλά.
   «Βλέπω το απέραντο γαλάζιο!» και «έχετε ένα ευτυχισμένο πλήρωμα εδώ!» ήταν μερικές από τις ενθουσιώδεις φράσεις που ακούστηκαν από την καμπίνα κατά την άνοδο.
   Ο πύραυλος του New Shepard αποσυνδέθηκε από την κάψουλα και επέστρεψε αυτόνομα κοντά στην εξέδρα εκτόξευσης, ενώ οι επιβάτες έπεσαν λίγο αργότερα με αλεξίπτωτο.
   Φορώντας καπέλο καουμπόι, ο Μπέζος σημαίνει την έναρξη της εποχής του διαστημικού τουρισμού (Reuters)
   Πρώτος στο Διάστημα;
   Η πρωτιά του πρώτου δισεκατομμυριούχου που πετά στο Διάστημα με δικό του σκάφος υποτίθεται ότι ανήκει στον Ρίτσαρντ Μπράνσον του ομίλου Virgin, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 11 Ιουλίου με το SpaceShipTwo της εταιρείας του Virgin Galactic.
   Η Blue Origin επιμένει όμως ότι είναι η πρωτιά της ανήκει, επισημαίνοντας ότι η πτήση του Μπράνσον έφτασε μόνο μέχρι τα 86 χιλιόμετρα. Σε αντίθεση με τη Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυτικής που αναγνωρίζει τη γραμμή Κάρμαν ως όριο του Διαστήματος, η NASA θεωρεί αστροναύτη οποιονδήποτε πετά σε ύψος άνω των 50 χιλιομέτρων.
   Σε αντίθεση με το σκάφος της Virgin Galactic, το οποίο απαιτεί δύο πιλότους, το New Shepard της Blue Origin είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που πετά εντελώς αυτόνομα. Διαθέτει έξι θέσεις, όμως μόνο οι τέσσερις χρησιμοποιήθηκαν στην πτήση της Τρίτης.
   O Μπέζος και οι συνταξιδιώτες του λίγες ώρες πριν από την εκτόξευση (Blue Origin)
   Εκλεκτή παρέα
   Μαζί με τον Μπέζος πέταξε ο 50χρονος αδελφός του Μασκ, επενδυτής και εθελοντής πυροσβέστης, καθώς και η 82χρονη συνταξιούχος πιλότος Ουάλι Φανκ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Φανκ ήταν μια από τις 13 γυναίκες μέλη της ομάδας Mercury 13, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν ως αστροναύτες, δεν ταξίδεψαν όμως ποτέ στο Διάστημα λόγω του φύλου τους.
   Η Φανκ έγινε τώρα το γηραιότερο πρόσωπο που έχει ταξιδεύει στο Διάστημα.
   Στην πτήση συμμετείχε όμως και ο νεαρότερος μέχρι σήμερα αστροναύτης, ο 18χρονος γιος ενός επιχειρηματία που κατέβαλε αδιευκρίνιστο ποσό για να στείλει το βλαστάρι του στο Διάστημα.

   Ο 18χρονος Ολλανδός Όλιβερ Ντέμεν θα καθίσει στη θέση που προοριζόταν αρχικά για ανώνυμο πρόσωπο που νίκησε σε δημοπρασία της Blue Origin καταβάλλοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 28 εκατομμυρίων δολαρίων του. Τελικά ανέβαλε την πτήση του λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων», οπότε η Blue Origin έδωσε σειρά στον νεαρό Ολλανδό που κανονικά θα συμμετείχε σε επόμενη πτήση.
   Η Blue Origin σχεδιάζει ακόμα δύο εκτοξεύσεις για φέτος, δεν αποκαλύπτει όμως την τιμή του εισιτηρίου –αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 250.000 δολάρια.
   Εκτός από το New Shepard, η Blue Origin αναπτύσσει επίσης τον μεγάλο πύραυλο New Glenn για την εκτόξευση φορτίων και πληρωμάτων από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, πιθανώς από τα τέλη του 2022.
   Η εταιρεία του Μπέζος σχεδίασε επίσης μια σεληνάκατο για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη αυτή τη δεκαετία, όμως η NASA επέλεξε τελικά την SpaceX του Έλον Μασκ και το σκάφος της Starship.
   Η Blue Origin προσέφυγε στα δικαστήρια και η διένεξη εκκρεμεί.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Μέχρι το 2035 το μερίδιο των αυτόνομων αυτοκινήτων επιπέδου 4 και 5 μπορεί να αγγίξει το 14%, με την Κίνα να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση, φτάνοντας περίπου στο 34%.
   Αυτή είναι άποψη των αναλυτών της εταιρείας McKinsey, οι οποίοι επισημαίνουν ότι μετά το τέλος της πανδημίας και την ομαλοποίηση της αγοράς με τη διαθεσιμότητα των ημιαγωγών και των chips, η τεχνολογία στην αυτόνομη οδήγηση θα ανέβει κατακόρυφα.
   Σύμφωνα με την έκθεση PwC, ο αντίκτυπος της κρίσης στον αυτοματισμό θα είναι ορατός βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, μειώνοντας την παραγωγή και τις πωλήσεις και μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μειώνοντας τις επενδύσεις.
   Σήμερα, η οδήγηση αυτόνομων αυτοκινήτων δεν επιτρέπεται στις περισσότερες χώρες για λόγους ασφαλείας, αλλά και γιατί δεν το επιτρέπει το νομικό καθεστώς αρκετών χωρών. Όλα αυτά όταν αυτοκίνητα επιπέδου 4 έχουν πάρει προσωρινά άδεια κυκλοφορίας για να μετακινούνται σε καθορισμένες ζώνες στη Γερμανία. Αυτοκίνητα επιπέδου 3 είναι ήδη διαθέσιμα στην Ιαπωνία, ενώ ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ και στην Κίνα έχουν νόμους που επιτρέπουν τη δοκιμή αυτόνομων αυτοκινήτων σε δημόσιους δρόμους.
   Όλα αυτά όταν σήμερα αρκετά σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν συστήματα για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 και πολύ σύντομα πολλά από αυτά θα μπορούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο, μέσα από την μαζική παραγωγή. Φυσικά για να γίνει αυτό, θα περάσουν αρκετά χρόνια, ώστε όλη αυτή η τεχνολογία να βγουν μαζικά στα αυτοκίνητα.
   Πρώτα θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια τα οποία δεν είναι μόνο τεχνολογικά, αλλά νομικά και κυρίως κοινωνικά και έχουν να κάνουν με την έλλειψη εμπιστοσύνης στην τεχνητή τεχνολογία. Ωστόσο, οι αλλαγές στις μεθόδους μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει οδηγήσει έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων να εκφράζουν την επιθυμία τους να ταξιδέψουν με ένα αυτοκινούμενο ταξί ή στο δικό τους αυτοκινούμενο αυτοκίνητο.
   Η πανδημία οδήγησε πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις δημόσιες συγκοινωνίες ή τα ταξί και να επιλέξουν τα δικά τους μεταφορικά μέσα.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα, μία από τις εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποίησε 104 αυτόνομα οχήματα για την απολύμανση δρόμων και τη μεταφορά τροφίμων και προμηθειών σε νοσοκομεία. Η ικανότητα διατήρησης της απόστασης, της άνεσης και των συστημάτων ασφάλειας καθιστούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα πιο δημοφιλή σήμερα.
   Η Αμερικανική Ένωση Τεχνολογίας Καταναλωτών αναφέρει ότι το 26% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν θεωρούν εξαιρετική την ιδέα της αυτόνομης μετακίνησης, ενώ σύμφωνα με την έκθεση κινητικότητας των καταναλωτών της Motional, το 62% των ατόμων που ρωτήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι το μέλλον.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Τα «Eagle Owl», τύπου Ζέπελιν μήκους 20 μέτρων, είναι εξοπλισμένα με ραντάρ και θερμικές κάμερες Θα λάβει μέρος στις επιχειρήσεις επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων 
   Δοκιμαστικές πτήσεις πραγματοποιεί στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο αερόστατο τύπου Zέπελιν της Frontex, που θα λάβει μέρος το επόμενο διάστημα στις επιχειρήσεις επιτήρησης των συνόρων κατά της παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο.   Φωτογραφίες του αερόστατου, επάνω από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, δημοσιοποίησε η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα e-evros.gr.   Τα «Eagle Owl», τύπου Ζέπελιν μήκους 20 μέτρων, είναι εξοπλισμένα με ραντάρ και θερμικές κάμερες. Πετούν σε ύψος 300 μέτρων με μέγιστη εμβέλεια τα 32 χλμ.

   Πρόκειται για μια γερμανο-γαλλική συμπαραγωγή (γερμανικές εταιρείες καινοτομίας και γαλλικές εταιρείες εναέριου χώρου CNIM) που μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

   Όπως έχει γίνει γνωστό, η Frontex έχει εκμισθώσει δύο αερόστατα τύπου Ζέπελιν για την επιτήρηση των συνόρων στον Έβρο και στο Αιγαίο Πέλαγος Το πρώτο εδρεύει στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και το δεύτερο στο νησί της Λήμνου.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Νέα μεγάλη αύξηση καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του 2021 αναφορικά με τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» αθροιστικά περισσότερες από 150.000.000 φορές, αποτρέποντας έως αντίστοιχο αριθμό φυσικών επισκέψεων από πολίτες προς υπηρεσίες.
   Οι 150.000.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ξεπερνούν ήδη και κατά πολύ τον συνολικό αριθμό ηλεκτρονικών συναλλαγών του 2020, οπότε και καταγράφηκαν αθροιστικά περισσότερες από 90.000.000 συναλλαγές. Οι ίδιοι αριθμοί για το 2019 και το 2018 ανήλθαν σε 34 και 8 εκατομμύρια, αντίστοιχα. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αθροίζονται:
   οι ψηφιακές υπηρεσίες, δηλαδή η ταυτοποίηση των πολιτών σε ένα πληροφοριακό σύστημα με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet, χωρίς να συνυπολογίζονται όσες υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις εκδόθηκαν από το gov.gr μέσω κωδικών web banking, και οι διαλειτουργικότητες, η ανταλλαγή, δηλαδή πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου χωρίς άλλη ενέργεια από πλευράς του πολίτη πέρα από τη χορήγηση της συγκατάθεσής του.   Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, παρατηρήθηκε εξαιρετικά μεγάλη αύξηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr. Ο αριθμός των αυθεντικοποιήσεων προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες με τη χρήση των κωδικών Taxisnet έφτασε κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021 τα 86 εκατομμύρια. Αναλογικά, σε όλη τη διάρκεια του 2020 είχαν πραγματοποιηθεί 54 εκατομμύρια κλήσεις για αυθεντικοποίηση, δηλαδή η αύξηση είναι της τάξης του 218%.
   Ο αριθμός των κλήσεων διαλειτουργικότητας για αυτοματοποιημένη διαβίβαση στοιχείων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου ανήλθε σε περίπου 64 εκατομμύρια στο α΄ εξάμηνο του 2021, ενώ για όλη την προηγούμενη χρονιά (2020) ήταν 37 εκατομμύρια, δηλαδή πρόκειται για αύξηση της τάξης του 245%.
   Τίτλος
   Σύνολο 2018
   Σύνολο 2019
   Σύνολο 2020
   2021 (έως 30 Ιουνίου)
   Αυθεντικοποίηση χρηστών (πρότυπο oAuth2.0) 
   4.494.413
   29.116.044
   54.185.731
   86.396.905
   Σύνολο WS κλήσεων ανά έτος
   4.286.502
   5.572.256
   37.502.632
   64.228.068
   Σύνολο όλων των κλήσεων ανά έτος
   8.780.915
   34.688.300
   91.688.363
   150.624.973

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Tα επόμενα χρόνια θα δούμε τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να συγκλίνουν με αυτές των συμβατικών, προέβλεψε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη, Ιωάννης Δ. Σαρακάκης, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2021.
   Όπως ανέφερε, το πρώτο 5μηνο του 2021 το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έκλεισε στο 5,3%, όταν το αντίστοιχο διάστημα το 2020 έφθανε μετά βίας το 1%.
   Ωστόσο μελανό σημείο της αγοράς  συνεχίζει να είναι η αθρόα εισαγωγή μεταχειρισμένων οχημάτων, με τροποποιημένα στοιχεία, και ιδιαιτέρως φορτηγών και λεωφορείων, από την Ευρώπη.
   Τα νούμερα, όπως υποστήριξε, είναι εντυπωσιακά και αποκαρδιωτικά: 9 στα 10 φορτηγά που εισάγονται είναι παλαιά και άρα ρυπογόνα. Η  υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφερε εκσυγχρονίζει τον στόλο της αλλά στην Ελλάδα διατηρείται η μεγάλη ηλικία του στόλου, στα 21,2 χρόνια για τα βαρέα φορτηγά ή στα 19,9 για τα λεωφορεία, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης των «27».
   «Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε το Υπουργείο Μεταφορών να είναι πρόθυμο να σχεδιάσει μέτρα ανανέωσης του υπέργηρου στόλου αυτού».
   Σχετικά με την επικείμενη προμήθεια των 800 νέων λεωφορείων, ο πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη δήλωσε ότι «η αγορά θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του διαγωνισμού», υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά επιχειρείται η ανανέωση του στόλου, με μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία  αντιπροσωπεύουν το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών και θα αλλάξουν την εικόνα και το περιβάλλον Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
   Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα υβριδικά λεωφορεία που αποτελούν μια αξιόπιστη και φιλική προς το περιβάλλον λύση, η οποία είναι δοκιμασμένη επί 10 χρόνια στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.
   Συγκρινόμενα με τα συμβατικά diesel, τα υβριδικά λεωφορεία, όπως υποστήριξε, επιτυγχάνουν εξοικονόμηση καυσίμου της τάξης του 40% και φυσικά μειωμένη αέρια ρύπανση (-40% CO2 και -50% NOx), χαμηλότερη ηχορύπανση και κόστος συντήρησης.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Σε 12 ανέρχονται τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers) που αξιολογήθηκαν θετικά προς σύσταση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων από τις 17 αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Τα ΚΕΝΤΡΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ, αποτελούν σύμπραξη φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και έχουν ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε τομείς της Ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών/προϊόντων και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως ΜΜΕ.

   Οι φορείς που θα συσταθούν θα πρέπει να έχουν ως μετόχους/εταίρους τουλάχιστον έναν οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων και πέντε  επιχειρήσεις.

   Στη σύσταση και λειτουργία των νέων οντοτήτων συμμετέχουν, ως εταίροι/μέτοχοι, 194 φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων 25 ερευνητικοί οργανισμοί (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα) και 169 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους του εσωτερικού και του εξωτερικού. Το ποσό εγκεκριμένης συνολικής δαπάνης ανέρχεται σε 22.046.640,42 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.050.963,60 ευρώ είναι δημόσια δαπάνη και τα 8.995.676,82 ευρώ ιδιωτική.   Οι 12 νέες δομές καλύπτουν τους 5 από τους 8 τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και συγκεκριμένα:

   Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ): 4

   Υλικά-Κατασκευές: 3

   Υγεία και Φάρμακα: 2

   Αγροδιατροφή: 2 Ενέργεια: 1

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Tο ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) του ΕΜΠ είναι πλέον online και ενεργό στο διαδίκτυο. Το e-shop του ΕΜΠ διαθέτει ενθυμήματα και χρηστικά είδη με το έμβλημα του ΕΜΠ. Η διεύθυνση πρόσβασης είναι https://e-shop.ntua.gr/.
   Βασικοί στόχοι του e-shop του ΕΜΠ είναι η διασύνδεση του ιδρύματος με τους φοιτητές και τους αποφοίτους του, η προβολή του μέσω του υπέροχου αισθητικά, ιστορικού, εμβλήματός του – του Προμηθέα Πυρφόρου – και η ενδυνάμωση της επαφής του με την κοινωνία.
   Μέσα στις μόνο 24 ώρες λειτουργίας του, το e-shop εμφανίζει υψηλή επισκεψιμότητα από όλα τα μέρη της υφηλίου, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των παραγγελιών του γίνονται.
   Ταυτόχρονα, στην κεντρική βιβλιοθήκη της Πολυτεχνειούπολης, έχει δημιουργηθεί χώρος έκθεσης (φωτογραφίες συνημμένες) τον οποίο σας καλούμε να επισκεφθείτε.
   Η ανάπτυξη και υλοποίηση της δράσης έγινε με τη στήριξη του ΕΛΚΕ ΕΜΠ.
   Η Πρυτανεία του ΕΜΠ

   By kan62, in Τεχνολογία, ,

   H Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελεί μια καταγραφή των απαραίτητων παρεμβάσεων στις τεχνολογικές υποδομές του κράτους, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και στον τρόπο που η χώρα μας αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.
   Ο κύριος ρόλος της είναι να περιγράψει το όραμα, τη φιλοσοφία και τους στόχους της εθνικής στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
   Το συγκεκριμένο κείμενο, ωστόσο, μπαίνει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, περιγράφοντας τις κατευθυντήριες αρχές, το μοντέλο διακυβέρνησης και υλοποίησης αλλά και τους στρατηγικούς άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού.
   Περαιτέρω, περιγράφει περισσότερα από 400 συγκεκριμένα έργα, ταξινομημένα σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, σε οριζόντια και σε τομεακά, τα οποία υλοποιούν τη στρατηγική για την Ψηφιακή Ελλάδα.  
   Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού.pdf

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Όταν τον Ιούνιο του 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίαζε στο Γκάζι την εποχή της πράσινης κινητικότητας, η κυβέρνηση έθετε πολύ ψηλά τον πήχη της μετάβασης της χώρας στην ηλεκτροκίνηση.
   Σχεδόν έναν χρόνο μετά, η ηλεκτροκίνηση αψήφησε την πανδημία και οι πολίτες αγκάλιασαν το όραμά μας για την προώθηση της κινητικότητας μηδενικών ρύπων η οποία θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και της ζωής μας, ανανεώνοντας  σταδιακά τον γηρασμένο στόλο των οχημάτων.
   Το 2020 κυκλοφόρησαν 2.135 ηλεκτρικά οχήματα έναντι 490 το 2019, φτάνοντας το 2,6% σε μερίδιο αγοράς, όταν ο στόχος του ΥΠΕΝ για το 2020 ήταν 1% και 1.350 οχήματα!
   Η χώρα μας είναι ανάμεσα στις μόλις οκτώ χώρες της ΕΕ που παρέχουν πλήρη κίνητρα χρήσης και αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων
   Η εντυπωσιακή στροφή προς τις καθαρές μετακινήσεις συνεχίζεται και φέτος, με το ποσοστό ταξινομήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στο πρώτο τετράμηνο να διαμορφώνεται στο 5,4%, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα καλυφθεί και ο στόχος του 2021, που είναι 3.795 οχήματα. 
   Ο νέος νόμος παρέχει σημαντικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δικύκλων και ποδηλάτων, ώστε να γίνουν πιο προσιτά στο μέσο «νοικοκυριό» και στις εταιρείες.
   Η χώρα μας είναι πλέον ανάμεσα στις μόλις οκτώ χώρες της ΕΕ που παρέχουν πλήρη κίνητρα χρήσης και αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Βασικός πυλώνας των κινήτρων είναι το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», στους εννέα μήνες λειτουργίας του οποίου έχουν υποβληθεί 12.600 αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα κάθε είδους, με το 97% εξ αυτών να έχει ήδη αξιολογηθεί.
   Ταυτόχρονα επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τη χωροθέτηση δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης και  τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, με στόχο την κάλυψη του συνόλου της επικράτειας.
   Απλοποιήσαμε την αδειοδότηση σημείων φόρτισης, ενώ εισαγάγαμε και την υποχρεωτική εγκατάστασή τους σε νέα κτίρια, υποστηρίζοντας παράλληλα, υπό τη μορφή επιδότησης, την ανάπτυξη οικιακών σημείων φόρτισης.
   Παράλληλα, ολοκληρώνουμε τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών και Φορέων της ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
   Στόχος μας είναι να αποτελέσει μια εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή, η οποία θα παρέχει πληροφορία σε πραγματικό χρόνο για όλα τα διαθέσιμα δημόσια σημεία φόρτισης στην επικράτεια και το κόστος φόρτισης, έτσι ώστε ο οδηγός να νιώσει ασφάλεια στη διαδρομή του.
   Ωστόσο, είμαστε ακόμη στην αρχή, και ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο ορόσημο του 2030, δηλαδή ένα στα τρία νέα οχήματα να είναι ηλεκτρικό, είναι μακρύς.
   Όλες οι χώρες πια «ανταγωνίζονται» σε πολιτικές μετάβασης στην πράσινη αστική κινητικότητα, η οποία θα αποτελέσει παράγοντα – «κλειδί» για να φτάσουμε έως το 2050 στο ευρωπαϊκό όραμα της κλιματικής ουδετερότητας.
   Πολύτιμος σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα μας επιτρέψουν και να επιταχύνουμε τις δράσεις μας στην ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου φόρτισης και στη δημιουργία μιας ευρύτερης παραγωγικής βάσης της αλυσίδας της ηλεκτροκίνησης, ώστε να αναπτύξουμε εγχώρια βιομηχανία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.
   Η ηλεκτροκίνηση δεν αφορά μόνο στα αυτοκίνητα και στις πωλήσεις. Είναι το μέσον να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι αδιανόητο να χάνονται πρόωρα ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τη στιγμή που η αντικατάσταση ενός ρυπογόνου οχήματος εξοικονομεί 2,5 εκατομμύρια γραμμάρια CO2 ετησίως.
   Αλεξάνδρα Σδούκου

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ισχυροί όμιλοι της βιομηχανίας και των κατασκευών παίρνουν θέσεις δίπλα σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στο διαγωνισμό των 700 εκατ. ευρώ για γρήγορα δίκτυα σε 750.000 νοικοκυριά.
   Μια «ασφαλή πρόβα» για την είσοδο τους στην αγορά των τηλεπικοινωνιών αποτελεί για μεγάλες εταιρείες ο διαγωνισμός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) που έρχεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά τη συνδεσιμότητα της χώρας και έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς άρχισε η διαδικασία υποβολής των προσφορών.
   Ο διαγωνισμός του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη είχε αρχίσει τον Μάιο του 2019, συγκεντρώνοντας σε πρώτη φάση επενδυτικό ενδιαφέρον όχι μόνο από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αλλά και από τους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών.
   Οι εταιρείες που βρίσκονται στην κούρσα είναι οι:
   Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία, Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία, Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων, Ένωση Εταιρειών, Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία – ΜΕΤΚΑ EGN LTD, ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία, Ένωση Εταιρειών «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» Α.Ε. – Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. «Είναι μεγάλο το κατασκευαστικό κόστος για το Fiber to the home. Όσο πλησιάζεις την οπτική ίνα στον καταναλωτή τόσο αυξάνεται και το κόστος και αυξάνεται με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό στο last mile. Δεν υπόσχεται μεγάλα κέρδη για τους παρόχους που θα αναλάβουν το έργο», σημειώνουν πηγές της αγοράς στο BusinessDaily και προσθέτουν πως «δεν είναι ένα έργο που μπορεί να αποδώσει μεγάλα κέρδη καθώς οι περιοχές αυτές έχουν πολύ μικρό εμπορικό ενδιαφέρον. Το έργο έρχεται να καλύψει το κενό που παρατηρείται σε μικρές πόλεις και κεφαλοχώρια».
   Οι ιδιωτικές εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στη πρώτη φάση, σε περίπτωση που καταθέσουν προσφορά αναμένεται να λειτουργήσουν σαν χονδρέμποροι, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ωστόσο θα μπορούσε για κάποιους να αποτελέσει και πρόβα για πιθανή είσοδο στην λιανική αγορά των τηλεπικοινωνιών.
   «Είναι ωραίο τεστ αυτό το έργο για το αν θα μπορούσε κάποιος να μπει σαν παίκτης στις τηλεπικοινωνίες, καθώς επιμερίζεται το κόστος με το κράτος και παράλληλα έχει ανοιχτό τον δρόμο για μελλοντικές συμμετοχές σε νέους διαγωνισμούς που μπορεί να προκηρυχθούν. Όμως, οι τηλεπικοινωνίες είναι ακριβό σπορ καθώς βασίζεται στην τεχνολογία που έχει την ανάγκη συνεχών επενδύσεων καθώς εξελίσσεται συνεχώς», αναφέρει στέλεχος της αγοράς.
   Υπενθυμίζουμε πως έκθεση της Κομισιόν τον Απρίλιο τόνιζε ότι η μετάβαση σε πολύ γρήγορες συνδέσεις ίντερνετ στην Ελλάδα είναι πολύ πιο αργή σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, και η χώρα μας βρισκόταν στην τελευταία θέση για το 2019, καθώς είχε πολύ μικρή κάλυψη στις υψηλές ταχύτητες, ενώ η οπτική ίνα μπήκε με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
   Οι στόχοι του έργου
   Το έργο στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, γι' αυτό και από το συνολικό κόστος επένδυσης των 700 εκατ. ευρώ τα 300 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το κράτος. Θα δημιουργηθούν περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps.
   Αναμένεται να συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των αστικών κέντρων και της ελληνικής περιφέρειας και στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society). Παράλληλα, στόχος είναι επίσης να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ιδιωτικές επενδύσεις που θα εστιάσουν στην επέκταση και διείσδυση υποδομών επόμενης γενιάς που επιτυγχάνουν «ουσιαστική αλλαγή» σε περιοχές και αγορές στις οποίες έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει μηδενικό ή μειωμένο ενδιαφέρον ανάπτυξης σχετικών υποδομών και υπηρεσιών.
   Οι ανάδοχοι του έργου, υποχρεούνται να εγκαθιστούν την οπτική ίνα μέχρι την πρίζα εντός του σπιτιού, αλλά επιτρέπεται και να τερματίζει το δίκτυο έξω από το σπίτι, με την εγκατάσταση μέχρι το σπίτι να γίνεται από τον πάροχο λιανικής. Η πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προβλέπει ότι οι χονδρικές τιμές δύνανται να είναι αυξημένες 30% ως προς τα μηναία τέλη και 10% στα εφάπαξ τέλη σε σχέση με το εγκεκριμένο μοντέλο της Επιτροπής που καθορίζει τις τιμές χονδρικής.
   Θα υπάρχει επίσης ένας μηχανισμός για την αντιστάθμιση της υπεραπόδοσης, όπου όταν ο πάροχος που συμμετέχει στο έργο αποκτήσει κέρδη θα πρέπει να επενδύσει το 60% από αυτά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
   Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ανάδοχοι θα είναι από 3 έως 7 εφόσον όλοι οι υποψήφιοι καταθέσουν δεσμευτική προσφορά, ενώ μπορεί να υπάρξουν και συνεργασίες. Το UFBB θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές. Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots ανά ανάδοχο. Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους ώστε το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται το 2021.
   Η χρονική διάρκεια για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και την παραχώρηση του έργου εκτιμάται ότι θα είναι 20 έτη, όπου τα 3 πρώτα έτη αφορούν στην ανάπτυξη του δικτύου και τα υπόλοιπα 17 στην παραχώρηση και λειτουργία του.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Στις 17 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το mega-ΣΔΙΤ των 700 εκατ. ευρω "Ultra-Fast Broadband" το οποίο αφορά στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που δεν καλύπτεται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
   Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB), με απόφαση  που υπέγραψε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοινώνεται η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο. Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
   Περισσότερες από 750.000 συνδέσεις σε όλη τη χώρα 
   Το UFBB αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη.  Έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. Ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση. Το UFBB δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της "Κοινωνίας των Gigabit".
   "Η προκήρυξη του εμβληματικού έργου ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς δράσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και την προώθηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας. Το UFBB, μαζί με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή της υλοποίησης διαδρόμων 5G, της ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων, των ενδοκτιριακών υποδομών και των μικροδορυφόρων, καθώς και με άλλες δράσεις μικρότερης εμβέλειας, συνιστούν μια ομπρέλα συντονισμένων δράσεων που θα επιτρέψουν τη γρήγορη μετάβαση της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο "Κοινωνία των Gigabit" και θα επιτρέψουν την υλοποίηση ακόμα περισσότερων σύγχρονων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
   Οκτώ υποψήφιοι 
   Η πρόσκληση θα είναι ανοικτή μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 14:00 και απευθύνεται στους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και συγκεκριμένα τους:
   • Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία
   • Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών
   • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία
   • Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων
   • Ένωση Εταιρειών Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία – ΜΕΤΚΑ EGN LTD
   • ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών
   • Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία
   • Ένωση Εταιρειών "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία" Α.Ε. – Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η Google είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα τα σχέδιά της να ανοίξει το πρώτο μόνιμο, φυσικό κατάστημα στην Νέα Υόρκη και εχθές, αυτό έγινε πραγματικότητα. Άνοιξε λοιπόν τις πόρτες του στο κοινό και μέσα σε ένα blog post μας δίνει αρκετές πληροφορίες για το πως είναι διαμορφωμένοι οι χώροι και τι προσφέρουν.

   Η εταιρία εξηγεί ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή και την διακόσμηση, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ότι η βιωσιμότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα.

   Η πρόθεση της Google είναι ο επισκέπτης που εισέρχεται στο κατάστημα «να βρίσκει έναν φωτεινό χώρο, που εστιάζεται στο να δείξει την χρησιμότητα των προϊόντων». Κοντά στην είσοδο, υπάρχει μια γυάλινη κατασκευή σχεδόν 5 μέτρων, όπου οι πελάτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με αυτό που η Google ονομάζει “Imagination Space”. Έτσι, η πρώτη εμπειρία που έχει κάποιος βασίζεται στο Google Translate, το οποίο θα μεταφράζει ταυτόχρονα ότι λέμε σε 24 γλώσσες.

   Οι άλλοι χώροι του καταστήματος, προορίζονται για δοκιμές των προϊόντων της εταιρίας, σε χώρους ζεστούς και άνετους, σαν να ήμασταν σπίτι μας. Υπάρχουν σημεία hands-on, όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε τα τελευταία Pixel κινητά, Pixelbook, Nest και Fitbit προϊόντα.   Θα υπάρχει χώρος που θα προορίζεται για workshops και events, όπως επίσης και “Sandboxes”, όπου οι πελάτες θα μπορούν να δοκιμάσουν πολλές εμπειρίες της Google. Θα υπάρχει ένα Nest Sandbox, όπου θα προσομοιώνεται ένα καθιστικό σπιτιού, ένα Stadia Sandbox όπου μπορεί να γίνει streaming παιχνίδια στο Stadia και ένα Pixel Sandbox, όπου μπορεί ο πελάτης να δοκιμάσει όλες τις δυνατότητες των Pixel καμερών. Πέρα από όλα αυτά, θα υπάρχει φυσικά και τμήμα επισκευών για τις συσκευές.
   via: https://www.gsmarena.com/google_offers_a_look_into_its_first_permanent_google_store_in_new_york-news-49627.php

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η Ομοσπονδία Αυτοκινήτου της Νορβηγίας έκανε ένα μεγάλο τεστ για να ελέγξει την αυτονομία 21 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τα ευρήματα να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
   Η Ομοσπονδία Αυτοκινήτου της Νορβηγίας (NAF) προχώρησε στο δεύτερο τεστ αυτονομίας ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στο 2021, θέλοντας να διαπιστώσει αν η αυτονομία που ανέφεραν οι κατασκευαστές για τα αυτοκίνητά τους ανταποκρίνεται στην (θερινή πλέον) πραγματικότητα.
   Το ενδιαφέρον είναι πως 19 από τα 21 αυτοκίνητα που ελέγχθησαν ξεπέρασαν το WLTP που είχε αναφέρει ο κατασκευαστής, και που αποτελεί και το νεότερο στάνταρ μέτρησης αυτονομίας ηλεκτρικών και μη αυτοκινήτων.
   Τα οχήματα που ελέγχθησαν ήταν τα Ford Mustang Mach-E (Long Range AWD και Long Range RWD), Tesla Model 3 (Standard Range και Long Range), Volkswagen ID.3 Pro S and ID.4, Skoda Enyaq, Polestar 2, Audi E-Tron GT, Hyundai Ioniq 5, Xpeng G3, BMW iX3, Mercedes-Benz EQA, Volvo XC40 Recharge, Citroen e-C4, Opel Mokka-E, Fiat 500, Honda e και Mazda MX-30.
   Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
   «21 ηλεκτρικά αυτοκίνητα οδηγήθηκαν μέχρι που σταμάτησαν κι έσβησαν, για να φανεί η πραγματική τους αυτονομία. Για να ελεγχθούν επί ίσοις όροις, το test drive έγινε χωρίς να έχει προθερμανθεί ούτε η καμπίνα, ούτε οι μπαταρίες.
   «Όλα τα αυτοκίνητα οδηγήθηκαν στην ίδια διαδρομή, την ίδια μέρα, με παρόμοια οδηγικά στιλ και ρυθμίσεις στον κλιματισμό. Η διαδρομή αποτελείτο από οδήγηση στην πόλη, σε επαρχιακούς δρόμους και αυτοκινητοδρόμους, με ταχύτητα ως τα 110 χλμ/ώρα. Όλα τα αυτοκίνητα έπρεπε να διασχίσουν κι ένα βουνό. Τα αυτοκίνητα με τη μεγαλύτερη αυτονομία έπρεπε να περάσουν άλλες δύο φορές.
   «Το τεστ εστίασε στην αυτονομία, την κατανάλωση και την ταχύτητα της φόρτισης.»
   Αναλυτικά τα αποτελέσματα:   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Την πλατφόρμα «Λευκές Περιοχές» ενεργοποιεί από σήμερα και μέχρι τις 15 Ιουλίου το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για κατοίκους που βρίσκονται σε περιόχες εκτός τηλεοπτικής κάλυψης.
   Συνολικά 160.869 νοικοκυριά σε 4.079 οικισμούς που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης αποκτούν πρόσβαση σε αυτή δωρεάν και για διάστημα οκτώ ετών, με μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία η οποία πραγματοποιείται μέσω του gov.gr.  Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους στη σελίδα white-areas.gov.gr, «χωρίς υποχρέωση επισύναψης ή προσκόμισης δικαιολογητικών, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες». Με την ολόκληρωση της διαδικασίας, οι δικαιούχοι που μένουν κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.
   Στην επίσημη ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οι πολίτες με τον τρόπο αυτό αποκτούν πρόσβαση και σε όσους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας μεταδίδονται από τον πάροχο της επιλογής τους. Στο πλαίσιο της δράσης, τόσο η πρόσβαση όσο και η εγγύηση για τον εξοπλισμό παρέχονται δωρεάν για διάστημα οκτώ ετών. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται για όλους τους πολίτες η δυνατότητα πρόσβασης στην πολυφωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία, ενώ τηρούνται οι αρχές της τεχνολογικής ουδετερότητας, καθώς η παροχή του τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω της δράσης δύναται να παρέχεται μέσω όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών (δορυφορική, επίγεια, ευρυζωνική).
   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το white-areas.gov.gr για να δουν τις «Λευκές Περιοχές» όλης της χώρας ανά δημοτική ενότητα.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Εντυπωσιακές εικόνες από τον Άρη κατέγραψε το ρομποτικό όχημα Curiosity rover της NASA, με τα σύννεφα στον ουρανό του «κόκκινου πλανήτη».
   Η κάμερα του οχήματος συνέλαβε τα σύννεφα, τα οποία είναι γεμάτα με κρύσταλλα πάγου που φαίνεται να λαμπυρίζουν επειδή διασκορπίζουν το φως του ήλιου.
   Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αυτά τα σύννεφα σχηματίζονται σε υψηλότερο και πιο κρύο υψόμετρο, οπότε είναι ουσιαστικά κατασκευασμένα από ξηρό πάγο (δηλαδή κατεψυγμένο διοξείδιο του άνθρακα).
   Οι έγχρωμες εικόνες που τραβήχτηκαν από την κάμερα του rover της NASA, είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές μετά το ηλιοβασίλεμα, αποκαλύπτοντας τα λαμπερά σύννεφα.
   «Εάν δείτε ένα σύννεφο με ένα λαμπερό παστέλ σύνολο χρωμάτων σε αυτό, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σωματίδια σύννεφων είναι σχεδόν πανομοιότυπα σε μέγεθος», δήλωσε ο Mαρκ Λέμον, ένας ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης στο Μπόουλντερ του Κολοράντο.
   Αυτό συμβαίνει συνήθως αμέσως μετά τη δημιουργία των σύννεφων και όλα έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό. «Πάντα θαυμάζω τα χρώματα που εμφανίζονται: κόκκινα και πράσινα και μπλε και μοβ», είπε ο Λέμον. «Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις κάτι να λάμπει με πολύ χρώμα στον Άρη».
    

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ανοδικά, παρά την πανδημική κρίση της COVID-19, θα κινηθεί φέτος η παγκόσμια αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
   Η αξία της βιομηχανίας ΤΠΕ αναμένεται να φτάσει το 2021 τα $4 δισ., αριθμός που είναι αυξημένος κατά 6% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα της αγοράς και κατά 8% έναντι του 2020.
   Παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση περιόρισε, παγκοσμίως, συνολικά τις δαπάνες για ΤΠΕ, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα και να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς, που σχετίζονται με την Πληροφορική. Προφανής στόχος να προσαρμοστούν στις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για εξ αποστάσεως εργασία.
   Το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης στο μείγμα των δαπανών για την τεχνολογία είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, με τις δαπάνες να μετατοπίζονται σε τομείς, που ευνοούν το mobility και την εξ αποστάσεως εργασία. Υπολογίζεται ότι φέτος, το ήμισυ των δαπανών, που σχετίζονται με τις ΤΠΕ, θα αφορά το λογισμικό και τα έργα που βασίζονται στο cloud, τομείς, δηλαδή, που συνδέονται ευθέως με τις συνθήκες ραγδαίας ψηφιοποίησης, που προκαλεί η πανδημία.
   Από το hardware στο cloud
   Σύμφωνα με μελέτη της Spiceworks Ziff Davis, το 2020 οι παγκόσμιες δαπάνες για hardware αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο των προϋπολογισμών Πληροφορικής, με διαφορές ανάλογα με το μέγεθος της κάθε εταιρείας. Οι μικρότερες εταιρείες, που απασχολούν από 1 έως 99 άτομα, διέθεσαν το 35% του προϋπολογισμού τους σε hardware, σε σύγκριση με το 29% των εταιρειών με 5.000 υπαλλήλους ή περισσότερους.
   Στο μεταξύ, τα έργα που σχετίζονται με το software, αντιπροσώπευαν το 2020 το 29% των συνολικών προϋπολογισμών πληροφορικής. Τέλος, οι δαπάνες, που αφορούσαν το cloud και τα τις σχετικές υπηρεσίες, είχαν μερίδιο 22% και 15%, αντίστοιχα των εταιρικών προϋπολογισμών για το ΙΤ.
   Ανακατανομή δαπανών ελέω COVID-19
   Η πανδημική κρίση της COVID-19 έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στο που θα κατευθύνουν φέτος οι εταιρείες, ανά τον κόσμο, τις δαπάνες Πληροφορικής. Η σημαντικότερη είναι η μετατόπιση ενός σημαντικού μέρους των δαπανών για hardware σε άλλους τομείς.
   Αν και οι εταιρικοί προϋπολογισμοί για hardware θα εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις δαπάνες πληροφορικής το 2021, το μερίδιό τους αναμένεται να μειωθεί στο 31% το 2021, σε σύγκριση με το 35% το 2019.
   Το λογισμικό θα αντιπροσωπεύει, το 2021, τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, με μερίδιο 29% στις συνολικές δαπάνες πληροφορικής. Να σημειωθεί ότι όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτής της κατηγορίας αναμένεται να διατηρήσουν σταθερό ή να αυξήσουν το μερίδιό τους στις συνολικές δαπάνες πληροφορικής.
   Οι υπηρεσίες φιλοξενίας/cloud θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών για ΙΤ το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 24% των συνολικών δαπανών πληροφορικής φέτος, από 21% έναν χρόνο νωρίτερα. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας στο Διαδίκτυο, οι λύσεις ανάκτησης και το λογισμικό διαδικτυακής παραγωγικότητας θα έχουν τη μερίδα του λέοντος στις δαπάνες υπηρεσιών Cloud.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Στην τελική ευθεία μπαίνει η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού ενέργειας Κ. Σκρέκα με την αντιπρόεδρο της ΕΕ αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μ. Βερστάγκερ, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες το σχήμα για την ενίσχυση των μονάδων αποθήκευσης, το οποίο θα πρέπει να λάβει την αναγκαία έγκριση στο πλαίσιο των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.
   Μόλις το θεσμικό πλαίσιο εγκριθεί τότε ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων, που είναι κομβικές για το στόχο της απανθρακοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος και την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και αυτό διότι η παραγωγή των ΑΠΕ είναι στοχαστική, οπότε οι μονάδες αποθήκευσης μπορούν να "στοκάρουν” την περίσσεια παραγωγή ΑΠΕ, η οποία στη συνέχεια αξιοποιείται από το σύστημα όταν υπάρχει έλλειψη. Με τα συστήματα αποθήκευσης, θα μπορούν στο μέλλον οι ΑΠΕ να μετατρέπονται σε μονάδες βάσης, δηλαδή σε μονάδες που θα καλύπτουν βασικά φορτία του συστήματος.
   Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει τις επενδύσεις για την δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα προβλέπεται να ενισχυθούν έργα αποθήκευσης ενέργειας είτε με μπαταρίες είτε αντλησιοταμίευσης, με χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. ευρώ.
   Παίκτες
   Σε κάθε περίπτωση η αποθήκευση ενέργειας ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και μεγάλοι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς προετοιμάζονται προκειμένου να μετατρέψουν σε έργα μια σειρά από μεγάλα ή μικρότερα project.
   Χαρακτηριστικές είναι οι επενδύσεις που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης και συγκεκριμένα δύο μεγάλα έργα σε Αμφιλοχία και Αμάρι Ρεθύμνου.
   Το έργο της Αμφιλοχίας προβλέπεται να έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh. Περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.
   Η επένδυση της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία.
   Αντίστοιχα το έργο του Αμαρίου, η αντλητική λειτουργία προβλέπεται να τροφοδοτείται αποκλειστικά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στο νομό Λασιθίου. Η αντλησιοταμίευση θα πραγματοποιείται στο φράγμα Ποταμών στο νομό Ρεθύμνου. Η εγγυημένη ισχύς της εγκατάστασης προβλέπεται ναι είναι 50 MW (εγκατεστημένη 75 MW) και θα αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWH. Η επένδυση, ύψους περίπου 280 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ.
   Είκοσι μία μονάδες αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών, ισχύος 50MW η κάθε μια προβλέπεται να δημιουργήσει η Mytilineos, η οποία απέκτησε τα project κατά την πρόσφατη μεγάλη συναλλαγή εξαγοράς του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών από την  Egnatia Group. Εκτός από τα παραπάνω έργα η Mytilineos προωθεί ακόμη 4 πρόσθετα υπό ανάπτυξη έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργεια με χρήση συσωρευτών ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
   Έργα αποθήκευσης ενέργειας τόσο με συσσωρευτές όσο και με χρήση πράσινου υδρογόνου προωθεί και ο όμιλος Κοπελούζου.
   White dragon
   Ένα ακόμη εμβληματικό έργο που προωθείται από τη ΔΕΠΑ, ως συντονιστή, και συμμετέχουν η Advent Technologies, η Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο TAP και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι το project πράσινου υδρογόνου White Dragon. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα κατατέθηκε η εθνική πρόταση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος υδρογόνου (IPCEI). Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
   Το έργο "White Dragon" θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας. Η παραγόμενη θερμότητα, ως παραπροϊόν της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, data centers, θερμοκήπια κ.λπ.).
   Το συνολικό κόστος της επένδυσης η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί από το 2022 έως το 2029 είναι 8,063 δισ. ευρώ και προβλέπεται η παραγωγή 250.000 τόνων υδρογόνου ετησίως.
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.