Jump to content
 • Novatron
 • Τεχνολογία

  Τεχνολογία

  672 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων, αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων» αισθητήρων σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ  και ενός πρωτοποριακού συστήματος ελέγχου των παραβάσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
   Το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης, το οποίο σχεδίασε και ανέπτυξε η Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ Α.Ε.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή.
   https://www.facebook.com/CityofAthensOfficial/posts/231394235840452
   Μέχρι στιγμής, 830 αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί σε διαβάσεις και ράμπες ΑμΕΑ -από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι- με στόχο να εντοπίσουν οχήματα που σταθμεύουν παράνομα πάνω σε αυτές.
   Πώς λειτουργούν οι αισθητήρες
   Κάθε αισθητήρας εμφανίζεται σε ηλεκτρονικό χάρτη του Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων της Δημοτικής Αστυνομίας.
   Μέσω της πλατφόρμας λαμβάνονται δεδομένα, τα οποία «ενημερώνουν» για την κατάσταση των αισθητήρων και ουσιαστικά για την κατάληψη της διάβασης ή ράμπας από κάποιο όχημα.
   Με αυτόν τον τρόπο, το κέντρο επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις παραβάσεις. Αυτόματα, μέσω φορητών συσκευών, ενημερώνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο της παράβασης.
   Τα δεδομένα που συλλέγονται, δίνουν τη δυνατότητα στη Δημοτική Αστυνομία να οργανώσει αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.
   «Με την εγκατάσταση των αισθητήρων στις διαβάσεις και τις ράμπες, επιδιώκουμε να βάλουμε τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση. Στην αδιαφορία και την έλλειψη σεβασμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία, στους ηλικιωμένους, στους γονείς με παιδιά», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει:
   «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποτρεπτικής στάθμευσης, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα, και για ένα πολύτιμο «εργαλείο» που ενισχύει τις προσπάθειές μας στη διασφάλιση της προσβασιμότητας και στον μετασχηματισμό της Αθήνας σε μία πόλη βιώσιμη και λειτουργική: Μία πόλη χωρίς εμπόδια και φραγμούς, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους».
   Ανακατασκευή πεζοδρομίων και ραμπών ΑμΕΑ
   Παράλληλα με το σύστημα της έξυπνης αποτρεπτικής στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει το πρόγραμμα ανακατασκευής πεζοδρομίων και ραμπών ΑμΕΑ σε πολλά σημεία της πόλης.
   Μάλιστα, έχει ξεκινήσει πιλοτικά τη σήμανση σε ράμπες με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, προκειμένου αυτές να είναι όσο το δυνατό πιο ευδιάκριτες σε οδηγούς και πεζούς.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Σημαντικές επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προωθούν αυτή την περίοδο σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ όλοι οι μεγάλοι δήμοι ετοιμάζουν σχέδια για την εγκατάσταση αντίστοιχων υποδομών. Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν 80 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου 8.600 σημείων φόρτισης σε βασικές αστικές και περιαστικές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος (όπως αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμένες και σε χώρους στάθμευσης).
   Η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε έμφαση στην επένδυση στην ηλεκτροκίνηση και στην τελευταία παρουσίαση για τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Όπως είπε, ήδη έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 400 φορτιστές του δικτύου «ΔΕΗ BLUE» σε περισσότερες από 30 πόλεις της χώρας και μέσα στην επόμενη διετία ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε περισσότερους από 1.000. Στο ενημερωτικό για την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου υποστηρίζει πως σχεδιάζει να αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με 10.000 σημεία, επενδύοντας 130 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030. Προβλέπει πως από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα η επιχείρηση θα έχει EBITDA περί τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως με την ολοκλήρωση της επένδυσης.

   Προ διμήνου, η διοίκηση της NRG που ανήκει στον όμιλο της MotorOil παρουσίασε το σχέδιο για την ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με την επωνυμία incharge.  Σήμερα διαθέτει 80 ταχυφορτιστές και επιδιώκει να λειτουργεί 1.000 σημεία μέσα στην επόμενη διετία. Το νέο  δίκτυο θα αναπτυχθεί αφενός μέσα από τις υποδομές των πρατηρίων καυσίμων της AVIN και της Shell αφετέρου μέσω εμπορικών συμφωνιών με αλυσίδες και επιχειρήσεις.

   Φιλόδοξα σχέδια έχουν ανακοινώσει και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) με αξιοποίηση του δικτύου πρατηρίων ΕΚΟ και BP, ενώ ήδη υπογράφουν συμφωνίες για εγκατάσταση φορτιστών ή ταχυφορτιστών σε αλυσίδες καταστημάτων κ.λπ. και οι υπόλοιποι ισχυροί της ενέργειας όπως η ΗΡΩΝ. Ισχυρή παρουσία στον τομέα των φορτιστών θέλει να έχει και ο όμιλος Eunice, που επενδύει και στην κατασκευή φορτιστών.

   Μέχρι σήμερα,δεν έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, αν και ετοιμάζουν τις πρώτες κινήσεις, οι ισχυροί ευρωπαϊκοί πάροχοι υποδομών φόρτισης όπως η IONITY, μία κοινοπραξία των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW Group, Ford Motor Company, Hyundai Motor Group, Mercedes Benz AG και Volkswagen Group (Audi, Porsche, κ.α.). Η IONITY έχει στόχο την ανάπτυξη ενός πανευρωπαϊκού δικτύου φορτιστών στους κύριους οδικούς άξονες.
   Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει πως το 60% – 70% των κατόχων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα τα φορτίζουν στο σπίτι. Γι’ αυτό και αναμένεται να υπάρξει σταδιακά αύξηση της ζήτησης οικιακών φορτιστών. Η οικιακή φόρτιση έχει και πολύ χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τη χρήση ενός δημόσιου φορτιστή, ειδικά ενός δημόσιου ταχυφορτιστή. Πρόσφατες συγκρίσεις τιμών π.χ. στην Γερμανία έδειξαν πως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε δημόσιο ταχυφορτιστή είναι μέχρι και 40% μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος στον οικιακό φορτιστή. Οι εταιρείες διαχείρισης των δημόσιων υποδομών φόρτισης επικαλούνται το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας τους.
   Η γραφειοκρατία για την εγκατάσταση οικιακού φορτιστή παραμένει ένα ζήτημα στη χώρα μας. Γι’ αυτό η ΔΕΗ, για παράδειγμα, προχωρά την πρόσληψη συνεργάτη ο οποίος θα αναλαμβάνει όχι μόνο να εγκαταστήσει φορτιστές στα σπίτια πελατών, αλλά και να συντάξει και να υποβάλλει στον ΔΕΔΔΗΕ τόσο την Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, όσο και την Αίτηση / Ενημέρωση για τη σύνδεση υποδομών επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε νέα ή υφιστάμενη παροχή Χαμηλής Τάσης.
   Προβλέπεται πως από τα 1,5 εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη, θα φτάσουμε τα 70 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Στην Ελλάδα, αναμένεται μέχρι το 2030, ένα στα τρία αυτοκίνητα που πωλούνται να είναι ηλεκτρικά. Τότε θα κυκλοφορούν περίπου 300.000 οχήματα στους ελληνικούς δρόμους.
   Σήμερα το ταξίδι από την Καλαμάτα στην Ξάνθη κοστίζει με ένα συμβατικό όχημα σε καύσιμα 120 ευρώ. Το ίδιο ταξίδι με ένα νέας τεχνολογίας ηλεκτρικό ΙΧ κοστίζει 50 ευρώ με τις τρέχουσες τιμές.  Επιπλέον υπάρχει και το περιβαλλοντικό σκέλος αφού το ένα εκλύει στην ατμόσφαιρα 240 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και το άλλο 20 κιλά.
   Μέχρι σήμερα, τα κίνητρα των επιδοτήσεων και της φορολόγησης για την αγορά ηλεκτρικού ΙΧ έχουν προσελκύσει 7.500 χρήστες όταν στο τέλος του 2019 ήταν 700. Σε  ότι αφορά την φόρτιση ο στόχος είναι να φτάσουν τα 1.000 σημεία τους επόμενους μήνες, αριθμό δεκαπλάσιο σε σχέση με το 2019 όπου δεν ξεπερνούσαν τα 80. Πρόσφατα η ΕΕ διπλασίασε τον στόχο της για την ηλεκτροκίνηση, κάνοντας λόγο για 3.500.000 σημεία φόρτισης ως το 2030 και 80 δισ. επενδύσεις ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η ειδοποίηση της εφαρμογής της Google ήταν αυτή που μαζί με έναν σεισμό 5,7 Ρίχτερ ξύπνησαν το πρωί της Τετάρτης την Κρήτη. Αρκετοί κάτοικοι έλαβαν μήνυμα, μέσω της υπηρεσίας Android Earthquake Alerts, και ενημερώθηκαν για την ισχυρή σεισμική δόνηση μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν αυτή σημειωθεί, όπως είπαν στην πρωινή εκπομπή του ΟΡΕΝ.
   Η εν λόγω εφαρμογή της Google για Android κινητά, στέλνει μηνύματα όταν συμβαίνουν ισχυροί σεισμοί. "Αναμένονται ελαφρές δονήσεις. Αρχική εκτίμηση μεγέθους 5,4 σε απόσταση 86,8km", έγραφε το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της Κρήτης.   Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχει επεκταθεί η υπηρεσία, η οποία ταυτόχρονα διατέθηκε και στη Νέα Ζηλανδία και την Ουάσιγκτον.
   Ο σεισμός, όπως αναφέρει η αναθεωρημένη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, είχε μέγεθος 5,7 ρίχτερ και επίκεντρο στη θάλασσα, 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης Ηρακλείου, στην Κρήτη, ενώ καταγράφηκε στις 7.08.
   Στις 7.08 στάλθηκε και το μήνυμα από την υπηρεσία Android Earthquake Alerts της Google.
   Πώς λειτουργεί η εφαρμογή της Google για τους σεισμούς
   Η υπηρεσία Android Earthquake Alerts της Google, που είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα από τον Μάιο, ειδοποιεί αυτόματα χρήστες smartphones, κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στην περιοχή τους. Οι έγκαιρες ειδοποιήσεις είναι διαθέσιμες για κινητά Android και χρησιμοποιούν τα επιταχυνσιόμετρα των smartphones για να εντοπίζουν σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού.
   Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία "αντιλαμβάνεται" ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στον διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες από πολλά κινητά, ώστε να εντοπίσει τον σεισμό, το μέγεθός του και την ακριβή τοποθεσία του.
   Μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση των πληροφοριών, αποστέλλεται η σχετική αυτόματη ειδοποίηση στα έξυπνα κινητά των κατοίκων της περιοχής που πλήττεται από σεισμό.
   Αν κάποιος δεν επιθυμεί να λαμβάνει αυτές τις ειδοποιήσεις, μπορεί να απενεργοποιήσει την υπηρεσία από τη συσκευή του.
   Η υπηρεσία Android Earthquake Alerts Systems της Google εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2020 στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ και το σύστημα ShakeAlert®, με στόχο χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες των smartphones να αντιλαμβάνεται σεισμούς σε όλο τον πλανήτη και να παρέχει στους χρήστες έγκαιρη ειδοποίηση. Σύντομα επεκτάθηκε στην πολιτεία του Ορεγκον.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Με πιθανή χρήση σε πολλές εφαρμογές, στρατιωτικού και πολιτικού τύπου, αλλά και μια νίκη ήδη της πρώτης -προσαρμοσμένης για να «αντιμετωπίζει» εμπορικά διαθέσιμα drones- έκδοσής του, το ελληνικό σύστημα αντι-ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) «Πανόπτης» βρίσκεται πια στη φάση εξέλιξης μιας νέας έκδοσης, που θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι.
   «Μετά την επιτυχία μας σε πρόσφατο διαγωνισμό τεχνολογίας του ΝΑΤΟ, όπου αποσπάσαμε την πρώτη θέση προτείνοντας έναν ιχνηλάτη, πάνω σε τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουμε ήδη ξεκινήσει την εξέλιξη μιας νέας έκδοσης που θα είναι έτοιμη μέσα σε ένα εξάμηνο και θα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ενάντια σε στρατιωτικού τύπου Μη Επανδρωμένα Συστήματα», εξηγεί ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του EKETA, Aντώνης Λάλας.
   Παγκόσμιο πρόβλημα, ελληνική λύση τεχνολογίας αιχμής
   Ο κ. Λάλας εξήγησε πως το ελληνικής σχεδίασης σύστημα «απαντά» στα ζητήματα που έχουν προκύψει παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας από τα drones, που έχουν ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται από διάφορες παραβατικές ομάδες ως εργαλεία -μεταξύ άλλων- κατασκοπείας, διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης, λαθρεμπορίου και διακίνησης παράνομων ουσιών, με τη χρήση μιας πρωτοποριακής μεθόδου παρακολούθησης, που βασίζεται «στη συσχέτιση και συγχώνευση δεδομένων από πολλούς αισθητήρες».
   Το ΕΚΕΤΑ, με την εμπειρία που διαθέτει στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης, βασίστηκε για το έργο «σε τεχνογνωσία αντι-drone που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκών έργων, τεχνολογία που συνδυάζει π.χ ραντάρ, ακουστικούς αισθητήρες, κάμερες κ.ά ώστε να ολοκληρώσει την ανάπτυξη αυτού του προηγμένου συστήματος αντιμέτρων UAV, προκειμένου να παράσχει λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα απειλής από τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», εξήγησε ο κ. Λάλας, τονίζοντας πως οι κίνδυνοι από «άγνωστα» drones κάθε μεγέθους είναι πια παγκόσμιο ζήτημα. Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΕΚΕΤΑ ανέφερε, μάλιστα, πως συχνά συγκεκριμένοι κίνδυνοι εξελίσσονται σε σοβαρές απειλές, κάτι που, όπως τόνισε, έχουν αποδείξει τα πολλαπλά πρόσφατα περιστατικά ασφάλειας με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, περιστατικά όπως η επίθεση στην σαουδαραβική ARAMCO με ιδιοκατασκευασμένα drones, που «είχε διεθνείς προεκτάσεις κι έγινε αντιληπτή από όλους μας, αφού έφερε αύξηση στις τιμές πετρελαίου σε όλο τον πλανήτη».
   Η ανίχνευση, η ταυτοποίηση και η εξουδετέρωση ΣμηΕΑ που πετούν κοντά σε βασικές υποδομές ή ευαίσθητες περιοχές, αποτελούν πλέον, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, μια κρίσιμη και απαραίτητη λειτουργία.
   Η οκταμελής ομάδα των ελλήνων επιστημόνων, που εργάζεται πάνω στον «Πανόπτη», εκτιμά πως τα υπάρχοντα σήμερα συστήματα δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ΣμηΕΑ μικρών διαστάσεων, ούτε να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της απειλής καθώς και να προτείνουν και να ενεργοποιήσουν αντίμετρα. Για τον λόγο αυτό, εξηγεί, κρίθηκε αναγκαία, βάσει απαιτήσεων τελικών χρηστών, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών, με την Ανάπτυξη Πλέγματος Πολλαπλών Αισθητήρων για ευρεία και πολλαπλή κάλυψη. Εξελιγμένο λογισμικό: η πολύτιμη ελληνική «καρδιά» του Πανόπτη
   Το ιδιαίτερο του Πανόπτη στη μάχη για την αντιμετώπιση αυτής της νέας απειλής είναι πως η τεχνολογία έχει «Made in Greece» προγραμματισμό.
   «Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως η “καρδιά” του συστήματος αυτού, το λογισμικό είναι ελληνικό. Τα υλικά (σ.σ hardware) μπορεί οποιοσδήποτε να τα προμηθευτεί για να συναρμολογήσει ένα τέτοιο σύστημα. Εμείς, στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ), στο πλαίσιο του Η2020 ευρωπαϊκού έργου ALADDIN, και στη συνέχεια με τη δουλειά που κάνουμε, έχουμε καταφέρει να ετοιμάσουμε έτσι το πιο πολύτιμο στοιχείο για μια τέτοια αποστολή, αξιοποιώντας μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (deep learning), Τεχνητή Νοημοσύνη, τεχνολογίες καινοτόμες, που συμβάλλουν στις λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης των drones», εξηγεί ο κ. Λάλας που τονίζει πως η συγκεκριμένη, πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης θα ανιχνεύσει, θα ταυτοποιήσει, θα εντοπίσει και θα εξουδετερώσει μη εξουσιοδοτημένα και δυνάμει εχθρικά, μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα είτε σε καιρό ειρήνης, είτε σε καιρό κρίσης.
   Για να ετοιμάσει αυτή την ολοκληρωμένη λύση στο πλαίσιο της απειλής των ΣμηΕΑ, το ΙΠΤΗΛ θα συνεργαστεί με εξειδικευμένη ελληνική εταιρεία που ασχολείται με ελληνικές σειρές μη επανδρωμένων συστημάτων, εταιρεία με την οποία έχει συνάψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της έρευνας, σχεδίασης και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών, που στόχος είναι να οδηγήσουν στην εξέλιξη και εμπορική διάθεση στην ελληνική και διεθνή αγορά ενός συστήματος.
   Σύμφωνα με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του EKETA, μέσα στο 2022 θα γίνει και η νέα παρουσίαση της λύσης, που θα προκύψει από τη συνεργασία.
   Ένας «Πανόπτης» …βλέπει τα πάντα                                   
   Η ελληνικής σχεδίασης αυτή πλατφόρμα επιτήρησης για ΣμηΕΑ μπορεί, κατά την επιτήρηση του εναέριου χώρου, να δείχνει τη θέση των drones στον χάρτη και όχι μόνο. Ταυτόχρονα καταγράφει βασικά χαρακτηριστικά κίνησής τους, όπως συντεταγμένες, κατεύθυνση, ύψος, ταχύτητα πτήσης, χρονική στιγμή που έγινε η ταυτοποίηση τους, ενώ στη συνέχεια οι χειριστές θα μπορούν να προσγειώσουν, να ακινητοποιήσουν ή να ανακατευθύνουν το «άγνωστο» ή εχθρικό drone χάρη σε ηλεκτρονικά αντίμετρα ή παρεμβολές. Ο «Πανόπτης» θα πετυχαίνει μάλιστα να ανιχνεύσει τόσο μια «επίθεση» Μονού ΣμηΕΑ (drone) όσο και μια επίθεση ενός Σμήνους drones, απειλή που παγκοσμίως απασχολεί τις ΕΔ πολλών χωρών.
   Το σύστημα αυτό μπορεί επίσης, όπως εξήγησε ο κ. Λάλας, να είναι χρήσιμο και σε πολλές πολιτικές χρήσεις, «ασφαλίζοντας» τον εναέριο χώρο -για παράδειγμα- γύρω από κυβερνητικά κτίρια κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου Κορυφής, αλλά και από κρίσιμες υποδομές κοινής ωφέλειας, αεροδρόμια, χώρους Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πολυπληθείς εκδηλώσεις κ.ά.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Σημαντική προσθήκη δυνατότητας αποθήκευσης και της ταυτότητας σε ψηφιακή εφαρμογή, στην εφαρμογή Covid Free GR Wallet.
   Η νέα έκδοση της εφαρμογής Covid Free Gr Wallet που μόλις έγινε διαθέσιμη στο Play Store της Google και το App Store της Apple, προσθέτει τη δυνατότητα ταυτοπροσωπίας, για πιο γρήγορο και εύκολο έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid-19 όπου αυτό απαιτείται. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει την καρτέλα "Ταυτοπροσωπία" και στη συνέχεια να πατήσει το εικονίδιο "+". Στη συνέχεια, θα πρέπει να εισάγει είτε τα στοχεία πρόσβασης στο taxis, είτε αυτά που διαθέτει για την πρόσβαση στο web banking κάποιας συστημικής τράπεζας (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς).
   Με την εισαγωγή των στοιχείων, στην εφαρμογή εμφανίζονται άμεσα ορισμένα στοιχεία της κλασσικής ταυτότητας του χρήστη. Σε αυτά περιλαμβάνεται αρχικά το ονοματεπώνυμό του, η φωτογραφία του καθώς και η ημερομηνία γέννησης. Ακόμα υπάρχει και ένα μοναδικό QR Code το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά τον έλεγχο του πιστοποιητικού, προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να εισέλθει σε ένα κατάστημα μόλις επιβεβαιωθεί ότι είναι το ίδιο πρόσωπο. Οι κάτοχοι iPhone μπορούν να προσθέσουν τη ψηφιακή μορφή της ταυτότητάς τους στο Apple Wallet ενώ για τους κατόχους Android smartphone, δεν υποστηρίζεται η απευθείας προσθήκη στο Google Pay.

   Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η ψηφιακή μορφή της ταυτότητας μέσω της εφαρμογής Covid Free GR Wallet δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την ταυτοπροσωπία κατά την επίδειξη του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (ή νόσησης) Covid-19. 

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Μετά από πέντε διαδοχικές αναβολές, αντίστοιχες υπερβάσεις του αρχικού προϋπολογισμού του και αφού έχουν περάσει 30 χρόνια από τον αρχικό σχεδιασμό του, ήλθε η ώρα να εκτοξευθεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
   O διάδοχος του Hubble, το μεγαλύτερο και το πιο εξελιγμένο τηλεσκόπιο που έχει ποτέ σταλεί στο διάστημα, ανοίγει μια νέα εποχή στην αστρονομία και στην αστροφυσική. Πρόκειται για μια αποστολή συνεργασίας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας.
   Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί να γίνει με έναν ευρωπαϊκό πύραυλο Arian 5 λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 14:20 ώρα Ελλάδας, από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουινέας στη βορειοανατολική Νότια Αμερική. Αν όλα πάνε καλά, το τηλεσκόπιο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο στο δεύτερο σημείο Lagrange ή L2, μένοντας σε περίπου σταθερή απόσταση 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη ή περίπου τέσσερις φορές πιο μακριά από τη Σελήνη. Συγκριτικά, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble - που είχε εκτοξευθεί το 1990 - βρίσκεται στο ένα τρίτο αυτής της απόστασης από τον πλανήτη μας (σχεδόν 550 χιλιόμετρα).
   Το James Webb αναμένεται να φτάσει στο σημείο L2 ένα μήνα μετά την εκτόξευσή του. Στη συνέχεια, θα υπάρξει μια περίοδος εγκατάστασης και προσαρμογής που θα διαρκέσει έξι μήνες. Αναμένεται να αρχίσει να συλλέγει δεδομένα και να κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις στα μέσα του 2022.
   Το τηλεσκόπιο, που κατασκευάστηκε κυρίως από την αμερικανική εταιρεία Northrop Grumman και φέρει το όνομα του επικεφαλής της NASA στη δεκαετία του 1960, είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το Hubble και θα «βλέπει» κυρίως στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, πράγμα που θα του επιτρέπει να παρατηρεί μέσα από τα νέφη σκόνης και αερίων, ενώ το Hubble λειτουργεί κυρίως στο οπτικό και υπεριώδες τμήμα του φάσματος.
   Το James Webb έχει μάζα 6 τόνους και 6,25 φορές μεγαλύτερη συλλεκτική επιφάνεια, άρα και ευαισθησία, συγκριτικά με το Hubble. Επιπρόσθετα, έχει σημαντικά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο, καλύπτοντας 15 φορές μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού.
   Η εκτόξευση θα καλυφθεί ζωντανά από την τηλεόραση της NASA (https://www.nasa.gov/nasalive) και της ESA (https://www.esa.int/ESA_Multimedia/ESA_Web_TV).

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις επιχειρήσεις. Από τη «σκοπιά» του Digital Marketing, τι θα πρέπει να περιμένουμε το 2022;
   Οι άνθρωποι αγαπούν και μισούν εξίσου τις τάσεις. Από τη μία, δεν θέλουμε να μείνουμε «εκτός» και φοβόμαστε πως η κοινωνία δεν θα μας αποδεχτεί αν δεν κάνουμε το ένα ή το άλλο, αν δεν διαβάσουμε ένα συγκεκριμένο βιβλίο ή δεν δούμε τη σειρά για την οποία όλοι μιλάνε. Από την άλλη μεριά, επαναστατούμε ενάντια στις τάσεις επειδή αυτό μας κάνει να νιώθουμε μοναδικοί.   Η Cloudevo, η ταχύτερα αναπτυσόμενη εταιρία digital growth στην Ελλάδα, ξεχώρισε για εσάς τα 6 κυριότερα digital trends για την επόμενη δεκαετία.

   Superdigitalisation: Μας περιβάλλει ο ψηφιακός κόσμος   Σε όλες τι έρευνες φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τεχνολογία ώστε να πραγματοποιήσουν κάθε δυνατή δραστηριότητα, όπως το να αγοράσουν προϊόντα, να κάνουν κρατήσεις ή ακόμα και να ασκηθούν.   Επιπλέον, οι καταναλωτές προτιμούν να επενδύουν σε καλοσχεδιασμένα τεχνολογικά μέσα, δίνοντας προτεραιότητα σε εταιρίες που έχουν σαν προτεραιότητα την εμπειρία του χρήστη όταν σχεδιάζουν εφαρμογές, ιστοσελίδες ή υπηρεσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπόφευκτη ερώτηση είναι: Πόσο ευέλικτη είναι η εταιρία σας ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση;

   Το 30% των εταιριών ισχυρίζονται ότι δεν έχουν προσδιορίσει μία μετά-Covid επιχειρηματική στρατηγική. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την επιχείρηση, αφού είναι το κλειδί για να προβλέψετε τις ανάγκες των πελατών σας γνωρίζοντάς τους και δίνοντας προσοχή στα ψηφιακά μέσα όπου εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους CMOs και τα τμήματα μάρκετινγκ.

   Direct-to-Consumers (D2C): Όταν οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράσουν απευθείας από το Brand Είτε πρόκειται για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης είτε για την αγορά ειδών πολυτελείας, ο όρος Direct to Consumer σημαίνει ότι τα Brands θα πρέπει να διαχειρίζονται εξολοκλήρου τη σχέση με τον πελάτη από την αρχή μέχρι το τέλος, εκμεταλλευόμενα όλες τις πληροφορίες ώστε να δημιουργήσουν μοναδικές, εξατομικευμένες, αποτελεσματικές και αποδοτικές εμπειρίες.

   Και σε περίπτωση που ακόμα πιστεύετε ότι οι καταναλωτές διστάζουν να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες, φέτος ανακαλύψαμε ότι το 61% των καταναλωτών θα ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν πληροφορίες με τα Brands ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία αγορών τους.
   Το D2C αντιπροσωπεύει το 40% των διαδικτυακών πωλήσεων, έχοντας συνεχείς αυξήσεις ( δεδομένα από το eMarketer, Digital Commerce 360), μία τάση που έχει παγιωθεί το 2020 και είναι πιθανό να αυξηθεί το 2021.

   Σε αυτό το σημείο το ερώτημα δεν είναι εάν τα φυσικά καταστήματα θα συνεχίσουν να κλείνουν (το κάνουν ήδη) αλλά σε ποιο βαθμό θα χρειαστεί να επαναπροσδιοριστούν όσα έχουν παραμείνει ανοιχτά, ώστε οι καταναλωτές να τα θεωρούν απαραίτητα.

   Οι βασικές πτυχές αυτής της τάσης θα είναι:
   • Η σημασία της ελαχιστοποίησης της σύγκρουσης καναλιών
   • Η τιμολογιακή πολιτική
   • Η μάχη ενάντια στους διαδικτυακούς γίγαντες διανομής
   • Η απαραίτητη επένδυση σε δεδομένα και τεχνολογία
   • Η αδιαμφισβήτητη πολιτιστική αλλαγή μέσα στους οργανισμούς

   Homebound Οικονομία: το σπίτι δεν είναι μόνο ένα μέρος για να περνάς το βράδυ

   Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς η οικονομία στο σύνολό της έχει υποστεί βαρύ πλήγμα, η απαίτηση για προϊόντα που κάνουν το σπίτι μας πιο άνετο και βιώσιμο έχει αυξηθεί σταθερά. Ξαφνικά τα σπίτια έγιναν μέρος για δουλειά, άσκηση και ψηφιακή διασκέδαση.

   Και παρά την υπόσχεση για εμβόλια και την ασφάλεια που θα παρέχουν, και ότι τελικά θα μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στις υπαίθριες δραστηριότητες, η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν πως η εργασία εξ ’αποστάσεως είναι θετική: το 51% του πληθυσμού προτιμούν την εξ’ αποστάσεως εργασία, σε αντίθεση με το 25% που προτιμάει να δουλεύει από το γραφείο και το ποσοστό όσων εργάζονται εξ’ αποστάσεως αναμένεται να αυξηθεί από 63% σε 87% μετά την κρίση, σύμφωνα με την Bain & Company.

   Επιπλέον, η αναζήτηση ακινήτων σε αγροτικές περιοχές έχει αυξηθεί κατά 46% αυτές τις μέρες. Τώρα που το σπίτι μας έχει μετατραπεί σε χώρο όπου περνάμε πολύ χρόνο και από τον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στέγασης εκτός πόλης.

   Άνθρωποι, δεδομένα και Τεχνητή Νοημοσύνη: Ένα εργαλείο για τα Brands

   Λόγω της πολυπλοκότητας που τα περιβάλλει, δεν είναι εύκολο να παρακολουθείτε τις τάσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ωστόσο αξίζει να επισημανθούν δύο σημαντικές τάσεις: προς τις εσωτερικές διαδικασίες των εταιριών και προς τους καταναλωτές.

   Η Τεχνητή Νοημοσύνη εφαρμόζεται σε επιχειρηματικές διαδικασίες: AiOps

   Το AiOps είναι η συντομογραφία που χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε στην τεχνητή νοημοσύνη για λειτουργίες πληροφορικής και αναφέρεται σε πολυεπίπεδες πλατφόρμες τεχνολογίας που αυτοματοποιούν και βελτιώνουν τις λειτουργίες πληροφορικής μέσω ανάλυσης και μηχανικής μάθησης (ML).

   Για να το θέσουμε πιο απλά, είναι όλα όσα αποσκοπούν στην εξοικονόμηση χρόνου που δαπανάται σε διαδικασίες εντός των εταιριών, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτόν τον χρόνο πιο κερδοφόρα. Ωστόσο, αυτές οι τεχνολογίες θα αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειάς τους σε πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τον αυτοματισμό. Σε μια χρονιά κατά την οποία η κατανάλωση και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τα σπίτια μας έχει αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμια κλίμακα, έχει γίνει πιο εμφανές ότι η ασφάλεια έχει τεθεί σε κίνδυνο.

   Η Τεχνητή Νοημοσύνη εφαρμόζεται στο μάρκετινγκ και τους καταναλωτές

   Καθώς συλλέγουμε και βελτιστοποιούμε δεδομένα πελατών, η ικανότητά μας να προβλέψουμε την επόμενη αποτελεσματική ενέργεια ή την τέλεια προσφορά, θα συνεχίσει να βελτιώνεται, επειδή το θεμέλιο της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η ικανότητά του να μαθαίνει και να συμπεραίνει περαιτέρω τις προτιμήσεις των χρηστών.

   Με τον καιρό, καθώς αυτός ο κύκλος συνεχίζει να λειτουργεί, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία με βάση τις γνώσεις μας για τον πελάτη, που είναι ο επιθυμητός στόχος.

   Η επένδυση σε εργαλεία DMP, ευφυΐας πελατών ή CDP και CRM που είναι ικανά να φιλοξενούν τα απαραίτητα δεδομένα και τις διαδικασίες αυτοματισμού θα αυξηθούν. Ταυτόχρονα, ωστόσο, πολλές εταιρίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Excel για να φιλοξενούν τα δεδομένα των πελατών τους.
   https://www.instagram.com/p/CWDk9LPtWUm/

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Περιθώριο δύο μηνών έχουν οι 16 μεγαλύτεροι Δήμοι της χώρας καθώς και ο Δήμος Τρικκαίων για να υποβάλλουν το στρατηγικό τους πλάνο για την μετατροπή τους σε "έξυπνες πόλεις” στο πλαίσιο του προγράμματος που "τρέχει” το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
   Το ποσό των 90 εκατ. ευρώ έχει επιμεριστεί στους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ξεκινώντας από τον Δ. Αθηναίων με περίπου 20 εκατ. ευρώ μέχρι και τον Δ. Καλλιθέας με περίπου 2,9 εκατ. ευρώ.
   Ο κάθε δήμος θα επιλέξει τις δράσεις που θα υλοποιήσει με τα χρήματα αυτά από μια λίστα πρότυπων δράσεων, ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του.
   Ειδικότερα, οι 17 Δήμοι είναι οι ακόλουθοι: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Πειραιώς, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Χαλκιδαίων, Κορδελιού – Ευόσμου, Καλλιθέας και Τρικκαίων.
   Κεντρικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στις ελληνικές πόλεις.
   Η παρέμβαση αποσκοπεί επίσης στον σταδιακό μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων σε "έξυπνες πόλεις" μέσω της ανάπτυξης νέων υποδομών, ψηφιακών πλατφορμών και πληροφοριακών συστημάτων.
   Οι προτεινόμενες λύσεις επιτρέπουν στις πόλεις να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα δεδομένα για τη βελτίωση των αστικών υποδομών, των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει και επόμενο πρόγραμμα για τις έξυπνες πόλεις για τους υπόλοιπους 315 δήμους της χώρας, για τους οποίους ετοιμάζεται σχετική πρόσκληση από το νέο ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ, που πάλι θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο.
   Καθένας από τους 315 δήμους, με βάση τον πληθυσμό του, θα έχει ένα ποσό στην διάθεσή του το οποίο θα μπορεί να κατανείμει σε ψηφιακές δράσεις που αφορούν το σύνολο των χαρακτηριστικών που πρέπει να διαθέτει οι "έξυπνες πόλεις”.
   Αναλυτικά οι πρότυπες δράσεις
   Στον οδηγό που έστειλε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) στους Δήμους συμπεριλαμβάνεται ένα ευρύ πλέγμα "έξυπνων" δράσεων ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε Δήμου σε τομείς της καθημερινότητας όπως: κινητικότητα, ασφάλεια, υγεία, ενέργεια, πολιτική προστασία και περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων - υδάτινων πόρων, οικονομική ανάπτυξη και δόμηση, συμμετοχικότητα και συνδεσιμότητα.
   Ειδικότερα οι δράσεις είναι οι εξής:
   Κινητικότητα
   Πλατφόρμες πληροφόρησης για τις δημόσιες συγκοινωνίες σε πραγματικό χρόνο
   Συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών για τις δημόσιες συγκοινωνίες
   Αυτόνομα οχήματα
   Προγνωστική συντήρηση συγκοινωνιακών υποδομών
   Έξυπνα συστήματα σηματοδότησης
   Έξυπνη στάθμευση
   Εφαρμογές διαμοιρασμού μετακίνησης (ride sharing, carpooling)
   Έξυπνη κοινή χρήση αυτοκινήτων
   Έξυπνη κοινή χρήση ποδηλάτων
   Εφαρμογές πλοήγησης
   Διαμοιρασμός μεταφοράς δεμάτων Έξυπνες θυρίδες δεμάτων
   Ασφάλεια
   Προγνωστική αστυνόμευση
   Χαρτογράφηση εγκλημάτων σε πραγματικό χρόνο
   Αυτόματη ανίχνευση πυροβολισμών
   Έξυπνη επίβλεψη δημόσιων χώρων
   Συστήματα βελτιστοποίησης επείγουσας παρέμβασης
   Συστήματα προειδοποίησης καταστροφών
   Συστήματα ατομικών ειδοποιήσεων
   Συστήματα ασφάλειας κτιρίων
   Συστήματα λήψης αποφάσεων για την επιθεώρηση κτιρίων
   Υγεία
   Τηλεϊατρική - Τηλεφροντίδα
   Απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών
   Συστήματα ειδοποιήσεων για πρώτες βοήθειες
   Παρακολούθηση ποιότητας αέρα σε πραγματικό χρόνο
   Παρακολούθηση μολυσματικών ασθενειών
   Διαχείριση δεδομένων δημόσια υγείας για την υγεία της μητέρας και του παιδιού
   Διαχείριση δεδομένων δημόσια υγείας για την απολύμανση και την υγιεινή
   Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ιατρικών ραντεβού Ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ασθενών
   Ενέργεια
   Συστήματα ενεργειακών αυτοματισμών κτιρίων
   Συστήματα παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης
   Έξυπνος φωτισμός
   Πολιτική Προστασία και Περιβάλλον
   Εκπόνηση πλάνου για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων
   Συστήματα διαχείρισης πλήθους και συνωστισμού
   Συστήματα αποτύπωσης μετασεισμικής κατάστασης κτιρίων
   Δίκτυο αισθητήρων ποιότητας αέρα
   Υδάτινοι πόροι
   Συστήματα παρακολούθησης κατανάλωσης νερού
   Συστήματα εντοπισμού και ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης
   Έξυπνη άρδευση
   Συστήματα παρακολούθησης ποιότητας νερού
   Διαχείριση απορριμμάτων
   Συστήματα ηλεκτρονικής επισήμανσης και τιμολόγησης απορριμμάτων
   Βελτιστοποίηση δρομολόγησης αποκομιδής απορριμμάτων
   Οικονομική ανάπτυξη και δόμηση
   Ηλεκτρονικές υπηρεσίες αδειοδοτήσεων επιχειρήσεων
   Ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαχείρισης και πληρωμής δημοτικών εσόδων
   Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ψηφιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης
   Ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσωποποιημένης εκπαίδευσης
   Ηλεκτρονικές υπηρεσίες αδειοδοτήσεων δόμησης
   Ανοιχτά πολεοδομικά δεδομένα
   Συμμετοχικότητα
   Τοπικές πλατφόρμες συμμετοχικότητας & κοινωνικής διασύνδεσης
   Υπηρεσίες ηλεκτρονικού πολίτη & ηλεκτρονικής δημοκρατίας
   Συνδεσιμότητα
   Δικτυακές Υποδομές οπτικών ινών σε επιλεγμένα δημοτικά κτίρια
   Σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο
   Δίκτυο ΙΟΤ
   Οριζόντιες δράσεις
   Κέντρο επιτελικής διαχείρισης έξυπνης πόλης (control room)
   Σημεία πληροφόρησης (Info points)
   Κεντρική πλατφόρμα έξυπνης πόλης (διαχείριση αισθητήρων και δεδομένων που συλλέγουν και διαλειτουργικότητα με ανοιχτές πλατφόρμες δεδομένων του ελληνικού δημοσίου)
   Tέλος, επισημαίνεται ότι είναι επιλέξιμες δαπάνες για ωρίμανση και παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων έως και 1% του συνολικού προϋπολογισμού κάθε πρότασης με ανώτατο όριο το ποσό των 100.000 Ευρώ.
   Κώστας Κετσιετζής
   [email protected] 

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Μια μεγάλη μεταρρύθμιση και ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που θα λύσει προβλήματα δεκαετιών στην Ελλάδα μπαίνουν σε φάση υλοποίησης. Πρόκειται για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που πρότεινε το ΤΕΕ και ο Πρόεδρος του Γιώργος Στασινός, υιοθέτησε και χρηματοδοτεί η Πολιτεία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ξεκινά σήμερα να υλοποιείται.
   Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών ως ενιαίο πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Πολιτείας είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που απλοποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, κάνει την πολεοδομική γεωχωρική πληροφορία διάφανη και προσβάσιμη σε όλους, προωθεί έμπρακτα τις επενδύσεις.
   Τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου, ύψους 44,3 εκατ. Ευρώ, υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία του ΤΕΕ αφενός ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ως εκπρόσωπος του φορέα ανάπτυξης, τήρησης, ενημέρωσης και λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, όπως ορίστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία, και αφετέρου ο εκπρόσωπος της ένωσης εταιρειών που ανέλαβαν ως ανάδοχος την υλοποίηση του έργου.
   Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
   «Σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση για την υλοποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών.
   Είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση για ένα νέο ψηφιακό κράτος που προτείναμε, σχεδιάσαμε και επιμείναμε για χρόνια να υλοποιηθεί.
   Είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση που προτάθηκε, σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από εμάς, τους Έλληνες Μηχανικούς για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι μια πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση, που την ιδιοκτησία της έχει η Ελλάδα.
   Είχα αναφέρει σε άσχετο χρόνο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ότι είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να υλοποιηθούν και ότι ακόμη και η αδράνεια είναι ευθύνη. Για αυτό και εμείς δεν αδρανήσαμε ποτέ για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.
   Σήμερα, μετά από 6-7 σχεδόν χρόνια προσπαθειών για την ωρίμασή του, αναλαμβάνουμε ως ΤΕΕ μια μεγάλη ευθύνη για την υλοποίηση – και θα τη φέρουμε εις πέρας. Γιατί είναι απαραίτητη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, για να κάνουν, με ασφάλεια δικαίου και σύγχρονα εργαλεία, οι μηχανικοί, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες τη δουλειά τους. Γιατί είναι απαραίτητο ως εργαλείο επιτελικού σχεδιασμού στην Ελληνική Πολιτεία.
   Το ΤΕΕ πρότεινε και η Πολιτεία νομοθέτησε μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας.
   Τελικός στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταρρύθμιση, το βασικό εργαλείο έκδοσης διοικητικών πράξεων που περιέχουν γεωχωρικά δεδομένα.
   Το ΤΕΕ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια με συνέπεια, σχέδιο, επιχειρήματα, προετοίμασε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ενημέρωσε όλους τους ενδιαφερόμενους και κοινωνικούς φορείς, δημιούργησε την απαραίτητη πολιτική, οικονομική και κοινωνική συναίνεση.
   Η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή, αγκάλιασε, με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, αυτήν την πρόταση του ΤΕΕ. Μέσα στην κρίση που σήμερα ζούμε, η προώθηση από την Πολιτεία αυτού του νέου θεσμού, αποτελεί κίνηση ελπίδας και προοπτικής για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
   Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που αντιλήφθηκε νωρίς, ως αρχηγός κόμματος ακόμη, τη χρησιμότητα αυτής της μεταρρύθμισης, την υιοθέτησε, την προώθησε ως βασική πολιτική επιλογή μόλις έγινε Πρωθυπουργός και θεσμοθετήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.
   Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους δεκάδες εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, των διοικητικών και δικαστικών αρχών, που στήριξαν επί τόσα χρόνια την ωρίμανση και θεσμοθέτηση του.
   Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνω στη συμβολή ορισμένων πολιτικών, πέραν του ίδιου του Πρωθυπουργού, που βοήθησαν αποφασιστικά στην ωρίμανση, θεσμοθέτηση και τώρα έναρξη υλοποίησης:
   Τους Υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Σκρέκα στο ΥΠΕΝ για την πολιτική συμβολή και τη θεσμική πρωτοβουλία. Τους υφυπουργούς ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου και Νίκο Ταγαρά για την εργασία στην προώθηση και υλοποίηση. Αξίζει να σημειώσω ότι ο Νίκος Ταγαράς είναι ο πρώτος πολιτικός, μαζί μάλλον με τον προκάτοχό του Σταύρο Καλαφάτη, στην προηγούμενη θητεία τους στο τότε ΥΠΕΚΑ, που αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητα και ξεκίνησαν σε θεσμικό επίπεδο την προεργασία που μας οδήγησε σήμερα εδώ. Ο Νίκος Ταγαράς άοκνα συνεχίζει και σήμερα να συμβάλει σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Καραγιάννη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που συνέβαλαν τα μέγιστα στο να δημιουργηθεί το Εθνικό Μητρώο Υποδομών μαζί με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη γιατί όχι μόνο αγκάλιασε αλλά διεύρυνε τη σκοπιμότητα του έργου, επιλύοντας προβλήματα και προωθώντας αποτελεσματικά αυτή τη δράση ψηφιακού μετασχηματισμού. Τον Υπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή του Νίκο Παπαθανάση γιατί ανέλαβαν την θεσμική προώθηση σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδιά τους και συμπαραστέκονται έμπρακτα σε κάθε βήμα. Τον Υπουργό Επικρατείας και διαπρεπή νομικό Γιώργο Γεραπετρίτη που συντόνισε σε επίπεδο κυβέρνησης τις προσπάθειες και πίστεψε ως νομικός στην αναγκαιότητα και χρησιμότητα του έργου. Τους Γενικούς Γραμματείς Ευθύμη Μπακογιάννη ως κατ’ αρμοδιότητα υπεύθυνο αλλά και τους Κωνσταντίνο Αραβώση και Αλεξάνδρα Σδούκου στο ΥΠΕΝ για τη στήριξη και συμβολή. Τους Γενικούς Γραμματείς στα συναρμόδια Υπουργεία και ειδικά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης Τον Γιώργο Σταθάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο επί διακύβερνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το διάλογο και τη συνεργασία ώστε να ωριμάσει το έργο και να γίνει αποδεκτό ευρέως – αλλά και την εργασία τους σε επιμέρους έργα που τώρα ενοποιούνται. Τους εκπροσώπους πολλών κομμάτων που στήριξαν ουσιαστικά και χωρίς φανφάρες την πρωτοβουλία του ΤΕΕ. Τους ανώτατους δικαστικούς, τους εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς και τους διακεκριμένους νομικούς που συνέβαλλαν κριτικά στην ωρίμανση της ιδέας σε έργο. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω στον πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν Γενικό Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Αθανάσιο Ράντο, για την κριτική στήριξη σε μια μεγάλη αλλαγή. Τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο γιατί αντιλήφθηκε και στήριξε την προσπάθεια. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνω και στα στελέχη ιδίως του Ελληνικού Κτηματολογίου και της ΚτΠ ΑΕ που συνεργαζόμαστε για τις υπηρεσίες που θα παρέχονται.
   Και θέλω να ευχαριστήσω ιδίως τα στελέχη του ΤΕΕ που υπερβάλλουν εαυτόν για την υλοποίηση αλλά και του ΥΠΕΝ για τη συνδρομή στην θεσμοθέτηση και επίβλεψη της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης.
   Χωρίς όλους αυτούς δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ.
   Θέλω να υποσχεθώ ότι σε 2 χρόνια θα μπορούν όλοι οι πολίτες να δουν έμπρακτα τα οφέλη αυτής της μεταρρύθμισης. Από την οθόνη του υπολογιστή τους, για οποιοδήποτε ακίνητο τους ενδιαφέρει στη χώρα.
   Θέλω να ευχαριστήσω τις εταιρείες OTE και INTRASOFT για την προσφορά τους και αναμένω να συνεργαστούμε στενά για την έγκαιρη και απροβλημάτιστη υλοποίηση του έργου, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.
   Και θέλω να σημειώσω ότι είναι ένα έργο που έχει εκ του σχεδιασμού του τη δυνατότητα να επικαιροποιείται συνεχώς. Σε συνέργεια με τα έργα ολοκλήρωσης του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού που παράλληλα ξεκινούν και υλοποιούνται για όλη τη χώρα, θα έχουμε σε λίγα χρόνια σε επίπεδο γεωχωρικών δεδομένων, ψηφιακού χάρτη δηλαδή, κάθε διοικητική πληροφορία που χρειάζεται για την αδειοδότηση οποιουδήποτε έργου, οποιασδήποτε δραστηριότητας, οποιουδήποτε κτιρίου σε όλη τη χώρα.
   Όπως είπε ένας διαπρεπής νομικός και δικαστικός, με αυτό το έργο η Ελλάδα πραγματικά αλλάζει, ανεβαίνουμε διοικητικά σε επίπεδο που δεν έχουν καταφέρει πολύ πιο ανεπτυγμένες και προηγμένες χώρες από εμάς.
   Λίγοι το πίστευαν όταν ξεκινούσαμε. Στην πορεία το πίστεψαν και βοήθησαν πολλοί. Τώρα, που προχωρούμε στην υλοποίηση, όλοι νομίζω αντιλαμβάνονται ότι πραγματικά μπορούμε. Θα δουλέψουμε για να το αποδείξουμε. Για να έχει η χώρα ένα καλύτερο, ψηφιακό, μέλλον.»
   Οι όροι του έργου συνοπτικά
   Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 24 μήνες αρχής γενομένης από την υπογραφή της. Το συνολικό τίμημα που θα καταβληθεί από το ΤΕΕ στον Ανάδοχο ανέρχεται στο ποσό των Τριάντα Πέντε Εκατομμυρίων Επτακοσίων Δέκα Χιλιάδων Ογδόντα Έξι Ευρώ και Τριάντα Δύο Λεπτών πλέον 24% ΦΠΑ (Τίμημα χωρίς ΦΠΑ: € 35.710.086,32 και € 8.570.420,71 ΦΠΑ). Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ως ανάδοχος ένωση εταιρειών αποτελούμενη από τις:
   Ανώνυμη Εταιρεία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε» με δ.τ. «ΟΤΕ», ανώνυμη εταιρία «INTRASOFT INTERNATIONAL SA», που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση/υποκατάστημα στην Ελλάδα με την επωνυμία «INTRASOFT International S.A. Ελληνικό Υποκατάστημα» που εδρεύει στην Παιανία Αττικής Η ένωση εταιρειών για το συγκεκριμένο έργο εκπροσωπείται από τον  κ. Σπυρίδωνα Πομόνη, General Manager Public Sector Business Unit και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της INTRASOFT INTERNATIONAL.
   Το περιεχόμενο του έργου συνοπτικά
   Με το συγκεκριμένο Έργο επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.
   Στόχος του είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Δόμηση στους τομείς Τουρισμού, Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας.
   Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην αποδοτικότητα του εκάστοτε δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.
   Το έργο αναλύεται σε επιμέρους δράσεις για την τροφοδότηση και ολοκλήρωση των συστημάτων με τις αναγκαίες προς το σκοπό του πληροφορίες καθώς και σε επιχειρησιακές λειτουργίες και διαδικασίες για την ψηφιοποίηση, ενσωμάτωση και τήρηση νέας πληροφορίας, οι οποίες αφορούν:
   Στη λειτουργική ενοποίηση του Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών «e-Πολεοδομία ΙΙΙ» με όλα τα επιμέρους σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα και βάσεις δεδομένων (π.χ. Κυρωθέντες Δασικοί Χάρτες, Ορθοφωτοχάρτες, Natura και πληροφοριακά συστήματα της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, Β.Δ. Δηλώσεων Αυθαιρέτων Κτισμάτων και e-Άδειες του Τ.Ε.Ε., e-Ευρετήριο Αιγιαλών και χάρτες αντικειμενικών αξιών της Γ.Γ.Δ.Π. κλπ.) που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και αφορούν το δομημένο περιβάλλον, το θεσμοθετημένο χωροταξικό, πολεοδομικό, ρυμοτομικό και κτιριοδομικό πλαίσιο και το καθεστώς προστασίας. Στην επέκταση αυτών με πρόσθετη πληροφορία για το Νομικό, Χωροταξικό, Πολεοδομικό, Ρυμοτομικό και Κτιριοδομικό πλαίσιο, με σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις Οικονομικές-Επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με Δόμηση στους τομείς Κατοικίας, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, Τουρισμού και Παραγωγικών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων. Στην ένταξη των ανωτέρω ενοποιημένων συστημάτων σε παραγωγική και υποχρεωτική λειτουργία, με διαρκή επικαιροποίηση της πληροφορίας τους από εξουσιοδοτημένους χρήστες μηχανικούς, κατόπιν σχετικής νομοθετικής έγκρισης, μέσω διαδικασιών και πλήρως τεκμηριωμένων μηχανισμών τήρησης και ενημέρωσης. Στη δημιουργία και λειτουργία κεντρικής πύλης ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης, βασισμένων σε ανοιχτά πρότυπα. Στη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης/έγκρισης των πληροφοριών που υποβάλλονται για ένταξη Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, με βάση πρότυπους δείκτες αξιολόγησης δεδομένων από πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς Στη δημιουργία κρίσιμων πληροφοριακών συστημάτων με λειτουργικότητες που στόχο έχουν την ενίσχυση της συνολικής επάρκειας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη όπως ιδίως α) Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών Δομημένων Επιφανειών και Μητρώου Κτιρίων, για την πραγματοποιημένη δόμηση και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, β) Γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών διαχείρισης ζωνών αντικειμενικών αξιών και συντελεστών εμπορικότητας, γ) πληροφοριακού συστήματος, χωροθέτησης και αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δ) βάσης δεδομένων και συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, ε) Μηχανισμού Διαχείρισης Ροών κύκλου ζωής των μελετών που προκηρύσσονται. Στην παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, οι οποίες έχουν κρίσιμη ενισχυτική επίδραση στην βιωσιμότητα και επιτυχή λειτουργία του Έργου όπως ιδίως υπηρεσίες αναβάθμισης των υποδομών υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων που θα ενσωματωθούν στο έργο (Κτηματολόγιο, ΤΕΕ κλπ), η παροχή υπηρεσίας απομακρυσμένων ψηφιακών υπογραφών για τους πιστοποιημένους επαγγελματίες μηχανικούς, η παροχή υπηρεσιών παραγωγικής λειτουργίας και εγγύησης των πληροφοριακών συστημάτων, η παροχή υπηρεσιών διάχυσης των αποτελεσμάτων του Έργου και ενημέρωσης ευαισθητοποίησης του συνόλου των εμπλεκομένων πολιτών, επιχειρήσεων, δημοσίων λειτουργών, επαγγελματιών μηχανικών κ.α Το έργο περιλαμβάνει αφενός μέτρα για την ολοκλήρωση των συστημάτων με αναγκαίες προς το σκοπό του έργου πληροφορίες και αφετέρου δράσεις και διαδικασίες για την καθημερινή λειτουργία, τροφοδότηση των συστημάτων με νέα πληροφορία και ενημέρωσή τους λόγω αλλαγής του νομικού πλαισίου ή σχετικών τροποποιήσεων.
   Το σύνολο των υπηρεσιών του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του παρόντος έργου, θα παρέχεται μέσω cloud περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το Έργο θα εγκατασταθεί και θα φιλοξενηθεί στις υποδομές του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud της ΓΓΠΣΔΔ, ενώ θα συνεργάζεται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Οι μεγάλες αυξήσεις εσόδων που ανακοίνωσαν για το εννεάμηνο του 2021 οι εισηγμένες εταιρείες λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σύμφωνα με τους αναλυτές και τα στελέχη του κλάδου.
   Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων που φέρνει η πανδημία, η στροφή προς το cloud και τις διαδικτυακές υπηρεσίες, η δεκαετής κρίση που καθυστέρησε πολλές επενδύσεις σε τεχνολογία και τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν μια πρόσθετη αγορά που μπορεί να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Equities, για εταιρείες όπως η Entersoft, η Real Consulting, η (μη εισηγμένη) SoftOne, η EpsilonNet, κ.α.
   Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν εντείνει το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο, όπως και την αναζήτηση στελεχών.
   Η ελληνική αγορά πληροφορικής κινείται σήμερα στα επίπεδα των 1,8 δισ. ευρώ
   Για λόγους σύγκρισης, η ελληνική αγορά πληροφορικής (εξοπλισμός, λογισμικό και υπηρεσίες) κινείται σήμερα στα επίπεδα των 1,8 δισ. ευρώ, με την αγορά λογισμικού να εκτιμάται σε επίπεδα άνω των 300 εκατ. ευρώ.
   Ολόκληρη η αγορά, με τη συνδρομή και των μεγάλων έργων του δημοσίου, ετοιμάζεται για απογείωση, αλλά ειδικά στον κλάδο του λογισμικού και των υπηρεσιών τεχνολογίας προς τις επιχειρήσεις καταγράφονται ήδη υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Ένα τμήμα της αγοράς στηρίζεται και στις νέες απαιτήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ηλεκτρονική διαβίβαση τιμολογίων (MyData), κ.α.
   «Μόνο ένα από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά την ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπει επιδότηση 400 εκατ. ευρώ» λένε στελέχη του κλάδου για να αναδείξουν τις ευκαιρίες για τον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού (ERP, CRM, κ.α.). Στο Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να προστεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος που στηρίζει επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ.
   Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πως είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες που στην αγορά λογισμικού λειτουργούν υγιείς επιχειρήσεις, χωρίς χρέη και άλλα οικονομικά προβλήματα. Σε αυτό συνέβαλλαν κινήσεις όπως η εξαγορά της SingularLogic από το σχήμα EpsilonNet – Space Hellas, η εξαγορά της Unisoft από την SoftOne του ομίλου Olympia.
   «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δεκαετές τεχνολογικό χρέος που πρέπει να κλείσουν»
   «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δεκαετές τεχνολογικό χρέος που πρέπει να κλείσουν» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, που θεωρεί πως το 50% των εταιρειών λειτουργεί ακόμα με απαρχαιωμένα συστήματα λογισμικού. Η κρίση στην ουσία πάγωσε τις επενδύσεις σε τεχνολογικά συστήματα για μια δεκαετία εξηγεί.
   Ο ίδιος προσθέτει πως η πανδημία έδειξε τις διοικήσεις πως οι καιροί άλλαξαν πως πρέπει να αξιοποιήσουν τεχνολογικές υποδομές για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Ειδικά όταν είδαν ακόμα και μεγάλους ομίλους να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν τους πρώτους μήνες, όπως συνέβη με τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι ίδιες διοικήσεις είδαν το δημόσιο να αυξάνει γεωμετρικά τις ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες.
   Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διευθύνων σύμβουλος της Real Consulting Διονύσης Αθανασάκος. «Η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων θα γίνει πλέον πολύ γρηγορότερα», όπως λέει. Προσθέτει πως εξαιτίας της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις «έχασαν δέκα χρόνια επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και τώρα αντιλαμβάνονται πως πρέπει να κερδίσουν ταχύτατα το χαμένο έδαφος».
   Επιπλέον, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά οδηγεί, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Real Consulting, σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και σε ενίσχυση της εξωστρέφειας, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν και οι ανάγκες για σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα.
   Τα απαρχαιωμένα ERP
   Ειδικά στον τομέα του λογισμικού ενδοεπιχειρησιακής λειτουργίας και οργάνωσης (ERP) μία στις τέσσερις εταιρείες λειτουργεί ακόμα με πανάρχαια συστήματα εταιρειών που πλέον δεν υπάρχουν στην αγορά. Ένα άλλο 25% των επιχειρήσεων έχει παλιές εκδόσεις συστημάτων ERP που πρέπει να αναβαθμιστούν ώστε να καλύπτουν τις σημερινές απαιτήσεις.
   Σε αυτό το κενό πρέπει να προστεθούν οι νέες ανάγκες για συστήματα διαχείρισης / εξυπηρέτησης πελατών (CRM), διαχείρισης αποθηκών, τιμολόγησης εν κινήσει και άλλες κάθετες λύσεις που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετές από τις εξαγορές που ανακοίνωσαν εταιρείες όπως η Entersoft τους τελευταίους μήνες αφορούν τέτοιες κάθετες λύσεις ώστε να ενισχυθεί το χαρτοφυλάκιο προϊόντων που προσφέρουν στους πελάτες τους.
   Η πρόκληση της στελέχωσης
   «Σήμερα η εταιρεία έχει 230 στελέχη και τον επόμενο χρόνο θα ξεπεράσουμε τα 250» λέει ο κ. Αθανασάκος ο οποίος παραδέχεται πως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγοράς.
   Η Real Consulting έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να δημιουργεί τα δικά της στελέχη μέσω συνεργασιών με πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται 10 – 15 νέοι άνθρωποι οι οποίοι και εκπαιδεύονται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας να θεωρεί πως οι μεταγραφές από εταιρεία σε εταιρεία δεν οδηγούν πουθενά.
   Για την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος η Entersoft ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ιδρύει Κέντρο Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού στην Πάτρα σε συνεργασία με το τοπικό Πανεπιστήμιο. Αναμένεται να δημιουργήσει, στην πρώτη φάση, περί τις 60 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή με την επένδυση να φτάνει τα δύο – τρία εκατ. ευρώ ετησίως.
   Ο κ. Κοτζαμανίδης υποστήριξε κατά την παρουσίαση της επένδυσης πως η Entersoft το 2016 απασχολούσε 190 άτομα, ενώ στο τέλος του 2021 θα ξεπεράσει τα 370, δηλαδή διπλασίασε το δυναμικό της. Το πλάνο της προβλέπει ότι σε ορίζοντα 5ετίας θα υπερ-διπλασιάσει εκ νέου το προσωπικό της. Όπως είπε «παίρνουμε μέτρα για να μην εμποδίσει την ανάπτυξη μας η έλλειψη προσωπικού».

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Την επιτάχυνση στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών ανακοίνωσε σήμερα ο Όμιλος ΟΤΕ, προχωρόντας σε δωρεάν διπλασιασμό της ταχύτητας του Internet που διαθέτει κάθε συνδρομητής σταθερής της Cosmote.
   Έτσι ο Όμιλος ΟΤΕ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναβαθμίσει εντελώς δωρεάν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές της Cosmote όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Αυτό σημαίνει ότι οι συνδρομητές ευρυζωνικής σύνδεσης ADSL θα μετακινηθούν σε σύνδεση VDSL 50, ενώ όλοι όσοι διαθέτουν σύνδεση 50 και 100Mbps (FTTH ή μη), θα μετακινηθούν στα προγράμματα 100 και 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. 
   Με την κίνηση αυτή, ο ΟΤΕ επιθυμεί την ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων internet και την αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων των δικτύων σταθερής από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, με το όλο πρόγραμμα να αναμένεται να ξεκινήσει το Α' τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κάτι που μόλις ολοκληρωθεί, η Cosmote θα προχωρήσει σε νέα εμπορικά νέα προγράμματα σταθερής τηλεφωνίας για δυνητικούς και νέους συνδρομητές.
   Η ανακοίνωση αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου για επιτάχυνση στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών (FTTH), με στόχο αυτό να φτάσει σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας σημαντικά το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, ένα έργο που αναμένεται να αλλάξει καθοριστικά τις ψηφιακές υποδομές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα την οδηγήσει «στην Κοινωνία των Gigabit». Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), με τον ΟΤΕ να έχει στόχο να καλύψει τα 3 εκατ., δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας. Σε συνδυασμό με τις ανακοινωμένες επενδύσεις των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB, εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της.
   Μέχρι σήμερα, το δίκτυο FTTH του Ομίλου ΟΤΕ έχει παρουσία σε 560.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προσφέροντας ταχύτητες έως 200Mbps.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Το Ελληνικό Κτηματολόγιο σχεδίασε και δημιούργησε μία πύλη ανοιχτών δεδομένων (https://data.ktimatologio.gr) και σύντομα  θα διαθέσει τα πρώτα σύνολα δεδομένων ξεκινώντας από τη μηνιαία εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι την καθημερινή λειτουργία του. 
   «Αυτό είναι μόνο η αρχή» δηλώνει το μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου Μιχάλης Βαφόπουλος, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. «Πιστεύουμε στον εμπλουτισμό του περιεχομένου του μέσα από την συν-δημιουργία, δηλαδή τις προτάσεις και την ενεργή συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων επαγγελματιών και των πολιτών».
   Το Ελληνικό Κτηματολόγιο παράγει πλήθος ανοικτών δεδομένων τα οποία είναι προσβάσιμα από τον κάθε ενδιαφερόμενο, έχοντας δώσει  προτεραιότητα σε δεδομένα που η ανοικτή διάθεσή τους μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία για τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία, την επιστημονική κοινότητα και την αγορά. Αποτελεί στρατηγική απόφαση του Κτηματολογίου ο συνεχής εμπλουτισμός του σχετικού καταλόγου των δεδομένων για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
   Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 στις 13:00, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) θα παρουσιάσουν διαδικτυακά  τη συνεργασία  τους  για τα ανοιχτά δεδομένα με τη δημιουργία της πύλης data.ktimatologio.gr συζητώντας τις προκλήσεις και τα επόμενα βήματα με το Εθνικό Σημείο Επαφής της Ελλάδας στην «Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση» (OGP), στο πλαίσιο της ετήσιας συνδιάσκεψής της  που φέτος διοργανώνεται στην Κορέα.
   Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο  "Ανοιχτά Δεδομένα Ελληνικού Κτηματολογίου: Ιδέες για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές" και οι προτάσεις που θα ακουστούν θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τη συνδιαμόρφωση μιας συλλογικής δέσμευσης για τα ανοιχτά γεωδεδομένα στο επόμενο σχέδιο δράσης ανοιχτής διακυβέρνησης της χώρας.
   (O σύνδεσμος για συμμετοχή στο εργαστήριο).        
   Πρόγραμμα του εργαστηρίου
   13:00 Μιχάλης Βαφόπουλος (ΔΣ - Ελληνικό Κτηματολόγιο), «Το Κτηματολόγιο ανοίγει δεδομένα».
   13:05 Δέσποινα Μητροπούλου (Ευρωπαϊκή Κοινότητα ΕΕΛΛΑΚ), 
              «Σχεδιαστικές αρχές και δυνατότητες του data.ktimatologio.gr»
   13: 10 Τάσος Παπαζαρίφης (Εθνικό Σημείο επαφής OGP), « data.gov.gr και data.ktimatologio.gr»
   13: 15 Brainstorming Workshop (Σημειώνουμε ιδέες στο padlet) 
   13: 50 Συμπεράσματα και επόμενα βήματα συνδιαμόρφωσης ατζέντας στο padlet
   Τι είναι τα ανοιχτά δεδομένα 
   Ως ανοιχτά δεδομένα περιγράφονται τα δεδομένα τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω διαδικτύου από όλους και για τα οποία δεν υφίστανται τεχνολογικοί, νομικοί ή άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση και στην χρήση τους με ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, οι περιορισμοί οι οποίοι σχετίζονται με την "μη-εμπορική χρήση" ή οι περιορισμοί για την χρήση μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς (π.χ. μόνο στην εκπαίδευση) δεν είναι επιτρεπτοί στο πλαίσιο της ανοιχτής διάθεσης των δεδομένων και καθιστούν τα δεδομένα αυτά ναι μεν επαναχρησιμοποιήσιμα, αλλά όχι και ανοιχτά. 
   Μια σημαντική υποκατηγορία των ανοιχτών δεδομένων συνιστούν τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα και περιλαμβάνουν τα δεδομένα που δημοσιοποιούν οι κυβερνητικοί οργανισμοί. 
   Τα ανοιχτά κυβερνητικά δεδομένα θα πρέπει να διέπονται από δέκα βασικές αρχές:  
   Πληρότητα Δεδομένα πρωτογενούς πηγής Επικαιρότητα Ευκολία φυσικής και ηλεκτρονικής πρόσβασης Μηχαναγνώσιμα Προσβάσιμα χωρίς διακριτική μεταχείριση Χρήση ανοιχτών προτύπων Με ανοιχτή άδεια χρήσης Στην ίδια θέση για πάντα Με τα ελάχιστα έξοδα χρήσης Τα δεδομένα ως ο πυρήνας της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς
   Η προώθηση των τεχνολογιών των μεγάλων δεδομένων και η διάθεση όλο και περισσότερων ανοιχτών δεδομένων αποτελούν κορυφαία οριζόντια Ευρωπαϊκή προτεραιότητα με κάθετες προβολές στην επιστήμη, στην επιχειρηματικότητα, στην καθημερινότητα και στην διακυβέρνηση. Η κατασκευή της Ευρωπαϊκής πύλης ανοιχτών δεδομένων συμπληρώνεται από μια σειρά χρηματοδοτούμενων δράσεων και πολιτικών εμβάθυνσης της χρήσης των δεδομένων ως καταλύτη προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες καθώς και οι διεθνείς οργανισμοί. 
   Η συμβολή Ανοιχτών Δεδομένων στην Ανάπτυξη 
   Η διάθεση ανοιχτών δεδομένων αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συνολικής πολιτικής αξιοποίησης των δεδομένων διότι δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού και του οικονομικού γίγνεσθαι. Η πηγή της προστιθέμενης αξίας τους πηγάζει από την βελτίωση της διαφάνειας των δημοσίων αποφάσεων, της αποτελεσματικότητας στην χρήση των πόρων και εν τέλει της δημιουργίας νέων ευκαιριών για επιχειρηματικότητα. 
   Σε ποιο σημείο βρίσκεται η Ελλάδα και που φιλοδοξεί να φτάσει.
   Πρόσφατα η Ελλάδα στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας DESI για το 2021 σημείωσε βαθμολογία 85% στα ανοιχτά δεδομένα ενώ η ΕΕ βρίσκεται στο 78%. Ωστόσο, το στοίχημα για το μέλλον είναι η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τα ανοιχτά δεδομένα σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς φορείς η οποία θα ομογενοποιήσει τα διασκορπισμένα δεδομένα, θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση με διεθνή ποιοτικά πρότυπα  και θα δώσει προτεραιότητα σε σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας με στόχο την αντιμετώπιση κεντρικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων
   Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών 
   Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2008 από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς και σήμερα έχει 37 ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς μέλη του. Σκοπός του είναι η προώθηση της ανοιχτότητας, δηλαδή του ανοιχτού λογισμικού, του ανοιχτού περιεχομένου, του ανοιχτού υλικού, της ανοιχτής διακυβέρνησης και των ανοιχτών δεδομένων στη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. 
   Η Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση
   Η Σύμπραξη για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP) είναι μια παγκόσμια πολυμερής πρωτοβουλία κυβερνήσεων και κοινωνίας πολιτών με στόχο να γίνει η διακυβέρνηση πιο διαφανής, συμμετοχική και υπεύθυνη. Συμμετέχουν 78 κυβερνήσεις και εκατοντάδες φορείς της κοινωνίας πολιτών από όλο τον κόσμο. Το επίκεντρό της είναι η συνεργασία σε ισότιμη βάση μεταξύ κυβερνητικών φορέων, πολιτών και οργανώσεων με στόχο τη διαμόρφωση παρεμβάσεων που αυξάνουν την πρόσβαση στην πληροφορία, τη συμμετοχή και τη λογοδοσία.
   Δύο παραδείγματα αξιοποίησης ανοιχτών δεδομένων
   Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων από δημόσιους φορείς είναι ο φορέας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Λονδίνου, ο οποίος διαθέτει πάνω από 200 τύπους ανοιχτών δεδομένων με βάση τα οποία 12.000 εγγεγραμμένοι μηχανικοί λογισμικού έχουν αναπτύξει 600 εφαρμογές δημιουργώντας ετήσιο όφελος 116 εκατομμυρίων στερλινών. 
   Επίσης, ο Σχολικός Άτλαντας του Λονδίνου, απεικονίζει όλα τα σχολεία με τις επιδόσεις τους και μέσα από μια σειρά έξυπνων λειτουργιών αποτελεί το εργαλείο επιλογής σχολείου και τόπου κατοικίας μιας οικογένειας. 

   Ο Σχολικός Άτλαντας του Λονδίνου, αξιοποιεί τα ανοιχτά δεδομένα και αποτελεί  εργαλείο επιλογής σχολείου και τόπου κατοικίας μιας οικογένειας.<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/prosbasi-se-oloys-sta-anoihta-dedomena-toy-ktimatologioy-meso-toy-dataktimatologiogr">Πρόσβαση σε όλους στα ανοιχτά δεδομένα του Κτηματολογίου μέσω του data.ktimatologio.gr </a></p>

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Πλησιάζουν στα σπίτια μας καθώς φαίνεται πως είναι όλο και πιο κοντά οι “έξυπνοι μετρητές” ρεύματος της ΔΕΗ.
   Σύμφωνα με το πλάνο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΔΕΔΔΗΕ) μέχρι τα τέλη του 2021 ή αρχές του 2022 αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα ο διαγωνισμός που προετοιμάζει και αφορά στο έργο αντικατάστασης των παλαιών αναλογικών μετρητών με νέους “έξυπνους”, όπως χαρακτηρίζονται.
   Σύμφωνα με τον διαχειριστή το κόστος για κάθε νέο μετρητή που θα τοποθετείται ανέρχεται στα 150 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ , ενώ θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8 ετών , με ορίζοντα περάτωσης το 2030. Όταν πλέον ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα έχουν “κουμπώσει” περίπου 7,3 νέα “ευφυή” συστήματα μέτρησης, τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ολόκληρου του συστήματος.
   Πιο συγκεκριμένα , βάσει σχεδίου προβλέπεται κάθε χρονιά να τοποθετείται καθορισμένος αριθμός μετρητών.
   Ακολουθούν αναλυτικά το έτος και οι τοποθετήσεις που προβλέπονται:
   2022 – 300.000 μετρητές.
   2023 – 500.000 μετρητές.
   2024 – 800.000 μετρητές.
   2025 – 1 εκατ. μετρητές.
   2026 – 1 εκατ. μετρητές.
   2027 – 800.000 μετρητές.
   2028 – 1 εκατ. μετρητές.
   2029 – 1 εκατ. μετρητές.
   2030 – 900.000 μετρητές.
   Να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο έργο “γράφεται” από το 2014. Ωστόσο για πολλούς λόγους συνάντησε εμπόδια σε διάφορες φάσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει. Παρόλα αυτά όμως η σημερινή διοίκηση του διαχειριστή είναι αποφασισμένη να θέσει το πλάνο σε ράγες υλοποίησης ούτως ώστε να δουν τα οφέλη του τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες παροχής ενέργειας.
   Τα Οφέλη
   Με την ευρεία χρήση τον έξυπνων μετρητών τα κέρδη αναμένεται να είναι πολλαπλά, τόσο για τις εταιρείες παροχής όσο και για τους καταναλωτές.
   Ορισμένα από τα οφέλη είναι:
   -Η εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.
   -Η εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών,-Ο καταναλωτής θα έχει άμεση εικόνα του ποσού που θα πληρώσει, χωρίς να περιμένει το λογαριασμό.
   -Οι προηγμένες υπηρεσίες τιμολόγησης με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών.
   -Οι προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας .
   -Οι προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης και διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας.
   -Ενημέρωση του καταναλωτή ανά πάσα ώρα και στιγμή για το πόσες  κιλοβατώρες έχει καταναλώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
   Επιπλέον σημαντικά αναμένεται να είναι και τα οφέλη για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του δικτύου. Ακόμα εκτιμάται πως θα επιτευχθεί αξιοσημείωτη μείωση του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των  διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή αλλά και ο ευκολότερος εντοπισμός ενδεχόμενων σφαλμάτων στο δίκτυο και των ρευματοκλοπών, που παραμένουν ένας μόνιμος πονοκέφαλος.
   Οι “Μεγάλοι Παίκτες” δηλώνουν παρών
   Ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ενέργειας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό . Με βάσει αυτό λοιπόν , το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ζεστό όταν θα οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες του διαγωνισμού.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος που υπογράφει ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σχετικά με το Τεύχος Τυποποίησης Τεχνικών Προδιαγραφών Γεωγραφικής Βάσης Δεδομένων που καθορίζει τις προδιαγραφές και τα τελικά παραδοτέα της ψηφιακής πλατφόρμας για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).
   Στο εν λόγω Τεύχος Τυποποίησης περιγράφονται:
   Κανόνες και κριτήρια για τη δημιουργία, επεξεργασία, έλεγχο και διαλειτουργικότητα των δεδομένων. Διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας και ελέγχου χωρικών δεδομένων. Μοντέλα δεδομένων για κάθε κατηγορία (πχ. Οδικό δίκτυο, χρήσεις γης κλπ.). Στόχος της εγκυκλίου είναι οι μελετητές ΣΦΗΟ των Δήμων να εισαγάγουν τις συλλεγόμενες πληροφορίες στην ψηφιακή πλατφόρμα με ομοιόμορφο και εύκολο τρόπο.
   Για αυτόν τον σκοπό έχουν δημιουργηθεί κενά πρότυπα θεματικά επίπεδα (templates)  σε μορφή γεωχωρικών δεδομένων (shapefiles) που συμφωνούν με τις προδιαγραφές και  καλύπτουν το σύνολο των θεματικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν.
   Ενδεικτικά, τα θεματικά επίπεδα που είναι απαραίτητα για την εύρεση των θέσεων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων είναι: Πυκνότητα πληθυσμού, οδικό δίκτυο, χρήσεις γης και χώροι στάθμευσης.
   Η γεωγραφική βάση δεδομένων (πλατφόρμα) θα περιλαμβάνει τόσο τις θέσεις των φορτιστών και τα χαρακτηριστικά τους, όσο και το σύνολο των χωρικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στο στάδιο της ανάλυσης για τον προσδιορισμό της θέσης τους, όπως αυτά περιγράφονται στην υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/93764/396 (ΦΕΚ 4380/Β/2020).
   Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς δήλωσε:
   «Με την εν λόγω εγκύκλιο δίνουμε στους μελετητές των Δήμων την τυποποιημένη φόρμουλα ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.
   Η συμπλήρωση της ψηφιακής πλατφόρμας από όλους τους Δήμους θα δώσει την δυνατότητα στον κάθε πολίτη να έχει άμεση πληροφόρηση για τα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολο της Επικράτειας μέσω ποικίλων «έξυπνων» εφαρμογών, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου».
   Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Το φημισμένο φαράγγι της Σαμαριάς, επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020, το οποίο σχετίζεται με τη διαχείριση των πυρκαγιών.
   Το ξακουστό σε όλους φαράγγι της Σαμαριάς, με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επιλέχθηκε από τους εταίρους του μεγάλου Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη ενός ολιστικού οικοσύστηματος διαχείρισης πυρκαγιών καθώς και την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αποκατάσταση περιβαλλοντικών καταστροφών. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ως εταίρος και επιχειρησιακός συνεργάτης της κοινοπραξίας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
   Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης, «η συμμετοχή στην συγκεκριμένη δράση είναι πολύ σημαντική, καθώς αναγνωρίζεται διεθνώς ο ρόλος του ΜΑΙΧ στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη μας».
   Το ολιστικό, τεχνολογικό οικοσύστημα, που θα διαμορφωθεί, θα δοκιμαστεί στο Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη με σκοπό την εφαρμογή της δοκιμαστικής διαδικασίας στην ανίχνευση πυρκαγιάς για την ασφαλή και γρήγορη εκκένωση του φαραγγιού. Θα εφαρμοστεί επίσης στην Νορβηγία, την Ιταλία, την Ρουμανία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Γερμανία, και την Ταϊβάν.
   Το έργο HORIZON με ακρωνύμιο «DRYADS» έχει συνολική διάρκεια υλοποίησης 42 μήνες, και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025, έχει συνολικό προϋπολογισμό 22.820.000 ευρώ και συμμετοχή 46 εταίρων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ταϊβάν. Συντονιστής εταίρος είναι ο επιστημονικός φορέας RISE Fire Research AS από τη Νορβηγία. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της φύσης                             
   Βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία και εφαρμογή ολιστικής, πολυπαραγοντικής πλατφόρμας με την οποία θα εκσυγχρονιστεί και ενδυναμωθεί η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των πυρκαγιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επικίνδυνων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.
   Η πλατφόρμα του DRYADS πρόκειται να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά και κοινωνικά δεδομένα με σκοπό τη βέλτιστη χρήση τους σε όλα τα στάδια (Πρόληψη, Ανίχνευση, Αντιμετώπιση, Αποκατάσταση) διαχείρισης πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, για τα επιχειρησιακά στάδια εντοπισμού και επέμβασης, προβλέπεται η εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού με μεθόδους εικονικής πραγματικότητας και η προμήθεια ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού καθώς και ανιχνευτικών drones. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πραγματοποίησαν την πρώτη διαδικτυακή τους συνάντηση, λόγω της πανδημίας, ενώ η πρώτη επίσημη και δια φυσικής παρουσίας συνάντηση των εταίρων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Επένδυση στην Ελλάδα, η αξία της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και ενδεχομένως να αγγίξει τα 200 εκατομμύρια,  αναμένεται να ανακοινώσουν από κοινού ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανώτατα στελέχη της Amazon Web Services (AWS) με τα οποία συναντάται σήμερα το πρωί.
   Υπενθυμίζεται ότι σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Money Review» ο επικεφαλής της Amazon Web Services για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Przemek Szuder, είχε περιγράψει τη δυναμική που εντόπισε η πολυεθνική – κολοσσός στην Ελλάδα και οδηγήθηκε στην απόφαση να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα.  «Αναμφίβολα, απέχουμε πολύ από το να τελειώσουμε την επέκτασή μας στην ελληνική αγορά. Οργανισμοί σε ολόκληρη τη χώρα μεταφέρουν όλο και περισσότερο τις καίριας σημασίας εφαρμογές τους στην Amazon Web Services και για αυτόν τον λόγο επεκτεινόμαστε σταθερά στην περιοχή», είχε πει. 
   Η επένδυση που ανακοινώνεται σήμερα αφορά σε υποδομές που αναπτύσσει σε 30 κομβικά σημεία ανά την υφήλιο η αμερικανική εταιρεία και τις οποίες αποκαλεί Local Zones.
   Οι «τοπικές ζώνες» της Amazon Web Services είναι ένας τύπος υποδομών που τοποθετεί την υπολογιστική δύναμη, την αποθήκευση και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες πιο κοντά στους πελάτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελούν εφαρμογές στο περιβάλλον της AWS που απαιτούν ταχύτητες απόκρισης μονοψήφιου αριθμού χιλιοστών του δευτερολέπτου (single-digit millisecond latencies) στους τελικούς χρήστες και στις εγκαταστάσεις τους.
   Στη συνάντηση του κλιμακίου της Amazon με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός επικρατείας και ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και οι υπουργοί επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.
   Η επένδυση ανακοινώθηκε ήδη στο ετήσιο συνέδριο re:Invent στις ΗΠΑ όπου ο Chief Technology Officer της amazon.com, Werner Vogels δήλωσε ότι θα αναπτύξει πάνω από 30 νέες τοπικές ζώνες σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
   Αυτές οι νέες τοπικές ζώνες AWS θα είναι διαθέσιμες από το 2022 στην Ελλάδα και σε άλλες 20 χώρες μεταξύ των οποίων οι Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ινδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Πορτογαλία.
   Η επιλογή της Ελλάδας από την αμερικανική πολυεθνική έρχεται μετά από δύο χρόνια συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση που έδωσε τους πρώτους καρπούς στις αρχές του 2020 με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και έμφαση στη στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας και συνεχίστηκε φέτος με νέο μνημόνιο συνεργασίας το καλοκαίρι το οποίο μάλιστα προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος (regional space hub).
   Προηγήθηκε η αναβάθμιση του ελληνικού γραφείου με νέα στελέχη και υπηρεσίες ενώ είχε προχωρήσει και η δημιουργία μίας τοποθεσίας Amazon Cloud Front Edge στην Αθήνα που ενώνει την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon. Μετά την ωρίμανση της συνεργασίας και των σχετικών συζητήσεων έρχονται οι σημερινές ανακοινώσεις.
   Η νέα επένδυση της Amazon Web Services, τα υπό ανάπτυξη υπερσύγχρονα data center της Microsoft, και η αντίστοιχη έλευση της Digital Realty στην Αθήνα εκτιμάται πως αυτομάτως αναβαθμίζουν τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό καθώς σηματοδοτούν τον μαζικό και ποιοτικό εκσυγχρονισμό της και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό με ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες.
   Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την εν εξελίξει αυτή διαδικασία ως μετασχηματισμό για το σύνολο της οικονομίας.
   Η Ελλάδα αποκτά έτσι τα δικά της data center που θα δώσουν τη δυνατότητα για ταχύτατη και ασφαλή πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια καθημερινά χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν για να αγοράσουν τις υποδομές.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Η ΟΛΘ Α.Ε. είναι το πρώτο Ελληνικό Λιμάνι που υιοθετεί την τεχνολογία "blockchain” μέσω της ενσωμάτωσης με την TradeLens, μια ψηφιακή πλατφόρμα εφοδιαστικής που υποστηρίζεται από πέντε από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών παγκοσμίως.
   Η ΟΛΘ Α.Ε. επικεντρώνεται στη μετατροπή του Λιμένα Θεσσαλονίκης σε "έξυπνο λιμάνι" μέσω έξυπνων τεχνολογιών για την ψηφιοποίηση των συστημάτων, ώστε να παρέχει καινοτόμες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με απλοποιημένες διαδικασίες, δημιουργώντας υπεραξία για την ευρύτερη λιμενική κοινότητα.
   Καθώς η ΟΛΘ Α.Ε. είναι η κύρια Θαλάσσια Πύλη προς τη Νοτιοανατολική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η λεπτομερής ορατότητα των κινήσεων των εμπορευματοκιβωτίων καθίσταται πολύ σημαντικός παράγοντας. Η πλατφόρμα TradeLens προωθεί την αποτελεσματική, διαφανή και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Παρέχει ορατότητα σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα και βασίζεται σε πληθώρα πληροφοριών από τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων άμεσων ενσωματώσεων με περισσότερα από 180 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς, 15+ τελωνειακές αρχές σε όλο τον κόσμο και έναν αυξανόμενο αριθμό παρόχων συνδυασμένων μεταφορών.
   Η ενσωμάτωση της ΟΛΘ Α.Ε. στην πλατφόρμα TradeLens, βελτιώνει σημαντικά τη διαχείριση των πόρων και του χώρου εναπόθεσης εμπορευματοκιβωτίων αξιοποιώντας νωρίτερα παρεχόμενες πληροφορίες από συνεργάτες, ενώ απλοποιεί και μειώνει το κόστος σύνδεσης με την κάθε επιμέρους ναυτιλιακή γραμμή και την ευρύτερη λιμενική κοινότητα. Η μετατροπή των χειροκίνητων, γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διοικητικών διαδικασιών σε ψηφιακές διαδικασίες βελτιστοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ΟΛΘ Α.Ε. και τα συνδεδεμένα με αυτήν οικοσυστήματα.
   Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνος Λιάγκος, δήλωσε: "Η χρήση της πλατφόρμας TradeLens συμβάλλει στην αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, μέσω της καλύτερης ορατότητας των ροών εμπορευματοκιβωτίων με πολλαπλούς τρόπους μεταφοράς, ενώ παράλληλα βελτιώνει τον αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Η ένταξη στην πλατφόρμα TradeLens είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την ΟΛΘ Α.Ε., ώστε να ηγηθεί της αλλαγής στον κλάδο των συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα, πρωτοπορώντας στην ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".
   Ο Thomas Sproat, Ανώτερος Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου, δήλωσε: "Η TradeLens είναι μια ανοικτή και ουδέτερη πλατφόρμα που έχει ως στόχο να ψηφιοποιήσει και να συνδέσει το παγκόσμιο οικοσύστημα εφοδιασμού. Είμαστε ενθουσιασμένοι που προσθέσαμε την ΟΛΘ Α.Ε. (το 1ο  Ελληνικό Λιμάνι - Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων) στο οικοσύστημα TradeLens, καθώς έχουμε έναν σημαντικό εταίρο στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την παροχή αποτελεσματικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από την αρχή μέχρι το τέλος, βοηθώντας έτσι τους κοινούς μας πελάτες να μειώσουν το συνολικό κόστος εφοδιαστικής".

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Τα γεωλογικά γεωχωρικά δεδομένα, η πληροφορία δηλαδή, που αφορά μία συγκεκριμένη τοποθεσία ή γεωγραφική περιοχή αποτελούν το «άλφα και το ωμέγα» για την υλοποίηση μίας επένδυσης ιδίως στην ενέργεια και στο περιβάλλον. Χωρίς δηλαδή, καλή γνώση των γεωλογικών δεδομένων (π.χ. προστατευμένες περιοχές κτλ.) μία μεγάλης κλίμακας επένδυση δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει. Γι’ αυτό το γεωλογικό υπόβαθρο θεωρείται ως το πιο αναγκαίο, γεωχωρικό επίπεδο, μετά το τοπογραφικό υπόβαθρο.
   Μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί εφικτή η ολοκληρωμένη απεικόνιση αυτού του είδους των δεδομένων με αποτέλεσμα οι επενδυτές να καλούνται να συνδέσουν μόνοι τους τα κομμάτια του παζλ, γεγονός που προκαλεί σημαντική καθυστέρηση σε μεγάλα έργα.
   Η πλατφόρμα
   Το διαχρονικό αυτό πρόβλημα επιδιώκουν να επιλύσουν η Κοινωνία της Πληροφορίας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δρομολογούν τη δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής υποδομής μέσω της οποίας θα είναι προσβάσιμα τα γεωχωρικά δεδομένα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), δηλαδή του πρώην ΙΓΜΕ. Με στόχο να καταστούν διαθέσιμα τα πλούσια γεωλογικά δεδομένα που έχει η ΕΑΓΜΕ, που μετράει περισσότερα από 100 χρόνια ζωής, η Κοινωνία της Πληροφορίας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το τεύχος διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία πύλης ανοιχτών γεωεπιστημονικών δεδομένων (Geoportal). Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και δικαιώματος προαίρεσης αύξησης φυσικού αντικειμένου και υπηρεσιών συντήρησης.
   Όπως αναφέρεται στην, υπό διαβούλευση, διακήρυξη, το Geoportal θα διαθέτει γεωδεδομένα σχετικά με την ενέργεια, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με την μορφή χαρτογραφικών υπηρεσιών παγκοσμίως ιστού (Web Map Service), του πρωτοκόλλου, δηλαδή, που έχει καθιερωθεί για την απεικόνιση γεωλογικών δεδομένων.
   Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εκτός από τη δημιουργία πύλης γεωχωρικών δεδομένων ΕΑΓΜΕ, χαρτογραφικών υπηρεσιών, υπηρεσιών ευρετηρίου, τη ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης της ΕΑΓΜΕ, όπως και εφαρμογές εικονικής πλοήγησης. Το υλικό της βιβλιοθήκης της ΕΑΓΜΕ αποτελείται από 11 περίπου αδημοσίευτες μελέτες και σπάνιες εκδόσεις. Το έργο πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης διαθέσιμων γεωχωρικών δεδομένων τα οποία είναι χρήσιμα σε τομείς, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, μεγάλα τεχνικά έργα και κατασκευές. Αυτή τη στιγμή η πρόσβαση γίνεται μέσω αναλογικών γεωλογικών χαρτών ή σαρωμένων γεωλογικών χαρτών πράγμα που αναγκάζει τους ενδιαφερόμενους να αναπαράγουν την γραμμική πληροφορία.
   Με άλλα λόγια, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σε πολλές περιπτώσεις, οι επενδυτές καλούνται να προχωρήσουν σε σύνθεση διαγραμμάτων για να…αποκωδικοποιήσουν μία απάντηση από δημόσια υπηρεσία, ώστε να εντοπίσουν, για παράδειγμα, που είναι δυνατή η δημιουργία μίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.
   Μετά την ολοκλήρωση της πλατφόρμας, θα υπάρχει μόνο ένα επίσημο γεωλογικό ψηφιακό υπόβαθρο διαθέσιμο στην Εθνική Πύλη Γεωχωρικών Πληροφοριών το οποίο θα διατίθεται, θα συντηρείται και θα αναθεωρείται από την ΕΑΓΜΕ.
   «Θα πάψει πλέον η χώρα μας να αναπαράγει και να πληρώνει το ίδιο υπόβαθρο, όπως ακριβώς έγινε με τους ορθοφωτοχάρτες του κτηματολογίου», όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού.
   Εφαρμογές εικονικής πλοήγησης
   Αυτού του είδους οι εφαρμογές αφορούν τα ηφαίστεια των οποίων ο αριθμός ήταν πολύ μεγάλος τα παλιά γεωλογικά χρόνια (δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν).
   Τα παλιότερα βρίσκονται στη ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από εκεί σιγά-σιγά η ηφαιστειότητα μετακινείται προς το νότο, δημιουργώντας μεγάλο τμήμα των νησιών του Αιγαίου όπως της Λήμνου, της Λέσβου (όπου δημιούργησε και το απολιθωμένο δάσος), της Πάτμου.
   Τα ενεργά ηφαίστεια σήμερα βρίσκονται σε μια ζώνη σε σχήμα τόξου που ξεκινά από τον ισθμό της Κορίνθου και φτάνει ως τη Νίσυρο, περνώντας από τη Μήλο και τη Σαντορίνη.
   Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το μάγμα που γεννιέται κάτω από το νότιο Αιγαίο λόγω της υποβύθισης της Αφρικανικής λιθόσφαιρας, βρίσκει διεξόδους τα τελευταία πέντε εκατομμύρια χρόνια στον κόλπο του Σαρωνικού, όπου οικοδομεί το μεγαλύτερο μέρος της Αίγινας και τη χερσόνησο των Μεθάνων, στο κεντρικό Αιγαίο όπου οικοδομεί τα νησιώτικα συμπλέγματα της Μήλου και Σαντορίνης, και τέλος, στο ανατολικό Αιγαίο όπου δημιουργεί τη Νίσυρο με τις πέριξ αυτής νησίδες και μέρος της δυτικής Κω.
   Τα ηφαίστεια που θεωρούνται σήμερα ενεργά και έδωσαν εκρήξεις στους ιστορικούς χρόνους είναι τα Μέθανα (το 230 π.Χ.), η Μήλος (αρχές της 1ης μ.Χ. χιλιετίας), η Σαντορίνη (10 ιστορικές εκρήξεις με τελευταία αυτή του 1950 στη Νέα Καμένη), και η Νίσυρος (1873-1874 και 1887).
   Οι εφαρμογές εικονικές περιήγησης αφορούν τα ηφαίστεια σε Μέθανα, Μήλο, Κίμωλο και Σαντορίνη.
   Μέσω μίας ακόμη εφαρμογής εικονικής πλοήγησης θα ψηφιοποιηθούν τα εκθέματα του Μουσείου της ΕΑΓΜΕ στο οποίου τους χώρους θα καθίσταται δυνατή η εικονική περιήγηση σε 360 μοίρες. Οι εφαρμογές που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνουν και τη δημιουργία δυναμικού γεωλογικού χάρτη, καταστροφικών φαινομένων και δεδομένων θερμοκρασίας και πίεσης.
   Επίσης, θα δημιουργηθεί ευρετήριο μεταδεδομένων (υπηρεσίες καταλόγου) που θα εντάσσεται στην Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ). Έτσι, κάποιος θα είναι σε θέση να ψάξει κατά γεωγραφική περιοχή και υποπεριοχή, γεωγραφικό μήκος-πλάτος, αλλά και μέσω διαδραστικού χάρτη.
   Για την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 18 μήνες, με τον ανάδοχο του έργου να εκτιμάται ότι θα επιλεγεί μέσα στο 2022.

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Ο Όμιλος Bjarke Ingels χτίζει μια βιώσιμη πλωτή πόλη στα ανοιχτά της Μπουσάν, στις ακτές της Νότιας Κορέας. Το έργο θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για τις παράκτιες πόλεις που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.
   H άνοδος της στάθμης της θάλασσας –μία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής- αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την παράκτια ζωή. Ένα φιλόδοξο νέο έργο στη Νότια Κορέα έρχεται ως λύση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, με τη μορφή μιας βιώσιμης πόλης που δεν θα επηρεάζεται από την άνοδο των υδάτων καθώς θα επιπλέει.
   Η πόλη Μπουσάν, η οποία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της κορεατικής χερσονήσου, κατέληξε σε συμφωνία με το UN-Habitat και την Oceanix για την κατασκευή της πρώτης πλωτής μητρόπολης στον κόσμο. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο το 2025 και θα αποτελέσει το πρωτότυπο σχέδιο για τις παράκτιες πόλεις που αναζητούν λύσεις στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
   Εικόνα Η Oceanix City, η πρώτη πλωτή μητρόπολη στον κόσμο  αναμένεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο το 2025 (Πηγή: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group) Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Oceanix, επί του παρόντος, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 90% των μεγαλουπόλεων του πλανήτη -συνήθως εκείνων με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων- βρίσκονται σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από μια μεγάλη ακτή. Αυτό τις καθιστά ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που θα μπορούσε να εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους τις επόμενες δεκαετίες και να προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων σε περιουσίες και υποδομές.
   Εικόνα Η πλωτή μητρόπολη θα αποτελέσει το πρωτότυπο σχέδιο για τις παράκτιες πόλεις που αναζητούν λύσεις στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (Πηγή: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group) Με πληθυσμό 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων, η Μπουσάν μπορεί να μην πληροί τις προϋποθέσεις ως μεγαλούπολη, αλλά είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Νότιας Κορέας και το πέμπτο μεγαλύτερο επίνειο στον κόσμο. Ωστόσο, η πόλη δεν είναι ευάλωτη μόνο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης χτυπηθεί από τυφώνες και πλημμύρες, γεγονότα που το καθιστούν ιδανική τοποθεσία για το ζωτικής σημασίας πείραμα.
   Εικόνα Η Oceanix City θα μπορεί να φιλοξενήσει αρχικά 10.000 άτομα (Πηγή: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group) «Απλώς προέκυψε ότι η Μπουσάν είναι το καλύτερο μέρος για να αναπτύξουμε αυτό το πρωτότυπο», δήλωσε ο συνιδρυτής της Oceanix, Itai Madamombe στο Business Insider νωρίτερα αυτό το μήνα. «Ωστόσο, το project ελπίζουμε να είναι χρήσιμο σε όλες τις παράκτιες πόλεις ή τις παράκτιες κοινότητες που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε όλο τον κόσμο».
   Εικόνα Η πλωτή μητρόπολη θα είναι ενεργειακά αυτόνομη, βασιζόμενη αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Πηγή: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group) Το πρωτότυπο για την πόλη στα ανοιχτά της ακτής της Μπουσάν σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης στρογγυλής τράπεζας του ΟΗΕ για τις βιώσιμες πλωτές πόλεις το 2019. Αναπτύχθηκε από τον όμιλο Bjarke Ingels και αποτελείται από αρθρωτές εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό. 
   Εικόνα Το project αναπτύχθηκε από τον όμιλο Bjarke Ingels και αποτελείται από αρθρωτές εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό (Πηγή: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group) Η Oceanix City θα μπορεί να φιλοξενήσει αρχικά 10.000 άτομα και θα παράγει τη δική της τροφή (όπως χτένια και φύκια), ενέργεια και γλυκό νερό, χάρη σε ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα κλειστού βρόχου που δεν δημιουργεί απόβλητα. Ο αρθρωτός σχεδιασμός θα βοηθήσει επίσης την πόλη να αντέξει τις φυσικές καταστροφές, όπως τσουνάμι, τυφώνες και πλημμύρες.
   Εικόνα Χάρη σε ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα κλειστού βρόχου, η πόλη θα παράγει τη δική της τροφή χωρίς να δημιουργεί απόβλητα (Πηγή: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group) Το UN-Habitat θα συλλέξει και θα αναλύσει δεδομένα από την πλωτή πόλη και θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματα για μελλοντικά παρόμοια project. Κι αν όλα αυτά μοιάζουν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η Oceanix διατείνεται ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με άλλες 10 κυβερνήσεις για παρόμοια έργα, αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί εάν το πρωτότυπο της Μπουσάν αποδειχτεί επιτυχημένο.
   Εικόνα Η Oceanix διατείνεται ότι βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με άλλες 10 κυβερνήσεις για παρόμοια έργα (Πηγή: OCEANIX/BIG-Bjarke Ingels Group) Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να περιηγηθείτε στο website της Oceanix, και να παρακολουθήσετε το παρακάτω video που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
    

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την ονομασία «ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ – Ε.Α.Α» παρουσίασε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με σκοπό την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα σεισμικά γεγονότα στον ελλαδικό χώρο.
   Η εφαρμογή αποτελεί ένα άμεσο σημείο επαφής του κοινού, του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και της επιστημονικής κοινότητας γύρω από τα σεισμικά φαινόμενα στη χώρα μας. Χάρη στη συμμετοχική δράση των χρηστών, η εφαρμογή προβάλλει μια συνολική εικόνα του μεγέθους και των επιπτώσεων ενός σεισμού.
   Κύρια χαρακτηριστικά της εφαρμογής, που είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και στα αγγλικά, είναι:
   Ενημέρωση για σεισμικά γεγονότα σε πραγματικό χρόνο. Δυνατότητα προβολής των σεισμικών γεγονότων σε χάρτη και παρατήρηση της γεωγραφικής τους θέσης. Εξατομικευμένη προβολή συμβάντων (μέγεθος σεισμού, ημερομηνία, απόσταση από τη θέση του χρήστη). Δυνατότητα διαμοιρασμού σεισμικών γεγονότων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικών δικτύων κλπ. Λειτουργία «ένιωσα ένα σεισμό» όπου οι χρήστες καταχωρούν τις εμπειρίες τους αλλά και προβάλλεται η περιοχή που έχει γίνει αισθητός ένας σεισμός, σύμφωνα με καταχωρήσεις των χρηστών. Μπορεί κανείς να «κατεβάσει» την εφαρμογή σε συσκευές Android μέσω του Google Play και σε συσκευές iOS μέσω του Apple Store.
   Η εφαρμογή εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.noa.gein.seismicity

   By Engineer, in Τεχνολογία, ,

   Με στόχο την αμεσότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και την περαιτέρω προώθηση της ηλεκτροκίνησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, παρουσιάζουν τη νέα εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για συνδέσεις υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://apps.deddie.gr/ElectricMobility/.
   Στο πλαίσιο της δέσμευσής του ΔΕΔΔΗΕ για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και τον πλήρη μετασχηματισμό του σε μια σύγχρονη πελατοκεντρική εταιρεία Διαχείρισης Δικτύων, ο Διαχειριστής δίνει πλέον τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώσουν πλήρως την αίτησή τους για σύνδεση υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ηλεκτρονικά. Με απλά βήματα μπορούν πλέον να υποβάλλουν την αίτησή τους για σύνδεση των απαραίτητων υποδομών, είτε σε νέα παροχή είτε σε υφιστάμενη.
   Η πρωτοβουλία αυτή που υλοποίησε με συνέπεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και θα επιτρέψει την καταγραφή όλων των υποδομών φόρτισης που συνδέονται στο δίκτυο, όπως προβλέπει και ο νόμος 4710/2020 για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
   Τα βασικά οφέλη της υποβολής των αιτήσεων μέσω της εφαρμογής εξυπηρέτησης είναι:
   • Η ψηφιακή υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του αιτούντα σε περιοχή του ΔΕΔΔΗΕ
   • Η ταχύτερη και ευκολότερη συμπλήρωση της αίτησης χάρη στη δυναμική εμφάνιση των πεδίων προς συμπλήρωση και των απαιτούμενων πληροφοριών ανάλογα με τις επιλογές που γίνονται κατά τη διαδικασία
   • Ο έλεγχος της ορθότητας των πληροφοριών που εισάγονται στα στάδια της διαδικασίας, ώστε να αποφεύγεται η υποβολή εσφαλμένα συμπληρωμένων αιτήσεων.
   • Η δυνατότητα συλλογής των ψηφιακών δεδομένων για τη σύνδεση υποδομών φόρτισης από τον ΔΕΔΔΗΕ σε κεντρικό επίπεδο, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη διαχείριση του δικτύου, αλλά και τον προγραμματισμό στοχευμένων παρεμβάσεων και την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων στο μέλλον.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.