Jump to content
 • Novatron
 • Τεχνολογία

  Τεχνολογία

  712 ειδήσεις in this category

  1. Τεχνολογία

   GTnews

   Το πρώτο Ελληνικό αυτοκίνητο εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το ελληνικό κράτος είναι γεγονός. Πρόκειται για το "KERABOSS SUPER K", που κατασκευάζει η ελληνική καινοτόμος εταιρεία KERABOSS CARS MANUFACTURING. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο, που αναφέρεtαι ως όχημα Μ.Ο.Ι.Κ (Μεμονωμένα Οχήματα Ιδιαίτερης Κατασκευής) γεγονός που το καθιστά σε μια ειδική κατηγορία οχημάτων.
   "Aνοιξε ο δρόμος για ένα εγκεκριμένο πιστοποιημένο ελληνικό αυτοκίνητο" δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος στην εκδήλωση για την πρώτη παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και έλαβε πινακίδες κυκλοφορίας, μετά από συντονισμένες δράσεις του αρμόδιου υπουργείου και της Περιφέρειας.
   Mετά από πολλά χρόνια δόθηκαν πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς πλέον η περιφέρεια έχει δημιουργήσει όλα τα εργαλεία ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, είτε σε ό,τι αφορά τις πινακίδες, είτε τις άδειες οδήγησης. Όπως το αναφέρει και η νομοθεσία του ΜΟΙΚ, το "KERABOSS SUPER K", δεν είναι μαζικής παραγωγής αυτοκίνητο, αλλά και ούτε και οικονομοτεχνικής ανάλυσης εργοστάσιο μαζικής παραγωγής.
   Μάλιστα είναι το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο που πήρε το 2022 πήρε πινακίδες για να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους και με τον τρόπο αυτό ανοίγει το δρόμο και για νέες πρωτοβουλίες Ελλήνων επιχειρηματιών. Αναφορικά τώρα με τα στάδια που πέρασαν, μέχρι να έλθει η ώρα της κυκλοφορίας για το πρώτο αυτοκίνητο ελληνικής κατασκευής τονίζονται τα εξής:
   Το 2008 ξεκινήσε και ολοκλήρωσε την κατασκευή, των πλήρως λειτουργικών πρωτοτύπων οχημάτων. Το 2014 εκδόθηκε το ΦΕΚ του υπουργείου Μεταφορών για την κατασκευή μας. Το 2014 επίσης αιτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, για κατάλληλη νομοθετική - φορολογική ρύθμιση για τα οχήματα, ώστε να μπορεί να εκδώσει το υπουργείο Μεταφορών τις πινακίδες κυκλοφορίας. Αυτό το αίτημα από το 2014, ολοκληρώθηκε στις 23/09/2021, με την δημοσίευση των κατάλληλων διατάξεων και στις 31/12/2021, με την έκδοση της απόφασης του υπουργείου οικονομικών. Τέλος η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε τις πινακίδες το 2022. Αναφορικά με το "KERABOSS SUPER K", προσφέρεται σε εκδόσεις 2 και 4 θέσεων. Μάλιστα φέρει κινητήρα 1000 κυβικών εκατοστών απόδοσης 72 ίππων. Έχει μήκος 3375mm, πλάτος 1560mm και ύψος 1590mm και είναι διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας.

   Ο κατασκευαστικός του τρόπος και τα υλικά του, το καθιστούν κατάλληλο όχημα για τα νησιά και τους επαγγελματίες των rent a car, όπως τονίστηκε. Τα υλικά κατασκευής, όπως π.χ το πολυεστερικό αμάξωμα, το γαλβανιζέ σασί, μένουν σχεδόν αλώβητα από το αλάτι της θάλασσας και ζουν σχεδόν για πάντα, με μια μικρή συντήρηση, αναφέρει η εταιρία.
   Αγωνία τώρα των κατασκευαστών είναι να καταφέρουν να μπουν σε πρόγραμμα του αναπτυξιακού, προκειμένου η ελληνική εταιρία να μπορέσει να έχει κονδύλια εξέλιξης, αλλά και να μπορέσει να περιορίσει τα μεγάλα κόστη που συνεπάγονται στην κατασκευή του. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε στόχος της εταιρίας είναι οι πωλήσεις 70 και πλέον οχημάτων το χρόνο.
   Read more...

   658 • 0

  2. Τεχνολογία

   Engineer

   Ιστορία αιώνων κυλάει κάτω από τα πόδια μας και την άσφαλτο των δρόμων της πρωτεύουσας, με τη φαντασία όλων μας ωστόσο να αποδεικνύεται αδύναμη μπροστά σε αυτά τα μεγέθη. Μια δόση από τα αρχαία χρόνια και την ισχυρή πόλη-κράτος που πρωτοστάτησε σε διοικητική και πολιτική οργάνωση παίρνουμε στα σκάμματα με μνημεία μεγάλων σωστικών ανασκαφών: από το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού μέχρι την Αρχαία Αγορά πάνω απ’ το Μοναστηράκι.
   Αλήθεια, όμως, πόσο ξεκάθαρη είναι στο μυαλό μας η εικόνα μιας πόλης όπως η Αρχαία Αθήνα με οχύρωση, κρήνες και λατρευτικά κέντρα;
   Ποιος μπορεί να φανταστεί ότι τα τείχη τελείωναν στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος του Εθνικού Κήπου, ότι στο τμήμα του Ηλεκτρικού μεταξύ Πλάκας και Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο έχουν βρεθεί τα περισσότερα ευρήματα από την εποχή του Χαλκού, καθώς και ότι κάτω από την πλατεία Συντάγματος διαπερνούν υπόγεια ρεύματα που για εκατονταετίες τροφοδοτούσαν τους πολίτες αυτής της πόλης;
   Τέτοιους είδους αναπάντεχα τετ-α-τετ με την ιστορία της αρχαίας Αθήνας σε περιμένουν, εάν ξεκινήσεις μια βόλτα στο κέντρο με το κινητό στο χέρι, συγχρονισμένο στη web-mapping πλατφόρμα Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών – ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ερευνητές, όσο και τους περιπατητές της πόλης που θέλουν να ανακαλύψουν βιωματικά όσα κρύβονται κάτω από την τωρινή της εμφάνιση.
   Τι είναι το Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών
   https://player.vimeo.com/video/616833401?h=263e76c1bc Χρειάστηκαν χρόνια και αξιέπαινη επιμονή για το αποτέλεσμα που βρίσκεται πλέον δύο κλικ μακριά, με ελεύθερη πρόσβαση. Δεδομένου του ιστορικού βάρους που φέρει στην πλάτη της η Αθήνα, πράγματι η δημιουργία ενός χάρτη με το σύνολο των σωστικών ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί ήταν χρόνιο αίτημα από πλευράς της αρχαιολογικής κοινότητας, κυρίως διότι θα διευκόλυνε ραγδαία το έργο της.
   Το απαιτητικό και κοπιώδες έργο ανέλαβε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Δίπυλον, η οποία προσεγγίζει την αρχαιολογική τοπογραφία με διεπιστημονικές μεθόδους. Η ομάδα για να προχωρήσει την έρευνα για την πλατφόρμα «Χαρτογραφώντας τις Αρχαιότητες των Αθηνών» συνεργάστηκε με πολλούς αρχαιολόγους, χαρτογράφους, τοπογράφους μηχανικούς, φιλόλογους και ειδικούς σε βάσεις δεδομένων, φτάνοντας εν τέλει σε ένα πρωτοφανές αποτέλεσμα: την αποδελτίωση όλων των σωστικών ανασκαφών που έχουν γίνει τα τελευταία 160 χρόνια σε 1.470 σημεία του κέντρου.
     https://www.instagram.com/dipylon_athens/ «Προσπαθήσαμε να αποδώσουμε σε έναν χάρτη την εικόνα της τοπογραφίας της αρχαίας Αθήνας με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια», εξηγεί η ομάδα σε ένα από τα κείμενα της ιστοσελίδας του πρότζεκτ. «Με τη χαρτογράφηση των σωστικών ανασκαφών, σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των όψεων μιας εντελώς άγνωστης Αθήνας».
   Στην Αρχαία Αθήνα με ξεναγό μία ψηφική πλατφόρμα
   Χαρτογραφήθηκαν στο σύνολο περίπου 6.700 στρέμματα σύγχρονου αστικού χώρου, από τα Πετράλωνα και το Θησείο μέχρι το Κολωνάκι και από το Μεταξουργείο έως τον Νέο Κόσμο. «Αντιστοιχεί στο τμήμα εκείνο της αρχαίας πόλης που περιέκλειαν στα όριά τους το Θεμιστόκλειο και το Βαλεριάνειο τείχος με μία εξωτερική περιμετρική ζώνη πλάτους 500 μέτρων», διευκρινίζουν οι ερευνητές της ομάδας Δίπυλον.
   Μία επιλογή είναι η ελεύθερη περιπλάνηση με φιλοσοφία flaneur που επιθυμεί να βουτήξει στα κεφάλαια του βιβλίου «Αθήνα», χωρίς πολύ σκέψη και προετοιμασία. Αλλά το ουσιαστικό προτέρημα που κάνει καινοτόμα και εξαιρετικά χρήσιμη την όλη προσπάθεια της web-mapping πλατφόρμας είναι η αναλυτική ταξινόμηση που εμπεριέχει: ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον ιστό της πόλης ανά ιστορική περίοδο, είτε ανά είδος και χρήση μνημείου που έχει εντοπιστεί, πχ δρόμοι, κτίρια, λουτρά, αγορές. Ανάλογα με όσα επιλέξει στα φίλτρα, αποκαλύπτεται ο αντίστοιχος χάρτης.
   Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε ελληνικά και αγγλικά, ενώ επόμενος στόχος είναι να διευρυνθεί η χαρτογράφηση προς τα νοτιοδυτικά και τα βορειοδυτικά, όπου βρίσκεται και η πολύτιμη για την ιστορία Ακαδημία των Αθηνών στον Κολωνό. Μέγας δωρητής για την υλοποίηση της πλατφόρμας ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
   Read more...

   336 • 0

  3. Τεχνολογία

   Engineer

   Σε ένα μεγάλο και πρωτοποριακό βήμα προχώρησε σήμερα ο Σύλλογος Μεσιτών Ακινήτων Αθηνών Αττικής «ανεβάζοντας» την ιστοσελίδα e-akinita.gr στην οποία οι πολίτες μπορούν να βρουν κάθε είδους ακίνητο.
   Η ιστοσελίδα έχει σύγχρονο lay-out και παρέχει πληροφορίες για περισσότερα από 80.000 ακίνητα σε όλη την Αττική. Βασικό πλεονέκτημα είναι πως όλες οι αγγελίες προέρχονται από εγκεκριμένα μεσιτικά γραφεία κάτι που εκμηδενίζει τους όποιους κινδύνους μπορεί να υπάρχουν για αγοραστές ή ενοικιαστές.
   Ταυτόχρονα κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει τη «Φόρμα Ζήτησης» ή την «Φόρμα Ανάθεσης Ακινήτου» και να διασφαλίσει πως το ακίνητό του θα βρεθεί στα σωστά επαγγελματικά χέρια.
   «Ο Σύλλογος μας λειτουργεί πάντοτε με απόλυτο γνώμονα την ασφάλεια των συναλλαγών μεταξύ μεσιτών και πολιτών ή εταιρειών και αυτός είναι και ο μόνος λόγος που προχωρήσαμε στη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας. Περισσότεροι από 3.000 συνάδελφοι μεσίτες, ανεβάζουν τις αγγελίες τους προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ανθρώπους που είτε αναζητούν ακίνητα για να επενδύσουν, είτε αγωνιούν για την εύρεση ενός σωστού ακινήτου για ενοικίαση», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Ακινήτων Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.
   Read more...

   471 • 0

  4. Τεχνολογία

   Engineer

   Έχοντας χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης για το δίκτυο οπτικής ίνας έως και 40%, η ΔΕΗ διεκδικεί σημαντικό κομμάτι της πίτας στην αγορά της χονδρικής ακολουθώντας επιθετική εμπορική πολιτική.
   Με ένα ιδιαίτερο φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο και επιθετική εμπορική πολιτική, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος για τον ΟΤΕ στην αγορά χονδρικής, στον επόμενο μεγάλο πόλεμο των τηλεπικοινωνιών. Ξεκινώντας πιλοτικά από το Περιστέρι, η ΔΕΗ στοχεύει να φτάσει τα 3 εκατ. συνδέσεις και έχοντας χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης του δικτύου, η ενεργειακή εταιρεία έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες.
   Καθώς η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη του πιλοτικού της δικτύου στο Δήμο Περιστερίου, το ερώτημα που επικρατεί είναι αν η εταιρεία ενέργειας θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των τηλεπικοινωνιών. Από την πλευρά της η ΔΕΗ δείχνει πως έχει στοιχηματίσει αρκετά στην είσοδο της στις τηλεπικοινωνίες, ευελπιστώντας να διαθέτει μια σταθερή ροή εσόδων ετησίως που θα της επιτρέπει να αποπληρώνει τον τεράστιο δανεισμό που έχει.
   Όπως είχε αναφέρει το BD, ο επικεφαλής της ΔΕΗ έχει πραγματοποιήσει επαφές με όλους τους εναλλακτικούς παρόχους προς διερεύνηση πιθανής συνεργασίας. Ο κ. Στάσσης έχει εκφράσει τις προθέσεις να δημιουργήσει δίκτυο με τιμές πολύ χαμηλότερες του ΟΤΕ, με τις πληροφορίες από την αγορά να αναφέρουν πως η έκπτωση αυτή είναι της τάξεως του 20%.
   Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο BD ότι η ΔΕΗ έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει πολύ γρήγορα το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο της διαθέτοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα που της επιτρέπει να «χτυπήσει» τις τιμές και να πάρει το δικό της μερίδιο στην αγορά χονδρικής. Ενσωματώνοντας δίκτυο οπτικής ίνας σε ένα υπάρχον ενεργειακό δίκτυο, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο με κόστος χαμηλότερο περίπου κατά 40% από τους παρόχους, που αναπτύσσουν υπόγεια δίκτυα υψηλότερου κόστους. Παράδειγμα τέτοιας επιτυχημένης ανάπτυξης δικτύου είναι η Ρουμανία, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις και πολύ υψηλότερες ταχύτητες από την Ελλάδα.
   Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος του κόστους ανάπτυξης υπόγειου δικτύου οπτικής ίνας αποτελούν τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Το σκάψιμο των δρόμων, τα υλικά αποκατάστασης της οδοποιίας κοστίζουν αρκετά, ενώ και ο αριθμός των εργαζομένων που απαιτείται είναι πολλαπλάσιος. Με την εξάλειψη αυτών των έργων, η ΔΕΗ έχει την ευελιξία να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με τον ΟΤΕ.
   Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν μπορεί η ΔΕΗ να πραγματοποιήσει την μετάβαση στις τηλεπικοινωνίες με επιτυχία. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι η ενεργειακή εταιρεία μπορεί να έχει το πλεονέκτημα της λιγότερο δαπανηρής ανάπτυξης δικτύου, ωστόσο η έλλειψη τεχνογνωσίας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις, ενώ τονίζουν ότι, γενικότερα, οι τηλεπικοινωνίες «αποτελούν ένα πολύ ακριβό σπορ».
   Επιπλέον, υπενθυμίζουν, ότι την περυσινή χρονιά και μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προαναγγείλει την υπογειοποίηση του δικτύου. Κάτι το οποίο δείχνει να έχει «παγώσει», ωστόσο το ζήτημα παραμένει ότι όσο ευάλωτο στις φλόγες είναι το δίκτυο ηλεκτρισμού άλλο τόσο θα είναι και το δίκτυο οπτικών ινών, ειδικά εκτός του αστικού ιστού.
   Επίσης, ήδη ο ΟΤΕ μαζί με την Vodafone και τη Nova-Wind έχουν ανακοινώσει τα δικά τους επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν να καλύψουν περίπου 4,8 εκατ. συνδέσεις. Η ανάπτυξη δικτύου της ΔΕΗ θα έρθει και σε περιοχές όπου θα υπάρχουν ήδη άλλοι παίκτες που θα λειτουργούν ως πάροχοι χονδρικής και εκεί θα παρουσιαστεί το ερώτημα αν η ΔΕΗ θα μπορέσει να κερδίσει την μάχη των τιμών, απέναντι όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και σε Vodafone ή Nova-Wind.
   Το σχέδιο της ΔΕΗ για την οπτική ίνα και τα κέρδη
   Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ Αλέξανδρο Πατεράκη, η εταιρεία εξέταζε για δυο χρόνια την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες ως πάροχος χονδρικής με τον στόχο να είναι να καλύψει περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το 2027. Εκτιμάται ότι, από το προσεχές φθινόπωρο, η ΔΕΗ σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους θα προσφέρει αρχικά ταχύτητες 1 Gbps.
   Το έργο κοστολογείται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια που θα προέλθουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
   Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του εν λόγω έργου, ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι η ΔΕΗ διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στο να διαχειρίζεται την υποδομή ενέργειας (στύλους, κολώνες, υπόγειες υποδομές κ.ά.). Αυτό λοιπόν το δίκτυο θα το εκμεταλλευτεί ώστε το δίκτυο οπτικών ινών να «περάσει» στην υπάρχουσα υποδομή, ενώ όπου δεν υπάρχει εναέριο δίκτυο θα βασιστεί στο υπόγειο δίκτυο.
   Υπενθυμίζουμε πως η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου πιο χαμηλές εκτιμήσεις για τις επενδύσεις, σημειώνοντας πως προτίθεται να επεκταθεί στις τηλεπικοινωνίες με ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών επενδύοντας 680 εκατ. μέχρι το 2026. Οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνουν βασική πηγή κερδοφορίας για τη ΔΕΗ που επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση στην παροχή χονδρικής υπηρεσίας πρόσβασης για ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
   Εκεί προέβλεπε, πως μέχρι το 2030 θα διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες στις τηλεπικοινωνίες μέσω συνεργασιών με παρόχους που θα χρησιμοποιούν το δίκτυο της ΔΕΗ για να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς τους πελάτες και έσοδα γύρω στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως με σημαντικότατα περιθώρια κερδοφορίας.
   Read more...

   484 • 6

  5. Τεχνολογία

   Engineer

   Ένα χρήσιμο εργαλείο, μια διαδικτυακή εφαρμογή που φέρει την επωνυμία Water Footprint, δημιούργησαν στο πλαίσιο ερευνητικής τους εργασίας καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίνοντας την δυνατότητα υπολογισμού του νερού που καταναλώνεται ατομικά ή σε επίπεδο χώρας από τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την βιομηχανία, ενώ παρέχει και συμβουλές για …εξοικονόμηση.
   Η εφαρμογή, που κανείς μπορεί να την εντοπίσει στην ιστοσελίδα https://waterfootprintgreece.online/, δημιουργήθηκε από τους Ρούση Θεοφάνη Ζιαμπρά και Αντιγόνη Ζαφειρίου, του τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής περιβάλλοντος- τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δημόσιες υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, για τον ακριβέστερο υπολογισμό της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης νερού/κάτοικο, αλλά και από εκπαιδευτικούς φορείς, σαν εργαλείο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εμβάθυνσης. Επίσης, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης αντίστοιχου εργαλείου και για καταναλωτές νερού διαφόρων άλλων πεδίων.
   Σε πρώτο βαθμό, η εφαρμογή προσπαθεί να δημιουργήσει ερεθίσματα στον χρήστη για να κατανοήσει σε ποιες καθημερινές δραστηριότητες του καταναλώνει το περισσότερο νερό. Το υπολογιστικό εργαλείο έχει μορφή ερωτηματολογίου, τις απαντήσεις του οποίου επεξεργάζεται το πρόγραμμα και στο τέλος δίνει συμβουλές στους καταναλωτές για την βελτίωση της υδατικής κατανάλωσής τους. Οι ερωτήσεις αφορούν την άμεση, αλλά και την έμμεση ατομική κατανάλωση νερού.
   Συνολικά, όπως αναφέρουν στην εργασία τους οι δημιουργοί της εφαρμογής, αυτή αποτελείται από τρία μέρη, ενώ δημιουργήθηκε με σκοπό την χάραξη μιας στρατηγικής μείωσης του υδατικού αποτυπώματος στην Ελλάδα. Στο πρώτο μέρος της εφαρμογής, δίνεται ο ορισμός του υδατικού αποτυπώματος, στο δεύτερο δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να υπολογίσει το προσωπικό του υδατικό αποτύπωμα για μία ημέρα, και στο τρίτο, παρουσιάζονται συμβουλές για την μείωση του προσωπικού υδατικού αποτυπώματος βασισμένες στις απαντήσεις που έχουν δοθεί στο ερωτηματολόγιο.
   Υπογραμμίζεται ότι οι ερωτήσεις που αναφέρονται σε όλη την οικογένεια, μετατρέπουν αναλογικά τα αριθμητικά τους δεδομένα σε ατομικό υδατικό αποτύπωμα και αυτές που αφορούν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό την ημέρας, μετατρέπονται σε ημερήσια κατανάλωση. Το αριθμητικό αποτέλεσμα που προκύπτει στο τέλος από την εφαρμογή, αποτελεί το ημερήσιο υδατικό αποτύπωμα ενός μέσου κατοίκου της Ελλάδος.
   Ο «μπλέ χρυσός» που αλλού λείπει εντελώς και άλλοι τον…..σπαταλούν
   Το νερό είναι ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους της γης και όπως υπογραμμίζεται στην εργασία των δημιουργών της εφαρμογής, οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για την κατανάλωση και την ρύπανσή του, και οδηγούν στην μείωση της ποσότητας και της ποιότητάς του. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται πάνω από 9.000 km3 γλυκού ή πόσιμου νερού, που προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως τα ποτάμια, τους υδροφόρους ορίζοντες, τους ταμιευτήρες κ.α. (από το συνολικό γλυκό νερό, το 15% περίπου θεωρείται μολυσμένο και άρα μη πόσιμο). Το νερό αυτό καταναλώνεται από τρεις κυρίως τομείς: αστικό, βιομηχανικό και γεωργικό/κτηνοτροφικό. Η παγκόσμια γεωργία απορροφά για τις ανάγκες της, κάθε χρόνο, το 92% όλου του πόσιμου νερού της γης, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Περίπου το 27% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού προορίζεται για την παραγωγή δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι κ.α.), ενώ το 22% για την παραγωγή κρέατος και το 7% για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων (Hoekstra & Mekonnen, 2012).
   Εδώ και δεκαετίας, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη η γεωργία να μειώσει την κατανάλωση νερού με σωστά μελετημένες υδατικά καλλιέργειες, βελτιώνοντας τις τεχνικές άρδευσης, αξιοποιώντας το νερό των βροχών και διαφυλάσσοντας τα υπόγεια ύδατα από την εξάντλησή τους. Επίσης, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με περιορισμό της κατανάλωσης των υδροβόρων κτηνοτροφικών προϊόντων, μπορεί να συντελέσει στην εξοικονόμηση αυτού του σημαντικού πόρου, του νερού.
   Στην εργασία επισημαίνεται ότι τα δεδομένα για τη διαχείριση του νερού παγκοσμίως καταδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες περιοχές του κόσμου. Η πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (United Nations, 2021), με τον τίτλο "Valuing Water" («Αξιολογώντας το νερό»), αξιολογεί το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο όμως δυστυχώς δεν μοιράζεται ισότιμα σε όλους τους λαούς της γης, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές λόγω της ανεπάρκειας, της κακής ποιότητας ή της λειψυδρίας. Με βάση την προαναφερόμενη έκθεση, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε πάνω από 2 δισ., οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε νερό.
   Τα δύο χρόνια της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, «το νερό αναδεικνύεται στο πλέον αναγκαίο αγαθό του παγκόσμιου πληθυσμού για την αντιμετώπιση του ιού», τονίζεται στην εργασία. Η χρήση του, με το συχνό πλύσιμο των χεριών αλλά και των επιφανειών, ρούχων και λευκών ειδών, αλλά και η ρύπανση του, λόγω της πανδημίας, με την ανίχνευση του SARS- COVID19 στα λύματα, αλλά και την επιβεβλημένη μεγάλη χρήση απορρυπαντικών και απολυμαντικών, «αποτυπώνουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα του νερού», σημειώνεται στην εργασία.
   Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται, ότι πλησιάζοντας προς το 2030, που έχει τεθεί ως ορόσημο για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs - Sustainable Development Goals), οι παγκόσμιες ανάγκες για νερό αναμένεται να υπερβούν τη βιώσιμη παροχή νερού κατά 40%. «Η διαρκής αύξηση του πληθυσμού και η καταναλωτική τάση συντελούν στην εξάντληση των υδατικών πόρων του πλανήτη», σημείωνεται.
   Read more...

   227 • 0

  6. Τεχνολογία

   Engineer

   Μετά από πολλές αλλαγές στην πρόταση, συζητήσεις, διαφωνίες και διαβουλεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη και το πρότυπο USB-C αποφασίστηκε να είναι το κοινό πρότυπο για όλους τους φορτιστές, τα κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που θα πωλούνται στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
   Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι η δραστική μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και ο τερματισμός της ταλαιπωρίας των πολιτών με τους φορτιστές που δεν είναι συμβατοί με τις συσκευές τους (π.χ. ο παλαιότερος φορτιστής να διαθέτει διαφορετικό βύσμα ή καλώδιο σε σχέση με τη νέα συσκευή του). «Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μία νέα φορητή συσκευή και θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
   Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν τον νέο τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς φορτιστή. «Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να επαναχρησιμοποιούνται περισσότερο οι φορτιστές και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και €250 εκατομμύρια συνολικά ετησίως από τις περιττές αγορές φορτιστών» διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
   Οι νέοι κανόνες θα έχουν ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην χρειάζονται πλέον διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν μια νέα συσκευή, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους. Τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, οι φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τα ηχεία, τα οποία επαναφορτίζονται μέσω καλωδίου θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα τύπου USB-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για συσκευές που είναι πολύ μικρές για να διαθέτουν τέτοια θύρα, όπως είναι τα έξυπνα ρολόγια, οι συσκευές παρακολούθησης της υγείας και ορισμένες συσκευές αθλητικού εξοπλισμού.
   Οι κατασκευαστές έχουν προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2024 για να εφαρμόσουν τον νέο κανονισμό, ο οποίος καλύπτει «κινητά τηλέφωνα, tablets, e-readers, ακουστικά, ακουστικά in-ear και over-ear, ψηφιακές κάμερες, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και φορητά ηχεία». Οι κατασκευαστές θα έχουν λίγο περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν σε συμμόρφωση με τον κανονισμό όσον αφορά τους φορητούς υπολογιστές (στη διάθεση τους έχουν έως και 40 μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του νέου κανονισμού).
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι είχε κάνει γνωστό ότι εργάστηκε με τη βιομηχανία για να μειώσει τον αριθμό των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε 3 την τελευταία δεκαετία. Αν και η θύρα Lightning της Apple χρησιμοποιείται πάντως από το περίπου 20% των συσκευών που πωλούνται στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα, η Αμερικάνικη εταιρεία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στον νέο κανονισμό. Το 2020 πάντως, η εταιρεία είχε δηλώσει μέσω του CEO της, Tim Cook, ότι η πρωτοβουλία για έναν καθολικό φορτιστή τηλεφώνου θα «καταπνίξει την καινοτομία» ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το iPhone θα αφήσει για πάντα πίσω του τη θύρα Lightning το Φθινόπωρο του 2023.
   Ένα άλλο ζήτημα που δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τους κατασκευαστές να διαχειρίζονται διαφορετικά πρότυπα όπως το DisplayPort για βίντεο. Όσον αφορά την παροχή ισχύος (PD, Power Delivery), η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε γνωστό ότι «θα παρέχονται στους καταναλωτές σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, καθιστώντας απλούστερο το να δουν αν οι φορτιστές που έχουν στην κατοχή τους είναι συμβατοί». Η έκδοση 2.1 του προτύπου USB-C υποστηρίζει παροχή ισχύος έως και 240W, από 100W, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να προσδιοριστεί πόσα watts μπορεί να υποστηρίξει ένα καλώδιο.
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει 12.000 τόνους φορτιστών κάθε χρόνο, πολλοί μάλιστα είναι αχρησιμοποίητοι, σύμφωνα με το Bloomberg. Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές ξοδεύουν περίπου €2,4 δισεκατομμύρια σε ξεχωριστούς φορτιστές (οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις συσκευασίες των συσκευών). Οι νέοι κανόνες απαιτούν επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Read more...

   194 • 0

  7. Τεχνολογία

   Engineer

   Το νέο μεγάλο έργο οπτικών ινών τελευταίας γενιάς της ΔΕΗΔΕΗ -0,16%, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, στο 5o Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών, ITC 2022.
   Το έργο, όπως σημείωσε ο κ. Πατεράκης, έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά από το Περιστέρι, όπου μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν συνδεθεί 15 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με δίκτυο Fiber to the Home (FttH), σε υπερυψηλές ταχύτητες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
   Η δράση αφορά αρχικά στην περιοχή του Περιστερίου, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες 500.000 άμεσες συνδέσεις για 10 επιπλέον δήμους. Μεγάλο όφελος για τους καταναλωτές, εγγυάται ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης.
   Παράλληλα, η ΔEΗ βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης προμηθειών για άλλες 500 χιλιάδες συνδέσεις, σε δέκα επιπλέον Δήμους, με τις εργασίες να ξεκινούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
   Σύμφωνα με το νέο business plan που έχει εκπονήσει η διοίκηση του ομίλου, η εταιρεία θα συνδέσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.
   Οι συνδέσεις αυτές θα γίνονται εναέρια, μέσω του υπάρχοντος δικτύου της ΔEΗ, και η ανάπτυξή τους είναι αρκετά πιο οικονομική και γρήγορη σε σχέση με τις υπόγειες συνδέσεις, καθώς δεν απαιτούνται σκαψίματα και ειδικές άδειες.
   Στις υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρεία περιλαμβάνονται η διάθεση συνδέσεων στη χονδρική με ταχύτητα έως 1 Gbps, αλλά και νέες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η αναγκαία διασύνδεση του 5G με οπτικές ίνες.
   Πρόκειται για έναν στόχο απολύτως εφικτό, αφού όπως εξήγησε ο κ. Πατεράκης:
   «η κατασκευή και η διαχείριση δικτύων είναι στο DNA της ΔEΗ, μια δραστηριότητα που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον στην Ελλάδα. Επιπλέον θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες υποδομές της – το εκτεταμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ σε όλη τη χώρα - οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη οπτικών ινών πιο γρήγορα και οικονομικά από την παραδοσιακή μέθοδο της υπόγειας όδευσης».
   Τα δίκτυα ανοιχτής πρόσβασης που κατασκευάζει η ΔEΗ επιτρέπουν τόσο στους βασικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσο και σε εναλλακτικούς να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά πακέτα υπηρεσιών, καθώς μειώνεται σημαντικά το κόστος τους για να φτάσουν στον τελικό πελάτη.
   «Μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις όλης της χώρας που θα απολαμβάνουν ταχύτερο και φθηνότερο ίντερνετ», τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ.
   Επιπλέον, η είσοδος της ΔEΗ στις οπτικές ίνες ενισχύει τον ανταγωνισμό και λειτουργεί ως επιταχυντής για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών ευρυζωνικότητας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πιάσει η χώρα τους στόχους ψηφιακής μετάβασης», υπογράμμισε ο κ. Πατεράκης.
   «Με δικές της δυνάμεις, η ΔEΗ συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση του εθνικού και ευρωπαϊκού σχεδιασμού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να πάψει επιτέλους η χώρα μας να είναι ουραγός στους ψηφιακούς δείκτες στην Ευρώπη».
   Read more...

   502 • 0

  8. Τεχνολογία

   Engineer

   Εκθετική παραμένει και για το 2022 η αύξηση της πρόσβασης των  πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
   Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, το α’ πεντάμηνο του 2022 η αυθεντικοποίηση των  πολιτών σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες με κωδικούς Taxisnet αυξήθηκε κατά 142% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
   Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο του 2022 οι πολίτες αυθεντικοποιήθηκαν σε πλατφόρμες ψηφιακών υπηρεσιών χρησιμοποιώντας κωδικούς Taxisnet 154.315.749 φορές, έναντι 63.617.253 αυθεντικοποιήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί την ίδια περίοδο του 2021.
   Η αύξηση αυτή βασίζεται στη διαρκή διεύρυνση των φορέων του Δημοσίου που αυθεντικοποιούν τους πολίτες  μέσω του Taxisnet. Ειδικότερα, ήδη κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 2022, 82 πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου απέκτησαν τη δυνατότητα να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ως διαπιστευτήρια τους κωδικούς Taxisnet.
   Με τον τρόπο αυτό, ο συνολικός αριθμός των φορέων (Υπουργεία, Δήμοι, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κοκ) που παρέχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες με κωδικούς Taxisnet ανέρχεται πλέον σε 276.
   Υπενθυμίζεται ότι η χρήση των κωδικών Taxisnet για την πρόσβαση των πολιτών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες συνιστά κεντρική στρατηγική του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ως εκ τούτου, αποτελεί διαρκή επιδίωξη η επέκταση της σχετικής δυνατότητας σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς.
   Διευκολύνεται, έτσι, σημαντικά η καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κάθε προσθήκη νέου φορέα υλοποιείται με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και με την προβλεπόμενη έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.
   Τα διαπιστευτήρια Taxisnet χρησιμοποιούνται με ενιαίο και απλό τρόπο σε ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών από πληθώρα φορέων του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό, πολίτες και επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την ανάγκη φυσικής παρουσίας στις διαδικασίες των φορέων, περιορίζοντας χρονοβόρες μετακινήσεις, αναμονή και άσκοπη ταλαιπωρία για τη λήψη υπηρεσιών (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, υποβολή αιτήσεων ή δηλώσεων, κλπ).
   Ενδεικτικά, παραδείγματα νέων ψηφιακών υπηρεσιών, στις οποίες δόθηκε η δυνατότητα χρήσης των κωδικών Taxisnet, είναι:
   Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αυθεντικοποίηση των γονέων μαθητών, ώστε να συμμετέχουν σε εξετάσεις/ κλήρωση για εισαγωγή σε Πρότυπα / Πειραματικά Σχολεία. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) για πρόσβαση και εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα σεμινάρια που οργανώνονται. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση πελατών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) αναφορικά με την υποβολή αιτημάτων ηλεκτροδότησης. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αφορά την Διαχείριση του Μητρώου Ραδιοερασιτεχνών και των κεραιοσυστημάτων τους. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες Περιφερειών Ηλεκτρονικές υπηρεσίες Δήμων Ηλεκτρονικές υπηρεσίες Μετοχικού Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες Επιμελητηρίων Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης για την εύκολη πληρωμή λογαριασμών μέσω διαδικτύου. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για Οργανισμούς Άθλησης και Πολιτισμού.
   Read more...

   128 • 0

  9. Τεχνολογία

   Engineer

   Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορά στη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου διαχείρισης και ανάλυσης πολυδιάστατων δεδομένων μεγάλου όγκου (big data), θέτει σε δημόσια διαβούλευση η Κοινωνία της Πληροφορίας. Το έργο, προϋπολογισμού €34 εκατ., θα υποστηρίζει λειτουργίες, όπως ο κυβερνητικός σχεδιασμός, η διαχείριση κρίσεων, η παρακολούθηση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες και ο σχεδιασμός νέων υπηρεσιών.
   Το έργο θα παρέχει πληροφόρηση τόσο προς Κυβερνητικούς χρήστες (Κεντρική Κυβέρνηση, Δημόσιες Υπηρεσίες), όσο και προς εξωτερικούς χρήστες (πολίτες, ανεξάρτητες Αρχές, θεσμοί).
   Ο Κεντρικός Κόμβος Διαχείρισης και Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου θα συγκεντρώνει και θα ομογενοποιεί πληροφορία από το σύνολο των σχετικών συστημάτων της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης και θα παράγει δείκτες απόδοσης για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας της  διακυβέρνησης.
   Οι αναφορές και οι αναλύσεις, που θα παρέχονται από τον Κεντρικό Κόμβο Διαχείρισης και Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου, κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Οικονομία & Ανάπτυξη, Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες, Περιβάλλον και Υποδομές, Ψηφιακός μετασχηματισμός και κοινή γνώμη.
   Στο πλαίσιο του έργου, οι παραπάνω πυλώνες θα επιβεβαιωθούν με τους αναδόχους των  εκτελεστικών συμβάσεων και ενδέχεται να προσαρμοστούν με βάση τις πλέον πρόσφατες ανάγκες  για αναφορές και αναλύσεις.
   Από που θα συγκεντρώνει δεδομένα
   Ο Κεντρικός Κόμβος Διαχείρισης και Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου θα συγκεντρώνει δεδομένα που πρωτογενώς είναι διαθέσιμα σε:
   - Συστήματα που υποστηρίζουν εσωτερικές διαδικασίες, όπως το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΓΛΚ (Gov ERP), το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΔΑΔ), το Σύστημα Μισθοδοσίας (Ενιαία Αρχή Πληρωμών), το Σύστημα  Δι@ύγεια, το Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε-procurement), το Σύστημα  Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), κ.λπ.
   - Συστήματα υποστήριξης πολιτών, όπως το Μητρώο Πολιτών, το Κυβερνητικό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πελατών (CRM), το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (eprescription), τις πληροφορίες Στατιστικής Υπηρεσίας, το Εθνικό Μητρώο, το Εθνικό Κτηματολόγιο, το Σύστημα Φορολογικής Διοίκησης (TAXISnet), κ.λπ.
   - Επιλεγμένοι ιστότοποι και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πραγματοποιείται δημόσιος διάλογος, σχετικά με τις δράσεις και τις μεταρρυθμίσεις του πλαισίου “Ελλάδα 2.0”.
   Η πληροφορία από όλα τα ανωτέρω συστήματα, ή/ και από ενδιάμεσες αποθήκες δεδομένων που τυχόν διαθέτουν εμπλουτισμένη σχετική πληροφορία, θα βρίσκεται σε ένα κεντρικό σημείο, ενοποιημένη σε ένα κοινό και ενιαίο μοντέλο, και ομαδοποιημένη ανά τομέα εφαρμογής, ώστε να  μπορεί να υποστηρίζει τη δημιουργία αναφορών και αναλύσεων κατά μήκος των προαναφερθέντων  πυλώνων.
   Προστασία δεδομένων
   Η διασφάλιση της ιδιωτικότητας και η προστασία προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων, όπως  δεδομένα δημοτολογίου - ληξιαρχείου, οικονομικά δεδομένα, ιατρικά αρχεία, περιουσιακά δεδομένα, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το προς υλοποίηση σύστημα.
   Κατά συνέπεια, αυτό θα πρέπει να προβλέπει μηχανισμούς και πολιτικές για την ενσωμάτωση των αρχών της σχετικής νομοθεσίας (GDPR), από τη φάση του σχεδιασμού, καλύπτοντας ενδεικτικά τον καθορισμό των uses cases και τη διαχείριση της  συγκατάθεσης των πολιτών για την χρήση των δεδομένων τους, την ανωνυμοποίηση της  πληροφορίας, την παρακολούθηση της ασφάλειας του συστήματος και την αναγνώριση/αναφορά  πιθανών κινδύνων.
   Read more...

   310 • 0

  10. Τεχνολογία

   GTnews

   Το  νησί της Αστυπάλαιας αποκτά την υπηρεσία «Astybus» και γίνεται σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο:
   στα ευφυή συστήματα μεταφορών  την πράσινη ενέργεια τον τουρισμό στην αυτοκινητοβιομηχανία.   Η νέα υπηρεσία επιβατικών μεταφορών κατά παραγγελία θα λειτουργήσει αποκλειστικά στην Αστυπάλαια. Πρόκειται για μία υπηρεσία μεταφοράς μόνο με ηλεκτρικά οχήματα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, που λειτουργεί μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες κάθε προσώπου ξεχωριστά και ανταποκρίνεται στο σύνολο αυτών των αιτημάτων.
   Κάθε κομμάτι αυτού του παζλ έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
   Τα «ID buzz», τα ηλεκτρικά οχήματα που έχει επιλέξει η VW είναι εξέλιξη μοντέλων, τα οποία έχουν γράψει ιστορία στον χώρο του αυτοκινήτου. Αλλά και στα ελληνικά νησιά. Σήμερα είναι πάλι εδώ, αλλά χωρίς βενζίνη. Η πλατφόρμα που θα εξυπηρετεί τους επιβάτες είναι ένα ευφυές σύστημα μεταφορών με εξαιρετικές δυνατότητες Η υπηρεσία «on demand» μετακίνησης κατά παραγγελία μπορεί να μοιάζει με αρκετές άλλες υπηρεσίες που συναντάμε στις αστικές μεταφορές, αλλά διαφέρει. Γιατί σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί να ικανοποιήσει όχι μόνο το αίτημα ενός επιβάτη, αλλά ένα σύνολο αιτημάτων μετακίνησης με αποτέλεσμα ταχύτερη εξυπηρέτηση και την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Το εγχείρημα της Αστυπάλαια θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για να αναπτυχθούν οι καινοτόμες αυτές υπηρεσίες.
   Δημιουργήθηκε άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο, Νόμος 4876/ 23/12/2021, (άρθρα 153 έως 156), προκειμένου να λειτουργήσει η υπηρεσία επιβατικών μεταφορών με ηλεκτροκίνητα οχήματα, αποκλειστικά στη Νήσο Αστυπάλαια και στη συνέχεια συντάχθηκαν οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (έκδοση Υ.Α. 145561/12/05/2022) για τον καθορισμό κομίστρου.
   Πέρα, όμως, από τη στενή αρμοδιότητα που αφορά στο νομοθετικό σκέλος, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνεργάζεται και θα συνεχίζει να συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδιασμού σε όλες τις πτυχές τους έργου, όπως τα ζητήματα οδικής ασφαλείας. Η μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο και έξυπνο νησί είναι ένα πρόγραμμα που εμπνέει.
   Το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα της καινοτομίας στα συστήματα Μεταφορών. Υπάρχει και το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης στα Τρίκαλα.
   Το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας είναι μέρος μιας ενιαίας στρατηγικής εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών Μεταφορών της Ελλάδας και φέρνει στο προσκήνιο περιοχές της πατρίδας μας που έχουν αστείρευτες δυνατότητες προόδου. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αδειοδοτήσεις υδατοδρομίων που  έχουν ξεκινήσει, με σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου που θα συνδέσει και άλλα νησιά με τη μητρόπολη, με ένα νέο μεταφορικό μέσο, το υδροπλάνο.
    
   Read more...

   229 • 0

  11. Τεχνολογία

   Engineer

   Τα κίνητρα που φέρνει το νέο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά και η επέκταση του δικτύου φορτιστών με το Φορτίζω Παντού. Πώς αρχίζει να γίνεται ανταγωνιστική η αγορά ηλεκτρικού οχήματος, παρά τις υψηλές τιμές τους. Τόσο η «πράσινη» στροφή της Ευρώπης, που προωθεί συστηματικά την ηλεκτροκίνηση βγάζοντας «εκτός παιχνιδιού» τα συμβατικά αυτοκίνητα, όσο και τα αντίστοιχα προγράμματα στήριξης των πολιτών για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, οδηγούν όλο και περισσότερους στο να εξετάσουν εάν μπορούν να στηρίξουν την επιλογή των «πράσινων μετακινήσεων».
   Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε μέρες πριν την έναρξη του β’ κύκλου του Κινούμαι Ηλεκτρικά που με νέα και περισσότερα κίνητρα φιλοδοξεί να δώσει μεγαλύτερα κίνητρα στους ενδιαφερόμενους για την αγορά ηλεκτροκίνητων μέσων ενώ και στον πρώτο Κλιματικό Νόμο αναφέρονται αυστηρά πλαίσια για την αντίστροφη μέτρηση ζωής των συμβατικών αυτοκινήτων.
   Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών τα οχήματα θα ταξινομούνται από την 1η Ιανουαρίου 2030 ή, εφόσον προβλέπεται διαφορετική ημερομηνία στο ενωσιακό δίκαιο. Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2026, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία τα νέα ΤΑΞΙ και το ένα τρίτο των νέων οχημάτων που ταξινομούνται για σκοπούς εκμίσθωσης σε τρίτους είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2023 το ΥΠΕΝ και το υπουργείο Μεταφορών θα επανεξετάσουν την επέκταση και σε άλλες περιοχές αυτού του μέτρου.
   Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ένα τέταρτο τουλάχιστον των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται ανά εταιρεία σωρευτικά, είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων, έως πενήντα γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα, ανά χιλιόμετρο (CO2/χλμ).
   Την ίδια ώρα, για να λυθεί και το βασικό ζήτημα της φόρτισης ώστε να «πατήσει πραγματικά γκάζι» η ηλεκτροκίνηση, με την πρώτη εκταμίευση του Ταμείου Ανάκαμψης ανοίγει ο δρόμος για να «τρέξει» και το ειδικό πρόγραμμα Φορτίζω παντού, με χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ προωθεί την ανάπτυξη δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης σε περιοχές όπου δεν είναι ακόμη συμφέρουσες οι επενδύσεις.  Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου φορτιστών θα παίξουν και οι δήμοι της χώρας με χρηματοδότηση που θα λάβουν από το Πράσινο Ταμείο καθώς στο πλαίσιο κοινοτικής οδηγίας διατηρούν την υποχρέωση να δημιουργήσουν ένα σημείο φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους. 
   Πόσο συμφέρει όμως η επιλογή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
   Κόστος καυσίμων: Ένα μέσο συμβατικό αυτοκίνητο καταναλώνει περί τα 8 λίτρα/ 100 χλμ. Με μέσο όρο χιλιομέτρων ετησίως τα 110.000 χλμ, η ετήσια κατανάλωση φθάνει στα 800 λίτρα καυσίμου. Με την τιμή της βενζίνης έστω στα 2,30 ευρώ, το ετήσιο κόστος για τη βενζίνη φθάνει στα 1.850 ευρώ. Στην περίπτωση του ντίζελ, η κατανάλωση είναι 5 λίτρα/ 100 χλμ. Με το κόστος στα 1,82 ευρώ και τους ίδιους υπολογισμούς, ετησίως ο οδηγός δαπανά περί τα 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, οι υπολογισμοί είναι πιο περίπλοκοι, ωστόσο και με τις σημερινές «τσιμπημένες» τιμές του ρεύματος, το ετήσιο κόστος της φόρτισης φθάνει τα 500-600 ευρώ ετησίως. Κόστος συντήρησης: Στα «ατού» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η εξαίρεσή τους από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν και τεκμήριο κατοχής για τον οδηγό τους. Σε ό,τι αφορά στο κόστος για το σέρβις, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην ουσία έχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις από τα αντίστοιχα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στα πρώτα χρόνια ζωής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου το σέρβις αφορά στην αλλαγή φίλτρου καμπίνας και τα υγρά φρένων. Το ουσιαστικό κόστος για το σέρβις αφορά στην μπαταρία που έχει μέσο όρο εγγύησης τα 8-10 χρόνια και στη συνέχεια ενδέχεται να χρειαστεί αλλαγή. Έως σήμερα, το κόστος αυτό δεν είναι αμελητέο, ωστόσο, με δεδομένη την ταχύτατη εξέλιξη των σχετικών τεχνολογιών οι τιμές, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, προβλέπεται να πέσουν σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Ένα ακόμα ζήτημα αφορά και στα εξειδικευμένα συνεργεία και ειδικούς μηχανικούς που –εκτός των αντιπροσωπειών- επίσης, έως σήμερα δεν μπορεί να βρει κανείς σε ευρεία γκάμα. Κόστος αγοράς: Το πρώτο ζήτημα στην απόφαση για την αγορά του αυτοκινήτου, είναι η ίδια η τιμή του. Παίρνοντας ως παράδειγμα αντίστοιχα αυτοκίνητα – συμβατικά και ηλεκτρικά, θα δει κανείς ότι η μέση τιμή για ένα μέσο καινούριο συμβατικό αυτοκίνητο για μία οικογένεια, η μέση τιμή αγοράς φθάνει στα 13.000 – 15.000 ευρώ. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της ίδιας κλάσης παραμένουν σε διπλάσια τιμή κατά μέσο όρο, ωστόσο με ανοιχτό το πρόγραμμα για την επιδοτούμενη αγορά τους θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και το 30% της επιδότησης που θα λάβει. Αντίστοιχα, για επαγγελματικά αυτοκίνητα – ταξί, τα συμβατικά ανέρχονται τώρα σε 22.00-23.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα τα ηλεκτρικά μπορούν να κινηθούν γύρω στα 40.000 ευρώ. Λαμβάνοντας την επιδότηση έως 22.500 ευρώ (με την απόσυρση του παλιού του ταξί), ένας επαγγελματίας μπορεί να πληρώσει λιγότερα συγκριτικά με την αγορά ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Πηγές της αγοράς, πάντως, σημειώνουν πως λαμβάνοντας υπόψη τα κόστη συντήρησης και καυσίμων αλλά και αξιοποιώντας κανείς το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ μπορεί να κάνει απόσβεση της αγοράς του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στα τρία χρόνια. Τι φέρνει το νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά
   Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος έχουν ως εξής:
   Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Η απόσυρση του παλιού οχήματος επιβραβεύεται με 1.000 ευρώ, ενώ η αγορά του έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ. Τα Άτομα με Αναπηρία, δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ, οι οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα θα δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά τέκνο, έναντι των συνολικά 1.000 ευρώ που προβλεπόταν στο παρελθόν, αλλά και νέοι έως 29 ετών θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ. Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εμπορευμάτων ή/και επιβατών καθώς και τα μικροαυτοκίνητα. Ειδικά για νέους έως 29 ετών προβλέπεται η προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών μικροαυτοκινήτων. Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά δίκυκλα L1e έως L4e παραμένει στο 20% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα ελαφρά ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα με κυβισμό μικρότερο των 50 cc καθώς και τα αντίστοιχα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού. Ειδικά για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων του συνόλου της κατηγορίας L θα επιδοτείται προαιρετικά ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος η αγορά δεύτερης μπαταρίας με ποσό 300 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένει στο 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ. Ειδικά για τις εταιρείες:
   Το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα. Επιπλέον, δεν υπάρχει όπως στον πρώτο κύκλο περιορισμός στον αριθμό επιδοτούμενων οχημάτων. Θα μπορούν πλέον να επιδοτούνται και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με τον όρο ότι αυτοί θα εξυπηρετούν αμιγώς τους σκοπούς της εταιρείας και δεν θα χρησιμοποιούνται για εμπορική εκμετάλλευση. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα να αποσύρουν ίσο αριθμό οχημάτων με αυτόν που αντιστοιχεί στα οχήματα για τα οποία αιτούνται επιδότησης, με το ποσό ανά όχημα να είναι 1.000 ευρώ. Εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτηθούν πλέον και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GR-Eco Islands, ειδική μέριμνα λαμβάνεται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καθώς η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενισχύεται με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο σε όλα τα νησιά της χώρας. Ενισχύονται επίσης οι εταιρείες αντιπροσώπων, εμπόρων και εισαγωγέων αυτοκινήτων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive) με ποσοστό επιδότησης 30% και μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο. Σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, δεν θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση εξαγοράς του οχήματος στη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων εταιρικών στόλων. Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση:
   Φυσικά Πρόσωπα Επιχειρήσεις Οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, ΑμεΑ ή Νέοι έως 29 ετών, με επιπλέον επιδότηση Ποια η διαδικασία:
   Εγγραφείτε στην υπηρεσία Συμπληρώστε τα στοιχεία σας Επιλέξτε την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία Επιλέξτε αν επιθυμείτε έξυπνο φορτιστή Επιλέξτε αν επιθυμείτε απόσυρση Επιλέξτε αν έχετε οικογένεια με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, είστε άτομο με αναπηρίες ή νέος έως 29 ετών.
   Read more...

   1224 • 5

  12. Τεχνολογία

   Engineer

   Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, είναι γεγονός. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έθεσε σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.) , στη διεύθυνση: https://electrokinisi.yme.gov.gr μέσω της οποίας οι φορείς της αγοράς της ηλεκτροκίνησης εγγράφονται στο Μητρώο και αποκτούν μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης.
   Για να δημιουργηθεί το Μητρώο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την ανάπτυξη και λειτουργική υποστήριξη της διαδικτυακής πλατφόρμας του Μ.Υ.Φ.Α.Η., με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πλέον, οι φορείς της αγοράς της ηλεκτροκίνησης θα μπορούν να «ανεβάζουν» στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. δεδομένα όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος, ο τρόπος πληρωμής κ.λπ. και τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ορατά στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο.
   Έτσι θα τηρείται στη διεύθυνση: https://electrokinisi.yme.gov.gr ένας χάρτης για το δίκτυο φόρτισης της χώρας μας ενώ σε επόμενο χρόνο, μέσα στο καλοκαίρι, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση από το κινητό τους σε όλες αυτές τις πληροφορίες μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητές συσκευές (για λογισμικό Android και iOS).
   Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε σχετικά: «Βήμα-βήμα, η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήσαμε, σύντομα θα αποτελεί το πλέον αξιόπιστο Εθνικό Σημείο Πρόσβασης για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων. Οι οδηγοί και ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, θα μπορούν εύκολα να λαμβάνουν σαφείς και έγκυρες πληροφορίες, ώστε να γίνει πιο εύκολο κάθε ταξίδι τους με ηλεκτροκίνητο όχημα. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για καλύτερη καθημερινότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος.»
   Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσκαλεί τους φορείς της ηλεκτροκίνησης να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την άμεση διάθεση των δεδομένων φόρτισης στον Έλληνα πολίτη.
   Read more...

   373 • 0

  13. Τεχνολογία

   Engineer

   Επίσημα η Starlink ανακοινώνει τη διάθεση του δορυφορικού της δικτύου σε 32 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, περίπου 1.5 χρόνο μετά την έναρξη των δημόσιων δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
   Ήδη όπως γνωρίζουμε και από χρήστες του insomnia, η Starlink έχει ξεκινήσει την αποστολή του κατάλληλου εξοπλισμού σε όσους είχαν προχωρήσει σε προπαραγγελία, καταβάλλοντας το κόστος των €499. Με βάση μάλιστα την εμπειρία του @BadIronTree, οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες από αυτές που έχει υποσχεθεί η εταιρεία, με το download να διαμορφώνεται από 180 έως και 400mbs, ενώ οι ταχύτητες upload είναι σημαντικά μικρότερες από 22 έως 60mbps. Σε πολύ καλά επίπεδα κυμαίνεται και το latency, το οποίο όπως και γενικότερα οι ταχύτητες που προσφέρει η υπηρεσία διαφοροποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.


   Με μια επίσκεψη στην επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας ενημερωνόμαστε ότι το κόστος εξοπλισμού έχει αυξηθεί -λόγω πληθωρισμού- στα €654 ενώ υπάρχει πρόσθετη χρέωση €85 για τα μεταφορικά. Το κόστος της μηνιαίας συνδρομής παραμένει στα €99 xωρίς κάποιο όριο στον όγκο των δεδομένων που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης. Το δίκτυο δορυφόρων της Starlink αποτελείται μέχρι σήμερα από 1584 δορυφόρους οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε ύψος που φτάνει τα 550 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Στόχος της Starlink αλλά και του CEO της, Elon Musk, είναι ο αριθμός αυτός να εκτιναχθεί στους 12.000 δορυφόρους, παρέχοντας μεγαλύτερες ταχύτητες αλλά και μια σειρά από νέες υπηρεσίες όπως συνεχή παροχή Internet μεγάλων ταχυτήτων σε φορτηγά, πλοία και αεροσκάφη. 
   Read more...

   577 • 0

  14. Τεχνολογία

   Engineer

   Η «επόμενη γενιά του Διαδικτύου», το metaverse, αποτελεί μία αγορά, η αξία της οποίας θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 13 τρισ. δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με νέο report της Citi, με την ονομασία «Metaverse and Money, Decrypting the Future». Στο report, η Citi σημειώνει, μάλιστα, ότι οι συνολικοί χρήστες του metaverse θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα πέντε δισεκατομμύρια. «Ωστόσο, για να φτάσει η αγορά σε αυτό το επίπεδο, θα απαιτηθούν επενδύσεις σε υποδομές», σημειώνει το report, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «θα χρειαστούν επενδύσεις σε τομείς όπως η πληροφορική, η αποθήκευση, η υποδομή δικτύου και οι πλατφόρμες ανάπτυξης παιχνιδιών».
   To metaverse θέλει να αλλάξει τον κόσμο μας
   Η πραγματικότητα είναι ότι το metaverse είναι, αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη αποκεντρωμένη πλατφόρμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία εικονικών κόσμων και κοινωνικών εμπειριών και ο πιο «καυτός» όρος στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας. Σύμφωνα με τη μελέτη Accenture Technology Vision 2022, με τίτλο «Meet Me in the Metaverse: The Continuum of Technology and Experience Reshaping Business», οι επιχειρήσεις πλέον στρέφονται σε ένα μέλλον διαφορετικό από αυτό για το οποίο σχεδιάστηκαν, καθώς η σύγκλιση νέων τεχνολογιών (augmented reality, blockchain, digital twin, edge computing κ.ά.) στοχεύει να αναδιαμορφώσει τις ανθρώπινες εμπειρίες. To metaverse επιτρέπει σε brands να δημιουργούν καθηλωτικές ψηφιακές εμπειρίες με τις οποίες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν οι πελάτες τους, ωστόσο, οι δυνατότητες και οι πιθανές χρήσεις του πραγματικά δεν έχουν όρια: από το εμπόριο, την τέχνη, τα μέσα ενημέρωσης και τη διαφήμιση, έως το gaming, την κοινωνική συνεργασία (σε επιχειρήσεις και εκπαίδευση), ακόμη και την υγειονομική περίθαλψη, το metaverse θέλει να αλλάξει κυριολεκτικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. Φανταστείτε ένα νέο ψηφιακό σύμπαν, το οποίο θα σας προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες ώστε να το εξερευνήσετε, αλλά και να αναπτύξετε το όραμά σας στους υπόλοιπους.
   Oι metaverse startups δημιουργούν καινοτομία
   Οι startups που θέλουν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα σε αυτή τη βιομηχανία είναι πλέον χιλιάδες, με κάποιες από αυτές να συζητιούνται ιδιαίτερα, χάρη στις λύσεις που προσφέρουν. Η ινδική NextMeet, για παράδειγμα, δείχνει τον τρόπο που θα γίνονται τα meetings του μέλλοντος, έχοντας επενδύσει στη δημιουργία μίας πλατφόρμας VR που επιτρέπει την εργασία εξ αποστάσεως, τη συνεργασία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι χρήστες, μέσω 3D avatars, μπορούν να αλληλεπιδρούν εικονικά μέσα στο metaverse, σε μία πλατφόρμα που κάνει την εργασία από το σπίτι και τη διαδικτυακή μάθηση πιο διαδραστική και πιο ελκυστική σε σύγκριση με τη χρήση μίας απλής video-conference πλατφόρμας. 
   Η PolkaWar είναι ακόμη μία περίπτωση metaverse startup που έχει δημιουργήσει αίσθηση. Έρχεται από τη Σιγκαπούρη και έχει δημιουργήσει μία NFT gaming platform που συνδυάζει την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) με το gaming. Το game της εταιρείας επιτρέπει σε κάθε παίκτη να χτίσει τον δικό του χαρακτήρα και να συμμετάσχει στη μάχη εναντίον άλλων παικτών. Επιπλέον, περιλαμβάνει ένα NFT marketplace, όπου οι παίκτες μπορούν να πουλήσουν τα αντικείμενα, τα όπλα και τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό τους στο παιχνίδι για κρυπτονομίσματα. Ουσιαστικά, οι παίκτες κερδίζουν το PWAR, το crypto-token της startup, με τη συμμετοχή τους, νοικιάζοντας τον εξοπλισμό τους στο παιχνίδι, καθώς και ποντάροντας τα υπάρχοντα tokens τους. 
   Ακόμη μία από τις πολυσυζητημένες startup της χρονιάς είναι η Zash, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που αξιοποιεί τις τεχνολογίες Web 3.0 για να αναπτύξει ένα κοινωνικό επενδυτικό δίκτυο ειδικευμένο στον τομέα της κρυπτογράφησης, το οποίο καθοδηγείται από τους δημιουργούς της, επιτρέποντας σε ιδιώτες επενδυτές να δημιουργούν κοινότητες και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Η λύση της startup, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του metaverse, έχει ως στόχο να προσελκύσει νέους επενδυτές, ιδιαίτερα από τα νεότερα δημογραφικά στρώματα. 
   To metaverse στην Ελλάδα
   Το ενδιαφέρον για το metaverse μεγαλώνει και στη χώρα μας, με τους περισσότερους να βλέπουν θετικά αυτό τον νέο κόσμο που έρχεται. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Ebuyer, τον περασμένο χρόνο υπήρχαν 15.282 posts στα social media αναφέροντας τον εικονικό κόσμο του metaverse, με μόνο 2,36% των συζητήσεων αυτών να είναι αρνητικές. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν 30% των online συζητήσεων για το metaverse στην Ελλάδα έγιναν από γυναίκες ηλικίας 18-24.
   H συζήτηση σχετικά με το metaverse στη χώρα μας φούντωσε με την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Accusonus, που έχει αναπτύξει ένα λογισμικό προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας, από τη μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms. Η Accusonus είναι μία startup που ιδρύθηκε το 2013 και τα προϊόντα της χρησιμοποιούν χιλιάδες γνωστοί παραγωγοί σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και κάτοχοι Grammy που έχουν συνεργαστεί με ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως οι Bob Dylan, Lou Reed, Shakira κ.ά. Στόχος της εξαγοράς αυτής είναι η ελληνική startup να παρέχει τις λύσεις ήχου και βίντεο που απαιτεί ο κόσμος εικονικής πραγματικότητας που αναπτύσσουν το Facebook και η Meta. Παράλληλα, δρομολογείται και η ίδρυση θυγατρικής της Meta στην Ελλάδα, καθώς έχουν γίνει σχετικές συνεννοήσεις και με την ελληνική κυβέρνηση.
   Άλλο ένα παράδειγμα ελληνικής startup που έχει μπει στον κόσμο του metaverse είναι η Magos, που επιχειρεί να «αγγίξει» τον κόσμο του μέλλοντος με το εξωσκελετικό γάντι που έχει δημιουργήσει. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017 και έχει αναπτύξει μία συσκευή που θα είναι εμπορικά διαθέσιμη τον επόμενο χρόνο και τοποθετείται στο ανθρώπινο χέρι προκειμένου να αναπαραστήσει ψηφιακά, σε ένα περιβάλλον εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, τις κινήσεις του. Η συσκευή δεν ψηφιοποιεί μόνο τις κινήσεις του χεριού, αλλά και την αίσθηση της αφής, με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων ενώ, εκτός από το hardware, η εταιρεία αναπτύσσει και το σχετικό software. Οι αγορές που στοχεύει αφορούν την εκπαίδευση, καθώς και καταστάσεις προσομοίωσης σε τομείς όπως χειρουργικές επεμβάσεις σε περιβάλλον VR, αεροδιαστημική, τηλερομποτική, αλλά και το gaming, ενώ, επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της κινητικότητας σε άτομα με προβλήματα στα άνω άκρα.
   Το Found.ation γράφει για το MoneyReview
   Read more...

   518 • 0

  15. Τεχνολογία

   Engineer

   Τη δημιουργία δέκα πιλοτικών πλωτών θαλάσσιων φωτοβολταϊκών σταθμών με 20ετή σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης,  προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ και την Αποθήκευση ηλεκτρισμού, που τέθηκε από χθες και ως τις 10 Μαίου σε δημόσια διαβούλευση.
   Οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί, που θα εγκατασταθούν κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αφορούν σε έργα ισχύος από 0,5 ως 1 MW.  Θα αναπτυχθούν σε θαλάσσιες περιοχές που οι επενδυτές θα μισθώσουν από το δημόσιο και για τις χερσαίες εγκαταστάσεις θα δοθεί η δυνατότητα χρήσης του αιγιαλού, της παραλίας, δημόσιων γαιών και δασικών εκτάσεων, εφόσον απαιτείται.
   Η αίτηση για την Ενιαία Άδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας των πιλοτικών αυτών έργων θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2023 στη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ. Η ενιαία άδεια θα έχει διάρκεια 22 ετών.
   Η χωροθέτηση των θαλάσσιων φωτοβολταϊκών πάρκων επιτρέπεται και στις Ζώνες Προστασίας και Διαχείρισης, χωρίς να απαιτούνται περιβαλλοντική αδειοδότηση και λήψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, εφόσον δεν παραβλάπτεται η ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής
   Για την έκδοση των αδειών καθορίζονται αποκλειστικές προθεσμίες και ο συνολικός χρόνος αδειοδότησης υπολογίζεται σε περίπου πέντε μήνες. Αν κάποιο από τα σχεδιαζόμενα έργα δεν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή εντός ενός έτους από την έκδοση της βεβαίωσης χωροθέτησης, η Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να ακυρώσει τη βεβαίωση και να εκδώσει νέα βεβαίωση για άλλο έργο.
   Οι κάτοχοι της βεβαίωσης χωροθέτησης υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης στον αρμόδιο Διαχειριστή και εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής εγγράφων σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την τεκμηρίωση του δικαιώματος νόμιμης χρήσης του χώρου εγκατάστασης του σταθμού.
   Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης χορηγείται κατά προτεραιότητα έναντι του συνόλου των αιτημάτων και εντός προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ακόμα και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα. Ισχύει για 12 μήνες και παρατείνεται έως την ημερομηνία λήξης της Ενιαίας Άδειας Εγκατάστασης και Λειτουργίας.
   Εντός δύο μηνών από την έκδοση και την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, οι πλωτοί σταθμοί συνυποβάλλουν στον Διαχειριστή εγγυητική επιστολή και συνάπτουν, εντός δύο μηνών, Σύμβαση Σύνδεσης, για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών. Το αίτημα σύναψης Σύμβασης Σύνδεσης διεκπεραιώνεται κατά προτεραιότητα έναντι κάθε άλλου αιτήματος.
   Οι πλωτοί σταθμοί εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών και μπορούν να συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης του μέχρι την 31η.12.2022. Στους σταθμούς που λαμβάνουν επενδυτική ενίσχυση δεν εφαρμόζεται η απομείωση της λειτουργικής ενίσχυσης της.
   Η Ενιαία Άδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας των εν λόγω πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών ενσωματώνει και αντικαθιστά όλες τις διοικητικές άδειες που απαιτούνται κατά την κείμενη νομοθεσία.
   Για την παραχώρηση του θαλάσσιου χώρου το ελληνικό δημόσιο, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μπορεί να παραχωρεί τη χρήση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί βεβαίωση περί επιτρεπτού της χωροθέτησης του πάρκου για χρονικό διάστημα 22 ετών.
   Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης, γενικής ή ειδικής, διάταξης, εντός τριών μηνών από την έκδοση της ενιαίας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, υποβάλλεται από τον μισθωτή αίτηση για σύναψη σύμβασης μίσθωσης, η οποία συνάπτεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών και του μισθωτή, και περιλαμβάνει τις θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις όπως έχουν οριοθετηθεί στην ενιαία άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.
   Το μίσθωμα που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο για τις μισθώσεις θαλάσσιων εκτάσεων ορίζεται σε 30 ευρώ ανά στρέμμα, θαλάσσιας έκτασης ανά έτος.
   Το αντάλλαγμα χρήσης και το μίσθωμα που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο για τις μισθώσεις χερσαίων εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού, καθορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής.
   Τα θαλάσσια φωτοβολταϊκά πάρκα θα αγκυρώνονται στον πυθμένα ή/και σε χερσαίο τμήμα και θα αποτελούνται από:
   (β) οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό,
   (γ) καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και
   (δ) συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.
   Για την χωροθέτηση και αδειοδότηση τους απαλλάσσονται από:
   α) την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων,
   β) περιβαλλοντική αδειοδότηση και λήψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων,
   γ) την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.
   Ο ενδιαφερόμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα υποβάλλει αίτηση στο ΥΠΕΝ που θα περιλαμβάνει:
   α) Συντεταγμένες της προς κατάληψη θαλάσσιας και χερσαίας έκτασης,
   β) συνοπτική τεχνική έκθεση του προς ανάπτυξη έργου.
   Read more...

   366 • 1

  16. Τεχνολογία

   Engineer

   Ο αμερικανικός κολοσσός παραμένει πιστός στην τιμολογιακή του πολιτική και ετοιμάζεται να προσφέρει το νέο του δημιούργημα σε τιμή αρκετά πιο αυξημένη από τον ανταγωνισμό.
   Άπιαστο όνειρο φαίνεται ότι θα παραμείνει για την πλειοψηφία των καταναλωτών το αυτοκίνητο το οποίο σχεδιάζει να κυκλοφορήσει στην αγορά η Apple.
   O αμερικανικός κολοσσός, ο οποίος έχει γίνει γνωστός τόσο για τα μοναδικής αισθητικής και τεχνολογίας προϊόντα που προσφέρει, όσο όμως και για τις ακριβές -και πάνω από την κανονική αξία- τιμές που επιλέγει να πουλήσει τις δημιουργίες του.
   Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές στο διαδίκτυο, από τη λογική αυτή δε πρόκειται να ξεφύγει ούτε το αυτοκίνητο το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει η Apple και θα κοστίζει κοντά στις 100.000 δολάρια.
   Στόχος της εταιρείας, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, είναι να μην απευθύνεται σε ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Αρχικά λοιπόν επιθυμεί να αποκτήσει ένα μικρό μερίδιο, το οποίο θα της επιτρέψει να σχεδιάσει προσεκτικά την διείσδυσή της στην αγορά. Στη συνέχεια αναμένεται να κυκλοφορήσει και πιο φτηνά μοντέλα, όταν πλέον η μάρκα θα έχει γίνει πιο γνωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες προέρχονται από το εξαιρετικά αξιόπιστο LeaksApplePro, τίποτα όμως δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει καν επισήμως το τελικό σχέδιο του αυτοκινήτου.

   Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2025, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η παρουσίασή του, ενώ στην αγορά είναι πιθανό να γίνει διαθέσιμο το 2026. Η Apple πάντως επιθυμεί να «τρέξει» τους χρόνους, αφού οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλον τον κόσμο γνωρίζουν μεγάλη άνοδο.
   Read more...

   1134 • 0

  17. Τεχνολογία

   Engineer

   Με ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς χρήστες θα ασχοληθεί άμεσα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
   Αυτή αφορά τη δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν αυτοί το router που επιθυμούν για την ευρυζωνική σύνδεση του σπιτιού τους τους και όχι ο πάροχος όπως γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.  Η δημόσια διαβούλευση για το θέμα θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου και «σκοπός της ΕΕΤΤ είναι να προσδιορίσει το όριο, μεταξύ του δημόσιου σταθερού δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του ιδιωτικού δικτύου του τελικού χρήστη, να αποσαφηνίσει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που φέρουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -τελικοί χρήστες, πάροχοι δικτύων ή/και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κατασκευαστές τερματικού εξοπλισμού-  και να δώσει στους τελικούς χρήστες τη δυνατότητα χρήσης τερματικού εξοπλισμού (π.χ router) της επιλογής τους».
   Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα routers που συνοδεύουν πολλοί πάροχοι κάθε νέα ευρυζωνική σύνδεση στερούνται δυνατοτήτων, χωρίς να δίνεται η επιλογή στον χρήστη να επιλέξει κάποιο άλλο ακόμα και με δική του χρέωση, κάτι που ισχύει και στις συνδέσεις οπτικών ινών. Εξαίρεση αποτελεί ο ΟΤΕ  ο οποίος δίνει SIP Credentials για όποιον θέλει να βάλει δικό του modem/router με VoIP δυνατότητα. Η ΕΕΤΤ υπενθυμίζει ακόμα ότι το 2021 είχε προβεί σε δημόσια διαβούλευση για το θέμα παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή πρακτική και θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το θέμα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC).
   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν επωνύμως τις απόψεις τους σε ηλεκτρονική μορφή όχι αργότερα από τις 17 Ιουνίου 2022, ημέρα Παρασκευή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected] Ανώνυμες απόψεις δεν θα γίνονται δεκτές ενώ περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
   Read more...

   601 • 1

  18. Τεχνολογία

   Engineer

   Tην εξαγορά των τριών οικοπέδων στις περιοχές Σπατών, Κορωπίου και Μαρκοπούλου, για τη δημιουργία του Συγκροτήματος Data Centers και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, επιβεβαίωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
   Ο επικεφαλής της Microsoft στην Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική γνωμοδότηση της Enterprise Greece σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των τριών Data Centers αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για τη Microsoft, το ελληνικό επιχειρείν, αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
   Υπενθυμίζεται οτι  το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2022, γνωμοδότησε θετικά προς τη Δ.Ε.Σ.Ε. για την υπαγωγή του Επενδυτικού Σχεδίου «Investment in Data Centres in Greece» της  Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A. στο Νόμο «Επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων»
   Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπερβαίνει το όριο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων (75εκ. Ευρώ) που θέτει το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων ενώ θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας. 
   Η Microsoft σχεδιάζει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται.
   "Πόλος έλξης" οι επενδυτές σε Data Center
   Η χώρα μας έχει μπει εδώ και καιρό στο "στόχαστρο" των τεχνολογικών κολοσσών με σημαντικές επενδύσεις να βρίσκονται στα... σκαριά από ομίλους (εκτός της Microsoft) όπως η Lamda Hellix, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα €300-€400 εκατ. αλλά και πολλές μικρότερες επενδύσεις έως €10 εκατ. από ομίλους όπως οι ΤΙ Sparkle, Hellas Sat, Cloudrock και Lancom. Υπενθυμίζεται ότι και η Amazon Web Services (AWS) έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα στο "γκρουπ" δημιουργίας υποδομών "τοπικών ζωνών” (Local Zones) εκτός των ΗΠΑ, μαζί με άλλες 20 τοποθεσίες στην Ευρώπη.
   Read more...

   377 • 0

  19. Τεχνολογία

   Engineer

   Η σχεδίαση του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone), που υλοποιείται με τη σύμπραξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εισέρχεται σε τελικό στάδιο.
   Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΑΒ, χθες Παρασκευή 1η Απριλίου, διοργανώθηκε ημερίδα από το γραφείο συνεργατών του υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου παρουσιάστηκαν νέες πτυχές του καινοτόμου προγράμματος «Αρχύτας», το οποίο θα αναβαθμίσει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.
   Το θέμα της ημερίδας ήταν «Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Αναγκαίος όρος για ισχυρή Ελλάδα» και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λαμία.
   Το πρώτο VTOL UAV αναμένεται να πετάξει στον ελληνικό ουρανό σε περίπου δύο χρόνια, προστίθεται στην ανακοίνωση.
   Τονίζεται, δε, ότι το drone θα ενισχύσει την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας και για πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις. Πρόκειται για ένα αερόχημα που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απο/προσγείωση με συστήματα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στον χώρο των drones.
   Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε στην ομιλία του στην ημερίδα ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται και διευρύνεται, ώστε η πατρίδα μας να μπει στον διεθνή στίβο ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας».
   «Είναι σαφές», συνέχισε, «ότι αυτή η πορεία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα».
   Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε: «H ΕΑΒ μπορεί να πρωταγωνιστεί στον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, κάτι που απ′ ό,τι φαίνεται θα αποτελέσει το μέλλον του τρόπου της άμυνας των χωρών».
   Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας ανέφερε ότι «η ΕΑΒ εφαρμόζει μια εξωστρεφή εμπορική πολιτική ανταγωνιζόμενη επάξια στο διεθνές περιβάλλον και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγικό φορέα, συμβάλλοντας στην εισροή συναλλάγματος και στην ενίσχυση του ΑΕΠ».
   Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι πρυτάνεις των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) που συμμετέχουν στην έρευνα του προγράμματος «Αρχύτας». Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΑΒ Ι. Κούτρας, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μ. Κορωναίος και κορυφαίοι πανεπιστημιακοί.
   Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, η ΕΑΒ υπέγραψε Μνημόνια Συνεργασίας με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Θράκης αλλά και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας τους για μία σειρά από προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας που θα ενισχύσουν την άμυνα, την ασφάλεια αλλά και την οικονομία της χώρας.
   Read more...

   335 • 0

  20. Τεχνολογία

   Engineer

   Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα χορηγείται στους δικαιούχους, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χρηματική ενίσχυση, υπό την μορφή κουπονιού, με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
   Πριν από μερικές ημέρες, τέθηκαν σε ισχύ (με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων),  οι ρυθμίσεις που καθιστούν εφικτή τη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας με αντικείμενο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω voucher ή άλλης ενίσχυσης.
   Έχει προηγηθεί η ένταξη στο ταμείο Ανάκαμψης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, για το ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Μέσω του συγκεκριμένου έργου, για το οποίο προβλέπονται φέτος πιστώσεις της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ, επιδιώκεται να ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 ατόμων. Επίσης θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν μισό εκατομμύριο ταμειακές μηχανές και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS). Σύμφωνα με πληροφορίες, τη θέσπιση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων θα διαδεχτεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η έκδοση Κοινής Υπουργικής απόφασης της οποίας το περιεχόμενο βρίσκεται από διαμόρφωση. Για το σκοπό αυτό η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χειρίζονται το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Την έκδοση της ΚΥΑ θα διαδεχτεί η έκδοση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, με την αξία των κουπονιών ανά δικαιούχο να κυμαίνεται από 700 έως 1.400 ευρώ.
   Η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις από τις οποίες καθεμία θα είναι ύψους 90 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για να αποκτήσουν το κουπόνι το οποίο, στη συνέχεια θα εξαργυρώνουν, για να προμηθευτούν ηλεκτρονικές εφαρμογές, λογισμικό ή για να καλύψουν το μεγαλύτερο τμήμα του απαιτούμενου κόστους για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών και POS. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό για την ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας ή προϊόντος και να προσκομίσουν απόδειξη πληρωμής που πιστοποιεί την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Μέσω του συγκεκριμένου έργου επιδιώκεται και η βελτίωση της κατάταξης της χώρας σε ευρωπαϊκούς δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας, όπως ο DESI.
   Read more...

   1909 • 0

  21. Τεχνολογία

   Engineer

   Θα αναπτύξουμε περίπου 2600 σημεία σε όλη την Ελλάδα με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τις προηγούμενες μέρες ζητήσαμε από τους δήμους να μας υποδείξουν σημεία και εντός του επόμενου έτους θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπου θα μπορεί κάποιος είτε σε πλατεία ή σε κάποιο πολιτιστικό κέντρο να έχει δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου με θέμα «Έξυπνες πόλεις και Ψηφιακής Μετασχηματισμός».

   Ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε ότι χρειάζεται μεράκι από την πλευρά των δημάρχων, «δεν νοείται ψηφιακός μετασχηματισμός αφήνοντας την αυτοδιοίκηση από έξω. Διότι είναι αυτή που έρχεται καθημερινά κοντά στον πολίτη» και συμπλήρωσε ότι «το πρόγραμμα έξυπνων πόλεων είναι μια σημαντική αρχή και εκεί πάνω θα γεννηθούν και νέες ιδέες».
   Σχετικά με τα προβλήματα κυκλοφορίας τους στις πόλεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με προβλήματα αναπηρίας, υπογράμμισε: «υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και είναι παράλληλα πράγματα. Είναι σημαντικό το να βοηθήσουμε το επίπεδο ζωής αυτών των ανθρώπων κάνοντας χρήση των τεχνολογιών».

   Ο κ. Λιβάνιος έκανε λόγο για επανάσταση και αλλαγή φιλοσοφίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πήραμε τον πολίτη από την λογική του κλητήρα και τον πήγαμε στο επίκεντρο των διαδικασιών» και αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών την οποία έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε να «μην ξεχνάμε ότι πριν από δέκα χρόνια πηγαίναμε στα ΚΕΠ, αυτή η φιλοσοφία αλλάζει, είμαστε σε καλό δρόμο και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ξεπεράσει και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες» με παράδειγμα την επιτυχία του καινοτόμου συστήματος εμβολιασμού. Μιλώντας για τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας των παιδιών ή ο έγκαιρο υπενθυμιστικό μηχανισμό εμβολιασμών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι «πάμε στην λογική αποθήκευσης και απλοποίησης της διαδικασίας για τα ιατρικά δεδομένα πάντα με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

   Όπως υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος, ήδη οι διαθέσιμες υπηρεσίες στο gov.gr φάνουν περίπου τις 1300 και διαρκώς θα αυξάνονται νέες υπηρεσίες, όπως συνέβη με την προσθήκη του αντιγράφου του βιβλίου συμβάντων της αστυνομίας, «ενώ προχωράμε σε άλλες υπηρεσίες όπως είναι η επίδοση κλήσεων για μάρτυρας σε δικαστήριο». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «το σύστημα ανταποκρίνεται πλήρως άσχετα με τον φόρτο επισκεψιμότητας όπως στις περιπτώσεις με τα self test. Ό,τι προβλήματα παρουσιάζονται αντιμετωπίζοντας άμεσα». Μιλώντας για την ανταπόκριση του κόσμου τόνισε ότι «το ζει στην καθημερινότητά του, είναι κάποια πράγματα που αλλάζουν την ζωή του».

   Όσον αφορά το κόστος του διαδικτύου τόνισε ότι «είναι χαμηλό, είμαστε από τις καλύτερες χώρες στην ανάπτυξη του 5G δικτύου και με την πρωτοβουλία δημιουργίας του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ επιδοτείται ουσιαστικά η ανάπτυξη start ups οι οποίες θα αναπτύξουν εφαρμογές για 5G τεχνολογία». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «είναι ευχάριστο ότι μεγάλοι πάροχοι έχουν ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις ανάπτυξης του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας. Ως υπουργείο ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός για επιδότηση γρήγορης οπτικής ίνας σε περιοχές που δεν υπάρχει εμπορική ζήτηση. Προσπαθούμε να επιδοτήσουμε με το πρόγραμμα Ultrafast Broadband και σε περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή ζήτηση.

   Τέλος, σχετικά με την εξοικείωση των πολιτών όσον αφορά στην χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις ψηφιακές δεξιότητες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «βελτιώνεται μέρα με την μέρα. Και αυτό οφείλεται σε δυο πράγματα. Πρώτον ότι πολλές εφαρμογές είναι πλέον διαθέσιμες ψηφιακά και οπότε λειτουργεί ως ένα κίνητρο και δεύτερον ότι η τεχνολογία έρχεται πολύ κοντά όπως για παράδειγμα με τα smartphones. Πλέον δεν είμαστε τόσο ψηφιακά αναλφάβητοι, το ίντερνετ φτάνει σε πολλά σπίτια», ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων και τους απλούς πολίτες που μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα στην Ψηφιακή Ακαδημία.
   Read more...

   255 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.