Jump to content
 • Novatron
 • Τεχνολογία

  Τεχνολογία

  755 ειδήσεις in this category

  1. Τεχνολογία

   Engineer

   Στο 1,163 δισ., ευρώ υπολογίζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ το κόστος του έργου εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» σε 7,5 εκατ. καταναλωτές, ένα έργο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.  Σύμφωνα με το προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αποτυπώνεται στο   Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2022-2026 του Διαχειριστή, η αντικατάσταση των παλιών «ρολογιών», με «έξυπνα» συστήματα τηλεμέτρησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της δεκαετίας, αν και ακόμη δεν έχει γίνει η ανάθεση του έργου. Το 2023 προβλέπεται να δαπανηθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το έργο έχουν διεκδικήσει επτά επιχειρηματικά σχήματα εκ των οποίων τέσσερα πέρασαν στη δεύτερη φάση.
   Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
   - Την ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
   - Τη  ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
   - Τη σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., μαζί με την γαλλική Oracle France SAS.
   - Την ελληνική Protasis με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS.
   Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, το έργο εκτιμάται ότι ολοκληρωθεί το 2030, με τους  καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να πληρώνουν λογαριασμούς με μετρήσεις που γίνονται ανά τετράμηνο. Μάλιστα, καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια προκειμένου να ανταμειφθούν, με   αυξημένες επιδοτήσεις, αλλάζοντας κλίμακα κατανάλωσης, δίχως να έχει διευκρινιστεί πώς πιστοποιείται η εξοικονόμηση, καθώς δεν υπάρχουν συστηματικές μετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ.  
    Σε κάθε περίπτωση,  ο ΔΕΔΔΗΕ στον πενταετή σχεδιασμό του προβλέπει ότι το έργο της αντικατάστασης των μετρητών θα αντλήσει το 2024 περίπου 120 εκατ. ευρώ, το 2025 170  εκατ. ευρώ και 180 εκατ. ευρώ το 2026. Όσο για τη χρηματοδότηση, όπως αναφέρεται στο σχέδιο ανάπτυξης, έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
   Το έργο προβλέπει αποξήλωση των υφιστάμενων παλαιών μετρητών και την  προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών για καταναλωτές χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων 5,2 εκατ. μονοφασικοί και 2,1 εκατ. τριφασικοί, καθώς και την ένταξη τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων.  
   Μεταξύ των ωφελειών από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών είναι η κατάρτιση τιμολογίων με σκοπό τη μετατόπιση ζήτησης από ώρες αιχμής σε ώρες χαμηλής ζήτησης και άρα χαμηλού κόστους. Η κατάρτιση τιμολογίων ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης. Η επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής προμηθευτή κλπ. 
   Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στο πλαίσιο της τηλεμέτρησης των εγκατεστημένων στο Δικτύου ηλεκτρονικών μετρητών, ο ΔΕΔΔΗΕ λειτουργεί Κεντρικά Συστήματα Τηλεμέτρησης ΧΤ & ΜΤ στα οποία έχουν ενταχθεί :
    
   -20.053 μετρητές σε Πελάτες ΜΤ, εκ των οποίων  10.869   καταναλωτές μέσης τάσης (ΜΤ),  5.657   Παραγωγοί ΜΤ,   3.290   ενδιάμεσοι μετρητές σε παροχές ΜΤ και   227   αυτοπαραγωγοί σε παροχές ΜΤ.
   -67. 393 μετρητές Μεγάλων Πελατών ΧΤ ισχύος 85 kVA, 135 kVA και 250 kVA, εκ των οποίων οι 57.386 είναι Καταναλωτές, οι 8.643 είναι Παραγωγοί, οι 1.000 είναι Αυτοπαραγωγοί, οι 364 είναι Φ/Β Στέγης και οι 5.212 είναι μετρητές παροχών μικρότερης ισχύος από 85KVA.
   -63.396 έξυπνοι μετρητές (παροχές 0, 1, 2, 3) εκ των οποίων 62.625 είναι Καταναλωτές, 579 είναι Παραγωγοί, 144 είναι Αυτοπαραγωγοί και 48 είναι Φ/Β Προγράμματος Στέγης
   Read more...

   153 • 0

  2. Τεχνολογία

   Engineer

   Χάρτη με όλα τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης, τα οποία είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, έχει αναρτήσει στην παρακάτω ειδική σελίδα στο διαδίκτυο το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:
   https://electrokinisi.yme.gov.gr/public/ChargingPoints/ 
   Εκτός από την τοποθεσία του κάθε σημείου φόρτισης, ο χάρτης δείχνει και ποιος είναι ο διαχειριστής του, ενώ παρέχει και άλλες επιπλέον πληροφορίες.
   Ας σημειωθεί ότι τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται συνεχώς στη χώρα μας και ιδιαίτερα σε μέρη όπως τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα. Με τη δημιουργία ενός επαρκούς δικτύου φόρτισης διευκολύνεται η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, ενώ το κυβερνητικό πλάνο ανάπτυξης υποδομών φόρτισης προβλέπει ότι θα έχουν δημιουργηθεί 12.000 σημεία έως το 2025 και 25.000 σημεία έως το 2030.
   Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει θέσει σε λειτουργία από τα τέλη του περασμένου Μαΐου τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Μ.Υ.Φ.Α.Η. (Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης).
   Η λίστα με τους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 28 παρόχους και είναι αναρτημένη στην ακόλουθη διεύθυνση: https://electrokinisi.yme.gov.gr/public/IDRO/
    
   Πληροφορίες και οδηγίες χρήσης για την πλατφόρμα που διαχειρίζεται τις εγγραφές στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο εγχειρίδιο: Βοήθεια για φορείς
   Read more...

   511 • 0

  3. Τεχνολογία

   Engineer

   Η ηλεκτροκίνηση θα κυριαρχεί σε επτά μεγάλες αγορές αυτοκινήτων της Ευρώπης έως το 2027 και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αυτό θα γίνει αρκετά νωρίτερα. Παράλληλα οι μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των νέων αυτοκινήτων ήδη έχουν πέσει σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο. Ο μέσος αριθμός διοξειδίου του άνθρακα για τα επιβατικά αυτοκίνητα ήταν μόλις 113 γρ/χλμ τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σύμφωνα με την Dataforce, δηλαδή 3 γρ/χλμ λιγότερο από τον στόχο που είχε θέσει για φέτος η ΕΕ.
   Οι Σκανδιναβικές χώρες πρωτοστατούν στον αγώνα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, με το 28% των πωλήσεων στόλου μίσθωσης και το 46% των πωλήσεων ιδιωτικών αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικό. Επιπλέον το 22% των πωλήσεων αυτοκινήτων μίσθωσης και το 14% των ιδιωτικών πωλήσεων είναι plug-in υβριδικά στη Δανία, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία και στη Σουηδία.
   Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι εκπομπές ρύπων στη Νορβηγία, που φέτος είναι μόλις 20 γρ/χλμ, καθώς το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πάνω από το 50%. Η Ολλανδία, επίσης, σημείωσε σημαντική πρόοδο το περασμένο έτος, μειώνοντας τις μέσες εκπομπές ρύπων ανά νέο αυτοκίνητο από 107 γρ/χλμ το 2021 σε 92 γρ/χλμ φέτος. Ωστόσο υπάρχουν χώρες που εξακολουθούν να έχουν υψηλές εκπομπές ρύπων, όπως η Σλοβακία με 164 γρ/χλμ.
   Οι μειώσεις εκπομπών ρύπων είναι σημαντικές για τους κατασκευαστές λόγω του φόβου των μεγάλων προστίμων, όταν ξεπεράσουν τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ και που είναι 116 γρ/χλμ. Σύμφωνα με την Dataforce, ο συνδυασμένος μέσος όρος του Ομίλου VW είναι 125 γρ/χλμ, λόγω της μειωμένης παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων πρώτων υλών. Ωστόσο η παραγωγή περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αρκετών υβριδικών οχημάτων θα βοηθήσουν το VW Group να αποφύγει οποιαδήποτε οικονομική κύρωση.
   Άλλωστε ο Όμιλος VW έχει δημιουργήσει μια ομάδα αντιστάθμισης εκπομπών με πολλούς μικρότερους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία θα μειώσει περαιτέρω το διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με την Dataforce.
   Τέλος, το ποσοστό των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη μπορεί να θεωρηθεί αρκετά υψηλό σήμερα. Όμως τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πτωτική πορεία και σε καμιά περίπτωση δεν έχει ποσοστό μεγαλύτερο στο άθροισμα από τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα. ΑΠΕ ΜΠΕ
   Read more...

   158 • 0

  4. Τεχνολογία

   Engineer

   Το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ ενέκρινε την ίδρυση της εταιρείας τεχνοβλαστού με την επωνυμία «TopoTronics Spin-off ΙΚΕ» και τη συμμετοχή του Ιδρύματος στην εταιρική σύνθεση της. Η TopoTronics είναι ο έκτος κατά σειρά ίδρυσης τεχνοβλαστός του ΕΜΠ.
   Η TopoTronics ιδρύθηκε από το μέλος ΕΔΙΠ Δρα Γεώργιο Πηνιώτη και τον ερευνητή Δρα Αθανάσιο Μπίμη, από το Εργαστήριο Γεωδαισίας (Τομέας Τοπογραφίας) της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής, με σκοπό την ανάπτυξη υλικού (hardware) και λογισμικού (software) για τη συλλογή, διαχείριση και επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων. Το πρώτο προϊόν του τεχνοβλαστού είναι ένας καινοτόμος γεωδαιτικός δορυφορικός δέκτης εντοπισμού (GNSS) χαμηλού κόστους, συνοδευόμενος από Android λογισμικό οδήγησης και διαχείρισης των δεδομένων.
   Αναλυτικότερα, βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου του, ο τεχνοβλαστός TopoTronics θα προσφέρει τα ακόλουθα προϊόντα και υπηρεσίες:
   – Ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση καινοτόμου ολοκληρωμένου εξοπλισμού, κυρίως χαμηλού κόστους, για τη συλλογή και διαχείριση γεωχωρικών δεδομένων, με συνοδευτικό λογισμικό οδήγησης του εξοπλισμού και επεξεργασίας των δεδομένων.
   – Ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορική διάθεση προσαρμοσμένου (custom) λογισμικού (οδήγησης hardware, συλλογής και επεξεργασίας γεωχωρικών δεδομένων).
   – Παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης και υλοποίησης προσαρμοσμένων λύσεων εξοπλισμού και συνοδευτικού software οδήγησης και επεξεργασίας γεωχωρικών δεδομένων για εξειδικευμένες εφαρμογές.
   – Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων μέτρησης με εφαρμογή μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης για την επεξεργασία και ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων.
   Απώτερο στόχο του τεχνοβλαστού αποτελεί η εξέλιξη, η αυτοματοποίηση και η διασφάλιση των συνήθων μεθόδων και πρακτικών συλλογής γεωχωρικών δεδομένων, για τη διευκόλυνση των μηχανικών και των απλών χρηστών στο ύπαιθρο.
   Read more...

   302 • 0

  5. Τεχνολογία

   Engineer

   Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έφθασαν σχεδόν το 80% —νέο παγκόσμιο ρεκόρ— των νέων ταξινομήσεων καινούργιων αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης στη Νορβηγία την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα εξειδικευμένος οργανισμός. Με μεγάλη κερδισμένη την αμερικανική Tesla, στην κορυφή της κατάταξης των κατασκευαστών με μερίδιο αγοράς 12,2%, την περασμένη χρονιά διατέθηκαν 138.265 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη σκανδιναβική χώρα, με άλλα λόγια τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αντιπροσώπευαν το 79,3% των συνολικών πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πληροφόρησης για την Οδική Κυκλοφορία (Opplysningsrådet for veitrafikken, OFV).
   Η Νορβηγία, χώρα με μεγάλη παραγωγή υδρογονανθράκων αλλά ταυτόχρονα πρωταθλήτρια στην προώθηση των αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, συνέτριψε το προηγούμενο δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, που είχε καταγραφεί το 2021 (64,5%).
   Συγκριτικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 8,6% των νέων ταξινομήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.
   Τον Δεκέμβριο, τα αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με μπαταρίες αντιπροσώπευαν το 82,8% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, καθώς πολλά νοικοκυριά έσπευσαν να τα αποκτήσουν προτού καταργηθεί φορολογικό κίνητρο για την αγορά τους και γίνουν σημαντικά ακριβότερα.
   Το μοντέλο Y της Tesla (crossover SUV) κατέλαβε μερίδιο αγοράς 11,5%, με την εταιρεία του Ίλον Μασκ να καυχιέται πως έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων που κατείχε από το 1969 ο θρυλικός σκαραβαίος της Volkswagen.
   Η Νορβηγία έχει τη φιλοδοξία όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα να έχουν μηδενικές εκπομπές, να είναι ηλεκτρικά ή να καίνε υδρογόνο, από το 2025, προσφέροντας ειδικά κίνητρα, πάνω απ’ όλα φορολογικά, για αυτό.
   Ωστόσο, καθώς ο τομέας ωριμάζει, οι αρχές έχουν αρχίσει πλέον να καταργούν κάποια κίνητρα που είχαν υψηλό δημοσιονομικό κόστος.
   Από την 1η Ιανουαρίου, η εξαίρεση από τον ΦΠΑ (25%) δεν ισχύει πλέον παρά για την αγορά νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου με τιμή κάτω από 500.000 κορόνες (47.500 ευρώ). Όσα έχουν υψηλότερη τιμή υπόκεινται επομένως στον φόρο.
   Σήμερα, το ένα στα πέντε αυτοκίνητα που κυκλοφορεί στους νορβηγικούς δρόμους είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό — πρόκειται, και σε αυτή την περίπτωση, για παγκόσμιο ρεκόρ. ΑΠΕ ΜΠΕ
   Read more...

   159 • 0

  6. Τεχνολογία

   Engineer

   Προ των πυλών βρίσκεται η λειτουργία του μεγαλύτερου σε μήκους πιλότου αυτόνομης οδήγησης σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πόλη των Τρικάλων, μετά την υπογραφή της σχετικής ΥΑ από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο. 
   Η ΥΑ καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων που αφορούν στην κυκλοφορία επιβατηγού οχήματος χωρίς την παρουσία οδηγού, η οποία επιτρέπεται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους αρμοδίων υπηρεσιών της Τροχαίας.  
   Πώς θα λειτουργήσουν τα προγράμματα αυτόνομης οδήγησης 
   Η ΥΑ περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα για ερευνητικούς σκοπούς. 
   Ειδικότερα:
   Η κυκλοφορία επιβατηγού οχήματος θα γίνεται σε συγκεκριμένη διαδρομή ή σε λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας και η κίνησή του θα ρυθμίζεται από τον υπεύθυνο παρακολούθησης κίνησης, ο οποίος δεν θα βρίσκεται εντός του οχήματος.  Προβλέπεται ότι η κυκλοφορία επιβατηγού οχήματος χωρίς οδηγό γίνεται κατά μήκος συγκεκριμένης αστικής ή περιαστικής διαδρομής, με ομόρροπη φορά προς την υπόλοιπη κυκλοφορία της οδού και σύμφωνα με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την κατάλληλη σήμανση. Το όχημα φέρει κατάλληλο εξοπλισμό που συμμορφώνεται με τους φωτεινούς σηματοδότες κατά μήκος της διαδρομής κίνησης του, ώστε να διασφαλίζεται η προτεραιότητα στην κατεύθυνση κίνησης του οχήματος, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητάς του ορίζεται σε 30 χλμ/ ώρα. Ο υπεύθυνος παρακολούθησης της κίνησης του οχήματος εποπτεύει συνολικά τη λειτουργία του συστήματος εν κινήσει από το κέντρο ελέγχου και πρέπει να είναι κάτοχος αντίστοιχης ισχύουσας κατηγορίας άδειας οδήγησης, ενώ υπόκειται υποχρεωτικά σε εκπαίδευση από τον αρμόδιο φορέα (Ερευνητικό Ίδρυμα), που έχει την ειδική τεχνογνωσία για τη λειτουργία του οχήματος που κυκλοφορεί, του εξοπλισμού του και των υποδομών. Φάσεις υλοποίησης
   Κατά τη δοκιμαστική περίοδο προβλέπεται, αρχικά, η κυκλοφορία του συγκεκριμένου οχήματος με παρουσία οδηγού και σε δεύτερο στάδιο, η κυκλοφορία χωρίς την παρουσία οδηγού, αλλά με την παρουσία επόπτη εντός του οχήματος και χωρίς την παρουσία λοιπών επιβατών. 
   Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο γίνεται μόνο μετά από επιτυχή αξιολόγηση του προηγούμενου σταδίου, ενώ σε περίπτωση βλάβης, προβλέπεται η άμεση ακινητοποίηση του οχήματος.  
   Τεχνικές προδιαγραφές
   Σημειώνεται ότι για τη θέση σε κυκλοφορία του οχήματος χωρίς οδηγό ορίζονται συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες πρέπει να πληροί το όχημα, όπως το σύστημα αυτοματοποιημένης οδήγησης (ADS). 
   Το σύστημα αυτό, μεταξύ άλλων, είναι ικανό: να λειτουργεί σε ασφαλείς ταχύτητες και να επιδεικνύει προληπτική συμπεριφορά σε αλληλεπίδραση με τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου, καθώς και να ανιχνεύει και να αντιδρά κατάλληλα σε αντικείμενα και συμβάντα που σχετίζονται με το καθήκον δυναμικής οδήγησης, όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα και άλλοι χρήστες του οδικού δικτύου (ποδήλατα, σκούτερ, αναπηρικά αμαξίδια, πεζοί και εμπόδια). 
   Read more...

   444 • 0

  7. Τεχνολογία

   Engineer

   Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα επενδύει σε υποδομές που εκσυγχρονίζουν την οικονομία της και δημιουργούν το υπόστρωμα για τη μετάβασή της στη νέα ψηφιακή εποχή.
   Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ανάμεσα στα έργα αγροτικών υποδομών, όπως τα εγγειοβελτιωτικά και τα αρδευτικά έργα που υλοποιεί, έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό έργα που αναπτύσσουν τις τεχνολογικές υποδομές της ελληνικής υπαίθρου.
   Ψηλά στη λίστα αυτών των έργων του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται η δράση της «Ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές» (Δράση 7.3) που συγχρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) αποτελώντας βασικό μέρος του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου.
   Μια δράση που συμπεριλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους έργα που έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Αυτές οι υποδομές αναμένεται να αναβαθμιστούν περαιτέρω με το υποέργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – ULTRAFAST BROADBAND (UFBB)», έργο συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 25 εκατ. καλύπτονται.
   Το εν λόγω έργο αφορά στην ανάπτυξη Αγροτικού Ευρυζωνικού Δικτύου στις λεγόμενες «λευκές» περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή τις ορεινές, απομονωμένες και παραμεθόριες περιοχές που δεν έχουν υποδομή για πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτές οι περιοχές κατοικούνται μόλις από το 6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, και βιώνουν το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει με άλλες περιοχές, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα των τοπικών υπηρεσιών και την κοινωνική ευημερία.
   Η ανάπτυξη του αγροτικού Ευρυζωνικού δικτύου θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ελληνικής Περιφέρειας, θα διασφαλίσει την κοινωνική ένταξη, βοηθώντας στην οικονομική ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Θα λειτουργήσει, επίσης, αποτρεπτικά στη μετατόπιση της οικονομικής δραστηριότητας, ενθαρρύνοντας τους επιχειρηματίες να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους από τη γενέτειρά τους.
   Η δράση αποσκοπεί στη δημιουργία υποδομών που θα εξασφαλίζει στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών, ειδικά αυτών που κατοικούν σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές αλλά και ευρύτερα σε μικρούς οικισμούς, τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες που θα φτάνουν το ελάχιστο τα 100Mbps και θα μπορούν να αναβαθμιστούν έως και το 1 (ένα) gigabit.
   Κάτι που όχι μόνο θα γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας αλλά θα δημιουργήσει τη βασική υποδομή για την εφαρμογή της «ευφυούς γεωργίας» ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, βοηθώντας να καταστεί εφικτό το σχέδιο εκσυγχρονισμού της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.
   Βασική προσέγγιση είναι η κατασκευή νέων δημόσιων παθητικών και ενεργών υποδομών ευρυζωνικής πρόσβασης, με προϋπόθεση την τεχνολογική ουδετερότητα, που θα παρέχονται στη συνέχεια με ένα ανοικτό και κοστοστρεφές μοντέλο διάθεσης προς χρήση/αξιοποίηση από τρίτους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
   Το έργο στις αρχές του έτους απέκτησε προσωρινούς αναδόχους για το σύνολο της χώρας, βρίσκεται στη φάση της συμβασιοποίησης και αναμένεται τους επόμενους μήνες να προχωρήσει στην οριστικοποίηση του.
   Read more...

   226 • 0

  8. Τεχνολογία

   Engineer

   Όταν το gov.gr άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2020 κανείς δεν φανταζόταν την τεράστια ανταπόκριση που θα είχε στους πολίτες, οι οποίοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα άρχισαν να το επισκέπτονται και να το χρησιμοποιούν, έχοντας τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το κράτος από το σπίτι ή το γραφείο τους, χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται. Τι φανερώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης;
   Ο αριθμός των ψηφιακών υπηρεσιών τον Μάρτιο του 2020 ήταν 501 φτάνοντας τον Νοέμβριο του 2022 τις 1.490, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός των πολιτών (συνολικά 8.134.174) που έχουν χρησιμοποιήσει την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη και έχουν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον μια φορά, εκδίδοντας ένα τουλάχιστον έγγραφο ή υποβάλλοντας μια ηλεκτρονική δήλωση. Όσο για τα έγγραφα ή δηλώσεις που έχουν εκδοθεί ή υποβληθεί ηλεκτρονικά από την αρχή λειτουργίας του gov.gr μέχρι σήμερα αριθμούν τα 227.585.781.
   Εξάλλου, όπως έχει τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρρακάκης “η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική, μια πολιτική που πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Με αυτό στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη υπηρεσιών και εφαρμογών με πολιτοκεντρικό σχεδιασμό”.
   Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι δέκα πιο δημοφιλείς υπηρεσίες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα “κλικ” είναι:
   1) οι άυλες συνταγές που φτάνουν τις 73.731.324,
   2) τα άυλα παραπεμπτικά που αριθμούν τα 32.994.635,
   3) στην τρίτη θέση κατατάσσονται οι υπεύθυνες δηλώσεις με 10.263.690 συνολικά από την αρχή λειτουργίας του gov.gr μέχρι σήμερα,
   4) έπονται τα πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης που αγγίζουν τα 5.233.952 και
   5) στην πέμπτη θέση βρίσκονται οι ενεργοποιήσεις άυλης συνταγογράφησης που φτάνουν τις 4.159.272. Ακολουθούν
   6) οι εξουσιοδοτήσεις που αγγίζουν τις 3.220.021, ενώ
   7) 1.219.866 πιστοποιητικά γέννησης εκδόθηκαν ψηφιακά,
   στην όγδοη θέση των προτιμήσεων των πολιτών βρίσκεται η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου που αγγίζει τις 856.410.
   9) Στην ένατη θέση βρίσκονται οι ληξιαρχικές πράξεις γέννησης που έφτασαν συνολικά τις 752.780 και τέλος,
   10) στην δέκατη θέση των “κλικ” των πολιτών βρίσκονται τα αντίγραφα ποινικού μητρώου που υπολογίζονται στα 503.982.
   Read more...

   834 • 0

  9. Τεχνολογία

   Engineer

   Σύμφωνα με την εταιρεία Mighty Buildings, το πρώτο σπίτι στον κόσμο κατασκευασμένο με εκτύπωση 3D και με μηδενικές εκπομπές άνθρακα ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ. Πρόκειται για κατοικία η πρώτη από ένα σύνολο 40 μονάδων που θα κατασκευαστούν στην κοινότητα Desert Hot Springs της Καλιφόρνια, η οποία διερευνά στρατηγικές περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η εταιρεία τεχνολογίας ολοκλήρωσε το σπίτι, με συνολικό εμβαδό 159 τμ, το Σεπτέμβριο του 2022. Το ακίνητο, γνωστό ως Quatro, σχεδιάστηκε από την Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects (EYRC) με την προοπτική να παράγει τόση ενέργεια όση καταναλώνει, χρησιμοποιώντας τεχνολογία της Mighty Buildings.
   «Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που ολοκληρώνει αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το πρότυπο βιώσιμης στέγασης του μέλλοντος», δήλωσε ο CEO της Mighty Buildings, Slava Solonitsyn.
   «Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευαστές κατοικιών δεν θα χρειάζεται πλέον να επιλέγουν μεταξύ της κερδοφορίας, της ποιότητας, του σχεδιασμού και της προστασίας του πλανήτη», πρόσθεσε ο ίδιος.
   Τα εξωτερικά συνθετικά πέτρινα πάνελ των τοίχων είναι επίσης αποτέλεσμα εκτύπωσης 3D. Το πατενταρισμένο υλικό - γνωστό ως Light Stone – αποτελεί μια λύση με τέσσερις φορές μεγαλύτερη αντοχή σε φθορές και κάμψη, 30% λιγότερο βάρος και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με τη Mighty Buildings. Επιπλέον, το υλικό διαθέτει τα χαρακτηριστικά της πέτρας, αλλά με καλύτερη θερμική απόδοση, ενώ τα εσωτερικά τμήματα των πάνελ είναι μονωμένα, ώστε να μειώνουν την ενεργειακή κατανάλωση του ακινήτου.
   Τα πλαίσια οροφής από χάλυβα και τα ηλεκτρομηχανολογικά του σπιτιού ήταν επίσης προκατασκευασμένα, επιτρέποντας στα εξαρτήματα να εγκατασταθούν στη βάση από τσιμεντένια πλάκα σε λιγότερο από μία ημέρα.
   Σύμφωνα με τη εταιρεία, ο καθαρός, βιώσιμος σχεδιασμός έχει επιτευχθεί σε τρεις τομείς: αποδοτικά υλικά, ολοκληρωμένες τεχνολογίες και πρόσθετα εξαρτήματα. Επιπλέον, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ηλιακή τεχνολογία και παράθυρα υψηλής απόδοσης, ενώ ρομποτική επίστρωση έχει εφαρμοστεί, με σκοπό να αυξήσει την αντοχή σε φαινόμενα όπως τυφώνες, πλημμύρες, φωτιά, μούχλα και ακραίες θερμοκρασίες.
   Παράλληλα, η τεχνολογία κατασκευής επιτρέπει τη μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης κατά περισσότερο από το μισό». Με αυτόν τον τρόπο, ολόκληρο το σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε 4-5 μήνες.
   Με την ολοκλήρωση του project, 20 από τα σπίτια της κοινότητας θα διαθέτουν μια επιπλέον βοηθητική μονάδα κατοικίας, καθώς και πισίνα, πέργκολα, υδρομασάζ και τζάκι.
    
   Read more...

   338 • 0

  10. Τεχνολογία

   Engineer

   Μέχρι σήμερα σχεδόν το 50% όλων των σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συγκεντρώνεται μόνο σε δύο χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ολλανδία έχει περίπου 90.000 φορτιστές και η Γερμανία περίπου 60.000, τη στιγμή που οι δύο χώρες αποτελούν λιγότερο από το 10% της συνολικής επιφάνειας της Ευρώπης.
   Όμως τα επόμενα χρόνια αναμένεται αλματώδης αύξηση των σημείων φόρτισης. Ειδικά όσο φθάνουμε το 2035, οπότε θα υπάρξει απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, για να μπορεί να επεκταθεί η ηλεκτροκίνηση, μέχρι το 2030 θα απαιτούνται έως και 6,8 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το πλάνο, θα επιτευχθεί μείωση του CO2 κατά 55% για τα επιβατικά αυτοκίνητα.
   Η εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε όλη την Ευρώπη παραμένει βασική πρόκληση για όλα τα κράτη. Τα επαρκή σημεία θα δώσουν την αναμενόμενη ώθηση, ενώ μεγάλη σημασία έχει και η ισχύς των φορτιστών, καθώς σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι κάτω από 22kw. Το 2035, όλα τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που θα πωλούνται στην ΕΕ θα έχουν μηδενικές εκπομπές CO2. Ωστόσο, το 2050, περισσότερο από το 20% των αυτοκινήτων και των φορτηγών και περισσότερα από τα μισά βαρύτερα οχήματα στους δρόμους αναμένεται να συνεχίσουν να εκπέμπουν ρύπους από τις εξατμίσεις τους, καθώς θα έχουν ακόμη κινητήρες εσωτερικής καύσης. Τα ηλεκτρικά οχήματα, από την άλλη πλευρά, θα εξακολουθούν να έχουν αποτύπωμα και να επιβαρύνουν το περιβάλλον, προκαλώντας ρύπανση από τα φρένα, τα μικροπλαστικά και από τα ελαστικά, ενώ αποτύπωμα θα αφήνει και η ενέργεια όταν αυτή δεν θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
   Read more...

   208 • 0

  11. Τεχνολογία

   Engineer

   Δημοσιεύθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) στο Δήμο Σπάτων για το επενδυτικό σχέδιο «INVESTMENT IN DATA CENTRES IN GREECE» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «MICROSOFT OPERATIONS 4733 HELLAS SINGLE MEMBER S.A.» με διακριτικό τίτλο «Microsoft Operations 4733».
   Η θέση της εγκατάστασης
   Το ακίνητο με κωδική ονομασία ΑΤΗ04 βρίσκεται στον Δήμο Σπάτων, αποτελείται από δύο επιμέρους οικόπεδα επιφάνειας περίπου 84.538,25 τ.μ, (Οικόπεδο 1 (O.T. Ε26) με επιφάνεια 14999,35 τ.μ. και Οικόπεδο 2 (O.T. Ε31) με επιφάνεια 69.538,9 τ.μ. και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του «Επιχειρηματικού Πάρκου Πέτρα Γιαλού-Βούλια-Προκαλήσι».
   Τα δυο οικόπεδα διαχωρίζονται από δρόμο που περνά εντός της τοποθεσίας. Ο χώρος σήμερα δεν είναι περιφραγμένος και είναι προσβάσιμος από όλες τις πλευρές.

   Πρόταση χωρικού προορισμού - Κτίρια και λοιπές υποδομές
   Η πρόταση αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου ως μίας καινοτόμου και πρωτοποριακής επένδυσης τύπου Κέντρου Δεδομένων που θα αποτελεί τμήμα συμπλέγματος Κέντρων Δεδομένων που θα υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Το εμβαδόν του ακινήτου είναι 84.538,25 τ.μ., (Οικόπεδο 1 (O.T. Ε26) με επιφάνεια 14.999,35 τ.μ. και Οικόπεδο 2 (O.T. Ε31) με επιφάνεια 69.538,91 τ.μ. Η χωρική ανάπτυξη του ακινήτου θα περιλαμβάνει κυρίως την χρήση γης Κέντρου Δεδομένων.
   Το κτίριο Κέντρου Δεδομένων - Data Center (DC) πρόκειται για μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud) και διαρθρώνεται με ένα κυρίως κτίριο και πληθώρα συνοδευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.
   Οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης είναι 50, εκ των οποίων οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ είναι 3, ενώ ακόμη προβλέπονται άλλες 2 θέσεις στάθμευσης για βαρέα οχήματα, ενώ ο σχεδιασμός ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED.
   Η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο της εγκατάστασης θα γίνεται από μια κεντρική είσοδο, στη βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου, και μια είσοδο έκτακτης ανάγκης στην βορειοδυτική πλευρά. Δημιουργείται εκτεταμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο οχημάτων και άλλων συνοδών εγκαταστάσεων περιμετρικά του κτιρίου, το οποίο επεκτείνεται στο σύνολο της περιοχής παρέμβασης. 
   Δημιουργείται περιφραγμένος χώρος για την αποκλειστική χρήση υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με ανεξάρτητη είσοδο από τη νότια
   πλευρά του οικοπέδου. Επίσης, εντός του χώρου της εγκατάστασης θα δημιουργηθεί και εσωτερικός υποσταθμός για τη διανομή της μέσης τάσης στο οικόπεδο.
   Το κτιριακό τμήμα της εγκατάστασης αποτελείται από μια ισόγεια κτιριακή μονάδα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κυρίως Κτιρίου Εξοπλισμού (Ballard Building) και ενός Κτιρίου Διοίκησης (Admin Building).
   Τα ενεργητικά μέτρα πυροπροστασίας του κτιρίου καλύπτουν τα επιβαλλόμενα μέτρα από το ΠΔ. 41/2018 (ΦΕΚ 80/Α/2018) και τα παθητικά μέτρα πυροπροστασίας έχουν παρθεί υπόψη στον σχεδιασμό του κτιρίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και διασφαλίζουν την προστασία του κτιρίου από πυρκαγιές και την αποτροπή διάδοσή τους.
   Συνοδευτικά για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του κυρίως κτιρίου (Ballard Building), προβλέπεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού (Water Treatment Plantroom) προς χρήση στο σύστημα ψύξης, ενός αντλιοστασίου (pump house), μιας μονάδας αντίστροφης όσμωσης (Reverse Osmosis Treatment Platroom), τρείς δεξαμενές αποθήκευσης νερού, δύο λίμνες ανάσχεσης/αποθήκευσης ομβρίων υδάτων στην είσοδο της εγκατάστασης (attenuation ponds). 
   Το αντλιοστάσιο και η δεξαμενή αποθήκευσης των λυμάτων θα βρίσκονται σε ξεχωριστό τμήμα του οικοπέδου, από τις υπόλοιπες εξωτερικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας και δεξαμενές αποθήκευσης. Εξαιτίας του μεγέθους και των λειτουργικών απαιτήσεων του έργου, μεγάλο τμήμα της περιοχής παρέμβασης χρήζει έργων εκσκαφής και επίχωσης τοπικά μεγαλύτερων του 1,5 m. Ωστόσο, τα υλικά εκσκαφής θα επαναχρησιμοποιηθούν στο μέγιστο εντός του χώρου της εγκατάστασης, εφόσον εξασφαλίζονται οι κατάλληλες μηχανικές ιδιότητες του υλικού και δεν υπάρχει κίνδυνος
   ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων
   Σχετικά αρχεία:
   1. Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)
   2. Μελέτη Πολεοδομικής Τεκμηρίωσης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.)
   3. Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλόλητας
   4. Χάρτες
   Χάρτης ΣΜΠΕ 01 Χάρτης Προσανατολισμού
   Χάρτης ΣΜΠΕ 02 Χρήσεων Γης
   Χάρτης ΣΜΠΕ 03 ΕΣΧΑΣΕ
   Χάρτης ΣΜΠΕ 04 Σχέδιο Γενικής Διάταξης
   Χάρτης ΣΜΠΕ 05 Πρόταση ΕΣΧΑΣΕ
   Χάρτης GK_01_Χάρτης Γεωλογικός
   Χάρτης GK_02_Χάρτης Πληροφόρησης
   Χάρτης GK_03_Χάρτης Καταλληλόλητας
   Read more...

   465 • 0

  12. Τεχνολογία

   GTnews

   Η Digisec ανέλαβε την εγκατάσταση 10 συστημάτων Bird Monitoring System® Οffshore στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Beleolico της Renexia SpA, στο Taranto της Ιταλίας. To Beleolico είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου, αποτελείται από 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 30MW και μπορεί να καλύψει εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες μιας πόλης 60.000 κατοίκων. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου.
   Το Bird Monitoring System® είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα που βασίζεται στην χρήση αλγόριθμων Machine Learning, ώστε να εκπαιδεύεται συνεχώς και να κάνει όλο και πιο ακριβείς αναγνωρίσεις πτηνών, τα οποία ξεχωρίζει από άλλα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, πτερύγια ανεμογεννητριών, σύννεφα κλπ. Αποτελείται από κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης, ηχεία που εκπέμπουν τους αποτρεπτικούς ήχους καθώς και την καρδιά του συστήματος που αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με την βοήθεια της τεχνολογίας Machine Learning.
   Πώς λειτουργεί
   Οι κάμερες επιβλέπουν τον χώρο γύρο από τις ανεμογεννήτριες και στέλνουν σε πραγματικό χρόνο video στο control module του συστήματος, το οποίο είναι εγκατεστημένο εντός της ανεμογεννήτριας. Στην συνέχεια τα video αναλύονται από τον αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης και αν αναγνωριστεί πτηνό με κατεύθυνση στην ανεμογεννήτρια, παρακολουθείται μέχρι να εισέλθει στην ζώνη αποτροπής.
   Εάν το πτηνό εισέλθει στην ζώνη αποτροπής, εκπέμπεται από τα ηχεία του συστήματος ειδικός ήχος ώστε να το αποτρέψει και να αλλάξει την πορεία του. Στην σπάνια περίπτωση που το πτηνό συνεχίσει την πορεία του προς τα πτερύγια και εισέλθει στην ζώνη shut-down, τότε το Bird Monitoring System®, δίνει εντολή να σταματήσει η ανεμογεννήτρια, εωσότου το πτηνό εξέλθει από την επικίνδυνη ζώνη.
   Ο COO της Digisec Γιώργος Διακομανώλης δήλωσε: «Αποτελεί δικαίωση για εμάς το ότι η Renexia επέλεξε το Bird Monitoring System® για να προστατέψει την ορνιθοπανίδα στο πάρκο Beleolico στο Taranto της Ιταλίας. Το Beleolico είναι το πρώτο offshore αιολικό πάρκο στην Μεσόγειο και αποτελεί case study για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μια ελληνική startup σαν την Digisec, σχεδιάζει και εξάγει λύσεις υψηλής τεχνολογίας βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μετά την Ιταλία, αναμένουμε μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσουμε εγκαταστάσεις σε αιολικά πάρκα στην Γαλλία και την Αυστρία»
   Σύμφωνα με τον CTO της Digisec Χρήστο Διακομανώλη «η εγκατάσταση των συστημάτων μας σε θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί πρόκληση για εμάς και το επιστέγασμα της πολύμηνης έρευνας και ανάπτυξης του Οffshore Version του Bird Monitoring System®, το οποίο απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων».
   25 αιολικά πάρκα
   H Digisec ανέλαβε επίσης την εγκατάσταση συστημάτων Bird Monitoring System® στο αιολικό πάρκο Πατριάρχης στον Έβρο του Ισπανικού κολοσσού Iberdrola ισχύος 46,3MW και στο αιολικό πάρκο Βύσιμα στην Φλώρινα, της εταιρείας Vendavel ισχύος 40MW.
   Με αυτά τα τρία αιολικά πάρκα, η Digisec συμπληρώνει εγκατεστημένη βάση συνολικά 21 αιολικών πάρκων ενώ ως το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 25.
   Τέλος, στα πλαίσια της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε αιολικά πάρκα, η Digisec υπέγραψε πλαισιακή σύμβαση για την επιθεώρηση των πτερυγίων (blades inspection) με χρήση drones και πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα αιολικά πάρκα μεγάλου κατασκευαστή ανεμογεννητριών σε όλη την Ελλάδα.
   Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Digisec Α.Ε. παρέχει μεταξύ άλλων ολοκληρωμένες λύσεις υψηλής τεχνολογίας σε αιολικά πάρκα, βασισμένες σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, οι οποίες έχουν κερδίσει πλήθος βραβείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του ΣΕΒ, της ΕΛΕΤΑΕΝ, του ΣΕΠΕ και του Wind Europe.
   Read more...

   462 • 0

  13. Τεχνολογία

   george68

   Σύμφωνα με το αφεντικό της ομάδας βιωσιμότητας της BMW, Monika Dernai, οι άνθρωποι θα πρέπει να επιδιώξουν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των υπαρχόντων αυτοκινήτων τους αντί να τα αντικαταστήσουν με νέα.
   Η Dernai σε ομιλία της στο Λονδίνο με θέμα την δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας, η ιδέα της οποίας είναι πως η κοινωνία πρέπει να επαναχρησιμοποιήσει και να ανακυκλώσει τα πάντα όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχει ελάχιστη σπατάλη, είπε πως η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να μειώσει τα απόβλητα ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα υπάρχοντα αυτοκίνητά τους και να τα εξοπλίσουν με αναβαθμίσεις για να τα διατηρήσουν φρέσκα αντί να αγοράζουν συνεχώς νέα αυτοκίνητα.
   Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των αυτοκινήτων. Δεν έχετε αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων όπου πουλάτε αυτοκίνητα ο ένας στον άλλον, αλλά ίσως να πάρετε ένα αυτοκίνητο και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Η ιδέα θα μπορούσε να είναι ότι θα μπορούσατε να φρεσκάρετε το εσωτερικό.
   Χρειαζόμαστε νέα σετ δεξιοτήτων στη aftermarket αγορά και να σχεδιάσουμε αυτοκίνητα έτσι ώστε το κάθισμα να μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί από ένα νέο. Τότε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα μοιάζει με νέο αυτοκίνητο. Μπορεί να έχει τον ίδιο ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν αγοράζει νέο αυτοκίνητο αλλά εξακολουθούμε να έχουμε ένα επιχειρηματικό μοντέλο καθώς η BMW και ολόκληρη η κοινωνία επωφελείται από αυτό,
   είπε η Dernai και παρότι πρότεινε η αγορά αυτοκινήτου πως θα πρέπει να αλλάξει για να είναι συμβατή με μια κυκλική οικονομία, τόνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για ιδιοκτησία αυτοκινήτου.
   Μπορούμε πραγματικά να μεταφέρουμε τους πάντες στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Νομίζω ότι η απάντηση είναι όχι. Ανησυχείτε για τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αν κοιτάξετε τις ΗΠΑ είναι ακόμα πιο έρημες. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μια αγορά για αυτοκίνητα εκεί έξω.
   Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Geoff Mulgan, καθηγητής συλλογικής νοημοσύνης, δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής καινοτομίας στο University College του Λονδίνου. Μίλησε για πόλεις όπως το Φράιμπουργκ στη Γερμανία, όπου τα αυτοκίνητα απαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό και όλοι ενθαρρύνονται να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο ή να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μια τέτοια έννοια θα μπορούσε να θεωρηθεί “πουριτανική” και “αυταρχική”.
   Read more...

   580 • 5

  14. Τεχνολογία

   Engineer

   Περισσότερες από μία πόλεις ενώνονται για να σχηματίσουν ένα τεράστιο αστικό δίκτυο, το οποίο μπορεί μάλιστα να εκτείνεται και σε περισσότερες χώρες: Αυτή φαίνεται πως είναι η νέα εποχή στην οποία εισέρχονται ορισμένες περιοχές του πλανήτη, με πιο ενδεικτικό το παράδειγμα του Greater Bay Area στην Κίνα.
   Πρόκειται για την «ένωση» 11 πόλεων, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, της Σέντσεν και της Γκουανγκντόνγκ, που φιλοξενεί τουλάχιστον 70 εκατ. άτομα και παράγει περίπου το 11,6% του κινεζικού ΑΕΠ.
   Ωστόσο, η μεγαλύτερη «σούπερ» πόλη ενδέχεται να είναι τελικά αυτή που σχηματίζεται στη δυτική Αφρική: Έχει έκταση σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων και απαρτίζεται από εννιά πόλεις σε πέντε χώρες, από το Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού μέχρι το Λάγος στη Νιγηρία.
   Σύμφωνα με το World Economic Forum θα πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2100 θα φιλοξενεί έως και 500 εκατομμύρια άτομα.
   Η τάση
   Δεδομένης της αύξησης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, αναδύεται η τάση και για αντίστοιχη διόγκωση των πόλεων. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο ζούσαν σε πόλεις πριν από είκοσι χρόνια, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60%. Μέχρι το 2100 εκτιμάται πως το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού θα διαμένει σε πόλεις.
   Ως αποτέλεσμα, θα μεγαλώνουν και οι πόλεις. Συγκεκριμένα κατά την εκτίμηση της παγκόσμιας τράπεζας εκτιμάται ότι θα προστεθούν επιπλέον 1,2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σε νέα αστικά κέντρα μέχρι το 2030.
   https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7003764742569811968
   Read more...

   198 • 0

  15. Τεχνολογία

   Engineer

   Η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Lamda Hellix, θυγατρική εταιρεία της Digital Realty, ανακοινώνουν την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας τους στην Κρήτη συντονίζοντας τις επενδύσεις τους που στοχεύουν στην εξέλιξη του νησιού σε έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.
   Οι δύο εταιρείες έχουν δρομολογήσει μία σειρά επενδύσεων που  αφορούν διηπειρωτικά, περιφερειακά και εθνικά υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα που θα προσαιγιαλωθούν στην Κρήτη. Σε συνέχεια αυτών, η Lamda Hellix ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της για την ανάπτυξη του πρώτου ουδέτερου Data Center με την ονομασία HER1 στο Ηράκλειο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει αυτά τα καλωδιακά συστήματα και να επιτρέψει τη διασύνδεση μεταξύ τους, καθώς και με άλλα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. 
   To νέο Data Center αποτελεί σημαντικό μέρος της ολοκληρωμένης μεσογειακής στρατηγικής της Digital Realty, παράλληλα με τη λειτουργία των υφιστάμενων κέντρων στη Μασσαλία και την Αθήνα και άλλων υπό ανάπτυξη στη Βαρκελώνη και το Ισραήλ. Το HER1 αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένου φορτίου πληροφορικής, με την πρώτη φάση να προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2025. Θα  αναπτυχθεί εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, ως βέλτιστη τοποθεσία με υπάρχουσες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που μπορούν να διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα με υφιστάμενα χερσαία και υποθαλάσσια δίκτυα. Λόγω της εγγύτητας με την ακτή, θα χρησιμεύει επίσης ως  καλωδιακός σταθμός για την προσαιγιάλωση υποθαλάσσιων συστημάτων στην περιοχή Ηρακλείου (στη φωτογραφία βλέπετε εργασίες προσαιγιάλωσης οπτικών ινών).
   Η λειτουργία ενός υψηλής ποιότητας, ουδέτερου Data Center αυτού του μεγέθους στην Κρήτη έχει τεράστια σημασία για εταιρείες ή κοινοπραξίες που αναπτύσσουν υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα στο νησί, καθώς διευκολύνει την αποτελεσματική διασύνδεση με τους πελάτες και τους συνεργάτες τους.
   Η Grid Telecom προσφέρει ήδη πολλαπλή οπτική διασυνδεσιμότητα μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και καθιέρωση της Κρήτης ως στρατηγικού κόμβου διασύνδεσης στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων – Μεσογείου, έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ προσθέτει χωρητικότητα εκατοντάδων terabytes (TBps), μέσω των υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων MINOAS East-West και APOLLO East-West, παρέχοντας τέσσερις γεωγραφικά εναλλακτικές διαδρομές προς την ηπειρωτική Ελλάδα με 96 ζεύγη οπτικών ινών συνολικά. 
   Επιπλέον, η Grid Telecom ανακοίνωσε τα σχέδια της να αναπτύξει έναν καλωδιακό σταθμό ανοικτής πρόσβασης στη νότια πλευρά της Κρήτης, που θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής νέων υποθαλάσσιων συστημάτων που διασχίζουν την Ανατολική Μεσόγειο και θα προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησιακών εφαρμογών. Στο πλαίσιο του έργου, η Grid Telecom θα παρέχει συνδεσιμότητα χαμηλής καθυστέρησης μετάδοσης δεδομένων και υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα και νέα Data Centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της ως ουδέτερος περιφερειακός κόμβος δεδομένων.
   Αξιοποιώντας τη δικτυακή υποδομή της σε Ιταλία, Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, η Grid Telecom έχει αναπτύξει επίσης ένα υπερσύγχρονο οπτικό δίκτυο DWDM, παρέχοντας υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, καθώς και συνεγκατάστασης σε προστατευόμενες υποδομές υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ σε όλη την Ελλάδα.
   Οι επενδύσεις της Lamda Hellix και της Grid Telecom είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικές.
   Για το λόγο αυτό, οι δύο εταιρείες, που συνεργάζονται ήδη για τα Data Centers της Lamda Hellix στην Αθήνα, υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης που επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία τους και στο Data Center του Ηρακλείου, όπου και η Grid Telecom σκοπεύει να εγκαταστήσει ένα σημείο παρουσίας (Point of Presence) υψηλής χωρητικότητας. 
   «Το όραμά μας ήταν πάντα να προωθήσουμε την Ελλάδα ως περιφερειακό κόμβο και τηλεπικοινωνιακή πύλη μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, Β. Αφρικής και Ασίας. Τα τελευταία χρόνια εργαστήκαμε σκληρά για την επίτευξη αυτού του στόχου, σε στενή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων και τους πελάτες μας. Σήμερα, βλέπουμε το όνειρό μας να γίνεται πραγματικότητα. Το Data Center Ηρακλείου θα λειτουργήσει ως καταλύτης που θα αναβαθμίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Σε αυτό το ταξίδι, η συνεργασία μας με τη Grid Telecom είναι κομβικής σημασίας, καθώς οι επενδύσεις της προσθέτουν αξία σε αυτές των μεγάλων διηπειρωτικών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων που προσαιγιαλώνονται στην Ελλάδα, καθώς και στις δικές μας επενδύσεις στην Κρήτη και την Αθήνα», δήλωσε ο  Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix.
   «Η Grid Telecom ενισχύει διαρκώς τη θέση της ως ένας από τους σημαντικότερους ουδέτερους κόμβους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, προσφέροντας νέους τηλεπικοινωνιακούς διαδρόμους υψηλής χωρητικότητας και αξιοπιστίας και αναπτύσσοντας  υπερσύγχρονες ψηφιακές υποδομές στρατηγικής σημασίας στην Κρήτη. Η συνεργασία της Grid Telecom με τους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων θα παρέχει συνδεσιμότητα στην αιχμή της τεχνολογίας με ανοικτή πρόσβαση και διεθνή εμβέλεια μέχρι τα Βαλκάνια, την Ιταλία και άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Τα ουδέτερα Data Centers και οι καλωδιακοί σταθμοί ανοικτής πρόσβασης δημιουργούν ισχυρές συνέργειες και προσθέτουν αξία, γι' αυτό και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στρατηγική συνεργασία μας με τη Lamda Hellix και την επεκτείνουμε, ώστε να καλύπτει και την αναδυόμενη αγορά της Κρήτης», δήλωσε ο Γιώργος Ψυρρής, Διευθυντής της Grid Telecom.
   Read more...

   152 • 0

  16. Τεχνολογία

   Engineer

   Την τραγική εικόνα και την ντροπή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην ψηφιακή μεταρρύθμιση αποτύπωσε από το βήμα του Συνεδρίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γιάννης Τσάμης.
   Την ώρα που σε επίπεδο Υπουργείου και ΚΕΔΕ συντελείται μια επανάσταση και έχει γίνει μια τρομερή δουλειά έτσι ώστε να είναι όλα αυτόματα και να μην χρειάζεται οι δήμοι να κάνουν σχεδόν τίποτα, η ανταπόκριση των δήμων βρίσκεται σε επίπεδα ντροπής.
   Με χρηματοδότηση άνω των 500 εκατομμυρίων ο κ. Τσιάμης παρουσίασε τα έτοιμα εργαλεία που υπάρχουν στους δήμους με άμεση προοπτική μέσα στο 2023 να μην χρειάζεται ούτε καν αίτηση των δημοτών για να εξυπηρετηθούν, ενώ τα πάσης φύσεως έσοδα των δήμων να περνάνε αυτόματα στα ταμεία τους.
   Παρ΄όλα αυτά οι δημοτικές αρχές αδιαφορούν, χάνουν συνεχώς έσοδα και ταλαιπωρούν χωρίς λόγο τους δημότες τους.
   Στην πρόσκληση για τις Ψηφιακές Πόλεις έχουν καταθέσει μόνο 3 από τους 332 δήμους. Ο κ. Τσιάμης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση μέχρι τις 31/1/23.
   Στην πλατφόρμα για το τέλος παρεπιδημούνων με μια πολύ απλή διαδικασία και σαφείς οδηγίες, ουσιαστικά 5 δήμοι ανταποκρίθηκαν και την αξιοποίησαν πραγματικά, οι υπόλοιποι δήμοι όπως σχολίασε ο κ. Τσιάμης, δείχνουν σαν να μην θέλουν έσοδα.
   Στο Πληροφοριακό Σύστημα dae.govapp.gr έχουν ανέβει μόνο 67 δήμοι και οι 39 μόνο στο ΔΙΑΣ. Δηλαδή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάμης, «δεν έχει πάει ο διαχειριστής του δήμου στον χρήστη να του πει πάντα το κουμπί και ξεκίνα».
   Φτιάχτηκε το Κέντρο Υποστήριξης Στελεχών ΟΤΑ έγιναν ημερίδες σε όλες τις περιφέρεις με φυσική παρουσία και στις μισές περιφέρεις από 40 δήμους παρουσιάστηκαn 9, ενώ στην Αττική από τους 66 δήμους παρουσιάστηκαν 12.
   Τι ετοιμάζεται από εδώ και πέρα:
   Υπάρχουν ανέφερε ο κ. Τσιάμης εκατοντάδες εκατομμύρια στο Ταμείο Ανάκαμψης για εκπαίδευση και ετοιμάζεται Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, για μόνιμη τριετή δομή ώστε να επιμορφώσει και να πιστοποιήσει τις ψηφιακές δεξιότητες των δημοτικών υπαλλήλων πάνω σε αυτό που κάνουν κάθε μέρα.
   Ο κ. Τσιάμης προειδοποίησε ότι για 140 δήμους η κατάσταση σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη.
   Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για την ψηφιακή πιστοποίηση δημόσιων οργανισμών. Δεν θα είναι αποδεκτό σε ομοειδείς οργανισμούς όπως τους δήμους οι μισοί να πηγαίνουν μπροστά κι άλλοι μισοί πίσω. Δεν θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και θα χρησιμοποιούνται δείκτες για την ένταξη σε προγράμματα.
   Αναφέρθηκε επίσης στο μέλλον της εξυπηρέτησης των πολιτών Proactive Cervices (Προαιρετικές Υπηρεσίες). Οι πολίτες είπε πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά που δικαιούνται πρέπει να τα λαμβάνουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία και χωρίς αίτηση. Πρέπει να καταργηθούν οι αιτήσεις και η αρχή έγινε με το εμβολιαστικό πρόγραμμα μέσω SMS.
   Ανέφερε το παράδειγμα: Όταν έχει εγγραφεί στο ληξιαρχείο το τέταρτο παιδί δε χρειάζεται αίτηση για να πούμε στον πολίτη ότι είναι πολύτεκνός. Το γνωρίζουμε. Με το που έγινε το γεγονός η δήλωση αυτόματα πρέπει να του πηγαίνει σε SMS με τα δικαιώματα του.
   Άλλο παράδειγμα: Παιδικοί σταθμοί. Γνωρίζουμε είπε, από το δημοτολόγιο την ηλικία, γνωρίζουμε την μόνιμη κατοικία του γονέα, γνωρίζουμε το εισόδημα του γονέα, στοιχεία επικοινωνίας από την ΑΑΔΕ, σε ετήσια βάση γνωρίζουμε αν είναι στην δημόσια πύλη αναπηρίας, γνωρίζουμε την χωρητικότητα των παιδικών σταθμών γνωρίζουμε και την χωροταξία, επομένως ο γονέας δεν χρειάζεται να αιτηθεί για κάτι. Με ένα είσαι sms τον ειδοποιούμε.
   Ανέφερε επίσης το Inclusive design. Πρέπει είπε, να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι υπηρεσίες. Πρέπει να ασχοληθούμε με το 20% – 30% που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου στο σπίτι και στην τρίτη ηλικία. Όταν σχεδιάζουμε τα πληροφοριακά συστήματα θα πρέπει να τους συμπεριλάβουμε όλους.
   Αναφέρθηκε στο Πληροφοριακό σύστημα που το χαρακτήρισε το πιο σημαντικό.
   Σχεδιάζουμε είπε ένα σύστημα που θα διαλειτουργεί με όλα τα πληροφοριακά συστήματα και θα καταχωρείτε η πληροφορία μία φορά άπαξ.
   Στην συνέχεια ο κ. Τσιάμης έδειξε και τα συστήματα με τα οποία θα δια λειτουργούν οι δήμοι και ενημέρωσε ότι θα ανέβει η παρουσίαση στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ. Όλα αυτά είπε είναι πια αυτοματοποιημένα και υπάρχει η εμπειρία από την ΚΕΔΕ με τα τετραγωνικά κλπ.
   Για τα οφέλη ο κ. Τσιάμης ανέφερε την ενιαία κεντρική διαχείριση των δεδομένων, τον ορθό και έγκυρο υπολογισμό και την διαφάνεια όλα online, και πρόσθεσε ότι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί.
   Για το σύστημα της δέσμευσης των χρηματικών απαιτήσεων ενημέρωσε ότι προχωράει προς επίλυση του προβλήματος. Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών χρηματοδοτεί τη μελέτη και μέσω Τειρεσία θα γίνεται αυτόματα η δέσμευση για το ποσό που υπάρχει οφειλή και αυτόματη άρση.
   Ο κ. Τσιάμης αναφέρθηκε και στην Ψηφιοποίηση αρχείων των Κοινοτήτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έτσι ώστε να συγκεντρωθούν όλα σε ένα hub να ψηφιοποιηθούν και να απoκτήσουν οι δήμοι πρόσβαση online.
   Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσιάμης και μετά από 30 χρόνια προσφοράς, αποχαιρέτησε τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης καθώς όπως είπε δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα στον δήμου του (στον Ορχομενό) και ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία φορά που μιλάει σε συνέδριο της ΚΕΔΕ.
   Read more...

   146 • 0

  17. Τεχνολογία

   Engineer

   Η Κίνα παραμένει στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την πρόοδο προς έναν μελλοντικό κόσμο ηλεκτρικών οχημάτων (ΗΟ), σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έρευνας της ΕΥ, Electric Vehicle Country Readiness Index. Η έρευνα εξετάζει την ετοιμότητα των 14 κορυφαίων αγορών οχημάτων για την άφιξη ηλεκτρικών οχημάτων με βάση την προσφορά, τη ζήτηση και το κανονιστικό πλαίσιο. Η Νορβηγία, νεοεισερχόμενη στην έρευνα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα, λόγω της αλματώδους αύξησης της ζήτησης και του ισχυρού κανονιστικού της πλαισίου. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Σουηδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
   Η πρωτιά της Κίνας εξακολουθεί να αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στην παραγωγή μπαταριών και στον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς στη χώρα λειτουργούν 122 από τα 200 μεγαλύτερα εργοστάσια λιθίου παγκοσμίως. Χάρη στην ταχέως αυξανόμενη ζήτηση (51% των Κινέζων καταναλωτών που ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι το επόμενο αυτοκίνητό τους θα είναι ηλεκτρικό) και το ευρύ δίκτυο υποδομών φόρτισης (μέχρι το 2021, η Κίνα είχε αναπτύξει το 41% όλων των ταχυφορτιστών DC), η Κίνα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αγορά ΗΟ παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη. Αυτό συμβαίνει, παρά το συνολικό έλλειμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
   Η Νορβηγία, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην έρευνα, είναι εδώ και πολύ καιρό πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τη διείσδυση ΗΟ. Αυτό οφείλεται στο ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο με τη μορφή φορολογικών κινήτρων, καθώς και στην εισαγωγή λωρίδων ηλεκτρικών οχημάτων και χώρων στάθμευσης, με αποτέλεσμα τα ΗΟ να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% όλων των νέων ταξινομήσεων αυτοκινήτων το 2021. Το ισχυρό ενεργειακό οικοσύστημα της Σουηδίας, μαζί με την υψηλή ζήτηση από τους καταναλωτές (πάνω από 40% το 2021, σύμφωνα με την ανάλυση της EY) και την ισχυρή κατασκευαστική παρουσία (41% όλων των αυτοκινήτων που παράγονται στη Σουηδία αναμένεται να είναι ηλεκτρικά μοντέλα μεταξύ 2022-26), τοποθετούν τη χώρα μπροστά από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, τόσο η Γερμανία, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν μια αναμφισβήτητα ισχυρή βάση κατασκευαστών αυθεντικού εξοπλισμού (OEM), τοπικής παραγωγής μπαταριών, καθώς και επικείμενων παρουσιάσεων νέων ΗΟ, που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό τους από την έκθεση ως «Leaders».
   Το ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελεί το κλειδί
   Τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες χώρες στην έρευνα της ΕΥ, Electric Vehicle Country Readiness Index, βρίσκονται, επίσης, στις πέντε πρώτες χώρες του πυλώνα που αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο (Κίνα, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία). Είναι σαφές, συνεπώς, ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της συνολικής επιτυχίας και της ύπαρξης ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου.
   Παραμένουν χαμηλές οι επιδόσεις των ΗΠΑ
   Παρά την ισχυρή παρουσία κατασκευαστών αυθεντικού εξοπλισμού και την έντονη υποστήριξη από την κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν, οι ΗΠΑ παραμένουν στην έβδομη θέση συνολικά, θέση που κατείχαν και πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, αυτό οφείλεται κυρίως στη χαμηλή ζήτηση. Λιγότερο από το 4% των ταξινομήσεων νέων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ είναι ΗΟ και, όπως δείχνει η έρευνα της EY, μόλις το 29% των καταναλωτών στις ΗΠΑ θέλει να αγοράσει ένα ΗΟ ως το επόμενο αυτοκίνητό του, το χαμηλότερο από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
   Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επενδύει περίπου 10 δισ. δολάρια στην εφοδιαστική αλυσίδα μπαταριών για ΗΟ, αλλά και σε υποδομές φόρτισης, ενώ ο βιομηχανικός κλάδος εισέρχεται δυναμικά στην παραγωγή ΗΟ, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία 13 εργοστασίων μπαταριών.
   Περιθώρια βελτίωσης
   Παρά το γεγονός ότι στην Ιταλία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που επιθυμούν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα (73%), η χώρα υστερεί έναντι των ευρωπαίων γειτόνων της και βρίσκεται στη 12η θέση. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη υποδομών και σε ένα ενεργειακό οικοσύστημα που χρειάζεται βελτίωση.
   Ο Καναδάς ακολουθεί στη 13η θέση, παρά το ισχυρό ενεργειακό οικοσύστημα και τα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων μπαταριών στη χώρα. Καταγράφει, επίσης, χαμηλή ζήτηση, εν μέρει, λόγω του υψηλού κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων στον Καναδά.
   Στη 14η θέση, η Ινδία αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα, καθώς οι υποδομές φόρτισης και η οικονομική προσιτότητα αναδεικνύονται ως σημαντικά εμπόδια στην πρόοδο. Ωστόσο, γίνονται προσπάθειες για το ρυθμιστικό πλαίσιο, με προγράμματα κινήτρων που συνδέονται με την παραγωγή και επιδιώκουν να δώσουν κίνητρα για την κατασκευή μπαταριών 50 GWh.
   Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Γιάννης Πιέρρος, Εταίρος στην EY Ελλάδος και Επικεφαλής Τομέα Προηγμένης Βιομηχανίας και Μεταφορών της EY στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), δήλωσε: «Σύμφωνα με τη φετινή έκδοση της έρευνας της ΕΥ, Mobility Consumer Index, ένας στους δυο καταναλωτές επιθυμούν το επόμενο αυτοκίνητό τους να είναι ηλεκτρικό. Συνεπώς, η ζήτηση υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται πλέον για να επιταχυνθεί η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων και η δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα, είναι η κινητοποίηση των κατασκευαστών εξοπλισμού και η ταχεία ανάπτυξη ενός εκτενούς δικτύου φορτιστών. Κυρίως, όμως, απαιτείται η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα παρέχει ισχυρά κίνητρα, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους κατασκευαστές».
   Read more...

   501 • 0

  18. Τεχνολογία

   Engineer

   Στα 15,8 δισ. ευρώ θα ανέλθει το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
   Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση, όταν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις κινήθηκαν στο επίπεδο των 14,4 δισ. ευρώ.
   Όπως αναφέρεται, οι online πωλήσεις στην Ελλάδα υπερτριπλασιάστηκαν μέσα σε έξι χρόνια (2017-2022), αφού το 2017 μόλις που κινούνταν στο επίπεδο των 5 δισ. ευρώ.

   Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού, «είναι εμφανές ότι το e-commerce τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ακολουθεί δυναμική πορεία, με τον κύκλο εργασιών του λιανικού ηλεκτρονικού εμπορίου να υπερδιπλασιάζεται μεταξύ των ετών 2017-2022 (από €5,0 δισ. σε €15,8 δισ.).
   Παράλληλα, η ανοδική πορεία του γίνεται με αύξοντα ρυθμό μέχρι το 2020, ενώ στη συνέχεια ο ρυθμός ανάπτυξης κάμπτεται σε μεγάλο βαθμό.
   Η μείωση του ρυθμού αύξησης του κύκλου εργασιών του ηλεκτρονικού εμπορίου μετά το 2020, υποδηλώνει πιθανότατα το γεγονός ότι καθώς οι αγορές εξέρχονται από την «οξεία» φάση της πανδημίας, επέρχεται κάποιου είδους σταθεροποίηση αναφορικά με τις αγορές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά».
   Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι, «το ποσοστό των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου ακολουθεί τα τελευταία 5 έτη ανοδική πορεία, ενώ η πρόβλεψη για το 2022 ήταν ότι θα υπάρχει μικρή πτώση στο ποσοστό μεν αλλά αύξηση σε απόλυτο νούμερο του της συμμετοχής των ηλεκτρονικών πωλήσεων στο ΑΕΠ της χώρας».

   Αναφορικά με το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που κάνει χρήση Διαδικτύου, τονίζεται ότι «το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ακολουθεί ανοδική πορεία διαχρονικά. Όπως φαίνεται, για το έτος 2022 προβλέπεται ότι το 81% του πληθυσμού της Ελλάδας κάνει χρήση του ίντερνετ, ποσοστό αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το έτος 2017».

   Η επίδραση των μέτρων της πανδημίας στο Β2C e-commerce
   Σύμφωνα με την έρευνα, το 2020, «αποδείχτηκε μια ανατρεπτική χρονιά ως προς την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα. Στη μεγάλη και απότομη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου συνέβαλε καθοριστικά και η επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, η οποία επηρέασε την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων λειτουργώντας ταυτόχρονα επιταχυντικά ως προς τη μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
   Παρά τις χαμηλές γενικά ταχύτητες της χώρας όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, ειδικά των μικρών επιχειρήσεων, τους τελευταίους μήνες έλαβαν χώρα αλλαγές και ποσοστιαία ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου τέτοια που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να είχαν πάρει πολύ περισσότερα χρόνια για να συμβούν.

   Φορείς της αγοράς του λιανικού εμπορίου, εκτιμούν ότι η επίδραση της πανδημίας στις ηλεκτρονικές πωλήσεις θα είναι εφάμιλλη με την επίδραση που είχαν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη χρήση του πλαστικού χρήματος η εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) κατά το καλοκαίρι του 2015.
   Με άλλα λόγια, θα υπάρξει απότομη εκτίναξη των ηλεκτρονικών αγορών εν μέσω πανδημίας, οι οποίες με τη λήξη της θα μειωθούν αλλά σε κάθε περίπτωση θα σταθεροποιηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την πριν την πανδημία εποχή.
   Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία φαίνεται να έδωσε περαιτέρω ώθηση στην ήδη ανοδική πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, φέρνοντας τη χώρα πιο γρήγορα κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου».
   Για αναλυτικές πληροφορίες, πατήστε εδώ.
   Read more...

   158 • 0

  19. Τεχνολογία

   Engineer

   Το Project Kuiper, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2019, είναι το σχέδιο της Amazon να δημιουργήσει ένα δίκτυο 3.236 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη για να παρέχει ευρυζωνικό διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.
   Πρόκειται δηλαδή για κάτι αντίστοιχο με το Starlink που έχει ήδη δημιουργήσει η SpaceX του Ίλον Μασκ. Βασικό ορόσημο για το πρόγραμμα ήταν το 2020 όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ουσιαστικά ενέκρινε το συγκεκριμένο δορυφορικό σύστημα Διαδικτύου.
   Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της να φέρει 3.000 και πλέον δορυφόρους σε τροχιά, η Amazon θα πρέπει να κατασκευάζει έναν έως τρεις δορυφόρους «κάθε μέρα, ίσως και λίγο περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής συσκευών της Amazon, Ντέιβ Λιμπ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post.
   «Πρέπει να δημιουργήσουμε την συγκεκριμένη κατασκευαστική ικανότητα που μοιάζει περισσότερο με την αντίστοιχη των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης ή την αυτοκινητοβιομηχανία και λιγότερο με την παραδοσιακή διαστημική βιομηχανία», είπε ο Λιμπ.
   Αν και η Amazon δεν έχει πει πότε θα ξεκινήσει η εκστρατεία εκτόξευσης Kuiper, οι κανόνες της FCC απαιτούν από την εταιρεία να αναπτύξει τους μισούς από τους προγραμματισμένους δορυφόρους της εντός έξι ετών – δηλαδή περίπου 1.600 σε τροχιά μέχρι τον Ιούλιο του 2026.
   Η Amazon είπε ότι σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του Project Kuiper και έχει ήδη μια εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 219.000 τετραγωνικών ποδιών με έδρα το Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον. Η τοποθεσία στο Ρέντμοντ έχει αναπτύξει πρωτότυπα και έχει βοηθήσει με την εμπορική παραγωγή δορυφόρων, «αλλά για να υλοποιήσουμε το όραμά μας για το έργο, πρέπει να λειτουργήσουμε σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», έχει ανακοινώσει η Amazon.
   Το νέο εργοστάσιο, έκτασης 172.000 τετραγωνικών ποδιών, θα βρίσκεται στην κοντινή πόλη Κέρκλαντ της Ουάσιγκτον. Αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 200 θέσεις εργασίας στην περιοχή, ανακοίνωσε η εταιρεία.
   Η πρόσθετη χωρητικότητα του εργοστασίου θα επιτρέψει στην Amazon να εισέλθει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας παραγωγής της, είπε ο Λιμπ.
   Read more...

   256 • 0

  20. Τεχνολογία

   Engineer

   Η Nova, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρία UCANDRONE υλοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα, ολοκληρωμένο πιλοτικό έργο μεταφοράς φαρμακευτικού και υγειονομικό υλικού, μέσω drone, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στα μικρά κατοικημένα νησιά του Αιγαίου.
   Το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα με διάρκεια τέσσερις μήνες, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου με στόχο να εξυπηρετήσει και να εξοπλίσει με ιατροφαρμακευτικό υλικό, νησιά στα οποία δεν υπάρχουν φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας. Το drone είχε καθημερινά προγραμματισμένες πτήσεις από το νησί της Νάξου προς τα μικρά  νησιά Κουφονήσι, Ηρακλειά και Σχοινούσα, καθώς και έκτακτες πτήσεις, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, για τη μεταφορά όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
   Στο πλαίσιο του έργου έγινε χρήση τεχνολογίας 5G και αναπτυχθήκαν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης  μέσω συγκέντρωσης δεδομένων από διάφορες πηγές, ενώ ταυτόχρονα διερευνήθηκαν επιχειρησιακά θέματα ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του κάθε νησιού και να υπάρχει εγγυημένο επίπεδο υπηρεσίας. Το πρόγραμμα κατέδειξε σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, στους κατοίκους, στην εθνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον, καθώς με την χρήση του drone μειώνεται το κόστος των μετακινήσεων και το αντίστοιχο ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά κυρίως προσφέρονται πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που έχουν ανάγκη.
   Read more...

   229 • 0

  21. Τεχνολογία

   Engineer

   Το τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της φθάνει η μεγαλύτερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στον κόσμο και η κάμερα LSST των 3,2 δισεκατομμυρίων pixel είναι ικανή να δει μια μπάλα του γκολφ από 15 μίλια μακριά!
   Περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου και βάρους τριών τόνων, η κάμερα διαθέτει έναν μπροστινό φακό πλάτους 1,5 μέτρου και έναν αισθητήρα 3.200MP που θα ψύχεται στους -100°C για μείωση του θορύβου. Αν και η κάμερα δεν είναι ολοκληρωμένη, όλα τα μηχανικά εξαρτήματά της είναι τώρα μαζί για πρώτη φορά σε ένα καθαρό δωμάτιο στο εργαστήριο. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για την κατασκευή της, και προβλέπεται να αποσταλεί στο παρατηρητήριο Vera C. Rubin στη Χιλή τον Απρίλιο του 2023.

   Μόλις εγκατασταθεί, η κάμερα θα παράγει πλήρεις πανοραμικές εικόνες του νότιου ουρανού – ένα πανόραμα κάθε λίγες νύχτες για δέκα χρόνια.
   “Η κάμερα θα ερευνήσει τον νότιο νυχτερινό ουρανό για μια δεκαετία, δημιουργώντας ένα πλήθος δεδομένων που οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν για να κατανοήσουν καλύτερα μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένης της φύσης της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης”, εξηγεί ένας εκπρόσωπος της SLAC.
   Κάνει εκτενέστατες δοκιμές η ομάδα της SLAC στο κλείστρο της κάμερας και το σύστημα ανταλλαγής φίλτρων, δύο δυναμικά στοιχεία που εγκαταστάθηκαν επίσης πρόσφατα. Πριν από το τέλος του έτους, η κάμερα θα υποβληθεί σε μια τελευταία τροποποίηση: την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος ψύξης.
   Χρησιμοποιώντας την κάμερα LSST, το αστεροσκοπείο ελπίζει να ρίξει φως σε ερωτήσεις σχετικά με το σύμπαν που οι αστρονόμοι και άλλοι επιστήμονες έκαναν εδώ και καιρό να απαντήσουν, χωρίς όμως καμία επιτυχία.
   Το εστιακό επίπεδο της κάμερας έχει εξαιρετικές ιδιότητες. Όχι μόνο περιέχει 3,2 δισεκατομμύρια εικονοστοιχεία, αλλά είναι πολύ μικρά – πλάτους περίπου 10 μικρομέτρων – και το ίδιο το εστιακό βάθος είναι εξαιρετικά μικρό, σχεδόν ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Αυτό επιτρέπει στην κάμερα να παράγει ευκρινείς εικόνες σε πολύ υψηλή ανάλυση.
   Οι εικόνες είναι τόσο μεγάλες που θα χρειάζονταν 378 οθόνες τηλεοράσεων 4K εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας για να εμφανιστεί μία από αυτές σε πλήρες μέγεθος και η ανάλυσή τους είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσατε να δείτε μια μπάλα του γκολφ από περίπου 15 μίλια μακριά. Αυτές και άλλες ιδιότητες αναμένεται να οδηγήσουν σε πρωτοφανή αστροφυσική έρευνα.
   Η ομάδα του SLAC National Accelerator Laboratory διευκόλυνε τις επισκέψεις δημοσιογράφων στο καθαρό δωμάτιο ενώ η κάμερα είναι τοποθετημένη έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν το εντυπωσιακό εστιακό της επίπεδο (το οποίο περιέχει 189 CCD) μέσα από τους φακούς της κάμερας.
   [via]   Read more...

   291 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.