Jump to content
 • Novatron
 • webTV

  Michanikos.gr webTV

  433 ειδήσεις in this category

  1. webTV

   Engineer

   Η Θεσσαλονίκη αποκτά το δικό της γαστρονομικό παράδεισο στο κέντρο της πόλης, σε μία εμβληματική Στοά που αλλάζει όψη και θα γίνει το κόσμημα της περιοχής. Ο λόγος, βέβαια, για τη Στοά Μοδιάνο που πλέον ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία που θα ανοίξει πύλες για τον κόσμο και αυτή είναι η 1η του Σεπτεμβρίου.
   Όπως αναφέρει η Στοά Μοδιάνο «01.09.2022. Ανοίγουμε νέα σελίδα στην ιστορία, νέους δρόμους στη γαστρονομία, νέους ορίζοντες στη ζωή της Θεσσαλονίκης. Και σε αυτό το άνοιγμα, θέλεις να είσαι εκεί. Άνοιξε μαζί μας». Η αναγεννημένη Στοά Μοδιάνο υπενθυμίζεται πως αντλεί έμπνευση από τον συνδυασμό των ισπανικών «Μercadο San Miguel» (finger food και ελαφριά πιάτα με προϊόντα που θα πωλούνται εντός της) και «La Bogueria» (ακατέργαστα τρόφιμα) και έχει ως στόχο να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις και την ανάγκη των καταναλωτών για εμπειρίες, στο πλαίσιο της λεγόμενης «experience economy».
   Η νέα Στοά Μοδιάνο με σεβασμό στο ένδοξο παρελθόν του μνημείου που χτίστηκε το 1922, θα γίνει ένας «παράδεισος» για τους λάτρεις του φαγητού, με γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο σε 75 συνολικά καταστήματα που έχουν γίνει ανάρπαστα. 
   Άλλωστε, περισσότεροι από 350 επιχειρηματίες, από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και κάποιοι από την Αθήνα έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για μία θέση, από τις συνολικά 75, στη νέα αγορά «Μοδιάνο». Μάλιστα, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η ανακαινισμένη αγορά υπολογίζεται πως θα προσελκύσει τέσσερα εκατ. επισκέπτες/τουρίστες και καταναλωτές, οι οποίοι στην τριετία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα επτά εκατομμύρια. Τα παραπάνω επισήμαναν η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ομίλου Φάις, Γεωργία Δώδου και ο επικεφαλής μηχανικός του έργου Δημήτρης Τριάντος
   , στο πλαίσιο της περιπατητικής συνέντευξης που δόθηκε σήμερα, ενόψει του 16ου πολυσυνεδρίου Καινοτομίας & Ανάπτυξης, με θέμα τις «Προοπτικές του Αγροδιατροφικού Κλάδου».
   Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου, στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα κελύφη των καταστημάτων, προκειμένου στη συνέχεια να μπουν οι επιχειρήσεις - ενοικιαστές και να διαμορφώσουν τους χώρους τους, ενώ, όπως διευκρίνισε, για την επιλογή μεταξύ των υποψηφίων, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί να μην διαθέτουν άλλο κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
   Αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά των καταστημάτων που θα λειτουργούν εντός της νέας αγοράς Μοδιάνο, η κ. Δώδου επισήμανε ότι θα είναι επτά, οκτώ και δέκα τετραγωνικών μέτρων, αλλά όπως συμπλήρωσε θα δίνεται η δυνατότητα συνένωσης δύο, που όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 20 τ.μ. Η αγορά, σύμφωνα με την ίδια, θα είναι εσωτερικά οργανωμένη σε γειτονιές, ανάλογα με τα είδη τροφίμων (κρέατα, ψαρικά και οπωρολαχανικά) αλλά και εθνικότητας (ελληνική, ιταλική ή ελβετική γωνιά). «Στόχος μας, δεν είναι μόνο να παραδώσουμε μια αγορά τροφίμων, αλλά ένα κέντρο πολιτισμού, στο οποίο θα διοργανώνονται εκδηλώσεις πολιτιστικές, μουσικές και γαστρονομικές», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δώδου.
   Η «Στοά Μοδιάνο» είναι μια σκεπαστή αγορά, που σχεδιάστηκε από τον Ελί Μοδιάνο, με σκοπό να στεγάσει την Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί «χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά».
   Δείτε παρακάτω βίντεο με την ανάπλαση της Στοάς Μοδιάνο.
    
   Read more...

   1093 • 0

  2. webTV

   Engineer

   Η συνέργεια στην πράξη. Με άξονα την προσφυγική αρχιτεκτονική και την επέτειο των 100 χρόνων από το 1922, η συνάντηση που οργανώθηκε στο Παρίσι ήταν ένα βήμα διασταύρωσης πολλών βλεμμάτων και εξέτασης αυτού του εξαιρετικά σημαντικού και διαρκώς επίκαιρου ζητήματος σε ένα διεθνές κάδρο σύγκρισης και παραλληλισμού. «Η ένταξη των προσφυγικών στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας συνομιλεί με ανάλογες πρακτικές στον διεθνή χώρο που έχουν οδηγήσει σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα και διαθέτουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του σχετικού προβληματισμού και στην Ελλάδα μέσα από τον διεθνή διάλογο», λέει η Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα, καθηγήτρια Université Paris I Pantheon-Sorbonne και διευθύντρια της Fondation Hellénique στην Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού, όπου έγινε και η εκδήλωση.

   Η εξέταση των προσφυγικών με σύνθετα ερμηνευτικά εργαλεία έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο οποίο προΐσταται η Αμαλία Κωτσάκη, και του Université Paris I Pantheon-Sorbonne. Οι ομιλητές, όλοι διακεκριμένοι (Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Γιάννης Πολύζος, Νίκος Μπελαβίλας, Βάσω Τροβά, Καλλιόπη Αμυγδάλου, Αλέξανδρος Βαζάκας, Αμαλία Κωτσάκη, Βίλμα Χαστάογλου, Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα), προσέγγισαν την προσφυγική κληρονομιά στο αστικό τοπίο της Ελλάδας από ποικίλες οπτικές γωνίες. Αυλή και εσωτερικό σπιτιού στην Καισαριανή της περιόδου 1950-1951. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. «Τα προσφυγικά αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και πόλης, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν ενδιαφέροντα διάλογο με τη λαϊκή κουλτούρα», λέει η Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού. «Η πάροδος των 100 ετών από την κατασκευή τους, διάστημα το οποίο, βάσει του αρχαιολογικού νόμου, τα καθιστά αυτοδικαίως διατηρητέα, ταυτόχρονα αναδεικνύει τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την άμεση κατεδάφισή τους με σκοπό την αποφυγή αυτής της κήρυξης. Οι ενέργειες για την προστασία τους παραμένουν σημειακές, αν και όχι αμελητέες. Ο τρόπος της ένταξής τους στην πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί πεδίο ενδιαφέροντος προβληματισμού αλλά και προκλήσεων».
     Από τη δική της πλευρά, η Μαρία Γράβαρη-Μπάρμπα, η οποία διατηρεί το «Ελληνικό Σπίτι» στην Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού ως ένα ενεργό κύτταρο πολιτισμού, επισημαίνει πως «η ένταξη των προσφυγικών στην πολιτιστική ελληνική κληρονομιά παραμένει θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, ελληνικό αλλά και συνάμα διεθνές, όσο και διαχρονικό. Κατά τούτο συνιστά πρόσφορο έδαφος για την προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, καθότι ενδιαφέρει και απασχολεί ένα εξαιρετικά ευρύ κοινό και εκτός Ελλάδας. Από τις έρευνες μάλιστα που παρουσιάστηκαν στην επιστημονική αυτή συνάντηση, αναδείχθηκε ότι η στέγαση των προσφύγων στην Ελλάδα απασχόλησε τη διεθνή αρχιτεκτονική κοινότητα και ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας ως πρόταγμα».
   Αποψη του συνοικισμού Καισαριανής το 1923. Αρχείο ΚΕΜΙΠΟ. «Ηταν μια σπάνια ευκαιρία για την ανάδειξη μιας σιωπηλής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας, με κύριο χαρακτηριστικό τον κοινωνικό της ρόλο και την ιστορικότητά της, ποιότητα που αυτοδικαίως την εντάσσει στην πολιτιστική μας κληρονομιά», λέει η Αμαλία Κωτσάκη, η οποία υπογραμμίζει ότι η κατανόηση της προσφυγικής φάσης των αστικών κέντρων είναι προϋπόθεση για την κατανόηση της νεοελληνικής πόλης και αρχιτεκτονικής. «Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της αρχιτεκτονικής προσφέρουν ενδιαφέρουσες εναλλακτικές για τη διατήρησή της, όπου ακόμη και ο τουρισμός μπορεί να παίξει ενδιαφέροντα ρόλο, σύμφωνα με κάποιες νέες τάσεις που απομακρύνονται από τις ανέσεις και αναζητούν την εμπειρία της κοινής ζωής με τους ντόπιους πλήρως ταυτισμένη με το παρελθόν της περιοχής. Παράλληλα επισημάνθηκε και το ζήτημα της προσφυγικής φάσης σημαντικών μνημείων, κυρίως θρησκευτικών, η οποία στάθηκε αιτία της προστασίας τους καθώς, περνώντας από τη μια κτήση στην άλλη, συνέβαλε στη διαδικασία εξελληνισμού τους».
   Read more...

   473 • 0

  3. webTV

   Engineer

   Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) σε συνεργασία  με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Αττικής, διοργάνωσε Ενημερωτική Ημερίδα που απευθύνεται στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής για τα :
   “Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και τις ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α΄βαθμού”.
   Στόχος της Ημερίδας είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και προετοιμασία των Ο.Τ.Α., για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.
   Η Ημερίδα θα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022 στην πόλη της Αθήνας  (Ξενοδοχείο NOVOTEL- Μιχαήλ Βόδα 4-6) και θα  την παρακολουθήσουν αιρετά στελέχη της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι, αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι ΔΕΥΑ, κ.λπ.).
   Δείτε τις εργασίες της ημερίδας εδώ:
   https://www.youtube.com/watch?v=FFioBZM5lDc
   https://youtu.be/FFioBZM5lDc
   Read more...

   234 • 0

  4. webTV

   Engineer

   Βίντεο προόδου κατασκευαστικών εργασιών Νοτίου τμήματος (0-32,5χλμ.) Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας – Ε65, Απρίλιος 2022.
   Το βίντεο αποτελεί ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στα 3 συνολικά εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό το υπό κατασκευή τμήμα. Υπενθυμίζουμε ότι το Νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, αφορά στο τμήμα από την ένωση με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας, (32,5ο χλμ. Αυτοκινητοδρόμου Ε65).
   H συνολική πρόοδος κατασκευής ξεπερνά το 81,5%, ενώ προχωρώντας σε μια επιμέρους ανάλυση, οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 87%, οι σήραγγες 95,9%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 60,7% και οι χωματουργικές εργασίες 72,9%.
   Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά συναντάμε τα παρακάτω:
   • Συνολικό μήκος: 32,5 χλμ. • 1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ. , ανά κλάδο
   • 15 Γέφυρες
   • 5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις
   • 1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)
   • 62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας
   • 3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας) & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)
   • 1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)
   • 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)
   • 1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)
   • 1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)
   Read more...

   391 • 2

  5. webTV

   Engineer

   «Ένας μοναδικός αρχιτεκτονικός χώρος, ένα απέραντο τοπίο που συμβολίζει το παρελθόν και το μέλλον της Hida, με την κύρια πλατεία να παίρνει το σχήμα ενός σκάφους, που στα ιαπωνικά ονομάζεται utsuwa».
   Ένα κοινοτικό κέντρο στην πόλη Hida της Ιαπωνίας αποκτά μορφή και εντυπωσιάζει από τα πρώτα του κιόλας σχέδια μετά την αποκάλυψή τους από τον αρχιτέκτονά του Sou Fujimoto.
   Με το όνομα Hida Furukawa Station Eastern Development, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων θα βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης στην ορεινή επαρχία Gifu «αγκαλιάζοντας τον πλουραλισμό και εναρμονίζοντας τις διαφορές», ανέφερε σχετικά το γραφείο.


   Courtesy Sou Fujimoto Architects
   To αρχιτεκτονικό γραφείο Sou Fujimoto Architects που έχει αναλάβει τη σχεδίαση και κατασκευή του, σχεδίασε έναν δημόσιο, πολυλειτουργικό χώρο 21.300 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να περιλαμβάνει καταστήματα, σπα και εκθεσιακούς χώρους, ερευνητικές εγκαταστάσεις για το τοπικό πανεπιστήμιο, φοιτητικά καταλύματα αλλά και έναν αθλητικό χώρο.
   Όλες αυτές οι διαφορετικές, πολυθεματικές λειτουργίες ενοποιούνται μέσω μιας εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής ιδέας μιας μεγάλης ανοιχτής οβάλ δομής, στηριζόμενης σε λεπτές λευκές κολώνες.
   Με έμπνευση από τη μοναδική φύση της Hida η κύρια αυτή ανοιχτή οβάλ δομή, προσομοιάζει με σκάφος, το οποίο αναφέρεται ως utsuwa στα ιαπωνικά και μια στέγη σαν υπόστεγο πάνω από μονοπάτια που διασταυρώνονται, εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά αστικά τοπία της πόλης.
   Διακεκομμένη με πολλά κυκλικά ανοίγματα, η οροφή θα διπλασιαστεί ως ένα πάρκο καλυμμένο με γρασίδι. Η πρόσβαση σε αυτή την οβάλ δομή μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε κατεύθυνση και θα χρησιμεύσει ως κόμβος για τους περαστικούς. Τα μονοπάτια κάτω από την κατασκευή συνεχίζουν προς την ταράτσα, όπου οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε αμέριστη θέα προς τον ουρανό.



   Courtesy Sou Fujimoto Architects
   Μια ιδέα σύμβολο ανοιχτοσύνης στο απέραντο φυσικό τοπίο της περιοχής «ένας μοναδικός αρχιτεκτονικός χώρος, ένα απέραντο τοπίο που συμβολίζει το παρελθόν και το μέλλον της Hida, με την κύρια πλατεία να παίρνει το σχήμα ενός σκάφους, που στα ιαπωνικά ονομάζεται utsuwa», ανέφερε το αρχιτεκτονικό γραφείο.
   Το έργο στοχεύει επίσης να τονώσει τον αριθμό των τουριστών και να βελτιώσει την κυκλοφορία στην πόλη. Οι ομαδοποιημένες λειτουργίες του θα ενωθούν για να τονώσουν και να βελτιώσουν την πόλη Hida και να εξασφαλίσουν το λαμπρότερο μέλλον της. Η πλατεία θα είναι ζωντανή με αναδυόμενες λειτουργίες και δραστηριότητες, που θα συνδυάζουν θέματα όπως η παράδοση και το μέλλον, η διαφορετικότητα και η σύγκλιση, το άτομο και η ομάδα, η φύση και η τέχνη, και η έκθεση και η προστασία.
   «Ο μοναδικός αρχιτεκτονικός χώρος θα δώσει στους επισκέπτες μια καλύτερη επίγνωση της μαγευτικής φύσης της Χίντα» σχολίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο.

   Courtesy Sou Fujimoto Architects
   Read more...

   413 • 0

  6. webTV

   Engineer

   Ο πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί και θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, που διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς - Η αποκατάσταση και η αξιοποίηση του σκωτσέζικου μνημείου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τα πρώην βασιλικά κτήματα
   Το Dumfries House, μια επιβλητική ανακτορική κατοικία του 18ου αιώνα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκωτίας, επέλεξε ο πρίγκιπας Κάρολος προκειμένου να φιλοξενήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα, Τρίτη του Πάσχα. Πέρα από την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση, καθώς είναι η πρώτη που απευθύνει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου σε Έλληνα πρωθυπουργό, η επίσκεψη και η παραμονή του κ. Μητσοτάκη για ένα 24ωρο στο Dumfries House δεν έχει μόνο συμβολική σημασία. ∆εν παραπέμπει μόνο στα δεδομένα, ένθερμα φιλελληνικά αισθήματα του Καρόλου και στις σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης οι οποίες έχουν αναπτυχθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε προσωπικό επίπεδο - και όχι μόνο. Η ουσία της μετάβασης του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο «κτήμα» -ή «estate» κατά τους Βρετανούς, δηλαδή υποστατικό με την ευρεία έννοια- έγκειται στην επιτόπια παρατήρηση ενός χαρακτηριστικού παραδείγματος για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, πολλαπλά και πολύπλευρα, ένα νεότερο πολιτιστικό μνημείο.
   Στη μέση της σκωτσέζικης εξοχής, περιτριγυρισμένο από τους τυπικούς πράσινους λειμώνες των Χάιλαντς, το Dumfries House είναι ανοιχτό για ξεναγήσεις στους χώρους της έπαυλης. Το κοινό έχει στη διάθεσή του καφετέρια, εστιατόρια, γκουρμέ και μη, ακόμη και κέντρο ευεξίας. Στόχος του πρίγκιπα Καρόλου ήταν να το μετατρέψει σε έναν αυτάρκη οργανισμό, με έσοδα από την ενοικίαση χώρων που διατίθενται για εκδηλώσεις
   Ακόμη πιο συγκεκριμένα, το Dumfries House μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα, ως ένα «σεμινάριο» για την ανακαίνιση και την αξιοποίηση της τέως βασιλικής περιουσίας στο Τατόι. Η σύνδεση ανάμεσα στο Dumfries House και τα κτήματα του Τατοΐου κατ' ουσίαν έχει ξεκινήσει από τις 25 Μαρτίου του 2021 και απευθείας από την Αθήνα: τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας ήρθε στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψής του, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε άμεσο και έντονο ενδιαφέρον για το μέλλον του Τατοΐου. Επομένως, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Dumfries House αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, τη συνέχεια εκείνης της συζήτησης που είχε με τον Κάρολο την 25η Μαρτίου 2021 στο Μέγαρο Μαξίμου.
    
   Είναι αυτονόητο όμως ότι κατά την ξενάγησή του στο πραγματικό Dumfries House και την απευθείας παρατήρηση, την «αυτοψία» σχετικά με το πώς εξισορροπείται η σύγχρονη αξιοποίηση με την προστασία του αυθεντικού χαρακτήρα του μνημείου, θα γεννηθούν νέα ερεθίσματα και νέα σημεία προς περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων. Χωρίς να αποκλείεται εκ προοιμίου, ακόμη και το ζήτημα της επιστροφής των Ελγινείων ενδέχεται να τεθεί για ακόμη μία φορά από τον κ. Μητσοτάκη προς τον Κάρολο.
   Το βέβαιο είναι όμως ότι οι προοπτικές αξιοποίησης των κτημάτων του Τατοΐου θα είναι το κυρίως θέμα των συνομιλιών, αλλά υπό την άποψη μιας ευρύτερης, πιο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, η οποία θα αξιοποιεί στην Ελλάδα τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ποικιλοτρόπως ο πρίγκιπας Κάρολος. Μία από αυτές αφορά στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω του φορέα Sustainable Markets Initiative. Στη σύνοδο «Ενας Πλανήτης» με θέμα την κλιματική αλλαγή, η οποία συνήλθε τον Ιανουάριο του 2021 στο Παρίσι, ο Κάρολος δημοσιοποίησε έναν καινούργιο καταστατικό χάρτη για το περιβάλλον, τη λεγόμενη Terra Carta (κατά τη Magna Carta του 1215, τη διακήρυξη σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών, ένα οικολογικό μανιφέστο τρόπον τινά, αλλά με σαφή προσανατολισμό στο πράσινο επιχειρείν. Μάλιστα, μέσω της Terra Carta, τη Sustainable Markets Initiative και της Natural Capital Investors Alliance (Συμμαχία Επενδυτών για το Φυσικό Κεφάλαιο), ο πρίγκιπας φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 10 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2022, εν είδει αποθεματικού ταμείου από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
    

   Η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να ενταχθεί σε αυτού του είδους τα επιχειρηματικά προγράμματα. Προωθώντας τα ο πρίγκιπας της Ουαλίας αποσκοπεί στη δημιουργία συνεργειών ανάμεσα στους φορείς τους οποίους ο ίδιος έχει ιδρύσει και εκπροσωπεί, και σε επενδυτικούς παράγοντες εκτός Βρετανίας που συμμετέχουν στα κοινά εγχειρήματα ως εταίροι και μέτοχοι. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση του Καρόλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Dumfries House επισφραγίζει την κοινή βούληση και σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούργιας φάσης συμπόρευσης, ειδικά για έργα όπως η αξιοποίηση του Τατοΐου, επί των οποίων η κεκτημένη τεχνογνωσία των Βρετανών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.
    
   Κιβωτός θησαυρών

   Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημιουργηθεί σχολή στον τομέα της αποκατάστασης και αξιοποίησης νεότερων μνημείων, καθώς σε όλη τη χώρα υπάρχουν δεκάδες κτήματα παρόμοια με το Dumfries House. Ήδη από την αρχή του 20ού αιώνα τέτοιου είδους ακίνητα συντηρούνται και ανακαινίζονται με συνέργειες ανάμεσα σε κρατικούς φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε εν τέλει να λειτουργούν επικερδώς ως τουριστικά καταλύματα, ως χώροι φιλοξενίας γαμήλιων συνεστιάσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων κ.λπ.
    
   Ο ίδιος ο Κάρολος, μέσω διαφόρων κοινωφελών οργανώσεων των οποίων ηγείται, όπως το Prince’s Foundation και το National Trust, επιβλέπει και καθοδηγεί την προσπάθεια διατήρησης της βρετανικής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Υπό αυτή την έννοια, το Dumfries House είναι μια κιβωτός πολιτιστικής κληρονομιάς και της αντίστοιχης τεχνογνωσίας για τη διαχείρισή της. Αφενός διότι το μεγαλοπρεπές και τεραστίων διαστάσεων κεντρικό οίκημα, η κατοικία αυτή καθαυτή της δυναστείας των ευγενών, οι οποίοι έζησαν εκεί από το 1759 έως το 1993, σχεδιάστηκε από τρεις κορυφαίους αρχιτέκτονες του 18ου αιώνα, τους αδελφούς Ρόμπερτ, Τζον και Τζέιμς Ανταμ.
    
   Αφετέρου, το Dumfries House είναι εξοπλισμένο με σχεδόν ανεκτίμητης αξίας χειροποίητα ξυλόγλυπτα έπιπλα, μοναδικά κομμάτια που φιλοτεχνήθηκαν στο εργαστήριο του περίφημου τεχνίτη Τζέιμς Τσίπεντεϊλ. Γι' αυτό, άλλωστε, η κεντρική κατοικία διατηρείται σήμερα εν μέρει ως επισκέψιμο μουσείο. Οι αίθουσες και τα δωμάτια του Dumfries House, σύμφωνα με τους αισθητικούς κανόνες του στυλ ροκοκό, περιέχουν σημαντικά έργα τέχνης κάθε είδους, από τους ζωγραφικούς πίνακες και τα γλυπτά ως τις υφαντές εικονογραφημένες ταπετσαρίες.

   Οι αίθουσες και τα δωμάτια του Dumfries House, σύμφωνα με τους αισθητικούς κανόνες του στυλ ροκοκό, περιέχουν σημαντικά έργα τέχνης
   Ενδεικτικό της αξίας των αντικειμένων που περιέχει η έπαυλη είναι ότι μια απλή βιβλιοθήκη, ένα από τα πλέον λιτά και χρηστικά κομμάτια από την επίπλωσή της, αλλά με την υπογραφή του Τσίπεντεϊλ, εκτιμάται σήμερα σε 7-8 εκατ. λίρες. Τα πιο περίτεχνα έπιπλα -και ιδιαίτερα οι εμβληματικές πολυθρόνες- τοποθετούνται σε ακόμη ανώτερη κατηγορία αξίας.
    
   Η πρακτική της αξιοποίησης μνημείων του είδους στο οποίο ανήκει το Dumfries House είναι ελάχιστα διαδεδομένη στην Ελλάδα, εξ ου και φαντάζει ανοίκεια ή ακόμη και βέβηλη η ιδέα ότι αίθουσες εντός των παλαιών Βασιλικών Κτημάτων στο Τατόι θα μπορούσαν, π.χ., να ενοικιάζονται για τη διοργάνωση γαμήλιων πάρτυ. Παρομοιώς ως ταμπού αντιμετωπίζεται η προοπτική μετασκευής μέρους των εγκαταστάσεων σε ξενώνες υψηλού ποιοτικού επιπέδου, με σύγχρονες ανέσεις αλλά και με σεβασμό στη διατήρηση του αυθεντικού χαρακτήρα τους.
    
   Ωστόσο, χάρη στο πρότυπο αξιοποίησης που εφαρμόζεται στη Βρετανία, τα κληροδοτήματα της παλαιάς αριστοκρατίας, τα οποία είχαν καταστεί εντελώς ασύμφορα για τους σύγχρονους επιγόνους λόγω του κόστους συντήρησης, των φόρων κ.λπ, αντί να αφεθούν στον μαρασμό και να μετατραπούν σε ερείπια, μετατράπηκαν σε εστίες ανάπτυξης για τις κατά τόπους κοινότητες. Αυτό ακριβώς ισχύει για το Dumfries House, το οποίο βρίσκεται στη μέση της σκωτσέζικης εξοχής, περιτριγυρισμένο από τους τυπικούς πράσινους λειμώνες των Χάιλαντς, αλλά με πλησιέστερα αστικά κέντρα στην περιοχή κάποιες κωμοπόλεις, οι οποίες κατά το παρελθόν κατοικούνταν κυρίως από ανθρακωρύχους και βιομηχανικούς εργάτες.
    
   Με την πρωτοβουλία του να διασώσει το Dumfries House επενδύοντας εκατομμύρια λίρες από την ατομική περιουσία του, ο Κάρολος δημιούργησε ένα κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων και, κατά συνέπεια, συνέβαλε στην καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας, ανοίγοντας την αγορά εργασίας για δεκάδες ανθρώπους. Παράλληλα, η προσέλκυση τουριστικής κίνησης, όπως είναι φυσικό, ενισχύει έμμεσα την οικονομία της περιοχής χάρη σε έναν κύκλο εργασιών, εμπορίου, συναλλαγών κ.λπ., ο οποίος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση απλώς δεν θα υπήρχε.
   Read more...

   276 • 2

  7. webTV

   Engineer

   Το SS Thistlegorm μετέφερε οχήματα και στρατιωτικό υλικό εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα το 1941, παίρνοντας μαζί του όλο το φορτίο στον πάτο της θάλασσας.
   Το συγκεκριμένο ναυάγιο παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους “υγρούς” τάφους αυτοκινήτων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων δυτών κάθε χρόνο.

   Το SS Thistlegorm ήταν ένα από καλύτερα πλοία μεταφοράς υλικού που είχαν στη διάθεσή τους οι ένοπλες δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας. Στις αρχές του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η αποστολή του ήταν να μεταφέρει πολεμικό υλικό (μεταξύ των οποίων και πολλά οχήματα) από τη Γλασκώβη στην Αίγυπτο, προκειμένου οι συμμαχικές δυνάμεις να ενισχύσουν το μέτωπο της Μέσης Ανατολής το 1941. Τελικά, η γερμανική ενέδρα απέφερε καρπούς και έτσι το SS Thistlegorm βυθίστηκε σε βάθος 30 μέτρων στην Ερυθρά Θάλασσα.     Σήμερα, 80 χρονιά μετά, το ναυάγιο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καταδυτικές attraction της ευρύτερης περιοχής. Στο κουφάρι του συνεχίζουν να υπάρχουν φορτηγά Morris και Ford, μοτοσικλέτες Norton 16H, Matchless G3/ L καθώς και διάφορα άλλα δίτροχα των Triumph και BSA.   Εγκλωβισμένος στο βυθό της θάλασσας παραμένει, φυσικά, και όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός του πλοίου, δηλαδή από πυροβόλα όπλα μέχρι και όλα τα πυρομαχικά που προορίζονταν για το πεδίο της μάχης.

   Όπως μπορούμε να δούμε από τις σχετικές εικόνες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας αλλά και στο παρακάτω βίντεο, η διάβρωση της θάλασσας στα οχήματα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, έχοντας ουσιαστικά αλλοιώσει την εικόνα τους συνολικά.
    
   Read more...

   462 • 0

  8. webTV

   Engineer

   Με έναν τεράστιο ορεινό όγκο να βρίσκεται από πάνω του, το βαθύτερο σιδηροδρομικό τούνελ στον κόσμο είναι παράλληλα και το μακρύτερο! Πού βρίσκεται;
   Ένα ακόμη σύγχρονο κατασκευαστικό θαύμα είναι το σιδηροδρομικό τούνελ, το οποίο βρίσκεται στην Ευρώπη και κατάφερε να σηκώσει από τις μεταφορές το... «βάρος» των Κεντρικών Άλπεων.
   Ο λόγος για το Gotthard Base Tunnel (GBT) ένα σιδηροδρομικό τούνελ μήκους 57,09 χιλιομέτρων, το οποίο «τρυπά» τις ελβετικές Άλπεις. Περνά κάτω από όρος Άγιος Γοτθάρδος με το ομώνυμο πέρασμα (Gotthard Pass) και ενώνει τα καντόνια Uri και Ticino, τη Βόρεια με τη Νότια Ελβετία και κατ' επέκταση τα εμπορικά λιμάνια της Ολλανδίας με τον Ευρωπαϊκό Νότο.
   To GBT αποτελεί μέρος του Νέου Σιδηροδρομικού Δικτύου (New Railway Link through the Alps -NRLA) των Κεντρικών Άλπεων και είναι το μεγαλύτερο από αυτά, ενώ εξυπηρετεί και τη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τη Ζυρίχη με το Μιλάνο.\

   Βρισκόμενο στη βάση του ορεινού όγκου που διαπερνά (γι' αυτό και ονομάζεται σήραγγα βάσης) το GBT κατασκευάστηκε με στόχο να αυξήσει την ασφάλεια στις μεταφορές, κυρίως των εμπορευμάτων αλλά και των επιβατών, αφού τα φορτηγά δεν χρειάζεται πλέον να «σκαρφαλώνουν» το Gotthard Pass, με το φορτίο να μεταφέρεται με τρένο.
   Παράλληλα μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των οχημάτων στην περιοχή, ενώ μειώνει και το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει κανείς στις πόλεις που συνδέει το GBT.

   Η σχεδίαση του κάνει επίσης το GBT το χαμηλότερο σε ύψος επίπεδο πέρασμα των Άλπεων, ενώ οι πολύ μικρές κλίσεις που παρουσιάζει η σχεδόν επίπεδη σιδηροδρομική γραμμή, σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιούνταν πριν από αυτό, επιτρέπει στις εμπορικές αμαξοστοιχίες να αυξήσουν το βάρος των εμπορευμάτων που μεταφέρουν καθώς περνούν από εκεί πάνω από 100%.
   Είναι επίσης και το πρώτο επίπεδο τούνελ που περνά κάτω από οποιονδήποτε ορεινό όγκο στον κόσμο αλλά και εκείνο που βρίσκεται βαθύτερα κάτω από τη γη με μέσο βάθος τα 2.000 μέτρα καθώς περνά κάτω από τα βουνά Chrüzlistock και Piz Vatgira με τον ύψος των κορυφών τους να βρίσκεται στα 2.709 και 2.983 μέτρα αντίστοιχα. Ειδικά κάτω από τη δεύτερη κορυφή, το τούνελ βρίσκεται "θαμμένο" κάτω από 2.450 μέτρα βράχου.

   Ως ιδέα η σιδηροδρομική σήραγγα GBT υπήρχε ήδη από την 10ετία του'80. Η κατασκευή της ωστόσο αποφασίστηκε με δημοψήφισμα από τον Ελβετικό λαό που πραγματοποιήθηκε το 1992, με το 64% να τάσσεται υπέρ της κατασκευής του. Την κατασκευή του ανέλαβε η AlpTransit Gotthard AG, θυγατρική της εταιρείας Ελβετικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων SBB CFF FFS.
   Οι προεργασίες για το GBT και η διερεύνηση του ορεινού όγκου όπου θα κατασκευαζόταν ξεκίνησαν τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1996, με την έναρξη της κατασκευής του να ξεκινά επίσημα στις αρχές Νοεμβρίου του 1999. Η κατασκευή του GBT κράτησε 17 ολόκληρα χρόνια με το κόστος του τεράστιου αυτού εγχειρήματος να ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, ενώ κατά την διάρκεια της κατασκευής του έχασαν τη ζωή τους και εννέα εργάτες.

   Μέσα από το GBT περνούν, εκτός από εμπορικά τρένα και επιβατικά με τα τελευταία να αναπτύσσουν ταχύτητες που φτάνουν έως τα 250 χλμ./ώρα. περνώντας μέσα από το τούνελ των 57 χιλιομέτρων σε διάστημα 20 λεπτών.
    
   Read more...

   539 • 0

  9. webTV

   Engineer

   Το Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος και το πιο εξελιγμένο, βιώσιμο και αποδοτικό εργοστάσιο της εταιρείας.
   Αναμένεται να κατασκευάσει χιλιάδες οχήματα του μοντέλου Model Y της Tesla καθώς και εκατομμύρια κυψέλες μπαταρίας για όλα τα οχήματα.
   Δείτε το βίντεο της παρουσίασης:
    
   Read more...

   583 • 0

  10. webTV

   Engineer

   Τρεις τεράστιες μπάλες στο κέντρο του Σιάτλ των ΗΠΑ στεγάζουν 800 εργαζομένους της Amazon, οι οποίοι δουλεύουν ανάμεσα σε 40.000 φυτά, καταρράκτες και ποτάμια.
   Η Amazon αποτελεί την κορυφαία εταιρεία του κόσμου για να εργάζεται κανείς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του LinkedIn. Και το αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός πως ο ιδρυτής της Jeff Bezos έχει δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να δημιουργήσει κτίρια και γραφεία, τα οποία άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «έργα τέχνης».
   Ένα από αυτά βρίσκεται στο κέντρο του Σιάτλ των ΗΠΑ. Το 2018 η Amazon εγκαινίασε τα Spheres, τα νέα φουτουριστικά γραφεία της στο κέντρο της πόλης, τα οποία σε κάνουν να νιώθεις ότι μπήκες στον πραγματικό Αμαζόνιο. Μιλάμε ουσιαστικά για τρεις γιγάντιες σφαίρες από ατσάλι, οι οποίες στο εσωτερικό τους στεγάζουν γραφεία, αλλά και 40.000 φυτά από 400 διαφορετικά είδη.
   https://www.instagram.com/p/Bt4For6AU6V/?utm_source=ig_embed&ig_rid=3b3a2632-e435-45e2-a940-92920c45556a
   Στις Σφαίρες υπάρχουν συνολικά 800 υπερσύγχρονα γραφεία, αλλά για να μπορέσουν οι περίπου 40.000 εργαζόμενοι της Amazon που κατοικούν στο Σιάτλ να εργαστούν εκεί, θα πρέπει να κάνουν online κράτηση. Παράλληλα, το οικοδόμημα που πήρε το παρατσούκλι «Bezos’ Balls» αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης με χιλιάδες τουρίστες να περιμένουν στην ουρά για να το βγάλουν μια φωτογραφία, αλλά και να ξεναγηθούν στο εσωτερικό του.
   Στο εσωτερικό των τεράστιων θόλων που έχει φτιάξει η Amazon υπάρχουν καταρράκτες, ποτάμια, καθώς και ένας τεράστιος φίκος ύψους 16 μέτρων. Επίσης, τα meetings στις Σφαίρες αποκτούν έξτρα ενδιαφέρον, μιας και πραγματοποιούνται σε «δεντρόσπιτα» και όχι σε κάποια συνηθισμένη αίθουσα.
   Η θερμοκρασία στα γραφεία της Amazon στο Σιαλτ παραμένει σταθερή στους 22 βαθμούς Κελσίου όλες τις ημέρες του χρόνου, ενώ η υγρασία είναι στο 60%, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις μεταφερθεί ξαφνικά σε κάποιο τροπικό δάσος. Σύμφωνα με τον Jeff Bezos το συγκεκριμένο concept λειτούργησε ευεργετικά στους εργαζομένους της εταιρείας, μιας και αύξησε την παραγωγικότητά τους.
   Read more...

   315 • 1

  11. webTV

   Engineer

   Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης του φορέα, έως σήμερα στο πλαίσιο της κτηματογράφησης που συνολικά έχει διαρκέσει περισσότερο από 25 χρόνια, έχει δηλωθεί περίπου το 85% των δικαιωμάτων, ενώ μόνο τα τελευταία τρία χρόνια με την εντατικοποίηση των ρυθμών, όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημητρης Σταθάκης, προστέθηκαν 11 εκατομμύρια δικαιώματα στα περίπου 33 εκ. που είχαν ήδη συλλεγεί. Το ποσοστό αυτό για πρώτη φορά κάνει την Ελλάδα συγκρίσιμη με άλλες ευρωπαικές χώρες.
   Ο γενικός διευθυντής του φορέα, Στέφανος Κοτσώλης διευκρίνισε το σύνολο της διαδικασίας των ενστάσεων κυρίως σε ό,τι αφορά τον πολίτη θα γίνει ψηφιακά, ενώ για κάθε στάδιο της διαδικασίας και το αποτέλεσμά της θα λαμβάνει ενημερωτικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να είναι απολύτως ενημερωμένος.
   «Η ηλεκτρονική παρακολούθηση των ενστάσεων είναι μία από τις υπηρσίες που θα προσφέρουμε στους πολίτες. Ηδη «χτίζεται» μία εφαρμογή, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το τέλος του καλοκαιριού, περίοδος κατά την οποία περιμένουμε μεγάλο αριθμό ενστάσεων», τόνισε ο κ. Κοτσώλης.
   Οπως εξήγησε, η εφαρμογή θα καλύπτει όλο το πλέγμα των ενεργειών που σχετίζονται με τις ενστάσεις από την πρώτη στιγμή της σύστασης μιας επιτροπής με δικηγόρους και μηχανικούς μέχρι το τελικό στάδιο. Το αποτέλεσμα θα καταγράφεται στο κτηματολόγιο, ενώ όλες οι ενδιάμεσες διαδικασίες θα διεκπεραιώνονται απολύτως ηλεκτρονικά χωρίς καμία φυσική παρουσία:
   «Ακόμα και οι συνεδριάσεις των επιτροπών θα γίνονται ηλεκτρονικά και σε οποιαδήποτε φάση περνά μία ένσταση, ο πολίτης θα ενημερώνεται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η ένστασή του. Ακόμα και η αμοιβή των μηχανικών και των δικηγόρων για τη συμμετοχή τους θα περνά από ηλεκτρονική διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά.
    
   Read more...

   419 • 0

  12. webTV

   Engineer

   Τα υποψήφια γήπεδα που θα φιλοξενήσουν το 23ο FIFA World Cup - Μουντιάλ του 2026 της Β. Αμερικής. Η διοργάνωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 16 διαφορετικά γήπεδα, σε τρεις χώρες της Β. Αμερικής και συγκεκριμένα 60 αγώνες στις Η.Π.Α. και από 10 αγώνες σε Μεξικό και Καναδά.
   Για πρώτη φορά στην διοργάνωση θα συμμετέχουν 48 χώρες αντί για 32 που συμμετείχαν ως τώρα.
   Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε γήπεδα με την εξής κατανομή:
   - Δύο (2) στον Καναδά
   - Τρία (3) στο Μεξικό
   - Έντεκα (11) στις Η.Π.Α..
   Η λίστα με τα υποψήφια γήπεδα:
   ΗΠΑ (θα επιλεχθούν 11 από τα παρακάτω)
   1. Camping World Stadium
   2. Hard Rock Stadium
   3. Paul Brown Stadium
   4. Gillette Stadium
   5. Levi's Stadium
   6. Lumen Field
   7. Nissan Stadium
   8. Lincoln Financial Field
   9. Mercedes-Benz Stadium
   10. M&T Bank Stadium
   11. NRG Stadium
   12. Empower Field at Mile High
   13. Arrowhead Stadium
   14. AT&T Stadium
   15. FedExField
   16. MetLife Stadium
   17. Rose Bowl
   Μεξικό
   1. Estadio Akron
   2. Estadio BBVA
   3. Estadio Azteca
   Καναδάς
   1. BMO Field
   2. Commonwealth Stadium
    
   Read more...

   632 • 0

  13. webTV

   Engineer

   Τα σιδηροδρομικά έργα στη χώρα την τελευταία 25ετία ήταν πολλά και ομολογουμένως άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη πίσω τους. Πλέον η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόλογο σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο με την ολοκλήρωση των έργων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη έχει γίνει αντιληπτό το πως αλλάζει την εικόνα των υποδομών.
   Οι σήραγγες σε αυτά τα έργα έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου λειτουργικού δικτύου και μάλιστα είναι αρκετές. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδυάσεις την λέξη “σήραγγα” πρώτα με το Μετρό και κατά δεύτερο λόγο με τους αυτοκινητόδρομους.
   Όμως ένα σημαντικό μήκος των τεχνικών έργων της ΕΡΓΟΣΕ αποτελείται από σήραγγες σε περιοχές με δύσκολες γεωμορφολογικές και γεωλογικές συνθήκες. Τα υπόγεια έργα της ΕΡΓΟΣΕ είναι περίπου 60 με συνολικό μήκος σηράγγων 77 χλμ και επί πλέον 7 χλμ σηράγγων διαφυγής. Στο μεγαλύτερο μήκος τους κατασκευάζονται με υπόγεια διάνοιξη και μικρό μήκος αυτών με μέθοδο εκσκαφής και επανεπίχωσης (Cut & Cover).
   Οι σιδηροδρομικές σήραγγες στην Ελλάδα είναι μονές διπλής κατεύθυνσης ή δίδυμες μονής κατεύθυνσης ανά κλάδο για πολύ μεγάλου μήκους σήραγγες. Στις περιπτώσεις σηράγγων διπλής κατεύθυνσης με μήκος μεγαλύτερο από 1000 μ κατασκευάζονται στοές διαφυγής σε αποστάσεις μικρότερες των 1000 μ ενώ στις δίδυμες σήραγγες μονής κατεύθυνσης ανά κλάδο κατασκευάζονται εγκάρσιοι διάδρομοι διαφυγής ανά 500 μ. Προβλέπονται ειδικά συστήματα εξαερισμού και ελέγχονται με υψηλού επιπέδου συστήματα τηλεματικής.
   Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει τις 10 μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες της χώρας, που ξεκινούν από 2,2χλμ (σήραγγα Πλατάνου) και φτάνουν τα 9,2χλμ (σήραγγα Καλλιδρόμου). Στην πρώτη πεντάδα συναντάμε εντυπωσιακά νούμερα και μάλιστα οι πρώτες 32 σήραγγες της χώρας, τυγχάνει να είναι και οι μεγαλύτερες στα Βαλκάνια ενώ έχουν μία θέση ανάμεσα στις παγκόσμια μεγάλες σιδηροδρομικές σήραγγες του κόσμου.
   ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΣΗΡΑΓΓΩΝ
   Οι σήραγγες κατασκευάζονται κυρίως σε ορεινές διαδρομές, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει στενότητα χώρου και παράλληλη εμπλοκή με οδικούς άξονες καθώς επίσης και σε περιπτώσεις όπου η χάραξη διέρχεται από κατοικημένες περιοχές και δεν υπάρχει πιθανότητα παράκαμψής τους με επιφανειακή χάραξη.
   Η μέση διατομή χρήσης των σηράγγων έχει διάμετρο 12,4 μ περίπου αναλόγως της ταχύτητας σχεδιασμού και των απαιτήσεων της ηλεκτροκίνησης. Όλες οι σήραγγες επενδύονται από φορέα οπλισμένου σκυροδέματος του οποίου το πάχος εξαρτάται από τις συνθήκες του εδάφους. Εξωτερικά της τελικής επένδυσης τοποθετείται στρώση στράγγισης και στεγάνωσης ώστε να εξασφαλίζονται ξηρές συνθήκες στο εσωτερικό της σήραγγας.
   Οι σήραγγες στεγανοποιούνται πλήρως στις περιπτώσεις παρουσίας υδροφόρου ορίζοντα ώστε να αποφεύγονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαταραχή του. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή δίνεται στη διαμόρφωση των στομίων των σηράγγων με εφαρμογή ειδικών τεχνικών κατασκευής ώστε να ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να επιτυγχάνεται αισθητικά η προσαρμογή τους στο περιβάλλον.
   Παρακάτω το ypodomes.com εξασφάλισε για έσας την πρώτη δεκάδα των σιδηροδρομικών τούνελ  τις οποίες υλοποίησε ή κατασκευάζει η ΕΡΓΟΣΕ, και οι οποίες έχουν μία διασπορά από 2,2 μέχρι 9,2χλμ:
   1. Σήραγγα Καλλιδρόμου: 9,0χλμ-Δίδυμη σήραγγα  στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Σε κυκλοφορία
   2. Σήραγγα Όθρυος: 6,4χλμ-Δίδυμη σήραγγα στο τμήμα Λιανοκλάδι – Δομοκός-Σε κυκλοφορία
   3. Σήραγγα Τεμπών: 5,0χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Λάρισα-Θεσσαλονίκη-Σε κυκλοφορία
   4. Σήραγγα Παναγοπούλας: 4,4χλμ-Δίδυμη σήραγγα στο τμήμα Αίγιο  – Πάτρα -Ολοκληρωμένη κατασκευή- Προβλεπόμενη λειτουργία 2026
   5. Σήραγγα Περάματος: 3,5χλμ-Σήραγγα μονής γραμμής στο τμήμα Ικόνιο-Θριάσιο-Σε κυκλοφορία
   6. Σήραγγα Αιγίου: 3,5χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο-  Σε κυκλοφορία
   7. Σήραγγα Πλατάνου: 2,7χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα    Κιάτο-Αίγιο- Σε κυκλοφορία
   8. Σήραγγα Πλαταμώνα: 2,6χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Λάρισα-Θεσσαλονίκη-Σε κυκλοφορία
   9.  Σήραγγα Κακιάς Σκάλας:2,4χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Αθήνα – Κόρινθος-Σε κυκλοφορία-
   10. Σήραγγα Τράπεζας:2,2χλμ-Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Αίγιο- Ολοκληρωμένη κατασκευή-Προβλεπόμενη λειτουργία 2026
   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
   Από τις 10 μεγαλύτερες σήραγγες, οι 6 είναι σε κυκλοφορία, οι 2 σε ολοκληρωμένη κατασκευή. Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα της χώρας, αυτή του Καλλίδρομου με 9χλμ μήκος. Δεύτερη ακολουθεί  αυτή στο όρος Όθρυς με μήκος 6,4χλμ ενώ εκτιμάται ότι θα δοθούν σε λειτουργία το 2026 οι Σήραγγες Παναγοπούλας (4,4χλμ) και Τράπεζας (2,7χλμ) στην Πελοπόννησο.
   Από τις 10 μεγαλύτερες σήραγγες, οι 4 βρίσκονται στον άξονα Κιάτο-Ψαθόπυργο, 2 στην Αττική, 1 στη Θεσσαλία, 1 στην Κεντρική Μακεδονία και 2 στη Στερεά Ελλάδα.
   Αν προσθέσουμε και τις 10 σήραγγες μαζί τότε θα δούμε ότι το μήκος τους φτάνει τα 41,9χλμ. Αυτό σημαίνει πως μόνο οι σήραγγες αυτές ενωμένες ξεπερνούν σε μήκος και τις 2 γραμμές του Μετρό της Αθήνας (γραμμές 2 και 3). Θα μπορούσαν σε μήκος να καλύψουν την σιδηροδρομική διαδρομή από την Αθήνα μέχρι τον Αυλώνα.
   8 από τις 10 μεγαλύτερες σήραγγες είναι μονές με διπλή τροχιά ενώ οι σήραγγες Καλλιδρόμου και Όθρυος είναι διπλές, “δίδυμες” σήραγγες με ξεχωριστό κλάδο ανά κατεύθυνση.
   Read more...

   408 • 0

  14. webTV

   Engineer

   Ο 111 West 57, ο πιο λεπτός ουρανοξύστης του κόσμου, είναι πλέον πραγματικότητα. Το εντυπωσιακό κτήριο βρίσκεται στο Billionaires Row, διαθέτει 84 ορόφους με επιβλητική θέα στο Central Park και τη Νέα Υόρκη, και η κατασκευή του μόλις ολοκληρώθηκε.
   Ο λεπτότερος ορανοξύστης στον κόσμο με το όνομα «111 West 57», βρίσκεται στην Billionaires Row και υψώνεται πλέον ολοκληρωμένος στο skyline της αμερικανικής μητρόπολης. Το πολυτελές ακίνητο, γνωστό και ως Steinway Tower, διαθέτει 84 ορόφους και σχεδιάστηκε από την SHoP Architects της Νέας Υόρκης.
   Διαβάστε ακόμα: Rupert Murdoch - Πουλάει δύο διαμερίσματα στην κορυφή ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη για 78 εκατ. δολάρια
   Ο πύργος ανακοινώθηκε το 2013 και τον επόμενο χρόνο οι εργασίες είχαν ήδη αρχίσει. Το έργο, όπως το οραματίστηκαν οι αρχιτέκτονές του, θα είχε μια λεπτή αναλογία ύψους-πλάτους μόλις 24:1. Πέρα από τον τίτλο του πιο λεπτού ουρανοξύστη στον κόσμο, το έργο είναι επίσης επί του παρόντος το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στο δυτικό ημισφαίριο. Το 2018 έφτασε σε ύψος 300 μέτρων, ενώ σήμερα στέκεται περήφανα στα 435 μέτρα.
   Στην κορυφή του ακινήτου βρίσκεται φυσικά και το «φιλέτο»: ένα τριώροφο ρετιρέ που προσφέρει εκπληκτική θέα στο Central Park, στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης και όχι μόνο. Το κερασάκι στην τούρτα; Οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε έναν πολυτελή χώρο που περιλαμβάνει πισίνα 25 μέτρων, κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο και θυρωρείο.
   Όσο φουτουριστικός κι αν φαίνεται ο πύργος στη μέση της παλιάς Δυτικής 57ης Οδού, το έργο είναι στην πραγματικότητα μια μείξη παρελθόντος και μέλλοντος. Οι κάτοχοι JDS Development Group και Property Markets Group ανέπτυξαν τόσο τον ουρανοξύστη όσο και το παρακείμενο Steinway Hall, ένα εμβληματικό κτίριο του 1925 που κάποτε στέγαζε τα γραφεία των κορυφαίων κατασκευαστών πιάνου Steinway & Sons καθώς και μια διάσημη αίθουσα συναυλιών που αποτελούσε ταυτόχρονα και πολιτιστικό κέντρο. Το 2014, η JDS ξεκίνησε τη μετατροπή των εσωτερικών χώρων του ιστορικού κτηρίου και τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών που ταιριάζουν με τον πύργο της «διπλανής πόρτας».
   Ο πύργος φιλοξενεί μία κατοικία ανά όροφο. Ο 84ώροφος ουρανοξύστης και το Steinway Hall διαθέτουν συνολικά 60 διαμερίσματα σχεδιασμένα από το Studio Sofield. Μεταξύ αυτών είναι το Residence 70, το οποίο αγόρασε ένας μη Αμερικανός ενδιαφερόμενος, ο οποίος μάλιστα είχε δει το διαμέρισμα μόνο εικονικά και υπέγραψε για αυτό 30 ημέρες αργότερα. Εν τω μεταξύ, το Triplex Park Loggia Penthouse 72 του πύργου -αυτή τη στιγμή η πιο ακριβή μονάδα στο κτίριο- πωλείται στην εντυπωσιακή τιμή των 66 εκατ. δολαρίων.
   Για όσους αναζητούν κάτι λίγο πιο... προσγειωμένο, το ρετιρέ στο Steinway Hall μπορεί να είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση. Το duplex 490 τετραγωνικών μέτρων προσφέρει θέα στο Central Park μέσω των δύο ορόφων του, καθώς και τρία υπνοδωμάτια, τέσσερα μπάνια, κουζίνα με πανέμορφους πάγκους χαλαζίτη Cristallo Gold και δάπεδα από μασίφ ξύλο βελανιδιάς. Η κατοικία. διαθέτει ακόμη ένα υπέροχο δωμάτιο με θολωτές οροφές ύψους 8 μέτρων και τοξωτές γυάλινες πόρτες που ανοίγουν στη βεράντα.
   Σε όποιο κτίριο κι αν εστιάσει κανείς, το κοινό έργο είναι υπέροχο θέαμα που σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε το πορτφόλιο των σχεδιαστών SHOP Architects, που δραστηριοποιούνται στο χώρο από το 1996, διαθέτει αρκετά αξιοσημείωτα έργα στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένων των Barclays Center, Uber HQ, το γενικό σχέδιο ανακαίνισης του αεροδρομίου LaGuardia και τον Brooklyn Tower, έναν άλλο ουρανοξύστη που επιβλέπει αφ' υψηλού τους γείτονές του.
   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον 111 West 57, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κτηρίου.
    
   Read more...

   652 • 0

  15. webTV

   Engineer

   Νέα στοιχεία ρίχνουν φως στη μαύρη λίστα των 3.288 οχημάτων που άφησαν την τελευταία τους… πνοή στον Ατλαντικό, την 1η Μαρτίου.
   Νέες πληροφορίες σχετικά με τα μοντέλα που κατέληξαν στο βυθό της θάλασσας κατά τη βύθιση του πλοίου Felicity Ace την 1η Μαρτίου (διαβάστε περισσότερα εδώ) στον Ατλαντικό βλέπουν το φως της δημοσιότητας χάρη στον ιστότοπο importininfo.com που παρέχει υπηρεσίες live εντοπισμού πλοίων.
   Με βάση τα νέα δεδομένα, στο Felicity Ace βρίσκονταν 3.828 οχήματα, μεταξύ των οποίων κάποια πανάκριβα supercars, αλλά και μερικά λιγότερο αστραφτερά, μεταχειρισμένα τετράτροχα. Ειδικότερα, στο πλοίο υπήρχαν 1.117 αυτοκίνητα της Porsche, 561 Volkswagen, 1.944 Audi, 189 Bentley και πάνω από 90 Lamborghini.
   Άδοξο τέλος είχαν δεκάδες Lamborghini Huracan, Urus και Αventador, Bentley Continental Flying Spur, Continental GT, Continental GTC και Bentayga, Porsche Cayenne και Panamera αλλά και ακριβά μοντέλα της Audi όπως τα TT και Ε-Tron.

   Σημειώνεται ότι αμέσως μετά το ναυάγιο, οι διοικούντες των Bentley, Lamborghini και Porsche κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντικαταστήσουν τα… πνιγμένα οχήματα και ήδη έχουν δρομολογηθεί κάποιες παραδόσεις στις Η.Π.Α (διαβάστε περισσότερα εδώ).
   Ανάμεσα στα μεταχειρισμένα μοντέλα, υπήρχαν ένα Honda Prelude Sir του 1996, το οποίο κατευθυνόταν προς τις Η.Π.Α. προκειμένου να υποβληθεί σε κάποια επισκευή αλλά και ένα ένα Land Rover Santana του 1977 που ουσιαστικά αποτελεί ένα Land Rover Defender το οποίο κατασκευάστηκε στην Ισπανία υπό το έμβλημα της εταιρείας Santana.
   Μεταχειρισμένη, επίσης, ήταν μια Porsche Cayenne του 2015, ένα VW Jetta (2017), μια BMW 750i (2007) και κάποια τρακτέρ.
   Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Έμντεν της Γερμανίας στις 10 Φεβρουαρίου, με τελικό προορισμό το λιμάνι του Ντέισβιλ στο Ροντ Άιλαντ των ΗΠΑ.
   Τελικά, το πλοίο βυθίστηκε την 1η Μαρτίου, περίπου 220 ναυτικά μίλια από τις ακτές των Νήσων Αζόρες της Πορτογαλίας, με τις Porsche και Lamborghini να υφίστανται απώλεια κερδών ύψους 155 εκ. δολαρίων.
   Αναλυτικά η «μαύρη» λίστα
   Μεταχειρισμένο 2017 VOLKSWAGEN JETTA Μεταχειρισμένο 2007 BMW 750I Μεταχειρισμένο 1996 HONDA PRELUDE Μεταχειρισμένο 2018 NISSAN VERSA NOTE Μεταχειρισμένο 2014 KIA SOUL Μεταχειρισμένο 2015 PORSCHE CAYENNE Μεταχειρισμένο 2015 FORD MUSTANG JB TRACTORS Μεταχειρισμένα Τρακτέρ VOLKSWAGEN GROUP OF AMERICA INC. VW 5 VW ID.4 VOLKSWAGEN GROUP OF AMERICA INC. VW VW TAIGO VOLKSWAGEN GROUP OF AMERICA INC. 83 CD1 VW GOLF 38 E21 VW ID4 VOLKSWAGEN GROUP OF AMERICA INC. 50 AUDI Q3 3 AUDI A5 CABRIO 44 AUDI A5 SPORTBACK 10 AUDI A5 COUPE 13 AUDI E-TRON 9 AUDI E-TRON SPORTBACK 21 AUDI E-TRON BENTLEY MOTORS INC. 3 BENTLEY CONTINENTAL FLYING SPUR 6 BENTLEY CONTINENTAL GT 4 BENTLEY CONTINENTAL GTC 12 BENTLEY BENTAYGA PORSCHE CARS NORTH AMERICA INC. 23 PORSCHE ZUFFENHAUSEN 85 ” 19 PORSCHE LEIPZIG 62 ” 126 PORSCHE BRATISLAVA AUTOMOBILI LAMBORGHINI USA LLC 5 LAMBORGHINI HURACAN 6 LAMBORGHINI AVENTADOR 10 LAMBORGHINI URUS PORSCHE CARS NORTH AMERICA INC. 25 PORSCHE ZUFFENHAUSEN VOLKSWAGEN GROUP OF AMERICA 95 CD1 VW GOLF 10 E21 VW ID4 VOLKSWAGEN GROUP OF AMERICA INC. 3 AUDI TT 121 AUDI Q3 21 AUDI A5 CABRIO 17 AUDI A5 SPORTBACK 6 AUDI A5 COUPE 32 AUDI E-TRON 21 AUDI E-TRON SPORTBACK BENTLEY MOTORS INC. 17 BENTLEY CONTINENTAL FLYING SPUR 19 BENTLEY CONTINENTAL GT 28 BENTLEY CONTINENTAL GTC 40 BENTLEY BENTAYGA PORSCHE CARS NORTH AMERICA INC. 40 PORSCHE ZUFFENHAUSEN 22 ” 36 PORSCHE LEIPZIG 79 ” 1 PORSCHE BRATISLAVA 74 “ AUTOMOBILI LAMBORGHINI USA LLC 15 LAMBORGHINI HURACAN 9 LAMBORGHINI AVENTADOR 37 LAMBORGHINI URUS PORSCHE CARS NORTH AMERICA INC. 21 PORSCHE ZUFFENHAUSEN PRIVATE MINI COUNTRYMAN PORSCHE CARS NORTH AMERICA, INC. UNPACKED TOURIST VEHICLE PORSCHE 718 BOXSTER GTS 4.0 Μεταχειρισμένο USED TRUCK MAN TGM 18.250 Μεταχειρισμένο USED POV 1977 LAND ROVER SANTANA SERIES 3 109 VOLKSWAGEN DE MEXICO, S.A. DE C.V. 1 AUDI TT 23 AUDI Q3 23 AUDI Q3 SPORTBACK 9 AUDI A5 SPORTBACK 2 AUDI A5 COUPE 1 AUDI E-TRON GT 1 AUDI Q2 VOLKSWAGEN DE MEXICO, S.A. DE C.V. 27 SBH CADDY 20 SBJ CADDY 91 SHH VW T6 PA 10 SHJ VW T6 PA 15 SJL VW T6 PA VOLKSWAGEN DE MEXICO S.A. DE C.V. 7 PORSCHE ZUFFENHAUSEN 16 PORSCHE LEIPZIG – CAYENNE + MACAN + PANAMERA 7 PORSCHE BRATISLAVA – CAYENNE VOLKSWAGEN DE MEXICO S.A. DE C.V. 3 SEAT ATECA AUTOMOBILES DB IMPORTS MEXICO SA DE CV 3 LAMBORGHINI URUS VOLKSWAGEN GROUP OF AMERICA INC. 21 VW GOLF 144 E21ID.4 VOLKSWAGEN GROUP OF AMERICA INC. 3 AUDI TT 1 AUDI TT ROADSTER 224 AUDI Q3 60 AUDI A5 CABRIO 77 AUDI A5 SPORTBACK 15 AUDI A5 COUPE 25 AUDI E-TRON BENTLEY MOTORS INC. 2 BENTLEY CONTINENTAL FLYING SPUR 9 BENTLEY CONTINENTAL GT 14 BENTLEY CONTINENTAL GTC 16 BENTLEY BENTAYGA PORSCHE CARS NORTH AMERICA INC. 44 PORSCHE ZUFFENHAUSEN 69 ” 78 PORSCHE LEIPZIG 158 ” 138 PORSCHE BRATISLAVA 9 “ BENTLEY MOTORS INC. 3 BENTLEY CONTINENTAL FLYING SPUR 4 BENTLEY CONTINENTAL GT 3 BENTLEY CONTINENTAL GTC 9 BENTLEY BENTAYGA PORSCHE CARS NORTH AMERICA INC. 6 PORSCHE ZUFFENHAUSEN 1 PORSCHE LEIPZIG  
    
   Read more...

   554 • 0

  16. webTV

   Engineer

   Τα επτά (7) σύγχρονα θαύματα του κόσμου όπως προέκυψαν από την διαδικτυακή ηλεκτρονική ψηφοφορία της ελβετικής οργάνωσης New7Wonders είναι:   (1) Πυραμίδα Kukulkan, Mεξικό 
   (2) Taj Mahal, Ινδία
   (3) Christ the Redeemer, Bραζιλία
   (4) Petra, Ιορδανία 
   (5) Machu Picchu, Περού
   (6) Colosseum, Ιταλία
   (7) The Great Wall, Κίνα    
   Read more...

   524 • 2

  17. webTV

   GTnews

   Το όραμα του Προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλου, να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες εξέλιξης για όλα τα παιδιά και τους νέους, ειδικά σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε τέτοιες ευκαιρίες, και το όραμα του Παναγιώτη Γιαννάκη να εμπνεύσει τις νέες γενιές και να παρακινήσει τα νέα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να γνωρίσουν έναν υγιή τρόπο ζωής, ξεκινώντας από τη πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, συνδυάστηκαν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Προσφέρουμε την υποδομή και τα εφόδια σε παιδιά και νέους να εξερευνήσουν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους, να παίξουν, να γυμναστούν και να εξελίξουν τις δεξιότητές τους. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε έναν υγιή τρόπο ζωής, δίνοντας στα νέα παιδιά τον χώρο να βρουν τι τους αρέσει, να χτίσουν τον χαρακτήρα τους και να φτάσουν πιο κοντά στα όνειρά τους.
   Ένας νέος, ελκυστικός χώρος 5.300 τ.μ. θα δημιουργηθεί στη Νίκαια, στεγάζοντας όλες τις δραστηριότητες του οργανισμού μέσα στα επόμενα χρόνια. Υπαίθριοι και εσωτερικοί χώροι αναψυχής, μελέτης, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τα γραφεία του οργανισμού, θα φιλοξενήσουν το όραμα του «Γηπέδου Ζωής» από το 2023. Ο χώρος θα υποδέχεται αποκλειστικά παιδιά. Το όνομα του νέου μας χώρου θα είναι Γήπεδο Ζωής – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς δημιουργείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ.
   Πώς λειτουργεί
   Μετά το σχολείο, τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται στις νέες εγκαταστάσεις του «Γηπέδου Ζωής» στη Νίκαια, και να συμμετέχουν στα προγράμματά μας.
   Φτάνοντας στο «Γήπεδο Ζωής – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)», όσα παιδιά θέλουν θα μπορούν να φάνε μεσημεριανό και στη συνέχεια εκπαιδευτικοί θα τα βοηθούν στο διάβασμα για την επόμενη σχολική ημέρα. Μετά θα έχει παιχνίδι! Μπάσκετ, βόλεϊ, τρέξιμο, κυνηγητό, αναρρίχηση, κολύμβηση και άλλα πολλά ενώ, στο τέλος της ημέρας, ακολουθούν δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις δεξιότητες των παιδιών και προγράμματα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά, με γνώμονα την ενίσχυση και ενδυνάμωση των προσωπικοτήτων τους.
   Μέχρι όμως να κατασκευαστεί το καινούριο μας κτίριο, θα σας περιμένουμε στις γειτονιές της Νίκαιας με πλήθος εκδηλώσεων για τα παιδιά. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σύντομα.
   Οι βάσεις μας
   Παιδεία με εργαλεία και γνώσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την ελεύθερη έκφραση των παιδιών. Αθλητισμός με εμπειρίες και δεξιότητες, πρακτικές, κοινωνικές και άλλες, που παρακινούν τα παιδιά να παραμένουν δραστήρια. Χαρακτήρας μας τα ερεθίσματα και οι αξίες που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν την καλύτερη πτυχή του εαυτού τους. The Coach Παναγιώτης Γιαννάκης
   O διεθνώς αναγνωρισμένος προπονητής και πρώην καλαθοσφαιριστής, ηγείται του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Γήπεδο Ζωής».
   Μεγάλωσε στη Νίκαια και ανακάλυψε το ταλέντο του στο μπάσκετ χάρη σε ανθρώπους που, σε μια γωνιά της πόλης, έφτιαξαν την υποδομή και του έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσει το άθλημα. Μέσα από αυτό, έζησε τα όνειρά του. Τώρα, με το «Γήπεδο Ζωής», ονειρεύεται να δώσει στα παιδιά της Νίκαιας την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν αυτό που θα τα εμπνεύσει ώστε να μεγαλουργήσουν.
   Τα events που έρχονται
   Επόμενο Event
   Ημερολόγιο Coming Soon
   Οι δράσεις του Γηπέδου Ζωής θα συνεχιστούν στις γειτονιές της Νίκαιας και για παιδιά του Γυμνασίου. Τα προγράμματά μας είναι διαμορφωμένα ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στο εκάστοτε ηλικιακό γκρουπ και να προσφέρουν σε όλα τα παιδιά ένα αξέχαστο τρίωρο. Μείνετε συντονισμένοι για την ανακοίνωση της ημερομηνίας και του χώρου της επόμενης δράσης!
   Σας προσκαλούμε στη γιορτή που θα σηματοδοτήσει την αρχή της δημιουργίας της εγκατάστασης που θα φιλοξενήσει το «Γήπεδο Ζωής», στη Νίκαια. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες σύντομα.
   The team
   Η ομάδα μας είναι αφοσιωμένη σε ένα κοινό όραμα, την εξέλιξη και τη χαρά των παιδιών. Αρχηγός μας είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης και δουλεύουμε όλοι μαζί με θετικότητα και συνεργατικότητα, για να πραγματοποιήσουμε το όραμα του ΙΣΝ και του Coach.
    
    
   Read more...

   402 • 0

  18. webTV

   Engineer

   Στις 9 και 10 Απριλίου, η Αθήνα ανοίγει τα σπίτια της και το Open House 2022 σας προσκαλεί να τα ανακαλύψετε.
   «Το σπίτι μου είναι το καταφύγιό μου, ένα συναισθηματικό κομμάτι αρχιτεκτονικής, όχι ένα κρύο κομμάτι άνεσης», έχει πει ο σπουδαίος Μεξικανός αρχιτέκτονας του 20ου αιώνα Luis Barragan, γνωστός για την έμφαση του στο χρώμα, το φως, τη σκιά, την μορφή και την υλικότητα. Και πράγματι, τα δύο τελευταία χρόνια η πανδημία έφερε το εσωτερικό της κατοικίας στο δημόσιο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ με τα σπίτια να αποτελούν το απόλυτo καταφύγιο μας και ανάγκη να χωρέσουν τα «θέλω» μας.
   Και παρά τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες των τελευταίων δύο χρόνων, ο πολιτισμός δήλωνε το «παρών» με διαδικτυακές διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η αγαπημένη γιορτή της αρχιτεκτονικής, το Open House Athens. Φέτος ο θεσμός επιστρέφει έτσι όπως τον είχαμε συνηθίσει και αγαπήσει, με δωρεάν ξεναγήσεις σε κτίρια της Αθήνας ώστε να μάθουμε την ιστορία τους, να δούμε τις τεχνοτροπίες στο ταβάνι και τα περίτεχνα μωσαϊκά στα σπίτια, να γνωρίσουμε τις συνθήκες, τον τρόπο και τον χώρο μέσα στον οποίο εργάζονται τα αρχιτεκτονικά γραφεία. Ιστορικά, λοιπόν, δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, χώροι εργασίας και σπίτια - κατοικίες και διαμερίσματα - ανοίγουν τις πόρτες τους, έτσι ώστε να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική τους, τη χρήση και την ιστορία τους.
   Και επειδή κάθε Σαββατοκύριακο κάνουμε «ξενάγηση» και σε ένα διαφορετικό σπίτι, συγκεντρώσαμε τα σπίτια που μπορείτε να επισκεφτείτε δια ζώσης, αυτή τη φορά, μέσω του Open House Athens 2022. Είναι σπίτια που πάντα χαζεύετε όταν περνάτε τυχαία απέξω και κλέβουν τις εντυπώσεις για την πρωτότυπη αρχιτεκτονική τους.
   Τα σπίτια που «ανοίγουν» στο κοινό του Open House Athens
   J & A Apartment
   Στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας του 1955, οι Cadu Architects δημιούργησαν μια σύγχρονη κατοικία που θα ανοίξει τις πόρτες της το Σαββατοκύριακο του Open House Athens.

   H αρχιτεκτονική ομάδα που ανέλαβε την ανακαίνιση της θρυλικής και εμβληματικής Μπλε Πολυκατοικίας στα Εξάρχεια, αναδιαρρύθμισε το σπίτι στη Νέα Φιλοθέη με σκοπό την καλύτερη οργάνωση των χώρων και τη δημιουργία νέων οπτικών φυγών προς τον περιμετρικό κήπο. Eπανεξέτασε την εσωτερική διαρρύθμιση και δημιούργησε έναν χώρο που διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων του.


   Που: Αλ. Βραχνού 7, Νέα Φιλοθέη/Φωτογραφία: Μιχαήλ Δαμάσκος
   Πότε: 09/04 10:00-14:00
   10 am Lofts
   Ένα πρώην βιομηχανικό κτίριο, που μετατράπηκε σε ένα ιδιαίτερο συγκρότημα από τους Gavalas Ioannidou Architecture και το Studio Andrew Trotter, το 2016-2021, ανοίγει τις πόρτες του στο Open House Athens.
   Ο πολυλειτουργικός αυτός χώρος, στον οποίο ξεναγηθήκαμε και πριν λίγες εβδομάδες, μπορεί να νοικιαστεί για εκδηλώσεις, εκθέσεις, ειδικά δείπνα, γυρίσματα αλλά και διαμονή. Σκυρόδεμα, γυαλί και μέταλλο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των υλικών του ενώ η αίσθηση που δίνει εξαρτάται πάντα από τον χώρο που βρίσκεται ο επισκέπτης. Σκοτεινή και ισχυρή στον κάτω ορόφου σε αντίθεση με την αναζωογονητική του επάνω ορόφου. Η μεγάλη σκουριασμένη σιδερένια σκάλα είναι κυρίαρχο στοιχείο στο κεντρικό αίθριο, που συνδέει τους δύο επάνω χώρους με τον κάτω όροφο. Ενας χώρος που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε.


   Που: 10AM Lofts, Κωνσταντινουπόλεως 82, Αθήνα/Φωτογραφίες: Salva Lopez
   Πότε: 09/04 13:00-17:00 & 10/04 13:00-17:00
   Thission Lofts
   To νεοκλασικό βιομηχανικό κτίριο του 1927 που το 2005 μετατράπηκε σε κτίριο κατοικιών τύπου loft από τους if-untitled architecture (Μ. Γιαννακοπούλου, A. Grafweg, S. Hirano), ανοίγει τις πόρτες του, στο πλαίσιο του Open House Athens 2022, για ένα ένα διήμερο.

   Πρόκειται για ένα τετραώροφο συγκρότημα στην Πειραιώς, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων 19 διαφορετικά διαμερίσματα - lofts επιφάνειας 80m2 - 300m2, τα οποία μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: το μεγάλο ύψος των χώρων, το βιομηχανικό χαρακτήρα της κατασκευής και τους μεγάλους ενιαίους ελεύθερους χώρους. Το «Thission Lofts» οργανώνεται, επίσης, γύρω από ένα κεντρικό υπαίθριο πολυλειτουργικό κοινόχρηστο χώρο, που λειτουργεί και ως πέρασμα από και προς τα διαμερίσματα. Ενα ακίνητο «αρχιτεκτονικό διαμάντι» που αναβίωσε έπειτα
   από μελέτη αποκατάστασης.


   Που: Πειραιώς 123 & Ευρυσθέως, Πετράλωνα
   Πότε: 09/04 10:00-15:00, 10/04 10:00-14:00
   Πολυκατοικία στη Δεινοκράτους
   Για άλλη μια χρονιά η Πολυκατοικία στη Δεινοκράτους «ξεκλειδώνει» για το Open House Athens. Κατασκευάστηκε το 2013 και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Αγγελή.
   Πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή του τύπου της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Αποτελείται από πέντε ορόφους διαμερισμάτων, πιλοτή και τέσσερις υπόγειους ορόφους. Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού ήταν η σχέση του κτιρίου με το περιβάλλον του: τον άμεσο περίγυρο και την πόλη. Ο εσωτερικός ανοιχτός πεζόδρομος και η είσοδος στο κλιμακοστάσιο και το ημιυπαίθριο καθιστικό λειτουργούν ως χώρος συνάντησης των κατοίκων. Η οργάνωση σε κάναβο στύλων και τοιχίων και η κάτοψη σε ζώνες δίνουν τη δυνατότητα εναλλακτικών διαμορφώσεων ανά όροφο.

   Φωτογραφία: Μπάμπης Λουιζίδης
   Οι χώροι της πολυκατοικίας, γυμνοί και απερίφραστοι, συστήνουν ένα ήρεμο, φιλικό και ίσως «σιωπηρό» τοπίο που αντλεί την ιδιαίτερη δυναμική του από την καθαρότητα και τη σαφήνεια της δομής τους.
   Που: Δεινοκράτους 123, Παπαγιάννη & Δημοχάρους, Κολωνάκι, Αθήνα
   Πότε: 10/04 12:00 -16:00
   Αθηναϊκή Αστική Μονοκατοικία
   Πρόκειται για ένα τυπικό δείγμα μικροαστικής αθηναϊκής κατοικίας του 1950-1960, που ανακαινίσθηκε ριζικά το 2009 από την αρχιτέκτονα Μαρίνα Πετρουλά, δίνοντας εξίσου έμφαση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

   Φωτογραφία: Γιάννης Τσόλκας

   Φωτογραφία: Γιάννης Τσόλκας
   Τα υλικά είναι φυσικά, κυριαρχούν το εμφανές μπετόν, ο χάλυβας και το ξύλο και οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει ήταν με σεβασμό στο αρχικό σχέδιο.
   Που: Αθηναϊκή Αστική Μονοκατοικία, Ισαίου 8, Παγκράτι
   Πότε: 09/04 12:00-20:00 & 10/04 12:00-20:00
   Διαμέρισμα στο Φάληρο
   Οι Plaini and Karahalios Architects σχεδίασαν το 2021 ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο για μια τριμελή οικογένεια, το οποίο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό του Open House

   Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου

   Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου
   Πρόκειται για ένα καινούργιο και απόλυτα λειτουργικό διαμέρισμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία και στις οποίες κλήθηκε να «απαντήσει» η αρχιτεκτονική, καθώς, πέρα από τις τυπικά οριοθετημένες λειτουργίες, μελετήθηκαν και σύγχρονες ανάγκες όπως η τηλεργασία, η ξεχωριστή έκφραση του κάθε χρήστη και οι συνθήκες συνύπαρξης διαφορετικών ατομικών δραστηριοτήτων.
   Που: Αγ. Αλεξάνδρου 87, Παλαιό Φάληρο
   Πότε: 09/04 12:00-20:00
   Διαμερίσματα στην Πλάκα
   Τα διαμερίσματα στην Πλάκα έχουν την υπογραφή της 3NK Engineers & Architects και αποτελούν μια νέα άφιξη στο Open House Athens.
   Ζητούμενο του έργου ήταν η μετατροπή πρώην χώρου γραφείων στην  Πλάκα σε δυο σύγχρονα αυτόνομα διαμερίσματα που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του σύγχρονου κάτοικου πόλης. Η μελέτη, η κατασκευή, η επίπλωση και η διακόσμηση των χώρων αποτέλεσε αντικείμενο του έργου.
   Που: Μπενιζέλου Παλαιολόγου 2, Aθήνα
   Πότε: 09/04 12:00-17:00
   Διατηρητέο Οδου Μετσόβου
   Πρόκειται για μια διατηρητέα πολυκατοικία μοντέρνας αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, που σχεδιάστηκε το 1930-1936 από τον αρχιτέκτονα και ζωγράφο Τάκη Μάρθα κι αποκαταστάθηκε το 2022 από το αρχιτεκτονικό γραφείο Barespace.

   Αποτελεί new entry στις ξεναγήσεις κτιρίων και χώρων με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και ανυπομονούμε να το γνωρίσουμε.
   Που: Μετσόβου 25, Aθήνα
   Πότε: 09/04 11:00-15:00
   Τι είναι το Open House Athens
   To Open House Athens είναι η μεγαλύτερη γιορτή της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής.
   Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε 49 πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, μετατρέποντας την πόλη σε ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια.
   Στην Αθήνα το Open House πραγματοποιείται από την άνοιξη του 2014 και κάθε χρόνο οι λάτρεις του design και της αρχιτεκτονικής το περιμένουν πως και πως, ώστε να εξερευνήσουν εμβληματικά κτίρια και να μάθουν τη βαθύτερη αρχιτεκτονική τους αξία και ιστορία.
   Read more...

   935 • 0

  19. webTV

   Engineer

   Η Λίμνη Πηνειού είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Πηνειό
   Το φράγμα Πηνειού η Καραμανλή είναι το μεγαλύτερο φράγμα της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο φράγμα της Ευρώπης.

   Η Λίμνη Πηνειού είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Πηνειό. Βρίσκεται στο νομό Ηλείας. Η έκτασή της είναι 19,895 τ.χλμ και είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Πελοποννήσου. Το φράγμα άρχισε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 1961 επί θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το έργο παραδόθηκε το 1968. Πηγή έμπνευσης για την σύλληψη αυτής της ιδέας και την υλοποίηση αυτού του κολοσσιαίου έργου στάθηκε ένας από τους μύθους του Ηρακλή και πιο συγκεκριμένα ο μύθος με τους στάβλους του Αυγεία.
   Σύμφωνα με τον μύθο "Η 'Κόπρος του Αυγείου" ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή και για να καταφέρει κάτι τέτοιο ο Ηρακλής χρειάστηκε να παρακάμψει τον Πηνειό ποταμό και να τον περάσει μέσα από τους στάβλους του Βασιλιά της Αρχαίας Ήλιδας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σημερινό σημείο όπου έχει κατασκευαστεί το φράγμα.

   Με τον εμπλουτισμό του φράγματος με νερό εγκαταλείφθηκε το χωριό Ξενιές, που βρισκόταν στον πυθμένα της υπό δημιουργίας λίμνης, αλλά και οι οικισμοί Παλαιοχώρα, Αγία Άννα και Σούλι

   Βρίσκεται πάνω από την Αρχαία Ήλιδα, 20χλμ. περίπου από την ακτή κοντά στο χωριό Κέντρο. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού Ηλείας. Το νερό χρησιμοποιείται για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων κατά μήκος του άξονα Λάππα – Αμαλιάδα - Καρδαμά, ενώ είχε εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη με στόχο την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής, που περιβάλλει τη λίμνη του φράγματος Πηνειού.

   Παρόλα αυτά και ενώ έχουν περάσει 60 χρόνια από την δημιουργία του φράγματος η τεχνητή λίμνη Πηνειού, το φράγμα του Πηνειού καθώς και η ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένου και την Αρχαία Ήλιδα στερούνται παραμικρής προβολής και κυριολεκτικά παρακμάζουν ενώ οι εγκαταστάσεις του φράγματος είναι έρμαιο σε λεηλασίες και βανδαλισμούς.
   Δείτε το βίντεο από drone:
    
   Read more...

   715 • 0

  20. webTV

   Engineer

   Το Mass Rapid Transit (MRT) είναι ένα γιγάντιο έργο που αφορά το συστήματος μαζικών μετακινήσεων τριών διαδρόμων στην Kuala Lumpur της Μαλαισίας.

   Read more...

   234 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.