Jump to content
 • HoloBIM Structural
  HoloBIM Structural


 • Δόθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης από το ΤΕΕ


  Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη ολοκληρωμένη τεχνική παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ενώπιον κοινού Μηχανικών και εκπροσώπων του τεχνικού κλάδου, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

  Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον των μηχανικών, όπως καταγράφηκε από τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν επικεντρώθηκε στις νέες πληροφορίες που ενσωματώνει και στις νέες δυνατότητες που διαρκώς θα εμπλουτίζονται και  με ενιαίο τρόπο παρέχει  το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. Και υπογραμμίστηκαν τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν μέσα από την «πραγματικά εθνική μεταρρύθμιση» – όπως τη χαρακτήρισε ο Γιώργος Στασινός- του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που έρχεται  να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι μηχανικοί και εξυπηρετούνται πολίτες και επενδυτές, επιτυγχάνοντας  παράλληλα καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ασφάλεια δικαίου για το ισχύον δίκαιο επί της γης σε κοινή χρήση.

  Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ χαρακτήρισε το έργο ως μία «μεταρρύθμιση που ανήκει στην Ελλάδα» και έχει στόχο να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει, οπουδήποτε στην Ελλάδα.

  Όπως ανέφερε, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ολοκληρώνεται, εντός χρονοδιαγραμμάτων και περιέγραψε το πώς το έργο αλλάζει την καθημερινότητα των μηχανικών. «Πριν από δέκα χρόνια ένας μηχανικός πήγαινε χαράματα στην πολεοδομία, όπου περίμενε για ένα χαρτάκι προτεραιότητας και αν κατάφερνε να εξυπηρετηθεί, ήθελε έξι έως οκτώ ώρες στην Πολεοδομία για μια αλλαγή χρήσης ακινήτου ή μια βεβαίωση, ίσως και κάποιες ημέρες. Σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί από οπουδήποτε να μπαίνει οποιαδήποτε ώρα στο Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και στην πλατφόρμα έκδοσης αδειών “e-Αδειες” κα να τελειώνει άμεσα με την έκδοση οικοδομικής και ιδανικά κάθε άλλης άδειας»: είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).  Και τόνισε ότι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης είναι πλέον πραγματικότητα, ως «μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση. Με τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες,  με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης».

  EniaiosPsifiakosXartisMapTEE71554.thumb.jpg.c00c4e06390babdb66be14c6a0f8cbe5.jpg

  Τα οφέλη

  Εστιάζοντας στα οφέλη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι: «Αλλάζουμε τον τρόπο που δουλεύουν όλοι οι μηχανικοί που ασχολούνται με την αδειοδότηση κάθε είδους έργου. Διευκολύνουμε τη δουλειά των μηχανικών. Δίνουμε εργαλεία στις επιχειρήσεις με στοιχεία που θα έκαναν μέρες να ενσωματώσουν, εβδομάδες να βρουν, μήνες να πειστούν ότι είναι θεσμικά ασφαλή. Δίνουμε στους πολίτες πληροφορίες που τους λύνουν τα χέρια να κάνουν ορθολογικές επιλογές, που κάνουν πιο απλή και πιο γρήγορη τη δουλειά όλων, που εξοικονομούν πόρους, που κερδίζουν χρόνο. Παράλληλα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης συμβάλει και στην αποδοτικότητα κάθε αρμόδιου δημόσιου φορέα».

  Συνεχίζοντας ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι «ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών μπορούν να αποτελέσουν πλέον το βασικό εργαλείο αποτύπωσης του αστικού – και όχι μόνο – περιβάλλοντος της χώρας».

   «Ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλής πληροφορία»

  «Στόχος είναι  να μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, εύκολα και γρήγορα, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία,  για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις,  για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει, οπουδήποτε στην Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για «μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση», καθώς αφορά τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης».

  Να γίνει ένα πληροφοριακό σύστημα «δεσμευτικό για όλους»

  Κατά τον Γιώργο Στασινό, η υλοποίηση της νομοθετικής πρόβλεψης και η σταδιακή καθιέρωση του νέου, εύχρηστου πληροφοριακού συστήματος είναι το πρώτο βήμα και «είναι από μόνο του μια τομή στο πως λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να γίνει πλήρες, να γίνει ακόμη πιο ακριβές, να γίνει συνολικό και να γίνει μελλοντικά δεσμευτικό για όλους».

  «Όταν και άλλα εργαλεία και συστήματα ενσωματωθούν στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, θα καταλάβουν όλοι τη χρησιμότητα, την ανάγκη και την ασφάλεια δικαίου που δίνει ένα τέτοιο σύστημα. Και θα περάσουμε σε μια νέα εποχή, όπου θα μπορεί κανείς μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη,  σε συνεργασία με τα άλλα ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία αυτός θα διαλειτουργεί, να εκδίδει και όλες τις διοικητικές πράξεις και άδειες. Με διαφάνεια, ταχύτητα, αξιοπιστία, ασφάλεια δικαίου», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

  Στόχος, σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, είναι «να μπορέσουν κάποτε τα εξαγόμενα δεδομένα να έχουν την ισχύ διοικητικής πράξης. Να βλέπετε τον χάρτη και να μην πηγαίνετε σε καμία υπηρεσία. Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα. Υλοποιείται η νομοθετική πρόβλεψη και καθιερώνεται σταδιακά ένα νέο, εύχρηστο πληροφοριακό σύστημα. Είναι από μόνο του μια τομή στο πως λειτουργούν τα πράγματα στη χώρα».

  Διαλειτουργικότητα

  Το κλειδί στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη είναι η διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα, είτε του ΤΕΕ, όπως το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-Άδειες και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είτε άλλων φορέων, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα που ήδη υπάρχουν, αλλά και νέα που τώρα δημιουργούνται. Τέτοια έργα είναι: το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και η Ψηφιοποίηση των Αρχείων της Πολεοδομικής Πληροφορίας, δηλαδή του συνόλου των οικοδομικών αδειών της χώρας.

  «Στην πραγματικότητα, μέσα από το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, αποτυπώνουμε όλες τις θεσμικές γραμμές, τα όρια, τις προϋποθέσεις, του πολεοδομικού σχεδιασμού. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε εξαρχής» τόνισε.

  Ο Γιώργος Στασινός επισήμανε ότι «σε 2-3 χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός θα μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη Γη, σε οποιαδήποτε ώρα, να μπαίνει στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και μετά στο e-Άδειες και να τελειώνει με την έκδοση οικοδομικής – και ιδανικά κάθε άλλης – άδειας».

  Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε με την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που «θα επιτρέπει στους μηχανικούς δημόσιους υπαλλήλους να συμμετέχουν, ως επιπλέον εργασία, σε έργα του ΤΕΕ, όπως είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, για να διασφαλίσουμε ότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι έγκυρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, και να λαμβάνουν τη σχετική αμοιβή, κάτι που δεν τους επιτρέπει, μέχρι σήμερα, ο νόμος».

  Η πρόσβαση στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη από εδώ: https://sdigmap-dev.tee.gov.gr/sdmquery/public/

   

  Engineer
  • Like 1

  User Feedback

  Recommended Comments

  Πόσα εκατομμύρια κόστισε η αλλαγή του server από το e-poleodomia (με τα λάθος δεδομένα) στον ψηφιακό χάρτη;

  Ήμαρτον....αυτό είναι το φοβερό και τρομερό έργο που περιμέναμε;

  Γελάει ο κόσμος

  Link to comment
  Share on other sites

  Καλή η προσπάθεια ακόμη και στην 1η του αυτή εικόνα Ελπίζω να ενημερωθεί σιγά σιγά πλήρως και να είναι σωστή η πληροφορία που δίνει ώστε να απελευθερωθούν οι Υ.ΔΟΜ από τις υπηρεσείες αυτές.

  Link to comment
  Share on other sites

  Χθες, έπειτα από αρκετά refresh στη σελίδα και αρκετή υπομονή δούλεψαν (με ρυθμό χελώνας) τα παλιά. Το νέο περιβάλλον του χάρτη, προσωπικά το βρήκα πολύ δύσχρηστο και απελπιστικά αργό. Ένα άλλο που ίσως ακόμη δεν έχω εντοπίσει είναι η θέση του κουμπιού για να ανεβάσεις dxf όπως είχε το παλιό περιβάλλον. Αναζητήσεις με ΚΑΕΚ στο νέο περιβάλλον βγάζουν κάτι περίεργα τα οποία μπερδεύουν παρά εξυπηρετούν. Η ιστορία μου θυμίζει την αναμόρφωση που έγινε κάποια στιγμή στο site του εθνικού τυπογραφείου και όλοι δυσκολευόμασταν.

  Link to comment
  Share on other sites

  Συμφωνώ σε όλα ... κλαίω ... καλυτερα ότι δουλεύει στη ΧΩΡΑ μη το ακουμπάνε . Παλέυω από χθες να φορτωσει δασική κύρωση . Εχω δοκιμάσει όλους τους browser ... πουθενά και τιποτα δε δουλέυει .

  Μέχρι να τελειώσουν τα επινίκια μαλλον μη περιμένουμε πολλά .

  Link to comment
  Share on other sites

  Όλα, μα όλα στο Ελλαδιστάν πάνε από το καλό στο χειρότερο! Ανερυθρίαστα μας δουλεύουν ψιλό γαζί... Δοξάστε τους!

  Link to comment
  Share on other sites

  Mαύρα χάλια!!. Ουτε dxf δεν φορτώνει! Μας στέλνει σε shp λογω esri. Κλειστε το!

  Link to comment
  Share on other sites

  Δε γίνεται ρε παιδιά να ξεκινάει τέτοια προσπάθεια με outdated δεδομένα.
  Και στο Καμερούν το παραδίδουν αρχικά ενήμερο .
  Θα μπαίνουν νέοι μηχανικοί και θα κατεβάζουν παλιά σχέδια ΓΠΣ και θα οδηγούνται σε λάθη με κύριο υπεύθυνο το τεε και τις ερασιτεχνικές προσπάθειες του.
  Αν δεν ανατεθέι σε συγκεκριμένο προσωπικό η αναβάθμιση και συντήρηση του συστήματος τότε μιλάμε για κοροιδία ολκής.

   

  Χάρτες Διανομών και Αναδασμών σε ποια χιλιετηρίδα να υπολογίζουμε να βγούνε στην δημοσιότητα ; 

  Edited by s7800gr
  Link to comment
  Share on other sites

  Εντός της χιλιετίας που ήδη τρέχει

  Αλλά, μη ζητάς μεγαλύτερη ακρίβεια...

   

  Link to comment
  Share on other sites

  10 hours ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

  Όλα, μα όλα στο Ελλαδιστάν πάνε από το καλό στο χειρότερο! Ανερυθρίαστα μας δουλεύουν ψιλό γαζί... Δοξάστε τους!

  Την προηγούμενη Κυριακή όντως τους δοξασαν.

  ΠΑΡΑΚΜΗ

  ΚΑΤΑΝΤΙΑ

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.