Jump to content

voxson

Members
 • Content Count

  139
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

25 Καλή

About voxson

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Σε αυτή τη χώρα, ό,τι και να σου πουν, ανά πάσα στιγμή έρχεται ένας νέος και το αλλάζει. Προσωπικά αποφάσισα ότι πρέπει στον προγραμματισμό της ζωής μου να εντάξω ατομική αποταμίευση/επένδυση σε κάθε περίπτωση που κάνω "καλή" χρονιά ό,τι και να λένε αυτοί.
 2. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπήρξε έκρηξη στον αριθμό των αποφοίτων μηχανικών. Το ταμείο ήταν εύρωστο όσο οι συνταξιούχοι μηχανικοί ήταν λίγοι και οι εργαζόμενοι πολλοί. Όταν θα ερχόταν η ώρα να πάρουν σύνταξη οι πολλοί μηχανικοί που προέκυψαν από την έκρηξη αποφοίτων, δε θα ίσχυε αυτή η ευρωστία.
 3. Το τότε νέο ασφαλιστικό αφορούσε και το ΤΣΜΕΔΕ και γι'αυτό υπάρχουν οι προ και μετά της ημερομηνίας αναφοράς που ήταν και το ερώτημά σου. Το αν χρειαζόταν να γίνει και για το ΤΣΜΕΔΕ είναι άλλο ερώτημα.
 4. Δες εδώ για μια μικρή αναδρομή στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της περιόδου 1990-1993 από τον Δ. Σιούφα που έκανε υπουργός ένα διάστημα της περιόδου εκείνης. Προφανώς είναι ένα άρθρο που εκθειάζει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και δεν το βάζω για αυτό το λόγο αλλά γιατί είναι δύσκολο να βρεις κάπου συνολικά τι αλλαγές επιτελέστηκαν και είχαμε παλαιό και νέο ασφαλιστικό με ημερομηνία αναφοράς 1/1/1993. https://www.anoixtoparathyro.gr/η-ασφαλιστική-μεταρρύθμιση-της-περιό/
 5. Είναι υποχρεωτικές. Με λίγα λόγια, οι κυρίως ασφάλειες όλων των ταμείων ενώθηκαν στον ΕΦΚΑ και τα επικουρικά/ΕΦΑΠΑΞ κτλ στο ΕΤΕΑΕΠ. Και ενώ ο ΕΦΚΑ άρχισε να στέλνει αμέσως εισφορές με την ίδρυσή του, το ΕΤΕΑΕΠ έκανε τρία χρόνια να μπορέσει να εκδώσει εισφορές. Οπότε πληρώνουμε αυτά τα 3 χρόνια αναδρομικά.
 6. Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια Αυγούστου καθώς και νέα τυχόν αναδρομικά.
 7. Ανάλογα με το πότε πλήρωσαν. Έχει τύχει να βγουν αρχικά ειδοποιητήρια και μετά από κάποιο διάστημα διορθωμένα.
 8. Σε εμένα ήρθε έμβασμα στις 2/8/2018.
 9. Δεν έχω δει κάτι αλλά συνήθως όταν περάσει τις 25 του μήνα δίνουν μεγαλύτερη προθεσμία αμέσως.
 10. Οι λογιστές ξέρουν καλά ό,τι τους έχει τύχει. Όταν τους τυχαίνει κάτι για πρώτη φορά, συχνά είναι εξίσου σε απορία με εμάς. Χαρακτηριστικά αν έχετε μπει ποτέ στο forum του taxheaven, πολλές φορές λογιστές ανοίγουν θέματα διότι δεν έχουν ιδέα πώς να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις που δεν τους έχουν ξανατύχει και που καμιά φορά δε μοιάζουν και εντελώς σπάνιες. Επί του θέματος, τώρα, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που σκέφτηκα μόλις και που ίσως δίνει την απάντηση. Τα συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά, από ΕΕ και από εθνικούς πόρους, δίνουν απαλλαγή ΦΠΑ στο ποσοστό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Συνεπώς εκεί θα πρέπει κάποιος να πληρώσει ΦΠΑ για το ποσό της ελληνικής συμμετοχής παρόλο που δε θα φαίνεται στο τιμολόγιο. Άρα πρέπει να δηλώσει το δικαίωμα έκπτωσης και να υπολογίσει με το χέρι το φόρο σε άλλο κουτάκι. Σε πλήρως χρηματοδοτούμενο από ΕΕ πρόγραμμα ίσως το 349 και το 310 μεταπίπτουν στο ίδιο πράγμα. Αν κάποιος βγάλει άκρη από τη σχετική ΠΟΛ 1128/1997, μπράβο του! ΥΓ: Αν και το θεωρώ δεδομένο, το γράφω καλού κακού. Η ερασιτεχνική μας άποψη επί των λογιστικών ουδεμία ευθύνη δε μας δημιουργεί για τυχόν λάθη που κάνουμε!!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.