Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίνακας Κορυφαίων


Δημοφιλές Περιεχόμενο

Προβολή περιεχομένου με την υψηλότερη φήμη από 19/02/2019 in Δημοσιεύσεις

 1. 4 points
  Τεράστιο πράγματι και πολύ σοβαρό αυτό το θέμα, αφού απ΄αρχής και μόνο έχει δημιουργηθεί (κατά παράβαση των αρχών δικαίου) από Υπουργική Απόφαση που αντιστρατεύεται τον ίδιο τον νόμο επικαλούμενη όμως την εφαρμογή του !!!!!!: Συγκεκριμένα π.χ για αυθαίρετο ισόγειο πατάρι (έστω έως 50% του ισογείου) εντελώς ανεξάρτητου Φ.Ο από το λοιπό κτίριο (π.χ με parallel beams και δικά του μεταλλικά υποστυλώματα, ακόμη δε και με σεισμικό αρμό προς το νόμιμο κτίσμα), : σύμφωνα μεν με το αρ. 99 (γγγ) ν.4495/17 απαλλάσσεται ολικά από Μ.Σ.Ε ! σύμφωνα όμως με την Απόφ ΦΕΚ1643/18 έστω και που δεν δημιουργεί κοντά υποστυλώματα (αφού έχει σεισμ.αρμό) εντούτοις υποχρεούται σε Μ.Σ.Ε για κατακόρυφα φορτία ! Αν αυτά δεν συνιστούν αντινομία γι αυτούς που τα συνέταξαν, ..... προκαλούν όμως τουλάχιστον σχιζοφρένεια στους Μηχανικούς που καλούνται να τα εφαρμόσουν....!
 2. 4 points
 3. 4 points
  Πάντως όσον αφορά τη δήλωση της επικαρπίας, τις προάλλες περιμένοντας σε ένα Γραφείο Κτηματογράφησης άκουσα το εξής από έναν κύριο που δήλωνε πριν από μένα: -Επικαρπία δεν θα τη δηλώσουμε. Είναι της γιαγιάς και θα πεθάνει σύντομα. -Θα πρέπει μετά να μας φέρετε ληξιαρχική πράξη θανάτου (του απαντάει ο δικηγόρος) - Πες πως έγινε!
 4. 4 points
  Με λίγα λόγια το κτηματολόγιο είναι άλλο ένα τεράστιο φιάσκο. Γνώμη μου είναι οτι ο μηχανικός πλήν του τεχνικού κομματιού (τοπογραφικό αρτιότητα κλπ) δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται επουδενί. Αλλά ας όψεται η εποχή που ζούμε... Αυτός είναι πιστεύω και ο λόγος που οι νέοι μηχανικοί είμαστε πολυτεχνίτες και ερημοσπίτες....Απ τα αυθαίρετα στο εξ οικονομώ απο κει σε ΠΕΑ και μετά στο κτηματολόγιο...Πως να μη γίνουν λάθη μετά και πώς να μη χάσει τη μπάλα ο καθείς. Αυτο δε το λέω τυχαία. Συζητώντας με μηχανικούς που ήταν ενεργοί την εποχή των αρχικών κτηματογραφήσεων 9/10 ΔΕΝ ασχολούνταν με δηλώσεις... Υ.Γ Σε μας εδώ παίζει το σενάριο οτι με Ε9 είσαι ο.κ για χρησικτησία.... Βάσει οδηγιών θέλει εξαρτημένο τοπογραφικό. Ελα όμως που στα ιδια τα παραδείγματα που έχει δώσει το κτηματολόγιο σε περίπτωση χρησικτησία "τικάρει" τον εντοπισμό βάσει της υπηρεσίας του κτηματολογίου...?
 5. 3 points
  να μη σας τους στερήσουμε μιας και, τον τελευταίο καιρό, τους έχετε συνηθίσει...
 6. 3 points
 7. 3 points
  Φημολογείται ότι θα πάρουν μέρος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πολιτικών Μηχανικών... Αυτά του Οικονομολόγου...
 8. 3 points
  Η απάντηση ήταν συγκεκριμένη, δηλαδή μου είπαν ότι σε όσους στο ειδοποιητήριο δεν υπάρχει ποσό εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ έπρεπε να υπάρχει αφού στον κωδικό 307 του φορολογικού εντύπου Ε1 του φορολογικού έτους 2017 έχουν δηλωμένο ποσό, σε αυτούς θα υπολογισθεί σωστά και θα εκδοθεί νέο ειδοποιητήριο για τον μήνα αυτό... κατά τα λοιπά αναφορικά στο αν επιλέξουμε να πληρώσουμε οποιοδήποτε ποσό (είτε ότι γράφει το ήδη εκδοθέν ειδοποιητήριο, είτε λιγότερο, είτε περισσότερο, είτε καθόλου) ισχύει ότι έγραψα παραπάνω. Αυτό που ρωτάς...με τον τρόπο που το θέτεις ... δεν προϋποθέτει κατ' ανάγκη πρόβλημα στον υπολογισμό...διότι μπορεί το εισόδημα που φαίνεται στο ειδοποιητήριο να οδηγεί στον υπολογισμό με τα 586€, όπως επίσης ακόμη και αν δεν υπάρχει ποσό στο ειδοποιητήριο κάτω από την επιχειρηματική δραστηριότητα πάλι μπορεί να οδηγεί στον υπολογισμό με τα 586€. Στην δεύτερη περίπτωση η επανέκδοση του ειδοποιητηρίου απλά τυχαίνει (λόγω του ποσού που υπάρχει στο Ε1) και δεν θα αλλάξει το ποσό της οφειλής. Κατά τ' άλλα αν έχεις υπομονή πάρε τηλέφωνο αρχικά στο πρώτο από τα τηλέφωνα που έγραψα και ρώτα συγκεκριμένα για την περίπτωση που έχεις και θα σου πουν. Προσωπικά, θα περιμένω μέχρι και τις 28/2 και αν δεν έχει εκδοθεί θα πληρώσω το ποσό που έχει το εκδοθέν ειδοποιητήριο... και όποτε και αν αναρτήσουν νέο θα καταβάλλω την διαφορά. Έτσι κι αλλιώς ότι και να καταθέσουμε σε έναν κουβά πάνε και από εκεί θα τραβήξουν αυτό που "θεωρούν" σωστό. Γενικά φροντίζω τα ειδοποιητήρια ως ποσά να συμφωνούν με τις πληρωμές μου και να μην υπάρχει ασυμφωνία "απαίτησης με καταβολή" και ας τραβήξουν ότι ποσό θέλουν όποτε θέλουν.
 9. 3 points
  σωστα [+1] ετσι εχει σημερα το 6δ: «δ. Η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό κοινόχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των πλατύσκαλων και για επιφάνεια έως 25 τ.μ. ανά όροφο και ανά κλιμακοστάσιο και 40 τ.μ. στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου που διαθέτει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο. Σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο τουλάχιστον 10 τ.μ., καθώς και σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε υφιστάμενα κτίρια τα οποία δύναται να ενταχθούν στις διατάξεις του παρόντος, το σύνολο των επιφανειών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεγέθη και με την προϋπόθεση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν υλοποιηθεί πριν τις 28.7.2011.»
 10. 3 points
  Η λέξη "κατοικία" έχει σβηστεί από το άρθρο 11§6δ με το άρθρο 20§11 του Ν.4258/14 φεκ 94/Α/14-4-2014. Οι προυποθέσεις για να μην μετρήσει το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο στον Σ.Δ. δεν εξαρτώνται από την χρήση του κτιρίου.
 11. 3 points
  αν ο λόγος του είναι οικονομικος πρότεινε του, να αναλαβεις εσυ τα εξοδα, δεχεται?
 12. 3 points
  εχεις καταλαβει τον λογο που αρνιεται την τροποποιηση της συστασης ο απο πανω?
 13. 3 points
  Επειδή μεγάλο θέμα ανοίχτηκε με την Ηλεκτρονική Υποβολή ή Γραφείο Κτηματογράφησης που συζητάτε εδώ μέσα εγώ θα πω το εξής. Ας πούμε ότι έχεις έναν πολύ καλό πελάτη που θες να τον προσέξεις. Και αναλαμβάνεις να του υποβάλλεις τη δήλωση του Κτηματολογίου. Θα πρέπει να ταξιδέψεις 100-200 χιλιόμετρα (αν είσαι τυχερός θα πας σε Γραφείο Κτηματογράφησης κοντά σου), να περιμένεις σε 2-3 διαφορετικές ουρές (νομικός έλεγχος / εντοπισμός / καταχώριση). Αυτός ο κόπος θα πρέπει να πληρωθεί με μια αμοιβή δυσανάλογα υψηλή της υπηρεσίας που παρέχεις, γιατί αυτό δεν αποκλείει ο ανάδοχος να στα περάσει όλα λάθος στην επεξεργασία. Από τυπογραφικά λάθη στα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση μέχρι λάθος εντοπισμό, να χάσει τον τίτλο χίλια δυο. Και μετά τι; Θα έχεις πληρωθεί ένα σεβαστό ποσό και πάλι θα πρέπει να ξαναπληρωθείς για να τα διορθώσεις. Δεν πιστεύω ότι αξίζει έτσι ο καλός πελάτης. Από πρόσφατη εμπειρία μου, οι υπάλληλοι στα γραφεία επειδή εξυπηρετούν πλήθος κόσμου κάθε μέρα, κάνουν σοβαρά λάθη την ώρα που πας για έλεγχο. Ένας που ξέρει τα βλέπει και τους τα επισημαίνει, αλλά και πάλι ποτέ δεν ξέρεις. Για να μην πω για δικηγόρους που μου διορθώναν τη δήλωση γεμίζοντας την μουτζούρες μόνο και μόνο για να την επαναφέρουμε μετά με τους μηχανικούς κατά τον "εντοπισμό". Είχε κάτσει ο αθεόφοβος να μετατρέψει τα κλάσματα στα ποσοστά κυριότητας σε ποσοστο %.....Τραγικά πράγματα.. Συνεπώς, αναλαμβάνεις ηλεκτρονική δήλωση. Πολύ έυκολα πράγματα άρα μπορείς να πεις στον πελάτη σου μια φυσιολογική και λελογισμένη αμοιβή. Έχει 15 πεδία για παρατηρήσεις για να γράψεις ότι θες, ότι λεπτομέρεια σου κατέβει. Επίσης, επειδή είναι ήδη ηλεκτρονικά τα στοιχεία, δεν θα υπάρξουν τυπογραφικά λάθη, δεν θα χαθεί συμβόλαιο/τίτλος/πιστοποιητικό μεταγραφής (εκτός αν πάθει κάτι το σύστημα). Οπότε μένει μόνο ο ανθρώπινος παράγοντας για το λάθος. Ούτως ή άλλως, όπως ξέρετε όλοι όσοι έχετε παρακολουθήσει 1-2 κτηματογραφήσεις το αν θα σου περαστεί σωστά η ιδιοκτησία ή όχι είναι θέμα τύχης κάποιες φορές. Σε ποιόν υπάλληλο θα πέσεις, αν θα είναι η περίοδος που πρέπει να πιεστούν να βγάλουν 15 δηλώσεις σε κάθε βάρδια, κλπ κλπ. Τέλος, μην ξεχνάτε θα γίνει διπλή ανάρτηση, άρα θα υπάρχει μια ευκαιρία παραπάνω για διορθώσεις. Για μένα ηλεκτρονική υποβολή στο 90% των περιπτώσεων
 14. 3 points
  Ο χρόνος χρησικτησίας αποδεικνύεται ΜΟΝΟ με δικαστική απόφαση. Το έχουμε αναφέρει (και περιγράψει πώς) κατ' επανάληψιν. Συνεπώς, η συμβολαιογραφική κοπτορραπτική, θεωρείται (πολεοδομικά) ως μη ισχύουσα, αναφορικά με το χρόνο δημιουργίας, διότι ο συμβ/φος γράφει ό,τι του δηλώσεις (και ουδεμίαν ευθύνη φέρει).
 15. 3 points
  Ως ηλεκτρονική διαδικασία σου βγάζει σχετικό μήνυμα να επικοινωνήσεις με το κτηματολόγιο με επιλογή "Οk" (δηλαδή προφανώς να επιβεβαιώσεις ότι έλαβες γνώση της ιδιαιτερότητας του εντοπισμού που έκανες στον χάρτη), χωρίς όμως να σε παρεμποδίζει να ολοκληρώσεις τον εντοπισμό και την αποθήκευση του εντοπισμού στον χάρτη και στην συνέχεια την όλη υπόλοιπη διαδικασία. Θεωρώ ότι θα ακολουθειθεί αργότερα η διαδικασία που περιγράφεται εδώ στο τέλος της παραπομπής. Το ανεβάζω και ως εικόνα για λόγους πληρότητας.
 16. 3 points
  Λίγο πιο πάνω υπάρχει θέμα "Εθνικό κτηματολόγιο" που έφτασε κοντά τις 92 σελίδες και εσύ ανοίγεις μια νέα ενότητα !!!!!! Απορώ γιατί. Όλοι οι συνάδελφοι είναι επικεντρωμένοι παραπάνω που παραμένει πάντα ψιλά!!!!!!!!!!!! Πραγματικά απορώ!
 17. 3 points
  Εμφανίστηκαν στο ιστορικό οι εισφορές για 01/2019....Ακομη χωρίς ειδοποιητήριο...
 18. 3 points
  Εφόσον δεν γίνει δήλωση της επικαρπίας τώρα, όταν με το καλό θα θέλετε αυτή να μεταβιβαστεί, μέσω διαθήκης για παράδειγμα, αυτή θα εμφανίζεται ως αδήλωτη στο Κτηματολόγιο και θα πρέπει να πληρώσετε τότε το τέλος Κτηματογράφησης συν το προβλεπόμενο πρόστιμο, το οποίο ξεκινάει από τα 50 ευρώ. Αν και δεν το συνιστώ, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να διασταυρωθεί κάπως ποιος υπέγραψε τη δήλωση Δ1, ούτε και την εξουσιοδότηση, η οποία δεν απαιτεί καν γνήσιο της υπογραφής....
 19. 3 points
  Μιλάς και συμβουλεύεις τι να κάνουν ιδιώτες σε φόρουμ Μηχανικών ως κάποιος ειδικός? Ή με κάποια ιδιαίτερη έστω γνώση πολεοδομικών διατάξεων και συνεπειών? Ή μπα…. Και απλά λες ότι σου βγει μιας και δημοκρατία έχουμε και ο καθένας ότι θέλει και όπου θέλει το λέει να περνάει η ώρα ευχάριστα?
 20. 3 points
  Κάτσε να περάσουν 2-3 μήνες και να είναι στο 20% η συλλογή και να δεις πως θα περνούν και «δάχτυλα στην οθόνη»
 21. 3 points
  Να πω και εγώ τη γνώμη μου για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις. Επειδή δουλεύω απο το 2009 σε εταιρία που κάνει Κτηματολόγια, όλες οι ηλεκτρονικές δηλώσεις που έχω δει είχαν θέματα. Το πιο συχνό πρόβλημα ήταν με τα συμβόλαια, που στην εφαρμογή που δουλεύαμε ποτέ δεν μπορούσες να δεις τα σαρωμένα έγγραφα. Δεν θα μιλήσω για εντοπισμούς κτλ. Βέβαια τότε έκανες την δήλωση ηλεκτρονικά και έστελνες τα έγγραφα ταχυδρομικά. Την καινούργια εφαρμογή δεν την έχω δει ακόμα και ίσως είμαι άδικος αλλά σίγουρα τα δικαιώματα της οικογένειας μου που θα κάνω τώρα θα πάω στο γραφείο να τα δώσω ο ίδιος. Επίσης στο γραφείο της περιοχής που με αφορά, κάνουν μια καινούργια "πατέντα" όπου αν ένα συμβόλαιο αφορά 3-4 άτομα και πας τις δηλώσεις τους ταυτόχρονα κρατάνε το συμβόλαιο μόνο μία φορά, στη μια δήλωση, και στις υπόλοιπες γράφουν "το συμβόλαιο βρίσκεται στην τάδε δήλωση". Κόβω το χέρι μου ότι αυτό, και άλλες πολλές πατέντες, τις κάνουν για να μειώσουν την δουλεία μετά τις δηλώσεις (διότι είναι μεγάλες οι εκπτώσεις Άρη) αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι δηλώσεις χωρίς συμβόλαιο θα έρθουν αύριο μεθαύριο με άκυρα τα δικαιώματα "λόγω μη θεμελίωσης".
 22. 3 points
  Με αίτηση προς το ΤΕΕ (υπάρχει και σχετικό πρότυπο της αίτησης) την οποία την στέλνουμε με φαξ στο 2103221772 ή με εμαιλ στο tee@central.tee.gr Συνημμένα της αίτησης, το Ε9 του ιδιοκτήτη και η εξουσιοδότησή του. Στο έντυπο αναγράφουμε τα στοιχεία της δήλωσης για τα οποία ζητάμε στοιχεία καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου. Η αίτηση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και μέσω αυτού έρχεστε σε επικοινωνία με τον υπάλληλο που την έχει χρεωθεί για τα περαιτέρω (τρόπος αποστολής στοιχείων κτλ). Σε δική μου πρόσφατη περίπτωση η διεκπεραίωση έγινε σε 10-15 ημέρες από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης.
 23. 2 points
  αγαπητή επισκέπτρια του φόρουμ θέλω απλά να σε ρωτήσω: Εσύ διαβάζοντας αυτές τις δύο αράδες, που γράφεις, μπορείς να καταλάβεις εύκολα την ερώτηση σου??. Καταλαβαίνω πως δεν κυρώθηκε (δεν τελείωσε) η πράξη. Ξέρεις αν τελείωσε (κυρώθηκε) τουλάχιστον η ρυμοτομική μελέτη (τα αρχιτεκτονικά. Δηλ. δρόμοι, πλατείες κλπ) ?? Πόσο μεγάλο είναι το (ας το ονομάσουμε οικόπεδο) γεωτεμάχιο που έχει πάνω του τα σπίτια? Πόσο όγκο έχουν και τα δύο σπίτια μαζί? Δίνοντας τις εισφορές γη , που θα πρέπει να δώσει, το οικόπεδο και σύμφωνα με τον Σ.Δ., θα περισσεύει κάτι για να κτίσει, αργότερα, ο"κύριος σήμερα" του οικοπέδου αυτού ή θα μείνει με τις οριζόντιες ιδιοκτησίες στο χέρι??? Πρέπει να ρωτήσεις, στο τετ α τετ ένα μηχανικό που ξέρει από πράξεις, φυσικά και την συμβολαιογράφο που θα τα κάνει αυτά, ή να μας δώσεις (σε αρκετές αράδες) όλη την περιγραφή της ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
 24. 2 points
  (από μεταφορά. Pavlos33) Συνάδελφοι, καλησπέρα, θα ήθελα να μάθω αν οι βεβαιώσεις Μηχανικού εκδίδονται στον ν. 4495/17, για δήλωση, που έχει ρυθμιστεί με 4178 και παραμένει ακόμα στο 4178.
 25. 2 points
  Συνάδελφε. Είναι ντροπή, απο άτομα του κλάδου σας/μάς-πάρτοοπωςθες, να μιλάμε για τοπογραφικά σε ΕΓΣΑ με μετατροπές και μόντες. Πολύ όμορφα και ωραία, θα πάρεις το total σου, με τον βοηθό σου και θα φάς μια μέρα για το τοπογραφικό. Δεν έχουμε όλοι GPS, οπότε όλοι κάνουμε την ίδια δουλειά...Η οποία φυσικά πρέπει να πληρωθεί. Οπότε για το τοπογραφικό στη Χαλκιδική, θα πάρεις τα ορόσημα της περιοχής (έχω κι εγώ ένα να κάνω εκεί) και θα ζητήσεις κάποιες στάσεις σε ΕΓΣΑ απο κάποιο συνάδελφο εκεί. (οι περισσότεροι θα σε εξυπηρετήσουν). Διότι αν πάς να βρείς τριγωνομετρικά ΓΥΣ και να κάνεις όδευση, θα "νυχτώσεις" και θα φάς τα 100ε του GPS σε βενζίνες. Πές μου λίγο τον αρ. του αγρ. που θέλεις να δώ αν είμαστε κοντά. Για το τοπογραφικό στη Θεσ/νίκη, είναι το ευκολότερο! Η θεσ/νίκη έχιε δικό της σύστημα συν/νων, το οποίο είναι αρκετά πυκνό και οι τιμές των στάσεων είναι δωρένα και υπάρχουν στο ιντερνετ. Μπες κάπου gis (δε θυμάμαι ακριβώς τη σελίδα), βάζεις οδούς και Ο.Τ. και σου βγάζει ένα κάρο στάσεις/ρεπερ με τις τιμές τους. Πάς τις βρίσκεις και αποτυπώνεις... Δε νομίζω να θέλεις ΕΓΣΑ μέσα στη πόλη, διότι πλέον, εφόσον υπάρχει μια οικοδομική άδεια, δεν απαιτούνται ΕΓΣΑ.
This leaderboard is set to Athens/GMT+02:00
 • Επιλεγμένα Άρθρα

  • Οι δοκιμές φόρτισης για την παράδοση της Σιδηροδρομικής Γέφυρας Εκκάρας ΣΓ26
   Η Σιδηροδρομική Γέφυρα ΣΓ26 βρίσκεται στην περιοχή της Εκκάρας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων του τμήματος Τιθορέα – Δομοκός στη Χ.Θ. 40+631.

   Πρόκειται για χαλύβδινη τοξωτή γέφυρα τριών ανοιγμάτων που κατασκευάζεται με τη μέθοδο της τμηματικής προώθησης. Η οριστική μελέτη του τεχνικού έγινε από την Κ/Ξ “ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΛΙΟΥ Α.Ε. και INTECSA-INARSA S.A.” το 2009.

   Η μελέτη εφαρμογής και η μελετητική υποστήριξη κατά την κατασκευή αποτέλεσαν το αντικείμενο της “Ι. ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε.”.

   Λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, η μελέτη εφαρμογής περιλαμβάνει πληθώρα αναλύσεων, ελέγχων, σχεδίων κοπής και κατασκευαστικών λύσεων που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της κατασκευής.

   Ενδεικτικά αναφέρονται η μελέτη προώθησης του καταστρώματος σε επίπεδο εφαρμογής, ο σχεδιασμός των προσωρινών δικτυωτών μεσοβάθρων, η διαδικασία ανέγερσης των τόξων, η μεθοδολογία τάνυσης των αναρτήρων, η μελέτη σεισμικής μόνωσης και τα σχέδια κοπής όλων των μεταλλικών στοιχείων της γέφυρας.

   Κατασκευάστηκε πάνω από το ενεργό ρήγμα της Εκκάρας. Αποτελείται από τρία αμφιέρειστα τόξα πάνω σε βάθρα οπλισμένου σκυροδέματος και το βάθος της μισγάγγειας που γεφυρώνει ξεπερνά τα 70m. Οι κύριες διαμήκεις δοκοί (ελκυστήρες), τα τόξα και οι αναρτήρες είναι χαλύβινοι, ενώ οι εγκάρσιες διαδοκίδες σύμμικτες με την πλάκα κυκλοφορίας των συρμών.

    
   • 0 απαντήσεις
  • Ηλεκτρονική πολεοδομία (e-πολεοδομία) Υποχρεωτική λειτουργία από 01-01-2019
   Καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία, τήρηση, επικαιροποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) υπό τον τίτλο Ηλεκτρονική Πολεοδομία, το οποίο αφορά στα πολεοδομικά δεδομένα της χώρας.

   Από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως και την 31η Αυγούστου 2019:

   α) Δικαιώματα πιστοποιημένου χρήστη του Συστήματος, της περίπτωση (β) της παραγράφου 2 του άρθρου 8 της απόφασης, εκχωρούνται αποκλειστικά στους προϊστάμενους των αρμόδιων υπηρεσιών.
   β) Η ενημέρωση του Συστήματος, του άρθρου 5 της απόφασης, διεκπεραιώνεται με ευθύνη του προϊστάμενου της αρμόδιας για την έγκριση της πράξης υπηρεσίας.
   γ) Οι πράξεις που εκδίδονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 και δεν έχουν συμπεριληφθεί στην βάση δεδομένων του Συστήματος, καταχωρούνται με ευθύνη του προϊστάμενου της αρμόδιας για την έγκριση της πράξης υπηρεσίας.

   Από την 1η Ιανουαρίου 2019, πράξεις που δε συνοδεύονται από τη βεβαίωση της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της απόφασης δε δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

   Από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης για την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής της περίπτωσης (α) της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της απόφασης, τα στοιχεία των μελετών του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού που περιλαμβάνουν γεωχωρικά δεδομένα υποβάλλονται σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή.

   Από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης για την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής της περίπτωσης (α) της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της απόφασης, η διεκπεραίωση των διαδικασιών του άρθρου 6 της απόφασης εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος.

   Από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης για την ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας των εφαρμογών των περιπτώσεων (β) και (γ) της παραγράφου 6 του άρθρου 3 της απόφασης, το στάδιο προόδου των διαδικασιών του άρθρου 6 της απόφασης και ο αρμόδιος χειριστής (φυσικό πρόσωπο) είναι ανά πάσα χρονική στιγμή διαθέσιμες μέσω της διαδικτυακής πύλης του Συστήματος προς κάθε ενδιαφερόμενο.

   Το Σύστημα τίθεται σε υποχρεωτική λειτουργία από 1 Ιανουαρίου 2019.

   Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/73705/670 – ΦΕΚ Τεύχος Β 5045/13.11.2018
   Λειτουργία, τήρηση, επικαιροποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος Ηλεκτρονική Πολεοδομία

   ΥΠΕΝ ΔΕΣΕΔΠ 73705 670 ΦΕΚ 5045-Β-13-11-2018.pdf
    • Like
   • 0 απαντήσεις
  • Παράταση 6 μηνών προθεσμίας για περαίωση υπαγωγής αυθαιρέτων Ν.4178/13
   Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ:

   Προς διευκόλυνση των επαγγελματικών φορέων του τεχνικού κόσμου, θα δοθεί παράταση κατά έξι μήνες της προθεσμίας, που εκπνέει στις 3 Νοεμβρίου 2018, για την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και στοιχείων για την περαίωση της υπαγωγής των αυθαιρέτων του ν.4178/2013.       Η παράταση θα δοθεί με τροπολογία του άρθρου 99 του ν.4495/2017. Μέχρι την ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.       από το Γραφείο Τύπου   http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=5934&language=el-GR    
    • Upvote
    • Like
   • 21 απαντήσεις
  • Εξοικονόμηση ΙΙ: Διευκρινίσεις για θέματα έκδοσης πολεοδομικών αδειών και εγκρίσεων (ασυμβίβαστο επιθεωρητή και μελετητή)
   Ο Οδηγός Εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ", δεν εισάγει κάποια πρόσθετη απαίτηση ή εξαίρεση στην ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία (ενδεικτικά ν. 4495/2017, ν. 4067/2012).

   Ο Οδηγός Εφαρμογής αναφέρει:

   1. "Για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου, ο Ωφελούμενος οφείλει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις." (παράγραφος 7.1)

   2. Ο ωφελούμενος του προγράμματος υποχρεούται "Να τηρεί, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων, την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις ή/και άδειες που προβλέπονται από αυτή." (παράγραφος 8.1)

   3. Παράρτημα Χ Δήλωση πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου, Λίστα δικαιολογητικών (επισυνάπτονται στο Πληροφοριακό Σύστημα):

   -  "Οικοδομική Άδεια παρεμβάσεων ή Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις εργασίες που εκτελέστηκαν (όπου απαιτείται)".

   Επομένως, εάν για την εκτέλεση κάποιας εργασίας στα πλαίσια του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ", απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας / έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), αυτή θα πρέπει να εκδοθεί και να υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.

   Ο Δικαιούχος του προγράμματος, κατά το στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών και πριν την τελική εκταμίευση, θα ελέγξει για το εάν έχουν αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα οι σχετικές άδειες / εγκρίσεις.

   Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που για την έκδοση οικοδομικής άδειας / έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), απαιτείται η εκπόνηση μελέτης ή επίβλεψη των αντίστοιχων εργασιών, ισχύει το ασυμβίβαστο μεταξύ των ιδιοτήτων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και του μηχανικού που συμμετείχε στην εκπόνηση μελέτης ή την επίβλεψη των αντίστοιχων εργασιών (σχετική ανακοίνωση 11/9/2018).
   • 12 απαντήσεις
  • e-ΑΔΕΙΕΣ Σύστημα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών.
   Από Δευτέρα 15/10/2018 ξεκινά (άνευ απροόπτου) η πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας έκδοσης Οικοδομικών Αδειών διαδικτυακά διαμέσου της πλατφόρμας του Τ.Ε.Ε.

   Αίτημα πολλών ετών των Μηχανικών. Αίτημα απεμπλοκής και μείωσης της γραφειοκρατίας.

   Σίγουρα κάθε αρχή και δύσκολη, ειδικά αυτή η αρχή ενδεχόμενα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη διότι από την μία θα είναι οι μελετητές Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων κι από την  άλλη οι ελεγκτές των ΥΔΟΜ.

   Ο Νομοθέτης θα πρέπει να επιλύσει χιλιάδες μικρές ή και μεγάλες επικαλύψεις απαιτήσεων, διατάξεων ίσως και νόμων ώστε να μπορεί να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες στην πλατφόρμα ώστε να τα προβλέπει. Διότι κακά τα ψέματα όσα και να έχει προβλέψει έως τώρα στην αρχή της στην πορεία είμαι σίγουρος ότι θα ανακαλύψει εκατοντάδες ελλείψεις κενά συμπληρώσεις αναβαθμίσεις κ.λπ. που θα πρέπει να γίνουν.

    

   Ας συμβάλουμε με τις απορίες μας τα ερωτηματικά αλλά και τις πιθανές λύσεις ή συμπληρώσεις ή ερμηνείες που θα πρέπει να δοθούν σ αυτά και σε δεκάδες άλλα που θα προκύψουν. .

   Καλό ξεκίνημα σε κάθε περίπτωση και καλό κουράγιο….

   Το χειρότερο το ζήσαμε…

   Επιδιώκουμε το καλύτερο.

    

   Εγχειρίδιο χρήσης Μηχανικών


   Εγχειρίδιο χρήσης Υπηρεσιών Δόμησης
    • Upvote
    • Like
   • 486 απαντήσεις
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.