Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 07/05/2020 in Posts

 1. 10 points
  Πολλοί συνάδελφοι στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μας ζωής δεν είχαμε κανένα να ρωτήσουμε. Οι τότε «παλιοί» δύσκολα έδειχναν τα μυστικά της δουλειάς, είτε από πρόθεση, είτε από αδιαφορία για το νέο συνάδελφο. Internet δεν υπήρχε, καθώς και φόρουμ για να ρωτήσει κανείς. Συναισθανόμενος την αγωνία των νέων συναδέλφων που εισέρχονται στο ελεύθερο επάγγελμα και ειδικά των νέων παιδιών που δεν έχουν κανέναν να ρωτήσουν και μη έχοντας στο πλευρό τους γονείς μηχανικούς και έτοιμο τεχνικό γραφείο (κάτι που είναι ο κανόνας ειδικά σε επαρχιακές πόλεις) ανοίγω αυτό το θέμα ειδικά για νέους συναδέλφους, το οποίο θα έχει τη δομή σύντομων ερωτήσεων (ακόμη και σε απλοϊκό επίπεδο) και σύντομων απαντήσεων (χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση). Για λεπτομερείς αναλύσεις μπορείτε να ανατρέχετε στις υπάρχουσες θεματικές ενότητες του φόρουμ). Ξεκινώ με μερικά παραδείγματα για το πως θα μπορούσαν να είναι κάποιες πιθανές ερωτήσεις νέων συναδέλφων και με ποιο τρόπο μπορούν να απαντηθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα και περιεκτικά: Ερώτηση1 : Ποια η διαφορά γηπέδου και οικοπέδου; Απάντηση 1: Γήπεδο ονομάζουμε το γεωτεμάχιο που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός οικισμών. Οικόπεδο είναι αυτό που βρίσκεται μέσα σε ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα σε οικισμό. Ερώτηση 2: Τι να ξεκινήσω να διαβάζω ως νέος πολιτικός μηχανικός που μόλις αποφοίτησα, έχοντας πολύ χρόνο στη διάθεσή μου; Απάντηση 2: ΝΟΚ (Ν. 4067/12), Αυθαίρετα (Ν. 4495/17), νομοθεσία οικισμών (βλ. ερώτηση 3) και εκτός σχεδίου δόμησης (βλ. ερώτηση 5), κανονισμοί αναλόγως ειδικότητας (πχ ΝΕΑΚ, ΕΚΩΣ, Κ.Τ.Σ, ευρωκώδικες για πολιτικούς μηχανικούς κλπ). Ερώτηση 3: Ποιες οι βασικές κατηγορίες οικισμών που συναντάμε πιο συχνά; Απάντηση 3: (α) Οικισμοί προϋφιστάμενοι του έτους 1923 ΠΔ/2-3-81 (ΦΕΚ-138/Δ/81) (β) Οικισμοί οριοθετημένοι κάτω των 2.000 κατοίκων ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85) & ΠΔ/4-11-11 (ΦΕΚ-289/ΑΑΠ/4-11-11) (γ) Παραδοσιακοί οικισμοί ΠΔ/19-10-78 (ΦΕΚ-594/Δ/13-11-78) (δ) Στάσιμοι οικισμοί ΠΔ/6-12-82 (ΦΕΚ-588/Δ/23-12-82) (ε) Οικισμοί με ρυμοτομικό σχέδιο στερούμενοι όρων δόμησης (ΒΔ/25-8-69 (ΦΕΚ-164/Δ/1-9-69). Ερώτηση 4: Οι οδοί της χώρας έχουν κατηγορίες; Απάντηση: Ναι. Π.χ Εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές (σχετικό το ΠΔ 209/98 - ΦΕΚ 169/Α/15-7-98). Ερώτηση 5: Πως βρίσκω την επιτρεπόμενη δόμηση σε ένα εκτός σχεδίου γήπεδο; Απάντηση 5: Σχετικό το ΦΕΚ 270/Δ/85 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3212/03 (ΦΕΚ-308/Α/31-12-03) Ο συντελεστής δόμησης στην εκτός σχεδίου δόμηση εξαρτάται από την χρήση του γηπέδου. Για τη συνήθη χρήση κατοικίας έχουμε κλιμακούμενο ΣΔ ανάλογα με την επιφάνεια του γηπέδου -200 τμ για γήπεδο Επιφάνειας (Ε) μέχρι και 4.000 τμ Για 4.000 τμ <Ε <=8.000 τμ---> ΣΔ=200+0,02Χ(Ε-4.000) Για 8.000 τμ< Ε---> ΣΔ=280+0,01Χ (Ε-8.000) Με μέγιστη δόμηση τα 400 τμ.
 2. 5 points
  Ανοίγω το θέμα αυτό για να συγκεντρωθούν εδώ τα σχόλια των μελών του forum σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές του ΝΟΚ στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση. Το κείμενο του νομοσχεδίου που κυκλοφόρησε (30.7.2020) μπορεί να μην είναι το τελικό. Μακάρι μάλιστα να συμβαίνει αυτό γιατί εκ πρώτης όψεως δείχνει μεγάλη προχειρότητα. Σε κάθε περίπτωση, επισυνάπτω το σχετικό κείμενο και επισημάνσεις των προτεινόμενων αλλαγών ώστε να διευκολυνθεί ο σχολιασμός των μελών. Προτείνω, τα σχόλια πάνω σε μια συγκεκριμένη διάταξη να αρχίζουν πάντα με ΚΕΦΑΛΑΙΑ αναγραφή του σχετικού άρθρου του ΝΟΚ. ΝΟΚ_Διαβούλευση_2020.pdf 0_NOK_vΧ.pdf 0_NOK_vΧ.docx
 3. 5 points
  Στις ξύλινες κατασκευές εφαρμόζεται ο EC5, αλλά γενικά για αποτιμήσεις που δεν αφορούν αποκλειστικά οπλισμένο σκυρόδεμα (εκεί έχουμε τον δικό μας ΚΑΝΕΠΕ), εφαρμόζεται ο EC8. Το να υπολογίσεις τη βάση μόνο είναι λάθος. Για να το πούμε πιο λαϊκα: το ταβάνι θα πέσει να σε πλακώσει, όχι το πάτωμα.
 4. 5 points
  πάντως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε που θα πετάξουμε τα λεφτά στον κουβά 1 (1η κατηγορία), στον κουβά 2 (2η κατηγορία) ή στον κάδο 3 (3η και φαρμακερή) γιατί δεν πιστεύω να υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι θα πάρει επικουρική σύνταξη
 5. 5 points
  Καλημέρα συνάδελφοι. Αφήνω εδώ αυτά που βρήκα σήμερα για όλους τους μελλοντικά ενδιαφερόμενους. Αφορά της αποθήκη 15 τμ, την κατάργηση του περιορισμού σε ελάχιστη έκταση (παρ. 3) , όπως επίσης και τα έγγραφα που χρειάζονται για την βεβαίωση της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης!
 6. 4 points
  1) έχεις γράψει σε λάθος νήμα, 2) δεν στην έβαλα εγώ την αρνητική, 3) πάρε την πιο υψηλή τιμή ζώνης. Αν είναι κάθετος στην Αγ. Δημητρίου, 1250, καλημέρα.
 7. 4 points
  @ppanag Δεν είναι έτσι τα πράγματα διότι : 1.Από τις φορολογικές διατάξεις , το ΦΕΜ είναι υποχρεωτικό πριν από την θεώρηση μελέτης από δημόσια αρχή. 2.Το ΥΠΕΝ στο οποίο υποβάλλονται τα σχέδια των αυθαιρέτων μέσω της πλατφόρμας ΤΕΕ είναι δημόσια αρχή. 3.Η διαδικασία του αυθαιρέτου περιέχει μελέτες. Τοπογραφικό , αποτύπωση , στατική επάρκεια , τεχνικές εκθέσεις κλπ 4.Το ανέβασμα σχεδίων και η περαίωση της διαδικασίας με την απόδοση κλειδάριθμου είναι αντίστοιχο της χειροκίνητης θεώρησης. ΑΡΑ έχουμε θεώρηση μελετών από δημόσια αρχή , ΑΡΑ απαιτείται ΦΕΜ στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων λόγω φορολογικής διάταξης και όχι επειδή την ζητάει ή όχι το κάθε σύστημα. Από την στιγμή που πληρώνεται ΦΕΜ , ΔΕΝ διενεργείται η παρακράτηση 20% καθώς έτσι έχει αποφανθεί η φορολογική διοίκηση με ΠΟΛ.
 8. 4 points
  Συνάδελφε καλησπέρα, Εγώ παλεύω πάνω από ένα χρόνο (και μέσω του συνήγορου του πολίτη) να βγάλω άκρη μαζί τους... Το πιο πρόσφατο mail που έστειλα στα [email protected], και [email protected]: Εργάζομαι στο ιδιωτικό τομέα ως μηχανικός και οι κρατήσεις μου για τον κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΑΠ συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υπολογίζονται ως 4% επί των μικτών αποδοχών. Η εγκύκλιος 30/2020 που εκδόθηκε στις 7.7.20 κάνει αναφορά στο Νόμο 4670/2020 με εφαρμογή από 1.1.20 ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά στο 2019 όπου για όλο το έτος θα έπρεπε να εφαρμόζεται ο Νόμος 4578/2018 που ορίζει κρατήσεις για τον κλάδο πρόνοιας 4% επί του κατώτατου μισθού. Βέβαια ούτε αυτή η εγκύκλιος είναι υλοποιήσιμη καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ για την αποτύπωση των νέων εισφορών Αντίθετα το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται για τους Μηχανικούς του Δημοσίου τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 στο έγγραφο που επισυνάπτω. Τέλος να σας ενημερώσω ότι κατά την ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας (https://www.idika.org.gr/EteaepServices/) λαμβάνω το μήνυμα "Σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνετε, δεν προκύπτει εγγραφή σας στο Μητρώο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών" Θα ήθελα να με ενημερώστε 1. για τον τρόπο διόρθωσης του λανθασμένου υπολογισμού 2. τρόπο συμψηφισμού των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών οι οποίες στην περίπτωσή μου ανέρχονται σε ποσό των 1000 ευρώ περίπου 3. το τρόπο επιλογής άλλης ασφαλιστικής κατηγορίας σε περίπτωση που το επιθυμώ Να σημειωθεί ότι το τελευταίο έτος πολλά τα ανωτέρω έχουν κοινοποιηθεί με e-mail στις διευθύνσεις: [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] από όπου είτε δεν έχω λάβει απάντηση, είτε η απάντηση είναι ανεπαρκής (π.χ. με παραπέμπουν σε άλλες διευθύνσεις ή σε τηλέφωνα συνεχώς κατειλημμένα) Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας (αν τα ανωτέρω αφορούν άλλες Δ/νσεις παρακαλώ προωθήστε τα εσωτερικά και αν είναι δυνατόν με κοινοποίηση σε εμένα). Επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου καθώς από την μη εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων επι 18 μηνες υφίσταμαι οικονομική ζημία. Το παρόν αίτημα θα κοινοποιηθεί στον Συνήγορο του Πολίτη καθώς και στη Νομική Υπηρεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
 9. 4 points
  Η αλήθεια είναι ότι σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια μπορεί κανείς να βρει φίδια στη χαρτουρα. Πάνω σε αυτά που λέει ο @Pavlos33, τον προηγούμενο μήνα μου έτυχε ακίνητο (οριζόντια ιδιοκτησία το τονίζω) σε κτίριο με κανονική οικοδομική άδεια του 1982. Περίγραμμα όλα καλώς. Συνάδελφος έχει δώσει βεβαίωση νομιμότητας και έχει ήδη γίνει μεταβίβαση το 2017. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικισμό προ 1923, στον οποίο όμως οικισμό το 1991 κυρώθηκε νέο ρυμοτομικό. Ε λοιπόν ένα τμήμα του ΚΤΙΡΙΟΥ ρυμοτομειται. Ποτέ δεν έγινε νέο τοπογραφικό, γιατί θεωρήθηκε ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο. Και ο ιδιοκτήτης απλά ζήτησε να βγει μια άδεια μικρής κλίμακας, οπότε έτσι άνοιξε το καλαθάκι με τα φίδια της χαρτουρας. Για να μην πλατιάζουμε, η βεβαίωση του συναδέλφου αποδείχθηκε κουραδοχαρτο και το συμβόλαιο πάει για διορθωση, αφού σε ρυμοτομουμενα ακίνητα δεν δίνεται βεβαίωση, ούτε μεταγράφονται εμπράγματα δικαιώματα.
 10. 4 points
  Για ευκολία παραθέτω το άρθρο 51 (προθεσμίες ν. 4495 και 4178) και το άρθρο 52 (παράταση Ο.Α) του τελικού νομοσχεδίου. Η συνέχεια για τις παρατάσεις Ν. 4178 και Ν. 4495 εδώ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.pdf
 11. 4 points
  Η ουσία είναι το πως διαμορφώνεται. Έστω ότι αύριο ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζει ότι θα χρειαστεί ισχύ 1000 MW επί πλέον της ισχύος που αναμένεται να καλύψουν οι ΑΠΕ, και ότι υπάρχουν 6 θερμικοί διαθέσιμοι σταθμοί μαζί με τον δικό μου (πλάκα κάνω) που έχει ισχύ 50MW, από τους 9 συνολικά που υπάρχουν στην παραγωγή ρεύματος της χώρας. Επειδή έχω 10 μέρες να δουλέψω, με πετάνε έξω οι φθηνότεροι, και επειδή το προηγούμενο δεκαπενθήμερο που μπήκα στο σύστημα έφαγα μερικές σχεδόν μηδενικές ζητήσεις (Ο.Τ.Σ. = 0), πρέπει να βγάλω τα σπασμένα. Και επειδή το σύστημα θα με χρειαστεί οπωσδήποτε σήμερα, χτυπάω την τιμή της MWh όσο θέλω. Αυτή είναι η Ο.Τ.Σ. και με αυτή την τιμή θα αποζημιωθούν όλοι όσοι μπαίνουν στο σύστημα κατά τις ώρες της μέγιστης αιχμής. Γι' αυτό το λόγο η ΡΑΕ έχει θεσπίσει την "Ανώτατη Ο.Τ.Σ." να ισούται με 150Ε/MWh, όχι μόνο για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και για την προστασία των προμηθευτών ρεύματος που δούλευαν με εγγυημένη τιμή. Αυτός ήταν ο λόγος (συν τις απότομες αυξήσεις του πετρελαίου) που φαλίρισε η Energa και οι πρώτες εταιρείες προμηθείας ρεύματος περί το 2012. Και γι' αυτό το λόγο, οι υπόλοιποι που επένδυσαν μετέπειτα στον χώρο της προμηθείας, αφού είδαν τι έπαθαν "οι λαγοί", πέτυχαν να χρεώνουν τους καταναλωτές όχι με εγγυημένη τιμή, αλλά με ρήτρα Ο.Τ.Σ. Κάποτε που η βασική ζήτηση εξυπηρετείτο από τις λιγνιτικές μονάδες, η Ο.Τ.Σ. διαμορφωνόταν από τους παραγωγούς φ.α. Τώρα που οι σταθμοί παραγωγής με φ.α. έχουν αρκετή διαθέσιμη ισχύ και οι λιγνιτικές μονάδες μπαίνουν συμπληρωματικά στην παραγωγή, είναι φυ-σι-ο-λο-γι-κό-τα-το να διαμορφώνουν την Ο.Τ.Σ. οι τελευταίες. Αν συμβαίνει αυτό...Αν Και η απορία μου είναι η εξής: Αφού το άρθρο που μας παρέθεσε η συνάδελφος δεν έχει καμία σχέση με το θέμα (το οποίο είναι "ψυχολογικό", μιλάει για μίσος προς την αιολική ενέργεια κλπ), γνωρίζει πως λειτουργεί αυτό το καθημερινό "χρηματιστήριο ενέργειας" στην Ελλάδα; Όχι. Και κανείς άλλος από αυτούς που μέχρι τώρα έχουν απαντήσει. Συγκρίνει κανόνια με χαρτομάντηλα, δλδ τα συστήματα της Σουηδίας, της Νορβηγίας και των Βαλκανικών χωρών που είναι εκτός ΟΝΕ και υποχρεωτικών φιλελευθεροποιήσεων, με το δικό μας! Στη Σουηδία λειτουργεί κρατικό μονοπώλιο ενέργειας με back up σταθμούς πυρηνικής ενέργειας! Για τη Νορβηγία τα είπαμε. Οι γειτονικές χώρες των Βαλκανίων στηρίζονται στα υδροηλεκτρικά και την πυρηνική ενέργεια, γι αυτό το λόγο έχουμε και πολλές φθηνές εισαγωγές από αυτές...Δεν καταλαβαίνω τι ανακάλυψαν η Κομισιόν και η "Καθημερινή"... Έχει δίκιο...δεν ξέρει τι λέει. Η Γερμανία για παράδειγμα, έχει παραδώσει την παραγωγή της ηλεκτρενέργειας σε πέντε έξι εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει η κάθε μία το μέρος της από την παραγωγή. Αυτό έχει γίνει με ειδικά συμβόλαια, ρήτρες κλπ, για την προστασία των καταναλωτών και της εγχώριας βιομηχανίας, και δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας "χρηματιστήριο". α) ...που φτάσαμε με το ζόρι το 25% ενέργεια από ΑΠΕ. Προς το παρόν; Και που είσαι ακόμα. Της είπε κανείς ότι αύριο - μεθαύριο πάμε για απολιγνιτοποίηση; β) ...το είπαμε και το εξηγήσαμε πα-ρα-στα-τι-κα λίγο πιο πάνω. Αλλά η "Καθημερινή" ανακάλυψε νέα συνωμοσία... Τέλος πάντων, αν θέλει η αρθρογράφος να εγκαταλείψουμε αυτό το μοντέλο φιλελευθεροποίησης που μας επέβαλε η ΟΝΕ, και να επανέλθουμε στο κρατικό μονοπώλιο, να ξαναγίνουμε δλδ Σουηδία να μας το πει. Εγώ συμφωνώ. Από το σύστημα όμως της Γερμανίας απέχω, διότι αυτό το φιλελεύθερο μοντέλο που λειτουργεί εδώ, παρά τα όσα προβλήματα έχει, δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν πολλοί ελληνικοί σταθμοί παραγωγής ρεύματος, και απόκτησης παραγωγικής τεχνογνωσίας στο αντικείμενο. Υ.Γ. Η απάντηση του Παναγιώτη είναι σωστή και η ερώτηση (έτσι τη θεωρώ) καλόπιστη.
 12. 4 points
  Συνάδελφε, δεν θέλω να πιστεύω πως από τα δικά μου γραφόμενα διαπιστώσατε υπέρβαση των τρόπων καλής ευγενείας απέναντί σας. Εκτός αν η λέξη "περιττό", ο μόνος χαρακτηρισμός που έκανα και όχι προς το πρόσωπό σας, συνιστά ύβρη!! Επί του θέματος όμως, από ποιο σημείο του νόμου προκύπτουν αυτά που αναφέρετε να γράφονται στην βεβαίωση όταν για την συγκεκριμένη βεβαίωση υπάρχει η Τ.Ε. της δήλωσης υπαγωγής όπου πρέπει να αναγραφούν όλα όσα αναφέρει ο νόμος. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά άλλων, των συμβολαιογράφων εν προκειμένω, και θα δεχθώ με πολύ ευχαρίστηση να γράψω ότι θέλουν, με την ανάλογη αμοιβή βέβαια..... Έγγραφα συντάσσουν αυτοί και αμείβονται, έγγραφα συντάσσουμε και εμείς (στο συγκεκριμένο αναφέρομαι) και θα πρέπει να αμειφθούμε. Και προφανώς δεν εννοώ την βεβαίωση του μηχανικού ότι η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής που είναι απαιτητή για να γίνει η υπαγωγή. Πριν από έναν μήνα, μου ζήτησε συμβολαιογράφος να αναφέρω πως η αυθαίρετη επέκταση στον κοινόχρηστο χώρο υφίσταται από τον χρόνο ανέγερσης κατασκευής της όλης οικοδομής. Προφανώς και το έγραψα αλλά συμπλήρωσα και το "σύμφωνα με την υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη". Και εκεί άρχισε να τα μασάει.... παρότι ήδη είχα ανεβάσει στο σύστημα την ΥΔ του ιδιοκτήτη. Και για να καταλήξω κάπου, κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν να γράψει ότι θέλει αρκεί να μην δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι αυτό είναι που πρέπει να αναγραφεί εκτός αν από την νομοθεσία που αφορά το θέμα μας είναι απαιτητή η αναγραφή. Και πραγματικά δεν θέλω να με παρεξηγήσετε διότι δεν σας επιτίθεμαι αλλά απλά ρωτάω ποιος ο λόγος της αναγραφής των και από ποιο σημείο της σχετικής νομοθεσίας προκύπτουν.
 13. 4 points
  Καλές οι ΑΠΕ, αλλά εγώ προτείνω προτού φυτέψουμε παντού ανεμογεννήτριες να ασχοληθούμε πρώτα σοβαρά με την εξοικονόμηση ενέργειας ειδάλως όλο αυτό καταντάει σαν να βάζεις διαρκώς νερό σε ένα σουρωτήρι. Ετσι, και το όφελος θα είναι μεγαλύτερο, και οι συνθήκες θερμικής άνεσης θα βελτιωθούν στις πόλεις, και δεν θα καταστραφεί περαιτέρω η υπέροχη ελληνική φύση, και θα κινηθεί όλη η αγορά αντί να πάνε οι πόροι σε 2-3 μεγαλοεφοπλιστοεργολάβους.
 14. 3 points
  Το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Οι συντεταγμένες που δίνει το κτηματολόγιο δεν είναι για "οριοθέτηση". Βασικά το "προϊόν" που παρέχει η εταιρία προέρχεται βασικά από τον "αέρα". Είναι πάντως αρκετά καλό. Αυτό πάντα τονίζονταν απ' όλα τα στελέχη της εταιρίας, στα σεμινάρια που γινόταν παλαιότερα, για την ενημέρωση των συναδέλφων. Άλλωστε σκοπός τους ήταν και είναι, η κατοχύρωση της κυριότητας επί του ακινήτου. Η επίγεια αποτύπωση δίνει τα σωστά αποτελέσματα. Γιαυτό και η εταιρία δέχεται τις χωρικές μεταβολές, με επίγειες πάντα μετρήσεις, σε εμφανή λάθη της!
 15. 3 points
  Για να μην αφήσουμε το προγραμματάκι στην μοίρα του, μία μικρή ενημέρωση στα δεδομένα. Αν δε βγάζει με την πρώτη τα νέα ποσοστά, πατήστε Ctrl+F5 στη σελίδα εισαγωγής δεδομένων για να ενημερωθεί. 30/7/2020 Update! Ενημέρωση ποσοστού ΙΚΑ εργαζόμενου & εργοδότη (ισχύει απο 1/6/20) Update! Ενημέρωση μέσου ημερομίσθιου εργάτη ΙΚΑ (Μ.Η)
 16. 3 points
  Ισχύει από πολύ παλιά αυτό [ότι δηλαδή ότι όπου υπάρχει/προκύπτει ταυτόχρονη υποχρέωση για ΦΕΜ και Παρακράτηση, τότε πληρώνεται μόνο το ΦΕΜ ( 4% ή 10%)]. Από τότε που η παρακράτηση ήταν 15%, Σχετ. ΠΟΛ.1204/31.5.1993 "Προκαταβλητέος φόρος αρχιτεκτόνων - μηχανικών", στην παράγρ.3 Αργότερα με την νεότερη Δ.Α.1043698/844/Α0012/31.5.2007 "Κρατήσεις στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών από μηχανικούς." με Αριθ.Πρωτ.:1043698/844/Α0012, στις παράγρ. 3 & 4 (όπου αναφέρεται στο νέο ποσοστό παρακράτησης φόρου 20%) Και επίσης (με 20%) με την νεώτερη ΠΟΛ.1067/2015 "Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρωνν 9, 67, 69 και 70 του ν. 4172/2013.", στο άρθρο 69 Ψάξε τες στο google, θα τις βρεις πολύ εύκολα. ΠΟΛ_1204_1993_Προκαταβλητέος φόρος αρχιτεκτόνων - μηχανικών.pdf Δ.Α.1043698_844_Α0012_31-5-2007 Κρατήσεις στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών από μηχανικούς.pdf ΠΟΛ_1067_2015_Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρωνν 9, 67, 69 και 70 του ν. 4172_2013.pdf
 17. 3 points
  Κατά την κρίση μου και άλλων συναδέλφων, ο νόμος εννοεί να ελέγξεις τις διαστάσεις μέσω της γεωμετρίας του ξυλοτύπου. ΔεΝ προκύπτει ότι πρέπει να ελέγξεις οπλισμό αναφορικά με διάμετρο ή τοποθέτηση (Η παραλαβή οπλισμού αφορά αποκλειστικά τον επιβλέπων μηχανικό). Εξάλλου και η σχετική απόφαση (*) περί ελέγχων του 2014 (ΦΕΚ 57/ 16-1-2014) το ίδιο αναφέρει και με μια γρήγορη ανάγνωση στις καταργούμενες διατάξεις του Ν. 4495, δεν είδα να έχει καταργηθεί. Αν κάποιος συνάδελφος το έχει δει ας μας ενημερώσει. Οπότε, αν η απόφαση του 2014 και ο ν. 4495 στο άρθρο 44 συνεχίζουν να ισχύουν μαζί, έχουμε και ένα επιπλέον πρόβλημα με την απόφαση του 014 για αρχικό έλεγχο να μιλάει μόνο για έλεγχο θέσης κτιρίου, διαστάσεων και πλάγιων αποστάσεων, ενώ το άρθρο 44 ν. 4495 (**) να προσθέτει και το βάθος θεμελίωσης. Παρεμπιπτόντως η διάταξη που επέβαλε και την υποχρέωση μέτρησης βάθους θεμελίωσης υπήρχε στην αρχική απόφαση ΦΕΚ 465/Β/ 24-2-2012(***). (*) φεκ 57 /16.1. 2014 3. α) Ο αρχικός έλεγχος για τα κτίρια των Κατηγοριών Β΄ και Γ΄ διενεργείται μετά την ολοκλήρωση των ξυλο− τύπων, του οπλισμού θεμελίωσης και των τοιχίων του υπογείου εφόσον υπάρχουν και ελέγχονται τα παρα− κάτω στοιχεία, σύμφωνα με τη σχετική άδεια δόμησης: i) Η θέση του κτιρίου στο οικόπεδο ή στο γήπεδο. ii) Οι διαστάσεις του κτιρίου (περίγραμμα). iii) Οι πλάγιες αποστάσεις στις θέσεις που εμφανίζο− νται στα υποβαλλόμενα σχέδια. (**) Άρθρο 44 ν4495/17 Στάδια ελέγχου οικοδομικής άδειας 1. Ο έλεγχος ορθής εφαρμογής είναι υποχρεωτικός για κάθε έργο που εκτελείται με οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης, με έναρξη εργασιών μετά την 1.3.2012. Οι έλεγχοι διενεργούνται από διαφορετικούς κάθε φορά Ελεγκτές Δόμησης με αυτοψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών, σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκε η άδεια δόμησης ή η οικοδομική άδεια. 2. Οι έλεγχοι διενεργούνται στα εξής στάδια : α) αρχικός : αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων, οπλισμού θεμελίωσης και τοιχίων υπογείου, εφόσον υπάρχουν. Ο έλεγχος αφορά την τήρηση του ξυλοτύπου, του βάθους θεμελίωσης, της θέσης του κτιρίου στο οικόπεδο ή στο γήπεδο, των πλαγίων αποστάσεων και των διαστάσεων του κτιρίου, (***) ΙΙ. Κατηγορίες Β΄ και Γ΄: αρχικός έλεγχος Ο αρχικός έλεγχος διενεργείται μετά την ολοκλήρωση των ξυλοτύπων, του οπλισμού θεμελίωσης και των τοιχί− ων του υπογείου, αν υπάρχουν και αφορά στην τήρηση της θέσης του κτιρίου ή της προσθήκης, των πλαγίων αποστάσεων, των διαστάσεών του, καθώς επίσης και στην τήρηση του ξυλοτύπου και του βάθους θεμελίω− σης, σύμφωνα με τη σχετική άδεια δόμησης. Ειδικότερα ελέγχονται: 1. Το περίγραμμα του κτιρίου, η θέση του στο οικόπεδο και οι διαστάσεις του. 2. Οι πλάγιες αποστάσεις στις θέσεις που εμφανίζο− νται στα υποβαλλόμενα σχέδια. 3. Η στάθμη θεμελίωσης σε σχέση με τη στάθμη του εδάφους 4. Οι θέσεις και οι διαστάσεις των θεμελίων και των υποστυλωμάτων. 5. Οι θέσεις και οι διαστάσεις των τοιχίων του υπο− γείου, αν υπάρχει. 6. Η θέση και το εύρος του αντισεισμικού αρμού.
 18. 3 points
  Συνάδελφοι καλησπέρα, Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένας άλλος που είχε κάποια υπόθεση στο ΕΤΕΑΕΠ. Έχω στείλει εδώ και 20 ημέρες αίτημα και ζήτησα α.π. και δεν απάντησε κανείς. Στη συνέχεια και σε καθημερινή βάση, προσπαθώ να επικοινωνήσω στα τηλέφωνα τους και δεν απαντά κανείς. Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης δηλαδή. ΄Εστειλα την παρακάτω αναφορά στο συνήγορο του Πολίτη. Αν έχουν και άλλοι συνάδελφοι το ίδιο πρόβλημα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική αναφορά από την ιστοσελίδα του συνήγορου του πολίτη. Αναφορά Θέμα: Αδυναμία οποιασδήποτε επικοινωνίας με Υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ Περιγραφή: Αξιότιμοι κύριοι, υποβάλλω την παρούσα αναφορά σχετικά με υπόθεση μου το ταμείο ΕΤΕΑΕΠ. Ειδικότερα, θα ήθελα να αναφέρω, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας πολιτών, οι οποίοι διαμένουν εκτός Αθηνών, με τις Υπηρεσίες του Ταμείου. Πιο συγκεκριμένα στις 9/7/2020 απέστειλα στη Δ/νση email της γραμματείας του ΕΤΕΑΕΠ, email το οποίο αφορούσε σε Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών. Το μήνυμα στάλθηκε στη Δ/νση [email protected], η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ (https://www.eteaep.gov.gr/web/ ), είναι η Δ/νση της γραμματείας. Στο εν λόγω email επισύναψα τα σχετικά έγγραφα και ζήτησα να ενημερωθώ για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει. Μια εβδομάδα μετά και καθώς δεν έλαβα καμία απάντηση ή ενημέρωση, απέστειλα νέο μήνυμα στη Δ/νση [email protected] , η οποία σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ είναι η Δ/νση εξυπηρέτησης των πολιτών. Έως σήμερα 29/7/2020 (20 ημέρες μετά!) δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Επιπλέον, αναφέρω ότι κανένα από τα τηλέφωνα τα οποία αναφέρονται στην Ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ δεν απαντά, καμία εργάσιμη ημέρα και ώρα. Συνεπώς, όπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, οι υπηρεσίες του συγκεκριμένου ταμείου εμφανίζονται ως εγκαταλειμμένες και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας. Παρακαλώ όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί το δικαίωμα των πολιτών και δη των ασφαλισμένων (οι οποίοι πληρώνουν, κατά τα άλλα, τις εισφορές τους) να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Ταμείου ΕΤΕΑΕΠ για τις υποθέσεις τους.
 19. 3 points
  αλλοιως το ειχες ανεβασει την πρωτη φορα, πριν 4 ωρες, μετα την δικη μου αναρτηση το αλλαξες μετα το ξαναάλλαξες πριν λιγο. Το σωστο ειναι οτι: εφοσον σε μια αναρτηση υπαρχει αντιθετη απαντηση, δεν επιτρεπεται η διορθωση της αρχικης, χωρις αναφορα στην απαντηση, διοτι μετα ο απαντών μοιαζει σαν να αναφερεται σε....τοματες..... [δική μου ειναι η μια αρνητικη]
 20. 3 points
  παυλε, σωστα και την αλλη φορα που θα σας προκυψει "σχολαστικος" ελεγκτης, οπλισμενος με παχύμετρο... να τον ρωτήσετε πώς μετριεται το παχος οταν εχει η σιδεροβεργα "μουστακι" και αν μετριεται μεσα-μεσα ή με τις ραβδωσεις και να του ζητησετε να σας γραψει αναλυτικά "πώς μετρησε"🙂 [εσείς να ειστε "οπλισμενοι" με αυτη την πολυ διδακτικη συζητηση] καλη συνεχεια
 21. 3 points
  εδω ειναι το ψηφισμενο και διορθωμενο περιμενουμε και το ΦΕΚ με την τελικη μορφη https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=c4745462-f50a-4d68-a9c8-abf4017918d2 Ψηφισθέν Νομοσχέδιο
 22. 3 points
  ChristinaK.. "Ο ορισμός της κατάτμησης γηπέδου είναι η διαίρεση του γηπέδου σε τεμάχια προς μεταβίβαση τεμαχίου σε άλλον😊Δεν νοείται κατάτμηση γηπέδου με παραμονή του ίδιου ιδιοκτήτη σε όλα τα τεμάχια (ή τμημάτα του γηπέδου αλλιώς). " σωστα Με την συμπληρωση οτι γινεται και με μεταβιβαση ποσοστων εξ αδιαιρετου επι τμηματος. Στο παραδειγμα του Ρωμαλιαδη, ενας εχει τρια στρεματα, με αρτιοτητα στο 1 στρ. Στο "μεσαιο" τμημα εμβαδου 1 στρ. δινει ποσοστο 5% στον γιο του. Αρα, του μενουν δυο αρτια και οικοδομησιμα εκατερωθεν και το μεσαιο που εχει διαφοροποιήσει την ιδιοκτησια του, με νομιμη κατατμηση http://www.nsk.gr/web/nsk/anazitisi-gnomodoteseon?p_p_id=nskconsulatories_WAR_nskplatformportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-4&p_p_col_pos=2&p_p_col_count=3
 23. 3 points
  Προσωπικά συντάσσω τοπογραφικό σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως απαίτησης νόμου. Τυπικά στην κατηγορία 1 και 2 δεν ζητείται τοπογραφικό διάγραμμα. Όμως, θα ζητηθεί στην δικαιοπραξία τοπογραφικό. Οπότε το έχεις έτοιμο. Αν θες μάλιστα το ανεβάζεις στα προαιρετικά (όχι στα υποχρεωτικά πληρότητας) της δήλωσης και με δήλωση ταυτόσημου. Η συμβ/φος πάντως στις περιπτώσεις κατηγορίας 1 και 2 δέχεται τοπογραφικό χωρίς δήλωση ταυτόσημου αφού ο νόμος δεν σε υποχρεώνει για τις κατηγορίες αυτές να αναρτήσεις τοπογραφικό.
 24. 3 points
  Οπότε αν τη ξεκίνησες,όπως είπες, με το Π.Δ. 41/18 άρθρο 10 και 1-8 γενικές διατάξεις είσαι σωστός. Την μελέτη πυροπροστασίας θα την υποβάλλεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μαζί με το 5φυλλο των αυθαιρεσιών. Δεν υποχρεουσαι να αναρτήσεις στο σύστημα των αυθαιρέτων την μελέτη πριν από την έγκριση της (και έτσι γλυτώνεις από κόπο όταν σου επιβάλλει διορθώσεις η Π.Υ). Μετά την έγκριση της,και αφού εφαρμοστούν τα μέτρα κ μέσα πυροπροστασίας στην επιχείρηση, θα υποβάλλεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση πιστοποιητικού πυροπροστασίας.
 25. 3 points
  Καλημέρα σας Η λύση είναι να φτιάξετε νέο τοίχο από την πλευρά της δικής σας ιδιοκτησίας. Ο τοίχος δεν πρέπει να έχει κανένα απολύτως άνοιγμα, ούτε καν πρίζες. Αν θέλετε ανοίγματα για φωτιστικά ή πριζοδιακοπτες, τότε θα βάλετε μια επιπλέον στρώση μετά τη στεγανη. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση γυψοσανίδα ή τσιμεντοσανιδα, με ενδιάμεσο υλικό τύπου πετροβάμβακα/υαλοβάμβακα/whatever. Θα χάσετε 8-12 εκατοστά πλάτους ωφέλιμης επιφανειας, αλλά θα κερδίσετε ανακούφιση στα οσφρητικα σας ερεθίσματα. Το συνολικό σας κόστος για την επέμβαση θα είναι κάτω από 500€, δηλαδή το 1/3 του ατομικού ετήσιου κόστους για αγορά τσιγάρων αν ξεκινήσετε να καπνίζετε. Νομίζω ότι είναι καλό deal. Καλή συνεχεια
 26. 3 points
  Οχι, δεν επιβάλλεται να αναβαθμίζονται ως προς την κατηγορία.
 27. 3 points
  Καλησπέρα, κάνω μία μέχρι τώρα ανακεφαλαίωση, ώστε να βοηθήσω τυχόν συναδέλφους που μπορεί να θέλουν να κάνουν το ίδιο με εμένα (διαγραφή από ΤΣΜΕΔΕ και συνέχιση με μπλοκάκι με άλλο ΚΑΔ -μη μηχανικού). Βασίστηκα κυρίως στις πολύτιμες πληροφορίες του μέλους @andreas-p Μπαίνουμε στο https://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-menoyme-spiti με κωδικούς taxisnet και επιλέγουμε ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΣ, και επιλέγουμε το αντίστοιχο περιφ. τμήμα που ανήκουμε, ώστε να κάνουμε προεγγραφή σε ΟΑΕΕ Έρχεται mail από κάποιον υπάλληλό τους ζητώντας απαραίτητα δικαιολογητικά, που τα στέλνουμε, μαζί με Υ/Δ ΤΟΥ Ν.1599/86 με τη δραστηριότητα που θέλουμε να ασκήσουμε. Ολοκληρώνεται η προεγγραφή στον ΟΑΕΕ μόλις μας στείλουν αυτοί mail, που είναι ουσιαστικά μία βεβαίωση που την πάμε στη ΔΟΥ, ζητώντας διακοπή του ΚΑΔ μηχανικού και έναρξη του νέου ΚΑΔ μας. Εκεί συμπληρώνουμε το έγγραφο Μ2 και γίνεται η αλλαγή και μας δίνουν τη σχετική βεβαίωση μεταβολής δραστηριότητων, την οποία πρέπει να στείλουμε με μέηλ στο μέηλ που μας απέστειλαν τα έγγραφα (βλέπε βήμα 2). Στέλνουμε mail στο [email protected] και ζητάμε διαγραφή από ΤΣΜΕΔΕ, στέλνοντας όλα τα στοιχεία μας (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ)+την παραπάνω βεβαίωση + την αίτηση που θα μας στείλουν αυτοί, μαζί με τη Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή συμπληρωμένη Υ.Δ. περί μη ύπαρξης δραστηριότητας σε ΔΟΥ και μη συμμετοχής σε εταιρεία με τεχνικό αντικείμενο. Εγώ σε αυτό το στάδιο είμαι τώρα, περιμένω να κάνει το τσμεδε τη σχετική διαγραφή, ώστε να γίνει (αυτόματα, χωρίς να κάνουμε εμείς κάτι), η οριστική εγγραφή σε ΟΑΕΕ, ενώ παράλληλα έστειλα και στον ΕΤΕΑΕΠ αίτηση διαγραφής (όπου μου ζήτησαν να συμπληρώσω μία αίτηση, μία Υ/Δ ότι δε δουλεύω πια ως μηχανικός και τη βεβαίωση παύσης του ΚΑΔ μηχανικού Θα το ανανεώσω όταν έχω νεότερα... Ερώτηση 1: Για διαγραφή από ΤΕΕ, πρέπει να κάνω κάτι ξέχωρα; γίνεται με mail / online? Ερώτηση 2: Πρέπει να κάνω έναρξη σε κάποιο επαγγελματικό επιμελητήριο (αν ναι, πως?), τώρα με τη διαγραφή από ΤΣΜΕΔΕ, για να έχω μπλοκάκι με τον ΚΑΔ 70.22 που άνοιξα?
 28. 3 points
  Καλά θα κάνουν οι νέοι να μην ακολουθούν τις προτροπές σου Δεν έχεις δικαίωμα επαγγελματικό να κάνεις αυτή την δουλειά. Είναι μελέτη και δεν είσαι μελετητής. Υψηλα ιστάμενοι στο Hepos δεν υπάρχουν αλλά στην αρμόδια δημόσια περιουσία Δεν ζήτησε κανένας νεώτερος μαθήματα από το φόρουμ και μάλιστα για τον τρόπο επικοινωνίας με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο Η πράξη εφαρμογής αφού ήταν παλιά θα ήταν σε 3 μοιρών πώς έκανες τον μετασχηματσμό τι διαφορές έχεις σε όσα τριγωνομετρικά διασώζονται
 29. 3 points
  Αληθές. Διότι ο ένας μηχανολόγος (πωλητής) λύνει το δικό του πρόβλημα, ενώ ο άλλος το δικό σου.
 30. 3 points
  Θεωρώ αντιθέτως πως θα έπρεπε να εμφανίζεται σε όλα αυτά. Το ότι δεν μετράει στη δόμηση σύμφωνα με τον ΝΟΚ είναι ανεξάρτητο. Αντίστοιχα και ένα υπόγειο δεν μετράει στη δόμηση αλλά φυσικά αναφέρεται και σε συμβόλαια και σε Ε9.
 31. 3 points
  Ναι, αν θες την σημερινή πες μου. 650 750 Για εντός 600
 32. 3 points
  Τελικά ήρθε σήμερα! (33 μήνες μετά την αίτηση) Συνταξιούχος και με τη βούλα πλέον!
 33. 3 points
  Το πρόβλημα ονομάζεται NIMBY. Απλά σε άλλες χώρες οι κάτοικοι έχουν κατά μέσο όρο πάνω από 2 εγκεφαλικά κύτταρα και δεν πιστεύουν ότι οι ανεμογεννήτριες ενοχλούν τα δεντρα, κόβουν τα γάλα από τις αγελάδες, εκπέμπουν ραδιενέργεια (ΟΚ αυτό το είχα ακούσει για φωτοβολταϊκά) και ότι βλακεία μπορείς να διαβάσεις στο Μακελειό και στην Ελεύθερη Ώρα. Το ερώτημα είναι ένα: θέλουμε ενεργειακή ασφάλεια χωρίς να μαυρίζουν τα πνευμόνια μας; Αν ναι ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και λοιπές ΑΠΕ. Και αν βρήκαμε μέρη να καταστρέψουμε ολοσχερώς με ορυχεία και εργοστάσια, ε θα βρούμε και μέρη για ανεμογεννήτριες και ας μας χτυπάει στο μάτι ο έλικας... "Την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου με δύο ογκολόγους-παθολόγους, καθώς τα κρούσματα καρκίνου στη ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας φτάνουν σήμερα το 30,5% του τοπικού πληθυσμού, υποστηρίζει σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), Σταύρος Γιαννακίδης. Πηγή: https://www.lifo.gr/now/greece/153575"
 34. 3 points
  Αφού το επεισόδιο πηγαίνει προς λήξη, συνεχίζω: Επιτέλους, να μπει μια λογική στην τοποθέτηση του ζητήματος. Το bolt στην παρατήρηση του συναδέλφου δικό μου. Και μην υποτιμάτε μερικοί υπέρμαχοι των ΒΑΠΕ (έτσι λέγονται αυτές που συζητάμε) το αισθητικό κριτήριο του κόσμου. Όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπ' όψη μας. Κάποτε για να κινήσουμε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας (οικοδομή) καταστρέψαμε ένα πολύ ωραίο οικόπεδο, την Αττική γη. Από εκεί που είχε το καλύτερο κλίμα και μια πολύ ωραία περιφερειακή φύση, τώρα σπαταλάμε του κόσμου την ενέργεια για να βρεθούμε μακριά της, έστω και μερικές ώρες. Μην κάνουμε το ίδιο τώρα και για την ατμομηχανή της Γερμανίας. Ας πρυτανεύσει λίγο η σύνεση και η λογική. Εκεί που πρέπει ας τις επιβάλουμε τις ανεμογεννήτριες και εκεί που μπορούμε ας τις αποφύγουμε.
 35. 3 points
  Γιατί κάποιοι άλλοι χάνουν το δικό τους στην υποτιθέμενη υποστήριξη των ανεμογεννητριών και δεν ξέρουν ούτε το πως η ΔΕΗ τιμολογεί καθημερινά την kWh. Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Μια φορά μας είχε ποστάρει στις ειδήσεις ο engineer ένα άρθρο ενός οικολογικού εθνοσωτήρα που είχε μπερδέψει τα kW με τα Kwh. Και αν θες απάντησέ μου εσύ σε αυτό το ερώτημα: Δεν ενδιαφέρει καμία κυβέρνηση το ότι τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν έχουν εγκατεστημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες, ούτε το γεγονός ότι εκατομμύρια τετραγωνικά τσιμεντένιων ταρατσών δεν αξιοποιούνται σε παραγωγή ενέργειας, στη χώρα με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της Ευρώπης.
 36. 3 points
  Εννοείς προφανώς τον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό. Ναι είναι τόσο δύσκολο και ακόμη δυσκολότερο. Γιατί αν αποφασίσει μια κυβέρνηση, η οποία υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί στην Ε.Ε, ότι σε αυτά τα μέρη θα μπουν αεροτερατάκια και πουθενά αλλού, πρώτον περιορίζει το πεδίο κερδοφορίας των διεθνών αετονύχηδων και δεύτερον περιορίζει και τις μίζες τις δικές της. Άλλη τιμή έχει η μίζα σε περίπτωση πολιτικού κόστους, αντιδράσεων κλπ και άλλη σε ένα δεδομένο σχέδιο που σκάνε όλοι και το αποδέχονται. Αυτή είναι και μια απάντηση στο τρίτο ερώτημα που είχα θέσει. Διότι το Φ/Β και το ηλιακό, παρότι ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ είναι πάρα πολύ αποδοτικά δεν βγάζουν μίζα. Δεν ενδιαφέρει καμία κυβέρνηση το ότι τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν έχουν εγκατεστημένους ηλιακούς θερμοσίφωνες, ούτε το γεγονός ότι εκατομμύρια τετραγωνικά τσιμεντένιων ταρατσών δεν αξιοποιούνται σε παραγωγή ενέργειας.
 37. 3 points
  ...δεν έχασαν τίποτε. Από τέτοια άρθρα έχουμε μπουχτίσει εδώ και 15 χρόνια. Να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους; Η μισή ιστορία για τις ανεμογεννήτριες γίνεται για τα κυκλαδίτικα νησιά. Κάποιους έχει ενοχλήσει εδώ και χρόνια η απόφαση για προστασία του παραδοσιακού των νησιών, που δεν επέτρεπε ούτε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σιγά - σιγά μπήκαν τα φωτοβολταϊκά από την κυρία Μπιρμπίλη (κυβέρνηση ΓΑΠ) και σήμερα ετοιμάζονται οι αεροκουμούτσες. Ως γνωστόν, ανεμογεννήτριες και παραδοσιακός τουρισμός (μόνο με αυτό το θέμα θα ασχοληθώ) δεν συνδυάζονται, εκτός αν ο συζητητής είναι ταχυδακτυλουργός. Το πρώτο ερώτημα που θέτω είναι το εξής: Έχει αποφασίσει το κράτος τι θα κάνει - για παράδειγμα - με τα νησιά των Κυκλάδων; Αν, ας πούμε, τα έσοδα από τον τουρισμό σε κάποια νησιά, είναι μικρότερα από την αξία του ρεύματος που θα δίνουν στο δίκτυο οι ανεμογεννήτριες, ας τα κάνει παραγωγικά, με πατατοκαλλιέργειες, κοπάδια και τυροκομία, ας κοτσάρει από 50 - 60 αεροκουμούτσες σε κάθε νησί και τέλος. Όποιος από τους κατοίκους, θέλει κάθεται, όποιος θέλει φεύγει. Μήπως το κράτος έχει σχεδιάσει να αφήσει μερικά από τα νησιά ως τουριστικά μέρη και κάποια άλλα να τα κάνει παραγωγικά; ...Σκοτάδι. Γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν αξιοποιηθεί για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όσες ανατολικές ακριτικές βραχονησίδες έχουν καλό αιολικό δυναμικό, αλλά τα funds και οι μιζαδόροι δείχνουν Κυκλάδες; Ευκολάκι... Γιατί τα τελευταία 10 χρόνια όταν λέμε ΑΠΕ εννοούμε ανεμογεννήτριες; Ευκολάκι, αλλά κρύβει παγίδες... Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα, που ούτε ο κος Τάσιος μπορεί να απαντήσει στο άρθρο του, ούτε φυσικά ο κος Παπαχελάς στη φυλλάδα του.
 38. 2 points
  Δε καταλαβαίνω γιατί ζητάς συγνώμη. και εμένα μου το έκανε κάποιος αυτό. Στο άσχετο χωρίς λόγο αρνητική. και προφανώς δε βάζει comment για να απαντήσεις. Εδώ είναι για να συζητάμε και να λύνουμε τις απορίες. Η ερώτησή σου ήταν σχετική. Ακη πάντως είσαι φοβερός. Για όλα έχεις άμεσα την απάντηση!Σε ευχαριστούμε !
 39. 2 points
  Η απάντηση είναι στη λέξη "ζώνη" του διατάγματος των εκτός σχεδίου. Ο ορισμός της βρίσκεται στο άρθρο 14 του ν.δ. του 1923.
 40. 2 points
  ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης στο σύνολο της, οι επένδυσεις (πέτρα, ξύλο, κλπ.) πάχους μέχρι 15 εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και το επίχρισμα,, εφόσον δεν ενσωματώνονται στα δομικά στοιχεία πλήρωση με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι πλάγιες και πίσω αποστάσεις (δ και Δ), η οικοδομική γραμμή και χωρίς να παραβιάζονται οι κοινόχρηστοι χώροι πόλης. 1. Δεν περιορίζεται το πάχος της θερμομόνωσης σε πάνω από 6 εκ. (θετικό) 2. Δεν πρέπει να ενσωματώνεται άρα πρέπει να είναι εξωτερική για να μη μετράει (θετικό) 3. Μετράμε τα δ/Δ μετά τη θερμομόνωση, τις επενδύσεις ή το επίχρισμα. (άτοπο) Οι ΕΔ και οι ΥΔΟΜ θέλουν πολύ να μετράνε μετά το επίχρισμα. Ο μελετητής, ο επιβλέπων και ο κατασκευαστής είναι αδύνατο να το κάνουν. Πως θα ελεγχθεί ο ΑΗΧ και κυρίως πως θα εμβαδομετρηθεί ?
 41. 2 points
  Πάλι δεν κατάλαβες. Δεν κάνεις "κοπτοραπτική". Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει έστω 3 συνεχόμενα οικόπεδα δεν μπορεί να είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης και στα 3,. Είτε το μεσαίο θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου σε άλλον (100% Π.Κ) είτε θα κρατήσει αυτός κάποιο ποσοστό και θα μεταβιβαστεί ποσοστό ώστε στο μεσαίο οικόπεδο να αλλάξει το ιδιοκτησιακό και να μην είναι ίδιος ιδιοκτήτης (θα επέλθει συνιδιοκτησία).
 42. 2 points
  Αφού ο ΗΧ της οικ.άδειας μίκρυνε, κατά την ίδια επιφάνεια αυξήθηκε το περίγραμμα του κτιρίου.Άρα θα ρυθμίσεις την ΥΔ που δημιουργήθηκε λόγω του "κλεισίματος" τμήματος του ΗΧ της άδειας.Στην έκθεση σου θα αναφέρεις "Τμήμα του ΗΧ της οικ.άδειας εμβαδού .... τ.μ. κλείστηκε εντός του περιγράμματος του κτιρίου και ρυθμίζεται ως υπέρβαση δόμησης".Δεν σ ενδιαφέρει πού θα μετρούσε ή δε θα μετρούσε ο υφιστάμενος ΗΧ.Υπήρχε στην άδεια,δεν είναι αυθαίρετος,είναι απλά μικρότερος,ρύθμιζεις (βλ.παραπάνω) ως ΥΔ την επιφάνεια που του "έφαγε" το δωμάτιο και είσαι εντάξει. 2.Αν βγει μελλοντικά άδεια στο κτίριο με ΝΟΚ στο διάγραμμα κάλυψης που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο εξωστών + ΗΧ του κτιρίου θα γίνουν οι απαραίτητοι υπολογισμοί και θα απαντηθεί.😊
 43. 2 points
  Ο ορισμός της κατάτμησης γηπέδου είναι η διαίρεση του γηπέδου σε τεμάχια προς μεταβίβαση τεμαχίου σε άλλον😊Δεν νοείται κατάτμηση γηπέδου με παραμονή του ίδιου ιδιοκτήτη σε όλα τα τεμάχια (ή τμημάτα του γηπέδου αλλιώς). Συμπλ.Η κατάτμηση αφορά μεταβιβαστική πράξη τμήματος.
 44. 2 points
  Το ανεβάζω και εδώ το αρχείο. Δείτε αν μπορεί να γίνει download ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.pdf
 45. 2 points
  Προσωπικά δεν βλέπω να υπάρχουν δυο Η.Χ. Αφού αναφέρεσαι σε ημιυπαίθριους τότε εξετάζουμε τον ΓΟΚ 85 όπως τροποποιήθηκε το 2000. Ο ορισμός του Η.Χ σύμφωνα με το εδάφιο 32, άρθρο 2 Ν. 1577/85 όπως τροποποιήθηκε ήταν ο εξής: "32. Ημιυπαίρθιος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων". Το βόρειο τμήμα με την αρίθμηση 1 δεν πληροί τον ανωτέρω ορισμό και δεν βλέπω και τον λόγο να έχει απομονωθεί σαν ένας επιπλέον Η.Χ, αφού τα τμήματα 1 και 2 συνθέτουν ενιαίο Η.Χ. Θα μπορούσε στην θέση του "1" να υπήρχε μια ντουλάπα, μια εταζίερα κλπ. Συνήθεις κατασκευές σε τέτοιους χώρους.
 46. 2 points
  Θα επαρκούσε ένα απλό δικό σου ….. οπς, δεν κατάλαβα καλά… ή τι θέλεις να πεις … κάτι απλό μεταξύ συνομιλητών…. Φτάνει και περισσεύει το συγνώμη αν σε πρόσβαλα διατηρώντας την προσβολή σου προς τον συνομιλητή σου τότε εύκολα με χαρακτηρισμούς δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από κανένα συνομιλητή σου. Φυσικά αν έπρεπε συντονιστικά να παρέμβω στο κείμενο σου, δεν χρειαζόταν καν να σε ρωτήσω, θα είχε φάει σουτ και πιθανά θα είχες πάρει και ποινή…. Ας λήξει εδώ. Παίρνω πίσω και το “κρίμα” … στην ένταση μερικές φορές βοηθά να κατανοήσουμε τον άλλον καλύτερα. Ας συνεχίσει ο διάλογος επί της ουσίας.
 47. 2 points
  Μανόλη θέλει σκέψη το πράγμα. Ενημέρωσέ μας το κτίριο πότε έχει κατασκευαστεί. Αν υποθέσουμε ότι το ελεύθερο ύψος των w.c ήταν 2.20 μ, ποια διαφορά θα είχε η βεβαίωση ότι ο εμφαινόμενος στο παρόν σχέδιο χώρος προορίζεται για φροντιστήριο και πληροί τις προυποθέσεις χώρου κύριας χρήσης, αφού και πάλι θα είχες χώρους βοηθητικής χρήσης που προορίζονται για να εξυπηρετούν την κύρια χρήση. Ας πάμε μετά στον αερισμό-φωτισμό. Λογικά τα w.c θα είναι "τυφλά". Αν δεν κάνω λάθος ο φορέας αδειοδότησης εγκρίνει τεχνητό αερισμό ή και φωτισμό σε βοηθητικής χρήσης χώρους. Γι αυτό λέω ότι θέλει σκέψη το πράγμα πριν το απορρίψουμε ή το δεχτούμε. Αποφ-3046/304/89 ΑΡΘΡΟΝ-8 (ΦΕΚ-59/Δ/3-2-89) ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 1. ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΥΨΗ 1.1. Τα επιτρεπόμενα ελάχιστα ελεύθερα ύψη των χώρων των κτιρίων ορίζονται ως εξής: 1.1.1. Για κύρια χρήση 2,40 μέτρα. ( Οι χώροι κύριας χρήσης έχουν για τα κτίρια που κατασκευάζονται μετά τις 4-7-12-νοκ ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,65 μ) 1.1.2. Για βοηθητικη χρήση 2,20 μέτρα και 1.1.3. Ανεξάρτητα από χρήση κάτω από δοκούς ή άλλα δομικά στοιχεία που προεξέχουν κάτ από τις οροφές ή τις ψευδοοροφές τους 2,00 Μ. 1.2. Τα παραπάνω επιτρεπόμενα ελάχιστα ελεύθερα ύψη των χώρων των κτιρίων μειώνονται σε 2,20 Μ, 2,00 Μ και 1,90 Μ αντίστοιχα, εφόσον έχουν διαμορφωθεί πριν από τις 30-9-55 (Ημέρα δημοσίευσης του από 9-8-55 Δ/τος "περί ΓΟΚ του Κράτους"). 2. ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΥΨΗ 2.1. Το πραγματοποιούμενο ελεύθερο ύψος χώρου κτιρίου ισούται με το λόγο του καθαρού όγκου του προς το εμβαδόν της επιφανείας του δαπέδου του. Για τον υπολογισμό τόσο του καθαρού όγκου, όσο και του εμβαδού της επιφανείας του δαπέδου, δεν λαμβάνονται υπόψη τα τμήματα του χώρου που έχουν ελεύθερο ύψος μικρότερο από 2,00 Μ. Για τον υπολογισμό του καθαρού όγκου λαμβάνεται υπόψη η κατώτατη επιφάνεια της οροφής ή της ψευδοροφής,όπως διαμορφώνεται με ή χωρίς κλίση και με ή χωρίς δοκούς ή άλλα δομικά στοιχεία. Σε περίπτωση, όμως, κατά την οποία η απόσταση ανάμεσα στις δοκούς (κενό) ή τα άλλα δομικά στοιχεία που τυχόν υπάρχουν κάτω από την οροφή ή την ψευδοροφή είναι μικρότερη από 1,50 μέτρα ή το ύψος του δομικού στοιχείου είναι μεγαλύτερο από το μισό της παραπάνω απόστασης, δεν προσμετράται στον καθαρό όγκο του χώρου, το τμήμα του που βρίσκεται ανάμεσα στα δομικά αυτά στοιχεία (κενό). 2.2. Το πραγματοποιούμενο ελεύθερο ύψος δοκού ή άλλου δομικού στοιχείου μετράται από το πιο χαμηλό σημείο του στοιχείου αυτού μέχρι το τελειωμένο δάπεδο του χώρου. "2.3. Προκειμένου για χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων , ισχύουν τα ελάχιστα ελεύθερα ύψη χώρων τα αναφερόμενα στα ειδικά για τους χώρους αυτούς Διατάγματα και δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του παραπάνω εδαφ.2.1". 3. Χώροι των υπόγειων ορόφων, που σύμφωνα με την παρ. 1Ββ του Αρθ-7 του Ν-1577/85 (ΓΟΚ) δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης (σδ) που πραγματοποιείται, επιτρέπεται να έχουν ελεύθερο ύψος και μεγαλύτερο από 3,00 μέτρα, εφόσον χρησιμοποιούνται για: 3.1. Λεβητοστάσια, μηχανοστάσια ή ηλεκτρικούς υποσταθμούς που το ελάχιστο ελεύθερο ύψος τους καθορίζεται στις σχετικές διατάξεις του κανονισμού αυτού ή 3.2. Βοηθητικές χρήσεις που δεν εξυπηρετούν κατοικίες και το ελάχιστο ελεύθερο ύψος τους ορίζεται από το φορέα, που είναι αρμόδιος για τη λειτουργία της αντίστοιχης κατηγορίας ειδικής χρήσης που ανήκουν ή από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με απόφασή του, εφόσον δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας. 4. Χώροι που χρησιμοποιούνται για τη συνάθροιση του κοινού (κατηγορία Γ) καθώς και αίθουσες διδασκαλίας έξι ή περισσοτέρων ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία Δ απαιτείται να έχουν καθαρό όγκο, τόσο ώστε να αναλογούν 3 κ.μ. τουλάχιστον ανά άτομο του πληθυσμού τους. Ειδικά οι χώροι αναμονής ή οποιασδήποτε άλλης συνάθροισης όρθιων ατόμων απαιτείται να έχουν καθαρό όγκο, τόσο ώστε να αναλογούν 1,2 κ.μ. τουλάχιστον ανά άτομο του πληθυσμού τους.
 48. 2 points
  Πέρα απο τις άλλες πτυχές του θέματος που έχουν αναφερθεί, για μένα ακόμα σημαντικότερο είναι ότι απ'ότι καταλαβαίνω θα είναι επενδύσεις ιδιωτών και όχι δημόσιες.Απο τις επενδύσεις αυτές σε μερικά χρόνια όταν τα εργοστάσια με μαζούτ/λιγνήτη κλπ κλείσουν θα εξαρτώμαστε σε μεγάλο βαθμό και θα γίνουν όργανο πίεσης-εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων. Ναι απο εμένα στην αιολική ενέργεια, αλλά υπό προυποθέσεις στη χωροθέτηση και μόνο με δημόσιες επενδύσεις και διαχείρηση για να μην εξαρτώμαστε απο κανέναν. Αν δεν το αντέχουμε τώρα ως χώρα, ας το αναβάλουμε για λίγα ακόμα χρόνια. Καλύτερο απο να το ξεπουλήσουμε και αυτό.
 49. 2 points
  Γειά σου, 750. Γειά σου ξαναδές τις συντ/νες γιατί βγάζει στον Ωρωπό.
 50. 2 points
  To ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με συντάξεις χηρείας που δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 5 χρόνια . Ολοι λένε ότι δεν έχει το τσμεδε το κατάλληλο λογισμικό . Εννοείται ότι σε σοβαρά κράτη θα υπήρχε ποινικό θέμα με τους υπεύθυνους , ενώ και οι υπάλληλοι θα ανησυχούσαν λίγο για το μεροκαματάκι τους ...
This leaderboard is set to Athens/GMT+03:00
 • Our picks

  • Για πρώτη φορά αναπαραγωγή φλαμίνγκο στην Ελλάδα στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής
   Μπροστά σε μια έκπληξη βρέθηκαν εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή όταν διαπίστωσαν ότι στη Λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, υπήρχαν μωρά φλαμίνγκο, αναπαραγωγή που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.   Ωστόσο, αν και πρόκειται για μοναδικό γεγονός, η όχληση από ιδιώτη με drone για τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών, είναι πιθανό να έχει καταστρέψει φωλιές.  

   Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, στη Λιμνοθάλασσα καταγράφηκαν στις αρχές Μαΐου, 180 φωλιές φοινικόπτερων από εθελοντές της Δράσης, οι οποίοι κράτησαν κρυφή την πληροφορία προκειμένου να μη συρρεύσουν επισκέπτες και ενοχλήσουν τα πουλιά, προκαλώντας ενδεχομένως εγκατάλειψη των φωλιών και αποτυχία της αναπαραγωγής.


   Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι οι πτήσεις drone απαγορεύονται στις περιοχές Natura 2000, «κυκλοφόρησε βίντεο αυτές τις ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο εμφανώς τα πουλιά της αποικίας πετούν σε πανικό και είναι πιθανόν να έχουν καταστραφεί φωλιές».   «Όσο και αν θέλουμε να τα δούμε από κοντά, είναι σημαντικό να κρατάμε τις αποστάσεις μας.

   Είναι κρίμα να αποτύχει αυτή η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας από τη δική μας απερισκεψία και περιέργεια», τονίζει στην ανακοίνωση η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Εύα Κατράνα.   Τα φοινικόπτερα, με την επιστημονική ονομασία Phoenicopterus roseus, έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια και έκτοτε η παρουσία τους έχει επεκταθεί σε πολλούς υγροτόπους, όπου συναντώνται σε μεγαλύτερους αριθμούς το χειμώνα. Την άνοιξη, τα ενήλικα άτομα πηγαίνουν για την αναπαραγωγή σε αποικίες της Μεσογείου (στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική).  

   Στην Ελλάδα είχαν γίνει προσπάθειες αναπαραγωγής σε υγροτόπους όπως η Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, η Κορώνεια και το έλος Πτελέας, δίχως όμως επιτυχία.    • Like
   • 0 replies
  • e-Άδειες: 129.390 χιλιάδες οικοδομικές άδειες έχουν διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά – Στατιστικά στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών
   Η απολύτως επιτυχημένη λειτουργία και τα οφέλη που προκύπτουν  για την οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις επισφραγίζονται από τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία για τον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, μέσω του συστήματος e-adeies, που δίνει το ΤΕΕ στη δημοσιότητα.

   Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών αποτελεί μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστηρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και έχει βοηθήσει ήδη σημαντικά, στον ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, να συντομευθούν οι χρόνοι για την έκδοση αδειών και να μειωθεί το κόστος.

   Το σύστημα e-adeies, που διαρκώς αναπτύσσεται και διευρύνεται, εντάσσοντας νέες υπηρεσίες και διαδικασίες στη λειτουργία του, ως  εμβληματική  ψηφιακή μεταρρύθμιση,   που υλοποίησε και λειτουργεί το ΤΕΕ, με την ενεργό και υπεύθυνη συμμετοχή των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ίδιου του έργου των μηχανικών, στην αξιοπιστία και τη διαφάνεια της αδειοδότησης τεχνικών έργων και επενδύσεων αλλά και στην  ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Ταυτοχρόνως ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση,  τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που αποτελεί πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του Προέδρου του Γιώργου Στασινού, η οποία έχει υιοθετηθεί και θεσμοθετηθεί ήδη από την κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του και να τεθεί σε λειτουργία σε σύντομο, σχετικά, χρόνο.
   • 1 reply
  • ΝΟΚ_v13_1 + Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών
   Το κείμενο του Ν.4067 (ΝΟΚ) με ενσωματωμένες τις Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής του και επικεφαλίδες κατ' άρθρο.

   Αλλαγές με τον ν.4664/20 (ΦΕΚ 32Α/14.2.2020)

   Αλλαγές με τον ν.4663/20 (ΦΕΚ 30Α/12.2.2020)

   Αλλαγές με τον ν.4643/19 (ΦΕΚ 193Α/3.12.2019)

   Αλλαγές με τον ν.4635/19 (ΦΕΚ 167Α/30.10.2019)

   Αλλαγές με τον ν.4605/19 (ΦΕΚ 52Α/1.4.2019)

   Αλλαγές με τον ν.4602/19 (ΦΕΚ 45Α/9.3.2019)

   Αλλαγές με τον ν.4546/18 (ΦΕΚ 101Α/12.6.2018)

   Αλλαγές με τον ν.4513/18 (ΦΕΚ 9Α/23.1.2018)

   Αλλαγές με τον ν.4495/17 (ΦΕΚ 167Α/3.11.2017)

   Αλλαγές με τον ν.4467/17 (ΦΕΚ 56Α/13.4.2017)

   Αλλαγές με τον ν.4414/16 (ΦΕΚ 149Α/9.8.2016)

   Αλλαγές με τον ν.4342/15 (ΦΕΚ 143Α/9.11.2015)

   Αλλαγές με τον ν.4315/14 (ΦΕΚ 269Α/24.12.2014)

   Αλλαγές με τον ν.4280/14 (ΦΕΚ 159Α/8.8.2014)

   Αλλαγές με τον ν.4258/14 (ΦΕΚ 94Α/14.4.2014)

   Αλλαγές μέχρι και τη δημοσίευση του ν.4178/13 (ΦΕΚ 174Α/8.8.2013)

   Σχετικά αποσπάσματα από τις Τεχνικές Οδηγίες ΝΟΚ (απόφαση 63234/19.12.2012)

    

   Σε μορφή word (για το γραφείο) + σε μορφή pdf (για κινητό ή tablet)
    • Upvote
    • Thanks
    • Like
   • 379 replies
  • Αυτά είναι τα μεγάλα έργα του πακέτου των 13δισ. ευρώ του Υπουργείου Υποδομών
   Όχι μία, αλλά δύο φορές έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής για το σχεδιασμό έργων υποδομής, αξίας 13δισ. ευρώ που σχεδιάζει το υπουργείο του για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα από κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

   Η νέα περίοδος που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση θα φέρει το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, μετά από πολλά χρόνια, στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και θα αποτελέσει ένα από τα καίρια εργαλεία για να πέσει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία.

   Επιπλέον, μεγάλος στόχος είναι να βγει ο κλάδος από την περιδήνηση στην εσωστρέφεια που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια και να δοθεί το σήμα πως ήρθε η ώρα των έργων. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, στόχος είναι να ξεκινήσει μέσα στο 2020, σειρά δημοπρατήσεων μεγάλων έργων με τα αντιπλημμυρικά και τα σιδηροδρομικά σε πρώτο πλάνο.

   ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ 13ΔΙΣ.ΕΥΡΩ

   Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει πολλά έργα και έχει ορίζοντα μέχρι το 2023, αλλά με μία εμπροσθοβαρή πολιτική. Τα έργα καλύπτουν όλη τη βεντάλια αντικειμένων του υπουργείου, δηλαδή οδικά, Μετρό, σιδηροδρομμικά, περιβαλλοντικά κ.α.

   Τα βασικά έργα του σχεδιασμού αυτού σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com είναι:

   -Η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας με κόστος 1,8δισ.ευρώ
   –Σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς με κόστος περίπου 3,5δισ.ευρώ
   –Επεκτάσεις της Αττικής Οδού με περίπου 1,5δισ.ευρώ
   -Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης με περίπου 2δισ.ευρώ
   –Αντιπλημμυρικά έργα (περιλαμβάνονται και εκείνα στις παραχωρήσεις) περίπου 800εκατ.ευρώ
   –Έργα Οδικής Ασφάλειας περίπου 450εκατ.ευρώ
   -Ολοκλήρωση του Αυτοκινητόδρομου Ε65 με 700εκατ.ευρώ
   –Πάτρα-Πύργος & Άκτιο-Αμβρακία με 450εκατ.ευρώ
   -H αναβάθμιση της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με 300εκατ.ευρώ
   -Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά με περίπου 500εκατ.ευρώ
   -Ο Οδικός Άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη με 300εκατ.ευρώ.
   • 0 replies
  • Σε λειτουργία το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο του ΤΕΕ για την καταγραφή προβλημάτων μηχανικών και τεχνικών εταιρειών από την κρίση του κορωνοϊού
   Ξεκίνησε τη λειτουργία του το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο του ΤΕΕ για την καταγραφή προβλημάτων μηχανικών και τεχνικών εταιρειών από την κρίση του κορωνοϊού.

   Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποφάσισε το ΤΕΕ να δημιουργήσει ηλεκτρονικό παρατηρητήριο καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, ανοιχτό στα μέλη του ΤΕΕ, όπου οι μηχανικοί μέλη του – αλλά και οι εγγεγραμμένοι τεχνολόγοι και τεχνικές εταιρείες –  θα μπορούν να καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις τους σε ειδικά ζητήματα, ώστε το ΤΕΕ να έχει κατά τον δυνατόν «ζωντανή» καταγραφή και μετά από επεξεργασία να προωθεί προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές.
   • 0 replies
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.